Bugün ------------
s r o r
SON SAHİFEMİZDE
_____________________)
AKŞAM
nco

Sahibi; Necmeddin Sadak — Yan işlerini fiilen İdare eden: C. BlldLk — Akşam Matbaası
Sene 31 — No. 11009 — Fiat!: her yerde 10 kuruştur.
PAZAR 5 Haziran 1949
Muharrem Camlaş rakibi Mısırlıyı »usla yenrrken
Dörtler konferansı, şimdi pazarlık safhasına girdi Amerikan ve Rus teklifleri görüşülüyor, : fakat esas meseleyi veto teşkil ediyor
Londra 5 (R) — Sovyet Dışişleri Bakanı Vtşlnakl. d Un akşam yemeğin! Amerikan Dışişleri Bakanı Acheson'un davetlisi o-larak kendisiyle beraber Amerikan sefarethanesinde yemiştir.
Dört Dışişleri Bakanının dUn yaptıkları gizil toplantı, şimdiye kadar yapılanların en uzunu olmuş ve dört buçuk saat sürmüştür. Toplantı sonunda Amerikan sözcüsü, hiçbir karara varılmadığım söylemekle bera-
ber. gazete muhabirleri, konferansın pazarlığa daha ziyade yanaştığını bildiriyorlar.
Müzakereler Amerikan ve Sovyet teklifleri arasında cereyan etmektedir. Fakat en pürüzlü ve esaslı meseleyi veto teşkil ediyor. Rusya, vetonun muhafazasında şiddette ısrar ediyor. Üç Batılı devletin har hangi bir arzu ve kararına karşı tek devletin vetosu muteber ve hâkim olursa. Dörtlerin yeniden kura-
cakları kontroldan hiçbir te.ılrtl netice alınamaz
Avusturya meselesi
Londra 5 CR) — Avusturya üş yapılacak barı? tasarısını incelemekte olan Dört Dışişleri B't-kan muavinleri, raporlarını ayrı ayrı hazırlıyarak Dış Bakanlarına vermişlerdir. Batılı devletler. bu raporlar müzakere e-d İldiği zaman Avusturya Dışişleri Bakanı Orubert Parlse davet edeceklerdir.
Arslanlarımızm büyük zaferi ütün güreşçilerimiz finale kaldılar
Rusyadaki kuryemiz
Fuat Güzaltanın
naaşı 8 haziranda bize tealim edilecek
Dün gündüz ve gece yapılan
1 •• ■ •• ••
butun
ri kazandık
İsveç ve Fransız güreşçileri ara mda karşılaşmalardan heyecanlı İki sahne
Ankara 5 (Akşam* — Sovyet Rusyada vefat eden slyMİ kuryemiz Güzaltanın cenazesi 8 ha tiran günü Kars hududunda memurlarımın» teslim edilecektir Fuat Güzaltanın naaşı, Karstan şehrimize getirilecek ve buradla mütehassıs .doktorlar tarafından bir otopsi yapıla-' oaktır. Mütehassıslar bir şahsın intihar edip etmediğinin kati olarak fitlen tesblt olunamıya-cağını. ancak bazı hususlarda bir netice alınabileceğini söylemişlerdir.
j Diğer taraftan alâkalı makamlar, Fuat Güzaltanın cenaze merasimi İçin lâzım gelen hazırlıklara başlamışlardır.
, Merhumun cenazesi törenle kaldırılacak ve namazı Hacı-bayram camisinde kılındıktan [sonra şehitliğe gömülecektir.
İlahiyat fakültesi kanunu kabul edildi
Millet Meclisinin perşembe günü yaz tatiline karar vermesi muhtemeldir
Ankara 4 — Büyük Milleti Meclisi günlerden beri sabahlı akşamlı çalışmaktadır. Başkanın teklifi He bugün öğleden* satıra toplantı. yapılmamış. öğleye kadar müzakere cereyan etmiştir. Perşembeye kadar eldeki sözlü sorulara cevap verilmesi ve müstacel kanunların çıkarılması mümkün olursa. Meclisin perşembeden başlamak üzere yaz tatiline karar vermesi muhtemeldir.
İlahiyat fakültesi
tlâhlyat fakültesi kurulması hakkindakl kanun kabul edilmiştir. Bazı mille t vekilleri bu fakültenin Kocasız ve talebesi? kalacağını söylemişlerse de Milli
Ankarada D. P. kongresi
' Eğitim Bakanı bu mütalâaların yanlış, olduğunu, fakültenin hocası?: ve t al ebesiz katmıyacağını anlatmıştır.
Ankaradakî Gecekondular
Ankara belediyesinin halka dağıttığı ucuz arsalar hakkm-dakt kanun tasarısının görüşülmesine devam edilmiştir. Bu tasan Ankaradakî gecekonduların mukadderatını alâkadar eden hükümleri de ihtiva eliyordu
İçişleri Bakanının, 5218 sayılı kanunun neşrine kadar yapılmış gecekonduların yıkıl mı.va-cağına dair evvelce vermiş olduğu teminat şehirde bir tüyü ferahtık uyandırmıştı. Ondan sonra yapılmış olanlar için da bir senelik mtictet konuımakta-
Avrupa serbes gürer şampiyonluğu karşılarmal-u'.r.a dün öğleden sonra ve gece fc-pur. sarayında devam edi'di. Spor sarayı 6 000 ı aşan seyirci ile doı-mışiar ve şiddetle alkışlanmış-de zafer üstüne zafer racanmışlar ve şideıle alkışlanmış lardır, KarşılaşmaI..fin tafsik.li şudur:
73 kilo güreşleri
İlk müsabaka 7.t kiloda Fransız Leçlere Jean ile DanimarkalI Hanse Chr.'stisme Henrlk ara sında idi Neticede Fransız 2-1 ekseriyetle galip İlân edildi.
Günün İkinci nıo.abakası yı ne 73 kioda İsveçli Berlin ile İranlI Ali Bala arasında vapıt-
dı. İsveçli ittifakla galip llûr edildi.
Celâl Atik tuşla galip
Giinün üçüncü müsabakan Türk Celâl Atik ile Mısırlı Malı mud Ahtned Osman arasında itil Haile coşkun tezahürata Celâli alkışlıyor. İlk dakikada Celâl güzel bir ayak kaparak Mısırlıyı aşağı aldı İse de Mısırlı güzel bir oyunla kendi ı i kurtardı. İkinci dakikada kafa kol İle Mısırlıyı altına aldı, yanlış kol tuttuğundan hakem oyunu durdurdu Celâl rakibini oyundan oyuna sokuyorsa da Mısırlı da güzel köprüler alarak kurtuluyor. Celâl, nihayet gtizel bir sarma İle oyunu Ö daklkaçla tuşla galip bitirdi.
Yaşar da hasmının sırtını yere getirdi
Günün 4 ilncfı müsabakası 70 kiloda Türk Yaşar Doğu İle Belçikalı Brouvers arasında yapıldı. Yaşar ringe çıktığı vakit halkın coşkun alkışları dakikalarca sürdü. Yaşar ilk andan itibaren rakibini altına aldı ve güzel bir kol kapmasiyle Belçikalıyı eze eze ve nefes aldırmadan 2 dakika 47 saniyede tuşla yendi. Gr-ta hakemi Mısırlı İdi.
Günün beşinci müsabakası yine aynı kiloda İsveçli Oren-berg İle İranlI Fiarirl arasında yapıldı. İsveçli 9 dakika 30 saniyede tuşla galip geldi.
Altıncı müsabaka yine 7ü ki-
loda Fransız Brunand ile Mısırlı Mohanimed Hassan arasında idi. Fransız ayak kapayım derken güzel bir sarma He rakibini 0 dakika 3 saniye ile tuşla yendi,
Adil rakibine pes dedirtti
Yedinci müsabaka 87 kiloda Türk Âdil Candettılr ile tranlı Cavid arasında oldu, tik anlarda Âdil sarma ve kley! basacak rakibini altına aldı ise de tranlı
(Arkası sahih* 2: sütun 3 te)
■TİbÜÎİajctÎ'
İsimleri, resimleri, cisimleri
C. Bayar bugiin mühim bir nuluh süy liyecek
Dünkü toplantıda okunan idare kurulu raporunda muhalefetin bütün kudretile ayakta duraç ağı belirtildi
Ankara 4 — Demokrat Parti Ankara II kongresi bu sabah Ankara Gar gazinosunda toplanmış. Celâl Bayarla Genel merkez kurul Azalan hazır bulunmuşlardır.
Kongre birinci başkanlığına Hakkı Gedik, ikinci başkanlığı-
na S&met. Ağaoğlu seçilmişlerdir.
Okunan İdare kurul raporunun bir çok yerlerinde Cumhurbaşkanının, aynı zamanda Halk Partisi Genel başkanı bulunması doLayısiIe hasıl olan
(Arkası sahih. 2: sütün 6 da)
dır. Ankarada, İki ûç ktfth ve yirmi, oluz bin liraya mal olmuş gecekondular da bulunduğu nazarı itibara alınım, meselenin mahalli ehemmiyeti daha iyi anlaşılır
Mümtaz Ok men. gecekonduların bir ticaret mevzuu haline geldiğinden şikâyet ederle u tanıdığı yüksek bir memurun üç gecekondu Inşj emiğini, hu evlerden birinde kendisi oturduğunu. diğerlerini kirayı» verdiğini anlatmış ve iuşaal mevsimi gelmiş olduğundan bu kanun biraz daha gecikirse, kurulması bu memlekete 2,5 milyar liraya mal olun Ankarânın. biraz daha çirkinleneceğini ileri sürmüştür.
Beşinci madde komisyona iade edildiğinden tasarının müzakeresi bitirilememiştir. Meclis pazartesi günü toplanacaktır,
Created by free version of 2PDF
Gazetelerden:
«Silâh çalan Şebeke .— Yeni bazı kimseler nezaret altına alındılar.,
Kimlerdir? Millet merak ediyor, Ve millet, ahlâkın maddi' müeyyidesi olsun diye. bunların. resimlerini, isimlerini, cisimlerini, kim olduklarını öğrenmek istiyor.
Adi yankesicilerin bile lo-toğrafları, tercüme! halleri, muhakemede konuştukları, enseleııiş- şırasındaki yüz kızartıcı halleri umumi efkâra — resmî makamların yar d imiyle — uzun uzuıı arzedilir.
İlk tahkikatın şu gizli kısımları çabuk bitsin, hattâ fazla gizli kapaklıya lüzum görülmesin de, işin aslı neymiş öğrenelim; çoluk çocuğa ibret dersi verelim. Demokrasi cihanımız alâka İçindedir.
Celâl Atik rakibi Mısırlıyı yenmeğe uğraşıyor


Sahife 1
5 Haziran 1049
Aslanlarımızın büyük zaferi
Giiniin Meseleleri
Doktor Lûtfi Krrdann yeni bir eseri
Türkiye güreşte dünya şampiyonudur ve Türkiye-nin hic tir yerinde binlerce seyirciyi bir araya toplıyacak, şehirler arası ve milletler arası büyük mii-nbakaiar yapmıya elverişli kapalı bir güreş salonu yoktur.
Daha doğrusu düne kadar yoktu. İstanbul Vali ve Belediye reisi doktor Lûtfi Kırdar yalnız İstanbul şehrinin değil bütün Tiirkiyenin güreş karşılaşmaları ihtiyacını karşılıyacak ve aynı zamanda milletin güreşe alâkasını bir kat daha arttırmıya yarıyacak büyük bir kapalı güreş salonunu sporcu Tiirk gençliğine hediye etmiştir. Harbiyede iki numaralı parkta inşaatı henüz tamamlanmadan Avrupa güreş şampiyonasına açılan spor ve sergi sarayı artık şehrin malıdır ve muhakkak ki münhasıran Lûtfi Kırdarın himmeti İle vücuda gelmiştir.
Evvelki gece Avrupa güreş şampiyonluğu müsabakaları başlamadan evvel kapalı salonu dolduran binlerce seyircinin, doktor Lûtfi Kırdar salonda göründüğü zaman kopardığı alkışlar ve «Yaşa!* sesleri en sert tenkitlere rağmen böyle bir eser vücuda getirmek azminden dönmiyen valimize gençliğin ne kadar minnettar olduğunu ilân ediyordu.
Yalnız sergi ve spor sarayı değil — unutmıValım kİ bu eserle İstanbul ilk defa olarak bir büyük sergi salonu da kazanmıştır — 2 numaralı parkta yapılan İnönü stadyumu. Açık hava tiyatrosu, Radyo evi, yapılacak olan Luna Park ve diğer müesseseler, ayrıca yıllardır bomboş duran o sahanın tanzimi ve ağaçlandırılması Lûtfi Kırdann imar aşkından doğmuş güzel meyvalar-dır. Gülhane parkını yapan Cemil Paşanın adını bu kadar yıldır İstanbul halkı nasıl unutmamışsa bomboş bir araziyi tanzim edip kültür faaliyetlerine yarıyacak e-scrlerle süsliyen Lûtfi Kırdar da daima hayırla anılacaktır. Şevket RADO
A


a o
p
Batının müşterek savunması
£
Jr

•jr


> I


K*
ingilizler dün hiçte seyircileri tatmin eden bir oyun gösteremediler
Türk
Dün İnönü stadında çok az bir seyirci önünde. İngiliz profesyonel Iklııcl İlginden Rangers takımı ilk karşılaşmasını nerbahçe İle yaptı. Hakem İngiliz Wilshlre İdi.
Fenerbahçe şu kadro ile sahaya çıktı:
Cihat - Murat, Hilmi - Samlın, Mecdi, Kâmil - Fikret, Erol, Suphi, SalShaddin, Lefter.
Oyuna İngilizler başladılar. İlk anlarda rüzgâr lehlerinde olduğu İçin Fenerliler hâlrlın oynuyorlardı. Fakat 5 inci dakikadan İtibaren ingilizler hücuma geçti'er.
Her i’d takım hücum hattı da birçok İsabetsiz şütlcrie muhakkak goller kaçırıyorlardı.
Gittikçe hızını kaybeden o-yıınun 3E inci dakikasında Suphi sakatlanarak çıktı: yerini eski Kasımpaşalı Şaban aldı.
Karşılaşmanın ilk devresi Fenerlilerin üstünlüğü altında, fakat golsüz olarak bitti.
İkinci devre
İkinci devreye her İki takım da cansız başladı. 5 İnci dakikada Seraceddin santrhafn, Mecdi sol ha fa geçti. Yavaş yavaş açılan tngll İzlerin sağ İçi Duggan. Fenerbahçe sol haf> Mecdinin hatasından İstifade ederek 7 net dakikada Rengerse ilk golü kazandırdı.
Fenerbahçeliler santrayı mü-taakıp hücuma geçtiler. 8 İnci dakikada Fikretln şandelinden Şaban. İngiliz kalecisinin kıpırdamasına İmkân vermlyen bir jarj yaparak topun İngiliz ağlarına takılmasını temin etti.
11 inci dakikada bir ingLUz 1 mesaj neşredeceklerdir.
Fe-
hücumunda Cihadın boş bıraktığı kaleye, sol açıkları topu .sokarken, Muradın kale çizgisi üzerinden göğslyle çıkarması. Fenerbahçeyl muhakkak bir golden kurlardı.
Oyun, karşılıklı gollerin verdiği heyecanla seri oynanmağa başladı.
31 İnci dakikada ingilizler ofsayt durumda bir gol attılaısa da hakem pek haklı olarak bu golü saymadı.
Oyunun sonlarına doğru ln-gilizler üst üste çok sıkı şütler-le Fenerbahçe kalesini zorlamağa başladılarsa da, netice a-lamadıfar. Oyun da böylece İki takımın birer dakika ara İle yaptıkları birer golle ve 1 - 1 berabere bitti.
Queens Park Ragers'ln geçen sene seyrettiğimiz güzel oyununu dün çıkaramadı. Fenerbahçe de bu mevsimin en fena o-yunlarmdan birini oynadı. Hakem lehte ve aleyhte söylenecek bir harekette bulunmadı.
Dışişleri Bakanımızın bu akşamki mesajı
Ankara 4 (W — General Marshall'ın 5 haziran 1947 de Avrupa İktisadı kalkınma plânı fikrini Uk defa arığa vurduğu Harvard üniversitesindeki tarihi nutkunun İkinci yıldönümü münasebetiyle. Dışişleri Bakanımız Necmeddln Sadak İle Avrupa İktisadi kalkınma plânı Türkiye İcra komitesi başkanı. M. Russel Door, yarın saat 20 de Ankara radyosu İle birer
bitirenler
Bu yıl. Teknik okulun mühendislik kısmını bitirenlere diplomaları dün öğleden sonra Yıldızdaki okul binası bahçesinde törenle verilmiştir. Törende Vali Teknik oku) hocaları ve ta leh? velileri hazır bulunmuşlardır.
Tek
nik ukulu bı- yd (4Ü) ma- ayrıdır
kine mühendisi, (15) elektrik mühendisi, (7) inşaat ve (5) mimar mühendisi olmak üzere f67ı mezun vermiştir.
Törenden. sonra misafirler 948 - 949 yılı diploma projeleri sergisini gezmişlerdir.
Yıldızdaki Teknik okul. Teknik Üniversiteden İamamlyle
(Baş tarafı 1 inci sahifede) bundan kurtuldu. İıanlı mütemadiyen minder haricine kaçmağa çalışıyor ve hakem bu yüzden Iranlıya bir İhtar verdi. Âdil tranlıyı saJtoya aldı ve rakibi yine kurtuldu, tik devrede Âdil İttifakla galip. Hân edildi Bu sırada tranlı güreşi terkedi-üor ve Âdil Candemir hükmen galip İlân edildi.
Sekizinci müsabaka ağır sıklette İtalyan Vecchi ile İsveçli Antonson arasında cereyan etti İsveçli çok çalışıyor ve ânl olarak İlalyana bir kle takarak I) dakika 53 saniyede tuşla yendi.
Muharrem de tuşla galip
Dokuzuncu müsabaka
Maharrem Candaş Ue tranlı Teymur arasında yapıldı. Orta hakemi Fransız Oyun çok durgun gidiyordu. Fakat Muharrem âni olarak altına aldığı rakibini yavaş yavaş tek kİ? ile eze eze sırtını yere getirerek 7 dakika 50 saniyede tuşla galip geldi.
Günün onuncu müsabakası İkinci turdan 52 kiloda İranlI Relssl İle Fransız Valet arasında oldu, tranh, Fransızı eze eze tuştan tuşa getirerek 5 dakika 24 saniyede yendi Bu müsabakadan sonra Fransızın 6 fena puvanı olduğundan, müsabaka harici edildi.
Ali Yücel de galip
Günün 11 İnci müsabakası 52 kiloda Türk Ali Yücel ile Mısırlı1 Abdelhamid arasında Fransız hakemin idaresinde cereyan e-dlyordu. Oyunun ilk dakikasında Ali. kendi oyunu ile yere duştii. Mısırlı âni olarak Aliyi altına aldı. Herkes heyecan l-çlnde (Alinin dün geceden sı ■ fır, Mısırlının ise 3 fena puvanı vardı.) fakat Ali güzel bir köprü İle bunu atlattı; ve akabinde Mısırlıyı altına aldı. Herkes tuş diye beklerken Mısırlı çevik bir hareketle altından kurtuldu. Oyun ayakta devam ediyor, tik devre yan hakemlerin İkisi Mısırlıyı mağlûp, biri de berabere olarak İlân ettiler. Mısırlı ayakta güreşmeyi tercih etti. Ali, Mı sırlıya mütemadiyen oyun veriyor, Mısırlı olr türlü üstüne gitmiyor. Hakem bunun üzerine Mısırlı güreşçiye bir İhtar verdi.
Ali, mütemadiyen Mısırlının ayaklarına saldırıyor ve oyundan oyuna geçiyorsa da Mısırlı hiç oralı değil, mütemadiyen minder dışına kaçıyor, ve bu kaçışlarından dolayı hakem. Mısırlıya İkinci ihtarı verdi. Ali mütemadiyen dalıyor, fakat bir türlü rakibini tutmağa muvaffak olamıyor Ali güzel oyunlarından sonra her üç hakemin İttifak karariyle galip İlân edildi.
Bu oyundan sonra Mısırlının 6 fena puvanı olduğundan, tasfiyeye uğradı.
12 nel ve son müsabaka Fin-lândlyalı Vltala İle İsveçli Ben get Johanson arasında cereyan etti. Oyunun sonunda 2 - 1 ekseriyetle sveçll kazandı.
Dün gece Avrupa serbes güreş birinciliklerinin ikinci tur müsabakalar nlh ayetle nmiştir: Müsabakaların tafsilâtı şudur: Dün gece ilk güreş 57 kiloda isveçli Peterson Ue Flnlândlyah Turkllla arasında yapıldı. Neticede isveçli ittifakla galip İlân edildi.
Nasuh Akar yine galip
İkinci güreş, gene 57 kiloda Türk Nasuh Akar'la tranlı Hadım arasında yapıldı. Güreşin İlk saniyesinden İtibaren rakibine saldıran Nasuh Akar ikinci ' dakikada Iranlıyı kündeye ala-| rak yere yıktı ve göz kapayıp
açıncıya kadar 3,20 dakikada bastıra bastıra tuşla galip geldi.
62 kilo: lsveç-Fransız
Üçüncü güreş 62 kiloda İsveçli Andenberg İle Fransız Kouyas arasında cereyan eti. İsveçli rakibi Fransızı 4,47 dakikada tuşla yendi.
Nureddin Zafer’in tuşla galibiyeti
4 ünciı güreş gene 62 kiloda Nureddln Zaferle Finlândlyalı Pihajamakl arasında yapıldı Nureddln Zafer İlk 5 dakikada hâkim güreştiğinden, hakemlerin karariyle FinlandiyalI alta yattı. Ve 8 İnci dakikada Nureddln rakibini tuşa getirdiyse de hak'jm her nedense bu tuşu görmedi. Nihayet Nureddin Zafer, rakibi FinlandiyalIyı 11 dakikada bastırarak tuşla yendi
Beşinci güreş, 67 kiloda FinlandiyalI Plhlajamakl İle Belçikalı Colos arasında yapıldı. FinlandiyalI. Belçikalıyı 3,45 dakikada tuşla vendl
Servet Meriç tuşîa galip
Altıncı güreş gene 67 kiloda Türk Servet Meriç'le Fransız Chesneau arasında yapıldı. İlk saniyeden İtibaren rakibini ezmeğe başlıyan Servet Meriç 5.36 dakikada tuşla yenerek'Türk e-klplne bir galibiyet daha kazandırdı. Bilhassa Servet Meıl-çln ayak oyunları birer şaheserdi.
7 nel güreş gene 67 kiloda Mısırlı Kandil İle tranh Majtabarî arasında yapıldı. Her lk! güreşçi de birbirlerinin dengi olduklarından güzel oyunlar gösteriyorlardı. Neticede îraniı, Mısırlıyı 3,37 dakikada tuşla yendi.
Sekizinci güreş. 73 kiloda İsveçli Berlin İle Fransız Leclere arasında yapıldı. Neticede isveçli, ittifakla galip İlân edildi.
Celâl Atiğin bir zaferi daha
Dokuzuncu güreş gene 73 kiloda Türk Celâl Atik İle DanimarkalI Hansen arasında yapıldı. Celâl güreşe başlamasiyle DanimarkalIyı yere yıkması bir oldu ve tam 1 dakika 3 saniyede rakibinin sırtını yere getirerek, galip geldi ve seyirciler tarafından Ya ya ya, şa şa şa. Celâl Atik çok yaşa diye alkışlandı.
Onuncu güreş, gene 73 kiloda tranlı Gafarl ile Mısırlı Osman , arasında yapıldı. Neticede İranlI 8,22 dakikada tuşla galip geldi.
O nbjrlnel güreş 79 kiloda İsveçli Gromberg İle Belçikalı Bravers arasında yapıldı ve isveçli İttifakla galip İlân edildi. Yaşar Doğunun yeni bir galibiyeti
12 nel güreş, 79 kiloda Türk Yaşar Doğu İle Fransız Brunaud arasında yapıldı, İlk saniyede kafa kolla altına aldığı Fransızı evire çevire 4 dakika 53 saniyede yenerek seyirciler tarafından çılgınca alkışlandı. 79 kilo: îran - Mısır
13 üncü ve gecenin son güre-
şi, tranlı Harlrl İle Mısırlı Mo-hammed Haşan arasında yapıldı. Neticede Mısırlı 6.18 dakika- ı da tuşla galip geldi. ı
Bu müsabaka İle İkinci tur I karşılaşmaları sona ermiş oldu ; Türk ekibinin puan durumu
Türk eklplrıln durumu şöyle- 1 dlr: 52 kiloda Ali Yücelin (D: > 57 kiloda Nasuh Akarın (1); 62 ı kiloda Nureddln Zaferin (0>: i 67 kiloda Servet Meriç’ln 1 (I); 73 kiloda Celâl Atlk’ln (0'; t 79 kiloda Yaşar Doğunun (0). 87 kiloda Adil Candemir'ln (0); c ağırda Muharrem Candaş'ın C0»
ı fena puvanları vardır. Ve Türk • eklpLnln bütün eleman lan finale kalmışlardır.
Tasfiyeye uğrayan güreşçiler
1 Avrupa Serbes Güreş Şampiyonasında dün gece sonuna kadar beş fena puvan alarak elimine olan güreşçiler şunlardır: 52 kiloda Mohammed Abdel-hamid (Mısır), Valet (Fransa).
57 kiloda Mohammed Hadimi (İran).
62 ya).
67
73 kal,
79 Brunaud (Fransa), Abbas Ha-rtri (İran).
Serbest güreş müsabakalarında kaideler
Serbes güreş müsabakalarındaki milletlerarası kaidelere göre müsabakalar on beşer dakika sürmektedir Devreler 6-3-3-3 olmak üzere dörde ayrılır. İlk 6 dakika sonunda hakemler kararlarını bildirirler. Güreşin berabere bittiği anlaşılırsa kura ile hangi güreşçinin altta kalacağı tâyin edilir Bu şekildeki güreş 3 dakika sürer. Bunun sonunda rakipler yerlerini değiştirirler. Üstteki altta, diğeri de üstte olmak üzere 3 dakika daha güreş devam eder.
Fakat güreşin ilk fl dakikası sonunda hakemler rakiplerden birinin galip durumda olduğunu ilân etmişlerse, o zaman galip durumda olan güreşçi güreşe ne şekilde devam edeceğini kendi tâyin eder. Ve güreş bu şekilde 6 dakika devam eder. Bundan sonraki son dakikalık güreş İse ayakta oynanır.
Puvanlar
Oyunu tuşla bitiren güreşçi hiç bir fena puan almaz Bayı hesabiyle galip gelen güreşçi bir fena puan alır. Tuşla veya İttifakla yenilen güreşçi 3 fena puan olır. Ekseriyetle yanllen güreşçi de 2 fena puan alır.
5 fena puan alan güreşçi müsabakalardan elenmiş olur.
Takım tasnifinde derece tâyini için kazanılan birincilik, ikincilik ve üçüncülüklerin yekûnu hesap edilir. Birincilere 3, İkincilere 2 ve üç üncülere 1 İyi puan verilir. En fazla puan kazanan takım birinci olur Takım halinde derece Birinci gelecek takıma Cumhurbaşkanı, İkinciye Başbakan, üçüncüye de İstanbul Belediye başkanı tarafından mükâfat verilecektir.
Ferdi olarak derece kazananlara da Milli Eğitim Bakanlığı Larafından altın, gümüş ve bronz madalyalar verilecektir.
Çağın
5.6.949 günü saat 21 de yapılacak Avrupa Serbes Güreş şampiyonası kapanış törenine Şehir Meclisi üyeleri davetlidir. Kendileri İçin Spor ve Sergi Sarayında yer ayrılmıştır.
kiloda Chesneau (Fransa), kiloda Hansen (Danlmar-Mahmud Osman (Mısırı, kiloda Bröve rs (Belçika),
Batı Birliğine dahil İngiltere. Fransa, Belçika, Molanda ve Lüksemburg devletleri muhtemel bir tecavüze karşı savunma tedbirlerine büyük bir önem vermekte, hazırlıklarına hararetle devam ederek bes devlet askeri erkânı arasında sık sık temaslar ve görüşmeler vuku bulmaktadır, Gazetecileri müşterek komuta karargâhının bulunduğu Fontainbleu şehrinde. Courance şatosunda ilk defa kabul eden Batı birliği baş komutanı Mareşal Montgomery yaptıfr beyanatta Batının müşterek savunması bahsinde önemli terakkiler kaydedildiğini belirtmiş, birliğe dahil beş memleket müdafaa imkanlarını ayarlamak meselesinin müsait bir seyir takip ettiğini söylemiş. Amerikanın askeri yardımda bulunması lüzumunu ihsas ederek birliğin silâhlı kuvvetlerin! teçhiz etmek için hariçten de yardım görmesi icap ettiğini ilâve etmiştir.
Malûm olduğu üzere Başkan Truman Atlantik paktına dahil memleketler ile Türkiye ve Yunanistana askeri yardımda bulunmak İçin bir buçuk küsur milyar dolarlık tahsisatın verilmesine dair kongreye bir tasarı sunmuştur. Kongrenin yakında müzakere ve kabul edeceği muhakkak olan bu ödeneğin en mühim kısmında Atlantik paktına dahil Batı Birliği devletlerinin İstifade etmesi tabiidir. Amerikanın askeri yardımı başlayınca Batı Birliğinin savunma tedbirleri daha fazla hızlandırılacak ve tekemmül ettirilecektir.
Mareşal Montgomery Batı müdafaa teşkilâtının ana çizgilerin! izah ederken Âlmanyadakl Amerikan işgal birliklerini temsil eden yüksek bir subayın da. baş komutanlık kurmay heyetine katıldığını ilâve etmiştir. A-m eri kanın Batı Birliği müdafaa teşkilâtına katılması, hem siyasi, hem de askeri bakımdan büyük bir ehemmiyeti haizdir.
Başbakandan bir önerge ile izahat isteniyor
Dünkü maçları Galatasaray!» Anka-ragücü kazandılar
Created by free version of 2PDF
Ankara 4 — Milletvekillerinden Abldln Potoğlu. Büyük Millet Meclisine verdiği bir sözlü soru İle Başbakandan bu yılın hububat durumu hakkında İzahat İstemektedir. Bu yıl kıtlık olmasa bile, kuraklık yüzünden bilyük bir hububat sıkıntısına manız kalmamız İhtimalinden bahseden milletvekili bilhassa şu suallere cevap istemektedir:
«Bu vaziyet karşısında memleketin İaşe, tohumluk ve hayvan İaşesi hakkında hükümetin hâlâ bir tedbire tevessül etmediği görülmektedir. Sebebi nedir? Bundan sonra olsun, bir tedbir alınacak mıdır? Alınacaksa nelerdir? Ofisin elinde ne miktar hububat stoku vardır9 Ofisin tanzim satışını yapmadığı yerlerde daha şimdiden hububat flatleri yükselmeğe başlamıştır. Bunun için tedbirler düşünülmekte midir? ikaz edilmesine rağmen, hükümetin alâkasızlığı yüzünden, geçen sene birçok hayvan telef olmuştu. Hayvanatın beslenmesi hakkında bir tedbir düşünülüyor mu? Hayvanatın mühim yemlik maddelerinden olan kepeğin son zamanlarda, âdeta teşvik ediUrceslne İhracının hızlandırılmasındaki Amil nedir ve son üç ay zarfında ne miktar kepek satılmıştır? İhracata devam e-dllecek midir?»
Ankara 5 — Dün !9 Mayıs stadyomunda 1949 yılı Türkiye futbol birinciliği turnuvasına devam edilmiştir.
Günün birinci karşılaşması Galatasaray - Eskişehir Demir-spor arasında yapıldı. Galatasaray şu kadro He oynadı:
Galatasaray: Turgay - Naci, Necini - Musa. Bülent, Muzaffer - İsfendiyar, Koçla, Muhtar, Gündüz, Orhan.
Hakem: Faik Gökay.
Birinci devre Bölendin pasla Orhanın attığı gol Galatararayın lehine İkinci devrede iki taraf kaç gol fırsatı kaçırdıktan sonra İlk devredeki netice değişme! den Galatasarayın galibiyeti ile sona erdi.
ikinci maç Ankara ve İzmir şampiyonları Ankaıagııcü ile Izmirspor arasında oynandı. Birinci devre. İki tarafın bütün gayretlerine rağmen 0-0 berabere bitti.
İkinci devrede Ankaragüçlû-ler arka arkaya 3 gol alarak maçı 3-0 kazandılar.
Bugün son karşılaşmalar An-karagücü - Demlrspor ve Galatasaray - tzmirspor arasında yapılacak, bu suretle 3949 Türkiye birincisi belli olacaktır.
İ
Celâl Bayar
(Baş tarafı 1 inci sahlfede) durum ele alınmaktaydı. 21 temmuzdan büyük kongreye kadar olan devreye alt kısımda, başvurulan şiddetli baskı sisteminden bahsedilerek, «Pe-ker - Ökmen - Sökmen Birliği» nin bu sahadaki çalışmaları belirtiliyor ve 7 eylül kararlarının, «Peker İktidarının millet bahtına vurduğu kara bir damga olarak yaşıyacagı» ifade ediliyordu.
Raporun son kısımlarında ezcümle şöyle denilmektedir:
«İktidar partisi damla damla vermek gibi bir İnatla büyük dâvayı bir komedi halinde devam ettirmek itiyadını terket-mezse, bu milletin çoğunluğu bu oyun karşısında daha uzun müddet sabır ve tahammül gÖstermiyecektlr. Yani gizli kapaklı konuşmaya lüzum görml-yerek açıkça söyiiyellm ki. ya derin bir yese ve ümitsizliğe! düşecek veyahut da istemlyerek bir maceraya sürüklenecektir. İktidar partisinin beklediği gibi, bir yeis ve ümitsizlik, hakiki muhalefeti zaafa düşürmek ve dağılmağa götürmektir.
Neticesi bu memleket için korkunç ve karanlık bir uçu-
Okul kitapları
Ankara 5 (AkşanV — Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda okutulacak ders kitaplarının seçilmesi, basılması ve dağıtılması hakkında btr kanun tasarısı hazırlanmış ve Milli Eğitim komisyonunca kabul edilerek Meclis gündemine alınmıştır.
Bu kanun çıkınca, öğretim edebiyatımız genlşletllmLş. daha fazla okul kitabı müellifi yetiştirilmesine yardım edilmiş olacak ve okullarımızda gerek pedagojik metud, değer bakımından vasıflar taşıyan kitaplarımız bulunabilecektir.
gerek iiml
Vefat
Tüccardan Salp Akıncı ve tamirde ziraatle İştigal eden Hâmil Sakip Maclt Akıncının babalan Selânlk eşrafından ve Meclisi İdare âzasından
SAMİ AKINCI
vefat etmiştir. Cenazesi Kurtuluşla Sevinç Palas apartmıa-nından 5 haziran 949 pazar günü kaldırılarak Teşvikiye camisinde öğle namazını müteakip Feriköy aile kabristamna rum olan bu iki şıktan blrlnci-defnedllecektir. 'sine D. Parti asla İmkân ver-
Çelcnk
olunur
Reşit Mercan ve Haşmet Orbay Adapazarından bildirildiğine göre Ankara cinayeti faillerinden Reşit Mercan, mütebaki mahkûmiyetini doldurmak üzere Bolu Cezaevinden, refakatinde iki Jandarma olduğu halde İsparta Cezaevine gönderilmiştir.
Haşmet Orbay da bugünlerde İmralı Cezaevine gönderilecektir.
sine D. Parti asla İmkân ver-gönderilmemesi rica miyecek ve muhalefet bütün kudretli? ayakla durarak ve Akıncı ailesi taşıyacaktır. Fakat şimdiye fcı-
dur D P nin korunmasına çalıştığı ve bugüne kadar koruyabildiği Lkinclslne meydan vermemek de. bundan sonra dot-rudan doğruya iktidara ait oir keyfiyettir.»
Kongre yarın 'bugün' d? d»-vam edecek ve (’ Bay ı- ’ ı-hlm bir nutuk sÖyliyecakUc.
[KKŞAMoifrAKŞAMg]
$u hürriyet
dedikleri...
Demiryolu faaliyetimiz
Sabah Gazeteleri Ne Diyor?
Geçen giin, doktor Fahri Celâlin anlattığı (erkek tavusla dişi hindi)nin izdivaç hâdisesini bu sütuna naklettim. Bu sefer de diğer bir hindi macerası... Esasen i-kisi birbirine bağlıdır.Benim bu hikâyem üzerine Fahri Celâl kendininkini anlatmıştı.
40 yolcu vagonu ve
10 Furgon alınacak

Kırlarda gezerken bağlı bir babahindi gördüm.Köşklerden birine ait olacak. Yanındaki çayıra, epeyce uzıın bir iple kazığa çakmışlar. Kendisine tahsis edilen dairenin icitıde, yetecek kadar ot. böcek, habbeetk, tohum-cuk bulunsa gerek. Fakat bayır! Bahahİndi hürriyet taraflısı! Bahahindi, ille o dar dairenin dışına fırlamak niyetlisi. Vücudunu geriyor, geriyor: boynu mevhum hür ufuklara doğru uzanmış; a-yacığı prangada gerili; çabalıyor. çabalıyor. Gören de bir yerlere gidecek, hümalar misali fezalarda kanat çırparak sanır. Ah, hele bir ipini koparsa.
Kovadıs. domiııe?
Nereye, babahindi?
İpini koparıp da hangi yeni dünyaya gideceksin? Sol taraftaki ısırganların İçine mi? Sağ taraftaki çöplüğe mi? İkisinin de arkasında senin mütereddi kanatlarınla aşamıyacağın yüksek duvarlar var. Maalesef, kâinatcı-ğın, üç aşağı, beş yukarı zaten çerçeveli, mukadderat seni dar çerçeveye sokmuş. Kurnaz tilkinin bile kürkçü dükkânı malûm. Pişmiş tavuğun başına gelenler İse, heyhat, senin de başına gelecek. Gırtlağını sıvazlıya sı-vazlıya ceviz yutturduklarını ve büyük tencereyi geçen güıı kalaya yolladıklarını hayra yorma!
İki günlük ömrün var. t-yisî mi, kazığın etrafındaki mahdut taliine boyun İğ. Silkme öyle ayacığmı,* hürriyet kahramanlığına kalkışma! Nerde koydularsa orada otla...
Ankara 4 (Akşam) — Devlet Demiryolları İşletmesi müdürlüğü bugünlerde 40 yolcu vagonu ve 10 furgun satın almak İçin münakaşa açacaktır. ■Vagonlardan 20 sİ birinci ve ikinci, 20 si do üçüncü mevki olacaktır.
Yabancı memleketlere sipariş edilmiş olan üçüncü mevki yataklı 3’ vagon, memlekete gelmiştir. Bunlar Haydarpaşa -Erzurum arasında İşllyecektlc.
Çekoslovakyadan sipariş edilen 50 lokomotiften 4 ü gelmiştir, Ayrıca posta vagonlarından İkisi de gelmiş bulunmaktadır,
önümüzdeki ay başından İtibaren eşya nakliyatı için yeni seferler İhdas edilecektir, Haftada bir defa İstanbul - Erzurum, İstanbul - Diyarbakır, haf tada dört defa İstanbul - Erzurum. üç defa İstanbul - Diyarbakır; haftada dört defa İstanbul - Samsun, üç defa İstanbul - İskenderun yolcu katarları İhdas olunacaktır.
Bundan başka haftada defa Ankara - Konya yolcu katarı, haftada 3 defa Ankara -İzmir yolcu katarı, haftada bir de Ankara - İzmir arasında Ege ekspresi lşltyecektlr.
Ankara ile Zonguldak arasında ve İstanbul ile Adana arasında haftada dört defa İstanbul - Adana - Diyarbakır arasında yolcu katarlan işlemeğe boşayacaktır.
Bu seferler Avrupadan yeni gelen vagonlarla tertiplenecektir.
Demiryolu faaliyetimizde büyük bir İnkişaf mevcuttur. 949 mayii ayı içinde 948 mayıs ayına nazaran 7 bin vagon fazla İşletilmiştir.
949 mayıs ayı İçindeki varl-dan 948 mayıs ayuıa nazaran 2,600,000 lira bir fazlalık göstermiştir.
Meselâ
CUMHURİYETte Nadir Nadl. "Meselâ- başlıklı makalesinde Failli Sultan Mehmetten beri bir türlü çaresi bulu namı yan tslanhulun et ihtiyacının, F.r-! zuromda kurulması düşünülen umum ft kombinası ile hollolunacağı-
ttir
m bildiren Ankara haberlerine temas ederek »İstanbul şehri de yeter derecede geniş soğtılt-hsıvsı tertibatına kavuşursa bundan böyle keyfimize payaıı olrnıyacaktır.n demekte ve sormaktadır:
«Topu topu blr kaç milyona bakan bu basit İşe bugüne ıkk niçin girişllrnemlştir? Tanrıya şükürler edelim kl bu kusuru hiç değilse et bahsinde glder-diğlmlsl, yahut gidermeye başladığımızı görüyoruz. Darısı öteki kusurlarımızın başına.»
Muharrir, devlet örnek ve üretim çlfllklorl hakkındaki kanunla da tohum ve ziraat hastalıkları meselesinin halline doğru gidildiğini kaydettikten sonra yazısını şöyle bitirmektedir:
«Etin, buğdayın, hububatın yanında ele alınmak için sıra bekleyen sayısız dâvalarımız var. Dâvalarımızın memleket ölçüsündeki değerlerini kavradığımız gün. onları çözecek tılsımlı anahtarı elimizde bilelim.»
lekelin mukadderatı üzerinde kendisini hissettirecektir.*
Demekle. D, P. nin yarın ya-pııcnğı işlerin bu kongrede ortaya konacağını kaydettikten sonra da ayan meclisi mevzuuna temas etmekte ve şöyle demekledir:
«■Rivayete göre, Halk Partisi, Âyatl meclisinin Iprkiblnl şöyle düşünüyormuş: Ayan âzalarının yüzde otuzunu Devlet Reisi seçecek, yüzde otuzunu Meclisi umumiler gönderecek, bakiyesini de halk seçecekmiş ..
Bu belki. Devlet Reisinin tâyin edeceği zevat ile Meclisi umumilerden gelen kimselerle Halk Partisi ekseriyeti yapacak vc Büyük Millet Meclisi seçimlerinde, neticeyi muhalefet kazansa bile Âvan yoliyle Meclisin tesiri İptal edilecek, ve Devlet Reisi seçiminde Ayandaki ekseriyetle, Büyük Millet Meclisindeki ekalliyet blrleşe-rek o mevkii yine Halk Partisine teinin edecekmiş!.. İnşallah duyduklarımız yalandır.*

Demokrat Partiyi bekleyen vazifeler Cİhad Baban. TASVİRdeki lıaş yazısında 20 haziranda toplanacak olan nemukrat Parti kongresinin siyasi ve İçtimai bayatımızın bir dönüm noktası olmak istidadım gösterdiğind-n bahsederek;
"Geçen kongre bir kuruluş ve mefkurelerin billûrlaşması kongresi İdi. Bu kongre ileri hamlenin kongresi olacak ve mem-
Ek ödenek
Sporumuzda vasiliğin iflâsı
Toprak bayramı
İSTANBUL HAYATI
Muzip afacan!
12
haziranda törenle kutlanacak
Geçen perşembe günü Katı Akdeniz seferinden donen İstanbul vapurunda garip bir hâdise olmuş. Zaten hâdiseler. bu acayip teknenin
VATANda, bn başlık altındaki makalesinde Ahmet Emin Yalman, güreşlerden halılsle diyor kl:
«Gördüğüm güreşler; __________________________________________________ ._ _ —
canlı blr temaşa teşkil etmekle | nacaktır. Vilâyetimize bağlı Ç't-;bcrl türlü türlü cilveler ğös-beraber bilhassa beş, altı bini JT‘ka ilçesinde Glâdjna He Er-j terliyor. Sefere çıkışı da. ne-
heye-
12 haziran pazar günü biitün1 Amerikadaıı satın alınması yıırdda Toprak Bayramı kutla-|j|e başladı ve o zamandan
aşan seyirci kütlesinin hail meni çifillklerl istimlâk ed'.l-benlın pek hoşuma gitti. Fert- ™ek suretiyle pazar günü top-ler gibi tesadüfi toplulukların. raksız çiftçilere tevzi edllecok-da kendilerine mahsus blr sİ-'11- F®kat bu muameleler yapılmaları vardır. Cuma akşamı sırad» Glâdinc çlfllğl ara-spor sarayında gördüğüm spor- z's* parça parça başka çlftçlle-ctı kütlesi gayet İyi huylu, cö- rc satılmış olduğundan tevzi mert, asil, biraz da şakacı bir komisyonu şimdi Ermeni çift-kalabalıklı. Kendi sporcuları-1 topraklarını dağıtacak-
ınızın zaferine olan alâkası tır.
belli görünmekle beraber rakip Ancak kantin gereğince tevzi güreşçilerin her iyi hamlesini' ‘«ln lslim1âk edilen toprakların takdir ediyor, alkışlıyor, hakkı- I Paralarının peşin ödenmesi hânı veriyordu. IzımHır rusain» nırHi»ının
Milli sporumuzun umumi manzarası bu olsa ne İyi olacakı... Yazık kl öyle değil... | Güreşçilikte eski mertlik ananelerimizin tesiri t
U'.OiUUft CMIUIU9t.ll. DUIIUI «tMMIe. II,. „,kl, bu henüJ ödenl„MW,
ise kendini veren, vasilimin te- .____________....
'Zimdır. Glâdlna çiftliğinin pa-I ranan ödenme işleri geç kaldt-ğı İçin sahipleri başkalarına satmak imkânını bulmuşlardı. Elde kalan Ermeni çiftliği 10 .... ...... |bin dönümdür ve 55 bin liraya !lsUmiak edilmiştir Bunun da I VMOOI UUV1I1UCUIKİ İÇİO
l£ kendi,,1 veren, v.elllgln le- Ba ,0„„k|an„ b„„m !Ün.,
şlrl »kında bokulmayan ln»n- edllm„, lh„„ıall
iar var Kuvvetli olduğumuz. ______________
için cömert de olabiliyoruz.
Çatalca »por sahası Çatakadaki spor sahasının tesviye edilerek stadyum haline getirilmesi kararlaştırılmıştı. Vilâyetin elinde bulunan tes-
I vlye makinesini İstemek İçin I çatalca kaymakamı İle belediye l reisi diln vali 11e görüşmüşle r-I dlr. Makine şimdilik meşg.ıl j olduğu için İşleri biter bitmez 1 Cataleaya gönderilecektir.
Muhalefet için memlekete hizmet temel şarttır
SON TF.LGRAFta «Muhalefet
iyin memlekete lılımet temel Fakat diğer spor sahalarında ' şarttır başlıklı baş yazısında, oyuncular da. seyirci kütleleri Elem İzzet Benice:
«Türklyede de bir gün gelecek partiler kadar partililer (le hiç şüphesiz İnandıkları fikir ve programın sarsılmaz kanaatini taşıyacaklardır dedikten sonra ezoümle şöyle demektedir:
Dış politikada. Cumhuriyet inkılâplarını muhafazada, kanun ve nizam fikrinde, memleketin kalkınmasında ve Devlet mekanizmasının selâmetle İşlemesinde muhalefetin iktidarla elele çalışması memlekete hizmetin temel şartıdır»
Krediler kesilmedi
de tenkld edilmeğe lâyıktır.» 1
Netice olarak söyliyeceglmlz şudur. Spordaki vasilik feci bLr surette iflâs etmiştir. Bu sahanın; mesuliyet taşıyan, centilmen ruhlu sporcuların ve e-meklı hakiki sporculardan mürekkep dürüst. İdarecilerin ser-bes blr federasyonu haline gelmesi ve bu federasyonun bir takını mânevi emanetler taşıdığını ve büyük ve asli bir millete her zaman hesap vermek zorunda olduğunu dalma hatırda tutması mutlaka lâzımdır.»
*
Baba hindiciğim!
Aslı aranırsa, seni oraya bağlı yan insanların da durumu seninkinden pek başka değildir. Onların da bağlı oldukları bir kazık etrafında hayat sahaları var. Onu koparıp daha eenlg hürriyetlere kavuşmak İstiyorlar.
Gayretli, nikbin blr cemiyetin uzvu olan kendimi yetiştirdiğimden. beni bu bedbin Şark felsefesi mahzun etti. Fakat tabiatin yüksek semaları altında, geniş fezaları içinde, enfin sırları ortasında. sahiden de birer ba-bahlndi gülünçlüğü ile çırpındığımız hakikatinden kendimi hâlâ kurtaramıyorum.
Her yerde, dışarda, içerde bir «lıür->, bir «hürriyet» çabalamağıdır gidiyor. (Anr beni hürriyet aleyhtarı saymayın, hâşâ) fakat baba-hindinin tesiri altındayım. Düşünüyorum ki; Mevcut , cemiyette, mevcut siyasetin gayretleri biz insanlara, aldatıcı hürriyetler ufuklarından başka da imkân kapıları gösterse .. Yoksa — biri anlık bedbinlik deyiniz: [
hürriyet, mahdut şey! Ilele 1 unsurları içinde «aç kalmak hürriyeti» de olursa...
(Vâ-NÜ> !
5,233.358 liralık ödenek nerelere tahsis edilecek
Emlâk Kredi Bankası mürcaatların çokluğundan muvakkat bir zaman için yeni müracaat kabul etmiyor
Hava gösterisi
Çocuk Esirgeme K.u-rumunun yıllık kongresi
Çocuk Esirgeme Kurumunun İstanbul vilâyet merkezinin 1949 yıiı kongre*! ayın on. sekizinci cumartesi günü saat 14 de Ca-galoğlu Yerebatan caddesindeki merkez binasında toplanacaktır.
Tarihî yerlerin filimleri alınacak
Ankara 5 fAkşam' — İsveç gençliğine Türkiyeyi tanıtmak için İsveç filim şirketi memleketimizin tarihi ve kültürel yerlerini filimlerle tesbit etmek ü-zere İstanbul, Ankara. İzmir, Muğla, Bergama, Soma, Bandırma mıntakûlarmdakl tarihi eserleri filme çekmektedirler. Filim şirketinin bilhassa önemle üzerinde durduğu şey, Türk milletini ve Türkiyeyi İsveç milletine tanıtmak ve tatil zamanlarında talebe mübadelesini sağlamaktır.
Emlflit Kredi Bankasının soıı günlerde kredi muamelelerini durdurduğuna dair bazı gaze-Ankara 4 (Akşamı — 949 telerde blr takını haberler çık-
yılt bütçe kanununa bağlı ' ti. Haber aldığımıza gör® ban-A. A. R cetvellerinde değişiklik | kanın kredi işlerini kesmiş ol-yapılması hakkındaki kanun J ması asla varit değilidir. Ancak, tasarısı \~ ;__________ /Z___________
kabul edilerek gündeme alın- (lıındıığundan, bu İşlerin iniştir. Bu tasan He 949 yılı ' ...................
bütçe kanununa bağlı A ve A I, gider cetvelleri arasında 2 mil-1 yon 084.400 lira aktarma yapılmakta bütçeye yeniden 5 milyon 233.358 lira ek ödenek verilmektedir. Yapılan, aktarmalarla Sivas kongresi temsil heyeti üyelerLle Büyük Millet Meclisinin birinci devresinde! bulunan üyeleri vatani hizmet tertibinden bağlanan ödenekler. Ankara Gazi Eğitini Enstitüsü İngilizce şubesinde istihdam edilecek 3 yabancı öğretmenin maaşları, Amerlkada yol faaliyeti üzerinde etütler yapa-, cak olan yüksek mühendis ve mühendislerin masrafları kac-şılanacaktır.
Ek olarak İstenilen ödenekle-ırln 140 bin lirası eylülde mun-! I tozanı yayınlara başhyacak1 olan İstanbul radyosunun yıl sonuna kadar her türlü işletme masrafı. 500 bin Ilr&sı yapılacak ara seçimleri masraflarına, 030.058 lirası Kızılay Derneğine tahsis olunacaktır.
Ayrıca tasarı ile kurumlar, esnaf vergileri ve vergL usul kanunu ve gelir vergisini uygulama hazırlıkları İçin Maliye Bakanlığına 200 bin lira olağan üstü ödenek verilecektir .
bütçe komisyonunca 1 elde mevcut blr hayli tatep bu-biraz hafifletilmesi için 10-15 gün I kadar yen! müracaat kaydedilmemesi hakkında muvakkat blr tedbir aluımıştır.
Bankanın eksper ve mühendisleri son aylar zarfında vuku bulan yüzlerce müracaatı incelemeğe kâfi gelmediğinden bankada sıra bekliyenlerln miktarı birdenbire aşırı derecede artmış
İstanbul limanının bir aylık faaliyeti
Son blr ay zarfında Türk ’ bandıralı gemiler tarafından limanımıza 28 bin ton mal bo-IştUtılnuşCır. Bu miktar, blr ay öncesine nazaran 10 bin ton fazladır.
I Diğer tarartan ecnebi gemiler 1 de ayni zaman içinde 33 bin ton I mal getirmişlerdir. Bu da blr ay öncesine nazaran 1000 ton fazladır.
Muhtekir esnafın tecziyesi
Belediye nıürakabe teşkilâtı, son haft» zarfında 339 esnafı nnirakahe etmiştir. Bunlardan on üçü suçlu görülerek haklarında ceza, zabıtları tanzim e-clllmlşLir.
Bakanlar Kurulunun beledi-yeyc Verdiği fevkalâde salâhiyet, gıda maddelerine âzami fiat konulamadığı için tatbik e-dllemlyor. Bu sebeple suçlu görülen esenaf yine eskisi gibi 5
Devlet Tiyatrosu
Ankara 4 (Akşam) — Devlet .__
tiyatrosu sanatkârları İki grup'liradan 50 ikaya kadar lakdî halinde kendi paraları ile yurt ve 15 güne kadar dukkâıı ka-Içlnde bir Lurne tertip etmişler- patma cezasiyle leczlve edil-dlr ! inektedirler.
ve müracaat sahiplerini fazla bekletmemek gayesiyle, kısa bir müddet için yeni müracaat kabulünden sarfınazar edilmiştir.
Bu tedbirin eski müracaat sahiplerini ilgilendiren bir tarafı da yoktur, Evvelce açılmış olan hesaplar kredilerini kullanmakta devam etmektedirler.
Alâkalılar bankanın bütün talepleri karşılamağa yeter sermaye ve imkâna sahip bulunduğunu, İnşaat İçin verilecek kredinin kesilmesinin bankanın gayesi İle kabili telif olamıya-caîııu ve iki haftaya kadar İşlerin normal seyrini alacağını söylemektedirler.

Ankara vapuru yolda
Verilen malumata göre Ame-rlkaduıı satın alınan fl yolcu gemisinin tamir ve tâdil işleri tamamen sona ermiş ve bunlardan «Ankara- iki gün önce Nesv - York'dan hareket eltnlş-tlr. Gemi Marsllyaya gelince. Batı - Güney Akdeniz seferinin bir turunu yapıp Umanımıza' gelecek, sonra da Batı Akdeniz! hattında çalışacaktır. Diğer ge-, m i lor de 15 haziranda tesellüm' edilecektir.
Türk Hava Kurıımu-nun bir filosu yurt gezisine çıktı
Ankara 4 (A,A ) — Türk Hava kuruntunun 9 uçak ve 1 planörden mürekkep bir filosu bu sabah saat 9.1.0 da güney batı Anadolu turuna başlamak üzere Etlmesut alanından Afyona hareket elmiş ve meydanda kurum başkanı Gümüşhane milletvekili şükrü Sökmen.1;iler ile kurum ve basın mensuplan tarafından uğurlanın ıştır
Filo, Afyon'da üç gün kaldıktan ve gösteriler yaptıktan son-' ra yurt gezisine Antalya. Denizli, Mllâs. Aydın Akhisar ve Uşak üzerinden devam ederek Ankara'ya dönecektir.
Türk Hava kurumu tarafından İstanbul ve Samsunda kurulan kulüplere tahsis edilen uçaklar da bu sabah kulüplerine İltihak etmek üzere Etime-, sut'tan hareket etmişlerdir.
Günden güne kesim arttığından fiat düşüyor
ferden dörıüşii de hâdisesi! geçmiyor.
Bu seferinde de bîr doğum hâdisesi olmuş, İtalyadrıki mülteciler kampından yurdumuza dönmekte olan vatandaşlardan bir hayan, vapurda bir erkek çotuğu dünyaya getirmiş, Allah hayırlı, uğurlu, uzun ömiirlij eylesin, âmin. Kundaklı resmini gazetede gördüm. Sevimli bir yavrucak. Daha şimdiden muziplik vziinden akıyor yaramazın. Doğuşu hile bir muziplik değil mi?
Gümrük memurları, bu vapurdan daima, yüz liralık döviz müsaadesiyle Avrupa-ya gidip oralarda aylarca dolaştıktan sonra ellerinde tıklım tıklım eşya dolıı bavullarla ve yazın bile sırtlarında on binlerce liralık kürklerle donen yolcuların çıktıklarını görmeğe alıştıkları için, bu defa kucağı kundaklı bir kadın görünce şaşırmışlar. Geminin manifestosuna bakmışlar. İtalya-daki kamptan gelen yolru-ların adedi viiz seksen sekiz. Halbuki vapurdan çıkanlar yüz seksen dokuz kişi. Derhal işe el koymuşlar.
a— Kundaktaki bebeğin ismi manifestoda kayıtlı değil. Demek kl bu sefer bir de insan kaçırılıyor. Bu çocuk kaçaktır, hakkında kaçak yolcu muamelesi yapacağız. *
«— Aman bre. çocuk kaçak değil, vapurdu doğdu yavrucak.»
(>—. Olamaz, Gerçi bu vapurun teknesinde acayip bir tılsım vardır. İstanbul dan ayrıldıktan sonra içindeki yolcuların ceplerinde paralar doğurur. Fakat bu doğum tılsımı, müsaade ile alınan yüzer liralık dövizlere mahsustur. Döviz doğurur amma insan doğuramaz. Kundaktaki çocuk kacaktır»
Neticenin ne olduğuna gazete yazmıyor. Her halde, aklı erenlerin m;;dnha1esivle bu garip kaçakçılık meselesi halledilmiş amma küçük muzibin, rıhtımda memur amcalarına bir havli ter döktürdüğü muhakkak !
Vay afacan vay! muzipliğin bu derecesine can dayanır mı? Acelen ne idi. yaramaz? Vapurda doğar mı insan? Bizim nizamlarımı-
Created by free version of 2PDF
Mevslm ilerledikçe mezbahada kesilen kuzu sayısı artıyor.
Dün ınezbaıuda züT4 kuyun ite 4936 baş kuzıı kesilmiştir Canlı Hallerde düşkünlük devam ediyor.
Evvelki günkü satışlarda canlı flütlerde 20 - 25 kuruş e •-smda ucuzluk olmuştur. Kamplarda koyun eti ortalama ola-J m->uıı. omnı m»(unı«»»««•»•-rai: 300 kuruşa satılıyor. | Un böyle şeylere müsait Oİ-
■»nrtın-ını ic nrlamiarınıızm Son haftalarda fazla balık.
tutulduğu İçin bu bolluk et s.ı • taşlarına tesir etmiştir. Ba ık ve sebze fiatierl çoktan beri görülmemiş derecede ucuzdur.
madiğim, iş adamlarımızın nizamnameye aykırı hareket edemîveceklerini bilmiyor muydun? İki gün daha sabredip İstanbulda doğsaydın da memur amcalarını sıkıntıya sokma saydın no olurdu sanki?
Havdı bakalım, bıı sefer yakayı kurtardın, bir daha böyle şeyler yapma sakın, öınriiıı uzun olsun, muzip afacan!
Belediye kışlık odun ve kömür getirtiyor
Belediye, şehrin kışlık odun ve kömürünü şimdiden getirtiyor. Geçen kış yapılan ucuz satışlar bu sene daha İyi şekilde tanzim edilecektir. Belediyenin mukavele İle bağlı olduğu mahrukat müteahhidinin taahhüt müddeti sona ermişti. Anlaşma yenilenmiştir.
Son hafta içinde Isl&nbulu 14 bin çeki odunla 182 bin kilo mangal kömürü getirilmiştir, Bunların bir kısnıı piyasaya, kalanlar da depolara gönderilmiştir. Tarım Bakanlığının Is-tanbula tahsis eLtlğl mahrukat miktarının arttırılacağı haber veriliyor.
Polis tâyinleri
Ankara 5 (Akşam» — Kocaeli Emniyet »miri Ziya Güç sa-. llhll, İstanbul Emniyet Amiri Muzaffer Botu İnegöl, İstanbul 'Emniyet âmirlerinden Osman Nuri Akyüz Çanakkale, Avnl Bilen Edirne, Ahmet Nuri Özkan Samsun, Edremit Emniyet Amiri Ali Haydar Erel Menemen, İskilip Emniyet âmiri Sabrı öz-demir Kocaeli, Çanakkale Emniyet Amiri Gnllp Alltnay Edremit ve Edirne Emniyet Amiri Ali İnal İskilip Emniyet âmilliklerine tâyin edilmişlerdir.

••İllimi»......
Parisli! Dörtler Konferansına İştirak eden Amerikan gesi Jessup ve refikası
İsrail ile ticaretimiz
Bir müddetten beri Türkiye ile tarail arasında akdine çalışılan ticaret anlaşması için yakında bir İsrail heyetinin memleketimize geleceği haber verilmektedir. Temmuz ayı İçinde geleceği bildirilen bu 12 kişlILk heyetten önce ihzari temaslar-' da bulunmak üzere bir İsrail temsilcisi şehrimize gelmiştir.
Cemal RFFIK
Ayakkabı satışları
Mevsim doiayısiyle ayakkabı satışları hararetlenmlştlr. Fakat Halter çok yüksek görülüyor. Nispeten ucuz olanları varsa da dayanıksız olduğu İçin ucuzluğu fayda temin etmiyor Yapıları tetkiklere göre bir ayakkabının maliyeti tekinin Haline gelmektedir. Yani maliyet, satış ftatlerinin dalma yarısıdır Bu kati bir teamül haline gelmiştir, İlâve edilen yüzde yüz kir dükkancılarla aradakilerin kârıdır. Umumiyetle müstahsilin vaziyeti gibi zanaatkâr da para kazanmıyor. Pahalılık daha ziyade mutavassıtlar yüziinden-dlr
,„V,J Çocuk ayakkabıları da çok alacağı haber verilmişti İktisat ',ah9İldır 7-8 yaşında bulunan Fakültesi Profesörler Meclisi!I,,c Cocuk «Ç‘n W blr *¥«*>“** bu mahallerin bağlı olduğu,15^0 atılıyor.
kllrOUM 14yl„ »UnlJ.lr. Prof,-1,
! best meslek sahipleri ayakkabı-
İktisat Fakültesi asistanlıkları
Bir müddetlen beri münhal olan İktisat Fakültesinin asis-l ^anlıkları için yeni namzetleri
Şehrimiz tüccar ve ticaret oda-,H,r Nâzım Atıf Kuyııcak'm ida- lann pahalılığından şikâyet et-slyle görüşmeler yapan bu tem-jre Umumi iktisat ve ^- çektedirler. Yırtık ayakkabı İla
silcl yakında Ankaraya gide- ] Teorisi Kürsüsü için bir. V£. hele ayakkabLsız sokağa çık-cektlr. Gelen haberlere göre B-Ord Pröf Şükrü Baban ile pro- mak ınıjmkün ohnadığıpa gör® rall bizden hububat ve yiyecek fesür R*tu ?ükrü Suvia'nın İk- ayakkabının en zaruri bir giyim alıp ilâç, kimyevi maddeler ve' tkadl Doktrinler Tarihi Kürsü-' eşyası olarak İlân edilmesi ve bazı sanayi mamulfth vermek' sü tçln İki ve işletme Kürsüsü1 alâkalı makamlarca ucuzluğu-Istemektedir. | için bir asistan alınacaktır. | nun. temini isteniyor.
Sahile 1 ____
rfa^jvrü z iî(
Müzik tenkidi
Hong-Kong ne olacak
u
Geçen yazımızda müzik tenkidinden ve tenkidin şekillerinden bahsetmiştik (Akşam : 3.6.949). Bugün müzik tentddlle İlgili mevzularla münekkidi ve münekkidi tiplerini ele alacağız.
Müzik tenkidiyle İlgili mevzuların başlıcaları müzikli dram, senfonik konserler, oda müziği ve dini müzik eserleridir. Bun lordan bir kısmı henüz ilk defa çalınanlardır. Bu takdirde böyle bir eser İçin ilk defa bir hüküm verilecek demektir kİ bu, eserin mukadderatını tayin etmekte Amil olacaktır. Diğer bir kısım eserler de bir çok defalar çalınmış ve zaten tanınmış olanlardır kİ bunlar hakkında zaten verilecek hüküm verilmiş bulunmaktadır. Bu türlü eserler için yapılacak iş eserin çalmışı hakkında söz söylemektir. Bu iki çeşit eserden başka, unutulmuş olanlar ve ancak bugün meydana çıkarılanlar vardır. Münekkld bu eserlerin tarihinden bahsedecek ve bugün ortaya çıkarılmasının u-yand irdiği alâkayı belirtecektir.
Resitallerde münekkidin vereceği hüküm, her şeyden evvel bir şöhret kazanmak için ortaya çıkan sanatkârın değeri hakkında olmalıdır. Çaldığı eserler hakkında da dinleyiciyi aydınlatmak lcabedeceğl kanaatindeyiz.
Yukarıda saydığımız müzik nevilerinden başka film müziği, plâğa alınmış miizlk ve radyo vasıtasiyle neşredilen müzik de münekkidi ilgilendiren mevzulardır. Filmlerde müzik bîr nevi dekor yerini tutar; böyle bir mevzu için uzun uzun düşünülmüş ve bestelenmiş olmaktan ziyade şöylece çırpıştırılmış eserlerdir. Buna nazaran münekkidin vazifesi mahduttur. Plâğa alınmış eserlere gelince, münekkidi İlgilendirenler sanat müziği çerçevesine girenlerdir. Bunların çoğu ekseriya tanınmış ve şöhret kazanmış çılanlardır. Yapılacak tenkld, çalmışı ve plâğa alınışı hakkında olmalıdır. Radyo neşriyatı hakkında da aynı şeyi söyllyeblll-rlz. Bununla beraber yayınlarda, seyrek de olsa yeni eserlere yer verildiği görülmektedir. Bu türlü yayınlar devamlı ve sistemli bir tarzda yapılırsa müzik münekkidini yakından alâkalandıracağı tabiidir. Dinleyicinin tepkisinden mahrum olan bu çeşit neşriyatın tenkidi o derece enteresan olacak ve hususi bir kıymeti haiz bulunacaktır.
Bu müzik çeşitlerinden başka operet, rövü, müzikhol veya kabare skeçleri, her nevi halk şar kıları ve tam .-imiyle ticari mahiyette olan müzik eserleri vardır.
MÜNEKKİD NASIL OLMALIDIR? Milnekkld, gayet kuvvetli bir müşahede kabiliyetine, devamlı bir dikkate, eserin teferruatını ve bütününü İhata edecek bir hâfızaya sahip olmalıdır. Bir müzik tasviri derhal sİ-llnlverlr. Eğer münekkld eseri dinlerken aynı zamanda tahlilini de yapmışsa onu hatırlıya-rak ve teferruatını birleştirerek tenkld edebilir.
Münekkld, müzik tarihini hak kiyle bilmeli ve karaunda katiyet bulunmalıdır. Bunlardan birincisi münekkidin bilgi tarafını meydana koı; İkincisi de vereceği hükümdeki nüfuz ve 1-aabcttn derecesini gösterir. O halde müzik kaynaklarına edl-1 fccek müracaatler nisbetinde verilecek hüküm isabetli olacaktır. Buna göre tarihi bilgiyi teknik bilgi ile kuvvetlendirmek, çok geniş ve zengin bir repertuara sahip olmak münekkld 1-çin şarttır, işte bu suretle verilecek hüküm, şuurlu bir çalışmanın neticesi olacak ve bugün yazılan eserle daha evvel gelip geçmiş benzer eserler arasındaki mukayesenin mahsulü bulunacaktır.
MÜNEKKİD TİPLERİ: Eski zamanlara dönecek olursak İki tip münekkld görürüz. Birincisi profesyonel müzisyen tiptir. Bu nevi münekkld kendisini muharrir telâkki etmekte hiç bir mahzur görmez. Onun için asıl olan müzisyen olmaktır. Hükümlerini tenkld yazılan şeklinde ortaya atmayı ikinci derecede değeri olan bir İş telâkki eder.
Yazımızın bu noktasında E-m!le VuilleruiOZ'un bir sözünü hatırladık: «Tenkld hakkında hiç bir fikri çlmıyan ve acına-
cak derecede sakat hükümler veren çok yüksek değerde besteciler tanıdım.»
Besteci ve müzisyen münekkld olabildiğine tarafgirdir. Herhangi bir eseri kendi müzik zaviyesinden görüp mütalâa eder. Görüşüne, inanışına, tarzına uy gun düşmlyen eseri mahkûm e-der. Bundan başka bu tip münekkidin sosyal rabıtalarını da hesaba katmak lâzımdır. Mes-Iek‘1 icabı müzik teşekküllerinde vazifeli olması, meslekdaşlariy-le daimi temas halinde bulunması; tanıdık ve dost bestecilerle müzisyenleri tutması ve kayırması neticesini doğuracaktır.
İkinci tip münekkld. uydurma müzik bilgisiyle yazı yazmakta kendisini salâhiyeti! gören muharrirdir. Bu nevi münekkide on dokuzuncu asırda sık rasla-nırdı. Bıı öp. konser salonlarının daimi müdavimidir. Edebiyat meraklısıdır. Pek sathî olan müzik bilgisini şatafatlı yazılarla süslemesini bilir. Ve (edebiyat yaparak) hakikî müzik tenkidinden ayrılır.
Bu noktada Emest Closson'un bir mütalâasını düşünmekten kendimizi alamadık. Kırk yıllık devamlı müzik tenkidinden son ra E. Closson'un vardığı netice şudur: «Gazetelerde, mecmualarda tenkld yazısı yazabilmek İçin bir Jüri huzurunda imtihan vermiş olmak lâzımdır. Uzun yıllar tahsil etmeden ve bir diplomaya sahip olmadan ne en ft-dl bir suçu mahkemede müdafaa edebiliriz; ne de bir hastaya bir müshil reçetesi yazmak hakkını kendimizde buluruz. Bu na mukabil bilgisinin hiçliğini parlak ve şatafatlı bir kaç kelime İle örtmesini bilen herhangi bir kimse, kıymeti olmıyana kıymet biçer; nahak yere bir şöhret kurabilir veyahut bir başkasının mesleğini baltalıya-bllir.»
Bu tip münekkldlerden başka sağlam müzik kültürlyle mücehhez bedllyatçılar ve tarihçiler vardır ki en salâhiyeti! ve İsabetli yazılan bunlardan toplıya-cağız. Müzik teşekküllerinin, lm-presarlolann emrinde âdeta ücretli memur gibi çalışan ve ısmarlama müzik tenkidi yazan sözde münekkldleri, pek tabiidir ki hesaba katmayacağız. Böyleleri son elli yıl İçinde Av-rupada pek çoğalmışlardır.
(Bitmedi)
A. Machabey’den çeviren: Fikri ÇİÇEKOĞLU
Telefon makbuzları tutarları postahane-lerce kabul edilecek
Ankara 4 (Akşam) — Posta, Telgraf ve Telefon işletmesi umum müdürü halka bir kolaylık temini İçin bu ay başından İtibaren telefon makbuzları tutarlarının her postanede kabulünü kararlaştırmıştır.
n ÖTEDENBERİ MERAK ETTİĞİN İNCİL’İ
Bugün al. Hayatı aydınlatan bu mühim eserin Türkçe nüshası, karton 125, bez ciltlisi 200 kuruştur. Ayrıca bütün Garp ve Şark dillerinde mevcuttur. Tedi-yeli olarak her adrese gönderilir.
KİTABI MUKADDES şu.
(89 İstiklal çatı Beyofclu.
ATLAS’ta'
Renkli
3UNE HAVVER - JOHN PAYNE müsabakanın ■m 2 ci Filmi. —■


MUSİKİ MECMUASI
ia ncı sayın kıymetli yazı ve nota ile çıktı. Konaorvatuvar çalışmalarını Beşiktaş Halk-
Kurtuiuj Boakurt P9 Noe ya mfiraeat ediniz. Tel: B35M
Ingiliz Savunma Bakanının mahallinde yapacağı tetkiklerden sonra bu hususta bir karar verilecek
Honç Konc'Lan bir görünüş
Çin komünist kuvvetleri l’etl hareketlerine hızla devam ediyorlar. Bu kuvvetler Çin hükümet merkezinin nakledildiği Kanton şehrine yaklaşmışlardır, hükümet merkezi şimdi Çunging'e nakledilmektedir Ko münlstlerin İleri hareketi Çinin güneyinde bir İngiliz müstemlekesi olan Hong Kong şehrini tehlikeye düşürmüştür İngiltere İcabında bu şehri miidafaı etmek için tedblı alıyor. Son gelen telgraflara göre şehrin müdafaasına yardım etmek ü-
zere bir vapurla 1500 asker daha gönderilmiştir. Diğer taraftan İngll te renin. Savunma Bakanı Alexander de, vaziyeti yerinde tetkik etmek üzere, f.oıı-dradan Hong Konk’û hareket etmiştir. Savunma Bakanının yapacağı tetkiklerden soma şehrin âkıbetl hakkında bir karar verilecektir.
Hong Konk, Kanto'un karşısında, Ce Klang nehrinin ağzında, bir yanmada ve muhtelif adalar üzerindedir. Asıl şehir bir ada üzerindedir. İngiliz işgalinden evvel burası tenha bir iskele idi. Ahalisi balıkçılıkta geçinen kimselerdi. Çin korsanlan adayı kendilerine sığınacak bir yer haline getirmişlerdi.
1042 - 3839 seneleri arasında İngiltere Çine afyon İthaline mâni olmak İçin bir afyon harbi açmıştı. İngiliz gemileri Çin sahillerini kontrol ederken Hong Kong'u üs haline getirmişlerdi. Çinin içerilerine sokulan en mühim ticaret yollarının ağamdaki bu liman İngiilzlerin dikkatini çekti ve 1842 de Nan-kln muahedesi! e liman İngillz-lerin İdaresine bırakıldı.
İngillzler Hong Kong'u İmar için derhal çalışmağa başladılar, 60 - 70 sene İçinde burasını dünyanın en büyük limanlarından biri haline getirdiler. Güney çın ile hariç memleketler


Hong Konç'tın muazzam otellerinden biri
arasındaki ticaret bu limanda toplanmağa başladı.
Hong Kong son seneler zarfında dünyanın en mühim pirinç paran halini aldı. Çine giren pirinçlerin yüzde seksen beşi bu liman vasıtasüe girmektedir. Japonyaya giden pirinçin büyük bir kısmı da buradan geçer.
Hong Kong U2ak şarkta, Ca-vadan sonra, en cok şeker ticareti yapan yerdir. Felemenk Hind Is tanından ve FÜlpinler-den gelen ham şekerler burada tasfiye edilir ve ihraç olunur. Şekerler bilhassa Çine girer.
Hong Kong'un üçüncü ticareti pamuklulardır. Burası aynı zamanda Singapur'dan sonra. Uzak Şarkın büyük kalay pazarıdır. Uzak Doğuda Işllyen vapurlar kömürlerini de buradan tedarik ederler.
Hong Konk yalnız dünyanın en büyük ticaret denizlerinden biri olmakla kalmamış, aynı zamanda burada bir çok sanayi kurulmuştur. Çimento, kâğıt, ip. cam, sabun, konserve fabrikaları ve mühim vapur İnşaat müesseseler! vardır.
Hong Kong'un nufusu bir milyon kadardır. Bunun onda dokuzu Çinlidir. Şehirde geniş caddeler, muazzam binalar var-
dır. İkinci dünya harbinde Ja-ponlar, şiddetli bir muharebeden sonra burasını ellerine geçirmeğe muvaffak olmuşlardı Harb Japonların mağlûbiyeti ile bilince îngilizler bu mühim limanı tekrar İşgal etmişlerdir.
Bir tâyin
Ankara 4 (Akşam) — Bayındırlık Bakanlığı yüksek fen heyeti âzahğma su işleri reisliği müdürü yüksek mühendis Bedri ölçer tâyin edilmiştir,
949 - 950 yılı ihracat rejimi
Aukara 4 (Akşam) — Ordu MlUetvekUJ Arif Hikmet Onat, 949 - 950 mahsul yılı İhracat rejimi hakkında Meclis başkanlığına bir sözlü soru vermiştir.
Sıhhiye tâyinleri
Ankara 4 (Akşam) — Rize Sağlık ve Sosyal Yardım müdürü doktor Ahmet Sami Berk, Muğla Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğüne naklen, İstanbul merkez tabiplerinden doktor Salâhaddln Agâh. Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı müfettişliğine 70 lira maaşla ve terfian, eczacı kimyager Reşit Alatya Bakanlık müfettişliğine tâyin olunmuşlardır.
Maud Loty için verilen müsamere
Belkts Şefik paşa, beyaz tilkiden kap'ı ile artistin perişan kıyafetini sakladı
Sağdan sola doğru berberJcan Clement, Maud Loty, fielkis Şe fik Faşa
25 sene evvel Fransanın en çok sevilen artisti Maud Lotv -nln şimdi büyük sefalet İçinde bulunduğunu, eski arkadaşlarının kendisine yardım malm-diyJe bir müsamere tertip etllk-leritü yazmıştık.
Müsamere geçen hafta Variö-tâ Tiyatrosunda verilmiştir. Elr zamanlar eline hesapsız para geçen, fakat bu parayı düşüncesizce sarfeden artist, şlr.dl giyecek muntazam bir elbisesi] bulunmadığı için, mûsomered-:, bulunamamış, o civardaki birj kahvehanede oturmuştur. MÛ- ı samere bitince bazı dostlun |
kendlslnt bu kahveden alarak bir bara götürmüşler, orada sabaha kadar eğlenilmiştlr. Paris gazetelerinden biri bu eğlenceden bahsederken diyor ki:
«Maud Loty'nin kıyafet! perişandı. Bunun saklamak İçin Tür kiyenin eski Harbiye Nazımım kızı Madam BcUds Şefik Paşa, beyaz tilkiden kapını artiste vermiş, bara bu suretle gitmişlerdir. Bardaki eğlence sabah saat altıya kadar sürmüştür. Maud. bir odasında oturduğu binaya muhteşem bir Cadillac o-tomobihyle götürülmüştür. Ken
Bclkıs Şefik Paşanın eski bir resmi
dişine refakat edenlerden meşhur berber Jean element, eski artistin saçlarını boyamağı kabul etmiştir, Ger.e bunların a-rasında bulunan sahne vâzu Serge de la Roche da yeni çevrilecek filimde kendisine bir rol vereceğini bildirmiştir.»
Fransız gazetesinin bahsettiği Belkls şefik Paşa, mütareke senelerinde HarbJye Nazırlığı yapmış olan Süleyman Şefik Paşanın kızıdır. Tanldıklan kendisine «Benli Belkis» derler. Bir müddet evvel Patiste bir 'Fransız lavanta fabrikatörü ile evlendiği duyulmuştu.
Ingilterede açılan yeni polis koleji
Bu kolej çok sayıda uzman personel yetiştirecek
Yeni Polis kolejinden hir intiba
Londrada çıkan «Polis Dergisi 5 nin müdürü R. E, Harris yazıyor:
Geçen yıl Warwickshlre'da, Coventry yakınlarında açılan yeni polis kolejinin ödevlerini yorumlayan. İngiltere İçişleri Bakanı Mr. C hu ter Ede. bu müesseseyl İngiltere ve Gal in polis kuvveti tarihçesinde bir âbide olarak vasıflandırmışlar. Şimdiye kadar ilk defa olarak polis servisinin yüksek rütbeli mensuplarını yetiştirmek İçin, milli bir yatılı kolej kurulmuş olup, gelecekte, bu okuldan mezun olmayan polis memuru ve çavuş rütbesiyle staj görmeyenler, müfettiş veya daha yüksek rütbelere tâyin edllemlye-cekl erdir.
İngiltere ve Gal'de, 329 ayrı eyalet, şehir veya nahiye polis kuvveti mevcuttur. Buna ilâveten Londra bölgesinin bütününe karışan ve takriben 20.00Û kişilik bir merkez! polis kuvveti vardır.
Londra sitesinin polis kuvveti de ayrıdır. Bütün bu kuvvetlerin yekûn mevcudu 07.000 kişiye yakın olup, bütün bu kuv-, vetlerin mensupları sıra ile yeni kolejde bir staj devresi yapacaklardır. tskoçya polis kuvvetleri İçin de ayrı bir kolej kurulması karalaştırılmış olup, bu okul da yakında açılacaktır.
İngiltere ve Gal'de polis kuvvetindeki esas rütbeler sırasiy-le şunlardır; Memur, çavuş, enspektör, nazır ve başmemur. Eyalet kuvvetlerinin belli başlı olanlarında başmemur yardımcıları da vardır. Merkez polis kuvvetlerinde nazırdan kıdemli muhtelif derecelerde memurlar çalışır. Bütün kuvvetlerdeki o-kuida staj görecek yüksek rütbeli memurların yekûn sayısı takriben 4.000 dlr.
Müşterek bir teşebbüs
Polis servisinin tam verimli bir surette iş görebilmesi İçin yüksek rütbeli memurları yetiştirecek bir kolejin lüzumu yıl-lardanberl teslim edilegelmlşse de, bu kolejin kurulmasındaki gecikmenin sebeplerinden biri, polis servisinin İdare ve kontrol sistemi olmuştur. Merkez polis kuvvetinden başka, diğer bütün kuvvetler, eyalet, şehir veya nahiyeyi temsil eden mahalli otoritenin tâyin ettiği bir komite tarafından İdare edilmektedir.
Bu komitelere polis otoritesi adı verilmektedir. Eyalet polis kuvvetlerinin masrafının yarısı bu mahalli komiteler tarafından ödenmekte ve mütebaki masraf İngiltere mâliyesi tarafından karşılanmaktadır. Dolay isiyle devlet, İçişleri Bakanı vasıtasiyle polis servisini kontrol etmektedir.
Yeni kurslar
Şimdiki halde polis kolejinde belli başlı iki kurs görülmektedir. Bunlara İlaveten denizaşırı polis kuvvelterinin mensuplan için de tâli kurslar mevcuttur. Ayrıca anavatan polis kuvvetleri rütbeli mensuplu için takriben 3 harta süren kısa bir kurs yapılmaktadır.
Kursa iştirak edecekler baş-memuriar veya polis otoritesi tarafından seçilir ve her kuv-j vete bu maksatla, yedek memur verilmiştir Bu yedekler kursa iştirak edeceklerin yerlerinde hizmet görürler. Kursun süresi 0 aydır.
ilk «Junior» kurs 1948 aralık ayında sona ermiştir. Bu kursa 149 erkek ve 6 kadın memur iştirak etmişlir. Birinci kursa iştirak eden üyelerin yaş vasa-
tiler! 37 dir. Kurs üyelerinden 30 u İkine) dünya harbi sırasında orduda subay rütbesiyle hizmet etmişlerdir.
«Junior» kursun programında şu konular mevcuttur:
a) — Polis prensipleri — Tarihi, siyasi, sosyal, hukuki.
b) — Polis teşkilât ve İdaresi — İnzibati prensipler, tatbikat ve usuller.
c) — Hukuki —
(1) Hukuk tarihî ve teşrii kanun: hukuk prensipleri; hukukçuluk mesleği; şahsi emval ve zararlar kanununun tetkiki; mahalli hükümet elemanter prensipleri.
(2) Cinai hukuk ve usul.
d) — İlim ve polis ödevleri — Adli tıp, kimya ve fizik.
e) Konferanslar — Talebelerin uıııııml malûmatını genişletmek üzere mesleki ve gayri mesleki konferanslar seri halinde tertiplenmektedir. Bu konferanslar polisin işiyle yakından İlgili konular hakkındadır. Ayrıca hükfimet servisleri, ticaret ve endüstri gibi daha umum! konular hakkında
i da konuşmalar yapılmaktadır.
Kolejin en önemli hususiyetlerinden biri, öğrencileri kendi hesaplarına çalışmağa teşvik etmektir, öğrencilerin her türlü ilmi araştırmalara karşı hevesleri geliştir ilmektedir. Konferanslar sırasında not almaktan ziyade, münazaralara, tezler yazılmasına ve pratik çalışmalara önem verilmektedir. Eğitim tasarısının en hayati kısımlarından biri gerek «Se-noir> ve gerek «Junior» kurslarda yer alan münazaralardır.
Diğer eğitim metodlan arasında, pratik temrinler, gösteriler ve yazılı ekzerslzler mevcuttur. Umumi konular hakkında birçok konferanslar verilmekte olup, polis kolejinin ilk kursunu ziyaret eden konferansçılar arasında, başyargıç, Avam Kamarası başkan muavini ve başsavcı gibi şahsiyetler bulunmaktadır. «Junior» kursun ila 3 ayı zarfında kolel 60 tan fazla konferansçı tarafından ziyaret edilmiştir Ayrıca en yüksek rütbeli polis mensuplan. meslekî konular hakkında 36 konferans vermişi er -'dir. Haftada bir gün öğleden sonra atletizm müsabakaları tertibedllmektedlr. Ayrıca haftada İki defa. 40 dakika müddetle talim ve kültür fizik yapılmaktadır. Kursun hitamında kolej komutanı öğrenciler hakkında etraflı bir rapor sunar.
Kumandan, okul tedris heyeti ve binalar
Polis kolejinin İlk komutanı. Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanadada kurs ve teşkilât hakkında geniş tecrübeler edinmiş, İngiliz İmparatorluğu komandon mümtaz hizmet ve askeri salip nişanlarım İhraz etmiş bir asker olan albay Dunn'dur. Muavini bir polis baş müfettişidir. Tedris heyeti, hepsi yüksek rütbeli polis memurları olan 18 öğretmenden müteşekkildir.
Kolej şimdilik, İkinci dünya harb! sırasında uçak fabrikalarının İşçilerini İskân için İnşa edilen, Coverttry yakınlarındaki Ryton - on - Dunsmore.dnki binalara muvakkaten yerleşmiştir.. şimdiki binalar konforlu olmakla beraber, kolejin daimi olarak burada yerleşmesi uygun görülmekledir. İleride mevcut binalar, daimi Polis kolejinin bir kısmı olacak, polis merkez kitaplığı ve müzesi burada kurulacaktır.
Created by free version of 2PDF
| ugııua. ıvıuııarrem uıtnaaşın »Uı ı
Akıncı ailesi , yaşıyacakur, Fakat şimdiye x.ı- mm uır uui.ua m
GÜNÜN ADAMLARI:
Veremle savaş

Akciğer vereminin streptomisin tedavisi
Amerikanın Moskova elçisi amiral Alan Goodrich Kirk
Televiziyon gelişiyor
Bir de kiracılar
Büyük Britanya Tıbbi Araştırmalar Konseyi üyelerinden Dr. Daniels verem, menenjit ve akciğer vereminde streptomisin tedavisi üzerinde tecrübeler yapmaktadır. Ingiliz doktoru bu münasebetle şu makaleyi neşre tmlştlr:
1946 yılı eylülünde Büyük Britanya Tıbbi Araştırmalar Konseyine bağlı özel bir komisyondan verem Takalarında Streptomisinle klinik tecrübeler planlaştırması istenilmiştir. O devirde bu İlâcın İngiltere deki mevcudu gayet azdı. Veremin tedavisinde streptomlsin'-le elde edilen İlk neticeler Birleşik Amerlkada açıklanmıştı ve akciğer vereminde elde edilen klinik neticeler kati olmamakla beraber, cesaret verici İdi. O devirde Birleşik Amerlkada akciğer vereminde streptomisin'in kontrollü bir tecrübesine girişilin emişti Tıbbî Araştırmalar Konseyi özel Komitesi, bu durum karşısında, rle ve beyin veremi üzerindeki tecrübelerden başka, mevcudu kıt atreptomi-sln'in bir kısmının en İh tim amil plâlanşlır ilmiş kontrollü araştırmalar için kullanılmasını kararlaştırmıştır. Bu karar şu mülâhazaya dayanmakta İdi: Tecrübe He sabit, olmuştur kİ, akciğer vereminde her hangi bir ilâcın tesirini ölçmek son derecede güçtür; bu hastalığın tabii seyri gayet değişik ve önceden kestirilmesi imkânsız olup, mahdut birkaç vakada yeni bir ilâcın kullanılmasını müteakip görünürde elde edilen salâh emareleri, iyileşmenin o ilâcın tesirinden ileri geldiği bahsinde delil olarak kabul edilemez.
Geçmişte vereme karşı savaşta yalnız bir tek Hacın İstimali etraflı bir kontrola tabi tutulmuştu Bu İtibarla, komite, böyle bir tecrübeyi plânlaştırıp tatbik a koymak güçlüklerini İhtimamla İncelemiştir. Eldeki ilâç mevcudunun ve dolayıslyle hasta sayısının mahdut olacağına göre, bütün bu hastaların da. hastalığın aynı tipinden m uzlar İp bulunmalarına lüzum görülmüştür. Muhtelif sebeplerden dolayı tecrübe altındaki grupa dahil hastalar şu tip arasından seçilmiştir: Bakteriyolojik tecrübelerle verem oldukları sabit 15 İlâ 30 yaş arasında, hastalığa yeni tutulan ve had progreslf akciğer vereminden mustarip hastalar.
Bu tipe uygun vakalar
7 hastane bu tecrübelerle işbirliği yapmışlardır. Hastalar, bu hastanelerin civarındaki bölgelerden, vereme karşı savaş memurları ve bu hastanelerin mensuplan tarafından seçilmiş. kendilerine tasarının mahiyeti anlatılmış ve hastanelere de uygun vakaları komiteye haber vermeleri bildirilmiştir. Bu gibi vakalar ihbar edildiği zaman, komitenin seçme heyeti bu hastalar üzerinde yapılan klinik müşahedelerini ve çekilen röntgen finallerini İncelemişlerdir. Bu hastalar, bu denemelerin cereyan edeceği muayyen merkezlere yatırılıp, iki gTupa ayrılmışlardır: Streptomisinle tedavi edilecek hastalar (8) gru-pu veya sadece klâsik istirahat usulü ile bakılacak hastalar (C> grupu. Bu hastalara önceden, kendilerine özel bir tedavi usulü tatbik edileceği bildirilmemiştir. (Cl grupuna dahil hastalar da. hastanede kaldıkları müddetçe özel bir müşahede altında bulunduklarının farkına varmamışlar ve hakikatte kendileri eski usulle tedavi edilmişlerdir.
Hastaların, tedavi merkezlerinde en az altışar ay yatmaları karşılaştırılmış ve bu devre sonunda klinik durumları halı-
bu uzmanların her biri flllmle-rl ayn BYn incelemişi®* ve ierindekl TÖntgen flllmlerinln (C) veya (8) grupuna dahil hastalara alt olup olmadığı kondilerine bildirilmemiştir.
1948 martında 107 hasta Öze-' rinde yapılan müşahedeler bitirilmiştir. Bu hastalardan 55 I streptomisin grupuna ve 52 sİ kontrol grupuna dahildi. Altı aylık devre sonunda elde edilen belli başlı neticeler şu şekilde İdi: (S) grupuna. yani streptomisinle tedavi edilen grupa dahil 55 hastadan dördü (% 7) ve CC) grupuna dahil 52 hastadan 14 ü (% 27) devrenin sonundan evvel ölmüşlerdi. Tedaviden evvel alman röntgen flllmlerinln tedavi sırasında alman flllmlerle mukayesesi neticesinde (S) grupu hastalarının % 69 unda ve (C) grupu hastalarının % 33 ünde salâh emareleri müşahede edilmiştir. (S) grupu hastalarının % Cl İnde ve (C) grupu hastalarının % 8 inde salâh derecesi gayet Ueride İdi. Büyük salâh emareleri gösteren dört (C) grupu hastasından İkisine, ciğeri söndürmek İçin ameliyat yapılmıştır.
Altı aylık devre sonunda, (S) grupuna dahil 8 basta He (C) grupuna dahil iki hastanın yapılan muayenelerinde verem mikrobu bulunamamıştır. (S) grupu hastaları arasında en İyi neticeler tedavinin Hk aylan zarfında elde edilmiştir.
Streptomisin grupunda elde edilen İyi neticeleri belirtmekle beraber, şu ciheti kaydetmek lâzımdır kİ, evvelâ, klinik bir «tam İyileşme» elde edilmemiş ve 0 ay sonunda hastaların yalnız yüzde 15 İnde verem mikrobunun kalmadığı tesbit edilmiştir, Bundan başka bu tecrübeler, şimdiki halde sadece kısa vadeli bir takdir mahiyetindedir, Tecrübelerin üzerinden henüz kâfi derecede vakit geçmemiştir. Streptomisinle tedavi edilen hastalardaki belli başlı salâh İlk İki, üç ay zarfında müşahede edilmiştir. Altı aylık devrenin İkinci yarısından sonra bir çokların m sıhhi durumu yeniden kötüleşmeye başlamıştır. Böylece (8) grupuna dahil 31 hastanın durumları, röntgenle tesbit olunduğuna göre, beşinci ve altıncı aylarda bozulmuş ve İçlerinden dördü ölmüştür. Buna mukabil streptomisin tedavisi dördüncü ayın sonunda durdurulmuş olup, hastalardaki kötülüğe doğru meylin tedavinin durdurulmasından İleri geldiği ihtimali de akla gelmektedir. Halbuki bu cihet çoğunluk İçin varit değildir, (S) grupu hastalarından ekserisi dört aylık devrenin sonundan evvel kötüleşmeye başlamışlar, 21 kişiden yalnız 6 kişi bütün bu dört aylık müddet zarfında salâh eserleri göstermişlerdir.
Ayrıca hastalığın, streptomisine karşı bir mukavemet de geliştirdiği tecrübeler neticesinde sabit olmuştur. Birçok vakalarda mikropların strepto-mlsln'e karşı mukavemeti tedavinin İkinci ayında başgös-termlş olup. (S) grupu hastalarında, evvelâ düzelmeye başladıktan sonra, yeniden kötüleşmenin bu mukavemetten İleri geldiği tahmin edilmektedir.
Yapılan bu tecrübeler streptomisinin kıymetini kesin ve şüphe götürmez bir tarzda İspat etmekten başka. Büyük Brltanyada en geniş ölçüde tıbbi çalışmalarda İşbirliğinin muvaffakiyetle tatbik edlleblle-ceğlnl de meydana çıkarmıştır. Streptomisin veremin te-davlsinde henüz kati faktör olmamakla beraber, bu İşbirliği ve çalışmalar sayesinde yakında çok daha müessir ilâçların bulunması mümkündür.
Nevyork 1 (Nafon) — Modern hayatta faal bir rol oynamağa başlı yan şeyin televizyon olduğu ve bu âlet sayesinde mil-hlm terakkiler elde edildiği a-çıklanmaktadır. Belirtildiğine göre, televizyon her sahada İşe yarar bir hale getirilmiştir.
Bildirildiğine göre tloarette. hastanelerde, sanayide, harb İçinde, maarifte, gazetecilikte, sporda, poliste gayet mühim bir rol oynıyan teicvizyûn'un daha mükemmel bir hale getirilmesi için gayet hummalı bir faaliyet göze çarpmaktadır.
Hastanelerde yapılan ameliyatlar televizyon vasıtaslyle tıp fakültelerindeki talebelere gösterilmektedir.
Savaş sahasında cereyan etmekte olan hareketlerin muhtelif safhaları başkomutan tarafından yerinden kıpırdamadan televizyon aynasında taklb edilmektedir. Bu suretle emirler gayet süratle verilmekte ve o nispette İyi neticeler elde edll-| inektedir. Diğer taraftan gayen! m İlerdeki subay ve gediklilere Q ' dersler oldukları yelrerde. yani gemilerinde verilmektedir. B>ı-
Birleşik Amerikanın Rusya elçisi amiral Alan Kirk denizcilikle diplomatlıkla geçen 40 yıllık bir hizmeti vardır.
Rusya elçiliği, İkinci Dünya savaşında göstermiş olduğu müstesna muvaffakiyetten sonra tâyin edildiği üçüncü önmeli diplomatik hizmetidir. 1846 yılından bugünkü vazifesine tâyin edilinceye kadar Belçika ve Liıksemburg elçiliklerinde bulunmuştur. Briıkselde vazife gördüğü sırada, Arnavutluk, -------------- — ----------
Bulgaristan ve Yugoslavyanın,! göstermeye başlamışlardır. Te-Yunanlstandaki çetelere yap- ievlzyon vasıtaslyle çekler çok tıkları yardıma son vermelerini daha büyük bir süratte tediye temin İçin Birleşmiş Milletler1 edilmektedir, tararından teste edilen komite-1 de 15 ay Birleşik Amerlkayı temsil etmşitlr.
37 yıllık faal deniz hizmeti esnasında Kirk Amerikanın Londra elçiliğinde bir çok seneler deniz ataşeliği ödevini yerine getirmiştir. Mr. Kirk İkinci Dünya savaşında da denizcilik kariyerini muhafaza ederek bu alanda müstesna başarılar sağlamıştır. İkinci Dün-1 ya savaşında kendisinden ban-seden New York Times gazetesİ şunları yazmıştır:
.Müttefik
Pek yakında gazeteciler de televizyonsuz yapamaz bir hale geleceklerdir, tcad edilen son slstelme dakikada 10 milyon kelime dağıtan illtrafaks sistemi elzem bir hale gelecektir. Diğer taraftan röportaj yapacak olanlar televizyonsuz yapamt-yac^klardır. Londrada cereyan etmiş olan Olimpiyatlarda televizyonla röportaj gayet iyi ne-1 Üçeler vermiştir.
Polis de faaliyetini televizyon sayesinde arttırabilecek ve bu askeri simaları sayede canilerle hırsızların ha-arasında müstesna bir mevki reketlerl azalmış olacaktır. A-tsoml .tmelrhdlr . Amiral Kirk ranan her hangi bİT mÜCrlmlU resmi televizyonla bütün karakollara bildirilecek ve suçlu hiç bir tarata kaçamıyacaktır.
derneği kuruldu

Kiraların serbes bırakılmaması Meclis başkanlığından istendi
r*
-*^1 Yazan : Cemaleddin Bildik
Kiracılar derneği başkanı ile bir konuşma — Toplantının Taksim meydanında tertib edilmesinin sebebir Fakrilik — Derneğin gayesi ve kurucuları — İyi niyetli mal sahipleri ile kiracılar — İçtimaî adalet prensipleri...

Fethiyede eski eserler araştırmaları Ankara 4 (Akşam) — İzmirlıı kındaki neticeler mukayese e Bayraklı semtinde tarihi eserler diimlşUr. ' .
Klinik müşahedeler, deneme İçin kullanılan standart karteller üzerine günü gününe kaydedilmiş ve neticelerin tahlil bu kayıtlar üzerinden yapılmıştır. Röntgen filimleri İse 3 uzmandan müteşekkil bir heyet tarafından takdir edilmiş,
kazısı yapmakla olan Dil, Tarih - Coğrafya fakültesi profesörlerinden Ekrem Ak urdan’m hakanlığındaki heyet Fethiye' ilin Kınık havzasında tarihi eserler arattırmasına bağlamıştır. Bu kazılarda bulunmak üzere memleketimize Fransadan dört arkeolog gelmiştir.
İşgal etmektedir.» Amiral Kirk,1 Birleşik Amerika Atlantik filosunun kara ve deniz hareketlerine kumanda ederek Sicilya istilâsına İştirak etmiştir. Normandl İhracında Birleşik Amerika deniz kuvvetlerine kumanda etmiş ve bu alanda göstermiş olduğu' müstesna başarıdan dolayı Yüksek Hizmet madalyaslle taltif edilmiştir. Amiral Kirk 1 mart 1946 da Birleşik Amerika bahriyelinden emekliye ayrlı-mıştır.
Moskovada amiral Kirk, kendi arzusu üzerine Birleşik Amerika ordusundaki vazifesine dönen Walter Bedeli Smlth'ln yerine Birleşik Amerika elçisi olmuştur.
1909 yılında Birleşik Amerika Deniz akademisinden mezun olan Kirk dış servis kariyerine Çlnde başladı ve Sun Sat-Son İhtilâlinde hizmet görmüştür. Amiral Kirk topçuluk ve en-daht sahasında tam bir eksperdir. Birinci Dünya savaşı esnasında kendisine 14 inçlik demiryolu toplarll® denizaltı savaşlarında İstimal edilen dip bombalarının denemeslle ilgili bir vazife verilmişti.
Savaştan sonra Deniz Savaş kolejine gitti ve daha sonra burada öğretmenlik yapmağa başladı. Bunu taklb eden on yıl esnasında Birleşik Amerika Deniz Harekâtı Bürosunda Deniz hareketleri direktör muavinliğine tâyin edildi. Londrada Deniz ataşesi olarak vazife gördü ve Birleşik Amerika Deniz Entelljansma direktör tâyin edildi.
Denizde müteaddit kumanda ödevlerini yerine getirdikten sonra 1942 yılında Birleşik A-mtrlka bahriyelinin Avrupada-kl deniz komutanına knrmay-buşkan ve yardımcı tâyin edildi. 1943 yılının şubat ayında Tümamiral rütbeslle İlk kumanda vazifesini alarak Birleşik Amerika bahriyelinin Atlantik filosunun deniz ve kara kuvvetlerine komutan tâyin edildi. Slcllyada yapılan İstilâ hareketi esnasında göstermiş olduğu müstesna yararlıktan 1 dolayı Legion of Nerit nlşanlie
Böylelikle televizyon modem hayatta en miihlm rolü oynıya-cak bir duruma girecektir.
Hava alanlarındaki sisler kolaylıkla dağıtılıyor
Tayyareler iniş yaparken, bilhassa sü yüzünden vukua gelen kazalar son zamanlarda keşfedilen yeni bir âletle kısmen bertaraf edilmektedir. Bu yeni âlet ilk olarak Amerlkada Los Angeles hava alanında kullanılmağa başlanacaktır.
Yeni âletin İsmi Fldo’dur. Fido'lar esas itibariyle dlesel motörlerlnln aynidir. Fido'lar evvelâ alanın orta yerine konmakta ve elektrik cereyanı ile âlet İçindeki petrol tutuşturulmak tadır. Aletten çıkan hararet yine elektrik cereyanı İle tanzim edilmekte ve bu hararetle etraftaki sis bulutu izale edilmektedir.
Fido'lar havacılıkta yeni bir keşif değildir. Bunlar ilk defa olarak con harb İçinde Ingllte-rede kullanılmış ve fevkalâde neticeler alınmıştı. Şimdi ayni neticelerin «ivil havacılığa da tatbik edilmesi İçin çalışılmaktadır.
taltif edilmiştir.
Müttefik kıtaları Normandl ye hücum etmeğe başladıkları sırada amiral Kirk kara ve deniz hareketlerine kumanda eden iki deniz komutanlarından birini teşkil ediyordu.
Normandl ihracından sonra Fransadakl Birleşik Amerika deniz kuvvetlerine komutan tâyin edildi. Bu vazifede bulunduğu sırada general Dwlght D. Elscnhower İle pek yakından temas edip bütün harb gemilerinin harekatını kontrol ediyordu. Ayrıca Birleşik Amerikanın Birinci, Üçüncü ve Dokuzuncu ordularının Rhlne'l geçişlerini tasarladı ve murakabe .elti
Emlâk sahipleri, haklarını müdafaa edecek bir Demek kurarlar da kiracılar dururlar mı? Nihayet onların da «İstanbul umum kiracılar demeği» adı He bit Dernek kurduklarını öğrendik. Amma bu İşe emlâk sahipleri daha evvel atılmışlar; Demeklerini 18/11/1848 da kurmuşlar da kiracılar daha bir hafta evvel buna muvaffak olmuşlar, ne çıkarI.. Kiracılar Derneği de. kiracıların haklarını müdafaa edecek ya... Artık vaziyet şu hale gelmşltlr kİ emlâk sahlplerile kiracılar birer pehlivan gibi güreş meydanına atılmış oluyorlar. Haydi hayırlısı...
Fakat «İstanbul umum kiracılar demeği» nln 12 hazLran pazar günü saat 11 de İlk toplantısını Taksim meydanında yapacağını gazetelerde okuyunca, hu yeni Derneğin kurucula-rlle konuşmak istedim. Neden bir binada veya bir toplanmıyorlar da
meydanında toplanıyorlar?
Fakirlik!
Beyoğlunda Atlas sineması karşısında 146 numaranın dördüncü katındaki kumaş tüccan Sıtkı DoğTul’un mağazasını gazetecilerle konuşma yeri olarak tâyin eden ve bunu bir mektupla da bildiren Dernek balkanını. aynı yerde buldum. ,
«— Bendeniz, Yurd Çocukları Çalışma Yuvası başkam İhsan Yıldırım!» diye kendisini takdim etti ve aynı zamanda da «İstanbul Umum Kiracılar Der-,, neği» nln başkanı olduğunu söyledi.
— Şaştım bu İşe! dedim, toplantınızı niçin öyle sokakta. Taksim meydanında yapıyorsunuz?
Başkan, boynu bükük vaziyette cevap verdi:
•— o kadar fakir bir durumdayız kİ toplantımıza, bir kaç y&z sandalyesi bulunan kapalı bir salonda yapmağa İmkân bulamadığımızdan Taksim mey danında tertiplemek zorunda' kaldıkl*
salonda Taksim
Kiracılar Derneği başkanı İhsan Yıldınm
J olan telgrafta aynen şöyle de’ nllmektedlr:
’ .Biz İstanbul kiracıları tem’ süetleri Türklüğe yakışan cld-’ diyet ve vakarla toplanarak etraflı bir konuşma yaptık.
' Milletimizin kazanç nispetine uymıyan bugünkü lıayat pahalılığının başlıca unsurlarından sayılan kira bedellerinin arttırılması, hele serbes bırakılmasının sosyal adalet prensiplerine aykırı olacağı memleketl-
11 m ize, milletimize her bakımdan büyük zararlar verebileceği neticesine vardık. Kiralatın arttırılmaması ve serbes bırakılmaması hususunda kesin tedbirlerin alınmasını milletimizin kutsal menfaatlerinin korunması bakımından İstanbul tl.iki binlerce memur, esnaf, fakir, dul ve yetim kiracı va-(andaçlarımız adına sayın hükümetimizden yalvarıyoruz...
Kurucular
Kiraların serbes bırakılmaması ve arttırılmaması hususunda Büyük Millet Meclisi başkanlığına telgraf çeken Derneğin kurucularının kimler olduğunu öğrenmek İsteyince başkan, matbu bir liste uzattı. Şimdi bu listeden de Derneğin kurucularını öğrenmiş oluyoruz.
Gaye
— Peki, dedim, gayeniz ne?
«— Gayemiz. İstanbul vilâyeti hudutları İçindeki evlerde, ticarethanelerde, odalarda ve-salr binalarda kiracı olarak oturanlarla, herhangi bir yeri______
kira ile tutanların hakka, ka-| Başkan Ihsan Yıldırım, 1da-nunlara ve genel düzenlere dayanan haklı İsteklerini birlik halinde v« mümkün olan her vasıta İle devlet, hükümet ve adalet makamlarına duyurmak, her şeyden evvel İyi niyetli mal sahlplerile kiracıların menfaatleri bakımından taraflar İçin sulh yolundan anlaşma çareleri araştırmak auretl-le umum kiracıların her türlü meşru haklarının ve menfaatlerinin İnsanlık ve kanun yol-larlle korunmasını sağlamağa çalışmaktır.»
— Ne yaptınız şimdiye kadar? dedim. Ne gibi bir faaliyet gösterdiniz?
Demek başkanı, kuruluşlun üzerinden henüz bir hafta gibi kısa zaman geçtiğini İşaret ettikten sonra, çantasından •Türkiye Büyük Millet Meclis! yüksek başkanlığına» hitaben daktiloda yazılmış bir telgraf kopyası çıkararak:
«— işle, dedi, bu kısa samanda ancak şu kadarcık bir teşebbüste bulunduk. Bütün faaliyetimizi 12 haziran pazar günü yapacağımız Taksim meydanı toplantısına hasretmiş bulunmaktayız.»
I
ra kurulu ftzalan da şunlar: Beyoğlunda tüccar Sıtkı Doğrul, Beyoğlunda mobilya atel-yes! sahibi Mustafa Yanılma», Beyoğlunda İktisat doktoru Ha 111 ilter. lıtanbulda Valde Hanı altında berber salonu sahibi Nedim Bay, Pangaitıda elektrik işleri mütehassısı Fah-reddln Erglzler, Beyoğlunda kadın terzisi Enver Baki...
Demeğe gireceklerin behemehal kiracı ve 13 yaşını bitirmiş olmaları lâzım geldiğini söyleyen başkana sordum:
— Kaç üyenİ2 var?
«— Henüz, diyor, bu sahada faaliyete bile geçmedik. Çünkü her kiracı Derneğimizin tabii üyesidir.»
İçtimaî adalet prensipleri
îyl niyetli ma Is ahi pl eri ve İyi niyetli kiracılar arasında sulh yolu ile anlaşmaya gidilmesinden bahsettiğini başkana hatırlatarak :
— İki tarar, İyi niyetli iseler zaten anlaşırlar, deyince cevap verdi:
«— Müsaade ediniz de konuşayım. Bazı zengin bina sahiplerinin kira bedellerini arttırmak İstemeleri ve bu hususta gayret şarfetmeleri, bugünün hayat pahalılığı İçinde, hiç de doğru bir hareket değildir. Sırf geçim İçin kiraya verdiği evinden veya dükânmdan başka gelir sağlıyan bir akarı bulunmayan malsahlplerl de yok değildir. Bu gibilere İyi niyetli kiracılar muhtelif vesilelerle yardımlarını zaten yapıyorlar; yapamıyorlarsa kudretleri yok demektir. Kudretleri olduğu halde yapamıyanlar da iyi niyetli İnsanlar değillerdir. Derneğimiz bütün bunları İçtimai adalet prensiplerine sadık kalınması şartlle düzenlemeğe çalışacak ve faaliyet gösterecektir.*
Yukarıda da İşaret ettiğim gibi mal sahiplerinin haklarını müdafaa eden ve kiraların arttırılmasını veya serbes bırakılmasını İsteyen «Gayrimenkul sahipleri Derneği» nln karşısına şimdi bir de kiraların arttırılmasına veya serbes bırakılmasına muarız bir «Umum Kiracılar Derneği» çıkmıştır.
Bakalım hangi taraf müdafaasını deruhte ettiği tezden galip çıkacak...
Cemaleddin BİLDİK
Created by free version of 2PDF




Marlene Dietrich Avrupada
Tanınmış sinema artisti Marlene Dietrich HoHvuttan uçakla Parl.ıe gelmiştir. Fransada bir nıiiddct kaldıktan sonra Lond-rayn gidecektir. Yukarıda artist kendisini istikbal edenleri selamlarken görünüyor.
Hayat pahalılığı
Meclis başkanlığına hitaben yazılmış ve 80 mayısta çekilmiş
5 Haziran 1949
AKŞAM
Sahlfe 7
BULMACA
X
BUZ DOL AB/ almakta
ACİLE ETMEYİNİZ!
MEŞHUR
Westinghouse
DOLAPLAR YOLDADIR.
YENİ YAYINCI
ÇİZGİLER
fekı lanicCi hrkadssıma kıymctu murUfi Rıfat Necdet' Evrlmfer'lD bu adlı bir jile kitabı çıkmıştır. Birçok gürel şiirleri bir araya toplayan karilerimde tavsiye ederiz.
YALOVA KAPLICALARI
Dr. Saip Giray tarafından Yalov kapltcalanna. biradaki tedavi sekline dair kıymetli iki eser neşredilmiştir. Birincisinde kapbcaJarın tarihinden, muntelll rah-ıtsırlıklarm tedavi tnrrınrt.m bahsedilmektedir. ikinci eser Yalova'ya dairdir Bu eserde de kimlerin banyo yapabilecekleri, kimlerin yapmalarının mu olmadığı an-katılıyor.
Bu faydalı eserleri karilerimize tavsiye ederiz.
rûMhrt mûmessIiI.
HELİOS ELEKTRİK ve MAKİNA T. A. Ş.
Yağcı aranıyor
Oto yağlama yıkama Is-Lasyonunda çalışacak iyi I bir yağcıya ihtiyaç vardır.
İsteklilerin Kadıköy Rıh-tim Garajına müracaat 1 an
SOMERBAMK Bankamızda tasarruf mevduatı hesabı olanlar:
1 — Senede dört defa Şubat, mayıs, ağustos ve kasım aylarının birinci gününde yapılacak Yeril Malı İkramiye çekilişlerine iştirak etmek ve
2 — Dileyenler faizlerine karşılık % 8 fazlaşlyie yeril malı almak hakkını sağlamış olurlar.
Gişelerimizden izahat alınır,
TÜRKİYE İMAR BANKASI
ECBV DOKTOR
HAYDAR İSMAİL
G a s p r a 1 İ
Dahiliye mütehassısı. Elektrokardiografh Münih hastanelerinde çalışmış ve Almanyada İcral tababet hakkını hniv.riir Kabul 1 15 ten 19 a kadar Beyoğlu istlkl il caddesi, Mısır apartımanı karşısında Oli-vo pasaj No. 15 daire No. 2 **** Tel: 418881
KURULUŞU: 1928
MEVDUATTAN :
Vadelilere yüzde 6 Tasarrufa yüzde 4,5
FAİZ VERİR.
Yenlposlane arkasında Aşlrefendl Cad. İmar Han No. 35/37
Satılık veya Kiralık ■■■" ■ (
Yeni vlilû, Yeşllköyde denize nazır, 4 oda, 1 hol, çamaşırhane 450 M2 arsa, motörlü kuyu ve sarnıç. Tel: 83751.
Bay ve Bayanlara
Amerikan
LÜKS GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ gelmiştir. Mevcutlan tükenmeden tedarik ediniz Zaman Mağazası İstanbul - Bahçekapı No.
37. Telefon:: 21487
Fenni sünnetçi NURİ EŞSİZ
YAşı büyük olanların da sünnetleri Cagaloglu Sağlık Yur- I dunda veya kabinemde yapılır. Kabine: Aksaray polis komi- I serliğt karşı köşesinde. Tel: 23449 dan İsteyiniz.
İstanbul Teknik üniversitesi Mimarlık
ÜOKToK
FETHİ ERDEN
LÂBORATUVARI
( Bakteriyolojik, Biyolojik ve kimyevi tahliller yapılır Beyoğlu Taksime giderken Meşeli sokağı Ferah Apartımani- Tel. 40534
İlgili konferasnçıların da muvafakati alınmak şarllyle .. görülen lüzum üzerine İsmail Hakkı Oygor ve Arif Hikmet Holtay’m 31 Mayıs Salı ve 7 Haziran 40 da verecekleri konferanslar 1049 - 50 kış konferansları serisine nakledilin İstir.
7978
ve
İstanbul Jandarma satınalma komisyonundan
(1500) kilo Rafine zeytinyağı İst. Taksim J. Müfettişlik M-nasmdakl kurulumuzda 7.6.949 Balı günii saat 11 de pazarlık usretlyle İhalesi yapılacaktır. Evsaf ve özel şartları her gün kurulumuzda görülebilir İsteklilerin belli gün ve saatte kurulumuza gelmeleri. 7610
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul Yollar Birinci Bölge Müdürlüğüden
Aşağıda İsimleri yazılı tezgahlarla atölye malzeme ve avadanlıkları hizalarında yanlı muhammen bedeller üzerinden ihaleleri ayrı ayrı yapılmak surellle açık eksiltme İle satın alınacaktır.
Cinsi Muhammen Bedeli Lira Geçici teminât Eksiltme giinü Saati
Lira Kr.
2 adet Asltllen kazanı 1600 120 00 16/6/949 30
2 • Demir testere tezgâhı 2800 210 00 > 1020
2 ■ Mada mukkap tezgâhı 3200 240 00 > 11
2 • Plfirtya tezgâhı 100ÖO 750 no • 14 30
2 • Torna tezgâhı 14000 910 00 • 15 '
2 • Elektrojen grubu 14000 910 on » 16
İsteklilerin bu işe alt üst ve şartnameleri mesai saatleri dahilinde Dairede görerek
hizalarında yazılı geçici temin a makbuzları ve 949 yılı Tlraret Odnm belcelerini hfimilen he-Jlrtlleri gün ve raatte htanbtıi lıtta'u Perçemli sukak Cemaat Handaki Yollar 1. ucl Bolse Müdürlüğü mnasnıda bulunu.» trı ilân olunur. (75ülı
KlİPPERlN BİR HUSUSİYETİ DAHA 1
r™:‘xs £ ‘
Meselâ Çin KATLI uçaklar yop.hr yop.lmoı £'^P-Arn-oka..........?'«. ll'oodâ’*
yonm en büyük. e" l“k> ve tv/all. uçakland -Netice , Emin olun ki dünyon.n en lecrvbeb -ıta„ olan PAH AMERİKAN her yıl .«e daha fada »Kat. daha Çok yeoihk ’* ^Jt'i" fevkinde olarak daha torla EMNİVET verecekti
BnKW(.
AHLAR*' *"fcor* ’V” O""
Telefatı. 13681
Hurda malzeme satışı
Sümerbank Hereke yünlü ve halı dokuma sanayii müessesesinden : Aşağıda cins ve miktarları yazılı hurda malzeme 16.049 perşembe günü saat 15 de müessesemlzde açık arttırma suretiyle satılacaktır.
İsteklilerin bu tarihe kadar müessesemlzde malı, İstanbul da Sümerbank atım ve satım müesseseslndc malzeme listelerini görebilirler.
Teminat her malzemenin muhammen bedelinin *₺ 7,5 dur Müessesemiz ihaleyi yapıp yapmamakta seıbcstfr 7558 Pirinç döküm ocağı 1 adet
Boş yağ varili 130 » z
* Asit ». 30 >
Muhtelif denjir parça 6 Ton
Bakır boru 30 Kr.
Hurda un çuvalı 1070 adet
» Sode » 312 .
* Sabur ■ 600 »
» Torak hortumu 128 Kg.
Parça oluklu saç 1 Ton
Deniz Gedikli Eıbaş 0ıtaokulu Müdürlüğünden
1 — Türk Donanmasının gedikli erbaş kaynağı olan «Deniz gedikli erbaş ortaokulu» ve Dz. Gd. erbaş sınıf okuluna «öğrenci yazımına lthaziran/949 dnn l/Eylül/945 gününe kadar devam edecektir.
2 — Birinci sınıfa bu yıl İlkokulu bitirenler, H. sınıfa orta okullarda ikinci sınıfa geçenler, üçüncü sınıfa da orta okulda İH. eü sınıfa geçmiş bulunanlar ve gedikli erüğe de orta okulu bitirerek diploma alanlar kabul edilir.
3 — Birinci sınıfa 18, Ucincl sınıfa 17 ve üçüncü sınıfa 18 yaşından büyük olanlar kabul edilmez.
4 — Gedikli er olacakların 18 yaşını tamamlıyarak 19 yaşından gün almaları şar tür.
5 — İsteklilerden Istan bulda bulunanların Kasırapaşadakl
okul müdürlüğüne, başka yerler le bulunanların bulundukları yerin askerlik şubesi başkanlığına aşağıda yazılı vesikalarla müracaatları. 7208
b> Nüfus cüzdanı fotoğraflı cı Bir seneyi geçmemiş aşı kâğıdı dı Ailesinin ve kendisinin İyi ahlâk sahibi olduğuna dair iyi hal kAğıdL
e) Okut tastlknamesl veya diploma.
fi 12 adet vesikalık fotoğraf.
Kütahya Miilî Eğitim Müdürlüğünden
1 — Kütahya Erkek S3nat Enstitüsünün Marangoz İşleri pavyonu kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Bu inşaatın keşif bedeli 85115 lira 79 kuruş vegeçlcl teminatı 7881 lira 08 kuruştur.
3 — Eksiltme 18-8-1949 tarihine rashyan perşembe günü saat 16 da hükümet binası Milli Eğitim müdürlüğünde toplanan ihale komisyonu huzurunda yapılacaktır,
4 — Eksiltmeye girebilmek için İhale gününden en az (3»
gü evvel bu İşe benzer (50000* liralık İş yaptığına dair VIIA-yet makamına müracaatla, işi yapabileceklerine dair alacakları ehliyet vesikalarını ve ticaret odasınca kayıtlı olduklarına dair vesikayı ve usulü dairesinde tanzim edecekleri teklif mektuplarına geçici teuılnnt makbuzu iliştirilerek İhale saatinden bir saat evvel komisyona makbuz mukabilinde vermeleri 14-zundır. Bu vesikaları muhtevi olmıy&n ve bu saatten sonra verilen mektuplar kabul edilmez. Posta İle gönderilecek mektupların gecikmesi nazara alınmaz. Doha fazla malûmat almak ve keşif dosyasını görmek İs!İyenler hergün Kütahya Milli Eğitim müdürlüğü kaleminde ve milli eğitim Bakanlığı teknik öğretim yapı işleri müdürlüğüne müracaat edebilirler. (7652)
Petrol Ofisinden
10 000 metre 4,10.000 metre 0 ve 3 000 metre de 10 parmak çelik çekme boru satın alınacaktır. Boruların şartnamesi çalışına saatlerinde şubemizden alınabilir. Boruları vermeğe istekli olanların uflslnllz veznesine teklif ettikleri bedelin % 5 nispetinde teminat yatırmaları ve tekliflerini kapalı zarfla 6.749 çarşamba günü saat 15 e kadar Galatada Kozluca hanının dördüncü katındaki Ofisin İstanbul şubesine vermeleri lâzımdır.
Ofis mubayaada serbestir. (7087)
T. C. Ziraat Bankası yıllık 300.000 liralık lkramlyedeq ayn olarak yeni bir HARMAN İKRAMİYESİ tertiplen mIştir.
Çekiliş tarihi: 20 Temmuz 1949
İKRAMİYE HİTABI:
Lira
55,000
Büyük İkramiyeler:_
30.000 15.000
Ayrıca:
Lira
10 Adet 1.000 Liralık İkramiye vardır.
Bu ikramiyelerden faydalanmak İçin 10 haziran 1949 tarihinde vâdeslz tasarruf hesabında en az 150 lirası bulanmak ve bu miktarı çekiliş tarihine kadar devamlı şekilde muhafaza etmek kâfidir
Talihiniz varsa 30.000 Liralık Büyük ikramiyeyi kazanmak elinizdedir.
Basın ve Yayın Umum Müdürlüğünden
A — Standard tipte çelik ofis mobilye
B — Elektrikli, yaylı ve nefesli saz âletleri
C — 200 - 250 (akımlık nota kütüphanesi
1 — İstanbulda kurulmakta olan Radyo İstasyona için aşağıda cinsleriyle muhammen bedeli ve geçici inancaları gösterilen Standard tip mobllye, çeşitli müzik enstrümanları ve nota kütüphanesi kapalı zarf usullyleayn ayrı okslltmeye konmuştur.
2 — Eksiltme 8,049 tarihine r&stlıyan çarşamba günü aşağıda ihale gruplarının hizalarında gösterilen saatlerde yapılacaktır.
3 — Taliplerin hangi firmayı temsil ettiklerine dair belgeleriyle resim veya kataioklannı teklif mektuplarlyle birlikte zarfa koymaları lâzımdır.
4 — Daha fazla İzahat ve parasız şartname almak Istlyerı-ierin Ankarada Anafartalar caddesi Konya sokak Tarko handa Umum Müdürlüğümüz Levazım müdürlüğüne müracaatları ve talip olanların muayyen gün ve saatten bir saat evveline kadar kapalı zarflarını ayni binadaki komisyon reisliğine makbuz mukabilinde vermeleri İlân olunur.
Kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulan eşyanın :
Cinsi Miktarı muhammen geçici ihale
bedeli İnancası tar. ve saati
Created by free version of 2PDF
Standard tipinde yazıhane, çelik ofis mobilya dolap etajer gibi çeşitli 11 kalem
Muhtelif cins mü- Elektrikli zik enstrümanı yaylı ve
nefeslilerden mürekkep 17 kalem saz fileti
Nota kütüphanesi Preklostlk klâsik, romantik ve modem müzik Ittera-törünün belli başlılarından mürekkep 200250 t akımlık komple bir adet kütüphane
63700 4385,00 8.6.04C saat te da
(5313)
Deniz Kolejine öğrenci alınacaktır Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığından:
1 — Deniz Kolejinin yalnız birinci sınıfına öğrenci alınacaktır.
2 — Kayıtlar 1/hazlrandan 10/ Ağustosa kadar devam edecektir.
3 — Birinci sınıfa alınacak öğrencilerin 14 yaşından küçük ve 17 yaşından gün almamış olmaları lâzımdır.
4 — İsteklilerin orta okulu bitirmiş ve devlet sınavında muvaffak olmuş bulunmaları şarttır.
5 — Kayıt kabul için istanbulda olanlar Heybelladada Deniz Harb Okulu ve Kolej! Komutanlığına, taşrada bulunanlar İse askerlik şubelerine birer dilekçe İle başvurmakla beraber dilekçelerinin bir eşini de okul komutanlığına göndereceklerdir.
6 _ Fazla bilgi edinmek Istlyenlerln Heybelladada Deniz Harb Okulu ve Koleji Komutanlığına başvurmaları. . 5244
DİLEKÇ elere
a) Diploma, veya okulu bitirdiğine dair belge
b) Nüfus kâğıdı aslı veya noterlikçe tasdikli sureti.
e) Bir yılı geçmemiş aşı klğıdL
d) 12 adet vesikalık fotoğraf.
e) tyi hal kâğıdı bağlanacaktır.
Seçme sınavları 15 - 20 Ağustos arasında yapılacaktır.
Yaptırılacak çıkırıklar için teklif isteme ilânı
Sümerbank defterdar yilnlii sanayii müessesesi müdürlüğünden
1 290 adet İplik bükme çıkrığı yaptırılacaktır.
2 — Bu hususta hazırlanan teklif alma şartnameleri her gün müessese mlz ticaret servisinde görülebilir.
3 — Bu İşle alâkadar olmak istlyeh firmaların 9.6 949 tarihinde saat 12 ye kadar ticaret servisine tevdi etme teri lâzımdır.
4 — Teklif isleme mahiyetinde olan İşbu lifin İhaleyi ta-
zamuıun etmez, 7vm
Sahile 8
AKŞAM
5 Haziran 194»
AKŞAM [ş
O R |
Charllonuıı İstanbul maçları miinasebetile
Yazan: Kemal Halim GÜRGEN
Spor mevzuu üzerindeki gö-jnik... falan filân öğretmiştir, rüşierlmlzden mütekabile» zevk Futbol mucldl (mevleviler) duyduğumuza inandığım, kıy- karşısında ter ve yorgunluktan metli arkadaşım Zekî Rızanın bunalarak ambale olmuş, bitap ilk Londra seyahatinden avdeti oyuncumuza oyundan sonra 1938 yılına raslur.
Bana; İngiliz oyunu hakkın-dakl görüşlerini ve duyduğu he-1 Bölge gibi taklb yecanı aııatması rlcasile o ta- lc,rlr,“,'”"frl Ulm rlhlerde ticarethanesine gittiğim vakit hulasaten ve kendisine has gevrek gevrek gülüş-lerlle şunları anlatmıştı:
sorabiliriz;
— Karşısındaki zoliçl bir ~~ı— ‘-'-“j edip yerini
terketnıeğl kim süledl?
— Antrenör süledl .
— Ne vakit süledl?
— Oyundan evvel süledl.
— Kime süledl?
Ve işi yoksa bir buçuk saat fırdola. altı yedi yüz metre karelik saha etrafında sarı saçlı (mevlevl) conu arasın! Bakalım koyduğu mİ?
— İlk seyrettiğim oyunda maçın zevkine pek varamadım. Oynayıp gördüğümüz sistemlerden büsbütün başka bir oyun tarzı. Müsabakanın devamı m iidd etince kalecileri istisna edersek hiç ulr oyuncuya mim- [ lediğlm yerde bulamadım.} _................... __
Sahada mütemadiyen dönüp yer blz f1lt|jOıa genç elemanlarla, “ * parayı kıskan miyar ak getlrte- I
ceğlmlz kıymetli İngLllz antre- '
1949 senesi kıtalar arası güreş birinciliği
Haftanın dedikodusu
Ateş olmıyan yerde duman olmaz — Avrupa şeref listesinde yer alan basketbolcul arımız
Organizasyonumuz, daha faal davransaydı, şehrimizde yapılan güreşlere 10 yerine daha millet iştirak ettirilebilirdi
çok
1949 yılı Avrupa sert>es gürü» şampiyonasının «ona ereceği bu geceden sonra bazı 'anınmış güreşçilerle Fertc yon başkan ve üyelerinLn artık güreş İşiyle uğraşrnıyacakları lra-| ı laktan kulağa söylenmektedir. q
Bizzat meşhur ve şamol güreşçilerimizden birinin ağzın.” dan d'nl-'-iı-'.'
Doğuya isveçte. Celâl Atiğe lüğü teklif edilmiş. Bu İki güzide güreşçi şimdilik yerinde ve, doğru görmedikleri bu teklifleri reddetmişler. Reddetmelerine de sebep olarak, serbes güreşte diğer dünya milletlerine ıtstlın-lüğumüzü temin eden bazı yağlı ve karakucak güreşler sayesinde, bildikleri oyunları bu en kuvve1,: rakip ■ inek istememeleridir. Bu İki g’)-reşçi bu yüzden güreşi bırak-"O mak niyettdedlrler. (D
Diğer taraftan Federasyon çjj başkanı Vehbi Emre ile Fede-rasyon üyesi Vamik Oezen dtoJr vazifelerinden istifa etmljler-'J dlr. Yalnız Avrupa serbes güreş şampiyonasının bitmesin! beklemektedirler İstifalarına yegâne sebep olarak da. Beden Terbiyesi genel müdürlüğü ile anlaşamadıklarını, kendilerinin tam amatör olduklarını, halbuki Beden Terbiyesinin bir devlet teşkilâtı olarak memur zihniyeti İle idare edildiğini söylemektedirler.
Görülüyor ki spor işleclmVzzIe büyük bir huzursuzluk var. Herkesçe malûmudur, tAleş olmı-yan yerde duman olmaz» derler.
Ingiliz futbolu
İngiltere profesyonel futbol birinci İlgi 1948 - 1949 mevsimi dokuzuncusıı ve İngiltere Kırat kupası 1947 yıh galibi Gharltoa yaptığı dört maçla hiç yenilmedi. Bilhassa, son Beşiktaş - Fe
1047 senesinde tsveçte yapılan Avrupa aerbes güreş birinciliklerinde takımımızın büyük bir üstünlükle şampiyonluğu kazanması milletlerarası güreş piyasasında derin akisler uyandırmıştı. Bizim başarımızla en yakından alâkalı görünenler ts-yerde bulabilir veçliler olmuştu.
I Bizden evvel, senelerce Av rupa şampiyonu olan isveçliler I bLzlm çocukların gösterdikleri büyük başarı karşısında hayretler İçinde kalmışlardı. Bir sene sonra Londra Olimplya-
Acı anıma hakikat şudur kİ;
değiştlren yirmi oyuncunun her pozisyondaki topa aı-* terine, sonsuı' enerjilerine ™ „ ulB«lur.ra,er..«, enı-r-
blhnssa lopa vuruşlarındaki, JİE tc}BllUto lw yenisen baî-maharetlerine şahit oldum. Müteakip maçlarda da zevkine doyum olmıyan bu oyunun bugünkü çalışma tarzımızla elde__________________
edUemiyeceğlne kanaat getir- nıet v“ u‘J|*yet“bekiwn’ek hak-
I kımızdır diyorum. Bilmem yanılıyor muyum?
. ... . . '---.............•(----- -------- | seııts şuuru Lavııucu «jııuıpıyu-
cesim» kıymetli İnsine antre- [ güreşçilerimle İkinci ar
İllerine ve _k_ „„ nraifmlzatörİArlÎp »nor- »~..ı_______ıt.ı„m, »ıınnı.
Dikkat edilirse, görüşmemizin yapıldığı tarihten bu yana tam on bir sene geçmiştir. Charltonun oyunlarını gördükten sonra da kaptanın yukarda-kl kanaati herhalde pek değişmemiştir sanırım. Halbuki .spor muharriri arkadaşlardan bazıları uzun zamandır dillerine bir nakarat halinde bLr (W> sistemini bir bilmem (W.) oyununu. bir (merkezi Avrupa stili) ni dolamışlardır.
Bilinmeyen bir şeyin öğrenilmeğe çalışılması ayıp olmadığına göre, bu mütehassıslardan açık açık soruyorum:
— Ne İmiş bu sistemler? Anlatın lütfen de biz de faydalanalım!.. Eğer bunlardan kasıt Charltonun başımızı döndüren künlıüne varamadığımız (mev leviler) tarzı ise, biz şimdilik hazerdeıı ziyade sefere yakışan (çelik oluklar) dan (demir gibi çubuk paslar) dan ve (bomba gibi şütler) elen vazgeçerek evvelâ «topa nasıl vurulur?» bunu öğrenelim Çünkü bir futbolcuda bulunması zaruri ve elzem olan ferdi meziyet, şahsî istidat ve Allahın her kula nasip etmediği fıtri kabiliyet sporcunun nefsinde İnkişaf etmedikçe on bir kişinin âhenk ve beraberliğini tesise elbette İmkân bulamayız.
nör ve organlzatörlerlle. ener- ! fevkalâdelik göstererek Ollmpi-1 yat şampiyonu oldular. Birbiri arkasından kazandığımız bu zaferlerden sonra, Türk güreşinin yeryüzündeki üstünlüğü filen kurulmuş demekti.
Bu başarılardan cesaret alarak milletlerarası güreş tede-| rasyonunun geçen ağustosta 1 Londrada yaptığı toplantıda 1949 Avrupa birinciliklerini İstanbulda organize edeceğimizi bildirdik
Teklifimiz kongrece men-ııunlukla kabul edildi, üç gündür devam eden ve bu akşam sona erecek olan güreş müsabakaları o zaman yani on ay evvel kararlaştırılmıştı. On aydan beri organizasyon için nasıl hazırlandık? Bunu lncellye-llm.
lamak zorundayız. Luzumusz yere kendi kendimizi aldatmaya kalkışmayalım. Uzun sürecek bu bahsi kısa keserek him-
FutbolculanmifaİNf dinlenme payı yok mu L.
Mütehassıs, idareci veya antrenör gibi geçinenlerimiz ba-zatı da (Wı sistemini kavradıklarına ve muvaffakiyet sırrını keşfettiklerine İnanarak (adama adam) tavsiye ederler. Bu vesile İle güzide muharrir (Vâ - Nü> nun bir mütehassıstan edindiği intibaı hatırladım. Bu muhavereyi kendime göre şu kalıba sokuyorum:
Faraza mütehassıs; solhafı karşısına çekmiş taktik, tek-
Maşallah şu bizim futbolcular dinlenme nedir lıiç bilmezler!.. Lig maçlarım bitirdiler... Basın kupasını oynadılar... Mola vermeden Atinaya giderek malum kupa maçlarını yaptılar. . L'çakla döndüler, Charlton maçlarına iştirak ettiler... Oradan Türkiye birincilikleri için Ankaravı boyladılar! .. Bugünlerde Rangers takımı ile karşılaşacaklar!... Yarın öbiir gün şehrimize gelecek bir çok yabancı takımların isimlerini sık sık gazetelerde okuyoruz!... Bu arada bir takımımızın Amerikaya yapacağı turne ve bazı takımlarımızın harice yapacakları seyahatleri haber ulıyoruz!... Sıcaklar geidi, çattı... Medeni memleketlerde olduğu gibi fut-bolcularunıza dinlenme payı yok mu?...
HollandalI meşhur koşucu kadın
Son Londra otLmpiy adında 100 metre koşuyu kazanan Ho-landalı bayan Koetı Ameri kada Los Angeles'de iştirak ettiği müsabakalarda 100 metreyi 12 saniyede ve 80 metre mânialı koşuyu da 11.8 de koşarak birinci olmuştur.
Avrupa serbes ^üre, şampiyona ınm açılışından bir enstantane
Yakan: Âdil GİRAY
olarak ancak on beş yLrml giin evvel başlanabllmlştir,
Türk gençliğinin baş sporu sayılan güreşe karşı halkın gösterdiği alâka ve rağbet göz önünde tutularak organizasyonda daha titiz davranmamız icabetlerdi..
Kıtalar arası bir şampiyona
Geçen sene Londrada yapılan serbes güreş dünya birluclüiı-lerlne Fransa, Belçika, İsveç, Mısır, Flnlândiya. Türkiye, A-merika İran, Hindistan, Avustralya, Kanada. İngiltere. Filipin, Küba, İtalya, Kore, Me.(-stka, Macaristan. Lübnan. İsviçre, Cenubî Afrika, Yunanistan, Çekoslovakya ve Danimarka olmak üzere (24 ) millet iştirak etmLşti
Buna mukabil kıtalar arası şampiyonasına ancak Belçika, Danimarka. Flnlândiya, Fransa. İran, İsveç, İsviçre, İtalya ve Mısır takımları iştirak edeceklerini bildirmişlerdir
İdarecilerimiz on aydır bu işi sıkı tutarak, bu uğurda İcabetten propaganda ve reklâm yapmak zahmet ve külfetinde bulunmuş olsaydılar, belki mil-J letlerin İştirak sayısı biraz kabarmış olurdu
Londradakl (24) sayıya mukabil İstanbulda göreceğimiz (on) takım biraz hafif kalmakladır.
İdarecilerimiz Türkiyeda İlk defa organize edilen dünya çapında böyle muazzam bir turnuvaya lâyık olduğu ehemml- | yeti vererek vaki il zamanında harekete geçmek imkânını bulamamışlardır.
1 Bu İşin hazırlıklarına ciddi 1
Sou iki maçında hakiki İngiliı futbolunu bize gösterm?! olan Charlton Lakımı
c O
2
o
> (D
P
olması dolayısiyle bütün dünya gençliğine açık bulunan bu turnuvaya (10) değil. ‘20) milletin iştiraki bile bizi tatmin etmemeli idi.
Dış memleketlerdeki mümessillerimizin müzahereti, resmi makaraların ve İstanbul belediyesinin göstereceği geniş alâka ve yardım İle bu turnuvayı daha çok parlak bir tertipte ba-İleceğiz.
şarmak muhakkak mümkün o-labilirdl.
Bunu yapmamakla her zaman ele geçmlyecek bir fırsatı kaçırmış oluyoruz.
1949 İstanbul kıtalar arası güreş şampiyonasını hakiki değerinde bir spor bayramı ve bir spor festivali şeklinde organize edemediğimize dalma üzu-
İştirak eden Mısr millî güreş takımı
nerbahçe muhteliti ile yaptığı maçta hakiki oyununu göstererek. İngiliz futbolünûn zevkini bize tattırdı
İçlerinde ihtiyat santrhat olan ve Galatasaray» karşı oynayan Allison ismindeki oyuncu, Avusturyanın işgalinde bulunmuş ve Viyanada üç yıl kalmış. Almanca konuşmasını öğrenen bu İngiliz futbolcusu' iıoş durmamış. Viyananın lucatnır
Basketbol
şampiyonası
Avrupa şampiyonası gelecek yıl yapılacak
1950 Avrupa basketbol şampiyonası mayıs veya haziran aylarında Peştede yapılması kararlaştırılmıştır.
Basketbol Dünyam şampiyonluğu
Gelecek sene Amerikadn, Buenos Aires şehrinde yapılacak basketbol dünya şampiyonasına on takım iştirak edecektir. Bu ön takım şu suretle tesblt olunacaktır. İki takım şimali ve iki takım cenubî Amerika d an, bir takım merkezi Amerlkadan, Uzak Şarktan bir takım. Yakın Şark ve Avrupadah da dört takını. Kahiredeki maçlardım sonra Fransa ve Mısır takımları şimdiden hu turnuvaya seçilmişlerdir. önümüzdeki ocak' ayında Fransada Nice şehrinde bir turnuva yapılacak ve bu turnuvada diğer Avrupa takımları seçilecektir.
Şehrimizdeki ecnebi
Konkur
Hippqıue
Milletler arası müsabakalar Pariste yapıldı
takımlarından Rapld'de oynamış. Avusturya futbolcuları içinde bizim de yakından tanıdığınız Stojaspal'ı çok beğeniyor. Türk futbolcuları İçinde de hoşuna gidenler Galatasaray'ı B’jlend'le. Fenerbahçeli Ahmot. Galatasaray takımı w yi bitiyor. fakat çok sert ve favullu oynuyor; Fenerbahçe çok teknik ve W yi iyi tatbik ediyor, diyen bu İngiliz futbolcusu sert ve favullu futbol karşısında İngiliz profesyonellerinin gonk yurdiarında ve gerek yurt dışında katiyen oynamadıklarını ilâve etmiştir. Bun» da -nlsal olarak geçen yıl İsveçte A i RL 13e yaptıkları maçta oyunun bitmesine 27 dakika varken 7-1 galip gelmişler İsveçliler işi sertliğe ve favula dökmüşler. Charltonlular da futbola küs-
Mayıs sonunda Paris'te büyü* bir milletlerarası konkor hippı-que tertip edilmişti. Bu müsabakalara İngiltere, Belçika, Ispanya, Amerika, Holanda, İrlanda, İtalya, Portekiz, tsvlçra ve Fraıısanın en tanınmış.süvarileri ve atları iştLrak etmişlerdir. Biz fi tarihinde İtalyada Mtıssolonl kupasını kazandıktan sonra bu gibi milletlerarası organizasyonlara rağbet göstermedik. Elûiem cayır. cayır müsabakadan müsabakaya koşarak bilgisini, görgüsünü arttırmağa çalıştı. Bugün bizim milletlerarası derecemiz Musso-lltıl kupasını kazandığımız devrelerden çok daha düşüktür, sporun branşında olduğu gibi süvarilerimizi her fırsatta milletlerarası organizasyonlara göndermeliyiz. Dünyada lsnü geçen milletlerin '.uttuğu yoL budur. Bu İşin başka çıkar yolu yoktur.
müşler ve 27 dakikada tanı 8 gol yiyerek sahadan 7-7 berabere ayrılmışlar.
Avrupa şeref listesinde yer alan basketbolcularımız
Avrupa ba’-fettol şampiyonasında Türk milli takımının dördüncü olduğunu ve bu münaiB-betle 1950 yılında Rio dc .Taney-rods yapılacak dünya basketbol blrlclllklerine resmen çağrıldıklarını bildirmiştik Bugün de öğreniyoruz il Türk milli bıa ketbol takımı Kahirede Fransa-dan sonra en teknik takım Havanını kozanmış ve 15 kişilik Avrupa basketbol şeref listesine 4 Türk oyuncusunun da İsmi yazılmıştır. Bu oyuncular sıra-slyle Hüseyin öztürk, Dr. Ali Uras, Barokos ve Mehmet ALİ Yalındır. İki atletizmden sonra 4 basketboteumuzun şeref listesinde yer alınası Türk sporculuğu İçin büyük bir şereftir -
Halûk SİN

Comments (0)