Sahibi t Safa Kıiıçhoğiu
İdare ı Nuruosmanlyo Nos 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolefonı 10T95 — 25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFuYIZ
SALI
11
EKİM
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3807
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAJHAT HAİLLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Tito'ya Amerikan yardımj_başSadı Avrupadaki Amerikan diplomatları konferansı, Tito meselesile ilgili
Amerika, Rusyanın bir taarruzuna uğradığı takdirde Yugoslavyaya hava yolile silâh gönderecek
Sert Kanunların
Zararı
Ulardır, antidemokratik denilen kanonların, mev zuatımız arasından çıkarılıp atılmasını müdafaa ediyoruz. Matbuat kanunu, ceza kanunumuzun bazı kısımları, halk İdaresine ve demokrasiye, uygun değildir. Bu hükümler, vaktile toptancılık devrinde, inkılâp umdelerini yürütmek için kaleme a-lınmtş ve o zamanın havasına oymuş İdi. Esasen Almanyada Nazizm, Italyada Faşizm birer örnek gibi her şet ve diktatörü teşvik ediyordu. İspanyada Fran ko. daha itidalli bir şekilde Por-tekizde Salazar hep Berlin ve Ro maya ayak uyduruyorlardı. Ama şimdi bu numuneler ya hiç kalmamış yahut kalanlar bile şarap lanna çok su katmışlardır. İspanya diktatörü general Franko. demokratik devletlere yanaşma;, 1: çin, binbir çare ve vesile aramaktadır. Bizde antidemokratik kanunların varlığını yalnız tarafsızlar ve muhalifler değil bizzat Halk Partisi erkânı da kabııl etmektedirler. Bizzat Nihat Erim Merih» kürsüsünde bir yığm demokrasiye aykırı kanunlarımızın varlığını İtiraf etmiş idi amma bu itiraf üzerinden bir seneden fazla bir zaman geçtiği halde bir türlü bu sıfatla anılan kanunların arama, tarama ve temizlenmesine başlanamadı. Eski Başbakanlardan Saraçoğlu Şükrü antidemokratik şiddetli kanunlardan bahsedildikçe ve onların İlgası İstenildikçe, bas m toplantılarında banlan hiç tatbik etmiyoruz, binaenaleyh kaldınlmalanna ne lüzum var diye sudan bir cevap veriyordu. Halbuki günün birinde, hükümet arzu ederse, bu silâhlara pekâlâ baş vurulabilir ve bu kanunların varlığı, demokrasi hayatımızın tepesi üstüne asılmış bir nevi Damokles kılıcından başka bir şey değildir. Bilâhare Becep Pekerin bu metrük âlet ve ■ilâhlara ne kadar büyük bir şevk ve heves ile sarıldığı malûmdur.
İşte Halk Partisi Genel Sekreteri, hükümete bir tezkere yazarak muhalefete mensup milletvekili veya gayri şahısların, yurt İçinde söyledikleri nutuklarda, gerek Cumhurbaşkanına ve gerek hükümete karşı kullandıkları tecavüzkâr dile karşı ne yapıldığını sormuştur. Hükümetçe 1-şin Adalet Bakanlığına havale o-lunduğu ve İcap eden takiplerin (Devamı 8a. s 80. 6 da)
TiJc. bir silâhı muayene ediyor.»
D. Partinin İlmî hey’ete cevabı
7 sahife tufan mufassal cevap, bugün Basına verilerek neşredilecek
Ankara? 10 (HwAubH — TJnmok- t rat Parti genel kurul toplantıları sona ermiş ve ilmi heyete seçim kanunu tasarısı hakkında verilecek cevap tesbit edilmiştir. Yedi sayfa kal
dâr tfıtn-n Cersplrt? setim etrâfmîd geçen hâdiselerin izah edildiği ve hâ kimlerin istiklâllerinin masun bulun-
durulması üzerinde ısrar (Devamı Sa. 5
olunduğu Sü: 8 do)
Şehremini camiinin temeli dün atıldı
Vaşington: 10 (AP.) — Dünya para fonu bugün Yugoslavyaya A-merikan paralıyla 3 milyon dolar borç vermiştir. Bu, Yugoslavyaya a-çılnn ilk kredidir.
Bir kaç haftaya kadar Birleşik A-merika hükümeti de ithalât. İhracat Bankası vasıtosile bu memlekete 20 milyon dolarlık bir borç vermek suretiyle malî yardımda bulunacaktır.
(Devamı Sa. 5 Sil 7 de>
IAvusturyada!
Seçimler ; neticelendi
Komünistler ı mağlûp oldu ı
Viyana, 10 (A-P) — Sağ cenah partilerinden olan Halk Partisi dün,* içişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan rakamlara nazaran reylerin yüzde 40 ını almıştır. Halk partisinin aldığı reylerin mecmuu 131,478 (Mr.
Sosyalistler 110,215 rey İle İkinci vaziyette gelmektedirler.
Komünistler, 19,525 rey İle ü-çüncü vaziyettedirler kİ bu, rey-(Oevamı 8a. S 8Ü: 8 de)
Kâbe~i Muazza mada namaz...
Arkadaşımız Murat Sertoğlu Hac intihalarını anlatıyor
Islâm âleminin kalbi olan şehir: “MEKKEI MÜKERREME,,
— 2 —
»hac yolunda
Amerikanın
Yazan: Hacı Murat
müdafaa
Paulus Ordusu
Doğu Almanyada ihya edilecekmiş
Londra 10 aa. (Lpa) — Berlln-den bildirildiğine göre, Almanya, nın Sovyet Bölgesindeki ö Alman devletinin parlamentoları bugün. Alman kukla hükümeti yükeek meclisi üyelerini seçmek üzere top lanmışlardır.
Doğu Almanya Anayasası hll -(Devamı 8a. 5 SU. 2 do)
Yüksek faizle
piyasaya para verenler
yazmağa devam etmeden önce, nem leketim olan Türkiyede, Istanbulda, muhitimde, gerek şahsen, gerek telgraf, mektup vo telefonla beni tebrik edorek: «Allah kabul etsin I» ni-yazilo hakkımda en kıymetli İslâmî ulvî cenabı vo dostluğu gösteren yekin arkadaşlarıma, muhteri eiz okuyucularıma teşekkür
yim. İtiraf etmeliyim ki, hayatımın hiç bir devrindo bu tebrik ve hayır dua kadar beni mütehassıs eden bir başka tahattur mevcut olmamıştır. Beni tanıyan ve tanımayan bütün bu dost ve Müslüman kardeşlerin alâka ve yakınlığına tekrar tekrar teşekkür ederim.
( Devamı 4 üncü sayfada)
programı
Trumana yazılan bir mektupta hükümetin, bu proğramı derhal ve yeniden incelemesi istendi
Cihat Arman Paristeki
maç intihalarını yazıyor
Şeleğe Erdoğan Mete rıhtımda karşılanırken...
Bankadan çekilen mevduat yüzde yirmi faizle ticaret erbabına geçiyor
Bankalardan mevduat çekilerek ço ğnltnış olmasından endişeyo düşen millî bankaların gonol müdürlükleri, keyfiyeti Maliyo Bakanlığına bildirmişlerdir. Yılbaşı yaklaştıkça movdu-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Abbas Hilmi paşanın
100 milyonluk serveti
Meclise bir takrir verilerek Türk vatandaşı olan merhumun varislerinden 10 milyon liralık veraset vergisinin neden alınmadığı soruldu
Ankara: 10 (Telefonla) — Seyhan milletvekili Alımot Remzi Yüreği r bugün B. M. M. başkanlığına
■w y • 1 19
Yeni Sabah’
dünya turu
Üstad ve büyük romancı Esat Mahmut Karakurt yakında muhteşem ve cazip diinya seyahatinin hâtıralarını yazmağa başlıyor
Milletlerarası
Talebe Birliği
Kongresi
Kongreye iştirâk eden Türk delegesi dün memleketimize döndü
Hamburgda toplanan Millotlerara-bi Talebe Kongresine Milli Ttlrk To-lobo Birliği adına İştirâk otmlş olan Erdoğan Moto, dün Ankara vapuru ilo dönmüştür. Erdoğan Moto seyahat İntihalarını şöylo ifada etmiştir:
(— On altı millete mensup 120 /Devamı 8a. D Bü 7 de)
Güzide ve Ü3tad romancı
(Devam; Sa. s SU. e da) E ya t Mahmut Bara kurt
Vaşington, 10 (A.A.) — Da* mokrat temsilciler meclisi üyesi John Kennedy, Truman’a bir mektup göndermiş ve sivil savunma plânlan yapılmadığı için Amerikanın bu sefer bir atom (Devamı Sa. 5 S0. 3 do)
mühim bir takrir vermiş vo sorularının Dışişleri, içişleri ve Maliye Ba kanlarınca cevaplandırılmasını istemiştir.
Soruda şöyle denilmektedir:
Birinci Cihan Harbinin başlangıcın da yâni 1914 tonberi Türkiyedr ihtiyari ikamet eden vo bizzat Atatürk tarafından kondisino Türkiye Cunılıu riyeti nüfus hüviyet cüzdanı verilmiş olan eski Mısır Hıdivi merhum Ab-bas Hilmi paşa bandan sonraki ha.-(Oevamı Sa. 5 SU. 1 de)
Hüseyin Cahit sert bir yazı neşretti
Muhalefeti, patrona Halil zihniyeti ila itham ediyor
Ankara: 10 (Telefonla) — Hüseyin Cahit Yalçın, Ulus gazetesinde «Bugüne uymak mosolesi» başlığı al tında yazdığı bir başmakalede, son ilerde görülen aksaklıkla-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Y> u movzuu, Batın ve Yayın " müdürü ŞükrO Esmerin
mamlaketimlzl dışarıya tanıtmak U-zoro faaliyete goçeeoğl haborl Üzerine ele aldım. Ecnobl memloketlo-
rl bizi hâlâ kafaları, fesli, kavuklu, sırtları aaltalı, baoağı şalvarlı, eli çubuklu adamlar zannodlyorlar-mış. Şimdi biz oralarda kendimizi tanıtaoağız ve artık kıravatlı, şapkalı adamlar olduğumuzu onlar da anlamış bulunaoaklar.
Doğrusu bu, lâzım bir İş... Fakat aziz dostum ŞÜkrU Esmerin garplılardan bu kanantl gidermek için no türlü harokot edeceğini mo-rak ediyorum. Zira uzun seneler
toorUbedon sonra odlndlğim Intlbaa göro bizim garbı tanıdığımız kadar, garp bizi asla tanımamıştır ve tanımayacaktır. çünkü mahdut şah-slyotlor müstosna umumlyot bizim başımıza fos yahut külâh geçirmekliğimiz, sırtımıza çöpken veyahut firak, ayağımıza yomcnl voyahut İskarpin glynıonılzlo asla alâkadar değildir; alâkadar olmağa lüzum görmez.
Şükrü E »mor ne yapacaktır kİ
ULUNAY
bu alâkayı uyandırsın»
Konferans verilecek İse ou.ıhurl-yotin llânındanberl momlokotlmizda İyi Fransızca bilenler, dolgun harcırahlarla Fransaya falan gönderilerek konferanslar verdiler; Türk mataı teşhir edilecek İse müteaddit sorgllerdo pavlyonlar açt:k. ay-rıoa gazetelerde makaleler yc-ıldıj memleketimizin coğrafi ve siyasi vazlyoll dolayısilo dünyanın nor tarafında çıkan resimli resimsiz mecmualarda blzdon bahisler edildi. Hattâ masraflar oderok (Oratoryo) lar bllo dinlettik; fakat anla’ şılıyor ki hâlâ kendimizi İslediğimiz gibi tanılamamışız, istiyoruz kİ biz; meselâ bir Fransızın bir insi» llzi tanıdığı gibi tanınmış olalım.
Bunun no için tasasını çekiyoruz? Onu da anlamıyorum... Bizi tanırlarsa no olacak? Tanııııari larsa no olaoak?
Gcçon gün Londra matbuat ata»
şollğlne tâyin edilen bir zat: (.Bİ«
zlm Inglltereyl tanıdığımız kadar,
Inglltoro bizi tanımamıştır.» diyor*
du... Doğrudur. Bizdo hakikaten
(Devamı Sa. 5 8Ü. ö dal
Sahibi t Safa Kıiıçhoğiu
İdare ı Nuruosmanlyo Nos 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolefonı 10T95 — 25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFuYIZ
SALI
11
EKİM
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3807
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAJHAT HAİLLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Tito'ya Amerikan yardımj_başSadı Avrupadaki Amerikan diplomatları konferansı, Tito meselesile ilgili
Amerika, Rusyanın bir taarruzuna uğradığı takdirde Yugoslavyaya hava yolile silâh gönderecek
Sert Kanunların
Zararı
Ulardır, antidemokratik denilen kanonların, mev zuatımız arasından çıkarılıp atılmasını müdafaa ediyoruz. Matbuat kanunu, ceza kanunumuzun bazı kısımları, halk İdaresine ve demokrasiye, uygun değildir. Bu hükümler, vaktile toptancılık devrinde, inkılâp umdelerini yürütmek için kaleme a-lınmtş ve o zamanın havasına oymuş İdi. Esasen Almanyada Nazizm, Italyada Faşizm birer örnek gibi her şet ve diktatörü teşvik ediyordu. İspanyada Fran ko. daha itidalli bir şekilde Por-tekizde Salazar hep Berlin ve Ro maya ayak uyduruyorlardı. Ama şimdi bu numuneler ya hiç kalmamış yahut kalanlar bile şarap lanna çok su katmışlardır. İspanya diktatörü general Franko. demokratik devletlere yanaşma;, 1: çin, binbir çare ve vesile aramaktadır. Bizde antidemokratik kanunların varlığını yalnız tarafsızlar ve muhalifler değil bizzat Halk Partisi erkânı da kabııl etmektedirler. Bizzat Nihat Erim Merih» kürsüsünde bir yığm demokrasiye aykırı kanunlarımızın varlığını İtiraf etmiş idi amma bu itiraf üzerinden bir seneden fazla bir zaman geçtiği halde bir türlü bu sıfatla anılan kanunların arama, tarama ve temizlenmesine başlanamadı. Eski Başbakanlardan Saraçoğlu Şükrü antidemokratik şiddetli kanunlardan bahsedildikçe ve onların İlgası İstenildikçe, bas m toplantılarında banlan hiç tatbik etmiyoruz, binaenaleyh kaldınlmalanna ne lüzum var diye sudan bir cevap veriyordu. Halbuki günün birinde, hükümet arzu ederse, bu silâhlara pekâlâ baş vurulabilir ve bu kanunların varlığı, demokrasi hayatımızın tepesi üstüne asılmış bir nevi Damokles kılıcından başka bir şey değildir. Bilâhare Becep Pekerin bu metrük âlet ve ■ilâhlara ne kadar büyük bir şevk ve heves ile sarıldığı malûmdur.
İşte Halk Partisi Genel Sekreteri, hükümete bir tezkere yazarak muhalefete mensup milletvekili veya gayri şahısların, yurt İçinde söyledikleri nutuklarda, gerek Cumhurbaşkanına ve gerek hükümete karşı kullandıkları tecavüzkâr dile karşı ne yapıldığını sormuştur. Hükümetçe 1-şin Adalet Bakanlığına havale o-lunduğu ve İcap eden takiplerin (Devamı 8a. s 80. 6 da)
TiJc. bir silâhı muayene ediyor.»
D. Partinin İlmî hey’ete cevabı
7 sahife tufan mufassal cevap, bugün Basına verilerek neşredilecek
Ankara? 10 (HwAubH — TJnmok- t rat Parti genel kurul toplantıları sona ermiş ve ilmi heyete seçim kanunu tasarısı hakkında verilecek cevap tesbit edilmiştir. Yedi sayfa kal
dâr tfıtn-n Cersplrt? setim etrâfmîd geçen hâdiselerin izah edildiği ve hâ kimlerin istiklâllerinin masun bulun-
durulması üzerinde ısrar (Devamı Sa. 5
olunduğu Sü: 8 do)
Şehremini camiinin temeli dün atıldı
Vaşington: 10 (AP.) — Dünya para fonu bugün Yugoslavyaya A-merikan paralıyla 3 milyon dolar borç vermiştir. Bu, Yugoslavyaya a-çılnn ilk kredidir.
Bir kaç haftaya kadar Birleşik A-merika hükümeti de ithalât. İhracat Bankası vasıtosile bu memlekete 20 milyon dolarlık bir borç vermek suretiyle malî yardımda bulunacaktır.
(Devamı Sa. 5 Sil 7 de>
IAvusturyada!
Seçimler ; neticelendi
Komünistler ı mağlûp oldu ı
Viyana, 10 (A-P) — Sağ cenah partilerinden olan Halk Partisi dün,* içişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan rakamlara nazaran reylerin yüzde 40 ını almıştır. Halk partisinin aldığı reylerin mecmuu 131,478 (Mr.
Sosyalistler 110,215 rey İle İkinci vaziyette gelmektedirler.
Komünistler, 19,525 rey İle ü-çüncü vaziyettedirler kİ bu, rey-(Oevamı 8a. S 8Ü: 8 de)
Kâbe~i Muazza mada namaz...
Arkadaşımız Murat Sertoğlu Hac intihalarını anlatıyor
Islâm âleminin kalbi olan şehir: “MEKKEI MÜKERREME,,
— 2 —
»hac yolunda
Amerikanın
Yazan: Hacı Murat
müdafaa
Paulus Ordusu
Doğu Almanyada ihya edilecekmiş
Londra 10 aa. (Lpa) — Berlln-den bildirildiğine göre, Almanya, nın Sovyet Bölgesindeki ö Alman devletinin parlamentoları bugün. Alman kukla hükümeti yükeek meclisi üyelerini seçmek üzere top lanmışlardır.
Doğu Almanya Anayasası hll -(Devamı 8a. 5 SU. 2 do)
Yüksek faizle
piyasaya para verenler
yazmağa devam etmeden önce, nem leketim olan Türkiyede, Istanbulda, muhitimde, gerek şahsen, gerek telgraf, mektup vo telefonla beni tebrik edorek: «Allah kabul etsin I» ni-yazilo hakkımda en kıymetli İslâmî ulvî cenabı vo dostluğu gösteren yekin arkadaşlarıma, muhteri eiz okuyucularıma teşekkür
yim. İtiraf etmeliyim ki, hayatımın hiç bir devrindo bu tebrik ve hayır dua kadar beni mütehassıs eden bir başka tahattur mevcut olmamıştır. Beni tanıyan ve tanımayan bütün bu dost ve Müslüman kardeşlerin alâka ve yakınlığına tekrar tekrar teşekkür ederim.
( Devamı 4 üncü sayfada)
programı
Trumana yazılan bir mektupta hükümetin, bu proğramı derhal ve yeniden incelemesi istendi
Cihat Arman Paristeki
maç intihalarını yazıyor
Şeleğe Erdoğan Mete rıhtımda karşılanırken...
Bankadan çekilen mevduat yüzde yirmi faizle ticaret erbabına geçiyor
Bankalardan mevduat çekilerek ço ğnltnış olmasından endişeyo düşen millî bankaların gonol müdürlükleri, keyfiyeti Maliyo Bakanlığına bildirmişlerdir. Yılbaşı yaklaştıkça movdu-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Abbas Hilmi paşanın
100 milyonluk serveti
Meclise bir takrir verilerek Türk vatandaşı olan merhumun varislerinden 10 milyon liralık veraset vergisinin neden alınmadığı soruldu
Ankara: 10 (Telefonla) — Seyhan milletvekili Alımot Remzi Yüreği r bugün B. M. M. başkanlığına
■w y • 1 19
Yeni Sabah’
dünya turu
Üstad ve büyük romancı Esat Mahmut Karakurt yakında muhteşem ve cazip diinya seyahatinin hâtıralarını yazmağa başlıyor
Milletlerarası
Talebe Birliği
Kongresi
Kongreye iştirâk eden Türk delegesi dün memleketimize döndü
Hamburgda toplanan Millotlerara-bi Talebe Kongresine Milli Ttlrk To-lobo Birliği adına İştirâk otmlş olan Erdoğan Moto, dün Ankara vapuru ilo dönmüştür. Erdoğan Moto seyahat İntihalarını şöylo ifada etmiştir:
(— On altı millete mensup 120 /Devamı 8a. D Bü 7 de)
Güzide ve Ü3tad romancı
(Devam; Sa. s SU. e da) E ya t Mahmut Bara kurt
Vaşington, 10 (A.A.) — Da* mokrat temsilciler meclisi üyesi John Kennedy, Truman’a bir mektup göndermiş ve sivil savunma plânlan yapılmadığı için Amerikanın bu sefer bir atom (Devamı Sa. 5 S0. 3 do)
mühim bir takrir vermiş vo sorularının Dışişleri, içişleri ve Maliye Ba kanlarınca cevaplandırılmasını istemiştir.
Soruda şöyle denilmektedir:
Birinci Cihan Harbinin başlangıcın da yâni 1914 tonberi Türkiyedr ihtiyari ikamet eden vo bizzat Atatürk tarafından kondisino Türkiye Cunılıu riyeti nüfus hüviyet cüzdanı verilmiş olan eski Mısır Hıdivi merhum Ab-bas Hilmi paşa bandan sonraki ha.-(Oevamı Sa. 5 SU. 1 de)
Hüseyin Cahit sert bir yazı neşretti
Muhalefeti, patrona Halil zihniyeti ila itham ediyor
Ankara: 10 (Telefonla) — Hüseyin Cahit Yalçın, Ulus gazetesinde «Bugüne uymak mosolesi» başlığı al tında yazdığı bir başmakalede, son ilerde görülen aksaklıkla-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Y> u movzuu, Batın ve Yayın " müdürü ŞükrO Esmerin
mamlaketimlzl dışarıya tanıtmak U-zoro faaliyete goçeeoğl haborl Üzerine ele aldım. Ecnobl memloketlo-
rl bizi hâlâ kafaları, fesli, kavuklu, sırtları aaltalı, baoağı şalvarlı, eli çubuklu adamlar zannodlyorlar-mış. Şimdi biz oralarda kendimizi tanıtaoağız ve artık kıravatlı, şapkalı adamlar olduğumuzu onlar da anlamış bulunaoaklar.
Doğrusu bu, lâzım bir İş... Fakat aziz dostum ŞÜkrU Esmerin garplılardan bu kanantl gidermek için no türlü harokot edeceğini mo-rak ediyorum. Zira uzun seneler
toorUbedon sonra odlndlğim Intlbaa göro bizim garbı tanıdığımız kadar, garp bizi asla tanımamıştır ve tanımayacaktır. çünkü mahdut şah-slyotlor müstosna umumlyot bizim başımıza fos yahut külâh geçirmekliğimiz, sırtımıza çöpken veyahut firak, ayağımıza yomcnl voyahut İskarpin glynıonılzlo asla alâkadar değildir; alâkadar olmağa lüzum görmez.
Şükrü E »mor ne yapacaktır kİ
ULUNAY
bu alâkayı uyandırsın»
Konferans verilecek İse ou.ıhurl-yotin llânındanberl momlokotlmizda İyi Fransızca bilenler, dolgun harcırahlarla Fransaya falan gönderilerek konferanslar verdiler; Türk mataı teşhir edilecek İse müteaddit sorgllerdo pavlyonlar açt:k. ay-rıoa gazetelerde makaleler yc-ıldıj memleketimizin coğrafi ve siyasi vazlyoll dolayısilo dünyanın nor tarafında çıkan resimli resimsiz mecmualarda blzdon bahisler edildi. Hattâ masraflar oderok (Oratoryo) lar bllo dinlettik; fakat anla’ şılıyor ki hâlâ kendimizi İslediğimiz gibi tanılamamışız, istiyoruz kİ biz; meselâ bir Fransızın bir insi» llzi tanıdığı gibi tanınmış olalım.
Bunun no için tasasını çekiyoruz? Onu da anlamıyorum... Bizi tanırlarsa no olacak? Tanııııari larsa no olaoak?
Gcçon gün Londra matbuat ata»
şollğlne tâyin edilen bir zat: (.Bİ«
zlm Inglltereyl tanıdığımız kadar,
Inglltoro bizi tanımamıştır.» diyor*
du... Doğrudur. Bizdo hakikaten
(Devamı Sa. 5 8Ü. ö dal
Sahibi t Safa Kıiıçhoğiu
İdare ı Nuruosmanlyo Nos 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolefonı 10T95 — 25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFuYIZ
SALI
11
EKİM
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3807
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAJHAT HAİLLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Tito'ya Amerikan yardımj_başSadı Avrupadaki Amerikan diplomatları konferansı, Tito meselesile ilgili
Amerika, Rusyanın bir taarruzuna uğradığı takdirde Yugoslavyaya hava yolile silâh gönderecek
Sert Kanunların
Zararı
Ulardır, antidemokratik denilen kanonların, mev zuatımız arasından çıkarılıp atılmasını müdafaa ediyoruz. Matbuat kanunu, ceza kanunumuzun bazı kısımları, halk İdaresine ve demokrasiye, uygun değildir. Bu hükümler, vaktile toptancılık devrinde, inkılâp umdelerini yürütmek için kaleme a-lınmtş ve o zamanın havasına oymuş İdi. Esasen Almanyada Nazizm, Italyada Faşizm birer örnek gibi her şet ve diktatörü teşvik ediyordu. İspanyada Fran ko. daha itidalli bir şekilde Por-tekizde Salazar hep Berlin ve Ro maya ayak uyduruyorlardı. Ama şimdi bu numuneler ya hiç kalmamış yahut kalanlar bile şarap lanna çok su katmışlardır. İspanya diktatörü general Franko. demokratik devletlere yanaşma;, 1: çin, binbir çare ve vesile aramaktadır. Bizde antidemokratik kanunların varlığını yalnız tarafsızlar ve muhalifler değil bizzat Halk Partisi erkânı da kabııl etmektedirler. Bizzat Nihat Erim Merih» kürsüsünde bir yığm demokrasiye aykırı kanunlarımızın varlığını İtiraf etmiş idi amma bu itiraf üzerinden bir seneden fazla bir zaman geçtiği halde bir türlü bu sıfatla anılan kanunların arama, tarama ve temizlenmesine başlanamadı. Eski Başbakanlardan Saraçoğlu Şükrü antidemokratik şiddetli kanunlardan bahsedildikçe ve onların İlgası İstenildikçe, bas m toplantılarında banlan hiç tatbik etmiyoruz, binaenaleyh kaldınlmalanna ne lüzum var diye sudan bir cevap veriyordu. Halbuki günün birinde, hükümet arzu ederse, bu silâhlara pekâlâ baş vurulabilir ve bu kanunların varlığı, demokrasi hayatımızın tepesi üstüne asılmış bir nevi Damokles kılıcından başka bir şey değildir. Bilâhare Becep Pekerin bu metrük âlet ve ■ilâhlara ne kadar büyük bir şevk ve heves ile sarıldığı malûmdur.
İşte Halk Partisi Genel Sekreteri, hükümete bir tezkere yazarak muhalefete mensup milletvekili veya gayri şahısların, yurt İçinde söyledikleri nutuklarda, gerek Cumhurbaşkanına ve gerek hükümete karşı kullandıkları tecavüzkâr dile karşı ne yapıldığını sormuştur. Hükümetçe 1-şin Adalet Bakanlığına havale o-lunduğu ve İcap eden takiplerin (Devamı 8a. s 80. 6 da)
TiJc. bir silâhı muayene ediyor.»
D. Partinin İlmî hey’ete cevabı
7 sahife tufan mufassal cevap, bugün Basına verilerek neşredilecek
Ankara? 10 (HwAubH — TJnmok- t rat Parti genel kurul toplantıları sona ermiş ve ilmi heyete seçim kanunu tasarısı hakkında verilecek cevap tesbit edilmiştir. Yedi sayfa kal
dâr tfıtn-n Cersplrt? setim etrâfmîd geçen hâdiselerin izah edildiği ve hâ kimlerin istiklâllerinin masun bulun-
durulması üzerinde ısrar (Devamı Sa. 5
olunduğu Sü: 8 do)
Şehremini camiinin temeli dün atıldı
Vaşington: 10 (AP.) — Dünya para fonu bugün Yugoslavyaya A-merikan paralıyla 3 milyon dolar borç vermiştir. Bu, Yugoslavyaya a-çılnn ilk kredidir.
Bir kaç haftaya kadar Birleşik A-merika hükümeti de ithalât. İhracat Bankası vasıtosile bu memlekete 20 milyon dolarlık bir borç vermek suretiyle malî yardımda bulunacaktır.
(Devamı Sa. 5 Sil 7 de>
IAvusturyada!
Seçimler ; neticelendi
Komünistler ı mağlûp oldu ı
Viyana, 10 (A-P) — Sağ cenah partilerinden olan Halk Partisi dün,* içişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan rakamlara nazaran reylerin yüzde 40 ını almıştır. Halk partisinin aldığı reylerin mecmuu 131,478 (Mr.
Sosyalistler 110,215 rey İle İkinci vaziyette gelmektedirler.
Komünistler, 19,525 rey İle ü-çüncü vaziyettedirler kİ bu, rey-(Oevamı 8a. S 8Ü: 8 de)
Kâbe~i Muazza mada namaz...
Arkadaşımız Murat Sertoğlu Hac intihalarını anlatıyor
Islâm âleminin kalbi olan şehir: “MEKKEI MÜKERREME,,
— 2 —
»hac yolunda
Amerikanın
Yazan: Hacı Murat
müdafaa
Paulus Ordusu
Doğu Almanyada ihya edilecekmiş
Londra 10 aa. (Lpa) — Berlln-den bildirildiğine göre, Almanya, nın Sovyet Bölgesindeki ö Alman devletinin parlamentoları bugün. Alman kukla hükümeti yükeek meclisi üyelerini seçmek üzere top lanmışlardır.
Doğu Almanya Anayasası hll -(Devamı 8a. 5 SU. 2 do)
Yüksek faizle
piyasaya para verenler
yazmağa devam etmeden önce, nem leketim olan Türkiyede, Istanbulda, muhitimde, gerek şahsen, gerek telgraf, mektup vo telefonla beni tebrik edorek: «Allah kabul etsin I» ni-yazilo hakkımda en kıymetli İslâmî ulvî cenabı vo dostluğu gösteren yekin arkadaşlarıma, muhteri eiz okuyucularıma teşekkür
yim. İtiraf etmeliyim ki, hayatımın hiç bir devrindo bu tebrik ve hayır dua kadar beni mütehassıs eden bir başka tahattur mevcut olmamıştır. Beni tanıyan ve tanımayan bütün bu dost ve Müslüman kardeşlerin alâka ve yakınlığına tekrar tekrar teşekkür ederim.
( Devamı 4 üncü sayfada)
programı
Trumana yazılan bir mektupta hükümetin, bu proğramı derhal ve yeniden incelemesi istendi
Cihat Arman Paristeki
maç intihalarını yazıyor
Şeleğe Erdoğan Mete rıhtımda karşılanırken...
Bankadan çekilen mevduat yüzde yirmi faizle ticaret erbabına geçiyor
Bankalardan mevduat çekilerek ço ğnltnış olmasından endişeyo düşen millî bankaların gonol müdürlükleri, keyfiyeti Maliyo Bakanlığına bildirmişlerdir. Yılbaşı yaklaştıkça movdu-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Abbas Hilmi paşanın
100 milyonluk serveti
Meclise bir takrir verilerek Türk vatandaşı olan merhumun varislerinden 10 milyon liralık veraset vergisinin neden alınmadığı soruldu
Ankara: 10 (Telefonla) — Seyhan milletvekili Alımot Remzi Yüreği r bugün B. M. M. başkanlığına
■w y • 1 19
Yeni Sabah’
dünya turu
Üstad ve büyük romancı Esat Mahmut Karakurt yakında muhteşem ve cazip diinya seyahatinin hâtıralarını yazmağa başlıyor
Milletlerarası
Talebe Birliği
Kongresi
Kongreye iştirâk eden Türk delegesi dün memleketimize döndü
Hamburgda toplanan Millotlerara-bi Talebe Kongresine Milli Ttlrk To-lobo Birliği adına İştirâk otmlş olan Erdoğan Moto, dün Ankara vapuru ilo dönmüştür. Erdoğan Moto seyahat İntihalarını şöylo ifada etmiştir:
(— On altı millete mensup 120 /Devamı 8a. D Bü 7 de)
Güzide ve Ü3tad romancı
(Devam; Sa. s SU. e da) E ya t Mahmut Bara kurt
Vaşington, 10 (A.A.) — Da* mokrat temsilciler meclisi üyesi John Kennedy, Truman’a bir mektup göndermiş ve sivil savunma plânlan yapılmadığı için Amerikanın bu sefer bir atom (Devamı Sa. 5 S0. 3 do)
mühim bir takrir vermiş vo sorularının Dışişleri, içişleri ve Maliye Ba kanlarınca cevaplandırılmasını istemiştir.
Soruda şöyle denilmektedir:
Birinci Cihan Harbinin başlangıcın da yâni 1914 tonberi Türkiyedr ihtiyari ikamet eden vo bizzat Atatürk tarafından kondisino Türkiye Cunılıu riyeti nüfus hüviyet cüzdanı verilmiş olan eski Mısır Hıdivi merhum Ab-bas Hilmi paşa bandan sonraki ha.-(Oevamı Sa. 5 SU. 1 de)
Hüseyin Cahit sert bir yazı neşretti
Muhalefeti, patrona Halil zihniyeti ila itham ediyor
Ankara: 10 (Telefonla) — Hüseyin Cahit Yalçın, Ulus gazetesinde «Bugüne uymak mosolesi» başlığı al tında yazdığı bir başmakalede, son ilerde görülen aksaklıkla-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Y> u movzuu, Batın ve Yayın " müdürü ŞükrO Esmerin
mamlaketimlzl dışarıya tanıtmak U-zoro faaliyete goçeeoğl haborl Üzerine ele aldım. Ecnobl memloketlo-
rl bizi hâlâ kafaları, fesli, kavuklu, sırtları aaltalı, baoağı şalvarlı, eli çubuklu adamlar zannodlyorlar-mış. Şimdi biz oralarda kendimizi tanıtaoağız ve artık kıravatlı, şapkalı adamlar olduğumuzu onlar da anlamış bulunaoaklar.
Doğrusu bu, lâzım bir İş... Fakat aziz dostum ŞÜkrU Esmerin garplılardan bu kanantl gidermek için no türlü harokot edeceğini mo-rak ediyorum. Zira uzun seneler
toorUbedon sonra odlndlğim Intlbaa göro bizim garbı tanıdığımız kadar, garp bizi asla tanımamıştır ve tanımayacaktır. çünkü mahdut şah-slyotlor müstosna umumlyot bizim başımıza fos yahut külâh geçirmekliğimiz, sırtımıza çöpken veyahut firak, ayağımıza yomcnl voyahut İskarpin glynıonılzlo asla alâkadar değildir; alâkadar olmağa lüzum görmez.
Şükrü E »mor ne yapacaktır kİ
ULUNAY
bu alâkayı uyandırsın»
Konferans verilecek İse ou.ıhurl-yotin llânındanberl momlokotlmizda İyi Fransızca bilenler, dolgun harcırahlarla Fransaya falan gönderilerek konferanslar verdiler; Türk mataı teşhir edilecek İse müteaddit sorgllerdo pavlyonlar açt:k. ay-rıoa gazetelerde makaleler yc-ıldıj memleketimizin coğrafi ve siyasi vazlyoll dolayısilo dünyanın nor tarafında çıkan resimli resimsiz mecmualarda blzdon bahisler edildi. Hattâ masraflar oderok (Oratoryo) lar bllo dinlettik; fakat anla’ şılıyor ki hâlâ kendimizi İslediğimiz gibi tanılamamışız, istiyoruz kİ biz; meselâ bir Fransızın bir insi» llzi tanıdığı gibi tanınmış olalım.
Bunun no için tasasını çekiyoruz? Onu da anlamıyorum... Bizi tanırlarsa no olacak? Tanııııari larsa no olaoak?
Gcçon gün Londra matbuat ata»
şollğlne tâyin edilen bir zat: (.Bİ«
zlm Inglltereyl tanıdığımız kadar,
Inglltoro bizi tanımamıştır.» diyor*
du... Doğrudur. Bizdo hakikaten
(Devamı Sa. 5 8Ü. ö dal
Sahibi t Safa Kıiıçhoğiu
İdare ı Nuruosmanlyo Nos 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolefonı 10T95 — 25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFuYIZ
SALI
11
EKİM
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3807
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAJHAT HAİLLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Tito'ya Amerikan yardımj_başSadı Avrupadaki Amerikan diplomatları konferansı, Tito meselesile ilgili
Amerika, Rusyanın bir taarruzuna uğradığı takdirde Yugoslavyaya hava yolile silâh gönderecek
Sert Kanunların
Zararı
Ulardır, antidemokratik denilen kanonların, mev zuatımız arasından çıkarılıp atılmasını müdafaa ediyoruz. Matbuat kanunu, ceza kanunumuzun bazı kısımları, halk İdaresine ve demokrasiye, uygun değildir. Bu hükümler, vaktile toptancılık devrinde, inkılâp umdelerini yürütmek için kaleme a-lınmtş ve o zamanın havasına oymuş İdi. Esasen Almanyada Nazizm, Italyada Faşizm birer örnek gibi her şet ve diktatörü teşvik ediyordu. İspanyada Fran ko. daha itidalli bir şekilde Por-tekizde Salazar hep Berlin ve Ro maya ayak uyduruyorlardı. Ama şimdi bu numuneler ya hiç kalmamış yahut kalanlar bile şarap lanna çok su katmışlardır. İspanya diktatörü general Franko. demokratik devletlere yanaşma;, 1: çin, binbir çare ve vesile aramaktadır. Bizde antidemokratik kanunların varlığını yalnız tarafsızlar ve muhalifler değil bizzat Halk Partisi erkânı da kabııl etmektedirler. Bizzat Nihat Erim Merih» kürsüsünde bir yığm demokrasiye aykırı kanunlarımızın varlığını İtiraf etmiş idi amma bu itiraf üzerinden bir seneden fazla bir zaman geçtiği halde bir türlü bu sıfatla anılan kanunların arama, tarama ve temizlenmesine başlanamadı. Eski Başbakanlardan Saraçoğlu Şükrü antidemokratik şiddetli kanunlardan bahsedildikçe ve onların İlgası İstenildikçe, bas m toplantılarında banlan hiç tatbik etmiyoruz, binaenaleyh kaldınlmalanna ne lüzum var diye sudan bir cevap veriyordu. Halbuki günün birinde, hükümet arzu ederse, bu silâhlara pekâlâ baş vurulabilir ve bu kanunların varlığı, demokrasi hayatımızın tepesi üstüne asılmış bir nevi Damokles kılıcından başka bir şey değildir. Bilâhare Becep Pekerin bu metrük âlet ve ■ilâhlara ne kadar büyük bir şevk ve heves ile sarıldığı malûmdur.
İşte Halk Partisi Genel Sekreteri, hükümete bir tezkere yazarak muhalefete mensup milletvekili veya gayri şahısların, yurt İçinde söyledikleri nutuklarda, gerek Cumhurbaşkanına ve gerek hükümete karşı kullandıkları tecavüzkâr dile karşı ne yapıldığını sormuştur. Hükümetçe 1-şin Adalet Bakanlığına havale o-lunduğu ve İcap eden takiplerin (Devamı 8a. s 80. 6 da)
TiJc. bir silâhı muayene ediyor.»
D. Partinin İlmî hey’ete cevabı
7 sahife tufan mufassal cevap, bugün Basına verilerek neşredilecek
Ankara? 10 (HwAubH — TJnmok- t rat Parti genel kurul toplantıları sona ermiş ve ilmi heyete seçim kanunu tasarısı hakkında verilecek cevap tesbit edilmiştir. Yedi sayfa kal
dâr tfıtn-n Cersplrt? setim etrâfmîd geçen hâdiselerin izah edildiği ve hâ kimlerin istiklâllerinin masun bulun-
durulması üzerinde ısrar (Devamı Sa. 5
olunduğu Sü: 8 do)
Şehremini camiinin temeli dün atıldı
Vaşington: 10 (AP.) — Dünya para fonu bugün Yugoslavyaya A-merikan paralıyla 3 milyon dolar borç vermiştir. Bu, Yugoslavyaya a-çılnn ilk kredidir.
Bir kaç haftaya kadar Birleşik A-merika hükümeti de ithalât. İhracat Bankası vasıtosile bu memlekete 20 milyon dolarlık bir borç vermek suretiyle malî yardımda bulunacaktır.
(Devamı Sa. 5 Sil 7 de>
IAvusturyada!
Seçimler ; neticelendi
Komünistler ı mağlûp oldu ı
Viyana, 10 (A-P) — Sağ cenah partilerinden olan Halk Partisi dün,* içişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan rakamlara nazaran reylerin yüzde 40 ını almıştır. Halk partisinin aldığı reylerin mecmuu 131,478 (Mr.
Sosyalistler 110,215 rey İle İkinci vaziyette gelmektedirler.
Komünistler, 19,525 rey İle ü-çüncü vaziyettedirler kİ bu, rey-(Oevamı 8a. S 8Ü: 8 de)
Kâbe~i Muazza mada namaz...
Arkadaşımız Murat Sertoğlu Hac intihalarını anlatıyor
Islâm âleminin kalbi olan şehir: “MEKKEI MÜKERREME,,
— 2 —
»hac yolunda
Amerikanın
Yazan: Hacı Murat
müdafaa
Paulus Ordusu
Doğu Almanyada ihya edilecekmiş
Londra 10 aa. (Lpa) — Berlln-den bildirildiğine göre, Almanya, nın Sovyet Bölgesindeki ö Alman devletinin parlamentoları bugün. Alman kukla hükümeti yükeek meclisi üyelerini seçmek üzere top lanmışlardır.
Doğu Almanya Anayasası hll -(Devamı 8a. 5 SU. 2 do)
Yüksek faizle
piyasaya para verenler
yazmağa devam etmeden önce, nem leketim olan Türkiyede, Istanbulda, muhitimde, gerek şahsen, gerek telgraf, mektup vo telefonla beni tebrik edorek: «Allah kabul etsin I» ni-yazilo hakkımda en kıymetli İslâmî ulvî cenabı vo dostluğu gösteren yekin arkadaşlarıma, muhteri eiz okuyucularıma teşekkür
yim. İtiraf etmeliyim ki, hayatımın hiç bir devrindo bu tebrik ve hayır dua kadar beni mütehassıs eden bir başka tahattur mevcut olmamıştır. Beni tanıyan ve tanımayan bütün bu dost ve Müslüman kardeşlerin alâka ve yakınlığına tekrar tekrar teşekkür ederim.
( Devamı 4 üncü sayfada)
programı
Trumana yazılan bir mektupta hükümetin, bu proğramı derhal ve yeniden incelemesi istendi
Cihat Arman Paristeki
maç intihalarını yazıyor
Şeleğe Erdoğan Mete rıhtımda karşılanırken...
Bankadan çekilen mevduat yüzde yirmi faizle ticaret erbabına geçiyor
Bankalardan mevduat çekilerek ço ğnltnış olmasından endişeyo düşen millî bankaların gonol müdürlükleri, keyfiyeti Maliyo Bakanlığına bildirmişlerdir. Yılbaşı yaklaştıkça movdu-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Abbas Hilmi paşanın
100 milyonluk serveti
Meclise bir takrir verilerek Türk vatandaşı olan merhumun varislerinden 10 milyon liralık veraset vergisinin neden alınmadığı soruldu
Ankara: 10 (Telefonla) — Seyhan milletvekili Alımot Remzi Yüreği r bugün B. M. M. başkanlığına
■w y • 1 19
Yeni Sabah’
dünya turu
Üstad ve büyük romancı Esat Mahmut Karakurt yakında muhteşem ve cazip diinya seyahatinin hâtıralarını yazmağa başlıyor
Milletlerarası
Talebe Birliği
Kongresi
Kongreye iştirâk eden Türk delegesi dün memleketimize döndü
Hamburgda toplanan Millotlerara-bi Talebe Kongresine Milli Ttlrk To-lobo Birliği adına İştirâk otmlş olan Erdoğan Moto, dün Ankara vapuru ilo dönmüştür. Erdoğan Moto seyahat İntihalarını şöylo ifada etmiştir:
(— On altı millete mensup 120 /Devamı 8a. D Bü 7 de)
Güzide ve Ü3tad romancı
(Devam; Sa. s SU. e da) E ya t Mahmut Bara kurt
Vaşington, 10 (A.A.) — Da* mokrat temsilciler meclisi üyesi John Kennedy, Truman’a bir mektup göndermiş ve sivil savunma plânlan yapılmadığı için Amerikanın bu sefer bir atom (Devamı Sa. 5 S0. 3 do)
mühim bir takrir vermiş vo sorularının Dışişleri, içişleri ve Maliye Ba kanlarınca cevaplandırılmasını istemiştir.
Soruda şöyle denilmektedir:
Birinci Cihan Harbinin başlangıcın da yâni 1914 tonberi Türkiyedr ihtiyari ikamet eden vo bizzat Atatürk tarafından kondisino Türkiye Cunılıu riyeti nüfus hüviyet cüzdanı verilmiş olan eski Mısır Hıdivi merhum Ab-bas Hilmi paşa bandan sonraki ha.-(Oevamı Sa. 5 SU. 1 de)
Hüseyin Cahit sert bir yazı neşretti
Muhalefeti, patrona Halil zihniyeti ila itham ediyor
Ankara: 10 (Telefonla) — Hüseyin Cahit Yalçın, Ulus gazetesinde «Bugüne uymak mosolesi» başlığı al tında yazdığı bir başmakalede, son ilerde görülen aksaklıkla-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Y> u movzuu, Batın ve Yayın " müdürü ŞükrO Esmerin
mamlaketimlzl dışarıya tanıtmak U-zoro faaliyete goçeeoğl haborl Üzerine ele aldım. Ecnobl memloketlo-
rl bizi hâlâ kafaları, fesli, kavuklu, sırtları aaltalı, baoağı şalvarlı, eli çubuklu adamlar zannodlyorlar-mış. Şimdi biz oralarda kendimizi tanıtaoağız ve artık kıravatlı, şapkalı adamlar olduğumuzu onlar da anlamış bulunaoaklar.
Doğrusu bu, lâzım bir İş... Fakat aziz dostum ŞÜkrU Esmerin garplılardan bu kanantl gidermek için no türlü harokot edeceğini mo-rak ediyorum. Zira uzun seneler
toorUbedon sonra odlndlğim Intlbaa göro bizim garbı tanıdığımız kadar, garp bizi asla tanımamıştır ve tanımayacaktır. çünkü mahdut şah-slyotlor müstosna umumlyot bizim başımıza fos yahut külâh geçirmekliğimiz, sırtımıza çöpken veyahut firak, ayağımıza yomcnl voyahut İskarpin glynıonılzlo asla alâkadar değildir; alâkadar olmağa lüzum görmez.
Şükrü E »mor ne yapacaktır kİ
ULUNAY
bu alâkayı uyandırsın»
Konferans verilecek İse ou.ıhurl-yotin llânındanberl momlokotlmizda İyi Fransızca bilenler, dolgun harcırahlarla Fransaya falan gönderilerek konferanslar verdiler; Türk mataı teşhir edilecek İse müteaddit sorgllerdo pavlyonlar açt:k. ay-rıoa gazetelerde makaleler yc-ıldıj memleketimizin coğrafi ve siyasi vazlyoll dolayısilo dünyanın nor tarafında çıkan resimli resimsiz mecmualarda blzdon bahisler edildi. Hattâ masraflar oderok (Oratoryo) lar bllo dinlettik; fakat anla’ şılıyor ki hâlâ kendimizi İslediğimiz gibi tanılamamışız, istiyoruz kİ biz; meselâ bir Fransızın bir insi» llzi tanıdığı gibi tanınmış olalım.
Bunun no için tasasını çekiyoruz? Onu da anlamıyorum... Bizi tanırlarsa no olacak? Tanııııari larsa no olaoak?
Gcçon gün Londra matbuat ata»
şollğlne tâyin edilen bir zat: (.Bİ«
zlm Inglltereyl tanıdığımız kadar,
Inglltoro bizi tanımamıştır.» diyor*
du... Doğrudur. Bizdo hakikaten
(Devamı Sa. 5 8Ü. ö dal
Sahibi t Safa Kıiıçhoğiu
İdare ı Nuruosmanlyo Nos 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolefonı 10T95 — 25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFuYIZ
SALI
11
EKİM
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3807
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAJHAT HAİLLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Tito'ya Amerikan yardımj_başSadı Avrupadaki Amerikan diplomatları konferansı, Tito meselesile ilgili
Amerika, Rusyanın bir taarruzuna uğradığı takdirde Yugoslavyaya hava yolile silâh gönderecek
Sert Kanunların
Zararı
Ulardır, antidemokratik denilen kanonların, mev zuatımız arasından çıkarılıp atılmasını müdafaa ediyoruz. Matbuat kanunu, ceza kanunumuzun bazı kısımları, halk İdaresine ve demokrasiye, uygun değildir. Bu hükümler, vaktile toptancılık devrinde, inkılâp umdelerini yürütmek için kaleme a-lınmtş ve o zamanın havasına oymuş İdi. Esasen Almanyada Nazizm, Italyada Faşizm birer örnek gibi her şet ve diktatörü teşvik ediyordu. İspanyada Fran ko. daha itidalli bir şekilde Por-tekizde Salazar hep Berlin ve Ro maya ayak uyduruyorlardı. Ama şimdi bu numuneler ya hiç kalmamış yahut kalanlar bile şarap lanna çok su katmışlardır. İspanya diktatörü general Franko. demokratik devletlere yanaşma;, 1: çin, binbir çare ve vesile aramaktadır. Bizde antidemokratik kanunların varlığını yalnız tarafsızlar ve muhalifler değil bizzat Halk Partisi erkânı da kabııl etmektedirler. Bizzat Nihat Erim Merih» kürsüsünde bir yığm demokrasiye aykırı kanunlarımızın varlığını İtiraf etmiş idi amma bu itiraf üzerinden bir seneden fazla bir zaman geçtiği halde bir türlü bu sıfatla anılan kanunların arama, tarama ve temizlenmesine başlanamadı. Eski Başbakanlardan Saraçoğlu Şükrü antidemokratik şiddetli kanunlardan bahsedildikçe ve onların İlgası İstenildikçe, bas m toplantılarında banlan hiç tatbik etmiyoruz, binaenaleyh kaldınlmalanna ne lüzum var diye sudan bir cevap veriyordu. Halbuki günün birinde, hükümet arzu ederse, bu silâhlara pekâlâ baş vurulabilir ve bu kanunların varlığı, demokrasi hayatımızın tepesi üstüne asılmış bir nevi Damokles kılıcından başka bir şey değildir. Bilâhare Becep Pekerin bu metrük âlet ve ■ilâhlara ne kadar büyük bir şevk ve heves ile sarıldığı malûmdur.
İşte Halk Partisi Genel Sekreteri, hükümete bir tezkere yazarak muhalefete mensup milletvekili veya gayri şahısların, yurt İçinde söyledikleri nutuklarda, gerek Cumhurbaşkanına ve gerek hükümete karşı kullandıkları tecavüzkâr dile karşı ne yapıldığını sormuştur. Hükümetçe 1-şin Adalet Bakanlığına havale o-lunduğu ve İcap eden takiplerin (Devamı 8a. s 80. 6 da)
TiJc. bir silâhı muayene ediyor.»
D. Partinin İlmî hey’ete cevabı
7 sahife tufan mufassal cevap, bugün Basına verilerek neşredilecek
Ankara? 10 (HwAubH — TJnmok- t rat Parti genel kurul toplantıları sona ermiş ve ilmi heyete seçim kanunu tasarısı hakkında verilecek cevap tesbit edilmiştir. Yedi sayfa kal
dâr tfıtn-n Cersplrt? setim etrâfmîd geçen hâdiselerin izah edildiği ve hâ kimlerin istiklâllerinin masun bulun-
durulması üzerinde ısrar (Devamı Sa. 5
olunduğu Sü: 8 do)
Şehremini camiinin temeli dün atıldı
Vaşington: 10 (AP.) — Dünya para fonu bugün Yugoslavyaya A-merikan paralıyla 3 milyon dolar borç vermiştir. Bu, Yugoslavyaya a-çılnn ilk kredidir.
Bir kaç haftaya kadar Birleşik A-merika hükümeti de ithalât. İhracat Bankası vasıtosile bu memlekete 20 milyon dolarlık bir borç vermek suretiyle malî yardımda bulunacaktır.
(Devamı Sa. 5 Sil 7 de>
IAvusturyada!
Seçimler ; neticelendi
Komünistler ı mağlûp oldu ı
Viyana, 10 (A-P) — Sağ cenah partilerinden olan Halk Partisi dün,* içişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan rakamlara nazaran reylerin yüzde 40 ını almıştır. Halk partisinin aldığı reylerin mecmuu 131,478 (Mr.
Sosyalistler 110,215 rey İle İkinci vaziyette gelmektedirler.
Komünistler, 19,525 rey İle ü-çüncü vaziyettedirler kİ bu, rey-(Oevamı 8a. S 8Ü: 8 de)
Kâbe~i Muazza mada namaz...
Arkadaşımız Murat Sertoğlu Hac intihalarını anlatıyor
Islâm âleminin kalbi olan şehir: “MEKKEI MÜKERREME,,
— 2 —
»hac yolunda
Amerikanın
Yazan: Hacı Murat
müdafaa
Paulus Ordusu
Doğu Almanyada ihya edilecekmiş
Londra 10 aa. (Lpa) — Berlln-den bildirildiğine göre, Almanya, nın Sovyet Bölgesindeki ö Alman devletinin parlamentoları bugün. Alman kukla hükümeti yükeek meclisi üyelerini seçmek üzere top lanmışlardır.
Doğu Almanya Anayasası hll -(Devamı 8a. 5 SU. 2 do)
Yüksek faizle
piyasaya para verenler
yazmağa devam etmeden önce, nem leketim olan Türkiyede, Istanbulda, muhitimde, gerek şahsen, gerek telgraf, mektup vo telefonla beni tebrik edorek: «Allah kabul etsin I» ni-yazilo hakkımda en kıymetli İslâmî ulvî cenabı vo dostluğu gösteren yekin arkadaşlarıma, muhteri eiz okuyucularıma teşekkür
yim. İtiraf etmeliyim ki, hayatımın hiç bir devrindo bu tebrik ve hayır dua kadar beni mütehassıs eden bir başka tahattur mevcut olmamıştır. Beni tanıyan ve tanımayan bütün bu dost ve Müslüman kardeşlerin alâka ve yakınlığına tekrar tekrar teşekkür ederim.
( Devamı 4 üncü sayfada)
programı
Trumana yazılan bir mektupta hükümetin, bu proğramı derhal ve yeniden incelemesi istendi
Cihat Arman Paristeki
maç intihalarını yazıyor
Şeleğe Erdoğan Mete rıhtımda karşılanırken...
Bankadan çekilen mevduat yüzde yirmi faizle ticaret erbabına geçiyor
Bankalardan mevduat çekilerek ço ğnltnış olmasından endişeyo düşen millî bankaların gonol müdürlükleri, keyfiyeti Maliyo Bakanlığına bildirmişlerdir. Yılbaşı yaklaştıkça movdu-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Abbas Hilmi paşanın
100 milyonluk serveti
Meclise bir takrir verilerek Türk vatandaşı olan merhumun varislerinden 10 milyon liralık veraset vergisinin neden alınmadığı soruldu
Ankara: 10 (Telefonla) — Seyhan milletvekili Alımot Remzi Yüreği r bugün B. M. M. başkanlığına
■w y • 1 19
Yeni Sabah’
dünya turu
Üstad ve büyük romancı Esat Mahmut Karakurt yakında muhteşem ve cazip diinya seyahatinin hâtıralarını yazmağa başlıyor
Milletlerarası
Talebe Birliği
Kongresi
Kongreye iştirâk eden Türk delegesi dün memleketimize döndü
Hamburgda toplanan Millotlerara-bi Talebe Kongresine Milli Ttlrk To-lobo Birliği adına İştirâk otmlş olan Erdoğan Moto, dün Ankara vapuru ilo dönmüştür. Erdoğan Moto seyahat İntihalarını şöylo ifada etmiştir:
(— On altı millete mensup 120 /Devamı 8a. D Bü 7 de)
Güzide ve Ü3tad romancı
(Devam; Sa. s SU. e da) E ya t Mahmut Bara kurt
Vaşington, 10 (A.A.) — Da* mokrat temsilciler meclisi üyesi John Kennedy, Truman’a bir mektup göndermiş ve sivil savunma plânlan yapılmadığı için Amerikanın bu sefer bir atom (Devamı Sa. 5 S0. 3 do)
mühim bir takrir vermiş vo sorularının Dışişleri, içişleri ve Maliye Ba kanlarınca cevaplandırılmasını istemiştir.
Soruda şöyle denilmektedir:
Birinci Cihan Harbinin başlangıcın da yâni 1914 tonberi Türkiyedr ihtiyari ikamet eden vo bizzat Atatürk tarafından kondisino Türkiye Cunılıu riyeti nüfus hüviyet cüzdanı verilmiş olan eski Mısır Hıdivi merhum Ab-bas Hilmi paşa bandan sonraki ha.-(Oevamı Sa. 5 SU. 1 de)
Hüseyin Cahit sert bir yazı neşretti
Muhalefeti, patrona Halil zihniyeti ila itham ediyor
Ankara: 10 (Telefonla) — Hüseyin Cahit Yalçın, Ulus gazetesinde «Bugüne uymak mosolesi» başlığı al tında yazdığı bir başmakalede, son ilerde görülen aksaklıkla-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Y> u movzuu, Batın ve Yayın " müdürü ŞükrO Esmerin
mamlaketimlzl dışarıya tanıtmak U-zoro faaliyete goçeeoğl haborl Üzerine ele aldım. Ecnobl memloketlo-
rl bizi hâlâ kafaları, fesli, kavuklu, sırtları aaltalı, baoağı şalvarlı, eli çubuklu adamlar zannodlyorlar-mış. Şimdi biz oralarda kendimizi tanıtaoağız ve artık kıravatlı, şapkalı adamlar olduğumuzu onlar da anlamış bulunaoaklar.
Doğrusu bu, lâzım bir İş... Fakat aziz dostum ŞÜkrU Esmerin garplılardan bu kanantl gidermek için no türlü harokot edeceğini mo-rak ediyorum. Zira uzun seneler
toorUbedon sonra odlndlğim Intlbaa göro bizim garbı tanıdığımız kadar, garp bizi asla tanımamıştır ve tanımayacaktır. çünkü mahdut şah-slyotlor müstosna umumlyot bizim başımıza fos yahut külâh geçirmekliğimiz, sırtımıza çöpken veyahut firak, ayağımıza yomcnl voyahut İskarpin glynıonılzlo asla alâkadar değildir; alâkadar olmağa lüzum görmez.
Şükrü E »mor ne yapacaktır kİ
ULUNAY
bu alâkayı uyandırsın»
Konferans verilecek İse ou.ıhurl-yotin llânındanberl momlokotlmizda İyi Fransızca bilenler, dolgun harcırahlarla Fransaya falan gönderilerek konferanslar verdiler; Türk mataı teşhir edilecek İse müteaddit sorgllerdo pavlyonlar açt:k. ay-rıoa gazetelerde makaleler yc-ıldıj memleketimizin coğrafi ve siyasi vazlyoll dolayısilo dünyanın nor tarafında çıkan resimli resimsiz mecmualarda blzdon bahisler edildi. Hattâ masraflar oderok (Oratoryo) lar bllo dinlettik; fakat anla’ şılıyor ki hâlâ kendimizi İslediğimiz gibi tanılamamışız, istiyoruz kİ biz; meselâ bir Fransızın bir insi» llzi tanıdığı gibi tanınmış olalım.
Bunun no için tasasını çekiyoruz? Onu da anlamıyorum... Bizi tanırlarsa no olacak? Tanııııari larsa no olaoak?
Gcçon gün Londra matbuat ata»
şollğlne tâyin edilen bir zat: (.Bİ«
zlm Inglltereyl tanıdığımız kadar,
Inglltoro bizi tanımamıştır.» diyor*
du... Doğrudur. Bizdo hakikaten
(Devamı Sa. 5 8Ü. ö dal
Sahibi t Safa Kıiıçhoğiu
İdare ı Nuruosmanlyo Nos 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolefonı 10T95 — 25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFuYIZ
SALI
11
EKİM
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3807
Sayısı : 10 Kuruş
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAJHAT HAİLLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Tito'ya Amerikan yardımj_başSadı Avrupadaki Amerikan diplomatları konferansı, Tito meselesile ilgili
Amerika, Rusyanın bir taarruzuna uğradığı takdirde Yugoslavyaya hava yolile silâh gönderecek
Sert Kanunların
Zararı
Ulardır, antidemokratik denilen kanonların, mev zuatımız arasından çıkarılıp atılmasını müdafaa ediyoruz. Matbuat kanunu, ceza kanunumuzun bazı kısımları, halk İdaresine ve demokrasiye, uygun değildir. Bu hükümler, vaktile toptancılık devrinde, inkılâp umdelerini yürütmek için kaleme a-lınmtş ve o zamanın havasına oymuş İdi. Esasen Almanyada Nazizm, Italyada Faşizm birer örnek gibi her şet ve diktatörü teşvik ediyordu. İspanyada Fran ko. daha itidalli bir şekilde Por-tekizde Salazar hep Berlin ve Ro maya ayak uyduruyorlardı. Ama şimdi bu numuneler ya hiç kalmamış yahut kalanlar bile şarap lanna çok su katmışlardır. İspanya diktatörü general Franko. demokratik devletlere yanaşma;, 1: çin, binbir çare ve vesile aramaktadır. Bizde antidemokratik kanunların varlığını yalnız tarafsızlar ve muhalifler değil bizzat Halk Partisi erkânı da kabııl etmektedirler. Bizzat Nihat Erim Merih» kürsüsünde bir yığm demokrasiye aykırı kanunlarımızın varlığını İtiraf etmiş idi amma bu itiraf üzerinden bir seneden fazla bir zaman geçtiği halde bir türlü bu sıfatla anılan kanunların arama, tarama ve temizlenmesine başlanamadı. Eski Başbakanlardan Saraçoğlu Şükrü antidemokratik şiddetli kanunlardan bahsedildikçe ve onların İlgası İstenildikçe, bas m toplantılarında banlan hiç tatbik etmiyoruz, binaenaleyh kaldınlmalanna ne lüzum var diye sudan bir cevap veriyordu. Halbuki günün birinde, hükümet arzu ederse, bu silâhlara pekâlâ baş vurulabilir ve bu kanunların varlığı, demokrasi hayatımızın tepesi üstüne asılmış bir nevi Damokles kılıcından başka bir şey değildir. Bilâhare Becep Pekerin bu metrük âlet ve ■ilâhlara ne kadar büyük bir şevk ve heves ile sarıldığı malûmdur.
İşte Halk Partisi Genel Sekreteri, hükümete bir tezkere yazarak muhalefete mensup milletvekili veya gayri şahısların, yurt İçinde söyledikleri nutuklarda, gerek Cumhurbaşkanına ve gerek hükümete karşı kullandıkları tecavüzkâr dile karşı ne yapıldığını sormuştur. Hükümetçe 1-şin Adalet Bakanlığına havale o-lunduğu ve İcap eden takiplerin (Devamı 8a. s 80. 6 da)
TiJc. bir silâhı muayene ediyor.»
D. Partinin İlmî hey’ete cevabı
7 sahife tufan mufassal cevap, bugün Basına verilerek neşredilecek
Ankara? 10 (HwAubH — TJnmok- t rat Parti genel kurul toplantıları sona ermiş ve ilmi heyete seçim kanunu tasarısı hakkında verilecek cevap tesbit edilmiştir. Yedi sayfa kal
dâr tfıtn-n Cersplrt? setim etrâfmîd geçen hâdiselerin izah edildiği ve hâ kimlerin istiklâllerinin masun bulun-
durulması üzerinde ısrar (Devamı Sa. 5
olunduğu Sü: 8 do)
Şehremini camiinin temeli dün atıldı
Vaşington: 10 (AP.) — Dünya para fonu bugün Yugoslavyaya A-merikan paralıyla 3 milyon dolar borç vermiştir. Bu, Yugoslavyaya a-çılnn ilk kredidir.
Bir kaç haftaya kadar Birleşik A-merika hükümeti de ithalât. İhracat Bankası vasıtosile bu memlekete 20 milyon dolarlık bir borç vermek suretiyle malî yardımda bulunacaktır.
(Devamı Sa. 5 Sil 7 de>
IAvusturyada!
Seçimler ; neticelendi
Komünistler ı mağlûp oldu ı
Viyana, 10 (A-P) — Sağ cenah partilerinden olan Halk Partisi dün,* içişleri Bakanlığı tarafından verilmiş olan rakamlara nazaran reylerin yüzde 40 ını almıştır. Halk partisinin aldığı reylerin mecmuu 131,478 (Mr.
Sosyalistler 110,215 rey İle İkinci vaziyette gelmektedirler.
Komünistler, 19,525 rey İle ü-çüncü vaziyettedirler kİ bu, rey-(Oevamı 8a. S 8Ü: 8 de)
Kâbe~i Muazza mada namaz...
Arkadaşımız Murat Sertoğlu Hac intihalarını anlatıyor
Islâm âleminin kalbi olan şehir: “MEKKEI MÜKERREME,,
— 2 —
»hac yolunda
Amerikanın
Yazan: Hacı Murat
müdafaa
Paulus Ordusu
Doğu Almanyada ihya edilecekmiş
Londra 10 aa. (Lpa) — Berlln-den bildirildiğine göre, Almanya, nın Sovyet Bölgesindeki ö Alman devletinin parlamentoları bugün. Alman kukla hükümeti yükeek meclisi üyelerini seçmek üzere top lanmışlardır.
Doğu Almanya Anayasası hll -(Devamı 8a. 5 SU. 2 do)
Yüksek faizle
piyasaya para verenler
yazmağa devam etmeden önce, nem leketim olan Türkiyede, Istanbulda, muhitimde, gerek şahsen, gerek telgraf, mektup vo telefonla beni tebrik edorek: «Allah kabul etsin I» ni-yazilo hakkımda en kıymetli İslâmî ulvî cenabı vo dostluğu gösteren yekin arkadaşlarıma, muhteri eiz okuyucularıma teşekkür
yim. İtiraf etmeliyim ki, hayatımın hiç bir devrindo bu tebrik ve hayır dua kadar beni mütehassıs eden bir başka tahattur mevcut olmamıştır. Beni tanıyan ve tanımayan bütün bu dost ve Müslüman kardeşlerin alâka ve yakınlığına tekrar tekrar teşekkür ederim.
( Devamı 4 üncü sayfada)
programı
Trumana yazılan bir mektupta hükümetin, bu proğramı derhal ve yeniden incelemesi istendi
Cihat Arman Paristeki
maç intihalarını yazıyor
Şeleğe Erdoğan Mete rıhtımda karşılanırken...
Bankadan çekilen mevduat yüzde yirmi faizle ticaret erbabına geçiyor
Bankalardan mevduat çekilerek ço ğnltnış olmasından endişeyo düşen millî bankaların gonol müdürlükleri, keyfiyeti Maliyo Bakanlığına bildirmişlerdir. Yılbaşı yaklaştıkça movdu-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Abbas Hilmi paşanın
100 milyonluk serveti
Meclise bir takrir verilerek Türk vatandaşı olan merhumun varislerinden 10 milyon liralık veraset vergisinin neden alınmadığı soruldu
Ankara: 10 (Telefonla) — Seyhan milletvekili Alımot Remzi Yüreği r bugün B. M. M. başkanlığına
■w y • 1 19
Yeni Sabah’
dünya turu
Üstad ve büyük romancı Esat Mahmut Karakurt yakında muhteşem ve cazip diinya seyahatinin hâtıralarını yazmağa başlıyor
Milletlerarası
Talebe Birliği
Kongresi
Kongreye iştirâk eden Türk delegesi dün memleketimize döndü
Hamburgda toplanan Millotlerara-bi Talebe Kongresine Milli Ttlrk To-lobo Birliği adına İştirâk otmlş olan Erdoğan Moto, dün Ankara vapuru ilo dönmüştür. Erdoğan Moto seyahat İntihalarını şöylo ifada etmiştir:
(— On altı millete mensup 120 /Devamı 8a. D Bü 7 de)
Güzide ve Ü3tad romancı
(Devam; Sa. s SU. e da) E ya t Mahmut Bara kurt
Vaşington, 10 (A.A.) — Da* mokrat temsilciler meclisi üyesi John Kennedy, Truman’a bir mektup göndermiş ve sivil savunma plânlan yapılmadığı için Amerikanın bu sefer bir atom (Devamı Sa. 5 S0. 3 do)
mühim bir takrir vermiş vo sorularının Dışişleri, içişleri ve Maliye Ba kanlarınca cevaplandırılmasını istemiştir.
Soruda şöyle denilmektedir:
Birinci Cihan Harbinin başlangıcın da yâni 1914 tonberi Türkiyedr ihtiyari ikamet eden vo bizzat Atatürk tarafından kondisino Türkiye Cunılıu riyeti nüfus hüviyet cüzdanı verilmiş olan eski Mısır Hıdivi merhum Ab-bas Hilmi paşa bandan sonraki ha.-(Oevamı Sa. 5 SU. 1 de)
Hüseyin Cahit sert bir yazı neşretti
Muhalefeti, patrona Halil zihniyeti ila itham ediyor
Ankara: 10 (Telefonla) — Hüseyin Cahit Yalçın, Ulus gazetesinde «Bugüne uymak mosolesi» başlığı al tında yazdığı bir başmakalede, son ilerde görülen aksaklıkla-(Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Y> u movzuu, Batın ve Yayın " müdürü ŞükrO Esmerin
mamlaketimlzl dışarıya tanıtmak U-zoro faaliyete goçeeoğl haborl Üzerine ele aldım. Ecnobl memloketlo-
rl bizi hâlâ kafaları, fesli, kavuklu, sırtları aaltalı, baoağı şalvarlı, eli çubuklu adamlar zannodlyorlar-mış. Şimdi biz oralarda kendimizi tanıtaoağız ve artık kıravatlı, şapkalı adamlar olduğumuzu onlar da anlamış bulunaoaklar.
Doğrusu bu, lâzım bir İş... Fakat aziz dostum ŞÜkrU Esmerin garplılardan bu kanantl gidermek için no türlü harokot edeceğini mo-rak ediyorum. Zira uzun seneler
toorUbedon sonra odlndlğim Intlbaa göro bizim garbı tanıdığımız kadar, garp bizi asla tanımamıştır ve tanımayacaktır. çünkü mahdut şah-slyotlor müstosna umumlyot bizim başımıza fos yahut külâh geçirmekliğimiz, sırtımıza çöpken veyahut firak, ayağımıza yomcnl voyahut İskarpin glynıonılzlo asla alâkadar değildir; alâkadar olmağa lüzum görmez.
Şükrü E »mor ne yapacaktır kİ
ULUNAY
bu alâkayı uyandırsın»
Konferans verilecek İse ou.ıhurl-yotin llânındanberl momlokotlmizda İyi Fransızca bilenler, dolgun harcırahlarla Fransaya falan gönderilerek konferanslar verdiler; Türk mataı teşhir edilecek İse müteaddit sorgllerdo pavlyonlar açt:k. ay-rıoa gazetelerde makaleler yc-ıldıj memleketimizin coğrafi ve siyasi vazlyoll dolayısilo dünyanın nor tarafında çıkan resimli resimsiz mecmualarda blzdon bahisler edildi. Hattâ masraflar oderok (Oratoryo) lar bllo dinlettik; fakat anla’ şılıyor ki hâlâ kendimizi İslediğimiz gibi tanılamamışız, istiyoruz kİ biz; meselâ bir Fransızın bir insi» llzi tanıdığı gibi tanınmış olalım.
Bunun no için tasasını çekiyoruz? Onu da anlamıyorum... Bizi tanırlarsa no olacak? Tanııııari larsa no olaoak?
Gcçon gün Londra matbuat ata»
şollğlne tâyin edilen bir zat: (.Bİ«
zlm Inglltereyl tanıdığımız kadar,
Inglltoro bizi tanımamıştır.» diyor*
du... Doğrudur. Bizdo hakikaten
(Devamı Sa. 5 8Ü. ö dal

Comments (0)