Numara: 127 n
Sene: I
Abone Şeraiti
Türkiye için Hariç için
1 senelik 1200 Kr.... 2500 Kr.
6 aylık 600 „ 1300 „
3 ... 325 „ ....... 700 »
1 „ 125 „..........—
Narnosmanlye, Şeref Sokağı. TELEFON: 20520
__________________________________________J
Pazartesi 15 Teşrinievvel 1934
M)tbaai Ebüzziya, İstanbul (~ Sabahları Çıkar Siyasi Gazete j Fiatı Heryerde 5 Kut
“Hakikat, ferdin değil cemiyetin malı, cemiyetin serveti, cemiyetin şerefidir. Onu bulan kim olursa olsun yurttaşlarına dağıt-tya borçludur„ Bossuet
(Şerhi 3 üncü sahifede)

İtalya Yugoslavyanın akıbetini vahim görüyor!
Yevmi makale
Medenî tekâmül
Siyasi cinayet ve suikastlerin en çok olduğu memleket Fransadır. Son kırk senenin vukuatı umumî surette gözönüne getirilecek olursa Fransada vukua gelmiş sekiz on kadar suikast vakası sayılabilir. Fakat şurası Fransızlar ve Fransız medeniyeti İçin mucibi şeref ve iftihardır ki bu suikastlerin hemen hiçbiri Fransızlar tarafından yapılmamıştır. Bilhassa devlet reislerine ve hükümdarlara karşı ika edilmiş olan cinayetlerin failleri hep ecnebidir. Hattâ bu ecnebiler yüzünden Fran-sızlar iki de reisicümhur kurban vermişlerdir. Bunlardan birincisi Liyonda katledilen Reisicümhur Müsyü (Karno - Carnot) tur.
Müsyü Karno bir resmi kuşat münasebetiyle 1894 te Liyona gitmişti. Orada büyük bir caddeden geçerken ( Kazeryo ) isminde bir İtalyan anarşisti halkın arasından ayrılarak Marsilya suikastinde (Ka-lemen) in yaptığı gibi, arabanın çamurluğuna sıçramış ve elindeki bıçağı bir hamlede (Karno) nun kalbine saptamıştı.
Müsyü (Karno), Fransanın kıymetli ve şöhret sahibi reisicümhur-larındandı. Bir İtalyanın İtalyadan kalkıp gelerek kendisini öldürmesinde uzaktan yakından bir sebep yoktu. Bir hükümdar değildi, ki kendisine istibdat isnadına imkân olsun. Fransada reisicümhurların, memleketin idaresi ve siyaseti üzerinde hiçbir tesirleri yoktur. Bütün vazifeleri, hemen hemen meclisten geçen kanunları ve yahut meclisi vükela tarafından verilen kararları imzalamaktan ibarettir. Binaenaleyh böyle sessiz, sedasız, kimseye zararı dokunması ihtimali olmıyan bu adamlara suikast de#il, en ufak zarar ikamı bile mazur gösterecek bir sebep gösterilemez. Bundan iki sene evvel de, diğer reisicümhur Müsyü Dumer’in bir Rus tarafından öldürüldüğü malûmdur. Müsyü (Dumer) de ömrünü kanunu esasi dairesinde Fransada cümhuriyetin takviyesine hasretmiş, kanunperver, hürriyet âşıkı gayet dürüst bir adam idi. Umumî harpte bir kaç oğlunu vatan uğruna feda etmiş olan bu zavallı ihtiyarı, bir Rusun öldürmesi kadar feci ve manasız bir cinayet tasavvur edilemezdi. Fransızlar, gerek kendilerine karşı yapılsın, gerek kendilerini ziyaret eden ecnebi hükümdarlara karşı ika edilsin bütün bu suikastlere hürriyetperverliklerin-den, kanuna riayet arzularından ve medenî tekâmüllerinden dolayı maruz kalıyorlar.
Filhakika ferdin hürriyetine ve masuniyeti şahsiyesiue, İngiltereden sonra en ziyade hürmet eden memleketlerden biri de Fransadır.Fransız-lar, herkesin hürriyetine ria yet düsturlarını yalnız kendi tebalarına hasretmiyorlar. Fransaya gelen her yabancı bir Fransız kadar ayni hürriyetten ayni masuniyeti şahsiyeden müstefit oluyor. Fransa'da, yerli olsun, yabancı olsun kimseye kanun haricinde kimsenin yan gözle bile bakmasına mesag yoktur. Dundan dolayıdır ki “Her ferdin iki* vatanı vardır. Evvelâ kendi vatanı, sonra Fransadır» sözü bir düstur gibi şöhret bulmuştur. Vaktiyle fransa da bir hayli bulunarak bunu bizzat gördüğümüz cihetle Fransızların her kesin hürriyetine hürmet hususundaki itinalarını şahsî tecrübelerimizle de biliriz. İşte Fransızların bu hürri-yetperverliği bütün cihanın malûmu olduğu için, kendi memleketlerinde bihuzur olan her fert derhal Fransaya iltica ediyor ve Fransız toprağına ayak attığı günden itibaren hürriyete kavuşarak geniş nefes alıyor. Fakat Fransanın bu hürriyetperverliğinden dünyanın dört köşesindeki fesat unsurları da maatteessüf istifade ediyorlar. Veya doğrudan doğruya Fransız Reisicümhurlarına veyahut onların misafirlerine suikast yapıyorlar.
Ebüzziya Zade Devamı 2 inci sahifede
Komiteci bir Bulgar tutuldu
Hır vatlar muhtariyet almak ümidile mi şimdilik rahat duruyorlar?
Milletler cemiyeti içtimaa çağrılmıyor - Fransızlar küçük itilâfın takviyesi lüzumundan bahsediyorlar, Kralın cenaze merasiminde bizzat Fransız Reisicumhuru da bulunacak - Kralın cenazesi Yugoslavyaya vasıl oldu
Suikasttan bira» sonra katil “Kalemen» cezagi sezasını balarken [Resimde şoförün katili elbisesinden yakaladığı. Kaymakam ’Vlyole, nin kılıcını indirmesi üzerine katilin elini başına götü düğü görülmektedir. Arkadan koşan silindir şapkalı, Yugoslav Hariciye Nazımı M. Yevtiç tir.J
Zavallı Yugoslav Kralı “Aleksandr. son dakikalarını yaşarken
Yugoslavya Saltanat niyabeti meclis
Suikast failinin şeriklerinden olmak cürmiyle yakalananlardan "Nalis.
Şamoni 14 ( A. A. ) — Zabita, Marsilya suikastinde iştiraki bulunmakla maznun ve ismi gizli tutulan, Ingiliz tabiiyetine girmiş bir şarki yi tevkif etmiştir,
Ann-masse 14 (A. A.) — Pos-tişil ve Raytiç, dün akşam, Marsilya adliyesinin celbi gelinciye kadar muhafaza altına alınmak üzere Annesi ve Senjuliyende sevko-lunmuşlardı.
Tevkif edilen Bulgardır
Paris 14 (A. A) — Parismidi gazetesinin “Anmas,, tan öğrendiğine göre “Şamoniks,, te yeııi ve m» h m
reisi Prens “Pol„ refikasiyle beraber bir tevkif yapılmıştır. Tevkif edilen kimse, Kudüste doğmuş “Alber Celdat» isminde bir Bulgardır.
Sofyada verilmiş bir pasaportu vardu. Hüviyet varakasında, bunun da mevkuf diğer iki şeriki cürüm gibi, son defa “Lozan,, ve “Zürih,,-te kaldığı anlaşılmaktadır. “Milletler Cemiyeti toplanmalı !,.
Paris 14 (Hususî) — «Ekodopari,, gazetesi, Milletler Cemiyeti misakı-mn milletler arasında sulhu ve anlaşmayı tehlikeye düşürecek mahiyette hâdiseler vukuu takdirinde cemiyet konseyinin içtimaa daveti hakkındaki maddesini hatırlatarak Fransa ile Yugoslavya tarafından Milletler Cemiyeti konseyinin içtimai talep olunmasını istemektedir. İtalyanlara göre Hırvatlar muhtariyete kavuşacak Roma 13 (Hususî) —- Burada ca-niyane suikaste karşı kerkes teessürünü ifade etmektedir. Nazarı dikkati celbeden bir şey varsa o da vaziyetin siyasi rüyet zaviyesinden ziyade İnsanî bir gözle gö-rülniîsidir. Acı, meşhur iki insanın öiümünedir.
Diğer taraftan İtalya matbuatı, Yugoslavya’nın atisinden emin değildir ve Hırvatların nihayet muhtariyete kavuşacakları zannı ortalıkta hâkimdir. Maamafih bu gazeteler ne olursa olsun bugün
için Hırvatların intizar devresin’ de olduklarını yazmaktadırlar. Macaristan Milletler Cemiyetine şikâyet mi edilecek?
Diğer taraftan, “Marsilya» sul-kastinin Macaristanda hazırlandığı söylenildiğinden Yugoslavyanın Macaristan hakkında Milletler Cemiyetine müracaat etmesi muhtemel görülmektedir.
Milletler Cemiyeti toplanmıyor
Prag 14 (A. A.) — İM. Benes, Akvam Cemiyetini, derhal fevkalade bir içtimaa davet etmek (niyetinde bulunduğuna dair çıkan şayiaları, bizzat tekzip etmiştir. Fransız Reisicumhuru da cenazede bulunacak
Paris 14 (A. A.) — Dünkü kabine içtimai başlarken, Reisicumhur M. Lebrun, müteveffa M. Bar-tu ile onun başardığı işleri sena etmiştir.
M. Dumerg de, hükümetin girişmiş olduğu işte yılmadan devam edeceğine dair devlet reisine teminat vermiştir.
Kabine, Kral Aieksandrın cenaze merasimine iştirak decek Fransız heyetinin başında M. Leb run’un bizzat bulunmasına vo Mareşal Peten’in kendisine refakat etmesine karar vermiştir.
Bir tayyare filosu da gönderecekler
Hava Nazırı Jeneral Dönen de bir tayyare filosunun başında olarak Belgrada gidecektir.
Suikastten dolayı azledilenler
İçtima esnasında Dahiliye Nazırı Marsilya faciasını müteakip, aldığı ceza kararlarına dair, arkadaşlarına izahat vermiştir.
Emniyet Müdürü M. Bertuen azlolunmuş, buşdüron, Marsilya Valisi M. Juhanno Vekâlet emrine alınmıştır.
Devamı 2 nci sahifede
Fransadaki Nazır tebeddülleri
İstifaların hakiki sebebi suikast değil,
“ Staviski „ meselesidir
Fransada Müsyü “Bartu,, nun vefatı üzerine Dahiliye Nazırı Müsyü “Sarru,, nun istifa ey 1 e d i ğ i malûmdur. Bu istifaya başlıca sebep olarak, Dahiliye Nazırının suikaste karşı kâfi derecede tedabir ittihaz eylemediği gösterilmişse de hakikat halde suikast, Müsyü '‘Sarru,, nun çekilmesi için bir vesile olmuştur. Gerek Müsyü "Sarru,, dan, gerek Adliye Nazırı Müsyü “Şe-ron„ dan bazı gaze t e 1 e r hiç memnun değiller idi ve bu iki Nazırın “Staviski,, ve “Prens,,
Nazın M.“Marşand ., ıneselel erinde aciz gösterdiklerini veya tarafgirlik ettiklerini iddia eyliyorlardı.
Devamı 2 inci sahifede
Kralın cenaze merasimi
Heyetimiz ve Muhafız bölüğü Belgrada gitti Yunan Hariciye Nazırı M. “Maksimos,, Selânikte heyetimize iltihak edecek — Balkan Hariciye Nazırları ne zaman ve nerede toplanacaklar?
Tevfik Rüştü Bey Muhafız bölüğünü teftiş ediyor
Tefvik Rüştü Bey ve izzettin Paşa “Belgrat,, a hareket etmeden biraz evvel
Haricice Vekilinin ,,,,,,,,, ...
Bir mülâkat tecrübesi!
Hariciye vekili ile Görüşemiyen bir muharrir ne yapar ?
Geçenlerde, İktisat Vekili Celâl Beyle bir mülakat yapmıya teşebbüs etmiş ve muvaffak olamamıştım. O zaman, yani, muhterem Vekilin huzurundap eli boş, döndüren sebepleri, âmilleri, tesadüfleri fantazi bir üslûpla uzun uzun anlatmıştım. Beni o satırları karalamıya sevk eden sebep, gazeteciler Kralı koca “Hörst,,ün çok değerli bir sözüydü. O: “Bazı muvaffakiyet-sizliklerin ilânından daha büyü bir
muvaffakiyet olamaz!,, Diyordu.
“Marsilya,, suikastinden sonra...
Di. Ankara. da. gele. v. Kral ‘Alrhaardr. ...... m.rasiml.d. hatır ba-luamak âxar. -B.l,..!. • g.gee Mahaf.z Ala,mı. Kahraman blliti
Marsilyada feci bir suikaste kurban giden Yugoslav Kralı müteveffa "Aleksandr,, Hz. nin cenaze merasiminde Reisicümhur Hazretleri, Türkiye Cümhuriyeti ve Türk kara, deniz, hava kuvvetleri namına bulunacak olan heyet dün sabah Hariciye Vekili Tevfik Rüştü Beyin tahtı riyasetinde Ankara-dan şehrimize gelmiştir.
Heyet Haydarpaşa istasyonunda vali ve İstanbul kumandanı ile askerî ve mülkî erkân tarafından
karşılanmıştır.
Yine Kral “Aleksandr,, ın cenaze merasiminde bulunacak olan riyaseti Cumhur muhafız alayından müf-rez bir bölük te saat bir t'ıre-niyle An karadan şshrimize gelmiştir.
Devamı 7 inci sahifede
Şimdi, akim kalan ikinci bir te- j'll şebbüsümün safahatını anlatmaktan £| kendimi alamıyacağım. Bu seferki || hareketim, Hörstün düsturuna uy-makta ifrata varmak olacak. Fakat fi yine eminim ki düsturunu meınleke-tin şereatine göre kalıplayan ga-zeteciler kralı, dün benimle bera- ■ ber o'abiîseydi, muvaffakiyetsizli- Ih ğimi ilân etmekle elimde mevcut I yegâne imkânı kullandığımdan şüp- ’ helenmezdi.
Devamı 7 inci sahifede
T e* rfnievvel 15__________________
—ZAMAN
2
|=SON=^eHABEREER=|
Avrupanın siyasî cephesinde açılan rahne kolay kolay kapanamıyacak Suıkastlerden duyulan istikrahtan bilistifade hoşnutsuzlukların giderilmesine çalışmak lâzımdır
Yugoslavya Kralı “ Aleksadr „ ve Fransız Hariciye Nazırı M. “Bartu,, riun katli ile Avrupanın siyaset cephesinde açılan rahne hâlâ açık duruyor.
Bu rahnenin kolay kolay kapatılamıyacağında, kapatılsa bile, eski vaziyetini alamıyacağında şüphe yoktur.
Hâdisenin Yugoslavya içindeki hakiki tesiri ve neticeleri ancak Kralın defni merasimi tamamlandıktan ve yeni idare kurulup vaziyetin hakikatleriyle karşılaştıktan sonra anlaşılacaktır. Bugün katilin bile henüz hüviyeti anlaşılamadı#! sırada, koca bir siyaset cephesini sarsan büyük bir hâdisenin bütün akislerini ve neticelerini sayıp dökmek imkânı mevcut değildir. Henüz bütün Avrupa ve bütün medeniyet âlemi, hâdisenin heyecanı içinde yaşayor ve millî taassubun doğurduğu vahşî ihtiraslardan ne kadar tiksindiğini gösteriyor. Bu his bütün medeniyet âlemini okadar sarsmıştırkl onu ifade etmiyen bir tek gazete kalmamıştır, denilebilir.
Hakikaten siyasî suikastler, son zamanlarda birbirini okadar süratle takip ettiki insanlığın vicdanı bunlara karşı derin bir isyan duymağa başladı. Yalnız son zamanlarda Romanyada "Duka,, Avusturyada “ Dol-füs „ ün katlini ve bu katillerden önce ve sonra vuku bulan tethişleri taktilleri, geçen Haziranda Almanyade vuku bulan ve bir sürü Nazi Liderlerinin katille neticelenen korkunç hâdiseleri, nihayet Kral "Alek-sandr „ a karşı vuku bulan 6uikati hatırlamak ve saymak vaziyetin neka-dar acı olduğunu göstermeğe kifayet eder.
Bütün bu hâdiselerin menşei, menbaı hoşnutsuzluk ve ıstırap olduğuna göre insanlığın bu hâdiselerden duyduğu istikrahtan istifade edilerek bu hoşnutsuzlukların da giderilmesine çalışılırsa, hiç şüphe yok ki, esaslı bir kazanç elde edilmiş olur.
Ö. R.
Yevmi makale
İspanyada müsademeler berdevam, yeniden 500 kişi mevkuf İspanya - Fransa telefon muhaberatı kesiktir.
Medenî tekâmül
Birinci sahifeden devam
Bu itibarla Fransaya, meselâ ne vaktile sabık İspanya Kralı On üçüncü Aifonsa yapılan sui-kastten ve ne de budafaki Marsilya faciasından dolayı kabahat bulmak doğru olmaz. Fransızlar bugünkü .medeni tekâmüllerine ihtilâli ke-birdenberi geçen bir buçuk asır zarfında iki üç ihtilâl daha yaparak, iki İmpratoru, iki de Kralı tahtlarından alaşağı ederek ve üç defa da Cumhuriyet tesis ederek vasıl olmuşlardır. Hürriyet ve medeni tekâmül yolunda, birbuçuk asır zarfında bu kadar cidal yapmış ve bu kadar tecrübe geçirmiş başka bir millet daha gösterilemez. Fransızların, topraklarında sık sık vuku-bulan suikastler karşısında büyük Ibir mazeretleri daha vardır, ki o da gerek kendi Reisicumhurlarına kar-ı ş)ı gerek ecnebi hükümdarlara karşı bir Fransızın silâh çektiği hiç bir vakit görülmemiş olmasıdır. Bu, çok dikkat edilmesi lâzımgelen bir cihettir. Siyasî fikir ve kanaatlerinden dolayı büyük küçük başkalarının canına kıymak, yalnız bir cinayet değil, aynı zamanda büyük bir hamakat olduğunu takdir edebilmek medeni tekâmülün en yüksek mertebesine çıkmak demektir. Bu mertebeye çıkabilmiş olan millet-’■ lere ise ne mutlu I
Ebüzziya Zade
Fransadaki Nazır tebeddülleri
Birinci sahifenen devam ! işte Müsyü “ Sarru „ asıl bu 1 hücumlardan dolayı istifaya mec-t bur olmuştur. Yerine getirilen Müs-! '■ yö “Marşando,, ikinci derecede 1| bir şahsiyettir.
Müsyü “ Bartu,, nun yerine Hail riciye Nazırı olan Müsyü “Laval,, i da, bir aralık Başvekillik etmiş ol-9 masına rağmen ikinci derecede bir || şahsiyettir.
â Müsyü "Sarru,, dan sonra Ad-l| ‘iye Nazırı Müsyü “Şeron,, da J stifa eylemiştir, ki bu istifanın da i hakikî sebebi "Staviski,, meselemi lidir. Yoksa dediğimiz gibi, Kral İH ‘Aleksandr„a karşı vukubulan sui-l (ae^ başka bir zamana tesadüf |îj itteydi, bu istifalar vuku bulmazdı. [ Kim Adliye nazırı olacak?
■ Paris 14 (A.A)— M. “Şeron,, un j s ti fa siyle münhal kalan Adliye i ,e2aret* *Çİn» umumiyetle ayan IH tasından birkaç kişinin isimleri j leri sürülmektedir.
V Birçok gazetelerin yazdıklarına İ! akılırsa M. Şeronun istifası mese-B1 îtini kurcalıyanlar Mareşal Peten ıj le M. Marke olmuştur.
■ Diğer taraftan, Maten gazetesi-iu in tavzih ettiğine göre, gerek Baş-|ekil ve gerek M. Heriyo ve Tar-I H *yö, Adliye Nazırını müdafaa et-
il liflerdir.
] | Bunun özerine M. Dumerg ile
S
Komiteci bir Bulgar tutuldu
Birinci sahifeden devam
Emniyet umum müfettişi ve resmî şahsiyetlerin seyahatlerinde tertibat almağa memur M. Suste-run da kezalik azledilmiştir.
Bu izahatı müteakip, M. sarro istifanamesini tevdi etmiş ve M. Dumerg, kendisinin bu yolda hareketine saik olan duyguları takdir ettiğini söylemiştir.
Reisicümhur, Başvekilin ifadesine iştirak etmiştir.
Küçük itilâfı takviye etmeli
Paris 14 (A A.) —- Matbuatın büyük kısmı, M. Lebrunün Belgra-da gitmek kararını memnuniyetle karşılamaktadır.
Eko dö pari diyor ki t
“Fransız politikasının bocalamı-yacağından ve saçmalamıyacağın-dan eminiz. Fransanın ilk işi, küçük itilâfı temin ve takviye etmek olmalıdır. Bu itibarla, Reisicüm-hurumuzun Belgrada gitmeği va-zifa addetmiş olduğunu memnuniyetle haber aldık, Kendilerine teşekkür ederiz.»
Fransa eski siyasetini takip edecek
Paris 4 (A.A) — Havas ajansından ı Paris gazeteleri, M. Bar-tu’nun hazin cenaze merasimi tafsilâtını vermekle beraber, umumiyetle suikastin siyasî neticelerini mevzuu bahsetmektedirler.
M. Laval’in Hariciye nezaretine tayini, M. Bartunun eserinin devam ettirilmesini temin itibariyle bilhassa muvafık görülüyor.
Katil sünnetli imiş!
Bir akşam gazetesinin “Paris,, ten aldığı malûmata göre, Kral “Alek-sandr,, ile M. “Bartu,, yu öldüren “Kalemen,, in cesedinde fethimeyt ameliyatı yapılmış ve bundan alınan netice hayreti mucip olmuştur. Çünkü katilin muayenesi neticesinde Müslüman veyahut Yahudi olması lâzım geldiği anlaşılmıştır, maamafih katilin sırf zabıtayı şaşırtmak maksadile sünnet olarak kendisine Müslüman veya Yahudi süsünü vermek istediği tahakkuk eylemekte gecikmemiştir. Vücudunda “Makedonya,, komitecilerine mahsus damgalar bulunması de katilin aynı maksadına affolunmaktadır.
Katilin Müslüman veya MakedonyalI komiteci olmadığına, halis başlıca arkadaşlarının cesurane tavırlarından kuvvet almakla beraber M. Şeron, esasen mevcut olan müşkülâtı arttırmamak için istifasını vermiştir.
Bu makama ayandan birinin tayini bekleniyor.
Namzetlerin içinde en kuvvetlisi, bütçe encümeni raportörü M. Marsel Renye ve yahut M. Leon Berard veya M. Hanri Ruadır.
Maten gazetesinin bu tahminlerine, esasen, bütün bu sabahki Paris gazeteleri iştirâk ediyorlar.
yalnız Madritte beş d
Hendaye 14 (A.A.) — İspanya ile Fransa arasında telefon muhavaratı kesilmiştir. Ancak, vaziyette fazla bir vahamet görülmüyor. İspanya hükümeti, bu tedbiri, sırf sıkı bir sansör tatbik edebilmek için almıştır.
Zannolunduğuna göre, Ovi-edo ve Mieres’teki ihtilâlcileri yola getirmekle mükellef askerî kuvvetlerin harekâtı müsait surette ilerlemektedir.
İhtilâlcilerin cephaneliğine bir mermi düşmüştür.
Beş divanıharp çalışıyor!
Dün akşam, Madritte beş divanıharp toplanmıştır. Üniversite talebesinin oturdukları mahallede araştırmalar yapan zabıta, bir miktar silâh, cephane ve bazı evrak ele geçirmiş-
bir Hırvat olduğuna şüphe kalmamıştır.
Kralın cesedi “Split„de
Belgrat 14 (AA.) — Kral Aleksandrm cesedini getirmekte olan Yugoslav krovazörü “ Dubrov-nik „ bu sabah saat altıdan biraz sonra “ Split „ e gelmiş ve arkasında Fransız filosu olduğu halde yavaş yavaş rıhtıma yanaşmıştır
150 bin kişi karşıladı
Gemi, Yugoslav donanması ile sahil bataryaları ve ihtiramda bulunmak üzere buraya gelen İngiliz harp gemileri tarafından salvo ateşiyle selâmlanmıştır.
Rıhtım ve şehrin bütün sokaklarına siyah krep gerilmiştir. 150 bin kişi tahmin olunan azim bir halk kütlesi sezsiz sedasız sokakları doldurmaktadır.
Bütün halk ağlıyor
Belgrat 14 (A. A.) — Splitte Prens “Arsel,, ile hükümet ve parlâmento âzası “ Dubrovnik „ kruvazörüne çıkarak Kral “Aleksandr,, ın ölümünü resmen tesbit etmişler ve sonra Fransız Bahriye Nazırı M. Pietri ile İngiliz Amirali Fişer tabutu selâmlamışlardır.
Tabut rıhtıma indirilmiş ve büyük merasın tabutuna konulmuştur. Tabut etrafında yüksek sütünlar ve bıı sütunların üzerinde meşaleler yanıyordu. Muzika Yugoslavya marşını çalarken diğer taraftan bütün kiliseler matem çanı çalıyor, askerler selâm duruyor ve deniz tayyareleri de ^uçarak tabutun üzerine çiçekler serpiyorlardı. Şibenik piskoposu kısa bir dinî ayın yapmıştır.
Halk ağlıyordu.
Dinî ayinden sonra halk büyük bir huşu ile tabutun önünden geçmiştir. Millî elbiselerini giymiş bir çok köylüler bütün gece yürüyerek toz, toprak içinde buraya gelmişler ve tabutun üzerine yapraklardan veya kır çiçeklerinden yapılmış çe-lenkler koymuşlardır.
Kral ile “Bartu,, nun hissi kable'.vukuları ’
Paristen bildirildiğine göre, Yugoslavya Kralı “Aleksandr» , Fransa seyahatine çıkmadan evvel sul-kaste uğrayacağını hissetmiş, bilhassa saltanat niyabeti Prens “Pol„ a bu hissi kablelvukuunu anlatacak şekilde bazı talimat vermiştir.
Romanya Hariciye nazırı M. “ Titülesko „ da Fransız Hariciye nazırı M. “ Bartu „ nun kendisine “ Pek yakında feci bir suikastle öleceğimi hissediyorum „ dediğini, “Beni hislerim aldatmaz,, sözünü de ilâve eylediğini beyan etmiştir. Cenazede bulunacak muhtelif heyetler
Londra 24 (A.A.) — Kral Alek-sandr’ın cenaze merasiminde İngiliz bahriyesini, Akdeniz filosu başkumandanı Amiral Fişer temsil edecektir.
Paris 14 (A.A) — Kral Alek-sandr’ın cenaze merasiminde Fran-
ivanıharp kurulmuştur
tir. Diğer bir araştırma netice, sinde, Sosyalist fırkasına mensup bazı şahsiyetlerin tevkifine lüzum görülmüştür.
Halk, çifçi fırkasına mensup bazı gençlerin zabıta memurlarına yardım ettikleri söyleniyor.
Oviedo ile Gihon arasında gidipgelme tabiîdir.“Pabra,,ajansı, M. Largo Kabaliero’nnu bu sabah tevkif edildiğini bildiriyor, müsademeler devam ediyor
Madrit 14 (A.A) — Royter Ajansı bildiriyor:
Kıtaat Asturi'deki Gijon'da karaya çıkmış ve mahallî asîlerle muharebe başlamıştır. Asîlerden 20 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştır. 500 kişi tev. kif edilmiştir.
sız msbusan meclisini temsilen, Reis vekili M. Monsel’in riyasetinde, 5 kişilik bir heyet bulunacaktır.
Sofya 14 (A. A.) — Hariciye Nazın M. Batalof ile Harbiye Nazırı Ceneral Zlatef Kral .Aleksan-dr’ın cenaze merasiminde Bulgar hükümetini temsil etmek üzere Belgrada gideceklerdir.
Suikastı sinemaya çeken de öldü!
Paris 14 (A. A.) — Maten gazetesinin haber verdiğine göre, Marsilya suikastını filme {çekmiş ve atılan kurşunlardan masun kalmış olan sinemacı Daskom dün nezfi dimagiden ölmüştür.
Marsilyada abide dikilecek
Marsilya 14 (A. A.) — Belediye Meclisi, dün, fevkalâde bir içtima aktetmiş ve bu esnada, Belediye reisi, Kral Aleksandrm hayatını tasvir eylemiştir.
Kralı sena eden reis, Yugoslavya hanedanının elemine iştirâk eylediğini söylemiştir.
Belediye meclisi, şehrin bir meydanına Kral Aleksandrın, bir caddesine de Bartunun isimlerini vermeği, ve ayni zamanda, her ikisinin resimlerini taşıyan bir âbide dikmekle beraber, cinayet mahalline bir de levha asmağı İttifakla kabul etmiştir.
Belediye âzasından bir heyet, ayrıca Kralın cenazesinde hazır bulunacaktır.
Niyabet hükümeti yedi sene sürecek
Belgrat 13 ( Hususî ) — Yugos lavya da Niyabet hükümeti yedi sene devam edecektir. İkinci Piyer 18 yaşına geldiği zaman işlerin idaresini uhdesine alacak ve devleti bilfiil idare edecektir.
Mecliste yeni krala yemin edilmiştir. Bütün ayan âzaları ve mebuslar teker teker kürsiye gelmişler, sağ ellerini havaya kaldırıp baş, şehadet ve orta parmaklarını açarak meclis reisinin okuduğu yemin formülünü tekrar etmişlerdir. )
Saltanat Niyabeti meclis reisi I prens “Pol„ ün yemini büyük tezahürata vesile teşkil etmiştir.
Reisin okuduğu yemin formülü şudur:
“— Ben - Herkes kendi ismini j 6Öyliyor—İkinci Piyere sedakatten I ayrılmıyacağıma yemin ederim.,, i devletin istiklâlini, memleketin vahdetini ve millî birliği herşeyin fevkinde tutacağıma, kanunu esasiye ; riayetkfir olacağımat memleketin iyiliğini, saadetini göz önünden ayırmıyacağıma yemin ederim.,, Pravda muhabiri sui-kasti nasıl anlatıyor ?
Belgrat 13 (Hususî muhabirimizden) — Burada çıkan “Pravda,, f gazetesi muhabiri “Aleksandr„a yapılan suikastı şöyle hikâye et- . mektedir :
"Rıhtım önündeki bulvar çep-çevre polis tarafından sarılmıştı.
Devamı 7 inci sahifede
Kraliçe Mari Hz.
Gazi Hazretlerinin taziye telgraflarına cevap verdiler
Ankara, 14 (A.A)— Müteveffa Kral Aleksandr Hazretlerinin zevceleri Kraliçe Mari Hazretleri Reisicümhur Hazretlerinin taziye telgraflarına cevaben şu telgraf' çekmişlerdir :
Türkiye Reisicumhuru Hazretlerine.
Ankara
Sevgili zevcimin elim bir surette ölümü münasebetile çektikleri çok müheyyiç sözlerden dolayı zatı devletlerine bütün kalbimle teşekkür ederim.
MARİ
Maarif Vekili Denizlide
Denizli 14 (A. A.) — Maarif Vekili Abidin Bey bugün saat 12 de motokar’la Nazilli’den buraya gelmiş ve hararetle karşılanmıştır.
Pamuk fiatları yükseliyor
Adana 14 (A. A.) — Bugün borsamızda pamuk ve koza üzerinde hararetli alış verişler oimuıtur. Üç dört günden beri yavaş yavaş yükselmekte olan Mısır p ımuklarımızın kilosu bugün 36 37,5 kuruşa satılmıştır. Yerli pamuklarımızın kilosu da 29 kuruştan 32 kuruşa yükselmiştir.
Emniyet müdür muavinliği
Ankara 14 (Telefonla)—Emniyet umum müdürlüğü muavinliğine Turgutlu kaymakamı Feyyazi bey tayin edilmiştir.
Bir aylık vergi tahsilâtı
Ankara 14 (Telefonla) — Geçen eylül ayı zarfında yapılan vergi tahsilâtı yekûnu matbuata verilm ştir. Bu seneki tahsilâtta, geçen sene eylül tahsilâtına nazaran, altı milyon küsur liralık fazlalık mevcuttur.
Romanyanın “Ankara,, sefiri değişti
Bükreş 14 (A. A.) — Resmî gazete, Ankara Orta Elçisi M. “Edmon Ciunt,, nun 1-10-934 tarihinden itibaren Moskova Elçiliğine tayini hakkmdaki kararı neşertetmektedir.
Sovyet sefiri Moskovadan hareket etti
Moskova 14 (A. A.) — M. Karahan Türkiye’ye hareket etmştir. Sefir İs'asyonda Vasıf Beyle Japon sefiri M. Ota, Efgan'ıstan sefiri Abdülhüseyin han, İtalya orta elçisi M. Balturşayops ve Türkiye, İran ve Efganistan sefaretleri erkânı ve sair zevat tarafından teşyi edilmiştir.
Bir kamyon uçuruma yuvarlandı
Hopa 14 (A. A.) — Dün Kars’tan gelen bir kamyon Çamdağında 150 metre derinlikteki uçuruma yuvarlanmış, dört yolcu atlayarak kurtulmuş, bir yüzbaşı kamyon parçalandıktan sonra meydanda kalmış ve bir şey olmamıştır. Şoför ve sahibi ağırca yaralanmıştır.
Suikast ve Macaristan
Ankara Macar sefareti vaziyeti izah eden bir tebliğ neşretti
Ankara 14 (A. A.) — Ankara-daki Macar sefaretinden tebliğ edilmiştir:
Sebepleri ne olursa olsun siyasî katiller sistemi kadar Macar milletinin ruhuna nefret verici hiçbir şey mevcut olmadığı halde, Macar matbuatının bilittifak ve en kati surette telin ettiği Marsilya cinayetini vesile ittihaz eden bazı memleketler matbuatının Macaristana iltica etmiş olan Hırvat muhacirlerinin bu cinayetle alâkası olabileceğini ileri sürmek suretiyle Macaris-tanı mesul mevkiinde göstermeğe çalıştıkları anlaşılmaktadır. Avru-panıtı salim ve mutedil unsurları tarafından o kadar şiddetle arzu edilen umumî sulhu tehlikeye koyabilecek mahiyetteki bu menfur teşebbüsleri Türk efkârı umumiye-si huzurunda en katî bir lisanla reJdetmsğe Macar sefareti mecburi /et hisstınektedir.
Bu kabil tahrikatı hiçbir şüpheye mahal bırakmıyacak surette reddedebilmek için bu sene zarfında filhakika yüzlerce Hırvatın ve diğer millet mensuplarının Macaristana ve Avaupanın diğer memleketlerine iltica ettiklerini ve, tahriki amiz harekâttan içtinap şar-tiyle, mülteciler hukukundan istifade ettiklerini tehattur ettrimek kâfi gelecektir.
Bu muhacirlerden bir grup, sakin bir surette ziraatle iştigal için Macaristanda çiflik ve arazi kiralamış ise de intihap edilen "Jarka Puszta,, mevkii, Yugoslav hükûme- , tinin kanaatince, hududa fazla ya- ı km bulunduğu ve bu hal komşu I memleket efkârı umumiyesini en- I dişeye düşürdüğü için, Macar hükümeti bu grupu bu seneDİn Nisan ayı zarfında dağıtmıştır. Bu muhacirlerden bir kısmı Macar şehir- ı lerinde yerleşmiş ve diğer bir kıs- I mı da başka memleketlerde melce aramak üzere Macaristanı terket-miştir.
Bu vak’a Yugoslav hududunda takarrür eden ve hudut mıntaka-sında arazi sahibi Macar çiftçilerinin ekseriya ölümüyle nihayetlenen hâdiseler üzerine Macar hükümetinin Milletler Cemiyetine şikâyette j bulunmasından evvel olmuştur.
Bu şikâyet üzerine, Macar ve Yugoslav hükümetleri arasında i I doğrudan doğruya müzakerat başlamış ve iki memleket arasında 1
hudut münakalâtı için yeni itilâf» [- akti ile neticelenmiştir.
Mütekabil bir anlaşma ruh» içinde cereyan eden bu müzakerat esnasında, Yugoslav hükümetinin Hırvat mültecileri hakkında Macar hükümeti tarafından ittihaz edilen tedbirlerden memnun olduğu tespit ve müşahede edilmiş ve esasen o I tarihten beri Belgrat hükümeti tarafından Macaristan nezdinde hiç bir şikâyet vaki olmamıştır.
Macar makamatının bu husustaki tam hüsnü niyetlerine delil olarak, Marsilya faciasından pek az evvel Macaristandakl temyiz mahkemesinin Yugoslavyada bir tethiş hareketinden dolayı mes’ul tutulan katil Hırvat Premek’in 15 sene kürek cezası mahkûmiyetini tasdik etmiş olduğunu hatırlatmak kâfidir.
Ç-------
Küçük itilâf
Hariciye Nazırları fevkalâde bir içtima aktedecekler
Bükreş 14 (A.A.) — Küçük itilâf konseyi reisi M' Titülesko, konseyin Belgratta toplanmasını teklif etmiştir.
, M. Benes, bu teklifi kabul I etmiştir. M. Yevtiç'in cevabı i bekleniyor.
Belgrat 14 ( A. A. ) — M. i Benes ile M. Titülesko, Kral
! Aleksandrm cenaze merasi-
| minde hazır bulunduktan son-
! ra, M. Yevtiçle beraber, bir
gün sürecek olan, küçük itilâf konseyinin fevkalâde içti-marna iştirak edeceklerdir.
*
Macar Başvekili de
I “Varşova,, ya gidiyoı ? I Varşova 14 (A.A)—Ma- | | ı car Başvekili M. Gömböş, I j ayın 19 unda buraya gele- I i ! cek, 21 ine kadar kala- I I çaktır. I
Teşrinievvel 15
Anna Stenin yeni filmi
Bağcılık
t
Teşrinievvel 15
Maruf sinema yıldızı Anna Sten “Nana„ isminde yeni bir fi’m çevirmiştir. Nana filmi pek yakında şehrimizde gösterilecektir Resmimiz Anna Steni Nana filminin bir sahnesinde göstermektedir.
Hitlerin hazırlattığı bir film
Almanyada Nasyonal Sosyalizmin 1914 senesinden 1934 senesine kadar geçirmiş olduğu muhtelif safhatı irae eden bir film vücude getirilmiştir.
Bu filmin son kısmı geçenlerde Nüremberg şehrinde toplanmış olan Nasyonal Sosyalistlerin kongresini göstermektedir.
Bu muazzam film pek meşhur ve cesur Alman yıldızlarından (Leni Rifenştal) in idaresi altında çevrilmştir.
Filme (Azmin zaferi) ismini veren M. (Hitler) dir du filmin vücuda getirilmesi için tam 100000 metrelik film çekilmiştir. Bu 100,000 metrelik filmin tetkiki için 81 saatlik bir müddet lâzımgelmektedir.
Bunun için film ancak Kanunuevvelin sonunda gösterilmeğe başlanacaktır. Filmin bu tarihten evvel ihzarı imkânzız-dır. işin asıl müşkil ciheti; gösterilecek olan filmin uzunluğu, 3000 metre olarak tesbit edilmiş olmasındandır. Şimdi, bu 100,000 metroluk filmin en iyi kısımlarından 3,000 metrenin ayrılması lâzımdır.
Bu işe Alman sinema üstatlarından Valter Rutman tayin edilmiştir.
Sabık Başvekil sinemacı
Mevsuk bir menbadan aldığımız haberlere nazaran, sabık İngiliz Başvekillerinden “Vens-ton Çorçil,, in doğrudan doğruya nazar e ti altında olmak üzere London Film’s müessese-si iktisadiyata dair pek mühim filimler çevirmek üzeredir.
Bu filimlerden bazılarının isimleri şunlardır:
Kraliyete avdet. Japon inkişafı. İşsizlik. Altın meselesi. Devletlerin yeni gümrük sistemleri.
Petrol meselesi.
Müsyü
idama mahkûm olan genç kız
Babasını zehirleyip evi ateşlemiş tir
t)ünkü ajans telgrafları On sekiz yaşında genç bir kızın paraya tamaan babasını zehir-iediğ ni ve neticede de idama mahkûm olduğunu haber veriyorlardı. Dün gelen Fransız gazetelerinde okuduğumuza göre mahkeme safhatı Fransada büyük bir heycan uyandırmıştır.
Davacı mevkiinde bulunan kızın anası Jüri heyetine dönerek:
— Merhamet, merhamet diye bağırmıştır.
Violette ebeveyni tarafından şimartılarak büyütülmüş bir kızdır. Babası şinıendüfer makinistidir. Ve kızın tahminine nazaran 165,000 frank servete sahiptir.
Genç yaşından beri baskısız bir hayat yaşayan bu kız yalancılıkla me’luftur.
Onbeş yaşından itibaren erkek arkadaşlariyle münasebete girişmiş ve bir aralık bir genç kızda bulunmaması lâzım gelen bir hastalığada tutulmuştur. Mektepten kaçan ve âşıklarile gezmeğe giden bu kız (Jan Dabin) isminde bir hukuk ta-lebesile yaşamağa ve onu beslemeğe başlamıştır. Müşterek ihtiyaçları arttıkça delikanlının da kızın üzerine tazyiki artmış ve birgün şiddetle paraya ihtiyaçları olunca genç kız sekiz tablet “Veroual,, ile baasını zehirlemiş ve evi de ateşe vermiştir.
Kız cürmünü tahfif etmek için ölen babasına karşı çok fena isnatlarda bulunmuştur.
Gözünü bile kıpırdatmadan babasına zehir içiren ve sonra da müsterih yatmağa giden bu canavar kız idama mahkûm edilmiştir.
Arazi, Gübre, Amj sarfı ,
7


Kiralık kulübe
Akay işletmesi
Müdürlüğünden:
Köprüde Kadıköy - Haydarpa( ı iskelelerinin giriş sol tarafındaki kulübe açık arttırma ile bir vıl müddetle kiraya verilecektir. İstekliler şeraiti anlmak için hergiin Akay Levazım şefliğine ve arttırmaya iştirak için 20/Biriniciicşrin/934 saat 14 te İdare Encümenine gelmeleri. “6602,,
meseleleri. B u ğ d a y Sovyet sistemleri, (Çorçil), bu filmlerin pek mükemmel bir surette çevrilmesi için büyük emekler sarf etmektedir. İktisatçılardan, sanayicilerden, zürralardan mürekkep bir grupu muavin olarak bulundurmaktadır.
Büyük bir devlet adamının sinemacılıkla uğraşması ilk defa görülmektedir.
İngiltere hükümeti dahi bu filmlerin ihzarı meselesi ile pek yakından alâkadar olmaktadır.
Müsyü (Çurçil) ile (London film) müessesesine her türlü kolaylıkların gösterilmesi için emirler verilmiştir.
C RADYO PROGRAMI
15 Teşrinievvel Pazartesi
İstanbul.
18,30; Fransızca ders. 19: Konferans. 19,30: Türk musiki neşriyatı. (Ekrem, Ruşen, Cevdet, kemanî Cevdet, Şeref, İbrahim beyler ve Veclhe ve Belma hanımlar.) 21,20: Ajans ve borsa haberleri. 21,30; Bedriye Rasim hanımın iştirakile caz ve tango orkestrası.
5 5 Khz. Bl DAPEŞTE, 550 ro.
Bu sinema mevsiminde şehrimizde gösterilecek yeni filmlerin bir çoklarında kendisini göreceğimiz “birleşik Artistler,, firmasının yetiştirdiği maruf yıldızlardan Loretta Yungun en yeni resimlerinden biri
78; Polis orkestrası. 19; Ders. 79,30; Plâk. 20; Mizahî neşriyat. 20,40; QErnest Dohnanyi idaresinde filharmonik ta km tarafından konser. 22,50; Haberler. 23,10; Sigan musikisi. 24,15; Dans musikisi. 823 Khz. BÜKREŞ 364 m.
13-75 Plâk. 78; Hafif musiki. — Haberle. 79,15; R^dyo orkestrası. 20: Yeni dans musikisi. 10,7 5; Harpa konseri 20,-55; Üniversite. 21; Oda kuartet konseri. 2130; Konferans. 21.55; Romen ları gece konseri.
638 Khz. PRAG. 470 m.
18,35; Plâk. 18,45: Keman konseri. 19,-10: Ziraat. 19,20; Almanca musahabe. 19,55: Haberler. 20; Saat ayarı. 20,10; Plâk. 20,15: Rusça ders. 20,55; Filharmonik musiki (Brünodan) 23,55; Almanca
686 Khz. BELGRAT, 437 m.
Geçen ve evvelki yazılarımı^ da bağların kurulmasında gö^ önünde bulundurulması lâzu gelen iklim, toprak gibi amil leri görmüştük, Bugünki yaz/Jj mızda da diğer amilleri göre,, ceğiz. c*
ARAZİNİN MEYLİ: Bağ te" sisine elverişli olan arazinir düz veya meyilli olması henP bağın tesisi anında ve hemd(_ bilâhara işletme masrafı üzerinf-de mühim rol oynar
Düz arazi de bağ, az masc[ rafla tesis edilir. Bu gibi ara' 1 zi de bidayette büyük pulluk larla da girizme yapmak kabı.....
olduğu gibi seneıîk hafriya (bel, çapalama)- ve gübre nak lide bu gibi yerlere kolaylık!;^ ve dolayısile daha az masraflbi olur.
Arazi meyilleştikce tu kolayv. lıklar azalmış ve dolayısile masve raflarda o nisbette yükselm^a olur. Bundan başka toprağımı derinliğide yükseklere doğda" çıkıldıkça azalır. Meyil fazlalaştıkça toprağın kayması, asmam, lar.n köklerinin meydane ması ihtimalleri ve tehlıkeleric*g,. fazlalaşmış olur. Buna karşı aılav nacak tedbirler (setler, hendenda ler) de bağ masrafını yükseltide,
ÜZÜMÜN SARFİYAT
Lİ : Tesis edilecek bağdan eı y. edileecek üzümün maliyet onra satış fiatları hakkında ufak 'zası hesap yapabilmek ve ona gj de diğer masrafları da nazarı c)yor-kata alarak o muhitte bağ(^®£® ğın kârı olup olmıyacağını «ra-yin edebilmek için bağın ne maksatla mek [istenildiğini icap eder.
Bağ; yemeklik ve mahall^ıarak ya civar sarfiyatı içinmidir * blr-sa ihracat gayesi ilemi , ,
6 . , »kadar
üzüm şarap, sirke imalı tahsis edieccktir? riniev-
Eğer üzüm yemeklik pazarda sarf edilecekse inhâdise-......,............... ı «yni ta-
evveli’ Se-ektir. tesis r,man. hatırlar-
Müs-, ...eyeti-
TEŞRİNİEVVEL
Resmi
Zamanın takvi^'g1'
’ı heye-____yyün et-Mierî k Rüştü
Sabah
PAZARTESİ
İH
20.* Viyolonsel konseri. 20,40.* Reklâm. — Plâk. 21: Millî neşriyat. 21; Opera temsili.
223 Khz. VARŞOVA, 7345 m.
78; Taganni, 18,25; Musahabe. 7835: Senfonik Rus musikisi (Plâk). IS,5): Musahabe. 79; Musahabe. 19,75; Piyano konseri. 19,4 ; Musahabe. 20; Askeri neşriyat. — Musahabe. 27; Popüler. Konser. 21,45; Haberler. 22; Tarihî Polonya musikisi. 22,45; Musahebe. 23: Reklâm ve konser. 23,15ı Filmlerden plâklar. 24,05: Dans musikisi.
841 Khz. BERLİN, 357 m.
79,05: Çocukları jimnastiğe [teşvik. — Muhtelif bahisler. 21,15; Musikili milli neşriyat. 21,45; Asker şarkıları. 23; Haberler. 23,20; Oda musikisi. 24,15; Nitz-sehenin 90 ncı doğum günü miinasebeti-le neşriyat.
230 Khz. LÜKSENBURG, 1304 m.
Italyan akşamı. 20,35: Piyano musikisi. 21; Haberler. 21,20; Karışık İtalyan musikisi; 2135.' Musahabe. 27,40; Konserin devamı, 22,35: Plâk. 22,45: Keman konseri. 23,25: Dans musikisi
592Khz. VİYANA 507 m.
s.
12
6
D.
41
11
6ele s.
6
12
I).
29
ikindi S. İD.
9|35
51 5
Akşam Yal
12
17
D. S.
Beyoğlu Kız San ’at Mektebi Müdürlüğünden:
Mektebimiz için lüzumu olan “30„ ton Kok Kömürü münakaşa ile alınacaktır. Talip olanların 17/10/934 Çarşamba günü saat “17„ de Fındıklıdaki Yüksek Mektepler Muhasip Mes’ullü-ğüne müracaatları. “6732,,
İstanbul ithalât Gümrüğü
Müdürlüğünden:
İstanbul Gümrükleri Başmüdüriyeti dairesi tatbikat mektebinin bulunduğu salon dahilinde yapılacak olan 681 lira bedeli keşifti kişe inşası münakaşa ve ihalât kanununun 18 inci maddesinin A fıkrasına müsteniden pazarlıkla münakaşaya konulduğundan talip olanların 4 Teşrinisani 934 Pazar günü saat 15 te İstanbul İthalât Gümrüğünde müteşekkil komisyonu mahsusuna müracaatları ilân olunur. “6726,,
Darüşşafaka Müdüriyetinden:
Talebe için münakaşa ile dahilî ve harici elbise, ve pazarlıkla 350 adet kasket yaptırılacaktır. Elbiseye ait şartlan öğrenmek istiyenlerin her gün ve münakaşaya iştirak etmek üzere teşrinievvelin 17 inci Çarşamba günü saat 9 da.
Kasket nümunelerini görmek istiyenler her gün ve talip olanlar Teşrinievvelin 20 inci Cumartesi sabahı saat 9 da Nuruosma-niyedeki Cemiyeti Tedrisiye merkezine müracaatları. “6617,,
Deniz yollan İŞLETMESİ
Acenteleri : Karaköy - Köprübaşı Tel. 42362-Sirkeci Mühürdarzade
—w Han Tel: 22740
Karadeniz yolu
KARADENİZ vapuru 16
Birinci Teşrin SALI günü
saat 20 de Rizeye kadar.
“6721„
Tepe başı Şel Bu
Akşam 20 de
Cürüm
akşam
Istalul BılıdnjKİ ŞchirTYyatrosu
ev
Ceza
Yazan: F. M.
Dostoyevsky
Tercüme eden : Reşat Nuri
Beyin cenaze alayı münasebetiyle Belgrat’ta bulunacak olan Romen, Yunan ve Yugoslavya Hariciye Na-zırlariyle yapacağı temaslardan sonra anlaşılabilecektir.
Heyet reisi Tevftk Rüştü Bey hareketinden evvel şu beyanatta^bu-lunmuştur:
“ Büyük dostumuz müteveffa Kral Aleksandr Hazretlerinin cenaze merasiminde Reisicumhur Haret-lerini, Türkiye Gumhuriyeti hükümetini, Türk kara, deniz, hava kuvvetlerini temsil için ordu müfettişi İzzettin Peşa, Reisicumhur Hazretlerinin Başyaveri Celâl Bey, malumunuz olan heyetle Muhafız alayı kumandanı İsmail Hakkı Bey ve alayından bir bölük askerle Belgrada gidiyorum. „
ROMATİZMA AĞRILARI
Şiddetli romatizma ağrılarının yaklaştığını hissettiğiniz zaman - meselâ şiş mafsal yerleri, ağrıyan adeleler ve iğilmez bir hale gelmiş âzalar da olduğu gibi - ovmıyarak hafifçe bir mikdar Sloan’s Liniment sürünüz. Sloan’s güneş şuaları gibi ısıtır. Kan derhal harekete gelir ve ağrınızı teskin eden bir sıcaklık hissedersiniz. Yeni ve taze kan yine serbestçe cevelân eder ve ağrınız çabucak geçer.
İstırap çekmeyiniz. Daima elinizin altında bir şişe Sloan’s bulundurunuz. Sloan’s her türlü romatizma ağrılarını mutlâka, derhal, müessir ve idareli bir surette defeder. Bir şişe Sloan’s uzun müddet gider. Çünkü bunu uvmak suretile israf etmiyorsunuz. Bir tecrübe ediniz.
SL@AN’S
L I N I M E N T
^ankasıGayrimübadil
‘'af * i
Iış Komisyonundan
1
31 19
Bugünkü hat
Yeşilköy rasat merkez dığımız ma'ûmeta göre, ( tazyiki 765 milimetre, sı) fazla 23 ve en az 9 dere»'
Rüzgâr lodostan ve sat 10 kilometre süratle esir
Bugün hava kısmen be cak ve rüzgâr batıdan süratte esecektir.
ir, 19,75 Muhtelif bahisler. Jl®
zl,4Û Alman romantik opert çalar. 22,30 Haberler. 23,5ü
yo orkestrası. 21,50 Plâk (j‘ çalan). han karşısı,
950 Khz. brf.slau, 316 mg Perdahçılar
Cinsi
Kâğir bili hava üç dükkân Kâgir hane
Arsa M. 132
„ 300
Kâgir hane
Hane
Arsa M. 75 .
Kâgir hane
Kâgir dükkân^ tü oda Ahşap hane
Kâgir mağaza"-
Kâgir iki dükkân
Hissesi Tamamı 1/2
Tamamı
2/3 Tamamı
22/120 Tamamı
Emlâk No. sı 22-24-26 60
14
165
10
15
25
22
38
15
31
3-5
t:
Hisseye göre muhammen kıymeti: 2000 T. L. 1200 „ 1056 „
680 „ 4800 „
766 „
150 „
1268 „
930 „
730 „
734
3840 „
17 H.flf musiki, mülkiyetleri b.-nkamızın kapışma asılı şartname suretindeki şartlar daire-
Karaköyde e.ki Kredi Liyon. banka.
18,30 Taganni, 19 Resim sergisine da- I yatı. 23 Haberler, 23,25 D “6200,,
- ZAMAN -
Teşrinievvel 15
Teşrinievvel 15 _____________
Avrupanm siyasî cephesinde açılan rahne kolay kolay kapanamıyacak
Suikastlerdrn duyulan istikrahtan bilistifade hoşnutsuzlukların giderilmesine çalışmak lâzımdır
Yugoslavya Kralı “ Aleksadr „ ve Fransız Hariciye Nszın M. “ Bartu „ nen katli ile Avrupanm siyaset cephesinde açılan rahne hâlâ açık duruyor.
Bu rahnenin kolay kolay kapatılamıyacaSında, kapatılsa bile, eski vaziyetini alamıyacağında şüphe yoktur.
Hâdisenin Yugoslavya içindeki hakiki tesiri ve neticeleri ancak Kralın defni merasimi tamamlandıktan ve yeni idare kurulup vaziyetin hakikatleriyle karşılaştıktan sonra anlaşılacaktır. Bugün katilin bile henüz hüviyeti anlaşılamadığı lirada, koca bir siyaset cephesini sarsan büyük bir hâdisenin bütün akislerini ve neticelerini sayıp dökmek imkânı mevcut değildir. Henüz bütün Avrupa ve bütün medeniyet âlemi, hâdisenin heyecanı içinde yaşayor ve millî taassubun doğurduğu vahşî ihtiraslardan ne kadar tiksindiğini gösteriyor. Bu his bütün medeniyet âlemini okadar sarsmıştırki onu ifade etmiyen bir tek gazete kalmamıştır, denilebilir.
Hakikaten siyasî suikastler, son zamanlarda birbirini okadar süratle takip ettiki insanlığın vicdanı bunlara karşı derin bir isyan duymağa başladı. Yalnız son zamanlarda Romanyada “Duka,, Avusturyada “ Dol-füs „ ün katlini ve bu katillerden Önce ve sonra vuku bulan tethişleri taktilleri, geçen Haziranda Almanyade vuku bulan ve bir sürü Nazi Liderlerinin katlile neticelenen korkunç hâdiseleri, nihayet Kral "Alek-sandr „ a karşı vuku bulan suikati hatırlamak ve saymak vaziyetin neka-dar acı olduğunu göstermeğe kifayet eder.
Bütün bu hâdiselerin menşei, menbaı hoşnutsuzluk ve ıstırap olduğuna göre insanlığın bu hâdiselerden duyduğu istikrahtan istifade edilerek bu hoşnutsuzlukların da giderilmesine çalışılırsa, hiç şüphe yok ki, esaslı bir kazanç elde edilmiş olur.
Ö. R.
HARİÇ I H
Yevmi makale
Medenî tekâmül
Birinci sahifeden devam.
Bu itibarla Fransaya, meselâ ne vaktile sabık İspanya Kralı On üçüncü Alfonsa yapılan sui-kastten ve ne de budafakı Marsilya faciasından dolayı kabahat bulmak doğru olmaz, Fransızlar bugünkü .medeni tekâmüllerine ihtilâli ke-birdenberi geçen bir buçuk asır zarfında iki üç ihtilâl daha yaparak, iki İmpratoru, iki de Kralı tahtlarından alaşağı ederek ve üç defa da Cümhuriyet tesis ederek vasıl olmuşlardır. Hürriyet ve medeni tekâmül yolunda, birbuçuk asır zarfında bu kadar cidal yapmış ve bu kadar tecrübe geçirmiş başka bir millet daha gösterilemez. Fransızların, topraklarında sık sık vuku-bulan suikastler karşısında büyük bir mazeretleri daha vardır, ki o da gerek kendi Reisicümhurlarına karşı, gerek ecnebi hükümdarlara karşı bir Fransızın silâh çektiği hiç bir vakit görülmemiş olmasıdır. Bu, çok dikkat edilmesi lâzımgelen bir cihettir. Siyasî fikir ve kanaatlerinden dolayı büyük küçük başkalarının canına kıymak, yalnız bir cinayet değil, aynı zamanda büyük bir hamakat olduğunu takdir edebilmek medeni tekâmülün en yüksek mertebesine çıkmak demektir. Bu mertebeye çıkabilmiş olan milletlere ise ne mutlu I
Ebüzziya Zade
Fransadaki Nazır
, tebeddülleri
Birinci sahifenen devam işte Müsyü “ Sarru „ asıl bu r hücumlardan dolayı istifaya mec-i bur olmuştur. Yerine getirilen Müs-•. yü “Marşando,, ikinci derecede I bir şahsiyettir.
I Müsyü “ Bartu ,, nun yerine Ha-# riciye Nazırı olan Müsyü “Laval,, 'İ da, bir aralık Başvekillik etmiş ol-I masına rağmen ikinci derecede bir N şahsiyettir.
H Müsyü “Sarru,, dan sonra Adil iye Nazırı Müsyü “Şeron,, da H stifa evlemifltir. kİ hll istifanın rla
I stifa eylemiştir, ki bu istifanın da 1 hakikî sebebi “Staviski,, meşeleridir. Yoksa dediğimiz gibi, Kral ‘Aleksandr„a karşı vukubulan sui-cast başka bir zamana tesadüf (, ıtseydi, bu istifalar vuku bulmazdı.
Kim Adliye nazırı olacak? | Paris 14 (A.A) — M. “Şeron,, un j stifasiyle münhal kalan Adliye $ lezareti için, umumiyetle âyan tasından birkaç kişinin isimleri 3 leri sürülmektedir.
| Birçok gazetelerin yazdıklarına k" akıtırsa M. Şeronun istifası mese-
S esini kurcalıyanlar Mareşal Peten n le M. Marke olmuştur.
9 Diğer taraftan, Maten gazetesi-ıt in tavzih ettiğine göre, gerek Baş-■ ekil ve gerek M. Heriyo ve Tar-Îiyö, Adliye Nazırını müdafaa et-lişlerdir.
Bunun üzerine M. Dumerg ile
---- • - - ~ lira ile bazı eşyasını çaldığı id-
• . • 1 basile
Komiteci
hamal Timur yakalan-
düzine mendil
Emniyet umum müfettişi ve resmî şahsiyetlerin seyahatlerinde tertibat almağa memur M. Suste-run da kezalik azledilmiştir.
Bu izahatı müteakip, M. sarro istifanamesini tevdi etmiş ve M. Dumerg, kendisinin bu yolda hareketine saik olan duyguları takdir ettiğini söylemiştir.
Reisicûmhur, Başvekilin ifadesine iştirak etmiştir.
Küçük itilâfı takviye etmeli
Paris 14 (A. A.) — Matbuatın büyük kısmı, M. Lebrunün Belgra-da gitmek kararını memnuniyetle karşılamaktadır.
Eko dö pari diyor ki :
“Fransız politikasının bocalamı-yacağından ve saçmalamıyacağın-dan eminiz. Fransanın ilk işi, küçük itilâfı temin ve takviye etmek olmalıdır. Bu itibarla, Reisicüm-hurumuzun Belgrada gitmeği va-zifa addetmiş olduğunu memnuniyetle haber aldık, Kendilerine teşekkür ederiz. „
Fransa eski siyasetini takip edecek
Paris 4 (A.A) — Havas ajansından : Paris gazeteleri, M. Bar-tu'nun hazin cenaze merasimi tafsilâtını vermekle beraber, umumiyetle suikastin siyasî neticelerini mevzuu bahsetmektedirler.
M. Laval’in Hariciye nezaretine tayini, M. Bartunun eserinin devam ettirilmesini temin itibariyle bilhassa muvafık görülüyor.
Katil sünnetli imiş!
Bir akşam gazetesinin “Paris,, ten aldığı malûmata göre, Kral "Alek-sandr,, ile M. “Bartu,, yu öldüren “Kalemen„ in cesedinde fethimeyt ameliyatı yapılmış ve bundan alınan netice hayreti mucip olmuştur. Çünkü katilin muayenesi neticesinde Müslüman veyahut Yahudi olması lâzım geldiği anlaşılmıştır, maamafih katilin sırf zabıtayı şaşırtmak maksadile sünnet olarak kendisine Müslüman veya Yahudi süsünü vermek istediği tahakkuk eylemekte gecikmemiştir. Vücudunda “Makedonya,, komitecilerine mahsus damgalar bulunması de katilin aynı maksadına affolunmaktadır.
Katilin Müslüman veya MakedonyalI komiteci olmadığına, halis başlıca arkadaşlarının cesurane tavırlarından kuvvet almakla beraber M. Şeron, esasen mevcut olan müşkülâtı arttırmamak için istifasını vermiştir.
Bu makama âyandan birinin tayini bekleniyor.
Namzetlerin içinde en kuvvetlisi, bütçe encümeni raportörü M. Marsel Renye ve yahut M. Leon Berard veya M. Hanri Ruadır.
Maten gazetesinin bu tahminlerine, esasen, bütün bu sabahki Paris gazeteleri iştirâk ediyorlar.
POLİSTE
Ev sahibini bi-çaklıyan misafir!
Isı
Evvelki gece Ketencilerde 18 numaralı evde oturan demirci Agop oğlu Ohanese misafir gelen Rıza ile İsmail bir müddet
l içtikten sonra Ohanesi döğmüş-SPiler ve sonra da biçakla yarala-
Ymışlardır. Her iki hayırlı misa-j-|cfir yakalanmışlardır.
ya il( Karşılıklı döğüş muh8 f ener Mürsel Paşa cadde-
vaz*y(inde Ekrem ve Fevzi efendi-görüıer arasında havğa çımkış bir bu tiz sonra da münazaa sille to-tatbi^ada kadar varmıştır. Polis her
Zakisini yakalamış, mahkemeye edo vermiştir.
yola Bir çocuk sokağa düştü
kerî
sait Galatada Vekilharç sokağınızda 1 numarada oturan Madam mer[Cermünyanm bir buçuk yaşınızdaki çocuğu Serovi pencerede oynarken birdenbire sokağa dü-^şerek başından yaralanmıştır. van,çocuk hastahaneye kaldırılmıştır mah. Hırsız hamal!
zabı* Yeşildirekte Baltacı hanında ne voturan ömerin odasından 50
B
çalmış!
Fatihte Şekerci hanında sey-bir H:/ar satICI Mustafanın 2 düzine Kandilini çalan arkadaşı Mustafa Beakalanmıştır.
A|ok*’ Zorba tiryaki!
olan ) J
nik „ ı Dün öğleye doğru Yedikule sonra ıricinde Mustafa efendinin dük-sında jmna ra|£l a|mak jçjn gCIen ya ^bıkalı Tahir oğlu Vahit o Qetnada dükkânda bulunan Mus-sahil bra efendinin zevcesinden zorla lunmakcı istemiş ve tecavüzde bu-barP ^'muştur. Zorba rakı tiryakisi
larma «ir kumaş kaçakçısı yakalandı
rı doldu7unanistandan Edirneye ge-Bftren yolcularından Yugoslav Balcısından Zahit oğlu Zağanın
Um”ltoyeli ?üPheli görülmüş, mu-zörüne ç.a memurları tarafından üzeri ölümünüıarak 36 kilo ipekli kumaş sonra Fı]anmiş^r) Kaçakçı ihtisas Pietri il«cemesinc verilmiştir.
butu selâ
Tabut Kaçakçılık yuk memen bandıralı Romanya ile Selen )olculardan rinde meşin Eftimo ile matmazel Yugoslavytyanm vaziyetleri şüpheli taraftan t . . .
m çalıyor,îrck uzerlen «ranmış ve ve deniz (»tel» üzerine dikilmiş butun üzef bir buçuk kilo ipekli dı. Şıbenik bulunmuş, kumaş müsa-n'Halle ağÎC**lmi? ve ker *k*8* Dinî ayiabkemes*ne verilmiştir, bir huşu il—— _________________________
”Jkkö&r*f,n;
,:a ve ön taraftaki kRpılık toz, toprak . „ , r .
ve tabutun "d,/8r“ .a’‘.k veya k.r çi durdu' dedl 1 lenkler koy'ak izleri PekaI- Maamafih Kral ile '.ka! edil,ın(:' kd’ka
k^ada asıl kapıdan girme-Patisten ve kaPll,k va2l(«i))i «»-goslavya Kr:'k pencereden içeri alın-.. seyahatin ’flPhe k»l"”ro'- Şurada kaste ufraya'ek a!,ok «’) bizim P°lis 6a saltanat Dostum (Peri-
bu hissi kaPten vazifesini iyi biliyor-şekilde bazı kü o heyecanlı ande bile Romanya *k izlerinin diğer izlere " Titülesko „ tahkikatı güçleştirmemesi nazırı M. “ bus açıktan geçmiş.
Pek yakınd)Un bu takdirkârane söz-öleceğimi hist) yi pek xiyade memnun Ben, hısl.rint,n(lekj meserretten
,lâve eylediği^. Ko„,ts„ ( Bernar) da Cenazede l-urlarından birinin yanın telif meşinden hcşlanmı, idi.
Londra 24 (A, aB1] girdikleri zanedi-sandrm cenaze açarenIn önünde İBC jz. bahnyesini, Ak. k o] j
mandanı Amıraf ' . ? , , , .
cekf nc*® ®det* bir çok kişi
' p'.ris 14 (A^‘ bİ' manlara "r,et-■ , •muştu ı
sandrın cenaze
Tirelilerin dileği
Tire gençleri bir orta mektep açılmasını istiyorlar
Orta mektep ve lise tahsili için her sene civar vilâyetlere ve İzmir» gitmek mecburiyetinde kalan Tire gençlerinden bir grup
Tire 2 ( Hususî) — Bir zamanlar Anadolunun belli başlı ilim, irfan merkezlerinden biri olan, birçok âlimler, fen adamları, yetiştiren Tirede irfan hareketleri günden güne inkişaf etmektedir. îlkmektep-lerden çıkan talebenin bir kısmı her türlü noksanlıklara katlanarak İzmir, ödemiş orta mekteplerine koşmaktadırlar.
Beş sene evvel orta ve lise tahsili gören gençlerin sayısı bukadar çok değildi. Yakın senelerden bugüne kadar her sene 50 - 60 talebe İzmir ve Ödemiş orta mekteplerine ve liselere koşmakta, okumaktadır. Gerçe bu yekûn çok değildir. Ancak, velilerinin maddî yokluklarının neticesi olara, ilkmek-tepten çıkan çocukların mühim kısmı, çok yazık ki tahsillerine devam edemiyorlar. Tire, 26 bin nufuslu bir şehirdir, 80 küsur köyü ve 2 büyük nahiyesi vardır.
“ inebolu „ dan yumurta ihracatı
inebolu 13 (A.A.) — Inebo’.udan ecnebi memleketlere yapılan ihracatın büyük bir kısmını elma ve yumurta teşkil etmektedir. Tutulan istatistiklere nazarrn eylül iptidasından bugüne kadar 81980 lira'ık 8341 sandık yumurta ve 16100 liralık 528 ton elma ihraç edilmiştir .
İhracat mevsimi dolayısiyle faaliyet, gün geçtikçe artmaktadır.
Elmaların sağlam olması ve ambalajlarının fennî bir surette muntazam bir şekilde yapılması için sandıklar ziraat mütehassısları taı rafından gözden geçirilmektedir.
( Hano ) burayı göstererek dedi, ki:
— Maamafih komiser Efedi, sîzin diğer memurlarınızın da (Perişe) gibi ihtiyatlı olması çok arzu olunurdu. Eğer yer bukadar ezilmemiş olsaydı, buradaki ayak izlerinin muayenesi çok işimize yarıyacaktı. Halbuki burası adeta kazma ile mahsus yapılmış gibi karmakarışık bir hale getirilmiş.
Müsyü (Bernar) şiddetle dedi, ki
— Benim memurlarımdan hiç biri bu taraftaki kapıdan içeri girmediler. Ben onlara gayet kat’i emirler vermiştim. Bu emirlerimin de harfiyen icra edildiğinden eminim. Toprağın burada bukadar kanşk olması benim memurlarımın yüzünden değildir. Toprak bu hale şüphesiz gece getirilmiştir.
Hano —Ya öyle mi ?
Dedi ve toprağa bakarak düşün ceye daldı. Ondan sonra iğilip kapının sağ tarafında görülen ayrı ayrı iki ayak izini muayeneye başladı tekrar doğrulup dedi,ki:
— Bu izlerin biri bir erkek ayağının, diğeri de kadın ayağının izi
Kaza itibarile elli bin nüfus barındıran yurdun bu köşesi, her halde bir orta mektebe çok muhtaçtır. Tirelilerin Maarif Vekâletinden haklı bir dilekleri vardır’ Burada bir orta mektep açmak; veyahut bazen alâkadarların düşündükleri gibi, orta mektepler, çocukları hayatın hemen hiç bir kısmı için hazırlayamamakta ise buna mukabil ilk mekteplere iki sınıf ilâve ve lise-lerede de iki ihzarı sınıf ihdas olunmalı, bu suretle çocuklar ilk mekteplerden doğrudan doğruya liselere girebilmeli ve liseyi bitiren bir gençte hayat yolunda kendine bir istikamet temin edebilecek şekilde hazırlanmış bulunmalıdır.
Burada ortamektep ittihazına elverişli binada mevcuttur. Binaenaleyh Tireliler, hiç olmazsa önümüzdeki sene bu dileklerinin takkukunu beklemektedirler.
Kitap var, okuyacak yeryok!
İzmit 10 (Hususî) — Halkevi binasının müsait olmaması yüzünden binlerce kitap maalesef dolaplarda kapalı durmaktadır. Gençliği nurlandırmak için her gün şuradan buradan gelen kitap, gazete ve mecmualar da oraya kapanmaktadır. Çünkü okuyacak yer yok. Bu dert İzmitliler için çok elimdir. Kitap vardır okuyacak yer yok.
Kocaeli Mebusu Reşit Saffet Beyin İzmit gençliğine hediye ettiği [500] kitap ta mahpus kitaplar arasındadır.
olduğu görülüyor. Faka* izler okadar hafif ki insan adeta...
Fakat sözünü ikmal etmedi. Bir az ötede başka ayak izleri görülmekte idi. Onlar gözüne ilişince yüzünde memnuniyet alâmeti belirdi, gözleri parladı ve:
— İşte bu tarafta daha işe yarayacak izler var.
Dedi.
Filhakika burada üç ayak izi vardı. Bunlar kapının tam ortası hizasından başlıyor ve bahçe yolunun kenarına kadar gidiyordu. İzlerden biri kapıdan bir metre kadar uzakta idi, diğer ikisi birbirine daha yakın olup çakıl taşı döşenmiş olan yolun kenarında kayboluyordu. Bu izlerin her üçü de küçük bir kadın ayağının izleri olduğu aşikârdı. (Hano) bunlara bir müddet baktıktan sonra sordu, ki :
— Evin içinde bu izlere uyan kundura bulundu mu?
— Evet. Evde elimize geçen bütün kadın kunduralarını bu izlere tatbik ettik. Madam (Dovre)nin, hizmetçi Matmazel (Vokiye) nin ve Matmazel (Seli) nin kunduralarını hep buraya getirdik. Muayene neticesinde yalnız Matmazel (Seli) nin
Erzincan nasıl tenvir edilir?
Erzincan 2 (Hususi) — Er-zincanda bazı fakirlerin evlerde kullandıktan çira ve şişesiz tenekeden mamul idare kandilleri istisna edilirse, kısmen elektrik, kısmen de radyum lâmbası ve Fener içinde dıvarlarda asılan beş numaralı petrol lâmbası ile şehrin tenvrine çalışlıdığı görülür. İşte bu üç türlü tenvir vasıtasından şehirde iki adet elektrik motörü yirmi sekiz radyum lâmbası ve yetimş dört adetde gaz lambalı fener vardır.
Alektrik motörü mevcut iken bu radyum lambaları ve fenerlerinin niçin kullanıldığını izah edeyim:
Geçen sene İstanbul gazetelerinden birinde Erzincan Belediyesinin 3000 beygir kuvvetindeki bir motörle şehri elektrikle tenvir ettiğini okuduğumuz zaman bizde çok düşünmüş ve birbirimize hayretle bakarak motörün nerede olduğunu sormuştuk. Sonra mesele anlaşıldı. Şehri tenvir ettiği yazılan bu motör ordu müfettişliğine aittir ve yalnız askeri dairelerle vali konağını aydınlatır.
ikinci motör ise askerî orta mekteptedir ve yalnız mektebi tenvir eder.
Binaenaleyh, maalesef, Erzincan şehri henüz elektriğe kavuşmuş değildir. Şehir el'an radyom ve gaz lâmbalarile tenvir olunur.
Şunu da ilâve edelim ki, mehtaplı gecelerde lâmbalar radyumlar yakılmaz, tasarruf yapılır.
Binaenaleyh aydede de vesaiti tenviriye mey anma dahil olursa şehir dört türlü vasıta ile nurlanmakta demektir,
Gelelim maksada; Madam ki şehrin cadde ve sokaklarının tenviri zarurî bir ihtiyaçtır ve memlekette de iki tane elektrik motörü mevcuttur Belediye masrafını vererek bu iki motör-den de şehiri tenvir hususunda pek alâ istifade edebilir. Ve bu ErzincanlIlar için büyük bir hizmet olur. Bu suretle belediyede birçok akşamlar hava bulutlu olupta Aydede çıkmazsa masrafın yükseleceği endişesinden kurtulmuş bulunur.
Kastamonie hava birden değişti
Kastamoni 13 (A.A.)— İki gündür yağan yağmurlardan «onra b.-.. ▼alar serinlemiş ve sühunet derecesi düşmüştür.
odasında bulunan kunduraların it- -lere tamamiyle uyduğunu gördük.
Kapının dnünde bir polis memuru durmakta idi, Komiserin bir işareti üzerine bu polis içeri gidip bir çift kül renginde güzel kadir kundurası getirdi.
Komiser (Bernar) tebessüm derek dedi, ki.
— Görüyorsunuz ya, Müs no) bu izleri güze!, küçük rif bir kadın ayağı yapmışt dam (Dovre) nin ayakları adetâ dört köşe gibidir. / ‘
(Vokiye) nin ayakları düzdür. Binaenaleyh ger ( Dovre) ’ nin, gerek b bu küçük kunduraları rine imkân yoktur. Bu (Seli Harlan) m odası da, sanki acele çıkanı gibi, yerde durmakta idile, duralar hemen hemen tamamıyı»... u 1 yenidir ve yalnız bir defa giyilmiş gibi görünüyorlar ve yerdeki izlere de tamamiyle uyuyorlar.
Hano, kunduraları aldı, yere iğil-di ve her iki kundurayı da izlerin İçine koyarak her ikisinin tamamiyle uyduklarını gördü.
Devamı var
7
ZAMAN
Teşrinievvel 15
Bir mülakat tecrübesi!
Hariciye vekili ile görüşemiyen bir muharrir ne yapar ?
Birinci sahifeden devam
Ve eğer, meslekte, bu kabil muvaf-fakiyetsizlikleri hazırlıyan âmiller bir az daha çoğalırsa, korkarım, Hörstin müstesna ve nadir anlar için koyduğu bu düstura maalesef her gün uymak zaruretinden kurtula-mıyacağız. Bu tatlı değilse, kabahat herhalde, vazifelerini yapmak zevkinden ve imkânından mahrum kalmıya sıksık mahkûm olan biz gazetecilerde değildir.
— Karışan dünya hâdiselerinin harici siyasetimize her hangi bir şekilde tesiri olabilecek mi?
Ben, akıllarımızı yoran bu sualin cevabını, en selâhiyettar ağızdan işitmek istedim. Ve bu istekle, Tokatlıyan otelinin holünde, ye-inekle olduğu söylenen kıymetli Hariciye Vekilimizi beklemiye koyuldum.
Benimle beraber Tevfik Rüştü Beyefendiyi bekliyen zevattan birinin iç salona davet edilmesi, harekete geçme vaktinin geldiğini anlatıyordu. Ayağa kalktığım zaman, tesadüf karşıma, Vekil Beyl( mülakatıma tavassut edebilecek bir zatı Kalemi mahsus müdürü Tevfik Âmir Beyi çıkardı. Beklemeye olduğu kadar sokulmaya da idmanlıydım. Kendimi tanıttıktan sonra :
— Efendim, dedim, Vekil Beyefendiyi iki dakika rahatsız etmek isteğindeydim 1
Bu arzuyu izhar edişim, bilmem neden muhatabımın beni, bir cürüm teşebbüs itiraf eden bir mücrime bakar gibi süzmesine sebep oldu. Hele verdiği cevaba mâna verebilmek, bu süzüşünün sebebini anlayabilmekten çok daha güç oldu:
— Niçin efendim, dedi, niçin, Vekil Bey, başka bir gazeteye mülakat vermesin de size beyanatta bulunsun.
Bu cevabın verdiği şaşkınlıkla nasıl söz söyliyebildim. bilemiyorum:
— Ben, Vekil Beyefendinin verecekleri cevapları inhisar altınu almıya kalkışmadım ki bu cevaba müstahak görülüyorum ?
— Gazetelere beyanatta bulunmak lüzumunu hisseden bir Vekil, onları çağırır, ve istediklerini söyle:.
— Gazeteciler kendi istediklerini kimden öğrenirler?
— Vekil Bey Anadolu Ajansına icap eden beyanatta bulundular.
— Ondan haberim vardı Beyefendi. Fakat benim de sormak istediğim bir iki sual kalmıştı ?
Tevfik Âmir Bey, haklı ısrarımı hoş görmemeğe başlamıştı.
— Dedimya, söylenilecek bir şey kalsaydı, Vekil Beyefendi sîzleri davet ederlerdi.
—Bendeniz, mülakatlara, ziyafetlere düğünlere olduğu gibi davetiye ile gittiğimi hatırlıyamıyorum. Hattâ meselâ, ihtilası görülmüş resmî daireler gibi hiç istenilmediğimiz yerler vardır ki kapılarından kovulunca bacalarından girmeğe çalışırız.
Mülâkat yerine, pek üstad olma-
Komiteci bir Bulgar tutuldu
2 inci sahifeden devam
Bunların arkasında da kalabalık bir halk kitlesi vardı, iskelede otomobiller dizilmişti. Kral ilk otomobile bindi ve sağ tarafa oturdu. Yanında Müsyü Bartu vardı, Ön tarafa Ce-neral Jorj oturmuştu. Halk müthiş surette alkışlıyor ve Kral gülerek selâmlıyordu. Otomobil hareket ettiği yerden 150 metro kadar gidince arkadakileri beklemek üzere durdu ve facia işte o zaman vukubuldu.
2-3 saniyede iş bitmişti Otomobil borsa binasının önünde durmuştu. Bu esnada halk arasından orta boylu birinin otomobile doğru Sırpça olarak “yaşasın kral,, diye bağırarak koştuğu görüldü. Hiç kimse bir şey anlayamadı, daha doğrusu bu adamdan şüphelenmedi ve esasen bütün bu iş 2-3 saniye arasında oldu. Bu meçhul adamın birdenbire otomobilin çamurluğuna atladığı ve cebinden çıkardığı tabanca ile oto-mobildekilere ateş ettiği görüldü.. Ancak ondan sonra halk arasında:
— Suikast I
— Kralı öldürdüler 1
— Bartu ağır yaralı 1 Diye bağrışmalar oldu... Zavallı Bartu “doktor,, diye bağırdı...
Birdenbire Kralın başı göğsüne sarktı. Müsyü Bartu “ doktor „ diye bağrıyordu. Fakat, o da yaralıydı. Bir eliyle omuzunu tutuyordu.. Ce-neral Jorjda otomobilden yaralı olarak atlamıştı.
Silâh seslerini işiten Müsyü “ Yevtiç „ otomobilini sürdürdü. Kralın otomobiline yetiştiği zaman katil henüz çamurluk üzerinde idi.. O anda süvari zabiti (Viole) kılıcıyla katilin kafasına vurarak yere devirdi. Müsyü “Yevtiç,, Kralın otomobiline atlamış ve Kralın ellerini tutmuştu. Fakat, Kral Ölmek üzere idi.. Dudakları arasından :
yan bir hocadan gazetecilik dersi almakta benim canımı akmaya başlamıştı ilave ettim )
— Vekil Beyefendi, hazırladıkları noktalar etrafında icabedenle-ri söylemiş olabilirler. Fakat; bu beyanatı verirken, hazırlayacağımız sualleri tahmin edebileceklerini düşünmek, kehanetlerine İnanmak sayılır.
— Sizin aklınıza gelen sualler nelerdir?
— Meselâ Vekil beyefendiden, bugünkü dünya hâdiselerinin bizim siyasetimiz üzerinde ne gibi tesirleri olabileceğini öğrenmek ittirdim?
Tevfik Âmir Bey, yanılmadığına kani kimselerin emniyetile cevap verdi:
— “Bunu tamamile tayin için hâdisatın daha fazla tavzihini beklemek lâzımgeliyorl,. Diyeceklerdir.
Güldüm:
—- Ben, Tevfik Rüştü Beyefendinin, çok daha tatminkâr bir cevap lütfedebilecekleri kanaatınday-dım buna rağmen farzımuhal olarak, tahmininizde yanılmadığınızı kabul edeyim. Fakat farzedin ki karşınızda oturan bir zatın cebinde bulunduğuna emin olduğunuz kibritine ihtiyacınız var. Ve eminsiniz ki, yapacağınız talep reddo-lunmıyacak.
Bu emniyet size, ona sormadan kibritine el atmak hakkını ▼eririni ? Bizde, bazı suallerimize muhataplarımızın verecekleri cevaplan tahmin imkânına sahibiz. Fakat, bunları, kendisine sormadan neşir hakkına malik değiliz.
Bu itibarla, sizin bu tahmininizden müstefit olamıyacağız. Binaenaleyh lütfen delâlet buyursanız da, kendilerine hiç olmazsa bu tek sualimi sorabilsem 1
Tevfik Âmir Beyin beni behemehal boş döndürmek kararında olduğu anlaşılıyordu. Oda güldü:
— Boşuna zahmet ediyorsunuz 1 Zeki kalemi mahsus müdürünün bu sözünde isabetsiz olduğunu iddia etmek imkânı kalmamıştı.
Mecburen veda ederken :
—Burada atladık, dedim. Fakat korkarım benden daha yüzsüz bir gazeteci gelirse, yarın sahifelerde de atlıyacağun!
Tevfik Âmir Bey, bu lâtifemi ciddî telâkki etmişti. Bir iltifatı esirgemedi:
— Aman efendim, gazeteciler yüzsüz^olur mu? Kendi meslekdaş-larınız hakkında suiniyet besliyorsunuz?
— Şaka söyledim diyerek lâti-feme vuzuh verdikten sonra güldüm ve :
— Maamafih dedim, olsalarda para etmiyor bazen.. Ve sözüme:
— Zira.. Diye devam etmekten kurtulmanın çaresini uzaklaşmakta buldum.
Naci Sadullah
— Yugoslavyayı koruyunuz! sözleri birer gölge gibi sarktı. Müsyü “Yevtiç,, derhal belediyeye hareket emrini vermişti. Burada Sırp cene-ralları ve Sırp zabitleri Kralı kucaklarına alarak reisin odasına çıkardılar ve bir sedire yatırdılar.. ; Doktor bekleniyordu, intizar on dakika sürdü ve ancak on dakika^ sonra iki genç bekim yetişti.. Bunlardan 6onra bir de profesör geldi. Fakat yapılan enjeksiyonlar hiçbir faide vermemişti. Hekimler birkaç dakika sonra Kralın öldüğü haberini verdiler.
“Bartu „ nereye gömüldü?
Paris 14 (A. A.) — Dün muhtelif paytahtlarda, M. Bartu için dinî ayinler yapılmıştır.
Müteveffanın cenazesi, bizzat göstermiş olduğu arzuya uygun olarak, hükümet erkânının huzurunda, fakat merasim yapılmaksızın, Perlaşez mezarlığına gömülmüştür. Mezarlıkta büyük bir kalabalık vardı.
Romen köylülerini temsil eden heyet, M. Bartunun tabutu üzerine, Romanya taprağından bir parça ihtiva eden bir çekmece koymuşlardır.
Yugoslav sefiri bugün gidiyor Evvelki akşam Ankaraya mukarrer olan hareketini tehir eden Yugoslav sefiri, perşembe günü Ankarada Yugoslav sefarethanesinde kralın istirahat! ruhu için yapılacak ruhanî ayine riyaset etmek üzere bugün Ankaraya gidecektir.
4
İsveç Veliahtınada mı suikast yapılacaktı ?
Atinadan bildirildiğine göre, Lehistan komünist grubuna mensup anarşistlerden “ Frahlenberg „ Selânikte tevkif edilmiştir.
Bu adamın oradan geçerken İsveç Veliahtına suikast yapmak istediği, fakat buna imkân bulamadığı söylenmektedir.
Dünkü Maçlar
Beşiktaş Bandırma şampiyonunu 3-0 yendi Galatasaray misafirlere 20 gol attı!
Misafir Fransız torpitoları muhteliti Beşiktaşta Şeref stadında dün de gurup birinciliklerine devam edilmiş ve İstanbul şampiyonu Beşiktaş takımı Bandırma şampiyonuna 3-0 galip gelmiştir. Salı günü Beşiktaş takımı Bursa şampiyonu ile final maçını yapacaktır.
Taksimdeki maç
Dün Taksim 6tadyomunda Galatasaray takımı şehrimizde misafir bulunan Fransız torpidoları muhteliti ile bir maç yaptı. Galatasaray takımı: Avnl, Faruk, Osman, İbrahim, Lütfü, Kadri, Cafer, Münevver, Şemsi, Necdet ten müteşekkildi.
şılaşacaklardır.
Kralın cenaze merasimi
Birinci saihfeden devam
Askerî kıt’a Muhafız alayının sancağını da “Belgrat,, a götürmekte ve kıt’aya Muhafız alayı kumandanı kaymakam Lmail Hakkı Bey riyaset etmektedir. Bölük kumandanı olarak yüzbaşı Sırrı, kıt’a zabitleri mevkiinde de mülâzım Emin, Cemal ve Şefik Beyler bulunmaktadır.
Muhafız bölüğü köprüye çıktıktan sonra, Sırrı Beyin kumandasında ve iki tarafın da iki süngüsü neferin muhafazası altında bulunan alay sancağı önde olarak, tam teçhizatta birbölük halinde Muhafız-gücü marşını söyliye 6Öyliye tramvay yolunu takiben Sirkeciye gelmiş, oradan gara girerek trenin hareket saatine kadar istirahat etmiştir.
Diğer taraftan heyet reisi Tevfik Rüştü Bey Tokatiıyanda ve heyetin diğer âzası da hususî ikametgâhlarında gidiş vaktine kadar istirahat eylemişler ve zatî işlerile meşgul olmuşlardır.
Sirkeci garında
Heyetimizin hareket edeceğini öğrenen halk saat 15 den itibaren Sirkeci ve civariyle Sirkeci garını doldurmuştu. O kadarki polis istasyon caddesiyle garda intizamı temin için tedbir almak meburiyetin-de kalmıştır.
Saat 15,30 da muhafız bölüğü, başta İstanbul kumandanlığının muzikası olduğu halde garın sol tarafında, bir kıta polis te sağ tarafında yer almıştır. Yine bu saatten itibaren heyetimizi teşyi edecek zevat birer birer Sirkeci istasyonuna gelmeğe başlamışlardır.
Bu meyanda Vali ve belediye reisi Muhittin, Halk fırkası reisi Cemal Beylerle şehrimizde bulunan meb’uslar ve Şehir meclisi âzasından tekrar seçilenlerle İstanbul kumandanı Halis ve Merkez kumandanı Fehmi Paşalar, şehrimizde bulunan diğer askerî ve mülkî erkân, Matbuat mümessilleri, Muhtelit mübadele komisyonu Türk ve ecnebi erkânı, Yugoslavya Sefir ve
Kırathane sahiplerinin nazarı dikkatine
Mûceddet satılık ve kiralık bilardo masaları, istaka, bilya, mantar ▼e saire istiyenler Nuruosmaniyede (79) numaralı imalâthaneye müracaat buyurmaları
İstanbul Ziraat Bankası Gayrimübadil ler Emvali Satış Komisyonundan:
Sıra Semti Mahallesi Sokağı Emlâk Hisseye göre mu-
No. sı Cinsi Hissesi No. sı hammen kıymeti
1472 Küçükpazar Demirtaş Kantarcılar Kâğir bil A hava üç dükkân Tamamı 22-24-26 2000 T. L.
1473 Aksaray Tülbençi Hüsamettin Sepetçi Kâgir hane 1/2 60 1200 „
1474 Edirnekapı Eskialipaşa Sarı Yanko Arsa M. 132 Tamamı 14 1056 „
1475 Hacı Muhittin Löküncüler „ 300 165 680 „
1476 Kumkapı Mimar Hayrettin Külhan Kâgir hane M 10 4800 „
1477 Bebek Bebek Yenimahalle Hane 15 766
1478 Kuzguncuk Kuzguncuk Bostan Arsa M. 75 , yf*-' 25 150 „
1479 Beşiktaş Yenimahalle Kasap Kâgir hane 2/3 22 1268 „
1480 Üsküdar Murat reis Yenimahalle Kâgir dükkân., (ü oda Tamamı 38 930 „
1481 Beyoğlu Kurtuluş Hiristo Ahşap hane 15 730 „
1105 Galata Bereketzade Kemeraltı Kâgir mağaza" 22/120 31 734 ,.
1482 Büyükçarşı Büyükçarşı Perdahçı han karşısı, Kâgir iki dükkân Tamamı 3-5 3840 „
Koitukçular ve Perdahçılar
Mevkilerde sair evsafı yukarıda yazılı gayrimenkulierin mülkiyetleri bankamızın kapısına asılı şartname suretindeki şartlar dairesinde açık arttırma suretiyle nakten veya gayrimübadil bonosile satışa çıkarılmıştır.
haleleri 20/10/934 Cumartesi günü saat on dörtten itibaren yapılacaktır. Taliplerin Karaköyde eski Kredi Lıyone bankası binasındaki satış komisyonuna müracaatları. “6200,,
ve Calatasray takımları maçtan evvel
Oyun bidayetten nihayete kadar Galatasarayın ezici hâkimiyeti altında cereyan etmiş ve Galatasaray birinci devrede 9 ikinci devrede de 11 gol atarak 20-0 galibiyetle maçı bitirmiştir.
Konyada dünkü maçlar
Konya 14 (Hasusî) — Konya grup birinciliklerine devam edilmiş ve Konya idman yurdu Bursa lik maçlarına iştirak eden bir uyuncu oynattığından hükmen mağlûp addedilmiştir. Kütahya takımıda lisansları gelmediğinden müsabaka harici addolunmuştur. Yarın ( bugün ) Çankayayla Afyon takımları kar-
konsolosu ile sefaret ve konsoloshane erkânı ve sair bazı ecnebi rical bulunuyorlardı.
Heyetin hareketi
Saat tam on altıda, başta Tevfik Rüştü Beyin bulunduğu ve ikinci ordu müfettişi İzzeddin Paşa ile Riyaseticümhur Seryaveri Celâl, Muhafız kıtaatı kumandanı İsmail Hakkı, Hariciye Vekâleti ikinci daire şefi Mehmet Cavat, İstanbul Deniz kumandanı bahriye kaymakamı Talât, bava binbaşısı Naim, Hariciye kalemi mahsus müdürü Re fik Âmir Beylerden mürekkep olan heyetimiz gara dahil olmuş, bu sırada muzika Türk ve Yugoslav marşlarını çalmıya başlamıştır.
Tevfik Rüştü Bey, yanında Yugoslavya sefiri olduğu halde, Belgrada gidecek olan Muhafız bölüğünü teftiş etmiş, kendisini ugurlamıya gelen zevatın birer birer ellerini sıktıktan sonra trene binmiştir. Heyetin diğer âzası da kendisini takip eylemiştir.
Bu esnada Muhafız bölüğü de trendeki yerlerini almış bulunuyordu. Saat tam 16 yı beş geçe hareket eden hususî trendeki heyetimiz, Trakyadan Bulgar arazisine dahil olmadan Dedeağaç, Se-lânik yolıyle Belgrada gidecektir. Dönüşte ya aynı yol veya Romanya tariki ile avdet edilecektir.
Yunanistan Hariciye Nazırı Müsyü “Maksimos„, Selânikten heyetimizin bulunduğu trene rakip olarak Belgrada Tevfik Rüştü Beyle birlikte gideceklerdir.
Heyetimizin Belgratta nekadar kalacağı henüz belli değildir.
Çünkü, evvelce 27 Teşrinievvelde Ankarada Balkan Hariciye Nazırlarının içtima etmeleri kararlaştırılmıştı. Son hâdiseler hasebiyle bu içtimain ayni tarihte ve “Ankara,, da aktedilip edil-miyeceği şimdilik meçhuldür. Bu cihet tesbit edildikten sonra heyetimizin de avdet zamanı taayyün etmiş olacaktır. Bu da Tevfik Rüştü
Kiralık kulübe
Akay işletmesi
Müdürlüğünden:
Köprüde Kadıköy - Haydarpa$ ı iskelelerinin giriş sol tarafındaki kulübe açık arttırma ile bir yıl müddetle kiraya verilecektir, istekliler şeraiti anlmak için hergiin Akay Levazım şefliğine ve arttırmaya iştirak için 20/Birinicileşrin/934 saat 14 te İdare Encümenine gelmeleri. “6602„
Beyoğlu Kız San 'at Mektebi
Müdürlüğünden:
Mektebimiz için lüzumu olan “30„ ton Kok Kömürü münakaşa ile alınacaktır. Talip olanların 17/10/934 Çarşamba günü saat “17,, de Fındıklıdaki Yüksek Mektepler Muhasip Mes’ullü-ğüne müracaatları. “6732,,
İstanbul ithalât Gümrüğü Müdürlüğünden:
İstanbul Gümrükleri Başmüdüriyeti dairesi tatbikat mektebinin bulunduğu salon dahilinde yapılacak olan 681 lira bedeli keşif li kişe inşası münakaşa ve ihalât kanununun 18 inci maddesinin A fık-ra sın.a müsteniden pazarlıkla münakaşaya konulduğundan talip olanların 4 Teşrinisani 934 Pazar günü saat 15 te İstanbul İthalât Gümrüğünde müteşekkil komisyonu mahsusuna müracaattan ilân olunur. “6726,,
Darüşşafaka Müdüriyetinden :
Talebe için münakaşa ile dahilî ve harici elbise, ve pazarlıkla 350 adet kasket yaptırılacaktır. Elbiseye ait şartları öğrenmek istiyenlerin her gün ve münakaşaya iştirak etmek üzere teşrinievvelin 17 inci Çarşamba günü saat 9 da.
Kasket numunelerini görmek istiyenler her gün ve talip olanlar Teşrinievvelin 20 inci Cumartesi sabahı saat 9 da Nuruosma-niyedeki Cemiyeti Tedrisiye merkezine müracaatları. “6617,,
Deniz yollan
İŞLETMESİ
Acenteleri: Karaköy - Köprübaşı Tel. 42362-Sirkeci Mühürdarzade SKZM Han Tel: 22740 MM
Karadeniz yolu
KARADENÎZ vapuru 16 Birinci Teşrin SALI günü saat 20 de Rizeye kadar. “6721„
Tepebaşı Şehir Tiyatrosnnda Bu akşam
Akşam 20 de
Cürüm
ev
Ceza
Yazan: F. M.
Dostoyevsky
ktahıl Bılıdiynl
ŞehirTYtjatrosu
Tercüme eden : Reşat Nuri Beyin cenaze alayı münasebetiyle Belgrat’ta bulunacak olan Romen, Yunan ve Yugoslavya Hariciye Na-zırlarİyle yapacağı temaslardan sonra anlaşılabilecektir.
Heyet reisi Tevfik Rüştü Bey hareketinden evvel şu beyanattaf,bu-lunmuştur:
“ Büyük dostumuz müteveffa Kral Aleksandr Hazretlerinin cenaze merasiminde Reisicumhur Haret-lerini, Türkiye Gumhuriyeti hükümetini, Türk kara, deniz, hava kuvvetlerini temsil için ordu müfettişi İzzettin Peşa, Reisicumhur Hazretlerinin Başyaveri Celâl Bey, malumunuz olan heyetle Muhafız alayı kumandanı İsmail Hakkı Bey ve alayından bir bölük askerle Belgrada gidiyorum. „
ROMATİZMA AĞRILARI
Şiddetli romatizma ağrılarının yaklaştığını hissettiğiniz zaman - meselâ şiş mafsal yerleri, ağrıyan adeleler ve iğiimez bir hale gelmiş azalar da olduğu gibi - ov mı yarak hafifçe bir mikdar Sloan’s Liniment sürünüz. Sloan’s güneş şuaları gibi ısıtır. Kan derhal harekete gelir ve ağrınızı teskin eden bir sıcaklık hissedersiniz. Yeni ve taze kan yine serbestçe cevelân eder ve ağrınız çabucak geçer.
İstırap çekmeyiniz. Daima elinizin altında bir şişe Sloan’s bulundurunuz. Sloan’s her türlü romatizma ağrılarını mutlâka, derhal, müessir ve idareli bir surette defeder. Bir şişe Sloan’s uzun müddet gider. Çünkü bunu uvmak suretîle israf etmiyorsunuz. Bir tecrübe ediniz.
SL(DANS
LİNİMENT
8
—ZAMAN—
Teşrinievvez" 15
HAŞAN Pirinç ve yulaf özü çocukların hayatî gıdasıdır.
Pirinç, Mercimek, Bezelye, Patates, irmik, Mısır (Komfiaor) Nişasta, Çavdar, Arpa, Fasulya özü unları
Dünyada mevcut bütün çocuk gıdalarıma en tabii.i, en mükemmelidir. Vitamini ve kalorisi bol ve yüksek olan bu özlü unlarla çocuklar çabuk neşvünüma bulurlar. Çabuk büyürler, kani, canlı olurlar. Haşan markasına dikkat. Taklitlerinden sakınınız. Her nevinin kutusu 25, büyük 40, Haşan yulaf özü 35 - büyük 60 kuruştur. Haşan deposu : İstanbul ve Beyoğlu — Toptanc.lara tenzilât
ADAPAZARI
Merkezi Adapazarı
İstanbul şubesi: Dördüncü Vakıf
| Devlet Demiryolları ilânları | [_
Ankara sergisi münasebetile fevkalâde tenzilât
i
han zemin kat Tel. 22042
Kumüsyon ve ticaret kısmı: Tel. 23623
Galata şubesi Tel. 43201
Üsküdar şubesi Tel. 60590
İtimadı Millî Tel. 41937
Sermayesi: 1,200,000 ihtiyat akçası: 130000 ŞUBELERİ
Bandırma, Bartın, Bilecik, Biga, Bolu, Bozüyük, Bursa, Düzce, Eskişehir, Hendek, İzmit, Karamürsel, Kütahya. Mudurnu, M. Kemal Paşa, Galata, Gemlik, Gerede. Geyve. Safranbolu. Tekirdağ. Üsküdar, Yenişehir.
Müsait şartlarla mevduat, havale kabul eder. Tahsile senet alır. ikraz muamelesi yapar. Mevduat faizleri müdüriyetle görüşülerek tesbit edilir.
Kumüsyon ve ticaret kısmı her nevi emtiai ticariye satışına delâlet eder.
(İtimadı Millî) kendi sigortasıdır.
İnhisarlar U. Müdürlüğünden:
2280 Adet Ağaç kalem sapı
2000 „ Mürekkep lâstiği
noo „ Büyük el defteri
1425 „ Mukavva kaplı küçük el defteri
200 „ İmza kurutma defteri
14500 „ Kâğıt dosya
900 ,, Masa kartonu
125 ,, Maden kalemlik
4825 Ylimak 50 gramlık sicim
2000 Şişe Yarım kiloluk sabit mürekkep
1000 „ Yarım kiloluk kırmızı
mürekkep
1800 „ İstampa mürekkebi
1800 Kutu Büyük ve küçük tel raptiye 1650 Ş.şe Zamk 125 gr. lık şişelerde 1800 Adet Zamk fırçası
1150 Cam 8Üngeriik 1000 „ Küçük sünger
2650 ,, Yazı makinesi şeridi
530 Top Çizgili kâğıt
5350 ,, Kalın ve ince makine
kâğıdı
675 „ Tezkerelik kâğıt
3610 Kutu Büyük ve küçük karbon kâğıdı
36000 Adet 7 numara sarı zarf
15600 „ Siyah kurşun kalemi
29000 „ Kopye kurşun kalemi
9600 „ Renkli kurşun kalemi
275 „ Yazı makinesi fırçası
i
13/10/934 Cumartesi saat 14 te
15/10/934 Pazartesi
saat 14 te
17/10/934 müsadif Çarşamba günü saat 14 te
Yukarıda nev i ve miktarları yazılı levazımı kırtasiye hizalarında yazılı tarihlerde pazarlıkla satın alınacaktır. Taliplerin nü-mune ve şartnamelerini görmek üzere her gün ve pazarlık için de tayin olunan vaktinde % 7,5 muvakkat tem! .(y şasiyle birlikte Cibalideki Alım Satım Komisyonu:.; ' \|arIı "6190,,
* *ttırn
■"N.
Haydarpaşa İstasyonunda teslim “12767,, kik, Sınai ve “3720,, kilo Farmasötik Sülfat Dösut 21/10/934 tarihle pazarlıkla satılacaktır. Talip olanların % 7,5 teminatlarile birlikte Cıbalide Levazım ve Mubayaat Şubesine müracaatları. "6738,,
İmtiyaz sahibi: Ali. Umumî neşriyatı idare eden yazı işleri müdürü: C. Hikmet. Matbaai Ebüzziya
29 Birinciteşrin 1934 ten 15 İkinciteşrin 1934 tarihine kadar devam etmek üzere Ankarada açılacak aergiyi ziyaret için seyahat edecek yolculara, gidiş - dönüş bileti almak şartile umumî tarife ücretleri üzerinden, % 50 ve teşhir için nakledilecek ve teşhirden sonra iadç edilecek eşyanın 250 kilosuna ve bu eşya yekpare ağır eçsamdan ise beherinin sıkleti ne olursa olsun yalnız iki adedine ve mobilya olduğu takdirde de 1000 kilosuna umumî tarifelerden % 70 tenzilât yapılır.
Tenzilât Müddeti
Yolculara:
Sergiye gitmek için 19/20 Birinciteşerin 934 gece yarısından 10/11 ikinciteşrin 934 gece yarısına.
Dönüş seyahati için: 3/4 İkinciteşrin 934 gece yarısından 20/21 İkinciteşrin 934 gece yarsına
kadardır.
Sergiye gönderilecek eşya için:
11/12 1 Teşrin 934 gece yarsından 29/30 Birinciteşrin 934 gece yarsına.
Sergiden iade edilecek eşya için:
15/16 ikinciteşrin gece yarısından 25/26 İkinciteşrin 934 gece yarısına kadardır.
Tenzilât şartları
Sergiyi ziyaret için seyahat edecek yolculara, kareket istasi-yonunda peşinen alınacak gidiş-dönüş ücretleri mukabilinde bir fotoğraflı gidiş - dönüş bileti verilir. Bunun için yolcuların gişelere bir adet vesika fotoğrafı ile müracaat etmeleri ve dönüş seyahatine başlamadan ellerindeki dönüş biletlerini istasiyona gösterip vize ettirmeleri lâzımgelir.
Teşhir edilmek üzere gönderilecek eşya için :
Millî İktisat ve Tasarruf Cemiyeti merkez veya şubelerinden, sergide teşhir edilmek üzere nakledileceğine dair bir vesika getirilmesi şarttır. Bu vesikanın içinde, eşyanın cins ve her cinsin siklet ve adedi ve sahibinin ismi ile firması dercedilecektir.
Teşhir edildikten sonra mahalline iade edilecek eşya için de:
Bidayeten sergiye gönderilirken tanzim edilmiş olan hamule senedinin ankara istasiyon ambarına ibraz ve tevdi edilmesi icap eder.
Aşağıda tarih ve numaraları yazılı trenlerle seyahat etmek üzere Ankara için gidiş - dönüş bileti alan yolculara umumî tarife üzerinden :
% 60
tenzilât yapılacaktır.
Bu tenzilâtın muteber olduğu trenler;
Haydarpaşa - Adapazar - Ankara - Haydarpaşa
Gidiş için: 1 ve 8 ikinciteşrin 1934 tarihlerinde Haydarpaşa-dan kalkan 6 numaralı trenler : Saatleri
Kalkış Varış
Haydarpaşadan İve 8ikinciteşr nde An- 15.00 karaya 2 ve 9 likinciteşrinde .... 8.43
Dönüş için: 2 Ikinciteşrinde gelenler 3, 4,
5, 6, ve 7 Ikinciteşrinde, 9 Ikinciteşrinde ge-. lenler de 10, 11, 12, 13, 14 ikinciteşrin tarihlerinden herhangi birinde Ankaradan kalkan 5 numaralı trenle avdet edebilirler.
Ankaradan 20.10
Haydarpaşaya 12.36
İzmir - Ankara - İzmir:
Gidiş için : 4 ve 9 İkinci teşrin 1934' tarihlerinde İzmirden kalkan 1 - 207 - 12 numaralı trenler
İzmirden 4 ve 9 ikinci teşrinde 1 numaralı tren...............................
Afyondan 5 ve 10 ikinci teşrinde 207 numaralı tren.............................
Eskişehirden 5 ve 10 ikinci teşrinde 12 numaralı tren..............................
Ankaraya 5 ve 10 İkinciteşrinde
Dönüş için : 5 İkinciteşrinde gelenler 6, 7. 8, 9, 10 ve 10 İkinci teşrinde gelenler de 11, 12, 13, 14, 15 İkinciteşrin tarihlerinden herhangi birinde Ankaradan kalkan 11 - 208 - 2 numaralı trenlerle avdet edebilirler.
Ankaradan 11 numaralı tren
Eski ehirden 208 ,, ,,
Afyondan 2 „ „
İzmire
9.10
3.35
8.40
17.00
Saatleri Kalkış
tren 6 35
Balıkesir 6 , , 309 11.00
Alayunt 6 , , 209 21.48
Eskişehir 7 , , 6 1.31
Ankaraya 7 „
Dönüş için: 8, 9, 11, 12 İnkinciteşin 1934 tarihlerinde Ankaradan kalkan 5, 210,
310, 5 numaralı trenleri:
Ankaradan 5 numaralı tren 20.10
Eskişehirden 210 4.30
Alayunttan 310 7.10
Balıkesirden 5 Bandırmaya 17.00
Konya - Ankara - Konya:
Gidiş için 4 İkinciteşrin 1934 tarihinde
Konyadan kalkan 207 - 12 No. lu trenler : Konyadan 4 ikinciteşrinde 207 N. tren Eskişehirden 5 „ 12 N. „
Ankaraya 5 ,,
Dönüş için •' 6, 7, 8, 9, 10 İk nciteşrin 1934 tarihlerinde Ankaradan kalkan 11 208 trenler :
Ankaradan 11 numaralı tren Eskişehirden 208 „ ,,
Konyaya
19.55
8.40
12.00
21.20
Elâziz - Ankara - Elâziz
Varış
8.43
21.05
17.00
9,17
Gidiş için 7 ikinci teşrin 1934 tarihinde
Elâzizden kalkan 1007 - 507 - 409 - 609 - 705 numaralı trenler;
Elâzizden 7 ikinci teşrinde 1007 N. tren 8.10
Fevzipaşadan 8 „ 507 „ ,, 0.15
Adanadan 8 „ 409 ,, „ 16.07
Ulukışladan 8 ,, 609 „ „ 22.02
Kayseriden 9 „ 705 „ „ 5.40
Ankaraya 9 „ 17.30
Dönüş için 10, 11, 12, 13, 14 ikinciteş-
rin tarihlerinde Ankaradan kalkan 706 - 610
410- 508-1008 numaralı trenler:
Ankaradan 706 numaralı tren 10.45
Kayseriden 610 „ „ 22.40
Ulukışladan 410 „ ,, 6.15
Adanadan 508 „ „ 22.00
Fevzipaşadan 1008 „ „ 5.00
Elâzize 20.20
Samsun - Ankara - Samsun
Saatleri
Gidiş için 8 İkinciteşrin 1934 tarihinde Samsun'dan kalkan 905-705 numaralı tren-: Kalkış Varış
Sam un’daıı 8 İkinciteşrinde 905 N. tren 7.45
Sivas’tan 8 „ 705 ,, „ 22,20
Ankara’ya 9 ,, Dönüş için: 10, 11, 12, 13,14 İkinciteşrin 17.30
1934 tarihlerinde Ankara’dan kalkan 706
- 906 numaralı trenler:
Ankaradan 706 numaralı tren 10.45
Sivas’tan 906 ,, „ 6.50
Samsun’a 20.0
12.00
21.20
3.40
19.15
Bandırma - Ankara - Bandırma
Gidiş için: 6 İkinciteşrin 1934 tarihli) ie Bandırmadan kalkan 6-309 - 209-6 numaralı trenler:
Bandırma 6 İkinciteşrinde 6 numaralı
Bu kısımlar dahilinde herhangi bir istasiyondan Ankara için, yukarda tarih ve numarası tesbit edilen trenlerde muteber olmak üzere gidiş-dönüş bileti verilir.
Gidiş - dönüş biletleri, fotoğraflı ve nama muharrer olacak ve üzerinde (Ankara sergisi için) meşruhatı bulunacaktır.
Tahsis ve tayin edilen trenlere mahsus olan bu biletler, hiç bir sebeple başka trenlerde mer’i tutulmaz.
Adi gidiş - dönüş bileti alarak Ankara’ya gelmiş olan sanayi erbabının, ellerindeki dönüş biletlerinin meriyet müddeti, 20 Bi-rinciteşrln 1934 ile 23 İkinciteşrin 1934 tarihleri arasındaki zaman zarfında bittiği takdirde bu dönüş biletleri, sergi komiserliğinin vesikasına istinaden, İkinciteşrin 1934 sonuna kadar tem-dit edilecektir.
Mıntaka San at Mektebi
Müdürlüğünden:
Tesviyecilik, Elektrikçilik, Marangozluk ve sıhhî tesisatçılık kursları bulunan akşam mektebi için talebe kaydına devam edilmektedir. Cumartesi ve Pazartesi günleri saat 18 den 19 a kadar müracaat olunması. Kayıtlarını 15 güne kadar yenilemeyenler silinecektir. “6655,,