M. Partisi büyük kongre yapacak Mecliste 23 Milletvekiline sahip olan parti, sonbaharda yapılacak kongre için hazırlıklar yapıyor
Deniz
maııev
raları
Ingilterenin Akdeniz filosu gelecek hafta manevralara başlıyor
Akdeniz manevrası üç hafta devam edecek
Batı Birliği manevralarında harb gemilerinin görünüşü
Foto: (A.P.)'
D. P. İstanbul teşkilâtı, İstanbul barosundan seçilen âzaya itiraz ediyor, seçim heyeti Ağustosta çalışmalarına başlıyacak
Yalnız para Kuvvetile...
öylentiler doğru ise Halk Partili bir milletvekili, Vanda. önümüzdeki seçimler hakkında demeçte bulunurken 1950 galiplerinin de behemehal Halk Partililer olacağından emin bulunduğunu söylemiş çünkü demiş, bu Iş için, iki buçuk milyon lira sarfedilmesl kararlaşmıştir. Ayrıca iktidar da bizdedir, ordu da elimizdedir.
Halk Partisinin seçimler İçin maddi büyük fedakârlıklar yap-kimsenin şüphesi yoktur. Çünkü bir buçuk milyara yakın bir bötçey1 tatbik etmek mevkiinde bulunuyor. Muhaliflerin, hattâ bir takım birleşme ve kaynaşma tardan sonra da böyle muazzam rakamları hayallerinden bile geçi remiyecekleri aşikârdır. Binaen aleyh mes'ele sırf bir para zaviyesinden incelenecekse Halk Partisinin muhteşem ve emsalsiz «aferin! şimdiden tebrik etmek 1-eabeder, yalnız bu kadar malî ge niş kaynaklar, İlk defa olarak, Halk Partisinin eline geçmiyor. Geçen seçimde de bu imkânlara malikti ona rağmen İstanbulda ve bütün batı vilâyetlerinde tam bir hezimete uğradı. İstanbulda, Izmlrde, Ankarada, şurada, burada resmen kazanmış görünmesine bakmıyan, hakikatte misli görülmemiş bir izmihlale uğradığı herkesçe, bilhassa ilgililerce yakın olarak biliniyor. Hal böyle olmasa idi 1946 temmuzundan sonra seçimler üzerinde konuşma örfi idare kanalile yasak edilir mi idi? Mecliste seçim mazbataları üzerinde feveranlar, hırçın lıklar gösterilir, şikâyetler toptan reddolunur muydu?
Geçen örnek bize gösterdi ki oluk gibi para akıtılsa da yalnız para ile zafer sağlanamıyor. Ondan başka bir takım hilelere baş vurmak lâzımdır. Yâni İktidarın verdiği nüfuz da kullanılmalıdır. Bu ikinci silâha, geçen intihapta ne kadar çok baş vurulduğuna, bütün memleket, şahsî müşa-hadelerile biliyor. Onun için Van lı hatip yalnız iki buçuk milyona değil İktidara da güveniyor. Esasen bu cihet belli olduğu içindir kİ bütün muhalefet, daha doğrusu yurt halkı emniyetli bir seçim kanunu istiyor. Hükümet de hu fikri resmen ve umumi olarak kabul eylemiş bulunuyor. Samimi olması, Halk Partisi bakımın dan çok zor olan bir düşünceyi nasıl tatbik etmek istiyeceğj yakında görülecektir. Bize öyle geliyor kİ yalnız seçim enini veti sağlansa, Halk Partisi, dilediği kadar para »arfetsln, bu memlekette kendisine çığırtkan bulamaz. Çünkü para ve maddi men-(Devamı 8a. a 8ü. e da) I
D. P. İstanbul İl Başka m Avukat Esat Çağa
Ankara: 7 (Hususî) — Millet Partisinin büyük kongresi sonbaharda Ankarada toplanacaktır. Millet Partisinin şimdiki halde 23 vilâyette teşkilâtı vardır.
Demokrat Partinin Mecliste 33 milletvekiline karşılık, Millet Par tisinin Meclisteki milletvekili mevcudu son iltihaklarla 23 e yükselmiştir.
Müstakil Demokratlardan sade ce Muğla milletvekili Mithat Sa-karoğlu Millet Partisine girmemiştir. Sakaroğlu bundan sonra siyasetle uğraşmıyacağını bildirmiştir .
îçel milletvekili Haydar Aralanın da yakında Millet Partisine (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Muamele vergisini tâdil edecek komisyon toplandı
Dün Maliye Müsteşarının Başkanlığında
Londra, 7 (Nafen) — lngil-terenin Akdeniz donanmasının gelecek hafta manevralar yapacağı açıklanmaktadır.
Bu manevralara Amiral Sir Arthur’un emri altında bulunan Vanguard zırhlısı da iştirâk edecektir. Bu deniz manevralarının Doğu Akdenizde cereyan edeceği ve üç hafta devam edeceği İlâve edilmektedir.
Batı filosunun manevrası
Londra, 7 A.A. (Afp) — (Batı filosu) manevralarında geniş ölçüde denizaltı hücumları tatbikatı yapılmıştır. Fransız sularında yapılan denizaltı manevralarından sonra bu akşam yeni bir safha başlıyacaktır. Bu safhada Cornouailles ve Devonshlre sahilleri civarında kafilelere taarruzlarda bulunulacaktır.
Amiral Mac Gregor bir kaç kere bir Helikopter'den filonun harekâtını takip etmiştir.
Amiral Montgomery bugün deniz hava kuvvetlerinin gösterdikleri teknik kabiliyete hayranlığını ifade etmiş ve bu nevi deniz harekâtının, milletlerin müştereken nasıl bir muvaffakiyet içinde çalışabildiklerini gösterdiğini söylemiştir.
Türkiye
Müslümanlık
yapılan toplantıda tebellür eden vaziyet
Gümüş bir lira ve elli
kuruşlukların taklidi
lbaliye Bakanlığı bunların nasıl Ayırt edilebileceğini açıklıyor
Ankara, 7 (A.A.) — Maliye , piyasaya sürülmekte olduğu an-Bakanlığı yaptığı bir tebliğde, laşıldığını bildirmekte ve haki-5015 sayılı kanunla darbına ru>> ki paralarla sahteleri arasında-8at verilen ufaklık paralardım ki farkları şu suretle tesbit et-gümüş (1) liralık ve (50) ku- mektedir: ruşlukların taklitleri yapılarak1 (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ağrı Dağındaki Nuh'un gemisi
Şehrimizde bulunan Amerikan heyetinin başkanı Prof. Snıith Yeni Sabah İçin bir makale daha yazmıştır. Ayrıca, heyetin en genç âzası olan Dr. Wendall Ogg da gazetemize bir yazı yazmıştır. Her iki makaleyi okuyucularımıza dakdinı ediyoruz.
Dünya malî buhranını
önleme gayretleri
Marshall plânına dahil bazı Devletler paralarını düşürecekmi?
Vaşington: 7 (AA..) «Usis»-. Başkan Tınmanın beynelmilel maliye müşavirleri, hüviyetlerini açıklamadıkları bazı Marahall plânı memleketlerinin, ekonomi* lerini Marshall plânının hitam bulduğu tarih olan 1952 ye kadar daha müstakar bir hale getirmek İçin, paralarını ayarlamaları yolunda tavsiyede bulunmuşlardır.
Bu senenin 31 mart tarihinde hitam bulan altı aylık devreye (Devamı 8a. 5 Sü. 7 de)
Muamele vergisinde yapılacak tâ-dilâtı tesblte memur edilen ilgililer le mütehassıslardan mürekkep komisyon İlk toplantısını dün öğleden evvel Defterdarlıkta Maliye müsteşarı Gıyaseddinin başkanlığında yap cnıştır. Toplantıda, çalışma şekli etrafında konuşulmuş ve haftada üç defa toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Toplantıdan sonra Maliye müsteşarı Gıyaseddin Akdeniz Muamele vergisi mevzuunda şunları söylemiştir:
(— Bir çok şikâyetlere sebeb o-lan Muamele Vergisi mevzuu yeni baştan tetkik edilerek tâdil edilecek tir. Bu İhzari çalışmalardan sonra tesbit edilecek esaslar hakkında Bakanlık nokta! nazarını bildirecektir. Henüz benimsenmiş bir tez yoktur. 950 senesinde tatbik edilecek Gelir Vergisi İle yeni bir vergi reformuna gidiyoruz. Bu vaziyette Muamele Vergisinde de bir reform yapılmasına zaruret vardır.
(Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Gençler, Otobüs İdaresini pro-'testo mitingi yaptıkları gün bir hatip konuşurken..
Üniversite talebesi ve
otobüsler
Pakistan Meclis Başkanuıın Türkiyede gördüklerine dair dikkate değer beyanatı
İNÖNÜ
Karaşl, 7 (A.P.) — Pakistan teşriî meclisi başkanı Tamizud-din Han, verdiği bir beyanatta, Türkiyede, İslâmiyet® karşı geniş bir İlgiye dönüldüğünü söylemiştir.
Tamizuddin şunları ilâve etmektedir:
«Türkiye kuvvetli bir devlettir ve bu memlekette yaşıyan insanlar, Türklükleriyle olduğu kadar, Müslümanlıklariyle de İftihar etmektedirler. Türkler dünyanın bugünkü durumundaki rollerini müdrik bulunmakta ve kendi lş-(Dovamı Sa. 8 80. 8 do)
Devlet Tiyatrosu Opera bölilmü sanatkârları şehrimizde Açık hava tiyatrosunda Karmen’i temsil etmektedirler. Yukarıdaki resim, eserden bir sahneyi göstermektedir.. Üstad Refi’ Cevad Ulıınay’ın esere dair tenkit makalesini bugün 4 üncü sayfamızda okuyunuz.
Nihat Erim’in Eskişehirde
C.H.P.de dün geceki konuşması
Eskişehir: 7 (A.A.) — Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bpnguoğlu,>berabor lerinde Eskişehir valisi olduğu halde otomobille Ankaradan Slv ri hisara gelmişlerdir.
Sivrihisarda bir müddet dinlendikten sonra saat 14 de çifteler Köy Enstitüsüne gelen Bakanlar, öğle yemeğini burada ye mişler ve incelemelerde bulun -muşlardır. Enstitünün çalışma
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Belediye, sinemacıların şikâyetini haksız buluyor
Filmciler Şirketinin yayınladığı beyannamedeki hayalî rakamlara Belediyeden yetkili bir zat mâkul ve susturucu bir cevap veriyor
İstanbul Sinemacılar ve Filmciler Cemiyetinin geçenlerde yayınladığı tebliğ, Belediye çevrelerinde hakikati tahrif edici mahiyette karşılanmıştır. Bu tebliğde, Belediye ver glslnln yüksek oluşundan da şikâ. yet edilmekte İdi. Bu hususta Bele-dlyede, malûmatına müracaat ettiğimiz yetkili bir şahsiyet, bize şunları söylemiştir:
(— Sinemacıların Belediye resminden şikâyetlerini haksız bulmak tayız. Bunu halk ödemektedir. Eğer biz, belediye vergi nlsbetlnl lndlr-seydik, bilet ücretlerinde bir degi. şiklik olmıyacoktı. Çünkü onlar bilet Hatlarının sabit kalmasını istiyorlar. Sinemacılar, vergi İndirme sine muvazi olarak bilet Ücretlerinde tenzilât yaparlarsa, biz bu hu-
Pendik ilkokul
öğrencileri kampı
İçişleri Bakanı gençlik mümessillerine tenzilât için çalışacağını vâdetti Univursltcdon bir heyet Ankara, ya giderek, otobllalerdo tenzilatlı tarifenin tatbiki hakkında ilgililerle temaslara başlamıştır. İçişleri Bakanilc görüşen talebeler, bu ku. rarın aksaklığını izah itmişlerdir. İçişleri Bakanı, bülün talebelere değilse bile ancak staj, seminer, pratik ve sömestri telÛJisl gibi ae-bcplerlo mektebe devam mecburi, yetinde olanlara tenzilatlı tarife tatbikine veya meccanen seyahat hakkının tanınmasına çalışacağını v Atletmiş tir,
E.T.T, DEKİ TOPLANTI
E.T.T, Genel MüdUrll 1. Kemal Baybora bugün bir basın toplantı, sı yapacaktır. Baybora, bu toplantıda, Avrupada yaptığı tetkik seya bati hakkında gazetecilere izahat verecektir.
AMASYADA
Sicasta bir demeç veren Cumhurbaşkanı, su bas-
| kınına uğrıyan yerleri
1 görmek istediğini söyledi |
Sivas, 7 A.A. (özel muhabirimizden) — Orta Anadolu’da tfîr inceleme gezisine çıkan Cumhurbaşkanı İnönü bugün saat 14,30 da Sivas’ı şereflendirmişlerdir.
İnönü garda Vali, Belediye Başkanı, şehrimizde bulunan milletvekilleri ve vilâyet sivil ve askerî erkânı İle siyasî partiler başkanları tarafından karşılanmışlardır.
Garın ön ve arka meydanını dolduran binlerce Sivash, Cumhurbaşkanım sevgi tezahürleri-le selâmlamışiardır.
(Devamı Sa.
Sü. 1 do)
susta her türlü görüşmeye hazırız. Yeter kİ, bilet ücretleri ıımiş ol-sun,»
Yüksek kazançlar sağlamağa alış mış sinemacıların, bu teklife yana, şacaklanıu hiç sanmıyoruz. Fokur Şehir Meclisi, nasıl zajn yapmağı biliyorsa, Belediyenin bu niKtal ntu zan Üzerlndo ısrarla durmalı ve artık halk lehine kararlar almaş mı da öğrenmelidir.
“A^roîlR*YAPRSt
Bir kamyon devrildi,6 ölü, 3 yaralı var
İzmit. 7 (Telefonla) — Şoför îs. mail Turanın idaresindeki Hendek: 8 plâka numaralı kamyon dün ek. şaın Hendek İle Gerede orasındaki Aktaş mevkiinde devrilmiş, yolculardan altı kişi ölmüş, Uç kış) de a. gır surette yaralanmıştır. Şoför ya. kalanarak tahkikata başlanmıştır.
İ'mara vurulan köstek
ULUNAY
Gazeteciler dün Pendik Kız Okulları kampı ile Kınlayın açtığı ilk okul öğrencileri kamplarını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, ilk okul öğrencileri kampının temsil kolunda çalışan öğrenciler, bir arada görül mektedir.
’Çoto; Burhan — Yeni Sabah)
^*ehlrlor İnsanlar gibidir. Baron iyi yaşama şartları llo gollşlrlor, güzolloşlrlor, tokonı-ıül odorlor. Sazan da ba-ımsızlıklan zayıflarlar, has taktı vo cılız kalırlar. Bir şohlrdo gollşnıo istidadı görülünco onu kuv vetlondlrmoll, bu yayılmaya yardım otmoll. Meselâ Anadolu banliyö sü höylo bir büyüıno dovroslndodlr. Pek sıklaşan Göztopodon sonra kır lar, yamaçlar gittikçe villalar köşk lorlo süsleniyor.
Hattâ öylo gonlş arazi var kİ buraları düno kadar bomboş İken birdenblro mantar gibi çıkan ovlorlo adota başlı başına bir köy teşkil odoook halo gollyor.
Başka yorlordo böyle toşobbilslor teşvik görür, insanların bu asra göro olan yaşama ihtiyaçları derhal temin edilir ; nakil vasıtaları tanzim olunur velhasıl orası İkameti kolay bir hale getirilir.
Blzdo İse — maalesot— böyle değildir. İşte küçüoük bir misal:
Pondlkle Tuzla arasında İstanbul vilâyetini izmitten ayır, n bir doro vardır. (Kaynarca) diye anılan buraları tabiatın müsahhar o-lllo hor kıvrımı bir dantol gibi ış-lonon sahilin on gilzol noktalarıdır. Bazı tabiat âşıkları buralarda ov lor yapmışlar... Hattâ doronln yanında sınâi toşobbüs sahiM blı zat bir fabrika bllo kurmuş. Binalar bir, İki, boş dorkon on iklyo kadar çıkmış... Gittikçe de çıkmakta...
Bu köşklcrdo yalnız yazın değil yaz kış oturanlar da var. Hepsi toplanmışlar, Dovlot Demiryolları Idaroslno müracaat edorok hor gün Içınolaro, Tuzlaya vo Gobzoyo gidon tronlorln bu ovlorln yığın teşkil ey lodlğl noktada durmalarını rica etmişler. Hattâ ufak bir İstasyon I-çın İdareye bodava bir yor do gös-(Devamı 8a. 6 SU. S da)
Nuhun gemisi esrarını saklıyan AOrulağı’nın uzaktan görünüşü... (Yazışı 5 inci sayfada)
M. Partisi büyük kongre yapacak Mecliste 23 Milletvekiline sahip olan parti, sonbaharda yapılacak kongre için hazırlıklar yapıyor
Deniz
maııev
raları
Ingilterenin Akdeniz filosu gelecek hafta manevralara başlıyor
Akdeniz manevrası üç hafta devam edecek
Batı Birliği manevralarında harb gemilerinin görünüşü
Foto: (A.P.)'
D. P. İstanbul teşkilâtı, İstanbul barosundan seçilen âzaya itiraz ediyor, seçim heyeti Ağustosta çalışmalarına başlıyacak
Yalnız para Kuvvetile...
öylentiler doğru ise Halk Partili bir milletvekili, Vanda. önümüzdeki seçimler hakkında demeçte bulunurken 1950 galiplerinin de behemehal Halk Partililer olacağından emin bulunduğunu söylemiş çünkü demiş, bu Iş için, iki buçuk milyon lira sarfedilmesl kararlaşmıştir. Ayrıca iktidar da bizdedir, ordu da elimizdedir.
Halk Partisinin seçimler İçin maddi büyük fedakârlıklar yap-kimsenin şüphesi yoktur. Çünkü bir buçuk milyara yakın bir bötçey1 tatbik etmek mevkiinde bulunuyor. Muhaliflerin, hattâ bir takım birleşme ve kaynaşma tardan sonra da böyle muazzam rakamları hayallerinden bile geçi remiyecekleri aşikârdır. Binaen aleyh mes'ele sırf bir para zaviyesinden incelenecekse Halk Partisinin muhteşem ve emsalsiz «aferin! şimdiden tebrik etmek 1-eabeder, yalnız bu kadar malî ge niş kaynaklar, İlk defa olarak, Halk Partisinin eline geçmiyor. Geçen seçimde de bu imkânlara malikti ona rağmen İstanbulda ve bütün batı vilâyetlerinde tam bir hezimete uğradı. İstanbulda, Izmlrde, Ankarada, şurada, burada resmen kazanmış görünmesine bakmıyan, hakikatte misli görülmemiş bir izmihlale uğradığı herkesçe, bilhassa ilgililerce yakın olarak biliniyor. Hal böyle olmasa idi 1946 temmuzundan sonra seçimler üzerinde konuşma örfi idare kanalile yasak edilir mi idi? Mecliste seçim mazbataları üzerinde feveranlar, hırçın lıklar gösterilir, şikâyetler toptan reddolunur muydu?
Geçen örnek bize gösterdi ki oluk gibi para akıtılsa da yalnız para ile zafer sağlanamıyor. Ondan başka bir takım hilelere baş vurmak lâzımdır. Yâni İktidarın verdiği nüfuz da kullanılmalıdır. Bu ikinci silâha, geçen intihapta ne kadar çok baş vurulduğuna, bütün memleket, şahsî müşa-hadelerile biliyor. Onun için Van lı hatip yalnız iki buçuk milyona değil İktidara da güveniyor. Esasen bu cihet belli olduğu içindir kİ bütün muhalefet, daha doğrusu yurt halkı emniyetli bir seçim kanunu istiyor. Hükümet de hu fikri resmen ve umumi olarak kabul eylemiş bulunuyor. Samimi olması, Halk Partisi bakımın dan çok zor olan bir düşünceyi nasıl tatbik etmek istiyeceğj yakında görülecektir. Bize öyle geliyor kİ yalnız seçim enini veti sağlansa, Halk Partisi, dilediği kadar para »arfetsln, bu memlekette kendisine çığırtkan bulamaz. Çünkü para ve maddi men-(Devamı 8a. a 8ü. e da) I
D. P. İstanbul İl Başka m Avukat Esat Çağa
Ankara: 7 (Hususî) — Millet Partisinin büyük kongresi sonbaharda Ankarada toplanacaktır. Millet Partisinin şimdiki halde 23 vilâyette teşkilâtı vardır.
Demokrat Partinin Mecliste 33 milletvekiline karşılık, Millet Par tisinin Meclisteki milletvekili mevcudu son iltihaklarla 23 e yükselmiştir.
Müstakil Demokratlardan sade ce Muğla milletvekili Mithat Sa-karoğlu Millet Partisine girmemiştir. Sakaroğlu bundan sonra siyasetle uğraşmıyacağını bildirmiştir .
îçel milletvekili Haydar Aralanın da yakında Millet Partisine (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Muamele vergisini tâdil edecek komisyon toplandı
Dün Maliye Müsteşarının Başkanlığında
Londra, 7 (Nafen) — lngil-terenin Akdeniz donanmasının gelecek hafta manevralar yapacağı açıklanmaktadır.
Bu manevralara Amiral Sir Arthur’un emri altında bulunan Vanguard zırhlısı da iştirâk edecektir. Bu deniz manevralarının Doğu Akdenizde cereyan edeceği ve üç hafta devam edeceği İlâve edilmektedir.
Batı filosunun manevrası
Londra, 7 A.A. (Afp) — (Batı filosu) manevralarında geniş ölçüde denizaltı hücumları tatbikatı yapılmıştır. Fransız sularında yapılan denizaltı manevralarından sonra bu akşam yeni bir safha başlıyacaktır. Bu safhada Cornouailles ve Devonshlre sahilleri civarında kafilelere taarruzlarda bulunulacaktır.
Amiral Mac Gregor bir kaç kere bir Helikopter'den filonun harekâtını takip etmiştir.
Amiral Montgomery bugün deniz hava kuvvetlerinin gösterdikleri teknik kabiliyete hayranlığını ifade etmiş ve bu nevi deniz harekâtının, milletlerin müştereken nasıl bir muvaffakiyet içinde çalışabildiklerini gösterdiğini söylemiştir.
Türkiye
Müslümanlık
yapılan toplantıda tebellür eden vaziyet
Gümüş bir lira ve elli
kuruşlukların taklidi
lbaliye Bakanlığı bunların nasıl Ayırt edilebileceğini açıklıyor
Ankara, 7 (A.A.) — Maliye , piyasaya sürülmekte olduğu an-Bakanlığı yaptığı bir tebliğde, laşıldığını bildirmekte ve haki-5015 sayılı kanunla darbına ru>> ki paralarla sahteleri arasında-8at verilen ufaklık paralardım ki farkları şu suretle tesbit et-gümüş (1) liralık ve (50) ku- mektedir: ruşlukların taklitleri yapılarak1 (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ağrı Dağındaki Nuh'un gemisi
Şehrimizde bulunan Amerikan heyetinin başkanı Prof. Snıith Yeni Sabah İçin bir makale daha yazmıştır. Ayrıca, heyetin en genç âzası olan Dr. Wendall Ogg da gazetemize bir yazı yazmıştır. Her iki makaleyi okuyucularımıza dakdinı ediyoruz.
Dünya malî buhranını
önleme gayretleri
Marshall plânına dahil bazı Devletler paralarını düşürecekmi?
Vaşington: 7 (AA..) «Usis»-. Başkan Tınmanın beynelmilel maliye müşavirleri, hüviyetlerini açıklamadıkları bazı Marahall plânı memleketlerinin, ekonomi* lerini Marshall plânının hitam bulduğu tarih olan 1952 ye kadar daha müstakar bir hale getirmek İçin, paralarını ayarlamaları yolunda tavsiyede bulunmuşlardır.
Bu senenin 31 mart tarihinde hitam bulan altı aylık devreye (Devamı 8a. 5 Sü. 7 de)
Muamele vergisinde yapılacak tâ-dilâtı tesblte memur edilen ilgililer le mütehassıslardan mürekkep komisyon İlk toplantısını dün öğleden evvel Defterdarlıkta Maliye müsteşarı Gıyaseddinin başkanlığında yap cnıştır. Toplantıda, çalışma şekli etrafında konuşulmuş ve haftada üç defa toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Toplantıdan sonra Maliye müsteşarı Gıyaseddin Akdeniz Muamele vergisi mevzuunda şunları söylemiştir:
(— Bir çok şikâyetlere sebeb o-lan Muamele Vergisi mevzuu yeni baştan tetkik edilerek tâdil edilecek tir. Bu İhzari çalışmalardan sonra tesbit edilecek esaslar hakkında Bakanlık nokta! nazarını bildirecektir. Henüz benimsenmiş bir tez yoktur. 950 senesinde tatbik edilecek Gelir Vergisi İle yeni bir vergi reformuna gidiyoruz. Bu vaziyette Muamele Vergisinde de bir reform yapılmasına zaruret vardır.
(Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Gençler, Otobüs İdaresini pro-'testo mitingi yaptıkları gün bir hatip konuşurken..
Üniversite talebesi ve
otobüsler
Pakistan Meclis Başkanuıın Türkiyede gördüklerine dair dikkate değer beyanatı
İNÖNÜ
Karaşl, 7 (A.P.) — Pakistan teşriî meclisi başkanı Tamizud-din Han, verdiği bir beyanatta, Türkiyede, İslâmiyet® karşı geniş bir İlgiye dönüldüğünü söylemiştir.
Tamizuddin şunları ilâve etmektedir:
«Türkiye kuvvetli bir devlettir ve bu memlekette yaşıyan insanlar, Türklükleriyle olduğu kadar, Müslümanlıklariyle de İftihar etmektedirler. Türkler dünyanın bugünkü durumundaki rollerini müdrik bulunmakta ve kendi lş-(Dovamı Sa. 8 80. 8 do)
Devlet Tiyatrosu Opera bölilmü sanatkârları şehrimizde Açık hava tiyatrosunda Karmen’i temsil etmektedirler. Yukarıdaki resim, eserden bir sahneyi göstermektedir.. Üstad Refi’ Cevad Ulıınay’ın esere dair tenkit makalesini bugün 4 üncü sayfamızda okuyunuz.
Nihat Erim’in Eskişehirde
C.H.P.de dün geceki konuşması
Eskişehir: 7 (A.A.) — Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bpnguoğlu,>berabor lerinde Eskişehir valisi olduğu halde otomobille Ankaradan Slv ri hisara gelmişlerdir.
Sivrihisarda bir müddet dinlendikten sonra saat 14 de çifteler Köy Enstitüsüne gelen Bakanlar, öğle yemeğini burada ye mişler ve incelemelerde bulun -muşlardır. Enstitünün çalışma
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Belediye, sinemacıların şikâyetini haksız buluyor
Filmciler Şirketinin yayınladığı beyannamedeki hayalî rakamlara Belediyeden yetkili bir zat mâkul ve susturucu bir cevap veriyor
İstanbul Sinemacılar ve Filmciler Cemiyetinin geçenlerde yayınladığı tebliğ, Belediye çevrelerinde hakikati tahrif edici mahiyette karşılanmıştır. Bu tebliğde, Belediye ver glslnln yüksek oluşundan da şikâ. yet edilmekte İdi. Bu hususta Bele-dlyede, malûmatına müracaat ettiğimiz yetkili bir şahsiyet, bize şunları söylemiştir:
(— Sinemacıların Belediye resminden şikâyetlerini haksız bulmak tayız. Bunu halk ödemektedir. Eğer biz, belediye vergi nlsbetlnl lndlr-seydik, bilet ücretlerinde bir degi. şiklik olmıyacoktı. Çünkü onlar bilet Hatlarının sabit kalmasını istiyorlar. Sinemacılar, vergi İndirme sine muvazi olarak bilet Ücretlerinde tenzilât yaparlarsa, biz bu hu-
Pendik ilkokul
öğrencileri kampı
İçişleri Bakanı gençlik mümessillerine tenzilât için çalışacağını vâdetti Univursltcdon bir heyet Ankara, ya giderek, otobllalerdo tenzilatlı tarifenin tatbiki hakkında ilgililerle temaslara başlamıştır. İçişleri Bakanilc görüşen talebeler, bu ku. rarın aksaklığını izah itmişlerdir. İçişleri Bakanı, bülün talebelere değilse bile ancak staj, seminer, pratik ve sömestri telÛJisl gibi ae-bcplerlo mektebe devam mecburi, yetinde olanlara tenzilatlı tarife tatbikine veya meccanen seyahat hakkının tanınmasına çalışacağını v Atletmiş tir,
E.T.T, DEKİ TOPLANTI
E.T.T, Genel MüdUrll 1. Kemal Baybora bugün bir basın toplantı, sı yapacaktır. Baybora, bu toplantıda, Avrupada yaptığı tetkik seya bati hakkında gazetecilere izahat verecektir.
AMASYADA
Sicasta bir demeç veren Cumhurbaşkanı, su bas-
| kınına uğrıyan yerleri
1 görmek istediğini söyledi |
Sivas, 7 A.A. (özel muhabirimizden) — Orta Anadolu’da tfîr inceleme gezisine çıkan Cumhurbaşkanı İnönü bugün saat 14,30 da Sivas’ı şereflendirmişlerdir.
İnönü garda Vali, Belediye Başkanı, şehrimizde bulunan milletvekilleri ve vilâyet sivil ve askerî erkânı İle siyasî partiler başkanları tarafından karşılanmışlardır.
Garın ön ve arka meydanını dolduran binlerce Sivash, Cumhurbaşkanım sevgi tezahürleri-le selâmlamışiardır.
(Devamı Sa.
Sü. 1 do)
susta her türlü görüşmeye hazırız. Yeter kİ, bilet ücretleri ıımiş ol-sun,»
Yüksek kazançlar sağlamağa alış mış sinemacıların, bu teklife yana, şacaklanıu hiç sanmıyoruz. Fokur Şehir Meclisi, nasıl zajn yapmağı biliyorsa, Belediyenin bu niKtal ntu zan Üzerlndo ısrarla durmalı ve artık halk lehine kararlar almaş mı da öğrenmelidir.
“A^roîlR*YAPRSt
Bir kamyon devrildi,6 ölü, 3 yaralı var
İzmit. 7 (Telefonla) — Şoför îs. mail Turanın idaresindeki Hendek: 8 plâka numaralı kamyon dün ek. şaın Hendek İle Gerede orasındaki Aktaş mevkiinde devrilmiş, yolculardan altı kişi ölmüş, Uç kış) de a. gır surette yaralanmıştır. Şoför ya. kalanarak tahkikata başlanmıştır.
İ'mara vurulan köstek
ULUNAY
Gazeteciler dün Pendik Kız Okulları kampı ile Kınlayın açtığı ilk okul öğrencileri kamplarını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, ilk okul öğrencileri kampının temsil kolunda çalışan öğrenciler, bir arada görül mektedir.
’Çoto; Burhan — Yeni Sabah)
^*ehlrlor İnsanlar gibidir. Baron iyi yaşama şartları llo gollşlrlor, güzolloşlrlor, tokonı-ıül odorlor. Sazan da ba-ımsızlıklan zayıflarlar, has taktı vo cılız kalırlar. Bir şohlrdo gollşnıo istidadı görülünco onu kuv vetlondlrmoll, bu yayılmaya yardım otmoll. Meselâ Anadolu banliyö sü höylo bir büyüıno dovroslndodlr. Pek sıklaşan Göztopodon sonra kır lar, yamaçlar gittikçe villalar köşk lorlo süsleniyor.
Hattâ öylo gonlş arazi var kİ buraları düno kadar bomboş İken birdenblro mantar gibi çıkan ovlorlo adota başlı başına bir köy teşkil odoook halo gollyor.
Başka yorlordo böyle toşobbilslor teşvik görür, insanların bu asra göro olan yaşama ihtiyaçları derhal temin edilir ; nakil vasıtaları tanzim olunur velhasıl orası İkameti kolay bir hale getirilir.
Blzdo İse — maalesot— böyle değildir. İşte küçüoük bir misal:
Pondlkle Tuzla arasında İstanbul vilâyetini izmitten ayır, n bir doro vardır. (Kaynarca) diye anılan buraları tabiatın müsahhar o-lllo hor kıvrımı bir dantol gibi ış-lonon sahilin on gilzol noktalarıdır. Bazı tabiat âşıkları buralarda ov lor yapmışlar... Hattâ doronln yanında sınâi toşobbüs sahiM blı zat bir fabrika bllo kurmuş. Binalar bir, İki, boş dorkon on iklyo kadar çıkmış... Gittikçe de çıkmakta...
Bu köşklcrdo yalnız yazın değil yaz kış oturanlar da var. Hepsi toplanmışlar, Dovlot Demiryolları Idaroslno müracaat edorok hor gün Içınolaro, Tuzlaya vo Gobzoyo gidon tronlorln bu ovlorln yığın teşkil ey lodlğl noktada durmalarını rica etmişler. Hattâ ufak bir İstasyon I-çın İdareye bodava bir yor do gös-(Devamı 8a. 6 SU. S da)
Nuhun gemisi esrarını saklıyan AOrulağı’nın uzaktan görünüşü... (Yazışı 5 inci sayfada)
M. Partisi büyük kongre yapacak Mecliste 23 Milletvekiline sahip olan parti, sonbaharda yapılacak kongre için hazırlıklar yapıyor
Deniz
maııev
raları
Ingilterenin Akdeniz filosu gelecek hafta manevralara başlıyor
Akdeniz manevrası üç hafta devam edecek
Batı Birliği manevralarında harb gemilerinin görünüşü
Foto: (A.P.)'
D. P. İstanbul teşkilâtı, İstanbul barosundan seçilen âzaya itiraz ediyor, seçim heyeti Ağustosta çalışmalarına başlıyacak
Yalnız para Kuvvetile...
öylentiler doğru ise Halk Partili bir milletvekili, Vanda. önümüzdeki seçimler hakkında demeçte bulunurken 1950 galiplerinin de behemehal Halk Partililer olacağından emin bulunduğunu söylemiş çünkü demiş, bu Iş için, iki buçuk milyon lira sarfedilmesl kararlaşmıştir. Ayrıca iktidar da bizdedir, ordu da elimizdedir.
Halk Partisinin seçimler İçin maddi büyük fedakârlıklar yap-kimsenin şüphesi yoktur. Çünkü bir buçuk milyara yakın bir bötçey1 tatbik etmek mevkiinde bulunuyor. Muhaliflerin, hattâ bir takım birleşme ve kaynaşma tardan sonra da böyle muazzam rakamları hayallerinden bile geçi remiyecekleri aşikârdır. Binaen aleyh mes'ele sırf bir para zaviyesinden incelenecekse Halk Partisinin muhteşem ve emsalsiz «aferin! şimdiden tebrik etmek 1-eabeder, yalnız bu kadar malî ge niş kaynaklar, İlk defa olarak, Halk Partisinin eline geçmiyor. Geçen seçimde de bu imkânlara malikti ona rağmen İstanbulda ve bütün batı vilâyetlerinde tam bir hezimete uğradı. İstanbulda, Izmlrde, Ankarada, şurada, burada resmen kazanmış görünmesine bakmıyan, hakikatte misli görülmemiş bir izmihlale uğradığı herkesçe, bilhassa ilgililerce yakın olarak biliniyor. Hal böyle olmasa idi 1946 temmuzundan sonra seçimler üzerinde konuşma örfi idare kanalile yasak edilir mi idi? Mecliste seçim mazbataları üzerinde feveranlar, hırçın lıklar gösterilir, şikâyetler toptan reddolunur muydu?
Geçen örnek bize gösterdi ki oluk gibi para akıtılsa da yalnız para ile zafer sağlanamıyor. Ondan başka bir takım hilelere baş vurmak lâzımdır. Yâni İktidarın verdiği nüfuz da kullanılmalıdır. Bu ikinci silâha, geçen intihapta ne kadar çok baş vurulduğuna, bütün memleket, şahsî müşa-hadelerile biliyor. Onun için Van lı hatip yalnız iki buçuk milyona değil İktidara da güveniyor. Esasen bu cihet belli olduğu içindir kİ bütün muhalefet, daha doğrusu yurt halkı emniyetli bir seçim kanunu istiyor. Hükümet de hu fikri resmen ve umumi olarak kabul eylemiş bulunuyor. Samimi olması, Halk Partisi bakımın dan çok zor olan bir düşünceyi nasıl tatbik etmek istiyeceğj yakında görülecektir. Bize öyle geliyor kİ yalnız seçim enini veti sağlansa, Halk Partisi, dilediği kadar para »arfetsln, bu memlekette kendisine çığırtkan bulamaz. Çünkü para ve maddi men-(Devamı 8a. a 8ü. e da) I
D. P. İstanbul İl Başka m Avukat Esat Çağa
Ankara: 7 (Hususî) — Millet Partisinin büyük kongresi sonbaharda Ankarada toplanacaktır. Millet Partisinin şimdiki halde 23 vilâyette teşkilâtı vardır.
Demokrat Partinin Mecliste 33 milletvekiline karşılık, Millet Par tisinin Meclisteki milletvekili mevcudu son iltihaklarla 23 e yükselmiştir.
Müstakil Demokratlardan sade ce Muğla milletvekili Mithat Sa-karoğlu Millet Partisine girmemiştir. Sakaroğlu bundan sonra siyasetle uğraşmıyacağını bildirmiştir .
îçel milletvekili Haydar Aralanın da yakında Millet Partisine (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Muamele vergisini tâdil edecek komisyon toplandı
Dün Maliye Müsteşarının Başkanlığında
Londra, 7 (Nafen) — lngil-terenin Akdeniz donanmasının gelecek hafta manevralar yapacağı açıklanmaktadır.
Bu manevralara Amiral Sir Arthur’un emri altında bulunan Vanguard zırhlısı da iştirâk edecektir. Bu deniz manevralarının Doğu Akdenizde cereyan edeceği ve üç hafta devam edeceği İlâve edilmektedir.
Batı filosunun manevrası
Londra, 7 A.A. (Afp) — (Batı filosu) manevralarında geniş ölçüde denizaltı hücumları tatbikatı yapılmıştır. Fransız sularında yapılan denizaltı manevralarından sonra bu akşam yeni bir safha başlıyacaktır. Bu safhada Cornouailles ve Devonshlre sahilleri civarında kafilelere taarruzlarda bulunulacaktır.
Amiral Mac Gregor bir kaç kere bir Helikopter'den filonun harekâtını takip etmiştir.
Amiral Montgomery bugün deniz hava kuvvetlerinin gösterdikleri teknik kabiliyete hayranlığını ifade etmiş ve bu nevi deniz harekâtının, milletlerin müştereken nasıl bir muvaffakiyet içinde çalışabildiklerini gösterdiğini söylemiştir.
Türkiye
Müslümanlık
yapılan toplantıda tebellür eden vaziyet
Gümüş bir lira ve elli
kuruşlukların taklidi
lbaliye Bakanlığı bunların nasıl Ayırt edilebileceğini açıklıyor
Ankara, 7 (A.A.) — Maliye , piyasaya sürülmekte olduğu an-Bakanlığı yaptığı bir tebliğde, laşıldığını bildirmekte ve haki-5015 sayılı kanunla darbına ru>> ki paralarla sahteleri arasında-8at verilen ufaklık paralardım ki farkları şu suretle tesbit et-gümüş (1) liralık ve (50) ku- mektedir: ruşlukların taklitleri yapılarak1 (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ağrı Dağındaki Nuh'un gemisi
Şehrimizde bulunan Amerikan heyetinin başkanı Prof. Snıith Yeni Sabah İçin bir makale daha yazmıştır. Ayrıca, heyetin en genç âzası olan Dr. Wendall Ogg da gazetemize bir yazı yazmıştır. Her iki makaleyi okuyucularımıza dakdinı ediyoruz.
Dünya malî buhranını
önleme gayretleri
Marshall plânına dahil bazı Devletler paralarını düşürecekmi?
Vaşington: 7 (AA..) «Usis»-. Başkan Tınmanın beynelmilel maliye müşavirleri, hüviyetlerini açıklamadıkları bazı Marahall plânı memleketlerinin, ekonomi* lerini Marshall plânının hitam bulduğu tarih olan 1952 ye kadar daha müstakar bir hale getirmek İçin, paralarını ayarlamaları yolunda tavsiyede bulunmuşlardır.
Bu senenin 31 mart tarihinde hitam bulan altı aylık devreye (Devamı 8a. 5 Sü. 7 de)
Muamele vergisinde yapılacak tâ-dilâtı tesblte memur edilen ilgililer le mütehassıslardan mürekkep komisyon İlk toplantısını dün öğleden evvel Defterdarlıkta Maliye müsteşarı Gıyaseddinin başkanlığında yap cnıştır. Toplantıda, çalışma şekli etrafında konuşulmuş ve haftada üç defa toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Toplantıdan sonra Maliye müsteşarı Gıyaseddin Akdeniz Muamele vergisi mevzuunda şunları söylemiştir:
(— Bir çok şikâyetlere sebeb o-lan Muamele Vergisi mevzuu yeni baştan tetkik edilerek tâdil edilecek tir. Bu İhzari çalışmalardan sonra tesbit edilecek esaslar hakkında Bakanlık nokta! nazarını bildirecektir. Henüz benimsenmiş bir tez yoktur. 950 senesinde tatbik edilecek Gelir Vergisi İle yeni bir vergi reformuna gidiyoruz. Bu vaziyette Muamele Vergisinde de bir reform yapılmasına zaruret vardır.
(Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Gençler, Otobüs İdaresini pro-'testo mitingi yaptıkları gün bir hatip konuşurken..
Üniversite talebesi ve
otobüsler
Pakistan Meclis Başkanuıın Türkiyede gördüklerine dair dikkate değer beyanatı
İNÖNÜ
Karaşl, 7 (A.P.) — Pakistan teşriî meclisi başkanı Tamizud-din Han, verdiği bir beyanatta, Türkiyede, İslâmiyet® karşı geniş bir İlgiye dönüldüğünü söylemiştir.
Tamizuddin şunları ilâve etmektedir:
«Türkiye kuvvetli bir devlettir ve bu memlekette yaşıyan insanlar, Türklükleriyle olduğu kadar, Müslümanlıklariyle de İftihar etmektedirler. Türkler dünyanın bugünkü durumundaki rollerini müdrik bulunmakta ve kendi lş-(Dovamı Sa. 8 80. 8 do)
Devlet Tiyatrosu Opera bölilmü sanatkârları şehrimizde Açık hava tiyatrosunda Karmen’i temsil etmektedirler. Yukarıdaki resim, eserden bir sahneyi göstermektedir.. Üstad Refi’ Cevad Ulıınay’ın esere dair tenkit makalesini bugün 4 üncü sayfamızda okuyunuz.
Nihat Erim’in Eskişehirde
C.H.P.de dün geceki konuşması
Eskişehir: 7 (A.A.) — Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bpnguoğlu,>berabor lerinde Eskişehir valisi olduğu halde otomobille Ankaradan Slv ri hisara gelmişlerdir.
Sivrihisarda bir müddet dinlendikten sonra saat 14 de çifteler Köy Enstitüsüne gelen Bakanlar, öğle yemeğini burada ye mişler ve incelemelerde bulun -muşlardır. Enstitünün çalışma
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Belediye, sinemacıların şikâyetini haksız buluyor
Filmciler Şirketinin yayınladığı beyannamedeki hayalî rakamlara Belediyeden yetkili bir zat mâkul ve susturucu bir cevap veriyor
İstanbul Sinemacılar ve Filmciler Cemiyetinin geçenlerde yayınladığı tebliğ, Belediye çevrelerinde hakikati tahrif edici mahiyette karşılanmıştır. Bu tebliğde, Belediye ver glslnln yüksek oluşundan da şikâ. yet edilmekte İdi. Bu hususta Bele-dlyede, malûmatına müracaat ettiğimiz yetkili bir şahsiyet, bize şunları söylemiştir:
(— Sinemacıların Belediye resminden şikâyetlerini haksız bulmak tayız. Bunu halk ödemektedir. Eğer biz, belediye vergi nlsbetlnl lndlr-seydik, bilet ücretlerinde bir degi. şiklik olmıyacoktı. Çünkü onlar bilet Hatlarının sabit kalmasını istiyorlar. Sinemacılar, vergi İndirme sine muvazi olarak bilet Ücretlerinde tenzilât yaparlarsa, biz bu hu-
Pendik ilkokul
öğrencileri kampı
İçişleri Bakanı gençlik mümessillerine tenzilât için çalışacağını vâdetti Univursltcdon bir heyet Ankara, ya giderek, otobllalerdo tenzilatlı tarifenin tatbiki hakkında ilgililerle temaslara başlamıştır. İçişleri Bakanilc görüşen talebeler, bu ku. rarın aksaklığını izah itmişlerdir. İçişleri Bakanı, bülün talebelere değilse bile ancak staj, seminer, pratik ve sömestri telÛJisl gibi ae-bcplerlo mektebe devam mecburi, yetinde olanlara tenzilatlı tarife tatbikine veya meccanen seyahat hakkının tanınmasına çalışacağını v Atletmiş tir,
E.T.T, DEKİ TOPLANTI
E.T.T, Genel MüdUrll 1. Kemal Baybora bugün bir basın toplantı, sı yapacaktır. Baybora, bu toplantıda, Avrupada yaptığı tetkik seya bati hakkında gazetecilere izahat verecektir.
AMASYADA
Sicasta bir demeç veren Cumhurbaşkanı, su bas-
| kınına uğrıyan yerleri
1 görmek istediğini söyledi |
Sivas, 7 A.A. (özel muhabirimizden) — Orta Anadolu’da tfîr inceleme gezisine çıkan Cumhurbaşkanı İnönü bugün saat 14,30 da Sivas’ı şereflendirmişlerdir.
İnönü garda Vali, Belediye Başkanı, şehrimizde bulunan milletvekilleri ve vilâyet sivil ve askerî erkânı İle siyasî partiler başkanları tarafından karşılanmışlardır.
Garın ön ve arka meydanını dolduran binlerce Sivash, Cumhurbaşkanım sevgi tezahürleri-le selâmlamışiardır.
(Devamı Sa.
Sü. 1 do)
susta her türlü görüşmeye hazırız. Yeter kİ, bilet ücretleri ıımiş ol-sun,»
Yüksek kazançlar sağlamağa alış mış sinemacıların, bu teklife yana, şacaklanıu hiç sanmıyoruz. Fokur Şehir Meclisi, nasıl zajn yapmağı biliyorsa, Belediyenin bu niKtal ntu zan Üzerlndo ısrarla durmalı ve artık halk lehine kararlar almaş mı da öğrenmelidir.
“A^roîlR*YAPRSt
Bir kamyon devrildi,6 ölü, 3 yaralı var
İzmit. 7 (Telefonla) — Şoför îs. mail Turanın idaresindeki Hendek: 8 plâka numaralı kamyon dün ek. şaın Hendek İle Gerede orasındaki Aktaş mevkiinde devrilmiş, yolculardan altı kişi ölmüş, Uç kış) de a. gır surette yaralanmıştır. Şoför ya. kalanarak tahkikata başlanmıştır.
İ'mara vurulan köstek
ULUNAY
Gazeteciler dün Pendik Kız Okulları kampı ile Kınlayın açtığı ilk okul öğrencileri kamplarını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, ilk okul öğrencileri kampının temsil kolunda çalışan öğrenciler, bir arada görül mektedir.
’Çoto; Burhan — Yeni Sabah)
^*ehlrlor İnsanlar gibidir. Baron iyi yaşama şartları llo gollşlrlor, güzolloşlrlor, tokonı-ıül odorlor. Sazan da ba-ımsızlıklan zayıflarlar, has taktı vo cılız kalırlar. Bir şohlrdo gollşnıo istidadı görülünco onu kuv vetlondlrmoll, bu yayılmaya yardım otmoll. Meselâ Anadolu banliyö sü höylo bir büyüıno dovroslndodlr. Pek sıklaşan Göztopodon sonra kır lar, yamaçlar gittikçe villalar köşk lorlo süsleniyor.
Hattâ öylo gonlş arazi var kİ buraları düno kadar bomboş İken birdenblro mantar gibi çıkan ovlorlo adota başlı başına bir köy teşkil odoook halo gollyor.
Başka yorlordo böyle toşobbilslor teşvik görür, insanların bu asra göro olan yaşama ihtiyaçları derhal temin edilir ; nakil vasıtaları tanzim olunur velhasıl orası İkameti kolay bir hale getirilir.
Blzdo İse — maalesot— böyle değildir. İşte küçüoük bir misal:
Pondlkle Tuzla arasında İstanbul vilâyetini izmitten ayır, n bir doro vardır. (Kaynarca) diye anılan buraları tabiatın müsahhar o-lllo hor kıvrımı bir dantol gibi ış-lonon sahilin on gilzol noktalarıdır. Bazı tabiat âşıkları buralarda ov lor yapmışlar... Hattâ doronln yanında sınâi toşobbüs sahiM blı zat bir fabrika bllo kurmuş. Binalar bir, İki, boş dorkon on iklyo kadar çıkmış... Gittikçe de çıkmakta...
Bu köşklcrdo yalnız yazın değil yaz kış oturanlar da var. Hepsi toplanmışlar, Dovlot Demiryolları Idaroslno müracaat edorok hor gün Içınolaro, Tuzlaya vo Gobzoyo gidon tronlorln bu ovlorln yığın teşkil ey lodlğl noktada durmalarını rica etmişler. Hattâ ufak bir İstasyon I-çın İdareye bodava bir yor do gös-(Devamı 8a. 6 SU. S da)
Nuhun gemisi esrarını saklıyan AOrulağı’nın uzaktan görünüşü... (Yazışı 5 inci sayfada)
M. Partisi büyük kongre yapacak Mecliste 23 Milletvekiline sahip olan parti, sonbaharda yapılacak kongre için hazırlıklar yapıyor
Deniz
maııev
raları
Ingilterenin Akdeniz filosu gelecek hafta manevralara başlıyor
Akdeniz manevrası üç hafta devam edecek
Batı Birliği manevralarında harb gemilerinin görünüşü
Foto: (A.P.)'
D. P. İstanbul teşkilâtı, İstanbul barosundan seçilen âzaya itiraz ediyor, seçim heyeti Ağustosta çalışmalarına başlıyacak
Yalnız para Kuvvetile...
öylentiler doğru ise Halk Partili bir milletvekili, Vanda. önümüzdeki seçimler hakkında demeçte bulunurken 1950 galiplerinin de behemehal Halk Partililer olacağından emin bulunduğunu söylemiş çünkü demiş, bu Iş için, iki buçuk milyon lira sarfedilmesl kararlaşmıştir. Ayrıca iktidar da bizdedir, ordu da elimizdedir.
Halk Partisinin seçimler İçin maddi büyük fedakârlıklar yap-kimsenin şüphesi yoktur. Çünkü bir buçuk milyara yakın bir bötçey1 tatbik etmek mevkiinde bulunuyor. Muhaliflerin, hattâ bir takım birleşme ve kaynaşma tardan sonra da böyle muazzam rakamları hayallerinden bile geçi remiyecekleri aşikârdır. Binaen aleyh mes'ele sırf bir para zaviyesinden incelenecekse Halk Partisinin muhteşem ve emsalsiz «aferin! şimdiden tebrik etmek 1-eabeder, yalnız bu kadar malî ge niş kaynaklar, İlk defa olarak, Halk Partisinin eline geçmiyor. Geçen seçimde de bu imkânlara malikti ona rağmen İstanbulda ve bütün batı vilâyetlerinde tam bir hezimete uğradı. İstanbulda, Izmlrde, Ankarada, şurada, burada resmen kazanmış görünmesine bakmıyan, hakikatte misli görülmemiş bir izmihlale uğradığı herkesçe, bilhassa ilgililerce yakın olarak biliniyor. Hal böyle olmasa idi 1946 temmuzundan sonra seçimler üzerinde konuşma örfi idare kanalile yasak edilir mi idi? Mecliste seçim mazbataları üzerinde feveranlar, hırçın lıklar gösterilir, şikâyetler toptan reddolunur muydu?
Geçen örnek bize gösterdi ki oluk gibi para akıtılsa da yalnız para ile zafer sağlanamıyor. Ondan başka bir takım hilelere baş vurmak lâzımdır. Yâni İktidarın verdiği nüfuz da kullanılmalıdır. Bu ikinci silâha, geçen intihapta ne kadar çok baş vurulduğuna, bütün memleket, şahsî müşa-hadelerile biliyor. Onun için Van lı hatip yalnız iki buçuk milyona değil İktidara da güveniyor. Esasen bu cihet belli olduğu içindir kİ bütün muhalefet, daha doğrusu yurt halkı emniyetli bir seçim kanunu istiyor. Hükümet de hu fikri resmen ve umumi olarak kabul eylemiş bulunuyor. Samimi olması, Halk Partisi bakımın dan çok zor olan bir düşünceyi nasıl tatbik etmek istiyeceğj yakında görülecektir. Bize öyle geliyor kİ yalnız seçim enini veti sağlansa, Halk Partisi, dilediği kadar para »arfetsln, bu memlekette kendisine çığırtkan bulamaz. Çünkü para ve maddi men-(Devamı 8a. a 8ü. e da) I
D. P. İstanbul İl Başka m Avukat Esat Çağa
Ankara: 7 (Hususî) — Millet Partisinin büyük kongresi sonbaharda Ankarada toplanacaktır. Millet Partisinin şimdiki halde 23 vilâyette teşkilâtı vardır.
Demokrat Partinin Mecliste 33 milletvekiline karşılık, Millet Par tisinin Meclisteki milletvekili mevcudu son iltihaklarla 23 e yükselmiştir.
Müstakil Demokratlardan sade ce Muğla milletvekili Mithat Sa-karoğlu Millet Partisine girmemiştir. Sakaroğlu bundan sonra siyasetle uğraşmıyacağını bildirmiştir .
îçel milletvekili Haydar Aralanın da yakında Millet Partisine (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Muamele vergisini tâdil edecek komisyon toplandı
Dün Maliye Müsteşarının Başkanlığında
Londra, 7 (Nafen) — lngil-terenin Akdeniz donanmasının gelecek hafta manevralar yapacağı açıklanmaktadır.
Bu manevralara Amiral Sir Arthur’un emri altında bulunan Vanguard zırhlısı da iştirâk edecektir. Bu deniz manevralarının Doğu Akdenizde cereyan edeceği ve üç hafta devam edeceği İlâve edilmektedir.
Batı filosunun manevrası
Londra, 7 A.A. (Afp) — (Batı filosu) manevralarında geniş ölçüde denizaltı hücumları tatbikatı yapılmıştır. Fransız sularında yapılan denizaltı manevralarından sonra bu akşam yeni bir safha başlıyacaktır. Bu safhada Cornouailles ve Devonshlre sahilleri civarında kafilelere taarruzlarda bulunulacaktır.
Amiral Mac Gregor bir kaç kere bir Helikopter'den filonun harekâtını takip etmiştir.
Amiral Montgomery bugün deniz hava kuvvetlerinin gösterdikleri teknik kabiliyete hayranlığını ifade etmiş ve bu nevi deniz harekâtının, milletlerin müştereken nasıl bir muvaffakiyet içinde çalışabildiklerini gösterdiğini söylemiştir.
Türkiye
Müslümanlık
yapılan toplantıda tebellür eden vaziyet
Gümüş bir lira ve elli
kuruşlukların taklidi
lbaliye Bakanlığı bunların nasıl Ayırt edilebileceğini açıklıyor
Ankara, 7 (A.A.) — Maliye , piyasaya sürülmekte olduğu an-Bakanlığı yaptığı bir tebliğde, laşıldığını bildirmekte ve haki-5015 sayılı kanunla darbına ru>> ki paralarla sahteleri arasında-8at verilen ufaklık paralardım ki farkları şu suretle tesbit et-gümüş (1) liralık ve (50) ku- mektedir: ruşlukların taklitleri yapılarak1 (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ağrı Dağındaki Nuh'un gemisi
Şehrimizde bulunan Amerikan heyetinin başkanı Prof. Snıith Yeni Sabah İçin bir makale daha yazmıştır. Ayrıca, heyetin en genç âzası olan Dr. Wendall Ogg da gazetemize bir yazı yazmıştır. Her iki makaleyi okuyucularımıza dakdinı ediyoruz.
Dünya malî buhranını
önleme gayretleri
Marshall plânına dahil bazı Devletler paralarını düşürecekmi?
Vaşington: 7 (AA..) «Usis»-. Başkan Tınmanın beynelmilel maliye müşavirleri, hüviyetlerini açıklamadıkları bazı Marahall plânı memleketlerinin, ekonomi* lerini Marshall plânının hitam bulduğu tarih olan 1952 ye kadar daha müstakar bir hale getirmek İçin, paralarını ayarlamaları yolunda tavsiyede bulunmuşlardır.
Bu senenin 31 mart tarihinde hitam bulan altı aylık devreye (Devamı 8a. 5 Sü. 7 de)
Muamele vergisinde yapılacak tâ-dilâtı tesblte memur edilen ilgililer le mütehassıslardan mürekkep komisyon İlk toplantısını dün öğleden evvel Defterdarlıkta Maliye müsteşarı Gıyaseddinin başkanlığında yap cnıştır. Toplantıda, çalışma şekli etrafında konuşulmuş ve haftada üç defa toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Toplantıdan sonra Maliye müsteşarı Gıyaseddin Akdeniz Muamele vergisi mevzuunda şunları söylemiştir:
(— Bir çok şikâyetlere sebeb o-lan Muamele Vergisi mevzuu yeni baştan tetkik edilerek tâdil edilecek tir. Bu İhzari çalışmalardan sonra tesbit edilecek esaslar hakkında Bakanlık nokta! nazarını bildirecektir. Henüz benimsenmiş bir tez yoktur. 950 senesinde tatbik edilecek Gelir Vergisi İle yeni bir vergi reformuna gidiyoruz. Bu vaziyette Muamele Vergisinde de bir reform yapılmasına zaruret vardır.
(Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Gençler, Otobüs İdaresini pro-'testo mitingi yaptıkları gün bir hatip konuşurken..
Üniversite talebesi ve
otobüsler
Pakistan Meclis Başkanuıın Türkiyede gördüklerine dair dikkate değer beyanatı
İNÖNÜ
Karaşl, 7 (A.P.) — Pakistan teşriî meclisi başkanı Tamizud-din Han, verdiği bir beyanatta, Türkiyede, İslâmiyet® karşı geniş bir İlgiye dönüldüğünü söylemiştir.
Tamizuddin şunları ilâve etmektedir:
«Türkiye kuvvetli bir devlettir ve bu memlekette yaşıyan insanlar, Türklükleriyle olduğu kadar, Müslümanlıklariyle de İftihar etmektedirler. Türkler dünyanın bugünkü durumundaki rollerini müdrik bulunmakta ve kendi lş-(Dovamı Sa. 8 80. 8 do)
Devlet Tiyatrosu Opera bölilmü sanatkârları şehrimizde Açık hava tiyatrosunda Karmen’i temsil etmektedirler. Yukarıdaki resim, eserden bir sahneyi göstermektedir.. Üstad Refi’ Cevad Ulıınay’ın esere dair tenkit makalesini bugün 4 üncü sayfamızda okuyunuz.
Nihat Erim’in Eskişehirde
C.H.P.de dün geceki konuşması
Eskişehir: 7 (A.A.) — Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bpnguoğlu,>berabor lerinde Eskişehir valisi olduğu halde otomobille Ankaradan Slv ri hisara gelmişlerdir.
Sivrihisarda bir müddet dinlendikten sonra saat 14 de çifteler Köy Enstitüsüne gelen Bakanlar, öğle yemeğini burada ye mişler ve incelemelerde bulun -muşlardır. Enstitünün çalışma
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Belediye, sinemacıların şikâyetini haksız buluyor
Filmciler Şirketinin yayınladığı beyannamedeki hayalî rakamlara Belediyeden yetkili bir zat mâkul ve susturucu bir cevap veriyor
İstanbul Sinemacılar ve Filmciler Cemiyetinin geçenlerde yayınladığı tebliğ, Belediye çevrelerinde hakikati tahrif edici mahiyette karşılanmıştır. Bu tebliğde, Belediye ver glslnln yüksek oluşundan da şikâ. yet edilmekte İdi. Bu hususta Bele-dlyede, malûmatına müracaat ettiğimiz yetkili bir şahsiyet, bize şunları söylemiştir:
(— Sinemacıların Belediye resminden şikâyetlerini haksız bulmak tayız. Bunu halk ödemektedir. Eğer biz, belediye vergi nlsbetlnl lndlr-seydik, bilet ücretlerinde bir degi. şiklik olmıyacoktı. Çünkü onlar bilet Hatlarının sabit kalmasını istiyorlar. Sinemacılar, vergi İndirme sine muvazi olarak bilet Ücretlerinde tenzilât yaparlarsa, biz bu hu-
Pendik ilkokul
öğrencileri kampı
İçişleri Bakanı gençlik mümessillerine tenzilât için çalışacağını vâdetti Univursltcdon bir heyet Ankara, ya giderek, otobllalerdo tenzilatlı tarifenin tatbiki hakkında ilgililerle temaslara başlamıştır. İçişleri Bakanilc görüşen talebeler, bu ku. rarın aksaklığını izah itmişlerdir. İçişleri Bakanı, bülün talebelere değilse bile ancak staj, seminer, pratik ve sömestri telÛJisl gibi ae-bcplerlo mektebe devam mecburi, yetinde olanlara tenzilatlı tarife tatbikine veya meccanen seyahat hakkının tanınmasına çalışacağını v Atletmiş tir,
E.T.T, DEKİ TOPLANTI
E.T.T, Genel MüdUrll 1. Kemal Baybora bugün bir basın toplantı, sı yapacaktır. Baybora, bu toplantıda, Avrupada yaptığı tetkik seya bati hakkında gazetecilere izahat verecektir.
AMASYADA
Sicasta bir demeç veren Cumhurbaşkanı, su bas-
| kınına uğrıyan yerleri
1 görmek istediğini söyledi |
Sivas, 7 A.A. (özel muhabirimizden) — Orta Anadolu’da tfîr inceleme gezisine çıkan Cumhurbaşkanı İnönü bugün saat 14,30 da Sivas’ı şereflendirmişlerdir.
İnönü garda Vali, Belediye Başkanı, şehrimizde bulunan milletvekilleri ve vilâyet sivil ve askerî erkânı İle siyasî partiler başkanları tarafından karşılanmışlardır.
Garın ön ve arka meydanını dolduran binlerce Sivash, Cumhurbaşkanım sevgi tezahürleri-le selâmlamışiardır.
(Devamı Sa.
Sü. 1 do)
susta her türlü görüşmeye hazırız. Yeter kİ, bilet ücretleri ıımiş ol-sun,»
Yüksek kazançlar sağlamağa alış mış sinemacıların, bu teklife yana, şacaklanıu hiç sanmıyoruz. Fokur Şehir Meclisi, nasıl zajn yapmağı biliyorsa, Belediyenin bu niKtal ntu zan Üzerlndo ısrarla durmalı ve artık halk lehine kararlar almaş mı da öğrenmelidir.
“A^roîlR*YAPRSt
Bir kamyon devrildi,6 ölü, 3 yaralı var
İzmit. 7 (Telefonla) — Şoför îs. mail Turanın idaresindeki Hendek: 8 plâka numaralı kamyon dün ek. şaın Hendek İle Gerede orasındaki Aktaş mevkiinde devrilmiş, yolculardan altı kişi ölmüş, Uç kış) de a. gır surette yaralanmıştır. Şoför ya. kalanarak tahkikata başlanmıştır.
İ'mara vurulan köstek
ULUNAY
Gazeteciler dün Pendik Kız Okulları kampı ile Kınlayın açtığı ilk okul öğrencileri kamplarını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, ilk okul öğrencileri kampının temsil kolunda çalışan öğrenciler, bir arada görül mektedir.
’Çoto; Burhan — Yeni Sabah)
^*ehlrlor İnsanlar gibidir. Baron iyi yaşama şartları llo gollşlrlor, güzolloşlrlor, tokonı-ıül odorlor. Sazan da ba-ımsızlıklan zayıflarlar, has taktı vo cılız kalırlar. Bir şohlrdo gollşnıo istidadı görülünco onu kuv vetlondlrmoll, bu yayılmaya yardım otmoll. Meselâ Anadolu banliyö sü höylo bir büyüıno dovroslndodlr. Pek sıklaşan Göztopodon sonra kır lar, yamaçlar gittikçe villalar köşk lorlo süsleniyor.
Hattâ öylo gonlş arazi var kİ buraları düno kadar bomboş İken birdenblro mantar gibi çıkan ovlorlo adota başlı başına bir köy teşkil odoook halo gollyor.
Başka yorlordo böyle toşobbilslor teşvik görür, insanların bu asra göro olan yaşama ihtiyaçları derhal temin edilir ; nakil vasıtaları tanzim olunur velhasıl orası İkameti kolay bir hale getirilir.
Blzdo İse — maalesot— böyle değildir. İşte küçüoük bir misal:
Pondlkle Tuzla arasında İstanbul vilâyetini izmitten ayır, n bir doro vardır. (Kaynarca) diye anılan buraları tabiatın müsahhar o-lllo hor kıvrımı bir dantol gibi ış-lonon sahilin on gilzol noktalarıdır. Bazı tabiat âşıkları buralarda ov lor yapmışlar... Hattâ doronln yanında sınâi toşobbüs sahiM blı zat bir fabrika bllo kurmuş. Binalar bir, İki, boş dorkon on iklyo kadar çıkmış... Gittikçe de çıkmakta...
Bu köşklcrdo yalnız yazın değil yaz kış oturanlar da var. Hepsi toplanmışlar, Dovlot Demiryolları Idaroslno müracaat edorok hor gün Içınolaro, Tuzlaya vo Gobzoyo gidon tronlorln bu ovlorln yığın teşkil ey lodlğl noktada durmalarını rica etmişler. Hattâ ufak bir İstasyon I-çın İdareye bodava bir yor do gös-(Devamı 8a. 6 SU. S da)
Nuhun gemisi esrarını saklıyan AOrulağı’nın uzaktan görünüşü... (Yazışı 5 inci sayfada)
M. Partisi büyük kongre yapacak Mecliste 23 Milletvekiline sahip olan parti, sonbaharda yapılacak kongre için hazırlıklar yapıyor
Deniz
maııev
raları
Ingilterenin Akdeniz filosu gelecek hafta manevralara başlıyor
Akdeniz manevrası üç hafta devam edecek
Batı Birliği manevralarında harb gemilerinin görünüşü
Foto: (A.P.)'
D. P. İstanbul teşkilâtı, İstanbul barosundan seçilen âzaya itiraz ediyor, seçim heyeti Ağustosta çalışmalarına başlıyacak
Yalnız para Kuvvetile...
öylentiler doğru ise Halk Partili bir milletvekili, Vanda. önümüzdeki seçimler hakkında demeçte bulunurken 1950 galiplerinin de behemehal Halk Partililer olacağından emin bulunduğunu söylemiş çünkü demiş, bu Iş için, iki buçuk milyon lira sarfedilmesl kararlaşmıştir. Ayrıca iktidar da bizdedir, ordu da elimizdedir.
Halk Partisinin seçimler İçin maddi büyük fedakârlıklar yap-kimsenin şüphesi yoktur. Çünkü bir buçuk milyara yakın bir bötçey1 tatbik etmek mevkiinde bulunuyor. Muhaliflerin, hattâ bir takım birleşme ve kaynaşma tardan sonra da böyle muazzam rakamları hayallerinden bile geçi remiyecekleri aşikârdır. Binaen aleyh mes'ele sırf bir para zaviyesinden incelenecekse Halk Partisinin muhteşem ve emsalsiz «aferin! şimdiden tebrik etmek 1-eabeder, yalnız bu kadar malî ge niş kaynaklar, İlk defa olarak, Halk Partisinin eline geçmiyor. Geçen seçimde de bu imkânlara malikti ona rağmen İstanbulda ve bütün batı vilâyetlerinde tam bir hezimete uğradı. İstanbulda, Izmlrde, Ankarada, şurada, burada resmen kazanmış görünmesine bakmıyan, hakikatte misli görülmemiş bir izmihlale uğradığı herkesçe, bilhassa ilgililerce yakın olarak biliniyor. Hal böyle olmasa idi 1946 temmuzundan sonra seçimler üzerinde konuşma örfi idare kanalile yasak edilir mi idi? Mecliste seçim mazbataları üzerinde feveranlar, hırçın lıklar gösterilir, şikâyetler toptan reddolunur muydu?
Geçen örnek bize gösterdi ki oluk gibi para akıtılsa da yalnız para ile zafer sağlanamıyor. Ondan başka bir takım hilelere baş vurmak lâzımdır. Yâni İktidarın verdiği nüfuz da kullanılmalıdır. Bu ikinci silâha, geçen intihapta ne kadar çok baş vurulduğuna, bütün memleket, şahsî müşa-hadelerile biliyor. Onun için Van lı hatip yalnız iki buçuk milyona değil İktidara da güveniyor. Esasen bu cihet belli olduğu içindir kİ bütün muhalefet, daha doğrusu yurt halkı emniyetli bir seçim kanunu istiyor. Hükümet de hu fikri resmen ve umumi olarak kabul eylemiş bulunuyor. Samimi olması, Halk Partisi bakımın dan çok zor olan bir düşünceyi nasıl tatbik etmek istiyeceğj yakında görülecektir. Bize öyle geliyor kİ yalnız seçim enini veti sağlansa, Halk Partisi, dilediği kadar para »arfetsln, bu memlekette kendisine çığırtkan bulamaz. Çünkü para ve maddi men-(Devamı 8a. a 8ü. e da) I
D. P. İstanbul İl Başka m Avukat Esat Çağa
Ankara: 7 (Hususî) — Millet Partisinin büyük kongresi sonbaharda Ankarada toplanacaktır. Millet Partisinin şimdiki halde 23 vilâyette teşkilâtı vardır.
Demokrat Partinin Mecliste 33 milletvekiline karşılık, Millet Par tisinin Meclisteki milletvekili mevcudu son iltihaklarla 23 e yükselmiştir.
Müstakil Demokratlardan sade ce Muğla milletvekili Mithat Sa-karoğlu Millet Partisine girmemiştir. Sakaroğlu bundan sonra siyasetle uğraşmıyacağını bildirmiştir .
îçel milletvekili Haydar Aralanın da yakında Millet Partisine (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Muamele vergisini tâdil edecek komisyon toplandı
Dün Maliye Müsteşarının Başkanlığında
Londra, 7 (Nafen) — lngil-terenin Akdeniz donanmasının gelecek hafta manevralar yapacağı açıklanmaktadır.
Bu manevralara Amiral Sir Arthur’un emri altında bulunan Vanguard zırhlısı da iştirâk edecektir. Bu deniz manevralarının Doğu Akdenizde cereyan edeceği ve üç hafta devam edeceği İlâve edilmektedir.
Batı filosunun manevrası
Londra, 7 A.A. (Afp) — (Batı filosu) manevralarında geniş ölçüde denizaltı hücumları tatbikatı yapılmıştır. Fransız sularında yapılan denizaltı manevralarından sonra bu akşam yeni bir safha başlıyacaktır. Bu safhada Cornouailles ve Devonshlre sahilleri civarında kafilelere taarruzlarda bulunulacaktır.
Amiral Mac Gregor bir kaç kere bir Helikopter'den filonun harekâtını takip etmiştir.
Amiral Montgomery bugün deniz hava kuvvetlerinin gösterdikleri teknik kabiliyete hayranlığını ifade etmiş ve bu nevi deniz harekâtının, milletlerin müştereken nasıl bir muvaffakiyet içinde çalışabildiklerini gösterdiğini söylemiştir.
Türkiye
Müslümanlık
yapılan toplantıda tebellür eden vaziyet
Gümüş bir lira ve elli
kuruşlukların taklidi
lbaliye Bakanlığı bunların nasıl Ayırt edilebileceğini açıklıyor
Ankara, 7 (A.A.) — Maliye , piyasaya sürülmekte olduğu an-Bakanlığı yaptığı bir tebliğde, laşıldığını bildirmekte ve haki-5015 sayılı kanunla darbına ru>> ki paralarla sahteleri arasında-8at verilen ufaklık paralardım ki farkları şu suretle tesbit et-gümüş (1) liralık ve (50) ku- mektedir: ruşlukların taklitleri yapılarak1 (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ağrı Dağındaki Nuh'un gemisi
Şehrimizde bulunan Amerikan heyetinin başkanı Prof. Snıith Yeni Sabah İçin bir makale daha yazmıştır. Ayrıca, heyetin en genç âzası olan Dr. Wendall Ogg da gazetemize bir yazı yazmıştır. Her iki makaleyi okuyucularımıza dakdinı ediyoruz.
Dünya malî buhranını
önleme gayretleri
Marshall plânına dahil bazı Devletler paralarını düşürecekmi?
Vaşington: 7 (AA..) «Usis»-. Başkan Tınmanın beynelmilel maliye müşavirleri, hüviyetlerini açıklamadıkları bazı Marahall plânı memleketlerinin, ekonomi* lerini Marshall plânının hitam bulduğu tarih olan 1952 ye kadar daha müstakar bir hale getirmek İçin, paralarını ayarlamaları yolunda tavsiyede bulunmuşlardır.
Bu senenin 31 mart tarihinde hitam bulan altı aylık devreye (Devamı 8a. 5 Sü. 7 de)
Muamele vergisinde yapılacak tâ-dilâtı tesblte memur edilen ilgililer le mütehassıslardan mürekkep komisyon İlk toplantısını dün öğleden evvel Defterdarlıkta Maliye müsteşarı Gıyaseddinin başkanlığında yap cnıştır. Toplantıda, çalışma şekli etrafında konuşulmuş ve haftada üç defa toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Toplantıdan sonra Maliye müsteşarı Gıyaseddin Akdeniz Muamele vergisi mevzuunda şunları söylemiştir:
(— Bir çok şikâyetlere sebeb o-lan Muamele Vergisi mevzuu yeni baştan tetkik edilerek tâdil edilecek tir. Bu İhzari çalışmalardan sonra tesbit edilecek esaslar hakkında Bakanlık nokta! nazarını bildirecektir. Henüz benimsenmiş bir tez yoktur. 950 senesinde tatbik edilecek Gelir Vergisi İle yeni bir vergi reformuna gidiyoruz. Bu vaziyette Muamele Vergisinde de bir reform yapılmasına zaruret vardır.
(Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Gençler, Otobüs İdaresini pro-'testo mitingi yaptıkları gün bir hatip konuşurken..
Üniversite talebesi ve
otobüsler
Pakistan Meclis Başkanuıın Türkiyede gördüklerine dair dikkate değer beyanatı
İNÖNÜ
Karaşl, 7 (A.P.) — Pakistan teşriî meclisi başkanı Tamizud-din Han, verdiği bir beyanatta, Türkiyede, İslâmiyet® karşı geniş bir İlgiye dönüldüğünü söylemiştir.
Tamizuddin şunları ilâve etmektedir:
«Türkiye kuvvetli bir devlettir ve bu memlekette yaşıyan insanlar, Türklükleriyle olduğu kadar, Müslümanlıklariyle de İftihar etmektedirler. Türkler dünyanın bugünkü durumundaki rollerini müdrik bulunmakta ve kendi lş-(Dovamı Sa. 8 80. 8 do)
Devlet Tiyatrosu Opera bölilmü sanatkârları şehrimizde Açık hava tiyatrosunda Karmen’i temsil etmektedirler. Yukarıdaki resim, eserden bir sahneyi göstermektedir.. Üstad Refi’ Cevad Ulıınay’ın esere dair tenkit makalesini bugün 4 üncü sayfamızda okuyunuz.
Nihat Erim’in Eskişehirde
C.H.P.de dün geceki konuşması
Eskişehir: 7 (A.A.) — Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bpnguoğlu,>berabor lerinde Eskişehir valisi olduğu halde otomobille Ankaradan Slv ri hisara gelmişlerdir.
Sivrihisarda bir müddet dinlendikten sonra saat 14 de çifteler Köy Enstitüsüne gelen Bakanlar, öğle yemeğini burada ye mişler ve incelemelerde bulun -muşlardır. Enstitünün çalışma
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Belediye, sinemacıların şikâyetini haksız buluyor
Filmciler Şirketinin yayınladığı beyannamedeki hayalî rakamlara Belediyeden yetkili bir zat mâkul ve susturucu bir cevap veriyor
İstanbul Sinemacılar ve Filmciler Cemiyetinin geçenlerde yayınladığı tebliğ, Belediye çevrelerinde hakikati tahrif edici mahiyette karşılanmıştır. Bu tebliğde, Belediye ver glslnln yüksek oluşundan da şikâ. yet edilmekte İdi. Bu hususta Bele-dlyede, malûmatına müracaat ettiğimiz yetkili bir şahsiyet, bize şunları söylemiştir:
(— Sinemacıların Belediye resminden şikâyetlerini haksız bulmak tayız. Bunu halk ödemektedir. Eğer biz, belediye vergi nlsbetlnl lndlr-seydik, bilet ücretlerinde bir degi. şiklik olmıyacoktı. Çünkü onlar bilet Hatlarının sabit kalmasını istiyorlar. Sinemacılar, vergi İndirme sine muvazi olarak bilet Ücretlerinde tenzilât yaparlarsa, biz bu hu-
Pendik ilkokul
öğrencileri kampı
İçişleri Bakanı gençlik mümessillerine tenzilât için çalışacağını vâdetti Univursltcdon bir heyet Ankara, ya giderek, otobllalerdo tenzilatlı tarifenin tatbiki hakkında ilgililerle temaslara başlamıştır. İçişleri Bakanilc görüşen talebeler, bu ku. rarın aksaklığını izah itmişlerdir. İçişleri Bakanı, bülün talebelere değilse bile ancak staj, seminer, pratik ve sömestri telÛJisl gibi ae-bcplerlo mektebe devam mecburi, yetinde olanlara tenzilatlı tarife tatbikine veya meccanen seyahat hakkının tanınmasına çalışacağını v Atletmiş tir,
E.T.T, DEKİ TOPLANTI
E.T.T, Genel MüdUrll 1. Kemal Baybora bugün bir basın toplantı, sı yapacaktır. Baybora, bu toplantıda, Avrupada yaptığı tetkik seya bati hakkında gazetecilere izahat verecektir.
AMASYADA
Sicasta bir demeç veren Cumhurbaşkanı, su bas-
| kınına uğrıyan yerleri
1 görmek istediğini söyledi |
Sivas, 7 A.A. (özel muhabirimizden) — Orta Anadolu’da tfîr inceleme gezisine çıkan Cumhurbaşkanı İnönü bugün saat 14,30 da Sivas’ı şereflendirmişlerdir.
İnönü garda Vali, Belediye Başkanı, şehrimizde bulunan milletvekilleri ve vilâyet sivil ve askerî erkânı İle siyasî partiler başkanları tarafından karşılanmışlardır.
Garın ön ve arka meydanını dolduran binlerce Sivash, Cumhurbaşkanım sevgi tezahürleri-le selâmlamışiardır.
(Devamı Sa.
Sü. 1 do)
susta her türlü görüşmeye hazırız. Yeter kİ, bilet ücretleri ıımiş ol-sun,»
Yüksek kazançlar sağlamağa alış mış sinemacıların, bu teklife yana, şacaklanıu hiç sanmıyoruz. Fokur Şehir Meclisi, nasıl zajn yapmağı biliyorsa, Belediyenin bu niKtal ntu zan Üzerlndo ısrarla durmalı ve artık halk lehine kararlar almaş mı da öğrenmelidir.
“A^roîlR*YAPRSt
Bir kamyon devrildi,6 ölü, 3 yaralı var
İzmit. 7 (Telefonla) — Şoför îs. mail Turanın idaresindeki Hendek: 8 plâka numaralı kamyon dün ek. şaın Hendek İle Gerede orasındaki Aktaş mevkiinde devrilmiş, yolculardan altı kişi ölmüş, Uç kış) de a. gır surette yaralanmıştır. Şoför ya. kalanarak tahkikata başlanmıştır.
İ'mara vurulan köstek
ULUNAY
Gazeteciler dün Pendik Kız Okulları kampı ile Kınlayın açtığı ilk okul öğrencileri kamplarını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, ilk okul öğrencileri kampının temsil kolunda çalışan öğrenciler, bir arada görül mektedir.
’Çoto; Burhan — Yeni Sabah)
^*ehlrlor İnsanlar gibidir. Baron iyi yaşama şartları llo gollşlrlor, güzolloşlrlor, tokonı-ıül odorlor. Sazan da ba-ımsızlıklan zayıflarlar, has taktı vo cılız kalırlar. Bir şohlrdo gollşnıo istidadı görülünco onu kuv vetlondlrmoll, bu yayılmaya yardım otmoll. Meselâ Anadolu banliyö sü höylo bir büyüıno dovroslndodlr. Pek sıklaşan Göztopodon sonra kır lar, yamaçlar gittikçe villalar köşk lorlo süsleniyor.
Hattâ öylo gonlş arazi var kİ buraları düno kadar bomboş İken birdenblro mantar gibi çıkan ovlorlo adota başlı başına bir köy teşkil odoook halo gollyor.
Başka yorlordo böyle toşobbilslor teşvik görür, insanların bu asra göro olan yaşama ihtiyaçları derhal temin edilir ; nakil vasıtaları tanzim olunur velhasıl orası İkameti kolay bir hale getirilir.
Blzdo İse — maalesot— böyle değildir. İşte küçüoük bir misal:
Pondlkle Tuzla arasında İstanbul vilâyetini izmitten ayır, n bir doro vardır. (Kaynarca) diye anılan buraları tabiatın müsahhar o-lllo hor kıvrımı bir dantol gibi ış-lonon sahilin on gilzol noktalarıdır. Bazı tabiat âşıkları buralarda ov lor yapmışlar... Hattâ doronln yanında sınâi toşobbüs sahiM blı zat bir fabrika bllo kurmuş. Binalar bir, İki, boş dorkon on iklyo kadar çıkmış... Gittikçe de çıkmakta...
Bu köşklcrdo yalnız yazın değil yaz kış oturanlar da var. Hepsi toplanmışlar, Dovlot Demiryolları Idaroslno müracaat edorok hor gün Içınolaro, Tuzlaya vo Gobzoyo gidon tronlorln bu ovlorln yığın teşkil ey lodlğl noktada durmalarını rica etmişler. Hattâ ufak bir İstasyon I-çın İdareye bodava bir yor do gös-(Devamı 8a. 6 SU. S da)
Nuhun gemisi esrarını saklıyan AOrulağı’nın uzaktan görünüşü... (Yazışı 5 inci sayfada)
M. Partisi büyük kongre yapacak Mecliste 23 Milletvekiline sahip olan parti, sonbaharda yapılacak kongre için hazırlıklar yapıyor
Deniz
maııev
raları
Ingilterenin Akdeniz filosu gelecek hafta manevralara başlıyor
Akdeniz manevrası üç hafta devam edecek
Batı Birliği manevralarında harb gemilerinin görünüşü
Foto: (A.P.)'
D. P. İstanbul teşkilâtı, İstanbul barosundan seçilen âzaya itiraz ediyor, seçim heyeti Ağustosta çalışmalarına başlıyacak
Yalnız para Kuvvetile...
öylentiler doğru ise Halk Partili bir milletvekili, Vanda. önümüzdeki seçimler hakkında demeçte bulunurken 1950 galiplerinin de behemehal Halk Partililer olacağından emin bulunduğunu söylemiş çünkü demiş, bu Iş için, iki buçuk milyon lira sarfedilmesl kararlaşmıştir. Ayrıca iktidar da bizdedir, ordu da elimizdedir.
Halk Partisinin seçimler İçin maddi büyük fedakârlıklar yap-kimsenin şüphesi yoktur. Çünkü bir buçuk milyara yakın bir bötçey1 tatbik etmek mevkiinde bulunuyor. Muhaliflerin, hattâ bir takım birleşme ve kaynaşma tardan sonra da böyle muazzam rakamları hayallerinden bile geçi remiyecekleri aşikârdır. Binaen aleyh mes'ele sırf bir para zaviyesinden incelenecekse Halk Partisinin muhteşem ve emsalsiz «aferin! şimdiden tebrik etmek 1-eabeder, yalnız bu kadar malî ge niş kaynaklar, İlk defa olarak, Halk Partisinin eline geçmiyor. Geçen seçimde de bu imkânlara malikti ona rağmen İstanbulda ve bütün batı vilâyetlerinde tam bir hezimete uğradı. İstanbulda, Izmlrde, Ankarada, şurada, burada resmen kazanmış görünmesine bakmıyan, hakikatte misli görülmemiş bir izmihlale uğradığı herkesçe, bilhassa ilgililerce yakın olarak biliniyor. Hal böyle olmasa idi 1946 temmuzundan sonra seçimler üzerinde konuşma örfi idare kanalile yasak edilir mi idi? Mecliste seçim mazbataları üzerinde feveranlar, hırçın lıklar gösterilir, şikâyetler toptan reddolunur muydu?
Geçen örnek bize gösterdi ki oluk gibi para akıtılsa da yalnız para ile zafer sağlanamıyor. Ondan başka bir takım hilelere baş vurmak lâzımdır. Yâni İktidarın verdiği nüfuz da kullanılmalıdır. Bu ikinci silâha, geçen intihapta ne kadar çok baş vurulduğuna, bütün memleket, şahsî müşa-hadelerile biliyor. Onun için Van lı hatip yalnız iki buçuk milyona değil İktidara da güveniyor. Esasen bu cihet belli olduğu içindir kİ bütün muhalefet, daha doğrusu yurt halkı emniyetli bir seçim kanunu istiyor. Hükümet de hu fikri resmen ve umumi olarak kabul eylemiş bulunuyor. Samimi olması, Halk Partisi bakımın dan çok zor olan bir düşünceyi nasıl tatbik etmek istiyeceğj yakında görülecektir. Bize öyle geliyor kİ yalnız seçim enini veti sağlansa, Halk Partisi, dilediği kadar para »arfetsln, bu memlekette kendisine çığırtkan bulamaz. Çünkü para ve maddi men-(Devamı 8a. a 8ü. e da) I
D. P. İstanbul İl Başka m Avukat Esat Çağa
Ankara: 7 (Hususî) — Millet Partisinin büyük kongresi sonbaharda Ankarada toplanacaktır. Millet Partisinin şimdiki halde 23 vilâyette teşkilâtı vardır.
Demokrat Partinin Mecliste 33 milletvekiline karşılık, Millet Par tisinin Meclisteki milletvekili mevcudu son iltihaklarla 23 e yükselmiştir.
Müstakil Demokratlardan sade ce Muğla milletvekili Mithat Sa-karoğlu Millet Partisine girmemiştir. Sakaroğlu bundan sonra siyasetle uğraşmıyacağını bildirmiştir .
îçel milletvekili Haydar Aralanın da yakında Millet Partisine (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Muamele vergisini tâdil edecek komisyon toplandı
Dün Maliye Müsteşarının Başkanlığında
Londra, 7 (Nafen) — lngil-terenin Akdeniz donanmasının gelecek hafta manevralar yapacağı açıklanmaktadır.
Bu manevralara Amiral Sir Arthur’un emri altında bulunan Vanguard zırhlısı da iştirâk edecektir. Bu deniz manevralarının Doğu Akdenizde cereyan edeceği ve üç hafta devam edeceği İlâve edilmektedir.
Batı filosunun manevrası
Londra, 7 A.A. (Afp) — (Batı filosu) manevralarında geniş ölçüde denizaltı hücumları tatbikatı yapılmıştır. Fransız sularında yapılan denizaltı manevralarından sonra bu akşam yeni bir safha başlıyacaktır. Bu safhada Cornouailles ve Devonshlre sahilleri civarında kafilelere taarruzlarda bulunulacaktır.
Amiral Mac Gregor bir kaç kere bir Helikopter'den filonun harekâtını takip etmiştir.
Amiral Montgomery bugün deniz hava kuvvetlerinin gösterdikleri teknik kabiliyete hayranlığını ifade etmiş ve bu nevi deniz harekâtının, milletlerin müştereken nasıl bir muvaffakiyet içinde çalışabildiklerini gösterdiğini söylemiştir.
Türkiye
Müslümanlık
yapılan toplantıda tebellür eden vaziyet
Gümüş bir lira ve elli
kuruşlukların taklidi
lbaliye Bakanlığı bunların nasıl Ayırt edilebileceğini açıklıyor
Ankara, 7 (A.A.) — Maliye , piyasaya sürülmekte olduğu an-Bakanlığı yaptığı bir tebliğde, laşıldığını bildirmekte ve haki-5015 sayılı kanunla darbına ru>> ki paralarla sahteleri arasında-8at verilen ufaklık paralardım ki farkları şu suretle tesbit et-gümüş (1) liralık ve (50) ku- mektedir: ruşlukların taklitleri yapılarak1 (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ağrı Dağındaki Nuh'un gemisi
Şehrimizde bulunan Amerikan heyetinin başkanı Prof. Snıith Yeni Sabah İçin bir makale daha yazmıştır. Ayrıca, heyetin en genç âzası olan Dr. Wendall Ogg da gazetemize bir yazı yazmıştır. Her iki makaleyi okuyucularımıza dakdinı ediyoruz.
Dünya malî buhranını
önleme gayretleri
Marshall plânına dahil bazı Devletler paralarını düşürecekmi?
Vaşington: 7 (AA..) «Usis»-. Başkan Tınmanın beynelmilel maliye müşavirleri, hüviyetlerini açıklamadıkları bazı Marahall plânı memleketlerinin, ekonomi* lerini Marshall plânının hitam bulduğu tarih olan 1952 ye kadar daha müstakar bir hale getirmek İçin, paralarını ayarlamaları yolunda tavsiyede bulunmuşlardır.
Bu senenin 31 mart tarihinde hitam bulan altı aylık devreye (Devamı 8a. 5 Sü. 7 de)
Muamele vergisinde yapılacak tâ-dilâtı tesblte memur edilen ilgililer le mütehassıslardan mürekkep komisyon İlk toplantısını dün öğleden evvel Defterdarlıkta Maliye müsteşarı Gıyaseddinin başkanlığında yap cnıştır. Toplantıda, çalışma şekli etrafında konuşulmuş ve haftada üç defa toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Toplantıdan sonra Maliye müsteşarı Gıyaseddin Akdeniz Muamele vergisi mevzuunda şunları söylemiştir:
(— Bir çok şikâyetlere sebeb o-lan Muamele Vergisi mevzuu yeni baştan tetkik edilerek tâdil edilecek tir. Bu İhzari çalışmalardan sonra tesbit edilecek esaslar hakkında Bakanlık nokta! nazarını bildirecektir. Henüz benimsenmiş bir tez yoktur. 950 senesinde tatbik edilecek Gelir Vergisi İle yeni bir vergi reformuna gidiyoruz. Bu vaziyette Muamele Vergisinde de bir reform yapılmasına zaruret vardır.
(Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Gençler, Otobüs İdaresini pro-'testo mitingi yaptıkları gün bir hatip konuşurken..
Üniversite talebesi ve
otobüsler
Pakistan Meclis Başkanuıın Türkiyede gördüklerine dair dikkate değer beyanatı
İNÖNÜ
Karaşl, 7 (A.P.) — Pakistan teşriî meclisi başkanı Tamizud-din Han, verdiği bir beyanatta, Türkiyede, İslâmiyet® karşı geniş bir İlgiye dönüldüğünü söylemiştir.
Tamizuddin şunları ilâve etmektedir:
«Türkiye kuvvetli bir devlettir ve bu memlekette yaşıyan insanlar, Türklükleriyle olduğu kadar, Müslümanlıklariyle de İftihar etmektedirler. Türkler dünyanın bugünkü durumundaki rollerini müdrik bulunmakta ve kendi lş-(Dovamı Sa. 8 80. 8 do)
Devlet Tiyatrosu Opera bölilmü sanatkârları şehrimizde Açık hava tiyatrosunda Karmen’i temsil etmektedirler. Yukarıdaki resim, eserden bir sahneyi göstermektedir.. Üstad Refi’ Cevad Ulıınay’ın esere dair tenkit makalesini bugün 4 üncü sayfamızda okuyunuz.
Nihat Erim’in Eskişehirde
C.H.P.de dün geceki konuşması
Eskişehir: 7 (A.A.) — Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim ile Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bpnguoğlu,>berabor lerinde Eskişehir valisi olduğu halde otomobille Ankaradan Slv ri hisara gelmişlerdir.
Sivrihisarda bir müddet dinlendikten sonra saat 14 de çifteler Köy Enstitüsüne gelen Bakanlar, öğle yemeğini burada ye mişler ve incelemelerde bulun -muşlardır. Enstitünün çalışma
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Belediye, sinemacıların şikâyetini haksız buluyor
Filmciler Şirketinin yayınladığı beyannamedeki hayalî rakamlara Belediyeden yetkili bir zat mâkul ve susturucu bir cevap veriyor
İstanbul Sinemacılar ve Filmciler Cemiyetinin geçenlerde yayınladığı tebliğ, Belediye çevrelerinde hakikati tahrif edici mahiyette karşılanmıştır. Bu tebliğde, Belediye ver glslnln yüksek oluşundan da şikâ. yet edilmekte İdi. Bu hususta Bele-dlyede, malûmatına müracaat ettiğimiz yetkili bir şahsiyet, bize şunları söylemiştir:
(— Sinemacıların Belediye resminden şikâyetlerini haksız bulmak tayız. Bunu halk ödemektedir. Eğer biz, belediye vergi nlsbetlnl lndlr-seydik, bilet ücretlerinde bir degi. şiklik olmıyacoktı. Çünkü onlar bilet Hatlarının sabit kalmasını istiyorlar. Sinemacılar, vergi İndirme sine muvazi olarak bilet Ücretlerinde tenzilât yaparlarsa, biz bu hu-
Pendik ilkokul
öğrencileri kampı
İçişleri Bakanı gençlik mümessillerine tenzilât için çalışacağını vâdetti Univursltcdon bir heyet Ankara, ya giderek, otobllalerdo tenzilatlı tarifenin tatbiki hakkında ilgililerle temaslara başlamıştır. İçişleri Bakanilc görüşen talebeler, bu ku. rarın aksaklığını izah itmişlerdir. İçişleri Bakanı, bülün talebelere değilse bile ancak staj, seminer, pratik ve sömestri telÛJisl gibi ae-bcplerlo mektebe devam mecburi, yetinde olanlara tenzilatlı tarife tatbikine veya meccanen seyahat hakkının tanınmasına çalışacağını v Atletmiş tir,
E.T.T, DEKİ TOPLANTI
E.T.T, Genel MüdUrll 1. Kemal Baybora bugün bir basın toplantı, sı yapacaktır. Baybora, bu toplantıda, Avrupada yaptığı tetkik seya bati hakkında gazetecilere izahat verecektir.
AMASYADA
Sicasta bir demeç veren Cumhurbaşkanı, su bas-
| kınına uğrıyan yerleri
1 görmek istediğini söyledi |
Sivas, 7 A.A. (özel muhabirimizden) — Orta Anadolu’da tfîr inceleme gezisine çıkan Cumhurbaşkanı İnönü bugün saat 14,30 da Sivas’ı şereflendirmişlerdir.
İnönü garda Vali, Belediye Başkanı, şehrimizde bulunan milletvekilleri ve vilâyet sivil ve askerî erkânı İle siyasî partiler başkanları tarafından karşılanmışlardır.
Garın ön ve arka meydanını dolduran binlerce Sivash, Cumhurbaşkanım sevgi tezahürleri-le selâmlamışiardır.
(Devamı Sa.
Sü. 1 do)
susta her türlü görüşmeye hazırız. Yeter kİ, bilet ücretleri ıımiş ol-sun,»
Yüksek kazançlar sağlamağa alış mış sinemacıların, bu teklife yana, şacaklanıu hiç sanmıyoruz. Fokur Şehir Meclisi, nasıl zajn yapmağı biliyorsa, Belediyenin bu niKtal ntu zan Üzerlndo ısrarla durmalı ve artık halk lehine kararlar almaş mı da öğrenmelidir.
“A^roîlR*YAPRSt
Bir kamyon devrildi,6 ölü, 3 yaralı var
İzmit. 7 (Telefonla) — Şoför îs. mail Turanın idaresindeki Hendek: 8 plâka numaralı kamyon dün ek. şaın Hendek İle Gerede orasındaki Aktaş mevkiinde devrilmiş, yolculardan altı kişi ölmüş, Uç kış) de a. gır surette yaralanmıştır. Şoför ya. kalanarak tahkikata başlanmıştır.
İ'mara vurulan köstek
ULUNAY
Gazeteciler dün Pendik Kız Okulları kampı ile Kınlayın açtığı ilk okul öğrencileri kamplarını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, ilk okul öğrencileri kampının temsil kolunda çalışan öğrenciler, bir arada görül mektedir.
’Çoto; Burhan — Yeni Sabah)
^*ehlrlor İnsanlar gibidir. Baron iyi yaşama şartları llo gollşlrlor, güzolloşlrlor, tokonı-ıül odorlor. Sazan da ba-ımsızlıklan zayıflarlar, has taktı vo cılız kalırlar. Bir şohlrdo gollşnıo istidadı görülünco onu kuv vetlondlrmoll, bu yayılmaya yardım otmoll. Meselâ Anadolu banliyö sü höylo bir büyüıno dovroslndodlr. Pek sıklaşan Göztopodon sonra kır lar, yamaçlar gittikçe villalar köşk lorlo süsleniyor.
Hattâ öylo gonlş arazi var kİ buraları düno kadar bomboş İken birdenblro mantar gibi çıkan ovlorlo adota başlı başına bir köy teşkil odoook halo gollyor.
Başka yorlordo böyle toşobbilslor teşvik görür, insanların bu asra göro olan yaşama ihtiyaçları derhal temin edilir ; nakil vasıtaları tanzim olunur velhasıl orası İkameti kolay bir hale getirilir.
Blzdo İse — maalesot— böyle değildir. İşte küçüoük bir misal:
Pondlkle Tuzla arasında İstanbul vilâyetini izmitten ayır, n bir doro vardır. (Kaynarca) diye anılan buraları tabiatın müsahhar o-lllo hor kıvrımı bir dantol gibi ış-lonon sahilin on gilzol noktalarıdır. Bazı tabiat âşıkları buralarda ov lor yapmışlar... Hattâ doronln yanında sınâi toşobbüs sahiM blı zat bir fabrika bllo kurmuş. Binalar bir, İki, boş dorkon on iklyo kadar çıkmış... Gittikçe de çıkmakta...
Bu köşklcrdo yalnız yazın değil yaz kış oturanlar da var. Hepsi toplanmışlar, Dovlot Demiryolları Idaroslno müracaat edorok hor gün Içınolaro, Tuzlaya vo Gobzoyo gidon tronlorln bu ovlorln yığın teşkil ey lodlğl noktada durmalarını rica etmişler. Hattâ ufak bir İstasyon I-çın İdareye bodava bir yor do gös-(Devamı 8a. 6 SU. S da)
Nuhun gemisi esrarını saklıyan AOrulağı’nın uzaktan görünüşü... (Yazışı 5 inci sayfada)

Comments (0)