p-Yarın AKŞAM’da —
EV-KflDIN-MODA
l______________
AKŞAM
=
KÜÇÜK -Al İLÂNLARI ?.:! BU6ÜN6INCI SAYFAM
Sene 32 — No. 11413 — Fiat!: her verde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 19 Temmuz 1950
Sahibi; Necmeddin Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare ©den C. Bildik «- Aksam MatbaasL
Hazırlıksız olunca...
BirmanyaU r. meşhur ı bir müneccime göre Üçüncü Dünya Harbi bu yıl eylülde patlıyacak, 3 ağustos 1951 de sona erecektir. İlkin Sovyet Rusya bir sürü başarılar elde edecek, bu üstün durum 1951 ocak ayının son günlerine kadar sürecek, fakat neticede harbi Amerika kazanacakmış.
Müneccimin falı doğru çiksın, çıkmasın, işlerin kötü gideceğine inananlar çoktur. Bu yaz Fransaya bilmem kaç milyon turist beklenirken, bunlar son hâdiseler üzerine seyahatten vazgeçmişlerdir. Cenup plajlarında, Câte d'Azure'de otellerde çok zaman evvel yer a-yırtmtş olan Amerikalıların yüzde otuzunun gelmiyec eklerini bildirdiklerini oturduğum otel direktörü söyledi. Etrafa göz gezdirince nispetin daha cok olduğu anlaşılıyor, Cannes önünde demirlemiş olan Büyük Amerikan uçak gemisiyle iki destroyerin varın Doğu Akdeni2e hareket edecekleri haberi — alışverişi durdurma bakımından — yerli gazetelerde teessürle karşılanıyor.
Hakikat şudur ki Amerika için harb başlamıştır. Vapurda, yanımızdaki sofrada oturan (Türklyede otel ve yol olmadığından acı acı şikâyet edeni iki ihtiyar A-merikalı bayan, Amerikan gençlerinin Korede ölmeye başladıklarını gözleri yaşararak söylüyorlardı.
Bugünkü basına göz gezdirdiğim zaman Amerikada, Kore harbi münasebetiyle I-ki türlü tepkinin hayli şiddetlendiğini öğrendim.
Bunlardan biri, Korede hiçbir şey yapılmamış olmasından duyulan hayal kırıklığıdır. Halk efkârına tercüman olarak gazetelerin hükümete ve askerlere çattıkları anlaşılıyor. Bu ten-kidler bilhassa, iki noktada toplanıyor: Senede on beş mil var dolara varan millî müdafaa masraflarının yetmemesi, -yeni silâhlar sayesinde kara ordusu erlerine lüzum kalmıyacağı iddiasının doğru çıkmaması.
Deniz ve hava kuvvetlerinin Kore müdafaasına yetmemesi, çok miktarda piyade tümenine ihtiyaç görülmesi. yeni çeşit silâhlarla ordu mevcudunun azaltıla-mtyacağmı göstermiştir. Netice şudur ki Amerikanın, elinde bugün mevcut bütün kuvvetlerle. Korenin yarısiy-le başa çıkamaması, hem kendisi, hem dünya için «sürpriz» olmuştur. Bu, A-merikanın ve müttefiklerinin hazırlıksızlıklarının derecesini göstermektedir. Kore harbinin avlarca devam edeceği şimdiden söyleniyor. Bu da. şayet bir köprü bası tutulursa mümkün olacaktır. Korenin yansı için bövle olursa meselâ Batı Avrupanın kuvvetli bir mütecavize karşı müdafaası hiç mümkün olmıyacak, istilâ tamamlanacak, ancak birkaç vıI sonra kurtuluş beklenecektir, deniliyor.
Küçük Kore harbi karşısında göze çarpan bu zaıf, Amerika politikacılarından bazılarını atom silâhını kullanmak tavsiyesine götürmüştür. Amerikan esirlerine karşı reva görülen vahşilik, Amerikada bu haklı hiddeti uyandırmıştır.
Amerikada başka bir tepki. Amerikanın bu harbde yalnız bırakıldığı hakkında açığa vurulan şikâyetlerde Beziliyor. Amerikalılar, Birleşmiş MHlletlerin, Amerika kanı hesabına kahramanlık (eUıeinl açıkea yazıyorlar. 'Ingiltere ile Franaanın. Gü-venhk Konseyi kararını desteklerden askerce yardım e-demiveceklerinl bildirmeleri fyl tesir etmemiştir. Bu da İkinci bir haksızlıktır. Bir-
leşmiş Milletler karan karşısında, hangi bölgede bir tecavüze, hangi bölgedeki develilerin ne şekilde karşı koyacaktan önceden kararlaşıp bir taahhüde bağlanmak gerektir.
Hulâsa Kore harbinin bugüne kadar cereyan tarzı ne hazırlık, ne teşkilât bakımından memnuniyet verici değildir. Gözle görülen netice karşısında herkes su suali soruyor: Yarım Korenin tecavüzünü durdu ramıyan Birleşmiş Milletler, yann daha ciddî bir mütecavizi nasıl durduracak?
Bütün, bu işlerin esaslı konuşulması, yeni kararlara bağlanması, yeni bir siyaset güdülmesı zarurî savılıyor.
Neticesi merakla beklenen ikinci mesele de İngilterenin Moskovada yaptığı uzlaştırıcı teşebbüslerdir. Sızan haberlere göre İngiltere, Korede harbin kesilmesine karşılık Komünist Çinin Birleşmiş Milletlere alınmasını, Formozanın da Çine verilmesini teklif ediyormuş.
Bunlar doğru olmasa gerektir. Kore harbini kesmek için Sovyet Rusya ile konuşmak doğrudur. Fakat, komünistlerin her hangi bir yerde tahrik ettikleri bir tecavüzü durdurmak için Moskovada her hangi bir tâviz vermek âdeti kabul edilirse bunun arkası gelmez. Bizce en tehlikeli, en endişe verici yol budur. Dünyada hiç kimsenin kimseye emniyeti kalmaz. Bundan dolayı haberin doğru çıkmıyac ağını u-marız.
Necmeddin SADAK
Askerî terfiler
16 generalin tekaüde sevkedileceği söyleniyor
Ankara 18 — Milli Savunma Bakanlığı 30 ağustosta ilân edilecek olan ordu mensuplan terfi listesini hazırlamağa başlamıştır. Bu münasebetle bakanlık terfi müddetini doldurmuş olan subay, askeri memur ve gedikli erbaşların sicillerinin hazırlanarak gönderilmesini İstemiştir. Diğer taraftan tekaüde şevkedl-lecek general ve subayların adedi geçen senelere nazaran bu sene daha fazla olacağından yeni terfi listesinde generalliğe terfi edecek albayların sayısı da artacaktır. Söylendiğine göre, önümüzdeki ayın ortasına doğru lfl general ve yüzden fazla albay tekaüde sevkedilecektlr.
Meclis Reisi ve Çalışma Bakanı Yalovada
Yalova 18 (AA.) — Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraitan ve Çalışma Bakam Haşan Polatkan bu akşam Yalova'ya gelmişlerdir.
Su sıkıntısına deva
Musluklar akmıyor. Bu sene sular at. Çok kimse sıkıntı çekiyor,
Büyük bir resmî müessese ile ilgisi olan arkadaşlarımız dediler ki:
— Yüz musluğun ellisi bozuktur; su sızdırıyor. Ötekileri de, kullananlar kapamadan Efidiyorlar.
Kendimize maddî ve mânevi bir çekidüzen versek; yalnız resmî dairelerde değil. hususi evlerde de dikkatli ve itinalı olsak, şu sıkıntımız da, her türlü sıkıntımız da azalabilir.
Musluklardan önce kendi, mizi tâmir etsek; kendimize mukayyed olsak...
Truman bugün kongreden
geniş salâhiyet isteyecek
Amerikalılar, doğu Korede ilk çıkarma hareketim yaptılar
Vaşington 19 (Radyo) — A-I merlkan ordusu, dûn Kuzey Kore sahillerinde ilk çıkarma hareketini yapmış ve mukabele görmemiştir.
Çıkarmanın yapıldığı yer, ifşa edilmemekle beraber Kuzey Korede çetecilerin en çok faa-llyt gösterdikleri bir yer oldu-I ğu sanılmaktadır.
Taojen cephesinde dünkü gün nispeten sakin geçmiştir. İki taraf birlikleri arasında dün küçük İstikşaf hareketleri olmuştur. Komünistlerin tank ve zırhlı birliklerini Kum nehrinin cenup kıyısına geçirmek için İleri hareketlerini durdurdukları sanılmakladır. Komünistler dört gündenberi Kum ırmağının cenup yakasına ancak dört tank geçirmeğe muvaffak olmuşlardır. Bu. Amerika ve Avustralya hava kuvvetlerinin övünmeğe değer faaliyeti neticesinde komünistlerin tanklarını ve zırhlı kuvvetlerini geçirmek için köprüler kurmağa muvaffak olamadıklarını gösterir.
Truman bugün Kongreden salâhiyet ıstiyecek
Vaşinglon 19 (Radyo) — Başkan Truman, bugün öğleden sonra Kore hakkındald mesajını Kongrede okuyacak ve o-radakl harekâtın muvaffaki-
CHECJU
yetle neticelendiril mest İçir. -Kongreden askerî ve sınai geniş salâhiyetler Lstlyecektlr.
Başkan Truman İnşaatta kullanılan malzemeden bir kısmı- I
nın askeri ihtiyaçlara tahsisi İçin mesken İnşası lstikrazıarı-nm durdurulmasını emretmiştir.
(Arkası Sahile 2, sütun 6 da)
Anadoluhisarında
dün geceki cinayet
Miras yüzünden Esat, arabacı Nusreti bıçakla öldürdü
Dün gece Anadoluhisarında bir miras meselesi yüzünden bir adam öldürülmüştür.
Bu facianın tafsilâtı şöyledlr:
Anadoluhisarında Nişantaşı çiflik caddesi üzerinde 14 numarada oturan arabacı Nusret Demirkıran, gene o semtte bir gecekonduda oturan ve kendisine akraba bulunan Esat De-kırana bayram tebrikine git-ımlş ve bir müddet beraberce oturmuşlardır.
ı Mübaheseyi öteden beriden çeviren iki akraba, nihayet a-ralarında mevcut ve mirastan mütevellit bir alacak meselesi-
ne sözü intikal ettirmişler ve bu mevzu üzerinde münakaşaya tutuşmuşlardır.
Münakaşa büyümüş, diğer ev sakinleri işi yatıştırmak istemişlerse de muvaffak olamamışlar ve Nusreti n bazı ağır sözleriyle karşılaşan Esat De-mirktran, bıçağını çekerek Nusretln üzerine atılmış ve yedi yerinden bıçaklıyarak öldürmüştür.
Hâdise yerine gelen polisler, kaatll Esadı kanlı bıçağlyle yakalamıştır. Tahkikata Beykoz savcılığı el koymuştur.
Vergi tahsilinde noksanlık
Ülus vergi tahsilatında 40 milyonluk bir noksan bulunduğu iddiasında
ORDUMUZUN TAKVİYE VE TENSİKİ MESELESİ
Bayarın riyasetinde mühim bir toplantı yapıldı
Başbakanın basına beyanatı
Cumhurbaşkanı Celâl Bayarın başkanlığında Başbakan Adnan Menderes. Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı JSamet Ağaoğlu, Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü. Millî Savunma Bakanı Refik Şev ket ince, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nuri Yamut, hava kuvvetleri komutanı korgeneral Muzaffer Göksenln. deniz kuvvetleri komutanı tümamiral Sadık Altıncan, Genelkurmay harekât dairesi başkanı tümgeneral Yusuf Egelinin İştirakiyle dün Yalovada saat 14 ten 20 ye kadar altı saat süren bir toplantı yapılmıştır.
Başbakanın beyanatı
Bu toplantı sonunda toplamının mahiyeti hakkında gazetecilerin sordukları suale cevap o-larak Başbakan Adnan Menderes aşağıdaki beyanatta bulunmuştur ;
«Silâhlı kuvvetlerimizin takviyesi ve tensiki hususunda alınacak yeni tedbirler müzakere e-
dilmlşrir. Yeni iktidar bu mev-, zua büyük bir ehemmiyet atfetmektedir. Takdir edersiniz kİ,, dünya şartları ayrıca milli sa-|
Ya levadaki toplantıya dair beyanatla bulunan Adnap Menderes

vunma meselelerinin ön plâna alınmasını zaruri kılmaktadır.!
(Arkası Sabife 2, sütun 6 dal
flnharada yamyamlık mı?
Kudret gazetesi bir adamın kadın ciğeri götürdüğü şayiasını yazıyor
Yeni yataklı vagonlar
Kuşetli 7 yeni yolcu vagonu geldi
Ankara 1® — Devlet Demiryollarının Çekoslovakyaya sipariş ettiği yolcu vagonlarından yedi tanesi gelmiş ve gümrük muamelesi yapılarak servise alınmıştır. Önümüzdeki ay İçinde bu vagonlardan ikinci parti olarak 10 tane daha gelecek ve bu suretle Ankara -Haydarpaşa ekspresi kompozisyonu bu yeni lüks yolcu vagon-larlle tamamlanacaktır. Bu lüks vagonlarda birinci, İkinci ve üçüncü mevki kompartımanlar tamamen kuşetlidir. Bu vagonlarda bütün yolcular yatmak imkânını bulacaklardır. [Birinci mevki kompartımanlarında kuşetler şimdi mevcut o-laniardan daha geniş, koltuklar yastık olmaya çok müsaitli
Nüfus sayımı Türkiye on mmtakaya ayrıldı
Ankara 18 — İstatistik genel müdürlüğü önümüzdeki aylarda yapılacak olan genel nüfus sayımı için bazı kararlar almıştır. Sayım için bütün Türkiye vilâyetleri on m ın takaya ayrılmıştır. Oenel Müdürlük ayırdığı İstatistik mütehassıslarını tetkikler yapmaları İçin bu mmtaka-lara gönderecektir. Bazı şehirlerde ve bilhassa köylerde zaman zaman tatbikatlar yapılmasına devam edilecek, sayım memurları yetiştirmek İçin kurs lar açılacaktır. Bilhassa nüfusu beş binden yukarı olan yerler için tertiplenen suallerle mesleki ihtişam ait istatistiklerin hazırlanması ^ağlanacaktır.
Ankara 19 (Akşam) — Bu sabahki Ulus gazetesi şöyle bir haber yayınlamaktadır:
«Son aylarda vergi tahsilatında 40 milyon lira kadar bir noksanlık vardır. DJ>. hükümetinin bir takım vergilerde indirme yapacağı hak kındaki haberlerin bunda geniş ölçüde müessir olduğu zannediliyor. C.H.P. İktidarda İken vergi tahsllâ tının bilançosu her ayın sonunda basma bildirilerek umumi efkâra arzedlldlgl halde Demokrat parti iktidara geldiğinden beri bu usul terkolunnıuştur. 40 milyonluk açığa ilâveten şekerden alınmakta olan istihlâk vergisinin indirilmesinden 30 milyon, ekmek üzerindeki muamele vergisinin indirilmesinden 15 milyon lira kİ ceman 45 milyonluk bir eksilme daha mevzuubahlstlr. Bu açığın bir miktarı belki şeker istihlâkinin çoğalması sureliyle telâfi olunabilir. Çünkü son C.S'P. hükümeti geniş bir şeker stokunu da yeni İktidara devretmiştir. Söylendiğine göre bu a-çıktan bir kısmın m gelir vergisi tatbikatından kapatılacağı ümit olunmaktadır, Bu bir İhtimaldir. Fakat gelir vergisinin İlk senede eski vergilere nazaran açık vereceği söylentileri do vardır. Asd mühim olan nokta şudur: Demokrat Parti muhalefette 1-ken bütçede 100 milyondan eksik. olmtyan bir israf bulunduğunu İddia etmiştir. îkl aydanborl iktidarda bulunan Demokrat Parti hükümeti bu konuda tatmin edici hiçbir resmi demeç vermemiştir. Arasıra gazetelerde uçurulan balonlar ise hiç kimseyi tatmin etmemektedir. Herkes bütçenin hangt maddesinde m miktar bir İsraf tesbttj
Ankara 19 (Akşam! — Bu sabah çıkan Kudret gazetesine göre dûn şehrimizde de yamyama rastlandığı ve bunun İnsan ciğeri yediği hakkında bir şâyla çıkmıştır. Gazetenin verdiği şâyla yollu haber şöyledlr
Topraklık semtinde halk odasının önünde sabaha karşı bir kadın, ciğerleri çıkarılmış vaziyette ölü olarak bulunmuştur. Civar halkından bir kısmı sabahleyin iri yan bir adamın e-linde kanlan akan, etrafı bezle örtülü bir parça götürdüğünü görmüşlerdir. Hattâ bunlardan biri götürülenin ciğer olduğunu
tahmin ederek meçhul adama:
— Ciğer mi aldınız? Acaba kaçakçı nerede? Bana da gös'erir misiniz? demiştir, Bunun üzerine meçhul şahıs:
— Sen ne karışıyorsun! cevabını vererek oradan uzaklaşmıştır.
Haberin sonunda bu söylentinin ne dereceye kadar doğru olduğunu öğrenmek üzere gazetenin polise müracaat etliğini, ia-kat poliste ademi malûmat beyan edildiği, bununla beraber şayianın nereden çıktığının polisçe tahkik edilmekte olduğu yazılmaktadır.
Yunanistana Amerikan askeri yardımı
Beş muhrip ve kruvazörle 2 denizaltı verileceği söyleniyor
Washlngton lfl (AA.) (Afp) — Birleşik Amerika hükümetinin askeri yardım programı çerçevesi İçinde Yunanistana yakında 5 muhrip ve iki denizaltı vereceğine dair Atina radyosu tarafından verilen haberler hakkında Savunma Bakanlığı çevrelerinde her türlü beyanattan çeklnU-mektedlr. Bu çevrelerde bellrtti-dlğlne göre, askeri yardım programı kanunu henüz kongre tarafından tasdik edilmemiştir. Binaenaleyh muhtevası etrafında tefsirde bulunmak savunma bakanlığı yetkisi dışındadır,
Maamaflh, yan resmi çevrelerdeki kanaate göre 1951 senesi askeri yardım programı kanunu bilhassa deniz kuvvetleri .sahasında Yunanistana oldukça mühim yardım derpiş etmektedir, 5
muhrip ve kruvazörle İki denizaltı rakamının hakikate uygun olduğu sanılmaktadır.
Amerikanın açtığı yeni krediler
Washlngton 19 AA. (Afpı — İktisadı İşbirliği idaresi salı günü yeni krediler açmıştır. Bu krediden bilhassa faydalanan Yunanistan» 2.&85.000 dolar tahsis e-dllmlşllr, Bunun bir milyon dolan Amerikan taşıtları, 500,000 dolan muhtelif Amerikan mamulleri, 530.000 dolan Amerikan ve Kanada traktörleri •çuı. 455-000 dolar sut tozu ve kalanı da Amerikan menseli mensucat ve bakıra ayrılmıştır,
Türklyeye İse. Amerikan taşıt-lan alması İçin 800.000 dolarlık kredi tahsis edilmiştir.
edildiğini ve hangi tarihten İtibaren bunun önüne geçildiğini bilmek İstiyor. Devlerin yapmağa mecbur olduğu yol. hastane, mektep, liman, mı tesisleri, elektrik santrallan gibi âmme tıls-I metlerinden kısarak alınacak ta-samıf tedbirleri hakiki bir ta-| sarraf değildir.»
Şah'm kardeşi
Türkiye’ye çeliyor
Tahran 18 — İran ordulan müfettişi ve Şah Rıza Pehtevlnia kardeşi prens Gulam Rızanın askeri teşekkülleri görmek üzer» Türklyeye dâvet edildiği blldlril-mektedir.
Bahlfe 1
A iâ
19 Tı-ınmuz 19öU
İş görmek için
Yeni hükümet her halde bir şeyler yapmayı düşünüyor. Demokrat Farti iktidarı halkın sempatisini devam ettirebilmek için esasen alışılmıştan başka türlü hareket etme-ğe. İş anlayışına yenilikler getirmeğe mecburdur. Bunu çok iyi İliliyor ve her halde yapmağa da hazırlanıyor,
Ankarada kaldığım günlerde edindiğim intiba budar, Öyle sanıyorum ki müstakbel icraat dalıa ziyade devlet işlerinde formaliteleri azaltmağa ve şurada, burada, hiçbir mantıkî sebep yokken takılmış isleri bu türhi takılmalardan kurtarmağa matuf olacaktır. Diin Başbakandaki bu endişeyi belirten bir hikâye naklctmiş-tim. Ankarada bulunduğumuz sırada yeni Ulaştırma Bakam B. Tcvfik İleri ile görştüğümiiz zaman onun da aynı zihniyetle hareket etmekte olduğunu gördük. Gazeteciler Cemi, etine ait, son derece mantıkî olduğu halde tamamen lormaliteleringiriftlisi yüzünden takılıp kalmış bir isi Bakan derhal çözüverdi. Fakat bu emirle olmadı. Alâkalı müdüre vasiyeti izah etti. Talebin.mantıkî olduğunu esasen kabul eden müdürü formaliteleri yumuşatmak, emsaline göre yapılması zarurî olan işi mutlaka yapmak lâzım geldiğine inandırdL
«Filân isi şöyle yapacaksınız!» diye emir vermek başkadır. aFilân işi şöyle yapmak zarurîdir» demek ve bu zaruretleri yerine getirmek için forma fi tel ere, kelimelere bağlı kalmamak icab ettiğini analinıak ve hep beraber aynı neticeye varmak yine başkadu-.
Hükümet kısaca «iş görmek» azmindedir. Bunun yolunu da bulmaya çalışacağı anlaşılıyor.
Şevket RADO
Ordumuzun takviyesi
Kalkınma plânının tatbiki
181,000 ton istiabında 23 silo yaptırılacak
Ankara İS — imar ve talkınına bankası mütehassislan taralından hazırlanan kalkınma plânlarının tatbikine tasa bir zaman sonra başlanacaktır. Bu plânlara göre Toprak mahsulleri Olisi İçin hububat muhafaza İmkânlarını arttırmak maksadiylc yeniden 181.000 ton İstiap kabiliyetinde 23 silo yapılacaktır. Bu silolar için -1900,000 dolar ve ayrıca 17 milyon 42,530 Türk lirası harcanacaktır. Bu silolardan 34.000 ton İstiap haddi ol anla nn üçü Haydarpaşada. 20 bin tonlukları İzmir ve iskenderunda inşa edilecektir. Diğerleri memleketin muhtelif nuntakalarına, bilhassa hububat istihsalinin fazla olduğu yerlere kurulatak-
Noler kanununda tadilât yapılma» isteniyor
Ankara 10 (Akşam) — Noter memurları tarafından kanuni haklarının korunması ve mevcut noter kanununda tadilât yapılması için Adalet Bakanlığına müracaat edilmiştir. Müracaat, bilhassa noter memurlaruun ayhk ücretlerine zam yaptırılması, çocuk zammından faydalanılması, ücreti noter tarafından veya noter yardım sandığından memurlara ayrılan fondan ödenmek üzere bir doktor tâyini istenmektedir. Aynı zamanda hariçte vazife almak için gönderilen memurlara yol tazminatı verilmesi, 10 sene bllflü noter dairesinde memurluk yapanlara imtihansız olarak tercihan noter muavinliklerine tâyin edilebilmeleri imkânlarının verilmesi İstenmektedir.
Müracaat Adalet Bakanlığı tarafından tetkik edilmektedir.
Kuveyt tütün fabrikası çalışmaya başlıyor Bundan, bir müddet önce Tekel idaresi Türk tütünüyle sigara imali İçin Kuveytte bir sigara fabrikasıyla bir esas anlaşma İmzalamıştı. Buna göre senede otuz bin kilo sigara İmal edilecek ve bunların tütünleri Türfrlyeden gönderilecek! i.
Haber aldığımıza göre, müştereken tesblt edilecek markalara göre hazırlanacak olan bu sigaraların İmaline bir bnçıık ay sonra başlanacaktır, İdarenin bir temsilcisi sözü geç?n fabrikayla çalışma statüsü nü hazırlamak iizere hâlen Kuveytte bulunmakladır. Üzerinde Türk markası bulunacak olan bu sigaralar bütün Basra körfezi ve Arabistan memleketlerinde satılacaktır.
İzmircle bir boğulma
îzmlr 19 (Akşam) — İnclraltı pJiJmda denize giren 2i yaşında İbrahim adında bir genç yüzme bilmediği halde snhilden hayli ilerlemiş, yüzmeğe çalışmış re boğulmuştur.
Memurlara ikrazat
3 milyonluk yardım
10 milyona
çıkarılacak
Ankara 18 — Emekli Sandığı tarafından memurlara borç para verilmesi İçin ayrılan üç milyon liralık fon tamamen bitmiş ve bu sandığa müracaat eden binlerce memurun İsteğini karşılayamamıştır.
Emeldi Sandığı iiç milyon lirayı sel felâketine uğrayanlara, tedavi edilmek isteyenlere dağıtmıştır.
Bu arada müteaddit yere borcu ohıp da bunlardan kurtulmak ve yalnız devlete borçlu olmak İsteyen ve ekseriyeti teşkil edenlerin müracaatına cevap verilmemiştir. Üç milyonluk yardım fonunun on milyon liraya çıkarılması İçin teşebbüslere geçilmiştir.
Yeni bira fabrikaları inşa olunmıyacak
Ankara 18 — Sabık hükümet zamanında yurdun muhtelif bölgelerinde kurulması takarrür eden ve plânlan yapılan Tekel Malt ve bira fabrikalarının tasarruf maksadile hükümet tarafından yapılmasından sarfınazar edilmiştir.
Aftan faydalanan bir mahkûm, jandarmayı bıçakladı
Ankara 19 (Akşam) — Af Kanunundan istifade ederek ita gün evvel Cezaevinden çıkan Necdet Hancı adında biri, İtfaiye meydanında bir Jandarma erini bıçataamıştır. Bu hâdiseden sonra Necdet tekrar hapishaneye gönderilmiştir. Necdet Hancı İki gündür meyhane meyhane dolaşarak sarhoş olmakta idi. Dün de Hergele meydanındaki meyhanelerden birinde sarhoş olan Necdet, Jandarma Hüsamcddin 11e münakaşaya tutuşmuş ve yanında taşıdığı bıçakla Hüsa-meddinl yaralamıştır. Necdet hapishaneye, yaralı Jandarma da tedavi edilmek üzere hastaneye gönderilmiştir.
Göztepe gazinosunda hâdise çıkaran sarhoşlar
İzmir 19 (Akşam) — Af kanu* □undan faydalanarak cezaevinden çıkan İki kişinin de dahil olduğu 12 kişilik bir grup Göz tepede gazinolardan birinde fazla sarhoş olmuşlar ve hâdise çıkarmışlardır. Bunlar, kendilerini sükûnete dâvet eden İrfan Ko-nuralp adındaki polis memurunu değerek baygın bir hale getirmişlerdir. Sarhoşlar, polis memurunun üzerine masa ve sanıl alya yığmışlar, tabancasını da alarak kaçmışlardır.
Gazinoda bir hayli ram şişe ve bardak taran ve gecenin sükûneti İçinde Göztepellleri heyecana veren sarhoşlardan yedisi yakalanmıştır. Diğerleri aranmaktadır.
Polis memuru tedavi altına a-lumuştır.
SabahGa^btSferiNe Diyor ?
zırlnnmab, umumi efkârı adım adım aydınlatmak suretlle temelli ıslahata glrişmelidlr.
Marshah parandaki düşkün payımızın hepimizde ya ratması lâzmı gelen intibah: nefsimizi tenkld ve süratli ıslahat zaruretini takdir şeklinde tecelli ederse, bize karşı yapılan İhmalin tamiri İçin en verimli yol tutulmuş olur. Hakikati olduğu gibi görüp söyllyecek ve çaresini anyacak yerde sızlanmak ve şikâyet etmek yolunu tutarsak, hem netice alamayız, hem de karşımızdakilerin İçini sıkarız. Bu yüzden de fırsatlardan istifade imkânlarımızı bir kat daha daraltmış ve İtibarımızı kırmış oluruz.»

Yalova konuşmaları
YENİ SABAH başmakalesinde Hakanların Yal ovada yaptıkları toplantıdan bahisle diyor kİ:
«Fevzi Lûtfl ve Samed Ağaoğ-lun un parça parça kabineye alınmaları, yeni heyetin lanı kadro İle çalışmak fırsatına henüz nail olamadığına bir belirti sayılabilir.
Tek parti zamanında, demokratik ve pariâmenter mânoslle bir kabine yok İdi. Nitekim Başbakan Saraçoğlu en az on beş yirmi defa arkadaşlarını değiştirmiş ve kendisi makamında kalabilmiş idi. Fakat kabine fikri, muayyen gaye ve!
Yeni Basın Kanunu
Nadir Nadl CUMHURİYET-(c yazdığı başmakalede yeni Basın Kanunundan bahisle diyor ki:
«Bununla beraber yeni Basın Kanunu, hazırlan ışında rol oy-nıyan zıt şartlara rağmen eskisine kıyasla İleri bir adım sayılır.
Biz bu adımı yeter bulmuyoruz ve geçireceğimiz tecrübelerin ışığında tam m&naslle bünyemize elverişli, demokratik bir Basın Kanununa kavuşacağımızı umuyoruz. Yeni İktidar, yurdumuzda en geniş bir fikir hürriyetini gerçekleştireceğini daha muhalefette iken vâdet-mlştlr. 1054 seçimlerine kadar her fırsatta ona bu vâdlnl hatırlatmaktan bıktnıy ocağız.»

Neden bize nüfus basına dört doalr düşüyor
Ahmet Emin Yalman VA-TAN’d.akj baş makalesinde Marslıall yardım plânından nüfus başına 95 dolar istifade fiden memleketler bulunduğu halde bize nüfus başına yalnız dört dolar İsabet ettiğinden bahisle diyor kİ:
«Kaybedecek vaktimiz yoktur. Hükümet, bütün millete, hattâ bütün İnsanlığa karşı mesuliyetler taşıdığını farkede-rek, İşin esasına gitmeğe ha-
Berlinde tevkifat
600 komünist propagandacısı yakalandı
Berlin 19 (AA.) (Afp) — Ber-lin.de Sovyet bölgesi üniversitesi talebelerinden komünist tema-yüllü «Hür gençler» komünist ve sosyalist partisine mensup takriben 600 propagandacı, halka atom bombası aleyhinde bLr beyanname İmzalatmak teşebbüsü yüzünden dün batı bölgesi polisi tarafından tevkif edilmiştir.
Henüz polis tarafından teyld edilmeyen, fakat vakaya şahit talanların İfadelerine göre Sovyet bölgesi üniversitesi atom fiziği profesörü Robert Havemann İle milli mükâfatı kazanan VColfang anghoff tevkif edilenler arasında bulunmaktadırlar.
İtalyan komünist şefi meçhul bir yere gidiyor
Roma 19 (AP) — İtalyan komünist lideri Falmiro Togalittl-nln pazar günü meçhul bir mahalle gitmek üzere Italyadan ayrıldığı dün gece İyi haber a-lan kaynaklardan öğrenilmiştir.
Siyasi çevreler Togllattinin bir Komlnform toplantısına katılması İhtimalinden bahsetmektedirler. Filhakika Viyana-dan Komaya ulaşan bazı haberlere bakılırsa komünist liderler meçhul bir yerde konferans halinde bulunmaktadırlar.
Birmingham 19 (AA.) —
(United Press) Birmingham Belediye üyelerinin dün aldıkları bir kararla buradaki komünist partisi kanun dışı edilmiştir.
Belediye üyelerinin İttifakla kabul ettikleri bu kararın ilânım müteakip 48 saat içinde komünistler şehri terkedecek-lerdir.
Şehri terketmeyen komiinlst-lr tevkif edileceklerdir.
Atina 19 (AA.) — Atina askeri mahkemesinde dün. suikastlar tertip veya bunlara iştir alı etmekten sanık 81 komü-nsltln muhakemesi başlamıştır. Bilhassa Devlet Bakanı Chris-tes Ladas'ın 1 mayıs 15-18 de katline dayanan İddianame sanıkların daha bir çok şahsiyetlere suikast hazırladıklarını 1-Ierl sürmekte ve ezcümle şu 1-slmlcrl saymaktadır: Mareşal Papagos, Amerika askeri heyeti başkam general Van Eleet, halkçı lider Konstantln Çaldn-ris ve milli liberal parti lideri Gonatas.
Yeni İran Dışişleri Bakanı
Tahran 18 (AA.) — (United Press): Bugün resmen bildirildiğine göre İran'ın Londra büyük elçisi Mohsen Rals Dışişleri Bakanlığına tâyin edilmiştir.
Beşiktaş Bura ad a yine galip geldi
Bursa 18 (AA.) — Şehrimizde bulunan Beşiktaş futbol takımı bugün Çelikspor ve A-tanspor muhteliti İle tanrılaşmış ve maçı üstün bir oyundan sonra 2-0 kazanmış tu*
Ankara vapuru geldi
Denizyollarının Ankara yolcu vapuru dün saat 14 te 452 yolcu, 218 ton yükle batı Akdeniz seferinden limanımıza dönmüştür,
Ankara vapuru bu seferinde 203,404 lira hasılat yapmıştır. Bu miktar bugüne kadar batı Akdeniz seferlerinde elde edilen en yüksek hasılattır.
Bulgaristanîn Yunanistan aleyhindeki iddiaları
Lake Sucçess 19 (AA.) (Afp)— Bulgar Dışişleri Bakanı Viinteho Neltchev, Birleşmiş Milletler genel sekreterine gönderdiği bir telgrafta Yunanlılar tarafından, girişilen yeni bir kışkırtma hareketini protesto İle 6/7 tarihinde cereyan eden bir hadiseye İşaret etmektedir. Dışişleri Bakanı bu tarihte hudut bölgesinde hayvanlarını otlatan bir Bulgar köylüsüne Yunanistan cihetinden ateş edildiğini İler! sürmektedir.
(Baştarafı 1 inci sahifede)
Koreye yardım meselesi
Birleşmiş Milletlerden Kore harbine askeri yardım mevzuunda hükümetimize yen! bir talep yapılıp yapılmadığı suali karşısında Başbakan, bunun cevabım Dışişleri Bakanının vereceğini söylemiş, orada bulunan Fuat Köprülü de bu hususta şu izahatı vermiştir:
(— Her türlü yardım mevzuunda ve pakt mucibince görüşebileceğimizi birleşmiş milletlere bildirmiştik. Yeni bir taleple karşılaşmış değiliz.»
Kabinede tebeddül bahis mevzuu değil
Başbakan Adnan Menderes kabinede herhangi bir İstifanın ve değişmenin bahis mevzuu olmadığını bellrtmlşLir.
Başbakan Adnan Menderes 1-dare âmirlerinin yerlerinin değiştirilmeleri hakkındaki soruya cevaben demiştir ta:
«İdare âmirlerinin yerlerinin değiştirilmesi meseleslpe gelince; bunlar 14 mayıs seçimlerinden evvel parti faaliyetlerinin o kadar İçine girmişlerdi kİ bu seçimlerden sonra bulunduklan mevkilerde mesuliyetlerini deruhte etlikleri vazifelerine devama İzzetinefisleri müsaade etml-yecektlr. Bu bakımdan onlar yerlerinin değiştirilmesinden memnun ve müteşektardir'er. Ayrıca esas mesele bun lan tecziye etmek olmayıp kendilerine yeni bir şans vermek ve elde mevcut idare adamlarından ne şekilde İstifade edileceğinin mey dana çıkmasının teminidir,»
İstanbul valisi değişmiyecek
Seçimlerden evvel halkla vaki temaslarında C.H.P. propagandası yaptığı D. P, İller tarafından İddia edilen İstanbul valisinin değişip değişmiyeceği-nl soran gazetecilere Menderes demiştir kİ;
hedeflerde birleşmiş zevatın topluluğu mefhumunu İstilzam eder, fikir ve düşünce ayrılıkları çoğalır hattâ düşünceler a-rasında uçurumlar peyda olursa etap halinde çalışmak zorlaşır. Hakiki demokrasi hayatına ayak uydurmanın müşkül olduğunu takdir ediyoruz. Uzun mazinin tesirlerinden kurtulmanın su içmek gibi kolay olmadığını pek güzel anlıyoruz ama daha iyiye doğru gitme ve yükselmenin zaruretine de inanıyoruz.»
A Muhalefet
Hakllı Eılib — Törehan YENİ İSTANBUL’DU yazdığı baş makalede diyor ki:
«Biz bu noktada C.HF ne he-, nüz çok acele etmemesini tav-! slyeyl faydalı bulmaktayız. He-, nüz İki aylık bir İdare zamanında hükümetin hatalarını aramak o kadar müspet bir netice vmmiyecekllr. Biz, memlekette hakiki ve bilgiye müstenit bir muhalefeti çok lüzumlu görmekteyiz. Zaten eski zamanın hataları da hep bunun yokluğundan Heri gelmiştir. Ancak yeni hükümetin, şimdi her şeyini tenkide uğraşarak onun çalışmak imkânlarım zorlaştırmaktan İse, evvelâ yapacağı ve yapmakta olduğu şeyleri tetkik etmek ve ondan sonra tentadler yapmağa başlamak, herhalde daha semereli olacaktır.»
Stalinin cevabı
Filipin’lerde
Bir komünist çetesi bir şehri zaptetti
Manila 18 (AP) — 200 kişilik bir komünist çete grubu pazar gecesi Manii an m 110 kilometre kuzey doğusunda bulunan Pl-nappagan şehrini hiç bir mukavemetle karşılaşmadan zaptetmeğe muvaffak olmuştur.
Çetecilerin şehirden kovulmaları İçin bir Filipin ordu müfrezesi gönderilmiştir.
İranda mühim memuriyetlerde değişiklikler
Tahran 19 (AP) — İran Başbakanı Ali Razına ra dün mühim hükümet mevkilerinde yapılan bazı değişiklikleri ilân etmiştir, Bu değişikliklere göre Azerbaycan valLsl İbrahim Zend Haşan Ebtehaj yerine bir banka direktörlüğüne tâyin edilmiştir. Eski İktisat Bakanı Mehmet SaJJagl İse yedi yıl plânı direktörlüğüne Dr. Mos-hnrar Naflos yerine tâyin edilmiştir.
Japonyadaki komünist gazeteler kapatıldı
Tokyo 18 (AA.) — (Ünlted Press) general Mac Arthur bugün Japonyadata komünist ga-zetelcri gayri muayyen bir müddet İçin faaliyetten menet-mlştlr.
Hindistan Başbakanının teklifine verilen cevap
Moskova 18 (AA.) (United
Press) — Hindistan Başbakanı Nehrunun Kore meselesi hakkında geçen hafta kendisine gönderdiği mesaja bugün verdiği cevapta Stalln, komünist Çin de dahil olmak üzere beş büyük devletin iştirakiyle ve güvenlik konseyi vasıtaslyle Kor ede kİ muhasamata suıhçu bir hal çaresi bulunmasına taraftar olduğunu belirtmiştir.
Nehrunun teşebbüsünü memnuniyetle karşılayan Stalln, Kore meselesinin bir an evvel halledilmesi İçin Kore millet! temsilcisinin güvenlik konseyinde dinlenmesini teklif etmiştir.
Diğer taraftan Sovyet resmi Tass ajansı, Hindistan Başbakanı Pandlt Nehrunun Staline gönderdiği yeni bir mesajı yayınlamıştır. Nehru mesajında Stall-nin cesaret verici cevabı İçin minnettar olduğunu belirtmekte alâkadar diğer hükümetlerle der hal temas ederek neticeyi yakında Staline tekrar bildireceğini İlâve eylemektedir.
Truman, kongreden
(Baş tarafı 1 İnci sahlfede) İngiltere de Amerikan görüşünü destekliyor
Londra 18 (AA.) — United Press): İngiltere bugün Kare ihtilâfını hal için Amerikanın İleri sürdüğü komünistlerin a-teş kesmeleri ve 38 inci arz dairesinin şimaline çekilmeleri şartlarına iltihak ettiğini bildirmiştir.
İngilterenln bu karan ongun Avam Kamarasında Başbakan Attlee tarafından belirtilin iştir.
İngilterenln Birleşmiş Milletler vasıtasiyle bir hal çaresini aramakta olduğu hususunda ısrar eden Attlee. Hindistan Başbakanı Nehru ile Stalln a-rasında teati edilen mesajlardan ayn olarak İngilterenln de bu hususta siyasi faaliyette bulunduğunu açıklamıştır.
Eski Dışişleri Bakam Eden. Attlee’nln İngilterenln güvenlik konseyi tarafından ateş kesilmesi hususunda 25 haziranda ve komünistlerin 38 İnci arz dairesi şimaline çekilmelerine dair olan 27 haziran tarihli kararlarım tamamen tasvip ettiğini ve Stalln ile Nehru arasında teati edilen mesajlar sonunda vaziyetini hiç bir şekilde değiştirmeğe nlyer.1 olmadığım açıkça beyan etmesini İstemiştir.
Attlee Eden'in tamamen haklı olduğunu ve İngiltere hükümetinin Birleşmiş Milletlerin almış olduğu kararlan desteklediğin! söylemiştir.
İngiltere Koreye asker göndermeği düşünüyor
Londra 18 (AA.) — (Ünited Press) İngiltere Koreye kara kuvvetleri göndermeyi düşünmektedir. İngiliz kabinesi bu-
Ulaştırma Bakanı
Ankara 18 — öğrendiğime göre Ulaştırma Bakanı Tevflk İ-leri, iki üç gün sonra İstanbul* giderek Devlet Demiryolları u-tnum müdürlüğünde tetkiklerde bulunacaktır.
On gün kadar devam edeceği tahmin olunan bu tetkiklerden sonra İdare kadrolarında mühim bazı değişiklikler yapılacağı anlaşılmaktadır.
Yine bu tetkikler sırasında İşletmenin bundan sonraki faaliyeti için yeni bir program tesblt edileceği haber verilmektedir.
Dairelerde yaz çalışma saati Ankara 18 — Bakanlar Kurulunun hafta içinde yapacağı toplantıdan sonra devlet daireleri İçin yaz günlerine mahsus mesul programı tesblt edilecektir, Bir ağustostan itibaren tatbiki muhtemel olan bu programa göre mesai sabah saat 8 de bağlıyacak. 15 e kadar devam edecektir, öğleden sonra daireler tatil yapacaklardır.
İstasyon binalarında bulunan C. H. P. ' şubeleri
Ankara 18 — Ulaştırma Bakanlığı demiryolları İstasyon müdürlüklerine bir tamim göndererek istasyon binalarını İşgal eden C.HF. ocaklarının bu yerleri tahliye etmelerini istemiştir. Ulaştırma Bakanlığının bu tamiminden sonra bulundukları yerleri tahliye ctmlyen C.H.P. ocakları mahkemeye verilecektir.
— Baskı başka, propaganda yine başkadır. İddia ile vesika arasında da fark Vardır. Elimizde lıer hangi bir vesika mevcut değildir.
Esasen valinin değiştirilmesine dair bir vaziyet te yoktur.
Berl tarafta değişen İdare â-mlrleri kendilerine reva görülen muameleyi yadırgamamak-tadırlar. Demokrat Parti hükümeti merhametsiz ve haksız hareket etmiyor.
Biz vazifeden atacak idare â-mlrl değil, halkın işini süratte neticelendirecek idare âmiri a-rıyoruz.»
Matbuatın yeni iktidara yardımı
Bundan sonra Başbakan DP. ye ait bir suali parti başkam şifahiyle şöyle cevaplandırmışın; 11
«Matbuatın muhalefette hıı-Q İunduğumuz zamanlardaki r,ırilQ_ İktidarda da bizi desteklenil?
gi ve DP. nln direktifini kayoe-M— deceği zehabı bazı kimselerde u- O yanmıştı. İki aylık vazife hayâtı- C mızda teveccühkâr olarak va.'.ı- O mızda yer alan matbuatımızın*^ bu teveccühünü kaybetmedi;;!- ‘ nıiai görmekle bahtiyarız. Matbuat daimi surette muhnlîfetA değü, fakat hak yolunu desrek- 0 lemekte olduğunu herkese İlâA q etmiş oluyor. Bu bakımdan da'»— matbuatımıza müteşekkiriz. Bu teveccühü kaybetmemek içln^ memleket hayrına olan faal iye timize bu yolda devam edeceğiz.» (D
Başbakan bugün partililerle görüşecek^
Başbakanla refak.Tindeki zevat dün geceyi Cumhurbaşkanının misafir! olarak Yalovada geçirmişlerdir, Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü bugün öğleden sonra uçakla Ankaraya dönecektir.
Bugün Yalovadan şehrimize dönecek olan Başbakan Adnan Menderes saat 15 te Demu.trat Parti merkezinde partililerle parti işleri üzerinde görüşecektir.
salâhiyet isteyecek
gün bu husustaki plânı müna-kaşa etmiştir.
Bununla beraber Büyük Britanya, Malezya, Hongkonk ve Süveyş kanalı bölgesi gibi hayati ehemmiyet! haiz noktalarda bulunan kuvvetlerini zayıflatmak istememektedir.
Amerika, Hindhta-nm teklifini reddetti tvashington 18 (AA.) — (United Press): Birleşik Amerika, Kore harbine son vermek İçin Amerika İle Sovyet Rusya arasında müzakereler yapılaması yolunda Hindistan tarafından yapılmış olan teklifi reddetmiştir.
Amerika'nın verdiği cevabın metni hemen yayınlanmam.ş-sa da yetkili kaynaklar luu cevabın Karede ateş kesilmeline mukabil Birleşik Amerika’n’» komünist Çin’in güvenlik konseyine kabul edilmesi İçin yardımda bulunması yolundaki teklifleri reddettiğini söylemişlerdir. Dışişleri Bakanyardım-cısı George Mc Ghee Dışişleri Bakanlığında Hindistan büyük elçisi Vljayalakshi Pandit ile yaptığı 20 dakikalık görüşme esnasında Amerikan cevabını vermiştir.
Amerikan cevabında Nehru-va Birleşik Amerika’nın Kore ihtilâfının sulh yoluyla halledilmesini istediği hususunda teminat verildiği söylenmektedir.
Kuzey Kore birliklerinde Rus subayları
Vaşıngton 19 (AP) — Birleşik Amerika ordusu tarafından dibi bildirildiğine göre bazı kuziy Kore ordu tatulan nezdinde Rus müşavirlerinin bulunduğuna e. ır kati malûmat edinilmiştir.
Askeri genel karargâhta gazetecilere verilen izahata göre .razı kuzey Kore birliklerinde on il i yirmi Rus subayı çalışmaktadır.
0
>
TÜRKİYE KREDİ BANKASI A. 0.
(Yeni Postahaııe karşısında) TASARRUF HESAPLARI SERVİSİ HER AY BİR ÇEKİLİŞ Yalnız para İkramiyesi verilir.
Bütün ikramiyeler İstanbul Merkezine tahsis edilmiştir. Gelecek çekiliş tarihi: 4 Ağustos 1950 Bn geç 25 Temmuz 1950 tarihine kadar yatırılan her 100 lira çekilişe Iştlrftk eder.
V————-
Saiıif e 3
Parasız yatılı Uj
Seyahat Mektupları
Umumi
meclis seçimi
talebe
Halil paşayı davet eden tngiiizler
Siyasi partilerde faaliyet başladı
beş işle-,
ne?>
İngillzler, şahıs İsimlerine çok meraklı. Nereye gittlysek kim olduğumuzu İsmen bilip o şekilde hltab edenlere Tasladık, Hele bizimle birlikte tnglltereyi clyaret eden mihmandarımız Mr. John Benda, bütün temas etliklerimizin adlarını ve soy adlarını öğrenerek kendilerine o şekilde hltab etmeği vazife biliyordu. Üstelik, o İnsanın O tarihinde neler yaptığını merakla dinleyip bize de naklediyordu:
— Bay pinkelton'un on akr bahçesi varmış, ailesi Urmiş... - kabilinden.
Evvelâ: «Yahu! Bana
gibi geldi. Sonra, düşündüm: Ferdiyet ve şahsiyete kıymet verilen bir cemiyette, bu hal. zaruri galiba . Neteklm harb sırasında ve daha sonraları, bir çok çavuşların. onbaşıların İsimlerini radyolarda, gazetelerde tekrarladıklarına rasladık. Bizde umumiyetle bu gibi lşleı anonim gibidir. Ben dahi, o yabancı muhitte, kendimi tanıtırken, ismimi söylemeyip sadece şöyle demeği tercih ediyordum:
— İstanbul gazetelerinden birinin kronlkörüyüm...
Karşı taraftan da. bu kadar vâzıh ve net bir tarif bekliyordum Halbuki, o. bir takım (w) 1 lardan. (sh Hardan mürekkep bir ismin sahibi imiş. Birazdan aynlıvereceğlz. «Ne demeğe aklımın köşeciğlnde hıfzedeyim?« diyordum.
«Hayatta nasıl muvaffak olmalı0» isimli kitaplar yazan müellifler, şöyle tavsiyelerde bulunurlar: Karşındakinin adı-
Büyük Millet Meclisinin son günlerde kabul ettiği muhtar, belediye ve umumi meclis seçimlerine ait kanunların tatbiki etrafında hazırlıklara şimdiden başlanmıştır. Kanunlar, seçimlerin ve namzetlerin İlânı tarihin! tesbit etmiş bulunduğundan. muayyen müddet İçinde, bunların hazırlanarak resmen ilân edilmesi lâzım geliyor.
Kanunun bu zaruretini dikkate alan alâkalılar, bilhassa siyasi partiler — araya bayram girmesine rağmen — bayramın 1-kinci gününden itibaren bu mevzu ile meşgul olmağa başlamışlardır.
Muhtar ve İstanbul mülhak kazalarına alt belediye meclisleri namzetleri mahalli parti teşkilâtı tarafından ilân edilecektir, Bu İtibarla umumi mahiyetteki esaslar müstesna, bu seçimlerdeki namzetler şahıs olarak parti merkezlerini alâkadar etmemektedir.
Partilerin Vilâyet idare heyetlerini meşgul eden seçim, bilhassa Vilâyet Umumi Meclis seçimidir. Çünkü tstanbulda vilâyetle belediye henüz ayrılmış olmadığından, şehir hududu dahilinde seçilecek belediye âzası Umumi Meclis âzası sıfatını haiz olacaktır.
Kanun, 13 ağustosu umumi meclis seçimine tahsis etmiştir. Bu itibarla o gün, İstanbul vilâyeti dahilinde yapılacak umumi meclis âzası seçimi istanbulun mülhak kazalarım teşkil eden Kartal, Şile. Yalova. Çatalca ve
Herkese mahsus bir Golf
imtihanlar 1, 3 Eylülde yapılacak
nı, merakını, meylini, zayıf nok- snivrl kazalarında yapılacaktır, talarını öğren, ona göre idare!, kelâm et. Hltab ederken, kar-şındaklnln ismin! ikide bir araya karıştır. Muhabbet kazanmak için, kendinden değil, ondan bahset!»
Bana öyle geldi kİ. bütün İngillzler — belki de bütün Garplılar — bu nasihatlara riayet diyorlar.
- diye
Ben. kendimi, yukarıdaki şekilde prezante edince, bizim kafilemizle uzaktan yakından ilgili muhatap. «Pardon!» diyor. meselâ ceketinin üst cebinden matbu bir liste çıkarıyor. İsmimi orada bulup:
— Bu zat olacaksınız! beni tesbit ediyor.
Bana dair malûmat sahibidir. O şekilde sözü idare ediyor kl. ve araya İsmimi öyle karıştırıyor kl, Lster istemez, benliğim pohpohlanıyor Ona daha fazla yakınlık duyuyorum.
Fakat, bu. suni bir tezahür değildir, itiyatlara yer etmiştir. El sıkarken gözün İçine bakılıyor Adam, adam yerine konuluyor Hattâ, dolayısiyle sizinle İlgililer bile. Meselâ, blrços kim.se, Necmeddin Sadağın. Hüseyin Cnhldln, Ahmet Emin Yal-man'ın. Zekeriva Sertleln, Lût-II Kırçların bir temasta İsmini, cismini aklında tutmuş; onlara dair malûmat istiyorlar. Selâm gönderiyorlar.
tscl Partisi mebuslarından Mr Philips Prlce:
— Eski vali Lûtfi Kırdara benim tarafımdan söyleyin. Seçim kampanyasını kaybettiğine üzülmesin. Bizde de öyle şeyler olur. Demokrasinin cllvele-rindendir. - dedi
Bundan sonra eylülde yapılacak belediye seçiminde yukarıda isimlerini saydığımız mülhak kazalardaki seçimlerin mahalli belediye meclisleri teşekkül edecek, fakat İstanbul belediye hududu dahilinde yapılacak belediye seçimleri âzası Meclisi umumi âzası sıfatını haiz olacaklardır, çünkü İstan-bulda belediye ik vilâyet birleşik İdare şeklinde olduğundan. İstanbul Vmumi Meclisi, mülhak kazalardan seçilecek Azanın, İstanbul belediye hududu içinde yapılacak 3eçlm nettee-slnde belli olacak belediye âza-sına Utlhakıyie teşekkül edecektir.
Belediye seçimleri eylülde yapılacağından. bu seçime alt namzetlerin ilânı için henüz zaman erken telâkki ediliyor.

50 katlı beton binalarda çalışan, tek katlı evlerde oturan insanlar — Tabiat sevgisi — Amerikalılarda kahve merakı — Jones ailesinin evinde— Çocukların yatak odaları — Küçük Mac ile arkadaşları arasında salıncak yüzünden ihtilâf çıkıyor !
İhtimamla bakılmış bir tabiat ortasında göz alabildiğine uzayan geniş asfalt yolun üzerinden kaymakta olan binlerce otomobil arasında daha bir mûd det mesafe katettikten sonra ta ga giden bir yola kayarak kafileyi terkettlk. Hayli zamandır göze çarpınıyan evler birdenbire meydana çıktı. Otomobil yolu üzerinde hiç bir ev yapılmamış: evler, daha doğrusu köyler bu yolun civarına serpilmişti. Ama ne köyler! Amerikan mecmualarında resimleri renkli renkli basılan, bahçeler İçinde ağaçlar altında bir veya iki katlı ahşap evlerin önünden geçiyor bazısı beyaz, bazısı da muhtelif renklere boyanmıştı. Şehirde kal meraklısı olan. 80 bin kişinin bir arada oturması için İmpire State Building gibi 102 katli. 400 metre boyunca binalar yapan Amerikalı, köyde topraktan fazla ayrılmıyor; çoluk çocuğuyla tek katlı küçük evlerde oturmayı tercih ediyordu. Beton ve çelik binalarda çalışan bu mllet güzel tahta kulübelerde. güneş altında, tabiatı e kucak kucağa oturuyordu. Tabiat! ne kadar sevdiği, ona ne derece âşık olduğu çimene, ağaca sarfettiği ihtimamdan belli idi. Ağaçlar arasına saklan mı? olan evlerin arasında bahçenin hudutlarını tâyin eden duvarları yoktu. Beton medeniyetini otomobillere mahsus yoldan İçer! sokmuyordu. Bir evin bahçesinin nerede bitip Ötekinin bahçesine nerede geçildiği belli olmuyordu. Aralarında duvar yoktu. Manhattan adasını biri-blrine benziyen binalarla doldıı-ıan Amerikalılar oturdukları evlerin biribirine benzemesine tahammül edemiyorlardı. __ .
nida her evin ayrı bir şahsiyeti lerlni hatırladım. Son derece sa vardı. ...........
Tekrar otomobile binip ana caddeye çıkarak otomobil seline karıştık. Jones ailesinin evine gidiyoruz. Biraz uyku kestireceğiz ve akşam yemeğine Mrs. Jones'in daha bir kaç arkadaşı davetli olduğundan hep beraber mutfağa girip yemek hazu-lıyacağız!
Otomobiller arasında bir müd det daha gittikten sonra tekrar ana caddeyi bırakarak içerilere doğru saptık. Gene son derece bakımlı, ormanlık yerlerden geçerek Jones ailesinin köyüne, bizim en lüks sayfiye yerlerimiz deki evlerin on kat güzellerinin arasından süzülerek Mr. Jones' un evine geldik.
Bu, Look. Journal veya Good-house Keeping mecmualarının bütün sayılarında görülen beyaz, tek katlı, ağaçların gölge -leri altına saklanmış şirin evler den biri idi.
İçeri girdiğimiz zaman tekrar Bu bu mecmualardaki ev İçi resim
Sendikalara
tamım
İşçi hayatiyle alâkalı kanunlar incelenecek
Yahut Muhafazakâr mebus Mr Keeling haber gönderiyor:
— Enver Paşanın amcası Halil Paşanın hayatta ve sıhhatte olduğunu öğrendim. Bizi Kûtül-emare'de esir etmişti. Kasta-monuda kampla kalmış, derken fırsatını bulup Karadenizden Rusyayn kaçmıştım. Benim gibi k"’şı karşıya onunla muharebe etmiş İngillzler. burada her sene toplanırız Gelecek toplantımızda aramızda bulunmağı kabul ederse. Halil Paşayı Ingiltere ye davet edelim.
Garplı adam, böl ece, fi tarihinde temas ettiği bir zatın hüviyetini kendi hayat tarihçesinin tetümmatından sayıyor. Onunla İlgileniyor Mektup yazıyor, temas arıyor. Bütün bu hu isimler, bu menkıbeler, bu meseleler. onun dimağında bir ecnebi dil kadar mevki işgal ediyor. Bazılarına göre de, arzet-ttfcim gibi. bu. hayatta muvaf-fakıyft sırlarından biri imiş.
Kl. hangimiz riayet ederiz?
(Vâ - Nû)
Milli Eğitim Bakanlığı, her sene olduğu gibi bu sene de İlse ve orta okullarla öğretmen okullarına parasız yatılı öğrenci almağa karar vermiş ve gereken tebligatı valiliğe göndermiştir.
Bu tebliğe göre parasız yaldı olarak muhtelif okullara kabul edilecek öğrencilerin müsabaka imtihanları 1. 3 Eylülde yapılacaktır. İmtihanlar matematik ve tüıkçe kompozisyondan olacaktır.
Şehrimizde bu imtihanlara girecek öğrencilerin İcap eden muamelclcrlle imtihanlarını yapmak üzere birisi kız. diğeri erkek olmak üzere iki okul tesbit olunacaktır. Bu okullar muhtemelen İstanbul erkek lisesiyle Cağsloğlu kız orta okulu olacaktır. Bakanlığın tamimine göre bu sene parasız yatılı olarak 2500 kadar öğrenci kabul edilecektir.
Bayramdan notlar
Şeker Bayramı neşeli geçti. Çocuklar eğlendiler, büyükler gezdiler, sokaklarda alabildiğine tozdular. R dağarın muzipliği tuttu, yerde ne varsa gökyüzüne savurdu ve tepemizden yağdırdı. Fakat böyle şeylere alışık olduğumuz için bayramda da, seyranda da yadırgamıyoruz!
Şeker bayramında ne oldu ise bîzlere. yani Babıâli işçilerine oldıı. Üzün zamandan beri yerleşmiş bir ananemiz vardı; Şeker Bayramında iki gün. Kurban Bayramında üç gün gazeteler tatil yapar, onların yerine menfaati Kızılay’la Gazeteciler Cemiyetine ait olmak üzere bizim cemiyet tarafından bir «Bayram Gazetesi* çıkarılırdı, bu sayede bizler de senede beş gün gûya biraz rahat ederdik ve yıllılLL istirahat namiyle gördii ğüQ muz, göreceğimiz rahmefl bundan ibaret kalırdı. Ç\| Gel gelelim, bu sene hi»j meslektaşımız o eski anane-O yi bozarak Şeker Bayramın-^ da gazetesini çıkarmakta is-q rar etti ve bu oyunbozanlık" yüzünden bizler de. dostfcf ziyaret edip şeker tatnıağaCD hazırlanırken, masa başına^ çöküp ter dökerek bavran»Q) geçirdik. (D
Ne yapalım? Başa gelenj± çekilir. Mamafih, bayram*^ günlerinde tamamiylc masan başlarına kapanıp kalmadık^ şehirde şöyle bir dolaşarokg sözüm ona kafa dinlendır«JS nıek üzere felekten birkaçCÜ saat çalmak imkânuıı bul-0 duk. Evet, bu kadarcık bıp\ imkân bulduk amma kafa*7 dinlendirmek ne mümkün! Zaten geceli gündüzlü curcunalar diyarı olan İstanbul, bayramda büsbütün gürültüye boğuldu. Klakson, radyo yaygaralarına oyuncak satıcılarının, seyyar dondurmacıların, bayram yerlerine üşüşen yemişçi ve simitçilerin alabildiğine feryatları da karıştı. Hele o kapsül patırdılarından medet Allah! Çocukların bir ellerinde mantar tabancası, öbür ellerinde kâğıda sanlı «atom» denilen kapsüller, iler adımda sağa tabanca sıkıyorlar. sola atom fırlatıyorlar. Caddeler, sokaklar, mahalle aralan cenk meydanına döndü. Patlamalar, çatlamalar gece yanlarına kadar devam etti. Bu yüzden vukua gelen bir kazaya ben de şahîd oldum. Bir adam ailesi efradiyle beraber bindiği taksi ile saat on buçuk sıralarında Fatih civarından geçerken yol kenarındaki çocuklardan biri mantar tabancasını otomobilin penceresine doğru uzatıp patlatmış, arabanın içindeki yolcuyu sol çenesinden yaralamış. Adamcağız, yara, sından akan kanları mendiliyle silerek Fatih durağında polise dert yanıyor, memur:
a— Ben ne yapayım? Hangi birini yakalıyayım? Mantar tabancası ve kapsül patlatmak yasak değil ki.»
Diyerek ellerini oluşturuyor.
Memur da haklı. Çocuk tabancayı patlatıp kaçmış. Polis memuru noktadaki vazifesini bırakıp o terbiyesizi nerede bulsun da yakalasın?
Yalnız çocuklar değil, mil. nasebetsiz bazı delikanlılar da bayram bahanesiyle şımarıklıkta gemi azıya alıyorlar; kadınların kulaklarının dibinde mantar patlatarak. başlarına atom fırlatarak onları korkutuyorlar ve kahkahalarla gülüşüyorlar. ..
Bu uygunsuzlukların önüne geçmek için esaslı bir çare bulunabilse çok iyi olur. Cemal Refik
kinci katlara banyo, yatak odası ve çocukların yatak odası.
Bu çocuk odası görülecek şeydi. Dd köşesine İki çocuğun kar yolalan konmuş. Mac'in tabancaları, trenleri, otomobilleri, kovboy elbiseleri, topları, atlan kendi yatağının ayak ucunJa. Cissy'nin bebekleri, oda takımları, yemek takımları ve daha kız çocuklara mahsus bir. sürü oyuncağı kendi yatağının baş ucunda. 5 yaşındaki Clssy burada kardeşiyle beraber yatıyor. .
çocukların oyuncaktan o kadar gü2el ve çeşitli idi ki bir müddet yanlarından aynlama-dık.
Mrs. Jones Ue evi dolaşıp aşağı ya indiğimiz zaman küçük Mac babaslyle münakaşa halinde I-(11. Bahçedeki ceviz ağacına kurulmuş olan salıncakta arkadaşları sallanıyor, fakat kendisine bir türlü sıra gelmiyordu. Buna bir çare bulmak lâzımdı.
Mr. Jones «Evet, bir çare bulmak lâzım, dedi. Gidip bir mukavva İle bLr makas getirdi. Mukavvayı küçiik parçalara doğradı. Her parçanın üzerine bir numara yazdı. 8 çocuk arasınoa kur a çekilecek, her çocuk çektiği şu numaraya göre sırasına razı olan salıncakta beşer dakika sal! anacaktı!
Mac bu usulü hakkaniyete uygun buluyor, fakat bir kaç mızıkçının sırayı gene bozacağından korkuyordu.
Şevket RADO
maîı
Emrazı Zühreviye hastanesi binası da yine ayni şekilde hastane olmakta devam edecektir. Bu suretle belediye bu bina için kira vermekten artık kurtulacaktır.
Adalet sarayı nşaatı
İstanbul adalet sarayı inşaatı projeleri üzerinde etüdiere devam ediliyor. Çalışmalar Eylülde sona erecektir. Mevcut projelerde bazı tadiller yapılması ihtimali vardır.
RADYO
de döşenmiş, bir kaç masa ve sandalye, bir ocak, renkli, desenli kâğıt sıvalı duvarlarında bir kaç tablo, köşedeki divanın arkasında, pencere altı boyunca uzayan bir kitaplıktan ibaret geniş oturma odası, sağda bir yemek odası, ikisinin arasında mutbağı. Oturma odası-ı o uuı- n,n Jan,nda bir güneşlik, indirdik- Aynı odan,n blr kenarından götürdup gayel ^r,n blr tahta merdiven___________________ _rrı l-- ---j le ikinci kata çıkılıyor. Djşarı-birakU KüçüTmIc 7c cS/nin f “ ellerinden tutarak bu uzun evin *"*' "* *
kapısından İçeri girdik.
Meğerse burası, umuma mah-su* bir golf kulübü İmiş Kulu-, bun sahalarında golf oynamak için âza olmak lâzım değilmiş.' golf takımlarını getiren burada. ufak bir ücret mukabilinde istediği kadar golf oynıyabllir-mlş.
Hakikaten kadınlı erkekli gruplar otomobillerile takım ta kim gelerek boydan boya uzanan yeşil sahaya dafiılıyordLİ Biz de öğle yemeğini yemek ü-| 1 zere kızmızHı beyazlı bir kır
Otomobilimiz bir müddet sonra. bahçesindeki sandalyeler ve renk renk şemsiyelerinden bir kır kahvesi olduğu hissini veren tek katlı uzun bir binanın önünde durdu. Binanın hemen yanı başındaki otomobil parkın da 100 kadar otomobil sıralon-tıştı. M. Jones bizi iuu»w*A-ten sonra otomobili onların arasındaki bir boş yere
evin, meğer İki katı varmış. 1-
İSTANBUL RADYOSU öğle ve akşam programlan
Çalışma Bakanlığı. İş kanunu. ' tadili, bütün sigorta kanunları sendika kanunu gibi işçi haya-tile alâkalı kanunları yeniden : gözden geçirmek ve kendi görü- 1 şüne göre lüzum duyarsa bunları yeni hükümlerle temamla-mak. tadil veya ıslah etmek İstemektedir. Bu maksatla bütün sendikalara birer tamim göndermiş ve sendika mensuplarına da danışmak suretiyle | genel düşünceleri ile birlikte bu kanun ve tüzüklerin maddelerinde veya hükümlerinde çalışma ve iş hayatının İcaplarına aykın düşen, yetlşmlyen veya yeniden katılması gereken hususlar varsa bildirmelerini istemiştir.
Fasulye ve kendir
Deblokaj yolu ile ihraçlarına izin verildi
1940 senesinde İdrak edilen fasulye ve kendir tohumunun -----------------— .-a 1949 yılı mahsulleri flütlerine nazaran yüksek olup vasıflan da daha düşüktür. Bu hususlar na-
ıu | m.. fasulye ve Kendir tonur
- şemsiyesinin altındaki masaya flat|erİF aynl maddelerin
Lâhey adalet divanının toplantısına iştirak eden delegelerimiz geldi
Lâhey adalet divanında beynelmilel hukuk ve ceza etrafında yapılan t hükümetimiz namına eden Abdullah Polat Gözübüyük Ankara vapuruyla dün şehrt-tnlzc gelmiştir.
yerleştik. Az sonra bembeyaz ekmeklerin arasında etler vc yeşil salatalar dolu Amerikan a uu-
sandvlçleri. Hamburger dedik- Mra ahnarak ı948 mahsulü fa-leri köftell ekmekler, kahveler,1 sütler, dondurmalar geldi.
Süt Amerikada harikulade bir şeydir. Ncvyorlcta bu harikulade şeye o kadar dadanmıştım ki bir yere oturulup da garson «Ne İçeceksiniz?» diye sorduğu zaman ahbaplar derhal «Mr. Rado süt İçer!» diyerek bembeyaz şişeyi önüme koyduruyorlardı. Amerikalılarsa kahveyi
sulye ve kendir tohumunun debi oka 1 yoluyla İhracına müsaade edilmiştir.
I ı IA.1UI.11 ,.a «uuıvvyı
• 1 « ° Itcrclh ediyorlar. Bu kadar çok
p j1"17*! kahve içen millet görmedim. s,cak' buzlu, sütlü, sütsüz kah’ ve! Her yemek ortasında, her yemekten sonra fincan fincan kahve! Kadın, erkek, çoluk çocuk boyuna kahve İçiyor.
1949 mahsulü fasulye ve kendir tohumu fiatlerimlz dünya piyasa fi La İtrine yaklaşmış ve bu maddeler müstahsilden tüccara bu fiatlerle intikal etmiş olduğundan, ihraç esnasında 1948 yılı mahsulü fasulye ve kendir tohumuna müteallik ekspertizlerin yapılması Ekonomi ve Ticaret Bakanlığınca uygun görülmüştür.
♦ Fatihte oturan seyyar satıcı Yahya isminde biri. Taksimde Kristal gazinosuna son derece sarhoş bir halde girerek tk|Ve, yanl 14 ® kadar, burada umumun rahatını boza- ’ merikalılar böyle 24 lü saat bil- I cak hareketler yaptığından po- mlyorlar. «Saat 19!» derseniz llsçc yakalanmış ve hakkında hayretle yüzünüze bakıyorlar | takibata başlanmıştır. |Saat İnkılâbı orada olmamış. |l
Golf kulübündeki yemek saat ikiye kadar sürdü. Öğleden son
A-
Kullanırlar.
Çay miihayaası
Hindistana giden heyet döndü
20.00
20.30
21.00
2130
22.20
22,45
23.00
23.30
Açık» vc programlar. Haberler.
Ö£le konseri «Pl.». Şarkı vc türküler.
Scrbes saat
Sark t vc türküler «PL». Darı» mü-ilgı ve kapanı». Açılı» ve programlar. Karıjık daıu müziği «Pl.». Scrbc» sut. Türküler geçidi.
Haberler. İstanbul haberleri. İstanbul konservalu varı * fera heyeti konseri.
Radyo salon orkestrası konseri. Konser salonlarından İsimler «Pl.».
Şarkı ve türküler.
Carmen - Radyofonik Cermen operasından •Pl».
Haberler.
Dans müziği «Pl». Programlar ve kapanı»,
Türk
büyük
temsil.
Tekel İdaresi hesabına mıibayaa etmek üzere Hindistan ve Seylâna gönderilmiş olan heyet oralardaki işini bitirerek İstanbul a dönmüştür. Bu münasebetle verilen malumata göre heyet tarafından 609 tonu Hinciistandan. 300 tonu Seylândau olmak üzere 900 ton çay satın alınmış, ayrıca ora-larakl komisyonlarla anlaşmalar imzalanarak bundan sonra Tekel hesabına doğrudan doğruya İstihsal yerinden mübı-yaa imkânları sağlanmıştır.
çay
Köylerin sağlığı
Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğü, hazırladığı çalışma programı gereğince ve teşkil ettiği ekiplerle köylerde çalışmağa devam etmektedir.
Bayram tatilinde de ekiplerin faaliyeti devam edecektir. Sağlık müdürlüğünden verilen malûmata göre 4 haziranda başlı yan köy sağlık kontrolleri ve faaliyetleri neticesinde 40 köyde 160 hasta ayakta tedavi edilmiş, vaziyeti ağır görülen 6 hasta da muhtelLf şehir hastanelerine yatırılmıştır.
Ayrıca bir çok çeşitli ilâç parası* olarak dağıtılmıştır»
ANKARA RADYOSU öğle ve akşam programları
12İS
12.ro
17.3»
18,W
Açılt» ve program.
Şarkılar. Okuyan, Ekrem Güler
Melodiler «PL».
Örfle Catelesl.
Dürt güzeller j«yiDyor «pl.».
Hava raporu. aksıra programı ve kapanı».
Açılı» Vc program.
M S, ayarı ve Şarkılar. Okuyan: Çevriye Ceyhun.
Konujma. Çiftçilerle bo»ba»a Caz orkestralarından (P1_».
M. S. ayart ve Haberler. Geçmişle Bugün.
Müzik «PL».
Konujma: Maliye Bakan Ligi
Halk lÜrkfUcrt.
Radyo GazctcaL
Şerhe* saat
Tarihi Türk müziği. Konuşma.
Dana müziği «PL».
KâtlUrjm.1
Varyete müzikleri (P1». KMsık «az eserleri.
M S, ayarı ve Haberler. PrOltram Ve kapanı».
*-
Açılı» ve program, llefl* ıju/lk «Pl». Haberler Sm derleri «Pl». M ürik (Fl.ı.
G tınan proşranu ve bava raporu.
Minik «Pl».
Kapanı».
Emnıyet müdürlüğü memurlarının araştırmaları
Emniyet müdürlüğü tarafın dan şehrin şüpheli yerlerindi ve şüpheli şahıslar üzerinde ara ma yapmak üzere kurulmuş olan ekipler dün yaptıkları arama sonunda 12 kişide bıçak. İki kişide kama, bir kişide d* tabanca bulmuşlardır.
Bunlar, mahkemeye verilerek hapis ve para cezasına çarptırılmıştır.
AKSAM
19 Tenrmuz
Snhi’e 4
Emniyet Müdürlüğünün bir mücadelesi
Dilenciliğin mnllaka öniine geçilecek
Amerikad a domates için f estivaüer yapılıyor
İskenderun mektuptan
İskenderun’da
sıtma ile savaş
Sırf dilenmek için Anndoludan Istanbula gelenler, geldikleri yerlere gönderiliyorlar t diğerleri hakkında da ceza kanununun muhtelif maddeleri tatbik ediliyor i
gönderdi-
TOZANOĞLÜ
Yazan:
Dilenciler kampı ve peçeli bir dilenci
Istanbulun bir türlü halledi-Jemiycn dertlerinden biri de «dilencilik» tir. Halkımızın kuvvetli merhamet hissine dayanarak geçinip giden, hattâ yüzlerce. binlerce lira para biriktirmeyi bile hiçe sayan bu dilencilerle zaman, zaman yapılan, fakat bir aralık tavsayan mücadele, bu sefer daha ciddi görünüyor. Btaat emniyet müdürü Kemal Ay gün ile emniyet ikinci şube müdürü Nihat Er-türkiin peşini bırakmadıkları bu İş daha ilk zamanlarda müspet neticelerini verebilmiş görünüyor. Ve taşradan gelip de burada dilenciliği sanat edinmiş bulunanlar derhal memleketlerine gönderiliyor.
Şehirde toplanan dilenciler, evvelce de olduğu gibi evvelâ Büleymaniyedekı kampa gönderilmekte ve orada bir gün kalıp muamelesi tekemmül ettikten sonra İcabeden muamele yapılmaktadır.
Toplanan dilenciler şu sınıflara ayrılmakladır:
Vücut âzalarının bir kısmı sakal olanlar.
Dışarıdan İstanbula gelip sırf dilencilikle geçinenler,
İstanbullu olup da dilenciliği kendine meslek ittihaz e inişi olanlar... Bunlar; istaılbulda semt semt ve sık sık faaliyete geçen zabıta ekipleri tarafından toplanarak Süleyman iyedeki kampa götürüldükten sonra ayrıldıkları sınıfa göre muamele görmektedirire.
Vücutları sakat olanlar Darülacezeye, İstant i*.u olup da dilenciliği meslek ittihaz edenler mahkemeye, taşralı olup burada sırf dUencüikle geçinenler de geldikleri memlekete gön d erlim ektedl rler,
Son yirmi gün İçinde tstan-bulun muhtelif semtinden yüz doksan dilenci yuFcalannuş.
bunun sakat ve İstanbullu
olanian ayrıldıktan sonra altmış dokuzu, geldikleri memlekete gönderilmişlerdir.
Dilencilerle müedaele
yeti aynj tipte ve aynı hızda devam edecek olursa muhakkak Ut neticeleri daha bambaşka olacaktır.
Dilenciler arasında diğer bir sınıf dah avazdır ki, bu da hakiki sakatların bu hallerinden istifade ederek onları hfmaye-
faali -
Domatesin kıymetini belirten yeni keşifler
— Domates Kırat ve Kıraiiçesi
Son. seneler zarfında sebzeler İçinde domates derecesinde rağbet vc mutena bLr mevkie mazhar olmuş bir başka çeşit sebze gösterilemez. Amerika kıtasının keşfinden sonra İs-panyollar marifetiyle Avruptı-ya getirilmiş olan vc tatlı renk ve biçimi itibariyle İlalyanlar tarafından (Altın elma - ponıl -
) ve Fıransıriarda (Aşk sevda elması - poınme d'amour) denilen domatesin gıda maddeleri arasında eşsiz bir hâzine olduğu modern iaşe ilmi sahasında yapılan son a-raştırmalor neticesinde anlaşılmış bulunmaktadır. Bugünkü İaşe İlmi ideal beslenme için bir şahsın sadece kalori olmasını kâfi bulmayıp vücudün gelişmesi vc sıhhat ve zindeliğini muhafaza etmesi için mineral ve vitamin denilen anasırı gıdolyeden de yeter derecede yenilmesini talep etmektedir.
Domateste insanın tem bir şekilde beslenmesi için lüzumlu mineral çeşitleri He mühim vitamin nevilerinden (A). (Bl) ve (C) vitaminlerinin mebzû-len bulunmakta olduğu keşfo- | lunmuştur.
var şehirlerden gelmiş halk durmadan eğlenirler
Mücadele neticesinde elde edilen sonuç memnunluk vericidir
leri altına alanlar, onların bakımını temin etmek mukabilinde ellerindeki, bütün mevcudu alıp kendi sefahatlerinde yiyenlerdir. Zabıta, bunları da sıkı bir araştırmaya tabi tutmakta ve ele geçirince ceza kanunundaki maddelere dayanarak mahkemeye vermektedir.
Dilencilik mücadelesinde zabıtanın asıl üzerinde durduğu husus da bu tip adamlardır. Alâkalı bir memur bunları; kastederek şöyle diyor:
— «Dilencileri asıl İstismar ederek para kazananlar bu gibi adamlardır. Yedeğine aldığı sakat bir çocuğu, kör bir adamı sokak sokak, kapı kapı sürükleyip merhamet dilenirler ve akşam karanlığı basınca da hesap başına oturarak toplanan paranın en aşağı yansı ve hattâ dörtte üçünü alırlar ve sonra bu işi yapan bu adamlardan bir kaçı bir araya gelerek kendi kumar ve esrar âlemlerine dalarlar...»
Dilenirken tutulan bir takım çocuklar vardır ki, bunlar işledikleri bu İçtimaî suçu örtmek İçin, bellerine birer İp bağlamışlardır ve kendilerini hamal olarak göstermektedirler. Fakat suç üstünde yakalandıkları için dilencilikten yapılacak muameleden kaçıp kurtulmalarına imkân yoktur.
Taşradan İstanbula sır! di--lenmek için getirilen ve getirtilen İnsanlar da vardır. Sunlar Anadolunun malûm bir kaç vilâyet ve kazasından gelmektedir.
Trabzon, Malatya, Kırşehir, vilâyetleriyle Abana. Darende ve Cide kazalan bunların en meşhurlarıdır.
Buralardan İstanbula dilenmeğe gelenler, buradan topladıkları paranın kısmı âzamini memleketlerindeki ana baba ve ya hısım akrabasına göndermektedirler.
Yakalanan «takat dilenciler arasında, kendilerini uydurma şekilde alil gösterenlere de ras- , ----------------— .........-- -- ------------ -----
hunnaktadır. Bu arada, ba-Jvll ekiplerle bu dilencilerin kö-, (D haziran bugüne mahsus ol- gibi senenin diğer mevsimlerln-caklarını bir torbaya sokarak, Ikünü kazıyıncaya kadar uğraş- m ak üzere rengârenk elbiseler de de Amerikan domates en-ellerine taktığı takunyalarla mağa karar vermiş bulunmak-'giymiş olan okullar öğrencile-j düstrisi müesseselerinin iştaha yürüyenler, ayağını diz kapa- ladır. Her mücadelede olduğu -1”1” -”•«« '»«tri-ı ut- -„₺-ım- Ra-riams-*
ğından yukarı katlayıp bağla- gibi bu mücadelede de halkın diktan sonra takma bacak ve 1 yardımı lâzımdır ve böylece koltuk değneği kullananlar, muvaffakiyet muhakkaktır, çarşaf ve peçe giyerek kadın i Remzi TOZANOGLV
[şehrinde yapılmaktadır. To-mato Tom Tom denilen bu festivaller her sene gece tekrar bir balo verilir. Fes-ınmuştur. 8 haziran sabahı başlıya-
Domates bu gibi havari gıda rak 10 haziran sabahına kadar zlran günleri Yoakum şehrinde -------------------------------------- ------ ------ .... —tu( Teksas eyaleti ile Flörkla, Kaliforniya. Ne w Jersey ve New York gibi domates yetiştiren ve domates sanayii kurulmuş eyaletlerin Çİfçi ve fabrika idlerinin yetiştirdikleri en nefis domateslerle domates endüstrisinin mamulâti açılan bir sergide teşhir olunur.
Domatesi Allahın yarattığı şekilde bırakmıyarak bunu ıslah eden ve domatese âdeta bedii bir eser manzarası vermeğe muvaffak alan Amerikan domates yetiştiricilerinin bu sergide teşhir ettikleri domateslerini seyretmek İnsana büyük bir zevk verir. Renk, lezzet, hacim ve biçim bakımından Amerikan ziraatçUeri domatesin yüzü mütecaviz çeşidini yetiştirmeğe muvaffak olmuşlardır. Mineral ve vitamin bakımlarından zengin, az müddette kolaylıkla zer'i mümkün, fazla verimli, toprak mahsulâtına musallat bazı haşereye karşı mukavemetli, ambalajı kolay. îeslratı havai-yeden binnisbe az müteessir
unsurkınna malik olma bah ’ devam etmek üzere iki gün iki sinde bir çok sebzelere tef ev gece siirer,
vuk etmekte olduğu gibi elma, Festival günlerinde balolar, portakal, karpuz, marul ve muz geçit resimleri, yarışlar ve muhammes gibi meyvalaria da telif şenlikler birbirini takibe-bu hususta boy ölçüşmektedir. ] der. 1929 senesinden itibaren îaşe timi ve bilhassa vitamin- festivallerde kıraliçe ve kıral ler sahasında keşfiyat arttık-| da seçilmeğe başlaruntştır.
ça kıymeti anlaşıl an domates 1929 (la|fI festivalde kıral! çeliğe hakkında şiirler yazılmağa., fes- |sıhhat ve neşeli ve kırmızı ya-tivaller yapılmağa ve bazı mLı Dorothy May adlı bir
memleketlerde senenin günleri seçilmiştir, Kıraliçe He be-lçlndc domates adına günler | rabep intihap edilen domates ayrılmağa başlaumıştiT Amer*" | kiralına Amerikalılar (King kan şairlerinden Bob AJams'ın Tom Tom) demektedirler. Do-(Domatal adlı şiirinin: mates festivalleri 8 haziran sa-
. bahı /Teksas) eyaleti tunum!
Ya* ilerleyip sıcaklar bastırınca ’
. . , • . ı,,-ı vahşinin bLr nutkuyla açılır.
Yemek seçme halisinde müşkül- ,
pesent olurum | Nutku müteakip Yoakum D.,»... jrilr ubhıl w v.ı.m.n rhrinde mevcut muhtelit te-bazineri, §el'*!-uller Şehrin caddelerinden B. kırıma tenlide ben bir Alaylar halinde geçerler. Bun-mrice' bulurum dan sonra şehrin yangın son-| dürme ekipleri He civar şehir-Satırları sebzeler hakkında jerjn gyn, ekipleri arasında ya-yazılan fenni kitaplarda doma- ru?îftr yapı]mağa başlanır. Bû-les bahislerinin baş tarafında tün gün şehir halkı sayılı bay-yer almaktadır. | ram günlerinden birini yaşj-
Domates festivallerinin en yorlamıış gibi eğlenirler. Cad-3nemllsl 1— -------------------------------------- ^_t.__
Amerikanın en fazla domates kıraliçe ve kirala akşam şehrin yetiştiren eyaletlerinden biri1—”*—’• ----- —*' »"""
olan (Teksas) ın (Yjakunri
SARI DİVAN
Aşk ve macera romanı
Tasan: Valen tin fViIliams Tercüme eden: Vâ-NÛ
sabah, ressam Quayre hakkın-dakl tahkikat İlerlemiş ve o mahkemeye verilmiştir. Şu anda BöyUyeceklerim bundan. İbarettir, efendim. Ailahaısrnar-ladık.
Şapkasını yeniden eline aldı; biraz sonra kapının gümbürtü İle kapandığı duyuldu.
Gcorge’un arabası kaldırımın kenarında duruyordu. Bu, kuvvetli bir Hlspano-Sıılza atamo-btn idi. Bini pınJ, yepyeni bir araba...
Jlm Cranmore. direksiyon başına geçti. Rehber vazifesini görecek olan Smlth de yanına oturdu.
Mandertonla Boulot, arkada mevki aldılar.
Motor harekete geldi.
Manderton, ileriye doğru İğl-lerek:

İskenderun'dan bir görünüş
İskenderun (Akşam) — İs-( munıi çeşmeler, sHonsuz. tama-kenderunda boğucu sıcaklar men primitif helalar ve mahal-devam ediyor. Şehrin bir çok ile aralarına kadar sokulmuş semtlerinde sivrisinekler bul sinek yapan bahçeler sürfelere yaz. halkın uykusunu haram yataklık yapmaktadırlar, Sösü edecek kadar çok. Fakat, he-Jgeçen çeşmelerin, husule getirmen kaydetmeliyim kİ bu sİ-1 dikleri gölcüklerden _ kalkan neklerin çoğu, sıtma yapan, si- binlerce sinek evlere hücum et-nekler değildir. Amma, hastalıkların mikroplarını hâmildirler.
İlçemizdeki sıtma durumunu; tesbit İçin sıtma savaş tabipll-ğile temasa geldim ve büyük bLr memnunlukla gördüm İd,| sıtma savaş tabipliği, altı ay içinde yeni bir çehre iktisap etmiş, gerçek bir poliklinik manzarası almış. Sıtma savaşının genç ve enerjik tabibi, modern tıbbın zihniyeti içinde ve pek muntazam çalışıyor. Halk, sıtma savaş tabibi «Korkut Kar deş» In ciddi mesaîsinden cidden memnun.
İskenderun d a. bu yıl. sinekler neden bu kadar mebzul?Bu sorunun sebepleri üzerinde e-hemmîyetle duracağız:
1 — Şehirde tanzifat işleri- I
ne gereği kadar ehemmiyet verilmemektedir. j
2 — Bir yılclanberi mantar . boliuğlie türeyen Gecekonduların kanalizasyondan mahrum bulunuşu ve bu ev sakinlerinin sıhhi tedbirlere riayetsizlikleri. ,
3 — Şehrin varoşlarında bulunması gereken fabrikaların yem bedeli vermektedir. Tabip şehrin içinde bulunuşu. Bu fao-rikalar mahallelerin yanındadır ve durdurmaları, sıhhi şartlardan mahrumdur. Halta bunlar, su ihtiyaçlarını sağlamak için şeh- , rin içinden geçen kanallardan n'n ellerinde motörlü vasıta, faydalanmakta ve bu suretle, ^Çit vasıtası olmadığı için sa-suni sürfe yuvalan yaratılmak- va? malzemelerinin nakli butadır. Ayrıca bu fabrikalar. İmal | susunda büyük güçlük çekll-artıklannı İskenderunun Ata- teekte ve hir takım formalite-tiirk bulvarı gibi en güzel geri ler bu Büküğü katmeri eşti r-mahailinln nihayetindeki deniz’ mektedir.
kenarına pervasızca dökmekten | İlçede sıtmanın pek müteba-de çekinmemektedirler. Bu ar-.riz olduğu sahalar Sarıcîki ve tıkların husule getirdiği teat- Akçay bataklıkları. Fener ba-Ifunat da umumi sıhhate tesir, taklığı. Pınarbaşı civarındaki ve gayri medeni bir manzara* bataklıklardır. Bu bataklıklara arzetmektedlr. Yasaklan ihlâl ayda üç defa olmak üzere ve edenleri, JJgili merciler, hatır ve'programlı olarak mazotaj ya-gonül gözetmeden cezalandır- pılmakta ve bizzat tabip taramalıdırlar. | tından sıkı surette kontrol e-
j 4 — Bir kısım mahallelerde dilmektedir.
Derleyen B. AKSEL kanalizasyona bağlanmamış u-' (Arkası 1 nci rabifede)
tivalln devam ettiği 8 ve 9 ha-
başka mekLedir. Radikal ve enerjik ' alâkalar sinek yapan sebepleri lortadan kaldırmadıkça, m azota J ı ve D.D.T. pülverizasyonu mu-
■ vakkat bir tedbir hududunu a-Işamaz. Halk ne kadar duygulu, Belediye temizlik vazifelerinde nc kadar hassas olursa; sıtma ile savaş da bu duygu ve hassasiyet nispetinde kolaylaş» veya güçleşir.
İskenderun sıtma savaş bipligi biri merkez, diğer üçü köylerde olmak yzere dört daire halinde İdare edilmektedir. Kadroda bir tabip, iki savaş memuru ve iki sağlık koruyucusu vardn. iskenderunun (35> köyü mücadeleye dahildir. Birincisi (10) köyün bağlandığı Güzelçay. İkincisi (15) köyün bağlandığı Arşuz, üçüncüsü ılü) Iköyün bağlandığı Çengen daireleridir. Bu daireler, sıtma sa-vaşını muayyen, zamanlarda .'e sıkı knntrollara tâbi tutularak yapmaktadırlar.
Sağlık memur ve koruyucuları atlarlle seyahat etmektedirler. Devlet bunlara, ancak (1$) lira gibi cüzi bîr hayvan
ta-
1S2S »eneslndrnttrl Seterde danslar yepıUr. Seçilen domat(.s ynp,Ion teçvttst n ceı îûilo rlr'mnî/'S lrır»lir>o un irırnln nksfım ■şehrin 1 ...
kıyafetine girenler, U2Un saatler güzünü kırpıp açmadan kapalı tutarak âma taklidi yapanlar, vücudunun bazı yerlerini sargı bezleriyle dolayıp kendilerine acındtranlar da vardır.
Emniyet müdürlüğü, şehrin muhtelif yerlerinde kurduğu si-
yüksek okulunun açık hava 'stadyumunda taçlar giydirilir ve balo - - -
1 kıraliçenin
| Teksos ( muhtelif
ı temsil çimekte olan (Düşes) ler ’ahzi mevki ederler. Balo gece-Inin geç saatlerine kadar devam eder.
I
> başlar, ı yanında eyaleti erinin kasaba ve
Baloda Cenubî kırk şehrini
Fettlvalin İkinci günü olan ‘-------‘-Jgune
yesinde Amerikada çok miktarda ekilmekledir.
1936 ile 1947 seneleri arasında domates zcr’İyatı altı misil artmıştır. 1947 senesi istatistiklerine nazaran bir sene içinde Amerikada (28 830.000) kök domates ekilerek (3.327.900) ton mahsul alınmıştır. Tabiatla bu nimetini tekdir edcn Ame-rlknn halkı idrâk mevsmlnde bol bol domates istihlâk ettiği
gezileri için hayvan ve atlı a-raba kabul edilmiştir. Bölge başkan! arının kamyonetleri
varılır. Bu kamyonetler, hem taşıt işlerinde ve hem de gezilerde kullanılır. Şube tabipleri-

’rinin geçit resmi ile başlar, çekici bir şekilde hazırladığı Bundan sonra (Tcrraplni denl- 'muhtelif domates mamullerin-len su kaplumbağalarına yarış den faydalanmağı İhmal ct-yapUHlır. O gün akşama kadar mez.
Yoakum şehri ve bu şehre ci- I
— Hay gözfıntt sevdiğim, sizin araba da ne güzel araba, bay Cranjnore.— dedi.— Amma da hızlı gidiyorsunuz.
Bir müddet sonra, otomobili yan sokakta, bir kahvenin Önünde bıraktılar. Jlm, Man-derton un tavsiyesi üzerine, şoförlük mevkiinden ayrılmadı.
Detektif, İzahat vermek zorunda kalmıştı:
— Etraf otomobil hırsızlarile dolu da, azizim.
Ayrılıp yürüdüler. Dükkânın önüne geldikler! zaman da büyük bir inkisarla karşılaştılar. Kepenkier kapalıydı, Güm güm vurdular, cevap alamadılar. Yalnız, küçük bir oğlana rastladılar: yağlı saçları üzerine kriket şapkasını iğmiş, Londra külhanbeylerlne mahsus ta-
vırla ellerini ceplerine sokarak polislerin hareketlerini merakla taklb ediyordu.
Manderton, kapıyı beyhude yere yumrukladı, kurcaladı ve oğlan, neden sonra kendisine yaklaştı:
— Bunun sahibini mi arıyorsunuz?— diye sordu.
— Evet, oğlum.
— Yanşa gitti.
— Ne yarışına?
— Bay Söker at yarışlarını sever, oraya gitmiştir.
— Ne zaman gelir?
Oğlan:
— Her halde bütün gün gelmez.— dedi.
Manderton, saatine bir göz attı:
— Öğle olmuş... Smlth! Se«ı bu evi göz hapsinde tutarsın. Biz de merkezimizi otomobilin önünde durduğu kahvede kurarız. Birinci kattaki bilardo salonunda otururuz. Pencereleri bu noktadan görüyorsun. Eğer icabetlerse, sokak fenerinin .altında durur, mendilini sallarsın. Biz de bu işareti görür koşarız. Anlaşıldı mı? Diğer taraftan da şu at yarışlarını bir gözden geçiririz. Bakalım Ra-
mon'un ahbabını orada sahiden yakalayabilecek miyiz?
Jlml hâlâ arabada, kahvenin önünde buldular. Manderton, onlardan ayrılıp bilardo salonundaki telefonun başına gitti.
Bilardo salonu, bu gibi tenha yerler tarzında hazin bir manzara arzediyordu. İçerdeki sigara dumanlan daha iyi muhafaza edllsinmlş gibi, pencereler sımsıkı kapalıydı, Bozulmuş bira kokusu, küf kokusu, hiiîâ-şa türlü kokular buna karışmıştı.
Duvarlar adi kâğıt kaplı. Genze içki ve çiırük kokulan doluyor. Masaların boyalan eskimiş, Örtülerin iizerlnde bardak lekeleri vardı.
Bomiot'nun hassas kalbine bir ürperti arız olcfu.
Öç erkek, yemeklerini bir tarafta yediler. Fena pijrilmiş soğuk mzblf ne de kötü İdi. Turşu da bozuk. BLra soğuk bile değil. Yan gözle bakınca, sıcakta pinekleyen Arbor sokağını görebiliyorlardı. Fakat Smith ortalıkta yok.
Manderton:
- Her halde bir tarafta olacak.— dedi.— Saklanma ieo-
dinde onun kadar ileri gitmiş bir arkadaş yoktur.
İşte bu sinirlendirici hava İçinde bütün bir öğleden sonra mûcidetince beklediler. Bilardo meraklısı bir tek adam bile sükûnlarını bozmamıştı. Ah şu anda açık havada bulunmayı ne kadar isliyorlardı. Ne boğucu muhit!
Cranmore, pencerenin yanında sözcülük ediyor; Smlth* İn işaretini bekliyordu. Man-derton'la Bouiot da, çaresiz, karşılıklı oyun oynamağa başladılar. Başka türlü vakit öl-durülemiyordu.
Numarayı merkeze verdiği için, Mandeîton. zaman zaman telefona çağrılıyor, fakat yine de yetil bir şey öğrenmesi mümkün olamıyordu.
Levin’lerin evinde araştırma yapmışlar; enteresan bir şey bulunamamış, Ramon'un Ninl-veh otelinde kalan bagajını da araştırmışlar, hiç bir İp ucu verecek bir şeye rastlanmamış.
Akşam sükûn içinde İlerliyor- kahkahalan duyulmağa
du. Meyhanelerin açılma zamanı gelmiş, sokaklar canlanmıştı. Öteden bir mekanik müzik zırlayıp duruyor.
Smith yine görünmedi.
çare bulamıyarak üç adam, mahut kayış gibi rozbiften tekrar yediler. Aynı berbat turşu, aynı ılık bira...
Saat sekiz olmuştu. Jlm. Cranmore, gittikçe sabırsızlanıyordu. Bir keşif gezisi yapmak teklifinde bulundu. Fakat. Manderton, razı olmadı.
Banker İsrar ettikçe hep ayni cevabı verdi:
— Bırakınız, efendim, yapılacak ne varsa Smlth yapar. Biz burada bekllyelhn.
Saat sekiz buçuk oldu!
Scotland Yard’la mütemadiyen telefonda konuşuyorlar ve raporların mahiyet! değişmiyor. Karşı binalarda lâmbalar birer birer yandı. Lâkin onların bekledikleri İşaret yok.
Üç erkek, pencerenin önünde oturmuşlar, sigaralarını, pipolarını, ardorda tüttürürüp duru-
Bouiot, garsonun kendisi ile de telefonda görüştü, kırmızı yorlardı, saçlı kadına dair malûmat sor-' Nihayet saat dokuz oldu, du; nafllel ^Civarda sarhoş sesleri, sarhoş
başla-dı.
Manderton, bilardo salonunun lâmbalarını yaktı; bilardoda marifetler göstermeğe çabaladı. Bouiot, onu seyrediyordu.
Jim ise vazifesine fevkalâde sadık. Gündüzün olduğu gibi hâlâ pencerenin önünde oturuyor, güzlerin! sokaktan ayırmıyordu.
Birdenbire ayağa kalktı ve haykırdı:
— Oh, hele şükür!
Issy Söker in mağazası önündeki fenerin altında beyaz bir mendi] hızla sallandı.
XXV TAKİP
İssy Soker'ln dükkânında, pencerenin arkasında sarımsı bir ışık sağa sola dolaşıyordu. Dört erkek dışardan bakıyorlar, bu hail İyice tetkik ediyorlar.
Smith, mırıldandı:
— Miibllye tûccan biraz evvel döndü. İçerde yalnızdır.
Kendilerinden biraz ötede duran arkadaşlarına, Manderton bir işaret çaktı. Sonra İlerleyip kapıya bir kaç kere vurdu.
(Arkası var)
flğrihten Sayfalar
Elli dürt sene evvel Londrada
Ubeydullah
efendinin mücadeleleri
— II —
“ Yazan Halûk y.
Şehsuuaroğlu 1
H, Abdûlhamtt idaresinden kaçlığı halde gazetesinde Sultan Hamlt taraftarlığı yapan Londrada ikameti esnasında Ingiltere aleyhine şiddetli makaleler neşreden Ubeydullah efendi Meşrutiyete İle rle. Jön Turkle-rln de memlekete fenalık yap-tıklarma inanmaktadır.
Hocazade imzasiyle neşrettiği yazılarında dinin kuvvetli taraflarını ve şeriatta Padişahlara dahi tatbik etliği âdil hükümleri eğmektedir
Ubeydullah efendi memleketteki kötü idarenin mesuliyetim, bir takım idare adamlarında bulmakta, din işlerindeki aksaklıklardan şeyhülislâmları mesul tutmaktadır.
(Soda) nın 2. sayısında II. Abduihamldin değiştirmediği üç mühim zat hakkında bir makale yayınlamaktadır. Bu makalede deniliyor ki: (Şevket-meap efendimizin zamanı saltanatında üç memur vardır iti bunlara üçler derler. Üçün bLri Şeyhülislâm efendi, geriye kalan İkisi de Bahriye Nazın Haşan paşa. Tophane Nazın Zeki paşadır. Hakikaten ahdi Hanı idi- I de İnsan meşihatı isiâmiye W- ’ dülhamlt lehindeki fetvası akU-beddulûnü pek az görür. Meğer | |er yapmış, bilhassa Rus taraf-kl Şeyhüllsâm olan zat ya Hay- tan siyaset takip eden Padişahı nıllalı efendi gibi hal'a fetva f - - -
verenlerden ola yahut Üryanı ı zade gibi sırtına bir parça kefen ı lksa ederek âhlrete yol bula ve yahut Bodrum! Ömer efendi , gibi boyuna bosuna bakmadan tevatür bünyesini dinlemek için mestuvıuıua, eıcuoııun uyası Babı Meşihatta yirmi, yirmi beş I görüşlerine iştirak ediyor, yalnız kişiyi bimuhaba toplaya!.. Ömer | (Padişahm Rusya taraftarlığı efendi azlounduktan sonra eğer mülke ve milletin menfaatleri kalaydım, hal a fetva verecek- u&rundald tinasından mı. yok-llm ırn1l.( I a.1, . . . .
fetva U.c hal' olunmaz _ Erbabı hal ve akit barına karar verdikleri bir Padişah hakkında kararlarını İcradan sonra neye hal1 ettiniz diye gürültü etmesi melhuz olan ahaliye karşı hareketlerini meşru göstermek için fetva lâhlk olur. Ahali İse bal' ramanı geldiği vakit fetva beklemez. Ahalinin tahammülüne nazaran henüz hal' zamanı gelmemiştir...)
Ubeydullah efendi bundan sonra Rusya ittifakından bahsetmekte ve (Böyle bir zamanda Bonapartin hilâfetine fetva veren Mısır ülemasının vereceği fetva ile iş görmek emelinde bulunan Murat beyin Mizan kem ây arındaki efkân garibesine karşı îstanbulda n mektup yazan bir Romun mektubunda e-ğer Murat bey gazeteci olursa ben de Halife olurum, dediğini belirterek makalesini, kişi noksanını bilmek gibi irfan olamaz, mısraiyle bitirmektedir.
I Ubeydullah efendinin n, Ab-
öven cümleler üzerinde bazı münevverler ehemmiyetle durmuşlardı.
Halil Hail t bey Ubeydullah efendiye yazdığı ve Şada gazetesinin 8. sayısında neşrolunan mektubunda, efendinin siyasi
Um, yollu şakkı şüfezenliklfirlc şöhret almak ister...»
Ccmaleddln efendi de daW olmak üzere sı resiyle Şeyhülislâmların aleyhimle bulunan U-beydullah efendi Şada gazetesinin 3- sayısında H. AbdülhamP din hilâfetinin meşru olduğuna dair (Nakşibendi tarikatı şeyhlerinden. Hocazade) İmzasiyle bir fetva vermektedir.
Ubeydullah efendinin Hürriyet gazetesinde bastıramadıgı »e nihayet neşrine başladığı (Sada İlle yayınladığı bu fetvaya karşılık Murat bey de •Mizanı' gazetesinde H. Abdülha-midin hilâfetinin gayri meşru olduğuna dair Mısır ûlemftsır.-datı fetva almak dâvasiyie meşgul bulunmaktadır
Ubeydullah efendi bu hususta diyor kir (... Murat beyin maksadı olsa olsa Ezher ulemasından bir fetva alıp da Sultan
Bugünden, Dünden
Sarıyer ve suları
iyi bir haber
Sokaklar deniz suyu ile sulanacak
Vali ve belediye başkanı Dr. GÖkay İmzasiyle aldığımız şu mektubu memnuniyetle derc-e dİ yor uz:
• 16/Temmuz/1950 tarihî t gazetenizin »Daldan dala» başlıklı yazısinı okudum:
I İstanbul gibi üç tarafı der. Is ile çevrilmiş bir şehirde deniz suyundan faydalanmağı pek tabii buldum.
Yalnız evvelce yapılan tecrübelerde eldeki arazözlcrln deniz suyuna mütehammil olmadığı. bıraktığı tuz tabakası makina ve şasi akşamını çok çabuk çürüttüğü görülmüş olmakla İcab eden tedbirler aJinmiş ve prinçten mamul sulanın cihazı ısmarlanmıştır.
Onlar gelinceye kadar şimdilik variller İle ve bu iş İçin elde mevcut römorklu 6 tonluk arazöz ıslah edilerek bayram ertesi hizmete konulacağım bildirir ve yazının aynı sütunda neşrini rica eder saygılarımı sunarım.»
ilil■■■■■(■■■■■■■■■■■>■■■■■t■■■■■■■■III•■■■■■■■■■■«■■■■■■■■IIIII»tll»*■!■*IIIIItl«V(U
5 (Şirketi Hayriye Salnamesi) ne göre Sarıyer — Temmuzda kırda tiirJü pişirmeğe ■
■ kalkışan küçük evliler — Sarıyer seferini tercihe sebep — Bir gün evvel alınan ; S nevaleler — Köprüye koşuş — Mesarburnundan Sulara revan oluş — Hünkâr. Şi- ■
■ (a. Çırçır, Fındık, Kestane suyu — Hünkâr suyu mesirrcgâhı — Çırçır müşteri- ş
S leri — Büvukderedc Kambur suvu — Eve dönünce... ■
boğazımızda kalrp yürümeyen ve nefsi nefisi hümayunu mukaddes ve gayri mesul tutarak Mithat paşanın başını kesip, bizi tık nefes eden o lokmanın taraftarı değilim.
Yaşasın Mızraklı ilmihal, yalnız efendim, 1308 senesinde tatanbulda Babıseraskerî civarında bir matbaada taş basma ile basılmış bir Mlzraklı ilmihalin 95. sahil esinin 11. satırında yakası yağlı softacık bakınız ne diyor?
.«Bir kimse zamanımız Pacilci Işahma âdil dese kâfir olur!!» Hay canım mollam, yaşa koca herif, bin yaşa, yüz bin yaşa... Abdülhamlt devamı istibdadını vükelâ ve kurenası beynindeki tefrikada ve bakayı saltanat mı milletin kahrında aradığı gibi siz de devamı devlet ve bakayı milliyetimizi sıhhatimizden değil. Rusyada İsyan isyan üstüne gelmekten bekliyorsunuz.
Himmetiniz taraftar göründüğünüz Kanunu esası ile mütenasip İse d,e şehamctl milliye ile mütehassıs olanlara göre pek dundur...)
Ubeydullah efendi Şada gazetesinin 8. sayısında meşhur siyasilerimiz tarafından idare o-I unan Türkiyenin eski harici siyasetine de temas ederek şunları yazmaktadır: (... Reşit paşa hiç bir vakitte devleti aliyenin İngUterenta müttefiki olması lüzumuna kail olmadj ve o politikayı biç terviç etmedi. Bilâkis İngillzlere devleti aliyenlp müttefiki olmaları lüzumunu anlattı. Ve bu suretle İngiltereye mesleki siyaset tâyin elti Hattâ Rusyadan maada Avrupa devleti muazzamasına (Hasta adamı tesmiye ettikleri devleti aliyenin âkibet ve bakası muvazene! düveliye için lâzım olduğunu tefhim ederek şark meselesi namiyle meydana çıkan meseleyi ortadan kaldırdı.
Bu âlicenap diplomatın mektebinden yetişip mesleğini takip eden Âli ve Futa paşalar hava perestlden biraz da ıslah] millete bakabilmiş olsaydılar, bugün meydanda şark meselesi bulun-mj yaraktı. Mahmut Nedimin bütün ef'al ve harekâtı amali
sa istikbalini korumak kastiyle mİ yapılmaktadır) diye bir sual sormaktadır.
Muharrir. Çairlk Rusya hak- ; kındaki görüşünü şöyle belirtmektedir: (Memallkl Osmanlye-de hürriyetin İlânı ve bir meşrutiyet hükümeti ve OsmanlIlar İçin hürriyet İlâm Rusyanın işine gelmez. Türkiye için meşrutiyet hükümeti ve OsmanlIlar : İçin hürriyet ilânı Rusya- : dakj milyonlarca serbesti meftunlarının hükümeti hâzıra a- şahsiye ve menafli mahsus aya teybindeki hissiyatlarını deh- 'müpteni olduğu saraydaki Lutfl şctll surette galeyane getirir.' ağaya bile hafi oimadğmdan , Rusiar (Türkler dahi hukuku'müşarünileyhte hakiki bir mes-beşeriyeden İstifade etsin, kcsbl lekl siyasi aramak vehme mağ-âzadi eylesin, biz yine mahrum f'.......
kalalım, öyle mi) diyerek ayaklanırlar.
Eğer Mithat paşa gibi haki- I katen nevadiri düzigârdan* olan bir mukaddes zatın bize hazır lokma gibi sunduğu (meşrutl-


lûblyetttr.
Kâmil paça hazretleri selefte Rusyaya dostluk bulamadığı ve Reşit paçanın mesleki siyasetini iyice an tayamı yarak OsmanlIları Rusayaya tabii düşman
11°'r ? ahp da SullanıIokma gibi sunduğu (meşruti- ve İngillzlere siyasî dost zannet-
Abduihamlt Han efendimizin yetin- kadrini bilecek kadar eh- Uği ve Sait paşa hazretleri gibi bllirrtl m,,! m.,ra ocusunu |„ctu b,r halk ldUl Mlmnı(t 1|Ualm
İlân etmek olacak. Ya böyle ilan ve kadar Rusyada İsyan üstüne ıslahatı dahiliye ile uğraşmak etmeku-n ne çıkar. Halk Su: Ur (isyan gelir ve biz de Rusya te- '--' ’
Abdülhamlt Han efendimizin cavuz ve mûdahaiâtından mah- ı hilâfeti meşru olduğuna itikat fuz kalırdık..,) ediyor da onun İçin mi haf'et- Bunlara karşı Ubeydullah e-mlyor. Eğer Murat bey öyle zan- (fendi tekrar n. Abdülhamidi ve »ediyorsa aklına şaşarım. Gö- “ rünen köy kılavuz İstemez gözüm Hem senin zaieme dediğin kendi aleyhlerinde fetva yazacak elleri keser. Fetvayı da baslarının altına yapıştırarak kurşuna dizer. Halk bir müte-gaJllbln elinden kuru fetva İle kurtulmaz ve bir Padişah yatau
Rus taraftarlığını müdafaa etmekte ve cevabî makalesine şöyle devam etmektedir: (... Şehidi mukaddes Mithat paşanın bize hazır lokma gibi sunduğu (meşrutiyeti ten muradınız Kanunu esasi asarı mucizekâra-nesl olacak. Ben Mızraklı ilmihal taraftan olduğum için.
|Ve haricî meselelerde ahvalin İktizasına göre hareket etmek | hikmetini gözetemedlğl cihetle IşLn altını üstüne getirdi...)
— Bitmedi —
Izmirde muhtar ve ihtiyar heyetleri seçimi
İzmir — Şehir ve kasabalarda yapılacak olan muhtar ve ihtiyar heyetleri seçimlerine alt hazırlıklara başlanmıştır

Teni Fransız plevan kabinesi üyelerinin Cumhurbaşkanlyle bir arada çekilmiş resimleri
Bira_şişeteri
Halk mühim para ödemeğe mecbur oluyor
Tekel İdaresinin tek taraflı bir zihniyet mahsulü olarak vaktiyle aldığı bir karar her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz aylarında müstehlik kütleyi mühim zararlara sokmaktadır. Mesele şudur:
Tekel İdaresi bundan bir kaç yıl önce, bira şişesi tedarikinin çok güç olduğu sıralarda müşteri elinde şişenin kırılmasını önlemek maksadıyla bir karar almış ve ağzı kırık şişelerin geri almmıyacağını bayilere bildirmişti. Dolayısile bayi de şişelere çok dikkat etmeye ve kırık şişeleri müşteriden geri almamaya başlamıştır.
ilk bakışta bu tedbir pek yerinde görülmekte ve dikkatsiz yahut hoyrat müşterinin şişe parasını da ödemesi normal addedilmektedL Ancak bu işin bir de aksi tarafı vardır. Filhakika yaz aylarında ihtiyaç çok olduğu için bira fabrikasının çıkardığı şişelerin bir çoğunun ağızları henüz fabrikada doldurulurken kırılmakta ve şişeler boylece bayi vasıtasiyle müstehlikin eline geçmektedir Müşteri şişeyi bütün ihtiyatıyla açtığı halde ağzını yine kırık bulmakta ve bayi de bu şişeyi geri almadığı için şişe müşterinin elinde kalmakta. boylece! bir şişe bira ona 80 kuruşa mal olmaktadır.
Tekel idaresi fabrika hatasını hiç bir zaman kabule yanaşmadığı için bu durumun ıslâhı mümkün olmamakla, hattâ bilâkis her yıl biraz daha müstehlik aleyhine İşleyen bir sistem şekline ginnektedl. Meselâ bu yaz mevsimi başındanberl müşterilerin ödedikler! şişe parası kaoarık bir yekûna varmış bulunmaktadır.
Bütün İstanbul un müşterek derdi haline gelen bu mevzuda İlgililerin harekele geçmeleri bekleniyor.
îhraç edilecek tütünler
İzmir — Dış pazarlara ihraç edilecek tütünler için, ticaret odasınca menşe şaha de tna me çinin tanzimi sırasında mezkûr maddenin mahreç memleketlere İthal olunacağım tevsik maksa-diyle İlgililerden taahhüt mektubu alınması Ekonomi ve Ticaret Bakanlığınca uygun görülmüştü.
Bilâhare Bakanlığa yapılan müracaatlarda oda tarafından duşuk kalitedeki tütünlerin İhracatında da bu usulün tatbik edilmekte olduğu anlaşılmaktadır.
ithal tevsiki kaydının İstenmesindeki maksat, yüksek vasıflı tütünlerimizin rcekspor-tasyonu suretiyle Birleşik Ame-rikaya ihracatına mani olmak ve böylelikle dolar buhranını önlemektir.
Amerika birleşik devletlerine düşü); vasıflı tütünlerin ihram mevzun bahis edilmediğine göre Ramı duhl kapa ve görmez p!N tütünlerin ihracatında sun) edilen knydın aranmıyacağı E>" noml ve Ticaret Bakanlığın, dan alâkalı çevrelere bildirilmiştir.
Yaz sıcaklan bastı. Lâakal haftada, on günde bir hava almak, kafa dinlendirmek için Boğaz!çlne gidiyor, gezinti yapıyorum. Geçen cuma da vapurla Büyükdereye uzandım.; Piyasa boyundan Sanyere kadar yürüdüm. BLr mahalleblcide vişneli kaymaklı dondurmanın enfesini yedikten sonra caddenin dönemecinde otübus durak yerinin karşısındaki yalıların bîrinde o-turan aziz bir dostuma uğrayıp pencereden Boğazı, Beykoz dağlarını, önümüzden gelip gecenler! seyrettim.
Aman efendim, akşam üstleri oralar ne kalabalık oluyor. Cumartesi, pazar değilken, otobüsleri dolduran kadınlı erkekli halk hep Sanyere boşalıyor. Herkesin elinde nevale paketleri, fileleri, tek atlı talikalara binip Sulan boyluyor. Taksiler, hususi arabalar dersen vızır vızır; hepsi o canibi tutuyor.
'Sarıyer İskelesinin bulunduğu mevkie vaktiyle Mezarburnu. denirmiş. Şirketi Hayriyenin es-. kİ müdür ve emektarlarından Kandlyell Hüseyin Haki efendi ( merhum, İsmi Mesarburnuna tahvil etmiş, şirketi Hayriye Salnamesi (*) semt hakkında şunları yazar:
Köprüden 11,70 mil mesafededir. Eski zamanlarda Rumeli Feneri bu noktadaydı, daha İlerisi hail idi. Karadenlzden gelen her gemiden müruriye alınırdı. Blrtacl Abdûlhamlt devrinde (1773 - 1789) bir İngiliz mühendisi buralarda İstihkâmlar yapmıştı. Üçüncü Selim devrinde de (1789 - 1807) Meunier ve Baron de Totî adlarında iki Fransız mühendisi Anadolu ve Rumeli cihetinden Boğazı tahkim ettiler. Macar ve Telli tabyaların esası o vakit kuruldu.
Sarıyer ismi. Çarşı içinde bir türbede medfıın San Baba namında bir zattan dolayıdır. Köyde 1685 erkek, 1485 kadın nüfus sakindir. 850 hane, 200 küsur dükkân, Arap mahallesi, Maden mahallesi, Muhacir mahallesi diye mütaaddit mahalleleri vardır. Vakıf Ali Kâhya camisi, Maden tarafında ufak bir mesçlt, nefsi kariyyede altı yedi çeşme - bulunmaktadır kİ Orta çeşme denilen mahal manzarasının letafetiyle meşhurdu. Köyün Pertevniyal Valide Sultan rüştiyesine, iptidai mektebine elyevm dört yüze yakın talebe devam eder. Mesar-burnu İskelesinde İtfaiye karakolu, bir de gazino mevcuttur. Havalide bulunan Çırçır, Hünkâr, şifa. Fındık, Kestane diye maruf sular, dağ eteklerinden nebean eder. Halk cuma ve pazarlan buralara gelip tenezziih eyler; mezkur mesirelere arabalar, eşeklerle ve yayan gidilir.
Rumi temmuz yanlanmış, domates, patllcan, yaz sebzelerinin envai bollaşmış; halis kıvırcık ortalıkta ibadullah. İşte o günler İstanbullular tuttururlardı
— Haydi çocuklar yann cumhur cemaat Göksuya gidelim, kırda türlü pişirip ağız tadıyle yiyelim 1
İçlerinden biri atılır
— Sanyerin o canım birbirinden âlâ suları dururken, suyu seli olmıyan kupkuru Göksuda hararetten çayır çayır mı yanacağız? Kahveciden testi testi su doldurtup kesenin dibine darı mı ekeceğiz? Küp üstünde o-lurmııyoruz!
Doğru söze amenna denir, hemen Sarıyer seferine karar verilirdi. Bu kişilerin dörtte üçü yazı İstanbul İçinde geçiren küçük evlilerdi.
Cumadan bîr gün evvel ayaklanılır, türlüye lâzım olan zerzevat, sade yağ. et en yakın pazardan tedarik edilip eve dönülür; koca sepet mutfağın rafına konurken, akla gelir
— Sulara gideceğiz ayol, hararet verecek çerezleri unuttuk!
Tekrar sokağa koşulur. Karamanlı bakkaldan kâfi miktar
(•) Ahmet İhsan Matbaası; İstanbul 1914.
——— Yazan: -
’Sermet «uhtar ALUS|
fıçı sardalyası, sucuk, pastırma, hıyar turşusu alınır. Ertesi sabah horozlar öterken herkes hazır, ayakladır. Pişecekler, yenecekler çıkınlara konmuş; hanını nineler yeldirmelerini, orta yaşlılarla iazeler çarşaflarını, peçelerini örtünmüşler; çocuklar elde, sıbyanlar kucakta; erkekler iki ayağı bir pabuca sokmada
— Davranın yahu, geciktik. Buradan tramvaya, Eminönün-den Boğaziçi İskelesine taban tepeceğiz; bire beş kala (yani sekizi 25 geçe) vapuruna yetişemezsek hapı yuttuk. Alimallah öğlelere kalırız!
İskele mahaşerallah! Erkekli, kadınlı kimler yok? Haliç Fenerli Rumlar, Kumkapılı Er-meniler, Kuledipll Yahudiler; hepsi Sanyere, SulaTa gidiyor.
O seneler Köprü gişelerine ü-şiişme, sıra kapma güçlüğü yok; zira biletler vapur içinde satılırdı. Gel gelelim yandan çarklı tekneciğe kalabalıktan haddin varsa gir; girince de oturacak yer bulabilirsen bul. Ayakta dikilmeğe razı İsen feblha. Hafazanallah dilenci vapuruna ras-laduı mı, iki buçuk, üç saat heyheyler getir.
Yalnız Rumeli kıyısı işliye» vapurlar Mesarburfıuna bir saat evvel vanr. karaya ayak basılır, paralılar talikalarla, eşeklerle; züğürtler tabana kuvvet yolu tutardı.
İlerideki üç yol ağzından sola sapanlar Hünkâr suyuna, sağa kıvrılanlar Şifaya, Çırçıra: dosdoğru gidenler Fındık ve Kestane sularına vururlar.
Hünkâr suyu, bilindiği gibi, tepededir. Arabalar dağın eteğinde durur; emekliler tıkır tıkır bayın aşar; yayanlar soluk soluğa. kan ter içinde; şişmanlar yiİ2 göz alçuha; hanım nineler, sıska hatunlar yorgunluktan bitik, sık sık mola vere vere dağa tırmanırlar.
Hünkâr suyu mesiregâhının alt kısmı erkeklere, kat kat Meydanın ortasında beyzi bir havuz, havuzun yanında kahvecinin tezgâhı, öbür yanında derme çatma tiyatro şanosu vardı. Meydancıkta Kemani Menıduhun veya Tatyosun ince saz takımı çalar; fasıl aralarında hokkabaz Orta köylü Yasefin oğlu İle yardağı Boyacıoğlu marifetler ve şaklabanlıklar yapar; şanoda Kel Haşan, yahut Şevki tulûat oynardı.
Tepenin yamaçlarında küme küme halk. Güveçte türlü, şişte kebap pişirecekler yol yorgunluğunu gidermeden kollan sıvar; kimi zerzevatları ayıklar, kimi ocakta yakılacak çalı çırpıyı loplar; kimi de sofra yaygısını yayıp tuzlu çerezleri, kavun karpuz dilimlerin! dizer. İçkiye düşkün efendiler, bu faaliyet esnasında rakı şişesine yanaşarak (Bir İki tek iştah a-çar!) deyip iş! azıtır
— Böyle havadar mevkide, bu kevser şarabı gibi su 11c an-zorut İnsanı çabuk sarmıyor, hemen uçuyorI derken çakır keyifleştr, ardından İşi azıtıp menli lâya'kal oluup çıkarlar...
İnce sazdan, hokkabazdan, salaş şanodaki kantolardan, İ-blş'in tuhaflıklarından kimin haberi var? Kana doyurulmuş.
xtn*
Sarıyer'e baki)
su lçlle İçlle mideler lıkır lıkır, büyüğe küçüğe gcv.f?k!lk çökmüş; hepsi sanki sabaha kadar salıncak sallamıştan beter. Kaça karılar, hatunlar, tazeler, Kafayı tütsülemiş eteneliler, çoluk çocuk, kilimler üstünde sergi; horul horul uykuda. Kafeslerin arkasındaki fingimozlaria asa-ğıdaki burma bıyıklılar birbirlerine türlü türlü İşaretler, iltifatlar teatisinde.
Çırçır, Fındık, Kestane sulan basık, kuytu. lodos havalarda yaprak kımıldamaz, hamam halvetinden farksız yerlerdi, çırçınn müşterileri geçkin, saçı başı ağarmış, karaciğer, böbrek, mesane rahatsızlığı, idrar zom çeken pupuldaklarla o dertlere müptelâ kadınlardı. Burada da cuma, pazarları sn.’., ince şaz bulunuldu. Öbür ikisinde çalgı çağana arama.
Büyükdere sırtlarındaki Fıs-I tık suyu ve Büyükdere çayınnm nihayetindeki Sultan suyu havalinin rağbet gören mesirele-rlndendl. Sultan suyuna, kahvecisinin kamburluğundan ötürü Kambur suyu da derlerdi.
Son vapur ezan sulan Mcsar-bumundan hareket etliğinden:
— Aman kaçırmıyalım, kaçırırsak ne yaparız, dağ başlarında perişan oluruz!»telâşlyle Sulardan alelacele fırlanılır; tali-kâmlar, eşek sürücüler iskeleye bırakmağa nabalannın nikâhını ister, çar naçar yine tabanvay göze alınır, yorgun argın iskeleye seğirtllirdl.
Çıkagelen vapur yine tıklım tıklım. Devletlilere adaklar. Selâmet Dedeye mumlar adanıp i-çlne kapak atılır. Yatsılar okunurken Köprüye varılır. Eve düşer düşmez kadınların başında çatkı, benizleri henüz kurtulmuş loğusalar gibi mumya sansı; erkekler taş taşımış kadar takatsiz minderlere serilirler, günlerce kendilerini loplı-yam azlardı.
Felci dansla tedavi!
Londra 18 (Nafen) — Belden aşa&a felce uğramı? hastaların Konga dansının stepleri vasıtasiyle tedavi edilmekte olduğu bildirilmektedir. Almmı-yadan İngHtereye mülteci olarak gelmiş olan Ludvlg Kutt-man İsminde bir Alman bu usulü muvaffakiyetle tatbik etmektedir. Muhabirlerin bildirdiklerine göre, Konga dansının kıvranmaları hastalarına yeniden yürümelerine imkân vermektedir.
Ürgüp Ziraat Bankası binası açıldı
ÜrKüp (Akşam) — Altı »y evvel temeli alılmış olan İtçe Ziraat bankası binasının İnşaatı sona ermiş ve kalabalık bir halk kütlesiyle resmi memurların huzurunda açılma töreni yapılmıştır. Bankanın müdürü Orhan Özer bankanın tarihçesini, gayesini ve yardımını belirten konuşmasına Kaymakam B Lütn Elglıı cevap vermiş ve hayırlı olması temennisiyle kordclayı kesmiştir. Bina gezildikten sonra davetlilere şeker, çikolata, kahve ve çay İkram edilmiş, gece de belediye parkında elli kişilik bir ziyafet verilmlşür.
S-'hlfe W
A K 3 A M
19 Temmuz 1950
KüÇÎ
rRKim.Ultll
MÜHENDİS VE MÜTEAHHİTLERE - EtUd, aplikasyon ve Nlvtlman islerinde Çftli|«t»l» bir Rene 15 arıyor. Knuımpaşa Balırlye Cad. No. 30 adresine yazmolnTi. 141
ARAVAIMLAR
İSTANBUL VE TAŞRADA - VazifO verilmek üzere Yüksek Ticaret veya iktisat Fakülte»! mezunu olup askerlik vazifesini yapmış olanlardan taliplerin. İstanbul 481 posta kutusu •üresine, durumlarını ve sarih adreslerini bildiren birer mektupla müracaatları. 2Û1
İTHALÂT V» TAAHHÜT İŞLERİ İLE MEŞGUL BİR YAZIHANEDE — Daktilo bayana İhtiyaç var. isteklilerin Galata. Fermeneciler caddesi 102/4 numaraya müracaatı. 257
makine İle süratli yazan BİR BAY MEMUR ALINACAKTIR — Bahçckapıd» 4 Uncll Vakıf hanında Noter dairesine müracaat. 238
AZİMET DOLAYI SİYLE ACELE SATILIK HUSUSİ OTO — Sltroen markalı gayet temiz vaziyettedir. Müracaat: Her gün 9 dnn 19 a kadar Galata Tersane Cad. No. 201 Telefon: 49430. 147
AZ PARA İLE — Çok kârlı fırsat. Takside çalışan meşhur marka otomobil ucuz satılıktır. Müracaat: Saat 11 de Cihangirde Neanğora bakkalı-eysinde Hırlsto. 289 —
SATILIK OTOMOBİL — S40 model (Land Cruiscr) Türkiye haricinde pek as kullanılmış şayet temiz v« um konforlu hususi otomobil azimet dolayıslyle acele satılıktır. Müracaat: Taksim Sıraservller Yeni Garaj. Tel; 49279. 291 — 1
SATILIK MOTOSİKLET — İngiliz markalı, 5 beygir kuvvetinde. Çift silindiril, dört zamanlı, arka sâs-pansyonlu. Yalnız İki hafta kullanılmıştır. M (irca 111' Galata. Tersane enddvsl No. «C9> Mil. 10 timi 12 ye kadar. Telefon: 43232. 293 — 4
VEFADA KİRALIK VEYA SATILIK KARGIR ev — Divancfendl sokak 7. Üç katlıdır. Su. elektriklidir. Vehbi Güzel: Meyva Hâlinde 8. Telefon: 23314. 22»
DOS TESLİM BATİLIK KAGİR ev — Arnavutköy AbdUlhak MoJla sokak 26. Altı oda, bahçe. İskele ve tramvaya Ik1 dakika. Görmek İçin aynı sokakta 20 numnrah eve müracaat. Görüşmek İçin Tl. 83519. Tavassut kabul edilme». 117 — s
SATILIK DÜKKÂN — Mahmulpa-şa Kılıççılar No. 33 Kebapçı. Müracaat: Sirkeci Liman han altında. İhracat Başkontrolörlüğünde Kemal Çakıroğlu. 244 — 1
BEYLERBEYİNDE — iskele civarında 9 oda iki salon bütün konroru havi bir ev satılıktır. Boş tealim, içindekilere müracaat. Adres Çınar Sok. No. 33. Beylerbeyi. 243
YAŞLI BAYİN — Ev idleri İçin fclnuesir bayan lazımdır. Kim olduğunu. nereden sorulacağını ve şeraitini yasmayan nazara alınmaz. Akimdi (Alaman» rUmuıtına yazılması,
284 —
MUAMELE TAKİBİ - Ve tahsilli İşlerinde çalışmak üzere bay ve bayan arkadaı aranıyor, (ünde 3-4 saat çalışılacaktır. tahtı 1.1 ita % 10 prim verilecektir. Maaş net 150 Uradır. Milliyet mevzuubahls değildir. 2MK> lira nakdi teminat verilmesi sertiyle taliplerin sabahları 830 dan itibaren Sirkeci Y0I1 köşkü cad No. 76 itan, kat 2 ye acele müravaaıları.
28T —
KADIN TEZGAHTAR ARANIYOR — Enıgen optik tnüerse«»lr>dc leıcâh-tarlık yapacak lisan bilen gene bir buyan aranıyor Her 8Un öğleden sonra Beyoğlu istiklâl caddesi Emgen Optik Müesscseııike müracaat. Tel: «14X1 292 _ y
SATILIK DERİ ZIMPARA MAKİNESİ — Yenidir. Ucu» Halle acele satılıktır. Sirkeci - Üçdirclsll han -No. 10, müracaat her gün Mut 14 ■ 16. Tel: 2MUS II. C. T 167 «a
MARANGOZ VE MOBİLYACILAR içlN — Yeni freze makinesi Milliktir. Taksitle da olabilir. «Sirkeci Öç-dirckil han No. 10 müracaat her gün saat 14 - 16. Tel 23965» H C T.
168 - 6
SATILIK BAKIR SİLİNDİRİ -Mevcut iki maklııe çalışır vaziyette bütün teferruatı tamam Müracaat Beyoğlu Yenişehir Serdar Ömer caddesi 77 Eczanenin karşısında
245
944 LÜKS PAKARD - Yeni variyette, radyolu. 23 000 Km yapmış Pangaltı Tepoüatü Varol Garajı.
219 - *
BEYAZITTA KİRALIK APART7-MAH — Denize nazır her konforu haiz çift daireli katlar kiralıktır. Bilhassa doktor muayenehanesi ve ika-ınclgıilıına gayet müsaittir. Müracaat: Telefon 22924. 265
BÜYUKADADA SATILIK YALI — Nizam ciheti, deniz kenarında eski Afyon milletvekili müteveffa Berç Türker'ın meşhur köşkü müsait flütte satılıktır. 59 .. 40 numaraya telefon edilmesi. 224-6
SATILIK BAKKALİYE - Nişanla} Gürelbahçe sokak No 6 kibar muhitte köşe başında telefon, buz dolap sulu, işlek vaziyette azimet dolayı-siyle Içlndcklne müracaat-
ın
TATİHTE — 6 oda 3 odası boş kâr-gır ev pazarlıksız son fini 10 bin lira. Müracaat: Fatih Fevzi paşa cad. Malta tramvay durağı No. 6. Komis-yöııcU Kadri Bey. Telefon 25512,
377 - I
KİRALIK APARTIMAN KATI — Kadıköy do, Halkevi arkasında - Cevizlik, Emin Bey sokağı No, 20 - bahçe İçindeki bir npartımanın üç oda, bir hol, mutfak ve hamamdan müteşekkil: geniş balkonlu, sayfiye nrat-mıyacak kadar havadaç vo ferah dairesi kiralıktır. Gezmek için İçindekilere müracaat. 223 — f.
ŞİŞLİDE — 3 katlı, tam konforlu kârglr bir apnrtıman üst katı bog teslim 19.000 liraya yarı hissesi ra linktir. Telefonla 82412 rant yirmiden sonra______________ 259
SATILIK DÜKKÂNLAR — KnpBİl-çnrşı Bedesten 42 ■ 43 numaralı ve 8 numaralı dükkânlar boş teslim. Kn-palıçargı Kalpakçilarbaşı No, 46, Tel: 21434_________________252
SATILIK ARSALAR — Kadıköy Talimhane. Nemllzadc. Recalzade, Acıbadem, Adres: Kadıköy Talimhane Yoğurtçu Şükrü sokak No. 50. hat: X_________________ 251
CİHANGİRDE — Sormoglr sokağında dört oda, mutfak, lerkos. elektrikli, İki cepheli kârglr hane İle yanındaki «110» metrekare orsa acele »anlıktır. Telefon: «42681» 13J — 3
KİRALIK YAZIHANE - Bir. İki ve üç odalı Içlçe ve 250 metrelik bir salon. Müracaat Galata Veli Alemdar hanında 318 numarayı.
703 — 18
KİRALIK UFAK APATIMAN -Beyoğlu merkezinde yeni inşa edilmiş Amerikan Up| möble. Rumeli han pa-rajı 17. Rozental. 188
BAHÇELİ. DENİZE NAZIR SATILIK EV — Bakırköy Orta sokak 119 içindekilere müracaat. 160—3
I ACELE SATILIK ET — Öç oda. bir dönüm güzel balıçe, terlıos, elektrik, havagazı. Göztepe istasyonuna bir dnklkn Göztepe istasyonunda Iamali Çağlayana müracaat. 247
SATILIK EV — Pangallı Hamam tramvay durağında «13» No .lı dört katlı dokuz odalı altında dükkânı, bodrumu ve bahçesi olan binanın Uç katı boş olarak 41.000 liraya satılıktır. Müracaat: Saat 10 - 12 ya kadar evin (İst katına. 254 —5
SATILIK VİLLÂ - Göztcpcde. Bl-rlncl Orta sokakta, yeni yapı İm iğ. İki daireli bahçe İçindeki villâ, Ayn? sokakta 4 numaralı köşk» müracaat.
240
KİRALIK KONFORLU DAİRELER— Beşiktaş, Kılıçalldc, Scd üstünde. Çitlembik sokak No, 24 te mükemmel manzaralı bahçe ve kaloriferli daireler. Alt kaltakine müracaat Tel: 22291. 239
ACELE SATILIK APARTIMAN — Kadıköyde İskele ye çarşıya İki dakika deniz görür bahçeli ve konforlu llç daireli npartıman acele satılıktır. Telefon 60002 müracaat.
270 — 1
3- AI.IM SİVriVVEŞYA)]
PİYANO MERAKLILARINA - Ver-nam marka Avusturya malı yeni halde bir piyano satılıktır Tarlabaşı Kiinüfikı sokak No. 20 Könüye müracaat Beyoğlu. 261
SATILIK MOTOSİKLET — BSA marka. Müracaat' Galatasaray Avrupa Pasal No. 2 Düğmeci Berç Buy-vertyan’a. Mu — 3
SATILIK DENİZ MOTORU - 30
beygir kuvvetli Gray mirtdtlle mücehhez 18 mil süratti 6 kişilik at kullanılmış, Müracaat Anlan Tuğla Kiremit fabrikasına müracaat. Eyüp Silâhtar caddesi No. 148. Telefon 21132.
216 — 1
KELEPİR satiltk dokuma ma-KlNESi - Çok ar kullanılmış TaUilAt için Yenlpostone arka» Bnkeı han 35/1 e müracaat ası - 1
DİKKAT — İpotek İsteyenlere la-vatsul eder Emlâk, araıl alım »atımı 110 vekâlet İşlerini kabul eden her «esin itimadını karanmış olan Suhulet Emlâk Zari! Özalp Beyoğlu Büyük Parmakkapı kftşebajı No. 4. Telefon 433İH________________________127 - 71
KİRALIK DAİRE — Nişantaşında Gü-relbahçede Hacıcmlncfcndl sokağında kullantşll üç odalık bir daire kiralıktır. Aynı lok.ıkta ı40» No ya mü laeaat edilmesi. Telefon: «83350.
203
SATILIK UCUZ ARSALAR - Ko-çamuş.Ufaptışada terk,o», elektrik ve vesaite çok yakın mülrcz birer evlik arsalar acele satılıktır. Sirkeci Dedirebil İtan No. 10 MlJıncanl Her nün saat 14-10. telelüh: 23695 166 - 7
TAMAMEN BOŞ TESLİM - 3 dol-rellnpartımon satılıktır Beyoğlu semtinde Bahçe, konforlu 25 İKMİ lira», peşin bakiyesine kolaylık Beyoğlu Rümcll han pasajı 17 Rozcnlal
21.000 LİRAYA ACELE SATILIK YARIM KÂRGİR BİNA — Gedlkpa-şa Hattat sokak No 29 11 oda dük-Mniyle 108 metrekare 7 odası ve dükkânla boş teslim 21» lira gelirli. Müracaat 29 da bayan Nevzaü’a.
217
PANCALTIDA ACELE SATILIK KÂRGİR EV — 3 kal 6 oda birinci katı müstakil. Üst katlar 4 oda boş teslim. Bahçe, elektrik. Icrkos. ha-vasatı. Pangaitı Baruthane caddesi ü numara içindekilere her gün mü-| raraat
EMİRGÂN MERAKLILARINA SA-TILIK ARSALAR - Denir görür imar plânına üyfiüddur. Müraraııt Esltl muhtar bay Mııhiddin berber boy Haran. 208 - m
BEŞIKTAŞTA — Çarşı içinde tramvay durağını bir dakika mesafede satılık kârglr dükkân Müracaat. E-inlnötiil Tahmis caddesinde Kalçın sokağında Ziraat Bankası Emtia deposunda Muhittin Sırmaçek Tel: 2t60o 248
Cumhurbaşkanının seyehatl: Celâl Bayat İzmirden ayrılırken
ANKARADA SATILIK KIYMETLİ ARSA — Bahçeli Eylerde. Çlıtllk ns-fnllı Üzerinde 927 metre murabbnı fevkalâde nezaretli bir orsa nntılık-tır. Müracaat: Her gün II - 12 arü-sı telefon 26027. 355
SATILIK KÖŞK — Göztepe Birinci Orta şakak IS numaralı Hasım Paşa köşkü satılıktır Büyük köşk. T dönüm bahçe, yetişmiş «m ve sair ağaçlar ayrıca uşak odası ve ahır Müracaat: Her gün II - 12 arası
2C027-_____ 250
FATİHTE SATILIK ARSA — Kn-ramuk sokak bakkal karşısında köşe-boşinda azimet dolayıslyle acele satılıktır. Kadıköy Rıhtım caddesi Re-Şld Bey .*okak tütüncü bay Hüseylne müracaat, 253
Sergide
B A L

I N A
ACELE SATILIK APARTIMAN -Kadıköy Ycldcğirmeni Düz sokak No. 31. Yeni bitmiş üc katlı npartı-man aylık geliri 235 lira tam konforlu. 5,000 lira ipotekli Osman Öner Kadıköyde Keresteci. Tel: G0587.
275 —S
SATILIK MÜKEMMEL BİR EV -Şişli Âbldclhürrlyct caddesi 110 nü-mnrslı, dört kat üzerine 10 büyük oda. 2 büyük sofa, banyo, çamaşırlık. 3 kiler ve garajı olan ve her türlü lâdilAlo elverişli, arka. Sn. ve yanı sokak olan konforlu bir ev satılıktır. tuıhat ve görmek için 112 numaranın kapıcısına müracaat.
278
SATILIK EV VE ARSALAR — Acıbadem caddesinde Çınardlbı otobüs durağında manzaralı 3 odalı konforlu Villâ vc arsalar. TaUllât için 49303 tele. Görmek için mahalline müracaat 191 _ 5
DOKTORLARA. DİŞÇİLERE. GAZETE ve MECMUA ÇIKARANLARA— Müsait müstakil İki odalı bir yer kiralıktır. Müracaat: Cağnlollu Nurü-OJtnanlye caddesi No 9 Kredili inşaat Bürosuna. 247 —2
UÇ BİN LİRAYA KELEPİR SATILIK YENİ KÂRGİR BÛŞ EV — Bc.-oğlu Yenişehir Vışnccl sokak 6- Bir katlıdır. Elektriklidir 1 oda. mûi-fak, hclıl, ve sair Sahibine müracaat. LÜlfl: GUzel Mevva Hâlinde 5. Tele-fon: 23314. 298 — 3
UCUZ BOŞ EV — Battlarb.1»! İrim, vay cMdesiııd* 5 oda meyva ağıçlı bahçesi dört bin lira, Kadıköy'ünde Emniyet Sandığı karşıaındaki kahve-hanede Mustafa Tunçcl.______________295 —
MODA DENİZ KULÜBÜ ARKASINDA — Vc Moda köşkünün yanındaki. denize nazır iki katli ev satılıktır. isteklilerin 8I0J2 numaraya müracaatları 283 - I
Çeşitli renklerde
BOŞİKTAŞ UZUNCAOVA - iki ta-raü sokak, nezaretli, kurulu dört yüz altmış meler aı-aa birden veya parça parça »atılır. Beşiktaş Spor caddesi 8 numarada Bohacddlln'e müracaat. ________________________________281 - 1
DEPO ARANIYOR — lslanbulda. tercihan İki katlı 500/900 metre kare kâgir blııs aranıyor, P .K. 1853 Gate-tsyo mektupla müracaat edilmesi.
EHVEN FİATLE ACELE SATILIK İCÖ5K — Anadolulıisarmda İskeleye yakın fevkalâde manzaralı dört oda. iki Söf*. İki sarnıç ve bir koyulu dürt dönüm, muhtelif meyvalıklı. cloktrlk-li. MutavasBitsız, Aynı mahalde Da-laybaglnrı No. 2 de AlıC» müracaat 2im — 1
ACELE SATILIK EV — Aksaray (Yusufpaşa) Haseki caddesinde 14/1 numaralı kagir ev satılıktır Bodrum üzerindeki katta iki oda, helâ, mutfak, üst katta üc oda. helâ. mutfak, bahçede su deposu üzerinde tarara vardır. Ankarnda 21033 telefona. İalan-bulda Üsküdar - İhsa niye Çalmacılar sokak 8/1. Eren köyde Yeniyol 1/3 numaraya müracaat olunması.
285 — J
KADIKÖY — Çayır şokaliu üc oda bir hol. Tam korıfor.Ön ve arkada balkon vc bnhç-c. 20 No. ly Ap. Us» katı kiralıktır. İçindekilere müracaat.
APARTIMAN DAİRESİ DEĞİŞİLECEK — Ankara Yenişehir Menekşe sn-kağınılakl geniş aparlıman dairemi İstaııbulda muadili bir daire mukabilinde kiralamak İstiyorum. Akmamda M H. rümuznna. 294 — 1
DENİZ CÖRUR ARSALAR — Aç.k arttırma. 2 nci müzayedede 22/7/350 günü saat 10 - İZ arası. Kadıköy icra dairesinde. Dosya 7H5/B59.
».»■'.IUİ w-ıuı:«
FAAL BİR İŞ YERİ İÇİN - İki bin Hra sermaye koyacak genç ortak aranıyor. Beyoğlu Tarlabnşı Küflü Çıkı sokak No. 20 Könüye müracaat.
262
İNGİLİZCE. ALMANCA VE PİYANO DERSLERİ — Ecnebi hoca tarafından verilmektedir. Yeni Amerikan Koleje gidenleri vc ikmale kalanları İyi yetiştirir. Akgamda II. P M rU-muzuna. ğşr.
KISA ZAMANDA ÇOK PARA GETİREN BİR IŞ İÇİN — Ve fi len çalışacak bir ortağa acele Ihllvaç var dır. CağallogJu Nuruosmanlye caddesi No. 9 Kredili Yapı İnşaat Bürosuna müracaat, 296 — S
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ-Gazetemiz Idar-eairai sdra olsra» göstermiş olan Karilerim İzden
M R
Namların» gvlvn mslauplar. ıda rsbanemlıdso sldırmalar- ne»
Demir satın alınacak
Rize ili Daimi Komisyon Başkanlığından
1 — 19332 lira keşitll 3222Û Kg. köprü demiri satın alınacaktır.
2 — Eksiltme 23/7/195C cuma günü saat 10 da il makamında daimi komisyon huzurunda kapalı zarf usulıyle yapılacaktır.
3 — İstenecek belgeler:
A> 1450 liralık geçici teminat.
B) 1950 yılı ticaret odası belgesi.
C) Yeterlik belgesi. Bu belge ihale gününden en az - tatil günleri hariç - üç gün evvel II makamına müracaatla alınacaktır.
Ç) Eksiltme kâğıtlarının her parçasına 50 şer kuruşluk pııl yapıştırılıp imzalanarak teklif mekluplariyle zarfa konması ve İhale saatinden l saat evveline kadar alındı karşılığında daimi komsiyon mümeyyizine verilmesi lâzımdır.
Postadaki gecikmeler kabul edilmez...
TÜRK ARMATÖRLERİ BİRLİĞİNDEN:
Her sene yapılması kararlaştırılan genel kurul oturumu. bu sene 24 Temmuz 195Ü pazartesi günü saat 14.30 da Galata Karamusiıtfa Paşa sokak 66 numaralı Birlik Merkezinde yapılacaktır.
Sayın Üyelerimizin aynı gün ve saatte bu toplantıda hazır bulunmaları rica olunur,

Cepheye gitmekte olan Güney Kore askerleri
Yazlık keten spor ayakkabıları
Yüzleri Avrupa keteni
Altları krep kauçuktan yapılmıştır

BALİNA markasını
Beyoğlunda:
BAKER, PAÇİKAKtS, LİON. KONDAKSİS
Galatada: LÂLE, YILDIZ, ATLAS
Istanbulda:
MİLLÎ SPOR, (Yüniş)
Büyük ad a’da: HASANAKİ mağazalarından arayınız.
Toptan satış için müracaat yeri;
Galata, Karoköypalas kat 4 No. 5 - 6. Telefon; 42780
Kürenin başşehri SeouFden bir güriıniiş
Mevsim sporu: İngiltere'de kotra yarıştan
19 Temmuz 1950
AKSAM
Bafilfe T
Şekerli mamuller
Mahkeme Koridorlarında
tkl kardeşin karakterleri taban tabana fiil;. Küçüğü avı, eğlenceyi ve seraerlyane hayan (everdi. Bu sebepten dolayı köylüler ona, babasının mirasına konduğa raman yanında- çalışanları sefalete sürükleyecek, ehliyetsiz »e kabiliyete bir a-dam nazariyle bokarladL
Büyüğü ise, efan ramanı gel dJ?l vakit herkesten evvel tarlalar a v« harman yerlerine gittiği İçin çilçUer onu sevip sayardır ve aldatmağı aklilarından bile geçtrmezierdL
Babnion, iki oğlunun karak-terlcrlndeld bu farkı bilirdi. Bu sebeplen dolayı bir gün küçük oğlu memleketten çıkıp gideceği İçin hissesine isabet eden mirası, şimdiden kendisine vermesin i istediği zaman hiç ûe hayrete düşmedi. Bu teklin memnuniyetle kabul etti ve aynı güniın akşamı küçük oğlu, yabancı diyarlara doğru yola çıktı.
Büyük şehirlerden birine vanaca, derhal kendirini eğlence ve sefahate attı, etrafını bir gürü dakavuklar sardı. Hafif meşrep kadınlar da yanındın hiç aynlmıyorlardı. Fakat bu eğlence ve sefahat uzun müddet ::îirra(.'dl. Çünkiı dc-l'kani: yurt hasretini çekmeğe başlamıştı. Hattâ bazı geceler, eğlentinin en civcivi! anlarında, birdenbire mahzunlaşır. sükûta dalardı. Bu sefaiıet hayatında kendisine arkadaşlık eden kadınlar:
— Haydi bakalım aslanım, şair rolünü bırak, diyerek kucağına otururlar ve kendisine sarılarak neşelendirmeğe çalışırlar. dalkavuk arkadaşları do:
____ Çünkü bu kurak, çorak ve taşlık yerde ölmek istememiş de ondan. Çok İyi yapmış. Miras hissesini alarak şehre gitmiş ve orada da «enginleşmiş. Muhteşem arabaları ve uşakları varmış. Onu görenler kıral gibi yaşadığını söylüyorlar.
— Memleketine hiç dönmemiş mi?
— Burada ne yapsın? Şimdi, zengin olunca memleketini düşünmez bile... Fazla lâf ettik de işimden kaldım. Size bağdan bir talkım üzüm kesip vereyim mİ?
— Hayır, teşekkür ederim. Yoluma devam etmeğe mecbu-
rum.
— O halde geceniz hayır olsun mösyö!
Köylü çocuğu, evine doğru yola koyulurken delikanlının gözleri yaşla doldu. Köyde her kes kendisini gurbette bir kural hayatı sürdüğü zehabında iken, o babasının yardımını dilenmeğe geliyordu. Ne hazin tecelli!
Delikanlı, soldan geri ederek dönü? yolunu tuttu. Esrarengiz bir kuvvet kendisini çekiyormuş gibi adımlarını hızlandırdı. Köylü çocuğunun söylediği sözler, kendirini bambaşka bir a-dam yapmıştı.
Etrafa gecenin karanlığı çökerken. köylülerin hakkında besledikleri kanaat! tahakkuk ettirmek ve zengin olmak İçte metin adımlarla yürüyordu.
Çeviren: A. HİLÂLİ
İskenderun mektupları
îzmir belediyesi ihtikâr yapanları takip ediyor
îzmir — Şeker flitlerinde yapılan son tenziüttan sonra, tamir belediyesi İktisat müdürlüğünün İzm inde satılmakta ola n şekerli maddelerin bir miktar ucuzlatılması hakkında bir karar almış olduğu malûmdur. Ancak bu karardan sonra İzmir’de her türlü şekerli maddeleri İmal eden ve satanlar bunların kalitelerini düşürmüşlerdir. Şerbetçiler şerbetlerindeki şeker nlsbctini azaltmışlar, bardaklarını küçültmüşler ve boylece flütlerdeki indirmeye yine eski kâr hadlerini muhafazaya çalınmışlardır.
Diğer şekerli maddelerde de vaziyet aynen böyle tür.
İzmir belediyesi bu hususu göz önüne alarak şehrin, her tarafındaki şekerli maddeler satıcılarını sıkı surette kontrol etmeğe başlamıştır. Menfaat kasdı İle mamullerinin kalitesini muhafaza etmiyerek bunların gramajlarını azaltan veya şeker Mabetlerini eksilten-ler hakkında 20 liradan başlamak üzere ağır para cezaları tatbik olunacaktır.
Polonya’da
Rus] ar askerî kuvvet-lerin kontrolünü ellerine almışlar
Az kaldı ki kızcağızın kolu nu kanadını koparalım!
remlyor senin gelinini Dereden görsün?» diyorlar.
— Kaşla göz arasında gelin hanım kayboldu öyle mİ?
— Anlatıyorum işte. Gitti gelinimiz uçtu konma». Geriye döndüm gene kalabalığı yara yara araştırmağa başladım. BLr aralık; «Dur istemiyorum» diye feryatlar duyar gibi oldum, birim gelinin, sesine benziyor. Hemen o tarafa koştum, bir de ne göreyim; şu edebslz herif bizim Muallâyı kolundan tutmuş da sürüklemiyor mu!
— Sokak ortasında gelin hanımı kaçırıyor öyle rai?
— Ne halt ettiğini bilmiyorum kİ. Kızın koluna yapışmış, bir dükkânın İçerisine doğru süriik lüyor. Hemen kendimi oraya at-
950 yılı incir rekoitesi
Kanser araştırmaları
Rekol te 22-25 bin ton arasında olacak
bir
en hiç ku-
— Yemin ederiz ki, âşık oldun, diye haykırırlardı.
Paralan tükenince, beraber eğlendiği arkadaşları artık semtine uğramaz oldular, Sefih de-hkanlı. bu metrukiyetten üzülmedi. fakrüsefateti de tevekkül ve metanetle karşıladı.
O sene o kadar şiddetli kıtlık oldu kİ memleketin yaşlıları bunuıı benzerini hatırlamıyorlardı, Ekinler
raklıktan yanmış, buğday ortadan yofcohnnştu Kadın, erkek bıilun halkın çr breleri asıktı Hay;si2 delikanlı, Uk defa herkesin yüzlerinde böyle derin bir yeis ve metal görüyordu. İçinde İlk defa nedamet hissi uyanmağa vt mazinin mesut günlerini hatırlamağa başladı. Memleket hasreti, kanayan derin bir yara gibi içim sızlatıyor, baba evinde geçirdiği kaygısız günleri bir rüya gibi hatırlıyordu.
Bu derin ümitsizlik, delikanlıyı. bir ruh ve maneviyat dû-eııklıığünc sürükledi ve uzaktan koyunu baba evini görmek ar-ıwm içinde uyandı.
Babasına ve kardeşine kavuşmak İçte hayatını bile feda etmeğe hazırdı. Köye gitse, kendirini azarlayacaklar, belki tahkir ederek kovacaklardı.
Bu acı İhtimale rağmen bir gün yola çıktı, günlerce ae ve perişan yaya yürüdü. Nihayet bir gün okşama doğru güneş batarken, uzaktan köy evlerinin damlarını, baba evhrfn yüksek kulesini görünce, içtnde derin bir heyecan duydu. Babasının tarla ve zeytinliklerini tanıdı, adımlarını hızlandırdı, âdeta u-Çuyor gibt idj,
Yolda bazı VylüJerle karşılaştı Bakışlarından kendirini tanıyamadıklarım ahladı. Köylülerin buğdaylarını beygirlere yükleyerek de Sinmene götürdükleri saatti. Başka zamanlar, koyun meydanı köylülerden ve beygirlerden geçilmra bir halde otdufru halde bu defa ortalık pek tenha İdi. Bundan kıtlık senesi olduğunu anladı. Delikanlı, yorgunluk hissettiği fçin bir a-ğaeın dibinde oturdu. O sırada, yanından bir çocuk geçti. Onu durdurarak sordu:
— Bu tarlaların sahibi. işlere nozamt etmek için buralara gelmemiş mi?
— Oeldl ık- gnu. Bu gene tarhlarda iş yoktur, çünkü kıtlık ' yılıdır,
— Biliyorum çocuğum Ya bu do?
— Hangi oğlunun Bcrayot' i-' muz mösyö? ye te İZ Mr (-*’u köy, I
»Baş tarafı 4 üncü sahilede) İskenderun hariç, mücadeleye dahil (35) köyde D D.T. tatbikatına muhtaç (12044) Göz tesbit edilmiştir.
Sıtma savaş tabibinden tesbit edilen (12044) güzün D.D.T. le ninesinde ne miktar petrola re saf (DDT.) ye muhtaç olduğunu sordum. (72) ton petrol ve 1400 kilo saf DD.T, dedi.
Şu hale göre, İskenderun Sıtma savaş tabipliğinin savaşa çıkan pek mütevazı bütçesiyle belediyenin yılda Sıtma savaş tabipliğine yaptığı 10 bin lira gibi küçük bir yardım, bu asli ihtiyacı karşılamaktan pek u-îaktır, hattâ gayrimümkündûr.
Köy evleri kerpiçten ve kamıştan mamul olduğa İçin mü-eellâ satıhlarda imha tesirlerini üç ay kadar muhafaza eden D. D, T., köy evlerinde müessiri-yelini ancak on beş gün muhafaza edebllmekt-dir.
Sıtma savaş tabipliğinin aldığı neticeler övündûrücûdûr. 947 de İlçenin 42186 nüfusundan 9952 sİ muayene edilmiş, 4608 sıtmalıya. 948 de 40010 nüfustan 20093 ü muayene edilmiş, 3328 sıtmalıya ve 949 da 40335 nüfustan 19228 1 muayene edilmiş, 3648 sıtmalıya Taşlanmıştır. Şu hale göre, 947 de sıtmalı nispet! yüzde 40,37 iken 948 de bu nü-, pet yüzde 16.56 ya, 949 da da yüzde 13,77 ye düşmüştür.
Hatay Sıtma savaş bölgesi İskenderun şubesinin 1,1.950 tarihinden 1.7.950 ar asındaki altı aylık çalışma bilançosuna göre mazota] ve D D, T. pülverizas-yonu İçin bütün ilçede 7696 kilo mazot. 1457 ld!o D. D. T. ve 25514 klilo petrol sarfediimlştlr.' .1250 metre ark açılmış. 9500 metre kanal temizlettirilmiş, 925 metrekare bataklık kurutul-J muş. 510 metreküp çukur doldurt ulm uştur, Bütün bu işlerde' sıtma savaşlyle belediye işblr-j llği yapmıştır. Şube merkezi ve . köylerinde 1375 vatandaş muayene edilmiş, bunlardan 568' vatandaşta dalak dühamesl bu- | lunmuş ve 1250 vatandaş, tedaviye alınmıştır.
Sıtma savaş tabibi «Korkut Kardeş» I başarılı mesaisinden dolayı tebrik ederiz.
Burhan Yalçın
Vaşington 18 (AP) — İyi haber alan diplomatik şahsiyetlerin dün bildirdiklerine göre Boslar PolODya kara, deniz ve hava kuvvetlerinin kontrolünü hemen hemen tamauıiyle ellerine almış bulunmaktadırlar. Bununla beraber ayni şahsiyetler Moskovanın herhangi askeri bir macerada Polonya silâhlı kuvvetlerini kullanmağa hazır bulunmadığı fikrini İleri sürmektedirler. Vakaları yakından bilmek durumunda bulunan bu şahsiyetler son zamanlarda Polonya Savunma Bakanlığına tayin edilen Rus mareşali Ro-kossovsky’rün Polonya ordusunu Sovyet melodlanna göre teşkilâtlandırmakta bir hayli ileri gittiğini söyleraektedller.
4ta mm teyze çantasından mendilini çıkarıp dudaklarmı oluşturarak homurdandı:
— Aman Yârabbi, handLse şakkadak düşüp bayılacağım. Sıcaktan ağzım köpürüyor.
— Ramazan bitti, teyze ha-mm. Oruçlu değilsin ya. Bir şişe soğuk gazoz İçersen ferahlanırsın.
Gözlerini belertti:
— îçemeeem. Dünyalarda ü çemem gazozu. Soğuk şeyler çok
, dokunur bana. İnşallah şıı mail kemeden çıkar çıkmaz eve gidip çay kaynatacağım. Harareti çay daha İyi keser.
— Mahkemede dâvan mı var?
— Ne konuşuyorsan, oğlum?
O dâvanın, ardı sıra az mı dolaştım ben? Karakolda dünya- -------------
nın kâğıdını yazdılar, ondan tim. Muallânm bir koluna da ‘ sonra da kalkıp buraya geldik.
— Kimden şikâyetçisin?
— İşte, karşıda oturuyor ya herif. Dünyada en çok zaddıma ' giden şey avcılıktır. Anadoluda bulunduğumuz zamanlar rahmetli efendi avcılığa heves etmişti. Ne kadar üzülüyordum, bilmezsiniz. Avcılar zalim olurlar. Yalvardım, yakardım, sna-1 sında kötü de söyledim velâktn, avcılıktan bir türlü vazgeçlrc-mcdlm. En nihayet İstanbııla geldik de o kötü huyu terketti. Hoşlanmam vesselam. Avcı gördüm mü, tüylerim ayağa kalkar.
— Şu adamdan ne diye d& vaeı oldun? O da mı avcı?
Gözlerini kırparak maznunu
bir daha süzdü;
— Hunnun... Onun ne mal
• olduğunu ben bilirim, Elâleın
■ kuş avlar, tavşan avlar, bu u-ı tartmaz herif sokağın ortasın-ı da insan avlamağa kalkıyor, ı —. Yaaa!.., Sokakta sataştı
demek?
— Sataşmanın lâfı mı olur?
' Saldırıyor rezil herif.
— Vay kerata vay! Senin gibi ' yaşlı başlı hatuna takılmağa u-tanmamış mı?
— Ne dedin? Bana mı? Sen aklını oynatmışsın galiba, ı — Niçin fazdın, teyze hanım?
Sokakta saldırdı, diyen sen de-
> ğil mllsn?
— Deliliğin lüzumu yok, oğlum. Bana sataşnıak„onun haddine mi düşmüş? Hele yanıma
1 yaklaşmağa kalksın, şööööyle bir vurduğum gibi...
Hanım teyzenin pür hiddet svaurduğu şamar bizim kasketli delikanlının burnunun ucundan geçti, rüzgârı bizim yüzümüze kadar geldi.
— Ne yapıyorsun, teyze ] mm? Dişlerimi dökmeğe kasdettin?
— Dökerim zahir. Bana dıran adamın dişini de dökerim, dudağını da,
— Peki amma benim ne günahını var? Sana saldı m t| pen değilim kl.
— Hâlâ bana saldırmaktan bahsediyor. Bu lâkırdıyı bir da-! ha ağzından duymıyayım. Bu tom. , _ cnrOjtoCû. « - Ccphefcr. yaşa kadar Allahın bir kulu «lö-, s - Emsü - Horozun ba^ndoki. 8 -nüp de bana kem gözle bakına- ■ B,r aoru * Teps’ t — vaıi*
mıştır, anladın mı?
— Peki, şu terbiyesiz herifi kime saldırdı?
— Dur, sıra ile anlatıyorum “»•’iyat. 3 — m ‘-.te. Arife günü sıcaktan ome’J ~ CeU- 8 —
ben yapıştım. O çeker, ben çekerim. Nerede İse kızcağızın . kollan kanadlan kopacak. Bu . sefer Muallâyı bırakıp herifin . karşısına dikildim? «Sen ne halt ediyorsun, utanmaz herif? Bilmiyor musun ki sürüklediğin, şu . zavallıcık benim geiinlmdlr. Bu
• rası dağ başı mı? Şu kadar A-lemln İçinde yaptığın kepaze-
. ilklen utanmıyor musun? Tun senin yüzüne!» dedim. Herif;
. «Ben bu hanıma bayramlık par desü satacağım. Sen ne karışı-
• yorsun? Haydi, çekli buradan! Senin yüzünden müşteriler dağılıyor* diyerek göğsüme bir
, yumruk vurmaz mı! Olduğum yerde iki defa sendeledim, on-ı dan sonra paat diye sırt üstü yuvarlanıverdim. Kafam kapı-I nın kenanna çarptı, sızısı ri-. gerime vurdu. Haydi bakalım, -ahali başımıza toplandı, Polisler de geldiler.
Mahkeme açıldı, hanım teyze maznunun ardı sıra:
— Haydi bakalım, İçeriye gir de hâkim beyin karşısında hesap ver.
Diye söylenerek salona girdi.
Ce, Re.
Millî Eğitim Bakanlığı bir isletme istasyonu açıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, şehrimizde. Mevlânekapıda açtığı barındırma istasyonundan başka bir de işletme İstasyonu açmağa karar vermiştir. Barındırma istasyonu, kimsesi olmadığı için sokaklarda başi boş dolaşan çocukları tophyarak onlara ilk tahsilden başka kabiliyetli oldukları bir mesleği de öğretmek İçin memleketimizin. 4 yerinde açılan yetiştirme yurtlarından birine göndermektedir.
Bakanlık, Istan bul un hususiyetlerini göz önünde tutarak şehrimizde bir de İşletme İstasyonu açmağa karar vermiştir. Bu İstasyonda meslek sahibi kimsesiz çocuklar. Darülaceze- I deki atölyelerde olduğu gibi dı- : şardan ayakkabı, elbise ve sair ! siparişler alarak yapacaklardır. 1 ______ _________ w.
Bu atölyelerde çalışan sannt-jruçlu olduğu İçin sıkıntı çeki-
I
sal-
'ye eritti
** bir y„
yortar o. okı.ı t( buradan aynim r
— Kıçla ğurbvı,

İzmir — 1950 yılı muhammen indi rekoltesi henüz tesbit edilmiş olmamakla beraber, geçmiş yıllara nazaran büyük bir değişiklik arzetmemektedir.
Muhtelif İncir mıntakalann-dan gelen haberlerden anlaşıldığına göre son yağmurlar bilhassa dolu, meyva üzerine menfi tesir yapmış, fakat kalan meyvanm inkişafına mani olmamıştır. Bu sebepledir ki, adcı itibariyle âyaa uğrayan İncir, neşvünema bakımından daha iri ve sağlam bir durum kazanmıştır.
Bu arada incir bölgelerinde hüküm süren imbat rüzgârının da mahsul için iyi neticeler tevlit edeceği söylenmektedir.
Alâkalı çevreler yıllık rekoltenin 22-25 bin ton çevrelerinde olacağını deri sürmekte ve zamanında atılan, iyleklerden müsbet sonuca varılacağı fikrini müdafaa etmektedirler.
Diğer taraftan piyasada dış memleketlerden bazılarına alivre incir satıldığı hakkında söylentiler dolaşmakta İse de, bu mesele etrafında tam bir bilgi elde etmek mümkün olamamaktadır. Ancak, alivre satış yapabilmek için, bugünkü hükümetin genel ihraç rejiminin aydınlanması İcap etmektedir. Rejimin ilânını miitaakıp incir üzerine alivre satış yapması um utmaktadır. Bilindiği gibi, Fransız firmalarının elinde 3-4 bin ton tutarında İncir İthali lisansı vardır.
Bazı ellerde hurda İncir kalmıştır. Bu yüzden zarar görenler bulunmaktadır. Çünkü; flat haddinden fazla düşmüştür. 28-30 kuruşa mal olan hurda İncirlere bugün teklif edilen flat 12-13 kuruştur.
Piyasada dolaşan bir habere göre, elinde hurda İncir bulunan iki ihracatçı, tekele müracaatla. bu hurdalardan kendi hesaplarına alkol çıkarılırı samı taleb etmişlerdir, TekelLn bu talebi kabul ettiği de söylenmektedir.
Milletlerarası araştırmalar kongresine verilen rapor
Paris 18 (AF) — Milletlerarası kanser araştırmaları kongresine sunulan raporlarda mütehassıs doktorlar sigaranın akciğer hastalığını arttırdığını kaydetmektedirler, "Bu haşinlik bilindiği gibi Amer ikada tn fazla süratle inkişaf eden bir hastalıktır.
Amerika dan yapılan müşahedelere isılnad eden bu raporlarda belirtildiğine göre bu memlekette akciğer kanserinden nenede 20.000 kişi ölmektedir. Akciğer kanseri vakalarının Amj-rikada 1948 yılında 1939 vahalarının üç misli kadar art'.ığı müşahede edilmiştir. İnglltere-de İse bu ölüm nlsbetl dalıa yüksektir. Kanser hastalığına yol açan hiç bir stbeb henüz bulunamadığı gibi slgaca içmenin bu hastalığın âmili olduğu hakkında deliller de elde edi-lemendftlr.
Akciğer kanseri hastalığındın muztarlp olan erkeklerin çoğ unun en aşağı yirmi sene müddette sigara tiryakisi oldvkl.-n müşahede edilmiştir. Hayatıu-da hiç sigara içmemiş khnsebr İrasında ise daha az kanser vakalarına rastlanmıştır. Kadınlar da bu çeşit hastalığa daha nadiren maruz kalmaktadırlar. Bütün banlara rağmen hiç rt-gara içmeyenler arasında da akciğer kanseri vakalarına rastlaşmaktadır. Çok sigara içenlerin de mutlaka bu han alığa, maruz kaldıkları bir hakikat r-L-m aktan çok uzaktır.
| Soldan -Safta: 1 — Vekiller heyeU reUt. 2 — Cefa - Zat. 3 — Yta bul-| mak. 4 — Uratma - Tenri bir »ayı. ' S — Bir mezhep, 8 — Kani «l -1 Kristalin ba$ taralı. 7 — Teni boju-nadır. 8 — Tersi deriştirilen. A — | Geri dejh! - Vilâyet. 10 — Dem -' Uzun değO.
| Yukarıdan aşağıya: 1 — Bej altın « bir arada. 2 — İleri giden • Tersi bir
4 _ Cepheler.
kâr çocuklar bu suretle hayat- (yor tabii. Çarşıdan öteberi alalarım kazanabilecekleri gibi, cak değiliz ya. Biraz gezelim de
1 (eten - Kyübün bir kOyO. I — Tü-' tündeki zehir - Nota.
CEÇEM BULMACAMIN HALLİ Soldan »ta: ı — Sakinase, S — . - Matâyanl, 4 — Ebldeltk.
W Artte pır,» „c«kUn OFJç ’l “ c'1’- ?
’ ı Fena. 8 — Han. Enal, 9 — Dr». Nene, başıma vurdu, çarşıyı pazarı do w _ ıuweL
İnşayım da biraz vakit geçire-I Yukarıdan a«agıyn: 1 — Seraerkan-yim. dedim. Birim gelini de ya- «ı.. z - Adab. Ayan. 3 - «elic. nıma aldım. O zavallıcık da o-‘ En,nl- 1 ~ 5 “ H,ze,|f«™,
4 — Ayallfener. 7 — N.ın.1. Onane. a — Eiıjca, Alet.
t —
henüz bir sanat öğrenmemiş olanlar da burada yetiştirileceklerdir.
Bu latazyon İçin mevcut pansiyonlu okullardan biri ve muhtemelen Küçükyalı pansiyonlu okulu bu İşe tahsis edilecektir.
««ıra
> ‘bsvNijjaja Gençlik kulübü bakanlığından : KuIUbOmUzOn yıllık ; konıtresı 33 “ p»ar rünO Ulat
10 da C, H P. Ccrrahpa» semt ocağında yapılacağından rayın üyelerin
* Tak umde O’c-:k sokağında 96 numaralı evin bir odacında Oturan Girnn Ütüciyan isminde birinin üç gündür od ısından' çıkmadığı nazarı dikkat! cel-belnıLj ve keyfiyet zabıtaya bildirilmiştir.
Puhs memurltLTL Giron'un' odasını açarak İçeri girdikleri zaman ölü olarak yatmakta bulurdutunu görmûfler »r »avcıyı mnl&mattar etmişlerdir.
Ceset, adalet doktora tur»fpn-fl.ın muayene edilmiş vo şüpheli bir ha! görfllmey-rrek gömülmesine izin verilmiştir.
CİLDİNİZ ÇAMAŞIR DEĞİLDİN
İftara yakın eve dönelim de-' iniştik, hani. Aman YârabblJ „ . .. o ne kalabalık ayol? Bin bir a- «unu^ndan yak bir kabdn. İğne atsan yere *” **
düşmüyor. Zannedersin kl ts- 'wmM- „-vaBlllUM„ tanbulun ahalisini kırbaçbya-I rak evlerinden sokağa kovala-1, mışlar. Gûya satılanları seyredelim diyorum amma ne mümkün I Hepsinin etrafına bir sürü inasn halkalanmış. ortada herifler cıyak cıyak feryaded!-yorlar. Nc sattıklarını göreml- | yoruz kl. Önümüzdekileri yara yara giderken bir aralık başımı çevireyim ki birim gelin ortada yok «Kız MuaUftl Muallâ. hu! Nerede kaldın a fazım?» diye bağırarak fırıl fınj dönüyorum amma o kadar gürültünün aratırla benim serimi kim duyar? ığn bakıyorum Muafta yo*, la buluyorum Muallft yok. De-clacnğım; a doiUar! Nereye iti bu ku? Melfl3ke|tr Ribi fca. nadlaıııp da gök yüzüne uçma-
• Ayol, bizim gelini gûrd i-nü?» diyerek elraftakiicre onım; «Sen aklını oynattın hanım? Burada İnsan
I kendi burnunun ucunu bile go- _
Abone bedeli
Ttiriciye Ecnebi
Hint 1b
Kavga ve yaralama
Hamal Hüseyin ile İbrahim beraberce yaptıkları bir gevme âlemi sonunda kavga etmişler, İbrahim Hüseyin! muhtelif yellerinden bıçaklamışım
Bakırköy balıkhanesinde çalışan Hüseyinle Yorgo İş meselesinden kavga etmişler. Hüseyin, Yorgonun başına bir iskemle vurmak suretiyle ehemmiyetli şekilde yaralanması (r t sebep olmuştur. Yaralılar hastaneye kaldırılmış, yaralaj'aa-Jar hakkında kanuni takibata girişilmiştir.

Bebek sergisi filime alınıyor
37 devletin iştirak ettiği enternasyonal bebek sergisi önümüzdeki hafta içinde filime alınacaktır. Bunun için hususi bir senaryo hazırlanmış, pek orijinal bir şekilde bebekler Türkçe olarak, fakat ait olduktan memleketlerin, şiveleriyle ko-, nuştu rulacaktır.
Bu iş İçin memleketimizin tanınmış taklitçi sanatkârları anğa ja edilmektedir.
BAKTERİYOLOG
Dr. Necmettin Jker
L Â B O R A T V V A lî 1
BabIâli, Vilâyet Konağ ı karşısında (9) numaraya nakletmişlir.
Kan, İdrar, Balgam. Kazurat vesair tabillter gebeliğin idrar muayeneciyle erken teşhisi
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Mezbaha et naklinde kullanılmak üzere alınacak i4l adet kamyon kapalı zarf usuLlyle eksiltmeye konulmuştur.
2 - Muhammen bedeli (29000) liradır.
3 — Teminatı »2175) liradır.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartnamesi her gün belediye tutanak mûdürlr-i'S kalaminde görülebilir.
6 — İhalesi 7/8/950 pazartesi günü saat 76 da belediye dairesinde toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin 2400 sayılı kanunun 32 nd maddesi ge-
reğince hazırlayacakları teklif mektuplarnu belli günde saat on beşe kadar makbuz karşılığında komisyon başkanlığına vermeleri ve ihalede hazır bulunmaları İâzundır. «0633»
İL
M. S. B. Gnkur. Ordonat D. Bşk. dan
Topların ihtiyacı için mamul şekilde kauçuk salmastra ratın alınacaktır.
Bu işe tahsis edilen para 100,000 liradır. Talip oiantara bazı şartlar dahilinde ihaleye girme hakkı verileceğinden evsaf ve şartları görmek ve anlamak üzere en geç 31 Temmuz 950 akşamına kadar An karada Genelkurmay Ord uduna -tim Dairesi X Şubesine baş vurmaları. İhaleye gtmıe vesikasını hamil olmayanlar ihaleye hiç bir suretle giremezler (3098 — 96161
İstanbul Belediyesinden
Heybelladada Hüseyin Rahmi sokağında 47 numaralı ve madam Eftünlye'ye alt olduğu anlaşılan ahşap binanın bir fasını yıkılmış ve mütebaki fcwnı da tehlikeli durumda bulu.ı-muş olduğundan ilân tarihinden İtibaren 15 gün zarfında mezkûr hane yıktınlmadığt takdirde yapı yollar kanununun 44 üncü maddesi mucibince belediyece yıktırılacağı Mân olunur. (9590)
İstanbul Belediyesinden
Belediye Meyve ve Sebze Hâlleri için Otomatik kantar ve, Nakliye işlerinde kullanılmak üzere Otomatik arabalarla vinç talin alınacağından taliplerin Mr ay zarfında teklif mektuplarını Hâl Müdürlüğüne İbraz etmeleri ve öğrenmek İstedik-, leri hususları mezkûr Müdürlükten sormaları ilân olunur.
Telefon; 22949 »9419ı
;»ife 8
AKSAM
19 Temmuz 1950
Herkesin evinde ve seyahate çıkacak o-lanlarda her şeyden evvel bir şişe
MAZON
Meyva tuzu
bulunmalıdır,
Güç HAZIMLARI kolaylaştırır.
KABIZLIĞI defeder, mide
ŞİŞKİNLİK
ve yanmalarını giderir, ağızdaki tatsızlık ve fena kokuyu İzale der; HO-ROS markasına dikkat.
Çocuk bekimi doktor
Ahmet Akkoyunlu
Taksim - FaUmbane
Palas. Telefon: 828»!
Hac Yolcularına Miij'le
Denizyolları
Lüks yolcu geıııilerile sayın Hac yolcularını Ciddeye götürecektir.
390 liraya mukaddes Hac vazifesini ifaya fırsat veretı bu seferlere tahsis edilen lüks yolcu gemilerinde bol, tenüz yemek, banyolu, salonlu rahat kamaralar, tam bir emniyet, soğuk hava tertibatı ve arayacağınız her şey bulunacaktır, fiyatları Denizyolları acentalarından öğreniniz.
UCUZLÜK, TEMİZLİK, RAHATLIK, EMNİYET
ilk sefer
4 Eylülde
Her İki seferden blrile Arafattan 5 gün evvel Cidde’ye varacak Hac yolcuları dönüşte Medine’yi ziyaret edebilecekler ve aynı vapurla döneceklerdir.
İkinci sefer 11 Eylül
Kapalı zarf usuiile satış
İstanbul Defterdarlığından;
Muhammen bedeli Teminatı Lira K. Ura K.
2800 — 210 —
2000 — 150 —
2000 — 150 —
4461 50 334 62
2000 — 150 —
2500 — 187 50
Yıldızda Ordu tamirhanesinde bulunan bir adet Oanz 66035 No. 11 240 volt dakikada 9Cû devir yapan elektrik dinamosu (Dosya No. 553 — 1013)
Aynı yerde bulunan etiketi ve markası olmayan elektrik dinamosu. (553 — 1013)
Yüksek Denizcilik okulunda bulunan Bover marka müstamel Sinema projeksiyon makinesi.
(553 — 86OT Beşiktaş Akaretlerdeki Maliye deposunda bulunan 1054 adet hurda kamyon İç, 256 adet ol-nek iç. 709 adet motosiklet iç ve 157 adet bisiklet dış lâstikleri (553 — 426/40)
İstanbul Deniz Komutanlığı Camialtı sahasında sahilde bağlı hurda Yazgan motörü.
(553 — 926)
Bir Yolcu : Mukaddes Yıl mü-
nösebelile flamayı Ziyaret etmek
istiyorum ; acaba en iyi ve
münasip havayolu hangisidir ?
A c e n t a: Dünyanın en tecrübeli Havayolları olan Pan Amerikanla gidebilirsiniz.
® Mukaddes yıl leyahatinizi tasarlarken şimdiden Pan Amerikan Hava yollarile doğrudan doğruya Romaya gidebileceğinizi unutmayın. Ramadan Lizbon'a uçakla giderek o civardaki mukaddes yerleri ziyaret edebilirsiniz. Lizbon'dan do New York'a Lüks Constellatian - tipi CLIPPER uçoklarile gitmek fırtalt da vardır. Az bir fark mukabilinde rahat yalak temin edebileceğiniz gibi hiç bir ilâve ücret vermeden ÇİFT KATLI CLIPPER uçak-larile New York'tan Londra'ya dönebilirsiniz. Yine CLIPPER uçakla-elle Londra'dan doğrudan doğruya istanbula gelebilirsiniz, Bilet ücretleri hakkında malûmat almak veya yer aytrtmcjk için seyahat acenta-niza, yahut da Pan Amerikan Ha-vayollan Bürosuna müracaat ediniz.
Aynı yerde bulunan hurda Ersin mütörü. (553 — 926/1)
Yukarıda yazılı menkul mallar 31/7/950 pazartesi gıinü saat 15,30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı kapalı zarf usuiile satılacaktır. İsteklilerin teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarını havi 2490 sayılı kanunun tarl-fatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını satış günü saat 14,30 a kadar Komisyon Başkanlığına vermeleri, fazla bilgi için de sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (9435)
öğrenci kaydına başlamıştır.
Aksaray — İstanbul
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Ankara - Şehir dahili yollarda yaptırılacak muhtelif makadam şose, asfalt ve bitümlü sathi kaplama İşi kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen keşif bedel» (332493,80) Hradır.
3 — Teminatı (17049) Ura (75) kuruştur.
4 — Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve keşif cetveli ve sair evrak her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — ihalesi 7/8/950 pazartesi günü saat 10 da Belediye de toplanan Komisyonda yapılacaktır.
7 — Bu İşe girmek isteyenlerin ticaret odasına kayıtlı bulunması ehliyeti Fen İşleri Müdürlüğünce kabul edilecek asfalt mütehassısı bir mühendis ve Y. Mühendis İle teşriki metal ederek sözleşmeyi birlikte imza etmeleri, asfalt makinesi ve püskürtme kazanı bulunduğunu isbat etmeleri, asfalt makinesi ve püskrtme kazanı bulunduğunu isbat etmeleri ve (150.000) liralık beton asfalt işi yapmış olduklarına dair vesika lbrazile İhaleden üç gün evvel (tatU günleri hariç) müracaatla yeterlik belgesi alarak teklif mektubuna eklemeleri şarttır.
8 — İsteklilerin 2490 sayılı kanun gereğince hazırlayacak-
ları teklif mektuplarını belliğimde saat on beşe kadar komisyon başkanlığına makbuz karşılığında vermeleri ve ihalede hazır bulunmaları lâzımdır. (9032 )
Deniz banyolarında
SUIFADERME
Giine$ ve rüzgârın cilt üzerinde yaptığı tahribata karşı kullanılır
LİON MAĞAZASININ İKRAMİYE ÇEKİLİŞİ
Lion mağazasının tertip ettiği satışın ikramiyeleri ayın 17 ci pazartesi günii saat 11 de Beyoğlu Birinci Noteri huzurunda çekilmiştir.
1000 liralık İkramiyeyi 589 numaralı kuponun sahibi kazanmıştır,
100 er lira kazananlar
212 393 573
50 şer lira kazananlar 243 574
496 767
497 815
20 şer lira kazananlar
161 400
217 467
224 483
269 638
317 896
10 ar lira kazananlar
61 340 R64
68 350 672
71 354 697
113 389 777
119 413 809
190 428 864
228 445 871
244 569 874
256 620 958
318 655 1005
İSTANBUL Cototofcoray Y*nl Çary. 20
T«lofon : 41219.40522 P. K. 2074 ANKARA, Artkore Polo, 01*11, 7*1. 13681
Pan American IPorlo Airvayn
510 YEŞİL İPEKLİ
KART ve KÂĞIT
Atölyeler için en üstündür.
T E N S İ
508 ÇELERE
Memleketimizde yapılan tecrübelerde
olduğu anlaşıldı
Deniz Kolejine öğrenci alınacaktır
Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığından
1 — Deniz Kolejinin yalnız birinci sınıfına öğrenci alınacaktır.
2 — Kayıtlar 1 Haziran 950den 10 Ağustos 950 ye kadar devam edecektir.
3 — Alınacak öğrencilerin 14 yaşından küçük ve 17 yaşından gün almamış olmaları lâzımdır.
4 — isteklilerin Ortaokulu bitirme ve Devlet Sınavında muvaffak olmuş bulunmaları şarttır.
5 — Kayıt ve bakul İçin tstanbulda olanlar Heybeliadada Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığına, taşrada bulunanlar ise askerlik şubelerine birer dilekçe ile baş vurmakla beraber, dilekçelerinin bir eşini de Okul Komutanlığına göndereceklerdir.
6 — Fazla bilgi edinmek Istlyenlerln Heybeliadada Deniz Harp Okulu ve Koleji komutanlığna başvurmaları. (6611)
DİLEKÇELER:
A — Diploma veya okulu bitirdiğine dair belge.
B — Nüfus kâğıdı aslı veya Noterlikçe tnusaddak örneği,
C — Bir yıb geçmemiş aşı kâğıdı,
D — 12 adet vesikalık fotoğraf,
E — iyi hal kâğıdı. Bağlanacaktır.
Seçme sınavları 15 - 20 Ağustos 950 arasında yapılacaktır.
OÜNYANIN EN TgÇRuBEÜ HAVAYOLLARI
| İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü ilânları |
Cinsi Mikdarı Flalı Tutarı Teminat
İdrofll Brüt pamuk 3000 kilo 615 K. 18450 L. 1382.75 K.
Guraba Hastahaneslne 950 yılı için lüzumu olan İdrofll Brüt pamuk kapalı zarf usuiile kslltmeye çıkarılmıştır.
İhalesi 29/7/950 tarihine rastlayan cumartesi günü saat 11 de yapılacaktır. İsteklilerin 2490 sayılı kanun gereğince hazırlayacakları mektupları ihale saatinden bir saat evveline kadar Çemberlltaşta Vakıflar Başmüdürlüğünde top-nacak komisyona vermeleri şarLlır.
Posta İle gönderilecek mektuplar da yine ihale saatinden, bir saat evveline kadar gelmeleri şarttır.
Poslada olacak gecikmeler kabul edilmez.
Şartnamesi her gün çalışma zamanlarında levazım bürosunda görülebilir. (9089)
ZAYt — Beyoğlu kız lisesinden almış olduğum pasoyu kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
370 Numaralı
Kalbiye Yalaz
Satış ilânı
Ankaranın en İşlek piyasa yeri olan Bankalar caddesindeki Çakır Tuhafiye mağazası ve İçindeki ticaret emtiası ve demir başların tasfiye dolayıslie toptan, veya kıs un kısım satışına karar verilmiştir.
istekli olanların hangi kısmı almak İstediklerini ve fiat tekliflerini yazılı olarak 1 Ağustos 950 tarihine kadar Ankara Ülus meydanı Koç apartımanı üçüncü kattaki yazıhanesinde iflâs idare âzası avukat Emin HaHm Ergun'a bildirmeleri ve eşyaları görmek arzusunda bulunanların ise Ankara İcra İflâs memurluğuna müracaatları lüzumu ilân olunur. Telef. 14060
İM. S. B. İst. Sa. Al. Ko. Bşk. 1. Numaralı Komisyon İlânları
1 — Kapalı zarf ile aşağıda cinsi, miktarı, tutan ve geçici teminatı yazılı siit ve yoğurt 2-1 'Temmuz '1950 günü saat 15 de Harbiye M. S. B. İst, 1 No. Sat. Al. Kom, da İhale edilecektir. Bunlar bir istekliye İhale edilebileceği gibi ayrı ayrı isteklilere de ihale edilebilir. İstekliler teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri. Şartnamesi hergün komisyonda görülür.
Tutan Geçici teminat»
Cinsi_________Miktarı Li. Kr.__________Li. Kr.
Süt 24 Ton 12000 00 900 00
Yoğurt_________21 Ton 14700 00__________1102 50
HEPSİNİN ............... 2GT00 00 200’2 50
(2849 — 8784)

1 — Kapalı zarf ile 3200 ton udun satın alınacaktır. Tahmin edilen bedeli 140.800 Ura geçici teminatı 8290 liradır.
2 — İhalesi 3î/Temmuz/D50 günü saat 11 de Harbiye M. S. B. İst. 1. No. Sac. Al. Kom, da yapılacaktır İstekliler teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri Şartnamesi her gün komisyonda görülür.
(2848 — 8783)
•„ ★
1 — Kapalı zarf ile aşağıda cinsi, miktarı, tutarı, geçici teminatı, ihale gün ve saati yazılı odunlar Harbiye M. S. B. İst. 1 No. Sat. Al. Kom. da satın alınacaktır. İstekliler teklif mektuplarını İhale saatından bir saat evvel komisyona vermeleri. Şartnamesi her gün komisyonda görülür.
Geçici İhale
Cinsi________Miktarı Tutan teminatı günü Saati
Muttak odunu 255 TonC llra M2 26/7/950 „ „
Soba odunu 85 Ton)
Mutfak odunu 225 Ton) 1155Q 8G7 26/7/950 15.00
Soba odunu 75 Ton)
Mutfak odunu 98 Ton> 48tM 3011114 26/7/950 L6.0Q
Soba odunu 27 Ton)
(2993 — 9226)
Kaybolunmuş: — Duchshund köpeği Trtıdy isminde 16 Temmuzda Maçkada kaybolmuştur. Bahis konusu olan köpeği sağ olarak geLLrene bahşiş verilecektir. Lütfen 83615 e telefon ediniz.
[tSTANBUL BELEDİYESİ tLÂNLARl|
Büyiikdere bahçe kültürleri İstasyonu İçin lüzumu olan 70/76 milimetrelik 325 metre Avrupa malı çelik çekme kazan borusu açık eksiltme suretiyle salın alınacaktır.
Tahinin bedeli 2015 lira ve ilk teminatı .151,13 liradır. Şartnamesi Divanyohında belediye merkez binasındaki zabıt ve muamelât müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
İhale l/Ağustos/950 sah günü saat 14.30 da Belediye merkez binasında müteşekkil daimi komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektubu. 950 yılı ticaret odası vesikası İle birlikte ihale günü, saat 14,30 da Daimi Komisyonda bulunmaları lâzımdır. (9529)
Gaziantep Valiliğinden
1 — Eksiltmeğe konulan iş: Gaziantep Sinler mevkiinde
yapılacak ilk okul inşaatı olup keşif bedeli (84776) lira (42) kuruştur, 1
2 — Eksiltme 1 Ağustos 1S50 tarihine rastlayan salı günü saat (10) da Gazientep 11 makamında kapalı zarf usuiîyle yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar her gün 11 Daimi komisyonunda ve Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girmek İçin isteklilerin usulüne göre (5488) lira (82) kuruşluk teminat vermeleri ve ticaret odasında 1950 yılında kayıtlı olduklarına dair belge ibraz etmeleri şarttır.
& — İsteklilerin bu İşin lcabettirdlğl teknik öneminde bir İşi iyi bir surette başardığını veya İdare ve denetlediğin! isba-ta yarar belgeleriyle birlikte Iha'le gününden en uz (Tatil günleri hariç) üç gün önce Gaziantep Valiliğine dilekçe ile müracaat ederek bu İşin eksiltmesine girebilmek için yeterlik bölgesi almaları şarttır,
6 — isteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifi dairesinde hazırlayacakları teklif mektuplarını ikinci maddede de yazdı saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri şarttır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez, (9250)

Comments (0)