Perşembe KASIM 1949 sahibi i Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon t 20708 - 25188 Yeıii Sabah 12 inci yıl, No. 3350 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ s.y», ıo KoTO5 Bulgar orduları başına bir Rus subayı getirilecek Nevyork: 23 (R.) — Polonyadan sonra Bulgar ordulak n haçına da yüksek rütbeli bir Rus subayının getirilmesi kararlaçtırıimıçtır.
Aydınlının masunyietinin ref'i
Meclisten istendi
Bu husustaki hükümet tezkeresi dün Meclise geldi ve okundu Dünkü Mecliste, bazı itirazlara rağmen, S- Aldoğan'ın teşriî masuniyeti hakkındaevvelce gelen birtezkerenin talebi üzerine hükümete iadesine karar verildi
İhbar ve İftira...
Milletvekili Reşat Aydmlı-nın İhbarı üzerine bavlıyan suikast tahkikatı ta-mamlle bir fiyasko ile neticelenmiştir. Bütün İsnatların sırf iftira ve uyruma olduğu sabit olmuştur. Yoksa başka türlü ne Fuat Arna ve Bölükbaşı tahliye edilebilirler ne de general Aldoğanın teşriî masuniyetinin kaldırılmasından vazgeçllirdl. Gerek adalet cihazı, gerek meclisin karma ve tâli komisyonları. bütün delil ve vesikaları, İyiden İyiye inceledikten ve tahar-riyat neticesinde elde ettikleri biîtiin evrakını gözden geçirdikten sonra bu karara varmışlardır. Hükümet de. Meclise sunduğu tezkereyi geri İstemekle bütün bu komplo hikâyesinin bir masal olduğunu kabul etmiş bulundu.
Şimdi ne olacak? Reşat Aydınlı, dün, gazetecilerle yaptığı bir görüşmede çok garip bir dil kullanmış ve birbirini tutmıyan ifadelerde bulunmuştur. Evveli hükümetin resmî tebliğinde sarahaten muhbirin kendİBİ olduğu kaydedilmiş iken İhbarın kendi eseri olmadığını, bütün a-çık delillere rağmen iddia etmek cesaretini nefsinde bulmuştur. Muhbir kendi değildi İse emniyet müdürü İle bir buçuk saat ve Başbakanla iki saat ne diye görüşmüştür? Durup dururken Bay Naclnin ve Başbakanın dört yüz altmış küsur milletvekili I-çinden bu Ihban Reşat Aydınlı-ya izafe etmeleri için ne gibi makul bir sebep vardır? Hükümet erkânı dışında Celâl Baya-nn, bilhassa Reşat Aydmlıya böyle bir Ihban isnat eylemesinde ne gibi bir menfaat tasavvur olunabilir? Aydınlı, sözlerinde, bu cihetlere dokunmıyarak sadece ihbar varakasının altında kendi imzasının bulunmadığını ve orada Naci İsminin görüleceğini İfade etmekle iktifa ediyor. Bu da tuhaf bir nokta... Reşat Aydınlının bu ihbar İşi İle hiç İlgisi yok ise ihbarın yazılı olduğunu ve o yazılı kâğıdın altında Naci imzasının mevcut bulunduğunu bu kadar katiyetle nereden biliyor?
Tevil edllemlyecek vazıh bir durum karşısında olduğumuz a-şikârdır. O kadar ki nihayet ihbarın kendisi tarafından vâki olduğunun nasılsa sabit olacağına İnanan Aydınlı gazetecilere diyor ki: thbar hakkını Anayasamız vatandaşların tabiî haklarından biri saymaktadır. Buradaki mugalata ve muhakeme noksanı derhal sert bir hava (Devamı Sa. 6 8Ü. 6 da)
Teşrtt masuniyetinin ref’i istenen Reşat Aydınlı
Inönününanayasa karşısında durumu
IDün Mecliste, İnönü'nün nutukları dolayısile açılan I müzakerede, Nihat Erimle Tahtakılıç arasında I tartışmalar oldu
Tahtakıhça ihtar cezası verildi
Atıf Ödül’ün mazbatası dün Mecliste kabul edildi
Kemal Silivrili, Atıf ödül’ün askerlik durumuna dair baz( vesikalar okudu, münakaşa ar o'du
Balzac için dün yapılan toplattı
ı durumu hakkında sorduğu soru -| ya Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Atıf ödülün 358 sayılı ka nun gereğince kendi doğumlula -rile beraber ihtiyata nakledilmiş olduğunu, İhtiyat erlerin çağırıldığı sırada mensup olduğu askerlik şubesine müracaatla künyesine meşruhat verilmiş ve bu İti . barla durumunda bir kanunsuz .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ankara, 23 (Telefonla) — Büyük Millet MeclİBİ bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Gündemde bulunmadığı halde Başbakanlıktan gelen tezkere okundu.
(Devamı 8a. s Sü. 8 do)
r-----------\
Celâl Bayara
gönderilen
telgraflar
Tecavüz vak’asi her tarafta teessür ve
R u s I a r,
Romanya'yı ilhak edecek
i Bir Sovyet Mareşaline Ronıanyada vazi e veri iyor
Berili., 23 (A A.) — (Afp).
Amerikan müsaadesi altındı çıkan Der Abend gazetesine göre Polonyaya giden Roko ı.ovFkv gibi Sovyet Mareşali Mrl'i'-ıvskiye de Romanyada biı vazife verilecektir.
Malinovski zaten Ik! sen-
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Hindistan sokakları önüne bir bez atıp üstüne de bir takım kitaplar dizmiş, yan beline kadar çıplak bir takım garip falcılarla dolv dur..
Büyük üstad Esat
( infial yarattı
Ankara 23 (Telefonla) — OelM Bayara karşı tecavüzden dolayı kanuni bir harekete geçilip geçi) meyeceği belli değildir. Yalnız (Devamı Sa. 6 SÜ. 8 de)
Mr Çörçiİ hastalandı
tngilİ2 muhalefet lideri gel cek çarşamba 75 yaşına girecek
M. Karakurt
Yarın, dünyanın en meçhul ve esrar dolu memleketi olan Hindistan’ı anlatmağa başlıyor
Büyük Üstad romancımızın Hindistan yazısına dair tafsilâtı 4 üncü sayfada okuyunuz
Kuraklık
mevzuu Meclis’te
Soru salı ile Tarım
Bakanı arasnda münakaşa oklu
Ankara 23 (Tolefonla) — günkü Mecliste Tarım " vit Orul, kuraklık dolıt
(Devamı Sa. 8
Kurşuna dizilen
33 vatandaş davası
C H. P. li bir
memur tardedildi
Maliye Bakanlığı memur larmdan biri hakkında mahkemece verilen karar
Ankara, 23 (Telefonla) — C. H. P. ‘■fşkilatında çalıştığı iddiasile mahkemeye verilen Maliye Bakanlığı memurlarından Osman Akif Ataolun dün dördüncü asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşmasında savcı yardımcısı Tut han Ka-panlı suçun varit olduğunu beyanla memurun tecziyesini istemiştir. Memur, kendisinin lıükml şahsiyeti haiz bir kül tür kurumu olan Halkevinde çalıştığını ileri sürerek bunuD biı suç olmadığını ileri sürmüş
I tür.
Bugün yapılan duruşması ao nunda »• Osman Akif Ataolun
As’ eri mahkeme. Gl. Mustafa Muğlalı. Rasim Sa tuğ ve diğer mevkufların tah iyesine ve dâvanın Yargıtay’ a rüyetiı e karar verdi
AnkarB 23 (Telefonla) — Va- , kemesi, bugün sabahleyin toplana nın Özalp İlçesinde 33 vatandaşın | rak duruşmaya devam etmiştir.
, Mahkeme heyetinde bir defi • | şlkltk yoktu ve sanıkların hepsi duruşmada hazır bubınuyordu.
Okunması bir buçuk saat süren | kararnamede «Sanık emekli Or general Mustafa MuflaJı, Gene -rai Rasim, Saltug, Jandarma alba yı Şükrü Tüten, yüzbaşı Vahdet Yüzgeç, yedek teğmen Needet Bilgez ve Bilâl Bali'nln tahliye . lerlne; askeri mahkemenin va. cife dışında bulunmasına binaen hadisede İlgili olan eski Van Va. Ilsl HAmit Onat, o zamanki Özalp kaymakamı Hilmi Tuncellnl uuuun ••• w—.— ---------------—
ve eski Özalp Jandarma komutanı suçu varit görülerek memuriyet (Devamı Sa. s Sü. « a.) 1 — ■—
Bu-
Bakanı (Ja- '
yısile çiftçi- kurşuna dlzilmesile ilgili dâvaya , Sü. 6 de) bakan Gene) Kurmay Asker! Mah
Yeni Sabah
Okuyucularına zengin hediyeler hazırlıyor [
Şimdiye kadar tertip edilen kuponlu hediyelerin en güzeli...
Yeni Sabah, birbirini takip eden devamlı hamleleri ile, memleketin en çok sevilen gazetesi haline gelmiştir. Neşir vazifesini yaparken, okuyucularına hizmet ve anlara daha mütekâmil bir gazete sunmak uğrundu hiç bir maddi fedakârlıktan kaçınmayan «Yeni Sahalın muhterem okuyucularından gördüğü geniş ve büyük rağbete bir şükran mukabelesi olmak üzere, azİ2 karilerine hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır.
Yeni Sabahın muhterem okuyucu-cularına dağıtacağı hediyeler son derece kıymetli şeyler olacak ve bunlar, az şanslı bir müsabaka neticesinde değil, sadece, gazetemize koyacağımız kuponların toplanmasile temin edilebilecektir. Kuponları toplayıp bize gönderecek o-
kuyucutarımu arasında, noter huzurunda kur'a çekeceğiz ve bu kurada kazanan talihli okuyucularımıza son derece değerli çeşitli hediyeler takdim edece-Öız
Hediyelerimiz, şimdiye kadar bu nevi tertiplerde görülmemiş kıymette, cidden nâdide şeylerdir. Runldrın neler olduğunu bu günlerde aziz okuyucularımıza ilân edeceğiz. Kur’a neticesinde çıkacak hediyelerimiz mahdut olmayıp, sayısı mühim bir yekûna baliğ bulunmaktadır. Yeni Sabahın hediyeleri lıak kında tafsilât vereceğiz. Lütfen beklemenizi rica ederiz.
Gazetemizin bütün hamleleri gibi, kuponlu hediyeleri de hakikaten, büyük çapta bir hâdise ve hareket olacaktır.
ten tardına karar verilmiştir.
TAhVIMDElV BİR YAPRAK
Geçin! Çocuklarım, geçin
ULUNAY
Ç* oçon gün tesadllfon Lâleli ^don geçerken kalabalık bir oenazo alayına rastladım. Tabutu takip edenler büyük bir hüzün Içlndo idi. Hattâ ekserisinin do gözleri yaşlı İdi... Cenazenin kime alt olduğunu sordum. «Lfl-loll Kooa Ragıp paşa İlkokulu öğretmeni Nazif boy.» dediler. Bu Nazif boy benim için marifet ordusunun bir «sarı çlzmoll Mehmet ağa» sı İdi. Kendisini ne tanıyor, no do İsmini biliyordum. Hattâ I-şltmomlştlm bile... Fakat muhitinde uyandırdığı alâka, vofatllo otrafında husule getirdiği büyük toossür, halkın ona karşı göstor-dlğl bu candan ve samlın! yakınlık beni düşündürdü. Sundan bun dan topladığım kırık dökük malûmata göre bu zat, bütün varlı-
ğtnı okuttuğu çocuklara hasretmiş... Çalışmış, uğraşmış, müca-döle etmiş güçlü kuvvetli bir a-damken nihayet teverrüm etmiş, yataklara düşmüş.
Bu mütevazı mektep hooası artık hayat kitabının okunaoak ve okutacak sayfaları kalmadığını hlssodlnco yakınlarına:
— Bon öldükton sonra cenazemi mutlaka mektebin önünden geçirinizi
Ricasında bulunmuş. Cenazoyo Iştlrâk odonler nıorhuınun bu son arzusunu yerine gotlrmlşler.
Omuzlar üstünde llerllyen ta ■
but, çooukların ıslak nazarları h
le son dofa solDınlanarak ebedi
karargâhına doğru gidiyor. Lâleli
Kooa Ragıp Paşa İlkokulunun öğ*
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Dünkü toplantıdan bir intiba
(Yazısı 5 incide)
Perşembe KASIM 1949 sahibi i Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon t 20708 - 25188 Yeıii Sabah 12 inci yıl, No. 3350 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ s.y», ıo KoTO5 Bulgar orduları başına bir Rus subayı getirilecek Nevyork: 23 (R.) — Polonyadan sonra Bulgar ordulak n haçına da yüksek rütbeli bir Rus subayının getirilmesi kararlaçtırıimıçtır.
Aydınlının masunyietinin ref'i
Meclisten istendi
Bu husustaki hükümet tezkeresi dün Meclise geldi ve okundu Dünkü Mecliste, bazı itirazlara rağmen, S- Aldoğan'ın teşriî masuniyeti hakkındaevvelce gelen birtezkerenin talebi üzerine hükümete iadesine karar verildi
İhbar ve İftira...
Milletvekili Reşat Aydmlı-nın İhbarı üzerine bavlıyan suikast tahkikatı ta-mamlle bir fiyasko ile neticelenmiştir. Bütün İsnatların sırf iftira ve uyruma olduğu sabit olmuştur. Yoksa başka türlü ne Fuat Arna ve Bölükbaşı tahliye edilebilirler ne de general Aldoğanın teşriî masuniyetinin kaldırılmasından vazgeçllirdl. Gerek adalet cihazı, gerek meclisin karma ve tâli komisyonları. bütün delil ve vesikaları, İyiden İyiye inceledikten ve tahar-riyat neticesinde elde ettikleri biîtiin evrakını gözden geçirdikten sonra bu karara varmışlardır. Hükümet de. Meclise sunduğu tezkereyi geri İstemekle bütün bu komplo hikâyesinin bir masal olduğunu kabul etmiş bulundu.
Şimdi ne olacak? Reşat Aydınlı, dün, gazetecilerle yaptığı bir görüşmede çok garip bir dil kullanmış ve birbirini tutmıyan ifadelerde bulunmuştur. Evveli hükümetin resmî tebliğinde sarahaten muhbirin kendİBİ olduğu kaydedilmiş iken İhbarın kendi eseri olmadığını, bütün a-çık delillere rağmen iddia etmek cesaretini nefsinde bulmuştur. Muhbir kendi değildi İse emniyet müdürü İle bir buçuk saat ve Başbakanla iki saat ne diye görüşmüştür? Durup dururken Bay Naclnin ve Başbakanın dört yüz altmış küsur milletvekili I-çinden bu Ihban Reşat Aydınlı-ya izafe etmeleri için ne gibi makul bir sebep vardır? Hükümet erkânı dışında Celâl Baya-nn, bilhassa Reşat Aydmlıya böyle bir Ihban isnat eylemesinde ne gibi bir menfaat tasavvur olunabilir? Aydınlı, sözlerinde, bu cihetlere dokunmıyarak sadece ihbar varakasının altında kendi imzasının bulunmadığını ve orada Naci İsminin görüleceğini İfade etmekle iktifa ediyor. Bu da tuhaf bir nokta... Reşat Aydınlının bu ihbar İşi İle hiç İlgisi yok ise ihbarın yazılı olduğunu ve o yazılı kâğıdın altında Naci imzasının mevcut bulunduğunu bu kadar katiyetle nereden biliyor?
Tevil edllemlyecek vazıh bir durum karşısında olduğumuz a-şikârdır. O kadar ki nihayet ihbarın kendisi tarafından vâki olduğunun nasılsa sabit olacağına İnanan Aydınlı gazetecilere diyor ki: thbar hakkını Anayasamız vatandaşların tabiî haklarından biri saymaktadır. Buradaki mugalata ve muhakeme noksanı derhal sert bir hava (Devamı Sa. 6 8Ü. 6 da)
Teşrtt masuniyetinin ref’i istenen Reşat Aydınlı
Inönününanayasa karşısında durumu
IDün Mecliste, İnönü'nün nutukları dolayısile açılan I müzakerede, Nihat Erimle Tahtakılıç arasında I tartışmalar oldu
Tahtakıhça ihtar cezası verildi
Atıf Ödül’ün mazbatası dün Mecliste kabul edildi
Kemal Silivrili, Atıf ödül’ün askerlik durumuna dair baz( vesikalar okudu, münakaşa ar o'du
Balzac için dün yapılan toplattı
ı durumu hakkında sorduğu soru -| ya Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Atıf ödülün 358 sayılı ka nun gereğince kendi doğumlula -rile beraber ihtiyata nakledilmiş olduğunu, İhtiyat erlerin çağırıldığı sırada mensup olduğu askerlik şubesine müracaatla künyesine meşruhat verilmiş ve bu İti . barla durumunda bir kanunsuz .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ankara, 23 (Telefonla) — Büyük Millet MeclİBİ bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Gündemde bulunmadığı halde Başbakanlıktan gelen tezkere okundu.
(Devamı 8a. s Sü. 8 do)
r-----------\
Celâl Bayara
gönderilen
telgraflar
Tecavüz vak’asi her tarafta teessür ve
R u s I a r,
Romanya'yı ilhak edecek
i Bir Sovyet Mareşaline Ronıanyada vazi e veri iyor
Berili., 23 (A A.) — (Afp).
Amerikan müsaadesi altındı çıkan Der Abend gazetesine göre Polonyaya giden Roko ı.ovFkv gibi Sovyet Mareşali Mrl'i'-ıvskiye de Romanyada biı vazife verilecektir.
Malinovski zaten Ik! sen-
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Hindistan sokakları önüne bir bez atıp üstüne de bir takım kitaplar dizmiş, yan beline kadar çıplak bir takım garip falcılarla dolv dur..
Büyük üstad Esat
( infial yarattı
Ankara 23 (Telefonla) — OelM Bayara karşı tecavüzden dolayı kanuni bir harekete geçilip geçi) meyeceği belli değildir. Yalnız (Devamı Sa. 6 SÜ. 8 de)
Mr Çörçiİ hastalandı
tngilİ2 muhalefet lideri gel cek çarşamba 75 yaşına girecek
M. Karakurt
Yarın, dünyanın en meçhul ve esrar dolu memleketi olan Hindistan’ı anlatmağa başlıyor
Büyük Üstad romancımızın Hindistan yazısına dair tafsilâtı 4 üncü sayfada okuyunuz
Kuraklık
mevzuu Meclis’te
Soru salı ile Tarım
Bakanı arasnda münakaşa oklu
Ankara 23 (Tolefonla) — günkü Mecliste Tarım " vit Orul, kuraklık dolıt
(Devamı Sa. 8
Kurşuna dizilen
33 vatandaş davası
C H. P. li bir
memur tardedildi
Maliye Bakanlığı memur larmdan biri hakkında mahkemece verilen karar
Ankara, 23 (Telefonla) — C. H. P. ‘■fşkilatında çalıştığı iddiasile mahkemeye verilen Maliye Bakanlığı memurlarından Osman Akif Ataolun dün dördüncü asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşmasında savcı yardımcısı Tut han Ka-panlı suçun varit olduğunu beyanla memurun tecziyesini istemiştir. Memur, kendisinin lıükml şahsiyeti haiz bir kül tür kurumu olan Halkevinde çalıştığını ileri sürerek bunuD biı suç olmadığını ileri sürmüş
I tür.
Bugün yapılan duruşması ao nunda »• Osman Akif Ataolun
As’ eri mahkeme. Gl. Mustafa Muğlalı. Rasim Sa tuğ ve diğer mevkufların tah iyesine ve dâvanın Yargıtay’ a rüyetiı e karar verdi
AnkarB 23 (Telefonla) — Va- , kemesi, bugün sabahleyin toplana nın Özalp İlçesinde 33 vatandaşın | rak duruşmaya devam etmiştir.
, Mahkeme heyetinde bir defi • | şlkltk yoktu ve sanıkların hepsi duruşmada hazır bubınuyordu.
Okunması bir buçuk saat süren | kararnamede «Sanık emekli Or general Mustafa MuflaJı, Gene -rai Rasim, Saltug, Jandarma alba yı Şükrü Tüten, yüzbaşı Vahdet Yüzgeç, yedek teğmen Needet Bilgez ve Bilâl Bali'nln tahliye . lerlne; askeri mahkemenin va. cife dışında bulunmasına binaen hadisede İlgili olan eski Van Va. Ilsl HAmit Onat, o zamanki Özalp kaymakamı Hilmi Tuncellnl uuuun ••• w—.— ---------------—
ve eski Özalp Jandarma komutanı suçu varit görülerek memuriyet (Devamı Sa. s Sü. « a.) 1 — ■—
Bu-
Bakanı (Ja- '
yısile çiftçi- kurşuna dlzilmesile ilgili dâvaya , Sü. 6 de) bakan Gene) Kurmay Asker! Mah
Yeni Sabah
Okuyucularına zengin hediyeler hazırlıyor [
Şimdiye kadar tertip edilen kuponlu hediyelerin en güzeli...
Yeni Sabah, birbirini takip eden devamlı hamleleri ile, memleketin en çok sevilen gazetesi haline gelmiştir. Neşir vazifesini yaparken, okuyucularına hizmet ve anlara daha mütekâmil bir gazete sunmak uğrundu hiç bir maddi fedakârlıktan kaçınmayan «Yeni Sahalın muhterem okuyucularından gördüğü geniş ve büyük rağbete bir şükran mukabelesi olmak üzere, azİ2 karilerine hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır.
Yeni Sabahın muhterem okuyucu-cularına dağıtacağı hediyeler son derece kıymetli şeyler olacak ve bunlar, az şanslı bir müsabaka neticesinde değil, sadece, gazetemize koyacağımız kuponların toplanmasile temin edilebilecektir. Kuponları toplayıp bize gönderecek o-
kuyucutarımu arasında, noter huzurunda kur'a çekeceğiz ve bu kurada kazanan talihli okuyucularımıza son derece değerli çeşitli hediyeler takdim edece-Öız
Hediyelerimiz, şimdiye kadar bu nevi tertiplerde görülmemiş kıymette, cidden nâdide şeylerdir. Runldrın neler olduğunu bu günlerde aziz okuyucularımıza ilân edeceğiz. Kur’a neticesinde çıkacak hediyelerimiz mahdut olmayıp, sayısı mühim bir yekûna baliğ bulunmaktadır. Yeni Sabahın hediyeleri lıak kında tafsilât vereceğiz. Lütfen beklemenizi rica ederiz.
Gazetemizin bütün hamleleri gibi, kuponlu hediyeleri de hakikaten, büyük çapta bir hâdise ve hareket olacaktır.
ten tardına karar verilmiştir.
TAhVIMDElV BİR YAPRAK
Geçin! Çocuklarım, geçin
ULUNAY
Ç* oçon gün tesadllfon Lâleli ^don geçerken kalabalık bir oenazo alayına rastladım. Tabutu takip edenler büyük bir hüzün Içlndo idi. Hattâ ekserisinin do gözleri yaşlı İdi... Cenazenin kime alt olduğunu sordum. «Lfl-loll Kooa Ragıp paşa İlkokulu öğretmeni Nazif boy.» dediler. Bu Nazif boy benim için marifet ordusunun bir «sarı çlzmoll Mehmet ağa» sı İdi. Kendisini ne tanıyor, no do İsmini biliyordum. Hattâ I-şltmomlştlm bile... Fakat muhitinde uyandırdığı alâka, vofatllo otrafında husule getirdiği büyük toossür, halkın ona karşı göstor-dlğl bu candan ve samlın! yakınlık beni düşündürdü. Sundan bun dan topladığım kırık dökük malûmata göre bu zat, bütün varlı-
ğtnı okuttuğu çocuklara hasretmiş... Çalışmış, uğraşmış, müca-döle etmiş güçlü kuvvetli bir a-damken nihayet teverrüm etmiş, yataklara düşmüş.
Bu mütevazı mektep hooası artık hayat kitabının okunaoak ve okutacak sayfaları kalmadığını hlssodlnco yakınlarına:
— Bon öldükton sonra cenazemi mutlaka mektebin önünden geçirinizi
Ricasında bulunmuş. Cenazoyo Iştlrâk odonler nıorhuınun bu son arzusunu yerine gotlrmlşler.
Omuzlar üstünde llerllyen ta ■
but, çooukların ıslak nazarları h
le son dofa solDınlanarak ebedi
karargâhına doğru gidiyor. Lâleli
Kooa Ragıp Paşa İlkokulunun öğ*
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Dünkü toplantıdan bir intiba
(Yazısı 5 incide)
Perşembe KASIM 1949 sahibi i Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon t 20708 - 25188 Yeıii Sabah 12 inci yıl, No. 3350 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ s.y», ıo KoTO5 Bulgar orduları başına bir Rus subayı getirilecek Nevyork: 23 (R.) — Polonyadan sonra Bulgar ordulak n haçına da yüksek rütbeli bir Rus subayının getirilmesi kararlaçtırıimıçtır.
Aydınlının masunyietinin ref'i
Meclisten istendi
Bu husustaki hükümet tezkeresi dün Meclise geldi ve okundu Dünkü Mecliste, bazı itirazlara rağmen, S- Aldoğan'ın teşriî masuniyeti hakkındaevvelce gelen birtezkerenin talebi üzerine hükümete iadesine karar verildi
İhbar ve İftira...
Milletvekili Reşat Aydmlı-nın İhbarı üzerine bavlıyan suikast tahkikatı ta-mamlle bir fiyasko ile neticelenmiştir. Bütün İsnatların sırf iftira ve uyruma olduğu sabit olmuştur. Yoksa başka türlü ne Fuat Arna ve Bölükbaşı tahliye edilebilirler ne de general Aldoğanın teşriî masuniyetinin kaldırılmasından vazgeçllirdl. Gerek adalet cihazı, gerek meclisin karma ve tâli komisyonları. bütün delil ve vesikaları, İyiden İyiye inceledikten ve tahar-riyat neticesinde elde ettikleri biîtiin evrakını gözden geçirdikten sonra bu karara varmışlardır. Hükümet de. Meclise sunduğu tezkereyi geri İstemekle bütün bu komplo hikâyesinin bir masal olduğunu kabul etmiş bulundu.
Şimdi ne olacak? Reşat Aydınlı, dün, gazetecilerle yaptığı bir görüşmede çok garip bir dil kullanmış ve birbirini tutmıyan ifadelerde bulunmuştur. Evveli hükümetin resmî tebliğinde sarahaten muhbirin kendİBİ olduğu kaydedilmiş iken İhbarın kendi eseri olmadığını, bütün a-çık delillere rağmen iddia etmek cesaretini nefsinde bulmuştur. Muhbir kendi değildi İse emniyet müdürü İle bir buçuk saat ve Başbakanla iki saat ne diye görüşmüştür? Durup dururken Bay Naclnin ve Başbakanın dört yüz altmış küsur milletvekili I-çinden bu Ihban Reşat Aydınlı-ya izafe etmeleri için ne gibi makul bir sebep vardır? Hükümet erkânı dışında Celâl Baya-nn, bilhassa Reşat Aydmlıya böyle bir Ihban isnat eylemesinde ne gibi bir menfaat tasavvur olunabilir? Aydınlı, sözlerinde, bu cihetlere dokunmıyarak sadece ihbar varakasının altında kendi imzasının bulunmadığını ve orada Naci İsminin görüleceğini İfade etmekle iktifa ediyor. Bu da tuhaf bir nokta... Reşat Aydınlının bu ihbar İşi İle hiç İlgisi yok ise ihbarın yazılı olduğunu ve o yazılı kâğıdın altında Naci imzasının mevcut bulunduğunu bu kadar katiyetle nereden biliyor?
Tevil edllemlyecek vazıh bir durum karşısında olduğumuz a-şikârdır. O kadar ki nihayet ihbarın kendisi tarafından vâki olduğunun nasılsa sabit olacağına İnanan Aydınlı gazetecilere diyor ki: thbar hakkını Anayasamız vatandaşların tabiî haklarından biri saymaktadır. Buradaki mugalata ve muhakeme noksanı derhal sert bir hava (Devamı Sa. 6 8Ü. 6 da)
Teşrtt masuniyetinin ref’i istenen Reşat Aydınlı
Inönününanayasa karşısında durumu
IDün Mecliste, İnönü'nün nutukları dolayısile açılan I müzakerede, Nihat Erimle Tahtakılıç arasında I tartışmalar oldu
Tahtakıhça ihtar cezası verildi
Atıf Ödül’ün mazbatası dün Mecliste kabul edildi
Kemal Silivrili, Atıf ödül’ün askerlik durumuna dair baz( vesikalar okudu, münakaşa ar o'du
Balzac için dün yapılan toplattı
ı durumu hakkında sorduğu soru -| ya Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Atıf ödülün 358 sayılı ka nun gereğince kendi doğumlula -rile beraber ihtiyata nakledilmiş olduğunu, İhtiyat erlerin çağırıldığı sırada mensup olduğu askerlik şubesine müracaatla künyesine meşruhat verilmiş ve bu İti . barla durumunda bir kanunsuz .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ankara, 23 (Telefonla) — Büyük Millet MeclİBİ bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Gündemde bulunmadığı halde Başbakanlıktan gelen tezkere okundu.
(Devamı 8a. s Sü. 8 do)
r-----------\
Celâl Bayara
gönderilen
telgraflar
Tecavüz vak’asi her tarafta teessür ve
R u s I a r,
Romanya'yı ilhak edecek
i Bir Sovyet Mareşaline Ronıanyada vazi e veri iyor
Berili., 23 (A A.) — (Afp).
Amerikan müsaadesi altındı çıkan Der Abend gazetesine göre Polonyaya giden Roko ı.ovFkv gibi Sovyet Mareşali Mrl'i'-ıvskiye de Romanyada biı vazife verilecektir.
Malinovski zaten Ik! sen-
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Hindistan sokakları önüne bir bez atıp üstüne de bir takım kitaplar dizmiş, yan beline kadar çıplak bir takım garip falcılarla dolv dur..
Büyük üstad Esat
( infial yarattı
Ankara 23 (Telefonla) — OelM Bayara karşı tecavüzden dolayı kanuni bir harekete geçilip geçi) meyeceği belli değildir. Yalnız (Devamı Sa. 6 SÜ. 8 de)
Mr Çörçiİ hastalandı
tngilİ2 muhalefet lideri gel cek çarşamba 75 yaşına girecek
M. Karakurt
Yarın, dünyanın en meçhul ve esrar dolu memleketi olan Hindistan’ı anlatmağa başlıyor
Büyük Üstad romancımızın Hindistan yazısına dair tafsilâtı 4 üncü sayfada okuyunuz
Kuraklık
mevzuu Meclis’te
Soru salı ile Tarım
Bakanı arasnda münakaşa oklu
Ankara 23 (Tolefonla) — günkü Mecliste Tarım " vit Orul, kuraklık dolıt
(Devamı Sa. 8
Kurşuna dizilen
33 vatandaş davası
C H. P. li bir
memur tardedildi
Maliye Bakanlığı memur larmdan biri hakkında mahkemece verilen karar
Ankara, 23 (Telefonla) — C. H. P. ‘■fşkilatında çalıştığı iddiasile mahkemeye verilen Maliye Bakanlığı memurlarından Osman Akif Ataolun dün dördüncü asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşmasında savcı yardımcısı Tut han Ka-panlı suçun varit olduğunu beyanla memurun tecziyesini istemiştir. Memur, kendisinin lıükml şahsiyeti haiz bir kül tür kurumu olan Halkevinde çalıştığını ileri sürerek bunuD biı suç olmadığını ileri sürmüş
I tür.
Bugün yapılan duruşması ao nunda »• Osman Akif Ataolun
As’ eri mahkeme. Gl. Mustafa Muğlalı. Rasim Sa tuğ ve diğer mevkufların tah iyesine ve dâvanın Yargıtay’ a rüyetiı e karar verdi
AnkarB 23 (Telefonla) — Va- , kemesi, bugün sabahleyin toplana nın Özalp İlçesinde 33 vatandaşın | rak duruşmaya devam etmiştir.
, Mahkeme heyetinde bir defi • | şlkltk yoktu ve sanıkların hepsi duruşmada hazır bubınuyordu.
Okunması bir buçuk saat süren | kararnamede «Sanık emekli Or general Mustafa MuflaJı, Gene -rai Rasim, Saltug, Jandarma alba yı Şükrü Tüten, yüzbaşı Vahdet Yüzgeç, yedek teğmen Needet Bilgez ve Bilâl Bali'nln tahliye . lerlne; askeri mahkemenin va. cife dışında bulunmasına binaen hadisede İlgili olan eski Van Va. Ilsl HAmit Onat, o zamanki Özalp kaymakamı Hilmi Tuncellnl uuuun ••• w—.— ---------------—
ve eski Özalp Jandarma komutanı suçu varit görülerek memuriyet (Devamı Sa. s Sü. « a.) 1 — ■—
Bu-
Bakanı (Ja- '
yısile çiftçi- kurşuna dlzilmesile ilgili dâvaya , Sü. 6 de) bakan Gene) Kurmay Asker! Mah
Yeni Sabah
Okuyucularına zengin hediyeler hazırlıyor [
Şimdiye kadar tertip edilen kuponlu hediyelerin en güzeli...
Yeni Sabah, birbirini takip eden devamlı hamleleri ile, memleketin en çok sevilen gazetesi haline gelmiştir. Neşir vazifesini yaparken, okuyucularına hizmet ve anlara daha mütekâmil bir gazete sunmak uğrundu hiç bir maddi fedakârlıktan kaçınmayan «Yeni Sahalın muhterem okuyucularından gördüğü geniş ve büyük rağbete bir şükran mukabelesi olmak üzere, azİ2 karilerine hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır.
Yeni Sabahın muhterem okuyucu-cularına dağıtacağı hediyeler son derece kıymetli şeyler olacak ve bunlar, az şanslı bir müsabaka neticesinde değil, sadece, gazetemize koyacağımız kuponların toplanmasile temin edilebilecektir. Kuponları toplayıp bize gönderecek o-
kuyucutarımu arasında, noter huzurunda kur'a çekeceğiz ve bu kurada kazanan talihli okuyucularımıza son derece değerli çeşitli hediyeler takdim edece-Öız
Hediyelerimiz, şimdiye kadar bu nevi tertiplerde görülmemiş kıymette, cidden nâdide şeylerdir. Runldrın neler olduğunu bu günlerde aziz okuyucularımıza ilân edeceğiz. Kur’a neticesinde çıkacak hediyelerimiz mahdut olmayıp, sayısı mühim bir yekûna baliğ bulunmaktadır. Yeni Sabahın hediyeleri lıak kında tafsilât vereceğiz. Lütfen beklemenizi rica ederiz.
Gazetemizin bütün hamleleri gibi, kuponlu hediyeleri de hakikaten, büyük çapta bir hâdise ve hareket olacaktır.
ten tardına karar verilmiştir.
TAhVIMDElV BİR YAPRAK
Geçin! Çocuklarım, geçin
ULUNAY
Ç* oçon gün tesadllfon Lâleli ^don geçerken kalabalık bir oenazo alayına rastladım. Tabutu takip edenler büyük bir hüzün Içlndo idi. Hattâ ekserisinin do gözleri yaşlı İdi... Cenazenin kime alt olduğunu sordum. «Lfl-loll Kooa Ragıp paşa İlkokulu öğretmeni Nazif boy.» dediler. Bu Nazif boy benim için marifet ordusunun bir «sarı çlzmoll Mehmet ağa» sı İdi. Kendisini ne tanıyor, no do İsmini biliyordum. Hattâ I-şltmomlştlm bile... Fakat muhitinde uyandırdığı alâka, vofatllo otrafında husule getirdiği büyük toossür, halkın ona karşı göstor-dlğl bu candan ve samlın! yakınlık beni düşündürdü. Sundan bun dan topladığım kırık dökük malûmata göre bu zat, bütün varlı-
ğtnı okuttuğu çocuklara hasretmiş... Çalışmış, uğraşmış, müca-döle etmiş güçlü kuvvetli bir a-damken nihayet teverrüm etmiş, yataklara düşmüş.
Bu mütevazı mektep hooası artık hayat kitabının okunaoak ve okutacak sayfaları kalmadığını hlssodlnco yakınlarına:
— Bon öldükton sonra cenazemi mutlaka mektebin önünden geçirinizi
Ricasında bulunmuş. Cenazoyo Iştlrâk odonler nıorhuınun bu son arzusunu yerine gotlrmlşler.
Omuzlar üstünde llerllyen ta ■
but, çooukların ıslak nazarları h
le son dofa solDınlanarak ebedi
karargâhına doğru gidiyor. Lâleli
Kooa Ragıp Paşa İlkokulunun öğ*
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Dünkü toplantıdan bir intiba
(Yazısı 5 incide)
Perşembe KASIM 1949 sahibi i Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon t 20708 - 25188 Yeıii Sabah 12 inci yıl, No. 3350 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ s.y», ıo KoTO5 Bulgar orduları başına bir Rus subayı getirilecek Nevyork: 23 (R.) — Polonyadan sonra Bulgar ordulak n haçına da yüksek rütbeli bir Rus subayının getirilmesi kararlaçtırıimıçtır.
Aydınlının masunyietinin ref'i
Meclisten istendi
Bu husustaki hükümet tezkeresi dün Meclise geldi ve okundu Dünkü Mecliste, bazı itirazlara rağmen, S- Aldoğan'ın teşriî masuniyeti hakkındaevvelce gelen birtezkerenin talebi üzerine hükümete iadesine karar verildi
İhbar ve İftira...
Milletvekili Reşat Aydmlı-nın İhbarı üzerine bavlıyan suikast tahkikatı ta-mamlle bir fiyasko ile neticelenmiştir. Bütün İsnatların sırf iftira ve uyruma olduğu sabit olmuştur. Yoksa başka türlü ne Fuat Arna ve Bölükbaşı tahliye edilebilirler ne de general Aldoğanın teşriî masuniyetinin kaldırılmasından vazgeçllirdl. Gerek adalet cihazı, gerek meclisin karma ve tâli komisyonları. bütün delil ve vesikaları, İyiden İyiye inceledikten ve tahar-riyat neticesinde elde ettikleri biîtiin evrakını gözden geçirdikten sonra bu karara varmışlardır. Hükümet de. Meclise sunduğu tezkereyi geri İstemekle bütün bu komplo hikâyesinin bir masal olduğunu kabul etmiş bulundu.
Şimdi ne olacak? Reşat Aydınlı, dün, gazetecilerle yaptığı bir görüşmede çok garip bir dil kullanmış ve birbirini tutmıyan ifadelerde bulunmuştur. Evveli hükümetin resmî tebliğinde sarahaten muhbirin kendİBİ olduğu kaydedilmiş iken İhbarın kendi eseri olmadığını, bütün a-çık delillere rağmen iddia etmek cesaretini nefsinde bulmuştur. Muhbir kendi değildi İse emniyet müdürü İle bir buçuk saat ve Başbakanla iki saat ne diye görüşmüştür? Durup dururken Bay Naclnin ve Başbakanın dört yüz altmış küsur milletvekili I-çinden bu Ihban Reşat Aydınlı-ya izafe etmeleri için ne gibi makul bir sebep vardır? Hükümet erkânı dışında Celâl Baya-nn, bilhassa Reşat Aydmlıya böyle bir Ihban isnat eylemesinde ne gibi bir menfaat tasavvur olunabilir? Aydınlı, sözlerinde, bu cihetlere dokunmıyarak sadece ihbar varakasının altında kendi imzasının bulunmadığını ve orada Naci İsminin görüleceğini İfade etmekle iktifa ediyor. Bu da tuhaf bir nokta... Reşat Aydınlının bu ihbar İşi İle hiç İlgisi yok ise ihbarın yazılı olduğunu ve o yazılı kâğıdın altında Naci imzasının mevcut bulunduğunu bu kadar katiyetle nereden biliyor?
Tevil edllemlyecek vazıh bir durum karşısında olduğumuz a-şikârdır. O kadar ki nihayet ihbarın kendisi tarafından vâki olduğunun nasılsa sabit olacağına İnanan Aydınlı gazetecilere diyor ki: thbar hakkını Anayasamız vatandaşların tabiî haklarından biri saymaktadır. Buradaki mugalata ve muhakeme noksanı derhal sert bir hava (Devamı Sa. 6 8Ü. 6 da)
Teşrtt masuniyetinin ref’i istenen Reşat Aydınlı
Inönününanayasa karşısında durumu
IDün Mecliste, İnönü'nün nutukları dolayısile açılan I müzakerede, Nihat Erimle Tahtakılıç arasında I tartışmalar oldu
Tahtakıhça ihtar cezası verildi
Atıf Ödül’ün mazbatası dün Mecliste kabul edildi
Kemal Silivrili, Atıf ödül’ün askerlik durumuna dair baz( vesikalar okudu, münakaşa ar o'du
Balzac için dün yapılan toplattı
ı durumu hakkında sorduğu soru -| ya Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Atıf ödülün 358 sayılı ka nun gereğince kendi doğumlula -rile beraber ihtiyata nakledilmiş olduğunu, İhtiyat erlerin çağırıldığı sırada mensup olduğu askerlik şubesine müracaatla künyesine meşruhat verilmiş ve bu İti . barla durumunda bir kanunsuz .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ankara, 23 (Telefonla) — Büyük Millet MeclİBİ bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Gündemde bulunmadığı halde Başbakanlıktan gelen tezkere okundu.
(Devamı 8a. s Sü. 8 do)
r-----------\
Celâl Bayara
gönderilen
telgraflar
Tecavüz vak’asi her tarafta teessür ve
R u s I a r,
Romanya'yı ilhak edecek
i Bir Sovyet Mareşaline Ronıanyada vazi e veri iyor
Berili., 23 (A A.) — (Afp).
Amerikan müsaadesi altındı çıkan Der Abend gazetesine göre Polonyaya giden Roko ı.ovFkv gibi Sovyet Mareşali Mrl'i'-ıvskiye de Romanyada biı vazife verilecektir.
Malinovski zaten Ik! sen-
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Hindistan sokakları önüne bir bez atıp üstüne de bir takım kitaplar dizmiş, yan beline kadar çıplak bir takım garip falcılarla dolv dur..
Büyük üstad Esat
( infial yarattı
Ankara 23 (Telefonla) — OelM Bayara karşı tecavüzden dolayı kanuni bir harekete geçilip geçi) meyeceği belli değildir. Yalnız (Devamı Sa. 6 SÜ. 8 de)
Mr Çörçiİ hastalandı
tngilİ2 muhalefet lideri gel cek çarşamba 75 yaşına girecek
M. Karakurt
Yarın, dünyanın en meçhul ve esrar dolu memleketi olan Hindistan’ı anlatmağa başlıyor
Büyük Üstad romancımızın Hindistan yazısına dair tafsilâtı 4 üncü sayfada okuyunuz
Kuraklık
mevzuu Meclis’te
Soru salı ile Tarım
Bakanı arasnda münakaşa oklu
Ankara 23 (Tolefonla) — günkü Mecliste Tarım " vit Orul, kuraklık dolıt
(Devamı Sa. 8
Kurşuna dizilen
33 vatandaş davası
C H. P. li bir
memur tardedildi
Maliye Bakanlığı memur larmdan biri hakkında mahkemece verilen karar
Ankara, 23 (Telefonla) — C. H. P. ‘■fşkilatında çalıştığı iddiasile mahkemeye verilen Maliye Bakanlığı memurlarından Osman Akif Ataolun dün dördüncü asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşmasında savcı yardımcısı Tut han Ka-panlı suçun varit olduğunu beyanla memurun tecziyesini istemiştir. Memur, kendisinin lıükml şahsiyeti haiz bir kül tür kurumu olan Halkevinde çalıştığını ileri sürerek bunuD biı suç olmadığını ileri sürmüş
I tür.
Bugün yapılan duruşması ao nunda »• Osman Akif Ataolun
As’ eri mahkeme. Gl. Mustafa Muğlalı. Rasim Sa tuğ ve diğer mevkufların tah iyesine ve dâvanın Yargıtay’ a rüyetiı e karar verdi
AnkarB 23 (Telefonla) — Va- , kemesi, bugün sabahleyin toplana nın Özalp İlçesinde 33 vatandaşın | rak duruşmaya devam etmiştir.
, Mahkeme heyetinde bir defi • | şlkltk yoktu ve sanıkların hepsi duruşmada hazır bubınuyordu.
Okunması bir buçuk saat süren | kararnamede «Sanık emekli Or general Mustafa MuflaJı, Gene -rai Rasim, Saltug, Jandarma alba yı Şükrü Tüten, yüzbaşı Vahdet Yüzgeç, yedek teğmen Needet Bilgez ve Bilâl Bali'nln tahliye . lerlne; askeri mahkemenin va. cife dışında bulunmasına binaen hadisede İlgili olan eski Van Va. Ilsl HAmit Onat, o zamanki Özalp kaymakamı Hilmi Tuncellnl uuuun ••• w—.— ---------------—
ve eski Özalp Jandarma komutanı suçu varit görülerek memuriyet (Devamı Sa. s Sü. « a.) 1 — ■—
Bu-
Bakanı (Ja- '
yısile çiftçi- kurşuna dlzilmesile ilgili dâvaya , Sü. 6 de) bakan Gene) Kurmay Asker! Mah
Yeni Sabah
Okuyucularına zengin hediyeler hazırlıyor [
Şimdiye kadar tertip edilen kuponlu hediyelerin en güzeli...
Yeni Sabah, birbirini takip eden devamlı hamleleri ile, memleketin en çok sevilen gazetesi haline gelmiştir. Neşir vazifesini yaparken, okuyucularına hizmet ve anlara daha mütekâmil bir gazete sunmak uğrundu hiç bir maddi fedakârlıktan kaçınmayan «Yeni Sahalın muhterem okuyucularından gördüğü geniş ve büyük rağbete bir şükran mukabelesi olmak üzere, azİ2 karilerine hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır.
Yeni Sabahın muhterem okuyucu-cularına dağıtacağı hediyeler son derece kıymetli şeyler olacak ve bunlar, az şanslı bir müsabaka neticesinde değil, sadece, gazetemize koyacağımız kuponların toplanmasile temin edilebilecektir. Kuponları toplayıp bize gönderecek o-
kuyucutarımu arasında, noter huzurunda kur'a çekeceğiz ve bu kurada kazanan talihli okuyucularımıza son derece değerli çeşitli hediyeler takdim edece-Öız
Hediyelerimiz, şimdiye kadar bu nevi tertiplerde görülmemiş kıymette, cidden nâdide şeylerdir. Runldrın neler olduğunu bu günlerde aziz okuyucularımıza ilân edeceğiz. Kur’a neticesinde çıkacak hediyelerimiz mahdut olmayıp, sayısı mühim bir yekûna baliğ bulunmaktadır. Yeni Sabahın hediyeleri lıak kında tafsilât vereceğiz. Lütfen beklemenizi rica ederiz.
Gazetemizin bütün hamleleri gibi, kuponlu hediyeleri de hakikaten, büyük çapta bir hâdise ve hareket olacaktır.
ten tardına karar verilmiştir.
TAhVIMDElV BİR YAPRAK
Geçin! Çocuklarım, geçin
ULUNAY
Ç* oçon gün tesadllfon Lâleli ^don geçerken kalabalık bir oenazo alayına rastladım. Tabutu takip edenler büyük bir hüzün Içlndo idi. Hattâ ekserisinin do gözleri yaşlı İdi... Cenazenin kime alt olduğunu sordum. «Lfl-loll Kooa Ragıp paşa İlkokulu öğretmeni Nazif boy.» dediler. Bu Nazif boy benim için marifet ordusunun bir «sarı çlzmoll Mehmet ağa» sı İdi. Kendisini ne tanıyor, no do İsmini biliyordum. Hattâ I-şltmomlştlm bile... Fakat muhitinde uyandırdığı alâka, vofatllo otrafında husule getirdiği büyük toossür, halkın ona karşı göstor-dlğl bu candan ve samlın! yakınlık beni düşündürdü. Sundan bun dan topladığım kırık dökük malûmata göre bu zat, bütün varlı-
ğtnı okuttuğu çocuklara hasretmiş... Çalışmış, uğraşmış, müca-döle etmiş güçlü kuvvetli bir a-damken nihayet teverrüm etmiş, yataklara düşmüş.
Bu mütevazı mektep hooası artık hayat kitabının okunaoak ve okutacak sayfaları kalmadığını hlssodlnco yakınlarına:
— Bon öldükton sonra cenazemi mutlaka mektebin önünden geçirinizi
Ricasında bulunmuş. Cenazoyo Iştlrâk odonler nıorhuınun bu son arzusunu yerine gotlrmlşler.
Omuzlar üstünde llerllyen ta ■
but, çooukların ıslak nazarları h
le son dofa solDınlanarak ebedi
karargâhına doğru gidiyor. Lâleli
Kooa Ragıp Paşa İlkokulunun öğ*
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Dünkü toplantıdan bir intiba
(Yazısı 5 incide)
Perşembe KASIM 1949 sahibi i Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon t 20708 - 25188 Yeıii Sabah 12 inci yıl, No. 3350 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ s.y», ıo KoTO5 Bulgar orduları başına bir Rus subayı getirilecek Nevyork: 23 (R.) — Polonyadan sonra Bulgar ordulak n haçına da yüksek rütbeli bir Rus subayının getirilmesi kararlaçtırıimıçtır.
Aydınlının masunyietinin ref'i
Meclisten istendi
Bu husustaki hükümet tezkeresi dün Meclise geldi ve okundu Dünkü Mecliste, bazı itirazlara rağmen, S- Aldoğan'ın teşriî masuniyeti hakkındaevvelce gelen birtezkerenin talebi üzerine hükümete iadesine karar verildi
İhbar ve İftira...
Milletvekili Reşat Aydmlı-nın İhbarı üzerine bavlıyan suikast tahkikatı ta-mamlle bir fiyasko ile neticelenmiştir. Bütün İsnatların sırf iftira ve uyruma olduğu sabit olmuştur. Yoksa başka türlü ne Fuat Arna ve Bölükbaşı tahliye edilebilirler ne de general Aldoğanın teşriî masuniyetinin kaldırılmasından vazgeçllirdl. Gerek adalet cihazı, gerek meclisin karma ve tâli komisyonları. bütün delil ve vesikaları, İyiden İyiye inceledikten ve tahar-riyat neticesinde elde ettikleri biîtiin evrakını gözden geçirdikten sonra bu karara varmışlardır. Hükümet de. Meclise sunduğu tezkereyi geri İstemekle bütün bu komplo hikâyesinin bir masal olduğunu kabul etmiş bulundu.
Şimdi ne olacak? Reşat Aydınlı, dün, gazetecilerle yaptığı bir görüşmede çok garip bir dil kullanmış ve birbirini tutmıyan ifadelerde bulunmuştur. Evveli hükümetin resmî tebliğinde sarahaten muhbirin kendİBİ olduğu kaydedilmiş iken İhbarın kendi eseri olmadığını, bütün a-çık delillere rağmen iddia etmek cesaretini nefsinde bulmuştur. Muhbir kendi değildi İse emniyet müdürü İle bir buçuk saat ve Başbakanla iki saat ne diye görüşmüştür? Durup dururken Bay Naclnin ve Başbakanın dört yüz altmış küsur milletvekili I-çinden bu Ihban Reşat Aydınlı-ya izafe etmeleri için ne gibi makul bir sebep vardır? Hükümet erkânı dışında Celâl Baya-nn, bilhassa Reşat Aydmlıya böyle bir Ihban isnat eylemesinde ne gibi bir menfaat tasavvur olunabilir? Aydınlı, sözlerinde, bu cihetlere dokunmıyarak sadece ihbar varakasının altında kendi imzasının bulunmadığını ve orada Naci İsminin görüleceğini İfade etmekle iktifa ediyor. Bu da tuhaf bir nokta... Reşat Aydınlının bu ihbar İşi İle hiç İlgisi yok ise ihbarın yazılı olduğunu ve o yazılı kâğıdın altında Naci imzasının mevcut bulunduğunu bu kadar katiyetle nereden biliyor?
Tevil edllemlyecek vazıh bir durum karşısında olduğumuz a-şikârdır. O kadar ki nihayet ihbarın kendisi tarafından vâki olduğunun nasılsa sabit olacağına İnanan Aydınlı gazetecilere diyor ki: thbar hakkını Anayasamız vatandaşların tabiî haklarından biri saymaktadır. Buradaki mugalata ve muhakeme noksanı derhal sert bir hava (Devamı Sa. 6 8Ü. 6 da)
Teşrtt masuniyetinin ref’i istenen Reşat Aydınlı
Inönününanayasa karşısında durumu
IDün Mecliste, İnönü'nün nutukları dolayısile açılan I müzakerede, Nihat Erimle Tahtakılıç arasında I tartışmalar oldu
Tahtakıhça ihtar cezası verildi
Atıf Ödül’ün mazbatası dün Mecliste kabul edildi
Kemal Silivrili, Atıf ödül’ün askerlik durumuna dair baz( vesikalar okudu, münakaşa ar o'du
Balzac için dün yapılan toplattı
ı durumu hakkında sorduğu soru -| ya Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Atıf ödülün 358 sayılı ka nun gereğince kendi doğumlula -rile beraber ihtiyata nakledilmiş olduğunu, İhtiyat erlerin çağırıldığı sırada mensup olduğu askerlik şubesine müracaatla künyesine meşruhat verilmiş ve bu İti . barla durumunda bir kanunsuz .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ankara, 23 (Telefonla) — Büyük Millet MeclİBİ bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Gündemde bulunmadığı halde Başbakanlıktan gelen tezkere okundu.
(Devamı 8a. s Sü. 8 do)
r-----------\
Celâl Bayara
gönderilen
telgraflar
Tecavüz vak’asi her tarafta teessür ve
R u s I a r,
Romanya'yı ilhak edecek
i Bir Sovyet Mareşaline Ronıanyada vazi e veri iyor
Berili., 23 (A A.) — (Afp).
Amerikan müsaadesi altındı çıkan Der Abend gazetesine göre Polonyaya giden Roko ı.ovFkv gibi Sovyet Mareşali Mrl'i'-ıvskiye de Romanyada biı vazife verilecektir.
Malinovski zaten Ik! sen-
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Hindistan sokakları önüne bir bez atıp üstüne de bir takım kitaplar dizmiş, yan beline kadar çıplak bir takım garip falcılarla dolv dur..
Büyük üstad Esat
( infial yarattı
Ankara 23 (Telefonla) — OelM Bayara karşı tecavüzden dolayı kanuni bir harekete geçilip geçi) meyeceği belli değildir. Yalnız (Devamı Sa. 6 SÜ. 8 de)
Mr Çörçiİ hastalandı
tngilİ2 muhalefet lideri gel cek çarşamba 75 yaşına girecek
M. Karakurt
Yarın, dünyanın en meçhul ve esrar dolu memleketi olan Hindistan’ı anlatmağa başlıyor
Büyük Üstad romancımızın Hindistan yazısına dair tafsilâtı 4 üncü sayfada okuyunuz
Kuraklık
mevzuu Meclis’te
Soru salı ile Tarım
Bakanı arasnda münakaşa oklu
Ankara 23 (Tolefonla) — günkü Mecliste Tarım " vit Orul, kuraklık dolıt
(Devamı Sa. 8
Kurşuna dizilen
33 vatandaş davası
C H. P. li bir
memur tardedildi
Maliye Bakanlığı memur larmdan biri hakkında mahkemece verilen karar
Ankara, 23 (Telefonla) — C. H. P. ‘■fşkilatında çalıştığı iddiasile mahkemeye verilen Maliye Bakanlığı memurlarından Osman Akif Ataolun dün dördüncü asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşmasında savcı yardımcısı Tut han Ka-panlı suçun varit olduğunu beyanla memurun tecziyesini istemiştir. Memur, kendisinin lıükml şahsiyeti haiz bir kül tür kurumu olan Halkevinde çalıştığını ileri sürerek bunuD biı suç olmadığını ileri sürmüş
I tür.
Bugün yapılan duruşması ao nunda »• Osman Akif Ataolun
As’ eri mahkeme. Gl. Mustafa Muğlalı. Rasim Sa tuğ ve diğer mevkufların tah iyesine ve dâvanın Yargıtay’ a rüyetiı e karar verdi
AnkarB 23 (Telefonla) — Va- , kemesi, bugün sabahleyin toplana nın Özalp İlçesinde 33 vatandaşın | rak duruşmaya devam etmiştir.
, Mahkeme heyetinde bir defi • | şlkltk yoktu ve sanıkların hepsi duruşmada hazır bubınuyordu.
Okunması bir buçuk saat süren | kararnamede «Sanık emekli Or general Mustafa MuflaJı, Gene -rai Rasim, Saltug, Jandarma alba yı Şükrü Tüten, yüzbaşı Vahdet Yüzgeç, yedek teğmen Needet Bilgez ve Bilâl Bali'nln tahliye . lerlne; askeri mahkemenin va. cife dışında bulunmasına binaen hadisede İlgili olan eski Van Va. Ilsl HAmit Onat, o zamanki Özalp kaymakamı Hilmi Tuncellnl uuuun ••• w—.— ---------------—
ve eski Özalp Jandarma komutanı suçu varit görülerek memuriyet (Devamı Sa. s Sü. « a.) 1 — ■—
Bu-
Bakanı (Ja- '
yısile çiftçi- kurşuna dlzilmesile ilgili dâvaya , Sü. 6 de) bakan Gene) Kurmay Asker! Mah
Yeni Sabah
Okuyucularına zengin hediyeler hazırlıyor [
Şimdiye kadar tertip edilen kuponlu hediyelerin en güzeli...
Yeni Sabah, birbirini takip eden devamlı hamleleri ile, memleketin en çok sevilen gazetesi haline gelmiştir. Neşir vazifesini yaparken, okuyucularına hizmet ve anlara daha mütekâmil bir gazete sunmak uğrundu hiç bir maddi fedakârlıktan kaçınmayan «Yeni Sahalın muhterem okuyucularından gördüğü geniş ve büyük rağbete bir şükran mukabelesi olmak üzere, azİ2 karilerine hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır.
Yeni Sabahın muhterem okuyucu-cularına dağıtacağı hediyeler son derece kıymetli şeyler olacak ve bunlar, az şanslı bir müsabaka neticesinde değil, sadece, gazetemize koyacağımız kuponların toplanmasile temin edilebilecektir. Kuponları toplayıp bize gönderecek o-
kuyucutarımu arasında, noter huzurunda kur'a çekeceğiz ve bu kurada kazanan talihli okuyucularımıza son derece değerli çeşitli hediyeler takdim edece-Öız
Hediyelerimiz, şimdiye kadar bu nevi tertiplerde görülmemiş kıymette, cidden nâdide şeylerdir. Runldrın neler olduğunu bu günlerde aziz okuyucularımıza ilân edeceğiz. Kur’a neticesinde çıkacak hediyelerimiz mahdut olmayıp, sayısı mühim bir yekûna baliğ bulunmaktadır. Yeni Sabahın hediyeleri lıak kında tafsilât vereceğiz. Lütfen beklemenizi rica ederiz.
Gazetemizin bütün hamleleri gibi, kuponlu hediyeleri de hakikaten, büyük çapta bir hâdise ve hareket olacaktır.
ten tardına karar verilmiştir.
TAhVIMDElV BİR YAPRAK
Geçin! Çocuklarım, geçin
ULUNAY
Ç* oçon gün tesadllfon Lâleli ^don geçerken kalabalık bir oenazo alayına rastladım. Tabutu takip edenler büyük bir hüzün Içlndo idi. Hattâ ekserisinin do gözleri yaşlı İdi... Cenazenin kime alt olduğunu sordum. «Lfl-loll Kooa Ragıp paşa İlkokulu öğretmeni Nazif boy.» dediler. Bu Nazif boy benim için marifet ordusunun bir «sarı çlzmoll Mehmet ağa» sı İdi. Kendisini ne tanıyor, no do İsmini biliyordum. Hattâ I-şltmomlştlm bile... Fakat muhitinde uyandırdığı alâka, vofatllo otrafında husule getirdiği büyük toossür, halkın ona karşı göstor-dlğl bu candan ve samlın! yakınlık beni düşündürdü. Sundan bun dan topladığım kırık dökük malûmata göre bu zat, bütün varlı-
ğtnı okuttuğu çocuklara hasretmiş... Çalışmış, uğraşmış, müca-döle etmiş güçlü kuvvetli bir a-damken nihayet teverrüm etmiş, yataklara düşmüş.
Bu mütevazı mektep hooası artık hayat kitabının okunaoak ve okutacak sayfaları kalmadığını hlssodlnco yakınlarına:
— Bon öldükton sonra cenazemi mutlaka mektebin önünden geçirinizi
Ricasında bulunmuş. Cenazoyo Iştlrâk odonler nıorhuınun bu son arzusunu yerine gotlrmlşler.
Omuzlar üstünde llerllyen ta ■
but, çooukların ıslak nazarları h
le son dofa solDınlanarak ebedi
karargâhına doğru gidiyor. Lâleli
Kooa Ragıp Paşa İlkokulunun öğ*
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Dünkü toplantıdan bir intiba
(Yazısı 5 incide)
Perşembe KASIM 1949 sahibi i Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adresli «YENİ SABAH» 1 8 T A N B U L Telefon t 20708 - 25188 Yeıii Sabah 12 inci yıl, No. 3350 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ s.y», ıo KoTO5 Bulgar orduları başına bir Rus subayı getirilecek Nevyork: 23 (R.) — Polonyadan sonra Bulgar ordulak n haçına da yüksek rütbeli bir Rus subayının getirilmesi kararlaçtırıimıçtır.
Aydınlının masunyietinin ref'i
Meclisten istendi
Bu husustaki hükümet tezkeresi dün Meclise geldi ve okundu Dünkü Mecliste, bazı itirazlara rağmen, S- Aldoğan'ın teşriî masuniyeti hakkındaevvelce gelen birtezkerenin talebi üzerine hükümete iadesine karar verildi
İhbar ve İftira...
Milletvekili Reşat Aydmlı-nın İhbarı üzerine bavlıyan suikast tahkikatı ta-mamlle bir fiyasko ile neticelenmiştir. Bütün İsnatların sırf iftira ve uyruma olduğu sabit olmuştur. Yoksa başka türlü ne Fuat Arna ve Bölükbaşı tahliye edilebilirler ne de general Aldoğanın teşriî masuniyetinin kaldırılmasından vazgeçllirdl. Gerek adalet cihazı, gerek meclisin karma ve tâli komisyonları. bütün delil ve vesikaları, İyiden İyiye inceledikten ve tahar-riyat neticesinde elde ettikleri biîtiin evrakını gözden geçirdikten sonra bu karara varmışlardır. Hükümet de. Meclise sunduğu tezkereyi geri İstemekle bütün bu komplo hikâyesinin bir masal olduğunu kabul etmiş bulundu.
Şimdi ne olacak? Reşat Aydınlı, dün, gazetecilerle yaptığı bir görüşmede çok garip bir dil kullanmış ve birbirini tutmıyan ifadelerde bulunmuştur. Evveli hükümetin resmî tebliğinde sarahaten muhbirin kendİBİ olduğu kaydedilmiş iken İhbarın kendi eseri olmadığını, bütün a-çık delillere rağmen iddia etmek cesaretini nefsinde bulmuştur. Muhbir kendi değildi İse emniyet müdürü İle bir buçuk saat ve Başbakanla iki saat ne diye görüşmüştür? Durup dururken Bay Naclnin ve Başbakanın dört yüz altmış küsur milletvekili I-çinden bu Ihban Reşat Aydınlı-ya izafe etmeleri için ne gibi makul bir sebep vardır? Hükümet erkânı dışında Celâl Baya-nn, bilhassa Reşat Aydmlıya böyle bir Ihban isnat eylemesinde ne gibi bir menfaat tasavvur olunabilir? Aydınlı, sözlerinde, bu cihetlere dokunmıyarak sadece ihbar varakasının altında kendi imzasının bulunmadığını ve orada Naci İsminin görüleceğini İfade etmekle iktifa ediyor. Bu da tuhaf bir nokta... Reşat Aydınlının bu ihbar İşi İle hiç İlgisi yok ise ihbarın yazılı olduğunu ve o yazılı kâğıdın altında Naci imzasının mevcut bulunduğunu bu kadar katiyetle nereden biliyor?
Tevil edllemlyecek vazıh bir durum karşısında olduğumuz a-şikârdır. O kadar ki nihayet ihbarın kendisi tarafından vâki olduğunun nasılsa sabit olacağına İnanan Aydınlı gazetecilere diyor ki: thbar hakkını Anayasamız vatandaşların tabiî haklarından biri saymaktadır. Buradaki mugalata ve muhakeme noksanı derhal sert bir hava (Devamı Sa. 6 8Ü. 6 da)
Teşrtt masuniyetinin ref’i istenen Reşat Aydınlı
Inönününanayasa karşısında durumu
IDün Mecliste, İnönü'nün nutukları dolayısile açılan I müzakerede, Nihat Erimle Tahtakılıç arasında I tartışmalar oldu
Tahtakıhça ihtar cezası verildi
Atıf Ödül’ün mazbatası dün Mecliste kabul edildi
Kemal Silivrili, Atıf ödül’ün askerlik durumuna dair baz( vesikalar okudu, münakaşa ar o'du
Balzac için dün yapılan toplattı
ı durumu hakkında sorduğu soru -| ya Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Atıf ödülün 358 sayılı ka nun gereğince kendi doğumlula -rile beraber ihtiyata nakledilmiş olduğunu, İhtiyat erlerin çağırıldığı sırada mensup olduğu askerlik şubesine müracaatla künyesine meşruhat verilmiş ve bu İti . barla durumunda bir kanunsuz .
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Ankara, 23 (Telefonla) — Büyük Millet MeclİBİ bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Gündemde bulunmadığı halde Başbakanlıktan gelen tezkere okundu.
(Devamı 8a. s Sü. 8 do)
r-----------\
Celâl Bayara
gönderilen
telgraflar
Tecavüz vak’asi her tarafta teessür ve
R u s I a r,
Romanya'yı ilhak edecek
i Bir Sovyet Mareşaline Ronıanyada vazi e veri iyor
Berili., 23 (A A.) — (Afp).
Amerikan müsaadesi altındı çıkan Der Abend gazetesine göre Polonyaya giden Roko ı.ovFkv gibi Sovyet Mareşali Mrl'i'-ıvskiye de Romanyada biı vazife verilecektir.
Malinovski zaten Ik! sen-
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Hindistan sokakları önüne bir bez atıp üstüne de bir takım kitaplar dizmiş, yan beline kadar çıplak bir takım garip falcılarla dolv dur..
Büyük üstad Esat
( infial yarattı
Ankara 23 (Telefonla) — OelM Bayara karşı tecavüzden dolayı kanuni bir harekete geçilip geçi) meyeceği belli değildir. Yalnız (Devamı Sa. 6 SÜ. 8 de)
Mr Çörçiİ hastalandı
tngilİ2 muhalefet lideri gel cek çarşamba 75 yaşına girecek
M. Karakurt
Yarın, dünyanın en meçhul ve esrar dolu memleketi olan Hindistan’ı anlatmağa başlıyor
Büyük Üstad romancımızın Hindistan yazısına dair tafsilâtı 4 üncü sayfada okuyunuz
Kuraklık
mevzuu Meclis’te
Soru salı ile Tarım
Bakanı arasnda münakaşa oklu
Ankara 23 (Tolefonla) — günkü Mecliste Tarım " vit Orul, kuraklık dolıt
(Devamı Sa. 8
Kurşuna dizilen
33 vatandaş davası
C H. P. li bir
memur tardedildi
Maliye Bakanlığı memur larmdan biri hakkında mahkemece verilen karar
Ankara, 23 (Telefonla) — C. H. P. ‘■fşkilatında çalıştığı iddiasile mahkemeye verilen Maliye Bakanlığı memurlarından Osman Akif Ataolun dün dördüncü asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşmasında savcı yardımcısı Tut han Ka-panlı suçun varit olduğunu beyanla memurun tecziyesini istemiştir. Memur, kendisinin lıükml şahsiyeti haiz bir kül tür kurumu olan Halkevinde çalıştığını ileri sürerek bunuD biı suç olmadığını ileri sürmüş
I tür.
Bugün yapılan duruşması ao nunda »• Osman Akif Ataolun
As’ eri mahkeme. Gl. Mustafa Muğlalı. Rasim Sa tuğ ve diğer mevkufların tah iyesine ve dâvanın Yargıtay’ a rüyetiı e karar verdi
AnkarB 23 (Telefonla) — Va- , kemesi, bugün sabahleyin toplana nın Özalp İlçesinde 33 vatandaşın | rak duruşmaya devam etmiştir.
, Mahkeme heyetinde bir defi • | şlkltk yoktu ve sanıkların hepsi duruşmada hazır bubınuyordu.
Okunması bir buçuk saat süren | kararnamede «Sanık emekli Or general Mustafa MuflaJı, Gene -rai Rasim, Saltug, Jandarma alba yı Şükrü Tüten, yüzbaşı Vahdet Yüzgeç, yedek teğmen Needet Bilgez ve Bilâl Bali'nln tahliye . lerlne; askeri mahkemenin va. cife dışında bulunmasına binaen hadisede İlgili olan eski Van Va. Ilsl HAmit Onat, o zamanki Özalp kaymakamı Hilmi Tuncellnl uuuun ••• w—.— ---------------—
ve eski Özalp Jandarma komutanı suçu varit görülerek memuriyet (Devamı Sa. s Sü. « a.) 1 — ■—
Bu-
Bakanı (Ja- '
yısile çiftçi- kurşuna dlzilmesile ilgili dâvaya , Sü. 6 de) bakan Gene) Kurmay Asker! Mah
Yeni Sabah
Okuyucularına zengin hediyeler hazırlıyor [
Şimdiye kadar tertip edilen kuponlu hediyelerin en güzeli...
Yeni Sabah, birbirini takip eden devamlı hamleleri ile, memleketin en çok sevilen gazetesi haline gelmiştir. Neşir vazifesini yaparken, okuyucularına hizmet ve anlara daha mütekâmil bir gazete sunmak uğrundu hiç bir maddi fedakârlıktan kaçınmayan «Yeni Sahalın muhterem okuyucularından gördüğü geniş ve büyük rağbete bir şükran mukabelesi olmak üzere, azİ2 karilerine hediyeler dağıtmağı kararlaştırmıştır.
Yeni Sabahın muhterem okuyucu-cularına dağıtacağı hediyeler son derece kıymetli şeyler olacak ve bunlar, az şanslı bir müsabaka neticesinde değil, sadece, gazetemize koyacağımız kuponların toplanmasile temin edilebilecektir. Kuponları toplayıp bize gönderecek o-
kuyucutarımu arasında, noter huzurunda kur'a çekeceğiz ve bu kurada kazanan talihli okuyucularımıza son derece değerli çeşitli hediyeler takdim edece-Öız
Hediyelerimiz, şimdiye kadar bu nevi tertiplerde görülmemiş kıymette, cidden nâdide şeylerdir. Runldrın neler olduğunu bu günlerde aziz okuyucularımıza ilân edeceğiz. Kur’a neticesinde çıkacak hediyelerimiz mahdut olmayıp, sayısı mühim bir yekûna baliğ bulunmaktadır. Yeni Sabahın hediyeleri lıak kında tafsilât vereceğiz. Lütfen beklemenizi rica ederiz.
Gazetemizin bütün hamleleri gibi, kuponlu hediyeleri de hakikaten, büyük çapta bir hâdise ve hareket olacaktır.
ten tardına karar verilmiştir.
TAhVIMDElV BİR YAPRAK
Geçin! Çocuklarım, geçin
ULUNAY
Ç* oçon gün tesadllfon Lâleli ^don geçerken kalabalık bir oenazo alayına rastladım. Tabutu takip edenler büyük bir hüzün Içlndo idi. Hattâ ekserisinin do gözleri yaşlı İdi... Cenazenin kime alt olduğunu sordum. «Lfl-loll Kooa Ragıp paşa İlkokulu öğretmeni Nazif boy.» dediler. Bu Nazif boy benim için marifet ordusunun bir «sarı çlzmoll Mehmet ağa» sı İdi. Kendisini ne tanıyor, no do İsmini biliyordum. Hattâ I-şltmomlştlm bile... Fakat muhitinde uyandırdığı alâka, vofatllo otrafında husule getirdiği büyük toossür, halkın ona karşı göstor-dlğl bu candan ve samlın! yakınlık beni düşündürdü. Sundan bun dan topladığım kırık dökük malûmata göre bu zat, bütün varlı-
ğtnı okuttuğu çocuklara hasretmiş... Çalışmış, uğraşmış, müca-döle etmiş güçlü kuvvetli bir a-damken nihayet teverrüm etmiş, yataklara düşmüş.
Bu mütevazı mektep hooası artık hayat kitabının okunaoak ve okutacak sayfaları kalmadığını hlssodlnco yakınlarına:
— Bon öldükton sonra cenazemi mutlaka mektebin önünden geçirinizi
Ricasında bulunmuş. Cenazoyo Iştlrâk odonler nıorhuınun bu son arzusunu yerine gotlrmlşler.
Omuzlar üstünde llerllyen ta ■
but, çooukların ıslak nazarları h
le son dofa solDınlanarak ebedi
karargâhına doğru gidiyor. Lâleli
Kooa Ragıp Paşa İlkokulunun öğ*
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Dünkü toplantıdan bir intiba
(Yazısı 5 incide)

Comments (0)