SALI
11
MAYIS
1948
İdarej Nuruesmanlye Hc. 11 Tel itfmi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı l»"BS
rinbirinoi Yıl
No. 3314 |
ABONE Yürk İye ten elik jioo ı «ylık uoo
3 aylık loo 1 aylık loo
Kr.
»
)
BEDELİ
Icnc-bî •Mİ »00 10C0
eoo
2
10
KURU5]
Mr.
)
)
)
3AT1BI
HER I TERDİ,
Mi
1
K
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİ YİZ
Osman Nuri Köni’nin Beyanatı ^Demokrat Parti, kurucularının karışık politikalarına kurban edilmiş, Milletin itimadını; Halkın muhabbetini kaybetmiştir,,
e
Hikmet Bayur da
yapılan hücumlara cevab olarak mühi
bir makale neşretti
Her Gün



»raiyi»
Halk Partisinde

hâkim oluyorlar
Halk Partisi Kemal Satır’ın
Genel Sekreterliğine getirileceği söyleniyor
Zavallı Celâl Bayar, Zavallı Demokrasi!.

a -

4
A
--’î
.-/S
1


I------- — ı
İ Bütün bu bedahetlerden
sonra Demokrat Parti Başkanına Allah kolaylık ve sabır versin. Hâlâ vesika ifşa etmekle, hakikati anlatmakla Halk Partisinin müfritlerim insafa

getireceğini sanıyor. Zavallı Bayar, daha doğrusu zavallı Demokrasi ve
Hürriyet.- ,,,

w
J5b-
(
(
I? Sı
1
-


W.
4
)

L
J
r ı

e-
8L0r



)•4

f M
r
-sa




«39
emokrat Parti’ııin Genel Başkanı Celâl Bajar, iki gündür, Eskişehir’de, Sakarya kenarlarında halk kitlelerine ve Demokratlara, hitap etmek- I
le meşguldür. Muhterem başkan i bu nutuklarında seçim kanunu ü* zerinde duruyor ve intihap işi i- I çin kati tedbirler alınmasını istiyor. Bayar ın bu haklı dilekleri bir iki nokta etrafında toplanıyor: Gizli rey, alenî tasnif, adli murakabe ve memurin muhakemat kanun unun seçim sırasında işlenen suçlar hakkında, memurlara tatbik edilmemesi..
Bu o kadar masum isteklerdir ki - eğer Halk Partisi, zora dayanarak memleketin kendisini istemediğini bildiği için behemehal cebir ve bile ile iş başında kalmak hevesinde olmasa - derhal kabul olunur \e çoktan bıı usuliiıı tat-bîkına geçilirdi Celâl Bayar meşhur 1946 seçimleri sırasında 21 Temmuz tarihine tekaüdüm eden tünlerde \ alilerin kaymakam ve jandarma kumandanlarına göndermiş oldukları gizli emirlerin \e şifrelerin suretini bu toplantılarda halka okumuştur.
Bize öyle geliyor ki, sayın Bayar, nehrini boş yere tüketmek-tedir. Buğun büttin memleket, başta Halk Partisi ve ileri gelenleri olduğu halde pek âlâ biliyor ki, geçen seçimlerde, zor. hile, desise ve Zâti - sungura rahmet okutacak el çatı kluklan olmasaydı, hiç bir zaman Halk Partisi, seçimi kazanamazdı. Bayar diyor ki:
vilâyette hile ve zor yapıldı.» Bu, vesikaları Bayar’ca elde edilen vilâyetlerdir. Ya vesikaları Demokrat Parti Baştanının eline geçmeden yerlerdeki seçimlere ne diyeceğiz?. Anıma bunun böyle olması, herkesçe işin iç yüzünün bilinmesi, fayda sağladı? Bayar’-in. bizzat itiraf ettiği gibi, Mec-liste bu lâkırdıları söylemek imkânı bile olmadı. Dışarıda ise, gene, bilindiği pbiı glk| vönctinl p daresi, bir tebliğ yaparak seçim neticeleri üzerinde konuşmayı, yaz inağı yasak etti idi. İktidar parti-ei seçimlerdeki hile, fesa(ı ve cebrS başka türlü nasıl resmen İtiraf e-debillr?
Onlar bile bile lâdes kabilinden vurdum duymazlıktan gelerek îtlerine devanı etmek istediler. Atıf İnanlar. Şükrü Koçak lar, Saraç, oğlu şiikrü’ler, millet tarafından sevilmedik, ve sevilmiyoruz diye, siyaset sahnesinden çekilecek değiller a... Crîzii rey, açık tasnif, adli murakabe, luemurfn muhakemat kanununun ilgası, tahakkuk ederse, iktidar Partisi mensuplarından bazıları, ne yapacaklar? Bu zevatın geçim volları tıkansın mı?...
Dürüst bir politika adamı sifa-tile, /avaiiı Bayar hâlâ hakikatleri açıklamakla, vesibalârile göstermekle Halk Partilileri insafa davet ^lehüecığini umuyor. Daha r^et Sa t 9; Sü^ • de;
Hikmet Baınır
Osman Nuri Koni
* •
Bunlar Mec lisce "Müstakil Demokratlar Grupu,, adı altında çalışacaklar
Ankara, 10 (Hususî) — Ankara'da yeni parti için hazınlklar hummalı bir şekilde devam etmek tedir. Kurucular, bu arada Mareşal Fevzi Çakmak, Hikmet Bayur, Osman Nuri Koni aralarında devamlı içtimalar yapmaktadırlar.
Partinin ana prensipleri üzerinde tam bir mutabakat hâsıl olmuş tur. Yeni partinin isminin «Milleti olarak kabul edilmesi çok nouh -temeldir.
Bugün kendisile görüştüğüm ku ruculardan İstanbul Milletvekili Osman Nuri Koni, parti hazırlıklarının sona yaklaşmış olduğunu tebarüz ettirerek şöyle dedi:
— «Memlekette hakikî bir muhalefet partisinin lüzumu artık a-çıkca hissedilmektedir. Demokrat Parti, kurucularının takip ettiği karışık bir politikaya kurban edil miştir. Bu yüzden, ne büyük limid lerle teşekkül etmiş olan bu parti bugün milletin itimadını, halkın muhabbetini, birçok yerlerde ta -mamile kaybetmiştir; bazı yerlerde de kaybetmektedir. Yeni parti Demokrasi mevzuunda boş yere aarfedilen ve kaybolan zamanı telâfiye çalışacaJc ve bu u-ğurda elinden geleni yapacaktır.
(Devamı Sa., 5; Sû., 2 de)
| Ankara 10 (Hususî) — Sen gün-K lerde Halk Partiei Genel Merktzin-I de gözle görülür derecede bir kay-I taşma başlamış bulunmaktadır.
i Şehrimiz Halk Partisi çevrele-K rinde cevelan eden haberlere gö-I re Halk Partisinin müfritleri va-I zıyete yeniden, hâkim olmak için I bir müddettenberi sistemli bir şe-J kilde faaliyete geçmişler ve bu f faaliyet, bugünlerde hâd bir saf-ı haya intikal etmiştir.
S Bu arada hakiki Demokrasiye j meydan okumakla şöhret bulan
• Seyhan Milletvekili Doktor Kemal ı Sattrkn yıldızı yeniden parlamış -i tır.
Z Satır ın, Fikret Sılây*ın yerine
• Halk Partiei Genel Sekreterliğine
• getirileceği söylenmektedir. Bu a-
............................
tl fi
Oy rendi
Ankara: 10 tHv.susi*
ğimize göre Demokrat Partıcer. ay nlan milletvekilleri musir h ] De-mokratlar grupu adıyla bir grup kurduklarım Meclis Başkan lığına bildirmişlerdir. Başkanlık kendilerine bir oda tah-.- etmiştir Bu odamn levhası ;. arjn a alacaktır. Grupun şimdilik ba* anı olma yacak yalnız kâtipliklerin. Ahmed
Tahtakılıç. Haşan Djncer ve Hazım Bozca yapacaklardır, Demokrat Partiden ayrılan milletvekilleri boy lece bakşa bir partiye geçmek tense bu yolu tercih ederek belgi zamanın İnkişafını bekljyerek ve De mokrat Parti umumi kongresinde bu işi ortaya atmayı kendileri 1-çin en doğru yol bilmişlerdir.
Bay ar ın Eskişehir nutkundan
sonra
Meclise verilen
mühim bir takrir
Yeni yıl huloubat ve pamuk Hatları hakkında hükümet ne düşünüyor?..
Ankara 10 (Hususi) — Seyhan Milletvekili Ahmed Remzi Yüregir Meclis başkanlığına verdiği bir sual takriri ile aşağıdaki hususların Ticaret ve Ekonomi Bakanlarınca, açıklanmasını istemektedir:
1 — Devam eden dünya şartları karşısında serbest ihracata müsaade edilrnjyeceği, bu bakımdan hububat politikasının esasını da (Devamı Sa., 5; SU., 3 det
. » #

Seyhan Milletvekili Ahmed Remzi Yilregir
Celâl Bayar Istanbulda
----O — -
Eskişehir 10 (Humiöî) — Dt-mokrat Parti Genel Baçkam Celâl Batar, bu gece letanbula müteveccihen şehrinıizdtD aynlnng, istasyonda uğurlanmam-. Bayar’-ın, Istanbulda da nutuk •öy)exn€,8i muhtemeldir.
Seçim suçlan meselesi pek fazla önem kazandı
Ankara 10, (Hususi) — C. H. P. Meclis Grubu yarın saat 15 de toplanarak seçim kanununda yapılacak değişiklikleri görüşecektir.
Yarınki toplantıda mevzubahis olacak seçimlerde adli teminat mevzuunun geniş tartışmalara yol açması beklenmektedir.
Müfritlerin bu suçların memurin muhakemat kanununa tâbi olmasında İsrar edecekleri, mutedillerin ise her iki taraf) memnun edecek bir formül bulunmasını isteyecekleri tahmin edilmektedir.
Celâl Bayar'ın Eskişehir’de yaptığı konuşmadan sonra yarınki Grup topjantısı bir kat daha önem kazanmış bulunmaktadır.
Filistinde Ingiliz
mandası sona erdi
İngiliz donanmasına^ Filistin sahillerindeki ablukayı kaldır-

Londra 10 (B.B.C.) — Arab ve Yahudilerin, beynelmilel Kızılhaç İdaresine girecek bir Kudüs lehrine dokunmsyacahlan biidiril-mlçtl. Bugün, Kudüsteki beynelmi lel kızılhaç temsilcisi, Arab ve Ya hudilerin bu hususta şifahen temi-not verdiklerini, yazılı bir anlaşma nuı da yakında İmzalanacağının u mulduğunu söylemiştir. Bu tak -dirde Kudüs askerlikten tecrıd e-dilmiş bir saha ve melce’ olacak, şehrin kapılarına hızılhac işaretle
ri konacaktır.
Arublaı-ın şimali Filistindeki Sa-fad şehrinden çekildikleri bildirili yor. Burada. Filistindeki muharebelerin en şiddetlisi ceryan etmiş ve muharebeler 10 gün sürmüştür. Zayiatın çok ağır olduğu da bildirilmektedir.
Kudüs Belediye Rel*)i
Nevjork 10 (Al’) — Daily
Nevs gazetesine göre, Kudüme mu vakkat belediye başkanı olarak, (Devamı 3a„ S; Sû., S de)
zada C. H. P. İstanbul il teşkilâtı başkanı Sâdi Bekter’in de Ankara'ya gelmiş olması bu haberleri desteklemektedir.
Hilmi L’ran'm İstanbul’u ziyareti
Ankara 10 (Hususî) — Kurulduğu takdirde ciddi bir muhalefet partisi olacağına muhakkak nazari 1 e bakılan ve şimdiki halde (ü--î çüncü parti) adile anılan partinin, C. H. P. mahfillerinde huzursuzluk değilse bile, alâka yarattığı bildirilmektedir. Demokrat Parti’den zi yade C. H. P. müfritlerinin böyle ciddî bir muhalefet teşekkülünün meydana gelmesini arzu etmediği yolunda mütalâalara tesadüf edilmektedir. - .
Üçüncü parti aleyhinde tertible-r ?n şayiaların îstanbulda çıkan ve (Devamı Sa., 5; 3 de)
4
MECLİSİN DÜNKÜ TOPLANTISI
vekili
tartışma
Muemnıer Alakan)-. “Ticaret Bahanı, Bakanlık mevkiine geldiyi günılenberi kerkinin bildiği çeyierl ( Varid değildir..) diye tekzib etmekle iktifa etmiştir,, dedi
• •
Bakan da:“Ben Bakanlıkta ne kâtibim ne de dosya memuruyum „ diye cevab verdi
Görüşülen diğer mevzular
Ankara 10 (Hususî) — Meclis bugün saat 15 te Raif Karade-nizin başkanlığında toplandı. Manisa milletvekili Muammer Alukantın Ziraî Sigorta tesisi hakkındaki etüdlere dair sorusu nr. cevab veren Ticaret Bakam, geçen sene ayni mahiyetteki sorulara cevab veren eski Ticaret Bakanının, mevzuun incelendiği (Devamı Sa., 5; Su., ı ae,
Türk Ordusu
• I
Amerikan yardımı gereğince yük
Kamyonları ve °jeep„ 1er alıyor Amerikan Haberler servisinden bildirildiğine göre. Amerikan yardımı gereğince Türk ordusuna 21 2 tonluk 6X6 yük kamyonu ve dünyanın her tarafında pek fazla rağbet gören 1 4 tonluk 4X4 Jeep o-tomobilleri verilmektedir.
6X6 veyahud 4X4 terimleri u-mumi tekerlek tutarını ve kuvvete tâbi tutulan tekerleklerin sayı-(Devam' Sa., 6; Sü„ 2 de)

AKVIMDEN BİR YAPRAK
Irkımızı kurtaralım
gelire aid
on zamanlarda ı^zctticrın zabıta vukuatı sütununda sık sık ^ranotviı tvlen* denilen fuhuşhandt- P' haberle-e fe
rastlanıyor: « Fa-
lan sokakta filânın ('etmekte olduğu randevu evi basılmış v( İçeride şu kadar uygunsuz hacın yakalanmıştır. Edilen muayene neticesinde kadınların hepsinin hasta olduğu anlaşılmıştır.*
Hastalığın ne olduğu malûm vakdio
belsoguklugu Bu marazların ismini anmak dahi a-y»ntı. Şimdi birincisine nezle kadar t-hemınlyet verilmiyor; İkincisine gelince verem ve sıtma ile ekde vererek o gürbüz ırkımızı kemirmekte devam ediyor.
... Ya •( Harkat*ül-bevls tâbir edilen vtyiruo ca frengidir.
Amerika Demir Yollarına el kondu
memleket twik.ni böyle zehirlemekte oevam edecekler mi?
Sonra Anadolu’dan gelmiş, evli bir ULUNÂY^ Kaçamak muhab-} bet lezzetli olurmuş diye şeytana uyup, felekten bir g(ce çalmak istese, mükemmel surette hastalık mikrobu nâkillıgini yapacak... Bu illeti gül gibi familyasına aşılayacak, haydi oradan çocuklara Derken ev halkına... Ne o? ailo felekten bir gece çaldı.
Evet, fakat İ» eurçenlerin mı olmalıdır? boşer, bazan sanların bu gibi temayüHerini ahlâk hocalığı İle önlemoğe imkân yoktur..
t

• e • reisi
böyle bir hatâ ile cezaları bu kadar Dedikleri gibi: «İnsan şaşapo... Mademki in-
aya-ağır
Londra, 10 (B.B.C.) — Cumhurbaşkanı Truman, bugün A-; merıkan demiryollarına el kby-ı ma emirnamesini imbzalanuş ve' yann grev yapıt ilan kavalaş-tıninng olan denıiry» Harı iş- ile-1 (Devamı Sa., 5; Sü„ 3 de)
Bu yakalrnar kadınların frengili oklukları muhakkak... Bunlar, şimdiye kadar neden muayene edilmemiş • »er ? Çünkü, bir umumhane sermayeci olmayıp, gizli fahişelik ettikleri I-Çin ele geçmiyor claoakiar.
O halde, bunun sonu nereye varacak? Bunlar, ietedJfaleri gibi bu
Memleketteki bu «Fuhuş düşmanının) tahribatına son vermek için fevkalâde tedbirler almalıyız.
işi pek hafif tutuyoruz; meselenin bilhassa içtimai bir veçhesi vardır ki, içıer acısıdır. Fransa’nın en büyük ediplerinden tGiy dö Mopassan» ın (Lütfen sayfayı çeviriniz)
işlediği I
ki
a»a yo
k
Tarım Bakanlığına
*
i
Yazan: Profesör Kenan Öner
SAYFA: 3
1 I MA US 1913
OkUYUCU


hER SABAH\
s/
Yu lir
. L
1AY
Çin
Tl
İs
(
n
ika em. ı ir n îı
r
s
alî n). ıa ’
Ar
yo
P
îosl.
driy
s/
948
için in ts ane nda iract

— 70 —
5 — Kanunların koyduğu kayitlor altında tam bir serbestlikle ya-t pılıp biten bir seçim için isyan tahmin etmek ye bu ciheti resmî bir Üiakama jrazılan j’azıda (çirkin ve pervasız) kelimelerile ifade etmeği tçk yersiz ve yakışıksız bulan valinin bu iddiası da, seçimler hakikaten ftım bir serbeâtî içinde yapılmış olsaydı şüphesiz bir hakikat ifade e-qe¥di. İTakat, bu serbesti ve kanunî kayıtlar ortadan kalktıktan sonra ^Çirkin ve pervasız) vasıfları yerinde kullanılmış olmaz mı?...
Şurası da muhakkaktır ki, seçim günü partinin il idare kurulunu dolduran, Ankara ilo İstanbul arasında saatler vc güııleıce ulayan muhavereler yüzünden âsabı tanbura teli gibi gerilen şikâyetçilerin infial ve inkisarına bir an lakayt kalmış olsaydım işle o zaman muhterem valimiz kokusu ta burnumun dibine gelen isyanın tahmin derecesinde kalıp kalmadığını dalıa i.vi anlamış olurlardı.
Sayın vali seçimden sonra aldığı geniş nefesle .bu hakikati bir hayal farzetse bile, intihap neticesinde Halkçılardan yalnız beşinin mebufl ilânında bu isyan korkusunun büyük bir paya olduğuna kalblerinden inanmış olduklarına bugün de inanmış bulunmaktayım.
Muhterem Dr. Lütfi Kırdar, ilde uykusunu terkederek geceli, gündüzlü çalışan memurların yediği yemeği seçim işlerine karıştırmamızda da bir asabiyetin izlerini görmektedir. Böyle idare olunan bir seçim karşısında asabiyete düşmemek, millet iradesinin tezahürüne imkân bırakmayan engelleri kaldıramamaktan mütevellit millî bir mes ulive-tin altuıda inleyen bir insan için kabil olmasa da, ben dilekçemde bunu bir sinir buhranının neticesi olarak değil, bir hakikatin ifadesi suretinde yazmıştım.
Seçim dolayısile uykusunu terkeden memurlar, kanun ve milli i-radeye hürmet şartile, yemeğe değil, en şahane ziyafete de lâyık olduklarını kabul etmiyecek kadar insafsız değilim. Fakat bu uykusuzluk günlerce devam ettiği halde, memurların yalnız bir günlük ye -mek ihtiyacı düşünülerek beride kalan günlerin nazara alınmaması ne kadar mürüvvetsizlik ise bu ziyafette Halk Partisinin sayılı iki rüknü ile askerî makamların da davetli bulunmalarına göre, bu hâdisenin tabiî bir hal olmaktan ziyade tahmin olunan galebenin tes'idi kasdile vukua geldiği zannında bugün de İsrar ediyorum. Neticenin aksi çıkmasından tevellüt eden iştihasızlığm birçok masraflara mal olan bu şadimaııi sofrasında oturarak kimsenin nevaleden hisselerini alamamaları da bu hakikati bir kerre daha teyid etmektedir.
11 teşkilâtının tam bir bîtaraflıkla vazifelerini yaptıklarının fiilen ortaya çıktığı iddiasının takdirini de tarih sahifelerine bırakmaktayım. Bu böyle olmakla beraber İstanbul valisinin meslekdaşlan kadar taşkınlık göstermiyerek 23 Milletvekilinin tamamen Halk Partisinden çıkarılması hakkındaki tazyiki %77,26 nîsbetinde tahfife muvaffak olmalarından dolayı da şahsım ve milletim adına kendilerine teşekkürü bir borç bilirim.
hududuna girmiş
ilçe müteşebbis geçilerek onların neticenin bir ra-

îstanbulda yapılan Milletvekili seçimi - oy adedine bakılmamak şartile - yüzde 77,26 nîsbetinde millet iradesinin tecellisine mani olamamış ve sebebi ne olursa olsun, Demokrat Parti bütün yurdda çıkardığı Milletvekillerinin yüzde yirmisini îstanbuldan kazanmış olmakla beraber tutulan yol, partimizin müdafaa ettiği Demokrasi ile telif kabul eder birşey olmadığı için kanunî yollara müracaatle işin ıslahına çalışmak bir hukuk adamının vazife ve ihtisası bulunuyordu.
Yazılacak itiraz lâyihasına esas tutulmak üzere heyetlerine vakit geçirilmeden teşkilâtımızla temasa da seçim hakkındaki talimatı alındıktan sonra
porla bildirilmesini ve bunları teyid eden vesikaların gönderilmesini yazdım. Ve cevap alıncıya kadar ortaya çıkan vaziyet hakkında genel merkezimizle teması faydalı buldum.
Ağustosun birinde Istanbula döndüğüm zaman kartonlar dolduran vesika ve raporları muııtazır bularak tetkika koyuldum. Umumî efkârı biraz dalıa tenvir etmiş olmak için bunlardan Lalettayin birini bu sahifelere geçirdikten sonra başka bir safhaya geçeceğim:
Demokrat Parti Eminönü müteşebbis heyetinin 21. 7. 946 tarihli ve 120 sayılı tezkeresile gönderilen ve partimiz temsilcisi sıfatile ayni ilçenin seçim kurulunda bulunan arkadaşımız Safa Kılıçoğlunun verdiği raporda; ki, Eminönü kazası seçim bir suretidir, deniliyor ki:
22. 7. 946 günü saat sekizde teşekkül Parti mümessili olarak bulunduğumu ve
kadar devam edebildiğini ve aşağıda mâruz sebeplerden dolayı başkanlığınız tahtındaki komisyonda mensup bulunduğum partiyi temsilde bir fayda görmediğim için çekildiğimi arzederim.
1) Huzurumla açılan 20 sandığın komisyon zabıtları bizde mev-cud suretlerinin aynıdır.
2) 13 numaralı sandığın oy zabtı, yedimde mevcud suretle katiy-yen tevafuk etmemektedir. Şöyle ki : Demokrat ve C. H. P. tasnif zabıtlarındaki aday adlan ayni elle yazılmış, bunların hizalarındaki oy adetleri ise ayrı elle yazılmıştır. Bakkam yazıları karakter îtibarile başkasının yazısına benzediği kanaatindeyim.
kuruluna verilen dilekçenin
eden kurulunuzda Demokrat mesainin ancak saat 22 ye
(Devamı var/
Irkımızı kurtaralım


maki »yfa,
)
)
Vazifenin büyüklüğünü idrâk etmeli, ona göre gayrot sarfetmeli... E-liıniz değdikçe bu mevzua avdet edeceğiz.
nc el
NCtJ
i V(
Avu. ıfında
- Yö ütabın aefis I ?a çıkı
n)ah( ımek I mda b ı kital ürk esinde t ve ulardı 75 ku
*
- öneı sör K. ?n biri n me ıpredlr ı veric
de An zanaata •evlerin z.
kunılu karan kerre biitiin ik-teşckkülleriue bizlere de öden-
Zirai donatım da prim haksızlıkları mı oluyor?
947 yılında devlet memurlarının maaşlarına mio yapılırken, iktisadi devlet teşekküllerinde iş göreu memurlar Maliye Vekâletince »©nede iki maaş ikramiye, temettü ve prim alıyorlar şeklinde izah edildiği kalırlardadır.
Bütüıı iktisadi devlet teşek küllerimle vazifeli memurlar . bu lıuklıırdau istifade ettikleri lıaJdo Ziraî Donatım ku-nuuuıııın ziraat âletleri ve tmıkinoleri fabrika, müesae-sesi, memur ve hizmetleri bu haklardan istifade ettlrll-memekledirler.
947 yılı başındu bir yıl evvelisi olduğu gibi birer maaş nisbetiııdo ikramiye verilecekti, Umum Müdürün bir mütalâaslle verilmedi;
Bakanlar
gereğince bu tisedi devlet prim ödendi,
mek için Umum Miidiirlükço bidayette teşebbüse geçildi, senelik hesaplar yapıldı, ö-denecek miktar belli oldu ve müessese idaro komitesince, sureti husııslyedc Umura Mü diirlükçe karar aldırıldı ve ödenmesi hususu Bakana tas dik ettirildi. Buna istinaden Umum Müdürlüğün primleri ödendiği halde esas istihsal yeri olan fabrikulara Umum Müdürlükçe yine prim ödettirilmedi.
Zarar mevzu balds ise U-raura Müdürlüğün de bu zarara iştirak etmesi iâzımge-lir idi, yukarlda arzettjğim gibi prim alan iktisadi devlet teşekkülleri içinde bir çoklarının zararlarını gazetelerde okuyoruz. Fabrika, Umum Müdürlüğün verdiği senelik imalât programına göre İş yapmak mecburiyetindedir. Mamullerin sürümü ise ancak Umum Müdürlüğün prim ödediği teşkilâtına aiddlr.
Malûm olan ağır hayat şartları altında bin türlü geçim -zorluğu çekmekte iken prim haberi ve bütün formalitelerin ikmali bizlerl derecesiz sevindirmiş ve hattâ bu na güvenerek bazı zarurî ihtiyaçlar için borca dahi sokmuştur.
Neticede, ayni teşekküle tâbi ve istihsal ile alâkalı blz-lerin tefrik edilmesi hayreti, ve büyük bir sukutu hayali mucip olmuş, tam mânasile iki elimiz koynumuzda kalmış ve bizleri izahı sahife-ler tutacak derecede sıkıntıya sokmuştur.
Sayısı 23 - 30 arasında o-lan bizlerden mâda hâlen iktisadi devlet teşekkülünde çalışıp da prim almayan kim se kalmamıştır. Bizim günahımız Ziraî Donatım kurumu nun fabrikasında çalışmaklığımız indir?
İdaHe ilerinde noksanUk varsa kefaretini biz ödeyemeyiz.
İmza mahfuz
Ali Fuad Başgil’in konferansı
Yarın saat 17,15 de Teknik Üni versite konferans salonunda Ord, Prof, Ali Fuad Başgil tarafından . Anayasamızın Umumi Prensipleri* mevzuunda bir konferans verilecek tir,
— Siz çaylara, danslara gitmez misiniz beyefendi?.. Şık, (monden) fizyonomilere rastlanılıyor. Değişik değişik tuvaletler; bazan pek âdi, zevksizle-
ö ri de eksik değil. İnsan avunu-
dehçetini lâyık olduğu^ yor.
Mrûretindeyiz. Eğer Yahya içini çekti: böyle başıboş bırakacak $ — Meşguliyetten elim değmi-
yor ki! ‘
Şiralar geldi. İçtiler. Misafir-
(Kastaralı 1 incide V
1870 Prusya harbine aid bir hikâyesi
vardır:
Bir Fransız fahişesi, düşman zabit-
lerini zehirlemek için kendi arzusile _ _________,
)u müthiş lirete aşılanıyor ve kendi- flr üni hakir gören dostuna bu gazasını^ büyük bir tefahürle anlatıyor. $
Mopassan bunu o kadar canlı suret-te tasvir eylemiştir ki, adetâ bu gü-$ naiıkâr kadını bir tazize» mevkiine çı-yj karmıştır.
Biz, bunun
gibi anlamak
fuhş ticaretini
olursak, yorganı başımıza çekmekten başka yapacak birşey yoktur.
Randevu evi basmakla fuhşun önüŞ ^er horlanmışlardı: alınmaz. Bu mes'ele hakkında Millet-; vekilleri harekete geçmeli, Mecliste^ müzakereler açılarak yeni kanunlarla) bunun önüne geçmeli. |
Mes'ele yalnız ahlâk, yahud sıhhat) mes'elesi değildir; burada bahis mev-ı zuu olan nokta memleketin istikbali-, dir. Bu dâvâ karşısında el birliğile! çalışmak her Türkün en esaslı va-] zifesidir. i
SAĞLIK:


iTütün dâvamız çıkmaza girdi
Serseri köpeklerin itlâfına başlandı
- F| kikaten (ekski), Ecved.
— Pek. nefis!
Kavafzade fitili almağa başladı:
— Şimdiki kılık kıyafetime bakma, eski kurduz. Heygidi günler hey!..
Gençliğini, eski demlerini hatırlayıp hayal ummanıııa dalmış, gözleri tavana dikilmişti:
— Delikanlılık; çakı gihiİLk çağlarım. Serasker kapısının Levazımatı dairesinde, dört mecidiye aylıklı kâtibim. Hele a-pokorya girdi mi, pazar geceleri yallah Beyoğlu. Doğruyolda, ne tiyatorosuydu o, «düşiinih’» buldum, Konkordiya tiyatorası. İslimi almışım, dalarım oraya. Şimdiki balozlar, yanında kaç para eder? Erkekler, kokonalar
Son aylar içinde şehrin muhtelif semtlerinde serseri köpeklerin çoğaldığı malûmdur. ı
Öğrendiğimize yöre Temizlik omuz omuza, iğne atsan yere düş jerl müdürlüğü bu hususta faallyi te geçmjş, teşkil ettiği ekiplere ser sei'j köpek birlen n
rniyecek.. Bir tarafta alafranga mızıka; öbür tarafta, tiyatora ]erln kısa bir zamanda aeİ avlusundaki gazinoda alp-turka meşini bildirmiştir»
A
A
Programa göre; uçak taşıt gemisi limanımızda on gün kalacak ve halk tarafından gezilebilecek valiyi, 11 de İstanbul Ordu Komu tanınj ziyaret edecek ve bu ziyaret ler öğleden sonra gemiye gidilmek ıetile eda edilecektir.
Pazar günü akmamı. Siboney subay ve mürotfcbatı şerefin» Taksim belediye gazinosunda bir ak-şara yemeği verllocakttr,
Slboney tahliyesini bitirdikten sonra Dolmabahç» önlerinde demir liyecek ve halk tarafından gezilebl lecektlr,
Slboney uçak taşıt gemisi. 25 mayısta şehrimizden, üssüne müte vecclhen hareke tedecektir,
Türklyeye verilen uçakların üçün cü partisini de ü, S, 8. Pılau uçak taşıt gemisi getirecektir.
Palau temmuzda gelecek 10 tem muzda dönecektir.
Amerikan askeri yardım gereğin ce Türkjyeye verilen uçakların nak Üyesine tahsis edilen Amarika Bir leşik Devletleri donanmasına men. sup uçak taşıt gemilerinden Ü. 6. S. Sıboııey, cumartesi günü saat 17 de Yeşilköy açıklarında demirlemiş bulunacaktır,
U, S. S, Slboney, uçak taşıt ge-misi, Albay G, H, Fraserin kuman dası altındadır ve AT—6 T«xan ta lhn ve terbiye uçaklarının İkinci^ partisini getirmektedir,
Türk Genel Kurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan ve vilâyete gönderilen programa göre 16 mayıs pazar günü gemi komutam Albay G, H, Fraseri, sabah saat 10 da Deniz Komutanlığı adına bir subay ziyaret edecektir,
Albay G, H, Fraser, saat 10,30 da
NA A ŞİFTE
4(l
DENİZDE
Y. Ticaret ve Ekono mi okulunun eleme dersleri
Yüksek Ticaret ve Ekonomi okulu profesörler kurulu dün toplanarak İkinci eleme derslerini tosbit «tmiş tir,
Öğrenildiğine göre tesblt «dilen eleme dersleri şunlardır. Birinol sı mt umumi İktisar, İkinci v« üçüncü sınıflarda Deniz Tiracet Hukuku Bilindiği gibi, birinci elem* ders derslerinden imtihan olacaklardır, lerj, derslere başlandığı zaman 1-lâıı edilmişti, r
Diğer taraftan verilen malûmata göre .bu sene üst üste kalan talebe ler, bu ay içinde İstida varmak su ret ile yeniden imtihanlara girtbile çeklerdir.
Vilâyet tedrisat komisyonu, bu gün toplanacak ilkokullarda ders kesimi zamanı yaklaşması dolayısile vilâyet Tedrl sat Komisyonu bugiin bir toplantı yaparak, imtihanlar hakkında ge rekli kararlar alacaktır.
Vilâyet disiplin kurulunun dünkü toplantısı
Vilâyet Disiplin Kurulu üyeleri, dün saat 15 de vali muavini Rüştü ülkenin başkanlığında toplanmıştır,
Bu toplantıda da öğretmanjeıe tatbik edilecek olan inzibati ceza larm ınahliyet! hakkında bazı kararlar alınmıştır,
Bir adanı kavga ettiği metresinin oğlunu yaraladı Heybeliadada Navuzak sokağında 15 sayılı evde oturan Cemal iki se nedir metres hayatı yaşadığı Seniha ile kıskançlık yüzünden münakaşaya tutuşmuştur,
Münaşaka esnasında oğlu Zeki nln müdahalesine sinirlenen Cema le sandelye ile çoğusu başından ya ralamıgtır,
Yaralı lıastahaneye kaldırılmış ve hâdise hakkında tahkikata baş lanmıştır,
“Kastamonu» şilebi
İskenderun limanında
• ••
2932 ton yardım malzemesi yükile 20 nisanda Nevyorktan memleketi iniz e müteveccihen hareket etmiş olan «Kastamonu* şilebi bu sabah Lskonderuna gelmiş bulunmaktadır, Tahliyenin bir haftaya kadar bitme sİ ve geminin krom alarak tekrar A meri kaya gitmesi muhtemeldir:
Diğer taraftan memleketimizde zuhilr eden buğday sıkıntısı dolayı sile önce buğday yüklemesi mukarrer iken. «Rize» şilebine bilâhare çe kilen telsizle yardım malzemesi tah mili bildirilmişti. 8 mayısta talimi, lâtı sona eren gemi Nevyorktan İs kenderuna müteveccihen hareket et iniştir.
7 ülüncüler birliği tarafından İnönü ve Başbakan'a çekilen telgrafta, liilün ihracı mesele-sinin ancak siyasi yoldan Ital edilebileceği bildirildi.
Gayet imkânsız bir hale gelen müttefik işgaluıdeki AUnanyaya tü tün ihracımızın, İşgal mıntıkasındaki İktisadi ticari teşekkül olan J, E, I. A, İle yapılan temaslardan sonra nlsbeten mümkün bir hale geldiği fakat bilâhare J, E. I, A, nın tekliflerinin de Amerikan İşgaJ komutam General CJay tarafından reddlle tekrar İmkânsızlaştığı ma. Ilûmdur.
Hâdisenin, yalnız tütün tacirleri mlzi değil Türkiyenln ticaret ve ık tisadiyatım alâkadar edecek derecede memleket şümul olması dola-yısjle. 5 mayısta Türkiye tütüncü ler birliğinde yapman toplantıda a İman karar mucibince.vaziyetin ve hametl bir telgrafla İnönüye bildi rildiğl gjbj Başbakanlık, Hariciye ve Ticaret Bakanlıklarına da meşe lenin ancak siyasi yoldan halledUe bileceğini bildiren aşağıdaki meal de telgraf çekilmiştir:
«Yapılan birçok teşebbüs ve ça lışmalarm hiçbir netice vermemiş ol ması, Alman piyasasının tekrar tütünlerimize açılabilmesi hususunun • hükümetimizin yapacağı siyasi teşebbüslerden başka bir şe kilde temin edilemiyeceği kanaatini doğurmakta ve bu kanaat üzerin de ittifakla durulmakta oduğuııu kraederiz.»
Biz muhaliflerin çekeceğimiz var ördünüz mü bir kere başımı* za şölenleri!.. Mefeer ben ü-Çüncü parti etrafında şunun-
la, bununla muhayyel mülftkutUr yapmakla moşgul iken asıl birinci partide, yani Cumhuriyet Halk Partisinde, neler oluyormuş dat hiç haberim yokmuş! Bizim patronla Fatm bey ise beni kulacı delik bir gazeteci sanırlar. Tıbkı şairin:
O znahiler ki, derya iaredirler, d-r-yoyı bilmezleri Dediği gibi ben gökde yıldız say -makla ömür tüketirken, ayağımın ö-nündokl açıl an koskocaman tehlike çukurunun farkında bile de^ılnusun. Anlatayım:
Ankara da muhayyel mülâkailar yapmakla moşgul iken pek de h(fya1l sayılamayacak bir olaydan, dolayısi-lo haberdar oldum: Halk Partisi merkezinde bir hayli kaynaşma varmış.
Serde gazetecilik var; haberi işitın-biraz inceleyim dedim, taoelcdîk-derinleşti; derinleştikçe incelcd-nı nihayot şu hakikate vâsıl oldum biz muhalif gazeteciler, talaka Jan
çekinirken, kısmetimize, satır isabet etmek üzeredir. 8u noktayı da anlatayım: Son günlerde Adanada, şurada ve burada vordıgı hiddetli demeçlerle oldukça şiddet taraftarı bir H. Partili olduğunu isbat eden Seyhan Milletvekili Doktor Kemal Satir, p*r-ti genel sekreterliğine getirilmek Q-zereymiş. Yâni sizin anlayacağınız (Uran» ın yerine cSatir, gelecekruş.
Gene haber aldım ki, şimdiden istim zaç, totkik vo tahkikatla uğraşdıyor-muş. Hattâ bu meyanda fcurahunyet Halk Partisi İstanbul teşâılâtmda da bir hayli değişiklikler olacakmış ve e Yeni Sabaha a kuyuya düsoceş^ni müjdeleyen (C. H. p.) İstanbul il i-dare kurulu başkanı Sâdi Bekler m Ankara’ya gitmesi de bu haberi per-çınliyormuş...
No buyurulur? kpnı adli tenunat demek oluyor ki, darı bırakmamak
de tertibat almakla nıeşguldür. muhaliflere satır atmaktan dem vuran Kemal Satır, partinin genel sekreterliğine getirilecektir.

Ben kendi hesabıma particilikten ve politikanın dolambaçlı kulis aralarında çevrilen siyasi manevralar -dan pek anlamam. Dobra bir adamını. Ve vuzuhdan hoşlanırım. Ancak, ^a-yet kulağıma kadar erişen bu haberler şayet doğru ise - ki, bunların hakikate uygun düştüğünü gösteren emareler vardır - biz muhahfierın çekeceğiniz vardır. Zira Halk Partisi yeniden şiddet politikasına dönmek, bir turlu vaz geçmek istemediği ıdedüğum düktür!» parolasına avdet etmek mayüllori gösteriyor demektir.
Her zaman çeşidli fırsatlardan
tifade ile söylerim, gene tekrar edeceğim ki, bazı Halk Partili zımanı-danlarda bu zihniyet baki kaldıkça bütün o Oemokrasi hürriyet, söz ve kalem serbestisi gibi mefhumlar, buz üzerine hâkedilmiş nefis sülüs yazılar gibi, ömürsüz olur..
FIKRACI
Af Ü III ERLİK
ce, ço ve ki,


----o—
ADLİYFDr
--------o--------
POLİSTE Kavgacıları ayırmak isteyen bir adam bıçaklandı
Samatyada oturan Lazari ad.nda birisi evvelki akzam bir alacak me selesinden arkadaşı Toga ile kavga ya tutuşmuş ve bu esnada Haşan adında bıride araya girerek kavga yı yatıştırmak İstemiştir. 3u m kİ a haleye içerliyen Toga bıçağım çe kerek Haşanı ağır surette yaralamıştır,
Yaralı Cerrahpaşa hastahanesi ,ne kaldırılmış ve suçlu yakalanmış tır,
Sarkıntılık eden bir adam kaşından yaralandı
Karagümrükte Mektep sok-t*m da 18 numaralı evde oturan Ethem Tunçöz evelki gün Hıdırelle= sefası yapmak üzere Kâğıthaneye gitmiş ve orada Hadiye adında bir kadına sarkıntılık yaptığı için araların da münâkaşa çıkmıştır.
Bu esnada Hadiy» eline geçirdiği bira şişesile Ethemi başından yara la maştır,
Çatalcada korkunç bir cinayet işlendi
------o------
Bundan bir müddet evvel Çatal canın Kabakçı köyünde vaiışihane bir cinayet işlenmiştir.
Kabakçı köyünde Ömer Göçmenim 13 yaşındaki kızı Hatice evin civarında dolaşırken iki şalısın te cavüzüne maruz kalmıştır. Bu şahıslar Haticenin ağzım mendille tı Radıktan sonca kendisini bir orma na sürüklemişler ve ırzma geçmişlerdir, Fakat mütecavizler bununla da kaLmıyaıak zavallı kızı başını balta ile parçalamak suretile feci bir şekilde öldürmüşlerdir.
Ahmed ve Hüseyin adında iki şa hjs oldukları anlaşılan suçlular dün İstanbul 3 üncü ağır ceza malt kemesine sevk edilmişlerdir.
Kapal ıyapılan celse şalüd celbi için başka güne talik edilmiştir. «Doğan saz» cinayetinin duruşmasına dün de devam edildi
aDoğaıı Saz artıslerjnden Suzan Komşuyu öldürdüğü iddiasile 3 ün cü ağır ceza mahkemesine verilen Ali Çelil hakkındaki dâvanın duruş masına dün devam olunmuştur.
Bu celsede şahid olarak dinlenen «Doğan Saz.» sahibi Suat Ali Celili tanımadığını ve öldürülen Su zanın Çelil İle alâkası olup olmadı ğrm bilmediğini söylemiştir.
Celse savcının esas hakkındaki mütalâası için talik edilmiştir.
Demokrat Parti er-bekleyip dururlarken iktidar partisi, iktî-içm, iktidarı dahıen
Ve
öe-
te-
i s-

Lûnaıumıza gelen ııhal inalları
Nisan ayı zarfında limanımıza ec nebi gemilerde 21211 ve Türk fie-mîlerile de 17953 ton olmak t'zf ceman 39134 ton ithal malı gelmiş tir ,

Y azan : S £ R WIE O MUHTAR AL ÜS
-----------11 -----------
l


ince saz mızıkası kısmında polka, kadril, hora...
Neşesinden duramıyor. Ayağa kalktı, fesini de yana yıktı:
— Serde cahillik, kafada tilt-sülii. Çalgı kasab havasına girişti mi, tozu dumana katarak gelsin Rera. «Oynar gibi yaparak» Ben de aralarında. Polkayı molkayı, kadrili madrili de becerirdim.
Mehlika, Ecvede bakıp yine yükünü döndü:
— Bir gün sizi Tokatlıyana dâvet etsek!
Yahya Bey şaşaladı:
— Beni mi?
— Lütfen kabul buyurmaz mısınız?
Göbekli, bocalamada:
— Şey... Olura... Dünden teş neyim amma...
— Bir mahzur mu var?
— Ne münasebet, mis gibi gelirim. Bir kenara oturup iki üç duble bira içer, oynıyanları sey rederim ...Darılmayın, gücenme

yin. şimdiki polkalar beni hiç sarmıyor.
Ecved dedi ki:
— Mehlika lıarikulâde danse-der. Hele tangosunu çok beğeneceksiniz!.
— Ona ne şübhe! Amma hatır için sen de kalk, oyna demeğe kalkışmayın sakın, «göbeğini göstererek» Benden yana paso.
Mehlika:
— (Te dansan) 1ar, dedi, 8 de bitip herkes dağılıyor. Üaklida-ra dönmeğe vapur bulursunuz’
— Vapur kaçarsa kaçsın, 10 papeli söküldük mü Mehnıedali-paşa hanının önünde motor çok. lcab ederse eve gece yarısından sonra da dönerim; îstanbulda da kalıveririm; keyfimin kel kâlıyasıyok.
Limandan bir vapur düdüğü işitilince yine atıldı:
— 67 numaranın tâ k-'««I»aî; doğru Yeniköyiı boylıyac^A
Telefonun zili öttü. v».bya Bey âleti aldı:
artmış, ateşler içinde yatıyor-,, muş. Serian doktor Musa Kâ-£ zımı alıp getir, diyorlar. £ Berikiler:
— Vah vah vah. üzülmeyin.Jj iyileşir işallah! derlerken, he-.* yin yine aspirin yuttuğunu gö-^ ren Mehlika, £
— Aspirini sık alıyorsunuz,£ zararlı değil mi? dedi. Hem da-»* marları yumuşatıyor, hem de»* yüreği ferahlatıyor. Bir şeye ca »* timi sıkılsa, biraz başım tutsaj yutmadan yapamam: sıkıntım'* fazlaysa üstüste üçünü dördünü^ haklarım. S
Misafirler: g
— Şimdilik müsaade buyu-'J run;.yarın on buçukta rahatsız^ ederiz! diyerek gittiler.
Gözleri kapıdan ayrılmıyan^ ■ karısı apansızın bastırıverecek diye üçbuçuk atan Yahya Bey v (Müsaade sizin... Beklerim' fa-£ lanı bile söylemeği unuttu; oda-j dan dışarı adımını atamadı.
— Karı değil, baş belâsı!..^ Kahrolsun!.. Allah canını alsın\
s da kurtulayım!, diye söylene;» söylene dolaşırken kapı yavaşça 5 aralandı. Arifi Bey, tin tin içe-*’ . ri girerek yine kandilli bir te-*î
— Neresi orası? Çarşambada ManolaJd eczalıanesi mi? Yan-
*
Lış; eczahaneyle, hekimle alışverişimiz yok, Allaha şükür demir gibiyiz... Bir hanım mı?.. Kimmiş o?
Eczacı kalfasına kar ısı mu telefon ettirdiğini, Drağmana da gideceğini geç kalacağı için yazıhaneye geleceğini duvuuca sen deledi. İçinden küfürleri veriştirmede; kaşla göz arasında da aspirin yutup mülâhazada:
Karısının ipıle kuyuya inilmez. Hani Drağman'daki Türbe-dar Hakkı efendinin baldıziie an nesi dargındı, onlarla selâmı sabahı kesecekti. Oraya gideceğim der, yine vazgeçiverir dam lar buraya... Odadakileıi bir aıı evvel savmak şart
Kıtın attı:
— Haddin varsa, başını kaşı.
Şimdi de Çarşamdaki eczaiıane-den telefon açtılar. Kız karde- . şimin kızı; üstünüze afiyet, sat meıuıah çaktı: Ucandan yatıyordu. Hiâtaüğı v(ır)
Ankaraya giden salâhiyetsiz hey’et
İstanbul Esnaf Odasının katcbnl ması ve Esnaf Cerniy etilerine kasıu ni yetki verilmesi hakkında hükû metten istekte bulunmak üzere İstanbul Esnaf Cemiyetlerini lemsi-len 9/5/947 akşamı Ankaraya hare ket eden heyetle cemiyetlerinin bu iş için hiç bir suretle alâkaları olmadığını ve heyete Cemiyetlerini temsil etmek üzere İliç biı salahiyet verilmediğini bildiren 12 cemi yet namına reislerinin imzasını taşıyan birer telgrainame C H. P. Başkan ve Ticaret Bakanlıklarına ve Ulus gazetesine çekilmiştir.
-----------o—------
Bir ama denişe diistii
Gajatada Kasaplar sokağında 7 numarada oturan Cemal Atar adm da bir âma evvelki akşam sarhoş halde Kadıköy iskelesinde dolaşırken muvazenesini kaybederek deni ze düşmüştür,
Cemal boğulnıuak üzere iken ka yıkçılar tarafından kurtarılmıştır.

MAYIS 1948
dan dışarı adımını atamadı.
1364 Rumi Nisan
28
SALI
1367
Hy'.r
Receb
2


Ruzı Hızır 6 — AY — 5 Gün 132
Vakitler Vasati Ezani
s. D. Sı D.
Güneş 6 46 9 32 |
Öğle 13 10 4 56 ’j
ikindi 17 06 8 51 ’
Akşanı 20 15 12 —
Yatsı 09 te te 04 1 48 j
imsak 3 48 7 1^■“ 34 -7

MAYIS
t
f
Zaferin
Alman malları
âmerikaiçinAvrupaılan üs istiyen âyan iiyesi

slspanya tarafından
1 istimlâk edilecek t Vaşington, 10 (A.A.) — » (Usis): Amerikan Dışlşle-r ri Bakanlığının bildirJlği-$ ne göre, Birleşik Amarika,
( İngiltere ve Fransa, lapan 5 yadaki Alman mftlları hak j kında, İspanya ile bir an-S laşmaya varmışlardır. Ru
( anlaşma 10 mayısta M8d-7 ridde imzalanmış olacak-
5 tır. „; .
2 Ispanya ile İspanyaya ı aid afazilerdeki Alman 2 malları hakkında olan bu
Ş anlaşma gereğince, bu mal 1 S 1ar barış için bir tehlike ] ? teşkil etmeleri mümkün ( S bir ekonomik kudret ol- ’
( mak itibarile ve Ispanyol ( 5 hükümetinin Bretton Wo-
c ods konferansının altıncı S kararını tasvib ettiğini i- J
( fade için İspanya tarafın- (
) dan istimlâk edilecektir.
t Hükümet tarafından is-
) timlâk edilecek olan bu j ( malların Almanyadaki sa- (
) hiblcrine tazminat verile- 1
| çektir. j
) Eskiden kalmış olan ti-
I* carî vesair borçların nihaî t tediyesini kolaylaştırmak 1 maksadile bu malların be j delinin bir kısmı Ispanyol j hükümetine verilecektir. t Gçri kalanını müttefikler ) ) alacaklardır. (
\ Bu anlaşma 1945 elkov- J ) ma kanunun hâlen hakla- ( s rında yürürlükte olduğu 1 2 ve ispanyada ikamet etnıi ( S yen Almanlar hakkında 1 2 tatbik olunacaktır. j
S Diğer taraftan Ispanyol 1 2 hükümeti, elinde bulunan j S bütün çalınmış altınların / 2 gayrimeşru menşeini asla j i öğrenmemiş olmasına rağ 1 2 men şimdi sahihleri bulu- J C nan altınları derhal geri 1 2 vereceğini ve avni zaman- J Ş da 30 nisan 1949 a kadar i I bulunacak veya taleb edi- ı lecek olan altınları da iade ( edeceğini bildirmektedir. 1
Bu anlaşma neticesi ola ( rak Ispanyol hükümetinin 1 sahib olduğu altınlar üze- ] rinde memleket dahilinde- 1 ki, muameleler, artık al- ( tın hakkında 22 şubat * 1944 tarihinde yapılan d- 1 meçin takyidatından muaf I olacaktır.
Olimpiyad oyunları


Türkiye yüze yakın nüsabık gönderecek
Londra, 10 (A.A.) — Anadolu) Ajansının özel muhabiri bildiri-: yor: '
Londrada 29 temmuzda bavlıyacak olan 14 üncü olimpiyad oyunlan hazır/lıklan bu ayıu tonuna kadar tamamlanmış olacaktır. Bazı milletler, ilk müsabakalara iştirâk edecek sporcularını Londraya göndermiş bulunmaktadırlar.
Olimpiyad oyunlânna 53 millete mensub altı binden fazla fniisabıkın iştirâk edeceği anla-

sılmaktadır. Müsabakaların en fnühimleri 100 bin kişilik Wemb'» ley stadyomunda yapılacaktır. Ingiltere kralı 29 temmuzda o-limpiyad oyunlarının açılışını bütün dünyaya ilân edecektir. Müsabakalar 17 spor şubesi liderinde olacak ve müsabaka a-çledi 135 i bulacaktır. Türkiye J.7 spor şubesinden güreş, bini-«•-ilikj futbol, atetizm, haltar, es-Jcrını, bisiklet ve boks şubeleriyle yüze yakın müsabıkla işti-t’âk edecektir. Olimpiyad oyunlarını 3 milyona yakın seyircilin göreceği tahmin olunmaktadır. Bu makşadla, 2,5 milyondan fazla bil,et şimdiden satılığa çıkarılmıştır, Olimpiyad oyunlarına yabapcı memleketlerden
X « • oa i rr i- I I r z*x 1 _ t .
elecek turistlere kolaylık ol-ıak üzere büyük hazırlıklar ya kılmaktadır. Otellerde yer te-|nin edilmediği ahva’de olimpl-ıJl'ad kampları civarındaki hususî evlerde aile ııezdinde misafir : mümkün olacaktır. Tür yeden de bir turist kafilesinin •ını görmek Londraya geleceği sanıl-(1 1 M
51 cvier almak iyeden uc un- turı jphmpiyad oyftınlaı HUere Londraya ge.^wb. (fraktadır. *
. I Olimplyad tertib komitesi hü-


c(ımetle işbirliği ederek müsa- | )ıklann gıda ve istirahatlerin: ı m iyi şekilde temin etmek fçiı I ıer türlü kolaylığı göstermekte-*’ llr)
Ona göre Marshall plânına dahil 16 memleket, Amerikaya üs vermeli
Vaşington, 10 (AP.) — Ayan meclisinin Cumhuriyetoi âzasm dan George Malone dün gece radyoda verdiği bir demeçte, Marshall plânına dahil onaltı memleketin, topraklarından A-merikaya üs vermelerini istemiştir.
George Malone, müdafaa mak sadlarlle kurulacak olan bu üslerin Amerikaya, yardım banlamadan evvel verilmesi lâzım geldiğini de ayrıca işaret etmiş ve oııaltı devletle Amerika aracında, Amerika hücuma uğradığı takdirde, bu memleketlerin o-
na yardım edeceklerine dair birer anlaşma imzalanmasını da istemiştir.
HARRİMAN LONDRADA
Nevyork, 10 (AP.) — A vereli Harriman dün gece Londraya gitmek üzere buradan hareket ederken, Avrupayı kalkındırma plânının muvaffak olacağına e-nıin olduğunu söylemiştir.
Harriman Londradan Paris® gidecek ve orada toplanacak o-Ian Avrupa İktisadî işbirliği İcra komitesinin çalışmalarına iştirak edecektir.
Dün
sonra Cumhuriyetçi
Fransa, müttehid bir Almanya istemiyor
Amerikan komutanı, Berlindeki durumdan Rusyanın mes ul olduğunu resmen bildirdi Toulouse, 10 (A.A.)
öğleden
b-îlk hareketi, partisi millî kon gresinin sonuncu oturumunun başlıca mevzuunu teşkil eden dış politika hakkındaki müzakereler münasebetile bir nutuk söyliyen Dışişleri Bakanı Geor-pes Bidault. evvelâ kendisi ve arkadaşlarının bu partinin kuruluşundan evvel ne iseler öyle kaldıklarını söylemiş ve sözlerine devam ederek demiştir ki:
Biz daima sulhu istedik, fakat hiçbir zaman hürriyetten mahrum bir sulh peşince koşmadık. Bunun için milletlerin emniyetini femine matuf her teşebbüsü müdafaa ettik.
Bakan bundan sonra, Fransız millet için başlıca mesele emniyet meselesi olduğuna işaret etmiştir. Almanya meselesine temas eden Bidault, Fransız hü-kânıetimn müttehid ve merkezileştirilmiş bir Reich kurulmasına muarız olduğunu, fakat nazizmden kurtulmuş ve ona karşı muafiyet kazanmış olan Alman milletinin insanlık hürriyetlerinden tamamile faideJen meşine engel olmak niyetinde ‘«'•unmadığını belirtmiştir.
Üç senedenberi Almanya ile sulh andlasması imzasına mâni olan güçlükleri hatırlatan Bidault, şö.vle demiştir:
Tatbiki mümkün olmıyan eherşey veya hiç» politikasını
HayaJJarıcı siyaset
xRus dış siyaseti, harb sonrası Avrupaınn kalkınmasında hayal kırıcı bir gelişme gösteriyor^ âmil bulunduğunu söyliyerek demiştir kT:
Komünist sızma tekniğinin batıda müsamaha ile karşılanmadığını Ruslara göstermelidir. Mayhevv, sözlerine şunları i-lâve etmiştir:
Kendi yaşayış şeklimize sadık kalacağız ve temsil olunmı-yar azınlıkların harekâtına müsaade etmiyeceğiz.
Kent, 10 (A.A.) — Dün burada söylediği bir nutukta Dışişleri müsteşarı Mayhevv, Rus dış sıvasetini harb sonrası Avru-■r
pasının kalkınmasında «hayal kırıcı bir gelişme» nin sebebi olmakla itham etmiş ve İngiltere ile Rusya arasındaki münasebet Ierde itimad ve işbirliğinin noksan olduğunu, fakat azim ve iyi niyete müstenid bir anlaşma ya varmak için sabrın başlıca
;IGününenteresan haberleri] S--------------------------------------------------------------------7
| Çekoslovakyadu Uranium mâ-j deni
i * Frankfurt: — Frankfurta ka ( çan Çekoslovakyalı bir mühendt-I sin anlattıklarına göre, Çekoslovak Z ya hükümeti, pilsen 48 kilometre 7 mesafede bulunan eski Pribram | gümüş madeni kuyularında yeni I bir uranium damarını İşletmekte
, dir,
i Bu Mühendis, bu kuyuların pek k gizil olarak işletildiğini ve Uranl L umun tasfiye edilmek üzere erzgeb ı rigede Joachynova gönderildiğini i r lâve etmiştir, (A,A,)
) Zanzibarın idaresi
| Londra: — Doğu Afrlkada ilk | defa olarak yerli bir subayın Zan I ) zlbarm idaresi işi i]e görevlendiril miş olduğu bildirilmektedir, Bu Selim Muhammed adında bir A-rab subayıdır, (A.A,)
Amerikanın pamuk istihsali ■A Vaşington: — Tarım Bakanlı ğınm bildirdiğine göre, Amerikanın çerçevesi dahilinde olmak üzere bu s e n e k 1 Pamuk lstılısall Kaııadadan Ingiltereye 33 milyon 2,687,500 tondur, Bu miktar geçen öU(‘ bin dolar değerinde buğday, ayında tahmin edilmiş olan un, tuzlu ve tütsüjenmlz domuz etj
I
takib edecek değilim. Londra-daki müttefiklerimizin daha sonra esaslı bir anlaşma akdi suretile müsbet taleblerimizin en mühimlerini kabul edecekleri ümidini henüz muhafaza ediyorum.
GENERAL CLAY’İN RAPORU Londra 10 4B.B.C.) — Alman yadaki Amerikan işgal bölgesi komutanı, Berlinde neşrettiği bir beyannamede Martin 20 sin-denberi yani Rus Mareşali So-kolovski'nin Müttefik kontrol komisyonunu terkettiğindenberi komisyonun elinde birikmiş kalmış 50 den fazla mesele bulunduğunu, bundan da Sovyet Rusyanın mes’ul olduğunu söylemiştir. General Clay, ayrıca Amerikan hükümetine de raporunu vermiştir. Raporda, Rusların seyrüsefer hakkındaki kararları ile 1 nisanda Berlinde hasıl olan durum bahis ruevzutı edilmemektedir.
Diğer taraftan Amerikanın Ingiliz ve Amerikan mıntakala-rındaki grevler devam etmektedir.
ALMANYANIN AVRUPA BİRLİĞİNE İLTİHAKI
Anısterdam, 10 (AP.) — Avrupa Birliği kongresinde kabul edilen bir takrirde Almanyada-ki İktisadî ve siyasî meselelerin ancak, Aimanyanın Avrupa fe-dera • -onuna dahil olnıasile halledilebileceği» kanaati ileri sürülmüştür.
dan 35,000 ton fazladır, (A.A,)
Fransız lıaua kumpanyası
* Paris: — Air France kumpan
yasının devlet sermayeslle ortak karma bir şirket haline getirilmesine aid kanun tasarısını dün sabahtan akşama kadar inceleyen Fransıc MIH) Meclisi akşama doğ ru tasarının tümünü, 580 mevcut tan 279 muhalife karşı 301 oyla reddetmiştir, (A,A.)
Amerikaya kabul edilecek yurdsuzlar . ,
* Vaşington: — Temsilciler Meclisi yasa komisyonu, gelecek i kİ yıl içinde Birleşik Amerikaya 200 bin yurdşuzun kabulüne ald tasarıyı tasvlb etmiştir, (A,A,) Kanada'dan Ingiltere’ye gönderilecek gıda maddeleri
* Vaşington: — Avrupa lşbirlt ğl bürosu idarecisi Hoffman Ame rlkan .İktisadi iş birliği kanunu
Zavallı Cshl Bayar zavallı Demokrasi
^Başmakaleden devam) dün Atıf İnan’ı muhasebeye dâ-votton çekinen İL P. kodamanlan yaptıklarım bilmiyorlar mı, sanıyor sunuz? Emin olabilirsiniz kİ, on -lar herkesten ziyade İnan’ın ve arkadaşlarının »onunluluklanna kanidirler, Fakat kös dinlemişlerdir. Umumi efkârın takbihi, hattâ kondilorlnden soğuması onlara vu gelir. Halk bizi istesin, istemesin biz işimize bakalım, boş lâkırdılarla vakit geçirini yel İm, diyorlar. Lisanı hâl ile doğll, fiilen bu lâflan sarfediyorlar. Atıf İnan açıkça gazeteciler o İsviçre dönüşü: «Allah aşkına benim yakamı bırakın!» diye yalvarmadı mı?
Bütün bu bedahetlerden sonra D. P. Başkanın» Allah kolaylık ve sabır versin. Hattâ vesika İfşa etmekle, hakikati anlatmakla H. Partisinin müfritlorini insafa getireceğini »anıyor. Zavallı Bayar, daha doğrusu zavallı Demokrasi vo Hürriyet...
Sonra da Halk Partili bir gazete: «Türkiye’de hürriyet yok mu1. (Yeni Sabah) nerede yaşıyor? dİ ve bir sual 6oruyor.
YENİ SABAH
Haberleşme hürriyeti
Doğu ile Batı arasındaki görüş ayrılığı bir uzlap maya imkân vermedi Vaşington 10 (A.A.) — Cenevre’de yapılmış olan basın hürriyeti ve haberleşme serbestisi konferan sındaki Amerikan heyetinin Dışiş leri Bakanına verdiği rapor, dün gece yayınlanmıştır.
Haberlerin serbestçe teatisi pren siplerinde konferansın elde ettiği muvaffakiyeti belirten heyet, cbu hususta doğu ile batı arasında mev cud görüş ayrılıklarının biç uzlaş maya imkân veremiyecek kadar derin olduğunu» beyan etmiştir.
Heyet, bundan sonra raporunda, konferansa sunulan 45 tekliften bl rine karşı aleyhte oy verdiğine ve diğor üç teklifte de müstenkif kal dığına işaret eylemektedir.
Sovyet Rusyanın ve konferansta onun etrafında yer almış mem leketlerin hareket hatları hakkın da Amerikan heyeti raporunda, ( haberleşme serbestisi esası öze rinde Rusya 11e Demokrasiler ara sında mevcud ayrılıkları bertaraf etmeğe teşebbüs İçin tavizlerde bu lunmanm Amerika için pek ziyade tehlikoli olacağı» kanaati izhar olunmaktadır.
rltalyada Cumhııbaş-kanlığı seçimi
Londra 10 (B.B.C.) — Bugün İtalya’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştır. Tekrar Cumhurbaşkanı seçilmeği arzu etmemesine rağmen şimdiki Cumhurbaşkanı 396 reyle başta gelmektedir. Ondan sonra 353 oyla Kont Sforza gelmektedir.
29 oy pusulası da boş çıkmıştır. Şimdiki Cumhurbaşkanı, ilk arzusunda İsrar ettiği takdirde tek rar seçim yapılacaktır.
Yine seçilir ve yine istemezse, bir üçüncü seçim yapılacaktır.. Tekrar istemezse 4 üncü seçimde ufak bir ekseriyet alan aday Cum hurbaşkanı olacaktır. Adayların ilk üç seçimde oyların üçte ikisini kazanmaları şarttır.
_ • | Bengal Ordusunda
Kolera çıktı |
Yeni Delhi: 10 gal’in doğusunda
başgöstermiştir. Bir hafta zarfın-
(A.A.) — Ben-kolera salgını
sevkedijmeslne müsaade vermiştir. (A.A.)
30 metre boyunda fil
★ Kalkütta: — Bugün bildiril çllgine göro, Himalaya ormanların çla 30 metre boyunda ve altı met re yüksekliğinde bir nevi file rast gelinmiştir. Çok eskidenberl oıta dan tamamlle kalkmış olan «Dl-notherlum- cinsine çok benzlyen bu filin Himalaya dağlarındaki ağaçları pek rahatça devirmekte Olduğu görülmüştür,
Kalkütta gazetelerinden birinin Shlllong muhabiri tarafından ay rica bildirildiğine göre, bu fl] H1 malaya dağlarının Ossam bölgesin de görülmüştür, (A,A.)
Ingiliz uçaklarında taşınan yolcu mıkdarı
* Londra: — Sivil Havacılık Ba kanlığı tarafından yayınlanan Is tatistlklere Ingiliz hava nakliyat kumpanyalarına git uçaklar tara tından taşman yolcu sayışının ve kaledijen mesafenin son derece art mış olduğunu göstermektedir,
Meclis Haziranda şerefi tatiie bağlıyacak
Büdce komisyonu Büyük Millet Meclisinin Ekim yerine Kasım ayında toplanmasını tavsiye ettiği bildiriliyor
Ankara 10 (Hususî) — Meclisin Haziran başından bir Ekime kadar tatil yapacağı muhakkak gibidir. Büdço komisyonu bu suretle, Büdço üzerinde daha esaslı incelemeler yapmağa vakit bulacak tır,
Meclisin, Kasım yerine Ekim bağında toplanmasını büdçe korniş -yonu tavsiye temlştir.
Bankalar Baremi
Ankara 10 (Hususî) — Hususî mahiyetteki bankaların iktisadi
?! Çekoslovakya küçük bay hayvan derisi istiyor
Ankara: 10 (Hususi) — Öğrendiğimize göre Çekoslovakya hükümetimize müracaat ederek küçük baş hayvan derilerine mukabil ta kas yolile kült Çivi makine akşamı sofra takımı ve saire vermeyi teklif etmiştir. Teklif İlgili Bakanlık ça İncelenmektedir,
Barda.bir cinayet
Ankara: 10 (Hususi) — Dün gece yansından sonra Yenlbarda bir yaralama olmuş ve üç sarhoş bir garsonu bıçakla vurarak yaralamış lardır, Öğrendiğimize göre vaka şöyle ceryan etmiştir: Günün erken saatlerinde buluşan HalU Ü-nal. Kemal Özkaynar ve Bekir Koç isminde üç kafadar bütün gün ınuh telif meyhanelere uğradıktan sonra nihayet sarhoş bir halde gece yarama doğru yeni bara gelmişler fakat çok sarhoş oldukları için içeri bırakılmamışlardır, Evvelâ 1-tiraz etmeden çıkan mütecavizler barın merdivenlerinde küfrederek gürültü yapmaya başlamışlar ve gürültüyü işiten Rıza adında bir garson kendilerini susturmak için yanlarına gittiği sırada Kemalin e linde tabanca Halilin elinde bıçak bulunduğunu görerek ters yüzü kaçmak istemişse de Halil Ünal bu fırsattan istifade ile Rızayı bıçakla Sırtımn muhtelif yerlerinden yara lamıştır Rıza güçlükle bara gire rel( bem vurdular diyebilmiş ve düşmüştür. Bar birbirine karışmış mütecavizler yetişen zabıta tarafın dan yakalanmıştır
Ankara garında bir kaza
Ankara 10 (Hususi» — Evvelki akşam istasyonda feci bir kaza olmuş ve Muharrem Yurdaer adında bir adam iki vagon arasında kalarak bacaklarından ağır surette ya ralanmış ve hastahaneye kaldırılmıştır,
Sıtma mücadelesinde yeni bir keşif
Londra 10 (AA.» — News Chro-nicle kazeteslnin bu sabah verdiği bir habere göre Shorc ve Garharn 1 sinilerinde iki Ingiliz profesörü sıt ma ile müessir surette mücadele et mek imkânını verecek olan mühim bir keşifte bulunduklarım yazmak tadır,
Filhakika bu iki profesöre göre sıtma mıktobları kana girmeden evvel karaciğer hücrelerinde geliş-inektedirler.
da 881 kişinin bu hastalığa tutul muş olduğu v • 185 inin öldüğü bil dirilmektedir .
1947 senesinin son dokuz ayı zar ı fmda Ingiliz dahili hava yolların dan Ingiliz uçakları tarafından 32 milyon inilden fazla mesafe Ratedt] miştlr, Bu 1946 senesinin ayni devresi zarfında katedılen mesafe ' ye nazaran yüzde 05 bir artış ar 1 zetmektedir, I
Geçen senenin son 9 ayı zarfın I da 523 bin yolcu taşınmıştır. Bu | miktar 1946 mn ayni devresine na | zaran yüzde 47 fazladır, (AA,) ı
Yunan edebiyatı sergisi (
Nevyork: — Pierpoııt Morgan! kütüphanesi tarafından burada | «Yunan Edebiyatı adile bir kitap | servisi açılmıştır. Sergide, eski de j vlrlerden beri Yunanlıların mede I niyete ettikleri hizmetler gösteril ı inektedir, (A,P,) (
Yunan Kralının maaşı | Vaşington: — EsRl İçişleri Ba ı kam İkesln, bir makalesinde, Yu Z nan Kralının ayda 4ü blıı dolar ? maaş aldığını yazması üzerine soru J lan bir suale cevaben Dışişleri Ba / kanlığı sözcüsü Yunan kralının ay 7 da 20 bin dolar aldığını, fakat da J ha birçok kimselerin aylıklarının, J sehayat masraflarının da buna da 7 bil olduğunu söylemiştir, (AP) ]
dovlet teşekkülleri bareminden ha riç tutulmalını isdihdaf eden Muammer Eriş’in teklifi bugün Başbakan B. Haşan Saka'nın huzuri-ls büdçe komisyonunda konuşul -muş ve Başbakan söz alarak hu -8U3Î müesseseler® karışmanın hükümetin prensibi dışında olduğu -nu söylemiş ve teklifin kabulünde mahzur olmadığını söylemiş ve Mu ammer Erlş'in teklifi kabul olunmuştur.
Vakıflar genel müdür muavinliği
Ankara: 10 (Hususi) — Vakıflar Genel Müdür muavinliğine devlet matbaası müdürü Orhan Çapçı tâyin. edilmiştir.
U ’dare kurulu üyelikleri
Ankara: 10 Hususî) — Samsun vah muavini Rüştü Özil Ankara 11 idare kurul ı üyeliğine, Necip Kan demir Sivas il idare kurulu üyeliği ne, Selâhaddln Öner Seyhan il ida re kurulu üyeliğine tâyin edilmiştir.
Hıfzı Veldet ord naryüs oldu
Ankara; t») Hususi) — İstanbul Ünjvzrsitesi Hukuk Fakültesi Me-de.ı: HuJkuk Ordinaryüs profesör lüğüne Hıfzı Veldet, Ankara Üniver sitesi Tıb Fakültesi Patoloji kürsüsü profesörlüğüne Dr, Süreyya Tanay tâyin edilmişlerdir.
İran Ayan Meclisi
Tahran: 10 (AA.) — İran hükümeti. 1906 ar. yasasında derpiş e-dilmiş olmakla berabeı hiçbir zaman toplanmauii? olan Âyan Mec lisi hakkında Milli Meclise dün bir kanun tasarısı sunmuştur.
Siyasî çevrelerdeki kanaate göre bu hareketin, tesiri, şahın otoritesini zayadesile takviye etmek olacak tır.
Japonyanın nüfusu
Londra: 10 ı.VA,) — 1 Ekimde yapıları nüfus sayımının neticelen ni veren. Timeslu Tokio muhabirinin bu sabah bildirdiğine göre Ja ponyanın nüfusu 78 627,000 kişiye yükselmiştir, Ba rakam, geçen yı la nazaran yüzde 6.22 nisbetinde bir artma kaydetmiştir,
Times, Japonya nüfusunun gele cek 5 yıl içinde takriben 6.5 milyon artacağını tahmin edildiğini de tas rıh eylemektedir,
Güneş tutuldu
Vaşington — 10 ıAP) — Dün gü neşm tutulmasını tetkik etmek ü zere Büyük ORnayusun muhtelif noktalarına dağılmış olan ilim heyetlerinden ancak ikisinin talihi a-çık gitmiştir. Yedi heyetten yalnız Bangkok (Siyam) dakiyle Rebun Cima (Japonya' daki heyetler güne şiıı tutulmasını açık bir şekilde gö rebilmişlerdir. Diğer noktlarda ha va bulutlu geçmiştir,
Kore’de seçimler
Seul, 10 (A.A.) — Korenin başkenti olan Seul de umumî seçimler bu sabah başlamıştır. Saat 11 de seçmenlerin üçte ikisi oylarını kullanmış bulunuyorlardı.____
Bu seçimlere 7 milyon seçmen iştirak etmektedir. Nihai neticelerin çarşamba gününden evvel bi liumesi mümkün değilse de. Seul’-deki seçim neticelerinin yarın belli olması muhtemeldir.
Birleşmiş Milletler teşkilâtı tarafından gönderilen müşahit delegeler seçimlere nezaret etmekte -1 dirler.
Bu seçimlerin gayesi, güney Ko | re için bir anayasa tanzim ve ka bul edecek olan millî meclisin 200 üyesini tayin etmektir. Seçimlerin bütün Koreye teşmil edilmesi tek liı' edilmişse do, kuzey Koreyi işgal etmekte olan Ruslar buna mu halefet etmişlerdi.
Kuzey4Koreden yapılmakta olan çadyo yayınları île, Korelilere seçimlere mani olmaları için ellerinden geleni yapmaları tavsiye edil inektedir.
Komünistlere secim idarehane -lcrine girerek seçim sandıklarım tahrip etmeleri emri verilmiştir.
Seul. 10 (A.A.) — Dört bin senelik tarihinde ilk defa olarak ge nel seçimlerin yapıldığı Korede, i Amerikan kesiminde bir komünizm tethiş dalgası hüküm sürmekte -dir.
Komünist tetlıişl I
Cuma akşamından beri öldürülen I lerin sayısı 39 u bulmuştur. Şim di silâhlı 60.000 polis memuru ve bir milyon gönüllü hizmette bu -1 Ilınmaktadır,

c
‘Rusya, İkinci Dünya yavaşı tarihini tahrif etmiştir,,
Londra: yO (AA,) — Daily T»« legraph gatezesi bugünkü başyazu 8inı Avrupadakl zaferin üçünoü yd dönümü münasebetile MoskovadS cereyan eden törenlere tahsis et, mlş bulunmaktadır.
Oazete ezcümle şunlan yazmaktadır:
Rusya, ikinci dünya savaşı tarihini tahrif etmiştir, Sovyetler Bir. llğl harbjn yükünü sadece kendisi nin taşımış olduğunu ve dünyanın Hitlerin barbarlığından kurtarılması için sadece kendi kuvvetlerini ^ek başına İdare etmiş olduğunu idi dia etmektedir, Rusya, İlk İki sene zarfında Hitlere yardım ve teşvikte bulunmuş olduğunu unuttukta^ başka diğer memleketlerde bulunan Komünist yardakçılarım harb gayretlerini baltalamaya teşvik ettiğini de hatırlamamaktadır, Rusya , ancak icbar edildikten son ra savaşmıştır, Müttefiklerin yaptıkları hava bombardımanları, ab luka, Rusyaya yapılan yardım, El— Alameyn bunların hepsi sanki hiç vuku bulmamış gibi Rusya tarafın dan tamamen unutulmuştr, Hat ta Moskovanm bile kendileri tarafından ileri sürülen bütün manasızlıkları ciddiye aldığı farzedlle-mez.
Manchester Guardian gazetesi de Rusların tarihi tahrif etmeleri key fiyetinl bahis mevzuu etmekte ve şunları yazmaktadır:
M. Churchlll tarafından La Ha yede söylenen nutkun Rus halkı 1-çın doğru ve tamam bir şekilde ye yınlanabileceğjnl beklemek pek faz la ümitvar olmak demektir, Rus halkının Batı memleketlerinin ne den Birleşiklerini okumasına müsaade yoktur Batı dünyasının hayat tarzmm esasmı teşkil etmekte olan ilk hürriyetler hakkında M. Churchlll tarafından yapılan beya natın kendisi için herhangi bir mâ nâsı olup olmadığı hususunda mu hakeme yürütmesi de gene bu halka menedilmiş bulunmaktadır. Bütün bunlar Rus idarecilerinin Sov yetler Birliği halkma ancak kendi siyasi gayelerine hizmet edecek o-Ian hususları öğretmek için her şeyi sakladıkları yolundaki meşhur «hakikat ın diğer bir misalinden başka bir şey değildir.
nKREMLINDEKI KUNDAKÇI EFENDİLER
Vazington: 10 ıAPı — Yangına Karşı Korunma Milli Birliğinin bu günkü toplantısında demeç veren Birleşik—Amerika Ticaret Odası Başkanı Earj O Slıreve eevıtmbj şunları söylemiştir:
( Kremindeki efendiler yang(: la tahrip metodlarmda maruf ı:sıı m lardan oldukları cihetle B iesik Amerika yangına karşı savunma (ıs teminde çok ihtimam göstermelidir. Nazi—Faşist ortadan kalkmış fakat bunun verini Sovyet Rusya-nın tehditkâr durumu alınıştır Sovyet Rusya yalnız Batı medeniye timizi değil, fakat bütün dünyamrf güvenlik ve hürriyetine meydan o. kur gibi görünmekledir.
Söylendiğine göre. Kıemlinin e-fendilerı kundakçılıkta ve yangın la tahrip tekniğinde ustadırlar Bu korkunç uzmanlardan bazıları iş ve endüstri merkezlerimizi al Ilı-Tından geçirebilirler...
' ■ " ........... ■ - I —-
Manerheim Milano la
Milano: 10 (AA.» — Fin Mureşa |i Baron Charles Festave Manerlıeinı dün Isveçteıı Milanoya gelmiştir, Mareşalin Milanoya seyahati h ısu si mahiyettedir. .
Mevludu Şerif
12 Mayıs 948 çarşamba günü saat 17 de Nuriosnıaniye camiinde, pek yakında aramızdan gaib olan sevgili arkadaşımız Seymeddjn Oılma-mn ruhuna ithafen mevlûdu şerif okunacağından arzu buyuranların teşrifleri rica olunur.
İstanbul Vakıflar Memurları


p
Teşekkür
Acısı kalblerimlzde deruı bir yara bırakan emekli Güıu riik Başmüdürlerinden SAMIPANKOÖLU nun ölümü ile karşılaştığımız elemli günlerimizde bjzl teselliye koşan ve cenaze törenine iştirak edeıı evimize Radar bizzat gelmek ve telgraf göndermek suretile acılarımızı paylaşmağa çalışan ve başsağ lığı temennisinde bulunan ka dlrbillr dost meslektaş ve bü yüklerimize candan teşekkür lerimizi arzederiz. L
PANKOÖLU AİLESİ tşj
JT


• * 5H * • * **
SAYFA: ♦
*
A
Egs bölgesi tülün piyasası tamı
Ege tülün piyasası açıldı- \ ğı günden nisan sonuna ) kadar 1,1.366,203 kilo tü- ( tün satıldı. Müstahsilin ) ■elinde 2 milyon kilo tütün ( kaldı (
Resmî ı a-
İzmir (Hususî) kamlara göre Ege tütün piyasası açıldığı günden nisan sonuna kadar yapılan mübayaatın yekûnu 41.366.203 kiloyu bul-r^uştar. Mubayaa hâlâ bir çök bölgelerde devam etmekte ise de gayet durgun ve cüz’î miktarda ve çok düşük bir fiyat üzerinden yapılmaktadır. Bu fiyat düşüklüğü de artık elde iyi kalite mahsulün kalmamış olmasından ileri gelmektedir, bununla beraber henüz satılmı yan bu düşük kalite tütünlerin mikdan iki müyoıı kilodan faz ladır.
Piyasanın son durumunu ted kik etmek üzere birkaç gün evvel şehrimize gelen ticaret gru-pu müdürü Kemal Yalter ve maiyeti temaslarını yaptıktan sonra Güneysu vapuru ile Istan bula gitmişlerdir.
n - — Karadeniz
de fecî bir cinayet
-----•—-
Tir adam balta ile metresini pa’ ç ılıyarak öldürdü
---o---
Ereğli; ıHususi) — İlçemizin A-selli köyünde geçen hafta feci bir cinayet işlenmiştir, Mustafa Özde mir adında bir köylü, gizli gizli münâsebette bulunduğu 30 yaşında Kiibra Erdoğan isimli kadını, balta ile başına ve vücudunu par-çapyarak öldürmüştür,
Cesedin muayenesinde kadının beş aylık gebe olduğu anlaşılmışta, Suçlunun bu cinayeti, kadının bir çocuk doğuracağım öğrenince, ara lanndaki gizli münâsebeti ört bas etmek gayesile işlediği sanılmakta dır,
Ereği i sin-
Kocasını bırakıp kaçan kadın

Bileciğ'in \Kızılsaray köyünden Niyazi ile karı koca hayatı yar şadıkları sabit görülerek üçer buçuk aya mahkûm oldular
Söğüd (Hususî) — Bundan bir müddet evvel Kızılsaray köyünden Osman Tam kansı Hes na Tam kocasını ve 8 yaşındaki bir çocuğunu bırakarak o köyden Niyazi Bodur adında birisine kaçmıştır. Kocasının açtığı zinâ dâvası fonunda her iki âşık kan koca gibi yaşadıkları sabit olduğundan üçer buçuk y süre ile hapisliklerine ve bu köyde bu hâdiseler tevali ettiğinden umumî ahlâk bakımından derhal hükümle birlikte tevkiflerine karar verilmiştir.
•--------------o--------
Bilecik Hastahanesi Dp eratörü vazifesine başladı
—o---
Bilecik; (Hususî) — Münhal bulunan ilimiz Devlet Hastahanesi o peratörlügüne tâyin edilen İstanbul Cerrahpaşa hastahanesi doktor larjndan operatör Salamon Samj Taranto. geçen çarşamba günü ka sabamıza gelerek yeni görevine baş lamıştır,
Hoş deldin, der, yeni görevinde de başarılar dileriz,
-----o- .
Bozüyük D. P. temsil kolu Bilecikte

Bilecik; (Hususî) — Bozüyük Demokrat Parti Temsil kolu 3 Rftı-yıs 948 pazartesi günü Bileciğe gele rek Yeni sinema binasında bir tem sil vermişlerdir,
Temsil kudreti hadlerinden fazlasını yaratan Demokrat gençler şayana değer bir şekilde seyircilerin sık sık alkış tufanı arasında takdirlerini kazanmışlardır, Temsil kolu Gece saat bir de hususî o-tobüsle Bozüğe hareketinde Bilecik Demokratları samimi sevgi için do misafirlerini ufrurlannslardır.

SFl
Havza Belediye
Reisine cevab
Gelen n ektubda Havza
sorulmakta, hal ve hamam meseleleri açıklanmaktadir
V
Havza Belediye reisinin bir habere cevab olarak gönderdiği mektubu cevablandıran yazıyı da neşrediyoruz:
Havza (Hususî) :
1 — Hal, üstü örtülü meyva ve sebze pazarına denir. Et, balık ve saire gibi hayvanat ha li de başkadır. Hal, diye isimlendirdiğiniz o bina maalesef bu vasıfla kabili telif değildir.
Amma siz hal demiye mecbursunuz. Zira o sahayı istimlâk ederken, umumun menfaati noktasından, hal yapılacağı tezini ileri sürmüştünüz. Bununla beraber iki bina altında toplanan 36 dükkânın, belediyenin sadece bir ticaret mem-baı olduğunu halkm anlamadığını sanmayınız sakın? ■
Rica ederim Reis bey, bu 36, dükkâna sebze, kuru sebze ve kasaplık yapan kimselerin yer Jest irildiğin i yazarken, a,vni çatı altında ve bu 36 dükkân mev cuduna dahil kantariye, bak -kaliye, bayilik hattâ tuhafiyecilik dahi ya^ın esnafı neden yazmadınız?
Kuruluşunda burası hakilcî bir hal olsaydı, nizamsever me iuurlannız ve siz bu hakikati görür ve bugünkü durumu mey
Bursa tütüncülerinin fevkalâde toplantısı

Eursa tütün müstahsilinin acı feryadı. 13 milyon kilo tütün mahsulünden bugüne kadar ancak yedi, 'sekiz yüz bin kilo katılabildi. M. Kemalpaşa müstahsili ise tütününü satabilmek ' için fiyatı kırk kuruşa kadar indirdi.
M ,
Bursa (Hususi) — Bursa ve Marmara bölgesi tütün müstahsilleri bugünkü feci duruma bir çare aramak üzere bugün saat 11 deı Bursa dağcılık kulübünde fevkalâ de bir toplantı yaptı.
Kongre başkanı, Ankara temas lan neticesini anlatarak hükümet ten fevkalâde bir yardım beklene-miveceğini, bunun Başbakan tarafından ifade edilmiş olduğunu a-çıkladı.
Marmara ve Bursa bölgelerinde tütün satışlarının avlardanbe-ri, hiç bir ilerileme kaydetmemesi neticesi olarak bu bölgelerde yaşayan müstahsili çok feci bir duruma düşürmüştür. On üç milyon kilo tütünden bugüne kadar an -cak 7-8 yüz bin kilo kadar bir mıkdar satılmıştır.
Tütün satışlarının aylardanberi bu durumu muhafaza etmesi müs tahsil köylüyü tehlikeli bir hayat baskısı altında tutmaktadır. Bir çok köylerde san’ati tütüncü olan müstahsil ineğini, keçisini satmak iztirannda kalmıştır.
M. Kemal Paşa bölgesi müstahsili geçinebilmek için elinde mev-cud tütününü 40 kuruşa kadar in dirmek mecburiyeti karşısında bu lunuyor. Bu feci ve çare bulunmaz durum dolayısile umumî arzu üze rine bugün burada toplantı yapılarak deva arandı ise de şikâyetler, dilekler
sine rağmen gene bir neticeye va I nlamadı.
^Kongrede evvelâ tütünün tahdi di işi konuşuldu. Sonra bütün elde mevcud bulunan 13 milyon kilo tütünün satışı üzerinde duruldu. Tekel idaresinden şikâyet e- | dildi. Birçok delegeler söz alarak 760 parça köyde yaşayan binlerce müstahsil vatandaşın durumunun fecaatini ve açlığını belirttiler. Bir delege, geçen sene Ticaret Bakanının , tütün ekin, pamuk ekin, mahreçlerimiz hazırdır, dediğini, hatırlatarak hükümetin aksine o-larak tütün işile alâkadar olmadığını acı acı şikâyet etti. Diğer bir çok delegeler de Tekel idaresinin faaliyeti üzerinde durarak i-darenin hatıra m üsten id mubayaalar yaptığından şikâyet ettiler.. Bir delege, hükümetin paniği önlemek lâzımdır sözünü ele alarak, panik olup bitmiştir. Şimdi hakkı mızı kim arayacak, içine düştüğü müz feci durumdan bizi kim kur-
* taracak? diye haykırdı.
Birçok delegeler, M. Kemal Paşadaki müstahsilin 40 kuruşa tü tün satmak iztirarında kaldığını bağıra bağıra söylediler.
Kongre başkanı, hükümetin fev kalâde yardıma yanaşmadığını, Ankara temastan neticesi olduğu-
fevkalâde bir bu derde bir bütün dertler, ileri sürülme-

1



£

Elektrik santralından
dana getirtmezdmiz..
2 — Elektrik santralından Gâzi kütüphanesine kadar olan mesafe 700, Müftü pınarına ka dar olan mesafe ise 850 metre elir. Hal, denilen bina elektrik santralından itibaren 150 inci metreye tesadüf eder. Samsun ve Amasya şosalan yanından geçtiği için işlek yer demek te caiz olur.
Hamamlarımızın nâm salan, şöhret bulan şifalı ve çelikli su yu sayesindedir ki, kazamız bir şifa yurdu ve bir sihhat kaynağıdır. Yarın onbinlerce taşralı banyo almak ve hava değişimi yapmak için kasabaya ge'ecek, Hamamlar mevkii o-lan Gâzi kütüphanesi civarındaki otel ve pansiyonlarda kalacaklardır.
Bir salatalık, yanm kilo ü züm, domates veya et almak i-çin yüzlerce metre aşağıda olan hale mi gitmelidirler? Dükkânlarınızdan iki tanesinin boş kalmaması, hamamlar civarındaki bir sehzeci ve bir kasapla icrayı ticaret ettirmemeniz, hal kın duyacağı üzüntüden, uğrayacağı zarardan ve âmme men faatini gözetlemeyen unsurlara karşı duyacağı nefretten daha mı müreccahtır?
nu açıkladı. Ve Başbakanın ge -çen sene olduğu gibi bu sene de hükümetin 70 milyon lira tahsisat ayırabilecek durumda bulunmadı -ğını ifade ettiğini aöyledi. Ve bununla beraber, önümüzdeki ekim ayı için dahi Ziraat Bankasının kredi veremiyeceğini ve Zürraın ona göre kendi işini ayarlamasını hatırlattı.
Birçok delegeler eldeki tütünlerin satışını temin ederek müstahsili tehlikeli durumdan kurtarıl -ması için hükümet nezdinde temennilerde bulunulmasını diledi -ler.
Delegelerin çoğu da şu nokta ü zerinde ittifak etmişlerdi. Doktor, kasap, bakkal, esnaf, ipekçisi köylerine girip arazi kiralıyarak tütün para ediyor diye ziraat yap tıklarını, bu gibilerin menedilme-sini, bu yapılmazsa tütün işinin daima böyle kötü vaziyetlerle kar şılaşacağını tebarüz ettirdiler. So nunda, bundan bir ay evvel verilmiş bir karara uyularak kongreye nihayet verildi.
Bu karara göre, hane başına beş dönüme kadar tütün ekimi ser best, beş dönümden fazlası için de yan yarıya eksik tahdide tâbi tutulmasıdır.
Sabrı Ahnıed Türkozan
Konya Valisinin Basın toplantısı
Konya Valisi ayhlc basın toplantısında gen liğin büyük bir ihtiyacını karşılıyacak olan stadyanı meselesini anlattı. Petrol ve Siimerbank tevzi satışlarım izah etti
Konya: »Hususi) — Konya valisi, bay Şefik Refik Soyerin aybk ba sın toplantısı sah günü saat 16 da yapılmış ve bir çok önemli il işleri görüşülmüştür,
Uzun zanıandanberi bir çok se-beblerje ihmal edilen ve gençleri üzen stadyom meselesi üzerinde lza hatta bulunan vali: Stadyomun gençlerimizi tatmin etmesi ve hal kımızın ilgisini çekecek bir hale ge tlrllmiye çalışılacağını söylemiştir
Vali Petrol vc- Sümeıbank eşyala rı satışı üzerinde durarak: Dolaştı ğnn İlçelerde bu gibi ihtiyaçların sa tışında ihmaller gördüm, bilindiği gibi petrol 940 sayımına göre (5) nü fus fir aile sayılacak ayda (4) litre verilmekte idi halbuki bazı İlçeler de bu miktarın noksan olduğunu gördüm. Eunda bayilerin ve İlgili memurların İhmali vardır onun 1-çln bu İşin intizama konulması hususunda drekliîler verilmiştir. )
ilkokulların haziran sonunda ka patılması hakkındakl emir Öğretmen ve öğrenci velilerini müşkü]
i I maviş;
On sene evvel yapılan konforlu Ve modern haslahane maalesef tek doktorla idare edilmektedir. Halk buraya röntgen mütehassısı beklemektedir.
?
i

Mardin Mem leket hastaha nesi hekimsiz
. Fakat ne e hastahanenın
Mardin (Hususî) — Vilâyetin dokuz ilçesi 11 bucağı, 940 köyU bulunan Mardin ili doktorsuz-hıktan kıvranmaktadır. Vâkıa il merkezine bundan on sene evvel modern ve konforlu bir has-tahane yapılmıştır. Fakat ne ça re ki bu modem içinde ancak bir tek doktor bulunmaktadır. Bu sebebden ilçelerden yaralanıp gelen hastalar »ırf ameliyat yapılamamaları ytiztlnden komşu il olan Dlyar-feakıra sevkedilirken kamyonlar da öldükleri görülmektedir. Bu sebebden lıastahaneye doktor ve bilhassa röntgen mütehassısı istenmektedir. Aksi takdirde bir takım facialara sebebiyet ve rilmiş olacaktır.
—_____4K
Bilecik Tütüncüleri piyasadan müşteki
Tahminen 350 bin kilo Tütün köylü elinde çürümeğe mahkum
Bilecik: (Hususi) — Martın 27 sinde açılruı tütün piyasası o gün-denberi çok ağır gitmektedir, Bu güne kadar ancak 1520 kilo tütün satılmış ve bununda ekserisi 70 ku rus tan satılmıştır, Bu yüzden borç lanan müstahsil sıkıntı içinde o-lup tütünlerinin bu yağmurlarda küflenip çürümesinden korkmaktadır, Çükü bunları muhafaza ede cek muntazam bir evi veya bir ambarı mevcut değildir.
Müstahsili bu durumdan kurtarmak İçin gereken İşlerin ve tedbir lerin bir an evvel alınmasını İsti yor uz,
D. P. Aydında Güreş tertib etti
Aydın: (Hususi) — Pazar günü »aat 13 t« Aydında Demokrat Par tl menfaatma spor sahasında bü yük bir pehlivan güreşi yapılacak tjr, Türkiye pehlivanlarlle en nam dar pehlivanların iştirak edecekle ri bu güreşte baş pehlivana 400 ba şaltma 200 lira verilecektir,
-------o------
Yakınşarka üzüm ihracı
İzmir: (Hususi) — Ihracaatçılar birliği kuru meyva İdare kurulu, dün öğleden sonra toplanmış, ya kın Şark memleketlerine sterlinle İhracına İzin verilen 600 ton üzümün pay şeklini tesbjt eylemiştir, Varılan karara göre, ihracatçı birliğinin yer üyesine 15 Mayısa kadar ve akreditif gelmesi şartile, 30 tonu geçmlyecek sterlini! satışlar için li sans verilecektir,
Bundan başka, idare kurulu, na türel İncirde standardın ihtiyari bı Takılmasına dair varılan kararın hangi sebepler tahtında alındığı müzakere konusu olmuş; standar dm ihtiyari bırakılması kararını teyit ve izah eden bir yazı hazırla narak ba3ı«a gönderilmesine karar verilmiştir,
i
s

duruma düşürmüş ve rrahalli gaze teleryı mahsur hakkınciakl yazılar] na temasla şöyle demiştir:
«GazûtelcrimJzl çok ilgilendiren ilkokul tatil gününü vekraı inceliye rek 5 haziranda kapatılmasına ka rar verilmiş umumi arzu yerine getirilmiştir.»»»
Diğer taraftan geçenlerde şehri ınize yağan kar yüzünden şiddetli soğuklar hüküm sürmüştü. Bu mü nâsebetle soğuklar dolayıallo ıiiçy-va ağaçlarının mutazarrır olmadığı ve yağmakta otan verimli yağmurla rın bereketli seneleri nıüJdPlödiğinl i blldlıml.ş ve bunun ’yi neticesinin şimdiden görüldüğünü ve buğday fiyatlarının iki kuruşa yakın bir in me gösterdiğini belirtmiştir,
Vali, geçen konuşmasından itibaren 5 ilçe, ' bucak merkezi, 7 köy gezdim bereketli seneler dolayısile halkı ferah gördüm, diyerek bu gez dikleri yerlerin İhtiyaçlarını saya-1 rak biran evvel önlemeye çabşıca-ğım bildirmiştir,
Yılmaz Kurma
Batı Almanya meselelerine dair Loııdrada cereyan eden görüşmele rin önemi katmerlidir. Evvelâ Lon dra konferansı. AJmanyadakl dört devlet müttefik kontrol mekanizmasından doğan pratik moselelerle doğrudan doğruya ilgilenmiştir, Fa kat ayni zamanda Batı Almanya meselelerinin heyeti umumiyesi de. Batı Avrupa Birllğifc ilgili daha ge niş tedbirlerin çerçevesi dahilinde mütalâa edilmiştir, Bu tedbirler i-se, ekonomik alanda, Avrupa kalkınma programına dahil 16 devjet ve siyasî ajanda da Brüksel anlaş masını imzalayan 5 devlet tarafın dan alınmaktadır.
Almanyadakl durum şimdi vazih tir, Müttefik Kontrol Konseyi resmen dağılmış fakat Mareşal Soko lovskynin 20 mart oturumundan dramatik bir tarzda çekillşinden-beri, yeniden toplanmıştır, Teorik olarak, Potsdam protokolü İşgal müddetince Almanyanm anayasası olarak kalmaktadır, Fakat pratik-te, Sovyet makamlarının ittihaz et tikleri hareket ve dunun sebebhe tat blk kabiliyetini kaybetmiştir.
Fiilen artık bir 4 devlet idare ma kanizması mevcut olmadığı cihetle; 3 Batılı İşgal devleti. Batı bölge lcrinjn bir dereceye kadar birliğini sağlıyacak olan bir sistem ihdas et meleri lâzımdır. Zira aksi halde gay rl muayyen bir devre İçin Almanya mn tamamlle parçalanmasını kabul etmek zarureti hasıl olacaktır Rus baskısı altındaki Doğu işgal bölgesi kendi yolunda yürümekte ve Postdam anlaşmasının artık işlemediğine göre, Almanyanm Batı Sı için Postdamm yerine diğer bir anlaşmanın ikâmesi gerekmektedir.
Ingiliz ve Amerikan bölgelerinde yer alan iktisadi kaynaşma şimdi den geniş ölçüde birlik vücude ge tlrmiştir. Bununla beraber,bünyede el’an gedikler mevcuttur. Para reformu, vergi refomu fiyartlarla üc retlerln ayarlanması gibi halli i-cap eden müstecal meseleler mev cut olup, bunlar şimdiye kadar 4 devlet meseleleri telâkki edilmiş ve karma bölgedeki Alman ekonomik teşekküllerinin, şimdilik tabiatile müttefik kontroluna tabi Demokra tik bir Alman idari sistemine kal— bedilmesi gerekmektedir.
Gerek ekonomik bünyenin ikmali ve gerek siyasî bünyenin ihdası. Karma Bölge He Fransız bölgesinde ayrı ayn tahakkuk ettirilecek yerde Batı Almanyanm bütününe şâmil olması her bakımdan müreccahtır,
Bu takdirde Batı Almanyanm bir leştlrilmesi, Birleşmiş Demokratik bir Almanyanm kurulşuna doğru ilk adımı teşkil edecektir. Bununla beraber Ruslar Doğuyu Demokrasi den mahrum ettikçe. Sovyet bölge sinin bu birliğe katılmasına imkân yciktur.
Bu itibarla gerek siyasi ve gerek ekonomik alanda 3 bölgenin birleş mesi tamamile şayanı arzudur, Gü venlik sebepleri bakımından müna slp bir müttefik kontrolü da bulun durmak lâzımdır, Fakat bölgelerin birleşmesi için 3 devlet arasında bir anlaşmanın tahakkuk etmesi i le bjr anlaşma Batı Almanya İçin bir anayasa demek olacaktır. Şim diye kadar ise böyle bir anlaşma ta hakkuk etmemiştir,
Ingiliz ve Amerikalılara kjyasen. Fransızlar daha fazla ademi merke ziyet taraftarıdırlar, Fransa, eyalet hükümetlerine daha fazla yetki ve sorumluluk verilemisinl, Federal i darenln daha zayıf olmasını tercih etmektedir. Bilhassa Ruhr endüstrileri batısında Fransızlar, Ingiliz ve Amerikalılara kıyaseıı daha sık] bir müttefik kontrolü ihdasım iste inektedirler,
İşte Londra görüşmelerinin maksadı bu muhtelif görüşleri imtizaç ettirmek ve böylece Batı AJmanvada Demokratik bir Alman hükümetinin kuruluşunu mümkün kılmaktadır- Ruslar bu görüşmelerin muvaffakiyet İhtimallerini aftV.rmış-lardır: Zira, Bellindeki hareketleri neticesinde, can çekişmekte olan Kontrol Konseyinin yerine Batıda diğer bir idare kurulmasının elzem olduğu meydana çıkmıştır Sovyetlerin tavır ve hareketlen hattâ en iyimser mahfilleri bı]c şu kanaati uyandırmıştır: Avnıpadu umumi bir anlaşmaya varmak ümi diyle Almanyadakl âcil reformlar] geıi bırakmak faydasızdır-
Moskova. Batı ve Güney Avrupa memleketlerini doğunun iştiraki ol madan na3il Avrupa kalkınma programının tahakkukuna girişmeğe şevketti ise. yine aym şekjide do




ğunun iştiraki olmadan, Batı Almanya mesel? erinin ham mecburiyetini İhdas etmiştir. Hakikatte Avrupa ve AJ manya kalkınması me seleleri birbirine girifttir. Batı Al-
---------- Yazan:
[' V. N,. E v e r
maııyanm Avrupa kalkınma proğ-ramı meşelerine dahil edilmesi esas tır. Bu cihet gerek Batı Avrupa ve gerek A]manypnm menfaatten bak) mından ayn^ derecede, önemlidir
TabiatiyJe öu Batı Almanya devle tini Brükse] anciteşmasınm daha dar ve sık: birjığine ithal etmek, Batılı müttefiklerle bir Batı Alman devleri urasmda siyasi veya as kerî bir ittifak yzpnvak bahis mevzuu olamaz.
‘«•Bit ••• «■■■ ■■■■■••*
Serbest Kürsü |
Şehir Orkestrası =r:hakkında =
Şehir Meclisi Başkanlığının dikkat nazarına
Maaş almıya kanunen
Utanbul Belediyesi Şehir Meclisinin .m-ıbile kurulmuş o lan Şehir O: -iestva.B’.’nın bir kı sim üyeleri memur kadrosuna dahil, 10—22 üyelik bir grupun da «uzman adı altında bulun dukJarı malumdur. Müzik hareketlerini yakından takip e-den san'at dostu bir heşreri ol mam hecede Orkestra hakkında yapıla gelen tenkidleride biliyorum. Eugün ilk olaıak maalesef ten de umumî efkâra bir musiki haksızlığını arz ederek bu lenkidlere iştirak et mekte ve Yeni Sabah» m âsîl tavassutuna candan teşekkürle rimi sunmaktayım.
Yerin kuiağı vardır, derler. Arz edeceğini vaziyet de bütün gizliliğine rağmen yine kulağı miza gelmiştir.
Orkestrada «uzman» diye ç.a lıştınlan 12 kişilik grupun bir kaç şahsı. Devlet memuru olmaları hesatoıle Orkestra ücretinden istifade edememektedir. Yeni yıl Belediye büdcesinın tasdiki geciktiğinden uzmanlar 3 ay ücret alamamışlar, nihayet buna kanunen hak kazanan İ0 şahsa —her birine ayda 200 liradan— 3 aylık maaş verilme si için tebligat yapılarak mezkûr uzmanlar pek tabii memnun olmuşlardır, işte bundan sonra tediyenin can alacak noktasına geliyoruz. Şöyle ki:
1
hak kazanan uzmanların vergiler dahil. 200 er liradan O-cak, Şubat. Mart ücretlerini tam olarak almaları gerekirken, bu paraya, ikinci bir maaş hakkı olmayan bir kaç uzman da dahil edilmiştir.
2 — Meselenin daha hazin tarafı, hiç salâhiyetleri ve eh liyetleri olmadığı halde ücre tin aslan payını onlar almışlar ve buna karşılık en az ücret a-lan uzmanlara da birinci dere ce ücret üzerinden imza ettiril mistir. Yani, başka gelirleri ol mayan uzmanların maaşları bir kiıieci çocuğu parasına indirilmiş. aristokratik bir taksim le birkaç şahsın fahiş surette terfihi temin olunmamıştır. Ya pılacak küçük bir tahkikat hak sız hâdiseyi ortaya çıkarır. Haksız vere rızıklarından ke silip bol' keseden başka ellere aktarılan ücret sahipleri ne ka dar üzülseler veridir. Haklıların malı haksızlara keyfe mâ yeşâ edilemez. Bu memleketin cefâkâr Türk san.atkârına ya pılaıı uygunsuzluklar artık ye tışir. Yoksa, bu çalışmalara günah ve haksızlık girerse yazık olur.
ilgililerin vicdanlı ellerini ve dikkat nazarlarını bu hâdiseye koymalarını şiddetle ve ü mitle bt'kliycrek vaziyeti umu mî efkara bildiriyorum.
Ayrıca ek olaıak, Orkestra uzmanları ücretlerini alırlarken paraları yine gayri muntazam bir kesintiye tâbi tutulmuş ve ikinci defa haksızlığa uğrayanlar bittabi kendilerine
Benelux memleketleri de karnen Büyük - Britanya --e Frauıı tje yeni ve sıkı ortakbkjan dolayısile ve kısmen bu konudaki ekonomi ve güvenlik ilgileri bak/mından. Lm-ra Bölüşmelerine iştirak etmeict- dlr ler. Fakat bu görüşmeler s;rf «Batı Almanyaııın gelecekteki gelişin uiy lc ilgili olup, Batı Almanya Birliği araamda -Sovyet aleyhtarı
dîe «3aC[
bir blok kuru}ması,bajjjg değildir ve olamaz Batl Almacya-nın yeniden ®ılâhlandınlrr.3İ) da kat’iyen bahis mevzuu edli.p.^njjşî-tir, ve buna imkân yoktur
Londra görülmelerinin esa j-bariyle bu gayeyi gözönünie tuğu veya bu konuda müzakere ve münakaşalar cereyan ettiği.- î ri-iiı isnadlar. Antidemokratik propasan danın tipik fantazi ve uydur ^alarmdan ibarettir.
tenezzülen az ücr-et takdir 'edilenler olmuştur. Meselâ 130 ti ra maaşa tâbi tutulan, kesintiden 18 lira, 125 liraya tâbi tu tulam 17 lira. 100 liraya tâbi tutulan da 6 lira almaştır Hayret ve teessüf!
Alâkalı makamların dikkâti ni şiddetle çekeriz.
— ŞÎŞLI —
Hukuktan Mezun
A. Ali Ayhan
Yerinde bir taleb
Yanan Güzel San at ler A ki defnisin»! inşası hakkında
Hedef malûm, vainık. • iiceek yüksek irfan ocaçı Güzel San itler Akademisi:
Gürbüz irfan gençlerinden teşkü edilecek ordunun teknik ekipleri ve teçhizatı:
Motörlü büyük ianklar ; erine: (öetonniere) — harç karışunna makinesi.
Motörlü hafif ırmklar yerine: Demirci ocakları, örsleri, vsrij uslan ve makasları...
Silah ve cephaneleri: Kazma, kürek, dıvarcı jımjalan. serid met re, şakul, günye, tesvide ruhu ce-ser, keski, destere. çekiç. çivi ve fırçalardır...
Barutları: Çimento, kum v* alçıdan ibarettir.
Seferberlik zamanı: Önüm- ’ teki yaz tatil devresidir.
İlk hamle: Yüreklerimizi ü-zünleştiren kara enkazı, gojpn-mizin önünde yok etmektir.
Bu büyük mikyastaki i:ıs•».»’ ı-çin, fakültelerden 50 • 10.» û-şilik. ekip gruplarının yaz m. m-ne-bu done-

de, gün sırasi.’e iş öaşıııa . * teri ve komııtantan aıevkiınde lıuıacak sayın .profesörlerin, çent ve asistanların disiplinli zaretleri altında seçilmiş nam . -
lık, mühendislik, ustalık, kalfa hu; • isçilik ve rençberlik vazi ûderitü şevk ve fedakâriukte görec-k ıd-nevver gençler, bu nıillî ödev için iihemen şimdider. hazırlık gör . Hi ve iş tulumlarını uiktirmeiiıi .
Her nasılsa güneş, gibi mı:’ -u-kat küsufa uğramış bıı zı: ı-
desi ve ilhanı aldıktan Boğ?; . sularının güzel sahilinde yuk . -i -nıiş bu tarihî biııa. eslâ öksüz u-nııyacaktır. Taze v( eevVal şirinlerinin bu öksüzlüğe talıaınm -demiyecekleri kanaati galiptir lira yıkılan âbideleri ve kül elan nefis eserleri ktuşwmda bu $ uç lerin sonsuz teessür vı* heyel-m içinde döktıiİîieri göz yaşları bir bürhancelildir,
Görülecektir ki, feyizli sinesinde nur, irfanla ziyaetteneıı gençlerin candan çalışmalrrrile kısa m zamanda bu büyiik tarihî bina i) yu edilerek basardan ve hâtıra dan silinmeyecektir.
• Diğer emsali yanıklar gibi zun seneler baykuş yuvalar- öl rak kalmasına meydan verilini} çektir. Feyiz, ıntzij’et, şahsiyet
(Jtevamt 4 ncu

| | MAYIS 1948

teni s a w ir w


A







i
Metilsin diinkii toplantısı
99
««
(Baştarftlı 1 inride) ı ni, Tarım Bakanının da meseleyi incelemek üzere İstanbul Üni versiiesinden bir profesöre havale ettiklerini söylediğini hatırlattıktan sonra, hâlen Ticaret Bakanlığının bu hususta bir tasarı hazırladığını bildirmiş, ve memleketin önemli dâvaların dan birini teşkil eden bu mesele de şahsî kanaatine göre Hazine yi ve çiftçiyi büyük, bir yilk a‘" tına sokmadan Ziraî Sigorfamn evvelâ mütekâsif ziraata tat kinin doğru olacağını ve ıcab e-derse bu mevzuda yabancı nıu-. tehassıslarm da fikirlerırıin alın masının gerektiğini açıklamıştır.
Bakanı müteakib söz alan soru sahibi, Ziraî Sigortanın ehem ’nıiyetine işaretle: işin bir an evvel' lıallini istemiştir.
M AK İS A VE EGEDEKt BAĞCILAR
Bunu müteakib yine Miram-mer Alakantın dondan zarar gören Manisa ve Eğedeki bağcıların borclarile bunlara verile-cîk krediler hakkındaki sorusuna geçilmiş ve kürsüye gelen Ticaret Bakanı, bağcılardan geçen vıl pamuk ve tütün kredilerinden borçları kalanlara bu yıl Tızüm için kredi verilmediğinin doğru oİmdaığını, üziim için gecen yıl verilen kredilerin taksitlerinin bu yıl verilen krediden kesilmesinin varid olmadığını »övlemiş, ve ancak soruda mevzubahis edilen müstahsilin sa-t's kooperatiflerine geçen yıl (eslim ettikleri mahsulün değeri kadar kredi verilmesi hususu ı un doğru oduğunu, esasen kooperatiflerin kuruluş kanunlarının da bunu âmir olduğunu bil-d’rmistir.
SORU SAHİBİNİN HÜCUMU Kürsüve gelen soru sahibi Mu ammer Alakan Bakanın, varid olmadığını bildirdiği, hususların vâııi müstahsilin muhtelif rebeblerden kredi almakta miis-kiilâta uğradığını geçen yıl don dar zarar gören bağcıların bore lan Bakanlar Kurulu karari’e teüzil edilmişken bu yıl bazı . Ziraat Bankası şubelerince bu borci: Vn yeni verilecek krediden kesildiğinin varid olduğunu, buni’Jjütün milletin ve matbuatın bildiğini söylemiş ve şöy le demiştir:
TAKAN TİCARİ MESELELERİ TAKÎB ETMEMİŞTİR !
«
kanlık mevkiine geldiği günden beri ticaret meselelerini takib etmemişler, milletin Meclisin, matbuatın bildiği şeyleri vaıid (îpğildir., demekle Ticaret Bakanlığına aid politika v(| esasların takib edilmediğinin veni bir misalini vermişlerdir. Tütün me selesindeki beyanatların da bulunan esaslarda tatbik edilmemiş ve en basit kredi mevzularına dahi ittilâ’ kesbedememişlerdir. » I
• Soru sahibi bağcılara geçen i s°ne satış kooperatiflerine teslim ettikleri kadar kredi verilmesi mevzuuna da temasla sa-t'P kooperatifine mahsulünü l,1slim etmemiş olan bağcılara b’* vıl kredi verilmemiştir. Saraçoğlu, Receb Peker hükümetleri zamanındanberi tatbik edilen v(* vaııhş olduğu bilinen bir i~)n düzeltilmesi için sayın Ti-eşret Bakanı bağcıların tütün mahmulünün vandığı bugününü bulrnMKtur? demiştir.
TİCARET BAKANININ CEVABİ
Tekrar söz alan Ticaret Ba-I kanı soru sahibinin şikâyetleri-1 ne varid değildir derken elinde’ bulunan resmî evraka istinad et'
maddelerinin görüşülmesine ge çilmiş ve söz alan Sinan Teke-lioğlu, Vehbi Kocagüney tasarıya bu âtifetten yalnız muhtaç olanların istifade ettirilmesine dair bir İraydın konulmasını is tiyerek. bugün milyonları olan ve bu paraya muhtaç olmayan kimselere de verilmesinin bir is raf olacağını belirtmişlerdir.
Söz alan büdçe komisyonu sözcüsü Muammer Eriş, Sinan Tekelioğlunun ve Vehbi Koca -güneyin tekliflerinin tasarının diğer maddelerinin müzakeresi sırasında görüşülerek karara bağlandığım ve tekliflerinin reddedildiğini bildirerek, esasen bu gibi kimselerin mahdut olduğunu, bunlar hakkında muhtaç olup olmadıklarına dair bir polis tahkikatının açılma sının doğru olmadığını belirt -iniştir.
Tekrar söz alan Sinan Telelioğlıı birinci Meclis üyelerinden muhtaç olmayanlara bu paranın verilirken diğer taraftan İstiklâl harbi kahra inanlarının büyük bir sıkıntı içinde olduğunu esasen evvelce reddedilen takririn ayni mahiyette bulunmadığını söylemiş ve bunun ü-zeriııe başka müdahaleyle İlk önce Sinan Tekeli oğlunun verdiği takrirle şimdi verdiği takrir arasında bir fark bulunup bulunmadığının bir karara bağlanması lâzım ge] diğini söyliyerek bu hususu oya koymuş ve takrirlerin ayni mahiyette olmadığına karar verilerek Sinan Tekelioğlunun yıllık gayri safi iradi 1500 liradan fazla gayri menkulü onlara 300 dekarden faz la toprak sahibi bulunanların ve dajml işçi çalıştırarak kazanç ver gisi ödeyenlerin bu gelirleri olduğu müddetçe tasarıdan İstisna e-dilmelerine dair Önergesi oya konmuş ve önerge kabu] edilerek mad denin komisyonuna ladesine karar verilmiştir,
Bundan sonra gündemde bulunan diğer bazı tasarılarında birin ci müzakereleri yapılarak kabul e dilmiş ve oturuma çarşamba günü devam edilmek üzere son verilmiş, tir»

Sayın Ticaret Bakanı Ba-

ti(rini soru üzerine mahallinden
?1d’rrı malûmata göre Ziraat | Bankası şubelerince böyle bir ji nıvarnelenîn yapılmamış olduğu . -- t ' • 1 --
T
Yeni Partinin ismi “Millet,, oluyor (Baştarafı 1 incide) Hikmet Bayrır’nn makalesi Ankara 10 (Hususî) — Hikmet Bayur «Henüz kurulmamış olan bir parlive yapdan hücumlar» baş Iıklı makalesinde: Yeni partiye daha kurulmadan mevcud partiler tarafından hücumların başladığı -nı, Halk Partisinin hücumlarının sebebinin muvazaaya yanaşmıya -cak bir muhalefetin teşekkülü, De mokrat Partininki ise hakikî bir muhalefet karşısında halkın te-vecciöıünü kaybetmek olduğunu söylemekte ve makalesine devam la şöyle demektedir:
( Demokrat Parti ileri gelenleri lıalkın kendilerine karşı beslemek te olduğu teveccühü iktidar mevkiine peşkeş çekmeye başladıkları andan itibaren yeni bîr partinin kurulması zaruri olmuştur.
Bu yön halkça ne kadar iyi an laşıbrsa, yeni parti o kadar gelişir. Yeni partiye yapılan hücum ların özüne geçelim. Deniliyor ki, o muhalefeti parealıvacaktır. Bu isnad 12 Temmuz anlaşmasından önce doğru olabilirdi. Nitekim o. devrede ayrıca bir parti kurmak için bizp vâki olan müracaatları hep bu düşünceyle reddetmiş ve Demokrat Partinin başındakiler sa mimi muhalif kaldıkça onlan des teklemek gerektiğini söylemiş dur muştuk.
Ancak bugün, daha doğrusu 12 Temmuzdanberi zarurî olan yön gerçek samimî ve ivazsız muhalefeti yeniden teşkilâtlandırmakdır. Yeni parti bunu yapacaktır.







_____________________ nu bildirdiğini, eğer soru sahi-, binin elinde aslını gösterecek' deliller varsa bunlara ortaya cıj karmasını istemiş ve sözlerine’ şöyle son vermiştir:_i
BEK KÂTİB VEYA DOSYAl MEMURU. DEĞİLİM j
Muammer Alakant beni) Bakanlıktan geçen eski emirleJ ri ve seleflerimin aldığı karar-ı lan taahlıiid etmemekle itham' ettiler. Acaba bunlardan hangi-] leriııi takib etmemişim?.. Baj kanlıkta kâtib veya dosya me-] muru olarak bulunmuyorum. Bu' güne kadar gelen geçen biitıin islerin icabında hesabını verme ğe hazırım. Mahsulünü satış ko aperatifine vermiyen müstahsile kredi verilmemiştir. Bu nihayet kanuna müstenid bir işdir. Eğer ‘ ^adaşım bunda bir haksızlık görüyorlarsa kanunun tâdili i-

II
İmamiye indinde din ve mez-heb usulü şunlardır: 1) Tevlıid, 2) Adi, 3) Nübüvvet, 4) İmamet, ve bir de bunlara olarak Maad.
Bunlardan; Tevhid, vet, Maad; (Usuli din) dir. Adi ve İmamet; (Usuli mezlıeb) dir.
Tertibe göre, imamet sondadır- Tevhid, Adi, Nübüvvet bun dan.öncedir, amma hepsi de I-mamet içinde dahil bulunduğundan imamet; usulün en ehemmiyetli ve en şereflisidir. Çünkü: Diğerlerini belâğ ve kemale isal eden İmamettir, işte bundan ötürü din meselelerinin en (.nemlisi ve İslamların dine müteallik olarak istiyecekleri ve acıyacakları bahislerin en şereflisi (Eşrefi malalibi müslimîn) olmuştur.
D Tevhid. — (Tevhid) e; Allahütealâ Hazretlerinin sıfatlarını ııefy ve Kur’anıkerimin mahlûk olduğu, Allahın âhirette görülemiyeceği ile girilir. Bu; Mu’tezile usulüdür.
2) Adi. — (Kader) in tekzib ve inkârıdır. Halbuki, Ehli Beyt imamları (kader) e de inanmışlardır, hattâ Cafer Sadık ; bu i-nancı tefsir dahi eylemedir. (11 Demek oluyor ki burada dulu _______________________ Mu’tezileyo uyulmaktadır. (2) n,n geçen müzakereden kalan
e
Nübüv-
f Çin bir teklifte bulunurlar. Be-! ?a?u.y®2İfera mevcud kayfnian 1 tatbiktir.
I RİRİNC1
D
MECLİS ÜYELERİME AYLIK
Bundan sonra gündemde bu binan Sırrı Icoz ve arkadaşla-I nnın Sivas kongresince seçilen temsil heyeti üyeleriyle Tiîrki-ye Büyük Millet Meclisinin bi-ı döneminde bulunan üjcle-g '’c- bunların mirasçılarına va J*11’ hizmet tertibinden aylık banması halikındaki tasarı-.
lim bir takrir

l



SAVFA: 5
( Baştanı fı 1 incide,) hükümet tarafından tayin, tespit ve ilân edilecek fiatlar teşkil edeceği muhakkak bulunduğuna göre. hasat yapılmak safhasına girmek üzere bulunan .... (bilhassa Antalya. İçel, Seyhan, Hatay illerini ihtiva eden Güney bölgesinde nihayet 15 gün sonra hasat başla yıp mahsulün piyasaya arzedilcce ğine nazaran) 1913 yılı hububat fiatlarını hükümet hangi tarihte i-lân etmek niyetindedir?
2 — Hâlen 947 pamuk mahsu -lünden müstahsil elinde kalmış, satın alınmamış ne nıikdar pamukların bedeli, ne tutmaktadır. Ke za bu mahsulden tiicear ve mutavassıt elinde ne mikdar pamuk mevcuddur. Bedeli ne tutmakta -dır. Hükümet bunları mubayaa et mediğine ve serbest ihracına müsaade etmediğine göre, bunların durumu ne olacaktır. 918 pamuk mahsulünün Hatları hükümetçe ne zaman ilân edilmek istenilmekte -dir?
3 — 947 yağlı tohum mahsulünden müstahsil ve mutavassıt elinde hâlen ne mıkdar mal mevcud-

dur, bunların bedeli ne tutmaktadır. Eldeki mevcud ile 948 mahsulü hakkında fiat ve ihracat bakımından hükümet ne düşünmektedir?
4 — Pamuk Tarım Satış Kooperatiflerinin çalışmalarının müstahsil ortaklar mahsullerinin mey dana getirilmesindeki alâkasızlı -ğiyle beraber mubayaasındaki tavassut ve alâkasının da verimli olmadığı, bilhassa geniş kadro ve israfı andıran masrafların yer yer hoşnudsuzluklar doğurduğu işitilmektedir.
Hâlen hangi bölgelerde ne mik-dar pamuk satış kooperatifleri ku rulmuş, ve çalışmaktadır. Ortakları nedir. Yaptıkları muamele tu tan neye baliğ olmaktadır?
5 — Devlet ve şahıslara aid fabrikaların önümüzdeki çalışma yılı için kaç balye pamuğa ihtiyaç var dır. Gerekli istoklar ayrıldıktan ve fabrikaların ihtiyacı bırakıldıktan sonra artan mıkdar pamuğun müstahsil veya tüccarların elin-den serbestçe ihracına müsaade e-dilecek midir?
Yahudi David
Birleşik Avrupa Meclisi kurulacak


Laheydeki Konferans dağıldı, müşterek b i r
beyanname neşredildi
(B.B.C.) — Lahey’-birliği kongresi bu Avrupanın gerçekleş mühim bir karar su etmiştir. Buna göre
Ziraat Bankası ikramiyeleri
Ankara 10 (A.A.1 — Türlüye Cumhuriyeti Ziraat Bankasının elli lira ve daha fazla mevduatı bulunan tasarruf tevdiatı sahipleri arasında her üç ayda bir dağıtmakta olduğu ikramiye 10. 5. 948 tarihinde banka merkezinde üçüncü noter ile diğer ilgililer önünde çekilmiştir.
Ankarada 7283 Sıdıkaya binbeş yüz, Ankarada 21716 Rena’ya beş yüz, Adanada. 885 Saffete ikiyilz-elli, Ankarada Bayramiç’de 261 da 2093 Yusufa, liye, Erzurumda
îstanbulda 21215 Ahmede, 22693 Mustafaya. İn»irde 2961 Şaldre, Ma nisada 2473 Ahmede, Sandıklıda 387 Mehmede yüzer lira çık-mıştır.
Bunlardan başka çeşitfı yerler deki 190 mevduat sahipleri de 10-50 lira arasında ikramiye ka zanrm ıştır.
İngiltere üzerinde hava manevraları
Londra 10 (A.A.) — İngiliz kıyıları üzerinde uçmakta olan uçak ların hüviyetlerini tesbit etmekle görevli bulunan İngiliz rasıt teş -kilâtının en önemli manevraları dün yapılmıştır.
400 gözetleme postasında 3100 rasıt vazife almış ve Ingiliz hava kuvvetlerine mensup av ve bom -bardıman uçakları bu manevralara iştirak etmişlerdir.
15199 Hüseyin'e Kndriye, Bursa-Bohıda 1525 Ve-1047 Mustafaya,

Yunan
Halk Partisinde fBaştarafı 1 incide,) önce muhalif geçinirken, sonradan dönen bir gazetede yer bulması, bu ba kundan D. P. mahfillerinde hoş kaı-şılanmamaktadır.. Alâkadarlar (bu gibi şayialar, C. H. P. basnunda yer alsaydı o kadar hayret etmezdik.) mütalâasında olduklarını gizlememektedir-ler. Bu bakımdan C. H. P. genel sekreterinin son İstanbul seyahatine de önem verilmektedir. Hihııi Uran .halen şehrimize dönmiiş bu Ilınmaktadır.
--------------o--------- Amerika demiryollarına el kondu (Baştarafı 1 incide) rinin işlerinden ayrılmamasını ı da kendilerinden istemiştir. Av! ııı zamanda ordu birliklerine de derniryvllan işletme-.i için direktifler verilmiştir. tşrti miinıes] fillerinin grev için ne düşündük leri i eııüz açıklanmamıştır
Tınman, demiryolu grevinin] milli bir facia teşkil edeceğim ve dünyanın her taraf’nda akis ler yapacağını söylemiştir. De-1 miryoJlarında grev yapıldığı tak dirde. bütün fabrikalar 24 saatte duracak. 100 binlerce işçi kalacak, şehirlerde gıda'
!(il«
Yunan Başbakanı harb sahasına gitti
Londra 11 (B.B.C.)
Başbakanı bugün Atinadan şimalî Yunanistandaki harp sahasına gitmiştir. Hükümet üyeleri de kendilerine refakat ediyor. Çetecilere karşı Şimali Yunanistanda da büyük taarruza geçileceği bildirili -yor. Diğer taraftan Fransız hükümeti de komünistlerin kitle halinde idamlarım protesto etmiştir. Ingiliz devlet bakanı ise idâmlarm adlî suç olmadığını söylemiştir.
-------o-------
Ceviz büyüklüğünde dolu yağdı
Kahta 10 (A.A.) -15 de cevizden büyük
20 dakika süren dolu yağmıştır. I
İlçe merkezinin bir kısmı ile 4 köy ekin ve bağları zarara uğramıştır. Hasar tesbit olunmakta -dır. |
Kahyraş köyünde 17 hayvan İra yıptır. Kasabadaki evlerden bazılarının camlan kırılmıştır. !
En yaşlıları bile böyle bir âfeti görmediklerinden lıalk epeyce kor ku ve heyecan geçirmiştir.-
Dün saat cesamette

Filistinde İngiliz mandası sona erdi fBaştarofı 1 İncide) Küllükteki Barclay Ikuıkasııuıı mü dürii A. P. S. Clark tayin edilecektir.
Otuz senedir Kııdüste oturan bu İngiliz banka müdürü gerek Arab ların gerek l’ahuılileriıı sevgîdni kazanmıştır.
Arab Başkomutanı istifa etti
Kahire 10 (A.A.) — İraklı General İsmail Saffet Paşa Filistin kurtuluş ordusu başkomntanhğm-dan istifa ettiğinden Mısır Genel Kurmayında n Geneı al Sadeddin Snbur b yin bu mevkie getirileceği anlaşılmaktadır.
Gener.ıl bu hususu resmen teyid etmemiştir, Maamafi tayin keyfiyeti bütün Arab devletleri tarafın dan tasdik edildikten sonra açıklanması muhtemeldir.
YAHUDÎ CUMHURtYETt
Telaviv, 10 (AP.) -Mümessilliği başkanı
Ben Guryoıı dün gece burada verdiği bir söylevde demiştir ki:
« Birkaç güne kadar bir Yahudi devletinin kurulacağını ve iki bin sene kadar bir fasıladan sonra yeni bir Yahudi hükümetinin iş başına geleceğini zannediyorum.
Yahudi hükümetinin artık fiilen kurulmuş sayılabileceğini Ingiltere bile kabul etmektedir. Asnlardanberi bir hayal olan bu arzunun tahakkuk ettiğini bizim nesil belki de önümüzdeki cumartesi akşamı görecektir.»
Bu suretle, bundan altı gün sonra. Yahudi milleti hareketlerinden artık kendisi mes’ul olmaya başlıyacaktır.
Fakat, bu devleti yaşatmak ı-cin sonuna kadar carpışmıya-cak olursak, istiklâl ilân etme-rin mânası kalmaz. Onun için Yahudi devleti tamamile tahakkuk edinceye kadar Yahudi mil letini mücadeleye ve fedakârlık lara davet ediyorum.»
Ben Gurvon. Tel-Aviv açıklarında divan Ingiliz kruvazöıle-îrinden bahsederek de şöyle demiştir:
«Bunların Yahudi muhacırla-rına yardım etmek. Yahudileri korumak için geldiklerini zannetmiyorum. Bence. onların maksndları bilâkis bunun tam tersidir.
Dl^BAKAN
Nevyork, 10 (A.A.)
di hükümetinin müstakbel Dışişleri Bakanı Moshe Shertock’iıı pazar günü aksam üzeri Nev-vorktan uçakla hareket ederek Paris volile Fitistine gittiği bil dirilmektedir.
KIBRİS)TEKt YAHU DİLER
Londra, 10 (Radyo' — Kıb-ıîsteki 24 bin kaçak Yahudinin, manda idaresi sona erdikten sonra Filistine gönderilmesi için hâlen müzakereler cereyan ettiği bildirilmektedir.
Londra. 10 (A.A.)
geler Bakanlığı FiList indeki İngiliz mandasının cuma günü "e-ı t varisi sona erdiğini bildirmektedir.
Kudiisten efelen bazı haberlere aöre Yahudi ajansı ertpsi günü cumartesiye tesadüf etliğinden mandanın resmen iadesinin 24 saat geciktirilmesini işlemiş fakat bu müracaat redde-düm istir.
Diğer taraftan gerek sömürgeler bakanlığında gerek amirallik dairesinde filova emir verilerek yukarıda zikredilen ta-
• • . rihten itibaren aylardanberı sü ıen Filistin kıyılarını abloka-] s » a nihayet vermesi istenmiştir.
Mayısın 15 inden itibaren Yahudi ajansı gemileri Kıbriste bekliyeıı 24.000 Yahudi muhacirini Filistine nakledebileceklerdir.
Yahu-
I

Londra 10 deki Avrupa gün Birleşik tirilmesi için ret ini tasdik
mümkün olduğu kadar süratli bir (Avrupa Meclisi) toplantıya çağı nlacaktu’. Birleşik Avrupa parlâmentosuna iştirâk edecek delege -leri, Laheydeki kongreye iştirak, eden memleketlerin meclisleri seçecektir.
ALINAN KARARLAR
La Haye: 10 (A,A,) — Avrupa
Birliği kongresi bugün çalışmaları nı sona erdirmiştir. Kongre üç büyük komisyona ayrılmış bulunuyor dıı. Bunlardan her biri ayrı ayrı bi rer takrir sureti kabul etmişlerdir. Komisyonların i]ki ve en rfıühimi siyasî. İkincisi ekonomik ve üçüncü sü kültüreldir.
Siyasi komisyonun kabu] ettiği karar sureti iki ana prensipi teyid ile başlamakta ve şöyle demektedir:
«Avrupa milletleri, içtimai terak kiyi ve güvenliği sağlamak gayesile acilen siyasi ve iktisadi birliklerini kurmak vazifesile mükelleftirler. Bu maksatla kendi ekonomik hak lanndan bazılarım, müştereken kullanılmak .üzere birliğe devretme İldirler.»
Karar sureti bundan sonra, isti şari mahiyeti taşıyacak ve müştak bel federasyon veya birlik esasları nı hazırlayacak bir Avrupa asamb leşinin derhal toplantıya dçvet o-lunmasını İstemektedir. Asamble, birliğe katılacak Avrupa memleket İcri parlamentoları tarafından seçi jecektir, insan haklarım koruyacak bir anayasa tanzim edilecek ve bu nıın hükümlerinin tatbikine bir a dalet divânı nezaret eyleyecektir.
Karar sureti. Alman meselesinin. kurulacak Avrupa birliği çerçe vesi içinde hal yolu bulacağım teyid eylemektedir-
Ekonomik karar sureti prensip) olarak yeni Avıupanın her şeyden • evvel şahsi .temayüllerle yeni ikti sadi zaruretleri uzlaştıracak çareyi tahakkuk ettirmesi gerektiğini ve sendika teşkilâtlarının bu gelişmeyi sağlamak üzere sıkı işbirliği yan mak mecburiyetinde nı ifade etmektedir ,
CHURCHLLL'IN
L(khey: 10 (AP) —
devam etmekte olan Avrupa kong resi Chorchiirin bir demecile kapanmıştır. Federal Avrupantn bü. tün dünyada bir çok düşmanları ol dıığuııu beyan eden Chıırchll] ezcümle şunları söylemiştir:
..Dünyanın her tarafında bir çok düşmanlarımız mevcuttur. Hattâ bu toplantıyı bile yasak eunefte ça hşan kuvvetler işbaşındadır. Bu konferansı baltamak lstiyenlere karşı cebhe alalım ve böylece Av-ıupa milletinin büyük iradesi hâkim olabilsin.»
Clıurchlll. Avrupa Kongresinin, henüz olgunlaşmamış ve bazı haller de muhalif şartlar altında cereyan eden şayaıu dikkat bir tecrübe teşkil ettiğini beyan etmiştir.
Churchıll lıı tam konuşacağı sıra da gök gürultülerile şiddetli bir yağ nıur yağmağa başlannş ve hatiple ı-ln hoparlördeki sesini boğduğu 1-çlu, oturuma kısa bir aralık veril-, eden memleketlerin meclisleri se

bulunduktan
NUTKU
4 günden beri
Sömiir-
Mektutcuiuklara tâyinltr
Ankara: 10 (Hususi) — Cıhanbev kaymakamı Kâzım Kuyucak Kars mektupçuluğuna. Hüseyin Hilmi U luğ Yozyat mektupluçııguna. Cevdet Anday Hatay mektupçuluğuna tâyin edilmiştir,

sıkıntısı başlıyacak. muhtemel( olarak Marslıall yardımı da sek-1eye uğrıyacaktır. Zira, Amerikan aemiryolları şebekesi. Amerikanın belkemiği mesabe sinde-1 dir.
a
mülhak
Yıazîa»»' 1 Ita’f Ofgaıı
Tefrika N. 1*23
DÎNVE MEZHEB USULLERİ
3) Nübüvvet. — Nübüvvet: Allalıütealâ Hasretlerine cib) olduğunu söylerler, olduğu içindir. ki imam Allaha vacib oluyor.
Peygamberlere gelen (Vahyi Nebi) den başka
Vahyi vasi vardır. Vasi; Hazre-ti Alidir. Burada Vahyi Nebi ile Vahyi va i arasında bir faik gözetirler. (Vahyi Nebî de, Peygamber C
Vahyi vaside gönu-rip yalnız sesini işitir) derler. Resulü Ek-rr-mden sonra artık Pevgar.ıb -r geînıiveceğini kabul evltunel.1?
1 i ’ V i
ınbcı le. ın
bü-
(va-böyle nasbi
Vahy bir de
örfili guriir, halbuki
beraber; Hazıeti Ali'1 ohnıvan diğAP
1 ). -)s.;ııdeıı afdal sayarlar, gareb erlerde (tsmeL) yân' yük, küçük bütün günahlardan
masun bulunmak sıfatı olduğundan Nebî Ali aleyhisselâınııı ve onuıı vasıyyet ve nassı ile imanı olanların da masum olduklarını iddia eylerler. Bu suretle Ali; kendinden evvelki Resulün şeriat ile ba's oluuaıı Benî İsrail Nebileri gibi ve fakat onlardan üstün olmuş olur. 13u suretle (Nübüvvet) ile (Risalet) arasında bir menzilenin daha mevcudiyeti farz ve tasavvur kılınmış oluyor. Bu inanca göre; t-nv.-mct; Resulü Ekrembı vefatlar r«’-ı sonra da Risaletin de-vnmı bir nevi Nübüvvet ( l uhio’r,■. -. G(‘‘rüliiyor ki
sadece sözle inkâr etmişleı
; İma-
•büvvet) in noıın or li-
i tiye (?) ğilll d ir.
’ Biündiğ’ üzere tılülazrn pey-
gam herlerden Musa’dan sonra bıı çok peygamberler daha gelmişlerdir. amma bunların ayrıca din ve şeriatleri yoktu, Mu-sııun din ve şeriati üzere halkı hidayete sevkederlerdi. Böyiçlere (Nebi1 denilir, kitabı ve şeriati olan peygamberler ise (Re siıl) sıfatmı haizdirler, ki Mu-ı. Isa ve Peygamberimiz Resul Pürler ve Nübüvvet; Risalet sıfatında dâhil bulunduğundan ay ııi zamandı Nebî'dirjer. Yâni; her Resul Nebi, fak ıt ancak bazı Nebi Resuldürler. İmamlar; peygamber makamına kaim ve onuıı bütün yetkilerine sahib ve muakkibi bir nebî olarak ka’ml edilince (ismet) sıfatına nmlikiyetleri tabiî olur, işte bu «öbekle Revafız; imamlarını an-
19 uncu asır Liberalizmine temas %den Churchtll söylerine )u şekilde devam etmiştir:
Şimdi çok daha muzlim ve tchll keli bir çağda yaşamaktayız. Gök görüntüsün» duyduk; toplantımızı hemen hoınert susturduk. İşte bura daki bulunuşumuzun aebzpjerinden biri de gök gürültüsünü, harbin gök gürültüsünü su^turırraktiT, Siz den rica ederim :Blr araya toplana lım, Dağılacak olursak halimiz pd rlşandır.
Bundan sonra yüzünde geniş bir tebessüm dolaşan Churchill şunları şöylemiştir:
«Sizi şimdi cereyan edecek gayet mühim bir olaya karşı ikaz et inekliğim lâzım: Fransızca konuşa cağım» ve eski Başbakan Fransızca olarak şunları söylemiştir:
■ AJlaha mnarladık demenin za manı geldi- HollandalIlara bize kar şı göBlerdigleri cömert ve samimi misafirseveıllkten dolayı teşekkür ederiz. Kajblerimiz brzleri daha faz la güvenlik ve daha fazla saadete kavuşacak olan bir Avrupaya do| ru götürmektedir.#
Şeker kaçakçılığı da başladı
Ankara 10 (Hususi) — Ar. karada ki şeker sıkıntısı devam ediyor. Bu hususta kendisi ile görüştüğü miiz Şeker Şirketi Unvan Müdür Muavini şu izahatı vermiştir:
Arikaraya her gün 30 bin kile şeker veriyoruz. Bu nzikdar bol bol yfe'f . ordu. Son genlerde bu şekerler ortadan kayboluyor. Bu nun halkın fazla şek r satın almasından ileri geldiğim zannediyo rum.
Şekerin Suriye hudud adan kaçak olarak sevkedihaesımn mühim rolü olacağım tahmin etmiyorum. Hariçten sipariş edile» ^ekerlerin Haziran b şında lstanh a gelece ğlni umuyoruz.
Serseri mayinleri imha için
»
Ankara 10 (Hususi — Deniz kıyılarda görülecek maym ve
ve
patlaj’icı maddelerin imha edilmesine dair hazırlanan tasarı Meclis giindenıijBû alınmıştır.
Tasarıya gön? giöi serseri mayınları görenler derhal resmî makamlara bildirmekle mükellef olacaklardır.
Tasan mavmlann temizlenmesi
• •
içm devletçe lüzumunda mahnHi rayice göre ücretleri ödenmek şar tiyle hususi vesaitten tvtifade ve-va el koxma vetkisi tanınmakta • »w
ve bu gibi hallerde zarara uğra -yanlara tazminat verilmesi kabul edilmektedir.
— o» — ■ —
Şevket Aziz Kansu
Ankara 10 (Hususi) — Ankaıa Üniversitesi eski rektörü ve Di! -Tarih - Coğrafya Fakültesi Antropoloji ve Etnoloji Enstitüsü ordinaryüs profesörü Şevket Aziz Kansu Amerikan Fizik Antropoloji Enstitüsünün Nisan başındaki top laııtısında bu kuruma üye seçilmiş tir.
-------o-—-----
Halka dağıtılan pamuklular hakkında önerge
Ankara 10 «Husus; — Seyhan Milletvekili Sinan Tekelioğlu halka dağıtılan pamukla kumaşlar hakkında Meclis Başkanlığına hîr soru önergesi verniğin
ılıkça, onlara radıyallahüanh de nıevip, isimlerine peygamberlere mahsus saygı sözünü eklei'-lcr: Ali aleyhisselâm. Hüseyin alevhisselâm. Mehdi aleyhisselâm gibi.
Üliilaznı peygamberleri tâyin. -----------------------------------
de dahi İnıamiyeııin ihtilâfları^ A L-an
vardır. Bazıları Hasreti Ali'yiJ Amerikan Dugdayi
F -* - J
Paris 1* (A.A.) — Marshall plü nı gereğim»*«s* Amerikan yardımı hesabına Fraıısaya gönderilen ilk buğday hamulesi bugün Bordoya varmıştır.
• mle SöUU tonluktur.
ülülazm peygamberlerle bir tutar.
3) imamet, fesi ve Nübüvvetin temadisidir. Ahdi Ilâhî’dir ve yine ahd ve vasıyyetle seleften halefe geçmiştir. Resulü Ekrem Efendimiz; sağlıklarında müttefikan İmamdır. Şeriatin hâfızı (şer’i hükümlerin hepsini bilici ve ko-ıuyuru) dur. Vefatlarından son] ra bu ödev ve yetkiler imama' intikal eylemiş ve seleften ha-» İde sevkolunmuş bulunduğun-] dan (Şeriatin hafızı) imamlar-* dır.JSu sebeble imamet: din me] selelerinin elıemmi ve îslâmla-f ı )n »’în ve dünya işlerinin de en] : «’t-efIisi*.li»" imamlar; Allahüte-j nlâ canibinden büyük ve kiiçülJ
(Drenini var) 1
Risaletin radi-

(1) 7 af.'ili ileride gelecektir.
(2) Ki /saniye ile Zeydiye dahi tmumiye gibi kaderi inkâr t derler.

İngiliz cep uçakları Amerikayı ziyaret edecek
Londra 10 (B.B.G.) — Ingiliz Ceb uçakları bu ay sonunda At -lântiği geçerek A men ten havalarında kitle halinde uçuşlar yapacaktır.
Haseki çouıh pavyonu açılıyor
Bir müddet evv^J jn ıit.rıa baş|;). nan 50 yalaklı Haseki Ç cuk pavyonu tamamlanmak ireredir.
ilgililerin verdiği malumata göre Haseki çocuk pavyonu 29 mayısta açılacak ve hasta kabulüne baslana çaktır
)
• %
»
WAYF*f •
Dabkoviç
TÜRK ORDUSU
e

Vapur îlftnian
Beklenen vapurlar
STAUBO IİNE
Oslo, Norveç vapur kumpanyası Nevyork ile Türkiye arasında muntazam vapur «ferleri, m / s HAV
20/M8 J’ıS/ 945
s/s SÖNNAVİND
20/Haziran,' 948 Yukarıdaki vapur Nevyorktan limanımıza mal getirecek ve limanımızdan LATAKE — BEYRUT — HAYTA — İSKENDERİYE ve NEVYORK
İçin yük ve yolcu kabul eder.
TRANSMARIN
İsveç Vapur Kump₺nya*ı Helrinborg s/s ULLA
25-29/Mayı3/94«
m/s GUNDA
12-ve-15/Haziran. 948
Yııkardaki gemiler Hamburg Bremen, Roterdam ve Anvers ten mal getirip bu limanlar için İstanbul ve îzmirden mal yükleyecektir.
STEVENSON LİNE
Şmıad Amerika muntazam hattı
s/s Noah Brovn
25-29/MayıS, 948
Şimalî Amerikadan, leken-deruıı, İzmir, İstanbul limanlarına yük getirip, buralardan Amerika için mal ve yolcu kabul eder.
H. PAYKUR’Ç
Yugoslav muntazam hattı Adriyatik limanlan için
Yugolinya - Riyaka
Adriyatik limanlarından getirilecek mallar için ve bu limanlara sevkedılecek yükler için acentemize müracaat e-dilmesi.
t
İTALİKO
s/s Fides
Mayıs 948 sonunda Bu nos-Ayres için yolcu kabul eder.
Bütün tafsilât için Galata Tophane Eski Yolcu Salonu karşısında Frank Han 3 Kata müracaat Tl: 44707 f.
(Baş ta rafı 1 incide) larını çabukça ve kolayca belirten bir metoddur.
Meselâ, QX6 altı tekerlekli bir vâsıtadır. Ve bu tekerleklerden her biri kuvvete tâbidir. Fakat 4X6 altı tekerlekli bir vasıtadır.. Lâkin, altı tekerlekten ancak dördü kuvvete tâbi tutulmuştur.
21/2 tonluk 6X6 kamyon Birleşik Amerika ordusunda kullanıl makta olan Standard kamyonlardır. Bu kamyon Birleşik Ameri -kan levaziın dairesi taralından in klşaf ettirilmiştir.
1938 yılından beri topçu, piyade ve zırhlı birliklerinde mütemadi surette tecrübeler yapılıyordu. Bu sahada ancak 1945 yılında mü kemmeliyet 1 emin edilebilmiştir.. Bu müddet zarfında sık sık değişiklikler yapılmıştır. Göze görünmeyecek olaıı bu değişiklikler gayet önemli gelişmelerdir.
Meselâ, mihveri çeviren büyük dişliklerin eb’admda yapılan bir değişiklik bir noktada dişliklerin kalınlığını 3 santim arttırmaktadır. Küçük bir değiişklik farzedi-lebilecek bu önomli gelişme mili -verin hayatını yüzde 50 nisbetin-de artırmalAadır. •
21/2 tonluk kamyon boş iken takriben dört ton ağırlığındadır.. Bu kamyon karoseri bakımından muhtelif şekiller almaktadır. Ilı tiyaca göre kamyon, çöp ve su nak ltyatında, tamirhane, hasta araba sı ve saire olarak da kullanılabilmektedir.
Arzu edildiği takdirde kamvo -nun ön kısmına bir vinç takmak mümkündür. Kamyonun muhtelif şekil alabilmesi ve bir çok işlerde kullanılabilmesi yedek parça ve bakım işlerini kolaylaştırmakta -dır.
Kamyon saatte 80 kilometre ü zerinden seyretmektedir. Ancak yolların iyi olması şarttır. Dağlık arazide insanın yürüyebileceği bir hızla ve radyatördeki suyu aşın derecede ısıtmadan yol alabilmek tedir.
Jeep sahasındaki araştırmalara 1940 yılında başlanmıştı. O za-manlarda dört muhtelif fabrikatör 200 zer Jeep meydana getirmişlerdi. Bu otomobiller Birleşik Amerika ordusunda büyük bir titizlikle tecrübe edildikten sonra nihaî model için gözöniinde tutulması icabeden noktalar tesbit e-dilmişti. Standard olarak kabul e-dildikten sonra Ford ve Willys kumpanyaları büyük ölçüde Jeep otomobili inşa etmişlerdir. Bu o-tomobiller arasında büyük bir değişiklik yoktur. Çünkü otomobilin hemen hemen her kısmı istenildiği vakit değiştirilebilmektedir.
Jeep evvelâ piyadenin talebi ü-zerine inşa edilmeğe başlanmıştır. Bu yüzden elden geldiği dar hafif olması için büyük itina gösterilmiştir. Hattâ
fabrikatörler ıımıımî sıklet tutarın dan kazanmak gayesile boyada bi le bazı değişiklikler yapmağı ihmal etmemişlerdi.
Jeep. şoförü katmamak şartile üç yolcu taşımaktadır. Lâkin, ö-nemli durumlarda birkaç kişi daha nakledebilir. 21 2 tonluk 6X6 gibi gayet çevik bir arabadır. Bakir ormanlarda âlet, kaynak takımları. yedekte taşınan toplar nakletmek ve sıhhî yardım araba sı olarak büyük yararlıklar göstermiştir.
Gerek 21 2 ton 6X6 ve gerekse Jeep otomobillerinin etrafına ma -deriî bir bot inşa etmek suretile kara ve deniz han ketlerinde istimal edilebilecek biı model sağlan mıştır. Bu şekilde kamyonetler vc Jeep otomobilleri karada olduğu kadar suda da kolaylıkla seyredebilmektedir.
Bu iki otomobil ikinci diinya savaşında nakliyat bakımından Birleşik Amerika ordusunun bel ke -miğini teşkil etmiştir. Diğer taraf tan, ödünç verme ve kiralama esas lanna istinaden malzeme alan bir çok memleketlere bu otomobillerden verilmiştir.
Hattâ Çinlilerin bu otomobillerden azamî derecede faydalanmalarını sağlamak gayesile otomobil
lerin üzerine Çin lieanile bir izahat levhası tfillk edilmiş ve ayrı ca Jcop otomobillerinin istimal tarzını izah eden Çin lisanile yazılmış bir kitap bastırılmıştır.
Bidayette inşa edilen Jeıp otomobillerine nazaran büyük ölçüde inkişaf görmüş olan yeni arabalar Türk ordusundaki er ve levı.zınj nakliyatına büyük ölçüde hız vere ceği muhakkaktır.
JHYTS IMF
Yeni Sabah'ın İLAN FİYATLA?




kabir bazı
Yerinde bir taleb
(Baştarafı 4 Üncüde) şöhretlerini boıçlıı öldükleri bu ta lihsiz tarihî binaya on binlerce ko lun birden uzanması neler, neler yapmaz!.
Başta hükümet tahsisalı. hamiyetli, zendin be san’at âşıkı vc hâ-mileri yurddaşlann yardımlarile, Karabük, demir fabrikalarımızın gönderecekleri bol demir ve diğer hususî çimento fabrika ve tuğla harmanlarından teberrü yolile gelecek, inşaat malzemesine dahil çimento, tuğla ve kum hazır iken ve bütün işçiliklerini fahrî olarak seve seve deruhde edecek, teknik irfan, gençlerimizin yüksek azim vc himmetlerine nümune olacak asrî bir akademi binasının taze bir revnak ve ihtişamla kurulması mümkün olacağına bütün millet miittehid ve bu inanında haklıdır.
Bu yüce eser de münhasıran memleket gençliği elinden çıkma -lıdır. Zira bu ıztırap ve hicranı en fazla onlar çekmişlerdir. Eserleri ııin ziyaile tıbkı yetimler gibi boyunları bükülmüştür. Ne olur! bunca menakibi saklayan, tarihi -mizin bir salıifesinde de aralan yuı-d evlâdlarınm demir gibi a-zimlerine bir misali iftihar kaydedilmiş olsun...
O halde hazırlanalım! tatil vak tma kadar projeler de seza ve el birliğile çabuk yetiştirilmelidir, ö nümüz tam inşaat mevsimidir. Ve bu (önem) li iş, vakit ziyama lâyık değildir.
Hem gençlerimiz, bu acı fırsat yüzünden büyük mikyasta amelî bir inşaat stajı görmüş olacaklar dır.
Bu büyük felâket mahalline ku racaklan bir yeni irfan sarayı mil lî yüksek teknik elemanlarımızın millet huzurunda büyük bir imtihanı olacaktır.
Fen evlâdlarımızm bu kudsî e-seri karşısında uyunu İftiharımız parlayacaktır.
Necibane hassasiyet de ancak bu suretle gösterilir. Yoksa izhar edilen teesssürlerle, ah ile. vah 1-Je ve kuru vaseylâlarla blrşey elde edilmez. Bu zafiyet ise metin bir neslin evlâdlarına yakışmaz.
Demek oluyor ki, yanık binayı ihya için maneviyatımız yerinde ve her şeyimiz mevcuddur.
Seferber edilecek genç, irfan or dumuzun yılmaz hamleleri de her şeyi kurmağa yeter...
Diğer taraftan ressamlarımız, (
Kredi Bankası
gı Yakında: Istanbuida Yeni Postahane karşısındaki binasında
JU
f

ZZ3ZZZ
İst. Borsasinjn 10/ö/ 948 Fiyatiu-,
Londra
Nevyork
Parjs
Cenevre
Amsterdarı»
Brüksel
Praft
Stokholm
Lizbon
ESHAM VE TAHVİLAT
6 İkramlyelj 1938
5 İkramlyeli 1938 erganj
7
5
6
6
7
11 3866 186 —
I. 30Ç0
65.7270 105.6468
6.3887
6.60
77,8860
II, 2495
A
Başlık
1 t
3 t
6
maktu olar&k !»ayfa,
»
)
»
»

santimi »
)
)
inci
»
»
)
)
Ur. 1500
«W
300
25©
İM
t
E
ner ve Yücel dâvası
S ÜÇÜNCÜ KİTAB
s İddia ve Karar
( Profesör Avukat Kenan ö-
5 ııcr tarafından
( vc Öııer - Yücel / üçüncü kitabını
( bu eser nefis bir
6 silip satışa çıkarılmıştır. Mlk 1
( dan pek mahdut olduğun- i
) dan tükenmek üzeredir. Mem ) | leket çapında bir dâvanın ta-
) maınlayıcı kitabı olan bu e- '
( ser her Türk münevverinin l i ku(übluınesinde yer alacak , i bir kıymet ve ehemmiyette*
5 (lir, Kltabcılardan arayın. . K Fiyat, 175 kurnştur.
*
«Yücel - öner» davasına aid Profesör Kenan önerin eserlerinden birinci ve ikinci cildlerin mevcudlan tükenmek üzeredir. Bu kıymet H vc ibret verici kitabi a nn her üçünü de Ankara caddesindeki «Kanaat» ve «İnkı-Jâb» Kitabevlerinöen tedarik edebilirsiniz.
f
neşrolunan ’ dAvasmın ( teşkili eden ) şekilde ba- (
I
I
Üsküdar - Aitunizade tramvay seferleri
Üsküdar—Kısıklı arasında kısmen tek hat üzerinde işlemekte o lan tramvayların sinyâ) bekleme yüzünden matlûb olan süratin temin edilemediğini nazara alan Üsküdar—Kadıköy ve havaliBİ Hala tramvayları idaresi mevcut imkân lardan faydalanarak hattın çitte tahvilini kararlaştırarak inşaata başlanmıştı.
Kuruçeşme—Bağiarbaşı»*?. ajt birinci kısım inşaat 1/2 1 948 tarihinde İkmal edilmiş ve Bjığlarbaşı —Altumzadeye kadar olan ikinci kısmın İnşaatı da tajnam’anarak dünden İtibaren çift hat üzerinden seferlere başlanmıştır.
idare kendi işçilerine yaptırmış olduğu bu hatta, şimdiye kadar 60 dakikada yapılabilen Kısıklı—Üsküdar seferlerini 48 dakikaya indirilmiş ve 7 araba ile yapılan 90 se fere mukabil 6 araba i}e 108 ve 7 araba İle 112 sefer yapmak imkânı hasıl olmuştur.
Ingiliz Bandıralı
PAHANG
Vapuru 12/5/948 tarihinde limanımıza gelerek:
SELANİK — PİRE — BEYRUT — İSKENDERİYE — PORT—SAİT ve KIBRIS için yolcu ve eşya kabul edecektir.
Fazla malûmat için, Galata Rıhtım Caddesi, Hov&gjmyan Han 147/1
ÖEMETRIUS J. ZERVOUDAKIS Vapur Acentasına mvracaatl rica olunur. TeL. 42199

Kapalı zarf usulile eksiltme ilânı
Devlet Orman işletmesi Merkez Müdürlüğünden
Eksiltmeye konulan İş:
inşaat İkmali,
1 — W ikmal
2 — eksiltme
3 —
Eksiltme 26/6/948 de yapılacak Ankara Söğütözü Fidanlığında İnşaatıdır, Keşif bedeli (74) bin (137) lira (69) kuruştur, Eksiltme 26/5,948 giinü saat 10 da Orman Genel Müdürlüğü komisyon odasında kapa), zarf U6uble yapılacaktır,
Eksiltme şartnamesi ve buna ait evrak Istanbulda Liman ha-
nında Orman Başmühendisliğinde. Ankarada Merkez Orman İşletmesi müdürlüğünde görülebilir,
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulü dairesinde (4956) lira (88) kuruşluk muvakkat teminat vermeleri Bayındırlık Bakanlığın dan bu İşi yapabilecek ehliyette olduğuna dais alınmış ehliyet vesikası İbraz etmeleri lâzımdır,
Bu vesikayı almak için İsteklilerin eksiltme tarihinden en az (tatil günleri hariç) 3 gün evvel bir istida İle Bayındırlık Bakanlığına müracaat etmeleri ve dilekçelerine en az bir kalemde bu İşe benzer (74) bin (137) lira (69) kuruşluk bir İş yaptıklarına dair İş yaptıran İdareden alınmış vesika raptetmeleri lâzımdır.
istekliler teklif mektupların; eksiltme günü olan (26/5/948) çarşamba güuünde saat »101 a kadar makbuz mukabilinde eksiltme Komls yonu Başkanlığına vermejerl, postada olacak gecikmeler kabul olunmaz.
(6276)
Maileme Alım Şubesinden :
% % % % % % %
941 Demiryolu 2
941 Demiryolu 5
Kalkınma 1
Kalkınma 2 Millî Müdafaa 2
20.38
22.75
20,85
9575
»6,90
96,90
20.15
a.
RADYO
Bugünkü Program
SALI — 11/5/1948
7.29 Açıhş ve program,
7.30 M. s, ayan,
7,30 Müzik; Hafif Müzik (P1,/
7.45 Haberler, 8,00 Müzik; Çeşitli
Hafif Müzik (Pl,)
8.45 Müzik: Şarkılar (Pl,) 9,00 Kapanış,
12,20 Açılış ve ^ogra» 12,30 M, s, ayan,
12,30 Müzik: Şarkılar, 13.00 Haberler,
13,15 Müzik: Radyo Salon Orkestrası, Kapanış. Açılış ve program M, s, ayarı, Müzik; Radyo Dans Orkestrası, Konuşma, Müzik: Hafif Melodiler (Pl.) M, s. ayarı. Haberler, Geçmişte Bugün, Müzik: Mandolin Bjriiğı Konuşma, Müzik: Şarkılar, Radyo Gazetesi,
14,00
17.58
18.00
18.00
18.30
18,45
— Bu düşüncene iştiı âk ede-miyeceğim Şame! Ben seni o ifritin eline düşmekten kurtarmakla evvelâ insanlık, vazifemi yaptım, sonra senin şahsında aşkımı kurtarmış oldum.
— Fakat şu anda bana malik değilsin! Ben de sana malik değilim f‘ Ş.ak fevlendikten son ra b:rb -rnize malik olabiliriz. Yarın b ihamın huzuruna çık; Alla-nn emrile beni iste! Evlenmem zf herhalde kazı lolacak-tır.
VaMilfelâ. sevgilisini kollan arasına nld’:
— Der-el: resmen birbirimizin olmrmızı istiyorsun? Acaba AllnE bize o mutlu gün'eri gösterecek mi?
— AH b büyüktür, merhamet lidir. h'tnfkârdır!
Delik an h ertesi gün M lik Ef rahm hıız'runa çıktı. Fakat çok utangaç olduğu için Sameyi istemek cesaretini bir türlü gösteremedi. Biraz oturduktan son
aanatkârlanmız da gene yardım tablolarını hazırlasınlar. Mademki meslek aşkile ve hamiyet gale yanile yapacakları eserlerinin de, manevî ve maddi paye ve değerleri büyüktür.
Milletin elbirliğile harikalar meydana geleceğine bir kat daha inanımız ve sevincimiz artar...
(L’union fait la force) birlikten kuvvet doğar.
Bahri Özdeniz
1 — 1 Haziran 1948 tarihinden 31 Mayıs 1949 tarihine kadar bir se ne zarfında İstanbul Bira Fabr.kzsıiır.alâtmdan çıkacağı tahmin edilen (azalır çağahr) tahminen 140 ton asit karbonik gazı pazarlıkla satıla çaktır,
2 — Pazarlık 18/5/948 salı günü saat 14,30 da Kabataş Genel dürlük malzeme alım şubesindeki komisyonda yapılacaktır,
3 — Şartname hergüzı sözü geçen şubede görülebilir,
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte 8,085 liralık Güvenme para-alle birlikte sözü geçen komisyonda bulunmaları İlân olunur,
5 — idare kısmen veya tamamen veya kısım kısmı ayrı ayrı talip lere ihalede serbesttir. (6279’
Mü-
19.00
19.00
19.15
19,20
1945
20 00
20.15
20.30 Serbest Saat.
20,35 Müzik: Karışık Şarkılar
21,00 Konuşma,
21.15 Müzik: Tarihi Türk Müziği,
22.00 Müzik: Piyano Sololar; (P},)
22.15 Müzik: Dans Müziği ıpj,»
22,45 M, s, ayan,
22,45 Haberler ,
23,00 Program ve Kapanış,
«•
BULMACA
z
-
İstanbul Unüversitesi Rektörlüğünden
Siirtte 13. Bağımsız J.P. Taburu Satın Alma Komisyonu Başkanlığından
%7,5 M.
Teminatı Tutan
Lira kuruş Lira kuruş
Beher kilosu
Kilosu Fiatı
Kİ Gr. kuruş
’.iîidi
Doçentlik Yabana Di} imtihanların Fen Fakültesinde 13 Ma-1948 perşembe. Tıb, Hukuk. Ekonomi re Edebiyat Fakültelerinde
yıs
de 14 Mayıs 1948 cuma giinü saat 9 da yapılacaktır, imtihan yerlerinin Fakültelerinden öğrenilmesi.
(6251)
X Güzel bir ev’e ¥
e a
5 sahip olmak ister misiniz? x
i i»
1 2 w 3 4 5 6 7 8 9
1 1
| i Mı 1 — 1
1 İ l»i 1
a i 1 i s
Mı K : m
1 s 1 Mi
1 1 Mı Mı
1 1 K 1 i j j
ılı »1 î 1
4
t t
9
/
36270
130572
130572
000
000
000
110
50
45
2992
4896
4406
28
40
81
39897 00
65286 00
58757 40
Sığır eti
84/86 Randımanlı undan
95 Randıman’; undan
bir senelik ekmek ve sjğn
Türkiye Iş Bankasının
) Küçük cari hesapları arasında tertip eylediği I zengin ikramiye çekilişlerinden faydalanınız.
I Haziran 1948 çekilişinoc:
S
*

1 — Siirdde 13, Bağımsız J. Taburunun eti ihtiyacı kapalı zarf usu]ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Ekmek ve sığır etinin mikdar ve tutarları ile muvakkat teminat paraları yukaııda gösterilmiştir.
3 _ (84/86) randımanlı unlardan yapılacak ekmekle (95 randımanlı unlardan yapılacak ekmekten hangisi ekmek alınacaktır.
4 — Ekmek 29 Mayıs 948 cumartesi Haziran 948 cumartesi günü saat 11 de
ru satın alma komisyonunda yapılacaktır. Teklif dayanakların ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona verilmiş olacaktır.
5 — Şartnameler her gün parafız olarak tabur Satjnalma komisyonunda görülebilir. (5972)
uygun görülürse yalnız o cins
• •
günü saat 11 de sığır eti ise 12 Siirdde 13. Bağımsız J. P. Tabu-zaıf ve sair Kanuni

£25 Ağustos
İ30 Aralık
ŞHer çekilişte
1948
1948
ayrıca bir
■J

arsa
ve
SOLDAN SAĞA :
1 — Gemide demir çek emri. İ-kinci; 2 — isyan eden, kurtuluş; 3 — Sonuna ıÇı gelince istatistik ölçüsü, Kabul beyanı; 4 — Vasıta, Köpek; 5 — Tersi bir salgı kesesi. Keder nidası, Beyaz; 6 — Bir mey va, Hayvanların yegâne gıdası; 7 — Beygirin saçı, Bir ek; 8 — Kör, işitme organı; 9 — Islâm hukukun da bir kaide, sarhoşun bağırması.
İstanbul’da Küçük Yal da bahçeli ev Ankara’da Tasarruf evlerinde bahçeli ev Ankara'da Güven mahallesinde bahçe i ev
*
!
dolgun para ikramiyeler^
r
YUKARIDAN AŞAĞI ı
— Vaki olan, Rutubetli; 2 — peygamber, ifa; 3 — Yalan. U-taynen); 4 — Hislere galebe çal hassası; 5 — Keder nidası; 6
İmtiyaz sahihi: A. CEMALEDDİN SARAÇOĞLU - Yazı işi erini fiilen idare eden: FATİN FUAD — Dizildiği yer: «Yeni Sabah» ır.ürettib-hanesi — Basıldığı yer: «Gün» Basımevi
1
Bir
lar
ma
— Bir nevj çinko. Yakacak; 7 —
Yüksek. Beygir. Nota; 8 — Kibar, Kısın yağar; 9 — Tersi deha sahibi. Ciddi değil.
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ
1 234 56 789
1
Tefrika No. 32
Muazzam Şark Efsânesi
Yt»r,ant re»n Z. korj|wııat|

ra geri döndü.
Gece olunca sevinç ve heyecan içinde gelen Şameye:
— Ne fena, güzelini, ne na... dedi, iğimiz olmadı...
Şame, hayretle sordu:
— Olmadı mı?
— Olmadı ya...
— Neden, niçin?
— Ne bileyim ben? îşte madı...
— Demek babam beni sana vermek istemedi...
— Kabahat babanda değil, bende...
— Sende mi7 Nasıl olur? Yok sa yanlış birşey mi söyledin?
fe-
ol-
— Hiçbir şey söylemedim Şame! öyle utandım, öyle utandım ki...
Şame, derin bir nefes aldı. O, babasının evlenme teklifini reddettiğini zannederek üzülmüştü. Delikanlıyı payladı:
— Ayıb vallahi!.. insan, kız isterken utanır mı? Şeriat, bu hakkı herkeso vermiştir. Yarın tekrar git! Utanmayı bir tarafa bırakarak beni mutlaka iste! Eğer istemezsen bir daha yanına gelmem!
Vahşülfelâ, utancından kıpkırmızı kesildi. Üstelik sevgili-eini de gücendirmişti. Ertesi

gün tekrar Melik Efralıııı huzıı-luna çıktı. Melik Efrah. ona yer göstererek oturmasını işaret etti. Delikanlı oturmadı; ayakta durmakta ısrar etti.
Melik Efrah. delikanlının bu halini hayretle karşıladı:
— Oğlum, niçin oturmuyorsun?
Diye sordu. Vahşülfelâ, kızarıp bozararak cevab verdi:
_____Birşey söylemek istiyorum da
— Ne söylemek istiyorsun?
— Seni... Yâni... Allahın em-rile...
— Evet, Allahın emıile...
4 • • •
• • •
Şa-,
t
ya-ça-an-
— Şeyi istiyorum
— Hangi şeyi?
— Bilmem ki... Hani... meyi...
Melik Efrah, delikanlının rım yamalak ifade etmeğe lıştığı maksadını nihayette
lamıştı. Bu isteği sevinçle kar-1 şıladı. Fakat hemen bir cevab veremedi. Çiinkii vezirinden kor kuvordu. Onun da fikrini almak lâzımdı. Karşısında dikilen Vahşiilfelâyı münasib bir lisanla savdıktan sonra vezirini çağırttı. Meseleyi anlattı. Sakar-dis- saçını, sakalını yolmağa başladı:
— îşte korktuğumuz belâ şim di başımıza geldi. Eğer bu kızla bu oğlan bir araya gelirlerse Habeş ülkesinin harabe olacağına şübhe yoktur.
Melik Efrah, yukarıda anlattığımız ifrit vak'asının veziri tarafından teıtib edildiğini bilmediği için sordu:
(Devamı varl
«3
6
6
*
i
3
ıM E N D O V A ■ A;
E. G E S;S 8;Ş A H|
İH E D E İR EjT.MlE
A L A K’A M'R AİN
V E ■ ! M R O|T M
E M :e •N.H A N OIZ
|T E R «O Z O N M(
i» K El T R E M MİR
M Mi N A;K| Ll11Y|E
*
I Satılık Deniz vasıtaları
80 den 400 tona kadar motorlu İsveç ve Ingiliz deniz vasi talan satılıktır, Galata Fermeneciler Yeni Han 6 No: da O, K Görener.