PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
PAZAR 9 Sahibi ı Safa Kılıçlıoğln İdare ı Nuruosmanly» Noı 17 Tel adreelı «VINİ SABAH» Yeni Sabah
B K i M 1949 İSTANBUL Tfljf^V ««788 — 88188 18 inci Yıl, No. 88OS HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayla.: 10 Kunı5
HEM RADYO
HEM 1.000 LİRA
20 LİRA YA
(4 üncü sahifeye bakınız)
D. Partinin bir tebliğ
neşretmesi bekleniyor
D. P. nin seçim kanun tasarısı ve araseçimlere dair fikri toplantılar sonunda belli olacak
Başkan Truman, Kızılhaç fah rî başkanlığına seçilen Marshall’t, Beyazsaray’da tebrik ediyor.» General MarshaU, Acheson’dan önce Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı idi.. (Foto: A-P) '
Millet Partisi, dün ilmi heyete cevap vererek seçim kanunu hazırlıklarına iştirâk etmiyeceğini bildirdi, C- H- P- Divânı toplantıları da sona erdi
Hususi
Teşebbüsün Gelişmesi
Son zamanlarda, Halk Partili devlet adamlarının, sık sık tekrarladıktan yeni bir nakarat da hususî teşebbüsü teşci eylemek ve ser-msyedarlan bir takım yatırmalarda bulunmağa teşvik eylemektir. Bu teşvik hem iç sermaye i-çin varittir bem de yabancı sermaye için veyahut kısmen yabancı kısmen yeril müşterek bir hamur için...
Milletlerarası Ticaret Odası Başkanın Tiirkiyeyi ziyareti dolayısile ve İstanbul ve Ankara-da yaptığı temaslar milnasebeti-le hnsusl sermayeyi cesaretlendirmek yolunda hayli sözler sar-folunmuştur. Bütün bu İfade ve sözler çok iyi ve parlaktır. Fakat iktidar partisinin geçmişteki ha- . reket tarzı, şimdiki vfiat ve teminat ile kolayca telif edilecek mahiyette değildir. Yirmi beş yıl boyunca iktidar, iyi İşlemekte ve kâr getirmekte bulunan müesseseler® el koymuş ve sahiplerine tazminat ödemek bahsini sonraya ama çok sonraya bırakmıştır. Hattâ o kadar sonraya atmıştır kİ bir çoklannm haklan, aradan sekiz on yıl geçtiği halde henüz ödenmemiş, İdare, en kötü ve hüsnüniyetten mahrum bir borçlu gibi hareket ederek bin bir niza' ve İhtilâf çıkarmış j ve mes'eleyi mahkemelere İntikal l ettirerek seneler senesi sürünce- l m ede bırakmış ve hâlâ da bırak- t makta devam etmiştir. Bu duru- c ma binbir delil birçok örnek göste e rilebillr. Faraza maden ocaktan- • na el konulalı tam on yıl oldu; ( Ocak âmillerine verilecek tazminat henüz müuazaalı bir halde mahkemelerde sürünmekte ve çeşitli hakem ve temyiz kurulu katarlan, muhtelif meh'aklm dereceleri arasında mekik dokumaktadır. On yıl sonra İstihsal olunamıyan bir hak, anayasamızın İstimlâk hakkında vazettiği hükümlere ve esaslara uygun sayılabilir mİ? O kanun ki muhik bir bedel ve karşılık verilmedikçe hiç bir keyfî İstimlâk veya el koymağa müsaade eylememektedir. tldncl bir misal Zlngal şirketi... Buna da devletçe el konulmuş ve kıymet takdiri mes’elesl I yıllar ve yıllar sürünüp gitmekte i bnlunmnştur. Diğer bir örnek de hususî ormanlardır. Onlara da el konmuş fakat bedelleri mes’elesi yıllardır sürünüp gitmekte bulun muştur.
Bu örnekleri daha çok uzun sı- ' ralamak kabildir. Bu şartlar altında hususi sermayede İşe girişmek İçin heves ve lnclzap kalır mı. kalabilir mİ? Bizde maalesef her hangi bir kanunun anayasa hükümlerine muhalif olması' bakımından bir tetkik mercii yoktur. Yoksa Amerlkada hattâ'Ro-manyada olduğu gibi temyiz malı kemesi kanunların temel yasaya aykırılığına karar vermek hakkına malik bulunsa İdi bir çok el koymalar —kİ hakikatte bedelleri hiç verilmediği veyahut on yıl tehir olunduğu için bir nevi müsadere manzarası göstermektedir— her halde iptal ve feshedilirdi.
Hususi sermayeyi memlekete d&vet, memlekette olanları harekete getirmek hevesi güdüldüğü bugünlerde, Bakanlar muttasıl hususi teşebbüsleri teşvik edecek lerinl söyleyip dururlar ve devJel İşletmelerinin artık bundan son* ra olsun yeni sahalara taşmıya cağını temin ederlerken gazetelerin son sayfa sütunlarında İlk sayfadaki demeçlerle tezat halinde İlânlara rastlamak hiç de istisnai değildir. Meselâ yeni mr Devamı Ba. 7. 8u. 8 da)
C.E.P. Divanının dünkü toplantısından bir intiba...
Avrupa’daki Amerikan diplomatları konferansı
İBerlinde
protesto mitingi ;
Doğuda hükümet
Rusyadaki Amerikan elçisi,
uçakla Londraya gitti
Yugoslav ticaret hey’eti geldi
Hey’etin gelişi iki memleket münasebetlerinin gelişeceğine delil sayılıyor
kurulması protesto edildi
ikinci dünya harbinden sonra Sovyet dış siyaseti üç defa değiştirildi
I diplomatları topİ8-‘- :-4.-_ai-
mek ürere b_ Londraya hareket etmiştir.
Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
t toplantısına iştirak et-, bu sabah özel uçağiyle
Bandırmada Tifo salgın bir halde
Atom
Fransada buhran
bombası
Londra. 8 (B.B.C;) — Bugün Berlinin Batt bölgesindeki şehir meclisi fevkalâde bir toplantı yapmış ve Doğuda komünistler tarafından teşkil edilen sözde Alman tylkûmetinin» Alman milletini temsil edemiyeecginl kararlaştırmıştır. Meclis, Batılı yüksek komiserlere birer muhtıra göndererek Batı Almanya başkentinin Berlin olmasını teklif etmiştir. Meclis toplantı halinde İken, bina önünde toplanan 20 bin kadar Alman, Doğuda bir Alman hükümeti kurulmasını protesto etmiştir.
Bonn: 8 (A.A.) «Afp.» — Federal (Devamı 8a. 7, 6u. 2 de)
devam ediyor
rekabeti
Cumhurbaşkanı yeni kabineyi kurmak vazifesini sabık İçişleri Bakanı Sosyalist Moclı’a teklif etii
Amerika daha fazla gayret sarfedecek
Şimdiye kadar 50 vak’a tesbit edildi
Bandırma, 8 (Telefonla) — Bandırmada tifo salgın halindedir. Şimdiye kadar «IH tifo vakası tesbit e-dildlğl söylenmektedir.
Sağlık Bakanlığınım tebliği
Ankara t 8 (A.A.) — Sağlık
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Londra 8 (B.B.C.) — Fransa Cumhur Başkanı bugün yeni bir kabine teşkili vazifesini sabık İç işleri Bakanı Sosyalist Jüles Moch’a teklif etmiştir. Moche, tek lifi kabul etmiştir.
Yapacağı istişareler sonunda bir kabine teşkiline muvaffak olacağını anlarsa, Başbakanlığı deruhte (Dovamı Sa: 7 Sü e da)
istifa eden Fransız Başbakanı lif. QueiUe
Bakanlığı mümessillerinden Javonlç Mita, Merinolja Mı’rko, ve Cvjetioa-
D— I- -TT--------teşebbüsünün
-----------------„ ve Yugoslav mallarının dışarıda korunması ofisinin müdürü Bulajlo Nikolsdna
(Devamı 6a. 7 8Ü. 7 de)
kerelerinde bulunmak ürere dün aa- nin Branko. «Hempro» tejeb; balı Simplon ekspresi ile 6 kişilik bir mümeSBİU Isokoviç Fradrog
hove t Yugoslavyadan şehrimize gel- ı mistir. Bu heyet Dışişleri Bakanlığı ı sekreteri Konjevic Mihallo, Ticareti
Yugoslavya Sovyet Rusyayı
ithama devam ediyor
Macaristana verilen yeni Yugoslav notasında, bu memleket te resmen suçlandırıldı
Lâka 8ucccss: 8 (A.A.) «United Press» — Yugoslavya, Birleşmiş Milletlerde, Rusyayı, ticaret anlaşmaları vasıtMİle Tito hü-kûmotini istismar etmok ve iktisadi yardımı bir siyasi silâh olarak kullanmakla itham etmiştir.
Lâke Success: 8 (A.A.) «Afp.» — Yugoslavya delegesi* bugün Birleşmiş Milletler genel kurulunda söz alarak inkişaf etmomiş (Devamı 8a. 7 6Ü. s de)
M. arası Ticaret Odası
'eti
Cihat Arman’dan mektuplar
Racing - Lille maçını ayakta seyrettim
İstanbul
Anadoluya tayin edilen öğretmenler
Lûtfi Kırdar ve İstanbul valiliği
tatanbula vali olarak yepyeni bir şahsiyet gelecekmiş
Söylondlğino göre, Dr. Lûtfi Kır-darın Maninadon milletvekili nıımto-di gösterilmek »urotile İstanbul valiliğinden uzaklaştırılmak istenmesi, Halk Partisi mensubu bir kısım çev rolordo iyi karşılanmamıştır. Lûtfi Kârdann Meclise girmesi mütenkibon Bakan olmak ihtimolf, bazı Halk Partilileri endlşayo düşürmüştür. Kırdan çekemeyenler, elçiliğe tâyin’ edilmesi için büyük gayret sarfet-mişler, fakat, bunda muvaffak olama atışlardır.
Diğer taraftan ısrarln iddia edildiğine göre, Dr. Lûtfi Kırdar, millet vekili seçildikten bir müddet sonra münhal elçiliklerden her hangi birine
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 do)
Kıbrıs'ın
Pariste ilk gün — Ordu maçlarını kim organize etmiş — Bir saat evvel stadda yer yok — Racing’in güzel oyunu — 4 dakikada boşalan stad
sergisine dair iddialar
Bir müddettenberl memleketimizde bulunan Milletlerarası Ticaret Odası Reisi Philip Readn reisliğindeki heyet dün Ankaradan şehrimize gelmiş ve uçakla Rom aya müteveccihen hareket etmiştir. Yukarıdaki resim heyet şerefine yapılan kabulden bir intibaı tesbit etmektedir.
istikbali
Bugün Spor sahifemîzi mutlaka okuyunuz
Times, Türklere Î'apılan mtıame-eyi beğenmiyor
Londra 8 a.a. (Afp) — Times gazoteal, Kibri s t a hüküm »Üren hognutauzluk hakkında özel muhabirinden aldığı uzun bir tetkik yazısında diyor kİ:
Rumlar tarafından Yunanistanla
birleşme lohtnde girişilen hareket
(Dovamı 8a. 7, 8u. t de)
Sergiye iştirak edemeyen hususî sanayiciler var
Dün Babalı saat 10 don 16.30 a kadar İstanbul sergisini 10252 kişi gez miştir. Evvelki gün saat 10 dan göçe 24 o kadar gezenlerin sayısı 33641 dir. Serginin açıldığı 1 Ekim 949 cumartesi günü saat 17.00 den (Dovamı Sa. 7, Su. 8 do)
Bunların şehir ve kasabaların içinde çalıştırılması kararlaştı
îstanbuldan diğer vilâyetlere tâ-lyin edilmiş olan ilkokul öğretmenlerinin şehir ve kasabalnrda vazifelen dirilmesi için vaLIiklcrce gereken ted birler alınmıştır. Bunların sayısı 152 kadardır.
Keza, Çapada kurs geçirip do A-nadoluda vazife kabul eden vo ilkokullarda çalışacak olan Üniversite mezunu öğretmenlerin do şehir vo ka saba merkezlerinde çalıştırılması i-çin Millî Eğitim Bakımlığı tarafın-(Dovamı Sa. 7, Su. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Köy Edebiyatı
ULUNAY
Cihat Arman topu İle beraber
(Yazısı 7 nel sayfadadır)

Comments (0)