Hâkimlerkanunu müzakeresi bitti
T asarının birinci müzakeresinde
Adalet Bakanına yeni salâhiyetler bahşeden maddeler tenkide uğradı
Savcılara
Bütçe Konuşmaları
Büyük Millet Meclisi bütçe encümeninde 1950 hesap-larnnn görüşülmesine baş lamimıa bulunuyor. Milletvekillerinden kalabalık bir zümre komisyonun müzakerelerini takip etmektedirler. Bu alâkayı bir hayır alâmeti saymak yerinde olur. Maamafih encümen İle hükümetin İlk temas günü, müzakerelerin çok verimli bir istikamette gelişeceği hakkında, çok ümit uyandıracak mahiyette görünmüyor. Çünkü Eskişehirli bir muhalif milletvekilinin, bütçenin heyeti umumiyesl hakkında, Maliye Bakanının etraflı izahat vermesi hakkındaki teklifi reddedilmiş ve müzakerenin kifayeti kabul olunarak, derhal, bütçenin tetkikine geçilmesine karar verilmiştir. Esasen bir giin evvelki oturumda. Başbakanın komisyona gelerek hükümetin malî siyasetini tafsilâtlı bir surette İzah etmesi hakkında açıklanan İsteklere de buna ihtiyaç olmadığı cevabı verilmiş idi.
Uyanan intiba şudur ki, bütçenin umumi heyeti ve bütçe hazırlanırken güdülen gayeler hakkında, uzun tartışma ve konuşmalar, yapılmasına taraftar o-lanlar azdır. Halbuki, demokratik hayatin en canlı safhası, milli hâkimiyetin en ziyade tebarüz ve tecelli edeceği münakaşalar, tenkitler, tahliller bilhassa bütçe veslleslle yapılır. Bütçe, milletin kesesine devletin ne nls-bette el uzatabileceği ve oradan neler alabileceğini tâyin eden bir cetvel ve pusuladır. Bu hesap pusulasının madde madde en İnce teferrüatina kadar didiklenmedi tabii olduğu gibi, u-mumî mahiyeti hakkında, yukarıdan bir bakış yapılması ve hükümetin bu mali politikasının ana hatlarını vuzuhla tebarüz ettirilmesi çok yerinde olur. Hoş bir tesadüftür ki, bugünlerde, başka bir panlamentoda, yine demokratik bir memleketin Me-busan Meclisinde, bütçe konuşmalarına başlanılmıştır: Fran-sadan bahsediyoruz. Bütçe encümeninde. çeşitli partiler, şimdiden en gürültülü bir mücadeleye girişmişlerdir. Halk Partisinden bir milletvekili. İhsan Tiğrel hükümetin geçen sene bütçeyi Meclise sunarken yapmağı vâ-dettiğl şeyleri ne dereceye kadar tahakkuk ettirdiğini tefer-riiatlle öğrenmek istemiştir. Çok haklı ve yerinde olan bu arzu da meskût geçilmiş ve maddelerin münakaşasında tekrar bahis
(Devamı 8a. 5 8Ü. 6 da)
Yargıçlık teminatı tanınmıyacak r
Ankara: 9 (Telenmla) — Bugünkü Meolia toplantısında hâkimler kanununun bazı maddelerinde yapılacak değişikliklere dair tasan görüşülmüş re tasarının birinci müzakeresi bitirilmiştir.

îlk olarak hâkimler kanununun d ve 5 inci maddelerde teklif edilen değişiklikler okundu ve olduğu gibi kabul edildi.
(Devamı Sa. S SU 7 do).
Tali, Sillvrlde ortaokulun temel atma töreninde. a
Silivri orta okulu temeli dün atıldı
Bu münasebetle Vali, Silivri ve Çatalcada tetkikler yaptı ve halkla görüştü
Vali ve Belediye Başkanı Ord. î Murat Uraz, C.H.P. Î1 Başkanı Prof, Fahrettin Kerim Gökay, Esat Durusoy ve basın mensupla, beraberinde milletvekili Kemal n olduğu halde dün Silivriye git-Sllivrill, Milli Eğitim Müdürü | (Devamı Sa. 5 SU. 2 do)
Demir sanayiinin inkişafı için
Burada tetkikler yapan Amerikalı mütehassıs devletçilik anlayışımızı tenkid ediyor
20 yıldanberi Amerikanın en büyük çelik sanayicileri ile beraber çalışmış olan tanınmış çelik mütehassısı Mr. Fredric R. Ward, Mars-hal! yardım plânı ile alâkalı olarak memleketimizde üç buçuk nydan-beri yapmakta olduğu tetkiklerini bitirmiştir.
Türk demir sanayiinin inkişaf imkânlarını aramak üzere yaptığı bu tetkikleri, Mr. Ward yalnız Karabük ve Kırıkkaleye inhisar ettirmemiş ayni zamanda demir ve kömür havzaları olan Divrik ve Zon-guldakta da çalışmış ve bilhassa is-(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
T. T. Birliği Federasyonu dün bir toplantı yaptı
Yeni seçim tasarısının esasları
Seçim Eylûl’ûn üçüncü Pazar günü yapılacak
Ankara 9 (Telefonla) — îlml Heyetin hazırladığı ve hükümetin esas itibarile kabul ettiği Seçim Kanunu tasarısı, teksir edildiği halde hâlâ matbuata verilmemiştir. Geçenlerde bu tasarının bazı mühim esaslarını vermiştik. Bu gün de seçimin temel unsurlarını teşkil eden diğer esaslarını veri . yoruz:
1 — 23 Temmuz günü seçimin başlangıç tarihi olarak tesbit e-dilmek suretile seçim propagan .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 to)
Adalet Bakanı
zabıtları
tahrif etmiş
Sinan Tekelioğlu
Meçlis’te böyle b«r iddiada bulundu
Ankara. 9 (Telefonla) — BU ylik Millet Meclisi bu gün Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplanmıştır. İlk olarak söz alan Sinan Tekelloğlu; Adrı let Bakanının kendi hakkında
(Devamı Sa. 5 SU. S do)
insan hakları
beyannamesi
I Yıldönümü münasebetile I I bugün D-P. merkezinde I I toplantı yapılacak I
Bııgiln, «îna&n Haklan Beyannameni» nin Birloşmlş Mlllotler tarafından kabulünün yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün ilk, orta o-kullarla liselerde öğretmenler, İnsan Haklan Beyannamesini okuyacaklar ra bu hnauata tenvir edici malûmat vereceklerdir.
Ayrıca Demokrat Parti il merkebinde saat 17 de bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıyı Esat Çağa açacak ve müteakiben doçent Orhan Arsan bir konuşma yaparak, İnsan Haklan Beyannamesinin Öne mini belirtecektir.
Beyoğlu D. P. ilçe kongresi
tttntıı genç kızlar Oir yemek esnasında .-a
Hintli Polis Şefinin Gürültülü Düğün gecesi
Üstad Esat Mahmut Karakurt'un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Yeni Emekli Kanununa göre maaşlar
Yeni kabul tâilen Emekli’ik Kanunu 1 Ocak 1950 tarihin- | deri itibaren yürürlüğe girecek tir. 13u kanuna göre. 1930 dan evvel tekaüt edilmiş memurlar, bu gün almakta oldukları maaş larını % 60 zamlı olarak alacak lardır. Bu kanun gereğince asli maaşı 15 lira olanların eline 75 lir: ; 20 lira olanların 88 lira; 25 i'ra olanların 100 lira. 30 lira olanların 113 lira; 35 Hrp (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
isveçli güreşçiler kol kuvvetlerini dr niyorlar
Tiirk-İsveç güreş karşılaşması
Bu akşam Spor sarayında yapılıyor
Misafir îsveÇli güreşçilerle İlk karşılaşma, Serbest olarak bu ak şam 20,30 dan itibaren Spor ve Sergi Sarayında yapılacaktır.
20 gündcnberl kampta olan ve devamlı çalışan güreşçilerimize karşı bjr milli takım manzarası arzeden İsveçlilerin alacağı neti, ce alâka ile beklenmektedir.
Bu akşamki karşılaşmada, serbest güreş takımımız şu kadro ile çıkacaktır:
52 kilo Ali Yücel
57 > Halil Kaya
82 » Nurettin Zafer
67 > Servet Meriç
73 > Bekir Kaymak
79 > Hilmi Tefari
81 » Bektaş Can
Ağırda: Ahmet Samsunlu Müsabakalarda isveçli hakem .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
'Köylüye güz ekimi için tohumluk
Tarım Bakanı, tohum tahsis ve tevzi nin sona erd ğini dün bildirdi
Ankara, 9 (A.A.) — Tarım Bakanı Cavit Oral tohumluk dağıtımı hakkında şu demeçte bulunmuştur:
1948/49 Ekim yılı güllük ekimleri için Bakanlığımızın tohumluk tahsisi dağıtma iş ve faaliyeti fiilen sona ermiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. S de)
işçilerin Ankaradaki temasları
Çalışma Bakanlığı iş hacminin daralmaması için, t dbir alıyor
Ankara. 9 (Hususî) — İstanbul Adalet Mensucat Fabrikası ustalarından iki temsilci, bulundukları iş yerlerinin iç hacmini daraltmaları halinde bir kısım arkadaşlarının karşı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. t da)
Dün bir eroinci
suçüstü yakalandı
D. P, Beyoğlu İlçesinin yıllık kongresi dün gece Ayazpaşaclaki merkez binasında yapılmıştır.
Kongrede D.P. meclis grupu başkanı Fuat Hulûal Demircili ve Salamon Adato İle parti bölge
(Dovamı Sa. a SU 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Zam
nkaradan toletonla verilen malûmata gtiro Mallyo Bakanı bütçe komisyonunda yıllık radyo ücretlerinin 1950 don İtibaren bir misil arttırıldığını söylemiş. Bu suretle sono başında radyo üorotl olarak boş lira veron-lor on lira, on lira verenler de 20 lira vereceklermiş.
Bir sonede on liranın yahut yirmi liranın ne ehemmiyeti olur? Dlyonlor belki vardır. Fakat kazın ayağı böylo doğlldlr.
Evvolâ radyo Uorotlno zam ot-meklo sigaraya zam otmo arasında hiç bir fark yoktur. Sigara nasıl mükoyyifattan çıkıp da bir İhtiyaç haline girdi İse radyo da bugün öyledir. Sigaranın koyfl yalnız dumanını savurmaktan Ibarot mİ
ULUNAY
dlr. O da «Efkâr dağıtır!» o da, dlnloyonl dünya ahvalinden habor
dar odoooktlr. Bu asırda radyosuz
yaşamak bir İnziva hayatı «örmek
tir.
Sonra dünyada hiç bir zam he-ınon bir misline İblâğ edilemez. Boş lira yerine on lira, on lira yerine yirmi lira verilmez. Beş lira yorlno on çok yedi buçuk lira alınır. Yirmi lira yerine on beş lira Istonlllr. Arttırma anoak böylo todrlo! yapılmalıdır. Belki radyr üorotlerl olll liraya da çıkarılaoai tır. Fakat Arabın dediği gibi t «Şu
vay, şuvay!» Hükümetler bütçe açığını kopal mak İçin bir kalemde böyle tepe-
den inme artışlar
yapaoakların;ı
dovlote varidat teminini düşün-
sünler. Sıı memlekette halkın yı-
kım olmadan eğlonecoğl monbalnr
mahduttur. Herkes sosyete haya-
ti yaşıyamaz. Ya sinemaya glde-
(Devamı Sa. £ Sü. 6 dal
kalıyor? Hayat şartları İnsanları
o hale getirmiş kİ müşkül durum-
larda «efkâr dağıtır!» diye siga-
raya sarılıyorlar.
Radyo da kendi sahasında öyle-
Liln bir eroinci yakalanmıştır. Tt.&dmde eroinci iki zabıta
memuru arasında görill mf/etpdir (Yazısı 5 nci sayfada) ,
Talebe Mn ibldeye Mr çelenk kondu (Tamı t itici uyMata).
Hâkimlerkanunu müzakeresi bitti
T asarının birinci müzakeresinde
Adalet Bakanına yeni salâhiyetler bahşeden maddeler tenkide uğradı
Savcılara
Bütçe Konuşmaları
Büyük Millet Meclisi bütçe encümeninde 1950 hesap-larnnn görüşülmesine baş lamimıa bulunuyor. Milletvekillerinden kalabalık bir zümre komisyonun müzakerelerini takip etmektedirler. Bu alâkayı bir hayır alâmeti saymak yerinde olur. Maamafih encümen İle hükümetin İlk temas günü, müzakerelerin çok verimli bir istikamette gelişeceği hakkında, çok ümit uyandıracak mahiyette görünmüyor. Çünkü Eskişehirli bir muhalif milletvekilinin, bütçenin heyeti umumiyesl hakkında, Maliye Bakanının etraflı izahat vermesi hakkındaki teklifi reddedilmiş ve müzakerenin kifayeti kabul olunarak, derhal, bütçenin tetkikine geçilmesine karar verilmiştir. Esasen bir giin evvelki oturumda. Başbakanın komisyona gelerek hükümetin malî siyasetini tafsilâtlı bir surette İzah etmesi hakkında açıklanan İsteklere de buna ihtiyaç olmadığı cevabı verilmiş idi.
Uyanan intiba şudur ki, bütçenin umumi heyeti ve bütçe hazırlanırken güdülen gayeler hakkında, uzun tartışma ve konuşmalar, yapılmasına taraftar o-lanlar azdır. Halbuki, demokratik hayatin en canlı safhası, milli hâkimiyetin en ziyade tebarüz ve tecelli edeceği münakaşalar, tenkitler, tahliller bilhassa bütçe veslleslle yapılır. Bütçe, milletin kesesine devletin ne nls-bette el uzatabileceği ve oradan neler alabileceğini tâyin eden bir cetvel ve pusuladır. Bu hesap pusulasının madde madde en İnce teferrüatina kadar didiklenmedi tabii olduğu gibi, u-mumî mahiyeti hakkında, yukarıdan bir bakış yapılması ve hükümetin bu mali politikasının ana hatlarını vuzuhla tebarüz ettirilmesi çok yerinde olur. Hoş bir tesadüftür ki, bugünlerde, başka bir panlamentoda, yine demokratik bir memleketin Me-busan Meclisinde, bütçe konuşmalarına başlanılmıştır: Fran-sadan bahsediyoruz. Bütçe encümeninde. çeşitli partiler, şimdiden en gürültülü bir mücadeleye girişmişlerdir. Halk Partisinden bir milletvekili. İhsan Tiğrel hükümetin geçen sene bütçeyi Meclise sunarken yapmağı vâ-dettiğl şeyleri ne dereceye kadar tahakkuk ettirdiğini tefer-riiatlle öğrenmek istemiştir. Çok haklı ve yerinde olan bu arzu da meskût geçilmiş ve maddelerin münakaşasında tekrar bahis
(Devamı 8a. 5 8Ü. 6 da)
Yargıçlık teminatı tanınmıyacak r
Ankara: 9 (Telenmla) — Bugünkü Meolia toplantısında hâkimler kanununun bazı maddelerinde yapılacak değişikliklere dair tasan görüşülmüş re tasarının birinci müzakeresi bitirilmiştir.

îlk olarak hâkimler kanununun d ve 5 inci maddelerde teklif edilen değişiklikler okundu ve olduğu gibi kabul edildi.
(Devamı Sa. S SU 7 do).
Tali, Sillvrlde ortaokulun temel atma töreninde. a
Silivri orta okulu temeli dün atıldı
Bu münasebetle Vali, Silivri ve Çatalcada tetkikler yaptı ve halkla görüştü
Vali ve Belediye Başkanı Ord. î Murat Uraz, C.H.P. Î1 Başkanı Prof, Fahrettin Kerim Gökay, Esat Durusoy ve basın mensupla, beraberinde milletvekili Kemal n olduğu halde dün Silivriye git-Sllivrill, Milli Eğitim Müdürü | (Devamı Sa. 5 SU. 2 do)
Demir sanayiinin inkişafı için
Burada tetkikler yapan Amerikalı mütehassıs devletçilik anlayışımızı tenkid ediyor
20 yıldanberi Amerikanın en büyük çelik sanayicileri ile beraber çalışmış olan tanınmış çelik mütehassısı Mr. Fredric R. Ward, Mars-hal! yardım plânı ile alâkalı olarak memleketimizde üç buçuk nydan-beri yapmakta olduğu tetkiklerini bitirmiştir.
Türk demir sanayiinin inkişaf imkânlarını aramak üzere yaptığı bu tetkikleri, Mr. Ward yalnız Karabük ve Kırıkkaleye inhisar ettirmemiş ayni zamanda demir ve kömür havzaları olan Divrik ve Zon-guldakta da çalışmış ve bilhassa is-(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
T. T. Birliği Federasyonu dün bir toplantı yaptı
Yeni seçim tasarısının esasları
Seçim Eylûl’ûn üçüncü Pazar günü yapılacak
Ankara 9 (Telefonla) — îlml Heyetin hazırladığı ve hükümetin esas itibarile kabul ettiği Seçim Kanunu tasarısı, teksir edildiği halde hâlâ matbuata verilmemiştir. Geçenlerde bu tasarının bazı mühim esaslarını vermiştik. Bu gün de seçimin temel unsurlarını teşkil eden diğer esaslarını veri . yoruz:
1 — 23 Temmuz günü seçimin başlangıç tarihi olarak tesbit e-dilmek suretile seçim propagan .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 to)
Adalet Bakanı
zabıtları
tahrif etmiş
Sinan Tekelioğlu
Meçlis’te böyle b«r iddiada bulundu
Ankara. 9 (Telefonla) — BU ylik Millet Meclisi bu gün Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplanmıştır. İlk olarak söz alan Sinan Tekelloğlu; Adrı let Bakanının kendi hakkında
(Devamı Sa. 5 SU. S do)
insan hakları
beyannamesi
I Yıldönümü münasebetile I I bugün D-P. merkezinde I I toplantı yapılacak I
Bııgiln, «îna&n Haklan Beyannameni» nin Birloşmlş Mlllotler tarafından kabulünün yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün ilk, orta o-kullarla liselerde öğretmenler, İnsan Haklan Beyannamesini okuyacaklar ra bu hnauata tenvir edici malûmat vereceklerdir.
Ayrıca Demokrat Parti il merkebinde saat 17 de bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıyı Esat Çağa açacak ve müteakiben doçent Orhan Arsan bir konuşma yaparak, İnsan Haklan Beyannamesinin Öne mini belirtecektir.
Beyoğlu D. P. ilçe kongresi
tttntıı genç kızlar Oir yemek esnasında .-a
Hintli Polis Şefinin Gürültülü Düğün gecesi
Üstad Esat Mahmut Karakurt'un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Yeni Emekli Kanununa göre maaşlar
Yeni kabul tâilen Emekli’ik Kanunu 1 Ocak 1950 tarihin- | deri itibaren yürürlüğe girecek tir. 13u kanuna göre. 1930 dan evvel tekaüt edilmiş memurlar, bu gün almakta oldukları maaş larını % 60 zamlı olarak alacak lardır. Bu kanun gereğince asli maaşı 15 lira olanların eline 75 lir: ; 20 lira olanların 88 lira; 25 i'ra olanların 100 lira. 30 lira olanların 113 lira; 35 Hrp (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
isveçli güreşçiler kol kuvvetlerini dr niyorlar
Tiirk-İsveç güreş karşılaşması
Bu akşam Spor sarayında yapılıyor
Misafir îsveÇli güreşçilerle İlk karşılaşma, Serbest olarak bu ak şam 20,30 dan itibaren Spor ve Sergi Sarayında yapılacaktır.
20 gündcnberl kampta olan ve devamlı çalışan güreşçilerimize karşı bjr milli takım manzarası arzeden İsveçlilerin alacağı neti, ce alâka ile beklenmektedir.
Bu akşamki karşılaşmada, serbest güreş takımımız şu kadro ile çıkacaktır:
52 kilo Ali Yücel
57 > Halil Kaya
82 » Nurettin Zafer
67 > Servet Meriç
73 > Bekir Kaymak
79 > Hilmi Tefari
81 » Bektaş Can
Ağırda: Ahmet Samsunlu Müsabakalarda isveçli hakem .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
'Köylüye güz ekimi için tohumluk
Tarım Bakanı, tohum tahsis ve tevzi nin sona erd ğini dün bildirdi
Ankara, 9 (A.A.) — Tarım Bakanı Cavit Oral tohumluk dağıtımı hakkında şu demeçte bulunmuştur:
1948/49 Ekim yılı güllük ekimleri için Bakanlığımızın tohumluk tahsisi dağıtma iş ve faaliyeti fiilen sona ermiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. S de)
işçilerin Ankaradaki temasları
Çalışma Bakanlığı iş hacminin daralmaması için, t dbir alıyor
Ankara. 9 (Hususî) — İstanbul Adalet Mensucat Fabrikası ustalarından iki temsilci, bulundukları iş yerlerinin iç hacmini daraltmaları halinde bir kısım arkadaşlarının karşı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. t da)
Dün bir eroinci
suçüstü yakalandı
D. P, Beyoğlu İlçesinin yıllık kongresi dün gece Ayazpaşaclaki merkez binasında yapılmıştır.
Kongrede D.P. meclis grupu başkanı Fuat Hulûal Demircili ve Salamon Adato İle parti bölge
(Dovamı Sa. a SU 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Zam
nkaradan toletonla verilen malûmata gtiro Mallyo Bakanı bütçe komisyonunda yıllık radyo ücretlerinin 1950 don İtibaren bir misil arttırıldığını söylemiş. Bu suretle sono başında radyo üorotl olarak boş lira veron-lor on lira, on lira verenler de 20 lira vereceklermiş.
Bir sonede on liranın yahut yirmi liranın ne ehemmiyeti olur? Dlyonlor belki vardır. Fakat kazın ayağı böylo doğlldlr.
Evvolâ radyo Uorotlno zam ot-meklo sigaraya zam otmo arasında hiç bir fark yoktur. Sigara nasıl mükoyyifattan çıkıp da bir İhtiyaç haline girdi İse radyo da bugün öyledir. Sigaranın koyfl yalnız dumanını savurmaktan Ibarot mİ
ULUNAY
dlr. O da «Efkâr dağıtır!» o da, dlnloyonl dünya ahvalinden habor
dar odoooktlr. Bu asırda radyosuz
yaşamak bir İnziva hayatı «örmek
tir.
Sonra dünyada hiç bir zam he-ınon bir misline İblâğ edilemez. Boş lira yerine on lira, on lira yerine yirmi lira verilmez. Beş lira yorlno on çok yedi buçuk lira alınır. Yirmi lira yerine on beş lira Istonlllr. Arttırma anoak böylo todrlo! yapılmalıdır. Belki radyr üorotlerl olll liraya da çıkarılaoai tır. Fakat Arabın dediği gibi t «Şu
vay, şuvay!» Hükümetler bütçe açığını kopal mak İçin bir kalemde böyle tepe-
den inme artışlar
yapaoakların;ı
dovlote varidat teminini düşün-
sünler. Sıı memlekette halkın yı-
kım olmadan eğlonecoğl monbalnr
mahduttur. Herkes sosyete haya-
ti yaşıyamaz. Ya sinemaya glde-
(Devamı Sa. £ Sü. 6 dal
kalıyor? Hayat şartları İnsanları
o hale getirmiş kİ müşkül durum-
larda «efkâr dağıtır!» diye siga-
raya sarılıyorlar.
Radyo da kendi sahasında öyle-
Liln bir eroinci yakalanmıştır. Tt.&dmde eroinci iki zabıta
memuru arasında görill mf/etpdir (Yazısı 5 nci sayfada) ,
Talebe Mn ibldeye Mr çelenk kondu (Tamı t itici uyMata).
Hâkimlerkanunu müzakeresi bitti
T asarının birinci müzakeresinde
Adalet Bakanına yeni salâhiyetler bahşeden maddeler tenkide uğradı
Savcılara
Bütçe Konuşmaları
Büyük Millet Meclisi bütçe encümeninde 1950 hesap-larnnn görüşülmesine baş lamimıa bulunuyor. Milletvekillerinden kalabalık bir zümre komisyonun müzakerelerini takip etmektedirler. Bu alâkayı bir hayır alâmeti saymak yerinde olur. Maamafih encümen İle hükümetin İlk temas günü, müzakerelerin çok verimli bir istikamette gelişeceği hakkında, çok ümit uyandıracak mahiyette görünmüyor. Çünkü Eskişehirli bir muhalif milletvekilinin, bütçenin heyeti umumiyesl hakkında, Maliye Bakanının etraflı izahat vermesi hakkındaki teklifi reddedilmiş ve müzakerenin kifayeti kabul olunarak, derhal, bütçenin tetkikine geçilmesine karar verilmiştir. Esasen bir giin evvelki oturumda. Başbakanın komisyona gelerek hükümetin malî siyasetini tafsilâtlı bir surette İzah etmesi hakkında açıklanan İsteklere de buna ihtiyaç olmadığı cevabı verilmiş idi.
Uyanan intiba şudur ki, bütçenin umumi heyeti ve bütçe hazırlanırken güdülen gayeler hakkında, uzun tartışma ve konuşmalar, yapılmasına taraftar o-lanlar azdır. Halbuki, demokratik hayatin en canlı safhası, milli hâkimiyetin en ziyade tebarüz ve tecelli edeceği münakaşalar, tenkitler, tahliller bilhassa bütçe veslleslle yapılır. Bütçe, milletin kesesine devletin ne nls-bette el uzatabileceği ve oradan neler alabileceğini tâyin eden bir cetvel ve pusuladır. Bu hesap pusulasının madde madde en İnce teferrüatina kadar didiklenmedi tabii olduğu gibi, u-mumî mahiyeti hakkında, yukarıdan bir bakış yapılması ve hükümetin bu mali politikasının ana hatlarını vuzuhla tebarüz ettirilmesi çok yerinde olur. Hoş bir tesadüftür ki, bugünlerde, başka bir panlamentoda, yine demokratik bir memleketin Me-busan Meclisinde, bütçe konuşmalarına başlanılmıştır: Fran-sadan bahsediyoruz. Bütçe encümeninde. çeşitli partiler, şimdiden en gürültülü bir mücadeleye girişmişlerdir. Halk Partisinden bir milletvekili. İhsan Tiğrel hükümetin geçen sene bütçeyi Meclise sunarken yapmağı vâ-dettiğl şeyleri ne dereceye kadar tahakkuk ettirdiğini tefer-riiatlle öğrenmek istemiştir. Çok haklı ve yerinde olan bu arzu da meskût geçilmiş ve maddelerin münakaşasında tekrar bahis
(Devamı 8a. 5 8Ü. 6 da)
Yargıçlık teminatı tanınmıyacak r
Ankara: 9 (Telenmla) — Bugünkü Meolia toplantısında hâkimler kanununun bazı maddelerinde yapılacak değişikliklere dair tasan görüşülmüş re tasarının birinci müzakeresi bitirilmiştir.

îlk olarak hâkimler kanununun d ve 5 inci maddelerde teklif edilen değişiklikler okundu ve olduğu gibi kabul edildi.
(Devamı Sa. S SU 7 do).
Tali, Sillvrlde ortaokulun temel atma töreninde. a
Silivri orta okulu temeli dün atıldı
Bu münasebetle Vali, Silivri ve Çatalcada tetkikler yaptı ve halkla görüştü
Vali ve Belediye Başkanı Ord. î Murat Uraz, C.H.P. Î1 Başkanı Prof, Fahrettin Kerim Gökay, Esat Durusoy ve basın mensupla, beraberinde milletvekili Kemal n olduğu halde dün Silivriye git-Sllivrill, Milli Eğitim Müdürü | (Devamı Sa. 5 SU. 2 do)
Demir sanayiinin inkişafı için
Burada tetkikler yapan Amerikalı mütehassıs devletçilik anlayışımızı tenkid ediyor
20 yıldanberi Amerikanın en büyük çelik sanayicileri ile beraber çalışmış olan tanınmış çelik mütehassısı Mr. Fredric R. Ward, Mars-hal! yardım plânı ile alâkalı olarak memleketimizde üç buçuk nydan-beri yapmakta olduğu tetkiklerini bitirmiştir.
Türk demir sanayiinin inkişaf imkânlarını aramak üzere yaptığı bu tetkikleri, Mr. Ward yalnız Karabük ve Kırıkkaleye inhisar ettirmemiş ayni zamanda demir ve kömür havzaları olan Divrik ve Zon-guldakta da çalışmış ve bilhassa is-(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
T. T. Birliği Federasyonu dün bir toplantı yaptı
Yeni seçim tasarısının esasları
Seçim Eylûl’ûn üçüncü Pazar günü yapılacak
Ankara 9 (Telefonla) — îlml Heyetin hazırladığı ve hükümetin esas itibarile kabul ettiği Seçim Kanunu tasarısı, teksir edildiği halde hâlâ matbuata verilmemiştir. Geçenlerde bu tasarının bazı mühim esaslarını vermiştik. Bu gün de seçimin temel unsurlarını teşkil eden diğer esaslarını veri . yoruz:
1 — 23 Temmuz günü seçimin başlangıç tarihi olarak tesbit e-dilmek suretile seçim propagan .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 to)
Adalet Bakanı
zabıtları
tahrif etmiş
Sinan Tekelioğlu
Meçlis’te böyle b«r iddiada bulundu
Ankara. 9 (Telefonla) — BU ylik Millet Meclisi bu gün Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplanmıştır. İlk olarak söz alan Sinan Tekelloğlu; Adrı let Bakanının kendi hakkında
(Devamı Sa. 5 SU. S do)
insan hakları
beyannamesi
I Yıldönümü münasebetile I I bugün D-P. merkezinde I I toplantı yapılacak I
Bııgiln, «îna&n Haklan Beyannameni» nin Birloşmlş Mlllotler tarafından kabulünün yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün ilk, orta o-kullarla liselerde öğretmenler, İnsan Haklan Beyannamesini okuyacaklar ra bu hnauata tenvir edici malûmat vereceklerdir.
Ayrıca Demokrat Parti il merkebinde saat 17 de bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıyı Esat Çağa açacak ve müteakiben doçent Orhan Arsan bir konuşma yaparak, İnsan Haklan Beyannamesinin Öne mini belirtecektir.
Beyoğlu D. P. ilçe kongresi
tttntıı genç kızlar Oir yemek esnasında .-a
Hintli Polis Şefinin Gürültülü Düğün gecesi
Üstad Esat Mahmut Karakurt'un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Yeni Emekli Kanununa göre maaşlar
Yeni kabul tâilen Emekli’ik Kanunu 1 Ocak 1950 tarihin- | deri itibaren yürürlüğe girecek tir. 13u kanuna göre. 1930 dan evvel tekaüt edilmiş memurlar, bu gün almakta oldukları maaş larını % 60 zamlı olarak alacak lardır. Bu kanun gereğince asli maaşı 15 lira olanların eline 75 lir: ; 20 lira olanların 88 lira; 25 i'ra olanların 100 lira. 30 lira olanların 113 lira; 35 Hrp (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
isveçli güreşçiler kol kuvvetlerini dr niyorlar
Tiirk-İsveç güreş karşılaşması
Bu akşam Spor sarayında yapılıyor
Misafir îsveÇli güreşçilerle İlk karşılaşma, Serbest olarak bu ak şam 20,30 dan itibaren Spor ve Sergi Sarayında yapılacaktır.
20 gündcnberl kampta olan ve devamlı çalışan güreşçilerimize karşı bjr milli takım manzarası arzeden İsveçlilerin alacağı neti, ce alâka ile beklenmektedir.
Bu akşamki karşılaşmada, serbest güreş takımımız şu kadro ile çıkacaktır:
52 kilo Ali Yücel
57 > Halil Kaya
82 » Nurettin Zafer
67 > Servet Meriç
73 > Bekir Kaymak
79 > Hilmi Tefari
81 » Bektaş Can
Ağırda: Ahmet Samsunlu Müsabakalarda isveçli hakem .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
'Köylüye güz ekimi için tohumluk
Tarım Bakanı, tohum tahsis ve tevzi nin sona erd ğini dün bildirdi
Ankara, 9 (A.A.) — Tarım Bakanı Cavit Oral tohumluk dağıtımı hakkında şu demeçte bulunmuştur:
1948/49 Ekim yılı güllük ekimleri için Bakanlığımızın tohumluk tahsisi dağıtma iş ve faaliyeti fiilen sona ermiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. S de)
işçilerin Ankaradaki temasları
Çalışma Bakanlığı iş hacminin daralmaması için, t dbir alıyor
Ankara. 9 (Hususî) — İstanbul Adalet Mensucat Fabrikası ustalarından iki temsilci, bulundukları iş yerlerinin iç hacmini daraltmaları halinde bir kısım arkadaşlarının karşı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. t da)
Dün bir eroinci
suçüstü yakalandı
D. P, Beyoğlu İlçesinin yıllık kongresi dün gece Ayazpaşaclaki merkez binasında yapılmıştır.
Kongrede D.P. meclis grupu başkanı Fuat Hulûal Demircili ve Salamon Adato İle parti bölge
(Dovamı Sa. a SU 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Zam
nkaradan toletonla verilen malûmata gtiro Mallyo Bakanı bütçe komisyonunda yıllık radyo ücretlerinin 1950 don İtibaren bir misil arttırıldığını söylemiş. Bu suretle sono başında radyo üorotl olarak boş lira veron-lor on lira, on lira verenler de 20 lira vereceklermiş.
Bir sonede on liranın yahut yirmi liranın ne ehemmiyeti olur? Dlyonlor belki vardır. Fakat kazın ayağı böylo doğlldlr.
Evvolâ radyo Uorotlno zam ot-meklo sigaraya zam otmo arasında hiç bir fark yoktur. Sigara nasıl mükoyyifattan çıkıp da bir İhtiyaç haline girdi İse radyo da bugün öyledir. Sigaranın koyfl yalnız dumanını savurmaktan Ibarot mİ
ULUNAY
dlr. O da «Efkâr dağıtır!» o da, dlnloyonl dünya ahvalinden habor
dar odoooktlr. Bu asırda radyosuz
yaşamak bir İnziva hayatı «örmek
tir.
Sonra dünyada hiç bir zam he-ınon bir misline İblâğ edilemez. Boş lira yerine on lira, on lira yerine yirmi lira verilmez. Beş lira yorlno on çok yedi buçuk lira alınır. Yirmi lira yerine on beş lira Istonlllr. Arttırma anoak böylo todrlo! yapılmalıdır. Belki radyr üorotlerl olll liraya da çıkarılaoai tır. Fakat Arabın dediği gibi t «Şu
vay, şuvay!» Hükümetler bütçe açığını kopal mak İçin bir kalemde böyle tepe-
den inme artışlar
yapaoakların;ı
dovlote varidat teminini düşün-
sünler. Sıı memlekette halkın yı-
kım olmadan eğlonecoğl monbalnr
mahduttur. Herkes sosyete haya-
ti yaşıyamaz. Ya sinemaya glde-
(Devamı Sa. £ Sü. 6 dal
kalıyor? Hayat şartları İnsanları
o hale getirmiş kİ müşkül durum-
larda «efkâr dağıtır!» diye siga-
raya sarılıyorlar.
Radyo da kendi sahasında öyle-
Liln bir eroinci yakalanmıştır. Tt.&dmde eroinci iki zabıta
memuru arasında görill mf/etpdir (Yazısı 5 nci sayfada) ,
Talebe Mn ibldeye Mr çelenk kondu (Tamı t itici uyMata).
Hâkimlerkanunu müzakeresi bitti
T asarının birinci müzakeresinde
Adalet Bakanına yeni salâhiyetler bahşeden maddeler tenkide uğradı
Savcılara
Bütçe Konuşmaları
Büyük Millet Meclisi bütçe encümeninde 1950 hesap-larnnn görüşülmesine baş lamimıa bulunuyor. Milletvekillerinden kalabalık bir zümre komisyonun müzakerelerini takip etmektedirler. Bu alâkayı bir hayır alâmeti saymak yerinde olur. Maamafih encümen İle hükümetin İlk temas günü, müzakerelerin çok verimli bir istikamette gelişeceği hakkında, çok ümit uyandıracak mahiyette görünmüyor. Çünkü Eskişehirli bir muhalif milletvekilinin, bütçenin heyeti umumiyesl hakkında, Maliye Bakanının etraflı izahat vermesi hakkındaki teklifi reddedilmiş ve müzakerenin kifayeti kabul olunarak, derhal, bütçenin tetkikine geçilmesine karar verilmiştir. Esasen bir giin evvelki oturumda. Başbakanın komisyona gelerek hükümetin malî siyasetini tafsilâtlı bir surette İzah etmesi hakkında açıklanan İsteklere de buna ihtiyaç olmadığı cevabı verilmiş idi.
Uyanan intiba şudur ki, bütçenin umumi heyeti ve bütçe hazırlanırken güdülen gayeler hakkında, uzun tartışma ve konuşmalar, yapılmasına taraftar o-lanlar azdır. Halbuki, demokratik hayatin en canlı safhası, milli hâkimiyetin en ziyade tebarüz ve tecelli edeceği münakaşalar, tenkitler, tahliller bilhassa bütçe veslleslle yapılır. Bütçe, milletin kesesine devletin ne nls-bette el uzatabileceği ve oradan neler alabileceğini tâyin eden bir cetvel ve pusuladır. Bu hesap pusulasının madde madde en İnce teferrüatina kadar didiklenmedi tabii olduğu gibi, u-mumî mahiyeti hakkında, yukarıdan bir bakış yapılması ve hükümetin bu mali politikasının ana hatlarını vuzuhla tebarüz ettirilmesi çok yerinde olur. Hoş bir tesadüftür ki, bugünlerde, başka bir panlamentoda, yine demokratik bir memleketin Me-busan Meclisinde, bütçe konuşmalarına başlanılmıştır: Fran-sadan bahsediyoruz. Bütçe encümeninde. çeşitli partiler, şimdiden en gürültülü bir mücadeleye girişmişlerdir. Halk Partisinden bir milletvekili. İhsan Tiğrel hükümetin geçen sene bütçeyi Meclise sunarken yapmağı vâ-dettiğl şeyleri ne dereceye kadar tahakkuk ettirdiğini tefer-riiatlle öğrenmek istemiştir. Çok haklı ve yerinde olan bu arzu da meskût geçilmiş ve maddelerin münakaşasında tekrar bahis
(Devamı 8a. 5 8Ü. 6 da)
Yargıçlık teminatı tanınmıyacak r
Ankara: 9 (Telenmla) — Bugünkü Meolia toplantısında hâkimler kanununun bazı maddelerinde yapılacak değişikliklere dair tasan görüşülmüş re tasarının birinci müzakeresi bitirilmiştir.

îlk olarak hâkimler kanununun d ve 5 inci maddelerde teklif edilen değişiklikler okundu ve olduğu gibi kabul edildi.
(Devamı Sa. S SU 7 do).
Tali, Sillvrlde ortaokulun temel atma töreninde. a
Silivri orta okulu temeli dün atıldı
Bu münasebetle Vali, Silivri ve Çatalcada tetkikler yaptı ve halkla görüştü
Vali ve Belediye Başkanı Ord. î Murat Uraz, C.H.P. Î1 Başkanı Prof, Fahrettin Kerim Gökay, Esat Durusoy ve basın mensupla, beraberinde milletvekili Kemal n olduğu halde dün Silivriye git-Sllivrill, Milli Eğitim Müdürü | (Devamı Sa. 5 SU. 2 do)
Demir sanayiinin inkişafı için
Burada tetkikler yapan Amerikalı mütehassıs devletçilik anlayışımızı tenkid ediyor
20 yıldanberi Amerikanın en büyük çelik sanayicileri ile beraber çalışmış olan tanınmış çelik mütehassısı Mr. Fredric R. Ward, Mars-hal! yardım plânı ile alâkalı olarak memleketimizde üç buçuk nydan-beri yapmakta olduğu tetkiklerini bitirmiştir.
Türk demir sanayiinin inkişaf imkânlarını aramak üzere yaptığı bu tetkikleri, Mr. Ward yalnız Karabük ve Kırıkkaleye inhisar ettirmemiş ayni zamanda demir ve kömür havzaları olan Divrik ve Zon-guldakta da çalışmış ve bilhassa is-(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
T. T. Birliği Federasyonu dün bir toplantı yaptı
Yeni seçim tasarısının esasları
Seçim Eylûl’ûn üçüncü Pazar günü yapılacak
Ankara 9 (Telefonla) — îlml Heyetin hazırladığı ve hükümetin esas itibarile kabul ettiği Seçim Kanunu tasarısı, teksir edildiği halde hâlâ matbuata verilmemiştir. Geçenlerde bu tasarının bazı mühim esaslarını vermiştik. Bu gün de seçimin temel unsurlarını teşkil eden diğer esaslarını veri . yoruz:
1 — 23 Temmuz günü seçimin başlangıç tarihi olarak tesbit e-dilmek suretile seçim propagan .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 to)
Adalet Bakanı
zabıtları
tahrif etmiş
Sinan Tekelioğlu
Meçlis’te böyle b«r iddiada bulundu
Ankara. 9 (Telefonla) — BU ylik Millet Meclisi bu gün Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplanmıştır. İlk olarak söz alan Sinan Tekelloğlu; Adrı let Bakanının kendi hakkında
(Devamı Sa. 5 SU. S do)
insan hakları
beyannamesi
I Yıldönümü münasebetile I I bugün D-P. merkezinde I I toplantı yapılacak I
Bııgiln, «îna&n Haklan Beyannameni» nin Birloşmlş Mlllotler tarafından kabulünün yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün ilk, orta o-kullarla liselerde öğretmenler, İnsan Haklan Beyannamesini okuyacaklar ra bu hnauata tenvir edici malûmat vereceklerdir.
Ayrıca Demokrat Parti il merkebinde saat 17 de bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıyı Esat Çağa açacak ve müteakiben doçent Orhan Arsan bir konuşma yaparak, İnsan Haklan Beyannamesinin Öne mini belirtecektir.
Beyoğlu D. P. ilçe kongresi
tttntıı genç kızlar Oir yemek esnasında .-a
Hintli Polis Şefinin Gürültülü Düğün gecesi
Üstad Esat Mahmut Karakurt'un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Yeni Emekli Kanununa göre maaşlar
Yeni kabul tâilen Emekli’ik Kanunu 1 Ocak 1950 tarihin- | deri itibaren yürürlüğe girecek tir. 13u kanuna göre. 1930 dan evvel tekaüt edilmiş memurlar, bu gün almakta oldukları maaş larını % 60 zamlı olarak alacak lardır. Bu kanun gereğince asli maaşı 15 lira olanların eline 75 lir: ; 20 lira olanların 88 lira; 25 i'ra olanların 100 lira. 30 lira olanların 113 lira; 35 Hrp (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
isveçli güreşçiler kol kuvvetlerini dr niyorlar
Tiirk-İsveç güreş karşılaşması
Bu akşam Spor sarayında yapılıyor
Misafir îsveÇli güreşçilerle İlk karşılaşma, Serbest olarak bu ak şam 20,30 dan itibaren Spor ve Sergi Sarayında yapılacaktır.
20 gündcnberl kampta olan ve devamlı çalışan güreşçilerimize karşı bjr milli takım manzarası arzeden İsveçlilerin alacağı neti, ce alâka ile beklenmektedir.
Bu akşamki karşılaşmada, serbest güreş takımımız şu kadro ile çıkacaktır:
52 kilo Ali Yücel
57 > Halil Kaya
82 » Nurettin Zafer
67 > Servet Meriç
73 > Bekir Kaymak
79 > Hilmi Tefari
81 » Bektaş Can
Ağırda: Ahmet Samsunlu Müsabakalarda isveçli hakem .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
'Köylüye güz ekimi için tohumluk
Tarım Bakanı, tohum tahsis ve tevzi nin sona erd ğini dün bildirdi
Ankara, 9 (A.A.) — Tarım Bakanı Cavit Oral tohumluk dağıtımı hakkında şu demeçte bulunmuştur:
1948/49 Ekim yılı güllük ekimleri için Bakanlığımızın tohumluk tahsisi dağıtma iş ve faaliyeti fiilen sona ermiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. S de)
işçilerin Ankaradaki temasları
Çalışma Bakanlığı iş hacminin daralmaması için, t dbir alıyor
Ankara. 9 (Hususî) — İstanbul Adalet Mensucat Fabrikası ustalarından iki temsilci, bulundukları iş yerlerinin iç hacmini daraltmaları halinde bir kısım arkadaşlarının karşı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. t da)
Dün bir eroinci
suçüstü yakalandı
D. P, Beyoğlu İlçesinin yıllık kongresi dün gece Ayazpaşaclaki merkez binasında yapılmıştır.
Kongrede D.P. meclis grupu başkanı Fuat Hulûal Demircili ve Salamon Adato İle parti bölge
(Dovamı Sa. a SU 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Zam
nkaradan toletonla verilen malûmata gtiro Mallyo Bakanı bütçe komisyonunda yıllık radyo ücretlerinin 1950 don İtibaren bir misil arttırıldığını söylemiş. Bu suretle sono başında radyo üorotl olarak boş lira veron-lor on lira, on lira verenler de 20 lira vereceklermiş.
Bir sonede on liranın yahut yirmi liranın ne ehemmiyeti olur? Dlyonlor belki vardır. Fakat kazın ayağı böylo doğlldlr.
Evvolâ radyo Uorotlno zam ot-meklo sigaraya zam otmo arasında hiç bir fark yoktur. Sigara nasıl mükoyyifattan çıkıp da bir İhtiyaç haline girdi İse radyo da bugün öyledir. Sigaranın koyfl yalnız dumanını savurmaktan Ibarot mİ
ULUNAY
dlr. O da «Efkâr dağıtır!» o da, dlnloyonl dünya ahvalinden habor
dar odoooktlr. Bu asırda radyosuz
yaşamak bir İnziva hayatı «örmek
tir.
Sonra dünyada hiç bir zam he-ınon bir misline İblâğ edilemez. Boş lira yerine on lira, on lira yerine yirmi lira verilmez. Beş lira yorlno on çok yedi buçuk lira alınır. Yirmi lira yerine on beş lira Istonlllr. Arttırma anoak böylo todrlo! yapılmalıdır. Belki radyr üorotlerl olll liraya da çıkarılaoai tır. Fakat Arabın dediği gibi t «Şu
vay, şuvay!» Hükümetler bütçe açığını kopal mak İçin bir kalemde böyle tepe-
den inme artışlar
yapaoakların;ı
dovlote varidat teminini düşün-
sünler. Sıı memlekette halkın yı-
kım olmadan eğlonecoğl monbalnr
mahduttur. Herkes sosyete haya-
ti yaşıyamaz. Ya sinemaya glde-
(Devamı Sa. £ Sü. 6 dal
kalıyor? Hayat şartları İnsanları
o hale getirmiş kİ müşkül durum-
larda «efkâr dağıtır!» diye siga-
raya sarılıyorlar.
Radyo da kendi sahasında öyle-
Liln bir eroinci yakalanmıştır. Tt.&dmde eroinci iki zabıta
memuru arasında görill mf/etpdir (Yazısı 5 nci sayfada) ,
Talebe Mn ibldeye Mr çelenk kondu (Tamı t itici uyMata).
Hâkimlerkanunu müzakeresi bitti
T asarının birinci müzakeresinde
Adalet Bakanına yeni salâhiyetler bahşeden maddeler tenkide uğradı
Savcılara
Bütçe Konuşmaları
Büyük Millet Meclisi bütçe encümeninde 1950 hesap-larnnn görüşülmesine baş lamimıa bulunuyor. Milletvekillerinden kalabalık bir zümre komisyonun müzakerelerini takip etmektedirler. Bu alâkayı bir hayır alâmeti saymak yerinde olur. Maamafih encümen İle hükümetin İlk temas günü, müzakerelerin çok verimli bir istikamette gelişeceği hakkında, çok ümit uyandıracak mahiyette görünmüyor. Çünkü Eskişehirli bir muhalif milletvekilinin, bütçenin heyeti umumiyesl hakkında, Maliye Bakanının etraflı izahat vermesi hakkındaki teklifi reddedilmiş ve müzakerenin kifayeti kabul olunarak, derhal, bütçenin tetkikine geçilmesine karar verilmiştir. Esasen bir giin evvelki oturumda. Başbakanın komisyona gelerek hükümetin malî siyasetini tafsilâtlı bir surette İzah etmesi hakkında açıklanan İsteklere de buna ihtiyaç olmadığı cevabı verilmiş idi.
Uyanan intiba şudur ki, bütçenin umumi heyeti ve bütçe hazırlanırken güdülen gayeler hakkında, uzun tartışma ve konuşmalar, yapılmasına taraftar o-lanlar azdır. Halbuki, demokratik hayatin en canlı safhası, milli hâkimiyetin en ziyade tebarüz ve tecelli edeceği münakaşalar, tenkitler, tahliller bilhassa bütçe veslleslle yapılır. Bütçe, milletin kesesine devletin ne nls-bette el uzatabileceği ve oradan neler alabileceğini tâyin eden bir cetvel ve pusuladır. Bu hesap pusulasının madde madde en İnce teferrüatina kadar didiklenmedi tabii olduğu gibi, u-mumî mahiyeti hakkında, yukarıdan bir bakış yapılması ve hükümetin bu mali politikasının ana hatlarını vuzuhla tebarüz ettirilmesi çok yerinde olur. Hoş bir tesadüftür ki, bugünlerde, başka bir panlamentoda, yine demokratik bir memleketin Me-busan Meclisinde, bütçe konuşmalarına başlanılmıştır: Fran-sadan bahsediyoruz. Bütçe encümeninde. çeşitli partiler, şimdiden en gürültülü bir mücadeleye girişmişlerdir. Halk Partisinden bir milletvekili. İhsan Tiğrel hükümetin geçen sene bütçeyi Meclise sunarken yapmağı vâ-dettiğl şeyleri ne dereceye kadar tahakkuk ettirdiğini tefer-riiatlle öğrenmek istemiştir. Çok haklı ve yerinde olan bu arzu da meskût geçilmiş ve maddelerin münakaşasında tekrar bahis
(Devamı 8a. 5 8Ü. 6 da)
Yargıçlık teminatı tanınmıyacak r
Ankara: 9 (Telenmla) — Bugünkü Meolia toplantısında hâkimler kanununun bazı maddelerinde yapılacak değişikliklere dair tasan görüşülmüş re tasarının birinci müzakeresi bitirilmiştir.

îlk olarak hâkimler kanununun d ve 5 inci maddelerde teklif edilen değişiklikler okundu ve olduğu gibi kabul edildi.
(Devamı Sa. S SU 7 do).
Tali, Sillvrlde ortaokulun temel atma töreninde. a
Silivri orta okulu temeli dün atıldı
Bu münasebetle Vali, Silivri ve Çatalcada tetkikler yaptı ve halkla görüştü
Vali ve Belediye Başkanı Ord. î Murat Uraz, C.H.P. Î1 Başkanı Prof, Fahrettin Kerim Gökay, Esat Durusoy ve basın mensupla, beraberinde milletvekili Kemal n olduğu halde dün Silivriye git-Sllivrill, Milli Eğitim Müdürü | (Devamı Sa. 5 SU. 2 do)
Demir sanayiinin inkişafı için
Burada tetkikler yapan Amerikalı mütehassıs devletçilik anlayışımızı tenkid ediyor
20 yıldanberi Amerikanın en büyük çelik sanayicileri ile beraber çalışmış olan tanınmış çelik mütehassısı Mr. Fredric R. Ward, Mars-hal! yardım plânı ile alâkalı olarak memleketimizde üç buçuk nydan-beri yapmakta olduğu tetkiklerini bitirmiştir.
Türk demir sanayiinin inkişaf imkânlarını aramak üzere yaptığı bu tetkikleri, Mr. Ward yalnız Karabük ve Kırıkkaleye inhisar ettirmemiş ayni zamanda demir ve kömür havzaları olan Divrik ve Zon-guldakta da çalışmış ve bilhassa is-(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
T. T. Birliği Federasyonu dün bir toplantı yaptı
Yeni seçim tasarısının esasları
Seçim Eylûl’ûn üçüncü Pazar günü yapılacak
Ankara 9 (Telefonla) — îlml Heyetin hazırladığı ve hükümetin esas itibarile kabul ettiği Seçim Kanunu tasarısı, teksir edildiği halde hâlâ matbuata verilmemiştir. Geçenlerde bu tasarının bazı mühim esaslarını vermiştik. Bu gün de seçimin temel unsurlarını teşkil eden diğer esaslarını veri . yoruz:
1 — 23 Temmuz günü seçimin başlangıç tarihi olarak tesbit e-dilmek suretile seçim propagan .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 to)
Adalet Bakanı
zabıtları
tahrif etmiş
Sinan Tekelioğlu
Meçlis’te böyle b«r iddiada bulundu
Ankara. 9 (Telefonla) — BU ylik Millet Meclisi bu gün Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplanmıştır. İlk olarak söz alan Sinan Tekelloğlu; Adrı let Bakanının kendi hakkında
(Devamı Sa. 5 SU. S do)
insan hakları
beyannamesi
I Yıldönümü münasebetile I I bugün D-P. merkezinde I I toplantı yapılacak I
Bııgiln, «îna&n Haklan Beyannameni» nin Birloşmlş Mlllotler tarafından kabulünün yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün ilk, orta o-kullarla liselerde öğretmenler, İnsan Haklan Beyannamesini okuyacaklar ra bu hnauata tenvir edici malûmat vereceklerdir.
Ayrıca Demokrat Parti il merkebinde saat 17 de bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıyı Esat Çağa açacak ve müteakiben doçent Orhan Arsan bir konuşma yaparak, İnsan Haklan Beyannamesinin Öne mini belirtecektir.
Beyoğlu D. P. ilçe kongresi
tttntıı genç kızlar Oir yemek esnasında .-a
Hintli Polis Şefinin Gürültülü Düğün gecesi
Üstad Esat Mahmut Karakurt'un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Yeni Emekli Kanununa göre maaşlar
Yeni kabul tâilen Emekli’ik Kanunu 1 Ocak 1950 tarihin- | deri itibaren yürürlüğe girecek tir. 13u kanuna göre. 1930 dan evvel tekaüt edilmiş memurlar, bu gün almakta oldukları maaş larını % 60 zamlı olarak alacak lardır. Bu kanun gereğince asli maaşı 15 lira olanların eline 75 lir: ; 20 lira olanların 88 lira; 25 i'ra olanların 100 lira. 30 lira olanların 113 lira; 35 Hrp (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
isveçli güreşçiler kol kuvvetlerini dr niyorlar
Tiirk-İsveç güreş karşılaşması
Bu akşam Spor sarayında yapılıyor
Misafir îsveÇli güreşçilerle İlk karşılaşma, Serbest olarak bu ak şam 20,30 dan itibaren Spor ve Sergi Sarayında yapılacaktır.
20 gündcnberl kampta olan ve devamlı çalışan güreşçilerimize karşı bjr milli takım manzarası arzeden İsveçlilerin alacağı neti, ce alâka ile beklenmektedir.
Bu akşamki karşılaşmada, serbest güreş takımımız şu kadro ile çıkacaktır:
52 kilo Ali Yücel
57 > Halil Kaya
82 » Nurettin Zafer
67 > Servet Meriç
73 > Bekir Kaymak
79 > Hilmi Tefari
81 » Bektaş Can
Ağırda: Ahmet Samsunlu Müsabakalarda isveçli hakem .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
'Köylüye güz ekimi için tohumluk
Tarım Bakanı, tohum tahsis ve tevzi nin sona erd ğini dün bildirdi
Ankara, 9 (A.A.) — Tarım Bakanı Cavit Oral tohumluk dağıtımı hakkında şu demeçte bulunmuştur:
1948/49 Ekim yılı güllük ekimleri için Bakanlığımızın tohumluk tahsisi dağıtma iş ve faaliyeti fiilen sona ermiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. S de)
işçilerin Ankaradaki temasları
Çalışma Bakanlığı iş hacminin daralmaması için, t dbir alıyor
Ankara. 9 (Hususî) — İstanbul Adalet Mensucat Fabrikası ustalarından iki temsilci, bulundukları iş yerlerinin iç hacmini daraltmaları halinde bir kısım arkadaşlarının karşı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. t da)
Dün bir eroinci
suçüstü yakalandı
D. P, Beyoğlu İlçesinin yıllık kongresi dün gece Ayazpaşaclaki merkez binasında yapılmıştır.
Kongrede D.P. meclis grupu başkanı Fuat Hulûal Demircili ve Salamon Adato İle parti bölge
(Dovamı Sa. a SU 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Zam
nkaradan toletonla verilen malûmata gtiro Mallyo Bakanı bütçe komisyonunda yıllık radyo ücretlerinin 1950 don İtibaren bir misil arttırıldığını söylemiş. Bu suretle sono başında radyo üorotl olarak boş lira veron-lor on lira, on lira verenler de 20 lira vereceklermiş.
Bir sonede on liranın yahut yirmi liranın ne ehemmiyeti olur? Dlyonlor belki vardır. Fakat kazın ayağı böylo doğlldlr.
Evvolâ radyo Uorotlno zam ot-meklo sigaraya zam otmo arasında hiç bir fark yoktur. Sigara nasıl mükoyyifattan çıkıp da bir İhtiyaç haline girdi İse radyo da bugün öyledir. Sigaranın koyfl yalnız dumanını savurmaktan Ibarot mİ
ULUNAY
dlr. O da «Efkâr dağıtır!» o da, dlnloyonl dünya ahvalinden habor
dar odoooktlr. Bu asırda radyosuz
yaşamak bir İnziva hayatı «örmek
tir.
Sonra dünyada hiç bir zam he-ınon bir misline İblâğ edilemez. Boş lira yerine on lira, on lira yerine yirmi lira verilmez. Beş lira yorlno on çok yedi buçuk lira alınır. Yirmi lira yerine on beş lira Istonlllr. Arttırma anoak böylo todrlo! yapılmalıdır. Belki radyr üorotlerl olll liraya da çıkarılaoai tır. Fakat Arabın dediği gibi t «Şu
vay, şuvay!» Hükümetler bütçe açığını kopal mak İçin bir kalemde böyle tepe-
den inme artışlar
yapaoakların;ı
dovlote varidat teminini düşün-
sünler. Sıı memlekette halkın yı-
kım olmadan eğlonecoğl monbalnr
mahduttur. Herkes sosyete haya-
ti yaşıyamaz. Ya sinemaya glde-
(Devamı Sa. £ Sü. 6 dal
kalıyor? Hayat şartları İnsanları
o hale getirmiş kİ müşkül durum-
larda «efkâr dağıtır!» diye siga-
raya sarılıyorlar.
Radyo da kendi sahasında öyle-
Liln bir eroinci yakalanmıştır. Tt.&dmde eroinci iki zabıta
memuru arasında görill mf/etpdir (Yazısı 5 nci sayfada) ,
Talebe Mn ibldeye Mr çelenk kondu (Tamı t itici uyMata).
Hâkimlerkanunu müzakeresi bitti
T asarının birinci müzakeresinde
Adalet Bakanına yeni salâhiyetler bahşeden maddeler tenkide uğradı
Savcılara
Bütçe Konuşmaları
Büyük Millet Meclisi bütçe encümeninde 1950 hesap-larnnn görüşülmesine baş lamimıa bulunuyor. Milletvekillerinden kalabalık bir zümre komisyonun müzakerelerini takip etmektedirler. Bu alâkayı bir hayır alâmeti saymak yerinde olur. Maamafih encümen İle hükümetin İlk temas günü, müzakerelerin çok verimli bir istikamette gelişeceği hakkında, çok ümit uyandıracak mahiyette görünmüyor. Çünkü Eskişehirli bir muhalif milletvekilinin, bütçenin heyeti umumiyesl hakkında, Maliye Bakanının etraflı izahat vermesi hakkındaki teklifi reddedilmiş ve müzakerenin kifayeti kabul olunarak, derhal, bütçenin tetkikine geçilmesine karar verilmiştir. Esasen bir giin evvelki oturumda. Başbakanın komisyona gelerek hükümetin malî siyasetini tafsilâtlı bir surette İzah etmesi hakkında açıklanan İsteklere de buna ihtiyaç olmadığı cevabı verilmiş idi.
Uyanan intiba şudur ki, bütçenin umumi heyeti ve bütçe hazırlanırken güdülen gayeler hakkında, uzun tartışma ve konuşmalar, yapılmasına taraftar o-lanlar azdır. Halbuki, demokratik hayatin en canlı safhası, milli hâkimiyetin en ziyade tebarüz ve tecelli edeceği münakaşalar, tenkitler, tahliller bilhassa bütçe veslleslle yapılır. Bütçe, milletin kesesine devletin ne nls-bette el uzatabileceği ve oradan neler alabileceğini tâyin eden bir cetvel ve pusuladır. Bu hesap pusulasının madde madde en İnce teferrüatina kadar didiklenmedi tabii olduğu gibi, u-mumî mahiyeti hakkında, yukarıdan bir bakış yapılması ve hükümetin bu mali politikasının ana hatlarını vuzuhla tebarüz ettirilmesi çok yerinde olur. Hoş bir tesadüftür ki, bugünlerde, başka bir panlamentoda, yine demokratik bir memleketin Me-busan Meclisinde, bütçe konuşmalarına başlanılmıştır: Fran-sadan bahsediyoruz. Bütçe encümeninde. çeşitli partiler, şimdiden en gürültülü bir mücadeleye girişmişlerdir. Halk Partisinden bir milletvekili. İhsan Tiğrel hükümetin geçen sene bütçeyi Meclise sunarken yapmağı vâ-dettiğl şeyleri ne dereceye kadar tahakkuk ettirdiğini tefer-riiatlle öğrenmek istemiştir. Çok haklı ve yerinde olan bu arzu da meskût geçilmiş ve maddelerin münakaşasında tekrar bahis
(Devamı 8a. 5 8Ü. 6 da)
Yargıçlık teminatı tanınmıyacak r
Ankara: 9 (Telenmla) — Bugünkü Meolia toplantısında hâkimler kanununun bazı maddelerinde yapılacak değişikliklere dair tasan görüşülmüş re tasarının birinci müzakeresi bitirilmiştir.

îlk olarak hâkimler kanununun d ve 5 inci maddelerde teklif edilen değişiklikler okundu ve olduğu gibi kabul edildi.
(Devamı Sa. S SU 7 do).
Tali, Sillvrlde ortaokulun temel atma töreninde. a
Silivri orta okulu temeli dün atıldı
Bu münasebetle Vali, Silivri ve Çatalcada tetkikler yaptı ve halkla görüştü
Vali ve Belediye Başkanı Ord. î Murat Uraz, C.H.P. Î1 Başkanı Prof, Fahrettin Kerim Gökay, Esat Durusoy ve basın mensupla, beraberinde milletvekili Kemal n olduğu halde dün Silivriye git-Sllivrill, Milli Eğitim Müdürü | (Devamı Sa. 5 SU. 2 do)
Demir sanayiinin inkişafı için
Burada tetkikler yapan Amerikalı mütehassıs devletçilik anlayışımızı tenkid ediyor
20 yıldanberi Amerikanın en büyük çelik sanayicileri ile beraber çalışmış olan tanınmış çelik mütehassısı Mr. Fredric R. Ward, Mars-hal! yardım plânı ile alâkalı olarak memleketimizde üç buçuk nydan-beri yapmakta olduğu tetkiklerini bitirmiştir.
Türk demir sanayiinin inkişaf imkânlarını aramak üzere yaptığı bu tetkikleri, Mr. Ward yalnız Karabük ve Kırıkkaleye inhisar ettirmemiş ayni zamanda demir ve kömür havzaları olan Divrik ve Zon-guldakta da çalışmış ve bilhassa is-(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
T. T. Birliği Federasyonu dün bir toplantı yaptı
Yeni seçim tasarısının esasları
Seçim Eylûl’ûn üçüncü Pazar günü yapılacak
Ankara 9 (Telefonla) — îlml Heyetin hazırladığı ve hükümetin esas itibarile kabul ettiği Seçim Kanunu tasarısı, teksir edildiği halde hâlâ matbuata verilmemiştir. Geçenlerde bu tasarının bazı mühim esaslarını vermiştik. Bu gün de seçimin temel unsurlarını teşkil eden diğer esaslarını veri . yoruz:
1 — 23 Temmuz günü seçimin başlangıç tarihi olarak tesbit e-dilmek suretile seçim propagan .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 to)
Adalet Bakanı
zabıtları
tahrif etmiş
Sinan Tekelioğlu
Meçlis’te böyle b«r iddiada bulundu
Ankara. 9 (Telefonla) — BU ylik Millet Meclisi bu gün Cevdet Kerim încedayının başkanlığında toplanmıştır. İlk olarak söz alan Sinan Tekelloğlu; Adrı let Bakanının kendi hakkında
(Devamı Sa. 5 SU. S do)
insan hakları
beyannamesi
I Yıldönümü münasebetile I I bugün D-P. merkezinde I I toplantı yapılacak I
Bııgiln, «îna&n Haklan Beyannameni» nin Birloşmlş Mlllotler tarafından kabulünün yıldönümüdür. Bu münasebetle bugün ilk, orta o-kullarla liselerde öğretmenler, İnsan Haklan Beyannamesini okuyacaklar ra bu hnauata tenvir edici malûmat vereceklerdir.
Ayrıca Demokrat Parti il merkebinde saat 17 de bir toplantı yapılacaktır. Bu toplantıyı Esat Çağa açacak ve müteakiben doçent Orhan Arsan bir konuşma yaparak, İnsan Haklan Beyannamesinin Öne mini belirtecektir.
Beyoğlu D. P. ilçe kongresi
tttntıı genç kızlar Oir yemek esnasında .-a
Hintli Polis Şefinin Gürültülü Düğün gecesi
Üstad Esat Mahmut Karakurt'un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Yeni Emekli Kanununa göre maaşlar
Yeni kabul tâilen Emekli’ik Kanunu 1 Ocak 1950 tarihin- | deri itibaren yürürlüğe girecek tir. 13u kanuna göre. 1930 dan evvel tekaüt edilmiş memurlar, bu gün almakta oldukları maaş larını % 60 zamlı olarak alacak lardır. Bu kanun gereğince asli maaşı 15 lira olanların eline 75 lir: ; 20 lira olanların 88 lira; 25 i'ra olanların 100 lira. 30 lira olanların 113 lira; 35 Hrp (Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
isveçli güreşçiler kol kuvvetlerini dr niyorlar
Tiirk-İsveç güreş karşılaşması
Bu akşam Spor sarayında yapılıyor
Misafir îsveÇli güreşçilerle İlk karşılaşma, Serbest olarak bu ak şam 20,30 dan itibaren Spor ve Sergi Sarayında yapılacaktır.
20 gündcnberl kampta olan ve devamlı çalışan güreşçilerimize karşı bjr milli takım manzarası arzeden İsveçlilerin alacağı neti, ce alâka ile beklenmektedir.
Bu akşamki karşılaşmada, serbest güreş takımımız şu kadro ile çıkacaktır:
52 kilo Ali Yücel
57 > Halil Kaya
82 » Nurettin Zafer
67 > Servet Meriç
73 > Bekir Kaymak
79 > Hilmi Tefari
81 » Bektaş Can
Ağırda: Ahmet Samsunlu Müsabakalarda isveçli hakem .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
'Köylüye güz ekimi için tohumluk
Tarım Bakanı, tohum tahsis ve tevzi nin sona erd ğini dün bildirdi
Ankara, 9 (A.A.) — Tarım Bakanı Cavit Oral tohumluk dağıtımı hakkında şu demeçte bulunmuştur:
1948/49 Ekim yılı güllük ekimleri için Bakanlığımızın tohumluk tahsisi dağıtma iş ve faaliyeti fiilen sona ermiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. S de)
işçilerin Ankaradaki temasları
Çalışma Bakanlığı iş hacminin daralmaması için, t dbir alıyor
Ankara. 9 (Hususî) — İstanbul Adalet Mensucat Fabrikası ustalarından iki temsilci, bulundukları iş yerlerinin iç hacmini daraltmaları halinde bir kısım arkadaşlarının karşı-
(Dovamı Sa. 5 Sü. t da)
Dün bir eroinci
suçüstü yakalandı
D. P, Beyoğlu İlçesinin yıllık kongresi dün gece Ayazpaşaclaki merkez binasında yapılmıştır.
Kongrede D.P. meclis grupu başkanı Fuat Hulûal Demircili ve Salamon Adato İle parti bölge
(Dovamı Sa. a SU 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Zam
nkaradan toletonla verilen malûmata gtiro Mallyo Bakanı bütçe komisyonunda yıllık radyo ücretlerinin 1950 don İtibaren bir misil arttırıldığını söylemiş. Bu suretle sono başında radyo üorotl olarak boş lira veron-lor on lira, on lira verenler de 20 lira vereceklermiş.
Bir sonede on liranın yahut yirmi liranın ne ehemmiyeti olur? Dlyonlor belki vardır. Fakat kazın ayağı böylo doğlldlr.
Evvolâ radyo Uorotlno zam ot-meklo sigaraya zam otmo arasında hiç bir fark yoktur. Sigara nasıl mükoyyifattan çıkıp da bir İhtiyaç haline girdi İse radyo da bugün öyledir. Sigaranın koyfl yalnız dumanını savurmaktan Ibarot mİ
ULUNAY
dlr. O da «Efkâr dağıtır!» o da, dlnloyonl dünya ahvalinden habor
dar odoooktlr. Bu asırda radyosuz
yaşamak bir İnziva hayatı «örmek
tir.
Sonra dünyada hiç bir zam he-ınon bir misline İblâğ edilemez. Boş lira yerine on lira, on lira yerine yirmi lira verilmez. Beş lira yorlno on çok yedi buçuk lira alınır. Yirmi lira yerine on beş lira Istonlllr. Arttırma anoak böylo todrlo! yapılmalıdır. Belki radyr üorotlerl olll liraya da çıkarılaoai tır. Fakat Arabın dediği gibi t «Şu
vay, şuvay!» Hükümetler bütçe açığını kopal mak İçin bir kalemde böyle tepe-
den inme artışlar
yapaoakların;ı
dovlote varidat teminini düşün-
sünler. Sıı memlekette halkın yı-
kım olmadan eğlonecoğl monbalnr
mahduttur. Herkes sosyete haya-
ti yaşıyamaz. Ya sinemaya glde-
(Devamı Sa. £ Sü. 6 dal
kalıyor? Hayat şartları İnsanları
o hale getirmiş kİ müşkül durum-
larda «efkâr dağıtır!» diye siga-
raya sarılıyorlar.
Radyo da kendi sahasında öyle-
Liln bir eroinci yakalanmıştır. Tt.&dmde eroinci iki zabıta
memuru arasında görill mf/etpdir (Yazısı 5 nci sayfada) ,
Talebe Mn ibldeye Mr çelenk kondu (Tamı t itici uyMata).

Comments (0)