PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)
PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)
PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)
PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)
PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)
PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)
PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)
PAZAR 17 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu idareı Nuruosmanlye No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Tolofonı 20785—25188 Yeni Sabah 12 İnci Yıl, No. 3706 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayl81. x0 Kuruş l'Oıl Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN . BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
C.H.P. İllerin cesaretini
arttırma gayretleri
Nihat Erimin, C.H.P. tilerin maneviyatlarını yükseltme gayesile seyahat ettiği anlaşılıyor
Başbakan Yardımcısı, Balıkesirde de gizli bir toplantı tertipetti. Müstakil gazeteciler toplantıya alınmadı. Bir C. H. P. ilçe Başkanı, suallerile Erim'i rahatsız etmemesi için baskıya mâruz kaldı
>—........—
Başbakan yar\ :ısının propaganda seyaahtinden bir görünüş- Erim, Torbalı Halkevi bahçesin*
halkın ( '''hicrini divpunr (Foto: Yeni Sabah - İzmir)
Geniş
Tebeddüller

1“ çişleri Bakanlığı. vali, kaymakam, mülkiye müfettişi ve vali muavinlikleri arasında, memleket çapında geniş bir tebeddül listesi ilân et* ti. Esasen böyle bir kasırganın memurları yerlerinden, köksüz a-ğaçlar gibi, savuracağı ve yurdun dört köşesine dağıtacağı bir kaç zamandır işitilmeğe başlamış ve ilgili memurları haklı bir telâş ve heyecana şevketmiş idi. An karadan gelen haberler, içişleri Bakanlık koridorlarının son günlerde mahşeri bir kalabalık arzettiğini teyit ediyor. Mukadderatı bahis mevzuu olacağını tahmin eden her vali, muavin veya kaymakam, imkân bulunca, Anka, ra ya koşmuş j*a durumunu teyit ve takviye için destekler a-ramış veyahut da bir nakil mukadder ise hiç olmazsa bunun kendisi İçin en az zararlı bir kalıp ve şekil almasına himmet et-
Bizce bu kadar esaslı tebeddüller ve tahviller İçin çok ciddi sebepler olmak lâzımdır. Yoksa her hangi bir Bakanın keyif ve hevesine göre memurlar, hele yüksek mevkili memurlar, sağa sola dağıtılmamalıdır.
Neşrolunan listelerden anlaşılıyor kİ son fırtınada, en ziyade hasara nğnyan İstanbuldur. İstanbullunuzun mülkiye âmirlerin den vali muavinlerinden ve kaymakamlarından hemen hepsi darmadağınık edilmiştir. Halbuki İnsaf ve iz'anla teemmül edilecek olursa Istanbulun pek büyük biı hususiyet ve ehemmiyeti vardır. Yalnız varlık vergisi zamanında bütün memleket İçin talimin edilen varidatın yansını bu şehrin tesviye etmiş olması bu merilerin, Türkiye bakımından ehem» «niyetini tebarüz ettirir. Diğer ta raftan bütün Türkiye gelirinin üçte biri bu şehirde oturanlardan tahsil olunmaktadır. En kalabalık neşriyat ve irfan merkezi burasıdır. Binaenaleyh burada yıllardır memuriyet ifa ederek, bu vazifenin ehemmiyet ve hususi-Eetlerini İyice kavramağa zaman-ı muvaffak olmuş kimselerin, hepsini birden, bir kalem darbe-»ile dağıtarak bütün makamlara yeni şahsiyetler getirmek bileme yiz ne dereceye kadar eskilerin (Devamı Sa. 7 Sü. e da)
Balıkesir: 16 (Telefonla) — Başbakan ; yardımcısı Nihat Erim Milli Eğitim Bakanı J ■ Tahsin Banguoğlu dün şehrimize gelmişler-
, dir. Bugün saat 1(^30 da C. H. P. binasında
’ bir toplantı yapılmış, bir gün evvelki Ticaret ’ Odası üyelerinden bu toplantıya gelmeleri i-ı ’ çin imza alındığı gece mütemadiyen hoparlörler le Başbakan yardımcısının yapacağı konuş-
maya Halk Partililer dâvet edildiği halde salona ancak elli altmış vatandaş gelmişti. Bun lar arasında bazı tarafsız vatandaşlar da salona girmiş bulunuyorlardı. Konuşmaların hoparlörle dışarıya da verileceği ilân edilmesine ve bu maksatla Paşa camiindeki hoparlör sökülerek il binasına takılmasına rağmen, (Devamı Sa. 7 8Ü. 1 de)

Vali ve Kaymakam Tayinleri Listesi
Listenin bugünlerde Resmî Gazetede intişarı ve ilgililere tebliği bekleniyor
Son değişikliklerde adlan geçenlerden: Vali muavinleri: İhsan Ecemiz ve Rüştü ülgen, Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal
içişleri Bakanlığınca hazırlanan Valiliğe, Vali Muavinliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Kaymakam -lıklara tayin ve naklolunanlar hak kındaki kararnameler Cumhurbaşu kanı tarafından tasdik edilerek. Bakanlığa tebliğ edilmiştir.
Kararname İle ilgililere, bugün -lerde tebligat yapılması beklen . inektedir, Kararnamelerin tam met nlnl veriyoruz:
(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Amiral Settle yarın Amerikaya gidiyor
Amiral dün gazetecilere beyanatta bulunarak yapılan yardımı ve Türkiye bakkındaki intihalarını anlattı
Vaşington’daki yeni vazifesine başlamak üzere pazartesi günü şehrimizden ayrılacak olan Tınman askeri yardım programı d“ niz grupu şefi Amiral Settle dün Babah gazetecilere aşağıdaki beyan"* -'unmuştur.
«— Son iki sene zarfında Türk ve Amerikan denizcileri arasın-
da yapılan işbirliği verimli muvaffakiyetli olmuştur. Yardımın gayesi muhtelif modern gemi levazımının Türk donanmasına vermek ve Türk deniz ner-soneli İle yeni malzeme ve gemilerin talim ve terbiyesini temin etmektir. Türk filosunun de-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
“Ruslar, Türk hududunda
Yeni yıl Marşal yardımı
Sadak’ın demeci
; «.Tiirkiyeye verildiği bil- ;
: dirilen 45 milyon dola- ; rın Marshall yardımile ; bir alâkası yoktur.»
İstanbul 16 (A.A.)— Bir muhar rlrimlz bu sabah şehrimizde bulunan Dışişleri Bakanı Necmettin Sa dak ile konuşmuş ve şu suali sormuştur:
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Celâl Bayar dün izmire gitti
boyuna tahkimat yapıyor,,
l
Maruf radyo tefsircisi Amerikalı gazeteci Taylor yaptığı konuşmada böyle dedi ve Tiirkiyeye yardımın arttırılması lâzımgeldiğinl söyledi
Avrupa için müşterek müdafaa plânı hazır...
Batı Birliği Savunma Bakanları, konferanstan sonra bir tebliğ neşretti
Londra: 16 (B.B.C.) — Lük-Benburgda toplanan batı birliği savunma Bakanlan, bugün, müşterek silâh istihsalinin arttınl-masile ilgili plânlan tasdik etmiş terdir. Bakanlar, konferans sonunda bir tebliğ yayınlamışlardır. Tebliğden anlaşıldığına göre Bakanlar, 5 devletin savunma gayretleri için müşterek bir projeyi ve kendilerine verilen silâh imâli programını kabul eylemiş-
tir. Mevcut kuvvetlerin daha mü* essir hale getirilmesini de karar laştırmışlardır. Yalnız Bakanlar, Amerikadan ne ölçüde askeri yardım temin edileceğini henüz tam mânasile bilemedikleri İçin projelerine şumullü kayıtlar koya mamışlardır. Bugünkü toplantıda Birleşik Amerika ve Kanada temsilcileri de hazır bulunmuşlar dır.
Tekel Genel
Müdürünün
Beyanatı
Piyasadan çekilen doksan milyon lira
Bu yıl ithalât, geçen seneye nazaran dörtte bir nisbette az olacağı tahmin ediliyor
Merkez Bankası genel müdürlüğü tedavüldeki paralardan her hafta bir miktar indirmektedir. Bu hafta tedavüldeki paradan yeniden 6 milyon lira çekilmiştir. Bu suretle tedavüldeki paramız 905 milyon küsur liradan 899,745,224 liraya düşmüştür.
Bundan dört sene evvel tedavüldeki paramızın yekûnu 989 milyon lirayı bulmuştu. O zaman danberi Merkez Bankası genel müdürlüğü piyasadan 90 milyon lira çekmiştir.
Her hafta yapılan kırpıntıya bakılarak tedavüldeki paranın no miktara düşürüleceği merakla beklenmektedir.
(Dovaını Sa. 7 Sü.
Celâl Bayat
D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar dün saat 11 de vapurla İzmire hareket etmiştir. Bayar İzmirde Çcş medekl evinde 15 gün İstirahat e-decektlr. Genel Başkanın 21 Tem. muzda bir nutuk söyllyeceğl kuvvetle tahmin edilmektedir.
Bayar, evvelki gün Türk Ocağı morkezlne giderek eski kaydını yenilemiştir.
Fahri Kurtuluş
Tekelde tensikat yapılacağı haberlerini yalanlıyor
Tekel Umum Müdürü Hadi Hiismen, Tekele ait bazı meseleler hakkında kendisiyle-, görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Son günlerde bazı gazetelerin yazdığı gibi; Tekelde bir tasfiye yapılması asla mevruıı-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Yeni ekmek
Prenses Faize'nin dün Istan bulda aldırdığımız bir resmi (Foto: Bu filan - Yeni Sabah)
Mısır Kralının kız kardeşi Prenses Faize Istanbulda
Dün Ermeni Patriği seçilemedi
çeşnisi
Dün toplanan Belediye Daimî Encümeni, venl tip ekmeğin evkafını vc fiatını tesbit etntfştlr. Karara göre yeni tip ekmek 525 gram, 38 rutubet dereceli olacak I ve 20 kuruş fiatla satılacaktır.
İmalâta nazartcsl sabahından İtiba. en başlanacaktır. Bugün saat 24’e kadar, ellerinde beyaz un bulunanlar, beyaz ekmek İmal edebileceklerdir.
Ruhaniler arasındaki ihtilâf hâlâ sürüp gidiyor Ermeni patrikhanesindeki İhtilâf hâlâ devam etatfkte, patriklik makamında Aslanyan bulunmaktadır. Dün patrikhanede, pat rlklik seçimi yapılması kararlaştırıldığı halde, Hiimayak Bahtl-yaryanın taraftarlarının muhalefeti yüzünden seçim yapılamamıştır.
öğrendiğimize göre seçimi, müddeti dolmuş ve salâhiyetleri geri alınmış bir umumî meclisin yapması istenmektedir. Halbuki, evvelâ yeni meclisin h’ikû-(Devamı. Sa. 7 Sü. 8 do)
Mısır Kralı Faruk'un kızkar-deşi ve Rauf Bülent Beyin zev-cesi Prenses Faize dün sabah Hidiv İBmail vapuru ile şehrimize gelmiştir. Prenses kendisiyle
konuşan bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
«— Istanbula ikinci defa ge-(Dovamı Sa. 7 Sü. e da)
Kâzım Orbay Şam’a gidiyor
Ankara: 16 (Hususî) — Suriye ordusunun talim ve terbiyesi vazifesini almış olan eski Genelkurmay başkanı orgeneral Kâzım Orbay pazartesi günü Torus ekg presiîe Şama gidecektir.
davası
İstanbul Atletizm müsabakaları
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bestekâr Şevki Bey Merhum
ULUNAY
Tekziblerin ne suretle neşredilmesinin uygun olacağı bilirkişiye havale edildi
Bize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi ve mesulleri aleyhine tele zlblerln usulüne uygun olarak neş redllmemlş olmasından dolayı a. çilmiş olan matbuat dâvasına dün Asliye 10 uncu Ceza Mahkemesin-de devanı edilmiştir,
Oldukça kalabalık bir dinleyici grupu tarafından takip edilen dün kü celsede dâvâlılar, Nadir Nadl ve Cevat Fehmi ile vekilleri avukat Haydar Türen ve müdahili Fahri Kurtuluş İle vekili Haluk Ulug hazır bulunmuşlardır.
Duruşmaya taraflara tevsii tan.
klkat talepleri olup olmadığının
sorulmaslle başlandı,
(Dovsmı 8a. 7 8ü. 4 de)
Dün Türk musikişinasları, mon-subları, moraklıları, muhlbleri ve taraftarları bestekar şevki Boy merhumun Boylorbeyl llo Kuzguncuk arasında Nakkaşbabadakl mezarına gldorok morhumun vefatının elli dokuzuncu yıldönümü nıünase-botllo bir anma töreni yapmışlar-
Şovkl Boy musikimizin bendin şahslyotlorlndondlr. Her makamdan hayli osor bostolomiştir; fakat bilhassa (Uşşak) makamından parlak şarkıları vardır; osorlorl sazda dalına ayni rovnakla çalınmış, söylenmiş vo asla bayatlamamışım
Şevki Boyin bütün oserlorl toplu bir halde değildir; şunun bunun o-llndo kalmıştır; morhumun:
Arza lâyık değil anıma hiinorim, Acizâno bini buldu eserim.
Sözü llo bir olması lâzınıgolon o-
serlordon bugün oldokller ancak yüz
yotmlşl bulmuştur. Üst tarafı «ka-
dir bllmomezllkj aağnağı altında
nlsyana uğrıyarak silinmiş gitmiş-
şevki Boy, Türk musikisinin mut lakiyot devrindeki parlak zamanlarını yaşamıştır. O dovirlordo piyasa tâbir edilen sazlarda komonçecı Vasıl, kanuni Mlke, üstad Taty^s, koman! Memduh, Anastas, Âmâ Ali gibi musikişinaslar bulunuyordu.
Konıonçocl Vasll, kanuni Mika masraf nâzırı morhuın Mustafa paşa tarafından maddoton nıanon hl-nıayo görürlordl. O bolluk dovırdo Mustafa paşanın konağı bir musiki akademisi halini almıştı. Hattâ Ah nıot Raslın merhumun bir şarkısı-sİ yapmış vo Raslm merhum «ara nağmesi şarkıyı bastırdı I» sözilo Vasilin hakkını vermiştir.
Şevki Boy, osorlorlndo ufacık bir
doğişlklik yapılmasına tahammül e-
domozdi. Eserlerinin tahrif edilıııo-
slnden bıkıp usandığı clhetlo hor
hangi bir osorl piyasaya çıkınca «11-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 da)
Amerikanın Türidyeyo yardım misyonu hava grupu başkanı general Hoog ile Türk hava kuv-
»rtleri komutanı organeral Zeki Doğan karşılıklı blrblrilerine nişan takıyorlar (yazısı 7 İncide)
Dünkü atletizm müsaba kalanndan bir byıba.
{Yazısı 7 »d şayiada)

Comments (0)