Şık avizeler
Almanyadan gelen Ütü ve Çamaşır Makineleri Poreelen Sofra ve Çay Takımları
Veli Candar ve °ğlu
Anaf artılar Cad- No. 146 — Telefon: 14671
1
Zarafet ve metanetiyle tanınmış möblelerini ehven flatla satışa devam etmektedir.
Anafartala Cad. No. 198 — Tel: 14091 (5173)
No. 467 ★ Telgraf A Adresi : Zafer Gazetesj — Ankara
CUMA 11 Ağustos
Fiyatı her yerde 10 kuruş.
Telefon : 15619, 15315 ve 16882 ★ Denizciler Caddesi 2 ★ Posta Kutusu : 193
Genel Kurmay İkinci Başkanı dün 28 nci Tümeni ziyaret etti
Başbakan, bakanlar ve delegeler Tütüncüler Kongr dünkü toplantısında
. g.
D.P. programının bir maddesi daha tahakkuk ediyor
rejimine ait izahat verdi
formalitelerden kurtuluyor
Ticaret Bakanı yeni Dış Ticaret
Yeni rejim 1 Eylülde yürürlüğe girecek
Dün saat 1T.M da Dil - Tarih ve afya Fakültesi salonunda bir oplantı-yapılmıştır.
Bu toplantıda Ticaret ve Ekono-Zühtü Velibeşe dış ti-rejimi hakkında gazetecilere at vermiş ve demiştir ki:
— Bakanlar Kurulunca dün mü-re ve kabul edilen yeni dış ti-ret rejimi, eşki rejime kıyasla bünye, hem de usul bakımın-esaslı değişiklikleri ihtiva et-ir.
Tediye bacımından yeni rejim, takas sistemine tamamen vererek milletlerarası çalışma-la muvazi bir manzara arzet-ktedir: Anlaşmalı memleketler-anlanma hükümleri dahilinde ce-yan edecek olan ithal ve ihraç ■k (Devamı Sa: 8 Sü: 2 de)
Dün Kayseriden şehrimize gelen ve Koreye gidecek olan 15» kişilik uçaksavar birliği gardan çıktıktan sonra yürüyüş halinde
Kore’ye gidecek kahramanlarımız
Dün Kayseri’den 150 kişilik bir uçaksavar bölüğü geldi
Tenkitte ölçü meselesi !

i
enkidde öiçü, hakikaten ı ayıp değil midir? mühim bir meseledir. Ne- mokrat Partiye tekim tenkidi, acılığından Türkiyeyî dışarı jurnal
Ne oluyor? De-çatacağız diye, tekim lenKiaı, acmgıım^»* Jurnal mı etmek
biraz da zehire benzettikle- j istiyorlar?... Türkiye’de tedhiş var.
Mümtaz Faik
eenJk
Türk tütün kongresi toplantısı başladı
Diraz ua icıuıc ----- -- - - •
_ onun şifalı bir tesir hasıl dır; baskı vardır; Faşist bir idare aegj’ için .tınında yapılması, | vardır diye bütün itibarımızı kö-! bahis mevzuu olan hâdiseye uygun ★ (Devamı Sa: 8 Sü: 4 de)
I olması, ve dozunun da tamamiyle | ölçülü verilmesi gerektir; akri tak-
ıadc(
j. ...
topl
ed dirde, hele riyası hayatta, rastgele
Uül! I tenkld, bünyeyi sarsacak derecede
ed(
vahim tesirler husule getirebilir.
Teessürle söyliyelim ki, muhaliflerimiz, tenkidde muvazeneyi kaybetmişler, ölçüyü şaşırmışlardır.
Müfrit solcu
neşriyat
.ün
JfiU
ld.l ko
yea llld
deri | ekti
betmişler, oıçuyu şa-şırmışiKj . Bunun içindir ki, eczacı terazifeiyle tartılarak yapılması lâzımgelen bacı nevi tenkidleri uluorta kantara dahi vurmaktan çekinmedikleri görülmektedir.
Her yerde siyasi mücadelede sar. fedilen birtakım kelimeler vardır. Münakaşa âdabı odur ki, bunlar yerli yerine koncun, ve kastedilen mâna da hududu aşmasın. Ama buna kim riayet ediyor? Kim söylenen lâkırdının sağını solunu düşü-
lfuhaliflerimiz son günlerde o
11U4 ırafı
Sanıklardan birinin
Fransaya kaçlığı anlaşıldı .
İstanbul, 1® (Telefonla) — Ko- ■ münist propagandası mahiyetinde neşriyat yapan «Yeni baştan, mec- 1 muasınin sahip ve yazı işleri müdürü Mustafa Sami ile, derginin ressamı Kemal Sönmezer hakkında savcılıkça gıyabi tevkif müzekkeresi kesüdiğini ve sanıkların ya. 1 kalanması için emniyet müdürlüğü nün harekete geçtiğini bildirmiş- I tim. |
Yapılan tahkikat sonunda ressam I Kemal Sönmezer’in Franaaya kaç-, tığı ve Marsilyada bulunduğu tes-Çunku yapı bit edilmiştir. Türkiyeye iadesi is-«m a p. «m denecektir. Alâkalı makamlar bu hususta teşebbüse geçmişlerdir.
Mustafa Sami de henüz bulunamamıştır. Kendisinin kıyafet değiş ★ (Devamı Sa: 8 Sü: 5 de)
Kongreyi açan Ticaret Bakanı Zühtü Ve ibeşe hükümetin tütün mevzuunu esaslı olarak ele aldığını söyledi Türkiye tütün kongresi dün Tan saat 15 de Dil ve Tarih - Coğrafya! rük Fakültesinin konferans salonunda Ekonomi ve T-caret Bakanı Zühtü Vel beşenin bir nutku ile açılmıştır.
Kongrede Başbakan Adnan Men deres, Dervlet Ba,kanı Başbakan Yardımcısı Samed Ağaoğlu, Dev-• ________________
let Bakanı Feyzi Lûtfi Karaosman- mora tütün tâcirleri, temsilcileri, oğlu, Adalet Bakanı Halil Özyörük l ★ (Devamı Sa: 8 Sü: 9 de)
Koreye gidecek Ayaş piyade alayının Ankaraya gelmesini müteakip bu alaya iltihak edecek birlik ler yavaş yavaş şehrimize gelmeye başlamışlardır
Bu münasebetle dün öğle vakti saat 12 de Kayseri Uçaksavar Alayına mensup 150 kişilik bir birlik Ankaraya gelmiş ve garda kendi lerini karşılıyan halkın arasından geçerek 28 inci, piyade tümeninin bulunduğu karargâha gitmiştir.
k (Devamı Sa: 8 Sü: 1 de)
kongresi dün Tarım Bakanı Nihat Eğriboz, Güm ve Tekel Bakanı Nuri Orsan, Ulaştırma Bakanı Tevfik ileri, mil letvekilleri, Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı müsteşarı Faruk Sunter, Dış Ticaret Dairesi Başkanı Munis Faik Ozansoy, davetliler ve basın mensuplan, hazır bulunmuşlardır. Kongreye Ege, Karadeniz, Mar-
Kore’de harp talihi döndü
Mustafa Muğlalı dünkü duruşmasında
33
)ıi î â
ın ' ır t lar.
le Sai
)
şekilde kalem oynatmağa başla- ] mıhlardır ki, iktidarda iken söyledikleri sözleri bazan mumla aramak icabediyor. Çünkü yapılan ' tarizlerin ucu, hem dahilde hem hariçte memleketin çok karışık bir hırunuh olduğunu iddia etmeğe ı Kadar varmaktadır.
Şimdi bir tedhiş havası tutturmuşlar, ve onun üzerinde akıllarına estiği gibi, fikirler ve mütalâalar dermeyan etmeğe başlamışlardır.
Türkiye’de tedhiş var, ne demektir?. Türkiye’de tedhiş var demek, memleketimizin bu harpten sonra 'demir perdenin bu tarafında kökü tamamlyle kazınmış olan Faşist ~bir usulle idare edildiğini söylemek demektir. Hem muhalefetin öyle gizli kapaklı tabirlere de pek iltifat ettiği yoktur; Faşilst tâbirini açıkça, hiç sıkılmadan kullanmakta, ve Nazllerden Göbels’lerden misaller getirecek kadar gemi azıya almaktadır!
Acaba, bu şekilde hareket eder ken, Türkiye’nin hele son zamanlarda demokrasi âleminde kazandığı büyük itiban yıkmak gayesini ettiklerinin farkında değil-nfldirler?... Dış memleketlerde, Türkiye’nin demokrasi dâvasında tuttuğu yol daima takdirle karşılanırken? bütün dünya matbuatı, lehimizde sütunlar ve sayfalar dolusu makaleler yazarken, şimdi bir Halk Parti6İ sözcüsünün kalkıp bu şekilde konuşması, bizi, hâşâ süm-me hâşâ, Demir Perde devletleriyle bir tutar gibi bir üslûp kullanmam, ayıp, hem de hakikaten çok
Barışı korumak mümkün olursa...
Bunda Türk milletinin şerefli bîr hissesi olacaktır
Ankara, 10 (a.a.) (Basın - Yayın) — Birleşmiş Milletler nezdjn deki Türk baş delegesi büyükelçi Selim Sarper bu akşam Amerikanın sesi radyosunda bir konuşma yapmıştır.
Selim Sarper Birleşmiş Milletler beşinci genel kurulunun 19 Eylülde toplanacağını hatırlatanak gün demde şimdiden 57 madde bulunduğunu söylemiş, Birleşmiş Millet ★ (Devamı Sa: 8 Sü: 5 de)
Amerikan taarruzu ile Pusan tehlikeden kurtuldu
Tokyo, 1® a.a. (Afp) — Pusan'a müteveccih tehlikeyi gimdilik bertaraf etmiş olan Birleşmiş Milletler kuvvetleri Şinju’ya doğru taarruzlarına devam etmekle beraber şimdi, doğrudan doğruya bu şehir üzerine değil. Kuzeye doğru ilerlemektedirler. Görünüşe göre Birleşmiş Milletler kuvvetleri. Nam ve Naktong nehirlerinin kavşak noktasında toplanıp Naktong'un doğusundaki köprü başına gittikçe daha önemli takviye kuvvetleri getiren düşmanı yandan vurmak gayesi ile hareket etmektedir.
A (Devamı Sa: 8 Sü: 1 de)
Muğlalı dâvasına yeniden8 başlandı
Kızıl cereyana karşı tedbirler
Komünizm propagandasına karşı alınacak tedbirler hususunda dün Adalet Bakanının Başkanlığında bir komisyon toplantısı yapılmıştır.Resim bu toplantıyı göstermektedir. Dünkü çalışmaların tafsilâtını son sayfamızda bulacaksınız.
İlk hacı kafilesi hareket etti
İzmir, 10 (a.a.) — Bu yılın ilk hacı kafilesi, hususî bir kumpanya tarafından kiralanan bir Devlet Hava Yolları uçağı ile bugün saat 12.30 da şehrimizden ayrılmıştır. Beyrut - Şam yolu ile Cidde’ye gidecek olan uçakta 20 si erkek ve ikisi de kadın olmak üzere 22 yolcu bulunmaktadır.
★ (Devamı Sa: 8 Sü: 4 de)
Mahkeme dün- Mustafa Muğlalının- ak î muvazenesinin muayenesine karar verdi
Bundan 7 sene evvel Van vilâyetinin Özalp kazasında 33 kişinin kurşuna dizilmesiyle neticelenen hâdisede suçlu görülen emeldi Orgeneral Mustafa Muğlalı ve arka-I daşları, Yüksek Askerî mahkeme . tarafından muhakeme edilmiş ve | duruşma sonunda Mustafa Muğla-I linin 20 sene hapsine, diğerlerinin 1 de beraatına karar verilmişti.
Bu kararın sanık vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine Askeri Yargıtay Muğlak hakkındaki dört noktadan bozmuş ve ★ (Devamı Sa: 8 Sü: 7 de
Ömer İnönü dün Adliycde
Ömer İnönü dun
sorguya çekildi
„Kayalıbdy hâcisesi dolay isi )1 yapılan sorgu 35 dakika «ür^ü İstanbulda Teknik Üniversite bulunan Ömer İnönü’nün sorgusu Pansiyon âmiri Muzaffer Kayalı- dün şerimiz Sorgu Yargıçlığında bay'ın ölümü dolayısiyle ileri sü- yapılmıştır.
rlllen iddialar üzerine zan altında ★ (Devamı Sa: 8 Sii 7 de
Avunma - savunma
vrupa Konseyinde Fransız
Başbakanı Rcynond, İnciliz Muhalefet Partisi Lideri Çörçil'in Avrupa üst savunma akanı olmasını teklif etmiş!... Biliyorum, şimdi bizde de, kın başka yerlerde muhalefet liderlerine neler neler mü-asip görüyorlar? diyecekler, e ağızlarının suyu akacaktır! Bizim muhalefet lideri de Avrupayı savunamaz mı acaba?.. Kanaatınıca evvelâ muhalefeti savunsun, sonra Avrupa-yi savunur.
Şimdiki halde, savunmayı bıraktık, avunmayı bile pek beccrem’yorlar! — YEDEKÇİ
Sayfa: 2
Stretejik, Gııpılitık mtsefeltr
Hey gidi deveran
PULSUZ iSTıD,
Üçüncü Cihan Harb
Hac seferleri başlıyor
ay Nihat Erini, İktidara, «Tenkide tahammül» dersi veriyor. Kendi devri saltanatları, henüz hâfızalıırdan silinecek kadar gerilerde kalmış değildir.
Haydi, hürriyete şal örtmeğe kalkışmasını, o zaman siyasî hayata yeni girmiş olmanın verdiği acemiliğe bağışlıyalım. Ama daha pek yakuı zamanda, Basın Yayın Umum Müdürlüğü üzerinde yapılan teııkidlere hiddetlenip, Büyük Millet Meclisinde kürsüleri yumruklıyarak: «Basın Yayın Umum Müdürlüğü yok, ben varım. Ben istedim, ben yaptım, ben emir verdim, ben, ben, ben» diye muhalefeti en ağır şekilde tehdit eden yine Bay Nihat Erimdi. Demokrat Parti ikinci kongresi kapanır kapanmaz, bütün memleketi dehşete salan meşhur ve malûm hükümet beyannamesini de bizzat Bay Nihat Erim kaleme almıştı. Yâni,. şimdi bir numaralı demokrat kesilip de bizlere «Tenkide tahammül» dersi veren Bay.
Ayrıca, Demokratlar için: «Şun lar bir yanlış adım atsalar da hep sinin hesabını görsek» diyen de yine o mıydı, fakat bunu iyice bilmiyorum.
Tenkide tahammül! İyi ama, iktidarları zamanında, köşkten inme bir pervasızlık ve g---------:
bütün parti ve meclis arkadaşları , arasında «küçük dağlan ben yarattım» edasiyle dolaşıp bir ir
gururla, | döviz y(
Her sene olduğu gibi bu sene de hacca gidecek vatandaşlar son hazırlıklarını bitirmişlerdir ve bu günlerde hareket edeceklerdir.
Bugüne kadar şehrimizde bulunan bir seyahat acentasına 200 e yakın vatandaş müracaat etmiş, dövL. ve pasaport meselesini halledenler de biletlerini almışlardır. Ankaradan gidecek olanlara acenta ~ .,“211 ve Cumhu-
vapurları angaje edilmişti .
~-----^nKaraaan gidecek olan
ratüm. edaslyle en kuçuk T Ordu
bir Ikar karaşında kendtanden rlye, vapurlar, a aje edilmi (ok yrd. ve tecrübeli pal.tlkac. Tunar „ Aeus,ost Cunllluri , , partıdaşların. bile aaarlaniaya ka-1 Eylüldc. OrdQ
dar ıQ( vartırdUtım, bul limanından hareket elmiş ola-
lannda ikinci bir kuçuk diktatör ktır
da
havası estirdiğini, bugün, hâlâ, yine ayni arkadaşları söyliye söyli-ye bit'remiyorlar.
Tenkide tahammül! N(^ ibret verici ders! Bay Nihat Erim, o dersi vaktiyle kcndfcine vermemiş olduğuna şimdi esef ediyor mu bilmem. Fakat onun tenkide tahammülsüzlüğünü şimdiki Genel Sekreteri olan Ba) Kasını Gü lek herkesten iyi bilir: Çünkü, o zamanki Başbakan Yardımcısı ve Şef n bir numaralı yakininin re kabet hırsı yüzünden olduğu kadar bu «tenkide tahammülsüzlük» yüzünden memleket ---------------- . ,
sokmayıp, tâ Çinimaçine kadar yıllarca diyar diyar sürgün ettiğinin acı veya... tatlı hâtırasını elbette unutmamış olmak gerektir.
de, kendisini hudutlarından
hattâ içeri
Hadiseler karşısında
“ Barışseverler „
Derneği hakkında
Son günlerde ortaya çıkan Barışseverler, bana, büyük îs-lam şairi ikbalin şu hikâyesini ha-fırlattı: ......
Evvel zaman içinde bir sürü koyun, zengin bir otlakta yayıla ya-yıla çoğalmışlar ve çoğaldıklarına bakarak hiç bir düşmandan kork-mıyacak hale geldiklerine inanmışlardı. Fakat bir gün durum değişmiş, ormanın içlerinden bir sürü kurt belirmiş, koyunlaTa çullanmış ve çoğalmış olduklarına bakarak içlerindeki her korkuyu silen koyun ları allak bullak etmişlerdi. Zavallı koyunlar bu hiç ummadıkları saldırış karşısında perişan olmuş ve çokluklarının bir işe yaramadığını kestirmişlerdi. Çünkü kurtlar güç sahibi idi ve onların gücü koyunla-rın çokluğunu hiçe saymıştı. Galibiyet ve hâkimiyet, güçlerinin hakkı ve zaferleri bu gücün tacı idi. Kurtlar acıktıkça koyunlara saldırıyor ve onların kanım dökerek etlerini yiyorlardı!
Koyunlar bu durumdan kurtulmak için bir çare arıyor, fakat bir türlü bulamıyorlardı. Nihayet içlerinden bir dirayetli koyun ortaya atılmış ve aranılan çareyi bulduğunu anlatmıştı:
.— Aziz kardeşlerim! Uğradığımız felâket yamandır ve buna karşı bir çare bulmak çok güçtür. Çünkü kurtların çelik gibi pençeleri ancak leşimizi yere serer. Kendimizi çelikten pençeler ve dişlerle cihazlamağa imkân yok. Onun için biricik çaremiz, kurtları koyunlaş-tırmak, yâni güçlerini törpülemek ve onlara kan dökücü tabiatlerini unutturmaktır!»
Bütün koyunlar, bu akıllı koyunun etrafında birleşmiş ve kurtu- j luş çaresine başvurmayı ondan dilemişti.
O da ilhamlı bir peygamber süsünü alarak kurtların araşma dalmış ve onlara telkinatta bulunma- ' ğa başlamıştı. ,
Diyordu ki:
— Ey kan dökücü kurtlar! Ben
ettiği dini kabul etmişlerdi. Et yerine ot yiyor ve dişleri körleşiyor, gözlerinin parıltısı sönüyordu. Yavaş yavaş atılganlıkları da, hare- I ket istekleri de gevşemiş, hâkimi- ' yet ve galibiyet özleyişleri sönükleşmiş, güçlü pençeleri de güçsüz leşmişti. Ruhları ölmüş ve gövdeleri ona mezar olmuştu. Gövdelerinin gücü düştükçe, korkuları ve vehimleri artmış, bu da onları türlü türlü illetlere uğratmıştı. Gittikçe yoksullaşıyor ve yoksullaştıkça harap oluyorlardı. Elhasıl koyunun efsunu kurdu uyuşturmuş ve kurt bu ölümden farksız uyuklamayı bir yükseliş sanmıştı!...
İşte bizim barışseverlerin bize hatırlattığı hikâye budur. Bunlar da bize koyunun efşununu işlemek istiyorlar.
Olamaz. Çünkü işin iç yüzünü biliyoruz. Biz toptan barışı severiz. Fakat koyun dini üzerinde değil!
Ömer Rıza DOĞRUL
nasıl önlenebilir?
çaktır.
Hava yolu için devlet hava yollarından ve Hollandadan uçak temin edilmiştir. Uçakla hareket etmek isteyen ilk Ankaralı hac yolcusu için İstanbuldan kalkacak o-lan Devlet Hava yollarının tayyaresi Ankaraya uğratılacaktır.
I.:ıcb okijt ç lışm I (
Bir müddet evvel Türkiye idro-biolojik lâboratuvarı çalışmalarında tetkikler yapmak üzere Trab-zona giden Profesör Ullyott, tetkiklerini tamamlıyarak Ankaraya dön müştür. Prof. Trabzonda muvakkat biır istasyon kurmuş, İstanbul Üniversitesine bağlı olarak çalışacak yeni istasyonun yerini ve çalışma programını tesbit efniş. ne gibi yollarda çalışıldığı takdirde ne şekilde randıman alınacağına ve balıkçılığımızı bir an evvel geliştirip bu işi en kısa zamanda yapabilecek yollan gösterdikten sonra istasyona bir mütehassıs bırakmıştır.
Biı- kaç güne kadar İskenderuna hareket edecek olan Prof. Ullyott Ege Denizi, Akdeniz, ve Marmara denizleri arasındaki verim farkını almak üzere tetkik ve istasyon kur ma yerlerini tesbit edecektir.
Bu arada Türkiyede ilk defa olmak üzere sularımızın derinliklerine gpre tuzluluk derecelerini ihtiva eden bir harita yapılacak ve bu harita her lisan üzerinden basılarak dağıtılacaktır. Profesör Ullyott Avrupa ve İngiltere de bu iş için kurulmuş olan tesisleri tetkik etmiş Amerika da bu işle ilgili bir çok müesseselerde ilmî konferanslar vermiş, ilmî salâhiyeti olan bir mütehassıstır.
r‘
S»ndlkolar birliğinin dünkü toplantısı
İşçi haklarım korumak ve mensup olduğu bakanlığa duyurmak memleketimizin her tarafında muh telif brânşlar üzerinde kurulan işçi sendikalarının şikâyetlerini öğ- ı renmek ve bildirmek gibi büyük 1 gayeler için kurulan işçi sendikaları birliği yönetim kurulu ikinci toplantısını dün yapmıştır.
ilk defa birlik başkanlığına seçilen İsmail Arasın istifası uzun mü zakerelerden sonra kabul edilmiş, Aras’ın iki sendika başkanlığı yapmasını mahzurlu gördüğü için birlik başkanlığına ekmek, simit, un _______________________________ ve unlu maddeler işçi sendikası gönderilmiş olan bir peygam- ( başkanlarından Mehmet Göze'yi Sizi karanlıktan aydınlığa seçmiştir. Bu toplantıda çalışma çıkaracağım! İşlediğiniz suçlardan bölge müdürü, işçi sigortalan mü-tövbe ediniz ki kötülük yerine İyi- dürü, iş ve işçi bulma kurumu mü-lik yapmağa azmedebilesiniz. Güç dürü bulunmuşlardır, sahibi olmak ve gücü kan dökerek . " belirtmek en büyük günahtır. Çünkü yaşamanın en uğurlu ve en kut- I lu hedefi, nefsini inkâr etmek ve onun dilediğini asla yapmamaktır. Kan dökmek suretiyle işlediğiniz günahların vebalinden kurtulmak için bundan böyle et değil, ot yiyeceksiniz!. Dişlerinizin keskinliğini körleterek l?asiı*et gözünüzü keskin leştirmeğe bakacaksınız! Gücünüzü ve gücünüzün dileklerini yenerek Allah rızasını kazanacaksınız! Kan dökerek şanü şeref elde etmeyi ummak en çirkin vebaldir ve bu vebali yüklenmekten korunmak gerektir. Siz, koyunların leşlerini yere sermeyi değil, kendi nefsinizi yere sermeğe çalışınız da o korkunç nefsin gururundan kurtulunuz. Nefsinizi öldürünüz de şeref kazanınız. Daima çiğnendiği halde çimen nasıl bit yor ve ölüm kaygısını nasıl yeniyor, ona dikkat ediniz. Elhasıl aklınız başınızda İse kendi nefsinizi unutunuz da dünyada iken gökyüzüne yükseliniz. Çünkü bu dünya otlağı bir hiçtir, ve bir hayal uğrunda bir sürü işkencelere katlanmaktan ibarettir.»
I
Akıllı koyun bu cins sözleri tekrar ede ede kurtları kandırmış ve onlar da anlattığı tarzda davranmağa başlamışlar, koyunun telkin
dülmeğe yeter o kadar büyük felâketlere rağmen şahsiyetinizi dipdiri muhafaza edebilmişsiniz. Sizi mâhen yıkmak için yolunuza nice engeller, tuzaklar çıktığı halde, siz daima daha kuvvetli olmuşsunuz, hayranım.
Elini alnına götürdü:
— Bense, diye devam etti, lan mağlûp edemedim. Şahsiyetimi kaybetmeğe başladım. Bir takım fikri sabitler içinde müthiş bir yeise düştüm. Yaptığım hareketlerin pişmanlıkları, azapları bir an beni rahat bırakmıyor. Haiouki ben o hareketlerin hiç birini yapmak istememiştim.
Sustu, kaşlarını çattı ve düşüncelere daldı.
Tanya «yaptığı şey ne acaba» diye düşünüyordu. Bu adama karşı gittikçe daha yakın bir alâka duymağa başlamıştı. Yeis içinde bir adamdı bu, tıpkı kendisi gibi.
Jak :
— Çok tuhaf, diye devam etti, sizi daha tanıyorum bile sayılmaz. Fakat içimi dökmeğe başladım. Bir «kabına karşı, hayatımda ilk defa bu kadar yakınlık duyuyorum.
— Ben de size karşı öyleyim, dedi. Elimden gelse size yardım
B edı/enin ilk işi halka hizmehirl | sml var, cismi yok
(Üyemizin mevcut olduğun ara sıra, işin başında bulunan t tın nutuklarından anlamaktayn Geçenlerde de, her halde mu' tar, belediye ve il genel mecll seçimlerine hazırlık olmak üzeı bir nutuk çek İmiş ve muhal fet gazetelerine beyanatlar ver lerek, şehrin su derdinin art halledildiği söylenmişti.
Bugüne kadar halledildiği so; lenilen su işi hakkındaki icru Kocatepcdeki su depocundan Mı kez Bankası evlerine kadar oh saha içimle kalan Dettiler Tepe ve Kuçukesat yolu üzerinde! abonelere birer mektup göndeı mek olmuştur.
Bu mektupta, «Evlerin bul», duğu sahanın bağ halinde İL idaı'eye ait tevzi şebekesinin \ Ilınmadığı ve yaııılan müşteri, bir müracaat sonunda müşteri bir şiıbe haltından, buralara ı verildiği bildirilmekte ve sahan halen parsellenmiş olduğu ile sürülerek her abonenin bir şuı hattı almasının zarureti belirti mektedir. Mektup şöyle sona eı mektedir:
-İdare, buralara şube haltı di şemiştir. Müracaat ederek b: hafta zarfında tesisatınızı yeni * bekeye bağlatmanız zaruridi Aksi takdirde suyunuz -kesilecek tir.»
işin garibi, su dâvasının hali, dildiğini söyliyen belediye şü) leri idaresinin, akmayan sulaı kesmek tehdididir. Bundan başk döşendiği söylenilen yeni hatta mevcud-yetinû hiç kimse bilnu mektedir; çünkü bu hat heni yapılmamıştır.
Bu civarda bulunan yüz, yû elli kadar evin sahibi veya kiracı sı, bu mektup üzerine telâşa 4üj müşler ve ara sıra da olsa, gea leri de gelse, birer damla sudz da mahrum kalmak endişesiyle Sular İdaresine başvurmuşlardu Alman cevaba nazaran, ht abone vasati 6«o lira kadar bir pı rayı yatırmağa ve makbum koynuna koyarak, idarenin yapl racağı tesisata intizar etmeğe ma burdur. Ancak bu suretle a mübrem ihtiyacı olan «su» daı mahrum kalmıyacaktır.
Halbuki, buralardaki aboneler daha evvel kanunî ve nizamî üc relini yatırarak tesisat yaptırmış lar ve evlerine su almışlardır. Şimdi idare eskiden parası öden miş olduğuna göre abonelere ait tes.satın, aradan zaman geç -tiği için idareye ait olduğunu di iddia etmek garabetini göstermekte ve herkesin bu parayı yatırma sı için ısrar etmektedir.
Su saati meselesinde de, idanj ayni şekilde hareket etmeldedl» Yarım parmaklık bir su saati bugün piyasadan 45 liraya tedarik, edilebilmektedir. Fakat idare, bo saatlerden senede 18 lira kira almaktadır. Bunun saat bedelinin faizi olduğunu düşünsek bile, ida-Hikmet YAZICIOGLU
★ (Devanu Sa: 8 Sü: 6 da)
irleşik Amerika’nın İkinci Cihan Harbinden sonra nazarî olarak plânlaşmış muayyen bir Stratejisi ve buna ait hedefleri mevcuttu. Bu genç, dinamik ve bütün müesseseleriyle Demokrat olan milleti esaslı tanımadan onun Stratejisini anlamak kolay değildir. Memleketin kuruluşuna bakılırsa, Birleşik Amerika tam mâna-siyle maddî ve realist; milletin katlandığı ve katıldığı büyük dâvalara ve heyecanlı hamlelere dikkat edilirse kuvvetli idealisttir. Ameri-kayı esaslı ve yakından tetkik edenler Amerika'da realizmin ve idealizmin omuz omuza yaşadığını ve yürüdüğünü; Yunan ve Lâtin tefekkürünün; geniş ölçüde yazılmış olduğunu görürler. _________________________________
Amerika Stratejisinde ilk büyük | siye ederek, ancak bu sayede Bir-nnnn hiiviik asker. Amiral leşik Amerikanın müdafaasının mümkün olacağını uzağı gören bir i dirayetle ileri sürmüştür.
Amerikan ordusunun an’anesi, Türk, Alman, İngiliz ye Fransız orduları gibi eski değildir. Kara ordusu 1775 Temmuzunda, deniz ordusu da ayni senenin Eylülünde kurulmuştur. İlk deniz kuvveti yedi gemiden mürekkepti. Bahriye Nezareti ise bundan yirmi üç sene sonra teşekkül etti. Hava kuvvetlerine gelince ilk kuruluş tarihi 1907 dir.
Birleşik Amerika'nın her .Demokrat Devlet gibi askerî bakımdan zayıf ve kuvvetli tarafları vardır. Millî iradeye dayanan kararları geç, fakat cihanşümuldur. İstilâ siyaseti takip etmediği için teşebbüs ve hamleyi bidayette hasmına ter-ketmiş bulunur. Bu zaafı telâfi etmek için elinde belli başlı silâh olarak «zaman faktörü» vardır. Hiç şüphe edilmemelidir ki; zaman kayıtsız ve şartsız ve daima Birleşik Amerika hesabına işliyecektir. Yeter ki Amerika «Alarm!» işaretini vererek harbi kabul ve ciddî hazırlıklara başlasın.
Bugünkü ideoloji ve İktisadî
1 mücadelenin nihayet noktası harbe dayanacağı için Amerika silâhını kuşanmağa başlamıştır. Yalnız o-nun Stratejik vaziyetinin nezaketini dikkatle gözönüne almak icabe-der. Birleşik Amerika bugünkü ve yarınki hasmına nazaran «Dış hat» ta; Sovyetler buna mukabil «İç-hat» üzerinde bulunmaktadır. Bu mânada Sovyetlerin sevkulceyşî durumu aynen 1938 deki Üçüncü Reich Almanyasının aynidir. Aradaki fark peyklerin ilhakiyle Sovyet iç hatlarının bir taraftan Al-manyadan başlıyarak İtalya - Yunanistan - Türkiye - İran Afganistan - Hindistan üzerinden Pasifik Okyanusuna; diğer taraftan Fin-lândiya ve Norveç üzerinden Şimal Buz Denizine dayanmış olmasıdır. Dış hatta bulunmanın hem tehlikeli mahzurları ve hem de çok üstün avantajları vardır. İç hatta bulunan Sovyet Rusya, cephesi ve hudutları üzerinde bulunan zayıf ve hazırlıksız memleketleri, buralara kuvvetler yetişinceye kadar
Yangın yerine yetişerek söndürme» diye adlandıracağımız bu-« günkü Stratejik sistemle harbin önüne geçilemez. Birleşmiş Mil-Î letlere dahil Demokrat Devlet ler Birleşik Amerika gibi hareketi etmelidirler ı
atan Amiral Mahan’dır. Büyük çapta bir siyasi ve askerî muharrir olan bu zat, Birleşik Amerika’nın istikbalini denizlerde görmüş; İktisadî, İçtimaî ve siyasî nüfuzunun dünyanın dört köşesine yayılması
Yazan
İhsan VURDOĞLU
için çok kuvvetli bir donanma tav-
devri açan büyük asker, Amiral leşik Mahan’dır. Amerikanın bahrî siyasetini çizen(l) ve «Büyük bir siyasi devletin teşekkülünü deniz hâkimiyetine bağlayan» ve bunu tarih çerçevesi içinde mütalâa eden bu değerli askerin ölümünden tam otuz altı sene sonra, Birleşik Amerika denizlerde katî hâkimiyeti kazanmış olmakla gerçekten büyük bir siyasî devlet haline gelmiş bulunuyor.
Birleşik Amerika yirminci asrın başından itibaren iki mühim dok-trin’in çarpışmasına sahne oldu. Birincisi Amerikayı kendi kabuğu içine çekerek dünya dâva ve meselelerinden uzak tutmak isteyen İr-redentist yâni tecerrüt siyasetini takip edenlerle; Amerikayı dünya dâva ve meseleleri içine sokarak tarihî mevkiini almasını isteyenler arasında uzun ve sert mücadeleler olmuş; nihayet hakikatler ve hâdiseler Birleşik Amerikayı yalnız dünya siyasetine karışmakla bırakmamış, dünya hâdiselerinin hallinde liderlik vazifesini de onun omuz larına yüklemiştir. Bu tarihî fikri askerî bakımdan evvelâ ortaya
SüMERBANK

Aieş TuğUsı Sanayii Müessesejindfn
FİLYOS
(1000 -1500 Ton Bağlama Kili alınacaktır)
I — Müessesemiz ihtiyacı için Filyosta Müessesemiz İskele sahilinde motor içinde veyahut fabrikamız sahasında vaguri içinde teslim edilmek şartiyle ve kapalı zarf usulü ile 1000 . 1500 (Bin ilâ bin beş yüz) ton ateş tuğlası imaline elverişli BAĞLAMAKİLJ alınacaktır.
II — Bu işe ait teklifler 31 Ağustos 1950 Perşembe günü akşamına kadar yapılmış olmalıdır. Bağlama Kilinin vasıfları şunlardır :
A — ERİME SÜHUNETİ
B — ALÜMİN (Al, O3) C — DEMİR OKSİT (Fe„ O.) w D — ERİTİCİ MADDELER (Kireç,
31 - 33 SK (1680 _ 1745° C)
% 33 Asgarî
% 2,5 Azamî.
Mağnezya, alkali)
1
% 3j
uyguni
E — RUTUBET % 10 Azamî (Fazlası tenzil edilir) F — KIRILMA MUKAVEMETİ 15 Eğ/Cm2 Asgarî G — İŞLENME KABİLİYE Tİ : Tecrübe neticesinde olacaktır.
III — Teklifte bulunacaklar; Teklif fiyatlarının tutarının % 7,5’
yüzde yedibuçuğunu geçici teminat olarak ya Müessesemiz]
veznesine nakden veyahut ta Teminat mektubu olarak teklif mektupları ile göndereceklerdir.
IV — Tekliflerle 50 (Elli) kiloluk kil nümuneleri en geç 31 A-l ğustos 950 Perşembe akşamına kadar Müessesemize teslim edilmiş] olmalıdır. Bu müddet zarfında gelmiyen teklif mektuba ve Kil’ nümuneleri nazarı itibara alınmı yacaktır.
V — Teklifler arasında aranılan evsafı haiz olan BAĞLAMA! KİLİ teklif edenlerle GENEL ALIM ŞARTLARIMIZ dairesin de mukavele yapmak üzere Mües sesemize gelmeleri 10 Eylül 1950 S tarihine kadar ayrıca adreslerine mektupla bildirilecektir.
VI — Müessesemiz, ihaleyi yapıp yapmamakta dilediğine! yapmakta tamamen serbesttir.
0. P. Maltepe Ocağının bugünkü toplantısı
Demokrat Parti Maltepe Ocağı Başkanlığından:
13.8.1950 Pazar günü yapılacak İhtiyar Heyeti seçimi dolayısiyle vazifeler hakkında görüşmek üzere bugün saat 20.30 da üyelerimizin Partiye gelmeleri rica olunur.
D.D.T. içen bir çocuk zehirlendi
Bahçehevler 44 üncü sokakta o-turan bir ailenin 2.5 yaşındaki çocuğu Ercüment Sevengil, D.D.T. maddesi içmek suretiyle zehirlenmiştir. Hastahaneye kaldırılan küçük Ercümendin tedavisi yapılmış ve zehirlenme hâdisesi hakkında tahkikata başlanmıştır.
T-b ik*
edeceğim. Size bir şey yapabilir miyim dersiniz?
Jak :
— Evet, diye cevap verdi. Çok şey yapabilirsiniz. Sık sık geliniz ve bana, benim bilmediğim şey. lerden bahsediniz. Bütün zekâmı kaybetmek üzereyim. Hayat, ö-lüm, suç, fazilet hakkında bugüne kadar beslediğim fikirler, bir felâket yüzünden alt üst oldu. Gözlerim açıldı, şimdi her şeyi... her şeyi o şekilde görmeğe başla dım ki...
Sustu.
— Evet, devam edin, bitirin cümlenizi. Size ıstırap veren şeyin ne olduğunu bilmek istiyo-
rum.
— Hayır, hayır, bütün bunlar hakikaten gülünç. Sinirlerim bo-
zuk, mesele bu. Fakat sizi yeminle temin ederim ki, size ■ ■
yakınlık duyuyorum, tekrar beni görmeğe ı çok bahtiyar üurum.
Kadın:
— Geleceğim! dedi. __________
nun sizin tarafınızdan da izhar edilmesine pek memnunum. Ben de kendimi sizin yanınızda iyi hissediyorum. Yalnızlığımı seviyorum... Fakat, sabahleyin, uyanıp da, önümde kocaman bir gün olduğunu, kendisiyle iki kelime edecek, gülümseyebilecek bir dostum da olmadığını düşündüğüm zaman bir endişedir kaplıyor içi. mi...
Jak içinde bir teessür duydu: •Yalnızlığımı seviyorum derken gözleri dolu dolu oluyor» diye dü-
; garip bir Yakında gelirseniz
şündü .Eh, bundan böyle karşılıklı yalanlarımızla birbirimizi teselli ederiz..
Kadının elini öptü.
— Mümkün olduğu kadar çabuk gelin. Beni bahtiyar edersi, niz, dedi.
Kadın:
— Olur, dedi ve çıktı.

Jak, Antuvanet’e gitmek üzere sokağa çıktı.
Hava güzeldi. Gök yıldızlıydı. Ağır adımlarla ve gülümsiyerek yürüyordu.
Bir ara gülümsediğinin farkına vararak şaşırdı. Ne vakittenberi tebessüm etmeği unutmuştu.
Dehşet, işte yine birdenbire j hayal gözlerinin önüne gelmişti: Şakaktaki yara ...Lüsyenin cese-
kolaylıkla ezmek imkânına sahiptir. işte Kore, bu zayıf ve hazırlıksız bölgelerden biri olduğu için Sov yet taarruzuna uğramış ve buradaki Demokrat kuvvetler, iyi hazırlıklı üştün Sovyet orduları karşısında ilk hamlede bozguna uğramış ve buraya damla damla gelen Amerikan kuvvetleri ricat zorunda kalmıştır. «Yangın yerine yetişme/.» Stratejisi diye ifadelendirebileceğimiz bu sistem elbette çok zor ve fevkalâde tehlikelerle doludur.
Sovyetler Koreyi neden ilk he-I defa olarak seçt.ler? Bunun cevabı nı vermek için haritaya bir göz atmak kâfidir. Kore Uzak Doğu Kuzey Asyada Sovyet topraklarına giren yegâne bir köprü başıydı. Bütün Aşyayı kızıla boyamak isteyen ve bu gayeye erişmek için karar ve tedbirlerini çoktan almış ve plânlarını hazırlamış bulunan Sovyetler evvelâ kendi ana vatanlarına yâni Vladivostok ve Siblryaya civaı ve hemhudut olan Koreyi tercih etmişler ve Amerika ile koradan teması kaldırarak hudutlarını Pasifik’e dayamak istemişlerdir. Bu köprü başını koparırlarsa Doğu Güney Asya’da; Yakın ve Orta Doğuda ve Balkanlarda daha serbestçe hareket imkânını bulacaklardır. Eğer Kore’de muvaffak olurlarsa, bu muvaffakiyet Kore ile bitmiye-cek, kızıl alevler Japonya kıyılarını ve Formoza adaşım yalamağa başlıyacak ve Amerikanın müdafaası için hayatî ehemmiyeti hâiz oİJtn Pasifik de tehlikeye girecektir. Kore’de Sovyet zaferi yalnız bu maddî zararla da kalmaz, ayni zamanda Birleşik Amerika ile birlikte Birleşmiş Milletlerin prestijini de toprağa gömer.
Kore Harbi, Pasifik mücadelesi olduğu için ihtilâta çok müsait pek tehlikeli bir hâdisedir. Birleşik Amerikayı yalandan tanıyanlar ve bilenler, onun yürüdüğü yoldan dönmeyeceğim ve bütün mesuliyet lerj yüklenerek her türlü hâdiseleri gözönüne alacağım yakından bilmekte ve vaziyeti böyle mütalâa etmektedirler. Bugünkü Amerikan ricalini Sovyetlerin üstünlüğü ve Birleşik Amerikanın zafiyeti şeklinde mütalâa etmek bizi tamamiy-le hakikatlere götürmez.
Bugünkü Amerikan ricalini her şeyden evvel harp hazırlığında ve uzun uzadıya düşünmeden verilmiş serî harp kararında aramak lâzımdır; fakat şunu da bilmek lâzımdır ki; Amerika için başka çare de yoktu.
Yukarıda arzedildiği gibi diktatörlükler daima teşebbüsü ellerinde bulundururlar. Mesele iç hatlarda bulunan ve çok büyük ve kuvvetli ordu besliyen Sovyetlerin fırsattan istifade etmiş olmasıdır. Dış hatlar üzerinde bulunan Birleşik Amerika ile Birleşmiş Milletlere I bağlı Demokrat Devletler harbe esaslı hazırlandıkları ve enerjik kararlar aldıkları zaman Sovyet Rusya bugünkü avantajı ve teşebbüsü kaybedecek ve sulh muhtemelen bu suretle tahakkuk yoluna girecektir.
Bunun yegâne şartı diğer devlet- ; lerin kaçamaklı hareket etmiyerek Birleşik Amerika gibi enedik, sert ■ ve serî karar almalarındadır. Aksi takdirde Hitlerin 1938 de başlıyan istilâ ve taarruz denemeleri Sovyet i diktatörü tarafından tekrarlanacak î ve bunun neticesi elbette Üçüncü Cihan Harbi olacaktır.
(1) Influence of Sea Power upon History.
di... Halıdaki kan pıhtıları...
Bir saatçik olsun huzur yüzü görmiyecek miydi?
Başını önüne eğdi. Ayaklan birbirine dolaşıyordu.
Cebinin içinde yumruğunu sıktı. Bu akşam mücadele edecekti. Madam Bolanof ona bir neşe getirmişti. Bu neşeyi kaybetmemeğe çalışacaktı.
Ne enteresan, ne cazip kadındı. Hareketleri ne kadar zarifti. Bir tahtın önünde reverans yapmaya alışık bir asilzade kadın olduğu, ilk bakışta anlaşılıyordu. Çarın yeğenleriyle Mazurka oynamıştı ama şimdi, Senklu’nun fakir bir pansiyonunda oturuyordu. Yeşile çalan mavi gözleri vakit vakit fosfor gibi parıldıyordu. Başdön-düren bir bakışı vardı ve esrar doluydu.
Çoktandır hiçtandır hiç bir kadın, Jak’ı bu kadar teshir etmemişti. Bu muhteşem Tanya insana büyük ihtiraslar, büyük duylar ilham ediyordu. Bir erkeğe her türlü çılgınlığı yaptırtabi-lirdi bu kadın.
Jak dudaklarını sıktı:
«Hayatımı utanç verici şekilde, satın aldım.
ir iIHvzbh var)

LÜZDMLÜTBLEFONLAl
Yangın Sıhhi imdat
Büyük
Hayat,
| TAKVİM L(
4,11
Trenler ....
Hava Yollan Yataklı Vagonlar Elektrik ve Hava Gazı arıza Su ..............
Bagkent Takai .... Yem Güven Takai Merkez Taksi .... Ersan Takai Sizin Takai Uçar Takai
ffa: 5
Lî - 8 ■1950
ZAFER’
Radyo ‘ST'ety’ıaftelefon
Formoza seyohatinden soma
taVuvaffokiyeisizlık jebepierinden bin
Mac Arthur'e yeni
eneral Mac Arthur, kumandası altında savaşan Birleş-niş milletler kuvvetlerine geçen lafta gönderdiğ. bir tamimde ezgimle şöyle diyordu:
«Askerî mütehassıslar bile, hangi haberlerin düşmana faydalı olabileceği lııısusund? mutabık değil- . dirler. Askerlerimizin hayatı sır saklamaya bağlıdır. Zafer de an- g cak bu suretle kasanılabilir. hu hususta sivil makamla .’ kadar as- ,f iterler de dikkat eL.ıek zonmda- { dırlar. Dilinizi tutunuz. Duydukla, rınızı başkalarına söylemeyiniz. Biliniz ki düşman bizi dinliyor.» ]
Generalin bu tamimi, maalesef, I büyük bir yaraya dokunmaktadır: J Sır saklayamamak. Daha doğrusu, 1 hasmın ketum yeti karşısında, san ] ki muharebe ediimiyormuş gibi ı hafif davranmak. Filhakika Kore : harekâtının başlangıcından beri, bütün Amerikan ajansları, Ameri-kan deniz ve kara kuvvetlerinin icurnluş ve hareketlerini dünyaya nlldinneği kendilerine vazife edin- ı inişlerdir. Meselâ Philipplne - Sea ı uçak gemisinin 10 Temmuzda Pear, -»•^our'a geldiği, refaketnde bu ’Tî&an getilerin t p ve tonajı ile be , raber günü gününe ilân edilmiştir. ,
Badeong - Strait uçak gemis nin San - Diezo’da yüklenmekte oldu ğu, bu geminin kaç uçak alabile-q ceği, uçakların hangi modelden olduğu, geminin nasıl bir rota takip edeceği keza, alelâde bir polis haberi gibi duyurulmuştur.
Bundan başka, asker nakleden gemilerin kaç kişi alabileceği, nereden kalkacağı âdeta tefrika ha Ünde neşredilmekte ve bn hal elan devam etmektedir.
ı T'îi vaziyet dahilinde, düşmanın, istihbarat için uzun uzadıya çalışmasına lüzum yoktur. Hangi tümenin hangi noktadan karaya çıkaran ne gibi silâhlarla savaşa gireceği evvelden malûmdur. Kore savaşında Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin şimdiye kadar önemli bir mu. vaffakiyet kazanamamış olmalarını *lr bakıma bu suretle izah etmek de mümkündür.
Bn hale sebep olanlar, yalnız, meslek gayretiyle milli güvenliği anutmuş gibi görünen gazeteciler değildir. Zira dikkat edilecek olursa bu konuda verilen en önemli malumat ya b*r Bakanlık sözcıısu ne ya bir generale yahut da ordu-l*’~'Xipari* almış bir firmanın mü. ınrssiline atfen verilmektedir. Bu noktada şunu da işaret etmek lâzımdır İti Amerikan harp imalâtının esas itibariyle hususi teşebbüse dayanması buna sebeptir. Netekim yine bu yüzden, İktisadî seferberlik sırlan da saklanamamıştır. Yalnız mevcut kuvvetlerin mahal, miktar va hareketleri değil, ayni zamanda imali mutasavver silâhların miktar ve evsafı da şüphesiz düşman İçin kıymetli bir bilgidir. Hal böyle iken, meselâ Amerikan kongresi silâhlı kuvvetler komisyonu üyelerinden biri, aleni bir celsede Amerikanın uçak İmali sahasındaki fa-aliyetını rakamlarla açıklamakta bir mahzur görmemiştir.
Bütün bıı durum zaferin İstihsal» üzerinde müessir olabilir. Netekim ilk ârr.z görülmüş ve takviye kuvveti olarak Kore’ye gönderilen İkinci Amerikan tümeni, daha evvel hareketi ve yapacağı iş bildirildiği için, kendisinden beklenen vazifeyi lâylkiyle başaramamıştır.
Bn muvaffaklyetslzllği bahis mevzuu eden Cumhuriyetçi âyan üyesi Jlrldges, bir kaç gün evvel gazetemizin haber vermiş olduğu -gibi, bütün askeri harekât ve as-iktrtîkle ilgili iktisadi faaliyete mütedair haberlere sansür l:o'imasını istemiş bulunmaktadır. Bu âne ka dar bu talebin nasıl bir netice verdiğine dair bir haber alınamamıştır. Yalnız, öyle anlaşılıyor kİ, askerî harekâtın gizlenmesi İçin san sür vaz’ına General Mac Arthur’ün salâhiyetll olmadığına dair bir kanaat mevcuttur. Zira General, Biı -leşmiş Milletler emrinde bir kumandan olduğu için, böyle bir karan ancak teşkilâtın yetkili bir organı alabilir, diyenler vardır.
İktisadi seferberlik sırlannm giz lenmesine gelince, bu noktada kanaatler ikiye ayrılıyor. Bazı kimseler bu hususta Başkanın müeyyide tatbikine salâhivetll olduğunu İddia etmekte, diğerleri kongre kararına lüzum olduğunu ileri sürmektedirler.
ITer ne olursa olsun, artık Amerikalılar da ağzı sıkı tutmak lüzu ’ unu az çok anlamış gibidirler. Bu da bir şeydir.
Mücahit Topalak
talimat verildi
Amerikanın Mllligetçi Çin karşısındaki om umu değişmemiştir
Londra Radyosu, (Basın Yayın) Dışişleri üzerinde Başkan Truman’ ın siyasî müşaviri olan Harriman Tokyo’da general Mac Arîhur ile yaptığı görüşmelerden ve Kore cep nesini ziyaretten sonra Washing-ton’a hareket etmiştir.
B. B. C. nin Washington muhabirinden dün akşam alınan habere göre Washington’da bu mesele üzerinde selâhiyetli kaynakların mütalâası şudur. Harriman’ın Uzar. Doğu’ya seyahat etmesine sebep general Mac Arthur’ün Formoza'ya yaptığı son ziyaretten meydana gelen biraz nazik durumdan Amerika Birleşik Devletlerini kurtarmaktır. Muhabirimizin söylediğine göre, Amerika Dışişleri Bakanlığı ile yakından ilgili menbalar, Harr man’ın General Mac Arthur’a Birleşmiş Milletler karşısında Ameri.ca’nın Uzak Doğu siyasetini izah ve For-moza hakkında Ingiliz görüşünü General Mac Arthur’ün iyice anla-
masını temin için gitmiş olduğunu söylemektedirler.
Muhabirimizin ilâve ettiğine göre Amerikan hükümetinin fikri hâlâ şu merkezdedir.' Formoza’nm nihaî statüsü bir Japon barış anlaşmasının çerçevesi içinde tet.cik edil melidir.
Amer'kanın durumu
Vaşington, (a.a.) — General Mac Arthur’ün Formozaya yapt ğı son seyahatin Çan Kay Şek’e karşı A-merika’nın takınmış olduğu tavırda hiçbir değişiklik yapmadığı yolunda Birleşik Amerika Büyük Britan-yaya ve daha bazı memleketlere teminat vermiştir.
Siyasî şahsiyetlerin ileri sürdüklerine göre General Mac Arthur’le Milliyetçi Çin lideri arasında cereyan eden görüşmeler sonunda zuhur edebilecek siyasî anlaşmazlıklar hakkında sorulan suallere ceva. ben bu teminat resmen Amerika Dışişleri Bakanlığından verilmiştir.
39
ı L rika
Saltık memleketleri Dünya vatandaşları
vs Rüs faaliyeti
faaliyete g ’çti
Sovyetler tu bögeJe ağır erdüstri lu uyarlar Londra, (Nafen) Sovyetlerin Bal. tık memleketlerinde ağır sanayii ( kurmaya çalıştıkları bildirilmekte- j dir. Şimdiye kadar bu hususda muh telif teşebbüslere başvurulmuş fakat bir türlü muvaffak olunmamış-dı.
Sovyetlerin Baltık memleketlerinde ve bilhassa Litvanyada ağır sanayii kurabilmek için bu bölgede. , ki halkın büyük bir kısmını Sibir- . yaya tehcir etmek mecburiyetinde kaldıkları da ilave edilmektedir. Şimdi bile Mos.ıova radyosu, yeni kurulan Litvanya ağır sanayinin beldenen neticelere erişemediğini | itiraf etmektedir. Baltık memleketlerine yerleştirilen Rusların şimdi bu bölgeyi Ruslaştırmaya çalıştıkları ve bu bölgenin Rusyanm bir parçası olduğunu ispat için gayret sarfettikleri bildirilmektedir.
Yalnız Skandinav memlefketleri sahiller.ne sık sık gelmekte olan I Litvanyalı veya Letonyalı mülteci-1
Sovyet harp maki-esine t?hamrrüı etmije ekler
Washington, (a.a.) 28 Amerikalı dünya vatandaşı dün Dışişleri Bakanlığı yüksek memurlarından biri tarafından kapul edilmişlerdir. Bu dünya vatandaşları pasif mukavemette bulunmak ve hiç bir harbe iştirak etmemek yolundaki az-mle-rinj bildirmişler, ayrıca bugün Sov yet elçiliğ ne de giderek Rusları Stal.nln harp makinesine daha fazla tahammül etmemeğe, teşvik edeceklerini söylemişlerdir.
Doların kıymeti J düşürülmeye cek Washington, (a.a.) Amerikan dolarının kıymetten düşürüleceğine dair Londrada dolaşan şayialar neticesi Washington’un yetkili çevrelerinden bildirildiğine göre, böyle bir tedbir hiçbir zaman düşünülmemiştir.
_________________________________j Belçika savunma ler Beltıkda Sovyet ilgaiine karşı! hlîfppÇİ »»itirill’VAl* silâhlı mukavemetin elan devam et- UUIÇeSL U UJIJJiyur mekte olduğunu kaydetmektedirler. ’
Avrupa Kömür Bi lifli ; raporu neşredildi
Londra, (a.a.) Avrupa işt’şarî Meclisi muhafazakâr murahhaslar grubu tarafından kömür ve çel.k sanayiinin müştereken işletilmesi ( yolundaki Frangız teklifine dair hazırlanan plân muhafazakâr parti merkez bürosu tarafından neşredilmiştir.
Plân, bilhassa şu üç noktada Sc-human plânından ayrılmaktadır.
1— Kömür ve Çelik Sanayiinin ( ahenkleştirilmesi ile mükellef mü-tahassıslar Bakanlar komitesine karş; mes’ul olacaklardır.
2— Mütehassıslar plâna iştirak eden memleketlerin başlıca İçtimaî ikt'sadî ve sınaî menfaatlen'ni alâkadar eden meseleleri müzakere yetkisini haiz olmayacaklardır.
3— Her üye devlet 12 ay evvelden haber vermek suretiyle teşkilattan ayrılabilir. Her üye, bazı şartlar dahilinde diğer üye devletler tarafınadn teşkilattan çıkanla- ' bilir.
Suriye yabancılara transit hakkı tanıyor
.Yakın - Doğu Radyosu, (a.a.) — Şam’dan bildirildiğine göre, Suriye’ den transit olarak geçmek isteyen yabancıların pasaportlarını vize ettirmelerine lüzum kalmamıştır.
batı Avrupa savunma planları Londra Radyosu, (Basın Yayın) Dün Paris’te Kuzey Atlantik anlaşması genel kurmay heyetinin Akdeniz bölgesi komitesi Atlantik Paktı mucibince Batı_ Akdenizin Savunması için yapılan plânlan tasvip etmiştir.
Komitede temsil edilen memleketler şunlardır. İngiltere, Amerika, Fransa ve İtalya.
İsrail ve Korrürist Cin
Kudüs, (a.a.) — Hükümetin komün st Ç nin Güvenlik konseyinde temsili yolundaki Sovyet talebipi desteklemesi ni isteyen komünist saylavUna verdiği cevapta İsrail Dışişleri Bakanı Moshe Sharett demişti rki.:
İsrail hükümeti. Birleşm ş Mille*, ler talep ettiği zaman komünist Çi n’n Güvenlik konseyinde tems li [ mes’elesindeki tavrını bildirmekte . tereddüt etmeyecektir.
İsrail parlementosu. İsrail hükümeti tarafından Birleşmiş M’lletler . emrinde Koreye yapılan tıbbı yar-; dım p’ies’eles nln müzakere edil 1 meşini isteyen komünist takririni r büyük bir çoğunlukla reddetmiş-, lllr.
Atom sırlarını yine çaldılar Londra, (a.a.) Daily Herald gaze-tesinîn bildirdiğine göre, bir Amerikalı _ İngiltereye muvasalatında Atom araştırmalarına dair gikli vesikaları ihtiva eden bir valizi çaldırmiştir.
Gazete, Scotland Yard’m tah-5 kikata başladığını ilâve etmekte-r dir.

HER GÜN BiR HÂDİSEt
Zencilerin "Tabujarı
esrarını saklıyor
Hayatını zenciler arasında geçiren
bir âlim neler anlatıyor ?...
. "i
ormana girdiler. Bir müddet sonra adamı gördüm, iyileşmişti. Fakat, hastalandığı güne kadar olan bütün hatıralarını unutmuştu. Ondan evvelki günlerine ait hiç bir şey hatırlamıyordu. Arkadaşına sorduk. Nasıl oldu da bunu iyi ettin, dedik. AAdam bize şu cevabı verdi: «Hiç! Sadece, beyaz bir horoz al dım ve hastanın vilcudü üzerinde kestim ve kanmı akıttım, o kadar...»
İşte böyle! Bir doktorun, bir filo zofun yapamadığını, iyi edemediğini; bir sihirbaz, bir horöbz yapabiliyor ve iyi ediyordu.
O kadar bilgili olmasına rağmen Dr. Albert, Tabuların bu esrarı karşısında şaşırıp kalmaktan başka bir şey yapamıyor.
Nakleden : N. Nihad ÜLKEKuL
AMERİKA’LILAR, «Devrimizin r en büyük âlimlerinden biri» diye c vasıflandırdıkları Dr. Albert Sch- i vveitzer,, bütün hayatını Afrikanın i en iptidaî zencilerine hasretmiştir, ç Tıp, Felsefe ve ilahiyat Doktoru c olan Albert, ruhları ve vücûtları ç iyi bilir. O, otuz yedi senedenberi ■( Ğabonda ve Lambarönâde kendi aç ı tığı iki hastane arasında mekik dokumaktadır. «Bakir ormanların hi- j kâyesi» adlı kitabında, bütün ça- i lışmalarının ve bilgilerinin karşısı- j na. (Tabu) çıkınca, aciz kaldığını . ifade etmektedir. j
Tabu nedir?
Albert Schvzeitzer’e göre bu keli- -me şunu ifade eder: «İnsanları ölü- , me veya felâkete sürükleyen bazı hareket ve şeylerin yasaklığıdır.» Bütün bir kabile İçin muteber oldu ğu gibi sadece fertlere mahsus o-lan tabular da vardır. Çocuğa, doğuşundan sonra tesir eden babasıdır.
Albert’in kitabında, Tabu'ya ait entaresan şeyler vardır.
«Bir adamın şöyle bir tabusu vardı:
Şayet o adam kendi kanının ' rengini görürse ölecekti. Bir gün, | bir hipopotam tarafından yaralanan adamı hastaneye getirdiler. Yara oldukça ağırdı; hasta, bir hayli kan kaybetmişti. Pek ümit yoktu. Bizim hayret ettiğimiz şey, bu vaziyet karşısında, adamın takındı ğı vurdum duymaz ve soğukkanlı tavırdı. Bir kan nakli yapmak için annesine rica ettik. Anne kabul et ti. Fa.ıat, oğlu
bilgilerinin karşısı- I ınca, aciz kaldığını
mış, adamın kafasına çarptı Sonradan, bizim de bizzat gördüğümüz gibi, kamış o kadar yavaş vurmuştu ki, adamın kafasında, kü çük bir iz b le bırakmamıştı. Fakat o sırada, adam büyük bir kriz geçirmeğe başladı. Yattığı yerde davul gibi şişmişti. Sanki tetanoz olmuştu.
Hastahaneye getirdiler. Hasta -nin hayatından ümitsizdik. Onu getiren adam:
— Siz belki, b'r çok hastaları ir yi edebilirsiniz, fakat bu adam i-I çın hiç bir şey yapamazsınız. En | iyisi mi, bun bir sihirbaza gönderin. Siz onu bana verin, belki iyi ederim. Pek ümit yok ama, dedi.
Tabiî, biz bunu kabul etmedik. Fakat gece, adam gizlice geldi, ar-kadaşlatiyle beraber hastayı alıp,
Amerikalı milyarder Frank Jay - Gould
j rt**»t*( bir renginin acıklı hayatı |
ekiz orta halli otel, harp ya-1 davi eder. Hattâ Frank ralılarını barındırmış ve gazino haline ifrağ edilmiş olan
__________________ tahta b r salaş deniz kenarında da-...______, kendi kanını gör- ğınık bir kaç villâ; Juan-leı- Pins-'
müş olduğu için, tabusunun emrev irt 30 sene evvelki hali İşte bu idi. tlği veçhile öleceğine kam idi. Kırk »Orası Aııtibes’in sakin ve yekna-
sekiz saat sonra, hasta öldü. Halbu- sak bayatlı bir nahiyesi- idi. ki biz, kan verdikten sonra, has- | Bugün, çoklan palas olan 12 ote-
Londra Radyosu, (Basın Yayın) Belçika hükümeti yayınladığı bir tebliğde, bu sene sonundan önce Sa | vuruna sarfiyatına beş milyon frank ilâvesini parlâmentonun tasdi.une i arzedeceğlni bildirmiştir. Bu tebll-t ğe göre, dünyanın bugünkü durumunda demokrasinin hürriyetlerini sağlamaları elzemdir.
------- |
ZAYİ — İstanbul Üniversitesi, «Mektebi Hukukdan. aldığını 20 Mayıs 335 tarih ve 8039-1285 sayılı mezuniyet şahadetnamesini zayi ettim. Yenis n. olacağımdan eskisinin hüİonü yoktur. ı
Artürk Sarafyan |
İstanbul Beyoğlu Paııgaltı Baysungur sokak No. 117/2 (10157) )
DÜZELTME
Konya - Özden Teknik Okulunun 30. Temmuz ve 2-4-6 Ağustos tarihli gazeteler inizde neşredilen y.yecek ve yakacak ilânında eksiltme tarihi 21/8/1950 çıkacak yerde 2/8/950 olarak çıkmıştır. Düzeltir, özür dileriz.
Cebeci Açık Dava
Çiçek Sineması nds
Bu akşam saat 21.30 da Tarihî Türk filmlerinin şaheseri
Şehitler balesi
Mevzuunu şanlı tarihimizden alan muazzam film Gelecek Program
La Vohgme
Ayrıca: Hakikî müzik ziyafeti
CebMİ Doğan Bahçesini
Mim E?,aM Opereti
YenJ Program
KÂTİBİN KARISI

Biletler: Beyken Kundura Mağazası Anafortalar Caddesi No. 92 ve Müzeyyen Abla Gişesinde satılır. (5294)
4
Sörfte sf Fıkra
Vatan anaya mektup!
Mısır Kralının Akdeniz gezintisi
Kahire, (a.a.) El Zaman gazetesinin b ldirdiğine göre, Kral Faruk Akdenlzde bir gezinti yapmak üzere 10 Ağustosta Kahireden hareket edecektir.
İL.
m
To-, 500 iden or.
sUt-erin lara
ıuş-
ide-1400
525 ah-yn
:un gö-
15
da
ut
L
ıi
I.
0
j ki gündür bizim matbaa-*da mütemadiyen 28 inci A-layın lâkırdısı oluyor
Matbaa değil, sanki askerî bir mnhfel!
Muharrir arkadaşlar, gelen gl den n*Kifirier de bir kahramanlık menkıbesi dinliyor veya anlatıyor...
Dün yine matbaaya gelen bir doktoç misafir şunlan anlattı:
— 28 inci Alayın erlerini muayene ediyordum. Hepsi de arslau gibi sıhhatli ve gürbüz idiler. Yalnız içlerinden birisinin ciğerlerinde hnfif .İKİ İrtişalı» yâni verem başlangıcı vardı. Kendisine Kore’ye gldemiyeceğini söyledim. Bu askerin o andaki te essürünü size tarif edemem. El lerime sarıldı da ;
— Kuzum beğim! Ne olur, beni de sağlam yaz.. Diye yalvarmağa ve ağlamağa başladı...
Bir muharrir arkadaş Ayaş*.
1“ 1-1. yazarı; ■* - mnJg
Sarıetzmell
tâki İntihalarını şöyle anlatıyor:
— Albay Asımın büyiik üzün tüsü şu : Kore’ye gönüllü olarak gitmek İsteyen yüzlerce eri götürememek...
Albay bunu şöyle ifadelendiriyor;
— Ben İstiklâl Harbine gönül lü olarak katıldım. Onun zapte dilmez heyecanını ve şevkini bilirim. Şimdi ne gariptir kİ o zamanki yaşımda ve heyecanımda olan arkadaşları götürem yorum. Bunun acısını ancak benim vazi yetimde olanlar hissedebilirler

Bu ve buna benzer bir sürü hakiki intiba dinledikten sonra bile, işlediğim günahı size İtiraf edeyim:
Dün akşam matbaada oturmuş, arkadaşını Orhan Önder'ln yazdığı Ayaş İntihalarını okuyordum. Yazının İçinde ordunun Gölköy’ünden Salih Yılmaz’ın mektubunun bir örneği vardı:
Sevgili anacığım; ben milletimin ve benden sonra gelecek o-lenların refah ve saadetini korumak için Koreye gidiyorum... Biz kanımız gibi kırmızı ay yıl. dızlı bayrağımızı bir kere daha düşman topraklarına dikeceğiz!
Mektubun sonunu okuyanından Orhana seslendim:
— Galiba fazla gazeteciliğe kalktın! Hiç asker mektubu böyle olur nııı? dedim.
Bu temiz ruhlu arkadaşım derhal çantasını açtı:
— İşte mektup, dedi.. Salih bana postaya atayım diye verdi. Fakat gazetede çıkarsa, daha evvel yerine ulaşır, dedim.
Bu sözler karşısında «ustam. Sustum değil utandım!...
tanın umumî vaziyetinin düzeldiği- i , muhteşem ve lük lokantaları, ni gördükten sonra, yaşayacağını meşhur kabareleri, dansingleri, ha-zannediyorduk.» , nedana ait ikametgâhları ve kendi-
Dr. Albert’in kitabında, tabuların ?jne mahsus müşterileri ile Juan-sebep olduğu bazı enteresan hi.(6- , les-PIns, Riviera’nın incisi olmuş* yelerden biri de. muhakkak kı. ı t»’“ şimdi buraya nakledeceğimiz dir: |
•Samkita’ya I" jı’.’ L’.- * ~
zarfında, bir tabu, acıklı bir vak’aya sebep olmuştur:
Misyoner den biri, tabusunun emrettiği veçhile. Muz yememeye mahkûmdu. , , Bu talebe, ayni zamanda, içinde gr Muz pişen veya daha evvel pişmiş olan bir tencereye dahi elini siire-mez(-ü- . r.rtıSıUı(rıe ırıunaus rruvençaı a-
Bir gün, balık yiyordu. Arkadaş- dı ile b:r büyük palas kurdu. Aynı mu m. mevkide bulunan Saint - George
şatosunu da satın aldı. Bıı suretle bay Gould’un yalnız Juan-les-Pins‘-deki mülkü bir milyara yakındır ki, bu da Amerikalının cüzdanında ufak para mesabes ndedir. Zira «A-merikan Demiryolları Kralı, aynı zamanda Nice’in en muhteşem müesseseler nden biri olup kıymeti bir kaç yüz milyon tnhnvn ed:len- Le Pakıis de la Möditerranâe Palasın sahibidir Nce'dekl Majestic Palas oteli ve onun gibi milyonlarca ■ kıymeti olan ufak tefek! binalar hep onun malıdır.
Fransanın diğer şehirlerinde sn | lıibi bulunduğu otel, gazino, eğlence yeri ve koşu ahırları Bay Frank m Amerikadaki emlâk’ yanında te-
___ ________ .. | Bu mucize, «Demiryolları Kralı, ilk geldiğim günler 3dını taşıyan vc 1921 yılında den’-’________ ze nazır La Vigîe oteline gelip
yerleşmiş olan Amerikalı Frank ıkulunun talebelerin. | JayGould’un eseridir.
Zeki bir iş adamı olan Bay Frank evvelâ geniş arazileri satın aldı ve sonra «gelir kaynağını, kurdu, yani muhteşem bir gaz no inşa ettirdi. Sonra şehrin en miıtena yerine zenginlere mahsus Le Provençal a-
I

lanndan biri, bu balığın, içinde muz bulunan bir tencerede pişmiş olduğunu söyledi. Bunu duyar duy. maz çocuk, büyük bir ihtilâç içinde kıvranmaya başladı ve,hiçbirşey yapmak kaabil olamadan, bir kaç saat içinde, çocukcağız ölüverdi.»
Bu bir telkin miydi acaba? I-Iayır çünkü Tabu, henüz aklı ermeyen çocuklar’ için de mevcuttur ve bu çocuklardan b r çoklan da Tabunun cezasına çaj-pılmışlardır. Hayır çünkü. 1-Iırıstlyan olmuş olan bir çok zenciler üzerinde bile Tabu, kudretini göstermiştir.
Buna ait. Dr. Albert'in kitabın-
da güzel misaller var:
■Sonradan hf.st.yan olmuş olan
bir yerli Zenci, doğumunda şu ta- ..................................
huya sahipti. Bu adam, başının ü- ferruat kabilinden kalmaktadır, zerine en ufak bir darbe, fiske vu ı ramaz, vurduramaz ve başının ü- j zerinde hiç bir şey taşıyamazdı. 1 Bir gün, Noel Bayramını kutlamak üzere Lambeıönöye gelmişti. Güneşten korunmak için, kamıştan yapılmış olan bir çardağın altında, arkadaşlariyle otururken, çardak birdenbire çöktü. O, sırada bir ka-
Arjantinli kahramanın
yıldönümü
I 17 Ağustos Perşembe günü, Arjantin, Ş.ll ve Peru’nun kurtarıcısı, Arjantinli büyük kahraman General D. Jos6 de San Mart n'n ölümünün 100 üncü yıldönümü olması münasebetiyle, şehrimizdeki Arjantin elçiliği aşağıdaki merasim rogranıını hazırlamıştır:
| Sabah saat 0 da (Arjantin saati ile 15) saygı sükûtu.
Saat 10.30 da elçilik memurları ve diğer Arjantinlilerin iştiraküe dinî fty'n.
Öğleden sonra, elçilik memurları ve Arjantin kolonisi, elçinin 1-karnetgâhında toplanacak ve Arjan t n Cumhurbaşkanı General Juan
Münzevi hasta
73 yaşında olan (fakat 80 yaşında görünmektedir) Frank Jay-Go-uld, ağır hastadır. Bir çeyrek asırdan fazladır aralıksız olanak müzmin bil- prostatit'den ve böbrekle rlnden muztariptir. Bütün tedavi ve ameliyatlara rağmen Frank - Gould şifayap olamamıştır.
Yakınlarından bir( insafsız bir düşünce ile şöyle söylemektedir:
- - Başında dört doktor ve bu kadar para ile iyileşmesine nasıl im* kân olabilir?
Frank -- Gould’un başlıca eğlencesi nedir ve ne ile vak t geçirir? Hiç bir eğlencesi yoktur, cövabı en doğru cevap omuş olur. Sinemaya hiç bir zaman olmuş olur. Sinemaya konsere keza. Gazinolara ayak atmaz. Aşağı yukarı kimseyi kabul etmez ve kimse ile görüşmez çünkü kendis nden daima bir talepte olanlardan bıkmış ve usanmlştır.
Bayan Homo
Bütün işleri çeviren Bayan Magda Homo’dur 45 yaşında bulunan bu yaşlı kız aynı zamanda çirkindir. fakat buna mulcabil Magda Homo kâhyalığın bütün evsafına mahktlr. Ketumiyet, çalışkanlık, aa* dakat, bilgi, zekâ, sürati İntikal, başlıca vasıflarıdır.
Juan * les Plns’de «Bay Frank
Gould’un karısı b.le Majda Homo'ya sözünü geç.rememektedir. Bayan Homo’dan gaz no d.rektöründen kapıcısına kadar herkes çekinmektedir ve ancak ona hoş görünebilenler, patronun iltifatına mazhar olabilirler.
Mükemmel bir yüzücü olan Magda Homo, Juan - les Pins’in deniz klübünün müessesidir, fakat klübün kaşkanlığını bir incelik eseri olarak, bayan Frank Gould’a terketmiştir.
Cemiyetlere yardımlarda bulunan Magda Homo, da.ma patronunun şöhretini gözeterek teberrüler-de bulunur ve bu suretle Frank Gould kendisinin de bilmediği bir sürü iyiliklerin sahibi zannedilmektedir.
Magda Homo’nun emri altında, iki hususî sekreter sabahtan akşama kadar çalışmaktadır. İki müşavir, Braxton ve Lubcke, milyarderin servetini idare ve kıymetlendirmektedir.
Evin adamları, üç müstahdemden ibarettir. Ahçının ve uşağın, bayan Gould olmadığı zamanlarda-ki bu ekseriya vakid-r, çünkü milyarderin karısı çok serbest bir hayat sürmektedir - pek az işleri olur. Zira, hastalığı odalyısiyle ihtiyar zenginin yemekleri çeşit ve miktar bakımından bir fıkaranın yemeğ-n-den aşağıya kalmamaktadır. Pek tabiidir ki, Frank Gould içki de içmemektedir.
Her yerde canı sıkılan Fraıık Gould, arasıra, şurada burada bir apartman satın alır. Tüfeyliler yüzünden büyük bir ketumiyet içinde, milyarder oraya temelli yerleşmek maksad-yle, apartmanı bir cennet haline sokturur, fakat bir iki gece orada kaldıktan sonra, can sıkıntısını başka yerlerde gömmek Ümidi-le, yine taşınır.
Nakleden: Tckyeli • Ban
namamönü — Yeni Doğumevi I Çocuk Hastalıkları Mütehassısı : Dr. Ihsan Can
■ Hastalarını hergün saat lö den itibaren kabul eder
! Anafartalar caddesi Kurşun-
I 'u Cami karşısı No. 394 Bekman • Apartmanı Muayenehane ve ev ! M: 18838.
Dorningo Peron’un bu önemli yıldö-1 Jay - Gould, bayan Magda Horno nlimüne da ı .......’’ " ' 1 *’ '"i‘~
tan dinliyecektir.
Merasim programı,
' millî marşı ile sona erecektir.
sölediği sözleri plâk- demektir, sözü herkesin ağzında-dır. Magda Homo patronunun tam Arjantin itimadına sahiptir. Onun yanından hiç bir zaman ayrılmaz ve onu le-
Bu hafta Heyecanla beklenen İlci süper film
I — Gönül Yaraları «Devotion» 1da Lupıne - Olıvıa De Havılland - Paul
Henreıd
2 — Yaşasın Aşk «Let’s Llve a Llttle» Hedy Lamar - Robert Cumminga Seanslar :
Aşk : 14 . 17 - 20,30 Gönül : 15,30 . 18,30 - 22
' x\“
E A 7 İİ
Sayfa: 4
Devlet Orman İşletmesi Giresun
Bir yolculuğun notları
r
Müdürlüğünden
1 - İşletmemizin îkisu bölgen Rusafcı kiram kamyon yolu run. pasında 1950 yılı imal edilecek istife alınan eb'at ve evsafları piyasaya uygun 208,514 M.3 ladin kalasları dört parti halinde 2/8/950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle açık artırma suretiyle satışa çı kar ıhnış tır.
Cinsi ve nevi Adedi M3. Ds3 Fiat % T S teminatı
istif No.
Ladin kala.”
49.824
61.814
46.853
50.021
1
3
1
4
1677 208.514
2 Artırmaya çıkarılan kalasların _. . men bedeli doksan sekiz lira altmış altı kuruş olup beher partinin yüzde yedi buçuk muvakkat teminatı hizalarında yazılmıştır.
3 — İhale 18/8/1950 tarihine tesadüf eden Cuma günü saat 13 de Giresun İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapıla çaktır.
4 — Bu işe ait satış şartnamesi ;ölçü listeleri ve gerekli İzahat An* karada Orman Genel Müdürlüğünde, Giresun, Trabzon, Samsun, Ş. Karahisar işletmeleriyle işletmemizde ve İkisu bölge şefliğinde her gün görülebilir.
5 — İsteklilerin belirli gün ve saatte miisbit evrak ve İlk temi natlan ile birlikte komisyonumuza müracaatları ilân olunur.
(5558' - (1419'
1342.92 beher metre
kup
Kastamonu P. T. T. Müdürlüğünden
A — Haftaca karşılıklı üç sefer yapmak arada bulunan Şeydiler, Küre merkezlerine uğramak şartlı bir yıl süreli ve binüçyüz lira muhammen bedelli Kastamonu - İnebolu arası posta taşıdı 2-8-950 tari hinden 16 8-950 çarşamba günü saat 16 ya kadar 15 gün müddetle eksiltmeye konulmuştur.
B — Posta şartlaşmasını müdürlük yazı işleri kaleminde görebilirler, geri vermek üzere bedelsiz alabilirler.
C — Eksiltme 16.8.950 çarşamba günü saat 16 da Kastamonu P T. T. Müdürlüğü binasında yapılacaktır. İstekliler teklif mektuplarını bir zarf içine koyarak kapatıp mühürleyeceklerdir. Ad ve adreslerini yazacaklardır. Bu mühürlü zarf teminat alındı kâğıdı ile diğer belgelerle birlikte ikinci zarfa koyarak bunu da mühürleyecekler ve han gi işe ait olduğunu yazaoaklar, şartlaşma ve sözleşmenin tamamen o-kunup kabul ettiğini ve teklif edilen bedelin yazı ve rakamla yazılması ve silinti olmıyacaktır. Aksi halde mektuplar reddedilir. İstekliler teklif mektuplarım 16.8.950 çarşamba günü saat 15 e kadar Kastamonu P. T. T. Müdürlüğünde müteşekkil komisyon başkanlığına verilecektir.
D — Eksiltme kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
E — Muvakkat teminat binyüzyetmiş liradır
F — isteklilerden iyi hal kâğıdı ve ticaret odasına kayıtlı olduk larına dair vesika istenecektir. (5604)—(1444)
r1
Büyük Esat
Melek Üzer KİREÇ ocağı
Çok artırımlı ve az firelj fevkalâde kireçleri ile İnşaat yaptr . utların emirlerine, en müsait şartlarla amadedir.
Müracaat: Hükümet Cad. Merkez Ap. Kat 8

Muğla yollarında neler
gördüm?
Sellamy Cinayeti
LFEBİN POLİS TEFRİKASI
Yazanı Francm Noyı Hart
Y olların düzgün ve muntazam olmasımn yurd kalkınmasındaki büyük rolünü küçümsememek ve bu ana dâvaya lâyık olduğu kıymeti vermek zamanı gelmiş ve hattâ geçmiştir bile; bu hükme, Aydından Muğlaya giderken bindiğim otobüsteki yolculuk esnasında , artık katiyyen karar varmış ol-1 dum.
| Eskidenberi, belimizi büken, biz-I leri sefaletle kucak kucağa bırakan, hep «yolsuzluk, denilen beli-yenin eseri olduğu muhakkaktır.
Bizde nedense, bir şose illetidir,
almış yürümüştür, i

Tel:
Büro: 16428
Et: 23188
Nereye gitseniz, şose görür ve ot nun bakımına mecbur olan vatan-' daşı, kürek, süpürge çalışır bulursunuz. Fakat bütün bu gayretlerin boşa çıktığını da, yolda gitmeğe I devam ettikçe anlar, üzülür, fakat • sebebini bulamaz, kahrına olmadık I lâflar edersiniz. Halbuki, yol arkadaşım olan bir serbest mühendis bunun çok kolay bir tarifini yapınca, ayıldım. Meğerse, şose inşası, artık tarihe mal olmuş bir tarz imiş. Bakınız, nasıl:
Yolun geçeceği yerler düzeltildik ten sonra, hepimizin bildiği gibi, kalker taşı çekiç ile kırılarak buralara döşenir, üstüne kum serpilerek kırma taşın birbiriyle iltisakı sağlanır. Su ve silindirin tazyiki- ile yolun iptidaî malzemeleri olan kırma taşlar, bu suretle âdeta yekpare bir hale gelir ve yol da vücuda gelmiş olur.
Fakat; buraya koskoca bir nokta koyduktan sonra, işin püf tarafına gelelim.
Eskiden şoselerin moda olduğu devirlerde kullanılan demir tekerlekli arabalar ve bunları çeken hay vanların nalları bu yolların tamiratı mütemadiye amelesi imiş!... Evet, şaşmayın, atın ve arabanın onların üstünden mütemadiyen gidip gelmesi sayesinde, kırma taşın birbirleriyle iltisakını devam etmesini temin ediyormuş.
IAt ve arabanın azalıp, motorlu taşıt vasıtalarının çoğalması sonunda, şoselerin hayatını uzatmak imkânı maalesef ortadan kalkmış.
Günün geç saatlerinde çıkan demokrat gazete
En yeni haberler - En güzel tefrikalar - En seçme fıkralar ve memleketin en tanınmış ve sevilmiş imzaları
e e e e
Pek yakında çıkmaya başlayacak olan Zafer AKŞAM POSTASI, AnkaralInın özlediği yazete olacaktır

Fiyatı her yerde 5 kuruştur
ZAFER’in Abone Şartlan Memleket İçi
12 aylık 28 Lira
6 15 (
3 8 «
Memleket dışı
12 aylık 58 Lira
6 20 «
3 10 «
ZAFER’in İlân Şartları
Başlık .
2 ve 3 üncü Sayfada Sm. 3 « i
D’ğer sayfalarda Sm. ... 2.25
Doğum, Nikâh, Ölüm ve • Mevlût ilânları 5 santimi geçmemek şartiyle 15 lira.
tarife tatbik edilir.
Devamlı ilânlar için hususî
Gazeteye gönderilen evrak ve yazılar neşredilsin, edilmesin iade ed lmez.
İlânlardan mesuliyet kabul edilmez.

İMTİYAZ SAHİBİ
Mümtaz Faik FENİK
BU NÜSHADA YAZI İŞLERİNİ FİİELEN İDARE EDEN Hikmet YAZICIOĞLU
GÜNEŞ MABAACILIK T. A. O. ANKARA GÜNEŞ MATBAASI
dar idi bunlar. Müsait olsalardı bile gayet metin surette çakılmış demir çubukları sökmek lâzımdı.
Küçük bir mahzende, raflara dizilmiş bir çok şişeler gördü. Bunlardan birisini açarak bir yudumda içti... Vücudunda bir iyi- • lik, sağlamlık, kuvvet hissetti. I
Girdiği diğer küçük bir mahzende, yanyana dizilmiş bir düzüne kadar küçük varil gördü ve yanlarına sokuldu. Ama, derhal geri çekilerek oradan çıktı, meşaleyi uzak bir yere dikti,’ Tekrar varillerin yanına gelerek muayeneye başladı; üstlerine vurdu; çıkardıkları tok sesten dolu olduklarını anladı. Bunlardan birini tutup kaldırdı ve sonra, dudak bükerek onu yere koyarken:
«Pöh! On kilo bile yok... Bu barutu bulduğuma pek memnunum.. Kimbilir belki? ) dedi.
Bu sırada, kapıya vurulduğunu işitir gibi oldu. Merdivenden oldukça uzakta bulunduğundan sesler boğuk bir tarzda aksediyordu. Esasen, bu barut varillerini bulduğundan dolayı zihnen meşgul olması hasebiyle o darbelere pek dikkat etmemişti.
Barut mahzeninden çıktı... O vakit, bodrumun kapısına indirilen şiddetli darbeleri adamakıllı işiterek hayret etti ve:
«Acaib!... Yukarıdakiler, arka, daşlarının çıkmadığını görmeyince meraka mı düştüler?... Kıyameti koparıyorlar herifler... En az bir düzüne...»
Diye söylenerek merdivene doğ ru yürüdü ve müthiş bir tebessümle kendi kendine:
«Şövalye, işte seni Katerin’ln işkencesinden kurtaracak ölüm darbesini arayacağın zaman geldi... Ama, dikkat... Meçhul âleme
Yazan t MİSEL ZEVAKO
— I —
¥aua.
Hikmet YAZICIOĞLU
Çünkü, demir tekerleğin, taşları sıkıştırması ve yolun intizamını sağlamasına mukabil, lâstik tekerlek, bu vazifeyi yapmadığından başka, taşların arasını doldurup yekpareliği temin eden kum tanelerini bir vantuz gibi emerek çı- 1 karmakta ve yolların bozulmasına sebep olmakta İmiş.
Bu hakikat meydanda iken, işin başında bulunanlar, şose fikri sabitine kapılarak bildiklerinden şaşmamaları, avuç avuç paranın heder olmasını intaç etmektedir. Bununla beraber yolun Aydın Vilâyetine ait kısmı geçildikten sonra, Muğla'nın daha başka şekilde idare edildiğim ve orada daha başka şekilde düşünüldüğünü derhal anlamak kabil oluyor.
Şosenin hem pahalı olduğunu, hem de çabuk bozulduğunu bilen bu vilâyet, yollarım bizim «Arnavut kaldırımı, dediğimiz şekilde yaptırmış. Lâkin taşlan yassılığına değil de, sivriliğine döşetmiş.
Bu çeşit yol hem ucuza çıkmakta, hem de öyle kolay kolay bozul-mamaktadır. Yegâne mahzuru üstünden geçen vesaitin titremesi ve içindekilerin rahatsız olmasıdır. Eğer, bu nevi yolların üstüne muayyen bir müddet kullanıldıktan sonra asfalt sermek kabil olsa, tam bizim memleket tipinde, yâni «Ölmez oğlu, yollar meydana gelecektir.
Bununla beraber, yol güzergâhının iyi tesbit edilmediği, Çine deresi yatağım takiben inşaata devam etmek lâzım gelirken, İki üç yüz viraj yapmak mecburiyeti o-lan dağ tarafımn ne için tercih edildiği suale şayan bir keyfiyettir.
Muğla kısmında, bütün milletlerarası işaretlerin yol boyunca sıralanmış olmasına mukabil, gidiş -geliş çok tehlike teşkil etmektedir. Çünkü, yol çok dardır ve virajlar keskindir.
Muğlalı yol arkadaşım, bu münasebetle eski zamanları hatırlıyor ,
ve daha araba zamanında, o yolun meşhur bir arabacısından bahsediyor.
Bu arabacı, Aydından muayyen ücretle anlaştığı yolcuları arabasına doldurur, bu yolları yavaş yavaş geçerek gelir ve tam Muğlanın dört beş kilometre ilerisindeki son virajı döndükten sonra, gözüken şehri gösterir ve «Selâmet bahşişi, ismiyle para toplarmış.
Bu da gösteriyor ki, yol güzergâhı çok tehlikelidir. Virajların yumuşatılması ve yolun genişletilmesi muhakkak lâzımdır.
Otuz metre genişliğindeki asfalt caddeden geçerek gidilen Muğla çok şirin ve güzel bir şehir.
Çok tehlikeli bir tek kötü yolla yalnız Aydın'a bağlı olmasına rağmen hiç bir vakit gerilik denilen şeyden eser yok....
Geniş caddeyi geçer geçmez, vilâyet konağının çok güzel ve isabetli bir buluşla birleştirildiği Meydan tertemiz. Ne tozu, ne kâğıt parçası... Ne de şu, bu... Hiç bir şey yok. Her taraf pırıl pırıl parlamakta....
Bu şehirde bulunursa, baskı yap. rruyacağı ve binnetice seçimlerin kaybedileceğini düşünen C. H. P. idaresi tarafından üç ay evvel gönderilmiş Vali Cavit Kınay, bir baba şefkatiyle vilâyetin üzerine titremektedir.
Küçük not defteri, üç ay içinde gezebildiği yüz kadar köyün ihtiyaçlarına ait notlarla dolu....
— Ben, muvaffakiyetin sırrını, her işi yerinde ve kendi gözlerimle görmekle buldum, diyor.
Yapılan ve kısa zamanda başarılan işleri gözlerimle görünce, bu sözlerin çok makul ve yerinde olduğuna inanmamak elden gelmiyor!
DOKTOR
Şahende Köymep
Çocuk hastalıkları mütehassıs seyahatten dönmüştür. Hastaların, saat 15 den sonra kabul eder.
Adres:
Yenişeh r, Atatürk Bulvan berk Apt. No. 4 Tel: 23033. (
ı Ay-
(5257)
r‘
DİKKAT
5 işinizi işçiden almak istiyorsanız, iste size pahalılıkla mücadele eden:
Gayret Terzi Evi
Radyodaki parazit kalkınca ses nasıl net gelirse aradan patron kalkınca da:
Diniş ücreti böyle düşer
Birnci sınıf malzeme ile BATLDRESı 35 lira, subay, sivil palto, pardösü: 45 liraya.
- Askerî )ve siMil kumaşlarımız mevcuttur. Uzun muamele yapılır.
NOT: Piyasada 37 lira metresi olan kumaştan 140 Batldres dikilir.
vade ile

v
Gayret Tenievi İZZET KÖROĞLU
Telefon : 16041
Anafartalar Caddesi Evkaf İş Ham kat: 4 No. 410
(2679)
— 101 — kendimi atmak isterim; fakat, bu nu bir kaç kişi ile yapmağı muvafık bulurum; tek başıma yolculuğu sevenlerden değilim ben...» diye söylendi.
Bir an dinledi. Darbeler şiddet, le iniyor ve onu gıcırdatıyordu... Buna ehemmiyet vermedi: Düşünüyordu. Ama, düşünmesi uzun sürmedi. Hemen barut varillerinin bulunduğu mahzene gitti, bir varil alıp merdivenin altına getirdi. Hançeriyle delerek içindeki barutu yere boşalttı. Sonra, bundan bir miktar aldı, uzun bir hat halinde yere serpti. Bu işi yaparken dudaklarında korkunç bir tebessüm belirmişti. Yerde husule getirdiği barut çizgisini ima ederek:
— îşte fitil de oldu... Şimdi bunu ateşlemek kaldı... Diye söylendi.
Sonra, varillerin hepsini merdivenin altına taşıdı ve bunları yerdeki barutun üstüne ehram şeklinde yerleştirdi. Hayran hayran bu yığma baktı, dilini şaklatarak:
— Bu barutu bulmak hakikaten büyük bir talih eseridir... İsterlerse insinler şimdi onlar... Meşaleyi atarım barutun üstü-ne... Hepsi birden ateş alır, parlar, bina da, içindeki eşya ve adamlarla beraber havaya uçar.
Çeviren t RAGIP RIFKI
Cehennem hakkı için, mademki öteki dünyayı boylamak lâzım, hiç olmazsa, ateş ve kan içinde büyük bir şerefle gitmiş olurum oraya! diye söylendi.
Meşaleyi elinde tutarak, hazırladığı cehennemi ölüm makinesinin yanında, onu ateşlemeğe ve böylece ilk olarak kendini berhava etmeğe hazırlanarak durdu.
Yukarıda, sahanlıkta, bizim dört kahraman, hâlâ mukavemet etmekte olan kapı ile cenkleşiyor-
Külo ananın bazı sözlerini hatırlayan Ferriyer, kendisini ter-ketmek istemiyen Fiyorenda ile beraber çatı katına çıktı: Her an gelmesi ihtimali olan Rospinyak’ ın baskınına uğramamak için dışarısını uzaklara kadar gözden geçirdi.
Hiç biri, her an patlayabilecek ve lime lime olmuş kanlı vücutlarım havaya uçuracak ve sonra yine şekilsiz, biçimsiz uzuvlar halinde yere düşürecek barutla dolu bir lâğımın üstünde bulunmakta olduğunun farkında değildi.
Ve bu korkunç faciayı da, onların en aziz dostu olan, kendisini kurtarmak için bu anda canlarını bile fedadan çekinmedikleri Boröver, meş'um bir yanılma ne-
ticesi yaratabilirdi ve yaratacaktı da.
Ferriyer ile Fiyorenda, şehirden bu menhus eve gelecek olanların geçmeğe mecbur oldukları Papazlar Yolu’nu tarassut ediyorlardı. Şimdi, uzakta, Sen sokağı hizasında havaya yükseldiğini farkettikleri kesif bir toz sütunu, henüz göremedikleri bir süvari kıtasının gelmekte olduğunu onlara anlatmıştı.
Vâkıa. bu süvarilerin kendilerine geldikleri henüz malûm değildi ama. bir içgüdü, onların böyle atları dörtnalla koşturarak kendileri için gelmekte olduklarını Ferriyer’e bildirmişti. Üzüntülü bir nazarla nişanlısına baktı.
Kız, onun zihninden geçen şeyleri ve kendisi için titrediğini anladı. Onu bir tebessümle teskin ederek sakin bir sesle:
— Aşağı inip bakınız, bakalım... Ne yaptılar onlar, dedi. Ben burada kalacağım... Korkmayınız, şayet o süvari kıtası buraya gelirse ben de iner size haber veririm...
Ferriyer, çatı katından ayrıldı. Yüzünde teessür ve yeis eseri belirmişti: Kız, süvarilerin buraya geldiklerini haber verdiği zaman artık ricat etmek imkânı kalmı-yacağını anlıyordu. Yolda bunların husule getirdikleri toz bulutu, na bakılacak olursa adeden pek fazla oldukları ve yanındaki dört arkadaşiyle bunları mağlûp ve perişan etmenin mümkün olamıya-cağı gün gibi aşikârdı. Ne kadar kuvvetli ve cesur olurlarsa olsunlar, bu beş kişi, çoğunluk karşı, sında ezilip gidecekti.
* (Devamı var)
— 103
— Bayan İves. bahçıvan köşkü
ne gitmek kararını vermenize se- • bep olan şeyi bize söyler misiniz?
Lambert’in tavrı gayet yumu- I şaktı.
— Zannedersem, evvelâ Step. I
hen bu fikri ortaya attı; ama ta- « mamiyle emin değilim. Ben aklımı tamamiylc kaybetmiştim. Hatırımda kaldığına göre, Steve belki ' orada hastalanmıştır; yahut, uyu. 1
yakalmıştır, dedi. Ben de, neden •’
bunu daha evvel düşünemedin, diye üzüldüm. Her ne ise, niha- '
yet köşke gitmeğe müştereken karar verdik.
Tekrar sustu. Gözleri mahkeme I
salonunun çok daha ilerisinde u- 1
zak bir şeye takılmış, parmaklarını birbirine kilitleyip açarak, i bir müddet durdu kaldı.
— Köşke Isaat kaçta vardınız?
— Galiba onu çeyrek geçiyor, du. Otomobili kapıcı dairesinin önünden büyük kapıdan içeri doğru sürerek köşke giden kısa toprak yola saptık. Merdivenlerin önüne kadar geldik. Ben, «Nafile geldik, içeride ışık yok, dedim. Steve, -Belki gittikleri yeri bildirmek üzere bir tezkere bırakmıştır, dedi. «Doğru, belki öyledir. Girip bakalım- dedim. Bana yardım etti, otomobilden indik. Fakat kapının önüne gelince, «İçeriye nasıl gireceğim, kapı kilitlidir.- dedim. Steve kapının tokmağını yokladı, biraz itti, -Tuhaf şey, kapı açık- diye cevap verdi. Ben de, «Belki Pat gelir diye açık bırakmıştır, girelim- dedim. Kapıyı açtı, girdik.
Kapalı kapının arkasındaki o uzak ve muayyen noktaya bakar gılıi garip ve sabit bakışlarla taş gibi donmuş oturuyordu. Salondaki dinleyicilerin sanki hepsi birden ıstırapla ayni noktaya bakıyorlardı.
—- Sonra?
— Evet Sonra, İçeriye girdik. Tabiî ışık yoktu. Steve, «Elektrik düğmesinin yerini biliyor musun?- diye sordu. «Elektrik yoktur. Dougias her zaman şu köşklere elektrik koyduralım, der durur, fakat bir türlü koyduramaz.» dedim. Steve, «İyi ama, bir yerde bir lâmba vardır, elbet» dedi, ben, «Tabiî vardır, şurada ön kapının yanında eski bir bronz lâmba olacak, dur bakalım,, diye a_ raştırdım. Orada, masanın üzerinde lâmbayı buldum. Ayni yerde kibrit de vardı. Çaktım, ve lâmbayı yaktım. Steve de benimle beraber odaya girmişti. Kapının yanında durup bana yol verdi. Kapıdan içeriye doğru hafif bir rüzgâr geliyordu, ben elimi lâm- ı baya siper ederek yürüdüm. Gözüm piyanoya takılmıştı. Çiinkii odada piyano olduğunu hiç görmemiştim. Odanın ortasına kadar yürümüşüm; birdenbire,....
Sesi ansızın titremeğe başladı, ı ve kesiliverdi.
Çeviren: S. Yazıcıofilu
Uzun bir sükûttan sonra, Lam-bert sordu:
— Birdenbire ne oldu, Bayan *ves?
Sue, gayri ihtiyarî sıçradı, sanki bir kâbus arasında birisi şiddetle omuzuna vurmuş gibiydi.
— Birdenbire... gördüm. Dedi. Sesi, ancak bir fısıltı denecek derecede kısılmıştı, fakat buna rağmen ifade ettiği dehşeti koca salonda lıissetmiyen yoktu.
— Gördüğünüz Bayan Beilamy mi idi?
— Evet. Ben.
Yutkundu. Konuşmağa çalıştı, tekrar yutkundu. Elini kaldırıp boğazına götürdü.
— Affederisiniz. Bir bardak su isteyebilir miyim? Acaba kaabil mi? diye sordu.
Koca salonda tek kişi kıpırdamıyordu. Zabıt kâtibi önündeki bardağa su doldurdu ve şahit bölmesinin kenarından uzattı. İçtiği ^ey abıhayatmış gibi Sue, suyu damla damla yuttu. Bitirdiği zaman bardağı yavaşça bıraktı, ye. nıden berrak • ve muvazeneli bir hale gelen sesiyle:
— Teşekkür ederim, dedi.
— Bayan Bellamy’yi gördüğünüzü anlatıyordunuz.
Evet.... Her halde lâmbayı X" o anda elimden düşürmüşün* Çünkü, ikimizin de karan.....W kalmış olduğumuzu hatırlıyorum. Stephen’in «Kımıldama., dediğini duydum, -Kibritler nerede?- diye sordu. Böyle bir ihtara hiç lüzum yoktu. Çünkü öleceğimi bilsem yerimden kımıldamama ihtimal yoktu. «Kibrit burada, cebimde, diye cevap verdim. «Baksana- dedi. Uç kibrit çaktım, ancak üçün. cüsünü yakabildim. Steve yanına doğru gitti, diz çöktü. Bileğini tnttd, -Canın acıdı mı Mimi? Canın acıdı mı, yavrum?, diye soruyordu. Kibrit elimde söndü. Bir tane daha yakmağa çalıştım. «İstemez, ölmüş.» dedi. «Biliyorum. Ölüler gözlerini kapayamazlar, değil mi?, diye sordum. «Ben gözlerini kapadım., öldürmüşler. Sue, seni bu işin içine ben soktum; ben çıkarmalıyım. Neredesin?, dedi. Ben, «Buradayım- diye cevap ver mek istedim, sesim çıkmadı. Derken. dışarıda ağaçların arasında bir şey kımıldar gibi oldu, haykırdım. Ömrümde böyle bir şey yapmış değilim. Kendi sesimi kendim tanımadım. Büsbütün başka bir sesti, sanki. -Steve, yavaşça, «Allah rızası için, sus.- diye yalvardı. «Dışarıda birisi kımıldadı.» dedim. «Hayır, bendim. Sana doğru geliyordum.Ver elini» dedi. Eli o kadar soğuktu ki, ici me müthiş bir korku çöktü.
Tekrar bağırmamak için elimle ağzımı kapadım. Beni çeke çeke holden dışarıya dış kapının önüne çıkardı. «Steve. onu burada, bu halde bırakamayız,» dedim. ) (Devamı var)

RADYO
BULMACA
-i
/
8ayfa: 5
İnşaat ilânı
T.C. ZiraatBankası Genel Müdürlüğünden
1 — Aşağıda mahalli, keşif bedeli, geçici teminatı, ihale günleri yazılı yapılar kapalı zarf usulile eksiltmeye konulmuştur.
Yapı yeri Keşif tutan Geçici tem. İhale günü Saati
1 — Sındırgı ajansı
2 — Adıyaman »
3 — Hafik
4 — Silifke
5 — M ar aş şubesi
2 — İstekliler bu işlere ayrı ayrı teklif verebilecekleri gibi tamamına da iştirak edebilirler.
3 — Her işe ait eksiltme dosyası (20) lira mukabilinde Ankarada inşaat Müdürlüğünden alınacağı gibi her işin ait olduğu Şube ve A-jansında ve İstanbul şubemizde bedelsiz olarak da görülebilir.
Eksiltmeye iştirak için dosyasatın alınması şarttır.
4 — İsteklilerde aranacak şartlar eksiltme şartnamesinin 12 ıı maddesinin (İ) fıkrasında yazılıdır.
5 — İsteklilerin resmi tatil ve bayram günleri hariç ihale günün den üç gün evvel İnşaat Müdürlüğünden yeterlik belgesi almaları şarttır.
6 — Postada olacak gecikmelerden dolayı istekli bir hak iddia edemez.
7 — Banka ihaleyi yapıp yapmamak veya tercih etmek hakkını
muhafaza eder. (5631)—(1503)
62200.00
61600.00
63800.00
31842.76
78800.00
4360.00 24/8/1950 Perş. 16.00
4330.00
4440.00
2388.21
5190.00
Yapı işleri ilanı
1 — Eksiltmeye konulan iş Adalet Bakanlığı binası bodrum katında yaptırılacak sabit raf işidir.
Keşif tutarı; (5500.—) liradır.
2 — Eksiltme 24/8/1950 Perşembe günü saat 11 de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliği eksiltme komisyonu odasında pazarlık usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve İmar
. İşleri Reisliğinde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (825.—) biralık kesin teminat vermeleri ve eicsiltma Şartlaşması gereğince Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri şarttır.
5 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgelerde birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün önce Bayın dirlik Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliğine başvurarak bu işin
I eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
(5683)—(1511)
Devlet Orman işletmesi Dursunbey
1— İşletmemizin 'Çamlık bölgesi 20, 21, 22, 23, 24 numaralı maktalarında damgah, yanık, dikili, ku ru ve devrik ağaçlardan elde edilecek tahminen (1000) M3. tomruğun 21/8/1950 tarihinde beher metreküpün (25 liradan açık artırma ile satışı yapılacaktır.
2— Elde edilecek tomruklar Eylül 1950 ayı sonuna kadar partiler halinde kütüğü dibinde alıcısına teslim edilecektir.
3— İhale 21/3/1950 Pazartesi günü saat 16 da İşletme Müdürlüğü binasında yapılacaktır. Talip olanların % 15 kat'î teminatlariyle İşletmemize müracaatları.
4— Bu işe ait şartname Ankar ada Orman Genel Müdürlüğünde,
İzmir, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Bandırma, Eskişehir, Adana İşletme Müdürlüklerinde görülebilir. (5728) (1515)
Karayolları Genel Müdürlüğünden
1 — Genel Müdürlük Merkez teşkilâtında görevlendirilmek üzere sınavla daktilo alınacaktır.
2 — Daktiloların adedi, verilecek ücretler ve şartları aşağıdadır,
Adet Şartı Verilecek ücret
lngilizca bilir Türkçe
350 Lira
300
200
175
150
* İ
1
1
1
Sınavdaki ehliyetine göre bu ücretlerden biri verilecektir.
3 — Daktilo sınavı 14 Ağustos 1950 Pazartesi günü saat 14 de Merkez binasında yapılacaktır.
4 — İsteklilerin, evrakı müsbiteleri (4 adet vesika fotoğrafı ve
tahsil durumu vesikası) iş isteme dilekçelerini (Matbu iş isteme dilekçeleri Genel Müdürlük Personel Şubesi Müdürlüğünden alınabilir) Sınavdan 3 gün önce Personel Şubesi Müdürlüğüne verilmiş o-lacaktır. (5720)—(1518)
Oevlet Otman işletmesi Bartın Müdürlüğünden
1 — Ulupınar fabrika deposunda mevcut üç partide 326.835 M3. göknar kerestesi 2-8-950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle açık arttırmaya çıkarılmıştır.
2 — Artırma 18-8-950 Cuma günü saat 15 de Ulus Bölge Şefliği binasında toplanacak komisyon huzurunda icra edilecektir.
3 — Beher metreküp muhammen bedeli 116 liradır.
4 — Her parti için yüzde 7,5 hesabı ile geçici teminat alınır.
5 — Şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, Karabük, Devrek, İstanbul İşletmeleri ile işletmemizde, Ulupınar Ulus Bölge Şefliklerinde görülebilir.
6 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte ilk teminatları ile birlikte komisyona müracaatları. (5629)—(1481)
Memur alınacak
J’**' Ankara Belediye Başkanlığından :
Belediyemiz Hukuk İşleri Müdürlüğü kadrosunda açık bulunan 20 lira kadro maaşla Evlendirme Kâtipliğine aşağıda yazılı nitelikleri haiz olanlar arasında memur alınacaktır.
1 — Belediye Memur ve Hizmetlileri Tüzüğünün 3 üncü maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak,
2 — En az orta okul mezunu bulunmak,
3 — Fiilî askerlik ödevini yapmış, ihtiyata kayıt olunmuş bulunmak,
4 — Vücutça sağlam olduğu tam teşekküllü bir hastane sağlık ku-Tulunca muayene neticesinde sabit olmak,
Yukarıda yazılı nitelikleri haiz olanların en geç 19.8.950 Cumartesi günü saat 13 e kadar dilekçelerine bağlıyacakları kimlik belgesi, askerlik terhis tezkeresi, tahsil vesikası, aşı kâğıdı, 4.5 X 6 eb'adında dört adet fotoğrafları ile birlikteAnkara Belediye Başkanlığına baş vurmaları ve 21.8.950 pazartesi günü saat 9 da sınavları yapılmak üzere Ankara Halkevi Kitaplığında hazır bulunmaları ilân olunur.
(5655)—(1487)
ZAFER
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan
Lüzum gösteren Muhammen bed. tik teminatı Eksiltme
müessese Cinsi___Miktarı Lira Kr. Lira saati
Bakırköy Akliye Hastahanesinin
Trahom Savaş Kurullarının
Sağlık Merkezlerinin
Cinsi
Muh. İlâç
Malzeme
172 Kalem
Topyekûn
61086.70
Muh. Cerrahi âlet
J 65 Kalem
TopyelcÛD
35395.50
tik teminatı Lira
2656
10
16.13
ı Portatif Röntgen cihazı
Adet
Beher adedi
6200 liradan tutan 37200
2790
13.30
müesseselere ait o) up ayrı ayrı kapalı zarf usullyle
Yukarıdaki ihtiyaçlar hizalarında gösterilen eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltmeler, 16.Ağustos.l950 çarşamba günü hizalarında gösterilen saatlerde Cağaloğlundaki Sağlık ve Ş. Y. Md. lüğü binasında toplanan Sıhhî Kurumlar Satın Alma Komisyonunca yapılacaktır.
2 — İstekliler, bu işlere ait şartnameleri çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin, cari seneye ait ticaret odası vesikası ile, 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu işlere yeter İlk teminat makbuz veya banka mektupları olduğu halde teklifi havi kapalı zarflarını eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyona vermeleri.
4 — Postada vâki gecikmeler şayanı kabul değildir. (10008) (5252)__(1304)
Cinsi
Savaştepe Köy Enstitüsü Müdürlüğünden
Miktarı r.—«_ı --.
Çuval
Fiatı Lira K.
Tutarı Geçici tc. Eksiltmenin
Lira K. Lira K. Şekli Günü Saati
79—81 randımanlı ek- 1200 çuval 28 00 33600 00 2520 00 Kapalı zarf 28/8/1950 11
ineklik un (çıplak) Pazartesi
1 — Savaştepe Köy Enstitüsünün ekmeklik un ihtiyacı 24/7/950 günü eksiltmeye konulmuşsa da istekli çıkmamasından ve randıman değişmesinden 2490 sayılı kanunun hükümlerine göre yeniden ek siltmeye konulmuştur.
2 — Kapalı zarf usuliyle eksiltme 28/8/1950 Pazartesi günü saat 11 de Balıkesir Millî Eğitim Müdürlüğünde yapılacaktır. İsteklilerin teklif mektuplarını 28/8/1950 günü saat 10 a kadar komisyon başkanlığına vermeleri.
3 — Şartname Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğünden ve Savaştepe Köy Enstitüsü Müdürlüğünden bedelsiz temin edilebileceği ilân olunur. (5488)__(1471)
Maden Direği Naklettirilecek
Devlet Demiryolları Samsun Satınalma Komisyonundan
. , İTmÇelT,1:Ö'nÜr 5"ad“‘ 1Çİ" “ metreküp maden direğinin To-kat Orman İçletmraı Omcalık istif yerinden Turhal istasyonuna, 500 metreküp direğin Vezirköprü Orman işletmesi Hamyol istif yerinden Çeltek madenine ve 230 metreküp direğin Tosya Orman İşletmesi or u" ““J, yerinden yi"c Çe“ek madenine nakil işinin / / tarihine rastlayan Pazartesi günü kapalı zarf usuliyle eksilt-meşinin yapılacağı ilan edilmiş ise de. müracaatta bulunan taliplerin teklif mektupları 2490 sayılı kamı nun 32 cl maddesindeki şartlara uygun görülmediğinden ve ilânım ızı havi gazetelerin de eksiltme saatinden sonra alınmış bulunduğundan eksiltmesi yapılamamış ve aşağıdaki şartlarla yeniden kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuş-
2- Tokattan Turhal İstasyonuna kadar muhammen nakliye bedeli metreküp » kuruş, Vezirköprü den Çeltek madenine kadar la» kuruş ve Tosyadan Çeltek madeni no kadar da la» kuruştur liret; '“îr,1 direk İÇ‘" “'ı5 )“«■ 5#) d‘rek ‘ti» 525
lira ve 250 direk ıçm 844 liradır., hid?~,Hire“.er‘", yer,nde “»myona tahmil ve tahliyesi müteah-hıde aittir. Direklerin hepsine birden teklif verileceği gibi ayrı ayn q»ı.tGkih( vJ"lebllIr- Bu işe ait şartname ve mukavelename Samsun rültbST Kornişonunda ve Çeltek kömür madeni müdürlüğünde gö-
S_ Eksiltme »/»/»» tarihine tesadüf eden Cuma günü saat 15 de Samsun liman müdürlüğü binasında toplanacak satınalma komls-yonunda yapılacaktır.
S- Taliplerin 2490 sayıl! kanunun 32 nel maddesi gereğince hazırlayacakları teklif mektuplarını eksiltmenin açılmasından bir saat evveline kadar Komisyon Başkanlığına vermeleri lâzmıdır. Poşuda vukubulacak gecikmeler kabul edilmez. (5665) (1302)

Devlet Üretme Çiftlikleri Gene!
ilân
1 — Eksiltmeye konulan iş: Gazi fyfj j/ antep Sinler mevkiinde yapılacak | ilk okul inşaatı olup keşif bedeli
1 — Urfa - Ceylânpmar Çiftliğimizin 3-8-950 tarihinde eksiltmeye (84776) lira (42) kuruştur, konmuş olan 107.665.86 lira keşif bedelli harici su tesisatı işinin ihale-si idarece görülen lüzum üzerine ve ayni şartlarla 18 8-950 günü saat 15 e bırakılmıştır.
2 — Bu işe ait evrak Yapı İşleri Uzmanlığımızda, İstanbul Yollama M—-fi ZC..o 2^. —L™ 33 —, LljciMok»
ve Urfa Ziraat Müdürlüklerinde görülebilir.
3 — İdare ihaleyi yapıp yapmamakta veya dilediğine yapmakta
serbesttir (5562)—(1430)
Müdürlüğünden
2 — Eksiltme 22 Ağustos 1950 tarihine rastlayan Salı günü saat -------... ..... ..p. ,s„nüu, ,oua- “ da Gaziantep İl makamında ka-Memurluğumuzda — Sirkec, Süngerciler sokak 83 —, Diyarbakır pah zart usullle yemden yapılacâk-
I
Kollar 4. Bölge Müdürlüğünden
1 — Ankara - Bolu - İstanbul yolu 2044-500 ve 2774-900 Kim. ler-• deki Büyüksu ve lbrahiınağa köprülerinin imlâ tahkimatı işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
I 2 — Eksiltme 21-8-950 pazartesi günü saat 16 da Etlik yolu üze-( rinde Bölge Md.lüğünde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır. Zarflar saat 15 e kadar komisyona verilmelidir.
| 3 — İşin muhammen bedeli 17.973.66 lira olup geçici teminatı
1348,02 liradır.
4 — Bu işe ait keşif ve hususî ve eksiltme şartnameleri tatil günleri hariç her gün Bölge Müdürlüğünde görülebilir.
5 — İsteklilerin ihale gününden en az 3 gün evvel — tatil günleri hariç — müracaat ederök ehliyet belgesi almaları lâzımdır.
6 — Usulüne uygun olarak müracaat edilmesi ve postada vukua gelecek gecikmelerin kabul edilemjyeceği ilân olunur. (5561)—(1429)
I
3 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar her gün İl Daimî Komisyonunda ve Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
1 — Eksiltmeye konulan iş Edirnedeki Beyazıt şifahane binasının onan mı.
2 — Keşif tutan (17372) lira (14) kuruştur.
3 — Eksiltme 17-Ağustos-950 perşembe günü saat beşte Vakıflaı binasında toplanacak inşaat komisyonu odasında kapalı zerf usulü ile yapılacaktır.
4 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar Ankarada Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat Müdürlüğünde ve Edirne Vakıflar Müdür lüğünde görülebilir.
5 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (1302) 11 ra (90) kuruşluk geçici teminat vermesi ve eksiltme şartnamesi gere ğince Ticaret Odası belgesini ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — İsteklilerin bu işin özelliği dolayısiyle 1950 yılı için Vakıflaı Genel Müdürlüğünden alınmış yeterlik belgeleri göstermeleri şarttır.
7 — Talip olanlar yukarıdaki maddelerde yazılı beglelerle birlikte
ikinci maddede yatılı günde adı geçen Komisyona müracaatları ilân olunu* («Mİ)—(1411)
Ankara Valiliğinden
İLAN
1 — Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Müessesesinde yapılacak tecrübe hayvanları ahırı işi, kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur. Bu işin keşif bedeli 11980.35 lira olup geçici garantisi 898.53 liradır.
2 — İhale 21.81.950 gününe müsadif Pazartesi günü saat 16 da Ankara Vilâyet konağındaki Bayındırlık Müdürlüğü odasında yapılacaktır.
3 — Bu işe talip olanların 2490 sayılı kanunun ilgili hükümleri dahilinde hazırlıyacaklan teklif mektuplarını 950 senesine ait Ticaret Odası vesikasile Bayndırlık Bakanlığına bir dilekçe ile (tatil günleri hariç) en az ihale gününden üç gün evvel müracaat ederek alacakları fennî yeterlik belgelerini bağlamaları şarttır. Dilekçelerine bağlıyacakları belgelerin de buna mümasil işleri yapmış olduğuna dair Devlet Müesseselerinden alınmış olması lâzımdır.
4 — Kapalı zarflar komisyon Başkanlığına makbuz mukabilinde ihale günü olan 21-8-950 pazartesi günü saat 15 e kadar verilmiş ■lacaktır.
5 — Bu işe ait keşif, şartname-ve ilgili evrak her gün mesai saatleri dahilinde Bayındırlık Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — Posta ve telgrafla vâki olan müracaatlarda her nevi
cikme kabul edilmez. (5320)—(1358)
ge-
Çankrı İli Daimi Komisyonundan
1 — Çankırı - Şabanözü yolunun 144-500—234-000—254-000 inci
. kilometrelerde (20891) lira (01) kuruş keşif bedeli) üç adet betonarme köprünün inşaatı açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Bu işe ait eksiltme şartnamesi, mukavele projesi, bayınıırlık İşleri genel şartnamesile fenni şartname, ölçü ve keşif cetvelleri ve
1 ru^uıler daimi komisyon kaleminde her gün görülebilir.
3 — Eksiltme 24 Ağustos 1950 tarihine rastlıyan Perşembe günü saat 15 de il daimi komisyonunda yapılacaktır.
4 — Geçici teminatı (1566) lira (83) kuruştur.
5 — Eksiltmeye girmek istiyenlerin yukarda yazılı gün ve saatte geçici teminatı yatırdıklarına dair banka makbuzları ve 1950 yılında ' Ticaret Odasında kayıtlı bulunduklarına dair vesikaları İle birlikte
il daimi komisyonunda hazır bulu nmaları ilân olunur. (5166)—(1219)
Konya Valiliğinden
1 — Konya İli Akşehir ilçesi Cezaevi inşaatı 27-7-950 gününden 23 8-950 gününe kadar 28 gün müddetle ve fiyat birimi esası üzerinden kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Bu işin keşif bedeli 237533 lira 38 kuruş olup geçici teminatı 13126 lira 67 kuruştur.
3 23-8-950 çarşamba günü saat 11 de Konya Bayındırlık Müdürlüğü odasında teşekkül edecek komisyon tarafından yapılacaktır.
4 — İstekliler bu işin keşif dosyasını tatiller hariç her gün Ankarada Yapı ve İmar İşleri Reisliği ile Konyada Bayındırlık Müdürlüğünde görebilir.
5 — isteklilerin Valiliğe ihaleden en az tatil günleri hariç üç gün evvel dilekçe ile müracaatla bu inşaatın teknik öneminde iş yaptıklarına, idare veya denetlediklerine dair belge ibrazı suretiyle alacakları ehliyet vesikası vesair lüzumlu evrakı 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazırlayıp ihaleden bir saat evvel mezkûr komisyona makbuz mukabilinde vermeleri şarttır.
6 — Bu işin dellâllye, pul, noter vesair masraflarının alıcıya alt
olduğu ve postada vuku bulacak gecikmelerin nazarı dikkate alın-mıyacağı ilân olunur. (5568)—(1432)
4 — Eksiltmeye girmek için İsteklilerin usulüne göre (5488) lira (82) kuruşluk teminat vermeleri ve ticaret odasında 1950 yılında kayıt-ı lı olduklarına dair belge ibraz et-[ meleri şarttır.
I 5 — İsteklilerin bu işin icabettir-diği teknik önemde bir işi iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini isbeta yarar belgele-rile birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün önce Gaziantep Valiliğine dilekçe ile müracaat ederek bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
6 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifi dairesinde hazırlayacakları teklif mektuplarını ikinci maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri şarttır. Postada n-lacak gecikmeler kabul edilmez. (5650)—(1488)
Patates alınacaktır
Malatya Sa. Al. Kom. Bşk. (647):
1 — Garnizon birlikleri ihtiyacı için 30 ton patates kapalı zarfla 25/ 8/1950 Cuma günü saat 11.00 de eksiltmesi komisyonda yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli 7500 lira olup geçici teminatı 562 lira 50 Kr. tur.
3 — Talipler il ticaret odasından alacakları 950 müteahhitlik vesikasını havi kapalı zarflarını mezkûr günde saat 10 a kadar vermiş olacaklardır. Postadaki teehhür kabul edilmez.
(5642)—(1451)
*
Kuru Ot alınacaktır
Manisa As. Pos. 19890 Sa. Al. Koni. Bşk. dan (565)
1— 350 ton kuru ot kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır. Tahmin , fiyatı 13 kuruş olup tutarı 45500 liradır.
2— Eksiltme ihalesi 14 Ağustos 950 Pazartesi günü saat 12.00 de Manisa Garnizon Sa. Al. Kom. da yapılacaktır.
3— Muvakkat teminat % 7.5 tur.
4— Gazete ilân masrafları ile tellaliye müteahhide aittir.
5— Evsaf ve şartlan her gün Komisyonda ve İstanbul, Ankara Lv. Amirliklerinde görülebilir.
6— Manisada Işık, İzmirde Anadolu, îstanbulda Cumhuriyet, An. karada Zafer gazetelerinde ilân olu nacaktır.
7— İsteklilerin belli günde saat
11.00 kadar teminat akçelerini havi teklif mektuplarını komisyona vermeleri. (5292)—(1268)
Rüyaya inanır mısınız?

Her yaştaki kadın ve erkek ler için ayn ayrı tâbir edilen
Rüya yorumlan
Adlı tabirnameyi her kitapçıdan arayınız. Fiatı 160 Kr.
(6198)
Devlet Orman İşletmesi Adana Müdürlüğünden:
„J — tSletol!mizi» Hızar bölgesinin Kumbükü istif yerinde mevcut VS/»4 “lehd“'k 5’4®'531 metreküp Adana çeşidi Fos çam kerestesi 3/8/950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle artırmalı satışa konul-muştur.
2 — Satış 18/8/950 gününe rastlayan Cuma günü saat 8 de başlayacak ve 20 de bitirilecektir. Bitmediği takdirde 19/8/950 günü ayni saatlerde satışa devam olınacaktır.
Satış Km-aısah Orman Bölge Şefliğinde kurulacak komisyon önünde yapılacaktır.
— Kerestelerin 22 partisi 20 şer M3. lük, 13 partisi 40 kar M3 ^,2! 100 Uâ 130 2ar lük ve «eri kalan PKtüer de 200
ila 700 M3. lüktür.
4 Kerestenin beher metreküpünün muhammen bedeli 131 lira 50 kuruştur.
5 — ihaleye girebilmek için ihale saatinden evvel % 7,5 hesabiyle partiler teminatının evvelki günlerde işletme veznesine ve ihale gününde Bölge mutemetliğine yatırılabilir.
6 — Satışa ait şartnameler, Orman Genel Müdürlüğünde, İstan-
bul, Ankara, Merşm, Ulukışla, Karaman, Diyarbakır, Bursa, Antakya Maraş, G. Antep, Kozan ve Osmaniye Orman İşletme Müdürlükleriyle Kayseri, Niğde, KaraisalI, Tarsus, I-Iizar, Urfa, Ceyhan Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir. (5630)—(1482)
Ankara Devi t Ko ser »tu arı Müdüri. güı den
1 — 1950—1951 ders yılında Ankaıa Devlet Konservaluvarıııa gir mek istiyenler için kabul şartları . 25 Temmuz 1949 tarih ve 548 saydı Milli Eğitim Bakanlığı tebliğler Dergisinde yayınlanmıştır. Tebliğler Dergisi hemen her okul ve Millî Eğitim Müdürlüğü de Mil lî Eğitim Memurluklarında bulunabilir. Ayrıca kabul şartlan Ankara Devlet Konservatuvarı Müdürlü günden de istenebilir.
2 — Müracaatlar Ağustos sonuna kadar yapılmış olmalıdır.
3 — Kabul sınavlan izmirde İzmir Kız Lisesinde saat 9.30 da, İsim Haintnooröv Tioop.-j» saa( 9.30 da ve Ankarada Devlet Kon-
da yapılacaktır.
SINAV GÜNLERİ
tanbulıa Galatasaray Lisesinde saat 9.30 da servatuvarında saat 9.30
İzmir’de:
4/9/1950 Pazartesi
5 . Salı
6 ) Çarşamba
7 » Perşembe
İstanbul’da: 11/9/1950 Pazartesi
12 ) Sah
13 » Çarşamba
14 » Perşembe
Ankara’da: 18/9/1950 Pazartesi
19 ) Sah
20 » Çarşamba
21 ) Perşembe
YuyJLı Sazlnr, Nefesli Sazlar Kompozisyon - Piano Opera ve Şan
Tiyatro
Yaylı Sazlar, Nefesli Sazlar Kompozisyon - Piano Opera ve Şan
Tiyatro
9.30
9.30
9.30 . _
9.30 Tiyatro
Yaylı Sazlar, Nefesli Sazlar Kompozisyon - Piano Opera ve Şan
(5232)—(1261)
No.
307
Vakıflar Genel Müdürlüğünden
Cinsi Mevki Yıllık kirası Muvakkat teminatı
Lira Krş. Lira Krş.
108 00
1 hol Anafartalar Cad- 1440 00 desi İşhanı 3 üncü kat
1 oda
Yukarda numarası, mevkii, yıllık kirası, ve muvakkat temitı yazılı bir hol, bir oda teslim gününden 28/2/951 gününe kadar kiraya verilecektir. İhalesi 12/8/1950 Cumartesi günü saat 11 de 2 nci vakıf apartmanda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Arazi Müdürlüğünde yapılacaktır.
İsteklilerin bu müdürlüğe müracaatları.
(5530)—(1404)
Devlet Orman İşletmesi Gerede Müdürlüğünden:
1 — İşletmemiz Pazarköy bölgesi Karaşılılar istif yerinde mev cut 778 adede denk 374.073 M3. Köknar tomrukları 28/7/950 tarihinden itibaren 20 gün süre ile 7 parti halinde, açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 17/8/950 tarihine müsadif Perşembe günü saat 15.00 de Mengen Bölge Şefliği binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher M3. ün tahmin bedeli 43,50 ve 30.00 liradır. Her parti için % 7.5 hesabi ile geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğü ile Ankara, Karabük, İstanbul Devlet Orman İşletme Müdürlüklerinde ve Gerede, Mengen belediye başkanlıkları ile işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teminatları ile birlikte komisyona müracaatları. (5559)—(1472)
Ankara Kollar 4. 8'6'g^ Mü lürlüğü )d n
1 — İstanbul Cibalı Umumî Mağazalardaki 900 ton çimentonun An kara Yollar 4. Bölge Müdürlüğüne nakli işi kapalı zarf usuli ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme 16/8/950 Çarşamba günü saat 16 da Etlik yolu üzerindeki Bölge Müdürlüğünde toplanacak Komisyon huzurunda yapılacaktır. Zarflar saat 15 e kadar komisyona verilmelidir.
3 — İşin muhammen bedeli 49.275.00 lira olup geçici teminatı 3695,63 liradır.
4 — Bu işe ait keşif, hususî ve eksiltme şartnameleri Ankara ve İstanbul’da Yollar 4. ve 1. inci Bölge Müdürlüklerinde görülebilir
5 — İsteklilerin usulüne uygun olar-)k müracaatları ve postada vukua gelecek gecikmeler'v kabul edilmiyecnfti ‘lân obınur.
(M4Ö)—(1XW

Sayfa: 6
lî - S -1936
| Memleket Meseleleri
Şehir suyu tesisatı yaptırılacak
İller Bankasından
Hayırlı Komşu
Yazan: Rukiye Ermumcu
Seher hanım sabahleyin ya- ye boşalttı. Kokunun çıkması için taktan geç vakit kalktı. I pencereleri açtı. Eğilip sokağa Buğulanan camı sildi. Hava | baktı, Nerimanı çağıracaktı, görene kadar güzeldi. Kızı Nerimanta medi. Seslendi, cevap yok. Otomo-kahvaltı ettüer. Seher hanım, bitler gelip geçiyordu. «Ya kaşla günlük işlerine başladı. Küçük Ne- göz anasında ezdlverirse.. Sonra riman da annesinin eteği dibinden Tevfığc ne cevap veririm?» Ocağı ayrılmıyordu. Bir müddet sonra söndürdü. Telâşla aşağı indi. Ko-saata baktı. «Geç mi kelmişim, iş- şeyi döndü, yoldan geçen arabalar ler mi çok, öğle oldu bile.. Nere- çarpacak gibi oluyorlardı. Hele deyse Tevfik de gelir.» Her zaman biri o kadar yakınından geçti kı, yaptığı g bi giyindi, saçlarını tara- b r adım daha atsa ezilecekti. Et dı Vazodan bir ç'çek alıp tokanın rafına bakınıyor, çocuğunu gore-altına sıkıştırdı. Neşeliydi. Koca miyordu. Bir aralık üşür gibi olama on günlük hasreti bu gün du. Kendini topladı. Karşıki kal-»uıa vıı t m ... nnSıımıı vakm oldu
Köyün ihtiyaçları ve
hazırlanan köy kanunu
Yazan
1 ___ Aşağıda isimlen, keşif bedelleri ve geçici teminat miktar
lan gösterilen kasabaların içme suyu inşaatı yaptırılacaktır
Kasaba adı Keşif bedeli Geçici teminat
) -■
133.760.32
132.953.48
157.780.46
83.247.66
130.433.23
49-730.25
43.896.92
153.362.49
89.051.85
109.396.52
35.839.72
Burhaniye Hacılar Tire Hafik Bartın Bcfrnova Karaburun Dikili Urla Kemah Karamanlı
rufu, orta mallarının idaresi, köyde kendi özelliğine göre mahallî işle-r n ve hizmetlerin daha geniş ölçü le Ve pruiik şekillerde işlemesi, köy gel.r 1- . Haklarının ve malî bünyesinin s-.ğlam temellerle dayan 1 ması ve köyler arası müşterek İşler j gibi esaslı mevzular hakkında tasarıda yeter hükümler bulunuyordu.
Köy kanunu deyince biz bunu her şeyden evvel memleketin temel varlığı ile ilgili bir kanun olarak ele almak mecburiyetindeyiz. Memleketimizin topyekûn kalkın- | ması ancak köyde temelleşecek ve i yine oradan itibaren gerçekleşebi- | lecektir. Bu it.barta da onun karak- ( ter bakımından sadece b’r Belediye kanunu veya bir idare kanunu değil, belki bir hükümler külliyatı ha- ' Ünde çıkarılacaktır.
Köy deyince en başta, onun bir ziraî vtarlık olarafk hukukî, meslekî ve icraî bütünlüğünü tanımak ve yeni köy kanunu ile bunu sağlamak gelecektir.
Köyde ziraî emniyet ve asayiş, ziraî hasarların ödenmesi, ziraî yolların ve küçük sulama kanallarının bakımı, ziraî işçiliğin ve çiftçi ailelerinin himayesi, küçük ziraat vasıtaları ve makineli ziraat, ziraî mücadele ve tohum ıslâhı gibi konular köyün ziraî varlığının hukukî, meslekî, ve icraî bütünlüğü ile alâkalı işlerdendir.
Köy halkının gerçek dirlik şartlarına kavuşturulması, sağlık di-sipl'ni, sosyal yardımlaşma ve te-nrnat, sosyal nizam ve ahlâk kontrolü, köyde kültür eğitimi ve millî gelenekler, köylerde sıhhî meskenler ve tesisler gibi amme ikti-darlle köyler halkının iş birliği halinde görmeleri lâzım gelen diğer hizmetler ve ödevlerde, yeni köy kanununda özel mahiyetlerile ve karşılıklı hükümlerde dikkate alınmalıdır.
Köyler hakkında diğer bezi zaruretlere de işaret etmek yerinde olacaktır. Belta bir çok köylerimizde belirli zamanlar için mensup muhtarlar istihdam etmek zorunda olduğumuz da unutmamak lâzım dır. Tepyekûn kalkınma yolunda bir kısım köyleri kendi hallerine terketmek ihtimallerini dahi düşünemeyeceğiz.
Köylerimizden bazılarına Türk lisanını Türk kültürel geleneğini veniden götürmemiz gerçekleşmektedir. Millî biri ğin kültiir ve ah-ı lâk birliği demek olduğunu izaha hacet yoktur. Yurdun bazı yerle-. rinde bu günkü durum bu bakım-i lardan içimizi sızlatacak mahiyette-ı dir.
ı Yine düşünmiye .mecburuz ki, ) köylerimizin maddî haraplığı ya-. Tunda bir de manevî ve ruhî bez-ginl'kler, perişanlıklar var: Köylerde kamu hakları, amme hizmetleri telakkileri vazife ve i mesuliyet duyguları ve sosyal ah-î lâk bir nevi dejenere hali geçirmek-
• tedir. İktidarını b'r halk idaresi ola-
■ -rak köye götürmek, hükümet mef-
• lıumile köylüyü tanıştırıp anlaştır
- mak, bu mefhumu ona benimset-
■ mek ve memleketin münevver ev-ı lâtlarını onunla hem hal ederek "o-i nun. yaşayışına ve alın yazısına iş-
- t'râk ettirmek vazifesile karşı karşı ya bulunduğumuzu kabul etmek zorundayız.
Köylerimizin kulakları ve hisleri merkezden muhite doğru yapılan hamlelere ve telkinlere çok kere kapalı kalmakta ise, köylerimiz gerek idare, gerekse içtimai bakımlardan siyatiğe tutulmuş b ıer uzuv gibi beslenmiyorsa bu bizim suçu-muzdtır. Yeni bir köy kanunu bu hazin durum İçinde müsbet cereyanlar ve hareketler sağlamak zorundadır.
Yeni bir köy kanunu nüfusları ne olursa olsun bütün meskön yerleri ve tesiri altına alacaktır. Ve bu kanun köy hayatiyetinin esaslı unsurlarını tayin ve tarife mecburdur. Köy varlığının esaslı unsurlarını haiz omlıyan ve üzerinde yaşayanların sağlık, sosyal ve ekonomik gelişmelerine engel olarak kısır şartlar içinde bulunan az nüfuslu yerlerdeki halkı bu öldürücü şartların ebedî mahkûmu olarak artık oralarda bırakmıyacağız. Binaenaleyh köy tüzel kişiliklerini az veyıa çok nüfuslu olsun köy hayatiyetinin esaslı şartlan ve unsurları üzerine kuracağız.
Yine köyde halk eğitim ve öğretim işlerine de yeni kanunda ihtiyaca ılygun imkânlar ve zeminler haznlanmalıdır. Köylerde el ve ev san’atlarının inkişafı, gezici san’at dikiş, ev idaresi ve çocuk bakımı kursları ve ziraî san’atlar eğitimi ile tarım âletleri ve makineleri tatbikatı için elverişli hükümler ve mecburiyetler koyacağız.
Her halde köylerimizi bu yeni kanunla idare, eğitim, sağlık, sos-
emmuz ayı iptidalarında, İçiş leri Bakanımız İstanbulda bir Basın toplantısında yeni bir Köy Kanunun hazırlanacağını ve 1340 tarihinde yayınlanan 442 sayılı köy kanununun bu günkü ihtiyaca yeter olmadığını açıkladı. I 442 sayılı kanun bizde çeyrek I asır evvel ilk defa olarak köylere tüzel kişilik hakkı veren ve bir köy idaresi s:stemini kuran ilk köy kanundur. Şüphe yok ki, bu kanun 1340 yılından evvelki duruma göre köylerimize İdare, Belediye, Sağlık ve Sosyal vazifeler ve kaza hakları vermiş ve Köy İdarelerine bazı mali yetkiler ve imkânlar göstermesi gibi önemli bir çok yenilikler getirmiştir. 3UVıu nuv muuuu
Fakat esef olunur ki, 26 seneden kgy]erin gerçek ihtiyaçlarını tama-beri bu kanundan beklenilen sonuç- mue KaV1 «yamayan ve tabiî gelişr ların h ç birisi şöyle veya böyle meıerjnj takip edem yen mahdut gerçekleşmem ştir. Bu kanun, koy- kedefij bjr kanun halindedir. İlintin sokağında, evinde iş ve ça- Sonra bu kanun nüfusu 150 den lışma şartlarında, düşünüşlerinde aşağ] olan 5ü00 ne yakln küçük köy Sağlık ve Sosyal hayatlarında, a- |er- de şdmuju har cinde bırakmış ralanndaki anlaşmazlıklarda, köy- Ojjjarı gelişi güzel bir idareye lerin civar köylerle olan münase- terketTnistir. Halbuki bu küçük betlerinde, umumî ve mahallî ida- Röyler hakikatte memleketin büyük relerinde göze görünür hiç bir bün- mese*leleri demektir. Bunları çer-yevi tesir yapamamıştır. çiveleyemiyen bir kanun köy için
Acaba bu kanunun tatb:katta, çıkarılmış bir kanun vasfını haiz bazı kayıt ve hesap işleri istisna değildir.
edilirse, esas gaye etrafında tama- qu husus nüfusu 150 den yukarı mile böyle belirsiz ve tesirs’z kal- köylerin de şu veya bu siiretle sımasının sebepleri nedir? Gözümü nırları hakkında hüküm konulmak zün önünde 26 şenel'k bir tatbi- ja Ve köylü için mecburidir diye kat devresinin tecrübe ve müşahe- bazı işler sıralanmakla, muhtarın delerinden alınan neticeler var: ve jht'yar meclisin’n göreceği işler
Bir kere şimdiki köy kanunu ve dâvalar yazılmakla, köy kurucu-köydeki imkânları veya imkânsız- larile imamlarının nasıl tutulacağı lıklan bütün şümulile dikkata al- bildirilmekle köyler iç n umumî ve mamıştır. B'r taraftan köylüye esaslı bir kalkınma hareketi sağ-yüklediği bazı ödevler bir çok yer- lamağa imkân yoktur.
lerde haddi zatinde köylünün ta- I .............. ........ ’ *•- ’-------
katini aşmıştır.
Köy idarelerinden beklenilen görevler ve teşebbüsler ve idarelerin (Personel terkiplerine göre) kavrayışları dışında kaldığı gibi, köy idare organı da köyün iş ve ihtiyaçtan karşısında kifayetsiz bir durumdadır. Kanunla köylere verilen ödevler ve görevler hakkındaki hükümler hem eks'kvehemde vu , zuhsuzdur. Köy idaresinin bu kanunla tes:s edilen malî kaynakları köy realitesi karşısında manasız- , tır. taşmaktadır. Köy gücünden fayda- | Köylerimizin bugün içinde bulun-lar sağlayacak tedbirler düşünül- dukları idare perişanlıklarının memiştir. | bertaraf edilmesi ve bunların ge’-
Köyde müeyyide ve kaza yetkisi, çek bir kalkınma yoluna konulması hadiseleri .karşılama bakımından te 1
sirs zrlir. Usûl bakımından da emniyet verici değildir. Hâttâ bu kanunda sadece şekle ait otan işlerin tatbikatında dahi bir çok müşküllere rastlanılmıştır. Meselâ 26 , seneden beri bir çok köyler n bu gün dahi sınırları tesbit edilememiştir. Çünkü köy sınırlarının tes-biti için kanundaki usuller tek taraflıdır. Ve çok yerde bizim mem- 1 leketin tabiî ve ziraî şartlarına uy-1 mamaktadır. Sınır anlaşmazlıklarının kati surette giderilebilmesi için lüzumlu pratik usuller bulunmamıştır. Bu sebeple de tapuya tescil edilen bu tek taraflı ve nazarî hudutnameler veya anlaşmazlıkları halleden kararlar, zamanla hüklim-süzleşmekte yahut idare yargı yer- ' lerince bozulmaktadır. _____________
Hddizatinde köy kanunu köy sı Bakanlığında kaldı. Bununla bera-nırlarına tamamlle de hâkim değil- ber bu hususta İvedil ğe düşülme dir. Eğer bir köy sınırı başka bir miş bulunması da bene bir bakım-bucağa veya başka bir İlçeye bağlı dan hayırlı oldu. d:ğer bir köyle ihtilâflı ise bunların | ......... —x------------------- çizilmesi köy kanununun hüküm-
I lan.. Bc-n sadece hanımın köşeyi. leri dışında bir çok ağır ve masraf-ab döndüğünü gördüm. Kapı durma- formalitelere bağlı bırakılmıştır.
don çarpıyordu. Çarpa çarpa lunl- bu hâl kdy sınıflarının tesbitinde
İmasın diye kızımı gönderip kapat-, belli başlı müşküllerden birisi ol-tırdım. ‘
Tevfik bey alay etti:
— Hadi elindeki mektuba, Ne-
| limanın sözlerine
, Fakat siz dem ı. o..... - -
nizi söylüyordunuz. Şimdi de, kö- makamlarının işin malryet'ne göre şeyi dönerken gördüm, d'yorsu- mürakaba veya vesayet yoltarile nuz. Buna ne diyelim Hangi bir gittikçe artan bir zorlama sistemi sözüne inanalım. I başlamış ve köjtâdarelerinin bünye-, ................. ___________
1 Seher hanım sevindi | vı faalyetleri tamamile şekle inkı- hazırlanmasında b'r' arkadaşımla
î — Neriman sağ selâmet buluıy 1&P etmiştir. I raportör olarak çalışmıştım. Fakat
du ha! ben de ne korkmuştum.' Zaten köy idareleri tatbikat ka- komisyon çoğunluğunda bu tasarıyı , Demek onu Rabbim bize bağışladı, biliyetleri bakımından ne halde ' ’ " * ’ '
Hemen gitsek de bir kere görsem, olursa olsunlar, köy ihtiyaçlarının ı Yahut onu buraya getirseydin.. |
Kocası onun yüzünü okşadı, kom
. şulannı İşaret ederek:
| — Sen üzülme, yat. Dedi. Bana
i hayatta en büyük dersi bu kadın verdi. Yüzümüze gülerek arkadan
I vurmak istedi. Buna dost kazığı ' derler. Neriman için üzülme, halasının yanına bıraktım. Bir dahaki sefere onu da getireceğim.
Komşu kadın, kel meler ağzına sığmıyormuş gibi kekeledi;
sma on gunıuK nasre» uu. »suu*,,, — ■*
bitecek. Gerçi Tevfik ne vakit ge- dmma geçti. Doğumu yatan oldu leceğini kesin olarak söylemem ş- ğu için eskisi gibi çolak degılaı. ti Ya Salı, va Cuma demişti Salı gn son gayretile öteki mahalleye günü gelmediğine göre bu gün kadar g tti. Gelen geçen erkekler, muhakkak gelir. Nerimanı da te- kadıncağıza mevkilerile mütenasip mizledi. Giydirdi. Her işi bitmişi*. çırkin ı&flar atıyorlardı. Eh, ne
. . t—J: .v«n.ir hır de olsa bir kadın Ev kıyafetile
sokağa çıkmış.. Başında ç'çek de
’t? var. Karnı burnunda.. Yardım İb-
.Kasana üm ts;z ümitsiz de etrafr
ozarsa... na bakınıyor) amaı ne de olsa bir kadın bir kadındır!
, Evinden bu kadar uzaklaştığını düşününce buna kendisi de şaştı.
V «Belki beni içerde diye, çocuk içeri g'tm’ştir.. Böyle koşup yo-annem gon- ^imam delilik.. Hem kapı da
.1 açık.»
' En kestirme yoldân eve koştu. I Öyle bir an geldi ki gözleri karar-‘ dı.
Neriman neredeydi, kendisi ne
■ olmuştu, ev ne olmuştu? Düşündü, daha doğrusu düşünem'yor, kafa-
ı sı zonkluyordu. Ağrıları başlaym-• ca, burnuna çarpan ilâç kokularını duyunca nerede olduğunu hatır-
■ ladı. Bir el alnını okşadı. Baş u-
‘ nine tatlı tat-
lı bakıyordu. Kocası doktora sor-
Kiuıcuı. —• --— »- -
Can’ rahat etmedi. «Yemek bir
çeşit fazla olsa... Acaba tatlı mı yapsam..» Salı günden reçel saklamıştı, Pirzolayı sever, «r—• kadar gitsem mİ? Ya kızarsa... Kızmaz.. Nerimanla beraber gidersem kızmıyor.. » Hava da güzel Hem çocuk hava alır..
Kap» vuruldu, kapıyı açtı. Komşunun kızı:
— Bizde misafir var. derdi, buyursunlar dedi.
Düşündü, karar verdi: I
____ Teşekkür ederim kızım, işim var, gelemiyeceğim. Hem de bu gün Tevfik amcan gelecek.
Çocuk hoplıyarak evlerine ha-her vermeğe gitti. Bu kızın canlılığı, neşesi Seher hanımın hoşuna gid.’yordu. Küçük Neriman annesinin kalçasına sarıldı:
— Anne, hava çok güzel, öğle- --------—------------
den sonra ben. Gençlik Parkına CUnda kocası, kendisiı Bötflr. dedi. 1 1 ------ A
“T Yoo! kızım, bu gün baban ge- muş. eve götürmek istemişti, ama lecek. Yarın babanla beraber gide- iki gün daha yatırılmasını, tedavi riz. Baban geld ğinde bizi evde altında kalmasını münasip gor-
bulamazsa üzülür.
____ Öyle ise. ben şimdi sokakta ovnıye^ım.
— Oyna ama, uzaklara gitme. Baban gelir seni sokakta görürse, el.ildeki hediyeleri başkasına verir
Ateşteki yemeğin y:“ su burnunu gıcıkladı. Telâşla mutfağa koştu. Yemeği başka tencere-
müşlerdi.
O gün ziyaret günü idi. Komşu hanım da ziyarete gelm'şti:
— Geçmiş olsun şekerim. O gün » ne oldu sana? Kapınız rüzgârdan p bovuna çarpıyordu. Nereye git-
aşkasına verir —- -
yanık koku- mlştlnî Benim de bir şeyden habe-. Telâşla mut- rim vok. insan komşusuna b.ı ha-
ber bırakır. Kızımı gönderd m. «Kızım. Seher hanımın kapısı açık. Git de bak, biri girmesin. Kendi nereye gitti acaba? dedim Gel:D de vaziyeti anlatınca hayret ettim. Ne yapalım yakında kendi çocuğunu larsın. İnsan, başkasının çocuğu , için tatlı canım nasıl arabanın al-Bu hafta İstanbul tına atar? Bereket şoför ustaymış.
yakış-
İstanbul At
yam
niT) yed.ncisi yapılacaktır. Pazar günü muhtar seçimleri olacağından koşular Cumartesi gününe a-1 inmiştir.
Koşuların programını aşağı yazıyoruz:
Birinci koşu: Arap taylarına mahsustur, mesafesi 1600 metredir
1— Serap
2— Ceylan
3— Fırat
4— Neslişah
5— Seyyare
İkinci koşu: G rina mahsustur, i
1— Tufan
2— Benliboz
3— Haydar
4— Akkent
5— Dabi
6— Serdan
7— Uçar
8— Çınar
9— Bahtiyar
10— Yunt
11— Atom
Üçüncü koşu: 3 . .
larına mahsus handikaptır, mesafesi 2200 metı-edir
1— Darling 2~— San
3— Anış
4— Darreo
5— Mythologie
6— Pulsuz
7— Duc
8— Amber
9— Murad
Dördüncü koşu: B atlarına mahsustur, r metredir.
1— Maşallah
2— Mercan
3— Yıldırım
4— Murad
5— Barış
6— Kanunî
7— Keramet
8— Haydar II
9— 1 Nisan
1Q— Maşuka 11— Hilâl
56
56
56
56
K. K.
K.
K.
54.5 K.
grupu Arap atla-mes.fesi 2400 met
BeşrncI koşu:
üzülme, kucak-
| Sıtkı Tuaal
Bir kanun ki kendi amacına dahil bütün konuları ve ihtiyaçları gerçek manelarile kavramış ve kad-rolaştırmış olmaz ve bu konularda- I ki tabiî ve zarurî gelişmeleri tak'p edebilecek ileri hükümleri ihtiva etmez, o kanun sadece o günkü İh tiyaçlann ve emri vak lerin şöyle veye böyle bir ifadesinden başka bir şey değil demektir. Böyle bir kanun m İlet hayatında hiç bir iz bırakmadan silinip gitmeye mahkûmdur.
tste 442 sayılı kov kanunu da,
Nitekim bu günkü köy kanunu I köyde b’lhassa kalkınma bakımından faydasız ve tesirsiz kalmış ve yukarıda açıklandığı gibi şekilden İbaret olan kayıt ve hesap işlerinden başka bir varlık meydana getirememiştir.
Yeniden çıkarılmasına ihtiyaç du yulan köy kanunu eğer böyle bir kadroda ve bu mevzularda kalacaksa bu yeni kanundan da bu günkünden daha farklı sonuçlar beklenilmesi elbette nâfile olacak-
2 — Bu keşif----------......-------— -------.-------
bedelleri hariç olup bunlar bankanın İstanbuldaki
ler ________ _
müteahhide teslim edilecektir.
tutarlarından font boru hususî aksam ve armatür-deposundan
3 — Her kasaba -için ayrı teklif mektubu verilecektir.
4 — İhale 24 Ağustos 1950 Perşembe günü saat 15 de toplanacak olan bankamız ihale komisyonunun inceleme sonucunun idare meclisince tasdikini müteakip kesinleşecektir.
5 — Teklif mektuplarının en geç 24 Ağustos 1950 Perşembe günü saat 12 ye kadar bankamıza makbuz mukabilinde teslimi şarttır.
6 — Her bir işin eksiltme evrakı 5,— lire bedel mukabilinde Bankamızdan alınabilir. Projeler Bankamızda görülebilir.
7 — Eksiltmeye gireceklerin Bayındırlık Bakanlığına ihale gününden en az üç gün evvel yaptıkları işeri gösterir belgelerle mü -nacaat ederek bu işi yapabilecek kabiliyette olduklarına dair yeterlik belgesi almaları icab eder.
8 — Banka ihaleyi yapıp yapmamakta ve işi dilediğine vermekte serbesttir. (5715)—(1547)
Çam tomruk ve Çam kalas sûtışı
Tavşanlı Devlet Orman İşlet nesi Müdürlüsünden
1 — İşletmemizin Emet bölgesi istif yerinde mevcut çam kalas lardan 2701.235 metreküpü (33) parti hainde 27/7/1950 gününden fctifcraren 30 gün müddetle pazarlık suretile satışa çıkarılmıştır
2 — Kalasların metreküpü 70 Uradır.
3 — İşletmemizin Değ.rmlsaz istasıyon istif yer'n 'e r-»-’-cut 5 parti tutarı 259.294 metreküp çam tomruğu 2/8z1950 gününden t'., baren 30 gün müddetle pazarlık suretile satışa çıkarılmıştır.
4 — Tomrukların 3 ve 5 inci partileri metreküpü 39.50 lira 1,2 ve 9 üncü part lerin metreküpü 53 00 liradır.
5 — Kalas ve tomruklara ait şartnameler Ankarada Orman Ge uel Müdürlüğü Merkez İşletmesi Müdürlüğü, İstanbul, Eskişehir, Balıkes r, Kütahya, Afyon, Dursunbey, Uşak işletme müdürlükleri ile Emet ve Değirmisiz bölge şefliklerinde görülebilir.
6 — Taliplerin Tavşanlı Devıet Orman îşltemesi Müdürlüğüne
müracaatları ilân olunur. (5628)—(1546)
Devlet D etme Çiftlikleri Merkez Atölyesi Müdütlüğünden
GAZİ
1 — Yüzde 90 ve 93 kalaylı 2 ton metal satın alınacaktır.
2 — İhale 25/8/1950 günü mer kaz atölyesi müdürlüğünde saaf 14.00 de yapılacaktır.
3 — Muhammen bedeli 25.500 lira olup isteklilerin % 75 temi natlariyle komisyonumuza müracaatları.
4 — Fennî ve İdarî şartnameler İstanbul Eminönü Balıkpazan
Süngerciler sokak 83 No. da yollama memurluğunda ve müdürlüğümüz komisyonunda görülebilir. (5747)—(1548)
4
K. K. K. K.
K. K. K.
K.
K.
K.
K.
K.
K.
Hem de iki can kurtarmış bu suretle. Mahalle sensiz iniyor.
ı Tevfik bey dayanamadı:
I — Evet, sizin gibi dost maz. Nerimanjn asıl annes’ne yaz-«lığınız mektup elimde olmasa bu sözlere ben bile inanırdım.
Seher hanım birşey anlamadı:
— Neriman nerede, evde değil mi?
Kocası gülerek:
— Nerede olacak, evde. O gijıı, benim yokluğumdan istifade senin şeker komşun işler becermeğe kalkmış. Nerimanın annesi onurdaymış. Seni de çağırmışlar. Maksatları, seni öbür odada lâfâ tutarak, Nerimanı annesile kaçırmakmış. Sen gitmeyince evvelâ ümitler kırılmış ama, sonra çocuğun kapının önünde oynadığını görünce kaptıkları gibi götürmüş ler.
Komşu yutkundu:
—- Tefvik bey, yalan. Vallâh, ya-
bulun-
iç n şimdiki kanun bir an evvel de ğ:ştirilnıelidir. Fakat yeni kanun köy ve köylü ihtyaçlarını, gerçek-l klerini kavrayacak ve köy varlığını bir yurd kalkınmasının temeli olarak kuvvetlendirecek hükümleri ve sistemleri ihtiva etmel’dir. Bu yeni köy kanunu hakkındaki incele meleri de ayrı bir yazı ile kamu ef kârına sunmaya çalışacağız I *
47 yılında toplanan B rincı İdareciler kongresinde bir de köycülük komisyonu kurulmuştu. Bu komisyonun vazifesi yeni ve daha mütekâm'l bir köy kanunu tasarısı hazırlamakdı. Filhakika komisyonda günlerce sarfolu-' nan devamlı gayretlerle hazırlanan köy kanunu tasarısı sadece İçişleri RalrnnlıöınHn kaldı Riınıınla bera-
Komasyonunan goııuemıır. —umb)
Edirne Valiliğinden ■*
1 — Havsa - Hapköy yolunun 1X337—2X337 kilometreleri arası-
na şose onanını iç n 600 M3. kırma taşın nakli ihzarı işi bu kere görülen lüzuma binaen yeniden açık eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 15498 İ ra ve geçici teminatı da 1162.35 liradır. İhalesi 29/8/ 1950 tarihine rastlıyan Salı günü saat 15 de yapılacaktır. tstekl.le-rin ihale tarihinden, tat 1 günleri hariç, en az üç gün evvel dilekçe ile valil.ğe müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları, Ticaret Odası vesikası, teminat makbuz veya mektuplariyle b.rlikte yukarıda yazılı gün ve saatte daimî komisyonda bulunmaları lâzımdır. . ı
2 — Şartname ve diğer evrak her gün daimî konvsyon kalemin
de görülebilir. (5712)—(1544)
Isfonbul Jandarma Sohnclma Kcrnijyonı E?cı$k anlığından

muştur.
Hülâsa olarak gözden geçirdiği-______________________________ .. miz bu elverişsiz şartlar köy idare-inanmıyalım. terindeki hareket vo teşebbüs Im-„_______ _______ Seherj görmed.ği- kânlarını zafa uğratınca idare üst
nizi söylüyordunuz. Şimdi de, kö- makamlarının işin malryet'r -
9 d'yorsu- mürakaba veya vesayet
3 grupu Arap mesafesi 2400
K.
K.
K.
K.
K.
K. K K.
. İngiliz
mahsustur, mesafesi dir:
1— Modalı
2— Lady
3— Prenses
4— Mythologie
5— Anış
6— Pulsuz
İkili bûh s 2 nci koşuda çifte ba- __.....................—. .....
his 4 üncü, 5 inci koşular arasın- sl„ Kıymetli . Dandini bebek, hop dadır. , lala! dedi.
atlarına 1600 metre-
K. K. K.
K. K.
I — Allah şahidim olsun kİ sizi ' evlâdım gibi severim.. Dedi. Lâfı-
j evıaaım gıoı severim., ueaı. ualinin arkasını getiremeden dışarı çıktı. Öfkeden her yeri zangır zangır titriyordu.
Dışarıda tanıdık birisine rastladı, merhaba demeden:
— Ne olacak, herifin ikinci karı-
Gerçek bu kanun tasarısı 442 sayılı kanuna göre köyler için daha etraflı hükümleri iç'ne almakta idi. Nitekimbu tasarıya: Köy idaresi, köy imar sahası, köyde devlet ve köy işleri, iş organlarına ait vazlfe-I ler, köy kadrosu, köyde kazai işler, köyler arası müşterek işler, itiraz mercileri, ceza hükümleri, icra işleri ve köy adamlarını yetiştirme gibi köy ihtiyaçlarına ve realite-! s:ne n sbetle daha uygun hükümler ! konulmuş ve bunlar iyi bir basni-, fe tâbi tutulmuştur.
Bu tasarının komisyon namına arkadaşımla
I kendileri için daha önemli olanları üzerinde çalışma yetkisine de malik değildirler. Köylerin mahallî ve hayatî bir çok işlerinin İp ucu lüzumsuz yere hâlen merkezlerde tutulmaktadır.
Bazı köy İdarelerinde özel vasıflan ve kabiliyetleri ile görevlerini ciddiye alan idare unsurları yok ae-ğlld'r. Gerek bu gibi kabiliyetli elemanların, gerekse köy işlerini ön 1 plânda tutan idare üstlerinin gayretleri eseri olarak köyde her hangi l bir düzen veya imâr hareketler mn • göze görünen neticeleri b zi yanlış 1 b r görüşe sevketmemelidir. Bu ne-’ ticeler daima mahdut ve mevzii kalmaktadır. Çünkü bunlar n'lıa-■ yet şahsidir. Eldeki köy kanunu köyde s'stemli bir idare ve kalkın-- ma faaliyetini sağlayacak ve onu ) devam ettirecek hükümlerden mahrumdur.
köy varlığının temel vasıflarından ve köy toplum hayatının özelliklerinden ziyade umumî hükümlerle ayarlama zihn;yeti hâkim bulunduğundan tasarı esas itibarile önemli derecelerde kusurlu olarak hazırlanmıştı.
i Nitekim bu tarasıdalci ödevler ve müeyyideler s'stemi de aşağı yu karı 442 sayılj konunetakinin ayni olmuştu. Yalnız usûl ve teknik bakımlarından bazı farklar tesbit edilebilmişti. Bu tasarıda sayıları 5000 ne yakın nüfusu 150 den aşağı küçük köyler hakkında da pek az sarahat vardı. Köy idarelerini kendi bünyelerinde kuvvetlendirmek ve faal bir hale getrmek hususundaki hükümler pek kifayets:zdi. Köy hayatının zaruretleri bu tasarıda ikinci derecede kalmıştı.
Köy toplum . hayatının kendi yal ve ziraî vasıfları bakımından bünyesinde kuvvetli ve dis pllnli birer varlık ve bütün olarak tanıya-oluşu köy tüzel kişiliğinin tasar- cak ve bunları bu vnrlıklarile mem-
1 — Jandarma birlikleri ihtiyacı için tahminen beher metresi 170 a kuruştan 200.000 metre haki renk er yazlık elbiselik kumaş kapalı ■ zarf eksiltme usulde satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 340.000 liradır. İlk teminat miktarı 17350 .
liradır.
3— Eksiltmesi 23 Ağustos 950 tarih Çarşamba günü saat li de Tak | sim Ayazpaşadakl kurulumuzda yapılacaktır.
4 — Şartnamesi her gitn mesai saatlerinde Ankarada J. Sa. Al.
Ko. Bşk. kuruntumuzdan ve tzmirde 11 J. KJığında 17 lira bedel karşı- ) lığında verilir.
5 — İsteklilerin belli giinti eksiltme saatinden bir saat evveline^»
kadar 2490 sayılı kanunun alâkadarmaddeleriııe göre hazırlıyacaH 'r*^» teklif mektuplarım makbuz karşılığı kurulumuza vermeleri ve bu i saatten sonra mektupların kabul edilmeyeceği . (10513)-(5567) 1495
leketin topyekûn kalkınmasında temel olarak mütalâa edeceğ z.
Bu suretle yem köy kanunu, köylerin görevlerini ve ödevlerini köyde işler b:r hâlde kuracak ve köy idareleri inisiyatifini da mî ola rak hükümet merkezinin tahrik etmesinden veya ondan emir beklemek gbi bir âciz halinden kurtar rr.ak halâskârlığını gösterecektir. 1
Memleketin münevver evlâtları soğuk ve halkdan ayrı resmî salâ hıyetlerile değil, meslekî ve İlmî s'fatlarile ve fakat köy teşkilâtının bünyesi iç’nde halk ile birlikte vazife alacaklar, halk idaresi şuurunu, otorites ni yine halk arasında ve halk içn kuracaklardır.
Köylümüzün ehemmiyetle muh- | taç olduğu z:raî sigortalar, kesil makineli ve fennî ziraat, ziraî krc ; di, satış, istihsal ve istihlâk koopc-, ratifleri, tohum cinslerin n ıslâhı ve denemeleri, önemli arazi İslâhatı, orta derecede sulama işleri, toprak i ve yerleştirme rej'nıi, köylerde ziraî alanların'belirli bir ölçüden dada küçük parçalara ayrılmasına mani olacak yeni bir intikal rejimi, çiftçi sağlığını koruma, aile slgor-talar», köyde işsizliğ n, sefaletin 1
karşılanması, sakatların, ihtiyarların ve kimsesiz çocukların himayeleri, köyler arası yolların inşası, muhabere ve münakale ve .tatarının işletilmesi g bi yine . köylümüzü büyük topluluklar halinde alâkalandıran işlerde köy kanununu ikmâl adecek d'ğer bir kalkınma kanunu ile dikkate alınmalıdır.
Memleketin topyekûn kalkınmasında köylü için b rinci derecede bahis konusu olan mes’elelerde daima köyleri tek başına mütalâa el meğe imkân yoktur. Köylerde imece gücünün mali imkânların ve hattâ görecekleri yardımların dahi başa çıkamıyacağı işlerle bilhassa köyler orası şümul ve mahiyet av-zeden büyük işler için köylerin gu-ruplandırılmasına ve bu ödevletip i bir kanunla köy gruplarına veril-1 meşine de kes:n ihtiyaç vardır. Bu I olmadıkça tek basına bir köy kanu-I nu önemli bir mâna ifade etmiş ol-| rruyacaktır.
Memleketin topyekûn kalkınması için köy kanunundan sonra gelecek ve fakat ondan dalja çok önemli ve hayatî roller oynayacak olan bu köy grupları teşkilâtı konusunu ayr» bin yazı ile inceleyeceğiz.

|
lı bı
-
Sayfa: 7
11 - 8 -1950
ZAFER
Memleket Meseleleıi
Tomruk naklettirilecek
1 __ Vize işletmesi sahil istif yerinde mevcut tahminen 1200 met
I reküp meşe tomruğunun Ayancığa nakli açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 21/8//1950 tarihine rastlayan Pazartesi günü
15 de işletme müdürlüğü binasında toplanacak kom-syon önünde yapılacaktır. t
3 __ Muhammen bedeli beher metreküp için 18 lira olmak üzere
I 21600 lira ve % 7.5 hesabiyle geçici teminatı 1620 liradır.
4 — Bu işe ait şartname Orman Genel Müdürlüğü. Ankara ?Jer kez, İstanbul, Samsun, İzmir. S nop ve Ayancık işletme müdürlük-
| iennde görülebilir.
15 — İsteklilerin belirli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teıni-natlarile komisyona müracaatları. (5801)—(1569)
_____________
Yol Yapımı
Niğde Valiliğinden
19/6/1950 gününden itibaren bir ay müddetle pazarlığa konulan 44551.01 lira keşif bedelli Niğde Çamardı yolu stablize inşaatı ek siltmesine istekli çıkmadığından aynı şartlarla yeniden 2490 sayılı kanunun 46 inci maddesinin _R. fıkrası gereğince pazarlıkla ihale edileceği ilân olunur. (10930)—(5826)—(1573)
Ankara Birinci Erkek Sanat Enstitüsü
inkara Kabzımallar Esnafı Derneği Yönrt m Kumlundan
Demeğimiz genel kurulu olağan üstü toplantısını 16 Ağustos 1950 Çarşamba günü saat 17 de Ticaret ve Sanayi Odası binasında yapacak tır. Sayın üyelerin teşrifleri rica olunur.
Gündemi
1— Ana tüzükte yapılacak değişiklikler,
2— Yönetim kurulu üyeleri seçimi,
3— Denetçiler ve haysiyet divanı üyeleri seçimi.
4— İhtiyaçlar ve dilekler
(5288)
Fransada komünizmle
zehirlenen gençler

Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden
2 Ekim 1950 Pazartesi gününden itibaren 1950—1951 öğretim yı lı derslerine başlıyacak olan Enstitümüz yeni öğrenci kayıt ve kabulüne (Özel sınıflar dahil orta okul mezunları) 21 Ağustos 1950 Pa zartesi gününden başlıyacak ve 30 Eylül 1950 Cumartesi günü kayıtlara son verilecektir.
İstekliler kayıt ve kabul şartlarım Enst.tü Müdürlüğünden öğrenebilirler. (5792)—(1563)
1 ___ İşletmemiz n Safranbolu bölgesi emvalinden olup Ahmet
Usta ara istif yerinde mevcut 1951 yılı istihsalinden olan 45.634 M3. 30 kuturdan aşağı ve 161.349 M3 30 kuturdan yukarı çam tomrukları 7/8/1950 tarihinden itibaren 2 parti halinde ve açık arttırma su retiyle satışa çıkarılmıştır.
Açık arttırma 22/8/1950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 10 da Karabük işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyon ö-nünde yapılacaktır.
30 kuturdan aşağı olanlarının beher metreküpü muhammen bedeli 36 lira 46 kuruştan 30 kuturdan yukarı olanların ise 50 lira 21 kuruştan % 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Bartın, Gerede, Devrek işletmeleriyle işletmemizde ve Safranbolu bölge şefliğinde görülebilir.
isteklilerin belirli gün ve saatte komisyona müracaatları.
(5800)—(1567)
Belediye Başkanlığından
Belediye komisyonunun 2/8/1950 günlü ve 5471 sayılı kararile kabul edilen 79/81 randımanlı un vasıfları aşağıda gösterilmiştir.
Bu vasıflar dışında un çeken değirmenler hakkında kanuni muamele yapılacağı tilgililere ilân olunur.
6 No.lu elek bakiyesi (Kepek ve İrmik karşılığı olmak
’ % en çok 5.00
............... 13.00
1.95
0.10
0.09
0.05
10.00
j Muş valiliğinden
Rutubet miktarı
Kül miktarı
Külün sulu klor asidinde erimiyen kısmı Kül miktarı (Kuru madde hesabiyle) Asidite miktarı (Sulfad as'di lıesabile) Glüten miktarı (Kuru gülten hesa bide) Glüten elastikiyeti
Sellüloz miktarı
üzere
gram
az
Normal
% en çok 0.45
(1562)
1 — Kapalı zarf usuliyle Malazgirt ilçesi merkezinde yapılacak beş dershaneli ilkokul inşaatı olup keşif tutan (126123.13) liradır.
2 — Bu işe ait keşif projesi, eksiltme şartnamesi, hususi ve fennî şartnamesi, mukavele projesi, yapı işleri genel şartnames. vesair
i evrak Bayındırlık Bakanlığı yapı ve imar işleri reisliğ nde ve Muş Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
i 3 — Görülen lüzum üzerine eksiltme 26 Ağustos 1950 Cumartesi i günü saat 10.30 da Muş Bayındırlık Müdürlüğü odasında toplana-1 cak komisyon taıjafından yapılacaktır.
■ 4 — Muvakkat teminat m ktan (7556) lira (65) kuruş olup is-
teklilerin 2490 sayılı kanuna uygun olarak bu miktarda teminat makbuzlariyle 1950 senesine ait T caret Odasından alacakları belgelerini tekliflerine bağlamaları şarttır.
5 — İsteklilerin bu işe girebilmek için bir işte en az 50 bin liralık inşaatı yaptırmış olduğuna dair resmî belge ile eksiltmeden en âz üç gün evvel Muş vilâyet makamına müracaatla bu işe girebilmek içip yeterlik belgelerini almaları lâzımdır.
6 — İsteklilerin teklif mektuplarım 26 Ağustos 1950 Cumartesi
' günü saat 9.30 a kadar makbuz mukabil nde komisyojn başkanl;.-' ğırta vermeleri lâzımdır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez, f: 4 (5796)—(1566)
Devlet Orman işletmesi
Yapılacak iş: Odun nakli,
Mahal ve mevkii: Kotni istifinden Tuğ iskele istifine, Miktar ve cinsi: 5000 kental,
Muhammen bedeli: 150 kuruş kentali,
İlk tem.natı 562 lira 50, kuruşkadar
Müddeti: 15/10/1950 gününe
İhale şekli: Açık arttırma
İhale tarihi: 25/8/1950 Cuma günü saat 15 de,
İhale yeri: Bitlis Orman İşletme Müdürlüğünden.
1 — Yukarda cinsi yazılı 5000 kental odun nakletiy/rilecektir.
2 — Buna ait şartname Ankara Orman Genel Müdürlüğü B:t-İşletme Müdürlüğü, Tatvan, Muş, Van bölge şefliklerinde görüle
t
lis . „ . , , ____ .____________
bilir.
3 — Taliplerin ihale gününde evrakı müsbite ve ilk teminatları komisyona müracaatları. . (5787)—(1554)
ile
tj--------------------------
! Çoruh valiliğinden
1 — Arhavi bucağında sağlık merkezi ikinci kısım yapımı birim fiyatı ile açık eksiltmeye konmuştur.
2 — İşin keşif bedeli (60,467,41) altmış bin dörtyüz altmış yedi lira kırk bir kuruştur.
3 — Geçici teminat (4.535.05) dört bin beş yüz otuz beş lira beş kuruştur.
4 — İhale 28 Ağustos 1950 Pazar tesi günü saat 14 de Artvinde Bayındırlık müdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
5 — Bu işe ait eksiltme dosyası çalışma saatleri içinde her gün Bayındırlık Müdürlüğünde görüle bilir.
6 — Eksiltmeye girmek için 4.535.05 liralık geçici teminat makbuzu ile 950 yılı Ticaret Odası vesi .cası, ihale gününden üç gün evvel •dilekçe ile Valiliğe müracaat ederek, dilekçeye bağlayacakları bu işin öneminde iş için yeniden Çoruh Bayındırlık Müdürlüğünden alacakları yeterlik belgesini ibraz etmeleri lâzımdır.
7 — Postada vâki olacak gecik meler kabul edilmez.
• (5795) (1565)
lira
İhale lehiri
Ereğli Kömürleri İşletmesi Genel Müdürlüğünden
16 Ağustos 1950 Çarşamba günü yapılacağı ilân edilen nohut, fasulye, mercimek ihalemizin 25 Ağustos 1950 Cuma günü evvelce bildirilen saat ve şartlar altında ya alacağı ve şartnamesindeki teslim vadelerinin birer ay temdit edilmiş olduğu ilân olunur.
(5789)—(1555)
I
Çeşitli Sebze alınocaktır
G®ç.
Teminat
kırıl»kale Sa. Al. Ko. Bşk. (717)
Malzemenin
Cins ve miktarı
İhale T.
Muhammen Be. Lira Kr.
450 Lira Patlıcan 10000 Kilo 29/8/1950 6000 00
180 . Y. Biber 8000 . » 2400 00
157 . Domates 6000 . » 2100 00
Kırıkkale As. birlikleri ihtiyacı için saat: 10.00 da cins, miktarı, muhammen bedeli ve ihale günü yukarıda yazılı malzeme askerî Pos. 17643 K. komisyonunca açık eksiltme usulü ile satın alınacaktır. Şartname her gün komisyonda görülebilir.
isteklilerin mezkûr şür. ve saatte komisyona müracaatları ve 'geçici teminat makbuzlarının mezkûr gün ihale saatine kadar Kom. ı^..-03 verilmesi ve saatler n komisyondan ayar edilmesi. (5813)—(1571)

Tahmil tahliye mühletlerinin uzatıldığına dair
D. Dırnif Yolları Genel MUillrlüğUadon
15/8/1950 den itibaren yük vagonlarının tahmil mühleti 6 saate ve tahliye mühleti de 5 saate çıkarılmıştır. Fazla bilgi istasyonlardan alınabilir. (5777)—(1553)
U-ıı- LiiıKci Erkek Sanst Eıstîiisü Müdürlüğünden
2 Ekim 1950 Pazartesi gününden itibaren 1950—1951 öğretim yılı derslerine başlıyacak olan Ens tümüz, yeni öğrenci kayıt ve kabulüne (Özel sınıflar dahil) 21 Ağustos 1950 Pazartesi gününden başlanarak ve 3Ö Eylül 1950 Cumartesi günü kayıtlara son verilecektir.
x.,ıcn.liler kayıt ve kabul şartlarını Enstitü Müdürlüğünden öğ-«ilebilirler. (5793)—(1564)
klanacak vt
İstekli
Bunaltıcı sıcaklarda
a £ _ Ankara Merkez İlçe Seçim Kurula' Başkanlığından
5669 sayılı kanuna göre 3 Etlûl 1950 tarihinde yapılacak belediye meclisi üyeleri seçimi için (Ankara Anafartalar caddesi Evkaf İş Hanı No. 5—6 da oturan Cevat Örnek) bağımsız olarak adaylığım koymuştur. İlân olunur. (1568)
A K T F
M illetlerarası Talebe Federas- Yasa*
yonu Üyelerinden Mükerrem  iS FiLl
'Taşçıoğlunun, Paristeki talebeleri- ZtâZtt URl&y I
mızm yüzde altmışının komünist • ____________________
olduğuna dair geçen hafta gazete- -----------------
lerdeki beyanatını tüylerimiz ürpe- imanlı gençleri bile yolundan sapı--i........... buna katî ihtimal tacak kadar kuvvetli bir komünist
t; k.. „—)_ i.a« teşkilâtı var. Anlaşüan bir talebe daha Parise ayak basar basmaz bütün teşkilât! harekete geçiyor, işi gücü bu genci avlamak oluyor.
Bu işte ikna yolu mu, yoksa para mı rol oynıyor, her ne olursa olsun komünist teşkilâtı iblisane bir tuzak kurmuştur, ve tahsile gelen gençlerin mühim bir ekseriyetini niyetler beslemiyen bir kızıl âlemin bu tehlikesi karşısında, komünist akidelerini beğenmiş ve benimsemiş görünen bu gençlerimiz bunun yalnız bir inanış işi değil, ana baba bu tuzağın içine düşürüyor. Bu ne korkunç bir şey..
Yalnız komünist akidelerini yaymak için değil, ayni zamanda emperyalist bir gaye ile ahreket eden ve yurdumuz hakkında hiç de iyi yurtlarının ve binlerce senelik millî ve dinî kanaatlerimiz için bir teh-olduğunu anlamıyorlar mı? Düşünürken başımız dönüyor. U-mumî aftan istifade ederek kurtulan, hattâ kâfi miktarda azap çeken Nâzım Hikmet’in bile serbest kalı_ şını bir türlü hazmedemiyen ve yer yer protestolar yollayaa Türk gençliğine bakıp insanın acaba bu Pariste komünist olanlar bu yurdun çocukları ve bu protestoları yapan gençlerin kardeşleri değil mi, diyeceği geliyor.
Parise tahsil için yolladığımız bu çocukla/ bizim mekteplerimizden, bizim binlerce senelik millî terbiye ocaklarımız olan bir çok dinî ve millî ananelere sahip olan aile yuvalarımızdan çıkmadı mı? Gidenler ilk mektep talebesi de değildir. Hepsi de aklı başında, en aşağı liseyi bitirmiş olan gençlerdir. Mekteplerimizde kâfi miktarda millî terbiye mi verilemiyor, komünist akidelerinin kötülüğü, yıkıcılığı hakkında ikna edici telkinat mı yapılamıyor. Velhasıl hangi yönden bakılırsa bakılsın, yeis verici bir hakikat ortada durmaktadır.
Biz korkunç bir rüya gördüğümüze inanmak istiyoruz, gönlümüz bunu kabul edemiyor, olamaz diyoruz, Parise tahlise giden bu vatân yavrularının yüzde altmışı komünist olamaz diyoruz, bu korkunç rüyanın bitip hakikatin, vehim ve hayali silen ışığıyla uyanacağımızı sanıyoruz.
Eğer bu bir hakikat ise, bu rüam ve vebadan daha beter hastalığa yakalanmış olan bu gençleri yurda nasıl sokarız? Her biri iğrenç ve korkunç bir hastalığın mikrobunu taşıyan bu Portörler hududtları-mızdan njısıl girebilir? Onları kurtaracak bir aşı ve serom yok mu? Eğer bunun bir çaresi yoksa zaten bizim için kaybedilmiş bu gençlerin vatana dönmesinden ise gözyaşla-rımizla ölümlerini dilemek daha hayırlı olur.
retrek okumuş ve t”" kri.î ___________1
vermiyerek belki bu gencin kâfi delillere dayanmıyan bir şayiadan bahsettiğine hükmetmiş ve hattâ Türk talebeleri hakkmdaki bu uluorta ithamdaki cesaretine ve bu beyanatın salâhiyet derecesine şaşmıştık. İki üç gün evvel bu husus hakkında kendisine sual soran gazetecilere beyanat veren Millî Eğitim Bakanı Avni Başman’ın konuşma tarzı bizi büsbütün şaşırttı be teessüre şevketti. Gönlümüz Millî Eğitim Bakanının böyle bir şeyi şiddetle reddetmesini isterdi, ne yazık ki Bakan da Taşçıoğlunun neye
Sade Yağı Alınacaktır
Selimiye Sa. Al. Ko. Bşk. (655)
1 — (70) ton Sade Yağı kapalı zarf usulile satın alınacaktır. Muhammen bedeli 29400 lira olup geçici teminatı 2205 liradır.
2 — Eksiltmesi 25/Ağustos/950 Cuma günü saat 15 de Selimiye 93. Nolu. Sa. Al. Kom. da yapılacaktır. Şartnameler her gün Kom. da veya İst. Ankara Lv. Amirlikleri ile İzmir - Kışla Sa. Al. Kom. da görülebilir.
3 — Teklif mektupları 25 Ağustos 950 Cuma günü saat 14 e kadar Kom. na verilmesi.
(5661)—(1485)

Nakliyat yaptırılacaktır
Van Sat. Al. Kom. Bşk. (686): ğmı ________________uu ıa_
1 — Orman işletmesine Kotni lebeler hakkında tahkikat yaptıra. rampasında (Muş - Tatvan yolu ü- cağını söylemekle iktifa etmiştir, zerinde ve Tatvana 40 kilometre | Bu haber karşısında bütün Türk mesafede) bulunan 600 ton odun Milletinin de benim kadar mütees-Vana kapalı zarf usulü ile taşıttı- sir olduğuna şüphem yoktur. İnsan olacaktır. | âdeta çırpınarak: Bu nasıl iş, nasıl
2— Beher kilosunun taşım için, olur? diye isyan ediyor. Bir ilim
muhammen bedeli 5 kuruş olup — -------' ■ ’ ~ •
muvakkat teminat 2250 liradır.
3— İhale 25 Ağustos 1950 Cuma günü saat 15 de komutanlık satın almasında yapılacaktır. Zarfların mezkûr saatten bir saat evveline kadar komisyona verilmesi lâzımdır.
4— Şartname komutanlık satın almasında her gün görülebilir.
(5812)—(1570)

Sığır eti alınacaktır
İsparta Sat Al. Kom. Bşk. (703)
1 — 25 ton sığır eti kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır. Tahmin edilen bedelin 20000 lira, geçici te-nrnatı 1500 liradır.
2 — Eksiltme 6 Eylül 1950 günü saat 15 de İsparta askeri satın al-ıria komisyonunda yapılacaktır. Şartlaşmalar her gün komisyonda görülebilir.
3 — Teklif mektuplarının 6’ Eylül 1950 günü saat 14.30 a kadar komisyonumuza verilmesi.
istinaden ortaya attığım anlayamadığımız bu haberi ıreddedememiş ve ■ her halde Taşçıoğlunun verdiği ha-I berin az çok bir hakikate dayandı-’ gmı o da inanmış olacak ki bu ta-
Satılık Motosiklet
BSA marka çift silindir, 5 beygir kuvvetinde. Müracaat: Adliye kar şısında tatlıcı Şeref Esk.’toros.
(5286)
Satılık Kamyonet
Az kullanılmış çok iyi vaziyette. Müracaat: 8—12 arası, Tel: 24461. (5287)
ve irfan merkezi olan Parise, gençlerimizi yollarken eskiden onlara, aman Paris ayni zamanda dünyanın zevk-u sefa yeridir, dikkat edin, diye nasihat verir ve ikaza çalışırdık. Meğer Paris şimdi bir de komünist yuvası haline gelmiş.. Biz bir tehlikeden korkarken diğer daha belâlı bir tehlike gençlerimizi içine almış da bizim haberimiz yokmuş! Bizden başka bütün milletler de Fransaya yüzlerce, hattâ binlerce talebe yolluyor. Komünizme karşı koymasını bilen ve komünizmi hazmetmez diye tanılan Türk milletinin evlâtlarının yüzle altmışı komünist olursa öteki milletlere mensup talebelerin halini var kıyas eyle..
Bütün dünyanın belâlı bir ideolojiye karşı savaştığı, varını yoğunu ortaya attığı böyle bir devirde tahsil için gittikleri Pariste, hür milletlere mensup bu talebeler de bizimkiler yüzde altmış olduğuna göre ötekilerin yüzde doksan olduklarına hükmetmek icabediyor..
Biz çocuklarımızı Parise tahsil için mi, yoksa komünist olsunlar diye mi yolladık? Bu elbette dünün, bugünün işi değil, bu senelerdenbe-ri çocukları zehirleyen muhitte alâkadar olacak, onları izak edecek, doğru yola götürecek kimse yok mu idi, Millî Eğitim Bakanlığı gerek Devlet bütçesinden fedakârlıkla yolladığı ve gerek kendi hesaplarına da olsun gitmiş olan bu gençlerimizin tahsil veya yaşayış şartlarını hiç mi tahkik ve tetkik etmemiş.. Bu nasıl bir gaflettir?
Öyle anlaşılıyor ki, Pariste en
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
5 Ağustos 1950 vaziyeti
PASİF
Kasa:
Altın: Safi Er 69.795,865
• Ufaklık
Dahildeki Muhabirler:
Hariçteki Muhabirler:
59.562,149
Altın: Saf! Klg.
Döviz Borçluları:
a— 3133 sayılı kanuna göre alınan:
Hariçteki muhabirler
Muhtelif
b— 6266 sayılı kanuna göre elman: Hariçteki Muhabirler
Muhtelif
e— Kliring borçluları
Hazine Tahvilleri:
Deruhte edilen evrakı nakdiye kargılığı Kanunun 0-8 İnci maddelerine tevfikan Hazine tarafından vaki ödemeler Senetler Cüzdanı:
Ticari Senetler
Tahviller Cüzdanı:
( Deruhte edilen evrakı nakdiyo kor-a— ( aılığı esham ve tahvilat (İtibar!
( kıymetle)
b— Banka malı tahviller Avanslar:
Altın ve döviz Üzerine avans Tahviller üzerine avans
Hazîneye kua vadeli «vana Hissedarlar;
Muhtelif
Lira
219.910.718,76
2.587.825,78
32.685.285,38
1.159.98549
57.845.086,02
7.351.875,42
3.236.334,17
158.748.563,—
154.731.474,—
8.167.070,—
15.331.813,03
Toplam
Lira
222.498.544,54
441.761,35
187.666.631,32
102.278.566,48
■1.017.089,—
1.107.339.364,09
23.498.883,03
Sermaye;
İhtiyat Akçesi:
Adi ve Fevkalâde
Hususi
Hususi (Bankamız kanunu madde 19)
Tedavüldeki Banknotlar:
iTTûhîe erilten o-.-rakı nakdiye
Kanunun 8-8 İne! maddelerine tovtika Hazine tarafından vaki ödemeler
Deruhte edilen evrakı nakdiye bakiyesi
«onulan
Reeskont mukabili •'misyona konulan Mevduat:
Altın:
Hazine Safi KJg. 46.460,198
Amortisman sandığı 8afl Klg. 2.169.608 Tllrk Lirası
Oöviz Taahhütleri:
Hariçteki mubah'rter 132.515,73 Mevduat 1.802.210,69
0—6386 Bayıiı kanuna göre olmandan:
Hariçteki müzahirler 105.347.196,80
Mevduat 4.045.229,47
Muhtelif
- Kliring alacaklıları
Muhtelif:
1 Temmuz 1938 tarihinden itibaren:
İıfamto haddi % 4 Altın işerin* (₺ S
Lira
Lira
15.000.000,—
25.573.635,91
6.000.000,—
965.278,53
38.588.914,41
158.748.563,—
154.731.474,—
4.017.089,—
895.406.837,—
146.385.397,64
6.835.934,51
325.800.552,36
109.392.426,27
92.246.647,27
13.713.496,75
479.021.884,51
238.687.659,77
113.941.279,38
1.774.596.575,10
(5064)—(1142)
maıka Buz dolabı alınız. Ted yatta azamî I olaylık sayende h(*r kse
D.P. 2. No. İti Merkez Bucak
Başkanl ğından
2 No.lu merkez bucağına bağlı ocak başkanlarının 11/8/1950 Cuma günü saat 19 da bucak binasında bulunmalarını ehemmiyetle rica ederiz.
D. P. 2 No.luMerkea Bacak İdare Kurula
Öğretmenlere
Adana merkezinden bir ilk okul öğretmeni Ankara merkezinden bir öğretmenle becayiş arzu etmektedir. İsteklilerin Ankara Necati bey caddesi Nurcan Ap. No. 69 Daire 2 Telefon No. 22933 e müracaatları rica olunur. (5281)
ZAYİ — Müfredatı aşağıda gösterilen İstanbul Giriş Gümrüğü makbuzları zayi olmuştur. Bunların yenileri alınacağından eskilerinin hükümleri yoktur. Beyanname Gümrük
No Makbuz No.
Gümrük Makbuz No.
I
28725
28738
28739
28740
28737
10740
39172
1952
78072
96446
55849
96445
321028
86094
23/9/947
13/11/47
28/11/47
11/11/47
28/11/47
28/5/47
9/12/47
Helios Elektrik ve Makina T.A.Ş. Galata - İstanbul (10158)
R. P^ker
Yıldırım Elektrik Pazarı Anafartalar Kooperatif tırkası Ali Nazmi Ap. altında No. 5 Telefon: 15189 ( 2682)
Sayfa1. 8
ZAFER
ıU
u. ar nj
B
y
i ta]
İh
ns
•di
1
ü( nn si
e
7
8
9
Döj arı •tn
1-
2r
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
1Q-
11-
IdU
4 ı lir.
11 - 8 - 195»
Kore’de harp talihi
★ (Baştarafı 1 ln*i *®)
37 ncl muharebe grubunun şiddetli taanruzu karşısında evvelden hazırlanmış mevzileri bulunmıyan düşman sadece geri çekilmekle iktifa etmekte ve bu arada savaş mey danında önemli harp malzemesi bırakmaktadır.
Şinju önündeki düşman kuvvetlerinin Pus an’a karşı hazırladığı taarruz böylece akim kalıp Şinju bölgesi şimdilik tehlikeden kurtulmuş gibi göründüğünden Amerikan taarruzunun Şinju’yu bir kenara bırakarak Nam nehrini aştıktan sonra düşmanın 4 üncü tümenine yandan taarruz etmesi muhtemel görünmektedir. ■) üncü Kuzey Kore tümeni Naktong'un güneyinde te sis ettiği önemli köprü başı ile Pu. san’ı çevirmek tehlikesini arzet-mekteydi.
İmha edilen komünist birliği
Tokyo, 10 a.a. (Afp.) — Saat 14.45 te Kore’deki 8 inci ordunun neşrettiği tebliğde bildirildiğine göre Amerikan kuvvetleri Waegwan şeh tinin güneyindeki Nosokdong köprü başında bugün düşman kuvvetlerini imha etmişlerdir. 300 kuzey Koreli öldürülmüş ve 220 esir alın-
Amerikan Tebliği
Tokyo, 10 a.a. (Afp) — General Mac Arthur'ün karargâhından saat 3 de yayınlanan tebliğden:
Şinju istikametinde hücuma g& çen Birleşmiş Milletler kuvvetleri ricat eden düşmanın müdafaa hatlarını delmeğe muvaffak olmuşlardır. Amerikan devriyeleri Nam-gang’a gelmiş ve yolda mühim mik darda teçhizat ele geçirmişlerdir. Bu bölgeye serpilmiş bulunan düşman cepleri sistemli bir surette a-zaltılmıştır.
horeye gidecek kahramanlarımız
* (Baştarafı 1 inci de)
Üzerlerinde yalnız sarılmış birer kaput' taşıyorlardı, ve en öndeki erin elinde de Kayserililerin hediye ettiği Anadolu toprağında yetiş iniş bir buket çiçek vardı.
Diğer taraftan aldığımız malûma ta göre Kayseri Uçaksavar Alayına mensup 150 kişi bugün Gülha-ne hastahanesinde umumî bir sağ lık muayenesine tâbi tutulacaktır.
Ayaş piyade alayının sıhhî muayenesi dün öğleden sonra Gülhane hastahanesinde yapılmıştır.
Genelkurmay İkinci Başkanının dünkü ziyareti
Haber aldığımıza göre Genelkur may ikinci başkanı Korgeneral Zekâi Okan dün saat 9 da 28 inci piyade tümenine gitmiş ve tümen komutam Tümgeneral Sâlahattın Selışık’ı ziyaret etmiştir.
Bu ziyaretin Koreye gidecek a-layın hazırlıkları ile alâkalı olduğu tahmin edilmektedir.
Diğer taraftan öğrendiğimize göre Koreye gidecek alay tamamiy le Amerikan elbiseleriyle ve Amerikan silâhlariyle teçhiz edilecektir.
İzmirde de 29 doğumluların muayenesi yapılıyor İzmir, 10 (Telefonla) — Dün Ber-gamadan ve Edremitten şehrimize nakledilen 300 kadar-subay ve er ile Güzelyalıdaki 233 üncü alaya mensup bir miktar erin İzmir askerî hastahanesinde muayeneye sevk edilmeleri üzerine bu er ve subaylarımızın da Kore’ye gönderilecek olan askerî birliğimize katılacakları hakkında bir rivayet çıkmış ve bu, kısa bir zaman içinde şehrin her tarafında şayi olmuştur.
Çıkarılan bu söylentiler üzerine malûmatına müracaat ettiğim İzmir Garnizon Komutanı General Cihangir Berker bana ezcümle şun lan söylemiştir:
(— Bugün muayeneye sevkedi-len erlerin hepsi de 29 doğumludur. Ve bir kaç gün evvel gelen bir emirle 29 doğumluların hepsinin muayeneye tâbi tutulmaları bildirilmekte idi. İşte bu erler de bu emir üzerine muayeneye sevkedil-mişlerdir.
Kore’ye gönderüecek askerî birliğimize İzmir’den de bir miktar asker katılacağı hakkında çıkan söylentileri bugün ben de işittim. Fakat şunu hemen ilâve edeyim ki; bu hususta bize şimdiye kadar verilmiş bir emir yoktur. Ama, yine de bilinmez, belki bir kaç gün içerisinde böyle bir emir gelebilir.» Resmî makamların bu şekildeki izahlarına rağmen bazı gayri resmî menbalaır, Koreye İzmirden de asker gönderileceği üzerinde ısrarla durmakta ve bu hususta 233 üncü alaya gerekli emrin verildiğini ve bugün 300 kadar erin de bu maksatla muayeneye sevkedildiğini iddia etmektedirler.
Son Dakika
Sözüne inanılır resmî bir şahsın geç vakit bana açıkladığına göre, Kore’ye gönderilecek askerî birliğimize İzmirden de bir miktar asker katılacaktır.
Askeri hastahanede bugün yapılan muayeneler de bu maksatla icra edilmiştir.
Ticaret hayatımız kurtuluyor
★ (Baş tarafı 1 incide) anlaşmamız bulunmıyan
Tür-
işleri, ______,________________
memleketlerle serbest döviz sterlinle yapılabileceği gibi, kiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından kabul edilecek her hangi bir memleket parasiyle de görülebilecektir. Rejimin tamamen yenj, olan bu hükmü ile hususî takas meselesine sarih bir son verilmektedir.
Yeni rejimin bu umumî vaziyeti yanında, zayıf ihracat ve talî e-hemmiyette ithalât maddelerinin hususiyeti de gözönünde tutulmuştur. Umumî ihracat ve ithalâtımız da % 2 gibi çok cüzi bir nisbet irae etmesine rağmen bu malların da mübadelesi takas sisteminin piyasaları çok üzen çeşitli menas.-minden kurtarılmış, ticaretin normal ve İktisadî kaidelerine terkedilmiştir. Bu gibi malların ihra -catçıları mal bedellerini muhafaza edecekler ve umumî ithal listemiz den olduğu kadar ayrıca döviz tah sis edilmiyecek olan talî ehemmiyetteki ithal mallarından da getirebileceklerdir.
Böylece yeni rejimde, mübadelede esas yalnız para olmakta, mala karşı mal prensibi yüzde iki nis betindeki hususî tertip müstesna olmak üzere tamamen tarihe karışmaktadır.
Kabul edilen dış politika rejimi ile ihracatımız esas itibariyle serbest ve hic bir lisans kaydına tâbi olmaksızın yapılacaktır. Hangi malların bu serbest rejimden fay dalanmakta olduğu kararnameye eklenen büyük bir listede gösterilmiştir. Bu liste memleket iaşe-s ne müteallik buğday gibi bir kaç maddeden başka bütün ihraç mallarımızı ihtiva etmektedir.
Ancak dünya pazarlariyle olan münasebetler bakımından mahreçleri gözönünde bulundurmak i-cabeden ve başta krom, bakır, af-on, tütün gibi sekiz on madde ü-zerinde Bakanlığın lisans salâhiyeti muhafaza edilmektedir.
İşaret olunan zayıf ihraç maddeleri de ayn bir liste halinde kararnameye ekli bulunmaktadır.
Yeni ithalât rejiminde memleketimize yabancı pazarlardan getirti-lebilecek mallar dört grupu ihtiva eden bir asıl ve bir de ek liste halinde tesbit olunmuştur.
Ek listede talî mallar yer almış bulunmaktadır. Bu son listedeki malların ithali için döviz tahsisi yapılmıyacaktır. Bu mallar memlekete bizim de benzer tâlî mallarımızın ihracı neticesinde tahas-sül etmiş ithal imkânlariyle sokulabilecektir. Memleket dışında kalan Türk servetlerinin yurda mal olarak sokulması için Maliye Bakanlığınca müsaade alınmış bulunan hallerde de bu ek l.stede|
yer alan mallardan gebirtilebile -çektir.
ithalâtta yeni rejimle pek çok idari kolaylıklar da sağlanmış bulunmaktadır.
İstimzaçta bulunmak, formüller doldurmak, bunları muhtelif ka -demeli merciler arasında takip ve intaç etmek gibi mükellefiyetler kaldırılmıştır.
İthalâtçı mal getirtmek için bun dan böyle bir ithal müsaadesine muhtaç değildir. Ticaret Bakanlığına veya ona izafeten iş göıen bölge ticaret müdürlükler he veya Ticaret Odalarının ithalâtçı bürolarına müracaata lüzum kalmamak tadır. Bankası ■ vasıtasiyle veya doğrudan doğruya Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına müracaat etmek kâfidir. Merkez Bankası Ticaret Bakanlığından alacağı umumî talimat ve tahsisler dairesinde vaki müracaatları memleket ve madde hususiyetlerini gözönünde bulundurarak döviz mevcudumuzun imkânları nisbetinde is’af edecektir.
Böylece ithalâtçı tacir bundan böyle yalnız döviz almak için ban kaya müracaat etmekle işini görebilecek ve aldığı dövizin hesabını kambiyo mercilerine vermekten başka bir mükellefiyete tabı ol-mıyacaktır.
Görülüyor ki, bu rejimle, ticaretimizin lüzumsuz formalitelerden kurtarılacağına dair Demokrat Parti ve hükümet programlarında yer alan beyanlardan büyük bir kısmı tatbik sahasına konulmuş bulunuyor.
Bu kararname ile tatbik mevkiine konulan yeni rejimin teferrûa-tına mütea lık hükümleri Ekonomi ve Ticaret Bakan! ığ( taralından bir talimatname ile tesbit ve ilân olunmak üzeredir. Bu talimatname ile de bu piyasaya kararnamenin verdiği salâhiyetler dairesinde büyük tatbikat kolaylıkları sağlanmaktadır.
Bu suretle zaman zaman indî takdir ve hususî görüşlere yer ve rir mahiyette telâkkiye müsait hükümlerin bertaraf edilmesine, ihracat ve ithalâtın tâbi bulunduğu muamelelerin azami aleniyet ve umumiyet içinde cereyanına im kân verilmesine itina olunmuştur.
Yeni ihraç mevsimine girerken tatbik mevkiine koyduğumuz bu rejimin dış tediye gücünü arttıran ve müstahsilin emeğini değerlendiren bir sistejn olacağı ve umumiyetle piyasalarımız için hayırlı neticeler vereceği yolundaki ümit ve temennilerimi bilhassa tebarüz ettiririm.
Yeni rejimin ihraçpta müteallik hükümleri 15 Ağustosta, ithalâta müteallik hükümleri ise 1 Eylül de meriyete girecektir.
Tenkitte ölçü meselesi!
kiiıulcn baltalamağa mı çalışıyorlar?... Bu nevi bir tezvir sistemi ile ini, bu şekilde bir tahrikle mi, memlekete kendilerini sevdireceklerini ve, böylece 1954 (seçimlerinde kazanacaklarını zannediyorlar?...
Hakikat şudur ki, bugünkü muhaliflerimiz, henüz muhalefetin ne olduğunu anlamamışlar, ve hâlâ iktidarı kaybetmenin verdiği şaşkınlık içinde, matrak yediği zaman kafasından yıldızlar çıkan karikatür adamı gibi ne yaptıklarını bilmez bir vaziyete düşmüşlerdir. Onun içindir ki sözlerinin hesaba, kitaba gelir tarafı yoktur.
Ilem 1954 seçimlerine gelince, onların normal bir seçim devresi-no bile tahammülleri yoktur; daha bir ay kadar evvel, muhalefet partisinin bir sözcüsü, hadi ismini de verelim: Hüseyin Cahit Yalçın, 14 Temmuz tarihli Ulus gazetesinde aynen şöyle yazmıştır:
• Bir Demokrat Partili gazete ne yapsalar, dört seneden evvel iktidarı elden bırakmağa niyetimiz yok, diyor. Allah kendilerinden razı olsun, biz onların iktidarda kalmalarından korkmuyoruz.^ İktidarda kalamıyacak kadar işi çorbaya çevirmeleri ihtimalinden ürküyo-ruz.»
Evet, bunu yazmış, ve altına imzayı basmıştır.
«İktidarda kalamıyacak
sonra da
derecede
işi çorbaya çevirmeleri, diye mevcut düzeni, Anayasanın kayıt al-
tına aldığı müddeti hiçe sayan, zihinlerde bir anarşinin istihdamları-
nı yaratan, bu şekilde akla, havsalaya, mantığa ve kanuna sığmayan
bir ihtimali ortaya atmak ne de-
mektir?...
Yâni C. H. P. muhalefeti, Demokratlar işleri çorbaya çevirdi gibi bir bahane icat ederek iktidarı
şöyle bir takrip ele geçirmeği mi düşünmektedir?
Bütün bunlar gösteriyor ki, uzun zamandan beri, keyfemayeşâ ikti-
darı elde tutan ve ona
alışan bu-
günkü muhaliflerin içi içine sığmamakta, ve biran evvel, tekrar eski
koltuğa yerleşmek için, yürekleri,
çatır, çatır, ateş gibi yanmaktadır!
Bizim kanaatımızca, bu şekilde bir düşüncedir ki, asıl işleri çorbaya çevirmek gayesini güder.
Kelimeleri dikkatli okuyalım, cümleye hakikî mânasını verelim: Şöyle gûya, kaleme geldiği gibi kıvırtılan bu İfadede, memlekette normal hukukî Devlet nizamını u-
Türk Tütün Kongresi
★ (Baştarafı I inci de) ı eksperleri, şirketler, banka-ve bakanlıklar temsilcileri Avus-_________________,___. _ İngilte-ve Fransa büyükelçilik
tütün lar ----
ile İsviçre maslahatgüzarı, turya elçilik müsteşarı ve re, Kanada . _ ’tüt*"
leri ticaret ataşeleri iştirak etmek- i teydiler. £
Ekonomi ve Ticaret Bakanı Züh r tü Velibeşe kongreyi şu nutku ile 1 açmıştır: I
«Dâvetimizi kabul ederek bize c yardim maksadiyle buraya kadar gelmek zahmetine katlandığınız i- 1 çin hepinize teşekkür etmekle sö- 1 ze başlıyorum. (
Saym çiftçi ve tacir yurtdaşla- ı rım: £
Yetiştirilmesi, ekilmesi ve ticareti bakımından memleket nüfusunun büyük bir kitlesini ilgilendi- ] ren, yetiştirilen kısmının dörtte ü- ' çünün dışarıya gönderilmesi ica- , beden, memleketimize gelir sağla- j mak yönünden ihraç mallarımızın . başında gelen, ekonomik değerleri- j mizden biri olan tütün mevzuunu • hükümetimiz ciddî ve esaslı olarak ele almış bulunmaktadır. 1
İkinci dünya harbinden sonra her tarafta husule gelen büyük değişikliklerin istihsal ve ticaret hayatında yarattığı yeni şartlara uymak, artık tütüncülüğümüzü mü tekamil bir sistem dahilinde şümullü ve plânlı bir politikaya bağ lamak mecbuıriyetinde(yiz. Bugünkü hükümetinizin tamamiyle idrak ettiği ve daha muhalefette iken tasarladığı bu plânlı politikanın esas lannı görüşmek üzeredir ki burada tcjplanmış bulunuyorsunuz. Tütün denildiği zaman, istihsal sahasından cins ve kaliteden baş-lıyarak, işçiliğine, maliyetine, iç ve dış pazarlarda satımına kadar çok geniş vüsatte muamele ve faaliyetler hatıra gelir. Bunların arasında müstahsilin teşkilâtlanması mahsulün dış memleketlere gönderilmesi, yeni pazarlar aranması ' gibi çok müh.m meselelerle karşılaşmak tabiidir. Binaenaleyh bu kadar geniş bir şümulü olan tütün dâvamızın tetkik ve müzakeresinde haiz oldu -ğunuz geniş bilgi, tecrübe ve melekeden istifade etmek, bu meziyetlerin memleket hayrına masruf olmasını görmek bizim için en tatlı bir emel olmuştur. Memleket işlerinin hususiyle bu ölçüde bir memleket ekonomisi ha ______________„_____, _ _ yatının böyle bir çalışmaya şid- tine geçilmiş Rıhtım Cad. Kefeli han 12 detle ihtiyacı olduğunu sizin bur lışmak istediği
ZAYİ
11/2/1950 tarih ve 91383 sayılı İs tanbul gümrüğünden alınmış olan makbuz kaybolmuştur. Yenisi a lınacağıridan eskisinin hükmü yoktur. Kâzını Melek, Galata
te-
rada bulunmanız gayet güzel barüz ettirmektedir.
Şimdi kongre genel sekreteri kadaşım kongrenin çalışma progra mini size sunarak lâzım gelen izahatı verecektir. Görüşülecek işlerin tenevvüü bunların ayrı ayrı gruplar içinde hazırlanmasını zarurî kılmaktadır. Ondan sonra bun ların umumî heyete getirilerek bir birleriyle telifine geçilmesi tabiidir.
Tarım, Tekel ve Ekonomi Bakan lığı mütehassıslarının bu çalışmalarda daima size yardıma amade olduklarını arz ile hepinize başarılar diliyerek sizleri bir kere daha selâmlamakla bahtiyarım.»
Ekonomi ve Ticaret Bakanının kongremi açış nutkundan sonra kongre genel sekreteri Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Bakanlık müşaviri Lemi Aksoy çalışma programı m kongreye sunarak tütün istihsalini geliştirmek, iç ve dış pazarlarda tütün sürümünü düzenlemek ve arttırmak için tedbir Alınması hususunda kongreyi tenvir etmiştir.
Usul hakkında söz alan delegeler bir başkan ve üç başkan vekili ile kâtiplerin seçilmesi teklifinde bulunmuşlar ve bu münasebetle ve rilen takrir kabul edildikten sonra Ticaret ve Ekonomi Bakanı Zühtü Velibeşenin kongre başkanlığına seçilmesine ait teklif oya konularak kabul edilmiştir.
Üç başkan vekili için de sırasile:
1 — Müstahsil ve ekiciler temsilcileri arasından.
2 — Tütün tacirleri temsilcileri arasından.
3 — Eksper ve mütehassıslar temsilcileri arasından birer aday seçmeleri teklif edilmiş ve bu tek-
• lif kabul edildiğinden bu üç grup temsilcilerinin aralarından birini 1 başkan vek.li adayı olarak seçme leri ve istişarede bulunmaları için 1 kongreye 15 dakika ara verilmiş-’ tir.
İkinci oturum açılınca başkan ve r killikleri için üç gruptan sırasile:
1 — Tüccarlar adına İstanbul de legesi Celâl Umur.
2 — Müstahsiller adına Mehmet
- Yılmaz.
f 3 — Eksperler adına Haydar Ar-
- yan, aday gösterilmiş ve bu aday ların kongre başkan vekilliklerine
j ayrılmaları kabul edilmiştir.
a Daha sonra komisyonların tesbi-ve her delegenin ça-komisyona ismini
mursamayan, ve âdeta bunu pek hafife alan alelâcalb, ve korkunç bir mâna gizlidir.
Bunun içindir ki muhaliflerimize hiç olmazsa asgarî insaf tavsiye etmek çok yerinde olur; ne iç durumu harice karşı bir tezvirle değiştirerek ve hakikatleri tamamiyle tahrif ederek jurnal etmekte, ne de içeride bir sulh, sükûn ve huzur havasını bozacak surette tahrikler yapmakta memleket için fayda vardır.
Türkçemizdeki meşhur sözü tekrarlayalım: Lâkırdıyı tartarak söylemek gerektir. Dünün siyasî kurtları bunu bilmezler mi? Bilirler ama, ne yaparsınız kî, İhtiras ateşi içlerini kavurmakta, ve bu arada birtakım fasid ve tahrikçi fikirleri bir üslûp oyunuyla umumî efkâra sürdüklerini zannetmektedirler.
Mümtaz Faik FENİK
ilk hacı kafilesi
-A- (Baştarafı 1 t»eı da)
İkinci hacı kafilesini götürecek uçak ise 24 Ağustos Perşembe günü yine İzmirden hareket edecektir.
' Verem] aşısı/'tatbikatı ]
İki ay önce Yenidoğanda Veremle Savaş Demeği tarafından kurulan iki numaralı dispanser bu ay başından itibaren verem aşısı yapmağa başlamıştır. Daha evvel mekteple re 30.990 prike yapılmış, bunlar içinde müşbet tesir gösteren 19.H0 kişiye omuzdan B.S.C aşısı tatbik edilmiştir. Ay başından beri dispansere 327 kişi müracaat etmiş, prike yapılanlardan müsbet netice elde edilen 180 kişiye de B.S.C. aşısı yapılmıştır. Bundan başka dispanser, açıldığı günden beri Röntgen ve hava verme üzerinde çalışmalara da başlamıştır. Yukarıda dün kendilerine aşı yaptıran çocuklar görülmektedir.
Selim Sarper'in nutku
Ar (Baştarafı 1 İnci de) ler teşkilâtının şimdiye kadar başardığı işleri saymış, teşkilâtın daha fazla başarılı olmasını veto meselesinin mani olduğunu anlatmış, sözü Kore hâdiselerine getirerek şöyle devam etmiştir:
.— Dünya barışının yer yer teh
dit edildiği bu sıralarda ve nihayet Kore cumhuriyetinin silâhlı bir tecavüze uğraması üzerine Güvenlik
Konseyi Birleşmiş Milletler and-laşmasının ruhuna uygun olan bir
çok hükümlerin açtığı imkânlardan istifade etmek yoluna gitmiş tir. Haziranın 24 ünde Kore Cum-
huriyetine karşı vaki silâhlı saldırganlık üzerine Güvenlik Kon-
seyi 25 Haziran Pazar günü toplanarak çarpışmaya nihayet verilme-s:nj ve Kuzey Kore kuvvetlerinin 38 inci arz dairesine çekilmesini
ihtar ve talep etmiştir, mütecaviz tarafından olması üzerine konsey
Bu ihtara uyulmamış
Haziranın
27 inci Salı günü tekrar toplana-
İçinde yaşadığımı? bu zor zamanlarda milletlerarası camianın teker teker her üyesi kendi emniyet ve selâmetini hür ve müstakil milletler arasındaki işbirliğinde ve tesanütte aramak mecburiyetinde dir. Tek başına hiç bir devlet, kuv vetli bir saldırgana karşı kendini koruyamaz. Bugün dünyanın bir u-cunda bir memleketin başına gelen felâket yarın öbür ucunda başka bir memleketin de başına geleb lir. Buna karşı topluluk halinde hareket edilmezse, dünyanın hür memleketleri birer birer dünya haritasından silinebilirler. Bunun acıklı misalini ikinci dünya harb sırasında daha dün denecek bir tarihte gördük’ Bir gün dünyanın hür milletleri ailesinden yardım istemeye her hangi bir üyenin yüzü olabilmesi için başka biı yerde çıkan yangını söndürmeye koşanlar arasına katılmak en doğru ve isabetli bir karardır.
rak 25 Haziran tarihli kararın in-
fazım temin etmek maksadile üye devletlerin Birleşmiş Milletler em rîne silâhlı kuvvetler vermesi için kâtibi umumiye bu devletlere müracaat salâhiyetini vermiştir.
Sözlerimi bitirmeden evvel şu noktaya da işaret edeyim ki, ka-
rarımız Ameri kada çok müsait bir
tesir yaratmıştır. Bura basınını ta
kiple meşgul olan müesseselerden
öğrendiğime göre, bu haber; bütün
Kızılay ekip gönderiyor
İstanbul, 10 (a.a.) — Öğrendiğimize göre, Kızılay Demeği bu yıl hacca gidecek olan Türk hacılarının, Hicazda her hangi bir hastalık hallerinde veya sıhhî yardıma ihtiyaçlarında gereken yardımı yap mak üzere 5 kişilik bir sağlık ekibi ile 15 yataklı bir hastahaneyi Hicaza göndermeye karar vermiştir._________________________________
At yarışları bu hattı Cumartesi
günü yapılıyor
Muhtar seçimleri dolayısiyle İstanbul at yarışları Cumartesi günü yapılacaktır. Bu sebeple şehrimizde satılan müşterek bahis biletleri buna göre ayarlanmış olduğundan meraklılar, Cuma günü saat 17 den 19 ve Cumartesi günü de sabah 9 dan 15 e kadar şehir bahçesinde müşterek bahis bileti temin edebileceklerdir.
Yukarıda işaret etmiş olduğum veto engeline rağmen böyle bir karar nasıl alınabilmiştir gibi bir sual akla gelebilir. İzah edeyim: Millî Çin hükümeti mümessilinin Birleşmiş Milletler teşkilâtında bulun masına itiraz eden Sovyet delegas yonu geçen Ocak ayınm 13 ünde yani bundan takriben yedi ay evvel Güvenlik Konseyini terketmiş ve 1 Ağustosa kadar bu konseyin faaliyetlerine iştirak etmemiştir. Güvenlik Konseyindeki bu hareketi takiben teşkilâtın diğer bütün organlarından Sovyet temsilcileri birbiri ardı sıra ayrılmışlardır. Sov yet delegosyonu keşkilâtinişlerine iştirake razı oluncaya kadar Birleşmiş Milletler faaliyetini tatil edemez ve etmedi. Binaenaleyh, Sovyetlerin Güvenlik Kon şeyinde bulunmadığı 25 ve 27 Haziran tarihli içtimalanndandır ki, bu karar alınabilmiştir. Kararın Birleşmiş Milletler andlaşmasmın ruhuna tamamen uygun olduğu ve sağlam bir esesa dayandığı muhak kaktır, işte bu karar üzerinedir ki, hükümetimiz de saldırganı defetmek maksadile harekete geçen Bir leşmiş Milletler silâhlı kuvvetlerine 4.500 kişilik bir kuvvetle iştirake karar vermiş bulunmaktadır.
Amerika basını ve radyoları ilân ettikten başka ayrıca çeşitli gazeteler 20—25 kadar müsait tefsir ve
makale neşretmişlerdir. Bazı Ame rikan gazetelerinin neşriyatına göre bu kararımız, bir çok başka dev letlerin de bizi takiben bu yolda karar vermiş oljnaları üzerinde tesir etmiştir. Herkes gibi ben de bütün samimiyetimle temenni ederim û, nihayet akıl ve insaf galebe çalsın ve Koredeki hâd;seler bütün
dünyayı ateşe vermeden yerinde kalsın ve sönsün. Bu temennim ta-
hakkuk ederse, milletlerarası camia içinde Türk milletinin şerefli b r hissesi bulunacaktır.»
Müfrit solcu
neşriyatı
★ (Baştarafı 1 inci de)
tirip takma bıyık ile dolaştığı, Suriye veya Lübnana kaçmak için cenup vilâyetlerinden birine gittiği
tesbit olunmuştur. Sanığın firarına
meydan verilmemesi için gereken
tertibat alınmıştır.
yazdırması suretile komisyonların kurulması kabul edilmiştir.
Bundan sonra kongre başkanlığına kongre çalışmalarının radyo le neşredilmesi dileğine ait bir takrir ile Atatürkün geç ci kabri-n n ziyaret edilerek bir çelenk kon masına ait önerge alkışlar anasında kabul edilmiş ve komisyon çalışmalarına başlanmak üzere kongreye nihayet verilmiştir.
Diğer taraftan dün toplanan tütün kongresi delegeleri aldıkları bir kararla bu sabah saat 8.30 da
Atatürkün geçici kabrini ziyaret e-derek bir çelenk koyacaklar ve Ebedî Şefin manevî huzurunda bir tazim duruşunda bulunacaklardır.
Diğer taraftan bazı solcu mecmuaları bastığı için hakkında takibata geçilen ve hastalanarak evvelki gün Şişli Çocuk Hastahanesine yatan Osmanbey Matbaası sahibi Osman îlkbasanın intihara teşebbüs ettiği haberi şayi olmuştur. Bu husustaki haberler, gerek kendisi ve gerekse ilgili makamlar tarafından katiyetle tekzip edümektedir.
Osman İlkbasan dün Adlî Tıb tarafından muayene edilmiş ve kendisinin Anjin dö Puatrin hastalığından muztarip olduğu tesbit edil-
Ayrıca Osman îlkbasanın sorgusu savcılıkça dün hastahanede yapılmıştır.
kında savcılıkça soruşturmalara devam edilmektedir.
Belediyenin ilk işi halka hizmettir!
★ (Baştarafı z ncide) sairesinin müşteriye ait olması renin malı olan saatin tamiri vo-keyfiyetinin de ne kadar anormal olduğunu hatırlamamak elden gel inektedir.
Bizim bildiğimize göre, belediyeler kâr müessesesi değildir. Su, elektrik, havagazı gibi en miib-re m halk ihtiyaçlarını ucuz ve iyi bir şekilde temin etmek mecburiyetindedirler. Bu vaziyetlerini asla düşünmeden, şebeke bedelini, saat kirasını ve ayni gamanda bakım külfetini ve şube hatlarını müşterilere yaptıran ve beher metre mikâbına 23 kuruş gibi çok yüksek bir bedel a İmhama mukabil bunun esbabı mucibesini bildirmek mecburiyetini asla hissetini yen, ve sonra da «Bunların sahibi benim!» diye ortaya çıkan, bu müessesenin hâlâ kapitülâsyonlar devrinde olduğu şekilde İdare edildiği anlaşılmaktadır.
Bizim bildiğimize göre, şebekenin sahibi idaredir, müşteri ücre- 1 tini vererek suyunu almalıdır. liri günde bir, «Yeni hat yaptırdım, sizin evin suyunu buradan alacaksınız, gelin bağlama parası verin, yoksa, suyunuzu keserim!, diye Karakuşi hükümler veren bir âmme müessesesini, en kuytu, en iptidaî yerlerdeki sömürgelerde bile görmek her halde mümkün değildir. Bu demokrasi devrinde, totaliter zihniyetli idarelerin yaşadığına şahit olmak çok üzücü bir hâdise olduğundan alâkadarların bu işe lâzım gelen ehemmiyeti vereceklerine ve her halde bu garip hükmü düzlteceklerine v_. kanaatimiz vardır.
Hikmet YAZICIOĞLU
★ (Baştarafı 1 inci de) diğerleri hakkındaki kararı da tasdik etmişti.
Askerî yargıtayın bozma kararı üzerine Mustafa Muğlalının duruşmasına dün sabah saat 10 da Yüksek Askeri Mahkemede yeniden haşlanmıştır.
Örgeneral İzzet Aksalur’un başkanlığında . toplanan mahkeme heyeti Orgeneral Mahmut Berköz, yargıç Fethi Özbek, savcı Şükrü Hanagasıoğlu’dan müteşekkildi.
Kızıl ceryana karş( tetbirler
Dün saat 16 da Adalet Bakanı Halil Özyörüğün başkanlığında komü nizme karşı tedbirler alınması hususunda bir toplantı yapılmıştır.
Topfelantıy^ı Ankara milletvekili Toplantıya Ankara milletvekili Hamit Şevket İnce, ceza işleri ge-Fakültesi Anayasa Prof. Bülent Nuri Esen, adli askerî yargıç Albay Şevki Ermutlu, Emniyet Genel Mü dürlüğü birinci daire reisi Esat Kaya Ayman iştirak etmişlerdir. Aynı toplantıda İstanbul Hukuk Fakültesi profesörlerinden Sulhi Dönmezer ile Ankara hukuku profesörlerinden Dekan Faruk Ere -min de bulunması icap ederken dünkü toplantıya mazeretleri olduğu için iştirak etmemişlerdir.
Oturumu Bakan Halil Özyörük bu konuşma üe açmıştır.
Halil Özyörük ezcümle, Demokrat Parti hükümetinin programı ge reğince memleketimizdeki komünist unsurlarla şiddetli ^mücadele-edeceği kabul edildiği için çalışma ların bu program dahilinde cereyan edeceğini söylemiştir.
Bakanın konuşmasını müteakip komünizm ile ne şekilde mücadele edileceğinin ana hatları üzerinde müzakereler yapılmış, bu arada ceza kanununda komünizm suçlarını ihtiva eden maddeler üzerinde tadilât yapılması fikri ileri sürülmüştür.
Toplantıda bilhasas son günlerde komünizm faaliyeti gözöniine alınmış ve hükümetin takip ettiği siyasetin prensipleri üzerinde de lurulmuştur.
Toplantı akşam geç vakte kadar ’evam etmiş ve vaktin ilerlemesi olayısiyle oturuma son verilmiş-
Bundan sonraki toplantıların komisyon halinde olması kuvvetle luhtemeldir.
Komünizme karşı almacak .tedbirler hususundaki toplantıların )ir haftadan fazla süreceği tahmin olunmaktadır.
Duruşmanın başlamasf üzerine ilk olarak sanık Mustafa Muğlalının hüviyeti tesbit edilmiş ve müteakiben Yargıtaym bozma kararı hakkında iddia makamının mütalâası sorulmuştur.
İddia makamı Yargıtayca da Muğlalının âmiri mücbir durumda bulunduğunun kabul edilmesinin diğer suçluların beraatına sebep ol duğunu söyledikten sonra usulsüz olmakla beraber kanunun âmir hüc kümleri karşısında bozma kararına uymak mecburiyetinde kaldıklarını ifade etmiştir.
Öğleden sonra saat 15 e talik edilen duruşmaya tekrar devam edilmiş ve neticede Mustafa Muğlalının Gülhane hastahanesinde aklî muvazenesinin muayene edilmesine, tahliye talebinin reddine, diğer sanıkların tekrar muhakeme edilmesi hakkında müdahil vekili talebinin reddine ve duruşmanın 24 Ağus tos Perşembe gününe talikine karar verilmiştir.
Ömer İnönü dün
sorguya çekildi
■A (Baştarafı 1 inci de)
Ömer İnönü saat U de bir taksi ile Adliyeye gelmiş, doğru Sorgu Yargıcı vekili Orhan Dinçer'in yar runa alınmıştır. Sorgu 35 dakika sürmüştür.
Ömer İnönü sorgusundan sonra gene bir taksi ile adliyeden aynl-
Sâkin görünen Ömer İnönü, kendisi ile konuşan biır arkadaşımıza şunları söylemiştir:
*— Gazetecilerin sözlerine pek güvenemiyorum. Fakat şunu söyli-yebilirim ki, hâdise ile hiç bir ilişiğim yoktur. Adalet tecelli ettiği vakit yapılan neşriyatın ne kadar haksız olduğunu efkârı umumiye öğrenecektir.»
Aleni teşekkür

t"
7/8/950 günü Karabükte Marmara kahvehanesinde uğradığım bıçaklanma hadisesinde derhal kaldırıldığım Demir ve Çelik Fabrikaları hususî hastahanes-nde hastahane baş hekimi nezareti altındaki mü davatı evveliye ve nazik baş hekimin ameliyatını müteakip sıhhatime kavuştuğumdan nazik hastahane Operatör Baş Hek.mi, nöbetçi ) doktor ve hastabakıcı ve ziyeretime gelmek lûtfunda bulunanlarla sıhhatimi telle öğrenen bilumum fabrikatör ve meslek arkadaşlarıma alenî teşekkürlerimin iblağına sayın gazetenizin tavassutunu saygılarımla rica ederim.
Karabük uncu ve Fırıncı Emin Şahin (5284)
025
Merkez ilçe Seçim Kurulu Başkanlığından;
Sandık Kurulu Başkanlar inin Dikkat Nazarlarına:
L
1 — 13 Ağust03 1950 pazar günü başkanlığınız aitında teşekkül edecek sandık kurulu üyelerinin iaimferi ile müşahitler aşağıda gösterilmiştir
2 — Kıyas yolu üe bu seçimlere tatbik^ıcabeden5545 3aylll Milletvekili seçimlerine dair kanunun. 66 ncı maddesinin 6 ncı fıkrası hükümlerine:• -
İlce seçim kurullarına tahmil edilen müşahitlere hüviyetlerini bildirir vesika vermek mükellefiyeti partilerin listelerinin yeni gelmiş olması-ve vaktin darlığı dolayısiyle ifa edilemediğinden işini ilânın müşahitlere verilmesi gereken vesika yerine kaim olacağı ve kurulumuzca verilebilmiş olan tasdikli.vesikaların dahi muteber addedilmesi;
3 Seçim günü sandık kurullarının karşılaşabiiecehieri müşküllerde şehirde: 13664 No. lu telefon, ve köylerde; Vilâyet-santrali vasıtasiyle ilee seçim kurulu ile temas tesis edebileçekleri,
~ j başında oy verme başlamazdan önce veya Oy verme sırasında siyasi parti üyelerinden biri veya bir kaçı herhangi bir sebeple, vazifesi başına gelmez veya vazifesini yapmazsa yerine siyasi parti yedek üyelerinden birinin getirileceği, bu dahi mıim^^ olmaz ve kurul üyeleri üçten aşağı düşerse bu cihet tutanağa, geçirilerek eksiklerin, o’sandık alanında seçmen yeterliğini haiz, başkanın seçeceği kimselerden doldurulacağı; .
p Kurulumuzca çekilmiş kur a neticesi b[r numaralı sandıktan 140 numaralı sandığa, kadar Cumhuriyet Halk Partisinin gösterdiği yedeklerin birinci yedek itibar olunması, 141 No; lu -sandıktan 281 No. lu sandığa kadar Demokrat Partinin gösterdiği yedeklerin birinci yedek addolunması lüzumu, hususian ilân olunur.
O. Halk Partisinden
Demokrat Partiden
»lület Partisinden
Sıra No.

Mahalle, köyü
Asıl üye
Yedek üye
San dili Başkam
Müşahit
Asıl üye
Yedek üye
- Müşahit
Asıl üye
İhtiyar H. den üye
1 1 Akalar Mah M. Ali Sancaktar Mehmet Mestçioğlu Mustafa Çağlıya A. Esin A. Kulâ’ M. Algın M. Taşpınar ' Mehmet Kaya
t 2 " H. T, Dağlıoğiu Mehmet Sonçelik Haşan Aydın I. Tunca F. Durmuş H. Helvacıoğlu Ali Rıza Çam ' Mehmet öztürk
3 H. Artukmaç I. Galip Uğur Mustafa Kaplar. — Hilmi Karalı I. Kılıç F. Algın Ali Karında Mustafa Akpınâr
4 Akbaş Kadri Kartal Y. Ziya Şendal Emin Sökül O. Şengtll F. Durul N. Sünter Z. Tetik' 1 Nihat özkaynak Müştak Baydar
5 )• Cevat Tarım İbrahim Köklü Bekir Gül Yusuf Güçlü Hüseyin Çelik F. Yıldırım A. Karaçlı R. Yıldız Y. Ziya Engin
6 Avnl Kurtkaya İsmail Topa Yi. Demire! ö. Ayken R. Şândal K. Gürsoy’ P. Kaptan S. Sızmaz Kadri Kızıltan
7 Köprü Mahir Atabelil Y. Çilingtroğlu F. Büyük ş. Kayol A. Erdoğan S, Erdoğan Ekrem istek —*• Selâhattln Çiftçi
8 İhsan Aytuna Hüseyin Sansoy Cafer Güçlü R. Cündoğdu A. Parlak S. Alpören Osman Erbaş — Ahmet Nazlı
9 Enver Şenler Mustaftf Parlak M. îşear. Erdem Ateş K. öztürk M. Güngör H. Gülcemal — Ali Riza Çeker
1 10 Aktag Hüsnü Kavur Hamdi ürkmez H. Uçar M. Sencer H. Avni Sap S. Bostancı Z. Gökbller. _ ■ ■ Kanber Yılmaz
11 Basri Akgür. Ahmet özamak B. Kosova' T. Çalışal M. Mutlu M. Kurşün Âdem Eren • Şevki Sanbıyik İsmail Esen
12 Faik Polat A. Büyükkantarcı Fehmi Yöney H. Güçoğlu R. Taygan M. Ortakul Kâmil Gıda H. Karyağdı Mehmet Dumlupınar
İS Süreyya İpekçi Rıza Taylan Şükrü Kum Gani Varlı» H. Erdem Ş Ipsalar I. Şahin P.üştü Bulum Mehmet Şerbetçi
14 ‘ ' Zeki Abl Idris Baycul T. Karaman Ş. Ünver S. Ali Çakıı B. BiUç Ali Koçkar Rifat Şeylen * Âdem Lûtfi Uymaz
15 Fazıl Petorak Ali Yaşdağ t. Yavuzay H. "Tüfekçi A. İkiz M. Altan M. Yücel S; Yorulmaz Fehmi Balcı
16 Altındağ- Matı Mehmet Akay H. Altunsu H. Akarsu I. Ersoy H. Göle H. Seçilmiş Ö Gültekin A. H. özgenç Mehmet Gümüş ,
17 . ” ş. Durugönül İsmail Çellmcı Fevzi Korgan S. Düzgün t. ÇelimU B. Erkaplan M. Taştepe Nazif Topal Selim Şenocak
18 Kâzım Polat Mehmet özulu Said Pekpak M. özulıi Ali özenel A. çölaşan t Orakçı K. Kaniıtepe Muharrem Çağlar
19 Kâmil Şahin M Yasatekin Mehmet Lâle M. Yasatekin C. Onurcu H. Çınar K. Taşyarar Hâmit’ü-aş - ’ Ahmet Gürta.n
** Salih özkur A. Cengiz 1 Karahisar ş. Tomruk E. î. Aksu Mehmet Eren T. Taşkan Onman Soydaş Mehmet Er
21 Altındağ Mah Bedri Yıldırım Remzi özdür A. Cengiz Salih ErgtU - -Aziz Şahin M. Penbeci Hamdi Özkan Neşet -Tümw Kadir Yorulmaz
23 Tahsin îıısei İsmail Tezcan A. Erdal A. Güvendik M. N. Şener B. Akyay Haşan Yanık ■ S. ArM8»‘ Ahmet Kılıç
Necati Gökçuıar Burhan Akyay T. Erzin Ömer Taşkın Mevlût Şen R. Güvenç ' • N. Aydmalp H-Yılmaz.-- Mehmet AU Ateş- •
24 Ahmet Aksay Yusuf Hazar H. Bayraktar A Hatunoğlu M. DeHbaş I. Aksoy Ali Yıldırım S EklcU . /kbdullah Aka Akdemir
25 Mustafa Şaşmaz A. Hatunoğlu B. Kahvecioğlu — İsmail Er T. Olgaz Fazlı Eşmen I. Moran .. - Nuri Güzel
“6 A. Haydar Kuran S. Düzel Cemal Çimen H TürkgUzell Mustafa Ege Mümin Sağın Faik Olgaz- S Dinçer Süleyman Ünal
27 Haşan Tiryaki Ali Şan Şükrü Zivi . Süleyman Yüce K Y prakkale B. Suday M. .Ğüçükaönmez İsmail Hakkı San
28 „ Rifat Coşkan M. Yeşilören M. Yeşilören — H. Akyol M. Kapıcıoğlu M. Unsei ..O/rÜıısal. • Süleyman Paydar
25 İsmet Gürel Mümin Çil Nivezi Tufan — C. Hazar H. Atarel Ali Bahar H.. Yalçınta?.- İbrahim Erol
30 .( A. Çelikel M. Hacıner H. Şen R. Alkanlar II. Çokdoğan R. öcalan- A. özbal T. .Kumral Mustafa Acuneı-
31 Dr. C. Başer Harun Yalcuı M. özel Hesna Ovalı M. Delibaş R. Akkanlar Eşref Ertan . A. Sözkeeen Ömer Fındık
32 Adnan Şenol K. Yıldırım B. Yıldırım .. — H. Güler K. AJcbas İsmail Eren Ali. Yıkıcı Orhan Yurtsever
33 K. Vapurlu oğlu Bahri Yıldırım K. Yurtsever - - ..— ■ Adil Şanlı i. Eı-gün M. Ay soy Mehmet Paylaş Ali Limancıoğlu
3^ Mustafa Ceyhun Mecit Tezcan M. Harbloğlu Ömer Şenel 1. Kökelek Osman öndei' Yunus Karabaş Hüseyin Türlcgüzell
35 „ „ Hadi Yüksel Ali Sevilengül Ali Şenol N. Altıntaş VeU Fidan Salme Kartal 11. Toktaş Hiıpmet özdemir
36 Altıntaş Mah Mahmut Alpay M. Çoctıkluoğlu R. özesen Ali Çontul F. Cicloğlu F. Kuraner. 0. Tebüktelcln 0. Üreter. Hüsnü Gezek
37 » ’ „ Fevzi Içmeli Andon Mehter C. Tanaydm H. Erat Ahmet Günay F. Gedik B. Bulut B. itaya Neşet Güner
38 Anafartalar Mah Rifat Alpay Ali Uzun A. Gül tan Mustafa önen H. Kebapçıoğln B. İskender S. Ercan Mehmet Şen
39 „ M. Oltu Ali Tekçe N. Uzel Osman Eriş . * Rifat Soner O. Karakaş M. Gürel Şemsettin Bayram
40 AtıfBey Mah. 41 Kurulun 7/8/950 tarihli Nezih Yalçındağ karan ile kaldırılmıştır. I. Kaçaner R. Tolunay. Z. Bölillc Cemal Coşan F. Kurnel Osman Tekin önler Üreten Zihni Yurtören
42 Atıfbey Mah. Turgut Kurlbay Kutsi Süer M. Alî Aile an F. Erdoğan Ziya Arlı Mahur’ Araş A. Yarıclve Etlıem Yüksel ■ )
43 N. Hallaçoglu L. Yazıcıoğlu O. Aklncı Ş. Tetik G. Ünalan Ömer Eker S. Kaşar Mehmet Gtlryalm '
44 ). ' T. Korkusuz H. Kavruk S .Ahmet Güzey S. Kocabaş C. SaJVIt- M. Çeçen A. Tektaş K. Salür Kemâl Demir
45 .. „ Süreyya Engin M. Kurdoğlu M. Kurtoğlu M. Kocakök M. Ulus A. Tâhtacı H Bozkurt M. TÜrktfr Dursun Yeşil
16 A. Madazlı Gül Yamen Ali Yamaner O. Dedeoğlu N. Bingöl M. Kartal Veli Ateş Alımet Çeker Mahmut kurdoğlu1
47 İsmet Yaltı S. Altmyuva S. -Tınaztepe AH Ertürlc K. Altınçevilc : t. Ersöy ■' ' ’ R. Usluoğlu Kâzım Çeçen
48 Şeref Karaoğlu Haşan Tunael H. Tııncel K. Ateş S. Bozantı F. Boyacı IT. Demirtaş A. P.ıza Dayıoğlu Osman Duvarcı
40 Ekrem Yapar Salih Yüksel puro Yıırdagill M. Canyürek A. Tümta.ş ş. Aligül t özeoy Salih Yüksel Hüseyin Çdlçblcap
50 Nâzım Erman F. Güngüler H. Kolııkısa M. Bingöl A. öztürk H. Koniâneı A. Bozkurt M. A rlı Mustafa Sağdıç
51 llyas Eti Mehmet Sipahi H. Durukan M. Toker C. Engin M. Şener II. Demirpr H. Kaleboğaz AH TürköZU .
52 Başkır Mah Hüsnü Onaı Hali t Aybulut H Alpay I-I. Arslan B. Aktan H. Demlrkah E Aknlp Ali Çatak İsmail Hakkı Çökalp
—•^54 Bentderesl Mah. Asım Berk an Burhan Gürsoy N. Şenalp I Damş R. Kanalc ' M. Yanbnkan S. Geııll T, Terlemez. Mehmet Dölek
Sabri Yurdagül M. Gökmenler S. Özkan Mustafa Erat M. Yarıcan Nevzat Kunt N. Çommluoğlu Ahmet Unsal İbrahim Fakı
■55 Nllzhet Akın Hakkı Kırman V. örücü M. Bucukoğhr Z. Bekman Ahmet Işılc H, Cumhur Sıddık Alyurt
56 Hüseyin Sönmez A. Akşak I. Köseoğlu T. Ataeı- F. Kırmacı Eşref Kunter Ahmet Seylân M. Şeren Ali Baş
57 Bozkurt Malı t. Harmandalı M. Akman Zeynel özdll ; — H. Turgut M. Uyulkan H. Özkan N. özbllen Mustafa .Küçük
58 Muhsin Karacabey Tahsin Aybar H. Çölaşan • — D. Gençer S Bektoş A. B. Btlkel Etlıem Negls Süleyman . . ‘ : ' '
59 Zekât Aral Haydar Çakır Nuri Aktan — 1. î-şlekcr II. Türe H. Zorluer . T. Dağdevlrcn İsmail Holcliı San'
60 Baraj Mah. Erdoğan Rona Osman Tuğcu Ali Soylu — Yaşar Tapmaz 11. Komanova . M Aktar H. Oybat _ • ** • ••
61 Çeşme „ Fethi Akylğit Abdullah Ekrern H. Torun Z. Şenöz H. Erdal A. Demirdamar R. Kaymalı K. Kızılkaya Alımet Taze 4
62 Fuat Kırkblr Mustafa Altay I. Kanay A. îçöz B. Kızılkaya A. Atalay C. özlcaynak T, TprLemez .. H..Kaydı Süleyman Üçer
63 Çlmentepe Mah. V. Şenol B. N. ErzincanlI T. Bademli — ■ A. Olgun A. Demlrdöğerf Turgut Oktav Abidin Algüiı
64 Duatepe „ İhsan Bora M. Bazlamacı Kemal Tuğ ■ — M. Balıkçıoğlu H. Yıpramaz H. Keten Recep Dumiu İbrahim özljfek
65 Duatepe Mah Abdullah Şenol M. Pehlivanoğlu Selâhattln Kaleci H. Balkaya Mustafa Yetiş. H. Bozkurt A. Güler Süleyman Paydaı-
66 Demirfırka Talât Fırat B. Elbiı- K. çörek R. Aydın I. ikinci M. Köksnl ş. Nalbant M. Gündogdu Tevfik Ergüder
67 Galip Gtlrses Arif Bayrı B. Üneylloğlu M Kara M. Börekçi Z. öğütçü N. Kahvecioğlu H. M. Güvez Yakup Kalay
68 Demlrtaj Hüseyin. Gürsoy Şeklp Taner Süleyman Bağlum — E. Şahin B. öktemel A. Karabudak R. Oran İbrahlpı Erol
69 K. Başaral A. Hamdi Süzel Sami Sözen Cavit Koca H. Ergül S. Yazıcı A Uzunefe Osman Sökmen
70 Doğanbey Turgut Okar N. Söndürmez M. Birbel Flkı-1 Yücel Yusuf Hersek A. Ipşiı-lloğlu K. Tugal Mehmet Şevket Gök&lp
71 Cavlt Mocan Ahmet Ekmen Ali Fıstık __ N. Söndürmez t. Elekon z. Ovalı A. Doğancı Mehmet Araç’ '
72 Haşan Sanal Ahmet Yüksel A. Refik Şanlı M. Ancıoğlu 1. Tınaz II. Güven M. Karabulut Dursun Gölcsan
73 Mustafa Kaya Boğuş Sökeli Ali Vurgun Ahmet Yüksel Y. Demirci H. Akış F. Ellbal Osman Mutlııcan
74 Dumlupınar B. Güventürk Hüsnü Kiymlr S. Gökbahar Hamdi Kalıye Memduh Beysel S. Akaoy A. Uyaıiık Haşan Usta
75 Saip Akar Rıza Eser N. Gökçen Galip Ünlüer M. Koçak A. Gör E. Topada Recep Kaya
76 Ayduı Gönen O. Nuri Eryaman Fahri Kabadayı M. önkay A. Eriş Y. Altınüç II. Aksekill Sabri Kalıpçı '
77 Erzurum Orhan Tuncal M. Sevilen Orhan Emek A. Sülün C. Karayazım Adil Kökden M. C. Kfthyaçğlu Zeki Ilhan
78 Etlik Hayrl Cengiz Rıza özgüllü Lütfl Kuray Fahri Şener a. Zorcan Z. Altınören M. Bilgin K. özkaya
79 Cevdet Tuncer Lütfl Tutay Celâl Gökberk Veli Dgm 0. Antoplı A. Bozylğlt I. Bora C. Yenlcevardarlı — ■
80 ,, Haşan Yaşlı M. Çağrankaya Ulvi Erbay N. Gençer F Atabay M. Okyay Ş. Ulaş K, Kılıç Kâmil Tosun
81 „ Sadık Durusal Ishak Şahlnr-r A. R. Çavuşoglu Ahmet Tek A. Ersoylu P. Akyol 0. özaras — Sadrettin Ergin
82 Fevzlpaşa İsmail ineli H. Eral A. Tunalj M. Yurdakul R. Aşicioğlu M. Aşıcıoğlu H. Sonsuz — *
»- 83 Hayrettin Tlmurşah M. Akgül N. Kadıoğlu — Nazml B. Şengür — — • —
*84 Gtlndoğdu Semih Erkan Haili Tcmer Ş. Şahlnll O. Sakarya H. Biter A. Yeğenoğlıı E. Beğit- R. Akar , '■
85 îçkale Nuri KarademLr Mes’ut Mutluer C. Kocareşlt M. Uyaı C. Erkenci H. Ayhan T Uluçay S. Bulgurluoğlu Saylnaz Destek
86 „ ş. Beklşoğlu H. Demlray H. Kılıç I Koç M. Korkut M. Sayın A. Kaya H. öztikin A. Ünvar
87 „ Veli Gürkan C. Ergencl Hamza Tolun M. Ekin M. özer Ali Atay • A. Rıza NUgl Ş özyılmaz K. Güzay
88 İnkılâp Kemâl Ayırman Ali Atabay N: Sipahi K özgüden K. özgüden A. Gönühıl M. Gedlkoğlu 0. Sonğören Niyazi Taşçıoğlu
89 Rlza Eral Murat Ergin T. Güreli — R. OUrşon F. Ellbal A. Erdem AU Şahin Ziya Durukan ’ '
90 İnönü ^erir Eröz F. Telyakar S. Ulubilgin S. Oflaz H. Kalaç . t Erkek T. Atal . Mehmet Emin Atara
91 N. Konu M. Arcı Telcin Akyol I. Uğur M Arıkan . A. Kaya K. Bilmez H. Girgin
Ö2 istiklâl C. Yörükoğlu 8. özgen H. Sedef S. Eraoy Y. Büman N. özbllen * M. Erol B. Ara. Mustafa Koç
93 Nuri Sönmez Ahmet Kurşunlu A. Yılmaz I. Yurtkuran C. Gülgöz M. Gök H. Yaz 1. Meraklı Ahmet Dokumaöı'
94 Altındağ Emin A. Tolan H. Hüseyin Şen M. Sever K. Erttlrk R Han — —
95 Ismetpaşa Hayrl Bozman Haşan Yılmaz Y. Alanlıoğlu — M. Keçeci I. Boran A. Ateş E. Akçam Reşat Türker
96 Ramazan Bingöl Mustafa Ateş M. Coşkun — Nuıl Girgin N. Kocaçimeif A. Rıza Önder M. N. Sönnıe2 Hamdi Kale'
97- Saf ter Aktuğ Kâmil Özkan Ş. Normuna E. Akdalay Ş. Çölaşan Z. Alalan M. Erlok HamcU Pervûn
98 Salih îğbar M. Akalın C. Erlcoçak a. Gündoğan E. Bulut. • ■ A. Özer I. Yel Hacı Hafız M. «Müderri
99 Keçiören Ilışan özyaşlı Ziya Taşçıoglu S. Alacaatlı F. Ergun M. Falay I. Berkit H. Cebeci H. Küflütaş Ömer Sekmen
100 Zühtü Kanıgür Muamnıeı1 Falay H. Baylan H. Ttlzmen R. Tllzmen Y. Z. Ersül S. Akarsan S. özbudak Mehmet Üntö -
101 T. Doğan İsmail Üyeylt A. Yüksel V. Güzeren Y. Sfcnkûya M. Onursal I Çopur H. Tüfekçi Kanber Demir da g
102 Ali Boyacıoglu Osman Gürleşen O. Keskinlcaya H. Ekici 0. Gürleşen K. Eklol I. Yosunkaya O. Taı-labaşı Ali Çakmak
103 Kılıçarslan Hamdi Alpan Sadık Turgut B Gülgör O. özyağcı T. DemlrtUrk A. Ergüçlü F Ergüçltl 0. Demlrtaş Sablha Yenlgün
104 Kızılelma „ Nihat Elerman M. Sertkaya I. özkölc E. Köseoğlu Z. Karse C. Karagöz. K. îşman Oallp Yetişken Ilışan Tarman
105 Koyunpazan „ )))A06 Kırgız HUrni Sofucu A. Yazıcı A. Yazıcı ’ ‘ A. R. Tekgöz N. Kunt . N. Kaskatı S. çamgermen . Ahmet Oğuz
Şükı-U Taylftn İsmail Bizden M. Ertünı K. Dündar H. Eryılnıaz t. Giray G. Babola Rifat Karabiber' •
107 „ H. özkazanç Sadık Helvacıoğlu İsmail Bizden K. Aksoy Y. Özkan Fuat Mertoglu M. Erdemli' " . Ahmet Karman
108 Kırgız Mah. Şahap Çalgın A. Şahabettin Zihni Papılr I. Una! Emin Çokuysal Ömer Erdinç Mustafa Kuyumcu I-lakkı Benhüı-
Köprübaşı N. Doğancan M. Iöiksal II. Sakarya — T. Ayan A. Coşkun özen A. Durmuş Naci Kocaçinıen Hüseyin Erol ‘
110 A. R. Ateşoglu H. AkçU Ş. Ayvalı — F. Uludere II. Ermayloğlu A. Göver, S. Gülbaş Mustafa Dural
111 Suphi özenç tdria Erdem M. Mfclekoğlu I. Tekçe Remzi Yalcur M. Gençtan Cevdet Katilı Şükrü Acar
112 Kurtuluş G. Ustüner Şükrü Şener Ali Rıza Esen H. Bayraktar Osman .Tezal II. Yılanlı M. Karakullukçu Yusuf Silay
113 „ B. özdemir A. Gökbllen Raşlt Dinçer — I Erol Enver gürees Z- Balaban Mustafa Kümeli Bahri Ergani
114 Meydan H Onur A Suter R Eskiavcı ö. E. Cengiz M Gözgü ö Ranagll B Kasapbaşoglu Fahri Toprak Lütfen sayfayı çeviriniz
Ö. Halk Partisinden Demokrat Partiden
Sıra — No. Mahaüe köyü Sandık Başkanı ihtiyar H. den üye Asıl üye Yedek üye Müşahit asü üye Yedek üye Müşahit
U5 A örse! A. Turhan Recep GUVon — 4 Y. Uğraş Sami Aksoy Ahmet Günen Mustafa Yetiş
116 Mlsokl Milli N. Demirkan F. İnce Ömer Yücel — E. Şekerci S. şafak Ali Yıldız —
il? E. Kurtoğlu F. Şeker Kâzım Çelik — H. ikinci Murat Tabak A. Erduğ Orhan Akbulut
118 M. K. Çolakoğju A. püfttir. Y. 6abayağmur — A. Unvar T. Sakarya Ağup Işık Mustafa Sürücü
119 Nâzunbey M N. özdemlr A. Aydan Hüseyin Arık F. Kaynak M. Göktürk A. Yılmaz Arif Oktar Hakkı Türkben
120 H. Demlrhân A Başağa? I. Karapınar A. Karabacak A. QUlbay N. Koloşlu A. Çetlnkaya Salih Türkben
12i Necatibey Avnl Ball Danyal Tuna Sedat-Erbli I. Alpay H. örge S. Teker Ş. Selâmoğlu Cemal Bon
122 E. Gökçek M. Tuğcu Haşan Tekman Haşan Kuşçu M. çakar C. Annç S. Uruk Haşan Karagöz
123 A. Buday M. İdman Şevki Sevgen V Ancan H. Uğuzkent H. Çağın A. Tansel Zeki Topçu
124 Oğuz T. Turgay N Yalal Ziya Yüce — V. Gülten I Uzunokyay R. Hakverdl M. Bezci
125 „ Emin Akman V. Gülten M. Güçlü — Ahmet DüşUngel S. Batur I. Boysan M. Işıkmışık
126 özbekler M Gülver Tevfik Alem S. Uzel M. Yarabakar Nuri Erünlü S- Maral H. Kibar H. Erdoğan
127 I. Tuğsüz F. Tunab -A. Kıral A. Onay H. GÜrakar. A. Onat C. özbeyel
128 Çriürk H. Can t. Aytaç H Türer F. Yeşllgün N. özerman D. Özbek A. Parlak M. özmen
129 S.- Ancan R. Demlrak H. özmen î. Aytaç H. Arslan A. özgenç H. Demlrtaş B. Tepegöz
130 Pazar R. Işıkdağ ö. Akalın Z. Tunca ş. Dinçol H. Ozyağcı M. Arslanglray B. özkartal E. Ber
131 Sakalar t Kalkan B. Alptekin t. Altın el — L Yahnici A. Uyanık H. Gülender M. Baskır.
132 R. Yüksel Arun Arap A. O. Babacan — Gürbüz O. Elyazar S. Koşu B. Şener
133 Sakarya Y. Karayel Faik Gürbüzlü t. Mutlu 1. Şimşir M Koçak I. Koru F. Al tay O. Sözen
134 A. R. Turan H. Tayyar N. Alpay 1. Tokalı R. Yurdagül R. Gören T. Yorgancı R. Satmaz
135 S. Kapıcıoğlu H. Okhan t. Tunca î. çok M. Gergin I Sokullu H. Yüksel I. Yurtkulu
136 Şenyurt K Demiriz S. Beler — — — N. Ozan M. Nacieskloğlu M. Toparlak
137 Şükriye A. Nadas F. Gür H. Ergü) I Kükçü C. özüonuk A. Onat S. Çolakoğlu 3. Sipahi
138 S. Asafoğlu H. Oraay K. Taştepe H. Özer A. Göçmen A. Çetlnkaya M. Atmaca A. Sönmez
139 Sabri Acar Y. Çoşar Y. özdemlr M Eryilrek I. özcabi B. Kutlar S özgenç M. Narlı
140 Tabakhane M. Ceylân M. Cidoğlu Z Ekni P. Arslangtıl S. Çaykara H. Dağtaş ’ R. Gülşen Z. Kızılkaya
141 Fethi Gür9es S. Çaykara F. Hamamcı Y. A. Rıza Altıngüzln Y. Bozkurt K. Selâmoğlu N. Güran H. OSuz
142 Turan M. Demir A. özbekçl K. Engür N. YUcetürk C. Yazgar. M. Buyruk A. îslâmoğiu A. Çullu
143 A. Yıldız R. GelberU O. İnle I. Gülbahar A. özbekçl i. Karakaş I. Şişbacak K. Kasap
144 N. öztürk A. üzmemek M. Çakıcıoğlu O. Kök P- Çc-mberh H. özcan A. Karakuş H. Er sar.
145 Ülkü F. öktemer A. Ulvi özbaş A. Ulvi özbae — Y. Akay — — —
146 „ M. Erdal A. Tekcan R. Akın S. Yücel K. Doyuran R. Altınyay M. Pekkaynak
147 Yalçınkayu M Argın S. Nlbant K. Coşar K. Coşarcan Z. Saatçi Ali Boran L. Baykan G. Tunçbüek
148 Akif Yeni turan Z. Saatçi O. Doğan M. Demirman M. Tez C. Yolar H. Uğur t Taşçıoğlu
149 Emin Sertkaya N. ■'Topsakal S. özmlr N. Altıntaş N. Topsakai B. Bayar H. Koçak M. Baykurt
151 Ylğenbey H. Akın H. Yurtkuran M. C. Karse O. Demirel A.'Akpınar Ali Erdem t. Kırsaç —
161 Yeğenbey Mah HaUl Gülbaş Yakup Akman Orhan Erol Hikmet Açkurt Abdi Sur Ethem Negıs M. Kurtuluş Halit Sonsuz
152 Yemce Mah. Ömer Erol Nuri Kır T. Turan H. Öcal B. Ün ver O. Gündoğan O. Gözlüklü Nuri Kır
153 » H. Danışman Nuri Ertaş A. Hâk m Aktaş Z. Taşyaran M Öztürlanen I. Uçar H. Esen A. Yıldız
154 Yenidoğan Mah Sıtkı özen Şaban Çetin Rıza Heper R. Çapar M. Gürler O. Lâç.nkaya L Şekerci
155 Seyfi Karabatu Tevfik Engez B. Dinçersoy __ B. Gülüşmen M Dadayh S. Talka Ali Dilek
156 3. Ergin Ömer Demirci A. Bilir Şükrü Balko M. Açıkalın N. Tezel M. Sancak
157 Tahsin Hergüi Şakir Şen Y. Bağrıyamk F. Gülben M. Timurker. M. Özdemlr M. Güngör
158 Tahsin Eke B. Ergani Fevzi Eser A. Dereköy R. Güneş H. Kaya t Şimşek
159 Ramiz Moğolkoç Ali- Bilgiç Sadık Deveci İkbal Yıldu H. Bükek C. Sevencan Ş. Yerli
160 Ali Koçak Ömer Sekmen H. Koyuk M. Bağıran Ali Şahin M. Bobin S. Ergin
161 Neşet Yurdakul I. Sekmen Ömer Ünal H. Yalım C. Slvel S. Işık A. Şakar
162 Nesrullah Erdem Ali Çakmak Ali Çakır Ali Uslu Fahri Uslu H. Kemikkıran B. Ergani
163 (Ömer Oker M Tek Aşir Aydoğan Arif ETkûi 1. Topaloğlu H. Kalkan A. Özer
164 Haşan Ünal İ. H. Koraltan M. Türker M. İntepe A Günalan O. Karakaş H. Kadelı
165 Osman Özen Ömer Coşkun Kâzım Çınar A. Büyük t. Çsku- M. Sanatlı N. Geceli
166 Muzaffer Büyüksan VahJt Yılmaz Ş. Çimendağ M. Yılancı Abbas Açıkaim M. Gürses R. Kıymaz
167 Tahsil Özen H. Yeşilova £ Tünel Kâzım Peker A Gücüğüz N. Taşdelen O. Cerrah
168 Nabi Altuğ Adil Çalışkan Al. İyi Haşan Coşkun M. Tüle N. Türk Ş. Keleş
169 » » S. Akçil t. Coşar Cemal Alakaş Ş. Sığmaz Fethi Aygün H. Kıhns Y. Uçar
170 O. Kutucularoğlu T. Erarslan B. Çelik Nazci Coşkun B. Çimçar Ş. Ulu Necini Deniz
171 Ethem Çopuroğlu Mustafa Tan R_ Aydın Halil Ulu 1. Şahlar A. C. Öztürk M. Öksüz
172 Refik Bayraktar H. Kavas A. Hızarer Ali Kemlkkeral L Özcan Kadir Akbaş t. Kır
173 Yenihayat Mah. Aziz Odabaşı N. Sezgin Ömer Ankan H. Güldal P. Park M. Başbuğ T. Tuncay M. Cebbar
174 Enver Yener T.L Acar B. Teğmen A. Koçak t. Doğan M. Ünlü O. Düzgören A. Koçak
175 Ş. Yurdakurban Y. Kıyak A. Okur t Tuna R. Tuna M Uysal H. Paracı M. Baykurt
176 » T. Sarsılmaz H. Çatal t. Açar Ö. Yapar R. Yanbakan M Durukal N. Olgaç
177 M. Ülkü A. Eren Y. Gütekio t. Çılsa Ömer Önal A. Yurtsever Ş. Dilkçan A. Yönel
178 İbrahim Uyanık A. Özcan H. Tezcan Ali Eren S. Genç M. Bayram K. Yarkut O. Düzol
179 Orhan Çöker N. Olgay M. Aydır. Ş. Erkan Y. Sayan A Yangel R. Baturalp N. Savaş
180 H. Arsal M. Aydın M. Gürnar H. Şenalp R. Özbekçi M. Çalışkan Ş, Bertan M. Erbak
181 Yenituren Mah. Selâm! Bulut N. Türkmenoğlu t Yenice H. Okmfiklı A Kabakçı M. Akgör Ö. Şimşek E. Bulut
182 C. Akay M. Ataman N. Türkmenoğlu i. Gökdemir M. Tan M. Küçük Kömürcü N. Korucu —
183 Etimesgut B. Abdi Akın i. Kabasakal N Tuğ Ş. Canbolst A Ünlü — — İsmail Çokoy
184 Mustafa Karaca H. Koç Lûtfi Allaydın A. Taşçı M. Erdem M. Giir a] Alâi Çukurova H. Ulubey
185 Tepebaşı Hamdi Önol M. Çubuk O- Aktan Ş. Metin Osman Besen — — O. Sökalan
186 Sümer » Rahmi Büyükvural F. Efo M. Veysi Yüksel Reşat Alken t Maden H. Gülender C. Dikmen M. Yaşlı
187 Raşit Giraygir H. Tapan S. Kiymir K. Özyıiıek H. Savcı İ. Berge t. Aydın
188 Özgen » M. Ali Soysal F. Kılıçlı Ş. Aloğlu S. Özcivelek M. Karakullukçu A. Derin —
189 Kadri Özbek M. Düğün T. Bekâroğlu H. Demidöğen İ. Altınoğlu S. Çamgerme K. Öztürk
190 Kavaklı köyü Abdi Demir H. Taylan Cemal Köksal Gulet Taylan — — —
191 Korapürçek köyü Celâl Aln 1. Yüksel A. Aydoğan T. Yalçınkaya M. Özsoy S. Koca C. Bayrak
192 Nenek köyü M Şenol Ş. Aydos S. Yıldız Cemal Doğan — — A. Hâkim Aktaş
193 Solfasol köyü Mazhar MengUç Veli Acar Sadullah Mert Mehmet Karapınar Veli Acar M. Ali özdağ Halil Akın
194 Tatlar H. Süzen H. Tuncay H. Tunca Ali Baysa) — — —
195 Şimşlt A Üatüner K. Uğur M. Sönmez İ Acar A. Sürücü Y. Tezol A. Akdağ
196 Peçenek Cemal Hergilner A. Gezer Ş. Kaçar M. Oğuz S. Yener H. Güler G. Uğraş R. Bozkurt
197 Kurtşıh HalU Metin O. Erkaya A, Erkaya t. Kurt Ömer çayır H. Balcı Bekir Kurt
198 A. Yurtçu A. Gürel N. Demire! 1. Kılıçarslon Ş. İpek G. Bozkurt B. Bozkurt. Alt Seret S. Ahmet
199 B. Kuyumcu M. Özkan A. Atağan M. Ünlü B. Yalçın A. Alakan A. Çatalkaya Ali Atalı S. Çatkaya
200 Esenler H. Selen S. Ölmez S. ölmez Kadri Yalçın H. ölmez — — —
201 Polatlar Naci Altuğ A. İnce A. Bostan M. ölmez Davut Kara H. Taşkıran Sabri ince Haşan Kayalı
202 Zir merkezi Naz mi Acar Ş. Üçok Ziya özcan H. Karalı Haşan Gedik Ali Tunçer Azam Çlnar Hakkı Çinar
203 Anayurt köyü R Malat H. Biçer Ahmet Yalçın Mustafa Kadri Atılgan t. Taşkın M. özel Hami Karakaş
205 Akçaveren Tayyip Erer M. Efoğlu Bekir Yavuz Ali Erol Mehmet Coşkun M. Güzel Ali Kurudal Musa Söylemez
204 Bucuk. A. I. ölmez A. Bilir M. Erdoğan B. Akkuş A. Bilir t. İncekll Hüseyin Balcı Arif Soral
206 ÎJyakui Rıfkı Telmen Y. Ulusoy tlyas Ulusoy H. Karakaş Rıza Uzar Mehmet Metin Ahmet ince
207 Çoğulu Refik Güngör î. Ercan Yusuf özgür t İbrahim Atıcı — — —
208 Mülk K. Zeydanlı H.İnözü Hüseyin Binici Hakkı înözü M. înözü Mehmet Atılgan İbrahim Aköz
209 Pursaklar R. Ercoşkun H. Yıldırım Ahmet A gül H. inözü İbrahim öztürk t. Şirin Kasım Acar Mustafa Şahin
210 Peçenek Ziya Aksoy Y. Gürbüz Sefer Ulusu S. Çelik Halil Erdoğan 1. Kayapın.nr Ahmet Voluğun Ali Köse
211 Cicik Burhan Foral D. Yeri ikaya Satılmış Koca Hüseyin Kaplan M. Özsoy Satılmış Koca Karabey öztürk
212 Aydıncık Cemal Şeyden Arif Say dan Satılmış Başkaya Arif Saydam S. Başkaya Haşan Alton Mehmet Demir
213 Ovacık Ş. Mısırlıoğlu M. Kale Ahmet Üual Mehmet Koç — — —
214 Karacaviren L. Kebecl T. Kolsal Ali Karabulut A. Türkarslar. IC Sarıcan S. Bozkurt Musa Sarıca
215 Karaköy „ A. Bayramoğlıı H. Özkan Haşan Özkan M ö k Celâl Göne? 1. Demirhar. Haşan Özkan Rıza Bayrak
215 Alacaallı t. H. Çakar A. Kurar M. Kılıçarslan H. An — — —
217 Bağlıca A. Asutay A. Atak M. öztürk Süleyman öztürk S. Mermer Ali Metin Halil Maden
218 Dodurga M. Kabaoğiu O. Erdoğan K. Yıldırım n w d ö Kâmil Yılmaz. H. Yıldırım Vahit Top Neşet Kılıç
219 Eryaman T. înceemen C. Baybora M. Tarrnan S. Tümer H. Arkan K. Kuru M. Yıldırım
220 Elvan E. özkeleş H. Özbek A. Yılmaz NL Yıld F H. Erdem A. Yılmaz A. Ertürk M, Yıldırım
221 Ergazl Nuri Kayahar. M. Çelik A. Yağcı K pilfondl M. Şirin T. Ünal C. Gayret O. Şimşek
222 Macun Süleyman Tünce! Z. Yaman N. Yurdagül m Tiftik Z. Yaman M. Kuruçayırlı M. Tokay T. Arslan
223 Karacakaya Memduh Karakulak Z. Kiloğlu A. Ttlrksoy Y. Ertürk H. Çevik E, Türköy H. Türkân
224 Kutuğun Enıln Özden H. Şanlı A. Kuüutürk K H 111 k I. Ulusoy M. Ulusoy — —
225 Fevziye Ragıp Gtlneni2 H. Kale S. Uslu ' U H. Mergen H. Kale Ali özbay Veli Mergen
226 Sincan Hamdi Aksoy S. Çetin S. Çetin . Oz ay A. îlçln A. inal H. Caşka AU Elçin
227 Saraycıh Ruhi Uysal S. Yıldırım M. Teber M. Şahin O. Kibar M. Teleı- B. Yıld irini
228 Susuz A. Tevfik Şen Ali Davarcı K. Şaşmazer ah rj Halil Türk M. İskender H. H. İskender H. Yıldırım
229 Şehitali H. Ankan R. Altınışık H. Atalı t W TS) ^VaJU1 Emir Eryılmaz M. Demiray S. Eryılmaz Ş. Cevher
230 Yaprakçık A. Lûtfi Çam A. Erkaya T. Ulusoy R ifaMfircUn Ali Gökhan Q. Ulusoy B. Kocaarslan M. Ali Cantürk
231 Yuva Zeki Yurtcan A. Yücel Ş. Tamer .t fi V 1 1 S. Kuzdere H. Yiğit A. Okkalı M. Tuna
232 Köserellk F. Araş Arif Kaya M. Bozkurt H o 1U UUU B. öner H. İbrahim Kaya A. Yaman A. Kılıç
233 Bağlum Merkez A. Arslan T. Şaiılnöz M. Kaynak A T P(i mir A. Doğan Ali Aşlar Ali Araş M. Gürbüz
234 Yakacık köyü Nedim Tüm er Mehmet Tunçyüz Halit Tozkoparan ricfvıpn Rarn İnayet Toraman Cafer Aydoğan H. Tozkoparan Etlıenı Kök
235 lvedik , A. Köksal M. Kaçar Ahmet Demirbaş M Vana H. Altıok K. Karakaya N. Arpacı N. Özalp
236 Kılıçlar „ S. Yüksel S. Kocabaş Bilâl Orhan H. Bayın S. Kocabaş M. Tunç R. Akdemir
237 Lezgi I. Blnal A. Özer A. özgür TLT P W t. Bozkurt S Cengiz N. Demirci İsmail Metin
238 Ulümbüş „ M. ÇÜoğlu Seyit Sevindir A. öztürk M Rn Kanar Osman Gündoğmuş O. Güntekin H. îlcihan Hamdi Al
239 Saray Kemalettln Uslu K. İskender A. Şerbetçi H Ko^ak"7' H. Çaldıran M. Kocakuşak A. Migar. —
240 Kapaklı „ Hidayet YUcelş Osman Sabanka.va S. Tuzak H. Aktaş O. Sabankaya H. Tuzlak H. Güner
241 Bitik Merkez. Hayri Armay L Bitik Hüseyin BiUk AH Rltik Mesut Bitik H. Bitik Ali Bitik H. Erol
242 Halkavun köyü Mehmet öztürk S Gürbüz Nuri Ertürk H. Sanal H. öztürk K. Yılmaz I. Arı
243 Kınık R. Menderesti t. Öztürk Y. Ö2türk A. öztürk A. öztürk I. özer ş Öztürk
244 Yassıören „ N. Alptekin M. Doğan A. Sarıca A. özer H. Dlnçer A. Ümmütürk A. Balcı
245 Alpavut „ Adnan Acuner A. Kızüdemlr H. Hazar Y. Anar E özer A Sezer t Gülylğen Z. Tokdemlr
Millet Partisinden
Asıl üye
İbrahim Çiftçi Ahmet Ertürk Rahmi Atefsaçar Celâl Tlpakan
Ali Nazml Çakan
Ltltfl Gündüz Hüseyin Uslu Ali Bağlarlı
Süleyman Ay Ethem Arslaner
Ali Barkı
Şevki Erdoğan
Afiye Çelikkan K. Şenocak Kâmil Kazak
irfan Aydınlı
Feridun Seril
Ahmet Saatçi
Ali İpek
İhsan îzgimar.
B. Ergin
F. Yılmaz
Fehmi Görgeç
Ali Dikmecl i/Iuse Kâzım Kalu t. Döker Bahri Ulu
Haşan Aytopsayaf Mustafa Sabancı Tevfik Engez Halil Car.
H. Ners
Şakir Erpençe
Tahsin Çeçen
Haşan Boyacılar
Haşan Basri Gtivenatag
Hamdi Başaran
Duran Engez
Rüştü Ulu
Mirza Oran
C. Ürey
İhsan Taraman
Sahip Yıldız
Hüseyin Tamaç İbrahim Özüsen
S. Benivur
Mustafa Özgören
Akif Ünsür
Mehmet Seksen
Musa Ada
Tarık Arbar Kemal Destek
Nurettin Otman Celâl Kiper
Haşan Tuncer Mehmet Tuğluoğlu Lûtfi Mergen Derviş Pesen
Haşan Gürsay
İsmet Dikmeci
Ahmet Yücel
Yusuf Peksöz Satılmış öztürk M. Güler
( Devamı yarınki

Comments (0)