Denizciler Cad. No. 2 de
GÜNEŞ MATBAACILIK T. A. 0.
Güneş Matbaası
her türlü baskı ve dizgi işleri için sipariş kabulüne başlamıştır.
Temiz iş — Ehven fiat
Telefon : 15619

mm
il
Yeni mobilye almadan
Bursa Mobilya Pazarını
Görmeniz menfaatiniz icabıdır. Anafartalar Cad.
No. 193 Tel. 14091.
5173
Yıl :
2 — No. 498 ★ Telgraf adresi : Zafer Gazetesi — Ankara *
ÇARŞAMBA 13 EYLÜL 1950
* Fiyatı her yerde 10 kuruş * Telefon : 1 5619, 15315 ve 16882 * Denizciler Caddesi 2 * Posta Kutusu 193
MANEVRALARIN ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDEKİ VAZİYET
Bayar'ın tatbikata ait intibaları
“Asker bir milletiz.. Bu meziyeti yenisilâhlarlatekâmiilettirerek tekrar belirtmek yolundayız,,
Amerikan hava generali hava tatbikatından sitayişle bahsediyor
Şile, 12 (Askeri tatbikatı takibe giden arkadaşımız telefon la bildiriyor) — Cumhurbaş -kanı Celâl Bayar bugün Taş-delende. b r nci ordumuzun yapmakta olduğu tatbikat hak kında intihalarını rica eden gazetecilere şu beyanatta bu luhmuştur:
«— Asker bir milletiz. Herkes böyle söyler, tarih de buna şahadet eder. Bu meziyet ve kıymetimizi yeni ve modern silâhlarla tekâmül ettirerek bir kerd daha belirtmek yolundayız. Muvaffak oluyoruz. Şimdiye kadar gördüklerimden e-dindiğim intibaın hulâsası budur.»
Cumhurbaşkanı tatbikat sahasında
Şile, 12 (Askeri tatbikatı ta
Raman petrolü için1
tasfiye fabrikası
Kendi imal
k be giden arkadaşımız telefon la bildiriyor) — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar dün akşam, Ulaştırma Bakanı Seyfi Kurt-bek, ve Ankara1 milletvekili 1 Mümtaz Faik Fenikle beraber, davetliler n bulundukları .E-(Sonu 4 üncü sayfada)
Marshall yardım plânından rafineri tesisleri teminine teşebbüs edildi
ettikleri haberler
Mümtaz Faik FENİK
İddia ederler ki, muhalefet partileri ileri gelenlerinin muhtelif nutuk, demeç ve yazıları vesilesiyle haklarında dâva açılması, ve askerî mahkemelere sevkolunması için Hükümetçe bazı teşebbüsler yapılmaktadır. Bu şayia evvelki gün, Nihat Erim’in Ulus'ta yazdığı bir makalenin içinde bahis mevzuu edilmiş ve ondan sonra da dün tekrar Ulus’ta yeni bir haber olarak ortaya atılmış, ve hattâ altına «bu tahriklerin Genel Meclis seçimleri arifesine rastlaması dikkati çekecek mahiyettedir» diye bir de mütalca ilâve olunmuştur.
Halk Partisi adaleti politikaya karıştırmak tekniğini çok iyi bildiği ve her seçim arifesinde daima aynı usullere başvurmayı bir nevi kötü gelenek haline getirdiği için, şimdi, Demokrat Parti iktidarına karşı bu şekilde bir iftira atmasına hayret etmemek lâzımdır Malûni darbımeseli bir defa daha tekrar edelim: »Kişiyi nasıl bilirsin? Kendin gibi!..»
Teknikleri de şudur: Evvelâ Nihat Erim bir makalede herhangi bir kanunsuz hareketten bir ihtimal olarak bahsedecek, sonra bu şayia üzerine havadis imaline başvuracaklar, on dan sonra bu havadisten hükümler çıkararak, onun üzerine her türlü spekülâsyon yapacaklardır. Demokrat Partinin bir aralık Ege’de Milis kuvvetleri teşkil ettiği hakkında kendi propaganda fabrikalarında imal e-dip piyasayu sürdükleri haber de bu şekilde ortaya çıkmamış mıdır?..
Kendilerine haber verelim ki, muhalefet partileri ileri gelenleri hakkında durup dururken, hiç sebep yokken dâvalar (nhrik edip onları mahkemelere sevketmek, seçimleri kazanmak için bir usul değildir. Kendileri 14 mayıs seçimlerine tekaddüın eden aylarda bu şekilde hareket ettikleri için kaybetmişler. Demokrat Parti böyle bir çare-
11 genel meclisi seçimleri
Seçmen kütükleri bu sabah asılıyor
Ankara Valiliğinden :
5670 sayılı kanun hükümle-rinq göre 15 Ekim 1950 Pazar' günü yapılacak olan İl Genel Meclisi seçimlerine ait seçmen ’ kütükleri 13/9/1950 Çarşamba sabahı saat 8 den itibaren 19. 9.1950 salı akşamı saat 20 ye kadar askıya çıkarılmıştır. ı | Keyfiyet sayın seçmenlere
(Sonu 4 üncü suyfada) duyurulur.
ye başvurmadığı halde kazanmıştır. Son yapılan muhtar ve belediye seçimlerinde de halk, aynı şekilde Demokrat Partiye karşı sarsılmaz itimadını belirtmiştir. O halde şimdi muhalefeti korkutmak için İl Genel Meclisi seçimlerinden evvel mi bu partilerin ileri gelenleri birer bahane ile askerî mahkemelere Bevkedilecektir?
Ucuz atlatılan feci bir kaza
Bir kamyon bütün hızıyla kaldırıma çıktı, devrildi

Diin frenleri tutmı yarak kaldırıma çıkan ve orada devrilen kamyon
(Yazısı 4 üncü sayfada)
Haber aldığımıza göre Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünün Etibanka bağlanması i-çin hazırlıklara başlanmıştır.
M. T. A. nın Etibanka bağlanmasından sonra petrol aramalarına hız verilecek ve bilhassa Raman petrollerinin işletilmesi için faaliyete geçilecektir. Raman petrollerinin işletilmesinden verimli bir netice alındığı takdirde ileride petrol işleri için müstakil bir müessese ihdas edilecektir.
Diğer taraftan aldığımız malûmata göre ilk çıktığı günden bugünü kadar lüzumlu tasfiye makinalarının olmaması yüzün den işletilemeyen Raman petrollerinin memleket ihtiyacını kısmen olsun karşılayacak bir duruma getirilmesi için çalışmalara başlanmıştır.
Raman petrollerinin bugünkü durumu hakkında aldığımız malûmata göre, petrol 600 metre genişliğinde ve 5 kilometre boyunda bir sahada bulunmak tadır. Bugün için faliyette bulunan 7 kuyudan da günde yüzer tondan 700 ton ham pdtrol alınmaktadır. Bu ham petrolün şimdi ancak 78 tonu tasfiye e-dilebilmekte ve tasfiye edilen petrolün 18 tonu Devlet De4-miryollarına satılmaktadır.
Şimdiki halde Raman dağındaki petrol sahasında 5 milyon ton petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
Tasfiye işine bir an evvel baş lanması için Marshall Plânından Yunan hükümetine! tahsis
TÜRKiYE ATLANTıK
PAKTINA ALINMALI
Belediye reisleri
Belediye
seçiminin
akisleri
Ali Naci Karaca» «Halk, iktidara da, Halk Partisine de ve bu arada İnönü’ye de bir kere daha numara vermiştir» diyor
Son belodiye seçimlerinde Demokrat Partinin elde ettiği zaferin akisleri her tarafta devam etmektedir. Diğer taraftan Halk Partisinin milletvekili Ve muhtar seçimlerinden sonra belediyeler seçimlerini de kaybetmiş olması matbuatımızda muhtelif cephelerden ele (Sonu 4 üncü sayfada)
Cain Amerika Ayanında Türkiye intihalarım anlattı Üçlerde dün toplandı
Vaşington, 12 (a.a.) (LTjted potundan okumuştur. Cain bu Press) — Dün Âyan Meclisinde raporu geçenlerde batı Avrupa-beyanatta bulunan Cumhuri- ya yapmış olduğu tetkik ve tef yetçi Âyan üyesi Harry ’Cain tiş seyahatine istinat ettirmek-Avrupayı ziyareteh sonra, bu- tedir.
gün patlak verebilecek, bir Âyan üyesi, raporunda ez-harbte kat’i bir azim ve irade cümle şunları belirtmiştir : ile savaşmaya hazır bulunan | «Bugün bir harb patlak ver-yegâna iki memleketin Türki- diği takdirdi şuna kaniim ki, ye ile İspanya olduğu kanaati- milyonlarca batı Avıupalı inini hasıl ettiğini söylemiştir. kânları dahilinde bulunan bir
Âyan üyesi Cain, Türkiye tek şey yapabileceklerdir. Bu hakkındaki intihalarına 25.000 da istilâcıdan mümkün olan en kelimeyi ihtiva eden uzun ra- (Sonu 4 üncü sayfada)
Ahmet Emin Yalman'ın bir makalesi
İNÖNÜYE BOZGUNCU DEMEK ZORUNDAYIZ
«İnönü'nün, politika ihtirasının uçurumuna sukutu anî ve korkunç olabilir ve millete ihanet hududuna bile varabilir. Bu istidat şimdiden belirmiştir.»
Vatan gazetesi baş yazarı his mevzuu ederek müdafaa kuv A|hmet Emin Yalman dün «İs-1 vetlerimizin önümüze seTdiği met İnönü’den neler beklemek heybetli manzara karşısında if-hakkimızdır?* başlığı altında tihar duyduğumuzu belirttik-dikkate değer bir baş makale'leh sonra memlekette millî bir nekretmiştir. Vatan baş yazarı I liğin bozulduğunu müşahede et bu makalede, ordümuzun yap- inekte ve işin en kötü tarafı-makta olduğu manevraları ba-* (Sonu 5 inci sayfada)
Dün İzmir belediye başkanlığına Rauf Onursal.Koııyaya da R. Uzel seçildi
İzmir, 12 (Telefonla) — Demokrat Parti İzmir Şehir Meclisi bu sabah saat 11 de ilk toplantısını yaparak yeni Belediye Başkanmı seçmiştir.
Yeni Belediye Başkanı seçi-Sonu 4 üncü sayfada)
AKINTIYA
I____KÜREK
Parlayıp sönenler!
Ankara ve İstanbul'un eski Belediye Meclisi üyeleri bir türlü istifa etmesini
bilemiyorlar. Seçimleri kaybettikleri halde oturup duruyorlar!
Ama halk, kendilerini istemiyormuş, yenilerini seçmişmiş, ne çıkar, bir gün beylik bir gün daha beylik-
Nasrettiıı Hocanın hesabı
Yeni ay doğunca eskisini ne yaparlar, diye sormuşlar da, nc yapacaklar, kırpıp kırpıp yıldız yaparlar, diye cevap vermiş.
Bu hesaba göre Ulus gazetesi, eski milletvekillerini çift yıldız imza ynptıydı!
Yeni kırpıkları da tek
yıldız birer seyreyleyin
imza görürsek Samanyolunu!
YEDEKÇİ
Sayfa ; 2
ZAFER
13/9/1950
Ruam taraması yakında başlıyor
Veterinerlerin dünkü toplantısından bir görünüş
Şehrimizde yapılacak olan u- I nııınıî Ruam muayenesinde va- ' zife alacaklar için, yetiştirici • mahiyette bir kurs açılmıştır. |
Bu mevcuttan teşkil edilecek* ekipler bir veteriner hekim, 2 hayvan sağlık memurundan teşekkül edecektir.
Bu ekipler 15.9.1950 gününden itibaren Polatlı İlçesinde 5, Haymanada 5, Bâlâda 3, Çan kayada 2, Ankara merkez ilçesinde 2 ekip halinde umumî muayenelere başlamış olacaktır.
Diğer ilçeler bunu takip ede-
Aııkarada muayene edilecek hayvan miktarı yavrular hariç ortalama 99153 baştır. Muayene neticesi Ruamlı oldukları tes bit edilen hayvanlar öldürülecektir. Tazminattı olarak yapı-1 Lacak bu öldürmeler için 280 bin lira tahsis edilmiştir.
İnsanlara da buluşması ve mutlak öldürücü olan bu hasta-
lıkla savaşın muvaffak olması için sahiplerinin hayvanlarını muayene ettirmeleri kendileri-
nin ve vatandaşların menfaati
icabatındandır.
Demokrasi ve tek cephe
Ycııi Sabah gazetesinde .De- t mokrasi ve tek cephe, başlıklı i ve Yeni Sabah imzalı makale- c de Türkiyenin son asırlık ta- t rihi incelenecek olursa meni- t lemektte ne zaman hürriyet ve t demokrasi hamlesi yapılsa t mutlaka onu körletici mukabil c bir faaliyetin de göze çaptığı s nın görüldüğü belirtilerek bu c konuda izahat veriliyor ve İt- c t i hat ve Tarakkinin faaliyet 1 devri, o zamandaki muhalefet ı le olan durumu gözden geçiril 1 dikten sonra deniliyor ki: .Çey c ıek asır hiç muhalefetsiz hü küm j’ürüten Halk Partisi de tek cepheli politikasının mil letçe görülen vahim sonuçla - 1 rından vc suiistimal silsilesin ■ den hiç bir muhalefeti mesul tutamaz Bütün günah ve ka- 1 bahatlerin ağırlıkları omuzla rındadır. Bu hallere ve maziye * bakınca muhakkak teminatlı 1 bir muhalefetin ve tenkidin : yerleşmesini istemek bizzat ( iktidardakilerin kaygısı olma j lıdır..
Çok yerinde bir karar .
Cumhuriyet gazetesinde Çok yerinde bir karar, başlıklı ve Cumhuriyet imzalı makalede. Üniversitelerarası Kurulun son toplantısında, bundan sonra üniversiteye alınacakların imtihandan geçirilmesi hakkınna verilen ve Milli Eğitim Bakan İlgınca da tasdik edilen karar bahis mevzuu ediliyor. Bu kararın üniversitelerimizin v» -riınini arttıracağı, memleketin irfanına faydalı neticeler vefp ccği belirtiliyor, bu kadar yerinde bir karar aldıklarından dolayı Üniversitelerarası Ku mİ ile Milli Eğitim Bakanlığı tebrik edilerek yazı bitiriliyor.
Bir tebliğin mânası
Son Posta gazetesinde Selim Ragıp Emeç «Bir tebliğin manası. başlıklı makalesinde Millî Eğitim Bakanlığının 8 öğ retmenle bir müfettişi Bakanlık emrine aldığına da:r yayınlanan tebl ği bahis mevzuu ediyor, bunlarda^ sekizinin ta ninmadığını, fakat vaktile ilk tedrisat umum müdürlüğü yap miş olan İsmail Hakkı Tongu-cun o zamanki faaliyetlerine dair bir çok şeyler işitt.ğini söylüyor, bu zatın maarifim’/ de oynadığı rolü ve bu arada köy enstitüleri kurulması meselelerini, bu enstitülerin komünist yuvası haline gelmeleri keyfiyetini belirttikten sonra, bütün bunlar olurken C. H P. rıin nerelerde bulunduğunu soruyor.
Tecavüz politikasının karşılığı
Yeni İstanbul gazetesinde Burhan Belge .Tecavüz politikasının karşılığı, başlıklı yazısında dünya politikasını göz den geç rerek Sovyet Rusya -nın Çinde ve Korede yaptıkla rını, diğer taraftan Birleşmiş Milletler teşkilâtını ne suretle istismar etmek çarelerine
baş vurduğunu anlattıktan son I ra diyor ki: .Vaziyet bu olunca gidilecek iki yol kalır; Bi rinc sı Birleşmiş Milletlerin bilûmum tecavüz hareketlenip emr.vakileri sadece kabul ve tasd k eden bir noterlik dairesi olmadığını isbat etmek, İkincisi de Sovyetlerin dışındaki dünyayı maddi ve manevî tecavüzlere mukavim bir hale koymak, hattâ tecavüz hesapla rını bozacak kadar kudretli bir vaziyete getirmek lâzım-
Büyük tehlike karşısında
Demokrat İzmir gazetes nde Ilurrem Kubct, .Büyük tehlike karşısında» başlıklı yazısın da, Başkan Trumanın son nut kunda üzer nde ısrarla durdu ğu biitün hiir milletlerin silâhlanması zaruretini ele alarak hür milletler bu zarurete tamamen kani oldukları zaman dâvanın asıl mühim kısmının halledilm'ş olacağını, zira Mos kovanın kuvvetten başka h ç bîr şey önünde eğilmediğini, Amerikanın yalnız kendisinin ■ lâhlanmasının kâfi ölinad’ğını hür m lletlere de bu hususta ardım etmesi lâzım geldiğini, bu arada bilhassa Türkiye ve garbi Almanya üzerinde dikkatle durması icabettiğini, mu v. zeneyi dernokras ler lehine çevirecek kuvvetin bu iki millet tarafından temin edileceği ni yazmaktadır.
JLX lvi x
I jlM Mi IMHI MMİ
HASTALIK
SİGORTASI
SAĞLIĞI
38 bulaşıcı hastalık vak’ası görüldü, umun bir tarama yapıldı
Vilâyet Sağlık Müdürlüğüm son bir hafta içindeki çalışmaları hakkında aldığımız malûmata göre; Merkez, Çankaya ilce ve merkez köyleriyle ilin diğer ilce ve köylerinde il haricinden ve ayrıca Ankara Garnizon efradı arasında tifo, şarbon, kızamık, kızıl, boğmaca, difteri olmak üzere 38 bulaşıcı hastalık musabı tesbit edilmek hasta evlerinde sağlık ekipleri tarafından gerekli sağlık tedbir leri alınmıştır.
Bulaşıcı hastalık tesbit edilen evlerle bilhassa bu mevsimde müfrit vakalar halinde görülen tifo hastalığınu karşı Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü ile işbirliği halinde gıda maddeleri yapan ve satan bütün esnafa aşı tatbikatına ve portör muayenesine başlanmıştır. 52 kişinin portör muayenesi tamamlanmış ve 381 kişiye tifo, 265 kişiye tifüs aşısı 1005 kişiye de çiçek aşısı yapılmıştır. Ayrıca 872 kişinin sıhhi muayeneleri tamamlanmıştır. 36 evde fennî tatlıirat yapılarak gereken yerlerde, bir hafta zarfında 347 evde 938 oda 6652 parça çaamşır ve 434 tane ev eşyası DDT’lenmiştir.
Müfrit halde tifo görülen Ka-zıkiçi bostanları kuyularından alman sularda tifo mikrobu a-ranmış ise de bir şey buluna- i mamıştır. Her ihtimale karşı [ gıda maddelerinden nümuneler alınarak tahlile gönderilmiştir.
Köylerde bulaşıcı hastalık araması yapan ekip Halkavun bucak merkezinde 81 kişiye tifo aşısı tatbik etmiştir. Merkez ilçesiyle Çankaya köylerinde kedi ve köpekler tarafından ışınlan veya tırmalanan 13 şahıs tedavi edilmek üzere Refik Saydam Ilıfzıssıhha Müessesesine gönderilmiştir.
Son hafta içinde 53 çiftin de evlenme muayeneleri yapılmıştır.
İmdadı sıhhî otomobilleri bir hafta zarfında 7 yaralı, 6 zor doğum, 8 hastayı hastalandıkları mahal ve köylerinden getir-
Meçhul taksinin marifeti
Dün akşam üzeri Ankara’dan İstanbul'a gitmekte olan meçhul bir taksi Etimesgut’ta aksi istikametten gelen Satılmış A-talay isminde birisinin at arabasına çarpmıştır. Bu çarpışmada at feci bir surette ölmüş ve araba hasara uğramıştır. Jandarma meçhul taksiyi ara -
| Meseleler
Hayri Alpar
İzmir’de bul Pakistan Elçisi, geçenlerde Fuardaki Pakistan pavyonunda bir çay vormiştir. Çayda. İzmir Valisi Osman Sab-ri Adal, İngiliz Başkonsolosu, Pakistan Sefirinin eşi Begüm Be-şir Ahmed va basın Ataşesi Dadaşi bulunmuşlardır. Resim çaydan bir intibaı tesbit etmoktedır.
Türkiye ve Irak görüşmeleri
Müzakerelerde bulunacak Irak heyeti geldi
______„____ „___, Bey Alusi ile Tahsin Bey İbra-
14 Eylülde şehrimizde him, dün Ankaraya gelmişler-
Türkiye - İrak Eğitim görüşmeleri 11 Eylû'.d; çchr:~.:zdc başlıyacnktır. Görüşmelerde I-ıak’ı temsil edecek olan Haşim
Ekmekçilerin toplantısı yapılamadı
Ekmek, simit, un ve unlu mad deler Sendikasının toplantısı, Belediye ve 11 Sağlık Müdürlüğü ile diğer bazı alâkalı makamların temsilcilerinin gelmemesi yüzünden tehir edilmiştir.
Toplantının ne gün yapılacağı ayrıca kararlaştırılacaktır.
Orhan Babaoğlu Parti kurmuyor
Bazı İstanbul ve Ankara gazetelerinde Çalışma Partisi isminde siyasî bir puıtinip kurucuları arasında Avukat Orhan Babaoğlu'nun da bulunduğu hakkında bir haber yayınlan-
Bunun üzerine Orhan Babaoğlu dün bize müracaatla bu i-simle kurulacağı bildirilen partinin kurucuları arasında bulunmadığım vc beyle bir partinin kurulacağından da , malûmatı olmadığım söylemiştir.
Bayındırlık Bakanlığında tayinler
Bayındırlık Bakanlığı yüksek Fen Heyeti âzası yüksek mü -hendis Rıza Beıker 150 lira asli maaşla Demiryolları ve Limanları inşaat reisliğine, Rıza Bc-rkc den açılan yere de 100 lira aslî maaşla Su İşleri yüksek mühendisi Nezih Devres tayin olunmuşlardır.
Genç kız kuşkulu bakışlarını yukarı kaldırdı. Onun bakış-hııında sözlerinin aksini; İnsanî bir merhametin üzerine boşaldığını gördü. Ve gözlerini yumdu. Aaıasına gömülüver-diği maziyi karanlıkların sınırından çekip kurtarmak gay yetiyle adeta sayıklayarak, hatırlanması gücüne giden ilk intihalarını zahmetle boşalttı:
— Biz Edirnede duk. Annem bulaşık şrr yıkıyordu. Elleri Babam onu istedi, çamaşır yıkadığı konağın altı katında bir ----J
Yukarıdan, bir yerden gelmişti Güzeldi ama tenekeciydi, nemi babama vermediler. Bunun üzerine, ikisi, şehrin kenarında çok eski bir eve kaçtılar ve evlendiler. Bana anlatılanlar böyle. Orada ben doğdum. Gökyüzü pek kirli, yol da çamurluydu. Ayaklarım ıslamadı, geceleri üşürdüm. Babam beni Meri diye çağırırdı ama o gittiği zamanlar annem bana (Sen Meri değilsin, Meleksin!' derdi. İki adım vardı benim. Hangisiyle çağcılsam cevap verirdim, vermemezlik etmezdim. Babam işine gidince eve çizmeii bir adanı gelirdi ve annem cebime şekerli leblebi koyarak beni yüklüğe saklardı. Neden saklardı?
Kızın omuzları artık kollarını taşımaktan yorulmuş gibi aşağı düştü. Ve böylece; anlattıklarından sıkılmış, keder-
oturuyoı-güzeldi. annemin _____________:tı dükkânı vardı. Macaristan gibi
An-
Yargıtay Başkanının nutkundan çıkan mâna ve birkaç dilek
I I mumi hayatımızın, ş m-diye kaçlar düzensizlik içinde ve tamamile tesadüflerin yardımı ile yürümesinde,
diğer memleketlerin yükseli - . memleketin bir [erdi sıfatı ile şine âmil olan, İlmî usullere' de derin derin düşünmekten İtibar göstprilmemesinin bü - kendimizi alamıyoruz... Yüksek yük payı bulunduğu inkâr edi-; mahkememizin, faaliyeti icabı lemez. Oldukça mühim para ve tesbit ettiği rakamlar ise, asla imkânlar sarfederek açtığımız' şek ve şüphe götürmiyecek ipoy boy, çeşit çeşit tahsil mües' derecede belâgat taşımaktadır, senelerinde binlerce genç ye- Ayrıca mühim bir hususiyeti tiştiririz. Bir çoğuna da yine de her hadisenin sebebine ve b:ı- hayli döviz harcıyarak batı devasına da kısaca işaret olun-memleketlerinde ihtisas yaptı masıdır.
rırız. İleri memleketlerdekine Muhterem Yargıtay başkanı, benzer ve hattü tesisat itibari- bir çok LyısuslaTa temas eden le onlarınkinden daha lüks bu nutkunda, bilhassa dâva müesseseler kurarız. Ne yazık miktarının yıldan yıla büyük ki bunların hiç birisinden isti- bir nisbette artışı üzerinde e-fade edemeyiz. İşler, eski gö- hemmiyetle durmakta, ceza ve reneğe uygun olarak yürür, hukuk dâvalarına âmil olan muayyen kalıpların çerçevesin sebepleri vukufla tahlil etmek-de kaldığımız için, ne bu mües tedir. Bizce de mühim olan sesele^ ve ne de yetişen ele • nokta budur. Çür.kü, dâvala-ınanlar -Eller bizi işde gör- nn çoğalması: Memleketin )‘ sün» fehvasına uyarak atalet- çinde bulunduğu içtimai sar -ten yakalarını kurtaramazlar,; sıntıyı, kanunların ihtiyaçları o kadar ki gadre uğrayan kü-1 miza cevap vermeyişi, teşkilâ-çük ihtisas ve üstün b’lgi sa- tın kifâyetsizliğini, Temyiz lıibi gençler, bir yolunu bulup Mahkemem zin enfonksiyonu o teker teker başka sahalara ka lan hukuk yapıcılığı vazifesini pağı atarlar. Devlet de sarfet- yapamayışını açıkça göstermek tiği paraları almak iç n mah- icdir.
keme kapılarına düşer. Dâva artışı cidden endişe
Sosyal hayatımız, hangi hâ- verecek vaziyettedir: Zira 949 diselerin tesiri altında şekil da Temyiz Mahkemesine 16.849 olmaktadır... İktisadî ticarî, dâva geldiği halde 1950 senesi-mali vaziyetimizin seyri nedir? nin ilk altı ayında yeniden Terbiye ve ahlâkın sukutu ne gelen dâva miktarı 77459 u bul gibi âmillerin baskısından ileri muştur. Başkanın bildirdiğine gelmektedir? Bu ve buna ben- göre, 1944 de nazaran bu artış zer suallerle ifadelendirilecek nisbeti % 57 ye ulaşmıştır. Altı umumi hayat ölçülerinde il- sene gibi kısa bir zamanda va-min yardımına baş vurma iti- ridan fazla yükseliş kaydedilir-yadını kazandığımızı iddia e- se, umumi gidişimizin her hademeyiz İndi ve takdiri hü - kımdan, hiç de müsbet ve iç kümlerle şahsi ve keyfi idare açıcı bir yol takip etmediğini sistemi arasında kalan sosyal anlamaz mıyız? Binaenaleyh nizamımız, gittikçe keşmekeş heı- Bakanlığın bu hakikat ü-bir hal almıştır. zerinde ehemmiyetle durması;
İstatistik ilmi diye bir ilim hükümetin de memleket ölçü-vardır. Bu ilim üniversite ve sünde alınacak İçtimaî, iktısa-diğer yüksek mekteplerimizde dî, ticarî, zirai, malî ve kül -de okutulur. Bir de -İstatistik türel tedbirleri duşunup bul-Umum Müdürlüğü, diye teş- ması icabeder. Aksi takdirde, kflât vücude getirilmiştir Hü* bu müş'ir gelecek yıl biraz da-kûıûetlerin icraatlarında reh- ha yukarıya doğru fırlarsa şaş ber ittihaz etmeleri lâzım ge- mamalıdır.
len bu ilmin müş'.rinden maa- Geçen hükümetler, uzun teessüf faydalanıldığı asla gö- müddet te'vile sapmak suretile rülmemiştir. Daha acısı, bir çok bu neticeleri titizlikle saklar-JU «v- mu- ' istatistiklerin nasıl hazırlandı- lardı. Her hangi bir mesele hak
itmam edilerek bu1 ğmı yakından bildiğimiz için, kında bakam sorsanız ya mev-karar alâkadarlara eide edilen rakamların sıhha- simsiz olduğunu ileri sürerler tine inanmak da mümkün de- ve yahut da başka sebepler der ğildir. Bu da, verilen kıymet meyan ederek sadre şifa bir hükmünün zaafına ayrı bir de- şey söylemezlerdi. Yargıtay lildir. Kaldı ki, gayet ağır iş- başkanlarının yıllık açış nutuk leyen ve geç netice veren bu larında verdikleri rakamları teşkilât vücudü ile iftihar hissi da, alelâde idari bir iş artışı ı duyamaz Buraya bir nokta koy gibi soğukkanlılıkla karşılar-duktan sonra bize bu satırları lardı.
yazdırmağa sebep olan meseleye geçelim. - .
Mahkemelerin açılışı ınüna- duğu sıralarda aynı ifade ile sçheti. ile yeni Yargıtay Başkanı Fevzi Bozer ilk nutkunu şöyled'. Sosyal hâdiselerle ya -kından alâkası bulunan bu hukuk ve adalet mercilerinin bir yıllık bilânçosunu her Yargıtay başkanlarının dilinden salâhiyetle dinliyoruz. Bu
İşçilerin bütün hastalık larda tedavisini sağlayacak kurum hazırlanıyor
1 Mart 1951 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan hastalık sigortası kanunu için İşçi Sigortaları Genel Müdürlüğünce gerekli hazırlıklara başlan -
Hastalık sigortası, diğer işçi igortası kanunlarında olduğu gibi İş Kanununun uygulandığı iş yerlerinde çulışan işçiler hakkında tatbik edilecektir. Bu kanunun tatbik edilmediği günlerde işçi sigortaları yalnız meslekî hastalıklara maruz kalmış işçilere yardım yapabiliyordu. Mezkûr Kanunun yürürlüğe girdikten sonra iş Kanunu ahkâmına tâbi iş yerlerinde ça lışan işçilere bilaistisna tutul -duldan bütün hastalıklarda işçi sigortaları tarafından gerekli yardım yapılacaktır. Bu arada Ankara'da da işçi Sigortaları Kurumu Ankara Şubesi gerek sağlık tesislerinin kifayeti, gerekse iş yerlerinin serpiliş va ziyetini incelemek suretiyle ilk hazırlıklarına başlamıştır.
Bütün hazırlıklar ikinci ayda tamamlanmak suretiyle bir plân la tesbit edilmiştir. Bu zaman zarfında bütün hazırlıklar ikmal edilmiş olacaktır.
İş Mahkemelerindeki temsilciler belli oldu
İş Mahkemelerine tayin edilecek işçi ve işveren mümessillerinin seçimi bitmiş ve aldıkları oy sırasına göre 12 şer kişi Bölge Çalışma Müdürlüğü ve Bölge Ticaret ve Sanayi Odası Mustafa Tatarcr, Ahmet Atalet ve Çalışma Bakanlıklarına bildirilmiştir. Bölge Çalışma Müdürlüğünde rey sırasına göre aşağıdaki namzetler tesbit edilmiştir: Veysel Ağzıyağlı, Yusuf Acar, Ömer Akcakanııt, Cemal Atik, Hüseyin Mısırlı, Mustaaf Tatarer, Ahmet Atabey, Salih Gülcşin, Abdülkadiı-Kaya, Şerif Kayral, Mevlût Tür keı-, Azmi Tıphan. Bu namzetler arasında mezkûr Bakanlıklar, biri- asil üçü yedek olmak üzere 4 işçi mümessil seçecek-
Göçmenler için yeni aş ocakları açılıyor
Bulgaristan'dan gelen göçmen miktarının artması üzerine ilk tedbirlerden olarak Karaağaç ve Tekirdağ'da Kızılay tarafından 500 er kişüik aş ocakları. açıflm-ış ve memlekete yeni gelen ırkdaşlarımızın iaşeleri sağlanmıştır.
Bu defa göçmen adedinin daha da artması dolayısiyle iskân Genel Müdürlüğünün talebi üzc rine Kızılay Genel Merkezi yeni aş ocakları açmağı kabul etmiştir. Bu aş ocaklarının İzmit ve Çanakkalo'de açılması muhtemeldir. ihtiyaç halinde Kızılay üçüncü bir ocak daha açacaktır.
Diğer taraftan haber aldığımıza göre Bölge Sanayi ve Ticaret Odası iş mahkemeleri için to nsilci olarak işverenlerden müteşekkil 12 kişilik heyetin tertip işini bitirmiştir. 12 işveren mümessil şunlardır: Tacet-tin Altan, Ali Reşat Cesuıoğlu, İsmet Yener, Hüseyin Şencun, Nurettin Baki Ersoy, İbrahim Bekman, Mustafa Toprak, Su-ruri Sayarı, Ali Rıza Başkan, Salih Aktar, Mümtaz Yağcıoğ-lu, Naşit Uluğ.
Bir öğretmen Vekâlet emrine alındı
Millî Eğitim Bakanlığında bazı öğretmen ve memurların Bakanlık emrine alındığını bildirmiştik.
Görülen lüzum üzerine Bingöl Karapınar köyü ilk okulu öğret menlerinden Aydın Temuçin Bakanlık emrine alınmıştır.
Diğer taraftan bu yıl öğretmen okullarında Haziran devresinde mezun olanların kuraları çekilmiş ve vilâyetler emirlerine tayinleri yapılmıştır.
Emekliye ayrılan sıhhat memurları
Sağlık Bakanlığı teşkilât çerçevesine dahil sağlık mensuplarından otuz senesini ikmal edenlerin emekliye şevkleri de mütekaitlen müstahdem olanların da tekaüde irca ameleleri husustaki tebliğ edilmek üzeredir.
Adı geçen Bakanlıklar bu 12 kişililf iş veren temsilcilerinden de biri asil üçü yedek olmak ü-zere 4 kişi seçecektir. Bunlar işçi mümessillerle münavebe yoluyla iş mahkemelerine iştirak edeceklerdir.
Medley’in duruşması yakında başlıyor
Bundan bir evvel Atatürk Bulvarında müessif bir hadise olmuş ve bir Amerikalı mo-tors kleti ile oynadı diye seyyar satıcılık yapan Turhan Karamanlı isminde bir çocuğa a-teş ederek vurmuştur.
Maurise. M. Medley hakkında hazırlık tahkikatı sona ermiş ve savcılık suçlu Amerikalı hakkında amme dâvası aç-
Duruşmaya önümüzdeki gün lerde Başlanacaktır.
Adalet Bakanı Halil Özyö-rük, Yargıtay başkam bulun-
Yazan : Necdet ASI
Yazan : Necdet ASI
dalgın bir halde önüne bakarak sustu.
O dakikada sokak ve evin içi derin bir sessizliğe gömüldü. Çıt yoktu. Genç kız, kendini adeta konuşmağa mecbur hissederek daha hafif bir sesle davenı etti:
— Babam annemi tabancayla değil, hayır, gürültü işitmedim, bıçakla vurdu. Sessizlik sinirlerime dokunur. Birisi beni de bıçaklıyacak sanırım. Annem, upuzun, yerde yatıyordu. Üstünde kan lekesi hiç görmedim. Sol eli birşey yn-kalıyacakmış gibi açıktı. Birçok adamlar geldi. Birisi beni aldı ve üç katlı, kocaman bir eve götürdü. Evin odaları sayısızdı. Kaç tane olduğunu hiç bilemedim. Saçlarımı fildişi bir tarakla taradılar.
Saçlarıma gnz yağı sürdüler ve sonra yıkadılar. Aman Allahım, gece - gündüz yıkadılar. Sonra ben mektebe gittim. Benim gibi dahu bir bü-rü Yahudi kızı vardı mektepte. Onlarla Yahudiçe konuşurdum. Yolda gidip gelirken hapishaneden her sabah önüme beş
kuruş atılıyordu. Babanı, karanlık pencerenin içinde duruyor ve boncuk örüyordu. Çeyrekleri almadan geçiyordum. Konaktan (Alma!) demişlerdi. Babanı (Neden almıyorsun Meri?) diye sordu. Ben de aldım ve göğüslüğümün cebine soktum. Her gün yerden beşer kuruş toplardım. Çeyreğin yuvarlandığı yere doğru koşar, göğüslüğümün cebine sokardım. Şiltenin arasına saklıyordum. Evde farkına vardılar ve sokağın yolu değişti.
Arada sırada Sultan Selim cemisine de giderdik. Ramazan gecelerinin namazları ne ka -dar uzun sürerdi. Bana çok bahsedilen iğneli fıçıda şatlanıyormuş gibi rahatsızdım. U-yuklgrdını ve Büyük Hanım uykum kaçsın diye baldırımı çikdiklerdi. Babam da hep, rüyalarımda, göz kapaklarımın altında gizlenir ve o değişmi-yen karanlık pencerenin ardında boncuk örerdi. Sonra anneme sıra gelince o geri çekiliyor ve ben şekerli leblebiler bir cebimde, beş kuruşlar öte-
Tefrika No : 15
Tefrika No : 15
kinde yüklüğe kapanıyordum. Onüçüme bastım. Birgün babam beni çağırdı. Bunu Büyük Hanıma söyledim. O da Büyük Beye söylemiş. Akşama Büyük Bey odasına istedi. Onun yüzünü bayramdan bayrama el öperken görürdük. Herkes ondan korkuldı, ben başta. Git tim, yalnızdı. Gözlerinin önüne düşen korkunç kaşlarını çatarak: (Senin baban öldü Melek, dedi, üç sene kadar önce öldü. Toprağı bol olsun, çıfıtın biriydi amma erkek a-damdı. Onun yaptığını ben de yapardım..) Bu haber ve bu sözler bamı o sırada çok tuhaf geldi, içimden hem gülmek, hem ağlamak istedim. Hiç yaşamamış gibi mevcut olmıyan birisinin ölüm haberi ne ifade eder? Beyaz bir duvar üstünden bir gölgenin kaybolması duvarda nasıl bir iz bırakır?
• No vur ağlıyacak kız!» diye bileğimden çekerek beni dizlerine oturttu. Sahiden ağlıyor muydum? Fırça gibi kılları yüzüme batarak gözlerimden öpüyordu. Çakışları değişti,
daha sonra bir çok bana bakarken aj
Enver, çaydanlığın kapağını açaıâk kaynıyan suya çay attı ve dişlerinin arasından:
— Evet evet., dedi. Senin hikâyenin başlangıcı benimkine benziyor.
Kız, onu sanki işitmemişti. Mırıldandı:
— Büyük Bey kolunu uzatmıştı ve her tarafımı yoklıya-ıak -Kâfirin kızı, sen maşallah iyice büyümüşsün... diyerek beni sevdi. Kaskatı, bir kalas parçası gibi hareketsiz kaldım. Biraz sonra tavan arasındaki odama çıktım. Beynimde biı uyuşukluk vardı ve kusmak istiyordum. Camı açtım, yıldızlı soğuk ve semadan birisi beni çağırıyorınuş gibi geldi. Amma kimdi beni çağıran? Onu görmeğe çalışrken aşağıya uçtum. Çınar ağacının dallarına eteğini takıldı. Mutlaka beni koruyan birisi vardı. Beni ölümden kurtarmak için eteğimi dala taktı. Buna yemin
müteaddit defalar acı hakikati -"•f?ya koymuş; fakat mütea kijp senelerde alındığı söylenen tedb rlerin, hazırlandığı bil dirilen kanunların doğru çıkma *"*] dığını görünce, en yüksek a-dalet merciinin başı olmaktan mütevellit bir sıkıntı ile umu ______________________________ mî efkâr müvacelıesinde ne ka Hastahaneye kaldırdılar. İki cî’’ır terlemişti...
ay yattım. Bana «birisi» öte- Adalet Bakanlığına geldiği beri yolluyordu. Beyazlar gi- ilk günlerde kendisi ile yaptı yinmiş bir de doktor vardı, ğımız görüşmelerde, vaktile Başucumda dikiliyor ve bana hâkim olarak temenni yolu ile bakıp gülüyordu. Zıddınıa gi- (Sonu 5 inci sayfada)
diyordu onun gülüşü. Bileğimi tuttuğu vakit göz kapakları aşağıya sarkardı. -Bana sebe bini söyle!, dediği vakit su sardım. «Ben söyliycyinı nıi? dediği vakit .hayır!» diye hay kırırdını.
Hastahancden çıktığım gün elime bir zarf sıkıştırdı. Onu saklamamın doğru olmadığını biliyordum, fakat sakladım, evde açtım; 35 lira 1 bir de adres yazmıştı, hiçbirşey yok. Konakta bir tuhaf bakılıyordu, kalfa: -Burada durma.. fısıldadı. Sonra bana Büyük j Beyden para getirdi. Trene binerek îstanbula, oradan İzmit'e çaktım. Doktorun verdiği adrese gittim. Göztepedc, geniş bir bahçenin içinde ve ıssız, karanlık bir evdi. Gider gitmez pişman oldum. Dönüş param yoktu. Bahçenin etrafı kalın ve yüksek duvarlarla j çevriliydi. Evin bir odasında ( ihtiyar bir bekçi ile karısı oturuyordu. Yazıdan haberleri | varmış, beni içeri aldılar vc bana baktılar. Onları her za- j man görmezdim. Uykuda dolaşır gibi scsizce bahçede dola-1 şııdını. I
-,ı\rvı \ı \k
NÖBETÇİ ECZAHANELEK İsmetpaşa, Ankara, Bayer
(Devanı edecek)
TAKVİM
13 Eylül 1950 — Çarşamba
Hicri: 1369 — Zilkade 30
Rumi: 1366 — Ağustos 31
13/9/1950
ZAFER
Sayfa : 3
Güvenlik Konseyi tartışmalarında
Dünya’nın aynası:
pışPolitika
Sovyet - Alman
anlaşması
Onboş gün kadar evvel, Hamburgda çıkan müstakil bir Alman gazetesinin verdiği bir haber basın ve radyoda âdeta fırtına yaratmıştı. Alman gazetesi, Sovyetlerin doğu Almanya ile bir sulh and-laşması imzalamak üzere olduklarını bildiriyor, hattâ andlaşma metnini de neşrediyordu. Bu metne göre, and-laşmanın aklinden altı ay ( sonra, Sovyet işgal kuvvetle-| ri Almanyayı terkedecekler-dir. Ağman hükümetine,' 50 bin kişilik hudut muhafızı 100 bin kişilik de yardımcı kuvvet bulundurmak müsaadesi verilecektir. Doğu Almanya, iki yıllık mecburi askerlik hizmeti ihdasına mezun olacak; ağır tank hariç olmak üzere heenen bütün silâhları imâl edebilecektik
Diğer taraftan, yine ayni sulh tasarısına göre, doğu Al-manyaya bir tecavüz vâki olduğu takdirde Sovyet Rusya «Pratik yardımda» bulunmayı taahhüt etmektedir. Tasarıda, Rusların, Yalta anlaş-malarını bugünün icaplarına uygun bulmadıkları, Potsdam ~ anlaşması hükümlerinin de batılı müttefikler tarafından ihlâl edildiği kanaatinde bulundukları belirtilmekte ve nihayet federal balı Almanya hükümetinin doğuya ilhakı lüzumu ile Ruhr ve Sarre bölgeleri rejimlerinin de ke-enlejnyekûn addedildiği ilân olunmaktadır.
Doğu Almanyayı bir Sovyet peyki haline getirmekten başka, federal batı Almanya için de en yakın bir tehlike arzeden bu tasarının üzerinde çok münakaşa edildL Nihayet, üç gün evvel gazetemizin de bildirmiş olduğu gibi, bir İngiliz ajansı, neşredilen bu vesikanın sahte olduğunu 1 ilejri sürdü ve, mes'ele bir müd I det unutuldu. Fakat ne garip- j tir ki, üç batılı devlet dışişle- , ri bakanlarının Nevyorkta , batı Almanyanın mukadderatını tâyin etmek üzere buluş- ‘ tukları bugün, doğu Almanya radyosu, ayni metni, bütün s tejerruaiile ele alarak yorum- ı larda bulundu.
Almanya ile Rusyanın ne , dereceye kadar dost olabilo-. çeklerini bundan onbir yıl ev- 1 vel imzalanmış olan Alman - 1 ■-^Sovyet mütekabil yağdım paktının neleVe müncer ol- | duğunu düşünmek izaha kâ- ] fidir. Bununla beraber, girişilen bu son siyasi taarruzun sinir harbindeki yerini ve ro- 1 lünü tâyin etmek lâzımdır.
Şu hususu göz önünden u- 1 zak bulundurmamak gerektir ( ki, Ruslar, Elbe kıyılarına i yerleştikleri tarihten beri çok t mahirane bir tabiyç kullan- j mışlardır. Doğu A^manyada Ulbricht gibi Kremline yüzde 1 yüz sadık, fakat ayni zamanda zeki ve idareci bir adamı 1 onlar bulmuşlar, vakti zama- 1 nında doğu Almanya ordusu-nu kurmuşlar ve şimdi sadakatinden emin bulundukları bir peyk memleketi terk edip kendi cephelerini daraltabilecek b;r duruma girmişlerdir. ’ Doğu Almanyanın bir peiyk sıfatile de olsa, istiklâle ka- , vuşması ise batı Almanya ü- ( zerinde çok büyük tesir yapacaktır, Zira bu vaziyet da- 1 hilinde, iki gün evvel başkan Truman'ın da bildirdiği gibi, batılı müttefikler, federal Al- ( manyadan çıkmak değil, ak- ■ sine, oradaki işgal kuvvetlerini arttırmak zorunda kalacaklardır. Batılılar, hiçbt) zaman, hiçbir millet için şayanı j arzu olmayan işgal kuvvetlerini arttırırken, 2 _ büyük dost, kurtarıcı, ___________________....
yırhah rolünde, doğu Alman- olan 200 (B.36) ağır yayı terk ederek, istiklâlin ne tarafta olduğuna dair yan-1 lış likitle» aşılamak imkânı- ‘ nı bulabileceklerdir.
Neiekim daha şimdiden bu hususta ajanlar ve partizanlar tarafından batı Almanya-da beyanname dağıtıldığı ve bu yüzden bazı tevkifler yapıldığı bildirilmektedir.
Kabul etmek lâzım ki, bu Sovyet manevrası küçümsenecek bir çocuk oyunu değildir.
Önümüzdeki 15 Ekimde doğu Almanyada secimler yapılacaktır. Tek liste üzerinde cereyan edecek olan bu seçim I
kabul edildi
Amerikanın muhalefetine rağmen İngiltere ve Fransa da komünist Çin lehine oy verdiler
Güvenlik Konseyinde Sovye» Rusya'yı temsil eden Jacob Malik
Birleşmiş Milletler Radyosu.
(Basın - Yayın) — Lake Suc-,cess’te dün 'akşam toplanmış
Değişmez genel düşünce!
ile ve hud'ayı, herkes kendi akıl ve fetanetine göre tertipler... Buna mukabil hâdiseleri de yine bu ölçülere
dayanarak tefsir eder. Bu sebeple, muhalefet erkânı, yâni devlet düşkünleri de bu kaideden ayrılamamakta ve her türlü propaganda, tefsir ve hareketlerini eskidenberi bildiğimiz ve numarasını verdiğimiz dirayetlerine göre ayarlamaktadırlar. Vaziyetin anldtmağa çalıştığımız şekilden başka türlü olmasına imkân bulunabileceğini asla tahmin etmiyoruz, çünkü, senelerdenberi yapageldilderi icraat, olageldikleri tedn-bir hepimizce malûmdur. Şimdi, yine Bakat ve sakîm düşüncelerin tesiriyle uygun olsun olmasın kendilerinin esbabı mu-cibesini bulup inanabildiklerini ortaya attıkları ve herkesin de buna inanacağını zannettikleri bir hakikattir.
Bunlar o kadar gaflet içindedirler ki, hâlâ iktidarda olduklarını ve hâlâ her şeye kaadir bulunduklarını, alıştıkları kanunsuz vaziyeti idame ettireceklerini zannetmekte ve ayaklarını ona göre uzatmaktadırlar. Genel başkanları, şeyhin kerâmeti kendinden menkul tertibinden kahramanlık taslamakta, her şeye kendisinin kaadir olduğunu vehmetmekte ve hâlâ «Ben!.. Ben!..» diye, kendinden başka şeyi gözü görmemektedir, tebaayı sadıkları da halâ bir putperest gibi ona tapınmaktan vazgeçernemektedirler.
Halbuki, memleketin ve C.H.P. nin bugünkü müşkül durumunun tek mesulünün, sakat ve geri düşüncesi dolayı-siyle, şefleri olduğunu asla akla getirmemektedirler.
İşte, bu sebeple divan toplantısını vesile ederek sütunlar dolusu beyanatta bulunmuşlar ve muhalefetin kendisinden beklenen murakabe ve tenkid vazifesini güven içinde yapabilmesi için emniyet istemeye kalkmışlardır.
Bize kalırsa, istedikleri şeyler bugün memlekette bol bol vardır. Muhalefette olınıyan şey murakaba kabiliyeti, tenkid ölçüsü ve hüsnüniyettir. Eğer onlar bu üç meziyeti öğrenebilirlerse, hem işler düzelir, hem de istedikleri huzur ve emniyeti bulabilirler. Bunun için de kafalarının içini dolduran karanlık ve şüpheli fikirleri atmak kâfidir!..
Hikmet YAZICIOĞLU

Bu gidişle insanlar işe yaramaz hale gelecek
Tel ve çelikten mamul adamlar, en zor işleri bile kolaylıkla görüyorlar ların kesecekleri kurbanları düşünün bir kere.
Kundura boyacısı Rabo, seyrüsefer memuru Rabo, kaptan Rabo, pilot Rabo, Rabo. Rabo. I
Bu gidişle insana iş kalmı-yacak ve galiba işsiz insanlar da İten li yaptıklarına kendileri pişman olacaklardır. Sadi Kars e]
Amerika Rusyadan üstündür
olan Güvenlik Konseyinin içti mamda ilk olarak Rus delegesi Malikin bir Amerikan tay yöresinin Mançuryada bir nok ’ tayı bombalaması meselesinin Güvenlik Konseyindeki müzakeresinde komünist Çin delegesinin mevcut bulunması tek lifi müzakere edilmiştir. Söz 1 alan Amerikan delegesi komünist Çin delegesinin şimdilik konsey toplantılarında mevcu diyetine bir ihtiyaç olmadığı nı belirterek Amerikanın Rus teklifinin aleyhinde rey verece ğini bildirmiştir Küba delege-s de tetkik komisyonunun raporunu vermeden evvel Çin de
Denizden çıkarılan
kıymetli bir av
Atom bombası taşıyabilecek 2000 uçak mevcut
Biloxi (Missisipi), 12 (a.a.) (United Press) — Dün akşam burada bir nutuk veren âyan • - ,
meclisi üyelerinden John Sten- legeslnin davet edilmsinln aley : nis Birleşikk Amerikanın, Rus hinde olduğunu bildirdikten yanın başlıca sanayi merkezi 60nra aleyhte reylere ancak bir tek milliyetçi Çin delegesi i daha iştirak etmiştir. Ekvator delegesi, Mısır delegesi ile bir likte rey vermekten içtinap e-dect-ljerini bildirmişlerdir. Rus, İngiliz, Fransız, H nt, Yugoslav ye Norveç delegeleri ise meselenin Çin halk hükümetini doğrudan doğruya alâkadar ettiğini iddia ederek komünist Çin delegesinin rey ' vermek kabiliyeti olmaksızın konsey toplantılarına davet e-dilmesi lehinde kseriyet reyini vermişlerdir, böylelikle Rus ı teklifi kabul edildi. Bundan sonra Amerikan delegesi hemen Amerikanın Çinin bom - j bakındığını iddia ettiği ma- 1 halle bir tetkik heyeti yollanması teklifinin müzakere edil 1 meşini istemişse de Rus dele- ’ gesinin bu meselenin başka ' bir içtimada müzakere edilme- j bombası ajnc]e ısrar edilmesi üzerine iç- t Elemiş- tima bugüne edilmiştir. s
Cebelüttarık balıkçıları bir alay sigara avladılar
Tanca, 12 (a.a.) (Afp) — Cebelüttarık boğazında balık tutmakta olan balıkçılar hiç beklenmedik bir avla karşılaş mışlar, ağların balık yerine
I
YeniYunan
olan şehirlerine on beşer atom bombası atabilecek kadar stoklara malik bulunduğu kanaatini izhar etmiştir.
John Stennis nutkunda Rus ' yaya karşı atom bombasının he men kullanılmasını tavsiye etmemekle beraber Birleşik Amerikanın kendi bakası için ” bir an evvel topyekûn harbe hazırlanması fikrini şiddetle savunmuş ve şunları söylemiş ' tir:
• Kore harbini bir polis harekâtı telâkki etmek saçma olur. Şu hakikati belirtmek icabeder ki Amerika her şeyden evvel Kore için değil, takat bizzat kendi bekası ve hür riyeti için savaşmaktadır.»
Birleşik Amerikanın Avru-paya iktisadı yardımının as -keri yardıma kalbedilmesini vc Batı Almanyanın yeniden silâhlanmasını tavsiye eden John Stennis atom t— mevzuunda şunları, söylemiştir:
• Rusyanın atom bombası tec rübesi yaptığına göre bu bom baya malik olduğuna hükmet mek lâzımdır. Fakat yapılan
, hesaplara göre bu bakımdan , Birleşik Amerika Rusyadan ■ çok daha üstün olduğu gibi bıı faikiyeti muhafaza1 etmek az-| mindedir. Daha şimdiden atom I bombası taşıyabilecek 2000 bombardıman uçağımız vardır.
Bu meyanda yere inmeden Nevyorktan Moskovaya uçup Teksosa dönmek kabiliyetinde ---- — . „—, bomba uçağımız mevcuttur..
kabinesi kurulmadı
Liberaller arasında vahim bir anlaşmazlık çıkmak üzere
Londra Radyosu, (Basın Yayın) Dün gece Yunanistandnki üç parti lideri, liberal parti lideri Venizelosun başkanlığı altında yeni bir koalisyon hükümeti kurmak hususunda mutabık kalmışlardır. Halkçı ve sosyal demokrat liderleri Çaldaris ve Papandreu Başbakan yardımcıları olacaklardır.
Liberal partide
Atina, (a.a.) — Liberal parti nin en nufuzlu Üyesi, birkaç defa Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yapmış olan, Strazburgda Yunanistan temsilcisi Konstan-ten Rendis, Venizelos'un Halkçı larla kurduğu hükümeti düşür, mek üzere liberal partiden ayrılacağını bildirmiştir. Bir kaç Liberal mebusun da rendis’le beraber partiden ayrılacakları sanılıyor.
I Amerikan sigara paketleri ile dolu olduğunu hayretle görmüşlerdir.
I Bu hiç beklenmedik, umul-
madık avdan fevkalâde sevinç duyan balıkçılar denizi ağlarla taramağa devam etmişler, bun dan sonra yakaladıkları avları tütün inhisarına satmak üzere Tancaya gelmişlerdir. I
Bu umulmadık avın esrarı çabuk çözülmüş, Tancadan 300 paket Amerikan sigarası satın alıp kaçak olarak İspanyaya sokmağa hazırlanan bir yelken lı sahibinin, İspanya kolcuları tarafından takibe başlanınca sigara paketlerini denize attığı anlaşılmıştır.
Denize atılan sğaralarm 5 milyon frank kıymetinde olduğu anlaşılmıştır.
I
Yuaoslavya'da yeni bir casusluk dâvası
Nevyork Radyosu, (Basın -Yayın) — Dün Sırbistanda Niş şehrinde toplanan bir Yugoslav mahkemesi kominform men -faatlne casusluk etmekle itham edilen 6 Yugoslav ve fiir Bulgarin mahkemesine başlamıştır. Bildirildiğine Yugoslavyaya kaçak
Bulgaristandan giren suçlulardan çoğu, mahkemenin ilk cel sesinde suçlarını itiraf etmişlerdir
rtık fabrikadan adam da çıkarıyorlar. Mübalâğa ediyorum sanmayın. Her tarafı tel ve çelikten o-lan bu adamlar her iş görmektedirler. Evet... Âdem oğlu her şeyi başardı sade can vermeğe kadir olamadı... İlk defa olarak bundan takriben on beş yıl evvel Berli-nin bir elektr.k şirketi tarafın dan hazırlanan b r Yunkers -uçağı Rabo adı verilen maki-1 neden bir adamın idaresinde Londra’dan kalkarak Parlsin Löburje uçak meydanına indi. Orada Fransız ilim ve fen adamlarının hayret, nazarları karşısında havada müteaddit uçuşlar ve türlü türlü hüner ler yaptı.
Yunkers W 34 markasını taşıyan bu uçak daha o vak.t ler kendi kendine havalanmı yordu, ama bir kere havalandı mı Rabo idaresinde o-larak muntazam uçuş yapıyordu. Bu gün ise makineden adamlar uçakları mükemmelen kaldırıp, indirmektedirler Hattâ bununla da kalmayıp meselâ savaşda hedeflerine kadar giderek bombalarını bile salacak kabiliyettedirler.
Böylece, yapma1 insanın can *lı insandan daha faydalı işler göreceği zaman gelmiş olsa gerektir. Belki de bu yüzden insanın kıymeti azalacak ve yapma insan daha ziyade itibar göreceğinden insanlar kendi icadlannın kurbanı olacaklardır.
Rabo’ların kullanıldığı yer ler çoktur ve değişiktir. Bir çok müesseseler kataloğlarına şimdiden elektrik gözlü Rabo ler adı altında makineler koymuşlardır.
Bu kabil Raboların elektrikli fotoğraf adesesi vazi-fes ni gören bir cins gözleri vardır Bu göz elektrikli mık natıslardan müteşekkil basit bir beyin ile münasebettedir. Bu âlet bir cereyanla haTekete geldi mi, bir sürü şleri. hem de çok karışık ve çok güç işleri, doğru ve olarak başarmaktadır.
Bu elektrik gözlü Rabo'l meselâ kazalı makine daireler nde çok işe yaramaktadır-
hizmetçi, uşak yerine Rabo-lor kullanılmaya başlansın da bir görün Onlardan daha ' iyi iş görecek, daha iyi söz dinliyecek hizmetçi bulmak mümkün müdür acaba? Ortalık süpüren, bulaşık ve çamaşır yıkıyan Rabolar ortaya çıkacak olursa ev hanımları na gün doğacak demektir. Hizmetçi derdinden kurtulan
Kral Faruk ve Fransa plajları
Kıral Faruk Deauville'de Ağa Han'ın zevcesi ile beraber
Majeste istirahat etmek vc eğlenmek üzere el'an Deauville'de bulunmaktadır.
Kral Faruğun yakınlarından birisi Majestenin nişanlısı olan 16 yaşlarında Neriman Sadık'ın bu seyahate niçin katılmadığını izah etmiştir. 30 yaşlarındaki Mısır Kralı onsuz da eğlenmesini bilmektedir. Şarkıcılardan Aimic Berr-yer ve dansözlerden Semiha Gamal yemek esnasında Kral Faruğu ve misafirlerini pek yalnız bırakmamaktadırlar. Misafirleri arasında Afja Han, ve karısı Begüm, Ali Han, Rita Hayworh, Rajpipla Mihracesi ve Prens İbni Suud gibi iahsiyetler en ön safda gelmekteydiler.
Bir gün Kral Faruk 20 güzel yüzücü kız abrasından «Miss Bikini» yi seçmiştir. Seçtiği sarışın güzel Evelyne Juandon'a güzel bir çiç^k takdim etmiştir. Kral Faruğun »n hoşlandığı muhit gazinolardır. Her gece, Kadillâk marka arabasına binerek en meşhur gazinolara gidip kumar oynamaktadır. Öyle ki her girdiği oyunu büyütmekte kimse-boy ölçüşdmiyeceği miktarda oyuna katılmaktaydı.
olarak
Serbest Fıkra
ı ı
Kıbrıs’a pupa yelken!
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adma Başmuharrir
Mümtaz Faik Fenik
u nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Hikmet YAZICIOĞLU
Basıldığı yer
Giines Matbaası — Ankara
lerden sorfradır ki, teşekkül edecek komünist hükümetin yukarıda bahsettiğimiz antlaş mayı imzalaması varittir. Hal buki, batı Almanyanın akıbetini tâyin edecek olan üç dışişleri bakanı bugün toplanıyor. Zaman unsuru baiılı-ların lehindedir. Fakat, kanaatimizce, zaman asıl AJmatı-ların hesabına çalışıyor. Daha şimdiden dünya piyasalarını ucuz mala boğan Almanların, zamanı golince, hem sağa he(m sola şiddetle vurarak bir leşecekleri ve yine mütecaviz bir devlet olarak ortaya çıkacakları muhakkaktır.
Güneşin altında yeni bir şey yok.
Mücahit TOPALAK Not :
Dünkü yazımızın sondan 7 nci satırı şu suretle tashih e-dilmelidir : "... Demokrat Par tisini - hattâ bir hükümet buhranına kadar...**
Şimden sonra işimiz yoksa, memlekete turist gelsin diye, her eli kalem tutan makaleler, fıkralar yazsın ve desin ki:
— Efendim, güzel memleketimize turist çok gelecek, etek dolusu döviz bırakacak, ama ve lâkin otel yok, otellerde su yok, hariç memleketlerde propagandamız yok!...
Ben size âcizane haber vereyim, bu .yok. lor bir mucize ile bir anda -var. da olsa bize turist gelmez! Bir kere kazara gelse de bir daha adım atmaz, çünkü gelen turist otelsizliğe de her türlü rahatsızlığa da razFdır. Yalnız, razı olamıyacağı tek şey, Denizyollarının tarifesizliğidir.
Aziz karilerim! Beş kuruşluk bir tarife yüzünden bu kadar büyük lâf edişime belki de hayret edersiniz. O halde dün akşam şahidi olduğum bir acıklı hâdiseyi anlatayım:
Bundan bir müddet evvel, yaz tatilini geçirmek üzere, memur, öğretmen, iş adamı ve sanatkârlardan mürekkep yüzlerce Kıbrıslı Türkiye’ye geliyor. Bunlardan 70 - K0 kişilik bir kafile haftalarca Ankara’da kalıyor. Ankara'da kalanlar Denizyollarının res-
Sarıçizmeli |
mî tarifesine göre dönüş hesabını, kitabını şöyle yapıyor:
Eylülün 14 ünde Mersin'den saat 10 da kalkan Tırhan vapuriyle döneriz!...
Fakat bu arada Kıbrıslı turistler, bir de alâkalılar nez-dinde sıkı sıkı soruşturuyorlar:
— Aman bir yanlışlık olmasın; zira Kıbrıs’a 15 günde bir vapur var, Mersin'de vapursuz, parasız pulsuz kal-mıyalım, diyorlar.
Alâkulılar: işte târife efendim. Biz değişiklik olsa ilâıı etmez miyiz? Hadi ilân etmedik, haberdar olmaz mıyız?... diye teminat veriyorlar...
Kıbrıslılar memnun! Anka-
Derken efendim, dün Mersin'den bir ahbap acente, turistlerden bir grupa telefon ediyor:
— Tırhan vapuru ayın 14 ünde değil, ayın 12 sinde ve saat 10 da Mersin'den Kibri-
sa hareket ediyor!
Bizim Kıbrıslı turistler, geç vnkit tekrar alâkalılara baş vuruyorlar. Aldıkları cevap, evvelisi gün, daha evvelisi gün ne ise dün de aynı:
— Bir değişiklik olsa bilmez miyiz? Tırhan, ayın 14 ünde hareket edecektir! Siz keyfinize bakınız!
Fakat Kıbrıslı yolcular, bir türlü keyiflerine bakamıyorlar! Ve nihayet matbanmıza kadar geliyorlar. Biz alâkalılara telefon ediyoruz, alâkalılar İstanbul’a telefon üstüne telefon ediyorlar. Ve saatler sonra da öğreniyoruz kİ:
— Ayın 14 ünde Mersin'den kalkacağı ilân edilen Tırhan, ayın 12 sinde Kıbrıs yolunu tutacaktır!
Şimdi lıu Kıbrıslı turistler, 15 gün daha Ankara'da parasız pulsuz kalacaklar, üstle-rlndekini başlarındakini satıp savacaklar ve nihayet Kıbrıs'a vasıl olunca bu tatlı (!) seyahat hatıralarını anlatacaklardır!
Hiç merak etmeyiniz! Artık, turist dâvası halledilmiştir: Sade Kıbrıslılar bizi ihya etti gitti!...
İSTANBUL RADYOSU
Çarşamba — 13/9/1950
radyonun başına geçmekte, radyoda da cereyan kesilirse ateş yakarak imdad işareti vermektedir. Gene bu Rabo sisli havalarda düdük çalmakta1 ve düdük işlemediği takd ı-de birer dakika fasıla ile endaht eden bir topu a-teşlemektedir.
Yakın zamanda inşaası tamamlanan bir Rabo en güç ve en karışık hesap meselelerini halletmekted r. Bu gidişle yakın zamanda bu hu- ı susdaki icadların nereye vara cağını kestirmek çok güçtür. Buri savaştan bütün milletlerin yılmış olduğu bu sırada toplu, tüfenkli, tanklı, uçaklı Rabo’lar bir brlerine saldıran insanları kan dökmeden kurtarsınlar. Hele evlerde
Sayfa : 4
ZAFER
13/9/1950
[LÂlEıeSUITAH
Tefrika No: 14
Kendi imal
ettikleri
| Başmakaleden devam :

Yazan : Zuhurî DANIŞMAN
İbrahim paşadan Sultan Ahmede bir ariza gelmişti
haberler
Ic bir iddiandan değil, yoktur. Yal-
— Yarın hünkâr Saada-bad’a gider mi acep?
— Bugün bir hazırlık vardı.
— O halde yarın Kâğıtha-neye-gidiyoruz. Bu gece istirahat et.
Adam bi.r az terckldüt etti. Şu, kahveci Aliye iyi bir yumruk atamadığıma yanıyo-yorum.Acaba Çınaraltı kahvesine gitsek nice olur?
— Vaz geç .. onlar bir alay eşkiya makulesidir. Uzak durmak hayırlıdır.
— Hoş, ona bu palavracılığı bırakmam ya..
— Zamanı gelir.
gibi adaleti politikaya inak fikrinde değildir;
ııun mücadele ettiği başlıca ıcvzular arasında bu esas baş-ı gelmekte, ve adaletle politikayı birbirine karıştırmak isti-ycıılere karşı da sıkı tedbirler almaktadır. Bir çok kanunlarda an değişikliklerin hu gaye-■nıine matuf olduğu asla ulmamalıdır. Bizzat Adalet eçenlcrdc verdiği bir , kendisi tarafından tahriki için hiç bir eritmediğini açıkça söyle-O halde Nihat Erim’in ınkalcsinde bahis mevzuu edi-ve sonra Ulus'ta bir hava-olarak çıkan bu şayianın amiylc ortalığı bulandırmak için imal edilmiş olduğuna şiip-
Galatasaray takımının Londradaki ilk maçı
SAADABAD
^İNGİLİZ MÜNEKKİbLERİNİN
— Vezirim relim.
Sultan Ahmet, öğle yemeğini müteakip istirahat etmekte idi. Hafif bir rüzgâr vardı. Hırkai Saadetle Hekimbaşı Kulesi arasındaki gelniş lâle bahçesinden nefis bir bahar havası geliyor ve pancarlardan sıkarak Sultan Aİhmet' in yüzünü okşuyordu.
— Oku, görelim Vezirim ne
Devrin Sadrazamı Nevşehirli İbrahim Paşadan, Velini----
mete bir arıze gelmişti. Sultan AJımet bir aralık hafifçe! dü-
— Acep siyasete ait midir?
I Dedikten sonra :
— Dinliyorum. Diye ilâve etti.
Paşanın arizası şu idi :
Benim Şevketlû, keramet- (
'lû efendim,
Yarınki perşembe eünii:QC]0Ze istasyonunda geçirmiş-yahut cuma ve cumartesi gün- tjr lerinin her hangisinde teşrifi L , . , . . ,
buyurulursa asla bir mâni o- Cumhurbajkan. bu sabah o-lur halet yoktur. Lâlelerin' tomobılle Abdurrahman Gazı dahi tdmaşa olunacak zamanı hava alanına giderek hava kuv olup vakit geçmeden ve ha- j vetlerimizin tatbikatını takip ı valar dahi böyle letafet üzere etmiş, sonra Taşdelene giderek iken devlet ve ikbal ile saye- öğlc ğ ni orada üksck endazı ıclal olmaları münasip- , , , .. , 1
tir. İnşaallah yarinki gün da.; l™™nda l.eyetı İle beraber yo hi hava böyle lâtif olursa teş- ( rifi hümayunları tamam vak- ] Yeme tine müsadif olur. Kulunuza göre bugün yarın ol bir gün buyurmalarıdır.
Bu üç gün içinde her hangi ; gün iradei Hümayunu mülû-kânelerine evfak gelürse , ol gün teşrifi hümayunları- ( .
le bu abdi zerrem i ktar lar ın hâkten refi buyurmaları !
babında emir ve ferman Şevketlû, Keiramctlû, Mehabetliı Velinimetim efendim Padi şahım hazretlerinindir.
Sultan Ahemet'in keyfine 1 payan yoktu. 1
— Demek Lalamız bizi lâle 1
sa fasına davet eder. , ;
— Evet Şevketlû.
— Nola gidelim. ,
Serin bahar havasını bir ,
.şurup gibi içtikten sonra, . panjurlar arasından görünen çelenkleri, lâle ve nerkisleri 1
— Saadabad Kasrımız da
tamam oldu değil mi? ı
— Evet Şevketlû.
— O halde.. Lalamıza yaz ki, bu şeb (gece) Saadabadı sey- |
re gidelim. CedveÜi sim ke- , narında bir hoş ayin icra edelim. Hem bilûmum vü- 1 zera ve vükelâyı izam da 1 buyursunlar. Dellâlar bağırsın. Bilcümle İstanbul halkı da gelsün. Hdr nevi eğlence . seyredülsün.. Git Vezirimize bikeı böylece yaz.
Bu şeb mahfice gelsün. Yarın Saadabad seyri b~“T—— Böylece tahrir olunsun..
Sultan Ahmet Halicin ar durgun sularını kaplıyan ‘ hafif bir sis arkasınndan G
Saadabadın muhteşem manzaralarını tahayyüle daldı.
Bir aralık Sultan Ahmetin çehresi daha heyecanlı bir şekil aldı. Bir şey hatırlamış gibi idi. İncilerle baştan başa işlenmiş yastıktan doğruldu. Dirseklerine dayandı.
zende eda kimdi?Sarayda yüzlere cariye vardı. Hepsi de birbirinden güzeldi. Söyler
(Nazende eda.. Nazonde da... bu isimde bir kimse tanımıyorum. Acep Hünkâr kimi kasdetmiş ola?.)
Manevraların
(Başı 1 inci sayfada) ge» vapuruna gelerek akşam İbrahim yemeğini yükspk kumanda heyeti ve müşahitlerle beraber . yemiştir. Cumhurbaşkanı son-| ra vapurdan ayrılarak geceyi
3 üncü günü
dan nakliye uçaklarından fay dalanmaya karar vermişler ve paraşütle ikmal maddeleri atmayı düşünmüşlerdir. Eskişehir den kalkan bir nakliye hava alayı Abdurrahman Gazi hava alanı üzerine gelmiştir. Nakliye uçaklarının etrafında dola şan av uçakları filonun selâmetle hedefine varmasını te mine çalışıyordu.
i Bu sırada mavi kuvvetlere mensup bombardıman uçakları nakliye uçaklarına ani I bir hücuma geçtiler. Meydanın ı üzerinde şiddetli bir hava sa-bombar
•I
. «...ekten sonra Şileye hare i W ba5lad*- ' Dü*™'
kel ed lmi5. Cumhurbaşkanı da |d,n’an u«“klan nilkl,yc u’akla B. M. M. Başkan: Refik Koral- nnm Ü2crlne “«‘"lıkter. siten, Milli Savunma vc Ulaştır ra(13 kırmızılıların av uçakları
ma Bakanları, Genelkurmay Başkanı, Amerika büyükelçisi, misafir Amerikan subayları ve I basın mensupları ile birl.kte saat 16 da Şileye vasıl olmuştur.
Şile Cumhurbaşkanımızın gelişi münasebetiyle bir bayram günü yaşıyordu. Her taraf bayraklarla donatılmıştır. Yol boyı nca dizilen halk Bayar’ı sevg tezahürleri ile karşılıyordu. Celâl Bayar Şilede kırk dakika kadar kalmış, bu müd del zarfında halkla görüşerek, Şilel ilerin bir orta okul yapılması gibi dileklerini dinlemiş-
Cı mhurbaşkonı saat 16.40 da Darıcaya hareket etmştir.
C ıımhurbaşkanı Yalovada
Y. lova, 12 (a.a.) — Cumhur Ir.ırkını Celâl Bayar bu akşam saat 21 de Datıcadan Yalovaya gelerek Kaplıcadaki Cumhur -başkanlığı köşküne gitmiştir.
Dünkü harekât
Scmandıra, 12 (Askeri tattı tı/ribe giden arkadaşı mız bildiriyor) — Birinci ordu -- birlikleri bugün 1950 Sonba-bişiasun. har ,atbik
atıtna devam etmiş lerdir. Bugünkü manevraların ana hattını uçakların harekâtı teşkil etmiştir. Diin kırmızı v kuvvetler, mavilerin çetin mü dafausına rağmen, evvelden tes bit edilen taarruz hedefine muvafakiyetle ulaşmışlardı. Ma viler gece takviye almışlardır.
Bu sabah kırmızı kuvvetlere havadan ikmal maddeleri atıl.
amansız birer kartal g.bi yük seklerden süzülerek .düşman, uçaklarına ateş açtılar. Gayet güzel bir hava muharebesi sey ıettik. Bu esnada nakliye uçak ları yere iniyor, meydanda beklıyen kamyonlar tarafından gayet kısa bir zamanda boşal Ulıyorlardı. Bu uçaklar elli tor» yakın malzeme getirmişlerdi, hapsinin boşaltılması ancak on iki dakika sürdü.
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar tatbikattan sonra meydanda uçakların1 yanına giderek ilgililerden izahat aldı.
Meclis Başkanınin intibaları
Büyük Millet Meclisi Başka nı Refik Koraltan hava kuv -vetlerimizin bu güzel ve ba şarılı tatbikatına dair intibala rını bana şu cümlelerle anlattı:
•— Hakikaten fevkalâde. Bil hassa kumanda' heyeti ve bir liklerin genç elemanları nsa nıı gurur veriyor. En ileri or duların kumanda heyetlerine yakışır bir aşkla üzerlerine dii şen vazifeleri yaptılar. Heyc can ve gururum sonsuzdur..
kendilerine atalım ki, lekette kanun vardır; vardır. Muhalefetten eyahut olmasın, kini iç bozacak şekilde, ve suç tinde tahrikler yaparsa, elbet lâyık oldukları cc-çarpılacaklardır. Bunun muhalefet lideri, muha-zcüsü, diye bir tefrik ya-k değildir. Eğer Orduya kendi politik maksatlarını yürütebilmek için siyaset sokmağa kalkanlar veyahut halkı huzursuzluğa sevkedecck şekilde yalan haberler ve şayialar çıkaranlar, köylerde, kasabalarda ve şehirlerde, halkı mevcut nizam aleyhine kışkırtanlar çıkacak olursa, bunlar şüphesiz, -11 Genel Meclisleri seçimleri dola-yisiyle takibcdiliyoruz.'’ gibi bir bahane uydurmağa ve kendilerini masum göstermeğe kalkmamalıdırlar. Çünkü gayretleri beyhude olacaktır; alâkalılar, bu nevi tehditlerden yılıp da vazifelerini yapmıyacak değil-
Unutmamak lâzımdır ki, bu nevi yalan haberler çıkarıp efkârı unıumiyeyi kandırmağa kalkmak da ayrı bir kışkırtıcılıktır.
Mümtaz Faik FENİK
Raman petrolü
(Başı 1 inci sayfada) edilen 150 milyon lira kıymetindeki rafineri tesislerinin memleketimize getirtilmesi i-çin teşebbüse geçilmiştir. Bunların Türkiyeye getirilmesinden sonra memleketimizin ihtiyacını karşılayacak derecede petrol tasfiye edilecek ve bu suretle senede 120 milyon liralık dövizin harice gitmesinin önüne geçilmiş olacaktır.
Bu arada yapılan tahminlere göre rafineri tesislerinin faaliyete geçmesinden bir setne sonra 150 milyon liralık makina-nın masrafı çıkmış olacak ve aynı* zamanda petrol ve benzin fiyatlarında yüzde 40 nis-betinde bir ucuzluk başlayacaktır.
Petrol tasfiyehanesinin 1952 yılında faaliyete geçeceği tahmin edilmektedir.
Londra, 12 (a.a.) (Reute|r) — Galatasary takımı dün öğleden sonra IIull City’ye 2—0 yenilmekle beraber bugünkü gazeteler Türklere, güzel bir oyun çıkardıkları için tam not vermektedir.
Bir muharrir, Türklerin ayak hareketlerinin gayet temiz olduğunu ve takımın müdafaadan hücuma gederken topu takip etmekte çok muvaffak olduğunu belirtmektedir.
Aynı muharrir, Galatasara-yın maç sonunda hızını kaybet miş olduğunu ve rakip kaleye yaptıkları akınların kale ağzına kadar girmek arzuları yüzünden akim kaldığını da bildirmektedir.
Muharrir, oyuncular arasında bilhassa santrfor Reha ile kaleci Turgay’dan takdirle bah sekerek Reha'yı istikbal için çok şey vadeden bir oyuncu o-larak vasıflandırmakta ve Tur-gay’m anî ve zamanında müdahaleleri ile gol olabilecek birçok şutları bertaraf ettiğini be lirtmektedir.
Maçı çok zevkli olarak vasıflandıran diğer bir futbol mu I harriri de şöyle demektedir :
Galatasaray lorları, bilhassa başlarda bilgili bir yakın paslaşma ve çok enebji gösterdiler. Fakat bunu oyunun sonuna kadar devam ettiremediler.
Muharrir kaleci Turgay’a temas ederek genç kalecinin dikkati çeken kurtarışlar yaptığını ve Hull City forları daha i-sabetli şutlar çekmiş olsaydı Türk kalecisinin kendisini daha fazla gösterebilecek değerde olduğunu belirtmektedir.
Atletleriz yurda döndü
İstanbul, 12 (a.a.) — Avrupa atletizm müsabakalarına iştirak etmek üzere giden atletlerimiz bugün Ankara vapuru i-le mqfnleketimize dönmüşlerdir. Yalnız Osman Coşgül ile Mustafa Batman. Milletlerarası Ordu Karşılaşmalarında memleketimizi temsil etmek üzere Fransa’da kalmıştır.
Yunanlı ve Fransız boksörlerin
şehrimize getirilmesine çalışılıyor
Eletkrik kulübünün davetlisi olarak İstanbuia gelen Yunanlı boksörlerin şehrimize getir-’ tilmesi için teşebbüse geçilmiş-.. -i«n
Terfi müsabakaları
bugün sona eriyor
bugünkü maçların programı
Terfi müsabakalarının son • da yapılacak olan terfi müsa-karşılaşmalarına bugün 19 Ma- | bakalarının saat ve hâkemleri yıs Stadı dış sahasında devam aşağıda gösterilmiştir, edilecektir. Bugüne kadar yap- * ••••
tıkları maçlardan sonra Kale-spor, Hilâl takımları ’ kümede, jandarma Gücü, Beşiktaş takımları da ikinci kü-mdde oynamaya hak kazanmış-
Birinci kümeden Atıfbey i-kinci kümeye, ikinci kümeden de Kurtuluş ve M. Teknisiyen-leıi üçüncü kümeye düşmüş-
Bugiin yapılacak karşılaşmalar hakkında bölge tebliği aşağıdadır :
B. T. Ankara Bölgesi Başkan lığı ile Futbol Hâkem Komitesi Başkanlığından :
Bugün 19 Mayıs Stadyumun-
İlgililere tebliğ olunur.
------ Çarşamba 13 Eylül 1950 : Sa-birinci I at 15.15 de Kurtuluş - jandar-magücü (1 No. lu Toprak saha) Hâkemler : Kenan Sertyel, Vedat Gürsel, Hüseyin Çabkaya-lı.
Saat : 17.00 de M. Teknisyeni leri - Beşiktaş (2 No. lu toprak saha). Hâkemler : Sait Atakol. Naci Baydar, Veli Necdet Afrığ.
Saat : 17.00 de Atıfbey - Hi-lâlspor (3 No. lu çim saha). Hâkemler : Reşat önen, Nail Köken, Hayri (Dericioğlu.
Saat : 17.00 de Kalespor - I-şıkspor (1 No. lu toprak saha). Hâkemler : Kadri Erdemli, Ra sim Boğaç, Saim Tuncel.
Belediye seçimi nin akisleri
Türkiye atlantik paktına alınmalı (Başı 1 nci sayfada) hafif şartları elde etmek olacaktır. Batı AvrupalIların yerine biz de olsa idik, ebninim ki, başka bir hal- çaresi tavsiye edemezdik».
Bundan sonra Türkiye ile Yunanistanın ıtylantik Paktına dahil edilmeleri gerektiğini kaydeden Cain, Dışişleri Bakanı Acheson'a İspanya ile batı dünyası arasında normal münasebetlerin yeniden kurulması için bundan böyle elinden gelen gayretleri sarfeBeceğini haber verdiğini söylemiştir. Â-yan üyesine göre, hür milletler İspanya ile Portekizin insan ve maddi kaynaklarından faydalanamazlarsa batı Avrupayı müdafaa etmek mümkün olmayacaktır.
Batı Almanyaya temas eden Cain, batı Avrupanın savunma sına yardım edebilmesi için batı Almanyanın muhtariyetine kavuşması lâzım geldiğini söylemiştir.
Cain sözlerine son verirken, 33 tümejhlik 6 Rus ordusunun yakında Avrupaya taarruz etmek üzere demir perde gerisinde hazırlandığına dair inandırıcı bir emare görmediğini kay detmiştir.
Toplantı başladı
Vaşington, 12 (a.a.) (Afp) — Vaşingtondaki iyi haber alan çevrelerde sanıldığına göre bugün öğleden sonra Nevyorkta ------ --------- başlayan üç dışişleri bakanları
filinde hayretler karşılanmış- müzakereleri esnasında Ache-tır. İnönü Stadı Müdürü Şazi son Atlantik Paktı devletlerine Tezcan da Bölge sicil ve lisans katılmak üzere Almanyanın 8 işleri müdürlüğüne getirilecek- ilâ 12 tümeni silâhlandırması tir. lehinde konuşacaktır.
YAZILARI
maksatla, Boks Federas-Asbaşkanı Danyal Tepe-
Bu yonu ______,____ —
delenlioğlu Ankara bölgesi (. dına dün akşam trenle tstan-bula hareket etmiştir.
Danyal Tepedelenlioğlu Yunanlı boksörlerinin şehrimize getirtilmesinden başka, yakında İstanbuia gelecek olan Fran sız boksörlerinin de Ankarada bir karşılaşma yapması için te^ şebbüse geçecektir.
Fransız boksörleri arasında 52 kiloda Perez Joseph, 54 kiloda Coen Robert, 58 kiloda Gu-dith Laul, 62 kiloda Grassi Ra-yomund, 67 kiloda Cando Jack, 73 kiloda Jean Lalouini bulunmaktadır.
Adnan Bindal İnönü
Stadı Miidürü oluyor mu
İstanbul İnönü Stadı Müdürlüğüne Hipodrum memurlarından Adnan Bindal'ın tâyin ef-dildiği söylenmektedir.
, ■ . gun ugıeaen sonra nevyorKta
f;ıBlrf tayın 5ehr*nuz spor mah- başlayan üç dışişleri bakanları
Avrupanın en kuvvetli
ordusu Tiirkiyenindir
Parlâmentolar 'konferansında Cihad Baban bir nutuk sögledi Dublin, 12 (Basın - Yayın) I
— Parlâmentolararası birliği konferansı dün Dublinde 36 millet delegelerinin huzuru ile | kanı İzmir milletvekili Cihat Baban, grup sekreteri İstanbul açılmıştır. Heyetimiz grup baş m ile’.vekili Salamon Adato ve üyelerden Kayseri milletvekili Suat Hâyri Ürgüplü, Konye milletvekili Ziyad Ebuzziya ve İzmir milletvekili Osman Ka-paniden mürekkepti Başkan vekilliklerinden birine Cihat Baban seçildi.
Raporun umumi müzakere sinde heyetimiz adına söz alan Cihat Baban, Türkiyenin geç r diği büyük demokratik inkıla-
mânasını sözlerine
Ibın mahiyetini izah etti ve Türk miUet.nin olgunluk sevi yesini belirtti. Cihat Baban 14 Mayıs seçimlerinin açıkladıktan sonra şöyle devam etti:
«— Demokrat k Türkiye dış politikasında aktif ve karaı’ı bir yol takip etmekte vel Birleş miş Milletler gayesine uygun olarak Koreye savaş birliği gönderen ilk millet olarak işbirliği polîtaksına iyi bir misal vermiştir.»
Cihat Baban, Türkiyenin A-mdrika, müttefikleri İngiltere ve Fransa ve dostu İtalya ve Yunanistanla olan münasebetleri üzerinde durmuş ve Orta Şarktaki huzursuzlukları gider mek yolundaki Türkiyenin temennilerini belirtmiş ve demiştir ki :

Belediye reisleri
(Başı 1 inci sayfada) minin yapılacağını bilen kalabalık biı- halk kitlesi belediye binasının etrafını ve salonlarını doldurmuş bulunuyordu.
Ucuz atlatılan
(Başı 1 nci sayfada) alınmakta ve bu mevzu üzerinde şayanı dikkat tefsirler yapılmaktadır.
Bu cümleden olmak üzere bugünkü «Milliyet» gazetesinde Ali Naci Karacan da aynı mevzula ilgili ve «Ankara'da siyasî hava* başlıklı bir makale yazmakta ve ezcümle şöyle demektedir:
-Son belediye seçimlerinin siyasî partiler üzerindeki fiilî tesirleri ehemmiyetsiz olmamıştır:
Halk Partisi ikinci darbe yiyerek hayallerinden bir kısmını daha safra gibi atmağa ve havalardan yere, hakikate inmek, milletin arzu ve iradesi seviyesi hizasında hareket etmek lüzumunu öğrenecektir.
e— Türkiye. 11 senedenberi kendi emniyetini ve dünya sul hunu korumak yolunda bütçesinin yarısını millî savunma işlerine tahsis etmiş bulunmaktadır. Bugün hal^n Avrupanın en kuvvetli ordusu Türk ordusudur. Türkiye dünya sulhunu korumak yolunda bir emniyet sistemi içine katılmak arzusundadır ve bu arzuyu ciddî olarak izhar etmektedir.»
Saat 11 de-Meclis salonu açıldığı zaman salonun arka kısmında gazeteciler için ayrılan I yerde kalabalık bir meraklı kitlesi toplanmıştı. Müzakere Meclis üyelerinden en yaşlısının başkanlığında açıldı ve hemen I Belediye Başkanı seçimine ge -çildi. Başkanlık için iki kuvvetli namzet vardı, ki bunlardan bilisi D. P. Belediye Meclisinin yedek üyelerinden ve D. P. İzmir İl Başkanı Avukat Rauf Onursal, İkincisi de asil* üyelerden Avukat Enver Dündar Ba- | leri patlamış,
sıralarında Yenişehirde Vali Konağı önünde fecî bir kamyon kazası olmuş ve frenleri patlayan bir .kamyon üzerindeki yolcularla ^birlikte devrilmiştir.
Yaptığımız tahkikata göre Genej Evler patronlarından Şükrü Şiko’ya ait şoför Habib idaresindeki bir kamyon süratle Millî Savunma istikametinden Maltepeye doğru gelirken tam Vali Konağı önünde fren-’ .- , ve üzerinde yük
ve yolcu ile kalabalık caddeye I doğru hızla ilerlemiş, yolun sol tarafındaki 4 ağacı ve elektrik direğini yıktıktan sonra devrilmiştir.
Bu sırada kamyonun üzerinde durmakta bulunan yolculardan onu kamyon ve eşyaların altında kalarak muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır.
i Yaralılar derhal Nümune hastahanesine kaldırılarak ilk •—-•'■"•ş ve yarası hafif olanlardan 7 si taburcu e-dilmiştir.
r
Bugünkü tatbikatt»^ bu müş- : terek çalışmayı mükemmel bir şekilde gördük.
Diğer taraftan Amerikan yaldım heyeti başkanı General Arnold tatbikat hakkında ken dişine intihalarını soran gaze tecilere tatbikat sahasındaki yardımcılarından henüz icabe den raporu almadığından kendi görüşüne göre umumi ola rak tatbikatın muntazam vc programlı cereyan ettiğini, memnuniyet verici olduğunu söylemiş ve raporlarını aldık tan sonra daha geniş izahat verebileceğini ilâve etmiştir.
Öğleden sonraki harekât
Uçakların öğleden sonraki Lava harekkâtı muharebe hat lan üzerinde Olmuştur. Mas mavi bir gökte birbirini tâki ben uçan naklice uçakları yet' den telsiz telefonla aldıkları talimat üzenine, alçalıyor vc savaş hatları üzerine paraşüt le ikmal maddeleri atıyorlardı. Uçakların hedeflerini ta mamiyle bulduklakrı ve para şütlerin istenilen yerlere indiği dikkati çekmekteydi.
Askerî tatbikatın öğleden sonraki kısmını Kavgalı bölge sinde kırmızı kuvvetlerin savunma tertibatı ve karargâh çalışmaları ve havadan uçaklarla' ikmal maddelerindi atıl ması teşkil etmiştir. Kırmızı kuvvetler yarından itibaren savunma vaziyetine geçecekle rinden bu kısımda bütün faali yet bu hususlar üzerinde tek-
bir
Dışişleri Bakanı İstanbuia gitti
Dışişleri Bakanı Profesör Fu-ad Köprülü, 14 Eylülde memleketimize gelecek olan Edin-burgh Dükünün Yalovada Cum hurbaşkanı Celâl Bayar tarafın dan kabulünde hazır bulunmak üzere dün akşamki ekspresle İstanbul'a hareket etmiştir.
Dışişleri Bakanı istasyonda Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürü Doktor Halim Al-yot, Dışişleri Bakanlığı ileri gelenleri ve dostları tarafından uğurlanmıştır.
Genelkurmay Balkanının sözleri
Genelkurmay Başkanı Örge neral Nuri Yamut da şunları söyledi:
.— Ordumuzun bu manevra ları bilhassa talim ve terbiye ve kumanda heyeti ile birlikler arasında ahenkli bir çalışma bakımından mühimdir. Her sene taıtbikatıınız daha iyi olmakta ve daha güzel neticeler vermektedir.»
Amerikan lıava generalinin intibaları
Amerikan yardim heyeti- hava grupu başkanı General Ta-te dedi ki:
(— Bugün havadan yapılan indirme harekâtını, hem hava kuvvetleri hem de karadaki lojikik personel gayet güzel başarmışlardır. Uçakların iniş lerinde birbirlerini «gayet mun tazam ve fasılalı bir şekilde takip etmeleri çok muvaffakiyetli oldu. Karadaki lojikik kuvvetler, indirme amel yesi tatbikatında kullanacağı efradı gayet güzel hazırlamış ve tabiiye de, her uçak yere in-. dikçe tam bir intizamla yapıl | iniştir. Böyle mühim bir hare keti aksaksız başarabilmek iç.’n
Sonra ellerini vurdu. İçeriye Kırmız! geri ikmal leş
giren cariyeye : tesisleri plânlı, düzenli
— Tiz bana Kızlar Ağasını ve çok mükemmel bir şekilde
çağır.. çalışmaktadır. Bu sabah Ab-
Kızlar Ağası, uzun etekleri dürrahman Gazi hava alanında topuklarına dolaşarak geldi nakliye uçaklarının iştirakiyle1 ve Huzuru Hümayunda yapılan hava harekâtı bu mev-yerlere kadar eğildi. zu üzarinde cereyan. etmiş ve
Sultan Ahmet bir müddet her bakımdan çok başarılı ol-Ağanın sim siyah suratına --------
baktı. Ağa emir bekliyordu.
— O nerededir? ıu
Diye sordu. Ağa birdenbire .
anlıyamadı.
— Şevketlû Hünkârımın
maksadı Hümayunlarını...
Sultan Ahmet sözünü kesti:
Bu şeb Saadabada gideceğiz
Ol nazende eda da bizimle bit
gelsüıı.
Ağa yerlere kadar eğildi :
— Emir Şevketlûmundur.
Diyerek geri çekildi. Dışarıya çıktıktan sönra loş kori-
dorda birden bire durdu.Aca- i _____ — _____________________________________
ba Padişahın kasdettiği na- kuvvetler, geri ikmal bakımın müşterek ■ bir çalışına lâzımdı, sif edilmiştir.

muştur. f.
Cumhürbaşkanı Celâl Bayar la Büyük Millet Meclisi Baş-nj Refik Koraltanın ve Mil li Savunma, Ulaştırma Bakan ları, askerî erkânın bulundukları bu tatbikatta mavi kuv vetlerin takviye aldıkları tes bit edilmiştir. Aynı zamanda mavi kuvvetlere mensup uçak lar deniz ve kara yollarında faaliyette bulunmuşlar, bqzı tahribat yapmışlardır. Bu vaziyeti, göz önüne alan kırmızı
Demokrat Parti iktidara gelmenin yeter olmadığını, her nevi tahriklere karşı memleket gemisini selâmetle yürütebilmek için bütün kilit noktalara hâkim olmak icabettiğini daha iyi takdir edecektir.
Halk ise, belediye seçim? İClindeki hareket taızlariy-le, iktidara da, Halk Partisine de ve bu arada bilhassa sayın İnönü’ye do bir kere daha numara vermiştir.
Eğcr bu numaralardan bazıları Halk Partisinin hoşuna gitmiyecek nisbette kulnıışlaısa, kabahat halkın değildir. Bir totaliter nizamın iktidar ahlâkiyle bir demokratik rejim muhalçfe-bi en basit bir hakikat idrak edilirse, yalnız tatmini imkânsız ihtiraslar değil, o ihtirasların sebebiyet verebileceği endişeler, korkular da sebepsiz kalacakları için kendiliklerinden sönü-
Gizli oy ve açık tasnif ile yapılan seçim sonunda mevcut 39 oydan 22 sini Rauf Onursal alarak Belediye Başkanlığına seçildi.
Bilâhare bir basın toplantısı yapan Rauf Onursal, başkanlık- I ta bulunduğu müddetçe her şeyden evvel D, P, programının İz- 1 nıir’de tam olarak tatbikine ça- -------------- ------
İlıcasını, şehirde susur, yol-suz vc elektriksiz hiç bir mahal-1 a ’ n an n an sı le bıraknııyacâğını, güzel İzmir şehri ve hemşehrileri için elinden geleni yapacağını söylemiştir.
Konyn Belediye Başkanlığına Rüştü Uzel seçildi Konya, 12 (Telefonla) — Bugün ilimizde Demokrat Belediye Meclisi toplanmış, iştirak eden 26 üyenin ittifakiyle liste dışından memleketin sevilmiş genç ve enerjik elemanlarından Konya Bayındırlık Müdürü yüksek mühendis Rüştü Uzel'i Belediye Başkanlığına seçmiştir.
Rüştü Uzel Bayındırlık Müdürlüğünden istifa etmiş olup, mazbatasının tasdikinden sonra yeni vazifesine bağlıyacaktır. Karabük Belediye Başkanlığını Tarık An kazandı
Karabük, 12 (Telefonla) — Muhalif partilerle! iki müstâkil listeye karşı ezici bir çoğunlukla belediye seçimini kazanan Denıokrut Parti belediye nıecli-
«Yeni cephe»
tstaribulda haftada bir intişar etmekte olan «Yeni Cephe» gazetesinin her Çarşamba günü şehrimizde satılacağı haber .alınmıştır. Son sayısı bir çok kıymetli yazılar ve manalı karikatürlerle süslüdür.
Dün geceki yangın
Diln gece Mamak’la Kayıış a-rasında Üregil istasyonunda bir yangın olmuş, bir ev yandıktan sonra yetişen itfaiye tarafında söndürülmüştür.
si üyeleri belediye başkanlığına gazeteci arkadaşımız Tarık As'ı seçmiştir. Noksan formalitelerin ikmali için ilimiz valiliği belediyeler Kanununun 39 uncu mad desine istinaden seçimin yeni -den yapılmasına lüzum göster -miş, keyfiyet halk arasında huzursuzluk tevlit etmiş, hattâ bazı siyâsî parti mensupları bunu istismara yeltenmişlerdi.
Bugün Belediye Meclisi üyeleri toplanarak tekrar Tarık As'ı eskisinden daha fazla, ittifaka yakın bir ekseriyetle Be -lediye Başkanlığına seçmiştir.
Üziim piyasası
. — Durgun gi-
mak ve müstahsile daha yüksek fiyatlar sağlamak gayesiyle Ziraat Bankası İzmir şubesi mühim bir teşebbüse girişmiştir.
Buna göre, Banka İzmir tüccarlarına, münhasıran üzüm mü bayanlarında kullanılmak üzere 3 milyon liralık bir kredi açmıştır.
13/9/1950
ZAFER
Sayfa : 5

m l K A vr
IIE Ik II
Sen de hemen yat birader! Bilirsin ya fazla yorulman doğru değil!..
— Olur, olur! İyi uykular arkadaşlar.
— Allahaısmarladık! Gecen hayırlı olsun!
Kapı gürültü ile kapandı. Gecenin karanlığında hareket eden otomobillerin homurdanışı uzaklaşıyor ve kayboluyor.
Başı ağırlaşmış, Richard. holün lâmbalarını söndürdükten sonra odasına çekiliyor.
— Şeytan alsın bu arkadaşları! diye mırıldanıyor. Onuncu Alınanımı indirdiğini günün yıldönümünde bana gelmeleri nazik bir hareket, fakat geç vakte kadar uykusuz kalamadığımı biliyorlar. Ve sonra bütün o kokteyller... Kafamın pek sağlam olmadığını düşünmeleri lâzımdı.
Richard, yüzbaşı Richard, daha iki sene evveline kadar* hava ordusuna mensuptu. Epeyi çarpışmalara iştirak ettikten sonra, günün birinde ‘•düşürülmüştü”. Bir ameliyat neticesinde, mucize kabilinden ölümden kurtulabilmişti.
— Madalyalar! Tekaüdi-yem! İşte bana kalanlar.
Titreyişini zaptedemediği elinin ayrık parmaklarına bakı-
— Bana kalan işte bu!.. Parçalanmış bir cümlei asabiye, ve ... O!.. Yine başlıyor! Aman! Başım ağrısın veya ağrımasın. Gidip uyuyacağım.
Bir mehtap huzmesi odayı mavileştirerek eşyaları ince bir ışık çizgisi ile sanyor. Açık pencereden, Ağustos böceklerinin yeknesak ötüşü yükseliyor, yatağına uzanmış, elleri ensesinde Richard bşşu boşuna uyumaya çalışıyor.
— Opupçu Firtz'in ... parçalanmış uçağından onıj çıkarttıkları vakit, yüzündeki yara ve alnının ortasındaki kurşun deliği ile ne acaip bir supatı vardı... Çocuk denecek kadar gençti. Doğrusu bâzı anlarda harp pek saçıma bir şey oluyor.
Richard döşeğinde sağa sola dönüyor. Geceler bunaltıcı, nefessiz kajıyor. Vüoudüniln her azası terden nemli.
— Kullandığı ne idi?.. Bir Messerchnıidt mi? Bir Wulfe mi? Bir.. Allah cezasını versin! Hatırlıyamıyorum, fakat beni epey uğrattırıp işti, evet bunu iyice hatırlıyorum... Makinelimin son şeridi ile onu temizle-meseydim...
Birdenbire -Richard uykuya daldı. Kolları yana açılmış, çer nesi kalkık, ağır nefes alıyor. Dışarda, Ağustos böcelilprl mehtabın aydınlığında ötmeğc devam ediyor.

Göğsünün üzerinde garip bir ağırlık, bir tazyik hissi. Nefes alışını kısaltan, tarifi imkânsız. bilinmedik bir şey. esrarengiz bir varlığın mevcudiyetine hükmettirecek bir kor? ku ve çekingenine hissi...
— .... Richard!
Sanki karan ld( ta bir ses onu çağırıyor.
— Richard! Yüzbaşı Richard!
Saçları karışmış, gözleri faltaşı gibi açılmış, Richard dirseklerine dayanar ak kalkı-
— Kim var orada?..
’ , Mavimtırak bir akis ancak odayı aydınlatıyor. Möblcler karanlık bir külçe gibi duruyor. Pencerenin müstatîlinden bulanık bir gök görünüyor. Ağustos bfceklermin* fiesl* -kesilmişti.
— Beni kim çağırıyor?
Yatağın kenarında, orada, nthayeUnde, biri eli kalçasın-Ja oturuyor.
— Benim. Yüzbaşı Richard. Beni tanıyamadın mı ?
Şahıs şeffaf imiş gibi görünüyor. Üniformasının parlak düğmeleri ve gamalı haçın altındaki kanatlar farkedlliyor. Baş küçük, çehre mütebessim, sol yanağını boydan boya çizen bir yara İzi ve alnın tanı ortasında ufak bir delik.
— Benim, Alman Kuvvetlerinden yüzbaşı , mann von Kaufiberg...
onuncu
ermeğe geldiı v.
Et£(jeİiirden uzak. Büzen hırsızlar oluyor. Yatağın yanı başında bir taba, ca var, Richard onu alıyor, ve "ötekini” ıişan alarak asabiyetle bağırıyor:
— Böyle şakalardan hoşlan-
s
Her-Senln Almanın. Sana haber
I
manı! Kim olursanız olun defolun buradan, yoksa ateş ede-
— Kızma yüzbaşı Richard! Daha sakin ol, ben sadece bir gölgeyim...
İki el ateş ortalığı çınlatıyor. .Öteki» kıpırdamadı bile,
— ... Ben sadece bir gölgeyim ve bir ölü iki defa öldürülemez. Fakat dinle, sana şunu söylemeğe geldim; gelecek pazar günü tam saat onikide sen de öleceksin ve yerde öleceksin, sevdiğin gök yüzünde değil. Allahaısmarladık yüzbaşı Ric-hayd.
Richard odasını aydınlatmak için kalkarken, gölge yavaş yavaş kayboluyor. Ödada, bu mucizeyi anlamıya çalışan asabı bozulmuş bir adamdan başka kimse yok.
Uzakta, gecenin karanlığında bir aksi şada sanki gülüyor ve bağırıyor:
— Allahaısmarladık Yüzbaşı Richard!
¥
Ertesi günü Richard odasını gözden geçiriyor. Hayır! Rüya görmedi: karyolanın tahtasında iki kurşun deliği çok iyi görülüyor ve tabancanın şarjöründe iki mermi eksik..
Düşünceli, durmadan sigara içerek dolaşıyor... Gelecek pazar günü onikide... Tam dört gün var demek...
— Bu Hermann von .. ciddi görünüyordu. Hayaletlere pek inanmam fakat bunun dediği doğru çıkarsa çok tuhaf olur... dur bakalım... Pazar günü onikide ne kalıyor... Yaşayacak ancak yetmişyedi saat... Yet-mişyedi... Aman çıldırıyorum!..
Fakat, fikri sabit kökleşiyor ve kuvvetleniyor. Rithard, saatleri hesaplamaktan kendini alamıyor... Artık uyku uyuya-nııyor, gecelerini kurşun izleri taşıyan karyolasını seyretmekle geçiriyor, mehtapta dolaşıyor, tekrar dönüyor, kendisine cesaret vermek için birkaç kadeh parlatıyor... Buna rağmen meş'um tarih yaklaşıyor.
Perşembe... Cuma... Cumartesi... Yetmişiki... Altmışiki... OUızaltı... saati, ona makina-lı bir bomba hissini veriyor. Son akşam hırslı bir hareketle onu ayağının altında eziyor.
¥
Pazar sabahı kalktığı zaman Richard, aynada, zayıflamış bir çehre, morarmış gözler ve kül renginde yanaklarla karşılaşıyor. Birdenbire neşe Ue haykırıyor:
—Ne aptalmışım! Eğer bu sabah öleceğim doğru ise.. Ve üstelik yerde... önüme gelen ilk uçağa biner havada dolaşır, gök yüzünde o meş’um saatin geçmesini beklerim, olur biter!.. Ve sen Hermann iyi aldanmış olursun!
Ayak üstü bir fincan kahve yuvarlıyor, otomobiline biniyor ve son süratle havh meydanına yol alıyor. Meydanda arabasını garaja çekmeğe bile lüzum görmeden hemen soruyor.
— Jacques burada mı?
— Evet Mösyö,
— Uçuyor nju?
— Henüz hayır. Fakat nerede ise hareket edecek.
Richard, bir çılgın gibi koşup arkadaşını buluyor.
— Çabuk, dostum çabuk! Senden bir ricam var. Uçağını saat oniklye kadar bana vere-cek«in? Niçin mi? Avdetimde anlatırım. Rainiz oniklye kadar, o kadar.
Biraz afallıyarak Jacques kabul ofliydr.
— Teşekkür öderim, derken Richard bir tulum giyiyor. Saatini de bana ver olmaz mı ? Şehirde bir tecrübe yapmak içindir, benimki biraz bozulmuş da...
Kendine yine hakim olan Richard pervaneleri işletiyor, hareket ediyor, yükseliyor ve hesaplı bir süratle havada daireler çiziyor !)
— Ha! Ha! Frltz pek kurnaz değilmiş, diye düşünerek kendi kendine gülüyor Bunu hesaba katmamıştı bizim Al-
... Onbir... onbir otuz... On-blr elli...
— Ve Jusques aklımı kaçırdığımı zannedecek. Birazdan ona hepsini anlatırım ve tekrar dünyaya gelmemin şerefine onunla bir kadeh atarız!
Uçak daireler çiziyor, alanın üzerinde mükemmel virajlar yapıyor.
... Onjki
— Uf! Diye Richard geniş bir nefes alıyor. Oldu! Fakat dikkatli olmak lâzım. Ufak bir çeyrek saat daha geçireyim... Ne olur ne olmaz, tamamlyle emin olmak için!
Ve vahşi bir gülüşle gülüyor.
¥
Nihayet uçak yine alana konuyor,
Rlshard, ter içinde yere atlıyor. Arkadaşına sesleniyor.
— Oldu!.. Saat onikiyi çeyrek geçiyor değil mi? Şu halde hayatımın en müthiş maçını kazandı mİ
Bir makinist yaklaşarak: Affedersiniz Mösyö Richard satininz ileri... Telsiz dairesinde saat on ikiye bir var.
Richard sarararak ona bakıyor, iki adım atıyor, ağzını açıyor.. Fakat ani bir kalp durmasının kurbanı olarak, etraftan imdadına boşuna koşuşanlara rağmen ölü olarak yıkılıyor.
¥
İleride hava alanı saati sakin sakin onikiyi çalıyor.
Audri I’autard'dan Tckyeli - Ban
Selektör altı kırık buğday satılacak
Malya Devlet Üretme Çiftliği Müdürlüğünden :
Yerköy
1 — Çiftliğimizde mevcut
■ 1000. bin ton selektör altı kı-1 rık buğday ellişer tonluk partiler halinde açık artırma ile satılacaktır.
2 — Muhammen fiatı tonu .200.00. ikiyüz liradır. Teminat depozitosu .75 00. yed yüzelll liradır.
3 _ ihale 21.9.1950 Perşembe günü saat 15 de Araplı köyündeki Çiftlik Müdürlüğünde yapılacaktır.
4 — Nümune ve şartname her gün mesai saatlerinde An-karada Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünde, İstanbul Yollama Memurluğu^"
tda, Sirkeci Süngerciler sokak No. 83, Yozgat. Kırşehir, Kayseri Z rcat Müdürlüklerinde, Yerköy transit anbarında ve çiftlikte görülebilir.
5 — Çiftlik ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
(67311(1978)
Kayıp kedi
Sekiz aylık, kısa düz beyaz tüylü, sarı elâ gözlü bir kedi, Pazartesi günü, Adliye karşr smdU İsa Bey Apartmanının 12 numaralı dairesinden düşerek kaybolmuştur. Ölü veya diri olarak mezkûr adrese veya kapıcıya getirecek olana minnettar kalınacak ve küçük b:ı* hediye takdim edilecektir.
Ankara 3 üncü İcra Memurluğundan : 949/4395.
Bir borcun tahsili için haciz edilmiş olan Dikmende Çaldağ mevkiinde Üstün kireç ocaklarında beher tonu 15 liradan 150 lira kıymetli 10 ton kireç açık arttırma suretile satılacaktır. Birinci arttırma 15.9.1950 tarihine rastlayan Cuma günü, 1-kinci arttırma 16.9.1950 tarihine rastlayan Cumartesi günü saat 11-12 arasında mahallinde yapılacağında» taliplerin belli gün ve saatte mahallinde bulunacak memurumuza müracaatları ilân olunur. (5474)
Möbleli kiralık daire
Üç oda, bir hol, otomatlı ban yo, telefon, yatak, yemek ve salon takımları v.s.
Yenişetıir, Menekşe so. No. 46, Daire : 3.
Müracaat : Tel : 24156.
(5472)
Mes’eleler
(Başı 2 inci sayfada) halledemediği bu dâvaları ger çekleştirmek için siyasî hayatı istediğini söylemişti. Kaüûrı-ları yeni baştan elden geçirerek ioabeden değişikliği yapmak; adalet mekanizmamızın özlediği teşkilât kanununu çıkarmak gibi hususatın en mühim faailyetini teşkil edeceğini umuyoruz. Muhterem Fevzi Bo zer de -Adalet kuvvetinin bağımsızlığı prensibine sıkı surette bağlı olan yargıç temini meselesidir, demek suretilç kendisinin evvelce ısrarla üzerinde durduğu meseleye parmağını koymuş vaziyettedir. Demokrat Parti de seçim bc -yannamesinde mahkemelerimi zin istiklâli ve hâkimlerin teminatını programına* aldığını yayınladı. Şu halde istekler birleştiğine göre, bu dâvanın az zamanda tahakkuk etmemesi için sebep kalmamaktadır. Başkanın, umumî hayata sarî mânayı kıymetlendirmek de hükümetin vazifesidir. 1951 senesinin 6 Eylülünde ananevi nutkun memlekete ferah ve huzur vermesini temenni e -deriz.
olan diğer izahatından çıkan
Haydarpaşa Lisesi Edebiyat öğretmenliğine Nihal Adsız tayin edildi öğrenildiğine göre, Haydarpaşa lisesi edebiyat öğretmenliğine Nihal Adsız tayin edilmiştir.
Millî Eğitimde iki tayin
Eskişehir Millî Eğitim Müdürü Süreyya Başar Balıkesir'e, Antalya Millî Eğitim Müdürü Zeki Tanıl Eskişehir’e nnklen tayin edilmişlerdir.
Aydın Çalışma Müdürlüğü
Aydın Bölge Çalışma Müdürlüğüne Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı Sanayi müfettişlerinden 11. Rebii Güney tayin edilmiştir.
Ekimde Ingiliz ve Amerikan gemileri İstanbul'u ziyaret edeceker
Önümüzdeki ay içinde İngiliz ve Amerikan filosuna ait bazı gemiler İstanbul’u ziyaret ede-
İstanbul’a gelmesi takarrür eden Amerikan donanmasına mensup .Colonel William S. O. Brian T-AK- 246» adlı harp ge misi 1 ekimde İstanbul'a gelip dört gün kaldıktan sonra 4 e-kimde ayrılacaktır.
İngiliz donanmasına mensup -Devonshire. kruvazörü de 5 ekimde İstanbul’a gelecek ve 9 ekimde ayrılacaktır.
Kızılay'ın Yusufeli yangınından zarar aörenlere yardımı
Dün şehrimize gelen haberlere göre Yusufeli’nde Hevcgili-vane köyünde çıkan yangın neticesinde köyün 50 hanesi yanmış ve bir çok kimse açıkta kalmıştır. Bu vaziyet karşısında derhal harekete geçen Kızılay Genel Merkezi ilk yardım ola -rak Hevegilivane köyüne 10.000 lira, 50 çadır ve 500 parça iç çamaşırı göndermiştir.
IDünya Basınından! —_ hulâsalar —I
İngiliz basını:
İngiliz işçi partisinin organı olan Daily Herald, avam kama rasmda savunma meselelerinin görıîşüleeceğindpn duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra, bu müzakereler dolayısiyle hü kûmetin, milletin tam güvenine mazhar olduğunu enlıyaca-ğmı kaydetmektedir. Gazete bundan sonra Rusyanın dünya milletlerinin silâhlanması işinde on büyük âmili teşki ettiğini hatırlattıktan sonra, muhafazakârların savunma meseleleri karşısında takınmış olduk lan tavrı hararetle övmektedir Gazete yazısını barışın korun ması için, batılı devletlerin kuvvetlenmesi lâzım geldiği fikrini ileri sürerek bitirmek-
News Clıronicle gazetesi, İn giliz işçi sendikalarına men-( sup bir grupun Yugoslavyaya yapmakta olduğu ziyareti ele almakta ve iki ayrı ideolojiyi benimsemiş olmalarına rağ - • men, Yugoslav Ve İngiliz işçileri anasındaki bu ilk teması memnuniyetle karşılamaktadır. Gazete, İngiliz sendika mümes Şiiliklerine yapılan kabulü, se vinçle kaydetmektedir.
Bağımsız Times gazetesi. Su
1 İnönü bozguncu
(Başı 1 nel sayfada) nın, bozgun havasının bir zamanlar Millî Şef diye milletin birlik ve tesanüdüne bir remiz diye gösterilen İnönü tarafından temsil edilmesi olduğunu yazarak şöyle devam etmektedir :
«İsmet İnönü'nün, belediye seçimleri münasebetiyle mukabil partiyi kötülemek ve rey toplamak gibi küçük ve hasis bir emelle : «Türkiye'de demokrasi değil, zulüm ve istibdat hüküm sürüyor. Tapu memurundan ordu mensuplarına kadar herkes eşyasını toplamış, keyfi hareketlerin kurbanı olmağı bekliyor.» diye haykırması, Türk milletinin aleyhinde çok haksız ve çok çirkin tarzda şahitlik etmek demektir.
Radyoda söylediği nutuk ve Kore'ye! gidecek asker meselesinde tuttuğu yol münasebetiyle böyle bir vatandaşımıza bozguncu demek zorunda kalıyoruz. Bu, çok elim biı* zarurettir. Bunu yaparken, İnönü'nün şahsında kendi millî varlığımızın bir parçasını yaralamış o-luyoruz. Bundan büyük bir facia tasavvur edilehıez.»
Vatan başyazarı İnönü için en doğfru hareketin seçimlerden sonra parti hayatından çekilerek tedrübeli bir devlet a-damı sıfatiyle millî hayatta reh ber mevkiinde kalmak, partiler arasında ihtirasları bastırmağı iş edinmek olduğunu, fakat onun bununla iktifa etmediğini, İnönü’nün muhalefet lideri sıfatiyle olan iflâsının tam ve kat’î telâkki edilebileceğini yazarak şunları ilâve ediyor :
«İnönü'nün, politika ihtirasının mağlubu sıfatile. tuttuğu yolun umumî hayatımızda yaratmakta olduğu emniyetsizlik, gerginlik ve vehimler, millelimiz için bir felâket kaynağı haline gelmek istida-dındadır. Halk Partisi cömert, vekârlı, sabırlı, temkinli, vatansever bir muhalefet partisi sıfatile tedrici surette pek çok sevgi kazanmak ve faydalı bir rol oynamak istidadını ve imkânını taşırken, İsmet İnönü’nün şahsî sevk ve idardsi bu parlak ihtimalleri şimdiden baltalamıştır. Eğer İnönü vaktinde parti hayatından çekilmeği ve milletin hizmetinde bir devlet adamı rolüne sahip çıkmağı bilmezse, kendi partisi tarafından istiskale uğrayacağı bir zaman gelecek ve bu, kendisi için çok acı olacaktır.
Hiç bir insana iyi veya kötü diye mutlak bir damga vu-rulamaz. Her insanın iyi ve hatalı tarafları vardır. İnönü’nün zaaflarına karşı meziyetlerini yakından gören ve kendisine candan sevgi ve hürmet bağlı-yan bir insan sıfatile, ufukta beliren facialı akıbet cidden yüreğimi parçalıyor. Bütün bir nesle milletin büyüğü diye belletilen ve resimleri kalblere nakşolunanlardan Mareşal Fev zi Çakmak, hayatının son günlerinde şahsına ve politikaya ihtiraslara tâbi olarak, bütün millete ait bir kıymet sıfatile sahip olduğu mevkii kendi etile zedelemiştir. Halbuki bütün milletin feragatli bir mürşidi ve rehberi diye ne kadar büyük bir rol oynamak fırsatını göz göre elden kaçırdığını hepimiz gördük. İnönü’nün üzerinde tek parti delvrinin bütün mesuliyetleri toplandığı için politika ihtirasının uçurumuna sukutu daha ânı, daha korkunç olabilir ve millete ihanet hududuna bile varabilir. Bu istidat şimdiden belirmiştir.
Kendisini seven bir insan sıfatile İnönü'den rica ediyorum : İş işten geçmeden parti politikasından çekilmeği bilsin, her iki partinin saflarında toplanan gençlerin millî meselelerde açık kalble birbirlerile işbirliği etmelerine imkân versin. Milletin makûs talihini kat’î olarak mağlûp etmesine ve saadete, güvene, istikrarlı bir telakkiye kavuşmasına engel olmasın».
Ürdün İsrail'i protesto etti
Lakcsucccss, (a.a.) Ürdün hükümeti, İsrail kuvvetlerinin, Rodos mütarekesi ahkâmını ihlâl ederek, Şeria hududlannu girdiğini ilcı-i sürerek dün Güvenlik Konseyinde İsrail'in bu hareketini protesto etmiştir.
Şair Kâmuran İller ini kahrolsun komünistler adlı broşürü çıkmıştır. Sa -tiş fiatı: 5 kuruştur. Her kitâb-çlda bulunur. Bayilere ve ki tapçılara 3 kuruştan ver lir.
Toptan satış yerij
ı Kâmuran İlter, Maliye Bakanlığı As. Pos. 18638 sayman lık memuru. Tel: 1377 Ankara.
Eşya satışı
Cevizden yemek ve salon ta kimi, İran halıları, mozayik ' oyun masası satılıktır.
Müracaat saatleri: 10-12; 15 17. Nümune hastahanesl karşısı Kerim Aktar apartmanı daire 5 (5467)
Kongreye dâvet
D. P. Yenişehir Ocağı Başkanlığından:
Ocağımızın 20 Eylül 1950 çarşamba günü saat 21 de senelik kongresi yapılacağından sayın üyelerin İzmir caddesi 20 numaradaki parti binasına teşrifleri rica otunur.

Demokrat Parti 1 No. lu Bucak idare Kurulu Başkanlığından :
Bucağımıza bağlı bütün ocak başkanlarımızın bugün saat 20.30 da bucak binamızda yapılacak fevkalâde toplantıya gel meleri rica olunur.
1 No. lu Bucak İdare Kurulu Bakşanı
Devren satılık
Her işe elverişli bakkal ve ekmek bayii. İşler vaziyette. Yenidoğan asfaltı üzerinde.
Tel : 26460. (5475)
Satılık
Austin kamyon 46 model gör mek ve görüşmek isteyen Posta caddesi Şekerciler sokak No. 12 de tabelâcı.
Burhanettin Yurtsevene müracaatları. (5477)
Ankara Dördüncü Noterliğinden :
Ankarada Yenişehir Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Çelik-kale sokak 5/1 numarada mukim Mehmet Feridun Erdem ile ayni yerde oturan Aliye Erdem 4.3.1949 tarihinde Ankara Evlenme Memurluğunda evlenmeleri icra edilmiştir. Bu karı koca dairemden re’sen tanzim edilen 12.9.1950 tarih ve (7639) sayılı mukavele ile kanunu me deni hükümleri dairesinde mal birliği usulünü kabul etmişlerdir. Üçüncü şahısların malûmu olmak üzere keyfiyet Ankarada münteşir Zafer gazetesiyle ilân olunur. (5476)
Kayıp bilezik aranıyor
( S ) şeklinde parçalardan müteşekkil ve üzerinde yonca şekilleri bulunan bir çift altın bilediğin teki düşürülmüştür. Bilhassa manevi kıymeti büyük olan bu bilefeiği bulan 31450 No.lu telefona haber verdiği takdirde ziyadesiyle memnun edilecektir. (5471)
Türkiye Cumhuriyeti Karadeniz Ereğli İcra Dairesi Memurluğundan :
Borçlu Küçük Ağaya :
Kd. Ereğlisi maliye hâzinesi tarafından Kd. Ereğlisi Bozha-ne Yalı caddesinde bakkal Sürmeneli Küçük Ağa aleyhine Ereğli Sulh Hukuk Mahkemesinden istihsal eylediği 30.5. 1950 gün vc 299/223 No.lu kesinleşmiş ilâmile Barakanın hedmine vc 33 lira 11 kuruş mahkeme giderinin tahsiline karelr verilmiş ise de :
Adresinizin tesbiti mümkün olmadığından icra emrinin gazete ile ilânofı tebliğ edilmesine Kd. Ereğlisi İcra Tetkik Mercii Yargıçlığının 22.8.1950 günlü zeyil kararile karar verilmiş olduğundan H, U. M. Kanununun 142 inci ve İcra İflâs Kanununun 61 inci maddeleri gereğince İcra emrinin ilân tarihinden itibaren yedi gün içinde tebliğ edilmiş oldu--ğu sayılacağından yedi gün ir çinde bir itirazınız varsa icra tetkik merciine müracaat etmeniz ilân olunur.
No. 950/216 dır.
(1995) - (6818)
Modelci Ustaları alınacaktır
T. H. K. Moiör Fabrikası Müdürlüğünden :
Gazi Orman Çiftliğinde bulunan fabrikamızda çalıştırılmak üzere birinci sinif ve sanat okulu mezunu modelci ustaları alınacaktır. İsteklilerin 18.9.1950 tarihine kadar dilekçeleriyle birlikte fabrikaya müracaatları ilân olunur. (2750)
Erzurum Valiliğinden
1 — Erzurum'da yanan adalet binası inşaatı kapalı zarf usu-lile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Bu işin keşif bedeli yüz altmış sokizbinyediyiiz elli yedi lira, seksen bir kuruş olup bunun geçici teminatı dokuzbin al-tıyüz seksen yedi lira doksan kuruştur.
3 — Eksiltme 27.Eylül.1950 Çarşamba günü saat 16 da Mülga Üçüncü Müfettişlik binası içindeki Bayındırlık Müdürlüğü o-dasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
4 — İsteklileT bu işe ait keşif şartname vesaireyi Bayındırlık Müdürlüğühde okuyabilirler ve 10 lira bedel mukabilinde evrakı fenniye ve saireyi alabilirler.
5 — İstekliler bu gibi işler yaptıklarına dair bonservislerini dilekçelerine bağlayıp ihale gününden üç gün evvel il makamına müracaatla muvafık olduğu incelenip ehliyet komisyonundan alacakları ehliyetnameleri ve 950 yılında Ticaret Odalarına kayıtlı olduklarını bir belgelerini ve 2490 sayılı kanunun hükümlerine uygun olarak hazırlayacakları geçici teminatlarını yukarıda sözü geçen kanun hükümlerine göre hazırlayacakları teklif mektuplarını ihate günü saat 15 de makbuz mukabili komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. Teklif mektuplarının postada vâki olacak gecikmelerinin kabul edilmiyeceği ilân olunur.
(6822) - (1996)
Eskişehir Mahmudiye Çifteler aygır deposu Müdürlüğünden
1 — Kurumumuz damızlık aygırlarına yitirilmek üzere, 1950 yılı mahsulü 60 ton arpa ile 60 ton yulaf kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme, 29.Eylül.1950 Cuma günü saat 15 do, Eskişehir Ticaret Borsasında kurulacak Çifteler Aygır Deposu Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Muhammen bedeflleri, arpanın 19 kuruş, yulafın da 18 kuruş olup muvakkat teminatları 1665 liradır.
4 — Teminatlar, Eskişehir mâliyesine makbuz mukabilinde yatırılacaktır.
5 — Bu işe ait şartname Eskişehir Veterinr Müdürlüğünde, Ticaret Borsasında ve Mahmudiye'de Çifteler Aygır Deposu Müdürlüğünde görülebilir.
6 —t İstekliler, teklif mektuplarını belirli günde saat 14 de kadar Zahire Borsasında toplanacak komisyona vermeleri.
Postada vâki gecikmeler kabul edilmez. 12451 (68261(1997)
Bayan Kasiyer aranıyor
Yakında açılacak müessesc-miz için kasiyer ve işçi baynn-lara ihtiyaç vardır.
Her gün saat 17 - 19 arasında Yenişehir Sakarya caddesi 37-39 Şamlı Hacı M. Naime Telefon: 21864 5481
Açılıyor
Şamlı Hacı M.. Naim müesse-sesi pek yakında Yenişehir’de açılıyor 5480
Kurban der M arttırması
Türk Hava Kurumu Ankara Şubesinden:
Ankara şehir ve köylerinden şUbenrzce toplanacak kurban derileri 15/9/1950 Cuma günü saat 14 de Ankarada Hava Ku irumu merkezi binasında açık arttırma ile satılacaktır.
Şartnameler şubemizden parasız olarak verilir. Şehir davar derilerinin muhammen bedeli (9.000) lira geçici teminatı (675) lira, köy davar derilerinin muhammen bedel (5.000) lira geçici teminatı (375) lira, şehir ve köy sığır deriler nin muhammen bedeli (400) lira geç'ci teminatı (3Q) liçadır. iste dilerin belli günde geç'e te-minatlarilc müracaatları lüzumu ilân olunur. (2734)
KAYIP — Ayaş Nüfus Me nurluğundan aldığım hüviyet varakamı ve askerlik terhis vesikamı kaybettim. Eskisi hü kümsüzdür.
Gökler köyünden 340 doğumlu Muhoğlu Ali Yurtscvcn
Ankara Asliye Üçüncü Hukuk Mahkemesinden :
Dosya No. 950/421.
Konya'nın Bulgurimam mahallesinin 41 hanesinde kayıtlı Kadir Usta oğlu, Elmastan doğ* ma 1330 doğumlu Mehmed'in nüfus kütüğünde kayıtlı Büş soyadının (Çokyapıcı) soy adı ile değiştirilmesine 15.6.1950 ta rlhindc karar verilmiştir.
Keyfiyet ilân olunur.
(5473) I
Kamyoncuların nakarı dikkatine
Bir buçuk sehedir beklenmekte olan hakiki Dün-lop lâstikleri bu defa İngiltere’den gelmiştir. Mik-
tarı pek az olduğundan a-
cele edilmesi
tavsiye! olu-
Nurettin Baki Ersoy
Bankalar Caddesi No. 34 Tel : 14107. (5478)
riye olaylarım ele almakt ı ve son bir sene zarfında bu mem lekette cereyan eden iç olayların bir bilançosunu yapmaktadır Gazeteye göre bu bir müddet daha siyasî istikrarın kurulması beklenemez.
DOKTOR
Aziz Tevfik Yeginsoy
DAHİLİYE MÜTEHASSISI
Her gün hastalarını saat 15 den itibaren Hamamö-nü, Halk Eczahanesi kur (ısındaki Nlzamcdddn A-partmanı No. 2 de kabul eder. Tel: 15343.
ZAYİ : Ankara Atatürk Lisesinden 1944-45 ders yılında almış olduğum bitirme ve olgunluk diplomalarımı zqyi ettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur.
51 İlhami Madenoğlu
Cebeci Açıklıava
SİNEMASINDA
Bu akşBm saat 21.30 dan itibaren
Aııkarada ilk (lefa
Aslan Ahmet
(Türkçe sözlü ve şarkılı)
Baş rolde: John Hail Şarkı',r: Hanı yet Yüceses Aşk, macera ve dehşet dolu en yeni Amerikan filmi
BÜYÜK SİNEMA
Bugün' matinelerden tiba ren iki büyük orijinal film birden
1 - Gillmiyen kadın
«NlnetesJıka.
Greta Garbo - Melvyn Douglas
2 - Mavi Tuna şarkısı
Alfrcd Rode Madeleine Sologne
Seanslar:
G. Kadın: 1418-21.30
Mavi Tuna: 16-20
BUGÜN
CEBECİ Sinemasında
2 büyük yerli film birden
1 - Gönülden yaralılar
Türk Filmi
Müzik: Kadri Şençaltu*
Şarkılar: Müzeyyen Senur Necnıi Rıza
2 - İstiklâl Madalyası
Türk filmi
Seansla;*:
İst klâl 14 - 18 20.30
Gönülden 16 - 22.30
Sayfa : fi
ZAFER

Bomorıti Bahçesinde
Eşsiz Sanatkâr Müzeyyen Senar Işıl
Üstad Kemani Nobar Tekyay Kıymetli ses sanatkârı Sabite Tur
Kısa bir zaman için sahnemizde konserlerine devam etmektedir
YEMEKLİ Masalar numaralıdır. Hariçten yemek getirmek serbesttir. Telefon: 21355
Sayın AnkaralIların yiisterdiği
Hususî surette hazırlattığı zengin kumaş ve tekmil giyim eşya çeşitlerini ucuz, zarif ve sağlam olarak satışa arzet-nılştir. Teşrifleriniz kâfidir.
Miiesscsemiz Alınan ınamulâtı VEKA marka radyoların da pek yakında satışına bağlıyacaktır.
Adres: Anufaı lalar Cad. Adliye karşısı No. 300 Hikmet Ünal vc Ort. Kol. Şirketi Ankara Şubesi
Yozgat Valiliğinden
05(468 Hra 55 kuruş keşif bedelli Yozgat - (Boğazlıyan yolunun 28 ve 28.300 kilometreleri arasında yapılacak iki adet 5 metre açıklığında köprüye verilen fiat uıygıın görülmediğinden 42/9/1950 den itibaren on gün müddetle açık eksillmeyo konmuştur. Eksiltme 22/9/1050 Cuma günü saat 15 do 11 Daimi Komisyonunda yapılacaktır, işin geçici teminatı 1160 liradır.
Bu işe ait şartname ve bağlantısı Datml Komisyonda her gün görülabllir.
isteklilerin bu işin öneminde bir iş yaptığına dair Ihftlo gününden önce vilâyet makamına müracaatla vesika alması ve bulundukları yerin Ticaret Odası vesikasın) göstermesi şarttır.
Ankara Belediye aşkanlığındaıı
1 — Belediye zabıta memurları için yaptırılacak 112 a-det kışlık kaput açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli ı(HO91Q) Hra (16) kuruştur.
3 — Teminatı 818 lira 41 kuruştur.
4 —• Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
3 — Şartnamesi hergün Belediye Tutanak (Müdürlüğü Kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 29.9.1950 cuma gü.ıü saat 16 da belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin b?lli gün ve saatte Belediye Komisyonuna başvurmaları. (6697) 1971
Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkezinden
Kapalı zarf usulü ile çeşitli anbalajda 40 ton saf toz halinde D. D. T. satın alacağız. Geçici teminatı 5000.— liradır.
Şartnamesi ile sözleşme tasarısı Ankarada Genel Merkez Monopol servisinden, İstanbulda Kızılay Hanında Kızılay deposundan parasız verilir.
Tekliflerin en geç 29 Eylül 1950 akşamına kadar Genel Merkezde bulundurulması lâzımdır. (2727)
Eğitim Derneği Aı Yenişehir Lisesi
İlk, Orta, Lise, Yatılı, Gündüzlü
Kayıtlar 20 Eylüle kadar her gün saat 9—17 ara-
sında yapılır. (6291)—(1853)
V—....................... J
Akar Onarmam ilanı
Tokat Vakıflar Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Tokat’ta Ali Paşa hamamı.
2 — Keşif tutan (20.102) lira (32) kuruştur.
3 — Eksiltme 15 eylül 1950 cuma günü saat İÜ de Tokat Vakıflar Müdürlüğünde kapalı zarf suretiyle yapılacaktır.
4— Eksiltme, şartname ve buna bağlı kâğıtlar Ankara'da Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat Müdürlüğünde ve Tokat Vakıflar Müdürlüğünde görülebilir.
5 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin usulüne göre (1507) ılira (69) kuruşluk geçici teminat vermesi ve eksiltme şartnamesi gereğince ticaret odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — İsteklilerin bu işin özelliği dolayıslle 1950 yılı İçin Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınmış ehliyet belgelerini göstermeleri şarttır.
7 — TalLp olanların yukarıdaki maddelerde yazılı belgelerle
ne müracaatları İlân olunur. (6028) 1940
Teessürle bayılanlara. Çarpıntıya, Sinir buhranlarına
NEVROL cemhl
V^O^LA^O£AHAL FeRAHlANDIRIR^.VLEIlİNİZD£ MUHAKA BULUNDURUNUZ
Sürpriz
Gömlek ve Pijamalarının
En zengin çeşitleri
Emes
Kapalı zarf usulile eksiltme ilânı
Aydın 111 Daimi Komisyonundun :
1 — Eksiltmeye konulan iş : (188850) lira (55) kuruş koşlfli Aydın İlinde Çino - Karpuzlu yolu üzerinde Çaltı köprüsü İnşaatı.
2 — Bu İşe alt şartname ve evrak şunlardır.
a) Kapalı zarf usullyle eksiltme şartnamesi,
b) Mukavele projesi,
c) özel fenni şartname ve fiat birim listesi,
d) Bayındırlık işleri genel şartnamesi,
e) Şose vo köprüler şartnamesi,
f) Keşif hulâsa çetveli,
g) Projeler.
Istlyenler bu şartname ve evrakı Aydın Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
3 — Ekslltmo 30/9/1950 tarihinde Cumartesi günü saat (11) de Î1 daimi komisyonu salonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltme kapalı zarf usullyledlr.
5 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin (10692) lira (53) kuruşluk geçici teminatla Ticaret Odnsı belgesi ve İhale gününden (tatil günleri hariç) en az üç gün evvel 11 makamına dilekço İle müracaat ederek bu İş için yeterlik belgesi almaları, dilekçelerine bir kalemde (doksan bin) liralık köp. rü işi yapmış olduklarına dair işi yaptıran daireden aldıkları vesikayı eklemeleri, isteklilerin yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar olan böyle bir köprü İşini denetlemiş olduğuna dair vesika eklemeleri, İsteklilerden yüksek mühendis, mühendis, mimar olmıyanların İşin devamı müdde-tince İş yerinde bulunduracakları mühendis veya mimarın işin fenni sorumluluğunu yüklendiğine dair Noterlikten mu-saddnk teahhüt senedi eklemelorl lâzımdır.
6 — Teklif moktupları üçüncü ınuddede yazılı saatten bir saat evveline kadar Aydın 111 daimi komisyonuna getirilerek komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde verilecektir. Posta İle gönderilecek mektupların nihayet üçüncü maddede yazılı saata kadar gelmiş olması ve dış zarfın mühür mumu İle İyice kapatılmış olması lâzımdır. Postada olan gecikmeler kabul edilmez.
Türkiye Büyük Millet Meclisi İdareci Üyeler Kurulundan
1 — Eksiltmeye konan iş: Büyük Millet Meclisi içtima salonunun dinleyici kısmında yapılacak tadilat ve ilâve ke-şlfnamesi tutarı (10208 lira (5) kuruştur.
2 — Eksiltme 15 Eylül 1950 Cuma günü saat 11 de Büyük Millet Meclisi idareci üyeler kurulu odasında kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartnamesi ve ona bağlı kâğıtlar Büyük Millet Meclisi Daire Müdürlüğünden her gün mesai saatleri dahilinde alınabilir.
oktııpları üçüncü ıaar Aydın İli Dc
6 — Teklif moktupları üçüncü maddedo yazılı saatten bir saat evveline kadar Aydın İli Daimi Komisyonuna getirilerek komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde verilecek, tir.
Kapalı zarfla eksiltme ilânı
Adalet Bakanlığından:
1 — İhalenin müteahhide tebliği gününden itibaren 15 gün zarfında teslimi şartiyle Bakanlığımız İhtiyacı için dairede mevcut mühürlü nümuneye göre kapalı zarf usullyle 20000 metre kanaviçe satın alınacaktır.
2 — Asgari eni bir metre olan kanaviçenin, metresi 118 kuruştan, 23600 lira kıymet takdir edilmiş ve geçici teminatı 1770 liradır.
3 — Şartnamesi levazım müdürlüğünden alınabilir.
4 — İhale 15/9/1950 Cuma günü saat 15 de Bakımlık Levazgm Müdürlüğü dairesinde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
5 — Teklif mektuplarının ihale saatinden en az bir saat evvel komisyon başkanlığına verilmesi gerektir. Posta ile gönderilen mektupların gecik mesi halinde kabul edilmez.
(6420)- (1896)
4 — Eksiltmeye girebilmeleri için isteklilerin usulüne göre (765) lira (60) kuruş geçici teminat ve eksiltme şartnamesi gereğince Ticaret Odası belgesini ibraz eylemeleri şarttır.
5 — İstekliler ihale gününden en az tatil günleri hariç üç gün evvel Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliğine baş vurarak bu işin eksiltmesine girebilmek i-çin yeterlik belgeleri almaları şarttır.
6 — Bu işin, ihale tarihinden itibaren 35 gün zarfında ikmali lâzımdır.
7 — İstekliler aldıkları eksiltme kâğıtlarının her parça-
sına ellişer kuruşluk pul yapıştırıp imza ettikten sonra mektuplarla birlikte zarfa koymaları ve eksiltme günü saat 10 a kadar Büyük Millet Meclisi idareci üyeler kuruluna vermeleri lâzımdır. (Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.)_____________________________________ (6442)—(1893)
B zaııs, Selçuk vc Osmanlı eserlerini ve Mevlâııayı görmek isterseniz (Yataklı Vagonlar Acentesinin tertip ettiği)
KONYA GEZİSİNE
Siz de iştirak ediniz
16/9/1950 Cumartesi saat 13 de hareket eder, Pazar saat 22 de Ankaraya muvasalat kahvaltı, otel ve yemek dahil (25) lira. 24/9/1950 Pazar saat 10 da hareket eder Pazartesi saat 22 de Ankaraya dönüş. Yemek, otel, Kon-yada gezinti dahil (30) lira.
Tel : 11572 — 11577 — 15565 (5455)
J
Adana Memleket hastahanesinin 950 mali yılı sonuna kadar olan ihtiyacı için 18654 lira 20 kuruş muhammen bedelli 160 kalem eczayı tıbbiye va 10476 lira 50 kuruş muhammen bedelli 142 kalem tıbbi ve cerrahi alat ve edevat kapalı zarf ve eksiltme usulü ile ihaleye! çıkartılmıştı^.
İhale 27.9.1950 Çarşamba günü saat 11 de Seyhan 11 Daimî Komisyonunda yapılacaktır.
İteklilerin muhammen bedelin yüzde 7,5 nisbetinde muvakkat teminatlarının Adana özel İdare Saymanlık Müdürlüğü veznesine veya taşradaki bankalardan birinden alınacak makbuzlarla teklif mektuplarının ihale gün ve saatinden bir saat ev- I veline kadar komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır.
Postada vâki olacak gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
Şartname ve sair evrak tatil günleri haricinde ve mesai saatlerinde Sdyhan İl Daimî Komisyonunda, İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünde ve Adana Memleket hastahanesi Baş-tabibliğinde görülebilir. 12452 (6827)-(1998)
Çankaya Kaymakamlığından
11 Genel Meclis üyeleri için hazırlanan seçmen kütüklerinin Belediye seçimlerindeki asıldıkları yerde 13.9.1950 Çarşamba gününden itiaren 7 gün müddetle askıya çıkarıldığı sayın seçmenlere duyurulur. (2002)-(6802)
ORTAÇ Ankara
Iîorsalino Şapkaları
i mümessili
ORTAÇ
zengin modellerini 36 II
Trençkot ve
Paıdesü çeşitlerimiz gelmiştir Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede ucuzdur
Ropdeşambr
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir
Mantoluk
Tayyörlük en güzel
I) fabrikaların çeşitlerini
Devlet Orman İşletmesi
KAMYON SATIŞI
Devlet Orman İşletmesi Ankara Morkoz Müdürlüğünden :
1 İşletmemizde mevcut 6 adet kamyon açık artırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 Açık artırma 21.9.1950 tarihine rastlayan perşembe günü saat 10 da Müdürlüğümüz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Taliplerin belli gün ve saatte yüzde('7,5 muvakkat teminatlarını Müdürlüğümüz veznesine yatırarak makbuzlarını komisyona vermeleri.
4 — Şartname ve kamyonları görmk isteyenlerin her gün
Müdürlüğümüze baş vurmaları ilân olunur. (6855)-(2001)
Devlet Orman İşletmesi Elâzığ Müdürlüğünden :
Yapılacak iş : Odun İstihsal, nakil ve istif işi.
Mahal vc mevkii ; Hozat bölgesi 6 No. Dersim güneyi seri ormanlarından.
Miktar ve cinsi : 7400 kental meşe odunu.
Muhammen bedeli : Kentali 200 kuruştur, ilk teminatı : 1110 lira.
Müddeti : İki ay..
İhale şekli : Açık eksiltme.
İhale tarihi : 18/9/1950.
İhale yeri : Elâzığ Orman İşletmesi Müdürlüğü.
1 — Yukarıda cinsi yapılı 7400 kental odunun istihsal, nakil, istif işi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Euna ait şartname Malatya Orman İşletmesi, Erzin- • can, Erzurum, Pülümür, Hozat Kalan Orman Genel Müdürlüğünde görülebilir.
3 — Taliplerin ihale gününde evrakı müsbite ve ilk teminatları ile komisyona müracaatları. (6790)-( 1982)
HAŞİTLI KERESTE SATIŞI
Devlet Orman İşletmosi Ankara Merkez Müdürlüğünden :
Muhammen bedeli Geçici teminatı
Cinsi D3. MM. Lira Kr. Lira Kr.
inşaat kereistesi 953 64 135.00 576.49
Kokulu Andir ke-
restesi 150 10 150.00 114.19
Fırınlanmış kayın kereste : 6 parti halinde beher partisi
5 Metreküp 500 desimetreküpten ibaret olup muhammen bedeli 270 lira, beher partinin geçici teminatı 111 lira, 38 kuruş olup 6 partinin geçici teminatı 668 lira 28 kuruştur.
1 — Yukarıda cinsi ve miktarı yazılı keresteler 10 gün müddetle açık artırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık artırma 22.9.1950 tarihine rastlayan Cuma günü saat 15 de İşletmdmiz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait şartnameyi görmek isteyenlerin her gün Müdürlüğümüze müracaatları.
4 — İsteklilarin belli gün ve saatte müsbit evrak ve geçici teminatlarını Müdürlüğümüz veznesine yatırarak ihaleden yarım saat evvel makbuzlarını komisyona vermeleri ilân olunur.
(6856) - (2000)
İzmir Yollar 2 Bölge Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş : İzmir - Bergama yolunun 15 + 600 — 32 + 200 Km. 1er arasındaki sanat yapıları ıslah ve tevsiii işi olup keşif bedeli 45767.64 liradır.
2 — Eksiltme 29.9.1950 Cuma günü saat 11 de Yollar 2. Bölge Müdürlüğünde toplanan komisyonda kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme) evrakı Bölge kaleminde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için :
a) İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi surette başarmış veya idare ve denetlemiş olduklarını ispata yarar belgelerini, Bölge Müdürlüğünden aldıkları tanıtma beyannamelerini «mütaahhit ehliyet beyannamesi, mütaahhit plân vef teçhizat beyannamesi» bağlamaları ve eksiltme gününden en az üç gün önce yazı ile Bölge Müdürlüğün^ müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları.
b) 1950 yılı ticaret odası belgesine haiz olmak,
c) 3432.58 lira geçici teminat yatırmaları,
5 — isteklilerin 2490 sayılı kanun hükümlori gereğince ha-zırlıyacakları yükleme mektupları zdrfmın arkasına mum yapıştırılacak para ile olmamak şartile mühür veya imza ile iyice kapatılması ve eksiltme günü saat 10 a kadar makbuz karşılığında komisyon reisliğine vermeleri. ,
Postada olan gecikıheler kabul edilmez. (6824)-(1994)
Eceabat Malmüdiirlüğünden
1 — Eceabat ilçesinin Settülbahir köyünde hâzineye ait hurda demirler kapalı zarf usulü ile satışa konulmuştur.
2 — ihalesi 27.9.950 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat 15 de Mal Müdürlüğünde teşekkül edetek komisyonda yapılacaktır.
istekli olanlar 1575 liralık teminat makbuzları dahil olmak üzere 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesine uygun olarak hazırlayacakları teklif mektuplarını belirli günde! saat 14 e kadar komisyona vermiş olmaları şarttır.
Postada gecikme kabul edilmez.
3 — Fazla bilgi Çanakkale Defterdarlığından ve Eceabat
Malmüdürlüğünden. alınabilir. (6834)-(1999)
Koplllk yünlU
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri
ı ıauı ııvdidiın çeşnicimi
ORTAÇ ORTAÇ
PHILIPS Radyolarının
ORTAÇ
da
1950 ‘
o*
sizin için getiriyor ıuhakkak almazdan görünüz
Adliye kargısı köğe mağaza
bulabilirsiniz. Kesenizin dostu ORTAÇ
Aaafartalar cad. No. 224

Comments (0)