1
SALI 21 HAZİRAN 1949 Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu İdare: Nuruosmanıye Not n Tel adresli «YENİ 8ABAH» 1 8 T * N B U L Telefon ı 20790 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3080 HURRlYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFUYİZ Sayış, s 10 Kuru, "İslâm,, konferansı Kar aş 1, 20 (Nafen) — Kasım ayında Karaşlde toplanması mukarrer telâm memleketleri konferansına 22 İslâm memleketi davet edilmiştir. Bu davet edilen mem. eketler arasında Türkiye. Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan, Malezya, ile Ye . men dahildir.
Dünkü kongrr'cn intibalar. Celâl Bayann nutku dinleniyor, salonda heyecanlı bir anda eller kalkıyor, kongreye giriş sırasında topl.mli yapılan sergi binasının C.âİ (Foto: Yeni Sabah______Ankara)
D. P. büyük kongresi Mâhûd piyango hesabı
dün sabah toplandı i tedkik ettirilmelidir
C. Bayar okuduğu nı ühim raporunda Hürriyet Misakının neden tahakkuk ettirilmediğini ve Meclisten niçin çekilmediklerini anlattı
Yahudi piyangosu hasılatının nereye sarf edileceği, Maliye müfettişleri tarafından
ele alınacak ciddi bir mevzudur
Bayar, memlekette, kardeş kam dökmek ve ihtilâl kasırgası içinde yabancılara oyuncak olmasını istiyenleri, şiddetle itham etti
Müzakereler
Dağılmamalı...
emokrat Parti büyük kongre toplantılarına başladı. Yurdun, hemen
her köşesinden gelmiş delegeler, parti ve memleket İşlerini konuşacaklar. Böyle topluluklara, tartışmalara, demokratik hareketlere, çok alışık olduğumuz 1-çin, scrbestilik havası bizi şaşırt3 bilir. Tek parti devrinde, her şey, önelce düzenlenir bir tiyatroda sahne vazedilir gibi her aktöre rolü ezberletilir o da kendisine yüklenen vazifeyi, tamanıile. yapardı. Söylene® sözlerin nerelerinin az, nerelerinin çok alkışlanacağı bile peşin olarak, tâyin olunurdu. Bu defa, Ankarada, hâdiseler böyle cereyan etmiyecek-tir. Amma bu demek değildir ki konuşmalar başı boş olmabdır. İlk biiyük demokrat kongre, çok İyi bir intiba bırakarak ayrılmıştı. Filhakika o kongre, yalnız yüksek direktifler vererek ayrılmış ve her hangi bir hesap sormak mevkiinde bulunmamıştı. Bu defa durum o kadar sade değildir. Görülecek hesaplar vardır. Merkez heyeti, faaliyetin bilânço-•unu arzetmeğe mecburdur. Bu rapor murahhaslara dağıtılmıştır. Fakat ilk göze çarpan mes’e-lo (Hürriyet Misakı) adı altında toplanmış olan umdelerin hiç birinin tahakkuk ettirilememiş olmasıdır. Bu nokta şüphesiz, ten-kidleri cclb edecektir. Herkes biliyor Id demokratlar iktidarda değildir binaenaleyh eski kongrenin dileklerini yerine getirmek Bayar ve arkadaşlarının elinde değildir. Buna rağmen bazı sıkı suallerin tevcih edilmesi imkânı vardır. O da şu bakımdan olabilir. Hürriyet Misakıaı elde etmek için ne dereceye kadar gayret sar (edilmiştir? Acaba daha blkı bir hareket tarzı kabil degü mi İdi (Devamı Sa. o 8ü. « do)
Celâl Banar. kongre başkanı doktor Ekrem Bayri Üstiindağla konuşuyor
Ankara: 20 (Telefonla) — De rat Parti ikinci büyük kongres bugünkü ilk toplantısında genel n Celâl Boyar tarafından .okunan zurnan zaman alkışlanan raporla-bildiriyorum. Bayar, ilk olarak ge-I idaro kurulu raporunu okumuş-r. 47 sayfalık olan bu raporda ezcümle şöyle deniliyordu:
Birinci büyük kongremizden bu U> içindeki mühim ederek takip etti-ttını belirtmeğe ça-
Dörtler
Galata rıhtımında Israile gö ç eden Yahudilenn eşyası
ki, gene), kurulunuz, siyasî hedef olarak birinci kongremi imalı karan olan (Hürriyet aı tahakkuk ettirmek vazı-bnşlamıştı. Genel kurultt-ır biitiin parti teşkilâtımız (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
iopiantısı sona erdi
Bir kısım Yahudi vatandaşa rrn fakir ve yetim çocuklara yar ) dım adı altında tertip ettikleri v( hasılatının nereye sarfedilecegl şlnj dllik meçhul bulunan mahut piyofl go hakkında bir okuyucumuz dlk« kate değer bir teklif yapmaktadır. raya gelmesiyle vücut bulan bir te. şekklll tarafından tertiplendiği İd*
Dört Yahudi Cemiyetinin bir a« dia olunan bu piyangonun haki . katte Fillstine göc eden işsiz gtlç. Büz Yajıudilerin yol harçlığına ah-sis edileceği kanaati umumidir.
8. M. imzalı bir okuyucumuz of-gönderdiği mektupta hulâseterf yor ki:
c— Bu piyango tertiplenirken hu kukl formaliteler tamamen yerine getirilmiş olabilir. Fakir Yahudi çocuklarına sarfedileceği söylenma yen bu piyango reklâmlarında (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kongrenin sabah
ve akşam celseleri
I Riyaset Divânı seçimi - Atatürk için saygı vakfesi - Hürriyet kurbanlarına ; ta’zim — Seçim bahsi açılınca salonda heyecan — Ölümü göze alanlar — Cevdet : Kerimin bir sözü — Kongre seçimi için münakaşalar — 8 nci maddenin yer : değiştirmesi — D. P. den çıkanlar ve konulanlar — Kahrolsun seslen — idare ■ hey’eti raporu — Mali rapor — Saat 19,20 de kapanış
Ankara: 20 (Telefonla) — Dernek rat Parti ikinci büyük kongresi bugün saat 10 da Ankara yeni sergio-vindo açıldı. Saat 10.80 da D. P. genel başkanı Celâl Bayar, alkışlar a-rasında kürsüye çıktı.
Toplantı, İstiklâl marsının çalma silo batindi.
Yoklamayı müteakip Celâl Bayar, kongreyi açlı. Atatürkiln aziz hâtırası için 8 dakika uyakta sükût e-dildi.
Kongre başkanlığı seçimi
Müteakiben Celâl Bayar:
— Arkadaşlar, şimdi riyaset Dinin seçilmesi yapılacaktır. Başkan lığa namzetliğini koyanlar simlerini yazdırsınlar, dedi.
Bir çok dogoler isimler s* Neticede başkanlığa şu boş kişinin namzet gösterildiği anlaşıldı:
İzmir delegesi Ekrem Hayri Üe-tünduğ, Balıkesir delegesi Sıtkı Yır (Dovanıı 8a. s Sü. 6 do)
Kongreden notlar
Kongreyi “Yeni Sabah» namına takib eden hususî surette Ankaraya gönderdiğimiz ekib telefonla bildiriyor
Celâl Bayar, riya set kürsüsünde.
ııkura 21 (Telefonla) — Uzun tandır merak ve dikkatle bea. n ve etrafında bir çok dedlko-yapılon Demokrat Parti İkinci büyük kongresi bugün saat 10 da yeni sergi evinde açıldı. Sergi evinin İnşaatı henüz bitmiş olduğundan, bu suretle, İlk olarak D. Par. ti büyük kongresi cnlinas.betiyle kapılarını açmış bulunuyordu. Kon grenin toplandığı yor geniş, nıüs. tatil şeklinde olup ortaya bir kürsü inşa edilmiş, tin kısma da hatip rln konuşmasına mahsus başua r kürsü ycrleşllrilmlşdi. Bu kür. nün önünde sitenoğraflar yer alış, kürsünün sağ kısmında idare heyeti uzalariylc Demokrat Parti milletvekilleri İçin son tarafta da davetliler ve banın mensuplarına mahsus yorlor ayrılmıştı.
Kongreye davet edilenler arasın,
da 10 gazetenin başmuharriri Ana
dolu Ajansı Umum Müdürü Basın
Yayın Umum Mtldür(i de bulu-
yordu.
Dinleyiciler İçin de bu müstatll
(Dovanıı 8a. o 8Ü. 7 de)
Vişinski’nin tehir talebine rağmen bir
Celâl Bayar raporu okurken.
bir hâdise
Tokat seylâbında 25 vatandaş kaybettik
; resmî tebliğ neşredildi;
Londra, 20 (B.B.C.) — Dört dev let dışşierl bakanları konseyinin Pa rls konferansına son verilmesinden bir saat sonra Vişınskl, Fransız Dışişleri Bakanlığına giderek Mos kova İle temasa geçmiş ve yeni talimat almıştır. Vişinskl bu se -beble, resmi tebliğin neşredilme sinin geciktirilmesini İstemiş, ye -I niden bir toplantı yapılmasını tek-[ lif etmiştir. Fakat resmi tebliğ,
> Türkiye saat oyartle, 20 de neşre [ dilmiş bulunmakta İdi. Mamafih,
> Vişinskinln talebi Kabul edl [ yeni bir toplantı daha yapı • bu yüzden Dean Acheson vo
[ vin, hareketlerini tehir etmek 1 burlyetlnde kalmışlardır.
1 (Dovamı Sa. 6 Sü. i no)
Yüzlerce ev harab oldu, eşya ve hayvan zayiatı çok ağır, Bayındırlık Bakam Tokat’a gitti
Londra radyosu dün geceki yayımında, insan kaybının bir kaç yüz olmasından korkulduğunu bildirdi
E. T. T. İdaresinin zarar edişi uzun tartışmaya sebeb oldu
Şehir Genel Meclisi, diln saat 15 ı oplanmıştır. Gündeme geçilme, evvel, üyelerin verdiği takrir ekilfler okunmuştur. Sel felâke uğrayan Toknd Belediyesine
(Dovamı Sa. 6 SÜ. 1 de) ı
Talihsiz Tokattan
Tokat, 20 (Hususi) — Dün bil dirdiğim korkunç seylâp bu sabah hızını kuybetmiştir. Belediye ve bayındırlık teşkilâtile elele veren halk sokak ve caddelerdeki molozları temizlemeğe başlamış-I lardır. Şimdilik tesbit edildiğine
göre 487 ev ve 127 dükkân içindeki eşya ve hayvanlarla beraber sulara gömülmüş, tamamen veya kısmen harap olmuştur. Hayvan
(Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
Bolu Maliye
kasasını
soyacaklardı
Meçhul haydutlar, gece bekçisini öldürdüler
Bolu, 20 (Telefonla) — Dün gece şehrimizde feci bir cinayet işlenmiş, maliye hazînesinin ka-sasım soymak isti yen meçhul şa' hışlar kasanın bulunduğu hükfl* met binasının gece bekçisini feci bir şekilde öldürmüşlerdir. Hâdi« se şöyle olmuştur:
Gece yarısına doğru meçhul soyguncular kasanın bulunduğıi hükümet binasına arka kapıâad girmişler ve mâliyenin kasasının!
(Devamı Sa. S Sü. • da)
Fransız romancısı
Madam A. Roube
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KUMAR
IİLUNAY
İşçiler, işi bıraktı, zabıtanın müdahalesıle tekrar çalıştılar Adapazarı: 20 (Telefonla) — Yeni yapılmakta olan vagon fabrikası İnşaatında, çalışan İşçiler, İddialarına göre, şantiye şefinin (Dovamı 8a. o 8ü. s do)
Afyon'da «Kafa» adlı bir ga zolo çıkıyor. Fakat çoğu vilâyet gazotolorl gibi onun da pok çok İmkânsızlıklar içlndu çırpındığı anlaşılıyor... Böylo olmakla bo-rabor bu mütevazı şoklo rağmen vazifesini yapıyor. Muhtevasına gö-koyliyoti, tok yaprak olan gazo-keınmlyolinl unutturuyor. Son ında birindo bir fıkra oku-uharriri şohrln kız enstl-gisino gitmiş, teşhir edilen osorlor arasında Işlonıe bir İskambil kâğıdı kılıfı görmüş vo bundan pok haklı olarak müteessir olmuş. Varlığımızı saran kumar ahtapotuna bütün kuvvotilo yükleniyor. (.Afyon* da böylo... Ya bir do Is-tanbulun kumar durumu no hnldo-dlrî Daha doğrusu no içler acısı-
Zaten blzdo daha kumarın no ol-
duğu tahlil edilememiştir ki... salâ kibar muhitlerde kulüplerde büyük büyük parasına poker, bakara, borik oynamak kumar ılofill bir eğlencedir... Amma Galatada bir bitirim yerinde barbut, pasota oynamak eğlonco değil kumardır. Heyeoan satın almak istiyenlor bil mom hangi kulüpte paralarını leh-llkoyo koyabilirler bu anıellyt-yi pok çok kişi seyreder vo alış vorlşln ehemmiyetine göre ondan bunsodl-llr; fakat hail bir arsada şemsiye üstüno papel atan işçiler yakalanır sa henıon kudoso glrorlor.
Bu İtibarla kumarla oğlonoonln
no olduğunu no oynıyanlar, no ya-
zanlar hâlâ nnlıyaınamışlardır.
Geçonlorde bir aile kadını anlatı-
yordu :
— Sık sık bi’Jo toplanıp poker
(Devamı Sa. 0 8ü. 0 do)
um, A. Roubâ diln, bir kışı m gazetecilerle bir arada
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
1
SALI 21 HAZİRAN 1949 Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu İdare: Nuruosmanıye Not n Tel adresli «YENİ 8ABAH» 1 8 T * N B U L Telefon ı 20790 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3080 HURRlYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFUYİZ Sayış, s 10 Kuru, "İslâm,, konferansı Kar aş 1, 20 (Nafen) — Kasım ayında Karaşlde toplanması mukarrer telâm memleketleri konferansına 22 İslâm memleketi davet edilmiştir. Bu davet edilen mem. eketler arasında Türkiye. Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan, Malezya, ile Ye . men dahildir.
Dünkü kongrr'cn intibalar. Celâl Bayann nutku dinleniyor, salonda heyecanlı bir anda eller kalkıyor, kongreye giriş sırasında topl.mli yapılan sergi binasının C.âİ (Foto: Yeni Sabah______Ankara)
D. P. büyük kongresi Mâhûd piyango hesabı
dün sabah toplandı i tedkik ettirilmelidir
C. Bayar okuduğu nı ühim raporunda Hürriyet Misakının neden tahakkuk ettirilmediğini ve Meclisten niçin çekilmediklerini anlattı
Yahudi piyangosu hasılatının nereye sarf edileceği, Maliye müfettişleri tarafından
ele alınacak ciddi bir mevzudur
Bayar, memlekette, kardeş kam dökmek ve ihtilâl kasırgası içinde yabancılara oyuncak olmasını istiyenleri, şiddetle itham etti
Müzakereler
Dağılmamalı...
emokrat Parti büyük kongre toplantılarına başladı. Yurdun, hemen
her köşesinden gelmiş delegeler, parti ve memleket İşlerini konuşacaklar. Böyle topluluklara, tartışmalara, demokratik hareketlere, çok alışık olduğumuz 1-çin, scrbestilik havası bizi şaşırt3 bilir. Tek parti devrinde, her şey, önelce düzenlenir bir tiyatroda sahne vazedilir gibi her aktöre rolü ezberletilir o da kendisine yüklenen vazifeyi, tamanıile. yapardı. Söylene® sözlerin nerelerinin az, nerelerinin çok alkışlanacağı bile peşin olarak, tâyin olunurdu. Bu defa, Ankarada, hâdiseler böyle cereyan etmiyecek-tir. Amma bu demek değildir ki konuşmalar başı boş olmabdır. İlk biiyük demokrat kongre, çok İyi bir intiba bırakarak ayrılmıştı. Filhakika o kongre, yalnız yüksek direktifler vererek ayrılmış ve her hangi bir hesap sormak mevkiinde bulunmamıştı. Bu defa durum o kadar sade değildir. Görülecek hesaplar vardır. Merkez heyeti, faaliyetin bilânço-•unu arzetmeğe mecburdur. Bu rapor murahhaslara dağıtılmıştır. Fakat ilk göze çarpan mes’e-lo (Hürriyet Misakı) adı altında toplanmış olan umdelerin hiç birinin tahakkuk ettirilememiş olmasıdır. Bu nokta şüphesiz, ten-kidleri cclb edecektir. Herkes biliyor Id demokratlar iktidarda değildir binaenaleyh eski kongrenin dileklerini yerine getirmek Bayar ve arkadaşlarının elinde değildir. Buna rağmen bazı sıkı suallerin tevcih edilmesi imkânı vardır. O da şu bakımdan olabilir. Hürriyet Misakıaı elde etmek için ne dereceye kadar gayret sar (edilmiştir? Acaba daha blkı bir hareket tarzı kabil degü mi İdi (Devamı Sa. o 8ü. « do)
Celâl Banar. kongre başkanı doktor Ekrem Bayri Üstiindağla konuşuyor
Ankara: 20 (Telefonla) — De rat Parti ikinci büyük kongres bugünkü ilk toplantısında genel n Celâl Boyar tarafından .okunan zurnan zaman alkışlanan raporla-bildiriyorum. Bayar, ilk olarak ge-I idaro kurulu raporunu okumuş-r. 47 sayfalık olan bu raporda ezcümle şöyle deniliyordu:
Birinci büyük kongremizden bu U> içindeki mühim ederek takip etti-ttını belirtmeğe ça-
Dörtler
Galata rıhtımında Israile gö ç eden Yahudilenn eşyası
ki, gene), kurulunuz, siyasî hedef olarak birinci kongremi imalı karan olan (Hürriyet aı tahakkuk ettirmek vazı-bnşlamıştı. Genel kurultt-ır biitiin parti teşkilâtımız (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
iopiantısı sona erdi
Bir kısım Yahudi vatandaşa rrn fakir ve yetim çocuklara yar ) dım adı altında tertip ettikleri v( hasılatının nereye sarfedilecegl şlnj dllik meçhul bulunan mahut piyofl go hakkında bir okuyucumuz dlk« kate değer bir teklif yapmaktadır. raya gelmesiyle vücut bulan bir te. şekklll tarafından tertiplendiği İd*
Dört Yahudi Cemiyetinin bir a« dia olunan bu piyangonun haki . katte Fillstine göc eden işsiz gtlç. Büz Yajıudilerin yol harçlığına ah-sis edileceği kanaati umumidir.
8. M. imzalı bir okuyucumuz of-gönderdiği mektupta hulâseterf yor ki:
c— Bu piyango tertiplenirken hu kukl formaliteler tamamen yerine getirilmiş olabilir. Fakir Yahudi çocuklarına sarfedileceği söylenma yen bu piyango reklâmlarında (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kongrenin sabah
ve akşam celseleri
I Riyaset Divânı seçimi - Atatürk için saygı vakfesi - Hürriyet kurbanlarına ; ta’zim — Seçim bahsi açılınca salonda heyecan — Ölümü göze alanlar — Cevdet : Kerimin bir sözü — Kongre seçimi için münakaşalar — 8 nci maddenin yer : değiştirmesi — D. P. den çıkanlar ve konulanlar — Kahrolsun seslen — idare ■ hey’eti raporu — Mali rapor — Saat 19,20 de kapanış
Ankara: 20 (Telefonla) — Dernek rat Parti ikinci büyük kongresi bugün saat 10 da Ankara yeni sergio-vindo açıldı. Saat 10.80 da D. P. genel başkanı Celâl Bayar, alkışlar a-rasında kürsüye çıktı.
Toplantı, İstiklâl marsının çalma silo batindi.
Yoklamayı müteakip Celâl Bayar, kongreyi açlı. Atatürkiln aziz hâtırası için 8 dakika uyakta sükût e-dildi.
Kongre başkanlığı seçimi
Müteakiben Celâl Bayar:
— Arkadaşlar, şimdi riyaset Dinin seçilmesi yapılacaktır. Başkan lığa namzetliğini koyanlar simlerini yazdırsınlar, dedi.
Bir çok dogoler isimler s* Neticede başkanlığa şu boş kişinin namzet gösterildiği anlaşıldı:
İzmir delegesi Ekrem Hayri Üe-tünduğ, Balıkesir delegesi Sıtkı Yır (Dovanıı 8a. s Sü. 6 do)
Kongreden notlar
Kongreyi “Yeni Sabah» namına takib eden hususî surette Ankaraya gönderdiğimiz ekib telefonla bildiriyor
Celâl Bayar, riya set kürsüsünde.
ııkura 21 (Telefonla) — Uzun tandır merak ve dikkatle bea. n ve etrafında bir çok dedlko-yapılon Demokrat Parti İkinci büyük kongresi bugün saat 10 da yeni sergi evinde açıldı. Sergi evinin İnşaatı henüz bitmiş olduğundan, bu suretle, İlk olarak D. Par. ti büyük kongresi cnlinas.betiyle kapılarını açmış bulunuyordu. Kon grenin toplandığı yor geniş, nıüs. tatil şeklinde olup ortaya bir kürsü inşa edilmiş, tin kısma da hatip rln konuşmasına mahsus başua r kürsü ycrleşllrilmlşdi. Bu kür. nün önünde sitenoğraflar yer alış, kürsünün sağ kısmında idare heyeti uzalariylc Demokrat Parti milletvekilleri İçin son tarafta da davetliler ve banın mensuplarına mahsus yorlor ayrılmıştı.
Kongreye davet edilenler arasın,
da 10 gazetenin başmuharriri Ana
dolu Ajansı Umum Müdürü Basın
Yayın Umum Mtldür(i de bulu-
yordu.
Dinleyiciler İçin de bu müstatll
(Dovanıı 8a. o 8Ü. 7 de)
Vişinski’nin tehir talebine rağmen bir
Celâl Bayar raporu okurken.
bir hâdise
Tokat seylâbında 25 vatandaş kaybettik
; resmî tebliğ neşredildi;
Londra, 20 (B.B.C.) — Dört dev let dışşierl bakanları konseyinin Pa rls konferansına son verilmesinden bir saat sonra Vişınskl, Fransız Dışişleri Bakanlığına giderek Mos kova İle temasa geçmiş ve yeni talimat almıştır. Vişinskl bu se -beble, resmi tebliğin neşredilme sinin geciktirilmesini İstemiş, ye -I niden bir toplantı yapılmasını tek-[ lif etmiştir. Fakat resmi tebliğ,
> Türkiye saat oyartle, 20 de neşre [ dilmiş bulunmakta İdi. Mamafih,
> Vişinskinln talebi Kabul edl [ yeni bir toplantı daha yapı • bu yüzden Dean Acheson vo
[ vin, hareketlerini tehir etmek 1 burlyetlnde kalmışlardır.
1 (Dovamı Sa. 6 Sü. i no)
Yüzlerce ev harab oldu, eşya ve hayvan zayiatı çok ağır, Bayındırlık Bakam Tokat’a gitti
Londra radyosu dün geceki yayımında, insan kaybının bir kaç yüz olmasından korkulduğunu bildirdi
E. T. T. İdaresinin zarar edişi uzun tartışmaya sebeb oldu
Şehir Genel Meclisi, diln saat 15 ı oplanmıştır. Gündeme geçilme, evvel, üyelerin verdiği takrir ekilfler okunmuştur. Sel felâke uğrayan Toknd Belediyesine
(Dovamı Sa. 6 SÜ. 1 de) ı
Talihsiz Tokattan
Tokat, 20 (Hususi) — Dün bil dirdiğim korkunç seylâp bu sabah hızını kuybetmiştir. Belediye ve bayındırlık teşkilâtile elele veren halk sokak ve caddelerdeki molozları temizlemeğe başlamış-I lardır. Şimdilik tesbit edildiğine
göre 487 ev ve 127 dükkân içindeki eşya ve hayvanlarla beraber sulara gömülmüş, tamamen veya kısmen harap olmuştur. Hayvan
(Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
Bolu Maliye
kasasını
soyacaklardı
Meçhul haydutlar, gece bekçisini öldürdüler
Bolu, 20 (Telefonla) — Dün gece şehrimizde feci bir cinayet işlenmiş, maliye hazînesinin ka-sasım soymak isti yen meçhul şa' hışlar kasanın bulunduğu hükfl* met binasının gece bekçisini feci bir şekilde öldürmüşlerdir. Hâdi« se şöyle olmuştur:
Gece yarısına doğru meçhul soyguncular kasanın bulunduğıi hükümet binasına arka kapıâad girmişler ve mâliyenin kasasının!
(Devamı Sa. S Sü. • da)
Fransız romancısı
Madam A. Roube
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KUMAR
IİLUNAY
İşçiler, işi bıraktı, zabıtanın müdahalesıle tekrar çalıştılar Adapazarı: 20 (Telefonla) — Yeni yapılmakta olan vagon fabrikası İnşaatında, çalışan İşçiler, İddialarına göre, şantiye şefinin (Dovamı 8a. o 8ü. s do)
Afyon'da «Kafa» adlı bir ga zolo çıkıyor. Fakat çoğu vilâyet gazotolorl gibi onun da pok çok İmkânsızlıklar içlndu çırpındığı anlaşılıyor... Böylo olmakla bo-rabor bu mütevazı şoklo rağmen vazifesini yapıyor. Muhtevasına gö-koyliyoti, tok yaprak olan gazo-keınmlyolinl unutturuyor. Son ında birindo bir fıkra oku-uharriri şohrln kız enstl-gisino gitmiş, teşhir edilen osorlor arasında Işlonıe bir İskambil kâğıdı kılıfı görmüş vo bundan pok haklı olarak müteessir olmuş. Varlığımızı saran kumar ahtapotuna bütün kuvvotilo yükleniyor. (.Afyon* da böylo... Ya bir do Is-tanbulun kumar durumu no hnldo-dlrî Daha doğrusu no içler acısı-
Zaten blzdo daha kumarın no ol-
duğu tahlil edilememiştir ki... salâ kibar muhitlerde kulüplerde büyük büyük parasına poker, bakara, borik oynamak kumar ılofill bir eğlencedir... Amma Galatada bir bitirim yerinde barbut, pasota oynamak eğlonco değil kumardır. Heyeoan satın almak istiyenlor bil mom hangi kulüpte paralarını leh-llkoyo koyabilirler bu anıellyt-yi pok çok kişi seyreder vo alış vorlşln ehemmiyetine göre ondan bunsodl-llr; fakat hail bir arsada şemsiye üstüno papel atan işçiler yakalanır sa henıon kudoso glrorlor.
Bu İtibarla kumarla oğlonoonln
no olduğunu no oynıyanlar, no ya-
zanlar hâlâ nnlıyaınamışlardır.
Geçonlorde bir aile kadını anlatı-
yordu :
— Sık sık bi’Jo toplanıp poker
(Devamı Sa. 0 8ü. 0 do)
um, A. Roubâ diln, bir kışı m gazetecilerle bir arada
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
1
SALI 21 HAZİRAN 1949 Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu İdare: Nuruosmanıye Not n Tel adresli «YENİ 8ABAH» 1 8 T * N B U L Telefon ı 20790 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3080 HURRlYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFUYİZ Sayış, s 10 Kuru, "İslâm,, konferansı Kar aş 1, 20 (Nafen) — Kasım ayında Karaşlde toplanması mukarrer telâm memleketleri konferansına 22 İslâm memleketi davet edilmiştir. Bu davet edilen mem. eketler arasında Türkiye. Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan, Malezya, ile Ye . men dahildir.
Dünkü kongrr'cn intibalar. Celâl Bayann nutku dinleniyor, salonda heyecanlı bir anda eller kalkıyor, kongreye giriş sırasında topl.mli yapılan sergi binasının C.âİ (Foto: Yeni Sabah______Ankara)
D. P. büyük kongresi Mâhûd piyango hesabı
dün sabah toplandı i tedkik ettirilmelidir
C. Bayar okuduğu nı ühim raporunda Hürriyet Misakının neden tahakkuk ettirilmediğini ve Meclisten niçin çekilmediklerini anlattı
Yahudi piyangosu hasılatının nereye sarf edileceği, Maliye müfettişleri tarafından
ele alınacak ciddi bir mevzudur
Bayar, memlekette, kardeş kam dökmek ve ihtilâl kasırgası içinde yabancılara oyuncak olmasını istiyenleri, şiddetle itham etti
Müzakereler
Dağılmamalı...
emokrat Parti büyük kongre toplantılarına başladı. Yurdun, hemen
her köşesinden gelmiş delegeler, parti ve memleket İşlerini konuşacaklar. Böyle topluluklara, tartışmalara, demokratik hareketlere, çok alışık olduğumuz 1-çin, scrbestilik havası bizi şaşırt3 bilir. Tek parti devrinde, her şey, önelce düzenlenir bir tiyatroda sahne vazedilir gibi her aktöre rolü ezberletilir o da kendisine yüklenen vazifeyi, tamanıile. yapardı. Söylene® sözlerin nerelerinin az, nerelerinin çok alkışlanacağı bile peşin olarak, tâyin olunurdu. Bu defa, Ankarada, hâdiseler böyle cereyan etmiyecek-tir. Amma bu demek değildir ki konuşmalar başı boş olmabdır. İlk biiyük demokrat kongre, çok İyi bir intiba bırakarak ayrılmıştı. Filhakika o kongre, yalnız yüksek direktifler vererek ayrılmış ve her hangi bir hesap sormak mevkiinde bulunmamıştı. Bu defa durum o kadar sade değildir. Görülecek hesaplar vardır. Merkez heyeti, faaliyetin bilânço-•unu arzetmeğe mecburdur. Bu rapor murahhaslara dağıtılmıştır. Fakat ilk göze çarpan mes’e-lo (Hürriyet Misakı) adı altında toplanmış olan umdelerin hiç birinin tahakkuk ettirilememiş olmasıdır. Bu nokta şüphesiz, ten-kidleri cclb edecektir. Herkes biliyor Id demokratlar iktidarda değildir binaenaleyh eski kongrenin dileklerini yerine getirmek Bayar ve arkadaşlarının elinde değildir. Buna rağmen bazı sıkı suallerin tevcih edilmesi imkânı vardır. O da şu bakımdan olabilir. Hürriyet Misakıaı elde etmek için ne dereceye kadar gayret sar (edilmiştir? Acaba daha blkı bir hareket tarzı kabil degü mi İdi (Devamı Sa. o 8ü. « do)
Celâl Banar. kongre başkanı doktor Ekrem Bayri Üstiindağla konuşuyor
Ankara: 20 (Telefonla) — De rat Parti ikinci büyük kongres bugünkü ilk toplantısında genel n Celâl Boyar tarafından .okunan zurnan zaman alkışlanan raporla-bildiriyorum. Bayar, ilk olarak ge-I idaro kurulu raporunu okumuş-r. 47 sayfalık olan bu raporda ezcümle şöyle deniliyordu:
Birinci büyük kongremizden bu U> içindeki mühim ederek takip etti-ttını belirtmeğe ça-
Dörtler
Galata rıhtımında Israile gö ç eden Yahudilenn eşyası
ki, gene), kurulunuz, siyasî hedef olarak birinci kongremi imalı karan olan (Hürriyet aı tahakkuk ettirmek vazı-bnşlamıştı. Genel kurultt-ır biitiin parti teşkilâtımız (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
iopiantısı sona erdi
Bir kısım Yahudi vatandaşa rrn fakir ve yetim çocuklara yar ) dım adı altında tertip ettikleri v( hasılatının nereye sarfedilecegl şlnj dllik meçhul bulunan mahut piyofl go hakkında bir okuyucumuz dlk« kate değer bir teklif yapmaktadır. raya gelmesiyle vücut bulan bir te. şekklll tarafından tertiplendiği İd*
Dört Yahudi Cemiyetinin bir a« dia olunan bu piyangonun haki . katte Fillstine göc eden işsiz gtlç. Büz Yajıudilerin yol harçlığına ah-sis edileceği kanaati umumidir.
8. M. imzalı bir okuyucumuz of-gönderdiği mektupta hulâseterf yor ki:
c— Bu piyango tertiplenirken hu kukl formaliteler tamamen yerine getirilmiş olabilir. Fakir Yahudi çocuklarına sarfedileceği söylenma yen bu piyango reklâmlarında (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kongrenin sabah
ve akşam celseleri
I Riyaset Divânı seçimi - Atatürk için saygı vakfesi - Hürriyet kurbanlarına ; ta’zim — Seçim bahsi açılınca salonda heyecan — Ölümü göze alanlar — Cevdet : Kerimin bir sözü — Kongre seçimi için münakaşalar — 8 nci maddenin yer : değiştirmesi — D. P. den çıkanlar ve konulanlar — Kahrolsun seslen — idare ■ hey’eti raporu — Mali rapor — Saat 19,20 de kapanış
Ankara: 20 (Telefonla) — Dernek rat Parti ikinci büyük kongresi bugün saat 10 da Ankara yeni sergio-vindo açıldı. Saat 10.80 da D. P. genel başkanı Celâl Bayar, alkışlar a-rasında kürsüye çıktı.
Toplantı, İstiklâl marsının çalma silo batindi.
Yoklamayı müteakip Celâl Bayar, kongreyi açlı. Atatürkiln aziz hâtırası için 8 dakika uyakta sükût e-dildi.
Kongre başkanlığı seçimi
Müteakiben Celâl Bayar:
— Arkadaşlar, şimdi riyaset Dinin seçilmesi yapılacaktır. Başkan lığa namzetliğini koyanlar simlerini yazdırsınlar, dedi.
Bir çok dogoler isimler s* Neticede başkanlığa şu boş kişinin namzet gösterildiği anlaşıldı:
İzmir delegesi Ekrem Hayri Üe-tünduğ, Balıkesir delegesi Sıtkı Yır (Dovanıı 8a. s Sü. 6 do)
Kongreden notlar
Kongreyi “Yeni Sabah» namına takib eden hususî surette Ankaraya gönderdiğimiz ekib telefonla bildiriyor
Celâl Bayar, riya set kürsüsünde.
ııkura 21 (Telefonla) — Uzun tandır merak ve dikkatle bea. n ve etrafında bir çok dedlko-yapılon Demokrat Parti İkinci büyük kongresi bugün saat 10 da yeni sergi evinde açıldı. Sergi evinin İnşaatı henüz bitmiş olduğundan, bu suretle, İlk olarak D. Par. ti büyük kongresi cnlinas.betiyle kapılarını açmış bulunuyordu. Kon grenin toplandığı yor geniş, nıüs. tatil şeklinde olup ortaya bir kürsü inşa edilmiş, tin kısma da hatip rln konuşmasına mahsus başua r kürsü ycrleşllrilmlşdi. Bu kür. nün önünde sitenoğraflar yer alış, kürsünün sağ kısmında idare heyeti uzalariylc Demokrat Parti milletvekilleri İçin son tarafta da davetliler ve banın mensuplarına mahsus yorlor ayrılmıştı.
Kongreye davet edilenler arasın,
da 10 gazetenin başmuharriri Ana
dolu Ajansı Umum Müdürü Basın
Yayın Umum Mtldür(i de bulu-
yordu.
Dinleyiciler İçin de bu müstatll
(Dovanıı 8a. o 8Ü. 7 de)
Vişinski’nin tehir talebine rağmen bir
Celâl Bayar raporu okurken.
bir hâdise
Tokat seylâbında 25 vatandaş kaybettik
; resmî tebliğ neşredildi;
Londra, 20 (B.B.C.) — Dört dev let dışşierl bakanları konseyinin Pa rls konferansına son verilmesinden bir saat sonra Vişınskl, Fransız Dışişleri Bakanlığına giderek Mos kova İle temasa geçmiş ve yeni talimat almıştır. Vişinskl bu se -beble, resmi tebliğin neşredilme sinin geciktirilmesini İstemiş, ye -I niden bir toplantı yapılmasını tek-[ lif etmiştir. Fakat resmi tebliğ,
> Türkiye saat oyartle, 20 de neşre [ dilmiş bulunmakta İdi. Mamafih,
> Vişinskinln talebi Kabul edl [ yeni bir toplantı daha yapı • bu yüzden Dean Acheson vo
[ vin, hareketlerini tehir etmek 1 burlyetlnde kalmışlardır.
1 (Dovamı Sa. 6 Sü. i no)
Yüzlerce ev harab oldu, eşya ve hayvan zayiatı çok ağır, Bayındırlık Bakam Tokat’a gitti
Londra radyosu dün geceki yayımında, insan kaybının bir kaç yüz olmasından korkulduğunu bildirdi
E. T. T. İdaresinin zarar edişi uzun tartışmaya sebeb oldu
Şehir Genel Meclisi, diln saat 15 ı oplanmıştır. Gündeme geçilme, evvel, üyelerin verdiği takrir ekilfler okunmuştur. Sel felâke uğrayan Toknd Belediyesine
(Dovamı Sa. 6 SÜ. 1 de) ı
Talihsiz Tokattan
Tokat, 20 (Hususi) — Dün bil dirdiğim korkunç seylâp bu sabah hızını kuybetmiştir. Belediye ve bayındırlık teşkilâtile elele veren halk sokak ve caddelerdeki molozları temizlemeğe başlamış-I lardır. Şimdilik tesbit edildiğine
göre 487 ev ve 127 dükkân içindeki eşya ve hayvanlarla beraber sulara gömülmüş, tamamen veya kısmen harap olmuştur. Hayvan
(Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
Bolu Maliye
kasasını
soyacaklardı
Meçhul haydutlar, gece bekçisini öldürdüler
Bolu, 20 (Telefonla) — Dün gece şehrimizde feci bir cinayet işlenmiş, maliye hazînesinin ka-sasım soymak isti yen meçhul şa' hışlar kasanın bulunduğu hükfl* met binasının gece bekçisini feci bir şekilde öldürmüşlerdir. Hâdi« se şöyle olmuştur:
Gece yarısına doğru meçhul soyguncular kasanın bulunduğıi hükümet binasına arka kapıâad girmişler ve mâliyenin kasasının!
(Devamı Sa. S Sü. • da)
Fransız romancısı
Madam A. Roube
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KUMAR
IİLUNAY
İşçiler, işi bıraktı, zabıtanın müdahalesıle tekrar çalıştılar Adapazarı: 20 (Telefonla) — Yeni yapılmakta olan vagon fabrikası İnşaatında, çalışan İşçiler, İddialarına göre, şantiye şefinin (Dovamı 8a. o 8ü. s do)
Afyon'da «Kafa» adlı bir ga zolo çıkıyor. Fakat çoğu vilâyet gazotolorl gibi onun da pok çok İmkânsızlıklar içlndu çırpındığı anlaşılıyor... Böylo olmakla bo-rabor bu mütevazı şoklo rağmen vazifesini yapıyor. Muhtevasına gö-koyliyoti, tok yaprak olan gazo-keınmlyolinl unutturuyor. Son ında birindo bir fıkra oku-uharriri şohrln kız enstl-gisino gitmiş, teşhir edilen osorlor arasında Işlonıe bir İskambil kâğıdı kılıfı görmüş vo bundan pok haklı olarak müteessir olmuş. Varlığımızı saran kumar ahtapotuna bütün kuvvotilo yükleniyor. (.Afyon* da böylo... Ya bir do Is-tanbulun kumar durumu no hnldo-dlrî Daha doğrusu no içler acısı-
Zaten blzdo daha kumarın no ol-
duğu tahlil edilememiştir ki... salâ kibar muhitlerde kulüplerde büyük büyük parasına poker, bakara, borik oynamak kumar ılofill bir eğlencedir... Amma Galatada bir bitirim yerinde barbut, pasota oynamak eğlonco değil kumardır. Heyeoan satın almak istiyenlor bil mom hangi kulüpte paralarını leh-llkoyo koyabilirler bu anıellyt-yi pok çok kişi seyreder vo alış vorlşln ehemmiyetine göre ondan bunsodl-llr; fakat hail bir arsada şemsiye üstüno papel atan işçiler yakalanır sa henıon kudoso glrorlor.
Bu İtibarla kumarla oğlonoonln
no olduğunu no oynıyanlar, no ya-
zanlar hâlâ nnlıyaınamışlardır.
Geçonlorde bir aile kadını anlatı-
yordu :
— Sık sık bi’Jo toplanıp poker
(Devamı Sa. 0 8ü. 0 do)
um, A. Roubâ diln, bir kışı m gazetecilerle bir arada
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
1
SALI 21 HAZİRAN 1949 Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu İdare: Nuruosmanıye Not n Tel adresli «YENİ 8ABAH» 1 8 T * N B U L Telefon ı 20790 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3080 HURRlYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFUYİZ Sayış, s 10 Kuru, "İslâm,, konferansı Kar aş 1, 20 (Nafen) — Kasım ayında Karaşlde toplanması mukarrer telâm memleketleri konferansına 22 İslâm memleketi davet edilmiştir. Bu davet edilen mem. eketler arasında Türkiye. Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan, Malezya, ile Ye . men dahildir.
Dünkü kongrr'cn intibalar. Celâl Bayann nutku dinleniyor, salonda heyecanlı bir anda eller kalkıyor, kongreye giriş sırasında topl.mli yapılan sergi binasının C.âİ (Foto: Yeni Sabah______Ankara)
D. P. büyük kongresi Mâhûd piyango hesabı
dün sabah toplandı i tedkik ettirilmelidir
C. Bayar okuduğu nı ühim raporunda Hürriyet Misakının neden tahakkuk ettirilmediğini ve Meclisten niçin çekilmediklerini anlattı
Yahudi piyangosu hasılatının nereye sarf edileceği, Maliye müfettişleri tarafından
ele alınacak ciddi bir mevzudur
Bayar, memlekette, kardeş kam dökmek ve ihtilâl kasırgası içinde yabancılara oyuncak olmasını istiyenleri, şiddetle itham etti
Müzakereler
Dağılmamalı...
emokrat Parti büyük kongre toplantılarına başladı. Yurdun, hemen
her köşesinden gelmiş delegeler, parti ve memleket İşlerini konuşacaklar. Böyle topluluklara, tartışmalara, demokratik hareketlere, çok alışık olduğumuz 1-çin, scrbestilik havası bizi şaşırt3 bilir. Tek parti devrinde, her şey, önelce düzenlenir bir tiyatroda sahne vazedilir gibi her aktöre rolü ezberletilir o da kendisine yüklenen vazifeyi, tamanıile. yapardı. Söylene® sözlerin nerelerinin az, nerelerinin çok alkışlanacağı bile peşin olarak, tâyin olunurdu. Bu defa, Ankarada, hâdiseler böyle cereyan etmiyecek-tir. Amma bu demek değildir ki konuşmalar başı boş olmabdır. İlk biiyük demokrat kongre, çok İyi bir intiba bırakarak ayrılmıştı. Filhakika o kongre, yalnız yüksek direktifler vererek ayrılmış ve her hangi bir hesap sormak mevkiinde bulunmamıştı. Bu defa durum o kadar sade değildir. Görülecek hesaplar vardır. Merkez heyeti, faaliyetin bilânço-•unu arzetmeğe mecburdur. Bu rapor murahhaslara dağıtılmıştır. Fakat ilk göze çarpan mes’e-lo (Hürriyet Misakı) adı altında toplanmış olan umdelerin hiç birinin tahakkuk ettirilememiş olmasıdır. Bu nokta şüphesiz, ten-kidleri cclb edecektir. Herkes biliyor Id demokratlar iktidarda değildir binaenaleyh eski kongrenin dileklerini yerine getirmek Bayar ve arkadaşlarının elinde değildir. Buna rağmen bazı sıkı suallerin tevcih edilmesi imkânı vardır. O da şu bakımdan olabilir. Hürriyet Misakıaı elde etmek için ne dereceye kadar gayret sar (edilmiştir? Acaba daha blkı bir hareket tarzı kabil degü mi İdi (Devamı Sa. o 8ü. « do)
Celâl Banar. kongre başkanı doktor Ekrem Bayri Üstiindağla konuşuyor
Ankara: 20 (Telefonla) — De rat Parti ikinci büyük kongres bugünkü ilk toplantısında genel n Celâl Boyar tarafından .okunan zurnan zaman alkışlanan raporla-bildiriyorum. Bayar, ilk olarak ge-I idaro kurulu raporunu okumuş-r. 47 sayfalık olan bu raporda ezcümle şöyle deniliyordu:
Birinci büyük kongremizden bu U> içindeki mühim ederek takip etti-ttını belirtmeğe ça-
Dörtler
Galata rıhtımında Israile gö ç eden Yahudilenn eşyası
ki, gene), kurulunuz, siyasî hedef olarak birinci kongremi imalı karan olan (Hürriyet aı tahakkuk ettirmek vazı-bnşlamıştı. Genel kurultt-ır biitiin parti teşkilâtımız (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
iopiantısı sona erdi
Bir kısım Yahudi vatandaşa rrn fakir ve yetim çocuklara yar ) dım adı altında tertip ettikleri v( hasılatının nereye sarfedilecegl şlnj dllik meçhul bulunan mahut piyofl go hakkında bir okuyucumuz dlk« kate değer bir teklif yapmaktadır. raya gelmesiyle vücut bulan bir te. şekklll tarafından tertiplendiği İd*
Dört Yahudi Cemiyetinin bir a« dia olunan bu piyangonun haki . katte Fillstine göc eden işsiz gtlç. Büz Yajıudilerin yol harçlığına ah-sis edileceği kanaati umumidir.
8. M. imzalı bir okuyucumuz of-gönderdiği mektupta hulâseterf yor ki:
c— Bu piyango tertiplenirken hu kukl formaliteler tamamen yerine getirilmiş olabilir. Fakir Yahudi çocuklarına sarfedileceği söylenma yen bu piyango reklâmlarında (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kongrenin sabah
ve akşam celseleri
I Riyaset Divânı seçimi - Atatürk için saygı vakfesi - Hürriyet kurbanlarına ; ta’zim — Seçim bahsi açılınca salonda heyecan — Ölümü göze alanlar — Cevdet : Kerimin bir sözü — Kongre seçimi için münakaşalar — 8 nci maddenin yer : değiştirmesi — D. P. den çıkanlar ve konulanlar — Kahrolsun seslen — idare ■ hey’eti raporu — Mali rapor — Saat 19,20 de kapanış
Ankara: 20 (Telefonla) — Dernek rat Parti ikinci büyük kongresi bugün saat 10 da Ankara yeni sergio-vindo açıldı. Saat 10.80 da D. P. genel başkanı Celâl Bayar, alkışlar a-rasında kürsüye çıktı.
Toplantı, İstiklâl marsının çalma silo batindi.
Yoklamayı müteakip Celâl Bayar, kongreyi açlı. Atatürkiln aziz hâtırası için 8 dakika uyakta sükût e-dildi.
Kongre başkanlığı seçimi
Müteakiben Celâl Bayar:
— Arkadaşlar, şimdi riyaset Dinin seçilmesi yapılacaktır. Başkan lığa namzetliğini koyanlar simlerini yazdırsınlar, dedi.
Bir çok dogoler isimler s* Neticede başkanlığa şu boş kişinin namzet gösterildiği anlaşıldı:
İzmir delegesi Ekrem Hayri Üe-tünduğ, Balıkesir delegesi Sıtkı Yır (Dovanıı 8a. s Sü. 6 do)
Kongreden notlar
Kongreyi “Yeni Sabah» namına takib eden hususî surette Ankaraya gönderdiğimiz ekib telefonla bildiriyor
Celâl Bayar, riya set kürsüsünde.
ııkura 21 (Telefonla) — Uzun tandır merak ve dikkatle bea. n ve etrafında bir çok dedlko-yapılon Demokrat Parti İkinci büyük kongresi bugün saat 10 da yeni sergi evinde açıldı. Sergi evinin İnşaatı henüz bitmiş olduğundan, bu suretle, İlk olarak D. Par. ti büyük kongresi cnlinas.betiyle kapılarını açmış bulunuyordu. Kon grenin toplandığı yor geniş, nıüs. tatil şeklinde olup ortaya bir kürsü inşa edilmiş, tin kısma da hatip rln konuşmasına mahsus başua r kürsü ycrleşllrilmlşdi. Bu kür. nün önünde sitenoğraflar yer alış, kürsünün sağ kısmında idare heyeti uzalariylc Demokrat Parti milletvekilleri İçin son tarafta da davetliler ve banın mensuplarına mahsus yorlor ayrılmıştı.
Kongreye davet edilenler arasın,
da 10 gazetenin başmuharriri Ana
dolu Ajansı Umum Müdürü Basın
Yayın Umum Mtldür(i de bulu-
yordu.
Dinleyiciler İçin de bu müstatll
(Dovanıı 8a. o 8Ü. 7 de)
Vişinski’nin tehir talebine rağmen bir
Celâl Bayar raporu okurken.
bir hâdise
Tokat seylâbında 25 vatandaş kaybettik
; resmî tebliğ neşredildi;
Londra, 20 (B.B.C.) — Dört dev let dışşierl bakanları konseyinin Pa rls konferansına son verilmesinden bir saat sonra Vişınskl, Fransız Dışişleri Bakanlığına giderek Mos kova İle temasa geçmiş ve yeni talimat almıştır. Vişinskl bu se -beble, resmi tebliğin neşredilme sinin geciktirilmesini İstemiş, ye -I niden bir toplantı yapılmasını tek-[ lif etmiştir. Fakat resmi tebliğ,
> Türkiye saat oyartle, 20 de neşre [ dilmiş bulunmakta İdi. Mamafih,
> Vişinskinln talebi Kabul edl [ yeni bir toplantı daha yapı • bu yüzden Dean Acheson vo
[ vin, hareketlerini tehir etmek 1 burlyetlnde kalmışlardır.
1 (Dovamı Sa. 6 Sü. i no)
Yüzlerce ev harab oldu, eşya ve hayvan zayiatı çok ağır, Bayındırlık Bakam Tokat’a gitti
Londra radyosu dün geceki yayımında, insan kaybının bir kaç yüz olmasından korkulduğunu bildirdi
E. T. T. İdaresinin zarar edişi uzun tartışmaya sebeb oldu
Şehir Genel Meclisi, diln saat 15 ı oplanmıştır. Gündeme geçilme, evvel, üyelerin verdiği takrir ekilfler okunmuştur. Sel felâke uğrayan Toknd Belediyesine
(Dovamı Sa. 6 SÜ. 1 de) ı
Talihsiz Tokattan
Tokat, 20 (Hususi) — Dün bil dirdiğim korkunç seylâp bu sabah hızını kuybetmiştir. Belediye ve bayındırlık teşkilâtile elele veren halk sokak ve caddelerdeki molozları temizlemeğe başlamış-I lardır. Şimdilik tesbit edildiğine
göre 487 ev ve 127 dükkân içindeki eşya ve hayvanlarla beraber sulara gömülmüş, tamamen veya kısmen harap olmuştur. Hayvan
(Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
Bolu Maliye
kasasını
soyacaklardı
Meçhul haydutlar, gece bekçisini öldürdüler
Bolu, 20 (Telefonla) — Dün gece şehrimizde feci bir cinayet işlenmiş, maliye hazînesinin ka-sasım soymak isti yen meçhul şa' hışlar kasanın bulunduğu hükfl* met binasının gece bekçisini feci bir şekilde öldürmüşlerdir. Hâdi« se şöyle olmuştur:
Gece yarısına doğru meçhul soyguncular kasanın bulunduğıi hükümet binasına arka kapıâad girmişler ve mâliyenin kasasının!
(Devamı Sa. S Sü. • da)
Fransız romancısı
Madam A. Roube
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KUMAR
IİLUNAY
İşçiler, işi bıraktı, zabıtanın müdahalesıle tekrar çalıştılar Adapazarı: 20 (Telefonla) — Yeni yapılmakta olan vagon fabrikası İnşaatında, çalışan İşçiler, İddialarına göre, şantiye şefinin (Dovamı 8a. o 8ü. s do)
Afyon'da «Kafa» adlı bir ga zolo çıkıyor. Fakat çoğu vilâyet gazotolorl gibi onun da pok çok İmkânsızlıklar içlndu çırpındığı anlaşılıyor... Böylo olmakla bo-rabor bu mütevazı şoklo rağmen vazifesini yapıyor. Muhtevasına gö-koyliyoti, tok yaprak olan gazo-keınmlyolinl unutturuyor. Son ında birindo bir fıkra oku-uharriri şohrln kız enstl-gisino gitmiş, teşhir edilen osorlor arasında Işlonıe bir İskambil kâğıdı kılıfı görmüş vo bundan pok haklı olarak müteessir olmuş. Varlığımızı saran kumar ahtapotuna bütün kuvvotilo yükleniyor. (.Afyon* da böylo... Ya bir do Is-tanbulun kumar durumu no hnldo-dlrî Daha doğrusu no içler acısı-
Zaten blzdo daha kumarın no ol-
duğu tahlil edilememiştir ki... salâ kibar muhitlerde kulüplerde büyük büyük parasına poker, bakara, borik oynamak kumar ılofill bir eğlencedir... Amma Galatada bir bitirim yerinde barbut, pasota oynamak eğlonco değil kumardır. Heyeoan satın almak istiyenlor bil mom hangi kulüpte paralarını leh-llkoyo koyabilirler bu anıellyt-yi pok çok kişi seyreder vo alış vorlşln ehemmiyetine göre ondan bunsodl-llr; fakat hail bir arsada şemsiye üstüno papel atan işçiler yakalanır sa henıon kudoso glrorlor.
Bu İtibarla kumarla oğlonoonln
no olduğunu no oynıyanlar, no ya-
zanlar hâlâ nnlıyaınamışlardır.
Geçonlorde bir aile kadını anlatı-
yordu :
— Sık sık bi’Jo toplanıp poker
(Devamı Sa. 0 8ü. 0 do)
um, A. Roubâ diln, bir kışı m gazetecilerle bir arada
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
1
SALI 21 HAZİRAN 1949 Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu İdare: Nuruosmanıye Not n Tel adresli «YENİ 8ABAH» 1 8 T * N B U L Telefon ı 20790 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3080 HURRlYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFUYİZ Sayış, s 10 Kuru, "İslâm,, konferansı Kar aş 1, 20 (Nafen) — Kasım ayında Karaşlde toplanması mukarrer telâm memleketleri konferansına 22 İslâm memleketi davet edilmiştir. Bu davet edilen mem. eketler arasında Türkiye. Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan, Malezya, ile Ye . men dahildir.
Dünkü kongrr'cn intibalar. Celâl Bayann nutku dinleniyor, salonda heyecanlı bir anda eller kalkıyor, kongreye giriş sırasında topl.mli yapılan sergi binasının C.âİ (Foto: Yeni Sabah______Ankara)
D. P. büyük kongresi Mâhûd piyango hesabı
dün sabah toplandı i tedkik ettirilmelidir
C. Bayar okuduğu nı ühim raporunda Hürriyet Misakının neden tahakkuk ettirilmediğini ve Meclisten niçin çekilmediklerini anlattı
Yahudi piyangosu hasılatının nereye sarf edileceği, Maliye müfettişleri tarafından
ele alınacak ciddi bir mevzudur
Bayar, memlekette, kardeş kam dökmek ve ihtilâl kasırgası içinde yabancılara oyuncak olmasını istiyenleri, şiddetle itham etti
Müzakereler
Dağılmamalı...
emokrat Parti büyük kongre toplantılarına başladı. Yurdun, hemen
her köşesinden gelmiş delegeler, parti ve memleket İşlerini konuşacaklar. Böyle topluluklara, tartışmalara, demokratik hareketlere, çok alışık olduğumuz 1-çin, scrbestilik havası bizi şaşırt3 bilir. Tek parti devrinde, her şey, önelce düzenlenir bir tiyatroda sahne vazedilir gibi her aktöre rolü ezberletilir o da kendisine yüklenen vazifeyi, tamanıile. yapardı. Söylene® sözlerin nerelerinin az, nerelerinin çok alkışlanacağı bile peşin olarak, tâyin olunurdu. Bu defa, Ankarada, hâdiseler böyle cereyan etmiyecek-tir. Amma bu demek değildir ki konuşmalar başı boş olmabdır. İlk biiyük demokrat kongre, çok İyi bir intiba bırakarak ayrılmıştı. Filhakika o kongre, yalnız yüksek direktifler vererek ayrılmış ve her hangi bir hesap sormak mevkiinde bulunmamıştı. Bu defa durum o kadar sade değildir. Görülecek hesaplar vardır. Merkez heyeti, faaliyetin bilânço-•unu arzetmeğe mecburdur. Bu rapor murahhaslara dağıtılmıştır. Fakat ilk göze çarpan mes’e-lo (Hürriyet Misakı) adı altında toplanmış olan umdelerin hiç birinin tahakkuk ettirilememiş olmasıdır. Bu nokta şüphesiz, ten-kidleri cclb edecektir. Herkes biliyor Id demokratlar iktidarda değildir binaenaleyh eski kongrenin dileklerini yerine getirmek Bayar ve arkadaşlarının elinde değildir. Buna rağmen bazı sıkı suallerin tevcih edilmesi imkânı vardır. O da şu bakımdan olabilir. Hürriyet Misakıaı elde etmek için ne dereceye kadar gayret sar (edilmiştir? Acaba daha blkı bir hareket tarzı kabil degü mi İdi (Devamı Sa. o 8ü. « do)
Celâl Banar. kongre başkanı doktor Ekrem Bayri Üstiindağla konuşuyor
Ankara: 20 (Telefonla) — De rat Parti ikinci büyük kongres bugünkü ilk toplantısında genel n Celâl Boyar tarafından .okunan zurnan zaman alkışlanan raporla-bildiriyorum. Bayar, ilk olarak ge-I idaro kurulu raporunu okumuş-r. 47 sayfalık olan bu raporda ezcümle şöyle deniliyordu:
Birinci büyük kongremizden bu U> içindeki mühim ederek takip etti-ttını belirtmeğe ça-
Dörtler
Galata rıhtımında Israile gö ç eden Yahudilenn eşyası
ki, gene), kurulunuz, siyasî hedef olarak birinci kongremi imalı karan olan (Hürriyet aı tahakkuk ettirmek vazı-bnşlamıştı. Genel kurultt-ır biitiin parti teşkilâtımız (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
iopiantısı sona erdi
Bir kısım Yahudi vatandaşa rrn fakir ve yetim çocuklara yar ) dım adı altında tertip ettikleri v( hasılatının nereye sarfedilecegl şlnj dllik meçhul bulunan mahut piyofl go hakkında bir okuyucumuz dlk« kate değer bir teklif yapmaktadır. raya gelmesiyle vücut bulan bir te. şekklll tarafından tertiplendiği İd*
Dört Yahudi Cemiyetinin bir a« dia olunan bu piyangonun haki . katte Fillstine göc eden işsiz gtlç. Büz Yajıudilerin yol harçlığına ah-sis edileceği kanaati umumidir.
8. M. imzalı bir okuyucumuz of-gönderdiği mektupta hulâseterf yor ki:
c— Bu piyango tertiplenirken hu kukl formaliteler tamamen yerine getirilmiş olabilir. Fakir Yahudi çocuklarına sarfedileceği söylenma yen bu piyango reklâmlarında (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kongrenin sabah
ve akşam celseleri
I Riyaset Divânı seçimi - Atatürk için saygı vakfesi - Hürriyet kurbanlarına ; ta’zim — Seçim bahsi açılınca salonda heyecan — Ölümü göze alanlar — Cevdet : Kerimin bir sözü — Kongre seçimi için münakaşalar — 8 nci maddenin yer : değiştirmesi — D. P. den çıkanlar ve konulanlar — Kahrolsun seslen — idare ■ hey’eti raporu — Mali rapor — Saat 19,20 de kapanış
Ankara: 20 (Telefonla) — Dernek rat Parti ikinci büyük kongresi bugün saat 10 da Ankara yeni sergio-vindo açıldı. Saat 10.80 da D. P. genel başkanı Celâl Bayar, alkışlar a-rasında kürsüye çıktı.
Toplantı, İstiklâl marsının çalma silo batindi.
Yoklamayı müteakip Celâl Bayar, kongreyi açlı. Atatürkiln aziz hâtırası için 8 dakika uyakta sükût e-dildi.
Kongre başkanlığı seçimi
Müteakiben Celâl Bayar:
— Arkadaşlar, şimdi riyaset Dinin seçilmesi yapılacaktır. Başkan lığa namzetliğini koyanlar simlerini yazdırsınlar, dedi.
Bir çok dogoler isimler s* Neticede başkanlığa şu boş kişinin namzet gösterildiği anlaşıldı:
İzmir delegesi Ekrem Hayri Üe-tünduğ, Balıkesir delegesi Sıtkı Yır (Dovanıı 8a. s Sü. 6 do)
Kongreden notlar
Kongreyi “Yeni Sabah» namına takib eden hususî surette Ankaraya gönderdiğimiz ekib telefonla bildiriyor
Celâl Bayar, riya set kürsüsünde.
ııkura 21 (Telefonla) — Uzun tandır merak ve dikkatle bea. n ve etrafında bir çok dedlko-yapılon Demokrat Parti İkinci büyük kongresi bugün saat 10 da yeni sergi evinde açıldı. Sergi evinin İnşaatı henüz bitmiş olduğundan, bu suretle, İlk olarak D. Par. ti büyük kongresi cnlinas.betiyle kapılarını açmış bulunuyordu. Kon grenin toplandığı yor geniş, nıüs. tatil şeklinde olup ortaya bir kürsü inşa edilmiş, tin kısma da hatip rln konuşmasına mahsus başua r kürsü ycrleşllrilmlşdi. Bu kür. nün önünde sitenoğraflar yer alış, kürsünün sağ kısmında idare heyeti uzalariylc Demokrat Parti milletvekilleri İçin son tarafta da davetliler ve banın mensuplarına mahsus yorlor ayrılmıştı.
Kongreye davet edilenler arasın,
da 10 gazetenin başmuharriri Ana
dolu Ajansı Umum Müdürü Basın
Yayın Umum Mtldür(i de bulu-
yordu.
Dinleyiciler İçin de bu müstatll
(Dovanıı 8a. o 8Ü. 7 de)
Vişinski’nin tehir talebine rağmen bir
Celâl Bayar raporu okurken.
bir hâdise
Tokat seylâbında 25 vatandaş kaybettik
; resmî tebliğ neşredildi;
Londra, 20 (B.B.C.) — Dört dev let dışşierl bakanları konseyinin Pa rls konferansına son verilmesinden bir saat sonra Vişınskl, Fransız Dışişleri Bakanlığına giderek Mos kova İle temasa geçmiş ve yeni talimat almıştır. Vişinskl bu se -beble, resmi tebliğin neşredilme sinin geciktirilmesini İstemiş, ye -I niden bir toplantı yapılmasını tek-[ lif etmiştir. Fakat resmi tebliğ,
> Türkiye saat oyartle, 20 de neşre [ dilmiş bulunmakta İdi. Mamafih,
> Vişinskinln talebi Kabul edl [ yeni bir toplantı daha yapı • bu yüzden Dean Acheson vo
[ vin, hareketlerini tehir etmek 1 burlyetlnde kalmışlardır.
1 (Dovamı Sa. 6 Sü. i no)
Yüzlerce ev harab oldu, eşya ve hayvan zayiatı çok ağır, Bayındırlık Bakam Tokat’a gitti
Londra radyosu dün geceki yayımında, insan kaybının bir kaç yüz olmasından korkulduğunu bildirdi
E. T. T. İdaresinin zarar edişi uzun tartışmaya sebeb oldu
Şehir Genel Meclisi, diln saat 15 ı oplanmıştır. Gündeme geçilme, evvel, üyelerin verdiği takrir ekilfler okunmuştur. Sel felâke uğrayan Toknd Belediyesine
(Dovamı Sa. 6 SÜ. 1 de) ı
Talihsiz Tokattan
Tokat, 20 (Hususi) — Dün bil dirdiğim korkunç seylâp bu sabah hızını kuybetmiştir. Belediye ve bayındırlık teşkilâtile elele veren halk sokak ve caddelerdeki molozları temizlemeğe başlamış-I lardır. Şimdilik tesbit edildiğine
göre 487 ev ve 127 dükkân içindeki eşya ve hayvanlarla beraber sulara gömülmüş, tamamen veya kısmen harap olmuştur. Hayvan
(Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
Bolu Maliye
kasasını
soyacaklardı
Meçhul haydutlar, gece bekçisini öldürdüler
Bolu, 20 (Telefonla) — Dün gece şehrimizde feci bir cinayet işlenmiş, maliye hazînesinin ka-sasım soymak isti yen meçhul şa' hışlar kasanın bulunduğu hükfl* met binasının gece bekçisini feci bir şekilde öldürmüşlerdir. Hâdi« se şöyle olmuştur:
Gece yarısına doğru meçhul soyguncular kasanın bulunduğıi hükümet binasına arka kapıâad girmişler ve mâliyenin kasasının!
(Devamı Sa. S Sü. • da)
Fransız romancısı
Madam A. Roube
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KUMAR
IİLUNAY
İşçiler, işi bıraktı, zabıtanın müdahalesıle tekrar çalıştılar Adapazarı: 20 (Telefonla) — Yeni yapılmakta olan vagon fabrikası İnşaatında, çalışan İşçiler, İddialarına göre, şantiye şefinin (Dovamı 8a. o 8ü. s do)
Afyon'da «Kafa» adlı bir ga zolo çıkıyor. Fakat çoğu vilâyet gazotolorl gibi onun da pok çok İmkânsızlıklar içlndu çırpındığı anlaşılıyor... Böylo olmakla bo-rabor bu mütevazı şoklo rağmen vazifesini yapıyor. Muhtevasına gö-koyliyoti, tok yaprak olan gazo-keınmlyolinl unutturuyor. Son ında birindo bir fıkra oku-uharriri şohrln kız enstl-gisino gitmiş, teşhir edilen osorlor arasında Işlonıe bir İskambil kâğıdı kılıfı görmüş vo bundan pok haklı olarak müteessir olmuş. Varlığımızı saran kumar ahtapotuna bütün kuvvotilo yükleniyor. (.Afyon* da böylo... Ya bir do Is-tanbulun kumar durumu no hnldo-dlrî Daha doğrusu no içler acısı-
Zaten blzdo daha kumarın no ol-
duğu tahlil edilememiştir ki... salâ kibar muhitlerde kulüplerde büyük büyük parasına poker, bakara, borik oynamak kumar ılofill bir eğlencedir... Amma Galatada bir bitirim yerinde barbut, pasota oynamak eğlonco değil kumardır. Heyeoan satın almak istiyenlor bil mom hangi kulüpte paralarını leh-llkoyo koyabilirler bu anıellyt-yi pok çok kişi seyreder vo alış vorlşln ehemmiyetine göre ondan bunsodl-llr; fakat hail bir arsada şemsiye üstüno papel atan işçiler yakalanır sa henıon kudoso glrorlor.
Bu İtibarla kumarla oğlonoonln
no olduğunu no oynıyanlar, no ya-
zanlar hâlâ nnlıyaınamışlardır.
Geçonlorde bir aile kadını anlatı-
yordu :
— Sık sık bi’Jo toplanıp poker
(Devamı Sa. 0 8ü. 0 do)
um, A. Roubâ diln, bir kışı m gazetecilerle bir arada
.(Yazısı 5 İnci sayfada)
1
SALI 21 HAZİRAN 1949 Sahibi: Sala Kıhçlıoğlu İdare: Nuruosmanıye Not n Tel adresli «YENİ 8ABAH» 1 8 T * N B U L Telefon ı 20790 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3080 HURRlYET VE HAKKİN YILMAZ MUDAFUYİZ Sayış, s 10 Kuru, "İslâm,, konferansı Kar aş 1, 20 (Nafen) — Kasım ayında Karaşlde toplanması mukarrer telâm memleketleri konferansına 22 İslâm memleketi davet edilmiştir. Bu davet edilen mem. eketler arasında Türkiye. Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan, Malezya, ile Ye . men dahildir.
Dünkü kongrr'cn intibalar. Celâl Bayann nutku dinleniyor, salonda heyecanlı bir anda eller kalkıyor, kongreye giriş sırasında topl.mli yapılan sergi binasının C.âİ (Foto: Yeni Sabah______Ankara)
D. P. büyük kongresi Mâhûd piyango hesabı
dün sabah toplandı i tedkik ettirilmelidir
C. Bayar okuduğu nı ühim raporunda Hürriyet Misakının neden tahakkuk ettirilmediğini ve Meclisten niçin çekilmediklerini anlattı
Yahudi piyangosu hasılatının nereye sarf edileceği, Maliye müfettişleri tarafından
ele alınacak ciddi bir mevzudur
Bayar, memlekette, kardeş kam dökmek ve ihtilâl kasırgası içinde yabancılara oyuncak olmasını istiyenleri, şiddetle itham etti
Müzakereler
Dağılmamalı...
emokrat Parti büyük kongre toplantılarına başladı. Yurdun, hemen
her köşesinden gelmiş delegeler, parti ve memleket İşlerini konuşacaklar. Böyle topluluklara, tartışmalara, demokratik hareketlere, çok alışık olduğumuz 1-çin, scrbestilik havası bizi şaşırt3 bilir. Tek parti devrinde, her şey, önelce düzenlenir bir tiyatroda sahne vazedilir gibi her aktöre rolü ezberletilir o da kendisine yüklenen vazifeyi, tamanıile. yapardı. Söylene® sözlerin nerelerinin az, nerelerinin çok alkışlanacağı bile peşin olarak, tâyin olunurdu. Bu defa, Ankarada, hâdiseler böyle cereyan etmiyecek-tir. Amma bu demek değildir ki konuşmalar başı boş olmabdır. İlk biiyük demokrat kongre, çok İyi bir intiba bırakarak ayrılmıştı. Filhakika o kongre, yalnız yüksek direktifler vererek ayrılmış ve her hangi bir hesap sormak mevkiinde bulunmamıştı. Bu defa durum o kadar sade değildir. Görülecek hesaplar vardır. Merkez heyeti, faaliyetin bilânço-•unu arzetmeğe mecburdur. Bu rapor murahhaslara dağıtılmıştır. Fakat ilk göze çarpan mes’e-lo (Hürriyet Misakı) adı altında toplanmış olan umdelerin hiç birinin tahakkuk ettirilememiş olmasıdır. Bu nokta şüphesiz, ten-kidleri cclb edecektir. Herkes biliyor Id demokratlar iktidarda değildir binaenaleyh eski kongrenin dileklerini yerine getirmek Bayar ve arkadaşlarının elinde değildir. Buna rağmen bazı sıkı suallerin tevcih edilmesi imkânı vardır. O da şu bakımdan olabilir. Hürriyet Misakıaı elde etmek için ne dereceye kadar gayret sar (edilmiştir? Acaba daha blkı bir hareket tarzı kabil degü mi İdi (Devamı Sa. o 8ü. « do)
Celâl Banar. kongre başkanı doktor Ekrem Bayri Üstiindağla konuşuyor
Ankara: 20 (Telefonla) — De rat Parti ikinci büyük kongres bugünkü ilk toplantısında genel n Celâl Boyar tarafından .okunan zurnan zaman alkışlanan raporla-bildiriyorum. Bayar, ilk olarak ge-I idaro kurulu raporunu okumuş-r. 47 sayfalık olan bu raporda ezcümle şöyle deniliyordu:
Birinci büyük kongremizden bu U> içindeki mühim ederek takip etti-ttını belirtmeğe ça-
Dörtler
Galata rıhtımında Israile gö ç eden Yahudilenn eşyası
ki, gene), kurulunuz, siyasî hedef olarak birinci kongremi imalı karan olan (Hürriyet aı tahakkuk ettirmek vazı-bnşlamıştı. Genel kurultt-ır biitiin parti teşkilâtımız (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
iopiantısı sona erdi
Bir kısım Yahudi vatandaşa rrn fakir ve yetim çocuklara yar ) dım adı altında tertip ettikleri v( hasılatının nereye sarfedilecegl şlnj dllik meçhul bulunan mahut piyofl go hakkında bir okuyucumuz dlk« kate değer bir teklif yapmaktadır. raya gelmesiyle vücut bulan bir te. şekklll tarafından tertiplendiği İd*
Dört Yahudi Cemiyetinin bir a« dia olunan bu piyangonun haki . katte Fillstine göc eden işsiz gtlç. Büz Yajıudilerin yol harçlığına ah-sis edileceği kanaati umumidir.
8. M. imzalı bir okuyucumuz of-gönderdiği mektupta hulâseterf yor ki:
c— Bu piyango tertiplenirken hu kukl formaliteler tamamen yerine getirilmiş olabilir. Fakir Yahudi çocuklarına sarfedileceği söylenma yen bu piyango reklâmlarında (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kongrenin sabah
ve akşam celseleri
I Riyaset Divânı seçimi - Atatürk için saygı vakfesi - Hürriyet kurbanlarına ; ta’zim — Seçim bahsi açılınca salonda heyecan — Ölümü göze alanlar — Cevdet : Kerimin bir sözü — Kongre seçimi için münakaşalar — 8 nci maddenin yer : değiştirmesi — D. P. den çıkanlar ve konulanlar — Kahrolsun seslen — idare ■ hey’eti raporu — Mali rapor — Saat 19,20 de kapanış
Ankara: 20 (Telefonla) — Dernek rat Parti ikinci büyük kongresi bugün saat 10 da Ankara yeni sergio-vindo açıldı. Saat 10.80 da D. P. genel başkanı Celâl Bayar, alkışlar a-rasında kürsüye çıktı.
Toplantı, İstiklâl marsının çalma silo batindi.
Yoklamayı müteakip Celâl Bayar, kongreyi açlı. Atatürkiln aziz hâtırası için 8 dakika uyakta sükût e-dildi.
Kongre başkanlığı seçimi
Müteakiben Celâl Bayar:
— Arkadaşlar, şimdi riyaset Dinin seçilmesi yapılacaktır. Başkan lığa namzetliğini koyanlar simlerini yazdırsınlar, dedi.
Bir çok dogoler isimler s* Neticede başkanlığa şu boş kişinin namzet gösterildiği anlaşıldı:
İzmir delegesi Ekrem Hayri Üe-tünduğ, Balıkesir delegesi Sıtkı Yır (Dovanıı 8a. s Sü. 6 do)
Kongreden notlar
Kongreyi “Yeni Sabah» namına takib eden hususî surette Ankaraya gönderdiğimiz ekib telefonla bildiriyor
Celâl Bayar, riya set kürsüsünde.
ııkura 21 (Telefonla) — Uzun tandır merak ve dikkatle bea. n ve etrafında bir çok dedlko-yapılon Demokrat Parti İkinci büyük kongresi bugün saat 10 da yeni sergi evinde açıldı. Sergi evinin İnşaatı henüz bitmiş olduğundan, bu suretle, İlk olarak D. Par. ti büyük kongresi cnlinas.betiyle kapılarını açmış bulunuyordu. Kon grenin toplandığı yor geniş, nıüs. tatil şeklinde olup ortaya bir kürsü inşa edilmiş, tin kısma da hatip rln konuşmasına mahsus başua r kürsü ycrleşllrilmlşdi. Bu kür. nün önünde sitenoğraflar yer alış, kürsünün sağ kısmında idare heyeti uzalariylc Demokrat Parti milletvekilleri İçin son tarafta da davetliler ve banın mensuplarına mahsus yorlor ayrılmıştı.
Kongreye davet edilenler arasın,
da 10 gazetenin başmuharriri Ana
dolu Ajansı Umum Müdürü Basın
Yayın Umum Mtldür(i de bulu-
yordu.
Dinleyiciler İçin de bu müstatll
(Dovanıı 8a. o 8Ü. 7 de)
Vişinski’nin tehir talebine rağmen bir
Celâl Bayar raporu okurken.
bir hâdise
Tokat seylâbında 25 vatandaş kaybettik
; resmî tebliğ neşredildi;
Londra, 20 (B.B.C.) — Dört dev let dışşierl bakanları konseyinin Pa rls konferansına son verilmesinden bir saat sonra Vişınskl, Fransız Dışişleri Bakanlığına giderek Mos kova İle temasa geçmiş ve yeni talimat almıştır. Vişinskl bu se -beble, resmi tebliğin neşredilme sinin geciktirilmesini İstemiş, ye -I niden bir toplantı yapılmasını tek-[ lif etmiştir. Fakat resmi tebliğ,
> Türkiye saat oyartle, 20 de neşre [ dilmiş bulunmakta İdi. Mamafih,
> Vişinskinln talebi Kabul edl [ yeni bir toplantı daha yapı • bu yüzden Dean Acheson vo
[ vin, hareketlerini tehir etmek 1 burlyetlnde kalmışlardır.
1 (Dovamı Sa. 6 Sü. i no)
Yüzlerce ev harab oldu, eşya ve hayvan zayiatı çok ağır, Bayındırlık Bakam Tokat’a gitti
Londra radyosu dün geceki yayımında, insan kaybının bir kaç yüz olmasından korkulduğunu bildirdi
E. T. T. İdaresinin zarar edişi uzun tartışmaya sebeb oldu
Şehir Genel Meclisi, diln saat 15 ı oplanmıştır. Gündeme geçilme, evvel, üyelerin verdiği takrir ekilfler okunmuştur. Sel felâke uğrayan Toknd Belediyesine
(Dovamı Sa. 6 SÜ. 1 de) ı
Talihsiz Tokattan
Tokat, 20 (Hususi) — Dün bil dirdiğim korkunç seylâp bu sabah hızını kuybetmiştir. Belediye ve bayındırlık teşkilâtile elele veren halk sokak ve caddelerdeki molozları temizlemeğe başlamış-I lardır. Şimdilik tesbit edildiğine
göre 487 ev ve 127 dükkân içindeki eşya ve hayvanlarla beraber sulara gömülmüş, tamamen veya kısmen harap olmuştur. Hayvan
(Devamı Sa. s SÜ. 3 de)
Bolu Maliye
kasasını
soyacaklardı
Meçhul haydutlar, gece bekçisini öldürdüler
Bolu, 20 (Telefonla) — Dün gece şehrimizde feci bir cinayet işlenmiş, maliye hazînesinin ka-sasım soymak isti yen meçhul şa' hışlar kasanın bulunduğu hükfl* met binasının gece bekçisini feci bir şekilde öldürmüşlerdir. Hâdi« se şöyle olmuştur:
Gece yarısına doğru meçhul soyguncular kasanın bulunduğıi hükümet binasına arka kapıâad girmişler ve mâliyenin kasasının!
(Devamı Sa. S Sü. • da)
Fransız romancısı
Madam A. Roube
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KUMAR
IİLUNAY
İşçiler, işi bıraktı, zabıtanın müdahalesıle tekrar çalıştılar Adapazarı: 20 (Telefonla) — Yeni yapılmakta olan vagon fabrikası İnşaatında, çalışan İşçiler, İddialarına göre, şantiye şefinin (Dovamı 8a. o 8ü. s do)
Afyon'da «Kafa» adlı bir ga zolo çıkıyor. Fakat çoğu vilâyet gazotolorl gibi onun da pok çok İmkânsızlıklar içlndu çırpındığı anlaşılıyor... Böylo olmakla bo-rabor bu mütevazı şoklo rağmen vazifesini yapıyor. Muhtevasına gö-koyliyoti, tok yaprak olan gazo-keınmlyolinl unutturuyor. Son ında birindo bir fıkra oku-uharriri şohrln kız enstl-gisino gitmiş, teşhir edilen osorlor arasında Işlonıe bir İskambil kâğıdı kılıfı görmüş vo bundan pok haklı olarak müteessir olmuş. Varlığımızı saran kumar ahtapotuna bütün kuvvotilo yükleniyor. (.Afyon* da böylo... Ya bir do Is-tanbulun kumar durumu no hnldo-dlrî Daha doğrusu no içler acısı-
Zaten blzdo daha kumarın no ol-
duğu tahlil edilememiştir ki... salâ kibar muhitlerde kulüplerde büyük büyük parasına poker, bakara, borik oynamak kumar ılofill bir eğlencedir... Amma Galatada bir bitirim yerinde barbut, pasota oynamak eğlonco değil kumardır. Heyeoan satın almak istiyenlor bil mom hangi kulüpte paralarını leh-llkoyo koyabilirler bu anıellyt-yi pok çok kişi seyreder vo alış vorlşln ehemmiyetine göre ondan bunsodl-llr; fakat hail bir arsada şemsiye üstüno papel atan işçiler yakalanır sa henıon kudoso glrorlor.
Bu İtibarla kumarla oğlonoonln
no olduğunu no oynıyanlar, no ya-
zanlar hâlâ nnlıyaınamışlardır.
Geçonlorde bir aile kadını anlatı-
yordu :
— Sık sık bi’Jo toplanıp poker
(Devamı Sa. 0 8ü. 0 do)
um, A. Roubâ diln, bir kışı m gazetecilerle bir arada
.(Yazısı 5 İnci sayfada)

Comments (0)