Numara: 130
Sene: i
Abone Şeraiti
Türkiye için Hariç için
1 senelik 1200 Kr. 2500 Kr.
6 aylık.... 600 „ 1300 „
3 „..... 325 „ 700 „
1 „..... 125 „......... —
Nuruosmaniye, Şeref Sokağı, TELEFON: 20S20

A

Matbaai Ebüzziya, İstanbul Q Sabahlan Çıkar Siyasi Gazete Fiatı Heryerde 5 Kuruştur
j?er?emUe 18 Teşrinievvel 1934 i I “Adaletin hâkim olduğu yerde silâh, manasını kaybeder,, Amyot
(Şerhi 3 üncü sahifede)
J
Caniler aylarca suikast talimleri yapmışlar
Yevmi makale
Faaliyete Geçiyorlar mı ?
Faaliyete yalnız bir cepheden değil iki cepheden bile geçmeleri ihtimali ve korkusu vardır. Bulga-ristana bugün bir darbei hükümet ile hâkim olan (Gorgiyef) kabine* ■inin, Mekedonya komitesine karşı açtığı cidalden bahsederken bu işin pek güç olduğunu bir kaç defa yazmıştık. Makedonya komitesi kendimizi bildik bileli ismini işittiğimiz çok hunhar ve çok korkunç bir komitedir. Meşrutiyetten evvel bu komitenin yüzünden Makedonyada dereler gibi Türk kanı akmıştır. Meşrutiyetten sonra, pek az devam eden bir sükûnet devresini müteakip Makedonya faciaları büsbütün şiddet kes-betti.Nihayet bizRumeliyi bırakıp çıktık. Fakat Makedonya meselesi bitmedi, belki daha vahim daha kanlı bir şekil aldı. Makedonya komitesinin cinayetleri yalnız Bulgarista-nın komşu memleketlerine inhisar etmez. Bu komite Bulgarlara karşı da müthiş bir tethiş Cemiyetidir. Şimdiye kadar bu komite âza-sının Sofya sokaklarında domuz avlar gibi öldürdüğü Bulgar Nazırlarının adedi kim bilir ne kadardır. İşte komitenin malûm olan bu müthiş mahiyetinden dolayıdır ki biz ' (Gorgiyef) in bu komiteye karşı giriştiği cidalde tamamiyle muvaffak olabileceğinden daima şüphe ettik ve bu şüphemizi de yazılarımızda izhardan çekinmedik. Bunda “• kadar hakkımız olduğunu (Gör-giyef) kabinesinin nihayet Makedonya komitesinin yeni bir şekilde tekrar meydana çıkmasına müsaade etmiş olması isbat ediyor. Filhakika dünkü gazetelerde Sofyadan gelmiş bir telgrafna-me var. Bu telgrafnamede Bulgar hükümetinin naşiriefkârı olan (Na-vidni) gazetesinin, ( Makedonya Cemiyetleri birliği ) namile teşekkül eden yeni bir cemiyetin gayesi hakkındaki neşriyatı telhis 1 olunmaktadır.
Birkere (Makedonya Hayırperver kardeşlik cemiyetleri birliği) namını alan bu cemiyetin, eski Makedonya komitesi olduğuna zerre kadar şüphe yoktur. (Hayırperver ve kardeşlik) gibi sıfatların altında ne gibi maksat gizlendiğini ise tabii herkes bilir. Bu birliğin teşekkül etmiş olması ve gayesinin bir hü-hûmet gazetesi tarafından ilân edilmesi gösteriyor, ki (Gorgiyef) kabinesi Makedonya komitelerde katiyen başa çıkamamış ve komitelerin karşısında nihayet iğ ilmeğe mecbur olmuştur. Şu halde Makedonya komitesinin Bulgaristan dahilinde yine faaliyete geçmiş olduğunu katiyetle kabul edebiliriz. Fakat iş bununla kalsa yine iyi. Birliğin gayesine ait yazıda şöyle bir cümle de var: "Makedonyada esir ve mahkûm Bulgarlar meselesi Balkan sulhu için çok mühimdir,,. Bu cümlenin ehemmiyetini uzun uzadıya izaha hacet yoktur zannederiz. Bununla yeni cemiyet, (Ma-kedonyadaki cidallerinden vaz geçe-miyeceğini ve Makedonya Bulgarları esir kaldıkça Balkanlarda sulh teessüs etmiyeceğini) açıktan açığa söylüyor. Bu vaziyet karşısında Bulgar kabinesi Müsyü (Gorgiyef) cenaplarına, programında böyle maddeler münderiç cemiyetler teşekkülüne müsaade etmek, Makedonya komitesini dağıtmak demek midir? Diye bihakkın sorabilir 1 Makedonya komitelerinin, mahut (Mihailof) un Türkiyeye kaçırılmasına rağmen yine böyle faaliyete geçtikierine nazaran ise bugün değilse yarın, yarın değilse bir hafta veya bir ay sonra Mekedonya havalisinde sulh ve asayişin pek yolunda olduğuna ( I ) dair nefis nefis haberler gelmesine intizar et-meliyiz.
Zaten kral Aleksandr’ın faciai katii akibinde yazdığımız bir makalede, bu facianın ilk tesirlerinden birini Makedonya taraflarında göstermesi muhtemel olduğunu söylemiştik. Bu tahminimizde ne kadar isabet olduğunu vukuat, daha bir hafta geçmeden isbat ediyor.
Ebüzziya Zade
Devamı 2 inci sahi feda
Cenaze merasimi bugün
Katilin arkadaşı, suikastin nasıl hazırlandığını ifşa etti
Katilin Bulgar tethişçisi olduğu ve Macar teşkilâtiyle de alâkası bulunduğu tahakkuk etmiştir — Bugün Türkiyede matem tutulacak, eğlence yerleri kapalıdır, radyoda yalnız konferans verilecek
Kral “Aleksandr,, ın cenaze merasimine iştirak eden iki devlet reisi Romanya Kralı ‘Karol, Fransa Reisicumhuru M. "Lâbrön.
Kral"Aleksandr,m cenazesi"Belgrat,a getirildiği gen yapılan merasimden bir intiba
Boyu henüz vagon penceresine yetişemıyen bir Kral yavrusu Yeni Yugoslavya Kralı ikinci Piyer, Belgrada varırken annesiyle beraber kendisini selâmlıyan tebaasını Küçücük boyiyle vagon penceresinden seyrederken
“ Bu resim, telefotoğrafla Belgrattan Paris gazetelerine gönderilmiştir „
İbrahim Tali Beyin beyanatı
Trakyaya gelen muhacirler vaziyetlerinden memnun — Trakyada bağcılık ihya edilecek
Edirne 15 ( Hususi muhabirimizden ) — Kendi mmtakası dahilinde de bir teftiş seyyahati yaparak buraya, c önen Trakya umumi müfettişi İt rahim Tali Beyden “Zaman,, için teftihler nin neticelerini rica et« tim. Umumî müf*t‘iş Bey beni büyük bir nezaketle kabil ederek dedi ki:
“— Bu sefer Kırklareli ve Tekirdağ Vilâyetlerini dolaştım. Halk her tarafta işiyle ve güciyle meşguldür. Bilirsiniz ki bu sene Bulga-ristandan ve Romanyadan memleketimize muhacir gelmiştir. Bunlardan mıntakamız dahilinde yerleştirdiklerim izden bir ki6mı Çorlu ve Hayrabolu taraflarında “önerler,, ve Türkmen çiftliği namlarında yeni kurulan köylere, diğer bir kısmı da mevcut köylere serpiştirilmek suretiyle İBkân edilmişlerdir. Vaziyet malûm. Bunlara hem» n hiçbir şey yapamadık.
Devam ı 7 inci sahifede
İbrahim Tali Bey
Dünyanın başka semtleri de karmakarışık !
Letonyada da bir suikast “Letonya,, piskoposu bir suikastle öldürülmüş ve hanesinde yakılmıştır
Feci bir suikaste kurban giden Yugoslavya Kralının cenaze merasimi bugün “Belgrat,, ta icra edilecektir. Bu münasebetle bugün, evvelce haber verdiğimiz gibi, memleketimizde 'umumi matem günü ilân edilmiştir.
Bugün ve bu gece Türkiyenin her tarafında olduğu gibi şehrimizde d» sinema ve tiyatrolar kapalı kalacak, her türlü çalgılı yerlerde çalgı çalın-mıyacak, dans edilmiyecek, radyoda dahi çalgı bulunmıyacaktır. Yine bugün bütün resmî dairelerle/ müessesatın bayrakları matem alâmeti olmak üzere yarıya indirilecektir.
Bu hususta dün Kaymakamlıklarla İstanbul Emniyet müdürlüğüne icap eden emirler verilmiştir.
Radyonun bu akşamki neşriyatı
Ankara 17 (A. A.) — Matbuat Umum Müdürlüğünden tebliğ olun-
i-etonya ortodoks patriği olup “Riga,, da esrarengiz bir surette öldürülen ve hanesinde yakılan Arşi piskopos Jan Pomer
Marsilya faciası efkârı umumi-yesini ve gazeteleri fazla işgal ettiği cihetle Avrupanın sair memle-
ketindeki vukuatla bir müddettir meşgul olamıyoruz. Halbuki Avrıı-panın biri müntehai şarkında, diğeri de müntehai garbında kanlı ve canlı bir hayli mühim hâdiseler oluyor. Meselâ (Rika) da, Letonya Ootodoks patriki (Jan Pomer) isminde mühim ve nüfuzlu bir Pes-kopos evinde esrarıengiz bir surette öldürülmüş ve fazla olarak eviyle beraber yakılmıştır. Bu suikaste, Fransız gazeteleri ehemmiyet veriyorlar ve bunun Avru-nın şimali şakisinde malûm üç hükümetin siyaseti itibarile nazarı dikkati calip olduğunu yazıyor. Her halde siyasi mes’eleleri mahut (Brcvnig) ile halletmek modan veya hastalığı günden güne sirayet dairesini arttırıyor. Yeni bir harp çıkması ihtimali, dün de yazdığımız veçhile, şimdilik mevcut değilse de, böyle teker teker ölme ve öldürme ameliyesi devam ederse vaziyetin bir harp vaziyetinden farklı olup olmadığını kestirmek güçleşecektir.
Dün Başvekil, bugün mahpus!
İspanyada da Başvekil ve Nazırların hapse tıkılması devam ediyor
muştur :
Yugoslavya Kralı Haşmetlû Aleksandr Hazretlerinin cenaze merasimine tesadüf eden Birinci Teş-
rinin 18 inci Perşembe günü akşa-
mı, Türk radyosu büyük Ölünün
saat 20 buçukta memleketimizde
uyandırdığı derin ve içten gelen
Devamı 2 inci sahifede
Katil Makedonya Komitesi reisinin şoförümü?
Muhtelif men. balardan gelen suikast haberleri arasında, katil “ Kale-men „ in Makedonya Komitesi reisinin şoförü olduğu-da blldirilmiştir-Halbuki Katilin görülen fotoğrafları ile mezkûr komite sında hiç bir müşabehet yoktur.
Mekedonya Komitesi reisinin şoförü
Bu defa tevkif ve hapsedilen Sosyalist fırkası reisi sabık nazırlardan Largo Kaballero
Marsilya suikastinin netayicin-den birini de, İspanyayı kana boyayan ihtilâlin bindenbire unutulmuş .olması teşkil eder. Vakıa bu cinayet galiba İspanya hâdisatını kısmen teskine de medar oldu. Çünkü ora-
ce - Sofya » muh birimiz tarafında bize “ Mekedoııy.ı,,
komitesi reisinin şoförü olarak gönderilmiş idi. Karilerimiz dc bu resimle katilin evvelce neşredilmiş resmini mukayese ederlerse arada hakikaten bir benzeyiş olmadığını görürler.
-------------------------------
Daha neler olacakmış!
“.. Bir takım sistemler yıkılacak, iki hükümdar daha tehlikede 1 „
Ingiliz müneccimi “Edu)ard Lyndoe,, ,“People„ gazetesine yazdığı kehanetlerde bu hafta şunları anlatıyor:
“Geçen hafta yazdıklarımı okuyanlar Kral “Aleksandr,, ile Müsyü “Bartu,, nun katli hâdiselerini işitince hayret etmemiş olsalar gerektir. Bu cinayetten sonra 1914 de vakubulan Saray Bosna cinayetini hatırlıyarak aynı korkuları hissetmek hata sayılamaz.
‘‘Marsilya,, suikasti, bu sene ve gelecek sene Avrupayı sarsacak ve bir takım sistemleri yıkacak olan hâdiseler silsilesinin başlangıcıdır. İki ecnebi hükümdar daha tehlike içindedir.
Yakın bir zamanda, İngiliz kabinesi de dahil olmak üzere, birçok kabineler yıkılacaktır. Birçok mühim simaları bedbahtlıklar bekliyor.
İspanya ihtilâli bitmemiştir. Orada demokrasi muvaffak olacaktır. Bir takım mühim husumetlerin vukuu bekleniyor.,,
______________________________
Yeni Şehir Meclisi âzası
Beyoğlu kazasında da reylerin tasnifi bitti ve aslî âzalıklara seçilenler anlaşıldı
Geçenlerde Barselonda tevkif ve hapsedilen sabık Başvekil Azana
da efkârı umumiye, kendi derd.nl unutarak bir müddet Marsilya hâdisesiyle meşgul olmak mecburiyetinde kaldı.
Devamı 5 inci sahifede


Yeni Şehir Meclisi âzasından Galip Bahtiyar. Amca Tevfik ve Manyaszade Feridun Beyler
Yeni Şehir Meclisi âzasmdan Elem Akif. Nemlizade Milat, Baro Reisi Halil Hilmi Beyler
Yeni belediye intihabatında Şe- 1 bi diğer tarafından da yeni tasnif hj hir Meclisi âzalıklarına seçilmiş ze- edilen reyler neticesinde aza Beçıl-J J vatın mazbataları hazırlanmıştır. | dikleri anlaşılanların mazbataları._.|4
Bunlar bir taraftan kendilerine l da hazırlannıaktadır. f .
gönderilmeğe başlanılmış olduğu gi- I Devamı J İnci sahifede
- ZAMAN -
Teşrinievvel 18
H=A=R=.İ=C=Î==H=A=B=E=REL=E=R
^SONŞ^ŞHABERLER^
Deniz silâhları
yarışı.. îngilterede yanşa girişilmesini istiyenler


Londra 17 (A. A.) — Deniz konferansının ortaya çıkardığı meselelerin heyeti umumiyesi bugün İngiliz kabinesinde müzakere edilecektir.
Bu münasebetle matbuat, müzakerelerin karşılaşa cağı müşküllerin büyüklüğünü kaydetmektedir.
Bu mutalealardan Londra ile Vaşington arasında doğru-daııdoğruya bir itilâfın çıkmasına fazla dikkat edilmesi gibi bir takım istidlâller çıkarılmak-tadır.
Meselâ, “Daily Mail,, gazetesi teknik birçok meselelerde ve ezcümle harp gemilerinin azamî hacimleri meselesinde uzlaşmalar yapılarak İngiltere ile Amerika arasında bir anlaşmanın kabil olduğunu yazmaktadır.
Niyus Kronikle, Londra kabinesinin Amerika ile bir deniz silâhları yarışına girmemesini ileri sürüyor, ve diyor ki:
"Amerikalılar, Japonlar tarafından yapılan hakikî ve hayalî tehditlere mukabele olarak
Yevmi makale
Faaliyete geçiyorlar mı?
I


Birinci sahifeden devam (Görgiyef) hükümeti Makedonya komitelerini hiçbir vakit kökünden ! kaldıramazdı. Bunu kaldırmak demek kendi hakkında idam hükmü vermeğe muadil olacağı muhakkak idi. Bir aralık Yugoslavya ile uyuşmak pahasına ve Kral Alek-aandrın Sofyayı ziyaretini teshil için (Görgiyef) kabinesi zahirî bir takım işler yaptı ve o meyanda da galiba (Mihailof) un Türkiyeye savuşmasına da müsaade etti. Fakat Kral Aleksandr ortadan kalkmıştır. Bizde (Mani kalkınca memnu av-de: eder) Tarzında eski, fakat pek doğru bir kaide vardır. Şimdi mani kalktığına göre memnu olan Makedonya komitelerinin faaliyete geçmesinden tabiî ne olabilir? Ama komitelerin yeni) ismi (Kardeşlik ve hayırperver) imiş. Bu yeni ve yaldızlı sıfatlar, insan öldürmeyi (Flitle sinek avlamak) kadar basit [addeden muhterem komitecilerin faaliyetine herhalde mani olamaz.
Yine tekrar ediyoruz, Kral Alek-sandr’ın vefatından Bulgarların is-| tifade etmeğe kalkışacakları mu-• hakkakti ve hatta etmeğe de başla-I muşlardır. Esasen Müsyü (Görgiyef) t in - ki bu zatın da bütün Buigar-! lar gibi çok vatanperver olduğu I muhakkaktır - Makedonya meselemi sinde için için başka türlü düşün-

. )11 . . ’ -----------------------’--
L , | meşine de imkân yoktur. Görgiyef I |, ve arkadaşlarının başka türlü dü-h| j tüneceklerini farzetmek, onların İH Bulgarlıkla alâkalarını kestiklerini Bl j ( kabul eylemeğe muadildir.
İni H^âsa Bulgar komşularımız da-I ! (rılmasınlar ama, şu Balkanlarda ' | sulh müsalemeti kendileri kadar tehdit eden ve hepimizin huzurunu [.yine kendileri kadar kaçıran başka [•bir millet yoktur. Ne siyaseti da-
I ^hiliyelerinde; ne siyaseti hâriciyelerinde hiçbir vakit istikrar olmı-k ,yor. Bizim anladığımıza göre Bulgar İ ^illetinin ne istediğini kendisinin de ■1 /bildiği şüphelidir. Sırplılann bir cö-| Mertliğine veya naçarlığına tesadüf , Edipte Bulgar dostlarımıza tekmil H Vlakedonyayı bahşetseler biz Ma-l^edonya ntes’elesinin kapanacağı-ı’ Ça yine inananlardan değiliz. Böy-
II çok canlı, çok faal ve cevval, lok hırçın ve fazla olarak ne isteriği de malûm olmıyan bir komşu
iyi geçinmek kadar güç bir şey lasavvur edilemez. Fakat ne yapa-( m, bir kere hemhudut bul unmuşuz. |iu inatçı komşularımızın bitmek Bİikenmek bilmez talep ve hırçın-| Otlarına da- fakat müteyakkizane -I phammül edip duracağız.
Ebüzziua Zade

mi
Mısır tahvilâtından kazananlar
Kahire gecikmiştir 17 (A. A.) — Yüzde üç faizli ve ikrami-yeli Mısır kredi fonsiye tahvillerinin dünkü çekilişinde:
1886 senesi tahvillerinden 263.464 numero 100.003, 1903 senesi tahvillerinden 597.831 numero 100.000, 1911 senesi tahvillerinden 45.447 numero 50.000 frank ikramiye kazanmışlardır.
tezgâhlarda harp gemileri inşaatına başladıiarsa, bu onlara ait bir iştir.
Bize gelince, deniz kuvvetlerini hesap ederken, açıkça ve kasten, bize karşı tevcih edil-miyen ve edilmiyecek olan Amerika filosunu hesaba ktmama-lıyız.,,
"Morning post,, gazetesi, kabine âzalarmdan bazılarının, M. Makdonald’ın dikkatini Amerikan - Japon yaklaşması üzerinde fazla temerküz ettirmesinden korkmak ta olduklarını yazmakta, “Makdonald„a İngiltere'nin daha uzun müddet muahedelerin yüklettiği nisbî zayıflığa tahammül edemiyece-ğinin bildirileceğini ilâve etmektedir.
Cenaze
Birinci sahifeden devam yan bir nutukla ifade etmeğe çalışacaktır. Aynı zamanda Sırpça ve Fransızca olarak Türk milletinin büyük acısı dost memlekete ve cihana da ilân edilecektir.
Katilin kakikî hüviyeti
Belgrat 17 ( A. A.) — Dahiliye Nazırı, katilin hüviyetini kati surette tesbit eden malûmat almıştır. Sol kolundaki dövme, karnındaki bere, 1931 de Sofya polisi tarafından alınan parmak izi ve eşkâli umumiyesi, katil “ Kalemen „ in hakikatte, Makedonya taraftarı bir tethişçi i olup Bulgaristan'dan 1933 de Budapeşte'ye 'giderek bu teşkilâtın adamı olarak orada kalkış bulunan “ Valadimr Gor-gief Termozeneki,, olduğunu teyit edecek şekildedir.
Belgrat 17 (A. A.) — Yugus-iavya Dahiliye Nezareti, almış ol- . duğu malûmata istinaden, Kral Aleksandrın katilinin hüviyetini kati surette tayin etmiştir.
Koldaki dömeler, göbekteki yara izi, Sofya zabıtası tarafından 1931 senesinde alınmış olan parmak izleri ve eşkâline ait olan umumî tarifat, cani Kalemenin hakikatte Makedonya tethiş komitesine mensup “ Vladimir Görgiyef Termozenski „ olduğunu meydana çıkarmıştır.
Merkum 1932 senesinde Bulga-ristanı terkederek Budapeşteye gitmiş ve orada mezkûr teşkilâtın Macaristan ajanlığını yapmış ve aynı zamanda Macaristan ile Jdiğer komşu devletlerdeki tethişçilere talimat [yetiştirmek vazifestni görmüştür.
Şoför Budapeştelidir
Ecnebi gazetelerden biri, Marsilya canisinin üçüncü şerikicürmü “ Mio Kralu „ nun, Belgrat zabıtası şoförlerinden biri olduğunu ortaya atmıştır. Biz, Kralunun Fransız memurları huzurunda kendisinin Budapeşte polis mektebi şoförü , olduğunu ve bu vazifeye tethişçi-lerin reisi Pertchetz in tavsiyesi ile kabul edilmiş bulunduğunu itiraf eylediğini beyana mezunuz. Parmak izleri, aynı izler!
Sofya 17 (A.A.) — Polis müdüriyeti, Kral Aleksandr’ın katilinin Marsilyada alınmış olan parmak iz-lerininMakedonyalı “Gueorgief,, in parmak izlerine tetabuk etmekte olduğunu dün öğleden sonra Paris ve Belgrat polis idarelerine bildirmiştir.
Türk ve Yunan heyetleri Belgratta
Belgrat 17 (A. A.) — Kral Alek-
İspanyada sükûn avdet etti
Barselon 17 (A. A.) — Vaziyet şimdi halitabiisine gelmiştir. Mad it hükümetine, idama mahkûm edilen iki zabitin affını istida eden yığınla telgraflar geliyor.
İhtilâcilerden müsadere edilen 8000 kilo ağırlığında silâh ve cephane açık denize dökttirül-mıiştür.
“Jurnal,, gazetesi idarehanesinde yangın Paris 16 — Lö Jurnal gazetesinin idarehanesinde yangın çıkmış, ateş gazetenin kâğıt deposuna sirayet etmiş, buradan çıkan kesif dumanlar yangının söndürülmesini ve içerdeki amelenin kurtarılmasını çok güçleştirmiştir.
Nihayet yangının önü alınmıştır. Fakat gazetenin bobin kâğıtları dairesinde yangın alev-siz devam etmektedir. Bir amele dumandan boğularak ölmüş, cesedi de yanmıştır.
Bütün binanın yanmaması müşkülâtla temin olunabilmiştir.
Maddî zarar büyüktür.
Tayfundan ölenler
Manila 17 (A. A.) — Şehri tahrip eden müthiş tayfun yüzünden şimdiye kadar tesbit edilen ölülerin mikdarı 10 dur. ,
merasimi
sandr’ın cenaze merasiminde bulu- ( nacak olan ve Türkiye Hariciye Vekili Tevfik Rüştü Beyle Yunanistan Hariciye Nazırı M. Maksimos'un riyasetleri altında bulunan resmî Türk ve Yunan heyetleri dün gece yarısı Belgrada gelmişlerdir.
Heyetler, istasyonda Hariciye Nazırı M. Yevtiç ile Türkiye ve Yunanistamn Belgrat elçileri ve diğer bir çok zevat tarafından istikbal edilmiştir.
Fransız-Yugoslav dostluğu çok sağlamdır
Paris 17 (A. A.) — Belgrattan bildiriliyor :
Hariciye nazareti teşrifat dairesinin salâhiyettar erkânından biri Havas ajansı muhabirine beyanatta bulunarak şöyle demiştir:
“— Her iki millet için pek kederli olan bu anda bütün Yugoslav milleti, bugün M. Löbrön)ü bir dostu, sadakati mücerrep olan müttefikimiz Fransanın devlet reisi olarak ^karşılayacaktır.
Bu ziyareti bütün Yugoslavya da, memleketlerimiz arasında mevcut bulunan ve asla inhilâl etmiye-cek olan dostluk rabıtalarının takviyesinin bir nişanesi addedecektir.
Fransız Reisicümhuru Belgratta
Belgrat 17 ( Hususî ) — Fransa Reisicümhuru M. “Löbrûn,, buraya vasıl olmuştur.
Fransız Cümhurreisi nasıl karşılandı?
Belgrat 17 (A.A.) — Fransa Re-isicümhuru M. Albert Lebrun, Mareşal Patain ve Fransız Parlemen-tosunun murahhas heynti saat 8,20 de buraya gelmiştir. M.Lebrun,istasyonda Saltanat naipleri, bütün hükümet erkânı ve Cenerallar tarafından istikbal edilmiştir. Bir bölük asker, ihtiram merasimini ifa etmiştir.
M. Lebrun, Prens Paul'un ara-basıyle Kral sarayına gitmiştir. Orada ikamet edecktir.
Romen Kralı Belgratta
Belgrat 17 (A. A.) — Roman-za Kralı Karol, beraberinde Prens Nikola, Mareşal Prezean, hariciye nazırı M. Titülesko ve diğer zevat bulunduğu halde dün saat 16 da buraya gelmiştir.
Suikastçiler nerede ve nasıl hazırlandılar?
Belgrat 17 (Telefonla Hususî) — Marsilya suikastı faillerinin Macaristanda teslih olu-lundukları ve bunların, İsviçre hududuna muntazam Macar pa-saportlariyle girdikleri hakkında dün verdiğim malûmatın mütemmimi olarak bugün de şunları bildiriyorum:
Büyük bir tayyare yarışı
“Londra,, dan Avustu-ralyaya kadar uçulacak Londra 17 (A. A.) — İngil-tere - Avusturalya yarışına iştirak için 21 tayyare milden-hall hava meydanına toplanmıştır. Tayyareler dün ve bugün uçuş tecrübeleri yapmışlardır.
Paris 17 (A. A.) — Transil yanın “ Bleriot „ tayyaresi Ingiltere - Avusturalya yarışma girmiyecektir.
Dün yaptığı bir tecrübe uçuşunda bir hasara uğramıştır.
Çin demiryolunun satın alınma şart:
Tokyo 17 (A. A.) — İyi haber alan mehafilden bildirildiğine göre Sovyet Rusya, Çin şark demiryolları bedelinin bir kısmını nakit olarak ve diğer bir kısmımda eşya olarak almağı kabul etmşitir.Sovyet Rusya makine ve elektrik aletleri alacaktır.
Londradan Avustural-yaya telsizle resim Melburm 17 (A.A) — Bir fotoğraf bugün ilk defa olarak telsizle Londradan Avustural-yaya çekilmiş ve bu fotoğraf Melburn'da çıkan "Argüs,, gazetesinde intişar etmiştir. Bu fotoğrafın çekilmesi 25 dakika sürmüştür.
r----------------------—---------------------------
Belgratta jrnülâkatlar Heyetimiz Kral Hz. nin naşı önünde ihtiram merasimi yaptı
Üç Balkan Hariciye Nazın görüştüler
Belgrat 17 (A.A) — Anadolu ajansınla hususî muhabiri bildiriyor: Hariciye Vekilimizin riyaseti altındaki heyetimiz Belgrada muvasalatında istasyonda Yugoslav Hariciye Nazıriyie hariciye erkânı tarafından istikbal olunmuş ve büyük merasimi askeriye yapılmıştır.
Bugün heyetimiz saraya giderek Kral Hazretlerinin ve Prens
Pol’un defterlerine yazılmışlardır. Tevfik Rüştü Bey öğleden evvel Yugoslav Hariciye Nazırını ziyaret ederek müdavelei efkâr eylemiştir. Saat birde heyetimiz müteveffa Kral Hazretlerinin naışları-; nın bulunduğu saraya giderek ihtiram merasimini ifa etmiş ve 1 Tevfik Rüştü Bey Reisicumhur Hazretleriyle Hükümet ve kendi nam-| larına, Izettin Paşa Hazcrtleri de Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri na-( rnına birer çelenk koymuşlardır. Heyetimiz öğle yemeğini Romanya ve ■ Yunanistan Hriciye Nazırlariyle beraber elçiliğimizde yemiştir. Yemeği müteakip üç Balkan Hariciye Nazın vaziyet hakkında uzun uzadiye j görüşmüşlerdir.
L . ----------- .. __ ■-.
bugün
Suikastçilerden, hakikî isim-leri Rayh, Pospisil oluduğu bilâhare tesbit edilen iki Hırvat, dün "Onemasse,, polis tarafından isticvap edilmişlerdir.
Rayh, müthiş ifşaat ile dolu ifadesinde bilhassa demiştir ki:
“ — 1929 da Yugoslavyayı terkederek 1932 de Macarista-na gittim ve doktor Ante Pav-liçin riyasetindeki tethiş komitesine girdim. Bizi Yanka Pusita namınaki Macar köyünde bir kampa şevkettiler. Bu kampta, 20, 30 kişi kadar vardık; çok sıkı bir disiplin altında aylarca talim ve terbiye görüyorduk. Eski Avusturya - Macar ordusuna mensup küçük zabitler burada bize silâh ve el bombası istimalini öğrettiler.
Bunlardan başka bu ve buna mümasil siyasî cinayetlerin nasıl ve ne şerait içinde ika olunabileceği bize en ince teferrü-atına kadar talim edilmişti. O derecede ki burada stajını yapmış olan bir suikastçi namzedinin. teşebbüs ettiği fiilde muvaffak olmamasına imkân yoktu!
Kralın öldürülmesine karar veriliyor
Kral Aleksandrın öldürülmesine karar verildiği vakit, bu işe Pospisil ile beni de memur ettiler. İlk talimat bize kampta verildi.
Silâhlar, elbise, para, Macar pasaportları... Her şey burada temin edilmişti. Fransada yapılacak bir suikastın ic-rasina - fakat kime müteveccih olduğu henüz gizli tutularak - hazır bulunmamız emrini 27 eylülde aldık. Hareket plânı arkadaşım. Pospisilde idi.. Onunla beraberce Zurihe gittik ve orada Silny ve müsyü “Le Docteur,, diye bize tanıtılan kimselerle buluştuk.
M. “Doktor,, un emirleri
Bu adam her şeye karışıyor, bize emirler veriyor, sen şunu yap, sen buraya git. Diyordu. Müsyü “ Doktor ,, elimizdeki Macar pasaportları 'yerine bize sahte Çekoslovak pasaportları verdi.
Yeniden elbiseler aldı, hepimizi tepeden tırnağa kadar yeniden giydirip kuşattı. Bir hayli da para verdi...
Devamı 7 inci sahi fede
Turhal fabrikası
ismet ve Kâzım Paşalarla iktisat Vekili bugün gidiyorlar
Ankara 17 (Telafonla) - Turhal şeker fabrikasının küşat resmi cuma günü “yarın,, yapılacaktır.
Başvekil İsmet ve Büyük Millet Meclisi reisi Kâzım Paşalarla İktisat Vekili Celâl Bey ve diğer davetlileri götürecek olan tren yarın "bugün,, saat üçte Ankaradan hareket edecektir.
Maarif Vekili teftişte Abidin Bey dün İzmirden Manisaya hareket etti, ___________oradan —Balrkesire gidecek
İzmir 17 (A. A.) Aydın vc Denizli vilâyet merkezleriyle mülhakattaki mektepleri ve maarif işlerini teftiş eden Maarif Vekili Zeynel Âbi-din Bey Kızılcı Oğlu durağında trenden inerek otomobille Bucaya gitmiş ve Buca Ortamektebini teftiş etmiştir. Teftişten sonra otomobille şehrimize gelen Vekil Bey İzmir Palas oteline misafir edilmiştir.
Maarif Vekili Zeynel Abidin Bey bugün saat dokuzda Afyon treni ile Manisaya' gitmiştir. Manisadan Balıkesire geçecektir.
-----------B-----------
İsveç Veliahtı Konyada
Konya 17 (A. A.) — İsveç Veliahtı ile refikası ve kızı bugün saat 13 de Konyaya geldiler. İstasyonda Vali, Belediye Reisi ile bir kıta jandarma tarafından istikbal edildiler. Otomobillere binilerek sırasiyle Lice minare, Karatay mederesesi, asarıatika müzesi ve Sahip Ata camiini gezdiler ve fotoğraflar aldılar.
Giderken istasyonda Belediye Reisi tarafından Konya asarı a tik asına ait fotoğrafları ihtiva eden zarif bir albüm hediye edildi.
Tabiî ilimler Doktorluğu
Ankara 1/ (Telefonla) — Ankara yüksek Ziraat Enistitüsü Ziraat, Baytar, tabiî ilimler Doktoru unvanını almak istiyenler için bir talimatname hazırlanmıştır.
Bu talimatnameye göre, Fakültelerin teklifi ile Fakülte rektörü bu doktorları seçmektedir. Doktorluk muamelâtını Fakülte dekanları idare edecektir. Talimatnamenin diğer bir kısım maddeleri de bu husustaki sair muamelât ile doktorların haiz olması lâzımgelen evsaftan bahsetmektedir.
Bu meyanda haysiyetşiken ef’alden mahkûm olmamak kaydı vardır. Bundan başka verilecek tezlerin yanlış malûmata istinat ettiği bilâhare anlaşılırsa doktorluk sıfatı nihayet bulmaktadır.
izmirden Isveçe üç ton yaş üzüm ihraç edilecek
İzmir 17 (A.A.) — Limanımızda bulunmakta olan İsveç bandıralı Vasalant vapuru doğruca İsveç'in Göteburg limanına gideceğinden şehrimiz Sebze ve Meyvacılar kooperatifi tarafından bu vapurla üç ton yaş üzüm sevkedilecektir. ödemiş mahsulü olan bu üzümler vapurun soğuk hava depolarına konacak ve onbir günde Göteburga gidecektir. Bu üzümlerin bir kooperatif vasıtasiyle orada satışları temin edilmiştir.
Romanyadan muhacir geldi
Tekirdağ 17 (A.A) — Dün Romaııyanın Silistire ve Pazarcık havalisinden 593 muhacir gelmiştir. Bunlara kış gelmeden evvdl birer ev yaptırılarrk barındırılmaları için çalışılmaktadır. Türk olan ve Türkçe konuşan bu muhacirler bugün Çorluya gönderilmişlerdir. Bazılarının hayvanları ve arabaları vardır. Bu ayın 22 sinde bir vapur muhacir daha gelecektir.
Türk vatandaşlığına kabul edilenler
Ankara 17 (Telefonla) — Yirmi eylülden bugüne kadar Heyeti Vekile karaıile Türk vatandaşlığına kabul edilenlerin mikdarı 3503 kişiye baliğ olmuştur.
Kayseri mensucat fabrikasının türbini geliyor
Mokova 17 (A. A.) — Türkiye mensucat fabrikaları için imal edilmiş olan ilk türbinin Leningratta Staline fabrikasında yapılan umumî tecrübeleri hitam bulmuştur. Türbinin Türkiyeye şevki muamelesine başlanılmıştır.
7
Teşrinievvel 18
Avrupa ve Amerikada “kısırlaştır ma» ceryanı kuvvetlenmeğe başladı
Hangi insanları ve niçin kısırlaştırıyorlar ? — Adi tip denilen aptallar, caniler, deliler; tabiî insanlardan
daha çabuk çoğalıyorlarmış — “Kısırlaştırma,, kararı nasıl veriliyor? -----------------------------------------------------□----------------
riya indirilebilir, bununla beraber yüksek tipe mensup olanlara nİ6-betle yine yüzde yüz fazla o'urlar. „ Almanya işte böyle bir sürü liyakatsiz insanlarla dolmamak için kanunu kabul etti.
Kanun nasıl tatbik ediliyor?
Kanunun tatbikatına gelince; her Alman doıctoru, dimağ veya bedene müteallik her irsî hastalığı hükümete haber vermekle mükelleftir.
Bunun üzerine hasta olanın kendisi, yahut vasisi, yahut sıhhiye memuru, bu hastanın kısırlaştırılması için “sıhhiye veraset mahkemesi,, ne bir istida ile müracaat ediyor. Bu mahkeme iki hukukçu ve iki tabipten müteşekkildir. Bunlar hastayı muayene ediyor, onun ifadesini alıyor ve hastalığın irsî olup olmadığını tahkik ediyorlar.
Hastalık irsî ise kısırlaştırma ameliyesinîn yapılmasına karar veriliyor ve ameliyatı mahkeme tarafından tayin olunan mütehassız operatörler tarafından icra ediliyor.
Şayet kısırlaştırılmasına karar verilen şahıs itiraz edecek olursa sıhhiye veraset işlerile meşgul olan yüksek mahkemeye müracaat edebilir. Yüksek mahkeme kararı tasvip ederse, kısırlaştırma ameliyesi I cebren [yapılabilir. Aksi takdirde mahkemenin hükmüne riayet o’u-
İki, üç ay evvel Almanyada in-■anları kısırlaştırma meselesi ortaya çıktığı zaman, bu iş her muhitte türlü türlü akisler bırakmış, aleyhte söyliyenler bulunduğu gibi lehinde de söyliyen bulunmuştu.
Aradan aylar geçti ve bu mesele unutulur gibi oldu. Halbuki Almanyada kısırlaştırma işi bir kanuna bağlanmış ve bu kanunun tatbikatına da başlanmıştır.
Birçok milletler de aynı yolda
Kanunun nasıl tatbik edilmekte olduğunu izaha girişmeden evvel şunu söylemek lâzımgelir ki Amerikanın birleşi* cumhuriyetlerinden “ 27 „ side aşağı yukarı aynı yolu tutmuş, kafa hastalıklarının alıklığın marazı caniliğin verasetle geçmeme I si için tedbirler almış ve buna göre de kanunlar yapmıştır. İskandinavya devletleriyle İsviçrenin kantonlarından birkaçı da aynı yolu tutmuş, Macaristan, Çekoslovakya ve İngiltere devletlerinde de aynı cereyan kuvvet bulmuştur.
O halde şu veya bu sebeplerden dolayı insanları kısırlaştırmak cereyanı gittikçe kökleşmektedir. Kısırlaştırma kanunu neden kabul edildi ?
Almanyaya gelince; bu kanunu kabule saik olan sebeplerin en birincisi devletin liyakatsiz insanlar namına dayandığı masraftır. Almanyada yapılan hesaba göre devlet, beden ve dimağ bakımından sağlam olan her talebenin tahsili için senede 75 altın Mark sarfedi-yor. Aklı zayıf olanlarsa bu paranın birkaç mislisi israfa sebep oluyorlar. Hele bu akılları zayıf olanlar tedavi edilecek olurlarsa daha çok para istihlâk ediyorlar.
Bundan başka caniyane bir takım temayüllere tevarüs eden akılları bozuk kimseleri, ihtilâftan menederek müşahede altına almak her gün devlete 20 mark yüklemektedir.
O halde bu çeşit şahısların üremesine yardım etmek doğru olur mu, olmaz mı? Bunların üremesine müsaade etmek Devletin bütçesine ağır bir yük yüklemek mükelleflerin verdikleri [vergileri ağırlaştırmak demektir. Buna müsaade etmek reva mıdır?
Almanyada bu suale menfi cevap verildi ve onun için kısırlaştırma kanunu çıkarıldı. Bu kanun ayaşlara, irsen intikal eden bedeni hastalıklarla malûl olanlara, irsen kör, sağır ve dilsiz olanlara da tatbik olunmaktadır.
Kanunun tatbikinden sonra bu çeşit malûliyetlere uğrıyanlar hükümete müracaat ederek müstakbel nesillere ağır yükler yüklemek istemediklerini söylemiş'er ve kısırlaştırılmışlardır.
Almanyayı bu kanunu kabule ■evkeden esaslı bir sebep te şudur: Almanlar, âdi tiplerin yüksek tiplerden daha süratle arttıklarını ve hesapça yüksek tiplere üstün geldikleri kanaatindedirler.
Bir profesörün izahları “ Berlin „ Üniversitesi müderrislerinden profesör “ Lenz „ bunu izah için şu misali ileri sürüyor : “— Almanya 1630 da yüzde elli beyaz, yüzde elli renkli insanlarla meskûn farzedilsin, renkli insanlar yirmi beş yıl dörder çocuk getirerek, beyazlar otuz yıl üçer çocuk getirerek çoğalırlarsa bugün Almanyanın yüzde 90 halkının renkli insan olmaları icap e-derdi. Renkli insan yerine aklı zayıf, gabi, liyakatsiz gibi evsafı koyarsak bir milletin ne kadar süratle tereddi edebileceğini görmüş oluruz.
Almanyada yüksek tipe mensup sayılan insanlar yirmi beş ile otuzdan evvel evlenmiyorlar. Ve ancak bir, iki çocuk sahibi oluyorlar, âdi tipler ise 18 ile 25 yaşları arasında çocuk getirmektedirler. Bu yüzden bir tek asır içinde yüksek tipe mensup iki sıhhatli çocuk ancak 16; varan ruyet sahibi oldukları halde adi tipe mensup beş çocuğun (3125)( varan züriyeti oluyor. Yalnız bunlar arasında ölüm nisbeti de yüksekçe olduğu için adetleri yarıya-
I
insanları kısırlaştırma işi
-S-
-B-
Dün Başvekil, bugün mahpus!
7 inci sahifeden devam
Maamafih ihtilâl, kıyam, sokaklarda sabah akşam vuruşma siyasetini günlük umuru adiye haline getiren o şayanı hayret memlekette, kıyam kısmen yatıştırılmışta olsa hapis ve tevkif işleri gayet faaliyetle devam ediyor. Bu meyanda meselâ başvekiller ve nazırlar tutulup hapse atılıyor.
Meselâ geçenlerde Barselonda esbak başvekil Azana tevkif edilmişti. Evvelki gün de Sosyalist fırkası reisi sabık nazırlardan (Ka-ballero) tevkif edilerek hapse tı-kılmıştır.
Şu siyaset denilen oyun her halde hiç te imrenilecek ve heves edilecek şeylerden değil. Çünkü geçen 6ene başvekâlet sandalyesine oturup bütün bir memlekete hükmetmişken bugün adi mücrimler gibi hapse tıkılmak hakikaten zevkli bir macera olmasa gerek. Har-biumumiden evvel dünya ahval ve itiyadatının kökünden değiştiğine bundan daha bariz misal olamaz. Çünkü 1914 den evvel bir b şvekilin siyasî kanaatlerinden dolayı hapse atıldığına dair galiba bir tek misal gösterilemez. Şimdi ise Başvekil veya Nazır öldürmek, hiç olmazsa yakalayıp hapse tıkmak, umuru adiyeden oldu. Cihanın bu garip hali karşısında Bilemem eyliyecele girye midir, hande midir ?
Mısraını tekrarlamaktan başka yapacak bir şey kalmıyor.
Yeni Şehir Meclisi azası
Birinci sahifeden devam
Yeni âzaya mazbatalariyle beraber Şehir Meclisinin 1 teşrinisanide toplanacağına dair davetiyeler de gönderilmektedir.
Beyoğlundan başka bütün kazalarda rey tasnifi işi bitmişti. Dün akşama doğru Beyoğlu kazasında da tasnif işi bitmiştir.
Alınan neticelere göre mühendis Naci, Kimyaker Hulki, Lâstik şirketi Komiseri Aziz, Bomonti, şirketi memurin Müdürü Kâmil, Mehmet Ali, tüccar Kara Mustafa zade Ahmef, mütekait Kaymakam Mustafa Faik, Avukat Mustafa Şevket, Tevfik Amir, Nemlizade Mitat, Suphi, Tevfik, ressam Cemil, Cemiyetler başmurakıbı Kadri Beylerle Nakiye ve Safiye Emin Hanımlar Beyoğlu kazasından Şehir Meclisine asli âza olarak seçilmişlerdir.
Kısırlaştırılan her hangi kimse hakkında hiç bir söz söylenmemesi ve bu sırrın tam bir itina ile muhafaza olunması esastır.
Muhalifler kimler ve ne diyorlar?
Almanyada bu şekilde tatbik edilmekte olan kısırlaştırma kanunu aleyhinde vuku bulan muhalefetin en mühimi dinî mahiyettedir. ,Fa~ kat bunlara da şiddetli cevaplar verilmektedir. Çünkü 19 uncu asrın ortalarına kadar kiliselere alınan mugannilerin büyük bir kısmı hadım ediliyor, bu sayede onların sesleri bozulmadığı tahmin olunuyordu.
Kiliseciler bu harekete itiraz etmemekte ve hiçbir veçhile muhalefet etmemekte idiler. Halbuki o zamanın kısırlaştırma ameliyati ile bugüykü ameliyat arasında dağ kadar fark vardır.
Bugünkü ameliyat bedeni, fikri kabiliyetler üzerinde hiç bir tesir yapmamakta ve herhangi zevke mani olmamaktadır.
Müstakbel nesillerin sıhhati namına I
Almanlanlarm kısırlaştırma işi üzerinde İsrar etmelerinin mesnedi şu fikirdir :
“ Müstakbel nesillerin sıhhat ve mesuliyetini korumanın yolu bulunduktan sonra, insanlık için ıstırap ve elem membaı olacak bedbaht bir takım kimselerin türemesine mani olmak bir vazifedir. „
Pâm
satışı hararetli
Adana 17 ( ( A.) denberi Borsamızda\Pan3U . ...
za üzerinde çok e*emm)yeth ye hararetli alışverişler olma • bu hareket bugün daha k yetli olmuş, sabahleyin Mn2lf muklarının kilosu38kuruştan aÇ^u ve akşam 41 kuruştan kapanmış^ .
Yükselişler yalnız Mısır Pamuk-^ lan üzerinde kalmamış yerli cins pamukların kilosu da sabahleyin 33.25 ile açılmış ve 33.25 le kapanmıştır.
Koza fiatlarına gelince, bununda kilosu 77,5 kuruştan satılmışt-r. Piyasanın son günlerdeki bu inkişafı müstahsilin, tüccarın, bütün mem leketin yüzünü güldürmüştür. Alıcılar iştihalıdır.
İstanbul Borsası kapanış (iatleri 17-10 -1934 ÇEKLER
Açılış Kapanış 1
Londra 614,25 614.75
Nev-York 0,8038 0,8035
Paris 12,06 12,06
Milâno 9.2955 9,2853
Brüksel 3,4064 3,4041
Atina 83,41 —
Cenevre 2,4395 2,4372
Sofya 66,7925 —
Amsterdam 1,1736 1,173
Prag 19,02 —
Stokholm 3,11592 3,1592
Viyana 4,2763 —
Madrit 5,8192 5,8194 |
Berlin 1,9744 1,9744 1
Varşova . 4,2050 —
Budapeşte 3,9912 —
Bükreş 79,825 —
Belgrat 34,8625 —
Yokohama 2,785 —
Moskova 1089,50 -
Tahvil ve Senetler
Açılış Kapanış
0/0 5 faizli 1933 İkramiye!! (Ergani) 96,75 .97
0/0 7,5 faizli Türk borcu tahvili i 29.50 29,50
Anadolu D.yolu I II 45,60 45,60
| „ „ mümessil 49,65 49,65
0/0 7,5 Türk B 11 -
| O/o5 Hazine - -
Ergani B - -
Merkez Bank. 58 — 58—
Tramvay İş bank nama
Arslan çimento 13,60 13,69
İla. Su - ■ -
1

60 milletin top-
ı yer
Yer yüzündeki milletlerin
altmışı İsviçrenin Cenevre şehrinde Milletler sarayında toplanarak büyük işleri konuşmakta, milletler arasında barışıklığın bozulmaması için çalışmaktadır, Bu Milletler Cemiyetine giren milletlerin sonuncusu Ef-ganistandır.
Milletler Cemiyetinde bizim adımıza söz söyliyen devlet adamlarınız da bu kardeş milletin Cemiyete girmesini alkışladılar ve kutluladılar.
Efganistan yedi sekiz milyon nüfuslu bir memlekettir. Ef-gan milleti, aydınlanmak ve yükselmek istiyen bir millettir. Efgan hükümeti de medenî ve asrî bir hükümet olmak için çalışıyor. O da insanlar arasında barışıklığın bozulmaması sayesinde İktisadî yaşayışını ileri-letmek, bakır ve altın maden- ’ lerini işletmek, ipek ve halıla- j rını piyasalara sürmek memle- ■ ket içinde iş evleri, bankalar, mektepler, hastahaneler yapmak istiyor. Bundan başka Efganistan millî birliğini sağlamlaştırarak kabileler arasında kıskançlıkları gidermek için uğraşmaktadır. |
Bugünkü Efganistan henüz . beş yaşında bir devlettir. Da- | ha önce memleketin içinde karışıklıklar olmuş, bu yüzden kanlar dökülmüş, bir aralık Ef-_, ganistanın millî varlığını kaybedeceği bile zannedilmişti.
Fakat Efgan milleti birde’ “îdnTekl ~kafışıAuk™* 7*" çabuk kurtuldu ve tekrar işle-rini düzeltti. Onun içm herke, ona saygı gözüyle bakıyor....;

I
Ayten mektepten çıkıp ev Kütüphanesinden bir kitap çil durdu, ve çalışmağa başladı, niz kurşun kaleminizi elinize yarak ikiye, ikiden üçe ve bö O zaman Aytenin neyaptığır
Bulmaca
Bu resimde Alfabemizin bütün harflerini b u 1 abilirsiriiz. Yalnız bu harfler hep majüs-küldür. Bunları birer birer meydana çıkarmak çok kolaydır. Biraz çalışırsanız -em hem istifade edersiniz
Yurttaş
Cümhuriyetin on birinci yıl ı dönümü mes'ut günü olan 29 Teşrinievvelde Devlet merkezini ziyaret et.
Bu borcunu ifa ederken bu' büyük devrin yüksek feyizle-* rinden olan Yerli mallarımızın ' bugünkü mütekâmil varlığını' bir arada teşhir edecek ilk sergi evini de gez.
M. |. ve T. C. I
HILALIAHMER -
MERKEZİ UMUMİSİNDEN:
Eskişehir anbarında : Muhtelif alât, edevat ve otomobil makine parçaları, saç, lâma, Demir parçalariyle boş yağ ve ecza bidonları vesaire 20 Teşrinievvelde.
Muhtelif mengeneler, yağdanlıklar, makineye müteallik levazım vesaire 21 Teşrinievvelde.
Muhtelif cıvata, saplamak r, otomobil makas yaprakları, vesaire 23 Teşrinievvel 934 tarihinde satılacağından taliplerin müracaatları. (3679)
— Prof. D. BEHÇET SABİT B.—
Taksim Bahçesi karşısında CEYLAN apartımanına geçiriştir. Görüşme saatleri : Cumadan başka 3-6 Telefon 49322
(3718) M
Ankara Radyosundan :
Bir Spiker
Aranıyor
Ankara radyosunda spikerlik yapacak bir kadın veya erkek zata ihtiyaç vardır. Mesai zamanı her gün saat 19 dan 21 e kadardır. Buna mukabil münasip bir ücret verilecektir. Aranılan evsaf şudur:
1
2
— Umumî malûmatının mükemmeliyeti.
— En aşağı bir ecnebi lisan ve bilhassa tercihan Fransız-cayı iyi bilmek.
— Cerbezeli ve çok şerbet t olmak.
— Bilhassa ahenktar ve tatlı bir sese malik olmak aynı zamanda bu sesin fonij '( olması da lâzımdır.
Talip olanların terciimeihal varakaları ve vesaiki lâzimeleriie beraber Matbuat Umum Müdürlüğüne müracaatları rica olunur.
Seçilecek zevatın imtihanları bu ayın 22 inci Pazartesi günü saat 15 te Matbuat Umum Müdürlüğünde toplanacak Radyo Komisyonu huzurunda yapılacaktır.
L
3
4
Vitamin, kalori, gıda, sıhhat
Haşan
Özlü unlarında bol mikdarda vardır.
Yulaf, pirinç, mercimek, irmik, nişasta, patates, türlü ve sair özlü unlarla beslenen çocuklar gürbüz, sıhhatli, neşeli olur. Haşan markasına dikkat. Taklitlerinden sakınınız.
VAPURCULUK
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
İstanbul Acentahğı
Liman han, Telefon: 22925
Trabzon yolu
Tari Vapuru
21 Teşrinievvel Pazar günü saat 20 do Galata rıhtımından kalkacak. Gidişte Zonguldak, İnebolu, Ayancık Samsun, Ünye, Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Trabzon ve Ri-zeye. Dönüşte bunlara ilâveten Of ve Sürmeneye uğrayacaktır.
Her Perşembe giinü Tophane rıhtımından saat 18 de bir vapur kalkar. Gidiş ve dönüşte Gelibolu, Lâpseki, Çanakkale iskelelerine uğrar.
Mudanya yolu
Cumartesi gününden maada her gün saat 9,30 da Mudanya yoluna Tophane rıhtımından bir vapur kalkar.
Mersin yolu
İ •• •• vapuru 21
InOnİi Teşrinievvel PAZAR günüsaat 10 da Sirkeci rıhtımından kalkacak, gidişte Çanakkale, İzmir, Kuşadası Küllük, Bodrum, Rodos, Marmaris, Dalyan, Fethiye, Kalkan, Kaş, Finike, Antalya, Mersine gidecek dönüşte aynı iskelelerle beraber, Alanya, ve Geliboluya uğrayacaktır.
Dr. Hafız Cemal Bey geldi
İki buçuk aydanberi Avrupa-da seyahatte ve tıbbi tetkikatta bulunan Doktor Muallim Hafız Cemal Bey avdet etmiş ve ka-b'nesine müracaat eden hastalarını kabule başlamıştır.
İstanbul Yedme! icra Memurluğundan :
Birinci ipotekli borcundan dolayı paraya çevrilmesi mukarrer ve tamamına üç ehli vukuf tarafından 3200 lira kıymet takdir edilen Beşiktaşta Şenlikdede mahallesinde Mezarlık sokağında eski 12 yeni 12, 14 No. lu maa bahçe bir hudut dahilinde bir senetle tasarruf edilen iki bap hanenin tamamı açık arttırmıya vazedilmiştir.
Arttırma peşindir. Arttırmı-ya iştirak edecek müşterilerin kıymeti muhammininin % 7,5 nisbetinde pey akçası veya millî bir bankanın teminat mektubunu hamil olmaları icabeder. Müterakim vergi, tanzifat, ten-viriye ve vakıf borçları borçluya aittir. Arttırma şartnamesi 24-10-934 tarihine müsadif Çarşamba günü dairede mahalli mahsusuna talik edilecektir. Birinci arttırması 20/11/934 tarihine müsadif salı günü dairemizde saat 14 den 16 ya kadar icra edilecek. Birinci arttırma bedeli kıymeti muham-minenin % 75 şini bulduğu takdirde üstte bırakılır. Aksi taktirde son arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere arttır-ınıya 15 gün daha temdit edilerek 5 - 12 - 934 tarihine müsadif Çarşamba günü saat 14 den 16 ya kadar dairede yapılacak ikinci arttırma neticesinde en çok arttıranın üstünde bırakılacaktır. 2004 No. lu icra iflas kanununun 126 ma maddesine tevfikan hakları tapu sicilleri sabit oimıyan ipotekli alacaklılarla diğer alâkadarlar ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususi-le faiz ve masarife dair olan iddialarını ilân tarihinden itibaren 20 gün zarfında e\-aki müsbiteleri ile birlikte dairemize bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde hakları tapu sicilleri ile sabit olmıyanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. Daha fazla malûmat almak istiyenlerin 934/2571 dosyada mevcut evrak ve mahallen haciz ve taktiri kıymet raporunu anlıyacakları ilân olunur.
—ZAMAN—
Teşrinievvel 18
= POLİSTE
batman nasıl sar-) hoş olur ?




Deniz silâhları yarışı-
Ingilterede yarışa girişilmesini istiyenler Londra vTiZ A.) - Deniz konferansının ortaya çıkardığı meselelerin heyeti umumiyesi bugün İngiliz kabinesinde müzakere edilecektir.
Bu münasebetle matbuat, müzakerelerin karşılaşacağı müşküllerin büyüklüğünü kay-detmektedir.
Bu mutalealardan Londra ile Vaşington arasında doğru-dandoğruya bir itilâfın çıkmasına fazla dikkat edilmesi gibi bir takım istidlaller çıkarılmak-tadır.
Meselâ, “Daily Mail,, gazetesi teknik birçok meselelerde ve ezcümle harp gemilerinin azamî hacimleri meselesinde uzlaşmalar yapılarak İngiltere ile Ame-rika arasında bir anlaşmanın kabil olduğunu yazmaktadır.
Niyus Kronikle, Londra kabinesinin Amerika ile bir deniz silâhları yarışına girmemesini ileri sürüyor, ve diyor ki: "Amerikalılar, Japonlar tarafından yapılan hakikî ve hayalî tehditlere mukabele olarak
Yevmi makale
Faaliyete geçiyorlar mı?
Birinci sahifeden devam
' (Görgiyef) hükümeti Makedonya hakkak idi. Bir aralık Yugoslavya ile uyuşmak pahasına ve Kral Alek-sandrın Sofyayı ziyaretini teshil için (Görgiyef) kabinesi zahirî bir takım işler yaptı ve o meyanda da galiba (Mihailof) un Türkiyeye savuşmasına da müsaade etti. Fakat Kral Aleksandr ortadan kalkmıştır. Bizde (Mani kalkınca memnu avdet eder) Tarzında eski, fakat pek doğru bir kaide vardır. Şimdi manî kalktığına göre memnu olan Makedonya komitelerinin faaliyete I] geçmesinden tabiî ne olabilir? Ama (s i komitelerin yenij. ismi (Kardeşlik « ve hayırperver) imiş. Bu yeni ve . yaldızlı sıfatlar, insan öldürmeyi 1 (Flitle sinek avlamak) kadar basit addeden muhterem komitecilerin İli faaliyetine herhalde mani olamaz. Yine tekrar ediyoruz, Kral Alek-« saodr’ın vefatından Bulgarların is-|J ı. tifade etmeğe kalkışacakları mu-
I; hakkakti ve hatta etmeğe de başla-|jT ■ mışlardır. Esasen Müsyü (Görgiyef) in - ki bu zatın da bütün Bulgar-İlKn lar gibi çok vatanperver olduğu S ■ muhakkaktır - Makedonya mesele-Sli 8*n(^e *9*“ başka türlü düşün-||H| meşine de imkân yoktur. Görgiyef MIU , ve arkadaşlarının başka türlü dü-n|l|| i tüneceklerini farzetmek, onların Bulgarlıkla alâkalarını kestiklerini ( kabul eylemeğe muadildir.
ı ( Hulâsa Bulgar komşularımız da-I (rılmasınlar ama, şu Balkanlarda ; ( sulh ve müsalemeti kendileri kadar I tehdit eden ve hepimizin huzurunu I yine kendileri kadar kaçıran başka i bir millet yoktur. Ne siyaseti da-I ^hiliyelerinde; ne siyaseti hariciye-’ierinde hiçbir vakit istikrar olmı-ij ,yor. Bizim anladığımıza göre Bulgar lı ^milletinin ne istediğini kendisinin de ■ji ^bildiği şüphelidir. Sırplıların bir cö-| Mertliğine veya naçarlığına tesadüf | Edipte Bulgar dostlarımıza tekmil .1 Vfakedonyayı bahşetseler biz Makedonya meselesinin kapanacağı-Ua yine inananlardan değiliz. Böy-•. e çok canlı, çok faal ve cevval, lipok hırçın ve fazla olarak ne istekli de malûm olmıyan bir komşu fi/e iyi geçinmek kadar güç bir şey ■ lllasavvur edilemez. Fakat ne yapa-4. m, bir kere hemhudut bulunmuşuz. İ’iiu inatçı komşularımızın bitmek M iken m ek bilmez talep ve hırçın-tt||darına da- fakat müteyakkizane -phammül edip duracağız.
Ebüzziya Zade

Mısır tahvilâtından kazananlar
Kahire gecikmiştir 17 (A. A.) __ Yüzde üç faizli ve ikramı-yeli Mısır kredi fonsiye tahvillerinin dünkü çekilişinde:
1886 senesi tahvillerinden 263.464 numero 100.003, 1903 senesi tahvillerinden 597.831 numero 100.000, 1911 senesi tahvillerinden 45.447 numero 50.000 frank ikramiye kazan-mışlardır. —
tezgâhlarda harp gemileri inşaatına başladılarsa, bu onlara ait bir iştir.
Bize gelince, deniz kuvvetlerini hesap ederken, açıkça ve kasten, bize karşı tevcih edil-miyen ve edilmiyecek olan Amerika filosunu hesaba ktmama-lıyız.,, .
"Morning post,, gazetesi, kabine âzalarından bazılarının, M. Makdonald’ın dikkatini Amerikan - Japon yaklaşmasi üzerinde fazla temerküz ettirmesinden korkmak ta olduklarını yazmakta, "Makdonald„a İngiltere’nin daha uzun müddet muahedelerin yüklettiği nisbî zayıflığa tahammül edemiyece-ğinin bildirileceğini ilâve etmektedir.
Birinci sahifeden devam ya» bir nutukla ifade etmeğe çalışacaktır. Aynı zamanda fiâna dâTlân edilecektir.
Katilin kakikî hüviyeti
Belgrat 17 (A. A.) — Dahiliye Nazırı, katilin hüviyetini kati surette tesbit eden malûmat almıştır. Sol kolundaki dövme, karnındaki bere, 1931 de Sofya polisi tarafından alınan parmak izi ve eşkâli umumiyeti, katil “ Kalemen „ in hakikatte, Makedonya taraftarı bir tethişçi , olup Bulgaristan’dan 1933 de Budapeşte’ye ^giderek bu teşkilâtın adamı olarak orada kalkış bulunan “ Valadimr Gor-gief Termozenski,, olduğunu teyit edecek şekildedir.
Belgrat 17 (A. A) — Yugus-Lavya Dahiliye Nezareti, almış olduğu malûmata istinaden, Kral Aleksandrın katilinin hüviyetini kati surette tayin etmiştir.
Koldaki dömeler, göbekteki yara izi, Sofya zabıtası tarafından 1931 senesinde alınmış olan parmak izleri ve eşkâline ait olan umumi tarifat, cani Kalemenin hakikatte Makedonya tethiş komitesine mensup “ Vladimir Görgiyef Termozenski „ olduğunu meydana çıkarmıştır.
Merkum 1932 senesinde Bulga-ristanı terkederek Budapeşteye gitmiş ve orada mezkûr teşkilâtın Macaristan ajanlığını yapmış ve aynı zamanda Macaristan ile Jdiğer komşu devletlerdeki tethişçilere talimat [yetiştirmek vazifestni görmüştür.
Şoför Budapeştelidir
Ecnebi gazetelerden biri, Marsilya canisinin üçüncü şerikicurmü “ Mio Kralu „ nuo, Belgrat zabıtası şöfürlerinden biri olduğunu ortaya atmıştır. Biz, Kralunun Fransız memurları huzurunda kendisinin Budapeşte polis mektebi şoförü olduğunu ve bu vazifeye tethişçl-lerin reisi Pertchetz in tavsiyesi ile kabul edilmiş bulunduğunu itiraf eylediğini beyana mezunuz.
Parmak izleri, aynı izler!
Sofya 17 (A.A.) — Polis müdüriyeti, Kral Aleksandr’ın katilinin Marsilyada alınmış olan parmak iz-lerininMakedonyalı "Gueorgief,, in parmak izlerine tetabuk etmekte olduğunu dün öğleden sonra Paris ve Belgrat polis idarelerine bildirmiştir.
Türk ve Yunan heyetleri Belgratta
Belgrat 17 (A. A.) — Kral Alek-
müsademe oldu
Bağcılara Azizlik!
Şarap fabrikası 7 kuruşa üzüm alacağını ilân ettikten sonra bundan niçin vazgeçti ?
Üzümcüler vaziyetten müşteki
P Şehrimizde biri evvelki gece yarısı, diğeri de dün olmak üzere iki müsademe olmuştur.
Bar Bunlardan birinde tramvayla ziyet otomobil, diğerinde ise tramvay, tir. la araba çarpışmışlardır. Her maht iki müsademe de fazla haşarat istida olmuşt ur.
ge!,y Akıntı Burnunda
gQQı Tramvay-Otomobil müsademe-cept si Arnavut köyde akıntı burnun-mûş
da olmuş, oranın dar olması dolayısıyla, otomobilin denize yuvarlanmasına az kalmıştır.
Şoför Kara Mehmet efendi,
id
)
tes 2378 numaralı otomobiline Pan-galtıdan müşteri olarak 4 kişi : almış ve Arnavut köye gelerek gir akıntı burnu gazinosuna bırak-ki gü
mı M sil le ce
m
k kanlılığını muhafaza etmiş’ve
mıştır.
Buranın gayet dar olması dolayısiyle, Mehmet efendi geriye dönmek için bir kaç manevra yapmağa mecbur kalmış ve cadde üzerinde bir müddet meşgul oimrştur.
Bu sırada Bebek - Eminönü hattında işliyen vatman Mehmet efendinin idaresindeki 255 numaralı tramvayda Bebekten " kalkmış son hızile akıntı buru-e, na doğru gelmektedir. Bilâhare = yapılan muayenesinde sarhoş olduğu anlaşılan vatman, Akıntı kburnu kıvrımında, birdenbire * rabayı durduramamış ve olan-tandr bız»yle otomobile bindirmiş-o (HeEmeT efendi soğuk"
»“ ■ 'ğını muhafaza etmiş ve ^arabasının adam akılh hasara uğramasına rağmen direksiyo-hnunu kullanarak denize yuvarlanmaktan kendini ve arabası Snı kurtarmıştır.
I Tramvay neden sonra durmuş, müsademe sesini işiden* 1 ve görenlerle beraber pojit/" gelmiş vaziyeti tesbit “ te Vatman Mehmet e'.rifr 'kola götürülünce ■■'»''■endi karasu görülmüş»-’’*1’-' sarhoş oldu-r dilmekter1 ’.£• *“r* Tahkikat tamik 3İr dian b,Jir‘
1-v miiitfe Bostancı tramvayı! te£ Dünkü müsademe de Kadı-olatâyde olmuştur.
da Kadıköy - Bostancı hattında cutleyen ve vatman Muharrem c«kfendinin idaresinde bulunan vıyramvay arabası Kuşdili civanından geçmekte iken birden-ire karşısına Andon isiminde Reir rumun kupa arabası çıkmış f'c çarpışmışlardır. Andonun .'abasının bir kısmı parçalanıştır.
isic Polis, arabacıyı da vatmanı da rc^ticvap altına almıştır.
f(9'_ ____ — ____
de
: kat i surette hüküm verecek ^aziyette dğilim. Bu kâğıt üzerin-fındki şu bir kelimelik yazıyı yazanın as)aba bir surette Matmazel (Seli) nin miazısını taklit etmiş olması muhte-neldir. Yahut bizzat Matmazel bakinin yazısını mahsus değiştirmiş ’^’lması ihtimali de vardır. Son bir htimal de elinde eldiven olduğu lalde bu kelimeyi acele yazmış ^İmasıdır. Bu üç ihtimalden hangi-’ine hükmetmeli ?
(Rikardo) daha evvel söylediği b’jir fikrin makbule geçmiş olmalından cesaret alarak bir mütalâa Maha yürütmüş olmak için dedi, ki:
— Kâğıt kanapenin arkasında »ir köşeye sıkışmış olduğuna na-aran daha evvel yazılıp atılmış Bulması ihtimali yok mu 1
Hano — Hayır öyle bir ihtimal “-arit değildir. Bu odanın haline dikkat edin. Herşeyi gayet muntazam-®aır ve gayet temizdir. Bir köşede dm ufak bir toz eseri bile yok. Bu-ntadar itina ile temiz tutulan bir ştdada böyle kâğıt parçaları gün-srce kalamaz. Yerlerin hergün luntazam surette süprüldüğü mu-

Tekirdağ 15 (Hususî) — 12 Teşrinievvel Cuma günü şehrimiz şarap fabrikası İstanbula üzüm sevkiyatı yapan ve bağlarını kabzımala satan üzüm müstahsillerine haber yollayarak demiştir ki: “Üzümlerinizin kilosunu yedi kuruşa alacağız. Alâkadar makarnadan haber bekliyoruz; yarın muhakak cevap gelir ve biz d*2 mübayaata bış'arız.,,
Bunun üzerine halk ve bağ. cılarımız nisbeten sevinmişler ve tstanbula yapılan üzüm sev-kiyatı durmuş, bağlarını ucuzca kabzımala satanlar da bu alış verişten vaz geçerek üzümlerini fabrikaya vermek teşebbüsünde bulunmuşlardır. Fabrikanın yedi kuruşa üzüm alacağını işiten esnaflar da altı kuruşa sattıkları üzümün kilosunu derhal “12„ kuruşa çıkarmışlardır. Fakat iki gün sonra yani 14 teş-r nievvel pazar günü yine suku-tuhayal.. O gün fabrika bağcı-
Yeni bir köy kuruluyor
Tekirdağ 12 (Hususi) — Mu-Tâuı nahiyesine bağlı ve şimendifer hattına oldukça yakın bulunan “Kırkkepenekli,, köyü-De yeQQ^en Sfjn sistem plânlara Sor* 28 modern ev yapılacak ve bu gjzj .j köy yeniden kuru-a*R . - ^9İ edilecektir-
köyde mektep, muallim 4, Cümhurıyet meydanı, ço-|/cuk bahçesi de bulunacaktır.
Bu yeni inşaatın projesi yapıldığından yakında mahalline gidilip tatbik edilecek ve yapım işlerine başlanacaktır.
İki kardeşin kafaları balta ile parçalandı! Muştan bildirildiğine göre, Halilo ve Nizîr isminde iki kardeş Muşa on kilometre mesafede pusuya düşürülerek tabanca ile vurulmak ve kafaları balta ile parçalanmak suretiyle öldürülmüşlerdir. Feci cinayetin sebebi bir tarla ihtilâfından doğan eski bir münazaanın bıraktığı kin ve intikam hissidir. Katiller yakalanmıştır. Sivas ta Cumhuriyet Bayramı hazırlıkları Sivas 17 (Hususî) — Cumhuriyet Bayramı yıl dönümünün busene parlak bir şekilde kut-lulanması için hazırlıklara başlanmıştır. Bu işle meşgul olan bir komite merasim programını hazırlmaktadır.
hakkaktir. Binaenaley bu kâğıt dün yazılmış ve sonra yırtılıp atılmıştır.
Hano bunu söyliyerek kartonun üzerine yapıştırmış olduğu kâğıt parçalarını cüzdanına koydu.
Ondan sonra kanepenin yanına geldi. Elini çenesine dayadı ve kanepeyi uzun uzadıya tetkik etmeğe başladı. Bu tetkikat esnasında taharri komiserinin yüzü büyük bir hayret ve bazan korku eseri göstermekte idi. Arkadaşları ise, kanepenin üzerinde dikkate şayan hiçbir şey göremedikleri cihetle Hanonun kanepe karşısında bu-kadar dikkatli bir vaziyet almasına şaşıyorlar, kendisini merakla seyrediyorlardı. Hano bir müddet böyle durduktan sonra kanepenin baş tarafındaki yastığı büyük bir ihtiyatla tutarak aldı.
Yastığın üzeri buruşmuş ve bazı yerleri çukurlaşmış idi. Taharri komiseri bu buruşukları bozmamağa çalışarak kapının önüne ışığa gitti
lara ikinci haberi gönderdi: "Yedi kuruşa üzüm almıyacağız, isteyenler üzümlerini Istan bula gönderebilirler.,,
Şarap fabrikasının, bir gün olup üzüm almak mecburiyetinde kalacağını düşünmesi, müstahsili ve kendi idaresini zarara sokmaktansa; bugünkü acınacak hallere mahal bırakmadan, bağcılarımızın ve kendi idaresinin zararına sebep olacak âmilleri daha evvelden ortadan kaldırması lâzımdı ; değil mi?
Feyizli Tekirdağ topraklarında yetişen nefis şaraplık üzümlere iyi bir fiat verilmemesi ve üzüm müstahsillerinin böyle oyuncak haline getirilmesi mın-takamız bağcılık ve üzümcülüğünün ne kadar inkişafına çalışıldığına kâfi bir delil olamaz mı? Bağcılar her gün tstanbula müteaddit motörlerle binlerce küfe üzüm sevkiyatı yapmaktadırlar.
İzmirde yeni hapishane
İzmir 16 — Umumî hapishane binasındaki noksanların ik-mali için iâzımgelen tahsisat Adliye Vekâletinden gönderilmiştir. Hapishane binasının içi kâmilen yağlı boya ile boyanmıştır.
Yeni hapishane binası için verilen karar henüz alâkadarlara tebliğ edilmemiştir. Yeni bina için yarım milyon lira kabul edildiği ve yaza doğru Kara Fatma dağındaki na tamam muallim mektebi binasında inşaata başlanacağı haber alınmıştır.
İki köyde yatı mektebi açılıyor
İzmir 16 — Kemalpaşanm Ulucak ve Ören köylerinde yüzer yataklı iki yatı mektebi teşkilâtı yapılmıştır. Mektebi olmıyan köylerin çocukları burada kalacaklardır.
Parsada da bir ilk mektep binası inşa edilmektedir.
Bu mekteplerin açılma şenlikleri Cumhuriyet bayramında yapılacaktır.
Mekteplerin iaşe masrafları ayniyet olarak köylüler tarafından verilecektir.
ve orada cebinden pertevsizini çıkarıp muayeneye başladı. Bu buruşukların bir köşesinde ufak bir leke vardı,ki bu, kurumuş bir kan lekesine benzemekte idi. Bu lekeyi görünce (Hono) başını düşünceli düşünceli salladı. Ondan sonra o yastığı bırakıp kanepenin ayak ucundaki yastığı aldı.
Onun da üzeri buruşuk ve çukurlarla dolu idi. fazla olarak bunun üzerinde ki ipek kumaş ortasına gelen bir yerden yırtınıştı. (Hano) bu yırtığa da çok ehemmiyet verdi. Onuda muayene etti ve yas-tığıda alıp tekrar kapunun önüne hitti, fakat orada yastığa bakacağı yerde, dışarı toprak üzerindeki küçük kundura izlerini uzun uzun seyir etti, tekrar yastığa baktı ve dedi, ki:
— Efendiler, burada bazı garip alâmetler görüyorum, ki bunlardan mana çıkarabilmekten cidden âciz kalıyorum.
Rikardo sabırsızlık göstererek:
İzmir de Ruam mücadelesi
İzmir 16 — Bugünden itibaren belediyece şehir de Ruam mücadelesine başlanacaktır. Belediye yalnız şehir hududu dahilindeki mücadele ile meşgul olacaktır.
Bunun için şehirde iki Ruam mücadele istasyonu tesis edilmiştir. Birisi Karataşta elektrik şirketi merkez binası arkasında, diğeri de Şehitlerde 76 numaradadır.
Hayvanlara bu istasyonlarda mallein tatbik edilecek ve şüpheli ârâz görülenler de belediyenin hayvan tecrithanesina alınacaktır. Mücadeleye evvelâ binek hayvanlardan başlanacaktır.
Yapılan bir tesbite göre Iz-mirde 3000 at ve kısrak vardır.
Vilâyet baytar müdürlüğünce civar köylerde yapılacak ruam mücadelesine tkinci Teşrinde başlanacaktır.
İzmir Elektrik şirketi, de itiraz etti
İzmir 16 — Elektrik şirketi eylül ayından itibaren elektrik saatları için faturalarına saat bedelinin yüzde on beşini ilâve eylemeğe yani vekâletin kararını tatbike başlamıştır.
Aboneler bu suretle on lira değerli olan bir saat için bakım, amortisman ve -faiz de dahil olmak üzere ayda on iki buçuk kuruş verecek on sene hitamında saatin sahibi olacaktır.
Mamaafih haber alındığına göre, Şirket bu nokta üzerinde itirazlarını vekâlete bildirmiştir.
Keyfiyet Nafıa Vekaletince tetkik edilmektedir.
Eskişehir meclisi toplandı
Eskişehir 16 (Hususî) — Yeni Belediye Meclisi bugün ilk İçtimaını akdetti. Yeni meclis 2 avukat, 8 tüccar, 1 bankacı, 2 doktor, 2 çiftçi, 3 hanım, 1 şimendiferci, 1 askerî mütekait ve 2 şeker fabrikası memurundan terekküp etmektedir.
Celseyi İsmail Hakkı Bey açmış ve yeni âzayı tebrik ederek muvaffakiyet dilemiştir. Bundan sonra reis ve reis vekillikleri, kâtipler ve daimî en-cümen âzalıklan intihabı yapılmıştır. Netice de topçu zade Kâmil Bey ittifakla riyasete ve encümen daimî Atalıklarına da avukat Hakkı ve Karamürselli Mustafa beyler seçilmişlerdir.
— Şa halde düşündüğünüz nedir) Diye sordu.
(Hano) kendisine döndü, sert bir cevap verdi :
— Burada lâzım olan benim na düşündüğüm değildir. Hakikati anlamaktır. Onu ise anlamaktan henüz çok uzak bulunuyoruz.
Filhakika Hanonun arkadaşları, bidayette hırsızlık yüzünden yapılmış basit bir vak’a gibi görünen bu cinayetin, salonun muayenesinden sonra bilâkis çok karışık bir iş şeklini aldığını Hanonun etvarın-daki hayret ve tereddütten anlamağa başlamışlardı.
(Hano) ise karşısında bulunduğu muammayı belki tenvire medar olur ümiydiyle odaya son bir defa daha göz gezdirdi ve dedi, ki:
— Burada herşeyi gördük. Şimdi yukarı çıkalım ve evvelâ Matmazel ( Seli) nin odasından tetki-katımıza başlıyalım.
Devamı var
Teşrinievvel 18
— ZAMAN —
7
Cenaze merasimi bugün
İkinci sahifeden devam
Bunu müteakip Lozana geçtik ve orada kısa bir tevefkufu müteakip Fransanm Evia şehrine, oradan da nazandikkati celbetmeksizin otobüsle Parise geldik. Suk ve Solny buradan Marsilyaya gittiler; ben ve arkadaşım Pospisil ise delil ve amirimiz “Müsyü lö Doktorun,, talimatına intizaren Pariste kaldık.
Esasen kamptan ayrılırken bize verdikleri ve ancak Pariste açarak okumamızı emrettikleri mühürlü zarfların muhteviyatına göre Pariste verilecek son emre intizar etmemiz lâzımgeliyordu!
Anlaşılan, her şey yolunda gitmiş ve bizim yapacağımız birşey kalmamış olmalı ki, bu talimat bize hiç bir zaman verilmedi! Hikâyenin bundan ötesini zaten biliyorsunuz !„
Cani itiraflarında son derece j soğuk kanlı davaranmkta idi ve akibetini hiç yadırgamıyan bir adam halile söz söylüyordu.
Cinayet Macaristanda hazırlanmıştır
Dün de bildirdiğim gibi suikastta ana plânı Macaristanda ihzar edilmiştir. îsmi geçen köyde hususî bir kampta siyasi cinayetler için talim ve terbiye görüldüğü de bugün tahakkuk etmiş bir keyfiyettir.
Hafi cemiyetin reisi hukukçu!
Fransız gazetelerinin neşriyatına göre, suikasti tertip eden gizli cemiyetin gayesi Yugoslav vahdetini bozmak, Hırvat muhtariyetini temin etmektir.
Doktor “Pavliç,, bu cemiyetin reisidir. Mumaileyh eski bir hukuk adamıdır. Uzun müddet Hırvat meb’usluğu yapmış, sonra en münasip çalışma zeminini Macaristanda bulmuştur. Yapılan tahkikat neticesinde kralın idam hükmünü veren ve tatbik ettiren “ Pavliç „ olduğu anlaşılmıştır.
“Pavliç,, e yardım edenlerden biri de Zağrebin eski belediye âzalarından “Güstav Per-çez„ dir. tşe askerî bir inzibat veren de bu zattır.
Cinayetin beynelmilel tesirleri
Le Jour gazetesi “ Marsilya „ suikastinin Fran-sayı siyaseten tecrit etmek gayesile yapıldığını söylüyor ve bu hâdise ile bundan evvel cereyan eden hâdiseler arasındaki münasebatı bulmağa çalışırsak Yugoslavya , hududuna 30 kilometre uzakta Macaristanda merkez kuran “Ustaschka,, hafi cemiyetinin tarihçesinden onun reislerinden, bahsettikten sonra Aleksandrın şahsen komünist düşmanı olduğunu ve cülus günü kendisine Macar komünistleri tarafından atılan bombayı hatırlatıyor. “Löjour,, , bu cinayetin beynelmilel büyük tesirleri olacağımda ilâve ediyor.
Bu da ne demek ?
Chamoni* 17 — Marsilya suikastiyle alâkadar olduğu zannedilerek burada tevkif edilen bir şahıs, hini isticvabında “İngiliz tabası; anasının Türk “?,, Ve babasının Bulgar olduğunu söylemiştir. Üzerinde şüpheyi calip bir takım Bulgarca mektuplar bulunmuştur. Mumaileyhin vaziyeti çok calibi şüphe görülmektedir. İstiç-vabına devam olunuyor. Katilin hemşiresi de varmış Atina 17 (Hususi) — Kral Alek-sandr’ın katili “Kalemen,, in hemşiresi “Marsilya,, cinayetinden birkaç gün evvel şehrimizde bulunuyor ve külliyetli para sarfediyordu. Bu kadın son günlerde Fransaya bîr» ket eylemiştir.
Almanların .yegâne kahraman düşmanı !
Berlin 17 — Kral Aleksan-drın cenaze merasiminde ordu namına bulunacak olan cene-ral Cöringin reisliği altında, iki ceneral ile bir bahriye zabitinden mürekkep olan heyet tayyare ile Belgrada hareket etmiştir. Heyet bir çelenk de götürmektedir. Çelengin üzerinde şu sözler vardır: ‘‘Yegâne kahraman düşmanımıza Almanordusunun derin heya-canile,.
Ingiltere vaziyeti nasıl görüyor?
Londra 17 (A. A.) — Nazırların bugünki toplantısında, Sir Con Simon, Marsilya cinayetinden sonraki günlerde olan bazı aksülâmellerden kabineyi haberdar etmiştir.
Cinayetle alâkadar hükümetlerin tedbirleri ve itidalleri gayet müsait birer alâmet olarak telâkki edilmektedir.
“Kraliçe Mari„ nin sözleri
Geçen sene Yugoslavya Kraliçesi Man Hazretleri ile görüşen İngiliz muharriresi “ Beli Ros „ Marsilya faciası üzerine bu mülakata ait intibalarını neşretmiştir.
Kıraliçe Mari çocuklarını nasıl yeştirdiğini şu cümle ile hülâsa etmiştir:
“ — Çocuklarıma ilk öğrettiğim şey namuslu, ve kat’î surette dürüst olmaktar.,,
Kadınlar ve Siyaset
Kraliçe Mari, siyasetle meşgul olup olmadığı hakkında bir suale şu cevabı vermiştir.
—“Siyasetle meşgul olmıyo-rum. Niçin mi? Çünkü erkeklerin kafası siyaset işleri için daha müsaittir. Siyaset, kadınlar için lüzumsuz bir iştir. Benim en çok alâkadar olduğum iş, şefkat işleridir. Bu da bir kadını tamamiyle meşgul etmeğe kâfidir.,,
Kadınlara bir ders
Kraliçe, bir kızı olsaydı, ona öğreteceği ilk şeyin ne olabileceği suvaline cevap olarak ta:
“— Ona sabretmeği öğretirim! „ Demiştir.
YENİ NEŞRİYAt
Hafta. 28 inci sayı
Bu haftaki sayısı Marsilya cinayetine ait Muharrem Feyzi beyin güzel bir yazısını ihtiva etmektedir. Bu yazı ile Kral Aleksandrın niçin öldürüldüğünü anlıyoruz. Aptulhamide bomba, Selim Sırrı beyin “Spor ve milî danslar,, çok beğenilen mevzulardır.
Çok cazip olan fotoğraf müsabakasının Hafta karileri tarafından nekadar alâka ile takip olunduğu bu sayıda göze çarpıyor.
Fiatı, her yerde 7,5 kuruş..
Yeni Adam
Yeni Adamın 42 nci sayısı Firdevsi başlığı altındaki bir kapak ve "Firdevsi hayatı, sanatı ve Şehnamesi üzerine düşünceler,, le çıkmıştır. Mecmuanın içinde bu mevzu üzerinde İbrahim Hoyi Beyin bir yazısı ile “Iran şiiri,, isimli büyük bir tetkik bulunmaktadır. Mecmuanın diğer zengin mündericatmı İsmail Hakkı Beyin “ Muallim mekteplerinden Üniversiteye koşun,, Dr. İzzettin Şadan Beyin “ Şizofranı ,, Abdülfeyyaz Tevfik Beyin “ Arziyat’,, Nüvit Osman Beyin “ Gözün görmediği ışıklar ,, isimli yazıları ile ressam, Sırrı Beyin dikkate değer resimleri teşkil etmekte dir.
Konyadaki maçlar
Konya 17 (A. A.) — Çankaya - Afyonspor maçı dün 8-0 Ankaralılarin lehine neticelendi. Afyon şampiyonu birinci devrede bir gol yedi. Ve güzel bir müdafaa ile seyircilere galip geleceği Ümidini verdi. Fakat ikinci devrede teknik ve bilgi noksanına yorgunluk ta ilâve
Antalyada yapılan maçlar
Antalya 17 ( A. A. ) — İki günden beri beraberlik temin eden Antalya - Adana takımı dün son maçlarını yaptılar. İlk devrenin yirminci dakikasında Antalyalılar aleyhine bir gol kaydedildi. Müteakip on dakika içerisinde sağ açığın vermiş olduğu pası orta muhacim kafa ile gol yaptı. Bu suretle ikinci ilk devre 2-0 Antalya aley-İbrahim Tali B.in beyanatı
Birinci sahifeden devam
Fakat bütün bunlara rağmen bu kardeşlerimizi vaziyetlerinden memnun gördüm. Hepsi hemen yerleşmiş ve çalışmağa başlamışlardır. Halkımızın da [gelen muhacirlere karşı çok derin bir alâka ve himaye gösterdiğini memnuniyetle görerek sevindim: Türkün misafirperverliği hakkında söz söylemek zaittir. Bunu Türkün gayri bütün milletler bile takdir ederler. Gelen muhacirlerin de çalışkanlıkları ve yapıcılıkları ilk nazarda göze çarpıyor. Hulâsa ben kendilerini vaziyetten bu derece memnun görünce bittabi derin bir inşirah duydum.
Mekteplere tehacüm
Diğer taraftan nazarıdıkkatimi celbeden ikinci bir şey var: Halk busene mekteplere büyük bir tehacüm gösteriyor. Her yerde likmek-t pler dolmuştur. Ortamektebi olan j erler, bunlara şubeler açmak mecburiyetinde kalmışlardır. Gençlerde de canlılık ve topluluk gördüm. Halkevlerimizde ve bunların spor şubelerinde hakikatan memnuniyet bahş bir hareket vardır. Bunun daha sumullü ve daha heyecanlı bir hale geleceğine şüphe yoktur. Hertarafta mevsim dolayısıyle kül-tü hareketleri için hazırlık başlamıştır. Köylümüz son bereketli yağmurlardan sonra tarlalarında hummalı bir çalışmıya atılmıştır.,,
KIrklareli ve Tekirdağda bağcılık
Umumî müfettiş Bey Kırklareli ve Tekikdağ bağlarından da bahsederek bu güzel yerler bağcılığının çok yakın bir zaman da eski halini alacağını ve bu yerlerde şarapçılığın mühim bir inkişafa maz-har olacağını söyledikten sonra yakında Çanakkale vilâyeti dahilinde bir teftiş seyahatine çıkacağını ve oralarda da halkın ziraî, İktisadî ve kültür işlerini tetkik edeceğini; oralara iskân edilen muhacırlarm ahvali hakkında bizzat kendileriyle görüşerek malûmat alacağını ilâve etti.
Muhacirler Silivri'ye gönderilecek
Evvelki gün Bulgaristandan geldiklerini bildirdiğim muhacir kafilesi namına bir heyet İbrahim Tali Beyi ziyaret ederek Silivri taraflarına yerleşmek istediklerini söylemiş ve müfettiş Beyin .fikrini sormuştur. Umumî müfettiş Bey bu muhacirleri derin bir şefkatle dinlemiş ve Silivri taraflarına gitmeleri hususunda lâzımgelenlere emir vermiştir. Heyet azasından birkaçı ile görüştüm. Bana :
“ — Artık, dediler, müfettiş Beyle görüştükten sonra bütün çektiklerimizi, bütün çile ve meşakkatlerimizi unuttuk. Bizi bir baba şafkatile kabul etti ve çok derin bir alâka ile dinledi.. Dedik ya, bütün ıstıraplarımızı unuttuk. Şimdi ■evine sevine Sllivriye doğru gidiyoruz. „
Hükümete yük olmak istemiyorlar
Muhacirlere niçin Silivri taraf-
olunca, Ankara birincisi arka arkaya goller atarak grup şampiyonluğunu kazandı.
Çankayanm bugünkü vaziyeti Bursada muvaffak olacağı ümidini çok azaltmaktadır. Galip takım bugün Ankara yolile ve otobüsle haraket edecekir.
hine neticelendi.
İkinci devrede her iki takım 25 dakika gayet iyi oyunlarını oynıyarak 26 ncı dakikada Antalya orta müdafiinin uzun bir vuruşu ile Antalya lehine bir gol kaydedildi. Bu suretle maç, bire karşı iki ile Adana lehine neticelendi.
Yarın finale kalan İsparta ile Adana takımı maçı olacak-br-....
Çankırı panayırı açıldı
Çankırı 17 (A. A.) — Çankırı panayırı bugün on binlerce halkın iştirakiyle açıldı. Panayıra Çorum, Yozgat, Kastamonu vilâyetleriyle Kalecik, Tosya ve sair bir çok kazalar balkı iştirak etmiştir. Çankırı emsalsiz bir kalabalık içndedir. Alış veriş iyidir.
Sıtma mücadelesi»
Eskişehir 16 (Hususî) Sıtma mücadele teşkilâtı Sazova, Sarı su mecrsı üzerindeki faaliyetimi çoğaltmıştır. Beylik ahır ve diğer mmtakalarda koruma işlerine ve sivrisinek mücadelesine devam edilmektedir. Halka meccanen kinin tevzi edilme-k tedir.
Faydalı yağmurlar
Adana 17 (A. A.) — Dün saat 16 da şehrimize ve ovanın hemen her tarafına devamlı ve bol yağmurlar düşmüştür. Yağmurlar faydalıdır.
Balmumu
Yuguslavyaya yapılan ihracat
Esas itibariyle zirat memleketi olan Yugoslavya da arıcılık için vaziyet ve şerait gayet müsait bulunmakla beraber, İktisadî faaliyetin bu şubesi henüz inkişaf etmemiştir. Memleket arıcılıkta daha başlangıçtadır. İşte bu itibariyle arıcılığa ait( ithalât ihracattan çok daha fazladır.
Canlı arı, bal, balmumu vesaire-nin memlekete senelik ithalâtı bir-buçuk milyon Dinar kıymetindedir. Yalnız balmumu ithalâtı 1934 senesinin ilk altı ayında 989,771 Dinara baliğ olmuşiur.
Yugoslavya balmumunu Anadolu, Cezair ve Habeşistandan ithal eder. 1934 ün ilk altı ayında muhtelif memleketlerden olan ithalât sıklet ve kıymetlerni aşağıda gös-
terilmiştir:
Sıklet kilo Kıymet le
Türkiye 11369 252896
Yunanistan 10283 257325
Habeşistan 6139 127371
Avusturya 2106 54234
spanya 3135 61352
Yugoslavyaya balmumu ithalatı mezkûr memleket gümrük tarifesinin 65 inci maddesi veçhile rüsumdan muaftır.
larını tercih ettiklerini sordum :
— Orada köydeşlerimiz, bildiklerimiz ve akrabalarımız var. Onlar oranın yerlisi gibi olmuşlar. Malûm a.. Önümüz kış, yabancı köylerde sıkıntı çekeriz. Tohumluğa ve yiyeceğe ihtiyaç var. Hükümet bize tarla verecek. Hayvanlarımız var. Hemen pulluklarımızın sapına yapışarak toprağı altüst edeceğiz yabancı yerlerde kalırsak hem halka, hem hükümete yük oluruz. Halbuki Cumhuriyet hükümeti yenidir. Binbir türlü bütçe darlığı içindedir. Bir de biz yük olmıyalım, dediler.
Aşkolsun Deliormanın asil çocuklarına !..
• HİLÂLİAHMER
MERKEZİ UMUMİSİNDEN
Eskişehir anbarında : Muhtelif alât, edevat ve otomobil makine parçalan, saç, lâma, Demir parçalariyle boş yağ ve ecza bidonları vesaire 20 Teşrinievvelde.
Muhtelif mengeneler, yağdanlıklar, makineye müteallik levazım vesaire 21 Teşrinievvelde.
Muhtelif cıvata, saplamalcr, otomobil makas yaprakları, vesaire 23 Teşrinievvel 934 tarihinde satılacağından taliplerin müracaatları. (3679)
-Prof. D. BEHÇET SABİT B.—.
Taksim Bahçesi karşısında CEYLAN apartımanma geçm'ştir. |
Görüşme saatleri : Cumadan başka 3-6 Telefon 49322 E
(3718) mJ
Ankara Radyosundan : Bir Spiker
Aranıyor
Ankara radyosunda spikerlik yapacak bir kadın veya erkek zata ihtiyaç vardır. Mesai zamanı her gün saat 19 dan 21 e kadardır. Buna mukabil münasip bir ücret verilecektir. Aranılan evsaf şudur:
1 — Umumî malûmatının mükemmeliyeti.
2 — En aşağı bir ecnebi lisan ve bilhassa tercihan Fransız-
cayı iyi bilmek.
3 — Cerbezeli ve çok serbeı t olmak.
4 — Bilhassa ahenktar ve tatlı bir sese malik olmak aynı
zamanda bu sesin fonij k olması da lâzımdır.
Talip olanların tercümeihal varakaları ve vesaiki lâzimelerile beraber Matbuat Umum Müdürlüğüne müracaatları rica olunur.
Seçilecek zevatın imtihanları bu ayın 22 inci Pazartesi günü saat 15 te Matbuat Umum Müdürlüğünde toplanacak Radyo Komisyonu huzurunda yapılacaktır.
Vitamin, kalori, gıda, sıhhat
Haşan
Özlü unlarında bol mikdarda vardır.
Yulaf, pirinç, mercimek, irmik, nişasta, patates, türlü ve sair özlü unlarla beslenen çocuklar gürbüz, sıhhatli, neşeli olur. Haşan markasına dikkat. Taklitlerinden sakınınız.
(vapurculuk
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ İstanbul Acentalığı Liman han, Telefon: 22925
Trabzon yolu
Tari Vapuru
21 Teşrinievvel Pazar günü saat 20 de Galata rıhtımından kalkacak. Gidişte Zonguldak, inebolu, Ayancık Samsun, Ünye, Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Trabzon ve Ri-zeye. Dönüşte bunlara ilâveten Of ve Sürmeneye uğrayacaktır.
İmroz yolu
Her Perşembe güoü Tophane rıhtımından saat 18 de bir vapur kalkar. Gidiş ve dönüşte Gelibolu, Lapseki, Çanakkale Iskelele-r rine uğrar.
Mudanya yolu
Cumartesi gününden maada her gün saat 9,30 da Mudanya yoluna Tophane rıhtımından bir vapur kalkar.
Mersin yolu
T •• •• vapuru 21
InOTlll Teşrinievvel
PAZAR günüsaat 10 da Sirkeci rıhtımından kalkacak, gidişte Çanakkale, İzmir, Kuşadası Küllük, Bodrum, Rodos, Marmaris, Dalyan, Fethiye, Kalkan, Kaş, Finike, Antalya, Mersine gidecek dönüşte aynı iskelelerle beraber, Alanya, ve Geliboluya uğrayacaktır.
Dr. Hafız Cemal Bey geldi
İki buçuk aydanberi Avrupa-da seyahatte ve tıbbî tetkikatta bulunan Doktor Muallim Hafız Cemal Bey avdet etmiş ve ka-b’nesine müracaat eden hastalarını kabule başlamıştır.
İstanbul Yedinci İcra Memurluğundan :
Birinci ipotekli borcundan dolayı paraya çevrilmesi mukarrer ve tamamına üç ehli vukuf tarafından 3200 lira kıymet takdir edilen Beşiktaşta Şenlikdede mahallesinde Mezarlık sokağında eski 12 yeni 12, 14 No. lu maa bahçe bir hudut dahilinde bir senetle tasarruf edilen iki bap hanenin tamamı açık arttırmıya vazedilmiştir.
Arttırma peşindir. Arttırmı-ya iştirak edecek müşterilerin kıymeti muhammininin % 7,5 nisbetinde pey akçası veya millî bir bankanın teminat mektubunu hami! olmaları icabeder. Müterakim vergi, tanzifat, ten-viriye ve vakıf borçları borçluya aittir. Arttırma şartnamesi 24-10-934 tarihine müsadif Çarşamba günü dairede mahalli mahsusuna talik edilecektir. Birinci arttırması 20/11/934 tarihine müsadif salı günü dairemizde saat 14 den 16 ya kadar icra edilecek. Birinci arttırma bedeli kıymeti muham-minenin % 75 şini bulduğu takdirde üstte bırakılır. Aksi taktirde son arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere arttır-mıya 15 gün daha temdit edilerek 5 - 12 - 934 tarihine müsadif Çarşamba günü saat 14 den 16 ya kadar dairede yapılacak ikinci arttırma neticesinde en çok arttıranın üstünde bırakılacaktır. 2004 No. lu icra iflas kanununun 126 mcı maddesine tevfikan hakları tapu aiçilleri sabit oımıyan ipotekli alacaklılarla diğer alâkadarlar ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususi-le faiz ve masarife dair olan iddialarını ilân tarihinden itibaren 20 gün zarfında e\ -aki müsbiteleri ile birlikte dairemize bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde hakları tapu sicilleri ile sabit olmıyanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. Daha fazla malûmat almak istiyenlerin 934/2571 dosyada mevcut evrak ve mahallen haciz ve taktiri kıymet raporunu anlıyacakları ilân olunur.


— ZAMAN —
Teşrinievvel 18
6
Haşan öksürük Pastilleri
Öksürük, nezle, bronşit, boğaz ve göğüs hastalıklarile sesi kısılanlara şifaî tesirleri çoktur. 30 kuruştur. HAŞAN ECZA DEPOSU
— MOBİLYA. KARYOLA veSANDALYA —
I Alacaksanız İstanbulda Rıza Paşa yokuşunda 66 No.lu ASRÎ MOBİLYAM^TT,2WAh±rF:vaz);,n'zl
I
let Demiryolları
Ankara sergisi münasebetile fevkalâde tenzilât
I * | İstanbul Evkaf Müdürlüğü İlânları | *~|
Müddeti icarı 935 Mayıs nihayetine kadar.
1 — Bahçekapıda Dördüncü Vakıf Hanın
birinci katında 11 ve 13 ve 15 No.lı oda.
2 — Tophane, Çavuşbaşı, Topçular 388 No.
lı Dükkân
3 — Kızıltoprak, Tuğlacı Mustafa Ağa, Cami
S. 25 No.h dükkân,
4 — Tophane, Ekmekçi başı, Boğazkesen
132 No.lı Dükkân
5- „ „ „ „ 134 „ „ „ „ „
6— „ „ „ „ 136 .....................
Balâda yazılı emlâk hizalarında göstarilen müddetleriyle kiraya verilmek üzere müzayedeye konmuştur. İhaleleri 24/10/934 Çarşamba günü saat on beşe kadar yapılacaktır. Talip olmak isteyenler Evkaf Müdüriyetinde Vakıf Akarlar kalemine müracaatları. ”6701,,
936
29 Birinciteşrin 1934 ten 15 İkinciteşrin 1934 tarihine kadar devam etmek üzere Ankarada açılacak sergiyi ziyaret için seyahat edecek yolculara, gidiş - dönüş bileti almak şartile umumî tarife ücretleri üzerinden, % 50 ve teşhir için nakledilecek ve teşhirden sonra iade edilecek eşyan n 250 kilosuna ve bu eşya yekpare ağır eçsamdan ise beherinin sıkleti ne olursa olsun yalnız iki adedine ve mobilya olduğu takdirde de 1000 kilosuna umumî tarifelerden % 70 tenzilât yapılır.
Bandırma - Ankara - Bandırma
Gidiş için: 6 İkinciteşrin 1934 tarihinde Bandırmadan kalkan 6-309 - 209-6 numaralı trenler :
Bandırma 6 İkinciteşrinde 6 numaralı
Tenzilât Müddeti
Saatleri
İstanbul Millî Emlâk Müdürlüğünden : Muhammen Kirası 54
Cinsi ve Mevkii
Kira Müddeti
1 Sene
Tophanede Necati bey caddesinde 397 No. iu dükkân
Kabataşta Hacı Beşir sokağında Gazi Osman paşa mektebi altındaki 4 No.lu dükkân. Maslak civarında Hamidiye kasrı altında Büyükdere caddesiyle İstinyeye giden cadde arasındaki Millî Emlâke ait arazinin 82710 M 2 : Bir parçasında tuğla Cam Toprağı Boya madeni ve saire çıkarmak hakkı. Kadıköyünde Fenerbahçe koyunda Zalistre Dalyanı “ karadan dörtyüz metre uzakta kurulması şarttır.
Yukarıda cins ve mevkileri yazılı mahaller hizalarında
ve müddetler üzerinden açık arttırma usuliyle kiraya verilecektir. İsteklilerin 7 - 11 - 934 Çarşamba günü saat On dörtte pey ak-çeleriyle müracaatları—“ M. “ 6850 „
60
90
120
2
3
3
kira
Cilt, Zührevî hastalıklar mütehassısı Dr. Feyzi Ahmet
Babıâli Ankara caddesi No. 43
Cumadan başka hergün sabahtan akşama Telefon : 23899 öooooooooocoooooooooc
Dr. Hafız Cmal
Dahiliye mütehassısı
Cuma ve pazardan başka günlerde öğleden sonra saat (2,5 dan 6) ya kadar İstanbulda Divanyolunda ( 118) numaralı hususi kabinesinde hastalarını kabul eder. Muayenehane ve ev telefonu: 22398. Yazlık ikametgâh telefonu Kandilli 38 Beylerbeyi 48.
Deniz yolları
İŞLETMESİ
Acenteleri: Karaköy- Köprübaşı Tel. 42352-Sirkeci Mühürdarzade KWtTI Han Tel: 22740 ■■■■■
Karadeniz yolu
CUMHURİYET vapuru |
18 Birinci Teşrin PERŞEM-
BE günü saat 20 de Hopa- | ya kadar. "6805,, |
■■»«»■■■««■■■■■■■»e;
Yolculara:
Sergiye gitmek için 19/20 Birinciteşerin 934 gece yansından 10/11 ikinciteşrin 934 gece yarısına.
Dönüş seyahati için: 3/4 İkinciteşrin 934 gece yarısından 20/21 İkinciteşrin 934 gece yarsına
kadardır .
Sergiye gönderilecek eşya için:
11/12 1 Teşrin 934 gece yarsından 29/30 Birinciteşrin 934 gece yarsına.
Sergiden iade edilecek eşya için :
15/16 ikinciteşrin gece yarısından 25/26 İkinciteşrin 934 gece yarısına kadardır.
tren . . . 6.35
Balıkesir 6 „ 309 11.00
Alayunt 6 „ 209 21.48
Eskişehir 7 Ankaraya 7 .. 6 1.31
Dönüş için: 8, 9, 11, 12 İnkinciteşin
1934 tarihlerinde Ankaradan kalkan 5, 210,
310, 5 numaralı trenleri:
Ankaradan 5 numaralı tren 20.10
Eskişehirden 210 4.30
Alayunttan 310 7.10
Balıkesirden 5 „ v Bandırmaya 17.00
Konya - Ankara - Konya
Varış
8.43
21.05
Tenzilât şartları
Sergiyi ziyaret için seyahat edecek yolculara, kareket istasi-yonunda peşinen alınacak gidiş-dönüş ücretleri mukabilinde bir fotoğraflı gidiş - dönüş bileti verilir. Bunun için yolcuların gişelere bir adet vesika fotoğrafı ile müracaat etmeleri ve dönüş seyahatine başlamadan ellerindeki dönüş biletlerini istasiyona gösterip vize ettirmeleri lâzımgelir.
Teşhir edilmek üzere gönderilecek eşya için :
Millî İktisat ve Tasarruf Cemiyeti merkez veya şubelerinden, sergide teşhir edilmek üzere nakledileceğine dair bir vesika getirilmesi şarttır. Bu vesikanın içinde, eşyanın cins ve her cinsin siklet ve adedi ve sahibinin ismi ile firması dercedilecektir.
Teşhir edildikten sonra mahalline iade edilecek eşya için de:
Bidayeten sergiye gönderilirken tanzim edilmiş olan hamule senedinin ankara istasiyon ambarına ibraz ve tevdi edilmesi icap eder.
Aşağıda tarih ve numaraları yazılı trenlerle seyahat etmek üzere Ankara için gidiş - dönüş bileti alan yolculara umumî tarife üzerinden î
Gidiş için 4 İkinciteşrin 1934 tarihinde
Konyadan kalkan 207 - 12 No. lu trenler :
Konyadan 4 İkinciteşrinde 207 N. tren Eskişehirden 5 „ 12 N. „
Ankaraya 5 „
Dönüş için •* 6, 7, 8, 9, 10 İk.nciteşrin 1934 tarihlerinde Ankaradan kalkan 208 trenler :
Ankaradan 11 numaralı tren
Eskişehirden 208 „ „
Konyaya
19.55
8.40
17.00
11
12.00
21.20
9.17
Elâziz - Ankara - Elâziz
Gidiş için 7 ikinci teşrin 1934 tarihinde
Elâzizden kalkan 1007 - 507 - 409 - 609 - 705 numaralı trenler;
Geyve Asliye Hukuk Mahkemesinden:
Geyve Hazinei Mâliyesine izafeten vekili Süleyman Bey tarafından sabık Malmüdürü Saim Kadri Bey aleyhine açtığı 53011 kuruş alacak davasının icra kılınan tahkikatında müddei vekili tarafından verilen dava arzuhaline on gün zarfında cevap vermek üzere müddeialeyhe berayı tebliğ mübaşire verilen davetiye ve dava arzuhali zahrına mumaileyhin ikametgâhı meçhul olduğundan bilâ tebliğ iade edilmiş ve müddei vekili de ilânen tebligat icrasını istemiş olmakla işbu dava arzuhaline karşı ilân tarihinden itibaren on gün zarfında tahriren cevap vermeniz Hukuk Usulü Muhakemeleri kanununun 141 ve 215 inci ? maddelerine tevfikan ilânen | tebliğ olunur.
I I
l
I
BELSOĞUKLUĞU’
VE FRENGİYE YAKALANMAMAK İÇİN EN İYİ İLİÇ
PROTEJİN'dir
50 HER ECZANEDE BULUNUR.
! Emrazı Dahiliye
ve
Hıfzı sıhhat Mütehassısı Doktor Muallim
( ŞEKİP HABİP
i
4
4-





)



► şembe günleri öğleden sonra. ► ^Telefon: 23035 (3577)
Avrupadan dönmüştür. Hastalarını Ayasofya, Yerebatan caddesi Hacı Süleyman ef. apartmanında kabul ediyor. Cumartesi, Pazartesi, Per-
Zayi pasaport
Danimarka sefarethanesinden almış olduğum 136 numaralı pasaportum ve ikametgâh evrakımı zayi ettim. Yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Aksaray Sakızlı fırınında müstahdem: Çinli Hacı Mahmut
İtntiyaz sahibi: Ali.
Umumî neşriyatı idare eden yazı işleri müdürü C. Hikmet Matbaai Ebüzziya
% 60 tenzilât yapılacaktır. Bu tenzilâtın muteber olduğu trenler; Haydarpaşa - Adapazar - Ankara - Haydarpaşa Gidiş için: 1 ve 8 İkinciteşrin 1934 tarihlerinde Haydarpaşadan kalkan 6 numaralı trenler :
Haydarpaşadan İve 8 ikinciteşr nde An-karaya 2 ve 9 iikinciteşrinde . . . .
Dönüş için: 2 İkinciteşrinde gelenler 3, 4, 5, 6, ve 7 İkinciteşrinde, 9 ikinciteşrinde gelenler de 10, 11, 12, 13, 14 İkinciteşrin tarihlerinden herhangi birinde Ankaradan kalkan 5 numaralı trenle avdet edebilirler.
Ankaradan Haydarpaşaya
Saatleri
Kalkış
Î5.ÖÖ
20.10
İzmir - Ankara - İzmir
Gidiş için : 4 ve 9 İkinci teşrin 1934 tarihlerinde İzmirden kalkan 1 - 207 - 12 numaralı trenler
İzmirden 4 ve 9 ikinci teşrinde 1 numaralı tren...............................
Afyondan 5 ve 10 ikinci teşrinde 207 numaralı tren.............................
Eskişehirden 5 ve 10 ikinci teşrinde 12 numaralı tren . ........................
Ankaraya 5 ve 10 İkinciteşrinde
Dönüş için : 5 ikinciteşrinde gelenler 6, 7, 8, 9, 10 ve 10 İkinci teşrinde gelenler de 11, 12, 13, 14, 15 İkinciteşrin tarihlerinden herhangi birinde Ankaradan kalkan 11 - 208 - 2 numaralı trenlerle avdet edebilirler.
Ankaradan 11 numaralı tren
Eskişehirden 208 „ n
Afyondan 2 „ „
İzmire
9.10
3.35
8.40
12.00
21.20
3.40
Varış
8.43
12.36
17.00
19.15
rin
Elâzizden 7 ikinci teşrinde 1007 N. tren 8.10
Fevzipaşadan 8 507 „ „ 0.15
Adanadan 8 .. 409 „ .. 16.07
Ulukışladan 8 609 „ 22.02
Kayseriden 9 705 „ „ 5.40
Ankaraya 9
Dönüş için 10, 11, 12, 13, 14 ikinciteş-
tarihlerinde Ankaradan kalkan 706 - 610
) - 508 - 1008 numaralı trenler:
Ankaradan 706 numaralı tren 10.45
Kayseriden 610 22.40
Ulukışladan 410 6.15
Adanadan 508 22.00
Fevzipaşadan 1008 5.00
Elâzize
Samsun - Ankara - Samsun
Gidiş için 8 İkinciteşrin 1934 tarihinde
Samsun’dan kalkan 905-705 numaralı tren:
Samsun’dan 8 İkinciteşrinde 905 N. tren
Sivas’tan 8 „ 705 „ „
Ankara'ya 9 ,,
Dönüş için: 10, 11, 12, 13,14 İkinciteşrin
1934 tarihlerinde Ankara’dan kalkan 706 - 906 numaralı trenler:
Ankaradan
Sivas’tan
Samsun’a
Bu kısımlar
yukarda tarih
706 numaralı tren
906
17.30
20.20
Saatleri
Kalkış
7.45
22,20
10.45
6.50
Varış
17.30
20.0 dahilinde herhangi bir istasiyondan Ankara için, ve numarası tesbit edilen trenlerde muteber olmak üzere gidiş-dönüş bileti verilir.
Gidiş - dönüş biletleri, fotoğraflı ve nama muharrer olacak ve üzerinde (Ankara sergisi için) meşruhatı bulunacaktır.
Tahsis ve tayin edilen trenlere mahsus olan bu biletler, hiç bir sebeple başka trenlerde mer’i tutulmaz.
Adi gidiş - dönüş bileti alarak Ankara’ya gelmiş olan sanayi erbabının, ellerindeki dönüş biletlerinin meriyet müddeti, 20 Birinciteşrin 1934 ile 20 ikinciteşrin 1934 tarihleri arasındaki zaman zarfında bittiği takdirde bu dönüş biletleri, sergi komiserliğinin vesikasına istinaden, İkinciteşrin 1934 sonuna kadar temdit edilecektir.
Asipirol Necati; telife Salih Necati
eczanesi