CUMA
ÜLGEN
14
Parfümeri Mağazanı
TEMMUZ1950
¥ıl: 2 — No. 439
Cumhurbaşkanı İzmir'de müstesna bir sevinçle karşılandı
Zengin çeşitli ve Avrupa parfümlerini, maruf Ülgen kolonyalarını satışa arzeder. . (2616)
Ömer İnönü Koklunda
Mümtaz taık ji^ıh
Başmuharriri« MOmtaz Faik Fenik
D*nl«eil«r Caddesi: 1 Posta Kutusu: İM — ANKARA Telgraf: Zafer Gazetesi Ankara Başmuharrir ve İdare ... 1B61I Yan İğleri ............ İMİ»
Fiyatı her yerde !• kuruştur.
Bayara yapılan büyük tezahürat
Dün Mecliste Af Tasarısının
görüşülmeline başlandı
Meclis toplantısı sabahın erken saatlerine kadar d-vam etti
Tasan maddeleri üzerimle uzun rttıakaşalar cereyan etti Meclis saat 1,30 da dağıldı. Müzakere bugün devam edecek
Büyük Millet Meclisi dün s
10.10 da toplandı. Başka ı, Bul sir milletvekili Sıtkı Yu. Oturum açılınca başkan t.-, beşinci kısmında b’-.lunan suç ve cezaların ; kanun tasarısının dilikle görüşülmes nun yazılı .?;r isteği olduğunu bildirdi. Bu isteğin oya konulup kabul edilmesini müteakip tasarının görüşülmesine başlandı.
Komisyon sözcüsü Müfit Erku-yumcunun izahatından sonra Anka ra milletvekili Ömer Bilen affın ge niş olması gerektiği tezini müdafaa etti. Her suçun içtimai bir hastalığın mahsulü olduğunu söyledi.
Çorum mületvekili Ahmet Başi-büyük tasarıya dair fikirlerini anlattıktan sonra kürsüye gelen Bur-
irtikâpta bulunmuş, irtişaya sürüklenmiş, vazife suiistimali yapmış memurlar için derpiş olunan af şekli çok dar çerçevelidir. Zaman şartlarının bu gibi hareketlerde oynadığı kötü rol nazan dik kate alınarak bu çerçevenin geniş letilmesi ilerisi için korku duy- ı mağa sebep teşkil edemez.» dedi.
Bursa milletvekili Selim Ragıp 1 Emeç tasarı üzerindeki mütaleasını böylece belirttikten sonra başkan bir önerge verilmiş olduğunu haber verdi. Rize milletvekili İzzet Akyol ile Ankara milletvekili | Cevat Soydan tarafından verilmiş olan bu önergede, muhalefet | konuşmak istemediği takdirde, kanunun heyeti umumiyesj hakkın-1 daki müzakerelerin kâfi görülerek icm.iK.iaii avııın nuxoujrc maddelere geçilmesi teklif edil-
sa milletvekili Selim Ragıp Emeç Af tasarısı üzerinde dün Mecliste mekteydi. ,
de affın şümullü olması fikrinibir konuşma yapan Adalet Bakanı. Seyhan bağımsız milletvekili müdafaa ederek «Devlete Halil Ozyörük -fc (Devamı Sa. 8 Sü: 2 de)
İzmiıaynı heyecan, Bayar aynı sevgi içindedir!
Kayalıbay hâdisesi
Cumhurbaşkanımız Sayın Celâl Bayar dün Izmirde tayyareden inerken ve konak meydanına toplanan binlerce İzmirliden bir görünüş _ • _________________________________________________________________________________________________
Cumhurbaşkanı İzmirlilere kısa bir hitabede bulundu
Binlerce İzmirlinin "Yaşa, Varol Babamız,, nidaları karşısında gözleri yaşaran Celâl Bayar şöyle dedi: "Hürriyet ve adaletin müdafii olan sizlere şükranlarımı bir defa daha ifade etmek suretile hayatımın bahtiyar bir gününü yaşamaktayım.
İzmir, 13 (Hususî) — İzmir bugün, büyük günlerinden birisini daha yaşadı. 27 yıl süren saltanat dev rinden sonra milletin kendi reyi ile iş başına getirilen Demokrat bir Cumhurbaşkanı Ue Başbakanını karşılamak için İzmirliler seferber olmuşlardı. Bugün sabahtan itiba -ren şehrin her tarafı bayraklarla süslenmiş, halk sabahın erken saat terinden başlıyarak otomobil ve otobüslerle akın akın askerî hava ★ (Devamı Sa. 8 Sü: 5 de)
zmir, 13 (Cumhurbaşkanına
I refakat eden Başmuharri-
II rimizden telefonla) — lz-mire ne zaman gelsem daima büyük bir heyecan duyarım. İzmir sade Milli Mücadelede değil belki de demokrasi tarihinde en mühim mevkii olan kahraman şehirlerimizden biridir. Çünkü memlekette müstebit idarelere karşı duyulan engin aksülâmel İzmir’de daima kuvvetli bir mihrak merkezi bulmuştur.
Kaç defa İzmir’in 9 Eylül kurtuluş hayra manda bulundum. İstilanın acısını duyan İzmirli ile beraber kurtuluş günlerinin o müthiş sevinç anlarım yaşadım o zamanlaı da sokaklardan insan taşar ve kalabalık adetâ bir dalga halinde bi-ıfnlarm pencerelerinden damlarına kadar fışkırırdı.
Bugün de böyle oldu, ilk Demokrat Cumhurbaşkanı Sayın Bayar’ın gelişi ile İzmir en sevinçli günlerinden birini yaşadı.
Bayar 1ü Mayısta Demokrat Parti Başkanı olarak burada Cumhuriyet meydanında muazzam bir kalabalık önünde son seçim nutkunu söylemiş ve zafer muhakkak Demokrat Partinin olacaktır, demişti. Bugün Sayın Bayar o zaferi tahakkuk ettirmiş insanların gönül ferahlığı ile fakat bu sefer Cumhurbaşkanı olarak İzmir’e geliyor...
izmirili, Bayar’ı Demokrat Parti Başkana iken nasıl alkışlıyorsa bugün de aynı heyecanı gösteriyor...
Dünkü Demokrat Parti Başkanı şimdi Cumhurbaşkanıdır. Fakat a-rada değişen hiç bir şey yoktur. İzmir aynı sevinç ve Bayar aynı heyecan içindedir. Bayar eskiden Iz-) mir1 e ekseriya Devlet Havayollarının tayyareleri ile gelirdi. Fakat şimdi bir askeri nakliye uçağı ile trelmiş bulunuyor.
~ Bu gelişinde hiç bir fevkalâdelik bir şatafat yoktur. Bayar, yine İzmir’in eski dostu, candan arkadaşı, sevgili hemşehrisidir. Gaziemirde u-çaktan indiği vakit o sırada biriken büyük bir kalabalık her türlü protokolü heyecanla bir tarafa iterek onu gene eskisi gibi bağrına bastı.
Devlet Başkanı Celâl Bayariı korumakla vazifeli olanlar, halkın candan sevdiği Bayar’ı yine halkın sinesinde bırakmaya mecbur kaldılar. Alkışlar ve tezahürler dakikalarca devam ediyordu. Bayar işte böyle ıbir heyecan haleti içinde ir (Devamı Sa. 8 Sü: 4 de)
ilk tohkikot açılıyor
İstanbul, 13 (Telefonla) — Teknik Üniversite memurlarından Muzaffer Kayalıbayın ölümü hâdisesi etrafında İstanbul savcılığınca bir müddettenberi yapılan tahkikat bu. gün sona ermiştir. Şimdiye kadar elliye yakın şahit dinlenmiştir. Neticede savcılık Ömer İnönü hakkında ilk tahkikat açılması için evrakı bugün sorgu hâkimliğine tevdi etmiştir.
Başbakan A. Menderes
Tank taşıyan Amerikan n akliye uçaklarından biri
Kore harbinde
atom bombası
Şehrimizde bulunan iki Amerikan Profesörü dün Mecliste Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan tarafından kabul edilmiştir. R esim bu kabulden bir sahneyi tesb it etmektedir.

D. P. İstanbul yeni il idare kurulu dün toplandı
Türk-Amerikan dostluğunu takviye
İki Amerikalı profesör
1 İstanbul İl İdare Kurulu Baş- ’;
! kanlığına Avukat Enver Safter ;; ı getirildi 1
İstanbul, 13 Demokrat Parti yeni'
I
şehrimizegeldiler
Bn. Anshen'in mühim demeci
| L . 1
— -----( Şehrimizde bulunan iki Amerika- ketmiş, mânevi kuvvetler ve dost-
İ1 idare kurulu, Enver Safter, Mis- h Profesör, Kolombiya Üniversite- luklar, fikrî bağlar ve yakınlıklar tt »(.. tc o_ı c_ sinden Profesör Jackh ile Carnegie aramağa çıkmıştır. Bu bakımdan
Sulh Enstitüsünden Felsefe Profe- ”- * * ’ * “*-*-
sörü 77 __Z7_77_ 27_2_ ~
Amerikan - Türk dostluğunu tak. ] viye yolunda gayri resmî temas ve kında
bah Uraz, Muzaffer Şahinoğlu, Se- ' lâhaddin Genç, Avni Sağıroğlu, U-hid Evranos, Firuzan Araş, Ulviye İsvan, General Ali Karadeniz hazır olduğu halde bugün öğleden sonra toplanmış ve g:~,: Avukat Enver Safter, ikinci baş- 1__________________________________________
kanlığa Misbah Uraz, yazıcılığa Bayan Anshen, dün Meclis Başka-Muzaffer Şahinoğlu, Saymanlığa 1 nını ziyaret etmiş, Etnografya Mü-Selâhaddin Genç seçilmiştir. I zesini ve Atatürk Anıtını gördük-
Kurul, vazife taksimi seçimini ten sonra Dil - Tarih ve Coğrafya takiben ilk toplantısını birinci böl- 1 Fakültesinde .İnsan haklarının kay-ge müfettişi ve İ ‘ kili Hüsnü Yaman’ın başkanlığındı yapmıştır.
Bazı Amerikan Kongre âı alarmda atom kullanılması
Vaşington, 13 (a.a.) — Muhtelif ' ıngre üyeleri, derhal atom herbi-j.e girişilmesini, Sovyet Rusya ile münasebetlerin kesilmesini, sansür tatbik edilmesini, sınaî ve askerî sa. hada seferberlik ilâu edilmesini istemişlerdir.
temayülü belirdi
Temsilciler Meclisi demokrat ü-yelerinden Llyod Membertoon’un Kuzey Koreye atom silâhlarının kullanılacağı yolunda ültimatom ve rilmesi hakkındakj teklifi, Çarşamba günü Temsilciler Meclisinde al-•fc (Devamı Sa. 8 Sü: 1 de)
—__________— - —____________ Bayan Anshen, modern mânâda bir
Bayan Ruth Nanda Anshen, 1 misyonerdir.
..................... ■ Bayan Anshen’in Türkiye hak-
----- -------------- --rfy. ----________________—•-- .....d- en bariz intibaı şudur: «Va-gizli oyla başkanlığa gayretlerine devam etmektedirler. | kursunuz... Çakşırken, kavga eder-•r Safter, ikinci baş-1 Bugün Irana hareket edecek olan ken, hattâ hiç bir şey yapmadan
İstanbul milletve- I nakları» mevzuunda çok enteresan m’ın başkanlığında ’ bir konferans vermiştir.
Hamamönü
cinayeti
Turbanla b 'bası dün kendilerin’ müdafaa ettiler
Bundan bir müddet evvel Ha -mamönünde, Turhan isminde bir
Jt (Devamı Sa. 8Sü:7 de)
I Bu konferansın mevzuu ve umumi meseleler üzerinde kendisiyle
• görüşmek arzusunu izhar eden bir arkadaşımıza Bayan Anshen, se-I vimli Fransızcası ile şu beyanatta ■ bulunmuştur:
.— Gayemiz sulh ve sükûnettir.
Bütün Doğu'yu bu maksatla dolaşı-
1 yorum. Mensup olduğum Enstitü, ' beni bu konuda konferanslar vermekle vazifelendirdi. Bu benim için en büyük zevktir.»
Arkadaşımızın intibaına göre Bayan Anshen, sulh babında çok i-: yimserdir. Yalnız, Amerikan Prag-r matisme'nin artık kendi kendisine yeter bir halde kalamadığını far-
Dün İzmir'de
1,5 ayda yapılan fişleri anlattı
İzmir, 13 (Hususî) — Başbakan
Adnan Menderes bugün öğleden son ra İzmirde Ankara Palasın bir salonunda Demokrat Parti Genel Baş kanı sıfatile İzmir Demokrat Parti teşkilât mensuplariyle bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmada Devir (Devamı Sa. »Sü: 7 de)
İstanbul saraylarında yapılacak tetkikler
Meclis Hesaplarını İnceleme Komisyonu, Meclis tatilinden sonra Ağustos ayında Istanbulda çalışmalarına devam ederek saraylarda tetkikatta bulunacak ve saltanat devrinden intikal eden saraylar eşya demirbaşının teftiş ve tadadı ile meşgul olacaktır.
otururken bile vakursunuz... Siz, hayata vekarın sırrını ve bu sırdan doğan ferahlığı aşılamışsınız... Sizi hiç bir şey yenemez...»
Bayan Anshen, mânevi kıymetler
★ «Devamı Sa. 8 Sü: 1 de)
Parlamentolar Birliği Türk Grupu Genel Kurulunun toplantısı
Avrupa Parlâmentolar Birliği Türk Grupu Genel Kurulu dün saat 12.20 da Meclis kitaplığında Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koral-tanın başkanlığında toplandı.
Çoğunluk olduğu anlaşılarak top lantı açıldı ve yapılan gizli seçim sonunda idare komitesine; Fethi Çelikbaş (Burdur), Feridun Ergin1 (Urfa), Sadık Giz (İzmir), Sadri Maksudi Arsal (Ankara), Zeyyat
★ (Devamı Sa. 8 Sü: 4 de)
AKINTIYA
KUMK
Kendi tavsiyeleri!
Demokrat Parti iktidarı bazı idare âmirlerini değiştiriyor, diye kıyametler koparıyorlar...
Bilmem ki, kabahat Demokrat Partinin mi? Bizim kanaatı-mıza göre yeni iktidar sadece Refik Saydamın bir tavsiyesini yerine getirmektedir. Rahmetli bir gün bu memlekette «A» dan •Z. ye kadar her şeyi değiştirmek lâzımdır! dememiş mi İdi?.
Millet «A. yı değiştirdi! Demokrat Parti iktidarı da bazı harflerde hafif değişiklik yapıyor.
Kendi tavsiyeleri yerine gelmektedir. Üzülecek ne var?
YEDEKÇİ
Sayfa? 2
Muhip DIRANAS
deniz yapan şey nedir?.
Otomobil
ithali serbest
bırakılacak
ZAFER
Hukukî Bahisler
14 - 7 -1950

L1 iç şüphe etmiyorum ki, artık " B hepinizde o büyük hasret başlamıştır. Hiç birinizin bu sıcak, bunaltıcı günlerde, hangi hasret? diye soracağınızı sanmam: Deniz hasreti. Bazı günlerim oluyor, mat. baaııın geniş pencerelerinden kuş bakışı görünen, hazuvu; söğütler ve uzun kavaklar arasında, günün hemen her saatinde değişen fakat bir tarafı daima ebedî kalan ren-giyle Gençlik Havuzunu hayalim, sonsuz, büyük bir deniz haline getiriyor. Ve bittabi, hasretim de büsbütün artıyor.
Dün yine aynı hayal içinde, pencereden dışarı daldığım bir sırada bir arkadaşım birden koluma dokundu:
— Biliyorum neyi sevdiğini, dedi. Şu, havuzu seviyorsun. Sevgilisini gözünde büyülten her âşık gibi de onu ıbir Okyanus haline getiriyorsun, yalan mı?
Gözlerimi suların rüyasından ayırıp cevap verdim:
— Bu sıcak, bunaltıcı günde, su. dan ve denizden gayri bir aşka giriftar olmak ne mümkün. Ben sevilmesi gereken, sevilmeğe lâyık olanı seviyorum.
— Bilir misin bu step üstündeki bir damla suyu insan hayalinde
— Yiğitin gönlünde yatan arslan.
— Aşkolsun. Doğru dedin. Ben öyle insanlar bilirim ki, karalarındaki ummanı bir damla su kadar bile umursamazlar. Farkında değillerdir. Hayal alışverişleri eksik kişiler... Kıt gönüllüler. Kafa ve kalp cimrileri.
— Gülünç olma. Hayal konuşuyoruz. Hâlâ bir havuzla bir umman değişmek iddiasındayız. Gerçek nedir? Ortada ıbir sıcak var. Yakıp kavuruyor. Ve ötede, ta u-zaklarda, çok uzaklarda da denizler var. Kumsallar var. İnsanlar üstünde sere serpe.
Git, hayal peşinde koşmıyan gerçek insanları gör istasyonda. Kuyruk olmuşlar; gecenin ikisinden başlayıp akşamın son treni kalkana dek orada, bilet almak için bekleşiyorlar. Sırf, senin burada hülyaspnı kurup da terden, bunaltıdan, soluksuzluktan yine de bir türlü kurtulamadığın denize, o büyük suya koşmak, bir an önce plâja kavuşmak için .
— Plâj mı? Allah etmesin.
— Neden?
— Ben göllerde tek ve tenha ve çırılçıplak yüzen insanları severim ve insansız denizleri!
Beyşehir D. Orman İşletme
Müdürlüğünden
Beher M. Küpün
Muhammen bedeli Tutan %7.5 Teminatı Lira Kr. Lira Kr. Lira Kr.
Kr.
1
2
3
4
5
797 Çam kereste 100
163 » » 100
312 . . 100
954 . . 100
037 » » 100
00
00
00
00
00
5479
5816
5831
7095
6003
411
436
438
532
451
00 00 00 00 00
3075 302 263 Yekûn
1 — İşletmemizin Beyşehir sah il orman dışı istif yerinde mevcut 3075 adede denk 302 metreküp 263 desimetreküp çam kereste beş parti halinde 12/7/1950 tarihinden itibaren 20 gün müddetle açık arttırma suretile satışa çıkarılmıştır.
2 — ihale 1/8/1950 Salı günü saat 15 de Beyşehir işletme binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — Beher metreküpünün mu hammen bedeli 100 liradır. Her parti için % 7.5 hesabiyle yukarda parti hizalarında gösterüen geçici teminat alınır.
4 — Bu işe ait şartname Ank ara Orman Genel Müdürlüğü, İstanbul, Afyon, Eğridir, Karaman, Ma navgat ve Beyşehir Orman İşlet -me Müdürlükleriyle Konya Orman Bölge Şefliğinde görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve sa atte müsbit evrak ve ilk teminatla-riyle birlikte komisyona müracaatları ilân olunur. (4894)—(1036)
Kocaeli İli Daimi Komisyonundan
1— İzmit — Kandıra yolunun 29X000 — 40X738 kilometreleri arasında (10518) metrelik şose ve bir amele barakası onanmı kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konmuştur.
2— Keşif bedeli (100353) lira 16 kuruş, geçici teminatı da (6267) lira 66 kuruştur.
3— İhale bedelinden altmış bin lirası 950 ve geri kalanı 951 yılı bütçelerinden ödenecektir.
4— Bu işe ait keşif, metraj, fi yat sıra çizelgesi sözleşme ve şartnameler II Daimî Komisyonu ve Ba yındırlık Müdürlüğü kalemlerinde görülebilir.
3— İhalesi Temmuzun otuz bi rinci Pazartesi günü saat on beşte İl Daimî komisyonunda yapılacak tır.
6— Eksiltmeye iştirak için (ta til günleri hariç) ihale tarihinden en az iki gün evvel benzerleri işler yaptıklarını gösterir vesikalarla il makamına müracaatla yeterlik belgesi alınması lâzımdır.
1— İsteklilerin 2490 sayılı kanu n hükümlerine göre hazırlayacakla rı teklif mektuplarını belli miktar teminat makbuzu veya banka mektubu, 950 yılı Ticaret Odası vesika sı ve yeterlik belgesi ile birlikte eksiltme saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyon başkanlığına vermeleri.
8— Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
________ (1030)—(4882)—(9435)
Adana Belediye Başkanlığından
18/7/950 Günü ihalesi yapılacağı ilân olunan Otobüs işletmemiz benzin ihtiyacı mezkûr tarih bayrama rastladığından 21/7/950 Cuma gününe bırakılmıştır. (4892) (1034)
İnsan, alelâde zamanlarda, bu lâkırdıyı, gülerek bin kere tekrarlar. Ama ne kadar, ne korkunç surette doğru bir söz. Nice kadın kocasını aldatır da, üstelik daha keyifli bir hayat sürer. Bir de zavallı Antuvanetin haline bak, bir saadet peşinde koşan Antuvanet’-in...
— Allo!
Onun sesiydi.
Jak usulce:
— Zavallıcığım, diye mırıldandı. Nasılsın. Seni düşünüyorum.
Bir sessizlik. Jak, onun hıçkırık larını tutmaya çalıştığını farketti.
— Çocuk pek iyi değil. Ateşi var. Babam gelmedi diye durmadan ağlıyor.
Jak’ın kalbine bir ağırlık geldi. Sesini yükselterek:
— Size ne gibi bir yardımda bulunabilirim, aziz Madam, dedi.
— Hayır, yayır, hiç bir şey. Teşekkür ederim. Siz iyisiniz ya| Sizi merak ediyordum.
— Teşekkür ederim. Sizi görmek isterdim, fakat maalesef, şu anda o kadar meşgulüm ki... Fakat işlerden fırsat bulur bulmaz ziyaretinize geleceğim.
— Teşekkür ederim.
Antuvanet’in sesi üzğün, zayıf geliyordu. Jak m bu ilk günlerde kendisini ziyaret etmesinin doğru olmıyacağmı söylemek istediğini anlamıştı.
r
Bir haftadanberi Ticaret ve Ekonomi Bakanlığında toplanmakta o-lan ithalât ihracat ve sanayicilerden müteşekkil bir komisyon 19 devlet anasındaki anlaşmalar gereğince % 60 nisbetinde ithali serbest bırakılacak malların listesini tanzim etmektedir.
Komisyonun % 60 serbest ithal listesine dahil ettiği malların arasında otomobil kamyon ve kam* yönet de bulunmaktadır. Liste Bakanlık tarafından kabul ve tasdik edildiği takdirde otomobil ve benzerleri 19 devlet arasındaki anlaşmaya göre yurda serbest olarak ithal edilecektir.
Diğer taraftan aldığımız malû -mata göre % 60 serbest ithal listesi Cumartesi günü sabahı ilân edilecek tır.
yonetlerin serbest olarak ithaline kamyonetlerin best olarak ithaline müsaade edildikten sonra bir çok formalite ve masraflardan uzak kalacağı için otomobil fiyatlarının u-cuzlıyacağı ve aynı zamanda miktarının artaçağı tahmin edilmektedir.
Tarikatçıların duruşması
Tarikatçılık yapmaktan sanık Kemal Pilavoğlu ve arkadaşlarının du ruşmasına dün üçüncü Asliye Ceza Mahkemesinde devam olunmuştur.
Dünkü duruşmaya yalnız nezarette olan sanıklar gelmiştir. Kemal Pilavoğlu hasta olduğunu bildiren bir raporu gönderdiğinden duruşmaya gelmemiştir.
Haklarında celpname çıkartılan tanıklar da duruşmaya gelmediklerinden mahkeme başka bir güne bırakılmıştır.
Fin güreşçileri dün geldi
İstanbulda dört müsabaka yapmış olan Fin güreş takımı, iki karşılaşma yapmak üzere Ankara güreşçileri tarafından daveti kabul ederek dün şehrimize gelmiştir.
Fin güreş takımı ilk karşılaşmayı bugün saat 18 de 19 Mayıs Stadının iç sahasında Greko - Romen stili üzerinden, ikinci karşılaşmasını da yarın yine aynı saatte serbest stili üzerinden Ankara Güreş takımile yapacaktır.
Davet
BÜTÇE KOMİSYONU GÜNDEMİ 14.VDL1956 Cuma
Saat: 14.30
1— Mardin milletvekili Kemal Türkoğlunun, milletvekilliği ödenek ve yolluklarına mütedair olan 756, 1169, 5142 ve 5143 sayıh kanunların kaldırılmasına ve 3050 sayılı kanunun 2 nci maddesinin değiştirilmesine dair kanun teklifi,
2— Afyonkarahisar milletvekili îh
san Sabis’in, Büyük Millet Meclisi âzasının tahsisat ve harcirahlan hakkındaki 1757 sayılı kanuna ek 3050 sayılı kanunun 2 nci maddesinin değiştirilmesine dair kanun. teklifi, |
3— Yol işleri için benzinden alınacak vergi hakkındaki 5336 sayılı kanuna ek kanun tasarısı,
4— Niğde milletvekili Necip Bilgenin, Devlet memurları aylıklarının tevhit ve teadülüne dair olan 3656 sayılı kanunun 10 uncu maddesinin değiştirilmesi hakkında kanun teklifi
I TAKVİM I
Hicrî 1366 — Ramazan 28
Rumî) 1369 —«■ Temmuz 1
14 Temmuz 1950 — Cuma
Vasati Eza
Sabah öğle İkindi Akgam Yatsı İmsak
4.:
12.1
İS.I
20.:
3.:
Adalette Teminat
1 '*♦♦*♦*♦♦**%*%*%♦♦%♦%♦%♦♦******

Askeı î mahkemelerin kuruluşu ile beraber tatbik edilen usulde sakattır. Emre körü Jürüne itaat istiyen bir müessesede iddia ve müdafaa hakkının meşruluğu ne derece revaç bulabilir
HAYRİ ALPAR
4.v***wwwww*wwwwwvwww*
| stanbul Üniversitesinin ku- j
B ruluşunda getirilen ecnebi profesörler arasında, hakikaten milletlerarası şöhret sahibi olan ilim adamları da vardı. Maatteessüf bunlardan çoğunu, istifade imkânını bulamadan memleketimizden kaçırdık. Bu profesörleri, bilhassa Amerikan üniversitelerinin kaydıhayat şartı ile sinelerine bastıklarım ve onlardan azamî surette faydalandıklarım duyuyoruz.
Hukuk Fakültesinde okuyanlar ı bilirler. Fakülteye yeni girenlere I verdikleri ilk dersi, hukuk ilminin değerine ve takip edecekleri metod ve ders disiplinine tahsis ederler. Söze de şöyle başlarlar:
*************^***%MWWWw' l
İdarei maslahat
Hratıei
Çeviren: KIRDANOCLU
Âşıkının sesini duymuş olmaktan ve her şeye rağmen kendisini düşündüğünü anlamaktan mesuttu. Seven bir kadın sezisiyle Jak’ m aşkının büyük bir imtihan geçirdiğini hissediyordu. Onu tehdit eden müthiş tehlikenin tek sebebi kendisi değil miydi?
Antuvanet, evde olup bitenleri görmemek için kendisini odaya hapsetmişti.
Sokak kapısı çalındı, mı, onu bir titreme alıyordu. Ya polisseydi gelen sorgu için. Ah, muhakkak olan bir şey varsa o da, Jak tevkif ve mahkûm edildiği anda, ken dişinin de artık yaşamıyacağı idi.
Öğleye kadarki gününü, ateşler içinde yatan ve durmadan «baba» diyen kızının yatağı ucunda geçirmişti.
Başka bir doktor çağırtmıştı. Doktor RişaFın yüzünü tekrar görmek istemiyordu. Fakat yeni
ve iltimas
ünyamızı teşkil eden devle*-lerin hangisinin ileride, hangisinin medenî seviyesi yüksek ise, onun demokratik bir rejim ile i-dare olunduğunu görürüz. Buna mukabil, işsizliğin, açlığon, sefaletin hüküm sürdüğü yerlerde ise totaliter idare iş başındadır.
Dünya artık anlamıştır ki, ilerlemenin, refaha kavuşmanın tek şartı demokrasidir. Bizde de, çok şükür bu rejim on dört Mayısta muzaffer olmuş ve Türk milleti de buna kavuşmuştur.
Bu hale, ne kadar sevinsek, bütün dünyanın iyi nazarlarını üzerimize çektiğimize ve sempati topladığımıza memnun olsak yeridir. Fakat C. H. P. nin totaliter düşüncesinin, hâlâ makbul olduğuna ait yazıların devamlı ve sistemli olarak neşredilmesi karşısında diyecek söz bulamıyor, memleketin bugün içinde bulunduğu feci durumun müsebbiplerinin bu şekilde idarei kelâm etme-s ne ne mâna vereceğimizi bilemiyoruz!
Bir okurum, bu vaziyete dikkat etmiş ve bize bir mektup göndermiştir. Yazının bir kısmım şuracığa alıyoruz:
«1946 seçimleri hengâmesinde , C. H. P. hükümeti halkı demok rasi aleyhine kışkırtmak meksa* diyle sabıkalı ve it güruhunu el altından şirreti klere adetâ teşvik ediyor ve polis ve bekçilere de (dayak atılmaması) hususunda emirler veriyordu. Çarşı veya mahallenin külhanbeyinden şikâyete gelenlere de (ne yapalım, demokrasi... Dayak yok!) diye yapmacık bir teessürle boyunlarını büküp aciz numarası yapıyorlardı. Bu suretle yüz bulan itler; Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ilâh... gibi büyük şehirlerde küstahlık ve taarruzlarını arttırdıkça arttırdılar. Bu caka numarayı halk yutmadı. Fakat taarruzlar kendi ailelerinin dahi huzurunu kaçırmağa başlayınca bu iğrenç oyundan vazgeçerek kısa zamanda otorite ve disiplini temin ettiler. Azgınlığın sebebi (dayağın yasak edilmesi) değil, sadece gizli teşvik ve müsamaha idi.
çok partili siyasî hayatının çetin mücadeleleri devam etmekte idi. Kanunî teminatsızlığmdan, idare adamlarının baskılarından, antidemokratik ve anayasaya aykırı baskı kanunlarından şikâyet ediliyordu. Türk matbuatımn mücadelesini yakından takip eden bu zat bu hususta müteaddit sualler soruyor; âdeta, şahıs ve zümrelerin eserleri olan kanunların tazyiki altında bir anarşiye gittiğimiz kanaatini taşı, yordu.
Kendisine mücadelemizin esasım anlattık. Türk milletinin haksever bir millet olduğunu; kanuna ve nizama karşı daima baş eğmeği bilen bizlerin hattâ «Kanunun kestiği parmak acımaz» diye yerleşmiş bir prensipimiz de bulunduğunu söylemiş; vaktiyle fevkalâde zamanları geçiştirmek için yapılan kanunların yine milletinin eseri olduğunu; şimdi ise normal zaman hükümlerine dönmemiz icabettiği kanaatini ta. şıdığımızı ve bu yolda mücadeleye giriştiğimizi; yoksa kanunların müsavi surette tatbikini istiyen bir milletin nizamları ayaklar altına almadığını belirtmiştik.
Beş seneden beri takip ettiğimiz dâvanın gerçekleşmesinde hayli yol aldık. Seçimleri adlî teminata ter-kettik. 14 Mayıs hâdisesi de, hukukun bir zaferi oldu.

Siyasî hayatımızda yeni bir dev. re girdiğimiz şu günlerde, bütün vekâletlerin yürürlükte bulunan ka nunlara başlarım eğdiklerini görüyoruz. Tek partili devrenin yarattığı kötülüklerin, en az kendi nefsinde muhtelif misallerini tesbit etmiyen yok gibidir.
Her şeyin başında adlî teşkilâtımızın düzeni ve teminatı gelmekte olduğunu inkâr edemeyiz. Adalette tek ölçü ve adalet cihazımn her türlü müdahaleden uzak kalması keyfiyeti, ilk evvel halledilmesi lâzım gelen bir dâvadır.
Adalet Bakanım, mesuliyet makamına geldiği ilk gündenberi, hayatının kırk küsur senesini arasında geçirdiği Adliye teşkilâtım muhtaç olduğu teminata kavuşturmağa çalışır görmekteyiz. Sayın Halil Özyörük’ün programım ağzından dinlerken büyük bir huzur duyduk. Şerefli Türk Adliyesini ve onun mümessili olan temiz ve çalışkan Türk hâkimini, elindeki hassas adalet terazisini sarsmadan kullanırken, daha müreffeh ve salim bir hayat garantisine bağlamakta ittifak etmiyen yoktur.
Diğer taraftan, büyük bir hukuk üstadımız olan muhterem Refik Şevket İncenin de Milli Savunma Bakanlığı mevkiinde, ayni ruhla hummalı faaliyete giriştiğine şahit olduk. Askeri mahkemelerimizin kuruluş şeklinin, tam bir adalet tevziine medar olduğunu iddia etmek çok güçtür. Anayasamıza göre, kaza hakkı millet namına konuşan ve bütün çalışma ve hükümlerinde müstakil ve yalnız kanunlara tâbi bulunan Türk hâkimlerine tevdi edilmiştir. Buna mukabil, hukuk adamı olmıyan ve mensup olduğu mesleğin icabı emir alıp verme durumunda bulunan kimselerle teşekkül eden bir mahkemenin, huzurunda adalet bekliyenlere, güven veremiyeceği muhakkaktır. Kaldı ki, «âmiri adlî» adını taşıyan üst kumandanın kontrolünü mekanizmanın tarafsızlık ruhu ile telif etmek mümkün değildir. İddia ve müdafaa haklarının meşruluğu «Emre körü körüne itaat» isteyen bir müessesede ne derece revaç bulur bilmiyoruz?
Askerî mahkemelerin kuruluşu ile beraber, tatbik edilen usul de sakattır. Hâkim huzuruna çıkan bir kimsenin, delillerini serbestçe ser. detmesi, delillerin ayni şekilde münakaşa olunması, mahkemenin yüze karşı ve açık olarak cereyan etmesi ve it.raz hakkı gibi esaslar ada letin tecellisinde ihmali caiz olmıyan unsurlardır. Günlük çalışmalarda da karşı karşıya gelinecek ve emir alınıp verilecek k.mselerle adaletin mutlak surette tevzi olunacağı hukuk anlayışına sığmaz. Hak ve hakikatin ziyama ve bilhassa «hatayı adlî» işlenmesine saik olan, bizzat ordu mensuplarını dahi tatmin etmiyen bugünkü sistemin değiştiril-' mesi artık bir zaruret halini almış-Ya kendisi? Âşıkına duyduğu tır. Kuruluşuna sebep olarak ileri hudutsuz aşkın yanında barındı- sürülen bir kaç hâdise, gayet zayıf ramadığı İçin, küçük sevgili kızını esaslara dayanmakta ve hukukî kalbinden kovmamış mıydı? ’
Ya Lüsyen? Karısına eza ve cefa etmekten memnun, sırf aşkını İntikama kurban etmek İçin, bütün masumluğuyla açılmış çocuk kalbini kendine bendetmek için elinden geleni yapmamış mı; ve sonunda, intikamını tamamlasın diye, sevmiş, bağlanmış, bıı küçük
★ (Devamı var) 1
kukî kıyamla yenilmiş; memlekette adalet rüzgârı estiği müddetçe hu. zur ve sükûn havası hâkim olmuştur. Hak ve adalet siyasî entrikaların tesiri altında kaldığı müddetçe, huzursuzluk ve güvensizlik milletlerin hayatım tehlikeye düşürür. En eski zamanlardanberi devam eden iyilik, kötülük mücadelesinde adalet mekanizması, siyasî müdahalelerden ve idare edenlerin hod-kâm emellerine âlet olmaktan kurtarılmağa çalışılmıştır.
Memleketini içinde yüzdüğü yolsuzluk, kötülük ve ahlâksızlıktan kurtarmak için hayatım vakfeden Konfüçyüs, kanun ve hukuk hâkimiyetini müdafaa etmiş; varlığım ■ bu nizamda bulan idarecilerin ö-* Muhakkak ki, her meslek kıy. nünde halkın buğday başaklan gibi TlebeLVe ba§laruu eğeceklerini söylemiştir.
n„ u —. Bu Çin Havarifli, yUr(jun teminatı-
nı teşkil eden adalet cihazımn, itap ve tenkidlere bile maruz bıra-
metlidir.. I ___..._
muhteremdir. Bu sahalan benimseyip, ciddî surette yetişenler güveni-lir insanlardır. Fakat hukuk tahsl- uue „larua „ra_
Lım seçen sirieri biır başka mânada kılmamasını müdafaa etmiştir.
Bir kaç sene evvel memleketimiz, de geniş ölçüde tetkiklerde bulunan Amerikan yirminci asır vakfı mümessili Doktor Thornburg, refa-katında müteaddit mütehassıslar da getirmiş bulunuyordu. Bunlardan biri de Türk matbuatım tetkike memur edilmişti. Genç bir zat olan bu Amerikalı mütehassısla Gazeteciler Cemiyetinde uzun boylu konuşma imkânını bulmuştuk. O sıralarda,
selâmlarız. Bu çatı altında hak ve hukuk mefhumunun derinliğine 1 nüfuz edecek, hukukî tefekküre ve kuvvetli muhakemeye sahip olacaksınız. Bu suretle İçtimaî nizamın vefakâr hâdimlerinin saflarında yer alacaksınız...»
Milletler, en karışık zamanlarında varlıklarım, daima hukukî teminata bağlamağa çalışmışlardır. Diktatörlüklerin emir ve kumandası ne kadar şiddetli olursa olsun, hu-
Devlet Orman işletmesi Elâzığ Müdürlüğünden
Yapılacak iş: Odun nakil, istif ve imâl işi.
Mahal ve mevkii: Sansa istasyonundan Fırat kenan istifine.
Miktar ve cinsi: (20420) kental meşe odunu.
Muhammen bedeli: Kentali 265 kuruş.
İlk teminat: (4059) liradır.
Müddeti: (90) gün.
İhale şekli: Açık eksiltme.
İhale tarihi: 25/7/950 Salı günü saat 15 de.
İhale yeri: Orman İşletme Müdürlüğü binasında.
1 — Yukarda cinsi yazılı 20420 kental odun nakil, istif, imal işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, Malatya, Erzincan, Erzurum, Pülümür bölge şefliklerinde görülebilir.
3 — Taliplerin ihale gününde evrakı müsbite ve ilk teminatları
ile komisyona müracaatları. (4902)—(1042)
I
doktor da çocuğun nesi olduğunu derhal söyliyememişti.
Niçin ağlayıp duruyordu çocuk? Neden boyuna babasını istiyordu? Dün akşam ona seyahate çıktığını söylemişti. Öyleyse, seyahattan dönüşünü beklemesi lâzımgelmez miydi?
Babasnm bir daha gelmiyeceği. ni, yahut artık hayatta olmadığını hissetmiş olması mümkün müydü? Kendiliğinden bunu hissedebilir miydi? On yaşında bir çocuk tahmin edildiğinden çok daha fazla duyar | Belki de hizmetçilerin altüst olmuş yüzlerinden, usul seslerinden, donuk, belirsiz bakışlarından her şeyi hissetmişti. Sonra, kızın dadısı ki, zaten benzi sapsarıydı, hemen o gün matem elbiselerini giyinmişti.
Antuvanet bilmiyordu, almaz olmuştu. Biteviye kendi kendine «Ölüler nerede?
Kafası
Ölüler
Vicdan ve yüz kızartıcı bu tâ-biye, şimdi de bazı neşriyata bakılırsa, âdetâ hortlatılmak isten-
mektedir. Muhalefet organlarında
ikide birde (Ayıp!) serlevhasiyle bir sürü (tenkit?) 1er çıkıyor. Bu
yazılara verilecek cevabın
ve der-
sin başlığının ne olabileceğini ben kestiremedim!
Bir taraftan orduyu
hükû
ve rejim aleyhine kışkırtmağa uğraşıyorlar, diğer taraftan da polis ile halkı demokrasi aleyhine tahrik ediyorlar. Bunlar vatan ihaneti ile ilgili ağır suçlar değil midir? Karışıklık, hattâ ihtilâl zemini mi hazırlamak isteniliyor?.
Biz, bu mektupla bildirilen hakikatlere tamamen vâkıf olduğumuzdan, işlerin bu şekli alması karşısında üzüldüğümüzü saklıya-mıyacağpz.
Bizlere, papağan beyninden yemek hazırlayan aşçıbaşılardan,
muhalefet denilince bunu mu an-
Ankara Belediye Başkanlığından
1— Sağlık Müdürlüğü İşleri için alınacak (1000) kilo Anseptalaçık eksiltmeye konulmuştur.
2— Muhammen bedeli (2000) liradır.
3— Teminatı (150) liradır.
4— Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5— Şartnamesi her gün Belediye Tutanak ve Muamelât Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6— İsteklilerin belli gün ve saatte Belediye Komisyonuna başvurmaları.
7— İhale 21/7/950 Cuma günü saat 16 da yapılacaktır. (4599) (789)
Tefrika No. 26
ladıklarını sormak İsteriz?
Demokrasi idarei maslahat ve iltimas rejimi değil, kanun ve nizam rejimidir. Bugün her türlü kayıt ve kuyuttan âzâde en ağır yazılan yazabilenler hakkında da, elbette bir şeyler düşünülecek ve memleket menfaatlerinin her şeyin üstünde olduğu her halde anlatılacaktır.
Hikmet YAZICIOĞIU
CEMİYETTE

nerede?» diye soruyordu. Lüsyen’ in hâlâ yaşadığı, orada olduğu fakat görünmediği vehimi içindeydi. Belki de, başucunda duruyordu: belki de kızıyla, başkalarının işit. temediği bir sesle konuşup duruyordu.
Suzl. annesinin koluna asılıyor:
— Anne, babam ne zaman gelecek? De, saat kaçta gelecek babam, bilmek İstiyorum. Uyumam, uyumam, gelince görmek istiyorum. Saat kaçta gelecek. Söyle, cici anneciğim, ne olur söyle! Diye yalvarıyordu. Koluna yapışan elleri ateş gibi yanıyordu.
Sabahtanberi hep ayni suali soruyordu ve Antuvanet: «Neredeyse gelir, cici kızım benim, neredeyse gelir, hani biliyorsun, sana söyledi değil mi, seyahate çıktı. Bilmiyor musun?» Dedikçe, çocuk yeni baştan hıçkırmağa başlıyordu.
Antuvanet, yeisin son noktala-rındaydı. Bu küçük çocuk kalbini, ana baba şimdiden eza ve cefaya atmıştı. Ah, analar babalar! Bu dünyada suçlu olanlar, yalnız onlaırdır. Çocuklarına işkence e-der, onların masum sevgilerini ayaklar altına alıp vahşicesine çiğnerler. Güneşte çiçekler gibi sevgilerine açılmış küçük kalbleri katılaştıranlar onlardır. Hodbin- I lik... Kin... Kıskançlık... Bütün bu haşin ihtiraslar, yâni insan kalblerini yakıp kavuran günahlar, bu küçük içli varlıkları, mer. I hametsizcesine kırbaçlar. l
Aklına annesi geliverdi Antuvanet’in... «Kızım bahtiyar görmek» isteyen ve onu bu «Mesut izdivaca» zorlayan annesi. Ah! Hodbinliğinin kızım nasıl bir felâkete' atmış olduğunu görebiL şeydi şimdi.

SİNEMALAR VE EĞLENCB YERLERİ
ı duygularımızı sarsan bin bir neti-• ceyi meşrulaştıramamaktadır. Adli ı subaylardan başlayıp çeşitli askeri mahkemelere kadar giden askeri kaza müessesesinin müstakil ve sivil hale getirilmesi muhterem Refik Şevket İnce’nin en büyük ve tebcile vesile verecek eseri olacak ve büyük bir kütleye teminat geti-• recektir.
(16081): Müthlj takip (28482): Diktatör, Hayalet gemisi
(22294): Deniz yıldızlan. Birlesen kâlbler
(14040): Rüyadan sonra, Bit. memls dana
(11181): Yalan, Zchlrllkttphe (14072): Üstün ırk. Yol sarkılan
(14071): Satılık kadın (13846): Sayılı kahramanlar, Maceralar kralı
W
ECZAHANELER
Üniversite, Anafartalar, Yenişehir
Büyük
takar»
Oluş
?enJ
ZAFER
Sayfa; 3
HER GÜN BİR HÂDİSE
Gidip gelmemek var
En istidatlı erkân !
Kore'ye geniş
Tarihi vazife
Harpten sonra cereyan eden
yardım yapılacak
TZadyo
gelip bulmamak...
1 .
M
i
■»
h,
V
i
M
ore savaşı başladığı günden beri İngilizlerin çok sıkı bir diplomatik faaliyet gösterdikleri müşahede ediliyor. Tecavüzün ertesi günü Moskova Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına bir ziyarette bulunmuş ve çeşitli tefsirlere rağmen, konuşulanlar açıklanmamıştır. Güvenlik Konseyinin 27 Haziran tarih. H ve Kuzey Kore’ye karşı tedbir atanmasını âmir bulunan kararından sonra da İngilterentn diplomatik yoldan bir hamle daha yaptığı-gürülmüştür. fîr _:”7, C.“? 1
nıiko'ya bir ziyarette daha bulun. ı muş ve fakat yine görüşme mevzuu açıklanmamıştır. Bununla beraber, Sovyetler Birliğinin Birleşmiş Milletlerdeki murahhası Malik’in Moskova'ya hareketi mutasavver iken, bu ziyaretin geri bırakıldığı, yâni Rusların Birleşmiş Milletlerde daha bir şeyler yapmak niyetinde oldukları, Sir David’in ziyaretinden hemen sonra belli olmuştur.
Gromiko'nun bu teşebbüsleri takip eden üç beyanatı, bariz bir itidal göstermiştir. Zaten, Ruslar, bi-day^ttenberi ihtilâfa yabancı kalır gibi görünmüşler, yalnız Güvenlik konseyinin kararlarına ve Amerikanın müdahalesine itiraz etmişlerdir. Ve işin en enteresan tarafı şudur ki, Gromiko, son beyanatında. Konseyin ilk kararından asla bahsetmemiş, yalnız, Birleşmiş Milletlerin bu konuda vazifesini ifa edemediğini ileri sürmüştür.
Demek ki, Güvenlik Konseyini boykot etmelerine rağmen, Sovyetler, elân Birleşmiş Milletler teşkilâtının karar ve tedbirleriyle ilgilenmektedirler.
Ingiltere’nin, bu mevzuda tavassut için en iyi durumda olduğu muhakkaktır. Zira, Ingiltere, her şeyden evvel komünist Çin rejimini tanunış bulunmaktadır. Her ne ka. dar geçen toplantıda Milliyetçi Çinin Konseyden çıkarılması ve komünist Çinin kabul için verilen oyda müstenkif kalmış ise de, bugün durumunu tadil ederek ve kısmen büyük müttefiki namına konuşarak münist Çinin kabulü için verilen oy-re kabulü yolunda bir tavizde bulunabilir. Rusların takıldıkları bu mesele halledilirse şüphesizdir ki bütün meseleler halledilmiş olmaz, lâkin hiç olmazsa Konsey kararları, Rusların da iştirâki sağlanmak suretiyle münakaşadan münezzeh kalır ve bu suretle de bir müzakere * ) münakaşa zemini sağlanmış o-Kanaatımızca İngiliz d.ploma-sisinin bugün başarmak istediği iş budur.
- „ asaerı y
r. sır D.vid Kelly Gro- m mjl
r ziyarette daha bulun. rA&1, .... . .
Çine yapılması gereken yardımın Kore’ue nakli münasip gömüldü Londra Radyosu, (Basın Yayın)
Amerikan temsilciler Meclisinin Dışişleri komitesi, yabancı memleketlere askerî yardım için bir mil-
, dolarlık tasarıyı
çoğunlukla tesbit etmiştir. Bu miktarın bir milyarı şimal Atlantik Paktı memleketlerine tahsis edile-
cek, cenup Kore ve Filipinler 16 milyon dolar alacaklardır. Fakat Başkan Truman’a Kore'ye 200 milyon dolara kadar tahsisat ayırabilmek ve Çin için ayrılmış olan 70 milyonu Kore'ye verebilmek salâhiyeti veril miş bulunmaktadır. .
Çeko'ovakyıda kilise savaşı
Son manastırlara da
devlet el koydu
Londra Radyosu, 12 (Basın Ya. yın) — Çekoslovak hükümeti memleketteki birçok manastırla, tarihî kıymeti olan şato, kale ve saraylara devlet tarafından el konularak bunların hastane, mektep, kütüphane olarak kullanılacağım bildirmiştir.
Prag’daki 9 meşhur manastıra şimdiden hükümet tarafından el konulmuştur. Hükümet bu manastırlardaki Çek papaslarının hükümet tarafından tâyin edilen birkaç manastıra taşınmalarını emretmiştir.
I
Alma i Çeli( İstihsali artıyor
Londra Radyosu, 12 (Basın Yayın) Bu senenin ilk altı ayı zarfında Batı Almanya'daki Çelik istihsali harptenberi yapılan istihsale nazaran bir rekor addedilmektedir.
Frankfurt’taki müttefik yüksek komiserinin bildirdiğine göre, Al- I manlar şimdiye kadarki gayretlerini bütün sene zarfında gösterdikleri takdirde yekûn çelik istihsali müttefiklerin koyduğu istihsal haddi olan 11 milyon 100,000 tonu geçecektir.
ingliz bütçesinde Şovu ima masrafı
|J alk Partisi Genel İdare
1 Kurulunun vazife taksimi yaptığı kimseler arasında Profesör Nihat Erimin ismine bir türlü rastgelemedik. Herkes bir yere tayin olunmuş, fakat Nihat Erim meydanlarda yok.
Yarın Ahmet Emin Yalmandan uzun uzun bir makale bekleyin: Yine hayır kuvvetleri şer kuvvetlerine galebe çalamadı! Yine cazip ufuklar açılamadı | Yine Halk Partisinin en istidatlı erkânı açıkta bırakıldı!...
Hayır, ister misiniz bunun kabahatini da bizim sırtımıza yüklesin?... — NÖBETÇİ
Dünya Bas nından Hülâsalar
İngiliz Basını;
harbe en hazin bir misal
İ! Meseleyi Amerikalılar bakınun-I dan mütalâa etmek zaiddir. Çünkü
L Amerika, konsey kararlarım tatbik
1 zımnında harekete geçmiş ve yapa-
| bileceği her şeyi yapmıştır, denebl.
I lir. Bu itibarla meseleye asla izzeti
) nefis unsurunu kanştmaadan, dâ-
| vayı halletmek mümkündür. Bizim
II bu satırları yazdığımız sırada, Amelî rikan kuvvetleriyle desteklenen
Güney Koreliler, Kuzey kuvvetle-rini bir nehir kıyısında durdurmuş bulunmaktadırlar. Bu suretle, Bir.
’ leşmiş Milletler (Amerikanın eliyle) vazifesini yapmış, yâni tecavüzü I önlemiş sayılır. Bundan sonra ya-I pılacak işin müzakere yolundan yü-
ı rümesi lâzımdır. Çünkü Birleşmiş
| Milletler esas itibariyle bir müza kere ve münakaşa müessesesidir. Bu müzakere ve münakaşanın da, tarafların itiraz edemiyecekleri kararlara müncer olabilmesi için (en az bugünkü anayasa hükümlerince) Sovyetlerin de iştirâki şarttır. İngilizler, —menfaatleri icabı da olsa— bu işi başarmak suretiyle M Asya’da, her zaman zikretmekten ( ’îevk duydukları tarihî vazifelerini kısmen ifa etmiş olacaklardır.
Kore savaşiyle ilgili göriinme-| mekle beraber, bu konuda diğer bir | inkişaf da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Trygve Lie’nin tatilini geçirmek üzere Avrupaya gelmek kararıdır.
Londra, (a.a.) — İngiltere Batı Birliğinin müdafaasına tahsis edilmek üzere bütçesinde üç milyon Sterlinlik bir artışı kabul etmeye karar vermiştir.
Bu üç milyon Sterling askerî sahadaki gelişmeler için sarfedilecek-tir.
-S.
Harp, milletleri birbirine düşman ettiği kadar insanları, birbirine yaklaştırıyor. Topluluğun macerası o-lan harp içinde çok kere fertler, çaresizliğin verdiği bir yeisle, belki de g.zli bir yaşama sevkıtabisi ile barışıyor ve anlaşıyorlar. Eski savaşlarda düşmanına su veren muharipler tabiî artık mevcut değildir, çünkü şartlar değişmiştir. Fakat harp psikozunun yani kendini ölüme çok yakın hisseden sıhhatli insanın hissettiği mânevi buhranımın tezahürleri el’an bakidir. Bunlar arasında sevişme ve evlenme ihtiyacını başta zikretmek yerinde olur. Filhakika, istatistik insan cemiyetlerini kontrol etmeğe başladığı tarihten bu yana, daima şu neticeye varılmıştır: İnsanlar, harp zamanında daha çok sevişiyor, daha çok çocuk sahibi oluyor ve daha sık evleniyorlar. Her harpte olduğu gibi | ikinci cihan harbinde de kendini göstermiştir. Düşman memleketlere, silâh zoriyle giren on binlerce muharip, o memleketlerin kızlariyle evlenmişlerdir. Bu evlenmeler hazan mes’ut, bazan da (Rus kadınla-riyle evlenen İngiliz ve Amerika-' blann hali gibi) bedbaht neticeler, doğurmuştur. Bu arada, Amerikalı asker ve subaylarla evlenen on bin kadar Fransız kadınının hali ve bunlardan bir kısmının vatanı1 ziyaret maksadiyle yaptıkları toplu seyahat alâka uyandırmıştır. I Madeleine, kucağmda yavrusiyle, hava meydanında yapayalnız kalmıştı
* I
M diktan sonra bir çok Fransız | merikalılar, Fransayı kurtar-kadıniyle tanışıp seviştiler. Bunlardan on bin kadarı evlendi ve harp bitince bu kadınlar kocalarının peşinden Amerikaya gittiler. Amerikan tabiyetine geçip ev bark sahibi oldular. Bir kısmı, gelen haberlere göre, çok mes'ut; diğerleri oldukça hazin bir hayal sukutuna uğramış vaziyette. Bununla beraber, iyi kötü geçiniliyor. Ve Fransızların «harp eşi» diye adlandırdıkları bu kadınlar, Amerikada fahrî elçilik vazifesini ifa etmekle meşguldürler.
Fransız kadınlardan çoğunun çocuğu olmuş. Bunların arasında bittabi ikizler de var. Vatanda kalan büyük anne ve babalar torunlarını ancak fotğraflardan tanıyabiliyorlar. Mektup mektup üstüne: ille getir de görelim... diye. Fakat Akdeniz mizacının babacanlılığı bittabi Amerikalıların pratik hayat duygusuna uymuyor ve Fransız gel-nler, bir türlü çaresini bulup sılaya gidemiyorlar. Çünkü hepsi ev kadını. Kocaları çalışıyor, bir çokları bizzat çalışıyor.
Nihayet, geçenlerde bu işe bir çare bulundu Ve torunları büyük anne ve babalariyle tanıştırmak maksadiyle, Fransız gelinlerin gruplar halinde vatanlarına gitmeleri i-çin bir teşkilât kuruldu ve 23 kişilik ilk kafile geçen hafta Paris hava meydanına indi.
Gözyaşları ve baskın
Orly hava meydanı büyük anne ve büyük babalarla dolmuştu Gelecekleri!} eşi dostu, arkadaşı ve ahbabı da bu kalabalığa katılınca mahşerallah bir manzara hasıl oldu. Nihayet 23 gelin getiren uçak göründü. Herkes derin bir nefes aldı. Çünkü bir çok dedeler ve nineler torunlarım istikbal edebilmek maksadiyle taşra şehirlerinden kalkıp gelmişler Ve uzun zaman garlarda, otellerde, istasyonlarda sü-rünmüşlerdi Bunun başında Nan-cy den gelen madam Mollecker vardı. Kızını ve üç torununu bekliyordu. Filhakika üçü de geldiler. Fakat, madam Mollecker’in torunları ve onların arkadaşları ile ilk temas hiç de öyle tatlı bir şey olmadı. Çünkü, küçük Joseph kızıl derili kıyafetine girmişti. Arkadaşları ise kovboy kıyafetini tercih etmişlerdi. Uçaktan iner inmez, bu küçük «fatihler» nâralar atarak meydanın dört yanına yayıldılar. Joseph, ken
Muhafazakâr Daily Telegraph gazetesi, bugünkü makalesinde, Rus lar’la Kore hakkında bir anlaşmaya yarmak ihtimalinden bahsederek İngiltere nin Ruslaria Kore meselesinin halledilmesi için müracaatta bulunmuş olduğunu hatırlatmaktadır. Gazete bu teklifin yapılmasının doğru olup olmadığını münakaşanın fuzuli olduğunu işaretle, Kore’de harbi durdurmanın Ruslaır’ın elinde olduğunu belirtmektedir. Bildirildiği gibi, Gromiko geçen hafta İngi-lizler’in bu teklifine cevap olarak Ruslar'ın ne gibi bir müdahelede bulunacağını sormuştur.
İngiltere’nin bu soruyu cevaplandırmaması için hiçbir sebeb olmadığını kaydeden Muhafazakâr gazete, İngilizlerin buna hâlâ cevap vermemelerinin sebebinin sadece zayıf davranmak olduğunu yazmaktadır.
Muhafazakâr gazetelerden York-shire Post da ayni mevzua temasla, Batının Kore’deki mevkiinin kuvvetli bulunduğunu, fakat Ruslar'ın hilekâr ve insafsız olduklarım ileri sürmektedir.
Bundan dolayı Rusya’nın Kore’ deki savaşı durdurmak için Şimal Koreliler’e tesir etmesini İngiltere’ nin teklif etmesinin herhangi bir netice getirebileceğinden birçok kim selerin şüphe ettiğine temas eden gazete, dünyanın bugün iki grupa ayrıldığına işaret etmektedir.
Gezeteye göre, bu gruplar Rus grupu ve Birleşmiş Milletler Bloku-dur.
Bu iki gruptan Birleşmiş Milletler Bloku Amerika'nın Atom silâhlarında olan faikıyetinden dolayı daha kuvvetlidir. Amerika'nın bu faikiyetinin, Ruslar’ın kendi Atom silâhlarının inkişafı ile azalacağım kabul eden Yorkshire Post, bu fai-kiyetin tamamiyle kaybolacağına i-nanmamakta ve Rusların Amerika-
- ----------,—,------------ nin seviyesine yetişmesi için yıl -
dahil edilmesi lehine oy vermesini 1ar lâzım olduğunu ileri sürmekte-sağlamak üzere Mısır Hükümeti nez ' dir. Bu müddet içinde ise Birleşmiş dinde teşebbüslerde bulunduğu res- ! Milletler başka savunma unsurla-mi çevrelerden teyidedilmektedir. n kuracaktır.
yardım başlıyor
Birçok memleket tu vtt se^kl teklif nde bulundu
Washington, (a.a.) — Ayan meclisi silâhlı kuvvetler komisyonu başkanı Senatör Tydings. Birleşmiş Milletler üyesi diğer memleketlerin Kore ye kara kuvvetleri göndermek teklifinde bulunduklarını ve bu teklifleri kabul edilmiş olduğunu dün bildirmiştir. Ayan üyesi bu memleketlerin isimlerini açıklamak istememiştir.
Italyan hüiûneti itimat oyu aldı
Londra Radyosu, (Basın Yayın) İtalyan Milli Meclisi, dün gece, hükümetin dış siyasetini desteklemeyi belirten bir takriri kabul etmiştir.
Dışişleri Bakam Kont Sforza, İtalya'nın Atlantik Paktına olan i-nancını teyidetmiştir. Ayni zamanda hükümetin Birleşmiş Milletlerin Güney Kore’ye yardım kararım desteklediğini de beyan etmiştir.
Meclis, komünist taraftarı sosyalist grupunun lideri Nenni tarafından sorulmuş bulunan bir takriri reddetmiştir. Bu takrirde İtalya’nın hiçbir suretle Asya’ya müdahele etmemesi istenmekte idi.
Komünist Ç n va Birlejmiş Hilâller
Paris Radyosu, (Basın Yayın) Hindistan Başbakanı Pandit Neh-ru’nun Mısır delegasyonunun komünist Çin'in Birleşmiş Milletlere
I
Bir Alman tümeni ihdas edilecek
Washington, 12 (a.a.) - (United press): Temsilciler Meclisi üyelerinden Govin, Salı günü verdiği beyanatta Batı Avrupa’nın savunmasına yardım etmesi maksadıyla bir 25'in-ci Alman tümenini teşkil edilmesi tevsiyesinde bulunmuştur.
Yeni Amerikan füzeleri
Washington, (a.a.) — V2'nin tadil edilmiş bir şekli olan radyo ile idare edilir bir bombanın Florida’da Cocoa hava alanında yakında tecrü be edileceği Savunma Bakanlığından bildirilmiştir. Bu yeni bombanın atış zaviyesi şimdiye kadar bu gibi denemelerde görülenlerden daha ufak olacaktır.
Bilindiği gibi bu zaviyeler 70 - 90 dereceler arasında değişmekte idi. Bombalar 400 kilometre yüksekliğe şakuli olarak atılmıştır. Sanıldığına göre bu' sefer 30 . 70 derecelik bir zaviye ile mesafe rekoru kırmağa teşebbüs edilecektir.
Serbest Fıkra
r1

Cebeci Doğan Bahçesinde
Mim Haki - Muhterem Nil
Umumî arzu üzerine
PAŞANIN KIZI
Biletler: Anafartalar caddesi Müzeyyen Abla Gişesi ve Adliye yanında Toker mağazasında satılır. (2513)
t
Ankara Belediye başkanlığından
1— Sağlık Müdürlüğü işleri için alınacak (1000) kilo Anseptal açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedel; (2000) liradır.
3— Teminatı (150) liradır.
4— Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5— Şartnamesi her gün Belediye Tutanak ve Muamelât Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6— isteklilerin belli gün ve saatte Belediye Komisyonuna baş
vurmaları. (4548)
Lie bu sefer belki de Moskova’ya kadar gitmiyecektir, fakat Parise uğrayacağı bildirilmektedir. Genel Sekreterin Londraya da kısa bir ziyarette bulunması mümkündür. Bu suretle İngiliz hükümeti, belki de, Lie ile hemâhenk bir surette çalışmak imkân ve şartlarını temin edecektir.
Bugün İngilizlerin elinde Kore savaşını durdurmak ve bir çok kimselerin bir dünya harbi başlangıca sezdikleri ihtilâfı kendi hesaplarına istismar etmek için c dd'ı fırsat ve İmkânlar vardır. İngiliz diplomasisi şüphesiz bu tarihî vazifeyi ifada geclkmiyecektir.
Mücahit Topalak
Yalman’m milisleri!
Atlantik paktı hazırlıkları
Londra Radyosu, (Basın Yayın)
Atlantik Devletlerine mensup 12 temsilcinin ilk toplantısı bu ayın sonlarına doğru Londra’da yapılacaktır. Bu temsilcilerin vazifeleri, Atlantik Pakti devletlerine savunma hazırlıklarını tacil etmektedir.
Tenkid hürriyeti derken, kendi fikirlerine karşı en ufak bir tenkidi bile hazmedemi-yen Ahmet Emin Yalman, Sebati Ataman meselesinde bizi tahakküm zihniyeti ile itham ederken ayrıca şunları yazıyor:
«1908 de hürriyet mücadelesi yapan, cidden vatansever ve idealist İttihat ve Terakki Cemiyetinin, kendine (Mukaddes Cemiyet) adını vermesi, Şeref sokağında yeni bir keyfî Yıldız idaresi kurması, fikrini beğenmediklerini sokaklarda gizli fedaî teşkilâtına vurdurmağa başlaması için ancak bir kaç ay zaman geçti. Halk Partisi tenkid hürriyeti taraftarı olduğu iddiasını hiç ağzından düşürmeden türlü tür-
| »S. Ç. MehmedaĞ» |
dişini kucaklamak istiyen büyük annesine kuçu bir İngilizce ile hitap ederek ve elindeki kızıl derili baltasını sallayarak hücuma geçti.
Uçağın pilotu gülerek: «Avrupa-yı yeniden fethediyoruz» diye pek makbule geçen bir nükte savurdu.
Henüz «Amerikanca» yı öğrenmeğe vakit bulamamış bebekler, ninelerinin, teyzelerinin yaşlı puselerine bulanmakta idiler. Meydanda, bir ağlama, gülme ve öpüşme kasırgası esiyordu. Bu arada...
Maddene yalnızda
Kucağmda çocuğu ile, kendi vatanında etrafına şaşkın şaşkın bakınan genç bir kadın bidayette kimsenin dikkatini çekmedi. Sonra, ilk heyecan geçnce, bu genç kadının garip yalnızlığı alâka cel-betmeğe başladı. Onu karşılamağa kimse gelmemişti. Madelene Lave-rey, kendisine sual soranlara macerasını şöyle anlattı:
«Kurtuluş snasında ordudaydım. Amerikalı teğmen George ile tanıştım. Bir yıl sonra evlendik. Kocamın memleketine gittim. Kaynanam, beni, umduğumdan çok daha derin bir muhabbet ve nezaketle kabul etti.
Kocam, askerlikten ayrılınca, bir sigorta şirketinde oldukça iyi bir iş buldu. Ben de bir terzihanede çalışmağa başladım. Oğlumuz Willi-am dünyaya geldi. Çok mes'ut idik. Yine de mes’udum. Lâkin ben, hiç ihtiyacım yokken, sırf bu seyayati yapma.c için çalışıp para biriktirdim. İstiyordum ki torunlarım büyük anne ve babasiyle tanıştırayım.. Halbuki onların hiç biri gelmedi. George ile izdivacıma razı olmamıştı. Fakat artık ortada bir torun var. Gelmeleri, beni karşılamaları lâzımdı...»
Bu sözleri söylerken genç kadın ağlıyordu. Kucaklarında torunları, kollarının altında kızlan, mes ut büyük baba ve anneler, bir an, bu manzara karşısında, saadetlerini u-nutup büyük bir hiddete kapıldılar, içlerinden en akıllısı telgrafyaneye koşup bay ve bayan Laverey'e bir yıldırım telgrafı çekti.
Hazin haberler
Meydan, çocuk ve ihtiyarla doluydu. Herkes ya kendi dilini torununa öğretmeğe, ya onun dilini öğrenmeğe uğraşıyordu. Genç ve yalnız kadının etrafını olağanüstü bir kalabalık sarmıştı. Mes’utlar, kendi saadetlerini unutmuş, ne olaca-yapacağı bilinmiyen bu genç
kadının akıbeti ile ajâkadar oluyorlardı.
Niayet telgrafaneye giden zat 6üklüm püklüm döndü ve küçük torununu (ne olur ne olmaz) bir kere daha öptükten sonra genç anneye vakur bir ifade ile şu haberi bildirdi:
— Valdeniz ve pederiniz bayan ve bay Laverey, geçen Salı günü yani sizin Amerikadan hareket etmeniz lâzımgelen tarihte vefat etmişlerdir. Ölüm şüpheli değildir. Defnine ruhsat verilmiştir. Vasiyetname henüz açılmamıştır.
Bu haber üzerine, hafif bir baygınlık geçiren genç anneye koyu renk elbiseli bir adara yazlaştı. Ve, heyecanlı bir sesle:
— Madam, dedi, ben Amerikan konsolosluğuyla alâkadarım. Madem ki Amerikan tabiiyetindesiniz, sizi himaye etmek vazifemdir. Lütfen benimle beraber geliniz...
Bu söz üzerine, Fransız gelinlerin bütün gözyaşlı anneleri harekete geldiler. Bir kıyamettir koptu. Herkes, yalnız kalan anneyi ve evlâdını misafir etmek istiyordu. Hava meydanı müdürü, uçak pilotu, velhasıl, elinden iş gelebilecek herkes birer birer gelip anneye hizmete âmde olduklarım bildirdiler. Fakat genç anne yalnız bir hizmeti ve bir iyliği kabul etti. O da, kendisini tenzilâtlı ücretle Amerikaya götürecek olan uçak acentasının teklifi...

Acele satılık ev
Bahçeli Evler 24 neü sokak 14 numaralı, 5 oda, 2 hol ve geniş bir bahçesi bulunan ev acele satılıktır.
Görüşmek İsteyenlerin saat 21 den sonra 21454 numaralı re-lefona müracaatları. (5085)
lü bahanelerle Terakkiperver Partiyi ortadan kaldırdı; Serbest Partiyi söndürdü. Tenkidci gazeteleri kapadı ve susturdu. Şahsiyet sahibi insanları ezdi veya ezmeğe çalıştı. Demokrat Partiyi yaşatmamak emeline 1947 yazma kadar esir kaldı.
Öyle görülüyor ki yeni iktidarın etrafında da ayni zihniyeti temsil eden kimseler eksik değildir.»
Bu satırları okuduktan sonra Ahmet Emin Yalman’ın teşhis kudretine hayret etmemek elde değildir |
Yâni biz tenkidci gazeteleri kapatıp susturacakmışız! Biz, şahsiyet sahibi insanları ezecekmişiz.! Biz, karşı partileri yaşatmamağa azmetmiş bulunuyormuşuz! Hattâ, hattâ, fikirlerin] beğenmediğimiz kimseleri Ahmet Emin Yalman’ın teşbihine göre, sokaklarda fedailere öldürtecek-mişiz!..
Ve minelgaraip|...
Bilmiyoruz, Nihat Erlm’in vaktiyle Ulus’ta kurduğu Milis kuvvetlerinin vehim komutasını şimdi sayın Ahmet Emin Yalman mı eline aldı?..
Askerlikte yandan çark marş komutunu pek iyi bilir ama, galiba,
«—■ Sol sağ! Sol sağ!» demesini pek iyi öğrenemedi!^
UuUZ
Hazır elbise
Çeşitlsri.mzde bü/h taızilâ) bayram münasebetiyle 4 gün için büyük tenzilât yapılmıştır. Sayın müşterilerimizin bu ucuzluktan istifade etmelerini tavsiye ederiz.
— DOYRAN —
Kumaş vo Elbise Mağazası Anafartalar caddesi No. 123 (5090)
ZAFER
®S6I * L - »1
Sayfa: 4
sem fflEMnn [ Yamn t Zuhuri DANIŞMAN
Marmara açıklarında beş büyük yelkenli göründü
— 206 —
İmparator, hâlâ falcı kızının ellerini tutuyordu. Onun titreyen sıcak ellerini bir türlü bırakmıyor ve yavaş yavaş kendine doğru çekmek istiyordu. Margarit ise böyle bir hareketten hakikaten çekinmekte idi.
Bu sırada, dışarıda, sûrların öte tarafında kaynaşan bir uğultunun akisleri duyulmakta idi. Türk ordusunda anlaşılması müşkül birtakım velveleler vardı.
— İşitiyor musunuz Heşmetpe-nah?...
Diye sordu. İmparator, yüzünü buruşturarak:
— Evet, dedi, işitiyorum. Fakat bu dakikada bununla meşgul değilim. i
__ Fakat Bizansın mukadde- I f
I
— Haşmetpenah.. müsaade buyurursanız kalayım.
— Görmek istemez misiniz?
— Hastayım.
— Hakkınız var. Unutmuştum O halde siz burada, benim yerimde kalınız.
— İltifatınıza minnettarım..
Sonra Kostantin kapının dışın da bulunan muhafızların büyüğüne hitabetti:
— Matmazel benim misafirimdi!. Ne isterse yapınız.
Bu emir Margariti titretti. Sapsarı kesildi. Bu kadar büyük bir salâhiyet beklemiyordu.
★ (Devamı var)
İstif Yeri
Cinsi
Kabakça istasyon Kabakça )
Çayırdere »
ve kömürler açık arttırma
mevcut odun.
enkaz odun
Beher kentalinin Muhammen bedeli Kuruş
Muv. teminatı
Lira Kuru.ş
Kuru meşe odu
Enkaz odun Meşe kömürü
Sinekli •
Çerkesköy Kocameşe istif Kabakça istasyon Sinekli )
Çayırdere )
Çerkesköy )
Kocameşe istif Karacaköy Uzunçayır •
Kozludere »
1 — Yukarda gösterilen istif yerlerimizde suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 20/7/1950 tarihine rastlayan Perşembe günü saat 15 de İşletme merkezinde teşekkül edecek satış komisyonu huzurunda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait şartnameler Ankara Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Tekirdağ, Edime ve Vize İşletme Müdürlükleriyle İşletmemizin Kabakça, Sinekli, Istıranca, Karacaköy, Kozludere bölge şef tiklerinde ve işletmemiz müdürlüğünde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte lüzumlu vesaik ve temlnatlariyle birlikte komisyona müracaatları. (4881)
Bellamy Cinayeti
ZAFER İN POLİS TEFRİKASI H—
Yazan: Frances Noyes Hart
— 7» —
— Pansiyonunuzda kaldıkları müddetçe Bay Platz’la Matmazel Cordier arasındaki münasebet sadece dostluktan ibaret değil miy di?
— Ne? Dostluk mu? Ne münasebet! Utanmadan, sıkılmadan bundan büyük yalan söylenemez! Dostlukmuş!
Hâkim Carver:
— Kâfi Bayan Shea diye sözü kesti, sonra Lambert’e döndü:
— Lütfen şahidinizi sadedden uzaklaştırmayınız, dedi.
Lambert biraz samimî, daha fazla vakur bir tavırla:
— Elbette. Benim de bütün ar-
zum bu. Diye cevap verdi.
— Bayan Shea, çok rica ederim,
Çeviren-. S. Yazıcıpğbu
ratı..
— Biliyorum. Bu, benim de mukadderatlardır. Fakat yaşamağa da hakkım vardır.
— Şüphesiz..
— Ve onun için..
Birdenbire sustu. Hatırına gelen şeyi söyliyemedL İhtiraslı bakışlarla bir daha Margariti süzdü. Margarit, tehlikenin yaklaştığını hissetmişti. Onun sinirli kollarından kurtulmak için çare düşünüyordu.
— Size yalvarıyorum, Haşmet- | penah..
Diye inledi. Kostantin her şeyi | göze almış görünüyordu.
— Hayır..
Diye bütün kuvvetiyle onu kendine doğru çekti.
Tam bu sırada kapı vuruldu. Kostantin ağır biri küfür savurdu. Fakat bir harekette bulunmağa vakit bulamadan kapı açıldı ve ince, âhenktar bir ses:
____ İmparator Hazretleri kendileriyle görüşmeme müsaade ederler mi?
Diye sordu. Bu ses hem imparatoru, hem Margariti titretti. Çünkü ikisi de bu sesi, bu âhenktar sesi tanıyorlardı. Bu, Franzesin kızı Tamarın sesi idi.
Tamar, tatlı bir tebessüm ile İmparatora bakıyordu, Margarit kenara çekilmişti.
— Ay.. Margariti.. Sen de mi buradasın?
Kostantin şaşkınlıkla cevap verdi:
— Falıma bakıyordu.
Tamar manalı mânalı güldü:
— Hakikaten Margarit ne söylerse çıkar.
— Ben de öyle zannediyorum.
Üçü de sustu. Biraz sonra Kostantin sordu:
— Sizi buraya, bu harap mahzene sürükleyen sebep nedir Ta-
Tamar cevap verdi:
— Bilmiyorum, sizi görmek istedim.
— Yok.. Her halde bir sebep
— Margarit gaibden haber verir- O söylesin..
Kostantin onun yüzüne baktı.
Falcı kızı cevap vermek üzere idi ki., kapının önünde bir gürültü oldu. Üçü de kulak kabarttılar. Ve akabinde kapı açıldı. Franzes, Jan Longos ve diğer kumandanlar göründü. Franzes kızım orada görünce şaşırdı:
— Tamar... Diye haykırdı. Burada ne işin vaj?
Derhal Margarit söze karıştı:
— İkimiz sûrları dolaşıyorduk. Bu dehlizde imparator hazretlerine rastladık.
— Ya-
Ve Margarit ilâve etti:
— Biraz da korkmuştuk. Dışarıdan Türklerin nâralan geliyordu. Buraya sığındık.
Franzes başka bir şey sormadı.
Jüstinyani (Jan Longos) heyecan içinde söze karıştı:
— Haşmetpenah!.. Biz müjdeli bir haber için geldik.
Kostantin sarsıldı.
— Çabuk söyleyiniz.
— Marmarada gemiler var.
— Anlamadım.
— Marmara açıklarında beş büyük yelkenli göründü.
Kostantin sevinçten sararmıştı.
— Allahım.. Bunlar ne olabilir?
— Yardım.. Haşmetpenah.. Av-rupanın yardımı!...
— Ah.. Buna bir kere inanabil-sem!..
— İnanınız Haşmetpenah- Nasıl olsa Avrupa yardım edecektir.
— Kaç gemi dediniz?
— Üçü çok büyük, ikisi biraz daha küçük olmak üzere beş gemi..
— Ah.. Acaba bunlar ne olabilir?
— Haşmetpenah.. Barbaro (Sa-rayburnu) ya gidelim.
— Hakkınız var.. Acaba Türk-ler haberdar mı?
— Zannetmiyoruz.
— Eğer öyle ise zincirden geçebilirler ve..
— Muhakkak.. Zincirden geçerek Halice girecekleri muhakkak.
— Gidelim..
Kostantin iki güzel kıza döndü'
— Siz de geliniz..
Tamar babasının yanma yak. laştı. Fakat Margarit sikin bir tavırla:
Urla Tahaffuzhanesi Müdürlüğünden
1 — Şartnameye tevfikan Urla Tahaffuzhanesine ait 40 numaralı pavyonun tamiratı açık eksiltmeye konulmuştur.
Keşif bedeli (21689) lira (83) kuruştur.
2 — Tamir işine ait fennî ve İdarî şartnameler müdürlüğümüzden îzmirde sahil sağlık merkesi baştabipliğinden, İstanbulda hudut ve sahiller sağlık genel müdürlüğü ayniyat şubesinden, Ankarada Sağlık Bakanlığı -binasında hudut ve sahiller-sağlık genel müdürlüğü irtibat memurluğundan bir ilra on kuruş mukabilinde alınır.
3 — Açık eksiltme 28 Temmuz 1950 Cuma günü saat 15 de Mü -dürlüğiimüz binasında toplanaoak komisyon huzurunda yapılacaktır.
(J — Geçici teminat (1626) lira (74) kuruştur.
5 — Geçici teminat müdürlüğümüz veznesine ihale saatine kadar yatırılması şarttır.
6 — Eksiltmeye girecekler 1950 senesine ait Ticaret odasına kayıtlı
bulunduklarına aalr makbuz veya vesika 11e birlikte en az 20000 liralık onarma işini muvaffakiyetle yaptıklarına dair resmi dairelerden verilmiş belgeyi ibraz etmeleri şarttır. (4131)—(930)
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından

Muhammen Muhammen İlk Eksiltme tarihi
Miktan Fiatı Bedeli Teminatı ve saati
cevap verirken mülâhaza etmeyiniz, fazla tarif ve kalkmayınız.

Matmazel Cordier’nin Bay Platz’ın zevcesi olmadığın^ ne vakit öğrendiniz?
— Eylülün on yedinci günü öğrendim.
— Tarihi takip etmek için dayandığınız bir nokta var mı?
— Var zahir. Tim Shea’nın öldüğünün altıncı senesi değil miydi? O gün o iri kıyım İsveçli gelip çatmadı mı? Bağıra çağıra, eğer bunlar da evli ise, İspanya Kraliçesiyle Jackie Coogan da birbirle-riyle evlidir diye haykırmadı mı? Hem de sevgili eniştesinin canını burnundan getirinceye kadar evire çevire döveceğini söylemedi mi? Ne ise huzurunuzda daha fazla tafsilâta geçmiyorum.
Hâkim Carver, şeytanı bile korkutacak bir sesle haykırdı:
— Madam!
Bayan Shea, öfke içindeydi:
— Fazla tarife, tavsife kalkmayın, dediğiniz şey bunlar mı? Ne diyeyim, hepimizi Allah muhafaza etsin!
çukta nerede idiniz?
Darbımesel haline gelmiş iğne düşse duyulacak tâbiri, mahkeme salonunun sessizliğini tarife tama-miyie uygundu.
— Lakedale’den bir mil kadar mesafede River Road yolunda kendi otomobilimin içindeydim.
— Thornc ailesinin mülkü olan -Meyva Bahçeleri» köşkü civarında değil miydiniz?
— On mil, hattâ daha doğru söyleyebilmek için, on iki mil kadar uzaktaydım.
— Yanınızda kimse var mıydı?
— Vardı, Bayan Patrick Ives benimle beraberdi.
— Saati tesbit hususunda dayandığınız bir nokta var mı?
— Var.
— Bunu daha sonra izah edersiniz.. Şimdilik bize, Rosemont Şehir Kulübünden saat kaçta çıktığınızı söyler misiniz?
— Alıdan biraz evvel. Yediye çeyrek kala yemek yedik. Zevcem daima yemekten evvel elbise değiştirirdi.
Kulüpten çıkmazdan evvel Bay Fanvell’in Bayan İves’le konuşmakta olduğu nazarı dikkatinize çarptı mı?
— Evet. Zevcem gösterdL Kulübün ön merdivenlerinin üzerinde pek derin bir muhavereye daimi;, görünüyorlardı.
— Zevceniz ne suretle gösterdi, anlatır mısınız?
— Bak bak! Eliot başka birisine tutulmuş, dedi.
— Siz buna cevaben bir mülâhaza beyan ettiniz mi?
— Evet. Talihin varmış, sen kurtuldun, şekerim, dedim.
Birdenbire sustu, esmer yüzü gül gibi sarardı, dişleri alt dudaklarına geçer gibi sıkıştı. Sonro devam etti:
Dünyaca tanınmış toplama, çıkarma, bölme ve çarpma dört ameliyeyi birden yapan otomatik tuşlu EVEREST marka hesap makinalarımızın geldiğini sayın müşterilerimize arzederiz.
Balıkçı Kardeşler Kollektif Şirketi
Posta caddesi No. 31
Telefon: 15163 — Telgraf: Balıkçı Ankara
(2604)
—J
Devlet Orman işletmesi Ayancık Müdürlüğünden
1 — İşletmemiz merkez bölgesinin fabrika deposunda mevcut 320443 adede denk 1988.748 metreküp muhtelif kalite köknar, çam ve kayın keresteleri (32) parti halinde 10/7/1950 gününden itibaren (10) gün müddetle ve açık arttırma suretile satışa çıkarılmıştır.
2 — • Açık arttırma 20/7/1950 tarihine ratslayan Perşembe günü saat 14 de Ayancık işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp köknar, çam ve kayın kerestelerinin muhammen bedeli: Tombant çam keresteler için (140,—), çam ve köknar kadronlar için (130,—), kısa köknar keresteler için (105,—), köknar ıskarta keresteler için (50,—). ikinci kalite kırmızı marka fırınlı k yjn keresteler için (230,—). üçüncü kalite sarı marka yerli kay keresteıer için (150), siyah marka fırınlı kay m göbek keresteleri için (75,—), fırınlı birinci kayın ufak mallar için (125,—) liradır.
4 — Bu işe ait şartname, Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul, Samsun, Sinop, Kastamonu, Mersin, Ayancık İşletme Müdürlükleri ile İnebolu, Zonguldak Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir.
5 — Her partinin miktan ve geçici teminatı şartnamede gösterilmiştir. İsteklilerin % 7.5 geçici teminatları ve mÜ6bit evrakları ile birlikte belirli gün ve saatte komisyona müracaatları. (4582)—(936)
Üç katlı ke-
ten ipliği 750 kilo 16 Li. 50 Kr. 12370 Li. 927 Li. 75 Kr. 27/7/950 11 8-9 katlı ke-
ten ipliği 440 kilo 15 Li. 50 Kr. 6820 Li.511 Li. 50 Kr. 27/7/950 11
1 — Yukarıda cinsleri, muhammen fiyatlar, bedelleri, ilk teminatları eksiltme tarih ve saati yazılı olanlar kapalı zarf eksiltme u_ sulü ile satın alınacaktır.
2 — Eksiltmesi Taksim Ayazpaşadaki kurulumuzda yapılacaktır.
3 — Bir şartnameye dercedilen iplikler ayrı ayrı kişilere de ihale edilebilir. Şartnamesi her gün Ankarada ve İstanbulda J. Sa. Al. Ko. nunda ve İzmirde il J. K. lığında görülebilir.
4 — İsteklilerin belli günü eksiltme saatinden bir saat evveline
kadar 2490 sayılı kanunun alâkadar maddelerine göre hazırlıyacakları teklif mektuplarını kurulumuza vermeleri ve bu saatten sonra da mek tuplann kabul olunmıyacağı. (8899)—(4572)—(935)
İzmir Defterdarlığından
1 — 29051 lira 32 kuruş keşif bedelli İzmir’e bağlı Değirmendere bucağı hükümet konağı onarımı ve tadili işi 5/7/950 tarihinden itiba ren 17 gün müddetle açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Geçici teminat 2179 lira olup bu miktar ihaleden sonra ihale bedeli üzerinden % .15 şe iblâğ edilecektir.
3 — Eksiltme 28/7/950 tarihine raslayan Cuma günü saat 10 da İzmir Defterdarlığı Millî Emlâk Müzayede salonunda yapılacaktır.
4 — Bu işe ait keşif plân ve şartname her gün iş saatleri dahilinde İzmir, Ankara ve İstanbul Millî Emlâk Müdürlüklerinde görülebi. lir. Şartnamelerin birer örneği 2490 sayılı kanunun 5 inci meddesin-de gösterilen bedel mukabilinde yukarıda adı geçen müdürlüklerden alınabilir.
5 — İsteklilerin bu işi yapabileceklerine dair Bayındırlık Müdür-
lüklerinden alacakları ehliyet belgeleri geçici teminat makbuzları ve nufus hüviyet cüzdanları ile birlikte 3 üncü maddede yazılı gün ve saatte eksiltme komisyonuna müracaatları. (33071) (*427)
Lambert acele ile araya girdi.
— Pekâlâ, bu kadar kâfi. Lütfen karşı taraf suallerini sorsunlar.
Farr:
— Soracak sualimiz yok, diye cevap verdi.
Bayan Shea biraz şaşkın, fakat tehditkâr bir azametle ilerledi ve Sıkıntıdan kurtulmuş olduğunu açıkça belli ederek dışarıya çıktı.
Derken birdenbire LamberVin
sesi duyuldu:
— Bay Bellamy lütfen şahadet etmeğe gelir misiniz?
Günlerdir olduğu yerde karmadan oturan adam
ses çı-meraklı
gözler altında kemali sükûnetle
ilerledi. Kara gözlü, kalın sesli, terbiyeli, ciddî tavırlı idi. Ağır adımlarla şahit bölmesine doğru yürüdü.
— Bay Bellamy, Haziranın on dokuzuncu gecesi saat dokuz bu-
— Sen kurtuldun ama, zavallı Sue’nün başına iş çıktı, dedim
— Bay Fanvell’in zevcenize karşı olan rabıtasından haberdar mıydınız?
Stephen Bellamy’nin elim bakışlı gözlerinde birdenbire güler yüzlü, sevimli, müstehzi bir ışık
yandı, sonra yine eski mağmum
hali avdet etti.
— Haberdar olmamaya imkân yoktu ki. Fanvell içindekini saklayabilecek insanlardan değildi.
— Zevceniz bu rabıtayı gizlemeğe çalışmıyor muydu?
— Ne münasebet? Katiyen. Zaten ortada gizlenecek bir şey de yoktu. Mimi’ye âşık olmıyan kim vardı ki.. Kendisi bunlara güler geçerdi. Bazan da canının sıkıldı-ğı olurdu.
— Fanvell’le evlenebilmek için sizden boşanmak tasavvurundan bahsetti mİ?
★ (Devamı var)

Yaş sebze alınacaktır
Gelibolu Merkez Sa. AL Ko. Bşk. (381)
1 — Ekim 1950 ayı sonuna kadar Geliboludakl As. Po». 11386 bir İlklerine evsaf ve şartlan dahilinde teslim edilmek üzere aşağıda cins miktar ve muhammen fiyatları hizalarında yazılı 4 kalem yaş sebze kapalı zarf usulü ile alınacaktır.
2 __ 4 kalem sebzenin muhammen fiyatlarına göre geçici teminatı
2099 lira 25 kuruştur.
3 — Bu dört kalem sebze ayrı ayn isteklilere de ihale edilebilir. Evsaf ve şartlan her gün komisyonda görülebileceği gibi 140 kuruş mukabilinde As. Pos. 11386 saymanlığından da alınabilir.
4 — Eksiltmesi 24 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 17.00 de Ge-
liboludaki Merkez Sa. AL Ko. da yapılacaktır. İsteklilerin eksiltme saatinden bir saat evveline kadar -’ - -
lannı komisyona
lüıkıye Cumhuriyet Merkez Bankasından
Haşimî Ürdün Krallığı hükümetinin halen yedavülde bulunan Filistin liralarım 1 Temmuz 1950 tarihinden itibaren Ürdün dinarı tesmiye edilen yeni evrakı nakdiye ile değiştireceği öğrenilmiştir.
Ellerinde Filistin lirası bulun anların bunları tebdil ettirmek ü-zere azamî 31 Ağustos 1950 tarihinde Ürdünde bulunmak üzere behemehal bir Banka vasıtasile mezkûr memlekete göndermeleri lâzım geldiğini bildiririz. (2603)
Cinsi
Taze Fasuly» Patlıcan Yeşil Biber Domates
vermeleri
Miktarı
teminatlarını havi teklif mektup-(4412)
Hepsinin
Fiatı
32 İB
11
12
Muhammen
Tutan Lira Krş.
00
00
09
00
27.990 00
P. T. T. İşletme Gene! Müdürlüğünden
1 — Telefon devreleri ihtiyacı için idari şartnameye ilişik fennî
şartnamesinde vasıfları yazılı 500 adet transformatör kapalı zarfla eksiltmeye çıkarılmıştır. __________________________________________
2 — Muhammen bedeli cif. İstanbul 8125, geçici teminatı 609.38 lira olup eksiltmesi 18/8/1950 Cuma günü saat 11 de Ankarada P. T. T. Genel Müdürlük binasındaki Fen Dairesi Başkanlığında müteşekkil satın alma komisyonunda yapıalcaktır.
3 __İstekliler geçici teminat makbuz veya Banka mektubu ile
kanunî vesaik ve teklifi muhtevi kapalı zarflarını o gün saat 10 a kadar mezkûr komisyona vereceklerdir. (Postada vaki olacak gecikmeler kabul olunmaz.)
4 — Şartnameler P. T. T. Emlâk ve Levazım Müdürlüğünden,
İstanbulda Yeni Valde Hanında P.T. T. Umumî Depo Muhasipliğinden bedelsiz olarak verilecektir. (4448)
Doktor Alınacaktır
Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğünden:
Müessesemiz iş erlerinde çalıştırılmak üzere - 3659 sayılı kanunun 10 uncu maddesine tâbi memurların istifade ettiği bütün haklardan faydalanacağı gibi ayrıca tenvir, teshin dahil ikametgâhı için cüzi bir kira mukabili ev verilecektir.— Doktor alınacaktır.
İsteklilerin 25/7/1950 tarihine kadar evrakı müsbitelerile Tavşanlıda Müessese Müdürlüğüne müracaat etmeleri.
Çeşitli taze sebze almacak
Sa. Al. Ko. Bşk. Balıkesir (401) j 0 Muhammen fiatı
Miktan Kuruş Snt
Cinsi
Tutan
Lira
20
15
10
20
20
25
12
40
30
25
yazılı ihtiyaç
00 00 00 00
00 00 50 00
00 00
Taze fasulye 20.000 Kilo
Patlıcan 20.000 »
Domates 60.000 »
Dolmalık biber 2.000 •
Sivri biber 15.000 »
Patates 20.000 »
Baş soğan 20.000 »
Vişne 4.000 •
Erik 4.000 )
Taze bamya 3.000 •
1 — Cinsi ve miktan yukarıda
ile satın alınacaktır.
2 — Eksiltme ve ihalesi 24 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 11 de Balıkesir As. Sa. Al. Ko. da yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat muhammen bedelin % 7,5 dur. Kati teminatı ise ihale bedelinin % 15 dir.
4 — Evsaf ve şaıtlar ber gün Ko. da görülebilir.
5 — Teklif mektuplarının belli günde saat 15 a kadar Ko. na
verilmesi. (4624)
ZAFER
Sayfa: 5
uy* h.
e dt
fg 6 gfi s t f=LtİLJÎL
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müdürlüğünden (Karabük)
Müessesemiz hastahanesine birBaş Eczacı, bir de Eczacı ahnacak-Baş Eczacıya 550, Eczacıya 400 liraya kadar ücret verilecektir.
Emeklilik hakkı tanınmış, daimî kadrolu olan bu görevlere ta-jin olunacaklara ayrıca yılda, iki aylık ücretlerini geçmemek üzere, ikramiy everilebilir, çok cüz’i bir bedel karşılığı lojman Müessesece temin edilir.
İsteklilerin aşağıda yazılı belgelerini ekliyecekleri dilekçeleri ile acele Müessesemize müracaatları ilân ıilunnr.
1 — Nüfus hüviyet cüzdanı,
2 — Öğrenim belgesi,
3 — (Varsa) hizmet belgesi,
4 — Terhis tezkeresi.
(4073)
Samsung Valiliğinden:
1— Havza . Vezirköprü yolunun 15 + 500 kilometresindeki 10 metre açıklığında betonarme köprü yapımı eksiltmeye konulmuştur.
2_Keşif bedeli (23174) lira 79 kuruş ve geçici teminatı (173) lira 11'
■ ıruş t ur.
3— 11 Daimî Komisyonunda kapalı zarf usulile ihalesi 1 Ağustos 950 tarihine rastlayan Salı günü saat 15 de yapılacaktır.
4— Bu işe ait keşif vesair evrak İl Daimî Komisyon kaleminde parasız olarak görülebilir.
5İ- İsteklilerin bu işi yapabileceklerine dair (tatil günleri hariç) ihale gününden 3 gün evvel 11 Makamına dilekçe ile müracaat ederek ’ju işin eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi almaları gerektir.
6— Eksiltmeye gireceklerin 2 nci maddede yazılı geçici teminata c.t makbuz ve 3 Hinci maddede yazılı belge ile 1950 yılına ait Ticaret Odası vesikasını havi 2490 sayıh kanunun tarifleri dairesinde hazırh-yacakları kapalı zarflarını ihale günü saat 14 de kadar makbuz mukabilinde Daimî Komisyon Başkanlığına vermeleri veya iadeli taahhütlü Ciarak posta ile göndermiş olmaları lâzımdır. Postada olacak gecikmeler aazara alınmaz. (4799)—(996)
) Eskişehir Valiliğinden:
1 — İhaleye konulan iş: Sivrihisar Hükümet konağı esaslı tamir ^i.
Eksiltme usuliyle 10/7/1950 tarihinden itibaren ihaleye konulmuş-
2 — Keşif bedeli: (25540.43) liradır.
3 — Bu işe ait metraj, keşif Seridöpri, mukavele, eksiltme, şartnamesi ve diğer buna bağlı evrak her gün Bayındırlık müdürlüğü ve defterdarldıta görülebilir.
4 — İlk teminat 1915.53 liradır.
5 — Eksütme 25.7.950 tarihine rastlayan Salı günü saat 10 da Vilâyet Defterdarlık odasında müteşekkil komisyon huzuriyle yapılacaktır.
6 — Bu eksiltmeye girmek isteyenler müteahhitlik. Ticaret Odası vesikası ve ehliyet vesikası ibraz etmiş olmaları lâamdır.
Ehliyet vesikası almak istiyenlerin en az ihale tarihinden üç gün evvel Vilâyete müracaatları şarttır. (4740)
Adana Belediye Başkanlığından
1 — Belediyemiz otobüs İşletmesinin ihtiyacı için alınacak olan 96.000 litre benzin kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konmuştur.
2 — Benzinin beher litresinin m uhammen bedeli 41.35 kuruş ve tutarı 39696 lira hesabile muvakkat teminatı 2977.20 liradır.
de- 3 — İhale 18/7/950 Salı günü saat 11 de Belediye Encümeninde
»I yapılacaktır.
i 4 — İsteklilerin şartnameyi hergün otobüs işletmesinde görebilene i çekleri gibi mektupla da istiyebilirler.
dn ; 5 — Teklif mektupları arttırma, eksiltme ve ihale kanununun
lo ' 23 nci maddesine tevfikan tanzimedilecektir. İşbu teklif mektupları
dı-, ihale saatinden 1 saat evveline kadar yani saat 10 a kadar Belediye J Mcümeni Başkanlığına ilmühaber mukabilinde teslim edilecektir.
ç“ "J^tada gecikmelerden mesuliyet kabul olunmıyacağı ilân olunur.
- I (4663) (853)
I
Çam kalas satışı
Tavşanlı Denet Orman işletmesi Müdürlüğünden
Tavşanlı Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Balıköy istasyonu istif yerinde mevcut 3 perti çam kalas 1/7/950 gününden itibaren 15 gün müddetle açık arttırma ile satışa konulmuştur.
2 — Kalasların muhammen bedeli metreküpü 104.50 liradır.
Birinci parti 11.383 metreküp, 2 ci parti 24.384 M3., 3 üncü parti 66.360 M3. olup her parti için % 7,5 hesabı ile geçici teminat alı-
3 — Buna ait şartname ve ebat listesi Ankarada Orman Genel Md., Ankara Merkez İşletme Md., İstanbul, Eskişehir, Balıkesir, Kü-. uya, İzmir, Afyon, Uşak, DurMinbey İşletme Müdürlükleri ile Kon-_ * Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir.
4 — Taliplerin 19/7/950 günü saat 15 de Tavşanlı Orman İşletme . )idürlüğünde toplanacak komisyona müracaatları ilân olunur.
(4487)
l
^Çankırıj Bayındırlık Müdürlüğünden
I 1— Eksiltmeye konulan iş: Şabanözü İlçe merkezinde yapılacak
I m sağlık merkezi binasının birinci kısım inşaatı.
2— Keşif bedeli 4ûû»7.98 kuruştur.
L 3— Eksiltme 26/7/950 Çarşamba günü saat 15 de Çankırı Bayın-
. lık Müdürlüğünde yapılacaktır. * 4
4— Eksiltme fiyatı kapalı zarf usuliyle yapılacaktır.
5— Bu işe ait keşif evraklarını Bayındırlık Müdürlüğünde ve An-rada Ticaret Odasından almış olduğu vesika ve usulü dairesinde
■. rtreceği 3007 liralık geçici teminat ile inşaatı yapabileceklerine a’air eterlik belgesinin ihaleden üç gün evvel il makamına müracaatla . ınması lâzımdır.
7— isteklilerin eksiltme şartnamesinin 34 cü maddesindeki İ2ahat çevresinde hazıtlıyacaklan teklif mektuplarını 3 cü maddede yazılı atten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına verilmesi lâ-= n(h,r-
Postada vaki olacak gecikmeler kabul edilmez. (4821) (1002)

Vezirköprü Derlet Orman işletmesi Müdürlüğünden
Kayın Tomruk Satışı
1 — işletmemiz Ovacık bölgesi Sançiçek serisi 39 a (eski bölme No. lu) Ormandan istihsalle Çel tek orman dışı istif yerine nakledı lecek 1 inci parti 200 M3., ve yine Ovacık bölgesi Kunduz serisi 39 e (eski bölme 21 No.lu) ormandan istihsal ile Çeltek istif yerine nak-iilecek 2 inci parti 300 M3. ki ceman 500 M3. kabuklu Kayın tomruğu iki parti halinde açık arttırma ile satılacaktır. I
* 2 — Tomrukların beher metreküpünün muhammen bedeli 45.-1 liradır.
3 — Muvakkat teminat % 7.5 hesabiyle 1 inci particin 675,— lira,! inci partinin 1012.50 liradır.
~ 4 — Arttırma 20 Temmuz 1950 tarihine rastlayan Perşembe günü
4 de işletme Müdürlüğü merkezinde toplanacak korniş;/on huzArun-İ • yapılacaktır.
5 — Bu işe ait şartname ve mukavele projesi Orman Genel Mü-1 dürlüğü ile İstanbul, Ankara merkez, Samsun, Amasya Tokat, Baf-I
• a Devlet Orman İşletme Müdürlüklerinde ve Havza, Lâdik, Merzifon,|
lmüşhacıköy orman bölge şefliklerinde görülebilir.
isteklilerin belirli gün ve saatte temlnatlarile birli) ite konûayvnel müracaatları. (44M) I
Şehir suyu tesisatı yaptırılacak
İller Bankasıdan
1 — Aşağıda isimleri keşif bedelleri ve geçici teminat miktarları
gösterilen kasabaların içme suyu inşaatı yaptırılacaktır.
Kasaba adı Keşif bedeli Geçici teminat
1 — Edime 81.820.06 0.161,00
2 — Bünyan 84.053,54 5.272,68
3 — Gölcük 100.407,18 6^70,36
4 — Kargı 47.607,63 3.570,57
5 — Koyunlu 42.716,60 3.203,75
6 — Silifke 141.727,13 8.336,36
7 — Zonguldak 225.443,97 12.522.20
8 — Varto 49.985,17 3.748,89
9 — Kınık 124.487,68 7.474,38
10 — Bozkır 59.710,04 4^35,50
11 — Kızılcahamam 112.605,16 6.880,26
2 — Bu keşif tutarlarından font boru hususî aksam ve armatürler bedelleri hariç olup bunlar Ba akanın îstanbuldeki deposunda mü teahhide teslim edilecektir.
3 — Her kasaba için ayrı teklif mektubu verilecektir.
4 — ihale 20 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 15 de toplanacak olan harikamız ihale komisyonunun inceleme sonucunun idare meclisin ce tasdikini müteakip kesinleşecektir.
5 — Teklif mektuplarının en geç 20 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 12 ye kadar bankamıza makbuz mukabilinde teslimi şarttır.
6 __Her bir işin eksiltme evrakı 5,— lira bedel mukabilinde ban
kamızdan alınabilir. Projeler bankamızda görülebilir.
7 __ Eksiltmeye gireceklerin Bayındırlık Bakanlığına ihale gü-
nünden en az üç gün evvel yaptıkları işleri gösterir belgelerde müracaat ederek bu işi yapabilecek kabiliyette olduklarına dair yeterlik belgesi almaları icap eder.
8 — Banka ihaleyi yapıp yapmamakta ve işi dilediğine vermekte
serbesttir. (4635)
Yapı işleri ilânı
Urfa Bayındırlık Müdürlüğünden
1 _Eksiltmeye konulan iş: Nurşitpınarda yaptırılacak 40000 lira
keşif bedelli gümrük anbar ve binasıdır.
2 _Eksiltmesi 31/7/1950 Pazartesi günü saat 11 de Urfa Bayındır-
lık Müdürlüğü odasında toplanacak eksiltme komisyonunda kapalı zarf usuliyle yapılacaktır.
3 __İstekliler keşif evrakım Urfa Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler. «
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin tatil günleri hariç olmak üzere ihale gününden en az üç gün evvel vilâyete müracaatla kırk bin liralık bu gibi bir yapı işini Yapmış olduklarına dair belge ibraz ederek alacakları yeterlik belgesi üe üç bin liralık geçici teminat belgesini ve 1950 yılı Ticaret Odası vesikasını komisyon başkanlığına verecekleri teklif mektuplarına koymalan lâzımdır.
5 — Teklif mektupları ihale Saatinden bir saat evveline kadar a-lındı karşılığında komisyon başkanlığına verilecektir.
6 — Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. (9134)—(4687)
Yapı işleri ilânı
Sivas Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: İmranlı ilçesinde yapüacak Sağlık Merkezi binası birinci kısım inşaatıdır.
Keşif tutan: (46223.07) liradır.
2 — Eksiltme 28/7/950 Cuma günü saat 15 de Sivas Bayındırlık Müdürlüğü odasında kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar, Sivas Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
4 __Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (3466.73)
üçbin dörtyüz almışaltı lira yatmişüç kuruşluk geçici teminat vermeleri ve 1950 yılı Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
5 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel Sivas Valiliğine müracaatla bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgeleri almaları lâzımdır.
6 — İsteklilerin teklif mektuplarım eksiltme günü olan 28/7/950 Cuma günü saat 14 e kadar alındı karşılığında eksiltme komisyonu reisliğine vermeleri lâzımdır.
7 — Postada olacak gecikmeler kabul olunmaz. (4682)
Erzurum Valiliği Beden Terbiyesi bölge başkanlığından
1 — Erzurum Palandökenin (Abuhodaklar) Aşağıboğaz mevkiinde yaptırılacak Kayakevi inşaatı 6 Temmuz 1950 tarihinden itibaren (30) gün müddetle kapalı zarf usulü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — İşin keşif bedeli (44086) kırk dört bin seksen altı lira (45) kuruş olup geçici teminatı (3.306) üç bin üç yüz altı lira (48) kuruştur.
3 _ İhale 10 Ağustos 1950 Perşembe günü saat 16 da valilik makamında yapılacaktır.
4 — Bu işe ait keşif, şartname, plân, ve sair evrakı Erzurum Beden Terbiyesi Bölge Muhasipliğinde (Helkevfhde) görülebilir.
5 — Arzu edenlerin eksiltmeye girebilmeleri için ihale gününden 3 gün evveline kadar Erzurum Bayındırlık Müdürlüğünden bu işi ya pabileceklerine dair ehliyet almaları.
6 — isteklilerin geçici, teminat makbuz veya banka mektupları, 1950 Ticaret Odası vesikası ile 5 inci maddede yazılı ehliyet vesikasını havi hazırlıyacakları teklif mektularım ihale saatinden bir saat evveline kadar Erzurum Beden Tebiyesi Bölge Başkanlığına makbuz mukabilinde verilecektir.
7 — Postada vaki gecikmeler kabul edilmez. (4763)—(980)
Bilecik Daimî Komisyon Başkanlığından
AÇIK EKSİLTMEYE KONULAN İS ;
Söğüt . İnhisar köy yolu üzerinde 4X5 açıklığında yeniden yapılacak 9157 lira 47 kuruş keşif bedelli Çaltı köyü köprüsünün inşaatıdır.
EKSİLME GÜNÜ:
1 — 26/7/1950 Çarşamba günü saat 15 de Bilecik Hükümet konağındaki Daimî Komisyon salonunda yapılacaktır.
2 — Bu işin geçici teminatı 686 lira 85 kuruştur.
3 — İstekliler keşif ve şartnameyi Bilecik Bayındırlık Müdürlüğünde ve Daimî Komisyon kaleminde her gün görebilirler.
4 — Talip olmak isteyenler eksiltme gününden en az 3 gün evvel bir dilekçe ile Bilecik Valiliğine müracaat ederek bu işi yapabileceklerine ve ibraz eyliyecekleri vesika ile ehliyet belgesi almaları lâzımdır.
5 — Eksiltmeye iştirâk edeceklerin 4 üncü maddede yazılı ehliyet vesikası ile 950 yıh Ticaret Odası belgesi ve geçici teminat makbuz-lariyle beraber tayin olunan gün ve saatte komisyona müracaatları.
(4742)
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Mezbaha kesicileri ve amele odalarına yaptırılacak (13) adet 6 gözlü dolap, 3 adet masa ve 12 adet banko işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (3190) liradır.
3 — Teminatı (239) lira (25) kuruştur.
4 — Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve resimleri hergün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — ihalesi 24/7/950 Pazartesi günü saat 16 da Belediye'de toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün vs saatte Belediye komisyonuna baş vurmaları. (4076)
Sultansuyu Harası Müdürlüğünden
Anbarjnşaatı yaptırılacak »
ı — Sultansuyu harası eski merkezinde değişmez birim fiyat esası üzerinden ve bir taahhüt mevzuun da olmak üzere yaptırılacak olan bir adet 1200 tonluk anbar inşaatı 2490 sayılı kanun hükümlerine göre kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konmuştur
2 — Oranlanmış ilk keşif tutan (87.786,01) Seksen yedi bin yedi yüz seksen beş Ura bir kuruş olup geçici teminatı Beş bin altı yüz otuz dokuz lira yirmi beş kuruştur. (5 639,25)
3 — Eksiltme 31 Temmuz 1950 pazaTtesi' günü saat 16 da Sultansuyu harası müdürlüğünde Hara inşaat komisyonunca yapılacaktır.
( — istekliler eksiltme evrakı m (440) kuruş bedel mukabiUnde mevcudu halinde İstanbul, Ankara, Adana Veteriner ve Sultansuyu harası müdürlüklerinden satın alabilirler.
5 Posta ile müracaatlarda üsteldiler aldıkları eksiltme evraklarının kül teşekkül eden her parça sına ellişer kuruşluk damga pulu yapıştırıp imza ettikten sonra lüzum]u belgeleriyle adı geçen komisyona göndermeleri lâzımdır.
6 — İsteklilerin belirli günde 2490 sayılı kanuna göre teklif mektuplarım saat 15 şe kadar Hara inşaat komisyonuna makbuz mukabilinde vermeleri şarttır.
7 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir mukavele ile en az elli bin liralık bir yapı işinin iyi bir surette kabulünü yalnız, ortak veya şirket olarak yaptırdığım veya idare ve denetlediğini ispata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün önce Tarım Bakanlığı veteriner işleri umum müdürlüğüne başvurarak bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları ve 1950 yılı Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri şarttır.
Postadaki gecikmeler nazarı itibare alınmaz. (4739) (966
İstanbul Akşam Erkek Sanat Okulu
Müdürlüğünden
1 — Erkek Teknik Öğretim o kulları yatılı öğrencileri için beherine 7 lira tasarlanan fiat üzerinde n 2500tane otoman ve poplin frenk gömlekleri «engeç bir ay zarfında teslim kaydiyle» kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Bu işe ait şartname ve tutu lan nümuneler Tophanede 347 numaradaki okulun bürosunda görü lebilir.
3 — Muvakkat teminat parası 1313 liradır.
4 — İhale 19/Temmuz/950 Çar şamba günü saat 15 de 2 ci maddeye yazılı büroda yapılacaktır.
5 — İsteklilerin 1950 yılına ait ticaret odası belgesiyle ve malsan-dıklarmın her hangi birine yatınla cak teminat parasının makbuzu veya banka teminat mektubu ile birlikte usulü dairesinde hazırlıyacak-ları kapalı teklif zarflarını en geç 19/Temmuz/950 Çarşamba günü saat 14 de kadar belirtilen büroda toplanacak komisyona vermeleri.
6 — Postada vaki olacak gecik melerden komisyon sorumlu değildir. 8706 (4445)
Yapı İşleri İlânı
Urfa Bayındırlık Müdürlüğünden
1— Eksiltmeye konulan iş: Siverek ilçesinde yaptırılacak 94251.02 lira keşif bedeli 5 dershaneli ilkokul binasıdır.
2— Eksiltme 24/7/950 günü saat 11 de Urfa Bayındırlık Müdürlüğü odasında toplanacak eksiltme komisyonunda kapalı zarf usuliyle yapılacaktır.
3— İstekliler keşif evrakını Uı'fa Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
4— Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin tatil günleri hariç olmak üzere ihale gününden en az üç gün evvel vüâyete müracaatla altmış bin liralık bu gibi bir yapı işini yapmış olduklarına dair belge ibraz ederek alacakları yeterlik belgesi ile 5962.55 liralık geçici teminat belgesini ve 950 yılı Ticaret Odası vesikasını komisyon başkanlığına verecekleri teklif mektuplarına koymaları lâzımdır.
5— Teklif mektupları ihale saatinden bir saat evveline kadar alındı karşılığında komisyon başkanlığına verilecektir.
6— Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. (8854) (4568)
^Ankara Belediye Başkanlığından
1 — itfaiye teşkilâtı geraj ve yatakhaneleri tamiri işi açık eksilt, meye konulmuştur.
2 — Muhammen keşif bedeli (29426) lira (50) kuruştur
3 — Teminatı (2206) lira (99) kuruştur.
4 — Teminatı Belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve keşif bedeli vesair evrakı hergün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 24/7/950 Pazartesi günü saat 16 da Belediye’de toplanan komisyonda yapılacaktır.
| 7 — Bu işe girmek isteyenlerin (25000) liralık bir inşaat işini bir
' defada başarmış ve kat’i kabülüı\üde yaptırmış olduğuna dair resmî dairelerden alınmış belgelerile ihaleden üç gün evvel (tatil günleri ha-[ riç) Belediye başkanlığına müracaatla yeterlik belgesi alarak ibraz ’ etmeleri lâzımdır.
8 —İsteklilerin belli gün ve saatte Belediye komisyonuna baş vurmaları. (4674)
Devlet Orman İşletmesi Bafra Müdürlüğünden
1 — Fabrikamız istif yerinde mevcut 230.132 M3. I. inci, 475.034 M3. II. nci ve 132.324 M3. III. üncü nevi çam keresteleri 12 parti halinde açık arttırma ile satılacaktır.
2 — Satış 24/7/1950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 14 de Devlet Orman İşletmesi Bafra Müdürlüğünde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — Mamûl I. inci nevi çam kerestesinin M3. pü 150, II. ncinin 115 ve III. üncünün 85 lira olup her partiye geçici teminat alınır.
4 — Bu satışa ait şartname ve ebat listesi Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul ve Samsun işletmesi Müdürlüklerde işletmemizde görülebilir.
6 — isteklilerin belli gün ve saatte geçici teminat ve evrakı müsbiteleriyle komisyonumuza müracaatları. (4830)—(1005)
P. T. T, Genel Müdürlüğünden
1 — Telefon şebekesi ihtiyacı iç’n idari şartnameye ilişik fennî şartnamesine göre iki cins cem’an 26750 kilo tel halat kapalı zarfla eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Muhammen bedeli 40125, geçici teminatı 3009,38 lira olup ek-siltmesi 19/7/950 Çarşamba günü saat 16 da Ankara’da P. T. T. Gene’ Müdürlüğü binasındaki Fen Dairesi Başkanlığında müteşekkil satır alma komisyonunda yapılacaktır.
3 — istekliler geçici teminat makbuz veya banka mektubu ile kanuni vesaik ve teklifi muhtevi kapalı zarflarım o gün saat 15 e kadar mezkûr komisyona vereceklerdir. (Postada vaki olacak gecikmeler kabul olunmaz).
4 — Şartnameler Ankarada PT. T. Emlâk ve Levazım Müdürlü-
ğünden, Istanbulda Yeni Valde Hanında P. T. T. Umumî Depo Muha-sİDİiğinden bedelsiz olarak verilecektir (44441
Belediye Başkanlığından
Bisiklet kullanan şahısların arkalarına veya önlerine birer kişi daha aldıkları hattâ bazılarının yaya kaldırımda dolaştıkları sık sık görülmektedir.
Her iki hal de Belediye Zabıtası Talimatı hükümlerine mügayir olduğundan bu gibi şahısların mağduriyetlerine mahal kalmamak üzere keyfiyet bir kere daha ilân edilmiştir. (4817) (999)
Sığır Eti alınacak
Sa. Al. Ko. Bşk. Trabzon (380)
1 — 146 ton sığır eti kapalı urf USUİİ İle satın alınacaktır Tah-min edilen bedeli 112.000 liradır. G*_ CİCİ teminatı 6854 liradır
3 — Eksiltmesi 25/Temmuz/964 Salı günü saat lB.da Trabzon As. Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. Şartlaşmalar her gün KO. da görülebi? lir. 560 kuruşluk makbuz mukahilin. de KO. dan alınabilir.
3 — Teklif mektuplarınm 25/Tem. muz/956 Salı günü saat 15 şe kadar Moru verilmesi. (4412)
*
M. S. B. 2 No. lu Satın Alma Komisyonu Bşk. dan:
1 — Açık eksiltme suretiyle 5000 kilo D. D. T. satın alınacaktır.
2 — Eksiltmesi 22 Temmuz 1950 Cumartesi günü saat 10 da yapılacaktır.
3 — Beher kilosu (280) kuruş o-lup muvakkat teminatı (1050) liradır.
4 — Tamamı ihale edilebileceği gibi parçalara da bölünebilir.
5 — Şartnamesi her gün öğleden evvel komisyonda görülür. (4540)

Bina ve depo yaptırılacak
Garnizon Sa. AL Ko. Bşk. Malatya (418).
1— Yaptırılacak olan iki adet bina (biri Dp.) kapalı zarf usuli ila eksiltmesi 21 Temmuz 950 Cuma gü-nü saat 11 de Ko. da yapılacaktır
2— Muhammen tutan 12889 lira 17 kuruş olup geçici teminatı 966 liradır.
3— Keşif ve plânlar Ko. na müracaatla görülehilir
4 — Üç gün evvel 11 Bayındırlık Md. lüğünden alınmış belge ve bu gibi inşaat işleriyle uğraştığına dair Ticaret Odasından alacağı belgeleri havi kapalı zarflar mezkûr gün saat 10 dan evvel Ko. na verilmesi.
¥
Slğir eti alınacaktır
İskenderun S. AL Ko. Baş. (402)
1— Maraş garnizonu ihtiyacı için 130 ton sığır eti kapalı zarfla «»tın alınacaktır. Tahmin bedeli 136.599 lira, geçici teminatı 8075 liradır,
2— ihalesi 38 Temmuz 956 Cuma günü saat 11.00 de İskenderun As. Sa. AL Ko. yapılacaktır
3— Teklif mektuplariyle geçici teminatın belirtilen saatten bir saat önce komisyonda bulundurulma. sn
4— Evsaf ve şartnameler her gün
Ankara, İstanbul Lv. âmirlikleriyle İskenderun As. Sa. AL Ko. da görülebilir. (4526)
*
Kuru Soğan alınacaktır
Yaaaıviran 106 No. h Sa. AL Ko. aşk. (372):
1 — As. Pos. lL264birlikleri ihtiyacı için ıoov ton Kuru Soğan kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır. Muhammen bedeli 17.000 lira, geçici teminatı 1275 liradır.
3 — Kapah zarfla eksiltmesi 44 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 17.00 de Yassı viran 106 No. lı Sa. AL Ko. Bşk. da yapılacaktır
3 — Şartnameler hergün komisyonda görülür.
4 — Teklif mektuplarının 24 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 16.00 ya kadar komisyona verilmesi (4416)
¥
Sığır eti alınacaktır
Bursa Askeri Satmalma Komisyonundan (439): "
1 — Bandırmada bulunan birliklerin ihtiyacı için 115.000 kilo sığır eti kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır. Tahmin edilen bedeli 18400 lira, geçici teminatı 1380 hra dır.
2 — Kapah zarf eksiltmesi 28 Temmuz 1950 Cuma günü saat 10.00 da Bursa As. Sa. AL Kom. da yapılacaktır.
Şnrtlaşmalar her gün komiayonda görülebilir.
3 — Teklif mektuplarının 28 Tem muz 1950 Cuma günü saat 9.00 a kadar komisyonumuza verilmesi.
(4692)

Kuru Ot alınacaktır
Bornova As. Sa. AL Ko. Bşk. (392)
1 — As. Pos. 19875 için 278 ton yeni yıl mahsulu balyah kuru ot kapah zarfla satın alınacaktır. Beher kilo otun muhammen fiatı 18 kuruş tutan 44480 lira, geçici teminatı 336 Uradır. İhalesi 20 Temmuz 1950
Perşembe günü saat 11.00 de Bornova Sa. AL Ko. Bşk. da yapılacaktır. Teklif zarfları saat 19.90kadar kabul dilecektir. İsteklilerin belli günde
lazır bulunmaları. Şartname ve ev-
(af komisyonda görülebilir. (4419)

M. S. B. 2 No. lu Sat AL Ko Bşk. dan:
1 — Açık eksiltme suretiyle 2000 kilo Lizol veya Lıkrol satın ahna-caktır.
2 — Eksiltmesi 24/7/1950 Pazartesi günü saat 11 de yapılacaktır.
3 — Muhammen fiatı (340) kuruş olup geçici teminatı (510) lira dır.
4 — Tamamı ihale edilebileceği gibi parçalara da bölünebilir.
5 — Şartnamesi her gün öğleden evvel komisyonda görülür.
(4033)
i
Sayfa? 6
ZAFER
M - 7 - 1950
Süt ye Yoğurt alınacak
1 No. lu Satın Al. Ko. Bşk. İst - Harbiye (407):
1 — Kapalı zarf jle aşağıda cin si, miktarı, tutarı ve geçici teminatı yazılı süt ve yoğurt 24 Temmuz 1950 günü saat 15 de Harbiye İst. 1 No. lu Sa. Al. Ko. da ihale edileceği gibi ayn ayn isteklilere de ihale edilebilir. İstekliler teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evvel Ko. na verilmesi. Şartnamesi her gün Ko. da görülebilir.
Tutan Geçici teminata
Miktarı L. Kş. L. Kş.
Cinsa
Süt Yoğurt
24 Ton 12000 00
21 . 14700 00
00
50
Hepsinin
26700 00
2002
50 (4567)
r
1 — Temizlik işleri emrinde çalışan 948 modeli Bedford marka kamyonlar için alınacak 86 kalem oto malzemesi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (11801) lira (50) kuruştur.
3 — Teminatı (885) lira (12) kuruştur. ı
4 — Teminat Belediye Veznesine yatırılacaktır.
0 — Şartname ve malzeme listesi her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 21/7/1950 Cuma günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte Belediye Komisyonuna başvurmaları. (4M3)
i k k a t
Şekerci Osman Nuri Müessesinden
Ankarada ilk defa şekerciliği ihdas ettiği glbi saym müşteri-' lennden görmüş olduğu rağbet üzerine modem imalâthanesinde yapmış olduğu her nevi şeker ve şekerlemelerinin.
cuzluğunu ilân etmekte şeref duyar.

İLÂN
ikinii defa u-
Fiatlarda Eski Yeni
Sığır eti alınacaktır
Balıkesir Sa. AL Ko. Bşk. (8 94)
Ankara III Çankaya İlçesi Özel Saymanlık Memurluğundan
K. L.K. M. Murabbaı Beher M. Ada Parsel Mevkii Nev’i
Cinsi
Miktarı
Muhammen
Fiyatı
Tutan
65.000 Kilo
120
Sığır Eti
1 — Cinsi ve miktan yukarda yazdı ihtiyaç İle alınacaktır.
2 — Eksiltme ve ihalesi 20 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 11.00 de Balıkesir Sa. AL Ko. Bşk. yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat muhammen bedelin % 7.5 dur. Kati teminatı ise ihale bedelinin % 15 dir.
4 — Çvsaf ve şartlar her gün komisyonda görülür.
5 — Teklif mektuplarının belli günde saat 10.00 a kadar komisyona verilmesi (4417)
66.000' Lira kapalı zarf usulü
2000 2000 1 Lira 1671 5 Topraklık Arazi
Etrafı: Doğusu, batısı, kuzeyi yol. Güneyi, aynı ada ve dört parsel satışa çıkarılan malm sahipleri: Kâzım Muzaffer, Ahmet, Nuri ve hissedarları. ,
Yukarda evsaf ve sahiplerinin adlan yazılı arazinin, Tahsili Emval Kanununun 13 üncü maddesi gereğince ve vergi borcundan dolayı haczen satılması Çankaya İdare Kurulunca 21 gün ön ve 10 gün son arttırılma müddetleriyle satışa çıkanlmıştır.
Taliplerin tahrir kıymetlerine göre yüzde. 7.5 dan ilk geçici akçası olan (150) lirayı Özel Saymanlık Müdürlüğüne yatırarak satış günü olan 25/7/1950 Çarşamba günü saat 14 de Çankaya Kaymakamlığına müracaatları ilân olunur. (2602)
I — Nefis kokulu akideler
2 — Güllü, Portakaüı, Vanilyah ve Bergamotlu lokumlar
3 — Fındıklı ve sakızlı lokumlar
4 — Hindistan cevizli şam fıstıkh lokumlar
5 — Hediyelik karışık şeker
6 — Halis bademden mamûl ezmeler
7 — Çifte kavrulmuş badem şekeri
8 — Vanilyalı badem
9 — Akidesiz şeker
10 — Yaldızlı fundan çikolata
II — Yıldızlı İmren çikolatin
NOT: Merkezi (Bankalar caddesi
240
200
240
250
380
350 360 380 380 380 540 660
_ - Tel: 13749) Şubesi: (Dışkapı Trolleybüs durağı Tel: 11391) Merkez Mağazamızın izdihamını şubemiz karşılar.
v
(2609)
Devlet Orman işletmesi Diizce Müdürlüğünden
İşletmemiz Kereste Fabrikası istif yerinde mevcut 36620 adet karşılığı 506,-056 metreküp normal köknar kerestesi beş parti, 9568 adet karşılığı 100.698 metreküp ıskarta köknar kerestesi bir parti ve 7838 adet karalığı 30,831 metreküp anormal köknar kerestesiyle 39.300 adet karşılığı 23,698 metreküp kökner bağdadiye çıtası bir parti olmak üzere 7 parti halinde açık artırmaya konuşmuştur.
2 — Açık arttırma 24/7/1950 Pazartesi günü saat 15 de İşletmemiz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapüaoaktır.
3 — Metreküp muhammen bedelleri, normallerin 108 lira anormal ve bağdadiye çıtasının 80 Ura ıskarta kerestesinin ise 70 hra olup her parti için % 7.5 hesabiyle teminat almır.
4 — Bu satışa ait şartname ve ebat listeleri Orman Genel Müdürlüğü ile İstanbul, Ankara, Bolu, Adapazarı ve İşletmemiz Müdürlüklerinde görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatte geçici teminat akçeleriyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları.
Ankara belediye başkanlığından
1— Belediye Ticaretevi önünde yaptırılacak tretuvarın renkli ve desenli mozayık olarak kaplanma sı İşi açık eksiltmeye konulmuştur.
2— Muhammen bedeli (3509) B radır.
3— Teminatı (263) lira (18) ku ruştur.
4— Teminat Belediye veznesine yatırılacaktur.
5— Şartname vesair evrak her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6— İhalesi 21/7/950 Cuma günü saat 16 da Belediye’de toplanan Komisyonda yapılacaktır.
g 7— İsteklilerin belli gün ve sa atte Belediye Komisyonuna baş vurmaları. (4550)
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonu Başkanlığından
Muhammen Muhammen İlk fiatı bedeli teminata Eksiltme
Miktan Kuruş Lira Kr. Lira Kr. Tarihi Saati
Cinsi
(4789)—(992)
Yiyecek maddesi satın alınacak
Devlet Demiryollan Malatya İşletme Komisyonundan;
1 — Diyarbakırda İdaremize ait tik Okul Pansiyonunun 28.2.1951 tarihine kadar ihtiyacı olan cins ve miktarları şartnamesinde yazdı dört grupta gösterilen 54 kalem muhtelif yiyecek maddesinin satın alınması için ilân edilen eksütmeye isteıkli çıkmadığından bu iş yeniden kapah zarfla eksütmeye konulmuştur.
2 — Yiyecek maddelerinin hepsinin muhammen bedeli 25416 lira 30 kuruş ve geçici inancası 1906 hra 22 kuruştur.
3 — Bu işe ait şartname*ve sözleşme tasarıları tstanbulda Sirkeci Ankarada Ankara, Diyarbakırda Diyarbakır Garlarından ve Malat-yada 5 inci İşletme Müdürlüğünden parasız temin edüebiiir.
4 — Eksiltme 20 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 10.30 da Ma-latyada 5 inci İşletme binasındaki Komisyonda sıra ile yapüacağın-dan isteklüerin kanunun tayin ettiği ve şartname tarifatı dairesinde hazırlayacakları vesikaları havi teklif zarflarım o gün en geç saat 9.30 a kadar makbuz karşıhğı komisyona vermeleri veyahut vaktinde komisyonda bulunabüec ek surette iadeli taahhütlü olarak posta üe göndermeleri.
5 — İstekliler şartnamede dört grupta gösterilen 54 kalem yiye-
cek maddesinin hepsine birden teklif verebüecekleri gibi her grup için ayrı ayrı teklifte de bulunabilirler. (4498)
Doğubayazit İlçesi Kaymakamlığından
Keşifnameye göre tutan Cinsi Lira Kuruş
İshakpaşa Sarayının takviye ve temizliği 20.000 95
1 — Doğubazayit ilçe merkezine 7 kilometre mesafede bulunan ishakpaşa Sarayının takviye ve temizliği pazarlık usulü ile yaptırılacaktır.
2 — Pazarlık usuliyle eksiltme ve ihale 31 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 14 den 15.30 a kadar Millî Eğitim Memurluğunda müteşekkil komisyonda yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat, keşif bedelinin % 7 buçuğu, kati teminat ihale bedelinin % 15 şidir.
4 — Keşif ve şartnameler her gün komisyonda görülebilir
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte teminatları ve şartna-
mede açıklanan vesikalarile birlikte komisyona başvurmaları ilân olunur. (4665)—(938)
çamaşırlık bez 220.000 metre Beyaz dikiş ipliği 2500 Kilo Haki dikiş ipliği 2000 Kilo ___ __
1 — Yukarıda cinsleri, miktarları, muhammen fiatları, muham. menbedelleri, ilk teminatları yazılı olanlar şartnamelerine göre kapalı zarf ekşitme usulü ile satın alınacaktır.
2 — Eksiltme Taksim - Ayaz paşadaki kurulumuzda yapılacaktır
3 —Şartnameleri 880 kuruş ve 204 kuruş bedel muüabilinde her gün Ankarada J. Sa. Al. Ko. Bşk. lı ğında kurulumuzda ve İzmirde İl Jandarma komutanlığından alınabilir.
4 — İsteklilerin belli günü eksiltme saatlerinden birer saat ev-
veline kadar 2490 sayılı kanunun alâkadar maddelerine göre hazırlı-yacakları teklif mektuplarını kuru lumuza vermeleri ve bu saatlerden sonra mektupların kabul olunmıya cağı. (9139)__(1013)
Bayındırlık Bakanlığ.ndaD
90 metre küp anten direği taşıt tırılacaktır.
31 Temmuz 1950 tarihine müsadif Pazartesi günü saat 11 de Bayındırlık Bakanlığı binası içinde Malzeme Müdürlüğünde toplanacak malzeme eksiltme komisyonunda 90 metre küp anten direği sözleşmesi gereğince Orman Genel Müdürlüğü Bolu İjletme Deposundan Derince Travers fabrikasına naklettirilecek tir. Eksiltmesi açık eksiltme usulü ile yapılacaktır.
Direklerin nakliye keşif tutan (4050) dört bin elli lira olup ge-cıcı teminat miktarı (303.75) üç yüz Üç hra 75 kuruştur. Bu husustaki şartlaşma Bakanlık Malzeme Müdürlüğünden bedelsiz temin edilebilir.
İsteklilerin yukarıda yazılı g ün ve saatte geçici teminat ve şart laşmasında yazılı belgelerle birlikte komisyonda hazır bulunmaları lâ-zımdır- *4803;- (1017
176.000,— 10050,— 2/8/950 11.00
20.840,— 1571,25 2/8/950 15.00
19.760,— 1487,—
Şenkaya ilçesinde yeniden inşa edilecek olan hükümet konağı kapah zarf usuliyle eksiltmeye çıka-I rılmıştır.
1— Bu işin bedeli keşfi (165083) lira (58) kuruş olup geçici teminatı (9504) lira (18) kuruştur.
2— Eksiltme 29 Temmuz 950 Cc; martesi günü saat 12 de mülga ü-çüncü genel müfettişlik binası içindeki Bayındırlık Müdürlüğü oda*-unda toplanacak olan Komisyonda yapılacaktır.
3— İstekliler bu işe ait keşif ve-sair evrakı fenniyeyi Bayındırlık Müdürlüğünde okuyabilirler.
4— İsteklilerin bu işe girebilme; leri için ihale gününden üç gün evvel İl Makamına müracaat ederek ehliyet vesikası almaları ve (9504) lira (18) kuruşluk geçici teminatını yatırdığına dair makbuz veya teminat mektubunu ve 950 yılında Ticaret Odasına kayıtlı olduğunu bildirir vesaiki havi olmak üzere v4 -490 sayılı kanun gereğince hazırlayacağı teklif mektubunu ihale günü saat 11 re kadar makbuz mukabilinde Komisyon Başkanlığına ver-Tieleri ve yukarıda üçüncü madde, de yazdı keşif vesair evrakı fenniyeyi görüp ve okuyup kabul ettiklerine dair imza etmeleri lâzımdır.
5— Teklif mektubuna ait zarfın oostada vaki olacak gecikmelerinin ;abul edilmiyeceği ilân olunur.
(4800)—(997)
Ağn Valiliğinden:
Ankara Belediye başkanlığndan
1 — Temizlik işleri tamir atölyesi için alınacak (134) kalem âlet ve edevat açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (5267) hradır.
3 — Teminatı (395) hra (03) kuruştur.
4 — Teminat Belediye Veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve malzeme üstesi her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 21/7/1950 Cuma günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte Belediye Komisyonuna baş
vurmaları. (4552)
Çalışma Bakanlığından
1 — Bakanlık ihtiyacı için 85 çeşit formül ve defterin baskı işi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltmeye konulan formül ve defterlerin tahmin olunan baskı ücreti (3000) geçici teminatı (225) hradır.
3 — Eksiltme 26 Temmuzl950 Çarşamba günü saat 15 de yapılacaktır.
4 — Nümün elerle şartnamesi her gün levazım müdürlüğünde görülebilir.
5 — isteklilerin teminatlarını Merkez Saymanlığı veznesine yatırılmak üzere levazım müdürlüğüne, eksiltmeye iştirak için de teminat makbuzlarile birlikte tâyin olunan gün ve saatte Bakanlık Levazım Müdürlüğünde kurulu komisyonunda hazır bulunmaları ilân olunur.
(4678)—(940)
Ankara Bele tiye Başkanlığından
1 Mezbaha et nakliye kamyonu için 29 kalem oto malzemesi pazarlıkla alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli (900) dokuz yüz hra (10) on kuruştur.
3 — Teminatı (67) altmış yedi hra (50) elli kuruştur.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve malzeme listesi her gün belediye tutanak müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — Pazarlık 19/7/1950 Çarşamba günü saat 16 da belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
1 — İsteklilerin belli gün ve) saatte belediye komisyonuna başvur-malan-________________________________ (4811)—(1014)
1 — Doğubayazit ilçesi sağlık mer kezi ikinci kısım ikmali inşaatı kabalı zarf usulü suretiyle eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli (198375) 'İra (02) kuruştur.
2 — Eksiltme 20 Temmuz 1950 tünü saat (11) de Ağrı hükümet konağı içinde Bayındırlık Müdürlümü odasında toplanacak ihale komis /onunca yapılacaktır.
3 — Zarfların ihale saatinden en ız bir saat evvel makbuz karşıhğı komisyon başkanlığına verilmeni iâ
4 — ihale dosyası her gün Ankerg Bayındırlık Bakanlığı yapı ve imar şleri reisliğinde ve Ağrı Bayındırdı Müdürlüğünde görülebilir.
5 — Eksütmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (11169) lira 75 kuruşluk teminat vermeleri ve eksütme şartlaşması gereğine# 1950 yılı Ticaret Odası belgesi ib caz efmeleri lâzımdır
6 — isteklüerin bu işin teknik ö-aeminde (50.000) liralık bir işi muvaffakiyetle yaptıklarına dair bel-yeleriyle ihale gününden (tatü günleri hariç) üç gün evvel valüik mt) kanuna müracaat ederek bu iş i eksütmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
7 — Postada vakj gecikmeler ka
'ul •dilm**. C4AA*
Patates alınacak
Zabıta Memuru Alınacak
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Belediyemiz zabıtası teşkilât kadrosunda açık bulunan 20.
şer lira kadro maaşh zabıta memur hıklarına aşağıda yazılı niteliklerim haiz olanlar arasmda yarış sı navı ile memur alınacaktır. '
a) Belediye Memur ve Hizmet lileri Tüzüğünün 3 üncü maddesinS
de yazılı nitelikleri haiz olmak, Jj
b) En az orta okul mezunu bu lunmak,
c) Fiilî askerlik ödevini yapmış, ihtiyata kaydolunmuş bulunmak. |
mak, u
ç) 30 yaşından yukarı yaşta o lmamak, |İ
d) Boyu bir metre yetmiş san timden aşağı olmamak, I
e) Fena hallerle tanınmış bul unmamak, :
f) Namus ve hasiyeti muhil b ir suçla mahkûm edilmiş olmamak, f
g) Ecnebi kız veya kadınla ev h veya yaşar bulunmamak, İL
h) Vücutça sağlam olduğu tam teşekküüü bir hastahane sağlık'
kurulunca muayene neticesinde sa bit olmak. k
Bu şartları teşvik eden begeler ibraz edilmedikçe talip sınava kabul edilmezler.
2 — Yukarda yazılı şartları h aiz bulunanların en geç 15/7/1950 Cumartesi günü saat 13 e kadar di lekçelerine bağlıyacakları kimlik belgesi, askerlik terhis tezkeresi bi tirdiği okul diploması, aşı kâğıdı, hâl tercümesi, 9X12 eb'adında dört adet fotoğrafları ile birlikte Ankara Belediye Başkanlığına başvur maları ve 20//7/1950 Çarşamba günü saat 9 da sınavları yapılmak ü zere Ankara Halkevi kitaplığında hazır bulunmaları ilân olunur.
NOT: Belediye Zabıta Memur luğu için şimdiye kadar müracaat etmiş olup da dilekçeleri intizarda bekliyenler arasından yukarıdaki şartları haiz olanların işbu ilânımız üzerine tekrar dilekçe ile müracaatları zaruridir. (4677)
Mardin^Valiliğinden
1 — Eksiltmeye konulan iş: Midyat ilçe merkezinde yapılacak sağlık merkezi 1 inci kısım inşaatı.
2 — Keşif tutan (39718) lira (99) kuruştur.
3 — Eksiltme 25/7/1950 Sah günü saat 11 de Bayındırlık Müdür-
lüğünde müteşekkil komisyon marifetiyle kapah zarf usuliyle yapı-iacakatır. t )ı
4 - istekliler keşif, eksiltme şartnamesi ve eklerini her gün Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
5 — Eksiltmeye girebilmek için usulen (2978) lira (93) kuruş geçici teminat vermeleri ve 950 yılı ticaret odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — isteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığım veya denetlediğini ispata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel Mardin Valiliğine müracaatla yeterlik belgesi almaları şarttır.
7 — İsteklilerin noksansız olarak hazırhyacakları teklif mektup lerma 50 şer kuruşluk pulyapıştırıldıktan sonra eksiltme günü olan 25/7/1950 6aat 10 a kadar alındı karşılığında eksiltme komisyonuna vermeleri.
Postadaki gecikmeler kabul edilmez.
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Akköprü civarında belediyece halka dağıtılan 6 No.lu «ucuz arsa mıntakasında 8093 adanın 3 parselinde bulunan 1440 metrekare yer kahve çayhane yapılmak üzere satılması işi on gün uzatılmıştır.
2 — Muhammen bedeli (7200) yedi bin iki yüz liradır.
3 — Teminatı (540) beş yüz kırk liradır.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve çapı hergün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 19/7/1950 Çarşamba günü saat 16 da belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte belediye komisyonuna başvur-
maiarı. (4810)—(1016)
Yassı viran 106 No. h Sa. AL Bşk. (373)
1 — As. Po8. 11264 birlikleri ihtiyacı için 140 ton Patates kapah zarf usulü üe satın almanaktır Muhammen bedeli 32200 lira, geçici tAmi-oatı 3415 liradır.
2 — Kapah zarfla eksiltmesi 24 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 16.30 da Yassı viranda 106 No. h Sa.
AL Ko. da yapılacaktır.
3 — Şartnameler hergün komisyonda görülebilir.
4 — Teklif mektuplarının 24 Tem muz 1950 Pazartesi günü saat 15.30 ■ kadar komisyona verilmesi. (4350)
(4606) — (801)
bit olmak. |
ibraz edilmedikçe talip sınava ka-
Devlet Orman işletmesi Karabük Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Safranbolu bölgesi emvalinden olup Harmancık istif yerinde mevcut 30 kuturdan aşağı 226 adet 51.653,248 adet 51.547,676 adet 152.506 m3 284 adet 63.008 m3 köknar ve 100 adet 12.895 m3 çam tomrukları 7/7/1950 tarihinden itibaren 20 gün müddetle 5 parti halinde ve açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 27/7/1950 tarihine rastlayan Perşembe günü saat 10 da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komis yon önünde yapılacaktır.
Köknar tomrukların muhammen bedeli 36 lira 88 kuruş çam tomruklarında ise 39 Ura 38 kuruştur.
% 7.5 hesabiyle ayn ayrı teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde Bartın Gerede, Devrek, İstanbul İşletmeleriyle işletmemizde ve Safranbolu Bölge Şefliğinde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
(4787)—(990)
Diyarbakır Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Diyarbakır ili Kulp ilçesin de yaptırılacak elli altı bin yüz o-tuz bir lira elli beş kuruş bedeli keşifli sağlık merkez binası inşaatı kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Proje ve keşif dosyası Diy arbakır Bayındırlık Müdürlüğünde, Ankarada Bayındırlık Bakanlığı yapılar başkanlığında görülebilir.
3 — İhale 1/8/1950 Pazartesi günü saat 10 da özel idare binasında bayındırlık müdürlüğü odasında yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girebilmek için:
a) Dört bin elli altı lira elli sekiz kuruş geçici teminat.
b) Eksiltme gününden en az üç gün evvel Diyarbakır valiliğine müracaatla yeterlik belgesi.
c) 950 yılı ticaret odası belgesi.
d) Kırk bin liralık inşaat işini yapmış olduğuna dair belge.
5 — Taliplerin teklif mektuplarını ihale tarihi olan 1/8/1950 Pa-
zartesi günü ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabili komisyona vermeleri ve postada vukubulacak gecikmelerin nazarı itibara alınmıyacağı (4816)—(1015)
DİKKAT
İstanbul’da Kalaviz çayırında A-dalar ve denize nazır, fevkalâde manzaralı iki katlı konforlu bir vülâ boş teslim acele ehven fiyatla satılıktır.
Müracaat: Ulus Meyd. Mühendis Han No. 1, 2 Tel:13235 N. Atacan. (5089)
ACELE KİRALIK
Yenişehir, Atatürk Bulvarı Zafer Meydanı Sait apt.mnda bir daire acele kiralıktır. Telefon :21454.
(5084)
Kars ili Daimi Komisyonundan
1 — Kars il basımevi kapalı za rfla arttırma suretiyle satılacaktır.
2 — Tahminj bedeli 17553 lira 60 kuruş olup geçici teminatı 1316 lira 52 kuruştur.
3 — İhalesi 27/7/1950 Perşembe günü saat 15 de icra kılınmak ü-zere 27/6/1950 gününden itibaren bir ay müddetle arttırmaya konulmuştur,
4 _ Şartnamesini görmek, aniamajc istiyenlerin tatil günleri hariç her gün il daimi komisyon kaleminde görebilirler.
5 — İsteklilerin teklif mektuplarını 3 üncü maddede yazılı saatten bir saat öncesine kadar il daimî komisyonuna makbuz karşılığı vermeleri lâzımdır. Postada olan gecikmeler kabul edilmiyeceği ilân
olunur. (8874)—(4571)
8a. AL Ko.
Cinsi
Teze* alınacak
Bşk. Karaköse (878)
Miktan Flata
Kilo Krş. Sn.
Muhammen Lira Kr*.
Ankara M. S. B. 1 No.lu Sa. Al. Ko. Bşk. dan:
Kapalı zarfla Ankara - Devrek şosesinin 207 - 221 kilometrelerindeki istif yerlerinden Ankara Lv. â-mirliğinin Ankarada göstereceği yere 1700 ton odun taşıttırılacaktır. Muhammen bedel) 85 seksen bin lira olup geçici teminatı 5500 beş bin beş yüz liradır. İhalesi 28/7/1950 Cuma günü saat 11 dedir.
Şartlaşmalar her gün komisyonda görülebilir. İsteklilerin belli gün ve saatten bir saat evveline kadar teklif mektuplarını komisyona vermeleri. (4618)—(933)

95
800.000
17600 00 maddesi İğdır
Tezek
1 — Cins ve miktarı yukarıda yazılı yakacak —---------------
Orgof garnizon birliklerinin yakacak ihtiyaçlarını karşılamak üzere satın alınacaktır.
2 — Kap ah zarfla İhalesi 28 Temmuz 1950 Cuma günü saat 11 de yapılacaktır. Evsaf ve şartnameler her gün Ko. da görülebilir. Teklif mektuplarının mezkûr gün ve saat ıo a kadar kabul olunur.
3 — Muhammen bedeli 17600 lira, geçici teminatı 1320 lira kat) teminatı İse İhale bedelinin % 15 dlr.
4 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte teminat ve diğer vesika
lannı birlikte KarakÖM As. Sa. AL Ko. da hasır bulunmaları. (4414) gûa görülür.
Çuvalla Bulgur alınacaktır
Diyarbakır Sa. Al. Ko. Bşk. (390)
1 — 144 ton çuvallı bulgur kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır. Muhammen bedeli 44.404 geçici teminatı 3004 liradır.
2— Eksiltme komisyon binasında îO/Temmuz/954 Perşembe saat n.44 de yapılacaktır. Teklif mektupları uıat 14.00 kadar alınacaktır.
■ — Şartname komisyonda her-- “ —i. (4411)
M. S. B. 1. No. lu Sa. Al. Ko. Bşk. dan: (Ankara)
KUlosuna verilen 18 kuruş santim fûat pahalı görüldüğünden
150 ton pathcan, tekrar pazarlığa bırakılmıştır. Pazarlığı 19/7/950 Çarşamba günü saat 15 de yapılacaktır. Tutarı 28425 hra olup kesin teminatı 4263 hra 75 kuruştur. Şartnameler her gün komisyonumuzda görülebilir. (4840)—(1026) İLÂN
M. S. B. 4. No. lu Satmalma Komisyonu Bşk. dan: (Ankara)
1 — Açık eksiltme ile Mevki hastahanesi Gasilhanesi yaptırılacaktır.'
2 — İhalesi: 2/8/1950 Çarşamba günü saat 16 da komisyonda ya-p-ılaoaktır.
3 — Keşif tutarı: 2675 lira kuruş olup geçici teminatı: hra 7 kuruştur.
4 — Şartnamesi hergün öğleden evvel komisyonda görülür.
5 — isteklilerin ihaleden üç gün evveline kadar şartname gereğince Kara Kuv. inşaat Grupu Başkanlığından belge almaları lâzımdır.
(4852)—(1025)
İlan
Devlet Üretme Çiftlikleri Merkez Atölye Müdürlüğünden - Gaai:
Taşra teşküâtında çalışmak üzere imtihanla şoför alınacaktır.
_______________ (4743)
Aranıyor
İyi şartlarla Ankara ve havalisin de çalışacak Sigorta Prodüktörü a-ranıyor — Gürelik İstanbul Merte-banj sokak Kmacıyan Han kat 1 mektupla müraoaat (5078)
43
200
Kiralık
Kurtuluş, Samur sokak Arslanoğ-lu Apt. No. 24 daire 6 ya müracaat.
(5091)
Hamamönü — Yeni Doğumevi . Çocuk Hastalıkları Mütehassısı , ı Or. Ihsvn Can :
Hastalarını her gün saat 15den 1 ’ itibaren kabul eder. i • Anafartalar caddesi Kur. ; şunlu Cami karşısı No. 394 i ’ Bekman apartmanı. Muaye-! nehane ve ev Tel: 15333.
Şapkalarımızın* Fiyatı 36 Lira
Extra Qualita Extıa Süper töre
Bayramın En Zengin Çeşitlerini ORTAÇ'ta Bulabilirsiniz
AVRUPA
Kravat çeşitlerinin en zarif desenleri
Bir Sürpriz gömlek
bir Otomobil kazandırır
Emes
Kravatlarının^ yeni Desenleri
660 krş
Sürpriz Gömlek ve Pijamaları
En zengin çeşitleri
tl y ».«.»»»»»»»»t
7/
Anafartalar Caddesi No. 224 Adliye karşısı Köşe Mağaza» Tel: 11135 —Ankara
BOMONTİ
Ortaç Bayram mûnasebetile yaptığı büyük danpingten istifade ediniz. Naylon Çoraplar görülmemiş fîatlarla satışa arzedilmiştir,Bali Naylon Çorap 535 Krş Gömlek çeşitlerinde büyük tenzilât. İstikametiniz ORTAÇ, Kesenizin Dostu ORTAÇ, Daima ORTAÇ ucuz, iyi, temiz mal satan müessese ORTAÇ "Amerikan” İpek astarlı Panama Şapkaları 16.50 astarsız 11.50
Ankara
Şoför Okulunu
Sevimli Arjantinli Şarkıcı italyanın meşhur Caz Kralı
Elena Vargas Mario Biran
cazdan»
Senar Işıl’ın
Müzeyyen
Son Veda Konseri
en makbul he-
Vakıf Menba Suları İsletme
ACI BEKİR
Müdürlüğünden
(5098)
Yarım kiloluk fantazi kutuları: 275 kuruş Merkezi: Ulus - Bankalar Caddesi No. 4 Şube: Yenişehir - Atatürk Bulvarı No. 205 Tel: 24012
900 Gramlık fantazi kutulan: 500 kuruş
Tel: 14159
Ostad Piyanist
Sabite Tur FeyzilAslangil
Akide Şekerleri
Sade, Güllü, Portakallı lokumlar
Sakızlı - Fındıklı lokumlar Fıstıklı lokum ..............
Hindistan Cevizli lokum ....
Karışık lokumlar ...........
Çifte kavrulmuş Badem şeken Meyvalı fondan .........
Halis Badem ezmeleri Hindistan Cevizli ezme Çiğ Badem ezmesi Ç? kolata fondan . M eyvah Drops ... Meyvalı Karamela Sütlü Karamela .... Kanşık şeker ......
Akidesiz karışık şeker Golden - Mabel - Çikolatınlerı Nestele çikolatini ............
Muhtelif Drajeler .............
Akrabalarınıza ve dostlarınıza götüreceğiniz diye 1 kutu Hacı Bekir şekeridir.
(Hediyelik elvan şökeri)
320 kuruş.
Memleketimizin iki asırlık şekercisi, nefis ve temiz mamulâ-tının fiatlarını sayın müşterilerine arzeder

Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden
1 __ İşletmemizin Karakaya bölgesi emvalinden olup Ballıkısık ls.
.if yerinde mevcut 107 adede denk 95.805 m8 köknar tomruklarının i/7/1950 tarihinden itibaren 16 gün müddetle bir parti halinde ve açık ırttırma suretiyle satışa konulmuştur.
2 — Açık arttırma 21/7/1950 tarihine rastlayan Cuma günü saat .0 de Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon ö-itinde yapılacaktır.
Beher metreküpünün muhammen bedeli 58 lira 60 kuruştur. % ',5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 __ Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde,
Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul İşletmeleriyle İşletmemizde ve Ka-akaya bölge şefliğinde yörülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
(4786)—(978)

F'
Dikkat Dikkat
i'

Eşsiz ses sanatkârı
Müzeyyen Senar IŞIL
Ağustos devresine kayıtlar başlamıştır.
1 — Okulun müddeti 2 aydır,
2 — Okulun ücreti: Direksiyon,
Motor ve anza dersleri dahil 132.5 liradır.
3 — Amatörler için yalnız direksiyon talimleri yaptırılır, ücreti W liradır.
Müracaat saatleri: Hergün 14-18 arası. Okul adresi: İsmet Paşa cad No: 4 Tel: 21646 ■ z (5083)
bayram münasebetiyle ucuz ayakkabı satışı başladı
Bayan iskarpinleri "E ’°r ’c Tî’“
Erkek
Çocuk dolgu
Çocuk » Bayan dolgu terlikleri
Her boy Adres; ŞABAN KULAK Güven Kundura Mağazası
Çıkrıkçılar Yokuşu, Saraçlar Çarşısı No. 107 — Tel: 11919 (2605)
: 7.5—10—12.5—15 Lira
: 15—17.5—20 Lira
: 7.5__9—io Lira
: 4.5—5—5.5—6 Lira
: 6.5—7.5 Lira
ucuz Keten Lâstikler
Î.C. Merkez Bankasından
İzmir Şube binamız için açılan proje müsabakasına gönderilen »rojelerin teşhiri İşi bitmiş olduğundan müsabakaya iştirak eden pro-e sahiplerinin projelerini Umum Müdürlüğümüzden aldırmaları ilân ,lunuf. «»I) (1041)

(2594)
BALCILARDA YENİL'K
Şapkacınız diyor ki BORSALİNO şapkaları alırken kalitesine dikkat ediniz.
BORSALİNO Qualitee Superieure 35 Lira
BORSALİNO Qr.alitöe Extra Superieure 37 Lira 50 Krş.
Yer yüzünde daha iyi olmayan HABİG Marka şapkalar geldi
Mağazamız ANKARA Satış MÜMESSİLİDİR
37 Lira 60 vuruştur
Rekabet kabul etmez fiyatlarımızla TAKSİTLE satışlarımıza devam etmekteyiz.
BALCILAR
Anafartalar Cad. No. 90 Tel: 11243
IL Balcı
1— Taşdelen suyu Ankara bayiliği üç sene müddetle ve kapalı zarf usulü ile arttırmaya konulmuştur.
2— Senelik su satışı taahhüdü (25.000) lira tahmin olunmuştur.
3— Geçici teminatı (1875) liradır.
4— İhalesi 3/8/950 Perşembe günü saat 16 da İstanbulda Galatada M. Ali Paşa hanında 58 numaralı dairede Vakıf Menba Suları İşletme Müdürlüğü İdare Komisyonunca yapılacaktır.
5— Şartnamesi her gün İstanbulda Vakıf Menba Suları İşletme Müdürlüğünde ve Ankarada Vakıflar Genel Müdürlüğü Ziraat İşleri Müdürlüğünde görülebilir.
6— Teklif mektuplarının 3/8/950 Perşembe günü saat 15 e kadar
İşletme İdare Komisyonuna verilmesi. (4900) (1040)
Malzeme satışı
Sümerbânk Kayseri Pamuklu Sanayii Müess sesi M üdürlüğünden
Fabrikamız anbannda mevcut; sınaî müessese ve fabrikalarda kullanılmaya elverişli, kablo, bobin teli, freze, boru, dokuma tarağı, kopça, bilyalı yatak, fiber pirinç çubuk, çelik tel ve çubuk, cam, çi-( vi ve buna mümasil U0 kalem muhtelif cins malzeme 28/7/1950 Cuma ■ günü saat 10 da pazarlıkla satılacaktır.
İsteklilerin belirli günde Fabrikamıza müracaatları.
Şartname ve listesi, Adana, Ankara, İzmir ve İstanbul satış mağa ‘ zalarımızda mevcuttur.
Malzemeler, her gün Kayâeri Bez Fabrikasında görülebilir. Müessesemiz; satışı yapıp yapmamakta serbesttir. (4890) (1082)
Belediye Başkanlığından
79/81 randımanlı 71,5 kiloluk sari bir çuval unun değirmenlerde 25 lira 95 kuruştan satılmasına ve bu undan yapılaoak azamî % 38 derece rutubetli ve fırından çıktıktan dört saat sonraki ağırlığının 900 gram, yuvarlak somun veya uzun baston şeklinde ortadan bıçakla çizilmiş ekmeğin perakende olarak 13/7/950 Perşembe sabahından itibaren 30 kuruşa satılması Belediye Daimî Encümeninin 12/7/950 gün ve 4192 sayılı karan iktizasından bulunmaktadır.
Sayın halka ve ilgililere ilân olunur. (4864)—(1018)
Adana Belediye Başkanlığından
1— Belediyemizce işletilen otobüslerin on sene müddetle işletilme imtiyazı isteklisine devredilecektir.
2— Bu hususa ait şartname Belediyemiz Hesap İşlerinde her gün görüleceği gibi hariçten talep vukuunda da parasız olarak gönderilir.
3— Taliplerin bu husustaki tekliflerini 28/Temmuz/950 Cuma gününe kadar Dilekçe ile başkanlığımıza bildirmeleri ilân olunur.
(4889) (1031)
Sümerbânk Kayseri Pamuklu, Sanayii Müessesesi
Fabrikamız anbannda mevcut pijama, gömlek, pardesü ve entari
gibi 11 kalem giyim eşyasiyle muh telif cins ve eb’adda 19.750 kilo parça bez 27/7/1950 Perşembe günü saat 14 de pazarlıkla satın alınacaktır.
İsteklilerin belirli günde fabrikamıza müracaatları.
Şartname ve listesi Ankara. Adana, İzmir ve İstanbul satış mağazalarımızda mevcuttur.
Mallar her gün Kayseri Bez Fabrikamızda görülebilir.
Müessesemiz, satışı yapıp yapmamakta serbesttir. (4891) (1035)
Şeher Bayramı münasebetiyle:
1 — 15/7/1950 Cumartesi gününden 18/7/1950 Sah (dahil) gününe kadar Konservatuvar’dan mezarlığa ve Ulus'tan yine mezarlığa saat 8 de başlamak ve 20 de son bulmak üzere otobüs servisi ihdas edilmiştir.
2 — 16/7/1950 Pazar günü Bayram namazı için Etlik - Keçiören -Esat . Dikmen - Çankaya - Bahçelievlef Yenidoğan’dan Ulus’a 3.20 de otobüs kaldırılacaktır.
Sayın halka ilân olunur.
Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden
1— İşletmemizin garajında mevcut 1 plâka No. lu BFC. 635M7 No. lu Şevrole 33 plâka No. lu 999. T. 1H99 24 No. lu Ford ve plâka No. lu T. 76.6010 No.lu Doç kamyonları 20 gün müddetle 4/7/959 tarihinden itibaren açık arttırma suretiyle satışa konmuştur.
2— Açık arttırma 34/7/959 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 1* da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3— Mezkûr kamyonların akşamı şartnamede gösterilmiştir.
Şevrole kamyonunun muhammen bedeli 2.000, Ford marka kamyonun muhammen bedeli 1500, Doç marka kamyonun muhammen bedeli ise 309 liradır.
% 7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
4— Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul İşletmeleriyle İşletmemizde görülebilir.
ö— İsteklilerin belirli gün ve saatte komisyona müracaatları.
.. I (4W1) (977)
r
(4915)—(1043)
Devlet Hava Yolları Genel Müdürlüğünden
1— İdaremiz uçucu personelleri için şartnamesinde ekli kumaş ve resimlere göre 86 takım gabardinden yazlık elbise açık eksiltme ile diktir ilecektir.
2— Muhammen bedeli 10750 lira olup teminatı 806 lira 25 kuruştur.
3— Eksiltme 29/7/1950 tarihine tesadüf eden Cumartesi günü saat 10 da Devlet Havayolları Genel Müdürlüğünde müteşekkil alım komisyonunda yapılacaktır.
4— İsteklilerin bu işe ait hususi şartnamesiyle nümune kumaş ve resmleri her gün adı geçen Genel Müdürlük Levazım Müdürlüğünde ve Yeşilköy meydan Müdürlüğünde görülebilir.
5— Taliplerin mezkûr gün ve saatte teminatlarını yatırarak belgeleriyle birlikte komisyona müracaat edeceklerdir. (4897) (1038) |
Kamyoa sahiplerinin nazarı dikkatine
Fazla miktarda kum, çekil nakliyatı yaptırılacaktır. Bilhassa kendinden boşaltma vinçli tertibatlı olan kamyonlara çok iş verilecek tir.
Müracaat: Esenboğa Hava Alan» İnşaatı Şantiyesi - Çubuk. (5091)
ZAFER’in Abone Şartlan Memleket içi
12 aylık ..................... 28 Li
6 ( ................. 15
3 ( ................. 8
Memleket dışı
12 aylık..............
6 ( .................
3 • .............
58 Lire
30 «
18 •
ZAFERTn İlân Şartlan
Başlık ............... 15 Lira
2 ve 3 üncü Sayfada Sm. 3 «
Diğer sayfalarda Sm. ... 2.25
Doğum, Nikâh, Nişan, Ölüm ve Mevlût ilânları 5 santimi geçmemek şartiyle 15 lira.
Devamlı ilânlar için hususi tarife tatbik edilir.
Gazeteye gönderilen evrak ve yazılar neşredilsin edilmesin İade edilmez.
İlânlardan mesuliyet kabul edilmez.
Sahibi; Mümtaz Faik FENİK
Bu nüshada yazıişlerlnı fiilen tdare eden: HİKMET YAZICIOĞLD Basıldığı yar:
GÜNEŞ MATBAASI
Her Akşam
Sevimli Ispanyol dans yıldızı
CARMEN MİNERVA
Kübalı dansözler
MARİO ve VASSO
ve
Adolfo Ventas idaresinde İspanyol tipik orkestrası
Tel: 15190 . 12603 (5092)
(!
I
Sayfa: S

ZAFER
Bey» ekmek 2 DiınMecliste Af Tasarısının görüşülmesine başlandı
8a|makal»d»n davam
1( - 7 • 195li
satışa çıktı
79/81 randımanlı yeni beyaz ek- I ineklerin dünden itibaren bütün 1 yurtta olduğu gibi şehrimizde de I •maline başlanmıştır.
30 kuruştan satılan 900 gramlık ekmekler evvelkilere nazaran daha ucuz ve beyaz ;
için halk arasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır.
Diğer taraftan belediye de şehri dört muhtelif mıntakaya ayırarak buralarda fiyat ve sağlık kontrolleri yapmaktadır. Bu kontrollere memur edilen ekipler ayrıca müfettişler tarafından ve belediye iktıaad müdürü tarafından murakaba edilmek tedir. |
Yağlı ve serbest pehlivan ( güreşleri
Demokrat Parti 2 No. Merkez Bucağının 17/7/1950 Pazartesi günü saat 14 de 19 Mayıs Stadyumunda, fakir çocukları sünnet ettirmek maksadiyle tertip ettiği yağlı ve ser best pehlivan güreşlerine ait biletler güreş günü izdihamı önlemek için bayramın birinci günü saat 10 dan itibaren 17 yc kadar 19 Mayıs Stadyumu gişelerinde satılacaktır. Ve her gün de Anafarta-lar caddesinde Yalım ve Foto Ar ticarethanelerinde satılmaktadır.
Türk - Amerikan
dostluğunu takviye
■fr (Baştarafı 1 incide) üzerinde ısrarla durmakta ve bütün sualleri bu esasa irca etmektedir. Nitekim Kore savaşı hakkında-ki fikri de hakkın muzaffer olacağı merkezindedir. Bayan Profesöre göre, Amerika bu işe sadece Güvenlik Konseyi adına müdahale etmiştir. Ve savaş yakında bitecektir. I
Komünizm meselesine gelince, | bu, bütün dünyada bir uzviyetin protoplazmasının değiştirilmesi kadar mühim bir âmeliyedir. Kolaylıkla hal ve fasledilemez. Bununla beraber Bayan Profesör, mânevi ölçüler ve kıymetler aramağa çıktığı Şark'ta, bu rejimin tutunamıya-cağı kanaatindedir. I
Bayan Profesör ve Bay Profesör Jaekh yarın, uçak bulurlarsa, İrana hareket edeceklerdir.
Kore harbinde
atom bombası
★ (Baş tarafı 1 incide) kışlarla karşılanmıştır.
Ayandan Owen Bretvser, gazetecilere verdiği beyanatta, Başkan Trumanın, gerektiği takdirde, a -tom bombası kullanmak yetkisini General Mac Arthure vermesi lüzumundan bahsetmiştir.
Ayandan Demokrat Pat Mc Caron, Sovyet Rusya ve komünist peyk -leriyle siyasî münasebetlerin derhal kesilmesi teklifinde bulunmuştur.
Amerikalı general ve amiraller üç dört hafta için Koreden fena haberlerin gelmekte devam edeceğini teslim ve komünistlerin 38 inci arz dairesinin kuzeyine çekilmeleri için uzun aylar beklemenin gerektiğini ilâve etmektedirler.
Askeri müşahhitler, Kuzey Kore lilerin geri çekilseler bile katı surette hezimete uğramıyacaklannı tahmin etmektedirler.
(Baştarafı 1 İncide)
I Sinan Tekelioğlu söz alarak kanunun heyeti umumiyesi üzerindeki müzakerelerin yeterliği hakkındaki olduğu takririn aleyhinde bulunduğunu i-fade etti.
Erzurum milletvekili Mustafa Ze-h’'1 ren, tasarının maddeleri görüşülürken zaten isteyen fikrini söyliyebi-leceğine göre şimdi heyeti umumiyesi üzerinde aynı şeyleri ifade etmenin beyhude vakit geçirmekten ' ibaret olacağını anlatarak maddelere geçilmesini teklif etti.
Başkan, muhalefetten konuşmak isteyen iki milletvekiline söz verdikten sonra hükümet adına tasarının heyeti umumiyesi üzerinde söz | istenilip istenilmediğini sordu. Söz
- istiyen Adalet Bakanı Halil Özyö-i rük kürsüye gelerek tasarının esas-, lan hakkında aydınlatıcı, geniş açık c lamalarda bulundu. Adalet Bakanı r tasarının hakikatte bir umumî af
- olduğunu ve bu hükmü taşıdığını, fakat tekerrür halinde ceza tecil
i edilmiş olduğu içindir ki, mutlak r olarak -affedilmiştir» ifadelinin kul lanılmadığını, zaten bu şekilde mut lak bir affın vatandaşları tebea ve köle telâkki eden eski hükümdarlık devirlerinde olabileceğini izah etti. | Adalet Bakanı aftan istisna edilen suçlar hakkında da izahat vererek J insanların en mukaddes varlıklarına, devletin varlığına ve emniyetine, ferdin bayatına, ırzına ve malı-I na karşı işlenmiş ağır suçların affın şümulü dışında bırakılmış olduğunu ve böyle olması gerektiğini anlattı. Anayasaya muhalif kanunlara göre mahkûm edilmiş kimseler hakkındaki mütalea üzerinde durarak bütün suçların Türk Ceza Ka nunundaki ve hususî ceza kanunlarındaki esaslara göre cezalandırılmış ve mahzûm edilmiş olduğunu ve tasarıda bunların nazarı itibara I alındığını izah etti.
İkinci oturum
ikinci oturum saat 15 de açıldığı zaman Konya Milletvekili Safvet Gürol’un bir takriri okundu: Bunda, Karma Komisyonda tetkik edilmekte olan Basın Kanunu tasarısı ile ilgili bulunan Matbaalar Kanunu tasarısının İçişleri ve Adalet Ko-| misyonlarına havale edildiği bildirilerek ikinci tasarının da Karma Komisyona verilmesi istenmekte i-dL Bu takrir üzerinde takrir sahibi Safvet Gürol ile Reşat Güçlü, İzzet Akçal ve Sinan Tekelioğlu mü. talealanm bitirdikten sonra Dev-I let Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosman-oğlu kürsüye gelerek gerek Af Kanununun, gerek Basın Kanununun I milletin uzun zamandanberi beklediği mühim kanunlar olduğuna ve | bunların Meclisin bu devresinde, tatilden evvel çıkarılmasının istilzam edilecek bir keyfiyet olduğuna işaret etti.
Kürsüye gelen İzmir milletvekili Cihat Baban, takririn kabul edilmesi üzerinde konuştuktan sonra önerge oya konulup kabul ve Af tasarısının müzakeresine devam edildi.
( Birinci madde üzerinde muhtelif milletvekileri söz alarak görüşlerini açıkladılar. Komisyon sözcüsü Müfit Erkuyumcu bu mütalealara komisyon adına etraflı cevaplar verdi. Birinci madde üzerindeki müzakerelerin yeterliğine dair bir önergenin kabul edilmesini müteakip bi rinci maddede bazı tadiller yapılmasına dair olan önergeler oya konuldu ve reddedildi. Birinci madde üzerindeki fikirler tebellür etmişti.
Başkan, birinci maddeyi komis-- yonun teklif ettiği şekli ile oya koy-i du. Maddenin kabul edildiği anla-i şildi.
Aftan istisna edilecek suçlara dair olan ikinci maddenin müzakeresine geçildi.
Bu madde üzerinde bir çok milletvekili söz aldı ve aftan hangi suçların istisna edilmeleri gerektiği mevzuunda mütalealarını bildir-I di.
İzmir aynı heyecan, Bayar aynı sevgi İçindedir!
otomobile bindi; ve yüzlerce otomobil ve kamyon arkasından İzmir’in hürmetini, sevgisini taşıdı. Cuma. ovasından itibaren bütün yollar iki sıra insan duvarları ile örülmüştü. Bu sevgi çığı, şehre yaklaştıkça daha çok genişliyordu. Hele Hükümet Konağı önündeki meydan muazzam bir kalabalıkla dolmuştu.
Günlerden Perşembedir, saat U dir. Ve herkesin işinde olması lâzımdır. Buna rağmen meydan sahile kadar hınca hınç doludur.
Üçüncü oturum
Oturuma yirmi dakikalık bir ara verildikten sonra saat 17,25 de tekrar toplanılarak ikinci maddenin müzakeresine devam edildi. 2 nci madde üzerinde de bir çok hatipler söz aldılar.
Bu arada muhalefete mensup bir miletvekili 1946 seçimlerindenberi işlenmiş bütün seçim suçlarının da aftan istisna edilmelerini istiyen bir takrir verdi ve kürsüde bunu anlattı.
Ondan sonra söz alan milletvekilleri 1946 seçimlerinin şimdi yürürlükte bulunmıyan bir kanunla yapılmış olduğunu, bu kanundaki zaman aşımı müddetinin çoktan geçmiş olduğunu etraflı bir şekilde an lattılar.
Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Kara-osmanoğlu kürsüye gelerek Dokuzuncu Millet Meclisinde bir tahrik havası estirilemiyeceğini ve yaşa-tılamıyacağını belirtti ve 1946 seçimleri suçlarının bu memlekette artık bir daha işlenemiyeceğini, 1950 seçimlerinin millet tarafından verilmiş büyük bir ders teşkil ettiğini i-lâve etti.
Saat yirmiyi geçiyordu. Başkan oturuma ara verdi.
Dördüncü oturum
Meclis gece saat 22 de tekrar toplandı ve 2 jnci maddenin müzakeresine devam etti. Saat 24 olduğu zaman ancak bu maddenin «B» bendi aşağıdaki tadille kabul edildi:
•Miktar ve kıymetçe 500 liradan fazla olan (500 hariç) zimmet, ihti-lâs, irtikâp, rüşvet suçları ile Türk Ceza Kanununun 366, 367, 368 inci maddelerinde yazılı müzayede ve münakaşaya fesat karıştırmak suçları ve 4237 sayılı kanunun şümulü içine giren suçlar aftan istisna edilmemektedir.»
4237 sayılı kanun haksız mal intisap edenlere aittir.
2 inci maddenin kız kaçırma ve ırza tecavüz suçlarının affın şümulü dışında bırakılmasına dair olan • B» bendi de kabul edilmedi. Yalnız evlenmek kasdiyle ırza geçmeden yapılan kız kaçırmaların bundan istisna edilmesine dair teklif bu maddeye ithal olundu.
«C» bendinden sonra «Ç» bendinin de kabulünü müteakip gece yan- I ligine Burdur milletvekil Fethi Çe-smdan sonra saat 1,30 da Af tasan- likbaşı, genel sekreterliğe Erzurum sının geri kalan kısımlarım bu sa- milletvekili Bahadır Dülgeri, say-bah saat 10 da görüşmek üzere cel- manlığa da Muğla milletvekili Zey şeyi tatil etti. I yat Mandalinacı'yı seçmiştir.
Bu kalabalığı buraya toplayan kuvvet nedir? Bunu İzmir'imin demokrasi aşkında aramak lâaundır.
Bayar, balkondan halka hitap etti, büyük bir heyecanla konuştu. İzmir’in gösterdiği bu müstesna sevgi tezahürleri Bayar’in gözlerini hakikaten yaşla doldurmuştu|... Sayın Bayar, elbette ki eski günlerin acı hatıralarını da şimdi tekrar yaşıyordu.
Tarihin çok garip bir -tecellisidir. Şurada bugün Cumhurbaşkanı Celâl Bayar’in büyük halk kitlesine hitap ettiği Vilâyet binasının karşısında Demokrat Parti Başkanı Ba yar’ln etrafına aynı şekilde toplanan halkı dağıtmak için jandarmalar silâh atmışlardı!
Evet, o günlerde jandarmalar, Bayar’in etrafındaki sevgi hâlesini silâh atarak dağıtmaya kalkmış lardı. Şimdi, İzmir garnizonundan 21 pare top atılarak Cumhurbaşka. nı Bayar’in İzmire ilk gelişi sevinçle kutlanıyor.
Bir devir içindeki farkı bu şekilde zihnimde canlandırdıkça benim de gözlerim yaşarıyordu.
İki silâl sesi arasında ne bir merhale katedilmiştir.
Mümtaz Faik FENİK
büyük
Parlamentolar
birliği Türk grupu
* (Baştarafı 1 incide)
Mandalinci (Muğla), Remzi Oğuz Arık (Seyhan), Bahadır Dülger (Erzurum), Tahsin İnanç (Giresun), Zuhuri Danışman (Bolu), denetçilik lere de Ahmet Hamdi Başar (İstanbul), Şükrü Kerimzade (Kasta -monu) seçildiler.
Yönetim komitesi derhal toplanarak aralarında iş bölümü yapmış ve başkanlığa Ankara milletvekili Sadri Maksudî Arsalı, başkan vekil-
Devlet Üretme Çiftlikleri Gençtik
Spor Kulübü Başkanlığından
10/6/1950 tarihinde toplanan k lübümüz yıllık kongresinde Ziraî Kombinalar Gençlik Klübü olan isminin görülen lüzum üzerine Devlet Üretme Çiftlikleri Gençlik Spor Klübü olarak değiştirilmesine karar verilmiş ve yapılan idare heyeti seçiminde aşağıda isimleri yazılı arkadaşlar idare heyeti asil üyeliklerine seçilmişlerdir.
Başkan: Reşat Oktem, 2 nci başkan: Suavi Naili Eren, Genel Sek Teter Haşan Songülen, Kap tan: Vehit Karadağlar, Muhasip: Kemal Esat, Veznedar: Ferit Örn ekçi, İdaTe Memuru: Amil Tüz-men.
(4896)—(1037)
Klüp İdare Kurulu
•it (Baştarafı 1 incide)
( başkanını ziyaret eden zevat arasın alanına koşuyordu. Hava meydanı . da C. H. P. ve M. P. temsilcileri de mahşer gibiydi. ' ’ ’
Saat tam 9.45 de iki uçak göründü ve biraz sonra bu askerî uçak lar birbirini takiben Gaziemir Hava Alanına indiler.
Halk her iki uçağı da büyük bir çember içine aldı. Her taraftan «yaşa, çok yaşa babamız, aziz Cumhurbaşkanımız» nidaları yükseliyordu.
Celâl Bayarm uçağın kapısında görünmesiyle heyecan ve yaşa varol sesleri son haddine yükseldi.
Gerek Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, gerekse Başbakan Menderes, Başbakan Yardımcısı Samet Ağa-oğlu, Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut ve diğer misafirler coşkun tezahüratla karşılandılar.
Doğruca Konak meydanına giden Bayar ve arkadaşları yol üzerinde çok kalabalık bir halk kitlesi tarafından alkışlarla istikbal edildi.
Konak alanında yapılan resmi merasimi müteakip vilâyet konağına çıkan Cumhurbaşkanı valilik makamında kısa bir müddet istirahat etti. Bu esnada meydanı dolduran binlerce halk tezahürat yapı yor ve .Cumhurbaşkanımızı görmek isteriz» diye bağırıyorlardı. Bunun üzerine vilâyet konağı balkonuna çıkan Celâl Bayar İzmirlilere şu kısa hitabede bulundu:
•Çok sevgilj vatandaşlarım, tzmi-re, bu mübarek beldeye her gelişim de bana karşı gösterilen muhabbet ve teveccühe teşekküre ederim. Bu hareektleriniile beni kendinize bağ lamakta ve minnettar kılmaktasınız. Muhabbetiniz çok samimî tezahürlerini görerek kalbim minnetle doluyor. Muhabbet ve hür -metlerimle sizleri selâmlarım. Şu anda gözlerim yaşla doludur.
Demokrasinin, hakikat ve hürriye tin ve adaletin müdafii olan Iz -mirliler, sizlere karşı şükranlarımı bir defa daha ifade etmek suretiyle hayatımın bahtiyar bir gününü yaşamaktayım.
Mesut olunuz, bahtiyar olunuz.» Müteakiben tekrar içeriye giren Celâl Bayar protokol sırasına göre ziyaretleri kabul etti. Cumhur-
bulunuyorlardı.
Saat 12 de vilâyet konağından ayrılan Cumhurbaşkanı beraberinde Başbakan Adnan Menderes, Sa-met Ağeoğlu ve diğer arkadaşları da olduğu halde evvelâ C. H. P. sonra M. P. ile D. P. il merkezlerini ziyaret etti.
Öğle yemeğini Gül Gazinosunda yiyen Bayar Öğleden sonra biraz is tiıahat etti ve tekrar bazı ziyaretleri kabul etti. Misafirler akşam yemeğini de lnciraltı Gazinosunda yedi.
Bu geceyi şehrimizde Ekrem Hay-ri Üstündağın evinde geçirecek o-lan Cumhurbaşkanı yarın öğle üzeri Gaziantep muhribi ile beraberinde Başbakan ve diğer zevat olduğu halde tstanbula müteveccihen İz -mirden ayrılacaktır.
Diğer taraftan bugün saat 17 de D. P. il ve ilçe idare kurulu üyeleri Başbakan Adnan Menderesin başkanlığı altında bir toplantı yaparak partiyi alâkadar eden muhtelif meseleleri konuşmuşlardır.
Şaraplardan alman
savunma vergisi
Şaraplardan alınmakta olan Milli Savunma Vergisinin kaldırılması hakkında Kastamonu milletvekili Şükrü Kerimzadenin kanun teklifi Meclisten müstaceliyetle görüşülmek üzere havale edilmiş bulunduğu Geçici Karma Komisyonda tetkik edilmiş, Maliye ve Tekel Bakanlarının mütalealan dinlendikten sonra kesin rakamlaı üzerinde tekrar görüşülmek üzere ek tasarı adı geçen Bakanlıklara gönderilmiştir.
Şarap müstahsillerinin üzerinde ehemmiyetle durdukları bu tasarının Meclisin tatilden sonra yapacağı ilk toplantılarda karara bağlanacağı kuvvetle tahmin edilmektedir.
A K T 1 ?
r
Yulaf Alınacak
Ereğli Kömürleri işletmesi Genel Müdürlüğünden
Kapalı zarfla 1500 ton Yulaf satın alınacaktır.
Şartname:
Zonguldakta: Ereğli Kömürleri İşletmesi Ticaret Grup Mü dfcl'l öğünden. ______________
Ankara'da: Eti Bank Genel Müdürlüğünden.
İstanbul’da: Eti Bank İstanbul Şubesi Müdürlüğünden alınabilir.
Eksiltme 2/8/1950 Çarşamba günü saat 16 da yapılacağından teklif ve teminatları havi zarfların en geç ihale günü saat 15 e kadar İşletmemiz Başkâtipliğine verilmiş olması lâzımdır.
Eksiltmeye gireceklerin istiyecekleri bedelin % 7.5 u nisbe-tinde teminat akçesi vermeleri şarttır.
Asgarî 100 tona kadar yapılan teklifler kabul edilir.
Postada vukubulacak gecikmeler nazarı itibara alınmaz. İşletme idaresi ihaleyi dilediğine kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir. (4876)—(1033)
|4
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
8 Temmuz 1950 vaziyeti
Kasa: Lira Lira
Altın: Safi Kl«. 69.795,865 219.910.718,76
Ufaklık 2.618.422,72 222.529.141,48
Dahildeki Muhabirler: Hariçteki Muhabirler: 343.523,18
Altın: Safi Kİ». 51.049,101 Döviz Borçluları: a— 8183 sayılı kanuna göre alınan: 167.145.517,19
Hariçteki muhabirler Muhtelif 33J06.072.04 1.930.551,57
b— 6256 sayılı kanuna göre alınan:
Hariçteki Muhabirler 68.031.189,31
Muhtelif 2.824.965,75
o— Kliring borçluları 3.015.489,44 109.008.268,11
Hazine Tahvilleri;
Deruhte edilen evrakı nakdiye kara ılığı 158.748.563,—
Kanunun 6-8 inci maddelerine tevfikan Hazine tarafından vaki ödemeler 154.308.862,— 4.439.701,—
Senetler Cüzdanı:
Ticari Senetler 1.094.483.989,16
Tahviller Cüzdanı:
( Deruhte edilen evrakı nakdiye kar-
a— ( aılıkı esham ve tahvilat (itibar! 8.607.490,—
( kıymetle)
b— Banka malı tahviller 15.310.925,17 23.918.415,17
Avanslar: Altın ve döviz üzerine avans 140.029J0
Tahviller üzerine avans 19.489.478,74
Hazîneye kısa vadeli avans 15.145.000,— 34.774.507,94
Hissedar lar j 4.500.000,—
Muhtelif: 110.596.284,52
Toplam 1.771.739.347,75
PASİF
Sermaye: İhtiyat Akçesi: Lira Lira 15.000.000,—
Âdi ve Fevkalâde Husus! Husus! (Bankamız kanunu madde 19) 25.573.635,91 6.000.000,— 965.278,53 32.538.914,44
Tedavüldeki Banknotlar:
Deruhte edilen evrakı nakdiye 158.748.563,—
Hazine tarafından vaki ödemeler 154.308.862r—
Deruhte edilen evrakı nakdiye bakiyesi 4.439.701,—
Reeskont mukabili emisyona konulan 220.232.980,— 665.892.551,50 890.565.232,50
Mevduat:
Hazine San Klg. 46.460,198 Amortisman sandığı Şaft Klg. 2.169,608 Türk Lirası 146.385.397,64 6.835.934,51 267.085.762,14 420.307.094,29
Döviz Taahhütleri: a— 3133 sayılı kanuna göre alınandan: Hariçteki mubohlrler 21,92 Mevduat L841.471.44 Muhtelif 1.841.493,36 23.792.165,12
Hariçteki mubahlrler 138.214.948,G1 Mevduat 4.306.033,43 142.520.982,04
Muhtelif c— Kliring alacaklıları 116.718.623,24 14.097.515,56 298.970.779,32
Muhtelif: 114.357.327,20
Toplam 1.771.739.347,75
1 Temmuz 1938 tarihinden İtibaren: Iskonto haddi % 4 Altın üzerine •mı % 1
olunur.
Hamamönü cinayeti
★ (Baştarafı 1 incide) lise talebesi, bir hiç yüzünden ar* kadaşlanndan Halil İbrahim isminde birisini çakı ile öldürmüş arka-i daşı Fahrettini de ağır surette yaralamıştı.
Dün bu cinayet dâvasına Bi» . Ağır Ceza Mahkemesinde başlanT»*! mıştır. ' y
Hâdisede Turhanın babası da bu lunduğu iddia edildiğinden, baba oğul hâdiseyi anlatmışlar bunlardan Turhan demiştir ki:
• Hâdise gününden evvel, tanıdık larundan Ömere, Fahrettin hakkın, da bazı sırlar söylemiştim. Ömerin sır saklama hususunda biraz gevşek olduğunu bildiğimden kendisine söylediklerimi başkasına söylememesini tenbih etmiştim. Fakat ö-mer çenesini tutamadığından Fah-rettin aleyhinde söylediklerimi aynen kendisine söylemiş ve bunun üzerine Fahrettin de Halil İbrahim ismindeki arkadaşı ile beraber yo. lumu beklemiş... Ben oradan geçer ken üzerime yürüdüler, kaçmaktan başka çare bulamadım. Dördüncü Orta Okul yakınlarına geldiğim za man Halil İbrahimle Fahrettin yetiştiler ve etraftan yardım gelinceye kadar beni bir hayli dövdüler. Her iki arkadaşı polise teslim et mek ve yaralardan kanayan suratımı, burnumu tedavi ettirmek i-çin kahveye geldim; bu sırada Fahrettin ile Halil İbrahim orada idi ler Telefonla polise haber vermek istedimse de iki arkadaş kahveden dışarı çıkarak kayboldular.
Muzaffer ismindeki arkada^mın ■' da yardımı ile eczahaneye gittin»- , Muzaffer beni motörü ile evir.-J^ \ götüreceğini söyledi, müteakiben | Cebeciden Hamamönü istikametine ’ doğru giderken önümüze Fahrettin ile Halil İbrahim çıktı, Muzaffer motörü durdurduğu sırada ikisi biden tekrar benim üzerime geldiler ve dövmeğe başladılar. Ben de mek tep te kalem açmak için kullandığını çakımı çıkartıp korkutmak maksadiyle. ,sağa sola savurmağa başladım. Bu sırada bir ses işittim. Halil İbrahim yerde yatıyordu. İkinci bir ses daha işittim Fahrettin dî yaralanmıştı. Hâdise böylece devam ederken babam da beni dövdükleri- I nj işitmiş olacak ki vaka mahalline gelmiş ve bizi ayıretmeğe çalışı, yordu.
Halil İbrahim ile Fahrettin, bu otomobille hastahaneye kaldırıldı. Meğer Halil İbrahim göğsünden ya. ralanmış. Hastahanede de doktor- j larla kavga etmiş.
Fakat yarası ağır olduğu için tej far hastahaneye almışlar ve yarırt ı saat sonra ölmüş.»
Diğer sanık Üyas da hâdise ile hiç bir ilgisi olmadığını, sırf çocU- I ğunu kurtarmak için hâdise yerin» geldiğini esasen bıçak falan kullap madiğini söylemiştir.
Duruşma tanıkların dinlenmesi * için başka bir güne bırakılmıştır.
A
Bışbakan Adnan
Devlet Hava Yolları Genel Müdürlüğünden
Şeker bayramı münasebetiyle 15/7/1950 Cumartesi ve 16/7/1950 Pa- ' zar günleri Ankara - İstanbul hattında ilâve uçak seferleri yapılacak. • tır.
Uçakların hareket saatleri için Bilet Satış Bürosuna müracaat edilmesi sayın halka ilân olunur. (4898)—(1039)
I
Yapı işleri ilânı
Urfa Bayındırlık Müdürlüğünden
1— Eksiltmeye konulan iş: Birecik ilçesinde yaptırılacak (115585.64) lira keşif bedelli hükümet konağı inşaatıdır.
2— Eksiltme 8/8/950 Şah günü saat İlde Urfa Bayındırlık Müdürlüğü odasında toplanacak eksiltme komisyonunda kapalı zarf usuliy-le yapılacaktır.
3— İstekliler keşif evrakını Urfa Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
4— Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin tatil günleri hariç olmak üzere ihale gününden en az üç gün evvel vilâyete müracaatla (60) bin liralık bu gibi bir yapı işini yapmış olduklarına dair belge ibraz ederek alacakları yeterlik belgesi ile (7029.28) liralık geçici teminat makbuz veya mektubunu ve 1950 yılı Ticaret Odası vesikasını komisyon başkanlığına verecekleri teklif mektuplarına koymaları lâzımdır.
5— Teklif mektupları ihale saatinden bir saat evveline kadar alındı karşılığında komisyon başkanlığına verilecektir.
6— Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. (9432)-(4880)-( 1029)
Vakıflar Genel Müdürlüğünden
1 — Ankarada Özbeyler mahallisi Ulu kapı sokak No. 467 evvelce Mevlevihane halen inşaat anban olarak kullanılan bina tamir ettirilecektir.
2 — İşin keşif tutan (1431.60) lira olup geçici teminatı (109.62) liradır.
3 — İhalesi 19/7/1950 Çarşamba günü saat 15 de Vakıflar Genel Müdürlüğü inşaat Müdürlüğünde müteşekkil komisyon marifetiyle yapılacaktır.
4 — İhaleye girebilmek için isteklilerin Ticaret ve Sanayi Odası vesikası, teminat makbuzu ve bu gibi işleri yaptığına dair belge ibraz etmeleri mecburîdir.
5 — İş, ihale tarihini müteakip 15 gün zarfında inşaat Müdürlüğüne teslim olunacaktır. (
İsteklilerin belirli zamanda adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur. (4874) (1028)
★ (Baştarafı 1 İncide) let Bakanı Başbakan Yardımcın Samet Ağaoğlu, İzmirde bulunjn milletvekilleri, Demokrat Parti .1 idare kurulu âzaları ve ilçeler b»ş kanlarile idare heyetleri bulunmuş ı lardır.
Söz alan bir çok hatipler Demoi-rat Parti iktidara geçtikten sop/a geçen zaman zarfında yapılan işjîr hakkında fikir ve mütalealarını siy lemişleı- ve hattâ bu arada baskı yapan bir çok idare âmirlerinin iû-lâ iş başında bulnduğundan şikâjeı edenler olmuştur. Adnan Mendecs bunları cevaplandırmış ve kanini delillere istinat ettikçe bu gibi km seler hakkında elbette lâzım gebn muamelenin yapılacağını ve esasa yapılmakta olduğunu söylemişti-.
Adnan Menderes Demokrat Potinin bütün işlerini daima kanın çerçevesi içinde yürüttüğünü belrt tikten sonra bir buçuk ay zarfınla yapılan işleri anlatmıştır.
Adnan Menderes Demokrat ti iktidara geçtikten sonra Mecise ) getirilen kanunlardan bahsetmişve bu mey anda belediye, il mecliseri ve muhtar seçimleri kanunlaraın demokratik esaslara göre tâdil dilip çıkarıldığını bildirmiştir. Adan Menderes izahlarına devamla vk-tile eski iktidar tarafından sırfıen dilerini kazandırmak maksadileıa-zırlanmış olan bu kanunları deştir mekle Demokrat Partinin mm-lekette bütün seçimlerin dürüstya-pılmasını temin ettiğini ve bele-likle karşı partilere de serbest nü-cadele imkânım sağladığını ye aı-tilere emniyet temin etmeği elli başlı bir vazife addettiğini hiçbir zaman kin ve intikam hislerikha-reket edilmediğini ve edilmiyeîği-ni söylemiştir. Menderes bugtıkü başlıca muhalefet partisinin r?m-leketin hakikî ihtiyaçlarına inbak eden bir zihniyet göstermesini ste_ d iğini ayıca kaydetmiştir. •*
Satılık kaptıkaçtı
Türkiye Emlâk Kredi Bankasından
21 Temmuz 1950 tarihine rastlayan Cuma günü kapalı zarfla artırma usuliyle yapılacak olan Bankamıza ait 945 modeli Ford marka 7 kişilik iyi vaziyette Kaptıkaçtının ihale tarihi bir hata neticesi olarak Zafer, Ulus ve Kudret gazetelerinde 12/7/1950 Cuma olarak intişar ettiğinden bahis mevzuu ihalenin 21 Temmuz 1950 tarihinde saat 16 da ilân edilen diğer şartlar dairesinde yapılacağı alâkalılarca bilinmek I üzere ilân olunur. (4873) (1087)
doitob
Aziz Tavfik Yeglnıo; üAHttJZZ KİjTKHAaalI

Comments (0)