İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en
iyi netice veren yegâne lâstiktir. Bir
tecrübede lanımakda geç kaldığınıza
üzüleceksiniz.
Türkiye Umum Acentası Tevfik Y1UMLA£
s
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni Sabah
C’t/M.4 — 21 OCAK 1040 — ON BİRİNCİ YIL — No. 3520 — SAYISI HER YEllDE 10 KURUŞ'ı
Şemsettin Gilnaltan kabinesi toplantı halinde..
Mevzuatı ıslah
için mühim karar
Başbakanlık, çeşidli tâdil ve ilâvelerle dağınık
bir hale gelen mevzuatı bişleştirecek
Celâl Bayar, dün Başbakanı ziyaret ederek görüştü, muhalefet henüz yeni hükümete dair fikrini söylemiyor
Yeni Hükümetin programı bu gün kat’i şeklini almış olacak
Dünkü Kabine toplantısında Maliye Bakanı tasarruf tedbirleri hakkında izahat verdi
Ankara, 20 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Başbakan- , lık halen yürürlükte bulunan j mevzuatımızın birleştirilmesi yo lunda faaliyete geçmiştir. Bilindiği gibi halen yürürlükte olan kanunlarımızın bir çoğu muhtelif zamanlarda yapılan çeşitli tâdillerle bir takım ilâveleri ihtiva etmektedir. Pratikte kullanılması zor olan bu kanunların birleştirilmesi işi önemli bir memleket derdini halledecektir.
Celâl Bayar, Başbakanı Ziyaret Etti
Ankara, 20 (Hususî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün öğleden evvel Başbakan Şemseddin Günaltayı (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 1 de)
Başbakan Şemsettin Güııaliay makamında
İçişleri Bakanının Tamimi
Yol, kazanç vergisi tasarılarında hafifletmeler yapılacağı, lüks vergisi tasarısının büsbütün kaldırılacağı söyleniyor
Çıldır'ın köyleri ve ilçesinde gıdasızlık
Yeni Kabine
Ne Yapacak?
Yeni Başbakan, şahsen her hangi bir mail kombinezona girmiş değildir ve her an hesab verebilecek durumda bir simadır. Binaenaleyh temizlik ve dürüstlük bahislerinde çok titiz davranabilecek mev-kidedir. Amma partinin müfrit elemanları yeni kabine reisini rahat bırakırlar nu? Bu da üzerinde durulucak bir noktadır-
EN t Başbakan Sayın Şemseddin Günaltay, gazetelere ilk beyanatını vermiştir. Bıı sözlerin çok vekarlı ve mutedil olduğu açıktır. Millet Meclisi huzurunda beyannameyi okumadan, program hakkında herhangi bir İzahta bulunmadan demeç vermenin doğru olmadığı muhakkaktır. Türk matbuatının yardımına İhtiyacı olduğunu açıklaması, kabinenin yeni balkanının ancak lehine kaydedilebilir. Filhakika demokratik bir idarede, sıkıyönetimsiz, baskısız bir rejimde hükümetler ancak milletin ve partilerin yardtmlle İktidarda tutunabilirler. Millet ve partilerde fikirlerin tebellür etmesinde de matbuat en kuvvetli âmildir. Ayni Halk Partisinin diğer bir başbakanı, faraza Receb Peker, Türk matbuatını bir hasım gibi telâkki etmiş ve gazete kapatmakla ömrünü idatne edebileceğini zan-beylemiştî. Nitekim Saraçoğlu Şükrü de hep o sakîm ve boş itikatla naplanıp kalmış ve muttasıl gazete kapamakla vakit geçirmişti. Anlaşılan Halk Partisinin havasında az çok bir değişiklik olmuş ki yeni Başbakan matbuata bir banım gözile bak-nuyor ve ondan yard.m bpM1. yor.
Türk gazeteleri —muhalif ol-sun, müstakil olsun— memleketinin hayrına çalışacak herhangi bir kabineye yardım et-ineğe dalma hazırdır ve bıı hizmette hiç bir -zaman kusur etmemiştir. Yalnız tek parti hülya ve rüyasından heniiz çıkıldığı için bazı başbakanlar ve bakanlar kendilerine yapılan ikazları ve fenalıklara dair yanlan aleyhlerinde bir gösteri say mtşlardı. Amma vukuat sonra-dan matbuatın, bazı meselelerde, »le kadar haklı olduğunu bütün parlaklığile ortaya atmıştır. Donun taze ve dumanı üstünde bir misali evvelki gün fDovamı: 8a. 3 • 6Ü. a de)
Ankara, 20 (Hususî) — Hükümet bugün de mesaî programı etrafındaki çalışmalarına devam etmiştir. Programın esasları dün de bildirdiğim gibidir. İç politikada demokrasiyi geliştirme' yolunda daha ileri adımlar atpcjığı, partilerce şikâyeti mucîb cihetlerin hüstiü ı.i-
yetle inceleneceği anlaşılmaktadır. Maliye Ba- « kanlığında bilhassa 1949 büdcesi üzerinde ya- x pılacak azamî tasarruflar etrafında geç vakte'dil kadar çalışmalara devam edilmektedir. 194fıJjK büdcesi , ile - yapılacak tasarrufların kcr.2-*^$ (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1
TRUMAN’IN MÜHİM NUTKU
"Komünizm barışı tehdid etmektedir,,
Batı âlemi ile Rusya arasında bütün anlanma ihtimalleri suya düştü, Amerika dış siyasetinde üç yeni hedef tesbit elli
Vaşington 20 (AP) — Cumh’ başkanlığına seçimi münasebeti le yapılan mutad and İçme siminden sonra bir demeç Paşkan Tnıman «barış ve yet uğruna lopyeltûn mukaddes bir savaşa» girişeceğini beyan etmiştir.
Demeci sırasında Başkan korcıü nlzmi takbih etmiş ve bu hareke ti yalancı bir içtimai felsefe olarak vasıflandırın ıştır.
Başkan şunları beyan etmiştin «Komünist ‘felsefesi harbi kaçını] maz bir keyfiyet addetmektedir. Hattâ bu anda bile, dünya barışını korumak için sarfctlilcn gay « retleri tehlikeye düşürmektedir, Bununla beraber, Amerikanın gay Başkan Ti uman mesai odasında retleri neticesinde, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insan,] l.arbin lüzumsuz olduğunda bizim le müttefiktirler. Bu gayret)
nişletllmeli ve dünyanın her ta -rafında süslet, açlık ve Ümitsiz .
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ahmed Veziroğlu Meclise bir soru önergesi vererek Başbakandan izahat istedi
Heyet âzası Istanbulda
Ankara, 20 (Hususi) — Bugün Afyon Milletvekili Ahmet Veziroğlu tarafından Meclis Başkanlığına verilen bir soru önergesinde Çıldır ilçesi ile bıı liçeye bağlı köylerde başgöste-ren yoksulluk ve zaruret sebebi ile halkın miihİm bir kısmı açlık içinde kıvrandığı halde ida-
rî makamlara vaki müracaatların neticesiz kaldığı, ihtiyaç içinde bulunan halka Ziraat Bankası vasıtasiyle yardımda bulunmak üzere yaptıkları müracaatların ehemmiyetle nazara alınmadığı, her ne kadar Toprak Mahsulleri Ofisinden yüz (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
ticaret heyeti geldi
Bulgar Basın Ataşesi memleketine gitti
Beynelmilel
Kredi Bankası
Yeşilköy'e kadar beraber . giden muharririmiz inli -balarını anlatıyor
Bulgar basın ataşesi Trufkln Jıihayet dün akşamki Semplcn •kspıesiylo Bulgaristana gitmiştir. Ekspresin kalkmasına 25 dakika kala konsolos Pentl-ef, Ticaret ataşesi Mavef ve Viskonsül Yurdanof gamı kapısında görünmüşlerdir.
Konsolos ve Yardanof resimlerinin çekilmemesi için yüzlerini kapamakta idiler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Türkiyeye yapılacak yardım için bir heyet tedkikler yapmağa geldi
UCUZ ET SATIŞI
Ticaret Ofisi dünden Itibaron kilosu 230 kuruşa ucuz Karaman eti •na başlamıştır. Şehirde 50 kadar dükkânda Ofis tarafından yapılan ou tanzim satışları, bir kısım kasabları İni bir rokabot kararına sovketmış, bazı kasablar 220 kuruştan at »atmışlar vo etlerini çabucak bitirip dükkânlarını kapatıp gitmişlerdir. Aşağıdaki resimde Ofisin et sattırdığı bir dük da rakıb bir kasabın kapalı dükkânını görüyorsunuz... (Et 2 nçı »aytamudadır.)
Ttlrklyenln İktisadi kalkınması için Beynelmilel kredi bankası tarafından kredi açılmasına banka ldaro meclisince karar verilmiş vo memleketimizin kredi iiıtlya -Cini tetkik İçin üç kişilik bir heyet dün sabahki Panamerlkan u-Çağıyla şehrimize gelmiştir.
Heyet banka erkânından Har -finon Clarck”ın başkanlığında SVilliam Diamond ve Steıvart Ma-gon'dan müteşekkildir.
Heyet başkanı Harrison Clarck 'dün sabah Parkotelde kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ACI BİR KAYIB

AÎman tüt ilil hcyoH Istanbulda
Ticaret anlaşmasının imzasın • dan sonra bir tütün heyeti dün uçakla A 1 nı a n y a (la n şeh rlmize g el m i j tl r. Heyet Wolf V.ı ı \Vo’dow‘un başkan lığında Walther Herold, Rainıond Von S'A’.'M’ü vo h>win Sples’don müteşekkildir. Heyet başkanı Von Woldow bir muharririmize şu I-zahatı vermiştir:
■— Batı Almanynda Ameri -kan İşgal bölgesindeki ithalât ve ihracat bürosu bu bölgenin Türk tütünü alabilmesi İçin 10 milyon dolarlık bir kredi tahsis etmiş -tir. Bu kredi llo Türkiyeden 1947 veya daha evvelki yıl tütünlerini
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Arkadaşımızın cenazesi yarın kaldırılacak
Türk gazeteciliği kıymetli bîr uzvunu daha kaybetmiştir. Bir müddetlcnberl rahatsız bulunan Burhan Cahid, Morkaya, dün akşam bayata gözlerini yummuştur. Cenazesi cumartesi gü-nll kaldırılarak, namazı Teşvi-kiyo camllndo kılındıktan sonra Asri mezarlığa gömülecektir. Ailesi efradına ve meslek men-sublarına baş sağlığı dileriz.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Hikmet Bayur
dâvası
Bugün 13 avukat müdafaa yapacak
Ankara, 20 (Hususî) — Hikmet Bayur .ve arkadaşlarının muhakemesine yarın (bugün) devam edilecektir. On Üç ssnık avukatı yarın müdafaalarını yapacaklardır. Duruşmanın yarın bitmiyeceğine muhakkak nazu-rilo bakılmaktadır.
İdare âmirlerine, halka eşit muamele yapılmasını bildiriyor
Ankara, 20 (a.a.) — Yeni içişleri Bakanı Emin Erişirgil va zifeye başlaması münasebetile valiliklere şu tamimi göndermiştir:
İçişleri Bakanlığı vazifesin* başladım. Memleketin İç emnl yetini ve halkın huzur ve hürriyetini sağlamak görevini üzerine almış olan arkadaşlarımın bu şerefli işteki mesailerini yakından takib etmeyi ve onlar □[ başarılarını kolaylaştırmayı İten dim için esaslı bir vazife telâkki ediyorum.
Demokrasinin bütün icatlar®» nı hiç bir sarsıntıya meydan vermeksizin yerleştirme ve kökleştirme yol ada devam etmek en esaslı ideallerimizden biridir, idare mensublaruun bu sahadaki değerli hizmetlerini geleçek nesiller hürmetle anacaklardır.
Kanunlarımızın hükümlerini herkese aşit olarak tatbikte titizlik derecesine varan bir vazife severlik göstererek halkı-(Davamı: Sa. 3 - Sü: 1 de)
RUSYA'YA
verilen
gemiler
Bir İtalyan muhribi dün gece Boğazdan geçti
Barış anlaşması hükümleri gereğince Rusyaya verilen îtal-yan harb gemilerinden -Artig-lieri» torpidosu dün saat 18.15 de limanımıza gelmiş 19.25 de Karadenize müteveccihen hareket etmiştir.
Torpido 20,15 de Büyük'kre önlerinde durmuş, Karadeniz boğazı bölge komutanı ve LI« maıı işletmesi Müdürü tanıtından kontrol edildikten sonra römorkör refakatinde Boğazdan Çıkmıştır.
Torpido limanımıza geldiği sırada güneş batmış olduğundan bayraksız bulunuyordu.

^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Kabine ve mühim bir mevzu’
kın dovlot dairelerin- r-^—’ **
do işlerini lakib eder- } U L (J N A Y kon karşılaştığı zor- ——------------—
lukların önünü almak olacakmış. Bunun için Memurin Kanununda mühim değişiklikler yapılacak ; memurların halka iyi muamele edilmesi tomln odilocokmlş. Havadisi voren gazolonln muhabiri buna girizgâh olarak:
(Bonlm hususi surette öğrontil-ğlme göre hükümet beyanııamesln-do çok mühim bir movzua da el koymuştur.» diyor.
Bu çok mühim mevzu, dovalrde İş taklb odonlorin İşlerini kolaylaştırmaktır.
Fosübhanallâhl Memleket baştanbaşa ıslâhata muhtaç İken halk, yakasına çökon bin türlü ıztırarlar-la uğraşırken ve yeni kablno her şeyden evvel bunlara çaro bulmakla mükellef İken hepsini bir tarafa bırakıyor vo memurlara, «iş erbabına iyi muamele edinizlu diyor.
Bu da (mühim bir mevzu) oluyor. Ortada et buhranı var, kömür ram var, ekmek buhranı var, -vn vasıtası buhranı I mesken buhranı vu«, ______________ hayat pahalılığı buhranı var. Var oğlu var... Biz bu mahrumiyetlere alıştık da hopsi vız geliyor. Yoksa yaşadığımız hayat1 şartlan hiç do normal değildir. Et' mes'elesl halfodilocek... Hükümet, nâzını satışlar» yapacakmış. Colcb* lor ınl, kasablar ını her kim İse TH carot Bakanına »öz vormlşlcr... Bununla et mes'elosl düzelmiş midir? Tlrtir titreyen halkı kömür» kavuşturmak İçin havaların açmasını bekliyoruz. Bu hal nerede görülmüştür? Ekmek kâh hamur çıkar, kâh pişkin olur; Hatlar kâh iner, kâh yükselir. Tramvaylar binilecek halde doğll... Herkes ya evsizlikten sokaklara dökülmüş... Yahud mantar gibi yerden çıkan kümeslere baş larıııı sokmuşlar.
Bütün bunlar tâli şeylermiş...
Asıl moselo devatrdo memurların
d.ûtlon Mhifoyi çeviriois)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en
iyi netice veren yegâne lâstiktir. Bir
tecrübede lanımakda geç kaldığınıza
üzüleceksiniz.
Türkiye Umum Acentası Tevfik Y1UMLA£
s
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni Sabah
C’t/M.4 — 21 OCAK 1040 — ON BİRİNCİ YIL — No. 3520 — SAYISI HER YEllDE 10 KURUŞ'ı
Şemsettin Gilnaltan kabinesi toplantı halinde..
Mevzuatı ıslah
için mühim karar
Başbakanlık, çeşidli tâdil ve ilâvelerle dağınık
bir hale gelen mevzuatı bişleştirecek
Celâl Bayar, dün Başbakanı ziyaret ederek görüştü, muhalefet henüz yeni hükümete dair fikrini söylemiyor
Yeni Hükümetin programı bu gün kat’i şeklini almış olacak
Dünkü Kabine toplantısında Maliye Bakanı tasarruf tedbirleri hakkında izahat verdi
Ankara, 20 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Başbakan- , lık halen yürürlükte bulunan j mevzuatımızın birleştirilmesi yo lunda faaliyete geçmiştir. Bilindiği gibi halen yürürlükte olan kanunlarımızın bir çoğu muhtelif zamanlarda yapılan çeşitli tâdillerle bir takım ilâveleri ihtiva etmektedir. Pratikte kullanılması zor olan bu kanunların birleştirilmesi işi önemli bir memleket derdini halledecektir.
Celâl Bayar, Başbakanı Ziyaret Etti
Ankara, 20 (Hususî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün öğleden evvel Başbakan Şemseddin Günaltayı (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 1 de)
Başbakan Şemsettin Güııaliay makamında
İçişleri Bakanının Tamimi
Yol, kazanç vergisi tasarılarında hafifletmeler yapılacağı, lüks vergisi tasarısının büsbütün kaldırılacağı söyleniyor
Çıldır'ın köyleri ve ilçesinde gıdasızlık
Yeni Kabine
Ne Yapacak?
Yeni Başbakan, şahsen her hangi bir mail kombinezona girmiş değildir ve her an hesab verebilecek durumda bir simadır. Binaenaleyh temizlik ve dürüstlük bahislerinde çok titiz davranabilecek mev-kidedir. Amma partinin müfrit elemanları yeni kabine reisini rahat bırakırlar nu? Bu da üzerinde durulucak bir noktadır-
EN t Başbakan Sayın Şemseddin Günaltay, gazetelere ilk beyanatını vermiştir. Bıı sözlerin çok vekarlı ve mutedil olduğu açıktır. Millet Meclisi huzurunda beyannameyi okumadan, program hakkında herhangi bir İzahta bulunmadan demeç vermenin doğru olmadığı muhakkaktır. Türk matbuatının yardımına İhtiyacı olduğunu açıklaması, kabinenin yeni balkanının ancak lehine kaydedilebilir. Filhakika demokratik bir idarede, sıkıyönetimsiz, baskısız bir rejimde hükümetler ancak milletin ve partilerin yardtmlle İktidarda tutunabilirler. Millet ve partilerde fikirlerin tebellür etmesinde de matbuat en kuvvetli âmildir. Ayni Halk Partisinin diğer bir başbakanı, faraza Receb Peker, Türk matbuatını bir hasım gibi telâkki etmiş ve gazete kapatmakla ömrünü idatne edebileceğini zan-beylemiştî. Nitekim Saraçoğlu Şükrü de hep o sakîm ve boş itikatla naplanıp kalmış ve muttasıl gazete kapamakla vakit geçirmişti. Anlaşılan Halk Partisinin havasında az çok bir değişiklik olmuş ki yeni Başbakan matbuata bir banım gözile bak-nuyor ve ondan yard.m bpM1. yor.
Türk gazeteleri —muhalif ol-sun, müstakil olsun— memleketinin hayrına çalışacak herhangi bir kabineye yardım et-ineğe dalma hazırdır ve bıı hizmette hiç bir -zaman kusur etmemiştir. Yalnız tek parti hülya ve rüyasından heniiz çıkıldığı için bazı başbakanlar ve bakanlar kendilerine yapılan ikazları ve fenalıklara dair yanlan aleyhlerinde bir gösteri say mtşlardı. Amma vukuat sonra-dan matbuatın, bazı meselelerde, »le kadar haklı olduğunu bütün parlaklığile ortaya atmıştır. Donun taze ve dumanı üstünde bir misali evvelki gün fDovamı: 8a. 3 • 6Ü. a de)
Ankara, 20 (Hususî) — Hükümet bugün de mesaî programı etrafındaki çalışmalarına devam etmiştir. Programın esasları dün de bildirdiğim gibidir. İç politikada demokrasiyi geliştirme' yolunda daha ileri adımlar atpcjığı, partilerce şikâyeti mucîb cihetlerin hüstiü ı.i-
yetle inceleneceği anlaşılmaktadır. Maliye Ba- « kanlığında bilhassa 1949 büdcesi üzerinde ya- x pılacak azamî tasarruflar etrafında geç vakte'dil kadar çalışmalara devam edilmektedir. 194fıJjK büdcesi , ile - yapılacak tasarrufların kcr.2-*^$ (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1
TRUMAN’IN MÜHİM NUTKU
"Komünizm barışı tehdid etmektedir,,
Batı âlemi ile Rusya arasında bütün anlanma ihtimalleri suya düştü, Amerika dış siyasetinde üç yeni hedef tesbit elli
Vaşington 20 (AP) — Cumh’ başkanlığına seçimi münasebeti le yapılan mutad and İçme siminden sonra bir demeç Paşkan Tnıman «barış ve yet uğruna lopyeltûn mukaddes bir savaşa» girişeceğini beyan etmiştir.
Demeci sırasında Başkan korcıü nlzmi takbih etmiş ve bu hareke ti yalancı bir içtimai felsefe olarak vasıflandırın ıştır.
Başkan şunları beyan etmiştin «Komünist ‘felsefesi harbi kaçını] maz bir keyfiyet addetmektedir. Hattâ bu anda bile, dünya barışını korumak için sarfctlilcn gay « retleri tehlikeye düşürmektedir, Bununla beraber, Amerikanın gay Başkan Ti uman mesai odasında retleri neticesinde, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insan,] l.arbin lüzumsuz olduğunda bizim le müttefiktirler. Bu gayret)
nişletllmeli ve dünyanın her ta -rafında süslet, açlık ve Ümitsiz .
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ahmed Veziroğlu Meclise bir soru önergesi vererek Başbakandan izahat istedi
Heyet âzası Istanbulda
Ankara, 20 (Hususi) — Bugün Afyon Milletvekili Ahmet Veziroğlu tarafından Meclis Başkanlığına verilen bir soru önergesinde Çıldır ilçesi ile bıı liçeye bağlı köylerde başgöste-ren yoksulluk ve zaruret sebebi ile halkın miihİm bir kısmı açlık içinde kıvrandığı halde ida-
rî makamlara vaki müracaatların neticesiz kaldığı, ihtiyaç içinde bulunan halka Ziraat Bankası vasıtasiyle yardımda bulunmak üzere yaptıkları müracaatların ehemmiyetle nazara alınmadığı, her ne kadar Toprak Mahsulleri Ofisinden yüz (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
ticaret heyeti geldi
Bulgar Basın Ataşesi memleketine gitti
Beynelmilel
Kredi Bankası
Yeşilköy'e kadar beraber . giden muharririmiz inli -balarını anlatıyor
Bulgar basın ataşesi Trufkln Jıihayet dün akşamki Semplcn •kspıesiylo Bulgaristana gitmiştir. Ekspresin kalkmasına 25 dakika kala konsolos Pentl-ef, Ticaret ataşesi Mavef ve Viskonsül Yurdanof gamı kapısında görünmüşlerdir.
Konsolos ve Yardanof resimlerinin çekilmemesi için yüzlerini kapamakta idiler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Türkiyeye yapılacak yardım için bir heyet tedkikler yapmağa geldi
UCUZ ET SATIŞI
Ticaret Ofisi dünden Itibaron kilosu 230 kuruşa ucuz Karaman eti •na başlamıştır. Şehirde 50 kadar dükkânda Ofis tarafından yapılan ou tanzim satışları, bir kısım kasabları İni bir rokabot kararına sovketmış, bazı kasablar 220 kuruştan at »atmışlar vo etlerini çabucak bitirip dükkânlarını kapatıp gitmişlerdir. Aşağıdaki resimde Ofisin et sattırdığı bir dük da rakıb bir kasabın kapalı dükkânını görüyorsunuz... (Et 2 nçı »aytamudadır.)
Ttlrklyenln İktisadi kalkınması için Beynelmilel kredi bankası tarafından kredi açılmasına banka ldaro meclisince karar verilmiş vo memleketimizin kredi iiıtlya -Cini tetkik İçin üç kişilik bir heyet dün sabahki Panamerlkan u-Çağıyla şehrimize gelmiştir.
Heyet banka erkânından Har -finon Clarck”ın başkanlığında SVilliam Diamond ve Steıvart Ma-gon'dan müteşekkildir.
Heyet başkanı Harrison Clarck 'dün sabah Parkotelde kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ACI BİR KAYIB

AÎman tüt ilil hcyoH Istanbulda
Ticaret anlaşmasının imzasın • dan sonra bir tütün heyeti dün uçakla A 1 nı a n y a (la n şeh rlmize g el m i j tl r. Heyet Wolf V.ı ı \Vo’dow‘un başkan lığında Walther Herold, Rainıond Von S'A’.'M’ü vo h>win Sples’don müteşekkildir. Heyet başkanı Von Woldow bir muharririmize şu I-zahatı vermiştir:
■— Batı Almanynda Ameri -kan İşgal bölgesindeki ithalât ve ihracat bürosu bu bölgenin Türk tütünü alabilmesi İçin 10 milyon dolarlık bir kredi tahsis etmiş -tir. Bu kredi llo Türkiyeden 1947 veya daha evvelki yıl tütünlerini
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Arkadaşımızın cenazesi yarın kaldırılacak
Türk gazeteciliği kıymetli bîr uzvunu daha kaybetmiştir. Bir müddetlcnberl rahatsız bulunan Burhan Cahid, Morkaya, dün akşam bayata gözlerini yummuştur. Cenazesi cumartesi gü-nll kaldırılarak, namazı Teşvi-kiyo camllndo kılındıktan sonra Asri mezarlığa gömülecektir. Ailesi efradına ve meslek men-sublarına baş sağlığı dileriz.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Hikmet Bayur
dâvası
Bugün 13 avukat müdafaa yapacak
Ankara, 20 (Hususî) — Hikmet Bayur .ve arkadaşlarının muhakemesine yarın (bugün) devam edilecektir. On Üç ssnık avukatı yarın müdafaalarını yapacaklardır. Duruşmanın yarın bitmiyeceğine muhakkak nazu-rilo bakılmaktadır.
İdare âmirlerine, halka eşit muamele yapılmasını bildiriyor
Ankara, 20 (a.a.) — Yeni içişleri Bakanı Emin Erişirgil va zifeye başlaması münasebetile valiliklere şu tamimi göndermiştir:
İçişleri Bakanlığı vazifesin* başladım. Memleketin İç emnl yetini ve halkın huzur ve hürriyetini sağlamak görevini üzerine almış olan arkadaşlarımın bu şerefli işteki mesailerini yakından takib etmeyi ve onlar □[ başarılarını kolaylaştırmayı İten dim için esaslı bir vazife telâkki ediyorum.
Demokrasinin bütün icatlar®» nı hiç bir sarsıntıya meydan vermeksizin yerleştirme ve kökleştirme yol ada devam etmek en esaslı ideallerimizden biridir, idare mensublaruun bu sahadaki değerli hizmetlerini geleçek nesiller hürmetle anacaklardır.
Kanunlarımızın hükümlerini herkese aşit olarak tatbikte titizlik derecesine varan bir vazife severlik göstererek halkı-(Davamı: Sa. 3 - Sü: 1 de)
RUSYA'YA
verilen
gemiler
Bir İtalyan muhribi dün gece Boğazdan geçti
Barış anlaşması hükümleri gereğince Rusyaya verilen îtal-yan harb gemilerinden -Artig-lieri» torpidosu dün saat 18.15 de limanımıza gelmiş 19.25 de Karadenize müteveccihen hareket etmiştir.
Torpido 20,15 de Büyük'kre önlerinde durmuş, Karadeniz boğazı bölge komutanı ve LI« maıı işletmesi Müdürü tanıtından kontrol edildikten sonra römorkör refakatinde Boğazdan Çıkmıştır.
Torpido limanımıza geldiği sırada güneş batmış olduğundan bayraksız bulunuyordu.

^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Kabine ve mühim bir mevzu’
kın dovlot dairelerin- r-^—’ **
do işlerini lakib eder- } U L (J N A Y kon karşılaştığı zor- ——------------—
lukların önünü almak olacakmış. Bunun için Memurin Kanununda mühim değişiklikler yapılacak ; memurların halka iyi muamele edilmesi tomln odilocokmlş. Havadisi voren gazolonln muhabiri buna girizgâh olarak:
(Bonlm hususi surette öğrontil-ğlme göre hükümet beyanııamesln-do çok mühim bir movzua da el koymuştur.» diyor.
Bu çok mühim mevzu, dovalrde İş taklb odonlorin İşlerini kolaylaştırmaktır.
Fosübhanallâhl Memleket baştanbaşa ıslâhata muhtaç İken halk, yakasına çökon bin türlü ıztırarlar-la uğraşırken ve yeni kablno her şeyden evvel bunlara çaro bulmakla mükellef İken hepsini bir tarafa bırakıyor vo memurlara, «iş erbabına iyi muamele edinizlu diyor.
Bu da (mühim bir mevzu) oluyor. Ortada et buhranı var, kömür ram var, ekmek buhranı var, -vn vasıtası buhranı I mesken buhranı vu«, ______________ hayat pahalılığı buhranı var. Var oğlu var... Biz bu mahrumiyetlere alıştık da hopsi vız geliyor. Yoksa yaşadığımız hayat1 şartlan hiç do normal değildir. Et' mes'elesl halfodilocek... Hükümet, nâzını satışlar» yapacakmış. Colcb* lor ınl, kasablar ını her kim İse TH carot Bakanına »öz vormlşlcr... Bununla et mes'elosl düzelmiş midir? Tlrtir titreyen halkı kömür» kavuşturmak İçin havaların açmasını bekliyoruz. Bu hal nerede görülmüştür? Ekmek kâh hamur çıkar, kâh pişkin olur; Hatlar kâh iner, kâh yükselir. Tramvaylar binilecek halde doğll... Herkes ya evsizlikten sokaklara dökülmüş... Yahud mantar gibi yerden çıkan kümeslere baş larıııı sokmuşlar.
Bütün bunlar tâli şeylermiş...
Asıl moselo devatrdo memurların
d.ûtlon Mhifoyi çeviriois)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en
iyi netice veren yegâne lâstiktir. Bir
tecrübede lanımakda geç kaldığınıza
üzüleceksiniz.
Türkiye Umum Acentası Tevfik Y1UMLA£
s
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni Sabah
C’t/M.4 — 21 OCAK 1040 — ON BİRİNCİ YIL — No. 3520 — SAYISI HER YEllDE 10 KURUŞ'ı
Şemsettin Gilnaltan kabinesi toplantı halinde..
Mevzuatı ıslah
için mühim karar
Başbakanlık, çeşidli tâdil ve ilâvelerle dağınık
bir hale gelen mevzuatı bişleştirecek
Celâl Bayar, dün Başbakanı ziyaret ederek görüştü, muhalefet henüz yeni hükümete dair fikrini söylemiyor
Yeni Hükümetin programı bu gün kat’i şeklini almış olacak
Dünkü Kabine toplantısında Maliye Bakanı tasarruf tedbirleri hakkında izahat verdi
Ankara, 20 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Başbakan- , lık halen yürürlükte bulunan j mevzuatımızın birleştirilmesi yo lunda faaliyete geçmiştir. Bilindiği gibi halen yürürlükte olan kanunlarımızın bir çoğu muhtelif zamanlarda yapılan çeşitli tâdillerle bir takım ilâveleri ihtiva etmektedir. Pratikte kullanılması zor olan bu kanunların birleştirilmesi işi önemli bir memleket derdini halledecektir.
Celâl Bayar, Başbakanı Ziyaret Etti
Ankara, 20 (Hususî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün öğleden evvel Başbakan Şemseddin Günaltayı (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 1 de)
Başbakan Şemsettin Güııaliay makamında
İçişleri Bakanının Tamimi
Yol, kazanç vergisi tasarılarında hafifletmeler yapılacağı, lüks vergisi tasarısının büsbütün kaldırılacağı söyleniyor
Çıldır'ın köyleri ve ilçesinde gıdasızlık
Yeni Kabine
Ne Yapacak?
Yeni Başbakan, şahsen her hangi bir mail kombinezona girmiş değildir ve her an hesab verebilecek durumda bir simadır. Binaenaleyh temizlik ve dürüstlük bahislerinde çok titiz davranabilecek mev-kidedir. Amma partinin müfrit elemanları yeni kabine reisini rahat bırakırlar nu? Bu da üzerinde durulucak bir noktadır-
EN t Başbakan Sayın Şemseddin Günaltay, gazetelere ilk beyanatını vermiştir. Bıı sözlerin çok vekarlı ve mutedil olduğu açıktır. Millet Meclisi huzurunda beyannameyi okumadan, program hakkında herhangi bir İzahta bulunmadan demeç vermenin doğru olmadığı muhakkaktır. Türk matbuatının yardımına İhtiyacı olduğunu açıklaması, kabinenin yeni balkanının ancak lehine kaydedilebilir. Filhakika demokratik bir idarede, sıkıyönetimsiz, baskısız bir rejimde hükümetler ancak milletin ve partilerin yardtmlle İktidarda tutunabilirler. Millet ve partilerde fikirlerin tebellür etmesinde de matbuat en kuvvetli âmildir. Ayni Halk Partisinin diğer bir başbakanı, faraza Receb Peker, Türk matbuatını bir hasım gibi telâkki etmiş ve gazete kapatmakla ömrünü idatne edebileceğini zan-beylemiştî. Nitekim Saraçoğlu Şükrü de hep o sakîm ve boş itikatla naplanıp kalmış ve muttasıl gazete kapamakla vakit geçirmişti. Anlaşılan Halk Partisinin havasında az çok bir değişiklik olmuş ki yeni Başbakan matbuata bir banım gözile bak-nuyor ve ondan yard.m bpM1. yor.
Türk gazeteleri —muhalif ol-sun, müstakil olsun— memleketinin hayrına çalışacak herhangi bir kabineye yardım et-ineğe dalma hazırdır ve bıı hizmette hiç bir -zaman kusur etmemiştir. Yalnız tek parti hülya ve rüyasından heniiz çıkıldığı için bazı başbakanlar ve bakanlar kendilerine yapılan ikazları ve fenalıklara dair yanlan aleyhlerinde bir gösteri say mtşlardı. Amma vukuat sonra-dan matbuatın, bazı meselelerde, »le kadar haklı olduğunu bütün parlaklığile ortaya atmıştır. Donun taze ve dumanı üstünde bir misali evvelki gün fDovamı: 8a. 3 • 6Ü. a de)
Ankara, 20 (Hususî) — Hükümet bugün de mesaî programı etrafındaki çalışmalarına devam etmiştir. Programın esasları dün de bildirdiğim gibidir. İç politikada demokrasiyi geliştirme' yolunda daha ileri adımlar atpcjığı, partilerce şikâyeti mucîb cihetlerin hüstiü ı.i-
yetle inceleneceği anlaşılmaktadır. Maliye Ba- « kanlığında bilhassa 1949 büdcesi üzerinde ya- x pılacak azamî tasarruflar etrafında geç vakte'dil kadar çalışmalara devam edilmektedir. 194fıJjK büdcesi , ile - yapılacak tasarrufların kcr.2-*^$ (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1
TRUMAN’IN MÜHİM NUTKU
"Komünizm barışı tehdid etmektedir,,
Batı âlemi ile Rusya arasında bütün anlanma ihtimalleri suya düştü, Amerika dış siyasetinde üç yeni hedef tesbit elli
Vaşington 20 (AP) — Cumh’ başkanlığına seçimi münasebeti le yapılan mutad and İçme siminden sonra bir demeç Paşkan Tnıman «barış ve yet uğruna lopyeltûn mukaddes bir savaşa» girişeceğini beyan etmiştir.
Demeci sırasında Başkan korcıü nlzmi takbih etmiş ve bu hareke ti yalancı bir içtimai felsefe olarak vasıflandırın ıştır.
Başkan şunları beyan etmiştin «Komünist ‘felsefesi harbi kaçını] maz bir keyfiyet addetmektedir. Hattâ bu anda bile, dünya barışını korumak için sarfctlilcn gay « retleri tehlikeye düşürmektedir, Bununla beraber, Amerikanın gay Başkan Ti uman mesai odasında retleri neticesinde, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insan,] l.arbin lüzumsuz olduğunda bizim le müttefiktirler. Bu gayret)
nişletllmeli ve dünyanın her ta -rafında süslet, açlık ve Ümitsiz .
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ahmed Veziroğlu Meclise bir soru önergesi vererek Başbakandan izahat istedi
Heyet âzası Istanbulda
Ankara, 20 (Hususi) — Bugün Afyon Milletvekili Ahmet Veziroğlu tarafından Meclis Başkanlığına verilen bir soru önergesinde Çıldır ilçesi ile bıı liçeye bağlı köylerde başgöste-ren yoksulluk ve zaruret sebebi ile halkın miihİm bir kısmı açlık içinde kıvrandığı halde ida-
rî makamlara vaki müracaatların neticesiz kaldığı, ihtiyaç içinde bulunan halka Ziraat Bankası vasıtasiyle yardımda bulunmak üzere yaptıkları müracaatların ehemmiyetle nazara alınmadığı, her ne kadar Toprak Mahsulleri Ofisinden yüz (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
ticaret heyeti geldi
Bulgar Basın Ataşesi memleketine gitti
Beynelmilel
Kredi Bankası
Yeşilköy'e kadar beraber . giden muharririmiz inli -balarını anlatıyor
Bulgar basın ataşesi Trufkln Jıihayet dün akşamki Semplcn •kspıesiylo Bulgaristana gitmiştir. Ekspresin kalkmasına 25 dakika kala konsolos Pentl-ef, Ticaret ataşesi Mavef ve Viskonsül Yurdanof gamı kapısında görünmüşlerdir.
Konsolos ve Yardanof resimlerinin çekilmemesi için yüzlerini kapamakta idiler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Türkiyeye yapılacak yardım için bir heyet tedkikler yapmağa geldi
UCUZ ET SATIŞI
Ticaret Ofisi dünden Itibaron kilosu 230 kuruşa ucuz Karaman eti •na başlamıştır. Şehirde 50 kadar dükkânda Ofis tarafından yapılan ou tanzim satışları, bir kısım kasabları İni bir rokabot kararına sovketmış, bazı kasablar 220 kuruştan at »atmışlar vo etlerini çabucak bitirip dükkânlarını kapatıp gitmişlerdir. Aşağıdaki resimde Ofisin et sattırdığı bir dük da rakıb bir kasabın kapalı dükkânını görüyorsunuz... (Et 2 nçı »aytamudadır.)
Ttlrklyenln İktisadi kalkınması için Beynelmilel kredi bankası tarafından kredi açılmasına banka ldaro meclisince karar verilmiş vo memleketimizin kredi iiıtlya -Cini tetkik İçin üç kişilik bir heyet dün sabahki Panamerlkan u-Çağıyla şehrimize gelmiştir.
Heyet banka erkânından Har -finon Clarck”ın başkanlığında SVilliam Diamond ve Steıvart Ma-gon'dan müteşekkildir.
Heyet başkanı Harrison Clarck 'dün sabah Parkotelde kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ACI BİR KAYIB

AÎman tüt ilil hcyoH Istanbulda
Ticaret anlaşmasının imzasın • dan sonra bir tütün heyeti dün uçakla A 1 nı a n y a (la n şeh rlmize g el m i j tl r. Heyet Wolf V.ı ı \Vo’dow‘un başkan lığında Walther Herold, Rainıond Von S'A’.'M’ü vo h>win Sples’don müteşekkildir. Heyet başkanı Von Woldow bir muharririmize şu I-zahatı vermiştir:
■— Batı Almanynda Ameri -kan İşgal bölgesindeki ithalât ve ihracat bürosu bu bölgenin Türk tütünü alabilmesi İçin 10 milyon dolarlık bir kredi tahsis etmiş -tir. Bu kredi llo Türkiyeden 1947 veya daha evvelki yıl tütünlerini
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Arkadaşımızın cenazesi yarın kaldırılacak
Türk gazeteciliği kıymetli bîr uzvunu daha kaybetmiştir. Bir müddetlcnberl rahatsız bulunan Burhan Cahid, Morkaya, dün akşam bayata gözlerini yummuştur. Cenazesi cumartesi gü-nll kaldırılarak, namazı Teşvi-kiyo camllndo kılındıktan sonra Asri mezarlığa gömülecektir. Ailesi efradına ve meslek men-sublarına baş sağlığı dileriz.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Hikmet Bayur
dâvası
Bugün 13 avukat müdafaa yapacak
Ankara, 20 (Hususî) — Hikmet Bayur .ve arkadaşlarının muhakemesine yarın (bugün) devam edilecektir. On Üç ssnık avukatı yarın müdafaalarını yapacaklardır. Duruşmanın yarın bitmiyeceğine muhakkak nazu-rilo bakılmaktadır.
İdare âmirlerine, halka eşit muamele yapılmasını bildiriyor
Ankara, 20 (a.a.) — Yeni içişleri Bakanı Emin Erişirgil va zifeye başlaması münasebetile valiliklere şu tamimi göndermiştir:
İçişleri Bakanlığı vazifesin* başladım. Memleketin İç emnl yetini ve halkın huzur ve hürriyetini sağlamak görevini üzerine almış olan arkadaşlarımın bu şerefli işteki mesailerini yakından takib etmeyi ve onlar □[ başarılarını kolaylaştırmayı İten dim için esaslı bir vazife telâkki ediyorum.
Demokrasinin bütün icatlar®» nı hiç bir sarsıntıya meydan vermeksizin yerleştirme ve kökleştirme yol ada devam etmek en esaslı ideallerimizden biridir, idare mensublaruun bu sahadaki değerli hizmetlerini geleçek nesiller hürmetle anacaklardır.
Kanunlarımızın hükümlerini herkese aşit olarak tatbikte titizlik derecesine varan bir vazife severlik göstererek halkı-(Davamı: Sa. 3 - Sü: 1 de)
RUSYA'YA
verilen
gemiler
Bir İtalyan muhribi dün gece Boğazdan geçti
Barış anlaşması hükümleri gereğince Rusyaya verilen îtal-yan harb gemilerinden -Artig-lieri» torpidosu dün saat 18.15 de limanımıza gelmiş 19.25 de Karadenize müteveccihen hareket etmiştir.
Torpido 20,15 de Büyük'kre önlerinde durmuş, Karadeniz boğazı bölge komutanı ve LI« maıı işletmesi Müdürü tanıtından kontrol edildikten sonra römorkör refakatinde Boğazdan Çıkmıştır.
Torpido limanımıza geldiği sırada güneş batmış olduğundan bayraksız bulunuyordu.

^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Kabine ve mühim bir mevzu’
kın dovlot dairelerin- r-^—’ **
do işlerini lakib eder- } U L (J N A Y kon karşılaştığı zor- ——------------—
lukların önünü almak olacakmış. Bunun için Memurin Kanununda mühim değişiklikler yapılacak ; memurların halka iyi muamele edilmesi tomln odilocokmlş. Havadisi voren gazolonln muhabiri buna girizgâh olarak:
(Bonlm hususi surette öğrontil-ğlme göre hükümet beyanııamesln-do çok mühim bir movzua da el koymuştur.» diyor.
Bu çok mühim mevzu, dovalrde İş taklb odonlorin İşlerini kolaylaştırmaktır.
Fosübhanallâhl Memleket baştanbaşa ıslâhata muhtaç İken halk, yakasına çökon bin türlü ıztırarlar-la uğraşırken ve yeni kablno her şeyden evvel bunlara çaro bulmakla mükellef İken hepsini bir tarafa bırakıyor vo memurlara, «iş erbabına iyi muamele edinizlu diyor.
Bu da (mühim bir mevzu) oluyor. Ortada et buhranı var, kömür ram var, ekmek buhranı var, -vn vasıtası buhranı I mesken buhranı vu«, ______________ hayat pahalılığı buhranı var. Var oğlu var... Biz bu mahrumiyetlere alıştık da hopsi vız geliyor. Yoksa yaşadığımız hayat1 şartlan hiç do normal değildir. Et' mes'elesl halfodilocek... Hükümet, nâzını satışlar» yapacakmış. Colcb* lor ınl, kasablar ını her kim İse TH carot Bakanına »öz vormlşlcr... Bununla et mes'elosl düzelmiş midir? Tlrtir titreyen halkı kömür» kavuşturmak İçin havaların açmasını bekliyoruz. Bu hal nerede görülmüştür? Ekmek kâh hamur çıkar, kâh pişkin olur; Hatlar kâh iner, kâh yükselir. Tramvaylar binilecek halde doğll... Herkes ya evsizlikten sokaklara dökülmüş... Yahud mantar gibi yerden çıkan kümeslere baş larıııı sokmuşlar.
Bütün bunlar tâli şeylermiş...
Asıl moselo devatrdo memurların
d.ûtlon Mhifoyi çeviriois)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en
iyi netice veren yegâne lâstiktir. Bir
tecrübede lanımakda geç kaldığınıza
üzüleceksiniz.
Türkiye Umum Acentası Tevfik Y1UMLA£
s
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni Sabah
C’t/M.4 — 21 OCAK 1040 — ON BİRİNCİ YIL — No. 3520 — SAYISI HER YEllDE 10 KURUŞ'ı
Şemsettin Gilnaltan kabinesi toplantı halinde..
Mevzuatı ıslah
için mühim karar
Başbakanlık, çeşidli tâdil ve ilâvelerle dağınık
bir hale gelen mevzuatı bişleştirecek
Celâl Bayar, dün Başbakanı ziyaret ederek görüştü, muhalefet henüz yeni hükümete dair fikrini söylemiyor
Yeni Hükümetin programı bu gün kat’i şeklini almış olacak
Dünkü Kabine toplantısında Maliye Bakanı tasarruf tedbirleri hakkında izahat verdi
Ankara, 20 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Başbakan- , lık halen yürürlükte bulunan j mevzuatımızın birleştirilmesi yo lunda faaliyete geçmiştir. Bilindiği gibi halen yürürlükte olan kanunlarımızın bir çoğu muhtelif zamanlarda yapılan çeşitli tâdillerle bir takım ilâveleri ihtiva etmektedir. Pratikte kullanılması zor olan bu kanunların birleştirilmesi işi önemli bir memleket derdini halledecektir.
Celâl Bayar, Başbakanı Ziyaret Etti
Ankara, 20 (Hususî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün öğleden evvel Başbakan Şemseddin Günaltayı (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 1 de)
Başbakan Şemsettin Güııaliay makamında
İçişleri Bakanının Tamimi
Yol, kazanç vergisi tasarılarında hafifletmeler yapılacağı, lüks vergisi tasarısının büsbütün kaldırılacağı söyleniyor
Çıldır'ın köyleri ve ilçesinde gıdasızlık
Yeni Kabine
Ne Yapacak?
Yeni Başbakan, şahsen her hangi bir mail kombinezona girmiş değildir ve her an hesab verebilecek durumda bir simadır. Binaenaleyh temizlik ve dürüstlük bahislerinde çok titiz davranabilecek mev-kidedir. Amma partinin müfrit elemanları yeni kabine reisini rahat bırakırlar nu? Bu da üzerinde durulucak bir noktadır-
EN t Başbakan Sayın Şemseddin Günaltay, gazetelere ilk beyanatını vermiştir. Bıı sözlerin çok vekarlı ve mutedil olduğu açıktır. Millet Meclisi huzurunda beyannameyi okumadan, program hakkında herhangi bir İzahta bulunmadan demeç vermenin doğru olmadığı muhakkaktır. Türk matbuatının yardımına İhtiyacı olduğunu açıklaması, kabinenin yeni balkanının ancak lehine kaydedilebilir. Filhakika demokratik bir idarede, sıkıyönetimsiz, baskısız bir rejimde hükümetler ancak milletin ve partilerin yardtmlle İktidarda tutunabilirler. Millet ve partilerde fikirlerin tebellür etmesinde de matbuat en kuvvetli âmildir. Ayni Halk Partisinin diğer bir başbakanı, faraza Receb Peker, Türk matbuatını bir hasım gibi telâkki etmiş ve gazete kapatmakla ömrünü idatne edebileceğini zan-beylemiştî. Nitekim Saraçoğlu Şükrü de hep o sakîm ve boş itikatla naplanıp kalmış ve muttasıl gazete kapamakla vakit geçirmişti. Anlaşılan Halk Partisinin havasında az çok bir değişiklik olmuş ki yeni Başbakan matbuata bir banım gözile bak-nuyor ve ondan yard.m bpM1. yor.
Türk gazeteleri —muhalif ol-sun, müstakil olsun— memleketinin hayrına çalışacak herhangi bir kabineye yardım et-ineğe dalma hazırdır ve bıı hizmette hiç bir -zaman kusur etmemiştir. Yalnız tek parti hülya ve rüyasından heniiz çıkıldığı için bazı başbakanlar ve bakanlar kendilerine yapılan ikazları ve fenalıklara dair yanlan aleyhlerinde bir gösteri say mtşlardı. Amma vukuat sonra-dan matbuatın, bazı meselelerde, »le kadar haklı olduğunu bütün parlaklığile ortaya atmıştır. Donun taze ve dumanı üstünde bir misali evvelki gün fDovamı: 8a. 3 • 6Ü. a de)
Ankara, 20 (Hususî) — Hükümet bugün de mesaî programı etrafındaki çalışmalarına devam etmiştir. Programın esasları dün de bildirdiğim gibidir. İç politikada demokrasiyi geliştirme' yolunda daha ileri adımlar atpcjığı, partilerce şikâyeti mucîb cihetlerin hüstiü ı.i-
yetle inceleneceği anlaşılmaktadır. Maliye Ba- « kanlığında bilhassa 1949 büdcesi üzerinde ya- x pılacak azamî tasarruflar etrafında geç vakte'dil kadar çalışmalara devam edilmektedir. 194fıJjK büdcesi , ile - yapılacak tasarrufların kcr.2-*^$ (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1
TRUMAN’IN MÜHİM NUTKU
"Komünizm barışı tehdid etmektedir,,
Batı âlemi ile Rusya arasında bütün anlanma ihtimalleri suya düştü, Amerika dış siyasetinde üç yeni hedef tesbit elli
Vaşington 20 (AP) — Cumh’ başkanlığına seçimi münasebeti le yapılan mutad and İçme siminden sonra bir demeç Paşkan Tnıman «barış ve yet uğruna lopyeltûn mukaddes bir savaşa» girişeceğini beyan etmiştir.
Demeci sırasında Başkan korcıü nlzmi takbih etmiş ve bu hareke ti yalancı bir içtimai felsefe olarak vasıflandırın ıştır.
Başkan şunları beyan etmiştin «Komünist ‘felsefesi harbi kaçını] maz bir keyfiyet addetmektedir. Hattâ bu anda bile, dünya barışını korumak için sarfctlilcn gay « retleri tehlikeye düşürmektedir, Bununla beraber, Amerikanın gay Başkan Ti uman mesai odasında retleri neticesinde, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insan,] l.arbin lüzumsuz olduğunda bizim le müttefiktirler. Bu gayret)
nişletllmeli ve dünyanın her ta -rafında süslet, açlık ve Ümitsiz .
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ahmed Veziroğlu Meclise bir soru önergesi vererek Başbakandan izahat istedi
Heyet âzası Istanbulda
Ankara, 20 (Hususi) — Bugün Afyon Milletvekili Ahmet Veziroğlu tarafından Meclis Başkanlığına verilen bir soru önergesinde Çıldır ilçesi ile bıı liçeye bağlı köylerde başgöste-ren yoksulluk ve zaruret sebebi ile halkın miihİm bir kısmı açlık içinde kıvrandığı halde ida-
rî makamlara vaki müracaatların neticesiz kaldığı, ihtiyaç içinde bulunan halka Ziraat Bankası vasıtasiyle yardımda bulunmak üzere yaptıkları müracaatların ehemmiyetle nazara alınmadığı, her ne kadar Toprak Mahsulleri Ofisinden yüz (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
ticaret heyeti geldi
Bulgar Basın Ataşesi memleketine gitti
Beynelmilel
Kredi Bankası
Yeşilköy'e kadar beraber . giden muharririmiz inli -balarını anlatıyor
Bulgar basın ataşesi Trufkln Jıihayet dün akşamki Semplcn •kspıesiylo Bulgaristana gitmiştir. Ekspresin kalkmasına 25 dakika kala konsolos Pentl-ef, Ticaret ataşesi Mavef ve Viskonsül Yurdanof gamı kapısında görünmüşlerdir.
Konsolos ve Yardanof resimlerinin çekilmemesi için yüzlerini kapamakta idiler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Türkiyeye yapılacak yardım için bir heyet tedkikler yapmağa geldi
UCUZ ET SATIŞI
Ticaret Ofisi dünden Itibaron kilosu 230 kuruşa ucuz Karaman eti •na başlamıştır. Şehirde 50 kadar dükkânda Ofis tarafından yapılan ou tanzim satışları, bir kısım kasabları İni bir rokabot kararına sovketmış, bazı kasablar 220 kuruştan at »atmışlar vo etlerini çabucak bitirip dükkânlarını kapatıp gitmişlerdir. Aşağıdaki resimde Ofisin et sattırdığı bir dük da rakıb bir kasabın kapalı dükkânını görüyorsunuz... (Et 2 nçı »aytamudadır.)
Ttlrklyenln İktisadi kalkınması için Beynelmilel kredi bankası tarafından kredi açılmasına banka ldaro meclisince karar verilmiş vo memleketimizin kredi iiıtlya -Cini tetkik İçin üç kişilik bir heyet dün sabahki Panamerlkan u-Çağıyla şehrimize gelmiştir.
Heyet banka erkânından Har -finon Clarck”ın başkanlığında SVilliam Diamond ve Steıvart Ma-gon'dan müteşekkildir.
Heyet başkanı Harrison Clarck 'dün sabah Parkotelde kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ACI BİR KAYIB

AÎman tüt ilil hcyoH Istanbulda
Ticaret anlaşmasının imzasın • dan sonra bir tütün heyeti dün uçakla A 1 nı a n y a (la n şeh rlmize g el m i j tl r. Heyet Wolf V.ı ı \Vo’dow‘un başkan lığında Walther Herold, Rainıond Von S'A’.'M’ü vo h>win Sples’don müteşekkildir. Heyet başkanı Von Woldow bir muharririmize şu I-zahatı vermiştir:
■— Batı Almanynda Ameri -kan İşgal bölgesindeki ithalât ve ihracat bürosu bu bölgenin Türk tütünü alabilmesi İçin 10 milyon dolarlık bir kredi tahsis etmiş -tir. Bu kredi llo Türkiyeden 1947 veya daha evvelki yıl tütünlerini
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Arkadaşımızın cenazesi yarın kaldırılacak
Türk gazeteciliği kıymetli bîr uzvunu daha kaybetmiştir. Bir müddetlcnberl rahatsız bulunan Burhan Cahid, Morkaya, dün akşam bayata gözlerini yummuştur. Cenazesi cumartesi gü-nll kaldırılarak, namazı Teşvi-kiyo camllndo kılındıktan sonra Asri mezarlığa gömülecektir. Ailesi efradına ve meslek men-sublarına baş sağlığı dileriz.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Hikmet Bayur
dâvası
Bugün 13 avukat müdafaa yapacak
Ankara, 20 (Hususî) — Hikmet Bayur .ve arkadaşlarının muhakemesine yarın (bugün) devam edilecektir. On Üç ssnık avukatı yarın müdafaalarını yapacaklardır. Duruşmanın yarın bitmiyeceğine muhakkak nazu-rilo bakılmaktadır.
İdare âmirlerine, halka eşit muamele yapılmasını bildiriyor
Ankara, 20 (a.a.) — Yeni içişleri Bakanı Emin Erişirgil va zifeye başlaması münasebetile valiliklere şu tamimi göndermiştir:
İçişleri Bakanlığı vazifesin* başladım. Memleketin İç emnl yetini ve halkın huzur ve hürriyetini sağlamak görevini üzerine almış olan arkadaşlarımın bu şerefli işteki mesailerini yakından takib etmeyi ve onlar □[ başarılarını kolaylaştırmayı İten dim için esaslı bir vazife telâkki ediyorum.
Demokrasinin bütün icatlar®» nı hiç bir sarsıntıya meydan vermeksizin yerleştirme ve kökleştirme yol ada devam etmek en esaslı ideallerimizden biridir, idare mensublaruun bu sahadaki değerli hizmetlerini geleçek nesiller hürmetle anacaklardır.
Kanunlarımızın hükümlerini herkese aşit olarak tatbikte titizlik derecesine varan bir vazife severlik göstererek halkı-(Davamı: Sa. 3 - Sü: 1 de)
RUSYA'YA
verilen
gemiler
Bir İtalyan muhribi dün gece Boğazdan geçti
Barış anlaşması hükümleri gereğince Rusyaya verilen îtal-yan harb gemilerinden -Artig-lieri» torpidosu dün saat 18.15 de limanımıza gelmiş 19.25 de Karadenize müteveccihen hareket etmiştir.
Torpido 20,15 de Büyük'kre önlerinde durmuş, Karadeniz boğazı bölge komutanı ve LI« maıı işletmesi Müdürü tanıtından kontrol edildikten sonra römorkör refakatinde Boğazdan Çıkmıştır.
Torpido limanımıza geldiği sırada güneş batmış olduğundan bayraksız bulunuyordu.

^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Kabine ve mühim bir mevzu’
kın dovlot dairelerin- r-^—’ **
do işlerini lakib eder- } U L (J N A Y kon karşılaştığı zor- ——------------—
lukların önünü almak olacakmış. Bunun için Memurin Kanununda mühim değişiklikler yapılacak ; memurların halka iyi muamele edilmesi tomln odilocokmlş. Havadisi voren gazolonln muhabiri buna girizgâh olarak:
(Bonlm hususi surette öğrontil-ğlme göre hükümet beyanııamesln-do çok mühim bir movzua da el koymuştur.» diyor.
Bu çok mühim mevzu, dovalrde İş taklb odonlorin İşlerini kolaylaştırmaktır.
Fosübhanallâhl Memleket baştanbaşa ıslâhata muhtaç İken halk, yakasına çökon bin türlü ıztırarlar-la uğraşırken ve yeni kablno her şeyden evvel bunlara çaro bulmakla mükellef İken hepsini bir tarafa bırakıyor vo memurlara, «iş erbabına iyi muamele edinizlu diyor.
Bu da (mühim bir mevzu) oluyor. Ortada et buhranı var, kömür ram var, ekmek buhranı var, -vn vasıtası buhranı I mesken buhranı vu«, ______________ hayat pahalılığı buhranı var. Var oğlu var... Biz bu mahrumiyetlere alıştık da hopsi vız geliyor. Yoksa yaşadığımız hayat1 şartlan hiç do normal değildir. Et' mes'elesl halfodilocek... Hükümet, nâzını satışlar» yapacakmış. Colcb* lor ınl, kasablar ını her kim İse TH carot Bakanına »öz vormlşlcr... Bununla et mes'elosl düzelmiş midir? Tlrtir titreyen halkı kömür» kavuşturmak İçin havaların açmasını bekliyoruz. Bu hal nerede görülmüştür? Ekmek kâh hamur çıkar, kâh pişkin olur; Hatlar kâh iner, kâh yükselir. Tramvaylar binilecek halde doğll... Herkes ya evsizlikten sokaklara dökülmüş... Yahud mantar gibi yerden çıkan kümeslere baş larıııı sokmuşlar.
Bütün bunlar tâli şeylermiş...
Asıl moselo devatrdo memurların
d.ûtlon Mhifoyi çeviriois)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en
iyi netice veren yegâne lâstiktir. Bir
tecrübede lanımakda geç kaldığınıza
üzüleceksiniz.
Türkiye Umum Acentası Tevfik Y1UMLA£
s
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni Sabah
C’t/M.4 — 21 OCAK 1040 — ON BİRİNCİ YIL — No. 3520 — SAYISI HER YEllDE 10 KURUŞ'ı
Şemsettin Gilnaltan kabinesi toplantı halinde..
Mevzuatı ıslah
için mühim karar
Başbakanlık, çeşidli tâdil ve ilâvelerle dağınık
bir hale gelen mevzuatı bişleştirecek
Celâl Bayar, dün Başbakanı ziyaret ederek görüştü, muhalefet henüz yeni hükümete dair fikrini söylemiyor
Yeni Hükümetin programı bu gün kat’i şeklini almış olacak
Dünkü Kabine toplantısında Maliye Bakanı tasarruf tedbirleri hakkında izahat verdi
Ankara, 20 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Başbakan- , lık halen yürürlükte bulunan j mevzuatımızın birleştirilmesi yo lunda faaliyete geçmiştir. Bilindiği gibi halen yürürlükte olan kanunlarımızın bir çoğu muhtelif zamanlarda yapılan çeşitli tâdillerle bir takım ilâveleri ihtiva etmektedir. Pratikte kullanılması zor olan bu kanunların birleştirilmesi işi önemli bir memleket derdini halledecektir.
Celâl Bayar, Başbakanı Ziyaret Etti
Ankara, 20 (Hususî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün öğleden evvel Başbakan Şemseddin Günaltayı (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 1 de)
Başbakan Şemsettin Güııaliay makamında
İçişleri Bakanının Tamimi
Yol, kazanç vergisi tasarılarında hafifletmeler yapılacağı, lüks vergisi tasarısının büsbütün kaldırılacağı söyleniyor
Çıldır'ın köyleri ve ilçesinde gıdasızlık
Yeni Kabine
Ne Yapacak?
Yeni Başbakan, şahsen her hangi bir mail kombinezona girmiş değildir ve her an hesab verebilecek durumda bir simadır. Binaenaleyh temizlik ve dürüstlük bahislerinde çok titiz davranabilecek mev-kidedir. Amma partinin müfrit elemanları yeni kabine reisini rahat bırakırlar nu? Bu da üzerinde durulucak bir noktadır-
EN t Başbakan Sayın Şemseddin Günaltay, gazetelere ilk beyanatını vermiştir. Bıı sözlerin çok vekarlı ve mutedil olduğu açıktır. Millet Meclisi huzurunda beyannameyi okumadan, program hakkında herhangi bir İzahta bulunmadan demeç vermenin doğru olmadığı muhakkaktır. Türk matbuatının yardımına İhtiyacı olduğunu açıklaması, kabinenin yeni balkanının ancak lehine kaydedilebilir. Filhakika demokratik bir idarede, sıkıyönetimsiz, baskısız bir rejimde hükümetler ancak milletin ve partilerin yardtmlle İktidarda tutunabilirler. Millet ve partilerde fikirlerin tebellür etmesinde de matbuat en kuvvetli âmildir. Ayni Halk Partisinin diğer bir başbakanı, faraza Receb Peker, Türk matbuatını bir hasım gibi telâkki etmiş ve gazete kapatmakla ömrünü idatne edebileceğini zan-beylemiştî. Nitekim Saraçoğlu Şükrü de hep o sakîm ve boş itikatla naplanıp kalmış ve muttasıl gazete kapamakla vakit geçirmişti. Anlaşılan Halk Partisinin havasında az çok bir değişiklik olmuş ki yeni Başbakan matbuata bir banım gözile bak-nuyor ve ondan yard.m bpM1. yor.
Türk gazeteleri —muhalif ol-sun, müstakil olsun— memleketinin hayrına çalışacak herhangi bir kabineye yardım et-ineğe dalma hazırdır ve bıı hizmette hiç bir -zaman kusur etmemiştir. Yalnız tek parti hülya ve rüyasından heniiz çıkıldığı için bazı başbakanlar ve bakanlar kendilerine yapılan ikazları ve fenalıklara dair yanlan aleyhlerinde bir gösteri say mtşlardı. Amma vukuat sonra-dan matbuatın, bazı meselelerde, »le kadar haklı olduğunu bütün parlaklığile ortaya atmıştır. Donun taze ve dumanı üstünde bir misali evvelki gün fDovamı: 8a. 3 • 6Ü. a de)
Ankara, 20 (Hususî) — Hükümet bugün de mesaî programı etrafındaki çalışmalarına devam etmiştir. Programın esasları dün de bildirdiğim gibidir. İç politikada demokrasiyi geliştirme' yolunda daha ileri adımlar atpcjığı, partilerce şikâyeti mucîb cihetlerin hüstiü ı.i-
yetle inceleneceği anlaşılmaktadır. Maliye Ba- « kanlığında bilhassa 1949 büdcesi üzerinde ya- x pılacak azamî tasarruflar etrafında geç vakte'dil kadar çalışmalara devam edilmektedir. 194fıJjK büdcesi , ile - yapılacak tasarrufların kcr.2-*^$ (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1
TRUMAN’IN MÜHİM NUTKU
"Komünizm barışı tehdid etmektedir,,
Batı âlemi ile Rusya arasında bütün anlanma ihtimalleri suya düştü, Amerika dış siyasetinde üç yeni hedef tesbit elli
Vaşington 20 (AP) — Cumh’ başkanlığına seçimi münasebeti le yapılan mutad and İçme siminden sonra bir demeç Paşkan Tnıman «barış ve yet uğruna lopyeltûn mukaddes bir savaşa» girişeceğini beyan etmiştir.
Demeci sırasında Başkan korcıü nlzmi takbih etmiş ve bu hareke ti yalancı bir içtimai felsefe olarak vasıflandırın ıştır.
Başkan şunları beyan etmiştin «Komünist ‘felsefesi harbi kaçını] maz bir keyfiyet addetmektedir. Hattâ bu anda bile, dünya barışını korumak için sarfctlilcn gay « retleri tehlikeye düşürmektedir, Bununla beraber, Amerikanın gay Başkan Ti uman mesai odasında retleri neticesinde, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insan,] l.arbin lüzumsuz olduğunda bizim le müttefiktirler. Bu gayret)
nişletllmeli ve dünyanın her ta -rafında süslet, açlık ve Ümitsiz .
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ahmed Veziroğlu Meclise bir soru önergesi vererek Başbakandan izahat istedi
Heyet âzası Istanbulda
Ankara, 20 (Hususi) — Bugün Afyon Milletvekili Ahmet Veziroğlu tarafından Meclis Başkanlığına verilen bir soru önergesinde Çıldır ilçesi ile bıı liçeye bağlı köylerde başgöste-ren yoksulluk ve zaruret sebebi ile halkın miihİm bir kısmı açlık içinde kıvrandığı halde ida-
rî makamlara vaki müracaatların neticesiz kaldığı, ihtiyaç içinde bulunan halka Ziraat Bankası vasıtasiyle yardımda bulunmak üzere yaptıkları müracaatların ehemmiyetle nazara alınmadığı, her ne kadar Toprak Mahsulleri Ofisinden yüz (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
ticaret heyeti geldi
Bulgar Basın Ataşesi memleketine gitti
Beynelmilel
Kredi Bankası
Yeşilköy'e kadar beraber . giden muharririmiz inli -balarını anlatıyor
Bulgar basın ataşesi Trufkln Jıihayet dün akşamki Semplcn •kspıesiylo Bulgaristana gitmiştir. Ekspresin kalkmasına 25 dakika kala konsolos Pentl-ef, Ticaret ataşesi Mavef ve Viskonsül Yurdanof gamı kapısında görünmüşlerdir.
Konsolos ve Yardanof resimlerinin çekilmemesi için yüzlerini kapamakta idiler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Türkiyeye yapılacak yardım için bir heyet tedkikler yapmağa geldi
UCUZ ET SATIŞI
Ticaret Ofisi dünden Itibaron kilosu 230 kuruşa ucuz Karaman eti •na başlamıştır. Şehirde 50 kadar dükkânda Ofis tarafından yapılan ou tanzim satışları, bir kısım kasabları İni bir rokabot kararına sovketmış, bazı kasablar 220 kuruştan at »atmışlar vo etlerini çabucak bitirip dükkânlarını kapatıp gitmişlerdir. Aşağıdaki resimde Ofisin et sattırdığı bir dük da rakıb bir kasabın kapalı dükkânını görüyorsunuz... (Et 2 nçı »aytamudadır.)
Ttlrklyenln İktisadi kalkınması için Beynelmilel kredi bankası tarafından kredi açılmasına banka ldaro meclisince karar verilmiş vo memleketimizin kredi iiıtlya -Cini tetkik İçin üç kişilik bir heyet dün sabahki Panamerlkan u-Çağıyla şehrimize gelmiştir.
Heyet banka erkânından Har -finon Clarck”ın başkanlığında SVilliam Diamond ve Steıvart Ma-gon'dan müteşekkildir.
Heyet başkanı Harrison Clarck 'dün sabah Parkotelde kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ACI BİR KAYIB

AÎman tüt ilil hcyoH Istanbulda
Ticaret anlaşmasının imzasın • dan sonra bir tütün heyeti dün uçakla A 1 nı a n y a (la n şeh rlmize g el m i j tl r. Heyet Wolf V.ı ı \Vo’dow‘un başkan lığında Walther Herold, Rainıond Von S'A’.'M’ü vo h>win Sples’don müteşekkildir. Heyet başkanı Von Woldow bir muharririmize şu I-zahatı vermiştir:
■— Batı Almanynda Ameri -kan İşgal bölgesindeki ithalât ve ihracat bürosu bu bölgenin Türk tütünü alabilmesi İçin 10 milyon dolarlık bir kredi tahsis etmiş -tir. Bu kredi llo Türkiyeden 1947 veya daha evvelki yıl tütünlerini
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Arkadaşımızın cenazesi yarın kaldırılacak
Türk gazeteciliği kıymetli bîr uzvunu daha kaybetmiştir. Bir müddetlcnberl rahatsız bulunan Burhan Cahid, Morkaya, dün akşam bayata gözlerini yummuştur. Cenazesi cumartesi gü-nll kaldırılarak, namazı Teşvi-kiyo camllndo kılındıktan sonra Asri mezarlığa gömülecektir. Ailesi efradına ve meslek men-sublarına baş sağlığı dileriz.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Hikmet Bayur
dâvası
Bugün 13 avukat müdafaa yapacak
Ankara, 20 (Hususî) — Hikmet Bayur .ve arkadaşlarının muhakemesine yarın (bugün) devam edilecektir. On Üç ssnık avukatı yarın müdafaalarını yapacaklardır. Duruşmanın yarın bitmiyeceğine muhakkak nazu-rilo bakılmaktadır.
İdare âmirlerine, halka eşit muamele yapılmasını bildiriyor
Ankara, 20 (a.a.) — Yeni içişleri Bakanı Emin Erişirgil va zifeye başlaması münasebetile valiliklere şu tamimi göndermiştir:
İçişleri Bakanlığı vazifesin* başladım. Memleketin İç emnl yetini ve halkın huzur ve hürriyetini sağlamak görevini üzerine almış olan arkadaşlarımın bu şerefli işteki mesailerini yakından takib etmeyi ve onlar □[ başarılarını kolaylaştırmayı İten dim için esaslı bir vazife telâkki ediyorum.
Demokrasinin bütün icatlar®» nı hiç bir sarsıntıya meydan vermeksizin yerleştirme ve kökleştirme yol ada devam etmek en esaslı ideallerimizden biridir, idare mensublaruun bu sahadaki değerli hizmetlerini geleçek nesiller hürmetle anacaklardır.
Kanunlarımızın hükümlerini herkese aşit olarak tatbikte titizlik derecesine varan bir vazife severlik göstererek halkı-(Davamı: Sa. 3 - Sü: 1 de)
RUSYA'YA
verilen
gemiler
Bir İtalyan muhribi dün gece Boğazdan geçti
Barış anlaşması hükümleri gereğince Rusyaya verilen îtal-yan harb gemilerinden -Artig-lieri» torpidosu dün saat 18.15 de limanımıza gelmiş 19.25 de Karadenize müteveccihen hareket etmiştir.
Torpido 20,15 de Büyük'kre önlerinde durmuş, Karadeniz boğazı bölge komutanı ve LI« maıı işletmesi Müdürü tanıtından kontrol edildikten sonra römorkör refakatinde Boğazdan Çıkmıştır.
Torpido limanımıza geldiği sırada güneş batmış olduğundan bayraksız bulunuyordu.

^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Kabine ve mühim bir mevzu’
kın dovlot dairelerin- r-^—’ **
do işlerini lakib eder- } U L (J N A Y kon karşılaştığı zor- ——------------—
lukların önünü almak olacakmış. Bunun için Memurin Kanununda mühim değişiklikler yapılacak ; memurların halka iyi muamele edilmesi tomln odilocokmlş. Havadisi voren gazolonln muhabiri buna girizgâh olarak:
(Bonlm hususi surette öğrontil-ğlme göre hükümet beyanııamesln-do çok mühim bir movzua da el koymuştur.» diyor.
Bu çok mühim mevzu, dovalrde İş taklb odonlorin İşlerini kolaylaştırmaktır.
Fosübhanallâhl Memleket baştanbaşa ıslâhata muhtaç İken halk, yakasına çökon bin türlü ıztırarlar-la uğraşırken ve yeni kablno her şeyden evvel bunlara çaro bulmakla mükellef İken hepsini bir tarafa bırakıyor vo memurlara, «iş erbabına iyi muamele edinizlu diyor.
Bu da (mühim bir mevzu) oluyor. Ortada et buhranı var, kömür ram var, ekmek buhranı var, -vn vasıtası buhranı I mesken buhranı vu«, ______________ hayat pahalılığı buhranı var. Var oğlu var... Biz bu mahrumiyetlere alıştık da hopsi vız geliyor. Yoksa yaşadığımız hayat1 şartlan hiç do normal değildir. Et' mes'elesl halfodilocek... Hükümet, nâzını satışlar» yapacakmış. Colcb* lor ınl, kasablar ını her kim İse TH carot Bakanına »öz vormlşlcr... Bununla et mes'elosl düzelmiş midir? Tlrtir titreyen halkı kömür» kavuşturmak İçin havaların açmasını bekliyoruz. Bu hal nerede görülmüştür? Ekmek kâh hamur çıkar, kâh pişkin olur; Hatlar kâh iner, kâh yükselir. Tramvaylar binilecek halde doğll... Herkes ya evsizlikten sokaklara dökülmüş... Yahud mantar gibi yerden çıkan kümeslere baş larıııı sokmuşlar.
Bütün bunlar tâli şeylermiş...
Asıl moselo devatrdo memurların
d.ûtlon Mhifoyi çeviriois)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda en
iyi netice veren yegâne lâstiktir. Bir
tecrübede lanımakda geç kaldığınıza
üzüleceksiniz.
Türkiye Umum Acentası Tevfik Y1UMLA£
s
Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yeni Sabah
C’t/M.4 — 21 OCAK 1040 — ON BİRİNCİ YIL — No. 3520 — SAYISI HER YEllDE 10 KURUŞ'ı
Şemsettin Gilnaltan kabinesi toplantı halinde..
Mevzuatı ıslah
için mühim karar
Başbakanlık, çeşidli tâdil ve ilâvelerle dağınık
bir hale gelen mevzuatı bişleştirecek
Celâl Bayar, dün Başbakanı ziyaret ederek görüştü, muhalefet henüz yeni hükümete dair fikrini söylemiyor
Yeni Hükümetin programı bu gün kat’i şeklini almış olacak
Dünkü Kabine toplantısında Maliye Bakanı tasarruf tedbirleri hakkında izahat verdi
Ankara, 20 (Hususî) — Haber aldığımıza göre Başbakan- , lık halen yürürlükte bulunan j mevzuatımızın birleştirilmesi yo lunda faaliyete geçmiştir. Bilindiği gibi halen yürürlükte olan kanunlarımızın bir çoğu muhtelif zamanlarda yapılan çeşitli tâdillerle bir takım ilâveleri ihtiva etmektedir. Pratikte kullanılması zor olan bu kanunların birleştirilmesi işi önemli bir memleket derdini halledecektir.
Celâl Bayar, Başbakanı Ziyaret Etti
Ankara, 20 (Hususî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün öğleden evvel Başbakan Şemseddin Günaltayı (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 1 de)
Başbakan Şemsettin Güııaliay makamında
İçişleri Bakanının Tamimi
Yol, kazanç vergisi tasarılarında hafifletmeler yapılacağı, lüks vergisi tasarısının büsbütün kaldırılacağı söyleniyor
Çıldır'ın köyleri ve ilçesinde gıdasızlık
Yeni Kabine
Ne Yapacak?
Yeni Başbakan, şahsen her hangi bir mail kombinezona girmiş değildir ve her an hesab verebilecek durumda bir simadır. Binaenaleyh temizlik ve dürüstlük bahislerinde çok titiz davranabilecek mev-kidedir. Amma partinin müfrit elemanları yeni kabine reisini rahat bırakırlar nu? Bu da üzerinde durulucak bir noktadır-
EN t Başbakan Sayın Şemseddin Günaltay, gazetelere ilk beyanatını vermiştir. Bıı sözlerin çok vekarlı ve mutedil olduğu açıktır. Millet Meclisi huzurunda beyannameyi okumadan, program hakkında herhangi bir İzahta bulunmadan demeç vermenin doğru olmadığı muhakkaktır. Türk matbuatının yardımına İhtiyacı olduğunu açıklaması, kabinenin yeni balkanının ancak lehine kaydedilebilir. Filhakika demokratik bir idarede, sıkıyönetimsiz, baskısız bir rejimde hükümetler ancak milletin ve partilerin yardtmlle İktidarda tutunabilirler. Millet ve partilerde fikirlerin tebellür etmesinde de matbuat en kuvvetli âmildir. Ayni Halk Partisinin diğer bir başbakanı, faraza Receb Peker, Türk matbuatını bir hasım gibi telâkki etmiş ve gazete kapatmakla ömrünü idatne edebileceğini zan-beylemiştî. Nitekim Saraçoğlu Şükrü de hep o sakîm ve boş itikatla naplanıp kalmış ve muttasıl gazete kapamakla vakit geçirmişti. Anlaşılan Halk Partisinin havasında az çok bir değişiklik olmuş ki yeni Başbakan matbuata bir banım gözile bak-nuyor ve ondan yard.m bpM1. yor.
Türk gazeteleri —muhalif ol-sun, müstakil olsun— memleketinin hayrına çalışacak herhangi bir kabineye yardım et-ineğe dalma hazırdır ve bıı hizmette hiç bir -zaman kusur etmemiştir. Yalnız tek parti hülya ve rüyasından heniiz çıkıldığı için bazı başbakanlar ve bakanlar kendilerine yapılan ikazları ve fenalıklara dair yanlan aleyhlerinde bir gösteri say mtşlardı. Amma vukuat sonra-dan matbuatın, bazı meselelerde, »le kadar haklı olduğunu bütün parlaklığile ortaya atmıştır. Donun taze ve dumanı üstünde bir misali evvelki gün fDovamı: 8a. 3 • 6Ü. a de)
Ankara, 20 (Hususî) — Hükümet bugün de mesaî programı etrafındaki çalışmalarına devam etmiştir. Programın esasları dün de bildirdiğim gibidir. İç politikada demokrasiyi geliştirme' yolunda daha ileri adımlar atpcjığı, partilerce şikâyeti mucîb cihetlerin hüstiü ı.i-
yetle inceleneceği anlaşılmaktadır. Maliye Ba- « kanlığında bilhassa 1949 büdcesi üzerinde ya- x pılacak azamî tasarruflar etrafında geç vakte'dil kadar çalışmalara devam edilmektedir. 194fıJjK büdcesi , ile - yapılacak tasarrufların kcr.2-*^$ (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1
TRUMAN’IN MÜHİM NUTKU
"Komünizm barışı tehdid etmektedir,,
Batı âlemi ile Rusya arasında bütün anlanma ihtimalleri suya düştü, Amerika dış siyasetinde üç yeni hedef tesbit elli
Vaşington 20 (AP) — Cumh’ başkanlığına seçimi münasebeti le yapılan mutad and İçme siminden sonra bir demeç Paşkan Tnıman «barış ve yet uğruna lopyeltûn mukaddes bir savaşa» girişeceğini beyan etmiştir.
Demeci sırasında Başkan korcıü nlzmi takbih etmiş ve bu hareke ti yalancı bir içtimai felsefe olarak vasıflandırın ıştır.
Başkan şunları beyan etmiştin «Komünist ‘felsefesi harbi kaçını] maz bir keyfiyet addetmektedir. Hattâ bu anda bile, dünya barışını korumak için sarfctlilcn gay « retleri tehlikeye düşürmektedir, Bununla beraber, Amerikanın gay Başkan Ti uman mesai odasında retleri neticesinde, dünyanın her tarafındaki milyonlarca insan,] l.arbin lüzumsuz olduğunda bizim le müttefiktirler. Bu gayret)
nişletllmeli ve dünyanın her ta -rafında süslet, açlık ve Ümitsiz .
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
Ahmed Veziroğlu Meclise bir soru önergesi vererek Başbakandan izahat istedi
Heyet âzası Istanbulda
Ankara, 20 (Hususi) — Bugün Afyon Milletvekili Ahmet Veziroğlu tarafından Meclis Başkanlığına verilen bir soru önergesinde Çıldır ilçesi ile bıı liçeye bağlı köylerde başgöste-ren yoksulluk ve zaruret sebebi ile halkın miihİm bir kısmı açlık içinde kıvrandığı halde ida-
rî makamlara vaki müracaatların neticesiz kaldığı, ihtiyaç içinde bulunan halka Ziraat Bankası vasıtasiyle yardımda bulunmak üzere yaptıkları müracaatların ehemmiyetle nazara alınmadığı, her ne kadar Toprak Mahsulleri Ofisinden yüz (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
ticaret heyeti geldi
Bulgar Basın Ataşesi memleketine gitti
Beynelmilel
Kredi Bankası
Yeşilköy'e kadar beraber . giden muharririmiz inli -balarını anlatıyor
Bulgar basın ataşesi Trufkln Jıihayet dün akşamki Semplcn •kspıesiylo Bulgaristana gitmiştir. Ekspresin kalkmasına 25 dakika kala konsolos Pentl-ef, Ticaret ataşesi Mavef ve Viskonsül Yurdanof gamı kapısında görünmüşlerdir.
Konsolos ve Yardanof resimlerinin çekilmemesi için yüzlerini kapamakta idiler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Türkiyeye yapılacak yardım için bir heyet tedkikler yapmağa geldi
UCUZ ET SATIŞI
Ticaret Ofisi dünden Itibaron kilosu 230 kuruşa ucuz Karaman eti •na başlamıştır. Şehirde 50 kadar dükkânda Ofis tarafından yapılan ou tanzim satışları, bir kısım kasabları İni bir rokabot kararına sovketmış, bazı kasablar 220 kuruştan at »atmışlar vo etlerini çabucak bitirip dükkânlarını kapatıp gitmişlerdir. Aşağıdaki resimde Ofisin et sattırdığı bir dük da rakıb bir kasabın kapalı dükkânını görüyorsunuz... (Et 2 nçı »aytamudadır.)
Ttlrklyenln İktisadi kalkınması için Beynelmilel kredi bankası tarafından kredi açılmasına banka ldaro meclisince karar verilmiş vo memleketimizin kredi iiıtlya -Cini tetkik İçin üç kişilik bir heyet dün sabahki Panamerlkan u-Çağıyla şehrimize gelmiştir.
Heyet banka erkânından Har -finon Clarck”ın başkanlığında SVilliam Diamond ve Steıvart Ma-gon'dan müteşekkildir.
Heyet başkanı Harrison Clarck 'dün sabah Parkotelde kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ACI BİR KAYIB

AÎman tüt ilil hcyoH Istanbulda
Ticaret anlaşmasının imzasın • dan sonra bir tütün heyeti dün uçakla A 1 nı a n y a (la n şeh rlmize g el m i j tl r. Heyet Wolf V.ı ı \Vo’dow‘un başkan lığında Walther Herold, Rainıond Von S'A’.'M’ü vo h>win Sples’don müteşekkildir. Heyet başkanı Von Woldow bir muharririmize şu I-zahatı vermiştir:
■— Batı Almanynda Ameri -kan İşgal bölgesindeki ithalât ve ihracat bürosu bu bölgenin Türk tütünü alabilmesi İçin 10 milyon dolarlık bir kredi tahsis etmiş -tir. Bu kredi llo Türkiyeden 1947 veya daha evvelki yıl tütünlerini
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Arkadaşımızın cenazesi yarın kaldırılacak
Türk gazeteciliği kıymetli bîr uzvunu daha kaybetmiştir. Bir müddetlcnberl rahatsız bulunan Burhan Cahid, Morkaya, dün akşam bayata gözlerini yummuştur. Cenazesi cumartesi gü-nll kaldırılarak, namazı Teşvi-kiyo camllndo kılındıktan sonra Asri mezarlığa gömülecektir. Ailesi efradına ve meslek men-sublarına baş sağlığı dileriz.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Hikmet Bayur
dâvası
Bugün 13 avukat müdafaa yapacak
Ankara, 20 (Hususî) — Hikmet Bayur .ve arkadaşlarının muhakemesine yarın (bugün) devam edilecektir. On Üç ssnık avukatı yarın müdafaalarını yapacaklardır. Duruşmanın yarın bitmiyeceğine muhakkak nazu-rilo bakılmaktadır.
İdare âmirlerine, halka eşit muamele yapılmasını bildiriyor
Ankara, 20 (a.a.) — Yeni içişleri Bakanı Emin Erişirgil va zifeye başlaması münasebetile valiliklere şu tamimi göndermiştir:
İçişleri Bakanlığı vazifesin* başladım. Memleketin İç emnl yetini ve halkın huzur ve hürriyetini sağlamak görevini üzerine almış olan arkadaşlarımın bu şerefli işteki mesailerini yakından takib etmeyi ve onlar □[ başarılarını kolaylaştırmayı İten dim için esaslı bir vazife telâkki ediyorum.
Demokrasinin bütün icatlar®» nı hiç bir sarsıntıya meydan vermeksizin yerleştirme ve kökleştirme yol ada devam etmek en esaslı ideallerimizden biridir, idare mensublaruun bu sahadaki değerli hizmetlerini geleçek nesiller hürmetle anacaklardır.
Kanunlarımızın hükümlerini herkese aşit olarak tatbikte titizlik derecesine varan bir vazife severlik göstererek halkı-(Davamı: Sa. 3 - Sü: 1 de)
RUSYA'YA
verilen
gemiler
Bir İtalyan muhribi dün gece Boğazdan geçti
Barış anlaşması hükümleri gereğince Rusyaya verilen îtal-yan harb gemilerinden -Artig-lieri» torpidosu dün saat 18.15 de limanımıza gelmiş 19.25 de Karadenize müteveccihen hareket etmiştir.
Torpido 20,15 de Büyük'kre önlerinde durmuş, Karadeniz boğazı bölge komutanı ve LI« maıı işletmesi Müdürü tanıtından kontrol edildikten sonra römorkör refakatinde Boğazdan Çıkmıştır.
Torpido limanımıza geldiği sırada güneş batmış olduğundan bayraksız bulunuyordu.

^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Kabine ve mühim bir mevzu’
kın dovlot dairelerin- r-^—’ **
do işlerini lakib eder- } U L (J N A Y kon karşılaştığı zor- ——------------—
lukların önünü almak olacakmış. Bunun için Memurin Kanununda mühim değişiklikler yapılacak ; memurların halka iyi muamele edilmesi tomln odilocokmlş. Havadisi voren gazolonln muhabiri buna girizgâh olarak:
(Bonlm hususi surette öğrontil-ğlme göre hükümet beyanııamesln-do çok mühim bir movzua da el koymuştur.» diyor.
Bu çok mühim mevzu, dovalrde İş taklb odonlorin İşlerini kolaylaştırmaktır.
Fosübhanallâhl Memleket baştanbaşa ıslâhata muhtaç İken halk, yakasına çökon bin türlü ıztırarlar-la uğraşırken ve yeni kablno her şeyden evvel bunlara çaro bulmakla mükellef İken hepsini bir tarafa bırakıyor vo memurlara, «iş erbabına iyi muamele edinizlu diyor.
Bu da (mühim bir mevzu) oluyor. Ortada et buhranı var, kömür ram var, ekmek buhranı var, -vn vasıtası buhranı I mesken buhranı vu«, ______________ hayat pahalılığı buhranı var. Var oğlu var... Biz bu mahrumiyetlere alıştık da hopsi vız geliyor. Yoksa yaşadığımız hayat1 şartlan hiç do normal değildir. Et' mes'elesl halfodilocek... Hükümet, nâzını satışlar» yapacakmış. Colcb* lor ınl, kasablar ını her kim İse TH carot Bakanına »öz vormlşlcr... Bununla et mes'elosl düzelmiş midir? Tlrtir titreyen halkı kömür» kavuşturmak İçin havaların açmasını bekliyoruz. Bu hal nerede görülmüştür? Ekmek kâh hamur çıkar, kâh pişkin olur; Hatlar kâh iner, kâh yükselir. Tramvaylar binilecek halde doğll... Herkes ya evsizlikten sokaklara dökülmüş... Yahud mantar gibi yerden çıkan kümeslere baş larıııı sokmuşlar.
Bütün bunlar tâli şeylermiş...
Asıl moselo devatrdo memurların
d.ûtlon Mhifoyi çeviriois)

Comments (0)