PAZAR
10
KURUŞ
Kr
>
>
>
8
ŞÜBJtT
1941
Onuncu YU
No. 3221
idare: Nurjoemanlye No. 1" Tel adresi: «YENİ SABAH» JBTANBUL Telefon: 20795
abone
Türkiye
Şenelil 2900 Kf. $ aylık 1500 > S aylık 800 »
1 aylık 300 >
BEDELİ Ecneo) MW 1900 ’ 1000 eoo
SAYISI
HER
YERDE
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYİZ
Birleşik Amerikanın yani Genelkurmay Başkanı
Vaşington: 7 (AF.) — Bugün Vaşington Pen tagon binasında cereyan eden kısa ve müessir bir merasim sırasında general Omar Bradley Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanlığı ödevini general Dwı'ght Eİ6enhower'den devren teBİim almıştır.


d
W—
Amerikan Bankalarına Yatırılan Paralar Etrafında
H
I
• •
avdetinden sonra almmıg bir remi
müteahhitlerimizin çok daha fena-
.•
Emir AbduUcerxnı\n Mıstra
Bu memleket halkı, bu sabırlı ve cefakeş kitle, Halk Partisinin 25 yıllık himmeti sayesinde suiistimallere karışacak hiçbir isme artık hayret etmiyecek kadar kemâl ve olgunluğa erişmiştir!

Maamafi, işler nekadar örtbas edilirse edilsin, nihayet bir nokta gelir ki, artık biraz kımıldanmak icabeder. Sanırız kî öyle bir raddeye şimdi vâsıl olmuş felk Partisi hükümet ve i-daresinin memlekette ya rattığı ruhi halete bakı-
mız! En vfak hademedeki bir me-Bour bile kodamanlardan birine veya ailesine mensub ise, eline fır-aat geçinee. cürmii ile uygun ol-ttuy«4*ak kadar vıırgıın yapmak tarafdarıdır. Meselâ bir kamarottan ne umulur? Rivayete göre cebi çek dolar, sterlinğ dolu... Bir çok ievaün siparişlerini almış ve I yerine getirmek ü^ere çalışmıştır. Bu *4partsî verenler de. yine rivayetlere göre, şehrimizin tacirleri imiş, Maamafih bu arada «isimlerinin İfşa edilmesi bile bir cüret ve cesaret» sayılabilecek zevat da varmış. Halbuki bujnemîeket hal-lu. bu sabırlı kitle Halk Partisinin ■Mryılhh himmetile suiistimale karışacak bic bîr isme artık hayret etmiyecek kemal ve olgunluğa e-rişmiştir. Bir Bakanın salâhiyetini kötüye kullanarak (*) Eylül kararlarından alâkadar olduğu sir bellerin ve firmaların istifadesini r-asıi vağla-dığını günlerce- gazetede cknduğn vakit hiç şaşmamış hele Meclîste bir tahkikat açıl ması bıkkındaki teklife bizzat ilgili Bakanın da muhalif rey vermesine işin kapatılmasına da hayret etmemiştir. Bir milletvekilimizin haJdız veya karısının altın kaçakçılığı. eünnlle Fransız mahkemelerinde sürünmekte bulundıığııım da gündelik vak alar sırasında okumuş ve adı »-anı gazele ve ajanslara geçen hu mflleh ekilinin ııe Meclisten çekilmiye ve ne de Türk efkânnı tenvire lüzıım hlssetnıe-n e*>ni de fevkalâde bir hal savma niştir.
Maan>&f~ih. bir memleket efkârı ^uiBtimanerle ne kadar İstinas e-fvr^e etsin, mes’uller ne kadar re-zl» görmezse görmesin, işler ne katar örtbas edilmek istenirse isten rin. nihayet bir nokta gelir ki artık biraz kımıldanmak ica-beder. Kanıyoruz ki, öyle bir raddece şimdi vasıl olmuş hulıınnyorıız.
Hikmet Bayur yazdığı bir maka letle. Amerika bankalarında bazı Türk zenginlerinin 150 küsur rnii-y(n dolar mevduatı olduğu rivayet olunduğunu söylüyor ve Marshall plânından bedava faydalananlar araşma sokulmamaklığımıza bu ka tank mevduatın büyük tesiri bulunduğu düşüncesini dermevan edi yor. Hikmet Bayii ra göre Türkl-yeye bedava yardmı edilmesi demek Amerikalı mükellefin verdiği vergi He Türkiyeye hibe yapılma-demektir. Fakat bazı Türk zeıı-giı.’erin^n ve ekâbiriniıı Iri/im pa-ıramızla yerim milyara yakın mevduatı Amerika bankalarında tıp dururken böyle zenginler >(•-lîştlren bir ülkeye iane vc hibede bulunmak cidden biraz, garib sa-yıha yeri vardır. Amerikalılar Turklere yardım etmeden evvel küi7at zengin Türk vatandaşlan-₺l®« yurddaşlarına yardım etmeleri babtrmez mi? Hem o vatandaş lar ki, oe yolda kazandıklarını «»miyorur. NaMİsa elde etlikleri paraları Türkiye bankalarında bı-raknMomşlar, banları ihtimam ile “ (>l*'anıı^n a5ırı ülkelere yollı->an.k ernni, et a|t)na a(maU hf€. ■nişlerdir.
1 î*0! 5’!!İl*rin har*heti muhak-kixk id, Türk parasım koruma ka-Bununun hükümlerine (|4; kindir.
Şimdi umumi eikâ, C(;k ,n;.rak.
U bekie-nektedir. Araba para-;
/engin Türk tacir ve mütaah-Nlierinc rai aiddlr, ^mendüfer »«Batı yapmış firmalarımızın mı-Ordu üe taabbüâd islerine gl-i

rişmiş biıvök midir? * Yok^a sı ve en kötülü siyaset ile uğraşmakta hu hm an adamlarımızın mıdır?
Bir kaç ay evvel Falih fbfkı A-tay (la —henüz da yanlar
} azarken— hariçte parası olanlar konnsuna dokoBur gibi olmuş, bak
bulunuyoruz..
layı ağzından çıkarmak istiyen bir adam tavrı takınmış, fakat sonra susmayı tercih etmişti. Hikmet Bayımın yazısı ile bu bahJs tek* rar tazelenmiş bulunmaktadır. Ar tık umulur ki. bu defa keyfiyet a-çıklnnsm ve İsviçre, şimdi de A-ınerika bankalarında büyük nıev-(Devamı Sa., 3; SU., e de)
Başkanlığı
C. Bayar istifa etti


Rif kahramanı,Fas istİKİâli nin yılmaz mücahidi

İktifaya sebeb Fuad Hulûsinin BafkanvekiL ligina getirilmesiyle neticelenen seçimi genel Kurulun kabul etmem
Emir Abdülkerim'in
Halk Partisi Divanının dünkü içtinıaında namzed seçimi mes’elesi ve ekonomi raporu mevzuubahs edildi
Ankara 7 Hususi» — Parti Divanı bugün gec vakte kadar toplantıya devam etmiştir. Buğun ik tisadi büro tarafından hazırlanan rapor okunmuş Nurullah Sümer ra por hakk.nda izahat vermiştir. BU hassa dev.etin yapacağı işlerle şahısların yapacağı işlerin hudutlar» dınlmaşı ve ekonomi sahasında em
niyet ve İstikrar husulü için esas larm hükümetçe ilânı etrafında u-tun konuşmalar olmuştur. Bundan sonra mebus seçimlerinde yoklama nın nasıl yapılacağı hususunda ko nuşulmuştur. Malfım olduğu üzere mebus seçimlerinde namzetlerin . yüzde otuzu “merkezden yüzde yet (Devamı Sa„ 5. Sil., 6 da)
Türkiyeye yeni askerî yardım
Amevlılka Dışişleri Bakanlığı Türkiye yunanİKtana yeni yardımlar İçin _ ı tahsisat Istlyecek
Vagington 7, (A. A.) Roter:
Amerikan Dışişleri bakanlığı ya kında kongreden Çine yardım etmek için takriben B70 milyon dolar ve Türkiye İle Yunaııistana müteakib bir askeri yardımda bulunmak için (Devamı Sa., 5; Sü., 5 de^
ke>uy reden
ı andcnoerg
Piyango
Dünkü çekilişde 100)000 lirayı 352295 No. lu bilet kazandı

Mıüı Piyangonun 7 Şubat 948 çe klllşi dün Ankarada saat 14 de ya pı hınçtır.
Bu çekilişte ıkrum!)e kazanan nu maraiarı aşağıya yazıyoruz:
lOOC.OUO Ura kazanan
352295, 50 000 Ura kazanan
330323, 20.000 Ura kazanan 277505, J0.000 Ura kazanan
numara numara numara numara
(Devamı Sa.t S; SU., t da)
sayar
CcMl
Sabaha

karşı 2 Demokrat kunılu-
Ankara: 7 de (Telefonla) Parti, genel idare nun 3 gündenberi yaptığı toplan-
tılardan sonra bu gece yarısından sonra idare kunıhı toplantısı sona ermiş ve bu münasebetle aşağıdaki tebliğ yayınlanmıştır:
Demokrat Parti genel idare ku nıhından:
Demokrat Parti Meclis gmpu, idare kurulundan 4 üyenin istifası (Devamı Sa., 5; Sii., 1 de)
Baskıya Yeni Nümuneler
Sıra D.p.levhalarının sökülmesine geldi..
Tozman köyinla Demokrat Parti levhası ve bitli eşyaları yokedi’dl
r
TOZMAN KÜYONON
V____J. İ
tDolfru Yol> gazetesinin bu
Ra ki şehirde münteşir ♦ Doğru-Yoh refikimizde dün bir haber o-kuduk... 12 Temmuz beyannamesinin şümul ve ehemmiyetini gözde büyütenlerin yaptıkları demagojiye bir miaal olması itibarile bu haberi okuyucularımızın dikkat naaanna sunmayı faydalı buluyorum»
f *1 • J' (
habere a id baçbjt

I
« Yeni Sabahla beyanatı
Fransayı düşman istilâsından kurtarmak için kanlarını cömerdce akıtan Şimali Afrikalılar, kendi istiklâllerini temin uğrunda icabında pekâlâ kan dökebilirler...,,
M
Şimalî Afrika Müslümanları dan Türkiyeys
sslim ve teşakkü ler
Kahire, 28 ocak (hususî muhabirimiz Faule Hecfort’dan) durumu hakkında Paris basını tarafından neşredilip Kahire gazetelerin ce iktibas olunan birbirine zıd bazı
Kscs
Fasın
haberlcı M.s r matbuatında tefsirlere sebeb oldu Ayni zamanda Kahire Je Emir Abdölkerim hazretlerinin reisli gi altında bir de (Arab Mağribini (Devapıı Sa, 5; Su., 3 de>
1
\ Garib bir I
kcılık
*

tavzih mektubu
Liste mukaddes bir sır gibi muhafazaya çalışılıyor..
Haydar Çınar'ın ifa«tesi alındı ve dosya adlî makamlara tevdi edildi
İstanbul vapurunda meydana çıkarılan büyüle döviz ve eşya kaçakçılığının tahkikatına dün de (levanı edilmiş, gümrük muhafaza başmüdürü Hâmid Tiğrel başka-marot Haydar bizzat almıştır.
Batı Akdeniz sonra Marsilya
len Ege vapurunun ilk seferinden, bilâhare ayııi hatta ayrılan Istan
bul vapurunun son seferine kadar her iki geminin de başkamarotlu-ğunu yapan Haydar Çınarın arasız şekilde bu işe devam ettiği key (Devamı Sa., 5; Su., 4 de)
| toprak Ofis tam| I 5 bir sene evvelki J | havadisi tekzibe > J yelteniyor }
Dün Toprak Mahsulleri Ofisi genel müdürlüğünden bir tekzib veya tavzih mektubu aldık. Bu mektub Gazetenizin 7 Şubat 947 tarihli nüshasında diye başlıyordu.
Çınarın
hattı hattına
ifadesini
âçlldıktan tahsis edi
KVMDEN BİR YAPRAK
(Devamı Sa., 5; Sü^ 5 de-
WVWVı
Haber aşağıdadır.
Tozman köyünde Demokrat Par ti ocağında müessif bir hâdisenin meydana geldiğini esefle öğrenmiş bulunuyoruz.
1947 senesinin Aralık ayı içinde Demokrat Parti ocağının levhası çalındığı görülmüştür. Hâdise köy (Devamı Sa„ d) Sü.t 6 da)
I
Maltepeye inen Rumen uçağı
-----o----
Pilot Kızılların zulmünden kaçtığını söylüyor
Evvelki akşam geç vakit Maltepe yakınlarına yabancı bir uçağın indiği görülerek zabıta haberdar edilmiş ve hâdise yerine giden polisler bunun bir Rıımon askeri uçağı okluğunu görmüşlerdir. U-çaktaıı pilottan başka kimse çıkmamıştır. Pilot zabıtaya teslim olmuş ve Türkçe olarak şunları anlatmıştır:
«— Rıımanjfda kızılların zulmünden kurtulmak için Türkiyeye kııçiım. Rumanyadaıı kaçarken tayyaremi ate^e tuttular ve ölüm tehlikesi atlattım. Zaten uiümü göze almıştım, çıiııkü Rus oankı :ı ve komüııiaticrin mezalimi hııd bir safhaya girdi. Tüıkiyeye kaçmağa iki ay evvel kanır verthnı ve ilk iş olarak Türkçe öğrenmiye başladım.
Mülteci, entenıe edilmiş ve tahkikata başlanmıştır.
Olmayacak duaya Amin demimiz
morıkanın bizi yardım görecek devletlerin haricinde bırakmasından çıkan dedikodu hâlâ devam etmekte-dir. Gazeteler, bu- | nıınla alâkalı olarak ı |
(to’lih) sylediği bıı muazzam kuvve tin esrarını ortaya çıkarmak kimin haddine düşmüş?
Para duvarı, kale duvarından sağlam dır.
ortaya yeni bir mevzu attılar: Bazı ilorl gelen Türklerin Amerika bankalarında yüz elli iki milyon dolar mov-duatı olduğunu ileri sürdüler ve bunu Amerlkadan kredi alamadığımızın se-beblorinden biri olarak gösterdiler. Söylentilere göre Amerika bankaların da bu kadar paran yatan bir millete Amerikanın yardıma yanaşmıyaoağı apaşlkârmış!
• Diğer taraftan Hikmet Bayur da çala kalem: «Amerika bankalarındaki paraların mikdarı ile sahihlerinin adlarının ilan edilmesinle milletvekilleri müşterek rorek hükümetten bunu ler 1
Derhal sbyliyelim ki
bir duadır ve böyle duâya âmin denilmez.
Bcktaşnıin Ne olduğunu bilmesem sana Allah diye tapacağımla sözlfe
Bir adamın memleketinden parasını harice çıkarması, onu bir ecnebi bankasında muhafaza etmesi, memleketine itimadı olmaması, onun Allah esirgesin başına bir belâ gelirse, parasının olduğu yere gidip ömrünün sonuna kadar bir eli yağda bir eli balda yaşaması demektir. Şimdi bu vaziyet te bir adam lunduğu yeri
Hükümet, yine alamaz:
hususî bir ınüessosedır. sırrını tftş etmez ve etmemekte de hak lıdır.
Klmbılir bu kalantorlar, gazotoler-de bu dedikoduları okudukça kocaman göbeklerini hoplata hoplata ne kadar gülerler!
Banka zabıta tarafından bir müracaat olursa belki o zaman «falan ada* ’Lflt/Aa aaı/fıyn girinti*
parasının mikdarını, bu-haber verir mi?
bunu Amerlkadan istese Çünkü nihayet banka Müşterisinin
İstiyor; ban bir takrir vo-istoıneli Imış-
bıı olınıyacak
SAYFA: İ









k
.v
YENİ sabah
ŞUBAT 1943
:imir İstiklâl Mahkemesinde neler gördüm?
OkUYUCU
V
Âl
Atatürk’e suikasttın tafsilâtı ve içyüzü
DİYORkl

f’
K

j HER SABAH\
01 01
İstanbul P. T. T.
Baş Müdürlüğüne
Kaşdlîmde 63 oturan Ha-okuyucunııız-ıııeklııhu al*

*!
f *
T « tan CJ
1
%
Tefrika RTo. 1C»
Sümer Ba.ık

••
Üniversite inşaatı ve çıkan münakaşa
»J



E. T. T. işçileri
kongresi
Yalmanın (Tezvirat) dosyasında neler yazar?
— 2 —

ı
n Kâtibi mecallerden Vehbi ve Hüsnü beylerin nıulıakemeM
12 Ağustos 926 perşembe günü eaat 11 de istiklâl mahkemesinde sabık kâtibi nıes’ullerden Vehbi beyüı muhjıkîiıı?3iae başlaıımış-tır.
Maznun sonıfan suallere müte-ehhil, İstanbullu ve esasen ticaretle nıeşgnl olub mektebi hukuk mezunu hulımduğuını, Ittıhad ve Terakkiye 324 de intisab ettiğini söyledi.
Reis — Kara Kemal beyle ne çımacı tesisi münasebet ettiniz?
— Beşiktaşta merkez memuru idim O da Meclise gelirdi. O zaman tanıştım
— tttilıad v? Terakkinin ne ‘gibi hizmetlerinde bulundun ?
— Beşiktaş klübünde kâtiptim-Eılüıar? fatihe naklettim. Benden evvel Nail bey vardı. İaşe nezareti zamanında orada bulundum. Klüblerde iaşe işlerde meşgul oluyorduk. Daha evvel ekmek tevziatını ve mutfakları idare e-derdik.
— Kongrede bulundunuz mu?
— Bulundum efendim.
—O vakifce kadar, ne kadar pıra kazanılmış?
— -Bu tevziattan 700 bin lira kadar hasıl olmuş. Esasen heaab-1ar: tamamen »'ilmiyorum. Bunun 4W bin lirasite bir banka yapıl-tmşL mütebaki 000 bin lirası da kataus. Bu srrada kongre in’ikad etti. Kemal bey ( Ekmek tevziatından halka iadesi mümkün olmı-yan kusurlu paradan şu kadar bir tulkdar hasıl oldu.- dedi. Bazıları. Durülfüıun ve saire yapılmasını söyledi. O ise lıarbden sonraja milletin çok fakir kalaoağmı müsaade eylediği takdirde bunun vakdedilme3inı bankanın temasın- ■ dan da esnafa muavenet için bir vakıf yapılmasuu söyledi. Bendenize «.Bu sevtutk bir iştir. Sen de müttefik ol- dedi. Bu suretle işler yapildl: Mütarekede itilâfcılaT iş-1 lere vaziyet etti.
— Yedi yuz bin lira temettü ün aeısuayesi ne-nü?
— .Bu .sarma^ayi Şehremaneti vermiş.
— Ne kadar?
— Mikdann; bilmiyorum.
—Tahminen yüz bin lira kadar •m?
— Evet, fakat bu para bilâhare ödenmiş. ı
— Avana suretile mi alınmıştı7 — Evet.
—Dâhiliyeden alınan?
— Böndeniz onu bilmiyorum.
— Vakıf ^muamelesi yalnız size-rai yazılmıştı ? j
— Hayır, diğer arkadaşlar da vardı.
— Kimler “
— Memduu Şevket bey, Hüseyin bey, benueııiz. Ali İhsan bey, Semai 4»ey ve diğerleri.
— S hân üzıeTUiize ne kadar vak-f jdıhnişfi ?
— Evveke listesi hazırlanmış, zacûfcderim bin küsur liıadtr.
— Bu pi’Tiiun size vakfedflme-siade hak nedir?
— Efendim kadıya sormuşlar O‘ dıı ekâsiöbînadir- demiş, bunun ürerine »mi suret bulunmuş. Ben-
deniz «Niçin bizi nıiıt-v/ti ;. i:-.ı-nız?» dedim. Cavnbon - c para işlerine kanamadınız ou için dedi.
— Siz- parayı gördünüz fi?
— H. - ır.
— Bir muvazaa idi d
— Hayır muvazaa değildi.
— Para Kamald.- idi. Bu suretle sizi ileri sürmekte idi. Su tarzda bir muvazaa idi deıi i.: istiyorum.
— Evet anladım.
— Şirketler ne sur?:ie —-kkü! etti?
— Şirketler de banka i? jiilikte teşekkül etti.
— Demek birlikte?
— Evet birlikte hattâ «k'.fıın-me yazıldığı zaman para ju şirketlere yatınlmıştı. Vakıfsaıneıun tanzimi esnasında paratam m?v-cud olması lâzınıgleceğı Ve bunun için bir para
— Siz bu vakıfnamen-nıettü aldınız mı?
— Hayır hiç bir para
— Peki ne alırdıuı?^
— Kâtib maaşı alırdım dan fazla bir para olmadım
— Mütareke sıralarındı bulda mı idiniz ?
— Evet.
— Ittihad ve Terakkinin madurn addedildiği kongrede bulundunuz mu?
— Evet bulundum. Faka- gayet az... Kongrenin aktedi’e ejini ve cemiyetin feshedileceğini söylediler. Oturdum, fakat bakr.tr. arka daşlar yok.
— Yani Kara Kemal bey ve rli-f ek ası.

riî -ni '
• f r* ki
«
I


söylendi, bulundu, u bir ie-
b 4
ajııaıunı».
Bun-

•vı
la-
f Defamı var)
t FLFD İYEDE
Kasablar tekrar Başbakanlığa müracaatta bulundular

Dileklerinin yerme getirilmesi ve şikâyetlerinin belediye tarafından nazarı itibara alınmama*! üzerine kasablar yeniden Başhakanlı ğa müracaat ederek, bulundukları kötü durumdan kurtarılmaları için bir hal çaresi bulunmasını is temişlerdir.
Narhın kaldırılmasını veya nıev cud narha zam yapılmasını teklif eden kasapların müracaatı Başbakanlıkça incelenmiş ve içişleri Ba kanlığı yolu ile İstanbul Belediyesine gönderilmiştir
Belediye, bu durum karşısında iktisad işleri müdürlüğü tarafından kasapların şikâyetlerinin bir daha dinlenmesi uygun görülmüştür. - i
Belediye iktisad işleri müdürlüğü de, her kasa hm mezbahada hay van kesmek hakkına sahih olduğu nu ileri sürmüştür.
Bunun ferdî sermaye ile kabil olamayacağını düşünen kasablann kollektif bir sermaye ile h ı işi hal ledebilecekleri de teklif edilmiş-' tir.
Bu teklif kabul edildiği takdirde 45 kfisab binleşerek *bir şirket kurmuşlar ve Aııadoludaa canlı hayvan getirtip Mezbahada keseceklerdir.


i


T ek ol uıd*a
cevub
Kadıköy de, numaralı evde lid Erünah adlı dan aşağıdaki dik:
,( Am erik ada
iMMiıınn tahsilde bulunan ye* genime belliye olarak iki kiloluk bir paket göndermek ifftediğiftıi M1.9TR tarihli dilekçe ile Gümrük ve Bakanlığına bildirerek adelerini istedim.
Jl&kuulıküuı aidtgun
da «^lübaadontn. 20680 sayılı ve 20.1.48 tarihli yazı ile postu gümrüğü Tinıdürttığıi-ne bildirildiği» söyleniyordu.
Gümrük posta idaresine baş vurdum: (Biz size tezkere göndereceğiz onunki müracaat edeceksiniz» dediler.
Hâlâ cevub bekliyorum. İlgililerin dikkat . nazarım çekmenizi dileriuı.
Kepekciier, Değirmin' ci.er şirketinden şikâyetçi
Ofis zanıanındanberi Beykoz kaza m hayvan ili Civarı olan haftada 30 ton kepek verilmekte idi. Sanıra değir» nıenoUer şirketi kurulnıos ve •nı şirket bu m i kıla rj 21 tonu indirmiştir. Hu miktara da kan aut eılvrtdc hüsranlarımızı mtinıkun mertebe arpa ve saire ile idare edebildik. Son zamanlaıda kepeğin karnbne şada fazla fiyattu harice satıldığını haber alan şirket bu nü kıkırdan tenzilât
yaparak istihkakımızı kes-inektedir. Bıı vaziyet biz pekçjleri soıı derecede mura-zarrır etmekle beraber kaza hayvanatıma du on gündenberi aç kalmalına sebebiyet \eregelnrektedir. Bin a en a*
ie> h ofis zaıııuuındu haftuda 30 ton verilirken şirketin. ?l tonu günde 15 günde vermedi hizleri ne derecede müzavu kada bıraktığım gösterir.
Ticaret Bakanlığı rncıule-ketin ihtiyacı temin edildikten sonra artacak mikdnnm harice safuınğa» kurur verdiği halde şirket bunu da nazarı dik küte ahnı varak keyfî Ve 1 indi hareket etmektedir. Bu İmli Iict an i^bat etmeğe hazırız. Yoksa dükkanlınınızt kapayıp a nah turları mı zı şirkete mi testten edelim?
Mağduriyetimize bir nihayet verilmek üzere alâkadar makamların nunın dikkatlerini çekmenin sayKitarımhı TİÇa ederim.
Beykoz Kavokdere 28-1 ke pekci Mustafa Girgin
PCLİS TE


I


I



■M
TT
Miaıar Emin Onat, Rektörün dünkü beyanatına itiraz ediyor
W ı
Dünkü Bayımızda; İstanbul Ü-
niversitesi Rektörünün; yeni Fen ve Edebiyat Fakülteleri inşaatuıın gecikmesi sebeblerini açıklıyan idr beyanatını nakletmiştik. Rek-tbr Sıddık Sami Onar, bu beyanatında, inşaatın gecikmiş olduğunu söylemiş ve buna sebeb olarak da; mimarların, proje ve plânlarını vuktinde vermediklerini ileri sürmüş bulunuyorlardı.
İnşaatın proje ve plânlarını hn-zırlıyan iki mimardan biri olan, Teknik Üniversite Dekanlarından Prof. Emin Onat, gecikme şebeklerini, dün, bir aıkaduşımıza gu şekilde izah etmiştir:
— Edindiği gibi, §aatn. Rektör Cemil ııuıda başlanmıştır.
İlk plânlara göre;

bu büyük in-Bilsel zama-
binanın, yük Reşid paşa caddesindeki mına bakan evlerin istimlâki his mevzuu değildi.
Karar tekrar değiştirildi, biz de yan-
Bü-kıs-ba-
Bunun üzerine, biz de yan yarıya hnzırlanmış plân ve projeleri tadile mecbur olduk ve Baymdırlık-Bnkaniığı ile temasa geçerek bir mukavele yaptık.
Tek Tip ekmek mes’elesi hal edilemiyor
t
Yeni yapılan tip ekmek de halkı memnun etmedi
tar bir Ü-
—- . -------------------—
Mukavele müddeti zarında, pro jelerl Bayındırlık Bakanlığına teslim etlik. Taski edildi ve kısmî i-haleye ııkanldL
Böyle muazzam bir bina, bir veya iki yılda inşa edilemezdi. İnşaatın beher sonesi için ancak 3 milyon lira vndedilmişti. Halbuki senede, 10 milyon lira a/nlmaaı elzemdi. Bu şekilde, ın.-aat, takriben 7 yıl içinde bitiriü bilirdi.
İstanbul Üniversitesi mut bir hale geldikten sonra; geniş üniversito siteleri inşaatı için
niversite idaresine, 40 milyon liralık bono çıkarma hakkı t dolamıştı. Bundan da istifade eiildiği tak dirde; inşaat büyük bir zîa iler-liyeb'ılecekti; olmadı’
Bu arada, bir de zelzele talimat namesi çıkmıştı; bu yizden zama nın icabına ’uymak için, plâalarda derhal tadilât yapmak Itirım hasıl oldu. îdimiz, bura lı dı aksadı.
Hülâsa projeler P.ek iriliğe zamanında verilmiştir. L-i aksatan ciheti, sık 6ik çıkan v - mahiyet i-tibariie değişiklik arz den kararnamelerin bolluğur/i > •gerektir.
II .
Vahşî hayvan gibi haykıran katile aid yeni malûmat
Dünkü toplantıda işçiler komünizmi şiddetli bir lisansa tel’in ettiler
Elektrik Tramvay Tünel işçileri Yardım Sandiğcim yıllık kongresi, dün saat 10 da Metro hanında toptanmış, kongre başka alığına iş çi mümessillerinden İrfan Özkan seçildikten sonra, idare heyetinin bir yıllık faaliyet raporunun okunmasına geçilmiştir.
Vilâyet ve mürakıb- raporları bir hayli tenkidlt-re mâruz kalmış, bu arada söz atan, üyeter. geçen yılki kongrede öTüm gibi hallerde üyelere 200 lira yardan yapılmasına kavrar verildiği halde bu yar-dım'iiı y apüaıa/iığından şikâyet etmişlerdir.
Kongre Laskanı, kongre tarafın dan kabul olunan yardım kararını belediyenin tasvib etmediğini ve bu eebebte yardımın yapılmadığını ileri sûrmuş, yerine gecirilemu yen vaadin tuhtekkukuna bu yıl imkân olduğunu ve bundun böyle aile efradından birinin ölmesi halinde 3’X) ölen işçııun ailesine 2000, evlenenlere 21», doğumlarda 200 ve sene sonu yardımı olarak da 50 lira verileceğini sövlemiş-tir.
işçiler bunu memnuniyetle kabul etmişler ve geren yılın yırdım istemişlerde bu husus uzun Büren) kabul edil-1

Mahud (vaı ele geçirdiği yasının dün
Kaybolan 250 bin liralık radyum ---------o— ■-
Huauaı bir âletle ıpapdun araştırma sonunda lâğımda bulırudu
Hn^eki Hastaha nesinde Prof. Tevfik Remzi Kttzanoıgıiin kadın hastalıkları kliniğinde bulunan ve kanser gibi hastalıklarda kulları lan 250 bin lira k:\7netiadeki Rads-um parçası evvelki gün or tadan kaybolmuştur. Hâdise zabı taya bildirilmiş ve netioede rad-


İmaline başlandığı gündenberi halkın şikâyetlerine sebebiyet veren ve nihayet ıslahına belediyece nı-mur edilen Tek Tip Ekmek komisyonunun çalışmalarını bitirdiğini. lıalkı memnun edecek ve şikâyetleri sureti lcatiyede önliyecek üç tip ekmek hakkındakî raporunu daimi encümene verdiğini ve encümenin hiç birini kabul etmediğini evvelce yazmıştık.
Evvelki günden itibaren grama jı. S70 ve rutubet derecesi 37,5 o-larak imâl edilmeğe başlanan tek tip ekmek, yine halkı memnun etmiş değildir. .
Halkın ilk ekmekten memnun olmadığı hakikati henüz bütiin çıplaklığile ortada dururken, daimi encümenin bu karan, halk ara sında hiç de iyi karşılanmamıştır.
Şimdiki halde belediyece yapılacak işlerin en başında kontrole ehemmiyet vermek meselesi gelmektedir.
Ticaret müdürlüğü. Toprak Mah sulleri Ofisi ile belediye mürakıp-ları müştereken çalışmakta ve fımları sık sık kontrol etmektedir ler.

yumun en son olarak rahim kan-serine tutulan bir kadın hastaya tatbik edildiği anlaşılmıştır. Kadı nuı da radyumun lâğıma düşürdü Çü ihtimali göz ününde tutularak hastalıanenin lâğımında hususî bir âletle bu kıymetli maden aranmağa başlanmıştır. Nihayet dün a-raştırma esnasında elektreskobun ibnesi inhiraf etmiş ve orada yapı lan kazı. sonunda radyumun hususi malı (azası içinde bulunmuştur.
Dün İzmir ceza ev.n.ieıı aşağıdaki mektubu aktık:
Sayın gazetenizin 3 Şubat 5H8 tarih ve 2316 sayıl* nüshasının 2 inci sayfasının beşiucı Otunun da (Adliye koridorlarında vıhşi hayvan gibi haykıran katH> başlıklı intişar eden yazıda müdürlüğümü cil ilgilendiren cihet düğün-
den bu yazının aşağâ&ki şekilde tavzihini dilerim.
Vahşi bir hayvan gibi acı. acı uluyarak etrafında(i>re saldırdığı bildirilen Mehmed Yumaz adındaki katilin bir müddet evvel İzmir cezaevinde bulund ığu ve gardiyanların teulaklar.ru kestikten sonra cezaevimizdea dağa kaçtığı yayınlanmaktadır. Hâvadımn bu kısmıntn asıl ve esası ynfctar. Adı geçen katil Mehmed Ydcruız İzmir cezaevinde hiç bir zan um bulunma mış olduğu gibi keza ( .•zaevimiz
* gardiularının kulak. ır ı. da ne kesmiş ve ne de kaçauş dcğıtaır.
Keyfiyetin gazetenizin iik çıkacak nüshasında ayni csryftmm ayni sütununda neşrini rica ederim. Saygı la nmla-
lzmir Cezaevi müdürü
Sabrı Al ışık
Masonlar eemiyeti i^ in müracaat yapıldı

. diu ’riıâve-
müracaat ederek, veıni-
Olmayacak duaya Amîn denilmez fBOftaraft 1 tnetia)' mm bizde b^r cari hesabı vardır!» diyebilir.
û da (helke) diyorum hal... Zira e-min değilim.
Sunun haricinde bütün ortaya atılan rivayetler bir (lal-ü-guzaf) dan I-barettir.
HukOmetenliye kadar pek çok ze-vat(n Avrupa ve Amerika bankalarınca :ne^dualı Olduğunu bilmiyor mu Of?
«Hemfeket haricine çıkacaklara be-r merierinıte ancak yirmi beş lira aia-b»( vRierins-a>üsaGde eylemek ve başka döriz vcrmenHk ckbr kör parmağım görüne» demekten başka bir şey mi MW
«Bugün 25 lira ile Büyükadaya gidilmezken bununla Avrupaya yahud A-m*rikaya gidileceğine inanmak için bu Z3 papelin bir (veiûdiyet), bir doğurganlıkla çofp ma kudretine sahib olması lâzımdı.
Bu dolma yi da hepimiz bile bile yuttuk.
Şimdiye k a ılır gelen hükümetlerin h|Ç oırısi bu para işine dokunmadı; pek de Uaoeı etti- Sundan sonra da dokunulacağım pek zannetmiyorum.
tte tuzumu var? Bunun hesabı tuııııırı dediği
(rue-t-mahser* i katmiğtirl
• •
Fil-gibi
Kuracakları cemiyetin gayelerini evA'dki günkü nüstoer zrha belirttiğimiz Masonla? te resmen
yellerinin tescilini isteajuşieiYÜr.
Masonların vilâyet.;* kabul olunan dilekçeleri ve cemi/etnı nizam namesi incelenmek ü>?re Emniyet Müdürlüğüne havale e inmiştir.
Tefrika : 63
(•((
bir de
— Senin anan baban biztz kızım. Bunu pekâlâ biliyorsun. H:ı ufak bir ihtiyacın olur da bize söylemezden vaUah güceniriz, yüzüne bakmayız
— Maddi İhtiyacım yok doktor a-ğabey. Zavallı anam beni zengin kız. yaptı. Konserlerimin geliri
pek fena değil. Yalnız sevgiye ve ş(*f kate muhtacım. Bunu benden esirgemeyin.
Sabiha Hanımın mendil.:û gözlerine götürdüğünü gören, doktor bir kahkaha ile bunun da geçti.
— Yediği naneye bak! S.i seviyoruz? Seninle Metin bir ayrılık mı yapıyoruz
— Hayır, bunun İçin size minnettarım.
— Yalnız o kadar. Değil n‘l küçük hanım Sevgimize karşı minnettarlık...
— Hainlik etmeyin doktor ağabey. Sizi de. yengemi de ne kala ç-4c sevdiğimi pekâlâ biliyonsunuz.
— öyleyse daha ne istiy>jnswı* bakalım? Kambiyo Müdürlüğün-ion döviz müsaadesini alıp seni oir a ı evvel Viyanaya yollamanu m ?
— Evet. Hem de ben orada? ı.^ıı beni unutmamanızı.
— Bak bu kadarı far Is. He.nse **• ni yola koyar koymaz a i m a;w mağa karar vermiştim.
Bunu söylerken gene kız n yanağına parmafiile bir fiske vukuftu. Sonra yalandan bir öfke İle (ULva
zoraki Öniiod
az mı arasında
Aşk ve his romanı
r
Muazzez Tahsin fcERKAND
baka. senin hanı-İstek.
etti!
— üstelik bana vapurumu da kaçırtacaksın. Çabuk dıçuarı çık yim. Giyineceğim. Bir yandan gevezeliğin, bir yandan bizim mm bitine tükenme bümiyen
leri... Siz galiba benim iş güç sahibi olduğumu unutuyorsunuz.
Bu şakalarla ayrılık acısı kısmen olsun örtülmeğe çalışılıyordu anana köşkün içini ikinci bir matem havası kaplamıştı. Kimse karşısındakine birşev söylemiyor, herkes derli şüneclerSni ve üzüntülerini içice müyordu.
ir
d‘J-gö-
Ver ki-t th

Turhan, ayrılık gününe kadar daya bundan bahsetmedi. Gene zın Vıyanada yaşıyacağı muhiti,
sil şeklini; hattâ İlle hamlede görüşeceği kimseleri hile, en küçük tvfer ruatına kadar inceden inceye hazır* lanıaktan bir zevk dııyu>ordd. Bu hazırlıkların getireceği vaziyeti hatır, nd an geçivnıiy
* gibiydi. Hatla,
bazı ckşamlar sofrada; gene kıza, o-rava aid şeylerd m vzun uzun bahsediyor, direktifle veriyor, ona çalışma programım not ettiriyordu. O sırada ona bakan kır, bu ihtiyarlamış yüzde, bu aklaşan başta, eoki Turhan Yılmazı hatrlntrn ateşli bir mâ na seziyorlardı.
— Sözlerimi iy.(_e dinliyor musun Vcrdû? Yabancı bir n ernîekette ken dini kavbetmeınek için bunlar el-
* semcıir.
— Elr kelimeyi kaçırmadan dinli, yorum hocam. Bütün direktiflerinizi not ettim. Esasen Viyanaran büsbütün yabancısı da sayılmam.
— Sen öyle sanıyorsun amma o za^aıı \ anında ben vardım. Şimdi yalnız başına olacaksın. Bildiğin kadar kolay değil bu. Hem o zaman İd şartlar büsbütitn değişti.
Tabii... Fakat ben de çocukluktan çıktım. Elimdeki rnektubların hepsini kuZ.’.::sam, galiba hiç de yalnız İcalmıyacağım.
— O adamlar dar boz d
tür belki. Sun şenel*.d- pek haberleşmedik. Artık sen vazıyete göre hareket ederaln.
— Tabii hocam
Turhan Yılmaz tavsı;> ? *c.ni bitiremiyor. Vücudunda son ateşi
sarf etmek ten vahşi btr zevk duyuyordu. Bu, böyiece, .vyrd k gününe kadar sürdü.
O sabah Verda Turhan n de ötekilerle birlikte Istan bula mecuğınl, onu selâmetliyeceğini s» »m ştı. Nev-varenin:
— Kızım, Turhan Bey 'Seai görmek İstiyor.
Deyişi onu şaşırttı.
— N-içrn acaba? N-
— Gitmeden evvel betu dedi. Galiba biraz ha.-ti bula In.miyeceknUş
— Öyle mi?
Gene kız endişe içi od _• na koştuğ''! zaman nntt şında oiuı uyar huld'ı R

an ölmüş-
UTH
istiyor?
görsün, im ş, îs:an
lannın da veri’mesiıri dir. Nrtree, müzakrrrlerdm sonra mistir.
Şicjıdiki halde E. T. T. işçilerine 947 yılında ölüm larda verflmrven denmektir.
Bundan sonra muavûıi Celâleddzn Geı ualyanoğlu. yeni kurulacak yardım sandığının hazırla m* n nizamnamesi üzerinde bir konuşma yaamış* yardımın genişletilmesi için aidatların ilç liraya çık -vnlaca^Hu soyivmişlir.
Yem yardım Fsod;£ınm nizamnamesi yakında Şehir Mecfieine gönderilecek ve omda m*ızwfeere oluudukLaun souıa merivet mevki-ine girecektir.
Hazırlanan yeni tasarı, işçilere ı.apta \ avdun imkânları suğ-kiTnaktadiT.
Celâiedlin Germiyanoğlanun i-zihatını müteakip tramvay işçileri semiik ılarıa aJeyiıinde sözler söv-4emişler imk arvcsn işçiLerin komü nistlÂkle itham edildiğini belirtmiş ler ve komünistliği ‘tel in etmişlerdir- ;
Bu arada söz aian 1 Noîu kontrol ve tramva\ ıtrileri mümessili Meimıed irahauh şunları söylemiştir:
c— Bug(DG. hemen hemen diin-yanın her tarafına yayılmış olan Bolşevik ajanlarının bizim de aramıza katılarak huzursuzluk y aratmak için komünizm denilen mikrobu bize de aşılamaları ihtimal dahilindedir.
Komünizmin, hiç bir yerde saadet ve refah dik.
Birler uzun ve sahib olan
kazı gibi vaka-m-olâğlar da ö-
umum müdür

getirdiğini işitme-
ve tenliz bir mazindi! Türk mîlletinin içâBİ.(ı fısk-ian. Tuna. Sirastopol ve Kafkas dağlarında çarpışan kahra maniana çocuklarıyız.
Türk işçisi arasında asla komünist voktur ve Türk işçisinin tek w düşüncesi vardır: O da vatan ve milletin müdafaasında vazife almaktır.
Scn hiçbir elinden bir şey gel Yalnız, bir dakika şöy ye-
km oir halde idi.
— Hasta mısu:\z hocanı?
— Hayır yavrum. Elreasniyetll bir şey değil. Bu geee çok çalış!im da...
— Dcrictor ağabeyime haber vereyim mi?
— Hayır
__ Size ne yapabilirim hocam?
Turhanm dutluklarır.dan acı bir tebessüm geçti.
— Hiçbir şey VerdaL.
şey yapamazsın, mez yavTiun
le otur. Şn höltuga. her zamanki rüıe Konuşma, btrşey sö.vfeıne... Sa dcce orada otur. Sen gittikten sonra da ben senin bududa, yanıuıda, ses, sizce oturnıalcta okluğunu düşüneceğim. Seni burada sanacağını. Kendi kendimi ita ı hra^agım. Avutacağım.
Verdaıun içi derin bir acı İle, sonsuz bir acıma ile doldu. Ne yaptığını bilmeden dudaklarından çu cüm leler döküldü:
— Hocanı, siz istemezseniz gitmem... Burada kalırtm.
Bunu nasıl söylemiş olduğuna son radaıı çok şaştı; fakat o dakikada samimî idi. Turhanın halindeki vese tahammül edememişti.
Turhanm yüzün ! n şaşkınlığı, sevinci v? devm duygular arka vette. geçti.
bir kederi belirten arkaya ve ayni kuy-
(Devamı var“
M
c

ahud (VaUn) başyazarının im (Tezvirat) dofJ ı mukaddemesuV den bazı parçalar vermiştim. Bu gün de Fırıldakçıbaşının lerıne geçiyorum.
Dosyanın (birinci 1 (Bir îpde üç canbaz ! dı ve şöyle diyordu:
Maiıtnı ola kı, »memlekette rat Parti faaliyete başladığı itibaren Turkienn: 3(r baz ey namız? yoiımoaki ( Bir ipte uç canbaz bile İme girmiştir.
Muhelofet partisi yanaşıp onunı adamı görünmek, sonra iktidar partisi kodamanlarına nasihat verir gıta davranıp onların nabıttarma göre jerbet vermek asla ihmal ediime-mehehr. YaaUış hareket edilir de ev ze-li muhalifler yerine hükümettekiler pohuohlemrse umıunıı efkar kuşkulanır ve gazeteyi okumaz. Halbuki maâ-sad hem gazeteyi mumkım olduğu kadar satmak, hem muhatif ve hem de iktidardakiler! gıiccndırmı mek •idugufta göre halem o burolta kulürnJmalıo'r kı bu her uçu de mavi boncuğu sansın. Binaenaleyh:
1 — Şiddetli muhalefet
işe başlamalı, ıcaoında kelleyi koltuğa atmaktan daniı çekinmemeli ve M yapıp yaparak (Vazan) ı halk arasında şiddetli muhalM olarak tanıtmalı Bir k(;re bu şöhreti kazandın mı, artık iktidara kul, köle bîîe atsan haMnı ekseriyeti: Anmed Emm Yaknanm
bo>le hareket etmekte eioette bır cıak sıdı vardır der ve gazeteyi okumakta ae>am eyler.
2 — Mûbalefat purcisme Hk fırsatta tekmeyi indirmeye hazırlıklar yapmak la terabor sozetemn satışı fazlı taşınca ya kadar bu portınm sazcusu, hattâ naşiri efkârı imiş gibi davrşamayı ihmal etmemeli. 3u sayede yamınci ülkelerde ve bilhassa Amerıkadakj yaran da: - $u Mıster Yalman gerçeklen nukırlu adamiViş!ı hukmu«tu vr rir ve bu hukeın sayesinde Uçarı ft-rdddklar çevirmek koiayiasmış olur. Biraderin işlerine yardım da canası.
3 — Muhalefet partisi de Ou sureNs a» la »idik tan sonra (1«A) derecelik ma-h«ryne ^ırklarla, ta^at mumktm o«(m-
kadar tefti etfisemoğe gayrvl ederek. iktidar pamsmrn buyukterme voe srkomm yanaşrnaJı ve Pır. m tara.’ol» iMtıhatefetin gozQ»eee(ı görünürken taraftan da ıfc Morsak ilerin gröı ı.ıut teMtı otrruya çalışman. Hiıiâba Ur ı>-le üç canbaz oynatmak demek:
A — Efkârı j uur.ı >eyı ai.Ja.naA,
3 — Muhalefeti avlamak, C — İktidaniahiMrı avlamak. Yectzolerde halasa edHeösltr. Sunu bvr kere muvaffak oiundu mu, artık iş ıştır.»
asıl tezvir reçete-
babı) nın bağlığı; bile nasıl
oynar?)
Deınok-gimden •kı can-
ıpta atalar sözü oynar!:» şek-
^•annıa
Sürünmek
v eh nimetin kene «sinde
yapmakla
ikinci lajl.mn (BujruMerın İMrixrına«n g>-cunmaUrı ¥• Ounoan ozonu MtMMo öj’)ınwJir) serAAnıası-iö İrmakla ve bunoâ oa »u/ia denil mekiaüR:
îHer mamltHc*ile» îNlt^sss Türktye-oe, tkuaaroM Oukınanlar mevkiterım kıyd-ı-bayat şartüa işgal eden oeUet-lılerBır. Olum A Man m emri nte^ıtr-rınOen aynin w m istemezler ve öu itibarla öa muhtemel rakıb saydıkları a imseler 3tn muatuş gocunurlar.
Akım ve Sûrum peşinde koşan gazeteci bu ruhi haletten fevkalâde istifade edeiniır, ^ayeb açık göz uav-ranızsa... Bunun için oo hakbyı haA-sızu vtcöan kanaat m i ve İdeal şerefini bir tarafa fırtalıp iujvveifi tarafı tutmak gerektir. Ancak bunu yaparken begayat ihtiyatlı ve temkinli davranmak fabiMldür. Ulu orta tutulacak otursa umumî tur. Bunun ışın tanbtr
mak. (ISO), -hattâ bazen (110) dere-çalık oevirler yapmak icabeder vrbun tarm da pek ustaca ve çok n*ahirMw yapdmâiarı sarKtr. Aks» takdirde öu çuval incir edflAiiş oJur.y
(Arkan var)
FIKRACI
kuavvelü taraf efkar so&uKı-yokUn doiaş-
Tranıvay duraklarında kapalı bekleme yerleri
Üsküdar - Kadıköy ve Havalisi Halk Taramvayliuı idaresi, halkuı arzu ve diiekleriui yerine getirmek üzere kendi atölyesinde iki kapalı bekleme yeri daha yaptırarak yer terine koydurmuştur.
* T(B-rVl»3
ŞUBAT 1£>48
*
I 1363 T Rumi
K
26
1367
Hıvn Rehin -
evvel
2 7

Pazar
Kasını ÇS — AY 2 — GÜN 37
v«jau«c
Güneş Öğle ikindi
Akşam
Yatşı
İnısak
4
12
15
17
ı?
• «•
3
Kza. i
8
1
6

u
0 Sİ

4
J
/
I
(
r


l
i
l
*
I
Âİmânyâdâkî] i YUUUUİStUnilO hurh işjıi Nlgeltri
finıes’ia mühim bir yazıtı
ga-’ ge , gün ni -
Londra 7, (A A) — Taymislnl şugün bir yazısında dün yayın-> lanmış olan iki işgal bölgesi nl-( zamnamesini yorumlıyarak şöyle! demektedir. >
Bir çok kimse bu nizamname* 1 nin 19 şubatta bağlıyacak olan lü konferanstan önce yayınlan -c mış olmasına esef edecektir. Fran > sız hükümeti bu tarihte yenle bölgesinin iki müşterek bölgeye) plânı tetkik fırsatım bulacağını^ ümid etmekteydi. Fransız işgali ithali plânı ister olgunlaşmış ob> sun. ister olmasın asıl mesele ba-( tı Avrupa memleketleri arasında! daha sıkı bir işbirliğinin tesislC (projeleri bahis mevzu edildiği İrada Fransız görüş tarzının. >vet dikkatle tetkik edilmesi irektigidir. Gelecek pazartesi ? yürürlüğe girecek olan yeni
(zamname ile bir siyasî birlik telsisi gayesi güdülmediği gibi bu-. Inunla Almanlara şimdiye kadarj ?sahip olduklarına nazaran hisset \dilir bîr derecede dalın gt'niş! cyetkiler verilmiş değildir. Bı: r.ij Szamname yalnız müşterek böl-ı {gede daha müessir ve merkezleşJ itirilmiş ekonomik kontrol uzu la-1 çrı tesisine matufdur. I
> Bu yeni teşkilât eski ekonod (mik konseyden daha sağlamdır. »Bununla beraber Laenderler b’r-j üleşmiş bir idarenin işlerini sek-( /teye uğratacak kadar endişe ve-| Çrici yetkilere sahip bulunmaya] ? levam etmektedirler Maamafihı (Batı Almanvadaki bütün partile-* irin üzerinde | göründükleri S dur. Bütün (sorumluluğu ?vq netice îtibarile bunun mütte -t Sfiklere terettüp ettiğini söylemek! C tedirler. Bu hususta sosyal de -( f mokratlar da hıristiyan demok -> 4 ratlar kadar İsrar etmekte ve ta-j ç biatiyle komünistler daha da ile-S
> ri gitmektedirler. Bu bakımdanC ç büyük bir"tehlike mevcuddur. As-5 i kerl hükümetin yetkisi dahilinde V f bulunan kararların mesuliyetini) i üzerine* almayı reddetmek başka (
Ibir şey. bu kararların muvafra-r ki.vetle neticelenmesini teinin içir J çalışma mesuliyetinin kabulünü? reddetmek ise daha başka bir > şeydir. Eski ekonomik konseyde? İşier pek güçleştiği zaman mesu-> . liyeti askerî hükümetin üzerine? ) yüklemek gibi esef edilecek bir i ( temayül mevcudrtu. Eğer Frank-( / furtta tasarlanan yeniden teşkl -> J lâtlardırma projesinin muvaffak!J Îvet temin etmesi isteniyorsa bu? zlhnivetln düzeltilmesi gayet
Hububat fiatları
t anlaşmaya varmış ç bir nokta mevcud-J bu partiler en ufak? kabulü reddetmekte!
J
---»—■ ■■
Amerikada fıaUar durmadan düşüyor
t
Vaşington: 7 (A.A.) — Birisin Amerikada dün hububat fiyat l.ır. düşmiye devam etmiştir. B. B. C. nin Vaşington muhabiri, hu-bubat fiyatlarında kaydedilen bu düşüşün Vaşiııgtonda ilgiyi çeken başlı* a. mevzulardan biri olduğunu bildirmektedir. Umumiyet itibariyle i’i haberi daha ziyade iyi bir de karşılanmaya temayül edil -edir. Hububat fiyatları ?u iki Bel rten düşmüştür:
*. ~ Hükümetin tahsisatların az... t.İmasına dair olan programı
~ AmeriKan endüstrisinin ni ha. et dünyada belirmiş tPan doİ£T kıtlığının tesirlerini hissetmeğe başlamış olması.
Ayni muhabirin ilâve ettiğin» gör» Vaşingtondaki îngiüz r.^mî mahfillerinde bu düşüşün ekonomik bir çöküntüden ziyade bir A-merîkaa deflasyonunun belirtisi olduğu kanaati mevcuddur. Bu düşüş yalnız doların satın alma kudretinin yükselmesine yol açtığından değil ayni zamanda Amerikan çiftçileriyle Amerikan ihracat endüstrilerinin Avrupanın kaikın-1OM1 programını şimdi daha büyük bir memnunlukla tasrvib etmelerine sebeb olacağından Marshall plânının muvaffakiyetle neticelen-fnpfiine yardım edecektir. Filhakika Marshall plânı bunların başlıca müşterisi olacaktır Bu siparişlerin fiyatlar sendelemeğe başladığı bir sırada ibtalı sıkıntıya yol açmaktan başka bir çeya yaramıya-caktır.
TEN! SABAH
konseyi kuruldu
Yunaniıtaadak* Amerikan Almanyamn istilâsı sırasında kolordusu komutanı
Atina 7. (A. A. ) ~ Bakanlar kurulu bir harb konseyinin kurulmasına karar vermiştir. Yeni konseye başbakan Sofulls, başbakan yardımcısı Çaldarle, deniz, kara ve hava bakanlan, umumi asayiş bakanı, genel kurmay başkanlan iştirak e« deceklerdir. Konseyin esaslı vazifesi çetelere karşı harekette bulunan üş ordunun faaliyetini tanzim olacaktır. Konsey başbakanın davetiyle toplanacaktır.
AMERİKAN ORDUSUNUN YENİ KOMUTANI
Vaşington 7, (A. A.) — Al manyanın istilâsı sırasında üçüncü A-merikan kolordusunun komutam o-lan tümgeneral James Fleotin Yu nanistandaki Amerikan askeri gurupları müdürlüğüne tayin edildiği Birleşik Amerika savunma bakanlığından dün bildirilmiştir.
Bundan önce bu vazifeleri yalnız başına idare eden general Livesay yine Atinada kalacak ve Amerikan heyetinin çeşidli işlerini idare ede-(
I
ordusu komutaBİi&ına
3 öncü Amerikan olan Fleet getirildi
«ektir.
Ahuanyadalti Amerikan işgal ordu sunun hareket ve talim dairesi kurmay başkan yardımcısı olan general Van Fleet perşembe günü Berllndan Vaşinğtona gelmiştir.
YUNAN SULARINDAKÎ DENİZALTILAR MESELESİ Atina 7. (A. A.) — Bahriye bâ-kanı, Yunan sularında denizaltılar görüldüğü hakkında dolaşan söylentileri kw-in olarak yalanlamıştır.
ÇETECİLER ATlNAYA 19 KİLOMETRE SOKULDULAR Anita 7, (A P.) — Dün gece rea men bildirildiğine göre, Atinanın 19 kilometre kadar yakınına sokulan bir çete kuvveti takip edilmiş ve 45 kilometre ötede hükümet kuvvetleri-le çeteler arasında şiddetli bir çarpışma olmuştur. Bu takip hareketi hakkında fazla tafsilât verilmemiştir. Çetelerin 80 - 100 kişi kadar oldukları ve sadece bir gösteriş yapmak için şehrin bu derece yakınına geldikleri işaret olunmaktadır
Ingiltere Bulgarlara yeni bir nota verdi
Bulgaristan limanlarından Filistine kaçak muhacir kafilelerinin şevkine müsaade edilmesi notanın mevzuunu t
Londra 7, (A. P.) — Dış işleri bakanlığından dün gece bildirildiğine göre, İngiltere hükümeti Bulgariata-na şiddetli bir nota vererek, Filistine gidecek Yahudi muhacirlerinin Bulgar limanlarından istifade etmelerine müsaade olunmasını protesto etmiştir.
Notada, Burgaz ve Varna gibi Bulgar limanlarında kütle halinde Yahudi muhacir hazırlanıp yola Qi -karılması üzerine bundan evvel de İngiltere tarafından müteaddit defa-
ifşası lâzım | gelen hakikatler.
(Başmakaleden devam) duah olanların isimleri memleket efkârına ilân olunsan.
Tiirkiyemizin malî ve iktisadi bakımlardan çok zor durumlarda bulunduğu bir bedahetdir. Yarım milyarlık bir yardım hiç (le küçiiın senecek bir meblâğ değildir. Bahusus ki, Saraçoğlu Şükrü varlık I vergisini icaıl ve tatbik ettiği vakit yarım milyardan daha az —hatırımızda yanlış kalmadıysa 300 milyon liralık bir gelir sağlanmış idi. Şimdi hazır yarım milyarlık bir kaynak var ise, umulur ki Saraçoğlu da bu işin aydınlanmasına yardım eder ve böylece eskiden Başbakan olarak yaptığı lıhuleto I Simdi de yenisini ekler...
A. Cemaleddin Saraçoğlu
eşkil ediyor
çıktığı zikredilmektedir.
Bu ihtarlara mukabil Bulgaristan muhacirlerin ellerinde, ekseriya Panamaya gitmek üzere, vize bulunduğunu bildirmişti. İngiliz notasında bu iddianın da kabul edilemeyeceği, zira Yahudi muhacirlerinden hîc birinin şimdiye kadar Panamaya gitmemiş olduğu İşaret edilmektedir.
1600 kelimeden mürekkep olan bu notada, kaçak Yahudi muhaoere-tine müsaade edilmemesi hususunda
lar Bulgariatana ihtara® —Birleşmiş Milletler tara tında a veri*
ğu hatırlatılmakta ve ağustostan beri bu suretle Bulgaristan dan yola 18.905 kaçak Yahudi muhacirinin
len karar hatırlatılarak, Bulgar hükümetinin tekrar dikkat nazan csl« bertilmektedir.
Filistinde silâh
ticareti serbest!
Kudüs 7, (A P.) — Bugünlerde dünya milletlerinin çoğu nazarında mukaddes olan Kudüs şehrinin sokaklarında, el bombas:, tabanca, mer mİ, palaska vesaire gi’ol harp malzemesi açıktan açığa satılmaktadır.
Yafa kapısından surlarla çevrili sski şehrin merkezine İnen dar ve pis kokulu Davut yokuşunun köşesinde, ekseri günler, işportasının gerisinde bağdaş kurup oturan bir A-rap satıcı bulunmaktadır.
İşportanın bir tarafında portakallar ve iri lahanalar durmaktadır. Tezgâhın altında ise, el bombaları,

mermiler ve Bren tüfeği şarjörleri bulunmaktadır. Böylece silâh mûşte rileri de, alışveriş yapan bir ev kadını gibi, bir el bombasını evire çevire mu ayene edebilmektedirler.
El bombası 15 kuruş veya 3 şl-linge satılmakta olup, miktarı mah duttur. Buna mukabil tanesi takriben 4 pensten her çapta mermi boldur.
Daha ileride, eski şehrin dolambaçlı sokaklarındaki küçük dükkânlarda tabanca kılıfları, fişeklikler, palâskalar satışa arzedilmektedlr. Bir fişeklik, 50 adet tüfek şarjörü
Amerikan ihracatını
kontrol usulü
Amerikan ihracatının lisansa tabi tutulması muayyen bir memlekete yapılacak muayyen ihracat emtiasına ambargo konulması demek değil
İnönü, Yahya Kemali kabul etti
Ankara: 7 (A A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü dün, Paklstanda ki vazifesine hareket etmek üzere olan Büyük Elçi Yahya Kemal Be yatlıyı kabul buyuraray akşam ye meğine alıkoymuşlardır.
Kınlayın faaliyeti
Ankara: 7 (AA.) — İnsanlığın a-cdarmı hafifletmek ülküsü ile, yurd içinde ve dışında her türlü âfet ve felâketlerde bütün gücü ve imkân lan ile yardıma koşan Kızılay, son zamanlarda komşu memleketlerde çıkan ve binlerce cana mal olan Kolera salgınının önünü almak ve yurdumuza bulaşmasına da engel olmak İçin büyük bir gayret sar-fetmiştir. Bu münâsebetle, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığını Kızı laym Genel Sağlık konusundaki faydalı ve verimli çalışmaların ö-ven bir mektubunu aşağda yaynlı-yoruz.
Kızılay Derneği Genel Merkezi Başkanlığına
Mısırdaki kolera salgım karşısın da yurdumuzda alınan koruyucu tedbirlerle,aşı istihsalinin aksama dan yürütülmesine yüksek dernekle rinin gösterdikleri yakın alâka ve bilhassa malzeme tedarikindeki sürat ve kolaylık Bakanlığımızda büyük bir memnunuluk uyandırmıştır.
Yapılan bu yardımlar sayesinde aşı istihsalimiz her türlü ihtiyaca cevap verecek bir miktara Çıkarılmış ve malûmunuz olduğu üzere 500000 CC Mısıra 300,000 CC Suri-yeye ve 100.000 CC. de Ürdüne Ko lora aşısı dönderllmlştlr.
Yurd içinde olduğu gibi yurd dı şında da Genel Sağlığa hizmet eden ve sağlık dâvamızın yürütülmesinde Önemli bir yer tutan bu gibi ko nularda Kızılay derneğimizin gösterdiği yardımları takdir ve şükran t

la anar, saygılarımı sunarım . Sağlık ve Sosyal Yardım
Bakanı
Dr. Behçet Uz
ve bir palâskadan müteşekkil komp-le bir takımın fiatı ancak 25 şiling-tir. Bununla beraber fantezi takımlar biraz daha pahalıdır.
Şehrin iç mahallelerinde dolaşanların hepsi silâhlıdır. Bugünlerde on aşağı üzerinde bir tabanca bulunma, dan gezen bir kimse görülmemektedir. Hattâ omuzunda tüfek ve göğ-flünde çaprazlama fişeklik taşıyanlar vardır. Tüfek ve fişekliklerden maada, bellerindeki geniş palâskalannda birer tabanca ve bıçak ve İkişer el (x>mbası asılı kol kola gezen iki a-cap gördük ve resimlerini çekmek müsadesini istedik.
«Yahudilerle işimizi bitirene kadar olmaz» dediler.
[[G ün ün enteresan haberleri]
| Amerikada senelik kazalar
| Şigako:
I Emniyet konseyinin senelik rapo-
I runa göre, 1947 yılı içerisinde Ame
| rikada muhtelif kazalarda 100.000
l den fazla İnsan ölmüştür.
I Bunların arasında 35 000 1 seyrü
L sefer kazasıdır.
| Ayni müddet zarfında 10 milyon
£ 500 bin kişi ölümle neticelenmeyen
7 kazaların kurbanı olmuştur. (A.A.)
£ Güney Afrika İngiliereye borç
? veriyor
7 > Pretorya: — Güney Afrika Â
> yan Meclisi İnglltoreve 80 milyon
1 Ingiliz lirası kıymetinde altımn ö-
I dünç verilmesine müsaade eden ka
i nun tasarısını ittifakla kabul et-
| miştir. Yüzde 1,6 faizle verilen bu
1 borç
I tir:
Amerikan Millî
üç yıl sonra iade edilecek (AA) Polanyalı Almanlar
Berlin: — Polonya resmî a3
milyondan fazla İnsanın da Polon ya yurddaşlığma kabul edilmiş olduklarını bildirmektedir. (AA, >
İrlanda seçimlerin neticesi
İş Dublin: — İrlanda teşlî seçimlerinin kati neticeleri şunlardır;
Finna Gali 66, Fine Gael 29, İşçi ler 14, Milli İşçiler 4, Cumhuriyetçiler 10, Bağımsızlar 12 ve Çiftçiler 7 Saylavlık kazanmışlardır,
Bundan evvelki İrlanda Dlete Meclisi şu suretle teşekkül etmiş bulnuyordu:
Finna Gali (De Valera Partisi) 76 Fine Gael (General Muscanı-nm Muhafazakâr Partisi? 27, İşçi ler 8, Bağımsızlar 12, Çiftçiler (Na ta imhan Grupu) Cumhuriyetçiler alı 2 saylavljc.
İngilterenin Uaptığı
★ Vaşington: — Bugüne kaklar İngilterede 1940 yılı Temmuz ayın da Birleşik Amerika tarafından kendisine açılan 3 milyar 750 milyon dolarlık kredinin, 100 milyon dolar hariç, hepsini çekmiştir,
(AJ?,)
11, Milli işçiler 4, (Macbrlde Parti
Amerikadan istikraz
4
SAYFA:
idareci ==
aktüallteler
7, (hususî) — Amer Ucanın yapacağı ihracata ait arttırılacağı yolundaki a-
Ankara Avrupaya kontrolün jans haberleri memleketimizde ya -
kın bir ilgiyle karjşılanmıştır. Bu hususta edindiğimiz yoni bilgiyi' bildiriyoruz.
Hatırlarda olduğu üzere Amerika ticaret bakanlığı 1 mart 948 tarl -hinden itibaren Avrupaya gönderilecek her çeşit ticari emtiaya şahıs namına hazırlanmış lisans varakalarının ayrılması icab ettiğini milletler arası ticaret bürosu vâmtaslle 1-lân etmişti.
Gelen tamamlayıcı malûmata nazaran bütün Avrupa devletleri vaj bu arada bütün kıta devletleri Britanya adaları, İzlanda, Türkiye ve ve Türkiyenin Asyadaki arazisi Rus ya ve Rusyanın asyadaki arazisi A-sor ve Mador adalan dahil olmak üzere Partekiz, İspanya ve müstem lekeleri ve bütün Akdeniz adalan yeni bir devletler gurubuna ithal e-dilmiştir.
Konulan venl rejim bu memleketlere yapılacak bütün istihsalât için ayn ayn ve şahıs namına tanzim e-dilmiş lisans teminini icab ettirecek
[fakat hediye paketlerinin irsalâtı-nın tanzimi gibi memleketlerin İçinde belirli adreslere gönderilen emtiaya kabili tatbik bulunan nizamlara tesjfr et/mlyecektlr. Diğer tarafdan müsbet listede bulunan yani miktarının azlığı dolayısile ihraç lisansı istenmekte olan emtianın şevki 1-çin lisans temininde cari usul ve kaidelerde değişiklik olmıyacaktır
Şehrimize gelen bilgiye göre A -rnerlka dış şahsiyetleri memlekete ihracatı bir
hiyetlnde olmadığını millerdir. Bundan maada bu şahsiyetler muvazeneli dünya ekonomisinin dım edecek sıhhatli cari münasebetleri Amerikanın gayesi
inişlerdir. Temin edildiğine göre lisans usulü esaslı maddelerin en fazla muhtaç mıntakalara gönderilmesi ni sağlıyacak bir program kurulması ve dünya kalkınmasına faidesı olmayacak emtianın ihracının tahdidi gayesile konulmuştur
Belediye Reislerinin intihab veya tâyin şekilleri nkara belediye reisinin DahH liye Vekâletinin İntihab vn inhasile ve Reisicumhurun He tâyin edHeoegl hakkındakl bir karara bağlanmak ürere Millet Meclisine verilmiştir*
I]
istihlâk kooperatiflerine kontenjan
Ankara 7, (hususi) — Şehrimize gelen istihlâk kooperatifleri temsilcileriyle yapılan görüşmelerden sonra Ekonomi Bakanlığı bu teşekküllere daha üç ay kontenjan verilmesini kabul etmiştir. Fakat bu defa kaput bezi hariç diğer mallar verilecek üç ay sonra da j'apılan bütün tahsisler kesilecektir.
Çimento ithali
Ankara , (hususi) — Sümerbank genel müdürlüğü memleketimizin Q1 mento ihtiyacını karşılamak için în-giltereden norman portlant tipinde 60 bin ton çimento ithal etmektedir.
Bu çimentolar, İstanbul, İzmir ve İskenderun limanlarına önümüzdeki dört ay içinde muhtelif partiler halinde gelmiş olacaktır. Ellişer kiloluk beş katlı kâğıt torbalarda bu-lunan çimentoların gümrüksüz cif fi-atı 90.76 liradır. Depolarda ise 120.11 liradır. Memleketimize gelecek olan bu çimentoların satışları formüllere tabi tululacalctıv
Üst Mahkemeler tasarısı
Ankara 7, (hususi) — A ialet bakanlığınca yazırlanmalcta olan üst mahkemeler tasarısı son şeklini al -mak üzeredir. Bilindiği gibi üst mah kemeler ayni zamanda Yarğıtayın yükünü hafifletmeyi hedef tutmaktadır. Hazırlanan tasan evrak üzerinde değil duruşmah mürafaayı ihtiva etmektedir.
Üst mahkemeler diğer mahkemelerde olduğu gibi ceza hukuk ve ticaret mahkemelerini ihtiva etmektedir. Bu mahkemeler bulunduğu yerin İş hacmi nazara alınarak açı -lacaktır. Üst mahkemelerde bakılacak hukuk dâvalan 500 liradan baş lamakta dâvanın konu3U ve özellik, lerl de nazara alınmaktadır. Tasarı bakanlıkların mütalâası alındıktan sonra Meclise sunulacaktır.
işleri bakanlığı yetkili yeni usulün belirli bir yapılacak belirli emtLa ambargo kurulması w tebarüz ettir-
ve gelişmiş bir kurulmasına var ve müstakar ti-teşvik etmenin olduğunu belirt-

i ' *
3 kerl heyeti tarafından yayınlanan I tebliğ, 31 Aralık 1947 tarihine ka^ 1 dar 2 milyon 135 bin Almanın Ba-I tı Polonya topraklarından çıkanl-I mış ve ataları PolonyalI olup bu topraklarda yerleşmiş bulunan bir
16 Avrupalı memleketin petrol ihtiyaçları
Vaşington: — Dışişleri Bakanlığından bugün açıklandığına göre, Marshall plânı memleketleri nin tahminî petrol İhtiyaçları ola rak tespit edilen miktar Birleşik Amerika tarafından yüzde 25 e ya kın bir nispette tenzil edilmiştir.
Yayınlanan resmî bir rapora göre Amerikan hükümeti 16 Avrupa memleketlle Batı Almanyamn 1 Nisandan İtibaren başlıyacak 4 bu çuk yıl zarfında 227 milyon ton petrola ihtiyaçları olacağını tah-min etmektedir.
Marshall plânı momlekotlerl İse akar yakıt ihtiyaçlarını takriben 300 milyon ton olarak tespit etmiş îerdl . (AF.)
Arabistan petrolleri ve Filistin meselesi
Kahire: — Suudi Arablstanm Londra Büyük Elçisi Şeh Hafız Vehbi, Filistin meselesinin Arabis tan petrolleri İmtiyazlarına ne de
fece tesir edebileceği hakkında ileri kik heyetine ^niitâleâsını bî 1
sürülen soruya cevaben, El Zaman si makasdile ba ••avı,uu? Mıhuı e. J ı gazetesi muhabirine verdiği demeçte dllmiştir. A A > ’ j
———----------------------\
kral İbnissuud tarafından, nıüsaa- £ de olunan imtiyazların, tanıanıile z ticari olduğunu ve bunlardın siya ? si hiç bir mahiyet taşımadıklarım J ve bizzat Amerikan hiıkûmetile ) her hangi bir münâsebetleri bulun | madiğini söylemiştir (A.A.) 1
Trunıanın yeni yaveri (
* Vaşington: — Başkan Tru- j man, Başkanlık hava kısmı yaver i liftine Albay Robert Landry’yl tâyin l etmiştir. Amerika silâhlı kuvvetle £ rl Başkomutanlığı sıfatını taşıyan £ Cumhurbaşkanlarının şimdiye ka- f dar deniz ve kara kısımları İçin Z yaverleri bulunduğu malûmdur. 7 Hava Kuvvetlerinin bağımsa si / lâhlı bir şube olarak ihdası bir ha ) va yaverliğinin tâyinini de zarurî ) kılmış bulunmaktadır (AA.) J
General Veyaandtn ?
yargılanması 7
Paris: — İyi habeı a..m nah / filler General Weygand hakkın- 7 da devanı eden İncel Kİei uetlee 7 sinde meni muhakeme karm. ve 7 rileccğinden bahsetmenin midilik 7 mevsimsiz olduğu fiKrîndrdirler. 1 Dosya, yüksek Adaiet divan’ tah- J
• •
Yabancı memleketlerdeki vatandaşlarımız
Ankara 7, (hususi) — Yabancı memleketlerde bulunan vatandaşlarımızın yurda nakli hususunda hazırlanan kararname yüksek tasdikten çıkmıştır. (
Eu işle meşgul bulunanlar şimdi kararnamenin tatbik şekilleri üze . rinde incelemeler yapmaktadırlar. Buna göre dışarıya bir heyet gönderilecek veya bu vazifeyi ^oradaki elçilerimiz yapacaktır. Durum bu hafta içinde belli olacaktır.
Yeniden açıı c.kOria Okullar
Ankara 7, (hususi) — Milli Eğitim Bakanlığı yeniden bir çok şehir ve kasabalarımızda orta okullar, a -çılmasına karar vermiştir. Yeni o-kullar 22 il merkeziyle 11 İlçe merkezinde açılacaktır. Bina tedariki mümkün olan yerlerde bu okullar ö-nllmüzdeki ders yılından itibaren faaliyete geçecektir. Bina tedariki mümkün olmayan j'erlerde yeni bina inşa olunacaktır. Yeni orta okullar Afyon, Ağıı, Amasya, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Eskişehir, İçel, İstanbul, İzmir. Kayseri, Kocaeli, Samsun, Seyhan, Sinop illerinde ve Adalar, Adapazarı, Aksaray, Akşehir, Bakırköy, Çarşamba, Çankaya, Gemlik, Gerede, Haymana ve Yalovada açılacaktır.
Demokraside siyrsî ahlâk
Ankara 7, (hususî) — Bugünkü Kudrette Demokrasilerde siyasi ah. lâk başlıklı makalesinde şö>rle demektedir: «Demokrat Parti kurulduktan sonra onun himayesi altında çok kolay bir hürriyet kahramanlığına kalkışanlar, yahud demokrat ı partiyi şahsi tahakküm ve ihtiras vasıtası olarak kullanamayacaklarını anlıyarak derhal ayrılıp en men -fur vasıtalarla onu zayıflatmak yahud yıkmak niyetine kapılanlar Türk milletinin siyasî olgunluğu karşısından buna muvaffak olamıvacaklar-dır. Hiç bir fikir ve prensip sahibi olmayan. siyasî ahlâktan zerrece nasibi bulunmayan, şahsî ihtiraslarının peşinde kıvranıp duron bu zaval lı politikacılar, bu memlekette kendileri için hiç bir muvaffakiyet ü-midi olmadığım bir kaç tecrübeden sonra elbet anhyacak* demektedir.
Rokfeller nıüesseseai mümess'lleri Ankaraya geliyor
Ankara: 7 (A.A.) — Rokfeller
Fouııclatloııuouıı Milletlerarası Sağlık Dairesi Direktörü Dr. Geor ge K. Strode İle, ayni Focndatio-nun Afrika—Anadolu bölgesi temsil cisi Mis. Varleyln Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanını ziyaret ve lcabe den ı»maşlarda bulunmak üzere, 8 Şubat Pazar günü Tahrandan kal kacak olan Hollanda uçağı İle yur dumuza gelecekleri öğrenilmiştir.




İspanyol - Fransız h'idudu açılıyor
Paris T, (A. P.) — İspanyol
dış işle bakanı Alberto Artajo ile Fran SİZ H1İİ.İI
S’.ndH
mis vi'
11UJ |»HZ nu karnı verilmiştir. Yalnız, e^\( n geçmesine ancak yeni cm vt anla ;>’:ası yapıldıktan milsandc ccllUc»ktir.
(-ili Barnard Haıdion ara-. ıi'iiuıı görüşmeler sona er-, Fı.ıenz - İspanyol huıludu-urtesiıh n İtibaren açılması -' ticari bı- ti-sonra

tasdiki tasarı, BUyük
Pek muhtasar şeklide matbuata ini
tlkal eden bu kanun tasarısından, rH isin, belediye umumi meolis azalan arasından mı, yoksa hariçten mi intt» hab ve inha edileceğini anlıyamadık^ Fakat tahminimizde aldanmıyorsak bu reisin hariçten getirileceğini tasarının yazış tarzından istidlâl ediyoruz.
Doğrusu da bu... Umumi Meclis intihabı, ihtısasdan ziyade bir siyasi in* tihabdtr. Buraya muhakkak belediyecilik işlerini bilir kimseler getirilmez. Bu zevat, tenkid kolay fakat başarmak güç vecizesinin birinol kısmını, şehrin ve hemşerinin menfaatlerini korumak noktasından yerine getirilebiliyorlar. Fakat esaslı tek« nik bilgiye tevakkuf eden belediyecilik ve şehircilik işlerinden de an-lamıyabilirler. Hüsnüniyet, faaliyet va zekâ, bu işi başarmağa kâfi gelmez. Bu itibarla umumi meclis azalan haricinde, bu ise vâkıf, teknikten anlar, belediyecilik ve şehircilik tahsilini yap mış, yeni hareketleri takib etmiş vn bu işi meslek edinmiş bir zatın içişleri Bakanlığınca intihab ve tâyin edif inesi her halde daha muvafıktır.
Fakat Bakanlıkça intihab ve tâyin hususunda, reiste bu vasıfların bulun-masına çok dikkat edilmesi ve haul titiz davranılması elzemdir.
Nitekim bazı vilâyetlere içişleri Bakanlığının tâyini ile getirilen bir kaç vali, bu işi mükemmel denecek derecede başarmışlardır.
Bu usulden daha iyi bîr şekil bulunamaz mı?... Sualine verilecek cevazda: Evet... Bu şeklin üstünde şehir ve hemşeri için daha faydalı bir us ii vardır, denileblliyor. Mcnlekcün her hangi bir evlâdım, şehirlinin intihab etmesi ile belediye reisilıgine getirilmesidir.
Esasen Avrupa belediyelerinde m /• cud iiç intihab usulünün birisi de i dur. Fakat bu şekil, İranın teşti’ -s sebebiyet verdiğinden vn se^i» ı! \ 0 namzetler üzerinde ar da olsa, îu dilecek derecede siyâsi baskı y*ı farından pek revaçta delildir.
İçişleri Bakanlığı tarafından ınti. ub ve tâyin edilen belediye reisliği meselesinde, hükümetin tamamile bitaraf olub, siyasi düşüncelerden uzak h: roket etmesi lâzımdır.
Bu şekilde tâyin edilen belediye reisi de, belediye umumi meclisinin o-tomatik icraatçısı değil, bilgisi, akliselimi, ve bitaraflığı ile, şehrin, şenır linin ve nihayet memleketin hadimi Olur. İDARECİ
• •
Polonya köylü Partisi muhalefetten vaz geçti
Varşova 7, (A. A.) — Polonya kö] lü partisi, hükümete muhalefetten vaz geçmiş olduğunu alenen teyıd *** miştir. **
Dtln akşam Varşova radyosu nar, tinin bir beyannamesini yayınlapi’ş-tır.
Beyannamede köylü partisinin, tıü kûmeti teşkil eden partiler ile işbirliği yapacağı temin olunmaktad.r.
Yine ayni beyannamede parti merkezindeki mücadelelerin Mikola ıc-zykin sürülmesi ve tutulan siyasi yolla hemahenk olan yeni Polonyamn kuruluşu prensiplerinin tasdik edil -miş olmasile sona erdiği İlâve olıın-J maktadır. ,
İngiliz büdeesinde açık
Londra 7, (A. P.) — Hazine bu. kanlığından alınan malûmata göre, 31 martta bitecek olan mali sene sonunda hükümet, bütçe açığını kapamak için. Parlâmentodan 135 ml’yon İngiliz lirası munzam tahsisat »atiye çektir. Bu açığın 47 428.198 llrâsm\ iaşe bakanlığına, 7. 100.000 u Ingilüı deniz - aşırı hava yollarına: 2 milyon 150.000 lirası İngiliz Avrupa hava yollarına; 2.000.000 lirası da Yu-nanlstana silâh yardımı faslına aîd* dir. 19
Libvanın îstklâli
Kahire 7, (A. A.) Bağımız Ahbar d Yevnı gazetesinin bugünkü sayısında bildirildiğine göre, arap bir ligine mensup devletler dört büyük devlete gönderdikleri ayın mealdik! notalara* Birleşmiş bir Libya için ha ğınısızhlc istemekte ve bbu topraklar üzeri ıdeki vesuvet tesisi fikrini rcddvylcı -tektedirler.
Kız ordu ( r(>. rıne ketum o; laları tavsiye edildi
• *
Mjskova: 7 (A.A) — KarJo.du askerlerin? aile içinde' bulunurlar-keıı dahi askerî .sırlar inısu.> ı■> ia ihtiyatsız sözler söylememeleri tur olunmuştur.
İÛ*


»9 -

YENT SABAH
• • •• •
ALINAN NETİCELER 7-0 VE 3-0
Lig maçlarının dördüncü hafta karşılaşmalarına dün Kadıköy ve Şeref atacUarında başlandı.
*• Şeref stadında Galatasaray Bey-fcozu 7 - A Kadı köyünde de Fenerbahçe Süleymaniyeyi 3-0 yendiler.
Dün Şeref stadında Galatasaray ile Beykoz Dg karşılaşmalarını yap-. triar.
Şere/ Btadmdaki .Karşılaşma
Takımlar, hakem Şekip Alcduma. nın idaresinde sahaya çıktılar. Oyuna Beykoz başladı. İlk akını avuıla neticehndi. Dakikalar ilerledikçe Beykoz!uların hâkimiyeti allıyordu. Galatasaray ilk hücum fırsatını yedinci dakikada bulabildi.
Beykoz ilk dakikalarda sarf ettiği fazla enerji yüzünden yorgun düşmüştü.
Dokuzuncu dakikada Muhtar top la gidetken ceza çizgisi içinde kasten düşürüldü. Fakat hakem bunu cezalandırmadı. Bir dakika sonra Muhtar ofsayd vaziyetinde kaptığı topu biraz sürdükten sonra ilk Galatasaray golünü attı. Bu gol -Beykozun oyununu bozdu. GalatasaraylIlar tamamen hâkim bir duruma geç tiler. Ve 25 inci dakikada îsfendiya-nn 33 üncü dakikada küçük Bölendin yaptığı gollerle 3-0 galip duruma geçtiler. Bu sırada Bülend İle bir Beykozlunun tekmelenmesi oyunun bir müddet durmasına sebep oldu. Oyun yeniden başladığı vakit Beykoz 9 kişi kalmıştı.
Devrenin bitmesine bir dAkika ka t Menmet Alinin ortaladığı topu Halis kafa ile Beykoz kalesine sokarak gol adedini dörde çıkardı.
ÎKtNCİ DEVRE:
tik dakikalarda Galatasaray 9 k! p oynayarak rakibine karşı durgun pynadı.
3 (u.cu dakikada îsfendiyar topla giderken ceza çizgisi Üzerinde formasından tutularak durduruldu. Naciuhı çektiği falsolu şut direğe rur’ıı. Geri gelen topu Muhtar ğfbsle kâloye soktu.
15 inci dakikada Salimin ceza çizgisi içinde durdurduğu bir Bey* koz a kın «uda hakem penaltı verdi. LâkL'ı E. doğan penaltıyı kurtardı.
B’.r müddet gevşiyen oyun 27 inci öaV^.'da Muhtarın şahsî bir tlcı-feı neticesi yaptığı altıncı golle yeniden cer alandı.
39 uncu dakikada fora geçen Bülend nkı bir şutla yedinci golü attı. Dyunun bitmesine bir dakika kala Beykoz aleyhine verilen penaltıyı • Bülend atamadı ve oyun 7-0 San , vjrmızıhlann lehine bitti.
Galatasaray bu maçı şu kadro ile '
oynadı:
Erdoğan; Naci, Salim; Musa, Bülend, Muzaffer; Îsfendiyar, Malla, Muhtar, Mchmed Ali, K. Bütend.
M. Ntnir ( ÜYRBM FENE: 3-SÜLEYMAN1YE: O Kadıköyünde oynanan Fener.SU-leymaniye maçı o oldukça heyecanlı geçti. HaJcem Şazi Tezcanm idaresin de yapılan müsabakaya Sarı - LAci-vertliler şu kadro ile çıkmışlardı:
Erdal; Murad, Hilmi; Ali, Sar mim, Kâmil; Fikret, Lef ter. Ahmet,
İngiltere Başbakanı Attle nin mesajı
Olimpiyat cemiyetine, İngiliz Baş bakam Mr Attlee aşağıdaki mesaji göndermiştir:
-40 senelik bir fasıladan sonra. Olimpiyat oyunlarının yapılacağı o-yunlar esnasında bir kere‘daha ev sahipliği vazifemizi yapmaktan son derece memnuniyet duymakta yız. Önümüzdeki Temmuz ayında, aralarında memleketimiz kadınların da Dulunacağı 50 muhtelif mem fekete mensup sporcuları aramızda göreeeğız. Bu sporcuları memnun! yetie karşılayacağız.
Haro tarafından tahrip edilen ekonomimizin müsaade ettiği ini kânlar dahilinde, kendilerine mum kün olan rahatı temin etmeye çalı şacağıZ Maddi bakımdan şimdilik mecvut olan eksikliklerimizi, misafirlerimize karşı göstereceğimiz sa mimi ve sıcak hoşamedi İle telâfi e-deceğiz.
Olimpiyat komisyonunun, öntf. müzdeki Olimpiyat oyunlarını yalnız *on derece önemli bir milletler arası spor hâdisesi olması bakımın dan değil, fakat ayni zamanda gayesi iraıanlfirın yaşaması için gere ken iyi niyetlerin yayılmasını sağlı yacak bir gün hâline getirmeye ça lıştigyoı yakinen biliyorum .
Tftrk - Iran Mîllî basketbol teması
Iran. Basketbol Federasyonu Türk Federasyonuna müracaat ederek bir milli maç teklifinde bulunmuştur. Iranlılar bu'tekliflerinde karşı la^rjamn'Türküyede olmasını ka bul ermektedirler.
Federasyonumuz bu teklif üzerin
Müjdat, Halld.
. Oyuna başlar başlamaz Fenor-bahço hâkimiyeti ele aldı. 3 Uncll dakikada Fikret frikik atışından ilk Fener golünü kaydetti. Bu golün arkası gelecek zannedilirlcen vaziyet hiç de öyle olmadı ve Sülcymaniyo güzel bir müdafa oyunu ile Fenerin bütün hücumlarına mukavemet etti.
Lâkin 43 üncü dakikada Loftcr Hal idden aldığı «pası mükemmel» idare ederek takımına ikinci golü kazandırdı. Bir dakika sonra Ahmet
| Kısa Haberler |
de tetkiklerde bulunmaktadır. Hususi olarak istihbar ettiğimize göre, İran İle milli temas, prenslb olarak, muvafık görülmektedir.
Sportif oyunlar iatişare hey’eti
Sportif oyunlar Federasyonu ye ni istişare heyeti 5 Şubat Perşem be günü, federasyon başkam Vedad Abutun başkanlığında yapılan bir toplantı sonunda tebeyyün etmiş, tir. Turgud Atakol, 6adrl Usuğlu, Muhtar Sencer, Halûk San ve izzet tin Somerden teşekkül eden yeni is tişare heyeti, seçimi müteakib yap tığı toplantıda Olimpiyat hazırlığı etrafında bir çok meseleleri mıhta kere etmiş ve senelik faaliyet prog ramını tesblt ederek şu kararlan almıştır:
1 — Milli ve temsilî temaslar yapılması.
2 — Nisanda yapılacak olan fede rasyon kupası basketbol şampiyonasına yalmz İkinci kategori takım lannın iştirak etmesi.
3 — Milli takım namzedlerlnin tesblti işinin Türkiye basketbol blu rlnclllkterinl müteakib yapılacak toplantıya tehiri.
4 — İran kupası karşılaşmalarının tarihinin tesbitl.
Iran kupası
Galatasaray klübünün dâvetllsî olarak 947 sonbaharında İran spor cu kâfilesl İstanbula geldiği vakit bu kafile İle birlikte gelmiş olan İ-ran sportif oyunlar federasyonu baş kanı beraberinde fevkâiâde müzey yen bir gümüş kupa getirmişti.
Bu kupanın (İran Kupası) adile bölge karmaları arasında her sene tertlb edilecek bir basketbol şampl yonası sonunda üç defa birinciliği
sıkı bir vuruşla gol adedini üçe çıkardı vo ilk devre bu şekilde bitti;
İKİNCİ DEVRE:
İkinci devre daha ziyade SÜloy-maniyentn kâkimiyetl altmda geçti. Fenerliler ille devrede çıkardıkları üç golden olacak gevşek davrandılar ve hücum teşebbüsünü talihlerine bıraktılar. FaJuut Süleymaniyo bütün çalışmalarına rağmen gol çıkaramadı ve oyun 3-0 Fcnerbahçcnin gallbiyotile sona erdi.
alacak bölge karmasına verilmesi kararşatırıluuştı. 5 Şubat Perşembe günü toplanan basketbol federasyonu teknik müşavere hejeti bu şampiyonanın, Türkiye basketbol birinciliği biter bitmez, yapılmasına karar vermiştir. Bilindiği üzeje Türkiye basketbol birincilikleri 19 Şubatta başlayacak ve 12 Şubatta bitecektir. İran kupasına İstaııbul-dan iki ta km gidecektir.
Yeni atletizm antrenörfl
Atletlerimizi Olimpiyat oyunlarına hazırlamak üzere İsvlçrenin ta nınnuş antrenörlerinden Fogl anğa je edilmiştir. Evvelce Mısırlıları ça hştırmış olan Fogl şubat içinde at Jetlerimizin çalışmalarını kontrol edecek ve Mart ihtidasından ltlba ren de bflfill çalıştıracaktır,
Olimpiyadlarda radyo
yayınt
Önümüzdeki yas iarfmda İngl!-terede yapılacak Olimpiyat oyunla nnı dünyaya doyurabilmek için, Brltlshs Broadcastlng Corporation radyo merkezi hummalı bir faallye
te girişmiş bulunmaktadır. Meselâ
Avrupa kıtasında. Alman yad a, Ol im
piyatlara iştirak etmeğe muvaffak olamıyan milyonlarca İnsan, kendi llsanlarlle müsabakaları günü günü ne takip edebileceklerdir,
Dağcılık kulübe eskrimcileri
Dâghcık klübü eskrimcileri Atina nın Ponantos klübü ile maç yapmak üzere Yunanlstana gitmek 1. çln B, T, D. D, ne müracaatta bulun muşlardır.
Ankara • Atina güreş
t e
1.1
ası
Geçen hafta şehrimize gelen
Gandinin, ölümünden sonra beşeriyete hediye ettiği tek fakat muazzam eser
ANDI öhııüş; bu acıklı haher; stanbulda 29 Ocak cuma glinli gazetejarcle yayınlandı. Kılar» balıktan; (önUbn ki herken gayri irs di birbirine bakıyor; ân i bi^dnrh^rt^ husulo getirdiği umumi bu-
lundtıfıun yeriıı âdeta atmosferi hu-
Uhde esmode; teiaııil hazirun meşgalesini terketzniş; gayri müdrik bir endiçe havası âdeta cemaati yorgun,
hasta bir hale koydu. Bilmem namp Muhanımedin ölüm günü bâtırasiU yandım. Ali teessüründen kılıcını ç«k miş: Peygambere öldü diyenin boynunu alacağım nârastie tekmil etra. *fınıf tiril tiril titretmeğe baçlamiftı» • O Muhanımed kİ ölmüştü; Fransa filozoflarından biri onun için: (Allali tan küçük fakat'dünyada yaratünuş bütün insanlardan büyük demletir.
Halife; Ebû Bekir; Alinin cinnet halindeki tehcvvürlle kimsenin yanma yaklaşamadığını görünce: (ve küIMl nefsin zûi katülmevt -Ayeti çelil esini • kumuştu. Her nefes ölüm zevkin! tsu taraktır.
Muhammed öldü; Alinin endişeni şaha! teessüründen ibaret olarak kal dı. Eıraktıgı muhalled eser; lâyemât; kıymeti anlaşıldıkça artmak üzrre yaşadı. Gandinin ölümünden sonra da tekmil dünya matbuatının; büyük ölümün, feci Akıbetinden endişe ettikleri bir noktada birleştiklerini gür dük.. H indis t anda bozuşmalar nereye kader varacak ve nerede duracalt Gandiyl Muhammedle »ölçmeği batınından geçirecek kadar bîçare dertlim; fakat İhtilâl ve lnkılâblar kano-
Yunanlı güreşçiler ikinci karşılaşmalarını bu akşam Teknik Univer-eİte aalonunda Ankara, güreşçilerine karşı yapacaklardır.
Fazla elemanla gelen Ankara ■takımı bazı çikletlerde İstanbul güreşçilcTile de müsabaka yapacaklardır.
Güreş federasyonu bu akşamki maçlarla bütün spor severler tarafından görülebilmesini teinin mak sadile duhuliye fiyatlarında indirme yapmıştır.
Eufcünkft lig maçları
Bugün Şeref etadmda GaJatasa-ray - Beykoz, Fener stadında Fenerbahçe - Süleymaniye maçları vardır. Kaybettiği oyuncular yüzünden bu sene çok fena bir vasiyete giren Beykoza karşı Galatasaray m ve Süleymaniyeye karşı lig lideri Fenerbahçeuin galibiyetleri normaldir.
Buna - ki meselâ sosyalizmin Bul e pur bule, kartuş pur kartuş, gülleye güUe, mermiye mermi ile; mukabele Bazariyesino de tamamen aykırı olarak Gandinin ortaya koyduğu ve *biz-(at fiilen de tatbik etti# icraatı
i--------Yazan:--------------
|Kavalalı Ho9ameddin|
dünyanın bu en korkunç kuvveti, bu harikulâde müh ini sırrı, tekmil beşerin refah ve saadeti için bugüne kadar kullanılagelmekte olan kanlı kav galan lan tamamen başka olarak mu kavemetl imkânsız. Daha çok kuvvetli ve korkunç sabit tor şekilde bu •ayanı esef ölümle meydana kcmul-bmiş oldu. Bu kıymet inçi im ez eseri, büyük âlim Ömer Rıza Dogruldan iğreniyoruz.
Londra tahsilinden Hındistana avdetinde, nam d ar avukatlar arasına rtrdifi bir zamanda kuzey Afrikada 150 bin Hindli ırkdaşunn işkence J-çeriflinde sefaletle çırpindıklarını haber alan G&ndl; handen oraya koşmada tereddiid etmiyor ve 22 sene hemşerilerinin arasında kalarak 3 defa da hapsedildikten sonra, Hln-distana dönüyor vr cr&da moşhnr mukaddes orucianle >rkdaşlan amamdaki tefrikayı kaldirm&ya çalışıyor ve ekseriya teskine de muvaffak sinyor ve nihayet hain dr kurşunla o da her fâni gibi bu U’digimîz hayata gözlerini kanıyor.
Tarih bize beşerin esaretten hürriyete geçtiği gündenberi cemoatle-rtn kendi haklarını keyfi idarelerden korumak çarelerini zaman zaman yaptığı kanlı ihtilâllerle, temine çalıştıklarını söyler. BiHUn tsrih boyun ca bu tek sistem''bir halas bayrağı olarak dalgalan nr.akrx(t ir. Ferdlerin yaptıkları «öncü har^etlcrio. husule gelen. inktMblann; ya Kendileri: ve-yabud da di^rer önderler taraflarından yıkılıp, şekiHerin yeni rnkıMbc’-Bin ruhî ve hulkî kabiliyetine göre dsgiştjkJerini görünüz. Beşerde tekâ mttîün haddi âzamisin; bulmağa imkân olmadığı için bu gibi hareketlerin dalma nakıselerle dolu olması yüzünden kan kanı çekmekte devam edip gidiyor. Gandinin ölümünden mmra bıraktığı büyük eseri, - Ömer Hizanın yazılan arsamdan çıkard -fnn Mareşal $mutun şu kısa hitabetinde buluyoruz. Mareşal idaresine karşı medenî isyan ve ihtilâli yapnn 140 bin Hindliye diyor.
(Hindlileri sevmiyorum, onlara yar dım etmek istemivorum. Fakat size karşı Acizlm, çünkü bize mukavemet etmiyor ve te.cAvüze geçmiyorsunuz. Btee karşı el kakiırmış ve tecavüze
geçmiş otecydnnz; biz de sb* haddfc nlzl bildirirdik.’ Böyle yopmadı^ınıâ için size karşı Aciz kaldık,^ . .
Ömer Rır«a ilâve ©diyor: »G^dmiıi hayatında başar Agı ©aveşlann cu mühimlerinden biri bu*idi.
B^ni» bn yazıya sevkedon bu -mı> azzam xWsturun- önünde durmakta duyduğum büyük zevk ve Amili, mem l^ketünin Fon günlerde geçirmekte olduğu Mim vakayl ve omın almakta olduğu çok hayırlı neticeleri oldu. Güzel vatanımızda insanlık âleminin en iyi idam sUtemi olan hsktki «de-mokra^ın.n bizde de tatbiki için kemali İftiharla seyrettiğimiz roşun azametini biraz dikkatle tem-ışays dalsak Gandinin koyduğu bu düsturla Türk mDlctmin sanki buou beraber duymuş gibi tarihine ve büyüklüğüne şeiM/ier UAve edecek bir sükûn ve azametle nasıl ücmal «ten-»Jr üzere oidoğur.u ve hattâ ıkırra7. «itm j bile bulunduğunu hayrantıklj. gürmüş oluruz.
Gittikçe artan, toplanan ve nihayet bir oan. Mr nefes,bir»dil haline gelmiş gibi yekpare bir kale halinde İradesini; yslmz ve yalnız kemii fra-( *inl kulianraağH, yeni • eibiHele* ”e ibadethaneye gitmeğe hazırlar.ur ş bir mütedeyyin gibi Amade vakti L badetl beK> yorartık hâkimiyet 2ta-mamen onun olacak, kalbimdeki ıt>e-şerl kin, hırs iktiranlar m dan Caj.a-men sıyrılmış; bayram yapacak; y k pare bir kal o gibi burclaımüH, sulh, zafer, karûsşilk, saadet bayramı •!.(> gala m yor. Bir taraftan bu büyük harekete önderlik eden Demokrat P.v-ti; gene, İhtiyar üyeleri, bir ax u batırıyor ve tekrar ediyor. T^neı ’i-sümüz aıllktın •nefesi; dil eğirme ou ı isU-ği; hare İt etlerimiz ve ■ ;-
terimiz büyült küçükj _ş alpı iyot *’
larmda»* Ari; uau yâııı bu nuy s nıilletin ruhunu.ıztırabım.duytfi&kn e ahenglne göre hareket etmek Aau i. miyetidir; işte bizim UiründH^urıüz hâJei .iftihar. Diğer taraftan rbuırüne kadar.iktidarı elimle tutan Halk Partisinin muhterem umumi kâiıbı Yoz gadda yapağı beyanatta ilâıı.ezbyor Hilmi Vran diyor: AnUdenıoknnt’k kanunları milletin arzuaıle ıatth •*-m ek kaldırmak mecburiyetin l**x* z. Bunu çok yakın, zamanda yan^ca-
Sayın Df-vîtt Reisi İnönü kory.: m»h halktan, susan vatandaş dalı* >»î( kori‘uncdur diyorlar. El ele can ca. na klmsrn n burnu kanamadan Fik-retin dedîü gibi yarın belki / ı~»n-dan -dp ’-r—b-j hqv.
ram hepimiz»- kutlu ohûn!
Gandiye Tanndan rahm^üo • Merim.
KITAL

İzah ve istizah:
• etokraside hükümet â-zasıuın her ’hangi bir mes’ele hakkında yapılan
İtirazlardan, münakaşalardan hoşlanmaları icabcder. Çünkü nihayet haldkat şeraresinin fikirlerin çarpılmasından çıkacağına göre ₺u münasebetle ortaya pek çok âakikat’er atılır. Fakat biz nedence buııu pek sevmiyoruz. Gecen gün gazete kâğıtları hakkında mi’îe^ekiHerinden biri Meclise Jktisad —pardon ecnebi kelime liıllannııyaiım— Ekonomi Bakanını alâkalandrran bir sözlü soru veriyor; Bakan: (Bu hususta kat’î frir kara varmış değiliz. Teknik e-lemanlar tetkiklerine devam ediyorlar...* gibi ınübheın surette mukabele ediyor; hattâ sualin i-Vinci kısmına cevab bile vermiyor; Boru sahibi ısrar ediyor; Bakan tekrar kürdiye geliyor: «.Bugün için vereceğim cevab budur!* de-,yip kesiyor. Soru sahibi yeniden ısrar ediyor. Bakan da: «Her yön (len yapacağımız tedkikler sonunda umumî efkâra arzedeceğizb cevabını veriyor. Soru sahibi tek-; rar dayatıyor. Bu sefer başkan ‘takana «çüncü defa kürsüye çağırıyor ve milletvekiline de:
— Bakan cevab vermemezlik et mıyor. Ne yapalım? Bu şekilde cevab veriyor.
Diyor ve mes’ele kapanıyor.
Soru sahibinin şu hasbıhali ha-föndlr:
— Ben, Bakanın cevabından tır şey anlamadım!
Sayın vekilimiz... Bunda yalnız (fltğileinlz. Bütün gazete ve mecmu a!ar da eizinlo beraberdir; yani
• • •
onlar ve temsil ettikleri efkarı u-mujniye de4’bir şey anlamamıştır!
Hafitti ucuzluyor!
•vet... Kötümser olmıya-İme. Hayal ucuzluyor.
-d ocuzlıyacak... Şimdilik kömüre zzm ettik. Belki başka maddelere de zamlar yapacağız.
Buaun sonu nereye varacak? Bunu anlamak için kafamızı yormağa hacet yok. Hayat pahalılığı ile mübadele eden hükümet, Nas-reddiiı Hocanın bir fikrinden ilham 24&ufitır. Şöyle ki:
Bir gün Hocaya komşusu gelmiş n7*skeninin darlığından sızlanmış.
— Hocam! demiş, ben, bizim kadın de çok bir göz odanın i-rine ağamıyoruz; fena bunaldık. Bize bir yol göster.
Hoca:
— Göstereyim... Fakat ne dersem «pacağına söz veriyor musun?
razı... Ho-
var değil odana ala-

Adamcağız her şeye ca:
— Senin bir eşeğin mi? En Âk(-fim oun'da çaksın.
— Zm:.n Hocam... Biz sığamı-
— Havlimiz ııe idi? İtiraz yok.
Komşu, eve gitmiş kalışının yay garatına ehemmiyet vermemiş e-odaya almış.
Eıieei gün Hoca camide komşusuna sormuş:
— Nesil? Rahat mısın?
— Eğleniyor musun Hocam... Bütün gece uyuyamadık.
— Senin bir de keçin olacak... Bu akşam onu da alacaksın.
Koylu keçiyi de eşeğin yanın»
bürolar - Biraz da havadan - Köşe kapmaca oyunu - Gıyaben muhakeme
bağlamış.
Bir hafta sonra Hoca:
— Komşu! demiş. Keçiyi çıkar. Yann bana gel...
Köylü, dediğini yapmış; ertesi günü de Hocaya gitmiş; Hoca:
— Nasıl? Ferahladın mı?
— Biraz yer açıldı...
— Hah şöyle. Şimdi yann ak şam eşeği de çıkar; yerine bağla...
Nasreddin Hoca bu sefer komşusu ile karşılaşınca köylü:
— Allalı senden razı olsun! demiş, biİBen ne kadar yer açıldı. Âdeta oda genişmiş de biz farkında değilmişiz...
îşte bizim hayat ucuzlaması da böyle olacak. Kömüre zam, yiyeceğe zem, yiyeceğe zam, kiraya zam... Ondan sonra bu zamları
kaldırdınız mı? Hayat ucuzladı demektir.
Yalnız şu fark var ki bizde bir kere zamlar olur da o zamların
kalkması olmaz! Dokuza çıkan se kize inmiyor!

Yeni Bürolar:
Gazeteler cıdaı ve yapılmasını İleri
ekmek idinde aaımı kontrol sürüyorlar. Bu,
pek haklı’ bir istektir. Fakat böyle ciddî ve daimî kontrol için teftiş heyetleri, mürakabe masaları filân kâfi gelemez.
İşi esaslı bir veçheden hal-
Z--- YAZAN ------
\ ULUN A rj l -J
ka bültenlerle bildirilmeli... Bakalım anlıyahm. Şu ekmek mea’eİMİ nenin nesidir?
Et mes elesi dc köyledir. Bu işi komisyonlardan almalı ve sırf etle meşgul olmak »üzere teşekkül eden bir büroya devretmeli.
Et deyip geçmeyiniz. Bu. son derece mühim bir dâvadır.
Et nasıl ucuzlatılmak? Erzu-rumdan diri koyun mu getirmeli T Yoksa kesilmiş koyun mu naklet-mell? Trakyada kıvırcık nasıl yetiştirilir? Hangi cins koç kullanmalı? Dişi koyun lan ikiz doğurtmak çareleri... Karablar mı haklı? Celebler mi haklı? Toptancıların sHr&yetleri, ete nark konulur tahlil"memuru, çeşnici ba- mu? Nark lâfzf ırAırad bir tedbir
letmell. Bu da ayrı bir teşkilat kurmakla mümkün olur. Bu itibarla belediyede bir «Elrmek kont rol bürosu • n amil e bir teşekktll vücude getirmeli; büronun şefi, ikinci şefi, mukayyidi, dosya memuru,
şısı bünje üzerindeki tesirini anlamak için tecrübe memuru olmalı...
Bugün tek tip ekmek ne kadar çıktı? Ne kadar satılmadı? İçinde ne kadar çavdar ne kadar kepek, ne kadar su no kadar tuz var? Pişirilmede kaç gram eksildi? ta’rnı nedir? Mideye nasıl tesir ediyor? O günkil ekmek liynet mi veriyor, yoksa peklik mi veriyor?
• ^Bütün bu noktalar hergün hat-
midir? »
îşte bunlar et bürosunun halledeceği mühim mes elelerdir.
Buraya da ehliyetli memurlar tâyin edilmeli, ve İstanbul bu teşkilât ile yetiştirilocek sürüler sayesinde belki İtfZO senesine doğru ağız tadı ile bir yahni yer.
Tuhaftır... Ne zaman ekmekle eti düşünsem şairin eski iki devlet adamı hakkında yazdığı beyit hatırıma gelir:
Ekmekçi zâde kildi dünyâyı uâr
ne muhtâc Ahır«sımâı-Mİe* iet vahni kapama «Mu!

Biraz da hacdan:
Bv-’Satırhın yararken hava tam mevsimine yakı? şan somıırtgan suratını takınmış... Fakat ne idi o günlerce, haf talarca hattâ bir kat aydır dwam eden günlük güneğik ’!
Bu yalancı bahar, uğrağa bağlananları fena halde düşündü ıü-yor. Güneşe aldanın açtlan saçılan çiçekler tomurcuklar kışın soğuk nefesi ile solacak diye titriyorlar.
Havalar günlerce güzel gittiği sıralarda rind meşreb dostlardan biri:
— Mutlaka, dedi. Sevdiklerinden birinin paltosu yok.
— Ne demek o?
— Ne demek olacak? Ona bir palto uydurmak!ansa havayı ısıtmayı daha kolay buluyor. Yani Bektaşinin hamam hikâyesi gibi... Yirmi paıa hamam parası otaıa-(₺ğ: için Allalıa yalvarıp zelzele ile hamamdan kaçan Bektaşinin ellerini göğe açarak yüz lira iati-yen dilenciye: ’-Sns ulun! Bugünlerde tutmuyor: yirmi par$ için hamamı yıktı. Alimallah yüz Ura için dünyayı altüst eder, demesi gibi...

Körc kapmaca onunu:
muini müfettişliklerin lâğ vr üzerine Üç. umufnî mü-fettiş, valiliklere tâyin edildiler.
Buna mukabil> üq vali de em( v ı v ayrıldı. F’mvn l’o’ '
nlan valilerin yerine üç umumî müfettiş tâyin etmekten ibaretti; fakat böyle olmadı balanız bu köşe kapmaca oyunu biraz mübalâ
ğalı tarafından aşağı yukar. su şekilde cereyan ediyor:
Ankara valisi Samsuna. .*-uu-«nn vahşi Giı^unn. İzmir v.»C si
Konvuva, Konya valisi Trabzona. Trabzon valisi BaUkesire, Balıkesir Afyona, Afyon Antai\aya, Antalya Kırşchire. Knşehir Koca^li-ne. Kocaeli .Samusuna, Sauısun Tokada, Tokud Diyanbakua. Lh> a rıbakır yine Tokada, Tokad iV \ .-da... îlâh...
Bu valileri ınemu riyethıri.
«tyel üfürüp su^götürmüyor.x> li • rafla oluyor. Bu masraflar a ı kimin cebinden çıkıyor?
Gıyaben ınulıakeınc:
ir gazetede okudum >l x-nihdeki Nazilikten temiz
lenrr.e teşkilâtı Hitlerle kurutuı ♦ gıyaben; muhakemeye karat ver miştir.
Bu gıyabî muhakeme kar ın Hitlerin ölümü «hakkında bizi (ıu-
şündürmeğe başladı. Acaba güftelerin ikide'birde yazdıkları doğru mu? Hakikaten Ahnanynyı m-günkü bale getirmeğe sâbeb o’ uı Nazi, diktatörü hayatta mı ?
öyle ya'Orüıda bir şübhe obua-sa .Bitterle karjsım gifcwb.en mı .. ı, keme etniğerkalkai’lar mı?>.M° et lâ Göbel hûkkmüa löyle bı? karar verilmiyor. Demde Hiîb ismi muhakeme kajnsuıa nuur ı olarak asılacak; mübaşir, bh defa lAdolf Hitler ve karı * 1. •
Bmun!» diye bağıracak
Ondan sonra muhalcom* cak.
Dünya ne acaip bir ((•’ ölüleri bile muhrik* • (
'(‘»İki mahkûm bil * ««t
^Nazilikten t« -. .1 »•
’ v terinin elinden k( » ••
lulunmuyor.
A

• •


YENÎ SABAH
SAYFA : 5
i
ŞUBAT 1948
Tarihinin En Meraklı Bahisleri j
V
Emir Abdülkerim'in “Yeni
Sabah,, a beyanatı
(Battartlı 1 incide) -
kurıllnıuş Eıı komiteye
F — Ali ile i — Osman Mervanı teslim Muhasara — Osman t n şelıid edilmesi — Osman mazlum olarak s eh i d edildi
____________ 49________________ _
Vısırlıların'kini — İhtilâlcilerin Medineye girimi Mercan arasında bir münakaşa — C. etmiyor
Artıki isyanın önünü ikestırnıeğe ( tmltân kalmamıştı. Mısır; Küfe Bas ra ihtilâlcileri; sözde Kâbeyi ziyare te gitmek fakat hakikatte başkent Üı zerine yüklenmek üzere, Med’.neydı yürüdüler. |
İsyancılar içinde en ileri giden Mısırlılar idi. İbni Sebe’in propagan^ dası bu bölgede daha çok tesirli ol-1 muştu.
Sonra, Mısırlıların valileri Abdullah bin Ebi Serh’den şikâyet eylemek üzere evvelce Medineye yoUu-ladüclan murahhaslar halifeye müracaat evlerince. Osman onlara «.valinin zulüm ve baskıyı devam etmekten çekinmesine dair bir buy-ruğ vermişti. Fakat, Mısıra avdet e-dip bu mektubu valiye veren murahhaslara Abdullah çok hiddetlenmiş ve murahhaslardan birine öldiirtönceye kadar dayak attırımştı. Mısırlılar faciayı unutamıyorlar ve bu sebeplerle isvankârlıkta Ön safta bu-
* • lunuyorlardı.
14 1


lüilâlcıler; Medine dışında konak ı tarafdan şehirden bir | hücum vaki olmaması-
ladılar ve bir mukavemet ve için Medine ileri gelenlerini kazanmaca çalışırlarken içlerinden bir kaç kişiyi (le Ali, Talha ve Zilbeyre wL ladılar.
Mısırlılar Aliyi. Kûfeliler Ziibeyri. Basralılar Talhayı tercih ediyorlar, fakat hepsi dc Osmanı istememekte bi deşiyorlardı.
Ali, teklifi şiddetle red evledL Zübevr ve Talhaya müracaat eden-ler de red cevabı ile karşılandılar.
Acaba, bu üç İslâm büyüğü birbirlerinden mî çekiniyorlar, yoksa, Osman lıenüz hayatta iken ona fii- g len karşı çıkmak mı istemiyorlar, yahudda işin kendiliğinden varaca* Ih neticenin şekline göre vaziyetlerini tayin eylemek üzere beklemeği j ti tercih ediyorlardı!Bullar üzerlerin de (Hindamıyacak ihtimaller değildir. ama: içlerinden bitinin kesin o-r->*-ır llPî 'imkanına ırAflR trr* lunmpyoruz-
îhtilâjciler münasib bir frrsat hu-Itrak t- kbirler getirerek Medineve giriverdiler ve bir tarafdan. Osma-r..n saray m kuşatırken diğ’er tarrpf-dan da şehirde d* PAllar çıkar torak sîMhîa karşı gebnîyeno ilişilmivee . gînî halka ilân eylediler. Osman br,n tara ras:hatçl gönderdi, dinlemedi-» kr Vr ı 'hayet r*aya hasreti Ali de ka*ışnrak bu suretle harekerk-rindekî F^hr-bi sorunca, cevtfblan kı-« ve kat’ oldu:
I
Sıra D. Parti levhala rnun sökülmesine geldi..
Fakat ne çar-? kİ atalet henüz bir proııslbder. i(»retUr.
Bu sef h Eıutr Ao iulkerlm. korde şinin vukac ıdtıki sözterinı şu beyana, tiyle takviye ediyor:
TÜRKİYE ÖRNEĞİ
— Türkb/e bütün hükümranlık haktarma sahih bir devlet haime gel dikten sonra mucizeler gösterdi ıe 1918 yılında topraklarım işgal altında bulunduranlarla bugün mükenı -mel münasebetler idame ettirmektedir. Biz Suuyele geçen kanlı hâdiselerden kaçınmak emelindeyiz. Şlm -diye ka*iar Fransa için hiç bir fayda sı olmadan, pek çok kan akmıştır. Zaten bu yüzdendir kı Fran.3an.1n bı-zl anlıyacağdH im-maktayız Ancak, Fransavı düşman istılâsındm kurlar r.ıak için lcarüar.nı cömertçe akıtmış olan Şimali Afrikalılar kondi İstiklâl lerini elde etmek uğurunda icabında pek âlâ kan dökebilirler...
Emir Abdülkerim hazretlerde biraderi, kendilerini hüsnü kabul -edip hâlâ.da himaye buyuran Mısırın lıbe
(Rajtarafı l UMa) ( muhtarı?.! iti ellimizde de köy I muhtarının ı! {isiz XAld’g: müşahide edilmiştir.
1948 a.-nesinin ocuk ajanın on ikinci p,zart-i günü Hı^k Partisine mensu') Salim Kahraman ve yanında U .e ka la halde
D. P. Tozrtıan ocak idare ikinci başkanı ?; •( a-i Ertuğrulu çağırarak, bütün arkadaşları il? birlikte Demokrat Partiden istifa etme lerini aksi takdirde parti cdasın-i da otıırtnuyacaklarım söyliyerek:
— Partili arkadaşlarınla yarın akşama kadar konuş, bu odaya girmeyin size fena muamele ya-«| parız.
Demek suretile tehdit etmişlerdir.
Bu esnada bunlardan Mehmed Özkan elindeki sonarı vere vura-
.k •» •
rak:
— Giremiyeeekler, girdikleri tak dirde fena muamele yaparız.
Değnek suretiyle arkadaşının ha reketini takviye etmiştir bu halden müteessir olan Mehmed Öz-kanın kardeşi işe müdahale ederek (Kanun var elini belâya nu Işılayacaksın) demesi üzerine Mehl med Özkan hiddete gel
şuıin üzerine yürümüş ve on»; ıbv mtljtür. Bu hâdiseler eer*ya: t. mekte iken bunların bir k: ınu Demokrat Parti ocak hina^ıtıuı kapısını kırarak içeri.girmiş v- »• da ıçrnde bulunan sandak'e'.eri masaları tahrib etmişler ve Demokrat partiye aid evrak vo k? .■•.t lar ve defterler yırtılmış ve vaki: iniştir.
Hâdise akabinde köy muMırü.-ğma ihbar edilmiş ise de köy rantı tan yine ilgisiz ve hareiee^siz bilmiştir.
Mahallinde tanzim kılınan z . .t varakaları C. Savcılığına ve k?- -makamlığa verilmiştir.
Ne yazık ki D. mokrs t Partiye karşı yapılan bu sabotaj kar-t-ıu-da C. Savcılığı ve da köy muhtarının hareketini ‘ sakitliğini taklid eylemiştirler.
Tozmanda gecen bu müessif i dişe Demokrat Partiye karşı *■ pılmalcta olan baskı ve tazyikıa buralarda hâlâ yaşamakta oldtı^ö nu göstermektedir. Gerek id i: -nin ve gerek adli mekanizman ?. toplu halde yapılan . • sabotup karşısında ilgisiz bulunmaları izaâ sız kalmıştır. Burada geçen h-öc seler dolavtsile yapılan takibat n.ı-ticesioi ağır da olsa m-kiiyec-ğİT
Suad Hayrı Ürgüplü
-------o------
Eski Bakanı yargılayac t » Divan, 1 Mart’a toplanac-k
Ankara: 7 (Hususi — E'Jcı Gümrük ve Tekel B«kaaı Hayrı Ürgüplümü yargılaya( -ık lan Divanı Ali 1 Martta topkır 1 "çaktır. Divanı Âliye iştirak tütecek avukatlar şunlardır:
Avukat Cafer (Malive
♦ eski hukuk müşaviri •, Even, Abdülhak Mazlum Kayalar; Nuri Büiend Esen.
Kurtarma Komitesi) nin olduğu bildiriliyordu, liderleri bugün Mısırda bulunan ve Şimali Afrika istiklâlinin temini İçin çalışan Fas. Cezair ve Tunusun mil-liyetçî partileri mümi'Sâillen dahil bulunmuktaMI’r. - y
(Arab Mağribini Kurtarma Komitesi) hakkında sarih malûmat elde etmek maksadiyl (\eni Sabah namına Rıf Mücahidi Emir Abdülkerim den bir mülakat rica etlim ve bu isteğim derhal kabul ohındu.
Fas
Fransız!
manca müdafaa etmiş olan Emir Ab dülk rim hazretleri Kahiıede bakanlıklar mahallesinde, zarif bir köşkte ikamet buyurmaktadırlar.
ABDÜLKERİMİN KÖŞKÜNDE
Ej» köşkte lö kişi oturuyor^ Faslı Mücahidinin ailesi ve maiyeti erkânı. Köşke vardığım vakit nöbetçi be. ni alelade bir misafir sandı ve Eıni-rin hususî dairesine soktu.Burada av rupari şekilde giyinmiş şirin ve miite bessim bir sürü genç kız tarafından kanlandun.Eunlar kimi gömlek itte eliğimi sordular. Temiz pihüssüz bir fransızca ile konıışuyorlardL Bu genç kızlar ve kız çocuklar Emir AbdiU- ' kerimle biraderi Molıanimed Abdül-' kerimin çocukları imişler. îki bira-1 der sürgün bulundukları (Reünyon) ' adasında nasıl birlikte yaşamışlarsa burada Kalıirede de bir arada oturuyorlar. Ziyaretimin sebebini anla: tim, Geldiğimi Emir hazretlerine haber verdiler ve derhal huzura kabul olundum.
AJBDÜLKERİMİN HUZURUNDA Abdülkerimin vanında biraderi a-

yakta duruyordu. Bu iki zat Fas u-sülünde giyinmişlerdi. Sırtlarında bembeyaz, lekesiz gandura vardı.
Eni ir Abdül kerim az konuşuyor ve muhavereyi biraderi idare ediyor. An'anevî kahveden ve havaî bir kaç cümleden sonra şu suali sormak su. retile ziyaretimin asıl sebebine dokunmuş oldum.
— Yeni kurulan (Arab Mağribini Kurtarma Komitesi) nin gayesinin neler olduğunu öğrenmek isterim E-mir hazretleri.
— General Dö Gol müstevli düşmanı Fransadan kovmak için (Cezai, ri Kurtarma Komitesi) ni kurduğu vakit ben (Reünyon) da bulunuyordum. Bu teşebbüsü pek beğendim. Bugün bizim komitemiz de böyle bir gaye peşinde koşmaktadır: Şimali Afrikanm hliriyet ve istiklâlini elde etmek. Bizler de
/ muvaffak olmuş bulunan bir usulü icexL.eS
plânına teklif e milyon
yapıla miktarı
istiklâlini Ispanydllara ve te ra karşı yıllarca ve kahra-
Türkiyeye askerî yeni yardım
(Battaraff l incide) de munzam tahsisat İ3tiyeceğlnl dün resmen bildirmiştir.
Bundan maada Birleşik Amerika nin 11 nisan tarihinden itibaren on beş aylık bir devre için dünyanın her tarafından yabancı memleketlere yardım için dokuz milyar 333 mil you dolar sarfetmek tasavvurunda bulunduğu ayni zamanda bildirilmiştir. Bu son rakam, Marşal ilk Amerikan yardımı olarak dilmiş olan altı milyar 800 doları da ihtiva etmektedir.
Türkiye ve Yunanlstana cak y’tni askeri yardımın
hakkında hiç bir kati rakam henüz tesbit edilmiş değildir. Fakat bu yeni yardım geçen sene kongre tarafın dan bu iki memleket için kabul edil miş olan 400 milyon dolara ek olacaktır.
Bu rakamlar, Birleşik Amerika -nin Londra büyük elçisi Levis Duğ-las tarafından Amerikan âvan mecii *
si dışişleri komisyonu başkanı Artür Vandenbcrge yazılan bir mektupta zikredilriektedîr. Vandenberg. ya -bancı memleketler için yapılacak masrafların umumî bir tahminini ken insinden istemişti.
Yukarıda bahis mevzuu edilen do kuz milyar 333 milyon dolar derpiş edilmiş olan bu devre zarfında Ameri kanın yabancı memleketlere yardım için sarfını tasavvur ettiği meblâğla nn tutarını teşkil ehnektedir ve Bir leşmiş Milletler teşkilâtiyle ona bağ lı beynelmilel teşekküllere tahsis ettiği meblâğları ihtiva etmemektedir.
Yukardaki masraflar için Duğlas tarafından ileri sürülen tahminler müfredat itibariyle aşağıda gösterilmiştir:
1) Marşal plânı için 800 milyon dolar, •
2) Amerikanın işgali lunan bölgeler için, bir milyon dolar,
3) Filipiııler için, harp hasarları için ve eski muhariplere verilecek tahsisat için. 133 milyon dolar,
4) Çine yardım, Türkiye ve Yuna ni6tana askerî yardım, japonyanın ve Kor enin kaMcın dır ılır, ası hususun daki askerî ihtiyaçlar, Amerikalılar arasında askerî işbirliği ve Triesteye vardım için bir milyar dolar.
Dördüncü fıkrada bahsi geçen hu suslar hakkında Duğlas yalnız Çine müteallik çalışmaların bu memlekete tahsisi lâzım gelen îmıhtemel meb lâğ için bir fikir edinilmesine kâfi gelecek kadar ilerlemiş bulunduğunu söylemiştir. Bu meblâğ. 570 milyon dolardır.
Dıığta^ bu hususta demiştir ki:
Bununla beraber yukardaki nok -laların cumhurbaşkanı -tarafından tasvib edilmiş olan resmi talebin ayni olmadığı hususunu belirtmek isterim Duglas diğer plânlara ait müfredatı zamanı gelince bildireceğini ilâve etmiştir.
İyi haber alan mahfillerin fikrine göre, Türkiye ve Yunanistana askerî ınaksadlorla lar takriben çaktır.
d ’
ve
filiz. Onu isteniyoruz, çekilsin rine iâyiki gelsin*..
3u sıralardaki Medıncnin muau tarih saluf eler inden ken hayret etmemek imkânsızd.r.
Ali, evvelce asker topiadhş ve bunla* (n başına geçerek şelur r.arl-cfnde karargâh kurmuştu, maktad Halifeyi muhafaza ve ihtilâlcileri şe-bire sokmamak idi. Halbuki ihtilâlciler evvelki konaklarını değiştir p karargâhlarını biraz daha uzağa nakley'evince. Ali küçük ordusunu dağıtıyoı ve asiler de kendilerini dur’ duracak kuvvet bulunmadığını anlayınca Medineye yükleniyor.
Aliye sevgi ve saygım:z ne çok olursa olsun, bu ordunun ması ve dağıtılmasını sadece lâlcileri vaz geçtiler, g.ttıler çocukların bile inanamayacakları bir düşünceye bağlamak güçtür. Evvelki konağından, biraz uzaklaşmış bir iki bin kişinin mevcudiyet inden haberdar olamamağı kabul mümkün ! değildir.
Sonra, (Talha) ile (Zübevr); mademki (Osman) a karşı kendilerinin intihabını red eylemişlerdi, de ta-1 ra Şiarları m başlarına toplayarak Osman’ın müdafaasına ikojmaktan ne sebrble geri kalmışlardı.
Ne kadar iyi niyet gözetilirse gö • Haşimî ve Emevî rekabet’ ( hakkının ihmal J de güce-1
,v-r

dura inceler

I
t
perver -hükümda i Faruka duydukla-derm minnet hislerinden de bana
I
»- •
kayma kara iJr
V*
kadar•
dağıl-cihti- ı gıbii


rai. necip ve misafir rı majeste birinci _ rı bahsettiler. Sonra da (Arab Mağribini Kuılarma Komitesi» nin laaLyet programın; ve bürosunu teşkil edea zevatın isimlerini bil.lir.hle
1
dır.
keti nu& o
O
elde edîMîlrten sonra
4 — Istikll’^
tur-
Konüte âzası da ju zevattan iba ret t ir:
Daimi başlean — Emir Ao bükerim El Hattabi — Fas,
Başkan vekûi — En.i
er:
— Majğrîo Arab ve Mjslünuun
— Mağm+n:ı istiklâl, üç m emle ilv iva â-?. CC’Ziîr v? Tu
— Mtizak?reiere ancak istiklâl başlanabilir.
Lil'ıev. başka gaye yol:-
> ♦



altı milyar
rek karde- 1
geçmiş ise de, kayıdsız ve u«
dahi; O s manın
zetîlsin, ve kendisinin daima olunmuş bulunması (Ali» niklık yapmış ve Osmana görünürde
fiili yardandan çekinmemek durum larma zaman zaman olayla rın yü 1 üyîîşHne zak kalmıştır.
Talha ile Eiibevr
kendi tesirleri obuadan ortadan kaldırılmasını kendi istikballeri ve ü-midleri bakımından zararlı bulmamış olacaklardır, ki yine kayıdsız ve , gıinütauz davranmışlar ve fili yar: dmıiannı esirgemişlerdir.
Alinin: Oranana su göndermesi, uıfcıUla^tm aaray kapısında bekletmesi. hattâ onlar m yaralaîxZi.Miuı>«u dahi hop zevahiri kurtarmak için a-| hnmış ihtiyat tedbirleri saymak raiimkiindlir.
Alt Talha ve Zûbeyr; sonradan kendi hesablanna kullandıkları nüfuz ve kudreti, Osmar.m muiıaaara-srrıda ortaya atmaktan çekinmemiş olsalardı, muhaldcak ki netice tarl-Iip cepmiri şekilden ba^ka yolda tecelli evlerdi.
Moham-mefl AMÜlkeriıu El Hattabi — Fas,
Gen-el Kâtü> — Habtb Burgiba — Tunus,
Genel vezne Jar — Muhammed bin Abbud — İspanyol Fası.
Emir AbdüUcenm hazretlerinin oğlu, uzun boylu bir delıkaıılı odaya girerek babaauu başka misafirlerin bekledikleri traberaıi gdttrâi. Bu delikanlı Kahire Üniversitesinde hukuk tahsilini yapıyormuş tik tah silini (Reüıjyon) da yapmış. Bana henüz hiç görmediği raeraleketi Fası . görmeyi çok arzuladığını
Ceve&en: - .. , - •
— Göreceksiniz ki Fransa ketinizi pek güzel gelişmiş
dern bir Ülke yapmıştır! dedim ve F3 mir haz ret 1 erin □ en müsaade istedim.
Yan tarafdakı edada
söyledi.


m emle-ve mo-
Fransada pek iyi
altında bu-milyar 400


lira
017744
095912
193725 244053
296451
328429
026829
173627
212899
28W56 321-425
umara lar 052296 176837 236923 288985 323198
392759
Ankara giireşcUerl AtlnaMarı
6-2 m a ğ l ûb e 111
6
Dun gece Teknik üniversite salonunda Atinah güreşçiler Ankara karmasile karşılaştılar. Numaralı yerieriıı kaldrrıîmasile salondu intizam temin edilebilmişti.
Ankara güreşçileri sekiz karşılaşmadan 6 tanesini tuşla kazandılar. 2 tanesini sayı lıesabzile kay bettiler. ı
Temsili kaı*şıbışın.alardan evvel Aükaralı Haşan Çiçek ile İstanbul'dan Servet Elma^s karşılaştılar. Haşan sayı hcaabile galib gel di. İkinci karşılatma İstanbuldan Aımu d Günal ile Ankaradau Hay dav U/^rn arasında oldu. Ahmed X2 dakikada tuşlu yendi.
AUkura - Atina karşı
Birinci karaüa»a: Hahd Eala-mir ile Bakoyanis arasında oldu. Haitd 15 dakika 55 saniyede tuşla yendi (52 kilo).
İkinci karşılaşma>'i Kerim Or. ile Biris yaptılar. Müsabakanın ortasında minderden düşüp burnu yaralanan Biris hükmen gaüb geldi (57 kilo).
üçüncü :
ton ile Grilos arasında oldu. Mtıs-tnui 15 dakika 38 saniyede tuşla gaüb geldi. («2 kile).
Dördüncü karşılaşma: Abdullah Alagözle Fodta arssında cereyan •tti. Abdullah 5 dakika 53 saniyede rakibini tuşla yendi (62 kıkj.
Beşinci müsabaka; Terfik Yüce ile PcKmezae arasında yapıldı. Pet mezas sayı heaabile galîu geldi. (07 kilo. ı
Altıncı karşılaşma: Yaşar Doğu
i W ■* a a m a
Y.-ner ile ağır aiklet Çardis arasın du cereıan etti. Adil 16 dakika 58 saniyede galib geldi.
N. Ü.
Danıştay dördüncü da ire başkanlığı adayları
Ankara: 7 (Huşum» — Danıştay dorddüııcii daire başkanlığı için ya pıiucak olan seçimde başkanlık i-çüı hükümetçe aşağıdaki zevat a-da.v gösterilmişlerdir;
Ur fa milletvekili Esat Tekeli, Da Hjştay Bşk. nin sözcüsü Kemal Ga lip Balkır, Danıştay üyesi Tevtik Ta lay Kit-ay, Danıştay üyesi Avni Tu rel. Danıştay üyesi Cudi Özalp, Da nıştayda açık buluna altı üyelik 1-çinde aday gösterilenler şunlardır. Ç. Kale valisi Feıit Nomer, Maliye Hukuk Müşafiı-i Rasiın Emuerer,
müsabaka: Mustafa Be . Gü: ildik Tekel Bukanhgj teftiş kuru) Ina ar/ı&ıudn r«ldı( Una. • —
İle Klastaridis arauında oldu. Ya- i 5ar 2 dakika 49 saniyede tuğla gafa g.-ldi (73 kilo.)
V- uinci müsabaka 79 Hl ■ kn ili özdemir ile Aiinalı ağır aiklet Kafaaflia arasında sapıldı. Ali ör.-leu».» 14 dakika 43 aa’.ıfyede tuş-» Y '«anlıyı yendi.
Son karmlaema 87 kilodan Adil
Ba>k hgı Pertev Duru, Müsteşar yardımcısı Osn.a-n Çentil batar E-konoml Bk ilâl sanayi genel Md Keınalettin Apak, İçişleri Bakan ] hgı müsteşar yardımcısı Salın Ha zar. Müsteşar Ha lök Nihat Pepeyi Hukuk Müşaviri Ekrem Ergiiven.
Burdur valisi Feyyaz Boşut, Maliye Bakanlığı Müsteşar yatdıuıcısı Kenan Yılmaz, Sayıştay üyesi Faruk İşık, Rize valisi C'avit Ünıer, Edirne valisi Kazım Demirel, Danıştay başmuavlnl Celâl Bingöl. Devlet Ha vavollan esici umum Md. Ferruh Şahnıbaş. Danıştay kanun sözcüsü Oelil Berkınan, Secin kl günlerde B. M, M, rinde yapda-caktır
!er önümüzde
fak iD
de etmek için dövüşmeyi arzu edenlerden değiliz. Bilâkis Şimali Afrika memlekeHerinin yeniden istiklâlleri • ne ve hükümranlık haklanua kavuş-malarını elde etmek için Fransa ile İspanyanın anlayış duygularına t'b veniyor ve bu iki memleketle ınüza. lcereu'nL» bulunmak istiyoruz.
Emir Abdülkevhn hazretleri bana bu sözleri tatlı bir eda ile söylüyorlar İradelerinde zerre kadar me raret vık. Bilâkis dostane bir baba* canlılık var. Şimdiye kadar bir çak! gai.e.*e Jh.’c söylemiş olduktu biı I şey: sad.’ce bana da tekrar e:l\vor.
— M betler arası meseî^leıi hal. letmek. ûliğümleri çoemeJc hususunda Birlenmiş Milletler Cemiyetinden çok şeyler bcMcuıiyorum doğrusu. Eenim kanaatimce doğrudan doğruya ve merdcc müzakereler usulü daha fay dalıd r. Vc bunun içindir ki Faa Ce-rair ve Tunusun istiklâlleri uğurun • daki mesailerini koordone edecek ko m iteni' kurdum.
AB.7/Ü1- KERÎMİN BtRADEF t NE DİYOR,
Bu şuada Emir Mdhammed Abdül' kerim biraderinin sözlerini ikmal için ve gayet fasih bir fransızca ile şunları ilâve ediyor:
— Şu sırada tarihin bir dönüm noktasında bulunmaktayız. Geçmişte Fransa dünyaya (1789) un müsavat prensiplerini hediye etmek su-ı-etile büyük medenî vazifesini başarmış, hüviyet, adalet ve miisa/at mefhumlarını ilân eylemiştir. Ayni Fransa bugün dahi milletlerin istihlâki uğurunda büyük bir hareketin başına neden geçmesin? Sanıyorum ki pek çok kimseler Fransadan böyle büyük bir hareketi beklemekledirler İngiltere müstemlikelerini azâd etti ve bu nd’urtemlikeleri kendine dost edhıdıEğer Fransa da Büyük Britan» yayı taklid ederae Şimali ACrikadaki bütün iktisadi, kültürel, hattâ siyasî men faallerini korumuş olur. Uzun sürgünlüğümüze rağmen Fransaya karşı husumet beslemiyoruz. İstik -halde Fransa ile pek âlâ dost olabiliriz. Zaten Fransada duygularımızı anhyan ve bunlara iştiTûfc eden sat* duyu sahibi pek çok Fransız var. İşleri kanştiran. İskambilleri alt list eden husuft menfaatler peşinde koşan bazı kişilerdir. Fakat bir gün ge lecek hakh dâvamız behemehal muzaffer bacaktır.
Fmir l^ohaınmed bu fikirlerine o kadar inanmış görünüyor ’ki bütün milletler dünyayı yeniden inşa hususunda adaleti gözelin kn olurlarsa umumî sulbü kolay bir şey olacağını da tnyid etmemi tnh b suretiyle, bu İmana hı*nl de iatirak ettiriyor. Va-k’a bu fikre ben de İnananlardanım.
tnc!rnmrnr ak ekte ctmcnteı Yr*ni Sabrı h •
I
I
û Î0 T’’( '-iJdCtin 1 bekli-1
yorlardı. Emir görününce hepsi bü-yük bir saygı ile kendisine doğru i-| terlediler. Benimle mülakattan sonra bir Şimali Afrika konferansı yapa -caklarmış.
Abdülkerimin Icardeşı Emir Mo -hanımed beni kapıya kadar teşyi etti ve tekrar gelmemi Israrla istedi, son ra cYeni Sabah vasıtasile kardeş Türkiyeye selâmla rırnr. i ulağı ıu rica etti. Ben de bu arzuyu* zevkle yerine getiriyorum.
Müşarünileyh ayrıca FiHstinin tak simi aleyhinde Arablarla birlikte rey vermiş alâukları için TUrklere ha rai ette teşekkür etmekte, müstakil1 bir arab Mağribi dâvasınm da Terklerin sempati ile karşılanacağından Um idvar bulunduğun ıı söylemektedir.
Bu hususta şüphe bile edilmiyor, zira bütün MüslünıanlaF kardeştirler, sonra da bütün anlaşma ve iatıltlâL ter artık günün meselesi olmuştur.
Pilice - Ft rfort

Kaçakçılık tahkikatı
(Bitarafı î yncUa)
fiyeti üzerinde -durulıuı^}. tahkikat bu cihetten de derinleştirilmiştir.
Gümrük muhafaza başmüdürü Hâmid Tigrel Haydar Çıuan dün saat on ikiden on dört otuza kadar yanında aıtıkoymuş, fcendiaini isticvab etmiştir.
Sai’gıuıun hitamını müteakib ha zırlanan dosya gümrükler başmüdürlüğü kanalile Cumhuriyet Savcılığına gönderilmiş, sipariş listecinde adları, memuriyetleri zikredilen bazı maruf ve gözd*? zevatın da laiınlerini havi ikinci bir liste adlî makama bildirilmiştir.
Bu arada tahkikata idari ceb-lıedeıı el kovan Devlet DenizyoUa rı müfettişleri kamarot Haydar Çınarı henüz dinli.vemruuşler, ancak diğer personelin malûmatına müracaat etmişlerdir.
Denizyolları idarecileri kaçakçılık etrafında en ufak bir ilgi ve mütaiea beyanından şiddetle tevakki eylemekte y&inız gümrük muhafaza teşkilatının hâdiseyi izam ettiği ku.ıaatinde bulunduklarını ilen sünnektadiıler.
Diğer taraftan emniyet ikinci şube müdürlüğü dün geç vakit İstanbul vapuru k.ırud rotları adan Melımedin Beşiktafitaki evini taharri etmek lüzumunu duymuş, burada da ipekli masa örtüleri ile üzerinde İstanbul gemisinin ismi ve resmi bulunan naylon şekerlik Irr rmiwdere olunmuştur.
Bizim tu hlü ka tmıız-j nazaran. Haydar Çın.ır ifadesi m»?yanında kendisine suc ı&ıad ediletuiyeceği-
yapılacak yeni yardım-
300 milyon dolar ola •
YARDIM TASARISI
T * • • *
\ e^a. •*».
Mâtan il
Kemal Yördx
Asıtn Ru;
kazanan
025151
141510
205073
275554
301698
359747 379’61 kazanan numaralar 019492 044450 104974 UıJSM 121242 133181 168819 207415 229352 290964 311225 342766 379745
027723
053580
106402
125241
■036756
090320
115661
128375

144İÜ2 t^W4_1524aH-
172472
21G826
240455
294277
319656
343064
381129
181311 210886
24i628
295’78
3M9O5
165434
385507
189191 22009" 256612 ^97338 339018 369099 390296 numa-
MARŞAL
Vaşington 7, (A. A.) — Cumhu rîyetçi partinin ftyan meclisi siyasî komisyonu, vergilerin indirilmesi hak kındaki kanun tasarısının, Ma ı şal, plânının kongre tarafından ihceleni-şlnden sonra müzakere edilmesine karar vermiştir
Komisyon başkanı âyandan Taft* Marşal plânına aid kanuıi tasarısının 1 marta kadar kongreye veriln» ş bu lıınmusı ıcab ettiğfal ve vergi ıslâha* tı tu>ansının bundan sonra müzake re olunacağım söylemiş ve her iki îa sarının 1 nisan tarihine kadar İra -bul edilmiş bulunacakları ümidini iz har eylemiştir.
ol-
|l
Garip bir tavzih mektubu
(Bitarafı 1 incide)
Bir sene evvel intişar etmiş
ması lâzım gelen her hangi bir hâ vadisin tekzibi mahiyetinde bulunan bu mektubun münderieatını tetkike lüzum gördük ne de vakit bulabiluık.
Çiiukü tekzib göndermenin kanunî müddeti azamî 3 ay olduğundan 7 Şubat 947 tarihinde neşredilen bir havadisin çekten müruru zamana uğramış olması lâzım gelir. Binaenaleyh hiç bir kanuni mecburiyet tahmil etmiyen hu mektubun neşrine sütunlarımızı açmağı fuzuli görmüş bulunuyoruz.
ui tekmil şaibenin listede adları bulunan maruf zevata yükletilme-si gerektiğini söylemiştir.
Dosyayı kaçakçılık mahkemesi savcısı Reşat Saka tetkik edecek llaydar Çınar memur olması lıase-bile duruşmaya üçüncü ağır ceza mahkemesinde başlanacaktır.
Ayrıca dünkü nüshamızda doğrudan doğruya gazetemizin miita-leası olun 'bizi isir.:!( ri ilân itmekten İliç bir kuvvet ni'iıedemi-yecektiı cümlesi yau!:..lJUa gürı rük muhafaza başmüdürü llaınid Tiğrelin kaçakçılık hâdisesinden bahseden beyanatın.! karışmıştır.
Düzeltir okuyucularımızdan ö-zür (1 ileri z-
C.H.P.nin göstereceği mebus namzedleri
(Bitarafı 1 incûts) inişi vilâyetler teşkilâtından, göste rilecektir. Namzetlerin, jeçüıılude halkın ekseriyeti tarafından benim senme8i İçin yoklama’STâa kabil ol duğu kadar vilâyet kaza nahiye teşkilâtının azami nisbette temsil edilmeleri esasları kabul edilmiştir. Divan yarın Başbakan^ huzurile toplantıya devanı edecek"::.
Millî Piyango iBattarafı ı incide) lar 057852. 155776, 239983 394617. 5000 lira kazanan numaralar 079182 083964 120997 122677 161964 191084 193341 336985 353858 392919
2.000 000157 082899 187787 237744 297716 327876
1.000 lira 003105 007834 037510 042312 —ö67Z71_07675l 116254 139754 161869 192806 120262 268233 300250 341093 370413
500 lira ikramiye kazj :an ra lar:
Son dört rakamı (0414 (3885 6408' ile nihayet bulan 120 numara beşer yü lira-
200 lira ikramiye kazanan nuına. ralar:
Son dört rakamı (4958 520i 7524 7975 9966 Lie nihayet bulan 200 nu mara ikişer yüz lira.
100 lira ikramiye kazanan numa ralar:
Son üç rakamı (073 313 iie nihayet bulan 800 numara yüzer lira.
40 lira ikramiye kazanan numaralar:
Sonu üç rakamı (617 623 916 937 981» ile nihayet bulan 2 000 numara kırkar lira
2ü lira ikramiye kazanan nıuna-ralar:
Son iki rakamı ile nihayet bulan 4.000 numara yirmişer lira.
10 lira ikramiye kaşanan nvana-ralar:
Son iki rakamı (87 97 ile nihayet bulan 8.000 numara onar lira.
5 lira ikramiye kazanan numa* ralar: ,
Son rakamı (4 6> ile nihayet bu lan 80,000 numara beşer lira ikraml ye alırlar
Bu çekilişin 100.000 Um irramiye kazanan biletinin bir parçası Ada pazarında diğer parçan Anfrkya-da.
50 000 liıa ikramiye kaza:.an bilet Ankaıada 20.000 lira ikramiye kazanan biletin bir parçası İîtanbul, diğer parça* Manisada, 10.000 lira İkramiye ?.a -anan biletlerin ikişer) İstanbul ve Adanada, diterleri Çankırı, Ta >anlı. Yaııeıkta 5.000 lira ikram..■ . kazanan biletlerin be şl İstanbul, ikisi Zonguldak, diter leri Ankara. Afyon. Adapazarı, Bat ra, İzmir, Gelibolu, Konya. Manisa, Salihli, Solhan. Susurluk, ftırgutlu ve Uzunkuprüde satılmıştır.



I
F?î'ud ilhan arkadaşlarımızdan Bi-kjzı Ulk t Akba ile
Gazeteci
lâl Akbanm kjzı Ulkı
BaJıçeJlevler Nahiye MîU'-riı Şükrü Uaras n ( •>,
tiş yardı a » arından Ilıştır. Uarasıiı nişan töre 4 dü:ı akşara ftıl taratın akraba ve yakınları hur* runda ya prlnuştır. Ti fafeyne s vj Metler dU leri/
Zlı.ınt Bu.kası Miıfet
D. P. Gurup € aşkan'sjı
-t Batlarını ! -(r- »• münasebetile yerlerine y^ııll r.; . seçmek üzere 4 Şubat M8 çat ba günü tvpldnun grup unn-.mı -yeti verilen bir takrir üzerine Li j re kurulundan istifa etmlvenler
• de yerlerine yemlerinin seçünic- ı ‘tararını vermiş ve buna göre biı tün heyeti yeniden seçmiştir. B:( seçimi, istifa etmemiş üyelerîr amhfuz tutulması icaneden hakl^-: ttıı—iakat- tOTaltiyoJ-f n r i. -göreli g*-r.el idare kurulu mu-sukere cesiade bu seçimin tüzük hilkütr lerine de aykırı olduğunu 3 m halif reye karşı 9 rey ekseriyeti • kabu] eylemiştir. Bu suretle ge*-v idare kurulu tüzüğe aykırı olarak yapıldığı neticesine vardığı bö"i’* bir seçim iie getiri'miş criduğ grup başkanlığında kafabiimesm» imkân görülememeği üzerine Celâl Bavar grup başkajnhğımian ç-kilmek mecburiyetinde ka’.n'stır.
ilk tefsirler
Bu tebliğe göre 4 şubatta gT’.j başkanhğ! ve grup id - kuru için yapılan seçim genel idr.re rulunca tirrüğe aytar görtilnı'i -ve bunun üzerine o gün grup ■ t--kanlığına seçilen Ce i> Ea ı-grup başkanlığından istifa etnrîv tir.
Bilindiği gibi 4 ş-:wtta yapıl ı seçimde grup başka- vekilliği», pıofesör Faad Köprülü yerine f ’ ad Hulûsi Demircili seçilmiş " idare kurulunda da büyük değim* iikler ohmuştu.
Hava Kurumu ge el merkezi top a >(lı
Ankara: 7 (AA.) — Türk Hav-Kurumu Genel Merkez Kurulu, bu gün saat dokuz buçukta toplanmış, gündemindeki işleri görüşmoge de vam ederek Genel Merkez Havacj lık Genel Müdürlümü, uçak ve motor fabrikaları büdce ve kadroları nı inceleyip kabul etmiş, otuz Hazî ran 947 hesap durumu cetveiiariü' onanıp, onuncu kurultaydan Gene* Merkez Kuruluna verilmiş npn: önergeleri gözden geçirerek ilk ha va şJhltlerlndzden Fethinin yardanla muhtaç durumda bulunan am casma para yardımında bulunmak için merkez idare kuruluna yet& vererek çalışmalarını bitirmiştir
Amerikanın senelik ithalât ve ihracatı
Vaşlngton: 7 (A.A.) — American İthalât ve İhracatı 1947 senesinde bir rekor tesis etmiştir.
İhracat 14 milyar 474 milyon 900 bin dolan bulmuştur kı, bu geoeu seneklne nazaran yüzde 49 bin ar tıŞ göstermektedir S milynr 738 bit. dolart bulan idhalât ise 1946 sonesine nazaran yüzde 17 nispetinde fazladır.
MESUD BİR DOĞl'M
tSon Saat* gazetesi sahibi ark* chışıimz Selim Baban ve >ş Halâvcs Pahanın, dun bir kız çocuklun :.ın yaya gelmiştir. Ayşe t .-.au\e e.U:(u. yavruya annesi ve bahusüe sınh.a U ve uzıın ömür dileri?.


BAYTA: f

üzüm ( 10> No Kaysı
Erik
incir
%
'nfonJ
»od iler
• P).
i
*
9
5
5
5
9
*
>
>
20.»
20—
22-M
21 —
3750 00 )
(Pl.l
Giyim Eşyası Tedarikinde Hakikî Kolaylık
«SA&LIK GİYİM EVİ» toptum satışlanna birde parekende kısnu eklemiştir. Resmi Daire ve husual müessese memurlanna TAKSİTLE de «atış yapılacaktır. En temiz malzeme ve işçilikle ırlanmjş erkek ve çocuk elbiseleri, paltoları, pardesüleri, trenç kotlan, gömlek re pijamaları, kadın manto ve trençkotlan, halkı miza birinci elden yapılan eatıçlann bütün faydalarım sağlamaktadır.
Mjsır Çarşısı Kapısı Yanında Tındıklıyan Han No. 18/19
Yiyecek alınacak ve çamaşır yıkatıp, ütülenecek Polis Okulu Satınaima Komisyonu Başkanlığından Cinsi Miktarı Muhammen E Tutan İlk teminat
Lr. Kr Lr.’ Kr, Lr, Kr,
Ekmek 50000 Adet 25 32500 00 937 50
Hindi eti 1000 Kilo 0 e* io 2100 00 )
Tavuk eti 300 » 3 15 945 .00 ) 228 ’ 37
Tereyag 300 » 6 00 1800 00 )
Süt 2000 » 0 60 1200 00 ) 270 00
Kâse Yoğurdu 21*00 Kâse 0 30 600 00 I
Silivri Yoğurdu 300 Kilo 0 * • a a so 00 ) 168 75
Çalı K. Fasulye 2000 » 0 70 1400 00 )
Kuru Barbunye 1500 > 0 65 975 00 )
Nohut 1500 » 0 65 975 00 ) 401 25
Y. Mercimek 1000 » 0 65 * 650 00 )
K Mercimek 600 > 0 75 450 00 )
Bulgur 1500 » 0 60 900 00 )
Pirinç 3000 s> 30 3900 00 ) 292 50
Makarna 2000 > 0 68 1360 00 j 132 60
Şehriye 600 » 0 68 408 00 )
Kuru
Kuru
Kuru
Kuru
Kuş üzümü
Çam fıstık
Ceviz içi
1000
200
200
200
75
75
100
1
3 0 0 0
3
2
00 00 75
60 «5 60
00
1000
600
150
120
63
270
200
00
00
00
00
75
00
00
PAT. OFF,
TIRTILLI TRAKTÖRLERİ
II
İst. Borsasıiun 7/1/948 Fiyatlar,
Londra
Nevyork Paris
Cenevre
Auuterdam Brüksel Prafe
Stokholm
Lizbon
ll.UM fol— t İSMİ
İB.7270 . İ0B.6MI
•MKİ ; e w
77 8660
11.2Mİ
esham ve TAHVİLÂT ikramiyen 1933 edganl İkramiyen 1939 İkramiyen
Millî müdafaa 1 •
MJUÎ Müdafaa 3
7
Türk Ticaret Bankası h; senedi (A)
Çamaşır, yıkama ve
ütüleme 15000 Parçı 25
Okulumuzun ve Polis Prevantoryumunur. 948 yılı ihtiyacından olup yukarıda cins, miktar, muhammen bedel ve Dıc teminatları yazılı yiyecek leıln ve çamaşırın 3. 2 948 tarihinde yapılan ı.çık eksiltmelerine İstekli çıkmadığından 13 2. 948 günü saat 14.30 da Beyoğlunda Liseler Say manlığmda toplanacak komisyonumuzda pau.riıkla ihaleleri yapılacaktır.
isteklilerin belli gün ve saatte ilk teminat Makbuzu vesair vesaikiyle —Çamaşıra gireceklerin de şartnamenin 4 üncü maddesinin F— fıkrasında bildirilen belgeleri hamilen— Komisyona müracaatları. (Şartname ve numuneler Yıldız Polis okudundA görülür,)
J
P. T. T. İdaresi I memurları
-----o------
Kendilerine fazla mesai ücreti cerilntigen memurlar çok müşkül durumda
Kasım ayının ilk günlerinde P. T. T. genel müdürlüğünden P. T. T. müdürlüklerine gönderilen bir tamünde; tahsisatsızhk yüzünden, şimdiye kadar verilen fazla mesai ücretlerinin kesilmesi istenmişti.
P. T. T. idil resinin büdceai tasdikten çıkalı, iki ay olmasına rağmen memurların birikmiş fazla me aai ücretleri lıalen ödenmemiş bulunmakta, sebebini öğrenmek isti-yen memurlara; Yeni tahsisat istendi: tahsisat verilir verilmez biriken paı-alanmz ödenecektir.» cevabı verilmek!Hİîr.
Yaptığımız tahkikata göre, fazla mesai ücreti tevziatının gecikmesi kalcısında; İstanbul P. T. T. oaşmüdbi lügünce. mesai saatleri halicinde, cumartesi vc pazar gün leri çalışan memurlara münavebe ile izin verilmekte; -bu suretle me-puıiar fazla mesai ücretinden isti fade ettirilmeye re k. işlerin çok ol ■ duğu muhabere salonunda nöbetçi kalan memurlara zorluk çekti-rilmektedir.
Esasen 48 saatte bir 24 saat va zile gören memurların, bu yüzden sıhhatleri bozulduğa gibi, ekserisi hastalanarak izin almaktadır.
Diğer taraftan öğrendiğimize göre; Cumhuriyet ve Kurban bay ramlan münasebetle fazla vazife geren posta rn« mm lavının mesai ücretleri de ar; * ar. dört ay geçmiş olnr. sına ıağmen P. T. T. ida resi taraftndan henüz ödenmemiştir.- _
Dundan başka bir müddet evvel lstanbula gelip tetkiklerde bulunan levazım ve inşaat umum mü-dînünün vaadi üzerine P. T. T. m( murlan vardım sandığı tarafın dan sandıkça tevzii ıcabeden giyim avansları hâlâ tevzi edilmemiştir.
[

Yeni Sabah’ın
TAN FİYATLA»

1
2
3
5
6 k-

Kaklık inci
>
>
2 - D4- D6 - D7 - D8 5 muhtelif tip traktörün çekiş takatları: Sırasıle 32,43,65,80 130 “CATERPILLAR,, Traktörleri girişeçeğiniz en büyük taahhüdlerde dahi yOx&nüzQ
Cer kab.liyeti, emsali meyanında her bakımdan üstün Yedek Parçaları Mevcuddur, Servis Fazla malûmat almak için »
RADYO

Caterpillar
• KG. u • n ûff
ak çıkaracaktır, ve ön safhadadır
Yapılır.
10.00
11.00
11,45
ÇUKUROVA
İSTANBUL Tepebaşı No. IO7, Tel; 42058 - P. K. 2324 Telgraf: ÇUKURTAS
Türkiye Umumi Mümesll) :
İTHALAT ve İHRACAT T. A. $
ANKARA Gazi Mustafa Kemal Bulvar» 6. Tel: 8480 - P.K. IOO6
Telgraf: ÇUKURTAS
ADANA
Çakmak caddesi
Tel ; 1136 — P. K. 82 TâlO’rpf . rı iuiirta?
12,20
12.30
13.00 13.00
13.15 14 00
17.58
18.00
18.00
35 Liraya
Hakikî su geçirmez gabardin İngiliz Trençkot pardesüleri
Ayrıca: Bayanlar için 25 lira satış muhayyerdir
Sultan Hamam Dikranyaa han No. 11-12 Abdurruhman Kalyon
4 EV, 4 ARSA
Açılış ve program,
M. s, ayan, Haberler,
Müzik; Çeşitli Haflî NIiİ2ik (P1.)
Müzik; Dinleyici istekleri (Pl.)
Müzik; izahlı Müzik.
Müzik: Ynrddan Seslet Müzik: Rr
Orkestra^
Müzik: Ha Müzik: Şa. M, s, ayan, Ha herler.
Müzik, Kapanı?
Açılış ve program,
M, s, ayan, Müzik: Radyo Dans Orkestrası
Müzik: Havai Müzikleri M. s, ayan.
Haberler, *
Geçmişte Bugün, Müzik: İnse Saz,
Pazar Gazetesi,
Müzik: Türküler
Müzik: Kaj'şrk Şarkılar Temsil,
Müzik,_________________
V
İlân düzeltmesi ve tehiri Arif iye Köy Enstitüsü Müdürlüğünden
Enstitümüzün altı aylık ihtiyacı için çeşitli yiyecek sabun vc yakacak satın alınacağı hakkındaki ilânın ikinci maddesi görülen lüzum üzerine aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
2 — Kapalı zarf usulde eksiltmeye konulan 35 kalem erzakın her ka kongreleri sapılmıştır, leml ayrı ayrı olmak üzere ihalesi 25 Şubat Çarşamba günü saat 15 de
C. H. P. kongrelerde şiddetli tenkidlere mâruz kalıyor
Kr. 1600
500
400
800
260
160
banÜBU
»
»
>
>
maktu sayfa
>
• »

»


C. H. P. Ocak kongreleri devam
etmektedir.
Bu arada dün de Ilocapaşa, Ha-
cıhüsre\ ve Kaptanpivale C. H. P. ova kiannın
H( apaşa semt ocağı kongresi, Adapazarı Halkevi binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacak dun saat 16 da Eminönü Hulkevin br- (1691)
ı
de toplanmış, kongre I aşkanlığına M(4ikt Avni seçihliktr n sonra gün dexn( geçilmiştir.
Ol. .: . r. Lir y ıllık- faaliyet rapo ru, L; • ieri tatmin etmemiş, idare heyeti şiddetli tenkidlere mâruz kalmtçnr.
Sez ..'an üyeler, D. P. milletvekillerini!. dert ve dilek dinlediklerini. bir çok vâidh ı de buhındukla-ruu C. H. P. milletvekillerinin ise bun ağmadıklarını söylemişler, C. H. P. ye r.ücurn etmişlerdir.
Mutbuat ttknisuenleti E. Halk t rinde bir ıterfji açtılar
Türk Matbuat Teknisyenleri Sendikası mn, senelik, an’anevi sergisi, dün saat 17 de, Eminönü Halkevinde merasimle açılmıştır.
Bu münasebetle, Sendika başkanı Şerif Hivel bir hitabede bulun muş bumıan sonra, Sergi, davetliler tarafından alâka ile gezilmiş tir.
Sayın Halkımızın Nazarı Dikkatino

Atölyelerimizde, ucuz ve temiz, son model, her çeşit bronz nikelden, avizeler, hevkelli ve sade masa lâmbaları, sigara küllük leri, bahçeli ve bahçesiz camiler, biblolar, ve her boy fantazi re sim çerçeveleri, her yere serian sipariş ve model gönderilir.
Adres: K. Salgın. İst. Nııruosmanlye Kılıççılar. No. 11

İstanbul Belediyesinden
Sıhhi muayeneye tabi esnafın cüzdanlarının Ocak ayında tebdili lcabetmektedlr.
Alâkalı esnafın bu muayene cüzdanlarını belediye tahsil şubelerine veya mensup oldukları derneklere müracaath^ı halinde, fazla olmamak şart İle
bir taneden tedarik edebilecekleri ilân olunur. (1625)
Şen bir yuvaya sahip olmak isterseniz, TÜRKİYE lŞ BAN-KASI'ndaki tasarruf hesabınızı en az YÜZ liraya yükseltiniz. Hesabınız yoksa derhal bir hesap açtırınız.
TÜRKİYE İŞ BANKASI
1948 PLANI
200.000 LİRALIK İKRAMİYE
Yılda dört çekiliş: Her çekilişte 1 EY, 1 AKSA ve dolgun para ikramiyeleri ..
Birinci Çekiliş: 1MART
- — - - - - . - ■
Hesaplarında altı yüz liradan fazla (»arası bulunanlar her beş yüz liraları için çekilişlerde ayn bir kur’a numarası alacaklardır.
Ayrıca, 21 Nisan 1948 de ÇOCUK MUSAPLARI için Levgîa Ikramiycli çekiliş.
İmtiyaz sahibi: A. CEMALEDDİN SABAÇOGLIJ - Yazı iğlerini fiilen idare eden: Yazı işleri müdürü: FATÎN Ft'AD — Dizildiği Yer: (Yeni Sabah» mürettiphanesi - Basıldığı yer: «Gün Basımevi»
18.45
19.00
19.00
19.15
19,20
20.15
20.30
20.45
21.15
21.40___
UJjÖ^Konuşma; B. T, O,
Direktörlüğü,
22.30 Müzik: Dans Müziği (P1?
22.45 M, s, ayarı,
22,45 Haberler,
23.00 Program ve Kapanış.
; ı 1
a
I l 1 I Sİ !
ı a M
«ı ; ■ 1 C-»
■ i »
i 1 ı 1
I 1 1 ili
• I ■
SoMan Sağa:
1 — Gemileri bağlamak içir. • nizlerde bulunur; 2 2— Bir !.■ ün- ) aleni tebliği, İslamların perhizi 3 Silâhın patlamasını temin ecba mevad, uzun sopa; 4 Otuz gün, Yanardağdan çıkaı, İki haıf i bir hastalık; 5 — Bir harfin okun .şu, çin Hindinin Cenubunda bulunan bir kıta; 6 — Tersi ihsash; 7 — Tu haf (kimsesiz mânâsına da gelir). Çağ; 8 — Bir uzvumuz, Dedenin ki-zı; 9 — Çizgi, Otelin Fraçsızctısı.
eyledim, ne gönde
Bunun
şu eev;
— Jk
uafaa
D.ğ, ı l bildiği birilik için affa nıazh^r olmuştur.

Hacvâc bir gün büyük ve nüfuzlu düşmaı lanndan biri olan Ahmed ibni Yusuf’a:
____ Yâ Ahmed, dedi. Senin hakkında uzun uzadıya düşündükten .sonra kafimi ve malını kendime helâl buldum.
Ahroed İbni Yusuf hayrete kapılarak : . • - >
— T ıha? çey,. dedi. Demek benim kammı ve n alımı kendine helâl bulmak uzun uzadıya düşündü
Halbuki ben seni hiç düşünmeden ka rar verip zulüm yapan bir zalim ola* yak temr&ın


i ğinden dolayı affa lâyıktır; d» benim taraftarım olduğunu bir adamı Allah rızası için şa yaparak ölümden kurtardığı
***** (*>*«•*>
dedi. Derhal memleketlerinin.
sebebini soranlara Haccâc t verdi:
ıv.ahkûmdan birisi beni mü-
l .
*•
oaccac
w______Aşk - Macera -larıh - Cinayet
Ys»nt Kohurrem Z. kor»»nal
Haccâc, bu cevabdan hohlanarak, Ahmed ibni Yusuf'u affeyledl.
4
Haccâc, bir gtln nedimlerinden bi-rlslle oturuyordu. Üzerine bir ağırlık basarak uyumağa banladı. O sırada nedimin aksıracağı tuttu ve şld detle aksırdı. Haccâc, bu şiddetli aksırıktan korkarak uyandı; nedimin yakasına yapıştı:
— Vay hain vay! diye bağırdı. Ku lağımın dibinde bağırıp beni korkut mağa, uyandırmağa nasıl cesaret ettin?..
Nedim, yalvarmağa başladı:
— Vallahi bağırmadım, af buyurun
efendim.
— Sen bağırmadın da şeytanlar mı bağırdı? O korkunç haykırma ne İdi
— Aksırığım geldi; kendimi zab-tedemlyerek aksırdım. Böyle şiddetli aksırmak ötedenberi ftdetimdir. Bu illetten bir türlü kurtulamıyorum.
— Böyle şiddetli aksırmak âdetin olduğunu labat edersen ölümden kur tuiursun; aksi halde canını Cehenneme yollanm,
— Nasıl isbaf edeyim efendim
— Bence şahadeti makbul olacak bir şahld göster.
Emredersiniz efendfaL
■y şiddetli bir kahkaha attı ve zavallı-* vı affetti.
•»
(Devamı var)
Nedim, huzurdan ayrıldı. Gidip me seleyi kodamanlardan birisine anlat-. tı. Kendisine şahldlik etmesi îçût yal| vardı. Kodaman da nedimin yalvarmasına dayanamayıp Haccâc’uı yanına gitti:
— Yâ Enıîr, dedi. Siz uyurken aksırmak cesaretini gösterdiğinizden do layı bir nediminizi katle mahkûm buyurmuşsunuz. Hükmünüz yerinde-dir. Lâkin bu şekilde aksumak, o nedimin ötedenberi âdetidir. Hattâ bir gün Ö’/lo şiddetli aksırdı kl a^zuı dan bîr dişi çıktı.
Haccâc, yalancı şahidin bu Hailesi fizerlne nedimin akşınından daha
Yeni Neşrigat
«PAZAROLA»
Yüksek Ticaret ve Ekonomi okulu talebe ve mezunlarının yıllık dergisi olan (PAZAR OLA) her sene olduğu gibi bu yıl da okulun 65 İnci yıldönümü münâsebetile fevkâ lâde renkli bir kapak içinde üç for ma olarak İntişar etmiştir, Yurdun muhtelif köşelerine dağılmış olan mezatlarımızı bu kıymetli eserden haberdar ederiz, Pazar Ola, okulun Talebe Yayın ve Yardım Bürosunda 100 kuruş fiyatla satılmaktadır.
ZAYİ : — Ziraat Bankasından aldığım 3454 sayılı cüzdanımı zâyi ettim yenisini alacağımdan eskisi nln hükmü yoktur.
Pakize Tarıman
Yakarıda» A sağıya?
1 — iyileşme. Bir isim; 2 - Ka
din İsmi, El. 3 — Sonuna >A> gelir se mangaldan eksik olmaz, Trakya da bir nelılr ; 4 — İş Maç İsmi. 5 — Et satar, G — Nota. Parke taşlan temizliyen ilâç. Tirsi söylenince fe rahlanır. 7 — Tersi bir hayvan. Gc Ür; 8 — Bir nevi veıgl. Sonu a K> llâvesile un süzen alet olur: 9 -- A-tılgan, Elde etme.
BVVELKİ BULMACANIN BALJJhDÎLMİŞ ŞEKLJ
1 2 3 4 5 6 7 S 9
J
2
3
4
b t
A
İR ÂSTAMONU
|EiĞIE|»:§ E D İ D
|n:a i.|a;« z A K i
lEİO.AIYlŞ EİB A 1.
(■ A H| l'RtS HB
I |c Z ■ K A D 1 ■ AMBKUCA!
|A D E M ■ NıA,R
|RE S U;L ■ K 1 _N