Çarşamba
12
TEMMUZ 1950
BaşmuharHdı MOntfaz Faik Fenik
Denizciler Cadded: l
Poct* Kutusu: 1»1 — ANKARA Telgraf: Zafer Gazeteci Ankara Başmuharrir ve idare ... İMİ* Yazı işleri .......... İMİ»
Fiyatı her yerde 1» kareştar.

hergOn bir hâdise
Dünyanın en fazla soyulan bankası
Büyük Millet Meclisinin dünkü toplantısı
■«R-dtiic-
DUyUK. /Vıllld /VıtSCIIbiniJl UUIIKU I OJlJICJI 11 lol ((a I I I /) i a i
Askerliğin indirilmesine r1um^^a^anı
dair tasarı görüşülüyor dün Kırşehiriziyaret etti
Muvazzaflık hizmetine başlangıç- olarak kıt'aya iltihak değil, askerlik şubelerinden)evk tarihi kabul edilecek,

Köylüğe Malye Devlet Çiftliğinden bir miktar toprak verilmesi kararlaştı
D. P. Meclis
Grupunda
Dün af tasarısı görüşüldü
Demokrat Parti Meclis Grupu dün saat 15 de Eskişehir millet, vekili Abidin Potuoğlunun başkanlığında toplanarak komisyonca kabul edilmiş bulunan Af Kanunu tasarısı üzerinde görüşmüştür.
Tasarının heyeti umumiyesi üzerindeki konuşmalardan sonra maddelere geçilmiş bu arada seçim suçlularının affedilmeme-leri istenmiştir. Bir hatip de 15/5/1950 tarihinin 22 Mayıs 1950 olarak değiştirilmesini teklif etmiştir.
Af Kanunu hakkında Grupta bir prensip kararma vanlama-A (Devamı 8 inci sayfada)
Büyük Millet Meclisi dün sabah saat 11,15 de Başkan vekillerinden Bursa milletvekili Hulûsi Köymenin başkanlığında toplandı.
Askerlik kanununun 2850 sayılı
Dışişleri Bakanımız dün İsrail gazetecileri ile görüşürken
kanunla değiştirilen ve 3027, 3174,
4173 ve 4416 sayılı kanunlarla fıkralar eklenen beşinci maddesinin değiştirilmesine dair olan tasarının tümü hakkında söz istiyen bulun-
’ madığından maddeler üzerinde müzakereye başlandı.
Muhtelif Milletvekilleri söz alarak mütalealanm bildirdiler ve bu azada muvazzaflık hizmetinin başlangıcı olan sevk tarihinin kabul edilmesini istediler.
Hatiplerin bu mütalealarını Millî Savunma Komisyonu sözcüsü Ankara milletvekili Seyfi Kurtbek cevaplandırdı ve muvazzaflık hizmetinin başlangıcı olarak sevk tarihinin kabul edilmesi fikrine iştirak etmediğini söyliyerek muvazzaflık hizmetinin ancak kıt’aya iltihaktan sonra başlaması lâzımgeldi-ğini ilâve etti.
Millî Savunma Bakanının Beyanatı
Milli Savunma Komisyonu sözcüsünün bu izahlarından sonra Başkan, MiUî Savunma Bakanı Refik Şevket Ince’ye söz verdi. Bakan, kürsiye gelerek hatiplerin mütale-alarını cevaplandırdı ve ezcümle şunları söyledi:
«— Bugün askerlik mükelefiyeti kanunu Millî Savunma Bakanlığının üzerinde ehemiyetle durduğu mevzulardan bir tanesidir. Askerlik şubeleri meselesi, yeni zihniyet ve ★ (Devamı 8 inci sayfada)
Cumhurbaşkanı köylülerle temaslarda bulundu
Ankara, 11 (a.a.) — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar bugün beraberlerinde Tarım Bakam Nihad Eğriboz ve Kırşehir Milletvekiili Amiral Rıfat Özdeş olduğu halde Kırşehire gitmişlerdir.
Cumhurbaşkanı giderken Malye Devlet Çiftliğine uğramışlar ve köylülerle temas etmişlerdir. Burada, çiftlikten köylülerin istifadesi hususu tetkik edilmiş, toprağı az olan köylülere bu çift-
lik arazisinden bir miktar toprak verilmesi ve çiftliğin tohum ıslâh konusunda faal bir şekle so-I kulması karar altına alınmıştır
| Cumhurbaşkanı çiftlikten ayrıldıktan sonra | Kırşehir’e gitmişler ve mahallî idare mensupla-riyle vilâyet ihtiyaçları ve meseleleri üzerinde görüşmüşler ve akşam geç vakit şehrimize dönmüşlerdir.
F. Lûtfi Karaosmanoğlu
Devlet Bakanı oldu
KARAR DÜN RESMİ GAZETEDE İNTİŞAR ETTİ
Doğacak af güneşini bekleyenler

Mümtaz Faik [FENİK
f Kanunu dün Demokrat | Parti Meclis Grupunda ko- | ____________nuşulmağa başlandı. Belki ( bir çok kimseler, bu kadar mühim bir mevzuun neden doğrudan 1 doğruya Büyük Millet Meclisi ’ gündemine alınmadığını sora- ( bilir ve bunu tenkit edebilirler. I Kendilerine peşin olarak söyliyelim I ki, 70 bine yakın insanın hürriyetle- ■ ! riyle alâkadar olan böyle bir mevzuu açıkça münakaşa etmek ve mü-ı zakerenin her safhasında yüreklerini oynatmak ne insani ve ne de hukuki bir hareket değildir. Mahkûm vardır, bugün affa girmiştir;
1 yana bir müzakere neticesinde çr kahîiir; mahkûm vardır, affa dahil I i değildir; fakat bir kaç hatibin şu veya bu şekildeki konuşması neticesinde halkındaki karar değişebilir.
Mahkeme heyetleri hüküm verirken nasıl kapalı odaya girer ve mü- ( lakerlerini orada yaparak kararını sonra alenen tefhim ederse, af için verilecek karar da böyle olmalıdır. Çünkü bu da bir tahliye karan- » dır.
Esasen bunun için değil midir ki, bir çok memleketlerde Af Kanunları, ancak çıkacağına yakın gün-,, lerde duyulur. Müzakereler de en kısa bir zamana sığdırılarak bitirilir, sonra da hemen tahliye başlar.
Bundan maksat affedilecek mahkumu fazla müddet hapiste endişe içinde, ıztırap içinde bekletmemek, affedilmiyeteklere de ümit verip sonra hüsrana uğratmamak-tır. Adam zaten bir defa kaderin sillesini yemiştir. Artık onu bir Af Kanunu lâkırdısiyie mütemadiyen oyalamağa, ümitleriyle, hayalleriyle oynamağa ve onu bir defa daha mahkum etmeğe hakkımız yoktur.
Maalesef eski iktidar bu psikolojik noktayı kavramamış, af hakkın. Haki şayialar kanun hazırlanmadan çok daha evvel duyulmuş, mahpuslar, şüpheli, ümitli, endişeli günler yaşamışlar, sonra kanun Meclise gelmiş ve bir takım politik sebeplerle, yani seçim zamanlarında meydanda bulunması istenmlyen baza kimselerin hapse konulması endişesiyle îş geri bırakılmıştır.
işte af mevzuunun aylardanberl sürüncemede kalması, mahkûmlara ve onların belki milyona bulan a-_i içlerine ve yakınlarına ıztırap mev. —zuu olmasının sebebi budur. Fakat şimdi ok yaydan çıkmış bulunmaktadır. Artık ne yapsanız, affı frenlemeğe İmkân yoktur. Umumî efkâr bu mevzola sıkı sıkıya alâkadardır. Af Kanonu behemehal çıkacaktır. Ve bir çok mahkûmlar bayramı, I çoktanberi unuttukları, fakat hasre-
*A
tini çektikleri aile yuvalarında çolaklan çocuklarivle beraber yapacaklardır.
Demokrat Parti iktldan , Halk Partisi tarafından çok örselenmiş ve çok yıpratılmış olan bu mevzuu ele almış, ve yeni bir kanun hazır-lıyarak Meclise gelmiştir.
★ (Devamı 8 inci sayfada)
Dışişleri Bakanımızın beyanotı
Müştereken sulh için çalışalım
R. Onursal beraet etti
İzmir, 11 (Telefonla) — Uzun za-mandanberi İzmir halkını yakından 1 _w ..................._
alâkadar eden ve bazı C. H. P. İller sebetlerinin inkişafını .umumî Bitarafından siyasî bir veçhe verile- 1 yasetinin temelini teşkil eden . Bir rek 8 inci Büyük Millet Meclisi müzakerelerine kadar intikal etti- 1 rilen Aktay motörünün batırılması ' dâvası bugün neticelenmiştir. |
Sigorta parasına tamaen motörii batırmaktan sanık bulunnan 6 kişi içinde D. P. İzmir İl idare kurulun- _. ____________________
dan Avukat Rauf Onursalın da . ve Binbaşılıktan emekli Rauf Kıray bulunması dâvanın ehemmiyetini tayin edilmiş, vazifesine başlamış-
Prof. Fuat Köprülü İsrail gazetecilerini kabul etti
Dışişleri Bakanımız Profesör Fu- leşmiş Miietler Anayasası prensip-at Köprülü şehrimizde bulunan İs- leri ve bütün Orta Doğu memleket-rail gazeteciler heyetini kabul ede- lerinin müşterek menfaatleri çer-rek kendilerine şu beyanatta bulun- ! ' ’ "' ’ .
muştur:
•— Türkiyenin bütün Orta Doğu memleketleriyle münasebetlerinin inkişafına ve sıklaştırılmasına partimin ve şahsan benim verdiğimiz ehemmiyeti, bundan evvelki müteaddit beyanatımda belirtmiştim. İsrail devleti tabiatiyle bu programa dahildir.
Türkiye, İsrail devleti ile müna-
D. P. Sekreterliğine Rauf Kıray getirildi
Demokrat Parti Sekreterliğine eski Millî Savunma Yaverlerinden
aan avuköi nauı unursaıın aa .
bulunması dâvanın ehemmiyetini _________ ______„ _____________w___w
bir kat daha arttırmış ve C. H. P. tır. Kendisine muvaffakiyetler dile-★ (Devamı 8 inci sayfada)
riz.
çevesinde mütalea etmektedir.»
★ (Devamı 8 inci sayfada)
Münhal Devlet Bakanlığına Karaosmanoğlunun tayini her taraf-a hüı)üh memnuniuet uyandırdı
Kabine teşekkül ettiği gündenbe-ri açık bulunan Devlet Bakanlığına Manisa Milletvekili ve Demokrat Parti Genel İdare Kurulu âzası Feyzi Lûtfi Karaosmanoğlu tayin olunmuş ve bu tayin yüksek tasdikten çıkmış, dünkü resmî gazetede de ilân edilmiştir.
Bütün hayatı boyunca istibdatla mücadele etmiş, bilhassa son demokrasi hareketinde büyük rolü ve hissesi olmuş, kendini bu dâvaya vakfeylemiş olgun, münevver ve mevcudiyetiyle her bakımdan iftihar edilecek bir memleket evlâdı o-lan Feyzi Lûtfi Karaosmanoğlunun Devlet Bakanı sıfatiyle kabineye girmesi şehrimiz mehafilinde büyük bir memnuniyet uyandırmış ve kabinenin muvaffakiyet gücünü bir kat daha artırmıştır^
Devle Bakanı sayın Feyzi Lûtfi Yeni Devlet Bakam Feyzi Lûtfi Karaosmanoğlu ★ (Devamı 8 İnci sayfada)

Yeni Basın
tasarısı
Karma Komisyonda tetkikine başlanıyor
Konya'da
3 cinayet
Konya, 11 (Hususî) — Şehrimizde son günlerde cinayet ve yaralama hâdiseleri artmaktadır.
1— Dün gece saat 1 de Doğanlar mahallesinde içkili muhabbet yapan bir grup arasında çıkan kavga neticesinde Seyit Ali, Mehmet ve İzzet Kaçın kardeşler bir kadın meselesinden dolayı Tahsin Taş-tav1! bıçakla fecî şekilde öldürmüşlerdir.
2— Şehrimize bağlı Derbent köyünde ot biçme meselesinden Ali Yaşar adında bir genç Osman Ka.
★ (Devamı 8 İnci sayfada)
Basın Kanunu tasarısını incelemek üzere teşkili kararlaştırılmış olan Adalet ve İçişleri komisyonlarından mürekkep Karma Komisyon dün Meclis Kitaplık salonunda toplanarak başkanlığa Kırklareli milletvekili ve İçişleri Komisyon Başkam Faik Üstün’ü. sözcülüğe de Zonguldak Milletvekili Avni Yur-dabayrağı seçmiştir.
Tasarının müzakeresine geçilmezden evvel SÖZ alan Ankgra Milletvekili Hâmit Şevket İnce, tasarının tatilden sonra çıkarılması teklifinde bulunmuş, tasarının hemen çıkarılması için hayatî bir zaruret olmadığını izah etmiştir.
Bu teklife karşı söz alan Cıhad Baban, Bahadır Dülger ve Selim
Korede uçakların faaliyeti arttı
^Amerikan tebliğL-kesin neticeli
Ar (Devamı 8 inci sayfada) | hiç bir hareket olmadığını bildiriyor
^fe-
i
Çdıdzcuj/A Köşkümde Bir ^ocd:
Köşkün çınar gölgeli bahçesi ve yolları
tam bir bayram yerini andırıyordu
Eski Köşke girildiği zaman sol tarafa isabet eden kubbeli oda Atatürk’e ilk çalışma odası vazifesini görmüştür. Resim, tamamile şark stilinde tefriş edilmiş bulanan bu odadaki Atatürk’ün çalışma masasını göstermektedir . H
[ Narlıkaya 1
— III —
Kafam, muhayyilem, gönlüm O-nunla dopdolu. Yürürken düşünüyorum: Ayağımı bastığım yerlere O da basmış, elimi sürdüğüm yerlere O da sürmüş, gözlerimi gezdirdiğim, değdirdiğim yerlere O da bakmış, oturduğum yerlere O da o-turmuştur. Fakat şimdi basmıyor, bakmıyor, oturmuyor... Zalim tabiat kanunu...
Beşer kudretine, fen ve ilim a-zametine, karşısında boyun eğdiren, orduları deviren tarihe ve istikbale istikamet değiştiren, beşer havsalasını, riyazi kanunları allak bullak eden o deha ve sadece O: İşte bugün tabiatın işaretlediği hoyrat bir cihete içli fakat vakur bir mutavaatla yürüdü gitti.
★ (Devamı 8 İnci sayfada)



■».
ı
Koredeki Amerikan karargâhı, 11 (a.a.) (Afp) — Amerikan kuvvetleri bu sabah mahalli saatle üçte çok şiddetli muharebelerden sonra Kum nehri kuzeyine çekilmişlerdir. Bütün gün faaliyette bulunan Ame rikan uçakları Kuzey Korelilerin bir çok taşıt vasıtalarını tahrip etmişlerdir. Fakat gece karanlığından faydalanpıak veya köylü kıyafetine girmek suretile sayısı yirmi misli fazla düşman kuvveti ile cenahtan bastırılan Amerikan kıtala-
* (Devamı 8 inci sayfada)
AKINTIYA I_____KURCU
Veni Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral 1fflW(ffer Göksenin biri birliği teftiş ederken ’
Yeni ihracat Rejmi ve
yüzde otuzlar
Ticaret Bakanlığında dün yapılan toplantıda bazı Itirazkr vuku buldu
Bir kaç gün evvel Ticaret Bakanı Tüccarların Ankarada kalan mü-lığında toplanan ihracatçı ve itha- messilleri dün Ticaret Bakanlı,! lâfçı tüccarlarla sanayiciler yeni it- müsteşarının başkanlığında topla-halât ve ihracat üzerinde bazı ka- ' narak alınan kararlar üzerinde rarlara varmışlar ve hazırladıkları görüşmelerde bulunmuşlardır, raporları Ticaret Bakanlığına ver- I Dünkü görüşmelerde ihracatçılara mişlerdır. 1 A (Devamı 8 İnci sayfada)
Afiyet olsun !
Şu Kandıralı yamyamların yedikleri çocuklar gün geçtikçe artıyor:
Evvelâ bir tane İdi, sonra iki oldu... Daha sonra yediye kadar yükseldi.
Halbuki öbür taraftan da başka haberler var:
Etibank, Zonguldakta işçi te. min eden muhtarlara dağıtılmak üzere 50 bin lira vermiş...
Sümerbank fukaraya dağıtılmak üzere C. H. P. ye 60 bin lira ihsan etmiş...
Derken efendim Kızılay yine fukara için İçişleri Bakanlığı hesabına 377 bin lira ayarmış!
Eti senin kemiği benim! Ye Mehmet ye! Neredesiniz Kandıralı yamyamlar? — YEDEKÇİ
Sayfa: 3
ZAFER
CU1V GEÇERKEN...
Bir sergi
Fh iin beni bu sütunlarda sana-timiz üzerine düşünceye sevkeden şey, bugünlerde kapanmak üzere bulunan bir resim ser-gis.yle, yine bugünlerde açılmış olan bir resim galerısiydi: Ihsan Cemal Ka aburçak ın sergisi ve Esat Subaşı’nın galerisi.
Karaburçak'm sergisi, sanırım bir aya yakın bir zamandanberi (D.l, Tarih, Coğrafya Fakültesi alt kat salonunda) açıktır. Bir kaç kere gidip, onda teşhir edilen neLs eserleri seyrettim. Faka» hep ve her defasında dikkat et. tim, sergiye benden gayri bir, iki ziyaretçi ya giriyor, ya girmiyor. Ve tablolar göz nurları, kıfa, ruh ve el emekleri ile yaratılmış o manzaralar, figürler, orada mahzun, loş b r ışık altında, duvarlara dayanmış, öyle, insan yüzüne ,alâkaya, muhabbete, hayranlığa veyahut tenkide hasret, bek-leşfp duruyorlar.
Dün sanata alâkasızlıktan söz ederken bir şey yazmayı unutmuşum. Gazetelerimizin ve yazarların «nata olan kayıtsızlıkları. Nitekim, ben bile, resimden biraz olsun anladığımı söyliyebilirim ve bir vakitler resim üzerine durmadan yazardım, evet ben bile artık, yıllar var ki bu konuda elime kalem almıyorum. Şunu demeğe ge-gitereceğlm ki, İhsan Cemal Kara-burçak’an sergisi hakkında, seyirci alâkasızlığı bir yana, hiç bir gazetede, Ankaranınkiler de dahil, tek bir satır yazı da çıkmamıştır.
Orada bir insan var. Asıl mesleği gazetecilik. Onun dışında kendisine medenî ve Garplı bir insana yaraşır bir sanat meşgalesi seçmiş. Önceleri, belki de sadece d nleniş :çin. Ama, sonra, bunda; büyük bir aşka düşmüş ve İhsan Cemal i yakından tanıyanlar bi-J’rler, fırça ve tuvale bir ömrün bütün çilesini, gayesini ve macerasını vakfetmiş. Sanata verilen
üzerine
Muhip DIRANAS
ömrün mükâfatı ne ola! Bir, yamacılık merhalesine ulaşabilmenin sadık zevki, b r de, beş on küçük, kuru takdir, teşvik ve nihayet, sadece bir alâka görmekten ibaret
İhsan Cemal Karaburçak, bundan yıllarca evvei İlk eserlerin! teshi rettiği zaman, sadece bir İstidattı. Onun günün bîrinde bir merhaleye varacağını ilk keşfet miş ve bunu yazmış bir insan o!a-r'k övünebilirim; nitekim bugün, gerçekten bir merhalededir ve Türk resmine bir çeşni, bir üslûp, yeni bir renk ve kompozisyon anlayışı getirmiştir.
Bu yazı bir resim tenkidi olmı-yacaktır. Fakat n’çin, niçin bu kadar -adam sen de» ediyoruz? Tecessüs insan oğlu iç'ndir. Beğenip beğenmemek, sevip sevmemek ondan sonra gelir. Fakat bir bezginlik, bir lâk-ydl, yahut b’r «haset» bir «kendini beğenirîik ve başkasını yererlik» sanatın ve gü. 7”1 n anası olan o tecessüs ve a-lîkanın yerine ruhumuza çörek-lenmiş, bizi bizden edip gidiyor.
Fakat ben. sanatı sevmiyen,1 sanat güzelliklerine heves ve tecessüs duymtyan insanların, gece y-.taklarında nasıl sevlşeblldlkle- , rine bile hayret ederim.
İhsan Cemal'in ve bütün İhsan Cemal'lerin renkleri manzaraları ve portreleri inzivalarda kaldıkları müddetçe, şiirler açılmamış sefalarda, müzikler ölü nota kâğıtlarında. tiyatrolar, kapalı perdeler gerisinle bırakıldıkları müddetçe, evet, değil büyük sev-g lerde, küçük muhabbet ve okşamalarda b’le insanların b'rb'rleri-ni tam ve kâmil sevebileceklerine inanmıyorum.
İhsan Cemal Karaburçak’m güzelim tabloları bana bunlan düşündürdü.... Heyhat.... |
Galeriden de yarın bahsederim.
Ordu ili tutanakları
12 - 7 - 1950
1
Maden direği naklettirilecek
Devlet D mi yoll rı Sa' sun l'm n satıra’ma kcm'svonurdan
1 — Çeltek kömür madeni için 600 m3 maden direği Tokat orman İşletmesi Omoalık istif yerinden Turhal Islssyonuna, 500 ms direk Vezirköprü orman işletmesi Hamyol ist.f yer nden Çeltek madeni-ne ve 250 m» maden direği Tosya orman işletmesi orman dışı fabrika ist.f yprinden Çeltek madenine nak 1 kapab zarf usulde eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Tokattan Turhal istasyonuna kadar muhammen nakliye bedeli metre küpü 750 kuruş, Vez rköprüden Çel ek ’ madsn ne kadar 1400 kuruş Tosyadan Çeltek madenine kadar 4500 kuruştur.
3 — Muvakkat teminat 600 direk için 337.5’İra, 500 d.rek için 523 lira ye 250 d rek için 844 liradır.
4 — Direklerin ist.f yerinde kamyona tahmil ve tahliyesi müte-
ahhide aittir. D feklerin hepsine birder teklif verileceği g bi ayrı ayrı da teklif ver iebilir. Şartname ve mukavelename Samsun 6afrn alma komisyonunda ve Çel.ek kömür maden’ müdürlü gende ğcriHe-b lir. ’ ’
5 — Eksiltme 31/7/1950 günü saat 10 da Samsun liman müdürlüğü b nasında toplanacak satın alma kotasyonunda yapılacaktır.
6 — Taliplerin 2490 sayılı kanunun 32 nci maddes’ gereğince
hazırlıyacaklan teklif mektupların' eksi’tmenta açilış’ndan bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. Postada o-lan gecikmeler kabul edilmez (4824)—(1003)
Feyzi Boztepe İnceleme Komisyonunda şayanı dıkkaı izah.arda buiundu
Öğrendiğinize göre; 30 kişiden mürekkep olan tutanakları inceleme komisyonu toplanarak, Ordu i-l.nin, bir çok itirazlara uğrayan, seçim tutanaklarını müzakeıe ekmiştir. Muhtelf hatiplerden sonra, söz alan Ordu m.lletvekıli Feyzi Boz-tepe şayayı diKkPt izahlarda bulun muş ve ezcümle şunları söylenuş-
«Ordu, el'an Karadenizde, Demok ras.nın kalesıd.r. Ancak, Ordu seçimlerinde yapılan çeş.tli baskılar, l'S " lâyettekıne muadild.r. İddialarımızda ısrar edyor ve her cihetçe .sbat edecek dufumda hulunuyo -ruz. 6 kazadan ibaret olan Ordu vilâyetinde halen, C.H.P. diye bir kuv vet yoktur. B.z, mukabil mücadele unsuru olarak hiç b.r zaman, Halk Pert.slni karşımızda göremedik. Biz, doğrudan doğruya devlet ve hükû-me) kuvvetler.yle mücadele ettik.
Ordu seçimlerini, sabık .ktidarın İçişleri Bakanı Filozof Profesör Emin Erişirgil ile, yine meşhur kabadayı Adalat Bakanı Fuat Sirmen, bizzat idare etm.şlerdir. En büyüğünden en küçüğüne kadar, bütün hükümet erkânı, .dare âmir ve me-murıar-le, pohs ve jandarma teş-kılâtne. köy ağası tegallübü, muh tar tazallümü ile elele vererek, tek mil mıntakaya oluk gibi akıtılan para kuvvetiyle, hakikî serbest se-ç mlerde. azami 6 bin rey alamıya-cak olan Halk Part-sine 6 milletve-k-ll-ği kazandırılmıştır.
Bu bariz haksızlığın ve âmme v edatımdaki huzursuzluğun g.de-rilmesi için, çeşitli baskı ve yolsuzlukların tahk.kmden başka, ayrıca yemden tasn.f yapılmasını da talep ediyoruz. Her tÇıılü düzen ve tuzak lara rağmen, kazandığımız bu seçim lerde. hak ve adaletin tezahürü için mahallen tahk.kat yapılmasını ls-ted ğim z halde, Halk Partililerin buna mani olabilmek maksadile mezbuhane gayret sarfetmelerı, calibi nazarı dikkattir.»
Meclis Ümumı Heyetinde yapılacak müzakerelerde, Ö C. H. P. mil letvekilinin tutanaklarının kabuıü şüpheli görülmektedir.
Dâvet
Karma komisyon:
Bas.n Kanunu tasarısı karma komisyonu bugün saat 10 da kitaplık-
Geçici kom'syon:
Kastamonu m.Letvekili Şükrü KeTiinzademn tütün ve müskirattan alınacak müdafaa vergisi hak-kındaki 2460 sayılı kanuna ek kanun tasarısını görüşmek üzere kurulan geç.ci kom.syon bugün saat 10 da.
Kitaplık komisyonu:
Bugün saat 10 da.
Tutanakları inceleme komisyonu: Bugün saat 11 de kitaplıkta.
Sağlık ve sosyal yardım kom a-yonu:
Hrfş^ski milletvek'li Vaıfi Ger-geıin Boğazlıyan eski kaymakamı Kemal.n ailesine vatani hiztaet ter
Bizde Köy Divalan
Orman ve Kanun
Dâva Tüıkiyenin topyekûn ist.hsal, yo1, küllü-, hu asa yeniden ekonomik, sosyal kü'türel, düzenlenme dâvasıdır
EHEOHEnEII -
Bil I f f
Çankırı Bayır drlık Müdürlüğünden
1— Eksiltmeye konulan iş: Şabanözü İlçe merkezinde yapılacak olan sağlıa merkezi binasının biri ncı kısım msaâtı.
2— Keşif bedeli 40087.98 kuruştur.
3— Eksiltme 26/7/950 Çarşamba günü saat 15 de Çankın Bayındırlık Müdürlüğünde yapılacaktır.
4— Eksiltme fiyatı kapalı zarf usuliyle yapılacaktır.
5— Bu işe ait keşif evraklarını Bayındırlık Müdürlüğünde ve An-karada Ticaret Odasından almış ol luğu vesika ve usulü dairesinde vereceği 3007 liralık geçici teminat ile inşaatı yapabileceklerine dair yeterlik belgesinin ihaleden üç gün evvel il makamına müracaatla alınması lâzımdır.
7— İsteklileri eks'ltme salnamesinin 34 cü maddesinde':! izahat çevresinde hazırlıyacaklan teklif mektuplarını 3 cü maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına verilmesi lâzımdır.
Postada vaki olacak gecikmeler kabul edilmez. (4821) (1002)
bibinden aylık bağlanmasına dair olan kanuna ek kanun teklifini görüşmek üzere bugün saat 10 da top lanacaklardır.

Avrupa Parlamentolar Birliği Türk Gıupu 12/7/1950 Çarşamba günü (Bugün) Kamutayın sabah oturumu b.ter b.tmez Meclis Kâtap lığında toplanacaktır.
Avrupa Parlâmentolar Birliği Grupuna kayıtlı bulunan sayın ü-yelerin teşrifleri rica olunur. ;
Gündem:
l — 9 kişilik yönetim komitesi ile 2 denetçinin seçilmesi.
ACELE KİRALIK
Yenlşehjr, Atatürk Bulvarı Zafer Meydanı Sa’t âpt.nmda bir daire acele kiralıktır. Telefon:21454.
(5084)
İLÂN
Mustafa Kaman tarafından Haf-ze aleyhine açılan 199.40 kuruş a-lacak dâvasının yargılaması sırasında:
Dâvâlı Hafizenin ikametgâhı meç hul bulunduğundan gıyabında yar gılama icrasına ve gıyap kararı teb 1 ğine karar verlld.ğinden duruşma gv.nü c / n 7/7/1950 saat 9.30 da mahkememizde bulunması hakkın-daki gıyap kararı i.ânen tebliğ o-luıur. (5079)
İLÂN
Sayın Ankara Halkına:
Derneğimiz tarafından ve yardımlarınızla »kmal-ae çalıştığımız Camii Şerifte mübarek Kadir gecesin, de Mevlûdü ŞerJ okunacağı g bi Cuma ve Bayram namazlarının ca-m de kılınacağını sayın AnkaralIlara müjdeleriz. Teşriflerinizi rica ederiz.
idare Kurulu Başkanı
I
SalıLk boğa
Montafon cinsi 2 yaşında 160 san-
tim boy, 230 uzunlukda acele satı-1 lıktır.
Müracaat: Koyunpazan Kavaflar | İçi No. 52 Ahçı Adil Büyük Kantar. I uya. Telefon: 14049. (5063) I
Fransuva şimdi biraz rahatlamıştı. Bu iş nasıl olsa hallolurdu. Gülümsedi. aKdmlara hak veriyordu. Hep efendisinin peşinde koşuyorlardı. Şaşılacak ne vardı? Bu zamanda efendisi gibi erkek nerede bulunurdu.
Fransuvanın efendisine karşı sonsuz bir minnet ve şükran duy. gusu vardı. Büyük bir mağazadan bir ç ft ipekli teri k ça’an yeğenini hapishanelere düşmekten kur. tarmıştı. Eşek, tutulduğu kadına lüks terlik götüreceğim diye hırsızlık etmeğe kal aşmıştı. Zamane gençleri! Çapkınlık yüzünden hır. sizlik, adam öldürme... Ahlâksızlık...
Bereket versin Avu’:at Danney meseleyi, aileye hiç bir leke sü-rülmiyecek şe/.ilde halledivermiş, üstelik avukatlık ücreti falan da almamıştı; «Öyle şey mi olur, demişti, Fransuva'nın, üzerimdeki emekleri ne oluyor». Onun için, emektar Fransuva'nın efendisi için yanmıyacağı fedakârlık yoktu.
— Baş’ta bir emriniz var mı efendim, diye sordu. *
Efenldsinin yüzündeki ifadeleri çok iyi tanırdı. Eğer dudaklarını bir şekilde büzer dürürse, mutlaka daha söyliyecekleri var de. mekti.
Jak bir müddet kararsızlık için, de kaldı, lonra?
B irleşilmiş bir tarifi olmamak-la beraber hukuk âlimlerinin ekseriyeti hukuku, sosyal ve ekonomik hâdiseleri düzenleyen uyulması mecburî kurallar topluluğu olarak tarif ederler. Bu böyle o-lunca hukukun en büyük kaynağı olan kanunlar da hiç şüphesiz bir kurallar topluluğu olarak karşımıza çıkar.
Kanun şart yaratmaktan çok şartları düzenler. Çünkü kanunun mev zuu ekonomik, sosyal hâdiseler yekûnu demek olan bu şartlardır. Bir iş kanununun doğuşu ve tatbiki için İlk şart iş verenle işçinin mevcudiyeti ve bunlar arasında düzenlenmesi lâzım gelen hâdiseler, münasebetlerdir. Bugün Ankaranın köylerinde bile isviçreli jnedenî kanunumuzun aile müessesesi tam tatbikat sahası bulamıyorsa, aynî hakların çok kullanılması icap eden ipotekli borç ve irat senedi gibi hükümleri kanunda yazıldığı gibi kal mağa mahkûmsa, sayma.da bitmi-yen bir sürü tercüme kokulu kanunumuzun bir çok hükümleri ölü ve sakat doğmuşsa, bunun yegâne sebebi cemiyete göre kanun değil, kanuna göre cemiyet isteyişimizden ötürüdür. Unutmıyalım ki kanunlar memleket realitelerine oturur. Şimdiye kadar yaptığımız bütün orman kanunları daima özlenen Türkiyeye göre yapılmış mükemmel kanunlar olmuşlar, gerçeğin Türkiyesine uymamışlardır. Şartlar temelini hazırlamadığımız müddetçe yapılacak kanunlar da ayni şekilde tatbikat kabiliyeti bulamıya-ca dardır.
Biç bu yazımızda önce şartlardan ve sonra da ihtiyaç ve imkândan bahsedeceğiz.
1 — Ormancılık için lâzım olan temel şartlar;
Orjnancılık evvelemirde elverişli bir şartlar temeline oturur. Bunlar temin edilmeden ne ormancılık ilimleri tatbik edilebilir, ne ormanlar korunup geliştirilebilir, ormancılığı ileri memleketler bugünkü seviyelerine ancak bu şartlan hazırlamakla gelebilmişlerdir. Bir ecnebi şöyle demişti: «Bir çok milletin orman kanunlarını tetkik ettim. Türkiyeninkini en mükemmel buldum. Böyle bir kanun memleketimizde tatbikat bulamıyorsa (niçin?) in cevabını illiyet bağlarını göz önünde tutarak memleket şartlan demek olan kompleks sebepte aramalıyız. Memleketin ekonomi bünyesi yeni esaslara göre düzenlenmeden, köy kalkınması başarılmadan, orrpan, ziraat arazisi, mera sınırlan katî olarak tesbit edil meden, yerine göre isabetli bir iskân politikası güdülmeden, ağaç, israfının önüne geçilmeden, yeni ikame maddeleri bulunmadan, içiçe geçmiş ormancılığımızla hayvancılığımız bu durumdan çıkarılmadan zihniyet değiştirmeden Türkiyede ormancılıktan bahsedilmesine im-
L
Yazan
Selçuk Çakıroğlu
kân yoktur. Ormancılık huzur, emniyet ve katiyet ister.
Bugün ormanlar içinde 6 binden fazla köy vardır. Ormana yakın köyleri de hesaba katacak olursak bu adet 15 bini bulur. İtiraf ede-
lim bu köylerin çoğu Adem Babadan kalma gibidir, geçimlerinin büyük bir kısmını eski bir zihniye-
tin icabı olarak ormandan temin
ederler. Açlık sofuluğu bozarmış, kendi mukadderatlarına terkedilmiş.bu kimselerin geçimlerini plânlı bir şekilde başka yollardan temin etmezsek, İstihsal tekniğinin geliştirilmesinden tutalım, Linyit yataklarının teşkilâtlandırılması, dağınık köylerin bir araya toplanması, bazı köylerin sadece orman içlerinde istihdam edilmesi, el sanatlarının ilerletilmesine varasıya kadar düzenlemezsek nasıl ormancılıktan
bahsedebiliriz? Karadeniz mıntaka-sında en fazla orman tahribatları tarla açma, pedavra (hartama) olarak tezahür eder. Bunlara mâni olabilmek için bizde ilk hal çaresi, balıkçılığı, nakliyeciliği ve fındıkçılığı geliştirerek sahillere sıkışıp kalmış olan kesif nüfusu ormana muhtaç olmaktan kurtulmakla kabildir, onları hartama yerine evinin çatı-
hendislerimiz bilgilerini tatbike imkân bulamıyorlar, onlar ancak kaçakçılık peşinde koşuyorlarsa bunun ana sebebi ormancılık temel şartlarının bu memlekette henüz kurulmamış olmasıdır.
II — İhtiyaç ve İmkân:
İhtiyaç mufassıl ister, fakat bu ihtiyaçların karşılanması ancak imkânın işidir. Asırlardan beri ağır bir tahribe maruz kalmış ve daralmış ormanlarımızın takati ve verim kabiliyeti amenajman plânları ile tesbit edilmiş ve muayyendir. Bundan fazlasını ormanlardan istemek, bir yurdun şosyal ihtiyaçlarından ekonotalk ihtiyaçlarına kadar millî bünye İçin lâzımı gayri mufarik o-lan ormanları bir miras yedi gibi harcamak olur.
Birtakım yazılar görüyoruz. Bu yazıların çoğu ormanlarımız yurdun bütün ihtiyaçlarını karşılayacak durumda da orman kanunu bunu köstekliyor, tezine göre bina ediliyor. Halbuki «Ormanlarımız ihti yaçlarımızı karşılamaktan uzaktır» prensipine göre durum mütalâa edilse netice bambaşka çıkar.
sına kiremit kullanacak duruma getirmekle mümkündür. Bu sadece orman dâvasının değil, dedikodusu yapılan verem savaşının da anah-. tandır.
I Ormancıların değil, Sümerbank müessesesinin İsveçten getirttiği
■ sellüloz uzmanı Sudfeld şöyle diyor: I «Türkiyenin ormanı 10 - 12 milyon . hektar olduğu halde 12 milyon keçiniz var, bizim 23 milyon hektar ormanımıza karşılık ancak 21 bin keçimiz var, önce bu keçileri ormandan uzaklaştırmaksınız.» Or-
| mancılık ilimleri keçi ile ormanın sarmaş dolaş olamıyacağını emre-
1 der, keçi ikliminin cömert davrandığı İsveçte orman için bir tehlike ise iklimin pek cimri olduğu Türkiye'de on kat daha tehlikelidir.«Ya orman ya keçi» problemine haklı o-
■ larak cevap arıyorsak önce köylü-' müzü kıl keçisinin kuyruğuna yapışmak zaruretinden kurtarmalıyız.
I 3118 sayılı orman kanununda hiç 1 bir menfaatla ilişik olmıyan ağaçlandırmaya dair hükümler vardır. Bu hükümler mektep çocuğundan ordudaki ere kadar her vatandaşı ulvî bir ağaçlandırma savaşma çağırmaktadır. Halbuki bu maddeleri âdeta hiç tatbik edemiyoruz. Ağaç bayramları sembolik olmaktan daha ileri gidemiyor. Bu da memlekette büyük bir zihniyet inkılâbına ne kadar muhtaç olduğumuzu gösterir.
1 Şayet yüksek tahsilli orman mü-
Ormanlarımız günden güne da-ı aldığı ve bu ormanların takati düştüğü halde ihtiyaçlar gittikçe genişlemektedir. Dün bir kâğıt ve sellüloz sanayiimiz yoktu bugün vardır. Travers, maden direği, yapı malzemesi, tekel sanayi ihtiyaçları ise baş döndürücü bir şekilde artıyor. Daha 1927 de zatî ihtiyaçları 13 milyon nüfusa göre hesaplıyorduk. Bugün 20 milyona göre düşünmek zorundayız. Bir de üstelik kaynak azalırken ihtiyaçları kısmak şöyle dursun muhtelif saikler sebebi ile muslukların sonuna kadar açılmasını istiyoruz.
Neye saklamalı: Bugün köylü ve ormancı münasebetleri dostane cereyan etmiyor. Bu iki çark birbirini aşındırırcasına zıt istikametlerde dönüyor. Halbuki birbirini bes-lercesine ayni yönde dönmelidir. Yokluk İçinde kıvranan köylü pek haklı olarak yarını düşünmeden istemektedir. Ormancı ise yarını düşünmekle mükelleftir. Dâvasında ikisi de haklı, fakat ikisi de talihsizdir. İki tutam ormanı, kanunu kaldırarak serbest bırakırsanız sızıltı duracak mıdır? Köylerimiz refaha kavuşacak mıdır? Bu memlekette yıllar boyunca köyler tedricen çöle kaymış, yıkılmış gelişmemiştir.
Netice :
Dâva göründüğü kadar basit değildir. Bu memleketin bütün dâvaları ve kara talihi orman dâva-
sında kördüğüm haline geliyor, o-rada nüksediyor. Orman dâvasına
müzmin bir hal veren sebep de za-
ten budur. Dâva ne kanun dâvası,
ne Genel müdürlük işi, ne de Tarım Bakanlığının imkânı dahilindedir. Dâva Türkiyenin topyekûn
istihsal, istihsal tekniği, yol, kültür hülâsa yeniden ekonomik, sos-
Dev’et Ormrn '$l»tmesl Ka'abük Mörü IJtjürden
1 — İşletmemizin Karakaya bölgesi emvalinden olup Ballıkısık İstif yerinde mevcut 107 adede denk 95.805 m8 köknar tomruklarının 5/7/1950 tarihinden itibaren 16 gün müddetle b.r parti halinde ve açık arttırma suretiyle satışa konulmuştur.
2 — Açık arttırma 21/7/1950 tarihine rastlayan Cuma günü saat 10 de Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon ö-nünde yapılacaktır.
Beher metreküpünün muhammen bedeli 58 lira 60 kuruştur. % 7,5 hesabiyle geç çi teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, Bertin, Gerede,’Devrek, İstanbul İşletmeleriyle İşletmemizde ve Karakaya bölge şefliğinde yörülebilir.
4 Tft eki il erin belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
(4786)—(978)
İHcınei
-X
Çeviren: KTRD
— Bir de... Hatırlıyor musun acab'a; dedi, ayni saatte, yâni dün gece, saat on bir buçuğa gelirken, bir telefon çaldıydı, him?
— Efendim? Ben... Ben... Ben o saatte hiç duymadım. Ben size taksi çağırdıktan sonra, yâni tam Baat on buçuğa beş vardı, doğruca çıkıp yattım efendim.
— Ah, bunayorsun Fransuva | Daha bir dakika evvel, bana taksi getirdiğin, benim de çıkıp gittiğim zaman Sbatın on bir buçuk olduğunu söylüyordun, şimdi on buçuğa beş kala yatmıştım diyorsun.
Ja’c’ın sesi sert çıkıyordu, O kadar ki, bu tonu Fransuva ilk defa işitiyordu.
— Doğru efendim, diye mırıldandı, affedersiniz. Bir daha bu yanlışlığı yapmam. Söz veriyorum. Doğru, tam sizin söylediğiniz gibi, saat on birden biraz sonra,
"î T)
dediğiniz saatte telefon çaldı.
Jak, başiyle tasdik etti.
Fransuva, !Yok, bu seferki, ötekiler gibi değil. Mühimcecel» diye düşündü: «Baksana bana neler söyletmek istiyor». Sonra:
— Gidip gazetelerinizi alayım efendim, dedi, çıktı.
Jak, birden seslenip onu geri çağırmak arzusunu duydu, içine bir fenalık geİmişti. Gazetedeki mukadder başlığı görmekten korkuyordu. Okuyacağı neydi? «Avukat Lüsyen Martel, intihar etti» mi, yoksa «Avukat, Lüsyen Martel katledildi. Kaatil. ele geçmek üzere» mi?
Kaatil ele geçmek üzere!
Jak’ın kalbı o kadar şiddetle çarpmaya başladı ki,yere yıkılma, mak için bir sandalyenin arkalığına tutundu.
Hattâ, gazeteleri getiren Fran-\ auva onu o halde buldu. Fakat bu
yal, kültürel düzenleme dâvasıdır. Bu da önce çok taraflı muazzam bir plânı icabettirir.
Hiç şüphesiz kanunun bazı ak- ' sak tarafları bulunabilir. Orman
genel müdürlüğüne bazı hatalar yapmış olabilir. Bunlara hal çaresi bulmak işi kökünden halledemez. Binaenaleyh sebebe, illete inmek zorundayız.
Yukardaki saydığımız şartlar temin edilmeden ne ormanların muhafazası İstenebilir, ne de yurdumuzda modern ormancılığı tatbik edebiliriz. Filistin çöllerinde Siyonist ideal orman kurarken bu gidişle Türkiye büyük bir çöl Filistin olacak dersek bilmem kehanette mi bulunmuş oluruz?
Tefrika No. 24
nun fevkalâdeliğine dikkat edecek halde değildi:
— Müthiş, Beyefendi; diye bağırdı, arkadaşınız Mösyö Martel, dün gece, villâsında tabancayla vurulmuş olarak ölü bulunmuş, yolda gelirken gazetede gözüme çarptı. Büyük harflerle yazıyordu-lar: İşte bakın... —Jak'a gazeteyi gösteriyordu— müthiş, müthiş... ne iyi adamdı.
Jak:
— Ver bakayım, dedi.
Gazeteyi çekti aldı. Fakat elleri o kadar titriyordu ki, Fransuva bile farketti ve o anda, meselenin, yâni efendisini endişeli bir hale sokan şeyin Mösyö Martel'ın ölümü olduğunu derhal anladı. Demek daha evvel biliyordu bunu, i Bütün gece| Hattâ belki de oraday. ! dı... Öyle ya, dün gece... Evet,evet j Evden çıkma saati... Telefon hi-j kâyesl... Bi? is vardı bunda. Hey*
Cenabı Rabbim| Ne oldu? Düşün, meğe bile cesaret edemiyordu.
Gözlerini açmış, korku içinde Jak’a bakakalmıştı.
Jak, eliyle, yalnız kalmak istediğini anlatır, müphem bir jest yaptı. I
ihtiyar uşak, başı eğik, odadan çıktı. |
Jak, yazılanları okudu. Birkaç satırdan iabretti. Hâdiseyi kuru ve kısa bir şekilde anlatıyor ve so- , nunda: «Vaziyete göre avukatın intihar ettiği anlaşılmaktadır. Bununla beraber henüz gömülmesin® izin verilmemiştir», diye yazıyordu.
Jak’ın sinirlerinde bir gevşeme oldu. Henüz muhakkak bir tehlike yoktu. Ama emin bir vaziyet de mevcut değildi. Demek... Dok- | tor henüz bir rapor vermemişti.
Mücadele başlıyordu. Şimdi ha- | rekete geçmeliydi.
Harekete geçmeliydi ama, nasıl, nerede? Vakit geçmiş olmadan, polis ike el koymadan, her ne paha sına olursa olsun, ölümün intihal olduğuna dair raporu ele geçirmeliydi. Doktor Rişar’dan olmazsa, hükümet tabibinden, fakat her halde bu rapor alınmalıydı.
Ama nasıl alınacaktı! Hemen İmkânsız gibi görünen bu iş için iki yol vardı: Tehdit veya vaid. Fakat kimi tehdit ve neyi vaid?
* (Uevetuı va«)
J TAKVİM l
I
O ir zamanlar, her şey gibi 11-, san meselesi de moda olmuştu. Bu sebeple bir miktar uğraşılmış ve bunun kanunla nizamla düzelecek bir nesne olmadığı ka-naatıue varılarak vazgeçilmişte
Fakat sonradan, meşhur olmak, ve bir şeyler yapar gibi görünmek arzusunda olanlar tarafından, terkedilmiş bulunan bu lisan meselesi ele alınmış ve dilimiz anla-şılmaz hale getirilmişti.
Bununla da iktifa edilmemiş, Anayasamız başta olmak üzere bütün kitapların, içerisi uydurma dil ile doldurulmuştu.
Arada, işi ıl'rata dökenler olmuş, beyaz perdeye «ak gerelti», hayalete «gorupsü», kusursuza «ağdıksız», anahtara «açkıcı» şüphece «kuşum» d-yenler meydana çıkmıştı.
Kıymetli san’atkâr Muammer Karaca oyunun bir yerinde ken-
Oiağanüstü! kelimesini
— Allah aşkına, bu balgam gibi lâfı kullanma? diye yalvarması çok haklıdır.
Dilimizin, ne kadar geliştiği, güzelleştiği, eski kitapların, mecmuaların, şiirlerin tetkikiyle meydana çıkacak bir hakikattir. Bu da gösteriyor ki, «dil» işi zaman işidir. Zorla, insana tiksinti veren kelimelerin kullandırılmasına çalışmak beyhude bir gayrettir.
Nitekim, bu uydurma dili icat eden parti top atınca, her işde oiuuğu gibi bunda da bir değişiklik olacağı muhakkaktı.
İstanbul mılletvek lı M ûk er re m Sarol'un Anayasamızdaki «Devletin resmî dili Türkçedir» fıkrasının tefsirini istemesi ve komisyonun bunu:
«Anayasa’nın ikinci maddesindeki (Devletin resmi dili Tür.cçe-dir) fıkrasında kastedilen Türkçe; hiç bir ilmî metot ve esasa dayanmadan ve salahiyetli ilim a-damlarının mütalealanna müracaat edilmeden keyfî surette salâ-hiyetsiz heyetlere kabul ettirilerek zorla millete mal edilmek istenilen uydurma kelime ve ıstılahların vaz’ından evvelki zamanlarda Türk milleti tarafından kullanılan ve tabiî seyri ile devam e-den Türkçe’dir.»
Şeklinde tefsir etmesi, çok hayırlı olmuştur kanaatindeyiz. Bu şekildeki kararı, dilimize şunun bunun isteğiyle zorla uydurularak sokulan acaip kelimelerin, artık kulaklarımızı rahatsız etmemesi için alınacak tedbirlerin yakın ol-
4 — Tamamı ihele edildiği gibi parçalara da bölünür.
5 — Şartnamesi her gün öğleden evvel komisyonda görülür.
(4782)—(987J
M. S. B. 2 No. lu Sat Al. Ko. Bşk,
1 — Açık eksiltme ile 1 adet dizel kırank mili satın alınacaktır,
2 — Eksiltmesi 29 Temmuz 1950 Cumartesi günü saet 11.30 da komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartnameleri her gün öğleden evvel komisyonda görülür.
4 — Muhammen bedeli 1950 lira olup geçici teminatı 146,25 liradır.
5 — İsteklilerin belli gün ve «aat te komisyona müracaatları.
(4783)—(988), ★
M. S. B. 2 No.lu Sat AL Ko. Bşk, dan:
1 — Açık eksiltme ile 7 kalem dizel motor yedek parçaları «atın ah nacaktır.
2 — Eksiltmesi 29 Temmuz 1950 Cumartesi günü saat- 10.30 da ko m.syonda yapılacaktır.
3 — Hepsinin muhammen bedeli 910 lira olup geçici teminatı 68.25 liradır.
4 — Şartname ve listesi her gün öğleden evvel komisyonda göçülür.
5 — İsteklilerin belli gün ve saat-, te komisyona müracaatları.
(4784)—(989)
H’cri: 1369 — Ramazan 26
Rumî: 1366 — Haziran 29 12 Temmuz 1950 — Çarşamba
Sayfa: 3
- 7 -1950

,aK un. lan.
ZAFER
HER GÜN BiR HÂDİSE
Avuslurva gö üşmeleri tekrar br ş'ıyor
Trieste meselesi
Kore’de savaş devam ederken, Avrupadan bir teklif vâki du. Eski Devlet adamlarından lüteşekkil olan Avrupa Meseleleri fe k k Konıfsyonu, Avrupa memle etleri Başbakanlıkların! ve Dışiş-eri Bıkanlarına b r muhtıra öndererek, Amerikanın Kuzey I Core’ye karşı Atom bombası kul-anmasının muvafık olacağını bil • ! lirdi.
. Teklifi yapan komisyonun hiç bir • esmî sıfat ve mahiyeti olmadığın-lan, ileri sürdüğü fikrin de o ölçü He dikkat nazara alınacağı, daha ’oğnıcH itizarı itibarı plınmıv-»»!» 1 tabiî olmakla beraber; teklif
1 Lvrupalı devlet adamları komisvo-ı maun zihniyetini ve ruh durumla-| im ‘rösternıek bakımından entere-I andır.
Avrupalı devlet adamları bu tek 1 fie»*-p«) başlıca mim n s^h°n ola ı -ık «nıhalıva mal olacak kanlı hlr i î 'rbi önlemek, mülâhazasını göste-ı •ivoriT. Onlann kanaatmca, busain I Kore'de tecavüz hareket:ni körük -I leyen Rusya, yarın da Doğu AI-ı nınva’yı Batı Almanya’ya saldır-te^v'k edeb’l»’*. Av
arananın ort-’S’nda ikinci bir Peari KH'rhaur hâd-sesi vukubulabilir tBiib/n bıı fecî ihtimalleri önleme1' îa“ İic’n Amerikanın Kuzey Kore’de bombası tehdidini savurması mamasin b:r hareket olacaktır.
*Je I İlk nazarda, pahılı ve kınlı hb Ilıırbi önlemek gibi hasbî bir dü Işün^e^en hareket etmiş p-övünen bv Iteklifin, ikinci h)r tetkikte, ne kadar dar »bir görüş ve menfaat mü-nr»b«--u»ü nHuf)ı s»nla-ı ışılıyor. Awum»lı devlet adambn zımnen demek ist’yorlar ki : .Atom ; bombası bizim hasımızda patlama • sın da nerece n-'tlarsa patlasın ve. . | vaklî’Je ■n()tlasın,..)
Fer-’î münasebetlerde d-)hi çok I güç müsameha edilen bövles’ne bir ‘ eaoizm’n milletlerarası münıselbet-' lerde bu kadar açıkça aksettirilme-i abl’k-»»! vo hukukin n«) de-pıeve I kadar d^^radur m.eselps’ni müna-I kasaya lüzum yoktur. Yanılan tek-j l:fin, teklifi yananlar», kazandırdı ğı şerefin derecesi aşikârdır. Anla-i p.ı—V^rsa. o da bp eski siyıget kullarının umumiyetle dünya s:yaset:ni ve Atom silâhını mütalâa ederken gösterdikleri ak)l almaz hafifliktir. Kore savasına fFlen kansmış bnlun-n A’yeri ka, müdahılesini B’rleşmiş Mil’e*-ler çe-çevesi dah’linde kemali ît:n » ile ayarlarken: Rusya da dah'l nl-m-’k üzere mesele ile İlgili bütün devlet’er. b"nun bir dünya ha«*b!
__olmadığını, olmaması lâzımgeldiği ^“^5(lprken: öte y°nda, ‘ trr dünva ''narbl çıkmas’n diye milyonlarca ins-ı-n vfireH t»Pa-k»n* m llofUr sene’eme Jdp*a» etmiş olan bu zatların Atom iehdldiyle bu kadar lh‘i patsız ve korkusuzca oynamalın R?«.,ı»„nk bir h'M’-. Kn-e’d* Atom bombasmı veya, tehdidini kulHn-mnk v'riveti h:ç bir suret’e ıslah e ’emez. Zira Atom artık sTâh olarak da, telıd’t olarak da b:r ti’*'»-fn inhisarında değildir. Bu silâh bplki b:r tar-fm inh’sarında h*r ‘eh. d’t olarak f'yda temin edebilirdi, fık°t bugi'n artık o imkân kalma. D.ıst'r. Kore’ı’e patlayacak bir Atom, bombasının infilâkını dünva-nın her nnktıs-nda d’ğer infilâk-1” t'kin edebilir. Kore’de Atom s’lâhma müs'enit savrulacak bir (ehdHe belki de daha şiddetli bir tekl’fle cevap verilecektir. Mesele sadece iki küçük devlet’n ihtilâfı değildir ) I büyüklerden biri veva lıer ikisi "raya girin işi halletsin. Mesele a.rai zamanda büyüklerin ihtilâfıdıı ve kullanılması teklif edilen silâh da onlardadır. Bu itibarla, Avrupalı sabık devlet adamlarının müşterek teklilleri düye diiz bir tahrik mahiyeti taşıyor denebilir.
yeniden canlandı
niş, ere
Ur
le.
n-
k-
a-
:a-
d.
e-
iı.
ir-1
.a.
tu
ık'
4
J-
U-1 1 u *’
00 a-
50
s-
*
a
h
I
I-
I
t
jb Kore savaşı henüz bir dünya

Harbine müncer olmamıştır. Sulh için daha çok üm’t vardır. Bu ümidin tahakkuku yolunda en ağır yükü yüklenmiş bulunan Amerikanın, bövle nazik bir zamanda AvrupalI müttefiklerinden tahrik değil yardım ve sükûnet beklemeğe hakkı vardır.
Mücahit Topalak
Mısır Başbfkcnı Pars? gidi» or
Londra Radyosu, (Basın - Yayın) — Mısır Başbakanı Mustafa Nahas Paşa bugün tedavi için.Pa-rise hareket edecektir. Nahas Paşa Bayındırlık Ba rant Osman Muhammet Paşayı altı hafta kadar süreceğini tahmin ettiği seyahati esnasında Başbakan vekili olarak tayin et-
^)%Nahaa Paşanın Attlee ile konuşmalar yapmak i
________________ __e ve Bevin uv) konuşmalar yapmak üzere Londra’ya gitmesi de beklenmektedir.

Sahibi:
Mümtaz Faik FENİK
Bu nüshada yazıişlerinj fiilen
İdare eden: HİKMET YAZIClOĞLt
Basıldığı yer: GÜNEŞ MATBAASI
Londra, (Nafen) — Senelerden-beri yüzlerce toplantı yapılmış olmasına rağmen Rusyanın devamlı baltalama hareketleri yüzünden bir türlü halledilemiyen Avusturya ile sulh andlaşması meselesi etrafındaki müzakerelerin bu sabah yeniden bâşlaması bellenmektedir.
Siyasî muhabirlerin belirttiklerine göre, dün Trieste hakkında Rus ya tarafından yeniden eski iddiaların ortaya atılmış olması bugünkü görüşmelerin eskilerinden hiç bir farkı olmıyacağı kanaatini kuvvetlendirmiştir.
Bundan evvelk- toplantılarda Sovyet delegesi Zarubin, işleri büsbütün çıkmaza sokmak maksadiyle Avusturya ile sulh andlaşması meselesini Trieste meselesine bağlamış ve böylelikle görüşmelerin daha esaslı b r şekilde nkıtaa uğramasını sağlamıştı. Rusya tarafından dün Trieste hakkında es.ti iddiaların tekrarlanmış olması Zaru-
İrand ı en dişe hıvası ıs yor

T tu *s’»rl !
Halk Partisinin işgal ettiği bina hakkında Meclise bir takrir verilmiş.. Evvelce Büyük Millet Meclisi olan bu bina acaba C. H. P. ye nasıl geçti? Kim sattı bunu? Tapusu var mı, yok mu?
Bir sayın milletvekili bunu alâkadarlardan soruyor..
Bilmem ki Halk Partisinin İşgal ettiği her şev hakkında tapu arayacak mıyız?
Hele 1946 seçimlerinden sonraki iktidar sandalyesinin tapusu nerede?
Tapuya pek kulak asmayın! Mütevellisi var ya siz ona »bakın!.. NOBETÇL
Dünyanın en fazla
soyulan bankası
Bir gangster bir defa muvaffak oldu mu ayni tekniği tekrarlar
Rusya, pıykleri vasıtaslle Tito’gu dfvtrmfğe ıığ'aşıuor
binin Batılılar tarafından reddedilen teklifini bugün yeniden ortaya atacağını göstermiştir.
S'yasî muharrirle”'n bilhassa e-hemmiyetle belirttikleri bir nokta da Rusyanın Trieste'deki Yugoslav birlikleri hak undaki durumunu a • çıklamaktan her vakit çekinmiş olmasıdır. Eu hususta Kremlinin nasıl b r maksat güttüğü tam olarak anlaşılmamaktadır. Yalnız Rusya notalarında Batıklardan Tries-tede :i kuvvetlerini geri çekmelerini istemekte fakat Triestenin Yugoslav işgalindeki kısmındaki kuvve .lerin de ger. çekilip çekilmemeleri hususunda da h ç b.r şey bil-d.rmemekted'r.
Bazı çevrelerde kaydedildiğine göre, Rusya peykleri vasıtasiyle Tito’yu devirme: için bir hareket tasarlamışsa da bunu Trieste’deki Amerikan ve İngiliz kuvvetlerini geri çektirmeden tatbik sahısna koymaktan çekinecektir.
Yi b mcı D'p'omat’arın b’şa tlması m htemel
Tahran, (a.a.) — İranda bulunan bir çok diplomat ailelerinin memleketi terke hazırlandıklarına dair ecnebi kayna.darından gelen haberler alâkalı çevreleri hayrete düşürmüştür.
Tahranda hiç bir endişe hissedil-memekted.r. Filvaki burada da başka yerlerde olduğu gibi umumî efkâr Korede cereyan eden hâdiselerin inkişafını dikkatle ta dp etmekte ve evvelâ İranın kurban gideceği bir dünya ihtilâfından kork- 1 maktadır.
Öte yandan, İran huduna Rus askeri yığıldığına dair çı.:an haberler teyid edilmemiştir.
Kolombiya’da feci bir
»elz-Te
esaplarma dalmış olan muha.' panlar tarafından bu__________
s.p ile veznedar, alelâde kı- le not ed lmekte ve’ suçluları l.klı iki şahsın birkaç saniye a.a.ıkla bankaya gird'ğine dikkat etmem şlerdi. Br nin boyu 1.80 den fazla idi, ötek si daha ufak yapılı idi. İkisi de birbirini tanımı-yora benziyordu.
Kısa boylusu bir sıraya çöktü ve bir deftere bir şeyler karalamaya başladı, diğeri vezneye yaklaştı.
— istikraz n spetlerlniz hakkında bazı malûmat almak istiyorum, dedi.
— Tanıtma ves’kanız var mı?
— Elbette. Bunlar yeter mi dersiniz?
Ve veznedar o anda 45 çapında bir tabancanın kendisine çevr.ldl-ğini gördü.
Hırsız oturan arkadaşına seslendi: — Ufak b.r eğlence tertip edelim
— Okey Ayı Gözlü! sen o tarafla meşkul ol, ben sahne arkasına geçeyim.
İkinci gangster g'şelerin üstünden atlıyarak bir hamlede 40.000 doları, veznedarın tabancas nı ve tah-v.lât portföyünü ceb ne indirdi.
— Tamam sen şuraya g r bakayım, diyerek muhas bi kasalar dai-kuvvetlt. min ilerlemelerinin bekle. | resne soktu ve veznedarı reh n ola-nen bir şey olduğunu kaydettikten rak alıp götüren soyguncular onu sonra her taarruz edenin Hitlerin kendilerin1 kanıda bek! yen bir oto-geçen harpte yaptığı gibi ilk hamle- I mobje.attılar. O arada, şehri bü.ün ,-------, - ............. i s^ratje geçerken bir polise bir el
ateş ett 1er. B r kaç defa yol değ’.ş-tirlp izler ni kaybettirdikten sonra Korelilerin veznedarın gözlerini bağlıyarak bir ' köy yo’u kenarına yuvarladılar.
_____ Viıg nl’adaki Rangaville bankası gazetesi,' 45 inci defa olarak bu kerre de mu-idaresinde- vaffak yetle soyulmuş'.u.
Hakikatte ise her defasında her soygunculuk pol s teşk lâtznm hususi ajanları önünde cereyan ettiği g bi gangsterlerle muhasip ve veznedar da huhusî polislerdi.
.Rangev'lle Bankası» Quant co sahilinde sahte b r bankadır. Burası, banka soyguncularına karşı mücadele şeklini polis’ere Öğreten ta-limgâhtır. H6r tecavüzden sonra ta-l'm gören b r kaç pol s tahkikat yapmaya memur edilirken diğerleri hareket.n tenkid ni yapmakta dırlar.
----------o— , 15.000 bankayı muhafaza etmeğe nan silâhlı kuvvetler Başkomutanı memur olan F. B. İ. teşkilâtı, en General Papagos yeni vazifesi ba- ; çetin, en acayip, en kurnaz ve en
„ , - ı §ına gitmek üzere hafta içinde A- gözü pek hırsızlarla mücadele et-
i tor Novothny, aynı partinin eski . tinadan ayrılacak oIan General mek zorundadır.
I ° “ „l°Se w. "‘“i ' Flee' .5ere,lne bu«ün bir i Bu son 10 sene zarfında çok sarip
hadiselerle karşılaşılmıştır. Meselâ, bir bankayı soyup okkalıca bir paıa aşırdıktan donra «Gece Z ya-retç'si» Los Ange'es’teki bir poli-sin evine kendi kendini davet ederek, F. B. î. mensuplan ve mahallî pol s onu ararken rahat rahat gecesini geçirmiş ve ancak sonradan ele geçm ştir.
Diğer b r gangster, 110.000 dolarlık b r vurgundan sonra b r müddet talebe olarak kayded ldiği bir üniversitede saklanmaya muvaffak olmuştu. F-ıkat oradan ayıılrığı vak t kolayca teşhis ■ ed lebilecek bir iz bırakmıştı. Amer kayı boy-danboya geçerken otomobilinin arkasında, pembe benekli bir tavşan götürmekteydi.
B r b?ş’|ı gangster .Bir'Valiz Jaket» giymek.eydi. Bu, müteaddit ■ cepleri o up her bir's nde muhtel t hırsız âlet’eri bulunan b r cekettir.
Her antrenman ekserisinde oldu, ğu g b;, Rangev İle baknasının soyulmasından b r çok ufak tefek teferruatlar ilâve ed lerek.-talebe polislerin tahkikatına arzedilm şti. Meselâ bankaya gird kten sonra, kısa boylu gangnster not nefterine bir şeyler karalamıştı vc harektee geçmeden bu sahifeyi yırtıp atmıştır. Bunun kaybolan bir ip ucu olduğunu zannetmey n, çünkü yazılanlar alt sahifeye nakşedilmişti. F. B. 1. mensupları bu suretle bir çok vak’aları halletmişlerdir. Ondan sonra öteki hırsız g şe’.erin üzerinden atlam-ştı. Muallim bir polis bu hususta şu izahatı vermişt r.
— Bir gangster bir işte bir defa muvaffak oldu mu, onun tekniğine erdiğ ni zanna'.mekte ve her defasında ayn! şekilde ve hareketlerle icrayı sanat etmekted.r.
Sonra hırsız «ufak bir eğlence
Hâdjse 2
tertip edelim mi?» dem şti. Polis memurlarından b'ri hemen sabıkalılar dosyasını tetkik eder ve şu ne. ticeye varır; Bir müddet evvel Bat-tle Gıiund'da bir bankayı soyan üç adam 20.000 dolar çalmıştı. İçlerinden b rl d ğer ne: «Gişelerin üzerinden atla yavrum!» d ye bağırmış ve sonra ilâve etmişti: -Ufak b r eğlence tert p edel m m ?» Gangs-ter’erin argo tabirler! tahkikat ya-
Anerıkan silâh
imalâtı sırları
Dünya Bas nıncHn Hülâsalar
İngiliz Basını:
Kore’ye karşı Rusların takındığı tavrı tenkit eden bağımsız T mes gazetesine göre, Ruslar, iç harpler çıkararak m e mİ e'.etleri ellerine geçirmek siyasetlerini acaip bir tezatla idare etmektedirler.
Bu iç harpler Çinde olduğu gibi muvaffak olduğu takd rde, Mao Tze gibi kimseler bir kahraman o-larak gösterilere ; Rus dostluğu bu memleketlere bahsedilmektedir. Yu nanistan’da olduğu gibi bu teşebbüs. memleketlere bahşedilmekted.r. Yu nan komünist lideri Markos gibi kimseler hemen muhtelif suçlarla itham edilerek gözden düşmekte ve teşebbüsün muvaffak olamadığı memleketler listesine alınmaktadır.
Times gazetesi Rusların Kore’de tatbik ettiği siyasette aynı tezatları gösterdiğine işaret etmektedir.
Korede’ki askerî hare ratın inki-şns-n ian bahseden D A İL HE-RALD ve Liberal MACHESTEU Guardina gazele eri, Şimal Kore
Endü.t'il ki (Pğ'şmeler
tır sayılacak
Londra Radyosu (Basın - Yayın) — Vaşingtondan verilen bir habere göre, Amerikan hükümeti eıwı ıxn. 11O
sivil imalâttan askerî imalâta ge- de kazandığını belirtmektedir, çecek olan bazı Amerikan sanayii 2_ ’ -
hakkındaki malûmatı bun lan böyle dafaa sır sayacaktır. Aynı haberde, sivil ~ fabri lalardan çoğunun uçak imal etmek üzere kısa zamanda imalâta başlamak üzere hazır bulunduruldukları bildirilmektedir.
New - York’un nüfusu
Nevv - york, (a.a.) (Lps) — New york’ta yapılan sayım neticelerine gjre, şeh.in nüfusu 7 milyon 800.000 i aşmaktadır. Böylece 8.400,000 nü-ı fuslu Londra şehri dünyanın en büyük ve en kalabalık şehri olarak I kalmaktadır.
Bogota, 10 (a.a.) (Afp) — Kolombiya - Venezüella hudut bölgesinde husule gelen deprem neticesi 200 kişi ölmüştür.
Bu depremden en fazla müteessir olan başlıca şehirler Cuoda Cu-cut.’lla ve Aroboledda’dır.
Bu şehirler arasında bütün mü-nakale kesilmiştir.
Bu gazetelere göre Kore'de mü-...— savakları devam edecektir. Bundan dolayı Şimal IZ________
daha bir müddet ilerlemelerini kor- I kuyla karşılamamak icabeder.
Manches‘er Gvrrdan gazetesi,' General Mac Arthur’un idaresindeki kuvvetlerin imha veya esir edil- I meyip plân dahilinde geri çekilmeler n n dahi muvaffak:yet addedilmesi lâzım geldiğini ileri sürmektedir, '
Çekoslovakya’^'» h‘r vatana ihanet dâvası
Prag, (a.a.) (Afp) — Haber alındığına göre Doğu Bohemya’da Par-dublu Mahkemesinde mühim bir . vatana ihanet dâvası görülme itedir. Sanıkların sayısı bilinmemekle be. raber, aralarında eski Nasyonal -Sos 1 yalıst Partisi Saylavlarından Dok- | . tor Novothny, aynı partinin
Van Fİ »et 2 inci ordu komutanı
Atina Radyosu, (Basın - Yayın) — Yunansitanda ti Amerikan askerî heyeti başkanı bulunan General Van Fleet, ikinci Amerikan ordusu komutanlığına tayin edilmiştir. Yu- ı
Polonyada Yahudilerin durumu
Londra, (a.a.) (Afp) — Polonya hükümeti PolonyalI Yahudilerin İsrail’e kitle halinde hicretlerine mani olmak iç.n yeni tedbirler almış ve az pasaport vermeye başlamıştır.
Times gazetesi muhabirinin bildirdiğine göre bu tahdidi tedbirlere ve İsrail devletiyle Sionizme .çarşı açılan mücadeleye rağmen halen Polonya’da bulunan SO.OOO Yahudi, nin ekserisi hicret için izin istemiştir. Bu şahsiyetlerden bir çoğu komünist rejiminde mühim idari mev kiler işgal etmektedirler.
Uyuşturucu maddeler komisyonu toplanıyor
Cenevre, (a.a.) (Lps) Birleş- olmuştur. Polis tahkikata başla-miş Milletler uyuşturucu maddeler komisyonu 14 Ağustosta Cenev-rede bir toplantı yapacaktır. Korniş- | yon uyuşturucu maddeler istihsali I sahasında kaydedilen ilerlemeleri I inceleyecek ve lerin .-.ontrolü
| derholzinger ve zengin bir çiftçi . fet verecektir. 1 bulunduğu sanılmaktadır.
Bütün bu şahıslar, halkçı Cumhu riyet rejimini baltalamak, kanuna aykırı beyannameler yayınlamak, yabancı istihbarat servisleri ile temam geçmek ve Çekoslovak tebaasının memleketten kaçmalarını kolaylaştırma :1a vazifeli gayrı kanunî bir grup teşkil etmekten sanık- . tırlar. I
Fransada büyük bir hırsizlkk |
Biarritz, (a.a.) (Afp) — Biarritz otelinde cüretli bir hırsız AvusturyalI Turist Van Alden ile karısının 12 milyon Franlık mücevheratıyle 200.000 Frank nı çalmıştır. |
Hırsızlık, Turistler mevsimin ilk galasına iştirâk ettikleri sırada vâ'
mıştır.
Yunan Meclisi yaz tatiline | girdi
_________________________ . Atina Radyosu, (Basın - Yayın) uyuşturucu madde- — Devlet Konseyinin dünkü toplan-........______________ hakkında mevcut tısında, Yunan Millî Meclisinin haf anlaşmalar yerine tek bir mukave- ta sonunda yaz tatiline başlamasına lename hazırlayacaktır..ı karar verilmiştir.
I
Serbest Fıkra
ziya- |
25 Ağustos İkramiye çekilişine hazırlanınız!
1 Ev
(Ankarada Kavaklıderede Güven mahaUes nde iki salon, altı oda, teras, müstesna manzaralı, gen:ş bahçeli.)
2 Dükkân
(Ankarada İller Kooperatifi sahasında.) 24.000 Lira tutarında ç'şitlı para ikramiyeleri...
31 Temm- z akşamına kadar açılacak yeni Tasarruf Hesaplan bu çekilişe katılırlar.
T İŞ b-NK^I
(2690)
Bütçede münakale 1
Şöyle bir hâdise anlattılar: Allah selâmet versin Saraçoğlu Dışişleri Bakanlığından sonra Başbakan olunca İşgal ettiği Hariciye köşkünden çıkmak icabetmiş ama nasıl çaksın? Hak. kı da var; meşhur meseldir: İki göç b;r y-ngın sayıhr. Hızır hariciye köşküne de alışmış! Allah insanı hemen gördüğünden ırak etmesin!
Başbakanlığın koltuğu mu, yoksa Hâriciyenin köşkü mü?
Zeki adam elbette İkisini de telif p-’ehil r! S^fcoğlu da etmiş ve köşkten çıkmamış!
Fakat iş bununla b'tmlvor. Saraçoğlu kabinesinde Dışişleri
Yaran-
yuuub: M—BMM
I S. Ç. Mehmedaan |
Bakanı olan Haşan Saka açıkta mı kalsın? Ona da b r köşk lâ. zım! Sefirleri kabul edecek, kokteyler, suvareler verecek!...
Vâkıa Haşan Sakanın İzmir caddesinde de bir evi var ama biraz küçük: Nohut oda, bakla sofa! 11 mi, 12 mi ne odası var... Hem sonra evi kiraya vermek dururken, Saraçoğlu Hariciye köşkünden çıkmıyor diye, ne demeye zarar etsin?
Tutmuşlar, Haşan Sakaya mü-
nasip bir köşk aramışlar! Fakat bu arada bir akıllı çıkmış, demiş ki:
— Madem ki yeni b’na iç:n kira vereceğiz, bütçeden bunu Haşan Saka’ya ödeyelim, o da ev ni tamir e’siıı, genişletsin, olur biter!
Böylelikle tiraj hakkından de-ğ:l de, başka bir haktan, hllâf söyiemiyeyim, 100 bin lira kadar bir yardım yapılmış ve Haşan saka da evinden çıkmamış!
Şimdi ayni ev bu yeni ilâvelerle beraber Pakistan Sefaretine kiralanmış, böylece hesap da pirü nâk olmuştur.
Onlar ermiş muradına, onlar çakmış kerevetine..
I
suretle dikkat ı / ' ele geç rmek için yardım etmektedir. ı Bir çok hırsızlıklar Rangeville Bankasından daha çok güç ve ka- i rışıktır, fakat hiç biri polisleri tecrübe edeb lmek için bu kadar te- , ferruatli değildir.
Kaçarken gangsterlerin biri bir polise ateş etmişti. Bu, bir boş kovanın bulunabilmes ne yaramak tadır. Onu bulmak elzemdir. Bu vak'ada atılan mermi civar lokantanın kapı pervazına saplanmıştı. Merm'yi oradan çı'karıp F. B. I. nin balist k laboratuvarına gönderilmesi için tatbik edilecek usuller, talebe pol sler arasında hararetli münakaşalar mezvu teşkil ekmektedir.
F. B. İ. nin parmak izi kısmında müh m ip uçları temn ed lebilmek tedir. Rangeville had sesi tahkikatı ilerledikçe, ilk hazırlık olmak ü-zere gangsterlerden birinin ban- | _______— ______—_r-
kada kendisine b r hesap açtırmak vermektedir.
istediğini öğretti. İmzası, F. B. t1 Nakleden: Tekycli - Ban
n n sahte çek tetkik kısmına incelenmek üzere gönderildi. F. B. i. n n bu kısmı o kadar mükemmeldir ki, sahte para sürücülerin % 70 i bu sayede ele geçebilmektedir.
B r gözlüğün bulunması, açık göz b r de’.ektifin mühim, bir izi takip etmesine yardim edebil r. Bir reçete, br har ta bile lüzumlu malûmatların elde edilmesine yarayabilir.
Bir bankanın mükemmel surette soyulması mümkün müdür?
F. B. İ. nin b r mütehassısı bu hususta şunu söylemekledir:
- Bu meseleyi realist bir görüşle tahlil etmektey z. Eğer fa İleri yakalanmazsa soygunculuk mükemmel vasfını teş-yab.lir. Fakat banka soygunculuğu pek kârlı değildir. Hırsız oı balama haftada 250 dolar kazanmaktadır ve bu parayı kaza' nab.lmesi için yorucu ve tehlikeli işlere g rişmek mecburiyetinded r | ve üstelik de ekseriya yakayı ele
kompso hazıılıyormuş
Azerbaycan il s İran arasında harp çıkmasından korkuluyor
Kahire, 11 (a.a.) — -United
Press». Orta Doğudaki yabancı müşahitler, Rusların Güney Koreyi is-t lâ ettirmek glb! b.r harekette bulundukları şu anda İtana karşı da hare :et geçmelerini mümkün görmektedirler.
kuku mevzuunda daima desteklemiş ve hattâ onları silâhlandırmış olduğunu kaydetmektedirler.
Sungurlu icra Memurluğundan
Sungurluda Keziban Yalçına ■-potekli ve ipoteksiz borçlarından dolayı Sungurlu’nun Fevzipaşa maha.lesinden Nuri kızı ölü Kemal Onder.n karısı Huriye Önderin Sun gurluda Çorum caddesinde kâ-n tapunun Aralık 1949 tarih ve 66 numarasında kayıtlı tarafları:
| Doğusu yol. Batısı mukaddema Hacı Osman beyin dükkânı ve han kapısındaki lokanta iken halen bakkal Yusuf Çınar, bakkal Dur muş Canat dükkânları ile Hidayet Menteş fırını poyrazı: Mukaddeme I dükkânlar iken halen Çorum caddesi ile bu oadde üzerinde kâ.n ve anın şimal kısmının altında Ya-
Bu müşahitler, kızılların Kuzey İran üzerine yapacakları hareketle birlikte Suriye ve Iraktaki Kürt a-şiretlerinin de ayaklanacaklarını i-leri sürme dedirler. Kürtlerin Rus ajanları tarafından kendi saflarına alınmış olduğu malûmdur. |
İran’dan alınan en son haberler bu memlekete yapılan Amer.kan yar dımma ve genç Şah tarafından sarfedilen gayretlere rağmen ko vnünistlerin memlekette taraftarlar elde ettiklerini göstermektedir.
Ruslar İranlılara, Amerikan ka. ' har.... -------- --------
pitalistlerinin İran'a yardım için kup Üstün, Fatrr.a Güler, Kadir San değil istismar için geldi ilerini mü- . cı, tütün bayii Tevfiğe geçen dük-temadiyen söyleyip durmuşlardır. kânlar ve sah p senede ait olup Is.
| nıail Tokat, Mehmet Özhaznedar ve İranda Tude komünist partisinin Haşi’m Uzarın kiraladıkları dükkân geçen sene içinde inkişaf ettiği b: - ' jar jje eskiden han kapısı iken halen linmektedir. Amerikalılar bu par- Mehme’ ............................. '
tinin gelişmesini önlemek için bü-1 yük gayretler sarfetmişlerdir. Başkan Truman İrana, komünistlerin körüklediği dahilî mücadelelerle parçalanmış bir memlekette büyük işler başarmış olan Henry Grady-yi Büyükelçi olarak göndermiştir. Grady’nin Tahran’da aynı meseleyi ele alması beklenmektedir.
Rusların, İranı istilâ için müracaat edecekleri yegâne yol da İranlI komünistleri, bilhassa Rusya'ya hemhudut olan Azerbaycan’da d komünistleri silâhlandırmak olacaktır.
Azerbaycan komünistleri 1946 da bir hükümet darbesi yaparak Tahran hükümetinden ayrılmışlar ve muhtar bir hükümet kurmuşlardı. Bu hare-.eti yapanların başında Kürtlerle Rusyada yetiştirilmiş A-zerbaycanlılar bulunmaktaydı. Fakat komünist rejimi bir sene sonra yıkılmıştır. Bununla beraber o za-mandanberi komünist taraftarlarının adedi artmıştır. Binaenaleyh Kore'deki ihtilâfa benzer dahilî bir . harbin çıkması en çok muhtemel olan yer İran’dir.
Yabencı müşahitlerin belirttiklerine göre, Rus ajanları uzun bir zamandanberi İra?, ve Suriyedeki Kürt kabileleri arasında faliyette bulunmaktadırlar.
Aynı müşahitlerin kanatlerine gö re Kuzey İrana karşı girişilecek bir Rus hareketiyle birlikte İrak ve Suriyenin dağlık bölgelerinde?! Kürt aşiretleri de ayaklanacaklardır.
Kürtler, Suriye, İrak, Türkiye ve banda dağınık bir halde bulunan Kürtlerden mürekkep ve bağımsız bir cumhuriyet kurmayı daima arzu etmişlerdir. Müşahitler Rusya-
Ali Yurdakulun icarındaki lokanta gıblası: (Hacı Osman Din-I çerlere ait demirci dükkânları ile çevrili ve üst katta 8 göz oda bir helâ ve alt katında kahvehane iken lokanta iie b rleştirilmiş arsa iki göz ahır ve ’ ahırın üstü samanlık ve bu hanın doğu c.hetinden mal sah pleri tarafından yeni inşa ed 1-mekte bulunan ve üs! katında 5 ilâ 8 oda ile birlikte altında 4 yeni dükkân ve b.r miktar havluyu şamil olan ve b.lirkişiler marifetiyle heyeti u-mumlyes n.n 40.000 lira b çilen ma. amüştemilât hanın 4 hissede bir his se. şay.aşı 7 Ağustos 1950 Pazartesi tarihinde saat 10 da gayr; menkulün bulunduğu mahalde saat 10 dan 12 ye kadar o gün is.ek bu değeri bulmazsa son istekl.nin yüklenmesi yerinde kalmak şartiyle 17/8/İ950 Perşembe günü saat 10 dan 12 ye kadar yapılacak olan i-k nci arttırmada en çok artırana sa. tılacaktır.
Arttırmaya girenler talunin edilen değer n % 7.5 nu güven akçası (\arak vereceklerdir.
Satış peş n para iledir. İstenildiğinde 20 gün kadar süre verilebi lir. Dellâl ye ve birikmiş vergiler satış parasından ödenecek ve tapu haı ç gider s nj alıcı verecektir.
Satış parası zamanında ödenmez se İcra Kanununun 133 üncü maddesi gereği yapılacak ve alıcı fiat eksikliğinden sorumlu bulunacak-
İpotek sahibi alacaklılarla ilgililer n bu mal üzerindeki haklarının faiz ve g den hakkında ileri sürdüklerini belgeleri ile belikte 15 gün içinde daireye bildirmeleri ge. içkidir. Bild.rmezlerse satış parası nın üleştirilmesine giremiyccekler-dir.
Şartlaşma bugünden bajlıyarak da remiz n 950/221 numaralı dosya-? nde göriUeblHr (25981 4
Sayfa: 4
ZAFER
12-7-
Devlet Orman İşletmesi Çatalca Müdürlüğünden
Beher kentalinin Parti Miktan Muhammen bedeli Muv. teminatı
İstif Yeri Cinsi No. Kental Lira Kurug Lira Kuru.-)
Şehzade Leonun yüzüne baktı. Leon put gibi hareketsiz duruyordu
Kabakça istasyon Kabakça . Çayırdere
Kuru meşe odu nu
— 204 —
Tam bu sırada yakınına bir gölge düştü. Bir toz bulutu kalktı, bir vaveylâ koptu. Leon da iki a-dım geriye sıçradı.
(Vay canına!... Amma talihim varmış... Bu da nereden çıktı!. Her halde bu bir gülle olacak! Şu Trükleri de hiç sevmiyorum..) Diyordu.
(Bu prens Orhan da nereden çıktı? Benim işlerimi altüst etti. Margaritin hatırına gelmeseydi... Alı... Hakikaten tam o sırada hatırına gelmeseydi... Ne de yumuşak yanakları vardı!. Hem de bana bayağı âşık... Zaten öyle ola-acğını biliyordum.)
Böyle söylenerek, Bizans surlarının Halice vardığı yere ulaştı-Denizde Bizans gemileri sıralanmıştı. Surların üzerinde nöbetçiler vardı. Herkes telâş ve heyecan i-çinde idi. Bir Bizans gemisinin tepeden inme gülle ile batması hâdisesi hâlâ herkesi heyecan ve korkudan titretiyordu. Fakat Leo-nun bunlardan haberi yoktu.
Surların merdivenlerinden çıktı. Onu gören zabitlerden bazıları selâm veriyorlardı. Leonun onları da gördüğü yoktu.
— Prens Orhan burada mı bulunuyor?
Zabit irkildi:
— Galiba kumandan.
— Onu görmek isterim.
— Haber verelim.
— Acele ediniz.
Biraz sonra gelen zabit, Leonu yüksek bir kulenin merdivenlerinden çıkardı. Bu kule vaktiyle İzak Angelos tarafından yapılan hakikaten yüksek bir kule idi. Meşhur Velâkerna sarayının yakınında bulunuyordu. Solunda Kaligarya kapısı, sağ yanında da Velâkerna kapısı görünüyordu. Bu iki kapı arasmda biri biraz alçak olan Auema kulesi, diğeri daha heybetli ve yüksek Angelos kulesi vardı.
İşte Leon, bu heybetli ve azametli kulenin dar, yosunlu ve ka-ranlık merdivenlerinden çıkıyordu.
Nihayet kulenin son kısmına geldi. Burada zabit durdu. Bir kapı açıldı. Soğuk bir hava Leonun suratına çarptı. İçeriden sararmış çehreli bir adam göründü. Bu çehre matemli ve üzgündü. Biraz dik kat edince Leon şehzade Orhanı tanıdı. Hemen yan beline kadar
— Asaletmeap!...
Diyerek onu selâmladı. Şehzade Orhan içli bir sesle:
— Hoş geldiniz kumandan...
Dedi. Leon içeri girdi. Odada kimse yoktu. İki adam birbirine bakıştı. Sonra Leon:
— Asaletmeap, imparator hazretlerinin bir arzularını tebliğe memurum.
Dedi. Şehzade titredi:
— Haşmetmeap bizden ne isterler kumandan?
— Uzun zamandır sizi göremedikleri için merak buyuruyorlar.
— Lûtuflarına müteşekkirim.
Şehzade düşünceye daldı:
— Fakat... Bulunduğum mevkii nasıl terkederim?
— Bilmem, imparator öyle arzu ediyor.
— Haşmetmeep Sen Romen kapısında değil mi?
— Evet...
— Çok uzak... Acaba bizi bu lûtuftan af buyuramazlar mı?
— Asaletmeap... Ben yalnız tebliğe memurum. Mütalea derme-yan edemem.
— Hakkınız var.
Şehzade derin bir düşünceye daldı. Gitmekten başka çare yoktu. Hazırlandı, ikisi beraber çıkmak üzere idiler ki, bir muhafız geldi ve:
— Asaletmeap... Bir kadın sizi görmek istiyor...
Şehzade irkildi. Leon şaşırdı. Xadın kelimesi onu iliklerine kadar titretiyordu. (Acaba kimdir?) diye düşündü.
Bu sırada ince ve zayıf bir kadın vücudü içeriye süzüldü. Yüzü kalın bir peçe ile örtülmüştü. Şehzade ona dikkat ve merakla baktı.
— Kiminle görşüyorum efendim?
Kadın tereddüt etti, sonra:
— Sizinle mahrem konuşmak isterim.
— Fakat...
Şehzade Leonun yüzüne baktı. Leon put gibi hareketsiz duruyordu.
— Fakat, dedi. Bu dakikada imparatoru görmek üzere yola çıkıyorum.
— Leon da bu işe memur mudur asaletmeap?..
Leon sıçradı. Kadın onu tanıyordu.
— Siz... Siz. . dedi, beni nereden tanıyorsunuz?
Kadın da bu ihtiyatsızlığından dolayı müteessir görünüyoru:
— Bizansta sizi tanımıyan kimse yoktur da...
— Leonun koltukları kabardı...
— Hakkınız var, öyledir.
Bu konuşma sırasında şehzade kadını tanıyarak titredi. Bu kadın, Grandük Notarasın güzel ve sihiı
li kızı İren idi. Ona yaklaştı:
— Bana ne söylemek istersiniz matmazel?
Diye fısıldadı. İren, heyecanı belli olan titrek bir sesle:
— Sizinle konuşmak istiyorum.
— Fakat...
— Leon buna müsade eder.
Leon biraz düşündükten sonra:
— Maalesef, çünkü imparator acele emrettiler.
Dedi. İren o vakit yüzünü açtı:
— Kumandan hazretleri her halde beni tanıyacaklar...
Leon bir adım geri çekildi. Ve yerlere kadar eğildi:
— Siz... Siz ha?
— Evet kumandan...
— O halde çabuk söyleyiniz.
— Hayır... Benim prens ile konuşmam uzun sürecek...
— İyi ama...
— Siz gider, imparatora prensin Türk hücumları karşısında yerinden ayrılamadığını söylersiniz.
— Bu mümkün değildir.
— O halde hiç buraya gelmemiş olursunuz, falcı kızı Margariti imparator cenaplarına götürürsünüz.
Leon sıçradı:
— Bir şey anlamıyorum.
— Anlamıyacak bir şey yok kumandan... İmparator her ikisini de sizden istemedi miydi? Evvelâ falcı kızını götürürsünüz. Ve imparator da prensi istediğini unutur gider.
— Aman Allahım, neler söylüyorsunuz!... Ben falcı kızını nerede bulurum?.
— Kapattığınız yerde.
Leon sapsarı kesildi.
— Bütün bunları nereden yorsunuz?
— Bu hikâye uzun... Sonra, e-ğer benim elime geçerse Yeniçeri Haşanı da Margarite gönderirim.
Leon büsbütün şaşırdı ve aynı zamanda kızdı:
— O maskaranın Allah belâsını versin... Sakın böyle bir şey yapmayınız. I
— O halde prense müsaade e-' deceksiniz.
— Mümkün değil.
— Sahi mi? Demek Haşanı göndermekten başka çare yok...
Haşan kelimesi Leonu çileden çıkarıyordu.
— Nerede o serseri?.
★ (Devamı var)
Sinekli »
Çerkesköy »
Kocameşe istif Kabakça istasyon Sinekli »
Çayırdere Çerkesköy Kocameşe istif Karacaköy » Uzunçayır Kozludere »
Enkaz odun Meşe kömürü
6563
6563
6823
6823
3019
2444
6195
1117
1498
1795
1272
249
4470
195
165 mevcut odun,
00 1476 68
00 1476 68
00 1535 17
00 1535 17
00 679 28
00 549 90
00 929 25
00 837 75
00 1123 50
00 1346 25
00 954 00
00 186 75
00 3352 50
00 146 25
00 123 75
ve kömürler açık arttırma
Yazanı Frances Noyes Hart Çeviren: S. Yazıcıoğlu
— Yanımda efendim.
— 78 —
— Burada, yanınızda mı?
— Evet efendim, burada.
Bayan Platz parlak siyah çantasına elini daldırdı, kirlenmiş, mavi bir kâğıt parçası çıkardı.
— Gelen mektup bu mu?
— Bu efendim.
— Kocanızın el yazısıyla mı?
— Evet
bili-
ı
ıı ı
11
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1 — Yukarda gösterilen istif yerlerimizde suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 20/7/1950 tarihine rastlayan Perşembe günü saat 15 de İşletme merkezinde teşekkül edecek satış komisyonu huzurunda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait şartnameler Ankara Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Tekirdağ, Edime ve Vize İşletme Müdürlülderiyle İşletmemizin Kabakça, Sinekli, Istıranca, Karacaköy, Kozludere bölge şef İlklerinde ve işletmemiz müdürlüğünde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte lüzumlu vesaik ve teminatlariyle birlikte komisyona müra-
caatları. (4681)
İstanbul Sıhhi Kurumlar Arttırma ve Eksiltme
Komisyonundan
Muhammen bedeli
iktan Lira Krj.
ilk teminatı
Lira Eksiltme
— Efendim bu mektubun teşhis edilebilmesi için tesbitini, sonra da delil olarak kabulünü rica edi-
Heybeliada Sanatoryo-munun Meyveli
Trabzon verem ve sağlık merkezlerinin Madeni eşyası
Haydarpaşa Nüm un e
Hastahanesl Tıbbî eczası
10 kalem
23 kalem
138 kalem
Topyekûn: 30750.—
Topyekûn: 19385.—
Li.
Li.
Li.
2307.—
1454.—
Li.
Li.
Lİ.
14.55
15.00
yorum.
— Bir dakika efendim. Acaba Platz ailesinin muhaberatı bu dâvanın arasına ne münasebetle ka-rıştıntıyor, sorabilir miyim?
Lambert derhal atıldı:
— Müsade ederseniz anlatacağım. İddia makamının mühim şahitlerinden birinin itimada lâyik bir insan olmadığım isbat etmek için efendim. Bayan Melanie Cordier’nin yalan söyliyen, yalan yere şahadet eden ve ev yıkmakta tereddüt etmiyen bir insan olduğunu isbat için. Bu mektubun delil olarak kabulünü tekrar rica ediyorum. Hattâ biraz sonra bir mektup daha göstereceğiz.
Hâkim Lambert’in elindeki leş gibi kâğıt parçasına iğrenerek baktı.
1594.—
ayrı kapalı zarf
____________ ____________________________________ Topyekûn: 21240.41
Yukardaki ihtiyaçlar hizalarında gösterilen müesseselere ait olup eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltmeler 26 Temmuz 1950 Çarşamba günü hizalarında gösterilen saatlerde, Cağaloğlunda-ki Sağlık ve S. Y. Md. lüğü binasında toplanan sıhhî kurumlar satınalma komisyonunda yapılacaktır
2 — İsteklilerin, bu işlere ait şartnameleri çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin, carî seneye ait Ticaret Odası vesikası ile 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu işlere yeter ilk teminat makmuz veya banka mektupları olduğu halde teklifi havi kapalı zarflarını eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyona vermeleri.
4 — Postada vaki gecikmeler sayanı kabul değildir. (8947)—(4610)
15.03 usulüyle
— Şahidin yalan söylediğini isbat edecek şey bu mu? diye sordu.
— Evet efendim.
— Pekâlâ, kabul edilsin.
Farr müthiş bir can sıkıntısına delâlet eder bir hareketle omuzlarını silkti:
— Pekâlâ efendim, itiraz etmiyoruz.
Lambert:
Muhtelif sebze alınacak
r
İzmit As. Pos. 12338 K. Sa. Ko. (359)
1 — Kapalı zarf usulü ile yaj sebze alınacaktır.
Teslim yeri
İzmit civan Sapanca » Kandıra »
Patlıcan
Ton
35
15
11
Domates
Ton
Bamya Ton
Y. Biber Ton
Cuma günü saat 15.00 de İzmit
30
10
10
6
2
2
9
3
8
Muhammen Bedeli Lira Krş. 20000 00 8350 00 8500 00
G. teminatı Lira Krş. 1500 00
626 25
637 50
2— Eksiltmesi 14 Temmuz 950 nunda yapılacaktır.
3 — Zarflar en geç saat 14.00 e kadar komisyona verilmiş olacaktır.
4 — Şartnamesi komisyonda görülebilir.
Malatya Valiliğinden
Doğu Kalkınması ödeneğile Malatya il merkebinde yapılacak olan 80902,53 lira keşif tutarlı ve 5 dershaneli ilk okul binası inşaatı kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
1 — İhale 21/7/1950 tarihine rastlayan Cuma günü saat 11 de Malatya Bayındırlık Müdürlüğünde müteşekkil komisyon huzuru ile yapılacaktır.
Bu işe ait geçici teminat (5295,13) liradır.
2 — 2490 sayılı arttırma, eksiltme ve ihale kanununun hükümleri dairesinde hazırlanacak teklif mektupları ihale tarihinden bir sait önce makbuz mukabilinde komisyon başkanlığına verilecektir.
Posta ile gönderilecek müracaatların gecikmesinden mesuliyet kabul edilmez.
3 — Eksiltmeye girmek isteyenlerin ihale tarihinden en az, tatil günleri hariç 11 Bayındırlık Müdürlüğünden fennî ehliyet vesikası ve Ticaret Odası belgesi almaları veb).- defaya mahsus olmak üzere bina işlerinden 60 bin liralık inşaat yaptıklarına dair belge ibraz eylemeleri şartttır.
4 — Bu işe ait keşif bedeli Bayındırlık kaleminde görülebilir. Ve sorular cevaplandırılır.
Keyfiyet ilân olunur.
(4604)
36850 — As. Pos. 12338
2763 75
Satın alma komisyo-
(4314)—(624)
îstanbul Akşam Erkek SaDat Okulu Müdürlüğünden
1 — Erkek Teknik Öğretim Okulları için 78350 lira tasarlanan bedel üzerinden 4—16 pus ölçüleri arasmda olmak üzere özel çelikten yapılmış yüksek kalite 21 kalem çeşitli tip ve ölçülerde eğeler, ihale tarihinden itibaren 2.5 ay zarfında teslim kaydiyle kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu işe ait şartname Ue eğelerin tip ve kalitesini gösterir nü. muneler Tophanede 347 No. dakı Okulu Bürosunda görülebilir.
3 — Muvakkat teminat parası 5168 İradır.
4 — İhale, 26 Temmuz 1950 Çarşamba günü saat 15 de 2 nci maddede yazılı büroda yapılacaktır.
5 — İsteklilerin, 1950 yılına ait Ticaret Odası belgesiyle ve mal sandıklarından her hangi birine yatırılacak teminat parasının makbuzu veya banka teminat mektubu ile birlikte 2490 saydı kanunun tarif atı dairesinde olmak üzere hazırlıyacaklan teklif mektuplarım en geç 26 Temmuz 1950 Çarşamba günü saat 14 e kadar 2 nci maddede yazılı büroda toplanacak komisyona vermeleri.
6 — Postada vaki olacak gecikmelerden komisyon sorumlu değil-
(8704) (4442)
— Bu mektubun zarfı atlantic City, 20 Haziran 1926 damgasını taşıyor. Okuyorum:
«Sevgili Frida,
Bu mektubu alınca hayret edeceksin biliyorum, hattâ biraz da canın sıkılacak. Hakkın da var. Mesele şu: Artık birbirimizi görmemek lâzım geldiğine karar verdim. Çünkü Malanie ile ben bir-bimizden ayn yaşayamıyacağamı-zı anladık. O benim yanıma geldi. Ben de ona bakmağa mecburum.
Bu Pazar seni görmeğe gelmediğimin sebebi şu, Rosemont'a Melanie’yi görmeğe gittim. Bayan İves’le arası bozulmuş. Bayan Bel-lamy’nın ölümünden deçok müteessirdi. Zaten çok zayıftır, onun için onu alıp götüreceğim, biraz istirahat ettireceğim.
Bu hale pek fazla üzülmiyeceği-ni ümit ederim. Çünkü bu şekil hepimiz için daha iyi olacak. Me-laonie bu mektubu yazdığımdan haberdar değil, çünkü çok kıskançtır, sana mektup yazdığımı
duyarsa kızar. Ben de bundan sonra tekrar mektup yazacak değilim. Fakat her şeyi söyleyip vaziyeti anlatmak istedim. Benim huyum böyledir, bilirsin. Sakın Beni aramağa kalkma, çünkü nafile yere yorulursun. Beni bulacak dahi olsan, artık sana dönmem. Malenie çok zayıftır, bana ihtiyacı var.
Benim sana karşı hiç bir kinim olmadığı için, senin de bana karşı kin beslememeni rica ederim.
Adolph Platz Adolph Platz’ın karısı, ufacık, renksiz yüzünde, ne olduğu anlaşılmaz bir mâna ile gözlerini yere dikmiş bu mühim vesikanın okunuşunu dinliyordu. Kocasının hiç sıkılmadan tenbih ettiği şekilde kin besleyip beslemediğini yüzünden anlamak mümkün değildi.
— Bu mektubu aldıktan sonra kocanızı hiç gördünüz mü?
— Hayır efendim.
— Kendisini bulmağa çalıştınız mı?
— Hayır, çalışmadım. Fakat er kek kardeşim Gus aklına koymuş, bütün tatil günlerini Atlantic City’de geçirip araştırmağa başlamış. Kendisine karşı kin beslemeğe lüzum olmadığımı, fakat bütün kemiklerini kırmadan da rahat edemiyeceğini söylüyordu.
— Söylediğini yapabildi mi?
— Hayır efendim. Kemiklerini kırdığını zannetmiyorum.
— Hayır, yâni bulmuş mu demek istiyorum?
— Bulmuş, hem de gayet güzel, güneşli bir pansiyonda.
— Ya.. Bayan Cordier beraber mi imiş?
Kadının yüzü yeniden mosmor oldu:
— Evet efendim, berabermiş.
— Kocanızdan tekrar haber aldınız mı, Bayan Platz?
— Evet, aldım.
— Ne zaman?
— Eylülde. Bir ay evvel.
— Mektup yanınızda mu?
— Evet, burada.
— Bunu da delil olarak teklif ediyorum.
Farr cam sıkıla sıkıla:
— İtiraz etmiyoruz, yalnız celse tatil edildikten sonra mektupları bir defa gözden geçirmeme müsaade edilmesini rica ediyorum, dedi.
Lambert açıkça müstehzi bir eda ile:
— Tabiî, tabiî, memnuniyetle.. Böyle bir fırsat elimize geçtiğinden dolayı bilhassa memnun oluruz. Mektubun zarfı üzerinde New York 21 Eylül 1926 damgası var. Şöyle diyor:
it (Devamı var) *
dir.
makta olduğunu görüyorum. Yine tekrar ediyorum, siz bunları hepsini boşa çıkaracak, akim bırakacaksınız... Bununla beraber müteyakkız olunuz, kendinizi koruyunuz, bütün .erkeklerden ve kadınlardan çekininiz... İtimat etmeyiniz... İşte söyliyeceğim bu kadardır.
Dedi ve bu sözler hakikaten onlarda büyük bir tesir husule ge tirdi.
Falcı kız, bu sözleri söylerken gözlerini mussırane bir surette Fransua’nın gözlerine dikmişti. Kral, bu sözlerin bilhassa kendisine söylendiğini ve onun, bizzat yapmak ve söylemek istediği şeyleri ima ettiğini anladı. Hafif bir baş işaretiyle, anlamış olduğunu belirtti ve bir tebessümle de teşekkür etti.
Katerin, falcı kızın kendisini hiçe saydığını anladı ve muammalı bir tavırla gülüpısemeğe devam etti.
Fala bakma işi bitmişti artık. Katerin, ayağa kalktı, ağır ağır gelininin yanına gitti ve şen, mağ rur bir eda ile:
— Söyleyiniz bakalım, kızım, benim küçük falcı kızı nasıl buldunuz? dedi.
Yüzü sevinçle parlayan Mari Stüart:
— Mükemmel, Madam, pek mükemmel... Çok memnun oldum. Cidden, takdire şayan... cevabını verdi.
Katerin tebessüm ederek:
— Size, bu küçük Fiyorenda’nın fevkalâde, insanı hayrete düşüren bir falcı olduğunu söylemiştim...
Sonra, Fiyorenda’ya müthiş bir nazar atfederek:
— -Hayrete düşüren demek de söz mü, bu küçük kızda akıllara hayıret verecek derecede bir fev-
GÜZEL FİYORANDA
Tazan: MİŞEL ZEVAKO Çeviren: RAGIP RIÎKI
— 78 —
kalâdelik var... sözlerini ilâve etti.
Bu söz, bir iltifat telâkki olunabilirdi. Hakikatte, Katerinin, akıllara hayret verecek derecede fevkalâde addettiği şey, bu zavallı fakir kızın, Kralın saadetini temin etmek için hayatını feda etmeğe, hem de şaşılacak bir azim-kârlıkla razı olmasaydı... İşte bunu, onun havsalası bir türlü kabul edemiyordu.
Fiyorenda onun fikir ve maksadını anladı. Kendine mahsus o güzel gülüşiyle gülmeğe başladı. O, Katerinin emrine itaatsizlik göstermeğe karar verdiği andan itibaren fevkalâdeleşeceğine şüphe etmiyordu. Mahkûm olduğunu bildiği halde, her zamanki gibi kendini gamsız ve şen göstermek suretiyle, cesaretleriyle meşhur bir çok adamların gıpta edecekleri bir cesaret izhar ettiğine de şüphesi yoktu.
Fransua, genç kızın yanına giderek gözlerini ona dikti ve, sözlerine haiz oldukları kıymetten daha büyük bir kıymet verdiğini anlatmak ister gibi kelimelere basarak:
— Sanatınızı, biraz endişe verici olmakla beraber, nasıl methedebileceğim! bilemediğim bir maharet ve fetanetle icra ettiniz. Bundan dolayı size teşekkür eder ve memnunluğumu bildiririm.
Yaptığınız şeyi asla unutmıyaca-ğım. dedi.
Boynundaki altın kordonu çıkarıp onun boynuna taktı ve:
— Bu mücevheri, bu sahnenin hâtırası olmak üzere saklayınız. Gösterdiğiniz bilginin hakkını bu ufak hediye ile ödediğimi sanmadığıma emin olunuz... sözlerini söyledi.
Kendi falcı kızından başka bir şey söylememek istiyen Katerinle konuşan Mari Stüart, kocasının hareketini gördü. O da, kızın yanına geldi, çok kıymetli iki yüzüğü parmaklarından çıkararak kendi eliyle Fiyorenda’nın parmağına takarken:
— Benim de bir yadigârımı taşımanızı isterim. (Birinci yüzüğü göstererek) bu, sol elin, yâni falıma baktığınız elin hediyesidir.. Ama, sol elin verdiğini sağ elin bilmemesi lâzım geldiğinden (i-kinci yüzüğü göstererek) bu da sağ elin hediyesidir... dedi.
Bu mücevherlerden en az değe ri olanı bile bir servet idi. Fiyo-renda’nın hattâ rüyalarında bile bir eşini görmediği, ömründe ümit etmeğe cesaret edemediği bir ser vetti. O, baktığı falın ücreti olarak kendisine verilen parayı cebi ne attığı aynı lâkayt tavırla bun lan da kabul etti.
Elmasların parıltısını, incilerin lâtif rengini bir saniye kadar, in
ce, hisli usta bir sanatkâr dikkatiyle gözden geçirdi ve içinden: «Neye yarar?... Katerin orada beni bekliyor; bensiz gitmiyecek ve beni affetmiyecek... hem... son derece sevimli, lûtufkâr, nazik bu Kraliçe için... sevdiğim bir dost olan Kral için bütün kanımı sevinçle vermek isterim, canımı uğurlarında fedadan çekinmem... Ben kanımı satmak değil, bedelsiz vermek isterim.» diye söylendi.
Boynundaki kordon ile yüzükleri yavaşça çıkardı ve yakınında duran bir küçük masanın üzerine koydu. Fransua, onun bu hareketine itiraz etmeğe davranırken, kız dizlerini bükerek hiç titremeyen gayet tatlı sesiyle:
— Beni affediniz, şevketmeab, bunlar benim gibi fakir bir kızın takamıyacağı gayet kıymetli mücevherlerdir... dedi.
Fransua, ona zorla vermek için serî bir hareketle masanın üzerinden mücevherleri aldı.
Kız, yalvarır gibi ellerini bitiştirdi ve sesini yavaşlatarak:
— Israr etmemelerini Majestelerinden. niyaz ederim, dedi. Bu hareketimin budalaca bir gurur neticesi olduğunu sanmayınız. Bu işte Kraliçem ve Kralım için sırf sadakat hissiyle hareket ettiğimi nefsime söyliyebilmem benim için en büyük bir mahzuziyet olacak-
Fransua, mücevherleri tekrar masanın üzerine bıraktı ve kızı, nazikâne bir tavırla kaldırarak:
— Anlıyorum, dedi. Sizin son derece ince ruhlu, hassas, nazik ve | zarif olduğunuzu bana söyliyen . Boröver hiç de mübalâğa etme-rı arasından sıyrıldı ve gayet cid- ] miş. Bunu unutmuş olduğuma . müteessifim. '
it (Devamı var) '
ANKARA RADYOSU ÇARŞAMBA — 12/7/1950
7.28 Açılış ve Program.
7.30 M. S. Ayarı.
7.31 Müzik: Harry Horlick Orkestrası Çalıyor (Pl.)
7:45 Haberler.
8.00 Müzik: Hatif Müzik (Pl.)
8.25 Günün Programı ve Hava Raporu.
5.30 Müzik :Chopin - Mi Minör Pla-no Konçertosu (Pl.)
9.00 Kapanış.
12.28 Açılış ve Program.
12.30 Müzik: Şarkılar.
13.00 Haberler.
13.15 Müzik: Salon Müzikleri (Pl.)
13.30 öğle Gazetesi.
13.45 Müzik: Hafif Melodiler (Pl.)
14.00 Hava Raporu, Akşam Programı
17.58 Açılış ve Program.
18.00 M. Sa. Ayan.
18.00 Müzik: Şarkılar.
18.30 Konuşma.
18.45 Müzik: Caz Orkestralarından
Soldan Saya:
t — İçerisine çiçek dikilir, beyaz bir kuş 2 — Fen, vakit tayin eder 3 — Bir harfin okunuşu, başına (C) gelirse nev'll olur. İA harfleri 4 — İsmi olinıyon, sinirli
5 — Sigaranın son kısmı 6 — Tok değil.
7 — Kokulu maddeler 8
Binanın İlk inşa edilen kısmı, başına (Ü)
Artie Shav (Pl.)
19.00 M. S. Ayarı ve Haberler.
19.15 Geçmişte Bugün.
Senfoni La Majör (Pl.)
19.45 Konuşma: Maliye Bakanlığı Adı-
İSTANBUL RADYOSU ÇARŞAMBA — 12/7/1950
12.57 Açılış ve Programlar. 13.00 Haberler.
13.15 öğle Konseri (Pl.)
14.20 Serbest Saat. (Konuşma veya Müzik).
14.30 Şarkı ve Türküler (Pl.)
14.50 Duke Elllngtoıı Orkestrasından Caz Müziği (Pl.)
15.00 Programlar ve Kapanış.
18,00 Dans Müziği (Pl.)
İR.20 Serbest Saat.
(Konuşmıı veya Milzik).
18.30 Türküler Geçidi.
gelirse çamaşırları dezenfekte eden olur 9 — Köpejc. sonuna Ali gelirse bir adş olur, tersi: Bir edat 10 — Kendi, yazı 11 — Arap yaruııadasında bir körfez, bir vllA-
yukarutan aşağı:
1 — Eğede bir ada. komşu bir devletin başşehri 2 — Vasıta, elbisenin ucu 3 -Birek. iç. bir nota 4 4— Araya (i) gelirse gümüş olur, leke, bir harfin okunuşu, iki harf 5 — Bir şehrimizde doğan 6 — Boy değil, bir nota 7 — lstanbulda bir semt s — iskâmbilde bir kâğıt, nota, bir ııuna (RK) gelirse en büyüğümüz olur. İki oyul harf 10 — Bir erkek adı. Alinin arkadaşları 11 - Tersi: Değeri olur, ata-
Evvelki Mulmacamn tlaRİ:
Soldan Sağa ve Yukarıdan Aşağı:
1 — Alaimisema 2 — Kil (İlk), Asiye 3 — Ak. ebclat (Talebe) 4 - İle. ümit, ııl (İn) 5 — Mi, Akis sıla, na 10 — Ayan 11 — Etime. Salı.
Haberler.
İstanbul Haberleri.
îstanbul Konservatuvan Türk
Raılyo Salon Orkestrası Konseri..
Konser Salonlarından Büyük isimler (Pl.)
Şarkı ve Türküler.
Hoppala - Radyofonik Operet.
Dans Müziği (Pl.)
Haberler.
Dans Müziği (Pl.)
Programlar ve Kapanış.
12 - 7 - 1950
ZAFER
Sayfa: 5
Sığlayağı ve Günlük Buhuru satılacak
D»vl«t Orman Ijlatmosi Köyceğiz Müdürlüğünden
Muhammen
bedeli ...
Kuruş Lira
Parti No.
Miktarı
Kilo
Gram
Cinsi
Lira
%7,5 teminatı Kuruş
latif yeri
Sığlayağı
le-
•a-
ir»
ıa) ak m.
ti.
.t
î:
o-
s: n-
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
0
0
0
0
0
— 0 xo oo oo
— isletmemizin Köyceğiz dep()Suntia mevcut bulunan
ra
r
4 « »•
T
Balast Alınacak
Devlet Demiryolları 8 İşletme Komisyonundan:
1 — İdaremiz ihtiyacı için Aydın hattı Kim. 142 ve 148+600 derelerinden ihzar ettirilecek 5000 m3. balast kapalı zarf usulile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 20/Temmuz/1950 Perşembe günü saat 11. de İzmir Alsancak’ta İşletme binasında toplanacak komisyonumuzca yapılacaktır. Teklif mektuplarının o gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut miadından evvel ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi.
3— Muhammen bedel 22300 lira, geçici inanca 1672.50 liradır.
4 — Bu işe ait sözleşme ve şartlaşma projeleri İşletme komisyon kaleminde görülebilir.
5 — Kanunun tayin ettiği mutad vesikalardan başka böyle bir işi
başardıklarına dair borsenvis ile son Ticaret Odası vesikalarının da teklif zarflarile beraber bulunması lâzımdır. (4516)
Sığır Eti Alınacak
Erzincan Sa. Al.
Cinsi
Sığır eti
Ko. Bşk. (376)
Miktarı Ton
Flatı Lira Krş.
Tutan Lira Krş.
220 1 10
242.000 00
İstanbul Jandarma SatınalmB Komisyonundan
Evsafnamemize uygun 6400 kilo san sabunlu kösele Taksim Ayaz-paşadaki komisyonumuzda 25 Temmuz 950 Salı günü saat onbeşte yapılacak kapalı zarf eksiltmesi ile isteklisine ihale olunacaktır.
Muhammen bedeli 43904 lira ve ilk teminatı 2392 lira 80 kuruştur. Şart kâğıdı komisyonumuzda hergün görülebileceği gibi 220 kuruşluk mal sandığı makbuzu mukabilinde alınabilir, isteklilerin ilk teminat mal sandığı makbuzu veya banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazılı diğer belgeleri havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuz. da bulundurmaları. (4611) 8952
1 — Cinsi, miktarı ve muhammen fiatı ile tutan yukarda yazılı sığır eti kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır.
2 — Kapalı zarfla ihalesi 20 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 15.00 de Erzincan Garnizon Sa. Al.Ko. Bşk. da yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminatı 13.350 liradır.
4 — Vasıf ve şartlan tatil günleri hariç her gün komisyonda görülür.
5 — İsteklilerin ihale günü saatinden bir saat evveline kadar bütün vesikalariyle birlikte teklif mektuplarım komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde teslim etmeleri.
6 — Postada gecikmeler kabuledilmez. (4353)
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
50
18
18
18
18
18
18
Köy. ceğiz
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
01
02
03
04
05
06
1 - işletmemizin noycegız deposunda mevcut bulunan ve yuka-nda1.."U?Y Ve numaraJ^1 yazıh (46) ton sığlayağı üe (31) ton günlük buhuru 27/6/1950 gününden itibaren 20 gün müddetle açık ar tırmaya konmuştur.
• i ı~7 Temrauz 1950 Cuma günü saat 15 de Köyce-
ğiz işletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yanılacaktır. ' *
3 Sığlayağının beher kilosunun muhammen bedeli 350 kurua ve günlük buhurunun beller kilo gramı 18 kuruştur. Her parti için % 7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
t4.-?1! *se ““ saVs S«tnamesi Ankaru'.da Orman Genel Müdürlü. £ Mersin- lzmir- Muİ‘a' Fethiye ve Ankara Merkez İsletme
Müdürlüklerinde görülebilir. -
es * un» .naq uuanppıs, - s atte müsbi( „r)fcl koraU.
yona müracaatları. ' (4485)
Günlük Buhuru
Teke! Yavşan Tuzlası Müdürlüğünden
1 — Bu yıl Kaldırım Tuzlasında açık eksiltme ile (10) bin ton Tuz istihsal olunacaktır. Eksiltme müddeti: (21) gündür.
2 — Eksiltme 21/7/1950 Cuma günü saat (16.30) da Yavşan Tuzlası Müdürlüğünde yapılacaktır.
3 — On bin ton tuz için tahmin olunan bedel (15.000) lira olup geçici güven akçesi (1125) liradır.
4 — Eksiltmeye girenlerin ticaret ehli olmaları ve belge ibrazları mecburidir.
5 — Tuz çıkartma şartnamesi Ankara ve İstanbul Başmüdürlüklerinde, Şerefli Koçhisar ve Kaldırım tuzlası memurluklarında ve Yavşan Tuzlası Müdürlüğünde mesai saatleri içinde görülebilir.
6 —İsteklilerin belli gün ve saatte güven akçesile birlikte Yavşan Tuzlası Müdürlüğünde teşekkül edecek komisyona müracaatları ilân olunur. (4594)
Çam, Tomruk ve kalas satışı
Devlet Orman İşletmesi Bayramiç Müdürlüğünden
Satılacak Parti Cinsi No. Malın
Miktan Beher M3. nün Muhammen bedeli % 7,5 Hesabile Geçici Teminatı
Adet Hacim 43. D3.
Li K. Li K.
Çam Tomruk 1 105 101,460 53 67 409 40
( « 2 119 111,753 53 67 449 83
( « 3 124 103,876 53 67 418 13
Çak Kalas 1 413 51,238 78 83 302 93
( « 2 676 80,285 78 83 474 67
)


I-
a
n
i-
ı
İ)
-
)■
Eskişehir Valiliğinden
1 Eskişehir vilâyetinde Güllük mahallesinde yaptırılacak ilk okul olup keşif bedeli (105.686) lira (25) kuruştur.
2 — Bu işe ait şartname ve evrak şunlardır-
a) Eksiltme şartnamesi,
b) Mukavele projesi.
c) Baymdırlık işleri genel şartnamesi ”
d) Yapı işleri umumî fennî şartnamesi
e) Metraj, fiyat bordurosu, keşif hulâsası, proje vesair ilişikleri
Bu evrak bedelsiz olarak Eskişehir Baymdırlık Müdürlüğünde görülebilir. •
3 — Eksiltme 20/7/950 gününe rastlayan Perşembe günü saat
15.30 da Eskişehir hükümet konağında toplanan Daimi Komisyonca yapılacaktır. I
4 — Eksiltme kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
5 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin:
a) 7926 lira 69 kuruşluk geçici teminat vermesi.
b) En az bir defada bu işe benzer 50.000 liralık bir bina işi taahhüt ve başardığına veya denetlediğine dair bonservis ibraz ederek eksiltmenin yapılacağı günden en az (Tatil günleri hariç) üç gün evvel bir dilekçe ile il bayındırlık müdürlüğüne müracaat ederek alacağı bu eksiltmeye girme vesikası ibraz etmesi şarttır.
c) Yüksek mühendis, yüksek mimar, mühendis olan isteklilerin iş taahhüt ettiklerine dair vesika ibraz edememeleri halinde diploma suretlerile bu işi başaracak malî durumda bulunduklarını banka re-feransile tevsik etmeleri kâfidir,
6 Teklif mektupları yukarıda 3 üncü maddede yazıh saatten bir saat evveline kadar getirilerek eksiltme komisyonu reisliğine mak buz karşılığında yerilecektir.
jr-'' Posta ile gönderilecek mektupların nihayet üçüncü maddede yazdı kadar gelmiş olması ve dış zarfın mühür mumu de iyice ka-^(nNn-uş bulunması lâzımdır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
-(M61)
Vezirköprü Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğünden
Kayın Tomruk Satışı
1 — İşletmemiz Ovacık bölgesi Sançiçek serisi 39 a (eski bölme 11 No. lu) Ormandan istihsalle Çel tek orman dışı istif yerine nakledi lecek 1 inci parti 200 M3., ve yine Ovacık bölgesi Kunduz serisi 39 a (eski bölme 21 NoJu) ormandan istihsal ile Çeltek istif yerine nakledilecek 2 inci parti 300 M3. ki ceman 500 M3. kabuklu Kayın tomruğu iki parti halinde açık arttırma ile satılacaktır.
2 __ Tomrukların beher metreküpünün muhammen bedeli 45.—
liradır.
3 — Muvakkat teminat % 7.5 hesabiyle 1 inci partinin 675,— lira, 2 inci partinin 1012.50 liradır.
4 __ Arttırma 20 Temmuz 1950 tarihine rastlayan Perşembe günü
15 de işletme Müdürlüğü merkezinde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
5 — Bu işe ait şartname ve mukavele projesi Orman Genel Müdürlüğü ile İstanbul, Ankara merkez, Samsun, Amasya, Tokat, Bafra Devlet Orman İşletme Müdürlüklerinde ve Havza, Lâdik, Merzifon, Gümüşhacıköy orman bölge şefliklerinde görülebilir.
İsteklilerin belirli gün ve saatte teminatlarile birlikte komisyona müracaatları. (4466)
1 — Yukarıda cins ve miktan gösterilmiş bulunan Bayramiç İşletmesinin Evciler bölgesine bağlı M. Karaköy istif yerinde mevcut Çam Tomruk ve Kalasları açık arttırma ile satılacaktır.
2 — Arttırma 26/7/950 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat 15 de Bayramiç İşletme Müdürlüğü binasında yapılacaktır.
3 — Buna it şartname Orman Genel Müdürlüğü ile Ankara, İstanbul, Ç. Kale, Biga Orman İşletmelerinde, Evciler Bölge Şefliğinde ve İşletmemizde görülür.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte teminat makbuzlarile birlikte komisyona müracaatları. (4467)
Kapalı zarfla eksiltme ilânı İsparta Bayındırlık Müdürlüğünden
Malatya Pamuklu Sanayii Müessesesinden (Muhtelif cİds malzeme satılacak)
1 — Müessesemizde mevcut tamir, inşa ve elektrik malzemesi, küçük, âletler, tıbbî ecza, madenî yağlar, muhtelif işlere elverişli teçhizat, pamuklu mensucat boya ve kimyevi maddeleri, 20 Temmuz 1950 tarihine rastlayan Perşembe günü saat 15 de kapalı zarfla arttır maya kanulmuştur. Teminat akçesi teklif edilecek fiatın yüzde yedi buçuğudur.
2 — Arttırma şartnamesi ve malzeme müfredat listeleri, mües. sesemiz ticaret servisinden parasız olarak alınabilir. Satılacak malzemeyi her gün anbarımızda görme k mümkündür.
3 — Teklif mektuplarının birinci maddede yazılı gün ve saatte müessesemizde bulunması lâzımdır. Postadaki gecikmeler kabul edil-
1 — Eksiltmeye konulan iş: Yalvaç ilçe merkezinde yaptırılacak 43980 lira 65 kuruş keşif bedelli sağ lık merkezi inşaatı işidir.
2 — Bu işe ait evrak ve şartlaşmalar:
a) Sözleşme projesi,
b) Kapalı zarf usulile eksiltme şartlaşması,
c) Keşif özeti,
d) Birim fiat listesi ve özel fen ni şartlaşma genel şartlan,
e) Projeler,
f) Bayındırlık işleri genel şartlaşması,
h) Yapı işleri umumi ve fenni şartlaşması, isteyenler bu evrakı İsparta bayındırlık müdürlüğünde görebilirler.
3 — 5/7/1950 den itibaren (20) gün müddetle ve kapalı zarfla eksiltmeye konulan bu işin ihalesi (20/7/1950) gününde ve saat... de İsparta hükümet konağında ve Bayındırlık Müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır,
4 — Bu işe ait geçici teminat miktan 3298 lira 55 kuruştur.
5 — Talipler daha evvel bu ka bil işleri yaptıklarına dair belge göstermeleri ve muayyen ihale gününden üç gün evveline kadar il makamına müracaatla yeterlik belg esi istemeleri şarttır.
6 — Taliplerin 2490 sayılı kanun gereğince hazırlıyacaklan carî yıl tarihli Ticaret Odası vesikası ile diğer belge ve evrakı havi kapalı zarflarım ihaleden bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
(4603)
İLAN
Devlet Üretme Çiftlikleri Merkez Atölye Müdürlüğünden - Gazi:
Taşra teşkilâtında çalışmak üzere imtihanla şoför alınacaktır. ______________________ (4743)
Parke taşı kaplattırılacak
Sa. Al. Ko. Bşk. Kayseri.
1 — İskenderun Ordu Donatım ana tamirhanesi alanında 4350.68 mt,2 parke taşı kaplanması kapalı zarf usuli ile yaptırıalcaktır. Keşif bedeli 42262 lira 51 kuruş olup geçici teminatı 3170 liradır.
2 — Eksiltme 17/Temmuz/950 Pazartesi günü saat 11 de Kayseri As. Sa. AL Ko. da yapılacaktır, Şartlaşma plân ve keşif cedvel-leri 250 kuruş mukabilinde İstanbul, Ankara Lv. Amırlıklerile Kayseri, İskenderun, Adana Sa. AL Ko. lığından alınabilir
3 — İhaleye gireceklerden istenilen belgeler;
b — Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı olduğuna dair vesika 950 tarihli,
c — ikâmetgâh vesikası (mahalle mümessilliğinden veya emniyetten tasdikli) ve yeterlik belgesi,
4 — Teklif mektuplarının 17 Temmuz 950 Pazrtesî günü saat ona kadar Ko. na verilmesi. (4346) (655)
mez.
4 — Müessesemiz satıgı yapıp yapmamakta serbesttir.
(4605)
Devlet Orman İşletmesi Manavgat Müdürlüğünden
1 — işletmemizin Akseki bölgesi merkez son deposunda mevcut 1174 adade denk 128.807 M3. sedir kereste bir parti halinde 29/6/950 tarihinden itibaren 22 gün müddetle açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır
2 — Açık arttırma 20/7/1950 Perşembe günü saat 11.45 de Akseki bölge şefliğinde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Beher M3. ün muhammen bedeli 100 lira olup % 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara Or. Genel Müdürlüğünde, Merkez İşletme Müdürlüğünde, İstanbul Or. Baş Mühendisliğinde, Antalya, Alanya, Mersin, Finike İşletme Müdürlükleri ile Akseki Bölge Şefliğinde ve İşletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatta geçici teminatları ile komis
yona müracaatları. (4585)
Yapı işleri ilânı
Sivas Baymdırlık Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: İmranlı ilçesinde yapdacak Sağlık Merkezi binası birinci kısım inşaatıdır.
Keşif tutan: (46223.07) liradır.
2 — Eksiltme 28/7/950 Cuma günü saat 15 de Sivas Bayındırlık Müdürlüğü odasında kapalı zarf usulü de yapdacaktır.
3 — Eksfltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar, Sivas Bayındırlı)^ Müdürlüğünde görülebilir.
4—Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (3466.73) üçbin dörtyüz almışaltı lira yatmişüç kuruşluk geçici teminat vermeleri ve 1950 ydı Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
5 — isteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel Sivas Valiliğine müracaatla bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgeleri almaları lâzımdır.
6 — İsteklilerin teklif mektuplarım eksdtme günü olan 28/7/950 Cuma günü saat 14 e kadar alındı karşdığında eksiltme komisyonu reisliğine vermeleri lâzımdır.
7 — Postada olacak gecikmeler kabul ulunmaz..
Yapı İşleri İlânı
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan iş: An kara Adalet binası kalorifer tesisa tının tadil ve onarımı işidir.
Keşif tutarı: (39.900, — )liradır.
2— Eksiltme 25.7.1950 Salı günü saat 16 da Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve imar işleri Reisliği Eksiltme Komisyonu odasında kapalı zarf usulile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve imar İşleri Reisliğinden (100) kuruş karşılığında alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (2992.50) liralık teminat vermeleri ve eksiltme şartlaşması gereğince Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri şarttır.
5 — isteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığım veya idare ve denetledi ğini isbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (Tatil günleri hariç) uç gün önce Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve imar İşleri Reisliğine başvurarak bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
6 — istekliler aldıkları eksiltme kâğıtlarının her parçasına 50 şer kuruşluk pul yapıştırıp imza ettikten sonra teklif mektuplariyle birlikte zarfa koymaları ve eksiltme günü saat 15 e kadar Yapı ve İmar İşleri Eksiltme Komisyonu Reisliğine vermeleri lâzımdır.
Postada olacak gecikmeler ka bul edilmez. (4521)
Devlet Orman işletmesi »Ayancık^Müdürliiğündan
1 — işletmemiz merkez bölgesinin fabrika deposunda mevcut 320443 adede denk 1988.748 metreküp muhtelif kalite köknar, çam ve kayın keresteleri (32) parti halinde 10/7/1950 gününden itibaren (10) gün müddetle ve açık arttırma suretile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 20/7/1950 tarihine ratslayan Perşembe günü saat 14 de Ayancık işletme'müdürlüğü binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp köknar, çam ve kayın kerestelerinin muhammen bedeli: Tombant çam keresteler için (140,—), çam ve köknar kadronlar için (130,—), kısa köknar keresteler için (105,—), köknar ıskarta keresteler için (50,—). ikinci kalite kırmızı marka fırınlı k₺-yın keresteler için (230,—). üçüncü kalite sarı marka yerli kayıı keresteler için (150), siyah marka fırınlı kayın göbek keresteleri için (75,—), fırınlı birinci kay m ufak mallar için (125,—) liradır.
4 — Bu işe ait şartname, Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul, Samsun, Sinop, Kastamonu, Mersin, Ayancık İşletme Müdürlükleri ile inebolu, Zonguldak Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir.
5 — Her partinin miktan ve geçici teminatı şartnamede gösterilmiştir. isteklilerin % 7.5 geçici teminatları ve müsbit evrakları ile birlikte belirli gün ve saatte komisyona müracaatları. (4582)—(936)
Bina yaptırılacaktır
Sa. AL Ko. Bşk. Sivas (431):
1 — Söğütlühan mevkiinde iki a-det akar yakıt binası kapalı ^rf usulü ile yaptırılacaktır. Keşif bedeli 25761 lira 94 kuruş olup geçici teminatı 1927 lira 15 kuruştur.
2 — Eksiltmesi 27 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 11 de Sivas As. Sa. AL Ko. Bşk. da yapılacaktır. Plân, şartname ve keşif cetvelleri komisyonda her gün görülebilir.
3 — İhaleye gireceklerden istenilen belgeler: a) Asgari 15.000 liralık yeterlik belgesi, b) 950 tarihli Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı olduğuna dair vesika. C) ikametgâh vesikan;
4 — Teklif mektuplarının 27 Tem mu* 1950 Perşembe günü saat 10 a kadar komisyona verilmesi (Postadaki gecikmeler kabul edilmez.
14623)

Kuru Ot alınacaktır
(4682)
Devlet Orman İşletmesi Manavgat Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Akseki bölgesi Gembos Or. içi istif yerinde mevcut 8264 adede denk 840.090 M3. Sedir kereste üç parti halinde 29/6/950 tarihinden itibaren 22 gün müddetle açık arttırma suretiyle satışa kon muştur.
2 — Açık arttırma 20/7/1950 Perşembe günü saat 11 de Akseki bölge şefliğinde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Beher M3. ün muhammen bedeli 95 lira olup her parti için % 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada O. G. Müdürlüğünde, Merkez işletme Müdürlüğünde, İstanbul Or. Baş Mühendisliğinde, Antalya, A-lanya, Mersin, Finike işletme Müdürlükleri ile Akseki Bölge Şefliğin de ve işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ne saatte geçici teuinatları ile komis-»onı müracaatları
Doğubayazit İlçesi Kaymakamlığındanj
. Keşifnameye göre tutarı
Cinsi Lira Kuruş
İshakpaşa Sarayının takviye ve temizliği 20.000 95
1 — Doğubazayit ilçe merkezine 7 kilometre mesafede bulunan
ishakpaşa Sarayının takviye ve temizliği pazarlık usulü ile yaptırılacaktır. m,
2 — Pazarlık usuliyle eksiltme ve ihale 31 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 14 den 15.30 a kadar Millî Eğitim Memurluğunda müteşekkil komisyonda yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat, keşif bedelinin % 7 buçuğu, kati teminat ihale bedelinin % 15 şidir.
4 — Keşif ve şartnameler her gün komisyonda görülebilir
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte teminatları ve şartna-
mede açıklanan vesikalarile birlikte komisyona başvurmaları ilân olunur. (4665)—(938)
Samsun As. Sa. AL Ko. Başk. (400)
1 — 285 ton tel balyalı kuru ot kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır.
Tahmin edilen bedeli (37050) lira olup geçici teminatı (2778) lira (75) kuruştur.
2 — Eksiltmesi 25 Temmuz 1950 Salı günü saat 15.30 da Samsun As. S a. AL Komisyonunda yapılacaktır. Şartlarmaşalar her gün komisyonda görülebilir.
3 — Teklif mektuplarının 25 Tem muz 1950 Salı günü saat 14.30 a kadar komisyona verilmesi Postada vaki gecikmeler kabul edilmez.
(4492)
*
Hayrat onarımı ilânı
Diyarbakır Vakıflar ^Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş: (Fatih Mehmet Peşa Camii’nin) ona-rımıdır. Keşif bedeli (19786,28) on dokuz bin yedi yüz seksen altı yirmi sekiz kuruştur.
2 — Eksiltme 24/7/1950 Pazartesi günü saat 12 de Diyarbakır Vakıflar Müdürlüğü binasında toplanacak inşaat komisyonu önünde kapalı zarf suretiyle yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar Ankarada Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat Müdürlüğünde, Istanbulda Çenberli-taş Vakıflar Baş Müdürlüğünde parasız olarak görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (1483.94) Ura geçici teminat vermesi ve eksiltme şartnamesi gereğince Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
5 — İsteklilerin bu işin özelliği dolayısiyle 1950 yılı için Vakıflar
Genel Müdürlüğünden alınmış yeterlik belgelerini göstermeleri şart tır. B 1(
6 — Talip olanların yukarıdaki maddelerde yazılı belgelerini teklif mektuplariyle birlikte ihaleden en az bir saat önce adı geçen müdürlüğe makbuz mukabilinde vermeleri ve postada vaki olacak gecikmelerin nazarı dikkate alınmıyacağı ilân olunur. (8900)—(4640)
Diyarbakır Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Diyarbakır Silvan ilçesinde yaptırılacak iki yüz on bir bin dokuz yüz altmış altı lira elli kuruş bedeli keşıfli Hükümet konağı inşaatı kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
3 — Proje ve keşif dosyası Diyarbakır Bayındırlık Müdürlüğünde, Ankarada Baymdırlık Bakanlığı Yapılar Başkanlığında görülebilir.
3 — İhale 24/7/1950 Pazartesi günü saat onda Özel İdare binasında Baymdırlık Müdürlüğü odasmda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeğe girebilmek İçin:
A) Onbir bin sekiz yüz kırk sekiz lira otuz üç kuruş geçici teminat.
B) Eksiltme gününden an az üç gün evvel Diyarbakır Valiliğine müracaatla yeterlik belgesi
C) 1*54 yılı Ticaret Odası belgeai.
D) Yüz bin liralık inşaat işini yapmış olduğuna dair belge.
S — Taliplerin teklif mektuplarını ihale tarihi olan 24/7/1950 Pazartesi günü ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabili
komisyona vermeleri ve postada vukubulacak gecikmelerin nazan dik
kete alınrnıyrağı
(»41)
Sığır eti alınacak
Tokat As. Sa. Al. Ko. Bşk. (365)
Aşağıda cins ve miktan yazılısığır etinin kapalı zarfla eksiltmesi 20 TemAıuz 1950 günü saat 11.00 de Tokat As. Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. Şartname komisyonda görülür. Taliplerin kanunî vesikalariyle tek
lif mektuplarım ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona Teminatı Lira Krş.
vermeleri Tutan Lira Krş.
Cinsi Miktan
Kemikli sığır eti 35 34475 — 2585 63
(4345)
Sığır eti alınacaktır
Merzifon Gar Sa. AL Ko. Bşk. (410):
1 — 50 ton sığır eti kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır. Tahmin edilen bedeli 50.000 lira olup geçici teminatı 3750 liradır.
2 — Eksiltmesi 20 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 15.00 de Merzifon Gar Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. Şartlaşmalar her gün komisyonda görülür.
3 — Teklif mektuplarının aynı
gün saat 14.00 e kadar komisyonumuza verilmesi. (4495)

Koyun eti alınacaktır
As. Pos. 12338 Sa. AL Ko. Başk. (358)
1 — Kapalı zarf usulü ile 25 ton koyun eti alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 55.000 lira olup, geçici teminatı 4000 liradır.
3 — Eksiltmesi 14 - Temmuz - 950 Cuma günü saat 11.00 de İzmit As. Pos. 12338 Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. Zarflar en geç 10.00 kadar verilmiş olacaktır.
4 — Şartnamesi komisyonda görülebilir. (4315) (625)
Ankara M. S. B. 1. No, Sa. Al. Ko. Bşk. dan
Kapalı zarfla aşağıda yazılı saman alınacaktır. Şartlaşmalar hergün komisyonda görülebilir, istekli-.... ’■ ' belli gün v . .
Miktan
ler.n teklif mektuplarını Cinsi
Tel Balyalı Saman Tel Balyalı Saman
Tel Balyalı Saman
ve saatten bir saat evveline kadar komisyona vermeleri, ı M. Medel •—g *. .
200 Ton 14000 Li.
75 Ton 5250 Li.
100 Ton 7000 Li.
G. Teminatı
1050 Lira
394 Lira
525 Lira
24/7/1950 Per.
Saati
(4036)
15.00
15.30
16.00
Türkiye Dem'r ve Çelik Fabr.kalırı Müdürlüğünden (Karabük)
Müessesemiz hastahanesıne birBaş Eczacı, bir de Eczacı alınacaktır. Baş Eczacıya 550, Eczacıya 400 liıaya kadar ücret verilecektir.
Emeklilik hakk* tanınmış, daimî kadrolu olan bu görevlere tayin olunacaklara ayrıca yılda, iki aylık ücretlerini geçmemek Üzere ikramiy everilebilir, çok cüzi bir bedel karşılığı lojman Müessesece temin edilir.
İsteklilerin aşağıda yazılı belgelerini ekliyeceklerl dilekçeleri ile acele Müessesemze müracaatları ilân olunur.
1 — Nüfus hüviyet cüzdanı,
2 — Öğrenim belgesi,
3 — (Varsa) hizmet belge9ı.
4 — Terhis tezkeresi. (4673)
Diyarbak r Valiliğinden
1 — Başnık Hazro yolunun yaptırılması kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır
2 — Keşif bedeli 147053 lira 12 kuruş olup ilk teminat 8602 lira 66 kuruştur.
3 — Eksiltme ihalesi 20 Temmuz 1050 Perşembe günü saat 11 de Daimi Komisvonda yapılacaktır.
4 _ Eksiltmeye girebilmek için ihaleden üc Kün evvel Bayındırlık Müdürlüğünden alınmış ehliyet belgesi ile Ticaret Odası vesikasının gösterilmesi şarttır.
5 — Özel şartname kesif ve diğer evrak parasız olarak Daimi Komisyon kaleminde görülebilir.
B ____ İsteklilerin teklif mektupları. İlk teminat Ticaret Odası ve-
sikası ve ehliyet belgesi ile beraber ihaleden 1 saat evvel zarf için, de olarak verilmesi »arttır. Posta gecikmeleri kabul edilmez.
(8518)- (4372)
Bilecik Da'mî Komisyon Bekarlığından
AÇIK EKSİLTMEYE KONULAN İS :
Söğüt - İnhisar köy yolu üzerinde 4X5 açıklığında yeniden yapılacak 9157 lira 47 kuruş keşif bedelli Çaltı köyü köprüsünün inşaatıdır.
EKSİLME GÜNÜ: ,
1 _ 26/7/1950 Çarşamba günü saat 15 de Bılccı.t Hükümet kona-
ğındaki Daimî Komisyon salonunda yapılacaktır.
2 _ Bu işin geçici teminâtı 686 lira 85 kuruştur.
3 _ İstekliler keşif ve şartnameyi Bilecik Bayındırlık Müdürlü-
ğünde ve Daimî Komisyon kaleminde her gün görebilirler
4 — Talip olmak isteyenler eksiltme gününden en az 3 gun evvel
bir dilekçe ile B.lecik Valiliğine müracaat ederek bu işi yapabileceklerine ve ibraz.eyleyecekleri vesika ile ehliyet belgesi almaları lazımdır. , , uv *
5 — Eksiltmeye iştirâk edeceklerin 4 üncü maddede yazılı ehliyet vesikası ile 950 yılı Ticaret Odası belgesi ve geçici teminat makbuz-lariyle beraber tayin olunan gün ve saatte komisyona müracaatları.
D yrabakır Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Diyarbakır Ül Kulp İlçesinde yaptırılacak yüz on altı bin yüz »itmiş lira doksan sekiz kuruş bedeli keşifti beş dershaneli İlk okul inşaatı kapalı zarf usulü ile eksiltmeğe konulmuştur.
1 _ Proje ve keşif dosyam Diyarbakır Bayındırlık Müdürlüğünde ve Ankarada Bayındırlık Bakanlığı Yap dar Başkanlığında görülebilir
t — İhale 25/7/1950 Salı günü saat onda Özel İdare binasında Ba yındırlık Müdürlüğü odasında yapılacaktır.
4 — Eksiltmeğe girebilmek İçin:
A) Yedi bin doksan üç lira beş kuruş geçici teminat,
B) Eksiltme gününden en az üç gün evvel Diyarbakır Valiliğine müracaatla yeterlik belgesi.
C) 195» yılı Ticaret Odası belgesi.
D) Altmış bin liralık inşaat.işini yapmış olduğuna dair belge.
• — Taliplerin teklif mektuplarını ihale tarihi olan 25/7/1850 Salı günü ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabili komisyona vermeleri ve postada vukubulacak gecikmelerin nazarı dikkate alınmıyacağı. (2541)
□evlat Orman işletmesi Fethiye Müdürlüğünden
1 — İşletmemiz Kestanelik bölgesi Divre Pırnaz Ormanlçl istifye rinde mevcut 5420 adede denk 502.670 Me Karaçam kerestesi beş parti halinde ve acık artırma suretile satışa çıkarılmıştır.
ı — Satış 28/7/950 Cuma günü saat 18 da Fethiye işletme binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Kerestelerin beher metre küpünün muhammen bedeli «5 lira olup % 7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
* — Bu İşe ait şartname ve eb’at listeleri Ankara Orman genel mü dürlüğünde İstanbul, İzmir Burdur. Denizli. Aydın, Muğla. Köyceğiz, Kaş, Antalya Finike,Mersin işletme müdürlüklerile ve Fehhiye Bele ' diyesi ve Kestanelik bölgesinde görülebilir
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte evrakı roüsbıtelerl ve İlk teminat makbuzlarile komisyona müracaatları. (4484)
Eskişehir Valiliğinden:
1 — İhaleye konulan iş: Sivrihisar Hükümet konağı esaslı tamir ışL
Eksiltme usuliyle 10/7/1950 tarihinden itibaren ihaleye konulmuş-
2 — Keşif bedeli: (25540.43) liradır.
3 — Bu şe ait metrai. ke^if Seridöprı, mukavele, eksiltme, şartnamesi ve diğer buna bağlı evrak her gün Bayındırlık müdürlüğü ve defterdarlıkta görülebilir.
4 — İlk teminat 1915.53 liradır.
5 — Eksiltme 25.7.950 tarihine rastlayan Salı günü saat 10 da Vilâyet Defterdarlık odasında miitcşek-dl komisyon huzuriyle yapılacaktır.
6 — Bu eksiltmeye girmek istenenler mü’eahhitl k, T caret Odası vesikası ve ehliyet vesikası ibraz etmiş olmaları lâzımdır.
Ehliyet vesikası almak istiyen’.er.n en az ihale tarihînden üç gün evvel Vilâyete müracaatları şarttır (4740)
Devlet Oıman İşletmesi Gerede Müdürlüsünden
1 — İşletmemiz Geyikgölü bölgesi Esentepe istif yerinde mevcut 1333 adede denk 139.944 metreküp köknar keresteleri 26/6/1950 tarihinden itibaren 18 gün süre ile üç parti halinde, açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 14/7/1950 tarihine tesadüf eden Cuma günü saat 15 de Gerede işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metre küpün tahmini bedeli 97 lira 50 kurtıştur. Her parti Jçin % 7.5 hesabı ile geçici teminat alınır.
3— Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde. Ankara, İstanbul. Bolu devlet orman işletme müdürlükleri ile Gerede belediye başkanlığında ve işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte komisyona müracaatları.
(4483)
Türkiye Df)mir ve Çelik Müessesesi Müdür ününden
Müessesemlzde vagonda teslim şartile 60 bome sülfürik asitli tonu T.L. 120,—, 66 bome sülfürik asildi ise T.L. 200,— olduğu nu sayın müşterilerimize arzedeıiz. (4590)
Maliye Bakanlığından
Yapılacak onarım: Maliye. Bak anlığı binasında yapılacak muhtelif onarım.
Keşif bedeli: (8062,25) lira,
Teminat: (604,67) l.ra.
Eksiltme mahalli ve tarihi: 26/7/1950 Çarşamba günü saat 10 da Maliye Bakanlığı Millî Emlâk Genel Müdürlüğünde pazarlık suret.le yapılacaktır.
Şartname mezkûr mahalden bedeli mukabilinde alınabilir.
Pazarlığa işt:rak etmek isteyenler bu iş iç.n Bayındırlık Bakanlığından alacakları ehliyet belges.nj komisyona ibraz etmeleri şarttır.
(3144-97)—(4656)
Devlet Orman İşletmes Manavgat Müdür öğünden
1 — işletmemizin Akseki bölgesi Eynif Or. içi istif yerinde mevcut 4334 adede denk 450.008 M3 sedir kereste bir parti halinde 29/6/950 tarihinden itibaren 22 gün müddetle açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 20/7/1950 Perşembe günü saat 12 de Akseki bölge şefliğinde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Beher M3. ün muhammen bedeli 100 lira olup % 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Or. Genel Müdürlüğünde. Mer kez işletme Müdürlüğünde. İstanbul Or. Baş mühendisliğinde. Antalya. Alanya, Mersin. Fin ke işletme Müdürlükleri ile Akseki bölge şef liginde ve işletmemizde görülebilir.
• 4 — İsteklilerin bel.rli gün ve saatte geçici teminatları ile korniş yona müracaatları. (4586)
Penicilin lınecek
Devlet Demirvollar» Havdamasa Satmalına Komisyonundan:
1 _ 60.000 sise 200.000 ün-telık Penicilin G. Sodium kapalı zarf u-sulile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 26000 lira olup muvakkat teminatı 2700 liradır.
3 — Şartnameler komisyondan nnrasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 26 Temmuz 1950 Carşamha günü saat 11 de Haydar, pasa ear binası dahilindeki Haydarpaşa satınalma komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının n gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisvona verilmedi vevahut mııavven olan saatten evvel ele emnecek tarzda iadeli taahhütlü nlerak nnata ilo gönderilmeni. (5487)
Katar ışık teçhizatı almaç ık
Devlet Demiryolları M rkrz 9 tvcu Konicyon B;şkarl,ğır,din
1 — ıno adet vagon dinamosu, 100 adet ışık nazımı, 100 adet dağıtma tablosu ve 6 adet muayene ve takım kutusunun satın alınması ka-jalı zarf usulü ile eksiltmeye konmuştur.
2 — Malzemenin muhammen bedeli 246000 (iki yüz kırk altı bin) ve muvakkat tem nalı 13550 (on üç bin beş yüz ellli 1 lalır).
3 — Şartnameler 12U0 kuruş mukabilinde Ankara Merkez ve Haydarpaşa veznelerinde satılmaktadır.
4 — Eksiltme Ankara’da idare binasında Malzeme Dairesinde top-anan Merkez 9 uncu Satınalma Komisyonunca 24/8/1950 Perşembe gülü saat 15 de yapılacağından isteklilerin teklifleriyle kanunun tayın fttiği vesikalarını aynı günde nihayet saat 14 de kadar makbuz ınuka-
nLnde udi geçen komisyon başkanlığına /akıtten önce ele geçecek tarzda iadeli ■öndermelerı.).
vermeleri (veya muayjen taahhütlü olarak pusla ile («.MM)
Verem hastahacesi yaptırılacaktır
Diyarbakır Valiliğinden
«Bu hastahane için evvelce yapılan ilân tekemmül etmediğinden yeniden eksiltmeye pkanlmıştir»
1 — Diyarbakır merkezinde Nümune Hastahanesinjn yanına yap tınılacak 50 yataklı Verem hastahanesi binasının inşası kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — İşin keşif bedeli 368975 lira 2 kuruştur. Muvakkat teminat 18509 liradır.
3 — ihale 19 Temmuz 1950 Çarşamba günü Dlyarbakırda hükümet konğında saat 1] de Daimi Komisyonda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girebilemek için en az üç yÜ2 bin lira tutarında bir bina inşa ettiğini ispata yarıyacak belge ile 950 yılı Ticaret Odası vesikasının ibrazı şarttır.
Yeterlik belgesi Ankarada Bayındırlık Bakanlığı yapılar başkan lığından ve Diyarbakır bayındırlık müdürlüğünden alınabilir.
5 — İşe ait plân, proje, keşif ve şartname gibi evrak on sekiz buçuk lira mukabilinde Ankarada Bayındırlık Bakanlığından, Diyarbakn da Bayındırlık Müdürlüğünden alınabilir.
Taliplerin muvakkat teminat yeterlik belgesini ve Ticaret Odası vesikasını ihtiva edecek teklik mektUDİarım ihaleden bir saat önce Valiliğe vermiş olmaları şarttır. Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
ilân nlıınıı
(85191—14373)
Dev'et Orman işletmesi Düzce Müdürlüğünden
1 — İşletmemiz kereste fabrik ası ist f yerinde mevcut 36320 adet karşıl ğı 506.056 metreküp normal köknar kerestesi beş par .i ve 7838 adet karşılığı 30.831 metreküp anjrmal köknar kerestesiyle 39300 a-det karşılığı 23.938 metreküp kökna: bağdadiye çıtası bir parti olmak üzere 7 parti hal.nde aç:k arttırmaya konulmuş.ur.
2 — Açık artt rma 24/7/1950 Pazartesi günü saat 15 de İşletmemiz b nasında toplanacak komisyon buzulunda yapılacaktır.
3 — Metreküp muhammen bedelleri, normaller n 108 1 ra anormal ve bağladye çıtasının 80 lira ıskarta kerestesinin ise 70 lira olup her parti iç n % 7.5 hesabiyle teminat alınır.
4 — Bu satışa a'.t şartname ve ebat listeleri Orman Genel Müdür-I lüğü ile İstanbul, Ankara. Bolu, Adapazarı ve işletmemiz Müdürlük-
er.nde görülebilir. (4789)—(992)
5 — isteki lerin bel’i gün ve saatte geçici teminat akçeleriyle birlikte mezkûr kom syona müracaat arı.
Zonguldak Belediye Başkanlığından
Belediye İtfaiyesi için kapalı zarfla eksiltme suretiyle bir ARA-ZÖZ satın alınacaktır.
Muhammen bedeli 20.000 lira olup geçici teminatı 1500 liradır.
İhalesi 25/Temmuz/i95ü Salı gü nü saat 15 de Belediye komisyonunda yapılacaktır.
Bu işe girmek isteyenler temi nat makbuzları ile birli’:te 249o sayılı kanuna göre hazırlıyacakları tek lif mektupları ile arazöze ait katalog ve ızahnameyi ihale saatinden bir saat evvel Belediye Başkanlığına göndermeleri. Postada vukubulacak geci.ımeler nazarı dikkate a-lınmaz.
Bu işe ait şartname Zonguldak Belediye Başkanlığından İstenebilir. (9145)—(4729)—(920)
içleri reislisinde VP Ağrı Rayındır ilk Müdürlüsünde göriilehi)ir.
6 _ Eksiltmeve girebilmek l(?|» •eteklilerin usulüne göre (111 «8 lira 25 kuruşluk tem nat vermeler
1950 vılı Ticaret Odası belgesi il raz etmeleri Lâzımdır.
6 _ tsteUMUrin hu isin teknik ö neminde '50.0001 liralık bir İSİ mi) voffakivetlo vantıklarıua da:r hel gelerivle ihale gününden (tatil gün leri hariç) üc gün evvel valiLk mı kamına müracaat ederek bu İ8 eksiltmesine girebilmek için yeteı lık belgesi almaları şarttır.
7 — Postada vaki gecikmeler k»
hul •dilme» (46ÛC
Ağrı Valiliğinden:
1 — Dncuhavazlt ilçesi sağlık mer -»alı zarf usulü aııretivle oksiltmovr •mnulrm.Rtıır Kesif bedeli (198375 'îra (02) kuruştur.
2 _ Rksiltmn 20 Temmuz 195' ■»ünü saat fin do Ağrı hülrOn.e-’-nnağı içinde Bayındırlık Müdürlü M| edasında tnnlanacak ihale komif ■'onunca yanılacaktır.
3 — Zarfların ihale saatinden eı) ■*■» hir saat o«rvol makbuz karsıhft’ '■•nmisvon başkanlığına verdmesi lâ »imdir.
« — ihale dnevam her gün Ankara Bayındırlık Bakanlığı yapı ve imar
Konya Valiliğinden
1 — Konya ili Cihanbeyli .İçesi cezaev' inşaat İşi 4/7/1950 günün den 31/7/1950 gününe kadar 23 gün müdüetlc ve kapalı zarf usulü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Bu işin keşif bedeli (77352) lira 64 kuruş olup geçici teminatı 5117 l.ra 63 kuruştur.
3 — İhale 31/7/1950 Pazartesi günü saat 10 da Konya Bayındırlık Müdürlü ;ün le teşekkül edecek komisyon tarafın .'an yapılacaktır.
4 — İstekliler bu iş n keş f dosyasını tat.l.er hariç her gün Bayındırlık Müdürlüğünde göreb lirler.
5 — İhaleye iştirak edeceklerin en az 40000 liralık bina inşaatın: başarmış olduğuna dair belge ibraz etmesi şarttır.
6 — İsteki terin Konya -val ligine ihaleden en az tat 1 günleri ha-r ç 3 gün evvel müracaat’a alacakları ehliyet vesikasını vesair lüzumlu evrakı 2490 sayılı kanun hükümleri da resinde hazıralyıp ihaleden bir saat evvel mezkûr komisyona makbuz mukabil nde vermek ri şarttır.
7 — Bu işin dellâl'ye, pul vesair masraflarının alıcıya ait o’duğv
ve postada vukubuiacak gec.kmeie.in nazarı d.kkate alınm’yacağı i-lân olunur._____ (4749)—(9203)—(985)
İLÂN
Kopalı eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğ iinden:
1 — Pendik Bakteriyoloji Enst tüsünde yapılacak çeşitli uışzat iş leri kapalı zarf usuliyle eksiltme/e çıkarılmıştır.
Keş f kefeli (149282) İra (52) kuruştur.
Eks.ltme 2/8/1950 tarihinde Çırşamca günü saat 15 de İst. Bayın dirlik Müdürlüğünde toplanacak komisyon taraf n.lan yap lacaktır.
2 — Bu işe ait evrak şun ardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlı) işler , genel, hususî ve fenni şart aameleri, proje keş.f hulâsas le bı na müteferrî diğer ev: ak da resinde göıütecektir.
3 — Ekşitmeye işt rak etmek iç.n taliplerin -8714. lira «13» ku
ru^luk muvakkat temnat yatırdığına dar makbuz braz etmesi v( (950) yılında Ticaret Odasında kaydı bulunduğuna dar be’gay. ham: o’ması, ekş itme gününden tat 1 günleri hariç (3) gün evvel v lâye makamına müracaat ede-ek ehliyet vesikası alması ve yukarda 2 nc ma İdede yazılan evrakı g irün kabul ett ğine dair imzalaması ve bun a t 2490 sayılı kanun muc bilice h. . -.ıı lıyacağı tekl f zarflarını 2/8/95 Cersemba günü saat 14 e kadar İs.. Bayındırlık Müdürlüğüne veril -mesi lâzımdır. ____________________________________(.4732)-(9165
M. S. B. 4. No. lu Sa. AJ. Ko. yonu Başkanlığından: Ankara
1 — Kapalı zarf usulile Etımes-ğutta Su tesisatı yaptırılacaktır.
2 — ihalesi: 25/7/950 Salı günü (aat 16 komisyonda yapılacaktır.
3 — Keş.f bedeli: 40940 l.ra 04 tujuş olup geçici teminatı: 3071
4 — Keş f, şartname ve resimleri hergün öğleden evvel komisyonda ve İstanbul Levazım Amirliğinde görülür ve isteyenlere 205 kuruş nukabilinde makbuz karşılığı satılır.
5 ~ Bu.‘Se gireceklerin şartnamenin 4 üncü maddesi gereğince hale gününden 3 gün evvel Hava (ııwAt|pr, inşaat Şubesinden belge ılmalan lâzımdır.
6 — isteklilerin 25/7/950 Salj 'ünü saat 15 e kadar teklif mek-uplarını komisyona vermeleri.
(4477)
Suma’-’H-g Rpkd;vp 1 a-k (r 1 ğ ndrn
1 — Samandağ ilçesi şehir içme suyu getirme işi .:apalı zarf usu liyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — İhalesi 28/7/950 Cuma günü saat 11 de Samandağ Belediye bin: smda müteşekkil Encümen huzurunda yapılacaktır.
3 — Keşif bedeli 52241 lira 90 kuruştur.
4 — Geçici teminat 3862 lira 10 kuruştur.
5 — İstekliler bü işe a t olan keş.f ve preje dosyasını Samanda. Belediye Başkanlığında görebilerler.
6 — Taliplerin verecekleri teminat, makbuz, yeterlik belgesi, Ti caret Odası vesikasiyle te :l.f mektupların? havi 2190 sayılı kanunu, hükümleri daires.nde hazırlıyacakları zarfı ihaleden bir saat evvel en cümen Başkanlığına vermeleri lâzımdır.
7 — Postada vaki gecikmeler nazarı dikkate alınmaz. (4747) (984
M. S. B. 4 No. lu Satınalma Komisyonu Başk. dan. Ankara
1 — Kapalı zarf usuliyle 32 a-let Saç Barakanın dış, ıç elektrik esisatı yaptırılacaktır.
2 — lha:esı:27/7/950 Perşembe gülü saat 16 da Komisyonda yapıla-aktır.
3 — Keşif bedeli: 42469 lira 50 curuş olup geçici teminatı: 3186 .radır.
4 — Keşif ve şartnamesi hergün ■ğleden evvel k-omısyonda ve Is-anbul Levazım Am rliğlnde görü-ûr ve isteyenlere 213 kuruşluk lakbuz karşılığında satılır.
5 — Bu işe gireceklerin şartne-nenin 7 inci maddesi gereğince iha-
gününden 3 gün evvel K. K. tnş. kurulundan belge almaları lâzım-Ur.
6 — İsteklilerin 27/7/950 Per-embe günü saat 15 e kadar teklif lektuplarım komisyona vermeleri.
(4480)
A aç D vlst Orman İşletmesi Müdürlüğünden
1 _ İşletmeni zin Araç merkez Anbarında mevcut marangoz âle' terinden kalınlık, şer t, pulanya, d aire ve delme makinaterı ayrı ayı açık .arttırma suretle satışa ç'kanlmışt r.
2 — Ar.tırma 28/7/1950 günü saa. 15 de Araç orman iş’etmes müdürlüğünde yapılacaktı:-.
Satılığa çıkarılan âletlerin muhammen bedeli kalınlığın 2500, şf r din 300, pulanan n 2iOQ. daire desteres nin 109 ve delme makina nın 150 lira olup her b.r âlet için % 7.5 hesab le grçici teminat al nır.
3 — satışa ait şartnameler Ankarada Orman Genel Müdür’üğü i’ Merkez Örmen İşletmes nde, Is an bulda Bahçekapı L man Han kat 1 No. 1 Orman İşletme Müdü lüğün !e ve Kastamonu, Karabük, Barlu Devrek işletmeleriyle ş'etmemizde görülebil r.
4 — İsteki lerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk tem na
lan i’e kom'syona müracaatları.____________________________(4788)—(991
Teve- Ankara başmüdü-lüğünden Nakliyat yaptı racak
Sığır Eti alınacaktır.
Kütahya As. Sa. AL Kom. Bşk. 457)
1— 45 Ton sığır eti kapalı zart sulü ite satın alınacaktır. Tahmin dilen bedeli 49500 lira, geçici temi-atı 3712 lira 50 kuruştur.
2— Eksiltme 24 Temmuz 950 Pa-artesi günü saat 15.00 te Kütahva (s. Sa. AL Ko. da yapılacaktır, artlaşma.ar. Ankara, lstanhul Lv. mırlıkleriyle Afyon, Balıkesir, s.cişehir. ve Kütahya As. Sa. AL lomısyunlarında görülebilir.
3— Teklif mektuplarının 24 Tem-ıuz 950 Pazartesi günü aat 14.00 ka-«r komisyonumuza verilmesi.
(4703)
Başmüdürlüğümüz namına ge lecek artar ve eksilir tahinine (5.328.243) kilo Tekel maddesiyle bunlara ait boş kaplarının vesa levazımının, Ankara şimendifer is tasyonundan Transit Deposun Transit Deposundan da şartnamede (gösterilen satış ambarlarımıza v. sair yerlere, mukavele tarihinden 31.12.1951 günü akşamına kadar* şahir İçi nakliyat, işi açık eksiltme ye konulmuştur.
İsteklilerin, 14/7/1950 Cuma gü nü saat 15.30 da 1714,05 lira güvenn paralarını veznemize yatırmış ola rak. Başmüdürlüğümüzdeki komi yonda hazır bulunmaları lâzımdır. Şartnameyi görmek ve fazla izahı almak lcln Satış Müdürlüfirün* mil r«e»at f4«3)
Davet Orman i)htmesi Karatliı Müdürlüğünde!
1 — İşletmemiz n Safranbolu bölgesi emvalinden olup Harmancı istif yerinde mevcut 30 kuturdan aşağı 226 alet 51.653,248 adc 51.547,676 ade. 152.506 nv 284 adet 63.008 mJ köknar ve 100 adet 12.8S m3 çam tomrukları 7/7/1950 ta.ih.nden .tibaıen 20 gün müddeti 5 parh halinde ve açık arttırma su.et.yle satışa çıkarJmıştır.
2 — Açık arttırma 27/7/1950 tar.h ne rastlayan Perşembe gün
saat 10 da Karabük İşletme Müdû-lüğü b.nasında toplanacak kom yon önünde yapı ocaktır. , î -
Köknar tomrukların muhammen bedeli 36 lira 88 kuruş çam ton ruklaıında ise 39 İ ra 38 kuruştur.
% 7.5 hesab yle ayrı ayrı temi lat alınır.
3 — Bu işe a t şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünü Bart n Gerede, Devrek, İstanbul İş etmeleriyle işletmemizde ve Saf ranbalu Bölge Şefliğ nde görülebilir
4 — İsteki ler.n belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
__________________________________ (4787)—(990

Makas ve Zımba Tezgâhı alınacak
İstanbul - Harmye 3 No. lu Sa. AL .o. Bşk. (386)
1 — Tahmin edilen bedeli 2500 li-ı olan bir adet makas ve zım^a .-zgaru 21/Temmuz/950 Cuma ı
u saat 11.00 de Harbıyede İst ul 3 No. lu Satın Alma Komıs; unca kapalı zarfla satın aunacak-ır.
2 — Geçici teminatı 1875 lira olup ırtnamesı hergun kom.syonda go-jlebılir.
3 — istekliler teklif mektupla-m ihale gününde belli saaiıtu» oır )at evveı.ne kaaar Komisyon ba* anlığına vermelidirler. (4493)

Saman alınacaktır
Çankırı r.yaae ukuiu öa. AL Ko. fşk. (447)
1— Kastamonudaki birl.klerin ih-tyacı için (276) ton balyalı saman mkaveleye bağlanacaktır. Tahmin ■edeli 19320 liradır.
2 — Samanı evsafı ite teslim yen e şartları şartnamesinde yazılı o-up her gün komisyonda ve Ankara .v. Amirliğinde, Kastamonu As. D Işk. da görülebilir.
3— Ezs itme kapalı zarf usulü ile lup 27 Temmuz 950 Perşembe günü aat 16 da komisyon binasında ya-■ılacazur.
4— Muvakkat teminatı 1449 lira-
Yeni yapılan te's ı istasyonu binalar,na su getirtilecek
Ankara P. T. Başmüdürlüğün ’en:
Ankara - Bâlâ şosesi üzer nde 14 ve 2? uncu kilomet“e’crde yer inşa ettiıdiğmiz te'.s z alıcı ve ve.-ci istasyonla:ına getirt.lecek sı işi kapalı karf usulü .le ekş itmeye konulmuştur.
İş n keş f beleli 37.578.70 lira geççi teminat 2818 49 liadır, E işe ai- ke.if ve şartlaşma Başmüdürlüğümüz bürosunda görülür.
Eksiltme 27 Temmuz 1950 Per jembe günü saat 15 de Samanpaza-P. T. T. b.nası iç nde toplanacak a.ım satım kom syonumuzda yep lacaktır.
Bu işin ekşitmesine grebilmek için sterlilerin (25.000) İra kes bedeli b r ıesmi içme su işini mü ;ahhit sıfatı 1e taahhüt ettikler ni ve bu taahhütler ni iy, bir şekil e ifa ederek içme suyunun geç ■ veya kes n kabulünü yaptırmış olduklarını bild r.r 1949-1950 yılınd resmî dairelerden a'ınmış veya bu yıllar çinde itibarı da resin-* teyit e d İmiş is be'.geler ni veya en a» bu ;ş'n keş f be'el. tutannd ıesmî b r daire içme su n^aa.ır: n şantiye şefi veya kontrolörü ol rak idare veya denetled klerini is’oata yarar resmî dairelerden ver miş ves kalarını b r d lekçeye bağ’ıyarak Ankara P. T. T. Bö’ge Ba mü lürlüğüne tevdi ederek bu ekş it neye iştiıak vesikası almaları, ' Mühendis veya mühendis olmayan stekl terin bu t tri ha z b r k)) şeyi nşrntın başından nihayet ne kıdar s ihdam edeceklerine dair r( sen tanzim edilmiş b r noter taahhütnamesi vermeler lâzımdır.
İstekliler n kanunun t*rf:ne göre hazırlıyacakları zarflarını e' s İtme günü saat 14 de kadar komisyon başkanımıza yermeleri postac vukua gelecek gecikmenin kabul e Llmiyeceği ilân olunur.
(4751)—(986)
5— Teklif pıektuplan 27 Temmuz )0 Perşembe günü saat 15 aakbuz mukabilinde komisyona eritecektir. Bu saatten sonra teklif ıe.xtuplar: kabul edilmez.
6— İstekliler kanunda yazılı vesi-
alan ibraz etmek mecbunyetinde-•r. (4694)

Kuru Ot alınacaktır
A. Kavağı Sa. AL Ko. Bsk. (429)
1— 330 ton tel balyalı kuru ot kaslı zarf usulü ile satın alınacaktır.
2— Eksiltmesi 27 Temmuz 950 Per. em be günü saat 15.30 da A. Aava-ındari Knmisvon binasında yaoı-dcaktır Zarflar en geç 1L30 kadar erilmiş olacaktır.
3— ="-’n a mesı her gün komisyon la görülebilir.
4— Geçici tazminatı 1980 liradır.
(4688)

, Teessürle bayılanlara. Çarpıntıya, Sinir buhranlarına NEVROL CEMRL 20 DAMLASI DERHAL FERAHLANDIRIR. EVLERİNİZDE MUTLAKA BULUNDURUNUZ

Sığır et» alınacaktır
Siirt Sa. AL Ko. Bşk. dan (357)
1 — 120 ton aıgır eti kapalı zarf sulıyle satın alınacaktır. Tahmin adelî 108.000 lira geçici teminatı 650 liradır.
2 — Eksiltmesi 14 - Temmuz-950 uma günü saat 11.00 de Siirt Âs. i. Al. Ko. Bşk. yapılacaktır. Şart-smalar hergün komisyonda gö-ilür.
3 — Teklif mektuplannm 14-ammuz - 950 Cuma günü saat 10.00 ıdar komisyona verilmesi-
(4916) '«26)
Kravat çeşitlerinin en zarif desenleri
Şapkaları yeni gelen modelleıi Fi: 3600
Zati Sungur
İLÂN
Ankara
Şoför Okulunun
Son Temsil bu akşam 20.30 da
Yem Sinemada
Br Sü’ priz jömkk bir Otomobil kazandırır
Sûrp-ız Gom'ek ve Pijamaları
En zengin çeşitleri
Al
■iup
«0-
KoJ
Kravat'arının yeni Desenleri
660 krş
Bayramın Zengin Çeşitlerini ORTAÇ'ta bulabilirsiniz
rtaç Bayram münasebetile ya ptığı büyük danpingten istifade ediniz. Naylon Çorap'ar görülmemiş fiatlaria satışa arzedilmiştîr,Bali Naylon Çorap 535 Krş Gömlek çeşit'erinde büyük tenzilât. Anafartalar Caddesi No. 224
İstikametiniz ORTAÇ, Kesenizin Dostu ORTAÇ, Daima ORTAÇ ucuz, iyi, temiz mal satan müessese ORTAÇ "Amerikan'’ İpek astarlı Panama Şapkaları 16.50 astarsız 11.50 eLin'S ra***
**%*^»*v*****^*vv»*v***v***vv*****v»*vvv»vvvvv)vvvvvv»vv*vvv*v*v**vv*v*v* vvv*»*v»»)**»v»**'***»»**'*^***'****'v»**'*v»*v**%vvvvvv**v*vvv*vvvvvv** vvv»vv»*vAv»vv**vv)%v»^*’kvv*v*v**‘v**vvv*******v*%v*»%V¥**vv***VV**»vv»vı
Temsilleri
3 üncü — Son ve dünvanm en muazzam oyunlarını göstermektedir
Devlet Orman İşle mesi Manavgat Müoür üğOrden
1 — İşletmemizin Akseki Bölgesi Gemboa Or. içj istif yerinde mevcut 2088 adede denk 230.860 M8 sedir kereste bir parti halinde B/6/950 tarihinden itibaren 23 gün müddetle açık artırma suretiyle sa-üfa konmuştur.
1 — Açık artırma 20/7/950 Perşembe günü saat 11.30 da Akseki Bölge şefliğinde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Beher M8 ün mu hammen bedeli 86 lira olup % 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Or. Genel Müdürlüğü, Merkez İşletme Müdürlüğünde, İstanbul Or. Baş Mühendisliğinde, Antalya, Alanya, Mersin, Finike işletme müdürlükleri ile Akseki bölge şefliğinde ve işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte geçici teminatları ile komisyona müracaatları
Çorum Bayındırlık Müdürlüğünden Kf p lı zaıfla Ekilme i â"i
1 — İşkil p ilçesi sağlık merkezi birinci kısım inşeetı işi 4/8/1950 Cuma günü saat 15 de Çorum Bayındırlık Md. de müteşekkil komisyonda ihale edilmek üzere kapalı zarfla eks,ltmeye konulmuştur.
2 — Keşif bedeli (40511) lira (48) kuruştur.
3 — Muvakkat teminat (3038) l.ra (36) kuruştur
4 — Bu işe a t evrak şunlardır:
a) — Eksiltme şartnamesi. i
b) — Mukave'e projesi.
c) — Si’lsilei fiat cetveli ve özel fennî şartname.
d) — Durumu ve bina plânları.
e) — Bayındırlık işleri genel, ve yapı işleri umumî ve fennî şartnameleri.
f) — Keşif hulâsa cetveli.
Bu evrak her gün Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
5 — İsteki lerin yukarıda yazılı teminatı yatırdıklarına dair belge ile eksiltmeden en az üç gün evvel vilâyet makamına müracaatla alacakları ehliyet ve Ticaret Odası vesikalarını ve ayrıca kapalı bir zarfa konmuş yukarıda yazılı evrakı okuytıp tamamen kabili ettikleri şerhini havi teki f mektuplarını mevzuata uygun şekilde diğer bir zarfa koyup ihale saatinden bir saat evvel ne kadar komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde vermeleri veya göndermeleri ilân olunur. Postada olacak gecikmeler muteber değildir
(4813)—(998)
Dünyaca tanınmış toplama, çıkarma, bölme ve çarpma dört amellyeyi birden yapan otomatik tuşlu EVEREST marka hesap makinalarımızın geldiğini sayın müşterilerimize arzederiz.
Balıkçı Kardeşler Kollektif Şirketi
Posta caddesi No. 31
Telefon: 15163 — Telgraf: Balıkçı Ankara
? Kapıli ze i'âr.ı
*ûrman Emvali Naklettirilecek
Cinsi
Miktarı Nakledileceği yer
(2604)|
teminat
534 m* Bolu Orman İşletmesi 320,—,LL
Karacasu istif yerinden Adapazarma fabrika sahasına
Battalı kayın keresi» 638 m8 İnegöl Orman İşletmesi 383,—LL
İnegöl istif yerinden Karaköy istasyonuna
(Vagona tahmil)
1 — Türkiye Zirai Donatım Kurumu Adapazarı Z:reat Aletleri ve »kineleri Fabrikaları Müessesesine ait yukarda cins ve miktarları ya ı orman emvali Adapazarma fabrika sahasına naklettirilecektir.
2 — Şartnameler resmi îtatil günleri dışında her gün iş saatlerinde
.......’e, Ankarada Ziraî Donatım Kurumu Umum Mü-
Fermeneciler Haydar Handa Zirai Donatım
;am tomruk
(I 2 — Şartnameler res
J iessese Müdürlüğünde,
I rlüğünde, İstanbulda . ______
J ırumu Transit Müdürlüğünde görülebilir.
d 3 — Eksiltmeye gireceklerin tekliflerini kapalı zarfla 21 Temmuz
yeri:
*arı: 50 Cuma günü akşamı saat 17 ye kadar Müessese Müdürlüğüne ver-
i ş ve teminatlarını yatırmış bulunmaları lâzımdır.
4 — Postada gecikmeler nazarı itibara alınmıyacaktır.
; ile l S — Müessese Arttırma Eksiltme Kanununa tâbi değildir.
Ü0İ (4795)—(974)
I
tnuı .
.1)
BEKLENİLEN
■a*
' HAB.G ve BORSAIİKO Ş phlırım'Z blltiin Firmalınla ge mıştir. Sı'is fiyatla ı
37 Lira ÖO »u'uş'uv
Lüks kadın çamaşırları, kadın ve erkek Nylon çoraplar

W'
(tu
I*
301- I
yeni desenlerde ikramiyeLi SÜRP RÎZ gömlekler ve bilûmum tuha fiye eşyalarımız en ucuz fiyatl arla satışa arzedilmiştir. Taksitle satışlarımıza devam etmekteyiz.
(2394)
BALCILAR
H. Balcı
Anafartalar Cad. No. 90 Tel: 11243

M
Ttkel Ankara Başmüdürlüğünden
(Nûk'iyat yaptırıkcJ)
^Başmüdürlüğümüz namına gelecek artar ve eksilir tahminen .A3) kilo tekel maddesile bunlara ait boş kaplarının vesair le-
sfeL -
tiAI tBimınm, Ankare şimendifer istasyonundan Transit Deposuna, Tran-t deposundan da şartnamede gösterilen satış ambarlarımıza vesair ' erleı »,-x-ukavele tarihinden 31/12/1951 günü akşamına kadarki şe-iei naklivat isi acık ekailtmeve konulmuştur.
%
ir İÇİ nakliyat işi açık eksiltmeye konulmuştur.
f İstekLlerin, 14/7/1950 Cuma günü saat 15.30 da 1714,05 lira güven-r ıe paralarını veznemize yatırmış olarak, Başmüdürlüğümüzdeki komisyonda hazır bulunmaları lâzımdır. Şartnameyi görmek ve fazla
’ uüıat almak için Satış Şubemiz Müdürlüğüne müracaat edilmesi.
* r____ . (4403)—(771)
’g1
f ■■ *
Sayın Müşterilerimize
Sağlam ve zarif Beykoz kunduralarının Ulus meydanındaki
■ mağazamıza ilâveten Samanpazarında yeni açılan mağazamızda
■ da satışa başlandığını arzederiz.
Sümerbank Deri ve Kundura Sanayii MÜeeeesesi.
VAKIF İŞ HANI |
(2B74)
Ankara Defterdarlığından
1 — D:kmenin Öveçyatağı mevkiinde hâzineye ait olan 47 numaralı binanın bir dairesi bir sene müddetle kiraya verilecektir.
2— Senelik icar bedeli 144 Ura olup, geçici teminatı 10 lira 80 kuruştur.
3— İhale 28/7/950 tarihine rastlayan Cuma günü saat 15 de Def-
terdarlıkta teşekkül edecek komisyonda yapılacağından isteklilerin belli günde müracaatları. (4819)—(1000)
Ağustos devresine
kayıtlar başlamıştır.
1 — Okulun müddeti 2 aydır,
2 — Okulun ücreti: Direksiyon, Motor ve arıza dersleri dahil 132.5 liradır.
| 3 — Amatörler için yalnız direk-
siyon talimleri yaptırılır, ücret, 50 liradır.
Müracaat saatler': Ilergün 14-18 arası. Okul adresi: İsmet Pasa can. No: 4 Tel: 21649 ( 5083)
Ankara’da Plâsier ve Piyasa Muhabiri aranıyor Ankarada Makine, Malzeme ve diğer maddeler piyasasını bilen bir Plâsiere ve Ankara piyasası ihtiyaçlarını bilebilecek bir Piyasa Muhabiri aranmaktadır.
ANAFARTALAR CADDESİ
(/) Pı) £ ’ ” fi v)
Ankara Hı 11 Sandığı T. A. Ş
Yeni binasında çalışmalarına başlamıştır Anafartalar caddesi
Telefon:
Müdür : 11611 Muamelât: 13605 Muhasebe: 14263
Devlet 0 man İşletmesi Kara' ük Miirli liiçli'den
1— işletmemizin garajında mevcut 1 plâka No. lu BFC. 625987 No. lu Şevrolc 33 plâka No. lu 699. T. 12690 24 No. lu Ford ve plâka No. lu T. 76.6010 No.lu Doç kamyonları 20 gün müddetle 4/7/950 tarihinden ili-baren açık arttırma suretiyle satışa konmuştur.
2— Açık arttırma 24/7/950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 10 da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
i— Mezsûr kamyonların akşamı şartnamede gösterilmiştir.
Şevrole kamyonunun muhammen bedeli 2.000, Ford marka kamyonun muhammen bedeli 1500, Doç marka kamyonun muhammen bedeli ise 300 liradır.
% 7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
(— Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul işletmeleriyle İşletmemizde görülebilir.
5— İsteklilerin belirli gün ve saatte komisyona müracaatları.
(4791) (977)
Adana Belediye Başkanlığından
1 — Belediyemiz otobüs İşletmesinin ihtiyacı iç n alınacak olan 96.000 litre benz.n kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konmuştur.
2—Benzinin beher l.tresinin m uhammen bedeli 41.35 kuruş ve tutarı 39696 lira hesabile muvakkat teminatı 2977.20 liradır.
3 — İhale 18/7/950 Salı günü saat 11 de Belediye Encümeninde yapılacaktır.
4 — İsteklilerin şartnameyi hergün otobüs işletmesinde görebilecekleri gibi mektupla da .stiyebilirier.
5 — Tekl.f mektupları arttırma, eksiltme ve ihale kanununun 23 nci maddesine tevfikan tanzimedilecektır. İşbu teklif mektupları ihale saatinden 1 saat evveline kadar yani saat 10 a kadar Beled ye Encümeni Başkanlığına ilmühaber mukabilinde teslim edilecektir. Postada gecikmelerden mesuliyet kabul olunnuyacağı ilân olunur.
(4663) (853)
Belediye Başkanlığından
Bisiklet kullanan şahısların arkalarına veys önlerine birer kişi daha aldıkları hattâ bazılarının yaya kaldırımda dolaştıkları sık sık görülmektedir.
Her ki hal de Belediye Zabıtası Talimatı hükümlerine mügayir olduğundan bu gibi şahısların mağduriyetlerine mahal kalmamak üzere keyfiyet bir kere daha ilân edilmiştir. (4817) (999)
Amasya valiliğinden
Eksiltmeye konulan iş: Merzifon merkez sağlık binası, doktor ve garaj inşaatı olup keş.fbedeli (226044.09) İhadır.
ihale 28/7/1950 Cuma günü saat 16 da Amasya hükümet binasındaki Bayındırlık Müdürlüğü odasında ve kapalı zart usulile yapılacaktır.,
lsieKİiler bu işe eit keşif, birim fiat listesi, özel ve fennî şartname, elektr.k ve sıhhi tes,sat keş.f ve pıojeıen, genel eksiltme şartnamesi, sözleşme projesi ve bayındırlık işlen geneı şartnamesinden ıoaret dosyanın Ankarada Yapı ve 1. I. Reisliğinde ve Amasya Bayındırlık Müdüı lüğünde görebilirler.
Eksiltmeye girmek için (12552.25) liralık geç'ci teminat makbuzu ve bu seneye ait Ticaret ve Sanayi Odası beıges.le bu işe mahsus olarak Bayındırlık Müdürlüğünden verilmiş müteahhitlik yeterlik belgesini teklif mektuplaıı içer.s.ne koymaları şarttır.
Yeterl-k belgesi almak .çin: Tekn.k önemi haiz ve buna benzer de recede b.r bina yapımı yapmış ve ikmal etm.ş olduğuna veya denetlediğine dair ışı yaptıran daireden almış oldukları be.geyi bir dilekçeye bağlıyarak ve ihaleden üç gün evveljıe kadar Amasya valil.ğine müracaat etm:ş olmak lâzımdır. ; -
Teklif mektupları usulüne uygun olarak ve ihaleden bir saat evveline kadar bir alındı mukabit-nde Bayındırlık Müdürlüğüne tevdi edilmelidir.
Sonradan gelen ve postada vukubulacak gecikmeler kabul edil-miyecektir. (4820)—(1001)
Ankara III Ç nkaya liç’ii Özel Saymanlık Memu'lugurd n
K. L. K. M. Murabbaı Beher M. Ada Parsel Mevkii Nev’i
2000 2000 1 L ra 1671 5 Topraklık Arazi
Etrafı: Doğusu, batısı, kuzeyiyol. Güneyi, aynı ada ve dört parsel satışa çıkarılan malın sahipleri: Kâzım Muzaffer, Ahmet, Nuri ve hissedarları.
Yukarda evsaf ve sahiplerinin adlan yazılı arazinin, Tahsili Emval Kanununun 13 üncü maddesi gereğince ve vergi borcundan dolayı haczen satılması Çankaya İdare Kurulunca 21 gün ön ve 10 gün son arttırılma müddetleriyle satışa çıkarılmıştır.
Tal plerin tahrir kıymetler.ne g ire yüzde 7.5 dan ilk geçici akçası olan (150) lirayı Özel Saymanlık Müdürlüğüne yatırarak satış günü olan 25/7/1950 Çarşamba günü saat 14 de Çankaya Kaymakamlığına müracaatları ilân olunur. (2602)
İÜ. kıye Cumhuriyet Verk(z Bankasın İan
Haşlmî Ürdün Krallığı hükümetinin halen yedavülde bulunân Filistin liralarını 1 Temmuz 1950 tar hinden itibaren Ürdün dinarı tesm ye edilen yen. evrakı nakdiye ile - değiştireceği öğrenilmiştir.
Ellerinde Filistin lirası bulunanların bunları tebd.l ettirmek .ü*
Türkiye Eski Muharipler Banka» A. O. Anafartalar, Konya sokak.
Tarko Han Tel; 16440 (2601)
Acele satılık ev
Bahçeli Evler 24 ncü sokak 14 numaralı, 5 oda, 2 hol v« geniş b.r bahçesi bulunan ev acele satılıktır.
Görüşmek isteyenler n saat 21 den sonra 21454 numaralı Telefona müracaatları. (5085)
IŞ ARANIYOR
Diplomalı bir sağlık memuru, hususî ve resmî her hangi bir mütesse-se veya ş.rkette iş aramaktadır.
Hasta bakıcılık da kabul eder.
Müracaat: D. P. Ankara 11 İdare Kurulu Kâtibi Nurett.n delâletile.
Dörtyol Aile Hahçosi
Kadir gecesi münasebetile bu gecee mahsus olmak üzere saz yoktur.
Bahçemiz açıktır.
SATILIK
(5086)
Büyük ardiye, kapalı, elektrikli, odun, kömür ve yoğurthane ve marangozhane, gazoahane , on adet otomobili olan bir şirkete elverişlidir. Boş teslim edilecektir. Adres: Şemsedd.n Varlık Bandırma Bak-koLyesl, Telsiz asfaltı tarla içi No. 543 (5088)
Salık Bisiklet
Dört ay kullanılmış, yeni vaziyette. Müracaat: Bayram Cad. No. 23.
ARANIYOR
Etimesğut bucağına bağlı Macun köyünde 2 adet tay bir a^dır kö-yümüzdedlr. Sahtolnjn köyümüz muhtarlığına müracaatı ilân olu. nur. (5087)
zere azami 31 Ağustos 1950 tarihinde Ürdünde bulunmak üzere be., hemehal bir Banka vasıtaaile mezkûr memlekete göndermeleri lâzım I geldiğini bildiririz. _____ ___________ (2603,) *
DİKKAT
İstanbul’da Kalaviz çayırında A-dalar ve denize nazır, fevkalâde manzaralı iki katlı konforlu bir villâ boş teslim acele ehven fiyatla satılıktır.
Müracaat: Ulus Mey d. Mühendis Han No. 1, 2 Tel: 13233 Nt Alacan. (5089)
Sayfa: 8
Askerliğin indirilmesi tasarısı
I Başmakaleden devam
İstanbulda 4 karşılaşma yapan Fin güreş takımı iki maç yapmak üzere Perşembe günü uçakla şehrimize ge lecektir.
Aralarında bir kaç dünya şampiyonu obulunan Fin takımının şehrimizde nasıl bir netice alacağı merak edilmektedir. Maçlar gündüz saat 18 de 19 Mayıs Stadı iç sahasın da yapılacak, karşılaşmaların biri ] Ziraî {kombinalar takımı ile diğeri
I •I
de muhtemel olarak takviyeli De-mirspor takımiylö olacaktır.
Bu müsabakalara Ankara takımları kuvvetli irer kadro ile çıkacak lardır.
Ziraî Kombinalar takımında Tev-fik Yüce, Nasuh Akar, Celâl Atik, Ali Özdemir» Yaşar Doğu, Adil Candemir gibi şampiyon güreşçiler de yer alacaktır.
i
3
k
r
L
t
B d
4
e'
f
(Baştarafı 1 incide) | rı gcıi çekilmek zorunda kalmışlar-dır.
Amerikan tebliği
Tokyo, 11 (a.a.) (Reuter) — Mac Arthur'iin genel karargâhının bugün öğleden sonra yayınladığı teb liğ «yayınlanmış bulunan son teb-liğdenbei'i Kuzey ile Güney Koreliler arasında kesin hiç bir hareket olmadığını» bildirmektedir.
«Şinozon dolaylarında bulunan belli başlı Kuzey Kore tümeni bir hareket sırasında beş mil kadar geri püskürtülmüş, bunun neticesi bu bölgede harp cephesi az çok tak viye edilmiştir. Bununla beraber Pyongtack - Çonan mihveri üzerindeki Kuzey Kore 1 inci tümeni bu bölgede Amerikan piyade taburlarını tazyike devam etmektedir. Öte yandan Şungyu civarındaki Güney kuvvetleri. Kuzey Korelilere karşı şiddetle mukavemet etmektedir.
Güneylilerin istirdat etmiş oldukları Şungyu şehri tekrar Kuzey Kule kuvvetlerinin eline geçmiştir ve halen onların işgali altındadır..
Yeni Basın tas ansı
rejimi
(Baştarafı 1 incide) tanınan % 30 1ar meselesi bir hayli tartışmaya sebep olmuştur.
Söz alan dış ticaret reisi bundan evvelki ■ oturumlarda alınan kanar-. lardan ihracat listesinin hemen hemen hazırlandığını, fakat ithalât listesinin hazırlanmasının ise pek kolay olmadığını söylemiştir.
İhracatçılar % 30 ların umumî heyette kabul edildiğini bunun için tekrar bu mevzua dönmenin yersiz olduğunu ısrarla belirtmişlerdir.
ihracatçılardan bir delege % 30 ların ehemiyetinden bahsederek şöyle demiştir: «Burada himeye e-dilecek iki şey vardır. Bunlardan biri 1946 nın tütünü ve 948 in fasulyesidir. Eğer biz himaye edilmez sek akibetimiz 946 ve 948 dekine benziyecektir.»
ı Müteakiben sanayiciler söz alarak bışkanlığa bazı yazılı dilekçeler ve-ıerek % 30 ların memleket için bir mesele teşkil edeceğini prim vermeden evvel armatör ve komisyon cuların hariçte temin ettikleri dö-
. vizleri memlekete sokma çarelerinin aranmasını istemişler ve muay ven b r zümre malların takasa tâbi I tutulmasını bu arada tütün ve fasulyeyi zikretmişlerdir.
W (Baştarafı 1 incide) Ragıp Emeç, tasarının müstaceliyetle görüşülemsi teklifini ileri sür müşler ve basmın dünkü Demokratlan müdafaa ederken Basın Kanunu sayesinde değil, şahsî fedakârlıklarla bunu yapabildiklerini ve bir çok basın mensuplarının o-muzlannda 30 _ 40 mahkûmiyet bulunduğunu belirtmişlerdir.
Tekrar söz alan Hâmid Şevket İnce; eğer böyle bir şey varsa Af Kanunu tasarısı çıktığı şu sıralarda hükümetin lâzımgelen anlayışı göstereceğini, binaenaleyh tasarı. | nın süratle müzakere edilmesinde bir fayda bulunmadığım, söylemiş ve teklifin reye konmasını istemiş- ’ tir. Teklif reye konarak reddedil- 1 miş, müstaceliyetle konuşulması hakkındakj ikinci teklif kabul edilmiştir.
Komisyon âzasma, tasarıyı tetkik fırsatı verilmek üzere toplantı bu sabah saat ona bırakıldı.
D. P. gurupund ı
(Baştarafı 1 incide) mış, yalnız konuşmalar efkârı yoklama bakımından faydalı olmuştur.
Bugün Büyük Millet Meclisinde derinlik ve genişliğine incelenecek olan tasarının, Grupta tezahür e-den şu havaya göre daha da şümullü bir şekil alacağına muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
Konya’da 3 cinayet
★ (Baştarafı 1 İncide) pıcıyı tabanca ile öldürmüştür.
3— İllice köyünde Ali Demirci a-razi ihtilâfından ötedenberi hasmı olan Osman Çiviyi başım taşla ezmek suretiyle tüyler ürpertici şekilde öldürmüştür.


13 hi ti|
İC
Al be

Muammer Karaca
Bu akşam
Sizin Sokak
Yarın akşam
Demokrat Parti büyük müsameresi Müzeyyen Senar — Sabite Tur, Gar
. Gazinosu Artistleri ve ______
Muammer KaracagOpereti î ( Sizin Sokak (Tamamı)
Biletler Berkalp Kitap Sarayında satılır
NOT: Ses ve Gar Gazinosu sanatkârlar. Bomonti ve Gar Gazinosundaki mutad seanslarını icra edeceklerdir.
Çankaya köşkünde bir saat
ir (Baştarafı 1 incide)
Yanımda yine Ali Çobanoğlu eski köşke giriyorum. Burası bij- taraftan dolan bir taraftan boşalan zi" yeretçilerle bir ana baba günü yaşıyor.
Loş binanın her tarafına sanki O’nun nefesi sinmiş. İçerde elektrik yaktırmıyorlar. Kontak tehlikesi... İçeri girer girmez soldaki oda Atatürk'ün mütevazi fakat büyük bir zevkle döşenmiş çalışma salonu. Bütün mefruşat burada do tamamiyle şark stilinde. Kenarda heybetli bir oıta mangalı kapağiyle duruyor. Kubbelerden müteşekkil, kenarları ince ve zarif nakışlarla müzeyyen basit bir yazı masası. Arkasında arkalığı ve yüksek ceviz koltuk, yerde post ve seccadeler. Bu odaya bitişik salon: Ortada bir bilârdo masası. Duvarları nadide tablolarla dolu... Biraz ilerde yine basit bir yemek salonu.
Üst kata çıkıyoruz. Ufak bir sofa ve sağında Atatürk’ün kütüphanesi Her taraf kitaplarla tıklım tıklım.
Göz gezdiriyorum: Kısmı azamî askerî eserler. Kütüphaneden etrafı camlarla çevrili ve çok sevimli bir odaya geçiliyor. Burası camlı kule. Yerde muazzam beyaz bir ayı postu yatıyor. Atatürk en yakın arkadaşlarını burada kabul eder, onlarla burada sohbetten büyük zevk alır ve bu odayı çok severmiş.
Camlı kuleden nihayet O’nun yatak odasına geçiyoruz. Duvarda iki büyük resim. Biri başörtülü biri çar saflı... Bu resimler büyük Türk anasına, Zübeyde hanıma ait. Bu oda o kadar mütevazi döşenmiş ki sonradan buradan eşya çıkarılıp çıkarılmadığını Ali Çobanoğoluna sormaktan kendimi alamadım:
Her şeyin yerli yerinde durduğunu hiç bir şeyin değişmediğini söyledi.
Ortada ufak bir masa, etrafında oturulacak yerleri döşemeli dört iskemle köşede geniş bir karyola şiltesi çarşafı yorgam hep O’nun... Ayak ucunda bir şezlong döşemeler eskimiş, yer yer pamuklar çıkmış. Yan duvarda, şapka inkılâbının ilk günlerinde, Atatürk’ün çektirdiği şapkalı resim... Hep o burgulu bakışlar...
İki tane eşya dolabı, yeırde yine post ve seccadeler... işte O büyük adamın yatak odası.

Dar ve karanlık koridorlardan ve karanlık merdivenlerden geçiyor, sağa sola dönüyor ve nihayet kendimi bahçenin üst setinde buluyorum. Dolana dolana kıvrıla kıvnla uzanan çınar gölgelikli yollardan geçerek yine köşkün giriş cephesine geliyorum. Kalabalık, kalabalık, kalabalık... Asker, sivil, esnaf, memur, Türk, ecnebi...
Her sınıf, her millet mümessilleri köşkün büyük bahçesini bir bayram yerine çevirmiş, bir an Cimin hatırasiyle başbaşa kalmak i-çin büyük bir tehalükle sıra bekliyor.
Gözler gönüller hep O’nunla dolu ve bakışlarda O’nun hususiyet lerini kucaklıyan atmosferi büyük milletine de teneffüs ettirme imkânını veren sayın Cumhurbaşkanımız Celâl Bayar’a beslenen minnet pırıltılarını görmemek mümkün mü?
Hayat korkusu, suikast endişesi, sevilmemek nevrozu içinde, on küsur senedir polis kordonu, silâh şa-kırdısı, asker muhafazası altında mahsur kalan ve kaleleştirilen bu mukaddes toprak parçası bugün sorgusuz, sualsiz halka, millete a-çılmış bulunuyoruz.
Ne polis, ne muhafız, ne asker, ne silâh... Bahçede kannealaşan bir halk kalabalığı pervasız dolaşırken, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar da yine aynı pervasızlık ve ruh huzuru içinde yaz gününün bu kaynar saatlerini bitişik köşkte öğle istiraha. ti ile geçiriyordu.
Doğacak af güneşini bekleyenler
Meclis çoğunluğunun bu mevzu-daki temayülü Parti Grupunda ta-mamiyle anlaşılmalı ki, umumî prensipler üzerinde mutabakat hasıl cisun ve Af Kanunu da Büyük Millet Meclisinden daha rahat, daha kolaylıkla ve daha çaJbuk çıksın. Bu zaruret takdir edilmiş ve bunun üzerinedir ki Parti Grupu müzakerelerine başlamıştır. Eğer Grup konuşmalarını bitirirse, kanun belki bugün Büyük Meclise gelecek, ve her halde derhal çıkacaktır.
Dünkü müzakereler hakkında hiç bir şey ifşa etmeden söyleyebiliriz ki, milletvekillerinin hemen büyük bir ekseriyeti affın şümullen dirilmesi lehindedir. Çok temenni ederiz kİ, (bu temayül Meclis müzakerelerinde sarih formüllerini bulsun, ellerini açıp Cenabı Hakka dua edenler, af güneşinin doğmasını bek Icyenler, ve onların zavallı aileleri bir an evvel ümitlerine kavuşsunlar!...
Affın teşmil edilmesi için bir çok sebepler olduğunu burada bir kaç yazıda işaret etmiştik: Cürümlerin çoğunun ikamda suçlu kadar cemiyetin de sorumlu olduğu muhakkaktır. Biz hayat pahasını önleyemezsek, evlâtlarımıza sıkö bir aile terbiyesi veremezsek, onlara ahlâkî esastan anlatamazsak, tereddiye ve sokağa düşen kızlan, kadınlan, nasıl tek başına suçlandırabillriz? Biz memlekette adama kıymet vermezsek, tahsil ve terbiye sistemlerini işletemezsek, meselâ kan dâvası uğruna adam öldüren katilin üzerine nasıl bütün suçun ağırlığımı yükleyebiliriz?
Zaman değişmiştir. İnkılâp başarmada asırları senelere sığdırdık diyoruz. Bunu öğünmekte söylüyoruz da neden suçlarda ve afta dikkate almıyoruz?
Kağnı devrinde, kara sapan devrinde adam öldürenin suçu, traktör devrinde, biçer - döğer devrinde esasen müruru zamana uğramıştır; çünkü arada hakikaten asgarî bir asır fark vardır. Hele tek parti devri ile demokrasi devrini kıyasladığımız zaman bu farklı çok daha büyük bir azametle görürüz.
Bütün bunlan dikkate almakla beraber ayrıca esaslı bir nokta ü-zerinde durmak gerektir. Bir çok mahkûmlara şimdiye kadar çok limit verilmiştir. Onların bu ümitlerini öldürmeğe hakkımız yoktur. Onları çevire çevire, tekrar tekrar mahkûm etmeğe hakkımız yoktur. Çünkü bu Af Kanunundan sonra artık yeni bir Af Kanunu çıkmıya-caktır. Onun için rahim olmak, şefik olmak ve hepsinin üstünde âdil olmak için Af Kanununu çok geniş bir ölçüde çıkarmağa mecburuz.
Mahkûmlar avuçlarını açmışlar Allaha dua ediyorlar. Yüz binlerce insan, bu büyük karan bekliyorlar...
* (Baştarafı 1 İncide) I Diğer noktalarda adaletsizlik key-yeni iacplara göre halledilmesi lâ- fiyeti üzerinde arkadaşlarım izazım bir husustur. Biz bunu nazarı I hat verdiler. Ben tekrar şunu arze-dikkate alarak yalnız müddetler ü. ' deyim ki, hizmetin içinde bizzat a. zerinde durduk. Kanunu da olduğu dalet dahildir. Jandarmanın biraz gibi muhafaza ettik. Meslek ar- fazla vazifesi vardır. Malumu âliniz kadaşlarıp buyurdukları gibi asker- ] adli, askerî ve İdarî olarak mükel-lik muvazzaflık hizmeti nereden , lefiyetleri vardır. Jandarma, adale-başlıyacaktır. Bunu kanunda oldu- ( ıjn yardımcısıdır, idarenin organı-ğu gibi muhafaza ettik. Bir; esas dn- bizatihi askerlik sıfatını haiz kanunla diğer müteferri kanunlar olduğuna göre öğrenmesi ve öğ-arasında ahenk lâzımdır. Sonra da rendikten sonra da kendisinden is-şu veya bu kanunlarda muvazzaf- ] tifade edilmesi lâzım gelen bir lığı tarif etmişken yalnız askerlik ( unsurdur. Tam iki senede tekem-kanununda değiştirirsek tedahülle- mül etmiş bir jandarmanın, altı ay re girilmesi, tenakuzlara düşülmesi da memlekete faydalı olması icabe-ihtimali vardır. Binaenaleyh bu der. kanunu lütfen yalnız müddetlere ] münhasır olamk üzere gelmiş bir teklif eddediniz. Maadasına teşmil etmemenizi bilhassa rica ederim. • Çünkü hakikatte asker alma mükellefiyetine taallûk eden işler ü-zerinde durmak lâzımdır. Esas kanunu bu suretle kökünden değiştirmek lâzımdır. Kökünden değiştirirken yeni bir zihniyetin etrafında toplanır ve ona göre kanunu hazır, larız. Aksi halde kanunlar arasında bir ahenksizlik tevlit etmiş oluruz. | Bundan kendimizi sakınmamız lâ- I zım geldiğini zannederim ki, arkadaşlarım takdir ederler.
Yazman arkadaşımızın, askerlik I müddetini uzatıp kısaltmak noktasında Bakanlar Kurulunu muhayyer kılmak meselesine gelince, onu da tensip buyurursanız deminki maruzatıma ekliyeyim. Bu, bir prensip mevzuudur. Yoksa bahsettiğimiz keyfiyetin dışında olarak burada şu dakikada nazarı dikkate alınıp ta yeni müzakere mevzuu yapılmasına yer yoktur kanaatindeyim.
Sadrı Maksudî Arsal arkadaşımızın suali çok yerinde, fakat cevabı . da kendisindedir. Milli Savunma ' dâvası mevzuubahs olurken bu I müddetlerin azaltılmasından doğacak siyasi, askerî tehlikeleri hesap etmemek zannederim ki affedilmez bir hata olur. Askerlik hizmeti de I her hizmet gibi kendi ihtiyacımız, kendi kuvvetimizle mütenasip olarak ölçülmesi lâzımgelen bir hizmettir. Hizmet üç seneden iki seneye inerken askerlerin sayısı azalacak, fakat hiç bir zaman bu sayı hizmetin hakkiyle ifasından bizi menedecek dereceye getirilmiyecek-tir.. Takatimiz, topumuz, tüfeğimiz, hayvanımız, paramız ve ihtiyacımız ahenkli olarak nazarı dikkate alınarak bu teklif yapılmıştır. Binaenaleyh bu noktayı bu şekilde tasrih etmekle zannederim ki, o endişeyi de izale temiş oluyorum.
I Öteki kısımlar tamamen tekniktir. Deniz kısmında, bilhassa deniz ( kumandanı ile sureti mahsusada görüştüm, denizcilerin de hizmetinin hiç olmazsa, 2,5 seneye indirilmesi üzerinde ısrar ettim. Katiyetle buna imkân olamdığını söyledi Verdiği izahatı fenniyeyi dinledim. Binaenaleyh deniz sınıfının da üç
I sene olması yolundaki mütaleaya i iştirak etmeyi muvafık bulduk. Muhterem heyetiniz takdir buyurur I' ki hemen hemen bu müddet bütün dünyada da böyledir. Bu müddetlerin aynen kabulü yolunda gösterilen mütalealann kıymetini bilmekle
1 beraber bunun aksi mütaleada bulunan arkadaşlarımızın da mütalea-larının askerlik mükellefiyeti kanunu görüşülürken baştan ele a-lınmasiyle mümkün olacağım arz ile iktifa ederim.»
Bakanın bu izahatından ve yeniden söz alan milletvekillerinin görüşlerini bildirmelerinden sonra müzakerelerin yeterlfğine dair verilen bir önerge kabul edildi. Er. zurum milletvekili Mustafa Zerenin muvazzaflık hizmetinin başlangıcı | olarak sevk tarihinin kabul edll-İmesj ne dair takriri oya konularak kabul edilmesi üzerine tasarı bu şe kilde tadil için komisyona gönderildi.
Bunu müteakip saat bire yaklaştığından oturuma son verildi.
Büyük Millet Meclisi bu sabah saat onda toplanacaktır.
Şenkaya ilçesinde yeniden inşa edilecek olan hükümet konağı kapalı zarf usulıyle eksiltmeye çıka, rılmıştır. 1 J
1— Bu işin bedeli keşfi (165083) lira (58) kuruş olup geçici teminatı (9504) lira (18) kuruştur.
2— Eksiltme 29 Temmuz -
martesi günü saat 12 de mülga Tv I çüncü genel müfettişlik binası iç' deki Bayındırlık Müdürlüğü (aX w ’ sında toplanacak olan Komisyonda r yapılacaktır. '
3— İstekliler bu işe ait keşif ve. ■ sair evrakı fenniyeyi Bayındırlık Müdürlüğünde okuyabilirler.
4— İsteklilerin bu işe girebilme- ı leri için ihale gününden üç gün ev- i vel II Makamına müracaat ederek ı ehliyet vesikası almaları ve (9504) lira (18) kuruşluk geçici teminatını yatırdığına dair makbuz veya teminat mektubunu ve 950 yılında Ticaret Odasına kayıtlı olduğunu bildirir vesaiki havi olmak üzere ve 2490 sayılı kanun gereğince hazır, 1
layacağı teklif mektubunu ihale gü- , Jj nü saat U re kadar makbuz mukabilinde Komisyon Başkanlığına vermeleri ve yukarıda üçüncü madde, de yazılı keşif vesair evrakı fenni-1 yeyi görüp ve okuyup kabul ettik, lerine dair imza etmeleri lâzımdır.
5— Teklif mektubuna ait zarfın postada vaki olacak gecikmelerinin kabul edilmiyeceği ilân olunur. I
(4800)—(997)]

Sığır Eti alınacaktır
Çorum Garnizon Sa. Al. Ko. Bşk. (391):
1 — Çorum Garnizon birlikleri I için 40 ton sığır eti 26 Temmuz 950İ Çarşamba günü Çorum Garnizj" Sa. AL Kurulundan kapalı za. satın alınacaktır.
2 — Tahmin edilen bedeli 40.00Q! )iup geçici teminatı 3000 lira-l
f ■
idi
/
Mümtaz Faik FENİK
Dışişleri Bakanının
Dikkat Dikkati
ucuz ayakkabı satışı başladı
; 7.5—10—12.5—15 Lira
: 15—17.5—20 Lira
: 7.5—.9—10 Lira : 4.5—5—5.5—6 Lira
__________w______o_ : 6.5—7.5 Lira ,_________Her boy ucuz Keten Lâstikler
Adres; ŞABAN KULAK Güven Kundura Mağazası
Çıkrıkçılar Yokuşu, Saraçlar Çarşısı No. 107 — Tel: 11919 (2605)
1 II —j
Bayram münasebetiyle
Bayan iskarpinleri Erkek »
Çocuk »
Çocuk dolgu
Bayan dolgu terlikleri
F. Karaosmanoğlu
★ (Baştarafı 1 incide)
Karaosmanoğlu Marshall yardım plânı ile ilgili meselelerle meşgul olacaktır.
Şimdiye kadar memekete her sahada faydalı olan Sayın Karaos. manoğluna yeni vazifesinde de başarılar dileriz.
Mes’ut bir nikâh
— ucuz —
Hazır Elbise
Çeşitlerimizde büyük tenzilât, bayram münasebetiyle 4 gün için büyük tenzilât yapılmıştır. Şeyin müşterilerimizin bu ucuzluktan istifade etmelerini tavsiye ederiz.
— DOİRAN —
Kumaş ve Elbise Mağazası Anafartalar caddesi No. 123 (5090)
lira dır.
3 — Evsaf ve özel şartlar her gün Sa. Al. Ko. Kurulundan görülebilir.
4 — İsteklileri belli gün ve saatten bir saat evveline kadar kanunî vesikalarını havi zarflarının Sa. AL Kuruluna vereceklerdir.
5 — Posta gecikmelerinden kuru- J*
lumuz sorumluluğu kabul etmediğ " gibi ihale ^apıp yapmamakta dı M serbesttir. (4455] w
*
Patates alınacaktır
Kütahya Sa. AL Ko. Bşk. (465)
1
Lr
ı iu
1— 75 ton patates kapalı zarf u( L, sulü ile satın alınacaktır. Tahmin “ edilen bedeli: 18750 lira ppriri t*.
Samsun Valiliğinden:
1— Havza _ Vezirköprü yolunun 15 -|- 500 kilometresindeki 10 metre açıklığında betonarme köprü, yapımı eksiltmeye konulmuştur.
2— Keşif bedeli (23174) lira 79 kuruş ve geçici teminatı (173) lira 11 kuruştur.
3— 11 Daimi Komisy.onunda kapalı zarf usulile ihalesi 1 Ağustos 950 tarihine rastlayan Salı günü saat 15 de yapılacaktır.
4— Bu işe ait keşif vesair evrak İl Daimî Komisyon kaleminde parasız olarak görülebilir.
5— İsteklilerin bu işi yapabileceklerine dair (tatil günleri hariç) ihale gününden 3 gün evvel İl Makamına dilekçe ile müracaat ederek bu işin eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi almaları gerektir.
6— Eksiltmeye gireceklerin 2 nci maddede yazılı geçici teminata
ait makbuz ve 5 ,tinci maddede yazılı belge ile 1950 yılına ait Ticaret Odası vesikasını havi 2490 sayılı kanunun tarifleri dairesinde hazırlı-yacakları kapalı zarflarını ihale gü nü saat 14 de kadar makbuz mukabilinde Daimî Komisyon Başkanlığına vermeleri veya iadeli taahhütlü olarak posta ile göndermiş olmaları lâzımdır. Postada olacak gecikmeler nazara alınmaz. (4799)—(996)
Yüksek Mühendis Haşan Hadi Çamtepelinin kızı Gürcan Çamtepe. li ile Selman Görkey dün Kadıköy Evlenme Dairesinde nikâhlanmış-laıdır.
Yeni evlileri tebrik eder, saadetler temenni ederiz.
w (Baştarafı 1 incide)
Dışişleri Bakanımız, dünyanın bu nazik noktasmda sulh ve istikrarın kuvvetlenmesi ve milletlerin refaha kavuşması için, bütün Orta Doğu memleketlerinin Birleşmiş Milletler Anayasası prensipleri dahilinde in-Kişafı temennisinde olduğumuzu belirttikten sonra, bu gayenin tahakkuk edeceğine güveni olduğunu söylemiş ve genç İsrail devleti ile siyasî, iktisadi münasebetlerimizin bu gayeyi temine yardım edebilecek durumda bulunmasını müşahede etmekten doğan memnunluğunu ifade etmişti)-.
Profesör Fuat Köprülü bundan sonra dış siyasetimizi bütün milletler arasında karşılıklı samimiyM, tam bir eşitlik, her birinin istiklâline ve toprak bütünlüğüne karşı hürmet prensiplerine istinat ettirdiğimizi anlatmış, muhabirin memleketi için kendisinden bir mesaj rica etmesi üzerine şunları söylemiştir;
— Modem ki memleketinize bir mesajımı bildirmeği üzerinize alıyorsunuz; sizden Türkiyenin kabul ettiği ve bir meşale gibi bir memleketten diğerine geçmesi temennisinde bulunduğu prensibi bildirmenizi rica ederim:
«Bütün beşeriyete karşı samimî bir dostluk zihniyeti ile umumî sulh için müştereken çalışalım...»
İsrail elçiliğinde
Diğer taraftan misafir gazeteciler şerefine dün akşam İsrail elçiliğinde bir kokteyl parti verilmiştir. Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürü Dr. Halim Alyot, Zahir Törümküney, Türk ve yabancı basın mensuplarınım bulundukları toplantı samimî bir hava içinde geçmiştir.
Yükleme Boşaltma yaptırılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Erzurum Bölge Müdürlüğünden
1 — Erzincan, Tercan, Aşkale, Erzurum, Horasan, Sarıkamış an-barlarımıza gelecek veya bu anbarlarımızdan diğer mahallere sevke-dilecek Ofisimize ait hububat, bakliyat vesair maddelerin bir yıl müd detle yükleme ve boşaltma işleri açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltmeler, aşağıda her iş yeri hizasında gösterilen gün ve saatlerde bölge müdürlüğü binasında teşekkül edecek hususî komisyon önünde yapılacaktır.
3 — İstekli kimselerin, eksiltmesine girecekleri iş yeri için aşağıda hizalarında gösterilen miktarda geçici teminatlarını eksiltme saatinden bir saat önceye kadar Ofis veznesine yatırmaları ve ala -cakları, makbuzları ile komisyona başvurmaları lâzımdır.
4 — Bu işe ait şartlaşma ve sözleşme tasarıları beş lira karşılı-
ğında Ankara ve Erzurum Bölge Müdürlüklerinden temin edilebi-linir. ._j
Anbann adı
Eksiltmenin
Saati
Geçici teminat Lira Krş.
Erzurum anbarı 21/7/950 Cuma Erzincan Tercan Aşkale Horasan Sarıkamış
. 22/7/950 C. tesi
. 24/7/950 Pazartesi
. 25/7/950 Salı
• 26/7/950 Çarşamba
» 27/7/950 Perşembe
14.00
10.00
14.00
14.00
14.00
14.00
1000,—
500,—
500,—
500,—
500,—
1000,— (4832)—(1006)
Hatay Defterdarlığından
1 — Akgöl . Bağlama mevkiinde balık avlama hakkı 1/4/950 tarihinden itibaren 30/9/951 tarihine kadar açık arttırma ile iltizama verile, çektir.
2 — Muhammen bedel 68244 lira dır.
3 — Muvakkat teminat 5118 lira 30 kuruştur.
4 — İhale 2/8/950 Çarşamba günü saat 9.30 da Hatay Defterdarlığında yapılacaktır.
5 — Şartname her zaman defterdarlıkta görülebilir. Keyfiyet ilân olunur. 9243
Karabük Demir- -Çelik İstihlâk Kooperatifi Yönetim Kurulundan:
Kooperatifimizin olağanüstü toplantısı 12 Ağustos 1950 Cumartesi günü saat 15 de Müessesemiz Gıda Dağıtım Salonunda yapılacaktır.
Çoğunluk olmadığı takdirde kesin toplantının statümüz uyarınca 19 Ağustos 1950 Cumartesi günü aynı saat ve aynı yerde yapılacağını sayın ortaklarımıza ilân ederiz.
Gündem
1 — İstifa eden yönetim kurulu-
nun istifasının kabulü.
2 — Yeni yönetim kurulu seçimi.
3 — Kooperatjf hakkında ortak- disenin duruşması bugün yapılmış ların dilek ve düşünceleri. (2597) I sanıkların hepsi de beraet etmiştir. |
* (Oaftarafı 1 incide) çevreleri hâdisenin vukua geldiği ilk günden bugüne kadar bu vak’a-yı İzmirde Rauf Onursalın şahsında D. P. yi vurmak istemişlerdir.
Aylardanberi devam eden bu hâ-

edilen bedeli: 18750 lira, geçici te- s mınatı 1426 lira 25 kuruştur. K
2— Eksiltme 26 Temmuz Çarşam-'1 ba günü saat 16.00 da Kütahya aske-ri Satın Alma Komisyonunda yapı lacaktır. Şartnameler ile Afyoı tanbul Lv. Amirlikleri ile Afyon t * Balıkesir, Eskişehir ve Kütahy « As. Sa. AL Komisyonlarında görü ■ lebilir. *
3— Teklif mektuplarının 26 Ten muz 1950 Çarşamba günü saat 15 ul kadar komisyonumuza verilmen1 n]
★ *5? Çatı Onannu yaptırılacaktır.
İst. - Harbiye No. 4. Sa. AL K( Bşk. (453) t ■
1— Kapalı zarfla çatı onarınİB yaptırılacaktır. Keşif bedeli 38025
ra 58 kuruş, geçici teminatı 2852 ' ’ ’~ radır.
2— Eksiltmesi 25 Temmuz 950 gik Al nü saat 11.00 de Harbiyede 4. No. [dola Sa. AL Ko. da yapılacaktır. Kejm lu ve şartnamesi komisyonda her gi ı görülür.
3— Belge ibrazı mecburidir. (469

İnşaat yaptırılacaktır
Sa. AL Ko. Bşk. Afyon (440):
1— Konyada Depo binası olar yaptırılacak dokuz adet barakaı inşaatı eksiltmeye çıkarılmıştır.
,2— Keşif tutarı 41867 lira 71 kıu olup geçici teminatı 3140 liradır.
a— ihalesi 14/7/950 Cuma gi saat on birde Afyon Merkez K. . ğmdaki As. Batın alma korniş : nunda vamlacaktır. r
l

ta

nunda yapılacaktır.
4— Keşif ve şartname her ıa Afyon, Ankara, İstanbul, Ko satın alma komisyonlarında gön i bilir. ı
5 — İsteklilerin teminat makll lan ve lüzumlu belgeleriyle is, , te Afyon As. satın alma komh K nunda bulunmaları. (4tz J
«(U
re, tat
1 — Fabrikamız istif yerinde mevcut 230.132 M i, 475.634
II. nci ve 132.324 M3. IH. üncü nevi çam keresteleri 12 parti halinde açık arttırma ile satılacaktır.
2 — Satış 24/7/1950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 14 de Devlet Orman İşletmesi Bafra Müdürlüğünde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — Mamûl I. inci nevi çam kerestesinin M3. pü 150, II. ncinin ve IH. üncünün 85 lira olup her partiye geçici teminat alınır.
4 — Bu satışa ait şartname ve ebat listesi Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul ve Samsun İşletmesi Müdürlüklerde işletmemizde görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatte geçici teminat ve evrakı
müsbiteleriyle komisyonumuza müracaatları. (4830)—(1005)
115
Doktor Alınacaktır
Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğünden: Müessesemiz iş erlerinde çalıştırılmak üzere - 3659 sayılı 10 uncu maddesine tâbi memurların istifade ettiği bütün 1 faydalanacağı gibi ayrıca tenvir, teshin dahil ikametgâhı, içir bir kira mukabil; ev verilecektir.— Doktor alınacaktır.
İsteklilerin 25/7/1950 tarihine kadar evrakı müsbitelerile Tavşanlıda Müessese Müdürlüğüne müracaat etmeleri.
kanunun haklardan cüzi
İLÂN
1 — Eksiltmeye konulan iş dirnedeki Bedesten binasının
2 — Keşif tutarı (12626) lira kuruştur.
3 — Eksiltme 21/7/1950 C | günü saat 15 de Edirne Vakıfl; ] daresi binasında toplanacak in ı komisyonu odasında kapalı zar j sulü ile yapılacaktır.
4 — Eksiltme şartnamesi ve l J bağlı kâğıtlar Ankarada Vak J Genel Müdürlüğü İnşaat Mudi 11 ğünde ve Edirne Vakıflar Mü J lüğünde görebilir.
5 — Eksiltmeye girebilmek 4 isteklilerin usulüne göre (946 1 na (97) kuruşluk teminat ver J ve eksiltme şartnamesi geWi * Ticaret Odası belgesini ibraz c | leri lâzımdır.
6 — İsteklilerin bu işin öz il dolayısiyle 1950 yıh için ”al yj Genel Müdürlüğünden alınmi| 3 terlik belgeleri göstermeleri I tır.
7 — Talip olapların yukar |
maddelerde yazılı belgelerle l I te ikinci maddede yazılı günd î geçen komisyona müracaatları | olunur. (46$:
ha:
lal

1
r

t
1

Comments (0)