İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir
Türkiye Imum Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
SALI idare: Nuruosmanlye No: 17 SAYISI
11 1 8 T A N B U L YERDB
Telefon: 20705 10
OCAK
ABONE BEDELİ
1949 Türklyo Eonobl
Onbirinci Yıl 6 aylık 1500 > 2800 >
No. 3519 3 aylık 800 > 1800 > KURUŞ
1 aylık 300 > 600 >
Yeni Sabah
Müessif tokat hâdisesi dün Meclisde son defa görüşüldü (
"Devlet, israf içinde yüzüyor!,,
C.H.P. hâdiseyi örtbas etmeğe muvaffak oldu Meclisin diinkii oturumuna başkanlık eden Cevdet Kerim Incedayı, tokat
Maliye Bakanlığı büdcesi encümende geniş ve sert tenkidlere sebeb oldu
Hatibler, kırtasiyecilikten ve Devlet elile memurlara dağıtılan altın ve gümüş dolma kalemlerden şikâyet ettiler
hâdisesi hakkında işlem yapılmasına mahal olmadığını söyledi
Tekrar şiddet
Politikası...
Geriye doğru, tek partinin kendilerince tatlı günlerine doğru her vesile ile nazarlar atanlar boş yere çırpınmakta olduklarını anlı-yacaklardır. Fakat böyle her hareket vakit kaybından başka bir mâna taşı-
Ankara, 10 (Telefonla) — Meclis bugün Cevdet Kerim In-cedayı'nın başkanlığında toplandı. Oturum açılınca Maraş Milletvekili Emin Soysalın 29/ 12/1948 günlü oturumda Ah-med Tahtakılıca vâki olan fiili tecavüz hakkında Meclis Başkanlığından sözlü sorusu okundu. Başkanlık adına Ricai Güreli kürsüye gelerek mevzuuba-his oturumda vâki hâdisenin cc-
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Mecliste tokat hadisesinin görüşülmesinde isimlen İt-'tleri dikkate şayan görülen dört sima: Ahmcd Tahtakılıç, Şeref Uluy, Cevdet Kcrint lııceday* ve Başbakan Haşan Saka
UŞAK MİTİNGİ
Millet Partisi erkânından iiçü Uşak’a gitti
J
Amerika ve Filistin
umhuriyet Halk Partisinin —esasen Batılı mânasile böyle mütecanis bir parti yok ya— çcşidll kanadlan dört yıla yakın bir zabite Halk Partisi içinde hizib ve çarpışma manzarası gösterir. Fakat bu cidaller hep için içindir, harice renk ve koku sızdı-nlmamağa çalışılır. îş biraz derinleştirilirse hattâ şef sisteminin en kudretli hengâmelerinde bile Halk Partisi içinde harb ve zümre ve şahsî mücadele ve boğuşmaları yardır.
Demokrat Partiyi kuran Celâl Bay&rlar, Köprülüler, Koryl-taular hep Halk Partisinin en faal ve kalbur üstüne gelen â-zası değil miydi?
Otuz beşler diye anılan ve hâlâ Halk Partisi bünyesi İçinde kalan gençler ve İleri görüşlü C.H.P. İller bu kadroya dahil değiller mi? Müfritler denilen kanad Raslh Kaplanrle. Baha Parsile, Cevdet Kerim İnceda-jısı ve Feridun Fikri Düşünseli ile her an kendini hissettirmekte değil midir? Hattâ denebilir id Receb Pekerin izmihlalinden ve iflâsından sonra bir aralık sinmiş gibi görünen bu hizib tele rar şahlanmağa çalışmaktadır. Bu zümre tek parti devrinin elde tutulmakta olan bütün menfaat ve nimetlerini zerre feda etmeden muhafaza etmek heve-sindedir. Amma bu nimet ne kadar ufak olursa olsun onun elden kaçırılmasını büyük bir felâket saymaktadırlar. Meclisin parlâmentolar arası grup top-lantisında olup biten ve gazetelere akseden hâdiseler bu batıda bize çok açık bir fikir verec ek mahiyettedir.
Bilindiği gibi yıllar ve yıllardır, yâni aşağı yukarı yirmi senedir parlâmentolar arası toplantılara Türkiye adına gedikli olarak Nâzım Poroy ve Fazıl Ahıned Aylıaç iştirak ederler ve bu seyahat ve seferlerden faydalanırlar; hem devlet hesabına güzel bir seyahat yapmış olurlar, hem de yolluklardan kazanırlardı. Demokrasi hevesimiz kabardıktan sonra bu yıllanmış geleneğe de nihayet verildi ve son Avrupa seyahatine artık bu belli zatlar değil, daha genç ve yeni elemanlar gönderildi. Böyle bir nimetin ellerinden kaçtığını g ,renler evvelki gıin bu parlâmentolar arası birlik heyetinin meclis kütüphane sinde yaptığı top tiya İştirak etmişh orada reisin celseyi tatil ğe mecbur olduğıı hâdisede karıntılardır. Aza elmadıklurı halde seçimlere, iştirak etmek İstemişler ve bağırıp çağırma-lanla bulunmuşlardır. İç nizamname gereğince Keçime ancak â-zanın iştirak edebileceği yolundaki reisin ihtarlarına hiç kulak. asan olmamıştır. İşin garibi bu yolda hareketlerde bulunanlar arasından Meclis başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel ve Cevdet Kerim lnceda-(Davamıı Sa. 3 - 6ü. 6 d#)
Rusya, Filistin işine karışırsa Amerika seyirci kalmıyacak
Filistin olayları hakkında A-nadolu Ajansı, Byum, Associated Press, Nafen ajanslarından ve radyodan aldığımız haberleri hülâsa ederek okuyucularımıza sunuyoruz:
Reuter Ajansına göre Telâ-viv'de büyük bir siyasî faaliyet hüküm sürmektedir. Söylendiği-
ne göre Sovvetler Birliği Telâ-viv elçisi, Şertok’a: Rusyanın, i tabederse, Yahudi devletini des teküyeceğlni söyirmişttf:
Şertok, Yahudilerin buna muhtaç olmadığını bildirmiştir.
Amerikan Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, Amerikanın, İngiltere - İsrail ihtilâfında şiradi-
lik tarafsız bir siyaset takiö ₺-deceğini söylemiş, fakat «Bu hâdise yüzünden başiıyabilecek ge '-nir -
ler de müdahale ettiği takdirde Amerika seyirci kalamaz.» demiştir.
Diğer taraftan Başkan Thı-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Yiin Dokuma Sanayii
II
müşkül durumda
Meriııos yapağısı idlıaline döviz tahsis edilmemesi sanayii felce uğratmak tehlikesini doğuruyor
Memleket iktisadiyatını ve binlerce ailenin geçimini tehdid eden tehlikenin önlenmesi için hükümetin dikkatini çekiyoruz Çeşitli kaynaklardan sızanı haberler, hükümetin elindeki İngiliz lirası stokunun azalmak ta olduğunu ve hâlen bu stokun | 10 milyon Ingiliz lirası civarına düşmüş bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yino bu haberlere göre, mevcud stokun 3 milyon liralık bir kısmı, hükümetçe Milli Savunma vesair ihtiyaçlara tahsis olunmuş, 7 milyon liralık mütebaki kısım da rremleketin zarurî ihtiyaçlarına tahsis olunmak üzere tüccar adına verilmek için, Ticaret Ba kunlığınca, şehrimiz bölge tic'l-
ret müdürlüğünden, balı iş konu ru idhaii zaruri maddeleri bildiren bir liste tanzim edilerek etele Bakanlığa gönderilmesi istenilmiştir.
Bölge ticaret müdürlüğü bu listeyi tanzim etmiş ve Bakanlığa göndermiş bulunmaktadır. Ancak işin garlb tarafı, idhaii zarurî maddeleri bir araya toplamak iddiasında bulunan listenin memleketimizin en belli başlı ihtiyacı olan Merinos ya-Iağısını ihtiva etmemesidir.
Memleketimizde Merinos ya-(Devami: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Ankara, 10 (T.-lefonla) —
Uşakta yapılacak mitingde bulunmak üzere Millet Partisi ii-yı‘.erinden Subhi Batur, Enver Kök ve Mustafa Kentli bugün t. enle Uşağa gittiler.
Ankara, 10 (Telefonla) — Müstakil Demokratlar grupu, Uşak Millet Partisi başkanlığına şu telgrafı göndermiştir:
«Arkadaşımız Ahrned Tahta-kılıça karşı Meclis içinde yapı--Ief. fiilî tecavüzü takbih maksa-di.'e tertib ettiğiniz toplantıya (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yabancı ajansların durumu

İngiliz Hâkimi Hamilton dün konferanstan çıkarken
ISLAHI MÜMKÜN ÇOCUKLAR
Birmingham Çocıık Mahkemeleri Başkanının diinkii konferansı
Şehrimizde bulunan Birmlcj-lam Çocuk mahkemeleri başka-nt Mr. Hamilton Bayneş, dua stat 11 de Hukuk Fakültesinde b’r konferans vermiştir. Konferansın mevzuu «Islahı mümkün çocukların ccmlyeto iade-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 6 do)
Dünya şampiyonu Gasanferin, dûn Kasımpaşa Deniz hastaha-nesinde aldırdığınız resmi..
Dünya şampiyonu Gazanfer hasta!
Hastalık yıırdda derin teessür uyandırdı
Gazanfer, Yakacık »anafor yomuna yatırılacak;
Beden Terbiyesi Teşkilâtı, klübler, gençlik; yardım için toplantılar yapıyorlar.
Ankara, 10 (Telefonla) —• Büdce komisyonu maliye büdcfl sini konuşmuştur. Abidin Pot-oğlu mâliyenin tasarrufa örne£ olmadığını söylemiş, Maliye t3>4 kanı, rasyonel çalışma hakkında hazırlıklar yapıldığını, kadroların normal hale getir ileca-ğ’nî ifade etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 de)
Basın tasarısı dolâyısile gözden geçirilecek
Ankara, 10 (Telefonla) — Büdce komisyonunda, Anadolu .Ajansı büdcesi görüşülürken, Nogen, ajansının, Rusların, Montrö anlaşmasının tâdili hususunda teşebbüse geçtiklerine dair geçen gün verdiği haber bahis konusu edilmiş ve ecnebi ajansların Türkiyede şube açıp açmıyacakları mevzuu konuşul -muştur.
Faik Alımed Barutçu söz alarak Meclise verilmiş olan Basın tasarısı yeniden gözden geçirilirken bu mevzuun da inceleneceğini söylemiştir.
Londra Ollmplyadlannda kendi sıkletinde şampiyonluk kaza -nan güreşçilerimizden Gazanfer Bilgenin hastalığı şehrimizde ol -
duğu gibi yurdun her
tarafında
büyük bLr teessürle karşılanmış -tır.
Ağzından İkinci defa kan gel -mesl üzerine Denin hastahaneslne kaldırılan Gazanfer Bilgenin dün röntgen muayenesi yapılmıştır.
Muayene neticesinde Bilgenin ciğerlerinde İki leke görülmüş ol (Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 de)
Başkan Truman'ın büdce mesajı
Türkîye, Yunanistan, Çin ve Koreye 355
milyonluk yardım yapılacak
C. H. P. Grub toplantısı
Vnşlngton: 10 (a.a.) — (usis): Başkan Truman. bugün, kongre ye hükümet büdcoyJni sunmuştur.
Temmuz 1019 tarihinde başlıyan
yıla alt bulunan büdce tutan •11 milyar 900 milyon dolardır. Bu
rakama, mâliyeye ve milletlerara
Dışişleri Bakanı izahatta bulundu
bi İşlere ayrılan 6 milyar 700 milyon dolar da dahil bulunmaktadır. Büdce tutarı, câri yıl büdccslnl 1 milyar 700 milyon dolar aşmakta-
Ankara, 10 (Telefonla) — C.H.P. Grupu Dışişleri Komisyonu bugün toplanmıştır. Komisyon üyeleri yapılmakta olan siyasî görüşmeler, gazetelerde görülen yeni anlaşma ve konug-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Başkan Truman, büdce ile birlik to kongreye sunduğu mesajında, milletlerarası İşlere ayrılan para-
Hukuk talebesinin dünkü münazarası
Matbuat hürriyeti faydalı mıdır, zararlı mıdır, mevzuunda yapıiaıı münazarayı, ınüsbet tezi müdafaa edenler kazandı
Kömür mes’elesi Parti Grubunda
“Ulusj)Bzanı haberlerini tekzib ediyor...
Ankara, 10 (Telefonla) — Kömür fiatlanna zam yapılıp yapılmıyacağı bir taraftan mülakata edilirken, «Ulus» gazetesi de bu haberi tekzib etmektedir.
Kömürün maliyetinden çok sşağı bir fiatla satılması, Ekonomi Bakanlığınca şikâyet edil inekle beraber bu iş parti grj-puna da İntikal etmiş bulunmak tadır.
Sivaa milletvekili Şakir Uma* grupa verdiği bir takrirde kömürün, hükümetin vermekte ol dtğu takriben yıllık 85 milyon lira prim gayesinde maliyeti tM den ucuz satılmasının doğru ol madiğini belirtmektedir. '
Parti grupunda, bundan brfl fa hükümetin icraatı hakkında Nureddin önen’in verdiği bir? önerge de vardır.
• Grup yann saat üçte toplana* tak ve müzakerelerde bulıını-
ların, Bati Avrupa’daki hür millet İcre Amerika'nın yaptığı tesirli İk
tlsadl yardımın devamı İçin kulla nılacağım* belirtmekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«Türkiye, özel bir dikkat vo alâ kaya lâyık olarak zikredilen dört
memleketten biridir.
Başkan, mesajında şöyle demek tedlr:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Eczahane açan doktorlar
■ —o—
Badema, eczacılık diplomasi olmıyan doktorlar eczahane açamıyacak
Ankara, 10 (Telefonla) —• Tababet vo şubeleri İcrası taıx zina ald olan kanunun 12 ncî maddesinde yapılacak değişiklik' (Devamlı Sa. 3 - Sü. 4 de)

Diin yakalanan eroinciler
Eroinciler yakalandı
Eroin lmûl etmek ve satmak -tan sabıkalı olduğu söylenen Hüseyin Kaleli ile ortağı Bulgaristan lı Yusuf'un idare ettikleri büyük bir şebekeden Muhittin, Yaşar A rab Şefik, Arab Ahmcd, Mahir Kabalak İle BulgaristanlI Yusuf yak&lanmışlavdîr. 1
Şebekenin elebaşısı olduğu söy-
lenin Kalelinin Yeşilköy, Şevketi
ye mahallesi Mühendis Ziya so -
kağnıdaki 20/22 No. lu evinde ya
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİNYAPRAK |
zl odlldl. Bir yanlış- p'—-----------H
lığa mahal kalına- U L U N A Y | nıak üzere derhal -----------------------—----------
söyllyolim kİ daha İnönü armağanları için bu sono klmıe seçilmemiştir. Bu seçilonler geçon sone kazananlardır.
Bu ıneyanda değerli nıeslekda-şıın Ccvad Fehmi'yi bilhassa tebrik edorinı. Zalon çok beğendiğim o oserl ile san'at Alemlndo mânen de bir mükâfat kazanmıştı.
Burada bir nokta var kİ bunun
tenvirini istiyorum:
Armağanlar (Nobol) mükâfatı gibi yetişmiş zekâların keşiflerini mükâfatlandıran bir tosls değildir. Bunun gayesi, hedefi teşvik vo teş-oJ'dlr.
Böyle olduğuna göro şiir mükâ-
fatını Yahya Kemal Beyatlı'ya ver-
mekle onu noyo toşvlk etmiş oluyo-
ruz? Yahya Kemal, şllrdo varıla-
bllocok gayoyo varmıştır.
Bu mükâfat, şairlik (ehrahının
İnönü Armağanları
a NÖNÛ Mükâfatı dün, İsim- henilz başlangıcında olanlara tatili lerlnl vo resimlerini gazete- sis edilmelidir kİ onlara eski tâblr-“ lordo gördüğümüz zevata tev- lo bir (tûzlyâne - 1 - teşvik) ol-
Edebiyatıınız, maalesef pek kısırdır. Yo-
ğurt ağaoı, pabucu çalan dam, ay nasıllar çarşısı gibi saçmalar şiirimize beklenen hüviyeti veremedi. Herkes bunları . Karagöz’ün tıınar-h.ıno oyunuı gibi okuyor.
Koskoca memlekette şiir bu mudur? Elbette hayır. Fakat gelin de o hareketi belirlili bir halde bulunl Hor devirde bir edebiyat hareketi olmuştur.
Tanzimat edebiyatından sonra Naci mektebi, onu deviren vo Istih-lâf cdon Fikret mektebi, Hececiler... Hep birer devrin edebiyatı hallndo yaşamışlardır.
Ancak yaşadığımız şu dovir, şllr-
siz kalmış bir devirdir. «Süleyman
Efendinin nâsırıııdnn» başka yaza-
oak vo takdir edecek bir şey bula-
madık. Zaten bunuıı böyle olduğu
şiir mükâfatının Divan Edobiyatına
— Lütfen sayfayı çevirini» —
Bir tarafta, dünkü münazaradan bir görünüş; öte tarafla, münazarayı kazananlar (üstte) kaybedenler (altta)
— Yazısı 4 iincü sayfada —
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir
Türkiye Imum Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
SALI idare: Nuruosmanlye No: 17 SAYISI
11 1 8 T A N B U L YERDB
Telefon: 20705 10
OCAK
ABONE BEDELİ
1949 Türklyo Eonobl
Onbirinci Yıl 6 aylık 1500 > 2800 >
No. 3519 3 aylık 800 > 1800 > KURUŞ
1 aylık 300 > 600 >
Yeni Sabah
Müessif tokat hâdisesi dün Meclisde son defa görüşüldü (
"Devlet, israf içinde yüzüyor!,,
C.H.P. hâdiseyi örtbas etmeğe muvaffak oldu Meclisin diinkii oturumuna başkanlık eden Cevdet Kerim Incedayı, tokat
Maliye Bakanlığı büdcesi encümende geniş ve sert tenkidlere sebeb oldu
Hatibler, kırtasiyecilikten ve Devlet elile memurlara dağıtılan altın ve gümüş dolma kalemlerden şikâyet ettiler
hâdisesi hakkında işlem yapılmasına mahal olmadığını söyledi
Tekrar şiddet
Politikası...
Geriye doğru, tek partinin kendilerince tatlı günlerine doğru her vesile ile nazarlar atanlar boş yere çırpınmakta olduklarını anlı-yacaklardır. Fakat böyle her hareket vakit kaybından başka bir mâna taşı-
Ankara, 10 (Telefonla) — Meclis bugün Cevdet Kerim In-cedayı'nın başkanlığında toplandı. Oturum açılınca Maraş Milletvekili Emin Soysalın 29/ 12/1948 günlü oturumda Ah-med Tahtakılıca vâki olan fiili tecavüz hakkında Meclis Başkanlığından sözlü sorusu okundu. Başkanlık adına Ricai Güreli kürsüye gelerek mevzuuba-his oturumda vâki hâdisenin cc-
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Mecliste tokat hadisesinin görüşülmesinde isimlen İt-'tleri dikkate şayan görülen dört sima: Ahmcd Tahtakılıç, Şeref Uluy, Cevdet Kcrint lııceday* ve Başbakan Haşan Saka
UŞAK MİTİNGİ
Millet Partisi erkânından iiçü Uşak’a gitti
J
Amerika ve Filistin
umhuriyet Halk Partisinin —esasen Batılı mânasile böyle mütecanis bir parti yok ya— çcşidll kanadlan dört yıla yakın bir zabite Halk Partisi içinde hizib ve çarpışma manzarası gösterir. Fakat bu cidaller hep için içindir, harice renk ve koku sızdı-nlmamağa çalışılır. îş biraz derinleştirilirse hattâ şef sisteminin en kudretli hengâmelerinde bile Halk Partisi içinde harb ve zümre ve şahsî mücadele ve boğuşmaları yardır.
Demokrat Partiyi kuran Celâl Bay&rlar, Köprülüler, Koryl-taular hep Halk Partisinin en faal ve kalbur üstüne gelen â-zası değil miydi?
Otuz beşler diye anılan ve hâlâ Halk Partisi bünyesi İçinde kalan gençler ve İleri görüşlü C.H.P. İller bu kadroya dahil değiller mi? Müfritler denilen kanad Raslh Kaplanrle. Baha Parsile, Cevdet Kerim İnceda-jısı ve Feridun Fikri Düşünseli ile her an kendini hissettirmekte değil midir? Hattâ denebilir id Receb Pekerin izmihlalinden ve iflâsından sonra bir aralık sinmiş gibi görünen bu hizib tele rar şahlanmağa çalışmaktadır. Bu zümre tek parti devrinin elde tutulmakta olan bütün menfaat ve nimetlerini zerre feda etmeden muhafaza etmek heve-sindedir. Amma bu nimet ne kadar ufak olursa olsun onun elden kaçırılmasını büyük bir felâket saymaktadırlar. Meclisin parlâmentolar arası grup top-lantisında olup biten ve gazetelere akseden hâdiseler bu batıda bize çok açık bir fikir verec ek mahiyettedir.
Bilindiği gibi yıllar ve yıllardır, yâni aşağı yukarı yirmi senedir parlâmentolar arası toplantılara Türkiye adına gedikli olarak Nâzım Poroy ve Fazıl Ahıned Aylıaç iştirak ederler ve bu seyahat ve seferlerden faydalanırlar; hem devlet hesabına güzel bir seyahat yapmış olurlar, hem de yolluklardan kazanırlardı. Demokrasi hevesimiz kabardıktan sonra bu yıllanmış geleneğe de nihayet verildi ve son Avrupa seyahatine artık bu belli zatlar değil, daha genç ve yeni elemanlar gönderildi. Böyle bir nimetin ellerinden kaçtığını g ,renler evvelki gıin bu parlâmentolar arası birlik heyetinin meclis kütüphane sinde yaptığı top tiya İştirak etmişh orada reisin celseyi tatil ğe mecbur olduğıı hâdisede karıntılardır. Aza elmadıklurı halde seçimlere, iştirak etmek İstemişler ve bağırıp çağırma-lanla bulunmuşlardır. İç nizamname gereğince Keçime ancak â-zanın iştirak edebileceği yolundaki reisin ihtarlarına hiç kulak. asan olmamıştır. İşin garibi bu yolda hareketlerde bulunanlar arasından Meclis başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel ve Cevdet Kerim lnceda-(Davamıı Sa. 3 - 6ü. 6 d#)
Rusya, Filistin işine karışırsa Amerika seyirci kalmıyacak
Filistin olayları hakkında A-nadolu Ajansı, Byum, Associated Press, Nafen ajanslarından ve radyodan aldığımız haberleri hülâsa ederek okuyucularımıza sunuyoruz:
Reuter Ajansına göre Telâ-viv'de büyük bir siyasî faaliyet hüküm sürmektedir. Söylendiği-
ne göre Sovvetler Birliği Telâ-viv elçisi, Şertok’a: Rusyanın, i tabederse, Yahudi devletini des teküyeceğlni söyirmişttf:
Şertok, Yahudilerin buna muhtaç olmadığını bildirmiştir.
Amerikan Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, Amerikanın, İngiltere - İsrail ihtilâfında şiradi-
lik tarafsız bir siyaset takiö ₺-deceğini söylemiş, fakat «Bu hâdise yüzünden başiıyabilecek ge '-nir -
ler de müdahale ettiği takdirde Amerika seyirci kalamaz.» demiştir.
Diğer taraftan Başkan Thı-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Yiin Dokuma Sanayii
II
müşkül durumda
Meriııos yapağısı idlıaline döviz tahsis edilmemesi sanayii felce uğratmak tehlikesini doğuruyor
Memleket iktisadiyatını ve binlerce ailenin geçimini tehdid eden tehlikenin önlenmesi için hükümetin dikkatini çekiyoruz Çeşitli kaynaklardan sızanı haberler, hükümetin elindeki İngiliz lirası stokunun azalmak ta olduğunu ve hâlen bu stokun | 10 milyon Ingiliz lirası civarına düşmüş bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yino bu haberlere göre, mevcud stokun 3 milyon liralık bir kısmı, hükümetçe Milli Savunma vesair ihtiyaçlara tahsis olunmuş, 7 milyon liralık mütebaki kısım da rremleketin zarurî ihtiyaçlarına tahsis olunmak üzere tüccar adına verilmek için, Ticaret Ba kunlığınca, şehrimiz bölge tic'l-
ret müdürlüğünden, balı iş konu ru idhaii zaruri maddeleri bildiren bir liste tanzim edilerek etele Bakanlığa gönderilmesi istenilmiştir.
Bölge ticaret müdürlüğü bu listeyi tanzim etmiş ve Bakanlığa göndermiş bulunmaktadır. Ancak işin garlb tarafı, idhaii zarurî maddeleri bir araya toplamak iddiasında bulunan listenin memleketimizin en belli başlı ihtiyacı olan Merinos ya-Iağısını ihtiva etmemesidir.
Memleketimizde Merinos ya-(Devami: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Ankara, 10 (T.-lefonla) —
Uşakta yapılacak mitingde bulunmak üzere Millet Partisi ii-yı‘.erinden Subhi Batur, Enver Kök ve Mustafa Kentli bugün t. enle Uşağa gittiler.
Ankara, 10 (Telefonla) — Müstakil Demokratlar grupu, Uşak Millet Partisi başkanlığına şu telgrafı göndermiştir:
«Arkadaşımız Ahrned Tahta-kılıça karşı Meclis içinde yapı--Ief. fiilî tecavüzü takbih maksa-di.'e tertib ettiğiniz toplantıya (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yabancı ajansların durumu

İngiliz Hâkimi Hamilton dün konferanstan çıkarken
ISLAHI MÜMKÜN ÇOCUKLAR
Birmingham Çocıık Mahkemeleri Başkanının diinkii konferansı
Şehrimizde bulunan Birmlcj-lam Çocuk mahkemeleri başka-nt Mr. Hamilton Bayneş, dua stat 11 de Hukuk Fakültesinde b’r konferans vermiştir. Konferansın mevzuu «Islahı mümkün çocukların ccmlyeto iade-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 6 do)
Dünya şampiyonu Gasanferin, dûn Kasımpaşa Deniz hastaha-nesinde aldırdığınız resmi..
Dünya şampiyonu Gazanfer hasta!
Hastalık yıırdda derin teessür uyandırdı
Gazanfer, Yakacık »anafor yomuna yatırılacak;
Beden Terbiyesi Teşkilâtı, klübler, gençlik; yardım için toplantılar yapıyorlar.
Ankara, 10 (Telefonla) —• Büdce komisyonu maliye büdcfl sini konuşmuştur. Abidin Pot-oğlu mâliyenin tasarrufa örne£ olmadığını söylemiş, Maliye t3>4 kanı, rasyonel çalışma hakkında hazırlıklar yapıldığını, kadroların normal hale getir ileca-ğ’nî ifade etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 de)
Basın tasarısı dolâyısile gözden geçirilecek
Ankara, 10 (Telefonla) — Büdce komisyonunda, Anadolu .Ajansı büdcesi görüşülürken, Nogen, ajansının, Rusların, Montrö anlaşmasının tâdili hususunda teşebbüse geçtiklerine dair geçen gün verdiği haber bahis konusu edilmiş ve ecnebi ajansların Türkiyede şube açıp açmıyacakları mevzuu konuşul -muştur.
Faik Alımed Barutçu söz alarak Meclise verilmiş olan Basın tasarısı yeniden gözden geçirilirken bu mevzuun da inceleneceğini söylemiştir.
Londra Ollmplyadlannda kendi sıkletinde şampiyonluk kaza -nan güreşçilerimizden Gazanfer Bilgenin hastalığı şehrimizde ol -
duğu gibi yurdun her
tarafında
büyük bLr teessürle karşılanmış -tır.
Ağzından İkinci defa kan gel -mesl üzerine Denin hastahaneslne kaldırılan Gazanfer Bilgenin dün röntgen muayenesi yapılmıştır.
Muayene neticesinde Bilgenin ciğerlerinde İki leke görülmüş ol (Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 de)
Başkan Truman'ın büdce mesajı
Türkîye, Yunanistan, Çin ve Koreye 355
milyonluk yardım yapılacak
C. H. P. Grub toplantısı
Vnşlngton: 10 (a.a.) — (usis): Başkan Truman. bugün, kongre ye hükümet büdcoyJni sunmuştur.
Temmuz 1019 tarihinde başlıyan
yıla alt bulunan büdce tutan •11 milyar 900 milyon dolardır. Bu
rakama, mâliyeye ve milletlerara
Dışişleri Bakanı izahatta bulundu
bi İşlere ayrılan 6 milyar 700 milyon dolar da dahil bulunmaktadır. Büdce tutarı, câri yıl büdccslnl 1 milyar 700 milyon dolar aşmakta-
Ankara, 10 (Telefonla) — C.H.P. Grupu Dışişleri Komisyonu bugün toplanmıştır. Komisyon üyeleri yapılmakta olan siyasî görüşmeler, gazetelerde görülen yeni anlaşma ve konug-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Başkan Truman, büdce ile birlik to kongreye sunduğu mesajında, milletlerarası İşlere ayrılan para-
Hukuk talebesinin dünkü münazarası
Matbuat hürriyeti faydalı mıdır, zararlı mıdır, mevzuunda yapıiaıı münazarayı, ınüsbet tezi müdafaa edenler kazandı
Kömür mes’elesi Parti Grubunda
“Ulusj)Bzanı haberlerini tekzib ediyor...
Ankara, 10 (Telefonla) — Kömür fiatlanna zam yapılıp yapılmıyacağı bir taraftan mülakata edilirken, «Ulus» gazetesi de bu haberi tekzib etmektedir.
Kömürün maliyetinden çok sşağı bir fiatla satılması, Ekonomi Bakanlığınca şikâyet edil inekle beraber bu iş parti grj-puna da İntikal etmiş bulunmak tadır.
Sivaa milletvekili Şakir Uma* grupa verdiği bir takrirde kömürün, hükümetin vermekte ol dtğu takriben yıllık 85 milyon lira prim gayesinde maliyeti tM den ucuz satılmasının doğru ol madiğini belirtmektedir. '
Parti grupunda, bundan brfl fa hükümetin icraatı hakkında Nureddin önen’in verdiği bir? önerge de vardır.
• Grup yann saat üçte toplana* tak ve müzakerelerde bulıını-
ların, Bati Avrupa’daki hür millet İcre Amerika'nın yaptığı tesirli İk
tlsadl yardımın devamı İçin kulla nılacağım* belirtmekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«Türkiye, özel bir dikkat vo alâ kaya lâyık olarak zikredilen dört
memleketten biridir.
Başkan, mesajında şöyle demek tedlr:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Eczahane açan doktorlar
■ —o—
Badema, eczacılık diplomasi olmıyan doktorlar eczahane açamıyacak
Ankara, 10 (Telefonla) —• Tababet vo şubeleri İcrası taıx zina ald olan kanunun 12 ncî maddesinde yapılacak değişiklik' (Devamlı Sa. 3 - Sü. 4 de)

Diin yakalanan eroinciler
Eroinciler yakalandı
Eroin lmûl etmek ve satmak -tan sabıkalı olduğu söylenen Hüseyin Kaleli ile ortağı Bulgaristan lı Yusuf'un idare ettikleri büyük bir şebekeden Muhittin, Yaşar A rab Şefik, Arab Ahmcd, Mahir Kabalak İle BulgaristanlI Yusuf yak&lanmışlavdîr. 1
Şebekenin elebaşısı olduğu söy-
lenin Kalelinin Yeşilköy, Şevketi
ye mahallesi Mühendis Ziya so -
kağnıdaki 20/22 No. lu evinde ya
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİNYAPRAK |
zl odlldl. Bir yanlış- p'—-----------H
lığa mahal kalına- U L U N A Y | nıak üzere derhal -----------------------—----------
söyllyolim kİ daha İnönü armağanları için bu sono klmıe seçilmemiştir. Bu seçilonler geçon sone kazananlardır.
Bu ıneyanda değerli nıeslekda-şıın Ccvad Fehmi'yi bilhassa tebrik edorinı. Zalon çok beğendiğim o oserl ile san'at Alemlndo mânen de bir mükâfat kazanmıştı.
Burada bir nokta var kİ bunun
tenvirini istiyorum:
Armağanlar (Nobol) mükâfatı gibi yetişmiş zekâların keşiflerini mükâfatlandıran bir tosls değildir. Bunun gayesi, hedefi teşvik vo teş-oJ'dlr.
Böyle olduğuna göro şiir mükâ-
fatını Yahya Kemal Beyatlı'ya ver-
mekle onu noyo toşvlk etmiş oluyo-
ruz? Yahya Kemal, şllrdo varıla-
bllocok gayoyo varmıştır.
Bu mükâfat, şairlik (ehrahının
İnönü Armağanları
a NÖNÛ Mükâfatı dün, İsim- henilz başlangıcında olanlara tatili lerlnl vo resimlerini gazete- sis edilmelidir kİ onlara eski tâblr-“ lordo gördüğümüz zevata tev- lo bir (tûzlyâne - 1 - teşvik) ol-
Edebiyatıınız, maalesef pek kısırdır. Yo-
ğurt ağaoı, pabucu çalan dam, ay nasıllar çarşısı gibi saçmalar şiirimize beklenen hüviyeti veremedi. Herkes bunları . Karagöz’ün tıınar-h.ıno oyunuı gibi okuyor.
Koskoca memlekette şiir bu mudur? Elbette hayır. Fakat gelin de o hareketi belirlili bir halde bulunl Hor devirde bir edebiyat hareketi olmuştur.
Tanzimat edebiyatından sonra Naci mektebi, onu deviren vo Istih-lâf cdon Fikret mektebi, Hececiler... Hep birer devrin edebiyatı hallndo yaşamışlardır.
Ancak yaşadığımız şu dovir, şllr-
siz kalmış bir devirdir. «Süleyman
Efendinin nâsırıııdnn» başka yaza-
oak vo takdir edecek bir şey bula-
madık. Zaten bunuıı böyle olduğu
şiir mükâfatının Divan Edobiyatına
— Lütfen sayfayı çevirini» —
Bir tarafta, dünkü münazaradan bir görünüş; öte tarafla, münazarayı kazananlar (üstte) kaybedenler (altta)
— Yazısı 4 iincü sayfada —
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir
Türkiye Imum Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
SALI idare: Nuruosmanlye No: 17 SAYISI
11 1 8 T A N B U L YERDB
Telefon: 20705 10
OCAK
ABONE BEDELİ
1949 Türklyo Eonobl
Onbirinci Yıl 6 aylık 1500 > 2800 >
No. 3519 3 aylık 800 > 1800 > KURUŞ
1 aylık 300 > 600 >
Yeni Sabah
Müessif tokat hâdisesi dün Meclisde son defa görüşüldü (
"Devlet, israf içinde yüzüyor!,,
C.H.P. hâdiseyi örtbas etmeğe muvaffak oldu Meclisin diinkii oturumuna başkanlık eden Cevdet Kerim Incedayı, tokat
Maliye Bakanlığı büdcesi encümende geniş ve sert tenkidlere sebeb oldu
Hatibler, kırtasiyecilikten ve Devlet elile memurlara dağıtılan altın ve gümüş dolma kalemlerden şikâyet ettiler
hâdisesi hakkında işlem yapılmasına mahal olmadığını söyledi
Tekrar şiddet
Politikası...
Geriye doğru, tek partinin kendilerince tatlı günlerine doğru her vesile ile nazarlar atanlar boş yere çırpınmakta olduklarını anlı-yacaklardır. Fakat böyle her hareket vakit kaybından başka bir mâna taşı-
Ankara, 10 (Telefonla) — Meclis bugün Cevdet Kerim In-cedayı'nın başkanlığında toplandı. Oturum açılınca Maraş Milletvekili Emin Soysalın 29/ 12/1948 günlü oturumda Ah-med Tahtakılıca vâki olan fiili tecavüz hakkında Meclis Başkanlığından sözlü sorusu okundu. Başkanlık adına Ricai Güreli kürsüye gelerek mevzuuba-his oturumda vâki hâdisenin cc-
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Mecliste tokat hadisesinin görüşülmesinde isimlen İt-'tleri dikkate şayan görülen dört sima: Ahmcd Tahtakılıç, Şeref Uluy, Cevdet Kcrint lııceday* ve Başbakan Haşan Saka
UŞAK MİTİNGİ
Millet Partisi erkânından iiçü Uşak’a gitti
J
Amerika ve Filistin
umhuriyet Halk Partisinin —esasen Batılı mânasile böyle mütecanis bir parti yok ya— çcşidll kanadlan dört yıla yakın bir zabite Halk Partisi içinde hizib ve çarpışma manzarası gösterir. Fakat bu cidaller hep için içindir, harice renk ve koku sızdı-nlmamağa çalışılır. îş biraz derinleştirilirse hattâ şef sisteminin en kudretli hengâmelerinde bile Halk Partisi içinde harb ve zümre ve şahsî mücadele ve boğuşmaları yardır.
Demokrat Partiyi kuran Celâl Bay&rlar, Köprülüler, Koryl-taular hep Halk Partisinin en faal ve kalbur üstüne gelen â-zası değil miydi?
Otuz beşler diye anılan ve hâlâ Halk Partisi bünyesi İçinde kalan gençler ve İleri görüşlü C.H.P. İller bu kadroya dahil değiller mi? Müfritler denilen kanad Raslh Kaplanrle. Baha Parsile, Cevdet Kerim İnceda-jısı ve Feridun Fikri Düşünseli ile her an kendini hissettirmekte değil midir? Hattâ denebilir id Receb Pekerin izmihlalinden ve iflâsından sonra bir aralık sinmiş gibi görünen bu hizib tele rar şahlanmağa çalışmaktadır. Bu zümre tek parti devrinin elde tutulmakta olan bütün menfaat ve nimetlerini zerre feda etmeden muhafaza etmek heve-sindedir. Amma bu nimet ne kadar ufak olursa olsun onun elden kaçırılmasını büyük bir felâket saymaktadırlar. Meclisin parlâmentolar arası grup top-lantisında olup biten ve gazetelere akseden hâdiseler bu batıda bize çok açık bir fikir verec ek mahiyettedir.
Bilindiği gibi yıllar ve yıllardır, yâni aşağı yukarı yirmi senedir parlâmentolar arası toplantılara Türkiye adına gedikli olarak Nâzım Poroy ve Fazıl Ahıned Aylıaç iştirak ederler ve bu seyahat ve seferlerden faydalanırlar; hem devlet hesabına güzel bir seyahat yapmış olurlar, hem de yolluklardan kazanırlardı. Demokrasi hevesimiz kabardıktan sonra bu yıllanmış geleneğe de nihayet verildi ve son Avrupa seyahatine artık bu belli zatlar değil, daha genç ve yeni elemanlar gönderildi. Böyle bir nimetin ellerinden kaçtığını g ,renler evvelki gıin bu parlâmentolar arası birlik heyetinin meclis kütüphane sinde yaptığı top tiya İştirak etmişh orada reisin celseyi tatil ğe mecbur olduğıı hâdisede karıntılardır. Aza elmadıklurı halde seçimlere, iştirak etmek İstemişler ve bağırıp çağırma-lanla bulunmuşlardır. İç nizamname gereğince Keçime ancak â-zanın iştirak edebileceği yolundaki reisin ihtarlarına hiç kulak. asan olmamıştır. İşin garibi bu yolda hareketlerde bulunanlar arasından Meclis başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel ve Cevdet Kerim lnceda-(Davamıı Sa. 3 - 6ü. 6 d#)
Rusya, Filistin işine karışırsa Amerika seyirci kalmıyacak
Filistin olayları hakkında A-nadolu Ajansı, Byum, Associated Press, Nafen ajanslarından ve radyodan aldığımız haberleri hülâsa ederek okuyucularımıza sunuyoruz:
Reuter Ajansına göre Telâ-viv'de büyük bir siyasî faaliyet hüküm sürmektedir. Söylendiği-
ne göre Sovvetler Birliği Telâ-viv elçisi, Şertok’a: Rusyanın, i tabederse, Yahudi devletini des teküyeceğlni söyirmişttf:
Şertok, Yahudilerin buna muhtaç olmadığını bildirmiştir.
Amerikan Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, Amerikanın, İngiltere - İsrail ihtilâfında şiradi-
lik tarafsız bir siyaset takiö ₺-deceğini söylemiş, fakat «Bu hâdise yüzünden başiıyabilecek ge '-nir -
ler de müdahale ettiği takdirde Amerika seyirci kalamaz.» demiştir.
Diğer taraftan Başkan Thı-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Yiin Dokuma Sanayii
II
müşkül durumda
Meriııos yapağısı idlıaline döviz tahsis edilmemesi sanayii felce uğratmak tehlikesini doğuruyor
Memleket iktisadiyatını ve binlerce ailenin geçimini tehdid eden tehlikenin önlenmesi için hükümetin dikkatini çekiyoruz Çeşitli kaynaklardan sızanı haberler, hükümetin elindeki İngiliz lirası stokunun azalmak ta olduğunu ve hâlen bu stokun | 10 milyon Ingiliz lirası civarına düşmüş bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yino bu haberlere göre, mevcud stokun 3 milyon liralık bir kısmı, hükümetçe Milli Savunma vesair ihtiyaçlara tahsis olunmuş, 7 milyon liralık mütebaki kısım da rremleketin zarurî ihtiyaçlarına tahsis olunmak üzere tüccar adına verilmek için, Ticaret Ba kunlığınca, şehrimiz bölge tic'l-
ret müdürlüğünden, balı iş konu ru idhaii zaruri maddeleri bildiren bir liste tanzim edilerek etele Bakanlığa gönderilmesi istenilmiştir.
Bölge ticaret müdürlüğü bu listeyi tanzim etmiş ve Bakanlığa göndermiş bulunmaktadır. Ancak işin garlb tarafı, idhaii zarurî maddeleri bir araya toplamak iddiasında bulunan listenin memleketimizin en belli başlı ihtiyacı olan Merinos ya-Iağısını ihtiva etmemesidir.
Memleketimizde Merinos ya-(Devami: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Ankara, 10 (T.-lefonla) —
Uşakta yapılacak mitingde bulunmak üzere Millet Partisi ii-yı‘.erinden Subhi Batur, Enver Kök ve Mustafa Kentli bugün t. enle Uşağa gittiler.
Ankara, 10 (Telefonla) — Müstakil Demokratlar grupu, Uşak Millet Partisi başkanlığına şu telgrafı göndermiştir:
«Arkadaşımız Ahrned Tahta-kılıça karşı Meclis içinde yapı--Ief. fiilî tecavüzü takbih maksa-di.'e tertib ettiğiniz toplantıya (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yabancı ajansların durumu

İngiliz Hâkimi Hamilton dün konferanstan çıkarken
ISLAHI MÜMKÜN ÇOCUKLAR
Birmingham Çocıık Mahkemeleri Başkanının diinkii konferansı
Şehrimizde bulunan Birmlcj-lam Çocuk mahkemeleri başka-nt Mr. Hamilton Bayneş, dua stat 11 de Hukuk Fakültesinde b’r konferans vermiştir. Konferansın mevzuu «Islahı mümkün çocukların ccmlyeto iade-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 6 do)
Dünya şampiyonu Gasanferin, dûn Kasımpaşa Deniz hastaha-nesinde aldırdığınız resmi..
Dünya şampiyonu Gazanfer hasta!
Hastalık yıırdda derin teessür uyandırdı
Gazanfer, Yakacık »anafor yomuna yatırılacak;
Beden Terbiyesi Teşkilâtı, klübler, gençlik; yardım için toplantılar yapıyorlar.
Ankara, 10 (Telefonla) —• Büdce komisyonu maliye büdcfl sini konuşmuştur. Abidin Pot-oğlu mâliyenin tasarrufa örne£ olmadığını söylemiş, Maliye t3>4 kanı, rasyonel çalışma hakkında hazırlıklar yapıldığını, kadroların normal hale getir ileca-ğ’nî ifade etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 de)
Basın tasarısı dolâyısile gözden geçirilecek
Ankara, 10 (Telefonla) — Büdce komisyonunda, Anadolu .Ajansı büdcesi görüşülürken, Nogen, ajansının, Rusların, Montrö anlaşmasının tâdili hususunda teşebbüse geçtiklerine dair geçen gün verdiği haber bahis konusu edilmiş ve ecnebi ajansların Türkiyede şube açıp açmıyacakları mevzuu konuşul -muştur.
Faik Alımed Barutçu söz alarak Meclise verilmiş olan Basın tasarısı yeniden gözden geçirilirken bu mevzuun da inceleneceğini söylemiştir.
Londra Ollmplyadlannda kendi sıkletinde şampiyonluk kaza -nan güreşçilerimizden Gazanfer Bilgenin hastalığı şehrimizde ol -
duğu gibi yurdun her
tarafında
büyük bLr teessürle karşılanmış -tır.
Ağzından İkinci defa kan gel -mesl üzerine Denin hastahaneslne kaldırılan Gazanfer Bilgenin dün röntgen muayenesi yapılmıştır.
Muayene neticesinde Bilgenin ciğerlerinde İki leke görülmüş ol (Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 de)
Başkan Truman'ın büdce mesajı
Türkîye, Yunanistan, Çin ve Koreye 355
milyonluk yardım yapılacak
C. H. P. Grub toplantısı
Vnşlngton: 10 (a.a.) — (usis): Başkan Truman. bugün, kongre ye hükümet büdcoyJni sunmuştur.
Temmuz 1019 tarihinde başlıyan
yıla alt bulunan büdce tutan •11 milyar 900 milyon dolardır. Bu
rakama, mâliyeye ve milletlerara
Dışişleri Bakanı izahatta bulundu
bi İşlere ayrılan 6 milyar 700 milyon dolar da dahil bulunmaktadır. Büdce tutarı, câri yıl büdccslnl 1 milyar 700 milyon dolar aşmakta-
Ankara, 10 (Telefonla) — C.H.P. Grupu Dışişleri Komisyonu bugün toplanmıştır. Komisyon üyeleri yapılmakta olan siyasî görüşmeler, gazetelerde görülen yeni anlaşma ve konug-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Başkan Truman, büdce ile birlik to kongreye sunduğu mesajında, milletlerarası İşlere ayrılan para-
Hukuk talebesinin dünkü münazarası
Matbuat hürriyeti faydalı mıdır, zararlı mıdır, mevzuunda yapıiaıı münazarayı, ınüsbet tezi müdafaa edenler kazandı
Kömür mes’elesi Parti Grubunda
“Ulusj)Bzanı haberlerini tekzib ediyor...
Ankara, 10 (Telefonla) — Kömür fiatlanna zam yapılıp yapılmıyacağı bir taraftan mülakata edilirken, «Ulus» gazetesi de bu haberi tekzib etmektedir.
Kömürün maliyetinden çok sşağı bir fiatla satılması, Ekonomi Bakanlığınca şikâyet edil inekle beraber bu iş parti grj-puna da İntikal etmiş bulunmak tadır.
Sivaa milletvekili Şakir Uma* grupa verdiği bir takrirde kömürün, hükümetin vermekte ol dtğu takriben yıllık 85 milyon lira prim gayesinde maliyeti tM den ucuz satılmasının doğru ol madiğini belirtmektedir. '
Parti grupunda, bundan brfl fa hükümetin icraatı hakkında Nureddin önen’in verdiği bir? önerge de vardır.
• Grup yann saat üçte toplana* tak ve müzakerelerde bulıını-
ların, Bati Avrupa’daki hür millet İcre Amerika'nın yaptığı tesirli İk
tlsadl yardımın devamı İçin kulla nılacağım* belirtmekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«Türkiye, özel bir dikkat vo alâ kaya lâyık olarak zikredilen dört
memleketten biridir.
Başkan, mesajında şöyle demek tedlr:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Eczahane açan doktorlar
■ —o—
Badema, eczacılık diplomasi olmıyan doktorlar eczahane açamıyacak
Ankara, 10 (Telefonla) —• Tababet vo şubeleri İcrası taıx zina ald olan kanunun 12 ncî maddesinde yapılacak değişiklik' (Devamlı Sa. 3 - Sü. 4 de)

Diin yakalanan eroinciler
Eroinciler yakalandı
Eroin lmûl etmek ve satmak -tan sabıkalı olduğu söylenen Hüseyin Kaleli ile ortağı Bulgaristan lı Yusuf'un idare ettikleri büyük bir şebekeden Muhittin, Yaşar A rab Şefik, Arab Ahmcd, Mahir Kabalak İle BulgaristanlI Yusuf yak&lanmışlavdîr. 1
Şebekenin elebaşısı olduğu söy-
lenin Kalelinin Yeşilköy, Şevketi
ye mahallesi Mühendis Ziya so -
kağnıdaki 20/22 No. lu evinde ya
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİNYAPRAK |
zl odlldl. Bir yanlış- p'—-----------H
lığa mahal kalına- U L U N A Y | nıak üzere derhal -----------------------—----------
söyllyolim kİ daha İnönü armağanları için bu sono klmıe seçilmemiştir. Bu seçilonler geçon sone kazananlardır.
Bu ıneyanda değerli nıeslekda-şıın Ccvad Fehmi'yi bilhassa tebrik edorinı. Zalon çok beğendiğim o oserl ile san'at Alemlndo mânen de bir mükâfat kazanmıştı.
Burada bir nokta var kİ bunun
tenvirini istiyorum:
Armağanlar (Nobol) mükâfatı gibi yetişmiş zekâların keşiflerini mükâfatlandıran bir tosls değildir. Bunun gayesi, hedefi teşvik vo teş-oJ'dlr.
Böyle olduğuna göro şiir mükâ-
fatını Yahya Kemal Beyatlı'ya ver-
mekle onu noyo toşvlk etmiş oluyo-
ruz? Yahya Kemal, şllrdo varıla-
bllocok gayoyo varmıştır.
Bu mükâfat, şairlik (ehrahının
İnönü Armağanları
a NÖNÛ Mükâfatı dün, İsim- henilz başlangıcında olanlara tatili lerlnl vo resimlerini gazete- sis edilmelidir kİ onlara eski tâblr-“ lordo gördüğümüz zevata tev- lo bir (tûzlyâne - 1 - teşvik) ol-
Edebiyatıınız, maalesef pek kısırdır. Yo-
ğurt ağaoı, pabucu çalan dam, ay nasıllar çarşısı gibi saçmalar şiirimize beklenen hüviyeti veremedi. Herkes bunları . Karagöz’ün tıınar-h.ıno oyunuı gibi okuyor.
Koskoca memlekette şiir bu mudur? Elbette hayır. Fakat gelin de o hareketi belirlili bir halde bulunl Hor devirde bir edebiyat hareketi olmuştur.
Tanzimat edebiyatından sonra Naci mektebi, onu deviren vo Istih-lâf cdon Fikret mektebi, Hececiler... Hep birer devrin edebiyatı hallndo yaşamışlardır.
Ancak yaşadığımız şu dovir, şllr-
siz kalmış bir devirdir. «Süleyman
Efendinin nâsırıııdnn» başka yaza-
oak vo takdir edecek bir şey bula-
madık. Zaten bunuıı böyle olduğu
şiir mükâfatının Divan Edobiyatına
— Lütfen sayfayı çevirini» —
Bir tarafta, dünkü münazaradan bir görünüş; öte tarafla, münazarayı kazananlar (üstte) kaybedenler (altta)
— Yazısı 4 iincü sayfada —
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir
Türkiye Imum Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
SALI idare: Nuruosmanlye No: 17 SAYISI
11 1 8 T A N B U L YERDB
Telefon: 20705 10
OCAK
ABONE BEDELİ
1949 Türklyo Eonobl
Onbirinci Yıl 6 aylık 1500 > 2800 >
No. 3519 3 aylık 800 > 1800 > KURUŞ
1 aylık 300 > 600 >
Yeni Sabah
Müessif tokat hâdisesi dün Meclisde son defa görüşüldü (
"Devlet, israf içinde yüzüyor!,,
C.H.P. hâdiseyi örtbas etmeğe muvaffak oldu Meclisin diinkii oturumuna başkanlık eden Cevdet Kerim Incedayı, tokat
Maliye Bakanlığı büdcesi encümende geniş ve sert tenkidlere sebeb oldu
Hatibler, kırtasiyecilikten ve Devlet elile memurlara dağıtılan altın ve gümüş dolma kalemlerden şikâyet ettiler
hâdisesi hakkında işlem yapılmasına mahal olmadığını söyledi
Tekrar şiddet
Politikası...
Geriye doğru, tek partinin kendilerince tatlı günlerine doğru her vesile ile nazarlar atanlar boş yere çırpınmakta olduklarını anlı-yacaklardır. Fakat böyle her hareket vakit kaybından başka bir mâna taşı-
Ankara, 10 (Telefonla) — Meclis bugün Cevdet Kerim In-cedayı'nın başkanlığında toplandı. Oturum açılınca Maraş Milletvekili Emin Soysalın 29/ 12/1948 günlü oturumda Ah-med Tahtakılıca vâki olan fiili tecavüz hakkında Meclis Başkanlığından sözlü sorusu okundu. Başkanlık adına Ricai Güreli kürsüye gelerek mevzuuba-his oturumda vâki hâdisenin cc-
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Mecliste tokat hadisesinin görüşülmesinde isimlen İt-'tleri dikkate şayan görülen dört sima: Ahmcd Tahtakılıç, Şeref Uluy, Cevdet Kcrint lııceday* ve Başbakan Haşan Saka
UŞAK MİTİNGİ
Millet Partisi erkânından iiçü Uşak’a gitti
J
Amerika ve Filistin
umhuriyet Halk Partisinin —esasen Batılı mânasile böyle mütecanis bir parti yok ya— çcşidll kanadlan dört yıla yakın bir zabite Halk Partisi içinde hizib ve çarpışma manzarası gösterir. Fakat bu cidaller hep için içindir, harice renk ve koku sızdı-nlmamağa çalışılır. îş biraz derinleştirilirse hattâ şef sisteminin en kudretli hengâmelerinde bile Halk Partisi içinde harb ve zümre ve şahsî mücadele ve boğuşmaları yardır.
Demokrat Partiyi kuran Celâl Bay&rlar, Köprülüler, Koryl-taular hep Halk Partisinin en faal ve kalbur üstüne gelen â-zası değil miydi?
Otuz beşler diye anılan ve hâlâ Halk Partisi bünyesi İçinde kalan gençler ve İleri görüşlü C.H.P. İller bu kadroya dahil değiller mi? Müfritler denilen kanad Raslh Kaplanrle. Baha Parsile, Cevdet Kerim İnceda-jısı ve Feridun Fikri Düşünseli ile her an kendini hissettirmekte değil midir? Hattâ denebilir id Receb Pekerin izmihlalinden ve iflâsından sonra bir aralık sinmiş gibi görünen bu hizib tele rar şahlanmağa çalışmaktadır. Bu zümre tek parti devrinin elde tutulmakta olan bütün menfaat ve nimetlerini zerre feda etmeden muhafaza etmek heve-sindedir. Amma bu nimet ne kadar ufak olursa olsun onun elden kaçırılmasını büyük bir felâket saymaktadırlar. Meclisin parlâmentolar arası grup top-lantisında olup biten ve gazetelere akseden hâdiseler bu batıda bize çok açık bir fikir verec ek mahiyettedir.
Bilindiği gibi yıllar ve yıllardır, yâni aşağı yukarı yirmi senedir parlâmentolar arası toplantılara Türkiye adına gedikli olarak Nâzım Poroy ve Fazıl Ahıned Aylıaç iştirak ederler ve bu seyahat ve seferlerden faydalanırlar; hem devlet hesabına güzel bir seyahat yapmış olurlar, hem de yolluklardan kazanırlardı. Demokrasi hevesimiz kabardıktan sonra bu yıllanmış geleneğe de nihayet verildi ve son Avrupa seyahatine artık bu belli zatlar değil, daha genç ve yeni elemanlar gönderildi. Böyle bir nimetin ellerinden kaçtığını g ,renler evvelki gıin bu parlâmentolar arası birlik heyetinin meclis kütüphane sinde yaptığı top tiya İştirak etmişh orada reisin celseyi tatil ğe mecbur olduğıı hâdisede karıntılardır. Aza elmadıklurı halde seçimlere, iştirak etmek İstemişler ve bağırıp çağırma-lanla bulunmuşlardır. İç nizamname gereğince Keçime ancak â-zanın iştirak edebileceği yolundaki reisin ihtarlarına hiç kulak. asan olmamıştır. İşin garibi bu yolda hareketlerde bulunanlar arasından Meclis başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel ve Cevdet Kerim lnceda-(Davamıı Sa. 3 - 6ü. 6 d#)
Rusya, Filistin işine karışırsa Amerika seyirci kalmıyacak
Filistin olayları hakkında A-nadolu Ajansı, Byum, Associated Press, Nafen ajanslarından ve radyodan aldığımız haberleri hülâsa ederek okuyucularımıza sunuyoruz:
Reuter Ajansına göre Telâ-viv'de büyük bir siyasî faaliyet hüküm sürmektedir. Söylendiği-
ne göre Sovvetler Birliği Telâ-viv elçisi, Şertok’a: Rusyanın, i tabederse, Yahudi devletini des teküyeceğlni söyirmişttf:
Şertok, Yahudilerin buna muhtaç olmadığını bildirmiştir.
Amerikan Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, Amerikanın, İngiltere - İsrail ihtilâfında şiradi-
lik tarafsız bir siyaset takiö ₺-deceğini söylemiş, fakat «Bu hâdise yüzünden başiıyabilecek ge '-nir -
ler de müdahale ettiği takdirde Amerika seyirci kalamaz.» demiştir.
Diğer taraftan Başkan Thı-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Yiin Dokuma Sanayii
II
müşkül durumda
Meriııos yapağısı idlıaline döviz tahsis edilmemesi sanayii felce uğratmak tehlikesini doğuruyor
Memleket iktisadiyatını ve binlerce ailenin geçimini tehdid eden tehlikenin önlenmesi için hükümetin dikkatini çekiyoruz Çeşitli kaynaklardan sızanı haberler, hükümetin elindeki İngiliz lirası stokunun azalmak ta olduğunu ve hâlen bu stokun | 10 milyon Ingiliz lirası civarına düşmüş bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yino bu haberlere göre, mevcud stokun 3 milyon liralık bir kısmı, hükümetçe Milli Savunma vesair ihtiyaçlara tahsis olunmuş, 7 milyon liralık mütebaki kısım da rremleketin zarurî ihtiyaçlarına tahsis olunmak üzere tüccar adına verilmek için, Ticaret Ba kunlığınca, şehrimiz bölge tic'l-
ret müdürlüğünden, balı iş konu ru idhaii zaruri maddeleri bildiren bir liste tanzim edilerek etele Bakanlığa gönderilmesi istenilmiştir.
Bölge ticaret müdürlüğü bu listeyi tanzim etmiş ve Bakanlığa göndermiş bulunmaktadır. Ancak işin garlb tarafı, idhaii zarurî maddeleri bir araya toplamak iddiasında bulunan listenin memleketimizin en belli başlı ihtiyacı olan Merinos ya-Iağısını ihtiva etmemesidir.
Memleketimizde Merinos ya-(Devami: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Ankara, 10 (T.-lefonla) —
Uşakta yapılacak mitingde bulunmak üzere Millet Partisi ii-yı‘.erinden Subhi Batur, Enver Kök ve Mustafa Kentli bugün t. enle Uşağa gittiler.
Ankara, 10 (Telefonla) — Müstakil Demokratlar grupu, Uşak Millet Partisi başkanlığına şu telgrafı göndermiştir:
«Arkadaşımız Ahrned Tahta-kılıça karşı Meclis içinde yapı--Ief. fiilî tecavüzü takbih maksa-di.'e tertib ettiğiniz toplantıya (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yabancı ajansların durumu

İngiliz Hâkimi Hamilton dün konferanstan çıkarken
ISLAHI MÜMKÜN ÇOCUKLAR
Birmingham Çocıık Mahkemeleri Başkanının diinkii konferansı
Şehrimizde bulunan Birmlcj-lam Çocuk mahkemeleri başka-nt Mr. Hamilton Bayneş, dua stat 11 de Hukuk Fakültesinde b’r konferans vermiştir. Konferansın mevzuu «Islahı mümkün çocukların ccmlyeto iade-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 6 do)
Dünya şampiyonu Gasanferin, dûn Kasımpaşa Deniz hastaha-nesinde aldırdığınız resmi..
Dünya şampiyonu Gazanfer hasta!
Hastalık yıırdda derin teessür uyandırdı
Gazanfer, Yakacık »anafor yomuna yatırılacak;
Beden Terbiyesi Teşkilâtı, klübler, gençlik; yardım için toplantılar yapıyorlar.
Ankara, 10 (Telefonla) —• Büdce komisyonu maliye büdcfl sini konuşmuştur. Abidin Pot-oğlu mâliyenin tasarrufa örne£ olmadığını söylemiş, Maliye t3>4 kanı, rasyonel çalışma hakkında hazırlıklar yapıldığını, kadroların normal hale getir ileca-ğ’nî ifade etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 de)
Basın tasarısı dolâyısile gözden geçirilecek
Ankara, 10 (Telefonla) — Büdce komisyonunda, Anadolu .Ajansı büdcesi görüşülürken, Nogen, ajansının, Rusların, Montrö anlaşmasının tâdili hususunda teşebbüse geçtiklerine dair geçen gün verdiği haber bahis konusu edilmiş ve ecnebi ajansların Türkiyede şube açıp açmıyacakları mevzuu konuşul -muştur.
Faik Alımed Barutçu söz alarak Meclise verilmiş olan Basın tasarısı yeniden gözden geçirilirken bu mevzuun da inceleneceğini söylemiştir.
Londra Ollmplyadlannda kendi sıkletinde şampiyonluk kaza -nan güreşçilerimizden Gazanfer Bilgenin hastalığı şehrimizde ol -
duğu gibi yurdun her
tarafında
büyük bLr teessürle karşılanmış -tır.
Ağzından İkinci defa kan gel -mesl üzerine Denin hastahaneslne kaldırılan Gazanfer Bilgenin dün röntgen muayenesi yapılmıştır.
Muayene neticesinde Bilgenin ciğerlerinde İki leke görülmüş ol (Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 de)
Başkan Truman'ın büdce mesajı
Türkîye, Yunanistan, Çin ve Koreye 355
milyonluk yardım yapılacak
C. H. P. Grub toplantısı
Vnşlngton: 10 (a.a.) — (usis): Başkan Truman. bugün, kongre ye hükümet büdcoyJni sunmuştur.
Temmuz 1019 tarihinde başlıyan
yıla alt bulunan büdce tutan •11 milyar 900 milyon dolardır. Bu
rakama, mâliyeye ve milletlerara
Dışişleri Bakanı izahatta bulundu
bi İşlere ayrılan 6 milyar 700 milyon dolar da dahil bulunmaktadır. Büdce tutarı, câri yıl büdccslnl 1 milyar 700 milyon dolar aşmakta-
Ankara, 10 (Telefonla) — C.H.P. Grupu Dışişleri Komisyonu bugün toplanmıştır. Komisyon üyeleri yapılmakta olan siyasî görüşmeler, gazetelerde görülen yeni anlaşma ve konug-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Başkan Truman, büdce ile birlik to kongreye sunduğu mesajında, milletlerarası İşlere ayrılan para-
Hukuk talebesinin dünkü münazarası
Matbuat hürriyeti faydalı mıdır, zararlı mıdır, mevzuunda yapıiaıı münazarayı, ınüsbet tezi müdafaa edenler kazandı
Kömür mes’elesi Parti Grubunda
“Ulusj)Bzanı haberlerini tekzib ediyor...
Ankara, 10 (Telefonla) — Kömür fiatlanna zam yapılıp yapılmıyacağı bir taraftan mülakata edilirken, «Ulus» gazetesi de bu haberi tekzib etmektedir.
Kömürün maliyetinden çok sşağı bir fiatla satılması, Ekonomi Bakanlığınca şikâyet edil inekle beraber bu iş parti grj-puna da İntikal etmiş bulunmak tadır.
Sivaa milletvekili Şakir Uma* grupa verdiği bir takrirde kömürün, hükümetin vermekte ol dtğu takriben yıllık 85 milyon lira prim gayesinde maliyeti tM den ucuz satılmasının doğru ol madiğini belirtmektedir. '
Parti grupunda, bundan brfl fa hükümetin icraatı hakkında Nureddin önen’in verdiği bir? önerge de vardır.
• Grup yann saat üçte toplana* tak ve müzakerelerde bulıını-
ların, Bati Avrupa’daki hür millet İcre Amerika'nın yaptığı tesirli İk
tlsadl yardımın devamı İçin kulla nılacağım* belirtmekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«Türkiye, özel bir dikkat vo alâ kaya lâyık olarak zikredilen dört
memleketten biridir.
Başkan, mesajında şöyle demek tedlr:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Eczahane açan doktorlar
■ —o—
Badema, eczacılık diplomasi olmıyan doktorlar eczahane açamıyacak
Ankara, 10 (Telefonla) —• Tababet vo şubeleri İcrası taıx zina ald olan kanunun 12 ncî maddesinde yapılacak değişiklik' (Devamlı Sa. 3 - Sü. 4 de)

Diin yakalanan eroinciler
Eroinciler yakalandı
Eroin lmûl etmek ve satmak -tan sabıkalı olduğu söylenen Hüseyin Kaleli ile ortağı Bulgaristan lı Yusuf'un idare ettikleri büyük bir şebekeden Muhittin, Yaşar A rab Şefik, Arab Ahmcd, Mahir Kabalak İle BulgaristanlI Yusuf yak&lanmışlavdîr. 1
Şebekenin elebaşısı olduğu söy-
lenin Kalelinin Yeşilköy, Şevketi
ye mahallesi Mühendis Ziya so -
kağnıdaki 20/22 No. lu evinde ya
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİNYAPRAK |
zl odlldl. Bir yanlış- p'—-----------H
lığa mahal kalına- U L U N A Y | nıak üzere derhal -----------------------—----------
söyllyolim kİ daha İnönü armağanları için bu sono klmıe seçilmemiştir. Bu seçilonler geçon sone kazananlardır.
Bu ıneyanda değerli nıeslekda-şıın Ccvad Fehmi'yi bilhassa tebrik edorinı. Zalon çok beğendiğim o oserl ile san'at Alemlndo mânen de bir mükâfat kazanmıştı.
Burada bir nokta var kİ bunun
tenvirini istiyorum:
Armağanlar (Nobol) mükâfatı gibi yetişmiş zekâların keşiflerini mükâfatlandıran bir tosls değildir. Bunun gayesi, hedefi teşvik vo teş-oJ'dlr.
Böyle olduğuna göro şiir mükâ-
fatını Yahya Kemal Beyatlı'ya ver-
mekle onu noyo toşvlk etmiş oluyo-
ruz? Yahya Kemal, şllrdo varıla-
bllocok gayoyo varmıştır.
Bu mükâfat, şairlik (ehrahının
İnönü Armağanları
a NÖNÛ Mükâfatı dün, İsim- henilz başlangıcında olanlara tatili lerlnl vo resimlerini gazete- sis edilmelidir kİ onlara eski tâblr-“ lordo gördüğümüz zevata tev- lo bir (tûzlyâne - 1 - teşvik) ol-
Edebiyatıınız, maalesef pek kısırdır. Yo-
ğurt ağaoı, pabucu çalan dam, ay nasıllar çarşısı gibi saçmalar şiirimize beklenen hüviyeti veremedi. Herkes bunları . Karagöz’ün tıınar-h.ıno oyunuı gibi okuyor.
Koskoca memlekette şiir bu mudur? Elbette hayır. Fakat gelin de o hareketi belirlili bir halde bulunl Hor devirde bir edebiyat hareketi olmuştur.
Tanzimat edebiyatından sonra Naci mektebi, onu deviren vo Istih-lâf cdon Fikret mektebi, Hececiler... Hep birer devrin edebiyatı hallndo yaşamışlardır.
Ancak yaşadığımız şu dovir, şllr-
siz kalmış bir devirdir. «Süleyman
Efendinin nâsırıııdnn» başka yaza-
oak vo takdir edecek bir şey bula-
madık. Zaten bunuıı böyle olduğu
şiir mükâfatının Divan Edobiyatına
— Lütfen sayfayı çevirini» —
Bir tarafta, dünkü münazaradan bir görünüş; öte tarafla, münazarayı kazananlar (üstte) kaybedenler (altta)
— Yazısı 4 iincü sayfada —
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir
Türkiye Imum Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
SALI idare: Nuruosmanlye No: 17 SAYISI
11 1 8 T A N B U L YERDB
Telefon: 20705 10
OCAK
ABONE BEDELİ
1949 Türklyo Eonobl
Onbirinci Yıl 6 aylık 1500 > 2800 >
No. 3519 3 aylık 800 > 1800 > KURUŞ
1 aylık 300 > 600 >
Yeni Sabah
Müessif tokat hâdisesi dün Meclisde son defa görüşüldü (
"Devlet, israf içinde yüzüyor!,,
C.H.P. hâdiseyi örtbas etmeğe muvaffak oldu Meclisin diinkii oturumuna başkanlık eden Cevdet Kerim Incedayı, tokat
Maliye Bakanlığı büdcesi encümende geniş ve sert tenkidlere sebeb oldu
Hatibler, kırtasiyecilikten ve Devlet elile memurlara dağıtılan altın ve gümüş dolma kalemlerden şikâyet ettiler
hâdisesi hakkında işlem yapılmasına mahal olmadığını söyledi
Tekrar şiddet
Politikası...
Geriye doğru, tek partinin kendilerince tatlı günlerine doğru her vesile ile nazarlar atanlar boş yere çırpınmakta olduklarını anlı-yacaklardır. Fakat böyle her hareket vakit kaybından başka bir mâna taşı-
Ankara, 10 (Telefonla) — Meclis bugün Cevdet Kerim In-cedayı'nın başkanlığında toplandı. Oturum açılınca Maraş Milletvekili Emin Soysalın 29/ 12/1948 günlü oturumda Ah-med Tahtakılıca vâki olan fiili tecavüz hakkında Meclis Başkanlığından sözlü sorusu okundu. Başkanlık adına Ricai Güreli kürsüye gelerek mevzuuba-his oturumda vâki hâdisenin cc-
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Mecliste tokat hadisesinin görüşülmesinde isimlen İt-'tleri dikkate şayan görülen dört sima: Ahmcd Tahtakılıç, Şeref Uluy, Cevdet Kcrint lııceday* ve Başbakan Haşan Saka
UŞAK MİTİNGİ
Millet Partisi erkânından iiçü Uşak’a gitti
J
Amerika ve Filistin
umhuriyet Halk Partisinin —esasen Batılı mânasile böyle mütecanis bir parti yok ya— çcşidll kanadlan dört yıla yakın bir zabite Halk Partisi içinde hizib ve çarpışma manzarası gösterir. Fakat bu cidaller hep için içindir, harice renk ve koku sızdı-nlmamağa çalışılır. îş biraz derinleştirilirse hattâ şef sisteminin en kudretli hengâmelerinde bile Halk Partisi içinde harb ve zümre ve şahsî mücadele ve boğuşmaları yardır.
Demokrat Partiyi kuran Celâl Bay&rlar, Köprülüler, Koryl-taular hep Halk Partisinin en faal ve kalbur üstüne gelen â-zası değil miydi?
Otuz beşler diye anılan ve hâlâ Halk Partisi bünyesi İçinde kalan gençler ve İleri görüşlü C.H.P. İller bu kadroya dahil değiller mi? Müfritler denilen kanad Raslh Kaplanrle. Baha Parsile, Cevdet Kerim İnceda-jısı ve Feridun Fikri Düşünseli ile her an kendini hissettirmekte değil midir? Hattâ denebilir id Receb Pekerin izmihlalinden ve iflâsından sonra bir aralık sinmiş gibi görünen bu hizib tele rar şahlanmağa çalışmaktadır. Bu zümre tek parti devrinin elde tutulmakta olan bütün menfaat ve nimetlerini zerre feda etmeden muhafaza etmek heve-sindedir. Amma bu nimet ne kadar ufak olursa olsun onun elden kaçırılmasını büyük bir felâket saymaktadırlar. Meclisin parlâmentolar arası grup top-lantisında olup biten ve gazetelere akseden hâdiseler bu batıda bize çok açık bir fikir verec ek mahiyettedir.
Bilindiği gibi yıllar ve yıllardır, yâni aşağı yukarı yirmi senedir parlâmentolar arası toplantılara Türkiye adına gedikli olarak Nâzım Poroy ve Fazıl Ahıned Aylıaç iştirak ederler ve bu seyahat ve seferlerden faydalanırlar; hem devlet hesabına güzel bir seyahat yapmış olurlar, hem de yolluklardan kazanırlardı. Demokrasi hevesimiz kabardıktan sonra bu yıllanmış geleneğe de nihayet verildi ve son Avrupa seyahatine artık bu belli zatlar değil, daha genç ve yeni elemanlar gönderildi. Böyle bir nimetin ellerinden kaçtığını g ,renler evvelki gıin bu parlâmentolar arası birlik heyetinin meclis kütüphane sinde yaptığı top tiya İştirak etmişh orada reisin celseyi tatil ğe mecbur olduğıı hâdisede karıntılardır. Aza elmadıklurı halde seçimlere, iştirak etmek İstemişler ve bağırıp çağırma-lanla bulunmuşlardır. İç nizamname gereğince Keçime ancak â-zanın iştirak edebileceği yolundaki reisin ihtarlarına hiç kulak. asan olmamıştır. İşin garibi bu yolda hareketlerde bulunanlar arasından Meclis başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel ve Cevdet Kerim lnceda-(Davamıı Sa. 3 - 6ü. 6 d#)
Rusya, Filistin işine karışırsa Amerika seyirci kalmıyacak
Filistin olayları hakkında A-nadolu Ajansı, Byum, Associated Press, Nafen ajanslarından ve radyodan aldığımız haberleri hülâsa ederek okuyucularımıza sunuyoruz:
Reuter Ajansına göre Telâ-viv'de büyük bir siyasî faaliyet hüküm sürmektedir. Söylendiği-
ne göre Sovvetler Birliği Telâ-viv elçisi, Şertok’a: Rusyanın, i tabederse, Yahudi devletini des teküyeceğlni söyirmişttf:
Şertok, Yahudilerin buna muhtaç olmadığını bildirmiştir.
Amerikan Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, Amerikanın, İngiltere - İsrail ihtilâfında şiradi-
lik tarafsız bir siyaset takiö ₺-deceğini söylemiş, fakat «Bu hâdise yüzünden başiıyabilecek ge '-nir -
ler de müdahale ettiği takdirde Amerika seyirci kalamaz.» demiştir.
Diğer taraftan Başkan Thı-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Yiin Dokuma Sanayii
II
müşkül durumda
Meriııos yapağısı idlıaline döviz tahsis edilmemesi sanayii felce uğratmak tehlikesini doğuruyor
Memleket iktisadiyatını ve binlerce ailenin geçimini tehdid eden tehlikenin önlenmesi için hükümetin dikkatini çekiyoruz Çeşitli kaynaklardan sızanı haberler, hükümetin elindeki İngiliz lirası stokunun azalmak ta olduğunu ve hâlen bu stokun | 10 milyon Ingiliz lirası civarına düşmüş bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yino bu haberlere göre, mevcud stokun 3 milyon liralık bir kısmı, hükümetçe Milli Savunma vesair ihtiyaçlara tahsis olunmuş, 7 milyon liralık mütebaki kısım da rremleketin zarurî ihtiyaçlarına tahsis olunmak üzere tüccar adına verilmek için, Ticaret Ba kunlığınca, şehrimiz bölge tic'l-
ret müdürlüğünden, balı iş konu ru idhaii zaruri maddeleri bildiren bir liste tanzim edilerek etele Bakanlığa gönderilmesi istenilmiştir.
Bölge ticaret müdürlüğü bu listeyi tanzim etmiş ve Bakanlığa göndermiş bulunmaktadır. Ancak işin garlb tarafı, idhaii zarurî maddeleri bir araya toplamak iddiasında bulunan listenin memleketimizin en belli başlı ihtiyacı olan Merinos ya-Iağısını ihtiva etmemesidir.
Memleketimizde Merinos ya-(Devami: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Ankara, 10 (T.-lefonla) —
Uşakta yapılacak mitingde bulunmak üzere Millet Partisi ii-yı‘.erinden Subhi Batur, Enver Kök ve Mustafa Kentli bugün t. enle Uşağa gittiler.
Ankara, 10 (Telefonla) — Müstakil Demokratlar grupu, Uşak Millet Partisi başkanlığına şu telgrafı göndermiştir:
«Arkadaşımız Ahrned Tahta-kılıça karşı Meclis içinde yapı--Ief. fiilî tecavüzü takbih maksa-di.'e tertib ettiğiniz toplantıya (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yabancı ajansların durumu

İngiliz Hâkimi Hamilton dün konferanstan çıkarken
ISLAHI MÜMKÜN ÇOCUKLAR
Birmingham Çocıık Mahkemeleri Başkanının diinkii konferansı
Şehrimizde bulunan Birmlcj-lam Çocuk mahkemeleri başka-nt Mr. Hamilton Bayneş, dua stat 11 de Hukuk Fakültesinde b’r konferans vermiştir. Konferansın mevzuu «Islahı mümkün çocukların ccmlyeto iade-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 6 do)
Dünya şampiyonu Gasanferin, dûn Kasımpaşa Deniz hastaha-nesinde aldırdığınız resmi..
Dünya şampiyonu Gazanfer hasta!
Hastalık yıırdda derin teessür uyandırdı
Gazanfer, Yakacık »anafor yomuna yatırılacak;
Beden Terbiyesi Teşkilâtı, klübler, gençlik; yardım için toplantılar yapıyorlar.
Ankara, 10 (Telefonla) —• Büdce komisyonu maliye büdcfl sini konuşmuştur. Abidin Pot-oğlu mâliyenin tasarrufa örne£ olmadığını söylemiş, Maliye t3>4 kanı, rasyonel çalışma hakkında hazırlıklar yapıldığını, kadroların normal hale getir ileca-ğ’nî ifade etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 de)
Basın tasarısı dolâyısile gözden geçirilecek
Ankara, 10 (Telefonla) — Büdce komisyonunda, Anadolu .Ajansı büdcesi görüşülürken, Nogen, ajansının, Rusların, Montrö anlaşmasının tâdili hususunda teşebbüse geçtiklerine dair geçen gün verdiği haber bahis konusu edilmiş ve ecnebi ajansların Türkiyede şube açıp açmıyacakları mevzuu konuşul -muştur.
Faik Alımed Barutçu söz alarak Meclise verilmiş olan Basın tasarısı yeniden gözden geçirilirken bu mevzuun da inceleneceğini söylemiştir.
Londra Ollmplyadlannda kendi sıkletinde şampiyonluk kaza -nan güreşçilerimizden Gazanfer Bilgenin hastalığı şehrimizde ol -
duğu gibi yurdun her
tarafında
büyük bLr teessürle karşılanmış -tır.
Ağzından İkinci defa kan gel -mesl üzerine Denin hastahaneslne kaldırılan Gazanfer Bilgenin dün röntgen muayenesi yapılmıştır.
Muayene neticesinde Bilgenin ciğerlerinde İki leke görülmüş ol (Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 de)
Başkan Truman'ın büdce mesajı
Türkîye, Yunanistan, Çin ve Koreye 355
milyonluk yardım yapılacak
C. H. P. Grub toplantısı
Vnşlngton: 10 (a.a.) — (usis): Başkan Truman. bugün, kongre ye hükümet büdcoyJni sunmuştur.
Temmuz 1019 tarihinde başlıyan
yıla alt bulunan büdce tutan •11 milyar 900 milyon dolardır. Bu
rakama, mâliyeye ve milletlerara
Dışişleri Bakanı izahatta bulundu
bi İşlere ayrılan 6 milyar 700 milyon dolar da dahil bulunmaktadır. Büdce tutarı, câri yıl büdccslnl 1 milyar 700 milyon dolar aşmakta-
Ankara, 10 (Telefonla) — C.H.P. Grupu Dışişleri Komisyonu bugün toplanmıştır. Komisyon üyeleri yapılmakta olan siyasî görüşmeler, gazetelerde görülen yeni anlaşma ve konug-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Başkan Truman, büdce ile birlik to kongreye sunduğu mesajında, milletlerarası İşlere ayrılan para-
Hukuk talebesinin dünkü münazarası
Matbuat hürriyeti faydalı mıdır, zararlı mıdır, mevzuunda yapıiaıı münazarayı, ınüsbet tezi müdafaa edenler kazandı
Kömür mes’elesi Parti Grubunda
“Ulusj)Bzanı haberlerini tekzib ediyor...
Ankara, 10 (Telefonla) — Kömür fiatlanna zam yapılıp yapılmıyacağı bir taraftan mülakata edilirken, «Ulus» gazetesi de bu haberi tekzib etmektedir.
Kömürün maliyetinden çok sşağı bir fiatla satılması, Ekonomi Bakanlığınca şikâyet edil inekle beraber bu iş parti grj-puna da İntikal etmiş bulunmak tadır.
Sivaa milletvekili Şakir Uma* grupa verdiği bir takrirde kömürün, hükümetin vermekte ol dtğu takriben yıllık 85 milyon lira prim gayesinde maliyeti tM den ucuz satılmasının doğru ol madiğini belirtmektedir. '
Parti grupunda, bundan brfl fa hükümetin icraatı hakkında Nureddin önen’in verdiği bir? önerge de vardır.
• Grup yann saat üçte toplana* tak ve müzakerelerde bulıını-
ların, Bati Avrupa’daki hür millet İcre Amerika'nın yaptığı tesirli İk
tlsadl yardımın devamı İçin kulla nılacağım* belirtmekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«Türkiye, özel bir dikkat vo alâ kaya lâyık olarak zikredilen dört
memleketten biridir.
Başkan, mesajında şöyle demek tedlr:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Eczahane açan doktorlar
■ —o—
Badema, eczacılık diplomasi olmıyan doktorlar eczahane açamıyacak
Ankara, 10 (Telefonla) —• Tababet vo şubeleri İcrası taıx zina ald olan kanunun 12 ncî maddesinde yapılacak değişiklik' (Devamlı Sa. 3 - Sü. 4 de)

Diin yakalanan eroinciler
Eroinciler yakalandı
Eroin lmûl etmek ve satmak -tan sabıkalı olduğu söylenen Hüseyin Kaleli ile ortağı Bulgaristan lı Yusuf'un idare ettikleri büyük bir şebekeden Muhittin, Yaşar A rab Şefik, Arab Ahmcd, Mahir Kabalak İle BulgaristanlI Yusuf yak&lanmışlavdîr. 1
Şebekenin elebaşısı olduğu söy-
lenin Kalelinin Yeşilköy, Şevketi
ye mahallesi Mühendis Ziya so -
kağnıdaki 20/22 No. lu evinde ya
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİNYAPRAK |
zl odlldl. Bir yanlış- p'—-----------H
lığa mahal kalına- U L U N A Y | nıak üzere derhal -----------------------—----------
söyllyolim kİ daha İnönü armağanları için bu sono klmıe seçilmemiştir. Bu seçilonler geçon sone kazananlardır.
Bu ıneyanda değerli nıeslekda-şıın Ccvad Fehmi'yi bilhassa tebrik edorinı. Zalon çok beğendiğim o oserl ile san'at Alemlndo mânen de bir mükâfat kazanmıştı.
Burada bir nokta var kİ bunun
tenvirini istiyorum:
Armağanlar (Nobol) mükâfatı gibi yetişmiş zekâların keşiflerini mükâfatlandıran bir tosls değildir. Bunun gayesi, hedefi teşvik vo teş-oJ'dlr.
Böyle olduğuna göro şiir mükâ-
fatını Yahya Kemal Beyatlı'ya ver-
mekle onu noyo toşvlk etmiş oluyo-
ruz? Yahya Kemal, şllrdo varıla-
bllocok gayoyo varmıştır.
Bu mükâfat, şairlik (ehrahının
İnönü Armağanları
a NÖNÛ Mükâfatı dün, İsim- henilz başlangıcında olanlara tatili lerlnl vo resimlerini gazete- sis edilmelidir kİ onlara eski tâblr-“ lordo gördüğümüz zevata tev- lo bir (tûzlyâne - 1 - teşvik) ol-
Edebiyatıınız, maalesef pek kısırdır. Yo-
ğurt ağaoı, pabucu çalan dam, ay nasıllar çarşısı gibi saçmalar şiirimize beklenen hüviyeti veremedi. Herkes bunları . Karagöz’ün tıınar-h.ıno oyunuı gibi okuyor.
Koskoca memlekette şiir bu mudur? Elbette hayır. Fakat gelin de o hareketi belirlili bir halde bulunl Hor devirde bir edebiyat hareketi olmuştur.
Tanzimat edebiyatından sonra Naci mektebi, onu deviren vo Istih-lâf cdon Fikret mektebi, Hececiler... Hep birer devrin edebiyatı hallndo yaşamışlardır.
Ancak yaşadığımız şu dovir, şllr-
siz kalmış bir devirdir. «Süleyman
Efendinin nâsırıııdnn» başka yaza-
oak vo takdir edecek bir şey bula-
madık. Zaten bunuıı böyle olduğu
şiir mükâfatının Divan Edobiyatına
— Lütfen sayfayı çevirini» —
Bir tarafta, dünkü münazaradan bir görünüş; öte tarafla, münazarayı kazananlar (üstte) kaybedenler (altta)
— Yazısı 4 iincü sayfada —
İ N D İ A
İpek bezli lâstikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir
Türkiye Imum Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIM YILMAZ MÜDAFİİYİZ
SALI idare: Nuruosmanlye No: 17 SAYISI
11 1 8 T A N B U L YERDB
Telefon: 20705 10
OCAK
ABONE BEDELİ
1949 Türklyo Eonobl
Onbirinci Yıl 6 aylık 1500 > 2800 >
No. 3519 3 aylık 800 > 1800 > KURUŞ
1 aylık 300 > 600 >
Yeni Sabah
Müessif tokat hâdisesi dün Meclisde son defa görüşüldü (
"Devlet, israf içinde yüzüyor!,,
C.H.P. hâdiseyi örtbas etmeğe muvaffak oldu Meclisin diinkii oturumuna başkanlık eden Cevdet Kerim Incedayı, tokat
Maliye Bakanlığı büdcesi encümende geniş ve sert tenkidlere sebeb oldu
Hatibler, kırtasiyecilikten ve Devlet elile memurlara dağıtılan altın ve gümüş dolma kalemlerden şikâyet ettiler
hâdisesi hakkında işlem yapılmasına mahal olmadığını söyledi
Tekrar şiddet
Politikası...
Geriye doğru, tek partinin kendilerince tatlı günlerine doğru her vesile ile nazarlar atanlar boş yere çırpınmakta olduklarını anlı-yacaklardır. Fakat böyle her hareket vakit kaybından başka bir mâna taşı-
Ankara, 10 (Telefonla) — Meclis bugün Cevdet Kerim In-cedayı'nın başkanlığında toplandı. Oturum açılınca Maraş Milletvekili Emin Soysalın 29/ 12/1948 günlü oturumda Ah-med Tahtakılıca vâki olan fiili tecavüz hakkında Meclis Başkanlığından sözlü sorusu okundu. Başkanlık adına Ricai Güreli kürsüye gelerek mevzuuba-his oturumda vâki hâdisenin cc-
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Mecliste tokat hadisesinin görüşülmesinde isimlen İt-'tleri dikkate şayan görülen dört sima: Ahmcd Tahtakılıç, Şeref Uluy, Cevdet Kcrint lııceday* ve Başbakan Haşan Saka
UŞAK MİTİNGİ
Millet Partisi erkânından iiçü Uşak’a gitti
J
Amerika ve Filistin
umhuriyet Halk Partisinin —esasen Batılı mânasile böyle mütecanis bir parti yok ya— çcşidll kanadlan dört yıla yakın bir zabite Halk Partisi içinde hizib ve çarpışma manzarası gösterir. Fakat bu cidaller hep için içindir, harice renk ve koku sızdı-nlmamağa çalışılır. îş biraz derinleştirilirse hattâ şef sisteminin en kudretli hengâmelerinde bile Halk Partisi içinde harb ve zümre ve şahsî mücadele ve boğuşmaları yardır.
Demokrat Partiyi kuran Celâl Bay&rlar, Köprülüler, Koryl-taular hep Halk Partisinin en faal ve kalbur üstüne gelen â-zası değil miydi?
Otuz beşler diye anılan ve hâlâ Halk Partisi bünyesi İçinde kalan gençler ve İleri görüşlü C.H.P. İller bu kadroya dahil değiller mi? Müfritler denilen kanad Raslh Kaplanrle. Baha Parsile, Cevdet Kerim İnceda-jısı ve Feridun Fikri Düşünseli ile her an kendini hissettirmekte değil midir? Hattâ denebilir id Receb Pekerin izmihlalinden ve iflâsından sonra bir aralık sinmiş gibi görünen bu hizib tele rar şahlanmağa çalışmaktadır. Bu zümre tek parti devrinin elde tutulmakta olan bütün menfaat ve nimetlerini zerre feda etmeden muhafaza etmek heve-sindedir. Amma bu nimet ne kadar ufak olursa olsun onun elden kaçırılmasını büyük bir felâket saymaktadırlar. Meclisin parlâmentolar arası grup top-lantisında olup biten ve gazetelere akseden hâdiseler bu batıda bize çok açık bir fikir verec ek mahiyettedir.
Bilindiği gibi yıllar ve yıllardır, yâni aşağı yukarı yirmi senedir parlâmentolar arası toplantılara Türkiye adına gedikli olarak Nâzım Poroy ve Fazıl Ahıned Aylıaç iştirak ederler ve bu seyahat ve seferlerden faydalanırlar; hem devlet hesabına güzel bir seyahat yapmış olurlar, hem de yolluklardan kazanırlardı. Demokrasi hevesimiz kabardıktan sonra bu yıllanmış geleneğe de nihayet verildi ve son Avrupa seyahatine artık bu belli zatlar değil, daha genç ve yeni elemanlar gönderildi. Böyle bir nimetin ellerinden kaçtığını g ,renler evvelki gıin bu parlâmentolar arası birlik heyetinin meclis kütüphane sinde yaptığı top tiya İştirak etmişh orada reisin celseyi tatil ğe mecbur olduğıı hâdisede karıntılardır. Aza elmadıklurı halde seçimlere, iştirak etmek İstemişler ve bağırıp çağırma-lanla bulunmuşlardır. İç nizamname gereğince Keçime ancak â-zanın iştirak edebileceği yolundaki reisin ihtarlarına hiç kulak. asan olmamıştır. İşin garibi bu yolda hareketlerde bulunanlar arasından Meclis başkan vekillerinden Feridun Fikri Düşünsel ve Cevdet Kerim lnceda-(Davamıı Sa. 3 - 6ü. 6 d#)
Rusya, Filistin işine karışırsa Amerika seyirci kalmıyacak
Filistin olayları hakkında A-nadolu Ajansı, Byum, Associated Press, Nafen ajanslarından ve radyodan aldığımız haberleri hülâsa ederek okuyucularımıza sunuyoruz:
Reuter Ajansına göre Telâ-viv'de büyük bir siyasî faaliyet hüküm sürmektedir. Söylendiği-
ne göre Sovvetler Birliği Telâ-viv elçisi, Şertok’a: Rusyanın, i tabederse, Yahudi devletini des teküyeceğlni söyirmişttf:
Şertok, Yahudilerin buna muhtaç olmadığını bildirmiştir.
Amerikan Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, Amerikanın, İngiltere - İsrail ihtilâfında şiradi-
lik tarafsız bir siyaset takiö ₺-deceğini söylemiş, fakat «Bu hâdise yüzünden başiıyabilecek ge '-nir -
ler de müdahale ettiği takdirde Amerika seyirci kalamaz.» demiştir.
Diğer taraftan Başkan Thı-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Yiin Dokuma Sanayii
II
müşkül durumda
Meriııos yapağısı idlıaline döviz tahsis edilmemesi sanayii felce uğratmak tehlikesini doğuruyor
Memleket iktisadiyatını ve binlerce ailenin geçimini tehdid eden tehlikenin önlenmesi için hükümetin dikkatini çekiyoruz Çeşitli kaynaklardan sızanı haberler, hükümetin elindeki İngiliz lirası stokunun azalmak ta olduğunu ve hâlen bu stokun | 10 milyon Ingiliz lirası civarına düşmüş bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yino bu haberlere göre, mevcud stokun 3 milyon liralık bir kısmı, hükümetçe Milli Savunma vesair ihtiyaçlara tahsis olunmuş, 7 milyon liralık mütebaki kısım da rremleketin zarurî ihtiyaçlarına tahsis olunmak üzere tüccar adına verilmek için, Ticaret Ba kunlığınca, şehrimiz bölge tic'l-
ret müdürlüğünden, balı iş konu ru idhaii zaruri maddeleri bildiren bir liste tanzim edilerek etele Bakanlığa gönderilmesi istenilmiştir.
Bölge ticaret müdürlüğü bu listeyi tanzim etmiş ve Bakanlığa göndermiş bulunmaktadır. Ancak işin garlb tarafı, idhaii zarurî maddeleri bir araya toplamak iddiasında bulunan listenin memleketimizin en belli başlı ihtiyacı olan Merinos ya-Iağısını ihtiva etmemesidir.
Memleketimizde Merinos ya-(Devami: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Ankara, 10 (T.-lefonla) —
Uşakta yapılacak mitingde bulunmak üzere Millet Partisi ii-yı‘.erinden Subhi Batur, Enver Kök ve Mustafa Kentli bugün t. enle Uşağa gittiler.
Ankara, 10 (Telefonla) — Müstakil Demokratlar grupu, Uşak Millet Partisi başkanlığına şu telgrafı göndermiştir:
«Arkadaşımız Ahrned Tahta-kılıça karşı Meclis içinde yapı--Ief. fiilî tecavüzü takbih maksa-di.'e tertib ettiğiniz toplantıya (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yabancı ajansların durumu

İngiliz Hâkimi Hamilton dün konferanstan çıkarken
ISLAHI MÜMKÜN ÇOCUKLAR
Birmingham Çocıık Mahkemeleri Başkanının diinkii konferansı
Şehrimizde bulunan Birmlcj-lam Çocuk mahkemeleri başka-nt Mr. Hamilton Bayneş, dua stat 11 de Hukuk Fakültesinde b’r konferans vermiştir. Konferansın mevzuu «Islahı mümkün çocukların ccmlyeto iade-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 6 do)
Dünya şampiyonu Gasanferin, dûn Kasımpaşa Deniz hastaha-nesinde aldırdığınız resmi..
Dünya şampiyonu Gazanfer hasta!
Hastalık yıırdda derin teessür uyandırdı
Gazanfer, Yakacık »anafor yomuna yatırılacak;
Beden Terbiyesi Teşkilâtı, klübler, gençlik; yardım için toplantılar yapıyorlar.
Ankara, 10 (Telefonla) —• Büdce komisyonu maliye büdcfl sini konuşmuştur. Abidin Pot-oğlu mâliyenin tasarrufa örne£ olmadığını söylemiş, Maliye t3>4 kanı, rasyonel çalışma hakkında hazırlıklar yapıldığını, kadroların normal hale getir ileca-ğ’nî ifade etmiştir.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 de)
Basın tasarısı dolâyısile gözden geçirilecek
Ankara, 10 (Telefonla) — Büdce komisyonunda, Anadolu .Ajansı büdcesi görüşülürken, Nogen, ajansının, Rusların, Montrö anlaşmasının tâdili hususunda teşebbüse geçtiklerine dair geçen gün verdiği haber bahis konusu edilmiş ve ecnebi ajansların Türkiyede şube açıp açmıyacakları mevzuu konuşul -muştur.
Faik Alımed Barutçu söz alarak Meclise verilmiş olan Basın tasarısı yeniden gözden geçirilirken bu mevzuun da inceleneceğini söylemiştir.
Londra Ollmplyadlannda kendi sıkletinde şampiyonluk kaza -nan güreşçilerimizden Gazanfer Bilgenin hastalığı şehrimizde ol -
duğu gibi yurdun her
tarafında
büyük bLr teessürle karşılanmış -tır.
Ağzından İkinci defa kan gel -mesl üzerine Denin hastahaneslne kaldırılan Gazanfer Bilgenin dün röntgen muayenesi yapılmıştır.
Muayene neticesinde Bilgenin ciğerlerinde İki leke görülmüş ol (Devamı: Sa. 3 • Sü. 2 de)
Başkan Truman'ın büdce mesajı
Türkîye, Yunanistan, Çin ve Koreye 355
milyonluk yardım yapılacak
C. H. P. Grub toplantısı
Vnşlngton: 10 (a.a.) — (usis): Başkan Truman. bugün, kongre ye hükümet büdcoyJni sunmuştur.
Temmuz 1019 tarihinde başlıyan
yıla alt bulunan büdce tutan •11 milyar 900 milyon dolardır. Bu
rakama, mâliyeye ve milletlerara
Dışişleri Bakanı izahatta bulundu
bi İşlere ayrılan 6 milyar 700 milyon dolar da dahil bulunmaktadır. Büdce tutarı, câri yıl büdccslnl 1 milyar 700 milyon dolar aşmakta-
Ankara, 10 (Telefonla) — C.H.P. Grupu Dışişleri Komisyonu bugün toplanmıştır. Komisyon üyeleri yapılmakta olan siyasî görüşmeler, gazetelerde görülen yeni anlaşma ve konug-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Başkan Truman, büdce ile birlik to kongreye sunduğu mesajında, milletlerarası İşlere ayrılan para-
Hukuk talebesinin dünkü münazarası
Matbuat hürriyeti faydalı mıdır, zararlı mıdır, mevzuunda yapıiaıı münazarayı, ınüsbet tezi müdafaa edenler kazandı
Kömür mes’elesi Parti Grubunda
“Ulusj)Bzanı haberlerini tekzib ediyor...
Ankara, 10 (Telefonla) — Kömür fiatlanna zam yapılıp yapılmıyacağı bir taraftan mülakata edilirken, «Ulus» gazetesi de bu haberi tekzib etmektedir.
Kömürün maliyetinden çok sşağı bir fiatla satılması, Ekonomi Bakanlığınca şikâyet edil inekle beraber bu iş parti grj-puna da İntikal etmiş bulunmak tadır.
Sivaa milletvekili Şakir Uma* grupa verdiği bir takrirde kömürün, hükümetin vermekte ol dtğu takriben yıllık 85 milyon lira prim gayesinde maliyeti tM den ucuz satılmasının doğru ol madiğini belirtmektedir. '
Parti grupunda, bundan brfl fa hükümetin icraatı hakkında Nureddin önen’in verdiği bir? önerge de vardır.
• Grup yann saat üçte toplana* tak ve müzakerelerde bulıını-
ların, Bati Avrupa’daki hür millet İcre Amerika'nın yaptığı tesirli İk
tlsadl yardımın devamı İçin kulla nılacağım* belirtmekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«Türkiye, özel bir dikkat vo alâ kaya lâyık olarak zikredilen dört
memleketten biridir.
Başkan, mesajında şöyle demek tedlr:
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Eczahane açan doktorlar
■ —o—
Badema, eczacılık diplomasi olmıyan doktorlar eczahane açamıyacak
Ankara, 10 (Telefonla) —• Tababet vo şubeleri İcrası taıx zina ald olan kanunun 12 ncî maddesinde yapılacak değişiklik' (Devamlı Sa. 3 - Sü. 4 de)

Diin yakalanan eroinciler
Eroinciler yakalandı
Eroin lmûl etmek ve satmak -tan sabıkalı olduğu söylenen Hüseyin Kaleli ile ortağı Bulgaristan lı Yusuf'un idare ettikleri büyük bir şebekeden Muhittin, Yaşar A rab Şefik, Arab Ahmcd, Mahir Kabalak İle BulgaristanlI Yusuf yak&lanmışlavdîr. 1
Şebekenin elebaşısı olduğu söy-
lenin Kalelinin Yeşilköy, Şevketi
ye mahallesi Mühendis Ziya so -
kağnıdaki 20/22 No. lu evinde ya
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİNYAPRAK |
zl odlldl. Bir yanlış- p'—-----------H
lığa mahal kalına- U L U N A Y | nıak üzere derhal -----------------------—----------
söyllyolim kİ daha İnönü armağanları için bu sono klmıe seçilmemiştir. Bu seçilonler geçon sone kazananlardır.
Bu ıneyanda değerli nıeslekda-şıın Ccvad Fehmi'yi bilhassa tebrik edorinı. Zalon çok beğendiğim o oserl ile san'at Alemlndo mânen de bir mükâfat kazanmıştı.
Burada bir nokta var kİ bunun
tenvirini istiyorum:
Armağanlar (Nobol) mükâfatı gibi yetişmiş zekâların keşiflerini mükâfatlandıran bir tosls değildir. Bunun gayesi, hedefi teşvik vo teş-oJ'dlr.
Böyle olduğuna göro şiir mükâ-
fatını Yahya Kemal Beyatlı'ya ver-
mekle onu noyo toşvlk etmiş oluyo-
ruz? Yahya Kemal, şllrdo varıla-
bllocok gayoyo varmıştır.
Bu mükâfat, şairlik (ehrahının
İnönü Armağanları
a NÖNÛ Mükâfatı dün, İsim- henilz başlangıcında olanlara tatili lerlnl vo resimlerini gazete- sis edilmelidir kİ onlara eski tâblr-“ lordo gördüğümüz zevata tev- lo bir (tûzlyâne - 1 - teşvik) ol-
Edebiyatıınız, maalesef pek kısırdır. Yo-
ğurt ağaoı, pabucu çalan dam, ay nasıllar çarşısı gibi saçmalar şiirimize beklenen hüviyeti veremedi. Herkes bunları . Karagöz’ün tıınar-h.ıno oyunuı gibi okuyor.
Koskoca memlekette şiir bu mudur? Elbette hayır. Fakat gelin de o hareketi belirlili bir halde bulunl Hor devirde bir edebiyat hareketi olmuştur.
Tanzimat edebiyatından sonra Naci mektebi, onu deviren vo Istih-lâf cdon Fikret mektebi, Hececiler... Hep birer devrin edebiyatı hallndo yaşamışlardır.
Ancak yaşadığımız şu dovir, şllr-
siz kalmış bir devirdir. «Süleyman
Efendinin nâsırıııdnn» başka yaza-
oak vo takdir edecek bir şey bula-
madık. Zaten bunuıı böyle olduğu
şiir mükâfatının Divan Edobiyatına
— Lütfen sayfayı çevirini» —
Bir tarafta, dünkü münazaradan bir görünüş; öte tarafla, münazarayı kazananlar (üstte) kaybedenler (altta)
— Yazısı 4 iincü sayfada —

Comments (0)