UĞUN
D. P. Milletvekilleri Ankarada toplanıyor
Büyük
Meclis Balkanı Cebesoy
■M
f
/
CUMA 9 NİSAN /g.f
Onuncu TU
No. 3282
İdare: IVuruoomanlye No. 17 Tel adresi: «TKNl SABAH» İSTANBUL Telefon: M7M
ABONB BBDBLt Tûrtljre BeneU BenoUk N00 Kr. MOO Kr. • aylık ııoo a ®oo » 5 aylık «oo » 1000 • 1 aylık )oc » )
PCURUÇ
Bakanlar Kurulunda hummalı faaliyet
Meciize *evkedilen ve sevkedilecek olan yeni seçim tasarısı, diğer tasarılar ve Meclisin Pazartesi gündemi
Ankara, 8 (Hususî) — Meclisin pazartesi günü açılması dolayısile birçok milletvekilleri şimdiden Anka raya gelmiş bu-Junmaktadırlar. Acele tasarıların Meclise şevki için hükümet mahfillerinde de faaliyet artmıştır.
Melisin pazartesi günkü gündeminde D. P. Milletvekili Nuri Ozsanın tütün piyasası hakkında Tiacret Bakanlığından sözlü soruaile cemaat işleri hakkında doktor Fakacellinin sorusu var-dırdır. ikinci soruyu Başbakan Yardımcısı cevablandıraeaktır. MeclİB Başkanı Ali Fuad Cebe-eoy yarın şehrimize gelecektir. Esaslarını evvelce bildirdiğimiz
Muhalif: Eli bıçaklı katil!..
— a “ ~~ ~ r ■ "
Halbuki düşünmeli ki bizdeki muhalefet de nihayet Celâl Bay arın muhalefetidir. Yâni ma-i mukaddesle yıkanmış bir muhalefet. .. Ya hakiki ı e ciddi bir muhalefet partisi kurulur da Halk Partisi genel başkanile teması keserek belli bir porgramla hükümeti ele geçirmek ve Halk Partisini iktidardan silip süpürmek için çalışmıya başlarsa Kemal Turan bu harekete ve bu hareketi destekliyecek hiir matbuata acaba ne isim bulup takacaktır? ?
H
alk Partisi, zahirde tarna I mile Demokratik bir hale gelmek için çalışıyor: Seçim kanununu yakında değiştirecekmiş. Hattâ matbuat kanununu bile, Cenevre müzakereleri ışığı altında. daha mâkul ve dünyadaki Demokrasi örneklerine daha uygun bir kalıba sokacakmış... Bürün bunları biz, her giin ısrarla işittiğimiz için, dileklerimizin tahakkuku tabiî memnunluk uyan-drnyor.
Bu kanunları değiştirmek teşebbüsleri \apıladursun. Halk Partisinin kodaman lan veya kodaman olıntyanları şurada, burada söz söylemek fırsatını buldukları vakit bütiin bu deri değiştinne ve yeni havaya uyma heveslerine rağmen içlerini açıklamaktan bir türlü kendilerini alamıyorlar ve kapkara düşüncelerini dışarı vuruyorlar.
Halk Partisi güya Demokrasiye t^rafdardır, hattâ onıın âşıkıdır. Esasen jirmi beş yıldır yurdda Demokrat hayatı yaşanmıştır. Görünüşte şef ve toptancılık manzarası var idiyse o geçici idi, inkı-iâblammzın birer zamri şartı idi.
[Yeni Tefrikamız) )
VâhşüPFelai
Saltaruıt uğrunda zalim annesi tarafından ölümden ölüme fırlatılan, fakat bütün ölüm tehlikelerini atlatarak zaferden za fere koşan efsaneler kahramanı Seyf-i- Zülyezen'-in müdhiş maceralarım yarından itibaren
VAHŞtlL - FEU


isimli muazzam tefrikamızda okumağa haşhyacakaınu usuf ile Züleyha, Hazreti Moha, Ebu Ali Sina ve nihayet Haccac-ı- Zâlim tefrikalarımızın muharriri Muharrem Zeki Kurguna) tarafından bilhassa (yeni Sabah) okuyucuları İçin hazırlanan bu göz kamaştırıcı eser, sizi günlerce merak ve heyecan içinde luvrand)ra( aktır.
Varını eabırsulıkla bekleyiniz.



Falan \e filan . Bütün bu tekerlemeler göz kırpmadan, dil dolaşmadan rahat rahat tekrarlanır durur ve öyle umulurdu ki bu neka~ ratı dinliyen umumi efkâr da buna kanar, bu lâflara iman ederdi.
Fakat tesadüfen bir toplantıda bir Halk Partili içini döktü mü bir ufunetin bu cilâlı sözler ve yaldızlar altında saklandığı derhal anlaşılır ve insanın kokudan burnu düşerdi.
Bakınız İsparta milletvekili kemal Turan. İspari a d a bir Halk Partisi kongresinde, matbuattan ne dil ve eda ile bahsediyor. U-nutmanıalıdır ki bu zat, uzun zamanlar gazeteci geçirtmiş ve «U-lııs» un başyazarlığını yapmış ve belki de hâlâ yapmakta bulunmuştur. Halk Partili organın başyaza-
T r u m a n
Amerikan hava kuvvetleri için yeni tahsisat istedi
Vakington, 8 (AP.) — Bugün Başkan Truman Birleşik Amerikan hava kuvvetlerinin arttırılması için derhal 725 mil yon dolar tahsis edilmesini kon greden istemiştir.
ATOM BOMBASI TECRBELERİ
Londra, 8 IA.A.) — Pasifi-kin uzak bir sahasında, Eniwe-tok’ta hâlen radyo ile idare e-dilmekte olan atom bombalan tecrübelerinin yapılmakta olduğu yolunda Amerikada şayialar mevcud bulunmaktadır. Bununla beraber bu husûsta Devamı Sa., 3; Sü., 3 de)
Trlyeste İhtilâfı
RuMya, Triyaatenin İtalya ya verilmesine razı olmazsa Batı devletleri hareket aerbestisini muhafaza
• d e c e k
Vaşington, 8 (AP.) _ Dışişleri Müsteşarı ebert Lovett, dün verdiği biı- demeçte, Rusya Trieste «serbest bölgesini îtal-yaya vermeye olmadığı tak fPevamt s a s, sü., 3 aeı
HvPPıYET VE HAKKIN YILM A ZMuDAFii Y İZ
UDU
ihraçları da tanımıyacak

seçim kanunu ve cemaatlerin1 idare tarfcma dair kanun tasarı-ı lan da Başbakanlıktan Meclise, gelmiş bulunmaktadır. ]
YEN! SEÇİM KANUNU ( TAŞAKISl ; !
Ankara. 8 (Hususî) — Mec-] lise gelmiş olan yeni seçim kanunu dört maddeden ibaret o*! lup gerekçesinde oylann sureti^ istimalinin ve tasnifin tatbikat daki neticelere göre yeni şekillere gitmesinin zaruretleri be-' lirtilmektedir. Birinci maddede, oylann gizli olarak verilmesinin temin edileceği icabında bunun için hücreler yapılacağı yazıl-; matadır. İkinci madde oylann (Devamı Sa., 5; Sü., 1 der
n diyor ki: «Bir bıçak doktorun elinde hayatı kurtarır. Bir caninin elinde ise hayat söndürür. Bizde* ki muhalif gazetelerin bugünkü durumlarını bu misalimizin ikinci kısmı ile mukayese edebiliriz. Mü-(Devamı Sa., 3; Sü., 4 ae)
Ekmek dâvası
Buğday fiyatlarındaki yükseklik bazı tüccarın buğday toplamalarından ve artan kaçakçılıktan ileri yeliyor
Ofisin elinde 45 günlük stok kalmış..
Toprak Mahsulleri Ofisinin elin. (letl stok miktarının azalması dola yıslle İlgili Bakanlık tarafından ye nl kararlar alınmış ve bunlar bir kararname İle dün neşredilmiştir,
Yeni kararnameye göre. İstanbul, Ankara, İzmir gibi tek tip İmal e-den şehirlerde ekmek İmâlinde kul lanılan 84—86 randımanlı unun halitası değiştirilmiştir.
Yeni un halitası, yüzde 50 buğday yüzde 20 arpa, yüzde 20 çavdar, yüzde 10 mısır unundan mürekkep tir. Yeni tip etmeğin İmaline yarın veya pazar gününden itibaren baş lanacaktır,
BUĞDAY SIKINTISINA KARŞI TEDBİRLER
Ankara: 8 ıHusuri) — Son gün (Devamı Sa., 5; Sü., 0 da/
Ticaret Bakanı
Gündüzalp
ÎV (•
4'.
Moskovaya giden bir Amerikalı gazetecinin şayanı dikkat yazısı ve müşahedeleri
Moskova, 8 (AP.) — Associated Press muhabiri Eddy Gil-j more bildiriyor:
insan Amerikadan Rşsvaya gelince hayret içinde kalıyor: Çiinkü burada kimsenin harb-den bahsetmediği görülüyor. Rus balkının ağzında hiçbir harb lâkırdısına rasl'yamıyor-] aunuz.
Grup ile idare kurulu arasındaki ihtilâf yeniden alevleneceğe benziyor
PftıartMi gftnA yapılacak Demokrat Parti Meclis Ornpn ictlmaındaa bfiyak sflrpriılor dotmaaı bckleatyor, Grnp eaki kadrosun mohsfaıa edecek mİ ?,
Haşan Dinçer halkındaki ihraç kararını protesto etti
Ankara: (Hususî)
Millet Meclisinin 12 Nisanda yapa cağı toplantıya şehrimiz siyasî mehafilinde şimdiden bilyiik ehem miyet atfedilmektedir. Bilhassa, bu münasebetle şehrimizde toplan makta olan Demokrat Partili milletvekilleri arasında cereyan eden hararetli görüşmeler nazan dikka ti çekmektedir. En son partiden ih raç edilen D. P. li 6 milletvekili meyanında grup ikinci başkanı Ahmed Tahtakıhcm da bulunması yapılacak olan D. P. .grup içti-maına ayrıca bir hususiyet vermektedir. Siyasî mahfillerde dolaşan kanaatler, D. P. li milletvekil . terinin son ihraçları da reddedecek teri merkezindedir. Bu itibarla grupla genel idare kurulu arasında durulmuş gibi addedilen gergin ligin tekrar bağlıyacağına mu’nak kak nazarile bakılmaktadır. Diğer rivayetlere göre Genel Haysiyet Divânı tarafından verilen ihraç ka rarlannm hukukî bir kıymeti ihtiva etmemesi dolayısile Ahmed Tah takılıcın ikinci başkanlıkta ibka e-dileceği kuvvetle söylenmektedir.
(Devamı Sa., 5; Sü., 1 de)
• •

Berlinden ayrılırken Amerikan Basın Dairesi bana, Rusça bilir bir Amerikan subayıdır yanıma almmaı tavsiy etmişti. Fakat, ben Rusça bildiğimi söyledim, yanıma tâyin edilen subay da, Rus bölgesine geçmek istemediği için, buna luemnun oldu.
(Devamı Sa., 5; Sil., 4 de)
W' î’Vu
Genel İdare Kundu Başkan Meclis Gı upu, Başkam Fuad Vekili Fuad Köprülü Bidesi Dçıyirelli
Bu Büyük ve Dâhî Türk mimarı bundan tam 360 yıl önce ebediyete göçmüştü | SINANIN HAyATI VB BSBRL.BHI |
Koca Sinan aramızdan ayrılalı 360 yıl oluyor. Asırlarca yalnız Türk sanat tarihinin değil, bütün dünyanın büyük hayranlıkla seyir ve tetkikine doyamadığı şaheserle ri yaratan bu Koca Türke kimler sahib çıkmadı.
Onun memleketimizden başka Balkanlarda da bulunan ölmez e-6erleri Türk azamet ve ikbalinin canlı nümuneleridir. Bunları seyre doyamıyan daha ziyade yapamamaktan mütevellid duydukları kıskançlığın tesiri altında

kalan
Geçen, dundaki Gatow hava meydanı üze rinde vukua gelen fecî uçak kazası (Devamı Sa., 5; Sü., 4 de)
ulumayı
mu?
İşidir; hükümet İşi-bunun hediyesile be-kurulur mu? Esasen
Dâhi Tiirk mimarı Koca Sinan!

Fin Parlâmentosu, Rus-Fin anlaşmasını tasdik etrniyecek mi?
Helslrud: 8 (A, A,) — Fin gazete lcrlnln ekserisinin kanaatince. Rus ya İle Finlandiya arasjnda akdoiu (Devamı Sa., i: Sü., 4 ac)
Balkanlılar Koca Sinanm Türklüğünü inkâr ederek kendisini be-(Devamı Sa., 5; Sfl., 1 de)
Amerika, bir Batı - Almanya hükümeti teşkilini istedi
Montgomery Londraya döndü Attlee ile bir görüşme yaptı Londra: S .B.B.C.)
pazartesi günü Sovyet işgal böl-
gesi ite Ingiliz işgal bölgesi hudu-
AKVIMDEN BİR YAPRAK

iizel Sanatler Akademisi, henüz kaza mı, kasid mi ne olduğu marûm olmıyan fakat bence bütün böyle hâ dıselorde olduğu gibi | I bir ihmal vo tesoyyü-bo kurban olarak yanıp kül olduktan sonra Akademi ile uzaktan yakından alâkadar olan butun san’atkâr vo san'at nıuhibleri henüz dumanı tüten bu yangın yerinin başında Ahadoml-nln yeniden kurulması esbabını candan düşünmeğe başlamışlar vo bunun için de bir toplantı yapmağı kararlaştırmışlar.
Gazetelerin yazdığına göro bu toplantıda «Derhal yeri bir Akademi kurulabilmesi için) hükümetin vcroooği tahsisatı beklemeden para toplamak ciheti de düşünülecekmiş. Bunun ı-çin:
1 — Bütün ressam vo hoykeltraşla-rın bir veya iki eser vermeleri...
2 — Ellerinde kıymetli eserleri o-lanlar dı Akademi kütübhanosi İçin bu eserleri hediye etmeleri...
3 — Şehir Tiyatrosu dram vo komedi kısmında bir günlük hasılatın bu


Bulgar iddiası
---o---
Bulgar gazeteleri; Türk askerî ataşelerinin faaliyeti hakkında fotoğraflar neşretmiş
Bugün Sof
) Ataşemi iterlerini ze { casus uk isnadı!
------o-
Sofya, 8 (AP.)
ya gazeteleri bir takım evrak klişeleri yayınlamışlar ve bunların «Sofyadaki Türk ataşemi-literleri tarafından organize e-çilen casusluk faaliyetlerinin delili» olduğunu iddia etmişlerdir.
Bulgar gazetelerine göre; albay Münir Aral ile yüzbaşı Emin Aşar adlı iki subay, Bulgar askerî birliklerinin mevkii ve kışlaların mahalli hakkında malûmat toplamışlardır. Yayın* lanaıı vesika suretlerinin bu ciheti meydana koymakta olduğv iddia edilmektedir.
teşebbüse terk vo teberruü...
4 — Bütün sinemaların bir günlük hasılatının bu işe hibe edilmesi...
Temenni edilecekmiş.
Yani açıkçası Aka*
deminin yeniden kurulması için iane toplıyacagız.
Böyle şey olur Bu iş, devlet dır. Böylo şunun hiyesile Akademi
ellerinde kıymotli eserleri bulunanlar bu eserleri yaşadıkları müddetçe kimseye vermezler. Çünkü mcs’ele yalnız esero sahib olmak değildir; bir de bu sahıbli&in ibtiiâ derecesine varan hırs ve zevki vardır. Her meraklı bu zevki kolay kolay feda edemez. 6onra elbet do dovlet bu san'at ma’bedini yeni baştan meydana getirmek için bütün gayretini sarf edecek tir. Fakat...
Evet... İşin kocaman bir (fakat) ı var. Bu (fakat) mucibince evvelâ A-kademinin şimdiye kadar başında bulunan muhterem zevatın bu hizmet-ton affedllmolcri lâzımdır. Kcndilorlnl {Lütfen sayfayı çevirinû).





4














9
9
SAYFAtZ
—a—•
OkVYlCU
Ol YOR kİ
Yazan: Profesör Kjerıan Öner
— 39 —
Bilhassa Adana, Aydın, Bursa, Hatay, Manisa ve Yozgat vilâyetlerinde pervasızca tatbik olunan tedhişlerden halkın sinecek yer ve belki de hudut haricine koşacak bir delik aradıkları da buralardan görülüyor, her yerde karşılıklı nutukların velvele ve akisleri hudutlarda duyuluyordu,
SARACOÖLUNUN SESÎ ANKARA RADYOSUNDA
6 Temmuzda her tarafta seçim defterleri askıdan indirildikten iki gün sonra da Saracoğlunun sesi Ankara radyosundan dalgular halinde firlıyarak bu karşılıklı nutukların arasına bir parazit gibi giriyordu. Saraçoğlu bu seçim nutkunda diyordu ki:
«Biz Türk çocukları bir medeniyet ve imparatorluk kurmuş adsız kahramanların, adsız çocuklarıyız. Hem ilâve edeyim, bu gün memleketimizde yabancıların ve komşularımızın toprağına dikilmiş bir tek göz yoktur. Ayni teminatın komşularımız tarafından da bize verileceğine inanmağa çalışıyoruz.» sözleıile başlıyarak yapılan işleri, kendisine de bir mefharet hissesi ayırarak, anlatıyor, yalnız vicdanlardan gelen oyları istiyoruz diye bağırıyor, Cflmhuriyet Türkiyesinde yalnız kanun hâkim olduğunu ve olacağını seçimler dolayısile hatırlatmağı faydalı göçüyor, ^Menini yerleştiğim bir yer vardır ki beni oradan yalnız ölüm ayırabilir, o da Cumhuriyet Halk Partisi neferliğidir» sözlerile müjdeler veriyor, vicdanlar bulandırıyordu.
Aziz okuyucularım, hiç merak etmeyin, ben do sizler gibi göz oguş-turuyorum. Evet şimdiye kadar resmî ağızlardan çıkan lâkırdılarda hep ayni melodilerin not ve nağmelerini işitiyoruz. Evet parti ve devlet başkanı, «Seçimin tek dereceli olması kadar elıemml)vtli oian nokta vatandaşın serbest seçim yaptığını, verdiği oyların muhterem ve masun tutulduğuna kanmış bulunmasıdır. İktidarda kalacak \eya kalını-yacaksak bunu ancak vatandaş oylarının çokluğu ile kararlaşmış olduğuna hepimizin inanması lâzımdır,tdare âmirlerinin, kanun dışında seçime karışmaları ihtimali yoktur. Kanuna karşı hareket idare âmirlerinin iktidarında değildir. Bizim için ise memleket çokluğunun oylarının meydana çıkması duranın temelidir.» diyor, hükümet reisi, «Aal-nız vicdanlardan gelen oyları istiyoruz, Cumhuriyet Tiirkijesinde yalnız kanun hâkim olduğıııııı ve olacağım, seçimler dolayısile, hatırlatmağı faydalı buluyorum» itirafında bulunuyor, İçişleri Bakanı, «Seçimin kanun çerçevesi içinde tam bir intizamla cereyanı kadar vatandaşların oylarını da istediğine vermesi ve buna da kimsenin engel olmaması hükümetçe iltizam edilen hnstıslardandır. Küçük büriik lıer hangi bir memurun memuriyeti nüfuzunu kullanmak sııretile şu veya bu parti lehine gayretkeşlikte bulunmasına ve vatandaşların oylarını İstedikleri gibi istedikleri kimselere vermesine mâni olmasına mahal bırakılmamasını, mütecasirleri hakkında da derhal kanuni mnameleye tevessül olunmasını» bütün arkadaşlarına tavsiye ediyor, gelen giden Adalet Bakanlan memleketin adalet cihazını bu gayeye tevcihe çabalıyor ve nihayet İstanbul vali ve belediye reisi de benim açık mektubuma verdiği oevabda «Bizier vazifemizin mahiyetini müdrik, her işimizde ve hareketimizde kanunlara bağlı insanlanz. Vazifelerimizden biri de kanuna aykın lıer hareketi, lıer suçu takib etmek olduğunu pek iyi biliriz. Seçimlerde kanundan ayrıinııyacağız ve kanun dışı hareketlere asla müsaade ve müsamaha etmıyeceğiz. Kanunsuzluklar olursa bunları yapanlar kim olursa olsun taldb ve tecziye etmekten geri dıınıııya-ceğız. Başka türlüsüne imkân yoktur.» vecizelerile hak ve adalete biat ettiğini ilân ediyor... Evet, bunlar hep oluyor, fakat bir sürü valilerin, kaymakamların, bucak müdürlerinin Halk Partisile el ve iş birliği yaparak memlekete yaydığı anarşi ve zulümlere muttasıl devam ediyor ve her gün gazeteleri dolduran vicdan sızlatıcı hâdiseler canlanırken hükümet bunların önüne geçecek yerde bu yaldızlı haplarla milleti bir istihza mevzuu yapmaktan çekinmiyordu.
Yapılan bu hamiyet ve merhamet incitici hareketler'imkân ve hakikat hududunu aşarak masal ve hayal sınırına girebilecek bir mahiyet aldığı için yapıldığı iddia edilen bu baskı ve fesatlara kolay kolay ina-nılmıyacağını ben de itiraf zorundayım. Fakat hükmünüzü vermeden Başbakanm bu nutkundan dört gün sonra, yani 12 Temmuz tarihinde Akagündüzün başmakale şeklinde Tasvirde çıkan şu telgrafını lütfen okuyunuz, bu telgraf Başbakana yazılmış bir açık mektubdur:
«Ankara vilâyeti içinde gezdiğim kazalar arasımla Çubuk kaymakamı, Ktzfloanın Bay Öztrakından hafiftir. Her ikisi de Polatlı kaymakam vekilinin yanında birer melek sayılır.
Polatlı kazası, bir görünmez politika yangını île yürek dağlamaktadır. Kazada Halk Partili yok gibidir. Demokrat Parti pek çok yerlerde Halkçılardan şikâyetçi değildir. Karşılarına iktidar partisi yerine daima siz çıkıyorsunuz. Siz, yani seçim kuruluna ait 9 uncu maddeyi ve son nutkunuzu hiçe sayaıı, vazife ve itidallerine hâkini olanııyan, tek basına her emri veren idareciler olarak çıkıyorsunuz, ikâyet etini) orımı, sadece o kadar sevdiğim size hayret ve teessürümü bildirmek azabına katlanıyorum. Düne kadar kaymakam vekilinin Demokrat Partiye düşmanlığı ve Halk Partisine dostluğu, tarafdarlığı bir dosya dolduracak kadar açık ve tevsik edilmişti. Bu günden itibaren bu düşmanlığın arttığını burada gözümle gördüm. Daima itidalle hareket ettiği içm bir çok ağır ithamlara uğrayıp izzeti nefsi rencide edilen merhum Tamlo-ğan ölür öhnez bazı kaymakamlar merkeze çağrılmış ve çok şiddetli yeni emirler verilmiştir. Bu çağrılanlar öğle yemeklerini (Zevk lokantası) n da yemişler ve yeni emirleri alan Polatlı kaymakam vekili pek menimin ve mağrur görünmüştü.
Bilirim ki siz do benim gibi sözünü esirgemiyenleri seversiniz. Memleketteki seçimlerin fikir ve kalb rahatlığı içinde geçmesini istiyorsanız, ki istediğinize İnanınım, halka hakaret ve tazyik •eden böyle sera-ratlıklarla pervasızlıkların ve kanunsuzlukların şalisen önüne germeniz, zaruret ve müstaceliyet JıesbeimiştiT. Kaymakam vekili lıer saat köyleri dolaşıyor, Halk Partisinden başkalarına oy verenleri zorluyor, şayet verecek olanlaT varsa, inanınız, masallardaki gibi (Yedi katır mı, yedi satır nu istersin) yollu sözler söylüyor. Memleketinden polis ve jandarma ile vatandaşları sürayer. Süralonlcrden bir tanesi nıerlıun Tandoğana iltica ederek kurtuldu, ötekilerin ne olduğunu, hangisiniı. öldüğünü öğrenemedim. Zabıtları... Hem neye yarar ki seçimlere on gıin Jkaldı. Kasabadaki iki yerli taksi partiniz tarafından yüksek ücretle tutulup, kaymakam vekilinin enirine verilmiştir. Demokratların merkezden getirttikleri taksiler zabıta tarafından kaza dışına sürülüyor, yahud jandarma komutanlığı marifetile alıkoııuyer.
fDevomt vor)

r

TAKVİMDEN
----- -
fBaştarafı 1 İncide) çok daha mühim makamlara tâyin buyursunlar, fazla fazla maaşlar tahsis etsinler... Fakat ne olursa olsun oradan ayrılmaları loabeder.
Tasavvur edelim: İçi (kav) a dönmüş ahşab bir bina, Güzel Sanatler gibi her biri bir kıymet İfade eden bir (güzellik mahfazası) ittihaz ediliyor da sigorta bllo yapılmıyor; sonra ber biri ayrı bir kıymet ifade eden on iki bin Oild kitablık bir kütübhane bu (kav) gibi binaya yerleştiriliyor. Bu affolunmaz İhmali yapanlar yine bu tnüessesenln başında mı duracaklar?
Ortadaki ziyâ’ o kadar ağır o kadar büyüktür kİ «Bu seferlik affediniz; bir daha yapmayız I» demeğe yoktur. Çünkü artık bundan bir daha ihmal ve teseyyübe •dilecek bir şey kalmamıştır.
Aman Yarabbi... Bir hazine
İmkân sonra kurban
muş; şimdi bu hazîneyi sanat muhibl 'terinden eser dilenerek tiyatrolardan, ı sinemalardan para Istlyerek telâfi etmeğe kalkıyoruz! Bundan daha acı fakat acılığı nlsbetinde de gülünç bir ha! görülmemiştir.
Öylo zannediyorum ki bu parlak fikir bu ihmal ve teseyyübden mos’ul olanların hemen (sümmet tedârik) 1 buldukları bir «Mes'uliyet unutturmam bir cörtbas etme» çaresidir. Yoksa böyle (Ehl-I- Hayr)ın lütuf vo mürüvveti İle şarkın «Scnâyi-I- Nefise» sinin ihya odılemiyeoe&inl kendileri do pek güzel bilir vo takdir ederler.
Ey Osman Haindi bey!... Ey Türkün malı olan bu oserl ağyara kaptırmamak için kendi oanına kıymağı gö-züno alan adam... Mezarından kalk da kurduğun müessesenln başında beraber aglıyalım!
.• r.
• ■ 'K ) , • • v • 1
x %
• T , t-

t
V
TÜN! S ABX9
9 NİSAN 1918
/(
Adana Emniyet Müdürlüğünde falaka
Geçirmekte olduğum sinir buhranı ile 13 Mart 948 cumartesi günü âdi yaralanın suçundan ötürii polisçe neza ret «altına alındım. Suç belli, delâil meydanda...
18 ü 14 e bağlıyan gecenin saat birine kadar Adana -Merkez karakolunun bit uçan ve binbir taaffun saçan nezarethanesinde emniyet altındayım.
Saat birde nezarethane kapısı açılarak emniyet müdür lüğü binasına ve emniyet mü dürlüğti odasına götürülüyorum. Orada emniyet müdürü, 3 üncü şube şefi ile iki i polis bulunuyor.
Burada cemiyet nizamı ve kanım çerçevesi dışında orta çağ bir zulüm ve dayak mah kemesinin teşekkülünden habersizim.
İ ıııpa ra to r I ıı k id aresi ni n ceza usulü olarak kullandığı —Cıııdhuriyet devrinde yetiştiğim için ilkokulunda i-şittiğim— falakayı da bu vesile ile gördüm ve tattım.
Binblr küfürler içinde hu falakanın ipleri ayaklarıma geçirildi. Sıktıkça vurdular, vurdukça sıktılar. Galiba u-sandılar veya kâfi görmüş olacaklar ki beni yerden kaldırdılar. Müdüriyet odasının bitişik salonuna soktular ve «koşacaksın» dediler. Sayma dmı amma belki «1500» defa koşturdular. Falakadan ayak larımda hasıl elan ıztırabdaıı bitkin bir hale geldiğimden kokamıyor, yere yuvarlanıyordum,
Koşamayışım öfke ve ga-zahlarmı yeniledi. Tokatla yüzüme, boynuma vurarak e-mirlcriııi yerine getirmeğe çalıştılar. Bende hayır kalmamıştı. Kendileri de yorulmuş ve usanmış olacaklar ki buradaki bu kanun dışı muhakeme sona erdi. Aşağıda elimi, yüzümü, ayaklarımı yıkattırarak yeniden nezaret haneye koydular.
Başımdan geçen bu hâdiseyi tebarüz ettirmenin kolay, işba tın m zor olduğunu pek iyi biliyorum.
Nezaret altına alındığım ve emniyet mıntakası içine girdiğini dakikaya kadar hiç bir şeyim yokken ve saat 24 e kadar gerek arabam ve gerekse arkadaşlarım tarafından nezarethanede ziyaret edilmekle onlarca şahsiyetim de bir başkalığın bulunmaması müşahade edilirken 13 ü 14 de bağlıyan gecenin yarısından sonra gerek yüzüm de. boynumda yer ederek par inak izlerini belirten kan o-turmalan ve gerekse yere ba samıyacak kadar'tabanımda hasıl olan şişliklerle ayaklanma vurulan falakanın belli izleri hâdisenin şehadet ve is batma kâfi birer delil sayılmazlar mı?
Birer nüshası Adalet Bakanlığı, içişleri Bakanlığı, A-dana vilâyet makamı, ve C. Başsavcılığına verilmiştir.
Adana- Tekin Vural Oktay Nacaron mahallesi 22 sokak 69 numaralı evde.
T. Oktay
Hatırımızda kaldığına gö-tanbu-
ı re Rauf Bey çok evvel
f la gitmişti. Öğrenmek istediği-7 miz bu mülakatı siz mi istedi-) niz, yoksa Rauf Bey mi dâvet I etti?
1 — Meclis» reisi sânisi olmak
( itibarile mesail hakkında mü-i taleatını, yeni şekli hükümet o t lan Cumhuriyet idaresi hakkın Z da noktai nazar ve tahassüsatı-7 nı öğrenmek istedik. Maksadı j mülâkatımız buydu.
J — Sonra başka nerede görüş-I tünüz?
I — Hatırlamıyorum. Fakat 1 Rauf Beyle vukubulan mülakat ı arzettiğim gibidir.
7 — Rauf Bey o sırada Anka-
7 rada Terakkiperver fırkası teş-| lcilâtı yapılırken hastalanarak | lstanbula gitmişti. Gerek o va-| kitki ziyarette gerek sonraki | ziyarette bu fırka hakkındaki ı düşünceleri hakkında malûmat ı verir misiniz?
I — Rauf Beyle fırka teşekkül | etmeden ve ettikten sonra bu I husus etrafında aramızda hiç Ibir kelime geçmemiştir. Hastalığı dolayısile görüştüm.
— Peki Rauf Beyle bu alâkanız ve telgrafı göndermeniz?
— Rauf Beyle Maltadan itibaren iyi görüşürdük. Bundan dolayı kendisine karşı bir sami miyetim vardı. Bu samimiyetle ziyaret ettim. Bu hastalık ben-
-jr
Halil Vedad Fıratlı
neden istifa etti?
Bakanlık müsteşarı: “Güzel sanatler genel müdürünün istifasının akademi yangınile ilgili olabileceğini zannetmiyorum,, diyor
Evvelki gün şehrimize gelen, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Besim Kadırgan; dün, Alil li Eğitim Müdürü Murad Urazı ziyaret etmiş ve kendisinden lüzumlu bazı izahat almıştır.
Müsteşar, şehrimizi ziyaret sebebi etrafında, bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
tanbuldaki Millî Eğitim teşkilâtının çalışmalarını, yakından takib etmek fırsatını elde edememiştim.
îstaııbulda. kabil olduğu kadar fazla kalmağa çalışacağım. Ve bilhassa, bu sene ilk mezunlarını verecek olan Çapadaki Eğitim Enstitüsünün durumu ile meşgul olacağım.
Bundan başka, bir müddetten bpri, umuma kapalı bulunan, bazı müzelerin yeniden açılması için yapılan hazırlıkları da
Uzun zamandanberi, îs-
A D L İ Y E D E
Katil polis Sedadın aklî muvazenesi bozukmuş L.
On beş gün evvel Beyoğlun-da bir randevu evinde şoför Bedri Songeleni tabanca ile öldüren polis Sedad Altıata hak-kındaki dâvanın duruşmasına dün 1 inci ağırceza mahkemesinde devam olunmuştur.
JDünkü celsede Adalet doktorundan gelen rapor okunmuş tur. Raporda: muayenesi yapılan sanığın gayri tabiî halleri görüldüğü ve müşahede altına alınması lâzım geldiği bildirilmektedir.
Mahkeme, kısa süren bir müzakere sonunda katil polis Se-dadın müşahede altına alınmasına ve duruşmanın talikine ka rar vermiştir.
--------o--------
Zincirkıran ailesi gümrükteki eşyasını w çekiyor
Denizyolları hesabına muhtelif mübayaatta bulunmak üzere Amerikaya gönderilen Fuad Zincirkıranın bundan bir ay kadar evvel «Çoruh» şilebile dönüşünde getirdiği zatî eşyanın ziyadesile çokluğunu ve vaziyete maliye müfettişlerinin de el koymasının dikkati çektiği malûmdur. O zaman tertib edilen, gümrüğe tâbi eşyaların listesine bilâhare, Zincirkıranın eşi tarafından itiraz edilmişse de tekrar yapılan incelemede, ilk listenin doğru olduğu neticesine varılmıştır.
Dün de gümrüğe müracaat eden Bayan Zincirkıran 530 lira gümrük vererek, piyano, rad yo, muhtelif giyim eşyası ve bu arada 3 aded ipekli yorgan çekmiştir.
Patrik Maksimos istifa etmedi
Halen Heuheliada Ruhban mektebinde bulunun Maksinıo* sun sıhhî durumu da türlü tefsirlere gol açıyor
gözden geçirmek istiyorum
Müsteşar, Akademi yangını hakkında ne düşündüğü sorusu nu şöyle cevablandırmıştır:
«— Bu müessif yangın hâdisesi karşısında, her vatandaş gibi ben de derin bir yürek sızısı içindeyim. Şayanı şükran, dır ki; işittiğime nazaran, bir takım zonginlerimiz, yeni yapı lacak olan Akademi binası için teberrülarda bulunmak istiyorlarmış. Buna ben de sevindim.
Müsteşar. «Güzel Sanallar Umum Müdürlüğünden Halid Vedad Fıratlmııı alınması, yan gınla alâkalı mıdır? sualine şu cevabı vermiştir:
«— Halil Vedad Fıratlı, esasen bir müddettenberi, vazifesini bırakmak arzusunu sık sık izhar ediyordu. Yangınla alâkalı olduğunu hiç talimin etmiyorum.» •

MÜTEFERRİK
İstanbul
uçak sefer!
Avrupa lerine başlandı
Almanyanın meşhur kültür merkezi olan Münich şehrile İstanbul ve Avrupanın diğer şehirleri arasında uçak servislerine başlanmıştır. Bu servisler Pan Amerikan Hava Yollarının Clipper uçaklarile yapılmaktadır.
îstanbuldan Münich şehrine gitmek arzusunda olan yolcular Pan Amerikan Hava Yolları, tarafından yeni ihdas olunan, İstanbul - Brüksel, yolundan faydalanarak, Brüksel t Bel çika) yolu ile Miinich’e gidebileceklerdir. Brükselden Mü-nich’e uçuş, Frankfort Almanya, yolu ile yapılacaktır.
-------- ■ ■ o — Komünistlikten sanık 56 kişinin dünkü duruşması
T
Hükümeti devirmek gayesile gizli komünist partisi kurmaktan sanık 56 kişinin duruşma sına dün 2 nci ağırceza mahkemesinde devam olunmuştur.
Geçenki duruşmada 30 u tahliye edilmiş bulunan sanıkların gizli celse ile yapılan muhakemeleri dün sabahtan saat 17 ye kadar devam etmiştir.
- ■ o
(BÜYÜK DOĞU)
Haber aldığımıza göre yük Doğu) mecmuası, hakkın-daki bütün beraet hükümlerinin temyiz umumî heyeti tarafından nakzedilmesi ve bir tecilli mahkûmiyet kararının da tasdik olunması üzerine, bugün lerde yeniden ele alınacak olan bu dâvaların ve bilhassa yakında çıkacağı söylenen af ve yeni matbuat kanunlarının neticesine kadar intişar etmemeğe karar vermiştir.

(Bü-

İzmir İstiklâl Mahkemesinde neler gördüm?
Atatürk’e suikasttın tafsilâtı ve içyüzü


Yazan Cra R«
Tefrika No. 229
denizle aramızdaki samimiyet dolayısile alâkadar görünmüştü. Âksam gazetelerinde bu tara da intişarı dolayısile bütün gazetelerden her akşam telefonla birçok sualler sorulur.
— Rauf Beyle samimiyetiniz siyasî mesailde mi idi?
— Samimî görüşürdü. Açık görünürdü.
— Maltada pek iyi görüş-mezdiniz?
— evet, fakat Maltadan sonra başladı.
— Terakkiperver fırkaya gir meniz için bir teklifte bulundu mu?
— Hayır bulunmadı. Esasen alâkadar bulunmuyordum. Neş ıiyatım bile bir teklife meydan bırakmamıştı.
— Bayrakdarlığını yapıyordunuz tahlil edelim. Mektubunuzun ifadesinde bunlar toplanıyor: «Sizin hakkınızda birşey yapmak istiyorlar» dediğiniz anlaşılıyor. Memleket ve vatana bu derece merbut bir şahsiyet için doğru muydu bu?
— O günkü gazetelerin neşriyatı.
— Benim anla lığım yazacağınız şeylerde Rauf Beyden vec he almak istiyordunuz?
— Mahkemei âlinize bir kanaat gelmek için sarih bile olsa tedkik etmek vazı'fei âliniz icabıdır. Mektubumda endişede bulunduğum: «Bugünlerde İstanbul bir korku geçirecektir» diye bir haber vardı. îstanbu-la gelen her sahibi salâhiyetten

Fener Ortodoks patriği Mak-sımosun istifası etrafındaki de dikodular Rum Cemaati arasın da bütün hararetile devam etmektedir.
Öğrendiğimize göre Maksi-nıos, halen Heybeliada da hastalığı dolayısile yatmakta ve Patrikhanede yapılan dinî yyinlere iştirak edememektedir.
Hattâ Maksimosun, Ortoduk-siya yortusundaki merasimi da lıi idare etmemesi, Cemaatı beyninde büyük bir teessür ve ve hayret uyandırmıştır.
Dün, sabah gazetelerinden birinde Patrik Maksimosun isti fa ettiği; bu kararı vermezden evvel Moskova Patriğinin fikrini aldığı bildiriliyordu.
Bu haber üzerine Patrik vekili Meliton, bize şunları söylemiştir.
« — Bu haberin hakikatle hiçbir alâkası yoktur ve Patrik Maksimos istifa etmiş değildir.
Maksimos hasta bir vaziyet-' te Hevbeliadada yatmaktadır. Vazifesini yapamıvacak bir du rujnda olduğunu idrâk ettiği i için istifa kararını vermiştir. Fakat Patriğin ne zaman istifa1 edeceği henüz malûm değildir.(»
Gerek Patrik ve gerekse Pat rikhane hakkında matbuata in tikal eden haberleri. Ortodoks Cemaati arasında alâka ile kar şılanmakta ve Patrikhanenin son durumunu izah eden bir teb ı lig neşretmesi beklenmekte1 dir. '
Esasen aylardan beri hasta yatan Maksimosun, Cemaatı böyle oyalaması ve yapmak kudretine sahip olmadığı, vazifesinden istifa etmemesi türlü tefsirlere yol açmaktadır.
Diğer taraftan Cemaatın "‘■'••rikhaneve karsı olan bağlılığının sarsıldığı itimadın da kalmadığı ileri sürülen lehte ve aleyhteki iddialar cümlesîn-deııdir.
Tramvay idaresi ve bir Çin fıkrası Ah »u tramvay ve elektrik h dareıi». Hele gene) müdür sayın Kemal Baybora... Durup durup öylo kıymotfl cevherler yw» murdarlar kİ insan gülmekle ağ!#4 mak arasında tereddüdier geçirir. Ce-çenlerde, belediye otobüslerinin, ferdk ler tarafından i«letBvnMrden daha pahalı oluşundan şikâyet bir oku-
yucuma, cevaben:
— Aman o kadar bağırma! t.Haçu lâh belediye fiyat indireceğine uçul tarıfo tatbik eden otobüslerin işlemesini yasak eder! demiştim.
No büyük bir kehanet savurmuş olduğumu Kemal Bayboranın:
— Ucuz yolcu nakleden hususi otobüsler tramvaylarımızın yolcularını kapıyorlar da, arabalar boş gidip go» liyor! buyurmasından anladım.
İlâhi genel müdür, aklınla yaşa e( mil
Evvelâ hususî otobüslerin rekabet* lerine rağmen tramvayların hâlâ ha* lık istifi seferler yaptığının (E. T. T.) genel müdürü şayet farkında değilse, biz yolcular bunu bittecrübe biliyoruz. Sonra Tramvaylarda izdihamın azalması bize öyle geliyor ki (E. T. T.) genel müdürünü telâşa düşürmemeli, bilâkis sevindirmoli İdi. Zira onun başlıca vazifesi tramvay arabalarını birer balık İstifi fıçısı haline sokup bol bol bilet kestirmek değil, belki yolcularını, medeni bir memleketin medeni bir nakil vasıtası müessesesl idarecisine yaraşır bir şekilde, insanca ve medeniyote yakışır bir yahat ettirmektir.
İkinci Dünya Harbinin sıkıntılar yüzünden halkın
da, trenlerde ve tramvaylarda ûstüsto yığılı bir halde seyahat etmeleri tabii ve sı ve
şekilde se-
dag.ırdugu vakurlar-
T.) ge-de:
ve yok imkân
dolmadıkça yolunda bir o* yukarıdaki



-----o-
D E N İ ZDE
Şehir hatları vapur tarifesi
Devlet Denizyolları şehir hat ları vapur seferlerinde yaz tarifesi 1 {Hazirandan itibaren yürürlüğe girecektir.
Fakat idare, yolcu adedinin artması dolayısile yeni tarife hazırlanıncaya kadar ilâve seferler ihdas etmeğe karar vermiştir.
îlâve seferlere 1 Mayıstan ı-t i haren başlaııa/ık; Boğaziçi ve Adalara direk postalar yapılacaktır.
Ayrıca Yalovaya sabah akşam olmak üzere günde vapur tahrik edilecektir.
23 Nisan bayramı hazırlıklarına başlandı
Şehrimiz Millî ğğitim memur ları, dün. Millî Eğitim Müdürü Murad Uraz’ın başkanlığında bir toplantı yapmışlardır.
Toplantıda, 23 Nisan bayramı için yapılan hazırlıklar gezden geçirilmiştir.
ve iki
normal bir hal değildir, arızi olma* ı ca be der. Anlaşılan sayın D ay bor a benzerleri anormali normal olarak kabul etmekte ve muhakemelerini ona göre yürütmektedirler. (E. T. nel müdürü biraz gayret etse
— Tramvaylar tıklım tıklım cuların nefes almalarına dahi kalmıyacak bir şekilde sefere çrkmıyacaklar!
ınir ısdar buyursa ancak mütaleası kadar giranbaha bir cevher yumurtlamış olurdu.

Vaktile bir demiryolu imtiyazı için kendisine müracaat eden bir Amerh kan firması mümessiline Çin Dahiliye Nazırı sormuş:
— Demiryolu, demiryolu deyip duruyorsunuz, nedir bu memleketi bu yollarla döşemenin faydası?...
Amerikalı hayretler içinde cevab vermiş :
— Aman efendimiz, şimendüfer sayesinde münakalât kolaylaşacak ve taraza yirmi günlük bir yolu iki giindo ka te t m ek kabil olabüecektir.
Çinli nazır bir mudetet dalgın dalgın ensesini kaşıdıktan sonra:
— İyi demiş, iyi amnıa geriye kalan on sekiz günü ne yapacağız, onu na sil geçireceğiz?...

(E. T. T.) genel müdürü Kema4 Bayboramn tramvaylara muvaffakı yetle rekabet ederek yolcu bırakmıyor diye hususi otobüsleri seyrüseferden kaidırmıya kalkışması gösteriyor kİ dünyada Çinli nazır gibi düşünenler hâlâ mevcuddur ve bunlardan bir tanesi de İstanbul (E. T. T.) idaresinin mukadderatını elinde bulundurmakta* dır.
FIKRACI
r



ÜNİVERSİTEDE:
-----
bu sual ediliyordu. Bu yeni en-) dişe tahtında Aııkaradan yenil ■ gelmiş zevatın fikirlerini öğ-( rennıek istedik.
— Gazi Paşanın yanında toplanıyorlar. Fevzi Paşa gelmiş, görüşmüşler. Bundan endişe e-diyorsunuz. Rauf Beyin müta-leatıııı öğrenmek istiyorsunuz?
— Ahvali umumiye hakkında mütaleatını öğrenmek istedim.
— Bu mektubun iç yüzü Rauf Beyle samimî olduğunuzdur.
— Reis Beyefendi emin olabilirsiniz ki ne derin bir samimiyet ve ne bir karar teessüs etnıiy değildir. Müsaade buyurursanız, bu münasebetle yazdığım fıkrayı huzurunuzda oku yavım. Rauf Beyin ne derece telkinat ve tesiri altında kaldığımı takdir etmiş olursunuz.
(Velid Bey, Rahmi Beyiıı meb us intihabı dolayısile yazdığı bir makaleyi okudu.) Z
Ve şu ifadatta bulundu: .Biri zamanlar samimî ictihadııame- i ye istinad ederek lehinde yazı-( lar yazdığım g)₺i yanlış biri yolda gördüğüm zaman da fik-i rimi açıkça" söyledim.» i
(Devamı var) (I
(Üniversite merkez binası betunlastırıkcak
J
- ■ «k.-
Üniversite Merkez binasının, herhangi bir yangın felâketine uğramamasını temin için, ta-m amile betonlaştmlmasına karar verilmiştir.
Bu münasebetle, Üniversite Rektörlüğünde, ilgili mimarların işth'âkile bir toplantı yapıl-- duş ve bir keşif plânı hazırlanmıştır. Tasarıya göre, betonlaş-tınlma işine, önümüzdeki tatil devresinde başlanacak ve muhtemelen, bir milyon lira harcanacaktır.


*
* TAKVİM
t
NİSAN 1H8
1364 Rumi
Mart
27
9
CUMA
1367
Htcri
Cem evvel
29
ICairm 154 — A¥ — 4 GÜN 100
Vaiütıiej Vasati Ezanı S- JD- S. D,
Güneş 5 31 10 50
Öğle 12 16 5 35
İkindi 15 55 9 15
Akşam 18 42 12
Yatsı 20 17 1 35
İsuıâk 3 t 49 9 08
I
l


mahvol
SAYFAı3
Muhalif: Eli
Kolera ile mücadele
••
ıçm yeni tedbirler
(
il-
L
lera mikrobu taşıyabilecekleri göz önüne alınarak bunların daha hu-dudlarımızdayken üzerlerine ateş edilmek suretile öldürülmeleri de kararlaştırılmıştır.
aktüallteler
9 KISAN 191b
| *Bu ihtimal tatbiki ! imkânsız bir anlaşmadan çok daha iyidir,
Va§ington, 8 (A.A.) — Amerikan basınının, atom enerjisinin milletlerarası bir kontrola tâbi tutulma sı için sarfedilen iki senelik mütemadi gayretlerin, değişmiyen ve esas i-tibarile gerçekçi olmıyaıı Sovyet durumu karşısın-I da neticesiz kaldığı yolun-. daki yorumları Birleşmiş I milletler atom enerjisi ko-; misyonu ekseriyetinin be-ı yanatına uymaktadır.
; ' New-York Times gazetesi ezcümle şunları yazmaktadır:
Sovyet teklifinde ileri sürülen şart o kadar ağırdır ki, hiçbir başkanın ve hiçbir kongrenin bunları kabul etmesine imkân yok tur. Bu şartın, evvelce de isbat edildiği gibi, Birleşmiş Milletler atom enerjisi komisyonunda üye olan diğer demokratik mil letlerce de kabulü imkânsızdır.
Vaziyette bir değişiklik olmadığı ta!Virde atom silâhlan imâlinde bir yarış bâşlıyacaktır. Bu ihtimal karanlık ve inkisarı mu-cib mahiyette olmakla beraber yanlış ve tatbiki im kansız olan sadece tâli, hattâ gayri mantıkî nokta lan ihtiva eden sözde bir anlaşmadan muhakkak ki çok daha iyidir.
Çünkü böyle bir demokratik anlaşma memleketlere sahte bir güvenlik hissi sağlıyacak ve bir istilâya karşı kovmak için lüzVnlu vasıtalardan mah rum kalmalarını icab ettirecektir.
Washington Star gazetesi bu konlirla_sıırılaxa-yaj^-—rrra

çekleri _j)jIdİ r ’Jmrdıt-orJİT T “Üreınr

t-

X

Cinsi
Krş.
Enle i
•r
145
140
140
treni öndeki katara İçin tam zamanında
150
143
145
Bu taarruz saat 10 da başlamış ve bu sabah şafağa kadar devam etmiştir, ölen ve yaralananların sayısı ile hasarın mikdarı henüz açıklanmamıştır.
Dün akşam topçu kuvvetleri ve mitralyözlerle Gümülcine şehrine taarruz eden çete birlikleri bütün gece devam eden savaşlardan son ra şehre sızmışlardır.
Cildi temiz, pürüzsüz ve gergin tutar. Buruşuklukları giderir, tabii güzelliği muhafaza eder.
t
kast mı tertib edildi?
Bir balya On Balya
kilo flyatıkadur kilo fiyatı yukarı kilo fiya Krş Krş,
Ofisimizin Fındıklı ve Mersin depolarında mevcut yeril I.n ve Clev laııd cinsinde pamuklar aşağıdaki fiyatlarla satışa çıkarılmıştır.
Oç Balyadan
[BU birTenhl hakikattir KBEM P
Yunan kralına sui
i
anır: (
i Atom enerjisinin mil- )
) letlerarası kontrolünü sağ ( J lamak için bir teşekkül ) 5 vücuda getirilmesi yolun- ( i daki Sovyet mukabil tek- ) ? lifi bir nevi kacamak+an £ ( başka birşey değildir. Çün / f kü Ruslar da gayet iyi bi- s s lirler ki bu teklif milletler ? r arası tesirli bir kontrolü Ş
) saklamaz. Rusların gavesı ( ? Amerikanın elinde bulu- \ S nan bomba stoklarının im c ? ha edilmesi ve yeni atom ) S bombalan yapmasının önü (
!( ne "ecilmesidir. )
Bundan başka, Rus ta- i tizim silâhsızlan- ? mamızdan sonra Staliıı S hükümetinin elindeki bü- ( tün vasıtalardan istifade S ederek atom sahasında ç bîr üstünlük elde etmek S çarelerini aramıvacağı yo ? Inndo bir teminat da bu- S bulmamaktadır. /
Birleşmiş Milletler atom ) komisyonunun Ruslann c can sıkıcı teklifleri üze- ) rinde ' ha fazla durması ( abes olur. ,
tS Devlet Konferansa
--------o---------
16 Nisanda tekrar Parisde toplanacak
Londra: 8 (A.A.) — Dışişleri Ba-kanhğ1 sözcülerinden biri taraftn-Parım kalkınması programı hakkın «lan bugün bildirildiğine göre Avru v daki Kj memleket konferansının 16 nisanda parjste toplanacağın!, bu oknferaasa Ingiltere Dışişleri Baka nı M. Bevln lıe diğer Dışişleri Bakanlarının da lştırak edeceklerini bildirmiştir,
Marshall plinmın Avrupada tat bikini sağlayacak dan daimi teşkl l&tm toplantı sırasmd atesis e-dllmeji beklenmektedir
Londra. 8 A.A,) — Dışişleri Bakanlığında teyld edlidiğine gore 1G lar konferansının kapanış oturumu 16 nhan tarihinde Variste yapıla çaktır,
Mîşel, Amerikadan Landraya dondu Lcndra, 8 (B.B.C.) — E; ki
I tu manya Kralı bugün
IKaka Nevyorktan Londraya dönniistür.
Kudüste ateşin kesilmesi emri derhal yürürlüğe geçirilecek ve bu tedbirin hiç bir siyasî mahiyeti olmıyacak
Kudüs, 8 (A.A.) — Ingilte-renin Filistin yüksek komisen dün akşam ayrı ayrı Arab yük şek komitesi genel sekreteri Dr. Halidî'yi ve Yahudi ajansı (temsilcisini ’kahul 'ederek, Filistin meselesi Birleşmiş Milletler kurulunda incelendiği sırada tamamie İnsanî endişeden mülhem bir duygu ile Filistin-de ateş kesilmesi talebi , etra-fında ehemmiyetli saydığı nok taları kendilerine bildirmiştir. ** Lake Success’de hâlen cereyan etmekte olan müzakereler neticesini bekliyerek Kudiiste ateş kesilmesi emri derhal yürürlüğe geçirilecek ve bu tedbirin siyasî hiçbir mahiyeti ol-mıyacaktır.
Ingiltere yüksek komiseri bu talebin hemen Arab yüksek komitesine ve Yahudi ajansına bildirilmesini iki temsilciden ta leb etmiştir.
KUDÜS MÜFTÜSÜNÜN FAALİYETİ
Kahipe, 8 (A.A.) — Filistin meselesini incelemek ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun gelecek özel toplantısında "Arab memleketlerinin alacakları durumu tâyin etmek maksadiie yapılacak olan Arab Birliği siyasî komis.yonu toplantısına iştırâk etmek üzere Filistin Müftüsünün Kahireye gelmesi beklenmektedir. Bu toplantıda
Lübnan Başbakanı Riad Bey. Solh ile Dışişleri Bakanı Hamid Franvie temsil edeceklerdir. Su riye Başbakanı Cemil ile Suudî Arabistan Bekam En;? Faysal Adalet Bakanı Necib nin de toplantıya iştirâk ede-
* * . _______ - ••
Dışişleri Bakam Ahmed Kasaba Pasa tarafından temsil edilecektir. Yemenin, Arab Birliği nezdindeki daimî ataşesi Şeyh Ali el Müeyyid tarafından temsil'edilmesi muhtemeldir.

Mardam Dışişleri ve İrak el Ravi-
ÇGt£CiUrâ top ve nitrslyöz
Ş3hre sızmağa olmuşlar
Atina: 8 (A.A.) — Kral Paul Amerikan ve İngiliz heyetleri şefleri General Van b’lect ile General Dovvun refakatinde olarak başlıca limanlan ve Tripoli şehrini ziya ret etmek üzere dün akşam Adri-an destroyeri ile Pelopones’e hareket etmiştir.
Atina: 8 (AP) — Bugün Yunan kralım taşımakta olan trenin bir Bir « emniyet» katarı Peloponezre Ar kaç yüz metre ilerisinde seyreden bir «emniyet katarı Peloponezde Ar gos ile Tripolis arasında yoldan çık mıştır, Sabotajdan şüphelenilmek-
--------------------------------s
jGiünün enteresan haberleril
IUranium araştırmaları
Vaşington: — Amerikan A-tom kuvveti komisyonu tarafından bildirildiğine göre, Coloradoda 70 kilometre murabbalık bir arazide bu yaz uranyum araştırmaları ya pılacaktır Bomba da dahil olmak üzere muhtelif atom kuvveti lstih şalinde kullanılan bu nadide mad denin o havalide bulunduğu tah mln edilmektedir, (AF)
l(o/.’i pili He ısınacak evler ■fc Londra: — Yorkshlre eyale tlnd'ki Harvel atom araştırmalı rı tesisleri tarafından tatbik saha sına konan başka bir atom pili »a yeslnde Ingllteredekl bazı evler sa dece bu pilden temin edilen sıcak Ilıkla ısıtılabilecektir, (A.A,)
Dünyanın en yüksek binasında yangın çıktı -ff Nevyork: — Dünyanın en yüksek binası olan Empire State Bullding’in 57 İnci katında bir yatı gın çtknuş ve ayni zamanda bir İn
VAHUDtLER TARAFINDAN «KATLEDİLEN» İNGlLtZ ASKERLERİ
Londra, 8 (B.B.C.) — Bugün Avam Kamarasında Ingiliz SÖ nıürgeler Bakanı, Filistlnde bir kaç gün evvel Yahudiler tarafından öldürülen İngiliz askerleri hakkında izahat vermiş, bunu «katil* diye vasıflandır-mıştır.
FİLÎSTİNDE RUS SUBAYI VAR Mit
Nevyork, 8 (AP.) — Yahudi Mümessilliği Nevyork Daire-Mtidürü Arthur Lourie, Filis-tindeki Yahudi kuvvetleri arasında Rus subayları bulunduğuna dair Suriye subaylarının verdikleri haberleri yalanlamış ve bunun tamamiyle asılsız olduğunu bildirmiştir.
FfLtSTİNDE YİYECEK MESELESİ
Nevyork, 8 (AP.) — Ingiliz Birleşmiş Milletler Filistin Komisyonuna bir müracaatta, 13 Mayıstan sonra Filistine ancak para mukabilinde yiyecek gönderebileceğini bildirmiştir. Komisyon bu müracaatı Güvenlik Konseyine havaleye karar vermiştir.
Filist;)ı Komisyonu, îngilte-renin, Filistinden çekildikten sonra 30 hazirana kadar 600.000 Ingiliz lirası tahmin e-diien bir mıkdarda yiyecek mal zemesi’ göndermesini ve bedeli nin ileride teşekkül edecek Filistin hükümet veya hükümetlerinin gelirinden ödenmesini tavsiye etmişti.


tedlr, Kralın bindirmemek frenllyebilmlştlr,
Özel trene Yunanlstandaki Amd rikan ve Ingiliz askeri heyetleri şef leri General James Van Fleet ve Go neral D, DoÂn da bulunmakta İdiler,
Grup yoluna otomobllerle devam etmiştir,
Kral çetelere karşı harekâta glri şen Yunan ordusunun bütün birlik lerinl ziyaret ve teftiş edecektir,
Giimülcüııeye hücum
Atina: 8 (A.A.) — United Preös:
fllâk vuku bulmuştur, daireyi İşgal eden Clba States Ltd, Yangımn bu katta 8 odalık bir daireyi İşgal eden Giba Staes Etd isimli ecza ve boya şirketinden çıktığı anlaşılmakla beraber, sebe bl henüz öğrenilememlştlr, (A,A,) Nevyork borsasında
★ Nevyork: — Dünkü borsada fiyatlar umumiyetle müstakar kah mış, hububat fiyatlarında da bü yük bir değişiklik kaydedilmiştir, (AP) Isveçte casuslarla mücadele tahsisatı Stockholm: — İsveç hükûme ti, casuslarla mücadele İçin, tahşl satı yüzde 00 nlsbetlnde arttırma ya karar vermiştir Bu husustaki kanun tasarısını Parlamentoya su narken içişleri Bakam Mossberg son zamanlarda Isveçte yabancı casusların iaallyetlerlnin arttığını, bunlaıa karşı daha sıkı bir surette mücadele edilmesi lâzımgeldlğlnt
Bıçaklı katil
("Başmakaleden devam) teyakkiz olmaktan başka çaremiz
yoktur.»
Misalin ikinci kısmı, yani caninin elindeki bıçak... Tenkidi, suiistimallerle mücadeleyi, işte güya hürriyet tarafdan ve gazeteci Kemal Turan böyle cinayetle vasıflan diriyor. Düşüncelerinin üstündeki pek sathi Demokrasi cilâsı biraz kazınınca altından bu zihniyet ve ifrit sırıtıyor: Muhalefet bir ihanet v eclnayettir.

İktidarın pufla koltuklarına rahatça yaslanarak çeyrek asır mem leketi dilediği gibi idare etmek ka bahat değildir, Yüce Divânlara aksedecek kadar yolsuzluklar yapmak ihanet ve cinayet değildir. Hattâ Kemal Turan'ın tarifine göre, karaborsacılık suretile milyonlar kazanmak dahi şenaat değildir. Fakat bunların zerresini matbuat sütunlarına aksettirerek memleketin dikkat nazarını çekmek en büyük cinayettir ve bunu yapan muhalif bir gazete eli bıçaklı caniden farksızdır. Kalbulu «Ulus» un her türlü fenalığı örten, tevil eden veya yalanlıyan yazıları, şefleri mâ-bud haline sokan ve milleti boylere büyülemeğe çalışan kasideleri kurtarıcı cerrahın elindeki reha-kâr neşterdir.
tnsaf buyurulsun; bn zihniyette ki adamlarla hakiki ve ciddî bir Demokrasi rejimi kurmak kabil o-lur mu? Kemal Turanın bu kadar geri düşüncelerine eğer Halk taraf d ar değilse bu sözleri genel başkan vekili resmen takbih edebilir mi? «Böyle irtica’ karışık mütale-alar yalnız sahibinin düşünceleridir. Partimiz bundan kendini tenzih eder» şeklinde bir tebliğ yayın lıyabilir mi?
Emin olabilirsiniz ki asla... Çün kü Saraçoğlu Şükrüsü de, Keceb Pekeri de, Hilmi Uranı da, Sök-mensüeri de yalnız böyle düşünmekle kalmazlar, bu düşünüşlerini tatbikatta da, fiiliyatta da gösterirler, seri halinde gazete kapatmalar, polis marifeti^ gazetelerin basılmaması için matbaalara, kanun lıilâfı, gizli emirler ve telıdid-ler yağdırmalar hep bu sakat ve dar zihniyetin hazin gösterileri değil midir?

düşünmeli ki bizdeki de nihayet Celâl Bajra-
Halbuki muhalefet mı muhalefetidir. Yani ma-i- mukaddesle yıkanmış bir muhalefet... Ya hakikî ve ciddî bir mu-lınlzıf^fr Lr)r-».lı»r /Va-Halk
Partisi genel başkanile teması keserek belli bir programla hükümeti ele geçirmek ve Halk Partisini iktidardan silip süpürmek için ça-lışmıya başlarsa Kemal Turan bu harekete ve bu hareketi destekli-yecek hiir matbuata acaba ne isim bulup takacaktır? Bunlar galiba câııi ve katilden de öte bir şey olacaklar...
Cânl... Doğru. Halk Partililerin dilinde ve kaleminde onları iktidardan uzaklaştırabilecek her hareket cinayettir, satılınışlıktır, düş mantarımıza yardım etmektir. Hem muhalif olmak, hem cani olmak istemiyorsanız en âlâ mertebesi Bana Tarhan olmaktır, ednâ mertebesi de Celâl Bayarlıktır. On dan ötesi yasaktır, memnu mmta-kadır.
Ne güzel, ne rana bir Demokrasi anlayışı. Tevekkeli değil, Halk Partisinin kimin uydurduğu bılin-miyen bir Vecizesi Vardı: «Biz bize benzeriz». Demokraside de galiba öyle olacak.
A. Cemaleddln Saraçoğlu
söylemiştir,
Bakan, bu seneki büdcedekl 1,5000.000 kurona mukabil gelecek sene büdcesine 2.800,000 kuron tah slsat konulmasını İstemiştir,
(AP) Olimpiyadları Ingiltere kralı açacak
Londra: — 1948 Ollmplyad o yunlan 29 Temmuz perşembe günü İngiliz kralı tarafından Londrada açılacaktır, (B.B.C,)
70 kişinin öldüğü bir tren kazası
Toklo: — Osaka İstasyonun da vuku bulan bir tren çarpışma sında 70 kişinin öldüğü ve 150 kişi nln yaralandığı Amerikan ordu makamları tarafından bildirilmek tedlr, (A.A.)
İtalya, Almanyaya meyva ihraç ede(^k
Roma: — Yeni imzalanan bir anlaşma gereğince. İtalya, Alman yadakt Ingiliz—Amerikan bölgesi
Leylekler,kolera mikrobu taşıyacaklarından daha hududlarımızda iken öldürülecek
idareci —~ gözile
Ankara: 8 (Hususi) — Mısır ve Suriyede görülen koleraya karşı memleketimizde bir çok tedbirler alınmıştır. Bu arada önümüzdeki mevsimin yaz oluşu ve sıcak mem leketlerden gelen leyleklerin ve ko
Ankara At yarışları 2 mayısta başlıyar
Ankara: 8 (Hususî) — Ankara at yarışlarına 2 Mayısta başlanacaktır.
Yabancı firmaların teklifleri
Ankara: 8 (Hususî) — Son gün lerde bazı yabancı firmalar yeni mal tekliflerinde bulunmuştur. Bir Singapur firması lâstik kreton, Kalkütada bir firma pamuklu, Hind ve bezir yağı, Nevyorktaki bir fir ma da kanaviçe çuval teklif ederek mukabilinde dermason fasülye istemiştir.
Numaralı okullar!
Ankara: 8 (Hususî) — Bazı
lerdeki okullara isim yerine nııma ra verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olduğu bir tamim de bu numaralar yerine millet hizmetinde veya sınıf, politika ve fi-kikir sahasında isim bırakmış o-lanlann adlarının konulmasını bil dirmiştir.
tllerce bu isimler Bakanlığa tek lif edilecek ve inkılâb tarihi enstitüsünde tetkik edildikten sonra muvafık görülenler numaralarla değiştirilecektir.
Amerikan liman amelesi bir Rus gemisini yüklemedi
Nevyork: 8 (AA-,) — Yük almak maksadlle Nevyork Umanına gelmiş olan Russia ismindeki Sovyet gemi sİ hiçbir hamule almadan ve götür mesi gereken postayı yüklüyemeden dün öğleden sonra yoıa çiKmatc zo runda kalmıştır, Amerikan İş fede rasyonuna bağlı Uman işçilerinin bu gemiyi yüklemekten imtina etmiş oldukları malûmdur,
------o------
Sovyetler Birliğinin İrana yeni notası
Tahran: 8 (A,A,) —Sovyetler Bir ligi Iran hükümetine yeni bir nota tevdi ederek İranda usyaya karşı yalan dolu bir neşriyat yapılmakta olduğunu İddia etmiştir. Bu notada son verilmesi için icab eden tedbirle İran hükümetinden bu neşriyata rl alması istenmektedir,
Sovyetler Birliğinin notası son zamanlarda bir Rus profesörü tara fındaıı verilmiş olan ve İranın Rus yaya karşı takip etmekte olduğu sİ yasetl tenkld eden konferans mak kında İran "hükümeti tarafından yapılan protestoya bir cevab teşll etmektedir,
ne, ilk ağızda 10 milyon dolara ka ı kadar varabilecek meyve ve sebze J İhracına yeniden başlıyacaktır. Bu J mallar, Marshall plânı sermayesin | don ödenecektir, (A,A.) (
Fara adalarına muhtariyet | verildi |
★ Kopenhag, — Danimarka kra { Frederlck, Faro adalarına muh |
tarlyet veren bir karaname İmzala ( mıştı. Bundan böyle münhasıran a ı daları İlgilendiren kanunlar Danl / marka parlamentosunca Isdar edil J mlyeceğl glvl bütün Danimarka J topraklarına şamil kanunlar da, | binden sonra adalarda cari olacak 4 ancak mahalli teşrii heyetin tasvl i binden sonra cari olacaktır, 4 Danimarka, bu adaların ayrı 1 bir bayrak İhdas etmesini de ka ? bul etmiştir, (A.A,) J
Rusların öldürdüğü Italyan | harb esirleri
Roma: Harb esnarında Rus!
cebheslndeki İtalyan kuvvetelrlne ı komutanlık etmiş olan Mareşal 1 Glovanni Mcsse, Rusların 70 bin i İtalyan harb esirini öldürdüklerini 1 bildirmiştir, (AP) {
----------------
içişleri Bakanlığınca hazır lanmakta olan tasarılar
Ankara: 8 (Hususî) — İçişleri Bakanlığınca bazı kanun tasarıları hazırlanmaktadır. Bu tasanlar arasında genel meclis ve özel idare kanunlarında yapılması düşünülen değişiklikler de vardır. Halen yürürlükte olan kanuna göre vilâyet genel meclisi başkanı vilâyetin va lisidir. Diğer taraftan vali veya valiye vekâleten seçilmiş genel meclis üyelerinden birisi il genel meclisine başkanlık edebilmektedir. Yeni hazırlanan tasanda ise genel meclis bakanlığının tamamen valilerden alınarak seçilmiş kimselere tevdii düşünülmektedir. Bu suretle il genel meclislerinin daha muhtar bir tarzda çalışmalan temin edilmiş olacaktır.
Türk - Ingiliz müzik festivali
Ankara: 8 (Hususî) — Türk -Ingiliz müzik festivali için üç Ingiliz sanatkârı dâvet edilmiştir. Sir Macholm Sargent, Dr. Arhur Bliss, Noel Newton'un yarın An-karaya gelmesi beklenmektedir. Festival Ankara opera binasında tertib edilmiş olup 8 konser verile cek ve bunlardan^ ü orkestra kon seri üçü oda müziği ve biri resital olacaktır.
Köprülü ile Koraltau Urfaya gittiler
Ankara: 8 (Husuri) — Fuad Köp rülü ve Refik Koraltan bu akşamki Torosla Urfanın kurtuluş bayramın da bunlunmak üzere Urfaya hare ket etmişlerdir.
Siirt C. H. P İl kongresi dün yapıldı
Slird. 8 (Hususi) — C, H. P. il kongresi bugün 10 ilçe delegelerinin iştirakile toplanmış. Parti müşahi dİ sıfatile Trabzon milletvekili Ham di Orhan ve ayrıca ilimiz milletve killeri Eteın İzzet Benice. Ali Riza Esen. Lûtfi Yavuz se Sabri Çelik tuğ hazır bulunmuşlardır,
Hararetli tartışmalarla geçen kon grede muhtelif hatipler, başarılma sı hükümet İçin büyük külfet teş kil etmiyecek mütevazi dileklerde ■bulunmuşlardır. Bunların başında şehri petrol havzasına bağlıyacak yol ve köprülerin* inşası, traktörlü ve makineli ziraat tesisi, sağlık mü cadelesl ve Memleket hastahanesl nin umumi büdceye alınmacı, kültü rel kalkınmanın temini gibi mevzu lar gelmektedir. Şehrin su ve elek triğinin yapılması İçin gerekil para nin hükümetçe sağlanmış olması bilhassa memnunlukla karşılanmış tır, Müteakiben gizil oyla idare he yeti ve kurultay delegeleri seçilmiş, gece şehir gazinosunda milletvekil lerl ve delegeler şerefine hasbıhal lerle geçen bir ziyafet verilmiştir,
Derby’nın vasiyetnamesi açıldı
Londra: 8 (AP) — Geçen şubatta ölen .dünyanın en tanınmış atçılarından Lord Derynln vasiyetnamesi bugün açılmıştır,
775,700 İngiliz lirası tutarında ve raset vergisi çıkarıldıktan sonra Lord Derbynln 1,781,000 sterllnglik bir servet bıraktığı anlaşılmaktadır, —
Müteaddit küçük ve şahri teber-rülerden madâ şahsi emlâkinin en büyük kısmı duluna kalmıştır, At. laiı ve malikâneleri torunu ve varl sine bırakılmıştır, Torunu 18 İnci Derby Lordu Unvanım almıştır,
— — - ■ _ —■ - —-
Yerli 1,11 ve Clevland cinsi pamuk satışı
Yerli I 15İ
Yeril II 150
Clevland (Karışık) 150
Satış Müdürlüğünden İzahat alınabilir, Telgraf: İstanbul — Tarfo Ticaret Ofis!
Telefon:24236 Valde Han Kat 5
Otobüs mes’elesi
stanbul beledhHMİ otobUı {jjtiyazını almı), fatart by me hizmetini tamim vt •hadi ve halkın ihtlyaoına kifayet
ce( dorocode İşletemediğinden dolayı hususi toşebbüöe, bu hizmetin kısma ifasına müsaade vermif, ve bugün, yardımdan kendisini vire9te kılar evveloe vermiş olduğu müsaadeyi almak tasavvur ve kararında imif.
□ Iğer taraftan, şahsi teşebbüs hizmete yardım için belediyenin mü ailesine istinaden lüzumlu sermaye koyarak 60 otobüs ile İşe başlamı tır.
Bugünkü modern telâkkilere g imtiyazın bir monopol tesis edemiy ğinden sarfınazar, âmme hukuku şa sİ hükmisinin müsaadesile yapılan bi hizmete aid bir müsaade, bir şah6i hü mî tarafından geri alınabiliyor mu? Ve geri alındığı takdirde şahsi t şebbüs erbabı, müsaadenin geri alı ması ile uğradığı ve uğrıyacağı zar ve ziyanını tazmin ettirebiliyor mu?.
Belediyenin bu müsaadeyi geri a mak için, istinad ettiği esbabı muoi be, belki, alelade her hangi bir bele diye ruhsatının geri alınabilınesindek hukuki vaziyettir.
Evet belediye, umumî yolların m vakkaten işgali ve yahud buna benze bazı ruhsat müsaadelerini istirdad debilmek sıfatını haizdir. Ve buna hu kuk prensipleri ve kanun metinler belki müsaiddir.
-akat gerek Nafıa âmme hizmetle rinin ve gerek alelâde âmme hizmet terinin doğrudan doğruya imtiyazcıs ve yahud imtiyazcının bu hizmete İş tirâke dâveti üzerine, muavenet şek lile faaliyete başlıyan hususî teşeb büs erbabı için böyle değildir. Müsaa de geri alınamaz ve alınmamalıdır. Fakat her hangi bir hukuk kaid sinin üstüne çıkıp, bu müsaade ger alındığı takdirde, hususi müteşebbisi bu yüzden duçar olduğu ve olacağ zararın tazmin edilmesi lâzımdır. B prensip, yalnız, bir âmine hizmeti iş leten belediyeler için değil, hatt emrünehile bir hakkı var ve yahu yok eden vazıı kanunun müdahalele( rinde bile tatbik edilmektedir.
Nitekim, bu hukuki kaide, her me lekette tatbik edildiği gibi, kibrit i hisarı nıünasebetiie, memleketimizde! de tatbik edilmiştir.
Kibrit şirketinin faaliyetine, vazııı Kanun, bîr kanun ile nihayet vermiş tir. Bir çok hukuki tetkikat neticesi de, bu hizmeti ifa eden imtiyazoı şi kete, tazminat verilmek mecburiyet hasıl olmuştur.
Gerek doğrudan doğruya ve gere, iştirâk ve muavenet surelile âmm hizmetini işleten, gerek âmme hukuki şahsi hükmisi ve gerek hususi teşeb biis, vaki* mükerrer ihtarlara rağmen hizmetini noksan işletir ve yahtıd hi meti terkerfer veya iflâs ederse, anca! imtiyazı ve müsaadesi geri alınabilir Bunların haricinde, imtiyaz ve ır.ü saadeyi istirdad, tazminatı icabettir!.
Hizmetin şimdiye kadar ınuntazar bir surette işlemesine yardım erten 6 otobüsün sahihleri için, ınükteseb bi hak teşkil eden belediye müsaadosi geri alınamaz. Alınaınamalıdır. Yoksa belediye bu hareketinden do layı bunların zarar ve ziyanlarını taz mln ile mükellef olmalıdır. İDARECİ
Beneş nutuk söylerken bayılacak olmıv
Prağ: 8 (A.A,) — (Nafen): — 2 Şubatta Komünist hükümetini, and içme merasiminden sonra Prağ terketmlş olan eÇkoslovakya Cur hurbaşkanj Beneş. Prağ Üniverı teslnln 600 üncü yılı münâsebetil söylediği ilk nutukta bayılacak git olmuştur. Başkan, titrek bir sesi üç dakika kadar konuşmuş ve mer lekette vukua yelen rejim değişik ğlne hiç bir telmihte bulunmamı tır, (
Nccmeddin Sadak C.H.P.
Meclis grubunda izahad verecek
Ankara: 8 (Hususi) — Önümü deki salı günü toplanacak olan oa ti grupunda Dışişleri Bakanı Nec moddln Sndakın dış politika hâdls leri etrafında geniş izahat verına kuvvetle muttemeldlr.
1

TENİ SABAH
SAYFA: 4
Bandırma hattında
çalışan vapurlar
I
Düzcenin Emniyet kadrosu az ?
C -------■ —
J Sc/cî'c kişilik polis kadro-J sıt vardır. Bunlardan ikisi ? okulğa. biri izinli, bir la-J tıcsi de sivil olduğuna göre j geriye dört kişi kalıyor.
Düzce, (Hususî) bir müddet evvel şehrimizde e-hamnuvetsiz olmakla beraber *
birçok sirkat vak'aları olmak-tadır. Bu arada bir gecede sekiz dükkân birden soyulmuştur Hırsızlık hâdiselerisin son zaman lavda ortaya çıkması memleketi mizdeki zabıta teşkilâtının noksan bir kadro ile iş görmesi ihtimalini arttırmaktadır.
Nüfusu 10.000, hanesi 3000, Belediye hudutları sahası 8 kilometre kareyi geçen Düzecinizin Polis kadrosu 8 kişidir. Eu nun 2 si îstanbulda polis okulunda biri sivil polis, her hafta 1 ri de izinli bulunduğuna göre geriye 4 polis kalıyor bunlardan biri yazıcı takipçi olunca 3 kişi gece devrivesine çıkabilmektedir. 7 mahallesi bulunan şehrimizin 11 kişilik bekçi kadrosu vardır.
Bunun 2 si münhal -dir Şimdi 9 bekçi, 3 polisle Düz cenin gece ve gündüz emniyet ve Asayişinin mümkün ohıp ol madiğini soruyoruz: Diizee-den büyük olmıyan Bolu Vilâyet merkezinde mevcut teşkilâ tın kaç misli olduğunu vazmı-va lüzum görmüyoruz. Bir gecede 8 dükkânın kilitlerinin acı lıp bunun Rörülememesinin kad ro noksanlığından ileri .geldiği nl biliyoruz. İçişleri Bakanlığının ve emniyet umum müdürlüğünün nazarı dikkatini celbe deriz.

Bundan
HİZmt Çoğolı
SenelerJeııberi Bandırmaya gece seferlerini yapan Çanakkale vapurunda görülen zorluk taahamuülü imkânsız bir bale gelmiştir. 942 yılındanberi biletsiz binen yolculardan 335 kuruş fark ücreti alınıyormuş!
hicap duyarlar, arıakkalo vapurun da pislikten, sefaletten, yersiz ve rahatsızlıktan başka insana bir de kasdı yapıldığı hissini veren bilet yolsuzluğudur. aÇnakkale Pazartesi, çarşanba ve cumartesi günleri akşamı îstanbuldan Bandırma ya kalkar. Bu günlerde yapılacak yolculukta, gününde değil, hare -ketten üç hatta beş gün önce dahi kamara bileti bulmak imkânsızdır.. Hele güverte bileti; hemen her zaman karaborsada satılır.
Bu durum karşısında seyahate mecbur olanlar, biletsiz vapura bi nerler, daimî yolcular buna aldırış etmezler, çünkü alıştıkları bir ezi yettir. Biletsiz binen yolculardan 330 - 335 340- kuruş kadar deği’ şen bir ücret farkı alınır. Bu hal 942 denberi vapurun her seferinde görülmektedir.
Deniz yollan idaresi yıllardan -beri bunu görmüyor, görse de ses çıkarmıyor. Gün olup dörtte üç yol cunun cezalı bilet aldığını düşü -nerek fark ücretinin belki vapu-nı satın alacak bir yekûn teşkil ettiği acı, fakat açık ve kat’î bir hakikattir. Hâlâ susalım mı ?
Mustafa Evyapan
——■ ■ ■ *
Bandırma (Hususi) — Istan-buldan Bandırmaya hâlen haftada beş vapur seferi vardır. Bunların ikisi ekspres olarak gündüz, diğer üçü de posta nfimile gece yapılır. Ekspres vapurlarında güverte- mev kiinin bulunmayışı, vapurların hat-tımısa tahsisinden beri şikâyet mevzuudur.
Fakat yıllardanberi gece seferlerini yapan Çanakkale vapurun -•da görülen zorluk ve eziyetler tahammülü İmkânsız bîr hâle getirmiştir. Bir kerre vapur en az yoi-cu olduğu günlerde bile ihtiyacı karşılayacak dununda değildir. 20 yi aşmayan ikinci ve bu kadar da birinci mevki yatağı vardır.
Kamara olduğu halde bile orada rahatlık bahis mevzuu edilince u-yumak, istirahat etmek şöyle dursun, serbest nefes almak bile çok güçtür.
Güverte yolcularının hali ise, se falet ve rezaletin en son perdesini arzeden bir facia manzarasıdır. O yolcular, çok kerre Istan bu la sevkedilen kasaplık hayvanlarla koyun koyuna seyahat ederek ida renin alâkasızlığından nefret ve

Bursada imar
1



9 NİSAN 1948
* V
D. P. Milletvekilleri | halkın dertlerini ı dinliyor
Çanakkale: (Hususi, — Demokrat milletvekillerinden Behçed Gökçen, Ali Rıza Kırsever, Hüseyin Bingili şehrimize gelerek kaza ve köylerde dolaşarak halkla tema-; etmişler ve dilekleri dinlemişlerdir. Demokrat Parti vatandaşların büyük tevöc-oüühlerinl kazanan miletvekllterl Biga, Karablga, Çan. Etili. Ayvacık. Yenice ve Bayramiç ilçe ve bu caklarmda gezilerine devam etmek tedlrler,
Konyada eski bir cinayetin faili 30 seneye mahkûm oldu
Konya: (Hususi) — Bir kaç ay evel şehrlmivzde Karaarslan köyün de bir düğün sırasında bir Cinayet işlenmişti, Hâdise şu şekilde vuku bulmuştu: Oğlunu evlendirmek ü-zere düğün merasiminde bulunan ve gelinini evinden ahp erine getir mekte olan Mevlût Karakaş alayın en önünde ki Jeep de bulunuyordu. Şevket adında bir şahıs tarafından çifteyle öldürülmüştü. Suçluya Meh med adında bir şahısında yardım ettği İddiaları ileri sürüyordu.
Şehrimiz ağır zeca mahkemesinde yapılan duruşma sona ermiştir. Neticede katil Şevketin suçu sabit olduğundan T, C, kanununun 450/4 maddesi gereğince idamına karar verllmlşsede ancak hâdiseden 10 se ne evvel maktul Mevlûdün, Şevke tin enişterlni de ayni şekilde öldür müş olduğu için bu hafifletici sebeb sayılmış ve Şevketin ölüm cezasının 30 seneye indirilmesine karar verilmiştir. Suç ortağı Melımedde 6 sene ağır hapse 1500 er lirada taz minata mahkûm olmuşlardır, Balıkesir D. p. eşya
p i y a g o s u
Balıkesir: (Hususi) — D. Eş ya piyangosu dün noter huzurunda çekilmiştir. En büyük İkramiyeler, 143741 e Radyo 4149 pulluk, 3415 e, bisiklet. 9629 a halı, çıkmıştır ay nca 500 adet ufak .tefek İkramiye ve 100 e yakın ayrıca kıymetli hedi ye talihlilerine çıkmıştır,
D, P, Başkanı Sıtkı Yırtalı D, Pt ve C, H. P, vatandaşlara piyango ya karşı gösterdikleri alâkadar yak teşekkür etmiştir,
Balıkesir C. H. P. den istifalar '
Balıkesir: (Hususi) — Blgadiçe bağlı bucak ve kövlerden 92 vatan ~gaş C, H. p, ütü ısına euerek d, t, ye geçmişlerdir,
D, P, ilçe başkanı Muzaffer E miroğlu ve İsmail Üzmenin devam lı çalışmaları sayesinde D, P, Biga dlçte muvaffakiyet kazanarak büyük bir ekseriyet kazanmışlardır, C, H, P. teşkilâtı günden güne zülmektedlr.
K ndırada “Kur’an,, kursu açılacak
Kandıra, (Hususî)
li İmam ve Hafız Hüseyin Kork maz alâkalı makamlara müracaatta bulunarak kasabamızda «Kur’anıkerim öğretim Kursu» açmağa müsaade istemiştir. Adapazarı, İzmit, Akyazı da kurslar açılmıştır. Bürada da Hüseyin Korkmazın bu teşebbü sü müsaid karşılanmıştır. Eğer kendisine müsaade verilirse kurs derhal açılacaktır.
Kocaeli D.P sinde yapılan mühim toplantı
İzmit, (Yeni Sabah) — Demokrat Parti Merkezindeki olayların seyri nl incelemek şe fikir teatileri yapmak üzere Kocaeli İlçelerindeki d, P, İdare heyetlerinin iştlrakile yapı lan toplantıda; Genel merkezin haddi hareketi tasvip edilerek bağ lılık telgrafı çekilmiştir.
• •
andı

O.ümünden önce kendisile konuştuğum Gandi, hariçde sanıldığı gibi, fazla terakkisever olmadığını görmüştüm. Gerçekten, modern düşünceye kıymet veren bu Londra zevkine
onun esri “Altın çağa„ düşkünlüğünü şübhe ile kaşıtıyorlardı.
üniversitesinin eski talebesi, Hintli Ortodoksların ve garib âdetlerine hayrandı. Bununla beraber ortodokslar
Bir müddet önce Hindistanda Müslüman Hindular, Pâkistan' Pâkistan! diye bağırdıkları bir sırada aydın bir Mecusi bana şöyle diyordu:
"Gandi’yi Kâli ilâhesine kurban edeceğiz!»
Bugün Müslüman Hindular e-mellerine kayuşmuş bulunuyorlar. Zira Pâkistan istiklâlini kazanmış ve Gandi katledilerek Kâli ilâhesine kurban edilmiştir.
Filhakika Hindii filozoflara göre Kâli, küllî enerjiyi temsil eden Çakti’nin 10 senbolik görü nüşünden bir tanesidir. Fakat Mü’minler için o, insan başlarından bir taca sahib bulunan kara çehreli bir ilahedir. Kâli, bir takım meş’um mistikler o-lan Thungs’larm taptıkları bir mâbudeydi. Halbuki kendisile konuştuğum aydın Mecusi için o, aşırı Hind Ortodoksluğu temsil ediyordu.
Son günlerde gazeteler, Gan-di’nin ölümünden uzun uzadıya bahsetmiş ve onu halka bütün Hindistanın kalkınma hareketini destekleyip temsil eden bir kahraman olarak tanıtmışlardır. Halbuki hakikat bu merkez de olmaktan çok uzaktır.
Şurası muhakkak ki Hindistan milyonlarca nüfusa sahib o-lan bir memlekettir. Şübhe yok ki bunlardan bir kısmı Mahat-manıtı ölümüne ağlamıştır. Fakat daha büyük bir ekseriyet, onu, hinduiznı’in düşmanı addediyordu.
Acaba bu müfrit Hindii ortodokslar kimlerdir? Bunlar, dinî a a a * - - . . — - *
mindedir. Fakat merhametle do lu yumuşak kalbi onu tereddüd içinde bırakmıştır. Arcuna, a-dam öldürmenin vahşiyane bir hareket olduğunu söyler. Bu arada Krişna onu bu tereddiİd-den kurtarır ve ona şöyle hitâb eder:
Za’fa düşme Arouna!... Bu tehlikeli uyuşukluktan kurtul, haydi ayağa kalk! Ve savaşa giriş! Haklı bir dâva uğrundaki savaştan daha mukaddes hiç bir şey yoktur.»
Halbuki düşmana saldırmayı tavsiye etmiyen Gandi eski Hindii Ortodoksların nazarında daima şübheli bir siyaset adamı halinde görülmüştür. Onlar, Gandinin nıahirane siyasî tabyalarını hiç bir zaman anlama-
huş ve anlamamak istemişlerdir.
Gandinin katli hâdisemde Kâ-ii ilahesinin arzusunun yerine getirildiğini sananlarla, siyasi gayeden başka bir dttşiınceleri Mmtyanlar arasında bakim o-lan bir tek nokta varit . Kâli ilâhesine sayısız kurbanlar vermek.
Hindlilere karşı bâzı hususlarda haşin davranan İngiltere, hinduizmin hurafelerine ve bar bar âdetlerine mani* olmaktan daima sakmrmştır. Gerçi bu i-detlerden bir çoğu ortadan kalkmış Sayılabilir; fakat bunların dayandığı îtikâdlar hâlâ ayaktadır. Bu hususta Gandinin katli acı bir misal teşkil etmektedir.

Eğer George Catlett Marshall ile .Joseph Vissarîanovich Siklin ■ a-rasında devam etmekte olan tnüca etele bir anlaşmaya varamazsa ta rihl muvazeneyi bulabilmek müşküldür. Ikl hararetli ve tecrübeli asker bir fikir münakaşasına girişmişlerdir- Fikirleri dini bir meşe
40 odalı muazzam bir zafer meydanına inen asfalt yapılacak liradır. Bu suretle yeni Çelik Palasın son kısmı da ikmal edil miş ve Bursa muazzam bir o-
İnegölün büyiik bir tütün istihsal bölögesi olduğunu göz ö-ııühe alan Tekel idaresi bu ilçemizde muazzam bir tütün deposu ve atölyesi yaptırmaya katar vermiş bulunmaktadır.
İhalesi bu ayın 14 ünde yapılacak olan bu muazzam tütün deposu ve atölyesinin keşif bedeli bir milyon 250 bin liradır. İnegöl 'gibi zengin ve geniş bir istihsal sahasının suretle ele alınması, Tekel idaresinin bu bölgeye verdiği önemin bir delili ve ifadesidir, inşaata süratle başlanacaktır.
Diğer taraftan pek yakında Mudanyada bir milyon liralık: tütün deposu ve atölyesinin ya pılması kara rlaşmıştır. Tütün ınüstahsillerile işçilerinin m'üte-kâsif bulunduğu iki merkezin böylece yeni iki tütün deposuna kavuşması haberi bu muhitlerde‘büyük bir sevine uyandır dırmıştir.
Uludağ otelleri şirketi
otel yaptıracak, şehirde yeni ç ra pazarı
Bursa, (Hususî) — Bursada ilkbaharla birlikte yeni bir i-mâr hamlesine daha başlanı-Bunlan ^Trncifc biW*(iy44-rum:
Bu sene Uludağ otelleri işletmesi şirketi, Uludağ oteli yanında 40 odalı yeni bir otel yap tıracaktır. Bunun için şirket hazırlıklara başlamıştır. Bu yeni otelin 250 kişilik büyük bir, yemek salonu olacak ve modern bîr mutbağı büTûnacâktir. Bu suretle Uludağa karşı görülen rağbete az çok cevab verilmiş olacaktır. i
Vilâyetçe Uludağ yolunun) bastan başa yapılmasına karar verilmiş ve bu iş müteahhidine ihale edilriıiştir. Bir senede yapılacak ve bu yaz sonunda bi- ( tecek olan yolun Bursa için hayatî mahiyette turistik bir öne mi ve değeri vardır. Bilhassa Uludağ tesislerini işleten şirketin burava taşın kar temizliyen bir makine tahsis etmiye karar vermesi ve hattâ bu makineyi satın almış bulunması, bu yolun yapılmasındaki mâna ve önemi bir kat daha artırmaktadır.
Yol. îstanbulun maruf inşaat
Uludağ otelleri

do
S 2SSSMSİ8!!®: L 10 Kadar den., ve heyecan,, olup gü
Karamürsel sahillerimde Rus mayını Lu undu
Karamürsel: (Husurî) — İlçemize 15 dakika ıriesafede bulunan (Ka vak) sahilleri önünde avlanmakta
olan balıkçılar deniz’keııarnnlâ'şa ’J^öt. 1 mandıraya benzeyen bir cisim bul muşlar ve bunu sandallarına ala rak ilçeye getirmişlerdir,
Haber alan polis şamandıraya benzediği halde bunun mayına da benzediğini farzederek bir mütehas sis celbetmiş ve mütehassısın ifade sine göre bunun hakikaten mayın olduğu meydana çıkmıştır. Üzeri midye ve kabulkla kaplı bir vaziyet te olan mayın imha edilmek üzere il gililere teslim edilmiştir,
Ça .i a e Ç. c. . b ğış
Çanakkale: (Hususî) — şehrimizde Çocuk Esirgeme Kurumu bir bi na yaptırmak ve fakir yavrulan bağıma basabilmek içfn hummalı çalış.nağa başlamıştır. Bunun için de bazı vatandaşlar teberruda bulunmuşlar ve Çanakkale ınilletve-kilierinden Behçed Gökçen ile Ali Riza Kırsever elişer lira yardımda bulun m aştandır.
Çare./, a., ti .(ve her'umu
Ça&a*kale: «Hususi) — İtfaiyemi iln 400 metre ı! ı olan hortumu 300 ( metre »h daha ilâve ile 700 metre ye ç.î arılaeağf şehirde, bunu işiten ler arasında, büyük bir sevinç uyan (Jırmjşn, Bru ilâve gazetelere inli’ kal eden hâdise il alâkadar görül [ emektedir,
i.tğiltere-Biiyük Elçisi ve eşi şerefine verilen kok-tcyl
İskenderun (Hususî)
öğleden sonra Lady Kelly iki topuğu ite IskendUruna varan İngiltere Büyük Elçisi Sir Da-viö Kelly şerefine Ingiltere Kon soJ( shanesine bir kokteyl parti •t e-'.îmiştir. Samimi bir Türk - I İngiliz dostluk'tezahurâti halin ete fec vakite kadar devam eden tnı toplantıda Büyük Elçi, Kay makam, Askeri komuttan. Başka iteri gelenler ve Matbuat n ensuplarile görüşmüştür. An te. d ''irk n •- t c'v'z
Gazianteb) (Hususî) — Tanrı mücadele müdürlüğünde rnemuı Enver Demirtaş ailesile birlikte bîr fcekiMtiye çıkmışr br. GÖniin pazar oluşundan fay calanan Ahmed Gözükara ka-Zeyı tütsülemiş ve ailesile beraber gezen adamı tehdid ederek tansına tecavüz etmiştir.
Etraftan imdad istemeleri ü-İer ?.ne emniyeti memurları ve halk yetişene kadar, myteeaviz elindeki iki bıçağı Alleben dedesine atarak kaçmağa muvaffak olmuşsa da hüviyeti tesbit tdilen Ahmed Gözükara sıkı ta-xib neticesi yaklanarak cürmii-pıeşhud mahkemesinel yeHlmiş M 42 gün hüküm giymiştir.
IO1. İSianuuıuıı uıruuı ınjauu

bu
Mustafa
--------o—------
Havzalıların Çukurova

59
Düzce-
Dün

ııe %2 tenzilâtla ihale edilmiş-. tir. Yol. Bursadan ÇeAirere yo-ı lile otele kadar gayet düzgün bir şekilde uzıvacaktır. Bundan sörira şübhe vok ki, Uludağın kıymeti bir kat daha artacak ve rağbet o nisbette yükselecek istiyenler kış ortasında bile o-tnmobilerile Avrupada olduğu gibi otele kadar çıkabileceklerdir.
Şehirde de Zafer meydanına inen yeni Cıra pazarı yolunun asfalt yanılmasına ve bu meydanın tanzim edilmesine bu av içinde başlanacaktır. Yolun iki taraflı olarak-Zafer meydanına inmesi isi hemen tamamlanacaktır. İki yolun ortasında kalan meydan yeşil saha vc çiçek lik yapılacaktır. Orada medfun bulunan Karademirtas Paşanın kabri de ıslah edilecektir. Bu iş için esaslı bir plân hazırlaıı-mıo bulunmaktadır. Vilâyet ta rafından yapılacak olan bu işin hemen ikmali kararlaşmış bulunmaktadır.
Bursa - Yenişehir yolunun 22 kilometrelik kısmının yapıhtn-| sı işi bu ayın 21 inde ihale edilecektir. Bu işin keşif bedeli 250 bir; liradır. Yolun bilhassa tz-nik gibi tarihî vc turistik biij merkeze gitmesi bakımından çok ehemmiyeti vardır.
Yeni Çelik Palan otelinin beşinci katından sonraki kısmının inşası işi de nisanın 15 inde( müteahhidine 'hale edilecektir. ı Bu taamın kesif bedeli 843 bini

Havza: iHususi)— Kasabaya 13 km. mesafede bulunan Çeltek kömür işletmesinde teşkilâtın müdürü Y. Maden mühendisi Z. Kerem Al-tay, sinema binasında bütün lşçile re hitaben, Çukurovah kardeşlerimi zin uğradığı sel felâketini acıklı bir lisanla anlatmış ve işçileri yardıma davet etmiştir. Bunun neticesi ola rak üç gün İçinde 684 lira toplanmış ve Çukurovalılara yardım için rner keze gönderilmek üzere Amasya Kı z'ılay şubesine yatırılmıştır.
Bütün mevcuddu 600 ü bu lan bu iş yerinde, Kerem Altaym şahsi gayreti neticesi yapılan bu bü yük yardım, muhitte bilhassa dir
• •
tak.

ğü dâima ellerinde bulunduran -ihtilâlcilerdir. Bu Hmdli orto-—d&kektriH nazarında, Hindii ol-mıyan kimseler, Barbarlardan ehemmiyetsiz ve zavallı ınlite-hes • terden başka birşey değillerdir.
Yine acaba bu müfrit ihtilâlcilerin gayesi nedir? Sadece Hindistanı medenî milletlere hâs bir İçtimaî seviyeye yükselt mek ve memleket dahilînde yalnız Hind mitoloji ve efsanelerin de mevcud olan bir cemiyet düzeni kurmaktır.
Halbuki ölümünden önce kendisile konuştuğum Gandi’nin, haricde sanıldığı gibi, fazla terakkisever olmadığını görmüştüm. Gerçekten, modern düşün ceye kıymet veren bu Londra tiniversitetfnm eski talebesi, Hindii ortodoks zevkine ve uzak mazinin garib âdetlerine hayrandı. Bununla beraber ortodokslar, onun eski «Altın çağa» düşkünlüğünü şîibheyle karşılı yorlardı.
Ortodoksların ibadeti, Müslüman Hiııdularından tamamile farklıdır. Bu mezhebde bir takım kurbanlar vermek, meselâ j Kâli şerefine mukaddes keçiler kesmek âdettir. Vaktile bu ilahe, daha asıl kurbanlara gülüm ser ve bu mezhebin sadık bendeleri onun bitmeyen arzusunu yerine getirmekten büyük bir zevk alırlardı: Bir gün bu bendelerden biri, Kâli -ilahesinin mâ bedi önünde bana şöyle demişti: *Anne Kâli, bazı erkeklerin ' kendisine kurban edilmesini biz den taleb ediyor; fakat Ingiliz-ler, bizim onun arzusunu yerine getirmemize mâni oluyor-
1 lar. o
Gandîye gelince Hindii ortodokslar, onu bir veli veya bir hekimden ziyade bir siyaset a-damı sajnyorlardı. Onların gözünde eski hekim tipini temsil eden daha çok «Çri Aurobindo’ dur. Gençliğinde siyasetle uğ-] Taştıktan sonra tövbe ve istlğ-' far edip inzivaya çekilen bu a- J damı, tilmizleri, ilyhlardan da üstün tutmaktadırlar. J
Hindii ortodokslar, Gandinin tavsiye ettiği yumuşak siyasete muarızdırlar. Zira onlara göre bu siyaset, Hindistanda en çok okunan mukaddes din kitabı: «Bhagavad Gitâ» nm tavsiyelerine uymamaktadır.
Filhakika Bhagavad Gitâ kitabındaki bir manzume; Vi.şnu-yu temsil eden ilâlıî Krlşna ile Arcuna isminde bir prensten bahseder.
Muharib bir preııs olan Arcu na, memleketini tehlikeye düşüren ve düşmana saldırmak az

başladılar,
Molotof derhal Mr. Berin ve Bid_ ult’ya Marshalhn muavininin ftkirl. rlne Rusyanın muhalif oflduğum bildirdi. Ruslar bunu ATRerikan emperyalizm? diye vasıflandırmaya kalkıştılar ve hiddetli 'bir şekilci-Marshall plşııtnm Avrupa m*m1ek ı lerl üzerinde Amerikan kapttaîizn
nün en Omcırtu- w»^uunia.rmdan biri, nln teessüs edebilmesi için bir v ni teşkil etmektedir.
Kârar münâkaşa seyrini takib e den dünya efkârı tarafından verile çektir. Ancak sadece Esklmolar, Cöngo’nun Cüce Zencirleri ve diğer bazı İptidai kitleler bu mesele ile il gili değildirler,
Birincisi Cenubi Asyada Gürcis-tanın ilâhiyat talebesi diğeri. Pen silvanya doğumlu ve Virginia askeri Akademisinden mezun bu iki in sanın Muhammed ve İsa idealleri kadar farklı olan İnsan harekâtının mücadele halindeki imanını mezcetmektedlrler.
ilk defa olarak Tarih yazmada bütün dünya gayet mükemmel iki kısma böliirrmüştr.
Marshall ve Stalin Marshall plânı denilen bir şey üzerinde çarpışıyor lar. Marshall kendisi veya memleketi için birşey istemiyor.
Geçen Haziranın 5 inde General Marshall Harvaıd Kolejinden şeref derecesini kabul etmek üzere Camb ridge’e Massachusetts’e gitti.
Meşhur İnsanların Akademi dere çelerini kabul ettikleri zaman bir kaç söz söylemek icab ettiğinden General Marshal da kjsa bir hitabede bulundu. .
Marshallln Harvardda yaptığı1 ko nuşmadan kısaca şunları söyleyebi liriz-
1) — Avrupa, gıda ve diğer İhtı yaçları bakımından üç — dört se ne kadar sıkıntı çekecektir.
2) Amerika yardım etmeden evvel bir çok Avrupa devletlerini kendi kendilerine ve birbirlerine ne yapa bileceklerini bulmaları gerekir.
3— Avrupa kendikendisini düzen lemelldlr.
4) Avrupamn kendi kendisini plânlamasından sonra Birleşik Dev letler kendilerine yapabilecekleri dostluk yardımını yapmalıdır.
Marshallin muavini, bu meselede Sovyet Rusya ve Büyük Britanya da dahil bütün Avrupa memleket terinin nazarı itibara alındıklarını söyledi. O zamanlar Rusyanın bu konuşmadan hoşlanmayacağını kimse kestiremezdi. Rusyanın harb esnasında Amenkadan yaptjğı istikraz kendilerini bir hayli sevindir nıiştl-
General Marslıall’in Harvarddakl konuşmasından on bir gün sonra İn glltere Hariciye Nazın Mr. Bevln 16 haziranda B Bldault.yu ziyaret etmek üzere tayyareyle Parise gitmiş ti.
İngilizler ve Fransızlar Marshallin muavinine yazdıkları nota İle Rusyaya bir yardım şekli aranmak hususunda anlaştılar.
27 Haziranda Bevln, Bldault ve Molotof, Avrupamn kendi balkına dayanarak ne söyllyebileceğlni ve ne yapabileceğini müzakere etrney*

Işaf et

f

i
olaugunu ner. sürdüler. Eğer bv doğru olmuş olsaydı hâ'MKg.eıı er~ di bîr mesele olurdu, amtna çök ş. kür ki doğru değil.
Rusyanın İngiltere ve Fri.-.sa ı. birleşmeyi reddetmesinden sonra Haziranda İngiltere naır.Şsa Bev,... ve Fransa namma Bida^lt daya yade Faşist Diktatörlüğü • aitmd. bulunan Ispanya hariç büiûn A\ rupa memleketlerini Marshalftn t. kirlerini müzakere etmek üzere Ps.

riste bir toplantıya davet ettiler Rus baskısı altında bulutlar, mera, ketler ve Ispanya hariç ou 'opta tıya 16 devlet iştirak etti. Bunu: hazırlanmasında Marshall bir şe; yapmadıysa da bu 16 devler ou güa Marshall plânı adı veriler, yardın tasarısı üzerinde anlaştılar
16 Devlet Avrııpayı kalkıtıiıruıai için 4 senelik bir plân hazırladılar. Kalkınma plânı 4 nokra üzerine kurulmuştur Her memleket şu şt kilde söz verdi:
a) Teçhizatım modemler: "meye bilhassa zirafttte istihsalin: çoğalt, maya mahrukatı arttırmaya - - nak liyatını arttırmaya çalışacak
b) Dahili mâliyede mırraE'do ya ratmak ve muhafaza edebi'.:
c) Avrupa memleketleri arasında ki ekonomik iş birliğim in tirmek.
d) Avrupadaıı veya başa yarler den ihracat yapmak strretî!? Birle-şik devletlere olan borcu ■ .r/ebıl mek için bir yoFaranıak m.iernk mek istihsali arttırmak malî t
kımdan itibar kazanmak iktisadi n. nâsebetleri incelemek. Birieştk D letlere ve Kanadaya olan borçla ödemek halkmabilmek için eke-bir programdır.
Avrupa memleketlerinin s-ıh za. mamnda eskisinden daha zorlu bı. şekilde çalışmalarını sağu., rcal plânlar karşılamak lâzımdır
Bugün Marshall plânı adı verilet ve 16 devlet tarafından hazırlan mış bulunan tasarının esası budur Fransanın İtalyanıiı İsviçre vej Dauimarkamn kâfi dereci de gıdr teminine çalışmaları, halk için giy» cek eşya ve barınacak .ver aramalım muhakkak ki Rusyayı ve peykle, rini tehdid veya rencide eden bir mesele değildir.
Normal bir Amerikanın. böyle, bi. plânın Birleşik Devletlerden başk; bir devleti mutazarrır edilebileceği ııl kabul etmesi müşküldür.
Fransızların Av ustur?alılarm. v( ya İtalyanların bu kışta kıyamett Amerikan yardımile biraz daha ly yemekler yiyebilmeleri veya, Amer kan istikrazı İle daha bol mahsul e de edebilecekleri makir.aları ted. rlk edebllmelerile Rusyanın ne şı kilde rencide olabileceğini anlay;
'Devamı a ncıda)
Yeni Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü stanbul
Gazetenizin 11. 3. 948 tarihli nüshasında çıkan ) Balıkesirde mek tubları damgalanman bayii- başlıklı yazı görüldü.
Yaptırılan incelemede:
4. 3. 948 tarihinde pulları gönderici tarafından yapıştırılmış o* lan bir mektupla bir gazete torna? rının Ankara treninin hareketine 2-3 dakika kala Balıkesir istasyon bey’iye şubesine verilmek is» tenildiği, gazete tomarındaki pul -ların ücret tarifesine göre tamam olpb olmadığının anlaşılması İçin . tartılması gerektiği ve halbuki by ameli ye yapılıncaya kadar treni hareket edeceği cihetle damga tat bikinin trendoki sçyyar memuru tarafından yapılabileceğinden bah-sile sözü gecen mektup ile gazete tomarının doğruca bu memura verilmesinin şikâyetçiye söylendiği ve bu itibarla bayide bir kusur görülmediği ve bayi okur yazar o-lup şikâyetin bir anlaşmamazlık neticesinden ileri geldiği anlaşılmıştır.
Bilgi alınmasını rica ederim.
P. T, T. İşletme Genel Müdürü


uyandırmıştır.
Bolu Valisinin tedkikleri
Düzce: (Husurî) — Bir hafta ön ce hazalarda tetkik seyahatine çı kan valimiz Kemal Hadimli Düzce ye gelerek Sağlık merkezinde tetkikler yapış, yeni yapılan elektrik rnotörü kurulmakta olan Röntgen ve Radyoskofl tesisleri hakkında 1-zahat almıştır, Merkezin bir an ön ce ihtiyaçlarım temin için Sağlık Bakanlığı nezdinde teşebbüse geçe ceğini müjdeleyen Kemal Hadimli o günlerde kapalı olup açılmasına çalışılan Düzce—Akçakoca yolunda çalışmalar- yerinde tetkik için ka balağa gitmiştir, Yol, hızlandırılan! çalışma sayesinde ertesi gün ulaştırmaya açılmıştır, Düzcede geceyi] kiklerde bulunduktan sonra ayni geçiren valimiz kaymakamlıkta tet| gün Boluya hareket etmiştir.








I
9 NİSAN 1943
I eNİ BAB18
S A İTA: 6
tekrar başladı
fBaştarafı 1 incide)
Bu gerginliğin de yeni bazı ihraçlara yol açacağı zannolutırnaktadır.
Bu ihtimalleri nazarı itibare a-lan D. P. genel idare kurulu müstakil milletvekilleri ile temaslar yaparak bazılarım partiye almak suretile grupun ekseriyetini kendi lehine imale etmek istediği dolaşan kuvvetli şayialar meyanında-dir. Buna rağmen, grnpun galebe çalması kuvvetle muhtemeldir.
Grnp esld kadrosunu muhafaza edecek mi?
Ankara: S (Hususî) — Burada bulunan ve peyderpey şehrimize gelmekte olan D. P. den ihraç edil mis milletvekillerinin bir kısmı ile görüştüm. Bu. zevatın kanaatleri ne göre, genel Haysiyet Divânında son durum dolayısiie vukua gelen tebeddüller, bu divânın tüzük ve umumî hükümlere göre ihraç k"1 rarlan veremiyecek vaziyete düştüğünü, bu itibarla da verilen
İki
Meclis toplanıyor fBaştarafı 1 incide) atılması biter bitmez parti tem dilcilerinin ve halkın huzurile »andıkların açılarak tasnifin a-lenî olarak yapılacağı ve zabıtlarının tutufırak mazbatalarında ayni şekilde yapılacağı bildirilmektedir. Diğer maddeler kanunun İçişleri Bakanlığı tara fnıdan hangi tarihten itibaren yürütüleceğine dairdir.
Ankara, 8 (Hususî)
gündür Bakanlar Kurulu Meclise sevkedilecek kanun tasarılarını incelemekle meşguldiir-Dımkü toplantıda orman ve top rak kanunlarında yapılacak değişiklikler hakkındaki tasarılar müzakere ve kabul olunmuştur. Erkanlar Kurulu bugün de saat 17 de toplanarak vilâyetler idaresine dair kanun tasarısını incelemiştir. Yarın yapılacak toplantıya şehrimize gelecek o-lar Dışirleri Bakanı Necmed-din Sadakın da iştirâk ederek scvahati etrafında izahat vermesi muhtemeldir.



Koca Sinan
(Başta rafı 1 incide) -ımsemeğe kalkıştılar. Büyük a-4amlar yetiştirmekte hiç bir za-.an iürkler gibi velud olmıyan •u gibi milletlerin Sinanı ne kadar -^nimseseler yeridir.
Halbuki Mimar Sinan Kayserinin Agarnos kariyerinde doğmuş ve fanız Sultan Selim zamanında Türk ordusunda hizmete girmiştir. Kendirinin mimari alanındaki istidadı kısa bir zamanda bütün âmirlerinin nazan dikkatini celbet nıiş ve çok geçmeden saraya inti-sab ederek inşaat işlerile meşgul olmağa başlamıştır.
Kanunî Süleyman zamanında padişahla birlikte seferlere iştirak eden Sinan bu sırada köprüler ve harb gemilerinin yapılmasına neza ret etmiştir. Sinanın İstanbul halkına en büyük hizmeti şehire ilk defa küuk borular ile su getirmesidir.
letanbıılun müdlıiş su sıkıntısı çektiğini gören Kanuni Süleyman bu müşkül işi Sinana havale etmiş tir. O da Kâğıthane civarındaki sulan toplıyarak künk borularla şehire getirmiştir. Evvelâ Kırkçeş m^den ibaret olan bu suya müteakiben (Kırkçeşme) adı verilmiştir. Halkın büyük sevgisini kazanan Sinan bir müddet sonra saray da Sermimaran-ıhâssa•- olmuş ve aarey inşaatına devam etmiştir. Ev velû Şehzadebaşı camiini müteakiben de bazı çeşme ve binalar yapmıştır.
Kanuni Süleyman bundan sonra, m. nar Sinana en mühim bir vazi j fe havale etmiştir. O da Süleyma-j niye camiinin inşasıdır. Sinan deı ı hal işe başlamış ve senelik biıl çalışmayı müteakib-camii ikmal e» mıştir. Kanuni «^mii görünce o ka dar memnun olmuştur ki açma şerefini ona bırakmış Vo aynca ken dirini de taltif etmiştir. İhtiyarlamış olan Sinan, artık Koca Sinan! ıiye anılmağa başlamıştır. Onun n güzel («erlerinden birisi de E-( irnedeki Sultan Selim camiidir ! Coca Sinan memlekete 335 muhb-( ıl şaheser bırakmış fakat hiç biri' ine imzasını atmak lüzumunu his1 «etmemiştir. Yalnız en beğendiği' Süleymaniye (amininin bir köşesine kendisini gömdürmekle iktifa etmiştir.
ihraç kararlarının keeıuıemyeuun addedileceği merkezindedir.
Bu kanaati besliyen milletvekilleri grupun ihraç kararlarını din-lemiyeceği ve vazifesine eski kadrosu ile devam edeceği kanantin-dedirler.
Diğer taraftan, haber aldığıma göre D. P. den ihraç edilen millet vekillerine muhtelif illere mensub Demokratlar tarafından, partinin selâmeti namına vazifelerine de vam etmeleri ve kendilerinin part den ayrılmış telâkki etmemelet ısrarla istenmektedir.
İhraç edilen millet\ehillerinin Meclisteki durumu
Ankara: 8 (Hususi) — D. P den ihraç edilen milletvekilleri, ö-nümüzdeki Millet Meclisi içtimain rında D. P. nin genel kongresindı verilen karar ve isteklere göre teş rii vazifelerini kemali cesaretle yapmağa devam edeceklerdir.
Haşan Dinçrrin iCırarları
Ankara: 8 (Hususî) — Haysiyet Divânı kararile Demokrat Par tiden ihraç edilen milletvekillerinden Haşan Dinçer Büyük Kongre ye tevdi edilmek üzere Demokrat Parti başkanlığına verdiği bir yazıda Haysiyet Divânı kararına itiraz etmekte ve bugüne kadar hak lannda verilen ihraç kararının es babı mueibesiıün kendilerine tevzi edilmediğini. Haysiyet Divânının müdafaa hakkı tanımadığını, zira müdafaasını yapmak üzere kendisine yapılan tebligat karan verilmesinden bir gün sonra almış olduğunu, Haysiyet Divânının parti tüzüğüne aykırı olarak noksan üye ile toplanmış bulunduğunu, karar veren 7 üyeden 5 tanesinin
V
büyük kongrece seçilmiyerek kon grede en fazla oy alan kimselerden mürekkeb olduğunu iddia etmekte ve vazısıııa sövle son vermektedir:
Şükadarını ifade edeyim ki adalet hissinden mahrum olan ve tüzüğü kapatmış bulunanlara Demokrasinin her şeyden evvçl hak ve nizam rejimi olduğunu büyük | kongremizin öğreteceğine inanıvo rum.*
Hamdullah Subhiaia yazısı ! etrafında
Ankara; 8 (Hususî)* balı gazetesinde Hamdullah Subhi Tannöverin çıkan başmakalesi şeh ■ rimiz siyasî mahfillerinde derin! tepkiler uyandırmıştır. Bilhassa, bu yazının, seçimlerin 950 den evvel yenilenmemesine kurucıılar-in da muvafakat ettiğine daii' fikrin D. P. genel idare heyeti tarafından bugüne kadar tekzib edilmeme si, D. P. liler arasında soğuk bir hava yaratmıştır.
Truman
fBaştarafı 1 incide) kâfi olarak bilinen yegâne şey, bir atom birliğinin Endivvetoka hareket etmiş olduğudur.
TİCARET FİLOSU İÇİN TAHSİSAT
Vaşington, 7 (APJ — Temsilciler Meclisi Deniz Ticaret komisyonunun bugünkü oturumunda beyanatta bulunan Bahriye Bakanı John Şullivan, Baş kan Trumanm yakında kongreden ticaret gemilerine mahsus tahsisatın iki misline çıkarılma sim istiyeceğini ve bu gemilerin arttırılmasını millî güvenlik için elzem olduğunu söylemiştir.
İngiliz

«■
(Baştarafı 1 incide) hakkında verilen Ingiliz notasına Sovyet mareşali Sokolovskiııin ce vabı, halen İngiltere Hariciye Nezaretinde tetkik edilmektedir. Verilen malûmata göre Sokolovski, bu cevabında, İngiliz pilotunun kontrol konseyi nizamlarma avkı-rı hareket ettiği hakkındaki Rus görüşünü tekrarlamakta ve «Bu iddialar iftiradır demektedir.
Birlindeki bir İngiliz sözcüsü. İngiliz askerî valisi Robertson’un, Sokolovskiııin cevabına ccvab verip vermiyeceği ve şayet ce.vab verirse bu cevabın ne yolda olacağı hakkında henüz bir karar vermedi ğini söylemiştir.
Diğer taraftan. BerJini ziyaret eden Britanya Genelkurmay başka nı Mareşal Montgomery, Londraya dönmüş ve bugün Başbakanlıkta Başbakan Attlee ile görüşmüştür.
***• . •
Cerab tatmin edici değil
Londra: 8 (A.A.) (Nafen) — Berlinde vukubulan uçak kazası hakkında Ingilizler tarafından verilen notaya cevaben Sovyet lerin İngiliz askeri hükümetlerine tevdi etmiş oldukları notanın kati yen tatmin edici bir mahiyet arzet mekten başka Mareşal Sokolows-kinin bu tahrirî cevabının. Batı bölgelerile Berlin arasında hava koridorunda uçacak olan İngiliz uçaklarının Sovyetler tarafından her hangi bir müdâhaleye mânız kalmıyacakları yolunda pazartesi günü Rus Mareşalinin general Ro-bertsona vermiş olduğu şifahî temi natı da katiyen teyit etmediği belirtilmektedir. Bunun tamamen ak si olarak Sokolosvskynin cevabı Sovyet uçaklarının emniyet içind
‘«'dıMcn-ı müsahade edildiği takdirde himaye tedbirlerinin alın masının muhtemel olduğunu açıklamaktadır.
İngiliz uçaklarının manevra uçuşu Berlin: 8 (A.A.) — t’sleri İn-
bulunan uçmuş-
akşam

gilterede bulunan İngiliz ağır ve hafif bombardıman uçakları Heli-golaud müstahkem adasına karşı bir hücum manevrası )’apmak üzere, dün gece Almanyada İngiliz işgal bölgesi üzerinden uçmuşlardır.
İngiliz bombardıman uçakları bu arada Sovyet işgal bölgesinden 80 kilometre mesafede Hanover şehri üzerinden lardırlardır.
Berlin: 8 (AP.) — Bu
beyanatta bulunan İngiliz askerî idaresinin bir sözcüsü, İngiliz hükümetinin Rus işgal bölgesi üzerindeki Berlin hava koridorunu av cı uçaklariyle korumak tasavvuru nu yeniden tetkik etmekte okluğunu söylemiştir.
Anlaşıldığına göre, hava emniyetine dair vâki İngiliz protestosuna verilen Sovyet cevabı memnuniyet verici telâkki edilmemiştir.
BATI ALMANYA HÜKÜMETİ
ı
Londra: 8 (A.A,) — Reuterin dip lomatlk muhabiri bildiriyor:
Bugün öğrenildiğine göre Birle-şik Amerika hükümeti Batı Alman ya hümûmetinin bir sene zarfında kurulması hakkında beş maddelik bir program teklif etmiştir, Sözü geçen .beş maddenin şöj'le olduğu sanılmaktadır:
1 — Ingiliz—Amerikan bölgesile1 Fransız bölgesini İhtiva eden mu vak kat bir hükümet teşkili,
2 — Almanyanın eyalet hükümet lerinin toprak teşkilâtının yeniden | tanzimi, bunların hududu Alman-yanın şimdiki bölge taksimi ile tâ. yin edilmiştir,
3 — Bir kurucu Meclisin reçilme
sİ, •
4 — Yukarıda şözü geçen Meclis tarafından bir anayasa tanzimi,
5 — Bir Batı Almanya hükümeti nin kesin olarak kurulması.


I

Ekmek dâvası
(Baştaıafı 1 incide)
806 Hainlik ekmek için 35— yükselmeler dolayısiie bazı il 800 gıramlık ekmek İçin 35—
Düşman dâvası
İhtikâr yapan esnaf çoğalıyor
mç k.mse,
harbden bahsetmiyor!
TEŞEKKÜR
Eşim Fatmamn 5/4/948 de Hak. K]iı rahmetine kavuşması dolayısiie cenazesinde bulunarak dertlerimizi paylaşan r.ost ve akrabalarımıza yiı ayrı teşekkür ve minnettarlığım/ Zı bildirmeğe teessürümüz mani ol hıeuıısan teşekküllerimizi arz ede-! tiz- ı
Suadlye İstasyon Memuru Bahtiyar Eriu)
lerde gelen lerde 40 kuruş fiyat tesblt etmek zaru
reti doğmuştur, Buğday fiyatların daki yüksekı ney illerimizde artan kaçakçılık ve bazı tüccarın spekülâllf mahiyette, buğday toplamalarından İleri gelmektedir Hayat pahalılığına sebep olan bu durumu önlemek için hükümetçe bir sıra tedbir hazırlan-mıştır, Bunları iki grupta toplamak mümkündür.
1 — Kaçakçılğj esaslı surette ön
İçmek, , ( __________
2 — Ekmeklik madde miktarını çoğaltmak tanzim satışlarını inkişaf ettirmek, Birinci gruptaki ted birleri Güney illerimizde hububat ticaret, nakliyat, tanzim, tahdit ve yasak etmekle .beraber bu ilerde yurdun başka illerininde hububat, ithalini kontrol altında bulundur-1 mamayı isdlhdaf etmektedir. İlgili valilerin de m&taleaları aaınarak e saslaiı tesbit edilen bu tedbirlerin tatbikatım geniş yetkilerle valiler, yapacaklardır,
AN KARADA TEESSÜR
Ankara: 8 (Hususi) — Hükümetin buğday ve ekmek üzerimde almağı düşündüğü kararlar bura halk efkârında derin bir teessür uyandırmıştır, Malûm olduğu üze re buğday ve ekmek işinin İkinci Dünya Harbinin bütün boyunca bir mazisi vardır. B un d a n başka bu. mevzu ne zaman açılsa ak la ilk defa Atıf İnan ismi gelmekte dir,
Atif inan zamanında harice ihraç edilen buğdaydan başka ihraç için bazı kimseler buğday toplamışlardı, Şimdi alınmakta olan kararda şayanı dikkât son bir izah ile bu stoklar hesaba katılmadan buğdayı hükümet yeni mahsule kadar ida re edecektir, Çünkü bizim memleket içinde elinde buğday stoku yapma sı mümkün kılınanlar bu buğdayı hükümete ayni fiyata vermek imkâ njnjiı bulunmadığı anlaşılmaktadır Tek tip ekmeğe tekrar geçilirken Meclis kürsüsünde Ticaret Bakanı Mahmud Nedim Gündüzalp aynen şunu söylemiştir, Memleketimizde ihtiyaçlarımıza yeter derecede hububat stokumuz vardır, Bu vaziyet karşısında buğday, ekmek işinin ö nümüzdeki Meclis açılışında daha şiddetli bir müzakere konusu olma sı ve bu işin bu hale getirilmesinin müsebbibleri varra bunların mesull yeti tekrar aranması muhakkak 45 GÜNLÜK STOK
Ankara: 8 (Hususi) — Sızan ha sayılmaktadır.
berlere göre ofisin elinde ekmeklik ihiyacını temin ettiği başlıca f-ehir ler için ancak 45 günlük stok kal mıştır, yeni tedbirlerle bü müddet biraz daha uzatılmaktadır, Maama fih mayıs başlangıcında Ceylânpı-nar zirai kombinasında harman fa aliyetine başlanabileceği umuluyor, Bu takdirde 15 Mayısta bu kombina dan buğday gelmeğe başlıyacaktır. Kölii bir sürpriz olmadığı takdirde yalnız Uıfa civarındaki bu kombi nadan bu yıl 120 bin ton hububat teinin edilebileceği umulmaktadır,
TT daha ziyade Oü-
" V 1
Şehir tiyatrosunda oynanam eser müstehcen mi, değil mi ?
Geçen hafta perşembe geceni Şehir Tiyatrosunda cDüşmam piyesinin temsili sırasında Mıdhad Beyatlı adında bir seyircinin müdahalesi üzerine çıkan Hâdiseden dolayı artistlerden Cahide Sonku ve Hüseyin Kemal Gürmen tarafından açılan hakaret dâvasına dün Beyoğlu cürmümeşhud mahkemesinde devam edilmiştir.
Mahkeme salonunu, ekseri yetini Üniversite gençleri teşkil eden kalabalık bir samiin doldurmuştu. Artistlerden Cahide Sonku ve Hüseyin Kemal ile sanık Midhad Beyatlı da hazır bulunuyorlardı. Âmme şahidierinden Vahdeddm Çopuroğlu, Hukuk talebesinden Dinçer ve Ziraî Donatını kurunur İstanbul şubesi müdürü Raşid Gedik, eseri, aile ve ahlâk telâkkilerimize uygun bulnıadiklannı, Midhad Beyatlının hakaret cümlesi sarfetmedığini, yalnız (Bu nasıl piyes? Bunu sahneye koymak ayıp değil mi?» diye bağırdığını, Hüseyin Kemalin ise: «Şu terbiye sizin haddini bildirecek kimse yrok mu?» dediğini söylemişlerdir.
Söz alan Cahide Sonku ve Hüse yin Kemalin avukatı Mes adet Sü-kiıtî:
«— Vaktiyle buraya gelen Come die Française de bu eseri temşıl etti» demiştir.
Müteakiben dinlenilen Edebiyat Fakültesi doçentlerinden Mehmed Kaplan da: «Eser müstehcendir» demiş, eşi lise öğretmenlerinden Behice Kaplan da, Midhat Beyatlı nın, vicdanının sesine uyduğunu söylemiştir. Cahidenin avukatı ese ri müdafaa etmiş, sanık vekili ise, eserde komünizm propagandası bulunduğunu ve Haşan Âli Yücel zamanında tercüme edildiğini söylemiştir.
Neticede mahkeme eserin ehlivu kuf tarafından incelenmesine lüzum olmadığına ve yeniden şahid dinlenmemesine karar vermiş, mu hakeme 13 nisan salı günü saat 10 a talik edilmiştir.
(Baştarafı 1 iıu'idej
Bir Alman şoförün idaresindeki otomAnle bindim. Yanımda dört bavul, bir yazı makinesi, bir de kızım için aldığım küçük bir köpekle, yola koyuldum.
Yarı yola varınca, yanımıza Amerikan askerî polisi geldi. îe terinden biri; «Sizi muhafaza altında bulunduracağız dedi. . — «Niye?» diye sordum.
— «Ne olur, ne olmaz.» dedi.
Triyestenin ihtilâfı
(Baştarafı 1 incide) (lirde batı devletlerinin bu araziyi ltalyaya iade için kendi İbaşiarına harekete geçmeleri ihtimali olduğunu söylemiştir. İVİL DARE
Roma. 8 (A.A.) — Trieste
serbest bölgesi müttefik askerî komutanlığından bugün bildiril diğine göre Ingiliz - Amerikan bölgelerinin sivil idaresi bu a-ym 12 sinden itibaren mahallî İtalyan makamlarına devredilecektir.
Trieste. 8 (A.A.)
ve Amerikan bölgeleri müttefik sekeri hükümeti bölgenin komi seri i k bürosunu lâvetmeğe ve ayni zamanda Vüttefik subaylarının işgal ettikleri bütün belediye binalarını tahliyeye dün karar vermiştir.
Bu karar hükümetin sivil ida reye devrine doğru ilk adımı teşkil tmektdir. Karar önümüzdeki pazartesi sabahından itibaren yürürlüğe girecek ve mâ-leıı müttefik memurların işgal ettikleri binalarda bulunan mir* tefik bayrakları toplanacaktır.
Yugoslav işgal kuvvetlerinin idaresinde bulunan serbest böl geden gelen ve pazartesi güııün den itibaren Yugoslav bölgesile İngiliz - Amerikan bölgesi arasında her tiuuû sıvu u-neRe-. yasak edileceğini bildiren habe-Yugoslav idaresi altındaki serbest bölgede akrabaları bulu nan Trieste halkı arasında cn dişe uyandırmıştır.
— Bir sa- TlTOYA VERİLEN NOTALAR
Londra. 8 (A.A.) — Trieste deki Ingiliz - Amerikan bölge sinin askeri mevkilerine ve po lis merkezlerine karşı Yugoslav kuvvetlerinin girişmiş bulundukları «kasdî hücumlar» İn-gilterenin Yugoslavyaya vermiş elduğu notada şiddetle protesto edilmektedir. Birleşik Amerika hükümeti de Yrugoslavyaya İngiliz notasına benzer bir nota göndermiştir.
İlk hâdise 29 martta cereyan etmiştir. Yugoslav birlikleri Ba sovizo’nun üç bin metre kadar giiney batısında ve Tıieate’deki Ingiliz - Amerikan bölgesinin 300 metre kad;ır gerilerindeki Ineili gözcü postaları üzerine îf e.ş açmışlardır. Yuoslav askeri hükümetine mensob iki polis mmeurunun Ingiliz postası üze rine ateş etmekte oldukları görülmüştür.
Ingiliz notasında bunun. Yugoslav işgal kuvvetleri mensub larile Yugoslav polisinin serbest Trieste bölgesindeki Ingiliz asker ve memurlarına ilk a-teş açmaları olmadığı belirtilmektedir.



İhtikâr yapan esnafın takibinde müştereken çalışan Belediye İktışad İşleri Müdürlüğü iûuıakıblarile Eminönü kaymakamlığı murakabe teşkilvtı e-kipleri, dün âni olarak bir bas-' kın yapmışlardır. j
Öğrendiğimize göre 4S0 dük-1 kânın kontrolü neticesinde 2501 • ı
den fazla dükkân hakkında zabıt tutulmuşttr.
Halkı memnun eden bu teftiş, sık sık tekrarlanacaktır.
— o - ■
Kabataş araba vapurunun inşasına başlandı
■ o---
Kabataş araba vapurunun in şaşına başlanmıştır.
öğrendiğimize göre idare Be-! şiktaş vapuru iskelesini ûç'va-' pur yanaşabilecek şekilde inşa I ettirmeğe karar vermiştir. I

I
I
Yere yuvarJaııan mübarek şe hıdin başını da Havli B. Yezi 1 kesmiştir. Baş mücrim, Kûf( Emîri olan Piç Ziyadın oğlu U-bcydullah ve ondan sonra da Kerbelâdaki meş'um kuvvetle-rin kumandanlığını yapan O-rin veya Amr B. Sa’d’dır. Hâdiseyi bu kötü şekle sürüklı-yenler arasında Ubeydullah B. Ziyadan meşguliyeti pek büyüktür. Bu herif vâsi salâhiyet ie Küfe emaretine tâyin kılın-mışta. Yapacağı işgüzarlık karşılığında emareti hududunun genişletileceğini bekliyordu! Ö-mer de Rey Emirliğinden vaz-geçemiyordu! Şemir'e gelince, fenalıktan zevk alan ve iyilikten nefret duyan bir entrikacı 111 el’undur. Arkadaşları da öyle dir.
Ömer veya Amr B. Sa’d -meşhur Sahabeden Sa’d B. Yak kas ın. Şemir de yiue Ashab-Jaiı Şurehbil’in oğullardır. îyi ve hayırlı babalard an hayırsız ve kötil evlâd doğabileceğine acıklı birer misaldir.
Ne yazık ki; lânet taşlan sa-
^dece (Yezid) e isabet ettirilir
Kabataş araba vapuru inşaatı sona erdikten sonra Üsküdar - Kabataş arasında işliyen vapurların sayısı üçe çıkarılacaktır.
Fin Parlamentosu
TBaştarafı 1 înöîdc) nan anlaşma differ memleketlerle Moskova arasında akdedilmiş olan anlaşmalara nisbetle peX çok daha müsait bulunmaktadır Bununla be raber bir Sosyal Demokrat gazete, anlaşma tasvip edilecek olursa Fin landlyanın durumunun muayyen bir siyasi grupa nazaran daha açık bir şekilde tavazzuh edeceğini belirt inektedir, Böyle bir netice, memle ketin tarafsızlığım muhafaza etme sini isteyen Fin milletinin büyük çoğunluğunun samimi arzusuna uy mamaktadır. Çiftçi Partisinin orga m. Finlandiya parlamentosunu çoğunluğunun bu anlaşmanın tasvibi ne muarız olduğunu da tedir.
Komünist taraftan Demokrat Bir llğtnin gazetesi, anlaşmanın mem leketin güvenliğinin, bağımsızlığı mn ve refahının elzem bir garanti si olduğunu ileri sürmektedir,
ilâve etmek


«Sadece A-ile Rus vi-
baktı, ge«
Rus bölgesine 100 metre kala, Amerikan askerî polisleri: «Biz bundan öteye gidemeyiz* dediler.
Onlar kaldı, biz ilerledik, Rus belgesinden 200 metre kadar ı içeride karşımıza bir Rus askeri çıktı: «Nereye?» diye sordu.
Söyledim:
— «izin kâğıdı var mı?» diye
sur du. ~ j
— «Yok.» dedim, meri kan pasaportu zası var.
Asker pasaporta meme müsaade etti.
Hava meydanında da aynen öyle oldu. Memur, bileti verirken* «Buyurun» dedi, «Bu sizin. Köpeğe bilet istemez».
Arkamda 11 Rus subayı oturuyordu. Biri beni lokantaca çay içmeye dâvet etti. Çaydan sonra votka da içtik, ve kadehlerimizi «iki memleket arasında sulh ve dostluğa ’ kaldırdık.
«Berlin gerginliği» ne, Ame-rikadaki harb lâkırdılarına rağ men burada suLhtaıı bahsediyor ellik. Onlarm hiç harbden lalardı açmamaları beni âdeta şaşırt inişti. Kendi kendime: hm, diğer Ruslarla da rüşeyim» dedim.
Moskovada karaya
zaman birçok kişiyle konuştum. Kimse ne harbden bahsetti, ne de harb ihtimalinden.


«Baka-bir go-
indiğini
Lüzumlu bir ekleme: , mi, Şamda mi, Irakda mı, Şalı re şeylı — ı lâ şehidleri anılır! — Kerbelânın mes’ulii tek değildiı i rüm ortakları
çiyorlar. Bu ayaklanmaya karşı sevkoluııacak kuvvetleri Yre-zid- (İbni Ziyad) ı kumandan yapmak istiyor, beklediği mükâfatı görmediğinden gücenik (1) duyumda bulunan bu herifin: «Bir fâsıkta iki cinayeti cemetmek, yâni Resulü Ekrem in torununu öldürmek ve kendisinin yattığı şehir kalk) üeerine lahç çekmek olmaz. ) clive itizar etmesine karsı bîr şey yapılmadı ve kabule zorlau madı. Şu halde, Kerbelâ faciasındaki meş'um mes'ullyetiııin


Huzreti Hiise.ymJi kesik başı' — Meşiıcd — Ah.scidulre's j Mısırda mı?
Suikasde ıığrıuyan diğer İslâm büyüklerine matem tutulmaz da, neden Kerbe-________________j mes’ulii tek değildir? — Ömer ne Şemr
de bu nıel’unların çoğu unutulur!
Denilebilir ki, Yezid; Ubey-dullaha enıreylediği, Ubeydul-lah ta Ömere emrettiği için hepsi de memuriyetlerinin icab larını yerine getirmeğe ve Yezide itaat göstermeğe mecbur kalmışlardır. İşin doğrusu hiç te öyle değildir, ki şu küçük fıkra keyfiyeti pek güzel açık* lar:
Yezid zamanında Medincliler isyana hazırlanıyorlar ve Yezidi hal’ eylemek teşebbüsüne ge-
Senıavatta bir tartışma!
Medinede
Matem gösterileri! —
Yezid ile cü-
de âmiri mücbirin eınir ve icbarına (eğil, kendi habis tabiat ı-ııin sevk ve ilkasına hamli iktiza eyler. Ayni miitalea; diğerleri hakkında dahi variddir.
Müsebbîb de tek değildir, mes ul de. Müsebbib’er ve mes’uiler den hangisinin usfha mücrim olduğunu kestirmek ise güçtür! îmanı Zeynelâjıidin; Şiaca pek mühim bir zattır. Çünkü: Bu îmanım annesi: rivayetlere göre İran Şehinşahı (Yezd (’tırd) uıı (kızı (Şeiııi Bânu) dur. ömer-iU-Fâruk zamanında
• •
İnfilâk neticesinde b*r işçi parçalandı
Mc. Arthur düşünüyor
Tokyo: 8 (AP.) — Japonyada-ki müttefik işgal kuvvetleri başko mutanı general Douglaa Mac Arthur bugün beyanatta bulunarak, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanlığına adaylığını ilân etmeden, 13 Nisanda Nabraskada yapılacak de nemelerin neticesini bekliyeceğini söylemiştir.
Evveli gün Wisconsinde yapılan denemelerde Harold Etassen’e yenilen Mac Arthur bu konuda şunları söylemiştir:
«Memleketimizi büyük bir devlet haline getiren şeylerden biri budıır: İnsan düşündüğünü serbestçe izhar eder ve şahsî görüşünü korkusuzca açıklar. Bu serbest İlklerimizi daima muhafaza etmeliyiz.»
Galatada Arab camiinde Kalafat caddesinde 35 numaralı hurda demir deposunda evvelki sabah bir infilâk vukubulmıış işçilerden Sabri parçalanarak ölmüş, Yusuf Erdeniz, Kasım Kızıltepe ve İsmail özçelik isirn lerinde üç işçi de ağır surette yaralanmıştır.
Yaralılar lıastahaneye kaldırılmış ve Adalet doktoru cesedin gömülmesine izin vermiştir.
esiı alınmış, yahud imamı Alil zamanında İrandan getirilmiş,! Hazreti Hüseyine nikâh edil ? mis Bu suretde Hazreti Hüse-S vin'in bu oğlu, anne tarafından! İrim Şehinşahları hancdaumai mensubdur. Şia mezlıeblerinüıc kıınıluş ve genişleyişinde îran~) hların ve îranî zihniyetine kat’ı tesirleri arasında bu mü-S lıim nokta dahi unutulmamalı-j du )
Cl) Yezid; müjdeciyi miikâ-futlıuulırmannş olduğu gibi, yanlığı kötülüğün eyaleti hududuma» genişletilmesile mükâfat laudtmlmasını bckliyen tbni Zi-imI'i dahi umduğuna kavuşturmadı. Yezid’in bu suretle harekelini neticeden memnun ktıl-\ madığma., yahud acıklı hâdisenin gönüllerde yarattığı tesirli re karşı onu tasvib etmiş yoldu görünmek istemediğine ve , uohııd memnuniyetsizliğini br-1 7h-.’ ■ Â- nıretile herhangi bir, •s. kili1? ayaklanmamın onum rı. emek istediğine ihtimal veri h bilir? - (Alluhü âlem)
( Devanıı varı
• t
• •
ry
- ■ o------------
Fransa, Bulgar bale heyetine vize vermedi
Paris 8 (A.A) — Bulgar Folklo re balesinin 10 nisanda Pariste ve receğl müsamereye İştirak edecek olan 51 dansöz ve müzisyenine Fransaya giriş vizesi verilmediğin den müsamere lbtal edilmiştir,
Bu tedbir hakkında yorumlarda bulunan yetkili çevreler bu seyaha te sanat gayesinden ziyade siyasi maksadlarm hâkim olduğunu ve bir tek miisamere verecek olan Bul gar turupunun Fransada üç ay ka dar kalmak niyetinde olduğunu söy İtmektedirler.
-------o-------
İtalyan Dışişleri Bakanı îsv'çrede
Londra: 8 (A.A.) - İsviçre rad yosunun bu akşam bildirdiğine gö re İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforza bu subah eşile birlikte Ber-ne’e gelmiştir.
Yeni A’efriyaf:
MUSİKİ MECMUASININ LKLNCI SAYISI
Musiki Mecmuasının ilüııcl sayıcı güzel bir kapak İçinde ıkıuıştır. Da ha flk bakı^La tekâmüle doğru kittl ğl derhal anlaşılan bu nisan sayı-Tında Hüseyin Sadettin Arel’in, Rt rik üalid Karay’m, Salih Muraâ Uzdllek’m, Lâlka Karabay’in İlmi, edebi ınakalelei’indun ba faydalı ve güze] yazjla: talar vardır.
28 büyük sayfalık bu muayı okuyucularımıza ri& _
.»Srialı naoc avdiye ede
T W W T SABAYI
Satılık Marangoz Makineleri
Tam teşkilâtlı üç plâkalı kaplama «ikan, bir de son sistem preH havi marangoz makineleri satılıktır, isteklilerin Şehzade-toaşı Tevzlye ç, N: 12 ye müracaat etmeleri,
SAYfAt 9
Motorlu ve Yetkenli Çekdirme ve Römörkür Satışları
İstanbul Defterdarlığından
Hayrettin Bora adlı Motörlü ve yel kenll çektirmenin: Büyükada isimli ahşap Römorkörün:
Biçil No. sn i 2535 229
Bağlama limanı Şile: 579 İstanbul
Tasdikname No. 10423 10475
Yapjldığı yer ve gün I Bartm 1944 Fener, 1335 (Ta
mi ren 941)
14e»aha sayısı ve ta. « Bartın 482 İstanbul: 10006
(28/5/946) (9/6/942)
üzunluğu 1 22,90 16,15 ,
Genişliği • 2,38 3.23
Derinliği — — 1,95
G. Safi Tonilâtosu t 67,18 1938
Safi riisum tonljâtotu J 43,04 4,21
Makine adedi • • 1 1
Cinsi flt w Mazot Lâmbalı Kampavut
Kuvveti • w 85 —
Kazan adedi •: — 1
Kazan cinsi 2 •— Ustüvanî İskoç
Kazan kuvveti safisi • i • — .60
Satılacak hisse • • 20/40 Tamamı
Yapı bedeli ■1 30 000 lira 6000 L,
Tamamının kıymeti w • 45.000 İha 13000 L,
Depozito akçesi • * 1690 lira - 975 L,
Hlcipzade Mustafa Turgut ve Os-
* r
Yukarda yazılı deniz taşıtları-
:. r.n Paker Koli, şt- nin Galata Maliye şubesine olan kazanç vergisi borç itrından ötürü tahsili emval kanunu hükümleri dairesinde satılacaktır-ilk' arttırması 30 Nisan 948 cuma günü saat 14 de, 2 inci arttırma ve (ati ihalesi de 10 Mayıs 948 parartesi günü ayni saatte Beyoğlu ka fası idare kurulunda yapılacaktır,
Taliplerin pey akçelerini yatırarak ahııdılarile birlikte belli gün ve jaatlerde sözü geçen Kurulda hazır bulunmaları ve Hayrettin Bora İsim il Çektirme 15/4/948 gününde Haliç Yağkapaıiı Esnaf Bekçisi mahallinde hazır bulunacağından görmek istiyenlerln de sözü geçen mahalle gitmeleri ilân olunur, (4659)
Marshall plânı etrafında (Bafzaraft 4 lincilde) bilmek bir Amerikalı İçin cidden çok müşküldür.
Rusya ve peykleri Amerikan hükû metinin yardım ve lrtlkrazmın Anıt rlkan ticari emperyalizmini gizleye cek bir vasıta olduğuna İnandıkla rmı itiraf ediyorlar. Bu korkularının asılsız bir hayalden ibaret olduğu aşikârdır. Biz Avrupadan toprak İs temlyoruz Avrupada bizim tamah edeceğimiz bir refah yoktur Ameri ka müreffah Avrupa devletlerile kimsenin mutazarrır olmayacağı ti cari mübadeleler İster Garbi Avın pa devletlerinin kalkınmak İsteme lerlne karşılık Rusyanın makul ve şiddetli muhalefeti aç ve lktisaden sarsılmış Avrupanın Komünist propagandası İçin daha müsald bn zemin teşkil edebileceği fikrini do gurur Kari Marxlarım etiid eden Komünistler böyle fikirlere saplana bilirler.
Ruslaı- Marshall plânına olan bu şiddetli muhalefetlerini makul se beblerle İzah edememişlerdir. Eğer çılgın ve maceraperest bir Adolf Hltler hased ve nefretle alevlenebilecek aç ve teşkilâtsız bir Avrupa bulatmamış olsaydı II İnci dünya harbi meydana gelmeyebilirdi.
• Belki» den daba kat i birşey söy leyemeylz amma 2 inci dünya har binden dönen büyük bir Amerikan' kitlesi, aç, sefil, teşkilâtsız, hased ve nefretle dolu Avrupanın sulh ve saadet İçin bir garanti temin ede mlyeceğine İnanmaktadırlar.
Avrupa halkının sefalet ve açlı ğının bizleri İnsan olmamız itibarlle merhamete getirdiğini ve yardmı hususunda bizleri kuvvetle tahrik ettiğini Marshall kabul etmiş görü nüyor. Avrupanın serbest ve Demok ratik halkının kalkınmasına olan İhtiyacımızı ele alırken, bu Demok ratik Avrupa halkının müstakil ve kendi kendilerine dayanan bir hale geldikleri zamanki tehlikeleri nl hesaba katmak icab eder kİ Mar shall bunları da kabul etmiş görünüyor. Marshall şunu da kestirmiş görünüyor ki Avrupalılar esas meselelerle yüz yüze geldikleri man kalkınmaları İçin lüzumlu lan şeyleri intihab edecekler biz de onları kalkıidırmak için llmizden gelen şeyi yapacağız-
Uzun uzun düşünmeler neticesi Mareşal Stalln, Marshalla İtiraz et meye karar verdi ve böylece başla yan karşılıklı tartışmalar elân devam etmektedir. Ya Amerikanın yardımı veyahut da Avrupanın ^ç lığı galebe çalacaktır. Biz reyimizi birincisine veriyoruz.
za o-ve e.




• -Nf •'
| Vapur Seferleri |
T a -!(
T

F r a te 11 i Sperco
Deniz Acentası
Vapurun ismi
OPEROStTA TİBERİlkS FERNEBO ORETES SPENTOR
Adres

| Hareket tarihi |
15
14
16
17
23
Nisanda
»)
»»
»
»
FRÂTELLİ SPERCO

Teknik Üniversite Satınalma Komisyonunda 3
Üniversitemiz İçin açık eksiltme usulile muhammen bedeli 25 50 ku ruşıan 50000 adet ekmek alınacaktır, ilk teminat 957 lira olup eksiltme 34'4/948 tarihinde ve saat 10-30 da yapılacaktır, Fazla malûmat İçin komisyona müracaat • (4300)
Satılık Emlâk
İstanbul Defterdarlığında:
Kıymeti Teminatı
Lira Lira
Z a V I
Rize Pazar nüfus memurluğundan almış olduğum askerlik durumum kayıdlı nüfus cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yok tur.
336 doğumlu Mustafa Devriş
Cinsi
Dosya No.
523Cİ 6696 Kmahada, Narçiçeği ve Kınalıbağ so. 17 a- 606 da. 5 parsel 202 M2 arsa. 46
52301 7398 Kmahada, Narçiçeği ve Kınalıbağ so, 147 abda, 11 parsel 316,50 M2 arsa, (Eski 4 kapı sayılı) 950 72
523Û1 6694 Kmahada, Narçiçeği ve Kıınılıbağ so 17 a-da. 3 parsel 213 M2 arsa, 600 45
52301 7291 Kınalıada, Akasya cad. ve Tekinay so, 64 a-da, 4 parsel 442 M2 arsa, 2210 166
523 l 4324 Eminönü, Çarşı mah, Kebeci han alt kat 2812 ada, 148 parsel eski ve yeni 16 kapı sayılı 21, 30 M2 harap dükkân (Arsa) 650 49
523 i,4343 Eminönü, Çarşı mah- Kcbeci han alt kat 2812 ada, 146 parsel eski ve yeni 13 kapı sayılı 19.57 M2 harap dükkân 600 45
52301 54tf Eminönü, ıGedikpaşa) Çadırcı mah. Çadır- 563 43
I
52301 5413
52301 5947
65100 1510
cılar çeşmesi so. 174 ada, 25 parsel eski 29 yeni 31 kapı sayılı 36 M2 bahçeli evin payı,
Eminönü, « Beyazıt) Tavşantaşı mah-lumba çıkmazı so. 689 ada, 17 parsel 1 yeni 1—3 kapı sayılı 60 M2 ahşap 1/4 payı,
Eminönü, ‘Beyazıt) Camcı Ali mah. Kimyager Derviş Paşa so. 580 aaa, 21 parsel eski 36 yeni ve taj 40 kapı sayılı 41 M2 havasız dükkânın 2/30 payı,
Beykoz eski Kemer yeni Onçeşme so. eski 21-yeni 15 kapı sayılı 97 M2 arsanın 7/8 payı»
3/16
Tu- 1000 eski evin
300
331
günü
75
23
25
saat
15
Yukarıda yazılı gayrimenkuller 21/4/948 çarşamba de Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma ile satılacaktır. İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracakları teminat makbuzları ve nüfus cüzdarilarile satış günü komisyona, fazla bilgi iç .-ı sözü geçen müdürlüğe baş vurmaları. (Teminatlar önceden de ya-tjrüabllir,) (4301)

Eeyoğlu Dördüncü Sulh Hukuk Yargıçlığından: 47/884
Klara Salinasa, Abraham, Vida vt saire aleyhine Estrea tarafınca, r. açılan izaleyi şuyu dâvasının yargılanmasında:
Davalılardan Klara Sallnazin Fi jislinde bulunduğu ve hali hazır va zıyıt dolayıslie tebligatın dahi yapı Jamadığı İst. C. Savcılğınm cevabın dan aı iaşılmakia kendisine yirmi gun müddetle ilânen tebligat icası na, karar verildiğinden Hasköy Par makkapı Aziz aokak 10 No. da ikâ met etmekte iken halen Fillstlnde olduğu anlaşıian Klara Salınazin mu bakı mu günü oian 4/5/948 saat 10 da
du’irmnya gelmesi veya bir vekili göndermesi dâvetîye yerine kaim ol I üzere ilân olunur, (4633



Hind, Şama yaklaştıkları sıra la câriyelerine mahfenin bacaklarını kaldırmalarını emret-ti Mahfenin saçakları kaldırılınca Hind bütün güzelliğjla meydana çıktı. Haccâc, eski ka-r sile göz göze geldi ve utancın dar- başını eğmeğe mecbur kal di. Çünkü Hind, onun yüzüne pek istilızâlı bakıyordu.
Nihayet Şama girdiler. Haccâc, derlıal atından indi. Yalın ayak ve başı açık ı ldu. Bu vazıyette devenin yularını eline aldı. Saraya doğru ilerlemeğe başladıar. Haccâcın bu hacîJ
. lrıline herkes gülüyordu.
İLAN
Çatalca Hukuk Yargıçlığından: 948/204
Sulh
Hazinei Maliye uarafından Ha -dımköyünde Ali Cevat oğlu Reşat A nkman aleyhine açılan harcirah bedelinden mütevellit (57) lira 37 kuruş alacak dâvasında:
Dâvâlının adresi meçhul bulunduğu davetiyeye verilen şerhten an laşılmış olduğundan duruşma günü 14/4/948 olup dâvâlının mezkûr günde gelmesi aksi takdirde mah kemenin gıyabında cereyan edeceği davetiye yerine kaim olmak üzere I Üzere ilân olunur. ‘
T
J NfSATM HM*
Seyahat Bürosu
Uğrayacağı Limanlar
llııdavendigâr han Galata Telefon: 40919
Doğu Cenova
Anvers, Rottcrdam, Amsterdam, Hamburg 1 riy este
Anvers, Rotterdanı Anısterdam, Hamburg Anvers, Rotterdanı, Anısterdam, Hamburg

Çeşitli Yiyecek, Yakacak ve Giyecek Maddeleri Satın Alınacaktır

Lâdik - Akpınar Köy Enstitüsü Müdürlüğünden
Cinai
Fiatı Lira Krş.
çoğu Lira Krş.
Muvakkat teminatı
Lira Krş.
Azı Çoğu Kilo Kilo
Tutarı Azı Lira Krş.
Şeker «kritiği* 4000 5000 1 20 4800 (X) 6000 00 450 00
Koyun eti 4000 7000 1 60 6000 00 10500 00 787 50
Yoğurt 4000 7000 40 1600 00 2800 OO 210 00
Patlıcan 2000 3000 50 1000 00 1500 00 112 50
Kabak 2000 3000 25 600 00 750 00 56 25
Domates 2000 3000 40 800 00 1200 00 90 00
Taıo Fauuljı 2000 3000 60 1000 00 1500 00 112 50
Yeşil Biber
«lolınaiuç» ■uıoı 1500 GO 600 00 900 OO 67 50
Karpuz .3000 4000 26 760 00 1000 00 75 00
Tate üzüm 3000 4000 40 1200 00 1600 00 120 00
Yumurta Adet 12000 ıcooo 06 7720 00 960 00 72 00
Odun FOOOOO 1000000 02,20 17800 00 22000 00 1650 00
Beykoz tipi pottal 1441 çift 16 00 23056 00 172» 2Q
îtkarpİD .39 ) 26 00 975 00 73 13
Çorap (erkek) 1480 ) 1 20 1776 (X) 133 20
Havlu 740 adet 1 30 962 00 72 15
ihtiyacı için alınacak
yiyecek,
İhata «akil
Açık
)
)
)
)
)
)
)
)
)
Kapalı
)
Açık
)
)
ek «itime
)
)
)
. »
)
)
f
)
• ■ •
)
sarf
)
)
)
1 — Enstitümüzün 1948 yılı
tutan geçici teminat bedeli ile ihale şekli yukarıda gösterilmiştir.
2 — İhale 20.IV.1948 sah giinii Enstitü - binasında yapılacak, açık eksiltme uiulü ile yapılacak ihale saat 10-12
kapalı zarf usuliyle yapılacak ibale saat 14-17 ye kadar Enstitü binasında Enstitü alım fatım ve ihale komisyonu marifetiyle icra edilecektir. Teklif mektupları ihale saatinden bir saat evvel komisyon başkanlığına verilmiş olacaktır. * •
3 Şartnamelerini görmek istiyeııleriu Akpınar köy Enstitüsü müdürlüğüne müracaat etmeleri ilân olunur.
(43-17)
yakacak ve giyecek maddelerinin cins, mikdar, fiat
/ Devren satılık içkili I Lokanta
I Paşababçeai ıskala
I Cad.de Hüseyin Vural'a | müracaat edilmesi
Beyoğlu Dördüncü Sulh Hukuk Yargıçlığından: 48/164
Milka tarafından Afedra, Ester, Hursi, Simyon, îlya, Yaf ve Ilya Ko key aleyhlerine açılan İzaleyi şuyu dâvasının yargılanmasında:
Müddeialeylerden Ester Kokey, Ilya Kokey ve Hursi Köke yin Hasköy Aynalı kavak 21 No. da İkâmet etmekteler İken halen ikâ-metgâhları meçhul bulunmasına mebnı kendilerine yirmi gün müddetle İlânen tebligat icrasına karar verilmiş olduğundan muhakeme gü nü olan 4/5/948 günü saat 10 da gelmeleri veya bir vekil göndermele ri lüzumu ilân olunur, (4637)
Teknik Okulu Satınalma Komisyonundan
1 — 10000 lira tahmin bedelli 800 çeki odun mevcut şartnamesine göre 26/4/948 pazartesi günü saat 15 de İstanbul Cağoloğlu Yüksek Okullar saymanlığında toplanacak okul komisyonunca kapalı zarfla ihalesi yapılacaktır,
2 — İsteklilerin 750 liralık geçici teminat makbuzu ve cari yıl tica ret veya esnaf odası belgeleıile 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazır lanacak kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evvel komisyon başkanlığına vermeleri,
3 — Postada vaki gecikmeler kabul edilmez. Şartnameyi görmek ve
teminat yatırmak üzere eksiltme gününden bir gün evveline kadar Yıldızda bulunan okul saymanlığına müracaatları, (4587)
Eyüb Sulh Hukuk Yargıçlığından: 947/937 îzalel Şuyu
Fatma, Mevlût, Seher. Osman. Ke mal ve Gülnazın şâyıan sahip oldukları İstanbul Yemiş civarında Hasır iskelesine kayıtlı '3805 ve 4137) plâka No: lu iki adet çift bey girli araba ile 4 adet atın şuyuu-nun İzalesi suıetile satılmasına yar gıçlıkca karar verildiğinden mezkûr araba ve atları görmek isteyenlerin Hasır İskelesine gidip görmeleri ve satış 17/4/948 cumartesi günü saat 10 da mezkûr Hasır iskelesinde yapı lacağından takdir ettirilecek klyme tin yüzde 75 İni bulmadığı takdirde işbu satışın 22/4/948 perşembe günü } ayni saatte yapılacağı İlân olunur.
Çatalca Hukuk Yargıçlığı: 948/9 Hazlnel maliye tarafından 10668 As. Pos, K, Lığından Emekli Albay Idris Oz aleyhine açılan tazminat dâvasının yargılanmarında:
Dâvâlıya gıyab kararının gazete ile yayınlanmasına karar varilmiş olduğundan yargılara günü 11.5 948 dir mezkûr gümde davalının gelme s) veya bir vekili kanunî gönderme si aksi halde duruşmanın gıyab de vam edeceğine dair gıyab kararı ye r’ne kaim olmak üzere İlân olunur, Y. 8530
İmtiyaz sahibi:
A. CEMALEDDİN SARAÇOĞLU Yazı işlerini fiilen idare öden: FATİN FUAD Dizildiği yer
♦ Yem Sabah mürettibhanesi Basıldığı yer: «Gün Basımevi»
I
Devlet Orman İşletmesi t artın Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Ulupmar Bölgesinin Alımeâusta deposunda mevcut 2785 adede denk 248.527 metreküp kayın iç hatılı ve iskarta Tarvers 1/4/948 tarihinden itibaren 19 gün müddetle açık arttırma suıetile satışa konulmuştur,
2 — Açık arttırma 19/4/948 pazartesi günü saat 15 de işletme bi. nasmda toplanacak komisyon önünde yapılacaktır,
3 — Beher metreküpün tahnünibedeli 40 llrad.r Yüzde 7,5 hesablle muvakat teminat alınır,
4 — Bu İşe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğü Istan bulda Başmühendisliği Aıaç, Karabük işletmeleri ie Müdürlüğümüzde görülebilir,
5 — isteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teminatları
ile komisyona müracaatları (4526)

İstanbul Belediyesinden
Yeşilköy İmar plânı ön tasar.sı Yüksek Bakanlıkça onanmış olduğundan Yapı ve Yollar kanununun 3 üncü maddesine göre dairemiz salonunda asılmış olduğu sayın halka ilân olunur, (4567)
Eminönü Kazası Bekçi Komisyonundan
Emlnînü kazası bekçi noksanları için 13 nisan 948 salı günü saat üe imtihan yapılacaktır,
Talip olup evrakları tekemmül etmiş olanların mezkur gün ve atte bekçi bürosunda bulunmaları. (4592)
7
Aşk - Macera - Tarih - Cinayet
VfeKaııt Mulniırrem Z. korşunal
Tefrika No. 1(53
15
sa
Hind, kesesinden bir altın çıkarıp yere attı. Sonra câriye-lerine: Yere bir gümüş düşürdüm. Şu deve çekiciye söyleyin de arayıp bulsun.
Cşriyelerden birisi, emri Hac câc’a tekrarladı. Haccâc, biraz aradıktan sonra parayı buldu ve;
— Gümüş değil, altındır, dedi.
Hind, I-Iaccâc’ın yüzüne mâ-nalı manalı bakarak:
— Allaha şükürler olsun, dedi. Bir gümüş düşürdüm, Hak-tealâ onun yerine altın İhsan buyurdu.
Haccâc, bu cevabdan çok mil
tecssir oldu. Fakat cevab veremedi. Bu halde saraya vasıl oldular. Halife, Hind’i parlak bir merasimle karşıladı. Onun şerefine günlerce ziyafet verdi. İlk ziyafet esnasında:
— Nasılsın yâ Haccâc? diye hatır sordu.
Haccâc, gönül kırgınhğile şu
cevabı verip başını önüne eğdi: Yüksek lâtifeııiz sayesinde halka rezil olduktan sonra ne halde bulunduğumu takdir buyurursunuz kanaatindeyim.
Halife, Haccâe’nı sırtını ok-şıyarak:
— Yâ Haccâc, dedi. Sen bana bir pırlanta getirip hediye ettin. Bundan dolayı iftihar et inekliğin lâzım gelirken meyus oluyorsun. Halka rezil olmana gelince: Halk sana hiçbir zaman şeref izafe etmemiştir ki hacalet isnad etmiş olsun.
Haccâc, Halifenin bu doğru hiikınür.e veıecek cevab bulamadı. Sükût ve dolayısile sukut etti.
S O .V
İst. Borsasının 8/4/948 Fi^atlpr!
Londra ıl 385e
Nevyoı k 282.—
Paris 1,3060
Cenevre «5,40
Amsterdana 105 5408
Brüksel 6,3887
Prag 5 00
Stokholm 78,66
Lizbon 112493
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 5 Ikramlyell 1933 ergani 23.50
% 7 1924 Sivas Erzurum 2—7 20,25
% 6 1941 Demirolu 6 96,25
% 6 Kalkınma ı 96,25
% 6 Kalkınma 2 96.55
% 6 Kalkjnma 3 90 55
% 7 Mili Müdafaa 1 20.70
% 7 Mim Müdafaa 2 20,20
Ticaret Türk Anonim
Şirketi Hisse Seneri 10.—
Karamürsel Mensucat
Hisse «enedi 9.—
...............
IHAüYUİ
Bugünkü Program
CUMA — 9/4/1948 7,29 Açıbş ve program, 7 30 M, s, ayan, 7-30 Müzik; Hafif Parçalar tPl.) 7,45 Haberler, 8,00 Müzik; Şarkılar tPl,) 8.15
8,45
9.00
12.29 12 30
12.30 13.00
13,15
14.00
17.58
18,00 M. s, ayarı, 18 00
Müzik: Operetlerden Seçme Parçalar (P1J Müzik: Film Müzikleri (P|.) Kapanış,
Açılış ve program M, b, ayart, Müzik.
Haberleı
Müzik:
Kapanış,
Açılış ve Program,
Müzik: Radyo Dana Orkestrası, Konuşma,
Müzik; şarkılar
M, s. ayan, Haberler,
18.30
18.35
19-00
19,00
19,15 Geçmişte Bugün,
19,20
19,45
Müzik; Yurddan sesler Müzik: Radyo Senfoni Orkestrası.
Radyo Gazetesi.
Serbest Saat,
20.15
20.30
20,35 Müzik: ince Saz.
21.15 Konuşma,
21.30 Müzik: Karışık Şarkılar, 22,00 Müzik; Piyano
Soloları (Pl,)
Müzik: Dans Müziği (P1,) M. s, ayan,
Haberler,
Program ve Kapanış
22.15
22,45
22,45
23,00
E
BULMACA-
----*----

Duanın so-Ter-Dinî inanç; “i — Kı) yunun erkeği; Eski yazıda (M) in okunuşu; 6 — Geçici;
yapılır (tortu); 8
âyet; Mezheb; 2
nunda okunur; Defa; 3 si sanat; Ek; 4
Bir harfin okunuşu; 5
Alay nidası}
7 — Bir sebze; Sütten
1 — Rabıt e-dalı; Müteahhide denir; 9 — ara parçası; Tersi bir may-l mun.
YUKARIDAN AŞAĞI :
1 ___ Yaprak; Sandal şekli;
2
3 — Davete uyuş; 4 rında ıztırab harfin okunuşu; 5 kunuşu; 6 -la: 7 — bir havyan:
8
Tersi telefonda ses; 9
Kör; Düz arazide oturan; Tekra-ifade ederi; Bir L nin o-) — Fraıısızcada ça-Çocıık masallarında Manda yavrusu; Tersi bir hüküm mercii; Som edatı; Kadın esirim mânasına.
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 s" A l. I (■TA'C! 11. ÂIRİÂTbTAİMİAiR'â
1
i
4
5
6
7
t i