DİN REHBERİ
çıkmıştır
Büyük küçük, kadın erkek her nıÜHİlimana hocasız
dinini öğretir eşsiz bir eserdir.
Müellifi: KEMAL PİLÂVOCLU
Fiatı 5 liradır. Tevzi merkezi:
İstanbul, KÜLTÜR KİTABEYİ
Sahibi; Safa Kıhçlıoğlu
Yeni Sabah
PAZAR
20
ŞUBAT
1949
11 inci Yıl, No. 3559
. HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayış, : 10 Kuruş
Umumî Seçimler 1950deYapılacak
C. H. P. Divânı tebliğinde bu husus açıklanıyor
Başbakan Şemseddin Günaltay dün iç ve dış mes'eleler hakkında Divâna geniş izahat verdi
Türkiye ve Yunanistan Akdeniz Paktı fikrini destekliyorlar Sadak’tan sonra Çaldaris de Bevin’le görüşmek üzere Londraya gidiyor Dün Pariste mühim siyasî temaslar oldu
Partisinin divanına izahat veren Ş. Günaltay
Ankara 18 (Hususî) — Halk Partisi divanı bugünkü toplantısı ile mesaisini bitirmiştir. Anlaşıldığına göre Başbakan Şemsettin Günaltay divanda geniş bir konuşma yapmış, dış politika hakkında izahlarda bulunduktan sonra iç politikada demokrasi uğrunda atılan adımları, seçim ve basın kanununda yapılan hazırlıkları, aşın ceryanlara karşı hükümetin almakta olduğu tedbirleri anlatmıştır.
İktisadi vaziyet hakkında Cemil Sait Barlas, memleketin büyük bir dâvası olan orman işleri hakkında Tarım Bakanı geniş izahat vermişlerdir.
Divanının neşrettiği tebliğ şudur:
Şubatın 18 inci ve 19 uncu Cuma ve Cumartesi günleri I-ki oturum yapmış olan divanın bu defaki toplantısında konuşma mevzuunu daha ziyade genel idare kurulunun iki aylık raporu teşkil etmiştir.
1 — Bu rapor münasebetile yapılan geniş müzakereler sonunda hükümet çalışmalarının merkezde ve illerde daha verimli ve daha tatmin edici bir durum alabilmesi için hükümetçe alınması düşünülen yeni idari ve kanunî (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Londra, 19 (B. B. C.) — ö-nünıüzdeki pazartesi günü vukua gelecek olan Bevin-Çaldaris mülâ kati, dilpomatlk mehafilde pek büyük bir alâka ile karşılanmıştır, Yunan Dışişleri Bakanının, Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Bevin’i ziyareti, geçen Pazartesi günl) Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak'la Mr. arasında cereyan eden konuşmalara alâkadar bulunuyor.
tnnlik muhabirimize göre, gerek Sadak, gerek Çaldaris Akdeniz pakti meselesini alenen ileri sürmüşlerse de onların zihinlerini meşgul eden keyfiyetin bu olmadığı zannediliyor.
Müşahedelere nazaran Londra siyasî çevrelerinde, bu aralık, bir Akdeniz paktı teşkilini husu-(D ovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Akaryakıt fiatleri
Ticaret Bakanlığı benzin, gaz ve motorin fiatlarını yeniden tespit elti.
General Bride
Çeşitli parti Devri
Ord. Prof.
ŞÜKRÜ BABAN
Yurdumuzda demokrasi yolunu benimsemek te-noavüUeri belirdikten vgTUa pûıtr rejiminden "a yolmak karan teressiim eyledikten sonra önümüzde açılan yollar çeşitli o-labilir. Çünkü, demokrasi kelimesi başlıbaşına vâzih bir program değildir. Hattâ bugün cihan hâkimiyetim ele geçirmek İsteyen iki büyük ideoloji de hep ayni kelimeyi bayrak olarak kullanmaktadır. Garp demokrasileri karşısında Sovyetler de Doğu demokrasisinden bahsediyorlar ve hakikî demokrasinin kendilerinde mevcut bulunduğunu İddiaya kadar ileri gidiyorlar. Ama şu cihet tarihî bir vakıadır ki, demokrasi her memlekette yetişen, gelişen ve gürbüzleşen bir nebat değildir. Doğu'nun henüz Çar-lar'ın istibdadı altında inlediği vakitler Garp'to İngiltere, Amerika, Fransa, İtalya gibi memleketler demokrasiyi tatbik ediyorlardı. Hattâ denebilir ki, demokrasinin en eski vatanı . tabii tarihin çok uzak devirlerine gitmeden - Büyük Britanya'dır.. Fransa büyük ihtilâl ile hep İngiliz rejimini taklidetmek istemiştir. Fakat İngiliz ve Fransız demokrasileri arasında büyük farklar varılır.
İngilizler demokrasiyi menılu -kette İki büyük parti şeklinde anlamışlar ve öyle tatbik etmişlerdir; İktidar ve Muhalefet partileri! Evvelce bu iki büyült parti Muhafazakârlar ve Liberaller idi. Ondokuzuncu asrın son -lanna doğru Liberallerin yanında İsçi partisi de belirdi ve canlandı. O zaman partiler üçleşti, fakat İngiliz seçmenleri az zamanda Liberal partiyi erittiler ve yine kuvvetli iki parti ayakta kaldı; Muhafazakârlar ve İşçiler.. Liberaller ancak ufak bir a-tınlık mevkiine düştüler.
işte demokrasi ve Parlâmento rejimi Ingiltere'de daima iki bü-yük parti arasında iktidarda no-bet değiştirme şeklinde fecri» etti. Halbu ki, ayni Parlâmento rejimi ve demokrasi başka ülkelerde, faraza Fransada, çeşitli partilerin doğmasına, harbleriıı türemesine meydan verdi. Mee-liste ve memlekette, otıız, kırk Çeşit parti peydalı oldu. Siyasi kanaat ve fikirler parçalandı, Hiyasî partiler toz haline geldi.. Bu durumun ilk neticesi kabine ömürlerinin Fransada çok kısa olması v(> buhranların muttarit hır ahenk içinde tekerrür eyle-’"^l ,oldu- üçüncü Cumhuriyet •■ejiml bu buhranlardan kur- ı julanuMhğ, gibi dördüncü Cum -lıoriyet de kurulduktan sonra •ynl ârazı göstermekte Israr etti.
İtalya da partilerin sayısı son
pimlerde otuzu aşm.ş bulunu-
(Devamı .• 8a. j - 8ü. 5 de)
Max-Thornburg bugün şehrimizde
Deniz aşırı tetkikler bürosu memleketimize lüzumu kadar nıütahassız gönderecek.
Aldığı
ılümata göre- M.
Vakfı» teşkilâtr^nÜtetf&ESTSiann- Thornburg menıl ekeıım izdi" bir dan Max Thornburg, bugün öğle- “ ” £ — ■----*--- -
den sonra uçakla şehrimize gelecektir.
müddet kalarak ve bu arada a-lâkalılarla temaslar yapacatır.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 4 do)
Büdce Müzakere
leri yarın başlıyor
Meclis muhalefet gurupları Tenkitlerini hazırladılar
Müzakerelerin hitamında Meclis 20 günlük bir dinlenme tatili yapacak
Ankara: 19 (Hususi) — Pazartesi günkil Meclis oturumunda Eüdçe müzakereler) başlamadan öııce Maliye Bakam İsmail Rüştü Aksal söz alarak yeni büdçc hakkında İzahat verecektir. Müteakiben Demokrat Parıl adına Adnan Menlcres, Müstakil Demokratlar adına da Ahmet Tahlakılıç konuşacaktır. Millet Iartisl adına hangi milletvekilinin konuşacağı henüz malûm değildir . (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Denizyolları dış seferler için yeni tedbirler alıyor
Ord. Prof. Ncumark
Adaletsiz
vergi
sistemi
IProf. Neumark yeni gelir vergisi hakkında mühim bir konferans verdi.
Bursa 18 (Hususî) — Şehri -mızde bulunan Ord. Prof. Neıı-mark bugün dağcılık klûbünde “gelir vergisi reformu,, hakkında alâka ile dinlenen bir konferans vermiştir.
Bugünkü vergi reformunu tahlil eden Profesör, bir taraftan modern bir devlet vasıflarını ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Fransa, İtalya ve İskenderiye acenteleri müdürleri şehrimize gelerek temaslara başladılar
Devlet Denizyolları idaresi Ak 1 Fransa accntası Vorms sirkedeniz bölgesindeki üç acentasını tinin genel müdürü M. Gredy, 1-memleketimize davet etmiştir, i (Dovamı: Sa. 3 • aü. 3 do)
BUĞUN
İkinci Sahifemizde: Ömrümün Tek Gecesi Yazan : E,at Mahmut Karakurt
Tiyatro Tenkidi:
Y«an: K. Covnt Ulunu/
e
Augudus'ün sinsi Entrikaları
.Yazan: Filozof Rjza Tevfilc
3 cü Sahifemizde:
ve Settle
Şehrimize geliyor
Ankara 19 (Hususi) — Amerikan yardım heyeti kara ve denk. kısımları başkanları General Bride ve Amiral Settle, bu akşamki ekspresle lstanbula ha-etmişlerdir.
mayın
Üç kişinin ölümüne se’jep oldu
Vakfıkebir: 19 a.a — ilçemize uagu Iskeflye bucağının Keresu köyünden beş arkadaş denizde balık avlarken bir serseri mayinc rastlamışlar ve sahilde kayıkları -m muhafaza ettikleri yercio ma-yini dört ay gizledikten sonra dün ni8yini açarak içinden barutunu a:maya uğraşırlarken vukua gelen infilâk neticesinde bunlardan üçü ölmüş va İkisi de ağır surette ya yalanmıştır.
Yaralılar derhal Trabzon Nliınu-rc hastahanesinc gönderilmişler -Gir Savcılık tahkikata başlamış -tır.
Dean Acheson fsoldaj E. Web h ile İ"* parkta ahbaplık ediyor
Atlantik paktı için müzakereler başlıyor
Paktın esas hatları hazırlandı
1. (Byum) — Vas -I Acheson İle beş Avrupa memleke-
■ — 1 ti büyük elçileri ve Kanada büyük e'risi arasındaki görüşmelere önü-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Paris: 19 . '
l.üıgton'un iyi haber alan mahfillerinde belirtildiğine göıe. Birle .‘ili Amerika Dışişleri Bakanı Deanl
Boşanmak için mahkemeye başvurdular
Paris, 19 (a.a.) — «Afp»:
Her ikisi de boşanmak istiyen Prens Ali Han ve karısı bugün Öğleden sonra Seine hukuk mah kemesi başkamna müracaat etmişlerdir. Yargıcın anlaşma tavsiyelerine rağmen uzlaşma imkânı bulunamadığından mahkeme kararını vermiştir. Ta* aflar dâvalarına üst mahkemede dç-vam müsaadesini almışlardır.
Bir seyahatin içyüzü...
Prof. Hılzı Veldet, Avrupaya Zingal dâvasile alâkalı tetkikler yapmak üzere gönderilmiştir
Profesör, müphem sözlerle Bakanlığın kendisine verdiği vazifenin mahiyetini gizlemeğe çalışıyor
--------------—-----------
Güreş Seçmeleri Dün Yapıldı
c.iriyle görüşen bir arkadaşımıza Prof, demiştir ki:
(r— Fransa, Belçika ve llalyayı dolaşarak bazı hukuki meseleler ]>kkında tetkikatta bulundum. Ga zelelerde yazıldığı gibi hükümete (nd bir dâva filân takip etmiş değilim.»
Prof. Avrupada neyi tetkik etti-
ğıui açıltlamıyarak şöyle demiştir:
— Bu vazife bana Mâliye Bakan 1 ğı tarafından tevdi edildi. Ben 0-raya İzahat vermeden size nasıl şunu veya buna söylerim.
Frof. Hıfzı Veldet, kendisine Maliye Bakanlığı tarafından verilen bu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Takvimden Bir Yaprak
BİR DERS
İsrail dovloti bir ağaç bayramı tosls odlyor. Gazotolerln verdiği malûmata göro, o gün altı milyon ağaç dikilmiş. Bu altı mil • yon ağacın bir milyonu, iki milyonu, üç milyonu tutmadı diyoilm.. Sonodo üç milyon ağaç sağlam demektir. On sonodo otuz milyon bir asırda üç yüz milyon ağaç yetişi -yor. Diğer taraftan yonl dikilenler, nüfusun artması İle adedin do artacağı tabii olduğu İçin İsrail devleti bir bayramla orman mos'oleslnl halletmiş, bitirmiş oluyor.
Buna gıbto edilmez mİ?.
Kaç dofa yazdım... Çırpındım... Biz do bir ağaç bayramı kuralım vo o gün hor Türk, orman idareleri tarafından ayrılan sahalara bir ağaç diksin... Bunu bir toşkllâta Istlnad ottlrirsek dağlarımız, tepelerimiz,
ULUNAY
Dün yapılını güreş seçmelerinde Yaşar Doğu rakibini tushı yen erken (Foto: Bürhaıı TAN)
DİN REHBERİ
çıkmıştır
Büyük küçük, kadın erkek her nıÜHİlimana hocasız
dinini öğretir eşsiz bir eserdir.
Müellifi: KEMAL PİLÂVOCLU
Fiatı 5 liradır. Tevzi merkezi:
İstanbul, KÜLTÜR KİTABEYİ
Sahibi; Safa Kıhçlıoğlu
Yeni Sabah
PAZAR
20
ŞUBAT
1949
11 inci Yıl, No. 3559
. HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayış, : 10 Kuruş
Umumî Seçimler 1950deYapılacak
C. H. P. Divânı tebliğinde bu husus açıklanıyor
Başbakan Şemseddin Günaltay dün iç ve dış mes'eleler hakkında Divâna geniş izahat verdi
Türkiye ve Yunanistan Akdeniz Paktı fikrini destekliyorlar Sadak’tan sonra Çaldaris de Bevin’le görüşmek üzere Londraya gidiyor Dün Pariste mühim siyasî temaslar oldu
Partisinin divanına izahat veren Ş. Günaltay
Ankara 18 (Hususî) — Halk Partisi divanı bugünkü toplantısı ile mesaisini bitirmiştir. Anlaşıldığına göre Başbakan Şemsettin Günaltay divanda geniş bir konuşma yapmış, dış politika hakkında izahlarda bulunduktan sonra iç politikada demokrasi uğrunda atılan adımları, seçim ve basın kanununda yapılan hazırlıkları, aşın ceryanlara karşı hükümetin almakta olduğu tedbirleri anlatmıştır.
İktisadi vaziyet hakkında Cemil Sait Barlas, memleketin büyük bir dâvası olan orman işleri hakkında Tarım Bakanı geniş izahat vermişlerdir.
Divanının neşrettiği tebliğ şudur:
Şubatın 18 inci ve 19 uncu Cuma ve Cumartesi günleri I-ki oturum yapmış olan divanın bu defaki toplantısında konuşma mevzuunu daha ziyade genel idare kurulunun iki aylık raporu teşkil etmiştir.
1 — Bu rapor münasebetile yapılan geniş müzakereler sonunda hükümet çalışmalarının merkezde ve illerde daha verimli ve daha tatmin edici bir durum alabilmesi için hükümetçe alınması düşünülen yeni idari ve kanunî (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Londra, 19 (B. B. C.) — ö-nünıüzdeki pazartesi günü vukua gelecek olan Bevin-Çaldaris mülâ kati, dilpomatlk mehafilde pek büyük bir alâka ile karşılanmıştır, Yunan Dışişleri Bakanının, Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Bevin’i ziyareti, geçen Pazartesi günl) Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak'la Mr. arasında cereyan eden konuşmalara alâkadar bulunuyor.
tnnlik muhabirimize göre, gerek Sadak, gerek Çaldaris Akdeniz pakti meselesini alenen ileri sürmüşlerse de onların zihinlerini meşgul eden keyfiyetin bu olmadığı zannediliyor.
Müşahedelere nazaran Londra siyasî çevrelerinde, bu aralık, bir Akdeniz paktı teşkilini husu-(D ovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Akaryakıt fiatleri
Ticaret Bakanlığı benzin, gaz ve motorin fiatlarını yeniden tespit elti.
General Bride
Çeşitli parti Devri
Ord. Prof.
ŞÜKRÜ BABAN
Yurdumuzda demokrasi yolunu benimsemek te-noavüUeri belirdikten vgTUa pûıtr rejiminden "a yolmak karan teressiim eyledikten sonra önümüzde açılan yollar çeşitli o-labilir. Çünkü, demokrasi kelimesi başlıbaşına vâzih bir program değildir. Hattâ bugün cihan hâkimiyetim ele geçirmek İsteyen iki büyük ideoloji de hep ayni kelimeyi bayrak olarak kullanmaktadır. Garp demokrasileri karşısında Sovyetler de Doğu demokrasisinden bahsediyorlar ve hakikî demokrasinin kendilerinde mevcut bulunduğunu İddiaya kadar ileri gidiyorlar. Ama şu cihet tarihî bir vakıadır ki, demokrasi her memlekette yetişen, gelişen ve gürbüzleşen bir nebat değildir. Doğu'nun henüz Çar-lar'ın istibdadı altında inlediği vakitler Garp'to İngiltere, Amerika, Fransa, İtalya gibi memleketler demokrasiyi tatbik ediyorlardı. Hattâ denebilir ki, demokrasinin en eski vatanı . tabii tarihin çok uzak devirlerine gitmeden - Büyük Britanya'dır.. Fransa büyük ihtilâl ile hep İngiliz rejimini taklidetmek istemiştir. Fakat İngiliz ve Fransız demokrasileri arasında büyük farklar varılır.
İngilizler demokrasiyi menılu -kette İki büyük parti şeklinde anlamışlar ve öyle tatbik etmişlerdir; İktidar ve Muhalefet partileri! Evvelce bu iki büyült parti Muhafazakârlar ve Liberaller idi. Ondokuzuncu asrın son -lanna doğru Liberallerin yanında İsçi partisi de belirdi ve canlandı. O zaman partiler üçleşti, fakat İngiliz seçmenleri az zamanda Liberal partiyi erittiler ve yine kuvvetli iki parti ayakta kaldı; Muhafazakârlar ve İşçiler.. Liberaller ancak ufak bir a-tınlık mevkiine düştüler.
işte demokrasi ve Parlâmento rejimi Ingiltere'de daima iki bü-yük parti arasında iktidarda no-bet değiştirme şeklinde fecri» etti. Halbu ki, ayni Parlâmento rejimi ve demokrasi başka ülkelerde, faraza Fransada, çeşitli partilerin doğmasına, harbleriıı türemesine meydan verdi. Mee-liste ve memlekette, otıız, kırk Çeşit parti peydalı oldu. Siyasi kanaat ve fikirler parçalandı, Hiyasî partiler toz haline geldi.. Bu durumun ilk neticesi kabine ömürlerinin Fransada çok kısa olması v(> buhranların muttarit hır ahenk içinde tekerrür eyle-’"^l ,oldu- üçüncü Cumhuriyet •■ejiml bu buhranlardan kur- ı julanuMhğ, gibi dördüncü Cum -lıoriyet de kurulduktan sonra •ynl ârazı göstermekte Israr etti.
İtalya da partilerin sayısı son
pimlerde otuzu aşm.ş bulunu-
(Devamı .• 8a. j - 8ü. 5 de)
Max-Thornburg bugün şehrimizde
Deniz aşırı tetkikler bürosu memleketimize lüzumu kadar nıütahassız gönderecek.
Aldığı
ılümata göre- M.
Vakfı» teşkilâtr^nÜtetf&ESTSiann- Thornburg menıl ekeıım izdi" bir dan Max Thornburg, bugün öğle- “ ” £ — ■----*--- -
den sonra uçakla şehrimize gelecektir.
müddet kalarak ve bu arada a-lâkalılarla temaslar yapacatır.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 4 do)
Büdce Müzakere
leri yarın başlıyor
Meclis muhalefet gurupları Tenkitlerini hazırladılar
Müzakerelerin hitamında Meclis 20 günlük bir dinlenme tatili yapacak
Ankara: 19 (Hususi) — Pazartesi günkil Meclis oturumunda Eüdçe müzakereler) başlamadan öııce Maliye Bakam İsmail Rüştü Aksal söz alarak yeni büdçc hakkında İzahat verecektir. Müteakiben Demokrat Parıl adına Adnan Menlcres, Müstakil Demokratlar adına da Ahmet Tahlakılıç konuşacaktır. Millet Iartisl adına hangi milletvekilinin konuşacağı henüz malûm değildir . (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Denizyolları dış seferler için yeni tedbirler alıyor
Ord. Prof. Ncumark
Adaletsiz
vergi
sistemi
IProf. Neumark yeni gelir vergisi hakkında mühim bir konferans verdi.
Bursa 18 (Hususî) — Şehri -mızde bulunan Ord. Prof. Neıı-mark bugün dağcılık klûbünde “gelir vergisi reformu,, hakkında alâka ile dinlenen bir konferans vermiştir.
Bugünkü vergi reformunu tahlil eden Profesör, bir taraftan modern bir devlet vasıflarını ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Fransa, İtalya ve İskenderiye acenteleri müdürleri şehrimize gelerek temaslara başladılar
Devlet Denizyolları idaresi Ak 1 Fransa accntası Vorms sirkedeniz bölgesindeki üç acentasını tinin genel müdürü M. Gredy, 1-memleketimize davet etmiştir, i (Dovamı: Sa. 3 • aü. 3 do)
BUĞUN
İkinci Sahifemizde: Ömrümün Tek Gecesi Yazan : E,at Mahmut Karakurt
Tiyatro Tenkidi:
Y«an: K. Covnt Ulunu/
e
Augudus'ün sinsi Entrikaları
.Yazan: Filozof Rjza Tevfilc
3 cü Sahifemizde:
ve Settle
Şehrimize geliyor
Ankara 19 (Hususi) — Amerikan yardım heyeti kara ve denk. kısımları başkanları General Bride ve Amiral Settle, bu akşamki ekspresle lstanbula ha-etmişlerdir.
mayın
Üç kişinin ölümüne se’jep oldu
Vakfıkebir: 19 a.a — ilçemize uagu Iskeflye bucağının Keresu köyünden beş arkadaş denizde balık avlarken bir serseri mayinc rastlamışlar ve sahilde kayıkları -m muhafaza ettikleri yercio ma-yini dört ay gizledikten sonra dün ni8yini açarak içinden barutunu a:maya uğraşırlarken vukua gelen infilâk neticesinde bunlardan üçü ölmüş va İkisi de ağır surette ya yalanmıştır.
Yaralılar derhal Trabzon Nliınu-rc hastahanesinc gönderilmişler -Gir Savcılık tahkikata başlamış -tır.
Dean Acheson fsoldaj E. Web h ile İ"* parkta ahbaplık ediyor
Atlantik paktı için müzakereler başlıyor
Paktın esas hatları hazırlandı
1. (Byum) — Vas -I Acheson İle beş Avrupa memleke-
■ — 1 ti büyük elçileri ve Kanada büyük e'risi arasındaki görüşmelere önü-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Paris: 19 . '
l.üıgton'un iyi haber alan mahfillerinde belirtildiğine göıe. Birle .‘ili Amerika Dışişleri Bakanı Deanl
Boşanmak için mahkemeye başvurdular
Paris, 19 (a.a.) — «Afp»:
Her ikisi de boşanmak istiyen Prens Ali Han ve karısı bugün Öğleden sonra Seine hukuk mah kemesi başkamna müracaat etmişlerdir. Yargıcın anlaşma tavsiyelerine rağmen uzlaşma imkânı bulunamadığından mahkeme kararını vermiştir. Ta* aflar dâvalarına üst mahkemede dç-vam müsaadesini almışlardır.
Bir seyahatin içyüzü...
Prof. Hılzı Veldet, Avrupaya Zingal dâvasile alâkalı tetkikler yapmak üzere gönderilmiştir
Profesör, müphem sözlerle Bakanlığın kendisine verdiği vazifenin mahiyetini gizlemeğe çalışıyor
--------------—-----------
Güreş Seçmeleri Dün Yapıldı
c.iriyle görüşen bir arkadaşımıza Prof, demiştir ki:
(r— Fransa, Belçika ve llalyayı dolaşarak bazı hukuki meseleler ]>kkında tetkikatta bulundum. Ga zelelerde yazıldığı gibi hükümete (nd bir dâva filân takip etmiş değilim.»
Prof. Avrupada neyi tetkik etti-
ğıui açıltlamıyarak şöyle demiştir:
— Bu vazife bana Mâliye Bakan 1 ğı tarafından tevdi edildi. Ben 0-raya İzahat vermeden size nasıl şunu veya buna söylerim.
Frof. Hıfzı Veldet, kendisine Maliye Bakanlığı tarafından verilen bu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Takvimden Bir Yaprak
BİR DERS
İsrail dovloti bir ağaç bayramı tosls odlyor. Gazotolerln verdiği malûmata göro, o gün altı milyon ağaç dikilmiş. Bu altı mil • yon ağacın bir milyonu, iki milyonu, üç milyonu tutmadı diyoilm.. Sonodo üç milyon ağaç sağlam demektir. On sonodo otuz milyon bir asırda üç yüz milyon ağaç yetişi -yor. Diğer taraftan yonl dikilenler, nüfusun artması İle adedin do artacağı tabii olduğu İçin İsrail devleti bir bayramla orman mos'oleslnl halletmiş, bitirmiş oluyor.
Buna gıbto edilmez mİ?.
Kaç dofa yazdım... Çırpındım... Biz do bir ağaç bayramı kuralım vo o gün hor Türk, orman idareleri tarafından ayrılan sahalara bir ağaç diksin... Bunu bir toşkllâta Istlnad ottlrirsek dağlarımız, tepelerimiz,
ULUNAY
Dün yapılını güreş seçmelerinde Yaşar Doğu rakibini tushı yen erken (Foto: Bürhaıı TAN)
DİN REHBERİ
çıkmıştır
Büyük küçük, kadın erkek her nıÜHİlimana hocasız
dinini öğretir eşsiz bir eserdir.
Müellifi: KEMAL PİLÂVOCLU
Fiatı 5 liradır. Tevzi merkezi:
İstanbul, KÜLTÜR KİTABEYİ
Sahibi; Safa Kıhçlıoğlu
Yeni Sabah
PAZAR
20
ŞUBAT
1949
11 inci Yıl, No. 3559
. HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayış, : 10 Kuruş
Umumî Seçimler 1950deYapılacak
C. H. P. Divânı tebliğinde bu husus açıklanıyor
Başbakan Şemseddin Günaltay dün iç ve dış mes'eleler hakkında Divâna geniş izahat verdi
Türkiye ve Yunanistan Akdeniz Paktı fikrini destekliyorlar Sadak’tan sonra Çaldaris de Bevin’le görüşmek üzere Londraya gidiyor Dün Pariste mühim siyasî temaslar oldu
Partisinin divanına izahat veren Ş. Günaltay
Ankara 18 (Hususî) — Halk Partisi divanı bugünkü toplantısı ile mesaisini bitirmiştir. Anlaşıldığına göre Başbakan Şemsettin Günaltay divanda geniş bir konuşma yapmış, dış politika hakkında izahlarda bulunduktan sonra iç politikada demokrasi uğrunda atılan adımları, seçim ve basın kanununda yapılan hazırlıkları, aşın ceryanlara karşı hükümetin almakta olduğu tedbirleri anlatmıştır.
İktisadi vaziyet hakkında Cemil Sait Barlas, memleketin büyük bir dâvası olan orman işleri hakkında Tarım Bakanı geniş izahat vermişlerdir.
Divanının neşrettiği tebliğ şudur:
Şubatın 18 inci ve 19 uncu Cuma ve Cumartesi günleri I-ki oturum yapmış olan divanın bu defaki toplantısında konuşma mevzuunu daha ziyade genel idare kurulunun iki aylık raporu teşkil etmiştir.
1 — Bu rapor münasebetile yapılan geniş müzakereler sonunda hükümet çalışmalarının merkezde ve illerde daha verimli ve daha tatmin edici bir durum alabilmesi için hükümetçe alınması düşünülen yeni idari ve kanunî (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Londra, 19 (B. B. C.) — ö-nünıüzdeki pazartesi günü vukua gelecek olan Bevin-Çaldaris mülâ kati, dilpomatlk mehafilde pek büyük bir alâka ile karşılanmıştır, Yunan Dışişleri Bakanının, Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Bevin’i ziyareti, geçen Pazartesi günl) Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak'la Mr. arasında cereyan eden konuşmalara alâkadar bulunuyor.
tnnlik muhabirimize göre, gerek Sadak, gerek Çaldaris Akdeniz pakti meselesini alenen ileri sürmüşlerse de onların zihinlerini meşgul eden keyfiyetin bu olmadığı zannediliyor.
Müşahedelere nazaran Londra siyasî çevrelerinde, bu aralık, bir Akdeniz paktı teşkilini husu-(D ovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Akaryakıt fiatleri
Ticaret Bakanlığı benzin, gaz ve motorin fiatlarını yeniden tespit elti.
General Bride
Çeşitli parti Devri
Ord. Prof.
ŞÜKRÜ BABAN
Yurdumuzda demokrasi yolunu benimsemek te-noavüUeri belirdikten vgTUa pûıtr rejiminden "a yolmak karan teressiim eyledikten sonra önümüzde açılan yollar çeşitli o-labilir. Çünkü, demokrasi kelimesi başlıbaşına vâzih bir program değildir. Hattâ bugün cihan hâkimiyetim ele geçirmek İsteyen iki büyük ideoloji de hep ayni kelimeyi bayrak olarak kullanmaktadır. Garp demokrasileri karşısında Sovyetler de Doğu demokrasisinden bahsediyorlar ve hakikî demokrasinin kendilerinde mevcut bulunduğunu İddiaya kadar ileri gidiyorlar. Ama şu cihet tarihî bir vakıadır ki, demokrasi her memlekette yetişen, gelişen ve gürbüzleşen bir nebat değildir. Doğu'nun henüz Çar-lar'ın istibdadı altında inlediği vakitler Garp'to İngiltere, Amerika, Fransa, İtalya gibi memleketler demokrasiyi tatbik ediyorlardı. Hattâ denebilir ki, demokrasinin en eski vatanı . tabii tarihin çok uzak devirlerine gitmeden - Büyük Britanya'dır.. Fransa büyük ihtilâl ile hep İngiliz rejimini taklidetmek istemiştir. Fakat İngiliz ve Fransız demokrasileri arasında büyük farklar varılır.
İngilizler demokrasiyi menılu -kette İki büyük parti şeklinde anlamışlar ve öyle tatbik etmişlerdir; İktidar ve Muhalefet partileri! Evvelce bu iki büyült parti Muhafazakârlar ve Liberaller idi. Ondokuzuncu asrın son -lanna doğru Liberallerin yanında İsçi partisi de belirdi ve canlandı. O zaman partiler üçleşti, fakat İngiliz seçmenleri az zamanda Liberal partiyi erittiler ve yine kuvvetli iki parti ayakta kaldı; Muhafazakârlar ve İşçiler.. Liberaller ancak ufak bir a-tınlık mevkiine düştüler.
işte demokrasi ve Parlâmento rejimi Ingiltere'de daima iki bü-yük parti arasında iktidarda no-bet değiştirme şeklinde fecri» etti. Halbu ki, ayni Parlâmento rejimi ve demokrasi başka ülkelerde, faraza Fransada, çeşitli partilerin doğmasına, harbleriıı türemesine meydan verdi. Mee-liste ve memlekette, otıız, kırk Çeşit parti peydalı oldu. Siyasi kanaat ve fikirler parçalandı, Hiyasî partiler toz haline geldi.. Bu durumun ilk neticesi kabine ömürlerinin Fransada çok kısa olması v(> buhranların muttarit hır ahenk içinde tekerrür eyle-’"^l ,oldu- üçüncü Cumhuriyet •■ejiml bu buhranlardan kur- ı julanuMhğ, gibi dördüncü Cum -lıoriyet de kurulduktan sonra •ynl ârazı göstermekte Israr etti.
İtalya da partilerin sayısı son
pimlerde otuzu aşm.ş bulunu-
(Devamı .• 8a. j - 8ü. 5 de)
Max-Thornburg bugün şehrimizde
Deniz aşırı tetkikler bürosu memleketimize lüzumu kadar nıütahassız gönderecek.
Aldığı
ılümata göre- M.
Vakfı» teşkilâtr^nÜtetf&ESTSiann- Thornburg menıl ekeıım izdi" bir dan Max Thornburg, bugün öğle- “ ” £ — ■----*--- -
den sonra uçakla şehrimize gelecektir.
müddet kalarak ve bu arada a-lâkalılarla temaslar yapacatır.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 4 do)
Büdce Müzakere
leri yarın başlıyor
Meclis muhalefet gurupları Tenkitlerini hazırladılar
Müzakerelerin hitamında Meclis 20 günlük bir dinlenme tatili yapacak
Ankara: 19 (Hususi) — Pazartesi günkil Meclis oturumunda Eüdçe müzakereler) başlamadan öııce Maliye Bakam İsmail Rüştü Aksal söz alarak yeni büdçc hakkında İzahat verecektir. Müteakiben Demokrat Parıl adına Adnan Menlcres, Müstakil Demokratlar adına da Ahmet Tahlakılıç konuşacaktır. Millet Iartisl adına hangi milletvekilinin konuşacağı henüz malûm değildir . (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Denizyolları dış seferler için yeni tedbirler alıyor
Ord. Prof. Ncumark
Adaletsiz
vergi
sistemi
IProf. Neumark yeni gelir vergisi hakkında mühim bir konferans verdi.
Bursa 18 (Hususî) — Şehri -mızde bulunan Ord. Prof. Neıı-mark bugün dağcılık klûbünde “gelir vergisi reformu,, hakkında alâka ile dinlenen bir konferans vermiştir.
Bugünkü vergi reformunu tahlil eden Profesör, bir taraftan modern bir devlet vasıflarını ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Fransa, İtalya ve İskenderiye acenteleri müdürleri şehrimize gelerek temaslara başladılar
Devlet Denizyolları idaresi Ak 1 Fransa accntası Vorms sirkedeniz bölgesindeki üç acentasını tinin genel müdürü M. Gredy, 1-memleketimize davet etmiştir, i (Dovamı: Sa. 3 • aü. 3 do)
BUĞUN
İkinci Sahifemizde: Ömrümün Tek Gecesi Yazan : E,at Mahmut Karakurt
Tiyatro Tenkidi:
Y«an: K. Covnt Ulunu/
e
Augudus'ün sinsi Entrikaları
.Yazan: Filozof Rjza Tevfilc
3 cü Sahifemizde:
ve Settle
Şehrimize geliyor
Ankara 19 (Hususi) — Amerikan yardım heyeti kara ve denk. kısımları başkanları General Bride ve Amiral Settle, bu akşamki ekspresle lstanbula ha-etmişlerdir.
mayın
Üç kişinin ölümüne se’jep oldu
Vakfıkebir: 19 a.a — ilçemize uagu Iskeflye bucağının Keresu köyünden beş arkadaş denizde balık avlarken bir serseri mayinc rastlamışlar ve sahilde kayıkları -m muhafaza ettikleri yercio ma-yini dört ay gizledikten sonra dün ni8yini açarak içinden barutunu a:maya uğraşırlarken vukua gelen infilâk neticesinde bunlardan üçü ölmüş va İkisi de ağır surette ya yalanmıştır.
Yaralılar derhal Trabzon Nliınu-rc hastahanesinc gönderilmişler -Gir Savcılık tahkikata başlamış -tır.
Dean Acheson fsoldaj E. Web h ile İ"* parkta ahbaplık ediyor
Atlantik paktı için müzakereler başlıyor
Paktın esas hatları hazırlandı
1. (Byum) — Vas -I Acheson İle beş Avrupa memleke-
■ — 1 ti büyük elçileri ve Kanada büyük e'risi arasındaki görüşmelere önü-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Paris: 19 . '
l.üıgton'un iyi haber alan mahfillerinde belirtildiğine göıe. Birle .‘ili Amerika Dışişleri Bakanı Deanl
Boşanmak için mahkemeye başvurdular
Paris, 19 (a.a.) — «Afp»:
Her ikisi de boşanmak istiyen Prens Ali Han ve karısı bugün Öğleden sonra Seine hukuk mah kemesi başkamna müracaat etmişlerdir. Yargıcın anlaşma tavsiyelerine rağmen uzlaşma imkânı bulunamadığından mahkeme kararını vermiştir. Ta* aflar dâvalarına üst mahkemede dç-vam müsaadesini almışlardır.
Bir seyahatin içyüzü...
Prof. Hılzı Veldet, Avrupaya Zingal dâvasile alâkalı tetkikler yapmak üzere gönderilmiştir
Profesör, müphem sözlerle Bakanlığın kendisine verdiği vazifenin mahiyetini gizlemeğe çalışıyor
--------------—-----------
Güreş Seçmeleri Dün Yapıldı
c.iriyle görüşen bir arkadaşımıza Prof, demiştir ki:
(r— Fransa, Belçika ve llalyayı dolaşarak bazı hukuki meseleler ]>kkında tetkikatta bulundum. Ga zelelerde yazıldığı gibi hükümete (nd bir dâva filân takip etmiş değilim.»
Prof. Avrupada neyi tetkik etti-
ğıui açıltlamıyarak şöyle demiştir:
— Bu vazife bana Mâliye Bakan 1 ğı tarafından tevdi edildi. Ben 0-raya İzahat vermeden size nasıl şunu veya buna söylerim.
Frof. Hıfzı Veldet, kendisine Maliye Bakanlığı tarafından verilen bu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Takvimden Bir Yaprak
BİR DERS
İsrail dovloti bir ağaç bayramı tosls odlyor. Gazotolerln verdiği malûmata göro, o gün altı milyon ağaç dikilmiş. Bu altı mil • yon ağacın bir milyonu, iki milyonu, üç milyonu tutmadı diyoilm.. Sonodo üç milyon ağaç sağlam demektir. On sonodo otuz milyon bir asırda üç yüz milyon ağaç yetişi -yor. Diğer taraftan yonl dikilenler, nüfusun artması İle adedin do artacağı tabii olduğu İçin İsrail devleti bir bayramla orman mos'oleslnl halletmiş, bitirmiş oluyor.
Buna gıbto edilmez mİ?.
Kaç dofa yazdım... Çırpındım... Biz do bir ağaç bayramı kuralım vo o gün hor Türk, orman idareleri tarafından ayrılan sahalara bir ağaç diksin... Bunu bir toşkllâta Istlnad ottlrirsek dağlarımız, tepelerimiz,
ULUNAY
Dün yapılını güreş seçmelerinde Yaşar Doğu rakibini tushı yen erken (Foto: Bürhaıı TAN)
DİN REHBERİ
çıkmıştır
Büyük küçük, kadın erkek her nıÜHİlimana hocasız
dinini öğretir eşsiz bir eserdir.
Müellifi: KEMAL PİLÂVOCLU
Fiatı 5 liradır. Tevzi merkezi:
İstanbul, KÜLTÜR KİTABEYİ
Sahibi; Safa Kıhçlıoğlu
Yeni Sabah
PAZAR
20
ŞUBAT
1949
11 inci Yıl, No. 3559
. HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayış, : 10 Kuruş
Umumî Seçimler 1950deYapılacak
C. H. P. Divânı tebliğinde bu husus açıklanıyor
Başbakan Şemseddin Günaltay dün iç ve dış mes'eleler hakkında Divâna geniş izahat verdi
Türkiye ve Yunanistan Akdeniz Paktı fikrini destekliyorlar Sadak’tan sonra Çaldaris de Bevin’le görüşmek üzere Londraya gidiyor Dün Pariste mühim siyasî temaslar oldu
Partisinin divanına izahat veren Ş. Günaltay
Ankara 18 (Hususî) — Halk Partisi divanı bugünkü toplantısı ile mesaisini bitirmiştir. Anlaşıldığına göre Başbakan Şemsettin Günaltay divanda geniş bir konuşma yapmış, dış politika hakkında izahlarda bulunduktan sonra iç politikada demokrasi uğrunda atılan adımları, seçim ve basın kanununda yapılan hazırlıkları, aşın ceryanlara karşı hükümetin almakta olduğu tedbirleri anlatmıştır.
İktisadi vaziyet hakkında Cemil Sait Barlas, memleketin büyük bir dâvası olan orman işleri hakkında Tarım Bakanı geniş izahat vermişlerdir.
Divanının neşrettiği tebliğ şudur:
Şubatın 18 inci ve 19 uncu Cuma ve Cumartesi günleri I-ki oturum yapmış olan divanın bu defaki toplantısında konuşma mevzuunu daha ziyade genel idare kurulunun iki aylık raporu teşkil etmiştir.
1 — Bu rapor münasebetile yapılan geniş müzakereler sonunda hükümet çalışmalarının merkezde ve illerde daha verimli ve daha tatmin edici bir durum alabilmesi için hükümetçe alınması düşünülen yeni idari ve kanunî (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Londra, 19 (B. B. C.) — ö-nünıüzdeki pazartesi günü vukua gelecek olan Bevin-Çaldaris mülâ kati, dilpomatlk mehafilde pek büyük bir alâka ile karşılanmıştır, Yunan Dışişleri Bakanının, Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Bevin’i ziyareti, geçen Pazartesi günl) Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak'la Mr. arasında cereyan eden konuşmalara alâkadar bulunuyor.
tnnlik muhabirimize göre, gerek Sadak, gerek Çaldaris Akdeniz pakti meselesini alenen ileri sürmüşlerse de onların zihinlerini meşgul eden keyfiyetin bu olmadığı zannediliyor.
Müşahedelere nazaran Londra siyasî çevrelerinde, bu aralık, bir Akdeniz paktı teşkilini husu-(D ovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Akaryakıt fiatleri
Ticaret Bakanlığı benzin, gaz ve motorin fiatlarını yeniden tespit elti.
General Bride
Çeşitli parti Devri
Ord. Prof.
ŞÜKRÜ BABAN
Yurdumuzda demokrasi yolunu benimsemek te-noavüUeri belirdikten vgTUa pûıtr rejiminden "a yolmak karan teressiim eyledikten sonra önümüzde açılan yollar çeşitli o-labilir. Çünkü, demokrasi kelimesi başlıbaşına vâzih bir program değildir. Hattâ bugün cihan hâkimiyetim ele geçirmek İsteyen iki büyük ideoloji de hep ayni kelimeyi bayrak olarak kullanmaktadır. Garp demokrasileri karşısında Sovyetler de Doğu demokrasisinden bahsediyorlar ve hakikî demokrasinin kendilerinde mevcut bulunduğunu İddiaya kadar ileri gidiyorlar. Ama şu cihet tarihî bir vakıadır ki, demokrasi her memlekette yetişen, gelişen ve gürbüzleşen bir nebat değildir. Doğu'nun henüz Çar-lar'ın istibdadı altında inlediği vakitler Garp'to İngiltere, Amerika, Fransa, İtalya gibi memleketler demokrasiyi tatbik ediyorlardı. Hattâ denebilir ki, demokrasinin en eski vatanı . tabii tarihin çok uzak devirlerine gitmeden - Büyük Britanya'dır.. Fransa büyük ihtilâl ile hep İngiliz rejimini taklidetmek istemiştir. Fakat İngiliz ve Fransız demokrasileri arasında büyük farklar varılır.
İngilizler demokrasiyi menılu -kette İki büyük parti şeklinde anlamışlar ve öyle tatbik etmişlerdir; İktidar ve Muhalefet partileri! Evvelce bu iki büyült parti Muhafazakârlar ve Liberaller idi. Ondokuzuncu asrın son -lanna doğru Liberallerin yanında İsçi partisi de belirdi ve canlandı. O zaman partiler üçleşti, fakat İngiliz seçmenleri az zamanda Liberal partiyi erittiler ve yine kuvvetli iki parti ayakta kaldı; Muhafazakârlar ve İşçiler.. Liberaller ancak ufak bir a-tınlık mevkiine düştüler.
işte demokrasi ve Parlâmento rejimi Ingiltere'de daima iki bü-yük parti arasında iktidarda no-bet değiştirme şeklinde fecri» etti. Halbu ki, ayni Parlâmento rejimi ve demokrasi başka ülkelerde, faraza Fransada, çeşitli partilerin doğmasına, harbleriıı türemesine meydan verdi. Mee-liste ve memlekette, otıız, kırk Çeşit parti peydalı oldu. Siyasi kanaat ve fikirler parçalandı, Hiyasî partiler toz haline geldi.. Bu durumun ilk neticesi kabine ömürlerinin Fransada çok kısa olması v(> buhranların muttarit hır ahenk içinde tekerrür eyle-’"^l ,oldu- üçüncü Cumhuriyet •■ejiml bu buhranlardan kur- ı julanuMhğ, gibi dördüncü Cum -lıoriyet de kurulduktan sonra •ynl ârazı göstermekte Israr etti.
İtalya da partilerin sayısı son
pimlerde otuzu aşm.ş bulunu-
(Devamı .• 8a. j - 8ü. 5 de)
Max-Thornburg bugün şehrimizde
Deniz aşırı tetkikler bürosu memleketimize lüzumu kadar nıütahassız gönderecek.
Aldığı
ılümata göre- M.
Vakfı» teşkilâtr^nÜtetf&ESTSiann- Thornburg menıl ekeıım izdi" bir dan Max Thornburg, bugün öğle- “ ” £ — ■----*--- -
den sonra uçakla şehrimize gelecektir.
müddet kalarak ve bu arada a-lâkalılarla temaslar yapacatır.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 4 do)
Büdce Müzakere
leri yarın başlıyor
Meclis muhalefet gurupları Tenkitlerini hazırladılar
Müzakerelerin hitamında Meclis 20 günlük bir dinlenme tatili yapacak
Ankara: 19 (Hususi) — Pazartesi günkil Meclis oturumunda Eüdçe müzakereler) başlamadan öııce Maliye Bakam İsmail Rüştü Aksal söz alarak yeni büdçc hakkında İzahat verecektir. Müteakiben Demokrat Parıl adına Adnan Menlcres, Müstakil Demokratlar adına da Ahmet Tahlakılıç konuşacaktır. Millet Iartisl adına hangi milletvekilinin konuşacağı henüz malûm değildir . (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Denizyolları dış seferler için yeni tedbirler alıyor
Ord. Prof. Ncumark
Adaletsiz
vergi
sistemi
IProf. Neumark yeni gelir vergisi hakkında mühim bir konferans verdi.
Bursa 18 (Hususî) — Şehri -mızde bulunan Ord. Prof. Neıı-mark bugün dağcılık klûbünde “gelir vergisi reformu,, hakkında alâka ile dinlenen bir konferans vermiştir.
Bugünkü vergi reformunu tahlil eden Profesör, bir taraftan modern bir devlet vasıflarını ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Fransa, İtalya ve İskenderiye acenteleri müdürleri şehrimize gelerek temaslara başladılar
Devlet Denizyolları idaresi Ak 1 Fransa accntası Vorms sirkedeniz bölgesindeki üç acentasını tinin genel müdürü M. Gredy, 1-memleketimize davet etmiştir, i (Dovamı: Sa. 3 • aü. 3 do)
BUĞUN
İkinci Sahifemizde: Ömrümün Tek Gecesi Yazan : E,at Mahmut Karakurt
Tiyatro Tenkidi:
Y«an: K. Covnt Ulunu/
e
Augudus'ün sinsi Entrikaları
.Yazan: Filozof Rjza Tevfilc
3 cü Sahifemizde:
ve Settle
Şehrimize geliyor
Ankara 19 (Hususi) — Amerikan yardım heyeti kara ve denk. kısımları başkanları General Bride ve Amiral Settle, bu akşamki ekspresle lstanbula ha-etmişlerdir.
mayın
Üç kişinin ölümüne se’jep oldu
Vakfıkebir: 19 a.a — ilçemize uagu Iskeflye bucağının Keresu köyünden beş arkadaş denizde balık avlarken bir serseri mayinc rastlamışlar ve sahilde kayıkları -m muhafaza ettikleri yercio ma-yini dört ay gizledikten sonra dün ni8yini açarak içinden barutunu a:maya uğraşırlarken vukua gelen infilâk neticesinde bunlardan üçü ölmüş va İkisi de ağır surette ya yalanmıştır.
Yaralılar derhal Trabzon Nliınu-rc hastahanesinc gönderilmişler -Gir Savcılık tahkikata başlamış -tır.
Dean Acheson fsoldaj E. Web h ile İ"* parkta ahbaplık ediyor
Atlantik paktı için müzakereler başlıyor
Paktın esas hatları hazırlandı
1. (Byum) — Vas -I Acheson İle beş Avrupa memleke-
■ — 1 ti büyük elçileri ve Kanada büyük e'risi arasındaki görüşmelere önü-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Paris: 19 . '
l.üıgton'un iyi haber alan mahfillerinde belirtildiğine göıe. Birle .‘ili Amerika Dışişleri Bakanı Deanl
Boşanmak için mahkemeye başvurdular
Paris, 19 (a.a.) — «Afp»:
Her ikisi de boşanmak istiyen Prens Ali Han ve karısı bugün Öğleden sonra Seine hukuk mah kemesi başkamna müracaat etmişlerdir. Yargıcın anlaşma tavsiyelerine rağmen uzlaşma imkânı bulunamadığından mahkeme kararını vermiştir. Ta* aflar dâvalarına üst mahkemede dç-vam müsaadesini almışlardır.
Bir seyahatin içyüzü...
Prof. Hılzı Veldet, Avrupaya Zingal dâvasile alâkalı tetkikler yapmak üzere gönderilmiştir
Profesör, müphem sözlerle Bakanlığın kendisine verdiği vazifenin mahiyetini gizlemeğe çalışıyor
--------------—-----------
Güreş Seçmeleri Dün Yapıldı
c.iriyle görüşen bir arkadaşımıza Prof, demiştir ki:
(r— Fransa, Belçika ve llalyayı dolaşarak bazı hukuki meseleler ]>kkında tetkikatta bulundum. Ga zelelerde yazıldığı gibi hükümete (nd bir dâva filân takip etmiş değilim.»
Prof. Avrupada neyi tetkik etti-
ğıui açıltlamıyarak şöyle demiştir:
— Bu vazife bana Mâliye Bakan 1 ğı tarafından tevdi edildi. Ben 0-raya İzahat vermeden size nasıl şunu veya buna söylerim.
Frof. Hıfzı Veldet, kendisine Maliye Bakanlığı tarafından verilen bu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Takvimden Bir Yaprak
BİR DERS
İsrail dovloti bir ağaç bayramı tosls odlyor. Gazotolerln verdiği malûmata göro, o gün altı milyon ağaç dikilmiş. Bu altı mil • yon ağacın bir milyonu, iki milyonu, üç milyonu tutmadı diyoilm.. Sonodo üç milyon ağaç sağlam demektir. On sonodo otuz milyon bir asırda üç yüz milyon ağaç yetişi -yor. Diğer taraftan yonl dikilenler, nüfusun artması İle adedin do artacağı tabii olduğu İçin İsrail devleti bir bayramla orman mos'oleslnl halletmiş, bitirmiş oluyor.
Buna gıbto edilmez mİ?.
Kaç dofa yazdım... Çırpındım... Biz do bir ağaç bayramı kuralım vo o gün hor Türk, orman idareleri tarafından ayrılan sahalara bir ağaç diksin... Bunu bir toşkllâta Istlnad ottlrirsek dağlarımız, tepelerimiz,
ULUNAY
Dün yapılını güreş seçmelerinde Yaşar Doğu rakibini tushı yen erken (Foto: Bürhaıı TAN)
DİN REHBERİ
çıkmıştır
Büyük küçük, kadın erkek her nıÜHİlimana hocasız
dinini öğretir eşsiz bir eserdir.
Müellifi: KEMAL PİLÂVOCLU
Fiatı 5 liradır. Tevzi merkezi:
İstanbul, KÜLTÜR KİTABEYİ
Sahibi; Safa Kıhçlıoğlu
Yeni Sabah
PAZAR
20
ŞUBAT
1949
11 inci Yıl, No. 3559
. HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayış, : 10 Kuruş
Umumî Seçimler 1950deYapılacak
C. H. P. Divânı tebliğinde bu husus açıklanıyor
Başbakan Şemseddin Günaltay dün iç ve dış mes'eleler hakkında Divâna geniş izahat verdi
Türkiye ve Yunanistan Akdeniz Paktı fikrini destekliyorlar Sadak’tan sonra Çaldaris de Bevin’le görüşmek üzere Londraya gidiyor Dün Pariste mühim siyasî temaslar oldu
Partisinin divanına izahat veren Ş. Günaltay
Ankara 18 (Hususî) — Halk Partisi divanı bugünkü toplantısı ile mesaisini bitirmiştir. Anlaşıldığına göre Başbakan Şemsettin Günaltay divanda geniş bir konuşma yapmış, dış politika hakkında izahlarda bulunduktan sonra iç politikada demokrasi uğrunda atılan adımları, seçim ve basın kanununda yapılan hazırlıkları, aşın ceryanlara karşı hükümetin almakta olduğu tedbirleri anlatmıştır.
İktisadi vaziyet hakkında Cemil Sait Barlas, memleketin büyük bir dâvası olan orman işleri hakkında Tarım Bakanı geniş izahat vermişlerdir.
Divanının neşrettiği tebliğ şudur:
Şubatın 18 inci ve 19 uncu Cuma ve Cumartesi günleri I-ki oturum yapmış olan divanın bu defaki toplantısında konuşma mevzuunu daha ziyade genel idare kurulunun iki aylık raporu teşkil etmiştir.
1 — Bu rapor münasebetile yapılan geniş müzakereler sonunda hükümet çalışmalarının merkezde ve illerde daha verimli ve daha tatmin edici bir durum alabilmesi için hükümetçe alınması düşünülen yeni idari ve kanunî (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Londra, 19 (B. B. C.) — ö-nünıüzdeki pazartesi günü vukua gelecek olan Bevin-Çaldaris mülâ kati, dilpomatlk mehafilde pek büyük bir alâka ile karşılanmıştır, Yunan Dışişleri Bakanının, Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Bevin’i ziyareti, geçen Pazartesi günl) Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak'la Mr. arasında cereyan eden konuşmalara alâkadar bulunuyor.
tnnlik muhabirimize göre, gerek Sadak, gerek Çaldaris Akdeniz pakti meselesini alenen ileri sürmüşlerse de onların zihinlerini meşgul eden keyfiyetin bu olmadığı zannediliyor.
Müşahedelere nazaran Londra siyasî çevrelerinde, bu aralık, bir Akdeniz paktı teşkilini husu-(D ovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Akaryakıt fiatleri
Ticaret Bakanlığı benzin, gaz ve motorin fiatlarını yeniden tespit elti.
General Bride
Çeşitli parti Devri
Ord. Prof.
ŞÜKRÜ BABAN
Yurdumuzda demokrasi yolunu benimsemek te-noavüUeri belirdikten vgTUa pûıtr rejiminden "a yolmak karan teressiim eyledikten sonra önümüzde açılan yollar çeşitli o-labilir. Çünkü, demokrasi kelimesi başlıbaşına vâzih bir program değildir. Hattâ bugün cihan hâkimiyetim ele geçirmek İsteyen iki büyük ideoloji de hep ayni kelimeyi bayrak olarak kullanmaktadır. Garp demokrasileri karşısında Sovyetler de Doğu demokrasisinden bahsediyorlar ve hakikî demokrasinin kendilerinde mevcut bulunduğunu İddiaya kadar ileri gidiyorlar. Ama şu cihet tarihî bir vakıadır ki, demokrasi her memlekette yetişen, gelişen ve gürbüzleşen bir nebat değildir. Doğu'nun henüz Çar-lar'ın istibdadı altında inlediği vakitler Garp'to İngiltere, Amerika, Fransa, İtalya gibi memleketler demokrasiyi tatbik ediyorlardı. Hattâ denebilir ki, demokrasinin en eski vatanı . tabii tarihin çok uzak devirlerine gitmeden - Büyük Britanya'dır.. Fransa büyük ihtilâl ile hep İngiliz rejimini taklidetmek istemiştir. Fakat İngiliz ve Fransız demokrasileri arasında büyük farklar varılır.
İngilizler demokrasiyi menılu -kette İki büyük parti şeklinde anlamışlar ve öyle tatbik etmişlerdir; İktidar ve Muhalefet partileri! Evvelce bu iki büyült parti Muhafazakârlar ve Liberaller idi. Ondokuzuncu asrın son -lanna doğru Liberallerin yanında İsçi partisi de belirdi ve canlandı. O zaman partiler üçleşti, fakat İngiliz seçmenleri az zamanda Liberal partiyi erittiler ve yine kuvvetli iki parti ayakta kaldı; Muhafazakârlar ve İşçiler.. Liberaller ancak ufak bir a-tınlık mevkiine düştüler.
işte demokrasi ve Parlâmento rejimi Ingiltere'de daima iki bü-yük parti arasında iktidarda no-bet değiştirme şeklinde fecri» etti. Halbu ki, ayni Parlâmento rejimi ve demokrasi başka ülkelerde, faraza Fransada, çeşitli partilerin doğmasına, harbleriıı türemesine meydan verdi. Mee-liste ve memlekette, otıız, kırk Çeşit parti peydalı oldu. Siyasi kanaat ve fikirler parçalandı, Hiyasî partiler toz haline geldi.. Bu durumun ilk neticesi kabine ömürlerinin Fransada çok kısa olması v(> buhranların muttarit hır ahenk içinde tekerrür eyle-’"^l ,oldu- üçüncü Cumhuriyet •■ejiml bu buhranlardan kur- ı julanuMhğ, gibi dördüncü Cum -lıoriyet de kurulduktan sonra •ynl ârazı göstermekte Israr etti.
İtalya da partilerin sayısı son
pimlerde otuzu aşm.ş bulunu-
(Devamı .• 8a. j - 8ü. 5 de)
Max-Thornburg bugün şehrimizde
Deniz aşırı tetkikler bürosu memleketimize lüzumu kadar nıütahassız gönderecek.
Aldığı
ılümata göre- M.
Vakfı» teşkilâtr^nÜtetf&ESTSiann- Thornburg menıl ekeıım izdi" bir dan Max Thornburg, bugün öğle- “ ” £ — ■----*--- -
den sonra uçakla şehrimize gelecektir.
müddet kalarak ve bu arada a-lâkalılarla temaslar yapacatır.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 4 do)
Büdce Müzakere
leri yarın başlıyor
Meclis muhalefet gurupları Tenkitlerini hazırladılar
Müzakerelerin hitamında Meclis 20 günlük bir dinlenme tatili yapacak
Ankara: 19 (Hususi) — Pazartesi günkil Meclis oturumunda Eüdçe müzakereler) başlamadan öııce Maliye Bakam İsmail Rüştü Aksal söz alarak yeni büdçc hakkında İzahat verecektir. Müteakiben Demokrat Parıl adına Adnan Menlcres, Müstakil Demokratlar adına da Ahmet Tahlakılıç konuşacaktır. Millet Iartisl adına hangi milletvekilinin konuşacağı henüz malûm değildir . (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Denizyolları dış seferler için yeni tedbirler alıyor
Ord. Prof. Ncumark
Adaletsiz
vergi
sistemi
IProf. Neumark yeni gelir vergisi hakkında mühim bir konferans verdi.
Bursa 18 (Hususî) — Şehri -mızde bulunan Ord. Prof. Neıı-mark bugün dağcılık klûbünde “gelir vergisi reformu,, hakkında alâka ile dinlenen bir konferans vermiştir.
Bugünkü vergi reformunu tahlil eden Profesör, bir taraftan modern bir devlet vasıflarını ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Fransa, İtalya ve İskenderiye acenteleri müdürleri şehrimize gelerek temaslara başladılar
Devlet Denizyolları idaresi Ak 1 Fransa accntası Vorms sirkedeniz bölgesindeki üç acentasını tinin genel müdürü M. Gredy, 1-memleketimize davet etmiştir, i (Dovamı: Sa. 3 • aü. 3 do)
BUĞUN
İkinci Sahifemizde: Ömrümün Tek Gecesi Yazan : E,at Mahmut Karakurt
Tiyatro Tenkidi:
Y«an: K. Covnt Ulunu/
e
Augudus'ün sinsi Entrikaları
.Yazan: Filozof Rjza Tevfilc
3 cü Sahifemizde:
ve Settle
Şehrimize geliyor
Ankara 19 (Hususi) — Amerikan yardım heyeti kara ve denk. kısımları başkanları General Bride ve Amiral Settle, bu akşamki ekspresle lstanbula ha-etmişlerdir.
mayın
Üç kişinin ölümüne se’jep oldu
Vakfıkebir: 19 a.a — ilçemize uagu Iskeflye bucağının Keresu köyünden beş arkadaş denizde balık avlarken bir serseri mayinc rastlamışlar ve sahilde kayıkları -m muhafaza ettikleri yercio ma-yini dört ay gizledikten sonra dün ni8yini açarak içinden barutunu a:maya uğraşırlarken vukua gelen infilâk neticesinde bunlardan üçü ölmüş va İkisi de ağır surette ya yalanmıştır.
Yaralılar derhal Trabzon Nliınu-rc hastahanesinc gönderilmişler -Gir Savcılık tahkikata başlamış -tır.
Dean Acheson fsoldaj E. Web h ile İ"* parkta ahbaplık ediyor
Atlantik paktı için müzakereler başlıyor
Paktın esas hatları hazırlandı
1. (Byum) — Vas -I Acheson İle beş Avrupa memleke-
■ — 1 ti büyük elçileri ve Kanada büyük e'risi arasındaki görüşmelere önü-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Paris: 19 . '
l.üıgton'un iyi haber alan mahfillerinde belirtildiğine göıe. Birle .‘ili Amerika Dışişleri Bakanı Deanl
Boşanmak için mahkemeye başvurdular
Paris, 19 (a.a.) — «Afp»:
Her ikisi de boşanmak istiyen Prens Ali Han ve karısı bugün Öğleden sonra Seine hukuk mah kemesi başkamna müracaat etmişlerdir. Yargıcın anlaşma tavsiyelerine rağmen uzlaşma imkânı bulunamadığından mahkeme kararını vermiştir. Ta* aflar dâvalarına üst mahkemede dç-vam müsaadesini almışlardır.
Bir seyahatin içyüzü...
Prof. Hılzı Veldet, Avrupaya Zingal dâvasile alâkalı tetkikler yapmak üzere gönderilmiştir
Profesör, müphem sözlerle Bakanlığın kendisine verdiği vazifenin mahiyetini gizlemeğe çalışıyor
--------------—-----------
Güreş Seçmeleri Dün Yapıldı
c.iriyle görüşen bir arkadaşımıza Prof, demiştir ki:
(r— Fransa, Belçika ve llalyayı dolaşarak bazı hukuki meseleler ]>kkında tetkikatta bulundum. Ga zelelerde yazıldığı gibi hükümete (nd bir dâva filân takip etmiş değilim.»
Prof. Avrupada neyi tetkik etti-
ğıui açıltlamıyarak şöyle demiştir:
— Bu vazife bana Mâliye Bakan 1 ğı tarafından tevdi edildi. Ben 0-raya İzahat vermeden size nasıl şunu veya buna söylerim.
Frof. Hıfzı Veldet, kendisine Maliye Bakanlığı tarafından verilen bu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Takvimden Bir Yaprak
BİR DERS
İsrail dovloti bir ağaç bayramı tosls odlyor. Gazotolerln verdiği malûmata göro, o gün altı milyon ağaç dikilmiş. Bu altı mil • yon ağacın bir milyonu, iki milyonu, üç milyonu tutmadı diyoilm.. Sonodo üç milyon ağaç sağlam demektir. On sonodo otuz milyon bir asırda üç yüz milyon ağaç yetişi -yor. Diğer taraftan yonl dikilenler, nüfusun artması İle adedin do artacağı tabii olduğu İçin İsrail devleti bir bayramla orman mos'oleslnl halletmiş, bitirmiş oluyor.
Buna gıbto edilmez mİ?.
Kaç dofa yazdım... Çırpındım... Biz do bir ağaç bayramı kuralım vo o gün hor Türk, orman idareleri tarafından ayrılan sahalara bir ağaç diksin... Bunu bir toşkllâta Istlnad ottlrirsek dağlarımız, tepelerimiz,
ULUNAY
Dün yapılını güreş seçmelerinde Yaşar Doğu rakibini tushı yen erken (Foto: Bürhaıı TAN)
DİN REHBERİ
çıkmıştır
Büyük küçük, kadın erkek her nıÜHİlimana hocasız
dinini öğretir eşsiz bir eserdir.
Müellifi: KEMAL PİLÂVOCLU
Fiatı 5 liradır. Tevzi merkezi:
İstanbul, KÜLTÜR KİTABEYİ
Sahibi; Safa Kıhçlıoğlu
Yeni Sabah
PAZAR
20
ŞUBAT
1949
11 inci Yıl, No. 3559
. HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayış, : 10 Kuruş
Umumî Seçimler 1950deYapılacak
C. H. P. Divânı tebliğinde bu husus açıklanıyor
Başbakan Şemseddin Günaltay dün iç ve dış mes'eleler hakkında Divâna geniş izahat verdi
Türkiye ve Yunanistan Akdeniz Paktı fikrini destekliyorlar Sadak’tan sonra Çaldaris de Bevin’le görüşmek üzere Londraya gidiyor Dün Pariste mühim siyasî temaslar oldu
Partisinin divanına izahat veren Ş. Günaltay
Ankara 18 (Hususî) — Halk Partisi divanı bugünkü toplantısı ile mesaisini bitirmiştir. Anlaşıldığına göre Başbakan Şemsettin Günaltay divanda geniş bir konuşma yapmış, dış politika hakkında izahlarda bulunduktan sonra iç politikada demokrasi uğrunda atılan adımları, seçim ve basın kanununda yapılan hazırlıkları, aşın ceryanlara karşı hükümetin almakta olduğu tedbirleri anlatmıştır.
İktisadi vaziyet hakkında Cemil Sait Barlas, memleketin büyük bir dâvası olan orman işleri hakkında Tarım Bakanı geniş izahat vermişlerdir.
Divanının neşrettiği tebliğ şudur:
Şubatın 18 inci ve 19 uncu Cuma ve Cumartesi günleri I-ki oturum yapmış olan divanın bu defaki toplantısında konuşma mevzuunu daha ziyade genel idare kurulunun iki aylık raporu teşkil etmiştir.
1 — Bu rapor münasebetile yapılan geniş müzakereler sonunda hükümet çalışmalarının merkezde ve illerde daha verimli ve daha tatmin edici bir durum alabilmesi için hükümetçe alınması düşünülen yeni idari ve kanunî (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Londra, 19 (B. B. C.) — ö-nünıüzdeki pazartesi günü vukua gelecek olan Bevin-Çaldaris mülâ kati, dilpomatlk mehafilde pek büyük bir alâka ile karşılanmıştır, Yunan Dışişleri Bakanının, Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Bevin’i ziyareti, geçen Pazartesi günl) Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak'la Mr. arasında cereyan eden konuşmalara alâkadar bulunuyor.
tnnlik muhabirimize göre, gerek Sadak, gerek Çaldaris Akdeniz pakti meselesini alenen ileri sürmüşlerse de onların zihinlerini meşgul eden keyfiyetin bu olmadığı zannediliyor.
Müşahedelere nazaran Londra siyasî çevrelerinde, bu aralık, bir Akdeniz paktı teşkilini husu-(D ovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Akaryakıt fiatleri
Ticaret Bakanlığı benzin, gaz ve motorin fiatlarını yeniden tespit elti.
General Bride
Çeşitli parti Devri
Ord. Prof.
ŞÜKRÜ BABAN
Yurdumuzda demokrasi yolunu benimsemek te-noavüUeri belirdikten vgTUa pûıtr rejiminden "a yolmak karan teressiim eyledikten sonra önümüzde açılan yollar çeşitli o-labilir. Çünkü, demokrasi kelimesi başlıbaşına vâzih bir program değildir. Hattâ bugün cihan hâkimiyetim ele geçirmek İsteyen iki büyük ideoloji de hep ayni kelimeyi bayrak olarak kullanmaktadır. Garp demokrasileri karşısında Sovyetler de Doğu demokrasisinden bahsediyorlar ve hakikî demokrasinin kendilerinde mevcut bulunduğunu İddiaya kadar ileri gidiyorlar. Ama şu cihet tarihî bir vakıadır ki, demokrasi her memlekette yetişen, gelişen ve gürbüzleşen bir nebat değildir. Doğu'nun henüz Çar-lar'ın istibdadı altında inlediği vakitler Garp'to İngiltere, Amerika, Fransa, İtalya gibi memleketler demokrasiyi tatbik ediyorlardı. Hattâ denebilir ki, demokrasinin en eski vatanı . tabii tarihin çok uzak devirlerine gitmeden - Büyük Britanya'dır.. Fransa büyük ihtilâl ile hep İngiliz rejimini taklidetmek istemiştir. Fakat İngiliz ve Fransız demokrasileri arasında büyük farklar varılır.
İngilizler demokrasiyi menılu -kette İki büyük parti şeklinde anlamışlar ve öyle tatbik etmişlerdir; İktidar ve Muhalefet partileri! Evvelce bu iki büyült parti Muhafazakârlar ve Liberaller idi. Ondokuzuncu asrın son -lanna doğru Liberallerin yanında İsçi partisi de belirdi ve canlandı. O zaman partiler üçleşti, fakat İngiliz seçmenleri az zamanda Liberal partiyi erittiler ve yine kuvvetli iki parti ayakta kaldı; Muhafazakârlar ve İşçiler.. Liberaller ancak ufak bir a-tınlık mevkiine düştüler.
işte demokrasi ve Parlâmento rejimi Ingiltere'de daima iki bü-yük parti arasında iktidarda no-bet değiştirme şeklinde fecri» etti. Halbu ki, ayni Parlâmento rejimi ve demokrasi başka ülkelerde, faraza Fransada, çeşitli partilerin doğmasına, harbleriıı türemesine meydan verdi. Mee-liste ve memlekette, otıız, kırk Çeşit parti peydalı oldu. Siyasi kanaat ve fikirler parçalandı, Hiyasî partiler toz haline geldi.. Bu durumun ilk neticesi kabine ömürlerinin Fransada çok kısa olması v(> buhranların muttarit hır ahenk içinde tekerrür eyle-’"^l ,oldu- üçüncü Cumhuriyet •■ejiml bu buhranlardan kur- ı julanuMhğ, gibi dördüncü Cum -lıoriyet de kurulduktan sonra •ynl ârazı göstermekte Israr etti.
İtalya da partilerin sayısı son
pimlerde otuzu aşm.ş bulunu-
(Devamı .• 8a. j - 8ü. 5 de)
Max-Thornburg bugün şehrimizde
Deniz aşırı tetkikler bürosu memleketimize lüzumu kadar nıütahassız gönderecek.
Aldığı
ılümata göre- M.
Vakfı» teşkilâtr^nÜtetf&ESTSiann- Thornburg menıl ekeıım izdi" bir dan Max Thornburg, bugün öğle- “ ” £ — ■----*--- -
den sonra uçakla şehrimize gelecektir.
müddet kalarak ve bu arada a-lâkalılarla temaslar yapacatır.
(Devamı: Sa. 3 • Sü. 4 do)
Büdce Müzakere
leri yarın başlıyor
Meclis muhalefet gurupları Tenkitlerini hazırladılar
Müzakerelerin hitamında Meclis 20 günlük bir dinlenme tatili yapacak
Ankara: 19 (Hususi) — Pazartesi günkil Meclis oturumunda Eüdçe müzakereler) başlamadan öııce Maliye Bakam İsmail Rüştü Aksal söz alarak yeni büdçc hakkında İzahat verecektir. Müteakiben Demokrat Parıl adına Adnan Menlcres, Müstakil Demokratlar adına da Ahmet Tahlakılıç konuşacaktır. Millet Iartisl adına hangi milletvekilinin konuşacağı henüz malûm değildir . (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Denizyolları dış seferler için yeni tedbirler alıyor
Ord. Prof. Ncumark
Adaletsiz
vergi
sistemi
IProf. Neumark yeni gelir vergisi hakkında mühim bir konferans verdi.
Bursa 18 (Hususî) — Şehri -mızde bulunan Ord. Prof. Neıı-mark bugün dağcılık klûbünde “gelir vergisi reformu,, hakkında alâka ile dinlenen bir konferans vermiştir.
Bugünkü vergi reformunu tahlil eden Profesör, bir taraftan modern bir devlet vasıflarını ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
Fransa, İtalya ve İskenderiye acenteleri müdürleri şehrimize gelerek temaslara başladılar
Devlet Denizyolları idaresi Ak 1 Fransa accntası Vorms sirkedeniz bölgesindeki üç acentasını tinin genel müdürü M. Gredy, 1-memleketimize davet etmiştir, i (Dovamı: Sa. 3 • aü. 3 do)
BUĞUN
İkinci Sahifemizde: Ömrümün Tek Gecesi Yazan : E,at Mahmut Karakurt
Tiyatro Tenkidi:
Y«an: K. Covnt Ulunu/
e
Augudus'ün sinsi Entrikaları
.Yazan: Filozof Rjza Tevfilc
3 cü Sahifemizde:
ve Settle
Şehrimize geliyor
Ankara 19 (Hususi) — Amerikan yardım heyeti kara ve denk. kısımları başkanları General Bride ve Amiral Settle, bu akşamki ekspresle lstanbula ha-etmişlerdir.
mayın
Üç kişinin ölümüne se’jep oldu
Vakfıkebir: 19 a.a — ilçemize uagu Iskeflye bucağının Keresu köyünden beş arkadaş denizde balık avlarken bir serseri mayinc rastlamışlar ve sahilde kayıkları -m muhafaza ettikleri yercio ma-yini dört ay gizledikten sonra dün ni8yini açarak içinden barutunu a:maya uğraşırlarken vukua gelen infilâk neticesinde bunlardan üçü ölmüş va İkisi de ağır surette ya yalanmıştır.
Yaralılar derhal Trabzon Nliınu-rc hastahanesinc gönderilmişler -Gir Savcılık tahkikata başlamış -tır.
Dean Acheson fsoldaj E. Web h ile İ"* parkta ahbaplık ediyor
Atlantik paktı için müzakereler başlıyor
Paktın esas hatları hazırlandı
1. (Byum) — Vas -I Acheson İle beş Avrupa memleke-
■ — 1 ti büyük elçileri ve Kanada büyük e'risi arasındaki görüşmelere önü-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Paris: 19 . '
l.üıgton'un iyi haber alan mahfillerinde belirtildiğine göıe. Birle .‘ili Amerika Dışişleri Bakanı Deanl
Boşanmak için mahkemeye başvurdular
Paris, 19 (a.a.) — «Afp»:
Her ikisi de boşanmak istiyen Prens Ali Han ve karısı bugün Öğleden sonra Seine hukuk mah kemesi başkamna müracaat etmişlerdir. Yargıcın anlaşma tavsiyelerine rağmen uzlaşma imkânı bulunamadığından mahkeme kararını vermiştir. Ta* aflar dâvalarına üst mahkemede dç-vam müsaadesini almışlardır.
Bir seyahatin içyüzü...
Prof. Hılzı Veldet, Avrupaya Zingal dâvasile alâkalı tetkikler yapmak üzere gönderilmiştir
Profesör, müphem sözlerle Bakanlığın kendisine verdiği vazifenin mahiyetini gizlemeğe çalışıyor
--------------—-----------
Güreş Seçmeleri Dün Yapıldı
c.iriyle görüşen bir arkadaşımıza Prof, demiştir ki:
(r— Fransa, Belçika ve llalyayı dolaşarak bazı hukuki meseleler ]>kkında tetkikatta bulundum. Ga zelelerde yazıldığı gibi hükümete (nd bir dâva filân takip etmiş değilim.»
Prof. Avrupada neyi tetkik etti-
ğıui açıltlamıyarak şöyle demiştir:
— Bu vazife bana Mâliye Bakan 1 ğı tarafından tevdi edildi. Ben 0-raya İzahat vermeden size nasıl şunu veya buna söylerim.
Frof. Hıfzı Veldet, kendisine Maliye Bakanlığı tarafından verilen bu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Takvimden Bir Yaprak
BİR DERS
İsrail dovloti bir ağaç bayramı tosls odlyor. Gazotolerln verdiği malûmata göro, o gün altı milyon ağaç dikilmiş. Bu altı mil • yon ağacın bir milyonu, iki milyonu, üç milyonu tutmadı diyoilm.. Sonodo üç milyon ağaç sağlam demektir. On sonodo otuz milyon bir asırda üç yüz milyon ağaç yetişi -yor. Diğer taraftan yonl dikilenler, nüfusun artması İle adedin do artacağı tabii olduğu İçin İsrail devleti bir bayramla orman mos'oleslnl halletmiş, bitirmiş oluyor.
Buna gıbto edilmez mİ?.
Kaç dofa yazdım... Çırpındım... Biz do bir ağaç bayramı kuralım vo o gün hor Türk, orman idareleri tarafından ayrılan sahalara bir ağaç diksin... Bunu bir toşkllâta Istlnad ottlrirsek dağlarımız, tepelerimiz,
ULUNAY
Dün yapılını güreş seçmelerinde Yaşar Doğu rakibini tushı yen erken (Foto: Bürhaıı TAN)

Comments (0)