KURUÇ
Kr.
»
»
)
utar»; Huru«(m»nlyo No. 17 Tel adresli «viNİ BABAN»
İSTANBUL
Tolofonı 20705
Halkın
Filistine girdiği bildirilen .Mısır ordusu bir törende
Cumartesi
15
MAYIS
MONE Tdrkly*
IMlIk 3H0
Aylık 1800 aylık too Aylık 900
BEDELİ
Ecnebi («00 (800 1000
(00
H ü R R i V ET VE HA K KIN Yİ L M A Z M ü D AF i i Y i&
Hükümet satışları dün her tarafta durdıı


Ekonomi Bakanının zam yapılmıy ocağına dair izahatı Meclisi tatmin etmedi
Bir Milletvekili: “Millet huzuruna hiç çekinmeden hayatı ucuzlatacağız diye çıkıyoruz,en hafif tâbirde beceremiyoruz,, dedi
Ankara 14 (Hususî) — Ekonomi Bakanı Cavid Ekin Şeker meselesi hakkınöaki sözlü sora lara Meclisin bugünkü oturu -munda cevap verdi.
Cavid Ekini takiben Şevket Adalan da Ahmed Remzi. Yüre-girln takririnde Maliye ve Tekel Bakanlıklarım ilgilendiren kiBimlar hakkında izahlarda bu lundu.
Ekonomi Bakanının teklifiyle gündemin başına alman bu me sele dolayısile sora sahipleri de mütalâalarını söylediler. Cenab Aksu da Ahmed Remsi Yüregir de netice itibariyle tatmin edil miç olmadıklarını belirttiler. (Devamı Sa. 5; Sü., 1 de)
Faik Ahmed Barutçu, Haşan Saka ı

Kabine bu yüklerden kurtulmalıdır
Basan Sakanın başındaki bu unıunû aztırab ve dı rdlırdı n başka bizzat kabinesi içinde de sıkıntıları ve zorlukları vardır. Fazilet mücadele si yapacağını diye programına madde koyan bu zat günün birinde baktı ki
bizzat Bakanları arasında ismi etrafında dedikodular kopan zevat fardır
Şeker şireketine bakkallara da tevziat yapması tebliğ olundu
Karaborsayla mücadele
Son günler içinde İzmir ve Ankarada baş gösteren şeker sıkıntılı şehrimize de sirayet etmiş, bilhes sa Başkan Haşan Sakanın Mecliste bu hususta soını lan bir soruya muğlak bir cevap vermesinden sonra I had bir safhaya girmiş bu Ilınmaktadır. |
(Devamı Sa., 5; Sü.,.5 6e) I
C.H.P. il
Kongresi
■ — — - o-- ■ -
Bu sabahki toplantıda birkaç hizip birbîrile çarpışacak
Göğüsgöğüsekanh harb devam ediyor
Teşekkül eden[Y ahudi devleti, Arab devletlerine sulh teklif etti-Arab ülkelerinde sıkıyönetim
27 seaelik İngiliz mandası d&n gece yansı sona erdi
Kahire: 14 (AP.) — Başkan
Nokraşl paşanın partisi organı «El Esas gazetesinde çıkan bir haberde, Mısır ordusuna m» nsub İki birliğin Filistin sınırını geçtik-
leri bildirilmektedir.
MimhIb Sıkıyönetim
Kahire: 14 ( AP.) — Bugün
yayı:.ianan bir emirname muci-Devamı Sa., 5; Sü.. 4 der
Haşan Saka kabinesinin yükleri çok ağırlaştı. Dış ve iç durum dolayı-süe fevkalâde uyanık ve cevval olmak lâzımdır. Kabine iş başına geldikten bir müddet sonra Mecliste okuduğu beyannamede iki e-sasa riayet edeceğini \e bunları tahakkuk ettirmeğe çalışacağını lâdetmlşti:
1 — Hayatı ucuzlatmak,
2 — Fazilet mücadelesi yapmak.
Geçim şartlarını iyileştirmek ba kınımdan ne kadar başarı sağladığı apaçık görülmektedir. Yedi, *ekiz aylık devre, hayat pahalılığının azalmasına değil bilâkis çoğalmasına şahid olmuştur. Hattâ D. P. milletveldllerinıizden Kemal Zeytinoğlu bir sual takriri vererek Başbakandan hayatı ucuzlatmak \aidlerile bugünkü \a/iyet hakkında düşüncelerini sormuştur. Bu millet\ekili açıkça hükümeti, programını tahakkuk ettirememekle itham etmektedir.
Fazilet mücadelesi bahsinde kabinenin ne kadar muvaffak olabildiği ise birinci noktadan daha a-gıktır. Atıf İnan ve yaranının ya-ka la rina yapışmak bile mümkün olamannş ve bu gibi zevat ferih ve fahur Mecliste oturarak etrafına îazilet dersi verecek kadar eesareti Heri götürmüşlerdir.
Haşan Sakanın başındaki bu ıı-mnmi ıztırab ve derdlerden başka bizzat kabinesi içinde de sıkıntıları \e zorlukları vardır. Fazilet mücadelesi yapacağım diye programına madde koyan bu zat günün birinde baktı ki bizzat Bakan lan arasında ismi etrafında dedikodular kopan zevat vardır. Meselâ bir Behçet Uz var ki tıbbi ecza şirketlerinde ilgilidir ve böyle bir şirketin idare meclisi reisi iken Bakan olması üzerine oradan
çekilmiştir. Halk Partisi Meclis Grupu hile bıı zatın dunımu He alâkalanmak ıe bıı meseleyi konuşmak liizunmnu »I uymuştur.
D. P. den çıkan 7 Milletvekili nin iltihak edeceği söyleniyor Üçüncü Partinin ay aonnna kadar resmen faaliyete geçmesi muhtemel Ankara 14 (Hususî) — Yeni partinin kuruluş hazırlıkları şehrimizde hummalı bir şekilde devam etmektedir. Kurucular -dan Ankara’da bulunanlar her gün muntazaman toplanmakta ve nizamname üzerinde çalışmaktadırlar. Partinin bu ay sonuna kadar resmen faaliyete geçmesi beklenmektedir.
Diğer taraftan bugün burada söylendiğine göre Demokrat Partiden çıkmış veya çıkarılmış olup son defa Mecliste müstakil Demokrat grupu İsmi altında bir teeşkkül meydana getiren Milletvekillerinden bir kısmı da partiye iltihaka karar vermiş bulunmaktadırlar.
Bu meyanda Sadık Aldoğan’-ın kurucular nıeyanına dahil olmuş bulunması tamamile takar rür etmiştir. Ayrıca iltihaka ka

• o
Demokrat Partideki ihtilâf
Müslüman Çocuğunun Kitabı..,,
Bu isimdeki ve baştan başa hatâ ile dolu olan dini eser halikında Naci Saraçların dikkate şayan makalesini 4 üncii sayfamızda bulacaksınız...
Müstakil Demokratların. Kurultaya iştirâk edemi-yeceklerı iddia olunuyor
Ankara; 14 ( 11u sus i) — Demek
rat Partiden ihraç edilen bazı mi)
1 - 1 / te • a
letvekillerinin müstakil Demokratlar diye MohliBtc bir Grup kurduk lan malûmdur. Bu zevatın fikirleri Demokrat Parti kurultayı top lanıncaya kadaı bu şekilde çalışma! ve partiden cpkgnlma karair hak kındaki ’ürazlannı kurultaya yapmaktır. Hal böyle iken Demoh (Defamı Sa„ b; Sil , 7 de)
karşılıklı İddialar ve dedikodular
Filhakika bermutad Gruptan te-mlz bir halde çıkmıştır anıma Behçet Uz bile: (• Kabineye yük olu-(Devamı Sa. 3: 4 de)
rai verdikleri söylenen Milletvekilleri arasında da Enis Akay gen. Haşan Dinçer. Ahmed Tah tukılıç, Ahmed Oğuz. Mıdhad Sakaroğlu ve Şahin Lâçinin i-simlerinden İsrarla bahsedilmek tedir.
IB
rr
c.
B. P. İl Başkanı Sadi Bekter
C. H. P. İstanbul fl kongresi bu sabah saat 10 da Eminönü Halkeviuin büyük konferans sa lonunda toplanacaktır.
Bu hususta yaptığımız tahkikata göre, kongrenin lbtanbul-da C. H. P. teşkilatı kademelerin de vazifeli bazı şahsiyetlerin dü ramlarını sarsmayacak, muhale fet basınına nahoş sesler akset (Devamı Sa , 3: Sü., 7 def
bini mütecaviz Demokratın iştirak
Miting hazırlıkları
50 edeceği söylenen hummalı bir şekilde devam ed ^or
Celâf Ha yar halk arasında
îftanbul gibi büyük bir şehirde çim kanununun tâdili haklımdaki yarın yapılacak olan Dcraokıat mitinge, elyaş* çevrelerde büyük Parti il teşkilâtmış terli blediği ta
• e* •

(Devamı Sa, 5, Su 3
Vergi kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Anteb Milletvekili
r---------
! Rusya vaziyeti tamire
çalışıyor
i Molotofun yardımcısı ( jAmerikaya hareket etti (
Londra: 14 lAP) — Dün ge ce. Nevyorka gitmek üzere, iki Rus resmî şahsiyeti tayyareyle Bellinden buraya gelmişlerdir. Bunlardan biri Sovyet Dışişleri Bakanlığı protokol şefi Yakov Maliktir; diğeri de yine Bakan lığa mensup ydiksek rütbeli bir memurdur.
Kakov Malik, bu seyahatinin, Rusya ile Amerika arasında ya pılması bahis mevzuu olan görüşlerle ilgili olup olmadığı hak kındaki bir suale cevap vermek istememiş, sadece çok yorgunum diye mukabele etmiştir.
Yakov Malik ve Boris Lopa-tenko bugün deniz yoluyla Ame rikaya gideceklerdir.
Londra. 14 (A.A.) — Molo-tovun yardımcısı Malik ile diğer bir Rus şahsiyeti dün Berlin (Devamı Sa., 5; Sü., 6 da)
çıkan dâvaya dün Aatebde
Bir yazıd başlandı, dâvacı duruşmada yoktu. Gazianteb 14 (Telefonla) — Şehrimizde intişar eden «Halk Dostu» gazetesinde, bir müddet evvel, (vergi kaçakçılığı yaptı ğı söylenen Gazianteb Milletvekili Cemil Alevli den soruyo-(Devamı Sa,t 3: Sü., 7 de)
(
I



%
T
Ankara
cinayeti
----o---
Boludaki dâvada katilin yine Haşmet 11 W •! • •• •• 1 1 ••
olduğu ilen suruldu
---o
Mir Emniyet amirinin mühim Ifşantı
Bolu (Hususi) — Ankara inayeti dâvasına bu sabah saat dokuzda devam edildi. Ağır ceza mahkemesi âzasından Abdullah Ekmen bir hafta evvel istifa ettiğinden bu celsede makamını yeni üye Behçet Baran içgal etmişti. Reis Mustafa Tekiller, diğer iiye ıDevamı Sa., 3; Sü., 5 de)

Cemil A lerli

Maarifde neşriyat inhisarı
Bakanlığının yazdırıp i din kitabı hakkında Başbakanla Maarif Ba-
Maarif Baka neşrettirdiği ı kında Başba
idam
Fırıncının katili Ali Özdemir, sabaha karşı asıldı
Duadan bir müddet evvel Ui-balide bir fırında çalınırken, pa rasına tamaeıı. fırın bekçisini öldüren Ali Ozdemic hökkırda İstanbul 1 inci ağır cvza malike meşince verilen idam kararının, tazminat hükmünü ifade eden kısmın yargıtayca bozulduğu malumdur.
Bundan sonra mezkûr mahkemece, tazminat hakkında veri ten bozma kararına uymuş, fa-(Devamı Sa., 5; Sü„ 4 ele)

vereceğini üt aylarca evvel eylemiştik.
hasırlardadır; Vakıilo «Yeni da Maarif Vekâletinin yalan
kanı arasında çıkan p" ihtilâfın tafsilâtını f gazetelerde gördük. )
Bu tafsilâta göre meselenin Maarif Bakanının istıfasile neticelenmesine remak kalmıştır. Eğer Bakan, İstifa etmiş olsaydı bunun tek sebebi bıı maarif neşriyatı olacaktı; ve bu neşriyatın er goç böyle bir hadiseye sebebiyet tahmin
Belki Sabah
yanlış toreomo ettirdiği kıtabları u-muına arzeeterek yanlışları sayfa sayfa. satır satır, kelime kelime göstermiştik. Bizim bu haklı iddiamız bu muhtlto nıüdhiş bir endişe fırtınası kopardı. O zaman intişar öden bir par ti gazetesinde Yaşar Nabi? imzasilo aleyhimize bir hücum vuku buldu; makale muharriri açıktan açığa ter-cemelerdo «Himaye ve şebabet» gözetildiğini itiraf ediyordu; makaleye cevab verildi; ayni zamanda Maarif
V
Bakanına bu kontrolsüz kayıtsız terecine felâketine bir nihayet verilmesi İçin açık ınoktublar yazıldı; bir yan-me m dan da kocaman bir ı yığın teşkil eden yan . .1 üş torceıno edilmiş kitabların isimleri birer birer arzedi-liyordu. Buna karşı Millî Eğitim Bakanı hiç bir haroketto bulunmadı. Bütün ıliın muhitleri bu yanlış kltabla-rı alarak, oanları sıkıldığı zaman kah-kahalarla gülmek için birer mizahi e-ser gibi okuyorlardı. Nelero rastlamadık!... Bu sütun bu hatâları yahud yemlerini tekrarlamağa müsaid değil* dlr.
e
Aylardan sonra görüyoruz ki Maarif Bakanlığının en mühim buhranı yino bu neşriyattan ileri gollyor.
Bunun sebebi gayot basittir: İşi ehline vermemek!
Bir din kitabı yazmak her kişinin kârı doğıldir; dünkü gazotelerden bi* rinde gayet alâka uyandıran bir ına* kaledo gördüğüm veçhile bunun pek çok İncelikleri vardır t fakat nodonsı Maarif Vekâleti neşriyatı adeta bir (Lütfen sayfayı çeviriniz)
’TFÂ: 0
3T-
x
rjSVr. -r.
IS.
.111
15

a



Yazan: Profesör Kenan Öner
T. Kııkuli» *
■emil Cahid Toydemir İalil Hiluü Uygııncr
74 —
116101
124246
117298
16551
42831
18847
132655
166577
136145
*• *4
519797 (1)
______________ vcçlıilo 21 Temmuz in-tihabıuda ekseriyet kazananlar bilfiistlana ve tamamen Demokrat Partinin namzetleri olduğu halde kurullarca yapılan tasnif sırasında bunlardan tahrif olunan G2066L oy, Cumhuriyet Halk Partisi adaylarına serpiştirilmek ve bu yekûndan 38810 adedi Kâzım Ivırabekire, 41 )84 adedi Hüsevin Calıid Yalçına, 42587 adedi Receb Pekere, 52087 adedi Hamdullah Slubhlye ve 42331 adedi de Cemil Cahid Toydemire İhsan buyrulmak suretile bu be» aday ınilll İrade hilâfına Islanbulıın beş fuzuli milletvekili haline sokulmuştur.
Bundan başka Demokrat Parti namzetlerinden en seride kalan Dr. Agop Keşişyanın hakiki oy mikdan 193667 olduğu halde Cumhuriyet Halk Partisi adaylarından en muvaffak olan Kâzım Karabekirin aldığı reylerin yekûnu 131666 dıın ibaret olmasına güre Cumhuriyet Kalk Partisinin en çok rey alanı bile Demokrat Partinin on az rey alanından 620OT. oy daha az aldığı gibi hakikatte milli iraıleyo tecelli mandan olan beş Demokrat milletvekili kaldınlurak yerloriııe milletçe iti-inada lâyık gftrülmiyen beş Cumhuriyet Halk Partisi adayının rnrbus gösterilmesindeki nesipsirlik ne kadar aşikâr ise partimizden dolıa az rey alan milletvekili seçilmişken Cumhuriyet Halk Partisi mensublan-hA yer açmak için daiıa çok oy alanların milletvekili olmadıklarını lîla etmekteki acayiplik ve millet iradesine hürmetsizlik de o kadar meydandadır.
Bu neticeyi izhar ve isbat için bu kadar sıkışık bir zamanda köylerden, bucaklardan icabetten vesikalan kamilen toplıyarnk Büyiik Meclisin nazan dikkatine arzetıneğe maddi imkân olumıyaeağı tabiidir. Maazalik bu vesikalar bir kaç gün içinde kurulumuzca tetkik ve tasnif olunarak istenildiği anda takdime müheyya bir hale gelecektir. Bununla beraber yapılan her hangi bir suç ve haksızlığın mikdan, vasfı cünniin tâyini ve liitin siibutu üzerinde bir tesir vücuda getirmiyoce-ği için şimdiden iddialarımızı teyid eden vesikalardan dokuzunu istidama rapten takdim ediyorum.
Bunlardan —melfufat No. 1 — olan vesika müstakil adaylardan Mareşal Fevzi Çakmak temsilcisinin sandık başına kabul edilmediğini gösteren Bakırköy kaymakamının 21.7.946 tarihli icbliğnanıesi, — melfufat No. 2 — Kasımpaşanın 157 ve — melfufat No. 3 — 155 sajı-lı iki sandığının tasnifine aid hakiki zabıt örneği ki bu vesika 2150 numaralı polis memuru ile bütün partiler mümessillerinin imzalarile tevsik edilmiş ve buna rağmen ilçe kurullarındaki tasnif sırasında hesaba bile katılmamıştır. — Melfufat No. 4 — Kasiın paşa mahallesinin 23 sayılı sandığın hakikî oy mikdarını, — Melfufat No. 5 — ki seçim kurulu üyesinin imzasını ihtiva etmektedir, Göztepcnin 40 sayılı sandığının hakikî oy adedini, — Melfufat No. — ki Halk Partisi temsilcisi İle polis de imzalamıştır. Şişhauede Musevi mektebine aid 117 sayılı sandığın hakikî oy mikdannı. — Melfufat No. 7 — ki üzerinde halkla müşahitlerin imzalarmı taşımaktadır, Kızıltoprak dahilindeki Tuğlacı mahallesinin 35 numaralı sandığına aid hakiki oyların adediui, — Melfufat No. 8 — ki seçim kurulu üyesile mümessillerin imzalan da vardır, yine Kızıltoprağın 39 sayılı sandığının hakiki oylarını. — Melfufat No. 9 — ise 36 numaralı sandıkta çıkan oyların tasnif neticesini göstermekte ve seçim kurulu âzalarile temsilcilerin müşterek imzalarını taşımaktadır.
ELHASIL:
Her millet için bir bayram olması icabeden milletvekili seçimi vatanımızda insafsız tahakküm ve tazyiklere yol açarak mütefessih bir fırkanın zevki intîlıamı uğruna millete reva görülmedik eza ve cefa kalmamış, bütün gazeteleri dolduran şeni vâkalart hükümet görmemezlikten geldiği için vatanda korkunç bir anarşinin yerleşmesine voi açmış bulunmaktadır. Vzerinde icnıaı ümmet hasıl olan ve memleketi kaplıyım tevatürlerle hilafını iddiaya imkân kaimıyan bu tedhiş ve taz-fiklerin gayra vâki olduğuna inananlar bulunsa bile iktidar partisi ile
(Devamı var)
İlâve edilen ov yokûna
Bu iki oedvelin luütaloasından anlaşılacağı

İiaVOR ki
Bir “ Gece kondu „ zorla yıktırılmak istenmiş
Bir okuyucumuz gönderdiği mektubunda diyor ki:
«— Aslen Kumanya göçmenlerinden olup 5 nufuaum la Bnkırköyiinde Onmaniye köyünde oturmaktayken» bilâhare çalıştığım iibrikadan para 11e temin ettiğim tahtalarla Zeytinburnıında bir Go cekondu yaptım.
Fakat ertesi güm kulübenin yakınındaki Gecekondu sûlıiblerinin şikııyeti üzerine bir jandarma çavıınıı gelerek derhal burayı terketmemi sert bir lisanla emretti* Jandarmalara da: atm ştı miskinin paçavrahınnt dışarıya» emriyle kulübenin tah talarıııı söktürmiye başladı.
Keyfiyetin alâkaiilara u-la? tırılıuaMD! dilerini-»

Keçeciler caddesi hak-kındaki şikâyete cevab İstanbul Belediyesi Neşriyat ve istatistik Müdürlüğünden:
Ycııi Sabah Gazetesinin 4.5.948 tarihli nüshasında «Fatihteki Keçeciler cadde-sino bağlı sokaklar pislikten geçilnıi.vor» başlığile intişar eden yazı incelenmiştir.
Bu sokaktaki evlerde top laııan şöplerin bir koç gün alınmamasına sebeb bir çok temizlik amelesinin vazifelerini birden terkedip memleketlerine gitmiş olmaları ve yerlerine alınanların bn böl geye acemi bulunmalarıdır.
Bununla beraber şikâyet yazısını müteakib mahalline derhal gönderilen arabalar vasıtasile mahallenin çöpleri derlıal kaldırılmış ve şikâyet önlenmiştir.
d
POLİPE








OkUYlCl’
Babasını döven kız
mahkemede ağladı “Senin gibi adam eksik olsun l„ diye faraşla babasının üzerine yürüyen genç kız özür diledi isede para etmedi.
11

Şehreıniniııde Güiizar sokağın da 37 numarada oturan Semıha Koruk adında 19 yaşlarında bir kız babası Şefik Koruku dövmek ve yaralamaktan samk olarak asliye 2 inci ceza mahkemesine verilmiştir.
Dün yapılan ilk celsedn dâva-cı Şefik hâdiseyi şöyle anlatmış tar: »
‘— Bir akşam eve yorgun ar gm dündüğümde kızım Staniha ile karımülviyenin sokağa çıkmış olduklarını öğrendim. Geç vakte kadar bekledim. Nihayet saat 11 sıralarında geldiler. A-ramızda münâkaşa çıktı.
Bu esnada kızım âemiha» eline
EKONOMİ:
ııl
Bakliyat ihraç edilmek isteniyor



“Galatasaray,, vapurunda fecî bir infilâk
{Viski ve Şampanya fiatları arttırıldı
geçirdiği faraşla üzerime yürüdü ve «Senin gibi baba eksik ol | sun! Herkesin kızı gezer eyle-çir, ben umaoı gibi evde mi otu racağım.» diyerek faraşla başımı yaraladı. Kızımı baştan çı karan ve kışkırtan anasıdır. Ay raca karım aleyhine buşanma dâ vasi açtım,»
Bundun sonra dinlenen Semi-ha ise, ağlıyarak:
« — Ben o akşam çok sinirli i di m. Kendime hâkim olamıyarak ihtiyar babamı incittim. Kendisinden af dilerim.» demiştir. Fa kat dâvacı dâvasından vaz geçmemiş ve şahit celbi için celşe talik olunmuştur


BELFDİYE D F
Bâyilerdeki sütler tahlil edilecek
—..... er----------
Gumriilc ve Tekel Bakanlığının son bir kararı ile, Viskiye 12, Şampanyaya ise bir lira zam yapıldı
Gümrük ve Tekel Bakanlığı ağır alkollü içkilerin fiyatlarına zam yaptıktan sonra, yeni bir kararla viski ve şampanya fiyat larını da arttırmıştır.
Evvelki akşam Tekel genel müdürlüğü tarafından gazetelere verilen ilân üzerine bayiler el terinde bulunan viski ve şampan yaların miktarını birer beyanna me ile Tekel idaresine bildirmiş ler, bunu müteakip zam nisbe-ti kendilerine tebliğ edilmiştir.
Bize verilen malumata göre; viskinin satış fiyatı 12 liralık bir zamla 23 liradan 35 liraya çıkarılmış, şampanyaya ise yalnız bir lira ilâve edilmek suretile fiyatlar şişe başına 19 liradan 20 liraya yükseltilmiştir.
Sigara ve diğer Tekel maddele rinin zam temposuna tabi tutu lup tutulmayacağı bugün için belü değildir. -■
MÜTEFERRİK
(1) Demokrat adaylarından tahrif edilen roylerle G. H. P. namzetlerine ek-^nen oylar arasında 69808 kadar bir fark görülmektedir. Kizbe istinaden Id.ia mutadım olsaydı bu farkı adaylar adedine taksim ederek bir muva • ue temim edebilirdim, yapmadım. Bu farkın acele ve sukutu hayalin tevlit ettiği ja kinliktim ileri gelini» olması ilıiimalini kuvvetli bulduğum gibi seçim neti-*■ erini gösterir müfredat cedvellerİDİn uzak yerlerden henüz gelmemi» olıııa-»ı dolayısile yekûnlarda bir hatâ olmak ihtimalinin do vârid okluğuna ibarette titayı dalın dürüst bir hareket telâkki eyledim.
Maarifde neşriyat inhisarı


Ameri-
eden zat buna fena. hata» kızmıştı. cEvetî Q1 yordu. Bunları yakalın) da. terccnıeleı-i Ulunaya yaptıralım!.
Bana yaptırmayım Zaten vaktim de yok... Fakat görüyorum kİ imha e-dilmesi lâzım gelen kıt ablara yepyeni bınsi daha ilâve edilmiştir. Neşri-yal serisi zenginleşiyor... Maşallâhl
üzerine alınası
bu gibi neşriyat sartediyor; öyle
fBaHtarafı l İncide) İnhisar altına alınmış gibidir; oraya mümkün mertebe nar içlen kimsenin soku İni a masına dikkatle itina olunuyor.
Bir klâsik kitabın tercemesi mi lâzım? Onu tercenıe edecek olanın bu inhisar heyetinin intihab edeceği zat olması şarttır. Yoksa torcemede ne kadar kuvvetli olunsa bu —zaten itiraf edilen— himayeden istifadeye kim senin hakkı yoktur.
Din kitabı da böyle olmuştur; esasen kitabı yazmağı taahhüt eden za-| tın da bu m es'e ley i doğru değildi.
Maarif Bakanlığı, İçin büyük paralar
Zannederim ki vurulan kuş ürkütü- I )n kurbağaya değmiyor; zira tanıdık farımdan bu kıtabları edinenler bir Aaçını okuduktan sonra bir daha alınıyorlar.
Neşriyatın bu cebhesinin ten ki d e-JHmesine de tahammül edilmiyor; kılıyorlar; maarifin böyle büyük bir Himmetini halk nazarında küçültmedin doğru olmadığını ileri sürerek Ateş püekürüyorlar.
Pek âlâ amma iki görüm... Elde bu Aadar vesait mevoud iken ne diye iöyle yanlış eserler meydana getiriliyor?
Muntazam çalışan bir heyet teşkil edilse ve her terceme esaslı surette tetkik edilse halkın istifade edeceği pek güzel kltablar basılmış olurdu.
Arkada hükümet gibi dayanacak sağlam bir duvar varken en acemi kitabemin bile yapmıyacağı hatâlara düşüyorlar, netice böyle oluyor.
Şimdi bu kitab ne olacak? Bu kadar masraf, bu kadar emek b&rhavâ olup gidecek.
Yahut Yazık günah değil mi?
Vaktile bu yanlış terceınoleri ten-kid ederken bunların imha edilmesini yazmıştım. Yanlış kHabiarı müdafaa
I
Sahpazan önünde demirli bu lunan Galatasaray vapurunda evvelki akşam bir infilâk vuku bulmuştur.
Tayfalardan Hüseyin karpit lâmbasını yaktığı sırada karpit fıçısı ateş alarak tutuşmuştu^. İnfilâk neticesinde iki tayfa a-ğır surette yaralanmış ve liman hastahanesine kaldırılmıştır.
Yaşlı bir kadın yanarak öldü
Sirkecide Hüdaverdigâr caddesinde oturan Adviye adında 71 yaşlarında bir kadın evvelki akşam karyolada sigara içerken eteklerinin tutuşması netice sinde vücudunun muhtelif yerleri yanmıştır.
Yaşlı kadın birag sonra ölmüş ve cesedi muayene eden Adalet doktoru gömülmesine izin vermiştir.

Belediye reis muavini bugün mezbahada tetkiklerde bulunacak
Kıi7.li etine narh konulması hu susunda ileri sürülen iddialar ü-zerine belediye reis muavini Nazım Arda, bugün mezbahaya gi derek tetkiklerde bulunacak, bu arada mezbaha müdüründen i-zahat alacaktır.
Taş merdiven kapısının antre sinde demirden, koyu yeşile bo yalı bahçe sandalyeleri; takı -mm açılıp kapanan) yuvarlak, üç ayaklı demir masası.
Sağdaki kadın misafir oda smda tahta kerevetti, Hama ku maşı kaplı minderler. Aynalı konsolun taşında, oraya kondu konalı hiç bakılmamış, kolza yağile yanan, koca koca karpuz lu, filizî renkte çinko lâmba.
Büyük müzayedelerin birinde ele geçirilmiş Sevr, Saksonya, vazolarda kâğıddan yapma çiçekler. Tavana kadar varan jar diniyerin gözünde gene yalancı palmiye ve yapraklar...
Soldaki erkek misafir odasına gelelim: Tavanda, yazıha nedekinin küçüreği bir avize. Sıcaktan mumları kanbıırlaşmış Billûr saçaklarında renk renk İyeni dünyalar.
’ Kadife kaplı kanepeler, kol -tuklar (ar nuvo) stilinde. Ortada Mahun, dört köşe, otomatik « yemek masası üzerinde ipek 1“ li Kayseri seccadesi ; o -nun üstünde Şanıkân, sedef kak malı tavla. İki pençere arasın da modern stil kontr büfe. Cam dan raflarında on onbeş kitap, balgam taşından bir hokka ta kimi, prinç divit, sapı cicili bi çili kalemtraş, fildişi bir makta.


A
M
Şişlideki apartmanın möble-leri köşktekilerden kat kat üs tündü. Bu apartmanı bir yıl ka dar evvel satm aldıkları vakit Sadberk hanımın İsrarı ve;
— Ademin gözü aç. insan kem nazara uğrar. Adını değiştirme yin, gene Camgöz ermeniniıı malı sansınlar!., demesi üzerine eski ismini kaldırmamışlardı.
Ana kız Şişlide, Sultantepe-sinde yeni komşularlle hiç ko nuşmazlar, hattâ tamşmazlar-dı bile. Ülfetleri hep 40 yıllık ahbablarile.
Cephedeki taş kapıyı da köşke
basalı kullanmamışlardı. Arada bir, mahdum Hikmet bey or° dan girmeğe kalkışıp çıngırağı çalar, annesile anne annesi avaz lan basarlardı:
Taşlıktan gel; saraylar gibi döşemeli, güller gibi tertemiz misafir bölüğünü toza toprağa mı bulayacaksın?
— Bak kulak asıyor mu? Hâ lâ zili döndürüyor. Anneciğini
Müstahsiller tarafından satıla mayaıı ve Toprak, mahsulleri ofi since mubayaa edilmeyen Akdarı, susam, nohut, faJtılye, böğrıil ce, mercimek gibi maddelerin sterlinge mukabili ihraç edilmesi hususunda Ticaret Bakanlığından müsaade almak, için ihracatçılar Ankaraya bir heyet göndermişlerdir.
Ticaret Bakanlığı, heyetin tek lifini incelemektedir.
Macaristan Ticaret Bakanı Ankaraya gelecek
Almaııyanın Ingiliz
kan işgal bölğesi kühûmetüetica rî anlaşmalar yapmak üzere mü zakerelerde bulunan Türk Ticaret Heyeti Vıyanaya gitmiş ve Avusturya hükûmetile temaslara başlamıştır.
Diğer taraftan haber-verildiğine göre önümüzdeki hafta içinde Macaristanııı Ticaret Bakanı Ankaraya gelecektir.
Macaristanın Ticaret Bakam, Ankarada kaldığı müddet zarfın da Ticaret Bakanlığile anlaşma lar akdetmek üzere müzakereler de bulunacaktır.
Bir kadın jiletle yüzünden yaralandı
Fatihte Malta çurşiBuıdk 48 numaralı evde oturan ve Komüs yonculuk yapan Metin adında biri evvelki akşam köprünün Ka dıköy iskelesi üstündeki gazino da içki içerken Saniye adındaki bir kaduıla münâkaşaya, tutuşmuştur.
Metin bir aralık cebinden jileti çıkararak Seniveyi yaralamıştır.
Suçlu dün adi iyeye verilmiştir.
-----o-----—
Akademide imtihanlara pazartesi günü başlanacak Güzel Sanatlar Akademisinin bütün şubelerinde imtihanlar ö nümüzdeki paraztesi günü başla yacak, ayın 29 unda sona erecektir.


Son zamanlarda, şehrin muhtelif yerlerindeki bayilerde satılan sütlerin gayri sıhhî olduğu, iddiası üzerin belediye Sağlık Müdürlüğü, sütçüleıüen numuneler alarak tahlil etmeğe karar vermiştir.
Yaz mevsiini dolavısile sütle-rin daha bozuk olacağını nazarı itibara alan alâkalılar kontıol-lan süratlendireceklerdir.
Sütçüler suçlu görülmediği | takdirde bu defa mandıra sahip leri hakkında lâzım gelen kanu nî takibat yapılacaktır.
Diğer taraftan belediye, maıı dra sahiplerile, kurulmak tasav vurunda bulunulan pastörize merkezleri etrafında tam bir an laşmağa varmıştır.
öğğrendiğimize göer, şehir Meclisinin harizan devresi toplantısında, bu hususta mühim bir teklif yapılacaktır.
Belediye yeniden yirmi çöp kamyonu aldı
Temizlik işleri müdürlüğü em rinde çöp kamyonu olarak kulla nılmak üzere 20 kamyon satın a lmmıştır.
Kamyonlar, tadilât ameliyesi tamamlandıktan sonra hizmete w girecektir.
İlgililer tadilâtın bir ay kadar devam edeceğini söylemektedir-
t f:(1
Sağlık Bakanlığı müsteşarının diplomasız doktora hasta gönderdiği asılsız
Diplomasız verem mütehassısı Hamdi Yılmazın evine baskın yapıldığını, bu arada Sağlık mü dürlüğünde yapılan sorgusunda, Sağlık Bakanlığı müsteşarının dahi kendisine hasta tavsiye et fiğini söylediğini yazmıştık.
Hfrililer nezdinde yaptığımız uü kikata göre, hayretle karşıla nan ve aklı selimin kabul edemi yeceği bu iddianın asılsız olduğu nu öğrenmiş bulunuyoruz.
Yazan : SERMED MUHTAR ALUS
------- 15
üzmesene damarsız!
ve merdivenli ayak bastılar
Güneş batmak üzereydi, orta lık hâlâ aydınlık. Karakoca tali kadan indiler. Taş merdivenin önünden yana sapıp, arkadaki basık kapıdan taşlığa girdiler.. Ayakkabılarını çıkarıp terlikleri giydiler. Doğru yatak odala rina çıktılar.
Ziba hanım çarşafını attı: Poplinden sokaklık elbisesini çı karıp basma entariyi sırtına ge çirdi. Yalıya bey de soyundu, dö kündü. Beyaz patiska geceliğini giyerken,
— Karnım açlıktan gnrul gu rul; aman yemek yiyelim! dfedi.
— Beni de gelirken bafurda aldığım tek simitle duruyorum. Başım fini fini dönüyor.
— İkimizde de Bağdad viran laştı desene!
Aşağı seslendi:
— Melâhaaat, açıklık. Anne an nene şöyle!
Karısının telefon ettirişin-den, sonra yazıhaneye damlayı
1
şmdan, önüne katıp yolu tuttu ruşıından beri fena halde canı sıkılan, çenesini bıçak açmayan Kavafzâdede öfke bijaz yatış -mış. Yarın Mehlika sultanı yine göreceğini kurarak keyfi ye rinde:
— Yangabozu koşturayım, bakkaldan bana iki şişe bira al sın! -
Zıbanım çemkirdı
— Bir zaman rakı denilen zık kim d an bıkıp usanmazdın. Şînı di de biraya dadandın. Ağza konur şey olsa bari, tıbkı at id rori!
— işte bu lâfın doğru!. At id»*prı gibi oldiığunu bilmiyor değilim. Bana kalsa imam su -yundan vaz geçmiyceeğim ve lâkin ^ekimlerin sözünü unutma^ Mesanen rahatsız, rakı içer sen, ufunetledir, cerahat yapar, halbu ki, bira idrar sök tiirür, Tomruk ağası sııyundoıı ziyade taşlan eritir, diyorlar..
Köşlü narası gibi beslemec e haykırdı:
Hava şehidlerimiz bugün anılacak
Şeker buhranına dait ■aka, maka derken yalnıt tanbul doftil, koca* men? I ek er şeker sıkıntısı çekmeğe baştı-di. Hem (Je pisi pisine yont yok )4» re...
Bu mes'ole etrafında yaptığım ırw lomoler bana gösterdi ki yeni buhranı» nın çeşitli sobebled Bakkalın birine sordum, dedi k(:
— Halk nereden haber almışsa □ • mif şekor pahalanacak diye ayda ya* rıın kilo şeker alan bile bir kaç kdo yu birden kaldırmak istiyor. Bu üOâ kar mı dayanır?
— Acaba şeker sahiden pahalan*.: mı?
— Orasını blhneın. Fakat şimdi/1 kadar halk arasında ağırdan ağıra do (aşan havadislerden hangisi doğru çp madı ki bu yarlan çıkeın? Hatırıs'm; nıısınır, Refik Saydam merhum fiyatlarına zamıncdilmiyecağıni rad) '*• da millete temin ettiği halde kilosu beş liraya yükseltildi idî. Ağn sütten yananın ayranı sine neden şaşmah?
— Lâfın kısası halk artık inanmıyor demek
Bakkal cevab vermedi aınma herft^-w
ünden:
— Ha şunu biteydin t Demek isud * gi aşikârdı.

Baş vurduğum şeker şirketi kocamanlarından birisi kollarını haviyi kaldırarak:
— Halka bir şey olmuş Fıkracı, diye dord yandı, (372) ton şeker bir içinde eriyiverdi. Öniıne gelen şeker topluyor. Elinde fazla parası atan manifaturacıdan tut da kaşerlenml) karaborsacıya kadar herken şeker tif ediyor. Buna bir ihtiyaa tea )krl olarak iki üç aylık şeker ihtıyûccm birden temin etmek ıstiyen açık L;oz* Icri de katacak olursan şekere b ısu-ınun sebebini anlamış olursun.
— Peki buna çare?
— Vallahi bıimeın. Ayda uç küe şeker istihlâk eden bir aile yirmi X(’ lo şeker alır da bîr kenara acarsa ab bet şeker buhranı olur,

Iktisad Bakanlığının ilen rinden bir zata müracaat ettlın, boynunu bükerek:
— Halkımızda bu yalnız nefsim düşünme hodkâmlığı varken ne yapaor liriz dedi ve ellenni oğuşîurdu.

bir tanıdığa fıkır dam?-


ullıyerek içme
resmi sor-ki istiyorsun ’

Kahraman Türk havacılann-dan vazife uğrunda şelıid- olanla nn hatıralarım tebcil için, bugün bütün yurdda olduğu gibi şehrimizde de büyük bir merasim yapılacaktır.
Türk Hava Kurumu tüzüğü ge | reğinde bugün saat 11 ile 12 arasındh hava seferleri tatil edi lecektir.
Merasime .bando, askeri kıta lar, yaya hava müfrezesi, bir po] lis taburu ve İstanbul cihetinde ki liseler iştirak edecek ve mera sim saat 11 de merasim komuta nı tarafından açılarak, hava şe-hidleri selâmlanacaktır.
Bundan sonra Fatih Parkında, Beyazıt, Galata kulelerinde, resmî daire ve müesseselerde, I ve limanda mevcut gemilerdeki bayraklar yavaş yavaş yaraya ka dar indirilecektir.
Bu esnada gemiler ve fabrika lar düdüklerini çalmakla rnerasi nıe iştirak edecek, nakil vasıtaları olduğu yerde bir dakika saygı için duracaklardır.
Müteakiben, ordu namına hava subaylarından, Türk Hava Kurumundan bir zat tarafından hitabeler irad edilecek ve havaya üç defa ateş edildikten ve ge çit resminden sonra âbideye çelenk konularak merasime son verilecektir.
Meyva ağaçlarının ıslahına çalışılıyor
Taıım Bakanlınğı tarafından verilen malzeme ve tahsisatla, »meyva ağaçlarının İslahına çalı şılmaktadır.
Ööğrenildiğine göre, Kadıköy Üsküdar, Kartal, Beykoz. Bakırköy, Silivri, Şile ve Yalova kazalarındaki meyva ağaçlarında böcekler imha edilmektedir.
Bu mücadele müteaddit ekiplerle ve zehirli ilâç tatbiki sure tile muntazam bir şekilde yapıl maktadır.
Halktan
tıın:
— Arpa
inandığım
ekmeğine eyvallah ettiğimiz elvormiyormuş gibi şekersizde mİ »alalım? diye kükredi.

Nihayet sağduyusuna
bir iktisad hocasının fikrim alıyım dedim, gülerek:
— A Fıkraoı, kart usulü diye nun sebebi nedir
__ II?
— Vesika usulü sayesinde na.lref peyda etmiş bir nesneyi zengin de aide eder, fukara da... Tabii parası o-lan fazla fedakârlık mukabilinde karaborsadan da tedarik eder amma bizde olduğu gibi fakir fukara da avuç yalamaz...
Bu son mütalaaya benim de aklım yattı. Acaba evliyayı umur efendilerimiz şekeri, muvakkat bir tedbir olmak üzere dahi olsa, vesika ile dağıtmak için acaba ne bekliyorlar? Yoksa mühim işler (!) arasında bu kadar basit bir tedbiride mi akıl edemiyorlar?...
dedi, vasika yahud bir şey vardır, bu-bilır misin?
FIKRACI

— îkbaaal! «►
Birayı ısmarladı. Aşağıdan'* kaynanasının sesi: »
— İnin, sofra hazır! (
Damad bey, biranın tetematıS nı unutmuş, 3
— Tüuu, diyordu, keşki yan$ gaboza kaşar peynirde ik deK met kırmızı turp da aldırtsay-| dım. X
Karısının aklına geliverdi: S — Bugün kurdlarm ayaklan-^ dı galiba. inkâr ediyorsun aınff ma o gördüğüm düzgün kuklasiv le vasıtan 'oğlan yazıhanedeydi^ ler mutlaka. _ ft
— Deli saçması dinlemeğe^ vaktim yok. «
Alt kata indiler. Mutfağın ya(t nındaki odada değirmi sofra ku) rultı. Ortada nehale. Yanında', tuzluk biberlik, yarım limon, i’? ki tabak soğan salatası. Etra-îj fıııda teker teker piyatalar; çaî» tal bıçak yok, yalnız kaşık; ka'» hn kalın ekmek dilimleri, sanS dairelerin arkalığında dokuma*' peşkirler. |
Yahya hey, ^iba hanım, kız| lan Vılâhat, Zibanm dul kız-^ kardeşi 35 lik Eda hanım sofra« va oturdular. Sandalyelerden i-3 kişi boş. Biri mahdum Hikmet’-in, öteki kaynananın yeri.
(Devamı var)


Sınır toprağı bu sabah şehri nuzden çıkarılacak
19 Mayıs sabahı Ankaraya varması beklenilen mukaddes sı; nır toprağı, dün saat onda Tekirdağ sporcuları tarafından îs tanbul sporcularına Çatalca da teslim edilmiştir .
Sınır toprağı .Çatalca. Bakır köv, Fatih, Eminönü, Beyoğlu yolile Şişlideki Atatürk müzesine götürülmüştür.
Bügün, sınır toprağı 6.45 da Atatürk müzesinden alınarak, bisikletli sporcular vasıtasile, Beşiktaşa oradan Üsküdara ge çirilecek ve Kısıklı, Dudullu, Üm raııiye yolu ile Kurdköyü cıva nnda İzmit sporcularına teslim edilecektir.
*




•H
MAYIS 1943'.
1364
Rumi
Maviş
2

Cumartesi
1367
Hicri
■ Receb
! 6


uzı Hızır 10 - AY - 5 Gün 136
Vakitler
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam Yatsı îmsâk
Vasati
S
5
13
17
20
22
3
D.
42
10
07
19
19
42
Ezani D, 24 52 48
S,
9
4
8
12
1
7
51 )
24 |

0
I
L
S, Rusya da Yunanlstanı jrotesto etti
f.
Sofulis ç«t«çilerin mutlaka exilec«ğitn söylüyor
Atiııa 14 (A.A.) — Rusya, Yunanistan nezdinde j.944 ihtilâlinden evvel ve bu ihtilâl sırasında insan ların ölümüne sebeb olmuş olan komünistlerin i-cam edilmelerini protesto etmiştir.
Dün akşam Moskova rad yosu idâmlar hakkında Rus sendikaları doktorlar teşkilâtı liderleri ve Rs iş çileri tarafından yapılan pı'otestoları yayınlamıştır.
Viyanada
Viyana 14 (A.A.) — Yunan elçiliğine dün komünist temayüllü hür A-vıısturya gençliği cemiye tine mensub 3-4 yüz kişi hücum ederek camlan kırmışlar ve binaya girmeğe teşebbüs etmişlerdir.
Hücum edenlerin ellerin de Yunanistanda kütle ha linde idamları protesto e den 11 üzerinde «katiller, cellâdlar’ yazılı levhalar bulunmakta idi.
Polis gösteri yapanların bu hareketine mani olmuş. Polis müdürü elçiyi z'yaret ederek teessürleri ni bildirmiştir.
Sofulis’in demeci
Atina 14 (A.A.) — A-t na ajansı bildiriyor:
Bu akşamki gazeteler ’ isıtasiyle milletlerarası gelişme sahasında bir uz laşma yolu ile Yunanis-tandaki anormal durumun ’• alledileceğini ve bu hal -rklinin 1945 şubatında vaoılmış olan Varkiza an Iaşmasına mümasil bir i rdaşma ile olacağını öğ-ı enmiş olan Yunan Başba ':anı Sofulis (milletlerarası plânda ne derpiş edilir «e edilsin, ben Başbakan kaldıkça Yunanistandaki ûurum, ya asilerin kayıtsız şartsız teslim olmaları veya tamamen ezilmeleri ile halledilecektir) demiştir.
Çnldarisvı Ankarayı ziyaret tarihi belli değil Ankara 14 (Hususî) — Yunan Başbakanı Çaldari-sin Ankarayı ziyareti mutasavver olduğuna dair : aberler teyid edilmekle beraber ziyaret tarihinin nenüz tesbit edilmemiş oluğu belirtilmektedir.
Bu münasebetle bazı : aynaklar Türk - Yunan işbirliği etrafında Anka-ada görüşmeler olacağını ■ e bu işbirliğinin geçenler de batı memleketleri ara vnda Brükselde imzalanan esaslar dairesinde kurulacağını ileri sürmektedirler.



Ingiltere, Fransaya bir nota vererek taahhüdlerin devam ettiğini bildirdi
Avrupada istihsal
----o----
İstihsal, yüzde 86 artmış bulunuyor
Londra 14 (A.A.) — Ne vs ÎLhronıcle gazetesi bu sabah, Avrupa İktisadî komisyonunun peşretmış olduğu istatistikle re müsteniden Avrupanın istih Bâl imkanları hakkında bir ma fcale yayınlamıştır.
Bu makaleden anlaş.ldığma töre, Rusya hariç olmak üzere Avrupanın tamamı bugün için’ 1938 senesindekine nazaran yüz fle 86 nisbetinde istihsal yâna bilmektedir. Buna mukabil ın giltere harpten evvelki istihsa-üni yüzde 10 nisbetinde aşrın-tor.
Almanya harpten evvelki istihsalin yüzde 37 nisbetiyle listenin en sonunda gelmektedir. Bittabi bıı rakam sadece batı bölgelerine münahsırdır.
Gazeteci bütün bu malumatı «erdikten sonra Avrupa memleketlerinin harp sonrasına tesadüf eden 1939 - 1945 devresinde kaydettikleri sınaî inkişaf İle 1914 - 1918 devresinin inkişafınım ukayese etmektedir.
Kabine bu Yüklerden Kurtulmalıdır
("Başmakaleden devam) yorsam derhal çekilmeğe hazırım!» demiştir- Fakat bu sözü sar fetınekle Çükiluüs 4* değljdlr. Talihsizliğe bakın lu Belıcet Cz'un ya nında bir (İe Şükrü Koçak vardır. Anıorikadnki uıübayaalnr dolayı-slle işlerin ne kadar çirkin ve sarp safhalar gösterdiği hâlâ hatırlardadır. Tanı fazilet savaşı açacak bir kabinede böyl» söylenti ınev. ânları hazırlıyaeak elemanların bulunması talih garib bir cilvesi sayılsa yeridir.
Evvelki günkü haberlerden anlaşılıyor ki Hasap Sakanın ayağın da bu iki ağır güjl gibi bir iiçinch ğitim Bakanı Şehısı
Ankara cinayeti
-ni
ctraflıoa anlatmıştım. Yalnız diş doktoru Adnan Göksan meselesi mevzııubahis edilmediğinden temas etmemiştim. O gün Reşid, vali Nevzad Tandoğanın odasına fetirildiğl zaman Adnan Rügdü de rada idi ve kendisinin dediği gibi Reşidle vali arasında geçen mu havere benim de, kendisinin de an İattiğımız Şckildedb. Reşidin iddia ettiği gibi vali ile ardında başka türlü biF muh^vçre geçmemiştir.» Halen Merzifon emniyet âmiri çlan eski Ankara emniyet dördün Cü şube emniyet âmirlerinden Hulûsi Şentürk Menzifon savcılığına müracaatla mahkemeyi tenvir e-deçek bazı hususlarda bazı tashih lerde bulunacağını söylemiş ve el yazısile yazmış olduğu ifadesini ftferzlfon savcılığına vermiş, savcılık da bunu bir zabıtla mahkemeye göndermiş. Bu ifade okundu. Hulûsi Şentürk şöyle diyordu:
fBaşiarafı 1 incide) ridtın Söğütlüğü do hazır bulunu yorlardı. Saat dokuzda önde Haşmet, arkada Reşid süngülü jandarmalar arasında getirilirken bu flyas Karaağaç ve savcı Esad Artel idi. Reşidin avukatı uelâl Yardımcı ve Haşmetin avukatı Fe defa ellerinin kelepçeli olmadığı görülüyordu.
Celse açılınca evvelâ istinabe qy rakı okundu. Bu meyanda şahidlerden K&mil Girayın istinabe ei). fakında şöyle deniliyordu: «Doktorun Öldürülmesinden dört gün sonra karım Kuaretle beraber at yarışlarında Celâdeti gördüm. Karım Celâdete:
«Kuzum katil Haşmet mi, Reşid mi? Sen vakada bulundun. Şunu bize söyleyiver dedi. Celâdet de:
( Aman hanımefendi âeabım bozuk. Bana bir şey sormayın! diye Cevab verdi. Bir müddet sonra bilge misafirliğe gelen Celâdet; .
«.Katili nasıl tanımam? Şarjörü yanımda doldurdu. Kısa boylu ve Sarışın değil, uzun boylu ve esmerdir, Reşiddir, dedi.»
Diğer şahid Mazlum Kayalar da şöyle demekte idi:
«— Arkadaşlarla dairede cinayeti konuşuyorduk. Celâdet de gel di. «Ben doktora akşam üstü gitmiştim. Bana kapıyı açan şahsın başım göğsü hizasına geldiğinden kendine bakamadım. Bundan bo-yunun uzun olduğunu anladım. Sonra bir sandalyeye oturdu. Dır seklerini dizine koydu. Ellerile yüzünü kapattı. Biraz sonra da doktorun odasına girdi. Bu Reşid çli. Savcının odasında da görüp kendisini tanıdım.* diye anlattı.
Müteakiben Ankara avukatların dan Asım Ruacanın istinabesi o-kundu. Avukat şöyle diyordu:
« —Celâdet bir zamanlar kendisine yapılan manevî baskılardan ve hakkında yapılan neşriyattan dolayı gazeteler hakkında dâva açmak üzere bana geldi. Bir çok sırlan anlattı. Bunları söylemem avukatlık kanununun 25 inci mad desine mugayirdir. Sırlan ifşa e-demem. Şahidlik yapmıyacağım ).
Mühim bir ifade
Bundan sonra Sinob cezaevinde mahkûm bulunan Emin Karacanın ifadesi okundu. Bu şayanı dikkat ifadede şöyle denmekte idi:
«— Ben Bolu cezaevinde bulunurken bir gün cezaevine genç ve Şık birini getirdiler. Ağlıyordu. Kendisine niçin tevkif edildiği sor dum. Haşmet Orbay dâvasında ya lan şahidlik ettiğinden tevkif edil diğini söyledi. Arkadaşım berber Tahsin:
«— Madem ki böyle, doğruyu söyle de kurtul . dedi.
Sonradan Celâdet olduğunu öğrendiğim bu şahıs:
— Allah var, Haşmetin adam öldürdüğünü görmedim ki katil o-dur diyeyim, cevabını verdi. Bildi ğim bu kadar.»
îstanbuldan gelen istinabe evrakı da okundu Şahidlerden Süreyya Ağaoğlu şöyle diyordu:
(— Bir gün avukat Sııad Ber-çin evinde maktül doktorun hizmetçisi bayan Sultanı gördüm. Ci-nlyetten sonra orada çalışmağa başlamıştı. Ben cinayete temas et tim. Sultan ağlıyarak:
«— Doktoru boğazladılar. Dakikalarca katille uğraştım. Katil Reşiddi. Haşmeti tanımam mahke me koridorunda gördüm. Reşidin adamları ifademi dedi. )
Ankara
C. H. P. II Kongresi
(Başiurafı 1 incide) tiribniyecek tarzda çalışmalarım bitiı-mesl için lüzumu bütün ted birler alınmıştır.
O. H. P, Eminönü ilçe ko
şine takaddüm eden günl bertafeil bildirdiğimle v* tı Fmlnönü ilçe kongrealnda ol ğu gibi O, H. P’ İleri gelaulefl fevkalâde sistemli çalışmış, hat tâ iki ğün evvel C. H, P. İstanbul 11 kongresinin tam kadro ilp yani tekmil kazaları temsil cek olan delegelerinde iştiı akJUe umumî tecrübesi, yapılmış, kol) gre reisliğine Atıf ödül, ikinci reisliğe Ekrem Amaç tâyin e-d/ldikten sonra müzakerelere Çilm istir.
iddiaya nazaran gerek yazılı gerekse şifahi olarak serdedilon dilek, şikâyet takdir hislerini ifa de eyleyen sözler, kongrede çok müsait bir hava yaratmıştır.
Maamafih tecrübe mahiyetinde akdedilen kongre dedikodula * rı cümlesinden ve kulis arasi gö rüşmeleriııden kulağımıza aks» den iddialardan edindiğimiz bil giye, göre, delegeler kongre ara fesinde hiziplere bölünmüşler, C. H. P. divânında kırklar heyetin de âza olan Avukat Atıp ödülün enden bir tevazu ile C. H. P. nin en alt kademelerine inmesini istikbali garanti mülâha zasi ile ölçülü ve dikkatli bir propagandaya girişmesini haz-medemernişlerdir.
Bu arada bir sempati halesi şeklinde Atıf ödülün etrafını ku şatan diğer ocak, bucak ve ilçe idare heyeti âzaları yanında, Sa rıyerden il kongresi için delegs seçilen Istanbulun eski vakili Mu hiddin (Jstündağm taraftarlan-da ezici bir çoğunluk manzarası arzetmektedirler. Yine ayrı bir iddiaya göre, taraftarlar meya nında sık sık adı geçen Sırrı Enver Baturun Myhiddin Üs-tündağı tutması mumaileyhe sev gisinden ziyade C. H. P. vilâyet idare heyeti başkanı Merkez ban kası müdürü Sadi Bektere pek fazla kırgın ve dargın bulunma sına hamledilmekte memleket meseleleri muvacehesinde hissiyattan tecerıüt eden C. H. P, li'er belki haklı belki haksız bu realiyeti asla hoş karşılamamak fadırlar.
Bugün Sadi Bekterin bu zıd müdafaa hattı seçeceği meraki» birleşmeler karşısında nasıl bir beklenmektedir.
Yazımızın başında da söyledi ğimiz gibi kongre riyasetine A-tıf ödül, ikinci reisliğe Ekrem A maç getirilecek, çatışmalara bi lâhara başlanacaktır.
-------o —
Vergi kaçakcı’ığı yaptığı iddia edilen Anteb Milletvekili fBaştarafı l incide) ruz.) başlıklı bir yazı neşredilmişti. Bu yazıda, Milletvekilin ■ den satın aldığı bir binanın bedelini tapuya daha az göster « mek suretile vergi kaçırıp kaçif madiği sorulmuştu.
Alevli, bu yazının kendisine hakaret kasdile yazıldığını iddia ederek bir dâvâ açmıştı. D8 vacmın Milletvekili oluşu v» kendisine vergi kaçılmak suçu isnadı halk efkârını fevkalâde alâkadar ettiğinden, bugün daha salon açılı*1 adan rpabkemt meraklılarla hıncahınç dolmuştur.
Mahkemece dâvacı yerine. dİ vacı hazır olmadığından Halk Partisi Meclis idare Kurulu Baş kanı avukat Enver Koçak ilç« idare kurulu başkanı Refik Da-niş yer almışlardı.
Sanık Haydar Bayat’ı dört a vukat müdafaa ediyordu. Bunlardan ikisi Demokrat Parti âza larından Hayrl Elbeğli ile Ali Taşar, bağmışız avukat Hayrl Batur, Ankara barosundan Sa-bahaddin Batur idi.
İlk önce dâvacmın dinlenml si ve iddianame okundu, üâvâ cı avukatlarından Enver Koçak mevzuu baha yazıda hakarel kasti bulunduğunu ve müekkfc line kaçakçılık suçu îsnad edildiğini sövledi. Sanığın fikri soruldu. Kendisinin yazdığı yazı • da hiç bir şekilde hakareti mü tszanmın bir cihet bulunmadı#! nı, Milletvekili Cemil Alevli hakkında yapılan dedikodular! bir son vermek maksadile bıi yazıvı yazdığını söyledi.
Söz alan dâvâlı avukatları d( yazıda hakaret kasdl olmadığını bevan ettiler.
Neticede savcı sanık avukat-tarihin talebi üzerine Cemil A\ levlinin aldığı binanın kıymetini az göstermek suretile vergi kaçakçılığı yaptığından dolavl hakkında herhangi bir takibat! yapılıp yapılmadığının .alâka« dar makamlardan sorulmasına ve durnşmanın^G Mavısa bırd kılmasına karar verilmiştir.
Arif Er sar aç
lngilterenln Fransaya verdiği nottu
Londra 14 (A.A.) — İpgilte-renln Fransız Dışişleri Bakanlı ğma vermiş olduğu notada, A-merika ile Sovyet Rusya arasın daki nota teatisinin neticesi qe plursa olsun, tnglltereııln Batı Avrupa ile askerî ve iktisadi plânlaşmaya devam etmek ar zusunda olduğu bildirilmektedir.
Daily Mail gazete3injı teki muhabirinin bildi göre, M. Bevin tarafından kale me alınan bu notada bilhassa i ki nokta üzerinde İsrar edilmek tedir:
1 — Amerika ile Sovyet Rus ya arasında görüş teati edilmiş olması milletlerarası durumun gerginliğini azaltabilecek mahi yette telâkki edilemez.
2 smdaki müşterek plânlaşma ha reketi bidayette olduğu gibi de vam etmelidir.
Pariste izhar edilen kanaate göre İngiltere ve Fransa ve . Amerika bir iyi niyet emaresi olarak Sovyet Rusyayı yeni bir Dışişleri Bakanları konferansına davet edebilirler.
Yine muhabirin bildirdiğine göre, mesul Fransız makamları Rusyanın herhangi bir anlaşma için müzakereye girmek arzu • sunda olduğu yolundaki intiba m, Batı birliğinin bazı plânla-unı ve bilhassa askeri plânlan geciktirmesinden korkmakta • dırlar.
İtere 14 (AP) — th'le I , gitr
a buradan
Dovdr; Ingiltı
■öııs^s Eİİzabe
.ikü Fransaya saat 11 a{
)rrv») vapuruyla fc ket etmişlerdir.
ada Man? Denizinde In-•rnldolart manevra yapıyorlar Ve tpp ateşleri havai fl-£c-k gibi gökyüzünü aydınlatıyordu.
Parise harekat
Dünkerk, 14 (A.A.) — Pren ses Elizabeth’İn treni bu sabah saat 4 ü 7 dakika geçe Dün-kerk’ten Parise hareket etmiştir. Tren 8,25 de Pariste olacak tır.
Katar Chantillv’de duracak ve Prenses Elizabeth ile Edim burg Dukasını karşılamak üze re buraya gelen zevatı alacaktır.
Cumhurbaşkanını ziyaret
Londra 14 (B.B.C.) — tngil tere tahtının varisi Prenses E-lizabeth ile kocası bugün Paris le. açık araba ile ve İngiliz, Fransız bayraklarile donatılmış caddelerden geçerek Ingiltere tüvük elçiliğine gitmişlerdir.
Prenses öğleden sonra Fransız Cumhurbaşkanını ziyaret et mis. daha sonra Meçhul Asker âbidesine giderek çelenk koy -muştur.
Prenses «Pariste sekiz asır -hk İngiliz hayatı» sergisini de açmıştır.
Prensesin Parisi ziyareti, İn giliz hanedanından bir üyenin, yabancı bir memleketi ilk ziya W» *
retidir.
dün gece Ferry re!
P şn ziliz tor vorla"
nburgi) c UzeM
tngil
in Paris irdiğine
Batı birliği devletleri ara
Çörçilin ideali
91
Churchill bundan sonra kendisini alkışlayan halka belediye sarayı balkonundan hitab ederek bu alkışların kendi şahsına değil müdafaa ettiği insanlık hürriyet ve haysiyet idealine karşı bir bağlılık nişanesi oldu ğunu söylemiştir.
“Eminim ki, bir kaç sene sonra Birleşik Avrupa, Ameıik ı ile el ele yürüyecektir Oslo 14 (AP) — Vınston ' Churchill dün gece burada «Yu varlak Masa Klübü» nde verdiği biı söylevde Batı Avrupa Birli j ği plânının Norveç tarafından da desteklenmesini istemiş ve bıı arada şöyle demiştir: .
«Milletlerimizin hayatını da -ha geniş bir demokrasi yolun
da devam ettirebilmek için, kü JQr|cgu|anna çelecek çuk memleketlerin birbirlerine °
daha sıkı bağlarla bağlanmala' İngiliz harb gemileri
Roma 14 (A.A.) — Araların da 13.350 tonluk Triumph u-çak gemisi de bulunan kuvvetli bir İngiliz filosu iki kruvazörle birlikte Akdenizde yaptığı ma nevralar sırasında Türk liman larını da ziyaret edecektir.
Bu filoya bağlı gemiler îtal yan ve Yunan limanlarına da uğrayacaklardır.
n lâzııngeldiği kanaatindeyim..
Muhtaç olduğumuz sulh ve güvenlik ancak bu şekilde te -mir» olunabilir, her ailenin, ço cılklarını hür ve âdil bir cemi yet içinde yetiştirebilmesi için de bu lâzımdır.
«Eminim ki, ileride - hem de birkaç sene sonra - Amerikada ki gibi bir hükümetler federa3 yonu Avrupafia da meydana ge İecek ve bu Birleşik Avrupa At las Okyanusunun öbür yakasın daki Birleşik Amerika ile büyük bir insanlık cemiyetine doğ tu elele yürüyecektir.»
Oslo 14 (Â-.A.) — Churchill bugün parlâmentoyu ziyaret etmiş ve Başkan tarafından kabul edilmiştir. * |
Bir çocuk çayda boğuldu
Ankara 14 (Hususî) buk’un Taşdoğan köyünde feci bir hadise olmuş 8 yaşlarında bir çocuk köyden geçmekte olan Aşır çayında oynarken birden bire sulara kapılmış ve boğulmak suretiyle ölmüştür.
Çu-
le yetmiyormuş let (16 Millî E-ğitim Bakanı fcefei«ecldln Sirer olmuştur. Türk ve müshiman çocuk lura bir din kitabı yazdırmak ieti-yen Roşad Şcmteddln btı işi Diya-pet işleri riyasetine bırakacağına bir politikacıya Utab ^azdırmış; onda da öyle acalb fikirler varmış ki Meclis koridorlarında galeyan uyandırmış. Hattâ bizzat llasan Saka böyle bir eseri Masfrif Bakanının nasıl bastırdığına hayretini, Roşad Şemseddin Sirere açıkça, herkesin önünde, hiddetle izhar etmiş. Bunun üzerine Millî E-ğitim Bakanı çekilmek kararını vermiş. Fakat Ahmed Barutçu a-nıya girmiş, bilâhare Çankayaya giderek Cumhurbaşkanı ile görüşmüş, şimdilik güya bu istifa geri kalmışmış! Mütecanis bir kabine bu kadar karmakarışık unsurlardan terekküb edebilir mi?
Buhran bugiin atiatılsa yarın yine baş gösterir. Rivayetler doğru ise Halk Partililer ne olursa olsun kısmî seçimlere kadar yani bu vaz sonuna kadar kabineyi değiştirmemek ve bir nevi birlik manzarası göstermek kararında iıniş-er. Behçet Uz’lay, Şükrü Koçak-ar, hattâ Şenıseddin Sirerler böy-e bir beklome devrinden faydalanarak tutunablliyorlarmış.
Memleket her glifa yeni bir buhran karşısında kalıyor. Dün aç ka lan mıntakalardan bahsedildi. Bugün bir şeker buhranı var. Bütün bp hallerde kabinenin beceriksizlik ve dirayetsizliğinin hiç dahil ve tesiri yok mudur? Biliyoruz Receb Peker ve Saracoğlulardan müdevver bir durumu kolay değildir. Amma py da hatırı sayılır bir yılsa yeridir. __
YENİ SABAH
düzeltmek yedi, sekiz mühlet sa-
Umumî muhasebe kanununda değişiklik
Ankara 14 (Hususî) — Genel muhasebe kanununun 50 noi maddesinin değiştirilmesi hak kındaki kanun tasarısı Mecli -sin ilgili komisyonlarından g( Çerek Meclis gündemine alınmış tıı.
Yeni madde ile şimdiye ka -dar posta nakliyatı ve yapı işleri için kabul edilen büdçe ö deneğinin yarısını geçmemek il zere Bakanlar kurulu karariyld gelecek yılara geçici yüklenme Jere girişilmek yetkisi harp kuşetlerinin yiyecek, ğiyecek donatım silâhlanma ihtıyaçlari le, bunlarla ilgili maddelerin yaptırma işleri, okul, cezaevi ve hastahanelerin yiyecek ihti yaçları, yapı onarma ve taahhüde bağlanacak her çeşit taşı ma işlerine de teşmil edilmek tedir.
Yargıtay üyeliğine bir tayin
Ankara 14 (Hususî) — Açık olan yargıtay Üyeliğine Ankara yargıcı Muzaffer Arkan ta yin edilmiştir.
telefonla tehdid ederek değiştirmemi istiyorlar,
eski polis müdürünün ifadesi
Diğer şahid eski Ankara polis müdürü ve halen Bilecik valisi B. Şinasi Tolga da şöyle diyordu:
— Bu dâva etrafında bütün bildiklerimi evvelki ifadelerimde
Neşet Narinin öldürüldüğü emniyet müdürlüğünde nö-müdürü bundan evvelki cel-
böyle olma
Vazi-tele-
|{Günün enteresan haberlerîj
? Bir Amerikan uçağının ankazı
J Sete — Sahile 20 mil mosa-
1 fede bir Amerikan uçağının enka
I zı Sete balıkçılarından birinin a£ı
( na takılarak Sete’e kadar getiril-
I ml-ştir. Bu uçağın nasıl ve ne za.
i man denize düşmüş olduğu hentız
( anlaşılamamıştır. (AA.)
? «Makine adanın
/ ir Nevyork:
Cfincago hububat piyasasında fiyatlar hemen hemen hiç değiş meden kapanmıştır. (AP) Pakistanda havacılık iç Londra: — Pakistandan bil raya gelen haberlerde bildirileli diğe göre, Pakistan hava nakli ye servirlerini tekemmül ettirmek maksadile Irlandadan pilot ve yerde çalışacak eleman toplamaktadır. Yapılması tasar laııan denizler aşın servisi nrojd sinin terkcdilmesi üzerine {i lan dada issiz pek çok pilot (çalmış tır. Pakistan hükümetinin tem silerleri sivü pilotlara yılda 2-00(1 Ingilig liralıjk vazjfçler teklif et ibişlerdir. £)ün şjjkiz pijot ve bir mantarda makinist angaje edil miştir.
Bir Hpllanda hçıva nakliye kumpanyasıda İrlandalI pilotlar temin etmiye çalışmaktadır. (A.A.) tnyiltereyi ziyaret edecek Almanlar
iç Londra: — Bundan sonra yan yükselmeler kaydetmiştir. Almanların îngilterede bulunan
★ Nevyork: — Dün burada halka teşhir edilen yeni bir ma kine adam, tayyare yolcuları i cin büyük bir kolaylık temin et mektedir.
Telefonun numara kadranına benzer bir makine beyiple ça lışan bu robotr, herhangi bir kişş memurunun tyelgrafla spr duğu suale cevap veFerek, uzak bir şehre gidecekler için yatta rede yer olup olmadığım bildir mektedir. (AP)
Amerikan borsalarında
★ Nevyork:
★ Nevyork: — Dünkü vor şada, başta demiryolu ve sanayi hisse senetleri olmak üzere, ha zı tahvilât iki dolara kadar çı -^Londra:
Parası A-
dostlarını ve akrabalarını ziya ret edebilecekleri bugün jarla mentoda bildirilmiştir.
Almanlar, îngilterede 6 ay, çocuklar ise istedikleri kadar kalabileceklerdir. (A.A.)
Kanada buğdayı
iç Vaşongton:
rekia tarafından verilmek üze re, Ingiltereye 8 milyon dolarlık Kanada buğdayı şevki iktisa çli işbirliği idaresi tarafından ka bul edilmiştir. (AP)
Cçak kazaları
★ Nortjıampton (Amerika) C—54 tipi bri nakliye tayyp, resi dün gece fırtınaya yakala l ve i-mürettebat — renin düştüğü jrıniıgınde bir çukur açılnıiş ve beş dönümlük
nçırak düşmüş, parlanmış çindeki üç kişilik müret ölmüştür. Tayyaı yerde 3 mçtre derinliğinde bir çukur açılhıiş ve beş dönüm/__ bir arazı hasara uğramıştır.
Tayyare talim uçuşu yapıyor du. - * (A.P.)
iç Paris: — Ardeche cıvarln da dün geçeki fırtınada bir İn giliz tayyaresi düşmüş ve par
önümlük
——-— ) çalanmıştır. Fransız jandarma ) sının verdiği malûmata göre, i tayyarenin enkazı arasında, bi L ri kadın olmak üzere, dört kişi ı pin cesedi bulunmuştur. Kadı 2 nın üzerindeki Amerikan pasa- I portundan kendisinin Laldy i Kathleen Hertigton olduğu anlak şılmıştır. Lady Hartington, A l merikanın eski Büyük Elçisin ı den Joseph Keunedy’nin kızıdır z Kennedy’nin de ayni tayyarede J olduğu söylenmekteyse de bu 1 husus henüz tahkik olunama- J mıştır . (AP) I
Siyamda ordunun da karıştığı \ bir hırsızlık I
★ Bangkok: — Siyanı polisin i den bugün öğrenildiğine göre, ı dün yapılan iki milyon dolarlık ? altın hırsızlığile Siyam ordusu z personelinin ilgili olduğunu zan ) nettiren bazı deliller meydana j çıkarılmıştır. j
Cinaî Araştırmalar şubesine 1 göre .haydutlar tarafından kul I lanılan bir otobüs Bangkok hanlı yösüııde 7. inci piyade taburu k karargâhı yakınlarında bulun k muştur. Şahitler de haydutların £ askerî üniformalar taşımakta ? olduklarını söylemişlerdir. z • (AP) I
gece betçi selerde bahsedildiği gibi B. Osman değil, bendim. Cinayeti bana doktor Fahri Ecevit telefonla haber verdi. On dakika kadar sonra da vali Nevzat Tandoğan telefon etti. Halbuki ben valiye haber vermek için telefonda kendisini ara-(Uİ
inakla meşguldüm. Onun çarçabuk vakadan haberdar sına hayret ettim. Bana:
«Derhal vaka yerine git! yeti gör; ne görürsen bana
fon et! Telefon başında bekliyo-1 rum» dedi. Derhal Himayei Etfal Apartmanına gittim. Orada ikinci şube müdürü Naci Ulııeri gördüm. Valiye telefon etmesini söyledim. Ben de vakayı gören şahitleri din lemeğe başladım. Maksadım katilin hüviyetini tesbit ederek yakalanmasını temin için karakollara tamim etmekti. Görgü şahidlerin- | den yargıtay üyesi Faiz bey çok korkup elbise dolabına kaçtığından katili göremediğini söyledi. Celâdet: «Katil uzunca boylu, yani 1.70 kadar, zayıf çehreli, sarışın. bıyıklı 19 - 20 yaşlarında, gri elbiseli biridir.* dedi. «Görsen tanır mısın?* dedim. «Tabiî, derhal tanırım!/ dedi. Üçüncü şahid kapıcı Tevfikc sordum. Bana: «Yukarıda bir gürültü duyunca merdi venlere koştum. Bir genç elinde tabanca ile geliyordu. Yakarım, çekil, dedi; kaçtı diyerek bu katili Celâdet gibi ayni şekilde ve ay ni kelimelerle tarif etti-.
(Nöbetçi müdürü Hulûsi Şentürk vaka yerinde bu şahidlerden işittiğim sözleri kaydetmiş olduğu hâtıra defterinde bu kelimeleri Merzifon savcısına göstermiş, sav cı da bir zabıtla tesbit etmiştir. Bu eşgll Haşmet Orbaya uymaktadır.»
B. Hulûsi Şentürk ifadesine şöy le devam ediyordu:
«— Ertesi gün katilin Anafar-talar karakoluna teslim olduğunu duydum. Biraz sonra da müdüriyete getirmişlerdi. Bir göreyim diye Naci Uluerin odasına gittim. Polis müdürü ile Naci Uluer kati-li valinin yanına çıkarmışlardı. Biraz sonra Naci Uluerle katil gel diler. Polis müdürü Naciyi çağırdığından ben on dakika kadar Re side nezaret ettim. Fakat hiç bir şey konuşmadık. Biraz sonra gelen Naci Uluere dedim ki:
«Biz dün gece sarışın uzunca boylu, zayıf birini aradık. Halbuki şimdi katil diye esmer birisi çıktı. Yoksa memurlar, zayıfı şişman beyazı kara, uzunu kısa mı anladılar? Bu çocuk şahidlerin ta rif ettiği eşkâle uymuyor* dedim.
Karar
Mahkeme müzakereye çekildikten sonra şu karan bildirdi. Mah kûm Muhammed baklandaki istinabe evrakının tekidine, şimdi ts-tanbula nakledilmiş olan, Ankara emniyet âmirlerinden vaka gecesi nöbetçi müdürü olduğu söylenen Osmanın dinlenilmesi için Istan-bula müzekkere yazılmasına, Keşan süvari alayından terhis edilen Hayreddindin Aygenin bulunarak istinabe yolu ile ifadesinin alınma sına, cesed üzerinde Adliye doktoru (Behçet Kamay tarafından bulunan mektub hakkında Kemal Boradan cevab gelmediğinden tekidine, Adnan Rüştü GÖksanın, Süreyya Agaoğlunun ve Sultanın müvaceheleriııe lüzum olmadığın^ avukat Asım Ruacanın şahldlik et mesi için Celâdet Cönkün kendisine tevdi ettiği sırları ifşa edip etmemesi için Celâdetin muvafakatini alması veya müsaade etmeme si hususunda Ankara birinci asliye ceza mahkemesine talimat ya-zılmasınA, hâdisenin mahiyetine göre Rçşid Mercanın tahliye talebinin reddine ve muhakemenin 4 Hazirân 948 saat 9 a talikine karar verilmiştir. t) y
Yeni Tekel Bakanı
Ankara 14 (Hususî) l:et Adalan tarafından vekâleten idare edilmekte olan Tekel Bakanlığına önümüzdeki günlerde yeni bir liakan getirilecektir. Yeni Gümrük ve Tekel Bakanının kini olacağı henüz belli değildir.
Şev-
Korkunç Hatâlarla Dolu Bir Eser
u
İlçe-
Bele
hâ-
İçtimai
★ Habisler )
Vazife ahlâkimiz
Yatan: Saldhattin Şenelt
Zeytinli, Tahta köy, Tahta kuşlar ve Kıtılkeçılı köyleri D. P. İllerinin iştirâkile hararetli bir toplantı yapıldı, hatibler C.H.P. yi şiddetle tenkid etti
Gazianteblılerın haklı ve yerinde dilekleri
----o----
Şehir dahilinde işleyen belediye otobüslerinde biletçilere resmî elbise yaptırıl ması isteniyor, Çiinkii sivil olarak bozan şoförle birlikte binen yolculardan bilet almayanlar oluyormuş!
Gaziantep: (Hususi) diyenıizın şimdiye kadar yaptığı yeniliklerden bilide bundan üç sene evvel seferlere başlıyan şehir için otobüsleridir, seferlerine başladığı tarihtenberi bir çok arkadaşlar tarafından haklı teııkidlerle ıslâh edilen şehir o-tobüslerinıizin çok lüzumlu bir eksiği maalesef bugüne kadaı düşüııiilememıştir. O da şoför ve biletçilerin resmi elbiselerinin ol mamasıdır. Gaye bu şahıslara resmi elbise giydirmekle onla rı süslü püslü göstermek değildir. Halkla ayni etmek ve halkın otobüslerde suistimal oluyor diye yanlış kanaatlarım ön temektir.
İstirahat gününde bir şoför ve ya biletçi bir yere gitmek için □tobüse biniyor tabii onlara bilet kesilemez icabında yanında biı kaç arkadaşı da otobüse bin miş bulunuyor onlara da bilet kesildiği halde, yine halk, bilet çiler arkadaşlarını parasız bindi rıyor zannediyorlar halbuki bilet çi ve şoförlerin resmî elbiseleri olsa halk bu yanlış kanaati taşı mayacaktır. Hakikaten şehir o-tobüslerimizin dürüst ve metot lu çalışmasını takdir ederken sa I yın belediye başka.nımızdan rica' mız, bu biletçilere birer kat resmî elbise yaptırılmasını sağlamaktır.
Çünkü aldıkları maaşla ancak idarelerini temin eden bu vatar daşlar keselerinden elbise yapınacak durumda değildir.
Arif Ersaraç
Hükümet Ban-dırmadanmısır mübayaa ediyor
Kızılay tarafından mübayaa cdi len mısırlar yüzünden maliye i-le vergi ihtilâfı başgösterdi
Bandıra: (Hususî) — Sayın Başbakan yardımcısı gazetecileri toplayarak Karadeniz havalisi hakkıııdaki iddiaları red ededur sun Bandırma ve mülhakatında! Kızılay Cemiyetinin genel merkezden aldığı emirle, sür’atle mı nr mübayaasma başlanmıştır 180 ton kadar toplanacak bu mısır lar Karadeniz bölgesinde muhtaç vatandaşlara ulaştırılacaktır. Fakat buııdada öyle bir aksi lik olmuştur ki Kızılayla, maliye arasında vergi meselesinden an Iaşmazlık çıkmış ve satın alma İşi zorlaşmış alınanlar sevk edile mercekte ve bir türlü yeniden mübayaa yapılamamaktadır.
-------o------
Edirnede yapılacak tarihî Ktrkpınar güreşleri

Edirne (Hususî) — 1948 yılı tarihî Kırkpınar .güreşleri Mayıs ayının 21 inci cuma günü başlayarak 23 ncii Pazar günü tona erecektir.
Güreşleri görmek üzere Edir neye gelecek olan yurddaşlonn her hususda istirahetleri sağlanmıştır.
Diğer taraftan şehirde mev-cud bütün oteller, gazinolar ve pansiyonlar serbest bırakılmıştır. İsteyenler evvelden ver ki-ra layabi leceklerdi r.
Gazianteplilerin Başbakana teklifleri
Gaziantep: (Hususî)
rimizin gençlerinden 32 kişilik bir grup müştereken imzaladıkla n bir dilekçe ile Başbakanlığa müracaat ederek yabancı memlo ketlerder^satın alınan gemilerimizden birisine (Gaziantep) adı nın verilmesini arz ve teklif et inişlerdir»
Şeh-
Güre DJP.ocağında yapılantoplantı
«Müslüman çocuğunsa kitabı» ndaki yanlışlar

Edremid: • (Hıu.ışî) mize bağlı Güre köyü D, P. ocağında Zeytinli, Tahtaköy, Tahta tuşlar ve Kızılkeçili köylerinde ti D. P. li vatandaşların iştira-kile bir toplantı yapıldı. Ayrıca ilçe merkezinden bu toplantıya D. P. li bir çok vatandaş idare heyetile beraber iştirak etti. Pal ti salonunu ve önündeki meydanı kadınlı erkekli olmak tilere dolduran yüzlerce vatandaş, ilçe başkanı Dr. Muharrem Tunçayın teklifi üzerine anaya samızm üçüncü maddesi ve D. P. nin amentüsü olan (hâkimi yet kayıtsız şartsız milletindir.) düsturu hep bir ağızdan, üç de fa tekrarlandıktan ve Demokra si şarkısı söylendikten sonra o-cak namına İhsan Daıicanın ki sa ve veciz bir konuşmasını mü teakip ilçe idare kurulu 2 Bşk. nı Hüseyin Arıkan Demokrat Partinin hangi maksatlara daya narak kurulduğunu ve hangi yol da yürüdüğünü etraflıca izah et tikten sonra sözlerini devletçilik mevzuuna intikal ettirmiş. C. H. P. devletçiliği ile D. P. devletçi ligini mükaseyeler yapmak su-retile izah etmiş ve diııleyicileı
tarafından sık sık alkışlanmış-mıştır. Bundan sonra ilçe idare kurulundan Muhsin Bilen Mikro fonun başına gelerek köylü va tadanşla rımızın senelerdenberi çektiği zorluk ve iztiraplanııı gu zel bir şekilde ifadelendirdikten sonra dinleyiciler tarafından sık sık alkışlanmıştır. Müteakiben mikrofona gelen ilçe başkanı Dı, Muharrem Tuncay Demokrat Partinin kısa bir zaman zaıfın-da kazandığı sevginin sebeplerini ve 25 sene içinde C. H. P. nin ihmalinden, programsızlığından ve keyfi idaresinden dolayı bilhassa köylü vatandaşların çekti ği iztirapları bir çok misaller ve ı-erek izah ettikten sonra D. P. nin müdafaa ettiği dâvanın, eaa sen her yükü çeken bir çok feda karlıklara katlanan fakat buna mukabil ihmal edilen köy lü vatandaşlarımızın sı o 1 d u ğu n u , bir çok misaller vermek suıetile canlı bir şekilde ifade etti ve dinleyiciler tarafından alkışlan dı. Bundan sonra (hâkimiyet ka yıtsız şartsız milletindir) düsturu hep bir ağızdan tiç defa tekrarlandıktan sonra toplantıya son verildi. Teffik ülutürû
dâva yine
Afyonda Sıtma savaşma başlanıyor Sıtma Mücadele Başkamı Doktor Kadri Ihtan altı sene lık bir mücadi»e plânile seylâbların önüne geç leceğıni ve yapılacak lüzumlu işleri bildirdi ■ Afyon: (Hususî) — Bu yıl ge rek C. H. P. ve gerekse D. P. kon greîerinde mevzu bahis olup üze rinde durulan dileklerden birisi de (Akviran gölü) meselesidir. Sineanh ovasının nfthtelif senit lerinden gelen caycıklar bu gol cükte toplanıp yağış mevsimlerinde 13 köyün arazisini su al tmda bırakıyor. Bu hal yalnız sr.malık biı mphit yalatmakla kalmayıp, her yıl bu bereketli o vava binlerce lira zarar vermek tedir.
Dün ilimiz sıtma mücadele baq kanı B. Dr. Kadri Ilhan bu mın takanın mücadele işleri hakkın da ezcümle demiştir ki:
«Altı senelik bir plânla ova su âfetinden kurtulacaktır. Başkanın bizzat yeııi hazırlanmış proje üzerinde verdiği izahata göre: Açılacak 3 kanalın birincisi Ka yadibi, Gezlet. Sinir, Boyalı köy lerinden geçmekte olan çayın muntazam kanala alınması.. Kifkpınarlarından çıkıp Sinan Paşa ve Kucükhiiyük köylerini takiben gelen yaz mevzimlerin-de kuruyan kıs mevsimlerinde
•'
taşan su yolunun derinleşmesi, b çüncüsü ise Bulca ve Balhahmud koyienni saran Kırkpınar suyunun kanala alınmasıdır ki, Ce man yekûn bu üç istikâmetten gelecek ve Akar çayında birleşe celi olan kandan uzunluğu 30 km. olacaktır. Beslenemeyen ve kapalı bir halde bulunan Akvı-ran gölü ise kendiliğinden kuru yacfıktır.
Bu iş 19 500 metre mikâplık bir toprak işi olup ancak 60 bin amele ile başarılabilir. Vasati ola ıak bu on iiç köyden her sene 10 bin amele (mükellef usullle olabilir. Bir mükellef kazma ve küreği ile beş gün çalışacak, Ça lışmak istemiyenler ise yerlerine vekilde bulamadıkları takdir de bu beş günün bedelini vere- ■ çeklerdir. Ayn bir kayıt görerek özel idarede toplanan bu paralat yine ayni işte sarfedilecektir.) Celbedileceğine göre proje âza mi 6 senede ikmal edilmiş ola1 çaktır. Kanallar 1,5 metre derin liginde 2, 3. 5, metre taban ge nisliğinde 111 eninde olacaktır.

Yalova Tütüncüleri müşkül durumda
Balen satılan mıkdar 70,000 kiloyu bulmaktadır. Mubayaa
ya sadece Tekel idaresi iştirak etli, fakat fiatlar 70 - 80 kurur şa kadar düştü. Bu seyeki rekolte yarım milyon kılo.~
Yalova: (Hususi) —Bu sene bilindiği gibi tütün yetiştiren bölgelerin acılarını, dertlerini ga zete sütunlarında okurken biz Yalova müstahsilleri bu vatandaşlarımızın biı- acı yapraktan tatlı günler geçirmeği tasarlayan meslektaşlarımızın dert irine ortak oluyoruz. Hep ayni ko nu ayni düşünce ve dert Yalovs Marmara bölgesinin iyi kalite tütün yetiştiren bir kazasıdır. Rekolte yarım mıh on kilo kadar olup müşkül şarlar altında beklemektedir. Şimdiye kadar Tekelden başka mubayaada bu lunan yoktur. Bursa tüccarların dan Mehmed Tütüncüoğlu tarafından bir mübayaa hazırlığı görülmüşse de müsbet bir neti ce elde olunamamıştır. Ayrıca sa tılan tütün miktarı 70 bin kilo tahmin edilmektedir. Bir sene e mekle ve bir çok masraflarla köylünün meydana getirdiği tü tün mahsulünü Tekel ambarlarına getirip te alıcı bulunmadığından iki buçuk aydır bekliyen tütünler vardır. Verilen fiyatlar maliyet fiyatlarının çok altındadır. Bu fiyatlar karşısında m üs tahsil banka ya ve kredi koofera
I
tiflerine olan borcunu ödeyememekte ve bu yüzden üzüntü duy maktadır. Köylünün elindeki tü tünler yer azlığından herzaman çürümek tehlikesine mazur dur. Tütüncülüğümüzün geçirdiği bu krizli günlerde Tekelin 70—80 kr. gibi düşük fiyatlarla tütün almak fırsatını gözliven tüccarın eline düşmek ihtimali artmış tır.
-------o -----
D. Dz. Yollarının bir vapuruna Yakvı ismi kuntlu
Yalova (Hususî) — Şehir hat lan için ısmarlanan bir vapura Yalova isminin konması ve İstanbul - Yalova vapur seferlerinin çoğaltılması maksadilfl Hollanda tezgâhlarında inşa e-dilerek ikmal edilen Yalova va putunun d ezme indirilmesi miina sebetile Yalova belediyesi tara tından Ulartn-ma Bakanlığına teşekkür telgrafı çekilmiştir
Diğer taraftan haber aldığımı za göre yaz tarifesi c'.ünasebe tile seferler çoğalacak ”e Yalo-vanm ihyasına çalışılacaktır.


Devrimizde birinci sınıftan adamların devlette vazifeleri yoktur.
DE STAEL
imimi ahlâk kaidelerinin tatbik ve itibar görmediği. ihmale uğratıldı*
ğı devirlerde ve yerlerde, insanın daima kanunların emrettiği husus lan bihakkın ifa edip etmemek hu susunda vicdanın kontrolüne tâbi olarak vazife görmesi, ahlâk ve hukuk kaidelerinin menettiği hu-susatın yapılmasına müsaade ve müsamaha etmiyecek şekilde a-yarlanmış şuurlu bir kalb faaliyeti ile hareket ed( gelmesi temennilerin en ideali olarak gösterilebilir... rj »j î/
Her türlü menfaat ve ihtiras zincirlerinden kurtulan bir cemiyet insani tasavvuru belki uzak bir hayal ise de; hiç olmazsa idare 'mevkiinde bulunanları bu kıratta yetişenlerden seçmek millî refaha erişebilmenin ana kaidesidir denebilir... Bu itibarla kanunların hazırlanıp yapılmasında olduğu kadar onları tatbik edecekle rin seçilmesinde de oldukça teemmül ve titizlik gösterilmesi, idarenin iltimas illetinden kurtarılarak ehliyetli ellere tevdii zarureti idrâk edilmiş bulunmaktadır.
Esasen politik faaliyetler ve a-kîdeler insanlar arasında kurulma sı gereken içtimai düzeni ve ferdî refahı sağlıyacak bir hedefe yönel tilmiş bulunmadıkça hiç bir değer taşımazlar ...
İçtimaî ihtiyaçlara ve kanunî prensiplere davanılai'ak tanı bir ah lâkî vazife anlayışı içinde yiiıâitü lemiyen idarelerden memleket adı na uzun vadeli ve sağlam bir faaliyet randımanı beklemek de biraz güç ve düşündürücü bir konudur.
Devlet hayatının sıhhatli bir şekilde işliyebilmesi için faaliyetleri tanzim ve idare edecek olanları tam bir vazife ahlâkı ile teçhiz etmiş bulunmadıkça akideler Jie kadar ideal projeler ne kadar gösterişli ve süslü olurlarsa olsunlar, yine camia için beklenilen refaha erişmek ve idare için de âmme i-timadını-kazanmak imkânı vardır diyemeyiz...
Bu hususta siyasî tarihlere bir göz atılacak olursa:
Milâddan şu kadar yıl önce ve sonra yaşıyan nice nice siyasî ve İçtimaî müesseselerin doktrinal esaslara göre tesis ve tanzim edil miş bulunmalarına rağmen bu mü esseseler-i işleten faal organlarının mes’uliyet kaygusundan uzak ve vazife ahlâkından mahrum bulunanlardan seçilmiş olmaları neticesinde; uğranılan maddî ve manevî dejenerasyonları ibretle seyretmek pek de güç olmasa gerektir. Bizansta, Komada ve daha bir çok milletlerde tarih boyunca tekerrür edegelen - Saray entrikaları» vazife ahlâkının tereddi eden misalleri ile dolu birer balık hikâyeleri değil midirler?...
Bütün bu tarih olmuş olan siyasî ve İçtimaî müesseseleTe bu günkü tâbiri ile birer ofis manzarası arzettiren seb^blerin başmda hiç şübhe yok ki: Çiftlik gibi kullanma metodlarile işliyen bir tarzı idare zihniyetinin ve ahlâkıya-tının mevcud ve hâkim bulunmuş olmasını göstermek mümkündür.
En mükemmel kanunlar ve en iyi müesseselere sahih pek çok ülkelerde bile idarenin açık gözler ve muhterisler- pençesine düşmekle ve bilgi ve faziletin ayağı kaydırılarak yapılan işlerden millî refah yerine daima hüsran ve göz yaşları akagelmiştir...
Vazife hissinden ve memleket endişesinden uzak yalan, dolap ve riya metodlan ile işletilen müesseselerin iflâs sayılarını tarih bile sağlam hafızasında tutmaktan u-sanmıştır. Her memlekette hâlâ tarih ders kitabı olarak hikâye edilmd^e fakat ondan ders alınmamakta ısrar ve inad gösterilmektedir.
Bu itibarladır ki bugünkü idareleri de dünkülerini aratacak durumdan henüz kurtulmuş saymağa imkân yoktur denebilir. Bu re-ali'» hükmünün açık ve yakın misalini kendi ta’illimizde de müşahede .itmek mümkündür. Şöyle ki: İnhitat dc’Tinin sebebleri ve imparatorluğumuzun kuşa benzetilmesinin âmillerini yukarıdan beri izahına çalıştığımız vç üzerinde ısrarla durduğumuz vazife ahlâkımızın zayıflamış ve zayıflanılmış olmasında görmek yerinde- o-lur.
Hâlâ devrimizde de (Politikada en kuıa yol müııkeıârdır) şeklinde hendesî bir kaziyeye teşbih edilegelen dolamoaçlı ve karanlık yollardan yürümede menfaat gören bir zihniyetin yaşadığını müşahede etmek güç değildir.
Dün Tanrı adaleti ve huzurunda hesab vermek kaygusıı idarcle-' bugünkünden daha çok moral
Msîlî Eğitim Bakanlığı küçük çocuklar için doğru dürüst bir din kitabı hazırlatacak ihtisas erbabını bile kestirmekten âciz midir?

Eundan evvelki yazımda Nu-reddin Aıtam tarafından yazılan Müslüman çocuğunun kitabı adlı eseri umumî mahiyette bir tenkid ve tetkike tâbi tutmuştum. Bugün de kitaba şöy le bir göz gezdirmekle gördüğüm hatâlardan bazılarını mad de madde aşağıya yazıyorum: - 1 — (Sahife 168) «Kur’anı kerim bir başka âyette şöyle diyor:
«Oruç tutunuz ki, sihhat bulasınız.» deniliyor.
Böyle bir âyet yoktur.
(Sûmû tesihhû» diye bir
dişi şerif vardır. Onun terceme-si olacak.
2 lanın (âyet)» (Sahife 27).
Bu da âyet değildir. Hâdis -tir. Hadisin aslı şöyledir:
«Tehallekû bi ahlâcillâh»
3
(âyet)» (sahife 118)
Ayetin aslı böyle değildir. As lı şöyledir:
«Câel hak ve zehekal batıl meali:
«Hak geldi, bâtıl yok oldu.»
4 — «Bir müminin diğer mümini bile bile öldürmesi caiz de ğildir.» (Ayet). (Sahife 88)
Ayette «bile bile» yani «mii-teammiden» kaydi yoktur.
Ayetin aslı şöyledir:
«ve mâkâne limü’minin en yal tüle mü’minin illâ kataen».
Doğru tercemesi de. şöyle o-lacak:
Bir mü’mine diğer bir mü’ -mini öldürmek yaraşmaz. Meğer- ki, yanlışlıkla ola.
5 ziim yerken gördüm» 110) '
«Üzüm yerken - değil, «üzüm sıkarken» diye terceme olunmak lâzım. Çünkü âyetin aslı şöyledir:
♦İnnî eranî a* sırü
-.'.m ~
mm.» âyet, (sahife 123).
Ayetin aslı «înnî Abdullah ) dır ki, tercemesi «Allahın kulu yum-’ demektir. Geliyorum, kelimesi âyette yoktur.
7 — (Sahife 174) dış temizliği bVısinde: «Küçük ve büyük abdest bozduktan sonra bunla rın çıktığı yerleri güzelce yıkamak farzdır ve namazın şar tidir.» denilmiş. Büyük abdeste yıkanır, fakat küçük abdest te yıkamanın farz ve namazın şartı olduğu muharririn ilâvesi dir.
8 — (Sahife 175) abdestin sünnetleri arasında «sol elinizle siımkürürsünüz» denilmektedir. Sünnet olan sümkürmek değil, burnuna su çekmektir.
? — (Sahife 176) abdestin sünnetlerinde sıra takip etmek, uğmak, araya fasıla verip de kurumadan yapmak da var. Mu harrir bunları hazfetmiş.
10
«niyet» Guslün farzları arasına girmiş, halbu ki, niyet guslün sünnetlerindendir. Nitekim bir kimse denize düşse ve ağzını, burnunu yıkasa, cünüplükten kurtulmuş olur.
« Allah m ahlâkile ahlâk-
«Hak yaşar, bâtıl ölür.
«Ben rüyada kendimi ü-(sahife.
hamren.»'
«Ben Allahtan geliyo -
(Sahife 178) Gusülde

bağlarla bağlanmıştı. Bugün ise her türlü bağlar koparılmış bulun maktadır. Açık fikirli müstakil insanların memleketi fazilete ve refaha götürecek direkt yollarında yürüyecekleri zamana henüz erişilmiştir denilemez. Bununla beraber tabiatın ezelî kanunu olan (tekâmül kanunu) nun moral gelişmelere müessir olduğuna olan inanımızın kuvveti biricik ümid ve teselli kaynağımızdır. Hür ve medenî bir millet olmanın, şen ve mesut bir vatan meydana getirebilmenin bizce bir tek yolu vardır. O da âmme hizmetlerini tevdi edeceğimiz gelecek nesilleri gerek u-mumî ahlâk ve gerekse sağlam bir' vazife, ahlâkı i!e teciliz edebilmektir, Zira rüşvetsiz çalışan rnemu-rujıd&n buğday satalı vekiline, parmağını basan câhilinden kırnu-' zı oy kullanan mpnevveı ine kadar [ memleket işlerinde vazife alacak olanlara ahlâk ve hukuk kaidelerine her neyden önce riayet edilmesinin öğretilmesi temin edilmedikçe; süslü programlar ve ideal kanunların altında daima içtimai bünyelerde ve nıhlnrda tereddi tohumları eksik olmıyacak; ve milletlerin temel yapılarını teşkil eden âmme müesneseleri birer çift lik ve milletin malı da deniz ola-1 rak akıp gidecektir |
* Salühaddin Şenelt |
I

11 — (Sahife 184) Namazı bozan şeyler bahsinde de bir çok hazfler yapılmış.
12 — (Sabife 197) Cenaze na mazı bahsinde «cemaatin kıbleye karşı durmasına lüzum yok-
■ ■■ Yaza n : --------
Af. Naci 5r»ra(7ar|
(Sahife 87) «Kan dâva
(Sahife 123) «Zekeriy-
/ (Sahife 123) «Hazretij
tur. Safların yüzü musalla ta-, şı üzerinde duran tabuta karşı çevrilir. ) deniliyor. Bu hatalı bir beyandır. Çünkü bu beyana göre, uzun bir saf farzedilirse. musalla taşı önündı olanlar ce nazeye karşı iseler de, uzun sat dakiler kıbleden yüzlerini çevirip ölüye karşı durmaları lâzım gelir. Bu hatalıdır.
13 — (Sahife 79) «Bi/ati Rıdvan» dedikleri cennet bağlanması oldu, deniliyor.
Ağaç altında yapıldığından Biy'ati Rıdvan denilmiştir. Cen netle bir münasebeti olmasa ge rek!
14
lannı yasak e|ti ve işlemiş faiz davalarını kaldırdı» deniliyor. Halbu ki, işlemiş ve işlememiş, ezâfi müzaafe, faizi mürekket veya gayri mürekkeb... Hep sini kaldırd».
15 — f Sahife ) «Esâme'vi başbuğ tayın etti» demliyor. E-sâme değil, doğrusu Üsâme'dır.
16— (Sahife 20 ve 102) «Hep Peygamberimize ilham» deniliyor. ilham yerine «Vahî« demek lâzım.
17
ya Aleyhisselâmın üstüne yürüdüler ve yüz yaşındaki ihtiyar Peygamberi öldürdüler.» deniliyor.
Hazreti Meryemin İsâyı do -ğurmasile ve gûya Zekeriyva Peygamberin Meryemle müna -sebette bulunduğundan dolayı öldürülmüş, olduğu gösteriliyor. Halbu ki, Zekeriyva Peygarr.be rin ölümü bununla alâkalı değil dir.
18
Meryem amcasının oğlu Yusuf Neceaıla evlendi» diyor. Eizim kitaplarımızda bu yoktur. Bu,; İncilin sözüdür. İncilden nakle dildiği bildirilmek icap eder.

Bu hatâlar böyle sıralanmak la uzayıp gidecek bir haldedir. Bu kadc,” yanlışlarla dolu bir eser Müslüman çocuklarına nasıl okutturulur? Diyanet Reisli ği bu eseri tetkik etmek ve yan lıslannı Müslümanlara bildir -mekle mükelleftir.
işte din işini ihtisasa bırakmamanın neticesi böyle olur.. Millî Eğitim Bakanlığı bu eseri, b?f’’xazdan evvel olsun. Diyanet R.eisl iğine gönderi d tet-k:k ettirseydi bu yanlışlar böy le kalmaz, düzeltilmiş olurdu..
Görülüyor ki. Millî Eğitim Bakanlığı küçük çocuklar için doğru dürüst biı* din kitabı bi-11 hazırlatacak ihtisas erbabını bilmiyor. Nerede kaldı ki. daha mühim din bahislerini vazdıra cak dinî meslek mekteplerini i dare edebilsin!
Ben bu eser hakkında ancak umumî surette bir kaç söz söv İrmek ve hatâları hakkında bir J:?c misal getirmek istedim . V/ksa muhtelif noktalar da b^ş tan başa tetkik ve tenkid edile oek bir haldedir.
Bilhassa eesrin ilnıî metod i tıbarile ilk tahsil devresinde bu lunan çocuklar irin talimî kıy meti haiz olun olmadığı avrıca tetkike savan bir mes’eledir.
İlk tahsil değil, orta tahsil de recesinde bulunan çocukların bi le anlavamayacağı bahisler, mü tesavvıfâne birler vardır. Eser bir tarih kitabı mıdır, bir ilmü l.’l midir9 Yoksa miintehab bir s’ir mecmuası mıdır?
Ayırdetmek güçtür. Çocuğun idrâk seviyesi hiç nazarı itiba ra alumıanuştn Eser hangi yaş ta ve hangi tahsil devresinde bulunan çocuklar için yazıldığı nı anlamak mümkün değildir.. Millî Eğitim Bakanlığı terceme ve te’lif heyetine bu eseri hıc tetkik ettirmemiş mi? Koca Ma arif Vekâletinde İlmî metod -dan anlayan ve buna kıymet ve ren kimre yok mu?

Sonra eserde tasavvufa, rikatç.ilik çok kayılmıştır, rikat şeyhlerinin, tarikat şairle rinin mistik sözleri bo) bol nak
•ıC;
ta Ta-


ledilmiştir. Eserin mubrurten tarikatçilik zevkinden nıiıılûc ve m.ütasavvifâ«ıe şiırk dea his semend olabilirler. Amiû henüz dinî bilgileri öğreiırt k û-zere besmele çeken çoçığa boy Je mistik şiirleri beli t rulete, tasavvufu, tarikatçilij ışılamakta ne mânâ var?
Millî Eğitim Bakanlı^ mvuk bir gaflet göstermiştir.D .yaııet riyasetinin teşebbüsüm ) (
yim diye büyük bir h ' -. ,.ie mistir.
Memleketin genç ya-ı mistik sözlerle, tarikat L delenle bunaltacak bcrrle . «erin üzerine nasıl rcsı-i
ı.arını ? -ı.kı
Tir e dam gasını bastı? Dörtyüz s^.ıe vel Şah Ismailin daîteı ..» susî kanallarla bıı millet •: desini sarsmağa çalıştık-vaffak olamadılar. Resini lanıı bu, bir ucu siyasete laya nan nazik nektada çok ; . -a o.’ması icap etmez mi’’
Anadolu Selçûkî devleti h yıkan Batınîler. Osmanlı d1/telini de yıkmağa çalışmışla! lı. Ya mz Selimin basireti olm aaydı tehlike büyüktü. O zanıa ı g-ı lip olan Yavuz, bugün ba-rin )-sizliğimiz yüzünden mağ ip a ziyete düştü. Şah. Hatay: kimdir? Bu milletin mükte ’ aı mı dır? Türk çocuklarına M.l«dü-manlığı mı öğreteceğiz /okır» tarikatçiliği mi? Bazı kö ler. mizde gizli tarikatÇilik j itler,-kr. Şah İsmail gibi, Sivasta i-dâm edilen Pir Sultan Abda! bi hurafat propagandaca! mnır tesiri altırğ? bulunduğa Millî Eğitim Bakanlığı bilmiv )ıu' Bu eser, onların ekmeğ : e a sürmeyecek mi?
(Arkası ■ r.r)
TV
Irn-akb tna-kan)u

/


I
t
r

I
I
Vezirköprü ger de rinin Çeltekdck tetkikleri

uBrada gençler 'Andasat palcs) piyesini itmsd e tirler ve çok takdir kaza notlar
---• )--
Havza: (Hususi) — zar günü Vezirköprü
Geçen ps
Halkav temsil kolu, bir müsameıe ver mek üzere Çeltek işletmesin? gel miş, işletmenin sinema sa»miada, (Andaval Palası piyes ut mı vaffakivetle temsil etmişienlir Bandosu, koro heyeti ve ..-«ti lal lı gençlerde, muvaffakıvı- li ça lışmalar yapmakta olduğu aniaş lan Halkevi temsil kolunun /e şeflerinin semereli mesaıle.-ı başanlarile tebrike lâyiktir
İşletmeyi temsil ziyaret: -si lesile, gençler ocakları v? is' -t-me tesisatını gezmişler • -dalı malûmat almışlardı-.
Havzada muhteiic tâyinler
Havza: (Hususi)
kanı Fehmi Kutlu Kilis Kaymakamlığına tahrirat kâtibi Şeriı Aksoy Lâdik tahrirat kâtipliğine. Kaza jandarma baş gediklisi Rüştü Utkan AJac?am kaza ba.-gedikliliğine naklen, nüfus katibi Kâzım Bavduıiu da LâLk ııü fus memurluğuna terfiar. • ı ne dilmişlerdir.
Balıkesirde fuhuşla şıd delli nücadefeye başlanCj
Kav ua-
Balıkesir: (Hususî) — *ni polis müdürümüz Sülej inan Sargutun şehrimize tâ; ’. ı ııden beri Balıkesirde fuhuşla sıkı bir mücadele yapan Emniyet kadru su son hafta zarfında 12 randevu evi basmışlar ve bu evleri kapatmıştır. Randevu evi olması muhtemel bazı evlerde basılmak üzere sıkı kontrol altında bulundurulmaktadır.
Fuhuşla amansız, mücadele e-deıı ve Babkevire gelir gelmez bekçilerin duıumunu düzelten ve yeni elbise dağıtmasına âmil olan yeni Emniyet Müdürümüz Süleyman Saıgutu tebrik eder başarılar dileıiz.








1
t
w .
1!
l1
|5 MAYIS 1918
TEN! 8 AB I8
SAYFA:5

k



R

(Baştarafı 1 incide)
Cavid ®kln sözlerine 940 yılından itibaren şeker satış ve istihsalini gösteren rakamlar vermekle başladı. Mütehavvll olmakla beraber 946 da 97 bin ton istihsale mukabil 148 bin to na çıkmıştır. Fiatlarda 940 dan beri hayli değişik manzaralar göstermiş 28 kuruşla 500 kuruş arasında oynamıştır.
Hâleu 100 - 130 kuruştur. 948 yılının 4 aylık satışları da 48 bin ton olduğuna göre aşağı yu karı geçen vılın vaziyetindedir.
Cavid Ekin, fakat muhtelif şayiaların tesiri altında olacak tır ki, son giinleı de satışlar nor mal bir hal aldı. Günlük satış ortalama 100 - 150 ton olan îs tanbulda bir iki gün evvel satışlar 470 tonu aştı. Bunun şe ker voktur. Fiatlar artacaktır, şeklindeki şayiaların tesiri altında vâki olduğunu kabul etmek iktiza eder. Ankarada da durum böyledir. Ve Anka raya sene başından beri muntazaman ayııi miktarda şeker gelmektedir. (Gürültüler).
Cavid Ekin 947 satışlarının baliğ olduğu miktar gözönünde ^utularak dahilî istihsalin kifa .et etmemesi ilıtimalile hükıı-^etin hariçten iki partide gel-ıek üzere 35 bin ton sipaışte. olunduğunu, birinci parti de nıüsbet bir netice alınamamış sa yılsa bile eldeki stokla gelmesi ihtimali çok kuvvetli olan ikin ci partinin ihtiyacı karşılayaea ğını. nıaamaüh hükümet bunun haricinde daha süratle gelmesi ni temin için dolarla siııarişte bulunman da düşündüğünü bu suretle 30 bin ton kadar şeker getirileceğini bu kampanya dev resi zarfında seker fiatjarında hffhangi bir değişikliğin asla, düşünülmemiş olduğunu ilâve etti.
Fakat önümüzdeki kampanya devresi için o günün fiat unsur larıııı şimdiden tesbite imkân olmadığından şimdiden birşey söyliyemiyeceğini ilâve etti.
(Bu maruzatın da açıkça gös termektedir ki, bugünkü şayia lar asılsızdır.) dedi. Buna rağ men eğer şeker satışlarında a r/ımal durum yine devam eder te» se hükümetin goreken tedbirleri FTSFâğını Millî Korunma karnı nunun verdiği yetgileriıı de kul laııılacağı gibi, beyanname iste r.ilip şekerin tevzie de tâbi tu tutabileceğini söyledi. Cavid E-kin şeker kamışuıdan şeker i-mal için filhakika senelerdenba ri etüdler yapılmış olduğunu, hattâ Pançara nazaran daha u enza mal olacağının da hesab-lahdığını ancak bu fabrikalar 120 milyon liraya mal olacağı d etle malî imkânların da bu na elvermesi gerektiğini ilâve etti.
Şevket Adatan kürsüde Cavid Elkiııden sonra kitrsü-ye gelen Şevket Adatan Remzi Vüıegirin önergesindeki bir i-bareve cevap verdi. Bu önerge de hükümetin, büdce açığuun ve müstarel ihtiyaçlarını karşı iamak için vâki fiattarım tâki ben şeker ve sigara fiattarınm artacağına dair rivayetlerden bahsediliyordu.
Şevket Adatan dedi ki. mem nıınlukta arzedevim ki. ilk dört aylık tahsilatımız 11.5 milyon lira fazlalık göstermiştir. Büd-cemizin tahsilatında noksanlık olmadığına göre açık ta vârid delildir.
Bundan sonra takrir sahibi Cenab Aksu kürsüye geldi. Şe keı darlığı dolayısile iki gün ev vel verdiği takrir üzerine Başbakanın kürsüye gelerek gelecek oturumda izahat vereceğin den bahsettiğini, fakat kendisine fiatlar hakkında sorutan su-• h bugün size cevap verenıit’e-teğim şeklinde karşılamasının Vendısını endişeye diişürdürib H işin memleket ölçüsünde p’-mmiyet kesbettiğini, sekerin '•■'kikaten bir spekülâsyon nıev z,(’' haline geldiğini anlattı. Ce-r ab Aksu sözlerine şöyle devam e,ti. Ekonomi Bakanını dikkat te dinledim.
Bu konu üzerindeki endîşelerim tamamen giderilmiş vaziyette de-ğildrr. Saka hükümetinin, iktidara Çeldiği günlerde kurulmuş nıuhte "f Bakanlardan mürekkeb bir halatı ucuzlatma komisyonu vur ara
, B|dı Meclis kürsüsünden veya mat I buattan faaliyetlerine dair haber-f l'Ti ve iğne iplikten İlilmem neye ' kudar her şeyle ilgilendiklerine air beyanları işitir dururuz faal işte o kadar. Aylar geçiyor u-nıumî hayat endeksinden, bir sanım düşmek şöyle dursun zarurî "‘tiyaç maddelerinden fiyatlar ' Artmakta bunun yerine kalite düş I 'ektedir. Sebze fiyatlarında dahi ^«tanbulda yüzde nisbetinde yiik-.^■İme olduğundan bahsedilmiştir.
*bebi suiistimaldir, mürakabeslz-«tir. Millet huzuruna İliç çekin-^••den hayatı ucuzlatmak volun-' ”«yız muvaffak olacağız şeklinde

I

saışlari
iddialarla çıkıyoruz. Fakat en hafif tâbirile beceremiyoruz. On gün dür halk şeker bulamıyor. Fırsatçılar ise el altından çuval çuvnl şe-kejr nakletmektedir.
«İlükûuıet passif vaziyettedir»
Hükümet paeaif vaziyettedir. A-ra sıra bilmem hangi salâhiyetli palısın beyanına müteallik makaleler görüyoruz. Bütün kabahati halka yükletmek şeklindeki malûm mazeretin tekrarlandığına şahit oluyoruz. Halk fazla şeker yiyorsa bundan ancak memnun olmalı iftihar duymalıyız ve bunun tedbirini bulmalıyız. Fiyatlar arta cak ne olursa olsun on gündür ben bir mebus olarak âkide şekeri yiyoruz. Ciddi söylüyorum ben realiteden bahsediyorum. Şeker sıkıntısını öâlem€t& çok önceden tedbir aldık diyorlar. Mesele halledilmiş değildir. Ortada vakıa var şeker gibi birinci derecede bir gıda "maddesini şeker şirketinin dirayetine bırakmıyarak bir hükümet meselesi olarak ele alsalardı elbette muvaffak olurlardı. Bir arkadaşım anlattı bir firma îtal-yadan beş bin ton şeker getirmek üzere müracaat etti. Şirket teknik sebebler dolayıaile beş bin ton getirenleyiz on beş bin ton getirirseniz olur diyerek müracaatı reddet miş. Ben bunun arkasından çok dalıa gizli şeyler hissediyorum. Hiç bir kuraklık ve rekolte noksanlığı olmadığı halde esaslı tedbirler aluımadığı için dün buğday bugün şeker yarın da zeytinyağı sesleri meseleleri zincirin halkaları halinde gittikçe artacaktır. Gün lük politika peşinde koşmaktan vazgeçmelidir. Sonra bir çıkmaza gireriz ve çıkamayız. Bu bir beceriksizlik meselesidir. Haşan Saka kimin hangi işi yapmadığını benden daha iyi bilil-. Haşan Saka e-saslı İktisadî tedbirleri vakit geçirmeden almalı yarın bir et öbür gün bir ekmek meselesi bu mecliste müzakere konusu bile olmamalıdır.
Almıed Remzi Yüregir konuşuyor
Bundan sonra kürsüye Alınıed Remzi Yüregir geldi. Ötedenberi memlekette maalesef devanı eden hâdise var her hangi bir maddenin fiyatı konuşulurken 10 - 15 gün önce alâkadarları lıaber alır, istifeiler harekete geçer. Gaibden mi hatıftan nu haber alırlar bilini yorum. Mulıakka ki bir şebeke bir komite var. Alâkadarlarına yani satıcılarına bildiriyor. İşte şeker işinde de böy le olmuştur.
Bakan gelecek kampanya dahi her hangi bir teminat mekten çekinmiştir. Ortada
panik manzarası anormal bir vaziyet vardır. Tedbirlerde noksanlık vardır. Fi.vatlar hakikaten art tınlacaksa hükümet bunu kesin olarak ilân etmeli herkes de ona gön- ihtiyacını teniiue imkân bulmalıdır.
■Şftker kamışından şeker istih-ali menoJesi
Ahmed Remzi Yüreğir bundaıı sonra şeker kamışından şeker istihsali için Çukurovada kurulan e-tüd hürosunun 10 yıllık çalışmala rından fabrikaların veri bile tesbit edildiğine hattâ bir defasında Fu-ad Sinneniıı bir defasında da Tali sin Baltanın Ekonomi Bakanı sı-fatlle bu havaliye gelerek arazi sahiblerile görüşmeler yaptıklanı, Cavava. Hindiatana mütehassıslar gönderilerek fideler getirildiğini, fakat sonradan işin yûrz üstü bırakıldığını anlattı.
Cavit Ekin tekrar kürsüye geldi, aşağı yukarı evvelki sözlerini tekrar etti.
Kalka dağıtılan pamuklular hakkında
Bundan aonra Sinan Tekeli oğ luııun Sümerbaıık pamukluların dan halk ne miktarda hangi cins terden ve ne şekilde tevziat yapıldığına dair «özlü sorusuna ge çildi. Ekonomi Bakanı buna da rakamlarla cevaplar verdi. Ny-fus başına vasatı allı metre da-ğrtılabiîdiğini geçen yıl bunun dört defada yani birer buçuk' metre yapıldığını ve bu defa üçe indirileceğini altı metreyi birden vermeğe ne imalât şeyi ne de stok bakımından şimdilik imkân» olmadığını söyledi.
Sinan Tekelioğlu •cevabında bü tün işlerin sakat olduğu ve dağı tılmada da isabet bulunmadığa nm Bakanın ifadelerde de anla şüdığmı söyledi, ve sözlerine şöv le son verdi.
— Ekmek bozuk, el bozuk. §e ker bozuk, ne yapacaksak yapa lınn, sokağa cıkacak halimiz kal madı. Artık bıı işe el koyup mil letin huzuruna alnı açık çıkalım, tütün ihracaalı
Bundan sonra Refik Ahmed Sevengilin tiltünlerinıi-zin yaban cı memleketlere satılması için
için ver-bir
itizar
Yazımızın çokluğundan (lalamda Mezlıebleı ve Fırkalar nasıl doğdu?) tefrikamızı kovamadık. Okuyucularımızdan özür dileriz.
ne gibi tedbirlerin alındığı hak-kıııdaki sorusuna cevap veren Ti caıet Bakanı bir kaç yıldır üst üste iyi mahsul alındığını, ancak dış piyasaların kapalı olma sı yüzünden tütünlerimizin hepsinin satılmadığını bunun için sterlinle tütün ihracına müsaade edildiği gibi ithal listesi haricinde bir çok mallar karşılığı da tü tün ihracına müsaade edildiğini ve harice gönderilen heyetler va sıtasile dış piyasalarla temaslar yapıldığını bildirdi.
İtalyadan yapılan şeker teklifi
Tekrar kürsüye gelen Ekono mi Bakanı italyadan beş bin ton şeker getirtmek için yapılan bir teklifin reddedildiği hakkın daki cevap Aksunun beyanatını ilgililerden ve şeker şirketinden telefonla sorduğunu ne şirketten ne de ilgililerde bu hususta bir bilgileri varsa bunu bildirme leriııi rica etti. Ve oturuma pazartesi günü devam etmek tizere son verildi.
fjeker shtışları durduruldu
Ankara: 14 (Hususî) — Hükümet aldığı yeni bir kararla bu ak şamdan itibaren bütün yurdda şe ker satışlarını durdui'muş bulunmaktadır. Şeker şirketi bu hususta ilgililere gereken talimatı göndermiştir. Anlaşıldığına göre, son günlerde hâ’dis olan şeker dar'ığı için yeni bazı tedbirler alınacaktır. Şekerin beyanname ile tevzie tâbi tutulması ihtimali vardır.
D P. niıı yarın yapacağı büyük miting fBaştarafı 1 incide)
bir ehemmiyet atfedilmekte, latan bulun tarihî günlerinden birini daha yaşıyacağı ilen sürülmektedir.
Şimdilik elli bin kadar Damek-ratm Türk milletinin en mukaddes hakkı olan secim hak ve hürriyetini istemek üzere istinad edeceği talimin olunan miting, Demokrat Parti yurd teşkilâtının her köşesinde büyük bir heyecan ve merakla beklenmektedir.
Demokrat Parti il teşkilâtına, telgrafla on vilâyet, bu muazzam mitinge heyetler göndermek sure-tile katılacaklarını bildirmişler -dir.
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re. Demokrat Parti İstanbul il ıda re kurulu, dün tekrar toplanmış, miting hazırlıklarile meşgul olmuş tur. Bu toplantıda Demokrat Parti genel başkanı Celâl Bayar da lıazır bulunmuştur.
Dün öğleden sonra, mitingin organizatörlerinden, Beyoğlu Demok rat Parti başkanı Bülend Danış man. beraberinde il idare kurulu âzalarından Emrn Nilıad Sözeri ve Ahmed Merten olduğu halde, vali Lûtfi Kırdar tarafından, mitingin idaresine memur edilmiş bulunan vali muavini Rüşdii Ülkeni ziyaret etmiş, bazı hususlarda izahat vermiştir.
Demokrat Parti il idare kurulu azalan, bugün de vali ve belediye reisi ile temaslarda bulunacaklardır.
Vilâyet ve emniyet müdürlüğü tarafından lâzım gelen ehemmiyet tedbirleri alınmıştır.
Dün de bildirdiğimiz gibi, miting. Taksim meydanındaki İnönü gezisinde yapılacak ve Celâl Dayardan başka beş hatib daha ayni konuda konuşacaklardır.
Genel başkan Celâl Bayarın en sonra konuşması kuvvetle muhtemel görülmekte, heyecanın azalma ması bakımından bu hususun bilhassa lüzumu işaret edilmektedir.
Bu mitinge, ocak üyelerinin de iştirakinin temin hususunda gerek bucaklar, gerekse ocaklar tarafından lâzım gelen tedbirler a-lı nm ıştır.
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Celâl Bayarın şerefine, bu akşam Taksim Belediye gazinosun da, Demokrat Parti il teşkilâtı a-dına bir ziyafet verilecektir.
İzmir mitingi için hazırlıklar
14 (Hususî) — Demokrat Parti İzmir il teşkilâtının İzmiıde de büyük bir miting tertib edeceğini bildirmiştim. Miting için bir taraf tan hazırlıklara devam olunurken diğer taraftan da icabeden kanunî müsaadeyi almağa çalışmaktadır. Müsaade istimzaç olunduğu takdirde Demokratların İzmir mitingi pazar günü saat 18.30 da yapılacaktır.
Ingiliz profesyonelleri bugün Fenerbahçe ile karşılaşıyorlar
Evvelki gün şehrimize gelen î ağılız profesyonel Qtıeens Park Rangers futbol takımı bugün sa at 17 de Fenerbahçe ile İnönü stadında karşılaşacaktır.
Bu sene üçüncü küme şampiyonu olan ve kral kupasında kar döfinale kadar yükselen Q. P. K. bugün Fener karşısında muhakkak ki, Ingiliz futbolünden
j

Arab orduları Fillsflne girdi Siboney Uçakeemisi
fBaştarafı 1 ıııciuö) ce yarısından itibaren Filistin- J 3 v
A. F. P.:
Bu-
bince, 15 Mavişten itibaren Mısır da Sıkıyönetim ilân edilecektir. Kral, Başbakan Mahmud Fehmi El Nokraşi paşayı Mısır askerî valiliğine tâyin etmiştir.
Diğer taraftan bugün gazetecilere beyanatta bulunan Eğitim Ba kanı Abdürrezak Şanuri paşa, Mısır birliklerinin bu gece saat 24 te Filistin hududunu .geçeceklerini söylemiştir.
Kahire: 11 (AP.) — Eğitim Ba kanı Abdürrezzak Şenini paşanın bildirdiğine göre, bu gece mahalli saatle 1 de, yani Mısır askerleri Filistin hudutlarından içeri girdikten sonra bütün Mısırda Sıkıyönetim ilân edilecektir.
Lübnan ve İrakta Sıkıyönetim Beyrut: 14 (A.A.) — A. F. P. Bugünden itibaren Lübnan topraklanılın her tarafında fiîkıyöne tim ilân edilmiştir.
Bağdad: 14 (A.A.) — Krallığın bir emirnamesi ile İrakta Sıkıyönetim ilân edilmiştir,
İrak Kralı Amnıanda
Londra: 14 (A.A.) — Arab haberler ajansı, İrak kralının Am-mana geldiğini ve Arab birliği siyasi komitesinin Arab ordularının Filistiııe yapacakları yürüyüşün plânlarım hazırlamak üzere Ürdü-nün başşehrinde toplanmış olduk larmı bildirmiştir.
Yemenin kararı
Şam: 14 (AA.)
Âıırab birliğindeki Yemen temsilcileri prens Seyfülislam Abdullah memleketinin Filistin-deki kutsal savaşa iştirak edece ğini bildirmiştir.
İki tarafın kuvvet yekûnu
Kahire: 15 (A.A. )— Al As-sas isimli Mısır gazetesinin bugün yazdığına göre, hakiki muharebeler başladığı zaman 20.000 kişiden mürekkep olan Ya hudi kuvvetleri 50.000 Mısırlı, 50.000 Iraklı, 12.000 Ürdünlü, ve 10.000 Suriyeli ve Lübnanlı ile karşılaşacaklardır.
Göğüs göğüse muharebeler oluyor.
Vaşington: 14 (AA. ) giin alınan Reuter haberlerinde Kudiisün Güneyinde Arablarla Yahudfler arasında göğüs göğüse muharebeler cereyan ettiği bil dirilmektedir. Bu haberlere göre, Aı ablar 4 hususî Yahudi tesi sini ele geçirmişler ve 750 Yahu di öldürmüşlerdir.
Arab Birliğinin Samdaki sekreterliği, şimdiki şartların bir lıarb hali'addedilmesini Arab ef kârına bildirmiştir. Filistiııdeki İngiliz mandası sona erer ermez Mısır Sıkı Yönetim ilân edecek-tir. Mısır kıtaları Sina çölünden geçerek Güney Filistine girecek lerdir. Hava meydanları askerî kontrol altına alınmıştır. Mısır donanması geçen haftadanberi faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Zafer için dua
Mısırın bütün camilerinde silâh Kahire: 14 (AP) — Bugün Arab kuvvetlerinin Filistin kurtuluş savaşında zafere ulaşmaları için dualar edilmiştir.
Orduya mensup inanılır bir kaynaktan öğrenildiğine göre. Mısır ordusuna saat 19 dan iti baren yürürlüğe girmek üzere «hazır ol • emri verilmiştir.
Polise mensup bir pnpnp rıtun bütiin tehlikeli elem an lavın' te merküz kamplarına sevkedîlebi leceklerini söylemiştir. Bu cese Sıkı Yönetim ilân edilmesi bekle nilmektedir.
«"Bu vaziyetten İngiltere mesuldür
Kahire: 14 (AP) ıab Yüsek Komitesinin Kahire mümessili Dr. Yakub Çevri, Fi-listinin meselesi hakkında demeçte bulunarak ezcümle şöyle demiştir:
'Bugünkü vazıyetten, vaktile Balfour beyannamesini neşreden Ingiltere mesuldür. Zira; în giltere bu beyannamenin ahkâmını Arablara zorla kabul ettirmek istemiş, hatta bu ahkâma aykın hareketlerde bulunmuştun Meselâ; Balfour beyannamesine göre, Filistinde Yabudıle riıı ayrı bir hükümet kurmaları na, ancak başka kavinıleriıı men faallerine muagayir olmamak şartile müsaade edileceği bildiril mistir.
M-anda idaresi sona erdi Londra 14 (B.B.C.)
idam
ntıısiaralı î îırrîrtM kat idam kararında ısrar etmişti. Ancak idam hükmünün Yar gılayca e bilâhare Büyük Millet Meclisince tasdrk edilmesi üzerine katil Ali Özdemir bu sabaha karşı saat 3 de İstanbul cezaevinden alnıarak Sultanah-med meydanına getirilmiş ve o-rada hüküm infaz edilmiştir.
— Filistin A
Bıı ge.

biı numune verecek ve bize fut
bolümüzün klâsı hakkında bir hüküm vermek imkânını balışe-' deceklerdir.
Sarı lâcivertlilere lııgilizk” karşısında muvaffakiyetli bir cyun çıkarmasını temenni ederiz. * 1

Ingiltere-
de Ingiliz mandası sona erecek tir. Dün akşam İngiltere Dışiş leri ve sömürgeler Bakanlığın-oa müştereken neşredilen tebliğ de 27 sene müddetle Filistinde yapılan işler belirtilmiş, 84 bin ankerlik bir garnizonun idaresi için İngiliz vejgi mükellefleri nin 100 bin sterling ödemeğe mecbur kaldıkları, bu müddet zarfında Britanya tebaasından 338 ki ;iııin Filistinde öldüğü kaydedilmiştir.
Filistiııdeki İngiliz yüksek ko miseri Sir Alan Cunigharn, bu gün Kudiisten uçakla Hayfava gitmiş, orada bir İngiliz zırhlısına geçmiştir. Yüksek komiser manda idaresini’n sona erdiği bu gece yarısı, Filistin suların dan ayrılmış olacaktır. Yüksek komiseri, lıava meydanında A-rab 've Yahudi belediye reisleri uğurla nııştır.
Cunnigham Hayfada gemiye binmeden evvel polis kuvvetlerinden müteşekkil bir ihtiram kıtasını teftiş etmiş ve gerek Yahudi ve gerekse Arab mü -messiİleriyle vedaJaşrnıştır.
Ingiliz yüksek komiserinin Kudiisten ayrılması ve manda idaresinin sona ermesi münase betile genel karargâhın bulunduğu Davutpasa otelindeki bay rağı bu sabah indirilmiştir. y 'âksek komiserin veda mesajı
Kudüs 14 (AP-nin Filistin yüksek komiseri Sir Alan Cunninglıam, bugün Kudüs radyosundan halka bir hı-tabbda bulunarak veda etmiştir. Sır Alan bu hitabesinde demiş tir ki:
«Umarım ki. karşılıklı anlaş ma sayesinde, Filistin sulh ve sükûna kavuşmuştur. Zira, he nür bu mukaddes toprakları harap olmaktan kurtarmak im kânı vardır.
Arab Yahudi meselesinin hal sekli yaln’r. top ve tüfekle değildir. Bilâkis, bu şekildeki 'hal- memlekete sefalet ve perişanlıktan başka birşev kazan dırmaz.» İsrail devleti kuruldu ve İsrail'in sesi, radı/asu faaliyete geçti
Londra 14 (B.B.C.) gün Tel-Avrv’de toplanan Yahu di millî konseri Filistinde İsrail devleti kurulduğunu ilân etmiştir. (Israilin sesi) adile faa lıyete geçen radyo istasyonu, yeni Yahudi devletinin hevanna meşini vannlamıştır. Bevanna mede. bntiin dinlere mensub mâ bedlerin korunacağı vaadedil -mekte. Birleşmiş Milletler anayasasına tam mârrasile bağlı ka lınacağı belirtilmekte ve Birleşmiş Milletlerden bu devletin ku rnlıısıına yardım ve kurul üye liğiııe k.abııi if+ennıck^r^^
Beyannamede avni zamanda. Arablara vaadedilen komsıı A rah devletlerine de sulh teklif edilmektedir.
Cumartesinin Yabudüprin. m**lraddpB enimi nlm^rı le İnciliz resmî manda idaresi ııin sona erişinden 8 saat önce vaymlanınıs bulunmaktadn-
Bıı-
Halkın şeker hücumu
(Kantar afi 1 incide)
Haşan Sakanın cebaı, hal kve karaborsacılar arasında türlü türlü tefsirlere yol açmış, şe— , ker fiyatlaıına 50—100 kuruş • * kadar hır zam yapılacağı zehabı ııı uyandırmıştır.
Bir taraftan karaborsa düşkünleri, diğer yandan halk stok yapmağa başladığından şeker şirketinin piyasaya arzettiği mik tar, ihtiyacı karşılayamamakta, bu şebeble, fakü- halkın hemen ekseriyeti şekersiz kalmış bü' uuruma düşmektedir.
Dün şeker şirketi 100 tonluk bir talep yekûnu karşısında kala rak nihayet vilâyet makamına ve Emniyet Müdürlüğüne müıa caat etmiştir.
Vilâyet tarafından son günlerde şeker sıkıntısının fazlalaş ması üzerine, şimdiye kadar 100 tondan az satış yapmakta olan şeker şirketlerine ,perakendeci bakkallara günde 1 çuvaldan az, 1 tondan fazla olmamak şartile satış yapması ve toplantıcılara da, stokları göz önünde bulundurularak şeker vermesi hususunda emir verilmiştir.
Şeker şirketi, bu sıkıntı öııle ninceye kadar, toptan ne miktar şeker verdiğini beyanname ile vilâeyete bildirecektir.
Gerek Emniyet Müdürlüğü ge rekse belediye, şeker şirketinin verdiği beyannamelere istinaden mubayaa edilen ş^ineılerüı piya saya aı zedilip edilmediği sıkı bir şekilde murakabe altında bu W
lunduraraJı. ihtildât yapanlara şiddetli cezalar tatbik olunacak tır.
İlgililer, şeker buhranının, bil hassa Ha. an Sakanın muğlak ve müphem ocvai’. 'tından eııdişcle vrn lmlkın. ve bıı endişeden büyük ’ • -’nciar sağlamak inaksa dile, topı ı ..an şeker alan karâben sacılrın, stok yapmasından ve-


AT-1.1 Kansan Amerikan üstün talim ve terbiye uçukları Amerikan askerî yardımı ge-- Siboney komutanı Albay G. H. Fraser ve gemi subaylarına biı akşam yemeği verilecektir.
Kansan uçakları hakkında malûmat
Kansan uçağı bombardımancı-larla makineli tüfekçilerin ihtisas talim ve terbiyesinde kullanılmak
• tadır. Uçak, savaş bombardıman uçaklarında olduğu gibi bomba sa tanından ayni şekilde -düşen on ta ne 45 kiloluk talim bombası taşımaktadır.
Birleşik Amerika hara kuvvetleri savaş bombardıman uçakları mürettebatının talim ve terbiyesinde Kansan uçaklarım istimal et mektedir.
Savaş esnasında E - 17 uçanka-le B - 24 liberatur, A - 26 Invader ve B - 29 üstün uça ııkaleleli .uçuran bütün Amerikan pilotları AT-11 Kansas uçaklarında talim ve terbiye edilmiştir.
İki kuyruğu ve iki tane 450 bey gir kuvvetinde motoru olan Kansan tamamen madenden inşa edilmiş tek satıhtı bir uçaktır.
Uçak eğilebilir toplarla teçhiz edilmiştir. Makineli tüfek ve büyük ölçüde topçu öğretiminde kul lanıhnaktadır. Uçağın sürati saat te 320 kilometreyi aşmaktadır.
rcğince Türkiyeye verilen AT -| 11 Kansan, üstün talim ve ter-biye uçaklarının nakline tahsis edilen, Amerikan uçak taşıt ge nülerinden Albay G. H. Fraser'-in kumandasındaki H. S. S. Si-loney, bugün saat 17.30 da Yeşilköy açıklarında demirlemiş bulıyıacaittir. Siboney’in 17 Ma yistan 25 Mayısa kadar Dolma-bahçe önünde kalacağı da bildi rilmektedir.
Hazırlanan programa göre, bugün saat 18 de bir deniz su-bavı, gemiye çıkarak komutanı selâmlıvacak ve İstanbul Dz. Ko mutanı adına (Hoşgeldiniz!) di yecektir.
Pazar günü, gemi komutanı Albay G. H. Fraser. saat 10,30 d:ı İstanbul valisi Lütfı Kırdan 11 de İstanbul ordu komutanını makamlarında ziyaret edecektir.
Bu ziyai’etler. öğleden sonra 14,30 da vali. 15 de İstanbul or dıı komutam tarafından gemiye gidilmek suretile iade olunacaktır.
Pazar günü akşamı da Taksim Belediye Wnn-
bul Deniz Komutanlığı adına,
Rusya vaziyeti tamire çalışıyor



Reu
• •
(Baştarafı 1 incide j den Nofhot hava alanına gelmişlerdir.
Yarın denizyolile Amerikava gidecek olan Rus diplomatları beyanatta bulunmamışlardır.
te»
Amerikan Diplomasisinin maksadı
Vaşongtoıı: 14 (A.A.)
terin özel muhabiri bildiriyor:
Amerikan diplomasisinin mak şadı. Sovyet yayılmasının Ameri kan Dışişleri Bakanı Maıshallin dediği gibi «fecî neticeler i göze almadan aşamıyacağı bazı hu dudlar olduğuna dair Rusyayı ikna etmeğe çalışmaktır
Buradaki resmî mahfiller dün akşam Dışişleri Bakanlığının. Sovyetler Dışişleri Bakam Molo tofun Rus hükümeti ile Mosko-vadaki Amerikan Büyük Elçisi arasında yapılan gizli görüş te atilerini açıklamasile bozulan normal Sovyet Amerikan müııâ sebetlerine tekrar başlamak i-çin teşebbüse girişmesi üzerine bu hususu tam manasile belirtmişlerdir.
ya ihtiyacın fevkinde mubayaada bulunmalarından ileri geldiği ni iddia etmektedirler.
Aııkaradan gelen haberler, şe ker fiyatlarına zam yapılacağı hususunu telczib ve bu sıkıntının gerek deposuzluk, gerekse vasıtasızlıktan ileri geldiğini te yid edici mahiyet taşımaktadır.
Diğer taraftan şehrimizde ,pe rakendeci bakkallara vilâyet ta rafından aşağıdaki tebliğ yayın lanmıştır.
Parekııdeci bakkalara:
«Şeker şirketince esnafa şim diye katlar biı tondan aşağı sa tış yapılmamakta olanı şekerin bundan sonra halkın bu ihtiyacı nı kolaylıkla temin nıaksadıle perakendeci bakkalından arzu edenlere bir çuvaldan bir tona ka dar satış ) apılması temin edilmiş tır. Keyfiyet tebliğ olunur.
İstanbul Vilâyeti
Vilâyetçe, şeker şirketine, pe rakaııteci bakkallara tercihan şekeı vermesi bildirilmiş ve şelı ri m izdeki durum, bir yazı ile E koııomi Bakanlığına arzediimiş-
Gr.
Diğer taraftan düu sabah gelen bir telgrafta, Kûbadan kalka cak vc doğruca limanımıza gelecek olan bir vapurla ilk parti olan 10 bin ton şekerin yükleneli ği bildrriimektedu- Bu partinin arka-.jui ıliğer yükieıner takip edecektir. Bu durumun şeker bühtanını önliyeecpi v? spckiUâ töı leruı faaliyetlerini ıhı: duraca ğı muhakkaktır
Moksovadaki resmi mahfiller topınk talehleri hakkında ajıkça fikirlerini- izhar etmeğe pek taraftar olmamakla beraber Ama rika için Yunanistan. Iran vo (Norveç gibi bazı hayatî önemi haiz bölgeler olduğunu da beyan etmişlerdir. Bu bölgelerin Komü nist tahakkümü altına girmeme si için Amerika bütün gayretini sarfedecektir.
Amerikalı diplomatlar şu ka naattedirler ki, eğer Almanya ve Japonya bazı hareketlerinin on lan Amerika ile harbe süriikii-yeceğini takdir etmiş olsalaıvı, iş işten geçmeden bundan sarfı nazar ederlerdi.
Bu diplomatlarm düşünceleri no göre, Rus liderleri meselâ ö-nümiizdeki kasım ayında yapıla cak seçimlerde Cumhuriyetçilerin zaferile Başkan Trumamn takib ettiği dış siyasetin ortadan kalkacağı veyahud Cumhu riyetçi brr hükümetin Batı Av-rupaya yapılan ödünç verme programını kabul etmeyeceği gi bi hataya düşmeleri tehlikesi de mevcuttur. Yine bu diplomat lar Mareşal Stalinin gerçek bir barışa varmağı Molotoftan ziya de arzu ettiğini anmakta ve son yapılan görüş teatisinin Ameri kanın görüş noktalarını S t al i ııe cıaha iyi anlatmış olacağım ü-mit etmektedirler.
Rusyada Liınid Dev aıu Ediyor Moskova: 14 (AP) ka ile Rusva arasında notalar-dan sonra müzakerelere başlanacağı hakkındaki ümit Rus mil leti arasında halâ devam etmek tedir. Gazetelerin bu mevzu ü-zerinde hiç bir yaz) yazmamalarına ve resmi şahısların hiç bir i zalıat vermemelerine rağmen, halk bu hususta büvük bir ü-M mid beslemektedir.
Gazetelerde dün sadece Tınmanla Marshallin demeçlerinden bazı .parçalar çıkmış, bunlara da ir başmakalelerde hiçbir yorun» neşredilmemiş tir.
Ameri-
Demokrat Partideki ihtilâf
(Ba^taTafı 1 incide) rat Partide basa yetkili çevreler bu zevatın yeni bir Grup kurmak
* suretile kendilerinin tanı istiklâllerini ilân ettiklerini \e parti ile alâkalarını kestiklvı ini ileri sürerek kurultaya it ırar. hakları kalmadığını boyan etmektedirler. Meselenin kurultayın normat toplanma tarihine yakın y( aıdeıı büyük münakaşalara sebeb utacağı tu tınını edilmektedir

BAYTA: 6
Halk otobüslerinin seferleri tahdit edilecek mi ?
Francala imalâtçıdan! şiddetle takib edilecek
Dabkoviç..şt,
Vapur llftnlan Beklenen vapurlar
STAUBO HM
Oslo, Norveç vapur kumpanya!; Nevyork İle Türkiye arasında muntazam vapur «elerleri, m/s HAV
20/MayıS/948
Yukarıdaki vapur Nevyorktan limanımıza mal getirecek ve limanımızdan LATAKE — BEYRUT — HAYFA — İSKENDERİYE Te NEVYORK
İçin yük ve yolcu kabul eder.
t/
TRANSMARİN
İsveç Vapur Kumpanya*: Helslnborg s/s ULLA 25-29/MayıS/948 m/s GUNDA
12-ve-lS Haziran 948 Yakardaki gemiler Hamburg Bremen. Roterdam ve Anvere ten mal getirip bu limanlar için İstanbul ve tzmirden mal yükleyecektir.
STEVENSON LİNE
Şiınatf
Amerika muntazam hattı
s/s DİANA
H.
19 ilâ 22 MavısI948 Yalnız Napoli ve Cenova-ya mal kabul eder s/s Noah Brovvn
25-29/Mayjs,948
Şimalî Amerikadan, İskenderun. îzmir, İstanbul limanlarına yük getirip, buralardan Amerika için mal ve yolcu kabul eder.
PONEHELET
H. PA YKURÎÇ
Yugoslav muntazam hattı ] Adriyatik limanlan için
Yugolinya - Riyaka
Adriyatik limanlarından getirilecek mallar için ve’ bu limanlara- sevkedılecek yükler için acentemize müracaat e-dilmesi.
İTALİKO
s/s Fides
Mayıs 948 sonunda Buenoe-Ayres için yolcu kabul eder.
Bütün tafsilât İçin Galata Tophane Eski Yolcu Salonu karşısında Frank Han 3 Kata müracaat Tl: 44707 8
I


, Ingiliz Bandıralı
PAHANG
Vapuru 14.5.948 tarihir.de limanımıza gelerek:
SELANİK — PİRE — BEYRUT — İSKENDERİYE — PORT—SAİT ve KIBRIS için yolcu ve eşya kabul edecektir.
Fazla malûmat için, Galata Rıhtım Caddesi, Hovagjmyan I Han 147/1
ıDEMETRIUS J. ZERVOUDAHIS Vapur acentasına müracaatı rica olunur. Tel, 42199
1
/............. 1
| AMERICAN ENPORT Lt-I NEN INC N. V.
-■SKAGW6Y
Vapuru 16 Mayıs bekleniyor
17 Mayısta Nevyork, Balti-nıor, Boston ve Filadelfiya limanlan için yük alarak hareket edecektir.
Fazla tafsilât için Galatada
Tahir hanında 3 üncü katta
■ Arapoğlu ve şürekâsı acen-w tasına müracaat.
Tel: 44993 — 2-1

4
Halk otobüslerinin Beyoğlu ci hetindeki seferlerini men edecek otan beledi ve kararını önlemek

İÇÎn Ankaraya giden halk otobüsçüleri heyeti evvelki gün dön müştür. Heyet reisi, kendlsile görüşen bir arkadaşımıza temas ları hakkında şurJan söylemiştir.
• I
İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgililer nezdinde yaptığına zteşebbüslerden nıiısbet neti çeler aldık. Bakanlık, bu işle a lâkadar olmak üzeıe. yarın şeh rimize kelecek olan İstanbul milletvekili Ali Riza Arıvı tev-zif etmiştir.
Şayet faaliyetimize son verile cek olursa. İstanbul halkının çe keceği nakil vasıtaları sıkıntısını ve hglen halk otobüslerinin be Jedlye ve halka sağladığı faydala n alâkalılara etraf ile anlattık. Belediye otobüsleri ziyan ederken, daha ucuza taşıdığımız hal de biz kâr etmekte vc belediye ye yılda 1.5 milyon liıa rüsum ödemekteyiz. (
19 ka nunuus ye«i Vartan gözden geç rılnıe*.
tş ka


Son günlerde şehrimizde fran çala imâlatının artması üzerine ilgililer murakabeyi şiddetlendirmeğe karar vermişlerdh
Bundan böyle, francala imâlâ ti serbest bırnkılıncays kadaı fı rınlâr daimi kontrol altında bulundurulacaktır.
Dr. Ihsan Saıni
Öksürük Şnrııhııl öksürük ve Nefes Daıhğı ■ Bozmaca ve Kızamık Ök- B sürükleri için pek tesirli B ilâcdır I
™ Herkes kullanabilir. ■■■


15 maviş
14 5,9
Vapurun ismi
Hareket tarihi
Uğrayacağı Limanlar
Hambourg
%
80.-
I
15.25
7
7
7
Amsterdam, Bambnrg. Amhterdam, H*u»bca»g.
Seyahat Bürosu
Anvern, Rotterdam, Pire. Napoli, Cenova. Anvert,, Rotterdam, Anvera, Rotterdam, Triyebte
Pire. Napoli, Cenova
a8
Hudavendigâr ban Galata Telefon: 40919
| OKESTEK
I OPEROSİTA
ORİON
TİTUS
FERNEBO
| El BERT A
AdresFRATELLî SPERCO
Amsterdam,
Liıııaııııııızdadır.
1 liJmanıınudadır.
; Liıııaııımızdadır.
20 Mayısta beklenmektedir.
24 Mayısta beklenmektedir. I 26 Mayısta beklenmektedir.
97.85
20.70
20.215
20.47
İstanbul Bordasının
Fiy atlan
4
Fratelli Sperco
Deniz Acentası

Londra
Nevyork
Paris
Cenevre Amsterdam
Brüksel Prağ Stokholm Lizbon
ESHAM VE
5 941 Demiryolu 5 Millî Müdifaa 1 Millî Müdafaa 3 Millî Müdafaa 4 Anadolu Demiryolu Hisse Senedi Yüzde Yüz Aralan Eski Hisar Miittehid Çimento Hisse Senedi
31 3856 280.— 1.3060
06 38
305.5468
6.3887 5.60 77.8800 11.2495 TAHVİLÂT
»
)
sıntiml
)
İBOİ
)
|
J
Mjrfa,
)
)
»
)
■r. 100C
Ö00 4(X
306

)N)
Jl ■atLULTbg ..ıını m ,
I Yeni Sabah ın ilan fiyatla»
Ankara 14 (Hususî) nununun yeni baştan gözden ge Çİrilmesi ve bazı maddelerinin değiştirilmesi için Çalışma Ba kanlığında bir komisyon toplan mış ve incelemelerine başlamış tır.
Esnaf odaları kanun tasarısı ha' kmda
Ankara 14 ıHususî' — öğren diğimize göre yeni esnaf oda la n kanun tasarısı hakkında fi kir ve nıütaleaların-ian istifade etmek üzere İstanbul, îzmir, Trabzon, Buı-sa. Adana ve An kara esnaf odaları delegeleri şehrimize davet edilmişlerdir.
Delegeleı iıı biı kısmı gelmiş ' ve Ticaret Bakanlığında çalış ıralarına başlamışlardır. Daha bir kısım delegelerin bugünler de gelmesi beklenmektedir.
Yumurtanın takasla ihracı
Ankara 14 (Hususî) — ret Bakanlığı yayınladığı sirkülerle
dövizle ihracı içi:* apılan mıite madî talepler karşısında bu maddenin takasla ihracına mü saade etmemeye karar vermişti!.

| Önerve IYücel dâvası
neşrolunan dâvasının teşkil eden şekilde ba-
ÜÇÜNCÜ KİTAB İddia ve Karar Profesör Avukat Kenar O-ner tarafından ve öner - Yücel üçüncü kitabını bu eser nefis bir
silip satışa çıkarılmıştır. Mili dan pek mahdut olduğundan tükenmek üzeredir. Mem leket çapında bir dâvanın tamamlayıcı kitabı olan bu e-ser her Türk münevvennin kütübhanesinde yer alacak bir kıymet ve ehemmiyettedir. Kltabcılardan arayın.
Fiyatı 175 kuruştur.
*
«Yücel - Öner» dâıasma aid Profesör Kenan Önerin eserlerinden birinci ve ikinci cildlerln mevcudlan tükenmek üzeredir. Bu kıymet li ve ibret verici kitablann her üçünü de Ankara caddesindeki «Kanaat» ve «İnk) lâb» Kitabevlerinden tedarik edebilirsiniz.
I
SU ENSKA ORtENT LINEN |
m/s SKOGL AND
19 Mayısta Hmanumzda bek-
leniyor. Auvers, Hanburg,
Fazla tafsilât için Gal atada
Tahir hanında 3 üncü katta
Near Est Scandtnavian
Agency’ye
Kopenhag, Gothenberg, îs-
kandinavya limarJan için yük kabul eder
I
Tel: 44993 — 2-1
%
«OTHENBOIK. I
Kapalı zarf usulile eksiltme ilânı
Devlet Orman işletmesi Merkez Müdürlüğünden Eksiltmeye konulan İş: inşaat ikmali,
1 — Eksiltme 26 5/948 de yapılacak Ankara Söfcütözü Fldanhftında ki İkmal
2 —
eksiltme
3 —
IRAüYüI
Bugünkü Program
, CUMARTESİ
7.29
7.30
7.30
7.45
8.00
f İŞ ARAYANLARA
Tica bir yumurtanın serbest
Sanayici ve Tüccarlara
Muhabere ile üç ayda muhasebe öğreniniz. 60 kuruşluk posta pulu ile Bursa posta kutusu No. 23 den oroşür isteyiniz.
ren* Neşriyat:
HOLANDA
Allah. 2 — Kur’anı al-
3.
Satılık Deniz
* vasıtaları
80 den 400 tonu kadar rnotör-lü İsveç ve Ingiliz deniş vasi talan satılıktır, Galata Fermeneciler Yeni Han 6 No: da
O, K Görener,
HAVA YOLLARI
2(1 Mavi* tarihinden itibaren haftalık servisini ilân eder: İler perşembe - İstanbul - Ankara - Bağdad - Teheran Her eıımartert - İstanbul - Roma - Amsterdam
M. u.;aklarile irtibat temin edilen şehirler: Manchester — Glasgow — Paris — Brük-Kopc-nhsg — Frankfurt a/M. — Hamburg ilâ...
AMSTERDAM (İzr. K. L.
Ne\vYork — Londra —
sel — Prag Sto» kholın ~ Göteborg — Oslo — Ziirih - Bal( M
ROMA d: n irub;,ı u ı .ir edilen şehirler: Buenos Aires — Rio ce Janeiro — Mar.«
Fazla tafsi
silya Cenevre — Lizbon — Madrid ilâ. ât kin müracaat: SEYAHAT BÜROLARI TÜREOL TİCARET Ltd. Ştl. gMg Sultanhar Katırcıoğlu Han No. 10. Tel: 20833^w



Eminönü Kazası Bekçi Komisyonundan
Eminönü kazası beçki noksanları için 21 Mayıs 948 cuma gü nü saat 15 te imtihan yapılacaktır.
Talip olup evraktan tekemmül etmiş olanların mezkur gün ve saatte kaza bürosunda bulunmaları. (6568)
Sebilürreşad
Bütün Müslümanların tanıdığı ve okuduğu meşhur Sebilürreşad mecmuası yeniden iııtişa ra başlamış ve ilk nüshası bu gün çıkmıştır. Mündericatı:
Uzun bir mukaddemeden son ra 1
kışlayan büyük adamlar — Filistin için cihadı mukaddes, — 4, Haccın ifası için elzem bi) güer — 5. Din düşmanı, kızıl ve sinsi tehlike — 6 -Müslüman çocuğunun kitabı» hakkında ten kidler kıymeti olmadıktan başka hu-rafatla tarikatçilik akidelerde. Yanlışlarla dolu bulunduğuna dair İlmî tetkikler. Bu mühim mecmuanın mütalâasını bütün okuyucularımıza tavsiye ederiz.
7. Bu kitabın talimi
İmtiyaz sahibi:
A. CEMALEDDİN SARAÇOĞLU Yazı işlerini fiilen ıoar₺ euen: FATİH FUAÜ Dizildiği yer
«Yeni Sabah» mııreitıbhanesi Basıldığı yer: «Gün Basımevi»
inşaatıdır, Keşif bedeli (74) bin (137) lira '69) kuruştur, Eksiltme 26 6/948 günü saat 10 da Orman Genel Müdürlüğü komisyon odasında Kapalı zarf usulile yapılacaktır, Eksiltme şartnamesi ve buna alt evrak Istanbulda Uman ha-
nında Orman Başmühendisliğinde, Ankarada Merkez Orman işletmesi müdürlüğünde görülebilir,
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulü dairesinde 4956) ]lra ı881 kuruşluk muvakkat teminat vermeleri Bayındırlık Bakanlığın dan bu işi yapabilecek ehliyette olduğuna dair alınmış ehliyet vesikası ibraz etmeleri lâzımdır,
Bu vesikayı almak için isteklilerin eksiltme tarihinden en az ''tatil günleri hariç) 3 gün evvel bir İstida ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat etmeleri ve dilekçelerine en az bir kalemde bu İşe benzer (74) bin (137) lira (69) kuruşluk bir İş yaptıklarına dair iş yaptıran İdareden alınmış vesika raptetmeleri lâzımdır.
istekliler teklif mektuplarım eksiltme günü olan (26/5 948i çarşamba gününde saaı • 10) a kadar makbuz mukabilinde eksiltme Korniş yonu Başkanlığına vermeleri, postada olacak gecikmeler kabul olunmaz.
'6276)
8.30
8.45
9.00
12.29
12.30
12.30
13.00
13.15
14.00
14.30
(Satılık Emlâk)
İstanbul Defterdarlığından:
Dosya No:
51217—1114
331
F. 3 1437
Kıymeti Teminat) ___________________________________Lira Lira Beyoğlu, Meçidiyeköy, 12 pafta, 107 ada.33 parsel 12024 M2 arsa. (Arsa üzerinde başkasına ait üç ev vardır.) Beyoğlu, Şahkulu mah. küçük Hendek so 283 ada, 12 parsel eski 46, 48 yeni 40, 42 taj 42, 42,1 kapı sayılı 93. 50 M2 dükkânlı evin 40 1920 payı.
Ci nsi
7214 542
15/5/1JH8
Açılış ve program.
M. s. ayarı.
Müzik: Hafif Müzik (Pl.) Haberler.
Müzjk: Çeşitli
Hafiı Müzik (Pl.)
Müzik: Tangolar (Pl.) Müzik: Şarkılar (Pl.j Kapanış.
Açılış ve program.
M. s. ayan.
Müzik: Çeşitli
Müzik (Pl.) Haberler.
Müzik: Radyo Salon Orkestrası.
Müzik: Karışık Şarkılar. Müzik: Cumhurbaşkanlığı Armoni Muzikası. Konuşma: B. T. G. D Kapanış.
Açılış ve pprogram.
M. s. ayarı.
Radyo Çocuk Klübü.
Müzik: Dans Müziği (Pl.) Konuşma.
Müzik: Şarkılar.
M. s. ayarı.
Haberler.
Geçmişte Bugün.
M üzrk:
Müzik: Yurddan Sesler Radyo Gazetesi.
Serbest Saat. ..----
833
63
Yukarıda yazılı gayrimenkuller açık arttırma ile satışa çıkarılmışsa da istekli çıkmadığından 8 5 948 tarihinden itibaren bir ay içinde pazarlığa bırakılmıştır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarile 8, 6 948 tarihine kadar Millî Emlâk müdürlüğündeki komisyona başvurmaları. ' 66071
14.55 15.00 16.58 17.00 17.00 18.00 18.00
18.45 19.00
' 19.00
19.15
19.20
19.45
20.15
20.30
20.35 Müzik İnce Saz. Müzik: Şarkılar. Müzik : Taksim ve Oyun Havaları. Konuşma: Kitab Saati Müzik: Varyete Müzikleri (Pl.) Müzik: Dans Müziği (Pl.) M. s. ayarı. Haberler. Müzik: Dans Müziği (Pl.) Program ve Kapanış
21.15
21.30
21.45
22.00
22.15
22.45
22.45
23.00
23.30
BUL M AO
Vahşülfelâ, sevgilisinin cesaretine kızmıştı. Ona:
—Canım, sen böyle tehlikeli yere niçin geldin? Benimle işin var? dive çıkıştı? Sâme cevap vererek:
— Allah Allah, dedi. Seni bü yük bir tehlikeden kurtaran sev g’linı karşı bu suali sormak doğru mudur1? Ben olmasaydım seni kim kurtarırdı? Farzede -liıı ki. kuvvetlisin, cesursun, h( hususta birincisin. Lâkin mi., hiş bir tuzağa düştüğün za nıar. imdadına k m gelir? Razı olsan d?, olmasın da bundan sonra senden ayrılmam. Seni çil dırasıya sevdiğim i(. n bir kaza ya kurban olmanı istemedim. Haydi, yukarı çıkalım.
Vahşülfelâ Sâ menin sözlerine hak vermişti. Kilit laıının uç larile önleımi . oktav ( yoklaya yüz on basaınaKh merdivenden yukan çıktılar. Geniş bir dehlize girdiler. Dehlizin öte başında kapısının bir kanadı ka pah. diğer kanadı açık bir dai-
Muazzam Şark Efsânesi ••••••••«•*••••••••••*• Tefrika No. 36

1 2 .? 4 * - 5 6 7 8 9
' M , ı ı
1 • | E i
i 1 B i
1
M! M i 1 fi 1 M
| K R
S' l • I 1 ! ı
I ' 1 N I
1 I | ;

I
BAYILAHLÂR.ÇflRPINTI ur SİNİR BUHRANI ÇEKENLER
NEVROL CEMAL
DEN 20 DAMLA ALINCA SiNiilCBi YATIŞIR.DIRNAI. FCRANLAbLAR .
SOLDAN SAĞA 3
4
6 t
İ
i.
t
Güzel bir eıre sahip olmak ister misinizf Türkiye îş Bankasının Küçük cari hesaplan arasında tertip eylediği zengin ikramiye çekilişlerinden faydalanınız.
I Haziran 1948 çekilişinde: İstanbul’da Küçük
* Yal da bahçeli ev
AntKİnc IQd.il ; Ankara’da Tasarruf
evlerinde bahçeli ev • Ankara'da Güven mahallesinde bahçeli ev
dolgun para ikramiyeler
30 Aralık 1948
Her çekilişte ayrıca bir

3

l'agtıiBt 1»' Bilıarrem Z. konjıınalp
re gördüler.
Sâdun Zenci, seksen kölesini etrafına toplamış oturuyordu. JKöleler, ona kervanı nasıl soyduklarını anlatıyorlardı.
Sâdun Zenci, birdenbre bahsi değiştirerek kölelere sordu:
— Aşağıdaki esirleri iyice !»ağladınız mı? Baştan savma »ağlayıp terkettiniz.se belki içerinden birisi kurtulur; sonra diğer arkadaşlarını kurtarır. Bi ze hayli zararları dokunur.
Kölelerden birisi, esirlerin bağlarını muayene etmek üzere dışarı çıktı. Kapının kapah kanadı arkasına gizlenmiş olan Vahşülfel^ bir kılıç sallayarak
herifin başını gövdesinden ayır di. Şâme de cesedini kucaklayıp aşağı attı. Bunu sessiz sedasız yaptıkları jçin ileridekiler duy madı. Aradan Hr saat geçtiği halde kölenin dönmediğini gö ren Sâdun Zemi bir köle daha gönderdi. Vahşülfelâ ile Şâme, ont da ayni şekilde öldürüp a-şağı attılar.
Sâdun Zenci, bir müddet daha bekledi. İkinci kölenin de dönmemesi üzerine, üçüncü defa olarak başka derdi.
Sâdun Zenci, başladı. Yanında miş yedi köleye dönerek;
bir köle gön-
şüphelenmeğe bulunan yet-

n
arsa
ve
i
z

•X


— Çocuklar, dedi. Galiba ker vancılar kurtuldular; gönderdi ğim üç kişiyi birer birer öldür düler. Bu suretle hepimizi temizleyecekleri muhakkaktır. Haydin, hep beraber gidelim; vaziyeti öğrenelim.
Vahşülfelâ işin sarpa sardığını'anlayarak kendisini göstermek lüzumunu duydu. Elinde kılıcı olduğu halde, kapının açık kanadına dikildi.
Sâdun Zenci, Vahşülfelayı gö rünce irkildi. Bir k&ç adım gerileyerek adamlarına bağırdı;
— işte aklıma gelen başıma geldi!
Sonra V^hşUlfelâya dönerek
sordu:
— Ey yiğit! erlik, pusuya çe kilerek adam öldürmek midir? Er odur ki. meydana çıkar, gö ğüs göğüse çarpışır. Cenk mey damna girinceye kadar sana dokunmam. Fakat ileri gel de meramını anlat. Buraya ne nıak şadla geldin.
Vahşülfelâ. kapının eşiğinde heyk/1 gibi hareketsiz dikiliyor du. İçeri girerek bir kaç adım ilerledi. Sâdun Zencinin karşı sında heybetli bir vaziyet aldı:
— Ben, senin başından başka birşey istemiyorum!
Sâdun Zenci, hakikaten merd bir hayduda benziyordu. Bu ce veba kızacağı yerde, hayretle sordu:
— Ben seni tanımıyorum. A lamızda düşmanlık yok. Benim başımı niçin istiyorsun?
(Oe tamı var*
1 _ Gök yüzü, Küçük; 2 — Yalnız, Evin bölmesi; 3 — Sonuna (T) gelince hileli, Başına (T) gelince kullanma; 4 — î-lânları; 5 — ilâve, Nota; 6 — Tersi (asılmış) ; 7 — Nota, Bir şeyi bulmağa çalışmak; 8 — Bilgin, Kadim değil; 9 — Mey-vanın bir parçası; Koyu kırmızı.
YUKARIDAN AŞAĞI :
1 — Sırf, Askerin cem’î; 2 — Başına (B) gelince Arnavudca yemin, Eskidenberi; 3 branşı, Vilâyet; 4 nuna (R) vahşi hayvan, 5 6 Baca, istek; 8 bir eşi; 9
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ
J 23456 789
Çalgı Kanunî. Sc i 1 â v e s i 1 e bit Eserin cem’J Birdenbire, Bir yıldız; 7 — Bay ağ?, Evin Sulp, Akıllı.
J
r X
«3
4
5
t
9
4
6
c!Aı’N. I |İC MIA'L’A
i L AİBIS'A-Kİ1 N
R',1 Y|A:«!K AIR A
1 İB-A R EIT-BİAİB
HİA-'Bİ i ICİAIT B F
b!s:ö;kie!biaihiu
TIUİN'AİBi 1 IN.O K
!IDlEıK 1|L|IIC A
ZİEIR! E NİKİKİÂ R
1