Cumartesi
TEMMUZ 1950
Baffflvharrirtj MOmkn Fak Fenik
Donlzeflor Caddori: 1
Posta Kutusu: İM — ANKARA Telgraf: Zafer Gazeteci Ankara Başmuharrir ve İdare ... İMİ* Ya» İşleri .............. İMİ»
Fiyata her yerde 1» kuruştur.
Ticaret - İktisat
Yeni ithalât ve ihracat rejimi
Dün saat 14 de Gaziantep muhribile
Cumhurbakanı Izmirden ayrıldı
Amerikalıların yurdumuzu terke hazırlandıkları yalandır
Celâl Bayar ayrılırken
'İzmir intihalarını anlattı
Dışişleri Bakanı dün bir gazetenin yazdığı şayiayı Mecliste yalanladı ve vaziyette telâşı mucib hiç bir şey olmadığını katiyetle söyledi
“Halkımızı daha fazla refaha, saadete kavuşturmak için hükümete çok daha mühim vazifeler düşecektir.
Dün Büyük Millet Meclisinin ü- j rine tebligat yapıldığına dair bir r çüncü oturumunda Bursa milletve. İstanbul gazetesinde çıkan haber kili Selim Ragıp Emeç tarafından hakkında Dışişleri Bakanından iza- • verilen ve Amerikan tebaasının j hat istiyen takrir üzerine Dışişleri memleketimizi terke hazır olmaları Bekanı Profesör Fuad Köprülü şu için Amerikan elçfliğince kendile- I âr (Devamı Sa. 8SÜ: 7 de)

Basın Tasarısı
Bırakınız söylesinler, bırakınız yazsınlar!
w Mümtaz l dik
ecep Peker iktidara geldi-1 izdir. Etti mi size 140 gazete sayfa-Sr ği zaman ilk icraat olarak sı cevanj ■W )((atouatı sıkı bir baskı al- I Yazdıkla
diingece yarısı kanunlaştı
; 3 madde ilâve, 1
madde tayyed İdi
larınız istediği kadar doğ-
Dünkü Mecliste Basın tasarısının öncelik ve ivedilikle görüşülmesi takriri oya konulup kabul edilerek tasarısının müzakeresine geçild. İlk
Cumhurbaşkanı
Bayar ve Başbakan Adnan Menderes, Genelku rmay Başkanı Nuri Yamufla beraber înclraltı’nda verilen ziyafette
tatbikat yaptı
İzmir, 14 (Telefonla) — Dünden-beri İzmir'in misafiri bulunan Cum hurbaşkanı Celâl Bayar bugün sabah beraberinde Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut, Hava Kuvvetleri Kumandanı Muzaffer Göksenin ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Sadık Altıncan olduğu halde Gaziemîr Motörlü Birlikleri Okuluna giderek, günden güne makineleşen ordumuzun radar ve telsiz gibi sair mo-★ (Devamı Sa. 8 Sü: 1 de)
I hükümleri ne kadar ağırlaştırmak kabilse o kadar ağırlaştırdı.
Adnan Menderes, iktidara geldiği gaman ilk icraat olarak Matbuat I hanımımdaki bütün ağır hükümle,
ı rin kaldırılması gerektiğini söyledi
ve gazetecilere tam bir hürriyet ver mek için elinden gelen bütün gay-. reti sarfetti.
işte hürriyet anlayışında iki re-( jim arasındaki en büyük farklardan biri budur.
Eski kamınla gazeteciler hakikaten büyük bir baskı altında bulunuyorlardı. Memlekette gazetecilik yapmak, bir nevi cesaret meselesi i ' halini almıştı. Gerçi Bakanlar He-yeune gazeteleri kapatmak salâhiyetini veren 50 inci madde kaldırılmıştı; fakat bu sefer gazete yerine gazetecileri içeri tıkmak pekâlâ kabildi Böylece gazetecilik, tehlikesi Çok bir meslek haline geldi. Haihtı-ki her işde olduğu gibi gazetecilikte de istikrar lâzımdır Bir gazeteci yarınından em)n olmalıdır. Gazetecilik işine sermaye yatıracak insanlar, bu sermayelerinin emniyet i-çinde bulunduğunu bilmelidirler.
Eski iktidar, bütün bu imkânları ortadan kaldırmak için ne icabedi-yorsa hepsini yapmış ve gazetecile. ri kıskıvrak bağlamıştı. Hattâ o kadar ki, kendisinin haberi olmadan gazeteye giren bir yazıdan dolayı, sırf imtiyaz sahibi olduğu için mahkûm edilen gazeteciler bile göriil-, müştü. Gazetelere yüklenen cevap - hakkı külfeti sütunlara başkasının ~~ tesahup etmesine sebep oluyordu.
Gayet açık bir misâl verelim: Meselâ memlekette mühim bir harfi»® olmuş veyahut bir topluluk TıOthangi bir meseleyi müzakere etmiştir; bir gazete bunun için bir sayfa yazı yazmıştır. Fakat bu yazının içinde 7ö kişinin ismi geçmektedir. Bu 70 şahıstan her biri, ikişer gaaete sayfası cevap göndermek ve bunu neşrettirmek salâhiyetini ha
r
. ■
yoktur. Adamın madem ki ismi geç miştir; cevap vermek hakkım haizdir. Bereket versin, bir çok kim-seler bunun farkına varmadıkları için gazeteleri bu şekilde üstüste cevap hakları ile boğmak imkânı, nı bulamamışlardır. Biz bugün ifşa edelim ki, bu imkân ellerinde mevcuttu. Sütun SÜtUn Cevap hakları ile günlerce gazeteleri işgal edebilirlerdi.
Elbette yanlış veyahut yalan neşriyat hakkında bu işde ismi geçen kimsenin müdafaa hakkı tanınacaktır. Fakat doğru olan neşriyat hakkında tezvir yapılmasına asla müsaade edilmemelidir.
★ (Devamı Sa. 8 Sü: 4 de)
TürkiyeyeJ Amerikan* yardımı
Ankara, (ECA) — Marshall plânı büroları şimdiye kadar Türkiye için yapılan yekûn tahsisatın Temmuz ayının ilk haftası içinde 100.000.000 doları aşmış olduğunu açıklamıştır.
★ (Devamı Sa. 8 sü: 1 de)
FİN GÜREŞÇİLERİ 5-3 GALİP
AF KANUNU KABUL EDİLDİ
Aftan istisna edilenlerin cezaları
da üçte iki nisbetinde indirildi
Büyük Millet Meclisi dün sabahtan gece yansından sonraya kadar süren dört oturum yaparak gündemindeki işleri görüştü. Birinci oturum saat 10.50 de toplandı. Başkan Bursa milletvekili Hulûsi Köymen idi. Oturum açılınca Maliye Bakanı Halil Ayan kürsüye gelerek Millet lerarası îmar ve Kalkınma Banka-siyle liman ve silo inşaatı için imzalanmış olan kredi anlaşmasının tasdikine dair kanun tasarısının Geçici Komisyonda tetkikinin tamamlandığını bildirdi ve tasarının öncelik ve ivedilikle görüşülmesini teklif etti. Bu hususta bir de takrir verdi.
Bu takririn oya konulup kabul edilmesinden sonra Başkan, tasarının müzakeresine geçilmezden önce iki tezkere okunacağını bildirdi. Bunlardan birincisinde iki seçim dairesinde milletvekili seçlmş olan Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaos-
manoğlu Manisa milletvekilliğini. Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Samed Ağaoğlu da Manisa milletvekilliğini tercih ettiklerini bildirmekte idiler.
Tezkereler okunduktan sonra Ma-★ (Devamı Sa, 8 Sü: 2 de)
Affa tâbi olanlara İçişleri Bakanının Radyoda hitabı
“ riirkiy-nin hiç bir korkusu yoktur
“Hiç bir an için unutulmamalıdır ki, memleketin umumi huzur ve sükûnunu fert bakımından, cemiyet bakımından en küçük b r sarkıntıya uğramasına asla müsaade edilemez, edilemiyecektir.,,
Ncvyork, 14 (a.a.) (United Press) — İktisadı işbirliği teşkilâtı Türki-yedeki hususi heyeti iktisadi müşaviri James K. Hail, üç ay Ankara-da kaldıktan sonra Perşembe günü — (İle de France) vapuru ile Ameri Celâl Atik, dünya şampiyonu olan rakibini tuşa getirirken I kaya dönmüştür.
— Yazısı 8 inci sayfada — ± (Devamı Sa. 8Sü: 7 de)
İçişlçri Bakanı Rüknettin Na-ı suhioğlu Af Kanununun dün Büyük Millet Meclisince kabul edilmesi münasebetiyle radyoda aşağıdaki konuşmayı yapmıştır;
Aziz vatandaşlar,
Tiiıkiye Büyük Millet Meclisinin 14/7/1950 tarihli toplantısında kabul edilen Af Kanunu aziz mil-
letimizin büyük ulûvvü cenabının bir kere daha ifadesidir.
Milli vicdanın bu geniş ve temiz ifadesi net cesi olarak, cezaevlerinden tahliye edilecek olanların veya haklarındaki takibat durdurulmuş bulunanların cmiyetlmiz içinde yeniden alacakları yer tamamen A (Devamı Sa. 8 Sü: 5de)
Bayar bir müddet Yalova'da kalacak . d
İzmir, 14 (Telefonla) — Öğrendiğime göre bir müddet Yalovada istirahat edecek olan Cumhurbaşkanı Temmuz ayı sonlarına doğru Ankaraya gidecek ve orada bir kaç gün meşgul olduktan sonra Çeşmeye gelecektir. Bayar’ın İzmir Fuarının açılışına kadar Çeşme’de kalacağı söylenmektedir.
Diğer taraftan Başbakan Adnan Menderes İstanbul seyahatini müteakip üç gün için Aydına hususî bir ziyarette bulunacaktır. Menderes bu ziyareti esnasında kendi hususî işleriyle meşgul olacaktır.
C. Bayar ile Truman arasınd j Telgraf ar
Ankara, 14 (a.a.) — Amerikan millî bayramının yıldönümü münasebetiyle Cumhurbaşkanımızla Başkan Truman arasında tebrik ve teşekkür telgrafları teati edil’ miştir.
AKINTIYA
I - KÜnc
Aradaki fark 'IE?|
T ürkiyc’de 40 bin kadar köy
■ vardır. Bu köylerde muhtarlar hemen hemen yüzde doksan beş Halk Partilidir.
Büyük Millet Meclisinde 487 milletvekili vardır. Bu milletvekillerinin 69 u Halk Partilidir. Yani Meclisteki Halk Partili nlsbeti yüzde 12 dir.
Muhtarlar yüzde doksan beş! Milletvekilleri yüzde 12 Halk Partili!...
Peki ama: bu muhtarları kim, bu milletvekillerini kim intihap etti?...
Biz cevap verelim: Muhtarları Halk Partisi, milletvekillerini de millet seçmiştir!... —
YEDEKÇİ
Sayfa: 2
ZAFER
Sözden Söze
Muhip DIRANAS
15-7- 19W
Azizim Ataç, «Sözden Söze» adını taşıyan dünkü «söyleşi» nln sonlarına doğru bir yer var ki, darılma, mânâsım pek çıkaramadım. Diyorsun ki, ««Çocuklarımıza.. Lâtinceyi, Yunancayı öğretmek lâzım.» İyi, güzel, haydi lâzım diyelim. Peki, nasıl öğreteceğiz? Bugün okullarda çoouklara tek bir yabancı dili doğru dürüst belletemiyoruz da, bir de onun yanma ölü, ağdalı; dillerin en zoru iki dili mi katacağız? Büsbütün işin içinden çıkamaz hale mi geleceğiz? Bu işin uygulama yolu olduğuna senin, sahiden aklın yatıyor mu? Bu bir. Sonra dıyorsuı» ki:
..Diyeceksiniz ki o dilleri öğretmeden de o yazarların eserlerini okutabiliriz. AvrupalIlar kendi dillerine çevirmişler, biz de onlardan çeviririz. Bizim dilimiz onları çevirmeğe elverişli değildir». Yani? Sence, aslından da çevire. miyeceğimize göre, bence değil ya, o eserleri sadece Yunanca, Lâtince metinlerden okumakla mı yetineceğiz? O zaman, nasıl olsa bellemeğe mecbur olduğumuz her hangi bir garp dilinden okumanın suyu mu çıkıyor? Bilirsin ki, klâsik kütüphanelere mal olmuş tercümeler, kusursuz tercümelerdir.
İş onunla olup bitiyorsa, ben Fransızca bilirim, o dilden okurum, sen İngilizce bilirsin, İngilizcesinden, o İtalyanca bilir, İtalyanca-sından okur.
Sonra, doğrusunu istersen, dilimizi ıbiraz küçümsüyorsun gibi geliyor bana. Türkçeye tercüme edilemezmiş. Neye edilemiyormuş, pekâlâ edilir. İş, kollan sıvamada! Hem edilir, hem de senin, arınsın diye çarpındığın dilimiz, üstelik, a-rınır ve zenginleşir. Zaten, bir dile en büyük hizmet, onun içindeki şu veya bu yabancı kelimeyi ana kelimelere çevirmekle değil, başka dilde yazılmış fikir ve sanat eserlerini topyekûn ve mamûr bir surette tercüme etmekle edilir. «Yunan, Lâtin eserlerindeki kelimelerin çoğunu karşılayacak kelime bulamayız» demeğe getiriyorsun. Dilimiz, ehlinin elinde bir tercüme hizmetine koşulsun da bak, bulunur mu, bulunmaz mı?
Bir kültüre intikal edebilmek i-çin, o kültürün malı olan eserleri kendi dilinden okumak, bellemek, hazmetmek yetmez. O kültürü her şeyden önce kendi dilimize aktarabilmek, kendi dilimizi o kültüre has anlayışla yoğurmak gerekir. Selâm!
İzmir Yollar 2 inci Bölge Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş: Kütahya ilinde şube atölyesi yapımı olup keşif bedeli 67029 hra 92 kuruştur. (Altmış yedi bin.yirmi dokuz lira doksan iki kuruştur.)
2 — Eksiltme 4/8/1950 tarihine rastlayan Cuma günü saat 11 de Bornova Mersinlisinde bulunan Yollar 2 nci Bölge Müdürlüğü binasında kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
3 — EksJtme evrakı 3.35 kuruş mukabilinde Bölge Müdürlüğün den alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için:
a) İsteklilerin bu iş öneminle bir işi iyi surette başarmış ol* doklarını ispata yarar belgeleri bölge müdürlüğünden alacakları tanıtma beyannameler.ne (Müteahhit ehliyet beyannamesi, müteah hit plân ve teçhizat beyannamesi) bağlamaları ve yeterlik belgelerini isteme dilekleriyle birlikte eksiltme gününden en az üç gün önce yazı ile bölge müdürlüğüne müracaat ederek bu iş için yeterlik belgeleri almaları.
b) 1950 Ticaret Odası belgesini haiz olmak.
c) 4601 lira 50 kuruş (Dört bin altı yüz bir lira elli kuruş) geçici teminat yatırmaları.
5 — isteklilerin 2490 sayılı kanun hükümleri gereğince hazırlayacakları yükleme mektuplarını ekşitme günü en geç saat (10) a kadar makbuz karşılığında komisyon reisliğine vermeleri lâzımdır.
Postada olan gecikmeler kabul edilmez. ( (4923)—(1062).
I
i-
| Ticaret - iktisat |
PULSUZ İSTİDA
Yeni ithalât ve
ihracat rejimi
Mutasavver rejim hakkındaki son yapılan toplantıda edindiğim intibalar
İ stanbul Ticaret Odası delege-
■ si sıfativle istirâk ettiğim bu

Yaz mesaisi
Ankara Belediye Başkanlığıdan
1 —Yenişehir pazar yerinin tamir ve ıslahı işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (3798) üç bin yedi yüz doksan sekiz liradır.
3 — Teminatı (284) iki yüz seksen dört lira (85) seksen beş kuruştur.
4 — Teminat Belediye Veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve keşif cetveli her gün belediye tutanak müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 31/7/1950 Pazartesi günü saat lfl da belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — Bu işe girmek isteyenlerin mümasil teknik önemde işler yaptıklarına dair resmi dairelerden alınmış belgelerde ihale tarihinden (tatil günleri hariç) üç gün evvel müracaatla belge alması şarttır.
8 — isteklilerin belli gün ve saatte belediye komisyonuna baş-
malan. (4872)—(1048)
Toros Oteli müşterilerinin duruşması
Umumi Hıfzıssıhha Kanununa ay kırı hareket ettiği iddiasiyle Toros Oteli müsteciri İbrahim Ataç aleyhine açılan dâvaya dün Üçüncü Sulh Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Bilindiği gibi bundan bir müddet evvel Toros Otelinde fuhuş yapıldığı ahlâk zabıtası tarafından suç üstü olarak tesbit edilmiş ve bu hususta tanzim edilen evrakın bir sureti de adalete tevdi edilmişti.
Dünkü duruşmada Toros Oteli civarında oturan ve hâdiseyi gören bazı şahitler dinlenmiş, ifadelerinde otelde fuhuş yapıldığını gördüklerini söylemişlerdir.
Diğer şahitler gelmediği için duruşma 3/10/1950 gününe talik edilmiştir.
Bayındırlık Komlsyoru üyelerinin temasları
Büyük Millet Meclisi Bayındırlık Komisyonu üyeleri dün sabah Bayındırlık Bakanlığı Kara Yolları Gçnel Müdürlüğünü ziyaret ederek memleketimizdeki yol çalışmaları hakkında Bayındırlık Ba kanı Fahri Belen, Genel Müdür Vecdi Diker ve Amerikalı uzman MY. Williams gerekli izahatı almışlardır.
Bundan sonra Bayındırlık Bakanı ve milletvekilleri Gar Gazinosunda hep birlikte öğle yemeği yemişlerdir.
Dikmen eamii açıldı
Türkiye Hayırlar Yaptırma ve
dame Ettirme Derneği Dikmen Kolundan:
Dikmende yaptırılmakta olan camiin Bayram namazına açılmış bulunduğunu bildiririz.
Bir okuyucumuza cevap
Şehrimizde yalnız ismi mevcut olan belediye bir okuyucu şikâyetine okunması mümkün olmıyan bir imza ile şu açıklamayı göndermiştir: . ,
1— 9/7/950 günlü gazetenizde (Yine Ankara Belediyesi) başlığı ile Niyazi Çetin tarafından yazılan yazıda: 1949 yılı için 160 lira bina vergisi alındığı ve 13 Haziran 950 gün ve 3355 sayılı istidasiyle belediye bina şubesine müracaat ettiği iddia t olunmaktadır.
Bina vergisi Özel İdareye ait oL duğundan Belediyemizce böyle bir vergi alınmadığı, mevzuubahs istidasının kayıtlarına tesadüf edilmediği gibi belediyemizde bina şubesi diye bir şube de mevcut değildir.
2— Bu tavzihin gazetenizin ilk çıkacak nüshasının aynı sahıfe, aynı sütunuûda aynı puntolarla neşredilmesini rica ederim.
Belediye Başkanı Y. D. P. lileri davet
Demokrat Parti Bir Numaralı O-cak İdare Kurulu Başkanlığındaû:
Evvelce bucak binasında yapılacağı bildirilen bayramlaşmanın, gö-ıjilen lüzum üzerine Dışkapıda Dış-kapı ocağında yapılacağını ve Par-u! ^adaşlarımızın bayramın birinci günü olan Pazar günü sabah saat on birde Dışkapı Ocağma teşriflerini saygılarımızla arzederiz.
İlân
1 — İşletmemizin Fariske bölgesi Çilingir köprüsü istif yerinde mevcut (11355) adede denk (1252) M3. sedir kerestesi 6 parti halinde 13/7/1950 gününden itibaren 15 gün müddetle ve açık arttırma suretiyle satışa konmuştur.
2 — Açık arttırma 28/7/1950 Cuma günü saat 15 te Ermenek Orman Bölge Şefliği binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metreküpünün tahmini bedeli (125) lira olup her parti i-çin % 7.5 hesabile geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara Orman Genel Müdürlüğü, İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya İşletme Müdürlükleri ile Kon ya, Ereğli ve Ermenek Orman Bölge Şefliklerinde ve Müdürlüğümüz de görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve Saatte müsbit evrak ve ilk teminatları
ile komisyona müracaatları. (4895)—(1053)
Maden Müstahsillerine Dikkat
Bankamız iyi kalite Krom ve Manganez müstahsillerinden işbirliği istiyenlere iyi imkânlar hazırlıyabilecek durumdadır.
Alâkalıların tekmil doküman lariyle acele müracaatları.
Türkiye Eski Muharipler Bankası A. O. Anafartalar, Konya sokak Tarko Han
Ankara Telefon: 16440. (2612)
Tü.kiye Demir ve Çelik Fabı ikası Müessesesinden
Müessesemiz hastahanesine alınacak bir Bakteriyoloji uzmanına 625 liraya kadar ücret verilecektir.
Emeklilik hakkı tanınmış daimi kadrolu olan bu göreve alınacak zata ayrıca yılda, iki aylık ücretini geçmemek üzere ikramiye verilebilir, çok cüz’i bir bedel karşılığında lojman Müessesece temin edilir .
1 — Nüfus hüviyet cüzdanı
2 — Öğretim belgesi . ________
3 — (Varsa) hizmet belgesi
4 — Terhis tezkeresi. (4921) (1063)
İLÂN
M. S. B. 4. No. lu Satmalına Komisyonu Bşk. dan: (Ankara)
1 — Açık eksiltme ile ihaleye konulan ve keşif bedeli 748,11 lira olan Hamam ve Helâ akşamının onarımı işine talip çıkmadığından bu iş tekrar açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — İhalesi 21/7/950 Cuma günü saat 10 da komisyonda yapılacak-
3 — Geçici teminatı: 57,20 liradır.
4 — Isteklüerin ihaleden üç gün evveline kadar şartnamenin 11. inci maddesi gereğince Kara Kuv. İnşaat Grupu Başkanlığından belge almaları lâzımdır. (4851)
*
M. S. B. Sa- Al. Kom. Genel Başkanlığı Ankara 1608:
1 — Topların ihtiyacı için ma-mûl şekilde kauçuk salmastra satın alınacaktır.
2 — Bu işe tahsis edilen para (100.00) liradır.
3 — Bu işe talip olanlara bazı şartlar altında ihaleye girme hak kı verileceğinden evsaf ve şartları görmek ve anlamak üzere en geç 31 Temmuz 1950 akşamına kadar Ankarada Genelkurmay Ordu Donatım Dairesi 10 şubeye başvurmaları.
4 — İhaleye girme vesikasını hamil olmayanlar ihaleye hiç bir suretle giremezler. (4946)-(1059)
■ si sıfatiyle iştirak ettiğim bu toplantıda güvenilecek meselelerin mevzuu hem çok enteresan ve hem de hususi bir ehemmiyeti haizdi. 20 - 25 şĞna-muayyen bir rejime tâbi tutulan bir hasta birdenbire sağlam bir insan gibi'mahrum; kaldığı her türlü nimet ve‘zevkten tekrar istifade'etmek hak ve fırsatına kavuşacak ye haiz olduğu kabiliyet ve kıymetlerden en geniş mikyasta faydalanmak imkânını elde etmiş olacaktı.
Acaba bu bir hayal ve bir kuru vaid mi idi yoksa bir eşref saatin hulûlü mü demekti.
Bu endişe ve merak zihnimi tırmalayıp dururken toplantı aktedil-di. İçtimaa riyaset eden Ticaret Bakanı Sayın Veli Beşe bu toplantının gaye ve maksadını kısa ve fakat veciz bir kaç cümle ile izah etti. Veli Beşe’nin bu beyanatı başarılacak vazifenin gaye ve mânasını iyice anlatmakta ve bu uğurda hükümetin de samimî olarak bir işbirliği aramakta olduğunu ilân etmekte idi.
Nihayet komisyonlar teşekkül etti. Ve teknik mesai başladı. Komisyonlara gönderilen hükümet sözcüleri sadece sorulan sualleri cevaplandırmakla iktifa etmiyerek müzakerelere iştirâk etmekte ve vakit vakit söz alarak ileri sürülen mütalâalardan daha iyi ve daha isabetli teklifler de yapmakta idiler. Şimdiye kadar sorulan suallere en kısa bir cevap vermeği dahi bir külfet veya devlet esrarını fahşet-mek gibi fahiş bir hata yapacağım zanneden eski bir zihniyetin mü-mesilleri ile bugünkü güler yüzlü —işine vâkıf— gideceği yolu tayin etmiş, âmirinin itimadına lâyık bir devlet memuru arasındaki fark insanlara hayret ve ümitle , karışık tuhaf bir tesir vücuda getirmekte ■ ve âdeta insanda resmî bir makamda ve sadece bir konsültasyona davet edilmiş bir eksper yerine hususî bir şirketin kendi işlerini müzakere etmek üzere toplanmış hisse sahiplerinden müteşekkil bir, umumî heyet toplantısında, bulunulduğu hissini yaratmakta idi.
İlerleyen incelemelerle sabit oldu ki AvrupalIlar arası 17 devletle yapmakta olduğumuz ve yekûnu 394 milyonu bulan ithalâtımızın % 60 şını yâni 240 milyonu bundan böyle tam bir serbesti içinde cereyan edecek ve bu hususta müteşebbisi ve piyasayı sıkan hiç bir formalite ve engel kalmıyacak. Ancak bu sırrın, bütün ithalâtımıza tatbik edilemiyeceğine göre ithal rejimimiz kısmen serbest kısmen de yind tahditli olmak üzere iki sistem içinde henüz zaruret olan bu tahditli sistemin nasıl olması ve serbest sistemin de ihracat ve' sanayiimiz üzerinde ne gibi tesirler yaratacağını ve ne gibi tedbirler alınmasını icabettireceğini tayin ve tesbit etmekti.
Muhlis Erdener
miyetini ikmal ederek hürriyetine yeni kavuşmuş bir insan his ve sevincini verdi. Halkın şini halka bırakmak —Devlet murakabasını bir vesayet şeklinde değil bir hizmet şeklinde ve halkın refah ve saadetine hasr ve tatbik etmek— memlekete refah temin edecek her türlü tedbirlere tevessül etmek ve bunlara hiç bir kayıt ve şarta bağlı kalmamak yolunda muhtelif mevzular üzerinde yaptıkları beyanat bana gösterdi ki, şahidi olduğumuz hüsnüniyet ve samimiyet bir veya bir kaç memurun şahsî terbiye ve nezaketinin mahsulü olmayıp başbakanından en küçük bir erine kadar üzerine aldığı bir işi umduğumuz ve beklediğimiz bir kudret ve kabiliyetle tahkik ettirmeğe imanla azmetmiş bir ideal ordusu içindeyiz. Demokrat parti iş başına geçerse bir kabine teşkil edecek elemanları yoktur. Demokrat Parti iş başına geçerse her şey altüst olur, diye millete bağıranlara cevaben diyelim ki evet dedikleriniz olmuştur. Demokrat Parti iş başına geçmiştir. Bir çok şeyler altüst olmuştur ve olmaktadır. Ama bu altüst olan şey sabık iktidarın miras bıraktığı yıkıcı ve ezici zihniyettir. Yerine konulan şey ise yapıcı ve yükseltici yeni bir rejimdir. Telâş etmeğe, acele hükümler vermeğe hacet yoktur. Hâdiseler bunu isbat edecektir.
Bütün vatandaşlara tebşir edelim ki Demokrat Partinin mesaide tatbik ettiği bu tempo ve ıslahına lüzum gördüğü mevzular çok geçmeden hepsi b rer hakikat olarak tahakkuk edecek ve bunu müteakip de memleketin manzarası büsbütün değişecektir. Ümitsiz _ perişan, suratı asık bir millet yerine güler yüzlü - neşeli - ve işiyle gücüyle meşğul müreffeh bir Türk milleti ve kütlesi kaim olacaktır. Buna ben inanmış bulunuyorum. Henüz b'raz sabret-
Senelerdenberi alıştığımız ve de- ■ ğiştirmeğe bir türlü muvaffak olamadığımız için bizim de bizzarur en iyi bir hale girmiş olduğuna inanmağa başladığımız halen meriyette bulunan ithal rejimi esaslarına sadık kalarak teferruat üzerinde yaptığımız tadil teklifleri ortaya konup tesbit edildikten sonra hükümet sözcüsünün bunlarla iktifa edilemiyeceğini bu tahditli rejimi dahi mümkün olduğu kadar serbest rejim şekline irca etmenin çarelerini aramaklığımızı ve bunun da gayri mümkün olmadığını beyan etmesiyle gözlerimiz açılmış ve hükümetin bu hususta nereye kadar ileri gitmek aznrnde olduğu artık anlaşılmıştı. İtiraf edeyim ki: Senelerce yalın ayak dikenli bir tarlada yürümeğe mecbur olmuş bir insan birdenbire yumuşak bir halı üzerinde nasıl yürümesini şaşırırsa biz de bu geniş ve beklenmiyen karar ve teklif karşısında bir sendeleme geçirdik. Aldığımız bu ilham üzerine yeni hamlelere geçilerek vazifeyi bu gaye ve mânaya göre çerçevelemeğe çalıştık. Bayramdan evvel ilân edileceği karar altına alınmış olan bu vaz fenin bir an evvel intaç edilebilmesi için devlet memurları bize birer nümune oldular. Gecenin saat 12 lerine ve bazan sabahın saat ikisine kadar mesaiyi devam ettirerek neticeyi almak istediler. Ve aldılar. 3-4 gün sonra ilân edilecek olan bu kararın teferruatına girmiyerek intihalarımı nakle devam ediyorum. Bu vazifeyi ifaya devam ederken muhtelif Çakanlarla —Başbakan’la— ve en nihayet sayın Cumhurbaşkanımızla da görüşmek fırsat ve şerefine nail olduk. Bilâriye ve katiyen samimî o-1_______,_____
ferak beyan edeyim ki: Bu görüşme, inanmıyanlara da ____
ler bana yeni doğmuş veya mahkû- ■ melerim tavsiye ederim.
r
BAYRAMLAŞMA
Türkiye Ormancılar Cemiyetinden:
Şeker Bayramının ikinci günü saat 17 de Yenişehir Tuna caddesi 3 numaralı cemiyetimiz merkez binasında yapılacak bayramlaşma" ya sayın meslektaşlarımızın teşriflerini rica ederiz. (5099)
D. P. Cebeci Bucak Başkanlığından:
16/7/950 Bayramın 1 nci günü Bucak Merkezinde saat 10-11 arasında Bayramlaşma yapılacağı sayın üyelere ilân olunur. (5114)
ZAFER’in Abone Şartlan
Memleket İçi
12 aylık ............ 28 Li
6 15
3 8
Memleket dışı
12 aylık ............
6 ( ................
3 ( .............
58 Lira
30 .
18 .
Zayi makbuz ilmühaberi .
İstanbul giriş Gümrüğünden al-1 dığımız ve İ4/7/1949 günlü 19575 No. lu giriş beyannamesine ait 26/58 No. lu 3168.82 liralık makbuz ilmühaberini zayi ettik. Yenisini çıkaracağımızdan eskisinin hükmü yoktur.
Demir ve Malzeme Ticaret T. A. Ş. Tersane caddesi 144/146 Galata, İstanbul.
(10138)
Hamamönü — Yeni Doğumevi
• Çocuk Hastalıkları Mütehassısı
: Dr. Ihsan Can
[ Hastalarını her gün saat 15den
* itibaren kabul eder.
) Anafartalar caddesi Kur-
) şunlu Cami karşısı No. 394 » Bekman apartmanı. Muaye-
) nehane ve ev Tek 15333^
Ankara Halk Sandığı T. A. Ş.
Yeni binasına nakil münasebetiyle sayın Ankaralı hemşerilerine cemile olarak l/Ağustos/1950 tarihindeki ikramiye keşidesinin iştirak müddetini 20/Temmuz/1950 tarihine kadar uzatmıştır.
Sayın müşterilerimizin yeni binamız ve yeni muamelelerimiz hakkında fikir edinmeleri ve yirmi gün sonra çekilecek ikramiyeye İştirak fırsatını kaçırmamaları için 20 Temmuz Perşembe akşamına kadar (40) lira yatırarak mahallî olan ikramiyemize katılmalarını bekleriz. (2613)
ZAFER’in İlân Şartlan
Başlık ............... 15 Lira
2 ve 3 üncü Sayfada Sm. 3 «
Diğer sayfalarda Sm. ... 2.25
Doğum, Nikâh, Nişan, Ölüm ve Mevlût ilânları 5 santimi geçmemek şartiyle 15 lira.
Devamlı ilânlar için hususî tarife tatbik edilir.
Gazeteye gönderilen evrak ve yazılar neşredilsin edilmesin iade edilmez.
İlânlardan mesuliyet kabul edilmez.
skiden faayatm ucuz olduğu “ devirlerde, yaz aylarında trenler adam almaz. Her memur ve bilhassa aileleri, sıcakların bunaltıcı tesirlerinden kurtarmak ve bir parça deniz havası almak için İstanbula can atarlardı.
Bu hal o kadar umumi bir mahiyet almıştı ki, yaz sıcaklarında Ankarada kalanlar âdeta ayıpla-nırdı. Bu, eski devirlerin bir â-deti idi: Zamania, hayat seviyesi bugünkü derecesine yükselince, bilhassa memurlar arasında seyahate çıkanlar yavaş yavaş azalmağa başladı ve Ankarada kalmak normalleşti.
Vakıa, memurların ekserisi, senelik normal iznini alıyorlarsa da, bir tarafa gitmeğe mecalleri olmadığından günlerinin dolmasını yine burada beklemektedirler.
Eskiden, her şey daha iyi İdi. Bu arada, sıcakların tahammül e-dilmez hal aldığı bu ay larda mesai saatlerinin sabahın sekizinden saat 14 e kadar olması, bilhassa, büyük bir ihtiyacı karşılıyordu.
Bugün dahi umumiyetle, bu şek le hasret çekmiyen hemen hemen yok gibidir. İzin müddetlerinin dairesine göre on beş günden br a' ya kadar olduğu malûmdur. Bu kadar kısa bir mezuniyetin içme ği dip gelme zamanını sıkıştıramı-yanlar mesai saatlerinin bu şekle ircaını istiyenler arasındadır.
Esasen, hayat pahalılığı karşı-* sın d a, bin bir müşkülâta göğüs gererek ancak nafakalarını tedarik edebilen memur kitlesinin, bir oh diyebilmesine imkân vermek ve mesai saatlerini eskiden olduğu gibi öğleye kadar yapmak çok muvafık bir hareket olacaktır.
Bununla beraber, öğle yemeğinden sonra o sıcakta tekrar daire-
ye evdet edenin, artık sabahki kadar randımanlı çalışamıyacağı da bir hakikat olduğuna göre, devlet babanın bu işden büyük bir şey kaybedeceği de yoktur. Düşündüğümüze göre, bu, bilâkis çalışma şevkini arttıracak ve me-
murlara izin istemek
vermiyecek bir tedbirdir.
arzusunu
Bu yazımızla, memur vatandaşlarımızın arzusuna tercüman olduğumuza kanaatimiz büyüktür. İcabının icrası pek tabiî alâkadarlara aitir. Hayırlısı olsun!...
Hikmet YAZICIOGLU
Amtrika'ıya Ait Satılık Eşya
1947 model Clup Coupe De Soto mükemmel evsafta lâstikler. Çok kıymetli General E-lektrik Konsol model Radyo Fonograf, Amerikan koltuk ve kanapesi, yeni bir Amerikan Muskrat kürkü, frak, smokin, i bonjur, yazlık erkek elbisesi yeni olup ehven fiyatla satılıktır.
Telefon: 21194.
Müracaat: Kavaklıdere Özde-mir caddesi No. 6 da (Ürdün Sefareti karşısı).
Cumartesi - Pazar 14—20 a-ı rası. Her gün 17.30 dan sonra görülebilir. (5117)
'n
ilânı
Ereğli Kömürleri İşletmesi Genel Müdürlüğünden
1— İşletmemizin Kandilli Bölgesinde yaptıracağı taş ocakları . yolu inşaatı kapalı zarf usulü ve vahidi fiyat esasiyle eksiltmeye konulmuştur.
; 2— Bu inşaat için İşletmemiz tarafından verilecek malzeme,
:■ eksiltme dosyasının hususî şartn amesinde yazılıdır.
. , 3.— Bu işin tahmin edilen bedeli (83.090,—) Uradır. / 4— Muvakkat teminat miktarı (5.405,—) Uradır .
5— Eksiltme evrakı (10,—) lira mukabilinde:
Zonguldak’ta : Etüd- Tesis Grupu Müdürlüğümüzden, Ankara’da : Etibankİnşaat Müdürlüğünden, İstanbul’da : Etiban k Şubesinden,
' temin edilebilir.
6— Eksiltmeye iştirak edece klerin, ihale gününden üç gün ev-veUne kadar işletmemiz Etüd ve Tesis Grupu Müdürlüğüne müracaat ederek ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
7— EhUyet vesikası için müracaat edeceklerin bu iş tutarında bitr yol işini ikmal edip kabulünü yaptırdıklarına dair vesika ibraz etmeleri lâzımdır.
8— Eksiltme 2 Ağustos 1950 Çarşamba günü saat 15 de, Zonguldak’ta Ereğli Kömürleri İşletm esi Etüd ve Tesis Grupu Müdürlüğü binasında yapılacaktır.
9— Teklif zarfları eksiltme ş artnamesine göre tanzim edilmiş olarak ihale günü saat 12 ye kadar makbuz mukabilinde İşletme Genel Müdürlüğü Başkâtipliğine teslim edilmiş olacaktır.
Postada vaki olabilecek gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
10— İşletmemiz, vesika verip vermemekte ve ihaleyi yapmakta
tamamen serbesttir. (4926) (1061)
CEMİYETTE
LÜZUMLU TELEFONLA» Yangın ........
Sıhhî İmdat ...
Trenler .......
Hava Yollan ...
Yataklı Vagonlar Elektirk ......
Su ânsa .......
Havagazı ......
Bagkent Taksi..
Yeni Güven Takat Merkez Taksi ..
Eı?an Taksi ...
Sizin Taksi ...
. 91 12021 14881 11868 24491 2167» 24841 22222 2233» 11111 21111 mu
DEVLET HAVA YOLLARI
GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN

SİNEMALAR VE EĞLENCB
YERLERİ
En seri en rahat Uçaklarile
1 — MEMLEKET İÇİ SEFERLERİ;
Her gün: (Ankara - İstanbul), (İzmir _ İstanbul - Ankara - Adana - İskenderun), (İstanbul - Bursa - İstanbul . İzmir - İstanbul - Ankara), (İstanbul - Bursa), (Ankara - Samsun), (Diyarbakır - Urfa -Gaziantep) hatlarında.
Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri:
(İstanbul - Ankara - Sivas - Elâzığ - Diyarbakır - Van),
(Ankara - İstanbul - Afyon - Konya - Adana - Gaziantep) hatlarında.
Salı, Perşembe, Cumartesi günleri:
(İstanbul -Ankara - Kayseri - Malatya - Elâzığ - Erzurum).
(Ankara - Afyon - İzmir - Balıkesir - İstanbul), (Ankara - Konya - Antalya - Afyon) hatlarında muntazam uçak seferleri yapılmaktadır.
2 — Evvelce 15 lira olan İstanbul - Bursa bilet ücreti 12 liraya indirilmiş ve ayrıca gidiş - dönüş bileti ihdas edilmiştir. Gidiş _ dönüş bilet ücreti 20 liradır.
3 — MEMLEKET DIŞI SEFERLERİ:
Pazartesi günleri: (İstanbul - Ankara - Beyrut - Kahire),
Salı günleri: (Kahire - Ankara - Kıbrıs - Beyrut),
Cuma günleri: (Beyrut _ Kıbrıs - Ankara - İstanbul) hatlarında uçak seferleri muntazam devam etmektedir.
4 — Bu hatlarda seyahat eden yolcuların 30 ar kilo bagajları ücretsiz nakledildiği gibi gidiş - dönüş biletlerinde % 10 tenzilât yapılmaktadır.
5 — Fazla bilgi için Bilet Satış Bürolarile Acentalıklara müracaat
edilmesi rica olunur. (4878)

reni
(16031): Müthiş takip (28483): Diktatör. Hayalet
(22294): Deniz yıldızlan.
Birlesen kalbler
(14040): Rüyâdan lonra, Bitmemiş dans
(11181): Yalan, Zehirli şüphe (14072): Üstün ırk. Yol sarkılan
(14071): Satılık kadın (18846): Sayılı kahramanlar.
Maceralar kralı

ECZAHANELER
Başkent, Ege, Bayer
J TAKVİM L
Hicri: 1366 — Ramazan 29
Rumuî: 1369 — Temmuz 2 15 Temmuz 1950 — Cumartesi
15 - 7 -1950
ZAFER
Sayfa: 3
Amerika'da ı k ve din farkı
Senato bir kanun
Kırılmış milletler
Kcutyo ıStetefon
Islâ m Ko-f transı
toplar l.cr
Fikirler
i
I
I
I
i
1
I
Versailles sulhünün, bazı milletleri, tazyik ederek, izzetinefislerini kırarak, maddî ve millî hayatlarını zedeleyerek, sonunda harbe müncer olduğunu iddia edenler vardır. Yine, Birinci Cihan harbinden sonra varılan anlaşmaların sakatlığı yüzündendir ki İkinci Cihan Harbinin patlak verişini izaha kalkanlar mevcuttur. Bu konuda o kadar çok fikir serdedilmiş ve yazı yazılmıştır ki, bütün bu fikirler, tenkid süzgecinden geçirilmiyecek olsa, âdeta harbi sulh muahedelerinin çıkarmış olduğu yolunda bir intiba edinmek mümkündür. Haki, kat elbette ki ibu kadar mübalâğalı surette acı değildir. Elbette ki galiplerin, mağlûplara bazı sulh şartlarını dikte etmeleri zarurîdir. Fakat, bütün sulhların âdil, insani ve dayanıklı olmadığı da aşikârdır. Misaller ortadadır. Meselâ: Almanya ile, sulh değil, varılan muvakkat hal şekli hatalıdır. Meselâ: Avusturya meselesi doğru dürüst halledilmemiştir. Hele Uzak Doğu memleketleri rastgele bir esasa bağlanmıştır. Galipler, Potsdam ve Yalta Konferanslarında ve Kalıirede birbirlerine; bol keseden fazla şeyler, ödeyemiyecekleri kadar fazla şey-^.er vadetmişlerdir. Ve maaleşef iki taraf birbirine vadettiği bu -şey»leri ödeyemediği gibi, bu va-dedilen -şeyler» kendi istiklâllerine sahip bulunduklarını müsbet veya menfi olarak izhar etmişlerdir. Ballık memleketlerinden İrana, oradan l’zak Doğuya kadar bugün dünyayı saran buhran bu bol keseden vaidin neticeleridir.
Bazı Amerikan müşahitlerine gö. re, yapılan bu iş, harp içinde Roose. velt’in, korku ve aşağılık duygusu içinde yaşıyan Sovyet Rusyayı teskin etmek içindi. Roosevelt öldükten sonra, onunla bu müzakere ve mukaveleye varmış olanların alıicL lerini inkâr etmeleri neticesinde bu hal hâdis olmuştur. Yâni, bir demeye, dünya siyasetinin doğru yolda yürüyebilmesi için bir Roosevelt lâzımdır.
Halbuki, mesele insanlar ve şahıslar meselesi değildir. Mesele mil. letler meselesidir. Ve bugün dünyanın düşmüş olduğu bu fecî durum, asla milletlerin eseri değil, kendilerini sorumsuz zanneden fertlerin eseridir.
Şunu kabul etmek lâzımdır ki, her devlet adamı tesirli bir iş yapabilmek için, düşündüklerini tatbike ı mecburdur. Bunu kabul etmemeğe İmkân yoktur. Lâkin, bu devlet ada.
'' ‘ )nın, hükmettiği kütlelerin mede-
İçtimaî hak ve ihtiyaçlarına
ne dereceye kadar tercüman olduğu meselesi vardır.
Bu, bütün bir rejim, bütün bir dünya meselesidir.
Mücahit Topalak
Kiralık daire
Anafartalar caddesi Firuzağa sokağında, Gezi Apartmanında. Her gün saat 12—14 ve 16—20 arasında kapıcıya müracaat edilmesi. (5104)
ZAYİ
Ankara Belediyesinden almış olduğum 3/7/1950 ve 9590 No.lu şoför ehliyetimi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
(5106) Hikmet Özbalı
Açıldı
teklifini reddetti
Cumhuriyetçilerle bazı demokratlar ırk ve din tefrikine taraftar
Amerikan Senatosu, Başkan Tru-, zetmenin yasak edilmesine dair man tarafından, Amerikan sanayiin. ^nU? teklifim *'"J'
de çalışmakta olan kimselere tatbik Demokratla,-'bu t’a’s edilmekte olan ırk ve din farkı gö- ’ de oy vermişlerdir.
1 1 nulan kanun teklifini dün reddetmiştir. Cumhuriyetçiler ve Cenuplu ı Demokratlar bu tasarının aleyhin-
Yugoslavya tehdit altında yaşıyor
Ingiltere Kore’ye asker gönderiyor
atan başmuharriri «Tam bir gönül hoşluğu ile bir iktidar değişikliği olduğu zaman, hayatın bir insana verebileceği en büyük ikramiyeyi kazanmış gibi çılgınca sevinmiş.»
Peki büyük ikramiye ona düştüyse, biz, amorti mi kazandık dersiniz?
Bizim bildiğimize göre, bu iktidar değişikliği Millî Piyango değil, bütün milletçe istenen sarih bir hakkın tezahürü idi!
NÖBETÇİ
Sovyetlerin ha va kuvvetleri
Kaıasl, (Nafen) *— Gelecek ilkbaharda toplanması çok ümit edilen İslam birliği konferansına muhtemel olarak Rif emiri Abdülkerim’in riyaset edeceği zannedilmektedir. Konferansın kurulmasına taraftar olanlar-ki başlarında Pak’stan Müs lüman birliği başkanı Chaudrv ■ Khalikuzzaman bulunmdktadır-ya-kında Surive hükümetine baş vurarak mezkûr konferansın Şamda toplanmasını istiyeceklerdir.
Umumi merkezi Şam, Kahire veya Karaşide olan Dünya Müslüman -lar birliğinin tesisinin en âcil bir şekilde bütün alâkadar memleketler tarafından lâzım gelen şekilde karşılanacağım bu konferansın öncüleri ümiddetmektedirler.
Meslek ahlâkı ve
birkaç misal
Koca Sinan’ın, kendisine ihtiyarladığını ve artık istirahat etmesini sövliyen Padişaha verdiği şahane cevap: ■'Belim bükülüp iki kat dahi olsa, meydana getireceğim her hangi bir eserin direkleri bana desteklik eder..»
Yollarca görülen
k ■ s ko t ola t bi
Belgrad Radyosu, (Basııı-Yayın) Budapeşte’den gelen haberlerden Macar - Yugoslav sınırına doğru yeni kıtaların sevkedildikleri anlaşılmaktadır. Yogoslav sınırına giden yollarda görülen bütün şahıslar Macar makamları tarafından şüpheli telâkki edilmekte ve ciddî kontrole tâbi tutulmaktadır. Sınıra yakın bölgelerde sıkı yönetim hali hüküm sürmektedir.
Bslç.kada buhra ı de vom e d yor
Paris Radyosu, (Basın Yayın)
Brüksel’de müşterek toplantılarına devam eden her iki Meclis Kral 3 üncü Leopold’ün tahta geçmesine mâni olan engellerin kaldırılması hususundaki tartışmalarına i devam etmişlerdir. Bu hususta oya müracaat edilmeden önce dört beş oturum daha yapılması lâzım geleceği sanılmaktadır. Bu da, gelecek Çarşamba veya Perşembe’den önce sona ermeyecektir.
Bundan başka, İşçi Sandikaları ve Waloni’deki sosyal st ve liberal partileri mensupları tarafından Kıa-ın dönmesini protesto için kararlaştırılmış bir çok grev hareketleri haber verilmektedir.
I
Ya.dımn kalılon davetlerin listasirdi i g irere y( k
Londra, (a.a.) Resmi çevrelerin dün açıkladıklarına göre, Malezya» da komünistlerin sebeb oldukları karışıklıklar ve komünist Çine çok yakın olan Hong - KongJun Stratejik ehemmiyeti göz önünde tutulacak olursa Koreye İngiliz askeri kuvvetlerinin derhal gönderilmesi iç'n hiçbir ihtimal mevcut değildir.
Ayni çevrelerin ileri sürdüklerine göre Birleşmiş Milletlere üye olup Koreye askerî yardımda bulunmayı dün merikaya teklif eden devletlerin listesi İngilterede bilinmemektedir, sadece Avustralya, yeni Zelanda ve Pakistan’ın böyle bir tek lifte bulunduğu sanılmaktadır.,
Savunma Bakanı Emanuel Shin-weel dün Koredeki vaziyetin ciddiyet kesbettiğini parlâmentoda açıklamışsa da Koreye gönderilecek askerî kuvvetlere dair hiç bir imade bulunmamıştır.
Fransanin Varşova Konsolosu serbest bırakıldı.
Londra Radyosu, (Basın Yayın)
Bir müddet evvel Polonya polisi tarafından tevkif edilmiş olan Fransa'nın Varşova’daki Muavin Konsolosu dün serbest bırakılmış ve mem leketine müteveccihen yola çıkmıştır.
Kore hobine iştlrok *)den Sovyet uçaklarının evsafı
Londra. (Nafen) — Rus yapısı tevyarelerin Kore pasaportu taşıyan Rus pilotlar tarafından kullanıl dığı tahminleri cephedeki Rus kuvvetler nin bilfiil harekâta iştirak ettikleri baklandaki nazariyeleri kuvvetlendirdiği aşikârdır.
Geniş ölçüde bir harbin zuhuru halinde Rusların uzun menzilli Stratejik bombardımanlara girişip giı-işemeyecekleri merak çekici bir hadise teşkil etmektedir.
Elde mevcut malûmat ve vesaike nazaran Rus hava kuvvetlerinin son harpte de görüldüğü veçhile daha ziyade kara kuvvetlerini desteklemekle vazifedar olduğu mev-dana çıkmaktadır.
Rus hava kuvvetlerinin 19.000 uçak ile 10.000 ihtiyat tayyareye baliğ olduğu zannedilmektedir. Bu cümleden olmak üzere Amerikan üstün uçankalelerine benzer ve B 29 tipinde bombardıman uçaklarına da ma lik bulunduğu aşikârdır.
Son harp boyunca Rusya İngiltere va Amerika gibi bombardıman tayyarelerini inkişaf ettirmemişti. Halen de böyle bir mazhariyete eriştiğini tahmin edebilmek için elde hiçbir ipucu yoktur. Rus pilotları da uzun menzilli uçuş ve bombardımanlara alışkın değildirler. Gece ve uzun uçuşlar için istifade e dilmesi gereken âletlerden ist fade etmesini bilmiyen Rus pilotları sadece gözlerini kullanmaktadırlar.
Rus havacılığının en za"yıf taraflarından biri de makinelerin üsle-r nde bakımlarıdır. Rusların kâfi derecede olğun ve yetör miktarda teknisyene malik olmadıkları zannedilmektedir.
Ankara 1 inci tera Memurluğundan: (950/560)
Mahcuz satışı kararlaştırılan 400 lira değerindeki kristal camlı ceviz bir yazı masasının 20 Temmuz 950 Perşembe günü saat 12,30 da Şehir Mezat Salonunda 1 ci artırması yapılacak, mahcuz muhammen değerinin % 75 ini bulmadığı takdirde 21 Temmuz 950 Cuma günü ayni mahal ve saatte ikinci satışı yapılacağından alıcıların satış yerinde bulunacak memuruna müracaatları ilân olunur. (5101)
Ankara 1 inci İcra Memurluğundan: (950/618)
Mahcuz satışı kararlaştırılan 2336 plâka 2740 motor No. lu hususî üç kiş’lik taksi otomob linin 31 Temmuz 95Ö Pazartesi günü saat 12.30 da Şehir Mezat salonunda 1 ci artırması yapılacaktır. Mahcuz muhammen değerinin % 75 ini bulmazsa 1 Ağustos 950 Salı günü ayni mahal, ayni saatte kati satılacağından alıcıların oradaki memuruna müracaatları ilân olunur.
(5102)
Daire Değiştirilecek
Ankarada Yenişehir Atatürk Bulvarı, Kızılay karşısında Ali Nazmi apartmanında üç oda bir hollü kaloriferli, gıcak sülu, bütün konforu havi bir daire, İstanbulda Osmanbey, Nişantaşı. Taksim veya Harbiyede cadde üstünde ayni konforu havi bir apartman dairesi eski icarla ayni şartlar dahilinde mübadele edilmek istenmektedir. Taliplerin Ankarada Yenişehir tz-mir caddesi 25 No, ya müracaat veya 21955 No. ya telefon etmeleri.
(5103)
SATILIK
Yolculuk dolayısiyle Amerikan erkek elbisesi vesaire satılıktır.
Öğleden sonraları Atatürk Bulvarı No. 209 Güven apt. daire 8 e müracaat rica olunur. (5096)
« hlâk insanların nasıl hare- | ket edeoeklerini gösteren ka-ideler bilg'si diye tanınır. Bu tam bir tarif olamaz. Çünkü insanlığın düşünce tarihine şöyle b’r bakılacak olursa, her yeni gelen filozof ahlâka yeni bir temel bulmağa uğraşmıştır.
Ahlâk sistemin’n merkez noktası olan bu temeller, devirlere ve büyük düşüncelere göre değişmiştir. Meselâ eski Yunan sitelerinde hırsızlık ayıp sayılmaz ve bir şuç olarak kabul edilmezdi. Halbuki bu gün bu hareketin fenalığını hatırlatmaya lüzum daki yoktur. İnsan öldürmek son asır cemiyetlerinde ağır suçtur.
İlk cemiyetlerde ise muayyen zamanlarda bir ödev idi. Şu halde ahlâk kendisini bize cemiyetten gelme bir zorla kabul ettirir. Ben burada ahlâkın tarihçes:ni tekrar-lıyacak değilim. Yalnız fertlerin her sahadaki hareketlerinde Öncülük eden, cemiyet ahlâkının meslek ü-/er:ndeki tesirlerinden bahsetmek istiyorum.
F k'- hayatında kültür ne ise hayatında da karakter odur. Unutmamalıdır ki. bir "nsanın en baha b e’lmez zenginliği onun şahsiyetidir. '
Tarihî ve sosval olaylar her zaman göstermiştir ki. insanı kadere ve manevî esarete karsı koruyan en mükemmel-silâh. onun kazanmış oldueu. karakterdir. Sağlam f:krî ’tivatlara şahin olan her han-g; bir '•ah’s. hak ve vazifeyi daima b’rbirinden avırt etmesini bilmiş vp mesleğini benimsemiştir.
Gall'le. dünvanm döndüğünü söy-led’-ğ; zaman katol’k dini onu diri diri yakılmağa mahkûm etti. O hayatım vermeğe giderken dahi şunları söyledi: Su anda ölümle «ı karsıylayım. Fakat dünyanın düğünü sırf kendi menfaatim için nkâr edemem, çünkü o dönmektedir.
Koca Sinan’a padişahlardan biri. artık ihtiyarladın. Bu meslek seni çok yıpratmış, bundan sonra ---•-------
istirahat et der. Sinan, belim bü- let. Müracaat: 12434 - 12123 Tel. kulüp iki kat dahi olsa, meydapa 1 Adres: Telgraf sok. No. 62. (5095)
getireceğim her hangi bir b nanın direkleri bana desteklik eder, cevabını verir.
Bir mecmuada okumuştum: Al-manyada bıçak yapan bir fabrikaya, komşu memleketlerinden bir berber traş bıçakları ısmarlamış ve parasınıda göndermiş. Almanya-da harp başlayınca, diğer memleketlerle olan ticarî ve iktisadi temas kesildiği için berber tabiî olarak ısmarladığı bıçakları alamamış. Geçenlerde berbere Almanyadan bir paket gelmiş.
Paketin içerisinde ayni firmanın bıçaklariyle beraber bir, de mektup çıkmış. .Harp dolayısiyle yıkılan fabrikamız 8 yıl evvelki emrinizi yerine getirmemişti, geç kaldığımız için özür dileriz..
Bu gün Almanyada gıda kalmamış, giyecek kalmamış, mesken kalmamış fakat bin şey hâlâ bütün haşmetiyle ayakta duruyor: Meslek terbiyesi ve ahlâk.
Hayattan tamamiyle ümidini keşmiş bir insana, b’r kahvenahenin kirli havası dahi yaşama ümitleri verebilir. Yalnız yaşadığımız müddet zarfında şahsiyetimizi tam ma-nasiyle ifade edecek şekilde tuttuğumuz her hang: bir işi benimsemiş olalım. Gönül ister ki hareke-t;miz seçtiğimiz mesleğin hakikî hüviyeti olsun. İşte o zaman cemiyet ahlâkımızın etkilerini hisset-1 meden milletimizin seviyesini yükseltmiş ve vicdanen de rahat etmiş 1 oluruz...
Zemzem Çelik
kar-dön-
DİKKAT Ankara halkına
Asrî mezarlıkta pahalı mezar voktur. Bir kat mezar (150,)’ lira, bir lahit (Demir kapakla beraber) (80) lira olarak yaz ve kış fiatı-mız budur.
Asri Mezarlık Ömer Toklu _ Ali Çoban (5108)
SATDLIK — Oto ve Motosiklet
Bakkal ve gazozculara gayet ekonomik ve elverişli AERO marka kamyonet ve BMW sepetli motosik.
Kaıfıçe Çivisi Abn^c^k
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Sahualma Komisyonundan:
1 — 30000 kilo muhtelif eb’atta Karfiçe çivis; kapalı zarf usulde satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 17530 lira olup muvakkat teminatı 1314 lira 75 kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
"4 — Eksiltme 4/Ağustos/1950 Cuma günü saat 11 de Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Hapdarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün de komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi.
(4839)
saat 10 a kadar makbuz mukabilinde
Ankara Defterdarlığından
Cinsi
Markası
Motor No.
Muham. B. Teminatı Lira Kr. Lira Kr.
Binek otomobili
Arazi otomobili A.azi tomobili Tenteli kamyon Açık kamyon Binek otomobili
Kadillâk Buick Linkolip Buick Doç Doç Şevrole Şevrole Buick
5290122
4548114
4193
3201612
1215/11203
1215/13833 838114
B.G.724426
13544217
7500 00
2500 00
3000 00
2000 00
2500 00
2500 00
2500 00
2500 00
3000 00
562 50
187 50
225 00
150 00
187 50
187 50
187 50
187 50
225 00
Konya Lezzet Lokantası bir çok yeniliklerle açıldığını sayın müşterilerine, kıymetli hemşehrilerine arzeder.
Opera Meydanı" Polis Karakolu yanında No. 12/A Süleyman Parlak.
(5105)
5^
t
u
V
ır
im S. B. 2. No. Lu. Sat Al. Bşk. Dan.
1— Kapalı zarf ile 101 kalem elek-tirik malzemesi satın alınacaktır.
2— Hepsinin muhammen bedeli 10137 lira 90 kuruş olup geçici teminatı 760 lira 35 kuruştur.
3— İhalesi 1/Ağustos/950 Salı günü saat 11 de komisyonda yapılacaktır.
.4— Şartnameleri ve listesi her gün öğleden evvel komisyonda görülür.
5— Teklif mektuplarının noksansız olarak l/Ağustos/950 Şalı günü saat 10 a kadar komisyon başkanlığına verilmesi. (1055) (4910) ★
Ko.
İstanbul Sıhhi Kurum ar Artırma »e Eksiltme Komisyonundan
Dövizi Sağlık ve S. Yardım Bakanlığınca temin edilecek olan bulaşıcı hastalıklar savaşının 25 ton % 100 saf D.D.T. ile 25 ton Koloidal D.D.T. si kapalı zarf usuliyle eks İtmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme, 2 Ağustos 1950 Çarşamba günü saat 15 de Cağal-oglundaki Sağlık ve S. Y. Md. lüğü binasında toplanan sıhhî kurumlar satınalma komisyonunca yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli % 100 .— lira olup, ilk teminatı: 3413,_
kuruştan olmak üzere tutan: 61250,— İra olup, ilk teminatı: 4313,— liradır.
Kolloidal D.D.T. nin beher kilosu: 350 kuruştan olmak üzere tutarı: 87500— lira olup, ilk teminatı 5626,— hradır.
3 — İstekliler, bu işe ait şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
4 — İsteklilerin, carî seneye ait Ticaret Odası vesikası ile 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu ise yeter ilk teminat makbuz veya banka mektubu olduğu halde teklifi havi kapalı zarflarım eksiltme saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyona vermeleri.
5 — Postada vaki gecikmeler şayanı kabul değildir.
(9427)—(4879)—(1051) |
128876
1 Yukarıda cinsi, markası1 motor numarası ve muhammen bedelleri yazılı nakil vasıtaları kapalı zarf usulü ile ayrı ayrı satışa konulmuş olup, ihalesi 31/7/950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 15 de Defterdarlıkta teşekkül edecek komisyonda yapılacaktır.
2 İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesine uygun olarak tanzim edecekleri teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evveli, ne kadar komisyona vermiş olmaları şarttır. Postadaki gecikmeler kabul edilmez .
3 _ Vasıtalar faal ve noksansız olup, 27/7/950, 28/7/950 ve 29/7/950
tarihlerinde öğleye kadar Cumhur başkanlığı garajında isteklilerin görmelerine amade olduğu ilân olu nur. (4366)—(1045)
Kapalı Eksiltme ilânı
Yeşilköy Hava Meydanı İnşaatı Komisyonundan:
1 — Yeşilköy hava meydanı inşaatı için satın alınacak işlenmiş betonarma demiri kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli (190635) liradır.
Eksiltme 3/8/950 tarihinde Perşembe günü saat 15 de Yeşilköy hava meydanı inşaat komisyonunda toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu işe ait evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık işleri, Genel, Hususî ve Fennî şartnameleri, porje keşif hulâhsasiyle buna müteferri d iğe/ evrak adı geçen komisyonda veya İst. Bayındırlık Müdürlüğünde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek için taliplerin (10781) lira (75) ku-
ruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve (950) yılında Ticaret Odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 inci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması ve buna ait 2490 sayılı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 3/8/950 Perşembe günü saat 14 e kadar Yeşilköy hava meydanı inşaat komisyonuna verilmesi şarttır. (4828)—(9257)
İLÂN
Serbest Fıkra
İngilizce bilir Steno - Daktilo alınacaktır
Etibank Genel Müdürlüğünden:
Çatelağzı — İstanbul enerji nakil hattı montaj müdürlüğünün İzmit merkezinde istihdam edilmek üzere İngilizce bilir Steno - Daktilo alınacaktır.
Taliplerin istiyeceklert ücreti ihtiva eden bir dilekçe ile personel işleri müdürlüğüne müracaatları rica olunur. (4792) (976)
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından:
Mevcut şartnamesine göre tahminen 30 forma tutacak olan Sınai Mülkiyet gazetesinin baskı işi eksiltmeye konulmuştur. Tahmin edilen bedeli 2700 lira olup geçici teminatı 202.50 liradır.
Şartnamesi her gün iş saatlerinde Bakanlığımız Gereç Müdürlüğünde görülebilir. İhaleye girmek istiyenlerin belgelerde birlikte 20/Temmuz/1950 Perşembe günü saat 11 de Bakanlık binasındaki Gereç Müdürlüğü odasında toplanacak komisyona gelmeleri ilân olunur. (4046*)—(573)
Petrosist Hortumu alınacak
Sat. AL Kom. Bgk. İst Harbiye: (426).
1— Tahmin edilen bedeli 27000 lire ^*biûn 100 metre Petrosist hortum 26
Temmuz 95o Çarşamba günü saat U de Harbiyede M. S. B. İstanbul 3 Satınalma Komisyonunca kapalı zarda satın alınacaktır.
2— Geçici teminatı 2025 Lira olup şartnamesi her gün komisyonda görülebilir.
3— İsteklilerin teklif mektupları-
nı ihale gününde belli saatten biı saat evveline kadar komisyon baş- , kanlığına vermeleri. (4558) „
i
7
I
d
Ankara belediye başkanlığından
1 — Anafartalar caddesinde Alsancak sokak Ticaretevj altında bodrum ve zemin katından ibaret altı numaralı dükkân beş sene müddetle kiraya verilmek üzere açık arttırmaya konulmuştur .
2 — Beş senelik muhammen kira bedeli (15.000) on beş bin liradır.
3 — Teminatı (1125) bin yüz yirmi beş liradır.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartnamesi her gün belediye tutanak müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 31/7/1950 Pazartesi günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte kom syona başvurmaları.
(4871)—(1047) ■*
Hakin şu Demokrat Partinin yaptığı işe! Temin edilen tasarrufların menbaı hâlâ açıklanmamış! Halk efkârı merak içinde imiş!
'’«uı
S.Ç. Mehtıedat! |
Demokratların suçu!
BAYRAMLAŞMA
Türk Veteriner Hekimleri Demeği Başkanlığından:
Bayramın 3 üncü günü saat 16 da bayramlaşmak üzere sayın üyelerimizin dernek binasına teşrifle- ' ri rica olunur. (5097) I
Halk efkârı, hizmetleri aksatmadan, kalkınma faaliyetini durdurmadan ve memurları tasfiyeye tâbi tutmadan 50 - 100 milyon liranın ne şekilde saklandığının izahını merakla bekliyormuşl... Hakikaten çok merak edilecek bir şey!
Bilmiyoruz, temin edilen ta-sarruflartn menbaı daha nasıl açıklansın?.. Bunu anlatmak için sayın sabık Barlas Bakanımızın devletçi davulunu mu çal-
malı?
Temin edilen tasarrufların menbaıııı bir defa daha mı öğrenmek istiyorsunuz?... Halk Partisi iktidarının israf ettiği paraları tasarruf ederek bu iş sağlanmıştan Ve daha da sağlana-
Aına diyeceklerdir ki, biz tasarrufun menbaını kurutmuştuk; şimdi onlar nasıl buldu?
İşte buna diyecek hiç bir sözümüz yoktur] Çünkü böyle mantık karşısında akan sınar
durur. Ve onun için menbal; kurur!. Evet, Demokrat Parti ik. t:darının suçu büyüktür:
Tasarruf temin etmiş de men-baıııı söylememiş! Halbuki b’i kimseden mal beyanı istemiyoruz; onlar bizden tasırruf beyanı istiyorlar!
Dalıa durun bakalım: Şekeri neye ucuzlattınız? Ekmeği neye ucuzlattınız? Hayatı neden ucuz-1 -.itiniz? diye de çatmalarını bek-liyebiliriz]
Ama, üzümü yeyin de bağını sormayın! da diyemezsiniz ki!.
Bu sefer de: Memleket babanızın bağı mı diye köpürürler.
BÜYÜK
1 — Ucuzluk, Zerafet, Yeniliklerini,
2 — Yerli, Avrupa kumarlarından Asker*
Sivil yapılan ısmarlama elbiselerini
» — Her türlü giyim eşyasının fiat, dese' ve modellerini mutlaka görünül NOT:
MİATLARIMIZ KATİYEN MAKTUDUR Adres: Adliye Sarayı karsısı İkinci Anafartalar Caddesi No. 300
Sayfa: 4
ZAFER
1S-7-1950
r
FATİH
r
SAMAN PAZARI
Nihayet Türk donanmasının demir attığı Diplokiyomiyon mevkiine girdi
W
w
— 207 —
İmparatorla maiyeti çıkar çık-I maz Margarit garip bir faaliyete başladı.
— Bana kâğıt ve kalem getiri, niz!..
Dedi. Emir derhal yerine getirildi. Margarit, alelâcele bir şeyler yazdı. Sonra kalenin mazgalına yaklaştı. İmparatorun okların dan birini aldı. Kâğıdı ona iliştir di. Ve kalabalık Türk askerlerinin üzerine doğru oku attı.
Heyecan içinde idi:
(Her halde sahibine vâsıl olur.)
Diye düşündü. Sonra elleriyle yüzünü kapayarak, İmparatorun yatağına yüzü koyun yattı.
— Bu da ne?
— Gökten kâğıt yağıyor galiba. Geçende böyle bir şey olmuştu.
— Bir şey yazıyor mu üzerinde? i
— Beraber bakalım..
Sûrlardan atılan ok, bir Türk asker grupunun ortasına düşmüştü. Yeniçerilerden birisi kâğıdı aldı.
(A... diye bağırdı. Üzerinde bü yazı var.)
(Oku..
Asker okudu:
(Bu kâğıt kimin eline geçerse, doğru Padişaha götürsün...)
Orada bulunanlar şaşırdı.
--Bu da ne demek?
— Meydanda bir şey.
— Götürecek miyiz?
- Tabii..
— Münasebetsiz bir şeyse..
— Bize ne..
Mektup derhal Otağı Hümayuna götürüldü. Çadırın önünde Ulubatlı Haşan beklemekte idi. Cam sıkılmış görünüyordu. Gelenlerin telâşı onu kuşkulandırdı.
— Nedir o yoldaşlar?
Diye sordu. Gelenler birbirine bakındıktan sonra içlerinden biri:
— Şevketlû’yu görmek isteriz.
— Sanki sizin köyün muhtarını görecekmişiniz gibi söylüyorsunuz.
nutamıyan Baltaoğlu zafer İnişiyle yanıyordu.
Sultan Mehmet, dolgun ve hâkim bir sesle:
— Bre Baltaoğlu!...
Diye haykırdı. Padişahının mehabetinden titreyen Amiral:
— Emret Hünkârım!..
Diye bir daha yere kapandL
— Bre Baltaoğlu |.. Bir kere daha maharetini tecrübe edeceğim.
— Ben de Allahtan bunu beklerdim Şevketlû Hünkârım.
— Derhal gemilerini hareket ettireceksin. Eğer yanlış haber almadık ise Marmaradan beş hi-ristiyan gemisi gelmektedir. Onların Haliçten içeriye girmesine mâni olacaksın ve onları ya batıracaksın, yahut da esir edeceksin.
Baltaoğlu sevinçten titredi. Bir daha yerlere kapanarak:
— Allah Şevketlû Padişahımı mansur ve muzaffer eylesin.. Kulların uğuru Hümâyûnunda canü baş fedasına âmadedir.
— Göreyim seni... Nice devlet ve milletime hizmet edersin. Öyle zannediyorum ki harp Barbarca önlerinde olacaktır. Harbi orada kabul edeceksin. Bir an dahi harbi dakikası dakikasına takip ettiğimi unutmıyasın..
Baltaoğlu derhal hareket etti. Onun donanmaya varışını müteakip bütün sahilleri inleten bir neşe velvelesi göklere yükseldi.
★ (Devamı var)

£____
s
/ ,
T
1

ERENKÖY’DE
KÖŞK

kl r

ıi N C i Bahçesinde
Çerkeşliler Kültür Derneği yararına

Büyük Müzik Festivali]
Hava muhalefeti dolayısiyle Bayramın 1 inci ve 2 inci gece-_____________lerine terkedildi_ ________
4^' Naci Tektel’ı ^7
seven bütün müzisyen arkadaşlarının iştiraklle emsali görülmemiş geceyi sayın AnkaralIlara yaşatacaktır. Ayrıca Bomonti ve Marmara Aile Bahçesi sanatkârları seanslarından sonra toplu bir b(de festivale katılacaklardır ve sürprizler???? Hayalı Karagöz Küçük Ali, solistler serisi, Karaböcek, 40 kişilik küme faslı, Sabite Tur, Kukla, Ahmet Gazi Bağlamalar, Manya tiz ma, büyük sürpriz??? Tahiyye Muhammet, Mim Baki Tiyatrosu ve İnci Gazino kadrosu.
Duhuliye; Meşrubat dahil 2 Liradır.
(5070)
BU ÇEKİLİSE 10.8.1950 AKŞAMINA KADAR EN AZ 100 LİRALIK BİR HESABI OLANLAR KATILABİLİRLER
_ARSA : 1096
BİNA m»; 135
İNCİ Terlik ve Patikevi
Müşterilerimizin İtimatlarına güvenerek, Ankara’da bulunan atölyemizde Bayan ve Bay iskarpinleri de yaptırmağa baytarlık Verilen model ve istenilen tekilde; temi», zarif ve sağlam Rayan ve Bay iskarpinleri kısa zamanda verilmek üzere sipariş alınır. Her çeşit terlik ve iskarpin modellerimiz müşterilerimizi tatmin edecek durumdadır. Tel: 1*7W. .
NOT: Bayan terliklerindeki modellerimizi taklld ederek âdi malzeme ve mukavva ile yapılan tenliklerini mağazamızın ismini söyleyerek sattıklarım müşterilerimizden öğrenmekteyiz. (İNCİ - ANKARA) damgasını taşımayan terlikler atölyemizin mamulü olmadığı taklit edildiğini sayın müşterilerimizin menfaatine binaen bildir lir.
meyi bir borç biliriz. Hiç bir yerde şubemin yoktur.
— Ne için görmek istersiniz?
— Şu kâğıdı verecektik. *
Haşan kâğıdı görünce sarsıldı. 1 Yazıyı tanıyordu.
— Bunu nereden buldunuz?. ‘ Diye heyecanla sordu.
— Kaleden atıldı.
— Tamam.. Onu bana veriniz. ' Gelenler birbirine bakışıyorlar- , dı. Haşan dayanamadı:
— Ne duruyorsunuz? Ben Padi- s şahın en yakın dostuyum.. Bunu ( ona ben verebilirim.
Ve, kaşla göz arasında ellerin- t den aldı. Tam bu sırada biraz c uzakta olan Otağı Hümayûn’dan Sultan Mehmet de çıkmış bulunu- t yordu. Haşan, Padişaha doğru yü- t rüdü.
Sultan Mehmet onu görünce e-liyle işaret ederek çağırdı. Haşan, Padişahın huzurunda hürmetle e-ğildi:
— Nedir Haşan?
— Bir mektup Padişahım. Sultan Mehmet ciddileşti.
— Geçen getirdiğin mektubu o-kumamakla bir fırsat kaçırmıştık. Bu defa okumak isterim.
Ve mektubu aldı, okudu.
— Bunu kim gönderiyor?
— Katı olarak bilmiyorum Padişahım. Fakat.
— Bunu gönderenin bizimle bu kadar yakından alâkalanmasmın sebebi nedir?
— Bilemiyorum Padişahım.
— Onunla daha yakından teması temin edeceksin.
— Emir Sultanımındır.
Bundan sonra Panişah, çadırına girdi ve derhal ricali devleti davet etti.
On, on beş dakika sonra çadırı terkeden devlet ricalinin hepsinde garip bir telâş vardı. Derhal birtakım süvariler sağa sola atlarını sürdü. Kısa bir zaman sonra bizzat Padişahın da çadırından çıkarak meşhur beyaz atına atladığı görüldü.
Belki de Sen Romen kapışımı) önündeki Türk ordusunun telâş ve kalabahğı, sûrların mazgallarından görülmüştür.
Bayrampaşa deresine atım süren Sultan Mehmet bir anda gözden kayboldu. Tozu dumana katan kırk elli atlı da peşinden gidiyordu.
Haliç kıyılarım sıralayan bu kafile süratle Kâğıthane sırtlarına tırmandı. Ve oradan Cinevizli-lerin meşhur Galata sûrlarım sağda bırakarak Beşiktaş sırtlarına yöneldi
Nihayet, Türk donanmasının demir attığı Diplokiyomiyon mevkiine geldi.
— Baltaoğlunu |.. Bana Baltaoğ-lunu çağırınız!..
Esasen Padişahın sırtlardan indiğini gören Donanma tayfalarında müthiş bir sevinç velvelesi yük selmişti.
Belki de yine bir sefer vardı!... Donanma Amirali Baltaoğlu beş çifte kürekli bir sandalla sahile çıkıp hükümdarının ayaklarına kapandı. Haliç önünde bir gün ■evvelki fecî sahneyi bir türlü u-
İLÂN
M. S. B. 4 No. lu Satmalına Komisyonu Bşk. dan — Ankara:
1 — Kapalı zarf ile ihaleye konulmuş olan 657.000 çift yün çoraptan 200.000 çiftine istekli çıkmış ve ihale yapılmıştır.
2 — Geri kalan 457.000 çift vün çorap yine kapalı zarf ile ihaleye konulmuştur.
3 — İhalesi 22/7/1950 Cumartesi günü saat 11.30 da komisyonda yapılacaktır.
4 — Beher çifti 84 kuruştan hep si 383.880 lira olup geçici teminatı 19105.20 liradır.
5 — Hepsi bir kişiye verileceği gibi 100,000 çiftten aşağı olmamak ve son parti 57000 çift olmak üzere ayrı ayrı isteklilere verilir.
6 — Nümune, evsaf ve şartnamesi her gün öğleden evvel komisyonda ve İstanbul levazım amirliğinde görülür. İsteyenler 19 lira 20 kuruş mukabilinde makbuzla komisyondan verilir.
7 — İsteklilerin 22/7/1950 Cumar tesi günü saat 10.30 a kadar teklif mektuplarım komisyona vermeleri. |
(4478)—(779)
EMLÂK BANKASI
Devlet Orman işletmesi Kütahya Müdürlüğünden
Bulunduğu yer
Yıldırım Kemal
İstasyonu
İstif No. Cinsi
Adet
Beher M3.ün muhammen bedeli M3. D3. Lira Kuruş
Geçici teminatı Lira Krş.
Posta Taşıma işleri
Ankara P. r. T. Eölge Başmüdürlüğünden]
Eksiltme ve ihaleleri ayrı yapılmak, Elmadağ _ istasyon postası haftada 18 seferli, lâstik tekerlekli üstü kapalı el arabasile taşınmak, aylık 130 lira muammen bedel, 117 lira geçici teminat, 300 lira idari kefaletle ve Hasanoğlan - istasyon postası haftada 7 seferli, bir beygirle taşınmak, aylık 100 lira muhammen bedel, 90 lira geçici teminat ı?00 liva idari kefaletli olmak şartlarile 950—951 b.rer leri 10/7/1950 den itibaren 15 gün müddetle açık eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltmeleri, bedelleri uygun görülürse ihleleri, 25/7/1950 Sr günü Elmadağ - İstasyon saat 15 ve Hasanoğlan - istasyon saat 16 da Samanpazarı postehanesi üstündeki birinci katta Başmüdürlüğümüz komisyonunca yapılacaktır. Şartlaşmalar Başmüdürlüğümüz Klemln-den parasız verilir.
İsteklilerin tâyin edilen gün ve saatlerde nüfus cüzdanı, doğruluk kâğıdı, eksiltmeye girmeğe mâni mahkûmmiyeti olmadığına dair belge, geçici teminat makbuzlarlle müracaatları. (4548)—(931)
14
15
16
18
19
20
21
Çam maden direği
194
46
59
159
17
112
1
593
947
279
972
701
859
786
987
531
00 00 00
00
00
00
00
1545
1 — Yukarıda bulunduğu ye r, cins ve miktariyle beher metrek üpünün muhammen bedelleri ve ilk teminatları yazılı 1545 adet muadili 593.531 metreküp çam tel direği yedi parti halinde açık arttırma suretiyle satışa konulmuştur.
2 _ Açık arttırma 25/7/1950 Pazartesi günü saat 15 de işletme binasında toplanacak komisyon ö-
nündg yapılacaktır. Her parti karşısında yazılı geçici teminat ayrı ayrı alınacaktır.
3 — Buna ait şartname An karada Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Afyon, Tavşanlı ve Kütahya Orman işletme Müdürlüklerinde görülebilir.
4 _ isteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk temin atlariyle komisyona müracaatları
ilân olunur.(4667) (993)
W O P
0- (53 /5
Q^kZ&i:28 T&nrnuA 1950
BAYRAM GELİYOR
üstün kalitesi ve ucuz fiatlarile maruf
R A D Y O - BU LM ACA
LİRA İKRAMİYE DAĞITIYORUZ
GARANTİ
53asılzası i
Kartal "Belediyesinden
Kartal Doğan sokağında yapılacak Tretuar, kanalizasyon ve kaplama işi on beş gün müddetle açık eksiltmeye çıkarılmıştır.Keşif bedeli 19503 lira 54 kuruş olup geçici teminatı (2925) liradır.
İhalesi 24/7/1950 Pazartesi günü saat 15 de Kartal belediyesinde icra edilecektir. İhaleye gireceklerin fen adamı olması veya böyle bir kim-. se ile işin sonuna kadar iş birliği yapılması ve 1950 yılına ait Ticaret Odası belgesi ibraz ederek ihaleden evvel belediyeden ehliyet belgesi alması lâzımdır, Şartnameler tatiller dışında belediye fen bürosundan alınabilir. (2558)
Çukurova Pamuk İslah İstasyonu ve Üretme Çiti ği Müdürlüğünden
Müessesemizde mevcut ve ihtiyaçtan fazla bulunan müceddet 3 adet Continental Gin Company mamûlâtı ve 20.000 lira muhammen bedelli linter makinaları satılıktır. ,.. •
1 — Satış 24 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 15 de Hacıali çiftliğinde kapalı zarf usulile yapılaıca ktır.
2 — Teklif mektupları 2490 sayılı kanunun 32 nci maddesi mucibince hazırlanacaktır.
3 — % 7,5 teminat akçası kurum şehir pürosu veznesin eyatın-lacaktır.
4 — Teklif mektupları ihale saatinden bir saat şehir bürosunda müteşekkil komisyona verilecektir.
Hazır, Ismarlama elbise ve manto ve bilûmum tuhafiye Mağaza sından
ihtiyacınızı temin etmek, menfaat iniz icabıdır. Bir tecrübe kâfidir.
Adres: Anafartalar, Alsancak sokak No. 27 (Yeni Belediye binası altı - Birinci Noter karşısı) Telefon; 16457 — Ankara
Yapı İşleri İlânı
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Ankara Adalet binası kalorifer tesisa tının tadil ve onarımı işidir.
Keşif tutarı: (39.900, — )liradır.
2— Eksiltme 25.7.1950 Salı günü saat 16 da Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliği Eksiltme Komisyonu odasında kapalı zarf usulile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve İmar İşleri Reisliğinden (100) kuruş karşılığında alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (2992.50) liralık teminat vermeleri ve eksiltme şartlaşması gereğince Ticaret Odası-belgesi ibraz etmeleri şarttır.
5 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir sur ette başardığını veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (Tatil günleri hariç) jiç gün önce Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliğine başvurarak bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
6 — İstekliler aldıkları eksiltme kâğıtlarının her parçasına 50 şer kuruşluk pul yapıştırıp imza ettikten sonra teklif mektuplariyle birlikte zarfa koymaları ve eksiltm e günü saat 15 e kadar Yapı ve İmar İşleri Eksiltme Komisyonu Reisliğine vermeleri lâzımdır.
Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
(4521)
Sığır eti alınacak
Sa. Al. Ko. Bşk. Dumlu (371)
1 — Aşağıda miktarları yazılı 5 kalem sığır eti kapalı zarf ek siltmeye konulmuştur. Beher kilosuna tahmin edilen fiat (80) kuruştur.
2 — Beher partinin muvakkat teminatı ve eksiltmesi hizalarındı gösterilmiştir.
3 — isteklilerin tekliflerini belli gün ve saatte ihale saatinden bb saat evvel Dumlu As. Sa. Al. Ko. na verilmesi.
4 — Şartnameler 5/100.000 nis betinde Dumlu Saymanlığına ya tırılması ve makbuz karşılığı Ko. da alınabilir.
Birlik Ton Tutan Muv. Tem İhale tarihi
Saati
evveline kadar
(4762)—(981 ) I
1— As.Pos. 15359
2— As.Pos. 15379
3— As.Pos. 15352
4— As.Pos. 15355
5— As.Pos. 15371
72
95
27
78
78
57600 Lira 4320 76000 . 5700 21600 . 1620 62400 » 4680 62400 ) 4680
24/7/950
24/7/950
26/7/950
26/7/950
26/7/950
16 ds
16 .
16 .
16 .
16 .
(4450)
»50
Û5-7-1950
ZAFER
Sayfa: 5


| Kırşehiri'P. T.İT. Müdürlüğünden ~
1 — 1500 lira aylık muhammen bedel 1350 lira geçici teminatlı 500 lira idarenin kefâletli yaz kış karşılıklı iki oto ile haftada üç gün
ı lucura gidip gelme şartile Kırşehir - Ankara arasında her gün se-erli 1950-1951 yıh posta taşınması 10/7/1950 de 15 gün süre ile :apah zarf usulü eksiltmeye konulmuştur. ___
2 — Eksiltme 26/7/1950 günü saat 15 de Kırşehir P. T. T. Mü-(lürlüğünde yapılacağından istekliler şartlaşmayı Kırşehir Posta Mü-
» düğünde görüp geçici teminatlarını yatırmakla böraber kanuni 4 ' metgâh sahibi olduklarım, iktidar derecelerine güvenilir ve iyi 1 lal sahibi bulunduklarına dair belgelerini taşıyan teklif mektuplarım I îksiltme saatinden bir saat önceye kadar komisyona yetiştirmeleri ilân olunur. (4814)—(1009)
Konya Valiliğinden
Ermenek ilçesinde yapılmakta olan okul binasının ikmal İnşaatı için 29577 lira 11 kuruşluk keşif bedel li iş 31/7/950 Pazartesi günü 11 daimi komisyonunda saat 15 de ihalesi ya pılmak üzere 26 gün müddetle açık eksiltmeye konmuştur.
Geçici teminat 2218 lira 27 kuruş tur.
Şartname ve keşif evrakı her gün Millî Eğitim dairesinde görülebilir.
Eksiltmeye girecek kimselerin bu işi yapacaklarına dair ehliyet vesikalarını ibraz etmeleri ve bu gibi işleri yapmış ve yaptırmış olmaları lâzımdır. (4734) (941)
Mardin valiliğinden
!k
1 — Eksiltmeye konulan ış: N usaybin ilçe merkezinde yapılacak : sağlık merkezi ikinci kısım ır.şaatı ve müştemilâtı olan doktor evi, i garaj binası, doktor evi ve garajın elektrik ve sıhhî tesisatı.
2 — Keşif tutarı (268161) hra (3) kuruştur.
3 — Eksiltme 28/7/1950 Cuma günü saat 11 de Bayındırlık Müdür lüğünde müteşekkil komisyon marifetiyle kapah zarf usuliyle yapıla-
ocaktır.
4 — İstekliler keşif, eksiltme şartnamesi ve eklerini her gün Bayındırlık .Müdürlüğünde görebilir 1er.
ı 5 — Eksiltmeye girebilmek için usulen (14476) lira (45) kuruş ge-I çici teminat vermeleri ve inşaatın devam müddetince mimar veya I mühendis bulundurulacağının yük lenildiğine dair lüzumlu evrak ile 1 950 yıh Ticaret belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığım veyja denetlediğini is pata yarar belgeleriyle birlikte iha-
; le gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel Mardin valiliğine müracaatla yeterhk belgesi almaları şarttır.
7 — İstekliler usulüne göre, hazırlıyacaklan teklif mektupları ve i eklerini eksiltme günü olan 28/7/ 1950 saat 10 a kadar alındı karşı-! lığında eksiltme komisyonuna vermeleri [ Postadaki gecikmeler kabul edilmez.
ilk
İzmir İli Daimi Komisyonundan
11 Bayındırlık İdaresi Nakil vasıtalarının ihtiyacı bulunan 37300 kilo benzin 1620 kilo motorin ve her nevi makina yağı için 23/6/1950 tarihinde yapılan kapah zarf eksilt meşine istekli çıkmadığından 11/7/1950 tarihinden İtibaren 20 gün müddetle ve kaph zarf usulü ile tekrar eksiltmeye konulmuştur.
Muhammen bedeli 20689.83 Ura ve geçici teminat 1551.74 liradır.
Isteklilerbuna ait şartnameyi İzmir . Ankara - İstanbul Bayındırlık Müdürlüklerinde görebilir.
Eksiltme 1/8/1950 Sah günü sa at 11 de İzmir İlî Daimî komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayıh kanunun hükümleri dahilinde hazırlıyacak-ları 1551.74 liralık teminat makbuzu veya mektubu ve Ticaret Odası vesikasını muhtevi kapah teklif zarflarını yukarıda gösterilen gün ve saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına tevdii ile makbuz alacaklardır.
Postadaki gecikmeler kabul e dilmez.
(4685)
(4801)—(1007)
Mustafa Kemalpaşa Devlet Orman
İşletmesi Müdürlüğünden
ık, usa iri tu
)y-
uL
da
1ÜI
1 — İşletmemizin Sarnıç bölgesi ormanlarından 842 M3. muhtelif balta malı kayın imâl ve ormanlardan tahminen 12—15 kilometre mesafedeki Sarnıç ara istif erine nakil işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — (30998) liralık imalât ve nakliyat işi için % 7.5 hesabile geçiic teminat alaınır.
3 — Açık eksiltme 26/7/1950 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat 15 de Mustafa Kemalpaşa işletme müdürlüğünde yapılacaktır.
4 — Bu işel ait şartnameler Ankara orman genel müdürlüğü, ls-tanbuL Balıkesir, Bursa, Bandırma ve Dursunbey işletme müdürlükleri le Sarnıç bölge şefliğinde ve işletmemizde her gün görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatte teminatlarile birlikte işlememize müracaatları ilân olunur. (4846)
uk
ee,
»
Konya Valiliğinden
1 — Konya ili Cihanbeyli ilçesi cezaevi inşaat işi 4/7/1950 günün den 31/7/1950 gününe kadar 28 gün müddetle ve kapah zarf usulü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2—Bu işin keşif bedeli (77352) lira 64 kuruş olup geçici teminatı 5117 lira 63 kuruştur.
3 — İhale 31/7/1950 Pazartesi günü saat 10 da Konya Bayındırlık Müdürlüğünde teşekkül edecek komisyon tarafından yapılacaktır.
4 — İstekliler bu işin keşif dosyasını tatiller hariç her gün Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
5 — İhaleye iştirak edeceklerin en az 40000 liralık bina inşaatını başarmış olduğuna dair belge ibraz etmesi şarttır.
6 — İsteklilerin Konya valili ğine ihaleden en az tatil günleri ha-. riç 3 gün evvel müracaatla alacak lan ehliyet vesikasını vesair lü-
. rıç J gun evveı muracaaua aıacaa iarı enııyer vesusasmı vesair iu-zumlu evrakı 2490 sayıh kanun hükümleri dairesinde hazıralyıp iha-4®n bir saat evvel mezkûr komisyona makbuz mukabilinde vermele-—^Mttır.
■( — Bu işin dellâliye, pul vesair masraflarının ahcıya ait olduğu ve postada vukubulacak gecikmelerin nazarı dikkate ahnmıyacağı i-lân olunur. (4749)—(9203)—(985)
Balast Alınacak
Devlet Demiryolları 8 İşletme Komisyonundan:
1 — İdaremiz ihtiyacı için Aydın hattı Kim. 142 ve 148+600 derelerinden ihzar ettirilecek 5000 m3. balast kapah zarf usulile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 20/Temmuz/1950 Perşembe günü saat 11. de İzmir Alsancak’ta işletme binasında toplanacak komisyonumuzca yapılacaktır. Teklif mektuplarının o gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut miadından evvel ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmeni.
3— Muhammen bedel 22300 Ura, geçici inanca 1672.50 liradır.
4 — Bu işe ait sözleşme ve şartlaşma projeleri İşletme komisyon kaleminde görülebilir.
5 — Kanunun tayin ettiği mutad vesikalardan başka böyle bir işi
başardıklarına dair borsenvis ile son Ticaret Odası vesikalarının da teklif zarflarile beraber bulunması lâzımdır. (4516)
ac-
Gaziantep İli Daimî Komisyonundan
1 — Eksiltmeye konulan iş: Gaziantep Sinler mevkiinde yapılacak okul inşaatı olup keşif bedeli (84776) lira (42) kuruştur.
2 — Eksiltme 1 Ağustos 1950 tarihine rastlayan Salı günü saat
(10) da Gaziantep il makamında kapalı zarf usulile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar her gün il daimî komisyonunda ve bayındırlık müdürlüğünde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girmek için isteklilerin usulüne göre (5488) lira (82) kuruşluk teminat vermeleri ve Ticaret Odasında 1950 yılında kayıtlı olduklarına dair belge ibraz etmeleri şarttır.
5 — İsteklilerin bu işin icabettirdiği teknik öneminde bir işi iyi bir surett ebaşardığını veya idare ve denetlediğini isbata yarar bel-gelerüe birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün önce Gaziantep valiliğine dilekçe ile müracaat ederek bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik beılgesi almaları şarttır.
6 — İsteklilerin 2490 sayıh kanunun tarifi dairesinde hazırlıyacak
lan teklif mektuplarını ikinci maddede yazıh saatten bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri şarttır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. (4761)—(982)
Polatlı Belediye Başkanlığından
1— Belediye Binası ile Gazhan e Binası inşa ettirilecektir.
2— Belediye binasının muham men bedeli (93619) Doksan üç bin altı yüz on dokuz hra (83) seksen üç kuruş olup geçici teminatı (5930) lira (99) kuruştur.
3— Gazhane binasının muham men bedeli (28390) lira olup geçici teminatı (2129) lira (25) kuruştur.
4— Her iki bina da ayrı ayn k apah zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
5— Fennî ve hususî şartnamel eriyle keşif ve projeleri Belediye Başkanlığında mevcuttur. Her zam an mesai saatleri içinde görülebilir.
6— Her iki binanın da ihalesi 24/7/950 tarihine rastlayan Pazarte-
si günü saat 15 de Belediyede Encümen huzurunda yapılacağı ilân olunur. (47-6) (673)
Konya Valiliğinden
Ilgın ilçesine bağlı Aırgıthanı bucağında yapılmakta olan okul binasının 26012 Ura 22 kuruşluk ke şif bedelli ikmal inşaat işi 31/7/1950 Pazartesi günü saat 15 de 11 Daimî Komisyonunda ihale yapılmak üzere 26 gün müddetle açık eksilt meye konmuştur.
Geçici teminat 1950 Ura 91 kuru ştur.
Şartname ve keşif evrakı her gün Millî Eğitim dairesinde görülebilir.
Eksiltmeye girecek kimselerin bu işi yapabileceklerine dair ehU-yet vesikalarını ibraz etmeleri ve bu gibi işleri yapmış veyaptırmış olması lâzımdır. 0(4735) (942)
İnşaat ilânı
Merzifon Belediye Başkanlığından
1— Merzifonda yapılacak akar yakıt deposu inşaatı birim fiyatı esasiyle açık eksiltme usulüyle eksiltmeye konulmuştur.
2— Yapılacak inşaatın keşfi 23 295 lira 50 kuruş ve geçici teminatı 1747 lira 16 kuruştur,
3— İhale 24 Temmu7. 950 Pazar tesi günü Belediye Encümeninde saat 15 de yapılacaktır.
4— Bu eksiltmeye gireceklerin bir teahhütte 20.000 liralık benzeri inşaatı ikmal ederek kabulünü ya ptırmış olmaları şarttır.
5— isteklilerin ihale saatinden önce teminatlarını yatırmış olmaları gerektir. ;
6— Şartname ve projeler Merzi fon Belediye Fen İşleri Dairesinde
görülebilir. (4737) (944)
Çanakkale Valiliğinden
1— İmroz Mendireği onanını, ihalesi kapah zarf usulü ile 21/7/956 Cuma günü saat (15) de Bayındır hk Müdürlüğünde toplanacak komis yonda yapılmak üzere ve bir ay müddetle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2— Onar imin keşif bedeli (35 000) otuzbeş bin lira ve geçici teminatı (2625) ikibin altı yüz yirmi beş liradır.
3— İsteklilerin 950 yılı Ticaret Odası vesikalarını ve bu gibi işleri yapmış olduklarına dair belgeleri ni göstermeleri ve ihale gününden üç gün evvel (Tatil günleri hariç) Valiliğe müracaatla bu işin eksilt meşine girmek için yeterlik belge si almaları.
4— 2490 sayılı kanun gereğin ce hazırlayacakları teklif mektuplarım ihale günü saat (14) e ka dar makbuz mukabilinde komisyon Başkanlığına vermeleri lâzımdır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
5— Bu işe ait keşif evrakı Bay ındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
(4M3)
İlân örneği
1— Eceabat ilçesinin Settülba hir Köyünde hazîneye ait hurda demirler kapah zarf usulü ile satışa konulmuştur.
2— İhalesi 26/7/950 tarihine rast layan Çarşamba günü saat 15 de Mal Müdürlüğünde teşekkül edece k Komisyonda yapılacaktır.
İstekb olanlar 1575 Uralık temi nat makbuzları dahil olmak üzere 2490 say ıh kanunun 32. ci maddesine uygun olarak hazırlayacakları tek-Uf mektuplarını behrli günde saat 14 de kadar Komisyona vermiş olmaları şarttır.
Postada gecikme kabul edilmez.
3— Fazla bilgi Çanakkale Def terdarlığından ve Eceabat Malmü-
dürlüğünden alınabilir. ((TM) (İTİ)
İLÂN
M. S. B. 4 No. lu Satınalma Komisyonu Başk. dan. Ankara
1 — Kapalı zarf usuliyle 32 a-det Saç Barakanın dış, iç elektrik tesisatı yaptırılacaktır.
2 — İhalesi:27/7/950 Perşembe gü-
nü saat 16 da Komisyonda yapılacaktır. ğ
3 — Keşif bedeli: 42469 lira 50 kuruş olup geçici teminatı: 3186 liradır.
4 — Keşif ve şartnamesi hergün öğleden evvel komisyonda ve İstanbul Levazım Amirliğinde görülür ve isteyenlere 213 kuruşluk makbuz karşılığında satılır.
5 — Bu işe gireceklerin şartna-
menin 7 inci maddesi gereğince ihale gününden 3 gün evvel K. K. İnş. Kurulundan belge almaları lâzımdır. |
6 — İsteklilerin 27/7/950 Perşembe günü saat 15 e kadar teklif mektuplarını komisyona vermeleri.
(4480)

M. S. B. 4. No. lu Sa. AL Ko. yonu Başkanlığından: Ankara
1 — Kapah zarf usulile Etimes-ğutta Su tesisatı yaptırılacaktır.
2 — İhalesi: 25/T/950 Salı günü saat 16 komisyonda yapılacaktır.
3 — Keşif bedeli: 40940 Ura 64 kuruş olyp geçici teminatı: 3071 liradır.
4 — Keşif, şartname ve resimleri
hergün öğleden evvel komisyonda ve İstanbul Levazım Amirliğinde görülür ve isteyenlere 205 kuruş mukabilinde makbuz karşılığı satı-lu. (J
5 — Bu işe gireceklerin şartnamenin 4 üncü maddesi gereğince ihale gününden 3 gün evvel Hava Kuvvetleri İnşaat Şubesinden belge almaları lâzımdır.
6 — İsteklilerin 25/7/950 Sah günü saat 15 e kadar teklif mektuplarını komisyona vermeleri.
(4477)
Açık Eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Yeşilköy hava alanında yapılacak çelik evler inşaatı açık eksiltmeye çıkarılmıştır
Beşif bedeli (23937) lira (92) kuruştur.
Eksiltme 20/7/1950 tarihinde Perşembe günü saat 16 da İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu işe ait evrak şunlardır. Mukavele, Eksiltme Bayındırlık İşleri GeneL hususî ve fennî şartna meleri, proje keşif hulâsasiyle hıına müteferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek için taliplerin 1795 lira 35 kuruş-
luk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve 1950 yılında Ticaret Odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarda ikinci madde de yazılan evrakı görüp eksiltme şartnamesinde yazıh kayda göre kabul ettiğine dair imzalaması şarttır. (8489)—(4296)
Saman Alınacaktır
¥
Saman alınacaktır
Yassıviran 106 No. lu Sa. AL Ko. Bşk. (370):
1 — As. Pos. 11264 birlikleri ihtiyacı için kapah zarf usulü ile 300 ton saman alınacaktır Muhammen bedeli 21.00 Ura geçici teminatı 1578
2 — Kapah zarfla eksiltmesi 20 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 16.30 da Yassıviran 106 No. Sa. AL K nunda yapılacaktır.
3 — Şartlaşmalar her gün ko -misyonda görülebilir.
4 — Teklif mektuplarının 20 Tem muz 1950 Perşembe günü saat 15.30 kadar komisyona verilmesi. (4352)

Sığır eti alınacaktır
Sa. AL Ko. Bşk. İzmir- (428).
1— Motörlü birlikler ihtiyacı İçin (144) ton sığır eti pahalı görüldüğünden, yeniden kapah zarfla eksiltmeye konulmuştur. Beher kilo sığır etinin muhammen fiyatı (100) kuruş olup geçici teminatı (8450) liradır.
3— Kapah zarfla eksiltmesi 24/7/ 950 Pazartesi günü saat 1L30 da İzmir Lv. Amirliği «atın alma Kom Bşk. lığı binası içinde yapılara)r-tır. J
3— Evsaf ve şartlaşmalar her gün komisyonda görülebilir.
4— Teklif mektuplarının 24/7/956
Pazartesi günü en geç saat 10.36 a kadar Komisyon Başkanlığına verilmesi lâzımdır (4566)
¥
Helâ tamir ettirilecek
İst . Harbiye 4 No. lu Sa. AL Ko. Bşk. (387)
1 — Açık eksiltme usulü ile kışla helâlan tamir ettirilecektir. Keşif bedeli 18285 lira 77 kuruş, geçici teminatı 1371 lira 50 kuruştur.
2 — Eksiltmesi 20 Temmuz 1950
günü saat 11.00 de Harbiyede 4 No. lu Sa. AL Ko. Bşk, da yapılacaktır. Keşif ve şartlaşmalar komisyonda her gün görülür. (4420)
¥
Odun taşıttırılacaktır
Sat. Al. Kom. Bşk, Siirt (419)
1 — 600 ton odun kapah zarf usuliyle Billûrise odun istif yerinden Siirt» taşıttırılacaktır. Tahmin e-dilen bedeli 18.000 lira, geçici teminatı 1350 liradır.
2— Eksiltme 24 Temmıız 950 Pazartesi günü saat U de Siirt As. Sa. AL Komisyonunda yapılacaktır. Şartlaşmalar her gün komisyonda görülebilir.
3— Teklif mektuplarının 25 Tem-
muz 950 Salı günü saat 10 a kadar komisyona verilmesi. (4564)
¥

Elâzığ Gar. Sa. AL Ko. Bşk. (427)
1 — Bingöl garnizon birlikleri hayvanları ihtiyacı için aşağıda cins, miktarı, muhammen bedel, geçici teminat, ihale günü ve saati yazılı Saman kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır.
2 — Evsaf ve şartnameler hergün komisyonda görülebilir.
3 — Eksiltmeye ait zarflar eksiltme saatinden bir saat evvel komisyonumuza verilmesi. Postada vaki gecikmeler kabul edilmez.
Cinsi: Saman, Miktar,ı Kilo: 390000 Muhammen bedeli: Balyalı 35 1 00, Balyasız 27300. Geçici teminat: Bal yalı 2632, Belyasız 2047,50. İhale gün ve saati 24/7/1950 15.00 (4559)
Mal aîya, Valiliğinden,
Doğu Kalkınması ödeneğile Mal atya il merkezinde yapılacak olan 80902,53 lira keşif tutarlı ve 5 ders haneli ilk okul binası inşaatı kapah zarf usuhyle eksiltmeye konulmuş tur.
1 — ihale 27/7/950 tarihine rast layan Perşembe günü saat U de Malatya Bayındırlık Müdürlüğünde müteşekkil komisyon huzuru ile yapılacaktır.
Bu işe ait geçici teminat (5285,13) Uradır.
2 — 2490 sayıh arttırma, eksilt me ve ihale kanununun hükümleri dairesinde hazırlanacak teklif mek tupları ihale tarihinden bir saat önce makbuz mukabilinde komis yon başkanlığına verilecektir.
Posta ile gönderilecek müraca atların gecikmesinden mesuliyet kabul edilmez.
3 — Eksiltmeye girmek isteyen lerin ihale tarihinden en az tatil günleri hariç II Bayındırlık Müdür lüğünde fenni ehliyet vesikası ve Ticaret Odası belgesi almaları ve bir defaya mahsus olmak üzere bina işlerinden 60 bin liralık inşaat yaptıklarına dair belge ibraz eylemeleri şarttır.
4 — Bu işe ait keşif bedeli Ba yındırlık kaleminde görülebilir. V» sorular cevaplandırılır.
Keyfiyet ilân olunur.
Haymana Belediye Başkanlığından
1 — 46812,28 hra (Kırkaltı binsekizyüz on iki lira 28 yirmi -^kiz kuruş)keşif bedelli Haymana Kaphca Hamamının ikmal inşaatı işi kapah zarf usulü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme 24/7/950 günü saat 15.30 da Haymana Belediye binasında başkanlık odasında Belediye Meclisinde yapılacaktır.
3 — İşin geçici teminatı 3510.92 liradır.
4 — İhaleye girmek istiyenlerin ihale tarihinden en az üç gün evvel (Tatil günleri hariç) bir dilekçe ile Ankara Valiliğine müracaat ederek bu işi yapabileceklerine dair yeterlik belgesi almaları ve aynı zaman buna mümasil en az (Kırkbin Uralık bir işi bir defada bitirip kesin ve geçici kabullerini yaptırdığına dair belge ibraz etmeleri şarttır.
5 — Yukarıda yazıh belge ile teminat mektubu veya makbuzu 950 senesine ait Ticaret Odası vesikası ile 2490 sayıh kanuna göre hazırlayacakları teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evvel mak-bufc mukabilinde komisyon başkanlığına vermeleri ilân olunur.
Belediye ve Ankara Bayındırlık Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
7 — Posta ve telgrafla yapılacak müracaatlarda vakî olacak gecikmeler kabul edilmez. (4518)
Kastamonu Valiliğinden
1 — Kastamonu ilinin Kargı ilçesinde yaptırılacak cezaevi inşaatı vahidi fiat esası üzerinden ka muştur, pah zarf usulile eksiltmeye konul-
,______, ____4 63346 hra 50 kuruştur.
3 — Eksiltme 5/8/950 Cumartesi günü saat 11 de il bayındırlık müdürlüğü odasında yapılacaktır.
4 — Geçici teminat 4417 lira 32 kuruştur.
5 — Keşif, şartname, proje ve diğer evrak Kastamonu Bayındırlık Müdüriüğünde görülebilir.
6 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığı veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az üç gün evvel valiliğe müracaatla alacakları ehliyet ve 950 yıh Ticaret Odası vesikası ve teminat makbuziyle birlikte 2490 sayılı kanun gereğince hazırlıyacaklan teklif zarflarım 5/8/ 950 Cumartesi günü saat 10 a kadar imza mukabili komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır.
7 — Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
ıt) - p^h zarf usulile eksiltmeye k 0* — İnşaatın keşif bedeli
S’"’ ’ '
B'
er
IF
od
a-ak t*
!)'

(4861)
(4836)
Tercan Yetiştirme Yurdu Müdürlüğünden
1— 39402 lira 90 kuruş keşif be delli Tercan Yetiştirme Yurdu binasının tamir ve tadil işi 5/7/1956 tarihinden itibaren 15 gün müddetle eksiltmeye konulmuştur.
2— Eksiltme kapah zarf usulü ile yapılacaktır.
3— Geçici teminatı 2955 lira 21 kuruştur.
4— İhale 20 Temmuz 1950 günü s aat 11 de Tercanda Yetiştirme Yurdu binasında toplanacak satın alm a komisyonu tarafından yapılacaktır.
5— Buna ait şartname ve Proje, bedeli mukabilinde Tercan Yetiştirme Yurdu Müdürlüğünden alı nabllir.
6— İstekliler yeterlik belgesi göstermek mecburiyetindedirler.
7— Teklif mektuplarının ihale saatinden bir saat önce makbuz karşılığında komisyona verilmiş bu lunması şarttır.
8— Postada vaki olan gecikme 1er kabul edilmez.
9— İsteklilerin geçici teminat makbuzları İle belli gün ve saatte
komisyona başvurmaları. (4738) (645)
Ankara Atatürk Lisesi Müdürlüğünden
1 — Lisemiz ihtiyacı için satın alınacak 5 adet 11 ve 5 adet 13 gözlü çelik kardeks dosya dolabı ile 2 adet Erel marka bir gözlü mı Isalar açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Tahmin bedeli (10550) lira, geçici teminatı (791) lira (25) ku-
ru*tur- 4 ’ ialilli
3 — Açık eksiltme 25/7/1950 Sah günü saat 15 de Ankara istasyon civarındaki Ankara Okullar Saymanlığında toplanan satın alma komisyonunda yapılacaktır.
4 — Bu işe eit şartname her gün okul muhasebesinde görülebilir.
5 — İsteklilerin geçici teminat makbuzu ve diğer kanunî vesai le birlikte belirli gün ve saatte komisyona müracaatları. (4715)—(928)
M. S. B. 4 No. lu Satmalına Komisyona Bşk. dan Ankara
1 — Kapalı zarf usuliyle tamirhane iç su tesisatı ve şehir suyuna bağlanması isi yaptırılacaktır.
2 — ihalesi: 26/7/S50 Çarşamba günü saat 11 de komisyonda yapılacaktır.
3 — Keşif bedeli: 20276 Ura 94 kuruş olup teminatı: 1521 Uradır.
4 — Kesif ve şartnamesi hergün öğleden evvel komisyonda ve İstanbul Levazım Amirliğinde görülür ve isteyenlere 102 kuruşluk makbuz karşılığında satılır.
5 — Bu işe gireceklerin şartnamenin 13 üncü maddesi gereğince ihşle gününden 3 gün evvel K. K. înş. Gr. Bşk. dan belge elmaları lâzımdır.
6 — İsteklilerin 26/7/950 Çarşamba günü saat 10 a kadar teklif mektuplarını komisyona vermeleri.
Kastamonu Valiliğinden
1 — Kastamonu ilinin Cide ilçesinde yaptırılacak olan sağlık merkezi binaları inşaatı vahidi fiat esası üzerinden kapalı zarf u-sulüyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Yaptırılacak işin keşif tutarı 199.993 lira 01 kuruştur.
3 — Eksiltme 4/8/950 Cuma günü saat 15 de Kastamonu Bayın -Üık Müdürlüğü odasında yapılacaktır.
4 — Geçici teminat 11249 lira 65 kuruştur.
5 — Keşif, şartname ve projeler Kastamonu Bayındırlık Müdürlüğü n de göriileb i lir.
"8 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığı veya idare ve denetlediğini ispata yarar belgeleri ile birlikte ihale gününden en az üç gün önce Kastamonu valiliğine başvurarak alacakları yeterlik ve 950 yıh Ti caret Odası vesikası ve teminat mak buzu ile 2490 sayılı kanun gereğince hazırlıyacaklan teklif zarflarını 28/5/1950 Cuma günü saat 14 de kadar imza mukabili komisyon baş kanlığına vermeleri lâzımdır.
7 — Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
r
( •
71
Sebze alınacaktır
Kırıkkale As. Pos. 17643 Sa. Al. Ko. Bşk. (383)
1 — Cins, miktar, muhammen bedeli ve ihale günü aşağıda yazılı sebzeler As. Pos. 17643 satınalma komisyonunca açık eksiltme usulü ile satın alınacaktır. Şartname her gün komisyonda görülebilir.
2 — İsteklilerin mezkûr gün ve saattç komisyona müracaatları ve geçici teminat makbuzlarının ihale saatine kadar komisyona verilmesi
Cinsi
Muh. Bedeli Miktan Lira Krş.
G. Teminatı
Lira Krş. İhale Ta. Saati
Devlet Orman İşletmesi Gerede Müdürlüğünden
1 — İşletmemiz Geyikgölü bölgesi Düzağaç istif yerinde mevcut 593 adede denk 225.746 metreküp köknar tomrukları 3/7/1950 tarihin den itibaren yirmi gün müddetle iki parti halinde açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 24/7/1950 tarihine tesadüf eden Pazartesi günü saat 15 de Gerede İşletme Mü dürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metreküpün tahmini bed eli 45.00 ve 32.00 liradır. Her parti için % 7.5 hesabı ile geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğü ve Merkez Orman İşletme Müdürlüğünde ve İstanbul, Bolu İşletme Müdürlükleri ile Gerede belediye başkanlığında ve işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte müsbit evrak ve İlk temL
tları ile komisyona müracaatları. (4666)—(994)
1200 00
(4835)
00
75
21/7/950 21/7/950 21/7/950
Patlıcan
Yeşil biber Domates
5000 Kilo 3000 00
1500 Kilo
3000 Kilo 1050 00
Elmadağ Birlikleri ihtiyacı için
Sayfa: 6
ZAFER
Sığır eti alınacaktır
KIRIKKALE AS. POS. 17643 SA. Al. Ko. Bşk. (385) :
1 — Cins, miktar, muhammen bedeli ve ihale günü aşağıda yazılı iki kalem sığır eti Kırıkkale As. Pos. 17643 Sa. Al. Ko.ca kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır.
2 — Şartname her gün komisyonda görülür.
3 — İsteklilerin mezkûr gün ve saatte komisyona müracaatları.
4 — Kapalı zarfların mezkûr gün ve ihale saatinden bir saat ev-
veline kadar komisyona verilmesi.
Muhammen
Miktarı
bedeli
G. Teminatı
Edirne Valiliğinden
1 _ Havsa - Hasköy yolunun 1X337—2X337 nci kilometreleri a
rasına şose onarılması için 600 M 3 kırma taşın nakli ile ihzarı iş açık eksiltmeye konulmuştur.. Keşif bedeli 15498 lira ve geçici teminatı da 1162,35 liradır. İhalesi 25/7/1950 tarihine rastlıyan Salı günuü saat 15 de yapılacaktır İsteklilerin teminat makbuz veya mektuplariyle birlikte belirtilen gün ve saatte Daimî Komisyona mü. racaatı.
2 — Şartname ve diğer evrak her gün Daimî Komisyon kaleminde görülebilir. (8702)—(4441)
Cinsi Kilo Lira Lira K.
Sığır eti 50.000 57500 3412 50
Sığır eti 20.000 23000 1725
20 Ton Sığır eti Elmadağ birlikleri için
50 Ton Sığır eti Kırıkkale birlik leri için.
İhale tarihi
28/7/1950
28/7/1950
Saat 15.30 da
(4453) 961
Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığından
1 __ Deniz Harp Okulu ve Kolejine İngilizce ve Matematik öğret-
Yeni yapılın telsiz istfsyrnu luralânna su getirtilecek
Ankara P. T. Başmüdürlüğünden:
Ankara - Bâlâ şosesi üzerinde 14 ve 29 uncu kilometrelerde yeni inşa ettirdiğimiz telsiz alıcı ve verici istasyonlarına getirtilecek su işi kapalı karf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
İsın keşif bedeli 37.578.70 lira geçici teminat 2818,40 liradır. Bu işe ait keşif ve şartlaşma Başmüdürlüğümüz bürosunda görülür.
Eksiltme 27 Temmuz 1950 Perşembe günü saat 15 de Samanpazarı P. T. T. binası içinde toplanacak alım satım komisyonumuzda yapılacaktır.
Bu işin eksiltmesine girebilmek için isteklilerin (25.000) lira keşif bedelli bir resmi içme su işini müteahhit sıfatı ile taahhüt ettiklerini ve bu taahhütlerini iyi bir şekilde ifa ederek içme suyunun geçici veya kesin kabulünü yaptırmış olduklarını bildirir 1949-1950 yılında resmî dairelerden alınmış veya bu yıllar içinde itibarı dairesinde teyit edilmiş is belgelerini veya en az bu işin keşif bedeli tutarında resmî bir daire içme su inşaatının şantiye şefi veya kontrolörü olarak idare veya denetlediklerini isbata yarar resmî dairelerden verilmiş vesikalarını bir dilekçeye bağlıyarak Ankara P. T. T. Bölge Baş. müdürlüğüne tevdi ederek bu eksiltmeye iştirak vesikası almaları, Y. Mühendis veya mühendis olmayan isteklilerin bu titri haiz bir kim sevi inşaatın başından nihayetine kadar istihdam edeceklerine dair resen tanzim edilmiş bir noter taahhütnamesi vermeleri lâzımdır.
İsteklilerin kanunun tarifine göre hazırlıyacakları zarflarını eksiltme günü saat 14 de kadar komisyon beşkanımıza vermeleri postada vukua gelecek gecikmenin kabul edilmiyeceği ilân olunur.
(4751)—(986)
meni alınacaktır.
2 — Azamî 70 lira asil maaş verilecektir.
3 — İsteklilerin 788 sayılı Memurin Kanununun 4 üncü maddesi gereğince gerekli belgeleri hazırlayarak en geç 20 Temmuz 1950 gününe kadar Heybeliada’da Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlı-
ğına müracaatları.
(3092)—(384)
Antakya 5. J. Er Okul Alay Satınalma Komisyonu Bakanlığından
1 — Antakya 5. J. Er Okul A layı ihtiyacı için dört bin kilo erimiş sade yağı kapalı zarf suretiyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli yirmi bin beş yüz lira olup geçici teminatı bin altı yüz on iki lira elli kuruştur.
3 — İhalesi 2 Ağustos 1950 Ç* rşamba günü saat 11 de Okul Alayı catınalma binasında ve komisyonda yapılacaktır.
4 — Bu yağa ait evsaf ve şartnamesi Okul Alayı Satınalma Komisyonunda ve Ankara Divarbakır İstanbul 11 Jandarma Komutanlık larında görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatten bir saat evevilne kadar teminat makbuzu veya banka mektubu ile diğer evrakı müsbitelerini havi kapalı zarflarını komisyon başkanlığına vermeleri ilân olunur.
(4217)
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğünden
1 — Kapalı zarf usulü ile genel alım şartlarımıza göre 200 metre küp gürgen kalas satın alınacaktır.
Tekel Genel Müdürlüğü Malzeme Alım Şubesinden
1 — Mevcut şartnamesi mucibince 1 adet Ofset makinesi kapalı zarf usulile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 75.000 lira olup muvakkat teminatı 5000 liradır.
3 — Eksiltme 22/8/950 Salı giinü saat 11 de Kabataşda Genel Müdürlük Malzeme alım Şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
4 — Şartnamesi her gün sözü geçen Şubede ve Ankara, İzmir Baş Müdürlüklerinde görülebilir.
5 — İsteklilerin mühürlü fiat teklif mektuplarını kanunî şartnamesinde yazılı vesaikle güvenme parası makbuzu veya banka teminat mektubunu ihtiva edecek olan kapalı -zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar mezkûr komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır.
6 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul edilmez. (4733)
Malatya D.fterdarl'ğından
1 —)Aşağıda cinsleri yazılı ilimiz elektrik muhabere vasıtaları tamir fabrikasında mevcut hurda tayyare malzemeleri kapalı zarf usulü ile 11/8/950 Cuma günü saat on otuzda defterdarlıkta toplanacak komisyon marifetiyle satılacakdır.
2 —)Tahmini bedeli 31624 lira 38 kuruş olup geçici teminat akça-sı 2372 liradır.
3 —)Taliplilerin ihale günü teminat akçalarını yatırdıklarına dair makbuzla komisyona müracaatı.
4 —)Postadaki vaki gecikmelerin kabul edilmiyeceği.
5 —)Malzemelerin adı geçen fabrika deposunda şartnamelerin Millî Emlâk şefliğinde her gün görülebileceği ilân olunur.
Cinsi Miktarı Kgr. Kilosu Krş. Tutarı Lira
Çelik Demir Pik Bakır Saç Dural
21385
10942
2271
3080
5673
6162i
20
20
7,50
65
25
35
4277.00
2188.40
170.33
2002.(0
1413 25
21568.40
31624.38
t-
-
Ucuz ve güzel evler inşaatı başlıyor
On bin lira karşılığında: Arsa be deli dahil olmak üzere 3 büyük oda (birisi balkonlu), 1 hol (balkonlu), 1 antre ve servis müştemilâtını İhtiva eden «Güzel Tip. evler inşa edilir ve 3 ay zarfında teslim olu-nur. [
Yapı halinde bulunan Aydınlı).
Evler Kooperatifi yanında, imarca ) işlenmiş (500) parsellik bir saha , dahilinde inşa edilecek olan'bu .Güzel Tip. evlere sahip olmak isteyenler; gerek ev projesini ve imarın perselizasyon plânını görmek gerekse beğenecekleri parselleri şim diden ayırtmak vp lüzumlu izahatı almak üzere:
Işıklar Cad. Firuzağa Sok. 7 (Yeni yapılan Verem Dispanseri sırasında) Şen Yıldız Apt. D. 10 (Telefon: 10082).
• Refik Birmen. İnşaat Müteah -hitliğine müracaat olunması.
(5080)
M. S. B. 4. No. Iu Sa. Al. Ko. Bşk. lığından:
Ankara
tnşaat Malzemesi Satışı
Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkezinden:
(4903)—(1054)
A'aç Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Araç merkez Anbarında mevcut marangoz âletlerinden kalınlık, şerit, pulanya, daire ye delme makinalan ayrı ayrı açık arttırma suretile satışa çıkarılmıştır.
2 — Arttırma 28/7/1950 günü saat 15 de Araç orman işletmesi müdürlüğünde yapılacaktır.
Satılığa çıkarılan âletlerin muhammen bedeli kalınlığın 2500, şeridin 300, pulananın 2500, daire desteresinin 100 ve delme makinası nın 150 lira olup her bir âlet için % 7.5 hesabile geçici teminat alı-, mr.
3 — satışa ait şartnameler Ankarada Orman Genel Müdürlüğü ile Merkez Orman İşletmesinde, Istanbulda Bahçekapı Liman Han kat 1, No. 1 Orman İşletme Müdürlüğünde ve Kastamonu, Karabük, Bartın, Devrek işletmeleriyle işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teminatları ile komisyona müracaatları. (4788)—(991)
Tekel Tavşan Tuzlası Müdürlüğünden
1 — Bu yıl Kaldırım Tuzlasında açık eksiltme ile (10) bin ton Tuz istihsal olunacaktır. Eksiltme müddeti: (21) gündür.
2 — Eksiltme 21/7/1950 Cuma günü saat (16.30) da Yavşan Tuzlası Müdürlüğünde yapılacaktır.
3 — On bin ton tuz için tahmin olunan bedel (15.000) lira olup geçici güven akçesi (1125) liradır.
4 — Eksiltmeye girenlerin ticaret ehli olmaları ve belge ibrazları mecburidir.
5 — Tuz çıkartma şartnamesi Ankara ve İstanbul Başmüdürlüklerinde, Şerefli Koçhisar ve Kaldırım ‘ tuzlası memurluklarında ve Yavşan Tuzlası Müdürlüğünde mesai saatleri içinde görülebilir.
6 —İsteklilerin belli gün ve saatte güven akçesile birlikte Yav-
şan Tuzlası Müdürlüğünde teşekkül edecek komisyona müracaatları ilân olunur. (4594)
İstanbul Jandarma Satın Alma
Komisyonu Beşkanlığından
ı — Jandarma Birlikleri ihtiyacı için tahminen beher metresi 175
kuruştan 200.OOS metre hâki renk
zeri eksi/cme usulü üe satın alınacaktır
er yazlık elbiselik kumaşı kapalı
’ — Muhammen bedeli 350 uoo liradır, ilk teminat miktarı 177M liradır.
) — Ekültme Z1 Temmuz 1950 tarih Cuma günü saat U de Taksim -vvazpaşadaki kurulumuzda yapılacaktır
4 — Şartnamesi her gün mesaî saatlerinde Ankarada J. Sa. Al. Kom. Bşk. lığında, İstanbul'da Kurulumuzda ve İzmirde İl J. K. lığında 17 lira 50 kuruş bedel mukabilinde verilir.
5 — İsteklilerin belli günü eksiltme saatinden bir saat evveline
kadar 2490 sayılı kanunun alâkadar maddelerine göre hazırlıyacakları teklif mektuplarını makbuz karşılığı kurulumuza vermeleri ve bu saatten sonra mektupların kabul edilmiyeceği (4367)—(8618)
Bayındırlık Bakanlığı Su İşleri 10 cu Şube
Müdürlüğünden
Eksiltmeye konulan iş:
1 — Antalya su işleri 10 cu şube müdürlüğü bölgesi içinde bulunan Aksu Devlet kanalı düzenlenmesi işi olup tahmin edilen keşif bedeli fiat birimi esası üzerinden (39605) lira (05) kuruştur.
2 — Eksiltme 29/7/1950 tarihine rastlayan Cumartesi günü saat (11) de Antalya su işleri 10 cu şube müdürlüğü binası içinde toplanan eksiltme komisyonu odasında kapalı zaıf usulü ile yapılacaktır.
3 — İstekliler eksiltme şartlaşması Bayındırlık işleri genel şartlaşması su işleri umum fenni şartlaşması, Özel teknik şartlaşmalarla pro jeleri (1) lira (98) kuruş karşılığında su işleri müdürlüğünden alabilir, ler.
4 —Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin (2970) lira (38) kuruşluk geçici teminat vermeleri ve eksiltme yapılacağı günden en az üç gün evvel (Tatil günleri hariç) su işleri müdürlüğüne yazı ile baş vurarak bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belğesi almaları ve bu belgeyi göstermeleri şarttır. Bu süre içinde belge isteğinde bulunmayanlar eksiltmeye giremezler.
5 — İsteklilerin teklif -mektuplarını gerekli belgeleriyle birlikte ikinci madede yazılı saatten bir saat öncesine kadar su işleri 10 cu şube müdürlüğüne makbuz karşılığında vermeleri şarttır. Postada olan gecikmeler kabul edilmez. (4438)
Beton yolla*
Sa, AL Ko. Bşk. Eskişehir (395)
Cinsi Miktan Tarihi
yaptırılacak
G. Güvenlik Muh. Bedel Sa. LL Kş. Li. Kş.
Hst. bahçesinde
beton yollar
yapımı Plâna göre 17/7/950 16 1661 11 22148 08
Yukarıda yazılı inşaatın kapalı zarfla ihalesi yaptırılacaktır. İsteklilerin kanuna uygun teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat 9A Jcsaj ıjoıamraA hu -oji P*as şartlar Ko. da görülebilir. (4457)
(10138) I
oıunur.
2 — Bu ise ait şartname ile genel alım şartlan her gün Ankarada kıırumumuz ticaret işleri müdürlüğünde ve îstanbulda Galata Voy -vnda caddesi Ankara hanındaki büromuzda görülebilir.
Aşağıda cins ve miktarları ya zili inşaat malzemesi kapalı teklif verme usuliyle satılacaktır.
Teklif mektupları 31 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 12 ye kadar kabul olunacaktır.
Satış şartları ve malzeme hak kında icabeden bilgi Kızılay Genel Merkezinden alınabilir.
.3 — İsteklilerin, teklif edecekleri fiatın % 7.5 u nisbetindeki geçiri teminatlarım havi teklif mektuplarım 2 Ağustos 1950 günü saat 14 e kadar kıırumumuz ticaret işleri müdürlüğüne göndermeleri lâzımdır
( — Kuruntumuz ihalev; vacip vapmamakta serbesttir. (4633)
Devlet Orman İşletmesi Bayramiç Müdürlüğünden
Satılık çam tomruğu
1 — İşletmeniz Evciler bölgesinin M. Karaköy ara istif yerinde 4, 5, 6, No. lu istiflerde mevcut 339 adet muadili 286,033 metreküp çam tomruğu açık arttırma ile satışa çıkanlmıştır.
2 — Beher metre küpünün muhammen bedeli 53 lira 67 kuruş-
3 — Arttırma 2/8/950 tarihine rastlayan Çarşamba günü Bayramiç İşletme Müdürlüğü binasında yapılacaktır.
4 — Malın bedel tutarı üzerinden % 7,5 hesabile geçici teminat alınır.
5 — Buna ait şartname: Orman Genel Müdürlüğü ile Ankara, İstanbul, Balıkesir, Edremit, Ç. Kale, Biga İşletme Müdürlüklerile Eve ler bölgesinde ve İşletmemizde görülebilir.
6 — İsteklilerin muayyen'gün ve saatta teminat makbuzlarile birlikte İşletmede müteşekkil komisyona müracaatları,(4844)
Çam kalas satışı
Tavşanlı Devlet Orman İşletm esi Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Emet bölgesi istif yerinde mevcut çam kalaslardan 2872.652 metreküp 35 parti halinde ve açık arttırma suretile 12/7/950 gününden itibaren 15 gün müddetle satışa çıkarılmıştır.
2 — Kalasların muhammen bedeli metreküpü 70 liradır. İhaleye iştirak için her partinin % 7.5 hesabiyle teminatını yatırmak lâzımdır.
3 — Buna ait şartname ve ebat listesi Ankarada Orman Genel Müdürlüğü. Merkez İşletme Müdür lüğü, İstanbul, Eskişehir, Balıkesir, Afyon. Kütahya, Adana, Mersin, Malatya, Elâzığ, Diyarbakır, Dur. sunbey, Uşak İşletme Müdürlükleri ile Konya ve Emet Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir.
4 — Taliplerin 27/7/950 Perşembe günü saat 15 de Emet Orman Bölge Şefliğinde toplanacak komisyona müracaatları ilân olunur.
(4845)
Çinko Üstübeci alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satınalma Komisyonundan:
1 — 15000 kilo çinko üstübeci kapalı zarf usulile satın alınacaktır.
2 — Muhamn m bedeli 16500 lira olup muvakkat teminatı 1237 l’ra 50 kuruştur.
3 — Salnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır,
4 — Eksiltme 3/Ağustos/1950 Perşembe günü saat 11 de Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyolnun-da yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 10 de komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi.
(4838)
kadar makbuz mukabilin-ele
Anva-a Belediye Başkanlığından
1 — Bahçeler Müdürlüğü kamyonları için alınacak 15 adet dış ve 15 adet iç lâstiği açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (3144) üç bin yüz kırk dört lira (35) o-tuz beş kuruştur.
3 — Teminatı (235) iki yüz ot uz beş lira (82) seksen iki kuruştur.
4 — Teminat Beled'ye Veznesine yatırılacaktır.
5 __ Şartnames her gün belediye tutanak müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 31/7/105^ Pazartesi günü saat 16 da belediyede toplanan komisyonda yanıl-' aktır
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte belediye komisyonuna başvurmaları. (4870)—(1046)
İLÂN
M. S. B. 4. Nolu Satınalma Komisyonu Bşk.dan ANKARA
1 — Açık eksiltme ile İş Evi inşaatı yaptırılacaktır.
2 — Eksiltmesi: 31/7/1950 Pazartesi günü saat 16 da yapılacaktır.
3 — Keşif tutarı: Depodan verilecek malzemeden mütebaki 26.702,4’. lira olup geçici teminatı: 2C-.’U3 liradır.
4 — Keşif ve şartname resmi her gün öğleden ev' el Komisyonda ve İstant. I Levaziı 1 Amirliğinde görülür, isteyemere 134 kuruşluk
makbuzla
Komisyondan satılır.
5 — Bu işe girecekler şartname gereğince Kara Kuvv. İnş. Gr. dan yeterlik belgesi almalan lâzımdır.... (4619) BM
Yağlı boya
Tuğla
Metal dö Puluvayye Yuvarlak demir
Çeşitli kereste
13400 200000
30000
235
430
Kg. Adet M2 Ton M3.
(2614)
1— Kapalı zarf usulü ile 70.001 metre haki pprtatif çadır bezi satın alınacaktır.
2— İhalesi 26/7/950 Çarşamba günü saat 16 da komisyonda yapılacaktır.
3— Hepsi bir kişiye verileceği gibi 35.000 metre olmak üzere ayrı, ayrı iki kişiye verilir.
4— Muhammen bedeli, beher metresi 315 kuruş olup hepsinin "a-çici teminatı 12275 liradır.
5— Nümune, evsaf ve şartnameni her gün komisyonda, İstanbul le-’ vazım âmirliğinde ve İzmir askeri^ satınalma komisyonunda görülür.
6— İsteyenlere 1105 kuruşluk makbuz karşılığı komisyondan verilir.
7— İsteklilerin 26/7/950 Çarşamba günü saat 15 kadar teklif mektuplarını komisyona vermeleri.
M. S. I’.. 2 No. lu Sat. Al. Ko.
1 — Kapalı zarfla ihalesine talin çıkmayan 15 kalem Akü ham mal-zemc-i pazarlıkla satın alınacaktır.
2 - - ) repsinin muhammen bedeli 23225 lira olun kesin teminatı 3483 Hra 75 kuruştur.
3 — Pazarlığı 29 Temmuz 1950 Cu martesi günü saat 10 da komisyonda yapılacaktır.
4 — Akü ham malzemeleri bir müteahhide ihale edilebildiği gibi azami üçü tecavüz etmemek şartiv-le ayrı ayrı firmalara ihale edilebilir.
5 — Şartnameleri ve listesi İstanbul levazım âmirliğinde ve her gün öğleden evvel komisyonda görülür. (4672)—(939)
43 Adet iç ve dış kamyonet lâstiği alınacak
Bayındırlık Bakanlığından
31/Temmuz/1950 tarihine tesadüf eden Pazartesi günü saat 15 de Bayındırlık Bakanlığı binası içinde Malzeme Müdürlüğünde toplanacak Malzeme eksiltme komisyonunda 44 adet iç ve dış kamyonet lâstiğinin açık eksiltmesi yapılacaktır.
Lâstiklerin muhammen bedeli:
Fiat
Eb'ad Miktan Dış İç Yekûn
16X600 20
16X650 20
15X600 4
66.80
92.00
80.00
8.50
11.00
12.50
75.30X20 = 1506.00
103.00X20 = 2060.00
92.50X 4 = 370.00
3936.00
Olmak üzere cem’an 3936 (üçbin dokuzyüzotuzaltı) lira olup geçici teminat mikdarı 295.20 (ikiyüzdok sanbeş) lira yirmi kuruştur.
Bu işe ait şartlaşma Bakanlık malzeme Müdürlüğünden bedelsiz olarak temin edilecektir.
İsteklilerin geçici teminat ve şartlaşmasında yazılı belgelerle birlikte eksiltme gün ve saatinde malzeme eksiltme komisyonuna müracaatları ilân olunur. (4631)
İLÂN
M. S. B. 4. Nolu Satınalma
Komisyonu Bşk.dan
ANKARA
1 — Açık eksiltme ile Malzeme Park’ı ilâve SU ve Yangın Tesisatı inşaatı yaptırılacaktır.
2 — Eksiltme: 1/8/1950 Salı günü saat 16 de Komisyonda yapılacaktır.
3 — Keşif tutarı: 20145.35 lira olup geçici teminatı: 1511 liradır.
4 — Keşif, şartname ve resmi her
gün öğleden evvel Komisyonda ve İstanbul Levazım Âmirliğinde gö- „ _______________________
rülür. İsteyenlere 101 kuruşluk inak- 1950 Cumartesi günü saat 10 a ka buzla satılır.
5 — Bu işe girecekler şartname
gereğince İ..s_;
Bşk. dan yeterlik belgesi almaları lâzımdır. (4709 ) 965
Sığır Eti alınacak
Sa. Al. Ko. Bşk. İzmir (396):
1 — As. Pos. 16875 ihtiyacı için komutanlıkça pahalı görülen 37 ton sığır eti yeniden kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur. Beher kilo sığır etinin muhammen fiatı (104) kuruş olup geçici temi natı (2886) liradır.
2 — Kapalı zarfla eksiltmesi 22 Temmuz 1950 Cumartesi günü saat 11 de İzmir Lv. Amirliği Sa. AL Ko da yapılacaktır.
3 — Teklif mektuplarının 22/7
dar Ko. Bşk. lığına verilmesi.
4 — Evsaf ve şartlan her gür Kara Kuvv. İnşaat Gr. Ko. da görülebilir. '44 5 8
*
Çatı onarımı yaptınlacak
4 No.lu Satın AL Ko. Bşk. Istan bul - Harbiye (377)-
1 — Kapalı zarf usulü ile çatı onanmı yaptırılacaktır. Tahmin e-dilen bedeli 16391 lira 75 kuruş, geçici teminatı 1"29 lira 39 kuruştur
2 — Eksiltmesi 19 Tem 1950 gü nü saat 11 de Harbiyede İst 4 No. lu Sa. Al. Ko. da yapüacaktır. Şart-laşmalar her gün Ko. da görülebilir
ı 3 — Belge ibrazı mecburidir.
4 — Teklif mektupları 19 Temmuz 1950 günü saat ona kadar Ko-n» vermeleri E4415)
Baraka Blokaj ve garabetoD yaptırılacak
Sa. Al Ko. Bşk. Kayseri (393):
1 — Kayseride kurulacak ana ta mirhane civarında kurulacak yedi adet barakanın blokaj ve garabetoD işi kapalı zarf usulü ile yaptırılacaktır. Keşif bedeli 27806 lira 85 kuruş olup geçici teminatı 2086 liradır.
2 — Eksiltme 21 Temmuz 1950 Cuma günü saat 11 de Kayseri As Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. Şart laşmalar ve keşif cetvelleri Istan bul, Ankara Lv. Amirliklerile Kay seri, Sivas As. Sa. AL Ko. Bşk. lık
1 arında görülebilir. |

Sığır Eti alınacak Trabzon As. Sa. Al. Ko. (354) _______o___________ , 1 — 19 ton sığır eti kapalı zarf
3 — İhaleye gireceklerden isten! usulü ile satın alınacaktır. Tahmin
len belgeler: edilen bedeli 19000 lira geçici temi
a) Asgari 15000 liralık yeterlik natı 1425 liradır.
belgesi. I “ ... • -• m »nce
b) 1950 tarihli Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı olduğuna dair vesika,
c) İkametgâh vesikası.
4 — Teklif mektuplannın 2
” ~ " " saat 10
(4456Y
21
2 — Eksiltmesi 24 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 16.00 da Trab zon Askeri Satın Alma Komisyonunda yapılacaktır. Şartlaşmala’ her gün komisyonda görülebilir.
3 — Teklif mektuplarının 24 Tem
mu7 1950 Pazartesi günü saat 15.00 kadar komisyonumuza «öndenim* Bi. Postadaki gecikmeler k8hul edil m.t UJHri—(Rio-

Saman alınacak
As. Sa. AL Ko. Bşk. Bornova:
1 (415)
1— As. Pos. 19875 için 250 ton bal-

inşaat yaptırılacak
.Sa. Al Ko. Bsk. Erzintfan (424):
1 — Cinsi, miktarı ve muhammen fıvatı aşağıda yazılı inşaat kapalı zarf usul; ile yaptırılacaktır.
2 — Kanalı zarfla ihalesi 25 Temmuz 1950 Sah günü saat 15 de Erzincan Garnizon Sa. Al. Ko. Bşk lığında olacaktır.
3 — Muvakkat teminatı 4193 lira 25 Kr. tur.
4 — Vasıf ve şartname tatil günleri hferiç her gün komisyonda görülebilir.
5 — İsteklilerin en az üç gün evvel resmi dairelerden aldıkları belgelerini bir dilekçe ile As. Pos. 15247 İns. Sb. ne müracaat ederek veterlik belgesi almalan (En aşağı 60 bin liralık vaptığı işe a,it bel-
6 — İsteklilerin ihale giinü saatin den bir saat evveline kadar bütün vesikalarile birlikte teklif mektıı larını komisyona makbuz Ünde teslim etmeleri.
7 — Postadaki gecikmeler kabul Ilınmaz.
*
Saman alınacak
As. Sa. AL Ko. Bşk Bornova: (415).
1— As. Pos. 19875 için 250 ton bal-vah saman kapalı zarfla satın alınacaktır. Beher kilo samanın muhammen fiyatı İL Kuruş, tutan 27500 lira, geçici teminatı 2062 lira 50 kuruştur.
2 — İhalesi 26 Temmuz 950 Çarşamba günü saat U de Bornova.
3— Teklif zarflan saat 10 a dar kabul edilecektir Şartname evsaf Ko da görülebilir. (4529)

M. S. B. 2 No.lu Sat AL Ko. Bşk.
1 — Açık eksiltme ile 7 kalem dizel motor vedek parçalan satın alı nacaktır.
2 — Eksiltmesi 29 Temmuz 1950 Cumartesi günü saat. 10.30 da ko misyonda yapılacaktır.
3 — Hepsinin muhammen bedeli 910 lira olup geçici teminatı 68.25 liradır.
4 — Şartname ve listesi her gün öğleden evvel komisyonda görülü*.
5 — İsteklilerin belli gün ve saat ♦o komisyona müracaattan.
(4784)—(989)
Temmuz 1950 Cuma günü : kadar Ko. na verilmesi

Odun alınacaktır
Yassıviran 106 No. lu Sa. AL Ko
Bşk. (374)-
1 — As. Pos. 11264 birlikleri ihti- |
vacıiçin 622 ton odun kapalı zarf rua ıçıu
usulü ile satın alınacaktır. Muham- I ya^ gaman kapalı zarfla satın alı-men bedeli 24.880 lira, geçici temi- nacaktır. Beher kilo samanın mu-natı 1866 liradır. | hammen fiyatı 11 kuruş, tutan 27500
2 — Kapalı zarfla eksiltmesi 20 lira geçicj teminatı 2062 lira 50 ku- [ Temmuz 1950 Perşembe günü saat | rustur.
17.00 de Yassıviran 106 No. lu Sa İhalesi 26 Temmuz 950 Çarşamba Al Ko. da yapılacaktır. günü saat U.00 de Bornova Sa. AL
3 — Şartlaşmalar her gün komin-I Ko. Bşk. lığında yapılacaktır,
yonda görülür. | Teklif zarflan saat 10,00 a kadar
4 — Teklif mektuplannın 20 Tem kabul edilecektir. Şartname ve ev- I
muz 1950 Perşembe günü saat 16.00 gaf Komisyonumuzda görülebilir, kadar komisyona verilmesi. (4351) ■ (4556)
1 — Açık eksiltme ile 1 adet dizel kırank mili satın alınacaktır.
2 — Eksiltmesi 29 Temmuz 1950 Cumartesi günü saat 11.30 da komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartnameleri her gün öğleden evvel komisyonda görülür.
4 — Muhammen bedeli 1950 lira olun gerici teminatı 146.25 liradır-
5 — İsteklilerin belli gün ve saat to komisyona müracaattan.
(4783)—(988)

Patates alınacaktır
Sarıkamış Sa. Al. Ko. Bşk.: (4341
1— 115 ton patates kapalı zarf u- 4 sulü ile satın alınacaktır. Tahmil ( i
edilen bedeli 228/50 lira geçici teminatı 2156 lira 25 kuruştur.
2 __ Eksiltme 24/7/950 Pazartesi
günü saat 11.00 de Sarıkamış As. Sa. Al. Ko. da vaDilacaktır. Şartlaşmalar her gün kominvonda görülebilir. İsteklilere bedeli mukabilinde verilir.
3— Teklif mektuplarının ihale günü saat 10.00 kadar komisyonumuza verilmesi (4557)
Şapkalarımızın Flyatıl 36 Lira
Extra Qııallta‘Extr a Süper lore
Bayramın^En^Zengin Çeşitlerini ORTAÇ'ta Bulabilirsiniz
Bir Sürpriz gömlek bir Otomobil kazandırır
Sürpriz Gömlek ve Pijamaları
En zengin çeşitleri
Ortaç Bayram münasebetile yaptığı büyük danpingten istifade ediniz. Naylon Çoraplar görülmemiş fiatlarla satışa arzedilmiştir,Bali Naylon Çorap 535 Krş Gömlek çeşitlerinde büyük tenzilât. Anafartalar Caddesi No. 224
İstikametiniz ORTAÇ, Kesenizin Dostu ORTAÇ, Daima ORTAÇ ucuz, iyi, temiz mal satan müessese ORTAÇ "Amerikan” İpek astarlı Panama Şapkaları 16.50 astarsız 11.50 AdllTeikni35 —^Ankara^
1 %%%v*vvwvw%%*%**w*%^w*%W%%*e**ee»******w*********************^^^****w'^^^^t'**W,,^*V^V^^V;'*V*51''4'**W********v*********^^
Şekerci Osman Nuri Müessesesinden
^Ankarada ilk defa şekerciliği ihdas ettiği gibi sayın müşteri-terinden görmüş olduğu rağbet üzerine modem imalâthanesinde » yapmış olduğu her nevi şeker ve şekerlemelerinin ikinii defa u-t*^zluğunu - ilân etmekte şeref duyar.
390 Liraya
Denizyolları
«

1 — Nefis kokulu akideler
2 — Güllü, Portakallı, Vanilyalı ve Bergamottu lokumlar
3 — Fındıklı ve sakızlı lokumlar
4 — Hindistan cevizli şam fıstıklı lokumlar
5 — Hediyelik karışık şeker
6 — Halis bademden mamûl ezmeler
7 — Çifte kavrulmuş badem şekeri
8 — Vanilyalı badem
9 — Akidesiz şeker
10 — Yaldızlı fundan çikolata
11 — Yıldızlı İmren çikolatin
NOT: Merkezi (Bankalar caddesi Tel:
Şubesi: (Dışkapı Trolleybüs durağı Tel: 11391) Merkez Mağazamızın izdihamını şubemiz karşılar.
350
360
380
380
380
540
660
13749)
Fiatlarda
Bu hafta: 2 Film
1 — Müthiş Takip
(Renkli) «The Man Wıthın Michael Redgrav - Jean Kent
2 — Ömre Bedel Ka-
dın
«Mildred Pieree»
Seanslar: 14 - 17 - 20.30 Kadın, 15.30 • 18.30 - 22 Takip
. Müd.: 24O7B Gişe: 1B031
Kamyoı sahiplerinin nazarı dikkatine
Fazla miktarda kum, çakıl nakliyatı yaptırılacaktır. Bilhassa kendinden boşaltma vinçli tertibatlı olan kamyonlara çok iş verilecektir.
Müracaat: Esenboğa Hava Alanı inşaatı Şantiyesi - Çubuk. (5091)

(2609)
Kiralık Daire
1___ Fabrikamız istif yerinde mevcut 230.132 M3. I. inci, 4/5.634
IL aci ve 132.324 M3. UL üncü nevi çam keresteleri 12 parti hallinde açık arttırma ile satılacaktır.
[], 2 — Satış 24/7/1950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 14
|ide^ Devlet' Orman İşletmesi Bafra Müdürlüğünde toplanacak komi»-L önünde yapılacaktır.
I Mamûl L inci nevi pam kerestesinin M3. pü 150. II. ncinin
ruı/v^nL üncünün 85 lira olup her partiye geçici teminat alınır.
i 4 — Bu satışa ait şartname ve ebat listesi Ankarada Orman Ge-Jnel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul ve Samsun İşletmesi Müdürlükle-jrile işletmemizde görülebilir.
j 5 — İsteklilerin belli gün ve saatte geçici teminat ve evrakı ımüsbiteleriyle komisyonumuza müracaatları. (4830)—(1005)
Cebeci pazar yeri Çayır sokak No. ‘8 manzaralı, 3 oda ve 1 hol.
Müraoaai; Telefon ev; 25809 Dükkân 15141.
Adres: Ahmet Ünver.
Koyun Pazarı Daracık sokak No. 26 (5112)
KiraJı '(
Kurtuluş, Samur sokak Arslanoğ-lu Apt. No. 24 daire 6 ya müracaat. (5094)
A
Muammer Karaca
Sizin Sokak
Yazan: Muammer Karaca
Biletler: Berkalp Kitap
Sarayında satılır (2607)
Vakıflar Genel Müdürlüğünden
Kiralık Köşk
Yenişehrin mutena bir yerinde, bilhassa sefarethane olmıya çok elverişli, tenis kordu, ahır.ı garajı, şoför dairesi olan, büyük bahçeli, kaloriferli bir köşk kiralıktır. Mesai saatlerinde 11481 numaralı telefona müracaat.
(2611)
1 — Ankara'da Yenişehirdekı Basın Yayın dairesinin boşalttığı No. lu bina tamir ettirilecektir.
2 —.. İşin keşif tutan (1202.58) lira olup geçici teminatı (90.20) lira-
BU AKŞAM
Işıl’ın veda konseri
MÜZEYYEN SENAR
n
ı-
I"1
I «ÎSSMS

Sevimli Arjantinli Şarkım Dalyasın meehnr Oaa Kralı
Elena Vargas Marlo Biran
Kıymetli S« Sanatkâr Üfltad Piyanist
Sabite Tur Feyzi Aslangii
3 —İhalesi 19/7/1950 Çarşamba günü saat 15 de Vakıflar Genel Müdürlüğü. İnşaat Müdürlüğünde müteşekkil komisyon marifetiyle ya-
"4 — İhaleye girebilmek için isteklilerin Ticaret ve Sanayi Odası vesikasi,.teminat makbuzu ve bu gibi işlerde çalıştığına dair belge ibraz etmeleri mecburidir.
5 -t» 'İş, ihale tarihini müteakip 15 gün zarfında İnşaat Müdürlüğüne teslim, olacaktır.
İsteklilerin belirli zamanda adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur.



Belediye Başkanlığından
I randımanlı 71,5 kiloluk sari bir çuval unun değirmenlerde
25 lira 95 kuruştan satılmasına ve bu undan yapılacak azamî % 38 derece rutubetli ve fırından çıktıktan dört saat sonraki ağırlığının p00 gram, yuvarlak gomun veya uzun baston şeklinde ortadan bıçakla çizilmiş ekmeğin perakende olarak 13/7/950 Perşembe sabahından itibaren 30 kuruşa satılması Belediye Daimî Encümeninin 12/7/950 gün ve 4192 sayılı kararı iktizasından bulunmaktadır.
Sayın halka ve ilgililere ilân olunur. (4864)—(1018)

Em@s Kravatlarının^ yani Desenleri 660 krş.
AV.RUPA
Kravat çeşitlerinin-en zarif desenleri

Bu yıl Hacca gidebilirsiniz
I üks, ■ ü ali yolcu gemileriyle muntazam Hac geL rleri tertip etmiş’ir
İlk vapur 4 Eylülde İstanbul’dan kalkarak İzmir, Mersin ve İskenderuna uğrayarak Ciddeye gidecektir.
İkinci vapur 11 Eylülde İstanbul’dan kalkacak ve yalnız İzmire uğrayarak Cidde’ye gidecektir.
Hac seferlerine
Tahsis edilen CUMHURİYET ve ORDU TİP’i gemilerde tertemiz kamaralar, bol çeşitli yemek, soğuk hava tertibatı, banyo, her ihtiyacınıza cevap verecek bütün tesisat mevcuttur.
Denizyollarının her iki ge misi Arafattan 5 gün evvel Ciddeye verecek, Bayramdan sonra 10 GÜN limanda kalarak Me-dineyi ziyaret edecek yolcularını bekliyecektir.
Aceniaiardan İzahat aldıktan sonra Hacca gideceğiniz vapuru seçiniz... (4931) (1060)
DEVLET HAVA YOLLARI
Genel Müdürlüsünün
En seti, En Rehet Uçakiaıie
1 — Pazartesi günleri: (İstanbul - Ankara - Beyrut - Kahire),
Salı günleri: (Kahire - Beyrut - Ankara - İstanbul), Perşembe günleri: (İstanbul - Ankara - Kıbrıs - Beyrut), Cuma günleri: (Beyrut - Kıbrıs - Ankara - İstanbul), hattında uçak seferleri muntazam devam.etmektedir.
2 — Bu hatlarda seyahat eden yolcuların 30 ar kilo bagajları üc-
retsiz nakledildiği gibi gidiş. dönüş biletlerinde % 10 tenzilât yapılmaktadır. |
3 — Fazla bilgi İçin Bilet Satış Bürolarıle Aeen t alı kİ arımıza müracaat edilmesi rica olunur. (4877)—(1049)
r
Aranıyor
İyi şartlarla Ankara ve havalisin de çalışacak Sigorta Prodüktörü a-ıanıyor — Gürelik İstanbul Merte-banj sokak Kınacıyan Han kat 1 mektupla müracaat. (5078)
T»,
Cebeci Doğan Bahçesinde
Mim Baki - Muhterem Nil
VUR PATLASIN
Biletler Anafartalar cad leşinde Müzeyyen Abla Gişesi ve Adliye yanında Toker Kundura Mağazasında satılır. (5118)
Eşsiz sanatkârı
MÜZEYYEN ,SENAR. IŞIL
«II


1
H
600 Akrabalarınıza ve dostlarınıza götüreceğiniz en makbul hediye 1 kutu Hacı Bekir şekeridir.
(Hediyelik elvan şekeri)
320 kuru;
HACI BEKİR
HACI BEKİR
Yanm kiloluk fantazi kutulan: 275 kuruş
Merkezi: Ulus - Bankalar Caddesi No. 4 Tel: 14159 Şube: Yenişehü- - Atatürk Bulvarı No. 205 Tel: 24012 (
900 Gramlık fantazi kutuları: 500 kuruş
(5098)
Adana Bek diye Başkanlığından
1— Belediyemizce işletilen oto büslerin on sene müddetle İşletilme imtiyazı isteklisine devredilecektir.
2— Bu hususa ait şartname Belediyemiz Hesap İşlerinde her gün görüleceği gibi hariçten talep vukuunda da parasız olarak gönderilir.
3— Taliplerin bu husustaki tekliflerini 28/Temmuz/950 Cuma gününe kadar Dilekçe ile başkanlığı nııza bildirmeleri ilân olunur.
ıT (4888) (1031)
Saiıhk kârgir ev
İstanbul Defterdarlığından;
Dosya No.
Kıymeti Teminatı Lira Lira

515—14481 Beyoğlu Hüseyin Ağa Mah. Toprak 20000,— 1500,—
Lüle «o. 343 ada, 24 parsel eski, yeni ▼e taj 11 kapı sayılı 185 M2 kârgir ev.
Yukarıda yazılı kârgir ev 4/8/1950 Cuma günü saat 15.30 da Milli Enılâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarf usulile satılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını satış günü saat 14.30 a kadar komisyon başkanlığına vermeleri, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları.
(4881)—(1052)
Satış ilânı
Ankaranın en işlek piyasa yeri olan Bankalar caddesindeki Çakır Tuhafiye mağazası ve içindeki Tica. ret emtiası ve demirbaşların tasfiye dolayısile topdan veya kısım kına satışına karar verilmiştir.
İstekli olanların hangi kısmı almak istediklerini ve fiyat teklifle-rini yazılı olarak l/Ağustos/950 tarihine kadar Ankara Ulus meydanı Koç Apartımanı üçüncü kattaki yazıhanesinde iflâs idare azası Avukat Emin Halim Ergur’a bildirmeleri ve eşyaları görmek arzusunda bulu nanlann ise Ankara İcra iflâs memurluğuna müracaatları lüzumu ilân olunur. Telefon: 14060 ( 5116)
Kurtuluş’ta ucuz arsa
Samur sokağında, köşe, 1542 ada 31 parselde. Müracaat: Te). 13740 Ömer Cengiz veya B. Bahri Acar. Içcebeci, Yeni Acun sokak, Hayrı Doğan Ap. No. 8 (5108)

Sahibi:
Mümtaz Faik FENİK
Bu nüshada yazıiflerinj fiilen idare eden: HİKMET YAZIClOâlLD
Basıldığı yer: GÜNIŞ MATBAASI

151.195i
ayfa
K
1 iki ııılü
3
Sayfa: 8____________________________
Donanmamız Marmarada diin gece bir harp tatbikatı yaptı
ZA F K R
Başmakaleden davam
Ci Sığ Sığ 20 1 50 '
Tatbikatı Celâl Bayar da Gaziantep muhribinden takip etti
İ mir, 14 (Telefonla) — Çok mev. bir menbadan öğrendiğime e, Cumhurbaşkanının nakip cl
A:
Al ja e kaç
İş.'
El-T. :aktı
Bı dclli
göı !,-----------....
du; u Gaziantep muhribi ile bera-
ay! ılî
bugün sabah limanımıza gel-ve yine aynı gün saat 14 de lan beş muhribimiz 25 mil atle seyrederek bugün saat
Çanakkale önlerinde buluna
M )
20; de ----------------------
caİ lardır.
( umhurbaşkanmın forsunu taşı-Gaziantep ile diğer beş muhrip
ya :---------.*. .----
Çe ıakkale Boğazında iki aydan-be ı “ ’ I ’ ’ -----
ğe iönmekte olan donanmamıza yetiş rek Marmaraya doğru seyirleri! : devam edeceklerdir.
Akdenizde bulunan ve Gölcü-
(ece Marmarada bir kaç saat
kadar tatbikat yapılacak ve karşı istikametten gelen bir hedef radar cihazları vasıtasiyle takibe çalışıla-
Bu tatbikat esnasında hakiki mer miler istimal edilecektir.
Diğer taraftan öğrendiğime göre, Marmarada yapılacak olan bu tatbikat esnasında İzmirden kal kacak iki uçak filosu da uçuşlar yaptıktan sonra tekrar üslerine ^döneceklerdir.
Af kanunu kabul edildi
îmî
( id
? .Y* ihen
ı ta
İst
ime kua
^Cumhurbaşkanı znvrden ayı ildi
ir (Bagtanfı 1 incide)
„ v.l.az’.arm: gördü ve alâka-rdan izahat aldı. Bu ziyaret
d( n cihazlarını gördü y
e*, asında Bayar, okulun hatıra defte ne şu bir kaç satırı yazdı:
lesur ordumuzun teknik sahası la ilerlemesini sağlayan bu de-i müesseseyi ziyaretimden çok
ğ Li--------------------„-------------.
rr tehassis oldum. Hepinize başa-

inde k a
2 -
IcLliı
Sa
ı 15ı
3 -
. 1
vrek
4 -ı ile
re,
r dilerimi»
aat H de Gaziemîr'den ayrılan nhurbaşkanı İzmire avdetinde ucusu bulunduğu İzmir Millî ________ic 2- _l.ırü ve üphane müdürü ile yaptığı kısa
C
k _______
K tüphanesini de ziyaret etti
k -----------lilüü üz
k ııışma sırasında kütüphanenin
A lürk’t *
ta larını kendisinin temin etmek te
ait eksik olan bütün ki-
iğini söyliyerek ayrıldı, iğle yemeğini Orduevinde yiyen âl Bayar saat 14 de bu sabah li-
C_______„______ ________
m ıımıza gelen Gaziantep muhribi le İzmirden ayrıldı.
Cumhurbaşkanının gelişlerinde
ol uğu gibi gidişlerinde de merasim y
ııldı.
laziantep muhribinin kıçtankara aşmış olduğu Pasaport rıhtımı-saat 11 den itibaren halk toplan-
2 -
3 -
i gü
y
n _____ _________ -
m ğa başladı. Hareket saati yaklaş tl „ "*±LLİÜÜ ı--ı-ı—1.»._ -j~ d de yükseliyordu.
meydandaki kalabalığın ade-
3,45 de rıhtıma gelen Cumhur-
5 -inde vşar
6 -ı Tı a olı
b kanına hazır bulunan bîr tabur tı alından selâm resmi ifa edildi. K ıdisini uğurlamağa gelenlerin h .........
B)ar 1 rasmda
rüşt: ■f Ph
i ıdır.
5 _
azpe
4 -
m. 1 ıda 1
C .. lar lif i
ı Ak i fla
2 -) de iiltmı
3 -ması eri (
ısinin ayn ayrı ellerini sıkan halkın coşkun tezahüratı a _____a gemiye bindi.
Cumhurbaşkanına bu seyahati sırasında Başbakan Adnan Menderes, yardımcısı Samed Ağaoğlu, Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut, Hfrdh Ordusu Komutanları ile şehrimizde misafir bulunan milletve-kBftrinden başka, İstanbul, Ankara ve^lzmirli basın mensupları ve fo-to’i^tauhabirleri de refakat etmektedirler.
ü/ğer târaftân bu sabah, Celâl Bayar’dan son İzmir intihalarını sordum. Cumhurbaşkanı İzmir’i gayet iyi bulduğunu, halkın iş ve gücü ile uğraşmaktan çok mütehassis olduğunu bununla beraber vatan-d^grın bir çok ihtiyaç ve dilekleri bulunduğunu, halkımızı daha fa^la refaha kavuşturmak için hü-kûp^timize daha mühim vazifeler düşeceğini, esasen Hükümet Başkanı ve Bakanların halkı alâkadar eden bütün mevzuları yeni baştan tetkik etmekte bulunduklarını beyanı etti.
■Bu konuşma esnasında Bayar:
— Kara ve hava küvetlerimizin yöâhda deniz teşkilâtımızı da daha -modem ve kuvvetli bir hale getirmek için şimdiden tedbirler almağa başladık, dedi.
lörkiyeye Amerikan
: geç
•ak l
bu 1 imayı
5 -nci r ûkme
Sa.
Ciı
t. bal ton y yapı Yul dileri ı jes;
★ (Baştandı 1 incide)
uftnkaradaki Marshall plânı büro-lannia Vaşingtondan gelen son haberlere göre bütün Batı Avrupa memleketlerine şimdiye kadar ya-piiah yardım yekûnu da 9 milyar 501umılyon 390 bin dolara baliğ olmuştur.
muz ayının ilk haftası içinde , tı tahsisattan Türkiye ile bir likte diğer 16 Marshall plânı memleketi de istifade etmiştir. Bu son tahsisatta makine ve âletler liste-lÛH'fbaşında gelmektedir.
■’öBahis mevzuu olan tahsisat 9‘E1622.000 dolar tutmaktadır ve bu-takriben yüzde 48 i, yani 4*515.000 doları makine ve âlet temini için ayrılmıştır. Listenin başlarında gelen diğer mallar arasında 10.136.000 dolarlık pamuk TdûB-r"'' ’’ •
1.000 dolarlık demir ve çelik lûlleri vardır.
Türkiye bu son tahsisattan 1.699.000 dolar almıştır ve şimdiye IfMtfr Türkiyeye yapılan yardım yekûnu 103.482.0000 dolar tutmaktadır.
(Baştarafı 1 incide) liye Bakanının teklif etmiş olduğu tasarının müzakeresine geçildi. Tasarının tümü üzerinde söz alan iki hatibin mütalealarını müteakip Dışişleri Bakanı Fuat Köprülünün aydınlatıcı izahatından sonra mad delerin müzakeresine geçildi ve tasarı kabul edildi.
Yabancı tabiiyetinde bir kaç kişi hakkında B. Millet Meclisine su -nulmuş olan hususî af tasarısı, Dışişleri Bakanı Fuat Köprülünün teklifi üzerine öncelik ve ivedilikle görüşülüp kabul edildikten sonra Af Kanunu tasarısının müzakeresine devam edildi.
Tasarı, evvelki geceki oturumda ikinci maddenin (D) bendine kadar müzakere edilmişti. Maddenin bu bendi, verilen bir tâdil takriri oya . konulup reddedildikten sonra komisyonun teklif ettiği şekilde ve aynı maddenin (E) fıkrası üzerinde müazkerelere başlandı.
(E) bendi üzerinde sekiz önerge vardı. Bir kısmı bu bendin tasarıdan tamamiyle kaldırılmasını, bir kısmı da bazı ilâveler yapılmasını istiyordu. Takrir sahipleriyle bu takrirlere aleyhdar olanların, komisyon sözcüsünün ve şahsı adına konuşan Ulaştırma Bakam Tevfik İleri'nin mütalealarmı açıklamala. rındaıı sonra takrirler oya kondu. Kabul edilen hir takrirle ikinci maddenin (E) bendine aftan istisna edilen suçlar arasında Askerî Ce za Kanununun 94, 100, 101 ve 102 inci maddelerinde yazılı suçların da konulması kararlaştı ve madde bu şekilde tadil için komisyona verildi. ikinci maddeye, suç işlemeyi itiyat haline getirmiş kimselerin aftan istifade edememelerine, fakat bunların cezalarının hafifletilmesi-ne dair bir hüküm ilâvesini istiyeıı bir takririn de kabul edilmesini müteakip maddenin tümü oya konulup kabul edildi ve üçüncü maddenin görüşülmesine başlandı.
Üçüncü madde, Af Kanunundan istifade etmiş olan kimselere, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren beş yıl içinde aynı cinsten yeni bir suç işledikleri takdirde, eski cezalarının infaz edilmemiş kısmının da çektirileceğine dairdi. Bu madde üzerinde ileri sürülen bazı mütaleaları komisyon sözcüsü Müfit Erkuyumcu ile hükümet adına Adalet Bakanı Halil Özyörük cevaplandırdılar. Muhalefete mensup milletvekillerinden söz alan Feridun Fikri Düşünsel Adalet Bakanının fikrine tamamiyle iştirak ettiğini belirtti ve maddedeki tecil hükmünün çok isabetle düşünülmüş ve konuşulmuş olduğunu ifade etti.
Üçüncü ve dördüncü madde kabul edildi. Saat on üçü geçiyordu. Başkan saat on dört buçukta tekrar toplanmak üzere oturuma ara verdi.
Öğleden sonraki oturumda Af Kanunu tasarısının müzakeresine devam edildi ve beşinci maddenin müzakeresine başlandı. Bu madde üzerinde bir çok milletvekili müta-lealarım bildirdi. Müzakerelerin yeterliğine dair bir önerge oya konulup kabul edildikten sonra verilen tâdil önergeleri okundu ve bu mevzuda Adalet Bakanı Halil Özyörük geniş, etraflı izahat verdi.
Takrirlerin birer birer oya konulmasına başlandı. Zonguldak milletvekili Suat Başol ile Kayseri milletvekili Kâmil Gündeş’in ve Kon. ya Milletvekili Himmet Ölçmen’in takrirleri reye konulup kabul edildi. Madde bu şekilde tâdil için komisyona verildi.
Beşinci maddede yapılan bu tadilâtla, kanunun ikinci maddesinde gösterilen suçlardan dolayı hükmedilmiş ve edilecek cezaların üçte ikisi indirilmekte, ayrıca iki seneye kadar (iki şene dahil) mahkûmiyet ler tamamen affedilmekte, ölüm cezaları 20 yıl ağır hapis, müebbet hapis cezaları da 15 yıl ağır hapis cezalarına indirilmektedir.
Altıncı madde, komisyonun teklif ettiği şekilde kabul edildi. Yedinci madde, üzerinde uzun müzakerelerden sonra Maliye Bakanının teklif ettii «Vergi cezalan ve misil zamları bu hükümlerden hariçtir» şeklinde bir ilâve ile kabul e-dildi.
Af Kanunu hükümlerinden faydalanacak tutuk ve hükümlülerin, kanunun yürürlüğe girmesinden i-tibaren on beş gün içinde salıverile ceğine dair olan sekizinci maddeden sonra dokuzuncu ve onuncu maddeler de oya konulup kabul e dildi,
I Başkan bundan sonra ' tümünü oya koydu ve it
• Türk milletine hayırlı olsun» sesleri arasında bildirdi.
Oturuma saat 16.50 de 15 dakika
ara verildi.
ı Üçüncü oturumda, Dışişleri Bakanının diğer sütunlarımızda verdiğimiz beyanatından sonra Başkan , Adalet Bakanı Hlil Özyörük’ün bir I önergesi olduğunu bildirdi. Önerge l okundu. Bu da, Basın Kanunu tasa nsı ile matbaalar hakındaki kanun | tasarısının bugünkü gündeme alı-1 narak ivedilik ve öncelikle görü-1 şülmesi teklif edilmekte idi.
İstanbul milletvekili Cihat Ba-ban’m Dışişleri Komisyonu adına verdiği bir önergede de Türkiye ile İtalya arasında 24 Mart 1950 de Ro-mada imza edilen dostluk, uzlaşma ve adlî tesviye andlaşmalannın tasdikine dair kanun tasarısının bir önergesi vardı. Komisyon sözcüsünün bu teklifine Dışşileri Bakanı da iştirak ettiğini bildirdi..
Oya konulan önerge kabul edildL Başkan, evvelâ Türkiye - İtalya dostluk andlaşmasının tasdikine dair Kanun tasarısını müzakereye koydu ve Dışişleri Komisyonu sözcüsü İzmir milletvekili Cihat Ba-
ban kürsüye gelerek izahat verdi. Hatiplerin, bu andlaşmamn dünya barışı için ifade ettiği değeri belirtmelerinden sonra madde oya konup ittifakla kabul edildi.
Basın Tasarısı
(Baş tarafı 1 incide) nun hakkında izahat verdi. Medeni memleketlerde basın hürriyetine ve rilen büyük ehemmiyeti belirtti.
Erzurum milletvekili Bahadır Dülger ve diğer bazı hatipler görüşlerini açıkladılar. Müzakerelerin yeterliğine dair bir takrir Kabul edilerek maddelerin müzakeresine geçildi. Tasarının birinciden on dokuzuncuya kadar olan maddeleri, bazılarında ufak değişiklikler yapılarak, kabul edildL
Cevap ve düzeltme hakkına dair olan beşinci bölüme geçildi ve 19 uncu madde üzerinde müzakerelere başlandı. Bu madde üzerinde de bir çok milletvekili söz aldı.
Saat yirmiyi geçiyordu. Başkan oturuma ara verdL
Meclis saat 22 de tekrar toplanarak Basın Kanununun müzakeresine devam etti ve kanun gece yansından sonra saat 1,30 da kabul e-dildi.
45 maddelik olan kanunun mahdut bir iki maddesi tâdile uğradı. Bunlardan rızalan hilâfına şahısların hususî ve aile bay atma ait neşriyatta bulunanların cezalandırılmasına dair olan 31 inci madde tamamiyle tayyedildi. 32 inci madde hükümet tasarısından alınarak komisyon tasarısına ilâve edildi. Bu maddede intihar vakaları hakkında haber çerçevesini aşan ve o-kuyanlan tesir altında bırakan neşriyatı istihdaf etmekte idi.
Bundan başka 34 üncü madde de kanuna tekrar girdL Bu madde evlenmelerine kanunen cevaz olmı-
Bırakınız söylesinler bırakınız yazsınlar!
Bütün bunlar, bizim senelerden-beri üzerinde ıztırapla durduğumuz noktalardır. Sonunda ıberaetle bitecek bir çok dâvalar için gazetecilerin günlerce mahkeme koridor-lartnda süründürüldüklerl vakldir. Öyle zamanlar olmuştur ki, bir gazeteci, bazan haftanın beş gününü sabah akşam mahkemelerde geçir, mefce mecbur tutulmuştur.
Sebep nedir? Sebep: İllallah desin! ve muhalefetten vazgeçip İktidarı methetmek yoluna girsin|...
Buna rağmen meslekdaşlarımız hiç bir şeyden yılmamışlar, ve büyük bir dikkat ve titizlikle müca. delelerine devam etmişlerdir.
Evet biz de biliyoruz ki, tek parti zihniyeti içinde yetişmiş olanlar en ufak bir tenkide bile mütehammil değildirler. Fakat ne yaparsınız ki, tenkit hakikatlerin meydana çıkması için en büyük bir devadır. Ve nihayet Anayasanın hükümlerini tam tefsir edebilmek için yazı hürriyetine de âzami derecede hürmet etmek gerektir.
Bir defa daha yazdık; Hitlerin Propaganda Nazarı Göbels demişti kİ: .Bir gazeteci, bir hâdisenin ne olduğunu değil, o hâdise hakkında iktidarın ne düşündüğünü de bilmelidir.» İşte eski iktidar bu zihniyetle hareket ediyor; ve her hangi bir hâdise hakkında iktidarın ne düşündüğüne kulak asmıyanlara mesleklerini icra etmek hakkını bile tanımıyordu!
Simdi yeni Matbuat Kanuniyle, önümüzde hakikaten yepyeni bir devir açılmaktadır. Yazı hürriyeti emin şartlara bağlanmaktadır. Gazetecinin kalemini bağlayan zincir kırılmaktadır. Matbuat hürriyeti bir cesaret meselesi olmaktan çıkmış bir hak olmuştur. Böylece mesleğimizin çok geniş inkişaflara maz-har olacağı tabiidir. Fakat daha mühimi şudur: Bu yeni hürriyet rejimi ile, serbest tenkit sahası daha çok genişliyecek ve bu da memleketin hayrına olacaktır.
Şu muhakkaktır ki, kendisinden emin olan bir iktidar; matbuat hürriyetinden korkmaz, bilâkis ondan faydalanmak imkânlarını aramağa bakar. Matbuatı zincire vurmaktan bir fayda umanlar, bulundukları mevkilere yapışmış olan ve buradan ayrılmamayı gaye edinen kimselerdir.
— Bırakınız söylesinler! Bırakınız yazsınlar?..
Bir antidemokratik kanun daha yıkıldı! Hürriyet sahası temizlen-mektedi!
Mümtaz Faik FENİK
Demokrat Parti
Maltepe Ocağından:
Bayramlaşmak üzere üyelerimi zin, 17/7/1950 Pazartesi günü saat 14.30 da teşrifleri rica olunur.
Demokrat Parti Çankaya İlçesinden
İlçemize bağlı üyelerin bayramlaşmak için 17/7/1950 Pazartesi saat 15 de ilçe binasına teşrifleri rica olunur.
yanlar arasındaki cinsî münasebetlerin neşrini yasak ediyordu.
36 inci madde de hükümet tasarısından alındı ve müteakip maddeler aynen kabul olundu ve bu suretle Basın tasarısı da kanunlaştı.
Müteakiben Ordu, Burdur, Urfa, Muş, Sivas, Konya, Sinop, Bitlis milletvekillerinin seçim tutanakları kabul edildi.
Gazeteyi makineye verdiğimiz sırada Meclis hâlâ devam ediyordu.

Fin güreşçileri dün
5 ■ 3 galip geldiler
a tasarının ittifakla ka bul edilmiş olduğunu alkışlar ve
İki müsabaka yapmak üzere şeh- • rimize gelmiş olan Fin güreş takımı dün iki bine yakın bir meraklı1 önünde saat 18.15 de 19 Mayıs Stadında Ankara Greko - Romen ta-kımile yaptı.
5—3 Fin takımının galip geldiği dünkü müsabakanın başlıca hususiyetini, 73 kiloda Celâl Atlk’in', Stokholm dünya Greko - Romen şampiyonası müsabakalarında hâkim güreşmesine rağmen mağlûp addedilerek dünya Greko - Romen birincisi (ilân edilen FinlandiyalI Cimanoûinen’i tuşla yenmesi oldu.
Diğer taraftan dün Ankara takımının üç galibiyeti de tuşla elde edildi. 67 de Tevfik Yüce, 73 de Celâl Atik, 87 de de Yaşar Doğu rakiplerinin sırtını yere getirmek1 suretiyle galip geldiler. '
Dünkü müsabakalarda alınan tek nik neticeler şunlardır:
52 kilo: Hakkola - Seyfj Özer'e 5 dakikada tuşla,57 kilo: Johan -son - Kadri Akat’a ekseriyetle, 62 kilo: Talosel - Haşan Bozba’ya 4 dakika 52 saniyede tuşla, 67 kilo: Tevfik Yüce - Haapasalmi’ye 5 da-
kikada tuşla, 73 kilo: Celâl Atik -Simaneainen’e 14 dakika 21 saniyede tuşla, 79 kilo: Keisala _ Faruk Koçak’a ittifakla, 87 kilo: Yaşar Doğu - Sepponen’e 5 dakika tuşla, Ağırda: Rilhimaki - Kemal Ay'a 10 dakika 59 saniyede tuşla galip geldi.
Bugün saat 18 de yine 19 Mayıs Stadında yapılacak son müsabaka serbest üzerinden olacaktır. Ankara takımı Finlere karşı şu kadro ile çıkacaktır; 52 de Esat İlbay, 57 de Mustafa Beton, 62 de Ahmet Bulut, 67 de Tevfik Yüce, 73 de Celâl Atik, 79 da Ali Özdemir, 87 de Yaşar Doğu, Ağırda Salim Ünal.
Haydar ÖBakman Ankara - İstanbul Boks karşılaşması
Ankara - İstanbul boks karşılaş ması Pazar günü saat 18 de 19 Mayıs Stadında yapılacaktır.
Haber aldığımıza göre bu karşılaşmaya İstanbul takımı kuvvetli bir kadro ile iştirak edecektir.
Müsabakanın çok çetin ve heyecanlı geçeceği tahmin edilmektedir.
★ (Itaftarnfı 1 İncide) millî vicdanın lûtufkâr himayesidir.
Türk demokrasisinin millî bünyedeki kuvvetine dayanan bu Af Kanunu hükümlerinden istifade muş bulunanların cemiyetimiz içinde ilerisi için kendi hareket haklarını ve mevkilerini millî vicdanın bu geniş mânası karşısında ka nunlara itaat etmek ve cemiyete faydalı olmak suretiyle tayine mec burdurlar. Ve buna lâyık olmağa çalışmalıdırlar.
Hiç bitr an için unutulmamalıdır ki, memleketin umumî huzur ve sükûnunun fert bakımından, cemi yet bakımından en küçük bir sarsıntıya uğramasına aslâ müsaade edilemez ve edilmiyecektir. Hükû
* I __________
metin emniyet organları daima her hangi bir kanunsuzluğun husulüne meydan vermiyecek dikkate sahip tir. Af gibj cemiyet hayatı İçinde j zaman zaman izhar edilen ulûvvü | cenahlar hiç bir an için memleket I huzur ve sükûnunu bozacak bir neticeye vasıl olamaz.
Af Kanununun hükümleri arasında bulunan ve affa mazhar olan ların ne suretle olursa olsun yeni bir suçu irtikâpları halinde geçmiş mahkûmiyetlerinin cezaları ile bir likte takibata uğrıyaoakları unu -tulmamahdır.
Memleketin iç emniyeti üzerinde bir vazifeli olarak bu cihetleri u-mumî efkâr önünde ifade etmek isterim.
Yozgat Devlet Hastanesinden İlân
Miktarı
Kilo
00
10 Kilo
6
57
7
13
00
45
elfle
1
80
1
23
60
(1
40
00
3
2
28
165
24
40
45
1
27
blet Tlazln
1
15251 55
İİAc
acık
ıo
1
25
0C
8
31
3
7
28
6
60
100
3
60
21
22
60
100
6
22
68
38
38
30
00
04
50
80
00
00
00
00
13
26
60 00
66 00
00
00
50
58
59
60
7
84
1
11
5
3
12
60
12
1
1
00
00
00
00
30
40
20
00
79
83
00
00
60
22 00
130 00
378 00
30 00
40 00
32 60
17 50
120 00
16 00
27 €0
27 60
00
00
00
40
00
00
00
75
00
00
Vltabiol Bı Fort Vitabiol Bı Febl. Vltabiol C. Fort
100
100
17
16
20
84
17
10
00
35
420
26
500 *
100 »
15 Kile
1000 J
10 J
10 Kı
200 )
15 Kile
6 )
100 »
10 Kutu
1250 Adet
10 Adet
10 »
10 »
00
00
60
1
Yüzü 9
Glikoz tlıtlol Fomıolln
2
3
3
34
O dövl Alman Okaliptol Papavorin
Sallplrln Sol dö Karliapat
Vltabiol C. Febl. Vltabiol K.
Vitabiol E. 50 MIc.
Vltabiol D2 Fort
Serum Sole Hipert. 10 o Terpo KLneatezin Ouabain 1/4 Mlc. I. E.
Kriojenln Ltlmlnal Ne o llkrol
750 Ade
250 ı)
1 Kilo
79 Katküt No. 00
80 LAatik Simit
81 Lâstik Eldiven No. 7.5
34
35
36 Tonnalbir
Salisilat de sut. 1 Gr. Sitrlknin Sülfat 0,001 Serim Glikoza Hipert. 100
üztrojenln 25 MLg. 1. E. Papaverln 0,05 Pentazol Has. Ambalajı Postüvitrln
75 Ta
76 İpek iplik elle muhtelif No.
82 00
61 00
270 00
Hipermln
lozol Hastane Ambalajı
Kardlazol
Kafein 0,25 Hastane Ambalajı
Prollton 5 Mlg. Sllotropln
13
16
Yüzü 20
Yüzü 45
Asetilkolin
Anıoporfin Hastane Ambalajı Atropin 1/4 Hastane Ambalajı Eksprapat 5 cc. Has. Ambalajı lııfundln 1/2 cc.
Ercotln
Esans Dan is
Keten Tohumu
Sükr. Dille Talk
Sol Diğltalin naUvel Sodlum Bi Karbonat Sodlum Salisilat Sulfatiazln Pudr.
Novokaym
O Oksijen 900 Gr.
Yüzü 16
» 12
) 54
37 Ultroseptil Üre 75 Gr.lık
38 Üll de'oliv Nötr ve slteril
39 Anıp, Anıiııokardol
Cins vo miktarları yukarıda yazılı (89) kalem
satın alınacaktır. Eksiltme ve ihaleal 15/7/1950 tarihinden itibaren 16 gün nıüd detie 31/7/1950 tarihine müsadif Pazartesi günü öfelcdop sonra Muit 16 de Yozgat Devlet Hastalıanesinde başhekimlik odasında teflçkklll eden komisyonda ihale edilecektir. Muvakkat teminat muhammen bedelin mecmuu üzerinde % 7.5 dur. Kati teminat ise İhale bedelİDİn % 16 sidir.
Şartnameler her gün Yozgat Devlet nastahaneslnde, Ankara ve İstanbul Şatlık Müdürlüklerinde görülebilir. İsteklilerin muayyen gtln vo saatte teminat-larlyle ve diğer vcsiknlarlyle birlikte komisyonda bulunmaları llftn olunur.
- (4952)
Özel vagonlar tarifesi hakkında
D. D. Yollan Genel Müdürlüğünden:
218 sayılı özel vagonlar tarifesi, sonradan servise konulan bazı tip vagonlara da ücret tesbit edilmek suretile 15/8/1950 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yeniden bertip edilmiştir.
Fazla bilgi için istasyonlara müracaat edilmelidir. (4917) (1065)
Amerikalılar
★ (Baştarafı 1 incide) beyanatta bulunmuştur
•— Efendim, şimdi bu takrirde mevzubahs edilen hâdiseden bu aa-bah erkenden bir telefonla haber, dar oldum. Cumhuriyet Gazetesin-, de bu tarzda bir haber . çıkmış, fa-kat Amerikan sefaretinden dh*’z~ ’• c İstanbul Amerikan beş konsolosı(^r^* _ ğundan, gûya oradaki Amerikan tebaasına, memleketi terketmek (L Y zere hazırlıklı bulunmaları tarzın-da bir malûmat verilmiştir. Bunu telefonla sordum. Onun üzerine bl. raz evvel Amerikan sefiri ile göriij tüm. Kendisi de vaziyetten hayrette kalmıştır. Çünkü ne Vaşington. dan, ne de buradaki sefaretten bu tarza hiç bir talimat verilmiş değildir. Esasen umumî vaziyette bu çeşit bir talimat verilmesini intaj edecek bir hal mevcut değildir.
Evvelce de arzettiğim gibi. me. sele şudur: Istanbuldaki Amerikan kolonisi zaman zaman toplantılar yaparak kendi mektep işleri ve has tahane işleri ile koloniye ait bazı hususî meseleler hakkında görüş, tükten sonra söz sırası tabiatiyle bugünün müsahabe mevzuu olan Kore meselesine intikal etmiştir. Amerikan tebaasından bazıları biç parça telâş izhar etmişler, «bu i; nedir, ne oluyor, kabilinden. Bu nun üzerine konsolos, telâş edecel) hiç bir vaziyet olmadığını, sakin ve müsterih olmalarını kendilerine bildirmiş, orada hazır bulunmayan diğer tebaanın, Amerikalıların da telâş ve endişeye kapamamaları i. çin kendilerine bir mektup yollamış ı vaziyette telâşı mucip hiç bir şey yoktur, Amerika hükümeti vatandaşlarının emniyet ve metini düşünmekte ve takip tedir. Binaenaleyh tamamiyle terih olsunlar, böyle bir şey cut değildir, tarzında bir mektup yazmış. Halbuki işin garibi, feul teskin maksadiyle yazılmış bulunan ve telâş edilecek hiç bir şej olmadığını ifade eden bu mektup, Cumhuriyet Gazetesine İntikal e-derken mâna ve meali aksi şekilde tefsir edilmiştir. Vaziyet bundan ı barettir. Şimdi bu hususta Anadolu Ajansı, Amerikan sefarethanesinden resmî mal ûmat almış ve bı hakikati ajans vasıtasiyle matbu» ta ve radyoya vermiştir. Bu akşan tebliğ edecektir.
Vaziyet, evvelce de arzettiğin gibi, ciddîdir, türlü ihtimaller, tür. lü inkişaflar gösterebilir. Diğer ı lâkalı devletler gibi, hükümeti^ gibi hükümetiniz de bu hususta ı zamî teyakkuzla hareket etmekt ve vaziyeti takip eylemektedir. Yi nız daha ilk günü huzurunuzda iza ettiğim gibi, vazıyet evvelki ta! minlerimiz dairesinde inkişaf et| mıştir. Onun için telâşı mucip h bir şey yoktur. Biz soğukkanlılık) sükûn ve tam bir emniyet ve kı rarla hâdiselerin inkişafını takip t diyoruz. Bunlar, bir takım spekülİ torler tarafından piyasada pa yaratarak bir iki gün menfaat temin için yaratılmı^ sız şayialardan ibarettir. ’
Tekrar ediyorum, vaziyette teli şı mucip hiç bir şey yoktur. Hû kûmetiniz bütün dikatiyle ve tt yakkuzla hâdiseleri takip etmekti dir, bundan emin olmanızı bilhass ederim (Bravo sesleri, alkif
i
1
Ajansın verdiği malûmat
Dün sabah İstanbuldan alma bir basın haberinde, İstanbul Amı rikan Başkonsolosunun Milletle» rası durum dolayısiyle muhtena bir tehlikeye hazırlanmalarını BİJ leşik Amerika tebaasına tavsiye d tiği bildirilmekteydL Bu habe hakkında Ankaradaki Amerika; Büyükelçiliği nezdinde yaptığım tahkikat neticesinde aldığımız uıı lûmata göre, Vaşington’dak Amerikan hükümetinden b yolda ikaz mahiyetinde bil hiç bir talimat alınmamış ’ Amerikan Büyükelçiliği tarafında da bu nevi bir talimat asla veri memiştir.
Amerikan Büyükelçiliği Bas Bürosunun teyid ettibine göre, İl tanbulda mukim ileri gelen Amer kaklardan mürekkep bir grup, A merikan kolonisini alâkadar edA muhtelif meseleleri BajkonsobHr1 görüşmek üzere bir kaç gün ew ? gayri resmî bir toplantı akdetmi ve bu arada böyle bir mesele d ortaya atılmıştır. Bunu müteakt Amerikan Başkonsolosluğu tar» fmdan bütün Amerikan koloni) mensuplarına gönderilen tamim, a lara yakın bir tehlkenin mevcudı yeti hakkında ikazda bulunmak d( ğil, bilâkis onlara emniyet verme hedefini gütmüştür. (A-A.)
Dışişleri Bakam Istan bola gitti
Dışişleri Bakanı Profesör Fuâ Köprülü bayram tatilini geçirme üzere dün akşamki Anadolu eki presiyle Istanbula hareekt etmiştll
Tiiı kiyenin hiç bir korkusu yoktur
(Baştarafı 1 '
James K. Hail aşağıdaki beyanl ta bulunmuştur:
• Bir harp vukuunda Türkler bl bedeceklerdir ve ellerinde imkft) lar vardır. Her hangi bir korkula! yoktur. Birleşik Amerikanın Kfl rede derhal harekete geçmesi TiÜ milletine çok cesaret vermiştir, i zimkâr ve müteşebbis olan Türkh Marshall plânı yardımından dola) minnettardırlar.»
s

te
lo

S
bi
ri
-
I

Comments (0)