Pazartesi
4
EYLÜL 1950
Başmuharriri: Mümtaz Faik Fenik
Denizcilor Caddesi: 8 Posta Kutusu: 193 — ANKARA Telgraf: Zafer Gazetesi Ankara
Yıl: 2 — No. 489
Başmuharrir ............. 16882
Yazı işleri ............. 15315
idare ve ilân ........... 15619
Fiyatı her yerde 10 kuruştur
Bursa Mobilya Pazarı
Zarafet ve metanetiyle tanınmış möblelerinl ehven fiatla satışa devam etmektedir.
Anafartalar Cad. No. 188 — Tel: 14091 (5173)
Millet D. P. ile beraber olduğunu bir defa daha isbat etti
Demokrat Parti seçimi kazandı
Yıırtta’ki 600 belediyeden yüzde 90 nını D. P. elde etti
İştirak nisbeti bazı yerlerde yüzde 90 a kadar çıktı, İstanbul’u da Demokrat Parti kazandı
Adnan Menderes oy vermek üzere sandık başına geldikleri sırada
Belediye seçimleri dolayısiyle Türkiye umumi efkârı Demokrat Parti iktidarını tamamiylc desteklediğini ve onunla bir olduğunu bir defa daha isbat etmiştir.
Gece geç vakte kadar aldığımız neticeler, memleketin hemen her tarafında Demokrat Parti adaylarının kahir bir ekseriyetle seçilmiş olduğunu, ve C. H. P. nin bu defa milletvekilleri seçimleri zamanından daha büyük bir hezimete uğradığını göstermektedir.
Bu neticelerle millet, şimdiye kadar C.H.P. ileri gelenleri tarafından, Demokrat Partinin milletin gözünden düştüğü hakkında yapılan menfi propagandaları alenen tekzip etmiştir.
Dikkate değer olan taraf şudur: Memleketin hemen her tarafında seçimlere iştirak nisbeti oldukça yüksektir. Bazı yerlerde yüzde 90 a kadar çıkmıştır. Bazı yerlerde de yüzde 45 - 50 arasında oynamaktadır.
Seçimler her yerde ufak tefek bazı münakaşalar hariç hâdise-siz geçmiştir.
Gece geç vakte kadar neti-I çeler hakkında aldığımız gayri resmi fakat mevsuk malûmata göre, Demokrat Parti tarafından | belediye seçimlerinin kahir biı (Sonu 4 üncü sayfada)
Başkakan ve D. P.
Genel Başkanı
Menderes
t
ne diyor ?
«Türk milleti Halk Partisini 14 Mayısta iktidardan tasfiye etmişti, 3 Eylülde de muhalefetten tasfiye etti».
Dün gece geç vakit Başbakan ve D.P. Genel Başkanı Sayın Adnan Menderes’i Demokrat Parti merkezinde bulduk ve kendisinden seçimler hakkındaki intihalarını bildirmesini rica ettik. Bize şu kısa fakat çok kuvvetli beyanatı verdiler:
— Türk milleti Halk Partisini 14 Mayısta iktidardan tasfiye etmişti; 3 Eylülde de muhalefetten tasfiye etti.»
Belediye seçimlerinde oyunu kullanırken

Ankara seçimlerinde
Güneşi balçıkla sıvayamazlar !
D. P. kahir bir
Mümtaz Faik FENİK
¥
ilân etmiştir. Bu neticelere göre, Demokrat Parti, Halk Partisinden 5057 muhtarlık , fazlasiylc ilerdedir. Halbuki, geçen defa aşağı yukarı 10 bine yakın muhtarlık Halk Partisinin elinde idi. Böylece memlekette köylere kadar ferman ferma olan bu partinin Ankara ve Van hâriç, şimdi 12337 muhtarlığa düşmüş olması hakikaten kendi hesabına çok hazindir! Amn, bu zevat kayıplarının ne derece müthiş olduğunu idrâk etmeyip de hâlâ biz kazandık diye bir iddiada bulunurlnr, ve hele bizzat Başkanlar! radyoda dahi bu iddiada ısrar ederse, bu. o parti için daha hazin olur. Çünkii bu şekilde hareket, bu partinin açık rakamlarla ortaya çıkan hakikatleri bile millet nazarında maskeliyccck tıynette adamlar tarafından idare edilmekte ol-
listeler ve bağımsızlar da büyük ekseriyet almışlardır.
Şurasına dikkat etmek lâzımdır ki, 61 İl’de, Demokrat Parti hemen sıfırdan 17.393 e yükselmiştir; ve bu yükselişte
hiç bir parti gayreti olmamıştır. Çünkü Demokrat Parti Genel İdare Kurulu, muhtar seçimlerini politika dışında ma-(Sonu 4 üncü sayfada)
Kore’de durum düzeldi
ekseriyet aldı
Şehirde t hiç bir hâdise olmadı.. C.H.P. bu sefer de ağır (bir hezimete uğradı
duğunu gösterir.
Evet muhtar seçimlerinde Demokrat Partinin kaybettiği yerler vardır. Fakat bunlar, 61 vilâyet içinde ancak üç beş tanedir. Biz, bunu tabii görürüz. Çünkii milletvekilliği seçiminde de hemen hemen ayni yerlerde Demokratlar kaybetmişlerdir. Eğer Halkçılar, iiç beş vilâyette dahi, Demokratlara nazaran biraz ilerde ol-
masalar, o zaman karşımızda bize karşı tenkid vazifesini yapacak bir muhalefet partisi kalır mıydı? O zaman yine tek paıii vaziyetine diişiilmiiş olmaz mıydı?.. Kaldı ki, bu üç beş vilâyette de ayrıca karışık
Kızıllar Naktong’da geri atıldılar
Kore Cephesi, 3 (a.a.) (United Press) — İkinci tümene mensup piyade ve deniz piyadeleri bugün karşı taarruzda bulunarak Yongsan'ın batı güneyinde komünistleri Naktong nehrine doğru geri atmışlar ve batı cephes nde ilerliyen komünistlerin yarattığı tehdidi ortadan kadırmışlardır.
Bundan başka Pohang cephesinde de Birleşmiş Milletler kuvvetleri ümitsizce hücumlar en bulunan Kuzey Korelileri geı i püskürtmüşlerdir. Bu ha rekât esnasında uçaklar kara kuvvetleriyle sıkı bir işbirliği yapmışlardır.
Döı t ayrı noktadan taarruza geçen Kuzey Korelier muharebeye 100.000 kişi sokmuşlar ve l’ol/mg cephesinde yedi, Ta egu’nun kuzeyinde ise 3,5 millik bir kazanç elde etmişlerdi.
Belediye Meclisi seçimleri dün sabah saat 8 de başlamış ve akşam saat 17 de bitmiştir. Seçimler bütün yurtta olduğu gibi şehrimizde de büyük bir sükûn ve intizam İçin de cereyan etmiştir ve aldığımız mevsuk malûmata göre D. P. kahir b r ekseriyetle kazanmıştır.
Sabahtan öğleye kadar u-mumiyetle iştirak nisbeti düşük olmuş ise dc saat 12 den sonra nisbet artmış ve bilhassa kenar mahallelerde yüzde elliye kadar yükselmiştir. Öğ-
leden sonra halk, sandık başlarını doldurmuş Ve kadınlı erkekli genç ihtiyar seçmenler akın «ıkın oylarını kullanmağa başlamışlardır. Seçmenlerden pek çoğu, sandık başına gelen ismlerinin üstede bulunmaması yüzünden ellerinde seçmen kartı olduğu halde oylarını kullanamamışlardır. Bazı sandık kurulları aralarında aldıkları bir kararla bu kabil seçmenlerin oylarını kullanmalarını temin etmişlerdir.
Dün sabahın erken saatle-(Sonu 4 üncü sayfada)
Baraj yolunda yol kesenler
C. H. P. Bâlâ teşkilâtına ait bir ciple, zorla kadın kaçırmağa teşebbüs ettiler ~ .... iki
taksiyi saatlerce dır.
Gec
buk
Evvelki gün gece yarısından sonra Ankara ile Çubuk yolu üzerinde bir yol kesme hâdisesi olmuş ve C.H.P. Bâlâ Teşkilâtına ait bir cip arabası ile bir tukai, içerisinde iki kudın ve
Cumhur Başkanı Celâl Bayar dünkü
Yabancı gazetelerin mütalâoları
Türkiye Atlantik paktına mutlaka alınmalıdır
Tiirkiyenin pakta alınmasının, Atlantik devletleri için de birçok açık avantajları olacaktır
Londra, 2 (a.a.) — Hususi
abonelere mahsus .Fleet Street Letter» adlı haftalık siyasi bültenin son sayısının büyük bir kısmı, Türkiye'nin Atlantik Paktına alınması ve Güven lik Konseyine üye seçilmesi bahislerine tahsis edilmiştir.
Mecmuada deniliyor ki :
Atlantik Konseyi toplandığı zaman Türkiye ile Yunanistan Pakta dahil olmaya davet e-dilmezlerse bu hayreti nıuc'p birşey olur.
, Zira geçen hafta Türkiye ve erkek bulunan diğer bir Yunanistan pakta girmek için kovalamışlar- müracaatta bulunduklarım a-
I çıklamadan evvel her iki hü-eco yarısından sonra Çıt- kûmetin balkanları İngiliz ve yollarında cereyan eden Alıerikan Büyükelçilerile siki (Sonu 1 üncü sayfada) müzakerelerde bulunmuglaı •
Barselona’da
atletlerimiz
kazandılar
Osman Coşgül yeni bir rekor yaptı
Barselona, 3 (a.a.) (Hususi muhabirimizden) : Bu gece, Monjuich stadında 5000 seyirci önünde Türk - İspanyol atletim karşılaşmasının ikinci ve sonuncusu yapılmıştır.
Türkiye uzun atlama hariç olmak üzere bütün müsabakaları kazanmıştır.
Osman Coşgül 5000 metreyi 11.55. 4/10 da koşarak' Türki-ya rekorunu kırmıştır.
Bakanların tetkik seyahatleri
İzmir, 3 (a.a.) — Bu sabah saat 9,30 da otomobille Manisa-ya giden Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosnıanoğlu Manisada seçmenleriyle temaslarda bulun duktan sonra gece saat 21,30 da şehrimize dönnlüştür.
Tarım Bakanı
Çanakkale, 3 (a.a.) — Tarım •Bakanı Nihat Eğriboz bu sabah beraberindekilerle birlikte öğleden evvel Eceabat ve öğleden sonra da Ezine ilçelerinde halkla temaslarda bulunmuş, ihtiyaç hırını tesblt etmiştir.
dır. Her iki hükümete de gayelerinde muvaffak olacaklarına dair teminat verilmiştir.
Türkiye'nin pakta alınması meselesi hallolmadan, zamanla ortaya çıkacak olan İran'ın namzetliği meselesi üzerinde durulamaz. Çünkü İngiltere ile Amerikanın verdikleri teminata rağmen ortada bazı güçlükler vardır. Birincisi, Atlan- I tik Paktına ancak bütün üyelerin muvafakati ile yeni bir üye alınabilir. Bize vaki bazı imalara göre, ne Norveç ne de Danimarka İtalya’nın bir Atlantik devleti sayılabileceğine dair ileri sürülen delillerin, Balkanlara ve Orta Asya sınırı demek olan Kafkasya etek (Sonu 1 üncü sayfuda)
AKINTIYA I I_____KÜREK
Milli Mümeyyiz!
| T lus gazetesinin yazdr gına göre, içişleri Bakanlığı, gûya dairelerde şef yerine «jpümeyyiz. tâbirinin kullanılmasını emretmiş! Tabiatiyle bu ha ber de birçokları gibi uydurmadır. Kanunlarla çizilmiş kadrolarda şef tâbi ri de mevcutken İçişleri Bakanlığı bu tâbiri nasıl değiştirebilir? O halde şef tâbiri kanunidir.
Kanunîdir ama yalnız Milli Şef kanuu dışıdır!
Merak etmesinler, llalk Particiler, Milli Şeflerine rahat rahat «Millî Mümeyyiz» diyebilirler. Bu cihetten emin olsunlar!— YEDEKÇİ
Sayfa: 4
Koyacak ad
bulamadık
\Günün Mevzuu
Fırsat mı? her zaman gelir. İşte Belediye seçimleri; lıenı de tanı seçim güııii yazarsınız : ..Okuyucularımla bir hasbıhal- dersiniz adına, fakat bu aslında -Seçmenlerle bir hasbıhal- manasınadır ve başlarsınız onu öğmeğe yahut savunmaya! O, derken bunu majüskiille yazacaksınız: -O yahut O’nun diyeceksiniz, yâni bir çeşit. Tanrılaştıracaksınız onu. Çünkü, O bir yana, bütün memleket bir yana; O bir yana, on sekiz milyon bir yuna.
Mantıkinizin bir tuhaflığına zaten alışmışlardır. Âlimane edanıza rağmen, efendice fikir tartışmusı hakkındaki öğütlerinize rağmen meselâ hükümet üyelerinden, yahut iktidar partisi ileri gelenlerinden »bıı a-damlar. diye bahsetmek hafifliği kimin umurunda! Zaten üzerine şal örtemediğiniz kahpe hürriyet, ortada çırıl çıplak gezmiyor mu?
Moda şudur: O'nu bir mazlum halinde teşhir edeceksiniz; halkı ona açındıracaksınız. Diyeceksiniz ki: «O'na terbiye mefhumu ile uzlaştırılması imkânsız bir dille saldırıyorlar. Kendisine, ailesine, yakınlarına hiç birisi isbat edilmemiş iftiralar attırıyorlar!
Gerçi ortada böyle bir vaziyet yoktur. Olsa olsa O’nun oğlu hakkında bir cinayet tahkikatı vardır. Bir tahkikat ki yerindedir ve onun lehinedir. Zira yıllardan beri kulak fısıltıları halinde ağır bir cinayet suçuyla itham edilen bir oğul, eğer masum ise, adaletin güzel eliyle temize çıkacak, haksız, hazin, müthiş bir dedikodunun mahkûmluğundan kurtularak kendisinin de, babasının da, halkın da vicdanını rahat ettirecektir. Fakat siz bunu böyle düşünürseniz, yıkıcı
Muhip Dıranas muhalefet yapmanıza ve halkı O’ııa acındırmanıza imkân var mıdır? Bırakın ki daha ileri de gidecek, daha müthiş şeyler de yazacaksınız:
■ Bu gibi intikal devirlerinde, diyeceksiniz, hakikî vatansever. namuslu insanlar canlarının. mallarının ve şereflerinin tiirlii gayri meşru vasıta ve usullerle tehlikeye sokulduğunu görünce bir köşeye sinmeğe mecbur kalırlar. Çünkü aksi takdirde tedarik edilecek birkaç sabıkalı serseri marifetiyle öldürtülmeleri, —dikkat buyurun, öldiirtülmeleri— birer bahane ile mallarının ellerinden alınması, şereflerine leke sürülmeğe kalkışılması mümkündür*.
Arkasından hemen: »Çok şükür Türk milleti bu hallere meydan bırakmıyacak kadar uyanık ve ileridir, diye kanundan kaçacaksınız ama. sizi o-kuyanlar çoktan ne demek istediğinizi anlamış, gönüllere, o iğrenç ve alçakça hareketi bir ihtimal olarak ortaya atmakla, ne yaman bir tahrik şaheseri yarattığınızı farketmiş olacaklardır.
Şimdi okuyucularımın bana şunu soracaklarını biliyorum: • Biz bunları nasıl düşünür, hakikatlerin dışına bu şekilde nasıl çıkarız, hele bu derece iğrenç' ihtimaller bu memlekette hangi vatandaşın hatır ve hayalinden geçebilir?»
Ah sevgili okuyucularını, ben de sizleri kastederek söylemiyorum. O cins bir yazıyı yazıp altına imzasını atabilecek, bu memlekette tek bir kişi vardır ve adı Nihat Erimdir.
Şimdi, gülersiniz değil mi? Ama, bir bakıma da ağlanacak ve bir ruh tedavisini gerektirecek hallerdir, bunlar. Baksanıza koyacak ad bulamadık.
FECİ BİR
HÂDİSE
İçkili birisi “Ben denizde doğdum denizde, ölmek istiyorum,, diyerek balkondan atladı, öldü!
Dün İzzettin mahallesinde fecî bir hâdise cereyan etmiştir :
İzzettin mahallesinde Taşpr | nar sokağında oturan Ferhat Ütlü isminde birisi dün gece, bir hayli içtikten sonra evine gidip uyumuştur. Ferhat biraz sonra yatağından fırlayıp kalkmış ve balkona çıkmıştır. Burada «denizde doğdum, denizde ölmek istiyorum, diyerek kendisini aşağı atmıştır. Ferhat beyni parçalanmak suretiyle ölmüştür. Hâdise etrafında tahkikata başlanmıştır.
Esnaf dernekleri
genişliyor
5373 sayılı kanuna göre ku-
rulmuş ve eski esnaf odasının
yerini almış bulunan Esnaf Dernekleri Birliğine bugüne
kadar 11 dernek iştirak etmiştir. Ayrıca 4 dernek de iştirak
etmek karan almıştır. Bu suretle An'-.aradaki esnaflar ta-
mamen birliğe girmiş olacaklardır. Esnaflar Derneği Birliği. adı geçen kanunla kendile-r ne intikal eden parayı almış-
Adanada pamuk satışları
Adana, 3 (a.a.J — Pamuk satışlar» hararetli bir şekilde devam etmektedir. Fiat 240 , kuruşa yükselmiştir. Müstah sil durumdan memnundur.
Mr. Dorr Sivasta
BİR SANATORYUM
HİKÂYESİ
Son Posta’da S. R. Emeç • B.r Sanatoryum Hikâyesi. b?«lıklı yazısında geçenlerde temas ettiği Kızılcahamamdj ki saray yavrusundan başk; Çamlıcada 1944 yılında yapı mış olan hükellef b r has t.ınen n kısaca tarihçesini kaydettikten ve bu hastane nin de büyü t masraflara rağ men hemen tamamen atıl bij halde bulunduğuna işaret et t:kten sonra Kızılca! amaır köşkünün, Çamlıcadaki mil yonlar değerindeki verimsiz sanatoryumun, belediyenin Altunizadedeki Ferit Paşadan satın almış olduğu «Din lenme yurdunun- atıl bu halde bulunduklarına işaret etmekte ve bunlara edilen mas rafların çar çur edilmiş oldu ğunu söyliyerek yazısını şöy lc bit rmektedir:
•Ya gözümüze görünmeyen bilg mizin_ dışında kalanlar, hele onlar hele onlar..
Partiler, S içimler
M lliyet’de Ali Naci Ka racan -Partiler, seçimler baş İlkli makalesinde millî irade nin tecelli merkezi sayılabilecek en mühim unsurun ya' nız partiler olduğunu kay-dett kten sonra, 14 mayısın Türk sevinenlerinin olgunluğunun müstesna bir imt har günü olarak bir çok bakımlar dan tarihe geçeceğine işaret etmekte ve şöyle demektedir:
«Bütün mühim seçimlerde halkın hangi parti listesine verecek olursa olsun mutla-.ka sandık başına giderek re yin! kullanması memleketimizde bir itiyad bir an'ane haline gelmelidir.
Halkın bu alâkasıdır ki hükümetler ve partileri mü temadi bir murakaba altında bulundurabilir. Binaenaleyh fikrimizi hakim ve memleke t şu veya bu şahıs veya zümrenin keyfi idarelerine bırak mak istemiyorsak her seçimde millet halinde ayaklanacağız ve en mühim vatan vazi-fesj olarak sandık başına ko şacağız ve mutlaka reyimizi kullanacağız,.
şehirlerimizi tersine işleyen çarklardan kurtarmak için vatandaşın sandık başına gidip reyini kullanmasının kâfi olduğunu yazmaktadır.
Kirli çamaşırlar
Yeni Sabah'da .Kirli Çamdırlar. başlıklı ve Yen; Sa b:h imzalı yazıda bir İngiliz mecmuasında çıkan yazıya i; .ret edilerek Halk Partisi n;:ı bütün kirli çamaşırları nı.ı meydana döküldüğünü, yalnız Türklerin değil yaban cı:arın da öğrenmiş bulun duklan kaydedilmekte ve şöyle denilmektedir:
Dışarıdan yabancı gözü ■lc polit.ka gelişmemizi takip ecenlet Halk Partisinin bir ta fiye yapması zarureti üzerinde duruyorlar. Tasfiye, kc ime mânasiyle temizleme dc.-nekt.r. Bu temizliği partide kim yapacaktır? Burayı kirletenler mi, yoksa adalet c.hazı mı?.
Sivas, 3 (a.a.) — İktisadi işbirliği Türkiye icra Komitesi Başkanı Mr. Russell Dorr, dün ' gece otomobille Erzurum'dan şehrimize gelmiş ve Vali Tâki Giirkök tarafından karşılanmıştır.
Geceyi çimento fabrikasında
geçiren Mr. Dorr bugün öğle
den evvel şehrimizde
lerde bulunmuştur.
tetkik-
Varto felâketzedelerine Kızılay’ın yardımı
Varto, 3 (a.a.) — Kızılay
merkezi tarafından gönderilen 60 çadır ile 500 lira yardım felâketzedelere dağıtılmıştır.
Diğer köylerden alınan neticelere göre, insanca zayiat olmayıp 16 ev, 2 ahır tamamen, 22 ev, 5 ahır kısmen yıkılmış-, tır.
Eskişehirde yapılan evler
Eskişehir’de seylâp felâketzedeleri için yapılmakta olan 512 evden 42 adedi ikmal edilerek evvelki gün kur’a ile müstehaklarına tevzi edilmiştir. Geriye kalan 470 ev de peyderpey ikmal edilerek kasım sonuna kadar tamamen dağıtılacaktır.
Vatandaş sandık başına
Yeni Asır'da Şevket Bilgin, -Vatandaş Sândık Başına Vazifeni Yapmaya Koş. adlı ya zısında, belediyelerde ilk delil demokratik usullerle seçim yapılacağını, belediye se çimlerinin bize çok şeylçr va adeden bir seçim olduğunu.
Dsasen, kiralık romanlar veren genç kitapçı onun kültür rehberliğini üzerine alarak Fatma’ya gecesi beş kuruştan güzel kitaplar vermektedir.
Herşey bu kitapların içindedir. Arkadaşlarına sorulmı-yacak suallerin cevapları bile... Geceleri, el ayak ortalıktan çekildikten sonra beş numara lâmbanın fitilini biraz kısarak yatağına uzanır. Evin elektriği yoktur. Babası her zammı söyler. (Hanım, şu eve elektrik alalım..) der. Ama ne çıkar? Yarı karanlıkta kitap daha güzel okunur ve kitabın anlattıkları insanın gözü önünde dalıa çabuk canlanır. Tıpkı, karanlık sinemada bir filmin görünüşü gibi..
Yanında yatan küçük kız kardeşini biraz duba öteye iter. Lâmba başur-undadır. Çocukluğunun saflığını bulandıran bu sahte hayal âleminde kendi kendine beslenen ilk gü-ıır.luı tomurcukları filizlenir. İçte:! içe ürpertiler duyarak erk derle konuşmasını, unları tali k etmenin yollarını ve
| öpüşmesini öğrenir. Anasından aldığı sıkılganlıkla okuduğu satırların açık saçık havası, lcörp.ı zihninde, iffetini zeılelj-yerek, çatışır.
Genç kız, kitabını yastığın altı n koyarak dalar. Aldı, tanıdığı ve konuştuğu ilk yabancı erkeğe; bu kitabı eline tu-.
İzmir'de bir işçi ailesinin 24 Temmuzda bir batında dünyaya gelen dört çocukları bugün 43 günlük olmuş bulunuyorlar. Iz-mirde Behçet Uz hnstahanesinde doktor nezaretinde olıııı dört kardeşin sıhhatleri iyidir. Dördüzler 41 günlük iken bu resimde dört kardeşten üçü ağlarken dördüncüsünün mışıl mışıl uyuduğu görülüyor
Sanayi Kanunu
tamamlanıyor
Yeni Sanayi Kanununun hazırlıkları son safhaya girmiş tir. Hazırlanacak olan tasarı Meclisin önümüzdeki devresine yetiştirilecek ve müzakeresine başlanacaktır.
Ayrıca memleketimizdeki işletmelerin adedini tesbit etmek maksadiyle Sanayi Genel Müdürlüğünde hazırlıklar yapılmaktadır.
Haber aldığımıza göre sanayi potansiyelinin yeni baştan tesbiti cihetine gidilmekte ve sanayie lüzumlu ham madde, işçilik, tesisat, vesair problemlerle bunların finansmanlarının mevzularını sabit bir politikaya bağlamak yolunda çalışılmaktadır.
Bu arada sanayiin mevzuat muvacehesindeki problem-
Yeşilkurt mücadelesi sona erdi
Adana, 3 (a.a.) — Bu yıl Çukurova Damuklarına ârız olan j yeşilkurt haşeresinin tahribatı ( ziraat mücadele teşkilâtının; programlı mücadelesi sonunda asgari hadde indirilmiştir. Kurt tahribatının kat'î olarak sona erdiği şu günlerde yetkili uzmanlar tarafından bizzat tarlalarda yapılan tesbît ve tet-Kikler sonunda zarar miktarının yüzde 13.6 olduğu tesbit edilmiştir.
Istanbulda Ayşe Sultan korusu yandı
İstanbul, 3 (Hususî) — Bu sabah saat 11 i 7 geçe Küçük-bebek'te Ayşe Sultan korusun c’a çıkan yangın neticesinde iki hektar fundalık tamamen yanmıştır.
Yangımn Fettah ve -Hayri isminde iki şahsın koruda ateş yakmaları yüzünden çıktığı anlaşılmıştır.
SİLÂHLI
SOYGUNCU
Gölbaşında bir benzinci dükkânından tehditle
leıi iç ve dış piyasalar karşısın daki durumu üzerinde bilhassa durulan mevzulardır.
Şimdiye kadar alınan malûmata göre memleketimizde irili ufaklı 29 bini mütecaviz sanayi mtiesscsesi mevcut bulunduğu anlaşılmaktadır.
para alanlar yakalandılar
Dün gece Gölbaşı bucağındaki benzin deposuna gelen bir kaç mütecaviz silâhla teh-
did etmek suretiyle kasadaki bütün paralan alıp kaçmışlar dır. Jandarmanın ısrarlı takibi
neticesinde mütecavizler kısa
bir zaman içinde
yakalanmış-
lardır. Yaptığımız tahkikata
göre hâdise şöyle cereyan etmiştir. Gece saat 20.30 şuala-
rında bir taksi benzin deposu önünde durmuş ve içinden u-zun boylu genç bir şahıs çıka vak elindeki tabanca ile depo snbibinin oğlunu durdurmuş
ve .kıpırdama vururum» diye, tehd’d ederek, para istemiştir. 15 yaslarında olan dükkân sahibinin oğlu korku şaikiyle, kasada bulunan 800 İ rayı mec iıul sahısa teslim etmiştir. Jan darma tarafından başlanan soruşturma sonunda, ganster mu kallidinin ismet Demir adında birisi olduğu anlaşılmıştır. İsmetle arkadaşları yakalanmış, adi yeve verilmişlerdir.
BİZE GELEN MEKTUPLAR
Susuzluk derdi
Gazetemize her gün, susuzluktan yanmış vatandaşların feryat ve şikâyetnameleri geliyor. Maalesef, yazın bütün AnkaralIlar bu derdi, semtlerinin mevkiine göre, az çok çekiyorlar. Dün de Çınçın bağlarında oturan Yusuf Erdem’den ayni mevzuda bir mektup aldık. Yusuf'Erdem ezcümle diyor ki:
• Çınçın bağlarında oturan işçi halkın acınaklı durumunu görüp de müteessir olmamak elde değildir. Su verilmiş olduğu halde halk susuzluktan kırılıyor- Kadın, kız, çoluk çocuk, su alacağım diye gece yarıları çeşme başında nöbet bekliyorlar. Nihayet gece yarısından sonra su geliyor. Fakat ancak yarını saat akıyor. Bu suyu paylaşmak için de pek hazin, bazan vahim kavgalar cereyan ediyor. Beş yüz hane, parmak kadar akan bir suyu paylaşmaya kalkarsa, elbette kavga gürültü olur. Asfalt üzerinde bulunan tek çeşme, âdeta slis gibi kalıyor. Belediyenin insafa gelerek bu derde biran evvel çare bulması lâzım-
Yusuf Erdem ayni semtin elektrik derdine de temas ederek diyoı- ki:
• Bu semt halkı ışığa ka- ; vuşmak için çok uğraştı ve ' nihayet muvaffak da oldu. • Fakat hattı dere boyundan I geçirdiler. Bu suretle, beş J yüz metre açıkta bulunan ‘ evler ışıktan faydalananla- ! dılar. Bu nasıl şebeke, na- î sil plân?. î
AÇIK MUHABERE: ’
Hakkı Hilâlcı - Zonguldak ( Alâka çekici yazınız, se- • çim propagandasının kanu- « nen kesilmesi lâzım gelen • bir zamanda gazetemize va- ( sil olduğu için neşredeme- ( dik. Seçimden sonra neşrin- « de de fayda bulmadık. Özür J dileriz. J
Salih Işıl - Kırıkkale: (
Yazınızı aldık. Neşrine im ! kân bulamadık. Daha umu- ( mî mahiyette fikirleriniz ; varsa, onların neşri belki ; mümkün olacaktır.
Hakkı Ercan - Bâlâ: !
«Köylümüzün ziraat du- ' ıumu. mevzulu yazınız, ilgi- 2 li muharririmiz tarafından ; tetkik edilmektedir. ;
İhsan Üstündağ - Mazgirt:, Yazılarınızı inceliyoruz. ! Ancak muhteva itibariyle ne i mahiyette olduklarını şimdi- ■ den anlayamadığımız için ; neşredilip edilmiyeceği hak- ; kında peşinen bir şey söyle- ; mek mümkün değildir. Bek- ;
tuşturan kitapçıya doğru kayar. Onu düşünür. Uzun boylu, esmer bir adamdır. Düşük o-ınuzitı ve göğsü içerlektir. Haftadan haftaya truş olur ve ilişlerini hiç ovmaz. Fatma'nın da zaten neden onu düşünüp ile başkasını düşünmediğine aklı ermez.
Eski aldığı kitabı geri verirken yüzüne bakmağa çalışır. Adam onun defterdeki adını çabucak bııhır. O kadar müşteri arasında bir İsmi bu derece kolaylıkla bulmakda gerçekten hünerdir. Defterde eski kitabın adını çizer ve altımı, tarihi İle birlikte yeni alman kitabın adını yazar.
Fatma, işlemeli mendilinin arasında sakladığı bozukluk parayı adamın eline vermez. Daima camekânın üstüne bırakır. Bazan da bütün bir lira-cığı olursa - kİ, bu her vakit olmaz. - adamın parayı bozmasını ve üstünü geri vermesini bekler. Amma muamele gene camekânın üstünde cereyan eder. Topıı topu, o ılıı sııdnn
şeyler üzerinde, üç beş kellnıe-clk konuşurlar. Ama sanki pek önemli ve pek hayati blrşey konuşmuşlar gibi; her kelime, Fatma’nın hafızasında kaybolmadan ‘kalır.
— Bitirdiniz mi?
— Bitirdim.
— Alâ. Çok çabuk okuyor sunuz!
Fatmayı birdenbire bir u-tanç ve bir hüzün kaplar. Yüzü pembeleşir. Çünkü, meseleyi bir yoksulluk .meselesi olarak görür. Fazla parası olsaydı o kitabı bît rmek için acele etmiyecekti. Yahut, okuduktan sonra hemen geri getirmiyecekti. Kitabın kirası hiç olmazsa, kitap o kunduğu halde birkaç eün boş yere işliyebilirdi. Kibarlık böyledir. Bak, bunu akıl etmemişti. Ayıp oldu.
116 sahifelik ufak bir romanı bir haftada getirince, bu sefer kitapçı alındığı tarihe bakarak :
— Hayret, der, bıınıı çok yavaş okudunuz.
— Dört gün önce b tirmiş-tim, diye cevap verir. Yolum buraya düşmediği için getiremedim.
Adam gülümser. Çünkü kızın aynı caddeden günde iki kere Sirkeciye inip çıktığını görmüştür. Hiylesini anlarsa da anlamamazlıktan gelir.Bu daha münasip. Kalın kaşlarını yukarı kaldırarak:
— Şimdi hangisini okuyacaksınız? diye sorar.
— Bilmem ki...
— Hüseyin Rahmi Beyi hiç okudunuz mu?
— Hayır.
— Onu mutlaka okumalısını?. Bizim en büyük roman cılanmızdandır. Öyleyse size onun b’r eserini vereyim!
Rafların arasından çok o-kunmaktan yıpranmış, siyah mukavva c İtli bir kitap çıkartır. Kıza bir hürmet olsun diye üstünü dirseği ile siler, tozunu alır.
Fatma, sırf «O verdi, diye kitabın adına bile bakmaz-B’r de teşekkür eder. Üstadımız bu romanın baz.ı .yerler. nde pek realisttir. lçtiınuî
yaralardan birisini daha neşteriyle yarmış ve içinden çıkan irini olduğu gibi göstermiştir. Ne çare ki, bir romanı herkes kendi meşrebine göre okur. Kimi, tekniğini kuvvetlendirmek için; kimi ben bu kitabı okudum diye övünmek iç:n; kimi, hoşça vakit geçirmek için; kimi de sevda entrikalarını öğrenmek için okur.
Fatma daha-başlangıçtan iti baren, alışmadığı sert bir ha vaya çıplak çıkmış gibi irkilir,- Üstad, 'bücür kalemlerin aks'ne; dokunduğu vere sert darbeler indirmekte ve derin lige gitmektedir. Amma kızın duyduğu merak utanma duygusunu tahrip eder, kitabı üstüste iki defa okur. Ce haletin:n son mukavemet noktaları tuzla buz olur ve adına delikanlılık titremeleri denilen saldırganın hücumuna teslim olur. Ölür ve yeniden dirilir. Kısır bir anlayış onu sakat istikametlere sü-
Daha ertesi sabah, tam işe gidecekken baş yastığının al-
C.H.P. ye hâkim olan zihniyet
ve Kore mes'elesi üzerinde düşünceler
- n -

Halk Partisinin Müdafaai Hu kuk Cemiyetini, zihniyet kaynağı olarak kullandığına bir evvelki yazımızda temas edilmişti. Halbuki Halk Partisinin öyle bir iddiada bulunmaya asla hakkı yoktur. Çünkü Müdafaai Hukuk Cemiyeti sadece siyasî bir parti değildir. O doğrudan doğruya bütün milleti İçersine almış ve (vatan müdafaası) gayesi etrafında taazzuv etmiş milli bir teşekkül idi. Binaenaleyh bu memleketin mukadderatı ve müdafaası ile alâkadar her vatandaş bu cemiyetin tabiî bir aza-
Nitekim Büyük Millet Meclisi teşekkül edip faaliyetler, siyasi bir mahiyet alınca tabiî olarak meclisde siyasî bölünmeler başlamış ve inci grup namı altında siyasi bir parti teşekkül etmişti. Bu grubu bugünkü Demokratik varlığın bir başlangıcı ve temeli olarak kabul etmek mümkündür.
Müdafaayı hukuk cemiyetinde bütün vatandaşların payları ve emekleri vardır- Binaenaleyh o teşekkülü inhisar altına almaya ve onu hususi maksatlarla istismar etmeğe çalışmak bu memleketin en temiz ve asil bir tarih safhasına karşı bir hürmetsizlik, daha açık söyleyelim, bir tecavüzdür.
Bu tahriklerin şumulü mah--dud ve yalnız Kore’ye göndı rilen kuvvete münhasırdır. Ft kat asıl feci olan bu gibi tal Tiklerin, Halk Partisinin devli adamları safında mühim meı kiler işgal etmiş olan ve hale de partinin Genel Sekreteri bı lunan Bay Kasım Gülek tarı fından başka şekillerde ve vt tan müdafaa kudreti aleyhir müteveccih bir mahiyette yt pılmasıdır. Bay Kasım Güle belediye seçimleri münasebeti} le verdiği nutuklarda şöyle söj temektedir: (Ben Kore'ye gll tim atom bombasının tahribat nı gördüm bu bombanın tesirli den kurtulanlar bite sakat ka mışlardır. En doğru yol hart karışmamaktır.)
Sözlerin ve fiillerin söyler diği ve yapıldığı zamana v vaziyete göre kıymetlendi^ malûmdur. Kasım GUlek'in b sözleri normal zamanlarda v vaziyetlerde söylenmiş olsa id bir mütalâa ve kanaat çerçevı si dışına çıkmazdı. Fakat bt tün dünyanın endişe içerisinde memleketimizin de tehlike kaı şısında bulunduğu bir sırad söylenen bu sözlerin tesir v kıymetleri elbette değişecekti! ve bu tahrik mahiyetini alacak tır. Bu suretle bir tahrik suç tahaddüs etmiş olacaktır. (x Bu suçun bugünkü cezası ne o lursa olsun muharebe esnasın daki cezası idamdır. Tstiklâ Harbinde bu suçla itham edileı bir kaç subayın idam edildiğin Halk Partisi Şefi olan Sayın t nönil de hatırlar.
tından kitap kaybolur. Fatma aranır. Evdekilere sorma ğa da çekinir. Şiltenin altını, yatağın içini, çamaşır sandığım boş yerç karıştırır. Bulamaz. Bütün gün bu hâdiseyi kurcalar durur. Babasının eline geçmiş olmasın diye korkudan aklı çıkar. Neşesi adamakıllı kaçmış ve yüreğini derin bir huzursuzluk kaplamıştır.
Ama hemen o gece hırsızı suçüstünde yakalar. Bu da, kızın ne kadar kurnaz olduğunu gösterir.
Fatma yattığı yerde, bitişik. odada bir somye gıcırtısı duyar ve pirelenir. Orta okulun birinci sınıfına giden er kek kardeşi geceleri ders çalışmaz, başını yastığa koyar koymaz da horuldamağa başlar. Gündüzleri ise sokak ortasında aıkadaşlariyle bir İlkte futbol oynar. İstikbaldeki yaman forvetlerimizden biri de o dur. Ulu orta çektiği şutlar yüzünden bir kaç evin alt kat pencerelerine cam yerine kontrplâk, mukavva veya teneke konmuştur. Baba, hiç bir şeye aldırmaz ve herşeyj oluruna bira kır. «Küçükken ben de böy-leydim..» der çıkar işin içinden. İşte bu bakımdan oğlan pestil gibi yatar ve hiç kı-1 pııdamaz. Somyanın da, pek haklı olarak, gıcırdamaması ‘ lâzımdır. ,
(Sonu var)
Gl. İsmail BERKOK (Kayseri Milletvekili
Tren vagonlarına bazı yazıların yazılması, memleketin bazı yerlerine havadan beyannameler atılması ve bunları Halk Partisi gazetelerinin gurur verici bir hâdise olarak tasvir et. meleri de bu hareketlere ilâve edilecek olursa yukarda kısaca arzettlğimlz zihniyetin tam tatbikini göstermiş oluruz.
Bundan başka Halk Partisi, propagandasına verdiği bu mahiyette biterek veya bilmeyerek (Barış sever cemiyetinin) daha doğrusu komünistlerin tahrlkât ve harekâtına iştirak etmiş oluyorlar.
Bütün bunlardan anlaşılıyor ki Halk Partisi mensupları (Maksadı elde etmek için her vasıta makbuldür) mealindeki makyavelik prensibini kendilerine şiar edinmişlerdir.
Bu hareket tarzı ite Halk Partisinin elde etmek İstediği maksat nedir?
Bu apaçıktır. Memleketin havasını bulandırmak; hâdiseler çıkarmak, ondan sonra da bu hâdiseleri (Ben demedim mi? bu millet demokrasi isteniyor, ve hazmedemiyor, çünkü tamamen yetişmiş değildir. Daha bir müddet bu milletin şeflik sistemi ite idare edilmesi zaruridir)
(Sonu 4 üncü sayfada)
CEMİYETTE
SİNEMALAR :
BÜYÜK SİNEMA
1. Manon
2. Tulsa Seanslar :
14 - 16.20 - 17 - 21,30

ULUS SİNEMASI
1. Unutulan Yıllar Grer Garson
2 Ayrılmıyalım Erol Flyn Seanslar :
13.45 - 16.20 - 17.45 - 21.45

CEBECİ SİNEMASI
1. Cennet Pensi
2. Ali Babanın Rüyası Seanslar :
14 - 15.45 - 17.30 - 19.15 20.30 - 22.15

ANKARA SİNEMASI
1. Lizbon Mataharisi '
2. Cennet Kuşu (Türkçe)
Seanslar :
14 - 15.40 - 17.30 - 19.20 - 21

YENİ SİNEMA
1. Yıllardan Sonra
Oynayanlar ; Van Johnson June Allsyon
2. Dalaverecilere Şantaj Oynıyanlar : John Payne
Pan dur ye - Joan Caulfield Seanslar :
14 - 16.15 - 18.30 - 21

PARK SİNEMASI
1. Aşk Ölmez (Türkçe) Seanslar :
14 - 16.15 - 18.30 - 21 Her gün 12.15 de ucuz matine
Eşini Kaybeden Kuş

SUS SİNEMASINDA
1. Sevmek Hakkı
2. Esir Kız (Türkçe) Seanslar :
14 - 16.15 - 18.21

SÜMER SİNEMASI
1- Kovboy Kanunu
2. Haydut Avı Seanslar :
13 - 14.15 - 15.30 - 16.45
18 - 20.30
NÖBETÇİ ECZAHANELER
Ismetpaşa - Nümune - Çankaya
— TAKVİM —
4 Eylül 1950 — Pazartesi Hicrî 1369 — Zilkade 21
Rumi 1366 — Ağustos 22
Vasati Ezani
Sabah 5.10 10.51
öftle 12.13 5.35
ikindi 15.52 9.14
Aksam 18.38 12.00
Yatsı 20.15 1.35
tnısak 3.45 9.08

*

Kağıt paraların
meraklı hikâyesi
PARA
daki bir bankanın veznedarı tarafından sahteliği ortaya
Amerika’nın Pasifik filosunu besleyen ana gemilerden bir ki smı
Ingiltere bankasının bir müzesinde saklanan par alarm başından geçenler EVLİLİĞE SEBEB OLAN BİR dakl bir bankanın veznedarı nın en esrarengiz paralarından
RadyoTelgr
DışPolitika
Sulh havası
esiyor
n, iki gün ile Amcri-illctine hitap ederek, durum ve hususiyle Kore meselesi hakkında izahat verdi. Başkan, Kore’de ancak sulhu sağlamak için çnrpışıldı-ğmı, Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin başka hiç bir niyet ve maksatları olmadığım bir kere daha belirtti.
Nutkun en mühim no kıınantımızca şunlardır:
Evvelâ, Trııman ısrar sözü üzerinde durmuştur. Başkana göre, Kore harbi sulhii tesis etmek için açılmış bir «Sulh Harbidir, vc bu da, Birleşmiş milletlere olan itimadın tabiî bir neticesidir.
Başkan demek istemiştir ki, bundan böyle dünyanın hangi noktasında olursa olsun, bir tecavüz halinde, Amerikan kuv vetleri, Birleşmiş Milletlerin emrinde, mütecavizi tenkil ve sulhu tesis için hazırdır. Lâkin bu, hiç bir zaman mânasını taşımıyacaktır.
Amerika Başkanının savaşlarına doğrudan doğruy temas eden sözleri de bu fikrin mantıkî bir neticesidir. Yâni Kore, bir dünya savaşma sebep olmıyacaktır. Şu şartla ki, diğer memleketler, başta komünist Çin olmak üzere, bu işe müdahale etmesinler. Amerika, bu beyanatla, komünist Çin tehlikesine cevap vermektedir. Fakat bu cevap, bir meydan okuma tarzında değil, bir taviz verme suretiyle olmuş, zira. Başkan, demecinde «Formoza'nın istikbali, sadece Amerika veya diğer her hangi bir devletin tek taraflı olarak vereceği bir kararla değil, milletlerarası bir kararla taayyün edecektir.» derken, komünist Çinin de, gerekirse bu meselede rey sahibi olabileceğim ihsas etmiştir.
Bu, Formoza meselesinde Truman'ın General Mac Mar-thur’c karşı galebesini belirttiği gibi, sulh yolunda akıllıca atılmış bir adımın da ifadesidir.
Truman, bundan başka, Çin halkının Kore harbine katılmak için kışkırtılmaması lüzumu üzerinde de durmuştur ki, bu sözlerin hedefi de, açıkça anlaşıldığı gibi, Moskovadır.
Amerika Başkanı, Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Korede mühim başarılar sağladıkları bir sırada vermiş olduğu bu demeçle, devlet ve hükümet reisliği hayatının en mühim ve cn başarılı hareketini yapar vc belki tarihe geçecek bir «Efendilik» gösterirken ayni zamanda dahildeki Rakiplerini de ezebilecek bir duruma girmiştir. Zira, hatırlarda olduğu gibi, Kore savaşlarının bidayetinden beri bu muhasamatın asla bir harp olmadığını, bir tenkil hareketinden ibaret bulunduğunu müteaddit defalar tekrar eden Başkan Truman’a karşı Cumhuriyetçi rakipleri şiddetli bir kampanya açmışlardır. Bunların bir kısmı Atom bombası kullanmak, diğerleri de «Önleyici bir harp» açmak teklifinde bulunmuştur. Başkan, son nutkunda, bütün bu tekliflerin nc kadar çocukça olduğunu vc bunlara başvurmak ihtiyatsızlığının asla gösterilemiycceğl-ni de söyliyerek önemli bir seçim şansı kazanmıştır. Zira, Kore Savaşı, Amerikanın Uzak Doğudaki itibarını kırmadan biter, yahut durur veya durdurulabilirse, bu, Birleşmiş Milletlerin zaferini mühürleyeceği gibi Başkanın, pek yakın olan gelecek seçimlerdeki şansını da garantiliyecektir.
Başkan Truman’ın bu şansına, Güvenlik Konseyini her şeye rağmen, terketmemek suretiyle Kuşlar da yardım ediyor gibidirler. Filhakika, Sovyet Rusya, Amerika başkanlığında bir Cumhuriyetçiden ziyade bir Demokratı görmeği müreccah addeder- Bundan baş ka, Amerikan umumi efkârının da Sovyet Rusya'dan külliyeli ümidi kesilmemiş olur.
Başkan Truman’ın son nutku vc son hâdiselerin ışığında, biraz cesaretli bir fikirle denebilir ki, Kore harbini durdurmak için sebep ve imkânlar çoğalmıştır.
Mücahit TOPALAK
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbuacılık T.A.O. adına Başmuharrir
Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Fatin Fuad
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara (
Amerikanın Uzak Doğu siyaseti
Nüfus işlerine dair!
izim eskiden beri eksik olan taraflarımızdan birisi de «Nüfus» içlerimizdir. Evlenecek olsak bir tiirlü, çocu-ız olsa başka tiirlü... sıkıntı çeker, git golden canımız
değişiklik olmıyacak
Kore harbinden sonra Formoza müdafaası tamamen terkedilecek
Brazzaville radyosu, 3 (Ba-ı Yayın) — Almerikan Dış-bakanlıgı yetkili şahsiyetleri Büyük Okyanustaki Amerikan silâhlı kuvvetleri hakkında a-çıklaımalarda bulunmuşlaıthr. Bu şaJısiyetlcr, Koro savaşı kazanıldıktan sonra da Büyük Okyanus üslerinde bulunan A-merikan kuvvetlerinin muhafaza edileceğini ve patlak verebilecek herhangi bir yeni komünist saldırganlığına karşı cephe almak üzere savaşa ha-
zır bir halde Itıftulacaklarmı bildirmişlerdir. Yâlnız dış siyaset mülAhnzâlariyle Kore savaşının bitmesinden sonra Formoza sulırmdıki Amerikan 7 ncı filosu gjta almaç ı.ctır. Mamafih Formozıyu en yakm Amerikan •üslerinde yeter derecede kuvvetli ÎAmerilran deniz, kara ve hava kuvvetleri bııîun-dımılavaktır. Öu kuvvetler, Formoza’nın Jıerha'ngi bir şekilde korunma.ı icab dince derhal harekete geçeceklerdir.
Komünist
Çine teminat
Fransanın
Koreye
yardıma
oraya kaydolmuş bulunan meselâ Ahmet ccfndi, Siirdde azife görmektedir ve on beş yaşında bu mahalleyi terket-nıiştir. Bu sebeple, çocuğu olduğu zaman nüfus kâğıdı almak için müracaat etliği, Siirddeki nüfus memuru evvelemirde «Camcı Ali- mahallesinden sormak mecburiyetindedir. Ekseriya kayıtlar noksan olduğundan gelen cevapta, çoluk çocuk sahibi zat bekâr gözükür, işler de çatallaşır!... Buna'muvazi ılaı-ak, veraset ilâmı almak için mahkemeye müracaat eden atandaş yirmi sene evvel vefat eden babasının, kayden hâlâ sağ olduğunu görerek üzülür. Hâsılı uğraşır durur. Bundan başka, ikide birde «Filân mahallenin filân numaralı sokağında iken başka yere gittiğinden ndresi meçhul bulunan filâna» diye çıkan ilânlarla, beyhude yere bir vatandaşı arar, du-
Halbuki, dedelerimiz, biitiin bu mahzurları gözönünc alışlar ve nüfus kanununa bir madde koyarak her vatandaşı, üç aydan fazla ikamet ettiği yere, nüfus kütüğünü nakletmekle mükellef tutmuşlardır. Bu maddenin emrettiği şey getirildiği takdirde bugün polis teşkilâtının 1701 nıı-gereğince muazzam gayretler sarfederek mey-eğe çalıştığı tetkiki hüviyet arşivlerine lüzum racak, herkes bulunduğu yere kayıtlı olduğundan, «Ka-■anıyor» kelimesi ortadan kalkacak, ölmüşler sağ, evli-kâr gözükmiyeceklerdir.
Bu vaziyete göre, emniyet teşkilâtı nüfus idareleriyle işbirliği yapacak ve yalnız şehirde misafir olarak bulunanlarla meşgul olacaklarından, asayiş işleriyle uğraşmağa kâfi vakit bulacaklardır.
Düşündüğümüze göre, Nüfus Kanununun bu husustaki ine karar verildiği takdirde bııgiin yaka rü formaliteden kurtulacak, dünyanın her tarafındaki insanlar gibi rahat, huzur yüzii göreceğiz!
Hikmet YAZICIOGLU
'.Keşmirde durum yine karışmak üzere

İki hasım tarafından Azad’da şiddetle çarpışmakta oldukları bildiriliyor Paris. 3 a.a. (Afp) — Hlnrt *............. ‘
radyosunun bildirdiğine göı-c, Srinagar'dan alınan haberler, Keşmir'de Azad’da Pakistan kıtalarının desteklediği Gulam Abbas taraftarları ile Azad’ın eski Başkanı Serdar Mahmut
İbrahim’in kıtaları arasında çarpışmalar olduğunu bildirmektedir.
Hint radyosunun ilâve ettiği ae göre Azad’ın birçok yerlerinde iktidar Serdar İbra-himi’n eline geçmiştir.
Formoza hakkında Nehru aracılık etmiş Nevyork, a.a. — Walt Street Journal’ın Vaşington muhabirine göre Dışişleri Bakanlığı Pandit Nehru vasıtasiyle Birleşik Amerika'nın Formoza'yı işgal etmiyeceğine ve bu adada askerî üsler kuımııyacağına dair komünist Çin’te 'teminat vermiştir.
Muhabir, Beyaz Sarayın Mac Aı'thur’den Formoza lıakkın-daiki mesajını iptal etmesi talebinde bulunmasının sebebini burada aramktadır.
Muhabir, şöyle demektedir:
Birleşik Amerika'nın Formoza siyaseti bu adayı Birleşmiş Milletlerin himayesine vermek gibi bir gaye gülmektedir. Bh gayenin tahakkuk ettirilebilmesi için de Birleşik Amerika iki merhalede hareket etmeyi düşünmektedir.
Buna göre ilk merhalede a-danın Birleşmiş Milletlerin mu vakkat vesayetine tâbi bulunması istenecektir. Bu takdirde Formoza’ya karşı Amerikan tecavüzü iddiaları kendiliğinden çürüyecektir. Bununla beraber Birleşmiş Milletler For-moza'nın gdleceğl meselesiyle alâkadar olmaktan çekinecek olurlarsa Birleşik Afmerika bu işin hal'li İçin Kore ihtilâfının neticelenmesini befkifyecek ve bıı arada Birleşmiş Milletlerde ikilik hasıl olmamasına dikkat edecektir. Her ne olursa olsun Birleşik Amerika Formoza'nın kolay bir yem olmasına ve komünist Çinlilerin eline düşmesine engel o'lmpya çalışacaktır.
Fransız birliği Koreye hareket etmek üzere
Londra radyosu, 1 (Basın Yayın» — Fransa Başbakanı Pleven diin Stî'âsbouıg'da bir demeç vermiş ve Birleşmiş Milletler enirine tahsis edilen Fransız taburunun pek yakında hareket edeceğini söylemiştir.
Başbakan Pleven bu demeci sırasında, Fransa'da askerlik hizmotinin bir yıldan bir buçuk yıla çıkarılacağını da bildirmiştir.
SÖzlcüino flzv.pn eden Başbakan, Avrupa'nın savunmasına temasla Fransa'nın hazarda Avrupa 'savunması için 20 lüme.ı ayılacağını, Fransız hava kuvvetlerinin arttırılacağını ' bildirmiştir? Batı Alhıan-ya’nın güvenliği mcscl?sind?n de bahseden Fransa Başbakanı şunları söylemiştir:
Serbest Fıkra
Fransa askerî kuvvetini artırdı
Paı-is, 3 a.u. - Muhafazakâr le Monde gazetesine göre dün fî.ra^bourg'da Başbakan Pleven tarafından bildirildiği II-zerj Fransa'da askerlik htome-ti 12 avdan 18 aya yükseltilecek silâh altındaki asker sayısı 327.000 e çıkarılacaktır. Bu sayıya Çin Hindinde savaşan 130.000 erle 100.000 kişi-1 İlk muntazam Fransız ordusu erleri dahil değildir.
•Bu suretle yeni askerlik ka-! | nunıı yürürlüğe gindiğl vakit. ı Fransız ordusunun mevcudu 550.000 e yükselmiş olacaktır. 1 !
Belçikada askerlik müddeti uzatıldı
Londra radyosu, 4 (Basın Ya yın) — Belçika hükümetti mecburi askerlik hizmdlini bir yıldan iki yıla çıkarmağa karar vermiştir. Belçika Savunma Bakanı dün bu hususta bir demeç vermiş ve bundan böyle askerlik çağının yirmi yaşında değil, 19 yaşında başlayacağım bildirmiştir. Bundan başka askerliğini bitirip terhis edilmiş bulunanlar yeniden dört aylık bir eğitim dönemi için tekrar askere çağırılacaklardır.
“Doğu Almanya'daki polİB kııvvöblerlnin büyük ölçüde artırılması Fransa’yı federal Alının polis kuvvetlerinin takviyesi meselesiyle karşı karşıya bırakmıştır. Alınan güvenliğini ilgilendiren ıherşoy hiç şüphesiz ki Fransa’nın güvenliğini de ilgilendirmektedir.
Yugoslav - Yunan münasebetleri gelişiyor
Londra radyosu, (İhısın Yayın) — İngiliz Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ernest Da-vis dün Viyana’da bir basın toplantısı yapmış, Belgrad ve Atina’daki görüşmelerinden son derece memnun kaklığını bildirmiştir. Davfs, Yugoslavya ile Yunanistan arasında mevcut görüş ayrılıklarının pek yakında bir hal şekline bağlanacağını ümit elliğini söylemiş ve kendisinin şahsan bu hususta no Yugoslav ve ne do Yunan hükümetine herîıangi bir teklifts bulunmadığım bildir-niştir.
Gümrük ve Tekel Bakanı Fethiyede
Fethiye. 3 (a.a.) — Gümrük ve Tekel Bakanı Nuri Özsan, yanında Milletvekili Yavıız Başçı* ve vali nıuav ni Nafi Akınay olduğu halde dün ilçemize gelmiş, tezahüratla karşılanmıştır.
Bakan bugün, diğer ilçelere uğramak üzere ilçemizden ay-
Silâh sahibine düşmandır!


nın en esrarengiz paralarından biri olarak kalmıştır. İngiltere
Sayfa: 4

Yazan : Zulıurî .IŞMAN
Tefrika
No: 6
Hazine Ağası padişahın ayaklarına kapandı: afet!
vezirimi olduğunu
s^vlemek istij Dilediğin
gibi hâzineme tasarruf edebilirsin.
Sonra arkaya döndü:
— Ağa, buraya gel..
Diye seslendi. Hazine ağası perişan bir halde geldi, daha ne olacağı belli değildi. Fakat padişahın sesi tatlılaşmıştı:
— Kalemini al.. İşbu kaydı, Lalam İbrahim Paşanın hazîneye borçlu göründüğü kaydı kendi elinle sik. göreyim.
Hazine Ağası hayretler içinde kalmıştı. Zaten kalem elinde idi. Bu defa kalem yere düş tü. Titriyordu.
— Sana söylediğimi yap,
Biraz kendini toplayan hazine ağası tereddüt etti:
— Şevketlu Hünkârım.. Ben kuiun buna muktedir değildir. Affet.
— Ne?.. Neden?
— Şevketlû.. Bu kulun hâzineden alınan borcun kaydını nice siler?
— Ya o hâzinenin sahibi
— Şevketlû...
Hazine ağası ağlıyordu. Bunu yapamazdı. Yapamıyacaktı.
— Şevketlû.. bu kulunu öldür, fakat hâzineden kayıt sildirme...
Padişah hiddetli görünüyordu: e
— Bre Ağa, sanaTsil diyo-
Bu defa hazine ağası hüküm darın ayaklarına kapandı.
— Benim Şevketlû Hünkârım.; diye inliyordu. Benim .Şevketlû Hünkârım. Bu akılsız başımı ayaklarınla ez.. Fakat bana...
— Bre Ağa.. Sana sil diyorum!.
Hazine Ağası ayağa kalktı. Elleri titriyordu. Deftere yak-,
laştı. İbrahim Paşanın borçlu hanesini buldu. Kalemi oraya dayadı.. sortra.. birdenbire yere çöküverdi.
Padişahın da asabı bozulmuştu. Hazine Ağasının, millet parasını bu kadar büyük bir asabiyetle muhafazaya gayret etmesi karşısında o da
Sultan Ahmet bir şırdı. Durdu, düşündü.
Bu defa kalemi kendi eline aldı ve o kaydı sildi, sonra İbrahim Paşanın borç senedini paşaya uzattı: (1)
— Benim vezirim... Hâzinem şenindir. Dilediğin gibi onu tasarruf edebilirsin... Yürü, var işlerini gör...
(Devamı var)
C.H.P. ye hâkim
(Başı 2 nci sayfada) şeklindeki zihniyetlerinin bir müeyyidesi olarak kullanmak ve iktidarı ele geçirmektir.
Bir parti iktidarı terkedebl-llr. Demokratik rejimlerde gayet tabii bulmak lâzımdır. Binaenaleyh Demokrat Partinin
de iktidarı kaybetmesi ve bu iktidarın başka bir partiye geç-1 nıcsi mümkündür. Fakat bu I millet, iktidarı bugünkü hüviye- j tini ve zihniyetini muhafaza e-decek olan Halk Partisine asla '
vermeyecektir. Çünkü Halk j Partisi bir tahakküm zihniyeti ile malûldür; çünkü Halk Partisi milleti tanımamaktadır; binaenaleyh bu partinin tatbik etmek istediği zihniyet milletin bünyesine ve hüviyetine asla mutabık değildir. Çünkü Türk Milleti yaşamak ve yükselmek azmindedir. Yaşayacak ve yükselecektir. Halk Partisi zihniyeti ise milletin bu azmini inkâr etmekte ve yükselme enerjisini frenlemektedir. Türk Milleti put pcresliğl kabul etmiyor, o hür yaşamak, kendine dayanmak ve kendisine dayana- ı rak yükselmek istiyor. * I
Halk Partisinin neşriyatında
olan zihniyet
garip bazı tezadlar göze çarpmaktadır. Meselâ bu partinin bazı mütefekkir ve muharrirle-
ri tehlike karşısında en büyük kuvvet kaynağının millî birlik olduğundan bahsediyorlar. Bu çok doğru bir hükümdür. Fakat partinin fiilî olan hareket tarzı - yukarda tebarüz ettirildiği veçhile - tamamen bu hükmün zıddıdır. Şu halde millî
birlikten bahsedilmesini, sami-
mî olmaktan ziyade partinin fiilî hareket tarzlarını kamufle
etmek maksadına hizmet et-
mek istenildiği kanaatına varılması zaruridir.
Biz Müdafaai Hukuk Cemiyetini daima bir birlik timsali olarak yaşatmak ve kullanmalıyız.
Nasıl ki dün millet böyle bir nam altında birleşmiş ve bu birliğin verdiği kudret ve gurur ile şahlanmış ve kendisini kurtarmış ise yarın maruz kalacağı herhangi bir tehlike karşısında da aynı tarzda hareket etmemiz lüzumunu bize hatır-
latmalıdır.
Ankarada
(Başı 1 inci sayfada) rinden itibaren şehrin muhtelif semtlerinde seçimleri takib eden .Zafer, istihbarat ekibi, seçim intihalarını şöylece tes-bit elmiş bulunmaktadır
Samanpazarı, Cebeci, Kurtuluş -sentlerinde Samanpdzarından Kurtuluş semtine kadar olan mıntıka lardaki seçim faaliyeti intizom ve sükün içinde devam etmiştir. Sabahtan öğleye katar bu semtlerdeki iştirak nisbeti kısmen düşük olmuş öğleden sonra yüzde 40 ilâ 50 ye kadar yükselmiştir. Sandıkların kapanmasına takaddüm edt*^ saatte. oyverenlei’in sayışı bir kat daha artmıştır.
Sıhhiye, Kocatepe, Bakanlıklar semtlerinde Bu semtlerde de sandık başları öğleye kadar nisbeten tenha olmuş fakat öğleden son ra seçmenler, gruplar halinde sandık başlarına gelerek oylarını kullanmışlardır. İştirak nisbeti saat 12 ye kadar yüzde 10 ilâ 15 i geçmemiş olduğu halde öğleden sonra bu nis bet, yüzde 50 ye kadar yükselmiştir.
Çankırı caddesi - Atıfbey, Ismetpaşa semtleri
Bu semtlerde de Belediye Mec lisi seçimleri büyük bir alâka ile takip edilmiş ve seçmenler sabahleyin olduğu gibi öğleden sonra da aynı şekilde kalabalık gruplar halinde sandık başlarına gitmişlerdir. Bu semtlerde iştirak nisbeti yüzde 50 yi geçmektedir. e
Ulus, İstasyon, Bahçelievler, Maltepe, Yenişehir semtleri Şehrin en kalabalık semtlerini teşkil eden bu? bölgede de seçim neşe içinde cereyan etmiştir. İştirak nisbeti öğleden sonra yükselmiş, yüzde 50 ye kadar çık-
seçimler
Bayar’la Menderes de oylarını kullandılar 1 Cumhurbaşkanı Sayın Celâl Bayar dün öğleden sonra saat 16.30 da beraberinde Başba-l.an Adnan Menderes olduğu halde Toprak ve İskan Genel I Müdürlüğü binasında bulunan I 20 numaralı sandık başına gel- | miş ve oyunu kullanmıştır.
Başbakan Adnan Menderes'te Güvenevleri semtindeki 3 numaralı sandık başına gide- . rek saat 15 de oyunu kullanmıştır.
Şehrimizdeki seçimlerin en barız hususiyetini, seçim mevzuu ile ilgili hiç bir hâdisenin vuku bulmamış olması teşkil etmiştir. — Seçime iştirak nis-betinin, muhtar seçimlerine kıyasla çok fazla oluşu da na- [ zarı dikkati celbeden ikinci bir hususiyet olmuştur. j
ANKARA’DA
Dün gece yarısından sonra, saat 2 ye kindar gayrî resmî, 1 fakat mevsuk kaynaklarla. D. P. Genel Merkezinden ve mu- ’ kabirlerimizden gelen haberle-re göre durura şeyledir :
Polallı. Keskin ve Ayaşta Demokrat Parti adayları ka- | hir ekseriyetle kazanmışlardır. ■ Kırıkkalede Demokrat Parti 2613, C. II. P. 1473 oy almışlardır. Kalecikte D. P. adayları yüzde 80 den fazla oy almışlardır. Beypazarı, Karaşar, Ankara merkez ve Çankaya ilçelerinde D. P. adayları ka
Fakat iş maalesef böyle ol-ıpadı. Bütün dünya için bilhassa bizim için bir tehlike başlangıcı olmak mahiyet ve istidadını gösteren binaenaleyh birliğimizin daha ziyade sıklaştırılmasını icabettiren Kore hâ-
disesini Halk Partisi bir parti propagandası mevzuu olarak kullanmak yolunu tuttu. Hele muhtar seçimlerine tesadüf et-
mesi dolayısiyle bu
azami istifade etmek İçin faa-
liyetini artırdı.
Halk Partisi bu hâdiseden
istifade etmek için gayet mahl-rane hareket etti. Meselâ bidayette Kore’ye yapılan yardımı kabul eder gibi göründü. Yalnız Hükümetin Meclisten müsa-
ade almadan böyle .bir karar vermesini Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü. Bu vaziyete göre itiraz esasa değil formaliteye inhisar etmekte idi. Bu hareket tarzı ile umumî ka-
naati sarstı ve hatta parçaladı. Bundan sonra da yavaş yavaş tenkidin mahiyetini değiştirdi ve bulandırdı. Ve tenkidi yalnız formaliteye değil esasa da teşmil etti. En nihayet halk arasında (Bak'Halk'Partisi Hükümeti bütün bir dünya harbi müddetince memleketi harbe sokmadığı halde Demokrat Hü-. kümet iş başına geçer geçmez evlâtlarımızı kurbanlık olarak
gâvurlara gönderiyor bu suretle ölenler şehid olmayacaktır) şeklini aldı ve buna ağıza alınmayacak küfürler de ilâve edildi.
Hattâ bazı yerlerde (çocuklarınızı Kore'ye göndermeyiniz,
toplanınız, Hükümete telgraf
Demokrat Parti öğrenildiğine göre, merkez ilçesindeki meclisi seçimlerinde diktan 175 inin şöyledir :
D. P.
C. II. P.
M. P.
C. TL P. yal:
merkezinden Ankara belediye 196 san-
tasnif neticesi 15.081 7.118 2.967
Çubuk ve
Kızıleahamanıda çok farkla seçimi kazanmıştır.
çekiniz) yolunda
tahrikler de
yapıldı;
(x)Bay Kasım Gülek’ln söz-
atom bombası vardır. Binaena-
lerlndeıı (madem ki Iiuslur'dn
atom bombası vardır. Binaenaleyh Kuşlar memleketlinize ta-
arruza kalkarlarsa muharebeyi kabul etmemeliyiz) mânasını çıkarmak mümkündür. Bıı ise ağır eczayı mllstelzlm bir suç-
buneşı uaıçihia sıvayamazlar!.
halli bir iş telâkki etmiş, ve teşkilâtımı gönderdiği bir tamimde, bu hususta biı- parti gayreti güdiilmemesini ve mahallî ihtiyaçları temin edecek kabiliyette olup da Demokrat Partililer çoğunluğunun itimadını kazanmış ve fakat Demokrat Partiye kaydolunmamış kimseler varsa bunlurın dahi desteklenmesini bildirmiştir.
Demokrat I’nrti bu hususta gayet geniş bir anlayış göstermiş. ve çok açık hir kalble hareket etmiştir- Yâni bu tamime göre D.P. li, C.H.P. li, M.P. li, ve Bağımsız diye bir tefrik yapılmamasını, mahallî ihtiyaç lnrı en iyi şekilde görecek kimselerin seçilmesini istemiştir. Buna rağmen Demokratlar işte hu neticeyi alınışlardır.
Eğer Halk Partililer 61 İl’de 12.337 muhtarlık elde etmişler. Bağımsızlar 3171 yer kazanmış Itırsa karışık listeler, 2451 e yükselmişse, bunların çoğunda da Demokrat Partililerin himmeti ve gayreti olduğu muhakkaktır. Çünkü Genel İdare Kurulundan alınan direktif dahilinde hareket edilmiş, ve bir particilik gayreti güdülmeden mahallî ihtiyaçları en iyi şekilde görecek kimseler desteklenmiştir. Bütün bu hakikatler meydanda olduğuna göre, Halk Partisi erkânının memlekette üç ayda halkın itimadını kaybettiğini söyliyebilmek cüretini kendilerinde bulmaları hakikaten gariptir. Garip değil, hattâ ayıptır. Bilmiyoruz, şimdi, mutlak rakamlarla dahi, Demokratların kendilerinden çok ilerde olduklarını görünce, bu âııe kadar bu mevzuda yaptıkları velveleli neşriyattan, kopardıkları gürültüden ve mesnetsiz ve yalan nutuklardan dolayı zerre kııdar hicap duy-mıyacaklar mıdır? Duymazlar, çünkü Adalet Bakanlığı tarafından ilân edilen resmî neticelere rağmen yine birtakım rakam oyunları yaparak, Demok ratların ekalliyette kaldıklarını iddia edecek kadar yine eski huylarına devam edip cibilliyetlerini meydana vurmaktadırlar. Bu rakam oyunları nedir? diyeceksiniz; bu rakam oyunları; bağımsızları ve karışık listeleri de muhalefet telâkki edip bunlarla beraber bir yekûn yapmaktır. Halbuki karışık listelerdeki muhtelif partilere mensup kimselerin nisbetleri henüz malûm değildir. Bağımsızları da tamamiy-le Demokrat Partiye aleyhtar gibi göstermek hakikatleri inkâr etmek demektir. Çünkü bu memlekette bağımsızların daima Demokrat Partiyi tuttuğu artık kimsenin meçhulü olamaz. Halkçılar, geçen milletvekilleri seçimlerinde büyük bağımsız kütlesinin ne tarafa meylettiğini görmediler mi? Şimdi bunları kalkıp nasıl Halk Partisiyle beraber muhalefet safına sokmak insafsızlığını yapabilirler?...
Uzun lâfın kısası : Belediye seçimlerinin neticesi, Türk u-nııımî efkârının hangi tarafa meylettiğini bu defa açıkça gösterecek ve Halkçıların şimdiye kadar, belediye seçimleri üzerinde müessir olmak için, muhtar seçimleri dolayısiyle yaptıkları uydurma neşriyatın hakikî mahiyetini ortaya koyacaktır.
Gece geç vakit aldığımız malûmata göre Demokrat Parti her tarafta kahir bir ekseriyetle ilerdedir. Bakalım bu seçimlerin neticelerini de halk efkârına yanlış aksettirmek için hangi rakam oyunbazlığına baş vuracaklar, güneşi nasıl balçıkla sıvayacaklardır?.
Şimdi bu marifetlerini pek merak ediyoruz!
Mümtaz Faik FENİK
Dünyanın aynası
(Baştarafı 3 üncü sayfada) “görünmeyen banknot” la müzesini biraz daha zenginleştiren bir para daha kazanmış, oddu.
(Gaızebte de LauSsanne)"dan N. N. Ü.
Karadeniz boğazında ordumuzun manevraları
Türk kara, hava ve deniz kuvvetlerinin iştirakile İstanbul, Karadeniz Boğazı vç Ka-radenizdeki karasularımız i-çinde 10 Eylülde başlamak ve bir hafta sürmek üzere manevralar yapılacaktır. Manevraların gayesi şudur : Düşman faızolunan mavi kara kuvvetleri deniz ve hava birliklerinin yardımile bir çıkarma teşebbüsünde bulunacak, kırmızı kuvvetler de buna mâni olmağa çalışacaklardır.
iler yıl yapılması mutad o-lan bu tatbikatta bazı yabancı askerî ataşelerle, askerî-müşahitler de bulunacaktır. (An-I kara Ajansı). 1
(Başı 1 nci sayfada) | tehlikeleri dolaşırken dünya-lerine kadar uzatıldığı takdir- nın öbür tarafına kuvvet gönle de mukni sayılabileceğin- j dermeye hazır olduğunu gös-den emin değildir. «.uı~ u.-..,.".ı- m—
Şüphesiz Paktın şümulü g • nlşletilebilr, ve genişleti'e: çektir de. Fakat DanimarkalI larla Norveçlilerin nazarında ju, Amerika ve müttefikleri-n n Yakın Şark'a daha fazla bağlanmaları demektir. Yani, oatı müdafaasının büyük noksanlıklarına rağmen, İskandil rmvya’ya ayrılan malzemenin tir kısmı başka yerlere tevcih edilecektir. Kore bahsindeki Juvenl k Konseyi kararlarını destekleyen memleketlerin, 'öyle bir görüş İleri sürmesi, şüphesiz ki bir tenakuz teşkil eder. Zira, Güvenlik Konseyini desteklemekle bu gibi memleketler, Kore macerasının İskandinavya güvnliğine bile bir cbdlt teşk 1 ettiğ'ni ve durdu alması gerektiğini kabul etmiş oluyorlar.
Fakat ortada mevcut nıüc ör br stratejik âmil dolayısi-e 'eri gelen Dışişleri Bakan-arı, daha Atlantik Konseyi toplanmadan, Türkiye He Yu-nanistanın pakta alınması lü .umuna kanaat getirmiş bıılu-ni'vnvlar.
Orta “ Doğu'nun bütün güvenlik sistemi bozulmuş vaz -/ettedir. Bu s'stem’n istinat ett.ği hususlar, F list’n’in Ingi lız işgali altında olması Mısır, Irak yc Ürdünle İngiltere arasındaki ittifak anlaşmaları, İngiliz donanması için Hayfa’da kâfi miktarda yakacak temini imkânları bulunması, ve Filis-tınden doğru Arabistan içlerine kolayca ulaşabilmek imkân larının mevcudiyeti idi.
Arap birliği İsraillilerin istilâsını durdurmaya muvaffak olamamış ve neticede kendisi yıkılmıştır.
Güvenlik Konseyi ve Türkiye
Şu ciheti de ilâve etmek lâzımdır ki Türkiye Mısır’ın yerine Güvenlik Konseyi üyeliği için son derecede münasip bir Orta Şark adayıdır.
Türkiye Kore’de derhal hiz-.cete taşlamak üzere 4500 kişilik bir kuvvet hazırlamıştır. Hettâ bu kuvvetlerden bir kısmının uçakla şevki muhtemeldir. Türkiye Ko.e’ye kava kuvveti göndermek hususunda teklifte bulunan ilk memlekettir. bu, hususta İngiltere’ye de takaddüm etmiştir.
Netice itlbarile, bir taraftan Arap Birliğinin Arap dünyasında kurmaya teşebbüs ettiği tesanüd sistemi yıkılmış ve diğer tm aftan, onun yarine, süratle inkişaf eden ve nihaî c (o nomik ve endüstriyel gelişmesi n'n kendisini komşularile ihtilâfa sevkedeceğî bir İsrail devleti kurulmuşken, bir Arap veya Aı-ap - İsrail tesar.üdüne müstenit kollektif bir güvenlik sistemi kurulamaz.
Böylelikle, Filistin meselesinin halli imkânları ortadan kalkınca Mr. Bevin’in kendisine gaye edindiği bir «Levant Looarno.sunu gerçekleştirmek ümitleri de suya düşmüş bulunuyor. Şimdi tamamen değişik bir Orta-Doğu Güvenliği fikri gitgide bu ümitlerin yerini almaktadır.
Yunanistan ve Türkiye’nin kritik durumları vesilesile oltaya çıkan ve 1947 de Truman doktrininin formüle edilmesile başlayan Amerikan harici yardım programı neticesinde, kq-ti olarak Amerikalıların çizdiği bir Orta-Doğu güvenlik sistemi vücut bulmaktadır. Kısaca ifade ethek lâzım gelirse, bu sistem mucibince, Atlanti-ğin — Yani Amerika’nın — gayretleri tamamen Yunanistan, Türkiye ve İran üzerine teksif edilecektir. İsrail'le A-ı-ap devletlerinde hâkim şartlar ilerde müsaade ettiği takdirde onlar da, ayrı ayrı veya hep beraber, bu sisteme dahil olabilecektir. Bu, gerçeklere müstenit bir fikirdir.
Zira Asya ile Afrika arasında bir köprü mesabesinde bulunan bölgeye ilerde Rusya tarafından bir taarruz teşeb büsü vaki olursa, bunun için Rusların ya İran'dan yahut dti Türkiye ve Irak’tân geçmeleri ’cabedecektir. Böyle biı- ilerle meye mukavemet. için en mü sait mevkilerse Anadolu ova-larile kuzeybatı İran’dır. Sovyet Rusya da bu iki bölge ü-zerinde taleplerde bulunmuş tur. Bu itibarla eğer tecavüze karşı koymak için tecavüzün çıkmasından evvel hazırlara lacaksa, Türkiye’nin Atlantik Paktına dahil edilmesi ehem miyet kazanmış olur.
Atlantik BirliğjjVfi sağladığı desteklerden faydalanmanın Türk'ye’ye kazandıracağı a-vantaja mukabil, şüphesiz ki bunun Atlantik Paktı devletleri için de çok açık avantajla rı olacaktır. Türkiyeyi Atlantik Paktına almanın en kuvvetli stratejik âmili, Türkiyenin coğrafi durumudur. Sosyal demokrasilerin en moderni o-lan bu devletin başındaki yeni Demokrat Parti Hükümeti, I kendi hudutlarında tecavüz
termekle büyüle çapta itimat kazanmış olmasa idi bile, bu stratejik sebep aynj sağlamlığı muhafaza edecekti.
Bir İskoç gazetesinin mütalâası
Londra, 2 (a.a.) — Scotsman adlı İskoç gazetesi, Türkiyenin Atlantik Paktına alınması meselesine ehemmiyetle temas et inekte ve şöyle demektedir :
Atlantik Paktının Yunanistan ve Türkiye’ye teşmili bahsinde Oslo, Kopenhag ve La-haye'de son dakikada bazı şüp heîer oriaya çıkmıştır. Önün için Atlantik Konseyi, bu iki memleketin pakta duhulünü yine tehir_4edebllir. Fakat gerek Türkiyeye, gerek Yunanis-tana, müracaatlarını yaprpadan evvel, pakta girecekleri hakkında mukni teminat verilmiştir. Asıl Amerika tarafından verilmiş, fakat İngiltere tarafından da biraz desteklenmiş olan bu teminat, vakitsiz sayılsa bile, Orta-Doğu ile ilgili gerçeklerin takdirine müstenittir. Yine bu teminat İngiliz ve Amerikan siyasetlerinin, harptenberi birliğe varamadıktan malûm olan bir bölgede lesanüd gösterdiklerine işa-
Türkiyeye verilen teminata ilâveten. Iran hükymetin^ de gayri resmî bazı imalarda bulunulmuştur. Bunlardan çıkan mâna, bir kere Türkiyenin pakta duhulü meselesi hallol-duktan sonra İran’ın da girmesine yol açılacağı merkezindedir.
Gazeto Orta-Doğuda evvelce mevcut güvenlik sisteminin sarsılmış bulunduğunu anlattıktan sonra, makaleye şöyle devam etmektedir :)
1947 senesindenberi nazarlarını Türkiye ile İran’a çevirmiş olan Amerika, bugünkü şartlan altında T^irkiye ve İ-ran’ı yeni bir güvenlik sisteminin esaslarını teşkil eden memleketler olarak daha dikkatle mütalâa etmektedir.
Türkiye’nin Atlantik Paktına kabulü, bu çerçeve dahilin de mütalâa edildiği takdirde, pakt devltelerinin, hattâ bunların içinde coğrafî vaziyetleri dolayısile Orta-Doğu sahnesinden çok uzakta kalan, Norveç, Danimarka ve Kanada gibi devletlerin bile menfaati icabıdır.
Rusya’nın petrol ihtiyacının sulh zamanında bile dahilî arzını aşma tehlikesi gösterdiği bir hakikattir. Bu keyfiyet, Or-ta-Doğu’nun güvenliği ile birlikte daima gözönünde bulundurulmalıdır.
Diğer taraftan Rus hükümeti, doğu Avrupa’da yaptığı gibi Orta Doğu’ya da kolayca yayılabilirse hem Afrika kapıları, hem de Atlantik, Ruslara tamamen açılmış olacaktır.
Türkiye’nin pakta katılmasının gerekli olduğuna bütün ba-tı devletlerini ikna edebilmek için daha bir sürü müzakerelere ihtiyaç olabilir Fakat bu memleketler Orta - Doğu’dakj tehlikeyi hiç bir zaman Türki-ve kadar yakından hissetmemişlerdir.
Manşet 1 (Başı 1 inci sayfada) ekseriyetle kazanıldığı yerler şuhlardır:
Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Rize, Tokat, Maı-aş, A-dana, Antalya, Ispaı-ta, Aydın, Erzincan, Diyarbakır, Mersin, Giresun, Balıkesir, Adapazarı, Tekirdağ, Bursa, Kayseri, Zonguldak, İskenderun, Zile, Niksar, Doğanhisar, Nazilli, İzmit, Demirci, Beypazarı. Erkilet, E-reğli, Karaman, Bâlâ, Manisa, Denizli, Muğla, Çanakkale, PolatlI, Kırıkkale, Çorlu, Malkara. İnegöl, Kalecik, Karaşar, Ereğli (Karadeniz), Pasinler, Kilis, Karacasu, İskilip, Samsun, Kütahya, Ceyhan, Osmaniye, Edirne, Kırklareli, Bolvadin, Emirdağ, Sandıklı, Gediz, Gümüşhane, Torul, Bilecik, Pazarcık, Eskişehir, Mahmudiye, Keskin, Ayaş, Gediz, Turgutlu, Alaşehir, Gerede. Konya, Karabük, Gölcük, Değiımendere, Kandıra, Karamı, Gebze, Geyve, Pamuko-va, Heıcke, Aslanbey, Tuzla, Kepsııt, Ayvalık, Allbey, Sındırgı, Edremit, Havran, Susurluk, Bandırma, İdıncik, Erdek, Göven, Sarıköy, İvrindi, Man-
rın yüzde 82 si Demokrat Partiye. yüzde 15 i Halk Partisine, yüzde 3 ü de Millet Partisine verilmiştir.
GAZİANTEP’TE
Gaziantep, 3 (Telefonla) — Belediye seçimleri büyük bir sükûn içinde cereyan etmiştir. Hiç bir hâdise olmamıştır, iştirâk nisbeti yüzde 60 tır.
Seçim kurulunun verdiği neticelere göre Demokrat Partinin 66 adayı da 5 bin oy fazla ile bütün belediye üyeliklerini kazanmışlardır.
İZMİR’DE
İzmir, 3 (Telefonla) — Belediye seçimleri İzmir ili dalihinde ufak tefek münakaşa ve hâdiseler müstesna, sükûnet içinde geçmiştir.
İzmir şehrindeki iştirâk nisbeti yüzde 30 - 55 arasında değiş-
Şimdiye kadar tasnifi tamam lanan sandıklardan alman neti-
celer D.P. nin yüzde 75 nisbe-tinde lehindedir.
D. P. Merkezine gelen haberler
Dün gece ra a t 23 de Demok rat Parti merkezinde b r ba Bin toplantısı yapılmış ve ba sın mensuplarına o saate ka dar parti merkezine gelen telgraf ve telefon haberlerine göre aşağıda bildirdiğimiz il merkezleri, ilce ve bucaklarda Demokrat Partinin kazandığı belirtilmiştir
Konya: (merkez), Karaman. Tekirdağ: (merkez), Çorlu;
Bursa: (tamamen); Kayseri: (merkez), Erkilet; Zonguldak: (merkez), Ereğli; Maraş: (nıer kez); İsparta, (merkez); Aydın: (merkez), Bozdoğan, Çine, İncirliova, Umurlu, Sultan-hisar, Ortaklar, Nazilli, Söke, Germencik; Gaziantep: (tamamen); Antalya: (merkez). Giresun: (merkez). Balıkesir: (tamamen); Rize: (merkez); Diyarbakır: (Merkez); Manisa: (tamamen): Erzincan: (tamamen); Tokat: (tamamen); Denizli:(merkez); Samsun: (ta mamen); Kütahya: (merkez); Bilecikı (merkez), Yenipazar. Pazarcık; İzmir: Ödemiş, Bergama, Kınfk, Cumaovası, Bu-ca, Bornova, Menemen, Karaburun. Bayındır; Çorum: (mer kez), Iskijip; Seyhan: Adana, Ceyhan, Osmaniye; Kocaeli: Adapazarı, İzmir; Ankara: Kalecik, Beypazarı, Karaşar, Kes kin, Ayaş, Malkara; Erzurum: (merkez), Pasinler; Hatay: Antakya, İskenderun; Eskişehir: (merkez): Edirne: (tamamen); Gümüşhane: (merkez). Torul.
İSTANBUL’DA
İstanbul, 3 (Telefonla) — İs-tanbulda seçimler tam bir sükûnet içinde geçmiş ve Şehir Meclisinin 68 üyeliğinden 67 sini yüzde 70 farkla Demokrat Parti kazanmıştır.
Yalnız bir üyeliği Halk Partisi ve Millet Partisi tarafından müştereken aday gösterilen Fatihte Mustafa Bıçakçı adında bir vatandaş kazanmıştır.
Mülhakattan Yalova, Kartal ve Şilede dc Demokrat Parti ka-
D.P. Seferihisar ile Kemâlpn-şa hariç bütün ilçelerde ve belediye teşkilâtı olan bucak merkezlerinde seçimleri kahir bir ekseriyetle kazanmıştır.
MANİSA’DA
Manisa, 3 (Telefonla) — Tur gutlu ve Alaşehir ilçelerinde Demokratlar seçimi kazanmıştır.
İştirak nisbeti Alaşeh rde /üzde 47, Turgutluda yüzde 30 dur.
GEREDE'DE
Gerede, 3 (Telefonla) — İlçemiz Belediye seçimini kahiı bir ekseriyetle Demokrat Parti kazanmıştır.
KONYA’DA
Konya, 3 (Telefonla) — Mer kez ilçesinde D. P. belediye a-daylarj. büyük bir farkla ileride gitmektedir. Karaman ve Ereğlide D. P. adaylarının yüz de 80 ileride oldukları bildiri-
liyor.
Diğer ilçelerden henüz resmî malûmat yoksa da telefonla öğrendiğime göre halen tasnifi yapılan sandıklarda D. P. adayları çok ileridedir.
KARABÜK'TE
Karabük, 3 (Telefonla) — Belediye seçimlerine iştirak nisbeti Karabük’te yüzde 41 dir. Demokrat Parti tam liste halinde yüzde 70 farkla kazan-
Baraj yolunda
(Başı 1 inci sayfada) hâdisenin mahiyeti şöyledir:
Evvelki gün, saat 24 sıralarında Ankaradan şoför Duran Kazma idaresindeki 8123 plâka numaralı taksi iki karı koca müşteri'ile Çubuk istikametine hareket etmiştir. Taksi, Baraj yakınlarına geldiği sırada aksi istikametten gelen diğer bir taksi tarafından yolu kesilmek suretiyle durdurulmak istenmiş ise de kaçmaya muvaffak olmuştur.
Aradan bir saat kadar geçtikten sonra aynı taksi bu defa da içerisinde 5-6 kişi bulunan bir cip arabası tarafından takip edilmeğe başlanmış ve bu takip hâdisesi de karanlık yollarda uzun müddet devam etmiştir.
Nihayet uzun bir takipten sonra taksiyi durdurmaya muvaffak olan cipin . içinden eli eli sopalı cip yolcuları arasın bulunan kadınları kaçırmak istemişlerdir. Taksi; yolcuları ile eli sopalı jip yolcuları arasında mücadele devam ederken ilk defa taksiyi durdurmak isteyen diğer taksi de hâdise yerine gelmiş ve içinden inenler de kavgaya iştirâk etmişlerdir. iki erkek 13 mütecavize karşı ailelerini teslim etmemek için müthiş bir mücadeleye girişmişlerdir.
Kavga, bütün şiddetiyle devam ederken eli sopalı mütecavizler iki erkeğin bu (şekilde şiddetle karşı koymasından yanlarında bulunan kadroların eşleri olduğunu anlamışlar ve hâdise yerini terk ederek kaçmışlardır.
Neticede şoför Rüştü idaresindeki cipin Bâlâ C.H.P. teş kilâtma ait olduğu teşbih edilmiş ve mütecavizlerin aranmasına başlanmıştır. t
zanmıştır.
Bu gece saat.22 ye kadar alınan malûmata göre neticeler şöyledir:
Beyoğlu D.P. 24112, C.H.P. 6668, M.P. 3259.
Kadıköy: D.P. 6300, C.H.P. 2300, M.P. 850.
Üsküdar: D.P. 1700, C.H.P. 830, M.P. 30.
Beykoz: D.P. 4090, C.H.P. 2115, M.P. 1475.
Beşiktaş: D.P. 5900, C.H.P. 1250, M.P. 900.
Fatih: D.P. 20236, C.H.P.
8801, M.P. 6291.
İstanbulda umumî iştirâk nis-betinin yüzde 40 raddesinde olacağı anlaşılmaktadır.
İstanbulda Belediye Meclisi seçimleri hakkında gece saat 1 e kadar alınan malûmata göre neticeler de şöyledir:
Adalarda: D.P. 1418, C.H.P.
614.
Kadıköy: D.P. 6689, C.H.P. 2500, M.P. 912.
Üsküdar: D.P. 5338, C.H.P.
2788, M.P. 874.
Beşiktaş: D.P. 6040, C.H.P. 1413, M.P. 963.
Sarıyer: (Tasnif bitmiştir):
D.P. 3949, C.H.P. 2943, D.P. 63.
Bakırköy: (Tasnif bitmiştir): D.P. 4182, C.H.P. 2392, M.P. 623.
Eyüp: (Tasnif bitmiştir) D.P. 5863, C.H.P. 2404, M.P. 1210.
Eminönü: D.P. ileride gelmektedir. Bu vaziyette Demokrat Parti 68 adaylıktan 67 sini katı olarak kazanmıştır.
BURSA’DA
Bursa, 3 (Telefonla) — Belediye seçimleri sükûn içinde geç nıiştir. Henüz tasnif devam etmekle beraber, oy puslalarmın sayısı ile elde edilen neticelere göre iştirâk nisbeti Bursa merkezinde yüzde 50 dir- Bu nisbet kazalarda yüzde 60 - 80 arasında değişmektedir.
Şehirde ve bütün kazalarda Demokrat Parti listeleri tam o-laı'ak kazanmıştır. Atılan oyla-
mıştır.
KAYSERİ’DE
Kayseri, 3 (Telefonla) — Se çimler büyük bir intizam ve sükûnet içinde cereyan etmiştir. Bütün ilde kayda değer bir hâdise olmamıştır.
Vilâyet merkezinde iştirak nisbeti yüzde 50 yi bulmuştur. Yüzde 80 - 85 arasında Demokrat Parti adayları tam liste halinde kazanmışlardır.
İncesu ve Yeşilhisar ilçelerinde, Hacılar, Talaş, Erkilet bucaklarında ve Hisarcık köyünde Demokrat Parti adayları tam liste halinde kazanmışlardır.
Bünyan ilçesinde D- P. ve C. II. P. karışık liste halinde ka zanmıştır.
KOCAELİ’DE
İzmit, 3 (Telefonla) — Ko-caeli’de belediyle seçimlerini Demokrat Parti kazanmıştır.
Gölcük, Değirmendere, Kandıra, Karasu, Gebze, Geyve, Pamukova, Hereke Aslanbey ve Tuzla ilce vc bucaklarında D. P. adayları büyük bir ekseriyetle kazanmışlardır.
Üzmit merteez ilçesinde Demokrat Parti adayları yüzde 80 çoğunluk elde etmişlerdir.
ESKİŞEHİR’DE
Eskişehir, 3 (Telefonla) — Belediye seçimleri hâdisesiz ve sükûn içinde geçmiştir.
Demokrat Parti tam liste halinde seçimi kazanmıştır.
UŞAKTA
Uşak, 3 (Telefonla) — İlçemize bağlı Uluğbey, Sivaslı, Karahallı nahiyelerinde Demokrat Parti belediye seçimlerini kazanmıştır. Merkezde ise C. H. P. kazanmıştır.
BÜYÜK SİNEMA
Bu Hafta
İki muazzam film bir arada
1. T U L S A (Renkli)
Suzan Hayward Robert Preston
2. M A N O N '
Cecile Aubry
Serge Reggıane Aşkları uğrunda hayatlarını feda eden iki gencin ızdırabı.
Seanslar :
Tulsa : 14 - 18 - 21,30 Manon : 16-20
Tavşanlı Garp Liniyit
İşletmesi Müesseses Müdürlüğünden
İşletmelerimizde çalışmak üzere bir elektrik mühendisi
veya yüksek
mühendis

Talip olanların muktazi e vrak ve gerekli malûmatı bildirir dilekçe ile 20.9.950 günü ne kadar müracaatları..
ZAFER
Salıife : 5
4 - 9 - 1950
Jr
Diyarbakır Yollar 9 cu Bölge Müdürlüğünden
1 — İthal malı olarak Kara Yollan Genel Müdürlüğünden Yollar 9 cu Bölge Müdürlüğüne tahsis olunan çimentodan 1500 tonunun İskenderun deposundan Diyarbakır'da Bölge Müdürlüğü ambarına nakil işi 21/8/950 gününden itibaren 24 gün müddetle kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Bu işin muhammen bedeli 75750 liradır.
3 — Bu işe ait geçici teminat miktarı 4037.50 liradır.
4 — İhale 13/9/950 çarşamba günü saat 11 de Diyarbakır’da Yollar 9 cu Bölge Müdürlüğünde teşekkül edecek komisyon huzurunda yapılacaktır.
5 _Bu işe ait keşif evrakı ve şartname her gün mesai saatleri
dahilinde Yollar 9 cu Bölge Müdürlüğünde görülebilir.
6 — İsteklilerin kanuni ikametgâh belgesi, ticaret odası belgesi, teminat ve teklif mektuplariyle birlikte ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına müracaatları ilân olunur.
7 _ Postada vukubulacak gecikmeler nazara alınmıyacaktır.
__________________ (6287) - (1829)
Devlet Orman İşletmesi Ayancık Müdürlüğünden
1 — İşletmemiz koşum ve binek hayvanları ihtiyacı için yüz ton yulaf yüz ton balyalı kuru ot açık eksiltme suretile satın alınacaktır.
2 — Açık eksiltme ll/ıEylül/1950 tarihine Taslayan pazartesi günü (yulafın saat 15 de, otun 15,30 da) Devlet Orman işletmeleri Ayancık müdürlüğünde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Yulafın muhammen bedeli beher kilo için 22 kuruş olmak üzere tutarı 22000 lira ve % 7,5 hesabile geçici teminat 1650 lira, otun muhammen bedeli beher kilo için 12 kuruş 50 santim olmak üzere tutarı 12500 lira ve % 7,5 hesabile geçici teminatı 937 lira 50 kuruştur.
— Bu işe ait şartname Ankara'da Orman Genel mü-
dürlüğü, Merkez, İzmir, İstanbul, Samsun, Sinop, Tekirdağ,
T.C.ZİRAAT BANKASI
VADESİZ TASARRUF HESAPLARI İKRAMİYELER1
28 Ekim 1950 Çekilişinde
D .Orman işlenıetsi Tokat Müdürlüğünden
Kayın maden direğinin Yeşilırmak suyu ile Tokat köp rübaşı istif yerine taşıma vc istif yapma işi :
1 __ İşletmemizin Dumanlı bölgesi ormanlarından istih
sal edilip Yeşilırmak kenarına taşınan 800 M3. kayın madeı diğerinin Yeşilırmak suyu ile Tokat köprübaşindaki gösteri lecek istif yerine taşınarak boy grubları üzerinden kesilip is tif edilmesi işi 28.8.950 pazartesi gününden itibaren 10 gün müddetle açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Açık eksiltme 11.9.950 Pazartesi günü saat 13 de İşletmemiz binasında komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Kayın maden direklerinin Yeşilırmak kenarından, Yeşilırmak suyu ile Tokat köprübaşı istif yerine taşıma ve boy gruplan üzerinden istif edilmesi işinin beher metreküpünün bedeli (9) liradır.
4 — Muvakkat teminat yüzde 7,5 hesabiyle 540 liradır.
5 — Açık eksiltme şartnamesi Ankara, İstanbul ve Tokat İşletme Müdürlüklerinde görülebilir.
6 — İsteklilerin muayyen gün ve saatta komisyona müracaatları. ______(6351) — (1872)
Çatalca, Biga, Bandırma ve Ayancık işletme müdürlüklerinde görülebilir.
5 — isteklilerin belirli gün ve saatte müsbit evrak ve
ilk teminatları ile komisyona müracaatları.
(6416) - 1905
Öğrenci alınacaktır
Harp Okulu Komutanlığından
1 — 1950 - 1951 öğretim yılı için sivil lise mezunlarından Harp Okulu 1. sınıfına öğrenci alınacaktır. Bunun için isteklilerden Ankara’da bulunanların doğrudan doğruya Harp Okulu Komutanlığına, Ankara dışında bulunanların da bulundukları yerin askerlik şubelerine baş vurmaları lâzımdır.
2 — Kayıt ve kabul işlemine hemen başlanacak ve 15 Eylül 950 akşamı son verilecektir. Bu sebeple kayıt ve kabul için lüzumlu olan belge vesaire kâğıtların noksansız olarak en geç 15 Eylül 950 tarihine kadar Harp Okuluna gönderilmiş olması şarttır. Bu tarihten sonra evrakı gelenler kabul cdilnıiyecektlr.
3 — Giriş şartlan şunlardır;
AYRICA:it İOOOO
20 ADET İOOO LİRALIK İKRAMİYE
? eylül k“'l“r 150 bir h“‘Pîek,,,s'
kuulubi^oiz. İler ISO lira,» .,n bir l5lir«k l.»kk. vrr.br.
Kaloriferli daireler
6 odalı büyük salonlu kaloriferli ayrıca, Üç odalı d aireler
Mobilyalı ve mobilyasız.
Adres: Maltepe Garanti Bankası civarı Haliç apartmanı arkası Cafer Tayyar apartmanı.
Ev Tel: 26776.
Mağaza: 12776. (5403)
Emekli Subayla^- Derneği Bölge Başkanlığından»
Bölgenin normal kongresi 9 Eylül 1950 günü saat 14 de Ankara Halkevinde toplanacaktır. Emekli subay ve -askerî memurların gelmeleri rica ilunur. (2729)
Cebeci Açıkhava
ÇİÇEK SİNEMASINDA
Bu akşam saat 21.30 dan itibaren
Türk filmlerinin en güzeli
Çıldıran Kadın
Baş Rollerde Nezihe Becerikli ' Hadi Hün Büyük Aile Faciası (5410)
K. D. Ereğli Devlet Orman İşletmesi müdürlüğünden
1 — İşletmemiz ormanlarından istihsal edilerek Kocaman salhil istif yerine indirülecek 216 metreküp (kayın tomruğu 5-1 metreküplük dört parti halinde artırma ile saitılacaMır.
2 — Tomrukların beher metreküpünün muhammen bedeli 62.80 liradır.
3 — Muvakkat teminat yüzde 7,5 hesabiyle 204 Ura 30 kuruştur.
4 — Arttırma 15.9.1'950 tarihine rastlayan cuma günü saat 15 de işletme Müdürlüğü merkezinde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
5 — Bu işe ait şartname ve mukavele projesi Düzce, Devreik, Bartın, İstanbul, Adapazarı işletme Müdürlüklerinde, Zonguldak Kocaman Bölge Şefliklerde işletmemizde ve Orman Genel Müdürlüğünde görülebilir.
6 — isteklilerin belirli gün ve saatte teminatları ile birlikte komisyona müracaatları. (6-199) 1909
( Tarla satışı)
İstanbul Defterdarlığından
Kıymeti Teminatı Dosya No. Cinsi Lira Lira
5213—1887 Kartal, yukarı Mah. Rahman- 15771,— 1182,83 lar yolu 43 pafta, 634 ada, 13 parsel yeni 23 kapı sayılı
İ 9714 M2. tarla
Yukarıda yazılı tarla 13/9/1950 Çarşamba günü saat 15.30 da Millî Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarf usuliyle satılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı rairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını satış günü saat 14.30 a kadar komisyon başkanlığına vermeleri, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe baş vurmaları. (11571)—(6248)—(1843)
Türkiye Büyük Millet Meclisi İdareci Üyeler Kurulundan
1 — Eksiltmeye konan iş: Büyük Millet Meclisi içtima salonunun dinleyici kısmında yapılacak tadilat ve ilâve ke-şifnamesi tutarı (10208 lira (5) kuruştur.
2 — Eksiltme 15 Eylül 1950 Cuma günü saat 11 de Büyük Millet Meclisi idareci üyeler kurulu odasında kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme .şartnamesi ve ona bağlı kâğıtlar Büyük Millet Meclisi Daire Müdürlüğünden her gün mesai saatleri dahilinde alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmeleri için isteklilerin usulüne göre (765) lira (60) kuruş geçici teminat ve eksiltme şartnamesi gereğince Ticaret Odası belgesini ibraz eylemeleri şarttır.
5 — İstekliler ihale gününden en az tatil günleri hariç üç gün evvel Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliğine baş vurarak bu işin eksiltmesine girebilmek i-çin yeterlik belgeleri almaları şarttır.
6 — Bu işin, ihale tarihinden itibaren 35 gün zarfında ikmali lâzımdır.
7 — İstekliler aldıkları eksiltme kâğıtlarının her parça-
sına ellişer kuruşluk pul yapıştırıp imza ettikten sonra mektuplarla birlikte zarfa koymaları ve eksiltme günü scat 10 a kadar Büyük Millet Meclisi idareci üyeler kuruluna vermeleri lâzımdır. (Postada olacak gecikmeler kabul edilmez.) (6442)—(1393)
a) Türk olmak ve Türk uyrukluğunda bulunmak,
b) Lise bitirme olgunluk İmtihanlarını vermiş bulunmak, şimdiden okula girmek için başvurabilirler. Ancak kati kabulleri bütünlemeleri vermelerine ve başarı göstermelerine bağlıdır. Olgunluk imtihanları üzerinde en az (2) sene ve daha fazla geçmiş olanlar alınmaz. Lise öğrenimini bitirdikten sonra yüksek öğretim okullarından birine geçmiş ve orada okumuş olanlar da Harp Okuluna kabul olunurlar. Ancak bunun İçin öğrenimini bırakmamış ve okuduğu okulda sınıfta kalmamış bulunmak şarttır. Okula devam hakkını kaybetmiş olanlar alın-
c) Tam teşekküllü sıhhî kurulu olan bir askerî hastahane-den (Harp Okuluna girer) kararlı sıhhat raporu almış bulunmak, bu rapor, okula alındıktan sonra sağlam olmıyan okuldan çıkarılır).
devlet orman işletmesi Manavgat müdürlüğünden
1 — IşietTnamlzin Bademli bölgesi Cevizli dianı Or. dışı istif yerinde -mevcut 1181 adede denk 123.869 M3 çam keresle bir parti halinde 23.8.1950 'tarihinden itibaren 20 gün müdtiatlc açık artırma süreniyle satışa çıkar taraştır.
2 — Açık artırma 13.9.1950 çarşamba günü saat 11 de Akseki Bölge Şefllğ-inde toplanacak 'komisyon önünde yapılacaktır. Beliler M3 ün muhammen bedeli 7558 kuruş olup yüzde 7,5 hesabiyle geçici .teminat alınır.
3 —• (Bu işe ait şartname Ankara’da Onman Genel Müdürlüğünde, Meıtkez işletme (Müdürlüğünde, İstanbul Orman Başmühendisliğinde, Antalya, Alanya, Mersin, Beyşehir İşletime (Müdürlükleri ille Koraya ve Akseki Bölge şefliklerinde ve işletmemizde görülebilir.
4 — isteklilerin belirli gün ve saatta ilik teminatları ile
komisyona müracaatları. (6500)t 1908
d) 16 yaşını bitirmiş ve 23 yaşma girmemiş olmak. (Nüfus
cüzdanında doğum tarihi ay ve
gün olarak yazılı olmıyanların
14 temmuz 950 tarihi yaş başısyılır. Ay yazılmışsa gün konma mış olanlar İçin yazılı ayın (15) i kabul olunur. Askerlik çağına girdikten sonra yapılmış olan yaş düzeltmeleri kabul edil-
e) Diğer şartlar askerlik şubelerinden ve Harp Olculu Komutanlığından görülebilir. (6017) 1707.
Çeşitli kereste satışı
Devlet Orman İşletmesi Ankara Merkez Müdürlüğünden; Mulı. bedeli Geçici teminatı Cinsi M3. D3. Lira Kr. Lira Kr.
Öğrenci Alınacaktır
Harp Okulu Komutanlığından
1 — 1950—1951 öğrenim yılı için sivil lise ve Hukuk Fakültelerinden As. Yargıç yetiştirilmek üzere I, II, III, IV sınıflara (25) öğrenci alınacaktır. Bunlardan (15) öğrenci I. sınıfa diğerleri de II, IV.sınıflara alınacaktır. III ve IV sınıflı tercih edilir.
Bunun için isteklilerden Ankarada bulunanların doğru qa Harp Okulu K. lığına, Ankara dışında bulunanların da bulundukları yerin As. Şubelerine baş vurmaları lâzımdır.
2 — Kayıt ve kabul işlemine hemen başlanacak ve 1 Kasım 1950 akşamı son verilecektir. Bu sebeple lüzumlu bel ge ve sair kâğıtların noksansız olarak en geç 1 Kasım 1950 tarihine kadar Harp Okulunagönderilmiş olması şarttır. Bu tarihten sonra evrakı gelenlen kabul edilmiyecektir.
3 — Giriş şartları şunlardır:
a) Türk olmak ve Türk uyrukluğunda bulunmak.
b) Lise bitirme ve olgunluk imtihanlarını vermiş bulunmak (Herhangi bi rsurette bütünlemesi bulunan öğren çiler- de şimdiden okula girmek için baş vurabilirler. An cak kat'i kabulleri bütünlemeleri vermelerine ve başarı göstermelerine bağlıdır. Olgunluk imtihanları üzerinde (2) yıl ve daha fazla geçmiş olanlar alınmaz. Lise öğrenimini bitir dikten sonra Yüksek Öğrenim okullarından birine geçmiş ve orada okumuş olanlar da alınırlar. Ancak bu gibilerin öğrenimi bırakmamış olmaları ve okuduğu okulda sınıfta kalmamış bulunmaları şaıttır. (Okula devam hakkını kaybe denler alınmaz.)
c) Naklen alınacak öğrenciler Hukuk Fakültelerinin sınıf imtihanlarında pekiyi ve iyi derecede» bitirmiş olmak ve sınıfta kalmamış olmak (İstanbul Hukuk Fakültesinden II. III. IV sınıflara alınacaktı.)
d) I. sınıfa gireceklerden fazla olduğu takdirde yapılacak müsabaka imtihanını kazanmış olmak (Bu müsabaka imtihanı Türkçe, Yabancı dil, Tar h Coğrafya, Sosyoloji ders lerinden’ yapılır.)
e) Sağlam olmak (Okula alındıktan, sonrra tam teşekküllü hastahanelerden birinde Harp Okuluna girer kararlı sıhhat raporu almak lâzımdır. Sağlam olmayanlar okuldun çıkarılır.
f) Yaş durumu uygun olmak (I. sınıf için 22 dahil, III. sınıf için 24 dahil, IV. sınıf için de 25 dahil yaşında olmak)
g) Diğer şartlar askerlik şubelerinden ve Harp Okulu
Komutanlığından öğrenilebilir. (6018) — 1708
Aydın İli Daimî Komisyonundan
Kapalı zarf usulile eksiltme ilânı
1 — Eksiltmeye konulan iş: (103662) lira (28) kuruş ke-şifli Sultanhisar - Yenipazar yolu üzerinde ahşap Mendres köprüsü inşaatı.
2 — Bu işe ait şartname ve evrak şunlardır:
a) Kapalı zarf usulile eksiltme şartnamesi.
b) Mukavele p'ojes:
c) özel, fenni, şartnameye fiat birim listesi
d) Bayındırlık işleri genel şartnamesi,
c) Şoşe ve köprüler şartnamesi,
f) Keşif hulâsa cetveli, *
g) Projeler.
İstiyenler bu şartname ve evrakı Aydın Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
3 — Eksiltme 23/9/1950 tarihinde Cumartesi günü saat 11 de il daimî komisyonu salonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltme kapalı zarf, usuliyledir.
5 — Eksiltmeye girebi'mek için isteklilerin (6433.11) liralık geç'ci teminatla Ticaret Odası belgesi ve ihale gününden (tatil günleri hariç) en az üç gün evvel il makamına dilekçe ile müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları, dilekçelerine bir kalemde (yetmiş beş bin) liralık köprü işi yapmış olduklarına dair işi yaptıran daireden aldıkları vesikayı eklemeleri isteklilerden Y. Mühendis, Mühendis, Y. Mimar veya Mimar olan böylebir kopili işini denetlenmiş olduğuna dair vesika eklemeleri, isteklilerden Y. Mühend's, Mimar olmıyanların işin devamı müddetince iş yerinde bulunduracakları mühendis veya mimarın işin fennî sorumluluğunu yüklendiğine dair noterlikten musacklak taahhüt ae nedini eklemeleri.
6 — Teklif mektupları üçüncü maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar Aydın ili daimi komisyonuna getirilerek komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde verile -
Posta ile gönderilecek mektupların nihayet üçüncü mad dede yazılı saate kadar gelmiş olması ve dış zarfın mühür mumu ile iyice kapatılmış olması lâzımdır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. (6392)—(1878)
Balast İhzar ettirilecek
Devlet Demiryolları Kayseri 3. İşletme Komisyonundan
1 )— İşletmemiz Boğazkoprü - Kayseri hattı kilometre 302—366 da ihzar edilecek 4000 M3. balast eksiltmesinde ve rilen fiyat haddi lâyik görül mediğinden yeniden kapalı zarf usulile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Beher M3. balastın muhammen bedeli 431 kuruş o-lup geçici teminatı (1293) liradır.
3 — Bu işe ait mukavele ve şartnameler Kayseri işletme komisyonunda görülebilir.
4 — Eksiltme 11/9/1950 Pazartesi giinü saat 15 de Kay seride 3 üncü işletme binasında toplanacak komisyonca yapılacağından teklif mektuplarının muayyen gün ve saat 14 de kadar makbuz mukabili komisyona verilmesi veya posta île gönderilmesi, postada olacak gecikmeler kabul edilmez.
5 — isteklilerin kanunun tayin ettiği vesikalardan baş-
ka balat işlerini muvaffakiyetle başarmış olduklarına dair ehliyet vesikalarının da teklif zarflariyle beraber bulunması lAzımdır. (6263)—(1821]
İnşaat kerestesi
Kokulu Andız kerestesi
Ladin tomruğu Fırınlanmış kayın kerestesi
64 953 135 576 49
10 150 150 114 19
19 407 35 50 94
6 parti halinde beher partisi 5 M3. 500 D3. den ibaret olup muhammen bedeli 270 lira her partinin geç çi teminatı 111 lira 38 kuruş olup 6 partinin geçici tem'natı G68 lira 28 kuruştur.
Beş kalem gıda maddesi alınacak
Sümerbank Malatya Pamuklu Sanayii Miicssesesinclen: Cinsi Muvakkat teminat Miktarı
Lira Kr. Kg.
Nohut
Kuru fasulve Domates salçası Patates
1300.—
400,—
800,—
150,—
450,—
24.00Q,—
14.100,—
17.400,—
1.750,—
21.600,—
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı keresteler 10 gün müddetle açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 11/9/1950 tarihine rastlayan Pazartesi günü suat 10 da işletmemiz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait şartnameyi görmek istiyenlerin her gün Müdürlüğümüze müracaatları.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müshit evrak ve ge çici teminatlarını, veznemize yatırarak ihaleden yarım saat evvel makbuzlarını komisyona vermeleri ilân ulunur.
1 — Yukarda cins ve miktar ve muvakkat teminatları yazılı gıda maddeleri kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur. Eksiltme 20 Eylül 1950 Çarşamba günü saat 15 de müessesemiz müdüriyet binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
2 — Eksiltme şartnamem z Sümerbank Alım ve Satım Müessesesi,- Ankara ve İstanbul satış mağazalarımızdan. D’yarbakır Ticaret Borsasından, Elbistan ve Doğanşehir belediyelerinden ve Müessesemiz Ticaret Servisinden para-
sız olarak alınabilir.
3 — Postada geciken
t eklif mektupları kabul edil-
(6498)—(1901)
mez.
4 — Müessesemiz ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (6538)—(1919)
Yapı İşleri İlanı
Bayındırcık Bakanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Atatürk Anıt - kabir üçüncü kısım yapımıdır. Keşif tutarı (2.831.917,26) liradır.
2 — Eksiltme 11/9/1950 Pazartesi günü saat 11 de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Eksiltme Komisyonu odasında kapalı zarf usulile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve İmar İşleri Reisliğinden (50.00) lira mukabilinde alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin (98707.55) lifalık geçici teminat vermeleri ve eksiltme şartnamesi gereğince Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
5 — İsteklilerin bu işin te knik öneminde re’sen veya bir müteahhitle ortak olarak bir taahhütte 941 senesi Ekim
ayından evvelki fiatlarl ı m az 400.000.00 liralık veya bu tarihten sonraki Hatlarla 1.500.0 00.00 liralık bu işin konusunu teşkil eden benzeri değerde ve teknik bakımdan eşit önemde bir işi muvaffakiytle ikmal ve kabulünü yaptırdığına dair işi yaptıran idareden alınmış belgeyi bağlamaları ve eksiltmeden en az üç gün önce tatil günleri hariç bir dilekçe ile . Bayındırlık Bakanlığına baş vurmaları ve eksiltmeye girme belgesi İstemesi şarttır.
6 — İsteklilerin ya bizzat yüksek mühendis, veya yüksek mimar olmaları veya kendisi bu şartları haiz olmadığı takdirde tecrübe ve liyakati idare tarafından kabul olunacak bir yüksek mühendis veya yüksek mimarla aynı salâhiyet ve mesuliyetleri taşımak üzere teklif yapmaları ve müteahhit sıfatile sözleşmeyi birlikte imza etmeleri şarttır.
7 — Bakanlık istekliler tarafından ibraz edilen belgelerle kayıtlı olmayıp yeterlik belgesi verip vermemek hakkında işin önemi bakımından takdir hakkına maliktir.
8 — İstekliler aldıkları eksiltme kâğıtlarının her parça-
sına ellişer kuruşluk pul yapıştırıp imza ett’kten sonra teklif mektuplarile birlikte zarfa koymaları ve zarfın arkasına | yapıştırılacak mumun para ile olmamak şartile mühür veya | imza ile iyice kapatılması ve eksiltme günü saat 10 a kadar ı eksiltme komisyonu reisliğine vermeleri lâzımdır. I
Postada olacak gecikmeler kabul olunmaz. (6264) (1850)
Şehir suyuna dair mühim ilân
Ankara Belediye Başkanlığından :
Şehre verilmekte olan suların yıldan yıla çoğaltılmasına ve 1950 yılında günde 50.000 tona çıkarılmış olmasına rağmen hüküm sürmekte olan şid letlı kuraklık yüzünden bu miktarın son günlerde 37.000 tona düşmesi ve telâfi maksa-dile yeniden açılan 5 sondaj kuyusunun zayiatı tamamile önleyememesi dolayısile ve daha fazla yeni kuyular açılmasının zamana ve imkâna mütevakkıf bulunmasına binaen şehre münavebe ile su vçril-mesi zarureti hissedilmektedir.
Sular idaresi mahdut saat arda da olsa bütün semtlere ve şebekelere müsavaten tevziat yapabilme.: için 5.9.950 salı gününden itibaren aşağıda yazılı program dahilinde şehre hünavebc de su vermeğe mecbur kalmıştır.
Keyfiyeti sayın hemşerilerimize duyurur ve suların semtlere göre verilme ve kapanma saatlerini aşağıda sıraslle arzederiz.
1 — Çankaya motor da*resinden su alan Harp Okulu, Aşağı Ayrancı, Güven Evleri, Kavaklıdere, Küçük Esat, Deliller Tepesi ile Elmadağ yeni deposundan su alan yerler eski hai nde bırakılmırtır.
2 — Etlik ve Keçiören işletmesi eski vaziyette devam edecektir.
3 — Dağ mahallelerinde Hıdırlık tepe su deposuna bağlı çeşme ve aboneler her gün sabah saat 6 dan 9 za kadar su alabilecektir.
Aktaş motor evine bağlı bulunan ^ktaş, Yenidoğan, Al-tundağ, Çin Çin, Rüstemağa gibi terfi borsuna bağlı çeşme ve aboneler :
Sabah saat 6 dan 3 za
Akşam saat 20 den 23 çe kadar su alacaklardır.
4 — Hisar deposuna bağlı bulunan İç ve Dış Hisar, Ye-n hayat ve Şükriye mahallesi, Cezaevi ve rivarı, Saman Pazarı yüksek kısımları ve Aslanhane tarafı sabah saat 6 dan 9 za
Akşam saat 18 den 21 e kadar su alabileı-eklerdir.
5 __ Yukarıda yazılı mahalleler haricinde kalan Yeni-
şehir kısmı Ç]e Maltepe Süleymanbey, Saraçoğlu ve Devlet mahallesi, Bahçelievler, Küçükevler ve Yeni mahalle ve A-tıf Bevin bir kısmı ile Eski şehrin diğer semtleri ve Cebeci. Balkeriz, Güzeltepe, Şafak tepe ve Demirli Bahçe, Top-ıaklık, İnce Şu, Seyran Bağları semtleri
Sabah saat 6 dan 11 e
Akşam saat 18 den 23 e kadar su alabileceklerdir.
Bu saatler haricinde sular tamamile kesileceğinden halkımızın ona göre tedbirli davranmalarım ve bu münavebe yolu ile su alanrayanların derhal Sular İdaresine haber vermelerini rica ederiz.
NOT:
1) Bu münavebede alçakta kalan semtlerin daha uzun müddet su almaları ve buna mukabil yüksekte kalan mahallerin nisbeten daha kısa zaman sürmesi varittir. Verilen saatler umumî ve vasati rakamlardır.
2) Bu tedbir muvakkat mahiyette olup membaler ve-
riminin artması ve artırılması ve tatbikattan elde edilecek tecrübeler neticelerine göre halkımızın ihtiyacına daha uygun olarak ayarlonabilecektir. (1922)
Tasfiye satışı
Arda Kitap ve Kırtasiye evi başka bir mevzua kalbedıle-ceğinden tasfiye edilmektedir. Bilûmum yazı maineleri, stilolar çeşitli kırtasiye malzemesi, eski harfli tarihî ve ebedî eserler, divanlar, yeni harfli kitap ve romanlar sermayesinden düşük fiyata satılmaktadır. 10 gün zarfında tasfiye sona ereceğinden mezkûr emtiaya ihtiyacı olan vatandaşların bu satıştan faydalanmalarını samimiyetle tavsiye ederim.
izzet Arda (5331»
Kiralık fırın
Hamamönü Furuncu Hıfzıya müracaat. (5409)
Satılık kereste imalâthanesi ve depo
Kerestecilikle iştigal eden lere çok elverişli Soğukkuyu Neşe sokak No. 38 de tomruk b:çme makinası, şerit ve odun bi’meye mahsus daire testeresi ve diğer tesisleri bulunan bir imalâthane bütün tesisleri satılıktır. İmalâthane adreste görülerek taliplerin telefon: 15215 şe müracaatları. (5386)
Diş Tabibi
Danyal TUNA
Seyahatten dönmüş o-lup hastalarını kabule başlamıştır. (5406)
ANKARA
10000 Tonluk TARSUS gemisi
8 Eylûl’de hareket edecektir.
Yerlerimiz azalmıştır. Acele etmenizi rica
r1
Macaristan Kollektif Sergisi
Bolluk
Değişiklik
Sürprizler ve Piyango
Güzellik
F'
Geç kaldım diye üzülen
Değerli san’atkâr Sabite Tur ve Bomonti saz
Yunanistan - İtalya - Fransa ve Amerikaya seyahat edeceklere
.Elâziz Umum Nakliyat Şirketi
Sanayi caddesi No. 39 — Telefon: 12232
20 Ağustos - 20 Eylül arasındaki İzmir Fuarında
Bakımından geçen seneki Macar pavyonundan daha üstündür
MACARİSTANIN
Makine sanayii
Kimya sanayii
Mensucat .sanayii
Presiziyon Mekanik ve Elzktrlk sanayii
Ağaç ve Kâğıt sanayii
İlâç sanayii
Çel.'k ve Metal Endüstrisi
ile
Tarım
mamulatı takdim edilecektir
I Macaristan tarafından gönderilen ticarî imkânları tetkik ediniz !
Sergiyi ziyaret ediniz!
W—nrı ■■■■■■■ n»ıUll».ı.u)——■——

200.000 Liralık Garanti Apartmanınnı bir dairesi
ve
Ayrıca birçok para ikramiyeleri
Her İOO lira müstakil bir kur'a numarası alır
Hesabınız yoksa acele ediniz, varsa arttırınız
Dikkat Dikkat
*
r
Halı Meraklılarına
_ Ürgüpte Halil Elalan halı imalâthanesinde imal ettiğimiz nadide halılar Ankaradaki şubemizde satışa ar-zedilmiştir. Başka yerde şubemiz olmadığını sayın müşterilerimize duyururuz. Ayrıca her cins halılar mağazamızda mevcuttur.
i

(2703)
İsparta - Ürgüp nalı Pazarı
Sanayi Caddesi No. 39 Tel: 12174
Türk Eğitim Derneği Ankara B Yenişehir Lisesi I
İlk, Orta, Lise, Yatılı, Gündüzlü |
Kayıtlar 20 Eylüle kadar her gün saat 9—17 ara- H sında yapılır. (6291)—(1853) I
II
Beşiktaş Kulübü yararına
Bomonti Bahçesinde büyük
7/9/1950 Perşembe akşamı
Değerli san’atkâr Müzeyyen Hollivudun meşhur baş yıldızı
Senar Işıl ve saz arkadaşları Anna Esmeralda Montemar
İspanyol revüSü
İspanyol Raksları, Orkestra, Caz, Milli Oyunlar, _________________ _
Biletler: Florya, Kamspor Mağazaları ile Yenişehir Piyango gişesi, Kulüp Lokalinde ve müsamere günü Bomontide satıhr.

Apartman ve evlerinizin elektrik tesisatıma iyi olmasını istiyorsanız,
Alman mamûlatı malzeme ile yaptırınız.
En ehven fiatla satış yeri:
Anafartalar, Hükümet caddesi Orman Çiftliği karşısı No. 1
Yılmaz Elektrk Ticarethanesi
Telefon : 15750
(53»8)
DOKTOR
Aziz Tevfik Yeginsoy
DAHİLİYE MÜTEHASSISI
I-Icr gün hastalarını saat 15 den itibaren Hamamö-nü, Halk Eczahanesi kar-jısındafki Nizameddin A-partmanı No. 2 de kabul eder. Tel: 15343.
r») r
ta





Sürpriz
Gömlek ve Pijamalarının
En zengin çeşitleri
Emes
ORTAÇ
ın
Kravat pavyonunda bulabilirsiniz
Borsalino
Şapkaları
Ankara mümessili
ORTAÇ
zengin modellerini 36 li
cj Sinemasında iki büyük Bugün Matinelerden itibaren Cebeci Sinemasında iki büyük film birden :
1- Ali Babanın rüyası
(Türkçe Sözlü)
2- Cennet perisi
(Türkçe Sözlü ve Şarkılı) Müzik: Şefik Gürmeriç'in 20 kişilik koro heyeti tarafından cn güzel şarkıları.
Cennet : 14; - 17.30; 20.30 Alibaba : 15,45-19,15-22.15
Satılık Amerikan
eşyası
Amerikan bar, sandalya-sız masa, koltuğu ile beraber bir kanape, ayrıca bir koltuk, radyo vc muhtelif ev eşyası.
Sümer sokak No. 18 Pazar, Pazartesi ve Salı saat 10 dan itibaren. (5396)
Sayın AnkaralIların gösterdiği rağbet üzerine
BÜYÜK MAĞAZA
Hususî surette hazırlattığı zeng'n kumaş ve tekmil giyim eşya çeşitlerini ucuz, zarif ve sağlam olarak satışa arzet-miştir. Teşrifleriniz kâfidir.
Müessescmiz Alman mamulatı VEKA marka radyoların da pek yakında satışına bağlıyacaktır.
Adres: Anafartalar Cad. Adliye karşısı No. 300
Hikmet Ünal ve OrL Kol. Şirketi Ankara Şubesi
(2718)
'1
Muhterem Hac Yolcularına
iler türlü konforu haiz 70 kişilik uçaklarımız her gün Ciddeyc 7 saatte selâmetle gitmektedir.
Yerlerinizi ayırtarak sır aya girmenizi hatırlatırız.
Elâziz Umum Nakliyat Şirketi Limited
Sanayi■ caddesi No. 39 — Telefon: 12232
(5394)
Antalya: 5. J.Er Okul Alayı Satın Alma Komisyonu Başkanlığından
1 — Antakya 5. J. Er. Okul alayının senelik ihtiyacı bulunan yüz yirmi ton kemikli sığıp eti evsaf ve şartnamesine göre kapalı zarf suretile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli doksan altı bin lira olup ge çici-teminatı altı bin elli liradır.
3 — İhalesi 29 Eylül 1950 Cuma günü saat 11 de okul alayı satın alma binasında ve komisyonda yapılacaktır.
4 — Bu kemikli sığır etine ait evsaf ve şartname o-kul alayı satın alma komisyonu başkanlığından ve Ankara, İstanbul, Adana, il jandarma k omutanlıklurmdiin 480 kuruş karşılığında alınır.
5 — İsteklilerin belli edilen gün ve saatten bir saat evveline kadar teminat makbuzu veya banka mektubu ile birlikte diğer evrakı müsbitelerini havi kapalı zarflarını ■komisyon başkanlığına makbuz karşılığında vermeleri.
(6421)—(1895)
I
Zafer Caddesinde kıymetli arsa satılacak
Bursa Belediye Başkanlığından:
Zafer caddesi itfaiye garajı üst kısmında 1296 ada 28 parsel sayılı 242 metrekare arsa metrekaresi 80 lira üzerinden kapalı zarf usuliylel8/9/1050 Pazartesi günü saat 16 da satılacaktır. Talipler arsaya ait harita ve satış şartlarını öğrenmek için belediye hesap işleri müdürlüğüne müracaatları ve satışa iştirak edecekler 1452 liralık muvakkat teminat belgeleriyle 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesine istinaden hazırlıyacakları kapalı zarf teklif mekuplannı i hale saatinden bir saat evvel başkanlığımıza makbuz 'karşı lığı tevdi etmeleri ilân olunur.
Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
(11830)—(6422)—(1892)
Trençkot ve Pardesü çeşitlerimiz gelmiştir
Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede ucuzdur
Ropdeşanılır
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir
Mantoluk
Tayyörlük en güzel
Roplllk yünlü
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri
PHILIPS Radvolannın
ORTAÇ
fabrikaların çeşitlerini m» «p JL
ORTAÇ ORTAÇ
sizin için gctiriyoı muhakkak almazdan görünüz
da
bulabilirsiniz.
Kesenizin dostu ORTAÇ
Adliye karşısı köşe mağaza
Anafartalar cad. No. 224
1950
modellerinin en zengin çeşitlerini radyo salonumuzda görünüz
Ankara
Tel: 11135
Edirne Tarım Yeni Ceza evi Müdürlüğünden Ziraat alât ve edavatı satın alınacaktır
Müessescmiz için tercihan Edirne'den teslim yahut mahallinde tesellüm edilmek şartile D. 4 veya D. 2 modeli 45. Hp, 31. Hp kuvvetinde bir adet CATERPILLAR bulunmadığı takdirde bu kuvvetlere denk başka tip ve marka TRAKTÖR ile bir adet JOHN DEERE model M. Remorklü traktör veyahut 20 - 25 Hp kuvvetinde başka tip ve marka traktör bir ödet polisklu diskli «sahalı, pulluk bir adet 3.60 veya 4.20 Cm. genişliğinde Mibzer, bir adet Diskharovv, bir adet Biçerdöğer alınacaktır.
İsteklilerin 7/9/950 tarihine kadar izahlı teklif mektuplarını müessesemize göndermeleri ilân olunur. (6288) - (1830) - (11656)

BOMONTİ BAHÇESİ
6-9-950 çarşamba akşamına ' kadar fırsatı kaçırmayınmız
EŞSİZ SANATKÂR
SAFİYE

AYLA
ÜSTAD PİYANİST
feyzi
ASLANGİL
r _, w f ___ •
Hidroelektrik ilâvei keşif ilânı
Erdek Belediye Başkanlığından:
Kasabaya yaptırılmakta olan hidro elektrik tesisatının 47215 lira 26 kuruş ilâvei inşaat ihalesi 7.9.1950 tarihinde perşembe günü saat 15 de Erdek Belediye dairesinde Belediye Komisyonu tarafından pazarlık suretiyle yapılacaktır.
Muvakkat teminat 3541 lira 14 kuruştur.
Talipler bu gibi işleri yaptıklarına dair 2490 sayılı kanunun tayin ettiği bütün belgeleriyle ihale günü belediyeye müracaatları.
Bu işe ait şartname ve mukavele belediyede her zaman görülebilir. İşin devamınca bir yüksek mühendis bulundurulacaktır.
Bilûmum masraf, devlet, belediye vergi ve ter harç ve masraflar alana aittir.
7 emsilleri Paris - Londra ve Madrit‘de aylarca devam eden
Ve Holivut’tan Baş Yıldız ANA ESMERALDA
Er^?r.^T., Ye Ankara halkının gösterdiği rağbet üzerine kısa bir saman için 1W 3 Q Q 1 (11* Mil ÎTİ 1*9 İldi 1*
Buyuk değişiklikler Temsillerine devam edecektir. lliadaiai 11 llllldl alilli 1
Hariçten yemek getirmek serbesttir
24 kişilik Beynelmilel şöhrete sahip artistlerle
Telefon: 21355
Seyahatten dönen C A DİTTİ? TTI İD
Kıymetli ses sanatkârı i IL i UK her akşam sahnemizde konserlerine devam etmektedir

Comments (0)