TEL.
21111
Yenişehir
Kızılay
TEL.
21111
Yenîşohır Kızılay
Bursa Mobilya Pazarı
Zarafet ve metanetiyle tanınmış möblelerini ehven fiatla satışa devam etmektedir.
Anafartalar No: 188 Tel: 14097
Yıl : 2 — No. 508
* Telgraf adresi : Zafer Gazetesi — Ankara ★
CUMARTESİ 23 EYLÜL 1950 ★ Fiyatı her yerde 10 kuru? * Telefon : 15619, 15315 ve 16882 * Denizciler Caddesi 2 ★ Posta Kutusu 193
Yeni iktidarın kısa bir müddet içinde başardığı işlerden bir kaç güzel örnek
Çiftçiler için müjdeli haberler
Mahsulün az olduğu yerlerde
Çiftçinin Bankaya borçlan tecil edildi BU GİBİ ÇİFTÇİLERE AYRICA YENİ KREDİLER SAĞLANIYOR
Ziraat Bankası genel müdürü Mithat Dülge’nin ziraî krediler hakkında gezetemize çok mühim beyanatı
Mümtaz Faik FENİK
Seyhan baraj ve santralı
Su taşkınlarını . önleyecek tesislerin projesi tamamlandı
Yurdumuzun en münbit bölgelerinden birisi olan Çukurova’yı sık sık büyük zararlar ika eden taşkınların tahribatından koru-
mak, bu bölgede sulanma-
ğa ihtiyacı olan sahadan
144.000 hektar araziyi sulamak ve ayrıca 54.000 ki-
lovat takatte kurulacak hidro - elektrik santralden Adana, Tarsus, Mersin ve diğer şehirlerle fabrikalara bol ve ucuz, elektrik
enrjisi dağıtmak maksa-
diyle hazırlanan Seyhan
(Sonu 4 üncü sayfada)
Dikmen camiine konulmak üzere Suudî Arabistan Kıralıİbnissuud Hazretleri tarafından hediye edilen Kabe örtüsü dün öğle üzeri merasimle teslim alınmıştır. Ankara Valisi ile Diyanet İşleri Balkanının da hazır bulundukları merasimde Suudi Arabistan Elçisi Tev-fik Hamza Bey türkçe bir nutuk söylemiştir. Resim merasimden bir intibaı tesbit ediyor
Bugün Kurban Bayramıdır... Dün sabahın erken saatlerin,-
den itibaren şehrin her köşo sinde Bayram hazırlığı göze çarpmakta idi. Bilhassa saat 17 den sonra Ulus meydanın-
dan Samanpazarı semtine kadar olan cadde işportacılar ve alış veriş edenlerden geçilmez bir hale gelmişti.
Bayram alış verişi dün ak? şam geç vakitlere kadar devarfl etti ve halk son dakikada dâ
olsa bu eski âdeti yerine getirmeye çalışıyordu.
Kurban Bayramı münasebe;
(Sonu 4 üncü sayfada)
Bulgarların notamıza
Bugün bu sütunlarda çiftçilerimize müjdeli bir haber vereceğim için cidden büyük bir sevinç duyuyorum. Bu sene mahsul durumu az olan yerlerdeki çiftçilerin Ziraat Bankasına o-lan borçları tecil edilecek, ve hattâ sade tecil edilmekle kal-mıyacak, aynı zamanda, kendilerine gelecek sene için yeni kredi imkânları sağlanacaktır.
Gerek Ankara vilâyetinde, ve gerek gezdiğim diğer yerlerde bir çok çiftçi vatandaşlarla konuşup dertleştiğim sırada bana söyledikleri şu olmuştu :
«— Bu sene mahsul evvelâ bol imiş gibi göründü; fakat sonradan tanelerin az, başakların boş olduğu görüldü. Gerçi, Hükümet, satın alma fiyatlarını yüksek tutmuştur; fakat gene de, biz bu sene borçlarımızı ödeyemiyecek duruma girdik. Bunun için, borçların tecili bizi hakikaten büyük bir sıkıntıdan kurtaracaktır.»
Çiftçilerimizin hakikaten yerden göğe kadar hakları vardı. Hele Ankara ve Orta Anadolu'nun bir çok yerlerinde mahsul durumu, onların borçlarını derhal ödemesine müsaade edecek şekilde değildi. Hükümet de bu mesele üzerinde esaslı bir surette duruyor; ve çiftçiye bu sene hem borçlarını tecil etmek, hem de yeni kredi imkân-larnı sağlamak için, ciddî tedbirler almak üzere çalışıyordu. Şimdi memnunlukla öğreniyoruz ki, bu çalışmalar çok müsbet neticeler vermiş, köylünün ve çiftçinin dertleriyle daima ortak olan, ve onlara daima yeni çalışma imkânları ha-zırlıyan yeni iktidar, bu meseleyi de kökünden halletmiştir.
Bu haberi, dün. Ziraat Bankasının değerli ve çok ileri görüşlü Umum Müdürü, Mithat Dül-ge ile yaptığım bir konuşmada öğrendim. Onun için bugün Başmakale sütununu, sayın Mithat Dülge ile yaptığım bu mülâkata tahsis etmekte hususî bir zevk duyuyorum. Ziraat Bankası U-mum Müdürüne, evvelâ, mahsul durumu dolayısiyle borçlarının tecil edilmesini istiyen çiftçiler hakkındaki muamelenin seyrini sordum. Bana verdiği
(Sonu 4 üncü sayfada)
Birleşik Amerika ihtiyata ayrılan yüzlerce B. 29 uçağı, üzerlerindeki muhafaza için konulan plâstik madde çıkarılmak Suretiyle harbe hazır bir halegetirilmektedir.
Seuldekonlısokok
savaşları oluyor
Cenuptaki kızıl kuvvetlerin ricat yolları tamamiyle kesilmek üzere
Tokyo, 22 a,a, — (LPS): Kore’deki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, komünistler Seul’de şiddetli bir mukavemet göstermektedirler. Binaenaleyh
şehrin Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin eline ancak çok şiddetli savaşlar sonunda düşmesi mümkündür.
Cepheden gelen en son ha-
küstahça bîr cevabı
Siyasî nezaket kaidelerini ayaklar altına alan Bulgar notasında ırkdaşlarımızın
tehcirinde ısrar ediliyor ve türlü asılsız
iddialar ileri sürülüyor
D. P. merkezinde bayramlaşma
Demokrat Parti Genel Merkezinden i
Bayramın ikinci günü saat 15 te Parti Genel Mer kezinde bayramlaşılacağı arkadaşlara duyurulur.
Köylünün tohumluk ihtiyacı sağlanıyor
Vilâyetlerin ihtiyaç miktarı tesbit edildi ve sevkiyata başlandı
Tarım Bakanı Nihat îğriboz, tâ normal mahsulün dahi mev tohumluk tevzii hakkında şu cut olmadığını göstermiştir, beyanatta bulunmuştur: Köylülerimizin her taraftan
' — Muhtelif bölgelerde biz- bu hususta yaptığı şikâyetler, zat köylü ve çifçilerin harman bazı istisnalar hariç tutulursa, larında ve tarlalarında yaptı- tamamen yerindedir. Bu böl-ğım tetkikat, bazı tabiî hadi- gelerdeki çiftçi borçlarının te-seler dolayısile bir kısım böl- diyesi oldukça zor bir.duru-gelerimizde hububat rekolte- ma girmiş bulunduğundan mizin kışlık ve yazlıklarında Devlet bu borçları, lüzumlu beklenen bolluğun değil, hat- (Sonu 4 üncü sayfada)
herlere bakılırsa Kuzey Koreli komünistler Seul’u Stalingrad gibi müdafaaya hazırlanmakta-dırlar.
Sokak savaşları
Tokyo, 22 a.a. — (Reuter) : Bugün Güney Kore başkenti Seul’de şiddetli sokak muharebeleri cereyan ederken Birleşmiş Milletler kuvvetleri, Kore’- 1 deki başlıca iki cephe arasında- | ki mesafeyi 160 kilometreye indirmişlerdir.
Kore cephesi, 22 a,a, — (United Press): Güney Kore ordusu komünist orduyu 38 inci arz dairesinin güneyinde imha etmek yolundaki plânın yeni bir safhasını tatbike başlıyarak Pohang’dan Taegu’ya kadar u-zanan Kuzey cephesi boyunca ileri harekete geçmiştir.
Barış teşebbüsü mü ?
Londra, 22 a.a. —- (AFP) : iyi haber alan bir İngiliz kaynağından verilen malûmata göre Pekin hükümetinin bu yakınlarda Pandit Nehru’ya Kore muhasamatına bir hal çaresi bulmağa matuf bir tasarı verdiği teeyyüd etmektedir.
Batan i
Edirne j şilebi I
1 Denizyolları birkaç 5 | İngiliz aleyhinde | | dâva açıyor |
Bir buçuk sene evvel Manş . denizinde, Fransanın Brötanya sahilleri açıklarında havanın muhalefeti yüzünden rotasını şaşırarak kayalara çarpan ve bilâhare metten istifade ede- I rek İngiliz balıkçıları tarafından yüzdürülmek istenirken batan Denizyollarının Edirne' şilebi hakkında tahkikat neti-' çelenmiş bulunmaktaydı.
Bu defa Ulaştırma Bakanlığı' (Sonu 4 üncü sayfada) J

S »"■ -&
i Sofya Radyosu, 22 (Basın -(Yayın) — Bulgar Dışişleri Bakanlığı hükümetten aldığı yet ' ki üzerine bugün Türkiye’nin | Sofya'daki maslahatgüzarına ı 28 Ağustos tarihli Türk notasına bir cevap vermiştir. Ce-| vabî Bulgar notasında şöyle denilmektedir:
«Tilrk makamlarının ve Bulgaristandaki Türk Konsolosluklarının Türkiyeye göç etmek istiyenlerin Türkiye'de ki akrabalarından teminat istemeleri ve göç etmek arzusun da bulunan kimselerin siyasî akidelerinin incelendiği yolundaki Türk notasındaki itiraflar, Bulgar hükümetinin göçmenlere müşkilât çıkardığı hakkındaki iddiaları tekzip e-der mahiyettedir. Ve ayrıca Türk Hükümetinin bu meseleyi siyasî maksatlarla istismar etmek istediğine delâlet eder. Türk azınlığının fecî durumda bulunduklarına dair iddialar ise tamamen hakikate aykırıdır.
Bulgar Hükümeti, Bulgaristan'da azınlıklar hakkında ve onlara müsavi haklar tanınması yolunda tedbirler alındığını iddia ederek bu iddiaları saydıktan sonra şöyle devam ediyor : (Sonu 4 üncü sayfada)
Zafer kupası futbol maçları yarın başlıyor
İlk karşılaşma Gençler Birliği ile Emniyet Spor arasında yapılacak
Gazetemiz tarafından tertiplenen .Zafer Kupası, maçlarına yarın 19 Mayıs stadyumu iç sahasında başlanacaktır.
Şehrimizde büyük bir alâka toplıyan bu kupa maçlarına ait tertip komitesinin tebliğini a-şağıda aynen neşrediyoruz:
Zafer Kupası Tertip Komitesinden:
Kurban Bayrdmının ikinci ve üçüncü günleri 19 Mayıs Stadyumu İç sahasında yapılacak olan Zafer Kupası maçla-
rına ait hususlar ilgililere tebliğ olunur.
1 — 24 eylül pazar saat 14.30 da Gençler Birliği - Emniyet. Fethi Tokman, Hapri Derici-
Üçler gizli bir içtimai
Löhdra, 22 (R.) — Amerika İngiltere ve Fransa Dışişleri (Sonu 4 üncü sayfada)
oğlu, Naci Baydar.
ı Saat 16.15 Demirspor - Hacettepe. Muzaffer Ertuğ, Kadri Erdemli, Rahim Kotan.
2 — 25 Eylül pazartesi günü yapılacak olan karşılaşmaların saat ve hakemleri ayrıca bildirilecektir.
1 3 — Maçlar berabere bittiği
takdirde, 15 er dakikalık iki devre daha oynanacaktır.
4 — Maç biletleri kapalı tribün 1 lira, açık tribün 50 kuruş. Askere 25 kuruştur.
AKINTIYA---1
I____KÜREK
Tatlı - Sert
Dün bizim gazetede bir haber vardı: Sinop'ta bir C.H.P. Başkanı tütün müstahsillerine bir emir çıkarmış. Şöyle yapınız, böyle yapınız; yoksa mahsulünüz elinizde kalır, diye direktifler vermiş...
Yazıişleri Müdürümüz bu hâvadise koyduğu başlıkta
soruyor *
■Parti Başkanı mı, Tekel idarecisi mi?..»
Tuhaf bir sual!.. Halk Partisi ne zaman Tekel de-
Ifem dahası var: Bütün mükeyyifat işleri ezelden beri Halk Partisinin elindedir!
Sigaramın dumanı, yok-
YEDEKÇt
Sayfa : 2
23/9/1950
ZAFER
Tevazu
SAĞLIĞI
HİMAYESİ
İstanbul’daki deniz yolcu salonundan kaldırılan bir levhayı eski iklidarcılar mesele yapıyor. Bir muharrirleri, O’-nun (dikkat buyurun bu o ma-jüskiille yazılacaktır) duvarlardan resimlerini indirdikleri yetmedi, şimdi de kitabelerini, anıtlarını söküyorlar, diye büyük bir memleket tehlikesinden haber veriyormuş edasiyle uzun uzun yazılar yazıyor.
Bizim bir arkadaşın dediği gibi «İhtiyacın doğurduğu bir yolcu salonu, yapılmış, hemen üstüne kocaman levhayı oturtmuşlar: «Bu salon Millî Şefin devri saadetinde...» vesaire.
İnsan bu hazin tefahurun yanında, muhteşem Sülcyma-niyclerine tek bir imza atmak lüzumunu bile duymamış Koca Sinan’ın azametli tevazuunu düşünüyor.
iler halde, onun torunları bu derece tereddi etmediler. MAJÜSKÜL :
Bir defa daha dikkati çekmiştim, şimdi gene sırası -geldi de söylüyorum: Genel Baş-kanlarından bahsederken, adını, şayet zikretmiyor da üçüncü şahıs olarak geçiriyorlarsa «O» derken hemen majüskül «O» yu kondurup ayrıca, izafetine bulaştırmamak için de
Me - De
apostrofu atıp kendisini bir çeşit tanrılaştırıyorlar. Hâlâ yer yüzüne inmemek inadı. Ilâlâ yukarıda velâyuhtî !
Küçük bir şey. Ama hoş değil. Ne lüzum var? Bir insanın büyük olması için ille «majüskül» olması gerekmez. Aksi takdirde, majüskülün, ma-jiiskülden, majüsküle... diye tasrih edilmesi daha münasip olurdu.
ZARURET:
Bina sahipleri hem Başbakanlığa, hem Adalet Bakanlığına başvurarak. Millî Korunma Kanununun kiralara ait hükmünün yürürlükten kaldırılmasını ve bu suretle mal sahiplerinin içinde bulundukları zaruretten bir an önce kurtarılmalarını istemişler. Cidden yürekler sızlatıcı bir hr.l. Hem han, hamam, apar-tınıan, dükkân sahibi ol, hem zaruret içinde kıvran I
Adalet nü bu, mantık mı ? Aynı ricayı, istismarcı ve müreffeh kiracılar adına biz de tekrarlıyalım. Yalnız, asıl istirhamımız, bu hüküm yürürlükten kaldırılmadan önce, Marshall Yardımından mı o-lur, başka bir ödenekle mi sağlanır, büyük şehirlerdeki — hele memur — kiracılar i-çin birer çadır teminine gayret edilmesi keyfiyetidir.

Birleşmiş Milletler ordusu
Cumhuriyet gazetesinde Na- ya politikasındaki tesirini bedir Nadi; «Birleşmiş Milletler lirttikten sonra Birleşik Ameri Ordusu» başlıklı makalesinde ka Dışişleri Bakanının dünya Birleşmiş Milletler teşkilâtının barışını koruyabilmek için son evvelki günkü toplantısında nutkunda ileri sürdüğü görüş Amerika Dışişleri Bakanının bahis mevzuu edilerek denili-söylediği ve şiddetli alkışlarla yor ki: karşılanan nutku bahis mev - «Görülüyor ki, Amerika Dış zuu ediyor. Bu nutkun bir özü Bakanının teklif etmekte ol-nü verdikten sonra, Amerika duğu plânın gayesi, Birleşmiş hükümetinin Birleşmiş Milletler teşkilâtına daha dinamik, daha canlı ve yeni bir şekil vermeğe çalıştığının Bakanın nutkundan anlaşıldığım söylüyor ve bunun izahını yaptıktan sonra «yaşadığımız çağ hesabına yeter bulmasak da A-merika Dışişleri Bakanının tek lifi gene müsbet ve iyi niyetli bir fikirdir» diyor.
Süreyya llmen’in bağışladığı çiftlikle 500 yataklı bir Sanatoryum, Istanbula yeni bir hastahane yaptırılacak
Dün sabah şehrimize avdet eden İşçi Sigortaları Genel Müdürü Dr. Cemal Kiper bir arkadaşımıza aşağıdaki be yanatı vermiştir:
«— En taze meseleden baş-lıyalım. Sayın Süreyya 11-men’in kurumumuza bağışladığı çiftlikte yaptıracağımız sanatoryum’un sür'atle inşasına başlamak istiyoruz. Sanatoryum binasının plânlarını Sağlık Bakanlığının elindeki hazır tiplerden alacağız. Pek tabii ki bu plânları olduğu gi- j bi her araziye tatbik etmek im kansız olduğundan üzerlerin-1 de tadilât yapacağız. Sanator- 1 yum 400 ilâ 500 yataklı olacak ayrıca müstahdemler için de binalar inşa edilecektir. Şim- | dilik bu mikyasta olacak sa-, . natoryuma ilerde başka blok-,1 lar da ilâve edilerek büyütülmesi düşünülebilir. Ayrıca 1 çiftliğin başka bir köşesine bir de prevantoryum inşa ettirece ' ğiz. Gene İstanbul dahilinde yaptıracağımız 400 yataklı bir hastahane için arsa aramaktayız. Muhtelif yerlerde açacağımız Dispanserler devamlı i surette işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere açık bulunacaklardır.
Bu yaptıracağımız Sağlık te ' sisleri için belirli bir fon ayır-. mış değiliz. Binaların projele- ' ri hazırlandıktan sonra gere- ' ken parayı ayırmağa muktedi- (
Milletler teşkilâtının icra salâhiyetini, hem siyasî ve İdarî, hem de askerî ve inzibatî bakımdan takviye etmeye matuf tur.
geçimden sonra
Belediye ve Belediye hizmetleri
Kurban Bayramı münasebetiy le Bayram alış verişi dün gece geç vakitlere kadar devam etmiştir. İşportacıdan yapılan bir alış veriş resimde görülmektedir
Dostun gıbta, düşmanın haset nazarları önünde cereyan eden seçimlerden, sonra yurdun her tarafında yeni belediye meclisleri ve yeni belediye başkanları belli oldu.
ı Parti farkı gözetmeksizin yeni belediye meclislerini ve belediye başkanlannı tebrik ve hemşehri reyine müstehak Ticaret Bakan- olduklarını isbat edebilecek tağşiş e- başarılı işler temenni ederken şekilde Belediye ve Belediye hizmet-lef. etrafjnda ufak bir dene
. - me yapmayı muvafık ve
fabrikalar, bal- de bulmaktayız, î malın cinsini vesika koyacak- köylerde
Zabıta memu

İtfaiye Meydanı cinayetinin faili yakalandı I Evelki gece saat 22 de İtfaiye meydanında yeni bir cinayet işlenmiş ve bir genç bıçakla yaralanmak suretiyle öldürülmüştür.
Edindiğimiz malûmata göre hâdise şöyle cereyan etmiştir: Kırşehrin Kaman ilçesinin Sofular köyünden Mustafa oğlu amele Derviş Ordu, bir aile meselesi yüzünden, aynı köyden 20 yaşında Süleyman Aydım İtfai ye Meydanında Kırşehirli Ah-med'in kahvesinde görerek içeri girmiş ve Süleymanın arkasındaki bir sandalyeye oturmuştur. Biraz sonra da anide arkasına dönerek bıçağı ile Sü-leymanın sırtınâ bir darbe indirip bıçağım da oraya atarak kaçmıya başlamıştır. Yaralı Süleyman ve kahvedekiler kaatili yakalamak için peşin-
Diğer taraftan Sigortalı îşçi- ooawıl yan,oxmMeuw lere malî yardım yapmakla de dw'ko5m7Şlarsâ“da Devrls'kaç vam ptmpktpviz 1 Mart 1Q!în .. , , ,
mıya muvaffak olmuştur.
Hâdisemi, müteakip ortadan kaybolan kaatil. Dâi'viş’ih’Bâlâ ya gttiğj öğrenilince Emniyet İkinci .Şube memuları kendi otobüsleriyle derhal Bâlâ’ya hareket etmişler fakat bu defa ızuvv iua ua şanssızlık yüzünden İkinci Şu-hastalıkları benin otobüsü yolda devrilmiş u.,ı________ ve içinde bulunan Komiser mu
yardımlar avini Vahdet Erdal, Komiser arasında doğum muavini Mustafa Akdoğan, po-
vam etmekteyiz. 1 Mart 1950 tarihinde tahsile başladığımız Hastalık ‘ Sigortası primi de dahil olmak üzere Analık, kaza ve meslek hastalıkları sigorta primi olarak 7.000.000 lirayı 1950 senesinin ilk altı a-yında toplamış vaziyetteyiz. Buna mukabil 1.500.000 lira da kaza ve meslek sigortası için ödemiş bulunu-
İyi bir iş
Hürriyet gazetesinde «İyi bir iş başlıklı ve Hürriyet imzalı yazıda bu sene halkın kömür voruz- Yaptığımız alma işinin zorluksuz ve inti- kadınlar a.„o...u« - -
............ ........ - nisbetinin yükselmesine sebep bs memuru Yusuf Ozçelık, şo-olmaktadır. -)-
İşçi Sigortaları Kurumu gelirini arttırmak için muhtelif faaliyetlerde de bulunmaktayız. Bu kabilden olarak Yeni- hüsün devrilmesi şehirdeki İş Bankasının yanındaki arsaya gelecek inşaat
■ mevsiminde bir bina yaptıra- sün yardımiyle yollarına de-Irak kiraya vereceğizz. vam etmişlerdir. Yaralıların
1 . ----—_________ ilk tedavileri Bâlâ'da yapılmış
l_a__ ... ve yarası hafif olanlar da ka-
jbütün dünyada tecavüzle mües'nu, bu cihet tahakkuk edip Bir t,li yakalamaya muvaffak ol-sir şekilde mücadele için bir leşmiş Milletler emrinde bir- mu§^ardll'« Amerikan plânı teklif ettiğini J dünya ordusu kurulabildiği Memurlar ve kaatil dün ak-_______________ _____________ plânın en dikkate değer tara- 'takdirde Kızıl Rusyayı tecavüz §am üzeri şehrimize gelmişler talim sırasında şehit olan Fa-'fının Birleşmiş Milletler ka- 'emelinden vazgeçirtecek en ve yarası ağır olan İkinci şube ruk Gerede için Ajıkara Ye- Harlarını desteklîyecek askerî müessir vasıtanın elde edilmiş memurları tedavi dilmek üze-, , - ....____..... „ ....___kuvvetlerin kurulmasını teklif' olacağını yazmaktadır. re Numune-Hastanesine kaldı-
zamlı bir şekilde yapıldığı bahis mevzuu ediliyor, eski yıllardaki güçlükler kaydedildikten sonra, iyi niyetle çalışıldığı zaman başarılamıyacak bulunmadığı anlatılıyor.
Dünya ordusu
Demokrat İzmir
Amerikanın sulh plânı
Yeni İstanbul gazetesinde Burhan Belge imzalı ve «Ame rikanın sulh plânı» başlıklı makalede Kore meselesine temasla, Amerikanın bu hâdisede silâhlı kuvvetlerle harekete _____________________
geçmiş bulunması keyfiyetine j Hürrem Kubat; «Dünya ordu-J işaret edildikten ve bunun dün i su» başlıklı yazısında, Ameri- j1 ------------------------- 1 kan Dışişleri Bakanının Birleş (1 Faruk Gerede için Yedek ım‘ş Milletler Genel Kuruluna eden üçüncü maddesi olduğu-subaydaki arkadaşlarının \
gönderdiği telgraf
Yedek Subay Okulundaki |1
İŞ
gazetesinde ('
för Şeref Yıldırım ve Ahmet Kabadayı muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır.
İkinci Şube memurları otomanda yaralanmalarına rağmen arkadan gelen bir otobii-
nu, bu cihet tahakkuk edip Bir
dek Subay Okulu Nakliye Bö 1 lüğü, Gerede ailesine aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
Büyük Elçi Sayın Hüsrev Gerede
Maçka Demirbağ 2 Bir bayram arifesinde aramızdan ebediyen ayrılan asil ve değerli arkadaşımız Faruk'un ölümü karşısında duyduğumuz sonsuz teessür hâlâ devam ediyor. Faruk’un bölük içinde, kalb ve gönüllerimizde müstesna bir yeri vardı. I uc
i *r mZevver"için hiç kurtu-^01^ yOktur: ya boyun e-| ğecek Ve baştakilerle anlaşa-I cak, yahut da uygun fırsatta tasfiye edilmek üzere damge lanmış bir insan olarak aç susuz yaşayacaktır...»
Spina, Ulvira'nın kravatına öfke ile yapışıyor ve suratına haykırıyor:
«Amma bizim mukadderatımız da niçin böyle olacakmış? Neden hiçbir başka çıkar yol olmasın? Yoksa biz-1er, kümese kapatılmış ta-| vuklardan farksız, mıyız? De | ğiştirilmesinin imkânı olmı-yan bir zarurî hali ne için mukavemetsizce kabul ede-İnsanca örneklere k istediğimiz bir rejim daha var bile olma dan ne için menfurlaşacak-
Ulvire sert sert «bağırma!» mukabelesinde bulunuyor «be nim odamda da bağırıp çağır-
bir varlık dolduramaz. Onun yüksek vasıflarını hiç bir kelime tavsif edemez. Cümlemiz hayatının baharında kara topraklara verilen şehit kardeşimizi Tanrıdan rahmet, siz kederli ailesine başsağlığı dile- |
Hüsrev Gerede de bu telgrafa ı şu cevabı göndrmlştir
Silâh ve İrfan arkadaşınız, vatan kardeşiniz, sivgili oğlum Faruk’un, pek müessif ka za neticesi fecî ölümü karşısında gösterdiğiniz yürekten ilgi, bizleri çok mütehassis ve minnettar kıldı. O bahtiyar şehidin bedbaht zavallı ana, büyük ana, hala, baba ve büyükbabası bizler siz genç münevver evlâdı ...
kazalardan korunmasını Ulu Tanrıdan niyaz eder, hepinize Aziz Türkiyemiz için uzun yıllar sıhhatle hayırlı faydalı hizmetlere mazhariyetinizi candan dileriz evlâtlarım. 1
XII
Kız odasına çekildikten sonra Enver Somer kitabını açtı ve kaldığı yerden okumağa devam etti;
«... Bir marangoz çiftçinin, ortodoks bir rejimde yaşaması, yemek yiyip hazmetmesi ve sulh ve sükûn içinde çocuk yapması ve işi gücü ile meşgûl olması belki de kabildir. Fakat
Yazan : Necdet ASI
7 I
)U- |
«z genç mü- cekmi8? -vatanın böyle Bore başarmak
mama lüzum yok. Ne demek istediğimi gayet mükemmel anladın. Amma gene de, anla mamış gibi davranıyorsun, çünkü böylö birşeyin neticelerinden korkarsın,.
Spina «ben hiç bir şeyden korkmuyorum, cevabım veriyor.
Ulvira «haydi oradan!, diyor, «ben seni bilirim! beraber çalıştığımız zaman seni yakından tetkik etmiştim: da ha o zamandan kanaat getirmiştim ki, seni mücadeleye atan şey korkudur. İlerleyişe, kendini zorlıyarak inanıyorsun, iyimser olmak için kendini zorluyusun, herkesin is tediği şekilde düşünmekte hür olduğuna inanmak için de kendini pek fazla sıkıntıya sokuyorsun. Çünkü aksini düşünmekten müthiş korkuyor-
Spina bir parça şaşkınlaşıyor, sonra UlVira'ya bir parça hak vermek mecburiye
tini duyarak «doğru, diyor, • insanların günün birinde hürriyete kavuşacaklarına i-namyorum. Hiç olmazsa insanların ,hür olmaları imkânına. ve sonra da ilerleme imkânına inancım var. Eğer buna inanmış olsaydım - bun da haklısın - hayattan korkacaktım..
Ulvira «ben insanların ileri gideceğine jnanmiyörun»» mu kabelesinde bulunuyor. «Fakat gene de hayattan korktuğum yok..
• Bu işi nasıl becerebildin?.
Ulvira «birşey becerdiğim yok. cevabını veriyor «sadece hayattan korkmuyorum, amma ölümden de, hayattan daha az korkuyorum. Hayatın merhametsiz kaideleri karşısında hür insana kullanılacak tek bir silâh kalıyor: hayatın tam zıddı olan şey, bizzat hayatın tahribi, yani; değerine baha biçilmiyen ölüm..
Spina «anlamıyorum!, di-
f Safaeddin Karanakçı j
sus kanun, nizamname ve talimatnamelere tevfikan mahalli hükümetlerle işbirliği yapacak, kasaba ve şehirler arasında işliyen nakil vasıtalarının, yine mahsus kanun, nizamname ve talimatnamelerine göre istiap hadlerini tetkik ve tarifelerini murakabe ederin Cck' dilenciliğe mani olacak, sokak, meydan, iskele, köprü, pazar ve panayir yerleri gibi umumi yerleri daima temiz tu tacak, yıkayacak temiz sularla sulatacak, kışın çamurları, kar
Ekonomi Bakanlığı pamuğun tağşişini önleyici tedbir aldı
Ekonomi ve
lığı, pamuklarımızın dilmesini önliyecek bir kararname hazırlamıştır.
Bu karara göre, pamukları
prese edecek yaların içine malın cinsini Belediye, 'şehir, kasaba ve gösteren bir vesika koyacak- köylerde oturan insanların lan gibi, balyaların üstüne de s,hhat ve rahatlarına mûteal-markalarını koyacaklardır. Bu hjc müşterek ye mahalli ibti- ---------’ *“’*** nar
pamuklarımızdan yaçlan. mahall| vasıtaların te- y??m
içinde ve dışında min eden hükmî şahsiyeti ha-
; çıkâyctlsr teey- jz müessesedir.
Belediye Kanunumuzun bi-
belediyeyl
rılmışlardır.
Diğer taraftan kaatil Dervişin ilk sorgusu yapılmış ve ad-l'yeye teslim edilmiştir.
Fedakâr ve vazifeşinas zabıta memurlarını tebrik eder ve kendilerine geçmiş olsun de -
Tevfik Rüştü Araş Amerika'ya gidiyor
İstanbul, 22 (Telefonla) — Dr. Tevfik Rüştü Araş, bu sabah Ankara’dan şehrimize gelmiştir. Ayın 27 sinde buradan Londraya hareket edecek, oradan da Amerika’ya geçecektir.

şekilde, memleket vukubulacak şikâyetler teey- [2 yüd edecek olursa, tağşişe ve-silo veren prese fabrikası, 1705 rlncj maddesi de belediyeyi sayılı kanunun 6 ncı madde- 5Öyle tarif etmektedir: «Beleşine göre ağır cezalara çarptı- diye beldenin ve sakinlerinin rılacaktır. mahalli mahiyette müşterek
ve medenî ihtiyaçlarını tanzim ve tesviye ile mükellef.
I hükmî şahsiyettir».
Temiz ve konforlu bir hayat ..«k, Ler yaşıyan mahîû-en tabiî bir hakkıdır. Bu tabiî hak ve arzuyu, hayvanlarda bile görüyoruz. Bir çok
Savunma Bakanı Kızılcahamam'a gitti
Millî Savunma Bakanı Refik ______ „
Şevket İnce Bayram tatilini istemek, her geçirmek üzere Kızılcahama- kun ma gitmiştir.
Sondaj stajını bitiren bir ■ hayvanlar vardır ki yattıkları Türk genci yurda döndü * • «•
Bayındırlık Bakanlığı tara-• uyuyamazlar. Bulaşık ve kirli fından Atlas Şirketi hesabına kaplardan sv 1 ve Marshall yardımından fay- f',oor vo dalanarak Amerika'da, mütehassıs söndör yetişmek üzere memleketimizden gönderilen Necdet Kakıcı, dokuz ay Amerikanın muhtelif şirketlerinde Johston Pump Company ve IDECO müesseselerinde son -daj makineleri stajını yaparak memleketimize dönmüştür.

ve rahat olmadıkça
BİZE GELEN MEKTUPLAR î
Hacı Bektaşin yolları
İki aydanberi ticaret mak-sadiyle Hacıbektaş ilçesinde bulunduğunu bildiren o-kuyucumuz Ahmet Yıldırım bize yazdığı bir mektupta ezcümle diyor ki: «Hacıbektaş ilçesi, Mucur, Avanos ilçelerine beşer altışar saat mesafededir. Daha açıktan Kırşehir vilâyeti, Nevşehir ve Ürgüp ilçelerinden de sekiz saat yolla ayrılır. Kasabanın vaziyeti merkezîdir. Yalnız civarla irtibata yarıyacak şoseleri halâ yapılmamıştır. Yalnız Mucur ile Hacıbektaş arasındaki yirmi sene mukaddem toprak tesviyesi yapılmış olan nâtamam şosenin ikmali için müteaddit müracaatlar üzerine müteahhide verilmiş ise de bu yol üzerindeki dört beş köprünün harap vaziyette bulunması yolun kıymetini hiçe indirmektedir, tleenin ve mülhakatının ticarî ve
ziraî vaziyeti, yolların civara bağlanmasını zarurî kılmakta ve bu iş şimdiye kadar yapılmamış olduğu için ilce halkı büyük sıkıntı çekmektedir.

Rifat Doğulan — Anka-
Mektubunuzu aldık, fakat, esas itibariyle manzum yazı neşredemediğimiz için, güzel fikirlerinizin intişarına imkân bulunamadı. Kusura bakmayın.
Mustafa Aydemir — Kalaba :
Yazınız, herhalde büyük bir heyecan ve teessür i-çinde yazılmış olduğu için ne ifade ettiğini anlıyama-dık. Daha sarih ve daha kısa cümlelerden müteşekkil mektubunuzu bekleriz.
E. S. E. ö. S. Nezir — Zonguldak :
Yazınız neşredilemiyecek-tir.
Tefrika No : 25
yor.
Enver Somer, Faşist İtalya zarhanında, faşizme karşı cep he alan iki münevverin bu acıklı münakaşalarını bir kere daha okudu. Düşündüklerinin aksini yazıp söylemek için ölümün söğuk kucağından medet uman insanların h6r zaman mev
dü-
hör Yerde ve cut oluşu, içine huzur yordu. Hakkı ve adaleti şühenler olmasa hayatı
hamlede çöle çevirecek karanlık kuvvetlerin varlığını da kabul'ediyordu. Hürriyete karşı jst’ipdat.. sevgiye karşı kin., tevazu karşısında kibir! Herkesten büyük olmak ve herese hükmetmek sevdası!.
İster kendi hayatına, İ3ter çevresine baksın; doğru, iyim ser olhbilmek sebepler pek azdı. Aama karamşarlığı öğrendikten ve buna alıştıktan sonra, insana felâketler hiç geçmiyecek gibi gelir. Baskı altında tutularak aldatılan-
şu içmeyen, bayat ciğer ve sair maddeler yemi-ven kediler çoktur.
Hayvanlardaki bu insiyaki hali bize, Maurice Maeterling. (karıncaların hayatı (La Vie , des fourmis) ve Arıların ha-, vatı (La Vie des abeilles) ad-, lı kitaplarında ne veciz ve ne kati şekilde göstermiştir.
Hayvanlar bile yedikleri ve içtikleri şeylerin temiz, yattıkları yerlerin rahat olmasını isterlerken, bizim hiç olmazsa temiz bir şehir veya kasabada yaşamak, mide bulandırmıya-cak gıda maddeleri bulmak is temekliğimiz kadar tabiî bir , arzu tasavvur olunamaz. '
Tabiatın, insiyak neticesi mahlûklara bahşetmiş olduğu bu hakkı, vazıı kanun bize vermiştir. Belediyelerimizin yapmağa mecbur oldukları çeşitli işler üzerinde duracak değiliz.
Her belediye için yapılması mecburî olan işler bu kanunun 16-ncı maddesinde tâyini olarak gösterilmiştir. Bu mad de hükümlerine göre, Türki-yemizdeki her belediye, umuma açık olan yerlerin, yenilecek, içilecek ve umumum sıhhatine kullanılacak şeylerin temizliğine bakacak, salgın ve bulaşık hastalıkların önüne ge çecek tedbirleri alacak, lokanta, birahane, kahvehane, kıraathane, gazino, meyhane, otel, hamam, tiyatro, sinema ve benzeri yerlerin ve buralarda j’" kullanılan, satılan şeylerin te- za mizliğine itina edecek, salgın ve bulaşıcı insan ve hayvan hastalıklarının önüne geçecek ve bu gibi âfetlerin yayılmasına mani olmak üzere mah-
sokakları, meydanları, caddeleri sulatacaktır .
I Yurt her bakımdan imara, vatandaş her bakımdan görgü ye muhtaçtır. Memleketi tanıyanlar, hemen hemen bütün şehir ve kasabalarımızın çok hazin, bu şehir ve kasabalar sakinlerinin yaşayış tarzları itibariyle çok iptidai ve geri olduklarını kabul ve itiraftan çekinmezler, öyle şehir ve ka sabalarımız vardır ki oturabilecek bir kahve, bir lokma yiyebilecek lokanta bulamazsınız. Kasaba, şehirlerimizin su ve elektrik işleri çok elimdir. Belediye Kanunumuz pazar yerlerinin şöyle olmasını, böyle olmasını âmir iken pazar yerlerini temizliyecek bir dam la su bulamazsınız. Bu tavsif ve tasnife Ankara ve tstanbu-lumuz dahildir.
Ankara ve îstanbulun göze görünen bir iki bulvar ve caddesini istisna ediniz. Girinz şu iç mahallelere!.. Tanzifat ve tenvirat vergisi veren hemşehrilerimizin çektikleri azabı bir görünüz... Kalbiniz sızlıya-caktır.
Tek parti sistemine dayanan idarede vatandaş duydu-(Sonu 4 üncü sayfada)

ı-
lar ıstıraptan başka şeyi ta-nmiazlar.
Kitabı bıraktı ve düşünceye daldı. Düşünceler, onu, belki de o gün eski bir tanışına rastlamanın neticesi, ken di hayatının izahına zorlıyor du. Neden olduğunu bilmiyordu amma, şimdi durup du rurken buna ihtiyaç duyuyordu. Daima, karşısındakini ısıracakmış gibi kocaman dişlerini göstererek konuşan babası ve onun önünde, canavarın parçalamasınnan kor kan koyun neyse, ona ben zeyen annesi. Kadın onu kucağına alır, dizlerine oturtur bir vandari okşar, bîr yan dan sessiz sessiz ağlardı. «Ne ağlıyorsun anneciğim?, diye sordtığîr vakit öeYap değişmezdi: «Birşey yok yavru-ctfğurii.!'» Mademki bir şey yoktu, Öyleyse, beraber ağlanmakta dâ birşey ybktd. Enver annesinin ağlamasına ağlardı. Onun birçok bakımlardan
Merininkine benzeyen kederli bir mazisi vardı. Fakat annesinin ölümü onun annesinin ölümüne benzemiyordu. Uykusundan büyük bir gürültüy . le sıçramıştı. Annesinin yanma koşmak isteyince, sofada babasından kaçınca bir tekme yedi ve kendini yatağın içinde buldu. Babası «kımıldama!. diye gürledi.
Enver kımıldamadı. Eve birçok adamların dolduğunu işitti. Babasını götüriükleri-ni de işitti. Sonra, onu, hiç tanımadığı bir bayla bir bayan; küçük yumruğunu ısırarak sesini boğmağa çalışır bir halde, mosmor, yorganın altından çıkardılar. Alıp Kadırgaya, kendi evlerine götürdüler. Küçük bir posta paketi gibi gelecek entarisinin üstüne battaniye sarmışlardı. Adam karısına: .Zavallı çocuk hâlâ titriyor!, dedi.
Enver kafasını battaniyeden çıkardı ve dişleri birbirine çarparak: «Titremiyorum!. dedi. Kabadayılığını göstermenin sırası gelmişti. Adamın yanında yürüyen kadın bohçayı kocasından aldı , ve çocuğun çenesini öptü, o- I na: «Maskara!, diye seslendi.
SİNEMALAR
» : 1. ölüm Melodisi
2. Kanun Harici » ' : 1. Ormanlar Krn. nın înlkamı 2. Çapkın Scnyo.
rita
lenıa : Ormanlar Kra. linin İntikamı » Kıvırcık Pasa
» Deli Gönül
» Dümbüllü Mace-
ra Fesinde » : 1. Üç Mavi Melek
2. Gençliğe Veda » : 1. Ncpork Kurt,
arı Züppe Kovboy.
NÖBETÇİ ECZAIIANELER İstanbul - Derman - Bayar

TEŞEKKÜR
Ablamız. Ankara Aksam Kız Sa. at Okulu öğretmenlerinden Sure lerl’nin ameliyatını büyük bir ha. akatle yaparak kendisini ıstırap, .an kurtaran ve yakın alllkası ile bizi mütehassis eden Doğumevi bas tabibi sayın Dr. Zekili Talıir Bu . rak'a, yardımlarını eslrgemiyen Tr. Zekiye Konuk. Dr. Naci Bucukoftlu. Dr. Melike Balı. Dr. Fetih Adelıan ve Dr. Zeki Şamil Ataç ile hemşire tann'ye alenen teşekkürü. If.uı zevk veren bir vazife sayarız.
Kardeşleri Tevfik Tellıar.. Sadlye Tellıan. Salde TczcC ve damatları Naki Tezcl.
★ TEŞEKKÜR
Bir hafta ara ile yaptıkları iki ameliyat neticesinde bizle-re evlâdımızın sıhhat ve hayatını kazandıran Gülhane Hastahanesi üroloji servisi profesör muavini değerli mütehassıs Doktor Mehmet Yardımcı ile Baş Asistan Rahmi Gerçere nöbetçi bulunduğu devre esnasında bütün hastalara müşfik yardım ve ihtimamını esirğemiyen Doktor Orhan Mordalga ile servisin değerli elemanları Doktor Fethi Cebeci, Ziya Gürcan, Şinasi Ağan ve Ziya Zamanti ile hem şire Lûtfiye Toper ve Feride öz’ergine sonsuzi, minnet ve şükranlarımızı sunarız.
Okaner Ailesi 5579
(Devam edecek) |*
Ulı
Sün.er
TAKVİM
23 Eylül 1950 Cumartesi
Rumî: 1366 — Eylül 10
Hicrî : 1369 — Zilhicce 11
Vasati Ezani
Dünya’ nın aynası
Güvenlik Konseyinde tartışmalar
^Politika
Hoffman’ın
beyanatı etrafında
arshall Yardımı İdarecisi Paul Hoffman, dün, muhtelif memleketler gazetelerinin başyazarlarına hitaben oldukçn enteresan ve beynelmilel durumun aydınlanmasına faydalı mahiyette beyanatta bulundu. Hoffman’ın, beyanatına esas ittihaz ettiği başlıca tema şudıır: «Ruslar harekete geçemiyecek-
Burada, Marshall İdarecisinin, kanaatini İçmek maksadiyle madde madde ileri sürmüş olduğu fikirleri münakaşa edecek değiliz. Yalnız, bu maddeler arasında iki tanesi, kanaatimizce, calibi dikkat olduğu cihetle zikre lâyıktır.
Hoffman diyor ki: Kremlin harekete geçemez, çünkü, herhangi silâhlı bir ihtilâf halinde ateşe sokmak zorunda kalacağı 200 kadar tümen askerin Batı âlemiyle ve liberal rejimler-gelmesine asla razı değildir. Zira bu takdirde Sovyet vatandaşı, kendisinden çok daha yüksek hayat seviyesine sahip bulunan diğer muhariplerle savaş veya esaret dolayısiyle temasa gelecek ve mukayeseler yapacaktır. Bugün Bovyet Rusya’da ferdin asgarî hayat hakkını sağlamak için bazı ıslâhatın yapılmış olduğu muhakkak olmakla beraber, vasati hayat seviyesinin çok düşük olduğu bir çok delillerle ortaya çıkmıştır. Bu delillerin en beliği, Sovyetlerin, son harpte muhtelif cephelerde esir düşmüş olan askerlerini geri almak içirt 1917 yılına kadar hiç bir resmî müracaatta bulunmamış olmalarıdır. Zira, açıkça anlaşılacağı gibi, harp zamanına rağmen, liberal memleketlerden taze intibalarla dönecek olan bu esirler, savaş yüzünden durumları büsbütün güçleşmiş bulunan vatandaşlarına elbette ki bazı hikâyeler anlatacaklardı.
Bu bakımdan, Hoffman’ın mütalâasına hak vermemek mümkün değildir. Fakat, Yardım î-bir delili daha var rinci fikri tamamladığı gibi, ayrı bir ehemmiyet de taşıyor.
Hoffman diyor ki: Sovyet Rusya, hiç bir zaman atom bombasiyle yanıp yıkılmış bir dünya istemez. Zira bu onun a-leyhinedir. Filhakika, beş yıldır kendi yağı ile kavrulan Rusların bu usulü ilânihaye temdide mecalleri olmadığı anlaşıh-yor. Rusların maksadı, daha evvelki yazılarımızda da müteaddit defalar işaret etmiye çabştı-ğımız gibi, topyekûn harap olmuş bir dünyaya sahip olmak değil, bugünkü cemiyetleri yer yer, birer birer çökerterek komünist hâkimiyetini kurmaktır.
Bunda muvaffak olabilecekler mi sualine Hoffman, son hâdiselere dayanarak, «Hayır» diyor. Ona göre, Kore ihtilâfının seyri, Sovyetlere, Batı Avrupa'yı ellerine geçiremiyecekleri hususunda esaslı bir kanaat vermiştir. Bununla beraber, kabul etki, idarecinin bu elenin gözle görülen taallûk etmektedir, içten içten duman salan kısmı vardır. Bugün için Amerikan yardımiyle ve diğer vasıtalarla Batı AvrupalI vatandaş bir dereceye kadar tatmin edilse bile. Batı Avrupalı vatandaşın deniz aşırı mülklerinde bir hayli zamandır çatırdayan ve hâlâ söndürülemi-yen komünizm yangını, önüne geçilmez bir hal alırsa, o zaman değirmenin suyu kesildi demektir. Ondan sonra ne fabrika işler, ne pirinç gelir, ne de muz.
Avrupalı, Kremlin'in harekete geçip gcçmiyeceğini bu noktadan münakaşa etmek taraftarı gibi görünüyor, ki haklıdır. Zira o takdirde, yani hayat seviyeleri birleştiği zamaıgl|r ki, komünistler, hattâ ordu bile dan, işlerini görmek bulacaklardır.
çaresi? Bunun çaresini şimdilik Kore'de, Hindi - Çi-ni'de ve Malezya'da Batıklar a-ramıya çalışıyorlar. Diğer çareleri Avrupa'da parlâmentolar komünizme karşı yeni ve ciddî tedbirler almak suretiyle ittihaz etmekteler.
Mücahit TOPALAK
Ruslara şiddetle hücum edildi
Avustralya ve Yeni - Zelanda delegeleri Sovyetleri ittiham etti
Sistemli Sabotajın ismine, muhalefet diyorlar
Vişinski (ortada) ÇekoKlovaky Polonya komünist
şefleriyle yaptığı bir toplantıda
Londra Radyosu (Basın - Ya-1 ni Zelanda delegesi, Koredeki yın) — Birleşmiş Milletler Ge-1 tecavüzün nel Kurulu dün de müzakerele rine devamla Avustralya ve Yeni Zelanda murahhaslarının Rusların hattı harekâtını tenkitlerini dinlemiştir. Avustralya Dışişleri Bakanı Spen-der, hali hazırdaki '"ihranın sebebinin, Güvenlik K- ’eyin-de Rusların, diğer azalarının bir hal çaresi bulan gayretini sabotaj etmesi olduğunu ileri sürmüş ve Rus murahhaslarının Birleşmiş Milletler Anayasası mucibince üzerlerine düşen mes’uliyetleri kabul ettikleri takdirde bütün bu buhranın önüne geçilebileceğini söylemiştir. Spender, hür milletlerin muhtemel tecavüze karşı hasır bulunmalarını tavsiye etmiştir.
Yeni Zelanda murahhası da arabulma ve anlaşma zamanının geçtiğini ileri sürmüş, hür milletlerin birleşerek tesirli bir Savunma sistemi kurmaları lâzım geldiğini söylemiştir. Kore'deki hadiseye temasla Ye
birinci ve ikinci dünya harplerinde mağlup edilen emperyalizm fikrinden hiç te başka olmadığını işaret etmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yarın tekrar toplanacaktır. Kurulun toplan tılarında görüşülmesi tasarla- , nan mevzular Amerika’nın teklif ettiği Birleşmiş Milletlerin dünya sulhunu tehdit eden her hangi bir harekâta , karşı savaşması, her aza memleketin Savunma kuvvetlerinden bir kısmını bu gibi ahvalde hemen kullanılabilecek bir şekilde hazır bulundurması, Milliyetçi Çin’in, Rusya’yı, Pekin hükümetini iktidara geçirmekle ithamı ve İspanya ile . diplomatik münasebatm tesisidir. Bundan başka Rusların, Amerika’yı, Kore’ye tecavüz etmekle ithamı ' ve Formoza-nın istikbâli mesleleri vardır. Acheson, Genel Sekreter Try-gve Lie'ye yolladığı bir telgraf ta Formoza meselesinin âcil o-larak müzakere edilmesini is- _
Komünist Çin'in yeni bayrağı
Paris, a.a. — Komünist Çin radyosunun haber verdiğine göre, Mao Tse Toung, halkçı Çin Cumhuriyetinin yeni bir alâmet kabul ettiğini bildirmiştir. Kırmızı ve sarı üzerine, altında «semavî sulh, ibaresi yazılı beş yıldızı havi olan bu yeni, Bayrağın kenarlarında ejderlere sarılı buğday başakları bulunmaktadır.
Sovyetler tevkif ettikleri Amerikalıları salıverdiler
Nevyork Radyosu, (Basın -Yayın) — Sovyet makamları, bir kaç gün evvel bir Jeep o-tomobili içinde devriye gezerken tevkif edilen iki Amerikan erini dün serbest bırakmış lardır. Halen Sovyetlerin elinde bir er mevkuf bulnmakta-dır. Amerikan makamları, Sovyet işgal komutanlığından. Amerikan erlerinin tevkif sebepleri hakkında malûmat istemektedirler.
Alman Hükümeti durumdan memnun
Paris Radyosu, (Basın - Yayın) Bonn'da Alman Başbaka r.ı Adenauer Parlâmento ö-nünde verdiği bir demeçte hükûmtinin, Nevr - York’ta Baüı Almanya hakkında alınan kararlardan memnun olduğunu söylemiştir. Başbakan Adanauer aynı zamanda, bu kararların büyük bir terakki olduğunu sözlerine ilâve etmiş ve önümüzdeki Cumarte si günü Yüksek Komiserlerle görüşünceye kadar Parlâmentodan Nevv - York tebliğinin metni üzerinde yapılacak tartışmaların muvakkaten geri bırakılmasını rica edceğim, demiştir.
Serbest Fıkra
Bosna - Hersek kadınları
Belgrat, a.a. — Bosna - Hersek Cumhuriyetindeki Müslü-man kadınlarının asırlardan-beri devam den âdet veçhile yüzlerini örtmeleri yakında menedilecektir. Bu karar Yugoslav Cumhuriyeti Halk Meclisi teşriî komisyonu tarafın
dan tasvibi lâzım gelmektedir. Üyeler, parlâmentonun gelecek oturumunda bu meseleyi inceleyeceklerdir.

lmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına
Başmuharrir
Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Fatin FUAD
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara

Bir gıyabî dostum vardır. Ara sıra mektuplaşır, dertleşiriz. Memleketin hayrı uğruna yürek tüketen, bu hususta, asla yorulmak bilmiyen bu dostum geçenlerde bana yine bir mektup göndermiş. Biz de aynen kendisi gibi düşündüğümüzden mektubu şuracığa yazmak mecburiyetini duyduk.
Mektup şudur:
«C.H.P. yukarıdan aldığı direktiflerle sabotaja «Ana hatları inceden inceye düşünülüp çizilmiş bir plân dahilinde* hız vermiş bulunuyor. Prensip ne pahasına olursa olsun D.P. yi yıkmaktır. Metod ise: Gayeye ulaşmak için her vasıtaya başvurmaktan çekinmemek!... Plânın esası iki kısma ayrılmıştır: İçten ve dıştan baltalamak... Yâni Demokrat Partiyi çeşitli entrikalarla tefrikaya düşürmek, ve halk nazarında yi müşkül durumlara sokmak!...........
Ben şöyle bir şema çiziyorum:
A - Demokratlan yıldırmak:
1 — Küçük veya büyük bir memuriyete tayini mevzu-bahs bir demokrat veya tarafsıza elbirliği ile gizlice cephe almak, ve tayinine mâni olmak.
2 — İş takip eden D.P. mensuplama akla hayale gelmi-yecek zorluklar çıkarmak.
3 — Adam kayıtılıyor, ve ilh.... gibi velveleler kopararak hükümeti yıldırmak suretiyle kıymetli elemanların vazife almalarına mâni olmak.
B - Orduya politika karıştırmağa yeltenmek.
C - Dış siyaseti bulandırmak.
D - Af Kanununu vesile ittihaz ederek halkı, serbest kalmış sabıkalılarla korkutup huzursuzluk yaratmak, asayişi bozuk göstermek.
E - Yalan haberler:
1 — Her türlü mürettep neşriyat.
2 — Köylere varıncaya kadar dedikodular işaa etmek.
3 — Kabine âzası arasında tefrika yaratmak.
4 — D.P. içinde tefrika hazırlamak.
5 — Tasfiyeye mâni olmak maksadiyle yaygara ve şir-
F - Sabotaj hareketleri:
1 — Devlet mekanizmasında kilit mevkiindeki henüz tasfiye olunmamış âmirlerin ve evvelden etraflarına topladıkları ayni tıynet ve cibilliyetteki bazılarının elbirliği ile mensup oldukları bakanlığı sinsice sabote etmeleri.
2 — İstifaya icbar edilinceye kadar, yâni son dakikaya kadar sabotaja devam.
3 — Kendilerinden olmıyanların sicillerini yine kendi müfettişleri vasıtasiyle, süratle ve bin bir isnat ve iftira ile kirletmek (bilhassa 14 Mayıstan sonra).
Dikkat ediyorum, bilhassa 20 ilâ 30 yaş arasındaki mektep görmüşler arasında propagandalarında daha kolaylıkla muvaffak olacaklarını tahmin ediyorlar. Çünkü bunlar, maalesef müstebit idarenin takip ettiği terbiye sisteminden en fazla zarar görmüş olanlardır. Hakikaten son on, on beş sene zarfında Faşist ve Marksist doktrinlerden bu körpe dimağlar tamamiyle masun kalamadılar. El’an C.H.P. ve İnönü’yü müdafaa edenlerin ben idrâk ve vicdanlarından şüphe ederim.
Bu sebeple insan takati üzerinde çalışmak mecburiyetindeyiz. Bir anlık gafletin hıyaneti vataniye olduğunda asla şüpbepı yoktur!»
Mektuptaki fikirlerin çok haklı olduğunu yukarıda da bildirmiştik. Bununla beraber en doğru hükmü verecek olanlar umumî efkârı temsil eden okurlarımızdır. Hepsinin sağduyu sahibi olduğuna kanaatimiz bulunduğundan bizlere hak vereceklerinde şüphemiz yoktur.
Hikmet YAZICIOĞLU(
Büyük bir âlim de
esareti seçti
1 Ottawa, a.a. — Meşhur riyaziyecilerden Dr. Leopold İnfelt Toronto üniversitesi profesörlüğünden istifa edip Polonya’ya dönmüştür.
Dr. İnfelt bundan 11 sene evvel Polonyadaki yahudi katliamından kurtulmak için Ka-nadaya gelmişti. Geçen mart ayında âlimin Polonyayı ziya-rte etmek istediği duyulunca itirazlar olmuştu.
Kanada'nın Muhafazakâr Li
Aya yapılacak ilk seyahatin projelerini tetkik için âlimler toplanıyorlar
Eylül ayı sonunda, yeryüzü-1 her tarafına gönderilecektir. __
nün bütün astronotları, Paris- Fransızlar, bu çalışmalarda zanç vasıtası olarak ele alma-te toplanacaklardır. Astronot- daha fedakârane ve karşılık- j yacaklardır. Onlara düşen nılmıyacak bir proje hazırlayan insanlardır: Bu, aya gitmek projesidir, kadar, hiç te iyi projelere isti-
Daha birkaç sene evvelsine nat etmeyen bu fikir, Jules Verne'in okuyucuları tarafın-dan hararetle karşılandı. Fa-kat, henüz hayâl âleminde bü-; yüyen bu fikirler, ancak, I-1 kinci Dünya Harbi esnasında • yapılan yeni keşifler dolavı-siyle, hakikat sahasına çıkalı bilmek yolunu tutmuştur. ’ | Fransa’da, Dr. A^ıanoffun | (teşebbüs ve teşvikiyle o kadar ciddî çalışmalar yapılmıştır ki, İpi-- o ı I
J Aya yapılacak ilk seyahat i- |L'Ünya DHSinindan] ' çin gönüllü insanlar aranmış-; tır. Bir çok genç kızlar bile,
gönüllü olarak yazılmışlardır I İngiliz Basını
I Londra, a.a. — Evvelki gün
| Acheson tarafından Genel Kurula tevdi edilen «Barış plânı* bu sabah yeniden Londra gazeteleri başyazarlarının dikka-. tini çekmektedir. Komünist Daily Worker gazetesi müstes-...... o—»___________________ na bütün tefsirler ihtiyatlı öldür. Bu seyahatin en tatlı ta- makla beraber lehtedir. Filha-rafı aya vasıl olmak ve orada, kika Daily Worker gazetesi A-bir sayfiyedeymiş gibi yaşa- ' merika Dışilşeri Bakanının ile-i mak olacaktır._____________ri srüdüğü tekliflerin, Birleş-
! | Fakat dikkate alınacak mü-' miş Milletler teşkilâtını Ameri him bir nokta var: Ayda ha- ( kan dış siyasetine âlet etmek ; yat var mı? Şimdilik bilinen ( hedefini güttüğü kanaatini be-; şey, dünyanın etrafını çeviren lirtmektedir.
■ ve teneffüs etmemize yarayan I jşçi organı olan Daily He ; bir hava takabasınm Ay’da ol rald gazetesine göre, bu «tama-
■ madiğidir. Bu bakımdan orada miyle makul ve amelî bir plândır.*
Fakat bittabi ihtimamla incelenmesi gerekmektedir. Gazete, Birleşmiş Milletlerin kudretsiz bir teşkilât ve Anayasasının da basit bir kâğıt parçası haline gelmesi istenmiyorsa daima hareket etmek lâzım geldi ğini yazmaktadır.
Öte yandan .muhafazakâr gazete Daily Telegraplı, plânın gayesini tasvip etmekle beraber, bazı noktalarının itirazlara yol açmasının muhtemel olduğunu, diğer noktaların tatbikinde de güçlüklere maruz ını yazmaktadır.
jcak olan âlimler, Ay’ı, bir ka-J zanç vasıtası olarak ele almaşız çalışmakta olduklarını her'zife, Aydaki yaşama şartlarını vesile ile söylemektedirler. ] aramak ve bir de, A^a gide-«Biz, elimizde İmkânlar olsa, cek vasıtaların yapılmasını herşeye başvuracağız, daha bü ' gerçeşleştirmektir.
yük gayretler göstererek iyi | Henüz proje halinde bulu-neticeler alacağız. Amerika nan bir çok füzelerin tecrübe böyle düşünmüyor. Onlar, da- edileceği ve böyllikle bunların ha Aya gitmeden, dereyi gör- arasından en iyisi seçildikten meden paçaları sıvamaya baş- ; sonra yolculuk hazırlıklarına ladılar. Ne mi yaptılar? Ay’ı, başlanacağıdır.
memleketler arasında daha Geriye bir tek gönüllü me-şimdiden paylaştırmaya kalk- selesi mi kalıyor? Mesele yok: tılar. Hayâli bırakıp çalışmaya Dünyada o kadar çok macera-bakmalıdır» diyorlar. [perest var kİ.,.
Fakat ay- sonunda toplana-
N. Nihad ÜLKEKUL
hulâsalar
Güzel bir sayfiye! 1
| Filhakika, vaziyet öyle gös-' teriyor ki, bu yolculuğun belli ; başlı bir zorluğu yoktur. A-1 tom enerjisi ve nazarı itibara alınan itme kuvveti sayesinde ■ seyyarelere gidebilecek bir fü ; zenln gerçeklenmesi mümkün
İş Bulma Kurumunun bir aylık faaliyeti
İş ve İşçi Bulma Kurumu Ankara Şubesi 1950 ağustos ayı içersinde 46 sı erkek ve 41 i kadın olmak üzere 87 işsiz vatandaşa iş bulmuştur.
Yine aynı ay içinde şehirler arası işçi nakilleri de yapılmıştır. Bu meyanda; Eskişehir ve civarındaki iş yerlerine 18 vatandaş gönderilmiştir. Ayrıca, 32 kişi de göndrilmek üzere yo la çıkarılmıştır.
Diğer taraftan. Kurumun açmak teşebbüsünde bulunduğu Halıcılık Kursu da büyük bir alâka ile karşılanmıştır.
Kurs, yakında faaliyete geçecektir. İşçi alımına başlanmış bulunmaktadır.
deri Drew Dr. İnfeltin atom hakkında bilgiye sahip olduğu nu bildirmişti. Fakat înfelt her hangi gizli malûmatı olduğunu yalanlamıştır.
Millî araştırmalar konseyi başkan veikli, Dr. İnfeltin a-tom tecrübelerinde hiç çalışmamış olduğun açıklamıştır.
Varşova’dan gönderdiği bir mektupta Dr. Ijnfelt vatanında kalmaya karar verdiğini bildir miştir.
Havadan vazgeçtik!
Aziz kariler, bu bayram gününde sizinle acıklı bir mevzua temas etmek istemezdim; peşinen özür lerim. Fakat içimiz kan larken de başka bahislere dokunmak elden gelmiyor... Şu yürekler acısı otobüs ve kamyon facialarından gene söz açacağını. Bu yüzden sîzlerin de hepimizin de ne kadar dertli olduğumuzu söyle-miye hacet yoktur. Artık illallah, yeter canm... Gün geçmiyor ki, güle oynıya binilen bu çeşit nakil vasıtaları, sonra bir çok vatandaşa kanlı bir mezar olmasın. Buyurun, dün gene Gölbaşına giderken fecî bir kamyon kazası oldu, bir ölü olmak üzere 12 vatandaş hastane köşelerini boyladı. Bu yüzden onların bahtsız aileleriyle beraber faciayı duyan her vatandaş, bu mübarek bayram günlerinde büyük bir yeis ve keder içinde kaldı...
di-
ağ-
1 Sarıçizmeli j
Bu sütunlarda vakit vakit feryat eder dururuz. Kamyon ve otobüs kazaları neticesinde kaybettiğimiz vatandaş yekûnu fecidir, korkunçtur. Halbuki vakitsiz kazılan bu mezarları sadece ihmal, dikkatsizlik ve alâkasızlık kazıp sıralamaktadır. Asıl facia da buradadır.
Artık gün gibi sabit olmuştur ki, bu gibi vasıtaları kullanan bazı kimseler ehliyetsizlik veyahut kullandıkları vasıtaların noks^Marı yüzünden böyle facialara e-bebiyet vermektedirler. Bunları sıkı sıkı kontrol etmek ve mesullerini kazalara sebebiyet vermeden evvel cezalandırmak, ve bu suretle onlara da iyilik etmek yok mu ?
Hamdolsun, zabıtamız her

zaman uyanıktır. Kuş uçurt-nuyacak kadar vazifesini müdriktir. Peki, seyrüseferin bu Azrail yolcu-lariyle sıkı bir mücadeleye girişmesi mümkün değil Dilimiz varmıyor ama, rüsefer boştur veyahut da bazı sütü bozuklar dan baltalanmaktadır. ihtimal vermek istemeyiz, o halde ?
Unutmıyalım ki vatandaşın Anayasa ile çizilmiş seyahat hürriyeti, bu şartlar altında her an kamyonların merhametsiz Azrail! elindedir.
Bir de yakında tayyarelerin hususî eşhas tarafından kullanılmasına müsaade edileceği bildiriliyor. Biz düz yolda gidenlerle başedemiyo-ruz. Desenize, hnvahınanı ele geçirmek büsbütün imkânsız olacak.
Yazık...
mi?
ya tamamen başı kontrol; tarafın-
beklenilmeyen bir hararet te ' I bulunabilir/ Yapılan tetkikler ; şunu gösteriyor ki, Ay’da ya-’ sayacak olan bir İnsan, gölge-(de iken soğuktan donar ve : aydınlıkta iken de güneşin sı-. çaktığından yanıp kavrulur. ' işte bu gibi güçlükler, İnsanı ; endişeye düşürmektedir. Böy-’ le bir maceraya atılmak İçin, ı Aydaki yaşama şartlarını daha evvelden inceden İnceye gözden geçirmek lâzım geldiğini anlamak pek zor değildir.
Astronotların, ay sonunda yapacakları kongre neticesinde, kâinatın en c“-,7 v'~ varesl üzerindeki yaşama şart larının neler olabileceği aydınlanacaktır. Bu kongrede, pn büyük âlimlerin bulunaca- , ğını da ayrıca belirtmek iste- | riz: M. Maurice Roy, Viaut, Lâveillâ, Ananoff, Mme Ca-mille Flammarlon gibi tanınmış Fransız bilginlerinden ma ada, bir çok İngiliz, Alman, A-merikan âlimleri de fikirlerini söyliyeceklerdir.
Toplantının iyi bir netice vermesi ve çalışmaların faydalı olabilmesi için her imkâna baş vurulmuştur.
Projeksiyonlar ve sinema Jiletleri vasıtasiyle tasarı halinde bulunan birçok füze ve «seyyarelere gidecek vasıta» ların resimleri ve filmleri gösterilecektir. Bundan başka, fü zeler vasıtasiyle muhtelif irtifalardan alınmış olan dünya resimleri de teşhir edilecektir. Bu resimlerin bazıları 160 kilometre yüksekten alınmıştır. Gösterilecek filmler aracında, Ay’a gidilmeden evvel alınan hayalî filmlerdir. Meselâ, Fritz Lang'ın «Aydaki kadın»: Mö-liâs’in «Ayda seyahat» ve nihayet «1 No. lu kozmik hava gemisi hareket ediyor» adlı e-serlerdir.
Pek tabiidir ki bu filmlerin oynanması, gelecek seyahate hazırlananlar için bir hayli eğlenceli olacağı gibi onlara daha müşahhas bilgiler de rebilecektir.
Bu İlk kongrenin tamamen İlmî olan bu haricî manzarası açık olarak gösteriyor kİ yapılacak olan astronotiki (seyyareye gidecek olan vasıta) hem hayâl sahasından ve hem de askerî sahadan çıkarmak lâzımdır. Bu güzel teşebbüsler için bugün söylenen söz şu dur: Asrımızın ilk yarısı, ast-ronotik vasıtaların plânlarını hazırladı; ikinci yarısı ise bu plân ve hayâlleri gerçekleştirecektir.» Teşebbüsün ehemmiyeti göstermek için, pul meraklılarının koleksiyonlarını zenginleştirecek olanları da sn vindirecek olan hususi bir pul serisi yaptırılarak dünyanın
cazip bir sey-ı kalınılacağıı d yasama şart'------------------
Kumarbaz dolandırıcılar
Son günlerde şehrin muhtelif semtlerinde «üç kâğıt, tabir edilen bir iskambil oyunu ile saf kimseleri kandırarak pa rasını dolandıran üç kâğıtçılar umumî bir tarama neticesi gruplar halinde yakalanmış ve adliyey teslim edilmişlerdir.
Yakalanan bu sabıkalı üç kâğıtçılardan bir kısmı şebeke halinde çalışarak Ankara’ya kereste almak için gelmiş bulunan Mustafa Taşkın is minde bir şahsın 150 lirasını dolandırırken yakalanmışlardır
4
rı Tıırafırıd
lı. ı ).ı
ANKARA RADYOSU Cumartesi — 23/9/1950
(Pl.) 15.45 — Türküler. 16.15 — Ço uk Kösesi. 17.00 — Saz Eserleri.
r. 18.10 — itfaiye Gencer ve Arkadaş. Müziftl 18.45 — Saz
Ik). 21.00 —
if Batı Müziği). 21.45 — Şarkılar. 22.30 — Şehirde Bu Hafta. 22.45 — Haberler. 23.00 - Karışık Hafif Müzik. 23.30 — Dans Müziği (Pl.) 24.00 — Programlar ve Kapama-
İSTANBUL RADYOSU
Cumartesi — 23/9/1950
I
I



•I

ZAFER
23/9/Jf
Bugün yapılacak yağh güreşler
IAnkaragücü'nün seyahati —Tertip Komitesinin toplantısı!
— Sportif oyunlar
• Yeni Sportif Oyunlar mevsimi açılıyor
B. T. Sportif Oyiınlar Ajanlığından:
1950 - 51 senesi sportif o-yunlar sezonu ekim ayl İçerisinde bölgemizde açılacaktır. Spor oyunlarına dahil (Basketbol büyükler, basketbol küçükler, Voleybol, Hendbol ve Ping - Pong) branşlarına iştirak etmek isteyen kulüp ve güçlerin müsabakalara iştirak edeceklerini bildirir dilekçelerini en geç 30.9.1950 cumartes akşamına kadar bölgeye vermiş olmaları, aksi halde yu-kardaki tarihe kadar bölgeye müraacat etmiyen kulüp ve gücün 950 - 51 senesi sportif oyunlara dahil edilmiyecekle-ri ehemmiyetle tebliğ olunur.
Not: Bütün sportif oyunlar 1950 senesinde çıkan nizamnameye göre idare olunacağından nizamname hükümleri ay nen tatbik olunacaktır. (Nizamname 250 kr. mukabilinde Bölgeden temin edilir.)
Çiftçiler için müjdeli haberler
Köylüye tohumluk
Bugün saat 15 te Ajnkaragü-cü sahasında Yaşar Doğu, Celâl Atik, Mahmut Çeterez, Hayrebolulu Süleyman Sın-dırgılı Şerif, Babaeskili İbrahim ve Yunanlı pehlivanların iştirakiyle serbest ve yağlı olmak üzere güreş müsabakaları tertiplenmiştir.
Ankaragücünün seyahati
Ankaragücü birinci takımı bayram tatilinden faydalanarak iki maç yapmak üzere bugün Zonguldak’a hareket edecektir. Ankaragücünün dönüşte Karabük’te de bir maç yap ması muhtemeldir.
Ayrıca Ankaragücü genç takımı da bir maç yapmak üzere bugün Konya’ya gidecektir. 3 üncü küme tertip komiteleri toplantısı
Bölge merkezinde futbol a-janmın başkanlığında üç küme tertip komiteleri üyeleri- : nin iştirâki ile bir toplantı ya- ı
Bu toplantıda 1950 - 1951 : futbol sezonundan itibaren tat ; bik edilmek üzere, her ~üç küme tertip komiteleri tarafından müştereken bir karar a-lındı.
Bu karar gereğince, birinci kümenin sondan üç takımı i-1 kinci kümeye düşerek, bu üç takımla birlikte ikinci küme-1 nin 12 takımı ve bir de üçün- j cü küme şampiyonu alınarak 1' 16 takım A ve B olmak üzere iki gurup halinde lig maçları yapacaklardır. Mütebaki takımlar da üçüncü kümeyi teş kil edeceklerdir.
A'yrıca birinci küme lig maç larına 7 ekimde başlanması kararlaştı. Fakat o tarihhte 19 Mayıs Stadında Türk - Belçika millî atletizm karşılaşması yapılması muhtemel olduğundan ancak lig maçlarına 14 ekimde başlanabilinecektir.
15 ekimde İl Genel Meclisi seçimi 22 ekimde de Nüfus Sa yımı ve 28 ekimde Türk - Mısır (B) millî takımlarının şehri mizde' karşılaşması muhtemel olduğundan, lig maçlarını e-kim ayında tehirsiz oynamak biraz müşkül görünmektedir. Ajanlığın lertijılediği güreş müsabakaları
Güreş ajanlığı tarafından 11 ve 12 kasım tarihlerinde De-mirspor, Gençlerbirliğı, ?/ıka-ragücü, Tekel, Ziraî Kombinalar, Karagücü ve Havagücü rastnda bir serbest güreş sabakası tertiplenmiştir.
Müsabakaların Halkevinde yapılması muhtemeldir. Çankaya Gençlik Kulübünün seyahati
Haber aldığımıza göre Çankaya Gençlik Kulübü Bayram tatilinden istifade ederek Çan' günü (24 eylül 1950) saat 15 kından, bir maç yapmak üzere teklif almış bulunmaktadır.
Çankırı Gençlik Spor Kulübü ile yapacağı bu maç için takım cumartesi günü 17.10 da kalkan trenle hareket edecektir.
(Başı 1 inci sayfada) | şalin beklediği cevabı aynen aşağı alıyorum, rini tnmnmon I)cdi ki :
»— Ankara, Yozgat, Kırşehir, Çorum, Sivas, Çankırı, Erzurum, Eskişehir, Erzincan, Niğde, Balıkesir, Tekirdağ, Konya vilâyetlerinde kuraklık veyahut sııir sebeplerle mahsul az olmuştur. Bunun için Ziraat Bankasına borçlu olan çiftçiler, bu sene borçlarının tecil edilmesini istemektedirler. Ziraat Bankası, bütün şube ve ajanslarına bu mevzuda yaptığı umumî tebligattan başka, bu vilâyetlerde kuraklık yüzünden kısmen veya tamamen mahsul alamıyacağı anlaşılan yerlere hususî emirler vererek bankanın mevzuatı dahilinde gerekli tecil muamelelerinin yapılmasını bildirmiştir. Bu vilâyetlerdeki şube ve ajanslar, bölgelerinde çiftçilerin mahsul durumunu esaslı bir surette inccliycrek kısmen veya tamamen mahsul alamamış o-lan çiftçilleriıı borçlarını, yerine göre, ya nımtakavî olarak veya şahsî olarak tecil etmektedirler. Bu durumda bulunan çiftçi-
ji ziraî kredi gelirini tamamen karşılnmıya şimdiye kadar bankanın kaynakları müsait olmadığından, dekar ve şahıs başına alınmış olan kredi tahdidleri esasları bu sene lıayli genişletilmiştir.
Ilububııtta dekar başına verilmekte olan 10 lira, 12 liraya iblâğ edilmiştir. Bir çiftçiye verilmekte olan azamî şahsî kredi haddi de tçk mahsul ekenler i-çin 4000 liraya, birden fazla mahsul ekenler için de 5000 liraya çıkarılmıştır.
ŞeçimdenTsonra
(Başı 2 inci sayfada) . j ğunu söyliyemez, içine atarak hüsrana, ye’se kapılır. Demok-lt? rasinin en büyük nimetlerin-jden biri, birden fazla parti ve | bilhassa hürriyettir. By hava-ı ya henüz girmiş olan Türk va-) tandaşı, gördüğü ihmali, kötülüğü söylemek hakkı olduğunu öğrenmiştir. Türk vatandaşı yine öğrenmiştir ki amme hizmeti, muayyen bir züm reye ait bir velâyet veya imtiyaz değildir. Bilâkis amme hizmeti, vatandaş tarafından verilen, vekâlet müddetine münhasir bir vediadır.
Şehir, kasaba ve belediye kanunu tatbik edilmekte olan kövlerde oturan Türk vatandaşları lüks istemiyor. Onların istedikleri yegâne şey, sağ lık ve rahatlarına müteallik cok pahalı olmıyan tesis ve işlerin yapılmasıdır. Altındağ mahallesinde oturan ve seçim esnasında «Oy» u, bilmem ne bulvarında oturandan farksız olan Ankara hemşehrisi havuz, lâle, asfalt istemiyor. O-nun istediği su, ışık ve ucuz gıda maddesidir. Bu Ankara be’ediyesinde olduğu gibi yurdun en hücra belediyesinde de . ’ bövledir.
rnu" Gelecek yazımızda belediye meclisinin yetkilerini tetkik ve mütalâa edeceğiz.
İsi. Y. İktisat ve Ticaretlile-rin bayramlaşması
Kurban Bayramının ikinci
Hava Dikimevi İşçilerinin teşekkürü
Türkiyede her sahada çalışan fedakâr işçilerin hayatlarını korumak gayesiyle İşçi Sigortaları Kurumu namına üç milyondan fazla kıymetinde bulunan çiftlik arazisiyle köşklerini bağış yapan muhterem Süreyya Paşamıza ve sayın eşine Hava Dikimevi işçileri namına minnet ve şükranlarımızın kabulünü rica ederken size ve a-ilenize daha çok uzun ömürler diler ve Kurban Bayramınızı kutlular ellerinizden öperiz. 5581 Hava Dikimevi İşçileri Mümessilliği
te Cemiyetimiz lokalinde mezun arkadaşlar arasında bayramlaşma merasimi icra edileceğinden sayın üyelerimizle mezun arkadaşlarımızın teşrifleri rica olunur.
İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret mektebi mezunları Cemiyeti Yönetim Kurulu
Hayalı Küçük AliJ
Karagözü seven aziz dostlarının Kurban Bayramını kutlar ve saadetler diler. 4
Bayramın 2 nci 3 üncü
4 üncü günleri Halkevin-de saat 10.30 da sevgili yavrularımıza karagöz oynatacaktır. Şeref verme-nizi rica eder. 5576
Güneyde yakalanan kaçakçılar
Gümrük Muhafaza Genel Ko mutanılğından bildirilmiştir :
7/9/1950 gecesi Kırıkhan’ın Perişan gediği mevkiindeki Gümrük Muhafaza kuvvetlerinin Suriye’den topraklarımıza geçen dört silâhlı kaçakçı ile yaptıkları müsademede bir erimiz hafif yaralanmış ve kaçak eşyasını bırakarak kaçan kaçakçılardan Suriyeli bir kaçakçı yaralı, diğerleri sağlam olarak yakalanmışlardır.
20/9/1950 tarihinde Hatay’ın Reyhanlı bölgesinde Gümrük Muhafaza kuvvetleri tarafından 10.000 lira değerinde 8 balya ipekli eşya ve 3 kaçakçı ele geçirilmiştir.
Motörlü tren nüfus sayımı günü îşlemiyecek
Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden verilen malûmata göre, genel nüfus sayımı gününe rastlıyan 22 ekim 1950 pazar günü Haydarpaşa’dan motörlü tren hareket etmiye-cek ve bu trenin seferi sayımın ertesi günü, yani 23 ekim 1950 pazartesi günü yapılacaktır.
ler. uu aurumaa Duıunan çıııçı-ler, bankanın, kendileri hakkında takibata geçmîyeceğinden e-ınin olmalı, ve asla endişe duymamalıdırlar.»
Ziraat Bankası Umum Müdürüne bu izahattan sonra borçları tecil edilen çiftçilere ayrıca yeni yıl ekimleri için kredi sağlanıp sağlannuyacağını sordum. Aldığını cevap, bu durumda bulunan çiftçileri, fevkalâde memnun edecek şekildedir. U-nıunı Müdür bana dedi ki :
— Evet, kendilerine ayrıca kredi verilecektir; ve bu gibilere yeni sene istihsali için lâzım gelen kredi ihtiyaçları, bankanın yeni aldığı kararlar dairesinde daha geniş mikyasta sağlana-
Bu durumda olan çiftçiler, biliyorsunuz ki, yalnız faizlerini vermek suretiyle borçlarının tecil edilmesini istemişlerdi. Halbuki şimdi onların isteğinden daha geniş ve daha tatminkâr bir yardım yapılması kararlaştırılmış, ve banka mevzuatı dahilinde, gereken muamelelere başlanmıştır, ilgililer, bu hususta mahallî banka ve ajanslara müracaat etmelidirler.,,
Ziraat Bankası Umum Müdürü sayın Mithat Dülgc’ye, bu sene ziraî istihsali arttırmak ve böylece memleketin İktisadî kalkınmasını sağlıyacak ne gibi tedbirler aldığını sordum. Bana dedi ki :
— Banka bu sene İktisadî kalkınmasını cak tedbirler meyanmda istihsali de arttırmayı ehemmiyetle nazarı dikkate Geçen sene bankanın verdiği ziraî krediler yekûnu 236 milyon lira idi. Bunun 139 milyonu bankanın doğrudan doğruya çiftçiye yaptığı krediler, ve 95 milyonu da kredi kooperatiflerine yapılan ikrazatı teşkil etmekte idi. Bu sene banka umumî ziraî krediler yekûnunu 114 milyon lira fazlasiyle 350 milyon liraya iblâğ etmiştir.
Bankanın doğrudan doğruya çiftçiye yapacağı ikrazat, bu seııc 215 milyon lira, kooperatiflere yapacağı kredi yekûnu da 135 milyon liraya çıkarılmıştır. Bunun dışında, belli başlı ihraç maddelerimizin sürüm ve satış işleriyle meşgul olan Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerine geçen sene 40 milyon lira raddesinde yapılan kredi, bu sene 50 milyona iblâğ edilmiştir. Banka Ekim ayında başlamak üzere senelik faaliyet ve plasman programını buna göre hazırlamış, şube ve ajanslarına lâzım gelen tebligatı yapmış-
Mithat Dülgc’ye, çiftçiyi mahsul zamanı murabahacıların ve tefecilerin elinden kurtarmak i-çin ne gibi tedbirler düşünüldüğünü sordum. Bana şu cevabı verdi :
— Mahsul idrak edildikten sonra satış safhasına kadar o-lan zaman zarfında paraya ihtiyacı olan çiftçilere, mahsullerini banka veya kooperatif depolarına terhin etmek suretiyle, avans muameleleri yapılacak, ve böylece müstahsile ayrıca yardım sağlanacaktır.
Diğer taraftan, bankanın malî kaynaklarının müsaadesi nis-betinde arttırılan bu imkânlarla her sene çiftçilere verilmekte o-lah ve ziraî istihsal masraflarını karşılamıya matuf olan ziraî kredi hadlerinde esaslı arttırmalar yapılması kararlaştırılmış, ve bu husus ekim ayından itibaren tatbik edilmek üzere bütün şube ye ajanslara bildirilmiştir.
Memleket, biitiin ziraî istih-
memleket sağhya-
almıştır, çiftçiye
Pamuk mahsulünde, yalnız Ege bölgesinde dekar başına verilen 20 lira, bu sene 30 liraya iblâğ edilmiştir. Gene pamukta bir çiftçiye tahsis edilen azamî şahsî kredi haddi 1200 lira iken bu miktar, tek mahsul ekenler için 4000 liraya, ve müteaddit mahsul ekenler için 5000 liraya çıkarılmıştır. Asgarî dekar tahdidleri de kaldırılmıştır.
Üzüm, incir, fındık ve koza gibi mahsullere gelince, bu mevzuda satış kooperatifleri halinde teşkilâtlanmış çiftçiller için de bu teşekküllerin yapacağı kredi yardımları aynı esaslar dahilinde genişletilmiş, vo lâzım gelen tertipler alınarak, birliklere gerekli krediler tevzi o-lunmuştur.
Ziraat Bankası Umum Müdü--i)ne bu seneki pamuk, fındık üzüm, incir gibi maddelerin durumunu sordum. Bana bu mevzuda da şu izahatı verdi :
«— Bu sene pamuk rekoltesi fevkalâde bol olmuş ve çok müsait, fiyatlarla satışlar başlamış, çiftçinin ve pamuk müstahsilinin yüzü gülmüştür. Fındık, üzüm, incir gibi geçen seneden noksan rekolte yapan mahsuller de iyi fiyatlar bulmakladır; ve bulacaktır.»
Geçen sene Karadeniz bölgesinde gezdiğim sırada, fındık müstahsillerinin ve köylünün çektiği ıstırabı yakinen gördüğüm için Mithat Dülgc’ye bu sene Karadeniz bölgesi için ne- I ler düşünüldüğünü sordum. Ba- j na dedi ki :
u— Karadeniz bölgesinde, Satış Kooperatifleri Birliği fındık müstahsillerine bu sene daha geniş yardımlar yapacaktır. Bunun için lâzım gelen krediler verilmiştir. Ortakların mallarını Satış Kooperatifleri vasıta-siyle satmaları sayesinde iyi
neticeler alacakları muhakkak*
Geçenlerde Ankara’da toplanan Tütün Kongresinde tütüncüler, krediyi genişletmek için çok esaslı temennilerde bulunmuşlardı. Mithat Dülge bu mevzu etrafında bana ayrıca şu i-zahatı verdi :
«— Tütün Kongresinde müstahsillerin kredi bakımından yaptıkları bütün temennilerin tahakkuk edebilmesi esası göz-önüne alınmıştır. Bu temennilerin tahakkuku tütün istihsali i-çin alımın tedbirlerle birlikte ö-ııümüzdeki sene zarfında sağlanmış bulunmaktadır.
Bu yıl elde edilen rekolte i-yidir. Hastalık azdır; tütün müstahsilleri de mahsullerini iyi fiyatlara satacaklardır.»
Ziraat Bankası Umum Müdürü, bu sene soğuktan donan por-tukal ve incir bahçeleri hakkında «la şu izahatı verdi :
— Mersin'de, Narenciye bağlarında, Aydın civarında incir bahçelerinde soğuktan ağaçlan ve mahsulleri donan çiftçilerin borçları tecil edildiği gibi, bu bahçelerin yeniden imarları, ve meyva alacak şekilde tanzimleri için yeni kredi imkânları sağlanmış bulunmaktadı/.
Son olarak Mithat Dülgc’ye, ziraî âletler için çiftçiye yapılan yardımları sordum. Bana şu izahatı verdi :
— Son zamanlarda Marshall Yardımı ile çiftçiye çok müsait ve uzun vadeli kredi ile dağıtılan traktör ve diğer ziraî â-letler dışında, ayrıca diğer Avrupa memleketlerinden gelen âletler ve traktörler için de kredi sağlanmaktadır. Bu krediler için yüzde üç faiz alınmakta ve kredi beş sene müddetle verilmektedir. Çiftçi, aldığı ziraî filet fiyatının yüzde yirmisini verdiği takdirde geri kalan yüzde sekseni için bankamızdan kredi bulmaktadır.
Şüphesiz, memleketin ziraî , kalkınmasında bu yeni âletlerin çok büyük rolü olacaktır.
Ziraat Bankası Umum Müdürü sayın Mithat Dülge’ye verdiği bu çok müjdeli hâvadisler-den dolayı candan teşekkür et-
Bütün bunlar daima köylünün ve çiftçinin müzahiri olan yeni iktidarın, çok yakın bir zamanda memlekete sağladığı iyiliklerden çok canlı örneklerdir.
Mümtaz Faik FENİK
(Başı 1 inci sayfada) olduğu tahakkuk eden yerlerde tecil etmiş ve tecil imkânla rını da araştırmaya devam etmiştir. Bu arada tohumluk ih, tiyacı da olanca şiddetiyle baş göstermiş olduğundan, çeşitli
yollardan tohumluk tedariki |
ve köylüye dağıtılması için he | men teşebbüslere girişilmiştir, i Ve çiftçi zamanında, ekim mev I simi geçmeden iyi ve ilaçlanmış tohumluklara malik ola- . çaktır.
Bu arada şu noktalar üzerin efkârı umumiyeyi aydınlatmak zaruretini duydum: Sabık hükümetler 27 yıl içinde bir çok kuraklık yıllan geç miş olmasına rağmen, hiç bir vakit 50 bin tonu aşan tohumluk tevziatı yapmamış i-ken seçim arifesinde sırf propaganda maksadiyle 1949 ve 1950 yıllarında, yapılan plânları ve mütalâaları çiğniyerek 160 bin ton tohumluk tahsisi yapmışlar ve bilhassa 1950 baharında yani seçimin tam arifesinde mart ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar durmadan 17 bin ton tohum dağıtmışlardır. Halbuki geçen 27 senelik devrede bir çok kuraklık yılları olmasına rağmen baharda bu kadar kısa bir zamanda dağıtılan tohumluk miktarı 3- 5 bin tonu geçmemiştir. 1949 kuraklığını bahane ederek bu şekilde rey toplamak için yapılan dağıtım ve aynı zamanda tahsilâta da teşebbüs edilmemesi dolayısile kanunen verilen 30 milyon liralık döner sermaye ve başka şekillerde yapılan tevziat yekûnu 57 milyon lirayı bulmuştur. Tohum dağıtımının, hattâ tohum değil para vermek suretiyle bu şekilde, hiç bir teknik ve istihsali yükseltmek gayesi düşünülmeksizin
yapılması, israf ve ulûfe şekli' almışdır ki, bundaki maksat ilk zamanlarında sırf parti pro pagandası ve sonraları da - iktidarı kaybedeceklerini his sedince - yeni iktidara azamî [müşkülât ve zorluklar çıkarmaktan başka bir şey ifade etmez. Bu insanların bunun gibi geriye bırakmış oldukları 'muazzam bir israfın müşküllerini çekinmeden ve zorluklarını ürkmeden, memleket ve köylü menfaatleri namına halletmekle mükellef tutan bugünkü iktidar, diğer ağır ve müşkül işler gibi, bu tohumluk işini de hemen halletmiş bulunmaktadır. Bütün illerden gelen ihtiyaçlar ve buralara nerelerden ne cins tohumluk verileceği tesbit edilmiş ve sevkiyata da başlanmıştır. Bu arada bugünkü iktidara büyük bir itimatla bağlı olduğunu ispat eden çiftçilerimizin, ayrıca peşin para ile dahi tohum almak için mü-1 racaat etmiş olmaları teşek- i küre şayandır. Böylece bu gü-' zel hareket, halkın eski idare . ile yeni idareye karşı olan iti-mat farkının canlı bir delili- j dir.

Seyhan barajı
(Başı 1 inci sayfada) projesi ikmal olunmuştur. I Bu projeye göre Seyhan nehri üzerinde, Adana'nın 8 kilometre şimalinde inşa olunacak bir toprak barajın arkasında, nehr. taşkın suları biriktirilccSfİ^ ve akımı düzenlenen sular barajın dibinde kurulacak santralda kullanıldıktan sonra sulama şebekesine verilecektir.
Kurban bayramı
(Başı 1 inci sayfada) tiyle tatil edilen daireler çan a.şmba sabahı açılacaktır. ; (ZAFER. okuyucularının bayramını tebrik eder, neşeli bayram günleri geçirmelerini diler.
Diyanet İşleri Ba kanının tebriki
Aziz milletimize ve bütün ı müslümanlara Kurban Bayram I mim tebrik eder yurdumuza I1 ve İslâm âlemine saadetler vd selâmetler dilerim.
Diyanet İşleri Başkanı | Ahmet Hamdi Akseki
Özkan Kardeşler Manifatura Mağazası
Sayın müşterilerinin bayramlarını neşe ve saadetler dileğiyle kutluar.... Çıkrıkçılar Yokuşu No. 23 Tel. 11147.
Recai Farkaş
Dekor - Badana ve boya işleri Mü
Sayın müşterilerinin Mübarek Kurban Bayrı kutlular. Telefon: 11598 5!
notası
Anlaşmanın ikinci maddesi yine göçmenler arasında hiç bir fark gözetilmemesini âmirdir. Böyle olduğu halde göçmenlerden Türkiyede zengin akrabalarının bulunmasını, onların siyasi akidelerinin tetkik edilerek bilinmesini arzulamak, anlaşmaya tamamen mugayir bulunuyor. 10 Ağustos tarihin de verilen Bulgar notası Türk-lerin bu husustaki niyetlerini açıkça yüzlerine vurmaktadır. Şimdi de göçmenlerin kendi arzulariyle hareket etmedikleri iddia ediliyor. Bu doğru değildir. Bulgar hükümeti bir defa daha tekrar eder ki, Türk azınlığı yalnız kendi arzulariy le göç etmek istemektedirler ve onların bu isteklerine riayet edilmektedir. Bu sebeple | bunun hilâfına olan iddiaları
Bulgar hükümeti reddeder.
Bulgar
(Başı 1 inci sayfada)
Bütün bu yukarıda saydığımız hususlar, Türk azınlığı a-rasında bir çalışma hevesi u-yandırmıştır. Bir çok Türkler, nişanlar ve unvanlarla taltif Edilmişlerdir. Bulgaristandaki Türk azınlığının hakiki durumu bu merkezde bulunmakla beraber, bir kısım Türkler, dinî sebepler dolayısiyle göç etmek arzusunu izhar etmişlerdir. Bulgar hükümeti de akdetmiş olduğu anlaşmalara sadık kalarak göç etmek istiyen Türk azınlığının hiç birisinin arzusuna mani olmamaktadır ve olmıyacaktır.
Bu yolda Türkler tarafından gösterilen her türlü endişe yersiz ve haksızdır. Nete-kim Türkiye’nin Sofya Elçisi İstinyeli Türk basınında yayınlanan bir demecinde, Bul-1 garistandaki Türklerin durumunun Türk basınında yazıldığı gibi olmadığını ve farklı bulunduğunu söyliyerek, aksi hal varit olsa idi elçilik bu va 1 ziyete seyirci kalamazdı, de-, miştir. Türk Elçisinin Türk , basınının yazılarını tekzip e- : den demeci dolayisiyle biz bu : rada şunu da belirtmek isteriz ki, halen Türkiyede halkın yüzde 83 ü cahildir. Mektep edilerek Bulgaristan': çağında olan çocukların ancak muşlardır. Türk Hükümeti bun yüzde 50 si mektebe gitmekte- ların hiç bir şeyini vermemiş-dir. Köy halkı hayatı boyunca tir. Bundan ayrı olarak bir bu sıhhî yardımdan mahrum kal- çuk milyona yakın Yunanlı da mıştır. Her sene 400 bin kişi insafsızca Türkiye’den kovul-bu alâkasızlıktan ölmektedir, muş, yüzbinleıce ermeni ise Türkiyede yüz binlerce köy- katledilmiştir, lünün bir karış toprağı yoktur. Bunlar büyük çiftlik sahiplerine ırgat olarak çalışmak zorundadırlar.
Şimdi asıl meseleye temas edelim: Türkiyeye göç etmek için Bulgaristandaki Türklerin yalnız Bulgar makamlarından vize almaları kâfi değildir. Av ı-ıca Türk makamlarınca da kabul edilmeleri lâzımdır. A-ramızdaki anlaşma gereğince her iki hükümet de göçmenlere tam serbesti vermek mecburiyetindedir. Bugün Türk makamlarının anlaşmanın bu maddesini kendilerine göre tef sire kalkışmaları, açıkça gösteriyor ki, bu göçmenleri kabul etmek istememektedir.
Türk azınlıklarının perişan halde bulundukları iddiasına I gelince: Bulgar Hükümeti bu hususta da, yâni mal ve mülklerinin tasfiyesi hususunda da ' onlara tam serbesti vermiştir. ' Bu münasebetle şunu da hatırlatmak isteriz ki, Trakya'da ve Anadolu’da yaşiyan Bulgarların malları ve mülkleri yağma kovul-
Göçmenlerin üç ay zarfında ’ kabul edilemiyeceklerine dair noktaya gelince: bu tamamiyle yersizdir. Bu hareketiyle Türk Hükümeti göçmenleri kabul et-miyeceğini ve bundan kaçındığım göstermektedir. Bilindiği gibi göç etmek hakkı yalnız ve ya’riiz göçmenlerin arzularına bağlıdır. Hal böyle olunca Bul gar I-Iükûmeti bu meselenin uzayıp gitmesine ve dolayısiy-le kendi İktisadî durumunun sarsılmasına müsaade edemez. Bulgar Hükümeti anlaşmanın kesin eşkilde tatbikini istemektedir. Ve bu isteğinde haklıdır.
Türk notasında konsolosluk memurlarının göçmenleri is-
Edirne Şilebi
(Başı 1 inci sayfada) tarafından tahkikat raporuna müsteniden alınan bir kararla Devlet Denizyolları idaresi E-dirne şilebinin batmasına sebep olan İngiliz balıkçıları a-leyhine dâva açacaktır.
Son vaziyete göree, îngiltere-deki avukatımız vasıtasiyle geminin batmasına sebep olan balıkçılar aleyhine tazminat dâvası açılmak üzeredir.
Denizyollarının ayrıca yaptığı tahkikata göre, mezkûr balıkçıların maddî durumları bu tazminatı ödemelerine imkân vermemektedir. Bu takdirde İngiliz kanunu hükümlerine göre müsebbiplerin ceza görmesi muhtemeldir.
memurları-hareketlerini Türk Hükû-hareketlere
; ) Şekerci j
Hacı Bekir
’ Sayın müşterilerinin bayramını kutlar. 5568 ' J
AAF -, x. • •
Altan Kundura Mağazası
Sayın müşterilerinin Kurban Bayramını candan kytlar H
■J Ve mağazamızın Adliye yanındaki yeni dükkânlara ■ j (; naklettiğini sevgili müşterilerine saygı ile müjdeler. No. ( j 237/11 - 12 Telefon: 11090. 5571 f
M. Galip Çankaya
■J Sayın müşteri ve dostlarının mübarek Kurban Bay- 5| ; ramlarını kutlar. Mevsimin ve Ankara piyasasının en yeni |
! ’ nadide desenli kostümlük pardösülük, paltoluk İngiliz,
;: yerli kumaşlarının geldiğini arzeder. ||
( Adres: Anafartalar Caddesi No. 187. 5569 J
NECATİ |
Manifatura Mağazası
Sayın müşteri ve dostlarım bayramlarını tebrikle mevsimlik kumaşları takdim eder.
Anafartalar No. 144 Tel. 14404
5572
I Seval bakkaliyesi
Ahmet ve Mehmet Oruç Kardeşler
Sayın müşterilerinin Mübarek Bayramlarım candan ; 1 kutlular. Ankara; Sağlık Bakanlığı, Depolar Cad. No. 8 * [ Telefon: 15860. 5559 J
-Türkiye Ziraatciler derneği Başkanlığından’
Bayramlaşmak üzere meslekdaşlarımızm 25.9.1950 pazartesi günü saat 15 te dernek binasına teşrifleri rica olunur.
Üçlerin içtimai (Başı 1 inci sayfada) Bakanları, bugün Amerika’da Almanya’nın silâhlanması içinI Amerikanın ileri sürdüğü teklifleri bugün yaptıkları gizli bir toplantıda tetkik etmişlerdir.
Üç Dışişleri Bakanı ayrıca akaşm üstü Savunma Bakanlarının da iştirakiyle bir top-lantı yapmışlardır.
tihbarat gayesile sorguya çekmiş olmadıklarına dair iddiaya gelince: Bu da doğru değildir. Bulgar makamlarının elinde bu hususta kâfi deliller vardır. Bundan dolayı Bulgar Hükümeti konsolosluk nin bu yoldaki protesto eder ve metinden bu gibi
son verilmesi için tedbirler almasını talep eder. Ayrıca bu fırsattan istifade ederek şu noktayı da belirtmek lâzımdır ki, Bulgar Hükümeti, Türk notasında göçmen meselesinin milletlerarası bir mesele haline sokulacağı noktasına işaret ederek bunu, göçmenleri kabul etmemek için bir bahane olarak addettiğini bildirir.
Bulgar Hükümeti' ayrıca, Türk Hükümetinin bugüne kadar bu göçmenleri kabul etmek için lâzımgelen hiç bir tedbiri almamış olmasına da dikkat nazarını çeker. Bu hal göçmenleri kötü duruma sokmaktadır. Bulgar Hükümeti bütün bu hareketlerden ve hâlâ sistemli şekilde yapılan tahrikler, den dolayı Türk Hükümetini protesto eder. Ve bunlara bir son verilmesini ister.
Bulgar Hükümeti Türk Hükümetinden tesbit edilen müddet içinde Türkiye’ye göç etmek arzusunda bulunan Türk azınlığının hiç bir tefrik yapılmaksızın kabulünü istemektedir. Aksi takdirde anlaşmaya
aykırı hareketten ve güçlük D-p- Bahçelievler Ocağından çıkartılmış olmasından dolayı Bahçelievler Ocağı kongre-teı-ettüp edecek bütün mesuli-1sinin 7/10/1950 cumartesi gü-yet yalnız Türk Hükümetine jnü saat 15 te yapılacağı ilân) rfici olmuş bulunacaktır, 'olunur.
Bayram münasebetiyle bugün saat 10 dan itibaren, herkesin büyük bir heyecan ve zevkle seyredeceği (Renkli) şaheser
ORMANLAR KİRALININ İNTİKAMI «The Prence Of Thieves» Eser: Alexandre DUMAS
Artistler: John Hail — Patricia Morıison
10 - 12 de Ucuz Matine
Seanslar: 14 - 16.16 - 1K30 - 21 En son dünya haberleri
Cebeci Açık Hava
Çiçek Sinemasında
CEBECİ
Açık Hava Çiçek Sinemasında bu akşam saat 21.15 te Bayram programı
Türk Filmciliğinin şaheseri
Liikiis Hayat
Büyük Operet Oynıyanlar; Sezer Sezin, S. Hazım Körmükçü.
(5585)
CEBECİ SİNEMASINDA
Kurban Bayramı münasebetiyle fevkalâde zengin program, Ankarada hiç gö rülmemiş iki büyük film birden
Cebeci Sinemasında
1 — Ormanlar Kralının
İntikamı (Türkçe sözlü) Yokhall Patricia Morisson
2 — Çapkın Senyoriia
The Gay Senorita Cim Bannom Stile Fokart Bayram seanslarına dikkat Ormanlar : 10 - 14 - 17 -20.30
Senyorita : 12 - 15.30 - 18.30



t
ZAFER
Sayfa « 5
23/9/1950 ____________________________
v^^^v*v**v***v***w*******"'********'***"""'*""*'"^ I
I

*
r
Devlet Orman İşletmesi j
Devlet Of man imletmesi Sındırgı Müdürlüğünden:
1 __ işletmemizin Bulak bölgesi Sındırgı - Taştepe
şose kenarı istif yerinden 25 parti halinde (3343.281) metreküp çam kalası beher metreküpü (50 )liradan açık arttırma süreriyle satılacaktır. . -
2 Satılan emvalden alıcılar % 1)5 nısbetınde ıskarta tefrik edebilirler.
3 — Arttırma 28/9/950 Perşembe günü saat 15 de Sındırgı Devlet Orman 'İşletmesi Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon marifetile yapılacaktır. Beher parti için
% 7.5 hesabile geçici teminat alınır.
4 __ Bu işe ait şartname ve ölçü listesi Ankara Ol-
man Genel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Ban
1 __ işletmemizin Bulak bölgesi
kenarı istif yerinden 25 parti halinde (3343.281)
için
man Genel Müdürlüğünde, ızmır, ısıanuuı,
dırma İşletme Müdürlüklerile Akhisar, Konya Orman Böl-ge şefliklerinde görülebilir.
İsteklilerin belirli gün ve saatta müsbfi evrak ve geçici teminatları ile komisyona nüracaatları ilân olunur.
?6946)—(2031)
Boyşehir D. Orman İşletmesi Müdürlüğünden:
Parti Hacmi
No: Adet M3 DM3 cinsi
Behr metreküpünün %7,5
bedeli Tutarı teminatı Lira Kr. Lira Kr. Lira Kr
2498
2504
2367
240 543 Sedir
242 490 )
234 286 )
kereste 140 00 33677 00 2526 00
» 140 00 33949 00 2547 00
) 140 00 32800 00 2460 00
Toplam 7369 717 319
1 — İşletmmizin Beyşehir sahil orman dışı yerinde mevcut (7369) denk (717.319) metreküp sedir kerestesi üç parti halinde 19.9.1950 tarihinden itibaren (15) gün müddetle açık artırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — İhale 5.10.1950 perşembe günü saat 15 te Beyşehir işletme binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — Beher metreküpünün muhammen bedeli 140 liradır. Her parti için %7,5 hesabiyle yukarda parti hizalarında gösterilen geçici teminat alınır.
4 — Öu işe ait şartname Ankara Orman Genel Müdürlüğü, İstanbul, Afyon, Eğirdir, Karaman, Manavgat, Mersin, Antalya ve Beyşehir İşletme Müdürlükleriyle Konya Orman bölge şefliğinde görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk te-mınatlarile birlikte komisyona müracaatları ilân olunur.
(6913)—2044
Yapı işleri ilânı
Karacabey Harası Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş:
Karacabey harası müdürlüğünde bir taahhüt mevzuunda jlmak üzere değişmez birim fiyatı esası üzerinden 218 başlık boğa ahırı, 290 başlık süt danaları emzirme ahıfı iTe 116 başlık inek ahırının yeniden ve beş parça binanın tamir vö tadili inşaatının yapımıdır.
2 — Oranlanmış ilk keşif tutarı 381162 lira Ö4 kuruş. Yalnız üçyüz seksen bir bin yüz altmış iki lira dört kuruştur.
3 — Ekslitme 4.10.1950 çarşamba günü saat onaltıda Karacabey harası eksiltme komisyonu odasında kapalı zarf usulü ile yapılacaktır. Teklif mektuplarının 2490 sayılı kanunun hükümleri dahilinde belirli günde saat Onbeşe kadar komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde verilmesi şarttır.
4 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar Ankarada Tarım Bakanlığı Veteriner îşleri Genel Müdürlüğünde, İstanbul, İzmir ve Bursa Veteriner Müdürlüklerde Karacabey Harası Müdürlüğünde görülebilir. İsteyenler sözü geçen şartname ve eklerini Karacabey Harası Müdürlüğünden 19 lira 05 kuruş karşılığında alabilirler .
5 — Geçici teminat usulüne göre 18996 lira 48 kuruş. Yalnız ohsekiz bin dokuzyüz doksan altı lira kırksekiz kuruştur.
6 — isteklilerin bu işin teknik öneminde bir mukavele ile en az ikiyüz ellibin liralık bir bina işini iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleri ile ihale günijnden en az (tatil günleri hariç) beş gün önce Tarım Bakanlığı Veteriner İşleri genel müdürlüğüne baş vurarak bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi alması ve 1950 yılı ticaret odası belgesi ile 2490 sayılı kanun hükümlerine göre muktezi belgeleri ibraz etmeleri Şarttır.
7 — Posta ile müracaat halinde: İsteklilerin aldıkları eksiltme kâğıtlarının kül teşkil eden her parçasına ellişer kuruşluk pul yapıştırılıp imza ettikten sonra lüzumlu belgeleri île adı geçen eksiltme komisyonuna göndermeleri lâzımdır.
Postada vaki gecikmeler nazarı itibara alınmıyacaktır.
12327 (6788)—2045
MÜJDE
Keçiören Köy Gazinosunda
Bayram münasebetiyle hususî surette getirttiğimiz
Samba Caz
Ankara’nın biricik mesire yeri, Temiz Servis Not: Son otobüs: Saat: 23,30 îel: 16828
Ankara Belediye Başkanlığından
Devlet Orman İşletmesi Adapazarı Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Akyazı bölgesinin Karaçalı istif yerinde mevcut 2619 adede denk, 262.599 metreküp kayın dolap kerestesi açık artırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 2.10.1950 pazartesi günü Akyazı bölge şefliği binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
Metreküpü 98 lira 50 kuruş olup %7,5 teminatı 1943 liradır.
3 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, İzmit, Ankara işletme müdürlüğünde, Adapazarı, Akyazı bölge şefliğinde ve işletme müdürlüğünde görülebilir.
4 _ İsteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbitelerile
birlikte komisyona müracaa‘lan ilân olunur. (7027)—2049
Devlet Orman İşletmesi Alanya Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Dim bölgesinin Dim Alacami D'ım Çayı Başı orman içi istif yerinde mevcut 6933 adede denk 600.990 metreküp yayla malı kara çam kerestesi 4 parti halinde 16.9.1950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle açık arttırma suretile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık artırma 2.10.1950 pazartesi günü saat 15 te A-lanya Orman İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Beher metreküp kerestenin tahmini bedeli 108 lira 65 kuruş olup her parti için %7,5 hesabı ile geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara Orman Genel Müdürlüğü, İstanbul, Ankara, Mersin, Antalya, Manavgat ve Finike Orman işletme Müdürlüklerinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teminatları ile komisyona müracaatları. (6951)—2047
1 — Ankara Mezbaha hayvan pazarı birinci kısım inşaatı işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen keşif bedeli 44999 liradır.
3 — Geçici teminatı 3374 lira 92 kuruştur.
4 — Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname, keşif cetveli, krokisi her gün belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 6.10.1950 cuma günü saat 16 da Belediyede toplanacak komisyonda yapılacaktır.
7 — Bu işe girmek istiyenlerin yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar olmaları ve bir defada en az (50.000) liralık bir inşaat işini muvaffakiyetle başararak kati kabulünü de yaptırmış bulunduklarına dair belgeleri ile ihaleden ön az üç gün evvel (tatil günleri hariç) Başkanlığa yazı ile müracaatla yeterlik belgesi almaları ve müteahhit fen âdâmı olmadığı takdirde bu şartları haiz bir fen adamı ile ortak olarak ihaleye iştirak etmeleri ve sözleşmeyi de beraber imza etmeleri ve yeterlik belgesi ile sair vesaiki teklif mektubuna eklemeleri şarttır.
8 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 nci maddesi sara-
hati veçhile hazırlıyacaklan teklif mektuplarını belli günde saat J5 e kadar komisyon başkanlığına makbuz karşılığında vermeleri lâzımdır. (6920)—2064
Devlet Orman İşletmesi Adapazarı Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Akyazı bölgesinin Karaçalı istasyonunda mevcut 1537 adede denk 161.023 metreküp kayın dolap kerestesi açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 2/10/1950 pazartesi günü saat 15 te Akyazı Bölge Şefliği binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
Metreküpü 98 lira 50 kuruş olup yüzde 7,5 teminatı 1190 liradır.
3 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, Ankara, İstanbul, İzmit İşletme Müdürlüğünde, Akyazı, Adapazarı Bölge Şefliğinde ve İşletme Müdürlüğünde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbiteleriyle birlikte komisyona müracaatları ilân olunur. 7028—2086
Devlet Orman İşletmesi Giresun Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Pazarsuyu, Aksu, Yağlıdere ve Gele-vara sahil depolarında mevcut takriben 7000 yedibin metreküp kadar ladin, köknar, çam tomruk ve kalasları müsavi üç gurup halinde ayrı ayrı olmak üzere bulundukları sahil depola-larından Ayancık iskelesine kadar tahmil, tahliye ve nakil işleri 17.9.19'50 tarihinden itibaren 15 gün müddetle açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Her üç partinin de bulundukları depolardan yükleme nakil ve Ayancık iskelesinde teslimi dahil beher metreküp muhammen bedeli 10 liradır. Beher partinin % 7,5 muvakkat teminatı 1750 liradır.
3 — Açık eksiltme 2.10.1950 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 de Giresun İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
4 — Bu işe ait eksiltme şartnamesi Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde Ayancık, Samsun, Ordu, Trabzon işletmele-rile işletmemizde görülebilir.
5 — İsteklilerin belirli gün ve saatte müspit evrak ve ilk
eminatlarile birlikte komisyonumuza müracaatları ilân olunur. (7023)—2052
İstanbul Teknik Üniversite
Çankaya Sulh Hukuk Yargıçlığı: 948/324
Davacı Hüseyin Sapmazlı veresesi vekili Avukat Talât Lâ-lik tarafından Ankara’da Deliler Tepesi kadastronun 1804 A-da 3 parsel ve 1814 ada 8 parsa lini teşkil eden gayrimenkuller-deki şuyuun izalesi için mahkememizde 48/324 dosya-numarası ile açılan dâva dosyası ile bu gayri menkullerin hissedarlarından emekli levazım subayı Şevki Yiğiter, Fatma Şa-heste Yörük, Emine Ranâ Taşer ve Hatice Demircili namlarına gönderilen davetiye ve dilekçeler bulunamadıklarından bilâ tebliğ mahkememize iade edilmiş bulunduğundan bu şahıslara duruşma gününün ilânen tebliğine karar verilmiştir.
Duruşmanın muallâk bulunduğu 23/1071950 pazartesi günü saat 9,30 da mahkemede bizzat bulunmadıkları veya salahiyetli bir vekil ile kendilerini temsil ettirmedikleri takdirde haklarında gıyap kararı ittihaz olunacağı tebliğ rtıakamına kaim olmak üzere ilân olunur.
MOD - ELGİN
Kadın Terzihanesi
1 Ekimden itibaren sipariş kabul ediyor İzmir Caddesi No. 21 Yenişehir Tel: 27888
Keçiören civarında 30 dönüm bağ yeri âğeçlı ve kârgir iki kat, beş oda, bir salon, ev tatlı kuyu suyu, imarca 11 par sele ayrılmış ziraate de elverişli üç tapuda kadastrosu yapılmıştır. Çok müscit fiyatla boş olarak acele satılıktır.
Emlâk simsarı Musa Yıl-maz’a Tel: 16668 veya 15233.
(5548)
1 — İstanbul Teknik Üniversitesinin inşaat, mimarlık, makine ve elektrik fakültelerine öğrenci adayı kaydına 18 eylül 1950 pazartesi günü saat dokuzda başlanmıştır. 7 Ekim 1950 cumartesi günü saat on üçde kayıtlar sona erecektir.
2 — Öğrenci adayları üniversiteye verecekleri dilekçede girecekleri fakülteyi yazacaklardır. Muhtelif fakültelerden tercih ettiği fakülte birden fazla ise her fakülte için ayrı dilekçe verilecektir. Dilekçe formülleri Üniversiteden alınacaktır. Î.T.Ü. ye aday yazılma harcı her fakülte için bir liradır.
3 — Öğrenci adaylarının üniversiteye verecekleri belgeler şunlardır.
1) Olgunluk diploması Veya buna eşitliği tasdik edilmiş belge,
2) Kimlik cüzdanı veya tasdikli sureti, (yabancı devlet ta-biiyetind olanlar içn oturma belgesi veya tasdikli sureti).
3) Lise olgunluk imtihanı verdikten sonra iki yıl geçmiş olan öğrenciler içn iyi hal belgesi.
4) Etrafı irin tehlikeli ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair sağlık raporu. (Üniversiteye öğrenci yazılanlar ayrıca özel bir sıhhî muayeneye tabi tutulacaktır).
5) Aşı kâğıdı.
6) 12 adet 3X4 boyutunda cepheden alınmış ve zamanla bozulmıyacak şekilde fotoğraf.
4 — Her fakülteye alınacak talebe sayısı ayrıca üniversitede ilân edilecektir.
5 — Fakültelere yazılan namzet sayısı tesbit ve
nacak miktarı aşarsa talipler arasında şartları ayrıca ilân edilecek şekilde bir tercih yoklaması yapılacaktır.
6 — öğrenci adaylarının doldurması gerekli formülerler
t.T.Ü. kayıt bürosundan temin edilebilir. (7097)—2101
Derhal teslim
Komple tuğla ve kiremit tesisatı saatte 2000 adet 30 çeşit tuğla imal eden motor-lariyle beraber komple modern tesisat.
Saatte 1000 adet Marsilya tipi Türk normu kiremit pre-
Celâlettin Rodoslu - Atatürk Bulvarı No. 215 Tel: 23G67 Telg: Rodoslu 5562
Acele satılık
HEPSİNDEN USTUN
Çankırı Caddesi No: 97 - 99 Tel: 11137 - Ankara.
ıre$î( onc
RAYON (İpek bezli)
Bılûmunı giyim ve Kumaş ihtiyacınızı BÜYÜK M AĞ AZ Adaıı
Ucuz, zarif, sağlam olarak temin edebilirsiniz. Bir dc-ftı tecrübe kâfidir.
Anafcrtalar Cad. No. 300 Tel: 15149
Hikmet Ünal ve Or. Kol. Şt.
Ankara-şubesi Not: Bayan tezgâhtarlara ihtiyaç vardır. Dolgun ücret verilir. (2718)
Gaziantep II Daimi Komisyonundan
ilân olu-
inşaat ilânı
Kiralık daireler
4 oda, bir küçük oda; iki oda bir hol, su hava gazi elek trik.
Maltepe, Kapalı Durak, Akıncılar sokak, No: 18. 5574
Parasız Hizmetçi
Temizleme tozu
Cinsi Hududu
Ada Parsel Muhammen Geçici No: No: Bedeli Teminatı
Lira Lira
Müştemilâtı
Ev
Ev
Doğusu: Haşan Güzel ve Aarpacı Menıik vereselerine ait evler, Batısı: yol, Güneyi: Abdullah kızı A-yuş ve Fatma evleri, Kuzeyi: Belediye Otobüs garajı.
Doğusu: emniyet dairesinin işgalinde bulunan daireler. Batısı: yol ve Yağcı Ramazan oğlu Saidin evi, Güneyi: yol ve Emniyetin işgalindeki bina Kuzeyi: Belediye Otobüs garajı ile Yağcı Ramazan oğlu Saidin evi.
Mülkiyeti özel İdareye
46 20-23 45000 3375
Alt Kat: 1 avlu, 3 oda, 3 an-bar ve mahzen, 1 yünumara. İkinci kat: 1 eyvan, 3 büyük oda, 1 salon, 1 hazne ve çıkma.
46 23
35000 2625
Alt Kat: 1 avlu, 1 mahzen, üzerleri 2 oda, 1 bodrum. Üst kat 1 eyvan, 3 oda, 2 hazne, 1 mutbak, 1 kömürlük, 1 yüznumara.
______________________________ ait olan yukarıda evsafı ve muhammen bedeli yazılı iki ev (ihaleleri ayrı ayrı icra edilmek üzere) kapalı zarf usulile artırmaya konulmuştur. İhale 5 Ekim 1950 perşembe günü saat (10) da İl Makamında yapılacaktır. Zarfların eksiltme saatinden bir saat evveline kadar alındı mukabilinde komisyon başkanlığına verilmesi lâzımdır.
Postada vaki olacak gecikmeler kabul edilmez.
(G919)—2036


Çiçekdağ Devlet Üretme çiftliği Müdürlüğünden
1 — 1950 yılı mahsulü selektör altı buğdayın tahminen 200 ton buğday 25 şer tonluk olmak üzere parti parti açık artırma suretiyle ve peşin satılacaktır.
2 — 25 tonluk bir partinin muhammen bedeli (3750.00) lira ve geçici teminatı (281.25) kuruş.
3 — İhale 2.10.1950 pazartesi günü saat 14 de Üretme Çiftliği işletme merkezinde toplanacak komisyon huzurile yapılacaktır.
4 — Buna ait şartname Müdürlüğümüzde, Kayseri - Yozgat - Kırşehir, Yerköy ve Çiçekdağ Belediye başkanlıklarda Ziraat Müdürlüklerinde görülebilir .
5 — Taliplerin belirli gün ve saatte teminatları ile birlikte
komisyonda hazır bulunmaları rica olunur. (6998)—2056
İzmir Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinden:
1) Aydın Kooperatifimizin arsasında mevcut yangın ge- | çirmiş olan eski natamam binanın anbara tadili işi 40000 lira keşif bedeliyle ve kapalı zarf usulü ile vahit fiyat esası üzerinden eksiltmeye konulacaktır.
2) Eksiltme 3.10.1950 salı günü saat 11 de Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin Alsancaktaki Umum Müdürlük binasında Komisyon huzuri^le yapılacaktır.
3) Eksiltmeye girebilmek için 2.10.1950 pazartesi günü saat 12 ye kadar istekli olduğu iş ayarında bir iş yaptığına dair resmî dairelerden alınmış vesikayı ibraz ederek yeterlik belgesi alınması şarttır.
4) Eksiltmeye girebilmek içiıj 3000 liralık muvakkat te- ( minatın Birliğimizin veznesine yatırılarak makbuz) alınması veya teminat mektubu vermesi ve bu seneye ait Ticaret Odası vsikası bulunması şarttır.
5 — Eksiltme evrakı hergün mesai saatlerinde lzmirde Birliğin Umum Müdürlük binasındaki ihtiyaçlar şubesi müdürlüğünde görülüp tetkik edilebilir.
6 — İsteklilerin teklif mektuplarını ve eksiltme şartnamesinde gösterilen evrakı teminat vesikalariyle birlikte kapalı zarf içinde 3.10.1950 salı günü saat 10 a kadar Birliğimize ver- : mi.ş veya göndermiş olmaları şarttır.
7) Postada olacak gecikmelerden dolayı istekli bir hak talebinde bulunamaz.
8) Birliğimiz en müsait teklifi yapan istekliye inşaatı İha- 1
le edip etmemekte serbesttir. (7092)—2102
Daire ve oda numaraları
Selülozik emaye ile i-mâl edil -miş zarif dayanıklı
ve ucuz


Kırtasiye, zücaciye ve nalburiye mağazala -rında arayı-
Toptan ve perakende satış yeri:
Celâl Cündoğlu kırtasiye tecim evi
Bankalar Caddesi No. 38 - ANKARA (5575)
Bazı tarifelerin
değiştirildiğine dair
Demiryolları Genel Müdürlüğünden:
D.
22.10.1950 tarihinden itibaren asfalt (bitüm) 225 sayılı tarifeden çıkarılmış ve 240 sayılı tarifenin yürütme şartlarında bazı değişiklikler yapılmıştır.
Bu tarihten sonra izoleli kamyon ve diğer motörlü vasıtalarla konteyner, trük ve trayleı- gibi büyük ambalajlar içinde taşınacak balıklara da 240 sayılı tarife uygulanacaktır.
Fazla bilgi istasyonlardan alınabilir. (7126)—2108
Ankara Kasaplar derneği Başkanlığından
Ankara mezbahasında hayvan kestirecek kasaplarla ilgili diğer iş sahiplerinin mezbahaya girip çıkabilmeleri sırasında ibraz edilmek üzere derneğimizden hüviyet varakası almaları ve hayvan sahipleri tarafından istihdam edilen çobanların derneğimiz tarafından müteselsil kefâlete raptedilerek kendilerine tasdikli birer hüviyet varakası verilmesi mezbaha müdürlüğünce derneğe tebliğ edildiğinden ilgililerin derneğimize baş vurmaları ilân olunur. 5585
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Mezbahada kesilen hayvanların şişirilmesinde kullanılmak üzere alınacak iki adet kompresör açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (2400) iki bin dört yüz liradır.
3 — Teminatı (180) liradır.
4 — Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartnamesi hergün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 _ ihalesi 11.10.1950 çarşamba günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte belediye komisyonuna
baş vurmaları. (7057)—2109
Parker^l
ZAFER
23/9/1950
Ankara Pasta Salonu
Ankaranın tanınmış pasta ve şekercisi Ferhat Tekalev Bay-için itina ile hazırladığı nefis bayram çeşitlerinin fiyat lis-aziz müşterilerine arzeder.
M e d a I
Kundura Mağazası sayın müşterilerinin bayramını tebrik eder.
Yapılan anketler Parker «sı» in dünyada istek celbeden dolma kalem olduğunu göstermiştir.
Onun ince zerafeti ve parlak güzelliği en müşkülpesentleri dahi tatmin ederek, her görenin takdirine mazhar olmaktadır
Parker «51» dolma kalemine has olan mürekkep kontrol haznesi, mürekkebin münasip miktarda uca gelmesini sağlar, taşma ve akıntıya mâni olur 14 karattık altın ucu ise, kir ve hasara karşı mahfuzdur. Renkler: Siyah, mavi, kahverengi.
Yazarken kelimeler hemen kurur! Zira yalnız Parker «51», gayet parlak, son derece sabit ve derhal kuruyan yeni Superchrome mürekkebinin tatminkâr surette istimalini mümkün kılar.
Parker "51..: T L. 52 »• 42 Parker ‘VS,, T.L 25 Kürtün kalem: "51., çelik T L. 20 Junior T.L. 12
Gene Park imâl ettiği:
DUOFOLD: Dünyanın fiattaki kalemleri arasım iyisidir. Sağlam ve zariftir. 14 karadık altın ucu son derece yumuşak yazar. TL.17.50 VİCTORY: Fiatı mütevazı ol makla beraber, diğer Parker kalemlerine has olan, zerafet ve sağlamlığı haizdir. T L.13,50
YENİ F ATLARA
Türkiyede Mümessili : ELİ BURLA ve Ortakları Galata, İstanbul

Kayseri Valiliğinden
1 — Yapılacak iş kapalı zarf usulü ile eksiltmesi yapılacak olan Kayseri - Yozğât yolu sanat yapıları ve taş ihzarı işi. .
2 — İnşaatın keşif bedeli (38.192.16) lira ve geçici güven akçası 2865 liradır.
3 — İhale 4.10.1950 tarihine rastlayan çarşamba günü saat (15) te Hükümet binası içinde il süreli komisyonunca yapı-' lacaktır.
4 — İsteyenler keşif, şartname ve sair evrakı her gün Ba--- yındırlık Müdürlüğü ve süreli komisyon kaleminde görebi-; lirler.
5 — İhale günü komisyona verilecek eksiltme şartlarından 2490 sayılı kanunun 32 nci maddesi gereğince ve sahibinin j mührü ile mühürlü bulunmayan teklif zarfları muteber sayıl-ı mıyacaktır.
• 6 — İsteklilerin ihale tarihinden üç gün evveline kadar
m Kajlseri valiliğine müracaatla bu işi yapabileceklerine dair ■ İl Ehliyet komisyonundan alacakları yeterlik belgeleri ile Te-. minat mektup veya makbuzlarını ve ticaret odası vesikaları «ile birlikte kapalı zarflarını bir saat evvel 11 Süreli Komisyon ^Başkanlığına vermeleri lâzımdır.
j 7 — Postada vukubulacak gecikmeler nazara alınmaz.
(6985)—2062
f'

Kurban derileri Tilrk Hava Kurumu tarafından toplanacak
J Türk Hava Kurumu Ankara Şubesinden:
Kurban derileri her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurumumuz kontrolü altında mahalle bekçileri tarafından her eve uğranılarak makbuz verilmek suretiyle toplanacaktır. Her han-Sgi bir sebeple ellerinde deri kalanlar cn yakın polis merkezine adresleriyle bırakabilir veya (11-741) numaraya telefon edebilirler. Ayrıca bayram günlerine rastlayan tatil günleri Halk .evi binası önündeki Kurumumuz Şubesinde daimi memur bulundurulacağından, canlı kurban, kurban bedeli ve sair suret-|le. bağışta bulunmak arzusunda olan vatandaşların şubemize 'başvurmalarını ve verilecek derilere mukabil mutlaka makbuz istenmesini sayın halktan ehemmiyetle rica ederiz.
-ıW ' 2766
• —
f
nci Anafartalar Caddesi No: 226 Tel. 14084 FERHAT
TEKALEV
Sayın müşterilerinin bayramını kutlular
Ankara Sular İdaresinden
1 — İhtiyaç fazlası olup (132) adet varil açık arttırma usuliy-le satışa çıkarılmıştır.
2 — Muhammen bedeli 1584 lira olup geçici teminatı 118.80 liradır.
3 — Geçici teminatı Sular İdaresi Veznesine yatırılacaktır.
4 — Açık arttırma 2.10.950 pazartesi günü saat 16 da Yenişehir Kızılay karşısındaki Sular İdaresi Alım Satım Komisyonunda yapılacaktır.
5 — Varilleri ve buna ait vesaiki görmek istiyenler İtfaiye Meydanındaki İdare Arnıbar Memurluğuna başvurmaları ilân olunur.
6 — İdare ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. 7066—2078
Bayramlaşma
Kıbrıs Türk Kültür Derneğinden:
Kurban Bayramının i-kinci gününe rastlayan 24 eylül pazar günü saat 15 -18 de İsmet Paşa-Caddesi No. 12 deki Demek Lokalinde Bayramlaşma olacaktır. Bütün üye ve hemşehrilerin teşrifi rica olunur. 5512
Ali Uzun
Sayın müşterilerinin bayramını tebrik eder saadetler
Yakup Akman ve Mahdumları
Sayın müşterilerinin ve dostlarının Kurban Bayra-kutlar.
Apa Kundura Mağazası
Ali Galip
dostlarının bayramını tebrik eder.
M
¥
Matbuat Teknisyenleri Sendikası Başkanlığından
Kurban Bayramının ikinci pazar günü lokalimizde bay -n.mlaşma yapılacağından üye arkadaşların saat on beşten sonra teşrifleri rica olunur.
¥
Türkiye Ormancılar Cemiye-
Kurban Bayramının ikinci günü saat 16 da Yenişehir Tuna caddesi 3 numaralı cemiyetimiz merkez binasında yapılacak bayramlaşmaya sayın meslekdaşla-
Yarım asırlık şekerci
Osman Nuri
Sayın müşterilerinin bayramını tebrik eder, saadetler î diler. 5590 |
TİİLİŞ Mefruşat Pazarı
Sayın müşterilerinin bayramını kutlar, sıhhat ve saadetler diler.
HALİS KOÇ
Çıkrıkçılar Yokuşu No. 27 Tel: 16813.
5578
Ankara Yetkili Elektrikçiler Derneğinden: Sayın Ankara halkiyle bilcümle meslekdaşla-rımızın Kurban Bayramını tebrik eder, Bayramın ikinci günü saat 15 te bayramlaşmak üzere Dernek binasına teşrifleri rica olunur.
Yönetim Kurulu

Bayramınız kutlu olsun, eviniz neşe dolsun, şık giyinmek isterseniz hedefiniz Ortaç olsun.
Taşköprü Belediye Başkanlığından
12 yıl evvel belediyemiz arsasına depo ettiği krom madenleri işgaliye resminden ve nakliye ücretinden olduğu söylenen Mustafa Sabri Zıh halen ikametgâhı meçhul olup bu borcunun tahsili için tahsili emval kanununa tevfikan muamele ifa edileceğinden kendisi hayatta olduğu ve değişe kanunî varisleri tarafından iş bu ilân tarihinden itbaren on gün zarfında tahakkuk etmiş borçlarını ödemeleri ve madenlerinin kaldırılmaları ve müracaat vukubulmadığı takdirde tahminen 500 ton miktarı mezkûr madenin açık arttırma ile satılarak belediye alacağının temin edildikten sonra para arttığı takdirde emanet hesabına kaydolunacağı tebligat makamına kaim olmak üzere ilân olunur. 12845 (7042) — 2070
Florya spor mağazası
; Sayın müşterilerinin bayramlarını saygı ile kutlular. A.nafartalar No. 28 Telgraf Florya - Ankara Tel: 13669
! 5583
Akar onarması ilânı
SÜMERBANK

Vadeli, vadesiz tasarruf mevduatı
2 -11 - 950 çekilişi
ikramiyesi 18.500 liradır.
30 Eylüle kadar
en az 100 l.ralık hesap açanlar da keşideye katılırlar. Bu hesabın çekiliş tarihine kadar idâmesi lâzımdır. Her 100 1 ra iç n ayrı bT kura numarası verilir.
İkramiyelerin vergisi Bankaya aittir. SÜMERBANK mevduata en yüksek fa zi vermektedir. (6860)—2040
Kapalı zarf usulü ile inşaat eksiltme ilânı
I)oğu Bölgesi Yapı İşleri Müdürlüğünden :
1 — İş: Hakkâri Hükümet konağı ikinci kısım inşaatı,
2 — Keşif bedeli: 232.286.34 lira,
3 — Geçici teminat: 12.864.32 lira,
4 — Eksiltme kapalı zarf usulü ile 3.10.1950 salı günü
11 de Diyarbakırda doğu bölgesi yapı işleri müdürlüğü bi-
at _ _______________
nasında yapılacaktır.
5 — Bu işe ait şartname ve projeler bedelsiz olarak mesai saatleri içinde doğu bölgesi yapı işleri müdürlüğünde görülebilir.
6 — İsteklilerin 29.9.1950 cuma günü mesai saati sonuna kadar doğu bölgesi yapı işleri müdürlüğüne yeterlik belgesi için müracaat etmeleri ve yeterlik belgesi alabilmek için bu işin teknik öneminde iş yaptıklarına dair belge göstermeleri lâzımdır.
7 — Kapalı zarflar ihale günü olan 3.10.1950 cuma günü saat 10 a kadar doğu bölgesi yapı işleri müdürlüğü binasında toplanacak eksiltme komisyonu başkanlığına verilecektir.
8 — Kapalı zarfların içinde usulüne göre yazılmış ve kapatılmış teklif mektubu ile kanunen bulunması gereken teminat, yelerlik belgesi, 1950 yılı ticaret odası vesikası bulunacaktır.
9 — Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
(6971)—)2037
Ankara Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından s
11 Genel Meclisi üyeliği seçimi için teşekkül edecek Ankara • Merkez İlçe Seçim Kurulu üyelikleri hakkında Eylül ayının 28 inci perşembe günü saat 16 da Ankara 2. ıyzi Ağırceza Mahkemesi Başkanlığı odasında kura çekileceği ilân olunur.
Yarınınızı
Bugün
hazırlamalsmız!
Otomobil bilgisi bu hazırlığın esasıdır.
Ankara
Şoför Okulunun
Ekim devresi ay başında açılıyor
Kayıt muamelesi başlamıştır
Müracaat saatleri: 14—18 arası. Tel: 21649. İsmetpaşa Cad. No. 4
Garaj Bahçelievler yolu Otonam garajı (5542)
Tokat Vakıflar Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Tokat’ta Ali Paşa Hamamı.
2 — Keşif tutarı: (20.102) lira (52) kuruştur.
3 — Eksiltme 15 Eylül 1950 cuma günü saat 11 de yapılacağı evvelce ilân edilmiş,? ise de komisyon toplanamadığından ihale 12 gün müddetle uzatılmış olup 28 Eylül 1950 perşembe günü saat 11 de Tokat Vakıflar Müdürlüğünde kapalı zarf usulile yapılacaktır.
4 — Eksiltme şartname ve buna bağlı kâğıtlar Ankara’da Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat Müdürlüğünde ve Tokat Vakıflar Müdürlüğünde görülebilir.
5 — Ekslitmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (1507) lira (69) kuruş geçici teminat vermesi ve eksiltme şartnamesi gereğince Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — İsteklilerin bu işin özelliği dolayısiyle 1950 yılı için Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınmış ehliyet belgelerini göstermeleri şarttır.
7 — Talip olanların yukardaki maddelerde yazılı belgelerle birlikte üçüncü maddede yazılı günde adı geçen Vakıf- j lar Müdürlüğüne müracaatları ilân olunur. . (7138)—2107 ı
Saray Pastahanesi sayın müşterilerinin Kurban Bayram larını kutlar, saadetler diler
nurmui
““ «-ŞAM
ÖÖVÛK «TU ULUMDA
İ4M

■ 26887
Muhammed Dennavî
Şöhretinden istifade etmek isteyenlerle sanatı sahasında imtihana hazırdır.
Kendilerini gazetelerde reklâm bir baklava yufkası açabildikleri 1000 lira verecektir.
Suriye, Lübnan ve son yıllarda İstanbul ve Ankara'da nam kazanan meşhur tatlıcı
edenler, takdirde
Muhammed Dennavî
Belediye karşısındaki yerden ayrılarak Büyük Otel altında
Saray Pastahanesine naklettiğini, ağızlarının tadını bilen müşterilerine müjdeler.
Doğum ve ziyafetler için telefonla sipariş kabul edilir ve âzami üç saat zarfında sayın müşterilerimizin adreslerine gönderilir. Telefon : 15665 _________________Um) 23/9
I Bomonti Bahçesinde]

j
I
* r
Bu akşamdan itibaren
Her gün sahnemizde
Kıymetli Sanatkar ZEHRA BİLİR
Kıymetli ses sanatkârı Sabite Tur konserlerine devam etmektedir
YEMEKLİ Masalar numaralıdır. Hariçt en yemek getirmek serbesttir. Telefon: 21355
Sabite Tur

Comments (0)