Manevrada dünkü vaziyet "Mavi,, taarruz devam ediyor
Kati netice bugün alınacak Amerikan Büyük Elçisi wadsworth ile İtalyan Deniz Ataşesinin askerî tatbikata ait intibaları
Malkaya Tepe, 13 (Askerî tatbikatı takibe giden arkadaşımız bildiriyor) — Birinci Ordu birliklerinin yapmakta ol- * dukları manevranın dördüncü gününde mavi kuvvetlerin kırmızı kuvvetlere karşı girişmiş oldukları taarruz inkişaf etmektedir. Hafif bombardıman uçaklarının desteği ile hareket eden mavi kuvvetler, bilhassa kırmızı kuvvetlerin sol cenahını tazyik etmektedirler. Kırmızı kuvvetler muntazam bir şekilde geri çekilmektedir.
Bununla beraber, kırmızıların bu hareketinin stratejik bir çekilme olması ve bir imha muharebesine başlangıç teş kil etmesi muhtemeldir. Mamafih, kati netice ancak yarın belli olacaktır.
Öğleden önce olduğu gibi, öğleden sonra da yüksek komuta heyetiyle müşahitler bu taarruz hareketini Malkaya Tepesinden takip etmişlerdir. (Sonu 4 üncii sayfada)
Millî Savunma Bakanı Refik Şevket İnce tatbikat sahasında Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut’Ia beraber
Ayıp örtmek için nelere katlanıyorlar ?
Belediye seçimine ait uydurmalar!..
D.P. Gümüşhane Milletvekili Kemâl Yürükoğlu C. H. P. li Ferit Melenni
Türkiye için Millî Eğitim Bakanının sağlam teminat cok önemli bir tamimi
Mümtaz Faik FENİK ' „ -------------;------ ,
(Yalova 13, Başmuharriri- (Türkiye üzerine kanalize et- Oğre tlDün her Şeyden eVVel mCHlUr mizden telefonla) miş bulunmaktadır. Bugün bu ı ı « • • ı . • • ,1 v
Amerika, Ingiltere ve. Fran- (Sonu 4 üncü sayfada) OİdUgU lÇin katiyen Siyasetle Uğraşamaz,
sa dışişleri bakanlan dün Va- ).__-____________' e) v j j o v )
şington’da toplanarak Atlantik Paktı Konseyi için ilk ha- , zırlık konuşmalarını yapmıya başlamışlardır. Bu toplantı ı hakkında henüz elimizde sarih malûmat yoktur. Fakat üç devlet dışişleri bakanlarının Türkiyefnin de Pakta alınma- ; sı meselesi etrafında fikir teatisinde bulundukları muhakkaktır. Hiç şüpho etmiyoruz ki, ayın 15 inde toplanacak olan Atlantik Paktı Konseyi, bu üç devlet dışişleri bakanlarının vasıl oldukları netice ve kararın ışığında vaziyeti 1 tetkik etmek fırsatmı bulacaktır.
Pakta yeni bi!r üye alınması için. Pakta dahil olan 12 devletten her birinin ayrı ayrı rıza göstermesinin Paktın bir maddesindeki sarahat icabı olduğunu biliyoruz. Ancak, Amerika, İngiltere ve Fransa tarafından müşterek emniyeti temin için alınacak; ve üzerinde ısrarla durulacak b£r karar hakkında diğer devletlerin de mühim hiç bir itirazda bu- , HunmtyacaklaırmL i kuvveilo tahmin etmek siyasî mantığın tabii bir neticesidir. Kaldı ki, diğer devletlerin Türkiye ile beraber barışı korumak için bir tehalük göstermeleri do kendi menfaatleri icabmdan-dır. Çünkü iki milyonluk bir ordt4 ile kendi cephelerinde yer alacak bir Türkiye onlar için de, cihan sulhü için de mühim bir kuvvettir. Dün Va-şington'da toplanan üçlerin bu hakikati kfndi Pakt ortaklatma bütün açıklığı ile bir defa daha anlatacaklarını tahmin etmek elbette bir kehanet sayılmaz. Bu bakımdan üçler toplantısının bizim için hususi bir ehemmiyet arzettiği muhakkaktır. - .1
Bu sütunlarda bir kaç defa yazdık: Atlantik Paktı, esas iiibariylo diğer açık sahalarla1 beraber, Türkiye'nin de aleyhinde bir Pakt olmuştur. Çün- , kü, demokrasi dünyası Atlantik'in bir kıyısında istilâcıya karşı çelik bir duvar örmek * islemekle onun tecavüz işti- ' hasını daha çok cenup, yâni J
kazasının kurbanı kaldırılmadan evvel

Dün fecî bir tren
kazası oldu
Bir talebe tren altında can verdi
Dün akşam saat 18,20 de
19 yaşında bir talebenin ölümü ile neticelenen feci bir tren kazası olmuştur.
Yaptığımız tahkikata göre;
Kimya Sanat Enstitüsü 4 üncü
Türk Tıpj Kongresi j
: Ekimin 16 sında ; toplanıyor i
I Kongre münasebetile bir | :: de tıp alât ve ilâç $ sergisi açılacak J
Onbirinci Millî Türk Tıp Kongresi önümüzdeki ekim a-yının 16 sında Ankara’da Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi konferans salonunda toplanacaktır. Bu kongrede akciğer tüberkülozunda yeni tedaviler hakkında Dr. Tevfik İsmail (Sonu 4 üncü sayfada)
asılsız iddialarına cevap veriyor
Hakikatleri vnasıl iğiak edi- ‘ *
yorlar; bunun yeni bîr misaline daha dün şahit olduk. 7 eylül tarihli «Ulus, ta «Van'da baskı yapıldı?, başlığı altında Cumhuriyet Halk Partili van Milletvekili Ferit Melen’in bir beyanatı yayınlanmıştı. Van Milletvekili bu beyanatında belediye seçimlerinin kendileri tarafından nasıl kaybedilmiş olduğunu Van dönüşü yana yakıla anlatıyordu. Bu beyanata göre, Van-da vatandaşlar hükümetin üç aylık icraatına bakarak «artık tamamen ümidi kesmiş, durumdadır. Üstelik ilin İktisadî durumu da kötüleşmeğe başlamıştır. Zabıta vakaları artmakta hay-
van ve nial kaçırmaları olmaktadır. Buna rağmen fakat halk belediye seçiminde Demokrat Partiye rey vermiştir. Halk Par tili milletvekili halkın bu itima-, dından duyduğu şiddetli infiali Van'da baskı yapıldığı şeklinde ifade etmiştir. Dün belediye seçimlerinde Van’da bulunmuş o-lan Gümüşhane milletvekili Kemal Yürükoğluna tesadüf ettik. Kendisinden Ferit Melen'in bıı beyanatını okuyup okumadığını sorduk.Kemal Yürükoğlu «Ulusta yayınlanan bu beyanatın baştan başa uydurma olduğunu ifade etmekle söze başladı ve:
— Van’da hükümetin üç aylık (Sonu 4 üncü sayfada)
Kemal Yürükoğlı
İran Sağlık Bakanı Ankarada îran Sağlık Bakanı Cihan Şah Salih dün şehrimize gelmiştir. Bu sabah ise Pakistan ve Doğu Bengal Sağlık Bakanı Mösyö H. Bahar uçakla şehrimize gelecektir. Bakanın refakatinde iki de delege vardır. Iran ve Pakistan sağlık bakanları evvelki gün Istanbul’-(Sonu 4 üncü sayfada)
Bulgaristan Tiirkleri
Ankara, 13 (a.a.) — Milli E-ğ tim Bakanı Tevfik İleri valiliklere aşağıdaki tam-ami göndermiştir:
Bakanlık vazifeme başladığım gündenberi bilhassa ilk okul öğretmenlerinden bazılarının eski ve kötü alışkanlıkla bulundukları il, ilçe ve köylerde parti tuttuklarını fiilî ola ı-ak şu veya bu partinin propagandasını yaptıklarını hattâ her hangi bir parti mümessili olarak seçim kurullarında vazife aldıklarını esefle işitmek-tey m.
Öğretmen evvelâ memur ol duğu için siyasetle uğraşamaz. .Fakat öğretmen bilhassa bütün milletin çocuklarını okutan ve terbiye eden ve hattâ bu'sıfatla bulunduğu yerin İçtimai ve fikrî kalkınmasında rolü olan bir insan olarak siyasetle uğraşmaması, taraflar dan her hangi birini tutmaması icabeder. Çünkü bu takdirde öğretmen tutmadığı tarafın (Sonu 4 üncü sayfada)

sınıf talebelerinden olan had Kaya isminde bir o~..¥ iki arkadaşı ile birlikte şehirde gezdikten sonra saat 18,20 de hattın garla Hipodrom du-
(Sonu 4 üncü sayfada)
Fer-genç
Şehrin su derdi devam ediyor
, Su idaresi müdürü hükümetten tahsisat beklediğini söyledi
Şehirde su darlığı alabildiği ne devam etmektedir. Kendisinden malûmat rica eden bir arkadaşımıza' sular idaresi mü dürü Necip Suveren şunları söylemiştir:
.— Barajdan alınıp şehre tevzi edilen suyun yaz aylarındaki verimi günde 24 bin ve kaynaklardan alınan suyun miktarı da 26 bin (Sonu 4 üncü sayfada)
İZM İRİN YENİ D. P. li BELEDİYE BAŞKANI
Daimî Encümen (Foto: ZAFER — İzmir)
Evvelki gün yapılan İzmir Belediye
Rauf Onursal yukarda eski Belediye Başkanı Reşat Leblebici oğlu ve iki üyesi ile birlikte görülmektedir.
Türkiye -Fransa ve Atlantik
Güvenlik konseyinde yeni bir Rus vetosu ‘daha
Bir Ingiliz dergisi «Bulgar Hükümetinin verdiği karar âlicenablık maskesi altında komünist hilesinin bariz bir delilidir» diyor
Londra. 3 (a.a.) (Lps) — Haftalık Time and Tide dergi si Bulgaristandaki Türk azınlığı hakkında yayınladığı makalede şunları yazmaktadır: (Sonu 4 üncü sayfada)
AKINTIYA I KÜREK
Paktı
Paris, 13 (a.a.) (Reuter) — Türkiye ile Yunanistanın Atlan tik Paktına kabulü hususunda Fı-ansanın nıüsbet veya menfi hiç bir kanaati bulumadığını Fransız Dışişleri Bakanlığı söz cüsü bugün bildirmiş ve devam la demiştir ki:
• Fransa, Türkiye ile Yunanis tanın kabulüne muhalif değil- j dir. Fakat bu hususta kati hareket tarzını da tesbit etme- ' miştir. Zira bu husus halen cereyan etmekte olan müzakere- 1 lerde kati olarak tayin edilecektir., I
Güvenlik Konseyi toplantılarından birinin umumî görünüşü (Yazfsı 4 üncü sayfada)
Sıla ve daüssıla
Gazetelerde okuduğumuza göre, yine bir Denizyolu heyetimiz üç senedir Amerikadan dönmek bilmiyormuş!
Amerika'ya gidenlerin geri dönmesi için bilmem ine yapmalı? Tefücjli he -yetler mi icad etmeli?
Eskiden Yemen için, giden gelmiyor, diye şarkı vardı. Şimdi Amerika da bir nevi Yemen oldu dese-
Bajıa kalsa Denizyolları Müdürlüğünün ismini de -ğiştirip yerine, Amerika Yolları Umum Müdürlüğü, demek daha doğru olur!
YEDEKÇİ
Sayfa : 2
ZAFER
14-9-1950
I
Istanbuldan notlar
II
Istanbul'da artık, eskisi kadar bol- güzel insana rastlanmıyor. Güzel soy üreten İstanbullu son yıllarda birdenbire kalabalıklaşan şehrin içinde azınlıkta kalmıştır. Fakat sebep sadece bu olmasa gerek. Umumiyetle İstanbul insanlarında bir çirkinleşme hali var. Güzelliğin refahla alâkasını bilirsiniz. İstanbulda bugün refah el değiştiriyor. Bir zamanın müreffeh, zengin ve güzel soylu aileleri bugün fakirleşmişler ve çirkinleşmeğe yüz tutmuşlardır. Buna kar şılık, bir nesil istifası geçirmemiş olan yeni zenginler, güzelleşebilmek için daha uzun zaman, ayni refah içinde soy değiştirmek zorundadırlar.

Şehirde umumî bir neşesizlik de göze çarpıyor. Eğlence yerlerinde gürültü eden sadece caz veya mümasili çalgılardır. Yüz masa görürseniz, doksanının başında oturanlar gamlı, durgun, yahut münakaşa eder gibi konuşan insanlardır. Bira şişesinin önünde kahkaha köpürten yok gibidir. Tebessüm eden güzel kadın için, neredeyse, mucize gösteriyor, demeniz lâzım gelecek. Fakat
hır Haberleri
... penisilin
FABRİKASI
Fakat mumla aradığınız asıl şey İstanbul’da, maalesef, biyedir. Bahusus, allı g frenk gömleği pantalonunun üstüne vurnı—v — -.-..-c
pantolon yutmuş ağzı çikletli, dili baybayh bir gençlik zümresi var ki, sokaklarda, vapur- i larda, tramvaylarda ağızlarındaki çiklet gibi yapışkan hallerle etrafı rahatsız etmekten 1 başka meş.. ’ ' “: bi görünüyor. v.. dırganhklan değil, saldırganlıklarının arkasından suratla- | Ticaret Bakanlığı r rina arız olan miistekreh tebes fıuğu nisbette döva siimdür. Halbuki bir 1
İstanbul edebin ve terbiyenir mektebi gibi bir yerdi.
güllü '
muş veya etekliğini I ııfnııiH nâzı çikletti, 1
Bir Amerikan firmasının teklifi inceleniyor
' Ticaret Bakanlığı tarafından döviz tahsis edilmediği için
| Streptomycine .thalinin dur
duğu yolunda son günlerde )a^m*c»ii«n havad'slerin aslı | olmadığı anlaşılmıştır. Esasen
— ------ duğu nisbette döviz tahsis pt-
vakıtler, I mekte(jirı Döviz bulunamadığı
.Seleleri yokmu, Ei- , JuS“ Uyor. En çirkini, »»!■ ' □.vınlanan
Bu sıraladığım yaraların tedavisi de mümkün değildir. Bu, bir şehrin veya bir cemiyetin bir istihale halidir ki, o-nu ancak zampn halledecek. Hangi ahlâk hocası, yahut estet, bütün bir kütlenin içine yuvarlandığı bu neşesizlik, terbiyesizlik ve çirkinleşme halini giderebilir. İlkin, gayesiz kalmış cemiyete, cak ruhu bulmak lâı

Dostları ikaz
I ya Kuzey Kore’ye yardım gibi deliliklere başvurmıyacağını ümid ediyoruz) demiştir. Belki | bu delilikleri önlemek maksa-Ametika Formoza gereken teminatı Komünist Çin top-belirttikten sonra, * görüşülmesini kabul etmiştir.» Yalta’dan I Potsdam-
Vatan gazetesinde Ahmet E-1 min Yalman, «Dostlan İkaz» başlıklı makalesini Kanada, İngiltere ve- Amerika’nın An-1 kara Büyük Elçilerine hitaben diyle de yazmıştır. Muharrir, «Muhte- hakkında rem büyük elçiler» hitabiyle' vermiş ve ----------
başlıyan yazısında dört büyük raklarının bombalanması elçinin şahsî kaabiliyet ve mef (leşinin Güvenlik ziyetlerini tclirti:?-*— Kazablanka’dan, San Fransisko’dan, -------
danberi dünyanın mukaddera-1 tını idare yolunda verilen ka-| rartarın hepsinin birbirinden '
raman ise takas yolu ile itha 'ât yapıldığından memleketi -m zde her zaman için sırep temyeine bulmak mümkündür. Ayrıca Auromycine ithaline de devam edilmekte olup bir I kaç gün evvel külliyetli mik-! tarda Auromycine gümrükle -rimize gelmiştir.
Ayrıca bize verilen malûmata göre bir Amerikan firması memleketimizde kuracağı bir fabrikada İnsuline, Penic İline. Streptomiycine, Vitamine B, ve B12 ve emsali ilâçları imâl etmeyi teklif etmiştir. Prensip tibariyle kabul edilen bu teklif üzerinde Sağlık Bakanlığı ile diğer alâkadar Bakanlıklar meşgul olmaktadırlar. Istan -bulda kurulması muhtemel o-lan bu fabrikanın imalâtı bütün memleketin ihtiyacını kar. şılıyacak çapta olacaktır.
Gümrük Satış Müdürlüğünün durumu
İktibaslar
Üç sahtekârın duruşması bitti
Sanıklar hapse mahkûm oldular
Yerli malı kumaşlar üzerine, ecnebi firmaların damgasını vurarak sahtekârlık yaparken yakalanan İtalyan tebaalı üc kişinin yargılanması dün sona ermiştir.
Beş nci Asliye Ceza Mahke-
mes'nde yapılan duruşmada, bunlardan, Mario Cirispo ile Sporettivi Cenzo bir ay yedi gün, Vicenzo Franchino ise bir buçuk ay hapis cezasına çarptırılarak cezaev.ne gönderil m'şterdir.
İKİ SENEDENBERİ Iİlkokullarda kayıt AMERİKADA
BULUNAN HEYET!
Bundan iki sene önce muhtelif tipte gemi, yedek malzeme ve bir de yüzer havuz mübayaa etmek üzere Amerika-ya gitmiş olan Denizyolları heyeti Amerikadaki çalışmalarına devam etmektedir. Bundan evvel Amer.kadan kredi
JENOSİT
SUÇLAR
Marshall yardımının şeklini değiştirmek
yanlış olduğunu, demir perde . âleminin hür dünyanın emniyet ve huzurunu tehdit etmek ı te teşebbüsü muhafaza etmesi- ı nin bu hatalardan istifade et- , meyi bilmesinden ileri geldiği- . ni belirtiyor. Daha önce Hit-ler ve Mussolini’nin yaptıkla- * rina da temas ettikten sonnra. ! Türkiye’nin durumunu ele ala- , rak bizim garp âleminden çok şey öğrenmeğe muhtaç bulunduğumuzu, ancak garp âleminin de Rus politikasını bizden öğrenmeğe muhtaç olduklarını, 1 bizim bu konuda herkesten daha fazla bilgiye sahip bulundu ğumuzu kaydediyor. Devamla Kore’ye silâhlı kuvvet göndermemizin sebepleri işaret edilerek bunun dünya emniyeti ile alâkalı bir görüşümüzün ne ticesi olduğunu antalıyor ve Türkiye’nin Atlantik Paktına alınması lüzumu üzerinde durarak bu takdirde elde edilecek neticenin yalnız Türkiye bakımından değil, bütün hür dünya bakımından faydalı olacağını işaretle dört büyük elçinin bu konuda kendi memleketlerini ikaz etmeleri lüzumunu ileri sürüyor.
Kabahatleri bu ise
Yeni Sabah gazetesinde «Kabahatleri bu ise» başlıklı ve Ye-nisabah imzalı yazıda, Ulus gazetesinde devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu, Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu ve Maliye Bakanı Halil Ayan’ın vaktiyle C.H.P. den milletvekilliği istedikleri hakkında yayınladığı vesikalar bahis mevzuu ediliyor, bunların ehemmi yetli sayılamıyacağı, çünkü vaktiyle tek parti devrinde milletvekili olmak istiyenlerin C.H. P. sine müracaat etmelerinin tabii bulunduğu ileri sürülüyor. Makale şöyle devam ediyor:
«Geçmişin ağır vebali ve gü-nahlariyle yüklü olanlar şimdi rakiplerine ve haleflet-ine kabahat olarak sadece böyle tahriri müracaatları bulabiliyor-larsa, bu cidden yenilerin lehinde kaydedilecek bir vaziyet sayılabilir. Sırça evde oturanların başkalarına taş atması gafletten de öte bir hatadır.»
Pekin hükümeti
Cumhuriyet Gazetesinde «Pekin Hükümeti» başlıklı ve Cumhuriyet imzalı yazıda, Kızıl Çin liderinin Moskova’ya tâ bi olup olmadığı sçruluyor ve Ingilizler’in bunu kabul etmek istemedikleri, Amerikalıların ise Moskova’ya tâbi bulunduğu kanaatinde oldukları belirtildikten sonra Kızıl Çin ve Çankay Şek hakkında izahat veriliyor ve yazı şöyle bitiyor: «Dün akşam Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı (Komünist Çin 'in Formoza’ya hücum ve-
Demokrat Belediye İzmir'e uğurlu olsun
Yeni Asır gazetesinde M.
»Demokrat Belediye İzmir’e uğurlu olsun» başlıklı makalesinde, İzmir’in Detnok-rat belediyesinin tam mânasiy le demokratik bir seçim yaparak Demokrat i Parti iÇe idare kurulu başkanı Rauf Onursal'a Belediye Reisliğinin tevcih e-dildiğini, İzmir’in ilk defa olarak gerçekten seçilmiş bir belediye meclisine ve demokratik bir intihapla iş başına gelmiş bir belediye başkanma kavuştuğunu yazmaktadır.
Devlet elindeki fabrikalar
Demokrat îzmji gazetesinde Hyrre'm Kubat, «Devlet elindeki fabrikalar» başlıklı yazısında, büyük amme hizmetleri ve ana sanayi dışında kalan fabrikaları kurmak işiyle bundan sonra devletin meşgul ol-mıyacağını, bu işi hususi teşeb büse terkedeceğini, bundan maada elinde mevcut ve bu evsafta olan işletmeleri de keza hususi teşebbüseı bazı kayıt ve şartlar altında devre hazır olduğunu, bu takdirde hem devletin ağır bir yükten kurtulmuş, hem de işletmelerin daha verimli ve rasyonel çalışmak imkânına kavuşmuş olacağını yazmaktadır.
Bazı İstanbul gazeteleri
Gümrük Genel Müdürlüğüne alman gemilerin kredi borç bağlı, gümrük satış müdürlü- *arı fa‘z‘ üzerinde iskonto yap ğünün lâğvedileceği hakkın- tırmak için de uğraşan heyet da bir haber vermişlerdir. Alâ- henüz hiç bir neticeye varmış kadarlar nezdinde yaptığımız değildir. Bu çalışmalarır temaslar neticesinde böyle bir yakında " ’ *’ * __
şeyin varit olmadığı anlaşıl- heyetin gereken mübayaayı tır
lar 27 eylülde başlıyor
İlk okullarda talebe kaydına bu sene 27 Eylül gününden it. baren başlanacaktır. Bu sene ilk okullara 1943 doğumlular alınacaktır. Kayıt ve kabul i-çin Ankara Milli Eğitim Müdürlüğündeki çalışmalar sona ermiştir.
Ceza mevzuatına yeni hükümler ilâve edilecek
Bundan bir müddet evvel Birleşmiş Milletler teşebbüsü ile Jenosit suçları tesbit etmek maksadiyle beynelmilel bir kongre toplanmış ve Türk Hükümeti de bu kongreye iştirak etmişti.
Buna göre bir milleti imha etmek, bir neslin ortadan kaldırılması için tıbbî lelerde ılı
mümasil insanlıkla olmıyan 1,1______ __________
Jenosit suç olarak vasıflandırılmıştır.
Kongreye iştirak etmiş devletler jenosit suçu ceza kanunlarına ithal etmek için gereken anlaşmayı kabul etmişlerdir. Hükümetimiz de beynelmilel suç mahiyetini arzeden jenosit’i Büyük Millet Meclisine arzetmiş ve bu teklif bilâhare kanun halini almıştır.
Haber aldığımıza göre Adalet Bakanı Halil Özyörük’ün Başkanlığında Ceza işleri Genel Müdürü İhsan Köknel, Ankara Hukuk Fakültesi Dekanı Ceza Hukuku Profesörü Faruk Eren, Anayasa Profesörü Bülent Nuri Esen ve Dışişleri Bakanlığından da bir memurun iştirakiyle mevzuat üzerinde incelemeler yapmak ve bir karara varmak için önümüzdeki günlerde bir toplantı yapılacaktır.
Toplantının bir kaç gün devam edeceği tahmin edilmek-
___________ müdahe-bulunmak ve buna ’_____1 kabilitelif ■
işkence hareketleri
Senatör Byrd’ün işaret ettiği gibi, bugün ekonomimizi münhasıran harp esasına çevirmek aynı zamanda Avrupa nın ekonomisini sulh esası ü-zerine inşa için senede, 4.000.000.000 dolar sarfetme-nin mânası olmıyacağı aşikârdır. Fakat bugün, esas itiba-rile tasarladığımız da budur. 21 Haziran gibi yakın bir ta-rihde senatonun «Yabancı memleketlerle münasebet» ve silâhlı kuvvetler komisyonları, idareci Hoffman’m beyanatını dinledikten sonra, herhangi Marshall yardımı tahsisatını, esas sivil maksatlarından askerî yardım programına çevirmenin doğru olamıya-cağı kararına varmıştır. Bu raporda komisyonlarca ehemmiyeti kâfi derecede kavramı-madiği için metne alınmadığı anlaşılan gayet manalı iki rakam sütunu ekli bulunuyordu. Bunlardan biri, her memleketin bütün millî gelirinin ne icadar nisbetini askerî maksatlara ayırdığını gösteriyordu; diğeri ise, her memleketin bütün hükümet giderlerinin ne nisbetinin askerî maksatlara harcandığını ifade edi-
YAZAN : Henry Hazlitt
(News Weeck siyasî muharriri)
% millî % Hükümle gelir giderleri
pek hayetleneceği ve
D. P. Ocak Kongreleri
15 eylülde başlıyor
Demokrat Parti Ocak kongreleri 15 Eylül tarihinden iti baı-en bütün yurtta başlıyacak
Gümrük ambarlarında her zaman için terkedilmiş eşya ile müsadere edilmiş emtia bulunmaktadır. Bunların zaman zaman tasfiyesi elzemdir. Bu bakımdan satış müdürlüğünün lağvına imkân yoktur. Ancak şimdilik böyle bir şey düşünülmemekle beraber müdürlüğün, büro haline ifrağı düşünülmektedir. Bu hususta da henüz alınmış bir karar yok-
yaparak Türkiyeye geiı dön rnesi beklenmektedir.
İlâç zanniyle gazyağı içmiş I
Cebecide Ozanlar oturan Mustafa Göçer ismin -de birisi yanlışlıkla su yerine gazyağı içmiş ve hastahaneye kaldırılarak tedavi altına a -lınmıştır.
ta-
Ofisin mübayaa ettiği buğdaylar
Toprak Mahsulleri Of si rafından mevsim başından bu
güne kadar yapılan buğday mübayaası 300 bin tonu bulmuştur.
Yapılan mübayaa tamamiyle müstahsilin lehine olmuş ve bundan sonra yapılacak müba yaalar içn ofis tarafından i-cabeden tertibat alınmıştır.
Kafamda bir boşluk vardı ki, geçmiyordu. Aradan ya iki ay, yahut iki sene geçti. Farkında değildim. Ben yalnız kamımın acıktığını ve üşüdüğümü biliyordum. İçeri apansız doktor girdi. Ben onu unutmuştum çoktan. Bir mevsim yanımda kaldı ve beni azar azar her şeye alıştırdı. Çok güzel olduğumu, vahşî bir hayvana benzediğimi söylerdi. Şafak sökerken gözlerimi açtığım vakit onu yatağımda buldum. Tat lı bir uykuya dalmıştım, sarhoştum, suyun içine beyaz bir toz atmıştı. İlâç diye.. Doktoru tekmeledim, yüzünü gözünü tırmaladım, istemiyordum. Hırçın, korkak ve kuvvetliydim. «Nankör kedi!- diye beni dövdü. Üzerinden kibar hali ve babalık şefkati sıyrılıp akmıştı. Vurdu, vurdu, vur du. İlkönce canım yanmadığı-halde avaz avaz bağırıyordum. Canım yanmağa başlayınca sesimi çıkarmadım. Ne vakit yanıma sokulsa bileğimle gözlerimi örterdim. Bu, efendinin ağrına gidiyordu. Yemeğimi kestiler, bende tekrar kaçtım. Altı lirasını çalarak kaçtım. Vapurda., hayır., dört seneden-beıi artistim. Beni danseder-ken görseniz..
Genç kız sustu.
Dağınık ve ıabıtsız, bazan da üslûpçu cümleler içinde sıçıaya sıçıaya konuşan ve ara yerde doldurulması müş-kil uçurumlar bırakan kızı son hâdiselere bağhyan mantıkî zincir burada kopmuştu. Kuv-
Bu münasebetle şehrimizde bu sene ilk olarak Demokrat Part! Cebeci Ocağının kongres. 17 Eylül Pazar günü saat 10 sokakta qcü.j( lokalinde yopılacak-
Cebeci Ocağı kongresine il idare kurulu üyeleri ve bir kısım milletvekilleri de davet edilmişlerdir.
Bulgar Elçisi Çobanof dün Sofya'ya gitti
Bulgar Büyük Elçisi Çobanof dün gece Bulgaristana giden Semplon Ekspresiyle Sofya’ya hareket etmiştir. Büyük Elçinin beraberinde kızı, E-dime Bulgar Konsolosunun diye seçimleri zevcesi, iki Bulgar ve iki de Millet Partilileri] Sovyet kuryesi bulunmakta listesine oy idi.
Petrol Ofisin Demirci’ye yardımı
Petrol Ofis Umum Müdürlüğü Demirci felâketzedelerine 10.000 lira, Balıkesir felâketzedelerine de 5.000 lira yardımda bulunmuştur.
Millî Eğitim kadrosunda rastgele bir tasfiye bahis mevzuu değildir
Son günlerde bazı gazetelerde, Millî Eğitim Bakanlığınca öğretmen kadrosunda 51 kişilik b r tasfiye listesinin hazır lanmakta olduğu hakkında haberler çıkmaktadır.
Böyle bir liste hazırlanıp ha zırlanmadığı hakkında malûma tına müracaat ettiğim’z salâhiyetti bir zat bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
• Üzerlerinde şüphe ile . durulan öğretmenlerin durumu der n ve esaslı bir tetkikten geçirilmektedir. İcabedenler hakkında tahkikat açılacak ve evvelce yapılmış olan tet-k'kler derinleştirilecektir.
Bakanlıkta rakamla ifade e-dilecek her hangi bir liste hazırlanmış değildir.
Türk çocuğunun karşısına öğretmen olarak çıkarılmasında mazereti görülenler ve ay-1 nı zamanda resmî vesikalarla
M. P. den bir istifa
Zafer Gazetesi Yazı İşleri
Müdürüğüne:
3 Eylül 1950 de yapılan bele sırasında birçok rin Halk Partisi _______ verdiklerini gördüğümden bu Parti ile teşriki mesai edemiyeceğimi anladım. Bunun üzerine Millet Partisinden istifa edip eski Partim olan Demokrat Partiye tekrar döndüğümün sayın gazeteniz vasıta- suçlu oldukları tesbit ed.lmiş siyle neşrini rica ederim. I . .
Kızılcahamam İpek Fikri Sevim
bulunanlar peyderpey kanun yolu ile tasfiyeye tâbi tutulacaklardır.
Amerika Belçika Luksenburg Danimarka Fransa İtalya Hollanda Norveç Portekiz Ingiltere
Bu batı ______.
leri, bir Rus tecavüzüne Ame-ıikadan daha yakın ve daha çok tehlikede bulunuyorlar. Bununla beraber, millî gelirlerinin vasati olarak yüzde beşini millî savunmaya tahsis etmiş bulunuyorlar. İçerisinde yaşamakta oldukları hayal dünyasının bir başka delili de, ikinci mukayesedir: Bizim hükümet giderlerinin - hattâ Kore harbinden evvel yüzde 36 sı müdafaaya harcanırken, bu dokuz memleket millî savunmaya vasati olarak kendi hükümet giderlerinin ancak yüz de 18 ini 1 harcıyorlar, diğer bir ifade ile bu hükümetler memleketlerinin bariz bir tehlike içinde olmalarına rağmen, giderlerinin yüzde beşini millî müdafaaya tahsis ederlerken, diğer beşde birini, içtimai denemelere, bilhassa millileştirilmiş endüstrilerindeki açığı kapatmaya tahsis ederler.
Bugün için Marshall yardımını kesmek, siyasi ve diplomatik bakımdan imkânsız olabilir. Fakat hiç olmazsa, hemen ve tamamen askerî yardım programına çevrilmesi lâzımdır.
Biz de buna mukabil olarak askerî yardım tahsisatının, Avrupanın silâhlı kuvvetini arttıracağına dair daha iyi teminat istemeliyiz. Çünkü bizim silâh yardımı tahsisatımız, bilhassa müdafaa ayrıldığı i-çin Avrupanın müdafaasını kuvvetlendirmiş olamaz. Yardım gören bir Avrupa hükümeti, kendi parasından nasıl olsa ayıracağı bu yekûnu, müdafaaya harcamakla iktifa ( etmediği takdirde, bizim yar- .
dıınımız, o hükümetin kaynaklarını müdafaa dışı ayrıca mas raf yapmaktan kurtarmakla kalıyor demektir. Silâh yardımımızı müessir kılmağa azmi olmayan milltelere boşuna vermediğimize emin olmak için, bu yardımı kendi tahsisatlarından en az ayni nisbette para harcamağa razı olacaklara hasretmeği usul ittihaz etmeliyiz. Avrupa, kendi kendini müdafaaya azmetmedikçe, Av ıupayı müdafaa imkânsızdır.
Her hangi bir Avrupa memleketi, hemen şimdi, komünist tecavüzüne karşı mücadele etmeğe azmettiğine delil olarak, -Kore’ye asker göndermek de dahil olmak üzere- hiç olmazsa senbolik bir yardımda bulunmağa hazır değilse yahut evvelâ hayat seviyesini yükseltmek zorunda olduğu için müdafaa tahsisatını arttırmağa imkân bulamadığından şikâyet edecek olursa, onlara bizim yardımımız olmaksızın işlerini görmelerini tavsiye e-debiliriz. Avrupa hükümetlerine, bizim paramızla yeniden silâhlanmak imkânını verirken, bazıları üzerinde, onların kendi hayatlarını idame için değil de, bize iyilik olsun diye yardım ediyormuşuz gibi ters bir intiba hasıl oluyor.
Batı Avrupa hükümetleri, fırsat kaybolmadan,-hakikatlere bizden daha çok uyanık olmaları lâzımdır.
Avrupa

SİNEMALAR
SüyUk Sinema : Gülmeyen kadın.
Ulus » : Sihirli ses. İki cin.
Ankara ) : Korsanlar kralı
Yeni » : Modem Veıılls
12.15 de casus kim
Vutan kahramanı

NÖBETÇİ ECZAHANELER
İstanbul, Cebeci, Çankaya
TEŞEKKÜR
Uzun zamandanberi muzta-ıip bulunduğum hastalıktan, nazikane bir amel yatla kurtararak ben. tekrar sıhhate kavuşturan, Güllıane hastahane-sinin kıymetli operatörlerinden Ürolog Mehmet Yardımcı ile ameliyat sırasında ve sonra yardım ve alâkalarını esirgemeyen asistan Orhan Mordağlı ve Ziya Gürcan ve hastabakıcı Feride Özekci’ye teşekkür ve şükranlarımın iblağına mulı terem gazetenizin tavassutunu r.ea ederim.
Ayten Öngel
¥
.Göz GöreGöre

Yazan : Necdet ASI
vetli bir mania, onu, kendisince malûm netiyeci tefsir ve izah etmekten alıkoyuyordu.
Enver, teessürün asıl sebebi olarak görülen mektupla dinlediği şeyler arasındaki münasebeti ortaya çıkartmak
— Bir de yeşil mürekkeple yazılmış bir mektup almıştın.. diye onu tamamladı.
— Evet! dedi.
— Seni sevdiğini söylerken şimdi reddediyor?
— Evet!
Artık konuşmak istemiyordu. Enver:
— Öyleyse çayımızı içelim, dedi. Kaç şeker atayım?
— iki. Mangalınızı kim ya-
— Ev sahibi.
— Bekâr mısınız?
— Herhalde., görüyorsunuz. Kız:
— Onu demek istemedim. Yani hiç evlenmediniz mi? di-
— Niçin?
— Vaktim yoktu.
— Şu halde kadınları tanımazsınız.
— Tanımam.
— iyi ki tanımazsınız. Çekilecek çile değildir. Ne kadın, ne de erkek..
Ağır ağır başını salladı. Büyümüş de küçülmüş gibi konuşması Enveri güldürdü.
— Sen bana tanıtırsın., de di.
Genç kız çay bardağını yukarı kaldırarak çayın ren gine baktı ve:
— B ışey söylesem inanır mısınız? diye sordu.
— Ben yıllar var ki çay içmemiştim.
VII.
Bay Haşan Arseven, zayıf omuzlarından dışarı fırlamış ince ve solgun yüzünü ham ve buruksu bir mürdüm eriği yemiş gibi ekşiterek:
— Ben hasta bir adamım, dedi, bana bakmak sana ağır gelmiyor mu?
Fatma , pek haklı olarak kocasına çıkıştı:
— Söylediğin sözü kulakla-
Tefrika No : 16
rin işitiyor mu? dedi. Otur -duğun yerde lâf icadediyorsun Ben senin emrinde ve sana bağlı bir parça değil miyim ? Ete yapışık tırnak neyse, ben de oyum.
Gün günden huysuzlaşan, çekilmez bir hale giren adama karşı hiç kimse ondan daha tatlı konuşamazdı. Fakat adam bir türlü yatışmak bilmiyor, hem karısını, hem kendini yiyip bitiriyordu. Onun tazeliğini ve sıhhatini kıskanıyordu. Her şeyini kıskanıyordu. Yemek yemesini, oturmasını, gül meşini, uyumasını, saçlarını taramasını, çoraplarını giymesini ve çıkarmasını kıskanıyordu.
— Sen her gün biraz daha güzelleşiyorsun!
Kadın:
— Sana öyle geliyor! d ye cevap verdi, Ben hiçbir vakit güzel olmadım.
— Sus! diye payladı. Ben anlarım. Doğru, kızken o kadar güzel değildin. Fakat şimdi çok güzelleştin. Sen de
işin farkındasın ama mahsus yapıyorsun.
— Ne yapıyorum?
— Sanki buruya g ren müşterilerin neden girdiklerini bilmezmiş gibi davranıyorsun.
— Niç'n giriyorlar?
— Seni görmek için., kah kah kah., onların hepsi avanak. Seni elimden kaptıracağımı sanıyorlar. Yağma vardı! Onlar da, sen de şunu bil mel sin ki, ben faka basmam. Hergelel'ğin, aşftelJ-ğin lüzumu yok. Haşan, dolma yutmaz.
Daha bir sürü küfür savur du. Hezeyan nöbeti geçiriyor du. Kadın ne diyeceğini şaşırmıştı. Saçmalamasına devam eden kocasının uzanmış çehresini alık alık seyretti. Ona acımak mı, kızmak mı lâzım geleceğini bir türlü kest remiyordu.
Dükkânın bir köşesindeki lıusır koltuğa sırtını daya -
mıştL Müphem ve silik bir boşluk, evvelce yaşamış bir enkaz halindeydi. Böyle bir insandan ne sanatoryuma yat ması, ne de evde oturması beklen rdi. Kadının teklifini nefretle karşıamış ve şiddetle reddetmişti. Ne sanıyordu? I Ölecekse, ondan ayrılmadan, burada, dükkânında, karısının gözü önünde ölecekti. ' Karısını görmeden edemiyor, görünce de dişlerini gıcırdatıyordu.
Kitabevi bir saat müşterisiz kalsa işlerin kesatlığından, müşteri gelse karısının fesatlığından dem vuruyordu. Yaranmak kaabil e-u
hatinin düzgün manlarda baskı mağa muvaffak ----------
tün menfaatperest hesaplar, şüphe ve tereddütler, kaba ve sadist bir şuur altı, hayvani bir boşalışla satha fırlıyor ve kapağı açılan bir lâğım gibi ortalığı pis pis kokutuyordu.
Fatma ondan yılıyordu- De rin ve gözü kapalı sevgisine bir korku ve çekingenlik karışmıştı. Kendisini ve kocasını beyhude yere tahlile gay ret ediyordu amma, teselli kabul eder hiçbir ipucuna va ramıyordu. Dimağını, ameliyattan önce narkoz almış bir felâketzedenin uyuşuklu ı ğu istilâ ediyordu. Damak |
(Devam eılecek) “
TEŞEKKÜR
Zevcemin geçirdiği ani ra -hatsızlık esnasında 'hastahaneye yatırılması ve tedavisi hususunda yakın alâka ve ihtl marnlarını esirgemeyen Gülha ne yastahanesi n'saiye doçenti 1 sayın Dr. Alâettin Orhon’a, intaniye doçenti Dr. Behiç, Onul’a ve değerli asistanları | Dr. Doğan Uysalefe ile Dr.
Sait Çallıoğluna gazeteniz va-I sıtasile teşekkürlerimi suna-
teşekkürlerimi
Süreyya Öğe:
(5495)
¥
TEŞEKKÜR
| Oğlumun sünnetini ve arızasız tedavisini pek kısa bir zamanda yapan Samanpazarın da fennî sünnetç. Avni Güçlü-türk’e teşekkürler ederim.
(5485)
değildi. Sıh-olduğu za-altında tut-olduğu bü-
¥
Tepebaşı Muhtarlığından:
Seçmen kütüğü otobüs durağına asıldı. Bir hafta içinde mutlaka adınızı arayınız. Sonra mesuliyet kabul etmem.
Muhtar Aka Gündüz
TAKVİM
14 Eylül 1950 — Perşembe
Hicrî: 1369 — Zilhicce 1
Rumî: 1366 — Eylû 1
I
14-9-1950
ZAFER
Sayfa : 3
DışPolitika
Demir perde
C'Amerikan Savunma Bakanının istifası
Johnson’un istifa
PULSUZ İSTİDA
J Irz düşmanlığına karşı mücadele açmalıyız!
GÜN geçmiyor ki, gazeteler bir tecavüz hâdisesinden ; bahsetmesin! Bu hususta tüyler ürpertici tafsilât ver-î
Dünyanın aynası:
Bir Alman Aliminin ölümündeki esrar
arkasına giden mallar
T) ünkü Ajans Haberleri,
” merika limanlarında, çilerin Sovyet limanlarından len malları boşaltmamak ve
eden gemileri yüklememek hususunda işbirliği ettiklerini bildirmekte idi. Filhakika, komünist olmıyan sendikalar, bu mesele üzerinde uzun zamandan-beri hükümeti ikaz etmekte ve yarın muhtemel bir tecavüz halinde kendilerine silâh halinde yöneltilecek olan birtakım madde ve malzemenin muhtelif yollardan demirperde arkasına sızmakta olduğunu iddia etmekte idiler. Ayan Meclisinde de taraftar bulan bu iddialar netice-sindedir ki Amerika Hükümeti, demir perde arkasına sevkolu-nan ve -stratejik» adı verilen, yani askerî maksatlarla kullanılabilecek madde ve malzemenin şevkini durdurmuş ve fakat bu tedbirle meesle halloluna-mamıştır. Zira, birtakım dost memleketlere verilen maddelerin de, sonradan komünist memleketlere haber verildiği tespit edilmiştir. Bunun üzerine, (gazetemizin 9 eylülde haber verdiği gibi) Amerika Ticaret Bakanlığı bir kararname yayınlı-yarak .stratejik» maddelerin bazı dost memleketlere de ve-rilmiyeceğini bildirmiştir.
Amerika’nın bu -dost memleketler» tâbiriyle kasdettiği mem leketler arasında muhakkak ki İngiltere başta gelmektedir. Çünkü, bu kararın alınmasından üç gün evvel, (6 eylül) Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, meesleye temasla, Amerika’nın, İngiltere tarafından yapılan ihracatı büyük bir dikkatle taki-betmekte olduğunu ve bazı nahoş vaziyetlere artık bir son verilmesi gerektiğini bildirmiştir.
Amerika ile İngiltere arasında evveldenberi devam edegel-ıneklc olan bu dostane sitemler sırasında Mister Churchill yarayı büsbütün deşerek Avam Kamarasında bir fırtına koparmış ve kendisine has açık sözlülüğü ile, İngiltere hükümetinin 1919 yıbna kadar Sovyetlere tepkili motor satmakla büyük hata işlediğini söylemiştir. Mister Chur chill, hususî istihbaratına müsteniden, işbu yüzlerce tepkili motörle Rusların muazzam filolar vücuda getirdiğini de ilâve etmiştir.
Ingiliz Hükümetinin büyük müşkülâtla savuşturduğu bu ten kid münferit kalmamıştır. Churchill, bundan başka Craven Brothers fabrikasının idaresinden aldığı malûmata dayanarak İngilizlerin Sovyet Rusya’ya, çok miktarda âlet satmış olduklarını da isbat etmiştir.
Bütün bu iddialara hükümet namına cevap veren Başbakan Attlce, bu teslimatın mevcut mukavele hükümlerine göre yapıldığım, nihayet Doğu ile Batı arasına iktisadi bir demir perde çekmenin imkânsız olduğunu ve sonra da Ingiltere’nin Doğu ile ticaret yapan tek memleket olmadığını ifade etmiştir.
Bu beyanat üzerine müzakere kapanır gibi olmuş, lâkin ortaya yeni unsurlar çıkıvcrmiştir. Sovyetlerin, son mevsimde A-vustralya'dan çok miktarda yün, Malezya’dan da külliyetli kauçuk sat.ıı aldıkları anlaşılmış ve bunun fiyatların yükselmesinde, birçok fabrikaların muattal kalmasında âmil olduğu meydana çıkmıştır.
Bütün bu ahval, Amerika tarafından dikkatle takibolurmjak-tadır. İhracat ve ithalâtı kontrol ve dost memleketlerin demir perde arkasiyle ticarî münasebetlerini tetkik ve gerekli tedbirleri almağa Başkan Truman ve onun delâletiyle Ticaret Bakanlığı mezun kılınmıştır. A-nıcrika Ticaret Bakanlığı bu hususta ilgili devletlerle bir anlaşmaya varmayı ümidetmektedir. Bu itibarla meselenin, Nevyork-ta halen toplantıda olan üç Dışişleri Bakanı konferansında görüşülmesi ihtimali vardır.
Mücahit TOPALAK
A-
İŞ-gc-_____________ bu lüteveccihen hareket
sebepleri etrafında
Amerikan ordusunun i hazırlıksız bulunması sebep olarak3gösteriliyorâ
Johnson, Başkan Truman ile birlikte, Kore'ye müdahale karannı verdikleri anda
Londra Radyosu, (Basın -Yayın) — Vaşington'dan bildirildiğine göre General George Marshall, dün istifa etmiş olan Amerikan Savunma Bakanı Le-wis Johnson’un yerine Başkan Truman tarafından tayin edil
miştir. Bir buçuk sene evvel Savunma Bakanlığına tayin edil -
miş olan Johnson, son zamanlarda Amerikan kuvvetlerinin hazırlıklı olmamasından, Ameri-
kan efkârı umumiyesi tarafın
dan mesul tutulmakta ve şiddetle tenkit edilmekte idi. Yeni Savunma Bakanı General George Marshall II nci dünya harbinde Amerikan kuvvetleri baş kumandanlığını yapmış, harbi müteakip 1947 de Dışişleri Bakanlığına tayin olunmuş ve Marshall Yardımını yaratmıştır. Geçen sene Dışişleri Bakanlı -ğından istifa etmiş olan Marshall Amerikan Kızıl Haç teşki lâtının başkanlığını kabul etmişti.
Belçika komünistleri tasfiye ediliyor
Bütün komünist memurların resmi
işlerine son verileceği bildiriliyor
Nevyork Radyosu, 13 (Basın - Yayın) — Belçika Başbakanı basına demeçte bulunarak, ko-
münist olan bütün memurların
vazifelerine son verileceğini ke-
sin bir lisanla tekrar etmiştir. Başbakan, Belçika milletinin misafirperverliğini suiistimal eden yabancıların da derhal hudut dışı edileceğini ilâve etmiştir.
Yunan kabinesi kuruldu
Venizelosun güven oyu alacağı zannediliyor
Atina Radyosu, 13 (Basın -Yayın) — Üç siyasi partinin iş- ı tirakiyle Venizelos’un başkanlı- ' ğında teşekkül eden yeni Yunan kabinesi bugün öğleden sonra ı Kiralın huzurunda ant içecek- j tir. Yeni kabine yarın Mecliste j programını okuyacaktır. Cuma günü de güven oyu istiyecektir. J Kabinenin Mecliste büyük bir çoğunluk kazanacağı kuvvetle tahmin edilmektedir.
Kore'ye gidecek Belçika Birliği
Nevyork Radyosu, 13 (Basın - Yayın) — Belçika Savunma Bakanlığı tarafından bildirildiğine göre ekim ayının ilk günlerinde 1000 kadar Belçika subay ve eri, Kore cephesinde mütecaviz komünistlere karşı savaşmak maksadiyle deniz yolu ile Uzak Doğu bölgesine gideceklerdir.
Diğer taraftan aynı maksatla komünistlerle çarpışmak için 2431 gönüllü Belçikalının yakın da Kore cephesine hareket edeceği haber verilmektedir.
Ürdün’ün şiddetli ihtarı
Birleşmiş Milletler müdahale etmezse kuvvet kullanılacak
Londra Radyosu, 13 (Basın -Yayın) — Ürdün Hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine bir telgraf yollıyarak, İsrail kuvvetlerinin Ürdün'ün şimal hudutlarına tecavüz etmesinden şikçyet etmiştir. Telgrafta Ürdün’ün bu mıntakadaki garnizonunu takviye edeceği ve Birleşmiş Milletlerin bu işe müdahale etmediği takdirde Ürdün’ün kuvvet kullanacağı ihtar edilmektedir.
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına
Başmuharrir Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Hikmet YAZICIOĞLU
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara
Amerika'da komünizme karşı tedbirler
Londra Radyosu, 13 (Basın -

Amerikan Senatosu
bir harp, tecavüz veya ihtilâl
vukuunda komünistlerin faali-
yetine mani olmak üzere hükümete şedit tedbirler almak ve bütün komünistleri toplatarak tecrit kamplarına kapatmak hak
kını veren bir kanun kabul etmiştir.
tasarısını
Hemen her giin bir iki vakanın olduğu, buna mukabil, ba- ; sına intikal cttirilemeyenlerle birlikte yekûnun bir hayli ço- ; ğaldığı muhakkaktır.
Ağır Ceza Mahkemelerinin günlük programlarının yüzde ; sekseni de ırza geçmek, kız kaçırmak ve tecavüz hâdiselerin- ; den ibarettir. Bunlar da bizlerc, en ehemmiyet verilmesi lâ- ! zım gelen mevzuun bu olduğunu anlatmağa kâfi delillerdir.
Vakıa, bu gibi suçları işleyenler, derhal yakalanmakta, ; hâkim huzuruna getirilerek, kanunun tayin ettiği cezalara ! çarptırılmakta iseler de, vakaların taaddüdü, azalacağına her ; gün bir parça daha çoğalması, bu gibi suçlar için tayin olu- ; nan cezaların ıslahı hale kifayet edecek derecede ağır olmadığını göstermektedir.
Bu hali göz önüne almak, vatandaşın namusunu koru- I mak, idare mekanizmasının başında olan ve kendilerinde kanun yapma salâhiyeti bulunan zevata düşmektedir.
En kısa zamanda bu işi ele almazsak cezaları adamakıl- J lı arttırmazsak, yakın bir gelecekte evlerden dahi dışarı çıkı- ( lamıyacak, bir yerlere gidilemiyccek bir vaziyet hasıl olacak- ; tır. O zaman, pek tabiî olarak herkes kendisini korumak için J tedbirler alacak ve memlekette huzursuzluk, asayişsizlik baş- ( gösterecektir.
Bu sebeple, elimizi çabuk tutmak, kâfi gelmediği anlaşı- ! lan cezalan şiddetlendirmek lâzımdır. Hattâ bazı hususî hal- ( lerde suç faillerini kastre etmek tedbirlerinin bile düşünül- ] meşini faydalı görmekteyiz!... J
Manevralardan resimler
Cumhur Başkanımız sayın Celâl Bayar manevra sahasında bir sığınaktan çıkarken
Millî Savunma Bakanımız Refik Şevket ince, Genelkurmay Başkanı Nuri Yanıut'la birlikte
Şükriye Mahallesi Muhtarlığından:
15 Ekim 1950 pazar günü yapılacak olan 11 Genel Meclisi se-
çimine alt mahallemiz seçmen listesi (Çankırı sokaktaki polis
noktasının) karşısına asıldığını
saym mahallenrz halkına duyururuz. Muhtar Salih Giirkan
Serbest Fıkra:
Göbelsin rakibi olan Dr. Fritz Kant’
ın ölümündeki esrar aydınlandı mı ?
Bu esrarengiz hâdise, 17 Ağustos 1950 günü başla dı: Avusturyadan yeni gelmiş olan M. Quandt, Londranın fakir mahallelerinden berinde bir oda kiraladı.
M. Quandt, bu havaliyi ne-
den tercih etmişt ? British
Museırm ve üniversite

hoşuna gittiği için mi?
Bunu izah edebilecek olan
kendisiydi. Fakat o da ölmüş
bulunuyor.
16 Ağustos akşamı, yatmaya çıkmadan evvel, sabahleyin erkenden uyandırılmasını ve b’r bardak çay getirilmesini
— Benim uykum biraz ağır-
dır, dedi. Kapı vurulunca duy
mayacak olursam,
hizmetçi
çeriye girsin ve beni uyandırsın.
Emir aynen yerijne getirildi. Fakat hizmetçi kadın, ad* mı omuzundan tutup sarsmaya başlayınca, pijama içindeki bu
rinde de hiç b:r hak idia et- dek karşı casusluk mekanfz-meyecekti. ması o kadar iyi çalışıyordu
TUZAĞIN SONU ki, neredeyse bu işten vazge-
İşte, bu gürültülü ve kan- çecekti. Fakat devam etmek şık mazi, bu ölüm vak'asının iç n cesaretlendi. Nasıl yapma-istinad ettiği noktalardan bi- lıydı? İhtiyarladı, yalnızdı, fiydi. Londra’da bile korku içinde
TeRtp edilen, telgıhflar yaşıyordu. Esasen, bütün ha-neticesinde, Quandt’ın, Wo- yeti huzursuzluk içinde geç-omera lâboratuvarları için ça- mişti. Boebbels tarafından aU-lışmadığı tesbit edill. nan oğlu hakkında hiçbir şey
Quandt şunu öğrenebildi kt bilmiyordu, füzeler üzerindeki çalışmaları. Ne yapmalıy dı? İr.gilteredekilere uymuyordu. En iyisi intihar etmek! Otele Arada oldukça büyük bir fark gelip odasına çıktıktan sonra Vordı. gerekli talimatı verdi ve yata
Naziler tarafından büyük ğına uzandıktan sonra, zehir bir zülme uğrayan Frit Quandt, tüpünü kırdı ve....
AvusturyalI komün'stler’n söz İşte bugün, halâ üzerinde lerine çabucak kapıldı. Bir uğraşılan mevzu budur. Fa-müddet çalıştı. Çalışmalarını kat kimse birşey öğrenemiye-kâfi görünce, mühim bezi ev- cek, Fritz Quandt bütün esra-rakları aldı, Almanyaya gitme n beraberinde sürükleyerek yî düşündü. Fakat İngiltere- ölüp gitti. N.N.Ü
Dünya Basınından Hulâsalar
vücudün kaskatı olduğunu far-ked nce, bir facia ile karşı kar şıya olduğunu anladı.
Hemen telefona koştu ve Scotland Yard'a telefon ede-
rek. vazyet kısaca anlattı.
Pol sler bunu, önce, tabiî bir ( ölüm zannettiler, Zira, ölünün yüzü gayet sakin göründüğü gibi vücudunda hiç bir yara ve şüpheli bir iz görünmüyordu. Fakat bu sırada, polis müfet-tşlerinden biri titreti: Yatak ile komodin arasında, içerisine en şiddetli zehirler koyulan bir tüpün parçalarını görmüştü.
Ceset, derhal morga kaldırıldı. Scotland Yard, Herr Quandt’ın b’r tecrübe üzerinde çalışmakta olduğunu tahmin etti:
| Onları bekleyen ikinci bir sürpriz daha vordı: Zira, eldeki ves kalar gösteriyordu ki. bu Alman âlimi, füze projeleri üzerinde ihtisas sahibi idi.
j Halbuki o, Avusturyadan geliyordu. Bir de şu vardı k:, VVoomerada, büyük bir çölün ortasında, Amerikalılar ve İn-gilizler, radyo ile sevkedilen füzeli bombalar üzerinde gizli ve müşterek, araştırmalarda bulunuyorlardı.
ESRARENGİZ ADAM
Daha sonraları, görünüşte hiç bir şey ,fade etmeyen, 60 yaşlarında bir burjuvalı gibi görünen, basit ve sade g!yim-li olan bu cesedin fevkalâde . maceraları meydana çıkacaktır.
Ölüm hadisesi etrafa iyice yayılmıştı k , polis, 1938 den beri Ingiltereye iltica etmiş o-lan ve Almanyanm tanınmış * şahsiyetlerinden olan Herr
6 kişi zehirlendi
Bahçelievlcrde 56. cı sokak 27 numaralı evde oturan kuyumcu İsmail Navis'in halden almış olduğu pastadan 6 kişilik aile efradı zehirlenmişler ve tedavileri yapılmak üzere Numune Hastanesine kaldırılmışlardır.
Saray fareleri!
Anadolu Ajansına bir kaç rakip türedi!
Bunlardan bir tanesinin Halk Partisinin maddi ve
manevî yardımiyle beslendiği basın âlemince malûmdur. İşte böyle bir ajansın dünkü
gazetelerde intişar eden bir haberine, her cihetle pek şaş-
Saraylardan kaybolan eşya!
Hem baksanız a!... Milli
saraylardan ve Çankaya'dan birtakım kıymetli saray eşyasının sırra kadem bastığını
yazıyor da, bu antika halılarla kıymettar tabloların âriyet olarak! bazı zevat nezdinde
bulunduğunu da ilâve ediyor! Ajansın yerden göğe kadar hakkı var: Madem ki Büyük
Millet Meclisi tarafından seçilen bir komisyonca bu eşyaların tâdat ve tCHbitine başlanmış ve hazırlanan rapor
Sarıçizmeli
da Meclis'e sevkedilmek üze-
re bulunmuştur; eşyaların âriyet
olarak
bu
(!)
bazı zevat nezdinde olduğunu
umumî efkâra duyurmakta zarar değil, fayda vardır!
Fakat, âriyet eşya ne zaman alınır? Ve ne kadar
müddet üstüne oturulabilir?
Bu da bir Hualdir... Bizim bil-
diğimiz, iğreti ata binen çabuk iner!
Vakıa, vaktü hali müsait ol-
ınıyaıı bazı ailelerin sünnet düğünlerinde olsun, ve velime
cemiyetlerinde olsun
konudan
komşudan halı ve iskemle tedarik ettikleri olağan işlerdendir. Fakat bıı ariyet mal, ertesi günü, bilemediniz dalıa
ertesi giiııü, aman kırılmasın, bozulmasın diye sahiplerine teslim edilir. Üstüne senelerce oturulmaz ki, aksi halde iş gaasıplığa gitmez mi?...
Acaba hangi vaktü hali müsait olmıyan aile, saraylardan böyle âriyet olarak kıymettar eşyalar kaldırdı da ve bir daha yerine yollamadı? Yollamağa niyet dahi etmedi?
Her halde, bazı şehzadelerin sünnet cemiyetlerinden sonra, velime cemiyetleri için ıtıi bu eşyalar bekletildi, dersiniz?
Fnkat bazı saraylardaki ve vekâletlerdeki kütüphanelerin de boşaltıldığı söyleniyor.. Bunlar da okumak veya okutulmak üzere - tabii âriyet olarak! - götürülmüş olsa gerektir! Hele sayfaları bir açılsın, okumağa elbette sıra gc-lecoktir!...
İngiliz Basını
Bu sabahki İngiliz gazeteleri başyazılarında Başbakan Attlee'nin Avam Kamarasında savunma müzakerelerini açış nutkunu hararetle yorumlamaktadırlar.
işçi Partisinin organı olan Daily Herald. Başbakanın si-' lâhlanma meselelerini basit fakat kuvvetli bir lisanla belirttiğini kaydettikten sonra, Kore tecavüzü karşısında Ingiltere’nin silâhlanma plânlarını hızlandırmak mecburiyetinde kalacağını yazmaktadır. Gazeteye göre silâhlanma işini bir an * * '
suretiyle, harbinin -—--------
işçi Partisinin organı savunma teye göre müşterek meselelerinin tam olarak ba-1 kuvvetleri içir., ?___________
şanlabilmesi için Ingiliz mil- gönderileceği söylenen üç tü-letinin yeni fedakârlıklara kat
I kuvvetli kalmakta olduğunu yazmaktadır. Gazete bundan sonra kuvvetli kalmak sure-■ tiyle barışın da iyi muhafaza edilebileceği fikrini müdafaa etmekte ve savunma plânlarının bu bakımdan bütün İngini üz milleti tarafından tam ola-si-1 rak destekleneceğini önemle ” belirtmektedir.
Daily Telegraph gazetesi, savunma plânlarını iyice tanzim ve yola koymanın yegâne maksadının barışı korumak olduğunu yazısının başında belirttikten sonra, Almanya’da bulundurulması mutasavver _. . ____________j yeni takviye tümenlerinin sa-
üçüncü bir cihan 1 yısına temas etmekte ve bunu önüne geçilecektir. | gayrı kâfi bulmaktadır. Gaze--------------------- »_— ~=— _savunma için, Almanya’ya
evvel tamamlamak üçüncü
letinin yeni fedakârlıklara kat men asker, ümit edilen netice-lanması lâzım geleceğini be- yi sağlamaktan uzak kalacak-' " ’ ! " ' ’ n muhafaza-
kâr gazete, Almanya’ya üç tümenden fazla asker gönderilmesini istemektedir.
Yorkshire Post „________1
Kremlin’in bütün şiddetiyle hazırlandığı bir sırada Ingiliz Hükümetinin tereddüt içinde çırpındığı kanaatindedir.
lirMikten, sonra, hür memle-1 tır. Bu bakımdan ketler arasında kurulacak sağ- ’'A” A'-----
lam işbirliğinin istikrarlı durumu meydana getirebileceğini ilâve etmektedir.
Times gazetesi Başbakanın itina ile hazırlanmış nutkunu iyi karşılamakta ve önlemenin yegâne
tecazüvü çaresinin
gazetesi
Quandt’ın maz sini tekrardan gözden geçirmeye başladı.
1932 senesin n bir sabahında, Berline gitmek üzere otomobiliyle yola çıkan Quandt, yol kenarında, siyah bıyıklı, gabardin elbiseli meçhul bir
adama rastladı. Adam, araba sındaki b’r arıza yüzünden yol da kalmıştı. Bu meçhûl adam, Hitler idi. H tler, kendi partizanlarından bazılarının, talimatı dışına çıktıklarını ve böy lece bütün nasyonal - sosyalist hareketleri ölüme mahkûm e-decek bir darbeye hazırlandık larını öğrenmiş olduğundan biran evvel Berline varmak iç n acele ediyordu. Quandt, Hitlcri arabasına aldı ve böy-
lece Hitler de tam zamanında yetişti ve bir sene sonra Al-manyanın başına geçti. Altı hafta sonra da, bilmiyerek ve
istemiyerek kendisine iyilik yapmış olan bu adam, gestapo-nun Berlindeki merkez hapishanesine atıldı.
Karısı Mağda Quandt’ta, Jo-seplı Goebbels tarafındın ayartılarak, kaçırıldı.
Fr.tz Quandt hapishanede çok kalmadı: Topu topu altı hafta-. Bu esnada, yapılan mu ameleye at bilinen bir şey varsa, o da, hapishaneden çı-karden karısı Magdu meselesinde en ufak bir huysuzluk çıkartmıyacağına dair, Goebbel se, yazılı bir teminat vermiş olduğudur. Bundan başka, Mağda’dan doğan çocuğu üze-
zlk). 14.30 — Saz Eserleri. Oyun orkestradan melodiler. — 19.40 Rad
Havaları (Fİ.) 14.45 — Soprano Lulae vo Rlûslk Türk musikisi birliği kon

Sayfa : 4
ZAFER
14 - 9 -1950
[LÂLE^SÜLTAHp
Yazan : Zuhuri DANIŞMAN Tefrika No: 15
Silkindi, saçları kendiliğinden ayrıldı şahane bir yüz odayı aydınlattı
Tekrar Padişahın huzuruna getirip soramazdı. Ne yapıp yapıp Padişahın maksadını kcşfetmeli idi.
Eteklerini beline dolayarak koridoru bir baştan bir başa geçti. Kızlarağası dairesine geldikten sonra:
— Bana Safiye Kalfayı çağırınız.
Enirini verdi. Safiye Kalfa, Kızlarağası dairesinin emektarı idi. Sarayda ve dairede olup bitenleri hep bilirdi. Olsa olsa, bu kadın Padişahın kimi kas-
tettiğini anlayabilirdi. Fakat ona bunu nasıl anlatacaktı?
Kadın bekliyordu. Ağa, çubuğunu çekti, bir daha çekti, sonra kaşları çatık, homurdan-
dı:
ol nazende edayı
getir..
Aynen Padişahın sözlerini tekrar ediyordu. Safiye Kalfa, manalı manalı güldü.
— Başüstüne Ağa Hazretleri.
Diye dışarıya çıktı. Ağa hayretler içinde idi. Nasıl oluyordu da bu kadın derhal aîı-layıvermişti! Demek Nazende Eda isimli bir cariye mi vardı? îyi ama olamazdı. Bu sarayda Ağanın tanımadığı bir kız olamazdı. ,
(Bu ne olmaz iştir. Bu kız | ne vakit saraya girdi? Nazende Eda, ha..)
Başmakaleden devam
Türkiye için sağlam teminat ;
I hakikatin bir defa daha açıklanmasında kat'i bir zaruret vardır. Vakıa İngiltere vo
I Fransa ile 1939 da akfeflilmiş ittifaklarımız mevcuttur. Fakat Amerika’nın Türkiye ile sarih ve altında imzasını koyduğu hukuki bir anlaşma ile bir bağlantısı yoktur. Gerçi ’ Mnerikan dostlarımız, bize her fırsatta yardım edecekle^ rini söylemektedirler, fakat bu şifahi tebliğlerin ahdî bir mahiyet alması bizim edegelmekto olduğumuz
likanın daha inkişaf etmesini temin bakımından çok mühim tesirleri ve neticeleri olacak-
Biz sarih olarak bilmeliyiz ki, eğer dünya barışı Türkiye'ye yapılacak herhangi bir tecavüz karşısında tehlikeye uğrarsa, Amerika kendisini de
Ayıp örtmek için
nelere
Ağa durmadan söyleniyordu. I
Biraz sonra Safiye Kalfa, 1 yanında genç bir kızla geldi. Uzun, gür saçları, perişan bir halde omuzlarına dökülmüştü bukızın.. Vahşi bir hali vardı. Ürkek ürkek kapının kenarında durdu.
— Getirdim Ağa Hazretleri..
Ağa, bu genç kızın yüzünü görmek istiyordu. Fakat alevden bir hale gibi koyu kumral saçlar onun yüzünü kapayor-du.
— Kız şu saçlarını kaldır!..
Diye emir verdi.
Bu defa kız, büsbütün başını eğdi. Hiç görünmez oldu.
— Aman ne tuhaf şey bu böyle.. Kaldır şunun saçları-
Safiye Kalfa kıza yaklaştı:
— Ağa Hazretlerinin emrini yerine getirmek lâzım kızım. Müsaade et de saçlarını ben toplıyayım..
Kız birdenbire geri çekildi.. Hırçın bir eda ile silkindi. Saçları kendiliğinden ayrıldı. 0-vakit şahane bir yüz odayı aydınlattı.
Ağanın ağzı açık kaldı.
İıi siyah gözlerinde, insanı gaşyeden bir derinlik vardı.
Ağa yerinden kalktı, kıza yaklaşmak istedi. Kız bir kere daha hırçınlaştı. Fakat Ağa o-nun çıplak kolundan yakalamıştı. Sonra ince ve yumuşak parmaklarını tuttu.
— Kız.. Ne nemıin ellerin
Diye mırıldandı. Hakikaten bu kızın elleri, parmakları çok mütenasip, yumuşak ve sı-
— Senin adı ne?
Kız cevap vermedi. O vakit Safiye Kalfaya sordu:
— Bu kız hiç konuşmaz?
Safiye Kalfa ezilip büzülerek cevap verdi:
— Köleniz de onu konuştu-ramıyorum Ağa Hazretleri..
— Ne tuhaf değil mi? Hem
güzel, hem konuşmaz..
Sanki güzel olunca muhak-
kak konuşması lâzım imiş gibi.. Ağa hayret ediyordu. Son-
ra aklına pek mükemmel biı
fikir gelmiş gibi sevindi.
— Buldum, ben buldum diye
söylendi. Mademki onun adı yok.. Onun adını ben koyuyo-
— Emir buyurun Ağa'Haz-
— Adı Nerminten olsun.. Öyle değil mi? Buna en yakı? şan isim de bu.. Nermintan.. Çok hoş.. Vallahi hoş.. Bak, ne güzel buldu ben.. Hünkâr da beğenecek..
Biraz daha onu süzdü ve Sa-
fiye Kalfaya emir verdi:
— Bunu götür dir, kuşandır. Bu badda lâle safası
şimdi. Giy-gece Saada-var. Hünkâr
teşrif buyuracak.. Nerminten de orada bulunacak.
Kız birdenbire daha fazla hırçınlaştı ve ilk defa konuştu:
— Ne için Kâğıtlıaneye gidecekmişim.
(Devam edecek)
Bulgaristan Tiirkleri
(Başı 1 inci sayfada)
Bulgar hükümet nin Türk a-zınlığından kurtulmak için ver diği karar alicenaplık maskesi altında komünist hilesinin bariz bir delilidir. Bu azınlığın sayısı 250 bine yükselmek tedir. Bu Türkler 100 sene evvel padişahlar zamanında Bul garistana yerleştirilmiş ve o zamandanberi hiçbir kargaşalığa sebep olmamışlardır. Komü nist partisi iktidara geçtiği zaman Türk mektepleri, tiyatrolar, hastahaneler ve saire inşa ederek önce onlara lûtuf-larda bulunmuşlardı^ Komünist ajanları ve propagandacıları Türklere «Hür halk demokrasisinde yaşayan Türklerin, «A-merikan kolonisi» olan Türki-
ye cumhuriyetinde yaşamaya ve Amerikan mâliyesinin hiz
met ne ve istismarına tâbi ol-
mağa mahkûm Türklerden çek d. ha mesut olduklarını anlatmışlardır. Fakat bütün bu lû-tuflar Türkler de dahil bütün tebaaların komünist istibdadı a.'tında çektikleri ekonomik
sefaletin yanında hiç kalmıştı.’. Eğer Bulgar hudutları açık
olsa idi, Türk olsun
olmasın
biitün Bulgarların iştirak edeceği büyük bir hicret başlar-
dı. Fakat Bulgar hudutları her kese kapalı id'. Bununla beraber bir kaç bin kişi kaçmaya mvjvaffak! olmuştur. Bunlardan bazıları Almanyaya bazıları da Yunanistana gitmişler-d r.'
Türk azınlığı anasında bazı kemseler, kendilerine Türkiye
ye hicret etmek müsaadesi verileceğini ümit etmekte idiler. F ıkat bunların ekseriyeti çiftliklerini terketmek istemiyorlardı. Bulgar hükümeti az sonra siyasetini değiştirdi ve mem leketi terketmek isteyen Türk
lere vize verdi. Liberal mahiyette görünen bu tedbir mem leketten çıkmak isteyenlerin bütün mallarından feragat etmeleri şartına bağlanıyordu. 10 Ağustosta Bulgar hükümeti, Türk hükümetinden Bulgar is-tandaki bütün Türk azınlığını kabul etmesini istedi.
katlanıyorlar Jandarmajzücü Kurtuluşu
(Başı 1 inci sayfada) K-J 5
(Başı 1 inci sayfada) icraatına bakarak ümidi kesmiş İliç bir fert yoktur, dedi.. Bilâkis Van’da Demokrat Parti iktidarının vatandaşları Halk Par tisi idaresinin kâbus nevinden ağır, baskısından ve zulmünden kurtarmış olduğunu bütün hemşehrilerim derin bir memnuniyet içinde hissetmiş bulunuyorlar, diye ilâve etti.
Gümüşhane Milletvekili Kemal Yürükoğlu ayjıı zamanda şunları da söyledi:
— Sfikıt Halk Partisi iktidarı zamanında ben Van’da Cumhuriyet Savcısı idim. O zaman, hudut hâdiseleri sık sık devam etmekte idi. Nitekim otuz üç vatandaş da bu asayişsizliğin kurbanı olmuşlardır. Fakat bugün hemen hiç bir hudut lıâdi-uyıcıtBu, nmcıuıa Kcııuıamı uu sesine tesadüf olunmamakta ve bir iecavüzo uğramış sayacak halk büyük bir huzur İçinde ya-mıdır? Yoksa yalnız, bazı mal-1 şamaktadır.
zemr yardımları ile mi iktifa I 11 tısadî ’ "
edecektir?
Daha açık konuşalım: Amerika Türkiye'yi dünya barışının ve batı demokrasilerinin ilk müdafaa hattı olarak lâkki etmekte midir? bir harp patladığı zaman Türkiye'nin, zaman için ileri sürülmüş bir f olarak kullanılmasını mı şünüyor?
Amerikan politikasının husustaki kesin karafrını renmek için elimizde iki kân vardır:
Bunun birincisi Türkiye'nin derhal Atlantik Paktına kabul edilmesidir. İkincisi ise Amerika ile münasebetlerimizin bir bölge ittifakı manzumesi içinde daha ciddi ve esaslı surette tanzim olunması ve ahde bağlanmasıdır.
Herkes gayet iyi bilir ki, Dvnokrai Partinin dış politikada tuttuğu yol, sarih, açık ve kdrarlı konuşmaktır. Onun için biz de dostlarımızdan sarih ve kararlı bir cevap bekliyoruz. Çünkü umumî efkârı ancak bu suretle tatmin etmiş
Gazetelerde okuduk: Senatör Cain Amerika Ayanında gayet mühim bir nutuk söylemiş ve demiştir ki, eğer Avrupa bit tecavüze uğrıyacak olursa müstevliye karşı yalnız Türkiye ve İspanya ciddî bir surette mukavemet edecek diğerleri onunla anlaşmaya bakacaktır.
Cain'in sözlerini burada biz de biraz daha teşrih etmek isteriz: Avrupa bir tecavüze uğ-rıyacak olursa, Türkiye topun ağzında ilk hedeftir. Ispanya'ya dahi karar almak fırsatı en son gelecektir.
Dahası var: Eğer İspanya mukavemet edecek olursa, bunun sebebi, kendi anti komünist rejimini de muhafaza etmek endişesinden doğacaktır. Halbuki bizim mukavemetimiz hem dünya barışını ve müşterek emniyeti, hem de kendi istiklâl ve hürriyeimizi korumak için olacaktır.
Şurasını açıklıyalım ki, Cain'in müstevli ile anlaşabileceğini söylediği memleketlerin çoğu bugün Atlantik Paktı ile Aı-nerika'ya ahdî bir surette bağlanmış bulunmaktadırlar. O halde Türkiye'nin A-merika ile böyle bir muahede ile bağlanmaması kadar garip ve tezat dolu bir vaziyet savvur olunabilir mi?
Tekrar edelim: Biz, Amerika bizimle beraber olsa da, olmasa da eğer topraklarımız bir düşman taarruzuna uğrarsa canla başla, dişle ve tırnakla mukavemet etmesini biliriz. İstediğimiz tek şey kendi istiklâl ve hürriyetimizle be raber dünya barışını da sağlam ve devamlı surette koru-
Türkiye'nin kendisi ile ittifak yapan bir devlet için çok mühim bir kuvvet olduğunu unutmak, siyasî hayatta pus-layı kaybetmek, hakikatleri görmemek veyahut yanlış he-
l et-
2 mağlûp etti
HİLÂLSPOR- ATIFBEY MAÇI HAKEMİN GARİP KARARI YÜZÜNDEN YAPILMADI
Tıp Kongresi
(Başı 1 inci sayfada)
Gökçe’nin, verem epidemiyo-lojisi hakkında Prof. Dr. Nus-ret Karasu, Dr. Orhan Sanus, Dr. Yakup Çelebi'nin, bizde verem savaşı hakkında Ord. Prof Dr. Tevfik Sağlam, dünyada verem savaşı hakkında Dr. İhsan Rifat Sabar’ın raporları tetkik ve münakaşa edilecektir. Ayrıca doktorlar tarafından yapılacak serbest tebliğler üzerinde de görüşmeler yapılacaktır.
Her sene olduğu gibi bu kongreye iştirak arzusunda o-lan bütün doktorlara çalışıtk-ları yerler tarafından izin verilecek ve Devlet Demir ve Deniz Yolları tarafından kolaylık gösterilecektir.
Cumhurbaşkanı Celâl Ba-yar'ın himayesinde ve Başbakan Adnan Menderes’in fahrî başkanlığında açılacak olan XI. Millî Türk Tıp Kongresi vesilesiyle bir de Tıp Alât ve İlâç Sergisi açılacaktır.
M. E. Bakanının tamimi
(Başı 1 inci sayfada) düşmanlığına hedef olur ve muhitte yapacağı büyük vazifesini yapamaz hale gelir.
Bu itibarla öğretmen arkadaşlarıma ilk ve son defa olarak bu hususu hatırlatmağı za rurî buldum. Bunun aksine ha reket edenler hakkında alaca-
ğım ihbarlar üzerine derhal ta
kibat yaparak kanunun icaplarını yerine getireceğimi ve
ve icaplara göre kendini siya-
sete kaptıran öğretmenlerin
dlevhal cezalandırlacaklarının
ilgililere tebliğini rica ederim.
Millî Talebe Federasyonunun fevkalâde toplantısı
Türkiye Millî Talebe Federasyonu genel kurulu 22 Eylül 1950 Cuma günü İstanbulda
Marmara lokalinde olağanüstü
bir toplantıya çağırılmıştır. Gündemde Way konsey toplan tısının neticeleri, gençlik ko-
mites'nin kurulması üzerindeki
çalışmalar üzerindeki muhtelif komisyonların raporlarının mü zakeresi ile başkan seçimleri
Acaba Bulgar hükümeti bu isteği ile ne kazanmaktadır?
1 — Ekseriyeti köylü ve çift lik sahibi oaln 250 bin kişiden kurtulacak ve topraklarlyle
mallarını zaptederek. ele geçireceği mallarla istediği kimseleri mükâfatlandıracak veya kr.ndırabiledektir. Bu suretle tamamen £ayri memnun olan halk arasında geniş ve .emin.
bir camia meydana getirebilecektir. Çünkü bütün Bulgar köylüleri komünist istibdadından nefret etmektedirler.
2 — Her şeyden mahrum 250 bin erkek, kadın ve çocuğu toplu bir halde Türkiyeye yollamakla Türkiyede bir çok güçlükler yaratacak ve Türk hükümet ni ağır masraflar yapmak mecburiyeti karşısında bırakacaktır.
JAVA
duruma gelince, Van-da mahsul çok iyi ve fiyatlar da çiftçiyi memnun edecek durum-dad ı-. Köylü Ziraat Banka-_______ sının tebligatına dahi lüzum )«. te-' kalmadan borçlarını ödemekte -Yoksa 1 dirler. *
— ı Bılcdiye seçimlerine gelince bu seçimlerin tam bir sükûn i-çinde yapılmış olduğunu söyli-yebilirim. Başkale Demokrat Parti Başkanı Mahmut Ertuş’un elli kişi ile baskı yaptığı iddiasının tamamen yalan olduğunu Van Vilâyeti resmen kendi Partilerine bildirmiş bulunuyor. Buna rağmen Mahmut Ertuş’a baskı yapmış olduğunu isnadet-meleri Demokrat Parti Başkale başl-anımızı çekememelerinden ve çok ümidettikleri bir seçimi kaybetmiş olmalarındandır. Anlaşılıyor ki Ferit Melen; hakikatleri tam tersine ifade etmek suretiyle mensup olduğu partinin ananesine riayet et -miş görünmektedir.
Kümeler arası terfi müsabakalarına dün de 19 Mayıs Stadında devam edildi.
Jandarmagücü - Kurtuluşa 14-2 galip geldi. Hilâlspor -Atıfbey maçı hakemi Reşat Önen santra çizgilerinin kireçlenmemiş olduğunu ileri sürerek maçı tehir etmiştir.
2 No. lu çim saha ile toprak sahasının boş bulunmasına rağmen hakemin maçı tehir e etmesi biraz garip karşılanmış-tır. Çünkü, kış aylarında sahalarda çizgilerin dahi görün-1 mediği zamanlarda maçlar mü kemmelen yaptırılıyordu. Bunun için dünkü maçın tehiri lüzumsuzdur. Hilâlspor - A-tıfbejr maçı bugün oynanacak-
Raşit Giray, Melid Çağ, Mus-1 tafa Çevrem, Besim Atfbars, Selâhattin Magra, Hüseyin Dalgakıran, İbrahihm Selet, Mevlût Göksan’ın yarışma sa- I
kazanmak dü-
ta-
muhacimler daha ziyade pas dağıtmakla iktifa etmişlerdir.
Oyunun ilk golünü Kiıtley atmış, Duns Sunderland’ı 2—0 ___________________ ____*________ galip vaziyete getirmiştir. Bun atinde Stadyumda hazır olma- dan sonra Galatasaray santr-ları rica olunur.__ı foru ■ Reha takımına bir gol
Güreş müsabakaları kazandırmıştır. Devre sona e-Ankaragücü, Demirspor, Zi- rerken Sunderland santrforu rai Kombinalar, Tekel kulüp- kafa ile mükemmel bir gol at-lerr aralarında bir anlaşma ya-1 nıış ve bugün güzel bir oyun parak seri halinde güreş mü-' çıkaran Turgayı üçüncü defa sabakaları tertip etmişlerdir, j mağlûp etmiştir.
i İlk teşvik müsabakası 16 ve 17 1 *” J---------J
| eylül günleri Ankaragücü sa-1 hasında yapılacaktır. Müteakip * haftalar teşviklere devam edi-1 lecek ve bilâhare puvan usu-liyle takım halindeki müsabakalara geçilecektir, Aynen futbolda olduğu gibi, iki devre I üzerinden yapılacak olan bu de kaleci Mapson'ı müsabakalarda en çok puvan i ' * "
alan kulübe Ankaragücü ta-
------- , ! rafından bir güreş büstü he-|
dünyadaki d jye edilecektir.
İkince devrede beynelmilel Türk kalecisi Turgay fevkalâde kurtarışlariyle takımını mu -hakkak gollerden kurtarmıştır.
Galatasaray haf ve forvetleri bugün Sunderland karşısında güzel ve yapıcı bir oyun çıkarmakla beraber rakip kale önün a. »« tehlikeye
sokacak vaziyetler yaratama -ta- mışlardır.
' Bir ara iki GalatasaraylI futbolcu hafif sakatlanarak sahayı terketmişlerse de bir kaç dakika sonra yerlerini tekrar almışlardır.
Bugün oynanan maç tribünleri dolduran Londralı seyirciler üzerinde iyi tesir bırakmıştır.
İsraile gidecek basketbol
Eylül nihayetinde Telâvivde başlıyacak olan, d—yzdzk: bütün yahudi sporcuların iş-1 tırak edeceği İsrail olimpiyat' Z-'l 1 ,
oyunlarına (Makaliyat) mem- V13İ3.t3S31*3 V leketimizde bulunan yahudi J
vatandaşlardan mürekkep 16 £1 1 1 1,
kişilik bir basketbol takımının 0UFlCldl3nCl 3 katılmasına Beden Terbiyesi ı Genel Müdürlüğü müsaade et-1 Q ~1 ___
miştir. 1 □ " ı yenileli
Öğrendiğimize göre basket-' . *
bol millî hakemimiz olan Yu-' da Çerasin’in başkanlığındaki basketbol kafilesi yakında İsrail’e hareket edecektir.
B. Terbiyesi Bölge Başkanlığından:
1 — Ankara Bölgesindeki kü meler ve bu kümelerdeki ku-1 lüpler tebellür etmiş olduğundan; 1950 - 1951 yılı Tertip Komitesi seçimi yapılmak ü-zere 16.9.1950 cumartesi günü saat 15.00 de birinci küme ve saat 17.00 de de ikinci ve ü-çüncü küme kulüplerinin iştirakiyle, Bölge Merkezinde bir toplantı yapılacaktır.
2 — İki yıllık görevi sona
eren Bölge Ceza Kuruluna. Ce za Talimatnamesinin 23 üncü maddesi gereğince yeniden 2 üye seçileceğinden, aynı gün saat 16.00 da bir toplantı daha ; tertiplenmiştir. a uvı oaj »aua, - —-
3 — Kulüp idare heyetlerin- Askerî tatbikatta hazır bulu-'. kazanmış oluyoruz,
ce, her iki toplantı için bir " ” ” ’--- ~ '
mümessil seçilerek, idare he- ______, ____________
yetince verilecek yazılı salâhi- Heyeti, Amerikan Büyük El-yetname ile birlikte, bu top- çjsi, Amerikan Yardım Heyeti lantılarda behernehhal hazır mensupları, ---------
bulunmaları gerekmektedir. ■ ’
4 — Bu hususta, kulüplere ruzunu ayrıca tebligat yapılmaktadır.
İlgililere duyurulur. —-----------------
Beden Terbiyesi Ankara ile takip etmişler Bölgesi Başkanlığı ile Futbol kuvvetler komutanından Hakem Komitesi Başkanlığın- hat almışlardır, dan: Mavi kuvvetlerin bomba
Dün, hakem tarafından tehir çakları devamlı edilmiş olan Atıfbey - Hilâl- yamaçlarında çalışmışlardır, spor maçı; bugün 19 Mayıs M"" , --- _
Stadyumunda yapılacaktır. Bu rekâtı bu gece de devam ede-, önümüzdeki yılların maçın saat ve hakemteri aşa- çektir. ' —»-».»- ----;—
gıda gösterilmiş olup ilgililere ;
tebliğ olunur.
14 eylül 1950 perşembe: «ıaa)ııUU1) )=“ Saat 17 00 de Atlfbey “ Hi-' le inkişaf etmektedir. Kırmızı
yoldan mektebe gitmek is- lâlspor. (3 numaralı çimen sa- kuvvetlerin bu gece, mavi kuv ” V'"' C«wtvol vevlcıiıı ûa'uamanU.'İ devam I
eden taarruzlarını durduracak | ları tahmin edilmekte ve yarın ' kıgmızı kuvvetlerin mukabil ı taarruza geçmeleri beklenmek-1 . tedir.
Malkaya tepesinde kırmızı -------------- ----------
kuvvetler genel karargâhmda , 17'5 ,lira)'a lüzum
Güvenlik Konseyinde Rus vetosu
Londra Radyosu, 13 (Basın -Yayın) — Güvenlik Konseyinin dün akşamki toplantılarında Amerika’nın, Çin’in bombalandığını iddia ettiği mahalle bir tetkik komisyonu gönderilmesi teklifi Rus delegesi tarafından veto edilmiştir. Bir müddet evvel Komünist Çin Hükümeti bir Amerikan tayyaresinin Mançurya’da bir noktayı bombalamasından dolayı Birleşmiş Milletlere müracaat etmesi üzerine mesele Güvenlik Konseyine aksetmişti. Bunun üzerine de Amerika tecavüz edildiği iddia edilen mahalle, İsveç ve Hindistan delegelerinden müteşekkil bir tetkik komisyonunun gönderilmesini teklif etmişti. Dün kü Konsey'toplantısında yedi milletin bu teklifin lehinde rey vermesine rağmen, Rusların vetolarını kullanmalarından dolayı müsbet bir karar alınamamıştır.
saplar yüzünden dünya 1 şının ehemmiyetini ihmal mek demektir.
Amerikalı dostlarımızın eski müttefiklerimizin i bu hakikatleri göz önüne alarak ona göre hareket edeceklerini tahmin ediyoruz. Çünkü basiret ve zaruretler bunu icabettirmektedir.
Komünist istilâsına karşı bir dalgakıran vazifesini gören ve harp stratejisinde mü- , him bir rolü olan Orta Şark ' da petrollerinin müdafii bulunan Türkiye'nin bu durumunu göz .önünden uzak bulundurmak tarihin bir defa daha kaydede-miyeceği muazzam bir siyasî hatâ olacaktır.
Mümtaz Faik FENİK
Tren kazası
bütün tır.
şehrin su derdi
(Başı 1 inci sayfada) tona baliğ olmaktadır ki; ceman 50 bin ton demektir 20 yıldanberi emsaline rastlanma yan sürekli kuraklar tesirile, bu yıl kaynak suları süratle azalmağa başlamış ve günlük verimleri 26 bin tondan 13 bin tona düşmüş; dolayısiyle şehrin suyu da «azalmıştır.
Yer yüzünde sühunetin artmasından süratle seviyelerini kaybeden üst tabaka yer altı suları büsbütün çekilerek şehri susuz bırakması tehlikesi baş gösterdiğinden, 23 metre derinlerde bulunan ikinci tabaka yer altı sularından istifade maksadile sondaj kuyula-'rx indirilmiş ve böylelikle za-(Başı 1 nci sayfada) yi olan suyun 5 bin tonunu xun.cn vavM.nanc» i»»»..» L-l- j kazanmış oluyoruz.
nan Genelkurmay Başkanı Daha üç _sondaj kuyusu aça Nuri Yamut, Yüksek Komuta rajç suyun tezyidine çalışıl-x. a ı r).............ı. x«ı makta jse dc, tulumbaların az-
- S orgeneraller 'bu ■ ve bunlarm süralle temin tepede mavi kuvvetlerin taar-, edilmesindeki muşk.lat ve but -_____ ve kırmızı kuvvetlerin çe darlığı fazla sondaj tesisine savunmasını ve bu arada yapı- fırsat vermemektedir.
lan stratejik çekilmeyi alâka Şehre gelen suyun çoğalma .ı_ x_ı.._ ı ve kırmızı sı 5 milyon liralık bir teşeb-
—ıza" büs olduğundan, şimdilik daha ,U. bomba u-' “““ oian Ver alt' sularından surette cephe istifade şekli tercih edilmekte-___a______ ı dir.
Mavi kuvvetlerin taarruz ha Dünya meteorolojisine göre; ’ ,..... ’ ‘ ‘‘ gittikçe
kuraklığa düşmesine ve 8 yıl sonra kıtlık yılLarına ulaşılması bilinen bir olay olduğundan Ankaranın müstakbel ihtiyaç-1 lan için, önümüzdeki 5 yıl zar fında, mevcut kaynaklardan istifade temini ve şebeke tevsi ve slahlarının vaktinde yapılması zaruret halinde ortada bulunmaktadır.
Yapılan hesaplara göre, bu kırmızı islerin ikmali için tahminen 17.2 —2~“ lüzum var-
, - ou .»«.O- Kendisi ııe goruşrugum Ame’- 1 (llr- Bu tahsisatın, Belediye ve
lı atletlö- tasnife tâbi tutulu- i rikan büyükelçisi W.udsworth Sular idaresince teminine ım-caklar, lisansı olmıyanlar ya-1 n,anevralar hokk,„da1tl imi- |kan olmadığından, yine devlet dTüXr^eXu”kya^a)a-o 1“ »u)âsa etti muhtaç buiunmak-
rışmalara bir daha üçüncü kü- rıaxvA.«vı»x »c» u(*«v*n.(.o.ş.s
me yarışmalara girmemek su-, gözle takip ediyorum ve bir retiyle katılabilirler. Bir atlet çok şeyler öğreniyorum. Gaze baytrak koşusu hariç günde teciler Başkan Trumana «Koyar ışmaya girebilir. I re’de savaş nasıl gidiyor?» dı-
, 2 — 16 eylül cumartesi • -
17.00 de sırasiyle 400 metre
(Başı 1 nci sayfada) rağı arasından geçerek en kısa ....l
tem işlerdir. Kaza kurbanı Fer-had ve iki arkadaşı leyli talebesi bulundukları mektebe geç kalmamak için demiryolu üzerinden geçerken biraz ileride Çiftlik istikametinden gelmekte olan banliyö treninin önünden geçmek istemişler ve koşmaya başlamışlardır. Bu sırada gardan hareket eden Etimesgut banliyö trenini görmemişler ancak diğer trenin önünden kaç mayı düşünmüşlerdir.
Feıhııd’ın arkadaşları her i-ki trenin önünden de koşup karşı tarafa geçmeğe muvaffak olmuşlarsa da, Ferhad buna muvaffak olamamış ve trenin altında halarak feci bir şekilde can vermiştir. ıv.uu ae sırasıyıe *ıuu metre en-1
| Hâdiseye savcılıkça el kon- gem _ 200 M. - 800 M. - 5000 muş ve tahkikata başlanmış- ~~ ■ — ı
Londra, 13 (a.a.) (Reuter) — Türkiyenin en iyi futbol takımlarından Galatasaray bugün în giliz birinci ligine mensup Sun-derlanda 3—1 mağlûp olmuştur. Bütün goller ilk devrede atılmıştır. Bu dostluk maçında Sunderland çok güzel bir oyun çıkartmış ve bu arada bilhassa Şaklton temayüz etmiştir. Sahada bulunan yirmi bini müte -caviz seyirci Şaklton’un top kontrolündeki üstünlüğü ve hünerlerini uzun uzun alkışlamıştır.
Türk takımında haflarla a-çıklar iyi oynamış, fakat orta
Manevrada
Geniş bir hat üzerinde ya-1 pılan taarruz arazinin çok arı- ı zalı olması dolayısiyle güçlük- I
ha). Hakemler: Kenan Sertyel, vetıerin sabahtanberi Vedat Gürsel, Naci Bay dar.
B. T. Ankara Bölgesi Atletizm Ajanlığından:
16 ve 17 eylül 1950 cumartesi ve pazar günleri 19 Mayıs Stadyumunda birinci küme atletleri arasında bölge atletizm birincilikleri yapılacaktır. ( „
1 — Bu yarışmalarda lisans- kendisi ile görüştüğüm Ame-
.— Harekâtın her dakikasını I taYlz-
Hakikatte şehrin günde 65 'bin ton suya ihtiyacı vardır-rv0_ ı Kuraklığa rağmen bu miktar di-1 suyun Hatip çayı, İncesu ve
2 — 16 eylül cumartesi saat ‘ye sormuşlar.'Truman'da .Ce-1 K^aba vadilerinden kolayı
1.00 de sırasiyle 400 metre en-; nerallerin bana verd,ğl ma10-' temin edilmesi kabildir. An -
Bakanı
M."- 4x4ÖÖ -'"Gülle"- Cirit - Sı-1 mala har» «•»« iyi «•" rık - Uzun. ediyor.» demiş. Benim de
3 — 17 eylül pazar saat 17.00 generallerin bana verdiği ma-de sırasiyle 110 M. engelli - 100 | lûmata göre manevralar gayet
1,^. cereyan e{iiyor.»
İtalyan deniz ataşesi Gukal-dini manevraların gayet iyi o. gittiğini, yeni ve modern mal-ı- | zemeyi askerlerimizin iyi kullandıkların’!. or( zun gerek bilgi ve ki kabiliyet bakımından ç üstün olduğunu söylemiş •Türk askerlerinin cesareti
Q5_ sasen herkesçe malûmdur» de-
M. - 400 M. - 10000 - 4x100 -Disk - Çekiç - Yüksek - 3 a-1 dım. I
• 4 — Yarışmalara katılacak •atletlerin girecekleri yarışma-' .(Başı 1 inci sayfada) lan ve isimlerini 15 eylül cu-__Şale Köşkünde kapanan ma günü saat 17.00 ye kadar Dünya Sağlık Teşkilâtı Doğu Staddaki Bölge Bürosuna yaz- ı Akdeniz Bölge Konferansın- dırmaları lâzımdır. I
dan dönmektedirler. Şehri-' 5 — Bu yarışmaların ha-
mizde bir kaç gün kalacak o- kemleri: Nedim Aydınoğlu, lan bakanlar hastanelerimizi Cemal Alpman, Cevdet Arun, I ve sağlık tesislerini gezecek- , Muammer Pamuk, Faik Gülerdir. ■ kay, Ali Göker, Fasıl Sağlam, iniştir.
cak bu da hükümetten, lüzumlu tahsisatın verilmesine bağlı-j. I dır.»
D. P. İzmir İl Başkanlığına avukat Pertev Arat getirileli îzmir, 13 (Telefonla) — Avukat Rauf Onursalın dün İzmir Belediye Başkanlığına
gayet mesiyle inhilâl eden D.P.
ırdumu | mir İl İdare Kurulunda yeni-gerek fizi- den bir iş bölümü yapılmış ve çok İl Başkanlığına Avukat Per-ve tev Arat, İkinci Başkanlığa A-, vukat Enver Başar, Kâtipliğe | Lebip Yaltuğ, Muhasebeciliğe î' ( de Bedri Akkerman getirilmiş-
Emsallerile KIYAS kabul etmeyen dünyaca tanınmış JAVA Motosikletlerin1 tercih etmeniz ve üzerinde durmanız menfaatiniz icabıdır 1950 Modeli gelmiştir Tediyatta Kolaylık ÇEMKO
14-9-1950
ZAFER
Sayfa ; 5
Eskişehir Valiliğinden
Demir satılacak
İSin „„i
Keşif bedeli Lira Krş.
Muvakkat teminat Lira Krş.
Devlet Orman îşlotmesi Ankara Merkez
Müdürlüğünden:
1 — Muhtelif cins ve ebatta 58300 kilo inşaat dömîri 15
Sıhhi tesisat Kalorifer tesisatı Elektrik tesisatı
3939 50
32282 00
3357 00
295 46
2421 15
251 77
gün müddetle/ açık artırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Artırma 28.9.1950 tarihine rastlıyan perşembe günü saat 15 de İşletmemiz meyanında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
39678 50 2968 38
Eskişehir'in Güllük mahallesinde yaptırılmakta olan ilk okul binasının yukarıda keşif bedelleriyle muvakkat teminatları yazılı tesisat işleri 2.10.1950 pazartesi günü saat 15.15 e kadar kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme Hükümet Konağındaki D. Komisyon salonunda Komisyon huzuriyle yapılacaktır.
Bu işe ait keşif, metraj, seridöpri, eksiltme ve mukavele projeleri ile buna bağlı evrak her gün D. Komisyon Bürosu ile Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
İsteklilerin ihale gününden en az üç gün evvel Valiliğe müracaatla ehliyet vesikası almaları şarttır.
Taliplerin 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazır-lıyacakları teklif zarflarını yukarıda gösterilen ihale saatinden bir saat öncesine kadar makbuz mukabilinde ve mühürlü olarak komisyona vermeleri şarttır.
Postaca olacak gecikmeler nazara alırjmaz.
(6862) 2009
3 — Satışı yapılacak olan demirlerin kilo itibariyle mu-nammen bedeli 27 kuruş 50 santim olup geçici teminatı 1202 li-
ra 44 kuruştur.
4 — Şartnamesiyle demirlerin evsafı görmek istiyenlerin her gün Müdürlüğümüze başvurmaları.
5 — Taliplerin belli gün va' satten evvel geçici teminatlarını Müdürlüğümüz veznesine yatırarak makbuzlarını komisyona ibraz ederek hazır bulunmaları ilân olunur.
(6865) 2004
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları
Müessesesiııden
Karabük
i Müessesemiz Hastahanesine alınacak bir sinir hastalıkları uzmanına 625 liraya kadar aylık ücret verilecektir.
Emeklilik hakkı tanınmış, daimi kadrolu olan bu göreve alınacak uzmana ayrıca yılda iki aylık ücretini geçmemek üzere ikramiye verilebilecek, çok cüz’i bir bedel karşılığında lojman Müessesece temin olunacaktır.
İsteklilerin aşağıda yazılı belgelerini ekliyecekleri dilekçeleriyle acele Müessesemize müracatları ilân olunur.
1 — Nüfus hüviyet cüzdanı,
2 — öğrenim belgesi,
3 — (Varsa) hizmet belgesi,
4 — Terhis tezkeresi. (6798)—1990
Eskişehir Valiliğinden

Keşif bedeli Lira Krş.
Kalorifer tesisatı Elektrik tesisatı Sıhhi tesisat
12552 50
2669 00
2804 60
Muvakkat teminat Lira Krş.
941 44
200 18
210 30
18026 10 1351 92
Eskişehir Hükümet Konağı arkasında yaptırılmakta olan özel İdare Mülkünün yukarıda keşif bedelleri ile muvakkat teminatları yazılı tesisat işleri 2.10.1950 pazartesi günü saat 15.30 a kadar kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme Hükümet Konağındaki D. Komisyon salonunda Komisyon huzuriyle yapılacaktır.
Bu işe ait keşif, metraj, seridöpri, eksiltme ve mukavele projeleri ile buna bağlı evrak her gün D. Komisyon Bürosu ile Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
İsteklilerin ihale gününden en az üç gün evvel Valiliğe müracaatla ehliyet vesikası almaları şarttır.
Taliplerin 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazır-lıyacakları teklif zarflarını yukarıda gösterilen ihale saatinden bir saat öncesine kadar makbuz mukabilinde ve mühürlü olarak Komisyona vermeleri şarttır.
Postada olacak gecikmeler nazara alınmaz.
(6861) 2008
Daktilo Müsabaka İmtihanı
Maliye Bakanlığı Tetkik Kurulundan:
Bakanlığımız Tetkik Kurulunda münhal bulunan 300 lira aylık ücretli yabancı dil bilen daktiloluğa müsabaka ile bir daktilograf alınacaktır.
Müsabaka 18,9.1950 pazartesi günü saat 15 de yapılacaktır.
Taliplerin yabancı dillerden Fransızca veya İngilizce bilmeleri şarttır. (Ayrıca İngilizce bilenler tercih edilecektir.)
Taliplerin 18.9.1950 pazartesi günü saat 12 ye kadar nüfus kâğıdı, askerlik ve tahsil vesikaları ve iki fotograflariyle Bakanlık özlük İşlerine müracaatla kayıtlarını yaptırmaları ilân ölünür. (6863) 2003
Yapı işi eri ilânı
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Ankara Atatürk Lisesi konferans salonu havalandırma ve teshin tesisatı ikmali ile diğer çeşitli işlerdir.
Keşif tutarı: (6143.10) liradır.
2 — Eksiltme 2.10.1950 pazartesi günü saat 16 de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve imar işleri Reisliği Eksiltme Komisyonu odasında pazarlık usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaş naşı ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve imar işleri Reisliğinde görülebilir.
Sayın Ankara halkına müjde
Uzun zamandanberi kapalı bulunan Ankara’nın tanınmış jlan ALTAN KUNDURA Mağazası bu kere büyük fedakârlıklarla teminine muvaffak olduğu en son modelleriyle tekrar Adliye yanındaki yeni dükkânlarda açılmış olduğunu muhterem müşterilerine müjdeler. ALTAN Kundura Telefon: 11090.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (921.47) liralık kesin teminat vermeleri ve eksiltme şartlaşması gereğince ticaret odası belgesi ibraz etmeleri şarttır.
3 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını v6ya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün önce Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliğine başvurarak bu işin eksiltmesine girebilmek İçin yeterlik belgesi almaları şarttır.
(6763) 1980
P.T.T. Genel Müdürlüğünden
1 — İdare ihtiyacı için şartnamesine ilişkin fennî şartnamelerinde vasıflan yazılı beş adet bir fabrikatonluk kapalı kamyonetle, altı adet 2,5 fabrikatonluk karoserli kamyon ve dört adet on kişilik kaptıkaçtı, her birinde lüzumlu avadanlık idari şartnamenin 6 ncı maddesinde yazılı kayda göre teklifte bulunulmak şartiyle kapalı zarfla eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Beş adet bir fabrikatonluk kapalı kamyonetin muhammen bedeli 45.000 gecici teminatı (3375) lira, altı adet 2,5 fabrikatonluk karoserli kamyonun muhammen bedeli (66.000) ve geçici teminatı (4550) Lira, dört adet on kişilik kaptıkaçtının muhammen bedeli (50.800) geçici teminatı (3790) lira bu üç kalemin muhammen bedeli (161.800) geçici teminatı (9340) lira olup eksiltmesi 29.9.1950 cuma günü saat 16 da Ankara’da Genel Müdürlüğümüz Fen Dairesi Başkanlığı odasında müteşekkil satın alma komisyonunda yapılacaktır.
3 — İstekliler geçici teminat makbuzu veya banka teminat mektubu ile şartnamenin 4 ncü maddesinde yazılı kanunî vesaik ve teklifi muhtevi kapalı zarflarını o gün saat onbeşe kadar mezkûr komisyon başkanlığına vereceklerdir. Postada vaki olacak gecikmler kabul olunmaz.
4 — Şartnameler Ankara’da P.T.T. Emlâk ve Levazım Müdürlüğünden İstanbul’da Yeni Valde Hanında P.T.T. Umumî Depo Muhasipliğinden bedelsiz olarak verilecektir.
(6745) 2006
Klinğrit nevinden levha alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satınalma Komisyonuri-
1 — Muhtelif kalınlıklarda ceman 16500 Kg. klinğrit nevinden levha kapalı zarf usuliyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 80850 lira olup muvakkat teminatı 5292 lira 50 kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 3 ekim 1950 salı günü saat 11 de Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi. (6819) 2007
Yapı İşleri İlânı
Urfa Millî Eğitim Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Suriye’de Caber Kalesi civarında Süleyman Şah Türbesinin onarımı işidir.
2 — Keşif tutarı 25.765 lira 13 kuruştur.
3 — Geçici teminatı 1932 lira 38 kuruştur.
4 — Eksiltme 2490 sayılı kanunun 31 nci maddesi uyarınca kapalı zarf usuliyle yapılacaktır.
5 — Eksiltme 28.9.1950 perşembe günü saat 11 de Urfa Millî Eğitim Müdürlüğü odasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
® Eksiltme şartnamesi ve diğer keşif evrakı her gün mesai saatleri içinde Urfa Millî Eğitim Müdürlüğünde görü-
7. ~ _Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin ihale gününden üç gün evveline kadar (tatil günleri hariç) bu işin teknik öneminde ve en az onbeş bin lira keşif bedelli bir işi başarmış bulunduklarına dair bonservislerini ibraz ederek Urfa Bayındırlık Müdürlüğünden alacaklan ehliyet belgesini 1950 yılı Ticaret Odası vesikasını ve lüzumlu belgelerin teklif mektuplarına eklemiş olmaları şarttır.
8 — Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. Teklif mektupları ihale saatinden bir saat evveline kadar alındı mukabilinde komisyon başkanlığına verilmelidir. (6864) 2010
ZAYİ — Eskişehir Çifteler nüfusundan aldığım nüfus cüz danımı zayi ettim. Yengini a-lacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Fahriye köyünden Hacı oğlu Şahabettin Kurt-yılmaz (5487)
Hafız Yaşar Kuşoğlunun
Yazdığı:
Nıır Baba ile Mülakat adlı kitap yakında çıkıyor (5451)
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan
Deıvlet hastaneleri ile Trabzon Nümune hastanesinin ihtiyacı olan 4 muhtelif eba'tta 25-85 düzüne röntgen filmi kapalı zarf u-sırllyle eksiltmeye konulmuştur.
a — Eksiltme, 27 eylül 1950 çarşamba günü saat 15 de Ca-ğaloğlundaki Sağlık ve Sosyal Y. Müdürlüğü binasında toplanan Sıhhî Kurumlar Satınalma Komisyonunca yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli: Topyokûn: 28915 lira olup, tik teminatı: 2169 liradır.
3 — istekliler, bu işe ait şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
4 — isteklilerin, cari seneye ait ticaret odası vesikası ile 2190 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu işe yeter ilk teminat makbuz veya banka mektubu olduğu halde teklifi havi kapalı zaaflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar makbuz ■mukabilinde komisyona vermeleri.
5 — Postada valdf gecikmeler şayanı kabul değildir.
(«5741 1944
Köprü ahşap kafes kirişli tahliye yapımı
Karayolları Genel Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Muş ilinde Hınıs - Bulanık yolunda Şeyhin köprüsünde rpevcut kârgir ayaklar üzerine ahşaıp kafes kirişli tabiiye yapımı olup keşif bedeli (69.363) altmış dokuz bin üç yüz almış üç liradır.
2 — Eksiltme günü: 29.9.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 16 da Ankara'da Bayındırlık Bakanlığı binasında Karayolları Genel Müdürlüğünde Karayolları Eksiltme Komisyonunca kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme evrakı: Vezneye (yatırılacak (350) üç yüz elli kuruş bedele alt makbuz karşılığında Karayolları Genel Müdürlüğü Teknik Hesaplar Şubesinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için:
a) isteklilerin 1950 yılına ait ticaret odası belgesi ile usulü dairesinde (4.718,15) dört bin yedi yüz on sekiz lira on beş kuruşluk geçici teminat ıvermeleri,
Zonguldak Valiliğinden
Devrek-Tefen yolunun 19+570—21 + 370 İnci kilometreleri arasında yapılacak 29681 lira 99 kuruş keşif tutarlı mevcut bozuk servis yolunun tevsii sınai imalât, çakıl ve kum serpilmesi işi 14.9.1950 gününden itibaren 15 gün müddetle açık usulle ihale olunmak üzere eksiltmeye konulmuştur. Eksiltmesi, 29.9.1950 cuma günü saat 11 de Hükümet konağında il daimi komisyonunda yapılacaktır.
İlk teminat akçası (2226) liradır, işin bedeli 950 yılı özel idare bütçesinden verilecektir.
isteklilerin sözleşme ve şartnamesinde yazılı esaslar dairesinde teknik birisi olması veya böyle birinin istihdamını kabul etmesi veyahut mahiyeti itibariyle buna benzer ve bu işin keşif bedelinin yarısı tutarında bir işi iyi surette başarmış, kabulünü yaptırdığı veya idare ettiğini veya denetlediğini isbata yarar belge ile ihale gününden en az üç gün evvel (tatil günleri hariç) dilekçe ile müracaat ederek alacağı müteahhitlik vesikası, ilk teminat makbuzu veya bir banka mektubu ve bu yıla ait ticaret odası vesıkasiyle belli gün ve saatte daimi komisyonda hazır bulunmaları ilân olunur. (6755) 1968
Kocaeli Daimî Komisyonundan
1 — İlimizin Gebze - istasyon - Gebze yolunun 0x000 — 3x400 kilometreleri arasındaki esaslı onarımı Ekim ayının ikinci Pazartesi günü saat on beşte ihalesi yapılmak üzere açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Keşif bedeli 22025 lira 89 kuruş, geçici teminatı da 1651 lira 96 kuruştur,
3 — Bu işe alt keşif ve şartnameleri 11 Bayındırlık Müdürlüğü ve Daimî Komisyon kalemlerinde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için "tatil günleri hariç" ihale gününden en az üç gün evvel dilekçe ile Î1 makamına müracaatla yeterlik belgesi alınması şarttır.
5 — İsteklilerin yukarıda yazılı gün ve saatte belli miktar geçici teminat makbuzu veya banka mektubu İle 11 Daimî Komisyonuna müracaatları. 12226
(6726) - 1957
Deri satılacak
Türk Hava Kurumu Kırıkkale Şubesinden:
1 — Kurban bayramında toplanacak çeşitli deri 20 Eylül 1950 tarihine rastlıyan Çarşamba günü saat 15 de açılı arttırma ile satılacaktır.
2 — istekliler’pey akçeleriyle birlikte bolirli gün ve saatte Kırıkkale Belediye binasında nazır bulunmalıdırlar.
(2748)
Kiralık kârgir depo
Her türlü imalâthane yapmaya elverişli 7X11 eb’adında (kısmen un değirmeni tesisatı nı da havi olan) kârgir depo kiralıktır.
İstanbul caddesi 180 No. ya müracaat. Tel: 11602. (5468)
Bayan Kasiyer aranıyor
Yakında açılacak müeBBese-miz için kasiyer ve işçi bayanlara ihtiyaç vardır.
Her gün saat 17 - 19 arasında Yenişehir Sakarya caddesi I 37 39 Şamlı Hacı M. Naime Te-, lefon: 21864 5481
Cebeci Açıkhava
ÇİÇEK SİNEMASINDA
Bu akşam saat 21.30 dan itibaren
Ankarada ilk defa
Aslan Ahmet
(Türkçe sözlü ve şarkılı)
Baş rolde: John Hail Şarkılar; Ham yet Yüceses Aşk, macera ve dehşet dolu en yeni Amerikan filmi
b) Bu işin teknik öneminde bir işi iyi surette başarmış veya idare ve denetlemiş olduklarını isbata yarar belgelerini, Karayolları Genel (Müdürlüğünden alacakları tanıtma beyannamelerine (Müteahhit ehliyet beyannamesi, müteahhit plân
ve teçhizat beyannamesi) bağlamaları ve bu beyannamelerin içindeki sorular cevaplandırılarak yeterlik belgesi isteme dilekçeleriyle birlikte eksiltme gününden en az üç gün önce (tatil günleri hariç) yazı ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları.
5 — isteklilerin eksiltme şartlaşmasının 34 üncü maddesinde verilen izahat çerçevesinde (eksiltme evrakının her parçasına ellişer kuruşluk pul yapıştırarak bunları imzalayıp
zarflarına koymalar») hazırlıyacakları yükleme mektuplarını eksiltme günü saat onbeşe kadar makbuz karşılığında komis-
yon reisliğine vermeleri lâzımdır.
Postada olacak gecikmeler kabul edilmez, keyfiyet ilân olunur.
(6450) 1976
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden
1 — Tapulama teknisyenleri için 300 adet iş çantası a-çık eksiltme suretile satın alınacaktır.
2 — ihale 28.9.T950 tarihine rastlıyan perşembe günü saat 1’1 de Genel Müdürlük binasında yapılacaktır.
3 — Muhammen bedeli 9 bin lira olup geçici teminatı 675
4 — Nümune ve şartnamesi her gün komisyonda görülebilir. '
5 — isteklilerin muayyen gün ve saatte bulunmaları ilân
olunur. (6667), 1972
Bayburtta Hacı Ferahşatbey Vakfı Mütevellisinden
1 — Eksiltmeye konulan iş: Bayburtta Hacı Ferahşatbey vakfına ait bent hamamının tamiri.
2 — Keşif tutarı: 16862 lira 68 kuruştur.
3 — Eksiltme 25.9.1950 pazartesi günü saat 15 te Bayburt belediye salonunda açık eksiltme usulü ile yapılacaktır.
4 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar Bayburtta Hacıferahşatbey vakfı mütvelliliğinde görülebilir.
5 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre 1264 lira 63 kuruş geçici teminat vermişleri ve eksiltme şartnamesi gereğince ticaret odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — Istklilerin bu işin özetliği dolayısiyle bu gibi teknik işleri yapmış olduklarına dair vakıflar Genel Müdürlüğünden alacakları yeterlik belgesi ibraz etmeleri şarttır.
7 — Talip olanların yukarıdaki maddelerde yazılı belge-
lerle birlikte 3 üncü maddede yazılı gün ve saatte adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur. (6805)—1985
BÜYÜK SİNEMA
Bugün matinelerden İtibaren iki büyük orijinal film birden
1 - Gülmiyen kadın
«Nlneteshka»
Greta Garbo - Melvyn Douglas
2 - Mavi Tuna şarkısı
Alfred Rode - Mac'eleine Sologne Seanslar:
G. Kadın: 14-18-21.30
Mavi Tuna: 16-20
BUGÜN
CEBECİ Sinemasında
2 büyük yerli film birden
1 - Gönülden yaralılar
Türk Filmi
Müzik: Kadri Şençalar
Şarkılar: Müzeyyen Senar Necmi Rıza
2- İstiklâl Madalyası
Türk filmi
Seanslar:
îst klâl 14 - 18 20.30
Gönülden 16 - 22.30
Sayfa : fi
14-9-1950
Müzeyyen Senar Işıl
omonti i
Eşsiz Sanatkâr Müzeyyen Senar Işıl
Üstad Kemani Nobar Tekyay
Kıymetli ses sanatkârı Sabite Tur
Kısa bir zaman için sahnemizde
YEMEKLİ Masalar numaralıdır. Hariçten yemek getirmek serbesttir.
konserlerine devam etmektedir
Telefon: 21355
Sabite Tur
1
(2718)
Sayın AnkaralIların gösterdiği rağbet üzerine
BÜYÜK MAĞAZA
Hususî surette hazırlattığı zengin kumaş ve tekmil giyim eşya çeşitlerini ucuz, zarif ve sağlam olarak satışa arzet-nıiştir. Teşrifleriniz kâfidir.
Müesscsemiz Alman mamulatı VEKA marka radyoların da pek yakında satışına başlıyacaktır.
Adres: Anafartalar Cad. Adliye karşısı No. 300 Hikmet Ünal ve Ort Kol. Şirketi Ankara Şubesi
Kazova Sığır Islah istasyonu Müdürlüğünden
1 — Kurum müstahdemleri için aşağıda yazılı bulunan Hububat 5.9.1950 gününden 25.9.1950 gününe kadar 20 gün müddetle açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 25.9.1950 pazartesi günü saat 12 de Turhal Malmüdürlüğü binasında komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — isteklilerin aynı günde teminat makbuzlariyle ve nü-muneleriyle birlikte komisyona müracaat etmeleri ilân olu-
Cinsi Buğday Bulgur Mercimek
Muhammen bedeli Geçici teminatı
Miktarı
10.000 kilo
1.500 )
700 )
kr.
30
40
60
Lira kr.
45 00
9 00
6 30
(6803)—1987
Murgul Bakır işletme Müdürlüğünden
Cins ve miktarı aşağıda gösterilen gıda maddeleri Hopa veya Murgulda teslim şartiyle alınacaktır.
Muhammen bedeli TL 10.350—
7.500— 2.100—
20.700— 5.100— 2.000— 37.000— 13.000—
3.750—
5.500— 3.600—


:: ___________ _ . • t
Devlet Orman işletmesi ilânları J
V-VV************************************************************************** tvv vvvvvvvvv wv wwvvvvvw*vw* % vvvvvv* $
Devlet Orman İşletmesi Adapazarı Müdürlüğünden :
Karadere
İstifyeri
Çakallık
Cinsi Köknar Tomruk
Miktarı Adet 752 (
26
M3.
630
6 mevcut yukarıda cins
M. Bedel
60
46
D3.
365
971
ve miktarı yazılı emvul 8 parti halinde açık
K
15
95
25
1 — İşletmemizin Karadere bölgesinin Çakallık istif yerinde arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 19/9/1950 sah günü saat 15 de Hendek Bö lge Şefliğinde toplanacak Komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İzmit, Ankara, İstanbul İşletme Müdürlüğünde, Adapazarı, Hendek Bölge Şefliğinde ve İşletme Müdürlüğünde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbiteleriyle birlikte Komisyona müracaatları ilân olunur.
(6706)
1961
Devlet Orman işletmesi Adapazarı Müdürlüğünden :
Miktarı
Adet
224 j
162 1
167
108
11
ve miktarı yazılı köknar tomruğu 5 parti halinde açık arttırma
M. Bedel
60
60
60
60
46
Teminat
598
646
500
699
12
İstifyeri
Çakallık
Bölgesi Karadere
Cinsi Köknar Tomruk
D3.
405
111
925
816
302
K 15 15 15 15
95
K.
00
00
50
00
00
Eski kamyon ve otobüs satılacaktır Ereğli Kömürleri İşletmesi Genel Müdürlüğünden: İşletmemiz garajında mevcut muhtelif tip, markada 2 Adet Otobüs 9 Adet Kamyon
Hali hazır dvırumlarile tekrar satışa çıkarılmıştır.
1 — Talipler bu işe ait şartname,
Ankara’da: Eti Bank Genel Müdürlüğünde, İstanbul’da: Eti Bank İstanbul Şunbesinden, Zonguldak'ta: İşletmemiz Ticaret Müdürlüğünden, tzmir'de: Kömür Satış ve Tevzi Müessesesinden, Adana’da: Ticaret ve Sanayi Odasından, Trabzon'da: Ticaret ve Sanayi Odasından, alınabilir.
9 — Bahis konusu taşıtları görmek istiyenlerin Zon-gu'dak'ta Ticaret Müdürlüğümüze müracaat etmeleri lâzımdır.
3 — İhale 27/9/1950 çarşamba günü saat 16 da işletmemiz Ticaret Müdürlüğünde yapılacağından, teklif ve teminatları havi kapalı zarfların en geç aynı gün saat 15 e kadar Genel Sekreterliğimize tevdii icap eylemektedir.
4 — Postada vukubulacak teehhürler nazarı itibara alınmayacağı gibi şartnamemize uygun olmayan ve zamanında verilmeyen teklifler de kabul edilmiyecektir.
5 — işletmemiz idaresi lhaieyı dilediğine kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
(6797) — 1991
1 — İşletmemizin Çakallık istif yerinde mevcut yukarda cins ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 19/9/1950 salı günü saat 15 de Hendek Bölge Şefliği binasında toplanacak Komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, İzmit. Ankara İşletme Müdürlüğünde, Adapazarı, Hendek Bölg« Şefliğinde ve İşletme Müdürlüğünde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbitcleriyle biri ikte Komisyona müracaatları ilân olunur.
(6704)
1960
Devlet Orman İşletmesi Düzce Müdürlüğünden :
1 — Fabrika istifinde mevcut 100.698 metreküp ıskarta köknar kerestesi açık arttırmaya konulmuştur.
2 — Arttırma 20/9/1950 çarşamba günü saat 15 de işletmemizde yapılacaktır.
3 — Metreküpünün muhammen bedeli 60 lira olup teminatı 453.15 liradır.
4 — Bu satışa ait şartname ve ebat listesi Orman Genel Müdürlüğü ile Ankara, İstanbul, Bolu, Adapazarı ve işletmemiz Müdürlüklerinde görülebilir.
5 — isteklilerin belirtilen gün ve saatte geçici teminat akçeleriyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları. (6765) 1973
Not: (
Pazarlıkla Çam Kalas Satışı
Tavşanlı Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Emet istif yerinde mevcut 39 parti tutan 3130.136 metreküp çam kaası pazarık suretile satışa konulmuştur.
2 — Kalasların kalınlığı 10 - 15, gen şliği 20 - 30 ve boylan 4 metredir.
3 — 1 ile 35 nolu partiler arasındaki kalan 29 partide mevcut 2330.136 M3. kalas her gün müracaat edene pazarlıkla satılabilir.
4 — 36 ile 46 nolu partiler arasındaki 11 partide mevcut 800 M3. çam kalasın ilk satışları olup 22/9/1950 cuma günü saat 15 de toplanacak komisyon huzurunda, alıcılar arasında pazarlıkla satışı yapılacaktır.
5 — Kalasların beher metreküpü muhammen bedeli 70.00
6 — Kalasların bedeli 100 metreküpe kader 4 ayda ve 100 M3. den yukarı miktarda olanları için 6 ayda paraya tahvil etmek şartile müddetsiz banka mektubu da kabul edilir.
Fabrikamız istifinden satışşı yapılaiak olan 698-100 met reküp ıskakrta köknar kerestesinin satışı 29/9/950 gününe uzatılmıştır. (6765)
Muvakkat teminat TL 776.26
562.50
157.50 1552.50
382.50
150.00
2775.00 975.00 251.25
412.50 270.00
Miktarı Kilo 23.000— 15.000— 6.000— 23.000— 30.000.00 10.000— 20.000— 20.000— 5.000— 5.000— 2.000—
....................Eylül 1950 cumartesi günü saat 11.30 da Murgulda işletme Müdürlüğünde yapılacaktır. İhaleye girebilmek için yukardaki listede gösterilen gıda maddelerinden müteahhidin ilgileneceği ve teklifte bulunacağı maddelere ait hizalarında gösterilen muvakkat teminatı yatırmış olması ve ihale gününden evel temin etmevk isuediği maddelerin nümu-nelerini işletme Matoryeli Servisine göndermiş bulunması lâzımdır.
İhale açık eksiltme suretiyle yapılacağından neticede bu işi üzerine alacak müteahhitlerin kırdıkları fiyatlar teklif ettikleri nümunelere göre yüksek bulunduğu takdirde işletme ihaleyi yapıp yapmamakta tamamen serbesttir.
Bu işin tamamı bir müteahhide verilebileceği gibi kısmi mahiyetteki teklifler de nazarı itibara alınacaktır (6796)-1992
Nev'i
Bulgur
Kırmızı mercimek
Nohut
Pirinç
Patates
Soğan
Kavurma
Kesme makarna
Kuru üzüm No. 10
Yeşil Sabun
Soda
Buna ait ihale 30
I
Kapalı zarf usulile
Satılık ev
İstanbul Defterdarlığından :
Dosya No.
Cinsi
Kıymeti Teminatı
1 ra lira
515—3871 Beyoğlu Kemerhatun malı. Du- 40000 3000.—
raç so. 429 ada, 7 parsel eski ve yeni 8 kapı sayılı 49 M2 kârg r ev.
Yukarıda yazılı kârgir ev 29.9.1950 Cuma günü saat 15.30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarf usulile satılacaktır. |
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını satış günü saat 14.30 za kadar komisyon başkanlığına vermeler , fazla bilgi için de sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (6759) ( 1979)
Devlet Orman İşletmesi Bursa Müdürlüğünden :
1 — işletmemizin Karabelen bölgesi 68-88-89-90 ve 72 numaralı havzalarında numaralanmış 700 adede denk takriben 210 metreküp çam tel direğinin kesme dalları budama, boylarına tasnif ve Çekirge deposuna nakil ve istif işi 12/9/1950 tarihinden itibaren on beş gün müddetle açık eksiltmeye konulmuştur. |
2 — Açık eksiltme 27/9/1950 çarşamba günü saat 15 de İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp için kesme ve taşıma ücreti 28 liradır. Tutar bedeli üzerinden yüzde 7.5 hesabiyle 411 lira muvakkat teminat alınır.
4 — Buna ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğünde, Ankara Merkez, İstanbul, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Or- | haneli işletme Müdürlüklerinde, İşletmemizde ve Karabelen Bölge Şefliğimizde görülebilir.
isteklilerin evrakı müsbite ve ilk teminatlariyle komisyona müracaatları. (6766) 1974 |
Ankara İkinci Erkek Sanat Enstitüsüne öğrenci yazımına başlanmıştır
İkinci Erkek Sanat Enstitüsü Müdürlüğünden :
1 — Bahçeli Evler yolundaki Beş Evler otobüs durak yerine beş dakika mesafede ve Gazi Eğitim Enstitüsü yanında bulunan Enstitümüze öğrenci yazımına başlanmıştır. Kayıtlara 30.Eylül.1950 akşamına kadar her gün saat 9 dan 12 ye kadar devam edilecektir.
2 — Velilere kolaylık olmak üzere kayıt ve kabul işlemi Bankalar caddesindeki Birinci Erkek Sanat Enstitüsünde yapılmaktadır.
3 — İlk okul mezunları enstitümüzün b:rinc: sınıfına a-lınmaktadır. Bu öğrencilerden ikinci sınıfa geçenler : Tesviyecilik, ince tesviyecilik, demircilik, motörcülük, dökümcülük, elektrikçilik, modelcilik, marangozluk, müzik aletleri, oamcılık, kuyumculuk ve matbaacılık sanat bölümlerine ayrılmaktadır.
4 — Orta okul mezunlan ile liselerin herhangi bir sınıfında okuyan veya ayrılmış bulunanlar Enstitümüzün Özel tesviyecilik, elektrikçilik, radyoculuk ve matbaacılık sanat bölümlerine alınmaktadır.
5 — Daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin Enstitü Mü. dürlüğüne veya kayıt ve kabul işlemini yapan büromuza müracaat etmeleri önemle ilân olunur.
Müracaat edilecek telefon numaralan :
31181 — 31181 — 11514. 31181 — 31182 — 11514.
Devlet Üretme Çiftlikleri Genel müdürlüğünden
1 — Merkez atölyemiz ihtiyacı için ıbir adet frenleme tezgâhı satın alınacaktır.
(Fenni şartnamesi Ankara'da Makine (Müdürlüğünden, İstanbul'da Balık Pazarı Süngerciler sokak No. 83 de Yollama Müdürlüğünden alınabilir.
2 — İsteklilerin 10.10.4950 tarihine kadar teklif mektupları verilmesi,
3 — Genel Müdürlük tezgâhı alıp almamakta serbesttir.
(6736)( 1970
Okulu müdürlüğünden
1 — 1950 - 1951 öğretim yılı için Yüksek dereceli olup Maden Mühendisi yetiştiren Okulumuza (Millî Eğitim Bakanlığının 7/Ağustos/1950 gün vc 602 sayılı tebliğler dergisinde) belirtilen giriş şartlarını haiz bulunanlar arasından seçme sınavı ile öğrenci alınacaktır.
2 — isteklilerin l/Eylûl/1950 tarihinden 7/Ekim. 1950 ta. rihine kadar kayıtlarını yaptırmak üzere Okul Müdürlüğüne başvurmaları ilân olunur.
(6702) - 1956

Devîct Orman İşletmesi Adapazar Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Karadere bölgesinin Çakallık istif yerinde mevcut 412 adede denk 347 metreküp 262 desimetre küp köknar ( tomruğu üç parti halinde açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2— Açık arttırma 19/9/1950 salı günü saat 15 de Hendek bölge şefliği binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır. l
Metreküpü 60 lira 15 kuruş olup yüzde 7.5 teminatı 1568 lira- . dır.
3 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Ankara, İzmit İşletme Müdürlüğünde, Hendek, Adapazarı Bölge Şefliğinde ve İşletme Müdürlüğünde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün vc saatte evrakı müsbiteleriyle birlikte komisyona müracaatları ilân olunur. (6703) 1959
Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Garajında mevcut 12 milimetrelik 38641 kilo 14 milimetrelik 90650 kilo, 16 milimetrelik 75400 kilo, 18 milimetrelik 38800 kilo, 22 milimetrelik 16000 kilo yuvarlak demir -lerle 14x14 çapında 112549 kilo dört köşe demirler 5/9/950 tarihinden itibaren 20 gün müddetle 6 parti halinde ve açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 25/9/950 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 19 da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak Komisyon önünde yapılacaktır.
Beher kilosunun muhammen bedeli 28 kuruştur.
Her parti için ayrı ayrı geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğünde Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul İşletmeleriyle işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte Komisyona müracaatları.
(6751 — 160)
7 — Taliplerin İşletmeye müracaatları ilân olunur.
Devlet Orman İşletmesi Bolu Müdürlüğünden:
1 — İşletmemiz şehir istif yerinde mevcut Tatava bölgesine ait 97 adede denk 44.146 M3. köknar tomruğu ile Çele bölgesine ait 245 adede denk 121.021 M3. köknar tomruk, 33 adede denk 4.362 N3. köknar sanayi odunu 7/9/1950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle ve açık arttırma suretile 3 parti halinde satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 22/9/1950 Cuma günü saat 15 de Bolu belediye binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Köknar tomruklarının muhammen bedelleri 49 lira 10 kuruş ve sanayi odunununki 29 lira 28 kuruştur.
3 — Bu işe ait ilân, şartname ve listeler Ankarada Orman Genel Müdürlüğü ile Merkez İşletme Müdürlüğünde ve İstanbul, Adapazarı, Düzce, Gerede, Kızılcahamam işletmelerinde ve işletmemizde ayrıca Tatava ve Çele bölge şefliklerinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teminatları ile birlikte komisyona müracaatları.
Bayındırlık Bakanlığından
Eksiltmeye konulan iş:
1 — Malatya sulama işletme mühendisliği bölgesi içinde bulunan eski Malatya Millî ve Boran sulama şebekelerinin ikmali inşaatı olup tahmin edilen keşif bedeli fiat birimleri esası üzerinden 107240 lira 83 kuruştur.
2 — Eksiltme 22/9/1950 tarihine rastlıyan Cuma günü saat (15) de Ankarada Su İşleri Reisliği binası içinde toplanacak olan su eksiltme komsiyonu odasında kapalı zarf usuliyle yapılacaktır.
3 — İsteklilerin eksiltme şartlaşmasını, sözleşme tasarısını özel teknik şartlaşma, fiat birimler ve keşif cetvelini, Ba yındırlık işleri genel şartnamesi ve su işleri umumî fennî şartnamesini (5) lira 36 kuruş karşılığında su işleri reisliğin den alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin 6612 lira 04 kuruşluk ^çci teminat vermeleri ve bu işin teknik ehemmiyetinde bulunan diğer bir işi muvaffakiyetle başardığını veya idare ve denetlendiğini isbata yarar belgeleriyle birlikte eksiltmenin yapılacağıgünden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel yazı ile Bayındırlık Bakanlığına başvura rak bu işin eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi elmaları vc bu belgeyi göstermeleri şarttır.
5 — İsteklilerin teklif mektuplarını 2 nci maddede yazılı saatten bir saat öncesine kadar Su İşleri Reisliğine makbuz karşılığında vermeleri lâzımdır.
Postada olan gecikmeler kabul edilmez.
(6476)—(1926)
Sürpriz
Gömlek ve
Eınes
Borsalino
Şap kalan
Pijamalarının
En zengin çeşitleri
kravatlarının yeni desenlerini | llilltl 1*1
TjCk r* i Ankara mümessili
ORTAÇ
Trençkot ve
Pardesil çeşitlerimiz gelmiştir
Kravat pavyonunda bulabilirsiniz
zengin modellerini 36 11
Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede ucuzdur
Ropdeşambr
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir
Mantoluk Tayyörllik en güzel fabrikaların çeşitlerini
Ropluk yünlü
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri
IdUIltldldllll yc^lLicı İlil
ORTAÇ ORTAÇ
sizin için getiriyor muhakkak almazdan görünül
bulabilirsiniz. Kesenizin dostu ORTAÇ
Adliye karşısı köşe mağaza
Anafartalar cad. No. 224
ORTAÇ
da
da
1950
modellerinin en zengin çeşitlerini radyo salonumuzda görünüz
Tel: 11135

Comments (0)