Denizciler Cad. No. 2 de
GÜNEŞ MATBAACILIK T. A. 0.
Güneş Matbaası
her türlü baskı ve dizgi işleri için sipariş kabu-
lüne başlamıştır.
I Temiz iş — Ehven fiat
Telefon : 15619
Yıl : 2 — Nd. 496 * Telgraf Adresi ; Zafer Gazetesi — Ankara *
Yeni mobilye almadan
Bursa Mobilya Pazarını
Görmeniz menfaatiniz icabıdır. Anafartalar Cad.
No. 198 Tel. 14091. 5173
Büyük askerî tatbikat
Deniz ve hava birlikleri Marmarada Cıımh"r başarılı taarruz harekatı yaptılar1
-) J u takibe gitti
Bugün “kırmızı,, lar taarruza geçiyorlar
İzınirin düşman istilâsından kurtuluşunun 28 inci yıldönümünün büyük bir neşe ve törenle kutlandığını dün yazmıştık. Yukarıda bu münasebetle yapılan geçit resminden bir safha görülüyor
Halk Partisini
Sinop’ta bir kaza
batıranlar
Mümtaz Faili FENİK
|| fI alk Partisi Divanı, iki r»! gün toplandıktan sonra bir tebliğ neşrederek dağıldı. Tebliğde bilhassa, Muhtar ve Belediye seçimlerinden elde edilen neticelerden memnunlukla bahsedilmekte, üstelik «Vatandaşlar tarafından C.H.P. ye karşı izhar edilen sevgi ve güven» diye yeni bir vahime ortaya atılmaktadır.
Bilmiyoruz, Halk Partisi daha ne zamana kadar hakikatleri görmemek, ve bir devekuşu kurnazlığı ile başını kumlar içine sokup, avcıdan saklandığını zannetmek hatasından kurtulacaktır?
Eğer Muhtar ve Belediye seçimlerinden elde ettikleri neticeler memnuniyet verici ise, kendilerine kutlu olsun! İnşallah 1954, seçimlerinde de ayni şekilde memnun olurlar!..
Hayır, şaka bertaraf. Halk Partisi hakikaten bir buhran içindedir, ve memlekette olup bitenlerin hâlâ farkına varmı-yacak kadar derin bir uykuya dalmıştır. Yoksa bu şekilde konuşmak, ve seçim neticelerinden memnunlukla bahsedip vatandaşlara teşekkürde bulunmak, her mantık sahibi insanın başvuracağı bir propaganda usulü değildir. Ama ne yaparsınız ki, bu onların eski metodlarıdır; huyluyu huyundan vazgeçirmeğe de kolay kolay imkân yoktur. Şimdi, artık anlaşılıyor ki, bu parti kendi kendisini ıslah etmek fikrinden de tamamiyle caymıştır. Yine ayni şekilde ayni itiyatlarla hayatının sonuna kadar sürüklenip gidecektir.
Bu neden böyle olmuştur? Sebep gayet basittir : Divanı teşkil eden âzalara bakınız : Yine Nihat Erimleri, Cemil Sait Bar-lasları, Cavit Oralları, Reşat Şemsettinleri vesaire vesaireyi, iş başında görürsünüz! Hiç kimse aksini iddia edemez ki, Halk Partisi 1950 seçimlerinde bu kadar kahkari bir hezimete uğ-radıysa, sebep doğrudan doğru ya bu zevatın idareyi ellerinde bulundurmaları, ve millî iradeyi hiçe saymalarıdır. Bundan dolayı değil midir ki, bütün biı kabine 14 Mayısta milletçe al aşağı edilmiş, yalnız Başbakan o da bir şans eseri olarak Er-
zincandan kendisini kurtarmış-llalk) I’a geçiriniz : Bunun hemen
3 Kişi öldü, 10 kişi yaralandı
Sinop, 10 (Telefonla) — Bugün Karasu nahiyesi panayırından içinde bulunan 18 kişi ile şehrimize dönmekte olan bir, kamyon devrilmiş, bir kişi derhal, iki kişi de kaldırıldıkları hastahanede ölmüştür.
Yaralılar hastahaneye kaldırılmışlardır. 10 yaralıdan birisi-
(Sonu 4 üncü sayfada)
(Askeri tatbika- I yüksek rütbeli Amerikan subayları, askerî ataşeler, yerli ve yabancı müşahitler hareketi takip etmek üzere sabah saat 7.30 da Ege vapuru ile Galata-dan hareket etmişlerdir. Bu sabah yapılan harekâtın gayesi taarruz eden mavi kuvvetlere karşı boğaz mıntakalarının mü dafaası ve bu meyanda muhripler. avcı botları ve av uçakları himayesinde nakliye ge-milerile bir askerî birliğin denizden nakli idi.
Müteaddit gemilerle konvoy halinde nakledilecek birliği himaye eden muhripler göz alıcı ve Türk denizcilerin kabiliyetini ortaya koyan manev | ralarla seyrediyorlar. Avcı u-cakları da Türk Kanadlannın bu göklere daima hâkim olacağını gösteren emin ve vakur birer kartal gibi filo üzerinde uçuyorlardı.
Bu arada konvoya hücum e-den denizaltılara karşı yapılan (Sonu 4 üncü sayfada)
Ege vapuru _____
tı takip eden arkadaşımız tel sizle bildiriyor:) — Kr.caeli bölgesinde beş gün sürecek o-lan askerî tatbikat bu sabah başlamıştır. Birinci ordu müfettişi Korgeneral Şükrü Kanatlı. Orgeneral Muzaffer Juğ-savul. Orgeneral Asım Tınaz-tepe, Orgeneral İzzet Aksalur, Kara Kuvvetleri, Kurtcebe Noyan, Mahmut Berköz, Muharrem Korgeneral Nurettin
Korgeneral Orgeneral Orgeneral Mazlûm îskora, Oran Sel, Korgeneral Fevzi Mengüç, Harekât Başkanı Korgeneral Yusuf Adil Egeli, Donanma Komutam Tümamiral Ridvan Koral, İstanbul Valisi, Amerikan Büyük Elçisi. Amerikan Yardım Kurulu, Kara, Hava ve Deniz Gruplan başkanlan ile
; Üçlerin j : içtimai (
Müzakere mevzuları bildirilmeyecek
Londra, 10 a.a. (Lps) — Üç Dışişleri Bakanlarının Amerika-da yapacakları toplantının hazırlıkları hemen hemen tamamlanmıştır. Bakanların bu konferansta görüşecekleri meseleleri tesbit için Vaşington’da ilgili şahıslar arasında müzakereler cereyan etmiştir. Bununla beraber inceleme komisyonu müzakere edilecek meselelerin mevzuunu yaymlamamağa karar vermişlerdir. Bazı haberlere göre, gündemde silâhlanma meselesi yoktur.
Yalman’ın mühim bir makalesi
İnönü Moskovaya ümit
verecek dil kullanıyor
İsmet İnönü tövbe etmeli ve hatasını itiraf ve ilân etmek cesaretini göstermelidir günkü muhalefet üzerindeki, tesiri, Çanakkale’de döğüşen1 askerin üzerine ılilşman hesabına beyannameler atan muhalif-
Ahmet Emin Yalman dünkü ı Vatan gazetesinde çok dikkate şayan bir makale yazmıştır. Vatan Başmuharriri bu makalesinde İttihat ve Terakkiye ait eski günlerin hâtıralarını anlatmakta ve şunları söylemektedir:
•Bir tarafta Şeref sokağında memleketi idare eden ve mesul hükümeti hiçe indiren bir gayrı mes'ul komiteni nihtlrası, tahakkümü, inhisarcılığı; diğer tarafta buna muhalefet edeyim, her şeyi düzelteyim derken, yavaş yavaş ihaneti meşru sayan, ecnebi hükümetlere ajan yazılan, umumi harpte Fransa-da düşman ıparaslyle geçinen, Çanakkale'de döğüşen Mehmetçiklerin üzerine atılan, Türkçe beyannameleri hazırlayan, İmza eden vatan hainleri....
Ahmet Emin Yalman bu iki taraflı politikanın ve ihtirasların bedelini nasıl acı bir şekilde ödediğimizi anlatmakta ve ihtiras mikroplarının nasıl bizi felâketlere götürebileceğini Büyüyerek şunları yazmaktadır:
Diğer taraftan mikrobun bu-
I lerin hareket tarzını andıracak yoldadır. Bekamızın desteği o-lan Birleşmiş Milletler ruhu-
(Sonu 4 üncü sayfada)
Köylüye tohumluk
tevziatı artıyor
Tarım Bakanlığı ihtiyaç sahiplerine durumlarına göre, yardım için yeni kararlar aldı
Tarım Bakanlığı tarafından ren çiftçilere, parasını öbür se-ihtiyaç sahibi çiftçilere yapılan ne almak üzere, ödünç ve faiz-tohumluk tevziatına, yeni bir siz buğday, arpa, mısır, çav-şekil verilerek devam olunmak- ] dar ve yulaf gibi hububat vere-tadır. ceğiz.
Tarım Bakanlığının yetkili bir [ Zarar gören çiftçilerin bize şahsiyeti bize, bu hususta şun- ■ bildirmeleri üzerine; onlara Zi-ları söylemiştir: | raat Bankası tarikiyle, 100 er
«Aldığımız karara tevfikan : kiloluk çuvallarla yardımlarda Köylü ve çiftçiye iki türlü yar- bulunacağız, dun yapmamız lâzımdır. |
Birincisi; mahsulünün 100 de
40 ı tabiî âfetlerden zarar gö- '
Cumhur Başkanı Celâl Bayar dün saat 19,20 de Anadolu Ekspresine bağlanan hususî bir vagonla Izmite hareket etmiştir. Cumhur Başkanı manevraları takip edecektir.
Cumhur Başkanı, garda Başbakan Adnan Menderes, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Samet A-ğaoğlu, Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosman-oğlu, Bakanlar, Milletvekilleri, Genelkurmay ikinci Başkanı, Başbakanlık müsteşarı, Garnizon komutanı, Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürü ve bir çok zevat tarafından uğur lanmıştır.
Garı dolduran kesif bir kalabalık Cumhur Başka-nmı yaşa, varol sesleriyle alkışlıyarak tezahüratta bulunmuşlardır.
Kırşehir Milletvekili A-miral Rifat Özdeş ve gazetemiz Başyazarı Mümtaz Faik Fenik Cumhur Başkanına refakat etmektedirler.
* D enizciler Caddesi 2 * Posta Kutusu : 193
Cumhur Başkanı Celâl Bayar dün Ankara Garında hareketinden biraz evvel
Tecavüze karşı kurulan cephe
Vaş ngton, 10 (a.a.) (United Press ve Afp) — Birleşik A-
Avrupa güzellik müsabakasında birinciliği kazanan Avusturya güzeli ile ikinci îtalyan üçüncü İsveç güzelleri
Avrupa güzeli seçildi
Avusturya güzeli birinci oldu
Rimini, 10 (a.fi.) (Afp) —
Dün akşam Riminide Avusturya güzeli Avrupa güzellik, kraliçeliğine seçilmiştir.
Avrupa güzellik kraliçesi ün Yanını kazanan Viyanalı sarışın Hannl Shall adındaki genç kız 23 yaşında oup 1 m. 68 boyundadır. Kilosu ise 54 lür.
İtalya güzellik kraliçesi ikin ciliği ve İsveç güzellik kraliçesi de üçüncülüğü kazanmışlardır.
Yurtta su işleri plâna bağlanıyor
ı .
Ecnebi bir firma mütehassısları su işlerini tetkike başladılar
Osman Coşgül 3 bin metreyi kazandı
Pau, 10 (a.a.) — (Özel Muhabirimiz bildiriyor- — Milletlerarası askerî atletizm müsaba kalarında Osman Coşgül 1.500 metre koşusunda ikinci olmuştur. Belçikalı herman birinci gelmiştir.
Diğer taraftan Osman Coşgül 3.000 metreyi 9 dakika 16 1/10 yardım sistemimizde; da koşarak birinci gelmiş, Fran köylü ve çiftçilerimize, sız Abdullah da ikinci olmuş-(Sonu 4 üncü sayfada) tur.
Su işlerimizin gerek mevzuat. gerekse teşkilât bakımın dan karşılaştığı güçlükleri etraflı bir surette incelemek su-rtiyle gerekli kanunları hazırlamak üzere Bakanlığın en yetkili memurlarından mürekkep bir komisyon teşkil edilmiştir. Bu komisyon 24 Ağustostan itibaren çalışmalarına başlamıştır.
Diğer taraftan 2 Ekimce ayni maksatla toplanacak ve bütün su işleri şube müdürlerini de içine alacak geniş kadrolu bir kongrenin hazırlıklarına başlanmıştır.
O tarihe kadar yukarıda işaret edilen komisyonca hazırlan mış olacak kanun tasarıları bu kongrede bir defa daha gözden geçirildikten sonna Bakanlığın nihaî kararına bağlanmış olacaktır.
Gerek eldeki ve gerek ele a-lınacak su işlerini ıslah etmek işletme ve bakım esaslarını tes bit etmek ve bu işlerin prog |
ram ve plânlanmasını yapmak üzere Frederiç R. Harris müşavir mütehassıs firma le bir mukavele akdedilmiştir. Bu fir manın mütahassıslan 25 Ağustostan itibaren memleketimizde su işlerini tetkike başlamıştır.
Avrupa tütün konferansı
Roma, 10 (a.a.) (Reuter) — Harpten sonra yapılan ilk milletlerarası tütün konferansı 31 memleketin delege ve müşahitlerinin iştiraki ile bugün Roma-da açılmıştır.
Dört gün sürecek olan toplantılarda Avrupa devletlerinin tütün inhisarları ile diğer tütün tacirleri arasında daha yakın bir işbirliği- tesis etmenin yolları aranacaktır. Konferansın müzakerelerine aşağıdaki üç (Sonu 4 üncü sayfada)
merika Dışişleri Bakanı Ache-son, Kolombiya radyosunda bugün verdiği bir televizyon mülâkatında ezcümle şunları söylemiştir
«Dünyanın durumu bir müddet daha tehl keli olarak kalacaktır, fakat batılı devletler Sovyet Rusya ile askerî müsavatı temin ettikleri takdirde devamlı barış kazanılabilir.
Birleşik Amerika ile mütte-f.kleri mümkün olduğu kadar süratle silâhlanma! ıdırlar, fakat Sovyet ordusunun büyük asker .aded ne erişilmesi elzem değildir.
Modern silâhlar ve zekâ ile Roma İmparatorluğu zamanında asırlarca yapılan şeyin aynini biz de yapabiliriz. Eski zamanın Roma orduları gibi hür dünyanın adet itibariyle az olan orduları da, üstün silâhlar ve iyi teşkilât sayesinde, her türlü mütecaviz güruhunu önleyebilirler.
Atlantik Paktından bahseden Acheson şunları söylem ş-tir :
• Bugün, gayretimizin büyük bir kısmını Kuzey Atlantiğin savunması için büyük kuvvet ler ihdasına hasrediyoruz.
Atlantik devletleri camiası emrinde yeter miktarda kuvvetler bulunduğu takdirde dün ya meseleleri, gerek Türkiye, gerek Yuanistan ve Yugoslavya, gerekse Orta Doğuda başka bir manzara alacaktır.
(Sonu 4 üncü sayfada)
AKINTIYA I I_____KÜREK
Aleni teşekküre aleni estağfurullah
L-l alk Partisi Divanı bir * * tebliğ neşrederek,Muhtar ve Belediye seçimlerinde vatandaşların kendilerine karşı izhar ettiği sevgi ve güveni memnunlukla kar şılayıp teşekkürlerini sunuyor!.. Bu alenî teşekkür karşısında alenî estağfurullah demekten başka çare yoktur!...
Bizim bildiğimiz «Sevgi» bir tangonun ve «Güven» de Ankara'da bir mahallenin adıdır!
Hikâyeyi bilirsiniz : Nas-reddin Hoca'nın misafirlikte eşyalarını kapının önüne koymuşlar da. Hoca :
— Bundan istiskal çıkar! demiş!...
Ama o Nasreddin Hocayı nerede bulup divana alacaksınız? — YEDEKÇİ
Nahife :
Sanayi işlerimiz
minin koylunun işine yarar pır --- -
şekilde düzenlenmesine teşeb-' Korgenerali F i ç • büs edilmiştir. Bir taraftan da ™ Kuvveden Kurmay Başk -bugünkü kanun le elden gelen G*ne! ““Ta r’? kolaylıkların köylüye gösteril- iresi Başkanı Tuggenc al S
retle teşekkür etmektedir.
Balkona tırmanan hırsız

Tefrika No : 13
Yazan : Necdet ASI
TAKVİM
sederek bu şekilde toprak sa-
günü kadar
Çnnuklcnlcdc toprak köylülerle görüşürken
Derneğin ismi, .Eski Muharipler Sendikası» olarak değiştirildi
gitti
Haber aldığımıza göre Genel Kurmay İkmal Başkanı Hava
ve salı günleri de harç alınacaktır. O güne kadar da imtihan harcı yatırmıyan talebeler .mtihana giıme hakkını kaybedeceklerdir.
Evet... Çok fenayım! Size yardım edebilir mi
ve yardıma ve sanatkârla- ■
bu asil hareketlerine hara- j
? teşekkür etmektedir. | fleticeye göre 3 üncü sınıf Ce-
’ark : Â(jk ölınoz.
ius ) : Sevmek Hakkı.

NÖBETÇİ ECZAHANELER
Ulus. Halk, Güray
SİNEMALAR
» i Unutulan yıllar.
» : Lizbon Matabarlai.
iştim. I'nkat su, dili dil edenler şair-Yinc Goctlıe der ki: Şiir yccanlı konuşma, dil de-hayatiyetin fışkırdığı ye-kaynaklardır». Gerçekten, güç zaptedilir ka-■ tarafından kuşat-şıp kelime kelime fethetmesi-i beceren, çünkü bunu kcııdi-» yegâne iş edinmiş olan, ak şairdir.
ioetlıe bunun izahını da güzel yapar : «Daha çok tabiati, hattâ gerçeği hedef tutan şiir, ırencl olarak şair olmıyan bir aın, bütün miiktesebatına ıtrafını kuşatan her şeye bir değer vermesini bildiği anda başlar, denebilir. İşte bıı sevimli tezahürü, ırağımızın mahsulünü atlı geldiği ve bahçe-izde yetişen meyvalarla dost rınııza da leziz bir ziyafet çektiğimize kani olduğumuz ki bu inanış, bir nevi şiir-Aıtcnk şair, bunu kendi nda daha derinleştirir, mükemmelleştirir. Bu miikte-ona olan sevgisi ile daha çok kabiliyeti ıl bir değer, in-asalct verir, arına, bütün gelecek nesil-
Cumhuriyet gazetesinde «Sanayi İşlerimiz» başlıklı ve Cumhuriyet imzalı yazıda Türkiye -nin bir ziraat memleketi olması mı, yoksa bir sanayi memleketi olması mı faydalıdır konusunun yıllarca alâkalıları ve a-lâkasızları oyaladığını belirttikten sonra sözü sanayi bahsine getirerek son zamanlarda memleketimiz sanayi mahfillerinde bazı hareketler belirdiği kayde-, diliyoi-, bu cümleden olarak bir sanayi odası kurulması teşebbüsü, Ticaret Ve Ekonomi Bakanının birkaç gün evvel sanayicilerle görüşmesinde bahis mev zuu edilen cihetler ve yılbaşında bir sanayi kongresi toplanması hazırlıkları zikrediliyor ve devamla harp yıllarında kurul-ıuş sanayi müesseseleri de zik-edilerek deniliyor ki:
«Bizce sanayi nıüesseselerin-den geçici şartlara güvenerek bir voli çevirmek için, kurulmuş olanların normal şartlara intibakı kolay olmıyacak ve hükümetçe alınacak tedbirler ne olursa olsun bünyesi bugünkü şartlara uygun bulunmıyan meseleler maalesef bu serbest güreşte tasfiyeye uğrayacaktır.»
Bir politika şantajı
Son Posta gazetesinde Selim Ragıp Emeç «Bir Politika Şantajı’ başlıklı makalesinde Ulus gazetesinin Devlet Bakanı Fevzi Lfıtfi Kaıaosmanoğlu ile Başbakan Yardımcısı Samet Ağa-oğlu’nun vaktiyle Cumhuriyet Halk Partisinden Milletvekili
Muhip Dıranas
re mal etmesini bi
Varlık Dergisinin sında Cahit Sıtkı Taralıcı' bir şiiri var. Dilin şaiı olduğunu Cahid’in bu güzel isbat ediyor:
»Baktım ki gökyüzü başa bulut — Unut güzel günleri unut — Baktı ki deniz her dalgasiylc düşmı
— Kuşlar av peşinde balıklı pusuda — Çok gerilerde kalmış çıktığını liman — Yok görünürde sığınacak bir ada.
«Baktım ki o musibet gün gelip çatmış — Yolcusunda, tayfasında şafak almış — Ne yelken kâr eder ne kürek ne istim — Dayandım aşk ile yürüttüm gemiyi — Aşk ile koskoca dağları düzelttim — Avladım sonunda o cıvan kekliği."
Yine Goethe’nin bir sözü
— Affedilir, dün bütün gün Goethc okunduğu için hep ondan söz ediliyor — : »Çok şeyler denedim, resim yaptım. Gravür, yağlı boya vc müzikle uğraştım; fakat bunların hiç biri devamlı olmadı; hiç bir şey öğrenmedim. Hiç birşey başaramadım. Yalnız biricik istidadımı ustalığa yaklaştırdım: Almanca yazmak. İşte ben, zavallı şair, en kötü malzemede hayatımı ve sanatımı öldürmeğe devam ediyorum».
seçilnıek üzere yaptıkları müracaatlara dair yayınladığı vesikaları bahis konusu ediyor, bu memleketin teşrii hayatına karışarak o sahada vazife görebilmenin vaktiyle Cumhuriyet Halk Partisine yazılmakla mümkün olabildiğini, bununla beraber Cumhuriyet Halk Partisinin gelmiş geçmiş bütün azasım kötülemenin doğru olmadığını söylü-
Muhalefet inhisarı
Yeni Sabah gazetesinde «Muhalefet inhisarı» başlıklı ve Yeni Sabah imzalı makalede Halk Partisi nerede bulunursa orada behemehal yeni tabiriyle bir tekel veya inhisar kurmak hevesinde olduğu, çeyrek asır iktidarın tek elde tutulduğu, hakiki ve mecazi bütün kavram ve anlamı ile bir elden ibaret yaşadığı, şimdi muhalefet mevkiine düşmüş olmakla beraber, aynı inhisar zihniyetini muhalefet bakımından da devam ettirdiği, kanun dışı bir hareketten dolayı sual ve cevaba maruz kalacak olsa muhalefet memlekette yok ediliyor feryadını bastığı belirti-
Köylünün toprak hakkı
Yeni Asır gazetesinde M. Tun-cer, «Köylümüzün Toprak Hakkı Tanınmalıdır »adlı yazısında. Hükümetin halledeceği meselelerin başında toprak dâvasının geldiğini, büyük bir vatandaş kitlesinin geçiminin toprağa bağ lı olduğunu, eski hükümetlerin millî kalkınmanın bu temel meselesini nazarî olarak ele aldıklarını, hemen hiç tatbik edilmeyen bir toprak kanunu yaptıklarını, topraksız köylüyü topraklandırırken istihsal vasıtalarını da ihmal etmemek lâzım geldiğini yazmaktadır.
NÜFUS
SAYIMI
22 Ekimde yapılacak
Genel Nüfus sayımı 22 Ekim pazar günü bütün yurtta yapılacaktır.
Sayım işlerinde 17 bin kiş. vazifelendiril iniştir. Kcndile-r ne sayım memurluğu tevcih edilen memurların bazı halleri hariç bu vazifeyi reddedemı-
Sayım günü evlerinde k nıiyarak, çalışmak mecburi.’ tinde olanlara hususi tevzi edilecektir.
Galatasaray
İngilterede
Bugün Hull Cyti ile karşılaşacak
Londra, 10 (Basın - Yayın) — Muhtelif İngiliz takımları ile maçlar yapacak olan Galatasaray futbol takımı bugün şehrimize gelmiş ve öğleden sonra şimale doğru hareket etmiştir.
Türk futbolcuları yarın ilk karşılaşmalarını ikinci kümeden Hull City takımı ile yapacaktır. GalatasaraylIlar çarşam ba günü Sunderland ile. P«r‘ şembe günü de Q. I’. Raııgers’ le karşılaşacaklardır. Programa ilâve olarak Galatasaray takımı dördüncü maçını ayın 18 inde ikinci kümeden bir takımla, son karşılaşmasını da birinci kümeden Fulham takımı le yapccaktır.
Demirci felâketzedeleri yararına gardenparti
Ölümünün ikinci yılında
RADYODA
GURULTU
M. Ali Cinnah
(Pakistan’ın Atası)
Topraksız köylülere toprak tevzii
Tarım Bakanı Nihat Eğriboz mühim beyanatta buluncu
İzınir, 10 (G.a.) — Tarım Ba i Bazı topraksız köylüler, bu-kanı Nihat Eğriboz, Ana- gün mevzuatın ve tak p edilen dolu Ajansı muhabirine bugün ( sistemin bozukluğundan bah-'
Ankara Kızılay şubesi - Demirci yangın,ndan zarar görenlere yardım komitesine gazino sahibi Fehmi Uluer' in teklifi üzerine dün akşam Bo-monti gazinosunda bir gardenparti tertip etmiştir.
Geç vakte kadar devam e-den bu gardenpartide vazife alan sanatkârlardan Sabite Tur ; ve arkadaşları Besim Hoşses, Salih Orak, Ali Demir ve Rem- ' )i Şcntel, İspanyol Nİontemar j Revüsü ve Ana Esmeralda ve İtalyan orkestrası dün geceki kazançlarını tamamen komite emrine bağışlamışlardır.
Yardım komitesi E~----------
gazinosu sahibinin gösterdiği ilgi ve yardıma "
şu beyanatta bulunmuştur :
Birçok köylülerin Toprak ve İskân Genel Müdürlüğünden toprak isteğine ve Tarım Bakanlığından sair hususata at talepleri için dilekçelerle mükerrer müracaatlar yaparak lüzumsuz kırtasiyeciliğe sebebiyet verdikleri görülmektedir.
Tarım Bakanlığına ait teşkilât halkın müracaatına meydan vermeden işlerini yapmak la vazifeli olduğundan dilekçenin bu işin başarılmasına beyhude yere bir vasıta olduğunu zannederek iş bekleyenlerin bu «ekil müracaatlardan vazgeçerek, işlerinin yapılmadığını görenlerin ilgili memurlara şifahen veya mektupla müracaatı usul ittihaz etmeleri ve işlerinin yapılmadığı takdirde durumu üst makamlara bildirmeleri daha doğru olur.__________
Elektrik amasından ilerjj geliyormuş müddettenberi Ankara Radyosunda uğultu duyulmak-tadıı*.
Alâkalılar bunun troleybüs elektrik şebekesindeki bir arı-zadan meydana geldiğini söylemektedirler.
Radyodaki uğultunun gide-ıilmes için trolleybüs şebekesinin tamirine ve anzanuı giderilmesine çalışılmaktadır.
İlk öğretim haftası
21 Eylülde başlıyor
İlk öğretim haftası bu nyın 121 inde başlayacaktır
Bu hafta içinde radyo ve gazetelerde ilk öğretim n önemi ni belirten yazılar yazılacak, konuşmalar yapılacaktır
Bu arada öğrenim çağındaki çocukların sayımı da yapılacaktır.
Yeni şeker rekoltesi normal
Bu seneki seker rekoltesi nin normal olacağı tahmin e-dilmektedir.
Diğer taraftan Şeker Şirketi küp şeker ambalaj fiyatlarında bazı değişiklikler yapmıştır.
[ Evvelce sandık ambalâjlar-' dan -.İman 4 İra yerine şimdi
seaereK ou şeKuae tupıan sa- dan ..lınan 4 ıra yerine şımaı hibi olmalarına imkân göreme- tatb:k edilen torba ambalâjlar-diklerini haklı olarak bildir- ! dan 2 lira alınacaktır, inektedirler. Köylüyü toprak-1 , genera|imil Almanyaya landırmak buğun esaslı devlet ■ prensipler nden olduğuna gö-. ı-c, Toprak Kanunu ve sisteminin köylünün işine yarar bir
kolaylıkların köylüye gösterilmesi toprak dağıtımı ile ilgili bütün teşkilâtlara yayınlanmış tır. Yalnız birtakım topraksız köylüler kendi köylerinde imkân bulunmadığı halde toprak-landırılmalarında İsrar etmektedirler. Bu şekilde ısrarların bugün için bir netice vermesine imkân olmadığından fcen-! di köylerinde topraklandırıl-maları mümkün olmıyan köy-
topraklandırılınGİarına razı olmaları zaruridir.»
lih Coşkun Batı Almanya müttefik orduları manevralarında bulunmak üzere dün uçakla Almanyay«a hareket etmişlerdi.
D. P. Cebeci Ocağının kongresi
D. P. Cebeci Ocağından : Ocağımızın yıllık i kongresi 17/eylül/1950 pazar günü saat uıuııııvuıı .___i da Ocak lokalinde yapılacak-
daha uzakça yerlerden tır. Ocak üyelerinin teşrifleri - - • ’ rica olunur.
EMEKLİ SUBAYLAR
Hukukta eleme \ DEKR0N"GER^IN
imtihanları
. | Bu sabah saat 9.30 da Anka I vc ra Ünivers'tesi Hukuk Fakül- -■• tesj üç ve dördüncü sınıf ele me imtihanları çekilen kura neticesinde belli olmuştur. Bu
Cebeci Ocağı Başkanlığından
17 Eylül 1950 Pazar günü Cebeci Ocağının yıllık kongresi Ocak Lokalinde yapılacaktır. Sayın üye arkadaşlarımızın teşrifleri olunur.
Ama odasına girer girme keyfi kaçtı. Bitişikteki ondan önce gelmiştj bu gece ve hün gür hüngür ağlıyordu. Mendil ni ses çıkmasın diye ağzına mı kapatıyordu nedir? Sesi boğuk boğuk çıkıyordu.
i. kar.’i koyabilmesi elin-c'.mıyan birşey tırmalıyor ydi.
- Gene rakı şişesi mi at-
Zü Muhakemeleri Usulü ve Maliye derslerinden, 4 üncü sınıf da Devletler Hususi Hukuku ve Ticaret derslerinden c emeve girecelerdir.
İmtihanlar 27 eylül bağlıyacaktır. Şimdiye imtihan harcı yatırmıyan talebelere bir kolaylık olmak üzere önümüzdeki pazartesi
Dün akşam üzeri, Hüseyin Yılmaz isminde biri, Maltepede Çeviren sokakta oturan Yarbay Halit Karhanın balkonundaki hah ve kilimleri çalarken yakalanmış ve hakkında kanunî takibata geçilmiştir.
Emekli Subaylar Derneği kongresi dün de çalışmalarına devam etmiştir.
İlk defa komisyonların hazırladıkları raporlar okunmuş ve kabul edilmiştir. Bu arada dilek çe komisyonunun verdiği; derneğin isim değiştirmesi hak-kmdaki rapor, tartışmalara sebep olmuştur. Neticede demeğin, .Eski Muharipler Sendikası» adını muhtevi olması, oy tas vibiyle kararlaştırılmıştır.
Müteakiben, yeni idare kurulu üyeleri seçilmiş ve fahrî Başkan Fahri Belenin bir nutkuyla iki gündenbeıi devam eden kongre tatil edilmiştir.
Pakistan'ın ’kııı-ucıısu merhum Mohmet Ali Cinnah 11 eylül 1948 de gözlerini hayata yumdu. Pakistan devletini kuran, ona ruh ve hayat veren bu dâhi, üst insan Pak Hind yarım adasmda yaşayan 120 milyon müslümanı tek bir vücut haline koydu. Bu millete aşıladığı ruh ve iman onu istiklâle kavuşturdu. Dünyanın beşinci dovletl sayılan Pakistan’ın devletler arasında ihraz ettiği bu bülent, mümtaz mevki hep Mehmet Ali Cinnah’ın eseridir.
1'857 de Ingilizlere mağlûp vc esir olan en son Türk padişahı Bahadır Handan sonra yarım adada sekiz Ibuçuk asır süren Türk hâkimiyeti nihayete erdi. Ve ondan sonra o diyarda yaşayan müslümanlar 1906 yılına kadar meyus ve münzevi yaşadı. Çünkü Türk padişahlarının maiyetinde büyük payelerle hizmet gören, ordulara kumanda eden, tek bir tabirle yarımadada idareyi elde tutan üst sınıfın talii değişti. Bütün tarih boyunca müslü-manlara rakip olan Hindular îngilizlerin hizmetine girdi.
Ancak bu yeis devresi o diyarda bir rönesans meşalesinin parlamasına âmil oldu. Onun alevi müslümanlarm kalbini ı-sıttı, kızdırdı. Bu alevin aydınlığı kara mateme bürünen o milletin istikbal ufuklarını nurlandırdı.
Acaba Mehmet Ali Cinnah olmasaydı, Pakistan basuba-delmevte mazhar olur mu idi?.. Ve yahut daha çok sonra mı do gardı ? Bu sorunun cevabı bizi bir çok tetkik ve tahlillere götürür... Fakat şunu söylemek lâzım gelir ki (Mehmet Ali Cın-nah'a maddi ve manevî varlığını veren büyük bir millet vardır. O millet onun cismini ve fikrini doğurdu. Mehmet Ali Cinnah olmasa da bu millî ruh esasen bir volkan halinde idi. Sekiz buçuk asır yaşayan bir medeniyet hertıalde kül olmazdı. Mehmet Ali Cinnah gelenek olarak kalplerde kökleşen istiklâl ve hâkimiyet aşkını körükledi. işte bu aşkı alevlendiren Mehmet Ali Cinnah’dır.
Mehmet Ali Cinnah’ın istiklâl doktrini, onun realitelere nüfuzu, ikna ve mücadele kudreti o kadar sonsuzdur ki nihayet idealini rakip komşularına ve yarımadaya hükmeden İngiltere’ye sırf zekâ, dehâ ve azmi sayesinde kabul ettir-
Merhum Mehmet Ali Cinnah 25 aralık 1876 da Karaçi'de doğmuştur. İlk tahsilini Bombay'da orta tahsilini de Karaçi ve Bombay'da yapmıştır. Babası tüccardı. Onu yanma al-ki; bunun üstün bir zekâya sahip olduğunu gören babasının dostu olan bir zat Mehmet A-li'nin İngiltere’ye yüksek tali-1 sile gitmesini öğütlemiş. Kü- i çük Mehmet Ali böylece îr(-1 giltere'ye gitmiş hukuk tahsili- • ni yapmış, vatanına dönmüş, babasının ticari vaziyetini düzeltmeğe çalışmış, Bombay'da avukatlık etmiş ve kısa bir
f Ali Vasfi Atakan
(Avukat)
zamanda büyük bir şöhret kazanmıştır. 1900 yılında kendisine hâkimlik teklif edilmiş. Bir müddet bu vazifeyi yapmış sonra avukatlığa dönmüştür. Ayni zamanda siyaset ve teşri işlerlle meşgul olmuş bahusus Hind kongresi üyesi iken Siyasi rriücadeleleriyle büyük nam almış, 19(13 te evkafa bir kanun tasarısı yazmış, devamlı mücadeleleriyle de bütün müslümanların itimad habbitini kazanmıştır.
Hind kongresi üyesi iken bütün Hindistan'ın hürriyet ve istiklâli İçin çalışmış, an cak Hindıılarca (Müslüman'lar takınılan korkunç sert tavı Mehmet Ali Cinnah’ın mutedil olan bir grupa intisap etmesi ne âmil olmuştur. Bu grup is-lâmların mutlak bir gadre uğ-nyacaklarrnı sezer sezmez 1906 da Müslüman Birliğini kurmuş ve bütün müslümanla-rı kendine bağlamıştır. İşte rönesans bu tarihte başlar. Rö-nesansı yapanların başında büyük mürşid Seyyit Ahmet Han lar, Mehmet Ali Cinnahlar, Şair Azam Allame Mehmet İkballer. Nazir Ahmetler, içtima-i reformculardan Altaf Hüseyin Halliler. 25 ciltlik İslâm Tarihini yazan Şibliler, Mevlâna Mehmet Aliler, Şah din Hümayunlar; ve halen Lahor'da intişar etmekte olan Humayun mecmuası sahip ve başyazarı Ankara'daki Pakistan Büyükelçisi Mian Beşir Ahmetler ve eşi Begüm Geti Aralar gibi büyük şair, edip ve mürrihler Pakistan'ın milli ruhunu harekete geçirmişlerdir.
Mehmet Ali Cinnah kırk yıl milletin istiklâli için çalışmış vc Başbuğ mânasına olan Ka-idi Azam unvanını almıştır.
Nihayet 1947 yılı 14 ağustosunda Pakistan seksen milyonluk nüfusla istiklâline kavuşurken bir milyondan fazla insan kurbanı verdi. Hinduların katliamından kurtulmak için Pakistan’a 7 milyon müslüman hicret etti.
Mehmet Ali Cinnah bütün bu ''nsanları yerleştirirken 11 eylül 1948 de cevval nurlu gözlerini kapadı. Merhum büyük Mehmet.Ali Cinnah bugün Ka-raçi'de Atatürk caddesinin bir ucundaki mütevazi toprak mezarında yatmaktadır. Ruhu şad Pakistan zinde bad olsun. Onun aziz namı bütün islâmla-rın kalbinde hürmetle yaşamaktadır.

seslendi, fakat cevap O zaman alâkası çoğalarak daha samimi bir iyet’e anlamak istedi:
— Bir derdiniz mi var?
Genç kız hıçkırıklarını kes


adam kaşı-
a b'r müddet onu dinledi. Kız, oturmuş ağlar halde gözlerinin önüne . Acaba bileği ile gözle-örtüyor muydu? .Bak, enim aklıma gelen şeye bak!, dedi kendi kendine. İ-yi amma1 böyle saatlerce u-j zun uzun ağlamak nasıl o-lur? İnsan en fazla kaç saat ıbil’r? Sesi gitt’kc.e bo-ordu. Bir inilti haİini a yerinde duramaz oldıı. mutlaka bakmalıydı.
Derdi herhalde çok büyüktü. Yeniden sordu:
— Lütfen bana cevap verin: Size b'r yardımım dokunamaz mı?
Bitişikteki:
— İstemem! dedi.
Amma o kadar bitkin bir eda ile söyledi ki, Enver bunun bir imdat işareti, bir çağırış olduğunu anladı. Saygı değer bir zatı veya içinden cenaze çıkmış bir ölü evini ziyarete gider gibi, suratından düşen bin parça, kızın odasına /igldı.
İskemleye ters oturmuş, d rseklerini de iskemlenin arkalığına dayamıştı. Erkeği görür görmez sıkılgan bir b.alle gülümsedi. H'ç bir kadın, göz yasları pırıl pırıl ağlarken birdenbire gülümsi-yen bir kız kadar güzel olamaz. Yanaklarında yaşlar, gözleri ıslak, dudaklarında tebessümle.. Öylece kaldı. Dizlerinin üstüne kayan etek ligini düzeltti kederli dakikalarında bile kadınlık hicabına bağlıydı. Enver: «Bu kızcağız barda nasıl çalışıyor?» diye şaştı, «içlerinde çok te-
miz ve dürüst olan hiç yok mudur? Allah bilir ya..»
Kız buruşmuş ipek mendiline gözlerini s lerek doğruldu. Burnunun tepesi ağlamaktan kızarmıştı.
— Niçin ağlıyorsunuz? Ağlıya ağlıya hastalanacaksınız doğru değil!
Narin omuzları hıçkırıklar, la yeniden sarsıldı;
— Ben artık ölmeliyim.. O-damın numarası uğursuz. Bu eve nerden geldim? Başıma bu felâket de gelecekti.
— Sahi mi? Neden ölecek-s niz bakalım? Sizi öldürecek olan felâket nedir?
Genç kız ona sırtını döndü, pencereye doğru baktı. Konsolun üstündeki geniş ağızlı süt şişesinde solgun bir demet beyaz gül duruyordu. Kimbilir' ne zamandanberi duruyordu? Yaprakları dökülmüştü.
Enver'in gözü konsolun , ü-zerinden kayarak yatağa gitti ve orada yeşil mürekkeple yazılmış, açık dun tuba takıldı.
— Acı bir haber mi aldınız?
Genç kız b rdenbire döndü vc onun bakışlarını takip e-derek gözlerini aynı mektuba dikti. Orun bu dayak yemiş zavallı çocuk hali erkeğin iç ne dokundu.
Mağrur olmak istiyen, fa kat bunu beceremiyen kızın dudakları titredi ve sadece:
— Mesleğim yüzünden beni bıraktı, dedi. Başkas yle evleniyor. Kız zenginmiş..
Ama artık ağlamıyacakh. Aldatılmışların büyük ıstırabı ile büvük tevekkülü, gözlerinde bir arada parıldayıp geçti.
Erkeğin kalbi bir himaye ve şefkat, hamlesiyle ona doğ 1’u aktı ve o, bunu hafifçe (kavradı. Solgun yanakları pembeleşti. İlk defa, dikkatle, karşısındaki bu yabancı erkeğin yüzünde güven lecek noktalar aradı. Heyhat! hiç bir şey bulamadı. Duruşu sağ Ve biraz da kalender, zamanda alaycı idi. Yüz oldukça derin ve
sert, adeta merhametsizdi. Geniş ve çizgillerlc dolu _al-nı, onda tefekkürün asaletini gösteriyor ve bu sert çehreyi yumuşatıyordu. Çok görmüş, çok çekmiş ince ruhlu bir a-dam da olabilirdi; isimsiz ve kaba saba bir maceraperest de.. Hakkında, daha ilk bakışta büküm verilmesi miiş-kil insanlardandı. Bakışları bu kadar genç ve parlak olmasa kız ona daha çok inanacaktı. Ama hu halinde de, kendisini ürkütecek birşey yoktu. Adamdan gelen yakın lık hissinin tesirinde kalarak;
— Hakkımda kötü şeyler dtisünmeyin'z.. diye mırıldandı.
DeFkanlı başını salladı:
— Zaten düşünmüyorum, dedi. Terkedildiniz. âlâ! Voleybol lopu gibi elden ele dolasan bir kız değilsiniz herhalde. Bırakıldığınız beklemesini öğrenin, keden kim olursa olsı kadar'bîiyük bir hâdise değil dir. Dilinizden düşmiye
olümü arzulamak için de henüz pek gençs niz. İnsan sizin yaşinızdayken hayata dört elle sarılmalı. Ölüm mü? Bu söz ağzınıza bile yakışmıyor. O, hayatın, yani yeryüzünde-lti bütün arzulanacak güzel şeylerin ahmakça inkârı ve daha yüksek sebeplerin de bazan kaçınılmaz neticesidir. Enerjik bir insan bütün zorlukları yenebilir ve sonradan da bunun, hakikaten pek mühim bir felâket olmadığını anlar. Haydi efendim, derhal teslim bayrağı çekmek size yakışmaz.
Bunları tane tane söyledi. Kelimelerin üzerinde durarak ve onlara gerçek değerler ni vererek söyledi. Fakat ıstırap içinde kıvranan bir insana karşı gösterilen yakınlık, o sırada bu ıstırabı şiddetlendirmekten başka işe yaramaz.
Genç kız da kendini gevşeterek göz yaşarma tekrar yol verdi. Ama şimdi, derdini dinleyecek birisini yakaladığı için ağlıyordu. Fırtmay lan bir gemi limana sı, tan sonra bir müddet sallanır.
Avucunu kı du ve :
— Bana ba adınızı bile bilmiy
— Meri., henim adın küçük Merj
Yardımsevenler Derneği Genel Merkezi Başkanlığından Yardımsever Aııkaralılar
Yangın felâketine uğrayan Denıirci’li vatandaşlarımızı kışın soğuk günlerinden koruyabilmek için önleyici tedbir almak üzere Yardımsevenler Dcr-neği Genel Merkezi; teberrü edeceğiniz eşyaları almak üzere hazırlığını tamamlamıştır. Evinizin bir köşesinde kalmış ve kullanılHııyan eski eşyalarınızı Yardımsevenler Derneği Genel-ıııorkezine makbuz karşılığı gön derir veya telefonla derneğin aldırtmasını isterseniz bu büyük hizmetinizin yeri yardım sever-likte olduğu kadar, yurt sever-likte de olacaktır.
11 Eylül 1950 — Pazartesi Hitrî ■— - ""
Rumi
1369 — Zilkade 23
1306 — Ağustos 29
(Soııu var)
11 - 9 - 1950
ZAFER
Sahife : 3


Dünya’nın aynası:
J)ışPolitikg
Almanya ile sulh
Batının müşterek savunması hakkında
aşkan Truman, Cumartesi günü verdiği demeçte Avrupadaki Amerikan kuvvetlerinin arttırılacağını bildirdi. Başkan, bu kararın, Amerikan Dışişleri Bakanı Acheson ve Savunma Bakanı Johnson'un telkin ve teklifleri ve müşterek kurmay komitesinin de müsbet reyi üzerine tasvip edildiğini sözlerine ilâve etti.
Amerikanın Batı Avrupadaki kuvvetlerinin Almanyada toplanmış olduğu malumdur. \ ine, ö-nümüzdeki haftalarda, Alman-yada 100 bin kişilik bir kuvvetin iştirakiyle en büyük müttefik manevrasının yapılacağı bilinmektedir.
Bu itibarla. Başkanın kararı, ilk bakışta Almanyadaki Amerikan kuvvetlerini takviye etmekten ibaret ve tamamen askerî mahiyette bir karar gibi görünebilir. Bununla beraber, Amerika Başkanı, verdiği demeçte bir kaç noktaya daha temas etmiş bulunmaktadır. Bu noktaları tefsir eden gazetecilere göre, Amerika, bu son tedbiriyle, Atlantik Paktına dahil Batı Avrupa orduları mevcudunun takviyesini de düşünmekte; Kuzey Atlantik Paktı kuvvetlerini sevk ve idare edecek bir Amerikan Başkumandanının tayinini ve nihayet bu kuvvetlere. Batı Almanya kuvvetlerinin de iltihakını derpiş etmektedir. Filhakika, Başkan Truman Avrupadaki Amerikan kuvvetlerinin ne miktarda ve ne şartlar dahilinde arttırılacağı sualine, bu hususun Kuzey Atlantik Paktı üyeleriyle müştereken tanzim edileceğini söylemek suretiyle de Almanya hakkında düşündüklerini bir hayli açıkla-
Bilindiği gibi, Atlantik Paktına dahil olabilmek için her şeyden evvel hükümranlığa sahip bir devlet sıfatını haiz olmak lâzımdır. Halbuki, Batı Almanya, bugün için, galipleriyle henüz sulh aktedememiş ve işgal statüsüne tâbi bir memlekettir. Bu memleket kuvvetlerinin Atlantik Paktı akitlerinin kuracakları müşterek savunma sistemine faal bir surette iştirak edebilmesi için Almanya ile sulh yapılması lâzımdır. Başkan Truman, Al-manyanm Avrupa ordusuna muh ^«emel iştirakinden bahsetmekle 3ıı noktaya zımnen işaret etmiş
Netekim, ayni gün, federal Almanya Başbakanı Adenauer’-de, eyalet başkanlariyle yaptığı bir toplantıdan sonra basına verdiği beyanatta -Batı Alman-yanın yeniden millî eğemenliğe kavuşması kuvvetle muhtemeldir.. tarzında bir ifade kullanmıştır. Başbakan, bu hususun önümüzdeki günlerde Nevyork'-ta toplanacak olan üç Batılı Dev let Dışişleri Bakanlarının konferansında bahis mevzuu edileceğini de ilâve etmiştir. Bu hal, meseleye Fransızların elân itiraz etmekte olduklarını, batı Al-manyanın silâhlanmasından ürktüklerini gösterir.
Diğer taraftan. Amerikanın müzaheretiyle, Almanyanın Atlantik Paktına kabul olunmak hususunda şansı kuvvetlidir, zira, Paktın şümulünü Güntye u-zatmamak hususunda şimdiye kadar ayak diremiş olan Kuzey Avrupa memleketlerinin, milletlerarası bir kontrole tâbi, kuvvetli bir Alman ordusunu yanı başlarında görmekle ferahlık hissedecekleri, geçen hafta Bel-çika Başbakanının verdiği demeç ten de anlaşılmıştır. Bu itibarla, Batı Almanyanın pakta kabulü, bilhassa Cumartesi günü yapılan iki beyanattan sonra, hemen hemen bir emrivaki haline gelmiş ve Nevyorkta toplanacak olan üç dışişleri bakanının, Almanya ile sulh meselesini görüşeceklerini düşünmek için sebepler çoğalmıştır.
Hangi Almanya ile? Nasıl bir sulh? Bu, onların düşünmeleri lâzım gelen muhataralı bir sualdir.
Mücahit TOPALAK
*****************************
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. a lına
Başmuharrir Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Hikmet YAZICIOĞLU
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara
Ingiltere görüsünü tekkrar açıkladı
İngliz Savunma Bakanı Sovyet Rusyaya şiddetle hücum etti
İngiliz Savunm.ı Bakanı Strachey
Londra, a.a. — İngiliz Sa-
vunma Bakanı (Mr, Strachey,
yaptığı bir konuşmada şunları
söylemiştir:
eyledikten sonra demiştir: Gelir bütçemizin onda birini silâhlanma masraflarına tahsis
Gören Allah için söylesin L/ff
M"‘
uhtar seçimleri oldu bitti, gürültüsü Belediye seçimle-• rine kadar devam etti. Bir patırdı bir yaygara :
— Muhtar seçimlerini C.H.P. kazandı. Millet, Demkorat Parti iktidarına lâyık olduğu cevabı verdi!
Şeklindeki teraneler, aldı yürüdü. Hemen, hemen her gün, hükümeti, Seçim Kurulunu yalancı mevkiine düşürmek için elden gelen yapıldı. Netice, tabiî biliyorsunuz, C.H.P. elindeki muhtarlıklardan çoğunu kaybetti.
Muhalefetin, iktidarda iken edindiği huy, herkes tarafından malûmdur. Aka, kara, karaya ak demek onlarca prensip haline getirilmiştir.
Bugüne kadar, C.H.P. büyüklerinin, küçüklerinin veya ortancalarının, bir söz verip de, o sözde durduğunu, beyanatta bulunup da ahdine vefa ettiğini gören, duyan ve bilen olmadığına göre bugünlerde Belediye seçimleri dolayı-siyle kopardıkları yaygara, ve ortaya attıkları iddianın da tamamen aksine tezahür edeceğine, umumî bir kanaat mev-
Çocuğun biri Hoca Nasreddinden henı dayak yer, hem de:
— Ben Hocayı döğüyoıum! diye bağırırmış. Hoca gelen geçenin durup bu sese kulak verdiğini görünce :
— Gören Allah için söylesin! demiş. Bu meşhur hikâyede olduğu gibi, hem seçimleri kaybetmekte, hem de kazanıyorum feryadiyle kendini avutmağa çalışmaktadır.
O sebeple, sustular.... Çünkü kaybettiler.... İktidarın son potu.... gibi başlık taşıyan yazılardan maksat, sırf tesellidir. Vatandaşlarımızın bunu bildiklerinden asla şüphe etmemekle beraber, fayda vardır mülâhazasiyle tekrar ediyoruz.
Hikmet YAZICIOĞLU

Batı milletlerinin istedikleri şekilde yaşamaya kati surette karar vermiş olduklarını Rusya’nın zamanında anlaması için dua edelim. Temenni e-delim ki kuvvetlerimizi artır-
makta olduğumuzu ve aramız-
dan herhangi (birine tevcih edilecek bir taarruza katiyen müsaade etmiyeceğlmizi Rusya
zamanında anlamış olsun. Rus-
ya bütün (bunları vaktinde idrak ettiği taktirde barışa ka-
etmemiz harp kışkırtıcılığı demekse, bütçelerinin yüzde otuzunu silahlanmaya tahsis eden Ruslar niçin harp tahrikçisi değildirler? Rusya’nın elinde, emrine hazır vaziyette takriben 175 tümeni vardır ve bu 175 tümenin sebep olduğu Rus tehdidi dolayısiyledir ki biz bu silâhlanma programını hazırlamak mecburiyetinde kaldık. Muhakkak ki Kore harbi
vuşuruz.
Bakan, batıklar
savunma
masraflarını artırdıkları za-
man komünistlerin kendilerini
harp tahrikçiliği ve militaristlikle itham ettiklerine işaret
Yunan kabinesi düştü
Yeni seçimlere baş vurlması ihtimali var
Atina radyosu (Basın Yayın) — Dün gece Yunan Milli Meclisi 18,45 de toplanmıştır. Toplantı açılır açılmaz ilk o-larak Başbakan Venlzelos Söz alarak aşırı sağcı ve aşırı solcu liderlerin kalbine programına karşı yaptıkları tenkitlere cevap vermiştir. Bu arada General Plastiras'ın ithamlarına karşılık olarak demiştir ki?
General EPlastiras bütün komünist suçluları cezaevlerinden serbest bırakmağa karar verdikten sonra tabiatlyle Liberal Parti kendisiyle işbirliği yapamazdı. General Plastiras komünistlerin yalnız Moskova’dan aldıkları emirle hareket etiklerine inanmak istemiyor.
Başbakanın demecinden sonra Meclis güven oyu vermeğe başlamış ve hükümet lehine 106 ve aleyhine de 1(2-1 oy sayılmıştır.
Netice anlaşılınca Başbakan Venlzelos memleketin yeni bir kabine buhranı karşısında bulunduğunu söylemiş ve toplantıya son verilmesini Başkandan istemiştir.
Başbakan bu sabah Krala istifasını verecek ve Meclisin feshiyle çoğunluk esasına müsteniden yeni seçimlerin yapılması hususunda Krala tavsiyede bulunacaktır.
General Mc. Clark Almanyada
Londra Radyosu, (Basın Yayın) — Amerikan Kara Kuvvetleri Komutanı General Mc. Clark’ın bugün Almanyaya gelmesi beklenmektedir. General, yarın başlayacak okn Ameri kan askerî kuvvetlerinin manevrasında lıazır bulunacaktır. Bu manevralara İngil z. ve Amerikan kuvvetleri iştirak edecek ve Atlantik Paktına dahil memleketler de yüksek rütbeli askerî müşahitler göndereceklerdir.
batı dünyasına tehlikeyi bildiren bir işaret olmuştur. Bu
harp bizi, bir şeyi ele geçirmeyi arzu ettiği zaman Rusya’ya karşı koyabllftıek İçin, sadece
gerekli kuvvete sahip
olmak
lâzımgeldiği fikrine sevketmlş-
tir.
İtalyan -Yugoslav itilâfı
İki hükümet aralarında protokolü yenilediler
Roma', (a.a.) — Dün resmen bildirildiğine göre İtalya ve Yugoslavya hükümetleri mevcut 4 Ağustos 1949 ticarj protokolünün bir yıl müddetle yenilenmesine karar vermişlerdir. ’• w?
Ticarî protokolün mej’iyfetî böylece 3 Ağustos 1951 tarihine kadar uzatılmıştır.
Kanada’nın savunma bütçesi
Londra radyosu, ((Basın Yayın) — Kanada parlamentosu 850 milyonluk savunma tahsisatını kabul etmiştir. Bu tahsisatın tesbitlnde, Kore’ye gönderilecek asker meselesi de gözönünde tutulmuştur.
Ingiltere ile Mısır arasında müzakere
İngiltere, Mısırın Kore dersinden ibret almasını tavsiye ediyor
Londra, a.a. — înıgillz Dışişleri Bakanlığı İngiltere - Mısır görüşmeleri hakkında aşağıdaki tebliği yayınlamıştır:
Kahire'deki İngiliz Büyükelçisi Mısır Dışişleri Bakanı ile
bilhassa savunma meseleleri ü-
zerinde görüşmelerde bulunmuştur. Bu meseleler, İngiliz Hükümetinin inceden inceye tetkikatta bulunmasını zaruri kılan çok mutedil meseleler ortaya çıkarmıştır. îngiliz Büyükelçisi, Lake Succes'e hareketinden önce Mr. Bevin’le görüşmek imkânını bulmuştur. Büyükelçi bugün Kahire’ye dönecektir,
'Savunma meseleleri hakkın-
daki görüşmeler bilhassa kanal bölgesindeki îngiliz kuv-
vetlerinin yerlerini muhafaza
etmeleri üzerinde cereyan etmiştir. îngiliz Hükümeti, halihazır durumun ciddiyeti do-layısile bu kuvvetlerin kanal
bölgesinde kalmalarının zaruri
olduğu kanaatini taşımaktadır. Bundan başka coğrafî durumu dolayısile müstakbel bir dünya harbinde tarafsızlığını muhafaza edemiyeceği için herhangi bir mütecaviz devletin ilk he-
defini teşkil edecektir. Sadece Mısır’ın emniyeti değil, bütün yakındoğunun emniyeti, en tesirli noktalarda bulunan bu üslerin anî bir askerî harekât 1-
çin hazır bir halde bulunmasına bağlıdır. Kore misali, îngl-liz kuvvetlerinin Mısır’dan ayrılmasının doğuracağı neticeleri gayet iyi göstermektedir.
Dünya Basınından hulâsalar
İngiliz Basını :
Bu sabahki îng.liz gazeteleri başlıca mevzu olarak Avrupa-nırı müdafaası meselelerini ele almaktadırlar.
Bağımsız Observer gazetesi Avrupanın müdafaasınuî her şeyden evvel halledilecek bir mesele olduğunu önemle kaydettikten sonra, Okyanusun karşı sahilinde bulunan. Birleşik Amenkanın istilâya uğramı? bir Avrupayı kıtaya çıkar, ma yapmak suretiyle kurtaramayacağını yazmaktadır. Gazete bu bakımdan Amerikanın, bizzat kendi emniyeti bakımından Avrupanın kuvveten-fnesi işiyle ilgili olduğu ve istilâya karşı kıtayı kurtarmak İçin şimdiden hazırlıklı bulunması lâzım geldiği düşüncesindedir. Observer gazetesi bundan sonra Batı Avrupa müdafaa sisteminin bugünkü vaziyetini ele almakta ve Ameri kclıların fiili yardımı olmadıkça bu sistemin tesirli olamayacağını hatırlatmaktadır.
Bağımsız İngiliz gazetesine gö re Avrupac’a sistemli bir müdafaa hattı meydana getirebilmek için kıt’ada İngil z ve A merikan askerlerinden müteşekkil kuvvetli bir askerî birlik bulundurmak lâzım gele çektir.
Times gazetesi, komün stler tarafından bütün hür milletle-
rin dimağlarını kazanmak için girişilen mücadeleyi incelemekte ve maksatlarına var-
mak için komünistlerin ne gi-
bi yalanlara saymaktadır, komünistler.
başvurduklarını Gazeteye göre batılı milletlere
kendilerini barış taraftarı olarak göstermektedirler. Times gazetesinin yazarına göre komünistler tarafından gir şilen bu mücadelede zafer temin e-
dilmek için, bütün milletlere, hattâ demir perde dışında kalan milletlere bile komüniz-
min maksatarmı açıklamak lâzım gelmektedir. Hak kat savaşından batılı devletler galip çıkacaklardır.
Serbest Fıkra:
Sınıf
Hepimiz söyleriz :
— Filânca bu işi yapar!
— Falanca, yapamaz!
Çarp diye verdiğimiz bu hüküm, belki doğrudur, belki de yanlıştır! Hem yanlış da olsa, ne çıkar? Nihayet karşımızdakinin bütün iç âlemini Röntgenle görüp her kabiliyetini teraziyle tartar gibi bilemeyiz ki!... Biz sadece hükmümüzü verirken, o şahsın ancak muayyen bazı ahval ve
şartlar altında, bize zaman zaman akseden üç, beş, bin ve
hattâ milyon da olsa kâfi ol-
mıyan birtakım iç ve dış görünüşlerini ve kabiliyetlerini zaptetmişizdir. Ve bunu da o andaki hislerimizin ışığı altında büyültüp veya küçültüp
içimizde
yanlış, ama doğru!
saklamışızdır. Ama
Hem eşe, dosta uzağa niye gidiyoruz? Bizzat kendimiz
hakkında verdiğimiz hükümle-
re ne dersiniz? Bizi, bizim
geç yavrum!
Sarıçlzmeli
kadar kim tanıyabilir? Düşüncelerimiz, her türlü kabiliyetimiz hulasa maddî ve mânevi varlığımız, kendimiz ka-
tücü veya küçültücü hisler çok zararlıdır. Kendini başkalarından aşağı gören bir kimsede hamle kuvveti sıfırdır; her hangi bir işe el atmak istese, onun, üstesinden gelemi-yeceğine kanidir. Bu yüzden muvaffak olamaz ve daima gerilerde kalır.
dar kime malûm olabilir?
Fakat aziz kariler, inanın bana, biz, kendimizi de tanı-
mayız! Yahut, ne ğumuzu biliriz de,
mal oldu-
mize dahi tanıtmaktan çeki-
Meselâ, bazılarımız vardır ki, kendini olduğundan daha aşağı görür; hem de nahak yere!
Bazılarımız da vardır ki,
inadına kendini herkeN
tün farzeder;

fûzali
Halbuki, milletlerde olduğu gibi insanlarda da lıu biiyiil-
Dev mahlûklar yeniden ii r e t i le b i 1 i r mi?
Stokholm’dan yeni ve hayret verici haberler geliyor. İki âlim, profesör Haeggvist ve doktor Bane, normal ağırlıklarının iki misli ağırlığında ada tavşanları yetiştirme ye muvaffak olmuşlardır.
Bu âlimler, bugün, dev bü yüklüğünde domuzlar yetiştirmek için şalışmaktadırlar. Devleştirme (!) usulü, umumiyetle, ehli hayvanlara, bil hassa kümes hayvanlarına tatbik edilmek isteniyor. Bu gidişle ileride iki metre boyunda tavuklara ve fil büyüklüğünde boğalara sahip olacağız.
Nev’i beşere gelince...
Fakat biz, işin başlangıcını ele alalım.
Yaşayan bütün varlıklar gibi - hayvan veya nebat -biz insanların vücudu da, hücrelerden meydana gelmiştir. «Küçük oda. denilen bu hücreler, birbirlerln den, ince zarlarla ayrılmış küçük, canlı torbacıklardır. Kalınlıkları milimetrenin bir binde biri kadardır. Öküzün iliklerindeki hücreler, gözle görülebilecek kadar büyüktür.
Hücrenin içine mikroskopla bakılacak olursa, aynı derecede şeffaf olan bir «çekirdek» görünür.
Çekirdeğin içinde, danse-den çiftler, ikişer ikişer yan yana bulunan. «solucanlar, vardır. Bunlar, hareketsiz o-lup «kromozom, tesmiye edilirler. Hücrelerimizde, bu kromozomlardan yirmi dört çift vardır. Bazı bitkilerde ise. nevilerine .göre, on ilâ yirmi arasında bulunur. Dro-sophile denilen bir nevi sineğin hücrelerinde ise dörder
tanedir. Bir duvarı inşa etmek için, duvarcı, taşları üs-tüste istif eder. Tabiat bu
işi, hücrelerle ve kendine mahsus bir tarzda yapar. İşte, bu tohumdan bir varlık yaratılır. Bu gayet küçük bir küredir. Milimetrenin onda biri kadar bir kutru vardır.
Ilamdolsun, yeni yetişen gençlerimizin bazılarında bu aşağılık duygusu yok! Bakıyorsunuz, bir delikanlı çıkıyor, motosikletle devriâlem yapacağım diyor! Ama aksi tesadüfe bakın ki, motosiklet Nallıhanda tekerlekleri havaya dikiyor!...
Bir başka genç kalkıyor, kulaç kulaç Manşı geçeceğim! diye tutturuyor. Ve haftalardır, olduğu yerde dalıp dalıp çıkıyor!...
Ne dersiniz; da:
hep bir olup
— Sınıf geç yavrum, sınıf!
iki âlim muvaffak olursa, ho rozu ve diğer hayvanları işte böyle, azman h aide görebileceğiz
Anne ve babaya (erkeğe ve d şiye ait) iki elemanın birleşmesinden meydana gelm:ş tir. Bir kaç saat sonra bu tohum, ikiye, sonra dörde, son ra sekize bölünerek, bir sabun köpüğü gibi şişerek, büyüyerek çoğalır. Fakat canlı olarak. Bu safhada, hepimiz birbirimize benzeriz: İnsan, kuş, tavuk v.s. Bu safha da, bir tane yığınından ibarettir. Bu safhaya «morula» yahut «küçük duvar, denir.
Fakat biraz sonra, bu mo-rula, fazla şişmiş bir balon gibi bir tarafından patter ve içi çukurlaşır. Bu safhaya • gastrula. veya «küçük mide. denir. Ve nihayet, bölünme başlar. Şekillenir. Biraz sonra bu, bir kurbağa, bir balık veya bir insan yavrusu olacaktır. Bu kitleyi, kendi familyasına benzeyen bir şek le sokan bu kuvvet, bu esrarengiz «münasebet, nedir? Bir kelime ile, ırsiyetin mekanizması nedir?
ziyade, insanı şaşırtıcı bir şeydir. Alimlerin, korkunç mahlûklar yaratmalarını bir
— 18.30 Konuşma: Kitap saati. — 2 — İkinci aahıs. şahıs zamiri, ter. 18.46 Müzik: Polkacılar (Pl.». — sİ bir sayıdır; 3 — Bir renk, bir e. 19.00 M. S. Ayarı ve Haberler. — dal; 4 — Oy. ûb; 5 — Umur, s.vı.
19.15 Tarihten bir Yaprak. — 19.20 îorsl İsim; G — Tersi beyaz ve don.
Müzik: Şarkılar. — 19.45 Müzik: .»us bu. tersi asker demektir; 7 — Tarihi Türk Müziği. — 20.15 Had. Bir U yapmak İçin sarfedilon kuv. yo Gazetesi. — 20.30 Müzik: Tsclıal. (•(•». ve zaman, tersi bayındırlık: kowsky . 6 inci Senfoni Mi Minör 8 — Bitki gövdesi, bir emir.
(Pl.) Tlıomas Beecham İdaresinde katışıksız; 9 — Kin. bir no.
Londra Fllûrmonl Orkestrası. — vl pıçak bir nota; 10 — Açıklık a.
21.15 Konuşma: (Radyo Haftası) razl. tersi genişlik demektir; 11 — Mümtaz Faik Fenik — 21.30 Mil. Tahmin, tersi akıl demektir; 12 —
zlk: Caz Müziftl (Pl. ) — 22.00 Ko. nusmıı . — 22 15 Müzik: şarkılar. -22.45 M. S. Ayarı ve Haberler. ■-23.00 Program ve Kapama.
İSTANBUL RADYOSU Pazartesi — 11/9/1950
12.57 Açılış vo Programlar. — 13 00 Haberler. — 13.15 Hafif öğle Mtlzifti (Pl.) — 13.45 Şarkılar. -14.20 Serbest Saat. — 14 30 Şarkı ve Türküler (Pl.) — 14.45 Chopln’. den Sevilmiş Parçalar (Pl.) — 15 00 Programlar vo Kapanış. — 17 57 A. çılıs ve Programlar. — 18.00 Fasıi Heyeti Konscdl. — 18.40 Dans inil, zifti «Pl». — 19.00 Haberler. — 19. 15 İstanbul Haberleri. — 19.20 Kü.
Tersi kenar demektir, bir nota; 13 - IfOlAsa, bir İçki, İsim; 14 — Sa.
mayi; 15 — Bir meyve İsmi, tersi yürüyerek giden
çtlk Orkest.-adan Melodiler. — 19.40 Radyo KlAsik Türk Musikin Birli. 1 ftl Konseri. — 20.15 Radyo Gazetesi. I 20.30 Serbest Saat. — 20.40 lnado. lu Köy Havalarından. İzahlı örnek.
lor. — 21.00 Mozart vo Sal i ıırg 1
21.45 Dinleyici İstekleri. ■- 23.:!l) Haberler. — 23.00 DanH Mtaifti Filmlerden Müzik «l'l — 22.45 --1 «.Pl». — 23.30 Pro; ramlar ve Kapa. I niş.
Bu geniş mevzu üzerinde,
asırlardanberi, sayısız tırmalar yapılmıştır.

Bu hususta, bir çok neticelere varılmıştır.
Bu jenetik kanunlarına da-yanaraktan, iki İsveç âlimi, fevkalâde bir başarıya ulaştılar: (Memeli hayvanların devleştirilmesi).
Morgan ve rak pleri şunu keşfettiler ki: «ırsiyetin nıer kezi. muhakkak bir surette, kromozomlardadır. Yaratığın muhtelif karakter ve vasıflan, kromozomlar üzerinde
• noi'.ta. şeklinde, teşbih taneleri gibi sıralanmış o-lan .gene. lere tâb dir. Bir nokta, gözün maviliğine, bir diğeri uzun buruna ve bunun gibi, diğerlerin n her biri de, fizyonomik yapının hususiyetlerine tekabül eder.
Carneg e Enstitüsünün, je-netistleri, X şualarını tecrübe etliler. Bazı nebatların kro-
mozomları
X şuama
maruz
tutarak, yeni nebat şekilleri elde ettiler.
Eğer iyi düşünülecc-k olursa, bu, vaadedici olmaktan
tarafa bırakalım. Bu korkunç mahlûklar çoğalır ve yerlerini kendilerine benzeyen da ha korkunç mahlûklara bırakırlar. tşin Aİddî tarafı burasıdır. Bu, bize gösteriyor ki, kromozomik mekanizması, bir hayli uzun sürecek şekil de bozulmuştur.
Haeggvist ve Bane; Wells’-in, «Dr. Moro'nun odası, adlı eserindeki kahramanlar gi bi hareket etmediler. Onlar, dev mahlûklar yaratma dâvalarını, uzun müddettenberi bekledikleri bîr kivvetin sa-
yesinde yaptılar; bir hayvanın kromozomlarını, bir ej-derhanınkine benzer bir şekilde büyüttüler. Nasıl ki, mahlûklar çoğalır ve yerle-
ş mdiye kadar, aynı netice bazı nebatlarda elde edilmiş tir.
Bir çok nebatların kromozomlarında yapılan değişiklikler sayesinde, yeni yeni nebat çeşitleri elde etmeye muvaffak olmuşlardır.
Hayvanlar için bu mesele, oldukça güçtür. Gerçi, «devleştirme. usulü, yumurtalı hayvanlar üzerine (bazılarına) tatbik edilebilmiştir. Bu izahtan sonra, insanın aklına şöyle bir sual gelebilir: «Pekâlâ! Öyleyse, iki İsveç âlimi ada tavşanlarını normallerinden i-ki misli büyüklükte, nasıl yetiştirmeye muvaffak oldular?» Bu iki âlimin, ada tavşanlarının tohumlarında yaptıkları değişiği, şu anda izah edemeyiz. Belki de bu ameli-yelor, farzedildiğinden daha az kolay ve daha az vahimdir. Ancak, yukarıda da anlattığımız gibi, bir öküzün vücudundan alınan bir «tohum, un, bir ineğin rahmine zerkedildiğin-de, ne gibi değişikliklerden sonra, ineğin gebe kaldığı bilinmekte ve bütün safhalar, inceden inceye tetkik ve takip edilebilmektedir. Bu hususta, bir kaç tecrübe değil de, bir çok tecrübe yapabilecek kadar sabır gösterebilirseniz, belki siz de, bu iki İsveç âliminin sıırına vakıf olabilirsiniz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, «devletleştirme, işinde yapılacak işin, kromozomlar ve bunların üzerindeki «tanecikler» üzerinde yapılabilecek değişikliğe daha doğrusu büyültme imkânlarına bağlı olduğu aşikârdır. Amma, sadece, bu iki İsveç âliminin bildiği bu (Sonu 4 üncü sayfada)
Salıife : 1
ZAFER
11 - 9 1950
Başmakaleden devam :
Halk Partisini
Yalman’m
dişini
— Vc tabiî yaşı sekiz olmuştu.
— Evet.. Bir gii çağırdı. Gittim. O gün çektiğim heyecanı hâlâ yaşamaktayım.
— Sen tam bir Leylâ - Mecnun hikâyesi anlatıyorsun.
— Biraz benzer. Karşıma turdu. Gözlerimdeki deri hudutsuz sevgi mânasını yordu tabiî.. Gülüyor, şakalaşarak saçlarını okşuyor du. Benimle alay mı ediyo bilmem., yahut..
— Zannetmem. Onun da na bir meyli olsa gerek..
— Ah, bunu bir. kere bilseydim.. Yalnız onu seyrederek, onun tatlı sesini dinliyerek, o-nu teneffüs ederek belki iki saat evinde oturdum. Oradan ayrıldıktan s) daha kendimi kurtaramıyac
— Şimdi kaç yaşındadır?
— Yirmi olacak..
— Yine Beşiktaşta
— Yerini bilmiyor ı
— Arıyorum. Eğer rüyay inanmak doğru ise.
— Ben inanırım.
— Onu gördüm.
bir akşam da Haliçte sandalla geçiyorduk. Onu da bir sandalda gördüğümü sanıyorum.
— Eli.. Üç nalla bir beygire kalmış.. Rüya ve hayal.. (Başı -------_
— Hakkın var. | müdafaa çok başarılı oldu. Sa-
— Saraydaki vazifenden na- . at 10.10 da mavi kuvvetlere sil ayrilebiliyorsun ? mensup hafif bombardıman u-
— Ağa ile hoş geçiniyorum. | çakları taarruza başladılar. Av
— Sana acıyorum. Basbaya- , Cı uçakları ve harb gemileri-ğı âşıksın sen. İstanbul kazan njn uçaksavar toplan konvoyu biz k.,.,. .. " ■ 1.................... "
raber arayalım. Ne dersin? j
— Sana dua ederim. Zaten ben ne yapacağımı bilmiyorum.
— Bir şey aklıma geliyor.
— Buyur ağa..
— Kâğıthaneyc hiç gittin mi?
— Bir kaç kere..
— Bana kalırsa işe oradan başlıyalım. Mevsim Lâle ve Nerkis mevsimi. Hünkâr sık sık Saadabada gidiyor. Bilirsin ki Hünkârın Kâğıthaneyc teşrifi, bütün İstanbul halkını da oraya çeker. Nice dilberler zevrakçelere binip Ccdveli Sim kenarında Nedimin şuh şiirlerini terennüm ederler.
— Benim o dilberlerle işim yok ağa..
— Anladık ama, belki senin gönlünün dilberi de bunlar ara sında olabilir.
Adam irkildi. Bir ümido kapılmıştı:
— Hakkın var. Bunu düşünmemiştim.
(Devam edecek)
IfBüyük askerî tatbikat
âşıksın sen. İstanbul kazan njn uçaksavar toplan konvoyu kepçe olalım.. Bu kızı be- I müdafaa ediyorlar. Bombardı-
Dünyanın aynası
(Baş tarafı 3 üncü sayfada) metod neye dayanmaktadır? Ne gibi bir usul ve ameliye neticesinde, kromozomlar büyültülerek, tohumların birleşmesinden sonra, asıllaıından daha büyük ve fakat aşıtlarına benzer mahlûklar (ada tavşanlarında olduğu gibi) yaratılabiliyor, burası meçhuldür.
Netice ne olursa olsun; bu iki âlimin büyük başarıları, a-tom bombası devrinden daha çok endişe ve korku verici, yeni bir ilim devrinin başladığıdır. «Yeniden yaratılan, bir beşeriyet Picasso’nun memleket hayvanlarına ait resim albümü Gustave Moreau’nun en delice hülyalarının hakikat olacağı bir devirde, çocuklar için, resimli bir albüm olarak kullanılmaktan başka hiç bitişe yaıamıyacaktır.
«Devleştirme, usulü, sadece, hayvanlara tatbik edilecek o-lursa, yeni «dev» devrinde, bize itaat eden ve âdeta oyuncağımız olan hayvanlara, insanların birer oyuncak olacağı a-şikârdır.
N. N. Ü.
Avrupa tütün konferansı
(Başı 1 inci sayfada) nokta mevzu teşkil edecektir :
1 — İmalât ve ticaret bakımından tütün sanayiinin bugünkü durumu,
2 — Talep edilen vasıf ve miktar bakımından Avrupada si gaıaya mahsus tütün yetiştiril-
3 — Tütüncülük milletlerarası işbirliği,
Konferansta temsil edilen memleketler şunlardır :
Türkiye, Almanya, Avusturya, Belçika, İspanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Portekiz, San Marino, Vatikan, İsviçre, Yugoslavya, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Norveç, Polonya, İsveç, Arjantin, Brezilya, Mısır, İran, İsrail, Güney Afrika, Birleşik Amerika, Küba, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti.
man uçakları çok alçaktan ve ' fevkalâde güzel uçuşlarla harb gemilerine taarruz ediyorlardı.
Saat 12 ye kadar devam e-den deniz ve hava kuvvetleri- ! mizin bu müşterek harekâtı •Ege.de bulun-an ordu erkânile ' ecnebi devletler ataşeleri ve basın temsilcileri tarafından büyük bir alâka ile takip edildi ve kendilerine bu herakâtin inkişaf safhaları etrafında malûmat verildi.
Tatbikatın ilk gününün beş- . langıç safhasını teşkil eden bu deniz harekâtı, kırmızı taraf kuvvetlerini takviye için bu sabah saat 3.30 da Mudanya’dan bindirilen kuvvetlerin Da-rıotfya naklini, bu takviye kuvvetlerini nakleden konvoyun deniz ve hava kuvvetlerile emniyet altında bulundurulmasını istihdaf ediyordu.
Denizaltıların hücumu
Bu harekât esnasında mefruz has m kuvvetlerini teşkil eden ma /i kıtaların Marmara’da bulun lukları kabul olunan iki der.izaltısı ile yine bu kuvvetlere mensup hava kuvvetlerinden bir kısmı ise bu konvoya taarruz vazifesile görevlendirilmişlerdi.
Kımızı kuvvetleri nakleden gemilerin teşkil eylediği konvoyun önünde avcı botlariyle denizaltılan bir emniyet perdesi çekmekte ve dört muhrip ile •K* sınıfı gemiler de konvoyu denizaltı taarruzlarına karşı ko ramakta idiler. Hava taarruzlarına karşı da hava kuvvetlerimiz konvoyun üzerinde devriye uçuşları yapıyorlardı, böylece se yir halinde bulunan konvoya saat 10.45 de iskele tarafından mavi kuvvetlere mensup bir denizaltının hücum etmek üzere olduğu .Gemlik, muhribi tarafın dan haber verildi ve biraz sonra da bu denizaltının hareketini inkişaf ettirdiği görüldü. Bu esnada «Gaziantep» muhribi de radar ile hava âlâmı verdi, ve mavi taraf hava kuvvetleri de konvoya alçaktan baskın yaptılar.
Mavi taraf hava kuvvetleri bu baskınları Batı - Güneyden yapmaları ve radarların görüş sahalarının daralmış olması do-layısiyle kırmızı taraf av uçakları, hasım taraf uçaklarını ancak taarruz esnasında önliyebil-
Saat 11 sıralarında «Gaziantep. ve .Gemlik, muhripleri denizaltı hücumunu haber verdiler ve biraz sonra da denizaltı hücumu tam olarak inkişaf etti. Bu sırada muhrip filotillası da radar ile yeni bir hava alârnıı i verdi ve hava devriyeleri derhal mavi taraf uçakları üzerine veccüh ettiler. Bu hava hare' tında kımızı kuvvetler huva çakları mavi taraf uçakları taarruzunu önledilerse de sayı ı üstünlükleri dolay isiyle bir kısım mavi taraf uçakları bomba ve roket taarruzu yapabildiler.
, Deniz ve hava kuvvetlerinin , bu müşterek hareketleriyle ko-
- ı-unan konvoy, böylece saat 12 ■ de Danca önlerine vardı ve
- kıtaat karaya çıktı.
, Tatbikatın bugünkü safhası-, nın bu ilk kısmı böylece sona ( erdi ve her iki taraf deniz ve 3 hava kuvvetleri bu tatbikat esnasında kendilerine verilen va-
inci sayfada) zifeyi muvaffakiyetle başaıdı-
■ • ■ ~ 1ar.
Öğleden sonraki harekât Tatbikatın öğleden sonraki safhası ise kırmızı ve mavi taraflar kuvvetleri arasında yarından itibaren harekâtın cereyan edeceği saha üzerinde bu tatbikatı idare etmek üzere gelen genel kurmay erkânı ile kara, deniz ve hava kuvvetleri mensupları ve diğer askeri müşahitlerin kırmızı taraf kuvvetlerinin keşif ve taarruz hazırlıklarını takip etmeleriyle geçti ve kendilerine kırmızı kuvvetlerin bu hazırlıkları etrafında malûmat verildi.
Bugün Mudanyadan buraya nakledilmiş olan kuvvetler de, kırmızı taraf kuvvetlerini takviye ederek yarın yapılacak taarruza iştirak için bu gece mevzilerine girmektedirler. Harekâtın mevzuu
Bugünkü harekâtın esası ve mevzuu şudur:
Mavi «Düşman, kuvvetlerinin Karadeniz sahillerine çıkarma yaptığı farzolunmuş ve bu kuvvetlerin Boğaza karşı taarruzunu önlemek maksadiyle bugünkü harekâta girişilmiştir.
Karadenizde üstünlük mavi kuvvetlerdedir. Mavi kuvvetler, Şilenin doğusunda Ağva sahillerinden Marjjjaraya kadar bir hat üzerinde tutunmakta dır. Marmarada deniz hâkimiyeti kırmızı kuvvetlerdedir.
Mavi kuvvetlerin uçakları kırmızı kuvvetlere ait ehemmiyetli noktaları bombalamak vazifesini almış bulunmakta dır.
Kırmızı' kuvvetlerin en ajur harb kruvazörü, Karadenizdc-ki ilk çıkarmaya mâni olurken aldığı yaralarla harb dışı far-zed itmiştir.
Marmarada' deniz üstünlüğü kırmızılardadır. Kırmızı hava kuvvetleri müttefik hava kuvvetleri ile birleşmiş ve üstünlüğü elde etmiştir. Bu arada, muvaffakiyetle denizden getirilen takviye, karaya çıkartılmıştır. Bu kıtalar ana kuvvetlere iltihak edecektir.
Kırmızı kuvvetler akşam üstü başlayan ileri harekâtımı hız vermiş ve mavi öncüleri geri atmıştır.
batıranlar
içlerinde İnönü, Şemsettin Giin-altay, Faik Ahmet Barutçu, Hüseyin Cahit Yalçın gibi yalnız bir kaç şahıs eski devrin bakiyesi olarak ayaktadır. Demek Halk Partililer dahi, seçimlerde Hükümetin ve Partinin sevk vc idaresini ellerinde bulunduranların çoğunu tutmamışlar, onlara rey vermemişlerdir. Tuhaf olan şudur ki. şimdi bu tasfiye edilenler, partiyi diriltmeğe, yeniden kendilerini iş başına getirmeğe uğraşmaktadırlar. Acaba bu zevat, sağduyu sahibi olan halkımızın bir defa daha kendileriyle birlikte bir tecrübeye girişmiyeceğini bilmiyorlar mı? O halde Halk Par tisinin içinde hiç bir intibah emaresi olmadığını katiyetle söyliyebiliriz. Orada hiç bir şey değişmiş değildir. Liderler kadrosu diiıı ne idiyse, bugiin de o-dur. Çünkü bu zevat, kendilerinden başka hiç bir kimsenin meydana çıkmasını, parlamasını asla hazmedemezler. Hattâ o kadar ki. bunlar için partinin başka ellere geçmesi iktidarın başka partiye geçmesinden de acıdır; çünkii ihtirns o derece ken-lcrini bürümüştür; o derece şiddetli bir humma içinde yanmaktadırlar.
Fikrimizi bir misalle izah edelim: Bir kabine tasavvur ediniz ki. Büyük Millet Meclisinde baştakinden sondakine kadar güven oyu alamamış, vc sukut etmiştir. Bir daha o kabineyi ayni şahıslarla, ayni Meclis huzuruna sevkedip nasıl itimat isteyebilirsiniz?
Vaziyet umumî efkâr karşısında bulunan bir parti için de aynidir : Bir kadro tasavvur ediniz ki, millet onu beğenmemiş, istememiş, sevmemiş ve alaşağı etmiştir. Şimdi ayni kadro, tekrar meydana çıkmakta, vc partiyi diriltmek vc sevimli göstermek sevdasına kapılmaktadır. işte bu zevatın yaptıkları bundan başka bir şey değildir.
Bu çeşit mantık knrşısında insanın gülmekten başka yapacak şeyi yoktur!
Bir de iktidar, muhalefete hayat hakkı vermiyor, diye şikâyet edip duruyorlar. Bizzat kendileri. o sevilmiyen, tutunmıyan şahıslarıyla muhalefeti baltalamaktadırlar. İktidar buna karşı ne yapabilir?
Mümtaz Faik FENİK
mühim makalesi
(Başı 1 inci sayfada) nıı canlandırmak, müşterek emniyet dâvasını heybetli bir müşterek cephe haline vardırmak •■iVrMİi' Kore'ye :ıd(rı ; -. ) 11 I. ) -nıcğc karar veriyoruz. Herkeste ı evvel bizim ortaya koyduğumuz örneğe başka milletler uyuyor, nesillerdir, hattâ asırlardır milletin hasretini duyduğu dünya asayiş ve emniyetine doğru en mühim adımlar atılmış oluyor. Tam bu saniyede usul ve izzetinefis meselelerini bahane ederek, kim bozguncu bir rolle Türkiye'de ordu halde herkesin İçinde olduğunu va’ya ümit ve ı bir lisanla İddia
İnönü... Yemende, umumi harpte, Garp cophesindo, Mudanya'da. Lozanda, Başvekil ve Devlet Reisi mevkiinde millete büyük hizmetleri dokunan bir Türk tarihi şahsiyeti... Bu çapta bir insanımızı bir iki ay içinde gözü dönmüş bir politika muhterisi, bir bosSguncu hallno düşür »bilen ihtiras mikrobundan r.' kadar üı ksek yeri var-
Bcr bu sözleri incitmek mak-sadlle sarfetmlyorum, maksadım bir ikazdan ibarettir.
fam ît İnönü, tövbe etmeli, hatasını itiraf ve ilân etmek cesaretini göstermelidir. Ancak bu sayede manevi bir intihardan kurtulabilir. Her insan ölecektir. Fani bir hayatın maddi bakımdan kıymeti mahduttur. Fakat ismet İnönü'nün askeri ve siyasi hayatı gibi bir varlığın T İrk mukaddesatı arasında yeri vardır. Muhalif İnönü'nün millet? ait olan bu hayata fuzuli surette tasarruf ve suikast etmeğe hakkı yoktur. Son beş senelik muhalefet mücadelesi esnasında İnönü’nün bazan ortaya koyduğu yüksek basiret ve vatvıseverlik yeniden parlama-lı ve radyoda söylenen sözler ve bunun etarfındakl hava, hiç hnline indirilmelidir.»
izzetinefis ı ederek, kim ) sahnede görünüyor ? ı dahil olduğu istikrarsızlık kim, Mosko-cesarot verecek ediyor? Bizzat
Tecavüze karşı
Bursa Fuarı hazırlıkları
Bursa, 10 (a.a.) — Bursada açılacak Fuar için hazırlıklara başlanmıştır. Bu maksatla vilâyet erkânı, tüccarlar vc sanayiciler Ticaret Odasında toplana-
rak fuar için bir komite seçeceklerdir. İşletmeler Bakam, fu ar açıldığı zaman Türkiye iktisat kongresinin Bursada toplanacağını vadetmiştir.
Sinopta bir kaza
(Başı 1 inci sayfada) nin yarası ağırdır.
Kamyon düz yolda giderken dört metrelik bir meyile düşmüş ve iki takla atmıştır.
Kazanın, Panayırda eğlenip sarhoş olan ve bir aralık coşup, havaya beş el silâh atan şoförün karakolca nezarete alınıp, bir müddet sonra bırakılması ve şoförün sarhoş bir halde kamyonu kullanmasından ileri geldiği söylenmektedir.
Köylüye
(Başı 1 inci
devlet üretme çiftliklerinde ye tiştiıilmiş orijinal tohumlar, temizlenmiş ve ilaçlanmış olarak yine 100 er kiloluk çuvallarla verilecektir. Yalnız bunun alınışı peşindir, kredi ile de verebi-
Doğudaki çiftçilerimiz de bun dan faydalanabilirler. Çünkü; doğunun merkezi ittihaz edilen Muş’ta bir Devlet Üretme Çiftliği açılmıştır. Bundan faydalanabilirler.»

Millî boks takımı
namzetleri seçildi
Terfi maçlarına dün de devam olundu — Yunanlı boksörler şehrimize davet edildi. — Memleketimize iltica eden iki Arnavut futbolcu Galatasaraya girdi.
— Atletizmde yeni rekor —
Dün kü boks maçlarından bir enstantane
Türk Millî boks takımı seçme müsabakalarına dün de 19 Mayıs Stadı Tenis müsabaka
sahasında devam edildi.
Ka-
labalık bir meraklı kitlesinin takip ettiği müsabakalar cumartesi gününe nazaran daha çetin ve heyecanlı oldu. Bil-
hassa Hal t - Sevindik, Ali Me-
lek ■ Ayhan ve Suphi - Cevdet karşılaşmaları alâka ile takip edildi, ikişer dakikadan beş raund üzerinden yapılan karşılaşmaların teknik neticeleri
şunlardır :
kurulan cephe
(Başı 1 inci sayfada)
Batı dünyası çetin bir iş karşıtındadır, fakat elbirliği ile çalışıldığı takdirde ulaşacağımız hedefe yaklaşıyoruz.»
Sovyet Rusyanın komünist Çini Kore harbino_ girmeğe zorladığının şüphesiz olduğunu bildiren Acheson. böyle bir baıkıya boyun eğdikleri takdirde Çinlilerin delilik edeceklerini belirtmiştir.
51 kiloda Halit Ergönü!(İst.) — Sevindik Erciç (Ank.). Bu müsabakada Sevindik çok güzel bir döğüş çıkardı. Bilhassa bir ve ikinci rauntta vaptığı hücumları devam ettirebilse idi. Maçı da kazanması mümkündü. Diğer rauntlarda daha fazla sayı tophyan Hal t maçı sayı hesabı ile kazandı.
54 kiloda Doğan Karaca (Ank.) — Necdet Arslan flst.) karşılaşmasını Doğan sayı he sabi ile kazandı.
57 ' kiloda Yusuf Mergen (Ank.) — Turgut Sarper (K. E.) karşılaşmasına Turgut daha üstün dönüşmesine rağmen Yusuf galip ilân edildi.
60 kiloda Mustafa İnci(Ank)
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünden
Üniversitemize bağlı Tıp. Hukuk, İktisat, Edebiyat. Fen vc Orman Fakülteleriyle Dişçi ve Eczacı okullarına 15 eylül 1950 de başlamak ve 15 ekim 1050 de sona ermek üzere Öğrenci kayıt ve kabul edilecektir. Üniversiteye girebilmek için olgunluk imtihanını vermek şarttır.
Aranılan belgeler şunlardır:
a) Lise bitirme vc olgunluk diplomaları, veya buna eşitliği tasdik edilmiş belgelerin asıllaıı.
(b)i Kimlik cüzdanı (Yabancı devlet uyruğunda olanlar i-çin oturma tezkeresi örneği),
ic) Oturduğu yeri gösterir belge,
d) , öğrencinin etrafı için tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalığı olmadığını gösteren hükümet tabipliği raporu,
e) Üniversiteye yazılma harcına ait İstanbul Üniversitesi Saymanlığından alınmış vezne veya aynı saymanlığa 15 lira gönderildiğine dair posta makfbuzu,
Üniversiteye yazılmak isteyenler bu belgeleri bir dilekçeye iliştirerek doğrudan doğruya Rektörlüğe müracaat etmeli vc dilekçelerine hangi fakültede ve bölümlere öğrenci yazılmak istediklerini «belirtmelidirler.
Müracaat sayısı her fakülteye alınacak öğrenci miktarını aştığı takdirde yapılacak seçimin tarzı bilâhara İlân cdilccek-
NotJ
II — 'Bir yıl öğrenime ara verdikten sonra üniversiteye kaydolunmak İsteyen İlse mezunlarının, bağlı bulundukları askerlik şubelerinden öğrencilikten başka bir sebeple ertelenmiş olduklarına dair belge getirmeleri lâzımdır.
2 — Yüksek bir öğrenimi bitirdikten sonra askerliğini yapmayanlar İkinci bir yüksek öğrenime kabul edilmeyeceklerdir.
3 — Dört söınestrlik süre sonunda üst sömestre geçmemiş olanlar askerlik ödevlerini bitirmedikçe yeniden ımmat-ıikülâsyon işlemleri (yapılmayacaktır.
■1 — îmmalıikülâsyon harcı verip kaydı yapılmamış veya 'fakültelere kayıt edilip inskrteiyon harcı verdikten sonra ayrılmış olanlara bu harçlar hiç bir suretle geri Vcrilıniye-cektlr.
5 — Liaelerce verilecek belgelerin doğrudan doğruya Rektörlüğe gönderilmesi ve ög.\ acillin'hangi koldan mezun olduğunun da açıkça belirtilmesi lâzımdır.
0 — Müracaatlar niuıyym !ı:t.ldi aştığı taktirde seçim yapılacağından dilekçelerde esas olarak girmek istenilen fakülte veya dala glrilemodiği taktirde başka hangi fakülte Veya dala girmek islediğinin dilekçeleı'de belirtilmesi.
7 — Orman fakültesine girecek öğrencilerden 30 una burs verilecektir. Bunun için üniversiteye namzet kayıt edildikten sonra alınacak namzet kartlarıyla bu fakülte dekanlığına başvurulması. (6789), 1981
— Temel Yavuz (Ank.) karşı-^afciniasuıda kaşı yarılan Te-mel'in döğüşmesine doktor mü saade etmediğinden. Mustafa
hükmen galip sayıldı.
63.5 kiloda Vural İnan (İst)
,— Vartan (Ank.) karşılaşmasını Vural sayı hesabı ile kazandı.
67 kiloda Şaim Saygılı (Ank.) — Gaıbis (Kt)i karşılaşması Garbisin hasta olmasından yapılamadı.
71 kiloda Ali Melek (Ank.)
— Ayhan Eryılmaz (İst) karşı taşmasını Ali Melek kazandı.
75 kiloda Kâm'l İçli (Ank.' rakipsiz olduğundan müsabaka yapılmadı.
81 kiloda Suphi Okur (İst.)
— Cevdet Özçentek (İst) kar-1
şılaşmasını Suphi sayı hesabı He kazandı.
iki gün devam eden seçme müsabakalarında boksörlerin bilhassa form vaziyetleri göz-önüne alınmıştır. Ankara oöl-gesi boksörleri, İstanbul bok sörlerinin elde ettikleri 2 sıkletteki birinciliklerine mukabil. 6 sıklette birinci olmuşlardır. Bu da devamlı çalışmalarının bir semeresidir. Bu bakımdan Ankara Bölgesini tebrik ederiz.
Müsabakalarda elde ed'len neticelere ve boksörlerin form vaziyetlerine göre Federasyon aşağıdaki boksörleri Millî Takım kampına çağırmıştır. £• kim ayının on beşinden sonra açılacak bu kampta boksörler İtalyaya yapılacak seyehat f-çin hazırlanacaklardır
51 kilo : Halit Ergönül (İst). Sevindik Erciç (Ank.) Yüksel Sankaya (Ank.).
54 kilo : Doğan Kareca (Ank.), Necdet Arslan (İst),
57 kilo Yusuf Mergen (Ank.), Turgut Sarper (K. fili). Hüsnü Özarı (İst). «
60 — kilo : Mustafa înel (Ank.).
63.5 kilo : Vural İnan ,İst.) Oktay Kalçakoğlu (İst)
67 kilo : Saim Saygılı(Ank), Garbis (İst).
71 kilo : Ali Melek (Ank), Ayhan Eryılmaz (İst).
75 kilo : Kâmil İçli (Ank.), Cevdet Özçentek (İst.).
81 kilo : Suphi Okur (İst.), Enver Angün (İst.).
Ağırda : Şaban Minasyan (İst).
Selektör altı kırık buğday satılacak | Malya Devlet Üretme Çiftliği Müdürlüğünden :
Yerköy j
1 — Çiftliğimizde mevcut
.1000. liin ton selektör altı kı-' rık buğday ellişer tonluk partiler halinde açık artırma ile satılacaktır. |
2 — Muhammen fiatı tonu
• 200.00. ikiyüz liradır. Teminat j depozitosu .75.00-. yedyüzelli
liradır. ,
3 — İhhle 21.9.1950 Perşembe günü saat 15 de Araplı köyündeki Çiftlik Müdürlüğünde yapılacaktır.
I
4 — Nürnune ve şartname her gün mesai saatlerinde Air kaıada Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünde, İstanbul Yollama Memurluğu;»’ da, Sirkeci Süngerciler sokak No. 83, Yozgat, Kırşehir, Kayseri Z mat Müdürlüklerinde, Yerköy transit anbarında ve çiftlikte görülebilir.
5 — Çiftlik ihaleyi yapıp yapmamakta seıbesttir.
(6731) (1973)
kalan yapılmıştır. Üç adım atlamada Akın Altıok 13,52 ct-lıyarak yeni bir Türkiye rekoru tesis etmiştir. Eski rekor 13,38 ile gine kendisine aitti.
İki Arnavut futbolcu
Geçen hafta içinde yurdumuza iltica eden Arnavut futbolcularından Yusuf ve Bahri' nin Galatasaray kulübüne girdikleri söylenmektedir.
Bu oyunculardan birisi sağ haf, sağiç, diğeri de sağ ve sol haf oynamaktadır.
İstanbulda dünkü futbol maçları
İstanbul 10 (a.a.) — Bugün şehrimizin muhtelif stadların-da yapılan futbol karşılaşmalarında aşağıdaki neticeler a-lınmıştır :
Fenerbahçe Stadında ; Fenerbahçe 1 Adalet 0, Beykoz 2 Defterdar 2, Fenerbahçe 2 Haliç 0.
Vefa Stadında : Vefa 6 Alem car 1, Unknpanı 7 Kurtuluş 3.
Şeref Stadında : Beşiktaş 6 Beyoğluspor 2.
Yaşar Doğu ve Celâl Atik galip
İstanbul, 10 (a.a.) — Bugün öğleden sonra Şeref stadında yapılan serbest güreş müsabakalarında Celâl Atik, Hayre-bolulu Süleyman’ı sayı hesabiyle ve Yaşar Doğu, Sındırgı-lı Şerifi tuşla yenmişerdir.
Yüksek atlama rekoru kırıldı
İzmir, 10 (a.a.) — Bugün İz-mirde Alsancak stadında yapılan bölge atletizm birincilikle, rinde yüksek atlamada Mahir Aıas 1 metre 87,5 santimetre ile Türkiye rekorunu kırmıştır.. .Bundan evvelki rekor, 14 sene evvel İstanbul atletlerinden Pulios Polat tarafından 1 metre 86,5 santimetre ile tesis dilmişti.
Yine bugünkü müsabakalar da Avni Akgün, uzun atlamada 6 metre 83 santimetre ile kıymetli bir derece elde etmiş-
Sportif Oyunlar Ajanlığından
9.9.1950 Cumartesi günü Böl-korşılaşma yaprrrası için teşeb- gede toplanan Sportif oyunlar büse geçilmiştir. tertip komitesi, dörder puvanla
Yunanlı boksörlerle şehri- berabere olan Cebeci - Başkentinizde yapılacak maç tarihi he- spor Voleybol karşılaşmasının nüz belli değildir. ' bugün saat 18 de aynı sahada
olarak
Haydar ÖZAKMAN
Terfi maçları
Terfi müsabakalarına dün de 19 Mayıs Stadı dış sahasında devam edildi.
Kalespor — Hilâlsporia 2—2 berabere kaldı. Jandarma Gücü de — Beşiktaşa 7—2 galip geldi. Atıfbey — Işıkspor maçında her ik takım da sahaya çjlkmadığından hükmen mağlup sayılmışlardır.
Yunanlı boksörler
13 ve 15 Eylül tarihlerinde iki müsabaka yapmak üzere İstanbula gelecek olan Yunan-lı boksörlerin şehrimizde bir .
Üç adımda Türkiye rekoru I oynanmasına karar vermiştir, kırıldı J Not : Maçın hakemi Halil O-
Diin 10 Mayıs stadyumu ic ğultiirktür. Müsabaka sonunda sahasında üçüncü küme atlet- ikinci ve üçüncü olan takımlara leri arasında atletizm müsaba- kupaları verilecektir.
Yapı işleri ilânı
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Ankara Atatürk Lisesi kon-
foıans salonu havalandırma ve teshin tesisatı ikmali ile diğer çeşitli işlerdir.
Keşif tutarı: (6143.10) liradır.
2 — Eksiltme 2.10.1950 pazartesi günü saat 15 de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve imar işleri Reisliği Eksiltme Komisyonu edasında pazarlık usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve imar işleri Reisliğinde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (921.47) liralık kesin teminat vermeleri Ve eksiltme şartlaşması gereğince ticaret odası belgesi i'braz etmeleri şarttır.
5 — isteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini ıSbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün önce Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar işleri Reisliğine (başvurarak bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
(6763) 1980
11-9 1950
ZAFER
Sahlfe : 5
9 9 £
Devlet Orman işletmesi ilânları j
Devlet Orman İşletmesi Eğridir ' Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Ciro Bölgesinin istasyon deposu istif yerinde mevcut 873 adede denk 100 metreküp 027 desimetrc-küp çam kerestesi bir parti halinde 31/8/1950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle açık arttırma suretiyle satışa konmuştur.
2 — Açık arttırma 20/9/1950 Çarşamba günü saat 15 de işletmemizde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metreküpünün tahmini bedeli 110 liradır. Her parti için % 7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara'da Orman Genel Müdürlüğünde, Ankara, İstanbul, Izıiıir, Eskişehir, Dcnifcii, Burdur ve Antalya İşletme Müdürlüklerinde işletmemizde, İsparta, Karaağaç, Keçiborlu, Konya Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir.
4 — Isteklüerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve İlk teminatlariyle müracaatları.
(6611) - 1936
Devlet Orman İşletmesi Elâzığ Müdürlüğünden :
Yapılacak iş : Odun istihsal, nakil ve istif işi.
Mahal ve mevkii : Hozat bölgesi 6 No. Dersim güneyi seri ormanlarından.
Miktar ve cinsi : 7400 kental meşe odunu.
Muhammen bedeli : Kentali 200 kuruştur.
İlk teminatı. : 1110 lira.
Müddeti : İki ay.
İhale şekli : Açık eksiltme.
İhale tarihi : 18/9/1950.
İhale yeri : Elâzığ Orman İşletmesi Müdürlüğü.
1 — Yukarıda cinsi yapılı 7400 kental odunun İstihsal, nakil, istif işi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Buna ait şartname Malatya Orman İşletmesi, Erzincan. Erzurum, Pülümür, Hozat Kalan Orman Genel Müdürlüğünde görülebilir.
3 — Taliplerin ihale gününde evrakı müsbite ve ilk teminatları ile komisyona müracaatları. (6790)-(1982)
Devlet Orman İşletmesi Düzce Müdürlüğünden :
1 — Fabrika istifinde mevcut 100.698 metreküp ıskarta köknar kerestesi açık arttırmaya konulmuştur.
2 — Arttırma 20/9/1950 çarşamba günü saat 15 do İşletmemizde yapılacaktır.
3 — Metreküpünün muhammen bedeli 60 lira olup teminatı 453.15 liradır.
4 — Bu satışa ait şartname ve ebat listesi Orman Genel Müdürlüğü ile Ankara, İstanbul, Bolu, Adapazarı ve İşletmemiz Müdürlüklerinde görülebilir.
5 — İsteklilerin belirtilen gün ve saatte geçici teminat akçeleriyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları. (6765) 1973
Pazarlıkla Çam Kalas Satışı
Tavşanlı Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Emet istif yerinde mevcut 39 parti tutarı 3130.136 metreküp çam kaası pazank suretile satışa konulmuştur.
2 — Kalasların kalınlığı 10 - 15, genişliği 20 - 30 ve
boyları 4 metredir. '
3 — 1 ile 35 nolu partiler arasındaki kalan. 29 partide
mevcut 2330.136 M3. kalas her gün müracaat edene pazarlık-' la satılabilir. I
4 __36 ile 46 rıolu partiler arasındaki 11 partide mevcut!
800 M3. çam kalasın ilk satışları olup 22/9/1950 cuma günü saat 15 de toplanacak komisyon huzurunda, «alıcılar arasında pazarlıkla satışı yapılacaktır.
5 __ Kalasların beher metreküpü muhammen bedeli 70.00
1 radır.
6 — Kalasların bedeli 100 metreküpe kadar 4 ayda ve 100 M3. den yukarı miktarda olanları için 6 ayda paraya tahvil etmek şartile müddetsiz banka mektubu da kabul edilir.
7 — Taliplerin İşletmeye müracaatları ilân olunur.
(6750)-(1977)
Ankara Erkek Teknik öğretmen okulu Müdürlüğünden
1950 - 1951 öğretim yılı için Okulumuzun muhtelif Sanat bölümlerine seçmo imtihanı ile Burslu ve Gündüzlü öğrenci alınacaktır.
Seçme imtihanına girebilmek için Sanat voya Yapı Enstitülerinden mezun olmak ve Enstitüleri tarafından Aday seçilmiş bulunmak lâzımdır.
1 — Adaylar, 15/Eylül/1950 Cuma gününden 22/Ey-lül/1950 Cuma günü saat 17 yc kadar, imtihanlara kabullerini istiyenler birer dilekçe ile Teknik öğretmen Okulu Müdürlüğüne başvurmak ve Aday numarası ile imtihanlara giriş kartı almak zorundadırlar. Bunlardan, Haziran döneminde mezun olanlar Diplomalarını veya tasdikli örneklerini; Eylül döneminde mezun olanlar da, mezun oldukları Okullardan yazılmış (çıkma yazı) lan ve ikişer fotoğrafı dilekçelerine ekileceklerdir.
2 — imtihanları kazananların kat'l kabulleri, Yönetmelikte tasrih edilen ve evvelce Okullara gönderilen genelgede yazılı bütün evrak tamamlandıktan sonra yapılacaktır.
3 — Adayların tâbi tutulacakları İmtihânların günleri şunlardır.
Tarih Gün Öğleden evvel öğleden sonra
1 - 27/Eylül/1950 Çarşamba Türkçe Atelye
2 - 28/Eylül/1950 Perşembe Matematik Atelye
3 - 29/Eylül/1950 Cuma Meslek Teknolojisi Atelye
4 - 30/Eylül/1950 Cumartesi Meslek Resmi Atelye
5 - 2/Ekim/1950 Pazartesi Atelye Atelye
6 - 3/Ekim/1950 Salı Atelye Atelye
4 — imtihan neticeleri 6/Ekim/1950 Cuma günü Okulda ve ayrıca Gazete ile ilân edilecektir.
5 — İmtihanları kazananların kat'i kayıtlarına 6/Ekim/ 1950 Cuma günü başlanacak, 14/Ekim/1950 Cumartesi günü saat 17 de son verilecektir.
6 — imtihanlara saat 9 da başlanacaktır. Sorular açıldıktan sonra gelen öğrenciler, imtihanlara alınmıyacaklardır. imtihana giren öğrenciler, fotoğraflı giriş kartlarını yanlarında bulundurmak mecburiyetindedirler.
1885
Şehir suyu tesisatı yaptırılacaktır
İller Bankasından;
1 — Aşağıda lâlmlcri, keşif bedelleri ve geçici teminat miktarları gösterilen kasabaların içme suyu irişaatı yaptırılacaktır.
Kasabanın atlı
Keşif bedeli
Devlet Orman işletmesi Giresun Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Bicik, İkisu ve Dereli bölgesi kamyon yolu rampalarında mevcut ladin tomruk ve kalaslar kamyonlarla Aksu sahil deposuna nakledilmek üzere 2/9/1950 ta rihinden itibaren 15 gün müddetle açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 —
Bölgesi Deposu Miktarı Fiatı % 7.5 teminatı Nevi
Bicik K. Yolu rampası 685,000
İkisu ) ) 600,000
İkisu . . 208,484
Dereli Kulakkaya 250,000
15.00 770,65
12.00 540,00
10.00 156,40
8.00 150.00
Tomruk Tomruk Kalas Kalas
3 — Nakil ve son depoda yapılacak istif işlerine ait muhammen bedel ve % 7.5 teminatları hizalarında yazılmış olup nakliyata ilk önce Bicik kamyon yolu rampasındaki-lcrden başlanacak hitamında diğer rampalardakiler nakledilecektir.
4 — Açık eksiltme 19/9/1950 tarihine rastlayan Salı günü saat 15 de Giresun işletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
5 — Bu işe ait nakliyat şartnamesi Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, Trab-
zon. Ordu, Samsun işletmeleriyle işletmemizde görülebilir. Daha fazla malûmat almak istiyenlerin her gün işletmemize müracaatları. (6632)—(1947)
30 Eylül
Öğleye kadar bankamızda açılmış tasarruf hesapları
31 Ekim
İkramiye çekilişinden faydalanırla*. Bu çe kilişe Ankara’nın mutena bir yerinde BAHÇELİ EV ve rağbet gören bir semtinde
DÜKKÂN
ile çeşitli para ikramiyeleri tahsis edilmiştir.
T. İş Bankası
(2721)
Adıyaman Akyazı Bodrum Çal Hozat İslâhiye Kurşunlu Ovacık Plümür Refahiye Şarkışla Tarsus
193096,71
91667,73
20019,60
61412,92
1 10133,00
17035,55
60187,27
36520,78
68803,84
83691,13
133113,91
10904,84
5833.39
1501,47
4320.65
3330,13
7056.65
1277,67
4259,3G
2739,06
4690,10
5434,56
7920,70
2 — Bu keşif tutarlarından font boru hususi aksam ve armatür bedelleri hariç olup bunlar Bankanın İstanbul'daki deposunda müteahhide teslim edilecektir.
3 — Her kasabn için ayrı teklif mektubu verilecektir.
4 — İhale 27/Eylül/1950 Çarşamba günü saat 15 de toplanacak olan Bankamız ihale komisyonunun inceleme sonucunun idare Meclisince tasdikini müteakip kesinleşecektir.
5 — Teklif mektuplarının en geç 22/Eylül '1950 Cuma günü saat 12 ye kadar Bankamıza makbuz mukabilinde teslimi şarttır.
6 — Her bir işin eksiltme evrakı 5 lira bedel mukabilinde Bankamızdan alınabilir. Projeler Bankamızda görülebilir.
7 — Eksiltmeye gireceklerin Bayındırlık Bakanlığına ihale gününden en az üç gün evvel, yaptıkları işleri gösterir belgeleriyle müracaat ederek bu işi yapabilecek kabiliyette olduklarına dair yeterlik belgesi alması icap eder.
8 — Banka İhaleyi yapıp yapmamakta ve işi dilediğine vermekte serbesttir/
(6626) - 1948
Satılık Emlâk
Köprü ahşap kafes kirişli tahliye yapım1
Karayolları Genel Müdürlüsünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Muş ilinde Hınıs - Bulanık yolunda Şeyhin köprüsünde mevcut kârgir ayaklar üzerine ahşap kafes kirişli tabiiye yapımı olup keşif bedeli (69.363) altmış dokuz «bin üç yüz almış üç liradır.
2 — Eksiltme 'günü: 29.9.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 16 da Ankara’da Bayındırlık Bakanlığı binasında Karayolları Genel Müdürlüğünde Karayolları Eksiltme Komisyonunca kapalı zarf usulü ii? yapılacaktır.
3 — Eksiltme evrak»; Vezneye «yatırılacak (350’1 üç yüz elli kuruş bedele ait makbuz karşılığında Karayolları Genel Müdürlüğü Teknik Hesaplar Şubesinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için:
a) İsteklilerin 1950 yılına ait ticaret odası belgesi ile usulü dairesinde (4.718,15) dört bin yedi yüz on sekiz lira on beş kuruşluk geçici teminat vermeleri,
b) Bu işin teknik önemind? bir işi iyi surette başarmış veya idare ve denetlemiş olduklarını isbata (yarar belgelerini, Karayolları Genel Müdürlüğünden alacakları tanıtma beyannamelerine (Müteahhit ehliyet beyannamesi, müteahhit plân j ve teçhizat beyannamesi) bağlamaları ve bu beyannamelerin içindeki sorular cevaplandırılarak yeterlik belgesi isleme dilekçeleriyle birlikte eksiltme gününden en az üç gün önce (tatil günleri hariç) yazı ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları.
5 — isteklilerin eksiltme şartlaşmasının 3-1 üncü maddesinde verilen izahat çerçevesinde (eksiltme evrakının (her parçasına ellişer kuruşluk pul yapıştırarak bunları imzalayıp zarflarına koymaları) hazırlıyacakları yükleme mektuplarını eksiltme günü saat onbeşe kadar makbuz karşılığında komisyon reisliğine «vermeleri lâzımdır.
Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
Keyfiyet ilân olunur.
(6450) 1976
Mersin Yollar 5. Bölge Müdürlüğünden
1 — Hassa - İslâhiye yolunun (39 - 025) kilometresinde yaptırılacak (4 x 8.00) metre açıklığındaki (Hassa) köprüsünün ikmali inşaatı açık eksiltmeye konulmuş olup, keşif bedeli (17.436.00) liradır.
2 — istekliler sözleşme projesiyle eksiltme şartnamesini ve eklerini Mersin’de Yollar 5. nci Bölge Müdürlüğünde görebilecekleri gibi (87) kuruş mukabilinde alabilirler.
3 — Eksiltme (21/9/1950) Perşembe günü sat (11) de Mersin’de Bölge Müdürlüğü dairesinde toplanacak komisyonca yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat (1307.71) liradır.
5 — Eksiltmeye iştirak edeceklerin (1950) yılına ait Ticaret ve Sanayi Odası vesikasını ibraz etmeleri ve bir kalemde on beş bin lira tutarında yol veya köprü inşaatını müteahhit sıfatiyle yapmış veya denetlemiş olduğuna dair belge ile ihale tarihinden (resmî tatil günleri hariç) en az üç gün evvel Bölgeden alacakları tanıtma beyannamelerini doldurarak ehliyet vesikası almaları şarttır.
6 — isteklilerin yukarda yazılı belgeleri hamil olanların 2490 sayılı kanun hükümlerine göre verecekleri muvakkat teminat makbuz veya mektupları ile 3. ncü madde de yazılı gün ve saatte Komisyon Başkanlığına müracaatları ilân olunur.
(6596) - 1931
Hamamönil — Venı Doğumevi Çocuk I-Iastahklan
Mütehassısı
Dr. İhsan Can
Hastalarım hergün saat 15 ten itibaren kabul eder. Aııafartalar caddesi Kı çunlu Cami 394 Bekman Muayenehane 15888.
karşısı No. Apartmanı, ve ev Tel:

DOKTOR
Aziz Tevfik Yeginsoy DAHİLİYE MÜTEHASSISI Her gün hastalarını saat 15 den itibaren Hamamö-nü, Halk Eczahanesi J(ar-fısındafai Nizameddîn A-partmanı No. 2 de kabul eder. Tel: 15343.
Kiraık daire
Selanik caddesi No. 34 Akat Ap. 4 oda, 1 hol, kaloriferden maada her türlü konforu haiz telefon: 15153. — 22174. (5364) I
Maliye Müfettiş Muavinliği müsabaka imtihanı
Maliye Teftiş Kurulu Başkanlığından :
I — 35 lira maaşlı Maliye Müfettiş Muavinliği için 6/Ka-sını/1950 Pazartesi günü Ankara, İstanbul ve İzmir'de, Maliye Teftiş Kurulunda, müsabaka imtihanı yapılacaktır.
1 — Taliplerde aranılan şartlar aşağıda gösterilmiştir.
a) Memurin kanununun 4 üncü maddesinde sayılı evsafı haiz olmak,
b) İmtihan açıldığı senenin Ocak ayının başlangıcında 30 yaşını ikmal etmemiş bulunmak,
c) Siyasal Bilgiler, Hukuk ve İktisat Fakülteleri ve Yüksek Ticaret mekteplerinden (veya bunlara muadil Ecnebi Okullarından) mezun olmak,
d) Yapılacak tahkikat neticesinde karakter itibariyle Müfettiş olabilet sk vasıfları haiz olduğu anlaşılmak,
2 — imtihana talip olanlar 18/Eklm/1950 tarihine kadar Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına bir dilekçe İle müracaat edeceklerdir. Dilekçeye talibin sarih adresi yazılacak ve aşağıdaki vesikalar eklenecektir.
a) Nüfus cüzdanının aslı veya tasdikli sureti,
b) Kendi el yazısiyle hal tercümesi,
c) Askerliğini yaptığı veya imtihan tarihinden itibaren bir sene tecil edilmiş olduğunu gösterir resmî vesika, (bu vesikayı getiremiyenler imtihana kabul edilirler ise de tayinleri, fili askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, kadro imkânlarına göre yapılır),
d) Okul diploması veya tasdiknamesi,
e) Sağlam ve yolculuk zahmetlerine mütehammil olduğuna dair tam teşekküllü bir Hastahaneden alınacak sıhhî Heyet raporu,
3 — Taliplerden aranılan şartlan haiz olanlar tahrirî ve şifahî olmak üzere iki imtihana tâbi tutulacaklardır. Tahrirî imtihan Ankara, İstanbul ve İzmir’de; bunda muvaffak olan, laı-ın şifahî imtihanı Ankara’da yapılacaktır.
II — imtihan programı a^a&lda gösterilmiştir.
1 — Mâliye,
a) riÜtço.
b) Vergi nazarıyeieri,
c) istikraz,
2 — İktisat;
a) istihsal, inkisam, tedavül ve istihlâk bahisleri,
b) İktıdadi meslekler,
3 — Matematik, (Geometri ve aritmetik)}
4 — Ticarî ve Sınaî Muhasebe usulleriyle Devlet Muhasebesi hakkında nazarî ve tatbikî malûmat,
5 — Hukuk;
a) idare hukuku,
b) Ceza Hukuku ve ceza muhakemeleri usulü’kanununun esaslan ve tahkikata müteallik hükümleri,
c) Medenî kanun, borçlar kanunu,
d) İcra ve İflâs ve Ticaret kanunlarının Maliye’yi alâkadar eden hükümleri;
6 — Ecnebi lisanı;
Almanca, Fransızca, İngilizce lisanlarından biri, (Devlet lisan imtihanı verenler ayrıca imtihana tâbi tutulmazlar).
III — imtihan neticesinde Müfettiş Muavinliğine alınanlar üç sene sonra yapılacak ehliyet imtihanında muvaffak olurlarsa Maliye Müfettişliğine tayin edilecekler ve tetkikat için bir sene müddetle ecnebi memleketlere gönderileceklerdir. (6428)
Beyoğlu Vakıflar Müdürlüğünden
1 — Galatada Kemankeş mahallesinin Necatibey cadde, sinde 52.54 Karantina sokağında 2,2/1, Gümrük sokağında 9,9/1, 11 numaralı dükkânların üzerine isabet eden Bektaş . Mehmet efendi vakfından fevkani mescit mahalli ile iş bu mescidin kapı mahallini teşkil eden yeni ve taj 50 numaralı ve kadastronun 97 ada 13 parselinde kayıtlı 6 M2. sahasında methal yerinin satışı bir ay müddetle ve kabalı zarf usulü ile arttırmaya çıkarılmıştır.
2 — Muhammen kıymeti 31 000 ve muvakkat teminatı 2325 liradır.
3 — İhalesi 28.9.950 Perşembe günü saat 15 de yapılacaktır.
4 — Taliplerin nüfus hüviyet cüzdanları ve kanunî ikametgâh vesikaları ile birlikte 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını en^geç ihale günü saat 14 e kadar ’daıcmizde teşekkül edecek komisyon başkanlığına tevdi etmeleri, bu saatten sonra vukubulacak tekliflerle postada olan gecikmelerin nazarı dikkate alınnıı-yacağı ilân olunur. (11594) (6286) — (1870)
Kapalı zarf usulile Satılık ev
İstanbul Defterdarlığından :
Kıymeti Teminatı Dosya No. Cinsi 1 ra lira
515—3871 Beyoğlu Kemerhatıın malı. Dır 40000 3000.—
raç so. 429 ada, 7 parsel eski ve yeni 8 kapı sayılı 49 M2 kârgir ev.
Yukarıda yazılı kârgir ev 29.9.1950 Cunvr günü saat 15.30 da Millî Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarf usulile satılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını satış günü saat 14.30 za kadar komisyon başkanlığına vermeleri, fazla bilgi için de sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (6759)-(1979)
CEBECİ Sinemasında
Yaz mevsiminin kapanışı ı dolayısiyle bugün Cebeci Sinemasında iki büyük yerli film birden.
1 - Gönülden yaralar
Türk Filmi
Müzik: Kadri Şençalar Şarkılar: Müzeyyen Senar Necmi Rıza
2 - İstiklâl Madalyası
Türk filmi
30 Ağustos zaferi Türk kahramanlarının tarih boyunca unutulmaz şanlı za-fer.ni, bu filmde görecek, al-kışlıyacaksınız.
İstiklâl: 14 - 17.30 - 21 Gönül: 15.45 - 19.15 - 22.45
BÜYÜK SİNEMA
Bugün matinelerden itibaren
GRETA GARBO
MELVYN DOUGLAS gibi iki kuvvetli yıldız tarafından şahane bir surette yaratılan
GÜLMEYEN KADIN
■Ninotechka. *
Seanslar j
14 - 16,15 - 18,30 - 21 (2732)
Bomonti Bahçesinde
Kısa bir zaman İçin sahnemizde •• Temsilleri Paris - Londra ve Madrit’de aylarea devam eden
Eşsiz Sanatkâr ,lsta(l Kemanî MONTEMAR İspanyol Revüsü Müzeyyen Senar Işıl Ve Holivuttan Baş Yıldız ANAESMERALOA
Müzeyyen Senar ve «arkadaşla rı konserlere devam etmekted irler. fyfi A -n~K H FT1T1 FTİT ÎTİ 11 *
Seyahatten dönen kıymetli ses sanatkârı Her V A l)|TL 1 i M bon Veda konseri
akşam sahnemizde konserlerine devam etmektedir İJ 1 Uli Telefon: 21355
Sahife : 6
ZAFER

Sürpriz
Gömlek ve Pijamalarının
En zengin çeşitleri
Rorsalino
Şapkaları
Ankara mümessili
ORTAÇ
zengin modellerini 36 li
Trençkot ve
Pardesii çeşitlerimiz gelmiştir
Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede ucuzdur
Ropdeşambr
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir

Mantoluk
TayyörlUk en güzel
fabrikaların çeşitlerini
ORTAÇ
sizin için getiriyor muhakkak almazdan görünüz
Adliye karşısı köşe mağaza
lluplllk yünlü
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri
ORTAÇ
bulabilirsiniz. Kesenizin dostu ORTAÇ
Anafartalar cad. No. 224
modellerinin en zengin çeşitlerini radyo Balonumuzda gürünüz
Ankara Tel: 11135
1950 Model
TÜfiK LİRASIDIR.
HIK
B? 1 - Yedi Ton yük normal olarak taşır.
/ 2 ’ innnnerİ’,kan'y0"'Jn ,el‘nİI( evsafl bakımından
•sli.uOO kilometre yapar.
3 ■ Tam yiiklu olarak, bir tenpke benzinle 60 kilo-p metre yapar.
4 - Gayet sağlam ve ekonomik olan AUSTIN'lerin / emsalinden daha üstün olduklarını halen mem- //i austin''b'tır3 °l3n 4000 a‘,ettcn fa2,a //S AUSTİN bilfiil ,Spat etmiş bulunmaktadır. $ —-----l^_£N^e daima itimat edebilirsiniz.
Hakikî 5 tonluk kamyonlarımız gelmiştir. Teslima-ta başladığımızı sayın müşterilerimize bildiririz.
YENİ
SATIŞ FİATI
I
r
Sayın AnkaralIların gösterdiği rağbet üzerine

Hususî surette hazırlattığı zengin kumaş ve tekmil giyim eşya çeşitlerini ucuz, zarif ve sağlam olarak satışa arzet-nıiçtır. Teşriileriniz kâfidir.
Müessesemlz Alman mamulatı VEKA marka radyoların da pek yakında satışına başlıyacaktır.
AdrA: Anafartalar Cad. Adliye karşısı No. 300 Hikmet Ünal ve Ort. Kol. Şirketi (2718) Ankara Şubesi
Çevik El
Biçki ve Dikiş Yurdu
1 Eylülden itibaren kayıtlara başlanmıştır. Aynen çalışan bayanlara saat 17 den 20 ye kadar gece dersleri verilir. Kayıtlara Eylül nihayetine kadar devam edilecektir.
Müossisi :
Terzi: Saadet Yaltı
Adres:
Yenişehir, Özen arkası Sümer sokak. No. 8.
Öğretmenlere
Adana Merkezinden bir İlk okul Öğretmeni Ankara Merkezinden bir öğretmenle becayiş yapmak arzusundadır. İstekli öğretmenin, Ankara Ne-' catibey Caddesi Nurcan Ap. No. 69 Daire 2 yo müracaat etmeleri rica olunur, Tel : 32312
Sadık Cangöz :
Yenişehir Necatibey Caddesi No. 69 Nurcan Ap. Daire 2 Tel : 32312 Ankara
5442
Kiralık Kat
5 oda, geniş, hol, kalorifer ve sıcak suyu havi bir apartman dairesi k'ralık-tır. Görmek için: Ulus matbaası yanı rüzgârlı sokak yeni yapılan sarı apar-tıman. Görüşmek için; Aynı apartmanın 3 üncü katı.
'(5457)
r"'*""".11111 Resmî Okullara Muadil üzel »■■■nun«..
ANADOLU LİSESİ
I YATILI ■ YATISIZ~| | KIZ - ERKEK |
îlk, Orta ve Lise sınıflarına öğrenci kaydına başlanmıştır. İş saati 9-17 ye kadar. Tl: 60136
w■■■Haydarpaşa - İbra Ihmağa, Sokullu Köşkü uBOSHOMiaHi

i Kiralık hane
| İstanbul caddesi 182 No. lı (3 oda, mutfak, banyo v.s. yi muhtevi) hane kiralıktır.
İstanbul Cad. 180 No. ya müracaat olunması. Tel. 11602 5447
Satılık Bağ
Harp Okulu arkasında Karabiberler çiftliğinde 4 dönümlük bağ satılıktır.
Tabakhane Hayırlı Sokak No. 56 Un mağazasına müracaat.
5440
200.000 Liralık Garanti Apartmanınnı bir dairesi
ve
Ayrıca birçok para ikramiyeleri
Her 1OO lira müstakil bir kur’a numarası alır Hesabınız yoksa acele ediniz, varsa arttırınız
(2726)
1 ----------------------------------- . .. ...--------
Kocaeli Daimî Komisyonundan
1 — İlimizin Gebze - İstasyon - Gebze yolunun 0x000 — 3x400 kilometreleri arasındaki esaslı onarınıı Ekim ayının ikinci Pazartesi günü saat on beşte İhalesi yapılmak üzere açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Keşif bedeli 22025 lira 89 kuruş, geçici teminatı da 1651 lira 96 kuruştur,
3 — Bu işe ait keşif ve şartnamelori İT Bayındırlık Müdürlüğü ve Daimî Komisyon kalemlerinde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için "tatil günleri hariç" ihale gününden en az üç gün evvel dilekçe ile .11 makamına müracaatla yeterlik belgesi alınması şarttır.
5 — İsteklilerin yukarıda yazılı gün ve saatte belli miktar geçici teminat makbuzu veya banka mektubu ile 11 Daimi Komisyonuna müracaatları. 12226
(6726) - 1957
İNŞAAT MÜTEAHHİDLERİNİN DİKKAT NAZARINA
Meşhur The ThreVV Shovel
L O R A I N
Ekskavatörleri, kepçeleri, kanal açma makineleri, ve MOTOCRANE’leri bugün işlerinizi en ucuz ve garantili şekilde görür. Türkiye Umumî Mümessili : TÜRK INTER MAKİNELERİ A. O.
İstanbul : Eski Gümrük sokak Ankara : Posta Caddesi Adana : Kızılay karşısı 43 Eskişehir : İnönü Cad. 28-30
No. 40, Emek ilan 3 üncü kat. Tel : 42983 No. 78, Tel : 14342 (10186)


Maden direği nakli ve tahliye tahmil işi yaptırılacaktır
Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğünden :
1 — Müessesemlzin, Bursa, M. Kemalpaşa, Çatalca, Ban-
dırma Devlet Orman işletmelerinin sahil depoları istif yerlerinden alacağı tahminen 3500 ilâ 4000 metreküp maden direğinin motorlarla Bandırma iskelesine nakli işi ile ayrıca, aynı miktar Direğin Bandırma'da motorlardan tahliye, İstif ve Vagpnlara Tahmil işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konul-
muştur.
2 — Her iki işe ait Şartname :
Etibank İstanbul Şubesinde.
Bandırma Devlet Orman işletmesinde görülebilir.
3 — Her iki iş için ihale, 15/9/1950 Cuma günü saat 15 de Tavşanlı'da Müessese merkezinde yapılacağından talipleri % 7,5 teminat makbuzlarını havi kapalı zarflarını en geç saat 14 de kadar vermeleri veyahut göndermeleri lâzımdır. Posta-
da vaki gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
4 — Nakliye ile tahliye ve tahmil ayrı ayrı işler olduğundan kapalı zarflarında ayrı ayrı verilmesi ve hangi işe alt olduklarının belirtilmesi lâzımdır.
5 — Müessese ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
(6654) - 1953
Ankara Belediyen başkalığından
1 — itfaiye Müdühlüğü ambarında bulunan 12 kalem koline eşya satılmak üzere açık artırmaya konulmuştu.-.
2 — Muhammen bedeli (99G) lira (50) kuruştur.
3 Teminatı (74) lira (74) kuruştur.
4 — Teminat Belediye veznesine yaitırılacaıktır.
5 — Şartname ve listesi her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde ve eşyalar da itfaiye Müdüıflüğü ambarında görülebilir.
6 — ihalesi 20.9.-950 çarşamba günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — IsUOklilorln belli gün ve saatte Belediye komisyonuna başvurmaları. (6457) 1910
Balâ devlet Üretme Çiftliği Müdürlüğünden
1 — 1950 yılı mahsulü buğdayın 400 tonu yüzer tonluk partiler halinde açık arttırma suretyile ve peşin para ile satılacaktır.
2 — 100 tonluk bir partin in muhammen bedeli 26.200 lira ve geçici teminatı 1965 liradır.
3 — İhale 12/9/1950 Sah günü saat 14 de Üretme^ift-liği işletme merkezinde (Kumsekide) toplanacak komisyon huzurile yapılacaktır.
4 — Buna ait şartname ve nümune müdürlüğümüzde görülebilir.
5 — Taliplerin belirli gün ve saatte teminatları ile birlikte komisyonda hazır bulunmaları rica olunur. (6430)—(1941)
i

Comments (0)