Sene: I
(--------
Numara: 102
Abone Şeraiti
iftn Hariç için
1200 Kr........25C0 Kr.
600 „ 1300 „
325 „ -•..... 700 .
125 „......... —
)4

S
Perşembe 20 Eylül 1934

“Çalışmak, kafa ile veya kolla çalışmak insanı her sıkıntıdan kurtarır»
Voltaire
Türkiye
J senelik
« aylık
3 ~ „......
1 „........
Nurrosrr aniye, Şeref Sokağı, TELEFON: 20520
ferik 5 Kuruştur

Yevmi makale
Erkek siyaset
Genç Türk Cumhuriyetinin haricî siyasette takip ettiği mesleği tavsif için kelime ararken kalemimizin ucuna sername ittihaz ettiğimiz tabir geldi.
Erkek siyaset şüphesiz diplomatlık lügatinde yeri olan bir tabir değildir, bunu da tabiî görmek lâzımdır. Çünkü Frenk siyasetinde zaten erkekçe hareket etmek teamülü olmadığı için şimdiye kadar ne böyle bir tabir icat etmek ne de kullanmak hatıra gelmiştir.
Garp âlemi eskidenberi Şark hükümetleri ve tahsisen Türkiye siyasetinden bahsederken, (iki yüzlülük, ahte vefasızlık, sözde durmamak ) gibi tabirleri bol bol kullanırlar. Türkiyeye ait Fransızca hangi tarih kitabı açılsa Türkiyenin siyasetini tarif için böyle bir tabire behemehal tesadüf olunur. Hem de işin asıl kızılacak ciheti, bu vasıfların yalnız eski idarelerimize değil, bilhassa Türk namına izafe e-dilmiş olmasıdır. Hakikat hal ise bunun tamamiyle aksidir. Türkler evvelâ Anadoluya gelip yerleştikten, sonra da Avrupaya geçerek Avrupa mukadderatı üzerinde müessir olmağa başladıktan sonra muhtelif Devletler ve Milletlerle olan münasebetlerinde âzami derecede dürüst hareket etmişlerdir. Garbin hıristiyan Millet ve Devletleri ise bizimle olan münasebetlerinde daima namerdane bir yol tutmuşlardır. Tarih, bunun bin bir misali ile doludur. Hattâ Avrupa Milletleri bizim, akan seller gibi, tufanlar gibi yolu üzerinde tesadüf ettiği her maniayı tepeleyip, çiğneyip geçen istilâlarımızı semadan nazil olmuş bir afet gibi telâkki ettikleri için, bize karşı olan taahhütlerine riayet etmemeği, imzaladıkları muahedeleri mürekkebi kurumadan bozmağı bir meziyet, adeta dinî bir fazilet bile addederler idi. Zaten garbin asırlarla - bize karşı devam eden bu namerdane muamelâtından SoTSyıdır, ki lisanımız.n en maruf mesellerinden birisi (.... dan vefa, zehirden şi-
fa) kavli meşhuru teşkil eyler.
Maamafih garp devletlerinin yalnız bize karşı değil kendi aralarındaki münasebetlerinde dahi siyasi dürüstlük diye birşey tanıdıkları yoktur. Zaten onların lehçelerinde siyasetin bir manası da mutlak “aldatmak, kurnazlık etmek,, tir ve hangi siyaset adamı, muhatabını veyahut diğer bir devleti nekadar çok aldatırsa o kadar büyük bir diplomat addolunur.
Avrupa devletleri siyaset namına takip edilen bu tezvirli yolun nihayet ne feci akıbetlere sebebiyet verdiğini (Harbiumumî) de çok acı tecrübelerle öğrendikleri için, harpten sonra artık (karşılıklı aldatma ve atltama) siyasetinden vazgeçerek açık, dürüst siyaset kullanmak için bir ceryan başlamıştı. Hatta bu cereyanı ihdas edenler, galiba Rus-yada yepyeni bir idare kuran Bol-şevikler olmuştur. Fakat “Can çıkmadıkça huy çıkmaz,, fehvasınca Garp devletleri gerek muahedelerin akdinde, gerek tatbikinde, gerek bugünkü münasebetlerinde eski itiyatlarından kat’iyen ayrılmış değillerdir. Zaten dünya işlerinin bu kadar bozulmasına, bir türlü düzelmemesine de yegâne sebep budur. Hiç bir devlet ne istediğini, maksadı ne olduğunu açıkça söylemiyor. Her devletin (sulh ve müsalemet) sözleri, ( sulhe hizmet) iddiaları ağzından düşmüyor. Fakat sulh gayesine hakikî olarak çalışan, bunun için icabeden fedakârlıkları yapan, istediğini açık söyliyen ve mertçe hareket eden devlete de tesadüf olunmuyor.
Cihan siyasetinin bu karışıklığı içinde, dürüst ve açık yol tutan, özü sözü doğru bir siyaset takibinde dünyaya nümune gösteren bir tek devlet vardır, ki o da Tür-kiyedir. Filhakika Lozan sulhünden beri bizim kadar kimse dünya sul-hüne samimî ve devamlı surette hizmet etmemiştir. Bu devamlı ve ısrarlı siyasetin ilk müsbet semeresini ise, her vakit bahsettiğimiz Balkan misakı teşkil eder. Bu misak Avrupa ve binoetlce cihan sulhünün bugün temel taşlarından biri addedilirse mübalâğa olmaz. O taş yerinden oynattırıldığı takdirde sulh
Parlâmentolar konferansı
Başvekil dün yapılan hazırlıkları tetkik etti
Fransız ve İrlanda murahhas heyetleri dün İzmiri gezdiler, yarın şehrimize geliyorlar
IIB3I

— Gazi Hz. —
Memleket dahilinde bir seyahat yapacaklar Ankara 19 ( Telefonla ) — Alınan haberlere göre, Reisicümhur Hazretlerinin yakında memleket dahilinde bir seyyahate çıkmaları ve bu meyanda Karadeniz vilâyetlerimde teşrif etmeleri muhtemeldir.
......... ■ I ■ ■
Musolini bir kanun çıkardı
Her Faşist askerdir!
Her Italyan 8 yaşından 55 yaşına kadar asker sayılacak!
Kafesler
Başvekil İsmet ve Meclis Reisi Kâzım Paşalar dün. Yıldız sarayından çıkarlarken
Beynelmilel parlâmentolar konferansının içtima günleri yaklaşmakta olduğu cihetle hazırlıklar son devresine girmiştir.
Başvekil İsmet Paşa, gerek umumî içtima ve gerek diğer hususat için hazırlanan salonları ve Türk grubunun faaliyetini tetkik etmek maksadiyle dün, Yıldızsarayına gitmiştir. Başvekile, beynelmilel parlâmentolar İçtimaını bir nutukla açacak olan Meclis Reisi Kâzım Paşa ile Dahiliye Vekili Şükrü Kaya Bey ve parlâmentolar içti-maına riyaset edecek olan Meclis ikinci reisi Haşan Bey refakat etmişlerdir.
Başvekil dün Yıldız sarayını bütün teferruatına kadar tetkik eylemiş ve gördüğü noksanlar hakkında alâkadarlara bazı emirler vermiştir. Başvekil İsmet Paşa Beynelmilel Parlâmentolar Türk grubu reisi Necip Ali beyden konferansın mesaisi ve hazırlıklar etrafında izahat almışlardır.
Bu defaki İçtima şimdiye kadar yapılanlardan daha mühim ve daha şümullu olmak istidadını göstermektedir.
Bu defaki içtîmada, konferansın âzası olan fakat şimdiye kadar yapılan içtimalara iştirak etmemiş bulunan İran mebusan heyeti de bulunacaktır. Beynelmilel Parlâmentolar konferansı bürosu 22 Eylülde şehrimize gelecektir.
Fransız ve İrlanda murahhasları Izmirde
İzmir 18 (Hususî) — Beynelmilel parlâmentolar konferansına iştirak edecek olan yirmi beş kişilik Fransız heyeti murahhasası “Poteryo,, vapurile bugün şehrimize gelmişlerdir.
Beş kişilik İrlanda heyeti de aynı vapurda bulunmaktadır.
Misafirler Vilâyet namına vapurda karşılanmışlar ve bilâhare karaya ç^mışlardwvMisafirlerin bir kısmı Selçyk£ harabelerini ve bir kısmı da şemri gezmişlerdir vapur yarın “bugün„ saat 9 da İstanbula harekat edecektir.
Belediye kaldırtmağa kararverdi Zabıta müdahale edecek
İntihap müddeti biten Şehir Meclisi, geçen içtima devrelerinden birinde, İstanbul dahilindeki evlerde bulunan kafeslerin sıhhate muzur olduğu gibi haricî manzara itibariy-le şehre de çirkinlik verecek mahiyette olduğunu ileri sürmüş, bu hususta makamın dikkat nazannı cel-beylemişti. Bunun üzerine Belediye riyaseti keyfiyeti Vilâyet sıhhiye komisyonuna havale eylemişti.
İtalyan Başvekili Sinyor Musolini geçenlerde İtalyada yapılan manevralar münasebetiyle ira-dettiği nutuklarda İtalya milletini “müsellâh bir millet,, haline getirmek istediğini anlatır trrzda sözler söylemiş ve bu sözler türlü türlü telâkkilere sebep olmuştu. Doçenin o zamanki sözlerinden ne murat ettiği bugün anlaşılmaktadır. Çünkü kendisi her İtalyanı sekiz yaşından 55ya( şına kadarasker sayan yeni bir kanun çıkarmış, ve bu suretle İtalya ihtiyarları müstesna olmak üzre, baştanbaşa askerlerden müteşekkil bir millet haline getirilmiştir.
Bu mevzua dair gelen telgraf ber-veçhiatidir:
Roma 19 (A. A.) — Deyli telgraf muhabirinden:
M. Musolini tarafından dün neşredilen bir kanun hükmünce, bundan böyle her İtalyan 8 yaşından 55 yaşına kadar askerdir. Başvekil bu hususta kabineye verdiği iza hat sırasında, Faşist devletle, vatandaşlık ve askerlik sıfatlarının
Konferansın içtimama tahsis edilen Yıldız sarayının eski ikişer kişilik yeni kanapeler
Orta tedrisat kadrosu
Eski profesörlerden bir kısmı liselere tayin edildi - tebligat devam ediyor
Önümüzdeki ders senesi orta tedrisat kadroları alâkadar muallimlere tebliğ edilmektedir.
Bu seneki kadroda mülga Darülfünun profesörlerinden Halil Nl-metullah bey İstanbul erkek lisesi felsefe, Hüsnü Hâmit bey Haydarpaşa lisesi riyziye, İlhami bey Haydarpaşa lisesi fizik, Malik bey Haydarpaşa lisesi tabiî ilimler, Münir bey Galatasaray lisesi ticaret kısmı ticaret tarihi, Vehpi Bey Kabataş Lisesi tabii ilimler muallimliklerine tayin edilmişlerdir.
Bunlardan başka Doçentlerden Cahit Arif Bey İstanbul Erkek Lisesi riyaziye muallimliğine, Ratip Beyde aynı mektebin yine riyaziye muallimliğine tayin edilmişlerdir.
İstanbul Erkek Lisesi İngilizce muallimi Mataiya ve aynı mektep felsefe muallimi Cemil Sena Beyler Haydarpaşa Lisesi İngilizce ve felsefe muallimliklerine, Fransada
binasının sarsılmamasına imkân yoktur.
Biz bu neticeye ancak ilk günden itibaren, istediğimizi bilerek hareket ettiğimiz için vasıl olduk.
Ebüzziya Zade
Devamı 2 inci sahifede
allimllklerine tayin edilen mülga DarülfUmm profesörlerinden Malik A - Hüsnü Hamit B.
fizik tahsili yaparak şehrimize avdet eden muallim Yakup Bey de yina İstanbul Erkek Lisesi fizik hocalığına tayin edilmişlerdir.
Orta mektep ve Lise muallimlerine kadro tebligatı on gün kadar daha devam edecek ve mekteplerin açılma günü olan 1 Teşrinievvelde muallimlerin yeni sene vaziyetleri tamamen anlaşılmış olacaktır. Mezkûr müddet zarfında vaziyetleri kendilerine bildirilmemiş olan muallimler de eski mekteplerinde kalacaklardır.
Tarihe karışacak olan manzaralardan: Eski sistem kafesli bir ev
Uzun zamandanberî telkikat yapan komisyon kafeslerin evlerden kaldırılabilmesi için alâkadarları icbara kanunî imkân olup olmadığını araştırmış, nihayet bir neticeye varmıştır. Hıfzıssıhha kanununun bazı maddeleri, evlerin bol ziya alacak tarzda inşa ve muhafazalarını sıhhat noktasından âmir olduğu cihetle, komisyon bu maddelere istinat etmeği tensip ederek Şehir meclisinin arzusu veçhile kafeslerin kaldırılmasına karar vermiştir. Bu karar Vilâyet ve Belediye riyasetine bildirilmiştir. Yakında İstanbul dahilinde bulunan bütün binalardan kafeslerin kaldırılması için bina sahiplerine tebligat yapılacak ve muayyen bir mühlet verilecektir. Bu mühlet zarfında kafeslerini kal-dırmıyanların kafesleri zabıta marifetiyle indirilecektir.
Rusya konsey âzası oldu
M. Litvinof dün alkışlar arasında mühim bir nutuk iradetti
Cenevre 19 (A. A.) — Akvam cemiyeti heyeti umumiyesi 3 muhalif, 7 de müstenkif reye karşı 39 reyle Sovyetlerin cemiyete kabulüne karar verdikten sonra, mazkûr hükümete cemiyet konseyinde daimî bir âzalık tevcih etmiştir. Bu tevcihin aleyhinde rey veren olmamış ise de, yedi devlet müstenkif kalmıştır.
Nasıl kabul edildi
Cenevre 19 (A. A.) — Sovyet Rusya Milletler Cemiyetine 49 âzadan yedisinin istinkâfı ve üçünün muhalefetine karşı 39 reyle kabul edilmiştir. Sülüsanı ekseriyet 42 üzerinden hesa edilmiş olduğundan 28 olma lâzımdı.
Salâhiyetler komisyonu Sovyet heyeti murahhasasmın sa-lâhiyetnamesini tetkik ederken heyeti umumiye Sovyet Rusya-ya mecliste daimî bir âzalık verilmesi hakkındaki karar suretini 40 reyle kabul etmiştir.
Devamı 2 inci sahifede
İtalya Başvekilinin nutuk iradederken altı resimlerinden biri birbirinden ayrılmaz olduğ lemiştir.
Kabine yeni kanunu ittifakla tasvip etmiştir. Matbuat, bunun, faşist rejimi tarafından şimdiye kadar alınan tedbirlerin en ehemmiyetlilerinden biri olduğunu yazmaktadır.
iktisat Vekâletinin bir kararı
Ecnebi vapur navlunları tenzil edilecek
İîctısat Vekâleti, ihracat tacirlerim karşılaimakta oldukları zorluklardan kurtarmak için ehemmiyetli tedbirler almağa başlamıştır.
Bu zorlukların en mühimleri dahil şehirlerden gelen malların ti-renlerden vapurlara ve tekrer ecnebi vapurlarına nakilleridir. İktisat Vekâleti bu hususta Nafıa Vekâleti ile de temas ederek trenler ile vapurlar arasında eşyanın çabuk ve kolayca nakli için çareler tesbit etmekte ve aktarma usulleri teminine çalışmaktadır.
İkinci mühim nokta da ecnebi vapur acentelerinin ihracat eşyamızdan aldıkları nakil ücretlerinin çok yüksek olmasıdır. Bu yüzden maliyet fiatları bir hayli yükselen mallarımız ecnebi piyasalarda diğer memleketlerin mallariyle rekabet edememektedir.
Devamı 2 inci sahifede
Denizyolları İdaresi dış hatlar müdür Sadettin Bey
Öyle bir doktor tevsiye ettin ki ıfi
damıyacağı
— Dnâa ne*diyecek, ya Adada ya Yalovada bir ay istirahat et. Her gün (m gram tereyağı, bal, kaymak, yarım kilo sat, havyar ile ksnvaltıei araba ile gezinti yap, her yemekte mutlaka pirzola, balık, beyin uz yemelisin, bir şeyin kalmaz dedil
1


2
Eylül 20
—AZMAN—
^SONsffiğHABERLER^

Fransa-İtalya müzakereleri
Aradaki meselelerin çetinliği kendini gösteriyor
Geçen hafta en çok mevzuubahs olan meselelerden biri Fransa -İtalya müzakereleri idi. Hattâ hatırlarda kaldığı üzere o zaman bir Fransa- İtalya ittifakından bile bahsolunmuş, fakat bu rivayetler birdenbire tekzip edilmişti. Son günlerde nazarı dikkata çarpan bir nokta Italyan matbuatının umumiyetle Almanya aleyhinde yazılar yazmasıdır. Bundan İtalya - Fransa arasındaki anlaşma esaslarından birinin Italyanın Alman aleyhtarlığı göstermesi olduğu apaçık görünüyor.
Bu böyle olmakla beraber İtalya ile Fransa arasındaki müzakerelerinde pek fazla ilerlemediği muhakkak gibidir. Çünkü mevzuubahsolan meseleler son derece çetindir. Fransa ile Italyanın deniz müsavatını kabul etmek Fransaya çok güç geliyor. Tunustaki yüz bin Italyana hukuk temin etmek, kısa bir zaman sonra bütün Tunusu ltalyaya devir için vesile teşkil etmesi nazarı dikkate alınıyor. Nihayet ltalyaya Tuna vadisinde menafii mahsusa tanımanın Avusturyayı İtalya himayesine tevdi mahiyetini almasından ve bu hareketin Yugoslavyayı Almanya ile anlaşmağa sevketmesinden korkuluyor.
Vaziyet bu merkezde olduğu ve ortaya bir sürü korkulu ihtimaller çıktığı halde bütün bu fedakârlıklar mukabilinde İtalyanm yalnız Almanya ya karşı aleyhtarlık göstermekle iktifa edeceği bildirilmektedir. îtal-yanın, Almanyayı Brener geçitinden uzak tutmağa mecbur olduğunu nazarı itibara alanlar, Almanya aleyhtarlığının Fransa ile İtalyayı uzlaşmağa kâfi gelmiyeceğini ilari sürüyorlar.
İki taraf arasındaki müzakerelere ait haberin bir hafta evvelki hararetini kaybetmesi de şüphe yok ki, ilk haberleriçrin nabebengâm olduğunu ispat etmektedir.
ö *
Kevmı makale
» -e
E’ey ia dand,r'
Erkek siyaset
Birinci sahifeden devam Devamlı sulh istiyoruz, devamlı sulbe mühtacız dediğimiz vakit içimizde gizli bir düşünce yoktu. Kavlimiz ile fi’limiz arasında kat’i bir uygunluk vardı. Şurası dikkate şayandır, ki biz bu sulh siyasetini takip ederken hiç tafra furuşluk etmedik, kendimize propaganda yapmadık, yaygara koparmadık. Sessiz sadasız, fakat samimî surette çalıştık. Ve istediğimiz neticeye varmak İçin fedakârlık yapmak icap ettiyse ondan da çekinmedik. Zaten dünyanın bugünkü haline, milletlerin bugünkü baris zihniyetine nazaran herhangi bir devlet fedakârlığa razı olmayınca bir iş görmenin imkânı yoktur.
Buna mukabil sulhe hizmet da-iyesinde olan, ağızlarından sulh sözü düşmiyen bazı büyük devletlerin efall ve icraatına bakın. Bu devletlerin kavilleri ile fiilleri arasındaki tezat hemen hergün bir başka misali ile göze çarpmaktadır. Sulh isteriz diyenlerin hepsi sul-hün, ancak kendi menfaatlerini âzami derecede temin etmek şar-tiyle kabil olduğu iddiasındada-dır. Hiçbir devlet, esaslı ve devamlı sulh için mutlak karşı tarafın menafiini de gözetmek kaidei esa-siyesine riayete yanaşmıyor. İşte Avrupanın bugünkü siyaseti ile, yine Avrupanın bir köşesinde bir anruç toprağı olan Türkiyenin siyaseti arasındaki azim fark burada-(hr. Ve işte yine bundan dolayıdır, W biz haricî siyasetimizi tavsif için (Erkek siyaset) tabirinden daha doğru, daha lâyık bir söz bulamadık. Erkek siyaset denilince hatıra tabiî olarak bir de dişi siyaset tabiri geliyor. Bu dişi kelimesi pekte iftihar edilecek bir kelime değildir. Bahusus bizim lisanımızda (dişi) nin biraz kuvvetli müra-difi de (kahbe) kelimesidir. Şu halde frizim mertçe ve erkekçe takip ettiğimiz yola tabantabana zıt yola gidenlerin siyasetine ( Dişi siyaset) demek mecburiyeti hasıl oluyor. Bu tabiri ağır görenler bulunabilir. Fakat ne yapalım, kî her fi’li en doğru ifade eden bir tek kelime vardır. Yoksa fiillerin hatırı için yeni kelime icat edilmez. Hele kelimeye uygun düşürmek için fiil ihdasına hiç imkân yoktur. Binaenaleyh dünya siyasetinin bugünkü şekline nazaran (Dişi siyaset) tabirini ister istemez kullanmak ıztı-ranndayız.
ismet Paşa hükümetinin siyaseti hâriciyesinde tuttuğu bu temiz ve güzel yol Avrupa için hakikaten büyük bir intibah dersi teşkil eylemelidir. Dünde söyledimiz veçhile asırlarla ( Hasta adam ) denilen Türkiyenin on sene içinde bu kadar dirilip canlanması ve şimdi asıl kendisi hasta olan Avrupaya tedavi yolları göstermesi tarihin pek az misalini zikredebileceği harikalar-
rd(1| Binaenaleyh genç Türkiye Cüm-
T aü huriyetl haricî siyasette böyle dün-J8» jfr.' yaya olacah bir 9'$ır açmış ^er İl \ ♦,makIa nekadar iftihar etse az-rl" hs d,r* Ç“nkü bu çığır ona hem kud-^b retı hem şeref vermiştir, ki onun ^1‘ dV da delili Milletler Cemiyetinde iki )il " fûn ev*ri ihraz ettiğimiz mevki fr re mertebedir.
Ebüzziya Zade
Ingiliz yatı
ikinci yarışı da kazandı
Nevyork 19 (A. A.) — Amerika kupası için yapılan ikinci yarışta, İngiliz bandıralı Ende-avour yatı, Amerika bandıralı Rainbotv yatını 45 saniyelik bir farkla gene geçmiş ve birinci gelmiştir. Bu defaki yarış 30 millik müselles bir saha üzerinde yapılmıştır. İngiliz yatı bu sahayı 170 dakika 40 saniyede, öteki ise 171 dakika 25 saniyede dolaşmıştır.
Kutba doğru
Dunedin - Yeni Zelânda - 19 (A. A.) — Ellsvort - Vilkins kutup heyeti “ Vyat Erp „ vapuru ile Deseption adasına hareket etmişlertir. Oradan, heyet, tayyare ile kutup havalisine uçucaktır.
Japonya
Yeni misakiar
yapmamış
Tokya 19 (A. A.) — Hariciye nezareti söz söylemeğe aa-lâhiyettar bir zat hükümetin, harp aleyhine olarak İngi tere ve Amerika ile yeni misakiar yaptığı haberini tekzip etmiş ve demiştir ki:
— Japonya, Vaşington muahedesini tadil edecek veya onun yerine geçecek bir deniz muahedesi yapmağa karar vermiştir. Gelecek sene yapılacak olan deniz konferansının akamete uğraması ihtimaline karşı hazırlanmakta değildir.
Sermayeler nezarette
Vaş.ngton 19 (A. A.) — Haricî ticaret işleri için Reisicüm-hurun hususi müşaviri olan M. Pik yatırılmak üzere ihraç ve ithal edilen sermayelerin hükümet nezareti altına alınmasını tavsiye etmiştir.
İktisat Vekili
Zonguldağa döndü - Bugün Ereğliye hareket edecek
Zonguldak 19 ( Hususî ) — Dün Safranboluya giden tktısat Vekili Celâl Bey ve refakatindeki zevat orada hararetle karşılanmış ve mütehassıs heyetle birlikte geceyi orada geçirmiştir.
Vekil Bey halkla görüşerek memleketin ihtiyaçlariyle ve iktisadi vaziyeti ile alâkadar olmuş ve demir sanayiinin kurulacağı yer hakkında tetkikatta bulunmuştur.
Halk “Karobuk,, istasyonuna kadar otomobillerle Vekil beyi teşyi etmiştir.
Celâl bey saat onda Kara-burktan ayrılarak “Çaycuma,, ya uğramış ve müteakiben otomobillerle Zonguldağa avdet etmiştir.
Celâl bey tetkiklerine devam etmek üzere yarın “Bugün,, otomobille Ereğliye gidecektir,
Devlet davalarını takip edecek avukatlar için bir nizamname
Rusya Konsey âzalığı na seçildi
M. Litvinof dünkü içtimada mü him bir nutuk iradetti
Birinci sahifeden devam
Saat tam 19,15 te Sovyet hey’eti murahhasası Milletler cemiyeti hey’eti umumiysinin içtima halinde bulunduğu salona girmiştir. İçtima salonu en büyük günleri ve bilhassa Alman-yanın girdiği gönü hatırlatıyordu. Matbuat ve diplomatlara tahsis edilmiş olan tribünler baştanbaşa dolmuştu.
Daha evvel heyeti umumiye toplandığı vakit M. Demader-yaga siyasî komisyonun ra-pörtorü sıfatiyle komisyonca kabul edilmiş olan karar suretini okumuş Sovyet Rusyanın kabulünü teklif etmiş ve yakında Amerikanın da girmesi suretiyle şiddetle arzu edilen cihanşumullüğe Milletler Ce-miyetmin irişmesi temennisinde bulunmuştur.
İsviçre murahhası M. Mota Sovyet Rusyanın kabulü aleyhinde rey vereceğini tekrar etmiştir.
Serbest Irlands devleti murahhası M. Devalera Sovyet Rusyanın dinî teminat vermesini istemekle iktifa etmiştir, îran murahhasının beyanatı
İran baş murahhası Sovyet Rusyanın kabulü lehinde rey vereceğini söylemiş ve komşusu Rusyanın sulhperver fikirlerini metederek demiştir ki :
“ — Sovyet Rusya Birian Kellog misakına iştirak etmiş ve mütecavizin tarifini yapmıştır. Bu tarif İranın da altında imzası bulunan bir çok taraflı bir muahedeye mevzu olmuştur. İran Sovyet Rusyanın hu-zuriyle sulhu ve milletler cemiyetinin cihanşümullüğünü muhafaza edeceğini görmekten mütevellit derin bir memnuniyet duymaktadır.,,
Arjantin müstenkif
Arjantin murahhası M. Kan-tillo kısaca müstenkif kalacağını söylemiştir.
Portekiz aleyhtar
Portekiz murahhası M. Da-mata Sovyet Rusyanın Milletler Cemiyetine kabulü aleyhin, de rey vereceğini ve mecliste daimi âzalığa intihabı meselesinde de müstenkif kalacağını söylemiştir.
Reye kondu
Fenlandiya murahhası söz söylemekten sarfınazar ettiğin-
den esasen tayini suretile Sovyet Rusyanın milletler cemiyetine kabulü kararı reye konulmuştur.
Hey’eti umumiye reisi intihabın 49 âzadan 7 müstenkif ve üç muhalife karşı 39 muvafık reyle neticelendiğini bildirerek demiştir ki:
“— Sovyet Rusyanın Milletler Cemiyetine girmesinin heyeti umumiye tarafından icap eden ekseriyetle kabul ed.lmiş olduğunu beyan ederim. Milletler Cemiyetinin bu yeni âzasını şimdiden tebrik eylemek isterim „
Bunun üzerine derhal salâhiyetler komisyonu Sovyet heyeti murabhasasmı salâhiyetlerini tetkike başlamıştır.
Daimî azalık
Bu tetkik devam ederken heyeti umumiye reisi, Sovyet Rusyanın mecliste bir daimi âza-lık verilmesini reye koymuştur. Rusya bu âzalığı 40 reyle elde etmiştir.
Neticenin ilânı üzerine selâ-hiyetler komisyonu reisi demiştir ki:
“Sovyet hariciye komiserliğinden aldığım bir mektupta, Sovyet merkez İcra komitesi tarafından murahhas olarak Hariciye Komiseri M. Litvinof, Roma büyük elçisi M. Potiom-kin ve Helsingfors orta elçisi M. Ştaynin tayin edilmiş olduğu bildirilmektedir. Binaenaleyh bu zevat m lletler cemiyeti âzası olarak kabul edilebilirler.,, Murahhaslar yerleştiler Derhal Sovyet heyeti mu-rahhasası ekseriyetin alkışları içinde Türkiye ile Uruguayı’n arasında koltuklarına oturmuşlardır.
M. Litvinofun beyanatı
Reisin beyanatından sonra M. Litvinof, ekseriyetin alkışları arasında tam saat 19,25 te kürsüye gelerek reise ve Sovyet Rusyaya Milletler Cemiyetine girmek imkânını veren heyeti murahhasalara teşekkür ettikten ve Ingiltere ve kalyanın müzaheretleriyle Fransanm bu yoldaki teşebbüsünü şükranla yadeyledikten sonra demiştir ki:
“Sovyet Rusyaya gönderilen davet telgrafı ve bu akşamki karar bende şu kanaati hasıl etmiştir: Ender istisnalarla bütün heyeti mü-rahhasalar Sovyet Rusyanın teşriki mesaisinin ve bundan elde edilebilecek neticelerin ehemmiyetini anlamış bulunuyorlar. Biz yeni bir devleti temsil diyoruz. Rejimimizi daima daha esiki rejilmerin husumetiyle karşılaşmıtır.
Bu husumet askerî müdabale-
iktisat Vekâletinin bir kararı Birinci sahifeden devam İktisat Vekâleti bu noktayı nazarı dikkate alarak mallarımızın ucuzca nakledilmesi ve bu suretle ecnebi piyasalara maliyet Katlananın düşürülebilmesi için icap eden tedbirleri tespit etmek üzere bir komisyon teşkiline karar vermiştir.
Diğer taraftan Denizyolları İdareci Dış Hatlar Müdürlüğü de aynı mevzu etrafında tetkikat yapmaktadır. Dış Hatlar Müdürlüğü bu tetkikatının neticesini bir raporla Vekâlete bildirecektir.
Bu suretle ecnebi vapur acenta-larının nakliyat ücretlerinde mühim miktarda tenzil&l yapmaları temin edilecektir.
Ankara 19 (Telefonla ) — devlet davalarım takibe memur avukatlar hakkında bir nizamname hazırlamış ve İcra Vekilleri heyeti tarafından tasvip ve kabul edilmiştir.
Bu nizamnamede hazine avukatlarının vazife ve selâhi-yetleri tasrih edilmiştir. Bu me-yanda umumî muvazeneye da-da relerin davalarını takip müdafaa etmek Maliye Ve-
hil
ve
kâletine bağlı hazine avukat* larına aittir.
Nizamnamede daire amirlerinin ve avukatların mesuliyetlerine ait hükümlerledaire amirlerinin ve müfettişlerin vazife ve mesuliyetleri hazine avukatlarının tayini, İdarî davalar, davaların tescil ve murakabesi hakkında yeni hükümler bulunmaktadır.

İnhisarlar İdaresi üzüm alıyor
İzmir 19 (Hususî) — İnhisarlar Umum Müdürlüğü üzüm fiat-ler in i korumak için Borsadan üzüm mubayaasına emir vermiştir. Cumartesi günö mubayaat başhyacaktır.
-----------B-----------

lerlede tezahür etmiştir. Milletler Cemiyetinin tesisi anında, Rusya istiklâl hakkını müdafaa için silâhlı bir mücadeleye girişmiş bulunuyordu. Biz o zaman Milletler Cemiyetinde devletleri ve grupların has-mane hislerini müttefikan verecekleri kararlarda göstermelerinden korkmakta haklı idik. Bazı Devlet adamları bunu düşünüyorlardı. Bunlar Cihan Harbinin sonuncu olmasını derpiş etmekle beraber ancak muvakkat bir sulhu tahayyül ediyorlardı. Milletler Cemiyetinin tariçesi, ikti-sisadl buhranın temadisi ve bizzat Sovyet Rusyanın geçirdiği tekâmül bu nazariyelerin bir çocuk hülyası olduğunu göstermiştir.
Şunu söylemeliyim ki, milletler arası bir iştirakin Sovyet ülküsünce kabul edilmiyecek hiç bir tarafı yoktur.
Sovyet Rusya, Milletler Cemiyetine girerken, içtimai ve siyasî ve İktisadî sistemini muhafaza ettiğini ve hususiyetlerinin hiç birinden feragat eylemediğini beyan eder.
Sovyet Rusya sulhu temin etmek uğrunda asla teşriki mesaiden imtina etmemiştir. Silâhsızlanma konferansında umumi silâhsızlanmaya amade bulunduğunu bildirmiştir. Mütecavizin tarifi komşularımızla yaptığımız muahedelere geçmiştir.
Sovyet Rusya harbi ariyan unsurlara karşı mücadelede elinden geldiği kadar ve bütün kuvvetleriyle yardıma hazırdır.
Harp yarının tehlikesi halinde gözükmelidir. Harbin önüne geçmeliyiz, Ayrupa ve Asya haritasını kılıç kuvvetile değiştirmek isteyenlere yolu kapamalıyız. Son cihan harbi tecrübesinin de isbat ettiği gibi muharebe ancak herkes için felâketi mucip olur. Herkes fakir düşmüş, sefaiet umumileşmiş, işsizlik artmış ve harsî kıymetler sukut etmiştir.
Devletler için komşularından müessir emniyet zfimantarı istemek hakkı kabul olunmalıdır. Sovyet Rusya sulhu temin edici bir kuvvet tir. Bugünkü günü daima Milletler Cemiyetinin tarihinde şerefli mevki tutan bir hâdise olarak hatırlayabilir.
Bu nutkun tercümesinden sonra, celse kapanmış ve M. Litvinof salondan çıkarken halk tarafından şiddetle alkışlanmıştır.
Milletler Cemiyeti ve biz
Yunan gazeteleri müşterek temsil itilâfını hatırlatıyorlar
Atina 19 (A. A.) — Atina ajansı bildiriyor:
Türkiyenin Milletler cemiyeti meclisine intihabı burada büyük bir memnuniyetle kayde-dilmektidir.
Proia gazetesi, Türkiye ve Yunanistanm ayrı ayrı temsil edilmeleri kabil olmayan beynel-
Emniyeti Umum Müdürü geîiyor
Edirne 19 (Hususî) — Emniyet Umum müdürlüğüne tayin edilen İkinci Umumî müfettişlik başmüşaviri Şükrü Bey bu gece “dün gece» Konvan-siyonel treniyle istanbula hareket etmiştir.
Şükrü Bey samimî tezahüratla uğurlanmıştır.
Hollânda da arbedeler
La Haye 19 (A. A.) — Ho-lânda parlâmentosunun kraliçe Vilhelmin tarafından açılma merasimi esnasında, meclis binasının önünde nümayiş yapmağa kalkışan üç komünist, oradaki halkın hücumuna uğ-mış ve zabıtanın müdahalesi sayesinde güçbelâ canlarını kurtarabilmişlerdir.
Kraliçenin nutku da, bilhassa, prenses Julyananm İsveç kralının torunu prens Bertial ile nişanlandığı haber verilince localarda bulunan “Kızıl,, 1ar tarafından sektedar edilmiştir.
“İstanbul spor,, un gezinti ve kongresi İstanbulspor kulübünün 20 eylül gecesi yapacağı deniz gezintisinden havanın fenalığı yüzünden vazgeçilmiştir*
21 eylülde yapılacak fevkalâde kongrede mühim bazı sebeplerden dolayı geri kalmıştır. Tarihi ilân edilecektir.
milel toplantılarda herhangi birinin diğerini temsil etmesini derpiş eden Türk-Yunan itilâf-na m esin i hatırlattıktan sonra Türkiyenin milletler cemiyeti meclisine intihabının Yunanistan için de bir kazanç olduğunu kay-deylemektedir.
Adliye Vekili Tirede
Tire 19 (Hususî) — Adliye Vekili Saraçoğlu Şükrü Bey bugün “dün,, otomobille şehrimize gelmiş ve hararetle karşılanmıştır.
Vekil Bey adliye dairesini teftiş, Fırkayı ve kütüphaneyi ziyaret eylemiştir. Akşam Belediye tarafından Vekil Bey şerefine bir ziyafet verilmiştir.
Şükrü Bey yarın “bugün,, İz-mire gidecektir.
Havana’da bombalar patladı
Havana 19 (A. A.) — Dün şehrin muhtelif noktalarında 35 kadar bomba patlamıştır. Yalnız iki kişi yaralanmış ve zarar ziyan olmamış ise de, vaziyet çok gergindir.
Şimendiferciler bayramı
Trakya şimendif ercileri cemiyeti 21 Eylû 1 cuma günü bir gezinti tertip etmiştir.
Bütün cemiyet atalarım ve davetlileri alacak hususi tren Sirkeciden saat sekizi ellide hareket edecek ve doğru İsparta kuleye gidecektir. Akşam 19 da hareket edilerek yine Sirkeciye avdet edecektir. Bu gezinti cemiyet tarafından yapılan ilk şimendiferciler bayramıdır.


Eylül 20
— ZAMAN —
5
SÜTUNLAR ARASINDA
ı
iktisat ve İçtima
Balta ile idam !
Hoşuma giden fıkralardandır: vaktiyle öldürülmesi icabeden sipahi zorbalarından biri sadrazama yanmış, yakılmış ve kendisinin kadın gibi boğdurulmayıp kılıçla ve kafası uçurulmak suretiyle ölüme kavuşturulmasını rica etmişi.. Tarihe geçen bu garip niyazın vukubulduğu devirlerde ölüm mahkumlarını üze üze ve meselâ derilerini yüze yüze cezalandırırlardı. Çünkü hâkimler, ölümün herkese mukadder olduğunu düşünürlerdi ve ölüm cezasının başkalarına ibret teşkil edebilmesi için mutlaka korkunç şekilde tatbik olunmasını isterlerdi. Bu sebeple -mahkûmların çok defa mafsalları kırdırttırdı, o kırık yerlere yanmış mum sokulurdu, mahkûmun mumdan yaraya akacak sıcak yağla eziyet çekmesi istihdaf olunurdu. Bal dolu teknelere çırılçıplak soku-kulp ta üzerlerine küfe küfe an ve sinek dökülen mahkûmlar da sıksık görülmüştür.
Medeniyet ilerledikçe can yakmak zevki maskelendi, bir taraftan dinamitler dumdum kurşunları, otuz sekizlik top mermileri, zehirli gazler falan icat edildi, bir taraftan da ölüm mahkûmlarının - acı duymadan - ölmeleri için çareler aranıldı. Adam öldürmeği kolaylaştırarak medeniyete hizmet etmeği düşünenlerden biri de Fransız tıp fakültesi profesörlerinden Müsyü Guillo-tin idi. Kendi adını taşıyan aleti icat ederek ölüm mahkûmlannın bir lâhzada can vermelerini temin eylemişti.
Fakat gün geçtikçe inceleşen medenî hisler, profesörün aletini de ağır buldu, mahkûmları daha İnsanî şekilde öldürmeği düşündü, elektrikten yardım aradı, fennî iskemleler yapıldı, karanlık odalar vücu-de getirildi. Bununla beraber ölümün ibret teşkil etmesini — tıpkı dört asır evvelkiler gibi — düşünen hâkimler yine yok değil. Son günlerde Avrupanın bilmen neresinde balta ile öldürülen bir mahkûm, bu zihniyetin yaşadığını isbat ediyor.
Bu satırları o adama acıdığım için yazmıyorum. Suçlu cezasını çeker. Benim acınmaya lâyık gördüğüm, asırlar geçtiği ve birçok tecrübeler yapıldığı halde, adam öldürmeğe henüz muayyen bir şekil verilmemesidir. Avrupalı mucitler, bu kadar basit bir mesele üzerinde bu derece gevşek mi davranmalıydılar.
İntihap faaliyeti devam etmektedir. Bir taraftan Fırka namzetleri seçmekte devam eylediği gibi diğer taraftan halkı tenvir ve intihaba teşvik için propaganda faaliyetine dünden itibaren bilfiil başlanılmıştır. Radyoda intihap ve hemşehrilerin vazifeleri hakkında bir konferans verildiği gibi Melek sinemasında, Kadıköy lisesinde Kadıköy, Fatih, Beşiktaş ve Üsküdar Fırka merkezlerinde de birer konferans verilmiştir.
Belediyede mesai saatleri
Bir Teşrinievvelden itibaren Belediyede mesai saatleri değiştirilecektir. Sabahları 9 dan 12 ye öğleden sonra (13) ten 17 ye kadar çalışılacaktır.
Kıymetli bir sebil
Davutpaşa semti civarında tarihî ve kıymetli abidelerimizden Hekim-aii Paşa camiinin cümle kapısı önünde bulunan harap sebilin tamirine başlanmıştır.
Tamirat için icabeden para, eski eserlerleri koruma tertibinden Maarif Vekâletince tesviye edilmektedir. Tamirata Müzeler idaresinin nezaret ve murakabesi altında devam edilmektedir.
ta-
Asanatika müzesi mir ediliyor
Şehrimizin asarıatikasından olan Çinili köşk müzesinin [dünden itibaren tamirine başlanmıştır.
Bu bina Istanbulun fethinden yirmi sene sonra inşa edilmiş ve uzun senelerin tesiriyle binanın dahilî ve haricî sıvaları dökülmeğe ve çirkin bir manzara arzetmeğe başlamıştı.
Birçok ecnebilerin gezdiği bu mühim binayı bu vaziyette bırakmağa razı oltvıyan müzeler idaresi tamir ettirmeğe karar vermiş ve bu kararını da dünden itibaren mevkii tatbika koymuştur. Tamirat iki ay kadar devam edecektir.
Bütün talebe ka. bul edilecek
Vekâlet bunun için bir tamim gönderdi
Lise ve Ortamektep’erde kaydı kabul muamelesi devam etmekte ve tehaeüm günden güne artmaktadır. Bilhassa bu mekteplerin birinci sınıflarına müracaat pek fazladır.
D.ğer taraftan Maarif Vekâleti de bu işle esaslı surette meşgul olmaktadır. Bu münasebetle dün vekâletten bir tamim gelmiştir. Bu tamimde, mektepsiz talebe katmaması için bütün müracaatların kabulü emredilmektedir. Lise ve Orta mekteplerde kayıt ve kabül muamelesi bu ayın sonuna kadar devam edecektir.
Bundan sonra bütün lise ve orta mektep müdürleri teşrinievvelin ilk haftasında Galatasaray lisesinde bir toplantı yapacaklardır. Müdürler bu içtimada mevcut talebeyi, mekteplerin istiap edeceği bir şekilde taksm edebeklerdir.
Bu içtimaa müfettişi umumî Salih Zeki Beyin riyaset edeceği söylenmektedir.
Talebe vekâlete müracaat edecek
Lise ve orta mekteplerde yirmi gündenberi devam etmekle olan mezuniyet ikmal imtihanları bugün hitam bulacaktır.
Bu 6eneki imtihanlarda talebenin muvaffak olamadıklarını yazmıştık. Haber aldığımıza göre, ikmal imtihanlarında yalnız bir dersten muvaffak olamıyan talebe ekseriyeti teşkil etmektedir.
Bu münasebetle bu gibi talebeler istikballerinden bir sene gay-betmemek için Maarif vekâletine müracaat ederek kendilerinin şimdilik geçmiş addedilmelerini ve bu suretle tahsillerine mezunlara hak dahilinde devam ederek bu sene veremedikleri dersten gelecek yıl tekrar imtihan edilmelerini istiye-ceklerdir.
Maarif Vekâleti bundan evvelki seneler talebenin lehine olarak böyle bir karar vermiş ve tatbik edilmiş olduğundan bu isteğin de kabul edileceği ümit olunmaktadır.
Osman Pş. mektebinde imtihanlar tekrarlandı
Gazi Osmanpaşa orta mektebinde tekrar yapılması kararlaştırılmış olan son sınıf riyaziye imtihanı dün mektepte icra edilmiştir.
Dünkü imtihanlara müfettişi umumiler, mektep müdürü ve bir çok muallimler bulunmuştur. İmtihan evrakı henüz tetkik edilmediği cihetle netice anlaşılamamışsa da talebe imtihan sonunda memurun göründüklerinden ikinci defa tekrar edilen bu imtihanda muvatfak olanların ekseriyet teşkil edeceği söylenmektedir.
Hazırlandığını evvelce yazdığımız ilk tedrisat kadroları tasdik için Mâarif Vekâletine gönderilmişti.
Kadroların bugün Ankaradan şehrimize gelmesi kuvvetle muhtemeldir.
Gizli evlenme
Anadolu şehirlerinde çok fazla imiş
Dahiliye Vekâleti Nüfus umum müdürlüğü tarafından memleketimiz dahilinde 933 teşrin ayından mayıs sonuna kadark. nüfus vukuatı hakkında bir istatistik hazırlanmıştır. Buna göre tstanbulda 12058 gizli doğum, 6612 gizli ölüm, 3604 gizli evlenme, İzmirde; 38857 gizli doğum,32001 gizli ölüm, 8186 gizli evlenme, Bursada; 43167 gizli doğum, 9086 gizli ölüm, 10531 gizli evlenme, Balıkesirde 36474 gizli doğum, 38660 gizli ölüm ve 11617 gizli evlenme, Kayseride; 85689 gizli doğum, 46491 gizli ölüm. 81338 gizli evlenme, Konyada; 87604 gizli doğum, 71722 gizli ölüm,26583 gizli evlenme, Si-vasta; 95526 gizli doğum, 44 bin 665 gizli ölüm, 34889 gizli evlenme vukuatı kaydedilmiştir.
Şark Demiryol lan tenzilâtı
Buradaki müdürler vaziyeti umumî merkeze anlatmıyorlarmı ?
Nafıa Vekâletinin teklifi üzerine Şarkdemir yollan şirketinin yolcu ve eşya nakil ücretlerinde bir miktar tenzilât yapacağını yazmış ve bu miktarların tatmin ed ci olmadığını da ilave etmiştik.
Nafıa Vekili Ali Bey şirketi teftiş ederken tenzilât yapılması lüzumunu söylediği zaman, şirket müdürü böyle bir tenzilâttan çekinmiş otobüslerin fazla rekabet ettiğini, zarar etmeleri ihtimalinin mevcut olduğunu ileri sürmüştü.
Vekil Bey biletler ucuzladığı taktirde zarar etmeyeceklerini bilakis daha fazla kâr edeceklerini ozaman dar otobüsierde sırf birkaç kuruş eksik vermek için seyyahate katlananlarında şimendiferleri terk-edeceklerini söylemiş ve misal olarak İzmir - Kasaba hattını göstermişti.
Oradada Şirket tenzilâttan çekinmek yüzünden yolcularını kaybetmiş, otobüsler ise şiddetle rekabete girişmişlerdi.
Nihayet hükümet hattı satın almış ve derhal % 50 tenzilât yapmıştır. Hükümet ilk ay içinde şirketin 4 ayda çıkaramadığı bir meblâğ elde etmiştir.
Şirketin tenzilât yapmaktan korkması, buradaki müdürlerin; halkın ucuz şeylere rağbet gösterdiğini, merkezi umumiye anlatamamalarına ve belki yüksek maaş alan bu Efendilerin de anlayamamış olmalarına atfedilmektedir.
Tramvay şirketi İade edeceği para ile yeni hatlar yapacak
Tramy şirketinin mukavele mucibince bazı yeni hatlar yapmak maksadiyle şimdiye kadar biletlerine zam etmek suretiyle halktan fazla para aldığı halde taahhüt ettiği hatların yapılmadığı malûmdur. Nafıa vekâleti şirket tarafından hiç yoktan alınan bu iki milyon liranın iadesini kararlaştırmıştı fakat şirket şimdi bu parayı iade etmeyip yapılması kararlaştırılan yolları yapmak istemektedir. Aldı-ğımiz malûmata göre, Nafia vekili Ali bey Ankaraya gittikten sonra bu mesele de konuşulacak ve yapılacak hatların mevkileri tekrar müzakere edilecektir.
Ziraî işler ve muhtarlar
Muhtarlıkların lağvı üzerine ziraî işlerin ne şekilde ve kimin tarafından yapılacağı tereddüdü mucip olmuştu. Dünden itibaren tatbik edilen bir emre göre bu gibi işlere badema Belediyelerin Baytar Müdürlükleri bakacaklardır.
Şerhler
“ Çalışmak, kafa ile veya kolla çalışmak insanı her sıkıntıdan kurtarır „
Voltaire
Şerh ve izah:
Volterin bu sözü mü daha kuvvetlidir, atalarımızın “Boşuna çalışmak boş durmaktan iyidir,, Şeklindeki vecizesi mi ?.. Herhalde Fransız mütefekkirinin fikri de, atalarımızın düşüncesi de ayni şeyi, ayni hakikati ifade ediyor. Kimse inkâr edemez ki tembellikte, atalette, rehavette, miskinlikte sükûn ve huzur yoktur. Bunlar, bu haletler her fenalığın başıdır. Esasen insan faaliyette bulunmak için bir takım melekeler taşır. Bu melekeler işlemezse yalnız ruh sıkılmakla kalmaz, tembel ada-
iyat enstitüsü ) mücadele
Enstitüye alınacak talen T r ı ı .. . . ı i pler çoğaldı — Her yerde
be ıkı kısım olacak ; . T .......................... J
-______ ırler düşünülüyor
İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesine bağlı İktisat ve İçtimaıya enstitüsü 934 - 935 ders senesi ili tedrisatına başlayacaktır.
Enstitü tedrisatı Doktora ve Ser tifıka olmak üzere ikiye ayrılmıştıı Doktora kısmına bu sene Huku mezunları alınacaktır.
Sertifika şubesine ise Üniversit» Mülkiye ve Yüksek Ticaret ve İk-( İLsat Mektebi talebeleri devam ede-ı bileceklerdir. Bu kısım tedrisa* müddeti bir sene olarak tayin edilmiştir.
İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsüne yazılmak istiyenler Türkçeden baş-1 ka Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca veya Rusça lisanlarından birini bilmek mecburiyetindedirler.
Bu Enstitüde önümüzdeki ders senesi tedrisatı, profesör Röpke, Rustov, Keşler, Fazıl, Doçent Muhlis Etem, Refii Şükrü Beyler tarafından icra edilecektir.
Enstitüde İçtimaî ve İktisadî meseleler üzerinde araştırmalar yapılacak, memleket ve cihan İktisadî meselelerine ait neşriyat ve malumat toplanacaktır.
Bundan başka bu ilimler etrafında tahsilini yükseltmek istiyen-lere de tedrisatta bulunulacak ve ha'.k arasında İktisadî ve İçtimaî ilimler neşredilecektir.
Enstitü de talebe kayıt ve kabul muamelesine başlanmıştır.
Elektromekanik Enstitüsü
Yüksek Mühendis mektebine bağlı Elektromekanik Estitü.ü talebesi ameli mesailerine muhtelif sanayi fabrikalarında devam etmektedir.
Enstitünün önümüzdeki ders senesi hazırlıkları ikmal edilmiştir.
Diğer taraftan öğrendiğimize göre, Enstitüde büyük bir Dizel makine fabrikası inşa edilecektir. Busuretle burası, Türkiyenin en büyük Enstitüsü olacaktır.
Hukukta imtihanlar
Üniversite Hukuk fakültesinde dünde ikinci sınıf talebesi Hukuk Başlangıcı Tarihi dersinen imtihan olmuştur.
Dünkü imtihan saat 9 dan 12 ye kadar devam etmiş ve tahrirî olarak icra edilmiştir.
Arazi vergisi
934 senesi arazi vergilerinin bazı kazalarda tahsil müddetlerinde tadilât yapılmıştır, Bu meyanda Çatalca, Silivri, Bakırköy, Kartal, Şile ve Yalova kazaları vardır. Bu kazalarda arazi vergisi ey ûl ve nisan aylarında Ödenecektir. Verginin tahsiline başlanılmıştır.
.......... İtizar ...............
41 Bu dolap başka dolap „ tefrikamız, mündericatımızın çokluğundan dolayı bugün neşedi-lememiştir. Karilerimizden özür dileriz.
mın tahteşşuurunda zahmetsiz ve fakat muzir işlere doğru bir temayül uyanır. Avrupada ve Amerikada amelenin boş kalmamaları için alınagelen tedbirlerin - İçtimaî ve siyasî sebepleri arasında - bu nahoş temayüllerin de önüne geçmek vardır.
Binaenaleyh hayvandan ayrı bir varlık taşımak zevkini tekemmül ettirmek için kafa ile veya kolla çalışmaktan geri kalmamak lâzımdır. Bu lüzumu mürebbi-ler, her gün ve her dakika, miniminilere telkin etmelidirler.
ZAMAN
yorlar; uykuları kaçıyor ve gözler batıyor, çehreler yorgunlaşıyor, omuzlar düşüyor ve bütün vücut yuğurulmuş gibi bitkin bir hal alıyor.
Nevyoktaki gürültü ile mücadele komisyonu dimağile çalışan bir adamın, gürültü karşısında, çalışma kabiliyetinin çok azaldığı kanaatindedir. İşleyen tabı tezgâhlarının mütemadi ve mutarrat gürültüsünden müteessir olmayıp sakin bir halde sütunlar dolduran bir gazete . muharririnin zihnini darmadağın etmek için onun hiç beklemediği bir .ses çıkarmak, meselâ öksürmek gibi makine seslerine nazaran çok hafif olan gürültüler kâfi geliyor.
Avrupa tıp mecmuaları (gürültü ndyomlan) ismi altında şu araz muhta8,nl kaydediyorlar: Mide büsatta 'P takallüslerinde intizam-ler müsbet' jjlarak hazım bozuk-Bir kaç ay ftC)hr, tebat inti-tek dilsiz dilenciye rasei""gJÂtu. _ çeksiniz.. Bunlarda toplanarak, yeni müesseseyc yatırılacaktır. „
İstanbul halkı 25 milyon lira borçlu
Maliye Vekâletinin İstanbul vilâyeti dahilinde halktan bakaya vergi olarak 25 milyon lira alacağı olduğu tesbit edilmiştir. Maliye Vekâleti bu gibi işlerle meşgul olmak için bir komisyon teşkil edecektir.
Nikel paralar
Müsabaka müddeti bitti, 21 eser var
Yeni basılacak nikel paralarımız için açılan müsabakada verilen mühlet dün akşam saat 17 de hitam bulmuştur.
Müsabakaya düne kadar gönderilen eserlerin mikdarı yirmi bire baliğ olmuştur.
Cumartesi günü saat 14 te Güzel sanatlar akademisinde jüri heyeti intihap edilecek ve seçilen heyet Pazar günü müsabakaya gelen eserleri tetkik edip kararını verecektir.
Müsabakanın neticesi Pazartesi günü tesbit edilmiş olacaktır.
39 bin lira vergi
Eski kibrit şirketi erkânından Emin beye 39 bin lira vergi tarh edildiğini ve bu yergininde kat’iyet kesbeylediğini evvelce yazmıştık.
Bir gazetenin yazdığına göre, Emin bey bu parayı vermekten imtina eylediği cihetle Beyoğlu maliye tahsil müdürlüğü Emin beyin Çilek köyündeki çiftliğine haciz koymuştur.
Kantar hiylesi
Bazıları cürmü meşhut halinde yakalandı
Kantarla muamele yapan esnaftan bazılarının hiyleye saptıkları vaki şikâyetlerden anlaşılmış tet-tikat yapılmıya başlanılmıştı. Neticede bazı esnafın kantar topu denilen aletin altındaki rakkamlarda hiyle yaparak halkın zararına bir kilo fark ettirdikleri tesbit edilmiş, suşlulardan bazıları cürmü meşhut halinde yakalanmışlardır. Teftişler devam etmektedir.
Kanalizasyon işleri
Fatih Belediye dairesinin arkasındaki surlardan itibaren Marmara sahilinde Yenikapıya kadar uzanan ana lâğımın inşaatı bitmiştir. İstanbul cihetinin kanalizasyonu için Belediye ile bu tesisatı yapmağı deruhte eden şirket arasında evvelce akdedilen 7,5 milyon liralık inşaat mukavelesinin müddeti ve bu mukavelede taahhüt edilen kanalların inşaası pek yakında bitecektir.
Kış gelirken yapılacak şeyler
Sonbahar geldi, güneş gün geçtikçe bizaen uzakıara çeluuyor ve ışığındaki yakıcı sıcaklığı yavaş yavaş kısıyor. Sokaklarda silinmek için elde taşınan mendiller şımd.-den ceplere girdi, humar be.ki de artık nezleli nurunîarı sümek iç*n ele alınacaklar.
Ağaç gölgeleri sıcaktan bunalanlar için sığınacak yer olmaktan çıktı ve yarın vapraklar döğüiecek göiğe görünmeyecek, hatta burunların örttüğü güneşe hasret kalacağa.
Deniz suları da soğumağa başladı, kıyılardaki halk kalabalığı gittikçe seyrekleşiyor, bir iki harta sonra deniz suları artık şişkin pazular tarafından çalkalanmıya-cak, kendi kendine dalgalanacak ve köpürecek.
Hasılı yakası açık bir keten gömlek giyip caketıerini bir tarata a-sanıar kıyafetlerini değiştirmektedirler; kaıin pa.tolar gelmekte o-lan soğuk ve tıpili günlerde kullanılmak üzere üstündeki naftalin kokusu uçsun diye şimdiden hazır-ianmağa başlandı. Anneler çocukları için boyun atkıları örüyorlar, kırlar ve sayfiyeler gittikçe tenha-laşıyor.
Bütün hım'— *-U! '■ î~» '*“■’**,
aır. Hususî idareler, parasızlık yüzünden, mektep açamıyor, mektep açılamayınca muallim olmak için okuyan gençlerin çoğu açıkta kalıyor, Hükümet, bu vaziyetin daha enginleşmesini temin etmek azmile hemen harekete geçmiş ve Anadolu daki muallim mekteplerinin bir kısmını kapattığı gibi henüz kapı* lan açık kalan mümasil mekteple* re de bu yıl talebe alınmamasın kararlaştırmıştır.
Okumayı, bilgi sahibi olmay mutlaka Devlet hâzinesinden geçin' mek için lüzumlu bulan gençler er veya geç böyle bir işsizlikl-karşılaşacaklardır. Çünkü hiç bi hükümet yüzlerce tahsil müessese sinden fevç fevç çıkan adamlar alabildiğine memuriyet tevzi ede mez. Memur, umumî hizır etleri gö ren adamdır, bn hizmetler de muay yendir, mahduttur. Elli bin kişilik bi memur kadrosuna karşı yüz elli biı memuriyet talibi çıkarsa vaziye değişir, münevver işsizlik başlar.
Binaenaleyh hükümetin ilkmek tep muallimleri için aldığı kara çok yerindedlr. Fakat bu karartı faydalı bir tedbir olabilmesi içil san'at mektepleri açılmak ta icabe der. Hâzineden aylık almak ümit makul bir çerçeve içine sokulurke çift çubuk, irat ve akar sahibi ol mıyan vatandaşlara çalışmak kud reti verilmek için böyle mektepler ihtiyaç vardır.
Münevver işsizliğe karşı kabı olunacak yol şu düstur ile ifad olunabilir: Hükümet kapılarında uzaklaşmak, san’ate yaklaşmak- B' nu temin edecekte san’at mekteı teridir I...
L.
MAHKEMELERDE
5 sene hapis
Geçen sene, Topkapı w varını bir cinayet olmuş ve oralarda hahçelerde ya^aşmalık eden N( c isminde biri öldürülmüştü. Zabı tahkikatını yaptı, cinayetin gözlül lü ile maruf Yanaki isminde b bahçıvan tarafından yapıldığını tc bit etti ve mücrimi Adliye; verdi.
Bir müddettenberi ağır ce mahkemesinde tnukakesi yapılma ta olan Yanaki hakkındaki kar dünn verilmiştir.
Yanakinin Necibi öldudüğü bit olmuş ve on »ene hapse mı kûm olmuştur. Yalnız bunun I senesi, son af kanuniyle tenzil dileniştir.
Şehir stadı
Yenibahçede bir Şehir »tad; mu inşa edileceğini evvelce y iniştik. Bu stadyom veya has nesi ö-ünden surlara kadar uzı makta olup tulü iki kilometre j nışliği ise yarım kilometreden il ret bir saha Ü2erinde inşa edı çektir. Bu sahaya tesadüf ed arsa ve binaların istimlâki bıtm tir. Yine bu sahanın içine giren Evkafa ait olan bir çaj ırlıjı Evkaf Belediyeye terketmege n olmuştur. Stadyomun ne gekilde nevakit in,a edileceği henüı bı değildir.


ZAMAN —
Eylül 20

Poliste
Fransa-İtalya müzakereleri
Aradaki meselelerin çetinliği kendini gösteriyor
Hiu ne hunharlık!
_2ami dıvannı pisletmemesini söyliyene bıçak!
Dün iki cerh vakası olmuştur :
1 — Fenerde çini fabrikası amelesinden Mustafa ile makinist İlhami kavga etmişler Mus-
İtalya müzakereleri idi. Hattâ hatırlarda kaldığı üzere o zaman Dır . . . -
Fransa- İtalya ittifakından bile bahsolunmuş, fakat bu rivayetler birdenbire tafa Uhamıyi yaralamışın
. . _ .... . 1.. 1 I. . ı .. */ __ I.OİÖİOİI ıcı
şıp su dökmeğe koyulmuştur. Bunu, Tophanede oturan Ali ilerlemediği munaKKüK gıoıaır. çuiiku mevzuupaasuıan .. . ; . . . . .. .
derece çetindir. Fransa ile italyanın deniz müsavatım ka- «endi isminde biri görerek,
Geçen hafta en çok mevzuubahs olan meselelerden biri Fransa -İtalya müzakereleri idi. Hattâ hatırlarda kaldığı üzere o zaman bir Fransa-naiya inirakındau püv *'« »ivayct.cr ı r-. •• j
tekzip edilmişti. Son günlerde nazarı dikkata çarpan bir nokta Italyan 2 — Galatalı Etem isminde matbuatının umumiyetle Almanya aleyhinde yazılar yazmasıdır. Bundan biri, sarhoş olduğu halde, Ok-İtalya r Fransa arasındaki anlaşma esaslarından birinin italyanın Alman cumuSa camii divarma yana-aleyhtarlığı göstermesi olduğu apaçık görünüyor.
Bu böyle olmakla beraber İtalya ile Fransa arasındaki müzakerelerinde pek fazla ilerlemediği muhakkak gibidir. Çünkü mevzuubahsolan meseleler son oereve fcmıuıı. .......... ..v ... —.... ---------... — „ , w -
bul etmek Fransaya çok güç geliyor. Tunustaki yüz bin Italyana hukuk yaptığı hareketin doğru olma-temin etmek, kısa bir zaman Bonra bütün Tunusu italyaya devir için dığını söylemiştir.
vesile teşkil etmesi nazarı dikkate alınıyor. Nihayet İtalyaya Tuna vadi--^ £tern bu müdahaleye kilsinde menafii mahsusa tanımanın Avusturyayı İtalya himayesine tevdi ye söy|emeden bı-
mahiyetini ,lm«mdan bu h.r.k.tin Yugo.l.ay.y. Almanya İle anln5-
mağa sevketmesinden korkuluyor. * ® . . . ı
Vaziyet bu merkezde olduğu ve ortaya bir sürü korkulu ihtimaller e 1 erıne so UP armı? çıktığı halde bütün bu fedakârlıklar mukabilinde İtalyanın yalnız Alman- ^,r( ya ya karşı aleyhtarlık göstermekle iktifa edeceği bildirilmektedir. îtal- Alinin istimdadına polisler yanın, Almanyayı Brener geçitinden uzak tutmağa mecbur olduğum yetişmiş Etemi yakalamışlar, nazarı itibara alanlar, Almanya aleyhtarlığının Fransa ile İtalyayı uzla? Aiiyide tedavi altına almışlar-njağa kâfî gelmiyecçğini ilari sürüyorlar.
İki taraf arasındaki müzakerelere ait haberin bir hafta evvel hararetini kaybetmesi de şüphe yok ki, ilk haberlerierin nabebengâm. duğunu ispat etmektedir.
Yevmî makale
t
Profesör hakkında Romanya
8 d
d
İngiliz âlimlerinden Seton JVatson Romanya büyük bir eser yazdı, tarihi yazmak aşağı yukarı bütün Balkanların da tarihini yazmak olduğundan eser oldukça geniş ve etraflıdır. Eski Avrupa diplomasisinin bütün entirikaları, rekabetleri, düşmanlıkları ve bunlara benzer hallerinin hepsi de bu esere girmiştir.
İngiliz müverrihi RomanyalIların menşeinden bahsederken orta çağlara kadar bu milletin selefleri hakkında hiçbir şîy bilinmediğini söyliyor. Ortada, şöyle böyle bin lenelik bir boşluk ve açıklık vardır. Bugün Triyanon muahedesi sayesinde yeni bir Romanya vücut . bulmuştur, öyle bir Romanya ki . harpten evvelki en müfrit Romen milliyetperverlerinden biri de bu . kadar geniş bir memleket sahibi
• ılmayı rüyasında bile görmemiştir.
Bu günlıü Romanya üç ülke-, len müteşekkildir. Transilivanya. /olahya ve Moldovya. Bunlara bir I ie Beserabya ilhak edildi.
( Transilivanya onbırinci asırdan-| )eri bir Macar memleKeti idi. ■ )nun kendine göre millî ve ma-
• ıaliî müesseseleri vardı. İngiliz âli-i ni bunları uzun uzadıya tetkik ı İmiş ve hepsine dair mufassal . aalûmat vermiştir.
( Bugün Romanya ile Macaristan rasında en bellibaşlı ihtilâf 6ebep-
h Ru
lirinden biri Transilivanyanm Ro-. *1 aanyaya ilhak olunan kısmıdır,
tu ( Romanyanm Olahya ile Moldav-a kısımları iki yüz sene doğrudan İLİ* °^ruya Babıâliye tabi oldu. Daha l^onra teşevvüş devri baş'adı. Ro-Lr ianya Babıâlinin düşmanlarile bir-
* şti ve ona karşı geldi. Birbirini .I »kip eden Türk - Rus harpleri Lr’ .omanya arazisini parçaladı ve Ro-IL1 ianya bir taraftan Rusyanın, bir »raftan Avusturyanın ihtiraslarına .‘urban olmak tehlikelerini geçirdi, 'fik' de yapılan Bükreş muahedesi İM^e Rusya Romanyada tesis etmek |L fiıtediği hâkimiyeti bırakmış, fakat
İP.--
ancak 1856 da yapılan Paris muahedesi ve 1858 dc yapılan Paris misakından sonra Romanya Rusya-nın da Babıâlinin de, kontrolundan kurtulur gibi oldu.
Profesör Seton IVatson bütün bu hâdiseleri uzun uzadıya izah ettikten sonra Hohenzollerin hanedanına mensvp kıratların Romanyaaa nasıl yerleştiklerini ve Romanyanın umumî harpte geçirdiği maceraları anlattıktan sonra bugünkü Roman-yanın nasıl vücut bulduğunu izah ediyor. Eserin muharririne göre umumî harpte, Balkan devletleri içinde, en fazla ıztırap çeken devlet olduğunu söyledikten sonra eserine şu sual ile nihayet veriyor:
‘‘Acaba Romanya, umumî harp neticesinde kazandığı mükâfatlarla daha mes'ut bir devre erişti mi ?„ Eserin adı A. History of Romaniadır. Ve Kambriç Üniversitesi matbaası tarafından neşrolunmuştur.
Çar Nikolanın kızı değilmiş!
Dünkü nüshamızda Belgradın alâka ile meşgul olduğu Prenses Totiana hakkında bir yazı intişar etmiş ve Çar Nikolanın kızı olduğu söylenen bir kadının Belgratta manastırların birinde ibadet ile meşgul olduğunu mütevazi ve mütenek-kir yaşamak istediğini yazmıştık. Dün gelen gazetelerde bu kadının da bundan evvel foyası meydana çıkan bir dolandırıcı ve maceraperest gibi sahtekâr olduğu tesbit edilmiş ve bunun da bir dolandırıcının aleti olarak kullanıldığı anlaşılmıştır.
Kendisinin hususî kâtibi gibi hareket eden Doktor Krasoski de tevkif edilmiştir. İstintak esnasında kadın sinir buhranına tutulmuş ve baygınlıklar geçirmiştir.
dır.
Bir sandal devrildi
Ortaköyde oturan Hali! efen- , di, refikası Nazlı Hanım ile birlikte Ortaköy iskelesinden Mustafanın sandalına binmişler ve Haydarpaşaya geçmek üzere hareket etmişlerdir.
Sandal epi açıldığı bir sırada sandal dalgaların tesiriyle devrilmiş ve hepsi denize dökülmüşlerdir.
Bu sırada civardan geçen iki bunların imdadına yetişmiş, hepsini kurtarmıştır.
İki kaza daha
Dün yine iki nakil vasıtası kazası olmuştur:
1 — Şoför Celâlin idaresindeki kamyon Kasımpaşadan geçmekte iken 10 yaşlarında Remzi isminde bir çocuğa çarparak yaralamıştır.
Şoför Celâl tutulmuştur. Remzi çocuk tedavi altındadır.
2 — Arabacı Kâzım idaresindeki araba ile Beşiktaştan geçmekte iken sokağın orta yerinde oynayıp duran 4 yaşlarında İbrahim isminde bir çocuğa çarparak yaralamıştır. İbrahim tedavi edilmektedir.
Polise göre...
Ecnebi dayak atmamış
Zaman gazetesi mes’ul müdürlüğüne:
10/9/934 tarihli Zaman gazetesinin 5 inci sahifesinde 1 inci ve 2 inci sütunlarında (Sokak ortasında dayak, bir ecnebi dün sokakta fakir bir Türk yavrusunu evire çevire dövdü ve kollarını sallaya sallaya gitti) başlığıyle yazılan yazının mübalâğalı bir tarzda intişar ettiği görülmüştür. O gün 4 üncü vakıf hanı önünde tayyare bileti satan 13 yaşlarında Haşan çocukla yine ayni surette bilet satan 16 yaşında İbrahimin rekabet sai-kasile birbirlerile kavga ettiklerini gören Ayaspaşada Palas apartmanının 14 numaralı dairesinde mukim Alman tebaasından mühendis Frensko oğlu Silister Efendi Haşan
Tekirdağ suları
Halk kireçli su içiyor - “İnanlı,, suyu şehre getirilecek
Tekirdağ 17 (Hususî) — Tekir-dağının en mühim ve ezelî derdi 6U meselesidir. Vi âyet dahilinde içil-meğe elverişli bir su yok gibidir. Halkın içtiği sular ( yüzde 45 ) nis-betinde kireci ihtiva etmektedir. Çeşmelere gelen suların mecraları açık olduğu için yağmurlu havalarda sular çamurludur. Mevcut sularımızı içmek sıhhî noktai nazardan tehlikeli ise de halk mecburen bu tehlikeye ehemmiyet vermiyerek suları içmektedir. Tekirdağının iyi su ihtyacını temin eden şehre “20„ kilometre mesafede bulunan "İnanlı,, suyudur.
İki sene evvel bu suyun Tekir-dağına getirilmeei için bir (Menba suları) şirketi teşkili kararlaştırılarak bazı teşebbüslerde bulunuldu. Fakat bazı zenginler bu şirkete para yardımında bulunmadıklarından o hayırlı teşebbüsler de akim kaldı. Tekirdağmda içilmeğe elverişli bulunan yalnız “ İnanlı „ köyünde bnlunan ve bu isimle anılan sulardır. Bu suların şişesi (60) kuruştur. Damacanlarla getirilen bu su hususî bir memur tarafından mahallinde mühürlenir. Bu temiz ve sıhhi sularda şimdiye kadar tabiî bir halde bulunuyordu, Vali Haşım Cevdet Beyin himmetiyle İnanlı suyunun kumluk kısımları açtırılmış ve suyun kaynakları tçspit edi m.ştir.
Haşim bey eski İnanlı çeşmesi-
Köylüye para
Bafra 18 (A. A.) — İş Bankasının zürraa ikraz muamelesi faaliyetle devam ediyor. Köylünün tehacümünden banka geç vakitlere kadar çalışmak mecburiyetinde kalmaktadır. Halkın memnuniyeti derecesizdir.
çocuğu kurtarmak için İbrahimi iterek kendilerini ayırmış ve Haşanı dövmesine mümaneat etmiş olmasından muğber olan İbrahim ken-sinin Si.ister tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve mumaileyh hakkında takibata tevessül edilmiş olduğundan keyfiyetin bu suretle tavzihi rica olunur efendim.
Emniyet Müdürü
N.
Hüsnü
— Zaman —
Polisin tahkikatı bize biraz noksan gibi görünüyor. Çünkü hâdiseyi bizzat muharririmiz görmüştür, mübalâğalı bir tarzda yazması içinde ortada hiçbir sebep yoktur. Eğer Polis müdüriyeti meselâ şahitleri dinlemek suretiyle tahkikatını tamik edecek olursa, hâdisenin bizim yazdığımız şekle mutabık olacağı görülecektir. Polis bu hususta muharririmizin de şehadetine müracaat edebilir ve o vakit hakikati anlamış olur.
ni yıktırmış onun yerine bu suyun ehemmiyetine lâyık bir şekilde asrî ve abideli bir çeşme yaptırılmasını emretmiştir. Derhal çeşmenin plânı yaplarak zemine tatbik edilmiş ve yeni çeşmenin inşasına başlanmıştır. Temizliği ve lezzeti itibariyle Istanbulun en güzel su-lararına muadil olan İnanlı suyunun Tekirdağına kadar getirilmesi çareleri düşünülmektedir. Bu su Tekirdağına getirilebildiği takdirde şehrimiz tabiatın en büyük nimetlerinden birine kavuşmuş bulunacaktır.
Okuma odası
Tekirdağında iki sene evvel açılan bir Okuma Odası vardır. Bu sene Halkevi üzerine alınan Salonu gündengüne tekemmül etmektedir.
Odaya yevmi gazeteler, mecmualar muntazaman gelmektedir.
Bu salon memleket halkının okuma ihtiyacına cevap verecek bir şekilde İlmî, İçtimaî, edebî eserlerle zenginleştirilmiştir. Buradan bir çok gençler istifade ederler.
Nafıa işleri
Tekirdağı - Hayrabolu, Saray -Çerkesköy ve Çorlu istasyon yollarındaki inşaat faaliyeti devam etmektedir. Yollarda üç silindir işlemektedir. Bu hafta içinde Çanak-kaleden şehrimize 2 silindir daha getirilecektir.
Bafra kerestesi
Bafra 18 (A.A.) — Kereste fabrikamızın Sarıçiçek ormanı tomruklarından çıkardığı keresteler bütün Türkiye piyasasında büyük bir revaç temin etmektedir. İki yüzden fazla amele fabrikada çalınmaktadır. Fabrikayı ziyaret eden Şükrü Naili Paşa gördüğü faaliyet ve intizam ve tasarrufundan dolayı izharı memnuniyet etmiştir. Nasrattin Hoca-
nın türbesinde
Akşehir 17 — Nasrattin Hocanın türbesi ilk defa olarak fiiimcilerin misafiretine şahit olmaktadır. Avrupadan dö^en maruf filim rejisörü Vedat Ür-fi Bey birkaç gündenberi burada bulunmaktadır. Nasrattin Hocanın türbesinde ve civarında çok güzel bazı manzaralar almıştır. Filim mütehassıslarının gelmesine Nasrattin Hoca ilk defa şahit oluyor demektir.
Mersinde aşevi
Mersin 14 — Halkevi tarafından diğer hayır cemiyetleri-ninde yardımı ile açılacak olan Aşevinin küşat resmî Merasimi 29 Teşrinievvel Cumhuriyet bayramında yapılacaktır. Binanın ikmali için faaliyetle çalışılmaktadır.
Kardeşini denize atıp öldürmüş!
Erdek 15 — Geçen gün ölü olarak denizden çıkarılan Şahinburgaa köyünden Fatmanın ölümile alâkadar olarak biri erkek diğeri kadan iki kişi tevkif edilmiştir. Bunlardan erkek olan Fatmanın kardeşi Çakır Mehmet, kadın ise Çakır Mehme-din karısı Eminedir. Çakır Mehmet ile Fatmanın bir miras meselesinden dolayı çoktanberi dargın bulundukları anlaşılmaktadır.
Tahkikata adliyece devam edilmektedir.
15Kuıuş için 5 sene hapis
İzmir 16 — 15 kuruş tayyare teberrüünü zimmetine geçiren tayyare cemiyeti Eşrefpaşa Tire kapısı tahsildarı Beşir Efendi hakkında ağırcezadaki duruşma bitmiş ve Beşir efendinin 15 kuruşu ihtilasından dolâyı beş sene müddetle ağır hapse konulmasına karar verilmiştir.
Adanada talebe fazlalığı ve at yarışları
Adana 18 — Bu sene ilkmektep-lere kayıt müracaatı geçen seneden fazla o’acağı düşünülerek mekteplerde 800- 10C0 talebe fazla alacak tertibat ikmal edilmiştir.
12 ve 19 birinci teşrinde şehrimizde yapılacak at yarışlarına hazırlık devam ediyor. Bu yarşılar için şimdiden komşu vilâyetleıden kayıt için müracaatlar başlamıştır.
Kadını alkışladı diye
Gaziayıntap 13 — Cuma akşamı Belediye civarındaki sazda rakı içmekte olan Kilisli Çatçat Mustafa aynı kahvede rakı içen Antepli Mustafanın sevdiği kadını alkışladığından dolayı Mustafa tarafından tabanca ile boynundan yaralanmıştır.
Carih sabıkalı takımından olduğu gibi mecruh ta 10 sene hapis yattığı Antalya hapishanesinden yeni tahliye olunarak gelmiştir.
Ucuzluk
Akşehir 17 — Bu hafta pazarda meyva ve zerzevat fiat-larında şayanı dikkat bir tenezzül vardır. Kavunun tanesi iki kuruşa kadar satıldı. Kilosu bir kuruşa satılan sebzeler çoktu. Maamafih alım satım bu ucuzlukla mütenasip bir şekilde ve ümit edildiği kadar olmadı.
Akşehirliler ve tren tarifeleri
Akşehir 17 — Tenzilâtlı tarifenin tatbiki burada da büyük bir alâka uyandırmış ve Devlet demiryolları güzergâhında bulunanlar bunun büyük istifadelerini görmüşlerdir.
ı
1 Millî Roman
r Naciye bu temasın sesini duy-?)(amak!a beraber Saim beyi ikinci , ı.3e :fa iğnelemeğe yeltendi: r — Zevceniz, kendisini iyi dön-J IH rdüğü için, Bülent beye teşekkür âüliyor.
ı* -krı — Tabiî ve gayet tabiî. Her F. II İdin, memnun da kalmasa, kaval-İL »ine teşekkür eder.
ı kj, — Zevcenizinki tabiî değil, 1 ’knimî. Hem de çok samimî.
İr* 6,— Ohalde bu oğlan iyi dans Jrm Xor» demektir.
V
Tefrika No: 16
— Yahut kadınları memnun etmenin yolunu biliyor. Malûm ya. Dansta ayak döner, kalp dinler.
— Şu ressam gibi kavalyelerin kolunda kalp dinlemez, inler, bir ayak evvel o çemberden kurtulmak ister. Çünkü onda bir hayvan tipi var.
— Zevcenizin böyle düşündüğünü sanmıyorum. Bütün dans müd-detince onu ressama karşı pek mül-tefit gördüm.
— Ne yapsın, ev sahibi.
— Ve zevk sahibi!.. Kendisini birazdan tebrik edeceğim. Doğrusu tebrike değer. Okadar iyi dans ettiler ki?.
— Bu kadar beğendinizse res-lem sizi de döndürsün!..
Ve çiftlerin yerlerine dönmelerinden istifade ederek hemen Bülende yanaştı:
— Delikanlı, dedi, Naciye Hanım danstaki maharetinizi pek beğendi. Ustalığınızı kendisine daha yakından gösteriniz, ikinci dansı onunla yapınız.
Bülent, göğüs göğüse bulundukları devre içinde mütemadiyen hararetli kelimeler fısıldamış, kendini terletmiş, hattâ saçını bellibe-lirsiz ıslatmış olan Mehlika Hanımı koltuğuna bırakıp Sevince avdet etmek niyetinde idi. Çünkü dans sırasında bu genç kızın gözlerinden sıksık sille yemişti, Ürkmüştü, elindeki senete pek fazla kıymet verdiği anlaşılan Sevinç, rüyet zaviyesi hayli mahdut olan ressam Beyi korkutmıya başlamıştı. Belma
Hanıma yanaşabilmek için senet işinin çok gizli kalması lâzımdı, bunun için de Sevince dalkavukluk yapmak gerekti. Bu sebeple Saim Beyin teklifini kabul etmemek istedi, i izar etmeğe kalkıştı, beceremedi, yalnız kekeledi:
— Bakalım, plâkta ne çıkacak: Bir çarliston başlarsa ben yapamam ki!
— Yaparsın azizim yaparsın ? Sende her işi becerecek bir istidat var. Meziyetlerini donuk durup saklamak istiyorsun amma bizim gözümüz keskin. Öyle değil ini, Meh-lika ?
Karısı, yüksek sesle: “ Evet, evet, öyle. Bülent Bey tam komil-fo bir genç.„ dedikten sonra kocasına yanaştı, bir sigara verir gibi davrandı, kulağına homurdandı :
— Naciye Hanımın kılavuzu musun sen ? Ne diye ressamı ona götürüyorsun ?..
Saim Bey tavrını bozmadı, çevrilmeğe başlayan plâğı Bülende göstererek delâletini tazeledi:
— Naciye Hanımı bekletmeyiniz!
Ressam, Sevincin yüzüne bakmağa cüret edemedi, kös kös yürüdü, genç dulun önünde iğildi:
— Lûfen hanım efendi!
Onlar tangoya çıkarken ve kızlar da kavalyelerini değiştirip dönmeğe başlarken karı-koca, Sa-imle Mehlika kavgaya girişmişlerdi. Kadir, köpek görmüş kedi gibi kabara kabara söyleniyordu:
— Çok utanmaz şeysin, elinden gelse elin erkeğini şu şıllığın kapısına kadar götüreceksin. Adeta böyle işlerden zevk alıyorsun, Sevinç duyuyorsun.
Beriki, Naciyeden duyduklarını silâh olarak kullanıyordu, ağır ağır cevap veriyordu:
— Galiba pişmiş aşa su kattım. Şu hayvan yapılı herifle bir daha dolaşmana mani olduğum için keyfin kaçtı. Oh olsun işte* İlk gördüğün adamın kolunda kendini kaybetmeği öğren.
— Bunu sana Naciye söyledi, değil mı? Sen de utanmadan bana söylüyorsun. Yazık sana, yazık taşıdığın koca adına. Senin gibi koca olacağına olmasa daha iy:.
— Elbette daha iyi. O vakit ressam beylere kalbinin kalıbım daha kolay aldırırsın.
— Kalbimi onlara vermek istesem seni mi düşüneceğim. Senden mi korkacağım?
Şimdi, Şişlili Hanım bia_Suluku-le kadını tavrı almıştı, çirkin çirkin konuşuyordu. Muzafferin kolları arasında dönen Sevinç, sahnenin bayağılığını sezdi, kavalyesine fısıldadı t
— Bclmanın anasiyle babası dalaşıyorlar.
—- Ressamın yüzünden!
— Ama yaptın ha, bunda zavallı gencin ne kabahati, ne alâkası var ?
— Bu evde adet böyledir. Yeni bir delikanlı eşikten içeri girdimi, Mehlika Hanımın yüzü güler, gözleri parlar, 5aim Beyin de suratı ekşir, bakışı sertleşir. Arka ın-dan dalaşma başlar. Fakat sulh yakındadır, uzlaşma burunlarının ucun dadır. Karı koca mükemmel bir kavgadan sonra barışırlar. Mehlika H mm, yeni bir aşk ardında dolaşmak için kocasına izin verir. Saim Beyde yeni gelen delikanlı ile karısının samimileşmesine göz yumar.
Devamı var
Eylfll 20
■ZAMAN
J
--~-31—*- ıt=^=ıaE^=aı -(ı—ıı-11
[ Yakın ve Uzak Şarkta J
700 Köyü sel bastı!
Hindistanda yalnız bir günde 7 00 köy su altında mahvoldu
Kalkûta (Hususî) — Hindis-tanın ° Bahar „ adını taşıyan şimal ülkelerinden biri müthiş zelzelelere uğramış ve bu yüzden harap olmuştu. Halk ülkenin hertarafını adeta altüst eden zelzelelerin tesirinden kurtulmağa çalışırken müthiş sellere ve tufanlara uğradı. Ve bu sellerle tufanlar binlerce köyü mahvetti. Köylerin halkı da, davarları da seller içinde boğuldu.
İrandaPetrol
Iran hükümeti Petrol kumpanyasından 1,785,013 sterlin aldı
Tahran (Hususî) — Iran hükümetinin (İngiltere - İran petrol kumpanyası) na verdiği imtiyaz bu kumpanyanın Kerman-şahtaki petrolları da işletmesini iktiza ediyordu. Kumpanya Kermanşah taraflarında tahar-riyat yapmış ve üç kuyu bulmuştur. Bunun üzerine tesisata başlanılmıştır. Kermanşah havalisinde çıkan petrolün gelecek sene piyasaya çıkarılması bekleniyor.
İngiltere-İran petrol kumpanyası geçen sene 7,087,000 ton ham petrol istihsâl etmiş, bu-
Irak ordusu kuvvetlendirilecek ve yeni mektepler açılacak
Bağdat (Hususî) — Cevdet Beyin riyaseti altında teşekkül eden yeni Irak kabinesi neşrettiği programda şu noktalardan bahsetmiştir:
1 — Irak ile diğer memleketler arasında münasebetleri sağlamlaştırmak, muallâk meseleleri memleket menfaati lehinde halle çalışmak.
2 — Millî Müdafaa kanununun tatbikini temin edecek hazırlıkları yaparak Irak ordusunu, memleket ihtiyacı dairesinde kuvvetlendirmek.
3 — Emniyet ve idare işlerini düzeltmek ve umumî sıhhat işlerine ehemmiyet vermek.
4 — Devlet malî işlerini sağlam esaslara bağlıyarak millî serveti, İktisadî projelerle ve malî müesseselerle nemalandır-mak.
İtalya ve Yemen
Yemenin biricik gazetesi Yemende İtalyan nüfuzu iddialarına cevap veriyor
Yemenin San’a şehrinde “El-iman„ namı altında bir gazete çıkmaktadır. Bu gazete son nüshasında Yemen ile kalyanın münasebatları hakkında bazı neşriyatta bulunan ve İtalyanın Yemene hulûl etmek siyasetini tuttuğunu söyleyen gazetelere şiddetli cevaplar vermektedir.
Elimam gazetesi tarafından yazılan makalenin hulâsası şudur :
“Bazı müzevirlerin neşriyatına göre İtalya devletinin Yemene karşı bir takım ihtirasları varmış, Yemenliler içinde de Italyaya meyi edenler varmış. Bunların hepsi yalandır. Yemende yabancı bir tabiiyeti kabul edecek bir tek kimse yoktur.
Yalnız ( Sam ) vilâyetinde bir günde mahvolan köylerin sayısı (700) ü geçmektedir. Müttehit vilâyetler, Bingale, Assam, ülkeleri de bu çeşit seller yüzünden müthiş zararlara uğramış bulunuyor. Ganj nehrinin suları fevkalâde taşıdığı için sular Hinduların mukaddes tanıdıkları Benars şehirini de istilâ etmiş, halk şehrin sokaklarında kayıklarla gidip gelmeğe başlamıştır.
nun tasfiyesinden sonra 29,483 tonu İran dahilinde istihlâk o-lunmuş, 6549117 tonu harice çıkarılmıştır.
İran hükümeti her ton başına 4 şilin olmak üzere (1,447,476) İngiliz lirasına varan hissesini almış, bundan başka yüzde yirmi bir hisse almış bu da 67,135 sterlin tutmuştur. Şirketten tahsil olunan vergilerde 274,412 sterlindi. Bu suretle İran hükümeti geçen sene namına petrol kumpanyasından (1,785,013) sterlin almış oluyor.
5 — Memleketin muhtaç olduğu kanunları çıkarmak.
6 — Millî hüriyet seviyesini yükseltmek, bilhassa ilkmektep-leri ve sanayi mekteplerini çoğaltmak.
Yeni kabine parlâmento dahilinde mühim bir muhalefetle karşılaşacağını anladığı için in-tihabatı yenilemeğe karar vermiş ve kararını tatbik etmiştir.
78 mektep açılacak
Bağdat (Hasusîj— Irak Maarif Nazareti 78 yeni ilkmek-açmağa karar mermiştir. Bunların 6 sı Bağdatta, 6 sı Mu-sulda, üçü Basrada, 4 ü Ger-gükte, 4 ü Erbilde, 6 sı Süley-maniyede, 6 sı Diyalede, 4 ü Delimde, 20 u Vahlda, 2 si Kerbelâda, 8 i Amarede, 4 ü Kütte, 7 si Divaniyede, 8i Mün-tefikte açılacaktır.
Yemenin bir karış toprağını ele geçirebilmek için bütün Yemen halkının mahvolmaları lâzımdır.
İtalya devletine gelince bu devlet, tam istiklâl ve hürriyetini tanımış ve iki taraf arasında dostluk teessüs etmiştir, iki tarafta aralarındaki muahede hükümlerine riayet etmektedirler. İtalya devletinin Yemene karşı vaziyeti dostluktan ve muahedeler ahkâmına riayetten başka değildir.,,
İstanbul Müddei Umumiliğinden : Temyiz mahkemesi raportörlerinden Senai Beyin Acilen memuriyetimize müracaatı.
Irak - İran münasebatı
Tahran (Hususî) — Son günlerde Tahran gazeteleri Irak ile İran münasebetleri üzerinde mühim neşriyat yapmakta ve Suriye, Lübnan ve Mısır gazetelerinin iki memleket arasındaki münasebetleri fena göstermek için yapılan neşriyata cevap vermektedir.
"Şafakı Surh„ gazetesi İran ile Irak arasında kardeşlik bağlarının son derece kuvvetli olduğunu anlattıktan sonra, iki memleket arasında bazı ihtilâflar bulunduğunu, fakat bunların iki kardeş memleket münasebetlerini bozacak mahiyette olmadığını, iki taraf arasındaki ihtilafların yakında bertaraf edileceğini söylemektedir.
T RADYO PROGRAMI
20 Eylül Perşembe
İSTANBUL
18,30 Plâk neşriyatı. 79,20 Ajans haberleri. 19,30 Türk musiki neşriyatı (Kemal Niyazi, Azmi Beyler ve Hayriye, Müzeyyen, Hanımlar.) 21 Selim Sırrı Bey tarafından konferans. 27,30 Keman konseri. (İstanbul konservatuvar muallimlerinden Ali Sezayi Bey ve stüdyo orkestrası.)
223 Khz. VARŞOVA. 1345 m.
20 Vilnadan naklen şarkılar. 20,20 Muhtelif bahisler. 20,30 Plâk. 20,45 Muhtelif bahisler. 20,50 Spor. 21 Hafif orkestra konseri. 21,45 Haberler. 22 Senfonik popüler orkestra konseri. 22,45 Musahabe. 23 Reklâmlı konser. 23,İS Dans musikisi. 23,45 Musahabe. 24.45 Dansın devamı.
ROMA-NAPOLl-BARİ,
21,45 Karışık konser. 23,30 Dans musikisi. 24 Haberler
20 Şair Hermanın LSn’sün şiirleri. 21 Haberler. 21,10 Avcılık neşriyatı. 22 Haberler. 23,20 Musikill neşriyat 24 Dans musikisi. 1 Orkestra konseri.
592 Khz. VİYANA, 507 m.
20,70 Haberler. 20J0 Holzer radyo orkestrası. 21,40 Müsahabe. 21,50 Osvald Kabasta'nın idaresinde. Viyana Radyosunun 10 uncu yıl şenlikleri münasebetiyle konser. 23 Schrammel L musikisi. 23,30 Haberler. 23,50 Schrammel konserinin devamı. 24,20 Dans musikisi.
785 Khz. LEİPZİG, m. 382
70,20 Paul Lincke'nin eserlerinden konser. 20,35 Müsahabe. 21,70 Kanşık konser. 22 Memnu Meyva İsimli skeç. 23,20 Haberler. 23,50 Piyano - Keman sonatları.
İstanbul Borsası kapanış fiatleri 19-9-1934 çekler
Açılış Kapanış
Londra 621,50 621.50
Nev-York 0,805341 80,4459
?aris 12,06 12,05
Vlilâno 9.28 9,27 25
Brüksel 3,3866 3.3838
Atina 83,50 83,4311
Denevre 2,43825 2,43 62
Sofya 65,965 65,9090
Amsterdam 1,1736 1,1718
Prag 19,1075 19.0894
Stokholm 3,12 4,1175
Viyana 4,2635 4,26
Madrit 5,8175 5,8125
Berlin 1,9910 1,9893
Varşova 4,2120 4,2085
Budapeşte 3,9417 3,9384
Bükreş 79,64 79,5725
Belgrat 34,67125 34,6425
Yokohama 2,6965 2,6943
Moskova 1087 1088.—
Tahvil ve Senetler
Açılış Kapanış
0/0 5 faizli 1933 96.75 97.—
İkramlyeli (Ergani)
0/0 73 faizli borcu tahvili I Türk 28,65 28,75 B
Anadolu D.yolu I 11
„ » »I
Anadolu Demiryolu 97 45 27,45
C/0tfO
Ergani A 91.— 91.-
Ergani B .97- 97.—
—. —
Merkez Bank —
Osmanlı B. İş bank nama
Bomontl Nektar
A. DemlrY. 0/Q100
Gürültü ile mücadele
Sinirleri gıcıklıyan sebepler çoğaldı — Her yerde buna karşı tedbirler düşünülüyor
Son yıllarda insanlar çok sinirli oldular.- Bunun sebebi sinirleri gıcıklıyan sebeplerin çoğalmasıdır. İnsanlar kendilerini dinleyecek sakin bir köşe bulamıyorlar, büyük caddelerde olduğu gibi ara sokaklarda oturanlar da uykularında de-dirgin oluyorlar. Otomobillerin borusu, motosikletlerin çıkardığı kulak tıkayıcı sesler, tramvay çanları, yük arabalarının gürültüleri... Dimağın sükûna olan ihtiyacını altüst ediyor.
İstanbul sokaklarında iptidailik gürültüleri kaldırıldı, bu gürültülerin yerine medeniyet gürltüleri geçti ve banlar ötekilere rahmet okutuyor.
Artık geceliyin kaldırımlar üstüne indirilen ucu demirli bekçi sopalarının saatleri bildiren gürültüleri ve yangın haberi veren naralar yok, yukarıda işaret ettiğimiz miz otomobil, otobüs, motosiklet, tramvay gürültüleri hüküm sürüyor. Gramofon ve radyo sesleri elele vererek bunlarla katışınca hasıl olan velvele sinirleri allakbul-lak ediyor. Sokaklara sığmayan bu nakil vasıtalarının kaldırdığı tozlar ve yaptığı benzin kokusuda caba.. Ve medeniyet gürültüsüne tozlu ve kokulu gürültü demek doğru olacak
Evvelce hayata biraz hareket /ermeyi medeniyet ve ilerleme icabı sayanlar bugün insanlara hiç olmazsa gürültüsüz bir muhit içinde rahat bir gece uykusu temin etmek için belediye nizamlarını kâfi gör-miyerek hususî teşkilât yapmaktadırlar. Gürültü düşmanlarını bügün bir ağaç gölgesinde uzanıp çubuk içme rüyası bile görüyorlar.
Avrupadan gelen tıp gazetelerinde dahi yer almağa başlıyan gürültü ile mücadele teşkilâtı Pa-riste Müsyü Chiappe, Liyonde Mûs-yü Heryo gibi tanınmış zatları başlarına geçirerek harekete geçmişlerdir. Bunlar sokaklardaki gürültüyü kaldırmak için çare arıyorlar. Marsilyada doktor Segra diğer doktorlarla birlikte ayni gaye için birleşmişlerdir. Tıp gazeteleri gürültü yalnız can sıkıcı olarak değil, hattâ sıhhat üzerinde yaptığı tesirleri yazarak bunları (gürültü sendromları) diye tavsif ediyorlar.
Devamlı ve aynı şiddette sürüp giden gürültülere insanlar çabuk alışıyor, deniz yolculuğu esnasında uskurların devamlı sesleri, uykuya mani olmıyor. Üç beş metre yüksekten granitler üstüne akıttığı sularla yine devamlı gürültüler yapan bir çağlayanın yanı başında mükemmel bir uyku uyunuyor ve onun sesi insana ninni gibi geliyor. Sahillerde oturanlar denizin ufak dalgalarından müteessir olmıyorlar. Fakat sokaktan geçen bir otomobil bir otobüs, bir motosiklet, yahut komşunun gramofonu, radyosu veyahut beklenmiyen bir seda, hattâ uykusu tetik olanların kulağı dibinde dolaşan dir sivrisineğin vızıltısı uyuşan sinirleri birdenbire geriyor ve bu sebepten dolayı gürültülere maruz olan şahıslar pek sinirli, taharrüşe pek istidatlı olu-
Yüz sene yaşamak için
Teneffüs etmeyi biliniz, saf hava teneffüs ediniz
Hiç bir şey yemeden iki gün kolayca yaşanabiliyor, nefea alıp vermeden iki dakika yaşamak mümkün değildir, İyi yemek lâzımdır, iyf teneffüs etmek daha lâzımdır. iyi teneffüs etmek için evvelâ teneffüs etmeyi bilmeli vo sonra da saf hava teneffüs etmelidir. İyi teneffüs etmek için ağızla değil, burunla nefes almak lâzımdır. Her uzvun kendine mahsus vazifesi olduğuna göre, ağzın yemek ve burnun teneffüs etmek için halk olunduğunu bilmek icap eder. Burundan teneffüs etmeyi adet edinenler nezle olmaktan kurtulurlar. Ciğerlerin İyica nüma bulması için günde hiç olmazsa on defatgeniş nefes etmeyi hatıra getirmeli ve bunu yapmalıdır. göğsü genişletmek için bu teneffüslerin çok faydası vardır.
yorlar; uykuları kaçıyor ve gözler batıyor, çehreler yorgunlaşıyor, omuzlar düşüyor ve bütün vücut yuğurulmuş gibi bitkin bir hal alıyor.
Nevyoktaki gürültü ile mücadele komisyonu dimağile çalışan bir adamın, gürültü karşısında, çalışma kabiliyetinin çok azaldığı kanaatindedir. işleyen tabı tezgâhlarının mütemadi ve mutarrat gürültüsünden müteessir olmayıp sakin bir halde sütunlar dolduran bir gazete muharririnin zihnini darmadağın etmek için onun hiç beklemediği bir ses çıkarmak, meselâ öksürmek gibi makine seslerine nazaran çok hafif olan gürültüler kâfi geliyor.
Avrupa tıp mecmuaları (gürültü sendromları) ismi altında şu araz mecmuasını kaydediyorlar: Mide adalelerinin takallüslerinde intizamsızlıklar hasıl olarak hazım bozukluklarına meydan açılır, tebat intizamsızdır, kan tazyiki yükselir...
Şuhalde gürültü hastalığına yakalanmamak için ne yapmak lâzımdır? Kulaklara pamuk, hattâ balmumu tıkamak en akla gelen bir tedbirdir, fakat bunun da mahzurları yok değildir. O da insanı başka türlü sinirli yapar.
Şehirlerde yaşamağa büyük bir mecburiyeti olmıyanlar için en İyi çare güzel Anadolunun sakin bir köşesine çekilmektir. Bunu yap-mıyanlar Belediyenin nizamlarına gürültü ile mücadele edilecek maddeler konulmasını bekliyebilirler. Evvelki gün bekçi sopalarının ve yangını haber veren köşklü yaygaralarının önünü alan, bugün sokak satıcılarının çanlarına ot tıkayan Belediyenin yarın bu medeniyet gürültülerinin de önüne geçebilecek tedbirler almıyacağını iddia etmeğe mahal yoktur ve biz Belediyeden buna çare bulunmasını istemekte haklıyız.
Dr. Osman Şevki
B. Nail Beye
işaret ettiğiniz yazıyı okudum. Fakat ben o adamla münakaşayı sevmem. Bütün doktor meslektaşlarım gibi ben de cevap vermiye-ceğim. Onun tabipler ve tıp ilmi için yazdığı yazıları okudukça kendimi ya Manakyanın tiyatrosunda usta Aleksanyanın karşısında zannederim, yahut yeldeğirmenlerine hücum eden Donkişotun elindeki tahta kılıcı sağa sola savurduğunu tahayyül ederim. Bırakınız söylesin ve söylensin. Her devirde güneşe tükürmeğe kalkışan ukalâlar görülmüştür. Bu akıldane adam allâmelik sevdasındadır. Kendisinde doktorları tahkire hak bulduğunu zan ve vehmetmesinde ne gibi mahzurlar görüyorsunuz ? O adam da hü-cümlerine mukabele edilmediğini görünce (Doktorlara attım satırı I) Diye böbürlensin. Tıpkı babahindi-ler gibi... Yalnız eminolunuz, kâr-van yürüyor. Doktorların şiarı böyle hücümler karşısında şaşalamak değil, irşat vazifelerinde devamdır.
Dr. O. Ş.
Uzun bir ömür ve sıhhatli yaşamak için geniş göğsün yardımı çoktur.
Saf hava teneffüs etmek için yalnız pencereleri aÇmak kâfi değildir. Odaların havasını kirletebilecek şeyleri de harice atmalıdır. Meselâ oturma odasında yemek pi-şirmemelidir. Odalarda hayvan bu-lundurmamalıdır, onların ciğerlerinden çıkan hava tam manasiyle zehirdir. Ev içinde ahır bulunamaz, bele gübre yığınları evlere yakın bulunmamalıdır. Kışın odalarımızı mangal ile ısıtmaktan vaz geçersek temiz hava almak daha ziyade imkân dahiline girer. Üzerinde su dolu bir kap bulunan adi sobalar odalarımızı 16 dereceye kadar pek âlâ yükseltebilirler ve bunlar odalarımızın havasını kirletmez.
Kış gelirken yapılacak şeyler
Sonbahar geldi, güneş gün geçtikçe bizaen uzakıara çekıuyor va ışığındaki yakıcı sıcaklığı yavaş yavaş kısıyor. Sokakiaraa silinmek için elde taşınan mendiller şımo.-den ceplere gıroi, bunıar be.ki de artık nezleli burunları silmek İçm ele alınacaklar.
Ağaç gölgeleri sıcaktan bunalanlar için sığınacak yer olmaktan çıktı ve yarın vapraklar döğüiecek göiğe görünmeyecek, hatta burunların örttüğü güneşe hasret kalacağız.
Deniz suları da soğumağa başladı, kıyılardaki halk kalabalığı gittikçe seyrekleşiyor, bir iki harta sonra deniz suları artık şişkin pazular tarafından çalkalanmıya-cak, kendi kendine dalgalanacak ve köpürecek.
Hasılı yakası açık bir keten gömlek giyip caketıerini bir tarata a-sanıar kıyafetlerini değiştirmektedirler; kaun pa.tolar gelmekte o-lan soğuk ve tıpili günlerde kullanılmak üzere üstündeki naftalin kokusu uçsun diye şimdiden hazır-lanmağa başiandı. Anneler çocukları için boyun atkıları örüyorlar, kırlar ve sayfiyeler gittikçe tenha-laşıyor.
Bütün bunlar tabiatin icaplarıdır. Bu değişiklik karşısında ciğerlerin almağa alıştıkları temiz vo bol hava ile vücudu sertleştiren denizin soğuk soyuna gelecek sene tekrar kavuşmak hülyası ile oaa-mıza çekilerek bencereleri kapamakla ve yalnız elimizi yüzümüzü y.kayarak vücudumuzu soğuk suyun temizleyici ve tenbıh edici hizmetlerinden mahrum etmekle yaz mevsimi içinde tamir ettiğimiz sıhatımızı tekrar sarsabiliriz. Onun için okuyucularımıza kışın dahi açık pencereli odalarda uyumalarını ve alıştıkları soğuk sudan kaçmak sayesinde burun ve göğüs nezle.e-rinden kurtulabileceklerini hatırlatırız.
Bir defa deniz banyolarile soğuk suyun dadını almış olan vücutlar artık kışın da aynı soğuk suya tahammül edebilirler ve buna muhtaçtırlar. Sabahları sabunlanan avuçları yüzde gezdirmekle ve yüz temizliği yapmakla iktifa edenler yazın kazandığı sıhhati çarçabık kaybederler. Yazın yakıcı ateşini söndürme'* ?ç;n denize atılanların, kışın evlerinde banyo ve düş-terti-batı olmasa dahi, ıslak bir havlu ile bu alışkanlığı devam ettirmelerinde ne mahzur vardır, ne de güçlük... Hattâ böyle ıslak bir havlu ile uğutmakla vücudun sertliği-idame edilebilir ve bu sayede soğuğa karşı mukavemet artar. Yün fanilalar hasta çamaşırıdır. Sırtında kalın yün fanilâ taşımadan en soğuk kara yeller karşısında tesirsiz kalabilmenin en kolay çaresi soğuk sudan kaçmamaktır. Soğuk almamak için soğuğa alışkın olmak lâzımdır.
Kışın nezle olmamak, göğüs hastalıkların* yakalanmak istiyenler yaz mevsimi tamamiyle geçmeden vücutlarını sertleştirmeğe başlayabilirler. Bunun için günde bir tas su kâfidir. Hersabah el ve yüz yıkandıktan sonra pencereleri kapanmış bir odada soyunup göğüs ve arkayı souk su ile ıslanmış bir havlu ile güzelce uğmak ve sonra hemen süratle kuru bir havlu ile uğu-narak kurulanmak yapılmayacak birşey değildir. Bu kadarcık bir külfet insanları yalnız nezlelere uğramaktan, mukavemetsiz düşmekten kurtarmakla da kalmaz, sinirleri kuvvetlenir, iştah açılır ve insan yüz şişe i'âçtan göremediği faydayı bukadarcık bir külfet mukabilinde elde eder. Dr. O. Ş.
Zamanın takvimi
EYLÜL
Resmî sene 1934 i Ruzu hışır 138 20 Hicrî K.sene 1353 Rumî sene 1350 Eylül 7
PERŞEMBE
ı Sabah iemazIyOlâhir 10 İMSAK
1 S. 1 11 5 D. 31 45 S. D.
9 53
4 5
öğle ikindi Akşam Yatsı d
S. D. S. D. S. D. S. İD.
5 55 9 24 12 13 1 32 19 145
l‘£ 8 35 18
Bugünkü hava
Yeşilköy rasat merkezinden aldığımız malûmata göre dün hava tazyiki 763,7 milimetre, en fazla uçaklık 23,5, en az 12 derece ıdı. ,
Rüzgâr gündoğuşu poyrazdın mutedil süratte esmiştir. Bugün I hava aynen dünkü gibi devam I edecektir.
Tabiî limon, portakal ve turunç çiçeklerinden müstahzar 90 derece bir harikai san’attır.
İngiltere’nin Atkinson’u, Fransa’nın hakikî Jan Marina Farina’sı, Almanyanın 4711i ne ise Türkiyenin Haşan Kolonyası da o dur.
Hastalara hayat ve şifa verir. Sinir, Nevrestenı, Çarpıntı, Helecanı kalp, Baygınlık ve bütün âlâmı
asabiye gamanlanndn bir hayat arkadaşıdır.
Derecesi yüksek olması dolayisile masaj için yegânedir. Memleketimizin bütün büyükleri, büyük
*aanım efendiler HAŞAN KOLONYASI istimal ederler. Haşan Kolonyası hakkında Avrupanın en
büyük ıtriyat mütehassislan diyor ki: Hayatımızda Haşan Kolonyası kadar insana ruh ve hayat veren bediî bir kokuya tesadüf edemedik. En güzel en fevkalâde hediye Haşan Kolonyasıdır. Bu hediye hastalara ve bilhassa sinirlilere pek makbule geçer.
Karaciğer - Mide - Barsak - Taş-Kum hastalıklarına TUZLA tÇEMOTEELİ 15 Teşrinievvele kadar köprüden 6,30 - 7,35 - 8,5 - 9,50 - 11 - 13,15 -15,10-16 - 45te Haydarpaşaya giden vapurların trenleri içmelere giderler
■s
I
Terzilik ve Kürkçülük
Mektebi Müdürlüğünden:
Mektebimizde imal edilen 34 adet ceket, 74 adet pantalon, 103 adet yelek, 10 adet pardösü, 20 adet ceket atay pazarlık ile 26 Eylül çarşamba günü satılacaktır. Talip olanların yevmi mezkûrda saat 15 te teminat akçelerile birlikte Fındıklıda Yüksek mektepler mubayaa komisyonuna ve mezkûr eşyayı görmek için de Sultanahmet Dizdariye çeşme sokağında mektep idaresine müracaatları ilân olunur. “5380,,
(2633)
Bilûmum Taşra Gazete Bayilerine: |
Yirmi beş senedenberi muamele yapmakta olduğum taşra bay ilerimin gördükleri suhulet ve sürat ve mükemmeliyetten çok memnun kaldıklarını haber alarak bizimle alışveriş eden zevatın telgraf ve mektuplarını, Son Posta matbaasile olan münasebetimiz dolâyısiyle isteklerini yapamıyacağımızdan, cevapsız bırakmıştık. Bu kere 7 Ağustos 934 tarihinden itibaren Son Posta matbaası bizimle alâkasını ka-tetmiş bulunduğundan bu mahzur kalmamıştır.
Bundan böyle matbaalarile muameleleri olmıyan taşra bayilerinden bizimle alışveriş etmek arzu eden zevatın doğrudan doğruya müesse-semize müracaatları mercudur. Telefon : İstanbul (20370) İstanbul Ankara caddesinde (N) 48/1 Umum Taşra pazcle ve mecmualar bayii A 7.i₺l(2537)

KÖSELE PARÇASI SATIŞI gi-------------
Beykoz Kundura fabrikasında toplanmış ve bir sene zarfında toplanacak olan parça köseleleri satın almak isti-yenlerin 29 Eylül Cumartesi günü saat 14,30 da pey akçesi ile fabrikaya müracaattan.
Hukuk Fakültesi Dekanlığından:
Maarif vekâletince Hukuk tahsili için Avrupaya gönderilmek üzere ve Fakültemizde müsabaka imtihanına girecek olan namzetlerin Dekanlıkça teşkil edilen sıhhiye heyeti huzurunda muayeneleri icabettiğinden ve bu heyet de 20 Teşrinievvel Perşembe günü öğleden evvel Fakültede bulunacağından namzetlerin o ye|. gün fotoğraflı hüviyet cüzdan veya diplomalarile ve iki kıt’a fo-tograflarile birlikte Fakülte kalemine müracaatları lüzumu ilân 5 olunur.
______
e'yı
'i
İmtiyaz sahibi: Ali a eden yazı işleri Matbaai Ebüzziya
Millî Roman
Banaı
—Evet küçük sevgilim, üç dört | . saat sürecek bir seyahate çıkıyo-' rum. Cevabını verdi.
a Ben bu seyahat sözünden üzül-e düm, adeta hiddetle:
5,l — Bu seyahate şimdi ne lüzum
Bfcl----------------------------------
z-sı ,2a vard’) ne mecburiyetle gidiyorsun? •rnd| • ' Diye tekrar sordum.
r1 W Şükrü güldü, bermutat işi şaka, tia I ya döktü, yanaklarından belki on vı H Te niha*et kulağıma
,abu!ul^ere't bu manası anlaşılmaz sö-Bb fa’zü söyledi: ML-"-- .............................
’1‘ 15 *
Bj %
B K
— Benim küçük ve tatlı Nihaim, dört saat sonra avdet ettiğim
Tefrika No:
vakit nereye gittiğimi anlarsın, Ve seni temin ederim ki bu seyahatimden sen de çok memnun olacaksın.
Ah, Melâhat, kardeşim bu erkeklerle başa çıkılmaz, birşeye karar verdiler mi ağızlarından söz almak kabil değildir. Şükrüyü çok severim. Ahlakı çok iyidir, tabiatı çok yumuşaktır, o da beni sever. Fakat kafasına bir şey koyduğu vakit artık kendisiyle başa çıkılmaz.
O zaman bütün manasiyle erkek olur, hattâ o günler yüzü birdenbire ciddileşir, kaşları çatılır. O vakit kendisine fazla bir şey sorma malı. Çünkü cevap alınamaz. Bellidir, ki
Fatih Üçüncü Sulh Hukuk Mahkemesinden :
Fatih Üçüncü Sulh Hukuk mahkemesine ait satılacak Sa-matyada Narlıkapıda 120 numaralı arsanın sehven 15/9/934 olarak gösterilmiş bulunduğu bittetkik anlaşılmakla 27/9/934 perşenbe saat 11 olarak tas-hihen ilân olunur.
Asliye mahkemeleri ikinci yenileme bürosundan:
Hazine île: Şişlide Bulgar çarşısında köşe başında 52 numarada oturan Koço Istelyanos ef. aleyhine açılan alacak davasının yenilenmesi esnasında: Halen ikametgâhı meçhul bulunan müddeaaleyhe ilânen tebligat icrasına karar verilmiş olduğundan tetkik günü olan 29/11/934 tarihine müsadif Perşembe günü saat 14 te büroda hazır bulunması lüzumu tebliğ makarama kaim olmak üzere ilan olunur.
Asliye mahkemeleri ikinci yenilme Bürosundan:
İstanbul muhakemat müdüriyeti tarafından Ayasofyada Akbıyık mahallesinde arabacılar caddesinde 11 No: lu Rıza Beyin hanesinde mukim Sabık Gebze kaymakamı Ahmet Bedevi B. aleyhine açılan alacak davasının yenilenmesi esnasında halen ikametgâhı meçhul bulunan müddei aleyh Ahmet Bedevi B. hakkında ilânen tebligat icrasına karar verilmiş olduğundan tetkikatm icra kılınacağı 10-12-934 Pazartesi günü saat 14 de büroda hazır bulunması lüzumu tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur. (2704)
Asliye mahkemeleri ikinci yenileme bürosndan :
Hazine He Nişantaşmda Teş-vıkiyede Kâğıthane caddesinde 84 numarada oturan Miralaylıktan mütekait Berlin Ataşe-militeri Şükrü B. aleyhine açtığı alacak davasının yenilenmesi esnasında: halen ikametgâhı / kati bir kararı vardır, istediğini mutlaka yapacaktır. Vakıa bundan 1 da şikayet etmiyorum. Çünkü tec- I rübe ettim. Böyle ciddî hareket I ettiği vakitler mutlak mühim se- | hepler vardır. Meselâ vazifesinin i icabı bir yere ‘g'decektir. Vazife ı denildi mi Şükrü dünyada her şeyi unutur, beni de unutur, annemi de unutur. Yarın çocuğu olursa eminim, ki onu da untacaktır.
Ben onun bu halinden vakıa çok ta şikâyet etmiyorum. Erkek böyle olmalı, vazifesine âşık olmalı, mert olmalı, ben böyle erkekleri Beverim.
Fakat ne yapayım, vazifesini bana bile bukadar tercih etmesi yine yüreğime dokanıyor. Nihayet kadınız, her şeyi kendi hissiyatımızla ölçmeğe mahkûmuz.
Nihalin yüreği dolu olduğu ve ufak bir bahane ile derdini dökmek istediği anlaşılıyordu.
İki genç yanyana yürüyorlar, güneşin etrafa saçtığı tatlı ve munis ışık altında bu bir çift genç kız, adeta bir zarafet ve güzellik
VAPURCULUK
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ İstanbul Acentalığı Liman han, Telefon: 22925
İzmir sürat yolu Sakarya vapuru Her Perşembe günü saat 16 da Galata rıhtımından kalkar doğru İzmire gider. Bu vapur her Pazar günü saat 16 da İzmirden kalkıp doğru Istanbula gelir.
Trabzon yolu T arı Vapuru
23 Eylül Pazar günü saat 20 de Galata rıhtımından kalkacak. Gidişte Zonguldak, İnebolu, Ayancık Samsun, Ünye, Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Trabzon ve Ri-zeye. Dönüşte bunlara ilâveten Of ve Sürmeneye uğrayacaktır.
Her Perşembe günü Tophane rıhtımından saat 18 de bir vapur kalkar. Gidiş ve dönükte Gelibo-
lu, Lapseki, Çanakkale iskelelerine uğrar.
Mudanya yolu
Cuma Armutlu teri ezzüh seferleri
Cumartesi gününden maada her gün Mudanya yoluna Tophane rıhtımından bir vapur kalkar.
Cuma Armutlu tenezzüh seferlerini yapan vapur İs'canbuldan saat 8,30 da diğer postalar 9,30 da kalkar. Tenezzüh postası aynı gün Armutludan 16,30 da döner.
Beyoğlu Sulh mal kemesi Birinci Hukuk dairesinden:
Yani Efendinin Osmanbeyde ve sokağında 8 No. lu hanede sakine Zekiye Hanım aleyhine ikame eylediği bakkaliye esma-nından alacak davasının cari muhakemesinde müddeialeyha namına gönderilen davetiye zah-nna verilen meşruhatta ikametgâhının meçhul olduğu bildirilmiş ve talep üzerine bir ay müddetle ilânen tebligat icrasına karar verilerek muhakeme 20-10-934 tarihine müsadif Cumartesi günü saat 10 tayin kılınmış olduğundan mezkûr gün ve saatte mahkemeye gelmediği veya tarafından musad-dak vekili göndermed ği takdirde gıyaben muhakeme icra edileceği tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur.
meçhul bulunan müddeaaleyhe ilânen tebligat icrasına karar verilmiş olduğundan tetkik günü olan 29/11/1934 tarihine müsadif perşembe günü saat 14 te büroda hazır bulunması lüzumu tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur.
bediası gibi görünmekte idi. lkiside aynı boyda, aynı endamda idiler. İkisinde de aynı incelik vardı. Yürüyüşleri (Nesimi Seher) gibi hafif ve çaJâk idi, sanki bir çift güvercin veyahut bir çift deniz perisi sabah gezintisine çıkmışlardı.
Nihal, teyze zadesi Melâhatı
pıyor, hakikî bir hemşire gibi candan şefkat gösteriyor, ona sokuluyor. Onu adeta bağrına basmak istiyor, sözlerinde o kadar samimiyet, gözlerinde o kadar saffet izhar ediyordu, ki Melâhat iyi yürekliliğin bu derecesine adeta hayrette kalıyor ve kendi kendine gayri ihtiyari bu zeki, sevimli, her sözü, herhali samimî ve dürüst kız ile, daha bir hafa evveline kadar İstanbul plajlarında arkadaş diye konuştu ğu, düşüp kalktığı yapmacık , riyakâr, gösterişi sever, her halleri her sözleri cali, süslü ve boyalı, fakat nihayet bir kukladan, bir bebekten farkı olmıyan züppeleri mukayese ediyor, bu adi mahlûkatla nasıl dost olduğuna
T İnhisarlar U. Müdürlüğünden: J
40,000 kilo 58 X 96 s
Eb’atlı kahve rengi ambalaj kâğıdı.
14,000 H 82 X 114 :
5,000 „ 70 X 100 : „ w „ Kösele Karton.
Yukarıda isim ve miktarları yazılı kâğıt ve kartonlar 22/9/934 tarihine müsadif Cumartesi günü saat 15 te pazarlıkla «atın alınacaktır. Taliplerin şartname ve numuneleri görmek için her gün ve pazarlık için de tayin olunan gün ve saatte % 7,5 teminat paralariyle birlikte Cıbalide alım satım komisyonuna müracaatları. - 5447 „
A. — “32,000,, kilo motorin: "12-9-93 4 Çarşamba saat 15,,
B. — “2,0Û0„ metre yağlı yeşil kaneviçe “22-9-934 Cumar-
tesi saat 15„
Satın alınacak bu iki malzemeyi vermek isteyenlerin şartnameleri gördükten sonra pazarlığa iştirak edebilmek için “% 7,5„ teminat akçeleriyle beraber hergün birinin hizasında gösterilen gün ve satte Cibalide alım satım komisyonuna müracaatları. “5448,,
Hukuk Fakültesi
Dekanlığından:
932-933 mezunlarından:
1311 Reşat Ef. Esat B. İstanbul 1326
310 Servet Şakir Üsküp 1328
330 Enis w Sadık Bursa 1328
414 Talât Kânul Afyon 1326
510 Ruhi Sadi Toros 1327
544 Nuri Yusuf ,, Kuşadası 1327
469 Ömer Fethi İbrahim Hakkı „ İstanbul 1329
450 Orhan Enver İstanbul 1328
495 Osman Sadi Hakkı Marsilya 1326
515 Hulusi Tahir Afyon 1326
933-934 mezunlarından:
747 Recai „ Aali Galip „ İstanbul 1327
894 Tahir „ Haşan „ Beykoz 1329
1063 M. Halit Mehmet Niyazi „ Afyon 1327
901 Kemalettin „ Cemal „ İstanbul 1329
735 Nahit „ Nihat „ Silivri 1327
916 Hilmi „ Hacı Mustafa „ Tavas 1326
739 Celâl „ Mustafa „ Uşak 1329
928 Mazlûm „ Cemal „ Kayalar 1327
870 İbrahim Hakkı Hüseyin Mekki„ İstanbul 1329
Avrupaya ikmali tahsil için gönderilecekler meyanmda namzet gösterilmişlerdir. 20/Eylûl/934 tarihine müsadif Perşembe günü saat 11 de Fakülteye müracaat etmeleri lüzumu ilân olunur. ( 5916 )
İstanbul asliye altıncı hukuk mahkemesinden:
Refet bey tarafından karısı Refıa hanım aleyhine açılan ihtar davasının icra kılınan muhakemesinde mutnaileyhanın ika metgâhının meçhuliyeti hasebile vaki ilânen tebligata rağmen mezbure mahkemeye gelmediği gibi vekil dahi göndermemiş olduğu anlaşılarak müddei vekilinin talebüe gıyabında muhakemeye başlanmış ve gıyaben ikmal olunan tahkikat zabıtnamesi kıraat ve davacı isticvap olunmuş ve işbu muameleden bahisle gıyap kararının on beş gün müddetle ilânen tebliği ka-rargir olmuş ve bu bapta müt-tahiz gıyap kararı mahkeme divanhanesine talik kılınmış olduğundan tarihi ilânın ferdasından itibaren beş gün içinde
Asliye mahkemeleri ikinci yenileme bürosundan: Hazine He: Haydar paşada Osman ağa mahallesinde Aziziye sokağında 97 numaralı hanede oturan Elestina H. arasında mü-tehaddis alacak davasının yenilenmesi esnasında: Müddea-aleyh'ın halen ikametgâhının meçhuliyeti hasebile ilânen tebligat icrasına karar verilmiş olduğundan tetkik günü olan 10/12/934 tarihine müsadif pa-zertesi günü saat 14 te ikinci yenileme bürosunda hazır bulunması lüzumu tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur. (2705)
itiraz etmediği taktirde iddia o.unan vakıaları ikrar ve kabul elmiş olacağı ve muhakemenin dahi 15-10-1934 Pazartesi saat 13,30 talikine karar verilmiş olduğu tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur.
kendide şaşıyordu. Onun Bursadaki I halazadeside N.hâl gibi çok teiniz ve iyi yürekli bir kız idi. Halbuki Melâhat onuda eski kafalı, zamana uymıyan bir kız diye beğenmezdi.
Şimdi zamana uyan, plajdan plaja koşan, ekserisi iffet düşmanı olan erkeklerle düşüp kalkan ve nihayet dans etmek bahanesiyle kucaktan kucağa dolaşan kızlarla, iyi terbiye .görmüş, faziletli ve insaniyetli aile kızları arasında ne aşılmaz uçurumlar olduğunu pek 'güzel farkediyor, bu asil ruhlu akrabalarını bırakıpta öteki •efil ruhlu kızlarla, hayır kız değil kadın bozmaları ile arkadaşlık ettiğinden dolayı cidden pişman oluyor, adeta kendi kendinden istikrah
Melâhat birdenbire dedi, İd:
— Nihal, biliyormusun bu sizin İzmirinizi, Karşıyakanızı o kadar sevdim, ki...
Nihal tatlı bir istihza ile güldü: —Buraları bu kadar beğendiğine
cidden memnun
oluyorum, karde-
şim. Fakat itiraf et ki, lstanbula
hiç benzemiyen bu sade ve asude hayatın doyulmaz tatlılığını takdir etmekte bir hayli geç kaldın.
—Kabahatimi itiraf ediyorum. Nihal, fakat bundan dolayı beni mazur gor. Her şeyin bir zamanı cl-duğu anlaşılıyor.
Benim burada tabiatın ne doyulmaz güzellikleri olduğunu, bu ruhu okşayan azametli sükûnetin insana ne büyük yaşamak zevki verdiğini, bu temiz havayı teneffüsün yüreği nasıl ferahlandırdığını anlamam ve takdir etin em ipin, ancak İstanbul-daki dağdağalı, gürültülü hayatı geçirmem lâzımgeliyormuş. Burada geçen her günüm, her saatim bana, çektiğim sıkıntıları, üzüntüleri yavaş yavaş unutturıyor, senin ve annenin güzel sözleri, bu sakin deniz, mülâyım hava yaralarıma hakikaten bir merhem tesirini yapıyor. Burada biraz daha kalırsam bütün kederlerimi tamamen unutacağımı zannediyorum.
Nihal, arkadaşının koluna girdi, yine kendisine sokuldu, o çok saffetlî ve halâvetli gözlerini Me-lâhatin gözlerine dikti, dedi, ki:
Devamı var
Eylül 20
ZAMAN -
7
• - - » ' ~ '
İstanbul Umumî Meclisi intihap Defterleri Asıldı
İstanbul Belediyesinden:
İstanbul Umumî Meclisine aza intihap etmek ve edilmek hakkını haiz olanların defterleri 15 eylül 934 CUMARTESİ günü; asılmıştır.
1 - Defterler 15 eylül 934 CUMARTESİ
gününden 20 eylül 934 PERŞEMBE günü saat ON SEKİZE kadar altı gün müddetle asılı kalacaktır.
2 — Kanunen intihap etmak ve edilmek hakkını haiz olup ta işbu
defterlerde isim ve hüviyetleri yazılmamış olanlar defterlerin asılı kalacağı altı gün içinde mensup oldukları Belediye şubelerinde müteşekkil İntihap Encümenlerine müracaatla itiraz-larını beyan etmeğe hakları vardır.
3 — 20 Eylül 934 PERŞEMBE günü saat ON SEKİZDEN sonra
İntihap Encümenleri itiraz kabul edemezler.
4 — Kanunen muayyen olan müddet içinde vaki olacak itirazlar
üzerine İntihap Encümenleri tarafından verilecek kararlara bu kararlann kendilerine tebliği tarihinden itibaren ÜÇ GÜN zarfında mahallî Sulh mahkemelerine İntihap Encümenleri kararile birlikte müracaat’e itiraz etmeğe hakları vardır. Bu müddet bittikten sonra itiraz hakkı kalmaz.
5 — Her Belediye şubesine mensup mahallerin defterleri hükümet
dairelerile mahallelerin münasip mahallerine asılmıştır.
6 — İntihabat her Belediye şubesinde 1 birinciteşrinde başlıyacak
ve bu tarihten itibaren on iki gün devam edecektir.
7 — Her Belediye şubesi müntehiplerinin hangi günlerde nerelere
rey vermeğe gelmeleri lâzım geleceği ve sandığın hergün bulunacağı yerler aşağıda gösterilmiştir.
EminönüBelediyeşubesi
1 — BirinciTeşrin934Paxartesi:
2— " „ Sah !
3— o Çarşamba:
4— .. „ Perşembe:
5— » H Cuma •
6- Cumartesi:
7- Pazar t
8 — „ Pazartesi :
9 — , Salı t
10 — n Çarşamba:
11 — „ Perşembe:
12 — „ Cuma s
Şeyh Mehmetgeylâni, Hocapaşa, Hu by a r , Çelebioğlualâattin, Ahıçelebi, Tahtakale, Rüstem Paşa mahalleleri Eminönü Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa.
Camcıali, Beyazıt mahalleleri Öğleden evvel saat 12 ye kadar, Beyazıt camiinde bulunacak sandığa, Kemalpaşa, Ka-lenderhane, Balabanağa mahalleleri öğleden sonra Şehzade camiinde bulunacak sandığa Süleymaniye, Mollahüsrev öğleden evvel Süleymaniye camiinde bulunacak sandığa Büyükçarşı, Mercanağa, Daye-hatun, Sürür mahalleleri öğleden sonra Mercanağa camiinde bulunacak sandığa
Tavşantaşı, Saraçishak, Mimar-hayrettin, Çadırcıahmetçelebi mahalleleri sabahtan akşama kadar Gedikpaşa camiinde bulunacak sandığa
Şehsuvarbey, Bayramçavuş, Muhsinehatun, Kazanisadi, Nişanca mahalleleri sabahtan akşama kadar eski karakol binasında bulunacak sandığa Tülbentçi, Kâtipkasım, Mimarke-mal, Mesih paşa mahalleleri sabahtan akşama kadar Lânga mektebinde bulunacak sandığa Hacıkadın, Hocagıyasettin, Ya-vuzsinan mahalleleri sabahtan akşama kadar Mihraplı camide bulunacak sandığa
Demirtaş, Sarıdemir, Zindankapı mahalleleri sabahtan akşama kadar Kantarcılar camiinde bulunacak sandığa Küçükayasofya, İshakpaşa mahalleleri öğleden evvel Küçükayasofya camiinde bulunacak sandığa, Sultanahmet, Cankurtaran mahalleleri öğleden sonra Akbıyık camiinde bulunacak sandığa
Alemdar, Mollafenari, Mahmut-paşa mahalleleri sabahtan akşama kadar Atikalipaşa camiinde bulunacak sandığa
Binbirdirek, Eminsinan mahalleleri sabahtan akşama kadar Feruzağa camiinde bulunacak sandığa
Bütün mahalleler için tayin edilen günde reyini verememiş olanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar Eminönü Kaymakamlık ye Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
Fatih Belediye şubesi
1 ve 2 — Birinciteşrin 934 pazar- Kırkçeşme, Hüsambey, Sinana-tesi ve cab: ğa, Kirmasti, Şeyhresmi, Ho-caciveys, Gurabahüseyinağa, Babahasanilmi, Muratpaşa, İs-kenderpaşa, Sofular, Hasanha-life mahalleleri sabahtan akşama kadar Fatih kaymakamlık ve Belediye dairesinde buluna* cak sandığa
2- I» Salı : Kocadede, Devrişali, Beyceğiz, Kariyeiatikali mahalleleri sabahtan akşama kadar yirminci ilkmektep binasında bulunacak sandığa
3 — 1» çarşamba: Muhtesipiskender Mimarsinan, Karabaşncslişah, Hatçesultan mahalleleri sabahtan akşama kadar Karagümrükte yirmi yedinci ilk mektep binasında bulunacak sandığa
4 — Perşembe: Alibey köy, Alibey köyünde sabahtan saat ona kadar bulunacak sandığa, İslâmbey Eyüp, Dökmeciler, Üçşehitler, Gümüşsüyü mahalleleri saat ondan akşama kadar Eyüp camiinde bulunacak sandığa
s— : Cuma ı Ramiyeni, Topçular, Ramicuma, Küçük köy mahalleleri sabahtan öğleye kadar Rami karakolunda bulunacak sandığa Fethiçelebi, Nişanca, Cezrika-sım, Abdülvedut mahalleleri öğleden sonra akşama kadar Otakçılar karakolunda bulunacak sandığa
6 — cumartesi: Balat Karabaş, Avcıbey, Hızır-çavuş, Hatipmuslihittin, Tahta-minare, atik Mustafapaşa, Ha-manıımuhittin, Kâtip Kasım, Molla Aşki, Tevkiicafer, Kasım Günani mahallelerile Süreyya paşa fabrikası sabahtan akşama kadar Balat hamamı arkasında Ferruh camiinde bulunacak sandığa
7 — Pazar : Haydar, Haraççı Karamehmet, Küçükmustafapaşa, Abdisubaşı, Müftüali, Kasapdemirhan mahallelerile Cibali fabrikası sabahtan akşama kadar Cibali mevkiinde bulunacak sandığa
8 — Pazartesi: Ereyli, Denizaptal, Ibrahimça-vuş, Arpaemini, Fatmasultan, Beyazıtağa, Mollaşeref, ördek» kasap, Nevbahar mahalleleri sabahtan akşama kadar Ereyli camiinde bulunacak sandığa
9 — «1 Sah t Seyitömer, Merkezefendi, Me-lekhatun, Uzunyusuf, Karabaş mahalleleri sabahtan akşama kadar Evliya camiinde bulunacak sandığa
ıo- Çarşamba: Kazlıçeşme mahallesi ve fabrikaları sabahtan öğleye kadar Kazlıçeşme karakolunda bulunacak sandığa İmralıor, Hocaevhat, Hacıham-za, Abdiçelebi. Alifakih mahalleleri öğleden sonra akşama kadar Imrahor camisinde bulunacak saudığa
11— H Perşembe ; Bali, tnebey, Keçihatun, Hub-yar, Kürkçübaşı mahalleleri sabahtan öğleye kadar Aksaray-da Çakırağa camiinde bulunacak sandığa Hacıhüseyinağa, Kasap i ly as, Sancaktarhayrettin, Davutpaşa, Arabacıbeyazıt, Cambaziye Ko-camustafapaşa mahalleleri öğleden sonra akşama kadar Hacıhüseyinağa camiinde bulunacak sandığa
12- . Cuma » Bütün mahalleler için tayin edi-
len günde reyini verememiş olanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar Fatih Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
Üsküdar belediye şubesi
1 — Birinciteşrin 934 Pazartesi: Sinanpaşa, Çakıcı Hasanpaşa, Salacak, İhsaniye, Ayazma, Ru-mimehmetpaşa, Imrahor, Ah-metçelebi, Hamzafakih, Kefçe-d de, Hayrettinçavuş Durbalı, .îoygarhamza mahalleleri sabahtan akşama kadar Üsküdar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atacaklardır.
2 — »» „ Salı Selimiye, Kazasker Ahmetefen-di, Arakiyeci Hacıcafer, Ahçı-başı, Tavaşi Hasanağa mahalleleri sabahtan akşama kadar Arakiyeci Hacımehmet camiinde bulunacak sandığa
3 — u n Çarşamba: Valdeiatik, Tabaklar, Arakiyeci Hacımehmet, Pazarbaşı mahalleleri sabahtan akşama kadar Valdeiatik camiinde bulunacak sandığa
4 — 1» „ Perşembe: Selâmi Aliefendi, Muratreis mahalleleri sabahtan akşama kadar Çinili karakolunda bulunacak sandığa
5 — H Cuma ı Selmanağa , Hacıhesnahatun, Solaksinan mahalleleri sabahtan akşama kadar İskele camiinde bulunacak sandığa
6 — „ Cumartesi: Kuzguncuk mahallesi sabahtan akşama kadar Kuzguncuk Belediye hekimliği binasında bulunacak sandığa
7 — )» „ Pazar j Icadiye mahallesi sabahtan akşama kadar Fıstıkağacmda eski Bando birliği binasında bulunacak sandığa
8 — „ Pazartesi : Kısıklı, Altunizade, Bürhaniye mahalleleri sabahtan akşama kadar Kısıldı Belediye mevkiinde bulunacak sandığa
9 — „ Sah ı Ümraniye, Dudullu, Çekme, Sul-tançiftliği, Reşadiye köyleri bugün sabahtan akşama kadar köylerine gelecek sandığa
10 — „ Çarşamba: Beylerbeyi, Bürhaniye, Küplüce. Abdullahağa mahalleleri sabahtan akşama kadar Beylerbeyi Belediye dairesinde bulunacak sandığa
11 — „ Perşembe: Kuleli, Çengelköy mahalleleri sabahtan öğleye kadar Çengelköy camiinde bulunacak Bandığa Vaniköy, Kandilli mahalleleri öğleden sonra akşama kadar Kandilli camiinde bulunacak sandığa
12 — „ Cuma ; Tembel Hacımehmet, Gülfem-hatun, İnkılâp mahalleleri sabahtan akşama kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa
Bütün mahalleler için tayin olunan günlerde reylerini sandığa atamamış olanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar reylerini Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa atabileceklerdir.
2 — „ „ Salı s
Beykoz Belediye şubesi
1—Birinci teşrin934 Pazartesi: Beykoz ve Yalıköy mahalleleriyle bütün kaza halkından rey verecekler sabahtan akşama kadar Beykoz Kaymakamlık Belediye dairesinde bulunacak sandığa
Çubuklu, Kanlıca mahalleleri sabahtan akşama kadar Kanlıca polis karakolunda bulunacak sandığa
Hisar, Göksu, Yenimahalle mahalleleri sabahtan akşama kadar Hisar nahiye binasında bulunacak sandığa Anadolukavak mahallesi sabahtan akşama kadar polis karakolunda bulunacak sandığa Mirşah mahallesi öğleden sonra akşama kadar İskele gazinosunda bulunacak sandığa Lütfen sahifeyi çeviriniz
3-— „ „ Çarşamba;
4— „ „ Perşembe:
8

—ZAMAN
5 — Birinciteşrin 934 Cuma :
6 —
„ Cumartesi:
7 —
» —
Pazarteai :
9 —
10-
„ Çarşamba:
11 —
Perşembe:
12-
Cuma
Mahmut Şevketpaşa, Alibaha-dir köyleri sabahtan akşama kadar köylerine gelecek sandığa Bozhane, öğümce köyleri sa-karakolunda bulunacak sandığa Güllü, Kılınçlı köyleri öğleden sonra akşama kadar Güllü ilk-mektebinde bulunacak sandığa Ömerli, Koçullu, Muratlı köyleri sabahtan akşama kadar Ömerli nahiyesinde bulunacak sandığa Esenceli köyü öğleden evvel ilk-roektepte bulunacak sandığa Sırapmar, Hüseyinli köyleri öğleden sonra ilkmekteplerinde bulunacak sandığa Cümhuriyet, Polonez köyleri öğleden evvel ilkmektepte bulunacak sandığa
Akbaba köyü öğleden evvel İlkmektepte bulunacak sandığa Dereseki köyü öğleden sonra akşama kadar ilkmektepte bulunacak sandığa
Anadolufeneri, Riva köyü öğ( leden evvel ilk mekteplerinde bulunacak sandığa
Poyraz köyü öğleden sonra ilk mektepte bulunacak sandığa Faşabahçe, İncirköy sabahtan akşama kadar Beykoz Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa
Bütün köy ve mahalleler için tayin edilen günlerde reylerini atamamış olanlar bugün sabahtan aat yirmi bire kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
bahtan öğleye kadar Ögürace
Kadıköy belediye şubesi
1 — Birincit»«rin 934 Pazartesi:
2-
v
Salı
3
»»
Çarşamba:
4ve5 —
Perşembe, Cuma :
6ve7 —
Cumartesi ▼e Pazar:
Pazartesi:
9-
Salı ı
»»
Çarşamba:
11-
*•
Perşembe:
12 —
»»
Cuma t
5-6-7 — Birieciteşrin 934 Cuma, Cumartesi, Pazar:
8-9 —
Pazartesi, Salı :
10
11 —
12 —
„ Çarşamba:
„ Perşembe:
Cuma
Ortaköy mmtakasındaki mahalleler bugünlerde sabahtan akşama kadar Ortaköy tramvay caddesinde polis noktası karşısındaki Ortaköy bahçesinde bulunacak sandığa Arnavutköy mmtakasındaki mahalleler bugünler sabahtan akşama kadar Arnavutköy Nahiye Müdürlüğü binası karşısında muvakkithane önünde bulunacak sandığa
Bebek mmtakasındaki mahalleler sabahtan akşama kadar Bebek camii meydanında bulunacak sandığa
Dikilitaş mahallesi sabahtan akşama kadar Dikilitaş ilkmektep binasında bulunacak sandığa Bütün mahalleler için tayin edilen yerlerde reylerini atamamış olanlar bugün sabahtan akşam yirmi bire kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
5 — BirinciTeşrîn 934 Cuma :
6 —
„ Cumartesi *
7— 2 Pazar:
8— ,7 M Pazartesi ;
Yeniköy sabahtan skşama kadar Yeniköyde bulunacâk sandığa
*stinye sabahtan öğleye kadar Istinyede bulunacak sandığa Yeniköy öğleden sonra Yeni-köyde bulunacak sandığa
Emirgân sabahtan öğleye kadar Emirgânda bulunacak sandığa
Ayasağa köyü öğleden sonra akşama kadar köyde bulunacak sandığa
Rumelihisarı öğleye kadar Ru-melihisarında bulunacak sandığa
Emirgân öğleden sonra Emirgânda bulunacak sandığa
9— J „ Salı
Beyoğlu Belediye şubesi
Zekeriya köyü sabahtan saat ona kadar köyde bulunacak sandığa
Uskumru saat on buçuktan on dörde kadar köyde bulunacak sandığa
Kumköy, Demirci, Gümüşdere,

1 —Birinciteşrin934 Pazartesi ;
2 —
3 —
»)
»I
Salı l
Çarşamba:
Bütün mahallât müntehipleri Kaymakamlık ve Belediye dairesi binasında bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir. Hasanpaşa, İkbaliye mahallesi sabahtan akşama kadar Hasanpaşa ilkmektep binasında bulunacak sandığa Osmaniye, Mecidiye, İbrahima-ğa mahalleleri sabahtan akşama kadar İbrahimağa karako-kolunda bulunacak sandığa Rasimpaşa mahallesi sabahtan akşama kadar Karakol karşısındaki ilkmektepte bulunacak sandığa
Zühtüpaşa, Tuğlacı mahalleleri sabahtan akşama kadar Karakol karşısında ilkmektep binasında bulunacak sandığa ı Merdivenköy sabahtan öğleye kadar köy içindeki binada bulunacak sandığa Göztepe mahallesi öğleden sonra akşama kadar istasyon civarındaki binada bulunacak sandığa
Sahrayıcedit mahallesi sabahtan akşama kadar istasyon meydanındaki ilkmektepte bulunacak sandığa
Kozyatağı, Suadiye mahalleleri sabahtan akşama kadar Suadiye ilkmektep binasında bulunacak sandığa Bostancı mahallesi sabahtan saat onbire kadar ilkmektep binasında bulunacak sandığa Içerenköy mahallesi saat on birden sonra 15 e kadar köy meydanındaki kahve önünde bulunacak sandığa Bakkalköy saat on beşten sonra akşama kadar köy kahvesi I önünde bulunacak sandığa Bütün köy ve mahalleler için tayin edilen günlerde reylerini atamıyanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
4 —
5 —
6 —
7 —
8-9 —
10 —
11 —
12 —
»t
•»
♦»
»»
Perşembe :
Cuma
Cumartesi:
Pazar
Pazartesi, Salı
Çarşamba:
Perşembe:
Cuma
Bütün mahallelerden rey verecekler sabahtan akşama kadar Beyoğlu Kaymakamlık ve Belediye şubesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir. Mecidiye köyü sabahtan öğleye kadar Çardaklı kahvede bulu-nack sandığa
Kâğıthane köyü öğleden sonra akşama kadar ilkmektep binasında bulunacak sandığa Hasköy mahalleleleri sabahtan akşama kadar Sütlüce vapur iskelesi yanında bulunacak sandığa
Şişli mahalleleri sabahtan öğleye kadar nahiye merkezinin karşısındaki tenis kortunda öğleden sonra Bulgar çarşısındaki köşedeki kahvede bulunacak sandığa
Şişli mahalleleri sabahtan öğleye kadar Feriköy köşe kahvede öğleden sonra akşama kadar Kurtuluş karakolu sırasındaki kahvede bulunacak sandığa
Taksim mahalleleri sabahtan akşama kadar Cümhuriyet meydanındaki Camlı kahvede bulunacak sandığa
Taksim mahalleleri sabahtan akşama kadar Feruzağa camiinde bulunacak sandığa
Kasımpaşa mahalleleri bugünlerde sabahtan akşama kadar Camiikebirde bulunacak sandığa Galata mahalleleri sabahtan ak-?dma kadar Tophanede Kılıçali camiinde bulunacak sandığa Galata mahalleleri sabahtan akşama kadar Arapcamiinde bulunacak sandığa
Bütün mahalleler için tayin olunan günlerde reylerini atamamış olanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar Kaymakamlık Ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
10 —

Kısırkaya köyleri saat on dört
buçuktan akşama kadar
Kum- *’?
„ Çarşamba:
„ Perşembe :
Sarıyer belediye şubesi
1 — Birinciteşrin 934 Pazartesi:
2
v
Salı :
Beşiktaş belediye şubesi
1 — Birinciteşrin 934 Pazartesi:
2-3
M Salı ve
Çarşamba:
4
Perşembe:
Beşiktaş mıntakası dahilindeki mahaller ve bütiln mahallâtta rey verecekler Kaymakamlık ve Belediye dairesi karşısındaki Sinanpaşa cami iç meydanında bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
Teşvikiye ve Muradiye mahalleleri iki gün sabahtan akşama kadar Teşvikiye camiinde bulunacak sandığa
Kuruçeşme mmtakasındaki mahalleler sabahtan akşama kadar Kuruçeşme tramvay durak yerinde buunacak sandığa
3 —
4 —
„ Çarşamba :
„ Perşembe :
Sarıyer, Maden, Büyükdere ma-hailelerde bütün mahallelerden o gün reylerini vermek istiyen-ler sabahtan akşama kadar Kaymakamlık ve belediye şubesi binasında bulunacak sandığa reylerini atabilecekterdir. Rumelikavağı mahallesi sabahtan öğleye kadar Rumelikavağı meydanında bulunacak sandığa
Garipçe köyü öğleden ronra saat on dörde kadar köy meydanında bulunacak sandığa Rumelifeneri saat on dört buçuktan akşama kadar köy meydanında bulunacak sandığa Bağçeköyünde Orman mektebi sabahtan öğleye kadar mektep önünde bulunacak sandığa Bahçeköy öğleden sonra akşama kadar köy meydanında bulunacak sandığa
Kireçburnu sabahtan öğleye kadar Kireçburnunda bulunacak sandığa
Tarabya öğleden sonra akşama kadar Tarabyada bulunacak sandığa
köyde bulunacak sandığa
Kemerburgaz, Pirinççi, Cebeci, Petnahur köyleri sabahtan akşama kadar Kemerburgaz nahiye merkezinde bulunacak san-
dığa
Odayeri, İhsaniye, Çiftalan, Ak-pınar, Kısırmandıra, Ağaçlı köyleri sabahtan akşama kadar Oda yerinde bulunacak sandığa
12 — „ „ Cuma : Bütün köy ve mahallelerden
tayin edilen günlerde reylerini atamamış olanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
Adalar belediye şubesi
1 — Birinciteşrin pazartesi gününden 12 birinciteşrin 934 cuma günü saat yirmi bire kadar :
2-3-4 — Birinciteşrin 934 salı, çarşamba ve perşembe günleri :
5-6 — Birinciteşrin 934 cuma ve cumartesi günleri :
7-8 — Birinciteşrin 934 pazar ve pazartesi günleri :
9-10-11-12 — Birinciteşrin 934 salı, çarşamba, perşembe, cuma günleri :
Büyükada mahalleleri büyüka-da Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa
Heybeliada mahalleleri Heybe-liadada iskele meydanında bulunacak sandığa
Burgazada mahalleleri Burgaza-da İskele kazinosunda bulunacak sandığa
Kınalıada mahallesi Kmalıada İskele karşısındaki kazinoda bulunacak sandığa
Bütün adalardan tayin olunan günlerde reylerini atmamış olanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
f
Bakırköy belediye şubesi
1 — Birinciteşrin 934 pazartesi gününden 12 birinci teşrin cuma günü saat 21 kadar:
2 — Birinciteşrin 934 Sah :
3 — 3, 4, 5, 6, 7 birinciteşrin
934 çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi, pazar :
4 — 8,9,10,11 birinciteşrin 934
pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ;
5 — 12 Birinci feşrin 934 cuma
Bütün mahalle ve köylerden reylerini merkezde vermek is-tiyenler bugünlerde Kaymakam lık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir
Bakırköy merkez mahalleleri sabahtan akşama kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa
Mahmutboy nahiye ve köyleri bugünlerde köylerine gelecek sandığa reylerini atacaklardır. Yeşilköy nahiyesi ve köyleri bugünlerde köylerine geleeek sandıklara reylerini atacaklardır.
Bütün köy ve mahallelerden reylerini tayin edilen günlerde sandığa atamıyanlar bugün sabahtan saat yirmi bire kadar Kaymakamlık ve Belediye dairesinde bulunacak sandığa reylerini atabileceklerdir.
Muayyen olan günlerde kendi mıntakalarmda reylerini kulla-namıyanlar tayin olunan günü takip eden diğer günlerde mensup oldukları Belediye şubeleri merkezlerinde bulundurulacak sandığa reylerini atabileceklerdir.