ÇARŞAMBA 23 ŞUBAT 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruo«manlye No: 17 T.I adreılı «YENİ 8ABAH, İSTANBUL Telofonı 80795 Yeni Sabah 11 inci lıl, No. 3562 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ Sayısı: 10 Kuruş Çaldarisin beyanatı Londra 22 (A.A.) — United Prens; Çalda» jİb, United Press muhabirine yaptığı beyanatta Yunan "haydutları,, nuı reisliğinde vukua gelen değişiklik ile Markos’un gözden düşmesi keyfiyetinle' "çok önemli bir olay,, diye vasıflandırmışlar.
America Bankalarındaki Paralar
Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal Mecliste büdce izahlarını yaparken
Dün Mecliste yeniden ortaya atılan kaçak paralar meselesi yüzünden sert ve acı tartışmalar oldu
jReşat Ay dinlinin ithamları hükümeti sinirlendirince Nihad Erim kürsiye çıktı ve tehditler savurdu
O. Nuri Koni: Bu tehditlere kim papuç bırakır; Hürriyete şal örten adamdan ne beklenir, dedi
Yine ümidler
Gelecek yıla Kaldı..
Hür Milletlere
Silâh Yardımı
üyük Millet Meclisi, dün, 1949 büdcesi ile ilk defa temas hafine geldi. Yeni Maliye P-ıkanı, büdcenin uıııun.i heyeti batkındaki düşüncelerini açıkladı. Muhalefet partileri de, gerek Millet Partisi, gerek Demokrat ve gerek Müstakil Demokratlar. mütalâalarım serdettiler.
İtiraf ve kabul etmek lâzımdır ki bu otunun hayli donuk ve cansız olmuştur. Kuvvetli mütalâa ve fikirler hemen hiç bir taraftan yükselmemiştir. Herkeste boş ve lüzumsuz bir formaliteyi doldurmak hissi hâkim bulunuyordu. o kadar ki gece saat dokuzda yapı|an îçtimada söz almak için isimlerini kaydettirmiş olan muhalif milleri eklileri Mec-llse gelmemiş Ye böylece tenkitlerini yapmağa imkân bulmamışlardır. Halbuki, her zaman bu sütunlarda üzerinde durduğumuz gibi, büdce konuşmaları ve ted-kikleri milletvekillerinin en hayatî vazifeleridir. Maliye Bakanı, sıra, sıra rakamlar zikretmiş, r_. kat memleketin ıztırap ve derdine deva olabilecek tek bir keli, me sarfetmemiştir. Bütün teselli ve ümit memleketin taşımakta olduğu borç yükünün, başka memleketlere nazaran daha ağır olmadığı hakkındaki teminattır. Yâni İki buçuk milyar —yanlış okumuyorsunuz, iki buçuk milyar— Türk liralık bir borç bu halk için çok ağır değildir. Bili-nemez hangi istatistiklere göre, Tyrk halkının gelirinin ancak dörtte biri olan bu rakam fikirlere dehşet verecek mahiyette değilmiş 1
Maliye Bakanı vergi sistemimizin berbat olduğunu da kabul ve “«raf etmiştir. Fakat lıtı sıralarda muhalefet liderleri, bu kadar „ bir sistemi çeyrek asırdır
, k ’?rtİSİ iktidarile
niçin düzelt,nem|,, dive bir HUaI sormağa bile ıüzum gftrmeml "dr- »..kİ mulm-
I.let partı.ı „ba.„ua B,lm| lb| bir dil kullanmıştır.
yeni hükümetin de tasarruf aı)| altında yaptığı kırpıntı devede ku lalı değil hattâ öküzün boynu-*unde bir sinek bile değildir. Halbuki Adnan Menderes hemen o-rarıkf3 ne güzel tasarruflar İleri sürdü: .Meclis binası inşaatından 5 milyon lira, Halkevlerine yardımdan İki milyon Hra, Halk Partisinin Çankayadald arsasını almağa tahsis edilen 2 milyon lira, otomobillerden t en ki hat, makam tahsisatından tarh! ya t...
Bir hamlede ve kâğıd vo kaleme başvurmağa lüzum görmeden yapılabilen bu tasarruflar, elli altmış milyonu aşmaktadır. Bunu nasıl olup da İktidar partisinin yapmağı düşünmediği akıllara (Devamı 8a: a 8üı s de)
Türkiye dahil beş devlete
1 milyar dolar tahsis edilecek
Vashlııgton: 22 a.a. (United Press) — Hükümet, dünyanın bütün «hür milletleri» ne gönderilecek olan sJâhlar da dahil olmak* üzere yapılacak askeri yardım İçin kongreden ccm’an yekûn 1.200.000. unu İlâ 2 milyar dolarlık «açık bono» İstemek niyetindedir.
Başkan Truman’ın kongreden Atlantik Paktına dnhll memleketlere yapılan yardım için 1 milyar dolar ve Türkiye, Yunanistan, Role, Lâtin Amerika ve muhtemel olmak Çin e askeri yardım İçin de /.Oü.OOO.OOO İlâ 1 milyar dolar 13-T.ıtsi beklenmektedir.
İsmail Hakkı Saykal
BAYARIN
Ankara, 22 (Telefonla) — Ma- ,
liye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, *** cl muhalefetin büdce tenkitlerini ! karşılyan beyanatında, Amerika-da bankalara, Türk eşhasına ait bulunan Türk parasına dair Reşat Aydınlı tarafından sorulan suali cevaplandırarak: böyle bir mesele bir senatörü tarafından ortaya atılmıştı. Amerika hazine nazın bu hususta yaptığımız müracaata verdiği cevapta bir Amerikan bankasında bulunan paraların miktar ve şahıslannı bildirmeğe mecbur değildir. Maliye Bakanlığımız da bu mesele üzerinde durdu ve Amerika hariciye nezaretin den soruldu.
Oradan da aldığımız cevapta, hiç bir .Amerikan bankası, kendisinde bulunan para miktar ve şa-hıslannı vermeğe mecbur tutula- ■ maz, dedi. Amerikada bizim ka- ’ -naatimize göre muhtelif eşhasa "Nihad Erim’in tehditlerine sert ait 140 milyon dolarlık bir para ‘ CL zıplar veren Millet Partisi (Devamı Sa: s Su: 3 de) I grup başkanı O. N. Kimi
(— —
MECLİSTEN
NOTLAR
(Bildçe müzakerelerini takib etmek üzere gönderdiğimiz Zihni Kanmaz yazıyor,)
Ankara: 22 (Telefonla) — îki aylık bir gecikmeden sonra dünden İtibaren başlamış bulunan 949 yılı büdçe müzakereleri sabahın 9 undan gece yarışma kadar öğleden evvel, öğleden sonra, ve gece olmak üzere üç celse halinde devam ediyor. Umumi havası bakımından geçenkl seneye nazaran büyüle farklar gösteren bu yeni büdçe müzakerelerini ele alınca dün Demokrat Parti, Millet Partisi ve Müstakil Demokratlar adına yapılan tenkldler üzerinde durmak zarureti hissedilir, Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde ilk defa olarak gruplara ay-
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 de)
Konuşması
Ankara, 22 (Telefonla) — bu akşamki toplantısın-muvazaa mes’elesi dolayısile
söz alan D. P. Genel Başkanı Celal Bayar verdiği beyanatta deki:
Bütün Türk milleti kanaat ge-
tirmiştir ki, memlekette hakiki (Devamı Sa: 5 Su: 3 do)
Mcmleketimlze yeni tayin edilen 'tıdgar Elçisi Ekseltlns Çoba-nol un evvelki yün Cumhurbaşk-m.ı.a itimadnameslnl verdiğini yazmujtık. Ankara foto muhabirimizin gönderdiği bu resim Elçi- yi Çankayaya giderken göstermektedir.
Akdeniz seferleri için dü'şünülen tedbirler
Şehrimizdeki acenta müdürlerinin mühim beyanatları
Birkaç gün evvel şehrimize gelen Denizyolları idaresinin Mar-E'lya acentesi M. Grene, İsken-deriyr ve Portsaid acentesi M. "’armuB. Pire acentesi Mouru3, Cenova ve Napoli acentesi Valpe oün Denizyolları şube müdürleri le, idu/(yc- ait muhtelif meseleler h; kkında, geç vakte kadar süren bir toplantı yapmışlardır.
Acenteler toplantıdan soma gazetecilerin sorduğu muhtelif süallcre cevaben ezcümle demiş lercir kİ:
Emniyet teşkilâtında yapılacakdeğişiklikler
Emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal geniş izahat veriyor
Ankaraya giderek şehrimize ön*n, Emniyet Müdürümüz Is-Maü Hakk, Baykui’m, İstanbul Bmmyat MMilrlilğıl kadrosunda yapılacak c.BMı, değişiklikler hak kında ilgililerle temaslar yaptı-ü" "a , «İmdi-
ğını dun bildirmiştik. Bugün elde ettiğimiz mütemmim malûmatı ayrıca bildiriyoruz.
Nüfusu 1 milyona yaklaşan
Istanbulun, bugünkü kadro ve bu
günkü teşkilât ilo hakiki ihtiyaç-
lara cevap veremediği gözöniin-
de tutularak, emniyet teşkilâtının
medenî Avrupa memleketleri bc-
Dünkü büdce müzakerelerini takip eden muhalif Milletvekilleri.
Mecliste Büdcenin umumî
tenkidine devam edildi
Cumhur başkanlığı tahsisatının fazlalığı muhalefetin tenkitlerine hedef oldu
3) Halkın iktisadi bakımdan tej lrllâtlanmasmı şimdiki hükümet eağlıyamajnaktadır. Halkın zirai ve çeşitli kooperatifler kurması* ne her türlü sendikalar kurulma-sına müsaade edilmesi lâzımdır.
lktisad, aynı zamanda bir tica • ret işidir. (Soldan bravo bravo, (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
Ankara: 22 (Hususî) — Meclis na rağmen kabul etmiyeceğini be-bu sabah saat onda Ralf Karade-1 yanla şu sebeblerl ileri sürdü; bir nlzln başkanlığında toplanarak büd defa bu büdçenln tertibi tamamen çe üzerindeki umumî mllzakerele ----------» ı.mmui,.
rîne devam etmiştir. Salonda hemen hemen ekseriyet yoktu. Bakanların bir çoğu da hazır bulunmuyordu. Dinleyiciler locasında ise büyük bir tenhalık vardı.
İlk sözü Afyon milletvekili General Aldogan aldı; hatip çok sakın bir eda İle. konuştu. Sadık Al-doğan konuşmasına şöyle başladı.
— Büdçe hakkında çeşitli partimi adına birçok hatipler konuştu-'aı ve tenkidlerde bulundular. Şlm di sorarım size: (Şayet mevzubahis edilen tenkillere mahal verc-ınfyecek şekilde bir büdçe karşısın da bulunsaydık bunu kabul ede -cck miydik? (Soldan elbette ka -bul edecektik sesleri,) Aldogan bu-
merkeziyetçi bir zihniyet taşımaktadır.
2) Teşkilâtta idari muhtariyet j oktur. Yani halkın kendi kendini İdare işi için İllere salâhiyet ve ı İmlemektedir.
Viyana Opereti
Kimin hesabına getirildi?..
Halkevleri menfaatine verilen temsillerin hasılatı C.H.P. ile opereti getirenler arasında taksim edilmekte bu suretle halk ve belediye 100 bin liraya yakın zarara uğratılmaktadır.
Son defa çıkarılan Belediye gelirleri kanunu ile eğlence yerleri ve sinemaların vergilerinde bazı değişiklikler yapıldığı ve böylece • Belediyeye varidat sağlamağa : çalışıldığı malûmdur. Yeni kanunda hayır cemiyetleri, bu arada Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, yardımseverler cemiyetleri gibi teşekküllerin gelir elde etmek için yapacakları müsamere-ler, temsiller yüzde 10 Belediye resmine tâbidir. Halbuki Halkevlerinin hariçten getirecekleri yüksek san'at kıymetini haiz o-lan tiyatro truplarının verecekleri temsillerden Belediye yüzde 5 , resim almaktadır.
işte kanunun bu maddesinden (D.vam, s.ı s BUU d.) |«uretile C.H.P. il
Navlun fiatleıi ve seferlere a->t muhtelif meseleleri görüşmek üzere, Denizyollarının davetilo (Devamı: Sa. 3 • SU. 4 (ıe)
Berberler mümessillerinin toplantısı
İstanbul berberler cemiyeti ıi’iin esBİlleri, dün, cemiyet me> keziude bir toplantı yapmışlar cfr.
viyesine ulaştırılması için hor türlü tedbirler düşünülmüş ve tatbiki imkânları sağlanmıştır.
Polis ile halk arasındaki karşılıklı münasebetlere mühim yer verilmiştir. Bunun için bütün polis memurlarına birer cep kitabı verilecek, halka karşı muame-ledo vazife ve salâhiyetler belirtilecektir.
Dün de yazdığımı» gibi polis
Unvanı altında Belediye vazifele-
rini görmekte olan 358 memur,
tamamen bu vazifeden alınacak,
belediye polisi, belediyenin emrı-
(Dovamı 8a: a SU: 6 do)
teşkilâtı partiye gelir getirmek yollarını aramış ve İpekçilerin (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Zingal dâvası meselesi
Prof. Hıfzı Vddet gönderdiği mektupta neşriyatımızı leyid ediyor Pazar günkü sayımızda Zingal şirketinin devlet aleyhine açtığı bir dava ile alâkalı olarak, Ma -üye Bakanlığının, bazı hukukçu-(Dcvaını Sa: 5 SU: 1 do)
İsrail l'ikâmetinin birinci Cumhurbaşkanı Dr. Mcizmann, 11 Şubatta Kudüs'te açılan parlâmentoda üyeleri selâmlıyor. Dr. Weizmann, daha önce aünya siyonl.it teşkilâtının başkanı idi.
Tahvi m den Bir Yaprak
Anadolunun fikrî kalkınması
Allah sa’ylorini meşkûr otsln. Benim yanımda çalışan Erzincan* Ünlverslto Talebe Birliği Ana- p bir yanaşma var ki köyünde, has-dolunun fikri kalkınması gayeslylo (atananların kaza morkeJndon ora-bir program hazırlamışlar, tatil ayın- ya kadar bir bakimin gHmosl için da anavatana bilhassa Şark vilâyet- altmış yodl lira masrafı gözlcrlno al-lorlno dağılarak köylüleri Irşad ede- maları lâzımdır. Bu parayı vernıoz-coklor ve onların fikren halkınmala- lorso hoklm gitmez. Neden altmış, rina çalışacaklarmış. Bu heyotlorin yahut yotınlş değil... Orasını bll-Şark vilâyetini esaslı bir hedef İtti- meni.
haz etmeleri do zannedersem son za- Anadolunun fikren kalkınmasın-manda eski bir bakanın bu İller hak- dan ovvel sıhhi ve içtimai bakımdan kında söylodlğl İddia odilen ban rl- kalkınması lâzımdır. Bu da yalnız vayetlor dolayıslylodir. Hor no hal Irşad ilo olmaz.
İse, gençlerimizin gösterdikleri bu Sonra şunu unutmamalı kİ büyük himmet ve gayret takdiro şayandır. İnkılâbımız vuku bulalı yirmi beş se-Fakat acaba Anadohıyu flkron kal- neyi geçmiştir. Sözlerine itimat edi-kındırmak için bu bir aylık Irşad se- lir zevatın dediklerine bakılırsa öy-yahatl kâfi midir? le vilâyetlerimiz varmış ki oranın
Gozocoklori havaliyi bllmlyon gönç- halkı İlo anoak tercüman vasıtası İle lor hakikatlo karşı karşıya kalınca konuşmuyormuş. Bu Türk vatandaş-hayret vo dohşot Içindo kalaoaklar- lar daha türkço bile bilmiyorlarmış, dır. Maalosof anayurdumuz, «ıh- Yirmi beş senede yapılamıyan bir İşi hat, İrfan, yaşama, İçtimaiyat bakı- bu gayrotli vo cosur gençlerimiz bir mından İçler aoısıdır. Köylerimizde hoklm yok, İlâç yok... Sıhhat olmayınca da hiç bir şey yok demektir.
L'LUNAY
ÇARŞAMBA 23 ŞUBAT 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruo«manlye No: 17 T.I adreılı «YENİ 8ABAH, İSTANBUL Telofonı 80795 Yeni Sabah 11 inci lıl, No. 3562 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ Sayısı: 10 Kuruş Çaldarisin beyanatı Londra 22 (A.A.) — United Prens; Çalda» jİb, United Press muhabirine yaptığı beyanatta Yunan "haydutları,, nuı reisliğinde vukua gelen değişiklik ile Markos’un gözden düşmesi keyfiyetinle' "çok önemli bir olay,, diye vasıflandırmışlar.
America Bankalarındaki Paralar
Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal Mecliste büdce izahlarını yaparken
Dün Mecliste yeniden ortaya atılan kaçak paralar meselesi yüzünden sert ve acı tartışmalar oldu
jReşat Ay dinlinin ithamları hükümeti sinirlendirince Nihad Erim kürsiye çıktı ve tehditler savurdu
O. Nuri Koni: Bu tehditlere kim papuç bırakır; Hürriyete şal örten adamdan ne beklenir, dedi
Yine ümidler
Gelecek yıla Kaldı..
Hür Milletlere
Silâh Yardımı
üyük Millet Meclisi, dün, 1949 büdcesi ile ilk defa temas hafine geldi. Yeni Maliye P-ıkanı, büdcenin uıııun.i heyeti batkındaki düşüncelerini açıkladı. Muhalefet partileri de, gerek Millet Partisi, gerek Demokrat ve gerek Müstakil Demokratlar. mütalâalarım serdettiler.
İtiraf ve kabul etmek lâzımdır ki bu otunun hayli donuk ve cansız olmuştur. Kuvvetli mütalâa ve fikirler hemen hiç bir taraftan yükselmemiştir. Herkeste boş ve lüzumsuz bir formaliteyi doldurmak hissi hâkim bulunuyordu. o kadar ki gece saat dokuzda yapı|an îçtimada söz almak için isimlerini kaydettirmiş olan muhalif milleri eklileri Mec-llse gelmemiş Ye böylece tenkitlerini yapmağa imkân bulmamışlardır. Halbuki, her zaman bu sütunlarda üzerinde durduğumuz gibi, büdce konuşmaları ve ted-kikleri milletvekillerinin en hayatî vazifeleridir. Maliye Bakanı, sıra, sıra rakamlar zikretmiş, r_. kat memleketin ıztırap ve derdine deva olabilecek tek bir keli, me sarfetmemiştir. Bütün teselli ve ümit memleketin taşımakta olduğu borç yükünün, başka memleketlere nazaran daha ağır olmadığı hakkındaki teminattır. Yâni İki buçuk milyar —yanlış okumuyorsunuz, iki buçuk milyar— Türk liralık bir borç bu halk için çok ağır değildir. Bili-nemez hangi istatistiklere göre, Tyrk halkının gelirinin ancak dörtte biri olan bu rakam fikirlere dehşet verecek mahiyette değilmiş 1
Maliye Bakanı vergi sistemimizin berbat olduğunu da kabul ve “«raf etmiştir. Fakat lıtı sıralarda muhalefet liderleri, bu kadar „ bir sistemi çeyrek asırdır
, k ’?rtİSİ iktidarile
niçin düzelt,nem|,, dive bir HUaI sormağa bile ıüzum gftrmeml "dr- »..kİ mulm-
I.let partı.ı „ba.„ua B,lm| lb| bir dil kullanmıştır.
yeni hükümetin de tasarruf aı)| altında yaptığı kırpıntı devede ku lalı değil hattâ öküzün boynu-*unde bir sinek bile değildir. Halbuki Adnan Menderes hemen o-rarıkf3 ne güzel tasarruflar İleri sürdü: .Meclis binası inşaatından 5 milyon lira, Halkevlerine yardımdan İki milyon Hra, Halk Partisinin Çankayadald arsasını almağa tahsis edilen 2 milyon lira, otomobillerden t en ki hat, makam tahsisatından tarh! ya t...
Bir hamlede ve kâğıd vo kaleme başvurmağa lüzum görmeden yapılabilen bu tasarruflar, elli altmış milyonu aşmaktadır. Bunu nasıl olup da İktidar partisinin yapmağı düşünmediği akıllara (Devamı 8a: a 8üı s de)
Türkiye dahil beş devlete
1 milyar dolar tahsis edilecek
Vashlııgton: 22 a.a. (United Press) — Hükümet, dünyanın bütün «hür milletleri» ne gönderilecek olan sJâhlar da dahil olmak* üzere yapılacak askeri yardım İçin kongreden ccm’an yekûn 1.200.000. unu İlâ 2 milyar dolarlık «açık bono» İstemek niyetindedir.
Başkan Truman’ın kongreden Atlantik Paktına dnhll memleketlere yapılan yardım için 1 milyar dolar ve Türkiye, Yunanistan, Role, Lâtin Amerika ve muhtemel olmak Çin e askeri yardım İçin de /.Oü.OOO.OOO İlâ 1 milyar dolar 13-T.ıtsi beklenmektedir.
İsmail Hakkı Saykal
BAYARIN
Ankara, 22 (Telefonla) — Ma- ,
liye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, *** cl muhalefetin büdce tenkitlerini ! karşılyan beyanatında, Amerika-da bankalara, Türk eşhasına ait bulunan Türk parasına dair Reşat Aydınlı tarafından sorulan suali cevaplandırarak: böyle bir mesele bir senatörü tarafından ortaya atılmıştı. Amerika hazine nazın bu hususta yaptığımız müracaata verdiği cevapta bir Amerikan bankasında bulunan paraların miktar ve şahıslannı bildirmeğe mecbur değildir. Maliye Bakanlığımız da bu mesele üzerinde durdu ve Amerika hariciye nezaretin den soruldu.
Oradan da aldığımız cevapta, hiç bir .Amerikan bankası, kendisinde bulunan para miktar ve şa-hıslannı vermeğe mecbur tutula- ■ maz, dedi. Amerikada bizim ka- ’ -naatimize göre muhtelif eşhasa "Nihad Erim’in tehditlerine sert ait 140 milyon dolarlık bir para ‘ CL zıplar veren Millet Partisi (Devamı Sa: s Su: 3 de) I grup başkanı O. N. Kimi
(— —
MECLİSTEN
NOTLAR
(Bildçe müzakerelerini takib etmek üzere gönderdiğimiz Zihni Kanmaz yazıyor,)
Ankara: 22 (Telefonla) — îki aylık bir gecikmeden sonra dünden İtibaren başlamış bulunan 949 yılı büdçe müzakereleri sabahın 9 undan gece yarışma kadar öğleden evvel, öğleden sonra, ve gece olmak üzere üç celse halinde devam ediyor. Umumi havası bakımından geçenkl seneye nazaran büyüle farklar gösteren bu yeni büdçe müzakerelerini ele alınca dün Demokrat Parti, Millet Partisi ve Müstakil Demokratlar adına yapılan tenkldler üzerinde durmak zarureti hissedilir, Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde ilk defa olarak gruplara ay-
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 de)
Konuşması
Ankara, 22 (Telefonla) — bu akşamki toplantısın-muvazaa mes’elesi dolayısile
söz alan D. P. Genel Başkanı Celal Bayar verdiği beyanatta deki:
Bütün Türk milleti kanaat ge-
tirmiştir ki, memlekette hakiki (Devamı Sa: 5 Su: 3 do)
Mcmleketimlze yeni tayin edilen 'tıdgar Elçisi Ekseltlns Çoba-nol un evvelki yün Cumhurbaşk-m.ı.a itimadnameslnl verdiğini yazmujtık. Ankara foto muhabirimizin gönderdiği bu resim Elçi- yi Çankayaya giderken göstermektedir.
Akdeniz seferleri için dü'şünülen tedbirler
Şehrimizdeki acenta müdürlerinin mühim beyanatları
Birkaç gün evvel şehrimize gelen Denizyolları idaresinin Mar-E'lya acentesi M. Grene, İsken-deriyr ve Portsaid acentesi M. "’armuB. Pire acentesi Mouru3, Cenova ve Napoli acentesi Valpe oün Denizyolları şube müdürleri le, idu/(yc- ait muhtelif meseleler h; kkında, geç vakte kadar süren bir toplantı yapmışlardır.
Acenteler toplantıdan soma gazetecilerin sorduğu muhtelif süallcre cevaben ezcümle demiş lercir kİ:
Emniyet teşkilâtında yapılacakdeğişiklikler
Emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal geniş izahat veriyor
Ankaraya giderek şehrimize ön*n, Emniyet Müdürümüz Is-Maü Hakk, Baykui’m, İstanbul Bmmyat MMilrlilğıl kadrosunda yapılacak c.BMı, değişiklikler hak kında ilgililerle temaslar yaptı-ü" "a , «İmdi-
ğını dun bildirmiştik. Bugün elde ettiğimiz mütemmim malûmatı ayrıca bildiriyoruz.
Nüfusu 1 milyona yaklaşan
Istanbulun, bugünkü kadro ve bu
günkü teşkilât ilo hakiki ihtiyaç-
lara cevap veremediği gözöniin-
de tutularak, emniyet teşkilâtının
medenî Avrupa memleketleri bc-
Dünkü büdce müzakerelerini takip eden muhalif Milletvekilleri.
Mecliste Büdcenin umumî
tenkidine devam edildi
Cumhur başkanlığı tahsisatının fazlalığı muhalefetin tenkitlerine hedef oldu
3) Halkın iktisadi bakımdan tej lrllâtlanmasmı şimdiki hükümet eağlıyamajnaktadır. Halkın zirai ve çeşitli kooperatifler kurması* ne her türlü sendikalar kurulma-sına müsaade edilmesi lâzımdır.
lktisad, aynı zamanda bir tica • ret işidir. (Soldan bravo bravo, (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
Ankara: 22 (Hususî) — Meclis na rağmen kabul etmiyeceğini be-bu sabah saat onda Ralf Karade-1 yanla şu sebeblerl ileri sürdü; bir nlzln başkanlığında toplanarak büd defa bu büdçenln tertibi tamamen çe üzerindeki umumî mllzakerele ----------» ı.mmui,.
rîne devam etmiştir. Salonda hemen hemen ekseriyet yoktu. Bakanların bir çoğu da hazır bulunmuyordu. Dinleyiciler locasında ise büyük bir tenhalık vardı.
İlk sözü Afyon milletvekili General Aldogan aldı; hatip çok sakın bir eda İle. konuştu. Sadık Al-doğan konuşmasına şöyle başladı.
— Büdçe hakkında çeşitli partimi adına birçok hatipler konuştu-'aı ve tenkidlerde bulundular. Şlm di sorarım size: (Şayet mevzubahis edilen tenkillere mahal verc-ınfyecek şekilde bir büdçe karşısın da bulunsaydık bunu kabul ede -cck miydik? (Soldan elbette ka -bul edecektik sesleri,) Aldogan bu-
merkeziyetçi bir zihniyet taşımaktadır.
2) Teşkilâtta idari muhtariyet j oktur. Yani halkın kendi kendini İdare işi için İllere salâhiyet ve ı İmlemektedir.
Viyana Opereti
Kimin hesabına getirildi?..
Halkevleri menfaatine verilen temsillerin hasılatı C.H.P. ile opereti getirenler arasında taksim edilmekte bu suretle halk ve belediye 100 bin liraya yakın zarara uğratılmaktadır.
Son defa çıkarılan Belediye gelirleri kanunu ile eğlence yerleri ve sinemaların vergilerinde bazı değişiklikler yapıldığı ve böylece • Belediyeye varidat sağlamağa : çalışıldığı malûmdur. Yeni kanunda hayır cemiyetleri, bu arada Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, yardımseverler cemiyetleri gibi teşekküllerin gelir elde etmek için yapacakları müsamere-ler, temsiller yüzde 10 Belediye resmine tâbidir. Halbuki Halkevlerinin hariçten getirecekleri yüksek san'at kıymetini haiz o-lan tiyatro truplarının verecekleri temsillerden Belediye yüzde 5 , resim almaktadır.
işte kanunun bu maddesinden (D.vam, s.ı s BUU d.) |«uretile C.H.P. il
Navlun fiatleıi ve seferlere a->t muhtelif meseleleri görüşmek üzere, Denizyollarının davetilo (Devamı: Sa. 3 • SU. 4 (ıe)
Berberler mümessillerinin toplantısı
İstanbul berberler cemiyeti ıi’iin esBİlleri, dün, cemiyet me> keziude bir toplantı yapmışlar cfr.
viyesine ulaştırılması için hor türlü tedbirler düşünülmüş ve tatbiki imkânları sağlanmıştır.
Polis ile halk arasındaki karşılıklı münasebetlere mühim yer verilmiştir. Bunun için bütün polis memurlarına birer cep kitabı verilecek, halka karşı muame-ledo vazife ve salâhiyetler belirtilecektir.
Dün de yazdığımı» gibi polis
Unvanı altında Belediye vazifele-
rini görmekte olan 358 memur,
tamamen bu vazifeden alınacak,
belediye polisi, belediyenin emrı-
(Dovamı 8a: a SU: 6 do)
teşkilâtı partiye gelir getirmek yollarını aramış ve İpekçilerin (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Zingal dâvası meselesi
Prof. Hıfzı Vddet gönderdiği mektupta neşriyatımızı leyid ediyor Pazar günkü sayımızda Zingal şirketinin devlet aleyhine açtığı bir dava ile alâkalı olarak, Ma -üye Bakanlığının, bazı hukukçu-(Dcvaını Sa: 5 SU: 1 do)
İsrail l'ikâmetinin birinci Cumhurbaşkanı Dr. Mcizmann, 11 Şubatta Kudüs'te açılan parlâmentoda üyeleri selâmlıyor. Dr. Weizmann, daha önce aünya siyonl.it teşkilâtının başkanı idi.
Tahvi m den Bir Yaprak
Anadolunun fikrî kalkınması
Allah sa’ylorini meşkûr otsln. Benim yanımda çalışan Erzincan* Ünlverslto Talebe Birliği Ana- p bir yanaşma var ki köyünde, has-dolunun fikri kalkınması gayeslylo (atananların kaza morkeJndon ora-bir program hazırlamışlar, tatil ayın- ya kadar bir bakimin gHmosl için da anavatana bilhassa Şark vilâyet- altmış yodl lira masrafı gözlcrlno al-lorlno dağılarak köylüleri Irşad ede- maları lâzımdır. Bu parayı vernıoz-coklor ve onların fikren halkınmala- lorso hoklm gitmez. Neden altmış, rina çalışacaklarmış. Bu heyotlorin yahut yotınlş değil... Orasını bll-Şark vilâyetini esaslı bir hedef İtti- meni.
haz etmeleri do zannedersem son za- Anadolunun fikren kalkınmasın-manda eski bir bakanın bu İller hak- dan ovvel sıhhi ve içtimai bakımdan kında söylodlğl İddia odilen ban rl- kalkınması lâzımdır. Bu da yalnız vayetlor dolayıslylodir. Hor no hal Irşad ilo olmaz.
İse, gençlerimizin gösterdikleri bu Sonra şunu unutmamalı kİ büyük himmet ve gayret takdiro şayandır. İnkılâbımız vuku bulalı yirmi beş se-Fakat acaba Anadohıyu flkron kal- neyi geçmiştir. Sözlerine itimat edi-kındırmak için bu bir aylık Irşad se- lir zevatın dediklerine bakılırsa öy-yahatl kâfi midir? le vilâyetlerimiz varmış ki oranın
Gozocoklori havaliyi bllmlyon gönç- halkı İlo anoak tercüman vasıtası İle lor hakikatlo karşı karşıya kalınca konuşmuyormuş. Bu Türk vatandaş-hayret vo dohşot Içindo kalaoaklar- lar daha türkço bile bilmiyorlarmış, dır. Maalosof anayurdumuz, «ıh- Yirmi beş senede yapılamıyan bir İşi hat, İrfan, yaşama, İçtimaiyat bakı- bu gayrotli vo cosur gençlerimiz bir mından İçler aoısıdır. Köylerimizde hoklm yok, İlâç yok... Sıhhat olmayınca da hiç bir şey yok demektir.
L'LUNAY
ÇARŞAMBA 23 ŞUBAT 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruo«manlye No: 17 T.I adreılı «YENİ 8ABAH, İSTANBUL Telofonı 80795 Yeni Sabah 11 inci lıl, No. 3562 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ Sayısı: 10 Kuruş Çaldarisin beyanatı Londra 22 (A.A.) — United Prens; Çalda» jİb, United Press muhabirine yaptığı beyanatta Yunan "haydutları,, nuı reisliğinde vukua gelen değişiklik ile Markos’un gözden düşmesi keyfiyetinle' "çok önemli bir olay,, diye vasıflandırmışlar.
America Bankalarındaki Paralar
Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal Mecliste büdce izahlarını yaparken
Dün Mecliste yeniden ortaya atılan kaçak paralar meselesi yüzünden sert ve acı tartışmalar oldu
jReşat Ay dinlinin ithamları hükümeti sinirlendirince Nihad Erim kürsiye çıktı ve tehditler savurdu
O. Nuri Koni: Bu tehditlere kim papuç bırakır; Hürriyete şal örten adamdan ne beklenir, dedi
Yine ümidler
Gelecek yıla Kaldı..
Hür Milletlere
Silâh Yardımı
üyük Millet Meclisi, dün, 1949 büdcesi ile ilk defa temas hafine geldi. Yeni Maliye P-ıkanı, büdcenin uıııun.i heyeti batkındaki düşüncelerini açıkladı. Muhalefet partileri de, gerek Millet Partisi, gerek Demokrat ve gerek Müstakil Demokratlar. mütalâalarım serdettiler.
İtiraf ve kabul etmek lâzımdır ki bu otunun hayli donuk ve cansız olmuştur. Kuvvetli mütalâa ve fikirler hemen hiç bir taraftan yükselmemiştir. Herkeste boş ve lüzumsuz bir formaliteyi doldurmak hissi hâkim bulunuyordu. o kadar ki gece saat dokuzda yapı|an îçtimada söz almak için isimlerini kaydettirmiş olan muhalif milleri eklileri Mec-llse gelmemiş Ye böylece tenkitlerini yapmağa imkân bulmamışlardır. Halbuki, her zaman bu sütunlarda üzerinde durduğumuz gibi, büdce konuşmaları ve ted-kikleri milletvekillerinin en hayatî vazifeleridir. Maliye Bakanı, sıra, sıra rakamlar zikretmiş, r_. kat memleketin ıztırap ve derdine deva olabilecek tek bir keli, me sarfetmemiştir. Bütün teselli ve ümit memleketin taşımakta olduğu borç yükünün, başka memleketlere nazaran daha ağır olmadığı hakkındaki teminattır. Yâni İki buçuk milyar —yanlış okumuyorsunuz, iki buçuk milyar— Türk liralık bir borç bu halk için çok ağır değildir. Bili-nemez hangi istatistiklere göre, Tyrk halkının gelirinin ancak dörtte biri olan bu rakam fikirlere dehşet verecek mahiyette değilmiş 1
Maliye Bakanı vergi sistemimizin berbat olduğunu da kabul ve “«raf etmiştir. Fakat lıtı sıralarda muhalefet liderleri, bu kadar „ bir sistemi çeyrek asırdır
, k ’?rtİSİ iktidarile
niçin düzelt,nem|,, dive bir HUaI sormağa bile ıüzum gftrmeml "dr- »..kİ mulm-
I.let partı.ı „ba.„ua B,lm| lb| bir dil kullanmıştır.
yeni hükümetin de tasarruf aı)| altında yaptığı kırpıntı devede ku lalı değil hattâ öküzün boynu-*unde bir sinek bile değildir. Halbuki Adnan Menderes hemen o-rarıkf3 ne güzel tasarruflar İleri sürdü: .Meclis binası inşaatından 5 milyon lira, Halkevlerine yardımdan İki milyon Hra, Halk Partisinin Çankayadald arsasını almağa tahsis edilen 2 milyon lira, otomobillerden t en ki hat, makam tahsisatından tarh! ya t...
Bir hamlede ve kâğıd vo kaleme başvurmağa lüzum görmeden yapılabilen bu tasarruflar, elli altmış milyonu aşmaktadır. Bunu nasıl olup da İktidar partisinin yapmağı düşünmediği akıllara (Devamı 8a: a 8üı s de)
Türkiye dahil beş devlete
1 milyar dolar tahsis edilecek
Vashlııgton: 22 a.a. (United Press) — Hükümet, dünyanın bütün «hür milletleri» ne gönderilecek olan sJâhlar da dahil olmak* üzere yapılacak askeri yardım İçin kongreden ccm’an yekûn 1.200.000. unu İlâ 2 milyar dolarlık «açık bono» İstemek niyetindedir.
Başkan Truman’ın kongreden Atlantik Paktına dnhll memleketlere yapılan yardım için 1 milyar dolar ve Türkiye, Yunanistan, Role, Lâtin Amerika ve muhtemel olmak Çin e askeri yardım İçin de /.Oü.OOO.OOO İlâ 1 milyar dolar 13-T.ıtsi beklenmektedir.
İsmail Hakkı Saykal
BAYARIN
Ankara, 22 (Telefonla) — Ma- ,
liye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, *** cl muhalefetin büdce tenkitlerini ! karşılyan beyanatında, Amerika-da bankalara, Türk eşhasına ait bulunan Türk parasına dair Reşat Aydınlı tarafından sorulan suali cevaplandırarak: böyle bir mesele bir senatörü tarafından ortaya atılmıştı. Amerika hazine nazın bu hususta yaptığımız müracaata verdiği cevapta bir Amerikan bankasında bulunan paraların miktar ve şahıslannı bildirmeğe mecbur değildir. Maliye Bakanlığımız da bu mesele üzerinde durdu ve Amerika hariciye nezaretin den soruldu.
Oradan da aldığımız cevapta, hiç bir .Amerikan bankası, kendisinde bulunan para miktar ve şa-hıslannı vermeğe mecbur tutula- ■ maz, dedi. Amerikada bizim ka- ’ -naatimize göre muhtelif eşhasa "Nihad Erim’in tehditlerine sert ait 140 milyon dolarlık bir para ‘ CL zıplar veren Millet Partisi (Devamı Sa: s Su: 3 de) I grup başkanı O. N. Kimi
(— —
MECLİSTEN
NOTLAR
(Bildçe müzakerelerini takib etmek üzere gönderdiğimiz Zihni Kanmaz yazıyor,)
Ankara: 22 (Telefonla) — îki aylık bir gecikmeden sonra dünden İtibaren başlamış bulunan 949 yılı büdçe müzakereleri sabahın 9 undan gece yarışma kadar öğleden evvel, öğleden sonra, ve gece olmak üzere üç celse halinde devam ediyor. Umumi havası bakımından geçenkl seneye nazaran büyüle farklar gösteren bu yeni büdçe müzakerelerini ele alınca dün Demokrat Parti, Millet Partisi ve Müstakil Demokratlar adına yapılan tenkldler üzerinde durmak zarureti hissedilir, Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde ilk defa olarak gruplara ay-
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 de)
Konuşması
Ankara, 22 (Telefonla) — bu akşamki toplantısın-muvazaa mes’elesi dolayısile
söz alan D. P. Genel Başkanı Celal Bayar verdiği beyanatta deki:
Bütün Türk milleti kanaat ge-
tirmiştir ki, memlekette hakiki (Devamı Sa: 5 Su: 3 do)
Mcmleketimlze yeni tayin edilen 'tıdgar Elçisi Ekseltlns Çoba-nol un evvelki yün Cumhurbaşk-m.ı.a itimadnameslnl verdiğini yazmujtık. Ankara foto muhabirimizin gönderdiği bu resim Elçi- yi Çankayaya giderken göstermektedir.
Akdeniz seferleri için dü'şünülen tedbirler
Şehrimizdeki acenta müdürlerinin mühim beyanatları
Birkaç gün evvel şehrimize gelen Denizyolları idaresinin Mar-E'lya acentesi M. Grene, İsken-deriyr ve Portsaid acentesi M. "’armuB. Pire acentesi Mouru3, Cenova ve Napoli acentesi Valpe oün Denizyolları şube müdürleri le, idu/(yc- ait muhtelif meseleler h; kkında, geç vakte kadar süren bir toplantı yapmışlardır.
Acenteler toplantıdan soma gazetecilerin sorduğu muhtelif süallcre cevaben ezcümle demiş lercir kİ:
Emniyet teşkilâtında yapılacakdeğişiklikler
Emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal geniş izahat veriyor
Ankaraya giderek şehrimize ön*n, Emniyet Müdürümüz Is-Maü Hakk, Baykui’m, İstanbul Bmmyat MMilrlilğıl kadrosunda yapılacak c.BMı, değişiklikler hak kında ilgililerle temaslar yaptı-ü" "a , «İmdi-
ğını dun bildirmiştik. Bugün elde ettiğimiz mütemmim malûmatı ayrıca bildiriyoruz.
Nüfusu 1 milyona yaklaşan
Istanbulun, bugünkü kadro ve bu
günkü teşkilât ilo hakiki ihtiyaç-
lara cevap veremediği gözöniin-
de tutularak, emniyet teşkilâtının
medenî Avrupa memleketleri bc-
Dünkü büdce müzakerelerini takip eden muhalif Milletvekilleri.
Mecliste Büdcenin umumî
tenkidine devam edildi
Cumhur başkanlığı tahsisatının fazlalığı muhalefetin tenkitlerine hedef oldu
3) Halkın iktisadi bakımdan tej lrllâtlanmasmı şimdiki hükümet eağlıyamajnaktadır. Halkın zirai ve çeşitli kooperatifler kurması* ne her türlü sendikalar kurulma-sına müsaade edilmesi lâzımdır.
lktisad, aynı zamanda bir tica • ret işidir. (Soldan bravo bravo, (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
Ankara: 22 (Hususî) — Meclis na rağmen kabul etmiyeceğini be-bu sabah saat onda Ralf Karade-1 yanla şu sebeblerl ileri sürdü; bir nlzln başkanlığında toplanarak büd defa bu büdçenln tertibi tamamen çe üzerindeki umumî mllzakerele ----------» ı.mmui,.
rîne devam etmiştir. Salonda hemen hemen ekseriyet yoktu. Bakanların bir çoğu da hazır bulunmuyordu. Dinleyiciler locasında ise büyük bir tenhalık vardı.
İlk sözü Afyon milletvekili General Aldogan aldı; hatip çok sakın bir eda İle. konuştu. Sadık Al-doğan konuşmasına şöyle başladı.
— Büdçe hakkında çeşitli partimi adına birçok hatipler konuştu-'aı ve tenkidlerde bulundular. Şlm di sorarım size: (Şayet mevzubahis edilen tenkillere mahal verc-ınfyecek şekilde bir büdçe karşısın da bulunsaydık bunu kabul ede -cck miydik? (Soldan elbette ka -bul edecektik sesleri,) Aldogan bu-
merkeziyetçi bir zihniyet taşımaktadır.
2) Teşkilâtta idari muhtariyet j oktur. Yani halkın kendi kendini İdare işi için İllere salâhiyet ve ı İmlemektedir.
Viyana Opereti
Kimin hesabına getirildi?..
Halkevleri menfaatine verilen temsillerin hasılatı C.H.P. ile opereti getirenler arasında taksim edilmekte bu suretle halk ve belediye 100 bin liraya yakın zarara uğratılmaktadır.
Son defa çıkarılan Belediye gelirleri kanunu ile eğlence yerleri ve sinemaların vergilerinde bazı değişiklikler yapıldığı ve böylece • Belediyeye varidat sağlamağa : çalışıldığı malûmdur. Yeni kanunda hayır cemiyetleri, bu arada Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, yardımseverler cemiyetleri gibi teşekküllerin gelir elde etmek için yapacakları müsamere-ler, temsiller yüzde 10 Belediye resmine tâbidir. Halbuki Halkevlerinin hariçten getirecekleri yüksek san'at kıymetini haiz o-lan tiyatro truplarının verecekleri temsillerden Belediye yüzde 5 , resim almaktadır.
işte kanunun bu maddesinden (D.vam, s.ı s BUU d.) |«uretile C.H.P. il
Navlun fiatleıi ve seferlere a->t muhtelif meseleleri görüşmek üzere, Denizyollarının davetilo (Devamı: Sa. 3 • SU. 4 (ıe)
Berberler mümessillerinin toplantısı
İstanbul berberler cemiyeti ıi’iin esBİlleri, dün, cemiyet me> keziude bir toplantı yapmışlar cfr.
viyesine ulaştırılması için hor türlü tedbirler düşünülmüş ve tatbiki imkânları sağlanmıştır.
Polis ile halk arasındaki karşılıklı münasebetlere mühim yer verilmiştir. Bunun için bütün polis memurlarına birer cep kitabı verilecek, halka karşı muame-ledo vazife ve salâhiyetler belirtilecektir.
Dün de yazdığımı» gibi polis
Unvanı altında Belediye vazifele-
rini görmekte olan 358 memur,
tamamen bu vazifeden alınacak,
belediye polisi, belediyenin emrı-
(Dovamı 8a: a SU: 6 do)
teşkilâtı partiye gelir getirmek yollarını aramış ve İpekçilerin (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Zingal dâvası meselesi
Prof. Hıfzı Vddet gönderdiği mektupta neşriyatımızı leyid ediyor Pazar günkü sayımızda Zingal şirketinin devlet aleyhine açtığı bir dava ile alâkalı olarak, Ma -üye Bakanlığının, bazı hukukçu-(Dcvaını Sa: 5 SU: 1 do)
İsrail l'ikâmetinin birinci Cumhurbaşkanı Dr. Mcizmann, 11 Şubatta Kudüs'te açılan parlâmentoda üyeleri selâmlıyor. Dr. Weizmann, daha önce aünya siyonl.it teşkilâtının başkanı idi.
Tahvi m den Bir Yaprak
Anadolunun fikrî kalkınması
Allah sa’ylorini meşkûr otsln. Benim yanımda çalışan Erzincan* Ünlverslto Talebe Birliği Ana- p bir yanaşma var ki köyünde, has-dolunun fikri kalkınması gayeslylo (atananların kaza morkeJndon ora-bir program hazırlamışlar, tatil ayın- ya kadar bir bakimin gHmosl için da anavatana bilhassa Şark vilâyet- altmış yodl lira masrafı gözlcrlno al-lorlno dağılarak köylüleri Irşad ede- maları lâzımdır. Bu parayı vernıoz-coklor ve onların fikren halkınmala- lorso hoklm gitmez. Neden altmış, rina çalışacaklarmış. Bu heyotlorin yahut yotınlş değil... Orasını bll-Şark vilâyetini esaslı bir hedef İtti- meni.
haz etmeleri do zannedersem son za- Anadolunun fikren kalkınmasın-manda eski bir bakanın bu İller hak- dan ovvel sıhhi ve içtimai bakımdan kında söylodlğl İddia odilen ban rl- kalkınması lâzımdır. Bu da yalnız vayetlor dolayıslylodir. Hor no hal Irşad ilo olmaz.
İse, gençlerimizin gösterdikleri bu Sonra şunu unutmamalı kİ büyük himmet ve gayret takdiro şayandır. İnkılâbımız vuku bulalı yirmi beş se-Fakat acaba Anadohıyu flkron kal- neyi geçmiştir. Sözlerine itimat edi-kındırmak için bu bir aylık Irşad se- lir zevatın dediklerine bakılırsa öy-yahatl kâfi midir? le vilâyetlerimiz varmış ki oranın
Gozocoklori havaliyi bllmlyon gönç- halkı İlo anoak tercüman vasıtası İle lor hakikatlo karşı karşıya kalınca konuşmuyormuş. Bu Türk vatandaş-hayret vo dohşot Içindo kalaoaklar- lar daha türkço bile bilmiyorlarmış, dır. Maalosof anayurdumuz, «ıh- Yirmi beş senede yapılamıyan bir İşi hat, İrfan, yaşama, İçtimaiyat bakı- bu gayrotli vo cosur gençlerimiz bir mından İçler aoısıdır. Köylerimizde hoklm yok, İlâç yok... Sıhhat olmayınca da hiç bir şey yok demektir.
L'LUNAY
ÇARŞAMBA 23 ŞUBAT 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruo«manlye No: 17 T.I adreılı «YENİ 8ABAH, İSTANBUL Telofonı 80795 Yeni Sabah 11 inci lıl, No. 3562 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ Sayısı: 10 Kuruş Çaldarisin beyanatı Londra 22 (A.A.) — United Prens; Çalda» jİb, United Press muhabirine yaptığı beyanatta Yunan "haydutları,, nuı reisliğinde vukua gelen değişiklik ile Markos’un gözden düşmesi keyfiyetinle' "çok önemli bir olay,, diye vasıflandırmışlar.
America Bankalarındaki Paralar
Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal Mecliste büdce izahlarını yaparken
Dün Mecliste yeniden ortaya atılan kaçak paralar meselesi yüzünden sert ve acı tartışmalar oldu
jReşat Ay dinlinin ithamları hükümeti sinirlendirince Nihad Erim kürsiye çıktı ve tehditler savurdu
O. Nuri Koni: Bu tehditlere kim papuç bırakır; Hürriyete şal örten adamdan ne beklenir, dedi
Yine ümidler
Gelecek yıla Kaldı..
Hür Milletlere
Silâh Yardımı
üyük Millet Meclisi, dün, 1949 büdcesi ile ilk defa temas hafine geldi. Yeni Maliye P-ıkanı, büdcenin uıııun.i heyeti batkındaki düşüncelerini açıkladı. Muhalefet partileri de, gerek Millet Partisi, gerek Demokrat ve gerek Müstakil Demokratlar. mütalâalarım serdettiler.
İtiraf ve kabul etmek lâzımdır ki bu otunun hayli donuk ve cansız olmuştur. Kuvvetli mütalâa ve fikirler hemen hiç bir taraftan yükselmemiştir. Herkeste boş ve lüzumsuz bir formaliteyi doldurmak hissi hâkim bulunuyordu. o kadar ki gece saat dokuzda yapı|an îçtimada söz almak için isimlerini kaydettirmiş olan muhalif milleri eklileri Mec-llse gelmemiş Ye böylece tenkitlerini yapmağa imkân bulmamışlardır. Halbuki, her zaman bu sütunlarda üzerinde durduğumuz gibi, büdce konuşmaları ve ted-kikleri milletvekillerinin en hayatî vazifeleridir. Maliye Bakanı, sıra, sıra rakamlar zikretmiş, r_. kat memleketin ıztırap ve derdine deva olabilecek tek bir keli, me sarfetmemiştir. Bütün teselli ve ümit memleketin taşımakta olduğu borç yükünün, başka memleketlere nazaran daha ağır olmadığı hakkındaki teminattır. Yâni İki buçuk milyar —yanlış okumuyorsunuz, iki buçuk milyar— Türk liralık bir borç bu halk için çok ağır değildir. Bili-nemez hangi istatistiklere göre, Tyrk halkının gelirinin ancak dörtte biri olan bu rakam fikirlere dehşet verecek mahiyette değilmiş 1
Maliye Bakanı vergi sistemimizin berbat olduğunu da kabul ve “«raf etmiştir. Fakat lıtı sıralarda muhalefet liderleri, bu kadar „ bir sistemi çeyrek asırdır
, k ’?rtİSİ iktidarile
niçin düzelt,nem|,, dive bir HUaI sormağa bile ıüzum gftrmeml "dr- »..kİ mulm-
I.let partı.ı „ba.„ua B,lm| lb| bir dil kullanmıştır.
yeni hükümetin de tasarruf aı)| altında yaptığı kırpıntı devede ku lalı değil hattâ öküzün boynu-*unde bir sinek bile değildir. Halbuki Adnan Menderes hemen o-rarıkf3 ne güzel tasarruflar İleri sürdü: .Meclis binası inşaatından 5 milyon lira, Halkevlerine yardımdan İki milyon Hra, Halk Partisinin Çankayadald arsasını almağa tahsis edilen 2 milyon lira, otomobillerden t en ki hat, makam tahsisatından tarh! ya t...
Bir hamlede ve kâğıd vo kaleme başvurmağa lüzum görmeden yapılabilen bu tasarruflar, elli altmış milyonu aşmaktadır. Bunu nasıl olup da İktidar partisinin yapmağı düşünmediği akıllara (Devamı 8a: a 8üı s de)
Türkiye dahil beş devlete
1 milyar dolar tahsis edilecek
Vashlııgton: 22 a.a. (United Press) — Hükümet, dünyanın bütün «hür milletleri» ne gönderilecek olan sJâhlar da dahil olmak* üzere yapılacak askeri yardım İçin kongreden ccm’an yekûn 1.200.000. unu İlâ 2 milyar dolarlık «açık bono» İstemek niyetindedir.
Başkan Truman’ın kongreden Atlantik Paktına dnhll memleketlere yapılan yardım için 1 milyar dolar ve Türkiye, Yunanistan, Role, Lâtin Amerika ve muhtemel olmak Çin e askeri yardım İçin de /.Oü.OOO.OOO İlâ 1 milyar dolar 13-T.ıtsi beklenmektedir.
İsmail Hakkı Saykal
BAYARIN
Ankara, 22 (Telefonla) — Ma- ,
liye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, *** cl muhalefetin büdce tenkitlerini ! karşılyan beyanatında, Amerika-da bankalara, Türk eşhasına ait bulunan Türk parasına dair Reşat Aydınlı tarafından sorulan suali cevaplandırarak: böyle bir mesele bir senatörü tarafından ortaya atılmıştı. Amerika hazine nazın bu hususta yaptığımız müracaata verdiği cevapta bir Amerikan bankasında bulunan paraların miktar ve şahıslannı bildirmeğe mecbur değildir. Maliye Bakanlığımız da bu mesele üzerinde durdu ve Amerika hariciye nezaretin den soruldu.
Oradan da aldığımız cevapta, hiç bir .Amerikan bankası, kendisinde bulunan para miktar ve şa-hıslannı vermeğe mecbur tutula- ■ maz, dedi. Amerikada bizim ka- ’ -naatimize göre muhtelif eşhasa "Nihad Erim’in tehditlerine sert ait 140 milyon dolarlık bir para ‘ CL zıplar veren Millet Partisi (Devamı Sa: s Su: 3 de) I grup başkanı O. N. Kimi
(— —
MECLİSTEN
NOTLAR
(Bildçe müzakerelerini takib etmek üzere gönderdiğimiz Zihni Kanmaz yazıyor,)
Ankara: 22 (Telefonla) — îki aylık bir gecikmeden sonra dünden İtibaren başlamış bulunan 949 yılı büdçe müzakereleri sabahın 9 undan gece yarışma kadar öğleden evvel, öğleden sonra, ve gece olmak üzere üç celse halinde devam ediyor. Umumi havası bakımından geçenkl seneye nazaran büyüle farklar gösteren bu yeni büdçe müzakerelerini ele alınca dün Demokrat Parti, Millet Partisi ve Müstakil Demokratlar adına yapılan tenkldler üzerinde durmak zarureti hissedilir, Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde ilk defa olarak gruplara ay-
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 de)
Konuşması
Ankara, 22 (Telefonla) — bu akşamki toplantısın-muvazaa mes’elesi dolayısile
söz alan D. P. Genel Başkanı Celal Bayar verdiği beyanatta deki:
Bütün Türk milleti kanaat ge-
tirmiştir ki, memlekette hakiki (Devamı Sa: 5 Su: 3 do)
Mcmleketimlze yeni tayin edilen 'tıdgar Elçisi Ekseltlns Çoba-nol un evvelki yün Cumhurbaşk-m.ı.a itimadnameslnl verdiğini yazmujtık. Ankara foto muhabirimizin gönderdiği bu resim Elçi- yi Çankayaya giderken göstermektedir.
Akdeniz seferleri için dü'şünülen tedbirler
Şehrimizdeki acenta müdürlerinin mühim beyanatları
Birkaç gün evvel şehrimize gelen Denizyolları idaresinin Mar-E'lya acentesi M. Grene, İsken-deriyr ve Portsaid acentesi M. "’armuB. Pire acentesi Mouru3, Cenova ve Napoli acentesi Valpe oün Denizyolları şube müdürleri le, idu/(yc- ait muhtelif meseleler h; kkında, geç vakte kadar süren bir toplantı yapmışlardır.
Acenteler toplantıdan soma gazetecilerin sorduğu muhtelif süallcre cevaben ezcümle demiş lercir kİ:
Emniyet teşkilâtında yapılacakdeğişiklikler
Emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal geniş izahat veriyor
Ankaraya giderek şehrimize ön*n, Emniyet Müdürümüz Is-Maü Hakk, Baykui’m, İstanbul Bmmyat MMilrlilğıl kadrosunda yapılacak c.BMı, değişiklikler hak kında ilgililerle temaslar yaptı-ü" "a , «İmdi-
ğını dun bildirmiştik. Bugün elde ettiğimiz mütemmim malûmatı ayrıca bildiriyoruz.
Nüfusu 1 milyona yaklaşan
Istanbulun, bugünkü kadro ve bu
günkü teşkilât ilo hakiki ihtiyaç-
lara cevap veremediği gözöniin-
de tutularak, emniyet teşkilâtının
medenî Avrupa memleketleri bc-
Dünkü büdce müzakerelerini takip eden muhalif Milletvekilleri.
Mecliste Büdcenin umumî
tenkidine devam edildi
Cumhur başkanlığı tahsisatının fazlalığı muhalefetin tenkitlerine hedef oldu
3) Halkın iktisadi bakımdan tej lrllâtlanmasmı şimdiki hükümet eağlıyamajnaktadır. Halkın zirai ve çeşitli kooperatifler kurması* ne her türlü sendikalar kurulma-sına müsaade edilmesi lâzımdır.
lktisad, aynı zamanda bir tica • ret işidir. (Soldan bravo bravo, (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
Ankara: 22 (Hususî) — Meclis na rağmen kabul etmiyeceğini be-bu sabah saat onda Ralf Karade-1 yanla şu sebeblerl ileri sürdü; bir nlzln başkanlığında toplanarak büd defa bu büdçenln tertibi tamamen çe üzerindeki umumî mllzakerele ----------» ı.mmui,.
rîne devam etmiştir. Salonda hemen hemen ekseriyet yoktu. Bakanların bir çoğu da hazır bulunmuyordu. Dinleyiciler locasında ise büyük bir tenhalık vardı.
İlk sözü Afyon milletvekili General Aldogan aldı; hatip çok sakın bir eda İle. konuştu. Sadık Al-doğan konuşmasına şöyle başladı.
— Büdçe hakkında çeşitli partimi adına birçok hatipler konuştu-'aı ve tenkidlerde bulundular. Şlm di sorarım size: (Şayet mevzubahis edilen tenkillere mahal verc-ınfyecek şekilde bir büdçe karşısın da bulunsaydık bunu kabul ede -cck miydik? (Soldan elbette ka -bul edecektik sesleri,) Aldogan bu-
merkeziyetçi bir zihniyet taşımaktadır.
2) Teşkilâtta idari muhtariyet j oktur. Yani halkın kendi kendini İdare işi için İllere salâhiyet ve ı İmlemektedir.
Viyana Opereti
Kimin hesabına getirildi?..
Halkevleri menfaatine verilen temsillerin hasılatı C.H.P. ile opereti getirenler arasında taksim edilmekte bu suretle halk ve belediye 100 bin liraya yakın zarara uğratılmaktadır.
Son defa çıkarılan Belediye gelirleri kanunu ile eğlence yerleri ve sinemaların vergilerinde bazı değişiklikler yapıldığı ve böylece • Belediyeye varidat sağlamağa : çalışıldığı malûmdur. Yeni kanunda hayır cemiyetleri, bu arada Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, yardımseverler cemiyetleri gibi teşekküllerin gelir elde etmek için yapacakları müsamere-ler, temsiller yüzde 10 Belediye resmine tâbidir. Halbuki Halkevlerinin hariçten getirecekleri yüksek san'at kıymetini haiz o-lan tiyatro truplarının verecekleri temsillerden Belediye yüzde 5 , resim almaktadır.
işte kanunun bu maddesinden (D.vam, s.ı s BUU d.) |«uretile C.H.P. il
Navlun fiatleıi ve seferlere a->t muhtelif meseleleri görüşmek üzere, Denizyollarının davetilo (Devamı: Sa. 3 • SU. 4 (ıe)
Berberler mümessillerinin toplantısı
İstanbul berberler cemiyeti ıi’iin esBİlleri, dün, cemiyet me> keziude bir toplantı yapmışlar cfr.
viyesine ulaştırılması için hor türlü tedbirler düşünülmüş ve tatbiki imkânları sağlanmıştır.
Polis ile halk arasındaki karşılıklı münasebetlere mühim yer verilmiştir. Bunun için bütün polis memurlarına birer cep kitabı verilecek, halka karşı muame-ledo vazife ve salâhiyetler belirtilecektir.
Dün de yazdığımı» gibi polis
Unvanı altında Belediye vazifele-
rini görmekte olan 358 memur,
tamamen bu vazifeden alınacak,
belediye polisi, belediyenin emrı-
(Dovamı 8a: a SU: 6 do)
teşkilâtı partiye gelir getirmek yollarını aramış ve İpekçilerin (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Zingal dâvası meselesi
Prof. Hıfzı Vddet gönderdiği mektupta neşriyatımızı leyid ediyor Pazar günkü sayımızda Zingal şirketinin devlet aleyhine açtığı bir dava ile alâkalı olarak, Ma -üye Bakanlığının, bazı hukukçu-(Dcvaını Sa: 5 SU: 1 do)
İsrail l'ikâmetinin birinci Cumhurbaşkanı Dr. Mcizmann, 11 Şubatta Kudüs'te açılan parlâmentoda üyeleri selâmlıyor. Dr. Weizmann, daha önce aünya siyonl.it teşkilâtının başkanı idi.
Tahvi m den Bir Yaprak
Anadolunun fikrî kalkınması
Allah sa’ylorini meşkûr otsln. Benim yanımda çalışan Erzincan* Ünlverslto Talebe Birliği Ana- p bir yanaşma var ki köyünde, has-dolunun fikri kalkınması gayeslylo (atananların kaza morkeJndon ora-bir program hazırlamışlar, tatil ayın- ya kadar bir bakimin gHmosl için da anavatana bilhassa Şark vilâyet- altmış yodl lira masrafı gözlcrlno al-lorlno dağılarak köylüleri Irşad ede- maları lâzımdır. Bu parayı vernıoz-coklor ve onların fikren halkınmala- lorso hoklm gitmez. Neden altmış, rina çalışacaklarmış. Bu heyotlorin yahut yotınlş değil... Orasını bll-Şark vilâyetini esaslı bir hedef İtti- meni.
haz etmeleri do zannedersem son za- Anadolunun fikren kalkınmasın-manda eski bir bakanın bu İller hak- dan ovvel sıhhi ve içtimai bakımdan kında söylodlğl İddia odilen ban rl- kalkınması lâzımdır. Bu da yalnız vayetlor dolayıslylodir. Hor no hal Irşad ilo olmaz.
İse, gençlerimizin gösterdikleri bu Sonra şunu unutmamalı kİ büyük himmet ve gayret takdiro şayandır. İnkılâbımız vuku bulalı yirmi beş se-Fakat acaba Anadohıyu flkron kal- neyi geçmiştir. Sözlerine itimat edi-kındırmak için bu bir aylık Irşad se- lir zevatın dediklerine bakılırsa öy-yahatl kâfi midir? le vilâyetlerimiz varmış ki oranın
Gozocoklori havaliyi bllmlyon gönç- halkı İlo anoak tercüman vasıtası İle lor hakikatlo karşı karşıya kalınca konuşmuyormuş. Bu Türk vatandaş-hayret vo dohşot Içindo kalaoaklar- lar daha türkço bile bilmiyorlarmış, dır. Maalosof anayurdumuz, «ıh- Yirmi beş senede yapılamıyan bir İşi hat, İrfan, yaşama, İçtimaiyat bakı- bu gayrotli vo cosur gençlerimiz bir mından İçler aoısıdır. Köylerimizde hoklm yok, İlâç yok... Sıhhat olmayınca da hiç bir şey yok demektir.
L'LUNAY
ÇARŞAMBA 23 ŞUBAT 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruo«manlye No: 17 T.I adreılı «YENİ 8ABAH, İSTANBUL Telofonı 80795 Yeni Sabah 11 inci lıl, No. 3562 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ Sayısı: 10 Kuruş Çaldarisin beyanatı Londra 22 (A.A.) — United Prens; Çalda» jİb, United Press muhabirine yaptığı beyanatta Yunan "haydutları,, nuı reisliğinde vukua gelen değişiklik ile Markos’un gözden düşmesi keyfiyetinle' "çok önemli bir olay,, diye vasıflandırmışlar.
America Bankalarındaki Paralar
Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal Mecliste büdce izahlarını yaparken
Dün Mecliste yeniden ortaya atılan kaçak paralar meselesi yüzünden sert ve acı tartışmalar oldu
jReşat Ay dinlinin ithamları hükümeti sinirlendirince Nihad Erim kürsiye çıktı ve tehditler savurdu
O. Nuri Koni: Bu tehditlere kim papuç bırakır; Hürriyete şal örten adamdan ne beklenir, dedi
Yine ümidler
Gelecek yıla Kaldı..
Hür Milletlere
Silâh Yardımı
üyük Millet Meclisi, dün, 1949 büdcesi ile ilk defa temas hafine geldi. Yeni Maliye P-ıkanı, büdcenin uıııun.i heyeti batkındaki düşüncelerini açıkladı. Muhalefet partileri de, gerek Millet Partisi, gerek Demokrat ve gerek Müstakil Demokratlar. mütalâalarım serdettiler.
İtiraf ve kabul etmek lâzımdır ki bu otunun hayli donuk ve cansız olmuştur. Kuvvetli mütalâa ve fikirler hemen hiç bir taraftan yükselmemiştir. Herkeste boş ve lüzumsuz bir formaliteyi doldurmak hissi hâkim bulunuyordu. o kadar ki gece saat dokuzda yapı|an îçtimada söz almak için isimlerini kaydettirmiş olan muhalif milleri eklileri Mec-llse gelmemiş Ye böylece tenkitlerini yapmağa imkân bulmamışlardır. Halbuki, her zaman bu sütunlarda üzerinde durduğumuz gibi, büdce konuşmaları ve ted-kikleri milletvekillerinin en hayatî vazifeleridir. Maliye Bakanı, sıra, sıra rakamlar zikretmiş, r_. kat memleketin ıztırap ve derdine deva olabilecek tek bir keli, me sarfetmemiştir. Bütün teselli ve ümit memleketin taşımakta olduğu borç yükünün, başka memleketlere nazaran daha ağır olmadığı hakkındaki teminattır. Yâni İki buçuk milyar —yanlış okumuyorsunuz, iki buçuk milyar— Türk liralık bir borç bu halk için çok ağır değildir. Bili-nemez hangi istatistiklere göre, Tyrk halkının gelirinin ancak dörtte biri olan bu rakam fikirlere dehşet verecek mahiyette değilmiş 1
Maliye Bakanı vergi sistemimizin berbat olduğunu da kabul ve “«raf etmiştir. Fakat lıtı sıralarda muhalefet liderleri, bu kadar „ bir sistemi çeyrek asırdır
, k ’?rtİSİ iktidarile
niçin düzelt,nem|,, dive bir HUaI sormağa bile ıüzum gftrmeml "dr- »..kİ mulm-
I.let partı.ı „ba.„ua B,lm| lb| bir dil kullanmıştır.
yeni hükümetin de tasarruf aı)| altında yaptığı kırpıntı devede ku lalı değil hattâ öküzün boynu-*unde bir sinek bile değildir. Halbuki Adnan Menderes hemen o-rarıkf3 ne güzel tasarruflar İleri sürdü: .Meclis binası inşaatından 5 milyon lira, Halkevlerine yardımdan İki milyon Hra, Halk Partisinin Çankayadald arsasını almağa tahsis edilen 2 milyon lira, otomobillerden t en ki hat, makam tahsisatından tarh! ya t...
Bir hamlede ve kâğıd vo kaleme başvurmağa lüzum görmeden yapılabilen bu tasarruflar, elli altmış milyonu aşmaktadır. Bunu nasıl olup da İktidar partisinin yapmağı düşünmediği akıllara (Devamı 8a: a 8üı s de)
Türkiye dahil beş devlete
1 milyar dolar tahsis edilecek
Vashlııgton: 22 a.a. (United Press) — Hükümet, dünyanın bütün «hür milletleri» ne gönderilecek olan sJâhlar da dahil olmak* üzere yapılacak askeri yardım İçin kongreden ccm’an yekûn 1.200.000. unu İlâ 2 milyar dolarlık «açık bono» İstemek niyetindedir.
Başkan Truman’ın kongreden Atlantik Paktına dnhll memleketlere yapılan yardım için 1 milyar dolar ve Türkiye, Yunanistan, Role, Lâtin Amerika ve muhtemel olmak Çin e askeri yardım İçin de /.Oü.OOO.OOO İlâ 1 milyar dolar 13-T.ıtsi beklenmektedir.
İsmail Hakkı Saykal
BAYARIN
Ankara, 22 (Telefonla) — Ma- ,
liye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, *** cl muhalefetin büdce tenkitlerini ! karşılyan beyanatında, Amerika-da bankalara, Türk eşhasına ait bulunan Türk parasına dair Reşat Aydınlı tarafından sorulan suali cevaplandırarak: böyle bir mesele bir senatörü tarafından ortaya atılmıştı. Amerika hazine nazın bu hususta yaptığımız müracaata verdiği cevapta bir Amerikan bankasında bulunan paraların miktar ve şahıslannı bildirmeğe mecbur değildir. Maliye Bakanlığımız da bu mesele üzerinde durdu ve Amerika hariciye nezaretin den soruldu.
Oradan da aldığımız cevapta, hiç bir .Amerikan bankası, kendisinde bulunan para miktar ve şa-hıslannı vermeğe mecbur tutula- ■ maz, dedi. Amerikada bizim ka- ’ -naatimize göre muhtelif eşhasa "Nihad Erim’in tehditlerine sert ait 140 milyon dolarlık bir para ‘ CL zıplar veren Millet Partisi (Devamı Sa: s Su: 3 de) I grup başkanı O. N. Kimi
(— —
MECLİSTEN
NOTLAR
(Bildçe müzakerelerini takib etmek üzere gönderdiğimiz Zihni Kanmaz yazıyor,)
Ankara: 22 (Telefonla) — îki aylık bir gecikmeden sonra dünden İtibaren başlamış bulunan 949 yılı büdçe müzakereleri sabahın 9 undan gece yarışma kadar öğleden evvel, öğleden sonra, ve gece olmak üzere üç celse halinde devam ediyor. Umumi havası bakımından geçenkl seneye nazaran büyüle farklar gösteren bu yeni büdçe müzakerelerini ele alınca dün Demokrat Parti, Millet Partisi ve Müstakil Demokratlar adına yapılan tenkldler üzerinde durmak zarureti hissedilir, Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde ilk defa olarak gruplara ay-
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 de)
Konuşması
Ankara, 22 (Telefonla) — bu akşamki toplantısın-muvazaa mes’elesi dolayısile
söz alan D. P. Genel Başkanı Celal Bayar verdiği beyanatta deki:
Bütün Türk milleti kanaat ge-
tirmiştir ki, memlekette hakiki (Devamı Sa: 5 Su: 3 do)
Mcmleketimlze yeni tayin edilen 'tıdgar Elçisi Ekseltlns Çoba-nol un evvelki yün Cumhurbaşk-m.ı.a itimadnameslnl verdiğini yazmujtık. Ankara foto muhabirimizin gönderdiği bu resim Elçi- yi Çankayaya giderken göstermektedir.
Akdeniz seferleri için dü'şünülen tedbirler
Şehrimizdeki acenta müdürlerinin mühim beyanatları
Birkaç gün evvel şehrimize gelen Denizyolları idaresinin Mar-E'lya acentesi M. Grene, İsken-deriyr ve Portsaid acentesi M. "’armuB. Pire acentesi Mouru3, Cenova ve Napoli acentesi Valpe oün Denizyolları şube müdürleri le, idu/(yc- ait muhtelif meseleler h; kkında, geç vakte kadar süren bir toplantı yapmışlardır.
Acenteler toplantıdan soma gazetecilerin sorduğu muhtelif süallcre cevaben ezcümle demiş lercir kİ:
Emniyet teşkilâtında yapılacakdeğişiklikler
Emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal geniş izahat veriyor
Ankaraya giderek şehrimize ön*n, Emniyet Müdürümüz Is-Maü Hakk, Baykui’m, İstanbul Bmmyat MMilrlilğıl kadrosunda yapılacak c.BMı, değişiklikler hak kında ilgililerle temaslar yaptı-ü" "a , «İmdi-
ğını dun bildirmiştik. Bugün elde ettiğimiz mütemmim malûmatı ayrıca bildiriyoruz.
Nüfusu 1 milyona yaklaşan
Istanbulun, bugünkü kadro ve bu
günkü teşkilât ilo hakiki ihtiyaç-
lara cevap veremediği gözöniin-
de tutularak, emniyet teşkilâtının
medenî Avrupa memleketleri bc-
Dünkü büdce müzakerelerini takip eden muhalif Milletvekilleri.
Mecliste Büdcenin umumî
tenkidine devam edildi
Cumhur başkanlığı tahsisatının fazlalığı muhalefetin tenkitlerine hedef oldu
3) Halkın iktisadi bakımdan tej lrllâtlanmasmı şimdiki hükümet eağlıyamajnaktadır. Halkın zirai ve çeşitli kooperatifler kurması* ne her türlü sendikalar kurulma-sına müsaade edilmesi lâzımdır.
lktisad, aynı zamanda bir tica • ret işidir. (Soldan bravo bravo, (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
Ankara: 22 (Hususî) — Meclis na rağmen kabul etmiyeceğini be-bu sabah saat onda Ralf Karade-1 yanla şu sebeblerl ileri sürdü; bir nlzln başkanlığında toplanarak büd defa bu büdçenln tertibi tamamen çe üzerindeki umumî mllzakerele ----------» ı.mmui,.
rîne devam etmiştir. Salonda hemen hemen ekseriyet yoktu. Bakanların bir çoğu da hazır bulunmuyordu. Dinleyiciler locasında ise büyük bir tenhalık vardı.
İlk sözü Afyon milletvekili General Aldogan aldı; hatip çok sakın bir eda İle. konuştu. Sadık Al-doğan konuşmasına şöyle başladı.
— Büdçe hakkında çeşitli partimi adına birçok hatipler konuştu-'aı ve tenkidlerde bulundular. Şlm di sorarım size: (Şayet mevzubahis edilen tenkillere mahal verc-ınfyecek şekilde bir büdçe karşısın da bulunsaydık bunu kabul ede -cck miydik? (Soldan elbette ka -bul edecektik sesleri,) Aldogan bu-
merkeziyetçi bir zihniyet taşımaktadır.
2) Teşkilâtta idari muhtariyet j oktur. Yani halkın kendi kendini İdare işi için İllere salâhiyet ve ı İmlemektedir.
Viyana Opereti
Kimin hesabına getirildi?..
Halkevleri menfaatine verilen temsillerin hasılatı C.H.P. ile opereti getirenler arasında taksim edilmekte bu suretle halk ve belediye 100 bin liraya yakın zarara uğratılmaktadır.
Son defa çıkarılan Belediye gelirleri kanunu ile eğlence yerleri ve sinemaların vergilerinde bazı değişiklikler yapıldığı ve böylece • Belediyeye varidat sağlamağa : çalışıldığı malûmdur. Yeni kanunda hayır cemiyetleri, bu arada Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, yardımseverler cemiyetleri gibi teşekküllerin gelir elde etmek için yapacakları müsamere-ler, temsiller yüzde 10 Belediye resmine tâbidir. Halbuki Halkevlerinin hariçten getirecekleri yüksek san'at kıymetini haiz o-lan tiyatro truplarının verecekleri temsillerden Belediye yüzde 5 , resim almaktadır.
işte kanunun bu maddesinden (D.vam, s.ı s BUU d.) |«uretile C.H.P. il
Navlun fiatleıi ve seferlere a->t muhtelif meseleleri görüşmek üzere, Denizyollarının davetilo (Devamı: Sa. 3 • SU. 4 (ıe)
Berberler mümessillerinin toplantısı
İstanbul berberler cemiyeti ıi’iin esBİlleri, dün, cemiyet me> keziude bir toplantı yapmışlar cfr.
viyesine ulaştırılması için hor türlü tedbirler düşünülmüş ve tatbiki imkânları sağlanmıştır.
Polis ile halk arasındaki karşılıklı münasebetlere mühim yer verilmiştir. Bunun için bütün polis memurlarına birer cep kitabı verilecek, halka karşı muame-ledo vazife ve salâhiyetler belirtilecektir.
Dün de yazdığımı» gibi polis
Unvanı altında Belediye vazifele-
rini görmekte olan 358 memur,
tamamen bu vazifeden alınacak,
belediye polisi, belediyenin emrı-
(Dovamı 8a: a SU: 6 do)
teşkilâtı partiye gelir getirmek yollarını aramış ve İpekçilerin (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Zingal dâvası meselesi
Prof. Hıfzı Vddet gönderdiği mektupta neşriyatımızı leyid ediyor Pazar günkü sayımızda Zingal şirketinin devlet aleyhine açtığı bir dava ile alâkalı olarak, Ma -üye Bakanlığının, bazı hukukçu-(Dcvaını Sa: 5 SU: 1 do)
İsrail l'ikâmetinin birinci Cumhurbaşkanı Dr. Mcizmann, 11 Şubatta Kudüs'te açılan parlâmentoda üyeleri selâmlıyor. Dr. Weizmann, daha önce aünya siyonl.it teşkilâtının başkanı idi.
Tahvi m den Bir Yaprak
Anadolunun fikrî kalkınması
Allah sa’ylorini meşkûr otsln. Benim yanımda çalışan Erzincan* Ünlverslto Talebe Birliği Ana- p bir yanaşma var ki köyünde, has-dolunun fikri kalkınması gayeslylo (atananların kaza morkeJndon ora-bir program hazırlamışlar, tatil ayın- ya kadar bir bakimin gHmosl için da anavatana bilhassa Şark vilâyet- altmış yodl lira masrafı gözlcrlno al-lorlno dağılarak köylüleri Irşad ede- maları lâzımdır. Bu parayı vernıoz-coklor ve onların fikren halkınmala- lorso hoklm gitmez. Neden altmış, rina çalışacaklarmış. Bu heyotlorin yahut yotınlş değil... Orasını bll-Şark vilâyetini esaslı bir hedef İtti- meni.
haz etmeleri do zannedersem son za- Anadolunun fikren kalkınmasın-manda eski bir bakanın bu İller hak- dan ovvel sıhhi ve içtimai bakımdan kında söylodlğl İddia odilen ban rl- kalkınması lâzımdır. Bu da yalnız vayetlor dolayıslylodir. Hor no hal Irşad ilo olmaz.
İse, gençlerimizin gösterdikleri bu Sonra şunu unutmamalı kİ büyük himmet ve gayret takdiro şayandır. İnkılâbımız vuku bulalı yirmi beş se-Fakat acaba Anadohıyu flkron kal- neyi geçmiştir. Sözlerine itimat edi-kındırmak için bu bir aylık Irşad se- lir zevatın dediklerine bakılırsa öy-yahatl kâfi midir? le vilâyetlerimiz varmış ki oranın
Gozocoklori havaliyi bllmlyon gönç- halkı İlo anoak tercüman vasıtası İle lor hakikatlo karşı karşıya kalınca konuşmuyormuş. Bu Türk vatandaş-hayret vo dohşot Içindo kalaoaklar- lar daha türkço bile bilmiyorlarmış, dır. Maalosof anayurdumuz, «ıh- Yirmi beş senede yapılamıyan bir İşi hat, İrfan, yaşama, İçtimaiyat bakı- bu gayrotli vo cosur gençlerimiz bir mından İçler aoısıdır. Köylerimizde hoklm yok, İlâç yok... Sıhhat olmayınca da hiç bir şey yok demektir.
L'LUNAY
ÇARŞAMBA 23 ŞUBAT 1949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruo«manlye No: 17 T.I adreılı «YENİ 8ABAH, İSTANBUL Telofonı 80795 Yeni Sabah 11 inci lıl, No. 3562 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİIYİZ Sayısı: 10 Kuruş Çaldarisin beyanatı Londra 22 (A.A.) — United Prens; Çalda» jİb, United Press muhabirine yaptığı beyanatta Yunan "haydutları,, nuı reisliğinde vukua gelen değişiklik ile Markos’un gözden düşmesi keyfiyetinle' "çok önemli bir olay,, diye vasıflandırmışlar.
America Bankalarındaki Paralar
Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal Mecliste büdce izahlarını yaparken
Dün Mecliste yeniden ortaya atılan kaçak paralar meselesi yüzünden sert ve acı tartışmalar oldu
jReşat Ay dinlinin ithamları hükümeti sinirlendirince Nihad Erim kürsiye çıktı ve tehditler savurdu
O. Nuri Koni: Bu tehditlere kim papuç bırakır; Hürriyete şal örten adamdan ne beklenir, dedi
Yine ümidler
Gelecek yıla Kaldı..
Hür Milletlere
Silâh Yardımı
üyük Millet Meclisi, dün, 1949 büdcesi ile ilk defa temas hafine geldi. Yeni Maliye P-ıkanı, büdcenin uıııun.i heyeti batkındaki düşüncelerini açıkladı. Muhalefet partileri de, gerek Millet Partisi, gerek Demokrat ve gerek Müstakil Demokratlar. mütalâalarım serdettiler.
İtiraf ve kabul etmek lâzımdır ki bu otunun hayli donuk ve cansız olmuştur. Kuvvetli mütalâa ve fikirler hemen hiç bir taraftan yükselmemiştir. Herkeste boş ve lüzumsuz bir formaliteyi doldurmak hissi hâkim bulunuyordu. o kadar ki gece saat dokuzda yapı|an îçtimada söz almak için isimlerini kaydettirmiş olan muhalif milleri eklileri Mec-llse gelmemiş Ye böylece tenkitlerini yapmağa imkân bulmamışlardır. Halbuki, her zaman bu sütunlarda üzerinde durduğumuz gibi, büdce konuşmaları ve ted-kikleri milletvekillerinin en hayatî vazifeleridir. Maliye Bakanı, sıra, sıra rakamlar zikretmiş, r_. kat memleketin ıztırap ve derdine deva olabilecek tek bir keli, me sarfetmemiştir. Bütün teselli ve ümit memleketin taşımakta olduğu borç yükünün, başka memleketlere nazaran daha ağır olmadığı hakkındaki teminattır. Yâni İki buçuk milyar —yanlış okumuyorsunuz, iki buçuk milyar— Türk liralık bir borç bu halk için çok ağır değildir. Bili-nemez hangi istatistiklere göre, Tyrk halkının gelirinin ancak dörtte biri olan bu rakam fikirlere dehşet verecek mahiyette değilmiş 1
Maliye Bakanı vergi sistemimizin berbat olduğunu da kabul ve “«raf etmiştir. Fakat lıtı sıralarda muhalefet liderleri, bu kadar „ bir sistemi çeyrek asırdır
, k ’?rtİSİ iktidarile
niçin düzelt,nem|,, dive bir HUaI sormağa bile ıüzum gftrmeml "dr- »..kİ mulm-
I.let partı.ı „ba.„ua B,lm| lb| bir dil kullanmıştır.
yeni hükümetin de tasarruf aı)| altında yaptığı kırpıntı devede ku lalı değil hattâ öküzün boynu-*unde bir sinek bile değildir. Halbuki Adnan Menderes hemen o-rarıkf3 ne güzel tasarruflar İleri sürdü: .Meclis binası inşaatından 5 milyon lira, Halkevlerine yardımdan İki milyon Hra, Halk Partisinin Çankayadald arsasını almağa tahsis edilen 2 milyon lira, otomobillerden t en ki hat, makam tahsisatından tarh! ya t...
Bir hamlede ve kâğıd vo kaleme başvurmağa lüzum görmeden yapılabilen bu tasarruflar, elli altmış milyonu aşmaktadır. Bunu nasıl olup da İktidar partisinin yapmağı düşünmediği akıllara (Devamı 8a: a 8üı s de)
Türkiye dahil beş devlete
1 milyar dolar tahsis edilecek
Vashlııgton: 22 a.a. (United Press) — Hükümet, dünyanın bütün «hür milletleri» ne gönderilecek olan sJâhlar da dahil olmak* üzere yapılacak askeri yardım İçin kongreden ccm’an yekûn 1.200.000. unu İlâ 2 milyar dolarlık «açık bono» İstemek niyetindedir.
Başkan Truman’ın kongreden Atlantik Paktına dnhll memleketlere yapılan yardım için 1 milyar dolar ve Türkiye, Yunanistan, Role, Lâtin Amerika ve muhtemel olmak Çin e askeri yardım İçin de /.Oü.OOO.OOO İlâ 1 milyar dolar 13-T.ıtsi beklenmektedir.
İsmail Hakkı Saykal
BAYARIN
Ankara, 22 (Telefonla) — Ma- ,
liye Bakanı İsmail Rüştü Aksal, *** cl muhalefetin büdce tenkitlerini ! karşılyan beyanatında, Amerika-da bankalara, Türk eşhasına ait bulunan Türk parasına dair Reşat Aydınlı tarafından sorulan suali cevaplandırarak: böyle bir mesele bir senatörü tarafından ortaya atılmıştı. Amerika hazine nazın bu hususta yaptığımız müracaata verdiği cevapta bir Amerikan bankasında bulunan paraların miktar ve şahıslannı bildirmeğe mecbur değildir. Maliye Bakanlığımız da bu mesele üzerinde durdu ve Amerika hariciye nezaretin den soruldu.
Oradan da aldığımız cevapta, hiç bir .Amerikan bankası, kendisinde bulunan para miktar ve şa-hıslannı vermeğe mecbur tutula- ■ maz, dedi. Amerikada bizim ka- ’ -naatimize göre muhtelif eşhasa "Nihad Erim’in tehditlerine sert ait 140 milyon dolarlık bir para ‘ CL zıplar veren Millet Partisi (Devamı Sa: s Su: 3 de) I grup başkanı O. N. Kimi
(— —
MECLİSTEN
NOTLAR
(Bildçe müzakerelerini takib etmek üzere gönderdiğimiz Zihni Kanmaz yazıyor,)
Ankara: 22 (Telefonla) — îki aylık bir gecikmeden sonra dünden İtibaren başlamış bulunan 949 yılı büdçe müzakereleri sabahın 9 undan gece yarışma kadar öğleden evvel, öğleden sonra, ve gece olmak üzere üç celse halinde devam ediyor. Umumi havası bakımından geçenkl seneye nazaran büyüle farklar gösteren bu yeni büdçe müzakerelerini ele alınca dün Demokrat Parti, Millet Partisi ve Müstakil Demokratlar adına yapılan tenkldler üzerinde durmak zarureti hissedilir, Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde ilk defa olarak gruplara ay-
(Devamı Sa: 5 Sü: 1 de)
Konuşması
Ankara, 22 (Telefonla) — bu akşamki toplantısın-muvazaa mes’elesi dolayısile
söz alan D. P. Genel Başkanı Celal Bayar verdiği beyanatta deki:
Bütün Türk milleti kanaat ge-
tirmiştir ki, memlekette hakiki (Devamı Sa: 5 Su: 3 do)
Mcmleketimlze yeni tayin edilen 'tıdgar Elçisi Ekseltlns Çoba-nol un evvelki yün Cumhurbaşk-m.ı.a itimadnameslnl verdiğini yazmujtık. Ankara foto muhabirimizin gönderdiği bu resim Elçi- yi Çankayaya giderken göstermektedir.
Akdeniz seferleri için dü'şünülen tedbirler
Şehrimizdeki acenta müdürlerinin mühim beyanatları
Birkaç gün evvel şehrimize gelen Denizyolları idaresinin Mar-E'lya acentesi M. Grene, İsken-deriyr ve Portsaid acentesi M. "’armuB. Pire acentesi Mouru3, Cenova ve Napoli acentesi Valpe oün Denizyolları şube müdürleri le, idu/(yc- ait muhtelif meseleler h; kkında, geç vakte kadar süren bir toplantı yapmışlardır.
Acenteler toplantıdan soma gazetecilerin sorduğu muhtelif süallcre cevaben ezcümle demiş lercir kİ:
Emniyet teşkilâtında yapılacakdeğişiklikler
Emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykal geniş izahat veriyor
Ankaraya giderek şehrimize ön*n, Emniyet Müdürümüz Is-Maü Hakk, Baykui’m, İstanbul Bmmyat MMilrlilğıl kadrosunda yapılacak c.BMı, değişiklikler hak kında ilgililerle temaslar yaptı-ü" "a , «İmdi-
ğını dun bildirmiştik. Bugün elde ettiğimiz mütemmim malûmatı ayrıca bildiriyoruz.
Nüfusu 1 milyona yaklaşan
Istanbulun, bugünkü kadro ve bu
günkü teşkilât ilo hakiki ihtiyaç-
lara cevap veremediği gözöniin-
de tutularak, emniyet teşkilâtının
medenî Avrupa memleketleri bc-
Dünkü büdce müzakerelerini takip eden muhalif Milletvekilleri.
Mecliste Büdcenin umumî
tenkidine devam edildi
Cumhur başkanlığı tahsisatının fazlalığı muhalefetin tenkitlerine hedef oldu
3) Halkın iktisadi bakımdan tej lrllâtlanmasmı şimdiki hükümet eağlıyamajnaktadır. Halkın zirai ve çeşitli kooperatifler kurması* ne her türlü sendikalar kurulma-sına müsaade edilmesi lâzımdır.
lktisad, aynı zamanda bir tica • ret işidir. (Soldan bravo bravo, (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
Ankara: 22 (Hususî) — Meclis na rağmen kabul etmiyeceğini be-bu sabah saat onda Ralf Karade-1 yanla şu sebeblerl ileri sürdü; bir nlzln başkanlığında toplanarak büd defa bu büdçenln tertibi tamamen çe üzerindeki umumî mllzakerele ----------» ı.mmui,.
rîne devam etmiştir. Salonda hemen hemen ekseriyet yoktu. Bakanların bir çoğu da hazır bulunmuyordu. Dinleyiciler locasında ise büyük bir tenhalık vardı.
İlk sözü Afyon milletvekili General Aldogan aldı; hatip çok sakın bir eda İle. konuştu. Sadık Al-doğan konuşmasına şöyle başladı.
— Büdçe hakkında çeşitli partimi adına birçok hatipler konuştu-'aı ve tenkidlerde bulundular. Şlm di sorarım size: (Şayet mevzubahis edilen tenkillere mahal verc-ınfyecek şekilde bir büdçe karşısın da bulunsaydık bunu kabul ede -cck miydik? (Soldan elbette ka -bul edecektik sesleri,) Aldogan bu-
merkeziyetçi bir zihniyet taşımaktadır.
2) Teşkilâtta idari muhtariyet j oktur. Yani halkın kendi kendini İdare işi için İllere salâhiyet ve ı İmlemektedir.
Viyana Opereti
Kimin hesabına getirildi?..
Halkevleri menfaatine verilen temsillerin hasılatı C.H.P. ile opereti getirenler arasında taksim edilmekte bu suretle halk ve belediye 100 bin liraya yakın zarara uğratılmaktadır.
Son defa çıkarılan Belediye gelirleri kanunu ile eğlence yerleri ve sinemaların vergilerinde bazı değişiklikler yapıldığı ve böylece • Belediyeye varidat sağlamağa : çalışıldığı malûmdur. Yeni kanunda hayır cemiyetleri, bu arada Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, yardımseverler cemiyetleri gibi teşekküllerin gelir elde etmek için yapacakları müsamere-ler, temsiller yüzde 10 Belediye resmine tâbidir. Halbuki Halkevlerinin hariçten getirecekleri yüksek san'at kıymetini haiz o-lan tiyatro truplarının verecekleri temsillerden Belediye yüzde 5 , resim almaktadır.
işte kanunun bu maddesinden (D.vam, s.ı s BUU d.) |«uretile C.H.P. il
Navlun fiatleıi ve seferlere a->t muhtelif meseleleri görüşmek üzere, Denizyollarının davetilo (Devamı: Sa. 3 • SU. 4 (ıe)
Berberler mümessillerinin toplantısı
İstanbul berberler cemiyeti ıi’iin esBİlleri, dün, cemiyet me> keziude bir toplantı yapmışlar cfr.
viyesine ulaştırılması için hor türlü tedbirler düşünülmüş ve tatbiki imkânları sağlanmıştır.
Polis ile halk arasındaki karşılıklı münasebetlere mühim yer verilmiştir. Bunun için bütün polis memurlarına birer cep kitabı verilecek, halka karşı muame-ledo vazife ve salâhiyetler belirtilecektir.
Dün de yazdığımı» gibi polis
Unvanı altında Belediye vazifele-
rini görmekte olan 358 memur,
tamamen bu vazifeden alınacak,
belediye polisi, belediyenin emrı-
(Dovamı 8a: a SU: 6 do)
teşkilâtı partiye gelir getirmek yollarını aramış ve İpekçilerin (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Zingal dâvası meselesi
Prof. Hıfzı Vddet gönderdiği mektupta neşriyatımızı leyid ediyor Pazar günkü sayımızda Zingal şirketinin devlet aleyhine açtığı bir dava ile alâkalı olarak, Ma -üye Bakanlığının, bazı hukukçu-(Dcvaını Sa: 5 SU: 1 do)
İsrail l'ikâmetinin birinci Cumhurbaşkanı Dr. Mcizmann, 11 Şubatta Kudüs'te açılan parlâmentoda üyeleri selâmlıyor. Dr. Weizmann, daha önce aünya siyonl.it teşkilâtının başkanı idi.
Tahvi m den Bir Yaprak
Anadolunun fikrî kalkınması
Allah sa’ylorini meşkûr otsln. Benim yanımda çalışan Erzincan* Ünlverslto Talebe Birliği Ana- p bir yanaşma var ki köyünde, has-dolunun fikri kalkınması gayeslylo (atananların kaza morkeJndon ora-bir program hazırlamışlar, tatil ayın- ya kadar bir bakimin gHmosl için da anavatana bilhassa Şark vilâyet- altmış yodl lira masrafı gözlcrlno al-lorlno dağılarak köylüleri Irşad ede- maları lâzımdır. Bu parayı vernıoz-coklor ve onların fikren halkınmala- lorso hoklm gitmez. Neden altmış, rina çalışacaklarmış. Bu heyotlorin yahut yotınlş değil... Orasını bll-Şark vilâyetini esaslı bir hedef İtti- meni.
haz etmeleri do zannedersem son za- Anadolunun fikren kalkınmasın-manda eski bir bakanın bu İller hak- dan ovvel sıhhi ve içtimai bakımdan kında söylodlğl İddia odilen ban rl- kalkınması lâzımdır. Bu da yalnız vayetlor dolayıslylodir. Hor no hal Irşad ilo olmaz.
İse, gençlerimizin gösterdikleri bu Sonra şunu unutmamalı kİ büyük himmet ve gayret takdiro şayandır. İnkılâbımız vuku bulalı yirmi beş se-Fakat acaba Anadohıyu flkron kal- neyi geçmiştir. Sözlerine itimat edi-kındırmak için bu bir aylık Irşad se- lir zevatın dediklerine bakılırsa öy-yahatl kâfi midir? le vilâyetlerimiz varmış ki oranın
Gozocoklori havaliyi bllmlyon gönç- halkı İlo anoak tercüman vasıtası İle lor hakikatlo karşı karşıya kalınca konuşmuyormuş. Bu Türk vatandaş-hayret vo dohşot Içindo kalaoaklar- lar daha türkço bile bilmiyorlarmış, dır. Maalosof anayurdumuz, «ıh- Yirmi beş senede yapılamıyan bir İşi hat, İrfan, yaşama, İçtimaiyat bakı- bu gayrotli vo cosur gençlerimiz bir mından İçler aoısıdır. Köylerimizde hoklm yok, İlâç yok... Sıhhat olmayınca da hiç bir şey yok demektir.
L'LUNAY

Comments (0)