Denizciler Cad. No. 2 de
GÜNEŞ MATBAACILIK T. A. 0.
Güneş Matbaası
her türlü baskı ve dizgi işleri için sipariş kabulüne başlamıştır.
Temiz iş — Ehven fiat
Telefon : 15619

Yıl : 2 — No. 507
Telgraf adresi : Zafer Gazetesi — Ankara ★
CUMA 22 EYLÜL 1950 ★ Fiyatı her yerde 10 kuruş * Telefon : 15619, 15315 ve 16882
Bursa Mobilya Pazarı
II Zarafet ve metanetiyle tanınmış möblelerini ehven fiatla satışa devam etmektedir.
Anafartalar No: 188 Tel: 14097
Marshall yardım planı icra komitesi ile yeni anlaşma
Sakarya üzerinde 80.000 kilovattık bir hidro elektrik enerji santralı ve havaî nakil hattının inşası ve finansmanı için anlaşmaya varıldı
Mukavele Devlet Bakanı Karaosmanoğlu ile
Denizciler Caddesi 2 ★ Posta Kutusu 193
Cumhurbaşkanı dün saat 16.00 da itimatnamesini takdime gelen yeni Macaristan Elçisi Mösyö Jozef Gabor’u Çankaya'da mutad merasim ile kabul etmiştir. Bu k abul esnasında Dışişleri Bakanlı ğı Umumî Kâtibi Büyük Elçi Fai k Zihni Akdur hazır bulunmuştur Cumhurbaşkanı saat 17 de de itimatnamesini takdime gelen yeni Yunanistan Büyük Elçisi Ekselans Mösyö Alexandre Contoumas’ı Çankaya’da mutad merasim İle kabul etmiştir. Bu kabul esnasında Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü hazır bulunmuştur.
Yukarıdaki resimlerden solda Yunan, sağda Macar Elçileri Çankaya’ya girerlerken görülüyor.
11 Russel DorrJ arasında dün imza edildi
Hükümetimizle Marshall Plânı Türkiye İcra Komitesi arasında Sakarya nehri üzerinde Sarıyer mevkiinde 8 bin kilovatlık bir hid
roelektrik enerji santrali ve bu
enerjiyi nakletmek için lüzumlu havaî nakil hattının inşası ve finansmanı için anlaşmaya varıl-
mış ve bu anlaşma Devlet Ba-
kam Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ve Marshall Plânı İcra Komi-
tesi Başkanı Orta Elçi Russel H. Dorr tarafından dün müştereken imza ve ilân edilmiştir.
Anlaşma Vaşington’daki Marshall Plânı idaresi tarafından da tasdik edilmiştir.
Tarım teşkilâtında
zihniyet inkılâbı
Parti mi,
Tekel mi?
lu • -
Suudî Arabistan Kralı İbnissuu d Hazretlerinin Dikmen camiine konulmak üzere 15 metre uzunluğunda siyah atlastan ve üzeri nde âyetler yazılı bir Kâbe örtü sü hediye ettiğini ve bu örtünün Elçilik tarafından Arafat günü mezkûr camie konulacağı yazılmıştı. Bugün Dikmen camiinde yapılacak merasimle kuşak hus usî yerine konulacaktır. Resimde hediye edilen örtü görülüyor.
Dün saat 20,15 te Devlet Bakanlığında anlaşmanın ilânı münasebetiyle yapılan toplantıda İşletmeler Bakanı Prof. Dr. Muhlis Ete, Devlet Bakanlığı Genel
Garp cephesinde bir şeyler var
Mümtaz Faik FENİK
İkinci Dünya Harbi biteli beş yıl olduğu halde dünya barışı bir türlü kurulamadı. Öyle görülüyor ki barış yapmak, harp yapmaktan çok daha zordur; ve bu işin bu kadar sürüncemede kalmasında bilhassa Rusların takibettikleri iki yüzlü politika başlıca âmil olmuştur.
Herkes gayet iyi hatırlar ki. harp Almanya'nın Avrupa emperyalizmi hırsı yüzünden patlamıştı; barış ise, şimdi Rusların dünya emperyalizmi hırsı yüzünden tahakkuk edememekte, ve bütün politikanın kilit noktalarından biri gelip gene Almanya’ya dayanmaktadır. Bunun sebebi açıktır. Çünkü Avrupa'da ateş kes emri verildikten sonra müttefikler, Rusların harpte olduğu gibi barışta da kendileriyle ittifak halinde olacaklarını sanmışlar, fakat sonra karşılarında gittikçe intihası artan komünist âlemini bir muha-sım olarak görmüşlerdir. Bilhassa bu husumet, ikiye bölünen Almanya’da bariz bir şekil almış ve Rusya, üzerine oturduğu Doğu Almanya’yı bir peyk devlet haline koymak için elinden ne gelirse her çareye başvurmuştur. Şimdi bütün bu gayretlerin Doğu Almanya'da 15 e-kimde yapılacak olan seçimlerle katî bir neticeye bağlanmak istendiği muhakkaktır. Böylece, burada bir halk cumhuriyeti i-daresi kurulunca, artık Doğu Almanya'nın Bulgaristan’dan. Romanya'dan, Çekoslovakya’dan farkı olmıyacaktır.
Bu vaziyet karşısında üç devlet, yani, Birleşik Amerika, İngiltere ve Fransa, uzun zaman-danberi irtikâp edilen hatayı anlamışlar, ve Batı Almanya ile harp haline nihayet vermeyi kararlaştırmışlardır. Böylece Batı Almanya, artık bir devlet halinde taazzuv edebilecek, ve yabancı memleketlerle de siyasî münasebetler kurabilecektir. Üçlerin Vaşington'da vardıkları bu netice Avrupa barışını korumak bakımından çok mühimdir. Çünkü üç devlet, ayrıca Batı Almanya’ya karşı yapılacak her
türlü taarruzu, kendilerine pilmiş gibi telâkki edecekler, bu devletin müdafaasına koşacaklardır. Üçlerin kabul ettikleri bu esas, Batı Almanya’nın Atlantik Paktına alınmasından da çok daha ileri bir şeydir. Çünkü taahhüt tek taraflıdır; ve Batı (Sonu 4 üncü sayfada)
(Sonu 4 üncü sayfada)
Bütün zengin hayırseverlere örnek olacak bir harekette bulunan Sayın Sürey ya İlmen
İşçilerin sağlığı için
tedbirler alınıyor
Süreyya Paşa çiftliğinde sanatoryum kurulmasına hemen başlanıyor, ayrıca 4 yerde sağlık merkezleri açılacak İstanbul’da Maltepe'deki şifi I ligini sanatoryum yapılmak ü-zere İşçi Sirogtaları Kurumu- ____________ ______________ . (
na bağışlayan Süreyya İlmen- ya İlmen'e bu asîlâne hareketi (
in bu hamiyet eserinin bütün dolayısiyle muhtelif teşekkül-ı yurtta uyandırdığı takdir his- lerden telgraflar gönderiliyor, eri devam etmektedir. Sürey- ( Bu arada Sağlık ve Sosyal
........................... ı (Sonu 4 üncü sayfada)
Yunanistandan 3 röportaj : 2
Kore harbinden haberi
olmıyan memleket
Mülteciler için teşkil edilen müşterek mutfaklardan biri
N. İğriboz eski memur zihniyetinin bırakılmasını ve köylüye yaklaşılmasını bildirdi
Ege bölgesinde yaptığı tetkik seyahatinden dönen Tarım Bakanı Nihat İğriboz kendisiyle konuşan bir arkadaşımıza seyahati hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
— Tarım Bakanlığı tarafından düne kadar yapılan hiç bir şey memlekete hayırlı olmamış, verilen emek karşılığı hiç bir şey alınamamıştır. Bu teşkilâtı yeniden ele alarak çiftçinin ve köylünün faydalanacağı bir hale sokmak üzere yeni bir yol takip edeceğiz. Bu (Sonu 4 üncü sayfada)
Kore’de durum
Birleşmiş Milletler kuvvetleri bütün cephelerde ilerliyor
Londra, 21 (Radyo) — Kore-den gelen haberlere göre, Birleşmiş Milletler kuvvetleri Seul önlerinde çarpışmakadırlar-Henüz resmen teyidedilmiyen haberlere nazaran Anmerikan deniz piyadeleri gece Seul’ün kuzey batı mahallelerine gir -mişlerdir.
General Mc Arhur dün gece uçakla Tokyo'ya dönmüşür. Cepheden ayrılmadan önce. Başkomutan, Kimpo hava alanından ön hatlara kadar Jeep-le gitmiş ve askerleri teftiş etmiştir.
Üçüncü Güney Kore tümeni sabaha karşı Pohang'ın beş mil kuzeyinde, kuzey Korelilerin sahil ulaştırma yolları üzerinde bir ikmal merkezi olan Han ghae'y karşı taarruza geçmişlerdir.
Ticaret Bakanı
Yunanistan Alman işgalinden 1944 senesi son baharında kur. tarıld. Aynı senenin Ekim ayı ortasında bu kurtuluşu ı"eş:, den eski partilerin mensupları ile mukavemet hareketine iştirak etmiş olanlar bü yük merasimle hükümet merkezine girdiler. Parti mensupları ile İngiliz kıtalarının yekûnu altı bin civarında idi, bu n)a mukabil komünist hâkimiyetindeki EAM mukavemet teşkilâtı mensuplarının sayısı elli bini aşıyordu. Harp müd-
(Sonu 2 nci sayfada)
Zühtü Velibeşe bugün tetkik gezisine çıktı Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zühtü Velibeşe bugün kara yoluyla ve Sunsun üzerinden Karadeniz mıntakasında bir tetkik seyahatine çıkacak ve on gün sonra Ankara'ya dönecektir.
Bakancı' Sanayi ve Teşkilât laridırma Umum Müdürleri refakat etmektedir.
Paris Elçimiz geri alınmıyor
Paris Büyük Elçisi Numan
Menemencioğlu’nun vazifesin-
den geri alınacağı yolunda ba-
zı gazetelerde çıkan haberlerin tamamen asılsız olduğu Dışiş-
leri Bakanlığından bildirilmiş-
tir. (A.A.)
Tarım Bakanı Nihat İğriboz so n tetkik seyahatinde TorbalI'da
Atlantik Paktı dolayısiyle
Teessüf mesajı doğru değildir
Anadolu Ajansı Fransa ve Ingiltereye bir teessüf mesajı haberini yalanlıyor ve böyle bir ihtimal karşısında düşüncelerimizi açıklamıştık. Haber doğru olmadığına göre, ortadı vaz yeti değiştiren yeni bir şey yoktur.
Geçen gün -A. P.. ajansı, Dışişleri Bakanımız Fuat Köprülü'nün Türkiye'nin Atlantik Paktına alınmamasını e-sefle karşıladığına dair Fransa ve İngiltere hükümetlerine bir mesaj gönderdiğini bildir -miştir. Bu da gazetelerimizde yer almıştır. Aşağıya koyduğu muz Anadolu Ajansının tebli -ğinden de anlaşılacağı veçhile bu haberin asıl ve esası yoktur. Esasen biz de bu mevzuda Fransa ve İngiltere'nin durumlarından bahsederken, .şayet haber doğru ise. diye bundan bir ihtimal olarak bahsetmiş
Anadolu Ajansının tebliği
Ankara, 21 a.a. — Dışişleri Bakanımız tarafından İngiltere ve Fransa hükümetlerine bir teessüf mesajı gönderildiğine dair, yabancı bir ajansa atfen, gazetelerimizde çıkan haberin tamamen asılsız olduğunu A-nadolu Ajansı tebliğe mezun -
“ZAFER,, kupası futbol maçları
Dün çekilen fikstüre göre ilkmaçlar Gençler Birliği ile Emniyet ve Demir Spor ile Hacettepe arasında.
Kurban Bayramının ikinci ve üçüncü günlerinde yapılacak olan «Zaier Kupası» maçlarının fikstürü dün çekilmiştir. 24 Eylül pazar günü ilk karşılaşma Gençlerbirliği — Emniyet, ikinci karşılaşma Demirspor ve Hacettepe arasında yapılacaktır.
25 Eylülde de mağluplar vo galipler birbiri ile karşılaşacaktır. Berabere kalındığı tak dirde on beşer dakikalık iki devre daha oynanacaktır.
| spor sevenlerin seyredebilme-| Bu kupa maçlarını bütün leri için bilet ücretlerinin müm kün olduğu kadar ucuz tespitine çalışılmıştır.
Giriş kapalı Tribün 1 lira, açık tribün 50 kuruş erlere 25 kuruştur.
Sezon başlangıcında yapılacak olan bu karşılaşmalar, takımların lig maçlarına ne derece hazırlıklı olduklarını anlamak bakımından da alâka
(Sonu 4 üncü sayfada)
Sinopta C.H.P. Başkanı Tekele düşen işleri de yapıyor
Sinop, 12 (Hususi) — C.H.P. İl İdare Kurulu Başkanı Hâ-şim Tarı imzasile tütün zür-raına garip bir tâmim gönderilmiştir. Bunlardan elimize Seçen birinin metnini aynen bildiriyorum:
Cumhuriyet Halk Partisi Sinop
İl İdare Kurulu
Bay Haşan Yıldız
Balıfakı
947 - 948 tütün mahsulünden satılmayıp kalanların süratle satın alınıp bu yıllar mahsullerinin hesabının kapatılması için Tekel Müdürlüğüne emir gelmiştir. Müteaddit habere rağmen henüz müracaat (Sonu 4 üncü sayfada)
Bulgar Elçisi geliyor
İstanbul, 21 (Telefonla) — Bulgar Elçisi Çobanof otomobille bu sabah Edirne’ye gelmiştir. Saat 13 treni ile İstanbul’a hareket eden Sefir gazetecilerle görüşmek istememiş, doğruca Ankara'ya gideceğini söylemiştir.
Çobanofun cevabî notamıza cevap teşkil eden bir nota ile döndüğü zannedilmektedir.
Sağlık Bakanı İzmire gitti
İzmir, 21 a.a. — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Ekrem Haj'ri Üstündağ, bugün saat 14.30 da uçakla Ankara -dan şehrimize gelmiştir.
Bakan, hava alanında kendisi ile konuşan Anadolu Ajansı mumabirine İzmir’i ziyaretinin tamamiyle hususi mahiyette olduğunu ve Bayramın üçüncü günü Ankara'ya döneceğini söylemiştir.
Aradaki fark
Süreyya Paşa 1 buçuk milyon tutarındaki büyük bir çiftliği ve binaları işçilere sanatoryum yapılması için İşçi Sigortaları Kurumuna bağışlamış!
Süreyya Paşanın bu çok insani ve müşfik hareketini candan takdirle karşılarız. Bakalım, diğer eski paşalar da bundan sonra Süreyya Paşanın misaline uyacaklar mı dersiniz ?
Ne gezer, hele bazıları var ki kendi malları şöyle dursun, babalarının çiftliği gibi kullandıkları bu memleketi hakiki sahibine zorla bırakmıya mecbur oldukları için hâlâ sinir buhranı içindedirler. — YEDEKÇt
22/9/1950
Sayfa : 2
ZAFER
Tren seferleri durdu
Me - De mansızlaşma. Bu derdi biliyoruz. Fakat, belli bölgelerde daima tekerrür edeceğine artık bir kanunuilâhi gibi bakmamız gereken bu sellerin mümkün olduğu kadar az zararlı kılacak tedbirlere olsun niçin başvurmadığımız? O malûm değil.
Muayyen bir sel sında, senenin belli da sağnak halinde yağmurların talannı günlerce meşine sadece lanı, her sene makla dar bol gücümüz, ne kesemis
Dün tesadüfen 8/Eylül/1916 tarihli bir gazete elime geçti: Sağnak halinde yağan yağmurun Pendik ile Gebze arasındaki tren hattını tahrip ettiğini, bu yüzden tren seferlerinin inkıtaa uğradığını yazıyor. Sonra günlerce hattın tamirine uğraşılmış.
8/Eylül/1950 tarihli gazeteleri açın: Gene aynı şekilde, anyı bölgede sağnak halinde yağan yağmurların tren hattını tahrip ettiğini ve tren seferlerinin bu yüzden inkıtaa uğradığının yazıldığını göreceksiniz.
Görülüyor ki yılı yılına ve günü gününe, belki de saati saatine tekerrür eden bir hal. İhtimal, 8/Eylül/1948 yılının bir gazetesine baksanız, gene aynı haberi okuyacaksınız. Yurtta, her yıl, ve gittikçe artarak, olan bu sel felâketlerinin asıl sebebi malûm: Or-
mıntaka-zamanın-yağacak hayatî geçit nok-
jöz yumup o-yıkılnnla harap o-aynı minval ü-ycnidcn onarmak ve yap-ı mı yetineceğiz! Ne ka-.......... bereketli ne de İlâhî sabrımız
TOPRAK
DAĞITIMI
HAFTASI
Kazayı ya pan şoför
Kore harbinden
haberi olmayan memleket
•Tren seferleri durdu». Durur a ! Biz kendimiz durmuşuz, trenler neye yürüsün ? |
Takdire değer bir hareket
Cumhuriyet gazetesinde «Şayanı takdir bir hareket» başlıklı ve Cumhuriyet imzalı yazıda Süreyya Paşanın çiftliğini İşçi Sigortaları mü- --------------—
essesesine bağışlaması keyfi- | ya, Doğu Almanya yeti ele alınıyor, cemiyetimiz- sına ehemmiyetli ve de civanmertlik nin azaldığı bu devirde reyya İlmen’in h“reVı büyük önem taşıdığı k_„ dildikten sonra şöyle denili-
«Bu hayır vazifelerini gizli yapan zenginlerimiz de yok değilse de bu memleketin cidden muhtaç çlduğu cereyan, şahsî bağışlardan ziyade içtimai ve gayrı şahsî yardımlardır. Süreyya Paşanın açtığı işte bu gayri şahsî hayır yolunda onu bir çok Türk cömerdinin takip etmesini cemi-lyetimizin selâmeti ve milletin âtisi namına gerçekten candan dilemekteyiz.
Almanya ve dünya politikasındaki ehemmiyeti
Yeni İstanbul gazetesinde M. Nermi «Almanya ve dünya politikasındaki ehemmiyeti» başlıklı yazısında Almanya’nın kalkındırılması lü-
Elâzığ Kültür Derneğinden
Demeğimiz Genel Kurulu 2/10/1950 pazartesi günü saat 18 de dernek binasında toplanacaktır.
Sayın üyelerimizin aynı günde gelmeleri rica olunur.
GÜNDEM :
1 — Yönetim Kurulu ve De-
netçi raporunun okun-
2 — Yeni Yönetim Kurulu
üyelerinin seçimi,
3 — İstanbul’da dernek
besinin açılmasına karar verilmesi,
•1 — Dilekler.
Acele satılık
zumunun sebeplerini gözden geçiriyor ve diyor ki:
«Gerek politika ve gerek e-konomi sahasında kalkınmak fırsatları bulan bir Almanya’-— ‘ ‘ politika-
_____,_____ _____ _______„______ . tesirli bir nümuneleri- roı düşmektedir. Hattâ üç Dı-■e'-’irde Sü- şişleri Bakanının New York’ta hareketinin • hazırladıkları karar metninde kayde-1 Birleşmiş Almanya tezinin demli- eje -j^nuş olması ve bu amacın Batı Almanya’ya düşen bir politika görevi gibi kapalı ve sisli bir üslûpla belirtilmesi çok dikkate değer bir şeydir.
Almanya sahnede
Miliyet gazetesinde Ali Naci Karacan «Almanya sahnede» başlıklı yazısında Almanya’nın 1945 ten sonraki durumunu gözden geçiriyor ve kısa zamanda Almanya’nın gösterdiği kalkınma kabiliyetine i-şaretle, bu milletin dünya sahnesinde politika ve ekonomi bakımından oynamak istidadında bulunduğu rolü kaydettikten sonra şöyle diyor:
«Fransa gibi keşmekeş i-çinde, Belçika gibi daima kararsız, Lüksenburg, Hollanda, Danimarka, Norveç gibi ufak tefek ve ne yapacakları hiçbir zaman katiyetle belli olmamış ve olmayan kuvvetsiz devletlerle Avrupa’nın müdafaası bir hayaldi. Şimdi ise, 70 milyonluk asker bir millet terazisinin Rusya’ya karşı olan kefesine oturtulmuştur.»
Yeni Anadolu Ajansı
Hürriyet gazetesinde Hikmet Bil «Yine Ahadolu Ajansı» başlıklı yazısında İstanbul natbuatının ezelî dertlerinden birinin Anadolu Ajansı olduğunu tebarüz ettirdikten sonra Ajans Umum Müdüründen bahisle evvelâ bu zatı ajansın başından almak ve ondan son ra bu müesseseyi ıslah yoluna gitmek zamanı kanaatımca çoktan gelmiş ve geçmiştir» diyor.
şu-
5566
Hususî surette yaptırılmış çok sağlam ve az kullanılmış termosifon (batarya ve ocağı ile beraber).
Çankırı Cad. Yelken Sok. No. 25 - Tel: 13831 5565
Sayın Ankara halkı
Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik ederek yalnız bir Türk sanatkârının iyi düşüncesiyle muvaffakiyetle icadettiği portatif hava sporu âletleri bayram için İstanbul’dan Ankara halkının isteği üzerine Başkentimizde Cebeci Hamamönü’ne getirilmiştir. Zevkine doyulmıyan bu eğlence vasıtalarından bayramda istifade etmelerini, veya hiç olmazsa tesislerin azametini ve fevkalâdeliğini görmelerini tavsiye ederek teşriflerini bekleriz. 5555
ZAYİ — I. Bölge Sanat Enstitüsü birinci sınıfından aldığım tasdiknamemi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Osman Mercankaya
5557
ZAYÎ — İstanbul nüfusundan aldığım nüfus cüzdanımı zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Ayten Çetin 5558
Şimdiye kadar 243301 dönüm toprak dağıtıldı
Toprak ve İskân Genel Müdürlüğü toprak komisyonları muhtelif illerdeki toprak dağıtım işlerine hızla devam etmektedir.
Eylül ayı- içinde; Diyarbakır. Denizli, Manisa, Muş, Hatay ve İstanbul illerinde 32 köyde 76676 dönüm toprak dağıtılmıştır.
Bu dağıtımdan faydalanan 1455 topraksız çiftçi ailesi, devletçe topraklandırılmıştır.
Devlet üretime çiftliklerinden, Dörtyoldaki Karabaşa -mak çiftliği ile Yalovadaki Bal tacı devlet çiftliğinin bir kısım arazisi de bu dağıtılan toprak lar arasındadır.
Bu suretle 950 yılı içinde toprak komisyonlarınca dağıtılan toprak yekûnu 243301 dönüme baliğ olmaktadır.
Yetkili yerlerden aldığımız malûmata göre; yıl sonuna kadar dağıtım miktarının yarım milyon dönümü aşacağı anlaşılmakta ve komisyonlar bu miktarı sağlamak üzere hummalı bir şekilde çalışmaktadırlar.
Gölbaşında bir kamyon_devrildi
Yolculardan bir kişi öldü 12 kişi yaralandı
Dün sabah saat 7.30 ile 8 abrasında Bâlâ - Ankara yolunun 23 üncü kilometresinde feci bir kamyon kazası olmuş ve yolculardan bir kişi ölmüş 12 kişi' de ağır surette yaralan-
Vak’a mahallinde yaptığımız tahkikata göre hadise şöyle ce reyan etmiştir:
Haymana 18 numaralı An-talyalr şoför Celâl Çizmeciye ait kamyon, şoför muavini An ! karalı Necati Çelik’in idaresin de Bâlâ yolu ile Ankaraya gelirken Bâlâda ve yolda buğday çuvallarının üzerine 13 müşteri almıştır.
Kamyon, Gölbaşına üç kilometre kala bir virajı dönerken uykusuzluktan kendinden g&-çen Necati, bir an direksiyonun idaresini kaybetmiş ve kamyon düz yolda bütün sürati ile şaranpole devrilmiştir. Kamyon süratle gittiği için üç defa takla atmış ve bu sırada Necati şaşırdığından motörü de durduramamıştır. Kamyon motörün işlemesi neticesinde 180 derecelik bir devir yaparak Bâlâ istikametine çevril-
, miştir.
Bu sırada kamyon üzerinde bulunan 13 kişiden biri, ağır ekin çuvallarının tazyiki altında ezilmek suretiyle derhal ölmüştür. Diğer 12 kişiden 7 side ağır surette yaralanmışlar-dır.
Hâdise yerinden geçmekte n .olan Samanpazarı Yazıcı so-kakta oturan Ahmet Gülpınar lerin paralıya çıkarılmıyafak \ ,
cecen yıllarda olduğu gibi pa-' «"dışından
Diyanet İşleri Başkanının bir izahı
Gazetenizin 21 Eylül 1950 gün ve 506 sayılı »nüshasında intişar eden muhabirinize vermiş bulunduğum beyanatın dördüncü sayfada devam eden kısmının 15 nci satırındaki «İstanbul’da birkaç derneğimiz var» cümlesinin «îstanbulda birkaç hayır derneği var»; son ra aynı sayafnın 18 nci satırındaki Kadıköy’ünde 50.000 liraca ihale edilen sözünün Ka-dıköyünde 50.000 liraya keşfi vnpılanb şeklinde tashihini ri-(-a ederim.
Diyanet İşleri Başkanı
Diyânet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki, dün Ankara'ya döndükten sonra, Zafer Gazetesi ile Ankara Ajjansı muhabirlerine nattan başka bulunmadığını dir. (a.a.)
yaptığı beya-bir beyanatta bildirmekte-
Parasız yatılı talebeler
Ankara Kız Teknik öğretmen Okulundâ parasız yatılı olarak okumakta olan öğrenci
geçen yıllarda olduğu gibi pa-' rasız yatılı olarak okullarında öğrenimlerine devamları karar 1. lastırılmıştır.
derilerini koruyucu
Kurbanlarımızın başımızın üstünde, kanadlar halinde görebilmek için onları Türk Hava Kuru-mu’na bağışlıyalım.
İkisi birden aynı suali sordu:
— Demek sizdiniz?
İkisi birden cevap verdi:
— Ben’dim!
Çıkalım mı?
Fatma «Yok oturalım!» diyemezdi. Kalabalığın arasına karışarak caddeye çıktılar.
— Siz ne tarafa?
Fatma eliyle Taksim kâmetini gösterdi:
— Böyle! Siz?
Delikanlı da aynı istikâmeti gösterdi :
— Böyle!
Altmış, yetmiş adım kadar yürüdüler. Fatma:
— Film çok acıklıydı, dedi.
Delikanlı, sadece:
— Acıklıydı., dedi.
Zevkleri bir çift eldivenin iki teki gibi birbirine uygun düşüyordu. İkisi de filmi acıklı bulmuştu. Kadın:
— Kızcağız intihar etmeseydi daha iyi olmaz mıydı? diye sordu.
Delikanlı :
— Daha iyi oturdu, diye cevap .verdi.
— O kadar güzel kız, yazık oldu biçareye..
— Evet, yazık oldu.
Ne de çabuk anlaşıyorlardı. Fatma hayret etti. Delikanlı da hayret etti. Taksime geldiler. Sinemanın önünde, erkek:
— E, şimdi? dedi.
Fatma pek farkına varmadan elini uzattı, öteki de far-

(Başı 1 inci sayfada) detince bütün bu mukavemet ___________,______________~
gruplan müttefikler tarafın-1 karmaya muvaffak olamıyan dan teçhiz edilmiş olduğundan I komünist çeteler bu sefer de kurtuluşu müteakip yeni milli I memleketi tahribe karar hükümetin kurulması kararı üzerine aynı makamlar bu teşkilât mensuplarının silâhlarını teslim etmelerini talep ettiler. Komünistler bu talebe itirazla kurulacak hükümette de yer almayı reddederek hükümet merkezini terkettiler.
icap ettirdiği işlerle ilgilenmek Yunanistan'da çete harekâtı-tedirler. timiz merkez ve Çan kaya ilcelernde 2 ekim 1950 pazartesi, diğer ilce ve köylerde ise 29 eylül 1950 cuma günü muhtarlar ile öğretmenler ilkokul çağına gelen çocukların sayımını yapacaklardır.
2 ekimde ilkokul çağına gelenlerin sayımı yapılacak
Yurdun her tarafında olduğu gibi ilimizde de dünden i-tibaren ilk öğretim haftası baş lamıştır. İlgililer de haftanın
derhal kamyonun yanına gelmiş ilk olarak hafif yaralılarla muavini kamyonun altından çıkartabilmiştir.
Muavin Necati Çelik’in yaraları çok hafif olduğundan diğer yaralılarla meşgul olurken Ahmette, Gölbaşı Nahiyesine giderek vaziyeti anlatmış ve Ankara’dan gelen imdadı-sıhhiler yaralıları Nümune has tahanesine kaldırmışlardır. Nü müne hastahanesinde yaralıların ilk tedavisi yapılmış ve bunlardan bir kaçına ameliyat yapmak lüzumu hasıl olmuştur.
Sayım cetvellerini, muhtarlar ilgili okullara teslim edecekler, onlar da Millî Eğitim Müdürlüğüne göndereceklerdir. Bundan başka, köylerde ilk öğretimin lüzumunu belirten afişlerle öğrenciler dolaştırılacak ve toplantılar yapılacaktır. öğretim yılının ilk haf tasında çocuklarımı zırt görgüleri anlattırılıp hepsi sınıf öğretmenleri tarafından toplu bir şekilde anlatılacaktır.
Diğer taraftan beş senede bir yaralan genel öğrenci savımı, bu yıl nüfus sayımı ile sağlanacaktır.
1 Haymana ilçesinin Kutlu-han köyünden Halil Başkan ölmüştür. Diğer yaralılar ise Ali Cancar, Salâhattin Kaya. Recep Erenbay, Arap /|ktuğ, Kerim Koçer, Murat Ali Can. Ali Camcı. Bekir Candemir, Ziya Seyhan Fahri Deniz, Yusuf Karagöz ve Nuhan Kaplan. Tahkikata Savcı Yardımcılarından Behçet Hüdayioğlu el koymuştur.
i 290 lira çalmış
ı Dün Dumlupınar Göksu sokakta oturan Ayşe Kırmaç polise şikâyetle komşularından Pembe Solmaz’ın, sandığından 290 lirasını çaldığını söylemiş ve yapılan aramada 170 lira bulunmuştur.
ı Sanık Ayşe Kırmacı yakalanmış ve tahkikata başlan- i
( m ıştır. v
D. P. Şehitlik Ocağı Kongresi
ta avdet etti.
Memlekette bir ayrılık çı-olamıyan
diler. Rusyanın da o sıralar -da Doğu Avrupa devletlerinden bir kısmı üzerinde hâkimiyet tesisine çalışması batı ile doğu arasında münasebetleri değiştirmeğe başladığından zemin müsaitti. Varkiza anlaş-| ması gereğince silâhlarını bı-
rakıp Yugoslavyaya iltica eden
nın ilk safhası da bu şekilde çele grupıan yeniden elde ot-başlamış oldu, .|klM teçhizatla
yavaş yavaş Bu ayrılığın akabinde Ati- huduttan tekrar Yunanistan'a na’da kalnuş olan komünist- ,,üfuz etmeğe başladılar. Bir ta ler derhal geniş bir tothiş ha- raItan da dahildeki komünlsl-'^(îtin-,/eÇa'r^ biuC“k "S”’ !er gizli faaliyete
' )— , Geçirdiler ve merkeâ hariçte
dan demokratik hükümet kur-
seleri öldürdükten başka binlerce kişiyi de rehine olarak
kış ortasında günlerce kar ü- dular. Bu tarihten iç harbinin ......tn-»!- sonuna jtadar yüzlerce köy ya
kıldı yüzbinlerce insan peri-he- ian oldu.
Halen Yunanistan'da çete
D.P. Şehitlik Ocağından:
1.10.1950 tarihine rastlayan Dazar günü saat 9.30 da ocağımızın yıllık kongresi yapılacağını sayın üye arkadaşlara bildirir mezkûr günde gelmeleri rica olunur.
D.P. Şehitlik tdare Kurulu
zerinde yaya yürüterek dağlara götürdüler.
Müttefikler o sıralarda nüz harpten çıkmış ve arala- ______________ _________________
rında bugünkü ayrılık mevcut harekâtı yoktur. Yalnız bunla-olmadığından Yunanistan’da -ın hepsi ele geçirilmediğinden cereyan eden hâdiseleri sadece akıbetleri merak edilmekte-uzun müddet işgal ve sıkıntı fı-r) Tahminlere göre bunlar -iç.nde kalan bir milletin dahi ,jan binlercesi Polonya ve Ro-li istikrar temin edilmeden ev- n^nya’ya nakledilmiş. 1000 velki millî heyecan ve iç poli- j«dan Arnavutulkta kalmış ve tika kavgalarına atfettiler. Bu 3500 kişi de Bulgaristan'da yanlış mütalea asilere hükû- haraplara yerleştirilmiş. Yu-mette eşit haklar verilmesini 30slavya ile Moskova’nın ara3i derpiş eden Varkiza anlaşma- açıjc olduğundan Yunan çetesinin imzasına müncer oldu, bilerinin bu memleketten artık Bu anlaşma gereğince âsiler müzaharet görmedikleri •anla-silâhlannı teslim edecekler, u- L'maktadır. Bugünkü siyasî mumi affa tâb. olacaklar en- durum karşısında Yunanistan’a cak mühim suçlar işlem ş olan ;-arşı bir istilâ hareketi bahis lar aftan istifade edemiyecek- nevzuu olmadığından Yunan ü- hükümeti 50.000 askeri terhis
.‘'.miştir. Ancak Yunan Başbakanı Ven zelos Meclis’te yap -
D.P. Yenimahalle Ocağın-
Ocağımızın senelik kongresi 8/Ekim/1950 pazar sabahı saat 10 da, K. Esat Yenimahalle O-cak binasında yapılacağını sayın üyelere bildiririz.
1951 yılı ikramiye plânımızın mühim yeniliği
Yılda
evden başka
150 Talihliye
Hesaplarında birikmiş para kadar ikramiye vermektir
(Bir kura numarasına en çok 2500 lira)
Bu da
Millî tasarrufu teşvik için bankamızın bir hizmetidir.
YAPI ve KREDİ BANKASI
10193
i Bu durum komünist çetelerinin lehine olmuştu. Zira bunlar mühim m'ktarda teçhizata )ğı demeçte kuzey bölgelerin-sahm oldukları gibi istedikle- Te ufak tefek hâdiseler vuku ri zaman kuzeydeki devletler- bulmakta olduğuna da işaret den müzaharet görmek sureti-le yeniden teçhizat alabileceklerdi. Hattâ bu imkân dahi miştir. mevcut olduğu halde yalnız ellerinde işe yaramaz si'âhla-rı teslim etmiş, modem teçhizatı saklamışlardı. Diğer taraf j tan silâhlarını teslim edenlerden bir kısmı kuzeydeki memleketlere kaçmış, bir çoğu da dağlarda kalmayı tercih et - Cebeci » mişti, Varkiza anlaşması ile Yunan Kıralı Jorj'un da memlekete avdet edip etmemesini Büyük sinema tayin etmek üzere halk oyuna Vlkara t müracaat edilmesi kararlaş - Yenl ,
1 Bir kaç uy zarfında memle-ketin her tarafında yaptıkları mezalim halk üzerinde komü- Sümer »
1 n stler aleyhine büyük bir nef . ret uyandırdığından çete men-supları bir müddet sessiz sa -. dasız oturmayı tercih ettiler, fakat bu arada memlekette bir
' lik kurmaya çalışan millî par-1 l tiler arasında anlaşmazlık çı-I karmak için gizli faaliyette bu-I lunmektan da geri durmadılar. | Bu gayeleri tahakkuk etmedi, ve 1946 eylülünde yapılan plebisitte kıral oyların yüzde 70
' niden fazlası lehine olarak tah
etmiş ve bunlara karşı uyanık luiunulması lüzumunu belirt-
Naci SEREZ
Ulus

SİNEMALAR
l : 1. ölüm Melodisi 2. Kanun Harici
» : 1. Ormanlar Kra.
2. Çapkın Scııyo.
Ormanlar Kra.
Kıvırcık Paça Deli Gönül Dümbüllü Macc. ra Peşinde
1. Üç Mavi Melek
2. Gençliğe Veda 1. Ncvyork Kurt.
Züppe Kovboy, lar
NÖBETÇİ ECZAHANELER
İsmetpaşa - Cebeci - Yenişehir ★ Bayramlaşma
Emekli Subaylar Dcrneğiıı-
Bayramın ikinci pazar (24 eylül) günü saat 10-12 arasında Orduevi güney salonunda bay-ramlaşılacaktır. Bütün üyelerin teşrifleri. 5556
kına varmadan bu eli tuttu. Fatma:
— Böyle..
dedi ve başıyla, Fındıklı’ya inen merdivenli sokağı gös-
Genç adam:
— Patrona selâm söyleyin benden., diye rica etti. On-beş gün sonra uğrıyacağım. Fatma anlamadı:
— Hangi patrona?
Bu sefer anlamamak sırası erkekteydi:
— Canım, dedi, şu sizin hastalıklı ve aksi Suratlı pat-
Fatma anladı güldü. O gülünce delikanlı da güldü. Fatma:
— Sizi daha önce acaba nerede görmüştüm?, diye sör du.
Delikanlı azıcık hayretle:
— Unuttunuz mu? dedi,
Kitapçı roman patronla
tık.
dükkânında., getirmiştim, biraz çene
Hani
Sizin çalmış-
— Unutmadım, dedi. Bunu
biliyorum. Fakat siz içeri girer girmez, ben sizi başka bir yerde gördüğümü hatırladım. Bunu düşündüm, fakat bulamadım.
— Sahi mi? Beni belki de dükkânın önünden sıkstk geçerken görmüşsünüzdür..
— Hayır hayır., daha es-
— Daha eskiden mî?
— Evet, yfr, daha eskiden. Meselâ: siz hangi ilkokulda okudunuz?
— Kadırga’daki ilkokulda.
Fatma:
— A! diye bağırdı. Ben de orada okudum.
Delikanlı onun çilli yanak larına ve kısılmış gözlerine dikkatle bakarak hatırlamağa çalıştı. Fatma ondan daha çabuk:
— Buldum, buldum! dedi. Siz son sınıftayken ben ilk sınıftaydım. Siz tabii 35 beni hatırlamazsınız. Ama ben sizi iyi hatırlıyorum. Çünkü mektebin sene sonu müsa-meresinde siz şiir söj^^i.niz ve Kahramanlar pij^rnde
baba oldunuzdu.
Genç adam, şimdi hatırlamıştı. Gülerek:
— Evet, dedi.
— İşte o müsamerede ben de rol almıştım. Küçük dc-nizciler’de ben de sahneye çıkmıştım.
Erkek gözlerini kırpıştırarak:
— Evet evet., dedi. Siz o zaman çok küçüktünüz. Ha-tırlıyamadım.
Fatma bir nevi gururla
— Ben hepsini hatırlıyorum, dedi. Size mektepte «Enver ağabey» derlerdi.
A|lam eski çocukluk günlerinin canlı bir şekilde ha-
tırlanmasından
memnun:
— Evet, dedi, öyle derlerdi. Bak sen benim adımı bile u-nutmamışsın. Fakat ben şeninkini bilmiyorum.
Fatma kızardı:
— Adınızı unutmuştum, dedi, romanın üstünde oku-dqğum için biliyorum. Benim adım Fatma’dır.
Enver, onun elni sallıya-
— öyleyse merhaba Fat-
ma! dedi.
Fatma:
— Merhaba Enver ağabey.. dedi gülerek.
— Nasılsın Fatma?
— İyiyim. Ya siz?
— Ben de iyiyim. Mademki iyiyiz, daha iyi olmak i-çin seninle gidip birer muhallebi yiyelim mi?
Fatma :
— Eve geç kaldım, dedi, ' ’ Hem ?
— Elimi unuttun Enver Ağabey..
Enver:
— Sahi., diyerek kızın elini bıraktı. Söyle bakalım, patron benim eseri okudu mu?
— Okumadı. Ben okudum.
— Nasıl buldun?
— Vallaha ben., okudum amma, nasıl bulduğumu anlatamam. Yani, ne anladığımı anlatamam.
San’atkâr upuzun bir «Ya...» çekti. Ardından, eski bir okul aTkadaşı teklifsiz-
— Galiba hep yerinde say
mışsın! dedi.
Fatma kemali ciddiyetle:
— Evet, dedi. Çok okumadım zateh..
Enver Somer:
— Haydi Allahasmarla-dık, dedi, ben onbeş gün son ra uğrıyacağım. Patrona söyle de şunu okuyuversin..
— Söylerim, söylerim!
Ayrıldılar. Fatma uzaklaştıktan sonra kendisinde bir koku duydu. Avcunu kokladı ve «Fatma menekşe kokuyor!» dedi.
O gece Meriye, eski bir çocukluk arkadaşına rastladığını anlattı. Kızın ilk suali:
— Güzel miydi? diye sormak oldu.
Enver omuzlarını kaldırarak:
— Bilmem, dikkat etmedim hiç! diye cevap verdi.
Kız ters ters:
— Sen zaten böyle şeylere dikkat etmezsin- dedi.
— Ne demek istiyorsun?
— Ne demek mi! Ne demek mi!
Dokunsalar ağlıyacaktı. Surat asarak:
— Biz 23 gündür beraber yiyip içiyoruz, dedi. Fakat ben, halâ, öteki odada yatıyorum. Bana hiç bir şey söylemedin.
— Sana ne söylememi istiyorsun Meri?
Kız ona öfkeyle baktı, fakat cevap vermedi.
(Devam edecek)
D.P. Çankaya İlçe İdare Kurulundan *
24/9/1950 pazar günü saat 15 in bayramlaşma tarihi olarak tesbit edildiğini sayın partili arkadaşlara bildiririz.

Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliğinden:
Kurban Bayramının üçüncü pazartesi günü saat 15 te Ye-nişehirdeki Birlik Merkezinde bayramlaşma yapılacağı sayın meslektaşlara bildirilir.
Yönetim Kurulu

D.P. Cebeci Bucağından:
Kurban bayramının ikinci gününe tesadüf eden 24.9.1950 pazar günü saat 10 da bucak binasında bayramlaşma yapılacağı sayın üyelere ilân olu-
D.P. Cebeci Bucağı îdare Heyeti

- TAKVİM -
22 Eylül 1950 Cuma
Rumî: 1366 — Eylül 9
Hicrî. 1369 — Zilhicce 10
Vasati Ezani
Sabah 5.30 11.36
öftle 11.51 5.57
İkindi 15.17 9.23
Aksam 17.52 12 00
Yatsı 13; 22 1.31
İmsak 3.54 957
22/9/1950 -
ZAFER
Sayfa : S
DışPolitikct
Üçlerin son
Amerikan, İngiliz ve Fransız Dışişleri Bakanları, i Atlantik Konseyi toplantılarından evvel akdettikleri ve bir müddet bu toplantılara muvazi olarak uzattıkları konferanslarını müteakip bir tebliğ yayınladılar. Tebliğin on mühim iki noktası, kanaatımızca şunlardır :
Evvelâ, Türkiye’nin Atlantik Paktına alınıp alınmaması hakkında bir mütalâa yürütülmedi-ği göze çarpmaktadır. Halbuki, hatırlardadır ki Üçler, AtlantiK Konseyi üyeleriyle temas etmek içindir ki müzakere devrelerini uzatmışlardı. Demek oluyor ki, Türkiye’nin pakta kabulü hakkında ya üç bffyük devlet tarafından ısrarlı bir talep vaki olmamış, yahut da böyle bir talep vaki olmuş ise, üye devletlerin itiraziyle karşılaşmıştır.
Daha evvelki yazılarımızda mucip sebepleriyle belirtmeye çalıştığımız gibi, biz bu ihtimallerden birincisini vârid görmekteyiz.
Tebliğin diğer mühim kısmı Almanya’ya taallûk etmektedir. Batılılar, Federal Almanya Hükümetine siyasî sahada mühim yetkiler vermeyi kararlaştırmışlardır. Buna göre, Batı Almanya, yabancı memleketlere elçi gönderebilecektir. Yalnız işgal devletleri, yani Amerika, Fransa ve İngiltere, Almanya'da yüksek komiserler vasıtasiyle özel surette teırçsil edildiklerinden, Bonn Hükümetinin bu memleketlere büyük elçi göndermesine lüzum görülmemiştir.
Bundan başka, Batılı Müttefikler, Almanya’ya yapılacak bir tecavüzü kendilerine yapılmış gibi karşılıyacaklarını bildirmekle beraber, tebliğde, aylar-danberi bahsolunan Alman ordusundan bahşedilmemektedir.
Almanya ile harp halinin sona ermesi kararının ayrı bir sulh mânasına gelmiyeceği de, keza dikkatle kaydedilmiştir.
Bütün bu hükümler, Almanya'nın hükümranlık haklarının tanınmıyacağı gibi, bu memleketin Atlantik Paktına kabul e-dilmiyeceğini de gösterir.
Her ne kadar, dün, Bonn Hükümet Başkanı bu kararları sevinçle karşıladığını bildirmiş ise de, bu sevincin hakikî sebebi, Almanya'nın silâhlanmasına mu halif bulunan sosyalistler karşısında kendi vaziyetini kurtarmak olmaktan ibarettir. Yoksa, Adenauer’in bidayettenberi Avrupa savunmasına katılmak ye bu münasebetle Müttefiklerden sulh koparmak istiyen bir devlet adamı olduğunu bilenler, gene anlamışlardır ki. Başbakan durumun vahametini hissetmiştir.
Şöyle ki
Batıklar, Sovyet Rusya ile herhangi bir ihtilâta sebebiyet verebilecek bölgeleri, hassaten Sovyetler veya peykleriyle hem hudut bulunan memleketleri, Rusları esasen çok kışkırtmış o-lan Atlantik Paktına almamayı ihtiyata uygun bulmuşlardır. Yukarıda bahsettiğimiz tebliğden çıkan hükiim de, kanaatimiz
Bu yatıştırıcı tedbirin asarı günü gününe görülmüş ve Birleşmiş - Milletler Genel Kurulunda Sovyet Dışişleri Bakanı Vişinski, kendisinden 27 haziran, yani Güney Kore’ye tecavüzü müteakip Güvenlik Konseyinin aldığı karardanberi tale-bolunan tavizde bulunarak, Sovyet Rusya’nın Kore’de sulhu tesis için nüfuzunu istimal edeceğini bildirmiştir.
Rusların bu kararına, Kore’de Birleşmiş - Milletler kuvvetlerinin nisbeten iyi bir duruma geçmiş olmalarının müessir olduğu da şüphesizdir. Lâkin üç Dışişleri Bakanının tebliği ile Sovyet Dışişleri Bakanı tarafından yapılan beyanatın bu türlü karşılaşması da düşündürücü bir haldir.
Bütün bu işleri çok yakından takibetmiye çalışan yaşlı bir dostumla konuştum. Müşavere etmek istedim. Güldü ve: )Gün ola harman ola» dedi.
Mücahit TOPALAK
Ruslar Batı Berlinin
elektriğini kesti
Bu hareket ufak ölçüde bir taarruz ve püskürtme neticesi oldu
Berlin, 21 (a.a.) - (United press) — Ruslar Batı Berlinin elektirik cereyanını dün gece yarısı kesmişlerdir.
Bu hareket dün Gatow hava alanı civarında İngiliz bölgesin de takriben 150 m. lik bir kısmı ele geçiren Sovyetlerin zırhlı arabalar ve makineli tüfek-
lerle desteklenen İngiliz kıtaları tarafından tardedilmeleri üzerine yapılmıştır.
Batı Berlin elektrik şirketine mensup resmî bir şahsiyet Sovyetlerin bu yeni hareketinin halen verilen elektrik miktarına tesir etmiyecğini söylemiştir.
Temcit Pilavı
Gazetenin birisi bir yazı yazmış, muhalefet basını mal bulmuş gibi buna sarılmış.
Efendim, Üniversite gençliği komünizm ile mücadele diye bir gazete çıkarmış. Bu gazetede muhalefet lideri İnönü'ye komünistlik isnat ediliyormuş, muharrir bundan müteessir olmuş ve bu gibi şeflere komünistlik isnat etmenin, komünistlikle mücadele değil, komünizmi beslemek olduğunu isbat edebileceğini söylemiş.
Sayın muharrir bu arada bugün bu zata hücum eden gençliğin bazı günlerde hançeresini yine onun lehine zorladığı ve hâlâ okunan inkılâp derslerinde onun isminin geçtiğini söylemekte ve Rusya ile dost olduğumuz yıllarda, Moskovada Kalinin şerefine kadeh kaldırdığı için İsmet Paşanın komünist olamıyacağına işaret etmektedir.
Sayın muharririn bıı esbabı mucibesiı hakikaten kuvvetlidir.’ Fakat yazısının başında bildirdiği fikirlerle tamamen tezat teşkil etmektedir. Çünkü nasıl İnönü Kalinin ile kadeh kaldırdı diye {komünist olamaz ise, vaktiyle rejim icabı -Millî Şefe» yaşa diye bağıranın da İnönü'yü sevmesi ve ona hayran olması icabetmez.
O zaman, o zanıandanberi, bağırmak islenıiyerek dahi olsa lâzımdı ve herkesde, küçük bir zümre müstesna, böyle yapıyordu. Fakat bu hareketin, hiç bir zaman hakkı olmıyan ve yapılıp kotarılan işlerin cümlesini fuzulen kendisine mal eden bir şahsın, idarede gösterdiği kusurların, hırsa kapılıp aldığı yanlış ve isabetsiz kararların, sırası geldikçe ortaya atılmasına mâni teşkil etmiyeceği pek tabiîdir.
Isıtılıp ısıtılıp ortaya konan ve istismar vasıtası olan Lozan ile İnönü Muharebelerinin içyüzleri de tarih kitaplarında yazılıdır. İnönü zaferinin mahiyetini bilmiyen yoktur; Lozan'a gelince, bugün yurda sokulması memnu olan Lord Gürzonun hâtıralarında pek güzel belirtilmiştir. Merak eden alsın,
Hikmet YAZICIOĞLU
Kremlin Harekete geçemiyecektir...
PAUL HOFFMAN’IN MÜHİM KONUŞMASI
Amerika Bahriye Bakanı
Matthevvs da
F.
istifa mı edecek?
Vaşington, 21 a.a. (United Press) — Bahriye Bakanı Fran-cis Matthevvs’m istifa edeceği ve yerine halen Pennsylvania Üniversite Rektörü olup 1948 senesinde Cumhuriyetçiler tarafından başkanlık adayı gösteril miş bulunan Haı-old Stassen’ın geçeceği yolundaki haberlere dair sorulan bir suali cevaplandıran Beyaz Saray Basın sözcüsü Charles Ross Bakanın vazifesinde kalmasının beklendiğini söylemiştir.
Charles Ross şunları ilâve et-
«Buna verilecek cevap katî bir hayırdır. Benim bildiğime göre, Mr. Matthews vazifesine devam etmektedir ve ben buna aykırı hiç bir şey duymadım.»
Tibet komünist ajanlarının faaliyeti
Naini Tal (Tibet) 21. Na-fen — Tibetin ticaret merkezlerinden gelen yolculardan öğrenildiğine göre komünist ajanları Tibet’te faal bir surette komünist propagandası yapmaktadırlar
Her ne kadar Tibet resmî çevreleri bu havadisi tekzip etmiş iseler de Hindistan tüccarlarının vermiş oldukları raporlar havadisin katiyetle doğru olduğunda İsrar etmektedirler.
Tibet hudutları dahilinde gezen tebdili kıyafet Rus subayları memleketin stratejik noktalarını tetkik etmekte ve ayni zamanda da halk arasında komünist akidelerin faydaları hakkında telkinatta bu lunmaktadırlar
DAVET — Bahçelievler’dc Çocuk Bahçesi yanında inşa e-dilecek camiin Bayram namazından evvel Ankara Milletvekili Hacı Ömer Bilen tarafından verilecek vaazdan sonra
temel atma
ğından

yapılaca-
sayın vatandaşlarımı-
zın teşrifleri rica olunur.
Bahçelievler Bucağı Hayır İşleri Derneği
imtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına
Başmuharrir Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Fotin FUAD
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara
Formoza ve İktisadî durumu
Vellington Koo’nun temasları
Vaşington, 21 a.a. (Afp) — Milliyetçi Çin hükümetinin Vaşington -büyük elçisi Wellington Koo, yanında Mareşal Çankayşek Kabinesi Maliye Bakanı olduğu halde çarşamba günü öğleden sonra Birleşik Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Wilfiûm Thorp ile birlikte Formoza'nın iktisadi durumu hakkında bir konuşma yapmıştır.
Konuşmadan sonra Koo. milliyetçi Çin’e Export - İm-port Bankası tarafından bir ikrazda bulunulmasının bahis mevzuu olmadığını bildirmiştir.
Yeni Zelanda’da liman işçileri grevi
Wellington, 21 a.a. ... (LPS): Yeni Zelanda’da liman işçileri grevi sona ermiştir, işçiler yarın çalışmıya başlıyacaklardır.
Gemi sahipleri ile liman işçi-
Vaşington, 21 Avrupa, Asya kah gazete müre’-’-r _ Paul Hoffman, «Kremlin hare tir ve muvaffakiyetle savaşmak için zamanımız olacaktır.
İktisadî işbirliği idarecisi bu tezini desteklemek üzere aşağıdaki delilleri saymıştır:
1 — Birleşik Amerika Sovyet Rusyadan fazla miktarda Atom bombasına maliktir ve Amerikan bombaları, Sovyetlerinkine nazaran daha mütekâmildir.
2 — Kore’deki hâdiselerden sonra komünistler Batı Avrupa-yı ele geçiremiyeceklerini anlamışlardır. Bundan başka, Rus-yayı ve dünyayı harap edecek uzun ve çetin bir savaş karşısında kalacaklarını da anlamış-
3 — Kremlin, son Cihan Harbinden sonra olduğu gibi, Batı Liberalizminin, ateş altına süreceği 200 veya daha fazla tümene sirayet etmiyeceğine emin bulunmaktan uzaktır.
4 — Harpten sonra Birleşik Ameıikada bir İktisadî buhran başgösteıeceği kehanetinde bulunmuş olan Moskova «peygamberleri» bugün Siberya’da bulunmaktadırlar.
Serbest Fıkra:
Dünya nın aynası:
İNSANLAMÜCADELE EDEN BİR ADA!,.
Komünizmle mücadele etmek için Hoffman «belli başlı, böl-
Bütün denemelere rağmen, adaya ayak basmak imkânları bulunamadı.
Henüz ayak basılmamış bir adanın mevcudiyetine inanabi-1 lir misiniz, bilmem! Her türlü imkânların bir hayli gelişmiş ! bulunduğu bir devirde, görülebilen ve yeri bilinen bir ada-1
ya insan ayağının basamamış olmasını, neye hamledebiliriz?
İssanlar için tamamen bakir olan bu adaya çıkabilmek için yeni bir çok teşebbüslerde bulunuldu. Fakat hepsi de akîm kaldı. Bu ada, yapılan bir çok deneme ve mücadelelere rağmen bakir kalmakta ısrar etti
ve ediyor...
Bu şaşırtıcı ve hayret verici bir hikâyedir. Zira, bu ada. gözle görülebildiği ve yanma sokulmak mümkün olduğu ha) de üzerine ayak basılamaması
yeni ve güç bir meselenin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu mesele, Himalâyaların görünmeyen tepesini Ve Antar-
tikin bilinemiyen keşf ve fethetmek
yerlerini meseleleri
kadar bir ehemmiyeti haiz ol-
muştur. Bir çok avantajlara rağmen her üç meselenin ne-ticesizliği aynıdır.
karış gezdi. Bütün müşahede - rın dalları, binlerce maymu-lerin raporları ümitsizdi. Ada nun ağırlığı altında eğriliyor-
ı.a. (Arp.) .. ve Lâtin Ameri-başyazarlaı-ından geler iktisadiyatının takviyesini lüıekkep bir gıupa hitap eden^ derpiş eylemiştir. Bundan başka ’ TI -- an, demiştir ki: Hoffman, Birleşik Amerikanın ekete geçmiyecek- | Sovyet peykleri halkına, bir gün bizim de barış yolunda kendi hürriyetleri için mücadele edebilecekleri ümidini vermesi lâzımgeldiğini ilâve ile Kremlin idarecileri arasında bir ikilik çıkacağını haber vermiş ve bu ayrılığın Rus milletini bir isyana sürükliyeceğini söylemiştir.
Hoffman demiştir ki :
— Bu hâdisenin ne zaman cereyan edeceğini bilmiyorum. Belki de Stalin öldüğü zaman olacaktır, fakat muhakkak vu-kubulacaktır.
Nihayet Hoffman, önleyici harbin aleyhinde bulunarak «demokratik hayat şeklinin en mükemmel olduğuna» dünyayı i-ııandırmak için yabancı memleketlere pıatuf geniş bir istihbarat programının hazırlanmasını istemiştir.
leri temsilcileri, ücretler hakkında anlaşmaya varmışlardır.
24 Saatte üç ayrı uçak kazası
Nevyork, 21 a.a. ... (United Press): Dün 24 saat içinde vu-kubulan üç ayı-ı uçak kazasında 37 kişi ölmüştür.
Bu kazaların en korkuncu Maıshall adalarında Kvvajalein açıklarında vukua gelmiş, 4 motöı-lü bir bahriye nakliye u-çağı deııizo düşerek içindeki 26 kişi ölmüştür.
Gecikmiş bir cevap!
İstanbul'da bir kaç zengi-ıin 15 milyon lira sermayeli
bir anonim şirket kurarak 500 yataklı bir otel inşasına başlıyacaklarını gazetelerde okuyoruz. Bu hayırlı teşeb-
[ Sarıçizıııeli j
tclin holünü, merdivenlerini.
adalarını bir santim açık kal-
büsün
muvaffakiyetle
ermesini dilerken acaba
cut otellerimizin de ıslâhına
gidilemez mi, diye

Şüphe yok ki, bir otelin en birinci vasfı temizlik ve sessizlik olmak lâzım gelir; ma-
alesef mevcut
otellerimizde
bu cihetler pek ihmale
lir —
uğra-
Hele taşradaki otel-— içine düşenler bi-
azaphanedir.
Geçenlerde bir münasebetle Afyon'a gitmiştim; tren gece saat 3 te istasyona vardığı için otele gelince, lâmba ışığında — çünkü elektrikler 12 de söner! — doğrusu yatnğın temizliği hakkında uzun boylu bir vesveseye düşmedim. Fakat bütün hüsnü niyetime ve yorgunluğuma rağmen bir türlü uyuyamadım. Sebebine gelince: otelin bütün odaları tahta
bir merdivenle çıkılan tam takır ahşap ve büyiik bir so
buyurun, her yolcıı geldikçe, otelci önde yolcu arkada, takır tukur, merdivenlerden çıkılıyor ve bu koskoca sofa-
dan paldır küldür geçiliyordu. Ondan sonra her yolcu yıkanmak için aynı gürültü ile tek mıısluğn gidiyor, bu arada çeşit çeşit kapıların her açılıp kapanışında keman, viyolonsel, kontrbas çalınıp ortalığı müthiş bir â-henk kaplıyordu! Kendi kendime :
— Haydi otelci fakir, otel kötü! Fakat bu kapılar sık sık yağlımsa, sofalara ve merdivenlere en ucuzundan halı değil, hasır düşense bu gürültünün önü alınamaz mı, diye düşünüp bir türlü uyuyamazken tek bir kazancım oldu! Çünkü sayın (Vâ-Nû) nun tâ Londra'da iken ortaya attığı bir sualin cevabını nihayet bulmuştum. Düşü-
İngiltere'ye seyahatimiz sırasında küçük büyük her o-
mamak şartiyle sıkı sıkıya halı döşeli gördükçe Vâlâ bey sorar dururdu :
Acaba ingilizler, mikrop
yuvası filân demeyip niye bu kadar halıya rağbet ederler?
O zaman buna galiba Burhan Felek bey şöyle cevap vermişti •
— Görmüyor musun birader, iklim ratıp. Yaşlı genç halkın ekserisi romatizmadan çarpık! İngilizler elbette ki ayaklarının üşümemesine böylece çare bulmuşlar !
Bence, Vâlâ beyin bu sualine ancak benim gibi taşra otellerinin birinde uykusuz gece geçirenler doğru cevap verebilirler. Bana kalırsa în-
gilizler romatizmadan evvel
halıyı ayak gürültüsünü ön-liyen bir çare diye kullanıyorlar. Nitekim otel odala-
rındaki kapıların, hattâ telefon ve zillerin de sesini bu
sebepten
azamî derecede
celeyip kısmışlar. Aksi
ke-hal-
de. 500 yataklı otelin bütün
zilleri ve kapıları bizdekiler
gibi alabildiğine bir çaldı mı, nlimallah değme alârm düdü-
ğüne rahmet okutur.
• Kâşifler korkusu» tesmiye edilen bu ada, Belçika Kongo-sunda, aynı ismi taşıyan bir nehrin ortasında teşekkül etmiş, ince ve uzun bir adadır. Nehrin bu kısmmda sular, gayet genş bir sahaya yayılmıştır. Bununla beraber sular, şiddetini kaybetmekle kalmamış şiddetini arttırmış ve adanın civarında büyük ve şiddetli bir anafor meydana getirmiştir.
üzerindeki orman o kadar ke-
sifti ki, değil bir tayyarenin
veya halikopterin raşütle atlayan bir le ayağını yere
inmesi, pau
insanın bi-
değdirmesi
imkânsızdı. Böyle bir para-
şütçü, adaya inmeye teşebbüs etseydi, bu meçhul ve bâkir ormanın ağaçlarına takılıp ka-
lir ve böylece ölüme mahkûm
kırdı. Bu vaziyet, tehlikeyi büs zütün arttırıyordu. Bununla beraber, bu vahşi ve meçhul ada (!) gerek etnografık bakımdan ve gerekse daha bir çok hususlar dolayısiyle, âlim lerin dikkatini çekmekte ve ortaya çıkan güçlükler nisbe -tinde onların meraklarını kam
çılamakta idi.
Adaya kadar gidebilmek için muhtelif teşebbüs ve denemeler yapılmıştır. Akla hayâle gelen bütün yüzücü vasıtalar
tecrübe edilmiştir. Sal, san-
dal.
motor v.s.. Hepsi tecrübe
edildi. Fakat bütün bunlara
rağmen, yapılan bütün çalış-
maların neticesinde sadece
daya yaklaşmak ancak mümkün olabilmiştir. Neticede adaya yapılan bütün çıkartma ameliyeleri akim kalmış ve insanlar İçin tehlikeli bir durum
yaratmıştır. Adaya çıkmaya çalışan bu nisanların çoğu büyük kazalar ve tehlikeler atlatmış ve bir kısmı da inat ve ısrarlarının kurbanı olarak
ö’.ümün kucağına atılmışlardır.
Nehirden geçmek suretiyle adaya çıkmak imkânı böylelikle ortadan kalkınca, adaya çıkılmak fikrinden avzgeçildiği-ni sanmayın. Mücadele devam etti. Bu seferki hücumlar, havadan yapılmaya başlandı. Tayyare ile adanın üzerinde uçuldu. Fakat tayyarenin inmesine müsait hiç bir arazi parçası görülemedi. Bu teşebbüs de muvaffak olamadı. Fakat insanoğlunun azmi kırılmadı. Bu sefer, bir helikopter keşfe çıktı. Ada üzerinde karış
Yeni açılachk ilk vo orta okullar
950 - 951 ders yılı başında ilimizin muhtelif semtlerinde yeni ilk okullar açılacaktır. Millî Eğitim Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre; Saraçoğlu mahallesinde birer ortaokul ve ilkokul, Yeni mahal le ve Musabeyde de birer ilkokul açılacağı gibi Demirli-bahçe ilkokulunun üst kısmı da tamamlanmıştır. Musabey ilkokuluna İstiklâl isminin verilmesi Bakanlığa teklif edilmiştir.
Saraçoğlu mahallesininki ilk okulun aynı mahalle orta okul binasının bir kısmında açılması kararlaştırılmıştır. Bunun için de, dün millî Eğitim Müsteşar vekili Reşat Tardu, Orta öğretim Genel Müdürü N. A-dil Erkman, Millî Eğitim Müdürü Faik Binal ve diğer ilgililer yerinde tetkiklerde bulunmuşlardır.
Gazi Eğitim Enstitüsünün tatbikat okulu olması da kararlaştırılmıştır. Burada Enstitünün pedagoji ve diğer branş şubeleri öğrencileri staj yapacaklardır. Okulun öğretmen kadrosu da buna göre a-yarlanmaktadır. Okula lâzım olan malzeme ve aletleri bir komisyon tespit etmektedir. _ ______X _
olurdu. | Zira âlimlerin düşüncesi, bu
• Nihayet, adaya çıkmak ta- adanın, beşeriyetin tekâmülü-savvurundan mecburen vaz nü izahta büyük bir rol oyna-geçildi. Fakat ne yapmalı? Hiç yacağı merkezindedir. Bu ada-deiğlse ada hakkında bir iki nın cüce bir neslin beşiği olan bilgi edinmeli. Ne var, ne yok? bir mıntaka olması pek muh-içinde yaşayan hayvanlar han temel olabileceği gibi, eski in-gileridir? Bunun için ortaya san nesli üzerinde de esaslı ve bir fikir atıldı:- Teleskopla or- çok enteresan izleri de taşımanın içini tarassut etmek. Bir ması pek çok ihtimal dahilin-helikopter yardımiyle bu işe dedir.
de girişildi. Fakat dediğimiz Fakat iŞin tuhaf tarafı yir-gibi, nöbatat o kadar mebzul minej asrın ortasında, 1950 yive o kadar sık idi ki, her tara- lında böyle gözönündeki bir fı kaplı yan bu yeşillik içerisi- aaanın mahiyetinin meçhul ne nüfuz eimek imkânsızlaşı- kalması ve bu esrar perdesini
yordu.
Bazı müstesna havalarda ve
hususî olarak yapılan teşebbüsler sonunda müşahede edildi ki, adayı kaplayan ağaçla-
I kaldırmak için hiç bir şey ya-Ipılamamasıdır.
Ümit ederiz ki, bu esrar do-I lu vahşi adanın fethi yakındır.
N. N. Ü.
Sayfa : 4
ZAFER
22/9/1950
Marshall yardım plânı
I Türk halkının hayat standardı ve dolayısiyle İçtimaî seviyesi de kalkındırılmış olacaktır.
■ I Enerji santralının inşası dış finansman bakımından Amcri-ı kan doğrudan doğruya ve bilvasıta yardımı ile temin edilmiş bulunmaktadır. 1954 sene-, sinde tamamen bitmiş olacak olan bu enerji santralı Türk -Amerikan dostluğunu ebedileş tirecek bir eser olarak kalacaktır.
Bu hayırlı işin başarılmasın da bize daima yardım etmiş bulunan Amerika'nın Ankara Misyonu Şefi Mr. Dorr ve arkadaşlarına ve projemizi ilk andan itibaren büyük bir hayırhahlıkla tetkik etmiş bulunan Amerikan İktisadî İşbirliği İdaresi Vaşington ve Paris teşkilâtına teşekkürlerimi bildirmeği bir borç bilirim.
Bu arada bu eserin hazırlanmasında büyük dirayet gösteren ve mesai sarfeden Türk mühendisleri ve iktisatçıları arkadaşlarımıza da ayrıca müteşekkiriz.
Avrupa İktisadî /işbirliğine] katılan memleketlerin insanlığın refah ve saadete ulaşması hususunda sarfettikleri gayretin yeni bir nümunesi olan bu tesis memleketimize hayırlı ve uğurlu olsun.»
Müteakiben, Marshall plânı Türkiye İcra Komitesi Başkanı Ortaelçi Russel H. Dorr da şunları söylemiştir:
«Türkiye’nin endüstriyel kalkınması için elzem olan bu pro je, Marshall plânı yardımının mükemmel bir nümunesidir. Makul fiyatla lüzumlu enerji temininin mümkün olmaması endüstri ve hususi teşebbüsün gelişmesinde mühim bir mani teşkil etmektedir.
Dünyanın her yerinde enerjinin ucuz istihsali hayat stan dardında bir yükselme tevlit etmiştir. Türk hükümeti bu ucuza mal olacak enerjiden te min edilecek faydalardan doğrudan doğruya müstehliki istifade ettirmek tasavvurunda olduğunu belirtmiştir. Bu şartlar altında Sarıyar projesinin yüzbinlerce Türk vatandaşının hayat standardında bir tekâ -mül yaratacağı kanaatinde -yim. Beri yandan da vasıtalı bir şekilde temin edilecek olan faydalar da mevcuttur. Meselâ elektrik enerjisi istihsalinde kullanılmakta olan kömür, artık diğer Marshall plânı memleketlerine satılabilecektir. Bu kömürün satılmasiyle temin e-dilecek olan dövizlerle de Türkiye diğer memleketlerden daha fazla mal satın alabilecek, istihsal kapasitesini yükseltirken Türk vatandaşları için de daha fazla mal temin edebilecektir.
Marshall plânının, bu mühim gayretlerin elde edilmesine yardım edebildiğini görmekle bahtiyarım. Aynı zamanda bu projenin de Türk - Amerikan , dostluğunun ebedî bir âbidesi olarak kalacağından da emi- ,
I Başmakaleden devam :
(Başı 1 inci sayfada) Sekreteri Fatin Rüştü Zorlu, E-tibank Genel Müdürü Ferit Naz-mi Gürmaıı, İktisadî İşbirliği İcra Komitesi mensupları, Türk yüksek mühendisleri ve basın mensupları hazır bulunmuşlardır.
Yayınlanan anlaşmaya göre, bütün projenin yekûn masrafı takriben 128,000,000 Türk lirası olacaktır. İnşaatın ilk senesinde Marshall Plânı tarafından yapılacak olan yardım miktarı dolar ve yabancı döviz olarak 40 milyon Türk lirasına baliğ olacak-
Sarıyaı- enerji istasyonu ve transmisyon hattı kuzey Batı A-nadolu’da bir ana enerji kaynağı mesabesinde olacak ve birbirine bağlanmış bir enerji sistemi teşkil edecektir. Bu sistem memlekette sanayinin en mütemer-kiz olduğu bu mıntakada ilk senelerde takriben senelik 343 milyon kilovat enerji temin edecektir. Talep arttığında, 80,000 kilovattık bir ilâve santralı kurmak da mümkün olabilecektir. Bütün proje üç buçuk ilâ dört senede tamamlanabilecektir.
İstanbul’un 245 kilometre güney doğusuna ve Ankara’nın da 120 kilometre batsına düşen Sa-rıyar mevkiinde kurulacak olan bu enerji santrali ve havaî nakil hattı İstanbul bölgesi, Zonguldak kömür havzası, Karabük ve Kırıkkale çelik fabrikalarına e-nerji temin edecektir. Şimdiki halde bu mıntakalar Türkiye’deki bütün enerjinin yüzde altmış sekizini kullanmakta olmasına rağmen, bu mmtakalarda gene de enerji sıkıntısı çekilmektedir.
Her nekadar son on sene içinde Türkiye’de istihsal edilen e-lektrik enerjisi iki mislinden daha yukarıya, ve 1948 senesinde 679,390,000 kilovata çıkmışsa da, Türkiye’nin artmakta olan endüstri ve diğer sahalardaki ihtiyacını karşılıyamamaktadır. Sa-rıyar elnerji santrali Türkiye'nin elektrik istihsalini yüzde 50 nis-betinde arttıracaktır.
Sarıyaı- santrali, bir havaî nakil hattı ile Ankara’ya, oradan da Adapazannda şimdi Marshall Plânı yardımı ile yapılmakta o-lan 150,000 voltluk hatta bağlanacaktır. Adapazanndan İstanbul’a bir hat daha inşa edilecektir. Adapazarı, İzmir, Ankara 1 ve İstanbul’da Vaniköyde kurula cak olan tâli istasyonlar da projeye ithal edilmiştir.
Sarıyar projesi Türkiye’de e-lektrik enerjisine en fazla muhtaç olan bu mıntakaya enerji temininden başka, diğer bazı faydaları da olacaktır. Bu proje ay- ' nı zamanda Sakarya nehrinde seylâp kontrolü, sulama ve arazi kazanma işlerine de yarayacak-
Yüksek evsafl kömür yakarak çalışan ve şimdiki halde eskimiş, verimsiz olan fabrikaların mahrukatından yapılacak olan tasarrufu, bugünkü fiyatlara göre hesaplanırsa 8,250,000 Türk lirası kadar tutacaktır.
Kömürden yapılacak olan bu tasarrufa enerji istihsalinden yapılacak olan tasarruf da ilâve edilecek olursa yekûn, takriben 16,810,000 Türk lirasına baliğ o-lacaktır. Nehir seylâplarından yapılması tasavvur edilen tasarruf ise, takriben senede 1,300,000 Türk lirası tutacak ve 15,000 hek tarlık ekilebilen arazi de temin edilecektir.
Elektrik Etüd İdaresi Umum Müdürü Cemil Gökçen ile Türk ve Amerikan mesai arkadaşlarının büyük çalışmaları ile hazırlanmış olan proje bu suretle Amerikan yardımı ile tatbik sahasına konulacak bir kıymet iktisap etmiştir.
Sarıyer enerji santralı anlaşmasının yayınlanmasından sonra Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu aşağıdaki beyanatı yapmıştır:
ALENİ TEŞEKKÜR
Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu'-nun beyanatı
«— Bugün Türkiye ile Birleşik Amerika arasındaki İktisadî işbirliğinin en verimli e-serlerinden birini teşkil edecek olan Sakarya üzerindeki Sarıyar enerji santralına ait anlaşmayı Türkiye Hükümeti adına imzalamakla büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Bu santral sayesinde memleketimizin en mühim sanayi bölgelerini teşkil eden Kırıkkale, Ankara, Zonguldak, İzmit, Adapazarı ve İstanbul a-rasında kalan bölge için mühim bir enerji kaynağı temin etmiş bulunuyoruz. Bu başarı Amerikan - Türk işbirliğini ve Marshall Plânını en iyi tebarüz ettirecek bir âbide olacaktır. Bu sayede Türkiye’nin sanayi sahasındaki ilerlemesi büyük bir hız alacağı gibi,
İşçilerin sağlığı için tedbirler
Garp cephesinde bir şeyler var Almanya’yı mütekabil olarak hiç bir vecibe altımı sokmamakladır. Yani İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerika, böylece bu devletin müdafaasını bizzat üzerlerine almış bulunmakta ve ondan hiç bir şey beklememektedirler.
Batılı müttefiklerin böyle bir karar almalarında herhalde Kore’de yapılan son tecavüz harekelinin büyük bir tesiri olduğu muhakkaktır. Çünkü Ruslar, Doğu Almanya’yı baştan aşağı ko-münistleştirirken aynı zamanda hudut boyunda büyük bir kuvvet bulundurmaktadırlar. Eğer Die \Velt gazetesinin verdiği bir haber doğru ise, komünist Doğu Almanya ile barış andlaşması yapmak için bir de proje hazırlamışlardır. Bu projeye göre, Doğu Almanya 50 bin kişilik bir ordu teşkil edebilecek, ve içeride ayrıca, derhal askerî kuvvet haline kalbedilecek olan 100 bin kişilik bir inzibat kuvveti bulundurabilecektir. Ruslar aynı zamanda Batı Almanya’nın gemi ve, tayyare yapabilmesi için lâ-zımgelen müsaadeyi de vermekledirler. Andlaşma projesinin bir maddesine göre, Doğu Almanya-nın Birleşmiş Milletlere alınması hususu da ayrıca desteklenecektir. Bütün bunlar; gösteriyor ki, Ruslar, bir taraftan Doğu Almanya’yı bir peyk devlet halinde yutmıya hazırlanırken, diğer taraftan da, onu. Batı Almanya üzerine belâ etmeği, ve nihayet komünist Çin gibi Birleşmiş Milletlerin başına bir siyasî hâdise yüklemek fırsatını hazırlamayı ihmal etmemişlerdir.
İşte bütün bunlar göz önüne alınacak olursa, üç devletin Batı Almanya ile harp haline son verilmesi hakkında almış oldukları kararın ehemmiyeti kendiliğinden anlaşılır. Yalnız bu kararda hakikaten geç kalındığı inkâr e-dilemez. Şimdiye kadar nedense bu iş, hayli sürüncemede bırakılmış, belki de bunda, Fransa’nın ötedeııberi kuvvetli bir Almanya’dan duyduğu endişe fazla âmil olmuştur.
Hatırlarda olduğu gibi, Fransa, geçen asrın sonlarından yani 1871 den 1910 senesine kadar üç defa Alman istilâsına uğramıştır. İşte Fransızlar bu tarihî hakikatleri çok iyi anladıklarından Almanya’nın kuvvetle taazzuv etmesinden çok fazla endişe etmişler, ve Almanya ittihadına karşı vaziyet almışlardır. Gerçi şimdi de Almanya’nın silahlandırıldığı yoktur. Fakat Fransa görmüştür ki Rus emperyalizmi bir çığ gibi kendi ü-zerine doğriı yuvarlanmakta ve Doğu Almanya ile daha da büyümektedir. işte bunun üzerinedir ki, nihayet, Fransızlar dahi, kendileri için tarihî bir düşman telâkki ettikleri Almanya’nın müdafaasını üzerine almışlardır.
Fâkat şurasını söyliyelim ki, bugün dünya politikasının inkişaf şekli değişmiştir. Almanya, j yaptığı büyük hataları anlamıştır. Şimdi tehlike oradan değil, belki Rusya’dan gelmektedir. İşte bunun üzerinedir ki, üç devlet birleşmiş, ve Batıda demokrasilerin ve Avrupa’nın müdafaa hattını Elbe olarak tayin etmiştir. Bunun Batı Avrupa’nın korunması bakımından büyük bir ehemmiyeti olduğu muhakkaktır.
Yazımıza son verirken mühinı bir noktayı işaret etmeden geç-miyelim: Bir müdafaa hattının bir tarafını çizmek ve yalnız onu ilân etmek askerî stratejide olduğu gibi, siyasî stratejide de maksadı temine kâfi bir tedbir değildir. O halde Avrupa'nın bütününde, ve Orta Şark’ta da demokrasilerin müdafaa hattını a-çıkça göstermek ve bunu karşılıklı andlaşmalarla taahhüt altına almak gerektir. Fikrimizi bir misalle izah edelim:
Fransa, Majino hattı ile Almanya’ya karşı kendisini müdafaa edeceğini ümit ediyordu; fakat son harpte ne oldu? Hitlcr Almanyası, Belçika’dan sarkarak, Majlno’yu arkadan çevirdi. Ve düşürdü. O halde andlaşma-lar, ittifaklar, ve müdafaalar sistemlerinde de açık saha bırakmamak, ve böylece demokratik âlemin korunmasını her cephede kuvvetle tahkim etmek zaruridir. Çünkü aksi şekilde hareket etmek, veyahut bu işde geç kalmak, tamiri sonradan imkân dahiline sığmıyan mühim ve büyük bir siyasî hala olur.
i Almanya'nın müdafaası için sumaaııe uevıeı dairelerine alman kararlar gösteriyor ki, düşen vazifeyi yaparak bu yol Garp cephesinde bir şeyler vardan parti propagandasına de- dır. Fakat Şark cephesinde nevam ettiklerini ve bir taraftan den bir şeyler yoktur? işte buda kendilerine menfaat sağla- nu anlamak mümkün değil ! dıklarmı göstermektedir. Mümtaz Faik FENİK
teşkilâtında
(Başı 1 inci sayfada) hususta plânlarımızı hazırla -mış bulunuyoruz. Bu plânlar içerisinde köylünün bilgisini artırmak, hızla topraklandırmak, bol kredi sağlamak, köylüye damızlık temin etmelv başlıca yeri tutmaktadır. Bu maksatlarla düne kadar uğraşılmasına rağmen eski teşkilâtın memur yığını halinde bulun ması ve plansızlıkları bir netice almalarına engel olmuştur.
Gezilerim ve çalışmalarım arasında memnuniyetle şunu gördüm ki eleman mevcut, her türlü imkân var ama öteden beri bu işin başına salim düşünme yetkisini haiz olmıyan-ların gelmesi düzenini boz -muştur.
Memleketimiz ormancılığı meselesine gelince: Bütün mın-tekalarda halkın ve ormanın menfaatini en iyi şekijde ko -ruyacak bir yol takip ediyoruz. Arada bir eski zihniyetle hareket edenlerle mücadele et -mek lâzımgeldmekte ise de on lar da artık yeni çalışma sis -temimize alıştırılıyor ve çoğu alışmış durumdadır.
Bakanlar Kurulunda yeni orman talimatı ve Büyük Meclise verilecek olan yeni Orman Kanunu tasarısı ormancılığımızı daha düzgün bir şekle sokacaktır.
Tarım Bakanının tamimi
Diğer taraftan Tarım Bakanı Nihat îğriboz Bakanlık teşkilâ tına şu tamimi göndermiştir:
«Şimdiye kadar olduğu gibi bu son seyahatimde de nereye gittimse Bakanlığın çeşitli teşekküllerinde halk ve köylü i-le iyice kaynaşmış ve eski bir memur zihinyetiyle çalışmakta olan elemanlarımızın mevcut olduğunu üzüntü ile gördüm.
Hangi derecede olursa olsun ve ne kadar yüksek bilgi sahibi bulunursa bulunsun kendisini köylü ve çiftçilerden uzak tutan ve onunla dost olarak kaynaşmıyan bir memur veya mütehassısın bilgi ve çalışmalarından memleket ve millet hesabına umulan fayda bekic nemez
Bu gibilerin çekingen hareket ve çalışma tarz ve zihni -yetlerini değiştirmelerini, kendilerini bu halktan başka bir şey telâkki ederek köylüye ya naşmaya tehalük göstermemek gibi kötü bir düşünceden he -men kurtulmağa çalışmalarını aksi takdirde bu gibi eleman -lar ile işbirliği yapmaklığıma imkân bulunamıyacağını son defa hatırlatırım.»
Parti mi Tekel mi
Kısa süren amansız hastalı- 1 ğında karım Asude Vardar'ın 1 başında fasılasız bulunup ih- 1 timamlarıni esirgemiyen genç doktorlarımızdan bay Niyazi Tunga’ya, daimî şefkat ve bakımını esirgemiyen dahiliye mütehassısı Dr. Bay Raif Barbaros’a; konsültasyonlarda bulunmak zahmetini lütfeden ve tavsiyeleriyle hastanın hiç ol- ' mazsa ıstırabım azaltan profe-1 ‘ sör Dr. Asabiye mütehassısı B. Şükrü Yusuf Serıbaş’a ve profesör Dr. dahiliye mütehassısı Nusret Karasu'ya sonsuz şükran ve teşekkürlerimi sunmayı ' borç bilirim.
Hastalık sırasında yardımla-1 ’ rını esirgemiyen, cenaze mera- , siminde hazır bulunan veya bulunmayıp telefon, telgrafla ( başsağlığı dileğinde bulunan , akraba ve dostlarımıza teşek- , kür ederim. ;
Zeki Vardar
TEŞEKKÜR
Kızımız Şükriye Oral’ın ameliyatla yapılacak doğumunu Allahın yardımiyle buna lüzum bırakmadan kemali hazakatle başaran ve cidden ihtisasiyle memleket için iftihar edilecek olan Gülhane Hastahanesi Doğum Servisi Doçenti Sayın Alâ-addin Orhun’a ve Asistan Adnan'a ve Ebe Münevver Üre-ten'e derin teşekkür ve minnetlerimizin sayın gazetenizle iblâğını rica ederiz.
5560 Süer ve Oral Ailesi
(Başı 1 inci sayfada) edip tütünlerin satışını yapmamışsanız .eksper bir haftaya kadar bu hesapları kapayıp bir daha bu yıların mahsullerini almayacaktır. İlerde bir çare de bulunamıyacaktır. Mü racaatınızı yapıp malınızın sa tış muamelesini acele yapmanızı size haber veriyor ve rica ediyorum. 23/8/1950
C.H.P. İl İdare Kurulu Başkanı Haşim Tan
Cüzdan No: 947/2410
V
Bir tütün tüccarı olan C.H. P. Başkanının bu tamimi ne gibi bir maksatla çıkardığı zür ,ra arasında münakaşa mevzuu olmuş ve yüzlerce köylü işini | gücünü terkederek günlerce pro‘ (şehirde tütünlerine müşteri a-ıssısl | ramışlardır.
■ Bunlardan görüştüğüm bir kısım tütün zürraı bana aynen şunları söylediler:
i — Biz bu yazıyı alınca ve bilhassa yazıdaki cüzdan numaramızı görünce işimizi gücümüzü bırakarak şehre geldik, günlerce tütünlerimize müşteri aradık, fakat, çok yazık ki, yok pahasına fiyat teklif eden Hâşim Tandan başka bir alıcı ile karşılaşamadık.
1 Diğer taraftan Tekel idaresi bu yazıda bahsedilen emri almışsa niçin bize doğrudan doğ rüya tebliğ etmiyerek, bu işi cüzdan numaralarımızı vermek suretiyle C.H.P. ye havale etmiştir? Bunun mânasını anlayamıyoruz.
Bu misal, Sinop’da hâlâ C.
H.P. erkânının eski alışkanlık j saikasile devlet dairelerine
(Başı 1 inci sayfada) Yardım Bakanı Dr. Ekrem Hayri Üstündağ da şu telgrafı göndermiştir:
«Devletle milletin tam bir görüş ve işbirliği yapmak suretiyle yurdun sağlık dâvasını ön plâna adlığı bir sırada maddî kıymetinden başka halk sağlığı bakımından büyük manevî bir kıymet de taşıyan ve diğer hayırsever yurttaşlara da örnek teşkil edecek olan bağışınızı Bakanlığım adına şükranla karşılar, saygılarımı su-
Çalışma Bakanına cevap Sayın Süreyya ilmen, Ça-
mürekkep bir heyetle Malte-peye gidilmiş ve Süreyya Paşanın bağışladığı Narlı Dere çiftliğinde yapılacak sanatoryum yerinin tesbiti için tetkikler yapılmıştır.
Kendisi ile görüşen gazeteci lere Genel Müdür Cemâl Kiper şu izahatı vermiştir.
«— Artık İşçi Sigortaları Ge nel Müdürlüğünün malı olan Narlı Dere çiftliğinde inşa edilecek 400 yataklı sanatoryo-mun yerini tesbit ettikten sonra önümüzdeki ay içinde inşaata bağlıyacağız. Ayrıca burada bir de prevantoryom yapılacaktır.
lışma Bakanı Haşan Polatkan-
ın telgrafına şu cevabı gönder-

Sayın Haşan Polatkan
Değerli Çalışma Bakanı
işçi Sigortalan Eyüp’te Bahariyede, Kızıl Çeşme’de, Pa-şabahçe ve Üsküdar’da merkez dispanserleri yapmıya karar vermiştir. Bu dispanserlerimiz 24 saat açık kalacaktır. Her-
«Büyük milletime nâçiz bir hizmetten dolayı hakkımda ib-
hangi bir hastalık ve iş kazası
zal buyurduğunuz teveccüh his lerine müteşekkirim, Değerli
Ve enerjik şahsınızda
telefonla bu
dispanserlerden
birine bildirilecektir. Telefonu
büyük
bir dâvanın tahakkuku için be
nim c’e ufak bir yardımıma im
kân vermekle bana hayatımın
en büyük bahtiyarlığını hissettirdiniz1. Bütün teşebbüslerinizin yurt ve milletimiz için hayırlı olmasını diler, sevgi ve
alan merkez dispanseri iş yerine veya işçinin evine derhal en seri vasıta ile yardım eki-pini gönderecektir. Böylece en serî vasıta ile, sigorta ettiğimiz işçimizi tedavi imkânını bulacağız.
Bir mart 1951 den itibaren
saygılarımı sunarım.»
İşçi t ışeküllerinin teşekkürleri
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Fişek, Türk Hava Kurumu Uçak, Nazilli Basma fabrikaları işçileri ile Zonguldak ve Eskişehir işçileri sayın Süreyya îlmen'e şükran hislerini bildirmişlerdir.
tatbikine başlanacak umumî hastalık sigortası için gerekli hazırlıklarımızı yapmış .muh-
telif hastahanelerden yatak ki ralamış bulunuyoruz.
Sigorta Kurumunun hazırlığı
İstanbul, 21 (Telefonla) — İşçi Sigortaları Genel Müdürü Dr. Cemâl Kiper şehrimizdeki tetkiklerini bitirerek bu akşam Ankara’ya dönmüştür.
Bu sabah Sağlık Müdürü Faik Yargıcı ve doktorlardan
Zafer Kupası
(Başı 1 inci sayfada) ile beklenmektedir.
Demirspor ve Gençlerbirliği-nin geçen hafta noksan kadroları ile yaptıkları karşılaşmadan başka bugüne kadar esaslı bir maç yapılmamıştır. Zafer Kupası maçları dolayısiyle Ankara spor sevenleri Kurban Bayramını zengin bir spor pro gramı içinde geçirmek fırsatını bulmuşlardır.
İstanbul Sıhhî Kurumlar arttırma
ve eksiltme komisyonundan
Cinsi
Miktarı Beher kilo fi- Tutarı İlk teminatı ton
yatı Lira Kr. Lira

25
25
4
1
3.25
4.00
22.50
84.00
81250.—
100000.—
90000.—
84000.—
5312.50 6250.— 5750.— 5450.—
% 100 saf D.D.T.
(toz halinde) Kolloidal D.D.T.
Sulfaguanidin Sulfadimetildiazin
Yukardaki ihtiyaçlar bulaşıcı hastalıklar savaşma ait olup kapalı zarf usulüyle eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 11 Ekim 1950 çarşamba günü saat 15 te Ca-ğaloğlundaki Sağlık ve S. Y. Md. lüğü binasında toplanan sıhhî kurumlar satmalına komisyonunca yapılacaktır.
2 — İstekliler bu işe ait şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin, cari seneye ait Ticaret Odası vesikası ile 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu işe yeter ilk teminat makbuz veya banka mektupları olduğu halde teklifi havi kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyona vermeleri.
4 _ İstekliler, her dört kaleme de topyekûn talip olabildikleri gibi her kaleme ayrı ayrı da talip olabilirler.
5 — Postada vaki gecikmeler şayanı kabul değildir.
12901 (7043)—2091
Millî^Eğitim Bakanlığından
Bakanlık toplantı salonunda yaptırılacak olan 1220 lira keşif bedelli ahşap bölmenin ihalesi 28.9.1950 günü saat 15 te Bakanlık binasında Levazım Müdürlüğünde toplanacak artırma ve eksiltme komisyonunda yapılacağından isteklilerin muayyen saatte hazır bulunmaları; şartnamesinin her gün Levazım Müdürlüğünde görülebileceği ilân olunur. (7100)-2106
Köyceğiz Orman İşletmesi Müdürlüğünden
1 — İşletmenin Sansu sahil istif yerinde 1600 metreküp çam travers ve 64 metreküp çam kereste pazarlıkla satışa konmuştur.
2 — Çam travers ve kerestelerin beher mamul metreküpü 140 liradır.
3 — Muvakkat teminat 19457 liradır.
4 — Pazarlık 6 ekim 1950 cuma günü saat 15 te işletme binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
5 — Traverslerin bedeli karşılığı olarak altı ay vadeli ban-
ka mektubu da kabul edilecektir.
6 — Bu işe ait şartname örneği sin, İzmir, Fethiye, Muğla, Antalya Orman Genel Müdürlüğü ve Ankara lüğünde görülebilir.
İsteklilerin belirli gün ve saatte misyona müracaatları.
İstanbul, Adana, Mer-işletme müdürlükleriyle Merkez İşletme Müdür-teminatlarile birlikte ko-(7110)—2104
Turhal Kazova Sığır Islah İstasyonu Müdürlüğünden
Kurum müstahdemleri için alınacak olan hububatın ihale günü 25.9.1950 gösterilmiş ise de o gün bayrama rastladığından eksiltme 27.9.1950 çarşamba günü yapılacağı ilân olunur. 12963 (7063)—2095
Belediye Başkanlığından
Belediye komisyonu 22.9.1950 gününden itibaren perakende koyun etinin (170) kuruş, kemiksiz dana etinin (160) kuruş, kemiklisinin (120) kuruş, kemiksiz sığır etinin (140) kuruş, kemiklisinin (100) kuruş fiyatla satılmasına karar vermiştir.
Sayın halka ve alâkadarlara ilân olunur. (7124)—2097
Memleketimizin iki asırlık Şekercisi nefis mûlâtını sayın müşterilerine arzeder.
Müessesemizin Meşhur ve Safî Şekerden Mamul: Akide şekerleri, sade - güllü - portakallı lokumlar, sakızlı-fındıklı - fıstıklı - Hindistan cevizli - karışık lokumlar, çifte kavrulmuş badem şekeri, meyvalı fondan, halis badem - Hindistan cevizi ezmeleri, çiğ badem ezmesi, çikolata fondan, meyvalı drops, meyvalı karamela, sütlü kara-j melâ, karışık şeker, akidesiz karışık şeker, Golden - Ma-bel çikolatinleri, Nestle çikolatini, muhtelif drajeler.1 Akrabalarınıza ve Dostlarınıza götüreceğiniz en makbul hediye 1 kutu Hacıbekir şekeridir.
Hediyelik elvan şekeri
320
Hacı Bekir
Hacı Bekir
Yarım kiloluk fantazi kutular :
275 kuruş
900 Gramlık fantazi Kutular :
500 kuruş
Merkezi: Ulus - Bankalar caddesi No. 4 — Tel: 14159 Şube: Yenişehir - Atatürk Bulvarı No. 205 — Tel: 24012
Sayın Ankara halkına müjde
Uzun zamandanberi kapalı bulunan Ankara’nın tanınmış Dian ALTAN KUNDURA Mağazası bu kere büyük fedakârlıklarla teminine muvaffak olduğu en son modelleriyle tekrar Adliye yanındaki yeni dükkânlarda açılmış olduğunu muhterem müşterilerine müjdeler. ALTAN Kundura Telefon: 11090. r '
Sihirli “ PRESTO „ zarfları
En son Amerikan ioadı. Pateni
İğnesiz, ipliksiz, zahmetsiz, masrafsız, çamaşırlarınıza, çocuk takımlarına, sporcu gömleklerine, sofra ve karyola takımlarına, her türlü elbise üzerine, bir defa ütü geçirmek suretiyle renkli ve en zarif markalar, çiçekler, resimler, dekorlar yapar.
Ankara, Çankırı, Kayseri, Kırşehir, Yozgat vilâyet ve kaza1 merkezleri için bayi aranmaktadır.
Toptan satış yeri: Celâlettin Rodoslu, Atatürk Bulvarı. No. 215 Telefon: 23667 Tel. Rodoslu, Ankara. 5561
Ankara Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Dekanlığından
Fakültemiz tecrübe ve koşum hayvanlarının ihtiyacı olan aşağıda cins ve miktarlariyle muhammen fiyatları yazık (4) kalem yem açık eksiltme suretile satın, alınacaktır.
Teminatı (332) liradır.
İhale 9.10.1950 pazartsi günü saat 10 da Fakülte binasında müteşekkil Komisyon tarafından yapılacaktır.
Şartname ve daha fazla izahat almak isteyenlerin Fakülte Levzım Şefliğine müracaatları.

Kuru ot
Yataklık sap
Keten tohumu küspesi
Beher kilo F.
Miktarı

Tutarı Lira Kr.
20 ton
10 ton
6 ton
500 kilo
2400 00
650 00
1200 00
175 00
4425
(7065)—2096
Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünden
Teklif verme suretiyle muhtelif cins ve ölçüde takım çeliği pazarlıkla satın alınacaktır. Bu işe ait tekliflerin 2.11.1950 oerşembe günü saat 14 e kadar Ankarada idare merkezinde Malzeme Dairesi Başkanlığına verilmiş olması lâzımdır.
Şartnameler Ankara Merkez ve Haydarpaşa veznelerimizde 7 lira mukabilinde satılmaktadır. (6922)—2089
Tapulama ilânı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden:
Aydın iline bağlı Germencik ilçesinin belediye sınırları dışında kalan yerlerindeki (bütün köyler ve bucaklar dahil) gayrimenkul malların 5602 sayılı tapulama kanunu hükümlerine göre tapulanmasına 23.10.1950 terhinden itibaren başlanacağı ilân olunur. (7001)—2090
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından
12, 14/7/1950 gün 2603 sayılı ilânımıza ektir.
Haşimî Ürdün Kırallığınca yeni ihraç edilen Dinarla, tedavülden kaldırılmış olan Filistin liralarının tebdil müddeti 30.9.1950 tarihine kadar uzatılmıştır.
Ellerinde Filistin lirası bulunanların yeni evrakı nakdiye ile tebdil ettirmek üzere, en geç 30 eylül 1950 tarihinde Ürdün
de bulunmak üzere bunları behemehal bir banka vasıtasiyle
mezkûr memlekete göndermeleri lüzumu ilân olunur.
CEBECİ SİNEMASINDA
Ankarada ilk defa hiç görülmemiş İki büyük film birden
1— Ormanlar Kralının intikamı
Türkçe sözlü
Jon Halle, Patricia Morisson
2— Çapkın Scnytorite The G«ay Senorita
Cim Bannon, Stife Fokaıt
Ormanlar: 14-17-20.30 Scnyorita: 15.30-18.30-22.10 Bugün devamlı ucuz halk matineleri vardır. ‘Salon: -10 — Balkon 70 Kr,
(7122)—2103
22/9/1950
Z A F B B
Sayfa • 5
^^^♦vv*»»»********************************»»************»************************»*****»*********************^» rjiı ı ı I p rr i • • n
TVvU Orman RUfmocî İlânları Zablta memuru alınacak B ?P T™ Bastırılacak Meylet vrman işletmesi ııanıarı Ank„.BelcdlyoB„„dan, .
k»*********»******************************************************************************************************^ I 1 — Belediyemiz zabıta teşkilât kadrosunda açık bulunan baskı işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur

\^^^^^^^^»»%^w»»**%*»*%**********************************************************************v**************^
Nevi
I
Devlet Orman İşletmesi Merkez Müdürlüğünden:
Miktarı
M3 Dm3
M3 bedeli Lira
260
230
150
75
125
Birinci İkinci Yerli Göbek Ufak
1 — Yukarıda miktarı ve metreküp bedeli yazılı Ayancık fabrikasınca hazırlanan fırınlanmış kayın keresteleri ellişer ve yüzer metreküplük 78 parti halinde pazarlıkla satışa çıkarılmıştır.
2 — Satış 29.9.1950 cuma günü saat 15 te merkez müdür-'üğünde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — 500 M3 e kadar alanlardan istedikleri takdirde 3 ay vadeli 500 M3 ten fazla alanlardan 6 ay vadeli banka mektubu kabul edilir.
4 — Teminat %7, hesabiyle alınır.
5 — Bu işe ait şartnameler Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde ve Merkez İşletmesinde, İstanbul, İzmir, Ayancık ve Mersin işletme müdürlüklerinde görülebilir.
(6999)—2055
Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Keltepe Bölgesi emvalinden olup Karabük istasyon deposunda mevcut 30 kuruştan aşağı 703 adede denk 183.151 M3 727 adede denk 181.680 M3 köknar tomruğu ile 30 kuruştan yukarı 422 adede denk 191.132 M3 ve 380 adede denk 150.945 M3 ile 506 adede denk 216.522 M. köknar tomrukları 15.5.1950 tarihinden itibaren 17 gün müddetle 5 parti halinde ve açık artırma suretile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık artırma 2.10.1950 pazartesi günü saat 10 da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon ö-nünde yapılacaktır.
30 kuruştan aşağı olan köknar tomruklarının ı men bedeli 22 lira 30 kuruştan yukarı olanlarının ise dır.
Her parti için ayrı ayrı %7,5 hesabiyle geçici teminat
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul işletmeleriyle işlet-nemizde ve Keltepe Bölge Şefliğinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları.- (7025)—2051
muham-ı 33 lira-
Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Büyükdüz Bölgesi emvalinden olup Karabük istasyon deposunda mevcut 30 kuruştan yukarı 246 adede denk 150.923 M3. ve 225 adede denk 163.099 M3 köknar tomruklan ile 30 kuruştan aşağı 90 adede denk 22.063 M3 köknar tomruğu 14.9.1950 tarihinden itibaren üç parti halinde ve açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık artırma 29.9.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 10 da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
30 kuruştan yukarı olan köknar tomruklarının metrküpü-nün muhammen bedeli 33 lira 30 kuruştan aşağı olanlarının ise 22 liradır.
Her parti için %7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul işletmeleriyle işletmemizde ve Büyükdüz bölge şefliğinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaat-.
lan. (7026) — 2050
Devlet Orman İşletmesi Daday Müdürlüğünden:
İşletmemizin Ballıdağ ormanı Sazak mevkiinde meçhul şahıslar tarafından kesilmiş olan 1014 metreküp çam tomruğunun nakil ve istif işi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Sökü deposu kesim mahalline 5 kilometre uzaklıkta ve şose kenarında bulunup araba yolile ormana bağlıdır.
3 — Beher metreküp tomruğun nakil ve istif işi için muhammen bedel on lira olup tutar bedelinin %7,5 olan 855 lira geçici teminat olarak işletme veznesine yatırılacaktır.
4 — Eksiltme 9.10.1950 pazartesi günü saat 15 te Daday işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
5 — Bu işe ait şartnameler Orman Genel Müdürlüğü ile İstanbul, Ankara merkez Kastamonu, Araç işletme müdürlükleri ile işletmemizde görülebilir.
6 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evraklarile komisyona müracaatları. (7079)—2092
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
A K TİF
LİRA
Sermaye: İhtiyat Akçesi;
baltly
Tahvilleri:
Mevduat:
Döviz TıaahhuUeri:
Muhtelif:
27.019.213,55
12.091.000,—
1.437.334,99
1.479.697,91
6.835.924,51
350.252.329,14
1 Temmuz 1938 tarihinde
Iskonto lıaddi % 4 altın üzerine avans % 3
(«İtibar! kıym b— Banka inalı Avanslar: Altın ve döviz Tahviller üzerine avans .... Hazîneye kısa vadeli avans
Tedavüldeki Banknotlar: Deruhte edilen evrakı nakdly maddek
Hissedarlar:
Muhtelif:
Altın: Safi Klg.
Ufaklık .........
Dahildeki Muhabirler: Hariçteki Muhabirler:
îafl Klg. ...
Borçluları:
28.485.041.49
1.908.683,27
Senetler Cüzdanı Ticari senetler ..
Tnhvillor Cüzdanı
I 1 — Belediyemiz zabıta teşkilât kadrosunda açık bulunan Devlet Orman İşletmesi Bursa Müdürlüğünden: 20 5er llra kadr° maash zabl,a memurluklar,na asalda yarıl,
nitelikleri haiz olanlar arasında yarış sınavı ile zabıta memuru i 1 — işletmemizin Çekirge deposunnda mevcut 157.473 alınacaktır.
metreküp orman okulu inşaatından bakiye çam kalaslar bir A — Belediye Memur ve Hizmetlileri Tüzüğünün 3 üncü ilân beş metreküp partiler halinde 21.9.1950 tarihinden itibaren maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak,
15 gün müddetle açık arttırma suretiyle satılacaktır. B — En az orta okul mezudu bulunmak,
1 C — Fiilî askerlik ödevini yapmış, ihtiyata kaydolunmuş bulunmak,
Ç — 30 yaşından yukarı yaşta olmamak,
D — Boyu bir metre altmış beş santimden aşağı olmamak, E — Fena hallerde tanınmış bulunmamak,
F — Namus ve Haysiyeti muhil bir suçla mahkûm dilmiş olmamak,
G — Ecnebi kız veya kadınla evli veya yaşar bulunmamak,
4 - Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, An- H _ yücutca sağlam olduğu tam teşekküllü bir hastane kara merkez, İstanbul, İnegöl, Orhaneli, Mustafakemalpaşa saghk kuruıunca muayene neticesinde tesbit olmak, işletmelerinde ve işletmemiz merkezinde görülebilir. Bu şartıarı tevsik eden belgeler ibraz edilmedikçe talip sı-
İsteklilerin evrakı müsbite ve ilk teminatlarile komisyona nava kabul edi]mez.
müracaatları. (7022)—2065 2 _ yukarda yazılı şartlan haiz bulunanların 14.10.1950 cu-
martesi günü saat 13 e kadar dilekçelerino bağlıyacakları kimlik belgesi, askerlik terhis tezkersi, tahsil vesikası, aşı kâğıdı, hal tercümesi, 9X12 ebadında 4 adet fotoğrafları ile birlikte Ankara Belediye Başkanlığına başvurmaları 16.10.1950 pazartesi günü saat 9 da sınavları yapılmak üzere Ankara Halkevi kitaplığında hazır bulunmaları ilân olunur. (6928 - 2032)
2 — Açık arttırma 6.10.1950 cuma günü saat 15 te işletmemizde komisyon önünde yapılacaktır.
I 3 — Çam tahtanın muhammen bedeli 90; çam kalasın 80; çürük kerestenin 25 ve çürük odunun tonu 25 lira olup tutar bedelleri üzerinden yüzde 7,5 hesabiyle muvakkat teminat alınır.
Devlet Orman İşletmesi Düzce Müdürlüğünden :
1 — İşletmemiz kereste fabrikası istif yerinde mevcut 63099 adet karşılığı 900.684 metreküp normal köknar kerestesi 9 parti, 73600 adet karşılığı 43.199 metreküp köknar bağdadiye çıtasiyle 15260 adet karşılığı 73.067 metreküp anormal köknar kerestesi iki parti ve 11371 adet karşılığı 115.272 metreküp ıskarta köknar kerestesi 1 parti olmak üzere 12 parti halinde açık arttırmaya konulmuştur.
3 — Beher metreküpünün muhammen bedelleri normallerin 108 bağdadiye ile anormallerin 80 ve ıskartaların ise 70 lira olup her parti için %7,5 teminat alınır.
Belediye başkanlığından
Mezbaha civarında derihane karşısındaki tecrithancde bilû-2 — Açık arttırma 29.9.1950 cuma günü saat 15 te İşlet- mum tek tırnaklı hayvanlarda umumî ruam muayenesine baş-memiz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır, (anmıştır. Muayeneler her gün saat 9 - 12, 14 - 17 kadar yapılmaktadır. Muayeneden geçiriln tek tırnaklı hayvanlara sağlamlık vesikası verilecektir.
Bu vesikayı almamış bulunan ve dolayısiyle hayvanını muayeneye getirmemiş olan hayvan sahipleri hakkında kanunî ko-
4 — Bu satışa ait şartnamelerde eb’at listeleri Orman Ge- vuşturma yapılacak ve hayvanlan da karantian altına alınarak
nel Müdürlüğü ile İstanbul, Ankara, Adapazarı, Bolu ve İş- şehir dahilinde seyrüseferden menedilecektir. Mahaller üzerin-■etmemiz Müdürlüklerinde görülebilir. de muayene günleri aşağıda y azılmıştır. İlân olunur.
_ .. , . , . , , 16/9/1950 İçcebeci Öncebe ci, Demirlibahçe ve Sakarya ma
5 - İsteklilerin belli gun ve saatte geçici teminat akça- halleleri muhtarhkıarı.
laı iyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları. (70291-2048 18/9/1950 tncesu, ToprakIlk) ı No. lu Cebeci 2 No. lu Cebeci
muhtarlıkları.
19/9/1950 Akbaş, Başkır, Çeşme, Demirfırka, İçkale muhtar tıkları,
ıııuuüAuj, «uu uco)i»cu«uuh 20/9/1950 Kılıçaraslan, Özbeyler, Pazar, Sutepe, Şenyurt 14.9.1950 tarihinden itibaren -nuhtarlıklan.
27/9/1950 Şükriye, Yalçmkaya, Yenihayat, 1 ve muhtarlıkları.
Karabük Belediye Başkanlığından
1 — 3 numaralı caddenin toprak hafriyatı, parke kaldırım döşemesi ve bordur vaz’ı işleri vahit fiyat üzerinden açık ek-2 No. lu siitmeye konmuştur.
. . . , .... , „ ------------- — Birinci keşfi 27586.00 lira olup buna göre muvakkat
2 — Açık artırma 11.10.1950 çarşamba gunu saat 15 te 28/9/1950 Spor mahallesi, Cumhuriyet mahallesi, 7 No. lu teminatı 2068 95 liradır
işletmemiz binasında toplanacak komisyon önünde y.p.la- muhtarlıfo 3 - BU işe ait eksiltme evrakı 133 kuruş mukabilinde be-
çaktır. 29/9/1950 Doğanbey, Ege, istiklâl, Kızılelma, Misakımillî tediyeden alınabilir.
muhtarlıkları. 4 — Eksiltmeye girebilmek için gününden 3 gün evvel be-
30/9/1950 Özgen, Sakalar, Ülkü, Yeğenbey, Yenice mahalle- lediyeden yeterlik belgesi alınması lâzımdır.
leri muhtarlıkları 5 — Ekslitme 29.9.1950 cuma günü saat 16 da belediye en-
. -------- 2/10/1950 Akalar, Çimentepe, Demirtaş, Dua Tepe mahalle- cümeninde vanılacaktır 1904a (70411 9071
İzmir, Eskişehir, Denizli, Burdur, Antalya işletme leri muhtarlıkları. cumenınue yapuacaktır. 12843 (7041)—2071
3/10/1950 Koyunpazarı, Kurtuluş, Meydan, Nazımbey mahalleleri muhtarlıkları.
4/10/1950 Dumlupınar, Gündoğdu, İnönü, Kırgız mahalle-
leri muhtarlıkları
5/10/1950 Uğuz, Sümer, Turan, Erzurum, mahalleleri muhtarlıkları.
Altındağ 1 — 10 (dahil) numaralı ve Atıfbey 1 — 6 (dahil) numaralı Aktaş 1 — 2 ve Yenidoğan 1 — 6 ve Akköprü, Altıntaş ve Anafartalar, Bozkurt, Fevzipaşa, İnkılâp, Îsmetpaşa, Köprübaşı, Necatibey, öztürk, Tabakhane, Yenituran mahalleleri muh tarlıkları içinde bulunup muayeneleri yapılmayan tek tırnaklı hayvanların da 5/10/1950 günü getirilmeleri. (6927) 2033
Devlet Orman İşletmesi Eğridir Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Cire bölgesinin Eğridir İstasyon istif yerinde'mevcut 1719 adede denk 202 metreküp 288 desimetreküp çam kerestesi İki parti halinde lı.a.ıauu laıııııııueıı ıııuaıeıı onbeş gün müddetle açık artırma suretiyle satışa konmuştur.
Beher metreküpünün tahmini bedeli 110 liradır. Her parti için %7,5 hesabile muvakkat teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde ve t i,İst. ‘ müdürlükleriyle işletmemiz müdürlüğünde ve Konya, İsparta, Ş. Karaağaç, Keçiborlu bölge şefliklerinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve
minatlarıyle komisyona müracaatları. (7077)—2094
Devlet Orman İşletmesi Bilecik Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Muratdere deposunun 6 ve 9 No. lu istiflerinde mevcut 231 adede denk 81.861 metreküp çam tomruğu 2 parti halinde yine Muratdere deposunun 4, 5, 7 No. lu istiflerinde mevcut 655 adede denk 243,831 metreküp köknar tomruğu 3 parti halinde yine Muratdere deposunun 1 No. lu istifinde mevcut 315 adede denk 44,170 metreküp kayın tomrukları 18.9.1950 gününden itibaren 15 gün müddetle açık artırma suretile satışa çıkarılmıştır.
te-
Yarınınızı
Bugün hazırlamalısınız!
Otomobil bilgisi bu hazırlığın esasıdır.
Ankara
Şoför Okulunun
Ekim devresi ay başında açılıyor
Kayıt muamelesi başlamıştı: Müracaat saatleri: 14—18 arası. Tel: 21649. îsmetpaşa Cad. No. 4
Garaj Bahçelicvler yolu Otonam garajı
(5542)
2 — Açık artırma 3.10.1950 gününe rastlıyan salı günü saat 15 te Bozüyük orman bölge şefliği binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. 6 ncı partinin beher metreküpünün muhamrhen bedeli 41,50, 9 uncu partinin 55,00, 4 üncü partinin 40,00. 5 ve 7 No. lu partilerin 54,00. 1 IJJo. lu partinin 20,00 liradır. %7,5 hesabile geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara Orman Genel Müdürlüğünde Eskişehir, İnegöl işletme müdürlüklerile Bozüyük, Mu-ratdere Orman bölge şefliklerinde görülebilir.
4 — İstiflilerin belirli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk
teminatlarile komisyonumuza pıüracaatları. (7078)—2093
Devlet Orman İşletmesi Çoruh Müdürlüğünden:
ı 1 — İşletmemiz Üçsu bölgesi Naldöken istifinde mevcut 1037 adede denk 559.847 M3. ladin tomruğu 18.9.1950 tarihinden itibaren 10 gün müddetle açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 29. Eylül. 1950 cuma günü saat 15 te Ardanuç Üçsu bölge binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Beher metreküpünün tahmini bedeli 20 liradır. Bu iş içip %7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Ankara, Rize, Trabzon, Çoruh İşletme müdürlüklerinde ve Üçsu bölge şefliğinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları. (7021)—2053
Pamuk döküntüsü ve
üstüpü satılacak
Sümerbank Malatya Pamuklu Sanayii Müessesesinden:
1 — Aşağıda cins ve miktarları yazılı tali hasılât 11 ekim 1950 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 14 de Malatya’da
r- Müessesemiz binasında pazarlıkla satılacaktır. Teminat akçeleri şartnamelere eftli listelerde gösterilmiştir.
2 — Satış şartnamelerimiz İstanbul’da Sümerhanda Alım ve Satım Müessesesi satış şubesinden, Kayseride Pamuklu Sanayii Müessesesinden ve Ankarada Sümerbank Satış Mağazasından parasız olarak alınabilir.
3 — Malları her gün Müessesemiz ambarında görmek mümkündür.
4 — Müessesemiz satışı yapıp yapmamakta serbesttir. Miktarı
Kğ.
16 Eylül 1950 vaziyeti
PASİF
10 Liraya
Halis ve en iyi cins Brezilya
KAHVE
İbrahim Melek
Ticarethanesi Merkez ve şubelerinde Telefon: 13241. (5388)
6500 5000 7000 7000 6000 5000 1000 2500 1000
275
15.791.031.66
Kiralık daire
Öncebeci Samur sokak Yıldız ap. 3 oda, 1 lıol, banyo v.s. muhtevi daire kiralıktır. (Havagazı yoktur).
Tel: 11602 ye müracaat olunması. (5550)
Ucuz arsalar
Keçiören, Çift asfaltta imar parseli 1000 M2. içinde meyve ağaçlı arsalar ucuz verilecek. Tel: 16142. (5539)
------------------- — „„—— vcp takviminin baskı işi kapalı zarf usıilü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 Muhammen bedeli 11.000 lira ve muvakkat teminatı 825 liradır.
3 İhale 2.10.1950 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat 15 te Çankırı caddesinde Nurettin Baki Ersoy Apartmanında Genel Müdürlüğümüz satınalma komisyonunca yapılacaktır.
4 Daha fazla izahat ve parasız şartname almak istiyen-lerin aynı binada Genel Müdürlüğümüz idari işler müdürlüğüne, İstanbul’da İstanbul Radyosu Müdürlüğü idari işler şefliğine müracaatları ve taliplerin muayyen gün ve saatten bir saat evveline kadar bu işi yapabileceklerine dair mahalli Ticaret ve Sanayi Odasından alacakları belgelerle birlikte kabalı zarflarını komisyon başkanlığına vermeleri ilân olunur.
___________________ (6835)—196
Tapu ve Kadastro Genel Müdürüğünden
1 — Tapulama teknisyenleri için 300 adet iş çantası a-çık eksiltme suretile satın alınacaktır.
2 — îhale 28.9.4O5O tarihine rastlıyan perşembe günü saat Dİ de Genel Müdürlük binasında yapılacaktır.
3 — Muhammen bedeli 9 bin lira olup geçici teminatı 675 liradır.
4 — Nümune ve şartnamesi her gün komisyonda görülebilir.
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte bulunmaları ilân
olunur, (6607)- 4072
Devlet Üretme Çiftlikleri Genel müdürlüğünden
1 — Merkez atölyemiz İhtiyacı için bir adet frenleme tezgâhı satın alınacaktır.
Fenni şartnamesi Ankara'da Makine Müdürlüğünden, İstanbul’da Balık Pazarı Süngerciler sokak No. 83 de Yollama Müdürlüğünden alınabilir.
2 — İsteklilerin 10.10.1950 tarihine kadar teklif mektupları verilmesi,
3 — Genel Müdürlük tezgâhı alıp almamakta serbesttir.
(6736)f 1970
Millî Eğitim Bakanlığından
Bakanlık merkez binası ile istasyondaki binada noksan olan yangın söndürme âletinden 8 kalemin muhammen bedeli 2096 lira 75 kuruştur. İsteklilerin, şartnamesini Yenişehirde Bakanlık binasında Levazım Müdürlüğünde her gün görebilirler. Açık eksiltmesi 6 ekim 1950 günü saat 15 te Satınalma Komisyonu huzurunda Levazım Müdürlüğünde yapılacaktır. İhaleye gireceklerin 0,075 teminat akçasını yatıranlar iştirak edebilirler —
(7006) — 2054
C l N S t
Birinci sınıf pamuk telefi
İkinci sınıf pamuk telefi
Üçüncü sınıf pamuk telefi
Dördüncü sınıf pamuk telefi
Temiz üstübü haşıllı beyaz ufak
Temiz üstübü haşılsız renkli ufak
Temiz üstüpü haşıllı renkli ufak
Kirli ve yağlı üstübü
Temiz levent sonu üstübü haşılsız renkli 5 metreden
Temiz levent sonu üstübü haşılsız beyaz 5 metreden uzun (7038)—2072
Bir adet arazöz satın alınacak
Zonguldak Belediye Başkanlığından:
Kapalı zarfla eksiltmesi yapılacak olan arazöze talip zuhur etmediğinden bir ay müddetle pazarlığa konulmuştur.
Markası serbesttir. Fabrika tonajı beş ton olacaktır. Su tankı üç ton su alacak ve fabrika yapısı olacaktır. Motor takati 110 beygir kuvvetinde olacaktır. Teslim müddeti dört aydır.
Muhammen bedeli 20.000 lira olup geçici teminatı 1500 liradır.
Pazarlık 9 Ekim 1950 pazartesi günü saat 15 te Belediye Komisyonunda yapılacaktır.
Bu işe girmek istiyenler teminat makbuzları ile birlikte belli gün ve saatte hazır bulunabilirler veya teklif mektubu gönderebilirler.
Buna ait şartname Zonguldak Belediye Başkanlığından istenebilir. (6993) — 2059

İstanbul Telefon Başmüdürlüğünden
1 — İdaremiz için şartnamesine uygun olarak kapalı zarf usulü ile on ton kurşun levha satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel 15.000 onbeş bin lira olup geçici teminat 1125 binyüz yirmi beş liradır.
3 — Eksiltme 3/10/1950 salı günü saat 15 de Tahtakale telefon başmüdürlüğü satın alma komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartnamesi bedelsiz olarak mesai saatlerinde levazım amirliğinden alınabilir.
5 — İsteklilerin kanuni vesikaları ile usulüne uygun tek-
lif mektuplarını muhtevi kapalı zarflarını münakaşa saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri. Postada vukubula-cak gecikmeler kabul edilmez. 12758 (6970)—2034
ZAFER
22/9/1950
Sayfa : 6
Z'
konserlerine devam etmektedir
Telefon. 213
Sabite Tur
^%Bomonti Bahçesinde
Kıymetli Sanatkâr ZEHRA BİLİR
Zehra Bilir
Bayramın birinci gününden itibaren Kıymetli ses sanatkârı SsbîtS Tllf
Kısa bir zaman için sahnemizde
YEMEKLİ Masalar numaralıdır. Hariçten yemek getirmek serbesttir.
ALMANYA n,n
Dünyaca tanınmış
BLAUPUNKT
MARKA
Pilli, elektrikli salon radyoları ile uzun, orta ve iki kısa dalgalı OTOMOBİL RADYOLARI
OTOMATİK
PİKAP ve
iler çeşit elektrik, radyo, telefon malzemesi.
GUGUKLU
SAATLERİNİ
(Bayram hediyesi ve torunlara intikal eden aile hatırası olmak üzere).
Müessesesinde
Sayın AnkaralIlar
Mübarek Kurban Bayramınızı büyük sevinçle kutlar nadide bayram hediyelerimizi •Nefis Şam baklavaları» nı eylül cuma günü sabahından itibaren Yenişehir’deki Sakarya caddesi 3 numaralı Şamlı Hacı Naim’den temin edebilirsiniz. Telefon : 21864.
Sayın AnkaralIlara
Bilûmııın giyim ve Kumaş ihtiyacınızı BÜYÜK MAĞAZAdan
Ucuz, zarif, sağlam olarak temin edebilirsiniz. Bir defa tecrübe kâfidir.
Anafortalar Cad. No. 300 Tel: 15149
Hikmet Ünal ve Or. Kol. şt.
Ankara .şubesi
Not: Bayan tezgâhtarlara ihtiyaç vardır. Dolgun ücret verilir. (2718)
Belediye Başkanlığından
Belediye hududları dahilinde 950 genel nüfus sayımı hazırlıkları bitmiştir.
22.10.1950 pazar günü yapılacak nüfus sayımı son defa siyah yağlı boya ile kapılara konan numaralar üzerine yapılacağından 940 - 945 sayımlarında konulan numaraların hiç bir suretle kıymet ifade etmiyeceği sayın Ankaralı hemşehrilere ilân olunur. (7034)—2073
ı
R ET İ S
UYGUN 4FİAT VE ŞARTLARLA BULABİLİRSİNİZ.
An.ıfartalar cad. Vakıf İş Hanı No. 110 Tel; 16121 (5511)
P. K. 334
«li
Yozgat 6. J. Er Okulu A. Komutanlığından
Cinsi Miktarı
Klff.
Muh. Geçici T. bedeli
Li. Krş Li. Kış.
İhale şekli
İhale T.
Saati
Bulgur 35000 16800 00 1269 0ü Kapalı zarf 5/Ekim/950 14.00 de
1 — Yukarda miktar ve muhammen bedeli gösterilen Bu’gur J. Er. Ckul Alayı binasında s-tmalma komisyonu tarafından alınacaktır.
2 — Teklif mektuplarının 5/Ek»m/950 Perşembe günü ihale tarih nden bir saat evveline kadar-komisyonda bul ur-durulması. Postada gecikme kabul edile ez.
3 — Bu işe çit şartname İstanbul ve Ankara Jandarma Satın A ma Kom'syon başkanlıklarından, Yozgatta Okul Alayından bedelsiz olanak temin edileb lir.
4 — Taliplerin belirli günde kanunî be'geleri ile birlikte hazır bulunmaları ilân olunur. (6983)—(2041)
Şekerci Cemal Çapraz
İ:.önü Bulvarı Hamamönünde
Kokulu akide şekeri ....180
Nefis badem ezmesi ......280
Çifte kavrulmuş badem şekeri .................260
-Vanilyalı badem .......280
Güllü Sakızlı lokumlar .180
Srde lokum ............. 70
Fantazi çiklotin Liyon -
İmren ..................570
Çikolata fondan Liyon -İmren ..................480
Çikolata fondan kutularda
İmren ...................480
Diğer çeşitlerimiz de başkalarından daha güzel daha ta?
Telefon: 11885
(5546)
Ankara Pasta Salonu
Ankaranın tanınmış pasta ve şekercisi Ferhat Tekalev Bayrım için itina ile hazırladığı nefis bayram çeşitlerinin fiyat listesini aziz müşterilerine arzeder.
2.
TEK ALEV
L. K.
2761
İzmir Yollar 2 ci Bölge müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş : İzmir - Bergama yolunun 15 + 600 — 32 4- 200 Km. ler arasındaki sanat yapıları ıslah ve tevsili işi olup keşif bedeli 45767.64 liradır.
2 — Eksiltme 29.9.1950 Cuma günü saat 11 de Yollar 2. Bölge Müdürlüğünde toplanan komisyonda kapalı zarf usulü ile yapılacaktır. ■
3 — Eksiltme evrakı Bölge kaleminde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için :
a) İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi surette başarmış veya idare ve denetlemiş olduklarını ispata yarar belgelerini, Bölge Müdürlüğünden aldıkları tanıtma beyannamelerini «mütaahhit ehliyet beyannamesi, mütaahhit plân ve teçhizat beyannamesi» bağlamaları ve eksiltme gününden en az üç gün önce yazı ile Bölge Müdürlüğünd müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları.
b) 1950 yılı ticaret odası belgesine haiz olmak,
e) 3432.58 lira geçici teminat yatırmaları,
5 — isteklilerin 2490 sayılı kanun hükümldri gereğince ha-zırlıyacakları yükleme mektupları zdrfının arkasına mum yapıştırılacak para ile olmamak şartile mühür veya imza ile iyice kapatılması ve eksiltme günü saat 10 a kadar makbuz karşılığında komisyon reisliğine vermeleri.
I Postada olan gecikmeler kabul edilmez. (6824)-(1994)
Nakliyat’yaptırılacak I
Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara Bölge Müdürlüğünden:
1 — Aşağıdaki müfredatlı cetvelde adları yazılı anbarları- I mızda mevcut veya bundan sonra mübayaa edilaecek Ofisimize ait hububat, bakliyat vesair maddelerin hizalarında gösterilen mahallere nakli işi açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme anbarlann hizalarında gösterilen günlerde Ankara Bölge Müdürlüğü binasında teşekkül edecek hususî ko- I misyon önünde yapılacaktır.
3 — İsteklilerin karşılarında gösterilen geçici teminatlarını | eksiltmeden bir saat önceye kadar Ankara silosu yanındaki Ankara İşletme şefliği veznesine yatırmaları ve alacakları mak-ouzları ile ihale saatinden evvel komisyona baş vurmaları lâzımdır.
4 — Bu işe ait şartlaşma ve sözleşme tasarıları beş lira karşılığında Ankara Bölge Müdürlüğü Ticaret servisi ile cetvelde yazılı anbar şefliklrinden temin edilir.
Hububatın teslim olunacağı mahal: Mucur; Taşınacak istasyon: H. Dede; Taşınacak miktar: 1500 ton; Eksiltme tarihi: 27.9.1950; gün: çarşamba; saat: 15.30; teminat: 1500 lira; gün- . lük nakil tonaj: 50 ton.
Hububatın teslim olunacağı mahal: Boğazlıyan; Taşınacak | istasyon: Fakılı; Taşınacak miktar 1500 ton; eksiltme tarihi: , 27.9.1950; gün: çarşamba; saat: 16.30; teminat: 1500 lira; günlük nakil tonajı: 50 ton. (6916)—2025
DEVAKİN
Beherinde 0.15 Gr. kinin vardır. Soğuk algınlığını,
NEZLE, GRİP. ROMATİZMA
; i ve bütün ağrılara, karşı
Karacabey cumhuriyet savcılığından
Karacabeyde yeni inşa edilecek ceza evi inşaatı 60756 li-
89 kuruş keşif bedelile ve kapalı zarf usulile eksiltmeye
Açık eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
I 1 — Haydarpaşa Nümune Hastahanesi kalorifer tesisatı anarımı açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli (26035) liradır.
Eksiltme 5/10/1950 tarihinde perşembe günü saat 15 de İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Eksiltmeye ait evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme bayındırlık işleri genel, hususi ve fennî şartnameleri, proje keşif hülâsasile buna müteferri diğer evrak dairesinde görüle-
| 3 — Eksiltmeye iştirak etmek için taliplerin (1952) lira
I (63) kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve 950 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna
Konya Yollar 3 Bölge Müdürlüğünden
Konya atölye tesisleri sahasında yapılacak anbar binası, bekçi evi, fosseptik ve şube tesisleri idare kısmı bodrumundaki noksan işlerin yapılması kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Muhammen bedel 52368 lira 27 kuruş olup geçici teminat 3868 lira 42 kuruştur.
3 — Eksiltme 6.10.1950 cuma günü saat 15 de Konya’da Yollar 3. Bölge Müdürlüğü binasında eksiltme komisyonu huzurunda yapılacaktır.
4 — Bu işe ait şartname, keşif ve kuruş mukabilinde Bölgeden alabilirler.
5 — Eksiltmeye girecekler 1950 tarihli ticaret odası belgesi ve bu işin teknik öneminde en az 40000 liralık bir işi iyi surette başardığını isbata yarar belgeleriyle birlikte ehliyet, plân ve teçhizat beyannamesi vererek yeterlik belgesi almaları için eksiltme gününden en az 3 gün evveline kadar Bölge Müdürlüğüne müracaatları.
6 — İsteklilerin kaaplı zarflarını muayyen günde saat 14 de kadar komisyon başkanlığına vermeleri ve postadaki gecikı. e ler kabul edilmiyeccği ilân olunur. (6986) 2061
1 — İdare ihtiyacı için şartnamesin© ilişkin fennî şartnamelerinde vasıfları yazılı beş adet bir fabrikatonluk kapalı kamyonetle, altı adet 2,5 fabrikatonluk karoserli kamyon ve dört adet on kişilik kaptıkaçtı, her birinde lüzumlu avadanlık idari şartnamenin 6 ncı maddesinde yazılı kayda göre teklifte bulunulmak şartiyle kapalı zarfla eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Beş adet bir fabrikatonluk kapalı kamyonetin mu- , hammen bedeli 45.000 geçici teminatı (3375) lira, altı adet 2,5 j fabrikatonluk karoserli kamyonun muhammen bedeli (66.000) ve geçici teminatı (4550) lira, dört adet on kişilik kaptıkaçtının • muhammen bedeli (50.800) geçici teminatı (3790) lira bu üç ka-) lemin muhammen bedeli (161.800) geçici teminatı (9340) lira 28999 97
t ıu_ olup eksiltmesi 29.9.1950 cuma günü saat 16 da Ankara’da Ge- ( teferruatı evrakı (262) nel Müdürlüğümüz Fen Dairesi Başkanlığı odasında müteşekkil satın alma komisyonunda yapılacaktır. 1
3 — istekliler geçici teminat makbuzu veya banka teminat mektubu ile şartnamenin 4 ncü maddesinde yazılı kanunî vesaik ve teklifi muhtevi kapalı zarflarını o gün saat onbeşe kadar mezkûr komisyon başkanlığına vereceklerdir. Postada vaki olacak gecikmler kabul olunmaz.
4 — Şartnameler Ankara’da P.T.T. Emlâk ve Levazım Müdürlüğünden İstanbul’da Yeni Valde Hanında P.T.T. Umumî Depo Muhasipliğinden bedelsiz olarak verilecektir.
(6745) 2006
ra
konulmuştur. __________ ______ -...................... „„ ■■■ ___
Eksiltme 6.10.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 16 dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günleri ha-da cumhuriyet savcılığı binasında t—1--------’’ . ...
komisyonunda yapılacaktır. ' vesikası alması ve yukarda ikinci maddede yazılan evrakı gö-
Keşif proje, seridöpri, özel fenni, yapı işleri umumi fen- rüp eksiltme şartnamesinde yazılı kayda göre kabul ettiğine ni, bayındırlık işleri genel ve kapalı zarf usulile eksiltme jajr imzalaması şarttır. (6897)—2039
şartnamelerile sözleşme modeli bu işin evrakı olup arzu ' edenler bu evrakı her iş gününde Cumhuriyet Savcılığı kaleminde Ve F------ t»--—-i—i-i- „nj«.ınw._j.
Bu işin eksiltmesine girebilmek için
A — 4287 lira 84 kuruşluk geçici teminat,
B — 950 yılı ticaret odası belgesi,
C — Eksiltme gününden itibaren tatil günleri hariç ol- I mak üzere en az üç gün evvel vilâyet makamına müracaatla Bayındırlık Müdürlüğünden yeterlik belgesi almaları şarttır.
Yukarıda yazılı şartları haiz olanların 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinnde hazırlıyacakları teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri lâzımdır.
Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
(6795)—2022

toplanacak olan eksiltme riç (3) gün eVvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet
kapalı zarf usulile eksiltme jajr imzalaması şarttır.
Bursa Bayındırlık Müdürlüsünde görülebilirler. KUn(,f-ğf nCVİlldCti tevkil üllllllCllk
eksiltmesine girebilmek için |
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satınalma Komisyonun-
Açık eksiltme ile onarma işi
İstanbul Defterdarlığından:
Keşif
.29498 63
Geçici teminat
1 — Muhtelif kalınlıklarda ceman 16500 Kg. klingrit nevinden levha kapalı zarf usuliyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 80850 lira olup muvakkat teminatı , 5292 lira 50 kuruştur.
| 3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmak-
. tadır.
| 4 — Eksiltme 3 ekim 1950 salı günü saat 11 de Haydarpaşa
Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
1 Teklif mektuplarının o gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi. (6819) 2007
Komple bir hasta nakliye otomobili alınacak
Zonguldak Belediye Başkanlığından :
2212 40 Kulekapı Maliye Şubesi binasında yaptırılacak onarma işi. (Dosya: 515-10201) 2175 00 Beşiktaş Hükümet binasında yaptırılacak onarma işi. (Dosya: 523-135)
Yukarıda yazılı onarma işlerinin 9.10.1950 pazartesi günü saat 15 te Millî Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda açık eksilt •ne ile ayrı ayrı ihaleleri yapılacaktır. İsteklilerin teminat mak-ouzları ve 950 yılı Ticaret Odası belgelerile bir kalemde en az (25000) liralık bu işe benzer iş yaptıklarına dair eksiltme gününden (Ara verme günleri hariç) üç gün evvel vilâyet Makamına müracaatla alacakları ehliyet vesikalarjle birlikte ihale gün ve saatinde komisyona, keşif ve şartnamelerini görmek ve imzalamak için de sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. 12673 (6925)—2043
Belediyemiz için kapalı zarfla eksiltmeye çıkarılan hasta nakliye otomobili için verilen teklifler şartnamesine uymadığından bir ay müddetle pazarlığa konulmuştur.
Muhammen bedeli 10.000 lira on bin lira olup geçici temina tı 750 liradır.
Pazarlık 12.Ekim.1950 perşembe günü saat 15 de Belediye Komisyonunda yapılacaktır.
Şoför mahalli ve hastçı karaseri yekpare olup fabrika mamulatı olacaktır.
Talipler teminat makbuzları ile birlikte belli gün ve saatte hazır bulunabilecekleıi gibi teklif mektupları da gönderebilirler.
Bu işe ait şartname Zonguldak Belediye Başkanlığından istenebilir. (12801) (6992) — 2060
Sürpriz
Gömlek ve Pijamalarının En zengin çeşitleri
Borsalino Şapkaları pr TI Ankara mümessili
ORTAÇ
zengin modellerini 36 II
Ernes
kravatlarının yeni denenlerin)
ın
Kravat pavyonunda bulabilirsiniz
Trençkot ve
Pardesü çeşitlerimiz gelmiştir Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede ucuzdur
Ropdeşambr
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir
Mantoluk
Tayyörliik en giizel
fabrikaların çeşitlerini
Ropluk yünlü
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri
raDriKaıarııı çeşmenin
ORTAÇ ORTAS
ORTAÇ
1950
sizin için getiriyot muhakkak almazdan görünüz
Adliye karşısı köşe mpğaz
bulabilirsiniz. Kesenizin dostu ORTAÇ
Anafartalar cad. No. 224
modellerinin en zengin çeşitlerini radyo salonumuzda görünüz
Ankara Tel: 111M

Comments (0)