10
KUR ÜÇ
N
1* A
• ¥* •
u’
w
Kî.
*
)
)
ag-ı
^AYUBJ nı w*
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
rHer eczanede bulunur
alarm önemli saflık vasıtası d ır.
N

t MM im» » , «00
1 M** tÖO » i»O0
1 UM tM ) «n





K
Bir Rus Gemisinin Parçaladığı Ağlar Vasıtasiyle
X:
*/











• • «
T


ı
,7*
k, V
f




iki Denizaltının Marmarada su

■A

‘..i
L**".*' u’r /’ . ’ '*/
t . • w* Cs /. VL


I

ı (
* •
r.
A



- n


7a fhi
&
-*
»Y
M


•W •*
1/
y. : •* ■ • • • A» ’ı



'jjl
I
,A
Bu hâdise Amerikan yardımı ve yakında Umanımıza gelecek Amerikan uçak gemilerile ilgili görülüyor..

/

i
7( -|

Rusların eMetallist*
Ha-
Ankara, 22 (Hususî) fırlarda olduğu üzere bundan bir ay kadar önce bir Rus ge-
mis? Karadeniz Boğazındaki de mir ağlara bindirmiş ve ağlan birçok yerlerinden hasara uğ-
■ , - ■ - ............ ■■ ■ ■ ■ —■
Fırtınadan fırtınaya
-----------------* ★ ----------------------
(Şükrü Koçak'ın dünkü izahat ve tafsilâtı Halik Partili Milletvekillerini az çok tatmin etmiş ise de Demokrat Partiye mensup Milletvekilleri İni izah lan kâfi görmemişler ve Mec lis tahkikatı açılması lehindeki göriiş tarzlannda İsrar etmişlerdir. Herhalde o kadar karışık işler ortaja atılmış ve kulaktan kulağa nakledilen dedikodular, hfr Bakan ağzında da o derece yer bulmuştur ki, bir Meclis tahkikatı açılarak dayanın her tarafının aydınlatılması çok temenniye Jâvık idi. I
______________J
zaç etmek zorunda kalmış... Şimdi hütiın bu çirkin ve temiz olmak tan çok uzak hareketleri tasfiye etmek lâzımdır.
Eski Ulaştırma Bakanı Ali Fuad Cebesoy, kısa demecinde, çok (Devamı Sa., J; Sü^ 4 del 1

ün, Biijük Millet Meclisinde, Şükrü KoçakTn ver diği izahat dinlendi. Ulaştırma Bakanı, bahis mevzuu edilen hâdiseleri etraflıca anlattı, eski Ulaştırma Bakanını (la birkaç lâkırdı söylemeğe mecbur etti. Hattâ Devlet Denizyolları Umum Müdürü de, Meclis kürsüsünde, A-naerikayı fethetmeğe gitmediğini, açıkladı ve bütün bu konuşma ve tartışmalar sonunda. Meclis tahkikatı açılması hakkında takrir veren zât, kendisini tatmin edilmiş saydı ve Koçak da kabinede büyük bir tehlikeyi atlatmış oldu.
Maamafih şu nokta kaydedilmeğe değer ki, Bakan, kendisini tehdit eden Meclis tahkikatı fırtına ve kasırgasını atlatmak için Ameri • kaya \apur mubayaasına giden Uk heyeti, yani Fuad Zincirkıran, ve arkadaşlarını, az çok ithanı etmek mevkiinde kalmış ve onları arslanın ağzına atmıştır. Zincirkı-ranın İstanbula dönüşünde niçin bu kadar sıkı tahkikat ve muayeneler yapıldığı şimdi, tanıanıile anlaşılıyor. Fuad Zincirkıran hâlâ Ulaştırma Bakanlığında yüksek bir mevki işgal etmekte midir, bilmiyoruz. Eğer henüz kılına dokunulmamış ise, hayret edilmek lâ-tımgelir. Şimdi artık şunun, bunun rivayeti veya söylentisi ola-,*ak değil, bir Bakanın Meclis huturunda arıklaması neticesi öğren iniş bulunuyoruz ki, şuna buna pır lantalar, hediyeler verilmiş ve na-Lid yardımları yapılmıştır. Ayrıca bir Amerikalı da komisyonculuk /e tavassut İçin çırpınmıştır. Bu adam İşi o kadar azıtmış ki, Ame* rika hâriciyesi, Türk sefaretinden bu şahsın hakikaten Türkiye adına hareket edip etmediğini İstim-
V£ -•;
BAĞLARI

i Bugün bütün yurd, bir arada [müstesna iki bayram kutluyor
• ♦ ratmıştı. Kazanın sebebi hakkında ilgililerce yapılan incelemelerden sonra geminin ağlara çarpmadan geçebileceği tesbit edilmiş ve aynca geminin kılavuz alması lâzım gelirken ancak ağlara çok yaklaştıktan son ra yardımcı kılavuz alması da hatllı görünmüştü.
öğrendiğimize göre şimalden gelen bazı denizaltılar demir ağların bozuk olmasından istifade ile Karadeniz Boğazını geç ı Devamı Sa. 5; Sü., 2 deı
Törkiyeye verilen dört Amerikan Denil altığı grliyor
New London. Amerika: 22 (AF) -Türklyeye verilmesi kararlaştırıl mış olan dört Amerikan denizaltı gemisi, TüTkiyeye gitmek üzere bir Amerikan denizaltı üssünden hare ket etmişlerdir. Mürettebatı uğurlayanlar arasında Amerikan Atlas (Devamı Sa., 5; Sil., 2 de)
Seçimlerden sonra (falyadaki durum
Başbakan, “Hükümet icab ederse kuvvete kuvvetle mukabele edecektir,, dedi
Roma 22 (A.A.) — Başbakan
De Gasperi yerli ve yabancı gazetecilere beyanatta bulunarak şunları söylemiştir:
Komünist partisi lideri Togiiat-ti’nin, seçimlerle ilgili olarak, hükümete kar§A ilen sürdüğü ittiham
lar çok ağırdır. Eğer ortada bir tehdit varsa, herkes şunu bilmeli dlrki, hükümet, umumî hürriyeti I müdafaaya azmetmiştir. Ve icap ederse kuvvete kuvvetle mükabe-le edecektir.
(Devamı Sa.» 5; Sil., 3 de)
Tüccar Derneğinin Dünkü Toplantısı
artık iş göremiyor
Bir Tüccar: "Bizde devletçilik yanlış anlaşılmıştır Ferdin yapamadığını devlet yapar., bizde devlet kundura
İstanbul. Tüccar Demeğinin uncu aylık toplantısı» sün saat
10
16.30 da Galata Liman Lokantasın da yapılmış, bu arada Ekonomi Ba
—■■•»w ■■■■■■■■■•■«
{Büyük Tefrikamız
azı
| Yazan x Sermed muhtar Altın | flalk tarafından çok okunan ve çok sevilen Sermed Muhtar AIuş o kendisine has uslûbu ve eşsiz huluşlarlle süslediği bu tefrikasında «Yeni Sabah okuyucularını hem büyük bir neneye garkedecek heın derin derin düşün düre çektir.
I Mayıstan itibaren takib edeceksiniz
Halbuki bile yapıyor.. „ dedi.
^anından gelen İtizar ve teşekkür mektubu okunmuştur.
izzet Akonmanuı başkanlık ettiği bu toplantı da. Prof. Şeklp Tunç, Prof, Fındıkoglu, Bölge Ticaret Mü dürü Remzi Şaka ve Ticaret Odası müşavirlerinden Osrnan Fikret Ar kın hazır bulunmuştur.
İlk defa söz alan Ban.ıyi Birliği Başkanı Cudl Blrtek, «unlan «öyle mlştlr:
« — Ticaret Odası, gönderdiği bir tezkerede Tüccar Demeği tara tından hazırlanan Genel Ekonomi Meclisi Urâsısjnft yeni aldığını bildiriyor. BJz bu tasarjyı, Ticaret O dasına 21 81, 23 mart günlerinde 8, 10 ve 80 şer nüsha halinde gön derdik Binaenaleyh bu iddia doğru değildir.
Ticaret Odası, artık hiçbir vazife göremediğini izhar etmelidir. Yıllar ca Tüccardan aldat toplamaktan başga bîr lş göremlyen T, Odası, (Devamı 8a., 6} 8Û^ 4 de)
I
d
tipi at darından Politrabotnilc Karede nizde
1
*
Bugün Milli Hakimiyet ve 23 Nisan Çocuk bayramıdır.
28 yıl evvel bugün Büyük Atatürk, anayurdun, Türk Milletinin elinde daima hür kalacağını ve Hakimiyetin kayıtsız şartsız Millette olacağını Millet Meclisinden, bütün dünyaya ilân etmişti.
Bu tarihî gün, ayni zaman da yurdun istikbali olan yavrularımızın da bayramıdır.
Bu münasebetle bugün, yurdumuzun her köşesinde olduğu gibi şehrimizde de milli tezahürat yapılacak ve bir araya gelen bu iki bayram büyük bir sevinçle kutlanacaktır.
Vilâyetçe hazırlanan program gereğince Taksim, Cumhuriyet Meydanında törene saat 10 da başlanacaktır.
Saat 10 a kadar, Beyoğlu ilçesi ilkokulları ikinci devre

öğrencileri, ilçe kaymakamı, siyasî partiler, Çocuk Esirgeme Kurumu, İlkokullardaki yoksul çocuklara yardım cemiyeti, okul aile birliği ve Kızılay demeği başkan ve üyeleri, meydanda yerlerini almış bulunacaktır.
Törene saat 10 da, ilçe kaymakamının teftişini müte akip, bando tarafından çalınacak İstiklâl Marşı ile başlanacak ve öğrenciler de ban do ile birlikte İstiklâl Marşını söyleyeceklerdir. t Bu sırada meydandaki direğe Türk bayrağı çekilecek ve selâmlanacaktır.
Cumhuriyet âbidesine muhtelif teşekküller adına çe lenkler konduktan sonra, Halkevi adına Çocuk Esirgeme Kurumu adına, ilkokul öğrencileri tarafından söy-(Devanıı So., 5; Sü.. 4 de)
C. H. P. MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞI
i
5 ar t i Divânının yeni adaylık nizamnamesi

i
Parti teşkilâtına gönderilen nizamnamede adaylık
için aranan şart, seçim kabiliyeti
••r
Adayları

yfisde 70 i bulandnkları mahalden seçilecek
I
I
d
I


Halk
C. H. P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Silay
Türk - Yunan
Millî Maçı
O ---
Meçin ikinci dev. resi bugün Atina’ dan yayınlanacak
Atina: 22 (A,A.) — Anadolu Ajan emin özel muhabiri bildiriyor:
, TiırU ve Yunan Milli futbol takım lan arasında yarın yapılacak olan karşılaşmanın İkinci devresi Atina
. radyosu tarafından orta dalga ve 41,90 metre kısa dalga üzerinden Türkiye saatlle 18 30 ile 19,30 arasında Türkçe ve Yunanca yayınlanacaktır,
II
I
Ankara: 22 (Hususi)
Partisi Divanınca kabul edilmiş o lan yeni Milletvekiliğl adaylığı yönetmeliği parti merkeznce teşkilâta gönderilmiştir. Önümüzdeki a ra seçimlerde parti adayları bu yö netmenliğe göre tesbit olunacaktır. Yönetmelikte her partili İçin oldu ğu kadar kurul üyelikleri içinde s e çimlerde çoğunluğu temin gayesi gözden uzak tutulmayarak kanunun istediği şartlardan başka her adayın muhitin partili ve tarafsız vatandaşlarının beğeneceği ve seçe ceği kıymetli vatandaşlardan olma sına dikkat olunması bilhassa tav siye edilmektedir. Yine yönetmeliğe göre:
1 — Yoklamalar seçime başlana cağına yakm yapılır. Yoklama vilâyet İdare kurulu İlçeler İdare ve bu cak kurullarının yalnız başkanları 11 ve ilçe belediye başkanları ve dal mi komisyon üyeleri, İl Genel Mec 11si partili üyeleri, ticaret ve esnaf odalarının partili başkanlarından mürekkep bir heyet tarafından ya pılır. Toplantılarda dörtte üç çoğun luğun bulunması kâfi görülmektedir. Adaylar gizil oyla tesbit. edilir, ve tasnif kur a İle seçilecek beş kişi lik bir komisyon tarafından yapılır. Adaylık İçin mutlak ekeseriyet kazanmıyanlar için seçim yenilenir. Adaylıkları tesbit edilenlerin adlan bütün yurddan aday listesinlnin ilâ nına kadar işae edilmez.
2 — Adayların yüzde yetmişi ma hallerince ve yüzde 30 u merkezce tâyin edilir nispetlerin hesabında yarıdan küçük kesirler yarıdan bü yük kesirler iller lehine vahide ir
ca olunur ve bu suretle ilerde seçile cek Milletvekili adayı bir tane ise bunun tâyini mahalli teşkilâta bira kılır.

--•V - •

~ **■
1
Harrinıan
Amerikan Ticaret
Bakanı Harriman
Amerikan yardımı idaresinin yabancı memleketler temsilciliğine tâyin edildi
Harriman: «Batı Avrupa memleketlerinin hürriyetini sağlamakla demir perdeyi geriletmek
Vaşingtou 22 ( A.A.) — Ticaret
Bakanı Averell Harriman, Ame -rikan yardım programı idaresinin yabancı memleketlerdeki temsilei-
unkâuı elde edilir.» diyor..
ligine tayin edilmek üzere vazifesinden istifa etmiştir.
Vaşington 22 (A.A) — Başkan (Devamı Sa., 5; Sü., 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Pırlantalar!
,1

Pulunay t
hak-gör-
Hayfadaki savaşlar şimdiye kadar vuku bulanların en şiddetlisi
Hayfada Yahudilerle Arablar a rayında dün öğleden sonra haşlayan ve hâlâ devam etmekte olan { çarpışmalar hakkındaki ilk resmî haberler münakale sisteminin ta-IDevamı Sa., 5; Sü , 1 deı
Londra 22 (AA.) — B.B.C.
nin Fillstindeki muhabirinin bil -dirdiğinc göre, durum nazik bir safhaya doğru süratle gelişmekte dlr. Memleket harp fikrini kaçı -nılmaz olarak kabul etmektedir.
azeteellikto «günün mos’elesb haline golen, Amerikadan gemi mUbayaa İşinin, Meclisto
kopardığı fırtınalı hava birdenbire sakinleşti. Mocli -
sın ekseriyeti Ulaştırma Bakanı kında tahkikat açılmasına lüzum mcdl.
Mcs'olo kapandı, deniliyor.
Gazotelere bakarsak müzakerede biraz şiddetli tarizler olmuş. Moselâ Bakan, birinci heyetin muhtelif zevata binlerco dolar kıynıetindo pırlanta lar gotirdiğino temas otmiş.
Bundan dolayı biraz yukarıda «mes' elo kapandı» cümlesini yazarken, ka-lemimizdo biraz tereddüt hissettik.
Çünkü, solâhiyet vo mesuliyet sahibi koskoca bir Bakan Meclis kür-süsündo «Amorikaya gemi almak ü-zere giden hoyotin muhtelif zevata pırlanta getirdiğini söyleyince, bu i-şin hemen kapanacağını pek zannetmiyoruz; hattâ kapanmasını da to-mermi otmiyoruz desek yalan söyle -mlş Oluruz. Herhaldo bu sözün fiklr-lordo bir bulanıklık husulo getireceği
pek tabiidir. Hayatı on basit cephe • sinden görenler bilo böylo bir vaziyette hâdiseleri vo neticelerini sükûnot-lo kabul ödemezler; tablatilo bir merak havasının
kendilerini sardığını hissedorler.
Birinci hoyot bu binlerco dolar kıy-motlndekl pırlantaları kimlero getir— ınlşî
Bakanın şiddetle tariz eylediği birinci hoyot «Zincırkıran» heyeti olacak... Eğor o ise bu hoyotin rncınle -keto avdeti pek çok dedikodulara se-bop olmuştur. Hoyotin reisi Ameri-kadan ov eşyası gotirmosinin pek tabii olduğunu söylemiş; hattâ ucuz oş-ya tedarik edilmesi mümkün olan bir vazlyotte, bundan istıfado etmekliğin bir cürüm toşkıl etmeyeceğim do ilâ-vo oylemişti.
Bu, kanunen bir cürüm olmasa da, bu gibi vazifelerle gönderilen zevat I-çın amel defterinin hasenat hanesine kaydedilecek bir hayır teşkil etmezdi.
Fakat Meclis huzurunda sigaya çekilen bir Bakanın lisanından çıkan (Lütfen sayfayı çeviriniz)






♦ ‘i* "

I
SAYFAt 1
(
s

( * ■ -
23 NİSAN 194»
Yazan: Profesör Kenan Öner












OkUYUCV
'»sw«»r ki
Istanbula Incedayı veya Peker'in başkanlığında ilimiz Millet-
— 52 —
bırakarak vaka tayini suretile tekitte bulunmak imkânsız ı e fay da-sız olacağı gibi herşey yapılarak -seçim istenildiği gibi bitirildikten sonra neticesiz işlerle uğraşmak ta vakit öldürmekten başka hır fayda te nün edemezdi. Bîzlerde de öldürülecek hiç vakit kalmamıştı.
Sayın vali, (1) numaralı cevabında, fabrikalarda çalışan ameleden partimize tarafdar olanların seçimlere iştirak cttirilmiyeceği lıakkında-U iş’arım, bir çok fabrikalardan bizzat müracaat eden işçilerin yardım istemelerine istinad etmiş bulunuyordu. Seçimin hâd dakikalarında hal istikbal sigalarile uğraşacak değildim. Zaten bu dilekçeyi yazdığım rakit seçim yapılıp bitmiş olsaydı böyle bir şey yazmağa, emsali gibi, lizum görmezdim. Evet bu iddialarım filiyatla da temanıen teey yüt ,tmiş bulunmaktadır:
Vilâyette mevcut iş yerleri deniz veya demir yolları ve Tekel tabakalarından ibaret bulunmadığı için bunlarda yapılan herhangi bir milimde kıyas, tarikile bunlar haricinde kalan fabrikalarda da böyle ol-nuştur, demek hakkını kimseye veremez. Evet, bu işçilerden iktidar »artisine oy vermiyeceklerin sandık başlarına gitmemesi içiu de ne hümkünse yapılmıştır. Bilhassa koordinasyon kararına tebaan mesai »aati haricinde çalışacak işçinin mutlaka Demokrat Partiye taraftar ilanlardan seçilmesi imkâriını selbeder bir usul bulunmadıkça derme-fan edilen yüzde beşin de bunlardan ayrılmaması için bir sebep te gösterilemez.
Resmî fabrika ve iş yerlerinde amelenin siyasî partilere mensubiyeti hakkında bir tetkik ve kontrol yapılmadığına ve bunların siyasî temayüllerinin sezilmesi imkânı olmadığına taalluk eden iddia da fili-patia tekzip olunan bir mevzudur. Yâlnız hükümet memurlarının de-fril, devlet müessesatmda, hattâ hususî yerlerde çalışanlardan Demokrat Partiye taraftar görülenlerin istifaya icbar olunmak veya işlerine lihayet verilmek suretile bugün de açlığa mahkum edilegeldiği müte-vatir-bir mahiyet arzetmektedif.
Bermutad bu iddiamın da kabulü bin madde; tayinine ihtiyaç gösteriyorsa, bu arada Yerli Mallar Pazarı Üsküdar şefiniu, Boluda Akçakoca kaymakamının, Düzcede, ismini bilmediğim kaymakamın başlarına gelen belâların sebebi ne olduğunu lütfen tedkik buyurularak neticeyi umumî efkâra arzetmek suretile hükümet ve Halk Partisi hakkında çalkanan rivayetlerden üçünün olsun, ortadan kaldınlması iktidar partisine yapılacak hizmetlerin en büyüğü olur.
Hhlk Partisi Genel Sekreterliğince İstanbul vilayetine bir tebli -ğat yapılmadığı iddiasına gelince:
Bolu gibi Istanbula nazaran daha az ehemmiyet arzeden bir vilâyete: böyle bir tebliğatın vukuu sabit olduktan sonra Istanbuida yapılmadığını kabul o kadar kolay olamaz. Hakikaten böyle olmuşsa bu hal üç suretle izah olunabilir: |
1
vekillerinden altısı seçimleri Halk Partisi lehine jürütmek kın buraya gönderilmiştir. İstikbalin bir Başvekili ile bir Bakanı altı muaviııile tstanbulda bulunduktan sonra başka yerlerde yapılan bir tamimin ilimize teşmili gibi, büyük ihti.vatsızlık ifade eden, bir hareketin doğru addedilmemesi bunda müessir olabilir,
2 — Sayın Dr. Kırdar hakikaten dediği gibi seçimlerde halk iradesine hürmetkar davranmış ise mezarını da bu hizmetile kendi kazmış demektir. Ruhlanna fatiha zemanının geldiği meydana çıkıncaya kadar böyle bir iddiaya kabul çok safiyane bir harekat olur.
3 — Sayan valimiz, meslektaşları kadar burada iktidar partisinin hoşuna gidecek faaliyette bulunmamış veya bulunamamış ise şehrimiz halkı buna da şu manaları vermekte mazurdur
a) Sayan valimiz pek âlâ bilir ki, burası-Çemişkezek veya Ça-pakcur olmadığı için yapılacak tazyik ve tedhişlere İstanbul halkının tahammül derecesi oralarla ölçülemez.
b) Buralarda yapılan sahtekârlık, bir iki istisna ile, en ziyade ilçe kurullarında yapılmıştır. Kayonakamlar da Halk Partisinin oralara gönderdiği nâzım heyetin emrinde çalışmış, kaymakamlık odasının kapısına, mahremiyeti temin için, jandarmalar ikame olunduktan sonra bu heyet azâları, bilhassa Incedayı teması daima muhafaza etmiş olduğu için savın Valinin meydana çıkmamak basiretini göstermemesine müsait bir vaziyet, hâsıl olmuş ve hükümetle Halk Partisinin millet iradesini sâiip icraatına yalnız göz yaımmakla yardım eylemiştir. Buna rağmen lstanbulda İktidar Partisinden ancak beş millet vekili çıkmasından, kendileri için, doğacak kötü akıbetlerin tesirinden henüz lıa-riçde kaldıklarını kendileri de kabul edemezler.
Sayın Vali, (2) numaralı cevabında bize haber verilen eşhasın Halk Partisi tarafından kazalara gönderilmiş olduğunu itiraf etmekle, istihbarımızın sıhhatini kabul etmiş bulunduklaın için şükrana lâyıktır. Zaten bu kerim zevatın aldıkları vazifenin hükümetçe tevcihine nakden ve maddeten imkân olmayacağına göre,- bunun dedikleri gibi olmasile de iddiamızın kizbi tahakkuk etmiş farzokuıamaz.
(3) numaralı cevapta tevhit tutanaklarının tamamen, kanun hükümlerine uygun yapılacağına ve tasnifin geri bırakılmasına mütâal-lık verilmiş bir emir ve karar bulunmadığına ait vaitler de filiyat ile aksi tahakkuk etmiş bir kaziyedir. Seçim r kurullarının dağılarak tasnif zabıtlarının bir geoe komisyonlar başkanlannm evlerinde misafir edildiğini bilmiyen bir vatandaş olmadığı gibi Halk Partisini memnun edebilir netice alınabilmek için kurul ve komisyonlarca - încedayı tarafından emredildiği gibi i elden gelen işbirliğinin esirgenmediği ve bir günde intacı icap eden seçimin üç günlük bir (tereddüt çtevi’esi geçirdiği de âlemin malûmudur. Vali beyân bundan hakikaten-,haberleri olmadığı kabul edilse de bu hakikat tarafımızdan bildirildiktcta sonra olsun, tekzip edilecek yerde, kayonakam ve kurul baskaularına en ufak bir tebliğde bulunarak vazifeye dâvet ettiği sabit oluncaya kadar bu iddiayı da, diğerleri gibi, ihtiyat kaydile telâkki etmemize göz-yumacaklarını ümit edebiliriz-.
Beykoz Orman Bölge Şefliğinden şikâyet
Bozlıano köyü halkının za-ti kereste ihtiyacı için, ö-nıerli Orman işletme Müdürlüğünün beri,
tevekkülünden bağlı butanduğnmuz Şoykoz bölgesine «yaptığımız bütün müracaatlar cevabsız kalmıştır.
Tamire muhtaç evlerimizi kerestesl/.Uk yüzünden günden güne harap olmaktadır.
Eıı son olarak yine Boz-iıane köyü ihtiyar heyeti tarafından 29. 8. 948 gün 7/1 sayılı mazbatalarına ekli zati kereste ihtiyacını gösterir beyanname Öınerli işletme müdürlüğüne verilmiştir.
İşletme müdürlüğünün 31. 3. 948 gün 1154 1720 sayılı l yazılarile köy heyeti mazbatası ve ekli beyanname Beykoz bölge şefliğine gönderilerek zâti ihtiyaç, kereste beyannamesinde isimleri yazılı t ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının ıııalıailen tcsbitiie ta hammüiü müsait havzalardan kanunî mevzuat- dahilinde kısa zamanda temin edil- I meşini emrettiği halde gene bir netice elde edilememiştir.
Bundan orman genel müdürlüğünün yılgınlarında köylü ihtiyaçlarının en kısa zamanda sağlanması beyanının mezkur bölge şetliğince I nazarı it ibare alınmadığı kanaati kasıl olmaktadır.
Haklı şikâyetimizin önlenmesi için ilgililere sayın gazetenizle duyurnlhmsını saygılarımla arzeyleriın.
Beykoz - Bozhane köyünden 45 No. lu evde Mehmed Yazgını

• ' |!
İ!
Bay ezici buenğı Demokratlarının toplantısı
Bayezid bucağı Demokratları, dün gece Çemberli taştaki Özen kahvehanesinde aylık toplantılarını yapmışlardır. Jöplantıya, D. P. il başkanı Abdurrahman Münih de iştirak etmiştir.
Bucak başkanı Av, Emrullah Utku; bu münasebetle; «İdare ku rullarının vazife ve selâhiyetleri mevzuunda, mühim bir konuşma yapmış; toplantıya geç vakit son verilmiştir.
Diğer taraftan, Abdurrahman Münib, kendisile hususî surette gö rüşen bir arkadaşımızın, yaklaşan kısmı seçimler etrafındaki bir sualine şu cevabı vermiştir:
r— İstediğimiz seçim kamınu yürürlüğe girmezse, seçimlere-de iştirakden imtina, ederiz:
İstanbul Milletvekilliği için de partimizin kimi namzet göstereceği söylenemez.

.★
21 Temmuz günü Demokrat Parti il idare kurulu merkezinin, faaliyet itibarile, haııı zamanında başkumandanlık kurmay başkanlığın- r dan hiçbir farkı yoktu. Bizler de onun gibi teşekküllerimiz ile tema? ı muhafaza, ederek vaziyeti dakikası dakikasına takib ediyor.tecavüz ka şımızdaki Partide olduğu için müdafaa plânımızın, tatbikine çabalıyor • yeni vaziyetler karşısında! icap eden tedlıirleri düşünüyor, bildiriyor J kâh neşeli,, kâh üzücü haberlerle bazan seviniyor, bazan sıkılıyorduk? Otomobillerimiz bucak ve ocaklar arasında adeta mekik dokuyor, gav zete muhabirlerinin çok faydalı ikaz ve yardımlarile muvaffakiyetimizi sağlıyorduk ;
Saat on beşe varmış, vakit geçdikce iştirak ve galebe nisbeti artmış durmuştu. Bu sıralarda Belediye hududu civarındaki ilçe kurullarımızın birinden bir telefon geldi. Bazı hususatın halli için davet edi; liyorduk. Bu güne kadar âdeta eşit bir hayat, geçirdiğimiz eski arka-
daşım Cevat Abdürrahimi alarak morkeze tahsis ediluiı otomobillerden I kam olmadığı tahakkuk eder fü.vvm. var) { Bendeniz 337 senesinde An--i karada Hilâli Ahnıer Cemiyeti i riyasetinde, 338 senesinde Hi-I mayei Etfal Cemiyeti heyeti merkezivesinde bulundum. BU tün yakıtlarını bu gibi umuru huyrıyeye ve vataniyeye sarf eden bir adamın siyasî faali-
* yetlerle ne derece münasebeti I olacağını vicdanı âlilerine terk I ediyorum. Şişli içtimalarma bir I defadan ziyade gitmediğim vfl I dokuz maddelik programlarda I alâkam olmadığı dahksübut bul | muştur. Mezkûr ietimada bulun-, mama sebeb de intihabata ade-) mi iştirak meselesi mevzuu ba-I his olacağından ve bu ietima-aan hükümetin malûmatdar olduğunun bendenize temiıı edil-' miş olmasından münbais bulun-I duğunu arzetmiştim. E i ietima-I da verilen kararda Itlıhad ve ı Terakki namına intihabata işti-
Liileburgazda Tekelin köylüye yardımı
Lüleburgaz- (Hususi» — Kasaba mız tütün piyasası açıldığı günden beri büyük bir hararetle devam et inektedir. Müstahsil mallarım ımııı tazaman getirip teslim etmektedir
Her yıl bir çok sıkıntılara uğrayan köydü vatandaşlara bu sene Te kel idaresi bir çok kolaylıklar göstermektedir Nakliye tezkereleri bu yıl idarenin,aldığı yeni tedbirlerle kısa bir zamanda veril met e ve müs tahsil tütünü Tekel ambarlarına ko lay.lıkla yatırıp satış yapabilmekte dir. Müfetahsii bu senek!. flyatlar-dan memnundur.
Paşanın arzusu veçhile Gazi Paşa Hazretlerine takdim ettim.
Müddeiumumi beyin buyurdukları halk şûraları programı bundan sonra Rusyada yapılmış ve kongre ise Batumda olmuştur. Bendeniz 336 senesi Ankaraya geldim. Bu faaliyetler 337, 338 senelerinde olduğu na nazaran benim hiç bir alâ-


'AKViMDENİ
Pırlantalar!
*
(Baştarafı l incide) pırlanta meselesi işin rengini büsbütün değiştirmiştir.
Şimdi heyet reisinin ve âzasmın bu meselenin aydınlanması için talepte bulunmaları icap eder; zira bahis mevzuu artık buz dolabı ile dikiş makinesi değildir; gözleri kamaştıran, hırsları tahrik eden pırlantalardır.
Görülüyor ki, mesele kapanmamıştır. kapanmamalıdır.
Meclis tahkikatı bertaraf edilmişse de heyet hakkında sıkı bir tahkikat yapılmalı. Dediğimiz gibi bir Ulaştır-
ma Bakanı hiç yoktan yere ortaya böyle bir iddia atamaz. M belit kürsüsünden bu meseleye temas etmesi, bunun herhatdo bir hakiki tarafı olduğunu anlatır; ateş yanmadan du -man çıkmaz.
Zaten heyeti bundan tebrio oylonıok İcabetler. Vatana hizmet kaygusile u-zun müddet yâd 1 Herde kalan yurd -daşiarunızı bu gibi ağır dedikoduların sıkıoı Bu da bilâkis
endişelerinden kurtarmalıyız, meselenin kapanması ile doftıl açılman İle mümkün olabilir.
Hayatı ucuzlatmak için Belediyelerin hazırladıkları raporlar bu ietimada müzakere ve münakaşa edilecek l ——————
Türkiye belediye mümeMİİlsrinln ikinci toplantısı, Mayıs ayuun seki zinde Ankarada yapılacaktır,
İçişleri Bakanlığından belsdlyels
re, (hayatı ucuzlatma yolunda ne gibi tedbirler alınmalıdır?) şeklinde bir sual sorulmuş ve belediyeler buna cevaban birer rapor hasırla
Duşlardır •,
Bu raporlar, toplantıda, müzakere
edilecek ve toablt olunacak esasla rm fiiliyata İntikâli hususunda be ledlyejere salâhiyetlor verilecektir, Beledlyelor, şehir piyasalarında, bilhassa halkın başlıca gıdasını teş kil eden maddeler üzerinde narh u sülünün kabul edilmesini talep etmekte, narh usulünde de, borsa fi .yatlarının esas tutulmasını İleri sürmektedirler,
BELEDİYE DE

Balıkhane belediyeye devredilmek isteniyor
Önemli gelir kaynaklarından biri olan Balıkhanenin. Maliye Bakanlı ğı elinde bulunduğu müddet Karim da beklenen.fayda ve gelir sağlanamadığından ilgililer Balıkhanenin Belediyeye devrini münasib görmü? lerdir.
Maliye bakanlığının İzlerinin genişliği dolayısıle Balıkhane İle lâyı kil edenkı veçle meşgul olmamakta fakir halkın başlıca gıdasını teşkil eden balıklar, bazı sebebler yüzün den denize dökülmektedir.
Öğrendiğimize göre, Balıkhanenin geleck yıl içinde belediyeye inti kâli için Meclise bu hususta bir ka nun tasarısı verilmiş bulunmaktadır.
Mevzuatı bakımından saha ziyade belediyeyi İlgilendiren Balıkhane nin belediyeye intikaline alt kanun, tasarısı kabul edildiği takdirde halk ucuz balık yemek İmkânını elde e decektlr .
Diğer taraftan belediye, balıkha neyi elinde bulundurmakla, et fiyat larmdaki temevvüçleri de önlemek kudretine sahip olacaktır.
Belediye, et mevzuunda olduğu gibi balık fiyatlarında da günlük maliyet hesaplarını gözönünde tutmak şartile narh esasını kabul ede çektir .
Hususî otobüslerin bir kısmı Sirkeci - Bakırköy arasında işleyecek
Belediye, tramvay güzergâhı olan ve kendi otobüslerinin çalıştığı hat laıda hususi otobüslere İşleme mü saadesi vermemektedir.
Hususi otobüslerde tramvay hat tı bulunmayan semtlere İşlemeğe başlamışlaıdu.
Dün öğrendiğimize göre, belediye Sirkeci—Dolapdere ve Sirkecl“-Ba-kırköy-hatlarında hususi otobüs, iş letmek isteyenlere işletme ruhsatı yesi vermiştir,
Her iki hattın da ihdası halkı memnun etmiştir:
Sirkeci—Bakırköy, hattına İşleyen otobüsler, bundan böyle, Yedikule tarikile yollarına devam edeceklerdir.
31 Mart şehidlerimizin hâtırası diin taziz edildi
22 Nisan 1909 da Hürriyeti Ebe diye tepesine gömülen 31 Mart şehitlerimizin hatırasını tâzizeu, dün. Üniversite ve Millî Türk Talebe Birliği üyeleri tarafından Hür riyet âmldesine bir çelenk konmuştur.

İz
H

Müstakbel Türk Millî balesi
Bu sene Yeşilköyde açılan ve müstakbel Türk Millî Balesinin temelini teşkil edecek olan Millî Rakslar akademisine tamamlayıcı bir kurs ilâvesi takarrür etmiştir. Bir kursla.hem yeni san’atın öğretim kadrosunun genişletilmesi, hem de Türk sahnesi için san’atkâr yetiştirilmesi mümkün olacaktır. 12 yaşından yukân gençlere mayıs başında açılması düşünülen ve yer teminine kadar şimdilik Beyoğlu Halkevinde çalışmalarına1 devam edecek kursta klâsik ba-1 le tekniği, hareketler dansları, Türk millî dansları ile Ingi İte redeki akademi imtihanlarının; dersleri gösterilecektir, imtihan lar için de îngiltereden mürae-yizler gönderilecektir.
Kursa bu yıl ancak 20 öğrenci alınabilecektir.
Rektör Saldık Sami Fransaya gitti
Fransadaki Toulanse Üniversitesi tarafından dâvet edilen Rektör Sıddık Sami Öner, dün bir Pan Amerikan uçağile şehrimizden ayrılmıştır.
---------u---- .
Hürriyet Âbidesi tanzim edilecek
Şişlideki Hürrikey Abidesi etrafı yıllardan beri bakımsızlık yüzün, den gayri muntazam bir hal almış tır.
Bunu nazarı İtibara alan vali ve belediye reisi Lötfi Kıidar. ilgililere âbidenin en kısa bir;zamanda tanzimi hususunda direktifler vermiştir.
Öğrendiğimize göre. Hürriyet A bidesinin tanzimine ait çalışmaların kontrolüne .belediye reis muavini Nazım Arda memur edilmiştir.
Nazım Arda, tanzim işlerile ya kından ve sıkı bir surette alâkadar olmaktadır,
Kayseri - Erciye* gecesi güzel gtedi
Kayseri Yüksek tahsil öğrencileri nl koruma demeği tarafından Tak sim Belediye gazinosunda tertib e dilen «Kâyseri—Erciyes • gecesi dün akşam, türlü eğlence ve sürprizlerle sabaha kadar devam etmiştir.
• •


ir İstiklâl Mahkemesinde neler rördüm?
ıı
Z1

la
l J
k



e sil
(

*1
Yazan Cı K
Tefrika Ko. 242
Ortaköy cinayeti
— o
Valinrn polisini öldüren katil Siirtli Şükrünün duruşmasına dün de devam edildi
Bundan bir müddet evvel Ortakğ v de valinin makam polisi Haslbl br cakla öldürmekten sanık Siirtli Şük rünün duruşmasına dün sabah ı inci ağır cezada devam edilmiştir. Fakat, baroca tâyin edilen ve katilin müdafaasını yapacak olan avukat îsrnai] Münir gelmediğinden, taliki kâtın, genişletilmesi için bir diyece ğl olup olmadığı Şükı-üye sorulmuş Katil de, cinayetin Ortaköy cadde sinde kahveci Haşanın dükkânındı önünde vuku bulduğu cihetle Hasa nın tanık olaTak dinlenmesini iste diğinl bildirmiştir.
Neticede mahkeme heyeti nıüda. faa avukatı İsmail Münir ve Hasa nm dinlenmesine karar vererek dıı ruşnıayı 17 mayıs pazartesi saat e talik etmiştir,
----------»«.--------
M Ü 7 E.F F R R 1K
14
Pamuklu tevziatına yakında başlanacak
Sümerbank pamuklu mamulleri nin ucuz fiyatla halka intikâlinde, defter usulünden, mahzurları dola yıslle vazgeçilmiş ve tevziatta karne usulü kabuj edilmiş bulunmakta dır,
Bu münâsebetle tevzi komisyonu dün öğleden evvel belediye reis mu avla! Nazım Ardanın başkanlığı al tında mühim bir toplantı yapmış bu toplantı da Ticaret Ofisi ve Sü merbank mümessillerile vilâyet Nü fus Müdürü hazır bul un muşlardır.
Vaktin dar olması sebebile bn devre kontenjanının, Sümerbank defter usulüne göre tevzii esas iti barile kabul edilmiş, ancak gelecek devrede tevziatın karne usulüne gö te yapılması, kaıarlaştırılnuştır.
Tevzi Karneleri, Nüfus müdürlüğü tarafından hazırlanarak, muhtarlar vasi f asile halka dağıtılacak ve karneler bir yıllık istihlâkin kupon larını ihtiva edecektir.
Dünkü toplantıda alman bir ka rara göre, komisyon üyelerine tanınan huzur hakkı olan 100 lira ve diğer müteferri masraflar, ilçe ler tarafından hesaplanarak bayile re intikâl ettirilecek ve Sûıneıban ka tediye olunacaktır
Gelecek tevziat da, nüfus başına 1.5 metre isabet etmektedir.
D. P. Feruzağa ocağının bugünkü eğlencesi
Demokrat Parti Beyoğlu Firuzafo semt ocağı tarafından bugün Kris talde saat 19 dan sabaha kadar de vara edecek olan bir eğlence gece si
tertib edilmiştir. u
MİLLÎ PİY, RGO bugün çekiliyor
Milli piyangonun 23 Nisan çekili şi bugün saat 13.30 da Ankarada ya prlaeaktır,
İkramiye kazanan numaralar An kara radyoslle bugün saat 23 de ya tın da 14 de yayınlanacaktır,
Bugün saat 13.30 dan sonra yur dumuzun hiçbir tarafında bu çekilişe ait biler satışı yapılmıyaşaktır.
f
I HER SARAR
1 ■ ■ » Ankara radyosundan isteklerimiz
izcio âdettir, resmi bir dairenin âmiri doftişip de o dairenin başına yeni bir genel baş
veya sadece müdür geldi mi, bir yenilik yapına hevesine düşer. Artık tamim üstüne tamım yağar; kendisinden evvelki sanki başka bir devletin memuru imişnıış gibi, halka mülayim davranın, ashab-p-mosalihı kapılar.mz-da süründürmeyin! kabilinden beylik bir sürü tavsiyeler birbirini kovalar.. Vakıa bu yeni heves ya bir ay sürer, yahud iki ay ve notıcode işler gene ( oeki hamam, eski tas mecrasına dökülür, amma no çare kİ, her teboddüldt de bu hal tekrar tekerrür eder durur.

Uç gündür Ankara radyosu sabah vi akşam yayınlarında ( sayın dinleyicilerinden» tam yırın! dört sual sorarak isteklerini tesbrte uğraşıyor.
Saz eserleri programımız hakkında ne düşünürsünüz; radyo gazetemrz etrafında bir diyeceğiniz var mı; yurd dan sesler yayımınız hoşunuza g.di • ygrıinu; posta kutumuz sizi eğlendi-* rıyor yano.ı talimi sual», on kelimoyi geçmeyecek imiş.
Geç de olsa Ankara radyosunun yalnız Halk Partili kodamanların değil, arbk biraz da halkın dilek ve isteklerine tercüman olınayı akıl etr’ssi nî bir fal-i-hayır saymakla beraber, biz de nihayet bir dinleyici olmamız itibar rile ve talimat veçhile beher cevabın on kelimeyi geçmemesi şartile bazı dileklerde bulunacağız:
1 — Yirmi .dört ahret stıaiHe o^tık
vakit kaybedilmemesif ,
2 — Programlarda alaturka musikiye mümkün olduğu kadar fazla yer verilmesi, x
3 — Teknik arızalarla, normal hı • rıltı ve zırıltıların önünün alınması,
4 — Halkın radyonun emrinde^ do»* ğil, radyonun halkan emrinde bir te -sis olduğunun ara sıra hatırlanması,
5 — Kısa haberler vorilirken bunların 24 saatten fazla bayat olmamala rina dikkat edilmesi,
6 — Radyo gazetesinin şayed miim künse, daha az öksüren bir zata o-kutturulması,
7 — İnce saz fasıllarının nutayyen saatlerde iorası (bu cihet Tekele varidat temini bakımından da pek mühimdir),
8 — Oynak ve neşe verici ınusıkı -nin kilise havaları gibi ; ağır ve ağdalı ınolodiUre hor zaman müreccah olduğunun gözünün d e bulundurulması,
9 — Bilhassa ntilh bayram günle* rinde çeşidli Bakanlıklar adına yapılan konuşmaların, büsbütün ilgası im kansızsa, mümkün olduğu kadar kısa kesilmesi,
10 — Opera aryaları çalınırken san atkârın isınindeır, eseri çalan orkes -tradan maada, plâk numarasının dahi açıklanması suretrle traşın itmam e-d ilmesi,
11 — Ziraatten dem vuran zevatın sözlerini rençberlcri güldürmeyecek şe kil ve surette tanzimi, vo:
12 — Hava raporları okunurken, spikerin biraz da pencereden dışarı ba karak açık havaya yağmurlu, yağışlı havayı da güneşli olarak tavsif etmesinin önlenmesi..
Ben fakir Fıkracı'nın bir düzine temennisi şimdilik bundan ibarettir.
FIKRACI
mu; şarkılar, programımıza, pi« gitara, davul ile zurna da kamı? kabilindon bir sürü* ahret Vohlocek cevapların beheri de


t
râk edilin i yerek arzu edenlerin ferden Müdafaai Hukuk namına Ankaradaki heyete isimlerini vererek bu heyetin kararına göre hareket etmeleri mukarredi. Abdülkadirle mes’elei ahireden mukaddem kaç âefa ’'e nerelerde ve " ıı ;c:.n görüştüğümü bilâ tereddüd arr. itmiş ve son görüştüğümde vak’ai müessefeden üç dört gür /‘,'vel yazıhaneme geldiğini İstanbul müstantikliğinden itibaren aledderecat alınan ifrdatta tesbit etmiş olduğum hal ’ - doktor Fikret Bfeyin bil-muvacehe söyledikleri gibi vakadan iki üç gün evvel BeYoğlun-da Tokatlıvan karşısında birlik te gezdiğimiz vâki olmuş bulunsaydı tabiî ketmetmezdim. Çünkü ketimde fayda yoktur. Bu-
nunla beraber şapkanın sima ii-zerindeki tesirini nazarı dikkati âlilerine arzederek heyeti nıuh-teremenize karşı yalan söylemediğimi vicdanımla temin ederim. Böyle muazzam ve esrarengiz teşkilâta aid mukarreratın sokak gezintisile yapılamayacağı bediili olmakla beraber bu gibi insanlar teşkilâtla alâkadar o-lanlaria oturup konuşmağı mah zürlü görmekler: Çünkü
birisinin derdestile bütün esrarın meydana çıkacağı tabiidir.
Suikasd ve cemiveti hafivo ile bir gfına plâkam yoktur. Heyeti muhtereminizin vüksek O’ lan adale^n? iltica ederini. Ev-lâd ve ahfadıma veraseten leke Iras edecek olan ve azıcık müfekkiresi yerinde bulunan bir
viedanın kabul edemiyeceği meşı um suikasdla alâkam olmadığı-1 nı ilân ve beraetime'karar veril-i meşini rica ederim. (
DOKTOR NAZIM BEYİN l MÜDAFAASI J
Doktor Nazım Bev müdafaa-) sim serdederken demiştir ki: J «— Berlinde Talât Paşa mer-l humun riyasetinde Islâm ihtilâJ-| leri namı altında vatanımızın! düşmanları aleyhinde çalışırken! bu mesaimiz Ankara hükümeti) tarafından tasvib edilmiş ve An/ karadan gelen bir mektubda A-) ııadolu işlerine karışmamak vel yalnız haricde çalışmak ve mü-rt İıim kararlarda Ankara hükû4 metinin reyini almak şartile bi-!j zinıle mesai edileceği tebliğ edil mişti. Gerek Almanya ve gerekı Rusyada bulunduğum zaman bu) emrin haricine çıkmak hatırım-’ dan bile geçmemiştir. Zaten En-' ver Paşa, Talât Paşa merhu-l mun şehdeti üzerine Moskovayaf davet ettiği zaman bu kayıdla) davete icabet etmiştim. Mosko-| vada bir aya yakın geçen gün-^ lerde oraya gelen inileli muhte( j life! tslâmive murahhaslarının! islerini takible uğraştık ve ni-? hayet Hindistanda çalışmak i-/l cin Afganistan» gitmeğe karar) vermiştik. Kabilde bulunan Cfe-J mal Paşayı hududa davet ettik.1 (ÖJDamı na. / i
D. P. Kadırga semt ocağı bugün danslı bir çay verdi
D. P. Kumkapı bucağı kadırga semt ocağı tarafından yann saat 19.30 da Şehzadebaşı Kızıl ay salonunda bir danslı toplantı tertip edilmiştir.
Türk pcchlivanlarıniD toplantısı
Türk Pehlivanlar mı Koruma Ku rumunun olağanüstü taoplantıaı Pazar giinü saat 11 de Eminönü halkevin.de yapılacaktır.
Seelçuk san'at enstitüsü mezunları toplantısı dün yapıktı Çapadaki Selçuk Kız Sanat Enstitüsün de , dün saat 16 da eski ve yeni mezunların iştirakile biı tanışma toplantısı yapılmıştır.
Ayrıca, Pazar günü için talebe ler tarafından biı- defile terti edilmiştir.
-X TIKVDI
nisan ım
I
1364
Rumi Nisan
10



’■


Kasını 168 — AY 4 — GÜN 114
Vakitler
Güneş
Öğle Akşam İkindi Yatsı
İmsâk
Vasati
S.
6
13
19
17
21
4
D. 09 13 57 00 37
32
Eza ııi
S,ı
10
5
12
5
1
8
05 I
40 I
26



W f S K B X a
Fırtınadan
kadroları
I
Hayfa-
tngiliz
Muhtaç
tasarı hazırlamaya baş-
Ameri-
şmeıerıne işaret teşKiı etmiş İngiltere liman mahallesilî
ihracatı
; üniversite


Ingllteranin nakil vasıtası

Otomobil ihracatında rekor kırıldı
Londra, 22 (A.A.) — îa giliz otomobil endüstrisi geçen ay her gün ihracat için 830 otomobil imâl etmek suretile İngilterenltı yirmi beş yıldanberi ilk defa olarak dünyanın en büyük otomobil ihraç eden memleketi olmasını temin ( etmiştir. ?
İ .giltere şubat ayı zar- C fmda 19,100 otomobil ih- ) ra e etmek suretile yaban- ( cı memleketlere otomobil ) sevkeden memleketleri a ( başında gelen Birleşik A- ? meı ikadan 1.000 otomobil { d;.?.a fazla ihraç debilmiş- f tir. Bu suretle İngiltere- ( nin otomobil ihracatı, o- ) tomobil imalâtının yüzde î 78 ine varmıştır. Bu ra- f kamlar İngiliz otomobil C endüstrisinin bütün aylık * rek rlannı geçmektedir. ) Yabancı memleketlere sa- ) tıiaıı otomobillerin kıyme- ) t: beş milyon İngiliz lira- c şuadan fazladır. ?
Hazine Bakanı bu yekû- ( na haziran nihayetinde eri J şileceğini ümid etmişti. Eıt ) düstri bu suretle üç ay ön- c ce hedefe varmış olmaktı- » dır. t
Maamıfih bu yıl bütün ) ihracat rekorlarını yalnız ( otomobil endüstrisi kır- » mış değildir. Ocak ayında c yabancı memleketlere rad ) vo, rnalrine ve levazımının C satışı da bir rekor teşkil S ederek 1.151.954 Ingiliz Ii- ( ranma varmıştır. Başlıca / müşteriler, Hindistan, Tür i kiye. İsveç, Norveç. Belci ) ka oJ m ustur. 5
TÜRKİYEYE İHRACAT )
Londra, 22 (A.A.) —Ti | caıet Pakanlığı tarafın- c dan y ayıı lanan istatistik- i lere göre, mart avı zarfın- c da îngiltereden Türkiveye ) ihraç edilmiş olan nakil va c şifalarının kıymeti şubat ? avı zarfında yapılan nakil C vasıtası ihracatının iki / misline varmaktadır. Mart s ayı zarfında yapılan ihra- ? çatın kıymeti 333.373 tngi S Üz lirasına varmıştır. Şu- ( bat avı zarfındaki ihraç*'- S tın kıymeti ise 184.740 tn c giliz lirasını bulmaktaydı. ) 1948 yılının ilk üç ayı ( zarfında Ingiltere tarafın- ) dan Tiîrkiveye ilırac edi- ( Ipn nakil vasıtalarının kıv / meti cem’an yekûn 318709 ( Ingiliz liradır. (
---------------------/ îontgomery
------«o-----
Bir kara harbine daima hazır bulunmalıyız, diyor
• •
Londra 22 (A.A.) — Bugün
Londrada beyanatta bulunan Mareşal Montgomery, bilhassa şöyle demiştir:
Bir kara harbine daima hazır bulunmalıyız. Çünkü müstakbel harbin uzun mesafelerden idare e dilecek teknik vasıtalarla yapıla -cağına dair ileri sürülen bütün id dialar şimdilik yanlış ve tehlikelidir.
Montgomery, netice olarak şöyle demiştir:
Her türlü müstakbel harbde mil Jetin maruz kalacağı imtihan, geçen harbe Disbetle daha çetin o-laaaJctır.
------O- -■ ■ -
Yugoslav Kralının verdiği demeç
Londra: 22 (APı — Yugoslav Kra( Petar, Aınerlkaya hareketinden evvel verdiği bir demeçte, mem
)
Jeketinde İstibdada karşı gizli bir tnukavemet hareketi bulunduğunu Ve serbest bir seçim yapılacak olur »e. halkın Komünistleri başından derhal atacağını söylemiş ve şöylo demiştir:
«istibdada karşı mücadelede memleketimin içinde herkes birleş ml-ş haldedir; memleketimin dışın Şakilerin de birlenerek bu mücadele de onlara vardım etmelerim iste, I başkauınuı hitabesine cevob ver Hm » 1 V________________________________
Haytayı ele geçirmek için haşlıyan savaş
Londra, 22 (B.B.C.) - Hay-(ayı zaptetmek için Ara’olaria Yahudiler arasında büyük bir savaş başladı. Vaziyet karışıksa da Brltish United Presse göre Yahudiler şehri tamamen ele geçirmiş ve Arablara mütareke teklif etmişlerdir.
Arabları silâhtan tecrid mak «»adile teklif edilen mütareke şartları arasında 24 saatlik sokağa çıkma yasağı da vardır.
K4 HU DİLERİN GİZLİ StLÂHl
Kudüs, 22 (A.A.) — İngiliz kuvvetlerinin dün Haytanın en büyük kısmından tahliye olunması Yahudilerle Arablar arasında, Filistinin en büyük lima mna hâkim olmalf için, savaşa girişmelerine işaret teşkil etmiş tir.
petrol tesislerini idareye devam edecek ve bütün İngiliz kuvvetlerinin Filistini tahliyesine inti-zaren Karmel dağındaki genel karargâhı muhafaza edecektir.
Haganah şimdi gizli bir silâha malik olmakla övünmektedir. Bu herhalde, bundan birkaç gün önce Kudüs civarındaki köyleri tahrib etmekte kullanmış olan 15 santimlik havan to pudur. Bu hava/ topu tahrib kudreti pek fazla olan bir mermi atmaktadır. Havan topunun modeli gizli olarak Çekoslovak yadan getirilmiştir ve şimdi Ya hudi atölv •'rinde imal edildiği ileri sürülmektedir.
Kudüs, 22 (A.A.' — İngiliz

Almanyada İngiliz hava koridorları
Sovyetler Potsdam anlaşmasına aykırı olarak Alman tezgâhlarında harb gemisi yapmağa başladı
Eerli: 22 (A.A.)
hava kuvvetleri. Almanya’daki ııgiliz lişgal bölgesi üzerinde hava koridorları tesis etmiştir. Sovyetlere veya doğu Avrupa memleketlerine aid uçaklar bu koridorları takib etmek mecburiyetindedirler. Bir İngiliz nakliye uçağile bir Sovyet av uçağı arasında Gatovv’da vukua gelen kaza üzerine alınmış olan bu ka rar, uçakların İngiliz hava kuv vetlerine aid bazı talim merkezlerine yaklaşmalarını önliyecek-tir.
Bir Ingiliz memuru, batı müt tetiklerinin takib etmelerine pelc liizum olmıyan bu hava koridorlarının kurulmasının sebebinin doğu memleketlerine aid uçakların önceden haber vermeksizin bazı uçuşlar .yapmaları olduğunu bildirmiştir.
İNŞA EDİLEN SOVYET HARB GEMİSİ
Londra, 22 (A.A.) — Daily

İfa ün ün enteresan haberleri] t______________________________________1___________________________________________I
Otomobil nanayi şehrinde bir
suikasd
Detroit (Amerika) Sanayi
Teşekkülleri Birliği Otomobil işçileri şubesi başkam Walter Rout-her, penceresinden İçeri ateş edilmek suretile öldürülmüştür. Polis hâdise esnasında o civarda görü fen bir Sedan otomobili aramaktadır. f AP)
İngiliz Kral ve Kraliçesinin ev-
lenmelerinin yıldönümü
Londra: — Önümüzdeki pazarı -sİ giinü İngiliz kral ve kıall çesl evlenmeslhln yirmi beşinci senesini kutlayacaklardır, Bu münâsebetle Sent Paul kilise sinde dini bir ayin yapılacak vb İkral ailesine mensup 16 kişi bu â-yine iştirak edeceklerdir, (A,A,)
İsveç bulvarı
-/e Mis, — İsveç kralı dün öğle den sonra Beoulleu—Sur—Mere gl derek bundan sonra «İsveç Bulvft rj.o İsmini taşıyacak olan cadde yİ açmıştır, Hükümdar, belediye


Bir habere göre Yahudiler, Hay fayı tamamen ele geçirmiş ve Arablara mütareke teklif etmişler
ordusunun bir tebliğine göre, bu sabah Yahudilerin hücumla rina maruz kalan Hayfa Arab mahallesinden kadınlar ve çocuklar boşaltılmaktadır. Diğer taraftan Arablarla Nltzamin Yahudi kolonisi arasındaki çar pışmada dört Yahudi ölmüş 20 Yahudi İle 40 Arab yaralanmıştır.
.4RAB ORDUSU EMİR i BEKLİYOR
Kahire, 22 (A.A.)
da cereyan eden muharebeden hbberdar olan Arab hükümetle ri hu gece ordularına hududlar da Filistine girmek üzere emir beklemelerini tebliğe karar ver mislerdir.
Arab ordularının fiilen Filistine girmeleri bu akşam veya gece vuku bulması mümkündür. Arab Birliği çevrelerinden bildirildiğine göre Ürdün kuvvetleri hâlen Filistine girmiş bulunmaktadırlar.
AMFR/KA, İKGtLTERENfN FİLÎSTtNt TAHLİYEYİ GERİ BIRAKMALARINI İSTEDİ
Vaşington, 22 (AP.)
Vaşington, 22 (AP.) — Dışişleri Müsteşarı Robert Lovett-in bildirdiğine göre, Amerikan hükümeti İngiliz kuwetlerinin( Filetinden geri çekilmesinin bir müddet için tehir edilmesini istemiştir.
Malum olduğu üzere, İngiltere Fılistindekl kuvvetlerini 15 mayısa Radar tamamile çekmeye karar vermişti.
Grafie gazetesinin Berlin muhabirinin bildirdiğine göıe, Sovyetler Potsdam andlaşmalarına aykırı olarak Almanyada kendi işgal bölgelerinde Dessau deniz tezgâhlarında son günlerde 130 kik metre (68 deniz rr.ilii süratinde yeni bir torpito yaptırmış lardır. Muhabir, geçen hafta B.Jtık denizinde tecrübeleri yapılan yeni torpitonun, Dcssau’-daki junkers uçak fabrikalarının eski mühendislerinden bir Alman tarafından inşa edilmiş bulunduğunu ilâve etmektedir. SOVYET BÖLGESİNDE TORLANMA KAMPLARI
Berlin, 22 (A.A.)
kan idare makamları, Sovyetle-rin Almanyadaki işgal bölgelerinde el’an toplanma kamplarını muhafaza etmekte olduklarını dün ilk defa olarak resmen açıklamışlardır.
Harb sonrasından beri Benlinden kaybolan 45 kişinin isimleri
X______________________.
dikten sonra sembolik kordelâyı kesmiş ve küçük bir çocuk tarafın dan kendisine sunulan çiçek deme tini kabul etmiştir. Kral, bundan sonra Nlse dönmüştür, (A.A.) Ikiinya kalay istihsali konferan sı açıldı
Vaşlngtoıı: — Dünya kalay is tihsalâtı üzerinde incelemeler yR pan 14 milletin teşkil ettiği milletler» ram grupa müşahid ve münıes slller konferansı açılmıştır Gnıpujı daimi sekreterliği Lâ Hayede bulun maktadır, (A,A,)
100 ncü toplantı
* Londra: — Avusturya barış anlaşmasını hazırlamaya çalışan 4 devlet Dışişleri Bakan yardımoıları bugün 100 ünoü oturumlarını ygp nıışlar ve bu mün&sebotle araların da bu toplantıyı tesld etmişlerdir, Oturumda bulunan müşahitlere gp re, İngiliz delege?! James Marjöfi banles, şlîiîdlye kadar kaydedilir başarısızlık göz önünde tııtulaöfck olursa, bu toplantının tesld edile cek bir tarafı olmadığım söylemiş

fırtınaya
('Başmakaleden devam) mühim bir noktaya, bir prensip noktasına temas etmiştir. Meclis başkanının İfadesine göre Bakanlar, kendilerinden evvel o makam) İşgal etmiş ola# Bakanların harekâtının hesabını verebilecek dorumdadırlar. General Ali Fuad ay nen diyor ki:
«Sanıyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinde usul bit vekil bir vazifeyi tekabbül etti mİ, kendinden önceki vekillere dalt muameleleri de izah mevkiinde bu-luıırnaktadır.»
Bu görüş tarzı evrak ve vesikaların Bakanlık dairelerinde ınev-cud olması dolayısile ve dosyalarda taharrlyatm kolaylık gösterme sİ bakımından belki derpiş edilebilir. Yoksa çekilmiş, iktidardan u-zaklaşmış herhangi bir Bakan her zaman, hattâ ölünceye kadar, zamanına aid icraatın hesabını vermeğe hazır bulunmağa mahkûmdur. Hiç bir lalıik Bakan, eski Bakanın İcraatının vebalini üzerine almak istemez. İstese bile ilgili zatın izahat vermesine ve kendisini müdafaa etmesine mani olamaz.
Şükrü Koçak’ın dünkü izahat ve tafsilâtı Halk Partili Milletvekillerini az çok tatmin etmiş ise de Demokrat Partiye mensup vekilleri bu izahları kâfi görmemişler ve Meclis tahkikatı açılması lehindeki görüş tarzlarında İsrar etmişlerdir. Herhalde o kadar karışık işler ortaya atılmış ve kulaktan kulağa nakledilen dedikodu • lar, bir Bakan ağzında da o derece yer bulmuştur ki, bir Meclis tahkikatı açılarak dâvanın her tarafıma aydınladılması çok temenniye lâyık idi. Fakat her nedense Halk Partisi çoğunluğu, Meclis tahkikatı açılması bahsinde çok çekingen ve ihtiyatlı hareket ediyor. Atıf İnan için de böyle bir tahkikat açılmasına taraf -tar olmamış idi.
Fakat bugün halka arpa yedirmeği mucip olan buğday stoku -muzun harice ihracına sebep o-iaııiar hakkında gene Mecliste görüşülecektir. Bu defa da sual ve cevaba mâruz kalacakların başında Atıf İnan bulunuyor. Galiba onun için olacak ki, Şükrü Koçak aleyhinde Meclis tahkikatı açılmaması için en ziyade hararetle el kaldıran gene Atıf İnan olmuş, hattâ bu bahiste biraz tereddütlü görünen Muhiddin Baha Parsı da, kendi tarafına çekmek İçin o uğraşmış.. Şimdi belki ayni hizmeti Şükrü Knçnjr’tn bugün kendisi i-
çln yapmasını isteyecektir. Dünkü nezakete bir mukabele. İyi amma mütekabH cemile, nezaketler ve teşrifat arasında milletin haklan kaybolmasa...
Çoğunluk partisi mensupları, millet işine ol koymuş olanlann harekâtını kontrol ve icabında tahkikat ve tecziye yapmada daha uyanık davransalar çok daha iyi ederler.
Dünkü konuşmalardan miisbet hiç bir netice çıkmamalı mı idi? Bugünkünün de âkibeti ayni mi o-lacaktır? Yâni millete arpa yedirenler hakkında da hiç bir araştırma yapılmayacak mı?
Yeni Sabah
ni ihtiva eden Amerikan resmî tebliği bu kampların amevcudi-yetini imâ eylemektedir. Tebliğ, «Kaybolan insanların kısmî listesi» Unvanını taşımaktadır.
Amerikan tebliği, kaybolanların büyük kısmının İngiliz ve A-ınerikan işgal bölgelerinden birdenbire yok olduklarını bildirmekte ve bunlardan 24 ünün Sovyet üniformasını taşıyan in-1
tir, Bakan yardımcıları şimdi 15 ay danberi neticesiz toplantılar yap maktadırlar, (AP)
Lireot’in kıymeti
Roma: — Komünistlerin seçimlerle uğradığı mağlubiyet lire tin kıymetini süratle takviye etmiş ve esham borsasındakl fiyatlar yükselmiştir.
Bugün Romanın serbest döviz borsasında bir Amerikan dolarma 590 liret teklif edilmiş ve bu flyab Üzerinden muameleler yapılmıştır. Halbuki pazar seçimlerinden bir hafta »vval bir dolara 650 liret tek İH edilmekte idi .
(AP)
Amerikalı satranç üstadının muvaffakiyeti Londra: — Moakovada çere yan etmekte olan dünya satranç şampiyonluğu turnuvasın»!) ^ijn kü karşılaşma (arında Amerikalı satranç ustası 8am.ueJ fteşevsky İle Hollahdalı oyuncu Dr. Max âuwe arasındaki oyun her İki targLn muvaffakiyetti* ve 26 iner haraıtot
Adana bölgesinde pamuk mübayaası
Bakanlar Kurulu bu iş için yeni bir mikdar para daha tahsis etti
Ankara 22 (Hususî) — Bakanlar kurulu aldığı yeni bir kararla Çukurova bölgesinden pamuk mil-bayaasına yeniden bir miktar para daha tahsis etmiştir. Alınan ka -rara göre amortisman sandığında mevcut altı milyon liradan sandı-
Ankara futbulcuları Beyruta gitti
Ankara 22 (Hususî) — Ankara karma futbol takımı 3 maç yapmak üzere bu akşamki Toros ekspresiyle Beyruta hareket et -iniştir.
Ayni şartlar içinde Temmuz ve ya Ağustos ayları içinde Beyrut karması da 3 maç yapmak üzere şehrimize gelecektir.
Kız Teknik okul öğretmen terinin nakil iyi
Ankara 22 (Hususî) — Millî E ğitim Bakanlığı aldığı yeni bir ka rara göre kız teknik okullarında görevli bulunan sanat dersi öğret menleriyle memurlardan başka bir yere naklini isteyenlerin en geç Mayıs avı sonuna kadar Bakanlığa müracaat etmeleri lâzım gel -mektedir.
Muamele vergisi kanununun tadili
Ankara 22 (Hususî) — Niğde Milletvekili Rifat Gürsoy ve Hüseyin ülusoy Muamele vergisi ka nununun bir maddesinin tadili hak kında Meclise bir kanun teklifinde bulunmuşlardır.
Bu teklifte, yel ve su ile müteharrik valskiz ve eleksiz değirmen lerin muamele vergisinden muaf tutulmaları için tabi oldukları ka yit ve şartların kaldırılması değirmen mamullerinin muamele ver gisinden muaf tutulması ve bu değirmenler adına bundan önce ta -hakkuk ettirilip tahsil edilememiş muamele vergilerinin ve zamları -nın silinmesi istenmektedir,
Santiyago ve Şikago Kon soloslukları kaldırılıyor
Ankara 22 (Hususî) — Bakanlar kurulu Santiyago ve Şika-goda açılmış bulunan fahri konsolosluklarımızın kaldırılmasına Karar venmşnr.------------------
Irak Kralının doğum gönünde merasim yapılmayacak
Ankara 22 (Hususî) — Irak Kralı İkinci Faysalın doğum günü olan 2 Mayısda Irakda ve Irak elçiliklerinde yapılan tören ve res mî kabullerin bu yıl Filistindeki vaziyet dolayısile yapılmamasına karar verilmiştir.
Zımpara cevherinden alınacak resim
Ankara 22 (Hususî) — 948 yı-' lında memlekete ithal edilecek o-lan zımpara cevherinden yüzde beş nisbi resim alınması Bakanlar Ku rulunca kararlaşmıştır.
sanlar tarafından tevkif edildik lcrini veya davet edilmiş bulundukları Sovyet makamlarınca i-ade olunmadıklarını açıklamaktadır. Tebliğ, tesbiti . mümkün elan onaltı vakada kaybolanların, az veya çok uzun müddetlerle Sovyet bölgesindeki toplan ma kamplarında mevkuf tutulmakta olduklarının anlaşıldığını izah eylemektedir.


te barebeı-likle neticelenmiştir.
Sıııı’î bulut ve^ suıı’î yağmur | -A- Nevyork: — Amerikan kongre i si meteoroloji bürosu tarafından i suni bulutlann vücude getirilmesi ? için yapılan tecrübelerden 3onra bul sene sunî yağmur teminini sağla Z mak maksadile 225.000 İngiliz lirası J na varan bir krediyi kabule hazır i bulunmaktadır. Geçen sene bu yol L da 20.000 İngiliz lirasından fazla ı pat3 harcanmıştır. Bazı sü.şahit ler havacıların kuru Ifız ile bombardonun etmiş oldukları bulutlara müteallik bir martta vücude getir inişlerdir, Bulutların kuru buz ile bormaıdjm«'un sonunda kuıakhk ı çzken bir çok bölgeler üzerine yağ I mu yağdırılması temin edilmiştir. | (A.A.) i
20 ııülyoıı senelik mayınını ke- l nıilderi l
Nevyork: — Kaliforniya Ünl- l versifesine mensup bir heyet Ku- Z zey Kopyada yaptığı tuaştırmalar J poliçesinde yırıni -milyon senelik J olduğu zannedilen maymun kemik I lerl bulmuştur. Kemikler, incelen ( mek üzere O.yFort Üniversitesine k gönderilmiştir, (A.A.) (
ğın Ziraat Bankasına tevdi ve ikraz etmeyi kabul edeceği parala» Sümerbankın ilerdeki yıllar ihtiy$ oını karşılamak maksadiyle Çukuî ova bölgesinde müstahsilden yapılacak pamuk mubayaasında kul lanılacaktır.
Törk - İsveç ticaret anlaşman feshedildi
Ankara 22 (Hususî) — İsveç' hükümeti Türkiye - İsveç ticaret anlaşmasını feshettiğini bildirmiştir. Bu itibarla adı geçen anlaşma 15 Haziran tarihinden itibaren yürürlükten kalkmış olacaktır.
Yeni bir anlaşma yapılması için İsveç heyetiyle Ankarada yapılan müzakereler ise iyi bir anlayış havası içinde cereyan etmektedir. Müzakerelerin ay sonunda bir neti ceye bağlanması beklenmektedir.. Müzakereleri İsveç elçisi Von Post idare etmektedir.
Polonya ve Macaristan memleketimizle mal mübadelesi yapacak
Ankara 22 (Hususî) — Haber aldığımıza göre, Polonya ve Maca ristan memleketimizle bazı maddeler mübadele etmek için hükû -metimiz nezdinde teşebbüslere geç inişlerdir.
Her iki memleket tarafından ya pılan müracaatlar Ticaret Bakanlığınca İncelenmektedir. Tahmin e-dildiğine göre, pek yakında bir Polonya ve Macar heyeti şehrimi ze gelecektir.
Diğer taraftan şehrimize gelen haberlere göre Almanyadaki Fran sız işgal makamlarile heyetimiz arasında yapılan müzakereler sona ermiş ve Baden Badende bir anlaşma imza edilmiştir. Bu suret le memleketimiz ilk defa olarak' Al manyadaki işgal bölgelerinden biriyle ticari münasebetlere girişmiş bulunmaktadır.
Arkeoloji arattırması enstitüsü
Ankara 22 (Hususî) — Ankara Üniversitesi Dil, Tarih Coğrafya fakültesine bağlı olarak îzmir-de bir Batı Anadolu Arkeoloji a-raştırma istasyonu kurulmuştur.
öu istasyonun gorevierr kazılar yapmak , eski şehirlere ve eserlere aid arşiv ve tarih malzemesi toplamak ve klâsik kültür kalıntılarını meydana çıkarmaktır.
Çiftçilere tohumluk yardımı
Ankara 22 (Hususî)
çiftçilere tohumluk yardımı yapılması hakkındaki kanun tasarısı Büyük Millet Meclisi tarım komisyonu tarafından kabul edilmiştir.
Tasarı büdçe komisyonunda da görüşüldükten sonra heyeti umu-miyeye sevkedilecektir. Tarım Ba kanlığı bu tasarıdan başka müs -tahsilin elinde bulunan tohumlukların her beş yılda bir islâh edilmiş tohumlarla değiştirilmesi için yeni bir İnmiştir.
Celâl Bayar Samsuna
gidiyor
22 (Hususî) —
Celâl Mende halde
Ankara
Bayar, refakatinde Adnan res ve Ihsan Şerif olduğu yarın sabah saat 8 de trenle Sam suna hareket edeceklerdir. Seya -hatlerinin bir hafta 10 gün kadar süreceği anlaşılmaktadır.
Celâl Bayar’ın Samsundan sonra Orduya ve Amasyaya da uğraması muhtemeldir.
Zeytincilik kaauau
Ankara 22 (Hususî) — Zeytincilik mütehassısları ve ilgili daire müdürlerinin iştirakiyle Tarım Bakanlığında teşekkül eden bir komisyonda zeytincilik kanununun güniin şartlarına uydurulması i-çin gereken incelemelere devam edilmektedir.
Garanti Bankasının 20,000 liralık apartman keşidesi bugün Ankarada yapılıyor
Memleketimizin muhtelif köklerindeki mesken buhranını «öbÖ-ııünde tutan Türkiye Garanti Bankası, küçük cari hesap sahiplerine ikramiye olarak 200.000 liralık bir apartman tahsisini kararlaştınpif ve gereken teşebbüslere geçmiş • tir.
Bu halen Ankaranın Maltepe asfaltı üzerinde inşaatı devam etmekte phtn bu apartmanın 20.000 liralık birinci dairesinin kur’a keşidesi ^3 Nisan Hâkimiyeti Millice bayramı münasebctile bıığiin bankanın Ankara merkezinde ve noter huzurunda yapılacaktır.
Bu «apartmanın ikinci dairesinin kur’a keşidesinin de 20. Ekim 1048 Cııına günü gene Ankarada sapıl-1 nıual kariil'luştırılınıştır.
Millî Eğitim Tâli Kamisyonu kadro-ların te sbit ve tanzimini bitirdi
Ankara 22 (Hususî) — Milli gitım tali komisyonu bugün tof* lanarak Üniversite kadrolarına} tea bitini, kadrolardan çıkanla* solcu profesörlerden sonra kalan kadroların tanzimini bitirmiştir.
Rapor eğitim komisyonunca yakında incelenerek bütçe komisyonuna verilecektir. Anlaşıldığına
göre, Milli Eğitim Bakanı aolou profesörler hakkındaki soruya bü U bitince cevap verecektir.
Üniversitede bir hâdise
------o------
İtalyan seçimlerinden çıkan bi» münakaşada, bir genç: «Biz size göstereceğiz..» dedi.
Dün sabah Üniversitede komii -ni3t temayüllü bir hukuk talebo -sinin sebep olduğu, müessif bir hâdise cereyan etmiştir.
Hukuk Fakültesi, son sınıf talebelerinden Mesut Soydan, arka-daşlarile İtalyan seçimlerinin neticesi üzerinde bir münakaşaya gı rişmiş. Ve:
— îtalj ada komünistler bü • yük bir hezimete uğradılar demiştir.
Sunun üzerine aynı sınıftan, Ek rem. derhal atılmış ve:
— Bana taş atıyorsun amma, bir gün gelecek size göstereceğiz.» diye, sert bir müdahalede bulunmuştur.
Etraftaki gençler, hâdiseden va uzamağa yüz tutan ağız kavgasından son derece müteessir olarak; derhal. Rektöre vekâlet eden, Prof Hüseyin Naili Kübalıya başvurmuşlardır -
Hüseyin Nailî, kendisile görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
— Hâdise beni de müteessir etti. Gençlerin hassasiyetle bana müracaat etmeleri üzerine, tahkikata başlamış bulunuyorum.
Vakanın biran evvel aydınlatılması için, elimden geldiği kadar çalışacağım.
Fakat, şimdilik söylenecek fazla. bir ^cy olmadığı kanaatindeyim.»
I
Ingıltere Kralının General Hoag’a nişanı
Ankara 22 (Hususî) — Bugün îngilterenin Türkij’e büyük elçisi Sir David Kelly Ingiltere Kralı VI inci George nâmına Amerikan yardım heyeti generallerinden, Ge neral Hoag’a bir İngiliz yüksek | askeri nişanı vermiştir.
Bu nişan, General Hoag’a Av-rupada Amerikan hava nakliyesi servislerine başkanlık ettiği tarih lerde gösterdiği muazzam işbirliği ve yüksek liyakatinden dolayı verilmiştir.
Merasimde hazır bulunan şahsi yetler arasında, Birleşik Amerika devletlerinin Türkiye büyük elçisi Kanada orta elçisi, General Mo Bride ve Büyük Britanya ve Birleşik Amerika devletlerinin hava, kara, deniz ataşeleri ve Kanada kara ataşesi vardı.
Feci bir otomobil kazası
Ankara 22 (Hususî) — Dün g* ce şehrimizde bir amelenin ölümti ile neticelenen feci bir otomobil kazası olmuştur. Saat 10 siralana da Ulus meydanından Yenişehir it tlkametine süratle gelen şoför Hayrettin Bakıroğlunun idaresin -deki taksi DU • Tarih Fakültesi ji-nünde Satılmış Gedik İsminde bl^ ameleye garpmış ve Satılan» bil Çarpışma neticesinde 10 metre ila fi fırlamıştır.
Satılmış aldığı yaraların tesiriy İp biraz sonra kaldırıldığı hasta • tyaneda ölmüştür. Şoför hakkında takibata başlanmıştır.
Ififleri Bakatının buğday hakkında temasları
Ankara 22 (Hususî) — içişleri Bakanı bugün Ticaret Bakanını ai (’firet etmiş ve ayrıca Ziraat Bankası genel müdürü ile bir müddet Kopuşmuştur.
Bu konuşmaların hariçten ulı-paoak buğday işi va vilâyetlerde-kj buğday ihtiyacı etrafında oldu ğu tahmin odilmektedir.
Dıyiylari bakan Sivasa gidecek
Ankara 22 (Husuşî) — Söylendiğine göre, Dışişleri Bakanı Nea-rpe^din Şadak önümüzdeki ay i* «İnde daire! intihabiyesl olan Sı-vasa bir seyahat yapacaktır.
Sadak’m bu seyahatinden istifa de ederek intihap dairesinde si -yasî bir beyanat yapması ve haricî meselelere temas etmesi muh ‘emeldüt-
23 NİSAN ıw&
|Tarihden Bir Vaprakj
O-
*
Müzelerin tekrar açılışı münasebetile..
UZUN süren İkinci Dünya Har binin başladığı tarihtenberi kapalı bıüuntuı İstanbul Müzeleri bugün kapılarım tekrar halka açmış bulunuyorlar.
İçlerindeki şaheserlerin dokuz yıl başka yerlerde muhafaza edildiği sıralarda ayrı ayrı bil kıymet taşı- j yan müzeler esaslı bir surette tamir ve bunlardan Topkapı sarayı restore edilmiştir. İstanbulini he- _ men hemen en eski binalarından birisi olan bu sarayda bir devrin değil, devirlerin zevk ve üslûbu göze çarpmaktadır.
Fatih Sultan Mehrned İstanbulu fethettikten sonra evvelâ Teodos Förnıu yâni Beyazıdda şimdiki Tıb Fakültesinin bulunduğu yerde bir saray yaptırmıştır ki buna (Sarayı Atik) yâni eski saray ismi verilmiştir (1454).'
İstanbulun imarile yakından alâkadar olan Fatilı Sultan Mehrned, şehri dolaşırken şehrin yedi tepesinden birincisi olan Akropol'un bulunduğu Sarayburnuna yeni bir saray inşasını emretmiş ve bu inşaat 1478 yrlmda bitmiştir. Padişah ve maiyeti bu saraya taşınmış, saraya (Saray-ı Cedide-i-âmire) yeni saray ismi verilmiştir. Terkedilmiş olan eski saray müteakiben bir menia yeri olmuştur- Ölen ve tahttan inen padişahların aileleri burada ikamete mecbur edll-rtnişlerdir.
Yavuz Sultan Selim Mısın aldıktan sonra getirdiği topları yeni sarayın deniz kenarındaki kapısının iki yanına koymasile sarayın ismi değiştirilerek Topkapı sarayı ismini almıştır.
Evliya Çelebinin kaydettiğine gö re sarayın etrafını çeviren surların üç yüz altmış buTcu ve büyük kü- , çük on altı kapısı bulunmakta İdi.
Yukanda söylediğimiz gibi çok geniş sahayı içine alan Topkapı sarayı bir hükümdarın zevki veya bir mimarın eseri olmayıp muhtelif ı hükümdar ve mimarların arzusu-1 nun bir sembolüdür.
Bugün Fatih devrinden kaldığına dair inşa tarihini taşıyan kitabenin bulunduğu yegâne bina Çinili köşk ile Bâbi Hümayundur. Biz I içindeki eserlerin tedhişini okuyu- I entarimizin kendi görüşlerine o ıra-, I karak A y a s o f y a camiinin yan tarafındaki Babı Hümayundan i I başlayıp sarayın içerisinde bir gezinti yapmak suretile imkân nisbe-tinde- malûmat vermeğe çalışacağız:
Fatihin yaptırdığı surlar giriş yerini teşkil eden Babı Hümayun, sarayın Sultan kapısı olduğundan a-laylar ve merasimlerde bu kapıdan girilirdi. Üzerinde (Innelmüttekine fi Cenneti...) ibaresi ve 883 '1478) tarihi yazılıdır. Yan taraftaki madalyondan bu yazının hattatının Ali bin Yahyayissafi olduğu anlaşılmaktadır. Bina esas itibaıile iç içe iki kapı ve bir de yüksek kapıdan müteşekkildir.
Hünernamenln içinde bulunan bir minyatür resme ve Atâ tarihine nazaran Fatih devrinde kapının tilerinde bir köşk bulunmakta idi-Bu köşk ilk olarak 1867 de ikinci olarak ta 1924 te yanmış ve bugün hemen hemen binadan hiç eser kal mamıştır- Birinci kapıdan içeriye girilince sağda solda nöbetçi odaları ve yukarıya çıkılmak üzere merdivenler bulunmaktadır. Sarayın kara kısmında bulunan dört kapısı: Otluk kapı, Babı Hümayun, Soğukçeşme kapısı ve Demir kapıdır- Sahilde olanlar: Topkapı, Değirmen kapı ve Balıkhane kapisı-
• dır.
Babı Hümayundan sonra Alay meydanı denilen birinci avluya girilir. Sağ taraftaki yokuşun başındaki Çizme kapısından (bugün mev cud değil) Cebhane meydanına gidilmektedir. Eskiden burada Ende-runlulara mahsus hastalıane vardı Sahildeki surun İç kısmında BizanslIlara ald binaların temel ve bodrumları görülmektedir, Bu kısımda tesadüf ettiğimiz Şark kapısı dedikleri (Şent Barbe) kapısının iki yamna toplar konulduğundan Topkapı namını almıştır. İleride Ot luk kapı, Balıkhane kapıları bulunmaktadır- Buralardaki binaların tedkiklnl yine okuyucularımıza bırakarak şimdi tekrar Bâbı Hüma yandan itibaren'Orta kapıya doğru gidelim. Soi tarafta Askeri Müze dâiresinin bulunduğu sahada vaktile sarayın Hasırcılar ve Sim-saklar koğuşlarile odun anbaıları bulunnmakta İdi.
Yolumuza devam ettiğimiz zaman »serileri sivri kuleli Orta kapıya geliriz ki buraya varmadan evvel sağ tarafta Cellâd çeşmesi, sol tarafta da İbret taşı görülür. Kafası kesilecekler cellâdın pençe stnde bu çeşmeden son sulannr i-gerier. Her hangi bir sebebden dolayı
İdam edilmiş olanla* in başları de soldaki ibret taşında teşhir olunur du.
Bu kapıdan İçeriye girildikte kar şmnza İkinci avlu çıkmaktadır So lumuzdaki yol saray ahırlarına, sa
e
Yazan
Cemal YEN ER
••
ğımızdakl mutbakîara gıdc-r.
Şimdi halka aç dip cam ve çinilerin teşhir edildiği bu mülhaklarda Üçüncü Murad zamanında çalışan müstehdeminin mlkdarı 1117 kişi idi, Mntfakîrıda senede o. tûz bin tavuk, 22500 koyun ve 400 kuzu girerdi. Mevcudu beş bin ile on bin arasında bulunan saray hal kının yemeği bu mı ukjarda pişirilirdi
Avlunun sol tarafıZıâa üzeri geniş bir çatı İle örtülmüş ve denize nazır kısmında camlı bir kulübenin bulunduğu Kubbealtı imparatorluk devrinde devlet İşlerinin görüldüğü en mühim bir yerdi- Brna Kanunî Süleyman zamanında yapılmış olmakla beraber iç ve dış tezyinatı Üçüncü Ahmed devrine ald-dlr- Içlçe iki salon ve bir de kâtib-lere mahsus bir odadan mürekkeb' olan Kubbealtıiıa girildiği zaman karşıda görülen küçük pencere padişahların müzakeratı taklb etmelerine mahsusdu. Elçiler, Sadrâzam tarafından evvelâ burada, müteakiben padişah israfından da Arz odasında kabul cı . nurlardı.
Kubbealtının yanındaki Silâh müzesi, eskiden saracın iç hazine-siydl- Bundan sonra Bğbüssaade» yahut Akadaşalar kapısına gelinir kf buraya eskiden Arz kapısı de denirdi. Burada iki kapı ile», sağ ve solda nöbetçi odaları bulunmakta-
d»r. Karşıya gelen bina ise Arz dasıdır Burası Fatih zamanında yapılmıştır, Arz odasının İçi kü-çük bir salondan ibarettir- Padişah lar etkiden sefirleri ve ecnenıi prens lerini, Sadrâzamları ve divan erbabını bu odada büyük bir teşri fatln ve resmi bir surette kabul ederlerdi. Gelenek İcabı Arıza Mtı-ayedeleıi de burada yapılırdı. Üçün cü avlunun dört tarafı revaklarla çevrilmiştir kİ bunlar saraydaki müstahdeminin ve memuların daire ve koğuşlarıydı. BU koğuşlar (Has Oda), (Hazine), (Kiler) ve (Seferlller) adile dört kısımdan 1-barettl. Avlunun solundaki İşlemeler dâiresinin yanındaki kapıdan hareme girilmektedir. Dördüncü av luda sağ tarafta Mecidiye köşkü, solda merdivenle çıkıldıkta Musta-fapaşa köşkü. Dördüncü Muradın yaptudığı Bağdad köşkleri İle Deli Ibrahimin inşa ettirdiği İftariye adlı kameriyeler göıülmektedir.
Bugün sarayın içinde bulunan kiitübhaneler: Üçüncü Ahmed kü-tübiıaııesl» ve bunun sağında bulunan Yeni kütübhanedlr. Burası eskiden Ağalar camiidl
Yukarıda saray halikında çok ki sa olarak malûmat vermeğe çalıştık. Bugün Topkapı sarayı müzesinde halka açılan kısımlar: 1) Mut fak, 2) Porselen dairesi, 3) Gümüş eşya dairesi, 4) Cam eşya dairesi, 5) 18 inci asra aid Türk duvar çinileri dairesi, 6) Silâh dairesi, 7) Taş kitabeler, 8) Kubbealtı, 9) Has ahır, 10) Alman, Fransız. Viyana, Rus ve» diğer Avrupa memleketlerinde 17-19. uncu asırlar arasında yapılmış olan kristal ve porselen dairesidir.
Topkapı sarayı müzesinin esaslı bir surette samir ve restore edilme sinde büyük himmeti dokunan Mü ze Müdürü Tahsin Öz’ü burada hür metle anmağı bir bore bilirim.
••
Inoilterede Askerî Okullar

1


]
Bir Fahriye su’ ayının ilk ihtiyacı tam ve muvazeneli bir umu ni kültürdür. Dartmou'h Bahriye Okulu bu maksacLa tesis edilmiştir. Eeiiib-ş ı tedr.sat oldukça ge ıştır ve hiçbir hususî mesuliyetle meşgul olmaz, mnunia beraber, amelî dersler ve ıstılahlar bahriye talimlerine dayanır.
Rosyal Naval College (İngiltere krallığı Bahriye Okulu) İnglltere-nin belkide en iyi teçhiz -edilmiş o kuLiarmdan biri olup, Dartmouth un kuzeyinde .dağlar arasında bir o vada kurulmuştur.
Bina, eski Darmouth şehrlle tabii limanı üzerinden, sahildeki şatola ra .ormanlık bayırlara ve ötesinde ki açık denize bakar, Şişdikl bina 1905 senesinde inşa edilerek. 1863 yı lından beri Dartmouth limanında demirlemiş olan unutulmaz «Britan noa» gemisinin yerini almıştır.
«Britannia, »gemisi gibi, oku] da, Ingiltere, bahrlyesinin bir brli ğidi, rBir Albay olan komutan, faal bir elemandır ve yazm zamanlara kadar denizde bulunmuştur; emrin deki subaylar da öyledir. Ve talebe nın hayatında başlıca ami) olan bahriye disiplini, sadece bir teşkilât meselesi olmayıp, ayni zamanda bir idealdir.
Okul, her birine meşhur bir de-nizcinin adı verilmiş olan evlere tak sim edilmiş olup, her biri bir binba şı veya bir ön yüzbaşının nezareti altındadır, idareciler yerine İse, talebe reisleri vardır,
Tedisatjn istilâh ve ameli kısjmla n bilhassa bahriye talimlerine isti nad eder, Meselâ talebeler kıtaya İştirak ederler .Oynanan muhtelif oyunlar dahi bahriye terbiyesinin tesiri altındadır; yüzmeğe, poloya ve her türlü yelkenli kullanmağa o lan rağbet de buna İşaret eder,
Bu meyanda tedrisat programına, denizcilik ve mühendislik gibi bazı İhtisas dersleri ithal edllmştr. Ma aıafh. ders saatlerinin üçte birinden daha azı buna taksls edilmiştir..Ta lebelerin ihtisas antremanlarj. bir kruazörle denize çıkanca başlar. Fa kat bundan evvel, seçtikleri mesleğin teknik cihetine alâkalarım da ha fazla çekmek maksadlle talebe lere kâfi derecede tatbikat yaptırılır.
Bununla beraber mektep sadece bir gemi değildir; her şeyden evvel I bir irfan müessesesidir, Bir deniz 1 subayının 11 klhtlyacı, tam ve mu.
1948 Londra modası
Yazan: Victoria Chapelie
1948 modasında yeni olan ve klyile bileıı eşyayı nazarı dikkaLe alan Lon dra elbise ressamları, bahar koleksi yonlarım, bir çok mühim yenilikleri katarak zenglnleştlrınlşlerdir. Aşağıda size bu yeniliklerin en mühim esas hatlarını veriyoruz,
Elbiselerin uzunluğu pratik ve kullanışlıdır, umumiyetle yerden 33 İlâ 36 santimetre kadar yükseklikte dür; fakat sış bir ziyaret elbisesi bunlardan 3 santimetre kadar daha uzun olabilir, Bütün elbise ressamları, uzunluklara:, giyenin boyu na göre düzeltilmesinde ısrar etmektedir ve elbisenin çizimi için a-yak bileğinin gözükmesini şart koş maktadır,
Eteklikler ya çok geniş, ya çok dar ve boru biçiminde veya orta genişlikte olmalıdırlar, Genişlik, belde darşalan ve kalçalarh doğru genişli yen dairevi bir kesitten etekliğin et rafım kaplıyan çeşitli şekildeki kıv Tınılardan; bazaıı üçer üçer yerleş tirllmlş yelpaze şeklindeki kıvrım gruplaruıda veyahut ta etekliğe İlâve edilen üç gen şeklindeki kumaş yarçalarlle elde edilir, Dar e-tekllklerln ön tarafı, giyenin hare ketini kolaylaştıracak şekilde yani mış ve üst üste binen iki parçadan yapılmıştır Bunlardan maada, res samm Fishvvife etekliği adım verdi ğl bir eteklik daha mevcuttur kİ, bu bir alt etekliğe tutturulan Panter» ntabir edilen teller yardımlle meydana getirilmiş bir elekliktlr-Ceketler kısa ve vücuda sıkıca veı ya az yapışmış olabilir, Dar eteklik lerde ceketler daha karışık olmağa yüz tutarlar, umumiyetle elbisenin üst kısmından alınan ilhamla yapılırlar Mühim bir yeniden doğuşta vücuda sıkıca yapışmış veya çok bol bir bluz ve çok şık bir eteklikle gi yilebilen bir bolerodur,
Elbiseler hakkında ise yukarıda söylenilenler aynen tekrar edilebilir,
Fakat gerek gündüz ve gerekse gece elbiseleri, vücudun hatlarını belirtecek şekilde kıvrımlarla, ve vücuda yapışmış olması İçin dikkat 11 bir surette dikilmelidirler. Bun larda mühim bir yeniden doğuşta elbisenin üst kısmında ve dan kemersiz ve yayatay bir bele kadar devam eden hattıdır, Diğer bir yenilik kısmında düz olacak yerde, şlnde şemsiye kıvrımları gibi açılan I bir etekliktir,
Dekolteler de ya boyun yüksekli ğlnde bir dairevi kesitten, ya Swe etheart denilen bir yakadan (ki bu İki noktada ve ortada dairevi sekil lerden ibaret bir yakadır) aşağı doğru İnen bir «V . şeklinden ve ya hutta hemen hemen bele kadar inen bir açıklıktan ibarettir,
Kollar da değişkendir, Mantolarda geniş ve serbest, ceket ve şık mantolarda kola şıkı bir şekilde yapış mış ve dörtte üç uzunlukta, elbise lerde İse bol olarak kısa veya bileğin alt kısmına kadar uzak bir çok şekiller mevcuttur,
Hususiyetler Omuzlar düşük ve u mumlyetle yastıksız, fakat birbirlerine eşit ve mübalağasızdır, Ceketler umumiyetle bel kısmında bir tek düğme ile iliklenirler, Bazen hem elbise ve hem de ceketlerin kalça kısımlarına yastık konmuş tur; bir çok dikiş evlerinde mankenler suni kalça ve hattâ suni gö bek taşıyan bir kemer giyerler, yas tıklar bu kemer üzerine bağlanır ve 11.5 santimetre uzunluğunda bale ha ihtiva eden ve beli sikan bir kor senin üzerine giyilir,
Buna rağmen elbise ressamları bu modanın tesiri altında kalmamışlardır. Bunlardan ikisi, dardan genişe giden bir hattı belirtmek 1_ çln dikişle yanları doldurarak, kal çalardan ayrı duran sert ceket cep lerl kullanarak bu modayı teşhir et tiler, Ayni zamanda Pannier telle-rlle bu modanın gece elbiseleri üze rindekl durumunu da göstermişlerdir. .

I
vazeneli bir tahsil ve terbiye görmektedir, Ve mektep, bunu temin et inek üzere kurulmuştur, Plân Itlba rile olduğu gibi, hakikatte bina leyli bir mekteptir,
Baş öğretmen ve öğretmenler sivil olup, Pniversite tecrübe ve ehli yetine sahiptirler. Belli başlı ders-ler gayet geniştir, Ve hiçbir mesleki hususiyet müdahale ettirilmeden okutulur. Tedrisat ve hazırlık saat lerlnln mecmuunun üçte biri İngiliz ce, yabancı bir lisan, tarih ve coğrafyaya hasredilmiştir, Üçte biri 1-se, matematik, mekanik ve fen ders leridir, Kalan saatlerde, meslekî mevzular okutulur, mühendisliğe giriş tatbikatı ve vücut talimleri yaptırılır, Bitabi. ve Hristyanlık mevzuları da ihmal edilmez.
Buna İlâveten, talebelerin görüş ve şalisi alâkalarının İnkişafı İçin, daimi surette gayret sarfedilir, Sa ha klübü, münazara cemiyeti orkestra cemiyeti, koro heyeti gibi bir likler teşkil edilmiştir, Namzetler mektep mecmuası neşreder ve mıın tazaman piyesler hazırlar, istedikle rl herhangi bir musiki âletini çalmağı öğrenebilirler, çan, serim, çömlekçilik ve bu gibi hevesler teş vlk edilir; dan, konserler ve filmler muntazaman bir programa ta bidir.
Umumun alâkasını cezbedecek mevzular üzerinde konuşmalar ya pılır ve her sömestrde hariçten kon feransçılar mektebi ziyaret eder, M°lrtepte cn çok alâka toplıyan şey leden biride, her mevzuda 15.000 k| tabı ihtiva eden büyük ve güzel kü tüphanesldlr. Her sene bu güzel ko leksyona yeni kitaplar ilâve edilir. Talebe ve öğretmenler bu kütüpha neden daimi surette ve şerbetçe gerek dersle alâkadar kitaplardan, gerekse umumî mevzularda kitap lardan istifade ederler,
îşte bu kütiiDhanede, talebeler ve bilhassa akademik ihtisas kuarları na devam edenler, müstakilen ders çalışmaya alışırlar,
Disiplin ve meslekî tedrisattan de nlz subayları mesuldür, Baş öğret
•*•1

cihan harbinin yarattığı buhran dünyada halen bütün kuv vetllo devam etmektedir. Fiilen harb biteli üç sene olduğu halde harbe iştirak etmiş ve gerekse bi taraf kalmış milletler harbin ik tisadi buhranları içinde bocalar maktadırlar. Harb felâketinin enfe cl şekli, müsebbibi ve sahnesi olan memleketlerin bugünü sefalet tablosunda daha bariz bir şeklide görülebilir. Bu memleketlerin mağ. lubiyetlerine en kuvvetli sebebi teşkil eden, en kahir darbelerim in diren son asrın harb vasıtaları, he deflerini en son katresine kadar yıkmışlar tekrar vücut bulma imkânlarını hiç olmazsa uzun senele re vadeli kılmışlardır. Türlü telâkki lere göre; belki dünya için korkunç bir tehlike teşkil eden müstebid id® olojilerin bu vaziyete düşmesi tabii karşılanabiliri Belki de insani yetin zeval bulması noktai nazarın dan, bir çok feci sahnelerin muşa hidi olan kalblcrimizin bir defa da ha sızlamasına mucip olmuştur.
Nasıl karşılanırsa karşılansın, artık insaniyet felâket görmekten bıkmıştır. Rahata huzura susamış tır. Üçüncü bir dünya harbinin ö-nüne geçmek için çalışanlara halat
kâr nazarile bakmaktadır.
Harbin çerçeveni dışında kalan milletler ise, her an bir tecavüzün hedefini teşkil ederim, korkusllc tev kalâde müdafaa tedbirleri almak mecburiyetinde kalmışlardır. Re*
Yazan
i azan
| Ali Z. Çobanoğlu
fah ve saadetleri için ellerinde bu lunan bütün imkânları harb sana yjine harcarfiışlardır.
Harbe seyirdi kalmış memleketlerden biı'l de: TOfkiyedİr/ Gerçi Türkler yakın ma üye kadar ceb heden cebheye oşnıuş bir millettir. Son olarak istiklâl dâvasını da in san kudretinin fevkinde bir azim-kârlıkla kazanmıya muvaffak olmuştur. Saniyen kısa bir zaman zarfında kalkınma dâvasında geniş adımlarla ilerlemiştir. Ancak; tam manâsile vücut bulamamış ve yapılacak daha bir çok işleri mev cutken, korkunç bir harb tehlike sile karşılaşınca, elindeki bütün imkânları müdafaa tedbirlerine» harcamış, tabiatile memlekette ik tisadi bir buhran doyurmuştur.
Fakat harbin yarattığı buhranın —aradan üç sene- geçtiği hal-
-- - —---------- ------ ~


5 J
ve Mısır


boyun-dikişsiz prenses te, bel bel diki
I
Asıl mes’ele, Arab birliğinin Filistiııdeki savaşı sonuna kadar devam ettirmek hususundaki azminin gcıuoyip gevşememiş olıriası meselesidir.. Gerçi Arablar, büyük bir imanla hâlâ dönüşmektedirler^ fakat Mısır hükümetinin, Arab birliği karşısında ihtiyatlı bir siyaset kullanmağa banladığını ve birliğin umumi kâtibi olan Azzam Paşanın lâ-kayıl bir tavır takındığını görüyoruz. _________
Düzce köy kadınları gerçi kursu
Düzce (Hususî) — Düzce Akşam Kız Sanat okuluna bağlı köy kadın lan gezici kursu öğretmeni Müber-ra Duraklar Düzceye gelmiş ve o-kulda öğretime başlamıştır. 3 ay sonra tatil yapıp tekrar açılacak kursa başlıyşcaktır. Köylerde açılan kurslardan köy kadınlarımız çok istifade etmekte bilhassa dikiş, biçki, nakış, işlerine rağbet göstermektedirler. Yurdda bu çeşit kursların açılması çok iyi neticeler vermekte olduğundan çoğaltılmaları da şayanı arzudur.
_ı)ıı ıı.ı . n 1 ' '■' *
men ve öğr*tmenler talebelerin derslerdç ilerlemesi ve umumi tah sil ve terbiyesi ile meşgul olurlar. Fakat bu iki grup arasında daimi surette teşriik mesai mevcuttur: Oyun sahalarında ve nehirde öğret menler subaylara fiilen yardımda bulunurlar, bina subayları İse, ta lebelerin rahatı ve inkişafı husus larında mürebbllere danışırlar.
Dartmouthda okuyan çocuklar 1. İd ananenin tesiri altında kalırlar: Biri Ingiliz mektep ve Üniversitelerinin tesiri, diğeri de deniz hizmetinin tesiridir, ikisinin birleşmesi 1-yl netice verir ve talebeler bunu neşe ile karşılarlar.
Uzun yıllar zarfında Arab Birliği; sayısız hareket merkezleri bulunan muazzam bir kudret halinde göründü. Atlantikten Pasif ike kadar serprrmış TirursTuman memleketlerinde vukua gelen her hâdisenin Arab Birliğinin bir eseri olduğu zannedildi. Onun, efsanevî kudretinin hakiki mahiyeti, Filistin meselesinden sonradır ki ancak anlaşılabilmiştir.
Kahirede 7 Aralıktan 17 Aralığa kadar devam eden konferansta, Arab hükümet adamlarının se mereli bir neticeye bağlamak istedikleri müzakerelerin arzettiği karakter hâlâ hatırlarda olsa gerek tir. O sıralarda, üniversite talebeleri; Filistine gidip dövüşmek için silâh talebinde bulunuyor, sokak ve caddelerde nümayişler yapıyorlardı. Ve bu vaziyet karşısında konferansa gelen Arab delegeleri, gençleri, ateşli hitabelerde teskin etmeğe çalışıyorlardı.
Nihayet konferans, «Gizli bir bir karar» vererek dağılmış ve Filistin meselesini böylece muallâkta bırakmıştı.
O tarihtenberi Filistin dâvasının ne gibi istihaleler geçirdiği; Birleşik Amerikanın müdahalesi!* durumun nasıl bir safhaya döküldüğü; Rusyanın Arablarla Yahu-diler arasında mevcud ihtilâftan istifade ederek nasıl Yakınşaıkta yerleşmek istediği harkesin malûmudur.
Bununla beraber asıl mesele, A-rab Birliğinin savaşı sonuna kadar devam ettirmek hususundaki azmi nin gevşeyip gevşememiş olması meselesidir. Gerçi Filistinde Arablar büyük bir imanla hâlâ dövüşmektedirler; fakat Mısır hükümetinin Arab Birliği karşısında ihtiyatlı siyaset kullanmağa başladığı nı ve birliğin umumî kâtibi olan Azzam paşanın lâkayd bir tavır takındığını görüyoruz. Bundan baş ka Ingiliz - Irak andlaşmasının Arab devletlerinin birliğini tehlikeye düşürdüğü de meydandadır.

Lliteturgaz Belediye Başkanı istifa etti
Lüleburgaz, (Hususi) — Kasaba mız Belediye Başkam Kemal Çer-
man Hususi işlerinin çokluğu, kendisinin belediye işlerlle uğraşmasına mâni bulunduğundan istlfayft mecouı kalmıştır.
Başkanın istifası üzerine KIrklareli il makamınca Lüleburgaz kay makaııu Sabrl Barkan yeni belediye reisinin seçimine kadar belediye işlerini tedvire memur edilmiş-tr.
Haber aldığımıza göre bu hafta içinde belediye meclisi üyeleri olağanüstü bir toplantıya çağırılarak yeni belediye başkanmı seçeceklerdir.

Şttbhe .yok ki, Filistin dâvası, bütün Arabların kalbini hâlâ harekete getirmekte devam ediyor. Fa kat bu dâva artık siyaset plânından hususî plâna geçmiş ve buna ınüvazi olarak Arab Birliği de ayni değişikliğe mânız kalmıştır. O muhakkak ki imanım değilse bile eski hızını kaybetmiştir.
Bugün Mısır hükümeti, Arab devletlerini hâlâ meşgul eden müş terek dâva karşısında Arab Birliğini unutmuş görünmekte ve komünist propagandasının zararlı neticelerile çarpışarak Londra ile olan münasebetlerinin bir çıkmaza girmemesi hususunda elinden geleni yapmaktan geri kalmamaktadır. «C’arrefour dergisinden»
âe-~ '»f i bulunamamış, bılâl is ne zi'inan düzeleceği sorulsa beylik cevaplar verilmek suretile» A\ Hifn Je mukayeseye kaikıştlmic tır.
'r )(• ketimizin vaziyeti A' ru-K -r ke1.iyyen muks .ese edilömez. Avrqpn açtır, çıplaktır, işgal al-riRoa - : mn^tır. îşgat orduları t.-rafiooa. istismar edilmiştir. Y kıım.'j.r yıkılmıştır. Vücutca kay!-fazlac.7 Belin) doğrultmak İçin h* rtçter. uzatılacak bir elin yardımpu jnui.îa.'tT.
Yı. a t J-lda 6a yd iğim fr lâkCtle ı -dır. h.'.ngiri bizde vuknbıılmuıjtur ’ Hfc t^nsi. Üstelik bizim mdmfeke timi2 zirai bir memlekettir. LIO . '
tahuil variyetlndeyi2. Gıda madde lerir.:- bol bol istihsal edildiği b,r men»;»-!ıette hiç olmazsa yiyecek sıkmt.... çekilmem-ii(jir. Halbuki gıda _ı yasasının fahiş fiyatları do layırite yüzde seksenimiz varı tok tur. İnsan; vücudunıınun yevmi yi yecck ihtiyacını »karşılamaktan â-cizcıi? Sarfedilen enerji ile atmar. kelon arasında büyük fark vaı dır; Gıda maddelerinin fiyatları e* ktye nispeten en az beş misli aı miztlr- Diğer ihtiyaçları da nazaı itibara alacak oluıcak geçim zorlı ğu bariz bir şekilde kendini grjste ıir.
Yol inşaatında çalışan amelelerin ögie yemekleri nedir bilir ini2 ? Yüz dirhem ekmek, bir pare * tahta helvası veya birkaç zeytin.
Sabahtan akşama kadar kAnu içinde kazma saIlıyan bir adan sarfetugi enerji y^z dirhem ek-m-le bfrl&ç zeytinle yerine konabil? mi? ' Demek ki aldığı yevmiye} çohı$Dna çoçuguna sarfedip/k dişi bu kaç zeytine kanaat eta . mectnıriyetinde kalıyor..
Tok»açın halinden anlamaza ş Ünde bir oarbimeselimiz vardır. Hü * met ne radar faal olursa olsun, hal taba.teLsnnn içine nüfuz etmediği den t . atiği sıkıntının farkında, gıldır. Temas ettikleri umum ‘m (türler, müdürler nF-isteşavlar* • herh'aode memleketi giıllük gü' tânlık gösteriyorlar, ne zam pahacılığın çaresi bulunacak J’. soi’uisaı
— Pahalılık yoktur. Dîyipı’çı yorİFr. Mâdemki memleketle pa‘ hhkvdenen bir şey yokttır: iki rr li arrımş olan .vevmnvler, lar niçin gündelik ihtiyaçları ki şllarmyor? “ Nfçin sanatoryomk adam almıyor? Niçin ana baba c cuklannı okutmaktan, çocuklar ) se okumaktan âcizdirler?
Memlekette pahalılık1 yoktur c’ ye kestirme cevap vermek para • mez. Milletin karııTnın tok oldut tek şey varsa; o da bu kabil c vaplardur. Başbakan* yardımcım nın riyaseti altında bir pahalılı komisyonu teşkil ediliyor, beri ta . rafta Başbakan pahalılık yoktı diyor Bu ne perhiz, bu ne lâftan turşusu?
Bana öyle geliyor kİ; bütün t komisyonlar, teşebbüsler ve bunl ra mümasil gösterişler milleti ; vutmaktan başka bir şey değildi Şayet hakikat olsaydı, şimdiye k; dar elbette bir çaresi bıılunuruu. bilâkis günden güne rakamla matikınan artmaktadır.
Yredi Eylül kararlan alndığı za man hayat şöyle ucuzlu yarak, ih racat böyle artacak diye miHetii ağzına bir parmak bal çaldılar. M; şallah balın tadını alamadan ağ zımız zehir zıkkım oklu. Şıırsı m hakkaki yedi evlül kararlarını j
• w
lanlar hüsnivet sahibi insanlardı iş başına gelir gelmez bîrşeyfer \ palım hevesile bu kararları ak. lar. Lâkin teşevvüşü umur' ed bıraktılar. Halbuki maliye, iktıs ve ticaret mütelıassıslanndan m tcşekkil bir heyet tarefiııd memleketin durumu «-n ufak nok sına kadar tetkik' edilip, müttefi ken bir karar alınsaydı, herhalde memleket için daha hayırlı olurdu Mesuliyet yükü hafiflerdi. Fecıu tin bilançosu bütü» çıplaklığı) meydana çılctığı halde, hâlâ m pet netice alındığı iddiasında = nulmazdı.
Hülasa pahalılık, yalnız hu ti uetiçe-^ uGğildir. Ayılı zama n ic^aresizlikteriıı ve alınan harar a nn isabetsizliğidir Harb dolavı-ı le meydan^ gelen bubcannı tel. . sine çahşilaca 'i yerde, aksine ys: lış hareketlerle buhranın büyü.1, sine sebeb olmuştur. Flatlar gün begün otomatlkman olarak arı tadır. Karaborsa faaliyet lıalinch dir, Gıdasızlık neticesi zaıf olanlarımız korkunç ların kurbanı olmaktadır-
Bu vaziyet karşısında Allah be terbiden saklasın diyerek baştaki lerin tavsiye ettiği gibi Avrııpay; bakarak halimize şükredip ottıra hm.

Bil e k Gülümbe köyünde bir kızı zora kaçırdı ar
Bilecik; (Hususi) — Bilecik Merkez ilçeye bağlı Oülümbe köyünde Abdullah kızı Emine evinde işile meşgul iken ayni köyden Halil Av-şar ve Ahmed Avşar adlarındaki şa hışlar tarafından eve girilerek Emi neyi almışlar ve bir hayvana bağla yarak kaçmışlardır. Vakatan haber dar olan jandarma işe el koymuş ve mütecavizlerin izlerini takiben Kepir ler köyünde kızı ve kaçıranları ya kalamışlardır- Suçlular adalete teslim edilmişlerdir.
Okul paraları hâlâ jandarma ile toplat diyormuş!
Osmaneli: (Hususi) — Köylülere mektep parası için 1946 senesinde yapılan salmalar hala köylüden top latılmaktadır. Bu tahsilatında jan darma vasıtasile yapılmakta olduğu öğrenilmiştir. Mektepleri köylümü yapacak? Köy kanununda böyle bir j şey yok. ilgililerin dikkât nazarla rım çekeriz.
Lüleburgazda sarhoşun marifeti
Lüleburgaz: (Hususî) — Kasaba mıznı Kocaslnaıı mahallesi Arpalık Meydan sokağında 48 No: lu evde oturan manifaturacı Hüseyin Alan İşinden evine dönüp yemek yedikten sonra tam istirahat edeceği bir sırada saat 22 sularında evinde ânil bir şangırtı ile bir sarsıntı İşitmL®' ne olduğunu anlamaya nıeyda)- Kal nıadap karşısında ayni mahfile sa kinlerinden Remzi Şener) görmüştür. b
Kendisi İle İliç bir müı âsebet ve alâkası bulunmayan bu dâvetsiz mİ safir aldığı içkinin tesiri İle kendi ni bilmlyecek derecede sarhoş olmuş ve Hüseyin Alanın evinin pen ceresini kırarak içeri girdiği anlaşılmıştır. Remzi Şener zabıtaca ya kalanarak hakkı duhulü olmayan bir yere girmekten ve mesken ma sııniyctini ilhâldcn c) savcılığına verilmiş ve tevkif edilmiştir.
Ou



bünye s hastalık
Ali. Z. Çobanoğlu
23 NİSAN 1948
TENİ SABİ!
SAFTA: J

Seçimlerden sonra Italyadaki durum

Amerikan uçankataleri-nin akdenizde
i
Yeni Yol Kanunu tasarısı bir çok mühim hükümleri ihtiva ediyor
Ankara 22 (Hususi) — Yeni yol kanunu tasarısı üzerinde ya -pilaıı hazırlıklar soııa ermek üzeredir. Tasarı önümüzdeki günler -de Meclise sevkedilecektir. Tasan da topyekûn 22.500 kilometre tutan Türkiye yollarının t amam la n-masmın bir milyar liralık bir mas rafı gerektirdiği belirtilmekte ve yolların bunlardan istifade eden -lere yaptırılması prensibinin ka-
Millî Eğitim Bakanının bir yalanlaması
Ankara: 22 (AA,) — Cunıhiyet gazetesi bugünkü sayısında «mual limleri. hayıet ve teessür içinde bı rakan yeni tamim» ıbaşlığı altında okullara gazeteci ve gazete fotoğrafçısı alınmasının Milli Eğitim Bakanlığınca yasaklandığına dair yayınlanan bir haber etrafında mü talâasma müracat eden. Anadolu A Jansının bir yazarına Milli Eğitim Bakam bu haberin asılsız olduğu nu. Bakanlığın böyle bir tamimi bu lunmadığmı. gazetecilerimiz ve gaze te fotoğrafçılarının reportaj yapmak veya fotoğrafçemkek üzere o kullara girip çıkmalarının şekil ve şartlarını tâyin etmenin okul nizamlarına göre müdürlerin yetkisi dahilinde bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
Birkaç gün önce de Bakanlığımın Öğretmenlerin gazetelerle temasını menettiğine dair bir kısım İstanbul gazetelerinde bazı yazılar gördüm Bakanlrğımjzın bahis mevzuu olan tamiminin ikinci fıkrasında aynen:
( Basın, bütün vatandaşlar gibi teşkilâtımız mensuplan için de fikirlerini, dert ve şikâyetlerini mercilerine ve halk efkârına aksettirmek için başvurulması tabii, değer, li bir vasıtadır. Ancak arkadaşları nuzm bu vasıtadan istifade etmeden önce deri ve şikâyetlerini bir kere ilgili mercilerine bildirmş olmaları bir mesleki dsiplln zarureti-dir» demiştir.
Tamimin bu fıkrasını okuyan bin lcrcc öğretmen arkadaşım bu tamimden bahseden gazetelerin bu satırları niçin dercetyıekten çekin miş olmalarına ve bazı gazetelerin de bu satırlar çindeki vuzuha rağmen öğretmenlerin gazetelerle temaslarının men olunduğunu nasıl olp da iddia edebilmelerine şaşmak tan kendilerini rJaniıyacaklardır -
bul edildiği bildirilmektedir. Yeni tasarıda kamyon, benzin.
jıcııı ma naıııjoıı, ueıızuı.
lâstik gibi dışardan gelen im İze - ,
me ve taşıtların gümrük resimle -rinin yol işlerine bırakılması, yollarda işleyecek ticaret tagı^rı sa hiplerinden ton kilometre vergisi alınmaseı yol mükellefiyetinin ver gi adaletine uygun şekilde va -t andaçların gelirleri nisbetinde a-tınması gibi birçok yeni esaslar kabul edilmiştir.

Rus Denizaltıları Marmara da
(Hasta ra fı 1 incide) mislerdir. Henüz Boğazdan de-nizaltıların geçtiğine dair müs-bet bir delil elde edilememişse de Marmara denizinde iki yabancı denizaltının su üstüne çık tığı tesbit edilmiştir. Bıı deniz-altıların kime aid olduğu da. lıe r.üz tesbit edilmemiştir. Fakat ilgililerce şurası kat’î olarak söylenmektedir ki bu denizaltılar Türk filosuna aid değildir. Şu sıralarda Ege denizinde çeteci faaliyetlerinin motörleıden ziyade denizaltı kullanılarak yanıldığı da ayrıca dikkati çek mektedir.. Karadeniz Boğazını geçen denizaltıların sayısının i-kiden fazla olduğu tahmin edilmekte ise de şimdiye kadar görülenlerin sayısı ikidir.
Bu haberi veren mahfiller ayni zamanda bu Rus deııizaltıla-rııun Marmara da görünmesinin, Amerikan yaddım malzemesinin îstaııbula tahliyesi ve önümüzdeki günlerde Amerikan uçak
gemilerinin ve ağlebi ihtimal, Missouri'nin Istanbulu ziyareti sıralarına tesadüf etmiş olması- ] m da manidar bulmaktadırlar.




Filistinde çarpışma
(TJaştarafı 1 incide h mamen bozulmuş olması dolayısi-le ancak bugün alınabilmiştir.
B.B.C. muhabirinin belirttiğine göre, taksim plânına nazaran Yahudi devletine dahil olması icap eden Hayfa özel bir önem arzet-mektedir. Bu şehir îngiliz kıtalarının Filistini terketmeden evvel toplanacakları belli başlı üssü teşkil etmektedir. (
Halen Havfada cerevan etmek-
* •) -
te olan savaşlar şimdiye kadar vu kubulan çarpışmaların en şiddet -tisidir.
Bu bölgede önemli miktarda în giliz kıtalarının mevcud olmasına rağmen çarpışmalar gittikçe şiddet kesbetmiştir.
Her iki tarafın kayıplan da, çok ağırdır. Pek çok Arab Ak-kâ ya gitmek üzere deniz yolu i leşe hinden aynlknaktadır.
Muhabir Filietihin bir çok böl- -gelerinde serbest seyrüseferin artık imkânsız bir hal almış olduğu ju ve münakale vasıtalarının da teşkilâtsız bir halde tahrip edil -miş bulunduğunu kaydetmekte -lir.
Rus den iz altı lavın ıu Boğazlar dan geçişi ve Marmarada-görünüşü şaved bir nümayişse T ürk nıiUeti üzerinde bir tedhiş ve! sinir harbi gavesini gütmekı." ise bu manevra diğerleri gibi Türkün venilmez iradesi, bükül mez kudreti vc kırılmaz maneviyatı kaı-sıs nda gülünç olnıı-j ya tv*alı kûmdur. i
Bu millet deşil birkaç deniz altı. Marmaradan dünyanın er:, mub’esem donanmalamnı hır! îınvılede ciiriip çıkarmış bir mil le t ti r.
Bu nçiK lehtik karşısında karımızı. ı-v hnfiazada devam 3-deriren. sırası telince karsım z-dakıh’rdeu 1 er zaman hesab s ,r mava kadir bir durumda buh.u-duşumuzu isbat etmek için de hazıı bekliyoı uz.
va-


?

Türkiyeye verilen Denizaltıları
(Baştarafı 1 inerdej Okyanusu iııosu denizaltı kuvvetleri komutanı, komutanlık erkânı, fi lo komutanları ve daha bir çok do naııına mensuplan bulunuyordu.
Nfeıv London'daki denizaltı mektebinde tahsil gören Türk subayla i rı da bu denlzaltılarla hareket el ] mişlerdir:
İzmir: 22 (AA.) — Bugün öğleden sonra saat 13.30 da Amerikanın Türklyeye yardım tertibine dahil o tanlardan yeni bir parti uçak kafi leşi Gazlemir uçak meydanına inmiştir. Meydanda Türk arkadaşları tarafından hararetle karşılanan A-merikalı havacılan şehri görmek arzusunu izhar etmişler ve Türk ar kattaşlariie birlikte Izmlrde dolaşmalar yapmışlardır
Amerikalı tayyareciler saat 13
fBaşiarnfı 1 incide)
Başbakan De Gasperi bu sözleriyle Togliatti'nin beyanatına cevap vermiş bulunuyordu. Filhakika komünist lideri seçimlerde taz yik yıpildığını ileri sürmüştü. Bu da hükümetle halkçı cephe taraf-tırkuı arasında bir gerginlik yaratabilirdi.
Koırrüni-tler kuvvete başvurmayacak
Roma 22 (A.A.) — Italyan komünist partisi şefi M. Togliatti, yaptığı bir demeçte, Hıristiyan -Demokratların mutlak bir ekseriyet kazanmaları ve ayan meclisin de temsil edilen en kuvvetli parti olarak 40 üyelik işgal etmeleri le neticelenen seçimlerin iptali i-çin komünistlerin kuvvete baş -vurmayacaklarını söylemiştir.
Komünistler niçin kaybetmiş
Roma 22 (AP) — Sosyalist par ti ikinci başkanı Lelio Basso dün geoe verdiği bir demeçte, komü -nistlerin seçimi bilhassa üç sebep ten dolayı kaybettiklerini söyle -miş ve bu sebepleri şöyle tesbit et miştir:
1 — Halk, komünistler kazandığı taktirde Amerikan yardımının kesileceğinden ve bunun neticesi olarak memlekette bir işsizlik baş göstereceğinden korkmuştur.
2 — Rahipler kiliselerdeki va-ızlarında halkı sağ. cenah partile rine rey yermeye teşvik etmişler dlr.
3 — Amerikan yardım malze -mesinıg hükümet tarafından, bilhassa tesir icra edebilecek bölge lere dağıtılması da seçimlerin ne ticesinde rol oynamıştır.
Togliatti istifa mı edecek?
Roma 22 (AP) — Komünist partisi genel sekre^ri Togliatti -nin seçimlerde partisi kazanmadı -ğı için, resmen istifa etmesi beklenmektedir; fakat bu istifanın parti tarafından kabul edilmeyece ği de muhakkak sayılmaktadır.
Barışma fırsatı
Roma 22 (AP) — Bugün Başbakan De Gaspeıi. İtalyan seçmen leri tarafından mutantan bir mağ lûbiyete uğratılan komünistlere tâ bi müfrit solcu siyasi hasnnlarına banşa yanaşmak fırsatı vermiş -tir.
Bir taraftan seçim sandıkları başında uğradığı mağlûbiyet neticesinde Halkçı Demokratik Cephenin saflarında karışıklık emareleri gittikçe artarken ve belki de bir iç anlaşmazlık ve iki grupa ay rılma ihtimali belirirken, Hıristi -yan - Demokrat Partisi lideri Vi-minale Sarayında toplanan 300 ka dar yabancı basnı muhabirine ezcümle şunları söylemiştir:
Memleketin refahına muzir bir siyaset takip etmemesi halinde hattâ muhalefetle işbirliği dahi yapmağa hazırız.»
Bununla beraber. De Gasperinin önceden de beyan ettiği ve muavinlerinin bugün yeniden belirttik leri gibi Başbakan, Komünistlerle, komünist taraftan sosyalistleri tekrar hükümete iştirak ettirmek tasavvurunda değildir.
Başbakanlık dairesine mensup bir sözcü bu sabah verdiği beyanat sırasında, 28 aydanberi iktidarda bulıman ve seçimler tarafından desteklenen De Gasperinin iktidarda kalmasının hemen hemen muhakkak olduğunu söyle -
de hususi uçaklarile Atlnaya dön-mü.şlerdlr,
Vaşington: 22 (AA.) — 1 Nisan 1943 den 31 Mart 1949 a kadar Mars hail plânı gereğince Türklyeye şu maddeler verilecektir,
3.700 000 dolarlık ziraat makinelc ri, 900 000 dolarlık maden makine lerL 400.000 dolarlık kereste, l-8O(TX)oo dolarlık elektrik makine leri» 2.000^000 dolarlık diğer makine ler ve 700.000 dolarlık muhtelif mad deler.
r
1915 de Çanakkaleye yfpı’an çıkarma
Londra, 22 (A.A.) lu Ajansının özel muhabiri bil S diriyor: c
1915 senesinde ÇanakkaledcJ tir çıkarına hareketi yapnnşC olan yirmi dokuzuncu Britanya» tümenine mensub eski muhu-l ribler Ingilterenin her yerinde? olduğu gibi Londrada da çıkar-J ma hareketi münasebetile bir? tören hazırlamışlardır. S
Bu arada geçenlerde vefat e-( dfn Britanya lejyonunun eslriy Londra başkanı general Hamii-c tonun da hatırası anılacaktır. )
Merasimde Türkiye, Fransa? Avustralya ve Yeni Zelanda? temsilcileri de dâvet edilmiştir? Mo mleketıiaıizi temsil etmek ü-z zere, Büyük Elçilik kara, de-V niz ve hava ataşelerde muavin-F leri merasime iştirâk edecekC ve 29 uncu Britanya tümeni âbi-* desine bir çelenk koyacaklardır,\
Anada
kumandan seçmiş ve tayin ey lemiş ve rine onu şart nasa lâleti ile kaü icap
m iştir.
Bu taktirde şimdiki kabinede de esaslı değişi kliklerin yer almı-yacağı tahmin-edilmektedir.
Bugünkü beyanatı sırasında da De Gaspcri, kendisine tazyik, rüşvet ve atom bombası şantajlarının seçimleri kazandırdığına dair komünistler şefi Palmiro Toglia-tinin ithamlarını nefretle reddetmiş ve kanunlara aykırı hareketlerden kaçınmaları halinde solcuların kendisinden herhangi bir korkuları olamıyacağını söylemiştir.
Bu arada seçimlerin resmi neti cesi henüz yayınlanmamış olmakla beraber, solcu partilerden müteşekkil grup, İçişleri Bakanı Ma-rio Selba tarafından dün öğle -den sonra tebliğ edilen muhtemel taksim şeklini tereddütsüz olarak kabul etmiştir. .•
Ticaret demeğinin dünkü toplantısı (Baştarafı 1 iucidej tüccarın lehine ne yapmıştır )
Bundan sonra Ekonolmi Genel Meclisi hakkında hazırlanan rapo run müzakeresine geçilmiştir.
Rapor hakkında söz alan Cildi Bir tek demiştir Ki;
u — Bizim gayemiz, memleket ik " tlsadiyatında püyük roller oynaya cak kanunların, Genel Ekonomi Mec Usi tarafından yapılmasını sağlamaktır. Ancak bu kanaldan çıkacak kanunlar fayda verici olur. Fa kat şunu da ilâve etmek isterim ki, bu işle vazifelendirilecek olanlar, (memur) sıfatmı taşımamalıdır.
Bizde (Devletçilik» yanlış anlaşıl mıştır. Ferdin yapamadığını devleI yapar. Fakat bugün devlet el çan tası, kundura gibi şeyleri de yap maktadır. Bunlâıı fert yapamaz mı?
işte bütün bu saydıklarımı ve yanlış- anlayış tarzım düzeltecek E konoıııi Genel Meclisi olacaktır ..
BUndan sonra söz alan Ankara İk tlsad Cemiyeti âzasından Mııhlls E tem. bugünlerde BMçikada da bir Gene) Ekonomi Meclisi kurulmak için çahş»nalara başlandığını ve Bel çika Iktisad Bakanının, bu konuda yazdığı bir yazıda, Meclisin bir iş yapablinesi için gayet iyi seçil meşini ve hükümetin hüsnüniyet sa hibi olması lâzım geldiğini belirttiği ni söylemiş, teşekkülün heışeyden jjvvel serbest bıidce le idaresini ta lep etmiştir.
Hamdi Başar da. Genel Ekonomi Meclisine mebusların girmesine şiddetle muarız olduğunu söylemiş tir. b
Ticaret Odası müşahidi Pıof Os man Fikret Arkun, söz alarak demiştir ki;
» — Raporda, ancak iktisad Fakültesinden temsilcilerin Mecliste yer alabileceği belirtilmiştir. Diğer tarafta 05 noi yılını dolduran Yük sek iktisad ve Tioaret okulu unutul muştur.
Muhasipler Derneğinin de bu teşekkülde yer almasını zaruri bulu yorum.»
Uzun süren münâkaşalardan son ra. rapora bazı maddelerin, ithali uygun görülmüş ve toplantıya son Verilmiştir,
manevrası
Fankfurt: 22 (AP) — B—29 tipi Amerikan üçarftale bombardıman tayyarelerinden üç grup bugün Port Sald üzerinde bir bombardıman manevrası yapmak üzere dün gece yansı Cenubi Almanyadaki muvakkat üsleri olan Fuıstenfeld-bruck tan hareket etmek için hazır lannuşlardı. '■ ' «I
Filo, bu talim uçuşunu hiç yere konmadan yapacak ve 17 saat son ra üsse dönmüş olacaktır. Tayyare ler bu uçuş esnasında Şimali ital ya üzerinden geçecekler ve Adriya tik istikâmetini takip ederek gidip geleceklerdir.
Efesini makamlar, uçuşa iştirak e decek tayyarelerin sayısını bildirme mişlerdir. Fakat, geçen hafta Ame rlkadan gelen bu üç grup 27 tayya reden mürekkeptir.
Vaşington: 22 (AA;) — Amerika hükümeti, hava kuvvetlerine 10 üs tün Uçarkale krupu ile bir avcı fi loşu daha ilâvesine karar vermiştir.
Bu suretle Amerika hava kuvvet lerinln yekûnu 66 gnıpa yükselmiş bûlunacaktır.
Vaşington; 22 (AP) — Amerikan hükümeti tarafından dün Koııreye ’ verilen bir kanun teklifinde üç se nelik millî müdafaa tahsisat] olmak üzere 44 milyar dolar istenilmektedir. Bu programda hava kuv vetleıine büyük bir yer ayrılmıştır.
Yeni programa göre kara ordusu 790.000, Donanma 552,000. hava kuv vetleıi de 453.000 kişiden mürekkep olacaktır ki bu rakamlar halihazır dahinden çok üstündür.



C. H. p. Eyüp ilçe kongresinde feryad!

W
23 Nisan
flîaştarafı 1 incide) levler verilecektir.
Söylevleri müteakip öğrenciler çocuk marşını söyleyerek, öğretmenlerinin nezaretinde okullarına giderek törene son verilecektir.
Barbaros, Beyazit, Fatih hava şehidleri; meydanlarında ve Kadıköy, Fener stadında da ayni merasim yapılacak ve öğleden sonra Halkevlerinde çocuklar için eğlenceler tertip edilecektir.
Haberleşme hürriyeti konferansı
-------o ■
Ça lışmalarını bitirdi
Ceııevre: 22 (A A ) — Anadolu . jansının özel muhabiri bildiriyor:
23 Marttan beri toptantrlarına de vam eden Birleşmiş Milletler haber leşine hürriyeti konferansı son gün lerde çalışmalanm geceleri de top lannıak suretile sıkılaştırnuş, ve konferansı hafta sonuna kadar u-zaması ihtimalleri çok kuvvetli i-ken gece üst üste sabah bire kadar yaptığı toplantılarla çalışmalarını dün akşam bitirmiştir-
Dün konferansın son günü olma sı dolayslle oldukça heyecanlı soh-nalere şahid olmuştur. Bu arada Sovyetlerle onun izinde yürüyen dev lerler yeniden kendi görüşlerini tek. rarlamışlardır. Konferans tarafın dan hazırlanan mukavelelerin kavrarların pek çoğunun aleyhinde rey veren Sovyet blöku devletleri bu mukaveleleri imzalamamak için ellerinden gelen gayreti sarf etmişler dır. Hatta nihai senedi dahi delege lerin imzalamaması için teklifte bu Ummuşlardı» Konferansın ikiye bölündüğü manzarasını yaratmamak İçin diğer dfevletler imza meselesin
A

I
“Millet kan ağlıyor, verem ilikleaimize işledi, aramızda donsuz gezenler var, be riyandan meb’us (’. H. P. Evüb İlçe okngr’STr dün saat 15 de, ilçe merkezinde yapılmış ve iF başkanı Sadi Bek ter, Atıf ödül ve C. H. P. millct-vekillferhıden Ali Rıza Arı da hazır bulunmuşlardır.
Adnan Uıısalan’ın kongre riyasetine seçilmesini müteakib, ilçenin yıllık faaliyet raporu o-kunmus ve olduğu gibi kabul edilmiştir.
Bilâhare, lıesab ve dilek encümenleri seçimi yapılmış ve kongreye yarım saat kadar bir lasılâ verilmiştir.
Encümenlerin hazırladıktan lıesab raporları da kabul edil-1 mis ve delegeler tarafından ha-, zırlanan yazılı dilekler arasın-, da bilhassa: Eyüb ilçesi içini bir doğumevi, bir evlendirme memurluğu, cankurtaran araba sı, Eyüb camii civarındaki ah- [ lâksız* kadınların kaldırılması, verem dispanserinin 36 ncı ilk ckui civarından uzaklaştırılma sı. gecekonduların yıkılmaması, helaların asrileştirilmesi, orman kanununun ıslahı, Eyübde geceleri bir nöbetçi Belediye doktoru bulundurulması gibi, mahallî dert ve temennilere ret olunmuştur.
Buldan sonra söz alan delege şunları söylemiştir:
«— Nihayet ekmeğimizi tuttular bu hale getirdiler. Bilmeyiz, Partimiz, hü gibi hatâlarla, ihmallerle kendi prestijini
» I


işa
bir

maaştan artıyor!.,. k' ettiğinin nasıl farkında oı-rtı .jT.
önümüzde, kısmî seçimler var; iyi bir imtihan geçirmeyi arzuladığımız bir anda. Partim: zin büyük tenakuzlara, tezadla-ra dlişmüş olması bizi mütees-ediyor.
Son zamanlarda, büyük yangınlara şahid oluyoruz, işte A-kademi yangını; komünistler yaktı, diye yazıldı, çizildi; emniyet tahkikata el koydı» Netice sıfır. Niçin resmi. tahkik uçlar, efkârı umumiyeye açıklan mıvor, anlamıyoruz.»
Diğer delegeler; orman kanunundan ısrarla şikâyet etmiş ler, köylü ve birinci nevi sigaraların bozukluğunu ileri sürmüşlerdir.
Bu arada Hayri adında, âma biı- delege, ağlıyarak şöyle konuşmuş ve:
sefalet içindedirler.
Amerikadan yardım bekliyoruz Beri yandan mebuslarımızın maaşlarını artırıyoruz.
Efendiler, millet kan ağlıyor Verem, iliklerimize kadar işledi; İlçemde, zeytin yiyebilecek adam bile kalmadı artık. Aramızda donsuz gezenler var.» diye- haykırmıştır.
Son c-iarak, işçi milletveki! Ali Rıza ve 11 Başkanr Sad' Bekter birer konuşma yapmışlar; müteakiben seçimlere ge çilhriştir.
Evüblüler, fakirdirler,

(Tîaştarafı 1 incide)
Truman, Amerikan Ticaret Baka -nı M. Averall Harrimanı Avrupa, kalkınma programı büyük elçisi tâ yin etmiştir. Bu tâyin keyfiyeti âvan meclisinin tasvibine sunul -muştur.
M. Harnmanın vazifesini Ame -rikan yardımını görecek olan mem leketlerle sıkı temaslarda mak teşkil edecektir.
B. B. C. nin Vaşington rine göre; M. Harrimanın
yük arzusu Avrupa ticaretinin ye nideıv tesisi imkânının gerçekleş -meşini görmektedir. M. Harriman, Marshall plânını ilk teşvik eden -lerden biridir.
Harrimanın demeci
Vaşington 22 (A.A.) — Baş-de mülayim’ davrannuslar ve bu ııun neticesi olarak, da nihaî sene di yalnız konferans başkanı ile ge nel kâtibinin imzalamasına karar verilmiştir.
bulun
muhabi. en bii-
KISASI EMBIYA
PEYGAMEERLER TARİHİ
*
Eski Maarif Nazırı ve meşhur Tüık âlimi Ahmed Cevdet paşanın yazdığı bu şaheser neşredildi. Eser: Âdemden başlıyarak Hazreti Muhammedi kadar bütün gelen peygamberlerin tarihini yazdıktan sonra Hhzreti Muhammedi* hayatııu, Peygamberliğini, bütün muharebelerini, Resulü Ekremiıı vefutını. hıılafayı raşidin: Ebubekir. Ömvı-, Osman, Ali devirlerini aliyel Mürtazaııın şahadetini, Kerbelâ faciasını, Emevileri, Abbasileri çok mufassal ve selis bir ııslûbla en sahih ve mevsuk ruehazlere dayanarak yazmış--tır. İslâm tarihine aidi bundan mükemmel hiç bir eser bulunamaz. Her kütüphanede mutlak bulunması şaxt olan bir eserdir. 10 kitab 2 cilt içinde fiyatı 12 liradır.
Yeni Şark Iütabevine müracaat ediniz. (Ankara caddesi -İstanbul.)
edilme etmiş -
harp i mevk'i
kan Tnımanm Avrupanın kalkın dırılma programı genel büyük elçiliğine AL Harrünan, seçilmiş oi -ması haberi Vaşingtonda memnuı. luk uyandırmıştır.
Harrirnan haberi alınca kısa bir demeçte bulunmuş ve şunian söylemiştir: .•
Avrupanın kalkınması Amerika, için esastır. Amerikanın yardımı ile Avrupanın dünya iktisadiya -tında işgal etmekte olduğu mevki-e yükseleceğine ve Amerika ile birlikte Bari Avrupada önemli bir rol oymıyabileceğine inanıyorum.
Batı Avrupa memleketlerinin hürriyetini ve İktisadî kalkınma -larını sağlamakla demir perdeyi geriletmek imkânı elde edlleceğ: -ne de kamyinr.
Italyan seçimlerinden alman sc nuç, Marshall plânının dUnyadaki* Demokratik kuvvetlerin durumu -nu takviye ettiğinin bir delilidir.
Son olarak Hârriman. Rusyanıv göründüğünden fazla kuvvette, ıbu* na mukabil Bari Avrupa devletlerinin olduklarından az yorumlan -makta olduğunu söylemiş ve devletler arasındaki muvazenenin, Ba tı Avrupa devletlerhiktisadî istikrarlarını elde edince temin sinin kabil olacağını ilâve tir.
Bilindiği gibi Harrirnan, çinde de buna benzer bir
işgal etmişti. O zaman kendisi c-dünç verme ve kiralama programının tatbikini sağlamak tinere Başkan Trumanın hususî mümessili bulunmakta idi.
Yanlım büyük elçisi
Vaşington- 22 (A.A.) — Birleşik Amerika siyasî mahfilleri Ti caret Bakanı Harrirnan nm Avrupa kalkınması yandım idaresinin olağanüstü büyük elçiliğine taymı ni engin bir memnunlukla karalamakta, kendisinin bu yardımı sağlayabilecek bütün Amerikan kaynak ve imkânlarmı» yakından tanıyan ve programın ayakta dura bilmesi için girişilen muazzam çıv lışmalann en ileri gelen yapıcılarından biri olması itibarile bu iş i-çiıı en ehliyetti şahsiyat olduğunu lıakkile takdir etmektedirler.
Harrirnan taşımakta bulunduğı bu vasıflardan ba^ka. ikinci dün -ya savaşının en çetiıı yıllarında Moskovada, büyük elçilik yapmış Sovyet Rusya ile olan münasebetler çerçevesi içinde hütiin Avrupa işlerine ve bilhassa Sovyetler-Amerittan münasebetlerine yakın, dan vukuf sahibi olmuş bir insandır.
Üst üste birçok defa Fransa v( Ingiltere’de bulunmuş olan. Harri.-man bu memleketleri çok iyi tanıdığı gibi, vazife merkezini tercihen bu ıncmlekctlerdeıı birindt tesis etmesi ve zamanının büyük kısmını Paris ve Londrada ve yar dım programından fa; dolanabilecek diğer memleketle! ıcrkezle -rinde geçirmesi de pek muhtemeldir.
bıı suretle kendi yo— tevkil eylemesi bir i-oluyor. Ve bunun de-(imamet, in ona inti-eyliyormus!
Hem de; Hazreti Haşan, hilâfeti Muaviyeye terkinden, tLizreti Hüseyin ise kardeşinin bu. hareket tarzına. fi’Ien karşı dıımm»aııyion «imamet» hakları-HL zayi eylemişler ve Zeynelâbi-din( de huruç etmemeği tercih evleyince, artık Cemel vak’asın-daki durumu delâletile de îma-rneiin Muhammed B. Hanefiyede takarriirrü lâzım geliyormuş’
Mohammed B. Hanefi’ye da imamlığı isteyip ilân ederek (hurud) a hazırlanınca (Tma-ınet) in tevcihi için bütün lüzumlu şartlar (’) tahakkuk et-mic oluyor, ve (îmam) tanılıyor’
Muhtar; işe kuvvet vermek için (îmamet) e bir de (Mehdn lift ilâve eyliyor. Diğer taraftan

A
Yıızîîn: V». ilalf Oyan
'VcIn* âlca W.
(Din, raciil ibaathr) dan çıkan mânalar!
— Amca ile yeğen — Yine Mehdi! alâmetleri — Altın tepside kesik - Keysaniyenin garib inançları — IIir devleti
Töubu-k eli el er! — Dünya ve Ai-balırıın re yeni bir devlet bıı
Keysan ve muhtar — Şehresta ıf ne diyor? — İslâm tarihinin karanlık ve korkunç bir siması kârlar — Kerbelânın intikamı — Mehdiliğin Yalancının yalanları! — Güvercin melekler! — birci — Öldükten sonra ralııın hayvanlara (/cçijji —
ran Şi"a fırkaları yıcılar! Plilerden mühim bir kısmının, ı Haşan» ile (Hur-^vın) e bağlılıkta: ısrar eylediklerine göre onlun (imamet) ten iskat ederek toplulukları kırmak da istemiyor, ve bu sebeble inançta tadilât yapmağı gei’ekli bularak (İmamet) in (Haşan) ve-(Hüseyin) den sonra Mohammed B. Hfttıefiyeye intikal ettiğini neş-reyliyor ve bütün Şia topluluk-
lavı üzerim’? nüfuzunu tesise muvaffak oluyor! Meşum Kor-belâ hâilesinin, hatırası gün geç tikçe Kûfelilerde nedamet duyguları yaratıyordu. Resulü Ek-ramin hafidine karşı gösterdikleri dönekliklerden çok üzülerek
— Bizler, diyorlardı; H)ise-
kııılarile birlikte şehid oldu. Bu facianın sebebi bizler okluk. Onun katillerini yakalayıp cezalandırmadıkça bu namus leke si temizlenmez. Zıılme ve zâlime karşı hakkı yerine getirmek ıızere kıyam eylemedikde tövbe kâr olup günahtan sıyrılama-
yin’i davet ettik, geldi. Sonra V17'-ona yardımda, bulunmadık. Yal- Bunlar; «Tevvabiıı • yâni töv mz bıraktığımızdan evlâd ve ja be edenler adı altında gizli bir
cemivet halinde birleştiler, ltat b vesaiti tedarik ederek isyana hazırlanmağa başladılar., işler; tam Muhtarın istediği] yolda ilerliyordu. Durum; ken-ı
dişi için çok elverişli idi. Zemin] ve zamanın imkânlarından isti-ı fudeye koyuldu. J
Halife Yezid vefat eyleyinre,] İbni Ziibeyr’in yanından savu-( şan Muhtar soluğu Küfede al-] dı (H. 64ı. Bir emrivaki’ ile işeı başladı, Küfedeki Şiilere: ]
— Sîzleri, nusretle müjdele-] rinı ben devrimizin (Mehdi) si( îbııi Hanefiyenin yanından ge-] byordm.' Mehdinin size selâmı-i nı getirdim. Kerbelânın intika-] inini alacak, canilerin cezasnııi vereceğiz! Beni sizin başınıza] geçmek iizere gönderdi. Ren;( onun emini ve veziriyim! J
Dedi ve halktan îbııi Hanefi-ı ye adına biat toplamağa başla-l dı ve onu Beklenilen Mehdi) ve) eflak İmanı* s
f Devamı varı
J


l





























SAYFA: 6
ütün kremlerin içinde birinci olan ve dalma birinci kalan KREM PERTEV oldu. Bu, Krem Pertev’in her zaman pek büyük bir itina İle ihzarından başka bir şey değil dir. Krem Pertev’ln terkibine (gayri saf) hiç bir madde gire mez •
I
Avustralya.. [T
Günden güne refaha kavuşan ve
X- ' " -
teni Nagrigat:
millet
Bu siyasî mecmuanın llö ıncı sa yısı çıkmıştır. Başlıca yazılar-şun-ladırr Allahın en çok se-diği.ejpek »alime doğruyu söylemektir.
reti Peygamber) - Her' perşembe dört hakikat -Bu kadarcık tepkiyi de beklemiyor mu idiniz? - Balk anlarda taçsız kraliçeler - Saltanatımın son günleri - Gandinin fikirlerini yaratan hayatı - Beklenileni vermiyen bir kongreden notiar - Mukaddes emanetini korun..Jr vadinizi tekrarlayınız - Mil letin muhterem okularına - Fon Papenin gizli mektublan - Özcan Babr-nuı notlarından - Karabekir ve Cafer Tayyardan hatrralar . Kur'anıkerimden metinler - Arpa yiyenlerin hikâyeleri - Tefrikalar, röportajlar ve saire... |
DELİKANLI
ll
Birinci cildi bundan önce çıkmış bulunan Dostoyevski’nin bu tiiyük eserinin II nci cildi de, Servet Lunel’in Kalemiyle dilimize çevrilerek. Millî Eğitim Ba kanlığı klâsik serisi içinde 140 •kuıuş fiatla satışa çıkarılmıştır.
MÜSLÜMAN ÇOCUĞUNUN KITAB) Özel Din dershanelerinde okutulmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı mn kotrolu altında esasları tesbit edî]en ve Nureddin Artam İle Nured din Sevin tarafından kaleme alman bu değerli eser, çocuklarımıza Din mefhumunu İlmî olduğu kadar, her iesin anlıyablleceği, basit bir şeki) ie izah etmektedri,
Süleyman Çelebi, Yunus Emre

Pir Sultan, Hatayı, Adem Dede. Mehmed Akif, Tevfik Fikret, Ziya Gökalp. gibi büyük şairlerimizin de ğerli öğütlerini taşıyan bu Din es6 ri Milli Eğitim Bakanlığı Yayınev leri ile bütün kitabçılarda 140 kuruş fiyatla satılmaktadır.
SON SADRIAZAMLAR
IX.
Mahmut Kemal İnala tarafından kaleme alınan ve «Os-manlı Devnnde Son Sadrıazanı-lar» adım taşıyan bu serinin son çıkan IX uncu cildinde, Sultan Abdülhamid, Mehmed Kadri Paşa, Abdürrahınan Paşa, Mehmed Kâmil Paşa, bahisleri İncelenmektedir.
(Osmanlı devrinde son Sadrazamlar» m IX uncu fasikülü ?10 kuruş fiyatta Bakanlık ya-yınevlerile bütün kitabcıkırda katılmaktadır.
İNKILÂB TARİHİMİZ VE İTTİHAD VE TERAKKİ (înkılâb tarihimiz ve Jon Türkler) eserile yurdumuzdaki hürriyet ve iııkılâb harektlerini üstadane bir meharetle tesbit eden Ahmed Bedevi Kuran (în-kılab tarihimiz ye İttihad ve Te1 ıakki) adlı ikinci eserile (Itti-lıad ve Terakki) nin mükemmel bir tarihini vücuda getirmiştir.
Hisden ziyade hakikatlerin, iddiadan fazla vesikaların' konuştuğu bu yeni eserile Ah-tneâ Beclevî Kuran millî kütüb-hanemize pek kıymetli bir eser dana hediye etmiş oluyor.
Her Türk münevverine ehemmiyet ve hararetle tavsiye edeli».
euih içinde yaşayan bir kıVa
Avusturalyalılar için, Avusturalya günü, Avusturalya milletinin teş kil edilmesi, ve Güney dünya kıta emda bir yeni Demokrasinin kurul masını ifade etmektedir. Sâdece, diğer dünya memleketlcrlle mukayese yaparak, ne kadar bolluk için de yaşadıklarını anlamakla. Avustu ralyalılar başarılarının hakiki kıy metlerini idrak edebilirler. Avustu ryalı İçin, Avusturalyadakl hayat şartlan, medeniyet yolunda yeni bir tejakki adımı teşkil etmektedir.
Halbuki komşu devletler için. A-vusturalya günü, başka bir memleketin bayramını teşkil edip kendile rlle hiç bir ilgisi olmıyan bir gündür.
160 sene evvel Avusturalya. dünyanın diğer kısımlarile en ufak bir ilgisi bJle olmıyan sessiz ve adetâ boş bir topraktı. Bu kıtaya yerleşen lerin sadece Ingilizlerden müteşek kil olmaması. Güney — Batı Pasi fik bölgesinin menfaati icabı olmuştur.
1901 senesinde. 6 devletin birleşerek bir milletler camiası teşkil, ettiği günün yıldönümü Avusturalya günü olarak tespit edilmiştir. Bu Avustu ralya, İki dunva harbinde de, savaş kabiliyetini ispat etmiştir. Kısa ta rihine rağmen, savaş tarihi şerefle dolu bir tarihtir. Mütecavize karşı savaşa davet edildiklerin zaman. A vusturyalüar daima hiç tereddüt et meden bu davete koşmuşlardır A vusturyaya Ingiliz mîlletler camiası na dahi! olmayıp, bir sömürge olduğu zamanlar bile, askeri diktatör lüğe karşı daima savaşmakta tered düt etmemiştir.
Birinci dünya harbince Avustral ya, Alman Yeni Ginesini ele geçir miş ve sonraları milletler cemiyeti nin mandateri olarak bu müstemle keyi idaje etmiştir. İkinci dünya harbinde İse. Yeni Gineyi Japonla rin ellerinden kurtarabilmek için vahşi savaşlar yapmıştır. Bu harb de. Yeni Gineliler, AvusturyalIlara büyük yardımlarda bulunmuşlardır. AvusturyalIlar, hiç bir zaman hükümet sistemlerinin mükemmel olduğunu iddia etmemişler ve daima tekâmül ettirmeye çalışmışlardır.
Eğer AvusturyalIlar ve İngilizler bu kıtayı bugünkü şekline sokma-saydılar, bugün bir Atman Yeni Gı nesi veya Japon Ginesi mevcut olur du Yahutta daima komşularını yut maya çalışan bir Avusturalya dün ya yüzünde yer alırdı-
Avusturalya. büyük bir toprak
vt
partisi olmasına rağmen, tekâmül ettirilip zengin bir hâle konulması kolay olmıyan bir ülkedir. Avustu ralyanın İlk - sakinlerinin tabiata karşı koymaları o kadar kolay ol | mamışrtır.
Bugün ise AvusturyalIlar, başarı larından iftihar duymaktadılar. Bii yük Brltanyada Avusturalyalılann genel valisi olarak vazife almakta son derece İftihar duymaktayım, ve bilhassa şu nokta üzerinde dur mak isterim kİ, bizim, refah İçinde yaşamamız başka bllletlerin sefaletlerine göz yummamıza şebebiyetj vermiyor. Gerek ferd olarak, gerek se millet olarak, başkalarının durumlarına karfı mesuliyetlerimizi müdrik olmalıyız. Ve bu vazifemizi aulstimal ettiğimize dair hiç bir e nıare mevcut değildir. Milletlerin j sulh uğrunda toplandıkları konfe rans masalarında, sulh yollarım gü den tarafı dalma desteklemekteyiz. Dünyanın her tarafında sıkıntıların mevcut olduğunu müdrikiz. Bazı memleketlerde, buhranlı şiyasl faa Uyetlerln cereyan ettiğini de gör mekteylz. Refah içinde yaşıyan A-vusturyalıeların, bunu tamajnile müdrik olmalarına İmkân yoktur. Memleketimizdeki durum, bizi Alla ha müteşekkir kılacak bir durumdur. Bugün, harbden evvel elimizde olan bazı şeylerden mahrum olma miza rağmen, refah içinde yaşamaktayız. Çocuklarımız, İstikbale ü mitle bakabilecek bir şekilde yetiş tirllmektedlr.
Bu sözleri söylerken, Avrupa kışın doğurduğu bir sefalet içinde ya şamakta, halbuki Avusturalya gün lük güneşlik içinde bulunmaktadır. Avusturya halkı deniz kenarların da güneş banyosu yaparken, Avru pa halkının büyük bir kısmı sığınaklarda yaşamaktadır.
Her Avusturalya gününde, A-vusturalyanın ilerlediğini görüyor ve memleketimi dünyanın diğer kı sımiarile mukayese ettiğim zaman, memleketimin hiç bir zaman bu ka dar müreffeh bir hayat sürmediğini anlıyorum.
Londradaki Avusturalya binasının penceresinden dışarı baktığım zaman, harbden tahrlb olan Danimarka kilisesini görür ve Avrupa da vecut tahribatı tahayyül ederim-
işte onun için bugünkü Avusturalya gününde, vatandaşlarımı hal İtrinden müteşekkir olmaya daveti ederim. Eğer vugüııkü gibi çalışacak olurlarsa, AvusturyalIların son derece parlak bir istikbale namzet olacakları muhakkaktır.
*
f FRATELLİ SPERCO
I Vapur Acentesi — Seyahat Bürosu

27 Nisanda l eklenen L I 6 E R 1 A Vapuru Malta - Cenova ve Marsilya için eşyai ticariye yükleyecektir
„ n ıı» c ya müracaat. Galata Huda
FrateJi Spsrco VCB(ligâr Han Telefon: 40919
___________________. ■ # i ____________________________________________________
M '
V ■ / v
YÜCEL
Yücelin Nisan 1948 tarihli nüsha sı her zamanki gibi dolgun yazı ve resimlerle çıkmış bulunmaktadır. Bu saymuı yazıları arasında bllhas sa. 1 mP Sanatı Kanuni Siileyma-nııı Hiiyelerl, İhtirasa Dair, Sanat kârrfl Cemiyetteki yeri ve rolü, Sind be-dname. Kemalist değilseniz Okumayınız adlı makaleler, Fazıl Hüs. nü. S, Teoman, O Arıburnu, M Ere nüs’un şiirleri nefis fıkralar ve sa nat tabloları bulunmaktadır.
Her sayısında bir az daha güze) leşmesine rağmen fiyatını 50 kuruşa indirmeğe muvaffak olan Yüceli bütün sanatsever okuyucularımıza tavsiye ederiz.
SUÇ VE CEZA
I
Dostoyevskinln bütün dünya dille rine tercüme edilmiş olan bu ölmea eseri, arkadaşımız Haşan Ali Edizin kalemile ilk defa olarak aslından dilimize çevrilmiş ve birinci cildi. Milli Eğitijn Bakanlığının klasik e-serler serisi içinde 210 kuruş fiyat la satışa çıkarılmıştır,
İNÖNÜ ANSİKLOPEDİSİ FASİKÜL: 15
Bu değerli Ansiklopedinin 15 İn cl fasikülü de çıkmıştır, Çok güzel bir kâğıda resimli olarak basılan bu faslkülde (Amerikan Sanatı). (Amile Ovası), (Amip), (Amsterdam), (Ana Dili) gibi konular İnce lenmektedir,
.İnönü Ansiklopedisi» nln eski fa filkülleri gibi bu son fasikülü de, Mi] P Eğitim Bakanlığı Yaymevlerile bü tün kitabçılarda 150 kuruş fiyatla bu (ılnıak tadır,

▼ ■ w t s ı w a n
z
( •
»
I
TRANSMARIN
İsveç Vapur Kumpanyası Helslnborg
• J- , ••
•-■2-*-• çr
STAUBO LİNE
Oslo, Norveç vapur kumpanyası Nevyork ile Türkiye arasında muntazam vapur seferleri.
i
i
*"
■)
% •
2
3
4
Millî Müdafaa
Kalkınma 1
Kalkınma 3 Millî Müdafaa
i
2
% % % % 7c




veŞ|(
Vapur İlânları
s/s H E R A
28-llâ-29/Nisan/948 Bekleniyor Hamburg, Rotlerdam ve An-versten. Bu limanlar İçin yük kabul eder s/s BECKY
6-8/5/948 Ayni limanlardan ve için s/s ULLA
25-29/5/948
Yukarıda gösterilen limanlardan yük getirecek ve ayni limanlar İçin yük kabul eder
STEVENSON LINE
Şimali Amerika muntazam hattı s/s DİANA
H. PONCHELET
5/Mayis/948 de Nevyorktan Bekleniyor
H. PAYKURİC
Yugoslav muntazam hattı Adriyatik limanlan için
Yugolinya - Riyeka s/s Hercegovina l-ilâ-4/Mayıs/948
Tlryeste ve Riyakadan yük getirir ve bu limanlar İçin yük kabul ederler.


s/s Kong Haakon VII
28/Nisan/948
m/s HAV
10-ilâ-12/Mayis/ 948
S/S SÖNNAVİND
20/Haziran/948
Yukarıdaki vapur Nevyorktan limanımıza mal getirecek ve limanımızdan
LATAKE — BEYRUT — HAYFA — İSKENDERİYE ve NEVYORK
için yük ve yolcu kabul eder. Bütün tafsilât için Galata Tophane Eski Yolcu Salonu karşısında Frank Han 3- Kata müracaat Tel: 44707/8
KAŞE PANTALON
17 50 Liraya
I borsa /
1 nci
İbrahim
Kalite Kumaş
İşçilik Maheme
İRGÖREN
Sultan Hamam Dikranyan han Kat. 3 No. Ilı
İst. Bursasınm 22/ 4, V48 Londra Nevyork Paris Cenevre Amsterdam Brüksel Prag Stokholm Lizbon
ESHAM
6 941 Demiryolu
5
6
6
7
7 Mllil Müdafaa 7 Milli Müdafaa
Fiyatlar, zl 1,3856 280 — 1-3060 *5,7270 105,5468 6,3887 6.60 77,8860 11,2498
VE TAHVİLAT
6
1
06,60
$0.25
00,50
96.85
20,20
20,42
20,60
M BugttnkO Proj fram
-CUMA — 23/4/1948
7.29 Açılış ve program,
7.30 M. s, ayan,
7,30 Müzik Hafif Müzik (P),)
7.45 Haberler,
8,00 Müzik; Bando Müzikleri (P1, 8,20 Müzik: Çeşitli
Hafif Müzik: (Plj
8.45 Müzik, 9,00
12.29
12.30
12.30
13.00
13,15
14.00
17,58
18.00
18,00
İSTANBUL
- . • • • * 'Kl JC1J1 (Vali A a
*4 M M •ad?
1 i M * *- Jfı • ) • - k •*• • • öimfcı
V C J J • H
1 b (•i? »• *

İmtiyaz sahibi: A. CEMALEDDİN SARAÇOĞLU - Yazı işi erini riih-o idare eden: FATİN FUAD — Dizildiği yer: «Yeni Sabah miirettiit-hanesi — Basıldığı yer: «Gün» Basımevi


| Tekel Genel Müdürlüğü ilânları
----------------------
%

18.30
18,45 19,00 19,00
19.15 19,20
20.15
20.30 20.35
21.15
21.30
22,00
22,15
22.45
22.45
w
4
5

/
i,
Devlet Orman İşletmesi Eliyükdere Müdürlüğünden
1 — Orman Genel Müdürlüğü Merkez ve taşra teşkilâtına aid 82 kalem matbu evrakın kâğıd, kap ve cild malzemesi İşletmemizden veril, mek üzere dizgi, baskı defter haline konulup cildlenmesl işleri 15/4/948 den itibaren 15 gün müddetle açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 30/4/948 Cuma günü saat 15 de İstanbul Bahçekapı Llmanhan Orman Başmühendisliğinde toplanacak komisyon önünde yapı lacaktır. Tahmin bedeli 6900 liradır. %7,5 hesabıle geçici teminat clımz.
3 — Bu İşlere aid şartnameler Ankarada Orman Genel Müdürlüğü ve Merkez Orman İşletmesile İstanbulda Orma^ Başmühendisliği ve Müdürlüğümüzde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve İlk temınatlarlle
komisyona müracaatları. «4852»
— İşte devletlim, size hepsini soy ledim. Fakat kendimi ölümden kuı taramadım!
Hükümdar, hayretle sordu:
— Niçin kurtaramadın? Ben seni öldürmek isteseydim, şimdiye kadar çoktan öldürürdüm.
K.. meriye, yine ağlamağa başladı:
— Sizin elinizde ölsem... Çünkü b ua lâyığım! Lâkin Seyfürıaadm açımları tarafından hakaretle, iş-kcnce ile öldürüleceğim! düşündük-CG- • •
Cariye, sözünü tamamhyamad:. Hükümdar, onun pamuk gibi beya2 ve yumuşak ellerini avuçları arasına aldı:
— Demek ben! zehirlemeğe muvaffak olduğun takdirde Seyfiirra-adm karısı olacaktın!
— Evet efendimiz...
— Ya şimdi?
— Onun zavallı bir kurbanı olacağım
—Aldanıyorsun yavrum! Ben, 6'J
J t :!
ti

Malzeme Alım Şubesinden
Cinsi
Muhammen Güvenme
Miktarı Bedeli Parası
1200 kilo — 400 Ura
1 adet 3950 L. 296-25 lira
Şekli
İHALE
Tarihi Günü
Saati
Çekme, pirinç çubuk «nam ve hesaba»
Elektrikli palanga
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı malzeme hizalarında gösterilen şekilde satın alınacaktır.
2 — İhale hizalarında gösterilen gün ve saatlerde Kabataşta Genel Müdürlük malzeme alım şube.-inde-ki komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartnameleri her gün sözü geçen şubeden görülebilir,
4 — İsteklerin belirli gün ve taatte hizalarında gösterilen güvenme parası ile ve komisyonda ibraz edilmek üzere kanunî vesaikleriyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları ilân olunur.
5 — İdare kısmen veya tamamen kısım, kısım ayrı ayrı taliplere Ihadele serbesttir,
Tefrika No. 14
1-------------
Şark Efsânesi
^ uafcHEis ItîiıiıaaE rem X. Biorf|wwal|

I
i
7
FazaTk A, eksiltme
4/5 948 Sak
7/5 948 Ci.dk,
930 !0 —
■5286)
miyeceksin!
— Seyfürraad, vazifesinde -*ıv-valfak olamıyanları derhal öldü, rür!
— Farzet ki seni öldürmedi veya öldürtmedi. Yine hükümdar karısı olmak sevdası peşinde koşacak mi3in?
— Bu benim gayemdir efendimizi
— O halde seni ayni şekilde ben de memnun edebilirim. Bun dan sonra benim yastık arkadaşım ve hayat arkadaşım yoldaşım sensin!
Kameriye, kulaklarına inana-mıyordu. Hayatına kıymak is-
tediği Sultan Sülyezen’in k* ısı olmalı... Bu, cidden inaıulmıya-cak ■'ürşeyai Yoksa hükümdar, kendisile ale.y mı ediyordu?
Arab hükümde?’, sözünün son oiimlesini tekrarladı:
— Bundan sonra benim yastık arkadaşım ve hayat yoldaşım sensin!
Kameriye, kendisinde teşekkür etmek kudretini bile bulamadı. Yalnız, hükümdar*- alay etmediğine, doğru söylediğine inandı ve onun açılan kolan a-rasına atıldı.
Sultan Zülyezen, güzel Kame-riye’yi niçin cariye olarak yanın
da alıkoymadı da kendisine nikâhlı aile yapmayı düşünmüştü ?
Çünkü hükümdar, büyük gayesine ’-smak uğrunda müd-V'* bir cinayet işlemeğe kalkışmak hayatını tehlikeye atan kameriyede •/msuz bir azim vo cesaret görmüştü. Hükümdar kan.'” i'dn-ava azmeden bir °’.ri-ye, İcabında memleketi idare etmek kudretini de kendisinde bu lbailirdi. Sultan Zülyezen ir bil hassa böyle bir karıya ihtiyacı vardı. Hem de Kameriye çok gü ael bir mahlûktu, Arab hükümdarı, Kameriye İle evlenecek her
hangi bir erkeğin dünyanın hemen hemen en güzel kadınına malık olmak bakımından kendisinden üstün olmasını tabiî istemezdi. Sonra, Kameriye ile evlenmekle, Seyfiirraad’a bir ce-vab ve ders vermiş olacaktı. Bunun açık mânası şu idi: Behey seısem Habeş hükümdarı! Sen, kendine lıatım yapmağa karar verdiğin en güzel cariyeni, hayatıma kasdetsin diye, sözde hediye olarak bana yolladın. O ise, beni görünce, benim yanımda senin on para kıymetin olmadığını anladı. Hakkımda beslediğin âdi hisleri bir bir anlattıktan sonra bana vefakâr kalbini ve nefis vücudunun vuslat kapısını açtı. Beni öldürmeğe gelmişti; fakat öldürmedi, işte yaşatıyor Ah kabil olsa da bizim baş başal diz dize geçireceğimiz mesud dakikaları göre-bilsen’..
W •
(Devamı varj
Kapanış,
Açılış ve program,
M. s. ayarı,
Müzik-, Manhattan vt
Havai Müzikleri (P1,) Haberler,
Müzik Karışık Şarkılar, Kapanış,
Açılış ve program
M, s, ayarı,
Müzik; Radyo
Dan sOrkestrası, Konuşma.
Müzik; Şarkılar,
M. s, ayarj.
Haberler,
Geçmişte Bugün, Müzik: İnce Saz
Radyo Gazetesi,
Serbest Saat,
Müzik; Yurddan Sesle., Konuşma,
Müzik; Radyo Salon Orkestrası,
Konuşma: B. M. M, Saati, Müzik: Dans Müziği (PL) M, s, ayarı,
Haberler.
Program ve Kapanış.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
SOLDAN SAĞA :
1 — Dostça; 2 — Soru edatı. Katil; 3 — Bir ııakil vasıtası, Üye; 4 — Birinci, Büyük bir müze; 5 — Tersi, Bir emir. Sonuna (L) gelirse gönül olur; 6 — Sonuna (S) gelirse elem olur, Tersi, Harbde kullanılır;
7 — Bir hayvan, Vilâyet; 8 — Otlak, Tersi, Oyun vasıtası; 9 — Zirve, Bir harfin okunuşu.
YUKARIDAN AŞAĞI I
1 — Bir ilimiz; 2 — Başkan; Bir isim; 3 — Öldürür; 4 — Çabuk, Temizlenmiş; 5 — Tersi, Bir meşhuru muzun soy adı, Tersi, Doya doya; 6 — Kısa zaman; 6 — Gaye. Bey; 8 — Hile mânâsına; 9 — Tuhaf, Ter si bir emir.
1
2
e
«3
b 6
e
/
i
9
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ
1 234 567 89
p" UİKİU K ■ s |K
A KAD E M l £ Ö
K| A H| 1 BB F |E S
E L|1|B A:K! f 1 L Eı
M A N i B'U L M A
( » r
. I
ft L
ŞE1HR TİYATROLARI
Saat 20 do Drau
Kiflnu: düşman Yazan : Andre Paul Aııtolne . Turkçesi ; Lutf) Telefon; 42157 Komedi Kısmı: KAŞ YAPAYIM
DERKEN
Yazan : n Nancey n. k-of: se Turkçesi : Vasfi R. Zobu, R Baran
I