Yeni Sabah
w tad pi. no. « hürriyet ve hakkin yilmaz mûdafUyIz «.r». ıo k»™,
Perşembe 8ahlbl ı Sflffl KlllÇİlOglll İdareı Nuruoemanlye No. 1T
ARALIK 1949 Tef adresli «YENİ SABAH» I 8 T A B U L Telefon i 10705 — 981S8
MİDE RAHATSIZLIKLARINI ÖNLEMEK ÎÇÎN Eminönü meydanında otobüs duracında
BÜYÜK BAKLACIOĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. htanbulun en eeki yat) maŞasasıArr, ŞUBESİ TOKTUR. Tel. 258ÖO
Devlet borçları 2,5 milyara yaklaştı Maliye Bakanı, dün, Komisyonda izahat verirken bunu açıkladı
Yeni yıl bütçesindeki 155 milyon lira açık, J Amerikalıların yapacakları hibe ile kapatılacak
e"

-
Demokratik İlk hareket
Halk Partisinin, Meclis Orupu, evvelki gün, gizli bir toplantı yaparak, aeçlm hakkında İlmi heyetin verdiği proje üzerinde bazı prensip kararlan atmıştır. Bu parti toplantısının niçin yine gizil yapıldığı bizleri pek İlgilen d irmez.
Belki hükümet düşünmüştür ki. milletin seçim emniyeti baklandaki derin İştiyakı karşı-aında. bu fikre aleyhtar olacaklar belki aleni celsede içlerini rahatça dökemezler, umumi efkârın kötülemesinden korkarlar
da hakîki düşüncelerini kamufle I etmeğe mecbur olurlar ve saml | mİ olmryan reyler izhar ederler. Bundan kurtulmanın tek yolu gizli celse aktetmektir. O zaman, dört duvar arasında kalacak düşüncelerini açıklamaktan çekinmezler. Fakat bin bir defa tecrübe İle öğrenildiği gibi bu oturumda olup bitenler de hemen aynen duyulmuş ve gazele stltamlarma İntikal etmiştir.
ilmi heyet aeçtanler İçin adli teminata lüzumlu görmüş, kabine de partisinden bu hususta fikrin! «çıklıunasını dilemiştir. Halk Partisi İçinde, büyük bir çoğunluk, aeçlm masonluğu İçin | ne lâzımsa sağlanmasına ve adli ] teminatın verilmesine taraftar , olmuştur. Şemsettin Günaltayın ' şahsen bu kanaatte olduğu esa- ] sen evvelden biliniyordu. Fakat , Başbakan yardımcısı Nihat Erimin, adlî teminatı hoş görmediği hattâ memlekete muzlr saydığı da malûm İdi. Maamaflh Erim şahsen böyle düşünmesine rağmen, madem kİ muhalefet partileri, emniyeti ancak seçim işle rine hâkimlerin karışmasile sağlanır sayıyorlar, fenalığına emin olduğum halde muhalefeti memnun etmek İçin ben de bu tarzdan yana olacağım demiş İdi. Hakikaten Başbakan yardımcı-sı sözünde durmuş ve adil temi- 1 nat bahsinde. Başbakanla ve diğer kabine arkadaşlarile fikir beraberliği yapmıştır.
Halk Partisi İçinde seçim emniyetini tam olarak bir türlü vermeğe razı olmıyan zümreler vardır. Onlar, gizil oturumda, hayli çırpınmışlardır. Bilhassa Feridun Fikri Düşünsel, binbir hukuki iddia ve nazariyelerie, adalet cihazının bu İşe karıştırılmasına itiraz etmiştir. Eski reislerden Kâzım Özalp da adlî teminat aleyhinde reyini kullan mıştar.
O gizli oturumun dışarıya sızan tafsilâtına göre, Başbakan Günaltay, adli teminatın sağlan ması hususunda ısrar etmiş ve bu esas kabul edilmlyecek olursa çekilme zorunda kalacağını da açıklamıştır, ilk defadır ki bir Başbakan, belli bir düşüncesini meclise kabul ettirmek İçin bu istifa silâhını kullanıyor. Ylr ml beş yıldır, daha evvelden de öyle İdi ya, hiç bir Başbakan bir kanaat ve düşüncesini Meclise kabul ettirmek İçin bıı tedbir! düşünmemiştir. Bir siyaset adamı İçin kanaatini arkadaşlarına kabul ettlremeyince İktidar dan çekilmek de haritada yazar ve yazmalıdır. Savın Günaltayın bu giizel ve demokrasiye çok uygun jestinin, parti arkadaştan arasında az çok hayret uyandırmış olduğunu tahmin edebiliriz. Çünkü alışılmamış bir ses kulak lara aksetmiştir. Başbakan İktidar aandnlveslne yanmık değilim demişti. Hakikaten övle olduğu ve İfadesinin düşüncesini tam bir şeklkle aksettirdiği anlaşılıyor. ümnmi efkâra karşı, kabinenin giriştiği bir teahhüt vardır. Onıı ya tahakkuk ettirmeli veyahut I* başından uzaklaşmayı bilmelidir.
Gizil oturumdan sonra seçim ı
tasansmın Mecliste, hızlı yürü-1
ireceği ve yakında tahakkuku i
(Davamı 8ı. a gü. a da) ‘
Adalet Bakanı Sırmen, Haydarpaşa garında.
Ankara: 7 (Telefonla) — Maliye Bakanı İsmail Rüşfii Aksal, biitço komisyonunda dün başladığı izaha-13 bugün de devam etmiştir, öğrendiğimize göre Maliye Baka-, bu yılkı bütçede görülen 155 milyon liralık açığın Marshall yardım plânından nasıl karşılanacağım latmıştır. Buna göre yardım plâ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)

Hâkimleri
I Kanunu ?
S. Aldoğanın teşriî masuniyetinin ref’i
Masuniyetin kaldırılması,
Meclise yazılan yeni tezkere
İ Ankara: 7 (Telefonla — Hatay milletvekili Abdullah Çilli^ Suphi Uluç ve Afyon milletvekili Sadık AJdoğanın teşrii masuni- ( jetlerinin kaldırılması için Meclis başkanlığına gelen Başbakan- S lık tezkereleri karma komisyona verilmiştir.
Orman cinayeti dâvası dün bitti
Meclis’te dün de c tenkide uğradi J
Ankara : 7 (Telefonla) — Bugün Mecliste hâkimler kanununda yapı-laoak bası tâdillere ait tasarının birinci müzakeresine devam edildi.
Ve ilk sözü Osman Nuri Koni a-larak şöyle konuştu:
«Hâkimler kanunundaki bası mad delerin değiştirilmesinin sebeplerini yerinda göremedim. Na kanun, m* hukuki "TifF sebep olmadığı için do bu kanun sırf mülâhazatı siyasi-yeye istinat ettirilmiştir Anayasanın üçüncü maddesi, hâkimin bilâ kaydışart millete ait olduğunu gös-lerir. Kazsî, teşrii, icra! olan bu
(Devamı Sa. s Sü. 7 da)
i
Fransız İktisat
Profesörünün
Konferansı
Hizmetçi Kedriyenin katili Vec'hi Baraz 18 yıl ağır hap a cezasına mahkûm oldu
Katil VecfM Baraz
Bolu: 7 (Telefonla) - Bolu mantarında hfsmetçisi Kadriyeyi öl düren Vecihi Baraz'ın duruşmasına bu sabah devam edilmiştir. Vecihi-nin avukatı, bir saat süren mü faasıuda müekkilinin bu suçu i; mediğini, suçu işlemesine İmkân lamıyaoağını, Ksdriyenln kafası vurulan çekicin Rtistem veya başkası tarafından vurulmuş olacağını ileri sürmüş ve şayet Vecihi katil olarak kabul edilecekse hâdisede taammüt bulunmadığını, binaenaleyh İdam cezası verilemiyeceği-ııi söylemiştir.
Müteakiben mahkeme heyeti kararını vermiştir. Okunan kararda, Vacibinin Kadriyeyi taammüden öl-(Devamı 8a. 8 80. 7 de)

Üniversite talebesi
ve yabancı Dil
Fransa profesörü Perraua
Beynelmilel kıymette bir â-lim olan Fransa Tatbiki İktisat Enstitüsü müdürü Prof. Françols Perrux, dün 14,30 da faiz nazariye8İnln umumileştirilmesi mevzulu İkine! seminerini yapmıştır.
Bu seminerde klâsik iktisatçı Keynes’ln nazarlyelerlnl 8«' malarla İzah etmiş, bundan son ra bu nazariyelerln tenkidin! yapmış, bilâhare bunlann bu
(Devamı 8a. a 80. 1 de)
İsveç güreşçileri bugün geliyor
Güreşler Cumartesi ak- I şamı Spor Sarayında I yapılacak
İstanbul güreş ihtisas klübttnün davetlisi İsveç güreş muhteliti, bugün sabaha fcarşs 5,40 da SAS uçağı ile şehrimize gelmiş olacaktır.
Konak otelinde misafir edile -cek olan İsveç takımı aşağıdaki güreşçilerden müteşekkildir.
Sinek slklet: M. Moeller. Horoz alklet: K. Pcttersen.
Tüy sJklet: t. Sjoelln.
Hafif «iklet: O. Andenberg. Yan orta: P. Berlin.
Orta siklet: G. Ehotroem I (Davamı Sa. l 8Ü. 4 da)
üstat Esat Mahmut Karakurt Cumamescidin methalinde.
Hindistanda çeşitli dinler arasında uzun mücadele
Üstad Esat Mahmut Karakurt’un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Serbest Ticaret Sistemimiz
200 milyon liralık maddeler grubu s rbest bırakılacak
Ankara, 7 (Telefonla) — Marshall yardım plânından faydalanan memleketlerle beraber Türkiyenin de serbest ticarete’ İntibakı zarurî görülmektedir. Bu husus, Pariste toplanan Bakanlar konseyinde kararlaştırılmıştı.
Serbest Avrupa ticaret fikrine taraftar olan hükümetin.
(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
Fabrikalardan
çıkarılan işçiler
/# hacmi daraldığı için fabrikalar güç durumda kaldılar
Adalet Mensuoat fabrikasından çıkarılan 300 işçiden sonra dün de Mihael Çik-raşvili mensucat fabrikası 200 işçisine i »ton çıkarmak i-(Devamı 8a. 6 80. 8 de)
Rektörün dilnkii basın konferansı
Üniversite Rektörü
basın toplantısı yaptı
Rektör, Üniversite fakültelerinin randımanını ve
yeni inşaatı hakkında izahat verdi
İstanbul Üniversitesi Roktörii Ord. Prof. Ömer Celi! Sarç, dün saat 18 de yaptığı bir basın toplan tısında gasetecilera, üniversiteyi ilgilendiren muhtelif meseloler elra fında izahat vermiştir.
Rektör, süslerine 948 - 049 ders yılında fakültelerden mezun olanla ra temasla başlamış ve demiştir Mı
(— 948 - 949 ders yılında Edebl-rai Fakültesinden 83 kn, 31 erkek
Kostov, suçsuz olduğunu söyledi
Eski Başbakan yardımcısı, Dimitrof ’u öldürmek iddiâsını “menfur bir yalan,, olarak vasıflandırdı
olmak üzere 114, Fen Fakültesinden 41 kız, 64 erkek olmak üzere 105; Hukuk Fakültesinden 8 kız, 111 er kek olmak üzere 119; iktisat Fakültesinden 15 kıs. 59 erkek olmak iizere 74 ; Tıp Fakültesinden 32 kız ; 265 erkek olmak üzere 297; Dişçi Okulundan 5 kız, 22 erkek öğronei olmak üzere 27; Eczacı Okulundan 23 kız, 23 erkek olmak iizoro 46, Orman Fakültesinden 99 öğrenci mezun olmuştur. Hukuk ve Tıb Fa-
(Devamı Sa. 8 8Ü. 4 de)
Memurların Maaşlarına zam yok
Söylentilerin aslı çıkmadı
Ankara, 7 (Telefonla) — Bütçe müzakerelerinin başla-masile beraber memur Maaşlarına zam yapılacağına dair bazı rivayetler çıkmıştır. Bu rivayetlere göre: 951 de tatbik edilecek gelir vergisinin memur maaşlarına ait faslı 950 Mart yılında mer’iyete girecek, bu şu retle maaşlar otomatik olarak artmış olacaktır. Diğer bir rivayete göre ise; buhran ve muvazene vergisi kaldırılacak,
(Davamı 8a. 5 Sü. 7 da)
Aydınlının tahliyesi reddolundu
Ankara, 7 (Telefonla) — Reşat Aydınlının avukatı dün tahliye talebinde bulunmuştu. Bu talebi 1 İnci asliye ceza yar gıcı evvelâ mütalâası ahr.mnk üzere savcı yardımcısına gön-(Devamı Sa. 8 SÜ. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Seyr-ü Sefer Derdi
ULUNAY
Londra, 7 (B B.C.) — Sof-yada bu sabah, casuslukla İtham edilen eski Başbakan Yardımcısı Tretcho Kostov İle ou suç ortağının yargılanmasına başlanmıştır. Kostov, mahkemede şahsına yapılan ithamları reddetmiş, Dimitrof n öldürmek İddiasını «menfur bir yalan o-larak vasıflandırnuştır. Koetov, Balkan federasyonu kurulma*’, nın kendisi tarafından detil de Yugoslav Bakanı Kardelji tarafından teklif edildiğini itiraf etmiştir.
KoatovTa yargılanan aakl
(Devamı 8a. I M. 1 de)
Iztanbulda zeyHl- zafer mai’eleelnl hala yola koymak üzer» teşekkül eden komisyon evvelki gün toplanarak İncelemelere devam etmiş valinin riyasetinde toplanan bu komisyona Toknlk Üniversite Profesörlerinden bir zat Iştlrâk eylemi». Geç vaklte kadar cereyan eden müzakere bir netloeye bağlanamamış ve komisyonda bulunanlar yakın bir atide toplanmak üzere dağılmışlar.
Şehrin dertlerinden biri haline gelen seyr-ü. sefer İşinin bu gele-oek toplantılarda da halledileceğini pek zannetmiyorum. Zira Istan bul kadar seyr-U sefere müsait ol-mıyan bir şehir yoktur denilse mübalâğa edilmiş sayılmaz. Garplıların bizim İstanbul şoförlerini dünyanın en mahir şoförleri olarak kabul eylemelerinin aeblbl bu-
Blz bu kadar münakale güçlükleri kifayet etmlyormuş gibi bir do şehrin ona caddelerini Avrupa-nın bütün büyük şehirlerinden kaldırılan tramvay arabaları İle di-
dolduruyoruz. Bir arabanm mflş-
kllât İle geçebileceği bir sokakta çok defa yük arabası, taksi, çöp kamyonu İstif halinde sıkifiriar; bunlar kâfi değilmiş gibi bir de nazlım tramvayla otobüs sökün e-dor. Ondan sonra bütün bu araba-
lardan kafalar çıkar... Bağrı »malar baslar... Bazen küfürler akseder. Nihayet bodevl topu gibi sıkışan bu demir kitleleri ysva» yavaş çözülürler. Nasıl olur de bir-blrlerlno çarpmazlar? Nasıl olur da taksi kamyonun (İst One, yük arabası otobüsün tepesine çıkmaz... Başka memleketlerde böyle bir (tıkanma) nın açılması saatler »Orar. Bununla bizde haza (Devamı 8a. 8 Sü. 6 da)

tuıcomfn vurucu toplantı mnann tur gorunuş
(Y acısı 5 inci say fadadırj
Tretcho Kostov
Yeni Sabah
w tad pi. no. « hürriyet ve hakkin yilmaz mûdafUyIz «.r». ıo k»™,
Perşembe 8ahlbl ı Sflffl KlllÇİlOglll İdareı Nuruoemanlye No. 1T
ARALIK 1949 Tef adresli «YENİ SABAH» I 8 T A B U L Telefon i 10705 — 981S8
MİDE RAHATSIZLIKLARINI ÖNLEMEK ÎÇÎN Eminönü meydanında otobüs duracında
BÜYÜK BAKLACIOĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. htanbulun en eeki yat) maŞasasıArr, ŞUBESİ TOKTUR. Tel. 258ÖO
Devlet borçları 2,5 milyara yaklaştı Maliye Bakanı, dün, Komisyonda izahat verirken bunu açıkladı
Yeni yıl bütçesindeki 155 milyon lira açık, J Amerikalıların yapacakları hibe ile kapatılacak
e"

-
Demokratik İlk hareket
Halk Partisinin, Meclis Orupu, evvelki gün, gizli bir toplantı yaparak, aeçlm hakkında İlmi heyetin verdiği proje üzerinde bazı prensip kararlan atmıştır. Bu parti toplantısının niçin yine gizil yapıldığı bizleri pek İlgilen d irmez.
Belki hükümet düşünmüştür ki. milletin seçim emniyeti baklandaki derin İştiyakı karşı-aında. bu fikre aleyhtar olacaklar belki aleni celsede içlerini rahatça dökemezler, umumi efkârın kötülemesinden korkarlar
da hakîki düşüncelerini kamufle I etmeğe mecbur olurlar ve saml | mİ olmryan reyler izhar ederler. Bundan kurtulmanın tek yolu gizli celse aktetmektir. O zaman, dört duvar arasında kalacak düşüncelerini açıklamaktan çekinmezler. Fakat bin bir defa tecrübe İle öğrenildiği gibi bu oturumda olup bitenler de hemen aynen duyulmuş ve gazele stltamlarma İntikal etmiştir.
ilmi heyet aeçtanler İçin adli teminata lüzumlu görmüş, kabine de partisinden bu hususta fikrin! «çıklıunasını dilemiştir. Halk Partisi İçinde, büyük bir çoğunluk, aeçlm masonluğu İçin | ne lâzımsa sağlanmasına ve adli ] teminatın verilmesine taraftar , olmuştur. Şemsettin Günaltayın ' şahsen bu kanaatte olduğu esa- ] sen evvelden biliniyordu. Fakat , Başbakan yardımcısı Nihat Erimin, adlî teminatı hoş görmediği hattâ memlekete muzlr saydığı da malûm İdi. Maamaflh Erim şahsen böyle düşünmesine rağmen, madem kİ muhalefet partileri, emniyeti ancak seçim işle rine hâkimlerin karışmasile sağlanır sayıyorlar, fenalığına emin olduğum halde muhalefeti memnun etmek İçin ben de bu tarzdan yana olacağım demiş İdi. Hakikaten Başbakan yardımcı-sı sözünde durmuş ve adil temi- 1 nat bahsinde. Başbakanla ve diğer kabine arkadaşlarile fikir beraberliği yapmıştır.
Halk Partisi İçinde seçim emniyetini tam olarak bir türlü vermeğe razı olmıyan zümreler vardır. Onlar, gizil oturumda, hayli çırpınmışlardır. Bilhassa Feridun Fikri Düşünsel, binbir hukuki iddia ve nazariyelerie, adalet cihazının bu İşe karıştırılmasına itiraz etmiştir. Eski reislerden Kâzım Özalp da adlî teminat aleyhinde reyini kullan mıştar.
O gizli oturumun dışarıya sızan tafsilâtına göre, Başbakan Günaltay, adli teminatın sağlan ması hususunda ısrar etmiş ve bu esas kabul edilmlyecek olursa çekilme zorunda kalacağını da açıklamıştır, ilk defadır ki bir Başbakan, belli bir düşüncesini meclise kabul ettirmek İçin bu istifa silâhını kullanıyor. Ylr ml beş yıldır, daha evvelden de öyle İdi ya, hiç bir Başbakan bir kanaat ve düşüncesini Meclise kabul ettirmek İçin bıı tedbir! düşünmemiştir. Bir siyaset adamı İçin kanaatini arkadaşlarına kabul ettlremeyince İktidar dan çekilmek de haritada yazar ve yazmalıdır. Savın Günaltayın bu giizel ve demokrasiye çok uygun jestinin, parti arkadaştan arasında az çok hayret uyandırmış olduğunu tahmin edebiliriz. Çünkü alışılmamış bir ses kulak lara aksetmiştir. Başbakan İktidar aandnlveslne yanmık değilim demişti. Hakikaten övle olduğu ve İfadesinin düşüncesini tam bir şeklkle aksettirdiği anlaşılıyor. ümnmi efkâra karşı, kabinenin giriştiği bir teahhüt vardır. Onıı ya tahakkuk ettirmeli veyahut I* başından uzaklaşmayı bilmelidir.
Gizil oturumdan sonra seçim ı
tasansmın Mecliste, hızlı yürü-1
ireceği ve yakında tahakkuku i
(Davamı 8ı. a gü. a da) ‘
Adalet Bakanı Sırmen, Haydarpaşa garında.
Ankara: 7 (Telefonla) — Maliye Bakanı İsmail Rüşfii Aksal, biitço komisyonunda dün başladığı izaha-13 bugün de devam etmiştir, öğrendiğimize göre Maliye Baka-, bu yılkı bütçede görülen 155 milyon liralık açığın Marshall yardım plânından nasıl karşılanacağım latmıştır. Buna göre yardım plâ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)

Hâkimleri
I Kanunu ?
S. Aldoğanın teşriî masuniyetinin ref’i
Masuniyetin kaldırılması,
Meclise yazılan yeni tezkere
İ Ankara: 7 (Telefonla — Hatay milletvekili Abdullah Çilli^ Suphi Uluç ve Afyon milletvekili Sadık AJdoğanın teşrii masuni- ( jetlerinin kaldırılması için Meclis başkanlığına gelen Başbakan- S lık tezkereleri karma komisyona verilmiştir.
Orman cinayeti dâvası dün bitti
Meclis’te dün de c tenkide uğradi J
Ankara : 7 (Telefonla) — Bugün Mecliste hâkimler kanununda yapı-laoak bası tâdillere ait tasarının birinci müzakeresine devam edildi.
Ve ilk sözü Osman Nuri Koni a-larak şöyle konuştu:
«Hâkimler kanunundaki bası mad delerin değiştirilmesinin sebeplerini yerinda göremedim. Na kanun, m* hukuki "TifF sebep olmadığı için do bu kanun sırf mülâhazatı siyasi-yeye istinat ettirilmiştir Anayasanın üçüncü maddesi, hâkimin bilâ kaydışart millete ait olduğunu gös-lerir. Kazsî, teşrii, icra! olan bu
(Devamı Sa. s Sü. 7 da)
i
Fransız İktisat
Profesörünün
Konferansı
Hizmetçi Kedriyenin katili Vec'hi Baraz 18 yıl ağır hap a cezasına mahkûm oldu
Katil VecfM Baraz
Bolu: 7 (Telefonla) - Bolu mantarında hfsmetçisi Kadriyeyi öl düren Vecihi Baraz'ın duruşmasına bu sabah devam edilmiştir. Vecihi-nin avukatı, bir saat süren mü faasıuda müekkilinin bu suçu i; mediğini, suçu işlemesine İmkân lamıyaoağını, Ksdriyenln kafası vurulan çekicin Rtistem veya başkası tarafından vurulmuş olacağını ileri sürmüş ve şayet Vecihi katil olarak kabul edilecekse hâdisede taammüt bulunmadığını, binaenaleyh İdam cezası verilemiyeceği-ııi söylemiştir.
Müteakiben mahkeme heyeti kararını vermiştir. Okunan kararda, Vacibinin Kadriyeyi taammüden öl-(Devamı 8a. 8 80. 7 de)

Üniversite talebesi
ve yabancı Dil
Fransa profesörü Perraua
Beynelmilel kıymette bir â-lim olan Fransa Tatbiki İktisat Enstitüsü müdürü Prof. Françols Perrux, dün 14,30 da faiz nazariye8İnln umumileştirilmesi mevzulu İkine! seminerini yapmıştır.
Bu seminerde klâsik iktisatçı Keynes’ln nazarlyelerlnl 8«' malarla İzah etmiş, bundan son ra bu nazariyelerln tenkidin! yapmış, bilâhare bunlann bu
(Devamı 8a. a 80. 1 de)
İsveç güreşçileri bugün geliyor
Güreşler Cumartesi ak- I şamı Spor Sarayında I yapılacak
İstanbul güreş ihtisas klübttnün davetlisi İsveç güreş muhteliti, bugün sabaha fcarşs 5,40 da SAS uçağı ile şehrimize gelmiş olacaktır.
Konak otelinde misafir edile -cek olan İsveç takımı aşağıdaki güreşçilerden müteşekkildir.
Sinek slklet: M. Moeller. Horoz alklet: K. Pcttersen.
Tüy sJklet: t. Sjoelln.
Hafif «iklet: O. Andenberg. Yan orta: P. Berlin.
Orta siklet: G. Ehotroem I (Davamı Sa. l 8Ü. 4 da)
üstat Esat Mahmut Karakurt Cumamescidin methalinde.
Hindistanda çeşitli dinler arasında uzun mücadele
Üstad Esat Mahmut Karakurt’un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Serbest Ticaret Sistemimiz
200 milyon liralık maddeler grubu s rbest bırakılacak
Ankara, 7 (Telefonla) — Marshall yardım plânından faydalanan memleketlerle beraber Türkiyenin de serbest ticarete’ İntibakı zarurî görülmektedir. Bu husus, Pariste toplanan Bakanlar konseyinde kararlaştırılmıştı.
Serbest Avrupa ticaret fikrine taraftar olan hükümetin.
(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
Fabrikalardan
çıkarılan işçiler
/# hacmi daraldığı için fabrikalar güç durumda kaldılar
Adalet Mensuoat fabrikasından çıkarılan 300 işçiden sonra dün de Mihael Çik-raşvili mensucat fabrikası 200 işçisine i »ton çıkarmak i-(Devamı 8a. 6 80. 8 de)
Rektörün dilnkii basın konferansı
Üniversite Rektörü
basın toplantısı yaptı
Rektör, Üniversite fakültelerinin randımanını ve
yeni inşaatı hakkında izahat verdi
İstanbul Üniversitesi Roktörii Ord. Prof. Ömer Celi! Sarç, dün saat 18 de yaptığı bir basın toplan tısında gasetecilera, üniversiteyi ilgilendiren muhtelif meseloler elra fında izahat vermiştir.
Rektör, süslerine 948 - 049 ders yılında fakültelerden mezun olanla ra temasla başlamış ve demiştir Mı
(— 948 - 949 ders yılında Edebl-rai Fakültesinden 83 kn, 31 erkek
Kostov, suçsuz olduğunu söyledi
Eski Başbakan yardımcısı, Dimitrof ’u öldürmek iddiâsını “menfur bir yalan,, olarak vasıflandırdı
olmak üzere 114, Fen Fakültesinden 41 kız, 64 erkek olmak üzere 105; Hukuk Fakültesinden 8 kız, 111 er kek olmak üzere 119; iktisat Fakültesinden 15 kıs. 59 erkek olmak iizere 74 ; Tıp Fakültesinden 32 kız ; 265 erkek olmak üzere 297; Dişçi Okulundan 5 kız, 22 erkek öğronei olmak üzere 27; Eczacı Okulundan 23 kız, 23 erkek olmak iizoro 46, Orman Fakültesinden 99 öğrenci mezun olmuştur. Hukuk ve Tıb Fa-
(Devamı Sa. 8 8Ü. 4 de)
Memurların Maaşlarına zam yok
Söylentilerin aslı çıkmadı
Ankara, 7 (Telefonla) — Bütçe müzakerelerinin başla-masile beraber memur Maaşlarına zam yapılacağına dair bazı rivayetler çıkmıştır. Bu rivayetlere göre: 951 de tatbik edilecek gelir vergisinin memur maaşlarına ait faslı 950 Mart yılında mer’iyete girecek, bu şu retle maaşlar otomatik olarak artmış olacaktır. Diğer bir rivayete göre ise; buhran ve muvazene vergisi kaldırılacak,
(Davamı 8a. 5 Sü. 7 da)
Aydınlının tahliyesi reddolundu
Ankara, 7 (Telefonla) — Reşat Aydınlının avukatı dün tahliye talebinde bulunmuştu. Bu talebi 1 İnci asliye ceza yar gıcı evvelâ mütalâası ahr.mnk üzere savcı yardımcısına gön-(Devamı Sa. 8 SÜ. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Seyr-ü Sefer Derdi
ULUNAY
Londra, 7 (B B.C.) — Sof-yada bu sabah, casuslukla İtham edilen eski Başbakan Yardımcısı Tretcho Kostov İle ou suç ortağının yargılanmasına başlanmıştır. Kostov, mahkemede şahsına yapılan ithamları reddetmiş, Dimitrof n öldürmek İddiasını «menfur bir yalan o-larak vasıflandırnuştır. Koetov, Balkan federasyonu kurulma*’, nın kendisi tarafından detil de Yugoslav Bakanı Kardelji tarafından teklif edildiğini itiraf etmiştir.
KoatovTa yargılanan aakl
(Devamı 8a. I M. 1 de)
Iztanbulda zeyHl- zafer mai’eleelnl hala yola koymak üzer» teşekkül eden komisyon evvelki gün toplanarak İncelemelere devam etmiş valinin riyasetinde toplanan bu komisyona Toknlk Üniversite Profesörlerinden bir zat Iştlrâk eylemi». Geç vaklte kadar cereyan eden müzakere bir netloeye bağlanamamış ve komisyonda bulunanlar yakın bir atide toplanmak üzere dağılmışlar.
Şehrin dertlerinden biri haline gelen seyr-ü. sefer İşinin bu gele-oek toplantılarda da halledileceğini pek zannetmiyorum. Zira Istan bul kadar seyr-U sefere müsait ol-mıyan bir şehir yoktur denilse mübalâğa edilmiş sayılmaz. Garplıların bizim İstanbul şoförlerini dünyanın en mahir şoförleri olarak kabul eylemelerinin aeblbl bu-
Blz bu kadar münakale güçlükleri kifayet etmlyormuş gibi bir do şehrin ona caddelerini Avrupa-nın bütün büyük şehirlerinden kaldırılan tramvay arabaları İle di-
dolduruyoruz. Bir arabanm mflş-
kllât İle geçebileceği bir sokakta çok defa yük arabası, taksi, çöp kamyonu İstif halinde sıkifiriar; bunlar kâfi değilmiş gibi bir de nazlım tramvayla otobüs sökün e-dor. Ondan sonra bütün bu araba-
lardan kafalar çıkar... Bağrı »malar baslar... Bazen küfürler akseder. Nihayet bodevl topu gibi sıkışan bu demir kitleleri ysva» yavaş çözülürler. Nasıl olur de bir-blrlerlno çarpmazlar? Nasıl olur da taksi kamyonun (İst One, yük arabası otobüsün tepesine çıkmaz... Başka memleketlerde böyle bir (tıkanma) nın açılması saatler »Orar. Bununla bizde haza (Devamı 8a. 8 Sü. 6 da)

tuıcomfn vurucu toplantı mnann tur gorunuş
(Y acısı 5 inci say fadadırj
Tretcho Kostov
Yeni Sabah
w tad pi. no. « hürriyet ve hakkin yilmaz mûdafUyIz «.r». ıo k»™,
Perşembe 8ahlbl ı Sflffl KlllÇİlOglll İdareı Nuruoemanlye No. 1T
ARALIK 1949 Tef adresli «YENİ SABAH» I 8 T A B U L Telefon i 10705 — 981S8
MİDE RAHATSIZLIKLARINI ÖNLEMEK ÎÇÎN Eminönü meydanında otobüs duracında
BÜYÜK BAKLACIOĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. htanbulun en eeki yat) maŞasasıArr, ŞUBESİ TOKTUR. Tel. 258ÖO
Devlet borçları 2,5 milyara yaklaştı Maliye Bakanı, dün, Komisyonda izahat verirken bunu açıkladı
Yeni yıl bütçesindeki 155 milyon lira açık, J Amerikalıların yapacakları hibe ile kapatılacak
e"

-
Demokratik İlk hareket
Halk Partisinin, Meclis Orupu, evvelki gün, gizli bir toplantı yaparak, aeçlm hakkında İlmi heyetin verdiği proje üzerinde bazı prensip kararlan atmıştır. Bu parti toplantısının niçin yine gizil yapıldığı bizleri pek İlgilen d irmez.
Belki hükümet düşünmüştür ki. milletin seçim emniyeti baklandaki derin İştiyakı karşı-aında. bu fikre aleyhtar olacaklar belki aleni celsede içlerini rahatça dökemezler, umumi efkârın kötülemesinden korkarlar
da hakîki düşüncelerini kamufle I etmeğe mecbur olurlar ve saml | mİ olmryan reyler izhar ederler. Bundan kurtulmanın tek yolu gizli celse aktetmektir. O zaman, dört duvar arasında kalacak düşüncelerini açıklamaktan çekinmezler. Fakat bin bir defa tecrübe İle öğrenildiği gibi bu oturumda olup bitenler de hemen aynen duyulmuş ve gazele stltamlarma İntikal etmiştir.
ilmi heyet aeçtanler İçin adli teminata lüzumlu görmüş, kabine de partisinden bu hususta fikrin! «çıklıunasını dilemiştir. Halk Partisi İçinde, büyük bir çoğunluk, aeçlm masonluğu İçin | ne lâzımsa sağlanmasına ve adli ] teminatın verilmesine taraftar , olmuştur. Şemsettin Günaltayın ' şahsen bu kanaatte olduğu esa- ] sen evvelden biliniyordu. Fakat , Başbakan yardımcısı Nihat Erimin, adlî teminatı hoş görmediği hattâ memlekete muzlr saydığı da malûm İdi. Maamaflh Erim şahsen böyle düşünmesine rağmen, madem kİ muhalefet partileri, emniyeti ancak seçim işle rine hâkimlerin karışmasile sağlanır sayıyorlar, fenalığına emin olduğum halde muhalefeti memnun etmek İçin ben de bu tarzdan yana olacağım demiş İdi. Hakikaten Başbakan yardımcı-sı sözünde durmuş ve adil temi- 1 nat bahsinde. Başbakanla ve diğer kabine arkadaşlarile fikir beraberliği yapmıştır.
Halk Partisi İçinde seçim emniyetini tam olarak bir türlü vermeğe razı olmıyan zümreler vardır. Onlar, gizil oturumda, hayli çırpınmışlardır. Bilhassa Feridun Fikri Düşünsel, binbir hukuki iddia ve nazariyelerie, adalet cihazının bu İşe karıştırılmasına itiraz etmiştir. Eski reislerden Kâzım Özalp da adlî teminat aleyhinde reyini kullan mıştar.
O gizli oturumun dışarıya sızan tafsilâtına göre, Başbakan Günaltay, adli teminatın sağlan ması hususunda ısrar etmiş ve bu esas kabul edilmlyecek olursa çekilme zorunda kalacağını da açıklamıştır, ilk defadır ki bir Başbakan, belli bir düşüncesini meclise kabul ettirmek İçin bu istifa silâhını kullanıyor. Ylr ml beş yıldır, daha evvelden de öyle İdi ya, hiç bir Başbakan bir kanaat ve düşüncesini Meclise kabul ettirmek İçin bıı tedbir! düşünmemiştir. Bir siyaset adamı İçin kanaatini arkadaşlarına kabul ettlremeyince İktidar dan çekilmek de haritada yazar ve yazmalıdır. Savın Günaltayın bu giizel ve demokrasiye çok uygun jestinin, parti arkadaştan arasında az çok hayret uyandırmış olduğunu tahmin edebiliriz. Çünkü alışılmamış bir ses kulak lara aksetmiştir. Başbakan İktidar aandnlveslne yanmık değilim demişti. Hakikaten övle olduğu ve İfadesinin düşüncesini tam bir şeklkle aksettirdiği anlaşılıyor. ümnmi efkâra karşı, kabinenin giriştiği bir teahhüt vardır. Onıı ya tahakkuk ettirmeli veyahut I* başından uzaklaşmayı bilmelidir.
Gizil oturumdan sonra seçim ı
tasansmın Mecliste, hızlı yürü-1
ireceği ve yakında tahakkuku i
(Davamı 8ı. a gü. a da) ‘
Adalet Bakanı Sırmen, Haydarpaşa garında.
Ankara: 7 (Telefonla) — Maliye Bakanı İsmail Rüşfii Aksal, biitço komisyonunda dün başladığı izaha-13 bugün de devam etmiştir, öğrendiğimize göre Maliye Baka-, bu yılkı bütçede görülen 155 milyon liralık açığın Marshall yardım plânından nasıl karşılanacağım latmıştır. Buna göre yardım plâ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)

Hâkimleri
I Kanunu ?
S. Aldoğanın teşriî masuniyetinin ref’i
Masuniyetin kaldırılması,
Meclise yazılan yeni tezkere
İ Ankara: 7 (Telefonla — Hatay milletvekili Abdullah Çilli^ Suphi Uluç ve Afyon milletvekili Sadık AJdoğanın teşrii masuni- ( jetlerinin kaldırılması için Meclis başkanlığına gelen Başbakan- S lık tezkereleri karma komisyona verilmiştir.
Orman cinayeti dâvası dün bitti
Meclis’te dün de c tenkide uğradi J
Ankara : 7 (Telefonla) — Bugün Mecliste hâkimler kanununda yapı-laoak bası tâdillere ait tasarının birinci müzakeresine devam edildi.
Ve ilk sözü Osman Nuri Koni a-larak şöyle konuştu:
«Hâkimler kanunundaki bası mad delerin değiştirilmesinin sebeplerini yerinda göremedim. Na kanun, m* hukuki "TifF sebep olmadığı için do bu kanun sırf mülâhazatı siyasi-yeye istinat ettirilmiştir Anayasanın üçüncü maddesi, hâkimin bilâ kaydışart millete ait olduğunu gös-lerir. Kazsî, teşrii, icra! olan bu
(Devamı Sa. s Sü. 7 da)
i
Fransız İktisat
Profesörünün
Konferansı
Hizmetçi Kedriyenin katili Vec'hi Baraz 18 yıl ağır hap a cezasına mahkûm oldu
Katil VecfM Baraz
Bolu: 7 (Telefonla) - Bolu mantarında hfsmetçisi Kadriyeyi öl düren Vecihi Baraz'ın duruşmasına bu sabah devam edilmiştir. Vecihi-nin avukatı, bir saat süren mü faasıuda müekkilinin bu suçu i; mediğini, suçu işlemesine İmkân lamıyaoağını, Ksdriyenln kafası vurulan çekicin Rtistem veya başkası tarafından vurulmuş olacağını ileri sürmüş ve şayet Vecihi katil olarak kabul edilecekse hâdisede taammüt bulunmadığını, binaenaleyh İdam cezası verilemiyeceği-ııi söylemiştir.
Müteakiben mahkeme heyeti kararını vermiştir. Okunan kararda, Vacibinin Kadriyeyi taammüden öl-(Devamı 8a. 8 80. 7 de)

Üniversite talebesi
ve yabancı Dil
Fransa profesörü Perraua
Beynelmilel kıymette bir â-lim olan Fransa Tatbiki İktisat Enstitüsü müdürü Prof. Françols Perrux, dün 14,30 da faiz nazariye8İnln umumileştirilmesi mevzulu İkine! seminerini yapmıştır.
Bu seminerde klâsik iktisatçı Keynes’ln nazarlyelerlnl 8«' malarla İzah etmiş, bundan son ra bu nazariyelerln tenkidin! yapmış, bilâhare bunlann bu
(Devamı 8a. a 80. 1 de)
İsveç güreşçileri bugün geliyor
Güreşler Cumartesi ak- I şamı Spor Sarayında I yapılacak
İstanbul güreş ihtisas klübttnün davetlisi İsveç güreş muhteliti, bugün sabaha fcarşs 5,40 da SAS uçağı ile şehrimize gelmiş olacaktır.
Konak otelinde misafir edile -cek olan İsveç takımı aşağıdaki güreşçilerden müteşekkildir.
Sinek slklet: M. Moeller. Horoz alklet: K. Pcttersen.
Tüy sJklet: t. Sjoelln.
Hafif «iklet: O. Andenberg. Yan orta: P. Berlin.
Orta siklet: G. Ehotroem I (Davamı Sa. l 8Ü. 4 da)
üstat Esat Mahmut Karakurt Cumamescidin methalinde.
Hindistanda çeşitli dinler arasında uzun mücadele
Üstad Esat Mahmut Karakurt’un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Serbest Ticaret Sistemimiz
200 milyon liralık maddeler grubu s rbest bırakılacak
Ankara, 7 (Telefonla) — Marshall yardım plânından faydalanan memleketlerle beraber Türkiyenin de serbest ticarete’ İntibakı zarurî görülmektedir. Bu husus, Pariste toplanan Bakanlar konseyinde kararlaştırılmıştı.
Serbest Avrupa ticaret fikrine taraftar olan hükümetin.
(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
Fabrikalardan
çıkarılan işçiler
/# hacmi daraldığı için fabrikalar güç durumda kaldılar
Adalet Mensuoat fabrikasından çıkarılan 300 işçiden sonra dün de Mihael Çik-raşvili mensucat fabrikası 200 işçisine i »ton çıkarmak i-(Devamı 8a. 6 80. 8 de)
Rektörün dilnkii basın konferansı
Üniversite Rektörü
basın toplantısı yaptı
Rektör, Üniversite fakültelerinin randımanını ve
yeni inşaatı hakkında izahat verdi
İstanbul Üniversitesi Roktörii Ord. Prof. Ömer Celi! Sarç, dün saat 18 de yaptığı bir basın toplan tısında gasetecilera, üniversiteyi ilgilendiren muhtelif meseloler elra fında izahat vermiştir.
Rektör, süslerine 948 - 049 ders yılında fakültelerden mezun olanla ra temasla başlamış ve demiştir Mı
(— 948 - 949 ders yılında Edebl-rai Fakültesinden 83 kn, 31 erkek
Kostov, suçsuz olduğunu söyledi
Eski Başbakan yardımcısı, Dimitrof ’u öldürmek iddiâsını “menfur bir yalan,, olarak vasıflandırdı
olmak üzere 114, Fen Fakültesinden 41 kız, 64 erkek olmak üzere 105; Hukuk Fakültesinden 8 kız, 111 er kek olmak üzere 119; iktisat Fakültesinden 15 kıs. 59 erkek olmak iizere 74 ; Tıp Fakültesinden 32 kız ; 265 erkek olmak üzere 297; Dişçi Okulundan 5 kız, 22 erkek öğronei olmak üzere 27; Eczacı Okulundan 23 kız, 23 erkek olmak iizoro 46, Orman Fakültesinden 99 öğrenci mezun olmuştur. Hukuk ve Tıb Fa-
(Devamı Sa. 8 8Ü. 4 de)
Memurların Maaşlarına zam yok
Söylentilerin aslı çıkmadı
Ankara, 7 (Telefonla) — Bütçe müzakerelerinin başla-masile beraber memur Maaşlarına zam yapılacağına dair bazı rivayetler çıkmıştır. Bu rivayetlere göre: 951 de tatbik edilecek gelir vergisinin memur maaşlarına ait faslı 950 Mart yılında mer’iyete girecek, bu şu retle maaşlar otomatik olarak artmış olacaktır. Diğer bir rivayete göre ise; buhran ve muvazene vergisi kaldırılacak,
(Davamı 8a. 5 Sü. 7 da)
Aydınlının tahliyesi reddolundu
Ankara, 7 (Telefonla) — Reşat Aydınlının avukatı dün tahliye talebinde bulunmuştu. Bu talebi 1 İnci asliye ceza yar gıcı evvelâ mütalâası ahr.mnk üzere savcı yardımcısına gön-(Devamı Sa. 8 SÜ. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Seyr-ü Sefer Derdi
ULUNAY
Londra, 7 (B B.C.) — Sof-yada bu sabah, casuslukla İtham edilen eski Başbakan Yardımcısı Tretcho Kostov İle ou suç ortağının yargılanmasına başlanmıştır. Kostov, mahkemede şahsına yapılan ithamları reddetmiş, Dimitrof n öldürmek İddiasını «menfur bir yalan o-larak vasıflandırnuştır. Koetov, Balkan federasyonu kurulma*’, nın kendisi tarafından detil de Yugoslav Bakanı Kardelji tarafından teklif edildiğini itiraf etmiştir.
KoatovTa yargılanan aakl
(Devamı 8a. I M. 1 de)
Iztanbulda zeyHl- zafer mai’eleelnl hala yola koymak üzer» teşekkül eden komisyon evvelki gün toplanarak İncelemelere devam etmiş valinin riyasetinde toplanan bu komisyona Toknlk Üniversite Profesörlerinden bir zat Iştlrâk eylemi». Geç vaklte kadar cereyan eden müzakere bir netloeye bağlanamamış ve komisyonda bulunanlar yakın bir atide toplanmak üzere dağılmışlar.
Şehrin dertlerinden biri haline gelen seyr-ü. sefer İşinin bu gele-oek toplantılarda da halledileceğini pek zannetmiyorum. Zira Istan bul kadar seyr-U sefere müsait ol-mıyan bir şehir yoktur denilse mübalâğa edilmiş sayılmaz. Garplıların bizim İstanbul şoförlerini dünyanın en mahir şoförleri olarak kabul eylemelerinin aeblbl bu-
Blz bu kadar münakale güçlükleri kifayet etmlyormuş gibi bir do şehrin ona caddelerini Avrupa-nın bütün büyük şehirlerinden kaldırılan tramvay arabaları İle di-
dolduruyoruz. Bir arabanm mflş-
kllât İle geçebileceği bir sokakta çok defa yük arabası, taksi, çöp kamyonu İstif halinde sıkifiriar; bunlar kâfi değilmiş gibi bir de nazlım tramvayla otobüs sökün e-dor. Ondan sonra bütün bu araba-
lardan kafalar çıkar... Bağrı »malar baslar... Bazen küfürler akseder. Nihayet bodevl topu gibi sıkışan bu demir kitleleri ysva» yavaş çözülürler. Nasıl olur de bir-blrlerlno çarpmazlar? Nasıl olur da taksi kamyonun (İst One, yük arabası otobüsün tepesine çıkmaz... Başka memleketlerde böyle bir (tıkanma) nın açılması saatler »Orar. Bununla bizde haza (Devamı 8a. 8 Sü. 6 da)

tuıcomfn vurucu toplantı mnann tur gorunuş
(Y acısı 5 inci say fadadırj
Tretcho Kostov
Yeni Sabah
w tad pi. no. « hürriyet ve hakkin yilmaz mûdafUyIz «.r». ıo k»™,
Perşembe 8ahlbl ı Sflffl KlllÇİlOglll İdareı Nuruoemanlye No. 1T
ARALIK 1949 Tef adresli «YENİ SABAH» I 8 T A B U L Telefon i 10705 — 981S8
MİDE RAHATSIZLIKLARINI ÖNLEMEK ÎÇÎN Eminönü meydanında otobüs duracında
BÜYÜK BAKLACIOĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. htanbulun en eeki yat) maŞasasıArr, ŞUBESİ TOKTUR. Tel. 258ÖO
Devlet borçları 2,5 milyara yaklaştı Maliye Bakanı, dün, Komisyonda izahat verirken bunu açıkladı
Yeni yıl bütçesindeki 155 milyon lira açık, J Amerikalıların yapacakları hibe ile kapatılacak
e"

-
Demokratik İlk hareket
Halk Partisinin, Meclis Orupu, evvelki gün, gizli bir toplantı yaparak, aeçlm hakkında İlmi heyetin verdiği proje üzerinde bazı prensip kararlan atmıştır. Bu parti toplantısının niçin yine gizil yapıldığı bizleri pek İlgilen d irmez.
Belki hükümet düşünmüştür ki. milletin seçim emniyeti baklandaki derin İştiyakı karşı-aında. bu fikre aleyhtar olacaklar belki aleni celsede içlerini rahatça dökemezler, umumi efkârın kötülemesinden korkarlar
da hakîki düşüncelerini kamufle I etmeğe mecbur olurlar ve saml | mİ olmryan reyler izhar ederler. Bundan kurtulmanın tek yolu gizli celse aktetmektir. O zaman, dört duvar arasında kalacak düşüncelerini açıklamaktan çekinmezler. Fakat bin bir defa tecrübe İle öğrenildiği gibi bu oturumda olup bitenler de hemen aynen duyulmuş ve gazele stltamlarma İntikal etmiştir.
ilmi heyet aeçtanler İçin adli teminata lüzumlu görmüş, kabine de partisinden bu hususta fikrin! «çıklıunasını dilemiştir. Halk Partisi İçinde, büyük bir çoğunluk, aeçlm masonluğu İçin | ne lâzımsa sağlanmasına ve adli ] teminatın verilmesine taraftar , olmuştur. Şemsettin Günaltayın ' şahsen bu kanaatte olduğu esa- ] sen evvelden biliniyordu. Fakat , Başbakan yardımcısı Nihat Erimin, adlî teminatı hoş görmediği hattâ memlekete muzlr saydığı da malûm İdi. Maamaflh Erim şahsen böyle düşünmesine rağmen, madem kİ muhalefet partileri, emniyeti ancak seçim işle rine hâkimlerin karışmasile sağlanır sayıyorlar, fenalığına emin olduğum halde muhalefeti memnun etmek İçin ben de bu tarzdan yana olacağım demiş İdi. Hakikaten Başbakan yardımcı-sı sözünde durmuş ve adil temi- 1 nat bahsinde. Başbakanla ve diğer kabine arkadaşlarile fikir beraberliği yapmıştır.
Halk Partisi İçinde seçim emniyetini tam olarak bir türlü vermeğe razı olmıyan zümreler vardır. Onlar, gizil oturumda, hayli çırpınmışlardır. Bilhassa Feridun Fikri Düşünsel, binbir hukuki iddia ve nazariyelerie, adalet cihazının bu İşe karıştırılmasına itiraz etmiştir. Eski reislerden Kâzım Özalp da adlî teminat aleyhinde reyini kullan mıştar.
O gizli oturumun dışarıya sızan tafsilâtına göre, Başbakan Günaltay, adli teminatın sağlan ması hususunda ısrar etmiş ve bu esas kabul edilmlyecek olursa çekilme zorunda kalacağını da açıklamıştır, ilk defadır ki bir Başbakan, belli bir düşüncesini meclise kabul ettirmek İçin bu istifa silâhını kullanıyor. Ylr ml beş yıldır, daha evvelden de öyle İdi ya, hiç bir Başbakan bir kanaat ve düşüncesini Meclise kabul ettirmek İçin bıı tedbir! düşünmemiştir. Bir siyaset adamı İçin kanaatini arkadaşlarına kabul ettlremeyince İktidar dan çekilmek de haritada yazar ve yazmalıdır. Savın Günaltayın bu giizel ve demokrasiye çok uygun jestinin, parti arkadaştan arasında az çok hayret uyandırmış olduğunu tahmin edebiliriz. Çünkü alışılmamış bir ses kulak lara aksetmiştir. Başbakan İktidar aandnlveslne yanmık değilim demişti. Hakikaten övle olduğu ve İfadesinin düşüncesini tam bir şeklkle aksettirdiği anlaşılıyor. ümnmi efkâra karşı, kabinenin giriştiği bir teahhüt vardır. Onıı ya tahakkuk ettirmeli veyahut I* başından uzaklaşmayı bilmelidir.
Gizil oturumdan sonra seçim ı
tasansmın Mecliste, hızlı yürü-1
ireceği ve yakında tahakkuku i
(Davamı 8ı. a gü. a da) ‘
Adalet Bakanı Sırmen, Haydarpaşa garında.
Ankara: 7 (Telefonla) — Maliye Bakanı İsmail Rüşfii Aksal, biitço komisyonunda dün başladığı izaha-13 bugün de devam etmiştir, öğrendiğimize göre Maliye Baka-, bu yılkı bütçede görülen 155 milyon liralık açığın Marshall yardım plânından nasıl karşılanacağım latmıştır. Buna göre yardım plâ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)

Hâkimleri
I Kanunu ?
S. Aldoğanın teşriî masuniyetinin ref’i
Masuniyetin kaldırılması,
Meclise yazılan yeni tezkere
İ Ankara: 7 (Telefonla — Hatay milletvekili Abdullah Çilli^ Suphi Uluç ve Afyon milletvekili Sadık AJdoğanın teşrii masuni- ( jetlerinin kaldırılması için Meclis başkanlığına gelen Başbakan- S lık tezkereleri karma komisyona verilmiştir.
Orman cinayeti dâvası dün bitti
Meclis’te dün de c tenkide uğradi J
Ankara : 7 (Telefonla) — Bugün Mecliste hâkimler kanununda yapı-laoak bası tâdillere ait tasarının birinci müzakeresine devam edildi.
Ve ilk sözü Osman Nuri Koni a-larak şöyle konuştu:
«Hâkimler kanunundaki bası mad delerin değiştirilmesinin sebeplerini yerinda göremedim. Na kanun, m* hukuki "TifF sebep olmadığı için do bu kanun sırf mülâhazatı siyasi-yeye istinat ettirilmiştir Anayasanın üçüncü maddesi, hâkimin bilâ kaydışart millete ait olduğunu gös-lerir. Kazsî, teşrii, icra! olan bu
(Devamı Sa. s Sü. 7 da)
i
Fransız İktisat
Profesörünün
Konferansı
Hizmetçi Kedriyenin katili Vec'hi Baraz 18 yıl ağır hap a cezasına mahkûm oldu
Katil VecfM Baraz
Bolu: 7 (Telefonla) - Bolu mantarında hfsmetçisi Kadriyeyi öl düren Vecihi Baraz'ın duruşmasına bu sabah devam edilmiştir. Vecihi-nin avukatı, bir saat süren mü faasıuda müekkilinin bu suçu i; mediğini, suçu işlemesine İmkân lamıyaoağını, Ksdriyenln kafası vurulan çekicin Rtistem veya başkası tarafından vurulmuş olacağını ileri sürmüş ve şayet Vecihi katil olarak kabul edilecekse hâdisede taammüt bulunmadığını, binaenaleyh İdam cezası verilemiyeceği-ııi söylemiştir.
Müteakiben mahkeme heyeti kararını vermiştir. Okunan kararda, Vacibinin Kadriyeyi taammüden öl-(Devamı 8a. 8 80. 7 de)

Üniversite talebesi
ve yabancı Dil
Fransa profesörü Perraua
Beynelmilel kıymette bir â-lim olan Fransa Tatbiki İktisat Enstitüsü müdürü Prof. Françols Perrux, dün 14,30 da faiz nazariye8İnln umumileştirilmesi mevzulu İkine! seminerini yapmıştır.
Bu seminerde klâsik iktisatçı Keynes’ln nazarlyelerlnl 8«' malarla İzah etmiş, bundan son ra bu nazariyelerln tenkidin! yapmış, bilâhare bunlann bu
(Devamı 8a. a 80. 1 de)
İsveç güreşçileri bugün geliyor
Güreşler Cumartesi ak- I şamı Spor Sarayında I yapılacak
İstanbul güreş ihtisas klübttnün davetlisi İsveç güreş muhteliti, bugün sabaha fcarşs 5,40 da SAS uçağı ile şehrimize gelmiş olacaktır.
Konak otelinde misafir edile -cek olan İsveç takımı aşağıdaki güreşçilerden müteşekkildir.
Sinek slklet: M. Moeller. Horoz alklet: K. Pcttersen.
Tüy sJklet: t. Sjoelln.
Hafif «iklet: O. Andenberg. Yan orta: P. Berlin.
Orta siklet: G. Ehotroem I (Davamı Sa. l 8Ü. 4 da)
üstat Esat Mahmut Karakurt Cumamescidin methalinde.
Hindistanda çeşitli dinler arasında uzun mücadele
Üstad Esat Mahmut Karakurt’un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Serbest Ticaret Sistemimiz
200 milyon liralık maddeler grubu s rbest bırakılacak
Ankara, 7 (Telefonla) — Marshall yardım plânından faydalanan memleketlerle beraber Türkiyenin de serbest ticarete’ İntibakı zarurî görülmektedir. Bu husus, Pariste toplanan Bakanlar konseyinde kararlaştırılmıştı.
Serbest Avrupa ticaret fikrine taraftar olan hükümetin.
(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
Fabrikalardan
çıkarılan işçiler
/# hacmi daraldığı için fabrikalar güç durumda kaldılar
Adalet Mensuoat fabrikasından çıkarılan 300 işçiden sonra dün de Mihael Çik-raşvili mensucat fabrikası 200 işçisine i »ton çıkarmak i-(Devamı 8a. 6 80. 8 de)
Rektörün dilnkii basın konferansı
Üniversite Rektörü
basın toplantısı yaptı
Rektör, Üniversite fakültelerinin randımanını ve
yeni inşaatı hakkında izahat verdi
İstanbul Üniversitesi Roktörii Ord. Prof. Ömer Celi! Sarç, dün saat 18 de yaptığı bir basın toplan tısında gasetecilera, üniversiteyi ilgilendiren muhtelif meseloler elra fında izahat vermiştir.
Rektör, süslerine 948 - 049 ders yılında fakültelerden mezun olanla ra temasla başlamış ve demiştir Mı
(— 948 - 949 ders yılında Edebl-rai Fakültesinden 83 kn, 31 erkek
Kostov, suçsuz olduğunu söyledi
Eski Başbakan yardımcısı, Dimitrof ’u öldürmek iddiâsını “menfur bir yalan,, olarak vasıflandırdı
olmak üzere 114, Fen Fakültesinden 41 kız, 64 erkek olmak üzere 105; Hukuk Fakültesinden 8 kız, 111 er kek olmak üzere 119; iktisat Fakültesinden 15 kıs. 59 erkek olmak iizere 74 ; Tıp Fakültesinden 32 kız ; 265 erkek olmak üzere 297; Dişçi Okulundan 5 kız, 22 erkek öğronei olmak üzere 27; Eczacı Okulundan 23 kız, 23 erkek olmak iizoro 46, Orman Fakültesinden 99 öğrenci mezun olmuştur. Hukuk ve Tıb Fa-
(Devamı Sa. 8 8Ü. 4 de)
Memurların Maaşlarına zam yok
Söylentilerin aslı çıkmadı
Ankara, 7 (Telefonla) — Bütçe müzakerelerinin başla-masile beraber memur Maaşlarına zam yapılacağına dair bazı rivayetler çıkmıştır. Bu rivayetlere göre: 951 de tatbik edilecek gelir vergisinin memur maaşlarına ait faslı 950 Mart yılında mer’iyete girecek, bu şu retle maaşlar otomatik olarak artmış olacaktır. Diğer bir rivayete göre ise; buhran ve muvazene vergisi kaldırılacak,
(Davamı 8a. 5 Sü. 7 da)
Aydınlının tahliyesi reddolundu
Ankara, 7 (Telefonla) — Reşat Aydınlının avukatı dün tahliye talebinde bulunmuştu. Bu talebi 1 İnci asliye ceza yar gıcı evvelâ mütalâası ahr.mnk üzere savcı yardımcısına gön-(Devamı Sa. 8 SÜ. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Seyr-ü Sefer Derdi
ULUNAY
Londra, 7 (B B.C.) — Sof-yada bu sabah, casuslukla İtham edilen eski Başbakan Yardımcısı Tretcho Kostov İle ou suç ortağının yargılanmasına başlanmıştır. Kostov, mahkemede şahsına yapılan ithamları reddetmiş, Dimitrof n öldürmek İddiasını «menfur bir yalan o-larak vasıflandırnuştır. Koetov, Balkan federasyonu kurulma*’, nın kendisi tarafından detil de Yugoslav Bakanı Kardelji tarafından teklif edildiğini itiraf etmiştir.
KoatovTa yargılanan aakl
(Devamı 8a. I M. 1 de)
Iztanbulda zeyHl- zafer mai’eleelnl hala yola koymak üzer» teşekkül eden komisyon evvelki gün toplanarak İncelemelere devam etmiş valinin riyasetinde toplanan bu komisyona Toknlk Üniversite Profesörlerinden bir zat Iştlrâk eylemi». Geç vaklte kadar cereyan eden müzakere bir netloeye bağlanamamış ve komisyonda bulunanlar yakın bir atide toplanmak üzere dağılmışlar.
Şehrin dertlerinden biri haline gelen seyr-ü. sefer İşinin bu gele-oek toplantılarda da halledileceğini pek zannetmiyorum. Zira Istan bul kadar seyr-U sefere müsait ol-mıyan bir şehir yoktur denilse mübalâğa edilmiş sayılmaz. Garplıların bizim İstanbul şoförlerini dünyanın en mahir şoförleri olarak kabul eylemelerinin aeblbl bu-
Blz bu kadar münakale güçlükleri kifayet etmlyormuş gibi bir do şehrin ona caddelerini Avrupa-nın bütün büyük şehirlerinden kaldırılan tramvay arabaları İle di-
dolduruyoruz. Bir arabanm mflş-
kllât İle geçebileceği bir sokakta çok defa yük arabası, taksi, çöp kamyonu İstif halinde sıkifiriar; bunlar kâfi değilmiş gibi bir de nazlım tramvayla otobüs sökün e-dor. Ondan sonra bütün bu araba-
lardan kafalar çıkar... Bağrı »malar baslar... Bazen küfürler akseder. Nihayet bodevl topu gibi sıkışan bu demir kitleleri ysva» yavaş çözülürler. Nasıl olur de bir-blrlerlno çarpmazlar? Nasıl olur da taksi kamyonun (İst One, yük arabası otobüsün tepesine çıkmaz... Başka memleketlerde böyle bir (tıkanma) nın açılması saatler »Orar. Bununla bizde haza (Devamı 8a. 8 Sü. 6 da)

tuıcomfn vurucu toplantı mnann tur gorunuş
(Y acısı 5 inci say fadadırj
Tretcho Kostov
Yeni Sabah
w tad pi. no. « hürriyet ve hakkin yilmaz mûdafUyIz «.r». ıo k»™,
Perşembe 8ahlbl ı Sflffl KlllÇİlOglll İdareı Nuruoemanlye No. 1T
ARALIK 1949 Tef adresli «YENİ SABAH» I 8 T A B U L Telefon i 10705 — 981S8
MİDE RAHATSIZLIKLARINI ÖNLEMEK ÎÇÎN Eminönü meydanında otobüs duracında
BÜYÜK BAKLACIOĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. htanbulun en eeki yat) maŞasasıArr, ŞUBESİ TOKTUR. Tel. 258ÖO
Devlet borçları 2,5 milyara yaklaştı Maliye Bakanı, dün, Komisyonda izahat verirken bunu açıkladı
Yeni yıl bütçesindeki 155 milyon lira açık, J Amerikalıların yapacakları hibe ile kapatılacak
e"

-
Demokratik İlk hareket
Halk Partisinin, Meclis Orupu, evvelki gün, gizli bir toplantı yaparak, aeçlm hakkında İlmi heyetin verdiği proje üzerinde bazı prensip kararlan atmıştır. Bu parti toplantısının niçin yine gizil yapıldığı bizleri pek İlgilen d irmez.
Belki hükümet düşünmüştür ki. milletin seçim emniyeti baklandaki derin İştiyakı karşı-aında. bu fikre aleyhtar olacaklar belki aleni celsede içlerini rahatça dökemezler, umumi efkârın kötülemesinden korkarlar
da hakîki düşüncelerini kamufle I etmeğe mecbur olurlar ve saml | mİ olmryan reyler izhar ederler. Bundan kurtulmanın tek yolu gizli celse aktetmektir. O zaman, dört duvar arasında kalacak düşüncelerini açıklamaktan çekinmezler. Fakat bin bir defa tecrübe İle öğrenildiği gibi bu oturumda olup bitenler de hemen aynen duyulmuş ve gazele stltamlarma İntikal etmiştir.
ilmi heyet aeçtanler İçin adli teminata lüzumlu görmüş, kabine de partisinden bu hususta fikrin! «çıklıunasını dilemiştir. Halk Partisi İçinde, büyük bir çoğunluk, aeçlm masonluğu İçin | ne lâzımsa sağlanmasına ve adli ] teminatın verilmesine taraftar , olmuştur. Şemsettin Günaltayın ' şahsen bu kanaatte olduğu esa- ] sen evvelden biliniyordu. Fakat , Başbakan yardımcısı Nihat Erimin, adlî teminatı hoş görmediği hattâ memlekete muzlr saydığı da malûm İdi. Maamaflh Erim şahsen böyle düşünmesine rağmen, madem kİ muhalefet partileri, emniyeti ancak seçim işle rine hâkimlerin karışmasile sağlanır sayıyorlar, fenalığına emin olduğum halde muhalefeti memnun etmek İçin ben de bu tarzdan yana olacağım demiş İdi. Hakikaten Başbakan yardımcı-sı sözünde durmuş ve adil temi- 1 nat bahsinde. Başbakanla ve diğer kabine arkadaşlarile fikir beraberliği yapmıştır.
Halk Partisi İçinde seçim emniyetini tam olarak bir türlü vermeğe razı olmıyan zümreler vardır. Onlar, gizil oturumda, hayli çırpınmışlardır. Bilhassa Feridun Fikri Düşünsel, binbir hukuki iddia ve nazariyelerie, adalet cihazının bu İşe karıştırılmasına itiraz etmiştir. Eski reislerden Kâzım Özalp da adlî teminat aleyhinde reyini kullan mıştar.
O gizli oturumun dışarıya sızan tafsilâtına göre, Başbakan Günaltay, adli teminatın sağlan ması hususunda ısrar etmiş ve bu esas kabul edilmlyecek olursa çekilme zorunda kalacağını da açıklamıştır, ilk defadır ki bir Başbakan, belli bir düşüncesini meclise kabul ettirmek İçin bu istifa silâhını kullanıyor. Ylr ml beş yıldır, daha evvelden de öyle İdi ya, hiç bir Başbakan bir kanaat ve düşüncesini Meclise kabul ettirmek İçin bıı tedbir! düşünmemiştir. Bir siyaset adamı İçin kanaatini arkadaşlarına kabul ettlremeyince İktidar dan çekilmek de haritada yazar ve yazmalıdır. Savın Günaltayın bu giizel ve demokrasiye çok uygun jestinin, parti arkadaştan arasında az çok hayret uyandırmış olduğunu tahmin edebiliriz. Çünkü alışılmamış bir ses kulak lara aksetmiştir. Başbakan İktidar aandnlveslne yanmık değilim demişti. Hakikaten övle olduğu ve İfadesinin düşüncesini tam bir şeklkle aksettirdiği anlaşılıyor. ümnmi efkâra karşı, kabinenin giriştiği bir teahhüt vardır. Onıı ya tahakkuk ettirmeli veyahut I* başından uzaklaşmayı bilmelidir.
Gizil oturumdan sonra seçim ı
tasansmın Mecliste, hızlı yürü-1
ireceği ve yakında tahakkuku i
(Davamı 8ı. a gü. a da) ‘
Adalet Bakanı Sırmen, Haydarpaşa garında.
Ankara: 7 (Telefonla) — Maliye Bakanı İsmail Rüşfii Aksal, biitço komisyonunda dün başladığı izaha-13 bugün de devam etmiştir, öğrendiğimize göre Maliye Baka-, bu yılkı bütçede görülen 155 milyon liralık açığın Marshall yardım plânından nasıl karşılanacağım latmıştır. Buna göre yardım plâ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)

Hâkimleri
I Kanunu ?
S. Aldoğanın teşriî masuniyetinin ref’i
Masuniyetin kaldırılması,
Meclise yazılan yeni tezkere
İ Ankara: 7 (Telefonla — Hatay milletvekili Abdullah Çilli^ Suphi Uluç ve Afyon milletvekili Sadık AJdoğanın teşrii masuni- ( jetlerinin kaldırılması için Meclis başkanlığına gelen Başbakan- S lık tezkereleri karma komisyona verilmiştir.
Orman cinayeti dâvası dün bitti
Meclis’te dün de c tenkide uğradi J
Ankara : 7 (Telefonla) — Bugün Mecliste hâkimler kanununda yapı-laoak bası tâdillere ait tasarının birinci müzakeresine devam edildi.
Ve ilk sözü Osman Nuri Koni a-larak şöyle konuştu:
«Hâkimler kanunundaki bası mad delerin değiştirilmesinin sebeplerini yerinda göremedim. Na kanun, m* hukuki "TifF sebep olmadığı için do bu kanun sırf mülâhazatı siyasi-yeye istinat ettirilmiştir Anayasanın üçüncü maddesi, hâkimin bilâ kaydışart millete ait olduğunu gös-lerir. Kazsî, teşrii, icra! olan bu
(Devamı Sa. s Sü. 7 da)
i
Fransız İktisat
Profesörünün
Konferansı
Hizmetçi Kedriyenin katili Vec'hi Baraz 18 yıl ağır hap a cezasına mahkûm oldu
Katil VecfM Baraz
Bolu: 7 (Telefonla) - Bolu mantarında hfsmetçisi Kadriyeyi öl düren Vecihi Baraz'ın duruşmasına bu sabah devam edilmiştir. Vecihi-nin avukatı, bir saat süren mü faasıuda müekkilinin bu suçu i; mediğini, suçu işlemesine İmkân lamıyaoağını, Ksdriyenln kafası vurulan çekicin Rtistem veya başkası tarafından vurulmuş olacağını ileri sürmüş ve şayet Vecihi katil olarak kabul edilecekse hâdisede taammüt bulunmadığını, binaenaleyh İdam cezası verilemiyeceği-ııi söylemiştir.
Müteakiben mahkeme heyeti kararını vermiştir. Okunan kararda, Vacibinin Kadriyeyi taammüden öl-(Devamı 8a. 8 80. 7 de)

Üniversite talebesi
ve yabancı Dil
Fransa profesörü Perraua
Beynelmilel kıymette bir â-lim olan Fransa Tatbiki İktisat Enstitüsü müdürü Prof. Françols Perrux, dün 14,30 da faiz nazariye8İnln umumileştirilmesi mevzulu İkine! seminerini yapmıştır.
Bu seminerde klâsik iktisatçı Keynes’ln nazarlyelerlnl 8«' malarla İzah etmiş, bundan son ra bu nazariyelerln tenkidin! yapmış, bilâhare bunlann bu
(Devamı 8a. a 80. 1 de)
İsveç güreşçileri bugün geliyor
Güreşler Cumartesi ak- I şamı Spor Sarayında I yapılacak
İstanbul güreş ihtisas klübttnün davetlisi İsveç güreş muhteliti, bugün sabaha fcarşs 5,40 da SAS uçağı ile şehrimize gelmiş olacaktır.
Konak otelinde misafir edile -cek olan İsveç takımı aşağıdaki güreşçilerden müteşekkildir.
Sinek slklet: M. Moeller. Horoz alklet: K. Pcttersen.
Tüy sJklet: t. Sjoelln.
Hafif «iklet: O. Andenberg. Yan orta: P. Berlin.
Orta siklet: G. Ehotroem I (Davamı Sa. l 8Ü. 4 da)
üstat Esat Mahmut Karakurt Cumamescidin methalinde.
Hindistanda çeşitli dinler arasında uzun mücadele
Üstad Esat Mahmut Karakurt’un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Serbest Ticaret Sistemimiz
200 milyon liralık maddeler grubu s rbest bırakılacak
Ankara, 7 (Telefonla) — Marshall yardım plânından faydalanan memleketlerle beraber Türkiyenin de serbest ticarete’ İntibakı zarurî görülmektedir. Bu husus, Pariste toplanan Bakanlar konseyinde kararlaştırılmıştı.
Serbest Avrupa ticaret fikrine taraftar olan hükümetin.
(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
Fabrikalardan
çıkarılan işçiler
/# hacmi daraldığı için fabrikalar güç durumda kaldılar
Adalet Mensuoat fabrikasından çıkarılan 300 işçiden sonra dün de Mihael Çik-raşvili mensucat fabrikası 200 işçisine i »ton çıkarmak i-(Devamı 8a. 6 80. 8 de)
Rektörün dilnkii basın konferansı
Üniversite Rektörü
basın toplantısı yaptı
Rektör, Üniversite fakültelerinin randımanını ve
yeni inşaatı hakkında izahat verdi
İstanbul Üniversitesi Roktörii Ord. Prof. Ömer Celi! Sarç, dün saat 18 de yaptığı bir basın toplan tısında gasetecilera, üniversiteyi ilgilendiren muhtelif meseloler elra fında izahat vermiştir.
Rektör, süslerine 948 - 049 ders yılında fakültelerden mezun olanla ra temasla başlamış ve demiştir Mı
(— 948 - 949 ders yılında Edebl-rai Fakültesinden 83 kn, 31 erkek
Kostov, suçsuz olduğunu söyledi
Eski Başbakan yardımcısı, Dimitrof ’u öldürmek iddiâsını “menfur bir yalan,, olarak vasıflandırdı
olmak üzere 114, Fen Fakültesinden 41 kız, 64 erkek olmak üzere 105; Hukuk Fakültesinden 8 kız, 111 er kek olmak üzere 119; iktisat Fakültesinden 15 kıs. 59 erkek olmak iizere 74 ; Tıp Fakültesinden 32 kız ; 265 erkek olmak üzere 297; Dişçi Okulundan 5 kız, 22 erkek öğronei olmak üzere 27; Eczacı Okulundan 23 kız, 23 erkek olmak iizoro 46, Orman Fakültesinden 99 öğrenci mezun olmuştur. Hukuk ve Tıb Fa-
(Devamı Sa. 8 8Ü. 4 de)
Memurların Maaşlarına zam yok
Söylentilerin aslı çıkmadı
Ankara, 7 (Telefonla) — Bütçe müzakerelerinin başla-masile beraber memur Maaşlarına zam yapılacağına dair bazı rivayetler çıkmıştır. Bu rivayetlere göre: 951 de tatbik edilecek gelir vergisinin memur maaşlarına ait faslı 950 Mart yılında mer’iyete girecek, bu şu retle maaşlar otomatik olarak artmış olacaktır. Diğer bir rivayete göre ise; buhran ve muvazene vergisi kaldırılacak,
(Davamı 8a. 5 Sü. 7 da)
Aydınlının tahliyesi reddolundu
Ankara, 7 (Telefonla) — Reşat Aydınlının avukatı dün tahliye talebinde bulunmuştu. Bu talebi 1 İnci asliye ceza yar gıcı evvelâ mütalâası ahr.mnk üzere savcı yardımcısına gön-(Devamı Sa. 8 SÜ. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Seyr-ü Sefer Derdi
ULUNAY
Londra, 7 (B B.C.) — Sof-yada bu sabah, casuslukla İtham edilen eski Başbakan Yardımcısı Tretcho Kostov İle ou suç ortağının yargılanmasına başlanmıştır. Kostov, mahkemede şahsına yapılan ithamları reddetmiş, Dimitrof n öldürmek İddiasını «menfur bir yalan o-larak vasıflandırnuştır. Koetov, Balkan federasyonu kurulma*’, nın kendisi tarafından detil de Yugoslav Bakanı Kardelji tarafından teklif edildiğini itiraf etmiştir.
KoatovTa yargılanan aakl
(Devamı 8a. I M. 1 de)
Iztanbulda zeyHl- zafer mai’eleelnl hala yola koymak üzer» teşekkül eden komisyon evvelki gün toplanarak İncelemelere devam etmiş valinin riyasetinde toplanan bu komisyona Toknlk Üniversite Profesörlerinden bir zat Iştlrâk eylemi». Geç vaklte kadar cereyan eden müzakere bir netloeye bağlanamamış ve komisyonda bulunanlar yakın bir atide toplanmak üzere dağılmışlar.
Şehrin dertlerinden biri haline gelen seyr-ü. sefer İşinin bu gele-oek toplantılarda da halledileceğini pek zannetmiyorum. Zira Istan bul kadar seyr-U sefere müsait ol-mıyan bir şehir yoktur denilse mübalâğa edilmiş sayılmaz. Garplıların bizim İstanbul şoförlerini dünyanın en mahir şoförleri olarak kabul eylemelerinin aeblbl bu-
Blz bu kadar münakale güçlükleri kifayet etmlyormuş gibi bir do şehrin ona caddelerini Avrupa-nın bütün büyük şehirlerinden kaldırılan tramvay arabaları İle di-
dolduruyoruz. Bir arabanm mflş-
kllât İle geçebileceği bir sokakta çok defa yük arabası, taksi, çöp kamyonu İstif halinde sıkifiriar; bunlar kâfi değilmiş gibi bir de nazlım tramvayla otobüs sökün e-dor. Ondan sonra bütün bu araba-
lardan kafalar çıkar... Bağrı »malar baslar... Bazen küfürler akseder. Nihayet bodevl topu gibi sıkışan bu demir kitleleri ysva» yavaş çözülürler. Nasıl olur de bir-blrlerlno çarpmazlar? Nasıl olur da taksi kamyonun (İst One, yük arabası otobüsün tepesine çıkmaz... Başka memleketlerde böyle bir (tıkanma) nın açılması saatler »Orar. Bununla bizde haza (Devamı 8a. 8 Sü. 6 da)

tuıcomfn vurucu toplantı mnann tur gorunuş
(Y acısı 5 inci say fadadırj
Tretcho Kostov
Yeni Sabah
w tad pi. no. « hürriyet ve hakkin yilmaz mûdafUyIz «.r». ıo k»™,
Perşembe 8ahlbl ı Sflffl KlllÇİlOglll İdareı Nuruoemanlye No. 1T
ARALIK 1949 Tef adresli «YENİ SABAH» I 8 T A B U L Telefon i 10705 — 981S8
MİDE RAHATSIZLIKLARINI ÖNLEMEK ÎÇÎN Eminönü meydanında otobüs duracında
BÜYÜK BAKLACIOĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. htanbulun en eeki yat) maŞasasıArr, ŞUBESİ TOKTUR. Tel. 258ÖO
Devlet borçları 2,5 milyara yaklaştı Maliye Bakanı, dün, Komisyonda izahat verirken bunu açıkladı
Yeni yıl bütçesindeki 155 milyon lira açık, J Amerikalıların yapacakları hibe ile kapatılacak
e"

-
Demokratik İlk hareket
Halk Partisinin, Meclis Orupu, evvelki gün, gizli bir toplantı yaparak, aeçlm hakkında İlmi heyetin verdiği proje üzerinde bazı prensip kararlan atmıştır. Bu parti toplantısının niçin yine gizil yapıldığı bizleri pek İlgilen d irmez.
Belki hükümet düşünmüştür ki. milletin seçim emniyeti baklandaki derin İştiyakı karşı-aında. bu fikre aleyhtar olacaklar belki aleni celsede içlerini rahatça dökemezler, umumi efkârın kötülemesinden korkarlar
da hakîki düşüncelerini kamufle I etmeğe mecbur olurlar ve saml | mİ olmryan reyler izhar ederler. Bundan kurtulmanın tek yolu gizli celse aktetmektir. O zaman, dört duvar arasında kalacak düşüncelerini açıklamaktan çekinmezler. Fakat bin bir defa tecrübe İle öğrenildiği gibi bu oturumda olup bitenler de hemen aynen duyulmuş ve gazele stltamlarma İntikal etmiştir.
ilmi heyet aeçtanler İçin adli teminata lüzumlu görmüş, kabine de partisinden bu hususta fikrin! «çıklıunasını dilemiştir. Halk Partisi İçinde, büyük bir çoğunluk, aeçlm masonluğu İçin | ne lâzımsa sağlanmasına ve adli ] teminatın verilmesine taraftar , olmuştur. Şemsettin Günaltayın ' şahsen bu kanaatte olduğu esa- ] sen evvelden biliniyordu. Fakat , Başbakan yardımcısı Nihat Erimin, adlî teminatı hoş görmediği hattâ memlekete muzlr saydığı da malûm İdi. Maamaflh Erim şahsen böyle düşünmesine rağmen, madem kİ muhalefet partileri, emniyeti ancak seçim işle rine hâkimlerin karışmasile sağlanır sayıyorlar, fenalığına emin olduğum halde muhalefeti memnun etmek İçin ben de bu tarzdan yana olacağım demiş İdi. Hakikaten Başbakan yardımcı-sı sözünde durmuş ve adil temi- 1 nat bahsinde. Başbakanla ve diğer kabine arkadaşlarile fikir beraberliği yapmıştır.
Halk Partisi İçinde seçim emniyetini tam olarak bir türlü vermeğe razı olmıyan zümreler vardır. Onlar, gizil oturumda, hayli çırpınmışlardır. Bilhassa Feridun Fikri Düşünsel, binbir hukuki iddia ve nazariyelerie, adalet cihazının bu İşe karıştırılmasına itiraz etmiştir. Eski reislerden Kâzım Özalp da adlî teminat aleyhinde reyini kullan mıştar.
O gizli oturumun dışarıya sızan tafsilâtına göre, Başbakan Günaltay, adli teminatın sağlan ması hususunda ısrar etmiş ve bu esas kabul edilmlyecek olursa çekilme zorunda kalacağını da açıklamıştır, ilk defadır ki bir Başbakan, belli bir düşüncesini meclise kabul ettirmek İçin bu istifa silâhını kullanıyor. Ylr ml beş yıldır, daha evvelden de öyle İdi ya, hiç bir Başbakan bir kanaat ve düşüncesini Meclise kabul ettirmek İçin bıı tedbir! düşünmemiştir. Bir siyaset adamı İçin kanaatini arkadaşlarına kabul ettlremeyince İktidar dan çekilmek de haritada yazar ve yazmalıdır. Savın Günaltayın bu giizel ve demokrasiye çok uygun jestinin, parti arkadaştan arasında az çok hayret uyandırmış olduğunu tahmin edebiliriz. Çünkü alışılmamış bir ses kulak lara aksetmiştir. Başbakan İktidar aandnlveslne yanmık değilim demişti. Hakikaten övle olduğu ve İfadesinin düşüncesini tam bir şeklkle aksettirdiği anlaşılıyor. ümnmi efkâra karşı, kabinenin giriştiği bir teahhüt vardır. Onıı ya tahakkuk ettirmeli veyahut I* başından uzaklaşmayı bilmelidir.
Gizil oturumdan sonra seçim ı
tasansmın Mecliste, hızlı yürü-1
ireceği ve yakında tahakkuku i
(Davamı 8ı. a gü. a da) ‘
Adalet Bakanı Sırmen, Haydarpaşa garında.
Ankara: 7 (Telefonla) — Maliye Bakanı İsmail Rüşfii Aksal, biitço komisyonunda dün başladığı izaha-13 bugün de devam etmiştir, öğrendiğimize göre Maliye Baka-, bu yılkı bütçede görülen 155 milyon liralık açığın Marshall yardım plânından nasıl karşılanacağım latmıştır. Buna göre yardım plâ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)

Hâkimleri
I Kanunu ?
S. Aldoğanın teşriî masuniyetinin ref’i
Masuniyetin kaldırılması,
Meclise yazılan yeni tezkere
İ Ankara: 7 (Telefonla — Hatay milletvekili Abdullah Çilli^ Suphi Uluç ve Afyon milletvekili Sadık AJdoğanın teşrii masuni- ( jetlerinin kaldırılması için Meclis başkanlığına gelen Başbakan- S lık tezkereleri karma komisyona verilmiştir.
Orman cinayeti dâvası dün bitti
Meclis’te dün de c tenkide uğradi J
Ankara : 7 (Telefonla) — Bugün Mecliste hâkimler kanununda yapı-laoak bası tâdillere ait tasarının birinci müzakeresine devam edildi.
Ve ilk sözü Osman Nuri Koni a-larak şöyle konuştu:
«Hâkimler kanunundaki bası mad delerin değiştirilmesinin sebeplerini yerinda göremedim. Na kanun, m* hukuki "TifF sebep olmadığı için do bu kanun sırf mülâhazatı siyasi-yeye istinat ettirilmiştir Anayasanın üçüncü maddesi, hâkimin bilâ kaydışart millete ait olduğunu gös-lerir. Kazsî, teşrii, icra! olan bu
(Devamı Sa. s Sü. 7 da)
i
Fransız İktisat
Profesörünün
Konferansı
Hizmetçi Kedriyenin katili Vec'hi Baraz 18 yıl ağır hap a cezasına mahkûm oldu
Katil VecfM Baraz
Bolu: 7 (Telefonla) - Bolu mantarında hfsmetçisi Kadriyeyi öl düren Vecihi Baraz'ın duruşmasına bu sabah devam edilmiştir. Vecihi-nin avukatı, bir saat süren mü faasıuda müekkilinin bu suçu i; mediğini, suçu işlemesine İmkân lamıyaoağını, Ksdriyenln kafası vurulan çekicin Rtistem veya başkası tarafından vurulmuş olacağını ileri sürmüş ve şayet Vecihi katil olarak kabul edilecekse hâdisede taammüt bulunmadığını, binaenaleyh İdam cezası verilemiyeceği-ııi söylemiştir.
Müteakiben mahkeme heyeti kararını vermiştir. Okunan kararda, Vacibinin Kadriyeyi taammüden öl-(Devamı 8a. 8 80. 7 de)

Üniversite talebesi
ve yabancı Dil
Fransa profesörü Perraua
Beynelmilel kıymette bir â-lim olan Fransa Tatbiki İktisat Enstitüsü müdürü Prof. Françols Perrux, dün 14,30 da faiz nazariye8İnln umumileştirilmesi mevzulu İkine! seminerini yapmıştır.
Bu seminerde klâsik iktisatçı Keynes’ln nazarlyelerlnl 8«' malarla İzah etmiş, bundan son ra bu nazariyelerln tenkidin! yapmış, bilâhare bunlann bu
(Devamı 8a. a 80. 1 de)
İsveç güreşçileri bugün geliyor
Güreşler Cumartesi ak- I şamı Spor Sarayında I yapılacak
İstanbul güreş ihtisas klübttnün davetlisi İsveç güreş muhteliti, bugün sabaha fcarşs 5,40 da SAS uçağı ile şehrimize gelmiş olacaktır.
Konak otelinde misafir edile -cek olan İsveç takımı aşağıdaki güreşçilerden müteşekkildir.
Sinek slklet: M. Moeller. Horoz alklet: K. Pcttersen.
Tüy sJklet: t. Sjoelln.
Hafif «iklet: O. Andenberg. Yan orta: P. Berlin.
Orta siklet: G. Ehotroem I (Davamı Sa. l 8Ü. 4 da)
üstat Esat Mahmut Karakurt Cumamescidin methalinde.
Hindistanda çeşitli dinler arasında uzun mücadele
Üstad Esat Mahmut Karakurt’un Hindistana ait yazısını 4 üncü sayfada okuyunuz
Serbest Ticaret Sistemimiz
200 milyon liralık maddeler grubu s rbest bırakılacak
Ankara, 7 (Telefonla) — Marshall yardım plânından faydalanan memleketlerle beraber Türkiyenin de serbest ticarete’ İntibakı zarurî görülmektedir. Bu husus, Pariste toplanan Bakanlar konseyinde kararlaştırılmıştı.
Serbest Avrupa ticaret fikrine taraftar olan hükümetin.
(Devamı 8a. s 8Ü. 1 de)
Fabrikalardan
çıkarılan işçiler
/# hacmi daraldığı için fabrikalar güç durumda kaldılar
Adalet Mensuoat fabrikasından çıkarılan 300 işçiden sonra dün de Mihael Çik-raşvili mensucat fabrikası 200 işçisine i »ton çıkarmak i-(Devamı 8a. 6 80. 8 de)
Rektörün dilnkii basın konferansı
Üniversite Rektörü
basın toplantısı yaptı
Rektör, Üniversite fakültelerinin randımanını ve
yeni inşaatı hakkında izahat verdi
İstanbul Üniversitesi Roktörii Ord. Prof. Ömer Celi! Sarç, dün saat 18 de yaptığı bir basın toplan tısında gasetecilera, üniversiteyi ilgilendiren muhtelif meseloler elra fında izahat vermiştir.
Rektör, süslerine 948 - 049 ders yılında fakültelerden mezun olanla ra temasla başlamış ve demiştir Mı
(— 948 - 949 ders yılında Edebl-rai Fakültesinden 83 kn, 31 erkek
Kostov, suçsuz olduğunu söyledi
Eski Başbakan yardımcısı, Dimitrof ’u öldürmek iddiâsını “menfur bir yalan,, olarak vasıflandırdı
olmak üzere 114, Fen Fakültesinden 41 kız, 64 erkek olmak üzere 105; Hukuk Fakültesinden 8 kız, 111 er kek olmak üzere 119; iktisat Fakültesinden 15 kıs. 59 erkek olmak iizere 74 ; Tıp Fakültesinden 32 kız ; 265 erkek olmak üzere 297; Dişçi Okulundan 5 kız, 22 erkek öğronei olmak üzere 27; Eczacı Okulundan 23 kız, 23 erkek olmak iizoro 46, Orman Fakültesinden 99 öğrenci mezun olmuştur. Hukuk ve Tıb Fa-
(Devamı Sa. 8 8Ü. 4 de)
Memurların Maaşlarına zam yok
Söylentilerin aslı çıkmadı
Ankara, 7 (Telefonla) — Bütçe müzakerelerinin başla-masile beraber memur Maaşlarına zam yapılacağına dair bazı rivayetler çıkmıştır. Bu rivayetlere göre: 951 de tatbik edilecek gelir vergisinin memur maaşlarına ait faslı 950 Mart yılında mer’iyete girecek, bu şu retle maaşlar otomatik olarak artmış olacaktır. Diğer bir rivayete göre ise; buhran ve muvazene vergisi kaldırılacak,
(Davamı 8a. 5 Sü. 7 da)
Aydınlının tahliyesi reddolundu
Ankara, 7 (Telefonla) — Reşat Aydınlının avukatı dün tahliye talebinde bulunmuştu. Bu talebi 1 İnci asliye ceza yar gıcı evvelâ mütalâası ahr.mnk üzere savcı yardımcısına gön-(Devamı Sa. 8 SÜ. 1 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Seyr-ü Sefer Derdi
ULUNAY
Londra, 7 (B B.C.) — Sof-yada bu sabah, casuslukla İtham edilen eski Başbakan Yardımcısı Tretcho Kostov İle ou suç ortağının yargılanmasına başlanmıştır. Kostov, mahkemede şahsına yapılan ithamları reddetmiş, Dimitrof n öldürmek İddiasını «menfur bir yalan o-larak vasıflandırnuştır. Koetov, Balkan federasyonu kurulma*’, nın kendisi tarafından detil de Yugoslav Bakanı Kardelji tarafından teklif edildiğini itiraf etmiştir.
KoatovTa yargılanan aakl
(Devamı 8a. I M. 1 de)
Iztanbulda zeyHl- zafer mai’eleelnl hala yola koymak üzer» teşekkül eden komisyon evvelki gün toplanarak İncelemelere devam etmiş valinin riyasetinde toplanan bu komisyona Toknlk Üniversite Profesörlerinden bir zat Iştlrâk eylemi». Geç vaklte kadar cereyan eden müzakere bir netloeye bağlanamamış ve komisyonda bulunanlar yakın bir atide toplanmak üzere dağılmışlar.
Şehrin dertlerinden biri haline gelen seyr-ü. sefer İşinin bu gele-oek toplantılarda da halledileceğini pek zannetmiyorum. Zira Istan bul kadar seyr-U sefere müsait ol-mıyan bir şehir yoktur denilse mübalâğa edilmiş sayılmaz. Garplıların bizim İstanbul şoförlerini dünyanın en mahir şoförleri olarak kabul eylemelerinin aeblbl bu-
Blz bu kadar münakale güçlükleri kifayet etmlyormuş gibi bir do şehrin ona caddelerini Avrupa-nın bütün büyük şehirlerinden kaldırılan tramvay arabaları İle di-
dolduruyoruz. Bir arabanm mflş-
kllât İle geçebileceği bir sokakta çok defa yük arabası, taksi, çöp kamyonu İstif halinde sıkifiriar; bunlar kâfi değilmiş gibi bir de nazlım tramvayla otobüs sökün e-dor. Ondan sonra bütün bu araba-
lardan kafalar çıkar... Bağrı »malar baslar... Bazen küfürler akseder. Nihayet bodevl topu gibi sıkışan bu demir kitleleri ysva» yavaş çözülürler. Nasıl olur de bir-blrlerlno çarpmazlar? Nasıl olur da taksi kamyonun (İst One, yük arabası otobüsün tepesine çıkmaz... Başka memleketlerde böyle bir (tıkanma) nın açılması saatler »Orar. Bununla bizde haza (Devamı 8a. 8 Sü. 6 da)

tuıcomfn vurucu toplantı mnann tur gorunuş
(Y acısı 5 inci say fadadırj
Tretcho Kostov

Comments (0)