PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)
PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)
PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)
PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)
PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)
PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)
PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)
PAZAR 6 KASIM Sahibi: Safa Kıiıçlıoğlu Idaroı Nuruoemanlyo Moı 17 Tel adresli «YBHİ SABAH» Yeni Sabah Kumarlarından
1949 İSTANBUL Telefon ı IO7B8 — MİM 12 İnci Yıl, No. 3832 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ Sayısı 10 Kuru; T A K S t T L E MUAMELE Ad : Koraköy Bebok tramvay dura gı No: 62
Başbakan ı n muhalefete tarizi
*£. Günaltay: 11 Maceraperestlerin meydana çıkmasına imkân vermek yurdu felâkete sürükler„ diyor
Seçim emniyetinin mutlaka temin edileceğini belirten Başbakan dış yardımlardan bahsederken "bunlar, bizim elâ gözlerimize âşık oldukları için yapılmıyor,, dedi
Uppmann ile Yalçın aynı Fikirde...
Halk Partisi hükümetleri, dört küsur yıldır, toptancılık devrinin malûm matbuat kanununu değiştireceğim diye, çeşitli salahiyetli ağızlarla rengârenk perdelerden vâ-Itlerde boluna dursun tatbikatta mibıbet ve hayırlı tek bir adım atılamamakta hattâ Recep Peker hükümeti zamanımla bir miktar gerileme kaydolunmuş bulunmakta idi. Saraçoğlu Şükrü, Peker, Saka ve şimdi de Günaltay kabineleri, ilk hedeflerden biri olarak, faaliyetlerine yürürlükte olan matbuat kanununu daha demokratik bir hale sokmağı kabul eylemişlerdi. Ama bu hedefe ulaşmak bir türlü mukadder ve nasip olmuyor. Hâlâ projeler, taslaklar hazırlanmakla İştigal ediliyor. Bu şartlar İçinde, Halk Par tisi hükümetlerinin matbuat hürriyetini ve demokrasinin tam tatbikini candan ve İçten dilediklerine İnanabilmek çok zor olmaz
Hatırlıyoruz, bir aralık, Sara-eoğlu Şükrü Başbakan İken, vakit kazanmak ve oyalamak İçin olduğu bilâhare sabit olan bir hareket yaptı ve Hüseyin Cahit Yalçını demokratik memleketlerde mevcut matbuat kanun -lan hakkında İncelemeler yapmak üzere Avrupaya bir seyahate yolladı. Sanki bu bapta tetkikler İçin Londra, Paris, Roma, A-tina veya Vaşlngtona gitmek lâzım İmiş gibi... Her ne hal ise Yalçın, bu seyahati yaptı ve evlerinde gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, gezdiği, tozduğu demokratik memleketlerde matbuat kanunu diye ayrı bir kanunim mevcut olmadığını haber ver dİ. Orada matbuat suçlan, umumi hükümler dairesinde, mahkemelerce rüyet olunur İmiş. Her hal-de tstanbulda gazetecilere söylediği bu sözleri, rapor halinde de Başbakana ve hükümete vermiştir. Bunun üzerine Saraçoğlu bir daha bu lâkırdıyı ağzına almadı. Kazara Cahldin seferinden umduğu İstikamette bir netice alsa İdi ldmbllir neler söylerdi. Bütün demokrasi memleketlerinde şu kayıtlar var, bu kayıtlar diye (Davamı 8a: 7 Sü a da)
Başbakan Ankarada n ayrılırken
D. Parti Başkanı, Gördeste konuştu
CeJâl Bayar: “Biz birbirimize düşman değiliz. Birbirimizi ikna için mücadele ediyoruz diyor
Celâl Bayar, Akhl sarıca konuşurken
Lippmann dün gitti
Bir haftadanberi memleketimiz de bulunan Amerikalı meşhur ga-zatecl Mr. Water Lippmann, dün uçakla Şama müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır ,
Mr. Lippmann, orada bir kaç gün kaldıktan sonra Hlndlstana gidecek ve orada 1 - 2 ay sürecek olan tetkiklerde bulunacaktır.
Denizli: 6 (Hususi) — Şehrimis-de kurulacak olan 15080 iğlik iplik fabrikasının temel atma töreni bugün saat 10 da Başbakan Şemsettin Günaltay vo İşletmeler Bakanı Münir Birselin iştirâkile yapılmıştır. Pemole ilk harç Başbakan tarafın-(Dsvamı 8a. 7, 8u. 4 de)
| Batılı Dış
J Bakanlar | toplanıyor
I Toplantı, Pariste
Çarşamba günü bağlıyacak ’ Izmdra, 5 (B.B.C.) — îngHta, Fransız ve Amerikan Dışişleri Bakanlan önümüzdeki Çarşamba günü Pariste toplanacaklardır. Amerikan Dış Bakanı Mr. Acheson Çarşamba günü Pariae (Devamı Sa. 7 8ü. 3 de)
Esat Mahmut Karakurt m eşhur sinema yıldızı William Holden ile beraber «Sihrin Kapısınd a» teîmli filmin çekilişi esnasruU
Büyük merak ve alâka toplıyan dünya seyahati
Esat Mahmut Karakurt, dünya turu yazılarına 13 Kasım’da başlıyor
Avrupa
konseyi kapandı
Sadak, Şuman ve
Bevinle görüştü
• Büyük romancı Esat Mahmut K^.r.k'”-* 1? Kasım pazar gününden itibaren yaptığı eşsiz ve muazzam dünya seyahati hâtıralarını «Yeni Sabah» da neşre başlıyacaktır. Hâdise, hakikaten büyük Akisler yapmış, büyük okuyucu kitlesini çok yakından alâkadar etmiştir.
Esasen, mübalâğaya hiç sapmadan ifade edebiliriz ki, bu derece emsalsiz ve rekabet edilmesi pek kolay olmıyan bu neşriyat hareketine henüz Türk matbuat tarihinde rastlanmamıştır. Dünya yüzünde 100.000 kilometrelik bir seyahat yapan güzide romancımız Esat Mahmut Karakurt, Tiirk seyahat edebiyatı janrında cidden emsalsiz ve fevkalâde cazip, değerli bir eser vücude getirmiştir.
L—«—.*........... -
Akhisar 5 (Celâl Bayanı refa -kat eden arkadaşımız telefonla bil diriyor) — D.P. Başkanı Celâl Ba yar, Demokrat Parti Ege bölgesi teşkilâtının ileri gelenleri olduğu halde bu sabah otomobillerle Gör dese gitmiştir.
Bayar kasaba yakınlarında atlı bir grup ve kalabalık bir halk küt leşi tarafından karşılanmış ve kur banlar kesilmiştir. Ellerinde kılıç, lar olan, başlan puşlli seymenler (Gördes efesi) mahallin milli oyu nu olan Gencar oyunu oynayarak tezahürat yapmışlardır.
(Devamı 8a. T, 8u. i de)
Paris 5 o.a. (Afp) — Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Dışiş lerl Bakanlığında yaptığı beşinci
oturumun sonunda aşağıdaki teb-
liği yayınlamıştır:
Avrupa Kanseyi Bakanlar Komi
(Devamı 8a. 7 8ü fi da)
Eminönü C.H.P- ilçe kongresi
Beşiktaş - Kasımpaşa
1-1 berabere kaldı
Valinin sarhoşlukla mücadelesi
Fahrettin Kerim geceleri sokaklarda teftişler yapıyor
Dün saat 11 de vali Prof. Dr. Falı rsttfn Kerim Gökayın başkanlığında toplanan belediye daim! encümeni, 1950 bütçesinin ana hatlarını müzakere vo tesbit otmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 7 do)
Seçimlerde parti tüzüğüne aykırı hareket edenler bulunduğu itiraf ediliuor
Eminönü C. H. P. ilçe kongresi, siyasî toplantılarına sahne olamıyn-cağı söylendiği halde, diln saat 15 do Eminönü Halkevi binasının konferans salonunda yapılmıştır.
Parti müfettişi Sadi îrınak, il baş İtanı Esat Durusoy ve bazı O. H. P. li milletvekillcrilo Şehir Meclisi üye lorinin müşahit olarak hasır bulundukları kongre, yoklamayı müteakip! açılmış, gizli oyla başkanlığa İstanbul milletvekili Atıf ödül Beçilmiş-
( O ovamı Sa. 7, Su. 8 do) I
Sabahaddin
Ali dâvası
Bugün cinayet yerinde bir keşif yapılacak
Kırklarelf B (Hususi surette giden arkaıloşımız Ahmet Ocakçıoğ-]u telefonla bildiriyor) — Solcu mu harrlr Sabahattin Aliyi öldünmek-(Dnvamı Sa 7, Su. 7 do)
Bayındırlık Bakanının
73 Kasım pazar gününden itibaren Yeni Sabah sütunlarında neşre başlıyacağımız bu büyük eserde, bütün dünya memleketlerini bulacaksınız. Yer yüzü cennetlerinden tutunuz da en koyu sefalet köşelerine kadar hepsi, üstad edibin san’at kâr adesesinde size görünecektir.
Bu büyük yazı serisini süsllyecek harikulade güzel resimler, diyebiliriz ki, şimdiye kadar Türk gazetelerinde değil, Amerika ve Avrupa matbuatında da intişar etmemiştir. «Feni Sabah» müessesesl, 70.000 ll- | ra sarfile vücude getirmeğe muvaffak olduğu bu dün- . I ya çapındaki eserle, Türk okuyucularına hizmet etti- j ğl kanaatindedir.
Hududu geçen iki Bulgar askeri
Bir köy muhtarının üzerine ateş eden Bulgarlardan biri öldü
Kırklardı 5 (Husus!) — Bulgar hududu civarında bir köyümüzde geçenlerde bir hâdise olmuştur.
Bulgar hududundaki Korudere köyünün muht&n Salih Çınar, akşam üzeri tarlasından evine dön -enekto İken İki silâhlı BulgaT as-
kerlnin huduttan geçerek köye doğ ru geldiklerini görmüş, kendilerine durmaları vo geri dönmeleri İçin
Ifcarct etmiştir.
Bunun üzerine Bulgar askerle, rlnden birisi otomatik tabanca İle
Salih Çınara ateş etmek İstemiş, fakat muhtar daha atik davranarak çiftesi ile kendisine ateş et-
Yunanlı tiyatro sanatkârları geldi
J ı s ıv j > s
mek isteyen Bulgar askerini yü -Etinden yaralamıştır.
Bunun üzerine yere yuvarlanan Bulgar askeri cebinden bir el bom bası çıkararak muhtarın üzerine fırlatmış, muhtar hafif surette ko lıından yaralanarak muhakkak bir ölümden kurtulmuştur.
Bu esnada diğer Bulgar askeri (Devamı Sa. 7 8li. 0 do)
Piyasadaki iflâs hâdisesi
Hâdisenin türlü şekilde Akisleri oldu
Milyonluk bir firmanın emvaline haciz konduğuna dair dün vermiş olduğumuz haberi, Istan-bul ticaret piyasası, ilgi ve endişe ile karşılamıştır. Bu husus1-* dün edindiğimiz yeni malûmat şöyledir:
Devalüeden sonra hemen bütııo ithalâtçılar sarsıntı geçirmiş; Merkez Bankasile diğer banka»
(Devamı Sa. 7 80. i do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bıktık bu züppelikten
Yenl blr gazetede eski bir
1 meslekda* ateş püskürü-
yor ı Radyo, halk seviyor diye zurna çaldırıyormuş... Yeril fllmollor,
halk tutuyor diye
çonglll, ezanlı,
gazoili, köy düğünlü »orltler yapıyorlarmış; gazinolar, halk alatur-
kaya bayılıyor dlyo (hoparlör) lorla
moyhano havaları tutturuyorlar-mış... Ilh... Fıkranın muharririne
göro bunlar nerede,
zaman halk-
tan vekâlet almışlar? Gallııp Ens-
titüsü vasıtasllo anket mİ açmışlar, yoksa İyi, güzol, doğru gösterilmiş do rod mİ etmişler? Bu hal böyle dovam odorso halk hakikaten bayağılığa alışacak, ondan ötesini
göromlyocokmiş!
Yâni zurna, çengi, ozan, Razol, köy düğünü, alaturka musiki ba-
yağılık lınlş...
Kim no dorso desin bon zurnayı
ULUNAY
Şu bizim kabuğunu beğenmıyeış kostane boylerimize öyle blr tutuluyorum kİ...
8ıı züppeliği yapan zat hor halde doğduğu zaman babası tarafım dan kulağına ezan okunmuş bir neslo mensuptur. Bunun samlasın-da Allahın büyüklüğü, Poygamb». rlnln İsmi hiç mİ İz bırakmamış? Nasıl oluyor da blr züppeliğe bu kadar milli güzellikleri feda ediyor? Biz Türkler üç kıt’ada ferman forma kooa blr İmparatorluğu bugün zurna dlyo alay ettiğimiz (Sûr nây) farın, (Korronay) ların, davulların, (kös) lorln top gibi gür-loyon zemzemolorl llo kurduk.
Ah İki gözlerim... No do çabuk başımıza (Wagnor) ol (Mozar) « kesildiler!
Iskoçyalılar hâlâ milli kıyafetle-
rini, tulumu şlşlrorok çaldıkları
(Gayda) larınt blr bayrak gibi m*
halaza ediyorlar. Bunlara bayağı
demek kimsenin aklından goçmlyor-
Şeyh Galip no güzol söylomlş:
Al kerrcnâyı dostla» 0*1
söverim, davula da bayılırını. Hole
İkisi beraber olursa bana İki katlı
blr noş'e vorlr. Güzel raksedon blr
çengi de hiç fena değildir... Gazol,
köy düğümü, alaturka musiki en
sevdiğim milli zevklerlmdlr.
cevapları
Bayındırlık Bakanı Şevket Adalen dllrı sabah Ankaradan şehrimi ze gelmiştir.
Bakan saat 10 da Vilâyette Vali
vo Belediye Başkanı Prof. Fohrct
Un Kerim Gökay ile uzun müddet
bir konuşma yapmıştır. Mtttenkl -
(Devamı 8a. 7 8ü. 3 de)
Dflnfcü Beşiktaş - Kasımpaşa ka rşılaşmastndan bîr enstantane (Yazısını 8 inci sayfada okuyun» z.)

Comments (0)