Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosnuınıye No: 17
Tel adreıl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10795
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
ÇARŞAMBA
18
MAYIS
1949
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3646
Sayısı î 10 Kuruş
jua Samilia
Dünyanın en büyük patronla Elifi ve Model Mecmuası, Net Kitabevl.
ayar Samsunda
da tenkidler yaptı
“Hükümet valilerinden ric'at ediyor„

Celâl Bayat Kay serideki mitingde ko nuşuyor. Kendisini dinliyen Kay serililer
Umumî seçim arzusunu tekrarlayan Celâl Bayar, Başbakanın son beyanatına cevap verdi
Şahsiyat ile Dolu bir gün
Büyük Millet Meclisinde evvelki gün. bazı üyeler, oturumu sırf şahsi-
yata hasrettirerek, Meclisin çok ı kıymetli zamanlarının heder olma ■ma sebep ve vesile olmuşlardır. Bilhassa hücumlar Sinan Tekell-oğluna tevcih edilmiştir. Bu zat, bilindiği gibi. Halk Partili bir milletvekilidir ve millî mücadele esnasında cephelerde yararlıklar gösterdiği İçin taltif edilmiş ve hattâ kendisine bu yüzden, bazı emsali gibi, bir miktar aylık da bağlanmıştır- Bu hâdise tâ milli mücadele senelerine kadar çıkmakta ve o zaman dan beri bu aylıklar verilmektedir. Şimdi yine Halk Partili diğer bir milletvekili bu bahsi eşeliyor ve Sinan Teke-lloğluna dair bazı söylentileri tekrarlıyor daha bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın kayınbabası-nın haksız olarak Emvali M e trakeden (18) milyona yakın mal iktisap ettiğini Meclis kürsüsünden haykıran ve Şükrü Koçak': bir takım uzun izahat vermeğe mecbur eden zatın ayni Sinan Tekelioğlu olduğunu hatırlamak lâzımdır. Daha evvelce de Halk Partililerin bozuk düzen İşlerini Meclis kürsüsünden teşhir etmeği ve suiistimali erle fiilen, lâkırdıda değil, mücadeleyi cesaretle üzerine almış bulunan bu milletvekiline karşı şimdi karanlık yollardan saldırmalara başlanıldığı anlaşılıyor. Fakat bu zata tahsis olunan maaşı bahis mevzuu etmek İsteyenler unutuyorlar kİ bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın Salih ağasına tahsis edilmiş mallar hakkında müruru zaman olda ftunu İleri sürmüşlerdi. Salih ağa veresesi İçin mürura zaman akıyor da ondan daha evvelki zamanlarda tahsis olunmuş aylıklar İçin mürura zaman olmıyacak mıdır?
MaamaOh bizce suiistimaller İçin hiç bir vakit zaman aşımı mefhumu olmamalıdır ve hükümet bütün haksız mal iktisapla nnı yeni baştan gözden geçirmek salâhiyetini Meclisten alabilir. Fakat bazı durumlarda mürura zaman kalkanına sığınmak ve diğerlerinde bu kalkanın dışında kalmak çok mantıkî görünmez ve İki ölçü mevcut olduğa hissini uyandırır. Bu münakaşa o günkü oturumda hallolurmuş ve haille terkedilmiştir belki yeni bir celsede tekrar ele alınır...
Ayni gün Büyük Mecliste Zon guldak limanının ihalesi işi dola-yısile yine şahsi tartışmalar olmuştur. Bir Hollanda firması liman İnşaat İşini üzerine almış fakat bedel çok fâhiş görüldüğü İçin Mecliste sözlü soru takrirleri hazırlanmış, bunun üzerine firma bedelden iki milyon lira birden indlrmo yapmıştır. Bu hâdise tabiatile Mecliste pek ziyade dik kati çekmiş vo Ticaret Bakanından bu babda izahat istenmiştir. Cemil Sait Barlas Eti Bank erkânını ve İdare heyetini himaye ve muhafaza etmek kayguslle ha reket etmiş ve tenzilatın Meclisteki konuşmalarla ilgili olmadığını temin etmiştir amma İlgili milletvekilleri bu iddianın boş o! duğunda ve Meclisteki dedikoduların fiyat tenziline müessir bulunduğunda ısrar etmişlerdir.
Ekonomi Bakanı Eti Bank erkânının mukaveleyi |(nza etmekte faali fil etmelerini haklı göstermeğe çalışmıştır. Meçlisi® lâkırdılar olması bu banka İdarecileri nl rahatsız ediyor ve onlan tered dilde sevkediyormuş.
Bu muhakeme tarzının garabeti açıktır. Banka yaptığından c-min İse ve hareketinin memleket menfaatlerine uygunluğunda şüp Jıo ve tereddüd etmiyorsa şu ve-bu muhitlerde dolaşan dedikodularla neden İlgileniyor? Amma *ıı dedikodular lâf sahasını aşa-jrak fiilen anlaşma bedelinden iki pnllyonlok bir tenzilâtı mucip olu «Devamı: 8a. 3 - 8ü. s de) *
Samsun: 17 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Buraya gelen İstanbul gazetelerinin, Dı-
BanayMlerfıt dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş. A
Samsun: 17 Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demonrat Parti Samsun il kongresi bu sabah saat 9 da Zafer sinemasında toplanmış ve mesaisini akşam geç vakit bitirmiştir. Avukat Sadık Ceylan, konuşurken Bayar ve arkadaşları salona girmişler ve bu esnada şiddetle alkışlanmışlardır. Yıllık faaliyet raporu bazı ufak tefek tenkldlerden sonra tasvip edilmiş, öğleden sonraki celsede de dilekler söylenmiş, çiftçinin ve tütün zür-raının müşkül durumu ehemmiyetle belirtilmiştir. Köy okulları din tedrisatından şikâyet edilmiş, ayrıca arazi tevzii komisyonlarında, çalışanların bilgisizlikleri sebebile bir çok aksaklıklara yol açtıkları ifade (Devamı: Sa. 3 •
C. Bay arın Sadak'a cevabı
Devletçilik, yerli sanayii mahva doğru götürüyor
Hükümet döviz müsaadesi vermemekte inadederse, fabrikalar kapanacak, binlerce işçi sefil otacak Yünlü sanayiciler dün bölge I tesbit edip alınması icabeden ka-1 sanayi birliğindo toplanarak rarlan münakaşa ve.........
hükümetin kendilerine karşı gös- lerdir.
termekte olduğu alâkasızlığı ve Yür!» ----y8.-;’.--:- „„
bu yüzden baş gösteren zararları I ham madde ihtiyacı iki buçuk |
kabul etmiş
Yünlü Banayicilerin bir senelik
Balkan
=1
ihtilâfı
Satıhlarla Rusya arasında gayrı resmî ' görüşmeler oluyor :
Flushlng Meadows: 17 (A.A.)
— Birleşmiş milletlerden İnanılır kaynaklar, Amerikan, İngiliz ve Sovyet delegelerinin Balkan ihtilâfını halletmek çareleri üzerinde gayri resmî görüşmelerde bulunmuş olduklarını teyid et mettedir. Bu meselenin Dışişleri Bakanlarının yapacakları toplantı gündemine alınmasının mümkün olduğunu bildirmektedir. Bununla beraber, müzakerelerin henüz başlangıç safhasında bulunduğuna ve Paris toplantısından evvel bir gelişme beklemek gerektiğine de işaret edilmektedir.
Yüksek bir şahsiyetin bildirdi ğine göre, Yunanistan hakkmdaki görüşmeler Sovyet delegesi Gromyko, Ingiliz Devlet Bakanı Hector Mc Neil ve Amerikan Dışişleri Bakanlığından Dean Rusk arasında cereyan etmiştir.
Grubun açık içtimaında Demokratlara hücum!
Şükrü Sökmensüer, 4 sene evvelki gizli zabıtları okuyarak Bayara ta’rize kalkıştı, Barutçu tarafından susturuldu
I milyon ve yedek malzeme lhtiya cı 300 bin ve hepsi iki milyon 800 bin İngiliz lirasıdır. Milyonlarca lira sermayeli olan ve memleket (Devamlı 8a. 3 - Sü. 2 de)
Türk Milli Futbol Takımının parlak zaferi akisler yap11
Mağlubiyeti hazmedemiyen bir Yunanlı, teessüre kapılarak Akropole çıktı ve kendisini aşağı atlı
3000 Veremli, sıra bekliyor
Al t) yüz hastanın derhal tedavisi için emir verildi
Patoloji kongresi delegelerile Bur saya giden Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, diln delegelerle birlikte şehrimize dönmüştür.
öğrendiğimize göre Bakan, şehrimizde kaldığı genler İçinde, verem konusunda tetkiklerde bulun muş ve İstanbulda 3000 veremli has tanın sıra beklediğini tesbit etmiş tir.
Şimdiye kadar yapılan temaslar neticesinde şehrimiz haatahaneleri ne 600 yatak ilâvesi cnlhnkün kılın mıştır. Baltan ilgililere verdiği e-mlrle, en ağır vaziyette olan 600 hastanın derhal tedavi altına alınmasını bildirmiştir.
(Dovamıı 8a. 3 - Sû. 5 de)
Dünkü Gurub’da suiistimallerle mücadele rapora ve mali yılbaşı mevzuu da görüşüldü
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Meclis grubu bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ah met Barutçunun başkanlığında toplandı. Oturum açılınca başkan! bu yaz tatilinin, bu Meclisin son yaz tatili olması ve bilhassa eylülde başlıyacak olan parti kon* grelerinde mümkün olduğu kadar çok milletvekili bulundurulmasının idare heyetince ten > edildiğini kaydettikten sonra c .-vamla:
Gelenek h- iiae gelen tonlantl zamanını bir ay önceye almak suretiyle bütçe tetkiklerine istenilen genişliği vermek bakı mından bir faydası olup olmıya-cağı cai sualdir.
Ayrıca önümüzdeki umumî seçimler dolayısiyle arkadaşları^ bölgelerinde daha geniş temaslar yapmaya ihtiyaçları vardı* dedi.
(Devamı: Sa. 3 - 8D. 6 da)'
Pazar gecesi Şehremininde i şlenen ve Necip adında 25 yaşlarında bir arabacının öldürül mestle neticelenen cinayetin muhakemesine diln Meşhut saçlar kanununa göre 1 inci ağırcezada başlanmıştır.
Evvelâ dinlenen sanık Hulusi, öldürmek kasttı olmadığını Necip ile onun akraba ve arkadaşl arının kendisini dövmek istemeleri üzerine bıçağını çekerek gelişigüzel salladığını söylemiştir. Duruşma başka güne kalmıştır. Resimde sanık mahkeme huzurunda görülüyor.
Meclisteki Sinan
Tekelioğlumeselesi
Fahri Kurtuluş, Şinan Tekelioğlunun cenup cephesindeki hizmetlerini öğüyor
Emeklilik
kanun
Tarihî
Türk futbol yıldı* Cihad Armanın. Atinada Türk - Yunan Mim maçında güzel bir kurtarışı... (Yazısı 3 üncü sayfada),
Üniversitelilerin bir protestosu
Milli Türk Talebe Birliğinden la tanbul Valisi Dr. Lütfü Kırdara hl tabeden aşağıdaki açık mektubu aldık:
«İnönü stadında 19 Mayıs genç> yramının an . v o t i y e naulUed takip edilebileceğini ar kadaşiarınuz öğreniyorlar. Kuvvet vo hızlarını 19 mayıs 1919 dan ajan biz yüksek tahsil gençliğinin böy. lo bir günün kutlama töreninde ha zır bulunmak isteği kadar tabii, bir şey olamaz. Gidiyorlar, makamını za müracaatla davetiye isliyorlar. Aldıkları cevap şu:
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Evvelki gün Büyük Millet Mec lisinde, Sinan Tekelioğlunun hi-demâti vataniye tertibinden aldı ğı aylık meselesi münakaşa edil miştı. Münakaşa şahsiyata dökül müş ve saatlerce sürmüştü. Dün, bu mesele hakkında fikrini sorduğumuz Rize milletvekili Fahri Kurtuluş bize izahat verdi. Kendisine sorduğumuz sual ve cevabı aşağıdadır:
İstiklâl harbinde cephe ku mandanlığı yapıp da halen teka-Udiye alan kimselerden bu paranın istirdadı yolunda beliren hareket hakkında fikriniz nedir?
(Dovamıı Sa. 3 • Sü. a de)
Bugün Mecliste müzakere edilecek
Ankara, 17 (Husus!) — Yarın Meclis Emeldiler tasarısını müzake reye başlayacaktır. Emekliler ta « .sarısı herkesi alâkadar ettiğinde^ tu müzakerelerin ilgi İle takip olu nacağı anlaşılmaktadır. Şimdiden' emeklilerle alâkadar bazı heyetle* müzakereleri takip için şehrimize gelmiş bulunmaktadır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Zavallı
Başbakan Ankarada
Haliç !
ULUNAY
Kırkpınar güreşleri Zovklo takip ettiğiniz Ramı zan güreşleri tefrikamız yarı bitmektedir. Bunun yorlno Kırkpınar güreşlorl vosllosllo «Eski Pehlivan» ın hazırladığı eski tarih! Kırkpınar gürcülerini tefrikaya başhyacağız. Bu tofrlkanıızda Kel Allçoların, Koca Yusutların, Adalı Hallilerin, Kovasoğlu Ibrahlmlorln, Kurdderoll Mohmotlorln, Her-gblocl Ibrahlmlorln birbirinden moraklı ve hoyecanlı tarihi Kırkpınar güreşlorinl ayni zovk la okuyacağınıza emin bulunu-
Dün, gazotelordon biri «Haliç» İn günden güno artan, perişan halindon bahsediyordu. Bir vakitler İstanbulun en güzel nıesl-rolcr topluluğunu teşkil eden bu doniz girintisi dolmağa boşlamış. Birkaç sono daha göçerse artık Haliç diye bir şoy kalmayaoak... Bu-dünyada sevilen «Altın boy-« u söküp atmış olacağız, olodlye, eenolerdonborl İkide blr-do bu tomlzletme İşini ele alır, fakat bir türlü müsbet bir noticeya bağlayamazmış... Bu booerlkslzllk-ton ötürü Halle bir bataklık olmuş... Hem do öyle bataklık kİ bir yandan deri, bir yandan kan kurutma, bir yandnn da bağırsak İmalâthanelerinin telvlsâtı sayesinde loş gibi müteaffln, pl», murdar, bir mikrop vo sivrisinek kaynağı haline gelmiş...
O civar halkının sıtmadan, ılvrl alnokton hail varap!
Blzılo maalosef, hor şoy böyledlrı ■ıtma müoadolesl dorlzj İki su blrl-klntlslno biraz petrol dökeriz ı öbür tarafta «Ivrlslnokloro, sıtma mikroplarına geniş sahalar, mükemmel hârâlor hazırlarız .
Sonra da dUnor, İmârdan bahso-dorlz. Hangi İmar? Mevcııdü mahvetmeyelim... Yonlslndon vazgeçtik.
Halle!.,. Zavallı Hallol...
Şairlere, âşıklara, musikişinasla* ra, zevk erbabına, ohl-l- dilıero Ih hain kaynağı olan güzel Halle..
Türk tarihinin on Inoe, on zarif devirlerini sinesine yazdıran güzel sul Seni bir süprüntü çukuru olarak mı görecektik?
Zümrüt çayırlarının üzorindo ka-lom bacaklı kütıoyianların kişnediği, noftl korularında bülbüller n dom çoktlğl o «Nedim» İn (Sa'd A-bâd) inin bir (harâb nbâd) oluşuna mı »ahit olacaktık?
Nerede hanım Iğnosl piyade kayıklara kurulmuş puf yaşmaklı dil* borler?
Nerede durgun suların üzerine gazellerinin cihanını yazan coşkun sesli hanendeler?
Norede bahariye yalılarının bahçelerinden dallarını sulara sarkıtan asırlık güllbrlşlnılor?
Bunları tabii bir gravür kolleksl* yonu gibi İtina ile muhafaza eyle* mok gerekti.
Bunu boledlyoden mİ bekllyonuf O belodlyo kİ daha bir demot ıspanakla dahi başa çıkamamıştır.
Dün bir (Cedvol-I- sim) olan de-
re bugün bir bataklık olmuş. Te-
mizletilmeyen bu bataklık kendi
kendlno kurur Dzerlno gecekondu-
lar yapılır.
İşimiz yoksa biz boyuna «Ah Ha-
liç! Vah Hallçl» diyelim!
Başbakan Şemsettin Günaltay
Ankaraya dönmüştür. Yukarıda-
ki resim, kendisini Ankarada
karşilıyanlarla beraber, ■
gösteriyor.

Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosnuınıye No: 17
Tel adreıl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10795
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
ÇARŞAMBA
18
MAYIS
1949
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3646
Sayısı î 10 Kuruş
jua Samilia
Dünyanın en büyük patronla Elifi ve Model Mecmuası, Net Kitabevl.
ayar Samsunda
da tenkidler yaptı
“Hükümet valilerinden ric'at ediyor„

Celâl Bayat Kay serideki mitingde ko nuşuyor. Kendisini dinliyen Kay serililer
Umumî seçim arzusunu tekrarlayan Celâl Bayar, Başbakanın son beyanatına cevap verdi
Şahsiyat ile Dolu bir gün
Büyük Millet Meclisinde evvelki gün. bazı üyeler, oturumu sırf şahsi-
yata hasrettirerek, Meclisin çok ı kıymetli zamanlarının heder olma ■ma sebep ve vesile olmuşlardır. Bilhassa hücumlar Sinan Tekell-oğluna tevcih edilmiştir. Bu zat, bilindiği gibi. Halk Partili bir milletvekilidir ve millî mücadele esnasında cephelerde yararlıklar gösterdiği İçin taltif edilmiş ve hattâ kendisine bu yüzden, bazı emsali gibi, bir miktar aylık da bağlanmıştır- Bu hâdise tâ milli mücadele senelerine kadar çıkmakta ve o zaman dan beri bu aylıklar verilmektedir. Şimdi yine Halk Partili diğer bir milletvekili bu bahsi eşeliyor ve Sinan Teke-lloğluna dair bazı söylentileri tekrarlıyor daha bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın kayınbabası-nın haksız olarak Emvali M e trakeden (18) milyona yakın mal iktisap ettiğini Meclis kürsüsünden haykıran ve Şükrü Koçak': bir takım uzun izahat vermeğe mecbur eden zatın ayni Sinan Tekelioğlu olduğunu hatırlamak lâzımdır. Daha evvelce de Halk Partililerin bozuk düzen İşlerini Meclis kürsüsünden teşhir etmeği ve suiistimali erle fiilen, lâkırdıda değil, mücadeleyi cesaretle üzerine almış bulunan bu milletvekiline karşı şimdi karanlık yollardan saldırmalara başlanıldığı anlaşılıyor. Fakat bu zata tahsis olunan maaşı bahis mevzuu etmek İsteyenler unutuyorlar kİ bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın Salih ağasına tahsis edilmiş mallar hakkında müruru zaman olda ftunu İleri sürmüşlerdi. Salih ağa veresesi İçin mürura zaman akıyor da ondan daha evvelki zamanlarda tahsis olunmuş aylıklar İçin mürura zaman olmıyacak mıdır?
MaamaOh bizce suiistimaller İçin hiç bir vakit zaman aşımı mefhumu olmamalıdır ve hükümet bütün haksız mal iktisapla nnı yeni baştan gözden geçirmek salâhiyetini Meclisten alabilir. Fakat bazı durumlarda mürura zaman kalkanına sığınmak ve diğerlerinde bu kalkanın dışında kalmak çok mantıkî görünmez ve İki ölçü mevcut olduğa hissini uyandırır. Bu münakaşa o günkü oturumda hallolurmuş ve haille terkedilmiştir belki yeni bir celsede tekrar ele alınır...
Ayni gün Büyük Mecliste Zon guldak limanının ihalesi işi dola-yısile yine şahsi tartışmalar olmuştur. Bir Hollanda firması liman İnşaat İşini üzerine almış fakat bedel çok fâhiş görüldüğü İçin Mecliste sözlü soru takrirleri hazırlanmış, bunun üzerine firma bedelden iki milyon lira birden indlrmo yapmıştır. Bu hâdise tabiatile Mecliste pek ziyade dik kati çekmiş vo Ticaret Bakanından bu babda izahat istenmiştir. Cemil Sait Barlas Eti Bank erkânını ve İdare heyetini himaye ve muhafaza etmek kayguslle ha reket etmiş ve tenzilatın Meclisteki konuşmalarla ilgili olmadığını temin etmiştir amma İlgili milletvekilleri bu iddianın boş o! duğunda ve Meclisteki dedikoduların fiyat tenziline müessir bulunduğunda ısrar etmişlerdir.
Ekonomi Bakanı Eti Bank erkânının mukaveleyi |(nza etmekte faali fil etmelerini haklı göstermeğe çalışmıştır. Meçlisi® lâkırdılar olması bu banka İdarecileri nl rahatsız ediyor ve onlan tered dilde sevkediyormuş.
Bu muhakeme tarzının garabeti açıktır. Banka yaptığından c-min İse ve hareketinin memleket menfaatlerine uygunluğunda şüp Jıo ve tereddüd etmiyorsa şu ve-bu muhitlerde dolaşan dedikodularla neden İlgileniyor? Amma *ıı dedikodular lâf sahasını aşa-jrak fiilen anlaşma bedelinden iki pnllyonlok bir tenzilâtı mucip olu «Devamı: 8a. 3 - 8ü. s de) *
Samsun: 17 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Buraya gelen İstanbul gazetelerinin, Dı-
BanayMlerfıt dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş. A
Samsun: 17 Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demonrat Parti Samsun il kongresi bu sabah saat 9 da Zafer sinemasında toplanmış ve mesaisini akşam geç vakit bitirmiştir. Avukat Sadık Ceylan, konuşurken Bayar ve arkadaşları salona girmişler ve bu esnada şiddetle alkışlanmışlardır. Yıllık faaliyet raporu bazı ufak tefek tenkldlerden sonra tasvip edilmiş, öğleden sonraki celsede de dilekler söylenmiş, çiftçinin ve tütün zür-raının müşkül durumu ehemmiyetle belirtilmiştir. Köy okulları din tedrisatından şikâyet edilmiş, ayrıca arazi tevzii komisyonlarında, çalışanların bilgisizlikleri sebebile bir çok aksaklıklara yol açtıkları ifade (Devamı: Sa. 3 •
C. Bay arın Sadak'a cevabı
Devletçilik, yerli sanayii mahva doğru götürüyor
Hükümet döviz müsaadesi vermemekte inadederse, fabrikalar kapanacak, binlerce işçi sefil otacak Yünlü sanayiciler dün bölge I tesbit edip alınması icabeden ka-1 sanayi birliğindo toplanarak rarlan münakaşa ve.........
hükümetin kendilerine karşı gös- lerdir.
termekte olduğu alâkasızlığı ve Yür!» ----y8.-;’.--:- „„
bu yüzden baş gösteren zararları I ham madde ihtiyacı iki buçuk |
kabul etmiş
Yünlü Banayicilerin bir senelik
Balkan
=1
ihtilâfı
Satıhlarla Rusya arasında gayrı resmî ' görüşmeler oluyor :
Flushlng Meadows: 17 (A.A.)
— Birleşmiş milletlerden İnanılır kaynaklar, Amerikan, İngiliz ve Sovyet delegelerinin Balkan ihtilâfını halletmek çareleri üzerinde gayri resmî görüşmelerde bulunmuş olduklarını teyid et mettedir. Bu meselenin Dışişleri Bakanlarının yapacakları toplantı gündemine alınmasının mümkün olduğunu bildirmektedir. Bununla beraber, müzakerelerin henüz başlangıç safhasında bulunduğuna ve Paris toplantısından evvel bir gelişme beklemek gerektiğine de işaret edilmektedir.
Yüksek bir şahsiyetin bildirdi ğine göre, Yunanistan hakkmdaki görüşmeler Sovyet delegesi Gromyko, Ingiliz Devlet Bakanı Hector Mc Neil ve Amerikan Dışişleri Bakanlığından Dean Rusk arasında cereyan etmiştir.
Grubun açık içtimaında Demokratlara hücum!
Şükrü Sökmensüer, 4 sene evvelki gizli zabıtları okuyarak Bayara ta’rize kalkıştı, Barutçu tarafından susturuldu
I milyon ve yedek malzeme lhtiya cı 300 bin ve hepsi iki milyon 800 bin İngiliz lirasıdır. Milyonlarca lira sermayeli olan ve memleket (Devamlı 8a. 3 - Sü. 2 de)
Türk Milli Futbol Takımının parlak zaferi akisler yap11
Mağlubiyeti hazmedemiyen bir Yunanlı, teessüre kapılarak Akropole çıktı ve kendisini aşağı atlı
3000 Veremli, sıra bekliyor
Al t) yüz hastanın derhal tedavisi için emir verildi
Patoloji kongresi delegelerile Bur saya giden Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, diln delegelerle birlikte şehrimize dönmüştür.
öğrendiğimize göre Bakan, şehrimizde kaldığı genler İçinde, verem konusunda tetkiklerde bulun muş ve İstanbulda 3000 veremli has tanın sıra beklediğini tesbit etmiş tir.
Şimdiye kadar yapılan temaslar neticesinde şehrimiz haatahaneleri ne 600 yatak ilâvesi cnlhnkün kılın mıştır. Baltan ilgililere verdiği e-mlrle, en ağır vaziyette olan 600 hastanın derhal tedavi altına alınmasını bildirmiştir.
(Dovamıı 8a. 3 - Sû. 5 de)
Dünkü Gurub’da suiistimallerle mücadele rapora ve mali yılbaşı mevzuu da görüşüldü
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Meclis grubu bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ah met Barutçunun başkanlığında toplandı. Oturum açılınca başkan! bu yaz tatilinin, bu Meclisin son yaz tatili olması ve bilhassa eylülde başlıyacak olan parti kon* grelerinde mümkün olduğu kadar çok milletvekili bulundurulmasının idare heyetince ten > edildiğini kaydettikten sonra c .-vamla:
Gelenek h- iiae gelen tonlantl zamanını bir ay önceye almak suretiyle bütçe tetkiklerine istenilen genişliği vermek bakı mından bir faydası olup olmıya-cağı cai sualdir.
Ayrıca önümüzdeki umumî seçimler dolayısiyle arkadaşları^ bölgelerinde daha geniş temaslar yapmaya ihtiyaçları vardı* dedi.
(Devamı: Sa. 3 - 8D. 6 da)'
Pazar gecesi Şehremininde i şlenen ve Necip adında 25 yaşlarında bir arabacının öldürül mestle neticelenen cinayetin muhakemesine diln Meşhut saçlar kanununa göre 1 inci ağırcezada başlanmıştır.
Evvelâ dinlenen sanık Hulusi, öldürmek kasttı olmadığını Necip ile onun akraba ve arkadaşl arının kendisini dövmek istemeleri üzerine bıçağını çekerek gelişigüzel salladığını söylemiştir. Duruşma başka güne kalmıştır. Resimde sanık mahkeme huzurunda görülüyor.
Meclisteki Sinan
Tekelioğlumeselesi
Fahri Kurtuluş, Şinan Tekelioğlunun cenup cephesindeki hizmetlerini öğüyor
Emeklilik
kanun
Tarihî
Türk futbol yıldı* Cihad Armanın. Atinada Türk - Yunan Mim maçında güzel bir kurtarışı... (Yazısı 3 üncü sayfada),
Üniversitelilerin bir protestosu
Milli Türk Talebe Birliğinden la tanbul Valisi Dr. Lütfü Kırdara hl tabeden aşağıdaki açık mektubu aldık:
«İnönü stadında 19 Mayıs genç> yramının an . v o t i y e naulUed takip edilebileceğini ar kadaşiarınuz öğreniyorlar. Kuvvet vo hızlarını 19 mayıs 1919 dan ajan biz yüksek tahsil gençliğinin böy. lo bir günün kutlama töreninde ha zır bulunmak isteği kadar tabii, bir şey olamaz. Gidiyorlar, makamını za müracaatla davetiye isliyorlar. Aldıkları cevap şu:
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Evvelki gün Büyük Millet Mec lisinde, Sinan Tekelioğlunun hi-demâti vataniye tertibinden aldı ğı aylık meselesi münakaşa edil miştı. Münakaşa şahsiyata dökül müş ve saatlerce sürmüştü. Dün, bu mesele hakkında fikrini sorduğumuz Rize milletvekili Fahri Kurtuluş bize izahat verdi. Kendisine sorduğumuz sual ve cevabı aşağıdadır:
İstiklâl harbinde cephe ku mandanlığı yapıp da halen teka-Udiye alan kimselerden bu paranın istirdadı yolunda beliren hareket hakkında fikriniz nedir?
(Dovamıı Sa. 3 • Sü. a de)
Bugün Mecliste müzakere edilecek
Ankara, 17 (Husus!) — Yarın Meclis Emeldiler tasarısını müzake reye başlayacaktır. Emekliler ta « .sarısı herkesi alâkadar ettiğinde^ tu müzakerelerin ilgi İle takip olu nacağı anlaşılmaktadır. Şimdiden' emeklilerle alâkadar bazı heyetle* müzakereleri takip için şehrimize gelmiş bulunmaktadır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Zavallı
Başbakan Ankarada
Haliç !
ULUNAY
Kırkpınar güreşleri Zovklo takip ettiğiniz Ramı zan güreşleri tefrikamız yarı bitmektedir. Bunun yorlno Kırkpınar güreşlorl vosllosllo «Eski Pehlivan» ın hazırladığı eski tarih! Kırkpınar gürcülerini tefrikaya başhyacağız. Bu tofrlkanıızda Kel Allçoların, Koca Yusutların, Adalı Hallilerin, Kovasoğlu Ibrahlmlorln, Kurdderoll Mohmotlorln, Her-gblocl Ibrahlmlorln birbirinden moraklı ve hoyecanlı tarihi Kırkpınar güreşlorinl ayni zovk la okuyacağınıza emin bulunu-
Dün, gazotelordon biri «Haliç» İn günden güno artan, perişan halindon bahsediyordu. Bir vakitler İstanbulun en güzel nıesl-rolcr topluluğunu teşkil eden bu doniz girintisi dolmağa boşlamış. Birkaç sono daha göçerse artık Haliç diye bir şoy kalmayaoak... Bu-dünyada sevilen «Altın boy-« u söküp atmış olacağız, olodlye, eenolerdonborl İkide blr-do bu tomlzletme İşini ele alır, fakat bir türlü müsbet bir noticeya bağlayamazmış... Bu booerlkslzllk-ton ötürü Halle bir bataklık olmuş... Hem do öyle bataklık kİ bir yandan deri, bir yandan kan kurutma, bir yandnn da bağırsak İmalâthanelerinin telvlsâtı sayesinde loş gibi müteaffln, pl», murdar, bir mikrop vo sivrisinek kaynağı haline gelmiş...
O civar halkının sıtmadan, ılvrl alnokton hail varap!
Blzılo maalosef, hor şoy böyledlrı ■ıtma müoadolesl dorlzj İki su blrl-klntlslno biraz petrol dökeriz ı öbür tarafta «Ivrlslnokloro, sıtma mikroplarına geniş sahalar, mükemmel hârâlor hazırlarız .
Sonra da dUnor, İmârdan bahso-dorlz. Hangi İmar? Mevcııdü mahvetmeyelim... Yonlslndon vazgeçtik.
Halle!.,. Zavallı Hallol...
Şairlere, âşıklara, musikişinasla* ra, zevk erbabına, ohl-l- dilıero Ih hain kaynağı olan güzel Halle..
Türk tarihinin on Inoe, on zarif devirlerini sinesine yazdıran güzel sul Seni bir süprüntü çukuru olarak mı görecektik?
Zümrüt çayırlarının üzorindo ka-lom bacaklı kütıoyianların kişnediği, noftl korularında bülbüller n dom çoktlğl o «Nedim» İn (Sa'd A-bâd) inin bir (harâb nbâd) oluşuna mı »ahit olacaktık?
Nerede hanım Iğnosl piyade kayıklara kurulmuş puf yaşmaklı dil* borler?
Nerede durgun suların üzerine gazellerinin cihanını yazan coşkun sesli hanendeler?
Norede bahariye yalılarının bahçelerinden dallarını sulara sarkıtan asırlık güllbrlşlnılor?
Bunları tabii bir gravür kolleksl* yonu gibi İtina ile muhafaza eyle* mok gerekti.
Bunu boledlyoden mİ bekllyonuf O belodlyo kİ daha bir demot ıspanakla dahi başa çıkamamıştır.
Dün bir (Cedvol-I- sim) olan de-
re bugün bir bataklık olmuş. Te-
mizletilmeyen bu bataklık kendi
kendlno kurur Dzerlno gecekondu-
lar yapılır.
İşimiz yoksa biz boyuna «Ah Ha-
liç! Vah Hallçl» diyelim!
Başbakan Şemsettin Günaltay
Ankaraya dönmüştür. Yukarıda-
ki resim, kendisini Ankarada
karşilıyanlarla beraber, ■
gösteriyor.

Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosnuınıye No: 17
Tel adreıl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10795
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
ÇARŞAMBA
18
MAYIS
1949
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3646
Sayısı î 10 Kuruş
jua Samilia
Dünyanın en büyük patronla Elifi ve Model Mecmuası, Net Kitabevl.
ayar Samsunda
da tenkidler yaptı
“Hükümet valilerinden ric'at ediyor„

Celâl Bayat Kay serideki mitingde ko nuşuyor. Kendisini dinliyen Kay serililer
Umumî seçim arzusunu tekrarlayan Celâl Bayar, Başbakanın son beyanatına cevap verdi
Şahsiyat ile Dolu bir gün
Büyük Millet Meclisinde evvelki gün. bazı üyeler, oturumu sırf şahsi-
yata hasrettirerek, Meclisin çok ı kıymetli zamanlarının heder olma ■ma sebep ve vesile olmuşlardır. Bilhassa hücumlar Sinan Tekell-oğluna tevcih edilmiştir. Bu zat, bilindiği gibi. Halk Partili bir milletvekilidir ve millî mücadele esnasında cephelerde yararlıklar gösterdiği İçin taltif edilmiş ve hattâ kendisine bu yüzden, bazı emsali gibi, bir miktar aylık da bağlanmıştır- Bu hâdise tâ milli mücadele senelerine kadar çıkmakta ve o zaman dan beri bu aylıklar verilmektedir. Şimdi yine Halk Partili diğer bir milletvekili bu bahsi eşeliyor ve Sinan Teke-lloğluna dair bazı söylentileri tekrarlıyor daha bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın kayınbabası-nın haksız olarak Emvali M e trakeden (18) milyona yakın mal iktisap ettiğini Meclis kürsüsünden haykıran ve Şükrü Koçak': bir takım uzun izahat vermeğe mecbur eden zatın ayni Sinan Tekelioğlu olduğunu hatırlamak lâzımdır. Daha evvelce de Halk Partililerin bozuk düzen İşlerini Meclis kürsüsünden teşhir etmeği ve suiistimali erle fiilen, lâkırdıda değil, mücadeleyi cesaretle üzerine almış bulunan bu milletvekiline karşı şimdi karanlık yollardan saldırmalara başlanıldığı anlaşılıyor. Fakat bu zata tahsis olunan maaşı bahis mevzuu etmek İsteyenler unutuyorlar kİ bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın Salih ağasına tahsis edilmiş mallar hakkında müruru zaman olda ftunu İleri sürmüşlerdi. Salih ağa veresesi İçin mürura zaman akıyor da ondan daha evvelki zamanlarda tahsis olunmuş aylıklar İçin mürura zaman olmıyacak mıdır?
MaamaOh bizce suiistimaller İçin hiç bir vakit zaman aşımı mefhumu olmamalıdır ve hükümet bütün haksız mal iktisapla nnı yeni baştan gözden geçirmek salâhiyetini Meclisten alabilir. Fakat bazı durumlarda mürura zaman kalkanına sığınmak ve diğerlerinde bu kalkanın dışında kalmak çok mantıkî görünmez ve İki ölçü mevcut olduğa hissini uyandırır. Bu münakaşa o günkü oturumda hallolurmuş ve haille terkedilmiştir belki yeni bir celsede tekrar ele alınır...
Ayni gün Büyük Mecliste Zon guldak limanının ihalesi işi dola-yısile yine şahsi tartışmalar olmuştur. Bir Hollanda firması liman İnşaat İşini üzerine almış fakat bedel çok fâhiş görüldüğü İçin Mecliste sözlü soru takrirleri hazırlanmış, bunun üzerine firma bedelden iki milyon lira birden indlrmo yapmıştır. Bu hâdise tabiatile Mecliste pek ziyade dik kati çekmiş vo Ticaret Bakanından bu babda izahat istenmiştir. Cemil Sait Barlas Eti Bank erkânını ve İdare heyetini himaye ve muhafaza etmek kayguslle ha reket etmiş ve tenzilatın Meclisteki konuşmalarla ilgili olmadığını temin etmiştir amma İlgili milletvekilleri bu iddianın boş o! duğunda ve Meclisteki dedikoduların fiyat tenziline müessir bulunduğunda ısrar etmişlerdir.
Ekonomi Bakanı Eti Bank erkânının mukaveleyi |(nza etmekte faali fil etmelerini haklı göstermeğe çalışmıştır. Meçlisi® lâkırdılar olması bu banka İdarecileri nl rahatsız ediyor ve onlan tered dilde sevkediyormuş.
Bu muhakeme tarzının garabeti açıktır. Banka yaptığından c-min İse ve hareketinin memleket menfaatlerine uygunluğunda şüp Jıo ve tereddüd etmiyorsa şu ve-bu muhitlerde dolaşan dedikodularla neden İlgileniyor? Amma *ıı dedikodular lâf sahasını aşa-jrak fiilen anlaşma bedelinden iki pnllyonlok bir tenzilâtı mucip olu «Devamı: 8a. 3 - 8ü. s de) *
Samsun: 17 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Buraya gelen İstanbul gazetelerinin, Dı-
BanayMlerfıt dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş. A
Samsun: 17 Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demonrat Parti Samsun il kongresi bu sabah saat 9 da Zafer sinemasında toplanmış ve mesaisini akşam geç vakit bitirmiştir. Avukat Sadık Ceylan, konuşurken Bayar ve arkadaşları salona girmişler ve bu esnada şiddetle alkışlanmışlardır. Yıllık faaliyet raporu bazı ufak tefek tenkldlerden sonra tasvip edilmiş, öğleden sonraki celsede de dilekler söylenmiş, çiftçinin ve tütün zür-raının müşkül durumu ehemmiyetle belirtilmiştir. Köy okulları din tedrisatından şikâyet edilmiş, ayrıca arazi tevzii komisyonlarında, çalışanların bilgisizlikleri sebebile bir çok aksaklıklara yol açtıkları ifade (Devamı: Sa. 3 •
C. Bay arın Sadak'a cevabı
Devletçilik, yerli sanayii mahva doğru götürüyor
Hükümet döviz müsaadesi vermemekte inadederse, fabrikalar kapanacak, binlerce işçi sefil otacak Yünlü sanayiciler dün bölge I tesbit edip alınması icabeden ka-1 sanayi birliğindo toplanarak rarlan münakaşa ve.........
hükümetin kendilerine karşı gös- lerdir.
termekte olduğu alâkasızlığı ve Yür!» ----y8.-;’.--:- „„
bu yüzden baş gösteren zararları I ham madde ihtiyacı iki buçuk |
kabul etmiş
Yünlü Banayicilerin bir senelik
Balkan
=1
ihtilâfı
Satıhlarla Rusya arasında gayrı resmî ' görüşmeler oluyor :
Flushlng Meadows: 17 (A.A.)
— Birleşmiş milletlerden İnanılır kaynaklar, Amerikan, İngiliz ve Sovyet delegelerinin Balkan ihtilâfını halletmek çareleri üzerinde gayri resmî görüşmelerde bulunmuş olduklarını teyid et mettedir. Bu meselenin Dışişleri Bakanlarının yapacakları toplantı gündemine alınmasının mümkün olduğunu bildirmektedir. Bununla beraber, müzakerelerin henüz başlangıç safhasında bulunduğuna ve Paris toplantısından evvel bir gelişme beklemek gerektiğine de işaret edilmektedir.
Yüksek bir şahsiyetin bildirdi ğine göre, Yunanistan hakkmdaki görüşmeler Sovyet delegesi Gromyko, Ingiliz Devlet Bakanı Hector Mc Neil ve Amerikan Dışişleri Bakanlığından Dean Rusk arasında cereyan etmiştir.
Grubun açık içtimaında Demokratlara hücum!
Şükrü Sökmensüer, 4 sene evvelki gizli zabıtları okuyarak Bayara ta’rize kalkıştı, Barutçu tarafından susturuldu
I milyon ve yedek malzeme lhtiya cı 300 bin ve hepsi iki milyon 800 bin İngiliz lirasıdır. Milyonlarca lira sermayeli olan ve memleket (Devamlı 8a. 3 - Sü. 2 de)
Türk Milli Futbol Takımının parlak zaferi akisler yap11
Mağlubiyeti hazmedemiyen bir Yunanlı, teessüre kapılarak Akropole çıktı ve kendisini aşağı atlı
3000 Veremli, sıra bekliyor
Al t) yüz hastanın derhal tedavisi için emir verildi
Patoloji kongresi delegelerile Bur saya giden Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, diln delegelerle birlikte şehrimize dönmüştür.
öğrendiğimize göre Bakan, şehrimizde kaldığı genler İçinde, verem konusunda tetkiklerde bulun muş ve İstanbulda 3000 veremli has tanın sıra beklediğini tesbit etmiş tir.
Şimdiye kadar yapılan temaslar neticesinde şehrimiz haatahaneleri ne 600 yatak ilâvesi cnlhnkün kılın mıştır. Baltan ilgililere verdiği e-mlrle, en ağır vaziyette olan 600 hastanın derhal tedavi altına alınmasını bildirmiştir.
(Dovamıı 8a. 3 - Sû. 5 de)
Dünkü Gurub’da suiistimallerle mücadele rapora ve mali yılbaşı mevzuu da görüşüldü
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Meclis grubu bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ah met Barutçunun başkanlığında toplandı. Oturum açılınca başkan! bu yaz tatilinin, bu Meclisin son yaz tatili olması ve bilhassa eylülde başlıyacak olan parti kon* grelerinde mümkün olduğu kadar çok milletvekili bulundurulmasının idare heyetince ten > edildiğini kaydettikten sonra c .-vamla:
Gelenek h- iiae gelen tonlantl zamanını bir ay önceye almak suretiyle bütçe tetkiklerine istenilen genişliği vermek bakı mından bir faydası olup olmıya-cağı cai sualdir.
Ayrıca önümüzdeki umumî seçimler dolayısiyle arkadaşları^ bölgelerinde daha geniş temaslar yapmaya ihtiyaçları vardı* dedi.
(Devamı: Sa. 3 - 8D. 6 da)'
Pazar gecesi Şehremininde i şlenen ve Necip adında 25 yaşlarında bir arabacının öldürül mestle neticelenen cinayetin muhakemesine diln Meşhut saçlar kanununa göre 1 inci ağırcezada başlanmıştır.
Evvelâ dinlenen sanık Hulusi, öldürmek kasttı olmadığını Necip ile onun akraba ve arkadaşl arının kendisini dövmek istemeleri üzerine bıçağını çekerek gelişigüzel salladığını söylemiştir. Duruşma başka güne kalmıştır. Resimde sanık mahkeme huzurunda görülüyor.
Meclisteki Sinan
Tekelioğlumeselesi
Fahri Kurtuluş, Şinan Tekelioğlunun cenup cephesindeki hizmetlerini öğüyor
Emeklilik
kanun
Tarihî
Türk futbol yıldı* Cihad Armanın. Atinada Türk - Yunan Mim maçında güzel bir kurtarışı... (Yazısı 3 üncü sayfada),
Üniversitelilerin bir protestosu
Milli Türk Talebe Birliğinden la tanbul Valisi Dr. Lütfü Kırdara hl tabeden aşağıdaki açık mektubu aldık:
«İnönü stadında 19 Mayıs genç> yramının an . v o t i y e naulUed takip edilebileceğini ar kadaşiarınuz öğreniyorlar. Kuvvet vo hızlarını 19 mayıs 1919 dan ajan biz yüksek tahsil gençliğinin böy. lo bir günün kutlama töreninde ha zır bulunmak isteği kadar tabii, bir şey olamaz. Gidiyorlar, makamını za müracaatla davetiye isliyorlar. Aldıkları cevap şu:
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Evvelki gün Büyük Millet Mec lisinde, Sinan Tekelioğlunun hi-demâti vataniye tertibinden aldı ğı aylık meselesi münakaşa edil miştı. Münakaşa şahsiyata dökül müş ve saatlerce sürmüştü. Dün, bu mesele hakkında fikrini sorduğumuz Rize milletvekili Fahri Kurtuluş bize izahat verdi. Kendisine sorduğumuz sual ve cevabı aşağıdadır:
İstiklâl harbinde cephe ku mandanlığı yapıp da halen teka-Udiye alan kimselerden bu paranın istirdadı yolunda beliren hareket hakkında fikriniz nedir?
(Dovamıı Sa. 3 • Sü. a de)
Bugün Mecliste müzakere edilecek
Ankara, 17 (Husus!) — Yarın Meclis Emeldiler tasarısını müzake reye başlayacaktır. Emekliler ta « .sarısı herkesi alâkadar ettiğinde^ tu müzakerelerin ilgi İle takip olu nacağı anlaşılmaktadır. Şimdiden' emeklilerle alâkadar bazı heyetle* müzakereleri takip için şehrimize gelmiş bulunmaktadır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Zavallı
Başbakan Ankarada
Haliç !
ULUNAY
Kırkpınar güreşleri Zovklo takip ettiğiniz Ramı zan güreşleri tefrikamız yarı bitmektedir. Bunun yorlno Kırkpınar güreşlorl vosllosllo «Eski Pehlivan» ın hazırladığı eski tarih! Kırkpınar gürcülerini tefrikaya başhyacağız. Bu tofrlkanıızda Kel Allçoların, Koca Yusutların, Adalı Hallilerin, Kovasoğlu Ibrahlmlorln, Kurdderoll Mohmotlorln, Her-gblocl Ibrahlmlorln birbirinden moraklı ve hoyecanlı tarihi Kırkpınar güreşlorinl ayni zovk la okuyacağınıza emin bulunu-
Dün, gazotelordon biri «Haliç» İn günden güno artan, perişan halindon bahsediyordu. Bir vakitler İstanbulun en güzel nıesl-rolcr topluluğunu teşkil eden bu doniz girintisi dolmağa boşlamış. Birkaç sono daha göçerse artık Haliç diye bir şoy kalmayaoak... Bu-dünyada sevilen «Altın boy-« u söküp atmış olacağız, olodlye, eenolerdonborl İkide blr-do bu tomlzletme İşini ele alır, fakat bir türlü müsbet bir noticeya bağlayamazmış... Bu booerlkslzllk-ton ötürü Halle bir bataklık olmuş... Hem do öyle bataklık kİ bir yandan deri, bir yandan kan kurutma, bir yandnn da bağırsak İmalâthanelerinin telvlsâtı sayesinde loş gibi müteaffln, pl», murdar, bir mikrop vo sivrisinek kaynağı haline gelmiş...
O civar halkının sıtmadan, ılvrl alnokton hail varap!
Blzılo maalosef, hor şoy böyledlrı ■ıtma müoadolesl dorlzj İki su blrl-klntlslno biraz petrol dökeriz ı öbür tarafta «Ivrlslnokloro, sıtma mikroplarına geniş sahalar, mükemmel hârâlor hazırlarız .
Sonra da dUnor, İmârdan bahso-dorlz. Hangi İmar? Mevcııdü mahvetmeyelim... Yonlslndon vazgeçtik.
Halle!.,. Zavallı Hallol...
Şairlere, âşıklara, musikişinasla* ra, zevk erbabına, ohl-l- dilıero Ih hain kaynağı olan güzel Halle..
Türk tarihinin on Inoe, on zarif devirlerini sinesine yazdıran güzel sul Seni bir süprüntü çukuru olarak mı görecektik?
Zümrüt çayırlarının üzorindo ka-lom bacaklı kütıoyianların kişnediği, noftl korularında bülbüller n dom çoktlğl o «Nedim» İn (Sa'd A-bâd) inin bir (harâb nbâd) oluşuna mı »ahit olacaktık?
Nerede hanım Iğnosl piyade kayıklara kurulmuş puf yaşmaklı dil* borler?
Nerede durgun suların üzerine gazellerinin cihanını yazan coşkun sesli hanendeler?
Norede bahariye yalılarının bahçelerinden dallarını sulara sarkıtan asırlık güllbrlşlnılor?
Bunları tabii bir gravür kolleksl* yonu gibi İtina ile muhafaza eyle* mok gerekti.
Bunu boledlyoden mİ bekllyonuf O belodlyo kİ daha bir demot ıspanakla dahi başa çıkamamıştır.
Dün bir (Cedvol-I- sim) olan de-
re bugün bir bataklık olmuş. Te-
mizletilmeyen bu bataklık kendi
kendlno kurur Dzerlno gecekondu-
lar yapılır.
İşimiz yoksa biz boyuna «Ah Ha-
liç! Vah Hallçl» diyelim!
Başbakan Şemsettin Günaltay
Ankaraya dönmüştür. Yukarıda-
ki resim, kendisini Ankarada
karşilıyanlarla beraber, ■
gösteriyor.

Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosnuınıye No: 17
Tel adreıl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10795
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
ÇARŞAMBA
18
MAYIS
1949
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3646
Sayısı î 10 Kuruş
jua Samilia
Dünyanın en büyük patronla Elifi ve Model Mecmuası, Net Kitabevl.
ayar Samsunda
da tenkidler yaptı
“Hükümet valilerinden ric'at ediyor„

Celâl Bayat Kay serideki mitingde ko nuşuyor. Kendisini dinliyen Kay serililer
Umumî seçim arzusunu tekrarlayan Celâl Bayar, Başbakanın son beyanatına cevap verdi
Şahsiyat ile Dolu bir gün
Büyük Millet Meclisinde evvelki gün. bazı üyeler, oturumu sırf şahsi-
yata hasrettirerek, Meclisin çok ı kıymetli zamanlarının heder olma ■ma sebep ve vesile olmuşlardır. Bilhassa hücumlar Sinan Tekell-oğluna tevcih edilmiştir. Bu zat, bilindiği gibi. Halk Partili bir milletvekilidir ve millî mücadele esnasında cephelerde yararlıklar gösterdiği İçin taltif edilmiş ve hattâ kendisine bu yüzden, bazı emsali gibi, bir miktar aylık da bağlanmıştır- Bu hâdise tâ milli mücadele senelerine kadar çıkmakta ve o zaman dan beri bu aylıklar verilmektedir. Şimdi yine Halk Partili diğer bir milletvekili bu bahsi eşeliyor ve Sinan Teke-lloğluna dair bazı söylentileri tekrarlıyor daha bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın kayınbabası-nın haksız olarak Emvali M e trakeden (18) milyona yakın mal iktisap ettiğini Meclis kürsüsünden haykıran ve Şükrü Koçak': bir takım uzun izahat vermeğe mecbur eden zatın ayni Sinan Tekelioğlu olduğunu hatırlamak lâzımdır. Daha evvelce de Halk Partililerin bozuk düzen İşlerini Meclis kürsüsünden teşhir etmeği ve suiistimali erle fiilen, lâkırdıda değil, mücadeleyi cesaretle üzerine almış bulunan bu milletvekiline karşı şimdi karanlık yollardan saldırmalara başlanıldığı anlaşılıyor. Fakat bu zata tahsis olunan maaşı bahis mevzuu etmek İsteyenler unutuyorlar kİ bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın Salih ağasına tahsis edilmiş mallar hakkında müruru zaman olda ftunu İleri sürmüşlerdi. Salih ağa veresesi İçin mürura zaman akıyor da ondan daha evvelki zamanlarda tahsis olunmuş aylıklar İçin mürura zaman olmıyacak mıdır?
MaamaOh bizce suiistimaller İçin hiç bir vakit zaman aşımı mefhumu olmamalıdır ve hükümet bütün haksız mal iktisapla nnı yeni baştan gözden geçirmek salâhiyetini Meclisten alabilir. Fakat bazı durumlarda mürura zaman kalkanına sığınmak ve diğerlerinde bu kalkanın dışında kalmak çok mantıkî görünmez ve İki ölçü mevcut olduğa hissini uyandırır. Bu münakaşa o günkü oturumda hallolurmuş ve haille terkedilmiştir belki yeni bir celsede tekrar ele alınır...
Ayni gün Büyük Mecliste Zon guldak limanının ihalesi işi dola-yısile yine şahsi tartışmalar olmuştur. Bir Hollanda firması liman İnşaat İşini üzerine almış fakat bedel çok fâhiş görüldüğü İçin Mecliste sözlü soru takrirleri hazırlanmış, bunun üzerine firma bedelden iki milyon lira birden indlrmo yapmıştır. Bu hâdise tabiatile Mecliste pek ziyade dik kati çekmiş vo Ticaret Bakanından bu babda izahat istenmiştir. Cemil Sait Barlas Eti Bank erkânını ve İdare heyetini himaye ve muhafaza etmek kayguslle ha reket etmiş ve tenzilatın Meclisteki konuşmalarla ilgili olmadığını temin etmiştir amma İlgili milletvekilleri bu iddianın boş o! duğunda ve Meclisteki dedikoduların fiyat tenziline müessir bulunduğunda ısrar etmişlerdir.
Ekonomi Bakanı Eti Bank erkânının mukaveleyi |(nza etmekte faali fil etmelerini haklı göstermeğe çalışmıştır. Meçlisi® lâkırdılar olması bu banka İdarecileri nl rahatsız ediyor ve onlan tered dilde sevkediyormuş.
Bu muhakeme tarzının garabeti açıktır. Banka yaptığından c-min İse ve hareketinin memleket menfaatlerine uygunluğunda şüp Jıo ve tereddüd etmiyorsa şu ve-bu muhitlerde dolaşan dedikodularla neden İlgileniyor? Amma *ıı dedikodular lâf sahasını aşa-jrak fiilen anlaşma bedelinden iki pnllyonlok bir tenzilâtı mucip olu «Devamı: 8a. 3 - 8ü. s de) *
Samsun: 17 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Buraya gelen İstanbul gazetelerinin, Dı-
BanayMlerfıt dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş. A
Samsun: 17 Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demonrat Parti Samsun il kongresi bu sabah saat 9 da Zafer sinemasında toplanmış ve mesaisini akşam geç vakit bitirmiştir. Avukat Sadık Ceylan, konuşurken Bayar ve arkadaşları salona girmişler ve bu esnada şiddetle alkışlanmışlardır. Yıllık faaliyet raporu bazı ufak tefek tenkldlerden sonra tasvip edilmiş, öğleden sonraki celsede de dilekler söylenmiş, çiftçinin ve tütün zür-raının müşkül durumu ehemmiyetle belirtilmiştir. Köy okulları din tedrisatından şikâyet edilmiş, ayrıca arazi tevzii komisyonlarında, çalışanların bilgisizlikleri sebebile bir çok aksaklıklara yol açtıkları ifade (Devamı: Sa. 3 •
C. Bay arın Sadak'a cevabı
Devletçilik, yerli sanayii mahva doğru götürüyor
Hükümet döviz müsaadesi vermemekte inadederse, fabrikalar kapanacak, binlerce işçi sefil otacak Yünlü sanayiciler dün bölge I tesbit edip alınması icabeden ka-1 sanayi birliğindo toplanarak rarlan münakaşa ve.........
hükümetin kendilerine karşı gös- lerdir.
termekte olduğu alâkasızlığı ve Yür!» ----y8.-;’.--:- „„
bu yüzden baş gösteren zararları I ham madde ihtiyacı iki buçuk |
kabul etmiş
Yünlü Banayicilerin bir senelik
Balkan
=1
ihtilâfı
Satıhlarla Rusya arasında gayrı resmî ' görüşmeler oluyor :
Flushlng Meadows: 17 (A.A.)
— Birleşmiş milletlerden İnanılır kaynaklar, Amerikan, İngiliz ve Sovyet delegelerinin Balkan ihtilâfını halletmek çareleri üzerinde gayri resmî görüşmelerde bulunmuş olduklarını teyid et mettedir. Bu meselenin Dışişleri Bakanlarının yapacakları toplantı gündemine alınmasının mümkün olduğunu bildirmektedir. Bununla beraber, müzakerelerin henüz başlangıç safhasında bulunduğuna ve Paris toplantısından evvel bir gelişme beklemek gerektiğine de işaret edilmektedir.
Yüksek bir şahsiyetin bildirdi ğine göre, Yunanistan hakkmdaki görüşmeler Sovyet delegesi Gromyko, Ingiliz Devlet Bakanı Hector Mc Neil ve Amerikan Dışişleri Bakanlığından Dean Rusk arasında cereyan etmiştir.
Grubun açık içtimaında Demokratlara hücum!
Şükrü Sökmensüer, 4 sene evvelki gizli zabıtları okuyarak Bayara ta’rize kalkıştı, Barutçu tarafından susturuldu
I milyon ve yedek malzeme lhtiya cı 300 bin ve hepsi iki milyon 800 bin İngiliz lirasıdır. Milyonlarca lira sermayeli olan ve memleket (Devamlı 8a. 3 - Sü. 2 de)
Türk Milli Futbol Takımının parlak zaferi akisler yap11
Mağlubiyeti hazmedemiyen bir Yunanlı, teessüre kapılarak Akropole çıktı ve kendisini aşağı atlı
3000 Veremli, sıra bekliyor
Al t) yüz hastanın derhal tedavisi için emir verildi
Patoloji kongresi delegelerile Bur saya giden Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, diln delegelerle birlikte şehrimize dönmüştür.
öğrendiğimize göre Bakan, şehrimizde kaldığı genler İçinde, verem konusunda tetkiklerde bulun muş ve İstanbulda 3000 veremli has tanın sıra beklediğini tesbit etmiş tir.
Şimdiye kadar yapılan temaslar neticesinde şehrimiz haatahaneleri ne 600 yatak ilâvesi cnlhnkün kılın mıştır. Baltan ilgililere verdiği e-mlrle, en ağır vaziyette olan 600 hastanın derhal tedavi altına alınmasını bildirmiştir.
(Dovamıı 8a. 3 - Sû. 5 de)
Dünkü Gurub’da suiistimallerle mücadele rapora ve mali yılbaşı mevzuu da görüşüldü
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Meclis grubu bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ah met Barutçunun başkanlığında toplandı. Oturum açılınca başkan! bu yaz tatilinin, bu Meclisin son yaz tatili olması ve bilhassa eylülde başlıyacak olan parti kon* grelerinde mümkün olduğu kadar çok milletvekili bulundurulmasının idare heyetince ten > edildiğini kaydettikten sonra c .-vamla:
Gelenek h- iiae gelen tonlantl zamanını bir ay önceye almak suretiyle bütçe tetkiklerine istenilen genişliği vermek bakı mından bir faydası olup olmıya-cağı cai sualdir.
Ayrıca önümüzdeki umumî seçimler dolayısiyle arkadaşları^ bölgelerinde daha geniş temaslar yapmaya ihtiyaçları vardı* dedi.
(Devamı: Sa. 3 - 8D. 6 da)'
Pazar gecesi Şehremininde i şlenen ve Necip adında 25 yaşlarında bir arabacının öldürül mestle neticelenen cinayetin muhakemesine diln Meşhut saçlar kanununa göre 1 inci ağırcezada başlanmıştır.
Evvelâ dinlenen sanık Hulusi, öldürmek kasttı olmadığını Necip ile onun akraba ve arkadaşl arının kendisini dövmek istemeleri üzerine bıçağını çekerek gelişigüzel salladığını söylemiştir. Duruşma başka güne kalmıştır. Resimde sanık mahkeme huzurunda görülüyor.
Meclisteki Sinan
Tekelioğlumeselesi
Fahri Kurtuluş, Şinan Tekelioğlunun cenup cephesindeki hizmetlerini öğüyor
Emeklilik
kanun
Tarihî
Türk futbol yıldı* Cihad Armanın. Atinada Türk - Yunan Mim maçında güzel bir kurtarışı... (Yazısı 3 üncü sayfada),
Üniversitelilerin bir protestosu
Milli Türk Talebe Birliğinden la tanbul Valisi Dr. Lütfü Kırdara hl tabeden aşağıdaki açık mektubu aldık:
«İnönü stadında 19 Mayıs genç> yramının an . v o t i y e naulUed takip edilebileceğini ar kadaşiarınuz öğreniyorlar. Kuvvet vo hızlarını 19 mayıs 1919 dan ajan biz yüksek tahsil gençliğinin böy. lo bir günün kutlama töreninde ha zır bulunmak isteği kadar tabii, bir şey olamaz. Gidiyorlar, makamını za müracaatla davetiye isliyorlar. Aldıkları cevap şu:
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Evvelki gün Büyük Millet Mec lisinde, Sinan Tekelioğlunun hi-demâti vataniye tertibinden aldı ğı aylık meselesi münakaşa edil miştı. Münakaşa şahsiyata dökül müş ve saatlerce sürmüştü. Dün, bu mesele hakkında fikrini sorduğumuz Rize milletvekili Fahri Kurtuluş bize izahat verdi. Kendisine sorduğumuz sual ve cevabı aşağıdadır:
İstiklâl harbinde cephe ku mandanlığı yapıp da halen teka-Udiye alan kimselerden bu paranın istirdadı yolunda beliren hareket hakkında fikriniz nedir?
(Dovamıı Sa. 3 • Sü. a de)
Bugün Mecliste müzakere edilecek
Ankara, 17 (Husus!) — Yarın Meclis Emeldiler tasarısını müzake reye başlayacaktır. Emekliler ta « .sarısı herkesi alâkadar ettiğinde^ tu müzakerelerin ilgi İle takip olu nacağı anlaşılmaktadır. Şimdiden' emeklilerle alâkadar bazı heyetle* müzakereleri takip için şehrimize gelmiş bulunmaktadır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Zavallı
Başbakan Ankarada
Haliç !
ULUNAY
Kırkpınar güreşleri Zovklo takip ettiğiniz Ramı zan güreşleri tefrikamız yarı bitmektedir. Bunun yorlno Kırkpınar güreşlorl vosllosllo «Eski Pehlivan» ın hazırladığı eski tarih! Kırkpınar gürcülerini tefrikaya başhyacağız. Bu tofrlkanıızda Kel Allçoların, Koca Yusutların, Adalı Hallilerin, Kovasoğlu Ibrahlmlorln, Kurdderoll Mohmotlorln, Her-gblocl Ibrahlmlorln birbirinden moraklı ve hoyecanlı tarihi Kırkpınar güreşlorinl ayni zovk la okuyacağınıza emin bulunu-
Dün, gazotelordon biri «Haliç» İn günden güno artan, perişan halindon bahsediyordu. Bir vakitler İstanbulun en güzel nıesl-rolcr topluluğunu teşkil eden bu doniz girintisi dolmağa boşlamış. Birkaç sono daha göçerse artık Haliç diye bir şoy kalmayaoak... Bu-dünyada sevilen «Altın boy-« u söküp atmış olacağız, olodlye, eenolerdonborl İkide blr-do bu tomlzletme İşini ele alır, fakat bir türlü müsbet bir noticeya bağlayamazmış... Bu booerlkslzllk-ton ötürü Halle bir bataklık olmuş... Hem do öyle bataklık kİ bir yandan deri, bir yandan kan kurutma, bir yandnn da bağırsak İmalâthanelerinin telvlsâtı sayesinde loş gibi müteaffln, pl», murdar, bir mikrop vo sivrisinek kaynağı haline gelmiş...
O civar halkının sıtmadan, ılvrl alnokton hail varap!
Blzılo maalosef, hor şoy böyledlrı ■ıtma müoadolesl dorlzj İki su blrl-klntlslno biraz petrol dökeriz ı öbür tarafta «Ivrlslnokloro, sıtma mikroplarına geniş sahalar, mükemmel hârâlor hazırlarız .
Sonra da dUnor, İmârdan bahso-dorlz. Hangi İmar? Mevcııdü mahvetmeyelim... Yonlslndon vazgeçtik.
Halle!.,. Zavallı Hallol...
Şairlere, âşıklara, musikişinasla* ra, zevk erbabına, ohl-l- dilıero Ih hain kaynağı olan güzel Halle..
Türk tarihinin on Inoe, on zarif devirlerini sinesine yazdıran güzel sul Seni bir süprüntü çukuru olarak mı görecektik?
Zümrüt çayırlarının üzorindo ka-lom bacaklı kütıoyianların kişnediği, noftl korularında bülbüller n dom çoktlğl o «Nedim» İn (Sa'd A-bâd) inin bir (harâb nbâd) oluşuna mı »ahit olacaktık?
Nerede hanım Iğnosl piyade kayıklara kurulmuş puf yaşmaklı dil* borler?
Nerede durgun suların üzerine gazellerinin cihanını yazan coşkun sesli hanendeler?
Norede bahariye yalılarının bahçelerinden dallarını sulara sarkıtan asırlık güllbrlşlnılor?
Bunları tabii bir gravür kolleksl* yonu gibi İtina ile muhafaza eyle* mok gerekti.
Bunu boledlyoden mİ bekllyonuf O belodlyo kİ daha bir demot ıspanakla dahi başa çıkamamıştır.
Dün bir (Cedvol-I- sim) olan de-
re bugün bir bataklık olmuş. Te-
mizletilmeyen bu bataklık kendi
kendlno kurur Dzerlno gecekondu-
lar yapılır.
İşimiz yoksa biz boyuna «Ah Ha-
liç! Vah Hallçl» diyelim!
Başbakan Şemsettin Günaltay
Ankaraya dönmüştür. Yukarıda-
ki resim, kendisini Ankarada
karşilıyanlarla beraber, ■
gösteriyor.

Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosnuınıye No: 17
Tel adreıl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10795
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
ÇARŞAMBA
18
MAYIS
1949
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3646
Sayısı î 10 Kuruş
jua Samilia
Dünyanın en büyük patronla Elifi ve Model Mecmuası, Net Kitabevl.
ayar Samsunda
da tenkidler yaptı
“Hükümet valilerinden ric'at ediyor„

Celâl Bayat Kay serideki mitingde ko nuşuyor. Kendisini dinliyen Kay serililer
Umumî seçim arzusunu tekrarlayan Celâl Bayar, Başbakanın son beyanatına cevap verdi
Şahsiyat ile Dolu bir gün
Büyük Millet Meclisinde evvelki gün. bazı üyeler, oturumu sırf şahsi-
yata hasrettirerek, Meclisin çok ı kıymetli zamanlarının heder olma ■ma sebep ve vesile olmuşlardır. Bilhassa hücumlar Sinan Tekell-oğluna tevcih edilmiştir. Bu zat, bilindiği gibi. Halk Partili bir milletvekilidir ve millî mücadele esnasında cephelerde yararlıklar gösterdiği İçin taltif edilmiş ve hattâ kendisine bu yüzden, bazı emsali gibi, bir miktar aylık da bağlanmıştır- Bu hâdise tâ milli mücadele senelerine kadar çıkmakta ve o zaman dan beri bu aylıklar verilmektedir. Şimdi yine Halk Partili diğer bir milletvekili bu bahsi eşeliyor ve Sinan Teke-lloğluna dair bazı söylentileri tekrarlıyor daha bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın kayınbabası-nın haksız olarak Emvali M e trakeden (18) milyona yakın mal iktisap ettiğini Meclis kürsüsünden haykıran ve Şükrü Koçak': bir takım uzun izahat vermeğe mecbur eden zatın ayni Sinan Tekelioğlu olduğunu hatırlamak lâzımdır. Daha evvelce de Halk Partililerin bozuk düzen İşlerini Meclis kürsüsünden teşhir etmeği ve suiistimali erle fiilen, lâkırdıda değil, mücadeleyi cesaretle üzerine almış bulunan bu milletvekiline karşı şimdi karanlık yollardan saldırmalara başlanıldığı anlaşılıyor. Fakat bu zata tahsis olunan maaşı bahis mevzuu etmek İsteyenler unutuyorlar kİ bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın Salih ağasına tahsis edilmiş mallar hakkında müruru zaman olda ftunu İleri sürmüşlerdi. Salih ağa veresesi İçin mürura zaman akıyor da ondan daha evvelki zamanlarda tahsis olunmuş aylıklar İçin mürura zaman olmıyacak mıdır?
MaamaOh bizce suiistimaller İçin hiç bir vakit zaman aşımı mefhumu olmamalıdır ve hükümet bütün haksız mal iktisapla nnı yeni baştan gözden geçirmek salâhiyetini Meclisten alabilir. Fakat bazı durumlarda mürura zaman kalkanına sığınmak ve diğerlerinde bu kalkanın dışında kalmak çok mantıkî görünmez ve İki ölçü mevcut olduğa hissini uyandırır. Bu münakaşa o günkü oturumda hallolurmuş ve haille terkedilmiştir belki yeni bir celsede tekrar ele alınır...
Ayni gün Büyük Mecliste Zon guldak limanının ihalesi işi dola-yısile yine şahsi tartışmalar olmuştur. Bir Hollanda firması liman İnşaat İşini üzerine almış fakat bedel çok fâhiş görüldüğü İçin Mecliste sözlü soru takrirleri hazırlanmış, bunun üzerine firma bedelden iki milyon lira birden indlrmo yapmıştır. Bu hâdise tabiatile Mecliste pek ziyade dik kati çekmiş vo Ticaret Bakanından bu babda izahat istenmiştir. Cemil Sait Barlas Eti Bank erkânını ve İdare heyetini himaye ve muhafaza etmek kayguslle ha reket etmiş ve tenzilatın Meclisteki konuşmalarla ilgili olmadığını temin etmiştir amma İlgili milletvekilleri bu iddianın boş o! duğunda ve Meclisteki dedikoduların fiyat tenziline müessir bulunduğunda ısrar etmişlerdir.
Ekonomi Bakanı Eti Bank erkânının mukaveleyi |(nza etmekte faali fil etmelerini haklı göstermeğe çalışmıştır. Meçlisi® lâkırdılar olması bu banka İdarecileri nl rahatsız ediyor ve onlan tered dilde sevkediyormuş.
Bu muhakeme tarzının garabeti açıktır. Banka yaptığından c-min İse ve hareketinin memleket menfaatlerine uygunluğunda şüp Jıo ve tereddüd etmiyorsa şu ve-bu muhitlerde dolaşan dedikodularla neden İlgileniyor? Amma *ıı dedikodular lâf sahasını aşa-jrak fiilen anlaşma bedelinden iki pnllyonlok bir tenzilâtı mucip olu «Devamı: 8a. 3 - 8ü. s de) *
Samsun: 17 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Buraya gelen İstanbul gazetelerinin, Dı-
BanayMlerfıt dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş. A
Samsun: 17 Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demonrat Parti Samsun il kongresi bu sabah saat 9 da Zafer sinemasında toplanmış ve mesaisini akşam geç vakit bitirmiştir. Avukat Sadık Ceylan, konuşurken Bayar ve arkadaşları salona girmişler ve bu esnada şiddetle alkışlanmışlardır. Yıllık faaliyet raporu bazı ufak tefek tenkldlerden sonra tasvip edilmiş, öğleden sonraki celsede de dilekler söylenmiş, çiftçinin ve tütün zür-raının müşkül durumu ehemmiyetle belirtilmiştir. Köy okulları din tedrisatından şikâyet edilmiş, ayrıca arazi tevzii komisyonlarında, çalışanların bilgisizlikleri sebebile bir çok aksaklıklara yol açtıkları ifade (Devamı: Sa. 3 •
C. Bay arın Sadak'a cevabı
Devletçilik, yerli sanayii mahva doğru götürüyor
Hükümet döviz müsaadesi vermemekte inadederse, fabrikalar kapanacak, binlerce işçi sefil otacak Yünlü sanayiciler dün bölge I tesbit edip alınması icabeden ka-1 sanayi birliğindo toplanarak rarlan münakaşa ve.........
hükümetin kendilerine karşı gös- lerdir.
termekte olduğu alâkasızlığı ve Yür!» ----y8.-;’.--:- „„
bu yüzden baş gösteren zararları I ham madde ihtiyacı iki buçuk |
kabul etmiş
Yünlü Banayicilerin bir senelik
Balkan
=1
ihtilâfı
Satıhlarla Rusya arasında gayrı resmî ' görüşmeler oluyor :
Flushlng Meadows: 17 (A.A.)
— Birleşmiş milletlerden İnanılır kaynaklar, Amerikan, İngiliz ve Sovyet delegelerinin Balkan ihtilâfını halletmek çareleri üzerinde gayri resmî görüşmelerde bulunmuş olduklarını teyid et mettedir. Bu meselenin Dışişleri Bakanlarının yapacakları toplantı gündemine alınmasının mümkün olduğunu bildirmektedir. Bununla beraber, müzakerelerin henüz başlangıç safhasında bulunduğuna ve Paris toplantısından evvel bir gelişme beklemek gerektiğine de işaret edilmektedir.
Yüksek bir şahsiyetin bildirdi ğine göre, Yunanistan hakkmdaki görüşmeler Sovyet delegesi Gromyko, Ingiliz Devlet Bakanı Hector Mc Neil ve Amerikan Dışişleri Bakanlığından Dean Rusk arasında cereyan etmiştir.
Grubun açık içtimaında Demokratlara hücum!
Şükrü Sökmensüer, 4 sene evvelki gizli zabıtları okuyarak Bayara ta’rize kalkıştı, Barutçu tarafından susturuldu
I milyon ve yedek malzeme lhtiya cı 300 bin ve hepsi iki milyon 800 bin İngiliz lirasıdır. Milyonlarca lira sermayeli olan ve memleket (Devamlı 8a. 3 - Sü. 2 de)
Türk Milli Futbol Takımının parlak zaferi akisler yap11
Mağlubiyeti hazmedemiyen bir Yunanlı, teessüre kapılarak Akropole çıktı ve kendisini aşağı atlı
3000 Veremli, sıra bekliyor
Al t) yüz hastanın derhal tedavisi için emir verildi
Patoloji kongresi delegelerile Bur saya giden Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, diln delegelerle birlikte şehrimize dönmüştür.
öğrendiğimize göre Bakan, şehrimizde kaldığı genler İçinde, verem konusunda tetkiklerde bulun muş ve İstanbulda 3000 veremli has tanın sıra beklediğini tesbit etmiş tir.
Şimdiye kadar yapılan temaslar neticesinde şehrimiz haatahaneleri ne 600 yatak ilâvesi cnlhnkün kılın mıştır. Baltan ilgililere verdiği e-mlrle, en ağır vaziyette olan 600 hastanın derhal tedavi altına alınmasını bildirmiştir.
(Dovamıı 8a. 3 - Sû. 5 de)
Dünkü Gurub’da suiistimallerle mücadele rapora ve mali yılbaşı mevzuu da görüşüldü
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Meclis grubu bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ah met Barutçunun başkanlığında toplandı. Oturum açılınca başkan! bu yaz tatilinin, bu Meclisin son yaz tatili olması ve bilhassa eylülde başlıyacak olan parti kon* grelerinde mümkün olduğu kadar çok milletvekili bulundurulmasının idare heyetince ten > edildiğini kaydettikten sonra c .-vamla:
Gelenek h- iiae gelen tonlantl zamanını bir ay önceye almak suretiyle bütçe tetkiklerine istenilen genişliği vermek bakı mından bir faydası olup olmıya-cağı cai sualdir.
Ayrıca önümüzdeki umumî seçimler dolayısiyle arkadaşları^ bölgelerinde daha geniş temaslar yapmaya ihtiyaçları vardı* dedi.
(Devamı: Sa. 3 - 8D. 6 da)'
Pazar gecesi Şehremininde i şlenen ve Necip adında 25 yaşlarında bir arabacının öldürül mestle neticelenen cinayetin muhakemesine diln Meşhut saçlar kanununa göre 1 inci ağırcezada başlanmıştır.
Evvelâ dinlenen sanık Hulusi, öldürmek kasttı olmadığını Necip ile onun akraba ve arkadaşl arının kendisini dövmek istemeleri üzerine bıçağını çekerek gelişigüzel salladığını söylemiştir. Duruşma başka güne kalmıştır. Resimde sanık mahkeme huzurunda görülüyor.
Meclisteki Sinan
Tekelioğlumeselesi
Fahri Kurtuluş, Şinan Tekelioğlunun cenup cephesindeki hizmetlerini öğüyor
Emeklilik
kanun
Tarihî
Türk futbol yıldı* Cihad Armanın. Atinada Türk - Yunan Mim maçında güzel bir kurtarışı... (Yazısı 3 üncü sayfada),
Üniversitelilerin bir protestosu
Milli Türk Talebe Birliğinden la tanbul Valisi Dr. Lütfü Kırdara hl tabeden aşağıdaki açık mektubu aldık:
«İnönü stadında 19 Mayıs genç> yramının an . v o t i y e naulUed takip edilebileceğini ar kadaşiarınuz öğreniyorlar. Kuvvet vo hızlarını 19 mayıs 1919 dan ajan biz yüksek tahsil gençliğinin böy. lo bir günün kutlama töreninde ha zır bulunmak isteği kadar tabii, bir şey olamaz. Gidiyorlar, makamını za müracaatla davetiye isliyorlar. Aldıkları cevap şu:
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Evvelki gün Büyük Millet Mec lisinde, Sinan Tekelioğlunun hi-demâti vataniye tertibinden aldı ğı aylık meselesi münakaşa edil miştı. Münakaşa şahsiyata dökül müş ve saatlerce sürmüştü. Dün, bu mesele hakkında fikrini sorduğumuz Rize milletvekili Fahri Kurtuluş bize izahat verdi. Kendisine sorduğumuz sual ve cevabı aşağıdadır:
İstiklâl harbinde cephe ku mandanlığı yapıp da halen teka-Udiye alan kimselerden bu paranın istirdadı yolunda beliren hareket hakkında fikriniz nedir?
(Dovamıı Sa. 3 • Sü. a de)
Bugün Mecliste müzakere edilecek
Ankara, 17 (Husus!) — Yarın Meclis Emeldiler tasarısını müzake reye başlayacaktır. Emekliler ta « .sarısı herkesi alâkadar ettiğinde^ tu müzakerelerin ilgi İle takip olu nacağı anlaşılmaktadır. Şimdiden' emeklilerle alâkadar bazı heyetle* müzakereleri takip için şehrimize gelmiş bulunmaktadır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Zavallı
Başbakan Ankarada
Haliç !
ULUNAY
Kırkpınar güreşleri Zovklo takip ettiğiniz Ramı zan güreşleri tefrikamız yarı bitmektedir. Bunun yorlno Kırkpınar güreşlorl vosllosllo «Eski Pehlivan» ın hazırladığı eski tarih! Kırkpınar gürcülerini tefrikaya başhyacağız. Bu tofrlkanıızda Kel Allçoların, Koca Yusutların, Adalı Hallilerin, Kovasoğlu Ibrahlmlorln, Kurdderoll Mohmotlorln, Her-gblocl Ibrahlmlorln birbirinden moraklı ve hoyecanlı tarihi Kırkpınar güreşlorinl ayni zovk la okuyacağınıza emin bulunu-
Dün, gazotelordon biri «Haliç» İn günden güno artan, perişan halindon bahsediyordu. Bir vakitler İstanbulun en güzel nıesl-rolcr topluluğunu teşkil eden bu doniz girintisi dolmağa boşlamış. Birkaç sono daha göçerse artık Haliç diye bir şoy kalmayaoak... Bu-dünyada sevilen «Altın boy-« u söküp atmış olacağız, olodlye, eenolerdonborl İkide blr-do bu tomlzletme İşini ele alır, fakat bir türlü müsbet bir noticeya bağlayamazmış... Bu booerlkslzllk-ton ötürü Halle bir bataklık olmuş... Hem do öyle bataklık kİ bir yandan deri, bir yandan kan kurutma, bir yandnn da bağırsak İmalâthanelerinin telvlsâtı sayesinde loş gibi müteaffln, pl», murdar, bir mikrop vo sivrisinek kaynağı haline gelmiş...
O civar halkının sıtmadan, ılvrl alnokton hail varap!
Blzılo maalosef, hor şoy böyledlrı ■ıtma müoadolesl dorlzj İki su blrl-klntlslno biraz petrol dökeriz ı öbür tarafta «Ivrlslnokloro, sıtma mikroplarına geniş sahalar, mükemmel hârâlor hazırlarız .
Sonra da dUnor, İmârdan bahso-dorlz. Hangi İmar? Mevcııdü mahvetmeyelim... Yonlslndon vazgeçtik.
Halle!.,. Zavallı Hallol...
Şairlere, âşıklara, musikişinasla* ra, zevk erbabına, ohl-l- dilıero Ih hain kaynağı olan güzel Halle..
Türk tarihinin on Inoe, on zarif devirlerini sinesine yazdıran güzel sul Seni bir süprüntü çukuru olarak mı görecektik?
Zümrüt çayırlarının üzorindo ka-lom bacaklı kütıoyianların kişnediği, noftl korularında bülbüller n dom çoktlğl o «Nedim» İn (Sa'd A-bâd) inin bir (harâb nbâd) oluşuna mı »ahit olacaktık?
Nerede hanım Iğnosl piyade kayıklara kurulmuş puf yaşmaklı dil* borler?
Nerede durgun suların üzerine gazellerinin cihanını yazan coşkun sesli hanendeler?
Norede bahariye yalılarının bahçelerinden dallarını sulara sarkıtan asırlık güllbrlşlnılor?
Bunları tabii bir gravür kolleksl* yonu gibi İtina ile muhafaza eyle* mok gerekti.
Bunu boledlyoden mİ bekllyonuf O belodlyo kİ daha bir demot ıspanakla dahi başa çıkamamıştır.
Dün bir (Cedvol-I- sim) olan de-
re bugün bir bataklık olmuş. Te-
mizletilmeyen bu bataklık kendi
kendlno kurur Dzerlno gecekondu-
lar yapılır.
İşimiz yoksa biz boyuna «Ah Ha-
liç! Vah Hallçl» diyelim!
Başbakan Şemsettin Günaltay
Ankaraya dönmüştür. Yukarıda-
ki resim, kendisini Ankarada
karşilıyanlarla beraber, ■
gösteriyor.

Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosnuınıye No: 17
Tel adreıl: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10795
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
ÇARŞAMBA
18
MAYIS
1949
Yeni Sahalı
12 inci Yıl, No. 3646
Sayısı î 10 Kuruş
jua Samilia
Dünyanın en büyük patronla Elifi ve Model Mecmuası, Net Kitabevl.
ayar Samsunda
da tenkidler yaptı
“Hükümet valilerinden ric'at ediyor„

Celâl Bayat Kay serideki mitingde ko nuşuyor. Kendisini dinliyen Kay serililer
Umumî seçim arzusunu tekrarlayan Celâl Bayar, Başbakanın son beyanatına cevap verdi
Şahsiyat ile Dolu bir gün
Büyük Millet Meclisinde evvelki gün. bazı üyeler, oturumu sırf şahsi-
yata hasrettirerek, Meclisin çok ı kıymetli zamanlarının heder olma ■ma sebep ve vesile olmuşlardır. Bilhassa hücumlar Sinan Tekell-oğluna tevcih edilmiştir. Bu zat, bilindiği gibi. Halk Partili bir milletvekilidir ve millî mücadele esnasında cephelerde yararlıklar gösterdiği İçin taltif edilmiş ve hattâ kendisine bu yüzden, bazı emsali gibi, bir miktar aylık da bağlanmıştır- Bu hâdise tâ milli mücadele senelerine kadar çıkmakta ve o zaman dan beri bu aylıklar verilmektedir. Şimdi yine Halk Partili diğer bir milletvekili bu bahsi eşeliyor ve Sinan Teke-lloğluna dair bazı söylentileri tekrarlıyor daha bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın kayınbabası-nın haksız olarak Emvali M e trakeden (18) milyona yakın mal iktisap ettiğini Meclis kürsüsünden haykıran ve Şükrü Koçak': bir takım uzun izahat vermeğe mecbur eden zatın ayni Sinan Tekelioğlu olduğunu hatırlamak lâzımdır. Daha evvelce de Halk Partililerin bozuk düzen İşlerini Meclis kürsüsünden teşhir etmeği ve suiistimali erle fiilen, lâkırdıda değil, mücadeleyi cesaretle üzerine almış bulunan bu milletvekiline karşı şimdi karanlık yollardan saldırmalara başlanıldığı anlaşılıyor. Fakat bu zata tahsis olunan maaşı bahis mevzuu etmek İsteyenler unutuyorlar kİ bir kaç gün evvel Şükrü Koçak’ın Salih ağasına tahsis edilmiş mallar hakkında müruru zaman olda ftunu İleri sürmüşlerdi. Salih ağa veresesi İçin mürura zaman akıyor da ondan daha evvelki zamanlarda tahsis olunmuş aylıklar İçin mürura zaman olmıyacak mıdır?
MaamaOh bizce suiistimaller İçin hiç bir vakit zaman aşımı mefhumu olmamalıdır ve hükümet bütün haksız mal iktisapla nnı yeni baştan gözden geçirmek salâhiyetini Meclisten alabilir. Fakat bazı durumlarda mürura zaman kalkanına sığınmak ve diğerlerinde bu kalkanın dışında kalmak çok mantıkî görünmez ve İki ölçü mevcut olduğa hissini uyandırır. Bu münakaşa o günkü oturumda hallolurmuş ve haille terkedilmiştir belki yeni bir celsede tekrar ele alınır...
Ayni gün Büyük Mecliste Zon guldak limanının ihalesi işi dola-yısile yine şahsi tartışmalar olmuştur. Bir Hollanda firması liman İnşaat İşini üzerine almış fakat bedel çok fâhiş görüldüğü İçin Mecliste sözlü soru takrirleri hazırlanmış, bunun üzerine firma bedelden iki milyon lira birden indlrmo yapmıştır. Bu hâdise tabiatile Mecliste pek ziyade dik kati çekmiş vo Ticaret Bakanından bu babda izahat istenmiştir. Cemil Sait Barlas Eti Bank erkânını ve İdare heyetini himaye ve muhafaza etmek kayguslle ha reket etmiş ve tenzilatın Meclisteki konuşmalarla ilgili olmadığını temin etmiştir amma İlgili milletvekilleri bu iddianın boş o! duğunda ve Meclisteki dedikoduların fiyat tenziline müessir bulunduğunda ısrar etmişlerdir.
Ekonomi Bakanı Eti Bank erkânının mukaveleyi |(nza etmekte faali fil etmelerini haklı göstermeğe çalışmıştır. Meçlisi® lâkırdılar olması bu banka İdarecileri nl rahatsız ediyor ve onlan tered dilde sevkediyormuş.
Bu muhakeme tarzının garabeti açıktır. Banka yaptığından c-min İse ve hareketinin memleket menfaatlerine uygunluğunda şüp Jıo ve tereddüd etmiyorsa şu ve-bu muhitlerde dolaşan dedikodularla neden İlgileniyor? Amma *ıı dedikodular lâf sahasını aşa-jrak fiilen anlaşma bedelinden iki pnllyonlok bir tenzilâtı mucip olu «Devamı: 8a. 3 - 8ü. s de) *
Samsun: 17 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Buraya gelen İstanbul gazetelerinin, Dı-
BanayMlerfıt dün yaptıkları toplantıdan bir görünüş. A
Samsun: 17 Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Zihni Kanmaz bildiriyor) — Demonrat Parti Samsun il kongresi bu sabah saat 9 da Zafer sinemasında toplanmış ve mesaisini akşam geç vakit bitirmiştir. Avukat Sadık Ceylan, konuşurken Bayar ve arkadaşları salona girmişler ve bu esnada şiddetle alkışlanmışlardır. Yıllık faaliyet raporu bazı ufak tefek tenkldlerden sonra tasvip edilmiş, öğleden sonraki celsede de dilekler söylenmiş, çiftçinin ve tütün zür-raının müşkül durumu ehemmiyetle belirtilmiştir. Köy okulları din tedrisatından şikâyet edilmiş, ayrıca arazi tevzii komisyonlarında, çalışanların bilgisizlikleri sebebile bir çok aksaklıklara yol açtıkları ifade (Devamı: Sa. 3 •
C. Bay arın Sadak'a cevabı
Devletçilik, yerli sanayii mahva doğru götürüyor
Hükümet döviz müsaadesi vermemekte inadederse, fabrikalar kapanacak, binlerce işçi sefil otacak Yünlü sanayiciler dün bölge I tesbit edip alınması icabeden ka-1 sanayi birliğindo toplanarak rarlan münakaşa ve.........
hükümetin kendilerine karşı gös- lerdir.
termekte olduğu alâkasızlığı ve Yür!» ----y8.-;’.--:- „„
bu yüzden baş gösteren zararları I ham madde ihtiyacı iki buçuk |
kabul etmiş
Yünlü Banayicilerin bir senelik
Balkan
=1
ihtilâfı
Satıhlarla Rusya arasında gayrı resmî ' görüşmeler oluyor :
Flushlng Meadows: 17 (A.A.)
— Birleşmiş milletlerden İnanılır kaynaklar, Amerikan, İngiliz ve Sovyet delegelerinin Balkan ihtilâfını halletmek çareleri üzerinde gayri resmî görüşmelerde bulunmuş olduklarını teyid et mettedir. Bu meselenin Dışişleri Bakanlarının yapacakları toplantı gündemine alınmasının mümkün olduğunu bildirmektedir. Bununla beraber, müzakerelerin henüz başlangıç safhasında bulunduğuna ve Paris toplantısından evvel bir gelişme beklemek gerektiğine de işaret edilmektedir.
Yüksek bir şahsiyetin bildirdi ğine göre, Yunanistan hakkmdaki görüşmeler Sovyet delegesi Gromyko, Ingiliz Devlet Bakanı Hector Mc Neil ve Amerikan Dışişleri Bakanlığından Dean Rusk arasında cereyan etmiştir.
Grubun açık içtimaında Demokratlara hücum!
Şükrü Sökmensüer, 4 sene evvelki gizli zabıtları okuyarak Bayara ta’rize kalkıştı, Barutçu tarafından susturuldu
I milyon ve yedek malzeme lhtiya cı 300 bin ve hepsi iki milyon 800 bin İngiliz lirasıdır. Milyonlarca lira sermayeli olan ve memleket (Devamlı 8a. 3 - Sü. 2 de)
Türk Milli Futbol Takımının parlak zaferi akisler yap11
Mağlubiyeti hazmedemiyen bir Yunanlı, teessüre kapılarak Akropole çıktı ve kendisini aşağı atlı
3000 Veremli, sıra bekliyor
Al t) yüz hastanın derhal tedavisi için emir verildi
Patoloji kongresi delegelerile Bur saya giden Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazıd, diln delegelerle birlikte şehrimize dönmüştür.
öğrendiğimize göre Bakan, şehrimizde kaldığı genler İçinde, verem konusunda tetkiklerde bulun muş ve İstanbulda 3000 veremli has tanın sıra beklediğini tesbit etmiş tir.
Şimdiye kadar yapılan temaslar neticesinde şehrimiz haatahaneleri ne 600 yatak ilâvesi cnlhnkün kılın mıştır. Baltan ilgililere verdiği e-mlrle, en ağır vaziyette olan 600 hastanın derhal tedavi altına alınmasını bildirmiştir.
(Dovamıı 8a. 3 - Sû. 5 de)
Dünkü Gurub’da suiistimallerle mücadele rapora ve mali yılbaşı mevzuu da görüşüldü
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Meclis grubu bugün saat 15 de Trabzon milletvekili Faik Ah met Barutçunun başkanlığında toplandı. Oturum açılınca başkan! bu yaz tatilinin, bu Meclisin son yaz tatili olması ve bilhassa eylülde başlıyacak olan parti kon* grelerinde mümkün olduğu kadar çok milletvekili bulundurulmasının idare heyetince ten > edildiğini kaydettikten sonra c .-vamla:
Gelenek h- iiae gelen tonlantl zamanını bir ay önceye almak suretiyle bütçe tetkiklerine istenilen genişliği vermek bakı mından bir faydası olup olmıya-cağı cai sualdir.
Ayrıca önümüzdeki umumî seçimler dolayısiyle arkadaşları^ bölgelerinde daha geniş temaslar yapmaya ihtiyaçları vardı* dedi.
(Devamı: Sa. 3 - 8D. 6 da)'
Pazar gecesi Şehremininde i şlenen ve Necip adında 25 yaşlarında bir arabacının öldürül mestle neticelenen cinayetin muhakemesine diln Meşhut saçlar kanununa göre 1 inci ağırcezada başlanmıştır.
Evvelâ dinlenen sanık Hulusi, öldürmek kasttı olmadığını Necip ile onun akraba ve arkadaşl arının kendisini dövmek istemeleri üzerine bıçağını çekerek gelişigüzel salladığını söylemiştir. Duruşma başka güne kalmıştır. Resimde sanık mahkeme huzurunda görülüyor.
Meclisteki Sinan
Tekelioğlumeselesi
Fahri Kurtuluş, Şinan Tekelioğlunun cenup cephesindeki hizmetlerini öğüyor
Emeklilik
kanun
Tarihî
Türk futbol yıldı* Cihad Armanın. Atinada Türk - Yunan Mim maçında güzel bir kurtarışı... (Yazısı 3 üncü sayfada),
Üniversitelilerin bir protestosu
Milli Türk Talebe Birliğinden la tanbul Valisi Dr. Lütfü Kırdara hl tabeden aşağıdaki açık mektubu aldık:
«İnönü stadında 19 Mayıs genç> yramının an . v o t i y e naulUed takip edilebileceğini ar kadaşiarınuz öğreniyorlar. Kuvvet vo hızlarını 19 mayıs 1919 dan ajan biz yüksek tahsil gençliğinin böy. lo bir günün kutlama töreninde ha zır bulunmak isteği kadar tabii, bir şey olamaz. Gidiyorlar, makamını za müracaatla davetiye isliyorlar. Aldıkları cevap şu:
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Evvelki gün Büyük Millet Mec lisinde, Sinan Tekelioğlunun hi-demâti vataniye tertibinden aldı ğı aylık meselesi münakaşa edil miştı. Münakaşa şahsiyata dökül müş ve saatlerce sürmüştü. Dün, bu mesele hakkında fikrini sorduğumuz Rize milletvekili Fahri Kurtuluş bize izahat verdi. Kendisine sorduğumuz sual ve cevabı aşağıdadır:
İstiklâl harbinde cephe ku mandanlığı yapıp da halen teka-Udiye alan kimselerden bu paranın istirdadı yolunda beliren hareket hakkında fikriniz nedir?
(Dovamıı Sa. 3 • Sü. a de)
Bugün Mecliste müzakere edilecek
Ankara, 17 (Husus!) — Yarın Meclis Emeldiler tasarısını müzake reye başlayacaktır. Emekliler ta « .sarısı herkesi alâkadar ettiğinde^ tu müzakerelerin ilgi İle takip olu nacağı anlaşılmaktadır. Şimdiden' emeklilerle alâkadar bazı heyetle* müzakereleri takip için şehrimize gelmiş bulunmaktadır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Zavallı
Başbakan Ankarada
Haliç !
ULUNAY
Kırkpınar güreşleri Zovklo takip ettiğiniz Ramı zan güreşleri tefrikamız yarı bitmektedir. Bunun yorlno Kırkpınar güreşlorl vosllosllo «Eski Pehlivan» ın hazırladığı eski tarih! Kırkpınar gürcülerini tefrikaya başhyacağız. Bu tofrlkanıızda Kel Allçoların, Koca Yusutların, Adalı Hallilerin, Kovasoğlu Ibrahlmlorln, Kurdderoll Mohmotlorln, Her-gblocl Ibrahlmlorln birbirinden moraklı ve hoyecanlı tarihi Kırkpınar güreşlorinl ayni zovk la okuyacağınıza emin bulunu-
Dün, gazotelordon biri «Haliç» İn günden güno artan, perişan halindon bahsediyordu. Bir vakitler İstanbulun en güzel nıesl-rolcr topluluğunu teşkil eden bu doniz girintisi dolmağa boşlamış. Birkaç sono daha göçerse artık Haliç diye bir şoy kalmayaoak... Bu-dünyada sevilen «Altın boy-« u söküp atmış olacağız, olodlye, eenolerdonborl İkide blr-do bu tomlzletme İşini ele alır, fakat bir türlü müsbet bir noticeya bağlayamazmış... Bu booerlkslzllk-ton ötürü Halle bir bataklık olmuş... Hem do öyle bataklık kİ bir yandan deri, bir yandan kan kurutma, bir yandnn da bağırsak İmalâthanelerinin telvlsâtı sayesinde loş gibi müteaffln, pl», murdar, bir mikrop vo sivrisinek kaynağı haline gelmiş...
O civar halkının sıtmadan, ılvrl alnokton hail varap!
Blzılo maalosef, hor şoy böyledlrı ■ıtma müoadolesl dorlzj İki su blrl-klntlslno biraz petrol dökeriz ı öbür tarafta «Ivrlslnokloro, sıtma mikroplarına geniş sahalar, mükemmel hârâlor hazırlarız .
Sonra da dUnor, İmârdan bahso-dorlz. Hangi İmar? Mevcııdü mahvetmeyelim... Yonlslndon vazgeçtik.
Halle!.,. Zavallı Hallol...
Şairlere, âşıklara, musikişinasla* ra, zevk erbabına, ohl-l- dilıero Ih hain kaynağı olan güzel Halle..
Türk tarihinin on Inoe, on zarif devirlerini sinesine yazdıran güzel sul Seni bir süprüntü çukuru olarak mı görecektik?
Zümrüt çayırlarının üzorindo ka-lom bacaklı kütıoyianların kişnediği, noftl korularında bülbüller n dom çoktlğl o «Nedim» İn (Sa'd A-bâd) inin bir (harâb nbâd) oluşuna mı »ahit olacaktık?
Nerede hanım Iğnosl piyade kayıklara kurulmuş puf yaşmaklı dil* borler?
Nerede durgun suların üzerine gazellerinin cihanını yazan coşkun sesli hanendeler?
Norede bahariye yalılarının bahçelerinden dallarını sulara sarkıtan asırlık güllbrlşlnılor?
Bunları tabii bir gravür kolleksl* yonu gibi İtina ile muhafaza eyle* mok gerekti.
Bunu boledlyoden mİ bekllyonuf O belodlyo kİ daha bir demot ıspanakla dahi başa çıkamamıştır.
Dün bir (Cedvol-I- sim) olan de-
re bugün bir bataklık olmuş. Te-
mizletilmeyen bu bataklık kendi
kendlno kurur Dzerlno gecekondu-
lar yapılır.
İşimiz yoksa biz boyuna «Ah Ha-
liç! Vah Hallçl» diyelim!
Başbakan Şemsettin Günaltay
Ankaraya dönmüştür. Yukarıda-
ki resim, kendisini Ankarada
karşilıyanlarla beraber, ■
gösteriyor.

Comments (0)