27 Mayıs 1950 — Cumartesi
Beyoğlu - Müellif Caddesi 6 - 8 Posta Kutusu 2100 Beyoğlu
îç politika
Gençlik ve gençlerimiz
I9 Mayıs Gençlik Bayramı son intihabın husule getirdiği tahavvtlller ve bir çok işler dolayıslyle bugüne bırakılmıştı: çünkü takvim üzerinde 19 mayıs yaprağını çevirdiğimiz gün bütün Türkiye, bayraklarla donatılmış. büyük bir heyecan İçinde, seçilen milletvekillerinin Büyük Millet Meclisini açmasını bekliyordu. Bugün 27 mayısta gençlik her yerde gösteriler ve eğlenceler tertip edecektir. Onların ve hepimizin bayramını kutlarız. • _
19 mayıs günü çıkan “Gençlik ve Gençlerin Yolu” adlı yazımızda gençlerle biraz dertleşmek arzu ve ihtiyacını duymuş, onlara düşüncelerimizi samimî olarak bildirmiştik. Gazetemiz zaten gençlerimiz tarafından benimsenmiş olduğundan bu yazımızın dikkatle okunduğunu aldığımız cevaplardan anlıyoruz.
Gençlik mevzuu: üzerinde çok dikkatle durulacak Wr şey olduğundan onuu hakkında söylenen sözlerin çokluğundan şikâyet edilemez. Biz bugün gene bu mevzua avdet etmek istiyoruz.
Bizim kanaatimizce genç adam yarınki olgun şahsiyetinin bugünden bir adayıdır. Onun yalnız gençliği ona müstesna bir mevki vermez. Hayat kanunları icabına göre, genç adam daha mukavemetli olduğundan, yarınki hayat evlamı olabilmek için o-nun yapacağı hazırlıklar daha çok fazladır. Bugünün genci zaten çok çabuk geçen hajTitı boş yere sarfede-cek olursa, yaruun olgun adamı olamaz; ve bu isi ona hayat içinde mahrumiyetlerden başka bir şey göstermez.
Avrupa* a medeniyet shleleri kendini göstermeye başladıktan sonra gençlik üniversiteden usta yanında çıraklık yerlerine kadar hep öğrenme devrini hayatın başka safhalarına kanşmıyarak geçirmiş ve ondan bütün karanlıklara rağmen, muazzam Avrupa medeniyeti ve Avrupa terakkisi doğmuştur. Parti hayatları ilerledikçe ve bilhassa totaliter idareler arası ra ortaya çıktıkça «faima bir çok yaldızlı unvanlar ve fazla Ümitlerle gençliği kendilerine çekmeye çalışmışlar ve çok defa da muvaffak olmuşlardır. Bunun en canlı misalini faşizm ile nasyonal sosyalizm zamanlarında goril HU. O vakitler mektep veya usta yanma gitmesi icap eden çocuklar polttftcayj karıştırılmışlardı. Büyük harp hezimetinden sonra şimdi büydik bir kısmı gençlikten ayrılmak üzere bulunan bu insanlar o zaman başkaJarmm yaptıkları bu günahların karham olduklarını tekrar etmekte W yaşlarının ilerlemiş olmasına rağmen, mekteplere veya öğrenecekleri sanatlar için usta yanlarına koşmaya başlamışlardır.
Demokraside çok ilerlemiş ve demokrasiyi artık kendisine maletmiş milletlerde bu hali görmemekteyiz. Avrupa .şimal memleketleri ile İngiltere, Amerika ve İsviçrede gençler politika yapmazlar: onların sporun her nevi üe uğraşacak teşkilâtları vardır; ve bu teşkilât onlara fikri çalışmalarının bedenî mesaileri ile bir tevazün husule getirmesi için yapılır.
Son bir kaç seneden beri biz gençlerimizin şu veyahut bu hâdisede ideoloji veya politika cereyanlarına karıştığını veya karıştırıldıklarını gördük. Onlann bir çok haller karşısındaki hassasiyetlerini tamamen takdir ediyoruz. Fakat öyle zannediyoruz ki, gençlik bu sahalarda uğraşmaktan kendini uzaklaştırır ve vaktini yarının olgun adamı olmak i-çm öğrenmeye ve kuvvetli olmaya sevkederse herhalde evvelâ kendinin, sonra memleketinin muvaffakiyetini temin etmiş olacaktır.
Dünyanın en güzel iklimlerinin hepsini bir yerde toplamış olan bu memleketin ilerlemesi için lüzumu olan şeylerin başında bilginin geldiğini bilhassa gençlerin hiçbir zaman unutmamaları icap eder. Bu bilginin yüksek bilgiler olmasına hiç de fazla lüzum olmadığını biz her vesile ile söylemekten geri kalmıyoruz. Bizim bu-r^da bilgiden kasdetUğimiz şey, az ve fakat iyi bilgidir. Bu az gibi görünen şeyi iyi öğrenmek için lüzumu o-lan zamanın da az olduğunu zannetmek doğru olamaz. Umumi ve ansiklopedik malûmatın memleketimizde de doğru veya yanlış kâfi derecede mevcut olduğunu biliyoruz. Halbuki bu memleketin bütün hayat sahalarında ameli malûmata ihtiyacı vardır. Biz bu sözleri söylerken gençlerimizin ancak bu sayede memlekete ve kendilerine refah getireceğini düşünüyoruz. Bu suretle pratik olarak ye- | tlşmlş ve bilgisinden emin gençler hayatlarını kazanmak için daha fazla muvaffak olacaklar ve bilhassa hepsinin memuriyet kapılarına koşmaktaki hevesi azalacak ve serbest hayatın bir çokları için çok zor görünen yolları onlar için kolaylıkla Herlenebilecek mesafelerden başka bir şey olmıyacaktır. Bugün bir çok vatandaşlarımızın önünde ve her yerde sağlam adımları He yürüyen gençlerimize elde edecekleri bilgiler sayesinde yarınki hayat yolunda da aynı metanetle yürümelerini ve gösteriler yapmalarını candan dileriz.
Habib Edil) - Törelıan
Okuyucularımıza
Büyük müsabakamızın kuponlarını toplıyan okuyucularımız bu kuponları hüründen İtibaren 3 üncü sayfamızda bulacaklardır. Kuponumuzun yerini değiştirmemize sebep, bir çok okuyucularımızdan aldığımız mektuplarda kuponu kederken arkasındaki tefrika ve makalenin ziyan olduğu hakkında Heri sürülen haklı tekliftir.
(_______________________>
Abone : Türkiye için seneliği 32, altı aylığı 17, üç aylığı 9 liradır. Hariç memleketler iki mislidir.
MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Tesis eden : HABİB EDİB-TÖREHAN
FBl (Amerikan Federal Araştırma Bürosu) Başkanı Edgar Hoovor, hâlen mukabil casusluk ve Atom Emniyeti nıevzıılarına da nezaret etmektedir. Amerikayı “gangster,, ve “nıckoleer,, terilen tem izlemeye nuıvnffak olan E. Iloover, Dr. Fucha ve ortaklarının yakalanmasına sebep olan şahıslardan biridir.
Sayı 178 — 10 kuruş
İlânlar: 6 ncı sayfada santimetresi 2 liradır. İlânlardan hiçbir mesuliyet kabul edilmez.
Telefon : 44756 - 44757 Santral Telgraf Adresi : Hetlo. İstanbul
Hükümetin icraatı etrafında verilen haberlerin sıhhati Bakanlar Kurulu, Cumhur reisinin iştirakiyle dün bir toplantı yaptı
Demokrat Parti Meclis Grupu, Hükümetin programını yarın müzakere edecek
Ankara, 26 »Hususî bildiriyor) — Bakanlar gün saat 16 da Adnan başkanlığında toplanmış
muhabirimiz Kurulu bu-Mendcresin ve Hükümet
Atom İstihbarat Teşkilâtının eski başkaniyle bir mülakat
Atom casusluğu hakkında Gl. Groves’in gazetemize beyanatı
Fuchs'uıı suç ortağı her şeyi anlatıyor
Harry Gold, Sovyetleri müttefik addettiği için, sırrın verilmesi çalışmakta hiçbir beis
hususunda
görmemiş!
VVashington. 26 ‘ Hususi muhabiri-
miz G. H Martin bildiriyorı — Atom casusu Dr. Klaus Fuchs ile Rus casusluk sen’isi arasındaki irtibat) temin eden iki kişiden birisi kati olarak teşhis ve Amerikada tevkif edilmiştir Möble marangozu olan babasının e-vinde mütevazı bir hayat süren genç kimyagerin, sırf ahlâkî mülâhazalar la komünistliğe bağlı olduğu anlaşıl-
mistir. İsmi Amerikan gizli polisi (F. B I.) tarafından henüz gizli tutulan ikinci irtibat memuru, henüz resmen söylenmemekle beraber, diplomat olması çok muhtemel olan bir Sovyet memurundan başkası değildir. Roose-velt devrinde, atom bombacı imalâtiyle meşgul bütün fabrikaların muhafazasına memur edilmiş olan General Les-üe Groves. YENİ tSTANBUL muhabi-
Trygve Lie’nin beyanatı
“Batı ile Doğu ihtilâfı
yakında halledilecek’1'
Lie, Stalin’e hiçbir
teklif götürmemiş
manla Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson’u önümüzdeki hafta zarfında görmek ümidinde olduğunu belirtmiştir.
görüşmelerden müteakip ter-konferansında.
uake Success 26 lAPı — Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie bugün, Başkan Truman, Mareşal Stalin, Clement Attlee ve Robert Schuman’la yaptığı Amerikaya avdetini tiplediği ilk basın
Çin’in Birleşmiş Milletlerdeki temsili meselesinden doğan Doğu-Batı ihtilâfının haziran veya temmuza kadar halledilmiş olacağı ümidini belirtmiştir.
Trygve Lie, Rusyanın hâlâ Birleşmiş Milletlere karşı tam itimat beslediğini ve Teşkilâtın yeniden normal şekilde işlemesini arzuladığını söylemiştir.
Bilindiği gibi, Sovyet temsilcileri Milliyetçi Çin temsilcilerinin iştirak ettikleri Birleşmiş Milletler toplantılarını 10 ocaktan beri boykot etmektedirler. Bu, Birleşmiş Milletler Teşkilâtının normal çalışmalarına mâni olmaktadır. Genel Sekreter Trııman’dan Stalin’e her hangi bir teklif götürmediği gibi Stalın’den de Birleşik Amerika Cumhurbaşkanına her hangi bir mesaj getirmediğini söylemiştir. Trygve Lie Başkan Trıı-
Amerika
Lie’yi övüyor
VVashington, 26 - A A. (AFP) — Dışişleri Bakan yardımcısı James Webb bugün yaptığı demeçte soğuk harbe son vermek için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından sarfedilen gayretlerin samimiliğinden dolayı Trygve Lie’yi övmüş ve mesuliyet hissinin yüksekliğini belirtmiştir.
James Webb, Trygve Lie’nin Ac-heson ve Trumanla görüşmek için resmen müracaatta bulunduğunu bildirmiş ve bu görüşmeler tarihinin Acheson’un avdetinden sonra tesbit edileceğini söylemiştir.
Demecine devam eden James \Vebb. Birleşik Amerika Hükümetinin barışın muhafazası ve batı ile doğu a-rasında “Modüs vlvcndi” ihdası meseleleri ile her gün uğraştığını söylemiştir.
rine, Rus atom casusları şebekesi harekât merkezinin. Washingtondaki Sovyet Büyükelçiliğinde bulunduğunun çok muhtemel olduğunu açıkça i-fade etmiştir.
Bu yeni casusluk hâdisesinin iç yüzünü bildiriyorum
Goldinski müstear adını kullanan Harıy Gold, 39 yaşındadır. Babası ve anası Rus aslından olan Gold. îsviç-.ode doğmuş ve-aHari He birlikte 1915 te. henüz çocuk İken, Amerikaya hicret etmiş ve büyük Amerikan üniversitelerinde ve billhassa NeKV-forktaki Colimbia Üniversitesinde, oldukça e-saslı bir kimya tahsili geçirmiştir. Bir çok Amerikan talebesi gibi, Gold da, tahsil ücretini, çalışarak ödemiş ve bu münasebetle bir çok laboratuvar-lar dolaşmıştır. Gold. çekingen olmakla beraber sevimli, herkesin hürmetini celbeden bir geuğtir. Bu sevimli komşunun Rus casusu olduğunu duyan herkes. hayretlere düşmüştür. Gold. hareket tarzını şu suretle izah etmektedir:
“Komünist casus şebekesin.lo irtibat hizmeti görürken, maksat ve gayeleriyle mutabık bulunduğum bir millete. Rusyaya yardım edebileceğimi sanıyor ve Rusyaya. sınaî ilerleme yolundaki gayretlerini kolaylaştırdığımı umuyordum. Hareket tarzımın. Rus-yada. Amerikada görmeye alışık olduğumuzdan çok daha Heri bir hayat seviyesi yaratılmasına imkân verdiği düşüncesi, bütün benliğimi sarmıştı. Bun dan başka, Rusya, müttefikimiz olduğuna göre, esasen meşru hakkı olan bazı malumatı vermekten başka hiçbir şey yapmadığıma kani İdim,,,
Gold. Washington’dakl alâkalı makamlara geniş itiraflarda bulunmuştur. Fııchs He ilk defa 1944 te tanışmıştır. Evvelâ New-York’un, sonra da goston yakınındaki Cambrldge’in muhtelif banliyölerinde müteaddit defalar görüşmüşlerdi. Carnbgridgc mülakatı. Fuchs’un, New-Mexico*da, Los Alamazdaki atom fabrikalarına yaptığı uzunca bir ziyaretten lonra olmuştur. Fuchs, Gold’a yalnız şifahi malumat değil, aynı zamanda raporlar, plânlar ve krokiler de vermiştir. Bunu müteakip Gold. 1945 sonbaharında, kim olduğu henüz açığa vurulmayan Sovyet memuru He buluşmuştur. Bu Sovyet memurunun uzun zamandan beri Amerikada bulujâduğu çok muhtemeldir.
Hâlen Ingıltercıie Fııchs’u İsticvap etmekte bulunan İki Amerikan ajanı, Fuchs’un yeni itiraflarda bulunduğt* nu ve işbirliği yapmak temayülünde olduğunu telgrafla Washington’a bildirdiklerinden. bu meselenin çok daha inkişaf edeceği tahmin edilmektedir.
Beyannamesi üzerindeki çalışmalarına devam etmiştir. Bir müddet sonra Cumhurbaşkanı da toplantıya iştirak etmiş ve görülmeler gece saat 21,30 a kadar devam etmiştir. Beyanname yarın tekrar gözden geçirilecek ve böy-ince kati şeklini aldıktan sonra D.P Meclis Grupunun pazar günkü toplantısında müzakere edilecektir. Beyannamenin partilere pazar akşamı veya pazartesi sabahı tevdi edileceği anlaşılıyor. Başbakan programı pa zart esi günü Mecliste okuyacak, mü zakerei^r çarşamba günkü toplantıdn yapılacaktır.
Hükümetin girişeceği icraata dalı o kadar çeşitli ve o derece birbirini tutmaz rivayet ve tahminler ortaya atılmaktadır ki Hükümet mahfilleri bu söylenti bolluğu karsısında ihtiyat kâr davranmakta ve Hükümet programı açıklanmadıkça gazetelere de akseden bu tahminleri telif et mey • imkân bulunmadığını belirtmektediı ler. Bugünden muhakkak olan D P nin seçim beyannamesinde yer alan bir çok mevzuların Hükümet progrn mına aksettirileceğidir.
Hükümet, muhtelif Bakanlıklar giderlerinden sağlıya bileceği tasarrufları tesbit ettirmiştir. Bir kısım Bakanlıkların birleştirilmesi, bazılarının lağvı, bir kısım inşaatın muvakkaten durdurulması, ayrıca devlet dairelerinde bazı masrafların kısılması ve milli savunma giderlerinde do ehemmiyetlice bir azaltma yapılması sure tiyle ilk ağızda 100-150 milyon lira a-rasmda bir tasarruf elde edilmesi mümkün görülüyor. Ancak şeker v ekmek fiyatlarında bir miktar indir me yapıldığı takdirde bunlardan sağlanmakta olan vergi ve resimler azalacak ve bahis mevzuu 150 milyonluk tasarruf bu iki maksada karşılık tu ı alabilecektir.
Bunun dışında HükurWtlh İstihsal ve ihracatı arttırmak, ticarette daha geniş bir serbesti sağlamak, memuı kadrolarını peyderpey azaltmak v» sair suretlerle uzun vadeli bir takım tedbirlere başvuracağı da anlaşılıyor.
Pazartesi günü îslanbula giderek
tüccar ve iş adamlariyle görüşeceği bildirilmiş olan Ekonomi ve Ticaret Bakanı bu hususta henüz bir karar almadığını söylemiştir.
îç SAYFALARDA
İKİNCİ,
Anadoluda Refik Halid : Ayvalık yolunda Spor
ÜÇÜNCÜ
9 uncu Devre B. M. Meclisi âzasının tam listesi
DÖRDÜNCÜ
Memleketimizde birinci idman bayramı Selim Sırrı Tarcan Skorzeny'nin anlatmadıkları Harold Movs
Huylu huyundan (Hikâye) BEŞİNCÎ
Devlet üretim çiftlikleri S. Z.
Westerling meselesi yeniden canlanıyor
Endonezya île Singapur Hükümetinin ihtilâfa düşmeleri muhtemel görülüyor
Singapur 26 (AP) — Singapurda-ki Endonezya temsilcisi dün, “Türk” lâkabivle anılan Weaterling meselesinde. Singapur hükümetinin hakiki durumunu “öğrenmeye gayret etmekte olduğunu’ 'açıklamıştır.
Singapur Hükümeti, SVestcrling'in iadesi için Endonezya tarafından yapılmış olan talebin reddedilmemiş olduğunu resmen bildirmişti.
Buğun Kapılacak olan Gençlik ve Spor Bayramı İçin dün soıı prova İnönü Stadında .Kapılmıştır. Resimde dünkü provada geçit resmi görülmektedir Ya zienu ikinci »ay/amuda bulat ak» uıız.
(------------;
Yeni İstanbul’un İtalya seyahati
Başmuharririmiz Burhan Belge, bugün İtalyaya hareket ediyor |
Gazetemi^ son günlerde Kalyadan bir dâvet almış bulunuyordu. Bu dâvet, dünyanın en ileri 25 gazetesine yapılmıştır. Bu arada Türlriyeden de jnlnız "YENt İSTANBVL., gazetesi t talyayı bir müşahit sıfatâyıe gezmeye çağrılmış ve guzehnılz de başmuharrir Burhan Belgeyi haJyaya göndermeye karar vemılftir.
Başmuharririmiz Burhan Belge. İtalyan Hükümetinin yardı-mlyle “İl GlobOt» gazeteni tarafından tertip edilmiş olan bu seyahate İştirak etmek üzere bugün uçakla harolıot edecektir. Seyahate, muhtelif millete mensup 25 gazeteci İştirak etmektedir. Bu heyet. Kalyayı, Polo mldler’den Sicllyaya kadar gezecek re harpten sonraki kalkınma hareketinin müspet re şaşırtıcı neticelerini yerinde tetkik etmiş olacaktır.
Başmuharririmiz Burhan Belge, hu seyahat fırsatından İstifade ederek Kalyanın birinci plim şahsiyetleri He riya*! görüşmelerde bulunacak ve bize jeni Kalyanın siyasi, iktisadi ve içtimai çehresini çizecektir.
Türk • Kalyan dostluğunun büyük inkişaflara namzet bulunduğu bu devrede, en kuvvetli kalemlerinden birini Kalyaya gnndereblldlğlnden dolayı gazetemiz. nkuyıırıılarına karşı vazifesini yaptığına kimidir.
Bu arada gazetemiz, umumi efkâr Önünde, dâvetl Kapanlara açıkça teşekkürü bir nezaket borcu telâkki ettiğini bildirmeyi vazife sayar.
(____________________________J
Meclisin açıldığı gün yemin edememiş olan milletvekilleri dünkü Meclis toplantısında yemin etmişlerdir. Resimlerimizde İnönü, yemin ederken ve Büyük Millet Meclisinde C.H.P. ye mahsus tarafta görülmektedir.

Sayar a Truman dan tebrik mesajı geldi
“İki memleketin halkı ve hükümeti arasında hâlen mevcut çok dostane ve yakın münasebetlerin devamına itimatla ümit besliyorum,,
Ankara 26 »A.A.) — Cumhurbaşkanımız Celâl Bayar a Cumhurbaşkanlığına seçilmeleri münasebetiyle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ekselans Trunıan tarafından gelen tebrik telgrafı ile Cumhurbaşkanımızın cevabı aşağıdadır:
Ekselans Celâl Bayar
Türkiye Cumhurbaşkanı
Türkiye Cumhuriyeti Başkanı ola-ıak seçilmeniz vesilesiyle ekselanslarına samimi tebriklerimi ifade etmek İstiyorum.
Millet Meclisindeki yeniden seçilen temsilcileri vasıtasiyle Türk milletinin size tefviz eylemiş bulunduğu bu en büyük şeref payesi, memleketinizdeki demokratik inkişaf dâvasının ileri gitmesi ' olur.da m:un zamandır o namı© bulunduğunuz rolün gerçek mükâfatıdır. Tiırkıye, cihana, gerek bu dâvaya olan bağlılığının, gerekse, kendisine demokratik milletler ailesi içinde bu derece hürmet besleyen bir mevki kazandıran iç kudretinin ve temel istikrarının bir delilini daha vermiştir. İki memleketin İıalkı ve hükümetleri arasında hâlen mevcut çok dostane ve yakın münasebetlerin devamına itimatla ümit besliyorum.
Truman Ekselans Trunıan
Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Wariıington
Cumhurbaşkanlığına seçilmem dola-yısiyle İfade buyurduğunuz samimi tebriklere en hararetli teşekkürlerimi arzedorim.
Türkiye’nin. cihana, demokratik milletler ailesi içinde k( ndisıne şayanı hürmet, bir mevki kazandıran iç kudretinin ve istikrarının bir delilini daha verdiği mealindeki sözleriniz beni ayrıca ve aon derece mütehassis etmiştir. Türk milleti hürriyet ve demokrasi prensiplerine büyük bir şuurla bağlı olup kendisini aynı prensiplere sâdık bulunan diğer hür milletlerle tam hır trsanüd halinde hissetmektedir. İki memleketin halkı ve hükümetleri arasında elyevm mevcut çok dostane va yakın münasebetlerin devamını ve kuvvetlenmesini görmek benim için bahtiyarlık teşkil edecektir.
Celâl Bayar
Bu arada karşılıklı tebrik ve teşek-
kür telgrafları teati edilen devlet başkanlar! şunlardır:
Irak Kıral Naibi, Iran Şahı Rıza Şah Pehlevi, Lübnan Cumhurbaşkanı. Suriye Cumhurbaşkanı. Hâşimı Urlun Kıralı, Yemen Kıralı, İsrail Devleti Başkanı...
C.H.P. Divanı kaldırılıyor
C. H. P. Kurultayı, haziran sonunda içtimaa çağırılıyor
Ankara 26 ‘Hususi muhabirimiz bildiriyor ı — Ç. H. P. Divanı bu sabah Hilmi Uran’ın Başkanlığında toplanmıştır. Öğleden sonraki oturuma İnönü Başkanlık etmiştir. Divan, eK'K’elce mayıe sununda toplantıya davet edilmesi düşünülmüş olan Parti Kurultayını haziran sununda içtimaa çağırmaya karar vermiştir.
C H P. Divanı aynı zamanda Parti Tüzük ve programında yapılacak değişikliklerle de meşgul olmuştur. Önümüzdeki ay içinde bu trifiilât ikmal edilerek kurultayın tasvibine sunulacaktır.
Hükümetle Parti teşkilâtı ve Kurultay orasındaki münasebetleri ayarla^ mak makaadiyle ihdas edilmiş olan C H P. Divanının bugünku şartlar muvacehesinde kaldınlmacj derpiş e-dilmcktedır Genel merkezde parti işlerinin mahdut üyeli bir komite tarafından idare edilmesi düşünülmektedir. Divan yarın çalışmalarını bitirecektir.
Sovye! Elçisi Moskovaya gitti
Sovyet Büyük Elçisi Lavişef dün sabah Semplon Ekspresiyle Mo«kovaya hareket etmiştir. Büyük Elçinin bu seyahati. Turkı .. d (.ı son se imler ve alınan netice ile ilgili gösterilmektedir.
Sayfa 2
TENİ İSTANBUL
27 Mayıs 1950
Ayvalık yolunda
Önceden tertip edilmişe benzeyen sahneler — Meşrutiyet Devrinde bir seçim maskaralığı — Hapishanede geceleyen seçmenler—Hayal sukutuna uğramak korkusu — Zengin bir köy delikanlısının hikâyesi — Midilli Adasının düşündürdükleri — Bir harabezâr: Ayvalık — Bir Heybeliada : Çamlı
ÖYDE Demokrat Parti o-• cağının açılması, 1950 nisanında geçildiğimiz sıcak dalgası haftasının en yakıcı, bunaltıcı gününe rastlamıştı. Hatipler ikindi güneşi altında ter döktü. Biz gölgede idik; salkımları çardak asmasınınkiler gibi dolgun bir akasya ağacının altında, öyle olduğu halde kapalı yere sığınmak lâzım geldi. İçine kabuksuz bademler atılmış serin lohusa şerbetleri ikram ediyorlardı. Dudak sürdüm amma içmedim. Hararetimi arttırabilirdi.
Nihayet tÖpen bitti. Gayet bakımlı, zarif minareli, şehirlerde gördüğümüz değme mesçit-lerden büyük bir camiin önünde, bir kahvede ve kalabalık bir cemaat halindeyiz. İmam hoş sohbet bir zat. Köy iki partili olduğundan o bitaraf kalmış; etliye sütlüye karışmamış; gayet hesaplı konuşuyor. İki oğlu var.-mış, doktor çıkmışlar.
Etrafımızı çeviren yüzlerce köylü artık iki partiye mensuptur. O kadar ki bir tarafımda C.H.P., öte tarafımda D.P. köy başkanlan oturmaktadır. Zaten bunlar iki kardeştir; C.H.P. den olanı köy muhtarı. Yarın muhtarlık, solumda oturan D.P. liye geçebilir; yani küçük kardeşine! Şakalaşıyoruz; onlar vaziyeti tabiî telâkki eden bir tatlılıkla gülümsüyorlar.
Bütün bu sahneler sanki ecnebi müşahitleri kandırmak için önceden tertip edilmişe benzemektedir. Seçimlerde öz kanaatimize uygun surette rey hakkını kullanmak lüzumundan bah-solunuyor ve eski seçimlerdeki baskı usulü zemmediliyor. Oyuna tam hürriyetle sahip olmak hususunda iki taraf mutabık.
Ben onlara Meşrutiyet devrinde şahidi olduğum bir seçim hikâyesini anlattım: Çorumda sürgün idim; bir akşam üstü i-di. saat kulesinin önünden geçiyordum; baktım dört jandarma yirmi kişiden mürekkep bir köylü kafilesini sürüyüp hapishaneye doğru göttirüyor.Galiba köylerin birinde arazi meselesinden dolayı büyük bir kavga çıkmış, bazı hâdiseler olmuştu. İşe karışanları yakalamışlar, mutasarrıflık merkezine göndermişlerdi. Adamcağızların yüzlerinde derin bir mahzunluk sezdim, öyle ya, aylarca, belki senelerce mevkuf kalacaklar; nasıl üzülmesinler?
Meydanda rastladığım kulağı delik bir tanıdığa sordum:
— Ne yapmışlar bunlar? Bir vaka mı olmuş?
— Hayır. Yarın intihap var. Onun için getiriliyorlar.
— Ne intihabı?
— Bir mebusluk münhal de... Jandarmaların götürdükleri a-damlar civar köylerdeki miin-tehibi sanîler... Her zaman aynı şey olur. Onları bir gün önceden toplayıp kafile kafile merkeze sevkederler.
— Ey, niçin hapishaneye sokuyorlar?
— Dağılmasınlar, kaçmasınlar diye. Bu gece orada yatarlar, yarın sabah ellerine verilen puslaları rey sandığına atarlar. Sonra serbesttirler, köylerine dönerler!
Bizde seçim o zaman böyle o-lurdu; sonraları da pek farklı o-lamadı. Bugün ilk defa bir şeye benziyecek, galiba. Hikâyemi dikkatle dinliyen köylülerin hepsi, dünün ve geçmiş yılların, seçim tarzını komik buldukları için gülüyor. Hakikî seçimin ne olduğunu gayet iyi bildiklerini o gülüşlerde okuyorum. Amma —açık söyliyeyim— hâlâ azıcık şüphe içindeyim. Acaba bildiklerini tatbik edecekler mi? Jandarmalarla hapishaneye götürülen Çorum köylüleri de intihabın o demek olmadığını muhakkak bilmekte idiler. Son günü bir falso ile karşılaşırsak sıtkım sıyrılacak. Benim yaşımda hayal sukutuna uğramak gençliktekine benzemez, topar-lanamam.
Rastgele, şuna, buna sualler
Anadoluda Refik Halid
Kırk yıl evvel-Kırk yıl sonra
- 12 -
soruyorum. Seçim günü yapacaklarını gayet iyi öğrenmişler. Eğer memleketin her tarafında vaziyet aynı ise dünyayı hayrette bırakacak bir neticeye varacağız. Bir netice ki en büyük inkılâptan daha büyük olacak.
Yavaş yavaş dağılıyoruz. Bizi getiren Jeep’i gözlerimle araştırdım. Yok. Ayvalığa ne ile gideceğiz? Saat epeyce ilerledi. Böyle düşünürken en son model, geniş ve mükemmel bir o-tomobil ahaliyi yararak karşımızda durdu.
— Buyurunuz, bininiz.
Dediler. Nereden çıktı bu a-raba? Şoför yerinde, beyaz ve kolsuz gömleği tertemiz, ütüsü üstünde sportmen yapılı bir delikanlı oturuyor. Belli ki, otomobil, hususîdir. Kapıyı büyük bir nezaketle açan ve bizi içeriye girmeğe davet eden yarı köylü kıyafetinde yaşlı zata teşekkür ettim. Arabanın sahibi kendisi olacak, şoförü de sanıyorum, oğludur.
Köyden, işte bu şekilde —alkış noksan— âdeta parti reisi uğurlanıyormuşçasına ayrıldık; zeytinliklere daldık. Köyün hemen yanında bir fabrika görüyorum. Delikanlıya soruyorum.
— Kimin burası?
— Bizim.
— Siz bu köyden misiniz?
— Evet. Hem de köyde otururuz, hiç ayrılmayız.
— Demin tanıştığımız zat pederiniz midir?
— Pederimdir. Ben de köyümüzden evlendim.
— lstanbulda mı tahsil ettiniz?
— Hayır. Köyde okudum: ilk okul mezunuyum. Zeytinliklerle, fabrika ile uğraşırım.
— Bu arabayı nereden satın aldınız?
— Geçende iş için îstanbula gitmiştim. Peder: “Gitmişken bir otomobil alıver” diye haber yolladı. Askerliğimi yaparken şoförlük öğrenmiştim, zaten...
Daima anlatılanların neşri, bir gelenek haline geldi.
Skorzeni’nin anlatmadıkları |
tarihî hakikatler gizlenemez, zamanla meydana çıkar Bugün 4 üncü sahifemizde başladık
Mekteplerde ders yılı sona erdi İlkokullarda öğretim 31 mayıa çarşamba günü sona erecek, lise ve ortaokullarda dersler, bugün öğleden sonra kesilecektir.
Lise ve Ortaokullarda mümeyyiz heyetleri Üstesi şehrimiz Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve tasdik edilmek üzere Bakanlığa gönderilmiştir.
Yüksek okulların askerlik kampları
Bu yıl askeri kamplara iştirak e-dccek olan şehrimizdeki fakülte ve yüksek okullara mensup kız ve erkek öğrencilerin sayısının her «önekinden fazla olduğu anlaşılmıştır.
Kızlar için ayrı, erkekler için ayrı yerlerde kamp kurulacaktır. 15 gün devam edecek olan bu kamplara iştirak etmlyen öğrencilere diploma verilmiyecektir.
Kampların nerede açılacağı ve tarihi bir iki güne kadar Hân edilecektir,
Şehir Hattı gemilerine reklâm kabul edilecek
Devlet Denizyolları İdaresi şehir hattı vapurlarına reklâm konulmasına karar vermiştir. Yakında bu hususta bir tarife hazırlanarak ilân kabulüne başlanacaktır.
Bakımlı şose üzerinden denize bir yaklaşıp bir uzaklaşarak zeytinler arası, Ayvalığa doğru uzanıyoruz. Akçay'da hayal meyal gördüğümüz Midilli adası artık karşımızdadır. Hava buğulu olmasa yalnız dağlarını ve dağ tepelerini değil,şehri de seçe bileceğiz. Üzüntüye kapılmadan yaşanmıyor. Köydeki sahnelerin zevkli tesiri ve şu köy delikanlısının servete rağmen, doğup büyüdüğü yere bağlı kalmasından duyduğum haz, güzel Midilli'nin yakınlığına uymayan mânevi uzaklığı yüzünden neşemi kaçırdı. Türk - î-talyan harbini ve sonrakileri aklımdan geçiriyorum. Bir çok sima beliriyor: Sadrâzam Hakkı Paşa ve yerine gelen Küçük Said Paşa, İttihat ve Terakki Cemiyeti kodamanları, Hürriyet ve İtilâf partizanları, sakallılar, bıyıklılar... Nihayet üç Paşa: Enver - Talât - Cemal Paşalar.
Kendimi bıraksam o hâdise ve o şahısları düşünmekten başımı kurtarıp da etrafıma ba-kamıyacağım. Asık suratlı bir adamı taşıtmak da otomobil sahibi gence karşı nezaketsizlik o-lacak. Toparlandım. Ayvalık göründü... Ayvalık, ömrümce görüp gezdiğim kasabaların en dan ve en sıkıntılısı. Yollarından bir araba güç geçiyor; neredeyse duvarlara sürüneceğiz; üstelik sokaklar hazin bir ha-rabezar tesiri yapmaktadır. Rumlardan kalmış kocaman bir deri fabrikası çökmek Üzere... Tek yeni binaya rastlamadığımız gibi eskilerini de çökertmişiz. Güzel bir Akdeniz şehri far-zederek çocukluğumdan beri görmek istediğim Ayvalık bu mu?
Evet, Ayvalık kasabası bu! Fakat, bereket versin onun bir Çamlı'sı var. Bir Çamlı ki Heybeliada kadar, hattâ bir kaç bakımdan Heybeliadadan güzeldir. Göreceksiniz.
Vali bu akşam Ankaraya gidiyor
Vali ve Belediye Başkam Fahreddln Kerim Gökay, ayda bir defa toplanmakta olan Yüksek Sağlık Şûrasına iştirak etmek üzere bu akşam Ankaraya gidecektir.
3 gün sürecek olan bu toplantılar arasında Fahreddln Kerim Gökay şehrin ihtiyaçları üzerinde de alâkalı Bakanlıklarla görüşecek ve yakında inşasına başlanacak olan ucuz evler hakkında bazı kolaylıkların gösterilmesini hükümetten rica edecektir.
İstanbul Sergisinin hazırlıklarına devam ediliyor
1 temmuzda açılacak olan İstanbul Sergisinin hazırlıklarına devam edilmektedir. Bununla ilgili olarak Sanayi Birliği Genel Sekreteri Ha-lit Güloryüz, Sergi Komiseri Sırrı Enver Batur ve Ziya lnankur’dıın müteşekkil bir heyet sah günü Ankaraya gidecektir.
Sergi heyeti, Başbakanlık ve Bakanlıklarla lemaa ederek iştirak durumunu tesbit edecektir.
C. H. P. deki
dünkü toplantı
C.H.P. İl merkezinde dün ilçe balkanlarının iştirakiyle Ilhami Saııca-nn başkanlığında bir toplantı yapılmıştır.

Ş E II1 İt II A HERLERİ
Sıcaklar birden bire bastırdı
yüksek hararet de-en düşük suhunet 17 olarak tesbit e-
V
9
Dün en yüksek hararet derecesi 28,5, en düşük suhunet derecesi de 17 olarak tesbit edildi
İki günden beri şehrimizde havalar birden bire ısınmış ve yazın şiddetli sıcakları gelmiştir. Dünden reaesi 28,5, derecesi do dllmlşUr.;
üç dört gün evveline kadar serin giden havaların birden bire bu derece ısınması vatandaşların sayfiye vc mesire yerlerine gitmelerine sebep olmuştur.
Dlln ayrıca şehrin muhtelif bölgelerinde büyük mikyasta denize ve biraz serinlemek İçin buzcu, dondurmacı ve şerbetçi dükkânlarına giren binlerce vatandaş müşahede edilmiştir.
Yazın gelmesi dolayısiyle gene şehrin bir çok yerlerinde hu »ıkıntısı çekilmeğe başlamış ve yüksek semtlerde günün hlm saatlerinde terkos bulunamamıştır.
Belediye, vatandaşların
suyu ve buz sıkıntısı çekmeme-ieri için gerekli bütün tedbirleri almıştır.
Fransada da bir sıcak dalgası esiyor
Modan, 26 - A.A. lAFP) — Perşembe günü hüküm »Üren o-lağanüslü sıcaklık dalgası neticesi 5 kişi bayı İni iş Ur. 1 kadın ve bir İhtiyar hnstaha-neye kaldırılmış, sıcaklık gölgede 32 derece İdi.
mü-suyu
içine
hanlı futbolcular. Abideye çelenk koydular
Şehrimizde ıııİKUlIr olarak bulunan İranlı siınrvıılar. dün başlarında kafile bıışkımlnrı oldilğtı hııltlo toplu bir şekilde Taksime gitmeler ve Âbideye çelenk koymuşlardır.
yukarıdaki resim, çelenk koyma morıiRİmlnl göstermektedir. Ayrıca irunlı futbolcular kafile reisleri Dr. Ali Ceiıl’ııln balkan lığında Vali ve Belediye Reisini ziyaret ederek kardeş Iran Hükümetinin selâmlarını getirmişler ve kendilerini evlerinde gibi hisset tik terlıı I bildi millerdir.
Talebe Federasyonunun genel kurul toplantısı
Dünya Gençlik Teşkilâtının İstanbul toplantısı da konuşulan meseleler arasında
Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel İdare Heyeti içtlmalarma dün de Başkan Can Kıraçın riyasetinde devam edilmiştir. Toplantıda Ankara Merkez İcra Komitesi, İstanbul, İzmir, Zonguldak mahallî icra komitelerinin durumları görüşülmüş, geç vakte kadar da aşın ve memlekete zararlı cereyanlar mevzuu bahsedilmiştir. Ayrıca toplantı devam e-derken bir temsilci grupu MIHI Eğitim Bakanı Avni Başmanı makamında ziyaret ederek gençliğin umumi dâvaları hakkında izahat vermişler ve bu arada Dünya Gençlik Teşkilâtının ağustos ayında lstanbulda toplanacak olan Konsey hazırlıklarına temas etmişlerdir. Bakan bu konsey hazırlıkları İçin İcap eden bütün yardımları yapacağını bildirmiştir, öğleyin bir başka temsilci grupu da C.H.P. Genel Başkanı İsmet İnönü-yü vc M.P, Genel Başkanı Hikmet Bayuru evlerinde ziyaret etmişlerdir.
Genel Kurulda ayrıca İran Gençliğinin T.M.T.F una HDünya Gençlik Teşkilâtında kendilerinin dc temsil edilmeleri için W.A,Y. nezdinde tavassutta bulunulması ricası” görüşülmüştür.
Hava raporu
— _ I - l._
Son 24 Hnnt zarfında yurdumuzda hn va Karadeniz kıyıları, Trakya vc Balı Anadoluda çok bıılullu vo yer yer ya-gişll, diğer bölgolordo bulutlu seçmiştir. Yağıştar yağmur şeklinde olmuştur.
21 «ant içinde yurdumuza düşen »Va-. miktarları metre karede (’enkta i ’ Kırkbırclldo 6, Zonguldak. Çorlu ve Sı-vnsta 2, Kastamonu ve Slnopta 1 kg dır.
En yüksele alçaklık Eeklşehlrde 37. en düşük sıcaklık Ulukışlada 7 derecedir.
Bugün şehrimizde bavımın açık ula* cağı, rüzgârların güney vo güney batıdan hafif kuvvette eaecoğl ve sühunet derecesinin 2S dereceden daha fazla artmıyacugı tahinin edilmektedir.
Dün vilâyette büyük bir toplantı yapıldı
BU TOPLANTIDA, ŞEHRİN UMUMÎ ASAYİŞİ, YAZLIK SİNEMALAR, OTOMOBİLLER, HANLAR, LOKANTALAR DÂVALARİYLE GIDA FİYATLARININ TOPTAN SATIŞA GÖRE AYARLANDIRILMASI MESELESİ KONUŞULDU. AYRICA, KÖMÜR FİYATLARI AZAMÎ NARHININ İNDİRİLMESİ KARAR
ALTINA ALINDI
Bugün Vilâyet binasında Vali ve Belediye Reisi Prof. Gökuyın başkanlığında Vilâyet ve Belediye Reis muavinleriyle Emniyet Müdürü ve kaymakamların İştirak ettiği aylık mutat toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda yaz mevsiminin gelmesi münasebetiyle kır vc bahçe hayatının başlaması karşısında şehrin umumi Asayiş durumu gözden geçirilmiş ve memnunluk verici olduğu tesbit edilmiştir. Her hangi bir suretle sarhoşluk veyahut sarkıntılık suretiyle vatandaşların huzurunu kaçıranlar hakkında yapılmakta olan takibat hiç bir surette gevşetllmlyecektlr. Yine yaz münasebetiyle yazlık sinemalarla kıraathane ve gazino upuılöı terinin vatandaşları rahatsız el memesi yolunda gerekli tedbirler alınacaktır. Klaksonlar hafif çatınmadığı ve gecenin yasak zamanlarında çalınmaya devam edildiği takdirde klaksonun büsbütün yasak edilerek korna konulacağı husıjsuaunda şoförlerin dikkati çekilecektir. Klaksonlarda tadilât yapılması da kararlaştırılmıştır.
Han, lokanta, sinema gibi umumi yerlerin 'temizlikleri ve bilhassa he-lâlarının temizliğine çok dikkat edil-meni yolunda ilgililere kati emirler verilmiş ve bu hususta Belediye Za-
Ingiliz muhriplerinin ziyaretine ait program
24 haziranda gelecek gemiler limanımızda 4 gün kalacaklar
Üçüncü muhrip filotillası komuta-nı komodor Durlacher komutasında bulunan Büyük Britanyamn Akdeniz donanmasına mensup Vigo, Saintes, Armuda ve Gravelincs muhripleri 21 haziran cumartesi günü limanımızı ziyaret edeceklerdir.
Muhripler saat 8.45 te Dolmabah-ço önünde demirledikten sonra İstanbul Deniz Komutanlığı adına bir vi-zita subayı Saintes muhribine giderek misafir komutanına “Hoş geldiniz” diyecektir.
Saat 9.30 da Komodor Durlacher karaya çıkarak İngiltere Başkonsolosunu, Vali ve Belediye Başkanını, İstanbul Komutanı Korgeneral Şük-rü Kanatlıyı vo müteakiben İstanbul Deniz Komutanı Tuğamiral Fuat Uz-göreni makamlarında ziyaret edecektir.
Saat 12 den itibaren sıraşı ite İstanbul Deniz Komutanı, İngiltere Başkonsolosu, İstanbul Komutanı, Vali vc Belediye Başkanı Saintes muhribine giderek Komodor Dur-lacher'in ziyaretini iade edeceklerdir.
Misafir filo 28 hnzlnm sabahı Ak-denlze müteveccihen limanımızdan ayrılacaktır,
Bugün, “Darülâceze Günü” olarak kutlanacak
Bugün Darülâceze günüdür, lstiyen vatandaşlar kendi vasıtalarıyla veyahut saat 10 dıı Şişliden kalkacak otobüste DarUlâcezode yatan kimsesiz çocuk ve yaşlıları ziyaret ederek gönüllerini alacaklardır. Darülâceze yararına Yıldızda yapılacak bahçe eğlencesi Şeker Bayrumından sonraya tehir edilmiştir.
PakistanlI gazeteci dün gitti
Uç günden heri şehrimizde bulunan Pakistan’ın Down gazetesi başyazarı Allat Hüseyin dün sabah uçakla tsvıçreye hareket etmiştir.
bıta Talimatnamesi hükümlerinin şiddette tatbik edileceğinin tebliği kara rlaştırılmıştii'.
Gıda fiatlerinln toptan satışa göre ayarlanmalı, kömür fiallorl azamî narhının indirilmesi karar altına alınmıştır.
Bütün bu hususları, Vali, muavin-lori. Emniyet Müdürü, Belediye reis muavinleri, kaymakamlar ve bucak müdürleri bizzat takip edeceklerdir. Herkesin evinin ve mağazasının ö-nünde bir çöp tenekesi bulundurulma, sı. tramvay, otobüs biletlerinin yerlere atılmaması da belediyece ıica edilmekledir.
SPOR
Beşiktaş, Türkiye Birinciliklerine (B) takımı kadrosiyle iştirak edecek
Beşiktaş birinci takım kadrosunun Amerikada bulunması dolayısiyle Beşiktaş İdarecileri, gelecek hafta tamirde bağlıyacak olan Türkiye Birinciliklerine (B) takımı kadrosiyle iştirak etmiye karar vermiştir. Haziranın 1 İnde yola çıkacak olan Beşiktaş takımı şu oyunculardan müteşekkildir.
Cahit. Nuri, Haşan, Fuat, Yani, Süheyl, Gümüş. Cemil, Saim, Maru-li, Sabri, Nurettin. Ethem, mer, Eşref, Nusret, Hikmet, Şeref.
Beşiktaş tamirde; Ankara
yonu Gençterbirllgl, İzmir Şampiyonu Göztepe, Eskişehir Şampiyonu De-mlrspor takımlarından biriyle oynı-yacaktır. Şayet Beşiktaş B takımı Türkiye birincisi çıkarsa, 20 haziranda Ankarada Milli Eğitim şampiyonu otan Fenerbahçe ile Başbakanlık kupasını oynıyacaktır.
Muam. Ömer,
Şampi-
Bugün, Ankarada atletizm birincilikleri yapılıyor
Bugün Ankarada Türkiyenin her tarafından gelen atletlerin iştirakiyle 19 Mayıs Stadyumunda sabahleyin atletizm birincilikleri yapılacaktır.
Bu birinciliklerde iyi derece alacak olan atletler milli takım kadrosuna alınacaklar ve ileride yapılacak Türk - Avusturya milli atletizm müsabakası İçin çalışmalara bağlıyacaklardır Bugün yapılacak olan yarışmalar şunlardır:
100 metre, 200 metre, 100 metre, 800 metre, 1500 metre, 11 metre engelli, 100 metre engelli, gülle, disk, mızrak, çekiç, yüksek, uzun, 3 a-dım, sırık, 4X10 bayrak.
Adalet Kulübü, Beyoğlunda yeni bir lokal kiraladı
Geçen sezon ikinci küme şampiyonu olup birinci kümeye terfi edemi-yen Adalet spor kulübü, bu sene daha geniş bir faaliyet programı hazırlamıştır. Adalet kulübü lokal o-larak Beyoğlunda Ses Tiyatrosu üstünde bir apartman katı kiralamıştır. Mutlak surette birinci kümeye geçmek azmini güden Adalet Spor Kulübü idarecileri, bu sene de birinci küme kulüplerinden bir çok oyuncu alacaklarını söylemiştir.
Millî Maç biletleriz bugün satışa çıkıyor
Yarın yapılacak olan Türk - İran millî maçı için hazırlanan biletler bu sabahtan itibaren kapalı ve açık tribün biletleri İnönü Stadyumu gişelerinde, numaralı biletler de Beden Terbiyesi Bölge binasında satışa kanlacaktır.
çı-
Iranlı futbolcular, dün antrenman yaptılar
Yarın Türk milli takımı ile karşılaşacak olan Iranlı futbolcular dün Şeref Stadında bir saat süren bir antrenman yapmıştır. Takım kaptanları kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza:
Çok iyi çalıştık, iyi bir maç çıkaracağımızı tahmin ediyorum ' demiştir.
Fenerli Erdoğan, bugün Vİyanaya gidiyor
Geçen «enekl Fener - Demirspor maçında sakatlanan ve ayağındaki Arıza dolayısiyle bir sene gibi uzun bir müddet takımda yer alamıyan Fenerbahçeli Erdoğan Dağdelcn tedavi maksadlyle bugün Vİyanaya hareket edecektir. Erdoğan Dağdetenin Vlyanada bir uy kadar kalacağı tahmin edilmektedir.
Büyükdere Gençlik Kulübünün toplantısı
Haber aldığımıza göre Büyükdere Gençlik Kulübünün bu yılkl umumi heyet toplantısı 1 haziran 1950 pazar günü saat 10 da yapılacaktır.
Gençlik ve Spor Bayramı bugün yapılıyor
Evvelce 19 Mayıs İçin dağıtılan davetiyeler, bugün muteber olacak ve gösterilere saat 16 da başlanacaktır
Milletvekili scçltnl dolayısıyla tehir edilen 10 Mayıs Spor ve Gençlik Bayramı şonlikterl bugün snat 16 da İnönü ve Fenerbahçe Stadterında yapılacaktır, Programa «öre İnönü Stadındaki gösterilere Kız ve Erkek okulları, Deniz Lisesi, Kuleli ve Maltepe Askeri Liseler|, sporcular, Fenerbahçe SI adındaki gösterilere de sivil ve askeri Liseler iştirak edecektir. İnönü Stadyumundaki törene S8«t 16 da Vali ve Belediye Başka-runın teftişi ite haşlanacak, İstiklâl Marşını takiben de Vali ve Belediye Başkam Ord, Prof Dr. Fahreddln Kerim Gökay bir konuşma yapacaktır.
Gösterilerden a«U|ra 1049 - 50 yılında başarı gösteren talebe ve sporcuların mükâfattan dağıtılacaktır. Evvelce 19 Mayıs günü İçin davetiyeler bugün muteber tır.
dağıtılan olacak-
On dört kişilik bir „UNESCO„ heyeti bugün şehrimize geliyor
14 kişilik bir Uneaco heyeti bugün Beyruttan hava yolu ile şehrimize gelecektir. Misafirle^ Unesco-nun Türklyedekl çalışmatannı yakından görmek üzere birkaç gün şehrimizde kaldıktan sonr(. Parise gideceklerdir.
Milletlerarası Çocuk Esirgeme Kurumu mensuplarından Dr. Jorj Thelum şehrimizde Milletlerarası Çocuk Esirgeme Kurumu üyelerinden Dr. Jorj Thelum dün Sağlık ve Sosyal Yaıdım Müdürü Doktor Faik Yargıcıyı makamında ziyaret ederek şehrimizdeki Çocuk Esirgeme Kurıımunun teşkilâtı hakkında izahat almıştır.
Doktor Jorj Thelum Çocuk Esirgeme Kurumunun şehrimizdeki tesislerini gezecektir.
Arkeoloji Müzeleri Müdürü Almanyadaki Akademiye âza seçildi
Almanyadan alınan bir telgrafa göre Mayan» şehrinde toplanan Ihı • ter ve Edebiyat Akademisi şehrimiz Arkeoloji Müzesi Müdürü Aziz Ogaıfa âzalık tevcih etmiştir. Bundan başka Aziz Oğan Berlin, Viyana ve Prag Asanatlka Enstitülerinin asil Azasından bulunmaktadır.
Dış Ticaret Dairesi Reisi,
19 lar Toplantısı için Parise gidiyor
Maıshall Yardımından istifade eden memleketler arasında serbest ticaret mübadeleleri ve gümrük tarifelerinin tesblti etrafında 5 haziranda Pariste yapılacak 19 lar toplantısına Hükümetimiz namına Dış Ticaret Dairesi Reisi Munis Faik Ozansoy İştirak edecektir.
Haydarpaşa açıklarında yanan “Bosphorus” gemisini bir armatör satın aldı
Haydarpaşa açıklarında müteaddit defalar yanarak batan Norveç bandıralı Bosphorııs gemisi Kalkavanza-de İbrahim firması tarafından 24 bin liraya satın alınmıştır.
Bilindiği gibi bu geminin en mühim kısmı su altında bulunmukta ve dibinde müteaddit rahneler mevcut Ol* duğundan artık denizcilik kıymeti kalmamıştır Bu itibarla gemi, hun-da halinde satılacaktır.
KÜÇÜK HABERLER
★ Devlet Denizyolları Umum Müdür Muavini Behçet Osmanağaoğ-lu Ulaştırma Bakanlığının dâvetl ü-zerine Ankaraya gitmiştir.
★ Yeni Ticaret ve Sanayi Odaları Nizamnamesi taslağını hazırlamak Üzere Ticaret Bakanlığının şehrimize göndermiş olduğu Lemi Ak-soy'un başkanlığındaki Üç kişilik heyet dün Sanayi Birliğinde sanayicilerle temaslarda bulunmuştur.
BİYASl İKTİSADÎ
YENİ İSTANBUL
MÜSTAKİL. GÜNLÜK GAZETri.
Sahibi :
YENİ ISTANBl L N'EŞRİYAl LIMITED .ŞİRKETİ
MÜDl'Rl : FARI K A. st NTEK Bu Huyıda yazı İçlerini fiilen Idura öden: Sacld ÖGET
Gazetem İm pö/afarl/eceA: bf-Himum 2/azıteruı doğrudan dodn^ı/a Yazı İşleri Mildilrlil-fiÜM lâzımdır.
Sanıldığı yer ;
yenî Istan bi l matbaac:-LIK LIMITED ŞİRKETİ MATBAASI
27 Mayış 1950
TEN! ÎSTÂN BUL
Sayfa 3

9 uncu Devre B. M. Meclisi âzasının tam listesi
Yeni Mecliste 70 muhalif milletvekili var.
14 milletvekilliği için yeni seçim yapılacak
Seçimlerin nihayete erdiği giinden ve Meclisin açılışından beri okuyucularımız, yeni milletvekillerinin tam bir listesini neşretmemizi istemektedirler. Onların bu arzusuna uyarak, 9 uncu Devre Büyük Millet Meclisi âzasının tam listesini aşağıda veriyoruz :
Ortadoğu İçin silâh yardımı Amerika, İngiltere ve Fransa; Mısır, Ürdün ve Iraka askerî malzeme vereceklerdir
AFYON KARAHÎ3AR (9)
Abdullah Güler, Süleyman Kerman, Bekir Oynaganh, Kemal özçoban, Ali İhsan Sabis, Avni Tan, Salih Torfilli. Ahmet Veziroğlu, Gazi Yiğitbaşı «Hepsi Demokrat Partiden.).
AĞRI (3)
Halis öztürk, «Hepsi Demok-
Kasım Küfrevi» Celâl Yardımcı, rat Partiden).
AMASYA (4)
Kemal Eren, Hâmit Koray, İsmet Olkaç. Cevdet Topçu (Hepsi Demokrat Partiden).
ANKARA (18)
Salâhaddin Adil. Sadrı Maksu-di Arsal. Muhlis Bayramoğlu, Salâhaddin Benli. Ömer Bilen, Çağistan Binerbay, Hamdi Bul-güriU, Q»spı£n Şevki Çiçekdağ, Ram iz Eren, Muhlis Ete, Miim-tâl tfaik Fenik. Abdullah Gedik-çğlU. Osman Talât îltekin. Hâmit Şevket İnce. Seyfl Kurtbek, l’alât. Vasfi öz, Fpat Seyhun. CeVâet Soydah. (Hepsi Demok-fai P&rtîdetîY.
ANTALYA (7)
FMin Dalaman. Nazili Şerif Nâbeft Burhâpedçlin Ondt, Akif Sâğirpğlû, İbrahim Şubaşı, Ah-het TekeKofelü, Ahmet Tokuş. (•Hepsi Ö.P. den).
AYDIN (7)
Namık Gedik, Şevjd Hasırcı, Fevri Lûtfi Kâraosmanoğlu. Fuat Köprü Jü, Adnan Menderes, Etem Mfhdercs, B^ıkl Öktem. (Hepsi Demokrat Partiden).
BALIKESİR (139
Vecit Asena. Salâhaddin Başkan. Esgt Budakoğlû, Muzaffer Emirçğlü Müfit Erküyumcu, En-ve*? Güreli. Ali Fahfri İşeri. Arif Kalıpsızöglu, Ahmet Kocabıyık-oğlu. Refik Koraltan, Yahya Pehlivan. Muharrem Tuncay. Sıtkı Yırcah. (Hepsi Demokrat Partiden).
BİLECİK (4)
İsmail Aşkın, Keşşaf Mehmet, Korküt, Talât Oran. İhsan Şerif Özgen. «Hepsi D.P. den)
BİNGÖL (2)
Feridun Fikri Düşünsel (C.H. PA, Mustafa Nuri Okçuoğlu (C. H.P.).
BİTLİS (2)
Muhtar Ertan (C.H.P.), Salâhaddin İnan ı C.H.P.).
BOLU (7)
Fahri Belen. Zuhuri Danışman, Mithat Dayıoğlu. Mahmut Güçbilmez, İhsan Gülcs, Kâmil Kozak» Vahit Yöntem. (Hepsi Demokrat Partiden).
BURDUR (3)
Fethi Çelikbaş. Mehmet. Er-kazanch Mehmet Özbey. (Hepsi Demokrat Partiden).
BURSA (12)
Halil Ayan, Raif Aybar. Celâl Bayar, Selim Ragıp Emeç, A-gâh Erozan, Selim Herkmen, Sadettin Karacabey. Hulusi Köy-men, Mithat San. Halûk Şaman, Necdet Yılmaz, Ali Canip Yöntem. (Hepsi Demokrat Partiden)
ÇANAKKALE (8)
Kenan Akmanlar. Fahri Belen, Nihat Eğriboz, Süreyya Endik. Bedii Enü8tün, Emin Kalafat, Îh9an Karasloğlu. Ömer Mart. (Hepsi Demokrat Partiden).
ÇANKIRI (5)
Kâzım Arar, Kemal Atakurt, Celâl Koynuk. Kenan Çığman» Celâl Otnıan, (Hepsi D.P. den) ÇORUH (5)
Mecit Bumin, Abbas Mesut Güney. Ali Rıza Zihni Ural, (Hepsi D.P.
ÇORUM (8)
Sedat Baran. Ahmet yük. Şevki Gür&es. Baha Koldaş. Hüseyin Ortakçıoğlu. Saip özer. Haşan Ali Vural. Hakkı Yemenici (Hepsi D-P. den),
DENİZLİ (8)
Hüsnü Aksit, Fikret Başaran. Ali Çobnnoğlu, Mustafa Gürcü-gül, Fikret Kara budak. Ali İhsan Sabis, Eyüp Şahin, Refet Tavaalıoğlu. (Hepsi DP. den).
DİYARBAKIR (7)
Ferit Alpiskender, Yusuf Kamil Altuğ, Yusuf Azizoğlu, Mustafa Remzi Bucak, Mustafa E-kinci. Nâzım Önen, Kâmil Tayşl. (Hepsi Demokrat Partiden).
EDİRNE (5)
Arif AltunaJnıaz, Mehmet En-günün. Cemal Köprülü, Rükned-dln Nasuhioğlu, Haşan O«ma, (Hepsi Demokrat Partiden».
ELÂZIĞ (5)
Abdullah Denıirlaş, Suphi Ergene. Ömer San aç. Şevki Yazman. Hûrrıit Ali Yon ey, (Hepsi Demokrat Partiden».
ERZİNCAN (5)
Cemal Gönenç. Şemseddln Gü-naltay, Nakit Pekcan, Sal it Sağı roğlu. Zıya Soylu. (Hepsi C. H P. den).
ERZURUM (10)
Salt Başak. Rıfkı Salim Bur-
• •
Gigin, Sağlar, den).
Başıbü-
• t
çak. Fehmi Çobanoğlu, Bahadır Dülger. Sabri Erduman. Enver. Karan, Rıza Topçuoglu, Em-rullah Ültay. Memiş Yazıcı, Mustafa Zeren. «Hepsi Demokrat Partiden).
ESKİŞEHİR (6)
Muhtar Başkurt, (D.P.), Ali Fuat Cebesoy (Bakımsız), İsmail Hakkı Çevik «D.P ». Haşan Polatkan (D.P.), Abidin Potu-oglu »D.P.). Kemal Zeytinoglu • D.P.).
GAZİANTEP (7)
Ekrem Cenani, Samih İnal. Galip Kınoglu, Süleyman Kura-nel. Ali Ocak. Cevdet. San. Sala-haddin Ünlü. «Hepsi D.P, den).
GİRESUN (8)
Hamdi Bozbag, AH Naci Duyduk. Hayreddin Erkmen, Tahsin İnanç, Doğan Köymen, Arif Hikmet Pamukoglu, Mazhar Şener, Adnan Tüfekçioglü, (Hepsi Demokrat Partiden».
GÜMÜŞANE (6)
Cevdet Baybura, Raşit Gürgen. Vasfi Mahir Kocat ürk, Halis Tokdemir, Kemal Yürükoglu, Halit Zarbun. (Hepsi D. P. den).
HAKKÂRİ (1)
Selim Seven (C.H.P.).
HATAY (6)
Abdullah Çilli, Abdürrahman Melek. Celâl Sait Siren, Tayfur Sökmen, Haşan Reşit Tan kut, Cavit Yurt man. «Hepsi C.H.P.) İÇEL (7)
Halil Atalay, Hüseyin Fırat, Salih înankur, Refik Koraltan, Aziz Koksal. Celâl Ramazanofclu. Şahap Tol, »Hepsi D.P. den).'
İSPARTA (5)
İrfan Aksu. Sait Bilgiç, Kemal Demiralay, Tahsin Toln, Reşit Turgut, «Hepsi D.P. den).
İSTANBUL (27)
Enver Adaktan, Salamon Adatto, İhsan Altınel. Celâl Bayar. Ahmet Hamdi Başar, Nihat Reşat Belger. Mithat Benker, Ali Fuat Cebesoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Fuat Hulusi Demirelli, Bedri Nedim Göknil, Salih Fuat Keçeci, Fuat Köprülü. Adnan Menderes, Ahilya Moshos. Halil Özyörük. Mükerrem Sarol, Fahri Savımer, Mithat Sözer. Füruzan Tekil. Nazlı Tlaber, Ahmet Topçu, Celâl Fuat Türkgeldi. Hüsnü Yaman, Sani Yaver, Senihi Yürüten» Andre Vahram. »Hepsi D P den)
İZMİR (17)
Halide Edip Adıvar “Bağımsız” (Diğerleri Demokrat Partidenı, Mehmet Aldemir, Cihad Baban, Avni Başman. Behzat Bilgin, Muhiddin Erener, Sadık Giz. Tarık, Gürerk. Refik Şevket İnce, Necdet Incekara, Osman Kapanl, Vasfı Menleş. Halil özyötük. A-bidin Tekön. Cemal Tunca, gk-rem Hayrl üstündağ, Zühtü Hilmi Velibeşe.
KARS (10)
Fevzi Aktaş. Lâtif Akiizüm. Sırrı Atelay, Mehmet Bahadır, Abbas Çetin, Veyis Koçulu, Esat Oktay, Tezer Taşkıran, Hüsa-meddin Tugaç. Hüseyin Cahit Yalçın (Hepai C.H.P. den).
KASTAMONU (10)
Tahsin Çoşkan (C.H.P.), Galip Deniz, Sait Kantarel, Fahri Keçe-cioğlu. Şükrü Kerimzade, Ahmet Keskin, Muzaffer Mühto, Rifat Taşkın, Hayri Tosunoğlu, Hamdi Türe (Diğerleri Demokrat Partiden).
KAYSERİ (9)
Fikri Apaydın, İsmail Berkok. Emin Develıoğlu, Kâmil Gündeş, Ali Rıza Kılıçkale, İbrahim Kirazoğlu, Mehmet özdemlr. Ziya Turgut (Hepsi Demokrat Partiden). Suat Hayrl Ürgüplü (Bağımsız).
KIRKLARELİ (5)
Şefik Bakay, Mahmut Erbll Fikret Filiz, Sıtkı Pekkip. Faik Üstün (Hepsi Demokrat Partiden).
KIRŞEHİR (4)
Osman Bölükbaşı (M.P.), Osman Şevki Çiçckdnğ (D.P.), Halil Sezai Erkut (C.H.P.), Rifat özdeş »D.P).
KOCAELİ (11)
Ethem Vassaf Akan, Ekrem A-lişan. Ziya At iğ. Hamdi Başak, Salih Kalemcioğlu. Mümtaz Ka-valcıoğlu, Ycrcdoğ Kişioğlu, Sa-im Önhan, Lûlfi Tokoğlu, Hüsnü Türkand. Mehmet Yılmaz «Hepsi Demokrat Partiden).
KONYA (17)
Abdürrahman Fahri Ağa oğlu, Rıfat A la bay, Kemal Ataman. Hidayet Aydıner, Ziya Barla», Remzi Birand. Sıtkı Burçak, Abdı Çilingir. Ömer Rıza Doğrul, Zeyyad Ebüzziya. Mi Rıza Ercan. Saffet Gürol, Tarık Koz-bek, Ümran Nazif, Muammer Obuz, Himmet Ölçmen «Hepsi Demokrat Partiden), Murat AH Ülgen (Bağımsız).
KÜTAHYA (10)
Necdet Alkın (DP.), Yusuf Aysal »D.P.), Besim Besin (D.P.).
14 mayıs 1950 seçiminde iki milletvekili seçilenler yerden
1-Celâl Bayar Bursa — İstanbul
2-Refik Koraltan Balıkesir — İçel
3 - Adnan Menderes Aydın — İstanbul
4 - Fuat Köprülü Aydın — İstanbul
5-Hah! özyörük İstanbul — tzmir
6-GL AH Fuat Cebesoy Eskişehir — İstanbul
7-Refik Şevket İnce İzmir — Manisa
8-GL Fahri Belen Bolu — Çanakkale
9-lhflan Şerit özgen Bilecik — Kütahya
10-Osman Şevki Çiçekdağ Ankara — Kırşehir
11 - Samet Ağnoğlıı Manisa — Muğla
12-Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu Aydın — Manisa
13-GJ. AH Ihfuın Sabis Afyon — Denizli
Hakkı Gedik (DP.), Asım Gündüz «C.H.P ), Ahmet İhsan Gür-soy (D.P ), Ahmet. Kavuncu «D. P.). Remzi Koçak «DP», Süleyman Sururı Nasuhoğlu (DP.). İhsan Şerif özgen »D.P.)»
MALATYA (11)
Esat Doğan. Hüseyin Doğan, Mehmet Sadık Eti, Hikmet Fırat, ismet İnönü, Mehmet Kartal, Mehmet Kulu, Nuri Ocakcıoğlu, Abdülkadir .özbay» Lûtfi Sayman, Şefik Tugay. ı Hepsi C.H.P. den).
MANİSA (12)
Samct Ağaoğlu »D.P >, Semi Ergin «D.P», Refik Şevket tnce «DP.), Faruk İlker (DP), Adnan Karaosnıanoğlu (DP.). Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ’D.P.). Muzaffer Kurbanoğlu «D.P). Nafiz Körez (D.P.), Sudl Mıhçıoğlu ‘D. P.). Hamdullah Suphi Tonrıöver (Bağımsızı, Kâzım Taşkent (D. PJ. Muhlis Tümay (D.P.).
M ARAŞ (7)
Abdullah Aytemiz, Ahmet Boz-dağ, Salâhaddin Hiidaioğlu, Ahmet Kadıoğlu, Nedim Ökmen, Remzi öksüz. Mazhar Özsoy. «Hepsi D. P. den),
MARDİN (7')
Abdürrahman Bayer «D.P.), Mehmet Kâmil Boran (C HP.), Rıza Erten (C.H.P.), Abdülkadir Ka-lav (D.P.)» Cevdet öztürk «D. P», Kemal Türkoğlu (Bağımsız). Aziz Uras (C.H.P.h
MUĞLA (6)
Nadir Nadi Abahoğlu. Samet A-ğaoğlu, Yavuz Başar, Cemal Hü-nal. Zeyyat Mandalinci, Nuri öz-san. »Hepsi DP. den).
MUŞ (2)
Hamdi Dayı «D.P.), Zeki Dede (CHP.).
NİĞDE (8)
Hâdi Arıbaş, Necip Bilge, Süreyya Dellâloğlu, Asım Doğanay, Ferit Ecer, Fahri Köşkeroğlu. Hüseyin Ülkü, Nuri Yurdakul (Hepsi DP. den).
ORDU (8)
Refet Aksoy (D.P.), Hüanü Ak-yol «C.H.P.), Feyzi Boztepe (D. P.). Naşit Fırat (C.H.P.), Yusuf Ziya Ortaç «C.H.P ), Zeki Mesut Sezer «C.H.P.), Hamdi Şarlan (C. H.P.», Atıf Topaloğlu (C.H.P ),
RİZE (6)
Lzzet Akçal, Kemal Balta. Osman Kavrakoğlu. Mehmet Fahri Mete, Ahmet Morgil, Zeki Rıza Sporel, (Hepsi DP den).
SAMSUN (10)
Hâşim Alican, Naci Berknıan, Tevfik ileri, İsmail Işın, Firuz Kesin. Muhittin özkefeli,, Ferit Tüzel, Şükrü Uluçay. Haşan Fehmi Ustaoğlu, Hadi lrzel (Hepsi D. P. den).
SEYHAN (11)
Zeki Akçalı (D. P.), Remzi Oğuzarık (D. PJ, Arif Nihat Asya (D.P.), Sedat Barı (D.P.), Tevfik Coşkun (D.P.), Yusuf Ziya Eker ’D.P.), Reşat Güçlü (D. P.). Mahmut Kibaroğlu (D.P.)» Salim Serçe (D.P.), Sinan Teke-lioğlu «Bağımsız). Cezml Türk (D.P.),
SİİRT (4)
Abdulbaki Erdem, Mehmet Daim Sualy, Şefik Türkdofean. Cemil Yardım «Hepsi D. P. den).
SİNOP (5)
Cevdet Kerim lncedayı. Nuri Sertoğlu, Server Sonuncuoğlu. A-li Şükrü Şavlı, Muhit Tümerkan
• Hepsi C.H.P. den).
SİVAS (12)
Nâzım Ağaçcıkoğlu, Ercüment Damalı, Ilhan Dizdar, İbrahim Duygun, Şevki Ecevit. Nurettin Ertürk, Halil lmre, Rifat Öçten. Sedat Zeki örs, Bahaddin Tamer. Mahir Türkay, Hüseyin Yüksel «Hepsi D.P. den).
TEKİRDAĞ (5)
İsmail Hakkı Akyüz. Hüseyin Bingöl, Zeki Erataman. Şevket Mocan, Yusuf Ziya Tunta «Hepsi D. P. den).
TOKAT (9)
Sıtkı Atanç. Zihni Beti), Feyzi Çubuk, Ahmet Gürkan, Hamdi Koyutürk, Halûk ökeren. Muzaffer önalp, Mustafa Özdemlr, Nuri Turgut Topçuoglu (Hepsi D. P. den».
TRABZON (12)
Salih Esat Alpcren (D.P.), Naci Altufe* (C.H.P.), Faik Ahmet Barutçu (CHP.). Saffet Bastımar (C.H.P.), Cemal Reşit Eyihofrlu (C.H.P.), Mahmut Golofclu 'D.P.), »CHP.», Tevfik Mahmul Golog-Ju ıD.P.İ, Tevfik Koralp tC.H.P.J, Süleyman Fehmi Knlnyctoğ-lu (D.P.t, Hamdi Orhun (C. H. P.i. Haşan Saka (C.H.P.), Mustafa Reşit Tarakçıoftlu (C.H.P.), Cahil ZamnnRİl (C.H.P.).
TUNCELİ (2)
Abidin Hıdır «D.PJ, Haşan Remzi Koli (D.P.)
I REA (7)
Nocdet Açnmal «D.P.), Feridun Ayalp (D.P.», Ömer Cevheri «DP.». .Feridun Erkin »D.P.), Haşan Oral (C.H.P.), Celâl Öncel (D P ). Reşit Kemal Timuroğ-lu «D.P ).
VAN (3)
İzzet Akın (D.P ), Ferit Melen (C.H.P », Kâzım Özalp (C HP ).
YOZGAT (7)
Niyazi önal Alçılı «D.P.), Avni Doğan »C.H.P), Faik Erbaş
♦ D.p). Yusuf Karahoğlu »DP.), Fuat Nlzamoğlu (D.P.), Haşim TatlıoğlU «DPJ. Haşan Üçüz ■ D P»
ZONGULDAK (10
Fehmi Açıksöz (D.P.), Muammer Ahıkant «D.P.), Sebat! Alakan (C.H.P), Hüseyin Balık (DPJ, Suat Başol (D.P.), Ab-dıırrahman Boyacıgiller (D.P.), Ali Kıza incealemdaroğlıı (D.P.), Cemal Kıpçak (DP.), Rıfat Si-lişoğlu (D.P.), Azmi Yurdabay-rak «DP.).
■ •
Callfornla’lı leııis yıldızı “Giizcl Gussİe Moraıı” Alman tenisçisi meşhur Von Cramın ile çay içerken görülüyor. “Güzel Gııssie” U jesbaden Milletlerarası Tenis müsabakalarında ve karışık çift sınıfında Von Cninim İle beraber oynamıştır
Hususî muhabirimiz Yılmaz Oğuzdan
Ordu takımı İtalyadaki maça nasıl hazırlandı
Maçtan önce Italyanlar, malûmat alabilmek
Roma fHusüfiî muhabirimiz Yılmaz Oğuzdan telsizle) — Ordu takımı iki günden beri Komadadır. On beş futbolcu ve bir idareciden mürekkep olan takım, bugün ufak bir sahada hafif bîr idman yaptı. Yarın da sabahleyin ikinci idmanını yapacak ve öğleden sonra Ostiya-da kampta bulunan İtalyan futbolcularının idmanlarını seyredecek.
İtalyanlar, Ropıadan 30 kilometre kadar uzakta bulunan ve bir plâj şehri olan Ostiya’da çalışmaktadırlar. İtalyanlar bizim karşımıza nasıl bir takımla çıkacaklarını söylememektedirler. Yalnız takımlarında kaleci o-larak Juventus ve Bari takımlarının ihtiyat kalecileri vardır. Bunlardan başka vıne Juventus, Torino, Lajsiyo ve Roma takımlarında oynıyan veya yedek olan bazı oyuncuların asker olmaları dolayışiyle Ordu takımında yer alacakları zannedilmektedir.
Bizim takımı da İtalyanlar merak etmekte ve oyunumuzu Atinada gören İtalyan Ordu takımının antrenö-riyle bir gazeteciden imkân nispetinde izahat almaktadırlar. Tabiî onlar da bu takımda Bülent ve Salfthaddin-den başka kimseyi tanımadıklarından onları göstermekte ve bu arada İs-tanbulda kalmış bazı italyanlar da Fıkretın. Muradın ve Beşiktaşlı Fa-ruğun oyunlarını görmüş bulunmaktadır. Hulâsa Ordu takımındaki beş İstanbullu futbolcu hakkında Ital-yanlar az çok bir bilgiye sahiptirler. Fakat bugünkü formları hakkında bilgileri yoktur. Ordu takımının kuvveti ve oyun tarzları ise tamamen meçhulleridir.
Romada TÜrkiye-İtalya orduları maçına geniş bir ehemmiyet veril-
[ MEMLEKET HABEBLERİJ
Bursa gidiş - geliş uçak seferleri ucuzlatıldı
Bursa 26 «A.A.) — İstanbul - Bursa arasında uçak seferlerinin arttırılması üzerine şehrimize gelen Havayolları Genel Müdür Muavini Rıza Cercer, meydan ihtiyacını ve hava seferlerinin durumunu tetkik etmiş, Ticaret Odasının Turizm Bürosu üyeleri İle görüşm üştür.
Genel Müdür Muavini, bu hatta gidiş - geliş biletlerinin İhdas edileceğini ve 15 günlük olacak bu biletlerin 15 liraya satılacağını ve yalnız gidiş ücretinin de 10 hra olacağını söylemiştir.
Bu suretle Bursanın, banyo mevsiminde uçak seferlerindin âzanü istifadesi sağlanmış olacaktır.
Bugün Ankarada yapılacak müsabakalar
Ankara 26 (A A > — Yarın 15 te. 19 Mayıs Stadyumu iç sında yapılacak olan Ankara -
saat saha-Istan-bul atletizm mitsnhakalannn nlâkndnr kimseler büyük bir ehemmiyet vermektedirler. Muhtelit bölgelerin kuvvetli atletlerinin de katılncağı bu müsabakalar Avrtıpaya gidecek ve muhtelif memleketlerde teiıınslıır yapacak olan Milli Atletizm takımımızın seçmeleri mahiyetini (le taşımaktadır Bilhassa gülle atma ve 400, 100 engelli, RÖO metre koşuların mücadele-II Olacağı tahmin edilmektedir. 10.000 metre koşutla Osman - Mustafa çekişmesi de heyecanlı olacaktır.
Samsunda bu yıl yeniden 16 köy okulu ile 3 sağlık memuru evi yapılacak
Samsun 26 (A A.) — Bu yıl şehrimiz köylerinde yapılması kAinrlaştırı-Inn 16 koy okulu ve tiç sağlık memuru evinin İnşanl hazırlıkları sonu ermiştir. Bu köy okullarının inşaatı önümüzdeki ders yılına kadar bitmiş olacaktır.
bizim takım hakkında için çırpınıyorlardı mektedir. İtalyanlar bizi yendikleri takdirde Holândada yapılacak dömi-final ve final maçlarım kolaylıkla kazanacaklarını söylemektedirler.
Futbolcularımız Romanın hemen biraz dışında vaktiyle Mussolini tarafından olimpiyatlar için kısmen hazırlanmış olan, o zamanlar Foıe Möussolini, bugün ise Fore İtalico adı verilen spor mıntakasındaki Fe-liks otelinde kalmaktadırlar.
Futbolcularımızın pazartesi ve salı günkü programları şöyle idi:
Pazartesi: Sabah kahvaltı, öğle ve
Dünkü Meclis müzakereleri
And içmiyen milletvekilleri dün and içtiler. Seçim tutanakları, müteakip celselerde tetkik Tutanakları İnceleme Komisyonu kuruldu
edilecek
Ankara, 26 (A A.) — Büyük Millet Meclisi bugiin saat 15 te Başkan Vekillerinden İstanbul Milletvekili Fuat Hulûs! Dcmirelll’nin başkanlığında toplanmıştır.
Meclisin bııgünkii oturumunda, geçen birleşimde and içemiyen bazı milletvekilleri ve bu urjKİa Malatya Milletvekili ismet İnönü, and içmişlerdir
Bundan sonra, Çalışma Bakanlığına getirildiği için divan kâtipliğinden çekildiğim bildiren Eskişehir Milletvekili Haşan Polalkan’ın dilekçesi okunmuştur,
Afyon Karahlsar ve Denizli milletvekilliklerine seçilen Ah İhsan Sabisin Afyonkariıhisur, Ankara ve Kırşehir milletvekilliklerine seçilen Osman Şevki Çlçckdnğ’ın Ankara, Avdın ve İstanbul mille!vekilliklerine seçilen Fuat Köprülünün İstanbul, Balıkesir ve İçel milletvekilliklerine seçilen Helik Kornltan’ın İçel, İstanbul vû İzmir îiulh‘l v( killikh i’in» secilen Halil ö/z-yörük’ün İzmir, İzmir ve Manisa millet vekilliklerine seçilen Refik Şevket İncenin Marılsıı, Çanakkale ve Bolu milletvekilliklerine seçilen Fahri Belen'in Bolu milletvekilliklerini tercih eylediklerine dair önergeleri okımmuş-i uı\
Seçim tutanaklarının onanması müzakeresinde Başkan Fuat Hıılûsl Do-mlıa-llı, itiraz vdllen bazı tutanaklar hakkında Yüksek Seçim Kuı ulundan heniîz kesin bir cevap gelmemiş olduğunu. bu itibarla gündemdeki bu maddenin sonraki oturumlarda görüşüleceğini söylemiştir.
Bingöl Milletvekili Feridun Fikri Düşünsel, Scçtıp Kanununda tutanakla ıa itiraz müddetinin muayyen olduğunu ileri sürmüş ve l>a??knnlığm l»ıt hususla vazılı bir müddet tâyin etmelini istemiştir.
Fuat Hııhısi Demircili, Seçim Kanununa göre hareket edildiğini ve gündemdeki mezkur maddenin bundan sonraki oturumlarda müzakere edilmesinin daha uygun olacağını açıklamış ve bu hususu oya »unmuştur. Neticede, seçim tutanaklarının onanına-
Washington, 26 A. A. (US1S) — İyi haber alan resmi bir kaynaktan bildirildiğine göre, Amerika Birleşik Devletlerinin Yakındoğu memleketlerine yapılacak silâh yardımı programı hakkında Ingiltere ve Fransa ile birlikte neşrettiği tebliğ bu bölgedeki devletlerin bir tecavüze uğramıya-cakları hakkında emin olmalarına yardım edecektir.
Bir Amerikan şahsiyeti tebliğin, güdülecek siyaseti açıkladığına göre müsavi şartlarla İsrail ve Arap devletlerine de şamil olduğuna İşaret etmiştir. Yakmdoğuda herhangi bir te-cavüzkâr harekete hazırlanıldığına dair bir emare olmadığına İşaret eden bu şahsiyet bazı şüphe uyandıracak rivayet ve tebliğlerin neşredJldiğini söylemiştir.
Her üç devletin, Arap devletleriyle israilin muayyen bir miktar silâha malik olması lâzım geldiğini müdrik olduklarını bildiren paragraftan bahseden bu şahıs, bunun Amerikanın Yakındoğu milletlerine karşı güttüğü silâh siyasetinin yeni bir ifadesi olduğunu belirtmiş ve: “Bu tebliğ bizim siyasetimizin Ingiliz ve Fransız siyasetiyle koordine edilmiş olduğuna bir işarettir,, demiştir.
Bahis mevzuu devletlerin hiçbir te-cavüzkâr emel beslemediklerine dair
akşam yemeklerini yedikleri Plazzo Barbeıini’de tanışma toplantısı, öğleye kadar bir saatlik Romada otobüsle bir gezinti, öğle yemeğinden soma 16.30 a kadar istirahat ve sonra bir saat antrenman, akşam yemeği, şehirde gece yarım saatlik bir gezinti ve 22 de yatış.
Sah: Sabah kahvaltıdan sonra hafif bir idman, şehirde bir saatlik gezi, öğle yemeği, 16 ya kadar istirahat, Ostıya’da İtalyan futbolcula
rını ziyaret, yine Baıberini’de yemek ve hafif bir gezintiden sonra yatış.
Çarşamba: Sabah kahvaltıdan sonla bir kültürfizik, hafif bir gezinti, yemek ve akşama kadar istirahat ve akşam yemeğinden sonra hafif bir gezinti.
YILMAZ OĞUZ
sının gelecek oturumlara bırakılması kabul olunmuştur.
Bundan sonra, ad çekme usuliyle3Û kişilik tutanakları inceleme komisyonu seçim) yapılmış ve komisyona Halis Tokdemir (Gümüşhane). Avni Yıır-dal»avrak (Zonguldak», Kâzım Özalp «Varı, C.H.P.), Sadık Giz «İzmir). İbrahim Uygun «Sivas), Tevfik Oral (Trabzon». Mithat Sözer (İstanbul),R»î şit Kemal Timuroğlu (E»hrne), Kemal özçoban (Afyon). Cemal Gönenç (Erzincan C.H.P.), Enver Adakan ı İstanbul). Hamdi Şarlan (Ordu C. H. P.), Ilarndi Orhon (Trabzon C. H. PJ, Zeki Mesut Sezer (Ordu C.H.P ). Cemal Köprülü (Edirne», Mehmet özbey «Burdur), Rıza Top«;uoğlu (Erzurum). Sezai Erkut (Kırşehir». Tayfur Sökmen «Hatay (C.H.P.), Hüs«*yin Fi rnt (İç el I, Faruk İlker «Ma nisa». Tank Kurbck (Konya), Vahit Yöntem (Bolu). Remzi Koçak »Kütahy.D, Avni Doğan »Yozgat C.H.P.), İsmail Hakkı Çevik «Eskişehir), Hüseyin Doğan (Malatya C.H P.i, Esat Oktay (Kars C.H.P », Abdullah Güner (Afyon), Ferit Erer «Niğde) .seçilmişlerdir
Oıdu Milletvekili Refet Aksoy komisyon için 10 yedek üyenin daha seçilmesini ileri sürmüş ancak, ıç tüzüğün buna müsait olmadığı Başkan taralından ifade edilerek bu tc*klii kabul olunmamıştır.
Büyük Millet Meclisi pazartesi günü saat 15 te toplanmak lizvre bugünkü oturumunu son vermiştir.
Bursa Turizm Kurulu çalışmalarına başladı
Bursa 26 (A.A.) Ticaret Odasında kurulan Turizm Kurulu şehrin görülmeye değer eşki eserlerini gezerek, buradaki noksanları tesbit etmiştir. Noksanların ikmali İçin Vakıflar İdaresini ve Belediyeye müracaat edilmiştir. Bunların onarılmasına ve ikmaline yakında başlanacaktır.
♦ •
teminat verdiklerini açıklayan paragraftan bahseden resmi şahsiyet Suudi Arabistan, İsrail, Mısır ve Suriyenln teminatlarını Amerikaya, Ürdün, T-rak ve Mısırın İngiltcreye ve Suriye ile Lübnan’ın da Fransaya yolladıklarını bildirmiştir.
Amerikan resmi şahsiyeti bundan sonra, tebliğin sadece ticarî yollarla temin edilebilecek askeri malzemeye şamil olduğunu belirterek Amerika için bunun umumiyetle hafif silâhlara, Ingiltere için ise meselâ ticari yollarla temin edilebilecek tepkili u-çaklara da şamil olacağım tebarüz ettirmiştir.
Mevcut kanunlara göre Amerikanın elindeki ağır silâhlar karşılıklı savunma yardımlaşması programına dahil olmayan milletlere gönderile-mez.
Londra. 26 A.A. (Rcuter) — Umumiyetle itimat edilir kaynaklara göre üç devletin Ortadoğunun emniyeti hakkında yayınladıkları beyanname Ingilterenin taahhütlerini ihlâl etmemiş. hattâ kuvvetlendirmiştir.
Kıbrıs Rumları, yakında Londraya gidecekler Atina» 26 (AP) — Kıbrıs’ın Yunanistan ile birleşmesini kabul ve tasdik ettirmek rnaksadiyle yakında Londraya hareket edecek olan ve hâlen Atinada bulunan bir Kıbrıs heyeti, İngiliz basınına müracaatla, Kıbrıs hakkında tatbik etmekte oldukları sükûta son vermelerini talep etmiştir.
Üç kişilik heyet âzasından olan Savaş Louizidos, İngiliz basının bu sükûta, meseleye milletlerarası bir mahiyet tanımı? olmamak için riayet etmekte olduğunu kaydetmiştir.
Takriben elli seneden beri Yunanistan ile işbirliği ve birlik için çalışmakta olan Yunanlılar, şayet İngiltere ile de bu birleşme meselesini halledemezlerse, durumu Birleşmiş Milletlere arzetmeye karar vermişlerdir.
Hususî muhabirimizin gönderdiği resim: Ordu Takımı Meçhul Asker âbidesine çelenk koyduktan sonra
Chicago’nun bir semti büyük tehlike içinde
Chicago. 26 A.A. (AFP) — Benzin yüklü bir kamyonun bir tramvaya çarpması neticesi 25 - 30 kişi ölmüş, takriben 50 kişi yaralanmıştır.
Aınan, sigara içmeyiniz!
Chicago, 26 A A. (United Press) — Dün vuku bulan çarpışmada lâğımlara dökülen benzinin her an patlaması ve Ghrison’un güneyini berhava etmesi ihtimali mevcuttur. Çarpışmada, kamyondaki 8000 galon yüksek kalite benzin etrafa yayılmıştır «
İnfilâk etmemiş yahut yanmamış olan bütün benzin lâğımlara sızmıştır..^ . *
İtfaiyeciler ve polis» lâğımları temizlemek için tonlarca su sıkarken, etraftaki seyircilere kaza alanının dışında durmalarını ihtar etmişler, lâğıma atılacak bir sigara yahut her hangi bJr ateşin binaları imha edeceğini bildirmişlerdir.
MÜSABAKA KUPONU
1 andık 1930 de çekilecek Imjiık kuramıza iştirak için a-şıığulııkl kuponlardan 90 tane getirerek bir kura numarası a-Inhilecckslnlz,
Tafsilâtını lıer pazar günkiı (YEM İSTANBUL) ila arayı-İliz.
Yeni İstanbul’un
KUPONU
>
Bayfa 4
YENİ î 8 T » N R O
27 Mayıs 198®

f e



SPOR ALEMİNDE 60 SENE
T»* . -r-

Memleketimizde birinci
Skorzeny’nin anlatmadıkları
Çeviren: Behçet Cemal llllll 111llllllİf
idman bayramı
MUSSOLINIYI KİM KAÇIRDI?
Ya’nn: Selim Sırrı TARCAN
1
Makalenin muharriri Selim Sırrı Taretin
o zımnin kİ
I t r
I
*
s
ANSEKİZ sene kadar oluyor. Eğl-” tim Bakanlığında Beden Terbi* yesi Umumi Müfettişi iken Çekoslo-vaklar bent Dokuzuncu Sokol Jimnas tik şenliklerine davet etmişlerdi. Aynı zamanda bu şenliklerin kurucusu (Dr. Miroşlav Tyrş) in doğumunun yüzüncü yıldönümünü kutlayacaklarmış. Gittim, gördüm. Bu büyük İdman şenlikleri cidden görülecek şeylerdi. (Tyrş) Sltavlann jimnastik babasıdır ve 1862 de Pragda ilk jimnastik cemiyetini kurmuştur. 1881 de Prag şehrinin büyük meydanlarından birinde birinci İdman şenlikterini yapmıştır. Bu şenliklerde 720 genç jimnastik yapımş ve aradan elli yıl geçtikten sonra 1932 de yapılan Sokol şenliklerine 24.000 i kız olmak üzere 57,000 genç iştirak etmişti!
Sokol nedir? Bundan 88 yıl evvel 1862 de kurduğu jinmasUk cemiyeti âzalanna (Tyrş) şahin mânasına gelen (Sokol) adını vermişti. Slav mitolojisinde şahin; cesaret ve kahramanlık örneğidir. (Tyrş) her Slavın şahin gibi atılgan ve yırtıcı olmasını istiyordu.
(Tyrş) in ideali eski Yunanlsta-nın ikbal ve kemal devri olan (Perlc-lese) devrini Çeklerde görmekti. (Zös) mâbedtni fikir, sanat ve beden güzelliklerine sahne olan Olemp jim-nazlarmı, stadyumlarını memleketinde kurmak istiyordu. Ne yazık kİ, bu idealine kavuşmadan öldü.
(Tyrş) hayata veda etmiş, fakat kurduğu kıymetli eser gün günden inkişaf etmiş vo benim 1932 de gördüğüm şenliklerde onun idealinin (Altegorique) remzi ile merasime başlanmıştı.
Taksim Stadyomunda yapılan Birinci İdman Bayramını açarken geçirdiğim onbeş gün zar* mühim teşkilât hakkında vo öğrendim


Pragda fmda bu tetkiklerde bulundum ki, Sokollann şiarı vatanın yüksel-
mesidir. Sokollar maddi hattâ mânevi menfaatlerden uzak yaşıyor, ne şöhretin, ne paranın peşinden koşmuyorlar. Her Sokol vücudürıün sıhhatli, güzel ve mütenasip, fikrinin münevver, ahlâkının dürüst olmasını gaye biliyor.
Bıı şenlikleri seyrettikten sonra evlâdına özenen bir baba hissiyle bizde de böyle bir teşkilât vücude getirmeyi gaye bildim ve aynı zamanda hem müfettişi, hem öğretmeni bulunduğum Yüksek Muallim Mektebi Müdürü Kemal Beye bir gün:
— Talebelerimden çok memnunum. Bu gençler memleketin her tarafına gidecek, fenni ve tcrhlyev! İsveç jimnastiklerini talebelerine öğreteceklerdir.
Yalnız Avrupanın bazı şehirlerinde olduğu gibi senede bir kere mayıs ayı İçinde orta okul talebelerinden bir idman şenliği yaparsak bu vücut egzersizlerini halka da sevdirmiş oluruz, dedim. Müdür, benim bu arzumu Maarif Nazırına bildirdi vc 1016 sonesi mayısın 13 üncü cuma günü Kadıköyündo Fener stadyumunda bu şenliklerin birincisi 200 erkek ve 100 kız talebe ile yapıldı. O devirde Yüksek Muallim Mektebinin neşrettiği Tedrisat Mecmuasının (3-34) numaralı nüshasında bu şenlikler ve gençlerin halk karşısında yaptıkları jimnastikler hakkında bir makale vardır.
Istanbuldaki mekteplerin hemen hepsini bu şenlikleri görmeğe davet etmiştik. Talebeler büyük bir intizam dahilinde vllcutlerinl kumanda ile işlettiler. terbiyevi oyunlar oynadılar, yüksek atladılar, yarıştılar, halat çekiştiler. Sonra benim tsveçten getirdiğim “Dağ başım duman almış” marşım aöyliycrck gittiler. Bu talimleri alâka ılo takip eden Maarif Nazırı. memnuniyetini izhıır ettikten sonra, bu şenliklerin bütün memlekette her sene tekrarlanmasını emretti.
İkinci İdman Bayramı 1918 mayısının 19 uncu günü yine Kadıköy Fener Mhaaıtıda yapıldı. Bu aefer şenliklere 1000 kız. 2000 erkek talebe İştirak etti ve bütün Anadoluda mekteplerden 14000 çocuk halk önünde vücutlerlnl işlettiler.
Üçüncü Liman Bayramı 1919 mayısının 23 üncü günü yine Kadıköy Fener stadında yapıldı. Bu sefer kız ve erkek 5000 genç İştirak etti. Talebe miktarı günden güne artıyordu. Dördüncü, beşinci, altıncı, şenlikler de hor sene kesif balık huzurunda yapıldı.
1935 de milletvekilliğine
ten sonra bu vazifeyi kıymetli talebelerime devrettim. Her sene vatanın dört bucağında sıhhatin kıymetini bilen, vüeutleri güzel teşekkül etmiş millet çocukları, gençlik bayramında göğüsleri kabartacak bir varlık gösteriyorlar. Yeni yetişen nesil tıpkı Sokollar gibi vücut idmanlarından yalnız sağlık ve güzellik bekliyorlar. Ne şan-ü şeref, ne maddî menfaat! Bizim de şiarımız oldu.
yetline i bir kala-
scçihlik-
Hicri
9 ABAN
10
1869
VAKİT
Güneş Öğle
İkindi Akça m Yatsı tmaâk
11 eylül 1943 saat 15 te Franscati-de Collcgio Nobite Mandragone nin zeytinliğindeki çadırlı ordugâhının karargâhında otururken telefon çaldı. Yaverim telefona gitti. General Student’in, derhal kendisini görmem hususundaki emrini aldığım zaman. taburuma verilecek yeni vazl. fcyl aklımdan bite geçirmiyordum. Paraşüt birliklerinin, kasabanın Öbür ucundaki karargâhına gittim. İtalya 8 eylülde bizden ayrıldığından beri fiilen ‘'düşman” topraklarında bulunuyorduk. Güney ltalyadaki cephemizin hinterlandı (işgal edilmemiş) düşman toprağı sayılabilirdi.
HAREKET EMRİ
Girit harekâtı da dahil olmak ü-zere üç yıldan beri, doğrudan doğruya emrinde çalışmakta olduğum Student, uzun boylu mukaddemeler® girişmeden, Gran Sasso dağı üzerindeki "Cnmpo İmparatorc,, otelinde mevkuf bulunan Dııçeyi, ertesi sabah saat 7 de kurtarmağa memur edildiğimi tebliğ etli. Bu emir karşısında şaşaladığımı İtiraf etmek mecburiyetindeyim. Vaktin darlığı, her türlü hazırlığa mâni bulunuyordu. Arazı, düşman, muhatız kıtaları, kısaca her şey meçhulümdil. Eldeki haritalar kâfi değildi» Lüzumlu malûmat çok noksandı. Mussolinlnin hakikaten çırada olup olmadığına gelinceye kadar vaziyet hakkında sarih hiçbir malûmat yoktu. Her şey tahmine dnynmvnrdıı. O zarnn»’ Mûar Otto
★ 4
Muasollnlyl kaçırmak emrini a-Inıı ve emrindeki birliklerle tatbik ederek Skorzcny’yc, •alâhl-yrtsiz müşavir olarak baskına İştirak müsaadesini vereıı l’nra-şüt Ordusu Başkomutanı General Student.
Öğrenmek ihtiyacında olduğumuz hor şey
19 5 0 MAYIS
Cumartesi
VASATİ
5.32
13.11 17J 0 20.30 22.27
324
Rumî
MAYIS
14
1366
EZANİ
0.03
4.42
Ati 1200
1.57
6.55
TİYATROLAR
İSTANBUL
KONAK P.UhOND:
Atraksiyon Trupu.
ANKARA
Ispanyol
BÜYÜK TİYATRO 21 kılıklar Komedisi .
KÜÇÜK TİYATRO ı
Muharririni Arıyor.
GAR GAZİNOSU I
Trlyosu,
PAVİYONDA t İtalyan Akrobatla m
de Yûn-
6 gahis
Ispanyol
BEYOĞLU CİHETİ
ATLAS (40835) Tehlikeli Dont-lsr.
AKIN (60718) 1 — Bir yetimin Ahi. 2 - Nü Kıroliçcsi.
ALKAZAR (42562) 1 — D.-hşf* Diyarı. 2 — Korsanlar Kralı. AR (44304) 1 — Kaliforniya HA kimi. 2 — Periler dünyas*.
İPEK (44889) 1 — Aşılmıu Du. var. 2 — Kılıçların Gölgoaindo (Türkçe, renkli).
İNCİ (84ö95) l - Vatan Fedaisi, 2 — Kayıp Adam.
LALE (43595) 1 — İstırap Çocuğu. 2 —
MELEK
2 — tik
KARAY
Firar, 2
SüATPARK (83143)

Saray Gözdeleri.
(I0MS) 1 — İki Kail) Arzular.
(41655) 1 — Öllimcten — Yaşasın Aşk.
1 - îkl
Cingöz Askerin Dönüşü. 2 -Unutulmaz Aşk. 3 — Garp Casusları.
SÜMER (42851) 1 — tf’^kısi»
Yaşayamam. 2 — Çılgın Hayalet.
ŞARK (40380.1 Ekmekçi Kedin. ŞIK (48726) 1 - Fakir bir do-llkanlının Hikâyesi. 2 — Kadın Kasabı.
TAKSİM (13191) 1 — Londra
KateoL 2 — POTt-Bait Faciası.
TAN 1 — Katlüor. 2 - Sihirli Aşk. ı
tl NAL
2 — Göz Yaşlan (Arap filmi). YENİ ı — Zoronun İşarotL
2 — Çam Bakısı Kâşif, 3 — Lorel Hardy Çingene Prens, YILDIZ (42847) 1 — Gilda Şoy-
1 — Günahtan sonra*
Beklediğim
(21017) 1 — Günahkâr 2 — Açkıma Sadık Kal-
(23542) 1 - öldüren Pa-
tanın kışı. 2
Sevgili.
İSTANBUL CİHETİ ALEMDAR (23663) 1— Antenlerin Pençelinde. 2 — Kör Düğüm. AYSU Kadın.
ditn* AZAK
ra. 2 — Kara Ejder (30 kısım) ÇEMBERLİTAŞ (22513) 1 -
Büyütenmiş Adam. 2 - İhtilâlci Ruhlar,
FERAH 1 — Asya Ateflİer 1-çinde. 2 — Kahraman Kılavuz. 3 — Deniz Kızı.
HALK 1 — Tarzan Kaplan Kadın. 2 — Ali Baba Hlndletapda. KISMET (26654) 1 — Büyük İskender. 2 — Şeyhin Kızı Munise,
MARMARA (23800.) 1 — Aşk vo Kıskançlık. 2 — Alevden Gönül.
MİLLİ (22962) Aelnniarm Pençesinde. 2 — Kördüğüm.
TURAN (22127) 1 — Öldüren Para. 2 — Kara Ejder.
YENİ (Bakırköy 18-126) 1 — Büyük Günah, 2 — Deniz Ejderi.
KADIKÖY CİHETİ HALE (60112) 1 - Aaiizado Haydut. 2 — Aşk vc Cürüm. OPERA (60S21) 1 — Ltılu Bolle 2 — Namus Sözü (türkço). SÜREYYA (60852) 1 - Gecenin Güzleri. 2 — Bu Evde Ne var ’
ANKARA
ANKARA Hayat Yolu. BÜYÜK îlci Ruhlu Adam. CEBEC İ 1 - Bir Hizmetçi «ın Hmırnterı. 2 - Üç Ahbap Çavuşlar Cuhus Peşinde.
PARK 1 - Müthiş Korku. 2-Şeytanın Kurbanları .
fi US vadiye.
SUM ek ı - B(te IMM bilidir. 2 — Rüetl Polte Hnflvcai.
ULUS 1 - Müsik Beldesi. 2 -Amber.
YENİ Yeşil Yunus Sokâgı. 2-ben Kısl&r.
İZMİR
Kı-
ELHAMRA 1 - Muhteşem Macera, 2 — Meksiko Çiçekleri 3 — Lorel Ho.rdl, Boğa Güreş» çlsl
LAL» 1 - Yu Aşk. yu Ölüm 2 — Buffalo Bili Maceralar Kıralı. 3 — Kanunn Süvarisi. TAYYARE: 1 - Knchn intikamı, 2 — Bir Yetimin Ahi.
TAN 1 — Ya Aşk. ya ölüm. 2 — Buffaiû Ölll Mşocralar Kıralı. 3 — Kansan, Süvarisi.
YEM SİNEMA I - Vahşi Koşu. 2 — Kfihunnus Sokak.
KARŞIYAKA (’İllETt
MELEK I — Aşk vı> İntikam 2 — Yalancı Pehlivan.
UÇAK - TftEN - VAPUR
DELECEK OLAN' 1 (.AKLAR lzmirdcn,
7.05 P.A.A. (Amerikan) Now-York, Boston, Gander, Londra, Brülcsel’dan. - 7.30 K. L, M (Halandtı) Amstordaın, nemadan. — 0.15 D.H.Y. (Türk) ₺Ur-
1140 D. H. Y.
Gran Sasso baskınının içyüzünü açıklıyan Alman Paraşüt Taburu Komutanı, Skorzeny’nin tahrifatını meydana çıkarıyor
Skoızeny’yi ancak bir iki defa görmüştük. Kendisinin otuz kadar SS yahut SD efradiyle birlikte, bir kaç haftadan beri, “hususi vazife ite” Student karargâhı emrine verildiğini biliyorduk Fakat Skorzeny, herkesi hakir gören kibirliliği yüzünden, hiç birimizle temas etmiyor ve kendini bizden çekiyordu. Yen vazifemi tebellüğ ederken öğrendim ki, Hit-lcrden, Mussollnlyi. Badaglip hükümetinin elinden kurtarmak emrini a-lan Student, Mussolininin nerede bulunduğunu tesbit Içirv paraşüt subayları kullanamıyacağını ve kullanmak da istemediğini iteri sürerek, bu işe tecrübeli ajanların tahsisini İstemiştir. Bunun Üzerine, SS binbaşısı Skorzeny, bu vazife ile Student emrine verilmiştir. Skorzeny’nin adamları, bir çok ınuvaffAkıyetsIzllkler-den sonra, "Campo İmparatorc,, oteline çıkan finlkülerln alt istasyonu ve civarında mevcut bazı tahdidatın, Muasolinınin orada bulunduğu ihtimalini takviye ettiğini tesblt etmişlerdi. Ajanları başkaca teminat vermiyorlardı.
SKORZENY’nin tŞTÎRAK HİSSESİ Skorzeny'ye verilmiş olan casusluk vazifesinin kolay olduğunu, şahsî teşebbüs, hayal kudreti, zekâ hattâ şahsi cesarete lüzum göstermediğini katiyen İddia etmek İstemem. Skorzeny bir iki muvaffakıyetsizlige uğramış ve buna rağmen cesaretini kaybetmemlftl: General Student beni çoğırıncaya kadar. Skorzeny, hiç şüphesiz, cnaus olarak vazifesini tamamen ifa etmişti. Fakat o andan itibaren, meselenin rengi değişmiş ve askeri bir mahiyet almıştı. Skor-zeny nin bıı harekete, âdeta seyirci misafir gibi iştirak etmiş olması, bu yazılarla İzahına çalışacağım bazı husus! vaziyetler ve General Student ite benlin, düşünmeden verdiğimiz bazı müsaadelerin neticesidir.
Horııa Polis Müdürü General Spolettl, Mussollnlnln kaçırılmasında, mühim bir rol oynamış vc Skorzeny bunu handen menkûl geçmiştir. Duçe-ııln tevkifinde mühim bir rol oynayan General Spolettl. General Student tarafından hile İle ele geçirilmiş ve bankın müfrezeni IJe beraber gitmeye İcbar edilmiştir. Generali gören İtalyan muhafızlar, hemen silâhlarını bırakmışlardır.
HİKÂYE
saflan. — 9.30 D.H.Y. (Tllrk) (Türk) Gaziantep, Adana, Konya, Afyondan. — 15.35 D. H. Y. (Türk) İskenderun, Adana, An-karadan. — 16.50 D.H.Y. (Tilrk) Diyarbakır, EMaıff, Sivas, An-karndan. — 18.95 D.H.Y, (Türk) İzmlıdcn. — 18.35 D.H.Y, (Türk) Ankarndan. — 39.39 P.A.A. (A-mcrlkan) Hnngkong, Bangkok, KnlkÜia, Tahran, tan. — 21.10 P.A.A. (Amerikan) No\v-York. Boston, Gander, Londra, Brükaclden.
GİDECEK OLAN UÇAKLAR
8.15 P.A.A. (Amerikan) Sam, Boyrut. Basta ya. — s.30 D.H.Y. (Türk) Bursuya, — 8.80 B..E.A. (İngiliz) Atina, Romu, Nte, Londraya. — 0.00 K.L.M, (Ho-Innda) Tahrana, — 8.00 M. R. (Mısır) Lefkoşe, Kahireye. — 9.39 D.H.Y. (Türk) Ankaraya.
D.H.Y. (Türk) îemivo D.H.Y. (Türk) Ankara, tskenderuna. — 14.45
(Türk) Ankaraya. — JO.OO D.H.Y. (Türk) lzmlrc. — 17.00 T.A.fî. (Yunan) Atlnaya. — 21.35 P. A, A. (Amerikan) Brüksel, Londra, Boston. Now-York. — 22.10 P.A.A. (Amerikan) Şam» Beyrut.. Kanişi, Yeni Delhi, Kalküta. Bangkok, Hongkoııg'ıı.
GELECEK OLAN VATI RLAR 14.00 Burna (Ayvalıktan). — 19.00 Anlnlya (lmrozdnn), — 19.13 Sur (MudnnyadanL
GİDECEK OLAN VARIRLAR
0.00 Sus (Mudanynyn) — 12.01) Ankara (Batı Akdonizc), — 11.00 Giresun (izmlro) — 11.00 Ego (Karartenlzc). — 20.90
Konya (BandtrmayAL
GEl.Kf I K OLAN TRENLER 7.10 Dofcü (WJ« - 8.«0 Ankara (Elmp.h — o.lrt Ankara. — in.Oi AtîİRiractan (Motörlü T.), GİDECEK OLAN TRENLER İH. lo Ankara Eksproş). — 19.30 Ankara. - 21.10 Güney.
Yeni Delhi, Knraşt, Basra, Şam, Beyrut-
- 10.15
— 10.30 Adana, D.H.Y.
EDEME
ANKARA!
7.30 M. 8. Ayın ı.- 7.31 Harry Horllok orkestrası çalıyor (|>l).
— 7.45 Haberler. — S.00 Hnx o-
nnrleıi (pİ). — 8 15 Gitar soloları (pi). — 8.25 Günün programı vo hava raporu. - 8.3u
Hafif ml^ıik ipi). — O.üO Kapanış.
I2.2H Açılış vo proarnm. — I2.«n M 8. Ayarı, - 12.30 Radyo salon orkestrası. — 1300
Haberler.
— 13 30 Öfcle Gnftetşşi. Şarlnlae. — 14 00 kanlığı Armoni 14.40 Sen parçalar Konuşfnk: Spor
15.00 Kayıp mektuplara akşam prugrumı, hava raporu vo ka-pııuış.
10.68 Açılış vo prügınm. — 17.00 Çocuk sılutl. — 18.00 Dans mlııuûi (pb. - 18.30 Şarkılar.
10 00 M, H. Ayarı v(* haberler, - 111.15 Geçmişte BuğbiV. —
10.20 Yurttan tealim — 10.4ü Kudyo iic İngilizce, — 20.00
13,1» Hns eserleri.
- 13.15 (rumhurbnş-ınuMİkaRi. — (pli. — 14.03 haberleri. —
VlrtUozlar (pl). — 20.15 Radyo Gaseteei. — 20.30 özci program.
— 22.00 Konuşma. — 22,15 Ailen Roth orkestrası ve hafif şarkılar (pl), — 22.15 M. S. A-yarı vc haberler, — 23.00 Dansa dâvet ipi). — 23.30 Program ve kapanış.
İNTANDI Ll
12.57 Açılış vo programlar. —
13.00 Haberler. — 13.15 Şarkı
ve türküler (pl). — 13.30 Dans müziği (pl). — 13.45 Saz eserleri, şarkı ve türküler. — 14.30 Caz müziği (pl). — 15.00 Atom ve hidrojen bombariarı hakkımla. — 15.15 Radyo salon orkestrası konseri. — 15.45 Haftanın programı. — 16.00 Programlar vo kapanış.
17.57 Açılış ve programlar. — 18.00 Snz enerleri. — 18.15 Dnna müziği (pl). — 19.00 Haberler.
— 19.15 tnlanbul haberleri. — 19.20 Caz müziği (pil. 19.45 Şarla ve türküler (Hamiyet Yüceaes). — 20.15 Dlnlcviol İa-teklerl (hafif batı müziği). — 21.00 Serbest saat; Konuşma veya müzik. — 2115 Şarkı vc türküler (Nccml Rıza Ahıskan vo nrkadnşterı topluluğu konseri). — 22.1)0 Seıle çizgi. Takdim edon: Celâl Şahin. — 22.20 Dans orkestraları geçidi (pl). — 22.45 Haberler. — 23.00 Knnşık hafif müzik (pl), - 23.30 Dans müzlfci (pl). — 24,ÜO Programlar vc kapanış.
Y A DA N ( 1 R A D Y OLA İt DAN SEÇME YAYINLAR LONDRA:
7»80 Rnlph Wilsnn dans orkestrası. — 8.45 KlAslk müzik dinleyici Istokterl. — 9.15 Klâsik müzik dinleyici istekleri. — 11.00 Konçerto. Beethoven No. 1 piyano konçertosu. — 13.00
IIhiuihh şıırkıiını. — 15.3u
Dans müziği. — 16.15 Dinleyici istekleri. - İH.16 H/ıflf müzik.
— 10.25 Rnoburn eırİceîHrazından
hafif müzik. — 21.30 Heııry
Hali varyete programı. — 22.15 Dunu müziği, — 23.15 Vnryote-terden şarkılar, — 2100 Dinleyişi işlekleri.
EMİNÖNÜı Ankara (Eminönü ı Sırrı Bnçdnftan (Küçük-pallar) - Enai (Dlv/ıııyniuı — Snhıhadılln (Çarşı kapı ). BEYOĞLU: Güneş (M erkem Bnrunak (Taksim) — Bat İst Tlllhımtçi (Taksim) — Banka ter (Galata) — Necdet. Ekrem «şişin — Çubukçu (Şh>ıı> Hain loftlu — Yeni Turun (Ka-Nimpaşa).
i* A Tİ Ilı Muharrem Tanır (Şeh Kudebnşi) Ziya Nuri (AkMi-rayı Hamut yu — Nasım
Malkoç (Şrhr(»ınlnlı — M, Fuat Bnycı* (Knraaümrük) — Haylin Berk (Fener).
EYÜPı Arif Beşer. BKSİKTASl 8. Recep Yeni (Ortnktfy) — Arnavutltöy MorKeK (Bebek).
KADIKÖVı Büyük Kısıl
toprak — Ottztepo — Hasta ncı. ÜSKÜDAR: Ahmcdlye.
bir Türk devletin? mon-Ağır bedenî faaliyetlerde
Suldan angıı:
1 — Nakit yollama vasıtası. 2 — İlgiyi kntet. 3 — Yapmadık; Bir harfin okunuşu. 4 — Eski sup:
husule gelir. 6 — örtü; Halk. 0 — Eliyle dayanan; Sıfat takısı; örgü fnlll. 7 — Tersi temel; İHkambildu bir kâğıt; Yevmin dörtte üçü. 8 — Merhametli (müennvs); Bir uzvumuz o — Maksadı muhtevi bağış; 10 — İşçini mebzul.
YııkıırKİıııı ııvnğıı
1 — Göktaşı, 2 — Edevatı noksansız. 3 — Annesine. 4 — Zekice tavır. 6 — Tersi zevce; Tersi bir renk. B — Tesviye vasıtalarından; Bir hastalık. 7 — Abidenin yarısı; Bembeyaz; Bir harfin okunuşu. 8 — Bir renk; İşaret sıfatı; Derinlik noktanı. 9 — Ufaklığı mobıul. 10 — Mcsalei mahsulü iyi.
DÜNKÜ BULMACANIN
M | İli
Soldan saftın
1 — İşi çek olun. 2 — Mu sisi fena, 3 — Amirane; Ma, 4 — Asabi. Esil, 5 — İrice; Anıt: 6 •— Pılı; PIriac, 7 —. Nefl; A-salan» 8 — Ko; Amorikıı. 9 — Haltlkl ıtıAnu, 10 — Zaferi kati.
Yukarıdan atatı:
1 — îmanı pek as, 2 — Şamarı fona, 3 — izi artık; At. 4 . Çırncı; Ema. 0 — Eşape; Amir, fl — Kini; Zekî. 7 — Oto; Ki-rnln, H — Le; Aklinih*. 0 — A-nusı waknt, ıo - Namütenahi.
SIHHÎ İMDAT
İstanbul Beyoğlu Anadolu ynluıaı Ankara lumir
HAREKET PLANI
General Student, bana hazırladığı harekât plânını hemen İzah etti. Bu plâna nazaran Ikl bölük paraşütçü, Gran Sasso’ya çıkan yolun bulunduğu Asscrgl vadisine atlayacak ve dağın yan irtlfaında bulunan oteli, dağ harekâtı yaparak ele geçirecekti. Fakat Student, bana, yeni bir plân hazırlamak ve teklif etmek hususunda tanı salâhiyet de veriyordu. Kendisinden, mevcut malûmatı tetkik e-derek karar vermek için, bir saat mühlet rica ettim.
Koyu yeşil renkte peçetenmiş oton otel, meyli tesblt edltemlyen taşlık , bayırlarla çevrili idi. Otel, resimlerde de görüldüğü üzere, 1000 metre irtifa farkı kateden ve Assergl vadisine inen bir finiküler İle harici â-leme bağlanmıştı. Çok dar olan bu vadi, otelin kara ite tek irtibatını teşkil ediyordu. Buraya Aqulladan kara yolu İle do gidilebilirdi. Harekât sahası, en yakın hava meydanımız olan Pratica de Mara’dan 180 kilometre ve kendi birliğimizin bulunduğu Frascatl’den İse 240 kilometre mesafede bulunuyordu.
Umumi vaziyete göre, Student’in plânmı, maksada uygun bulmadım. Paraşütçüler, Gran Sasso üzerinde bulunduğu muhakkak olan kuvvetli İtalyan muhafızların gözü önünde atlayacaklardır. Hattâ bu hareket, daha da uzaktan görülerek takviye gönderilmesini intaç edilebilirdi. O-tele çıkış ise, 100 metre irtlfaı olan bir dağa karşı harekât yapmakla birdi. İtalyanların, bu takdirde de az mukavemet edecekleri malûm değildi. Her halde Mussoliniyl öldürmek, yahut da, dağ yollarından doğuya çekilmek fırsatını bulabilirlerdi.
Bu sebeple başka bir plân tasarladım ve yanm saat sonra General Studcnt'e arzettim. Bu plâna nazaran, taburumuzun en İyi paraşütçü bölüğü, üstteğmon Von Berlepsch, komutasında, plânörlero bindirilecek, yedekte çekilerek otelin hemen önündeki bayıra indirilecekti. 78 kişilik bu bölük. Aîussollnlyl baskınla kurtaracak ve yardım gelinceye kadar, finlkülerln dağ üstündeki İstasyonunda tutulacaktı. Taburumun bakiye kuvvetleri, bu bölüğün yardımcısı o-lacaktı. Tamamen bindirilmiş olan bu birlikler, benim komutamda olarak, kara yolundan Assergl vadisine hareket edecek ve plânörterle ayni zamanda oraya vasıl olacaktı. Burada fınikülerin vadideki istasyonunu işgal, planörlerin İn tepedeki harekâtına müdahale edilmesini men ve İcap ederse, dağ harekâtına girişerek yukarıya yardım edecektim.
(Devamı var)
Beyoğlu 44544 Kadşktfy 50872 İstanbul 24222 üskUdar 90043 Ankara 00. İzmir 2222 ICnrsı valen 131)55
l(E5 DEI.İADA ı H. Halk. B( VAKADA; Halk.
İZMİRı Tllldllk (Hn»(mahıuu’)-Şlfa (Komeraltl) - Yeni (Eşref paşa) — Çankaya ı Ateıın-ııalü — Glteelynh (Yulıları. ANKARA: IsınelpaştL — üniversite — Çankaya.
illin
üi
2251
Huylu Huyundan
©ON derece titiz, ananeperesl, v ınorushnperver, Ört ve âdete «ûygı gösteren bir adamdı. Sokakla yürürken kimseye çarpmamaya. elâlerm hiçbir suretle rahatsız etmemeye azamî bir şeklide dikkat eder, kendisine karşı da öyle olunmasını İsterdi. Herhungi bir kimsenin münasebetsiz bir hareketini gördüğü zaman onu derhal İkaz eder, karşısına alarak uzun uzun nasihatte bulunuldu. Yere tüküreni yolundan çevirir, önce tatlıdan başlıyurak bir hayli konuşur. bazarı da tesir etmediğini görünce daha acı sözler söyliye-ıek karşısındakini adamakıllı hırpalandı. Bu yüzden rUce defalar karakolluk olmuştu. Kadınlara ve yaşlılara karşı saygı gösterilmesine pek ziyade dikkat ederdi. "Saygısızlıkla Savaş Derneğinin” en faal âzalarından büiydl. Çok dürüsttü. Tramvaya bindiği zaman biletçinin her hareketini oyti ayrı kontroldün geçirir, aldığı paranın üstünü tam olarak verip vermediğine bakar, hattâ yanındaki yabancılara bile bu hususta ikazda bulunurdu. Biletçilerin, ba-zan inen müşterilerin elinden kontrol edilmemiş biletleri aldıklarını görünce hiddetten gözü döner, derhal memurun yaka numarasını kaydeder, ne kadar mühim İşi o-lursa olsun yolcunun da peşini bı-rakmıyarak arabadan inip onunla amansız bir münakaşaya girişildi. “Doğru yolu bllmiyene ben öğretirim’* defdl. ı
Yazan : Mühej ya TUNCAY

¥ Skorzoııy’ııllı hıılııııdıığıı ve uçuş nizamım bozaıı plânörün pilotu Teğmen Ellnor Meyer • Wehııer
Yine bir gün Harbb'c duraguı-dun tramvaya biniyordu. Aksataya gidecekti. Bir hayli bekledikten sonra nihayet araba göründü. Keûdlsi Harbıye-Aksuray kuyruğunda üçüncü olarak bekliyordu. Bu şuada Harbıye-Fatıh kuyruğunda bir hazırlanma oldu. Başını o yanıı çevirerek sert nazarlarla yolcuları süzdü. Bu bakışıar ikaz edici bakışlardı. Fakat aldıran olmadı. Halk tramvaya bir un evvel binip yer tutmak için hazırlanıyor vc belirsiz düşman bak idariyle birbirini süzüyordu. Nihayet bu açıkgözlere ihtarda bulunmak lâzım geldiğini anladı; 'Beyler, hammlar herkes sırasını bilsin lütfen.. Silin dc arabanız gelince siz binersiniz. Birbirimizin hakkına saygı gösterdim. Hududu aş-mıyalım!1'
Araba geldi. Harbiye-Aksaray yolcuları birer birer sıraJarinı takıp ederek bindiler» Boş sıra olduğu hakte o oturmadı. Çünkü nasıl olsa biraz sonra Kalkarak yerini yaşlı bh lıanumı veya bh lıaıp malûlüne terKedeaog değil mıyuı .
ueomde taşıdığı ayrı bu mendille dayandığı yerin tozunu sildi. tsuetııiL vHuvcnının yenme yerleştirdi. Yer bulup oturmuş olun yolcular* uzun uzun tetkik ettikten sonra içi rahatladı. Evet, herkes yerli yerindeydi. Kucağında çocuğu olan kadıncağız oturmuş, yaşlı nine de yer bulmuştu.
Taksime gelinciye kadar tramvay, sahanlıklarına kadar tıklım tıklım dolmuştu. Bir ara gözüne orta yaşta bir hanım ilişti. Ayakta kalmıştı. Tutunacak bir yeri de yoktu, da o da bir türlü yordu.
Arubanın her sm silişin-İleri geri gidip geliyor, muvazenesini bula mı*
Kalabalığı yararak kadının yanına yaklaştı, önet şöyle bir etrafına bakındı. Yerinden kaldırılabilecek birini arıyordu. Hiç kimse o tarat lı değildi. Herkes pencereden dişarısuu seyrediyordu. İşte nihayet birini yakalamıştı. Genç bir delikanlı sadece Önüne bakıyor, ne dışarısı no d© İçerisiyle alâkadar görünüyordu. Gence kalkmasını vo yerini o hanıma ter-(etmesini söyledi. Adam aldırmıyordu. Bu sefer delikanlının omuzuna vurdu. Delikanlı gözlerini o-na doğru çevirdi. “Sana söylüyorum evlât, hanıma yerini ver!” Gencin o lâkayt hail devam ediyordu. Nihayet hiddetlenerek delikanlıyı kolundan tuttuğu gibi yerinden kaldırdı vo boşalan yeri hanıma gösterdi.
Oh! Nihayet âdet yerini bulmuştu. Şu gençlik de ne kadar saygısız yetişiyordu yarabblm*. Dünyada saygı, nezaket denilen şey hiç mİ kalmamıştı? Nerede o eski terbiye, nerede şimdiki saygısızlık. nezaketsizlik? Doğrusu böylelerini memlekette barındır-mamalı, haşarat gibi yoketmeli.. Bunlar cemiyetin bünyesini kemiren tırtıllardır. Bu gençlerin teşkil edeceği teıuel üzerine bina kurulamaz. Çünkü çürük bir temel üzerine dayanacak olan bir yapı İçin saıfedilen ga^Tetter, emekler boştur ve bu bina ergeç çökmeye, yıkılmaya mahkûmdur. O idealist bir İnsandan ziyade doğruya doğru eğriye eğri diyen bir adamdır, işte o kadar! Yoksa olnııyacak şeylerin peşinden koşmayı hiç bir zaman aklına getirmemiştir. Fakat bu iş olnııyacak bir şey değildir kİ! Terbiyeli olmak, kadına saygı göstermek çok kolay bir iştir. Yalmz İçten gelmesi kâfidir.
Bu sırada tramvay Enıüıönüne gelmişti. Genç delikanlı ıkl tarafına tutunarak tramvaydan indi. Genç nesli lânetllyerek arkasından bakıyordu. Ne tuhaf! Delikanlının yürüyüşünde bir gayrı-tobllllk vardı. Sağ elindeki bastonu kaldırımlara sürte sürte, taşları. âdeta bastonunun uciyle yok-lıya yokliya ilerlemeye çalışıyordu. Kördü. Yanından geçen biri kendisine bir şeyler söyledi. Herhalde yardım etmeyi tc-klif ediyordu. Fakat o cevap vermedi. Demek ki kulakları da işitmiyordu.
Vaziyeti unlayınca kalbinin bur-kuidugunu mssettı. Nedeıı iyice dikkat etmemişti. Genç uelikanh kendisine öyle boş nazarlarla başını çevirmişken bu gözlerin gör-nedığinl nasıl du aniıyamamiştı ? Hem gencin tavru hareketini i-yıce tetkik etmiş olsuydu öyle nezaketsizlik yapacak boylat bir insan olmadığım da kavnyaçalctu Onu kolundan tutup yerinden kaldırdığı zuıuan hiç ses çıkurmayışı esasen iyi terbiye görmüş bir in-ian olduğunu göstermemiş nıiy-D?
Bundan sonra adamına göre muamele edecek, düşünce ve hare* «etlerinde biraz daha mûtedii ol* naya çalışacaktı. İçinde derin bir vicdan azabı, bir nedamet hissediyordu, Araba hareket etmemiş olsaydı, inecek ve gençten kendisini affetmesini teteyvccktl. Fakat tramvay kalkmıştı ve tramvaydan atlamak ta belediye nizamlarına aykırıydı.
Sayfa B
■I — —
S7 Mayıs 1960
- V h. N I t b I A N BUL —
Devlet üretim çiftlikleri
BUNDAN birkaç gün evvel Demokrat Parti sözcülerindan birinin devlet elinde bulunan çiftliklerin halka dağıtılacağı seklinde bir beyanatına rastladık. Demokrat Tartlnln liberal temayüllerini bildiğimiz İçin bunu normal karşılamak belki mümkündür. Ancak Demokrat Partinin hu te hMılh rl tatbik ederken mevzuları genişliğine \derinliğine tetkik edeceğini limit etmek 1 starla. Çünkü, bu memleketin indi ve acele verilmiş kararlardan gördüğü zararlar hadsiz ve hesapsızdır. İktidarı yeni bir zihniyet ve yeni bir enerji ile ele almış olan Demokrat Partinin mazinin tecrübelerinden istifade etmesi kadar tabii bir «oy olamaz. Binaenaleyh bugünkü iktidar partisinin çalışma sahasına giren mevzularda ilmi ve objektif tetkiklere müstenit kararlar beklemek hu memleketin hakkı dır. sanırız.
Devlet çiftlikleri mevzuu da bunlardan biridir. İktidar partisi bu mevzuda karar almadım evvel bu çiftlikleri görmeli, tetkik etmeli ve bugünkü fonksiyonlarını gözönündo bulundurmalıdır. Bugün bu çiftlikler birer btlhzai işletmesinden ziyade zirai kalkınma sahasında rol akın bir niinıtım* ve üretim çiftliği halinde çalışmaktadırlar» Bu çiftliklerden bilhassa Altınova, Mnlyn, Ceylan pınar gibi büyük olanları memleketimizin tohumluk İhtiyacını karşılamak İçin belki daha da tevsi edilmeleri İrap eden lüzumlu İşletmelerdir. Bilindiği gibi, memleketimizin tohumluk ihtiyacı senevi bir milyon tonu Aşmaktadır. Islah edilmiş tohumları beş senede bir yenilemek İcap ettiğine göre senevi İki yüz bin tunu aşan bir tohumluk İstihsaline ihtiyaç vardır. Bu çiftliklerin bu nene bu İhtiyacın yetmiş bin tonunu karşilıyıuagı alâka d artarca tahinin edilmektedir. Görülüyor kİ. yalnız ıslah edilmiş tohum mevzuunda dahi bu çiftlikler henüz gayelerine varmamışlardır.
Bundan başka, bu çiftlikleri gezenler göreceklerdir ki. devlet sermaye yatırımlarının en verimlisi bu sahalarda olmuştur. Filhakika, bu çiftliklerin ilk kuruluşumla yatırılan 9 milyonluk sermaye, altı yedi sene zarfında 75 milyonu bulmuştur.
Diğer taraftan, hu çiftliklerin maliyet mevzuunda, ekle ettikleri neticeler en ınüşkülpc.şent ecnebi mütehassısları hile hayrette bırakacak bir dereceye varmıştır. Filhakika, hususi İstihsal İşletmelerinde 28 - 28 kuruşu hııhın buğday istihsal maliyeti bıı çiftliklerde vasati 6-12 kuruşa kadar düşürülmüştür. Diin, bir çölden başka bir şey olmayan yüz binlerce dönümlük arazi, istihsale hu İşletmeler vasttaslyle açılmıştır. Bulundukları muhitte mükemmel bir zirai öğretim nıürssrsesl, ziraî ftlât ve makine tamirhanesi, istihsale makineleri vasıtaslyle yardım eden birer müessese olarak çalışan hu İşletmelerin dağıtılmasına teşebbüs edileceğini tasavvur etmek dahi acıdır. Bu İşletmelerin bu memleketin yalnız tohumluk dâvasının hallinde oy ılıyacakları rolü düşünmek idame leri için kâfi bir sebeptir. Bundan dolayı hlr Demokrat Parti sözcüsüne atfedilen bu beyanata inanmak İstemiyoruz. Demokrat Partinin realist dlrljnnlarının her mevzuda olduğu gibi bu mevzuda da objektif ve esaslı tetkiklere müstenit kararlar alacağına eminiz. Yeni iktidarı İyiyi yıkmakla değil, bilâkis muhafaza ve tekemmül ettirmekle vazifeli sanıyoruz. Ve devlet işletmelerinin en muvaffak ve verimlisi olan ve zirai kalkınmada kendilerinden büyük vazifeler beklediğlmlı devlet üretim çiftliklerinin İndi karnrlnrİA yıkılacağını bir un hile düşünmüyoruz. Ancak, bu kabil beyanların bu müesscselcrl yoktan var eden ve bugünlerde büyük bir şevkle idare etmekte bulunanların çalışmaları üzerindeki kötü tesirlerini düşünmek İcap eder. Bu çiftliklerin, dünkü iktidardan gayretlerinin karşılığını elde edemediklerinden dolayı esasen az çok şevki kırılmış bulunan idarecilerini yeni iktidarın çok daha acı İnkisarlara uğratmamasını temenni ederiz. Türk eliyle, Türk çocuklarının kabiliyet ve İstidadına dayanarak ecnebileri dahi hayrette bırakacak şekilde kurulmuş bulunan hu Abidevi eserleri yaratanlara ve devam ettirenlere şükran borcumuzun karşılığı her halde bu kabil beyanlar olmamak lâzımgelir.
S. Z.
İstikbaldeki kahve satışları
Washlngton, (Hususi) — Senatonun Zirai Heyeti geçenlerde açıkladığı bir Nevv.York Kahve ve Şeker bor-sVısı raporunda, Brezilyanın Amerikan kahve fiyatlarının yüksek kalacağına inandığım söylemiştir.
Fiyatların yükselmesi hasebiyle halen satış yapamayanların hemen hemen yansı, Brezilyalı yahut Cenup ve Merkezi Amerikalılardır.
Zirai heyet, geçen senenin fiyat yükselirlerini tetkik etmekteydi. Neticede, bir Brezilya firmasının 9 ay New-fork Somasında ticaretten sonra 3,000,000 dolardan fazla net kazanç elde ettiği meydana çıkmıştır.
Bu kazanç, İstikbaldeki anlaşmaları, Amerikan fiyatlarının yükselişinden evvel kapatmakla elde edil-
İskandinavya
Kopenhag, mayıs ( Hususi ) — Danimarka Milli Bankası sabık direktörü Mr. Cari Bramanaez’in bil. dirdiğine göre, iktisadi tekâmüller yakında bir “İskandinavya Gümrük Birliğinin faaliyete geçmesini" Bağlıyacaktır. İskandinav mütehassıslarının böyle bir birlik kurma hususundaki gayretleri şimdilik muvaffakiyete erişmemiştir.
miştir. Heyetin . raporu 31 martta. New-York Borsasında 2,960 vadeli ılong) Anlaşmanın bulunduğunu göstermektedir. Bunlardan 1,459 u ecnebi firmaların elindeydi (1,374 Brezilyalı, 63 diğer Cenup ve Merkezi Amerikalı, 22 AvrupalI),
Heyet Reial Senatör Guy Gilette ılowa’lı demokrat). Brezilyalıların ellerinde bol miktarda kahve olduğu halde, hâlen kahve fiyatları iki misli İken, alivre mübayaatta bulunduklarım söylemiştir.
Senatör Gilette, kahve spekülâsyonunu ve alivre alım «atımı hükümetin Eşya Boısası kontrolü altına almasını «Ağlayacak bir lâyiha ortaya atmıştır.
Gümrük
1
Mr. Bramsnaes, bu tekâmüllerin daha büyük iktisadi birliklere ihtiyaç gösterdiğini söylemiştir. Bu birliklerin gayesi iş ve işçilerin daha serbest ve kolay çalışır ve temin e-dilir bir hale getirmektir. Fakat kuzey memleketlerini bir İktisadi bütün olarak birleştirebilmek için malların ve sermayenin de serbestiyeti-ni temin etmek gerekmektedir.
Kısa Haberler
Ittthan ipek plyaznzı
★ Milâno, 26 (Hususi) — İtalyan İpek piyasasında talep azdır ve fiyatlar düşüktür.
Bazı ipek kumaş ihracatçıları. Brltanyayu ve HindUtana, eskisine nazaran daha düşük bir fiyatla tekliflerde bulnumuşlardır. Polon-yanın, nisan ayında ilk harp sonrası teklifini yaparak yeniden piyasaya dahil olduğu aöylenmek-mektedir.
Avustralya yün satışı
* Sidney, 26 (Hususi) — 22 mayısta yapılan yün satışlarındaki değelor geçen Sidnoy satışları (11 mayıs) seviyesinde tutulmuştu, fakat geçen haftaki Brlsbane satışlarından daha düşüktü. Rekabet, Yorkshlre ve Avrupa arasında çetin idi. Satışa arzcdilen 9.364 balya maldan 9.176 balya ve geçen seferki kata-loktan da 202 balya mal satıldı.
Seçilen mallar bilhassa sonbaharda kırpılmış yün Uc erken kırpılmış yapağıyı ihtiva ediyordu. Yıkanmamış merinosun taranmışları 22 mayısta yedi balya İçin pound başına 120-1/4 pens ediyordu.
Bradford yün plyıısıiHi
•ğ Bradford. 26 (Husus!) — Merinos taranmış yün müstahsillerinin bazıları uzun zamandan beri piyasa haricinde oldukları halde, «on zamanlarda tekrar piyasaya dönmüşlerdir. Taranmış yün firmaları arasında çok fark olmakla beraber vasati bir firmanın satış fiyatı 64. taranmış yün için libre başına 170 penstir. Son zamanlarda yapılan işler, daha ziyade aşağı kalite merinos ve ince melez yün arasında olmuştur. 66’s vs 60’s İlk kaliteler geçen haftaya nispetle bir peni paha Ulaşmıştır.
Hâlen merinos yünleri satışının durgun gitmesine sebep, şimdiki fiyat seviyesi üzerinden spekülâtif satışlara girişmek istenmemesidlr. Müstahsil ve müstehlikler İhtiyatlI davranmayı tercih ediyorlar ve ancak havale İşlerinde biraz muamele görülebiliyor.
Hindistan şeker kamışı mahsulü azalıyor
Yeni Delhi, 26 (Hususi) — 1949 -1950 mevsimi, Hindistan şeker /kamışı için en son tahminler 4.904,000 tondur. Geçen yıl bu miktar 4 milyon 993.000 ton idi.
Bu düşüklüğün sebebi. Bombay ve HaydArabatta havaların fena gi esindendir.
Güney Afrika yün satışları Port-Ellzöbeth, 26 (Hususi) — Fiyat tekliflerinin sabit olmaması ve rekabetin mahdut olmasına rağmen, haftalık yün satışlarında fiyatlar, geçen haftaki seviyelerini muhafaza edebilmiştir.
Teklifler 7,044 balya İdi. Merinos yününün yüzde 95 i satılmış tır. Libresi 37 1/2 penilik bir fiyat teklifinden sonra, Cradrock'tan altı balya yünün satılmadığı açıklanmıştır.
En iyi fiyatlar şunlardır: Libresi 86 peniden, 9 balya Cradrock, Tip 17; 35 peniden (satılmamış) 6 balya Cradrock, Tip 18; 84 1/2 peniden, yedi balya, Tip 6; ve 84 1/2 peniden. 9 balya, Victoria Wcst* *den Tip 2.
İskenderiye pamuk piyasası.
ir İskenderiye, 26 (Hususi) — 8on hafta zarfında, yerinde teslim ra-muk satışları ceman 6,008 balyaya baliğ olmuştur. Geçen haftanın 4 günlük satışlarında bu miktar 7,985 balya idi.
Piyasada vaziyet sakindir. En faal olan cinsler uzun cl.vafhlar ve bilhassa Karnaktır. Bu cins için yapılan mahdut tekliflerin hemen hepsi karşılanmıştır.
Hindistanm mahalli fabrikaları, hâlâ, aşağı kaliteli mallar almak için piyasaya İştirak etmektedirler.
Viyana mektubu
Viyanada açılan milletler arası otomobil sergisi
Bu sergide, muhtelif milletlere alt teşhir edilen otomobil ve motosikletlerden en fazla Ingiliz ve Avusturya malları satıldı Dövizsİzlik yüzünden çok beğenilen Alınan mallan Niitılarnadı
Viyana 24 (Hususi) — 21 mııyıs gecesi kapanan sergi için büyük bir İngiliz firmasının Avusturya ajanı şunları söylemiştir: "Sergiye alâka pek fazln. fakat yapılan iş çok azdı.” Harp sonrası sergilerinin içinde en az muamele görülen bu serginin olduğunu diğer firmaların ajanları da söylemişler ve umumiyetle şu sebepleri ileri sürmüşlerdir:
1) Ecnebi yolcu arabaları ancak sağlam para ile satılmaktadır ve Avusturya Milli Bankası bu maksat için gayet az ecnebi dövizine müsaade etmektedir.
2) Avusturya piyasasında harp sonrası otomobil kıtlığı bir dereceye kadar düzelmiştir. Fakat bununla beraber piyasa henüz ihtiyaç ve talebi tatmin edecek seviyeye erişmemiştir.
3) Döviz temini güçlükleri ve yeni yüksek gümrük resimleri fiatlerin yükselmesine sebep olmuştur.
4) Avusturya Hükümetinin krediyi tahdit siyaseti dolayıslyle pek az kimse otomobil satın Almak için lâzım olan parayı temin edebilmiştir.
Alman otomobilleri Avusturya halkı tarafından beğenilmekle beraber dolarla satıldıkları için az müşteri buldu. Çünkü dolar temini çok müşküldür. Sonra Ingiliz otomobilleri Alman otomobillerinden daha ucuz; Alman otomobili Viyanada 850 dolara, masraf ve gümrük resmi karşılığı
Adanada ziraat makineleşiyor
*
Makineler yüzünden i$siz kalan mevsim amelesinin durumu da bir mesele olmuştur
Adana (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Adana bölgesinde ziraatçi-lik hızlı adımlarla makineleşmeğe başlamıştır. Çukurovaya geçen sene bolca giren biçer-döğerler, bu sene bir miktar daha gelmiş ve hasat İşleri hemen tamamen makineleşmiştir. Bu vaziyet müstahsil için fevkalâde elverişlidir. Lâkin öte yandan binlerce İşçi işsiz kalmış bulunuyor.
Motörleşen Çukurovade, belki ge. lccek mevsimden itibaren, pamuk
lnglltarede bir İktisat konferansı toplanıyor
★ Londra, 21 A.A. (LPS) — İngiliz firmaları Hükümetten, İngiliz Milletler Topluluğu devletleri ile İngiltere arasındaki bütün ticari meseleleri inceleyecek bir iktisadi konferans toplamasını istemiştir. Bu firmalar, Kanada hAriç, milletler topluluğuna dahil diğer bütün devletler arasındaki malt tahditlerin İptalini İstemektedir. Bu, sterling muvazenesi meselesine derhal bir h«l çaresi bulunmasını tazammun etmektedir»
Amerlkadu mısır tahminleri
* Wa«hington, (Husus!) —Doğu A-merikada iki Üç gün devam eden yağmurlu günler neticesinde, mısır ekimi ve ziraatı gecikmiştir. Bilhassa Texas'tan Merkezi Ok-lahoma ve daha doğuda Appala-chlan bölgesinde gecikme tozladır. Mısır ekimi başlıca mısır kuşağının kuzey kısımlarında bir ilâ iki hafta gecikmiştir.
10,500 sterltng ilâve edilerek «atılıyor. Halbuki İngiliz ‘ Morris Minör" marka otomobiller sergide pek revaçta idi. Çünkü 265 dolar 11.500 şi-lirıge satılablllyordu.
İngiliz ajanları yapılan işten ve gösterilen alâkadan memnun idiler. Nuffield firması mühim miktarda talep bulmuştur. Fakat rivayetlere göre, para tahdidatı olmasaydı İngiliz “Morris Minör" marka otomobillerden daha fazla satılabilirdi.
Serginin en fazla alâka çeken muvaffakiyeti Avusturyada yapılan bi. sıklet yardımcı motördür, ”Fuch" adı verilen bu motör bir gallon ile 400 kilometre yapmaktadır ve ancak 1,297 şlllngllk 1 masrafı vardır. Derhal teslim edilmeğe hazır bir vaziyettedir. Piyasaya çıktığından beri 3 ay zarfında 800 den fazla satıldığı bildirilmektedir.
İtalyan 125 cc. Lambretta kızak motörü de çok alâka çekti, iki kişilik oturma yeri olan bu motör saatte 60 kilometre yapmaktadır. Fakat Avusturya “Sohner" (Scooter) motörü rekabete girerek İtalyan a-rAbasmın satılmasına mâni teşkil etmiştir, Avusturya motörü 4,360 şi-linge satılırken İtalyan motörüne 9.000 şlling fiat istenilmiştir. “Sohner" motörü 98 cc. bir makinesi o-lup saatte 35 kilometre yapmaktadır.
toplama İşi de makine İle yapılacaktır. Bu takdirde işsiz kAlacak hububat ve pamuk işçisinin miktarı 100 bine varmış olacaktır. ZirAatte mo-törleşmeğe doğru gidilirken, işsiz kalan vatandaşların vaziyetini de dü. şünmek ve «Ahnlarını süratle genişletmek icap ediyor.
Sırf Adana İçinde 30 binden fazla vatandaş, senelik gelirlerinin Üçte ikisini hububat ve pamuk işlerindo çalışarak temin eder. Motörleşen Çukurova ziraatinin süratli inkişaf hamleleriyle muvazi ohırnk. toprak işçisinin vaziyeti de behemehal göz-önünde tutulmalıdır. Her sene bu mevsimde Adanada işsiz insan bulmak bir mesele iken, şu günlerde binlerce vatandaşı sokuklarda, işçi parkında, çiftçi birliği binası önünde âvâre görmek mümkündür. Bu hal şimdiden tetkik edilerek çareleri dü-şünülmczse, ileride vahim neticeler doğabilir.
Bafrada kooperatiflere yeni ziraat aletleri verildi
Bafra 28 (Hususi) — Safrada 5 seneden beri faaliyette bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri, ortaklarına ve çevrelerine faydalı olmak yolunda yeni bir adım daha atmışlardır. Bu kooperatiflerden kaynak ve arazi durumla n müsait bulunanları makineleşmektedirler.
Marshall plânından sağlanan traktörlerle bunların teferruatı şehrimize getirilmiştir. Bu münasebetle Cumhuriyet alanında tertiplenen törene kesif köylü kütleleri iştirak etmiştir.
Altın fiyatları
Diin, fiyatlarda hafif bir yükseliş oldu
Bir müddetten beri Avrupa ve şehrimiz piyasasında altın fiatlerlnln düştüğü yazılmaktaydı. Dün piyasada altın fiAtlerlnde nlsbl hlr surette yükseliş müşahede edilmiştir. Altın ticareti ile alâkadar kimselerin ifadelerine göre, önümüzdeki mahsul yılında, köylünün altına karşı alıcı vaziyete geçeceği, bu itibarla mevzi! mahiyette olso bile, fiatlerin yükseleceği ileri sürülmektedir. Esasen altın hallerinde görülen son düşüklük anormal telâkki edilmişti.
tzınlrde altın fiatlerl
İzmir 26 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Altın fiatindekı sukut Şimdi hayret verici bir seyir takip etmekte ve piyasanın bugünkü seyri talepsiz bir arz şekli göstermektedir. Türkiye ile birlikte Suriye ve Irakta da aynı halin başlamış olduğu beyan edilmektedir. Bugün Anadoludan bir
Ekmek fiyatı
Toprak Mahsulleri Ofisi de buğday fiyatını indirdi
Ekmek fiyatı hakkında Belediye iktisat Müdürlüğü ile. Toprâk Mahsulleri tetkiklerine devam etmektedirler. Son günlerde buğday fiyatlarında görülen ucuzluk karşısında, ekmek fiyatım yeniden tespit etmek zaruret haline girmiştir. Şimdiye kadar Ofis malı buğday fiyatı Ticaret Borsasında 31 kuruştan muamele görmekteydi. Dün Toprak Mahsulle* ri Ofisi de, piyasaya uygun olarak buğday fiyatını bir miktar indirmiştir.
Bugünlerde ekmek fiyatı hakkında bir karar verilmesi beklenmektedir.
Amsterdam Milletlerarası Tütün Kongresi
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından Ticaret Odûsına gelen bir mektupta, 1951 yılında Amsterdam’da milletlerarası tütüncülük kongresi toplanacağı bildirilmektedir.
Dün yazdığımız gibi. Önümüzdeki eylül ayında Komada toplanacak o-lan tütüncülük kongresine tacirlerimiz iştirak edecektir.
Çalışma Bakanı faaliyete geçti
Ankara, 2ü (A.A.) — Çalışma Bakanı Ha«ftn Polatk&n Bakanlık teşkilâtına aşağıdaki tamimi göndermiştir;
Sayın Adnan Menderes Kabinesinde uhdeme tevdi buyrulan vazifeye Çnhşmıı Bakanı ohırnk baninmiş bulunuyorum.
En küçük kademeden itibaren, teşkilâtta çalışan bütün arkadaşlarımın vazifelerine ciddiyetle devam etmelerini, iş sahipleriyle olan münasebetlerin demokratik bir hava vc ruh içinde «oygı ve sevgi esasına dayanmasını, mevzUAlın tarafsız olarak tatbiki nı, türlü sebep vo bnhnnelorlo işlerin geciktlrllrnemcalni, müşküllere «nmı-ml ve ciddi olarak tedbir ariyan bir tarzın çalışmalarımıza esas olmasını ehemmiyetle rica ederim.
Vazifemin ağırlığı karşısında mesai arkadaşlarımın tecrübe, bilgi ve gayretlerine de «üveniyorum.
Hepinize başarılar dilerim.
Çimento fabrikasına sermaye aranıyor
İzmir, 26 (Hususi muhabirimiz
bildiriyor) — Hükümete yapılan ha zı tekliflerin kabul edilmemesi üzerine İzmlrde kurulmasına karar verilen çimento fabrikası hissedarlarından bazıları şirketten ayrılmışlardır. Şimdi doldurulması İcap eden 1,5 milyon liralık sermaye kısmı İçin yeni ortaklar aranmaktadır.
çok köylüler İzmir sarraflarına mü-racaatle altın bozdurmak İstemişlerdir.
İzmir Fuarında Demokrat Türkiye paviyonu açılacak Ismlr, 26 (HUBUtl) — 20 aguBtos 1000 pazar gllnü saat 18.30 da açılacak olan 19 uncu İzmir Enternasyonal Fuarının ba,arılı bir caer olabilmesi için yeni İzmir milletvekilleri hükümetten bazı temennilerde, bulunacaklardır. l,ln en önemli tarafı, belediye «eçlmlerlnin İzmir Fuarını aksatacak bir zamana bırakılmaması ve mümkün olursa haziran sonunda yapılmasıdır.
İkinci mevzu lee, fuarın tahsisat meselesidir. İzmir Fuarını bu yıl hükümetin verebildiği 60.000 lira ile hazırlamak imkânsızdır. Bu, fuara 600.000 metre karelik bir sahayı kaplayan Kültür Parkın fuar ayında ancak tanzifat masrafını karjılayabi. lir. Bu bakımdan İzmir Fuarına Mar-shall Yardımından faydalanılarak yarım mtlyon liralık bir tahsisat ayrılması İzmir milletvekilleri tarafından talep edilecektir.
Ankaıadan akseden bir ba,ka habere göre, D.P. iktidarı, dört aylık çalışmalarının semerelerini İzmir Fuarında bütün dünyaya göstermek ü-zere bir "Demokrat Türkiye" paviyonu hazırlıyacaktır. Bu paviyonda 1950 seçimlerinin teknik notlcelorinı gösteren bir köşe de bulunacaktır.
Fasulye ve kendir tohumu ihracı
İzmir, 26 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Ticaret Bakanlığı Ticaret ve Sanayi Odalarınca yapılacak ekspertiz neticesinde 1049 mahsulü olduğu tespit edilecek fasulye ve kendir tohumunun bloke paraların deb-lokajına tahsis edilen maddeler me-yanında ihracına müsaade etmiş, keyfiyet bugün Hububat Blrllğince bütün âzalara tamim edilmiştir.
Kuru Meyva Birliği faaliyetine devam edecek İzmir, 26 «Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Türkiye Kuru Meyva İhracatçıları Birliği İdare Kurulu bugün yaptığı toplantıda Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının, bu birliğin feshi kararını tasvip ve tavsiye etmemekten doğan yeni durumu. İncelemiş ve birliğin eskiden olduğu gibi devamına karar vererek idare kurulu Azalan arasında vazife taksimi yapmıştır. Kuru Meyva Birliği Başkanlığına SalAhaddın Sanver, ikinci başkanlığına Mazhar îsmiroğlu getirilmiştir.
Bir Amerikan mütehassısı pamuklarımızı tetkik edecek
Adana. (HuauaI) — Pamuk İstihsali üzerinde yurdumuzda incelemeler yapmaya gelen Amerikalı Mr. Block’un bugünlerde Adanayı da ziyaret edeceğini haber alan ilgili çevreler hazırlık yapmışlardır. Mr. Block’un en yeni makineleri yurdumuza ithal etmek suretiyle Türk pamukçuluğunun inkişafına çalışacağı söyleniyor. Bu makineler araamda. A. dananın henüz görmediği pamuk toplama makineleri de vardır, Böylece Çukurova müatahaıh pamuk işinde en mühim meaele olnn pamuk toplama dâvasını halletmiş olacaktır. Hâlen el ile yapılan bu iş için, pamuk toplama mevsiminde civar illerden Ada-naya 40 ilâ 60 bin İşçi gelmektedir. Bu rakam geçen sene 100 bine yaklaşmış bulunuyordu.
26/V/J950 Cuma
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
ESHAM VE TAHVİLÂT
KAMBİYO
YABANCI BORSALAR
Borsâlarda vaziyet
İstanbul Ticaret Borsası
İzmir Ticaret Borsası
İstanbul Borsası
Devlet Tahvilleri
Kapanış
Açılış
Bugün
Bugün
10.—
4
Altınlar
Adana Ticaret Borsası
is.-
32 50
100.—
31.—
Trabzon Ticaret Borsası
-
Gümüş, Platin
195.—
En aşağı En yukarı
n.-
ıo-
Zürich Borsası (Serbest)
Eskişehir Ticaret Borsası
İsviçre Frangı
En yukarı
En aşağı
Ecnebi Tahviller
105.—
• I
S9.— 100.—
85.— 182.—
no.—
31.-
İŞ
• (
I •
• ı
Pamuk Pamuk Pamuk Pamuk Pamuk
Aku İn Akala AkaJa yorli yerli
•••••ete
300.— 320.— 200 —
3on Kapanış
3050
40.-*
Buğday yumuşak
Buğday aert ...
Arpa ..........
0.97
4.28 1/1
1O.3D
] 22
Trabzon :
Fiyatlın ilerleme kaydetmiştir. Pi-
83.-172.-
1.07 1.29 1/4
10 95
I 21
28.10
39.10
31.—
85.—
72.—
140.—
182.—
182.—
Adan., -
Ticaret Boraaaında kayda değer bir şey yoktur.
251 — 190.— 119
130. -
Nolıntl Yağları Zeytinyağı (E.E. Sııâamyagı (Rnf. Ayçiçeği iRafino
Fındık vağ» (Çıplak)
88.-187.—
30,—
85 —
i
Eski
Kapanış
-
• • • »
-4000ŞŞ00
0ŞŞ4ŞŞ
d • ■ e â
Gümüş Gr. Plâtln “
Eski kur Lira
ı ••••■« II ......
UI .......
I .......
II ......
Kuru Moyvulur :
Fındık (kabuklu sivri) ...
Fındık (Iç tombul) ......
Ceviz (kabuklu) .........
Ceviz (îç nntürel) ......
tenekell) Mini) çiplıik)
• •
No. 8m,« No. 108
I ...... £1 •••••• III *•••«.
Dokııtnıt Ham Maddeleri ı Tiftik (ana. mal) .........
Tiftik (Natürel) ..........
Yapak Anadolu (Kırkım)
Bugün Lira
4.50
Mısır Kredi Fanfdyc 11103 | 172. - |
Günümle Boraada muaırıelesi loacü edüıncmlp tahvilât vo eshamın arz vo taleplere göre taayyün eden takribi piyasa değerleri.


İstanbul :
Ticaret Boraamnda iç fındık fiyatları tekrar ilerleme kaydetmiştir. Fiyatın yükselmesindeki sebep, stokların azalmasından ileri geldiği anlaşılmaktadır Diğer maddelerin durumunda bir tahav-vül yoktur
Kambiyo, Esham ve Tahvilât Bordasında, dün de yazdığımız gibi, alhn fiyatlannın düşüklüğü karşısında, küçük tasarruf esbabı, Devlet Tahvillerine para yatırmaktadır. Böyle olmakla beraber. rlün atfın fiyatlarında hır ilerlen^ görülmüştür.
İzmir :
Gerek eski dış satışlara alt teslimat gerekse Holândadan yeni talepler devam ettiğinden horsada çekirdeksiz kuru utun) mahmulü «ağlam durumunu muhafaza etmektedir, huir piyasası artık ta-nıamr le kapanmak Üzeredir. Eldeki 600 tonluk hurda incir stoku için Avus-»oryadan bazı «oluşturmalar olmaktadır Bordada hazır pajiıu^un sakın bir durum arş^etnıestne mukabil vadeliler hürmetlidir Pamuk uuaı piyoyast müs-ı.akor durumunu muhafaza ediyor. Pamuk rekird' fjinc karjı alâka devam etmektedir.
1
100 100 100 100
100
100
100
100
100
Sterling ....
Dolar ..... Fr. Frangı ... İsviçre Fr.,.. Bclç. Fr.... tayeç Kr... Florin .... Liret Drahmi ..
Escoudos


7 90,50
282.—
U.bO
64.83
5.60
64.67
73.68 40 0 44 128 0.01.876
9.7390
7 91 —
281.50
0.80
64.83
5.6ft
64 67
73.68.40 0.41.128
0.1.876
9.73.90
Külçe Yerli Gr. külçe Dr cila ha.
Cumhuriyet ...
Reşat .........
i I a m i t ••••••*•*•••> Gulden İngiliz .....
Fransız kok ....
Napolâon LI1 ..
İsviçre
New-York‘(n : oneuî $ 35
23.5.1950
Uurumu
Türk Lirası ...
Dolar .,.ı
sterling Frangı* Frangı
I 30
4 3U 31 50 31 50 34.— 28 75 41.—
Ikrumlvell tahviller Kapanış (•)
r.6 1038 Erg.nl 23 — 24—
Tr5 1038 ikramıyell 20.90 M—
"r0 Milli MlKlafn» I 21 —
%5 1941 Demiryolu IV 99 10 100.—
(rt5 194) Demiryolu V 99.— 100.—
%4 1/2 1949 ikramıyell ... 00.70 98—
Diğerleri
Go 1941 Demiryolu VI 20.S3 110.-
*70 Kalkınma I 100,40 110.—
Crfi II eeeeeee 1,00.40 110.—
M .. III 100.70 110—
%6 1919 istikrazı I 100.70 no.—
%6 1048 İst ikrazı ILo..h 100.65 120.-
Mi Milli Müdafaa I 97.60 00.-
1010 " i 21.30 08—
1034 Slvna-Erzurum I... 21.35 20.30
w 1034 •• *• n.-vu.M 21,07 20.40
%7 1911 Demiryolu I... 21 ÖD 21.01
fl.7 101) " H... 21.10 22—
(~«7 191) - III... 22.50 23—
%7 Milli MüdaUa I... 22— 21.45
%7 '• ” 11... 21,30 22—
%7 " 1 IH... 21,60 21—
(To7 “ " IV... 21.70 21.05
Şirket Tahvilleri
TC. Ziraat Bankası 20.1(0 20.20
Anadolu D.Y Tertip A/B. 112.50 in—
•* •• •• Q M
•» •• %60 22.30 59—
„ Mümoa. Senet. 67.00 67.50
Şirket Hisse Senetleri
T.C. Merkez Bankası 121 — 120.26
Türkiye tş Bankası 30— 29.50
Türk Ticaret Bankam 5— 5—
Aralan Çimento 15 25 16,75
Sark Defrlrmonolllk 23.25 23 50
Müh Reasümne 8— 16 25
Hububatı
Buğday yumuşak (Tüc.) Buğday sert (OfiAln) .......
Arpa yemlik (dökme)
Mısır San (çuvallı) Fanulya tombul .. Eaııurya Çalı sert Kuşyeml ••••••■•»•*
Mercimek kırmızı kabuk. Mercimek y©|ll
Nohut natürel ..........

28— 81 — 20.10 20.20
21 —
37—
39.20
28—
35.—
17—
Ü2üm çekirdeksiz No.9 incir A aonsl
B sorlftl Akala A kain Akala yeril
yağı (rafine) ... çekirdeği ........
II
Pamuk
Pamuk Pamuk Pamuk
Pamuk
Pamuk
55.—
M.—
42.— 210.— 1T5-175.— 180.— D7.—
13.50
Tııfclı tohumlar :
Ayçiçeği tohumu ............
Keten tohumu ...............
Kendir tohumu
Susam ............
Yer fıstığı kabuklu ........
İtam deriler:
Sığır salamura (kasap) Kİ. Keçi tuzlu kuru 1UİO6U ... Koyun hava kurusu kilosu


173.. 180 172/180
182,— 152—
140.— 110—
M 140—
• w
FINDIK
a) %50 randımanlı kabuklu tombul .. b) Iq «ıra kontrollü ..
Nevv-York Borsası
Dün Eski kur
Btıedav Sent) Sert Kış mahsulü No. 2 268 1/2 262—
Kırmızı “ “ No. 2 252 1/2 248.—
Pamuk Middllng (LlbreM=9ent) Temmuz 33.22 33.19
«•••••••! He HieıeiHiM 31.93 31.77
Anilik 31.78 31.69
Tiftik (Llbrenl=Sönt) TolCR/LH .\TO. 1 ««i ••••(« •eeıeeeeeeaeeeef it
Fındık (Libre«l=Sent) Kabuklu yerli iri 22— 22.50
Örtü «et iHihHHHHHm 22.50 21 —
Lovant İç ithal malı S6— 36—
Ekstra iri iç ithal malı 40.- 86.-
Kuru üzüm (Libr(*el=:Sent) Thompson çekirdeksiz seçme ... uu( 11 1/4
Keton tohumu (Buşoli=Dolar) ... Minneapolis 3.22 8.85
Kalay (Llbreal=Sent) 78.37 77.50
Lovha-teneke (100 libre dolar) 7.30 7.30
Londra Borsası
Keten tohumu (Tonu=Sterling) Bombay 65— 65—
Kalküta 68.50 63—
Yor fıstığı Hindistan 64— 64 8/4
Bradford Piyasası
Tiftik iyi mal (Llbroel=Fivat) 31—Nom
'• Sıra malı " •’ —• 30— M
Y(ln Anadolu M *’ ... 20/21 20/21 ’•
“ Trakya “ ° 18/21 18/21 “
İskenderiye Borsası
Pamuk (Kantarı=TaUarı > Aehmounl Kum elyaflı F/G. 153—
Karnak Uzun elyaftı F/O» 02—
9
Sayfa 6
YENİ İSTANBUL
27 Mayıs 1950
0
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden :
1 — Marshall Yardım Plânı çerçevesi dahilinde Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından getirilecek su mahsulleri av ve sanayiine ait vasıta ve malzemelerin alâkalılara satış ve dağıtımı hakkında Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce aşağıda yazılı 11231 S. kararname ilgililere tebliğen ilân olunur.
2 — Bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne bugtlne kadar yazılı şekilde müracaat ve istekte bulunan alâkalıların bu kararnamedeki esaslar dairesinde yeniden Ofis Genel Müdürlüsüne müracaatta bulunmaları İcap etmektedir.
Marshall Yardımı gereğince Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından getirtilecek her türlü sil mahsulleri avcılığı ve sanayiine ait vasıta ve malzemenin satl& ve tevziine dair yönetmelik
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından Marshall Yardımı gereğince memlekete getirtilen su mahsulleri avcılığı ve sanayii için lüzumlu her türlü vasıta ve malzemenin tevzii ve satışları aşağıda yazılı hüküm ve şartlara tâbidir:
Müracaat şekline alt hükümler:
Madde: 1 — Marshall Yardımı Plânı çerçevesi dahilinde elde edilecek tiraj hakları gereğince getirtilen ve getirtilecek olan su mahsulleri avı ve sanayiine ait vasıta ve malzemeye ihtiyacı olan alâkalılar bu vasıta ve malzemeden hangilerine ne miktarda ihtiyaçları olduğunu ve bu vasıta ve malzemeyi nerede ve ne şekilde kullanarak ne gibi bir istifade saglıyabileceklerini Toprak Mahsulleri Ofisine iki ay zarfında yazı ile bildirecek ve müracaat edeceklerdir.
Madde: 2 — Toprak Mahsulleri Ofisi müracaat ve dilekleri İnceleyecek ve bunlardan balıkçılık programına ve memleket ihtiyaçlarına en uygun şekilde hareket edebileceklerine kanaat getirilen ve 5 inci maddedeki şartları haiz gerçek ve tüzel kişilerin müracaat dilekçelerindeki adreslerine tahsis edilebilecek vasıta ve malzemelerin miktar ve mahiyetlerini ve elde mevcut malzeme ve vasıtaların fiyatlarını tebliğ eyleyecektir.
Madde: 3 — İkinci maddede yazılı tebligat tarihinden itibaren 30 gün zarfında müracaat sahibi, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından teklif edilen vasıta ve malzemelerin mezkûr Ofis tarafından tahakkuk etirilen kati maliyet fiyatları tutarında ve her sene arta kalan borç miktarınca yenilenmek kaydlyle hanka kredi mektubu veya muteber bir şahsın kefaletini ifade eder vesikayı Toprak Mahsulleri Ofisine tevdi İle siparişlerini tesellüme amade olduğunu bildirecektir.
Msdd: 1 — Toprak Mahsulleri Ofisince: banka mektubunun veya muteber bir şahsın kefaletini ifade eden vesikanın tevdiinden itibaren; mücbir sebepler hariç, Türkiyede Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından tesellümü yapılmış vasıta ve malzemeler, talibin bir ay zarfında tesellümüne amade kılınacaktır.
Satış şekil ve şartlarına alt hükümler:
Madde: 5 — Vasıta ve malzemeler, balıkçılığın inkişafı ve bu konudaki memleket imkânları gözönünde bulundurularak; balık avcılığı ve sanayiini meslek İttihaz etmiş oldukları sabit olanlar arasında bu vasıta ve malzemeyi kullanabilecek İmkânlara sahip gerçek veya tüzel kişilere tevzi edilebilir.
Madde: 6 — Vasıta ve malzemelerin satışı peşin veya kredi ile olmak üzere iki şekilde yapılabilir; satışların peşin veya kredili olması tamamen alıcının arzusuna bağlıdır. Taksit süresi en çok 10 yıldır.
Kredili tevziatta; istihlâk malzemelerinin satış şartları ve taksit süreleri müracaat sahibi ile temas edilerek, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından tesbit edilir.
Kredi ile verilen vasıtaların bedeli tutarının yüzde 10 u peşin olarak, arta kalanı en çok 10 müsavi taksitte tahsil olunur.
. Taksitler, vasıta ve malzemelerin teslimini takip eden yılda başlamak suretiyle ödenir.
Senelik taksitler mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki defada da ödenebilir.
Taksitlerin vadelerinde ödenmesi gerekmekte olup bu borçların hiçbir suretle teciline Toprak Mahsulleri Ofisi yetkili olmadığı gibi vadesinde ödenmeyen taksitler dolayıslyle alâkalının borcu muacceliyet kesbeder.
Madde: 7 — Toprak Mahsulleri Ofisi tevzi edilen vasıta ve malzemenin mülkiyetini bedeli tamamen ödeninceye kadar muhafaza eder.
Madde: 8 — Tevzi edilen vasıta ve malzemeler Toprak Mahsulleri Ofisi lehine ücreti adı geçen teşekkülce ödenmek suretiyle sigorta ettirilebilir.
Sigorta ettirilecek vasıta ve malzemelerin nelerden ibaret olacağı, sigorta şekil ve esasları Toprak Mahsulleri Ofisince tâyin olunur.
Kaza vukuunda tahsil edilecek tazminat bedelleri alıcının ödediği taksitlerin tutarları gözönünde bulundurularak garameten taksjm olunur.
Satış fiyatlarının teşekkülü:
Madde: 9 — Tevzi edilecek vasıta ve malzemelerin satış fiyatları aşağıdaki unsurlardan teşekkül eder:
a) Vasıta Ve malzemelerin Cif bedeli (alış kıymeti + dış navlun 4- sigorta)
b) İthal limanında vesaiti nakliyeden itibaren gümrük dış kapısına kadar her türlü masraflar (boşaltma, antrepo, rıhtım, palamar, montaj, kızak).
o) Gümrük resim ve masrafları,
dı r. 2.5 faiz,
Madde: 10 — Toprak Mahsulleri Ofisi tevzi edilen malzeme, vasıta ve tesisattan hiçbir kâr ve masraf karşılığı almıyacagı gibi aşağıdaki masrafları da bu maddelerin maliyetine ilâve etmiye-cektir.
a) Vasıtalar için yapılmış teknik etüd, proje, keşif, kontrol, inşa nezareti, tecrübe ve tesellüm masrafları, r b) Müteşebbise devir ve teslim masrafları,
C) a ve b fıkralarındaki hizmetler dolayıslyle Toprak Mahsulleri Ofisince yapılan masraflar ve bunlara ait vergiler,
\ anıta ve malzemelerin tealim mahalli:
Madde: 31 — Vasıta ve malzemelerin alıcılara teslim yeri îstanbuldur. Taraflarca yapılacak anlaşmaya göre başka yerlerde dc teslim olunabilir.
Vasıta ve malzemelerin kullanma şartları:
Madde: 12 — Vasıta ve malzemeyi alanlar bu vasıta ve malzemeleri, kullanılacakları işlerin mahiyetlerine ve istihsal mevsimi, ne göre derhal veya ilk istihsal mevsiminde faaliyete geçirmeye mecburdurlar.
Müteferrik maddeler:
Madde: 13 — Vasda ve malzemeleri kredi ile alanlar Dunları — mücbir sebepler hariç — muhassas olan İşlerde kullanmıya mecburdurlar. Mücbir sebeplerin kabul veya ademi kabulüne Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilidir.
Madde: 14 — Toprak Mahsulleri Ofisi lüzum gördüğünde kendi mütehassıs ve elemanları vasıta siyle hu yönetmelik hükümlerinin alıcılara taalluk eden hususlarının yerine getirilip getirilmediğim tetkik ettirmeye yetkilidir.
Madde: 15 — Toprak Mahsulleri Ofisi; tevzi edilen maddelerin her yıl tahlil edilen bedellerini; ayrı bir hesapta toplıyarak. balık av, nakil ve hidrobiyolojin tetkik vasıtalariyle sanayii ve imletmesine ait bilcümle teşebbüslerde ve bunlarla ilgili kredilerde ve her türlü teknik ve ilmi araştırma ve neşriyatta kullanabilir.
Madde: 16 — Toprak Mahsulleri Ofisi, şart ve esasları Ekonomi ve Ticaret Bakanlığınca tesbit edilmek suretiyle bu vasıta ve malzemeleri ithâl için ajanlık ihdas edebilir.
Madde 17 — Herhangi şekil ve sebeplerle olursa olsun bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlerin aldıkları vasıta ve malzemeleri gen alnııya ve değer kayıplarını da tazmin ettirmeye Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilidir.
Madde- 18 — Toprak Mahsulleri Ofisi, balıkçılar a« asında mesleki* ilgili her türlü kooperatifler teşkil etmeye ve bu kooperatiflerin nerelerde kurulacağını tâyine yetkilidir.
Madde: 19 — Bu yönetmelik neşrj tarihinde yürürlüğe girer Madd* 20 — Bu yönetmelik hükümlerini Ekonomi Tica
ret Bakanı yürütür. (7016)
â O K = a
a Hİ
M
PHILIPS
A
■ . - (dŞ I i» ♦
2 Aîl

I
t
fc f

M --





)







İzmir Belediye Başkanlığından:
Fuar sahasında Vakıflar paviyonu ile Tekel pavlyonu arasında yaptırılacak olan sergi salonu binasının B. kısmı inşaatı Fuar Müdürlüğündeki keşif ve şartlaşması gereğince kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 49978.91 llıa ve geçici teminatı 3748 liradır. Bu işe girebilmek için Fen İşleri Müdürlüğünden belge almak lâzımdır, tş eksiltmesi 5.6.1950 pazartesi günü saat 15 tedir. İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlayacakları teklif mektuplarını ihale günü en geç saat 14 de kadar Encümen Başkanlığına vermeleri lüzumu ilân olunur. (6698).
ZAYİ: Pasomu kaybettim, yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Musevi 1 inci karma ilkokulu 3 A sınıfında:»
SABETAY TOLEDO
ZAYİ — Şişli 19 mayıs ilkokulundan aldığım pasomu kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
319 Erkut öğet
NAZİRE KİNG |\ ile I X
SÜLEYMAN DİLMAÇ
Nikâhtandılar
26-5-195'0
ZAYİ: Nişantaşı Kız Enstitüsü 6 A sınıfından aldığım pasoyu kaybettim. Yenisini çıkaracağımdan, eskisinin hükmü yoktur.
SİNYORA GORMEZANO
5


f
TÜRK TİCARET
BANKASI
SERMAYESİ : T.L. 4.400.000
İHTİYATLARI T.L 1.876.186
1950 İkramiye Plânımızın
2 nci çekiliş tarihi
10 Hoziranl950
Bu Çekilişe

iştirak edebilmek için
MÜŞTERİLERİMİZİN
11 MAYIS 1050 AKŞA^UNA kadar Bankamızda bir hesap açmaları kâfidir.
Bu çekilimin büyük İkramiyesi
e
10.000 Liradır
HEYKEL İŞLERİ
Sergi Komiserliğinden :
İstanbul Sergisinde yaptınlacak olan heykel işlerinin nameleri hazırlanmıştır. Arzu edenlerin sergi sahasında , marl bürosuna müracaatları (6960).
Ayrıca
1
I
n4l
8
12
adet 1000. Liralık
it
100.
»>
ve muhtelif para ikramiyeleri vardır.

L
MUkommeliyotl Boyoolnd^ dün yaca takdir odllonpmL|PSa£m1W’ buz dolapları, sessiz çalışan az ceryan sarf «don, sağlam ve kolay lamlr edilir motoru ve bune benzer bir çok mezl yellerinden dolayı tercih ede ceğinlz yegâne buz dolabıdır Evinize alacağınız blr 'Leonard İle ailenizin sıhhatim korur ve aaadotlni temin edersiniz
/ //

w
Türkiye - İran Millî Futbol Maçı
Beden Terbiyesi
Bölge Başkanlığından :
r

1
r

BUZ DOLAPLARI
1. E. T. T. İşletmelerinden
1 — Muhammen bedeli 15.915,92 Hra olan Beşiktaş Tramvay Deposundaki Vatman Okulu ve istirahat salonu inşaatı işi pazarlık suretiyle ihale edilecektir.
2 — Bu işe ait şartnameler levazımdan parasız tedarik edilebilir.
3 — İsteklilerin 1193.70 liralık geçici teminatlariyle birlikte 29.5.1950 pazartesi günü saat 10.30 da Metrohan 4 üncü katta toplanacak Arttırma Eksiltme Komisyonunda hazır bulunmaları. (6039).
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden
1 — Kadastro Teknisyenleri için aşağıda miktarı, cinsi ve muhammen bedelleri yazılı 18 cins eşya 9 kalem olarak ve her kalem eşya ayrı ayrı kapalı zarf usulü İle satın alınacaktır.
2 — îhale 9.6.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 15 te Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Satın Alma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Satın alınacak eşyanın her kalem: ayrı ayrı ihale edilebileceği gibi her cinsten matlup miktarda elinde eşya bulunmayan taliplerin ellerinde mevcut miktarlar üzerinden yapacakları teklifleri de uygun görüldüğü takdirde o suretle, de ihale edilebilecektir.
Talipler eksiltmeye iştirak ettikleri kaleni eşyanın hizalarında gösterilen muvakkat teminat tutarını yatırmak suretiyle ihaleye girebilirler.
Dokuz kalemden bir kaç kalem eşyanın teslimini aynı zamanda deruhte rin her kaleni İçin ayrı zarf hazırlamaları ve teklif yapmaları ve muvakkat yahrmaları lâzımdır.
4 — Teklif mektuplarının ihaleden bir saat evvelisine kadar Satın Alma mukabili verilmesi şarttır.
Postadaki gecikmeler nazara alınmaz.
5 — Şartname ve mühürlü nümuneleri her gün komisyonda görülebilir.
Hepsinin muhammen bedeli
etmek isteyen taliple-teminatını ayn ayrı
Komisyonuna makbuz
Sıra No. Cinsi
Miktarı
1
(
(
Beherinin muhammen bedeli
(6532) Muvakkat teminat tutarı
Lira Kr.
Lira Kr.
Lira Kr.
28 mayıs 1950 günü İnönü Stadyumunda yapılacak Tül kiye - İran Milli Futbol maçına alt kapalı, açık tribün ve duhuliye biletleri bugün saat 9 dan 13 e kadar İnönü Stadyum gişelerinde, numaralı biletler Bölge binasında, maç günü sa bah saat 9 dan itibareh bütün biletler İnönü Stadyumu gişe
bah saat 9 dan itibareh bütün biletler İnönü Stadyumu İtrinde satılacaktır.
Bilet fiyatları milli maç için 1.50, 3.— .5.—, liradır. 1.6.1950 tarihinde yapılacak olan İstanbul Tahran temsili maçına alt biletlerden yalnız numaralı lerle kapalı tribün biletleri aynı zamanda satışa çıkarılmıştır. Bu müsabaka için numaralı yerler 4, kapalı tribün 2,5 Hradır. Sayın halka Hân olunur. (7055).
Yüksek Denizcilik Okulu Yayınlan
Kitabın adı
Müellifi


0.75
yer-
Nautical Astronomy
Oşi Onografl
Modern Gemicilik (2. bası)
Malzeme bilgisi Laboratuar
Dz. Nakliyatı (3 cilt)
Sıhhat Bilgisi (Kaptanlar için)
Makine Resimleri Bilgisi
Radyoğıaf ve telefon dersleri
Gemicilik
Fizik (Mütenavip cereyan)
Düzleme ve Küresel trigonometri
Buhar makineleri bilgisi
Termodinamik
Buhar Makineleri Hesabatı
Pratik Meteoroloji
Yukarıda yazılı okulumuz yayınlan Milli Eğitim Bakanlığı Yayın evinde satışa çıkarılmıştır. İsteklilerin adı geçen müesSe> şeye müracaattan. (6728).
Kâmil Eyice Sabrl MenglH Hayri Baran Rifat Yenice Şevket Duruker Dr. Celâl Sonat M. Abdülkerim Abdüllâtif Hızır Yahnbaran Tevflk Uludağ Kâmil Eyice M. Abdülkerim Tevfık Uludağ A. Abdülkerim Hikmet İlgaz
Aytan
Aylan
Aytan
DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI
SİKATİF ALINACAK
2
8
4
5
6
7
8
9
( (
( ( ( ( (
( (
(
(
Hurç
Portatif karyola
Dağ fotini
Gemici feneri
Matra
Yatak çarşafı
Yatak fitilli Yastık
Battaniye
Tencere aJ i m ün yum No.: 20
22
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satınalma Komisyonundan
1 — 5000 kilo sikatif açık eksiltme ile satın alınacaktır
2 — Muhammen bedeli 12.000 lira olup muvakkat teminatı 900 liradır.
3 — Buna ait şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 12 haziran 1950 pazartesi günü saat 10.30 da
Haydarpaşa Gar binasın dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. (6747)
600
600
600
200
600
600
600
600
600
200
200
1200
600
600
200
200
200
200
40
42
36
5
11
3
23
3
19
7
8
00
50
70
50
20
00
00
50
25
40
50
65
25
25
00
84
50
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
00
1800
1912
1651
82
504
135
1035
157
866
111
127
58
56
56
15
27
202
240
24000
25500
22020
1100
6720
1800
13800
2100
11550
1480
1700
780
750
750
200
368
2700
3200
00
50
50
50
00
00
00
50
25
00
50
50
25
25
00
60
50
00
BflND AMYANT ALINACAK
a
Devlet Demiryolları, Haydarpaşa Satınalma Komisyonundan :
H
No.:
Tabak alimünyum
Kaşık alpağa
Çatal
Kepçe
Tava
Musluklu çinko su kabı Çinko su fıçısı (bidon)
fl
1
1
1
1
13
16
1 — 8000 metre (Takriben 584 kilo) Band amyant açık eksiltme ile satın alınacaktır.
2 — Muhammen beledi 6424 Hra olup, muvakkat teminatı 481 lira 80 kuruştur.
3 — Buna ait şartname komisyondan parasız oİ3rak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 20 haziran 1950 salı günü saat 10.30 da Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. (7046)
Gazetemizin karneleri bugün satışa çıkarılmıştır. Gazete satan meşhur tütüncü dükkânlariyle gazete müvezzilerinden alabilirsiniz. Şayet bulamazsanız, Beyoğlu Kaymakamlığı karşısındaki İdarehanemizden tedarik ediniz. Karnelerimizi ay başında kullanmak için şimdiden satın alırsanız, büyük menfaatleriniz vardır:
1 — Bir ay için gazetenizi evvelden temin etmiş olur, her gün cebinizden 10 kuruş çıkarmak veya para bozdurmak zahmetlerinden kurtulursunuz.
2 — Gazetemizin aralık ayı başında karne ve kupon sahipleri arasında çekeceği büyük kur’aya iştirak edersiniz.
3

Kur’ada kazananlardan birincisi iiç sene için Londra, Paris, Frankfurt, Cenevre, Zürih, Viyana veya Roma üniversitelerinden birinde tahsile gönderilecektir. Gideceği üniversiteyi seçmek kazananın hakkıdır. Gitmek istemiyenlere derhal sekiz bin lira ödenecektir.
4 — İkinciye Ankara veya İstanbul üniversitelerinde üç sene meccanen tahsil imkânı verilecektir. Gitmek istemiyenlere dört bin lira tediye olunacaktır.
YENİ İSTANBUL’un karnesini derhal alınız
BOL VE FAYDALI YAZILAR
Mühim memleket meseleleri
En taze ve doğru dış ve iç haberler
Meşhur muharrirlerin roman ve hikâyeleri



En güzel ve bol resimler
SPOR
MODA
VE SANAT

Comments (0)