sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl
sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl
sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl
sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl
sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl
sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl
sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl
sahibi: Safa Kılıçhoğlu
İdare: Nuruosmanlye No. 17
I AR İLIK 1949
Tel adresi: «YENİ SABAHı
İSTANBUL
Telefon: 20785 — 25188
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ1Y1Z
Sayısı 10 Kurun
ÇORAP SATANLARA
Sağlamlığı ve ucuzluğu İke mecbur
GLAMOÜR GÎRL
îngillı NATLOH
Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli Ve dlkipeM Ttınf adeh ve Şeriki, Marpuççular Barnatau I
ı t__1_____________________________ çerim, jvıarpuççulftr Bamatatl fyp j
Memuradedİ85bİndenErim,Se;imTasansına
ait geniş izahat verdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan büdçe esbabı mucibesinde masrafların her sene biraz daha arttığı belirtiliyor
ilim Heyetinin teklifine rağmen hükümet,
Bir kapı ya 'Açık, ya
Kapalı olmalı
Yürürlükte olan kanunlarımızın hep toptancılık, şeflik ve tek parti devrinin ağır yadigârları olması, demokrasi hayatına atılmak yolundaki iddialarla o kadar garip bir tezat teşkil ediyor ki. biz bu sütunlarda, fırsat düş tiikçe —ki bu da çok oluyor— bu nokta üzerinde durmaktan hâli kalmıyoruz. En ileri demok rssi hayatına girdiğimizi, Halk Partili İiderler tekrarlayıp duruyorlar ama matbuat kanunu, en keskin bir kılıç gibi gazetelerin tepesinde asıh durmaktadır. Hâlâ iktidarda olan bir adama en ufak bir toz kondurmak şahsî haysiyet ve şerefine bir bühtan sayılmaktadır. Halbuki iş başına gelenlerin bütün hareketleri, fenalıkları, suiistimalleri alenî teşhir edilebilmelidir. Suiistimal bahsinde bu iddiayı dermeyan eden bunu isbata muktedir olmalı ve isbat kabil olursa artık, yazan İçin sorumluluk kalmama İıdır. Nitekim Fransız kanununda bu yolda hükümler vardır. Rivayetlere bakılırsa İsviçre de bu yola girecek ve suiistimal İsnadını yapan bu fiili isbat ödemese bile bu İsnatta kötü niyeti olmadığı sabit olursa yine tec ziya edilmiyecektir.
İşte hakiki demokrasinin cari ^.olduğu bir memlekette kanunlar ''bu gibi kayıtlarla bezenir ve ya zi, söz hürriyeti vatandaşın mev hum şerefi, haysiyet ve namusunu korama endişelerile köstek lenmez... Yıllardır müdafaa ettiğimiz bu görüşlerin bizde de akisler uyandırdığını görmekle büyük bir zevk duymaktayız.
Hiir Fikirleri Yayma Cemiyeti, neşrettiği bir beyannamede ceza kanunumuzun fikir ve yazı hürriyetini zincirllyen ağır hükümleri üzerinde duruyor ve bu hükümlerin hakikî bir demok rasl düşiinceslle telifi kabil ola-tnıyacağnu açıklıyor.
Bu ifade tarzının ne derece doğra olduğu bin bir hâdise ile sabittir. Hükümet, dilediği anda. her hangi bir yan ve yazar hakkında kanunî en şiddetli ted birler alabilir ve mahkûmiyetler, mevkufiyetler mükemmelen tahakkuk edebilir ama hükümet. bugünlük, bu silâhlannı kul lanmak İstemez görünüyor. Fakat yarm, birdenbire coşarak, bütün kanunî müej'yidelerini kullanabilir. Bıı durumun gayet karışık, müphem ve hürriyet a-leyhine olduğunda şüphe yoktur. Saraçoğlu Şükrü meşhur hasın toplantılarından birinde şimdiki halde tatbik ed İlmiyen antidemokratik kanunların niçin Ilga edilmediği hakkında sorulan bir suale: «Niçin kaldırmak . hususunda ısrar ediyorsunuz. : Bunlan tatbik etmiyoruz kİ...» flemlş idi ama günün birinde ^■/tatbike tekrar başlıyarak matbuata karşı en büyük savleti göstermiş idi.
Fransızlar bir kapı ya açık veya kapalı olmalıdır derler. Biz Iİp madem ki demokrasi yoluna girdik ve antidemokratik mevduattan faydalanmak istemiyoruz bu faydasız ve ortaçağ silâhlarını ne diye canlı kanunlarımız arasında tutmakta ısrar e-dlyoruz. Kanunlar bir müze değildir ki eski silâhlan da birer antika gibi muhafaza edelim.
Bir kanunun uzun zaman tat bik edilmeyip bilâhare birdenbire tatbikî veyahut şıı veya bu şahsa tatbik oltınnıayıp diğer bir zata tatbiki en tehlikeli, em niyetsiz ve kötü bir sistemdir. Faraza memurların politika ile İştigali, siyasî yazı yazmaları ve kulüplere iştiraki yasr* 'ir ama memur Halk Partisine hem intihap eder, hem faal bir uzuv o-•ur, hem her gün makaleleri ga tefelerde çıkar. Bu onun için mesuliyeti mucip olmaz ama I tarafsı’z veya başka bir partiden bir memur böyle bir harekete te \essül etse derhal mahkemeye ve rilir ve hâkim de eldeki kanuna göre, hu zatı mahkûm eder, edebilir. Bıı halin tahakkukuna, v (Devamı 6a. 7 6ü. e da)
’ Ankara, 17 (Telefonla) — Ma üye Bakanlığı 950 bütçesi gerekçesini bastırarak bütçe komisyonu üyelerine dağıtmıştır. Gerekçede 950 bütçesinin hususiyetleri meyanında hizmetlerde giderlere göre umumi ve I İlmî bir tasfiye yapıldığı izah edilmekte, 949 senesinde devlet, katma bütçeler, özel idare , 1er, belediyeler ve köyler gider leri 2 milyar 41 milyon 614 bin lira iken 950 senesinde bu miktarın 2 milyar 153 milyon 408 bin liraya baliğ olduğu zikredilmekte ve millî gelirimiz (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Maliye Bakam Aksal
N.Sadakın dünkü
mühim beyanatı
Dışişleri Bakanı, Bulgaristanla münasebetlerimizi izah etti
Diin sabah şehrimize gelen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak kendisini Haydarpaşa garında karşılını gazetecilere beyanatta bulun -
Türk - Bulgar nıünaşebatı
Dışişleri Bakanı bu beyanatında ıılgaristan ile münasebetlerimiz rafında demiştir ki;,.
BuİRiırktanU miin.’i'idıeHorîmn: -' maalesef ayni vaziyet devam e-yor. Haksız yere mevkuf tuttukla
Necmeddin Sadak
da idam edil
kında da şunları söyl
«Btı hususta bir diyeceğim olamaz, Başka memleketlerin içişlerine karışmak âdetimiz değildir.» (Devamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Taksin gazinosunda patlıyan tabanca
Dün gece yarısına doğru şehrin en nezih eğlence yeri silâh sesile birbirine girdi
Dün gece Taksim Bele nosunda bir hâdise ol lerin hararetle devam manda birdenbire büt
seçim zabıtlarına itirazlarda nihaî karar hakkının Meclise ait olduğunu kabul etti
Hâkimler Kanunu, adlî teminatı gölgelıyecek mi ?-Seçim kontrolile ilgili yargıçlar, adaylıklarını koyamıyacaklar - “Seçimlerin öne alınacağından haberim yok,, - Erim, anayasanın tadiline ve ikinci bir meclis ihdasına taraftar
Ankara 17 (Hususî) — îtimi
Heyetinin hazırladığı seçim proje sİ dün geceden itibaren umumî I efkâra bildirilmiş bulunmaktadır, I
Bugün saat 11 de Devlet Baka|
En sağlam memleket
Türkiye
G. Ailen: “Türkiye kendini müdafaa
edecektir „ diyor
Vaşington 17 a.a. (Usls. — Amerikanın Eelgrat Büyüle Elçiliğine yani tayin edilen jlşleri Bakan yardımcısı George Ailen, Vaşlngtonda söylediği bir nutuk, ta. Tilrklyedon bahsederek demiş tir kİ:
«TUrkiye Cumhuriyeti, yar yüzünde •• !:*-m en sağlam ertem leketlerden biridir. Türkiye bu günkü durumundan emindir ve
(Devamı S'a. 7 Sü. 5 tte/
Alman
yakınlaşması
Şuman’a göre mümkün değil
Brüksel. 17 (A. A.) — (Alp):
Bu sabah Brükselde tertip edilen basın toplantısında demeçte bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Alman yanın yeniden silâhlanmasından bahsetmiş şunları söylemiştir:
Almanyanın yeniden silâhlım masına muhalifiz. Esasen Ar ırr.nlar dahi bunu istememekte
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Türkiyeye Marşal yardımı raporu
Mr. Dorr, biryıl içinde yapılan yardımlarınmahiyetini açıkladı
l.) (Ü8İ8» — »inin Türkiye ssri II. I)orr
ini ve Başbakan yardımcısı Nihat I Erim, gazetecileri kabul ederek, yem seçim tasarısı etrafında tamamlayıcı malûmat vermiştir.
! Erim, seçim İlim heyetinin ha-|
Yargıçların istiklâli tam
teminat altında değil
Seçim İlmî heyeti, Yüksek Yargıçlık Meclisi ihdası lüzumuna da işaret etti
Ankara: 17 (Hususi) — Hiikû
met tarafından Büyük
sine sunulan seçim kıı esas bütçesinde 1876 d dar kabul edilen
I bir bakış atfedildikten sonra 1948 kanununda aleni tasnif
de yâni 1946
da mütemadi itirazlar ve yükseldiği, muhalefetin bil dlı teminat» üzerinde ısrar tasarı ile adli teminatın (Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Dicn/cü Fenerbahçe - Firş Wien ita maçından bir enstantane.
Esat Mahmut Karakurt
Fausuu 4 üncü sayfada okuyunuz
Fenerbahçe - First Vienna
\ 3-3 berabere kaldılar
(Bugün diğer spor resim ve haberlerimizi lütfen 8 inci sayfada okuyunuz.)
— Vali bey Eyiipte ucuzluk var demiş, oraya taşınıyorum, ama pazarda mı mezardamı?!
— Kudiisü Birleşmiş Milletler işgal edecekmiş, bizden iyi birleşmiş millet mi olur?!
I zırladığı tasarıda adil teminatla , İlgili hususlara dokunulmadığım, bu cihetin dışında görülen bazı maddelerde tashihler yapıldığını I (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
STALİN
HASTA
Beş kişilik bir direktuar heyeti
teşkil edilmiş
Londra, 17 (A.A.) — Afp:
Ingiliz efkârının ekseriya ih tiyatla kabul ettiği mahrem istihbarat sütununda Daily Gra-fic gazetesi Stalinin sıhhati sü ratle bozulduğundan Sovyet hü kûmetinin işlerini tedvir etmok üzere beş kişilik bir direktua-rjn kurulduğunu bildirmektedir.
Gazete direktuann Malen-kov, Molotov, Beria, Mikoyan (Devamı Sa. 7 SÜ. 8 de)
Şah’ın “ideal kadın,, fikri
ran Şahı, Newyork’ta sıhhi muayeneye tabi olacak
Londra, 17 (B.B.C.) — Bir müddettenberî Amerikada bulunan Iran Şahı memleketine dönmek üzere, yarın Sanfra’nsis kodan Nevyorka gelecektir. Şah, hareketinden evvel, bir
(Devamı Sa. 7 Sü. 1 de)
Bulgaristanda bugün seçim
Bir nıitingte konuşan Başbakan Kolarov yeni bir temizlikten balıaetti
Vnaingl
(□ovamı Sa.
ülıwr. Diitt
MevSânamn
671 inci ölüm yıldönümü
20 do Halkevi sıılo
(□ovamı Sa. 7 Sü. G da).
Karadenizli — Açız, açız... iktidar —Bizim bunlara kamımız tok!
Adalet Bakanı gidiyor
2 gündenberi şehrimizde bulunan Adalet Bakanı Fuat Sir-men, bu akşamki trenle Anka raya hareket edecektir.
Sofya 17 (AP) — Bulgaristan, da yarın •■To lncak seçimler neticesinde 239 mebustan müteşekkil yeni bir milli meclis kurulacaktır. Memlekette oy halckmı haiz tak. riben 4,785.000 kişi vardır.
Seçimlerde gizli oy pusulaları kullanılacak! r. Neticelerin pazar.
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tasarruf haftası
ULUNAY
Kıbrıs Turklerı adayı kaptırmamak için uğraşıyorlar!
ti âdlsolorln no garip cllvole-
** rl vardır... Tasarruf haftası İmiş! Yâni bu hafta Içlndo İsraftan tevakki odecoğlz... Kornerin tokasını sıkarak kör nefsimizin sonu gelmez Istoklerlne set çekeceğiz; soframızdan İki türlü otl, üç türlü sobzoyl, böreği baklavayı, pilâvı, moyvayı kaldırıp bunların yorlno bir kap yomoklo kanaat edeceğiz; bir hafta lQİn ça maşır vo kostümden ekonomi yapmağa lüzum yok... Fakat bir kaç gün ayni kostümlo gezoblllrlzı velhasıl hor şeyimizi buna uydurarak birbirimize İmtisal nümuno-sl olacağız.
Eş tostla buluştuğumuz zaman lâf arasında: ( Kanaat tükenmez hazinedir.», Bir kuruş bin kuruşun başlangıoıdır.», «Damlaya damlaya göl olur.», «Dflnolerla dolar koc.ı ambar» gibi sözlor, ma
seller sarfedeceğlz, şiir okumak I-oap ederse Rûhl'ninı
Et lokması lâr.ımmı yetişmez mi sanâ nan?
Mısraını gürül gürül okuyacağız ve böylelikle lasarruf haftasının merasimini yerlno getirmiş olaoağız.
İşin alaylı tarafı budur. Ciddi tarafını olo alırsak böyle şeylerden bahsotmonln artık yeri olmadığını kabul otmollylz. İsrafımız nedir kİ tasarrufumuz ne olsun? Hop beraber yayığa suyu koyup dövollm... Alacağımız yine sudur, yağ değil.
O tatlılı tuzlulu yemekler he karıştı. Şimdi vasati
sofrada anoak bir türlü yomek bu»
Umduruyor. Bir do garnitür oluı*
sa doğma keyfine... Zaten mldolo-
rlmlz mİ büzülmüş, no olmuş»
(Devamı Sa. 7 Sü. 8 dafl

Comments (0)