TemK Sabah
12 inci Yıl, No. 8660 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı
İdare: Nuruosmnniyo No: 17
Tol adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20700
ÇARŞAMBA
1
HAZİRAN
1949
Çok Kârlı
Bir iş için BEŞ bin lira gerin ay eli bir ortağa ihtiyaç vardır»
Müracaat: Amavut'ıöy Tayyareci Suphi sokak
No: 60 İstanbul
İller kanunu baskı kanunu mu?
ORTA
DOĞU BARIŞI
içişleri Bakanı, Bas a„ fikirlerinin
terkini Meclisten rica etti
Hüseyin Calıid Yalcın ve Kasını Gillek Londrada mühim meseleler etrafında beyanatta bulundular
Orta Doğu için
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet B ayur
Başbakan yardımcısı, içişleri Bakanının müdafaasına rağmen, 6 ncı maddenin reddi lehinde rey verdi
Meclisteki
Görüşmeler..
Büyük Millet Meclisinde, demokrasi hareketi ve çeşitli partiler devri başlıyahberi, her günkü oturumda dikkati çekecek ve yur-dda ilgi uyandıracak hâdiseler eksik olmuyor.
Yolsuzluk, suiistimallerle uğraşılmasına hasredilen celseler, muvafık ve muhaliflerin birbirlerine karşı şahsi hücumlara geçtikleri oturumlar, bazı eski bakanların korvetlerinin hesaplarına ayrılan vakitler daima hoş değilse de memlekette intibah uyandıran tartışmalar manzarası göstermiştir. Bu suretle, eskiden bütün a-ğızlar tamamiyle kilitli ve mühürlü olduğu için, devlet işleri-ııhı sevk ve İdaresi istikametlerinden hiç haberdar olmi5'an u-mumi efkâr az çok, nurlanma-ğa başlamıştır. Çeşitli parti şüphesiz, halkın demokratik gelişme ve terbiyesinde en mühim rolü oylayacaktır. Evvelce sırf büyük ierin takdir ve hattâ keyfine bırakılan İşlerin böyle milletvekilleri tarafından açıkça konuşulması ve tenkid edilmesi en ferah verici hareketlerden sayılmalıdır. Düşünülsün ki şimdi Mecliste Millî Şcrin-heyetini lrabui îtmezi ve bunun radyo ile yayınlanması aarahatle itiraza ve tenkide maruz kalabiliyor. Hattâ daha ilerisi var. Başbakan sayın Şemsed-din G'ünaltay Mecliste, dün Askerî Şûra konuşulurken, bu Meclise Cumhurbaşkanı riyaset eder, cüm leşine İtiraz ediyor ve aynen diyor ki: «Cumhurbaşkanı gayri mesul bir zattır. Binaenaleyh o-nnn böyle mesuliyetti bir vazifeyi deruhte etmesine imkân yoktur.» Fıkranın, Cumhurbaşkanı yerine Askerî Şûraya Başbakan riyaset eder, şeklinde tâdilini teklif ederim.» Bu söz derhal yüksek meclisçe onaylanmıştır. Bundan beş, altı, yahut on beş, yirmi yıl evvel böyle bir sözün değil Mecliste, herhangi bir yerde te-fe'ül edilmesine imkân ve ihtimal var mıydı? Şahıslara köriikö-rüne bağlılık yerini, fikirlere, düşüncelere ve partilere bağlanmağa terketmeğe mütemayil görünüyor. Maamalih bu vadide he Düz kat'î adımların atıldığını san nıak hatalı olur. Çünkü mevzuatımızda ve tatbikatta düzeltilmesi lâzım geldiği halde bir türlü yapılmasına Halk Partisi çoğunluğunun muvafakat etmek istemediği hükümler mevcuttur ve şu dakikada uyuklar olmalarından bu hükümlerin yok olduğu mânası çıkarılmamalıdır.
Evvelki günkü celsede Senihi Yürüten hayat pahalılığı bahsine, bağrı yanık, bir dille dokundu ve İstihsal bölgeleriyle istihlâk mintakaları arasında bazan yüzde ona baliğ olan fahiş fiat farklarından bahsetti. Ekonomi Bakanının istatistiğe dayanan t rakamlar vermesine karşı da feveran ederek «Millet istatistik ve rakam değil, ucuzluk istiyor» de-(Devamı Sa. s SU. 6 da) |
Ankara, 31 (Hususi) — iller Kanununun müzakeresine, bugün Mecliste, saat 17 ye doğru başlandı. 5 inci madde, önergeler reddedilerek olduğu gibi kabul edildi.
Merkez kaymakamlığı kurulmasını ihtiyarî bırakan 6 ncı maddenin müzakeresi hayli münakaşalı oldu. Maddeyi uzun uzun müdafaa eden Cenab Aksu, neticede 50 bin nüfus-
lu vilâyet merkezinde, merkez kaymakamlığı kurulmasının zarurî olduğunu BÖyledi. Ahmet Kemal Varınca, eğer merkez kaymakamlığı kurulursa bu, valileri perde arkasına koymak ve onların halkla temasını kesmek demek olacağını söyliyerek madde aleyhinde konuştu ve bu maddenin kaldırılması için önerge verdi.
(Devamı 8a. 8 6Ü. 6 da)
Silâh kaçıran Nâzım Gürsoyintihar etti
Emniyet teşkilâtı ve adlî makamlar, hâdiseyi tahkika devam ediyorlar
Evvelki gün emniyet teşkilâtının suçüstü yakaladığı, Filistine silâh ve mühimmat kaçıran şebeke hakkındaki tahkikata ehemmi yetle devam edilmektedir. Ancak şebekenin elebaşısı olan Nazım Gürsoy, bir tabanca kurşuniyle vurularak ölmüş bulunmaktadır.
Ölüm hâdisesi şebeke (evkif ç- _ nakledildikten Bonra, merkez komutanlığında vuku bulmuştur, öğrendiğimize göre bu hâdiBe şöyle cereyan etmiştir:
Nazım Gürsoy diğer şerikleriyle beraber merkez komutanlığına getirildikten sonra sorgularına başlanmıştır.
işte bu sırada Nazım Gürsoy ortadaki bir masa üstünde bulunan bir tabancayı birdenbire sıçrayıp almış ve süratle dışarı çı- f kıp kaçmak isterken telâştan düş i müştiir. Bu anda esasen dolu bu- t (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do) j
etme al dil«.Xıik merkn?.
Kastamonu’da
nefret uyandıran bir hâtlise
Silâh kaçakçilarının takip ve suç üstü yakalanmalarında bilyilk, başarım görülen İstanbul Emni-yet Müdürü İsmail Hakkı Baykul
İngiliz Bale heyeti Ankarada
Evvelki gün memleketimize gelm i.y olan İngiliz Bale heyeti An-karadaki temsillerini müteakip 6 Haziran Pazartesi günü gelirimize dönecektir. Yukarıdaki resim Bale artistlerini Aıtlcaradjf göster mekledir.
(--------------------------Y
| Mısırlı güreşçiler geldi |
i pakt zarureti
Londra 41 (AP) — Bugün bir de meç veren Hüseyin Cahit Yalçın, İsrail dahil, Orta - Doğu memleket terinin bir savunma paktı kurma -lan lâzım geldiğini söylemiştir.
«Böyle bir paktın gayet şayanı arzu olduğunu zannediyorum. Ta -biatiyle evvelâ Fillstinde barışın gerçekleşmesi şartttir; müteakiben bir savunma paktı müzakere edile bilir.»
Yalçın, böyle bir pakta Türkiye, Iran, Arap devletleri İsrail ve Mı. sır'ın dahil olmaları lâzım geldiği, ni söylemiştir.
, Kudüsiln bcynelmilleştirlmcsl
Yalçın, Uzlaştırma Komisyonunun, Küdtls şehrinin beynelmilleş tlrllmesl haknında bir statüko ha^ zırladığını söylemiş ve şunları İlâve etmiştir: «Kudüs şehri bütün dünyaya aittir. Birleşmiş Milletler bu şehrin milletlerarası bir merkez ol masını İstemektedir. Şahsen, Ku -düş’ün milletlerarası bir şehir haline geleceğini zannediyorum. Ya -hudllerle Araplara bu plânı kabul ettirmeğe çalışmaktayız.
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İsrail Devleti
ile ticaret
Hikmet Bayıır’ıın Ayılın
mitinginde nutku
Millet Partisinin dün Aydında yaptığı mitingde Mareşalin bir mesajı okundu
Hatipler, iktidar partisini şiddetle tenkid ederek son günlerin türlü mes’eleleri etrafında partilerinin düşüncelerini belirttiler
Lisenin helasına orak çekiç resmi yapıldı Kastamonu, 31 (Telefonla) — Kastamonu lisesinde emniyet mil dürlüğünün ehemmiyetle üzerinde durduğu ve Milli Eğitim müfettişi Bay İsmail Hakkının da tahkikile meşgul olduğu bir hâdise cereyan etmiştir. Bütün lise talebesinin nefretle karşıladığı hâdise şudur:
Bundan birkaç gün evvel bazı talebeler lisenin helâ kapısına resmedilmiş bir orak çekiç şekil görerek bunu nöbetçi öğretmene bildirmişler, o da burasım kilitliyerek müdürün gelmesini beklemiştir. Nihayet müdür gelerek vaziyeti görmüş, talebeyi toplıyarak nasihatlerde bulun-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
İsrail devleti pasaportunu taşıyan ilk yolcu memleketimize geldi
îsrallden evvelki gün şehrimi, ze Abraham Lumbrozo adlı bir tllc car gelmiştir iki memleket arasın, dakl ticari münesebctl'er hakkında etüd yapmak ve bazı Türk mallarını ithal ctpnek için memleketimi, ze gelen A. Lumbrozo yeni İsrail devletinin resmi pasaportu ile ge. len ilk musevldir.
Israilli tüccar Jiln kendisile gö. rüşen bir arkadaşımıza seyahatinin maksadı hakkında şunları söyle -miştir:
( — Memleketimize İsrail için bazı mallar ithal etmek için gel -dlm. Müstahsil bir memleket olan Ttlrklyenln hububat ve yiyecek maddelerine ihtiyacımız vardır. Bu hususta çalışmalara başladım ve 13 gill tüccarlardan kolaylık göreceğimi ümid ediyorum. İki memle -ket rasında bir ticari anlaşmanın bulunmaması çalışmalarımı biraz güçleştiriyor, fakat sizden külliyet 11 mlkdarda mal alacağımı ümld ediyorum,»
Musevi tüccar bir senelik bir ma zlsl olan İsrail devleti hakkında da şunları söylemiştir:
«— İsrail bütün dünya devlet -leri llo sulh tesisi imkânları için (Dovcr.ıı Sa: 5 Sü 4 de) 1
Gazanferin Karamürselde, Yen i Sabaha verdiği resmi.
Gazanfer Bilge hastaneden çıktı
“1952 Olimpiyadlarında Türk milletine yeni zaferler kazandıracağım» diyor
Memnuniyetle öğrendiğimize
1 göre, bundan bir müddet evvel ciğerlerinden rahatsızlanarak sa-
Vişinski'nin yaptığı
teklif reddedildi
Sovyet murahhası, üç Dışişleri Bakanının bir Alman hey’etint dinlemesini istiyordu
Paris: 31 (AP) — Komünist nll . . . .
fuzuna tabi «Alman Halk Kongre Bi» nl tomsil eden bir hey’etln dış İğleri Bakanları konseyine davet edilmesi hakkındaki bir Rua teklifi bugün 3 Batılı devlet tarafından reddedilmiştir
Teklif, Dışişleri Bananları kon ., şeyinin bugünkü toplantısında Vlc hlnslcy tarafından ileri sürülmüş . tür. Sovyetler Birliği Dışişleri Bn. ka.ru bugün verdiği iki buçuk saat İlk demeçte, Amerikan, İngiliz v(J
Şehirde üç kuduz vak'ası
görüldü
Havaların ısınması, kuduz vak’alarını birdenbire çoğalttı
Havalar ısındıkça kedi ve köpeklerin kudurmaları da artmıştır. Evvelki gün şehrin üç muhtelif semtinde üç kuduz ısırma vakası olmuştur:
Sütlücede Nuripnşa fabrikasının bekçisi Cemil, bekçi köpeği tarafından ısırılmıştır.
Paşa bahçe şişe ve cam fabrikasında da Ali vo Mehmet adlarında iki kişi yine fabrikanın bekçi köpeği tarafından ısıtılmışlar ve hastalıaneye kaldırılmışlardır.
Beşiktaşta Akaretlerde bir kedi kudurarak Mehmet Yoğur a-dinda birisini tırmalamış ve ısırmıştır.
Her üç hâdisede, bilâhare öldü-
rülen kedi ve köpeklerin yapılan
otopsilerinde kuduz oldukları tes-
bit edilmiştir.
Aydın, 31 (Hususî surette giden arkadaşımızdan telefonla) — Aydın 11 Teşkilâtının kurulması münasebetiyle bugün Millet Partisi tarafından burada tertip edilen miting halkın heyecanlı gösterilerino vesilo teşkil etmiştir. Mitingde hazır bulunmak üzero Millet Partisi genol başkanı Hikmet Bayın, Şefik Çakmak, Dr. Mustafa Kentli, lteşat Aydınb, Sa-ı dik Aldoğan ve Osman Bölükbaşı d* buraya gelmişlerdi.
(Devamı Sa. s Sil. 2 do)
natoryoma yatırılan 62 kilo dünya serbest güreş şampiyonu Gazanfer Bilge, hastahaneden çıkmış ve Karamürseldeki ailesinin yanma gitmiştir. Karamürsel muhabirimiz Nedim Akkaya ile^ko-nuşaıı Gazanter şunları söylemiştir:
(— Hastalığım esnasında sevgili milletimden ve Türk basınından gördüğüm yakın alâka ile yardımlardan cidden çok mütehassis oldum. Bir senelik istira-
(Dovanıı Sa. 5 Su. 4)
.. Eronsız işgâl bölgelerinde kurulup : Bonn anayasasına dayanan Batı . Almanya devletini yeniden tenkid . etmiştir
: Viohinsky'nin bugünkü toplantı-
I (Devamı Sa: 5 SÜ: S do)
Yeni Tefrikalarımız
2 BÜYÜK ESER
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Esrarengiz Patron
Çeviren: Semra Arslanlı Yazan: Edgard Wallace
General Ali
Ihsan Sabis
Kendisinin D.P. den çıka-nlomıyacağını, Ankara-daki kongreye iştirâk edeceğini söylüyor
Demokrat Parti Î1 Haysiyet Divanı,* emekli general Ali Ihsan Sabis’in, ikinci dünya harbi sırasında Türkişepost ismiyle şehrimizde Almanca olarak çıkan vo Alman politikasının fikirlerini yayan gazeteye makaleler yazması yüzünden, kendisinin Pnrti ile alâkasını kestiği yazılmıştır. Dün bu hususta malûmatına müracaat ettiğimiz emekli general, bize şunları söylemiştir:
«— Bir gazetedeki fıkrayı hayretle okudum. Işde bir demagoji vardır. 11 Heysiyet Divanının böy, le bir karar verdiğini ben resmen bilmiyorum. 11 idare kurulundaki vazifeme devam ediyorum vo 20 Haziranda Ankarada toplanacak Demokrat Parti genel kongresine delege olarak iştirâk et-
(Oevamı Sa. S Sü. ı do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Güreşçiler kampındaki hâdise
LLUK.hY
ü mirgfın’dakl güreşçiler kampında bir hâdiso olmuş. Ga-zoteltır bunu «osof verici» bir hadise olarak zikrettiler. Hakikaten öyledir. Fakat bu, kampı terkedıp gidon güreşçllorln hosabına müessif bir vakıadır.
Hâdisoyl tekrar gözden geçirelim:
Yakında Avrupa serbest gUroş-lorino iştirak ötmek üzero milli gü-roş takımımız idman yaparak çalışmaktadır. Bunun İçin millet bu pehlivanlara Istanbulun bir cenneti mosaboslndo olan bir mahalde yor tahsis oyloınlş; onları kuş sütü ile besliyor, sıhhatlorıno İtina odiyor; bir gün bu pehlivanlardan biri kondilcrınl zlyaroto gelon misalir-lori yomogo alıkoyuyor. Kanıp disiplininin buna ınüsald olmadığı anlatılınca kampta çalışmak vo güreş-loro hazırlanmak taahhüdündü bulunan bu pehlivan kampı bırakıp gidiyor. Böyle şoy olur mu?
Burası ne bir Boğaz mesiresi, no do bir kır kahvesidir. Sadece bir spor mektebidir. Onüno golon elini kolunu sallıya sallıya misafir lige goloınoz. Bonco böyle yerlerde misafir kabul olunması bilo doğru değildir.
O pohllvan mlsafirlno yonıek vo-rllmoınosindcn mugbor olarak kampı bırakmış gitmiş. Demek kendisi disipllno uyacak ruhta bir zat değilmiş.
Benoo müessif hıldlso bu dogll.
Hâdlsoyo sobobiyut vordlği iddlasi-
lo eski güroş hooalarından birinin
oradan uzaklaştırılmasıdır. Zira
Mısırlı güreşçiler, dün, kendilerini karj\lıy anlarla birlikte hava alanında
CPöto: Burhan — Yeni Sabah) (Yazısı 5 incide)
TemK Sabah
12 inci Yıl, No. 8660 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı
İdare: Nuruosmnniyo No: 17
Tol adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20700
ÇARŞAMBA
1
HAZİRAN
1949
Çok Kârlı
Bir iş için BEŞ bin lira gerin ay eli bir ortağa ihtiyaç vardır»
Müracaat: Amavut'ıöy Tayyareci Suphi sokak
No: 60 İstanbul
İller kanunu baskı kanunu mu?
ORTA
DOĞU BARIŞI
içişleri Bakanı, Bas a„ fikirlerinin
terkini Meclisten rica etti
Hüseyin Calıid Yalcın ve Kasını Gillek Londrada mühim meseleler etrafında beyanatta bulundular
Orta Doğu için
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet B ayur
Başbakan yardımcısı, içişleri Bakanının müdafaasına rağmen, 6 ncı maddenin reddi lehinde rey verdi
Meclisteki
Görüşmeler..
Büyük Millet Meclisinde, demokrasi hareketi ve çeşitli partiler devri başlıyahberi, her günkü oturumda dikkati çekecek ve yur-dda ilgi uyandıracak hâdiseler eksik olmuyor.
Yolsuzluk, suiistimallerle uğraşılmasına hasredilen celseler, muvafık ve muhaliflerin birbirlerine karşı şahsi hücumlara geçtikleri oturumlar, bazı eski bakanların korvetlerinin hesaplarına ayrılan vakitler daima hoş değilse de memlekette intibah uyandıran tartışmalar manzarası göstermiştir. Bu suretle, eskiden bütün a-ğızlar tamamiyle kilitli ve mühürlü olduğu için, devlet işleri-ııhı sevk ve İdaresi istikametlerinden hiç haberdar olmi5'an u-mumi efkâr az çok, nurlanma-ğa başlamıştır. Çeşitli parti şüphesiz, halkın demokratik gelişme ve terbiyesinde en mühim rolü oylayacaktır. Evvelce sırf büyük ierin takdir ve hattâ keyfine bırakılan İşlerin böyle milletvekilleri tarafından açıkça konuşulması ve tenkid edilmesi en ferah verici hareketlerden sayılmalıdır. Düşünülsün ki şimdi Mecliste Millî Şcrin-heyetini lrabui îtmezi ve bunun radyo ile yayınlanması aarahatle itiraza ve tenkide maruz kalabiliyor. Hattâ daha ilerisi var. Başbakan sayın Şemsed-din G'ünaltay Mecliste, dün Askerî Şûra konuşulurken, bu Meclise Cumhurbaşkanı riyaset eder, cüm leşine İtiraz ediyor ve aynen diyor ki: «Cumhurbaşkanı gayri mesul bir zattır. Binaenaleyh o-nnn böyle mesuliyetti bir vazifeyi deruhte etmesine imkân yoktur.» Fıkranın, Cumhurbaşkanı yerine Askerî Şûraya Başbakan riyaset eder, şeklinde tâdilini teklif ederim.» Bu söz derhal yüksek meclisçe onaylanmıştır. Bundan beş, altı, yahut on beş, yirmi yıl evvel böyle bir sözün değil Mecliste, herhangi bir yerde te-fe'ül edilmesine imkân ve ihtimal var mıydı? Şahıslara köriikö-rüne bağlılık yerini, fikirlere, düşüncelere ve partilere bağlanmağa terketmeğe mütemayil görünüyor. Maamalih bu vadide he Düz kat'î adımların atıldığını san nıak hatalı olur. Çünkü mevzuatımızda ve tatbikatta düzeltilmesi lâzım geldiği halde bir türlü yapılmasına Halk Partisi çoğunluğunun muvafakat etmek istemediği hükümler mevcuttur ve şu dakikada uyuklar olmalarından bu hükümlerin yok olduğu mânası çıkarılmamalıdır.
Evvelki günkü celsede Senihi Yürüten hayat pahalılığı bahsine, bağrı yanık, bir dille dokundu ve İstihsal bölgeleriyle istihlâk mintakaları arasında bazan yüzde ona baliğ olan fahiş fiat farklarından bahsetti. Ekonomi Bakanının istatistiğe dayanan t rakamlar vermesine karşı da feveran ederek «Millet istatistik ve rakam değil, ucuzluk istiyor» de-(Devamı Sa. s SU. 6 da) |
Ankara, 31 (Hususi) — iller Kanununun müzakeresine, bugün Mecliste, saat 17 ye doğru başlandı. 5 inci madde, önergeler reddedilerek olduğu gibi kabul edildi.
Merkez kaymakamlığı kurulmasını ihtiyarî bırakan 6 ncı maddenin müzakeresi hayli münakaşalı oldu. Maddeyi uzun uzun müdafaa eden Cenab Aksu, neticede 50 bin nüfus-
lu vilâyet merkezinde, merkez kaymakamlığı kurulmasının zarurî olduğunu BÖyledi. Ahmet Kemal Varınca, eğer merkez kaymakamlığı kurulursa bu, valileri perde arkasına koymak ve onların halkla temasını kesmek demek olacağını söyliyerek madde aleyhinde konuştu ve bu maddenin kaldırılması için önerge verdi.
(Devamı 8a. 8 6Ü. 6 da)
Silâh kaçıran Nâzım Gürsoyintihar etti
Emniyet teşkilâtı ve adlî makamlar, hâdiseyi tahkika devam ediyorlar
Evvelki gün emniyet teşkilâtının suçüstü yakaladığı, Filistine silâh ve mühimmat kaçıran şebeke hakkındaki tahkikata ehemmi yetle devam edilmektedir. Ancak şebekenin elebaşısı olan Nazım Gürsoy, bir tabanca kurşuniyle vurularak ölmüş bulunmaktadır.
Ölüm hâdisesi şebeke (evkif ç- _ nakledildikten Bonra, merkez komutanlığında vuku bulmuştur, öğrendiğimize göre bu hâdiBe şöyle cereyan etmiştir:
Nazım Gürsoy diğer şerikleriyle beraber merkez komutanlığına getirildikten sonra sorgularına başlanmıştır.
işte bu sırada Nazım Gürsoy ortadaki bir masa üstünde bulunan bir tabancayı birdenbire sıçrayıp almış ve süratle dışarı çı- f kıp kaçmak isterken telâştan düş i müştiir. Bu anda esasen dolu bu- t (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do) j
etme al dil«.Xıik merkn?.
Kastamonu’da
nefret uyandıran bir hâtlise
Silâh kaçakçilarının takip ve suç üstü yakalanmalarında bilyilk, başarım görülen İstanbul Emni-yet Müdürü İsmail Hakkı Baykul
İngiliz Bale heyeti Ankarada
Evvelki gün memleketimize gelm i.y olan İngiliz Bale heyeti An-karadaki temsillerini müteakip 6 Haziran Pazartesi günü gelirimize dönecektir. Yukarıdaki resim Bale artistlerini Aıtlcaradjf göster mekledir.
(--------------------------Y
| Mısırlı güreşçiler geldi |
i pakt zarureti
Londra 41 (AP) — Bugün bir de meç veren Hüseyin Cahit Yalçın, İsrail dahil, Orta - Doğu memleket terinin bir savunma paktı kurma -lan lâzım geldiğini söylemiştir.
«Böyle bir paktın gayet şayanı arzu olduğunu zannediyorum. Ta -biatiyle evvelâ Fillstinde barışın gerçekleşmesi şartttir; müteakiben bir savunma paktı müzakere edile bilir.»
Yalçın, böyle bir pakta Türkiye, Iran, Arap devletleri İsrail ve Mı. sır'ın dahil olmaları lâzım geldiği, ni söylemiştir.
, Kudüsiln bcynelmilleştirlmcsl
Yalçın, Uzlaştırma Komisyonunun, Küdtls şehrinin beynelmilleş tlrllmesl haknında bir statüko ha^ zırladığını söylemiş ve şunları İlâve etmiştir: «Kudüs şehri bütün dünyaya aittir. Birleşmiş Milletler bu şehrin milletlerarası bir merkez ol masını İstemektedir. Şahsen, Ku -düş’ün milletlerarası bir şehir haline geleceğini zannediyorum. Ya -hudllerle Araplara bu plânı kabul ettirmeğe çalışmaktayız.
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İsrail Devleti
ile ticaret
Hikmet Bayıır’ıın Ayılın
mitinginde nutku
Millet Partisinin dün Aydında yaptığı mitingde Mareşalin bir mesajı okundu
Hatipler, iktidar partisini şiddetle tenkid ederek son günlerin türlü mes’eleleri etrafında partilerinin düşüncelerini belirttiler
Lisenin helasına orak çekiç resmi yapıldı Kastamonu, 31 (Telefonla) — Kastamonu lisesinde emniyet mil dürlüğünün ehemmiyetle üzerinde durduğu ve Milli Eğitim müfettişi Bay İsmail Hakkının da tahkikile meşgul olduğu bir hâdise cereyan etmiştir. Bütün lise talebesinin nefretle karşıladığı hâdise şudur:
Bundan birkaç gün evvel bazı talebeler lisenin helâ kapısına resmedilmiş bir orak çekiç şekil görerek bunu nöbetçi öğretmene bildirmişler, o da burasım kilitliyerek müdürün gelmesini beklemiştir. Nihayet müdür gelerek vaziyeti görmüş, talebeyi toplıyarak nasihatlerde bulun-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
İsrail devleti pasaportunu taşıyan ilk yolcu memleketimize geldi
îsrallden evvelki gün şehrimi, ze Abraham Lumbrozo adlı bir tllc car gelmiştir iki memleket arasın, dakl ticari münesebctl'er hakkında etüd yapmak ve bazı Türk mallarını ithal ctpnek için memleketimi, ze gelen A. Lumbrozo yeni İsrail devletinin resmi pasaportu ile ge. len ilk musevldir.
Israilli tüccar Jiln kendisile gö. rüşen bir arkadaşımıza seyahatinin maksadı hakkında şunları söyle -miştir:
( — Memleketimize İsrail için bazı mallar ithal etmek için gel -dlm. Müstahsil bir memleket olan Ttlrklyenln hububat ve yiyecek maddelerine ihtiyacımız vardır. Bu hususta çalışmalara başladım ve 13 gill tüccarlardan kolaylık göreceğimi ümid ediyorum. İki memle -ket rasında bir ticari anlaşmanın bulunmaması çalışmalarımı biraz güçleştiriyor, fakat sizden külliyet 11 mlkdarda mal alacağımı ümld ediyorum,»
Musevi tüccar bir senelik bir ma zlsl olan İsrail devleti hakkında da şunları söylemiştir:
«— İsrail bütün dünya devlet -leri llo sulh tesisi imkânları için (Dovcr.ıı Sa: 5 Sü 4 de) 1
Gazanferin Karamürselde, Yen i Sabaha verdiği resmi.
Gazanfer Bilge hastaneden çıktı
“1952 Olimpiyadlarında Türk milletine yeni zaferler kazandıracağım» diyor
Memnuniyetle öğrendiğimize
1 göre, bundan bir müddet evvel ciğerlerinden rahatsızlanarak sa-
Vişinski'nin yaptığı
teklif reddedildi
Sovyet murahhası, üç Dışişleri Bakanının bir Alman hey’etint dinlemesini istiyordu
Paris: 31 (AP) — Komünist nll . . . .
fuzuna tabi «Alman Halk Kongre Bi» nl tomsil eden bir hey’etln dış İğleri Bakanları konseyine davet edilmesi hakkındaki bir Rua teklifi bugün 3 Batılı devlet tarafından reddedilmiştir
Teklif, Dışişleri Bananları kon ., şeyinin bugünkü toplantısında Vlc hlnslcy tarafından ileri sürülmüş . tür. Sovyetler Birliği Dışişleri Bn. ka.ru bugün verdiği iki buçuk saat İlk demeçte, Amerikan, İngiliz v(J
Şehirde üç kuduz vak'ası
görüldü
Havaların ısınması, kuduz vak’alarını birdenbire çoğalttı
Havalar ısındıkça kedi ve köpeklerin kudurmaları da artmıştır. Evvelki gün şehrin üç muhtelif semtinde üç kuduz ısırma vakası olmuştur:
Sütlücede Nuripnşa fabrikasının bekçisi Cemil, bekçi köpeği tarafından ısırılmıştır.
Paşa bahçe şişe ve cam fabrikasında da Ali vo Mehmet adlarında iki kişi yine fabrikanın bekçi köpeği tarafından ısıtılmışlar ve hastalıaneye kaldırılmışlardır.
Beşiktaşta Akaretlerde bir kedi kudurarak Mehmet Yoğur a-dinda birisini tırmalamış ve ısırmıştır.
Her üç hâdisede, bilâhare öldü-
rülen kedi ve köpeklerin yapılan
otopsilerinde kuduz oldukları tes-
bit edilmiştir.
Aydın, 31 (Hususî surette giden arkadaşımızdan telefonla) — Aydın 11 Teşkilâtının kurulması münasebetiyle bugün Millet Partisi tarafından burada tertip edilen miting halkın heyecanlı gösterilerino vesilo teşkil etmiştir. Mitingde hazır bulunmak üzero Millet Partisi genol başkanı Hikmet Bayın, Şefik Çakmak, Dr. Mustafa Kentli, lteşat Aydınb, Sa-ı dik Aldoğan ve Osman Bölükbaşı d* buraya gelmişlerdi.
(Devamı Sa. s Sil. 2 do)
natoryoma yatırılan 62 kilo dünya serbest güreş şampiyonu Gazanfer Bilge, hastahaneden çıkmış ve Karamürseldeki ailesinin yanma gitmiştir. Karamürsel muhabirimiz Nedim Akkaya ile^ko-nuşaıı Gazanter şunları söylemiştir:
(— Hastalığım esnasında sevgili milletimden ve Türk basınından gördüğüm yakın alâka ile yardımlardan cidden çok mütehassis oldum. Bir senelik istira-
(Dovanıı Sa. 5 Su. 4)
.. Eronsız işgâl bölgelerinde kurulup : Bonn anayasasına dayanan Batı . Almanya devletini yeniden tenkid . etmiştir
: Viohinsky'nin bugünkü toplantı-
I (Devamı Sa: 5 SÜ: S do)
Yeni Tefrikalarımız
2 BÜYÜK ESER
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Esrarengiz Patron
Çeviren: Semra Arslanlı Yazan: Edgard Wallace
General Ali
Ihsan Sabis
Kendisinin D.P. den çıka-nlomıyacağını, Ankara-daki kongreye iştirâk edeceğini söylüyor
Demokrat Parti Î1 Haysiyet Divanı,* emekli general Ali Ihsan Sabis’in, ikinci dünya harbi sırasında Türkişepost ismiyle şehrimizde Almanca olarak çıkan vo Alman politikasının fikirlerini yayan gazeteye makaleler yazması yüzünden, kendisinin Pnrti ile alâkasını kestiği yazılmıştır. Dün bu hususta malûmatına müracaat ettiğimiz emekli general, bize şunları söylemiştir:
«— Bir gazetedeki fıkrayı hayretle okudum. Işde bir demagoji vardır. 11 Heysiyet Divanının böy, le bir karar verdiğini ben resmen bilmiyorum. 11 idare kurulundaki vazifeme devam ediyorum vo 20 Haziranda Ankarada toplanacak Demokrat Parti genel kongresine delege olarak iştirâk et-
(Oevamı Sa. S Sü. ı do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Güreşçiler kampındaki hâdise
LLUK.hY
ü mirgfın’dakl güreşçiler kampında bir hâdiso olmuş. Ga-zoteltır bunu «osof verici» bir hadise olarak zikrettiler. Hakikaten öyledir. Fakat bu, kampı terkedıp gidon güreşçllorln hosabına müessif bir vakıadır.
Hâdisoyl tekrar gözden geçirelim:
Yakında Avrupa serbest gUroş-lorino iştirak ötmek üzero milli gü-roş takımımız idman yaparak çalışmaktadır. Bunun İçin millet bu pehlivanlara Istanbulun bir cenneti mosaboslndo olan bir mahalde yor tahsis oyloınlş; onları kuş sütü ile besliyor, sıhhatlorıno İtina odiyor; bir gün bu pehlivanlardan biri kondilcrınl zlyaroto gelon misalir-lori yomogo alıkoyuyor. Kanıp disiplininin buna ınüsald olmadığı anlatılınca kampta çalışmak vo güreş-loro hazırlanmak taahhüdündü bulunan bu pehlivan kampı bırakıp gidiyor. Böyle şoy olur mu?
Burası ne bir Boğaz mesiresi, no do bir kır kahvesidir. Sadece bir spor mektebidir. Onüno golon elini kolunu sallıya sallıya misafir lige goloınoz. Bonco böyle yerlerde misafir kabul olunması bilo doğru değildir.
O pohllvan mlsafirlno yonıek vo-rllmoınosindcn mugbor olarak kampı bırakmış gitmiş. Demek kendisi disipllno uyacak ruhta bir zat değilmiş.
Benoo müessif hıldlso bu dogll.
Hâdlsoyo sobobiyut vordlği iddlasi-
lo eski güroş hooalarından birinin
oradan uzaklaştırılmasıdır. Zira
Mısırlı güreşçiler, dün, kendilerini karj\lıy anlarla birlikte hava alanında
CPöto: Burhan — Yeni Sabah) (Yazısı 5 incide)
TemK Sabah
12 inci Yıl, No. 8660 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı
İdare: Nuruosmnniyo No: 17
Tol adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20700
ÇARŞAMBA
1
HAZİRAN
1949
Çok Kârlı
Bir iş için BEŞ bin lira gerin ay eli bir ortağa ihtiyaç vardır»
Müracaat: Amavut'ıöy Tayyareci Suphi sokak
No: 60 İstanbul
İller kanunu baskı kanunu mu?
ORTA
DOĞU BARIŞI
içişleri Bakanı, Bas a„ fikirlerinin
terkini Meclisten rica etti
Hüseyin Calıid Yalcın ve Kasını Gillek Londrada mühim meseleler etrafında beyanatta bulundular
Orta Doğu için
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet B ayur
Başbakan yardımcısı, içişleri Bakanının müdafaasına rağmen, 6 ncı maddenin reddi lehinde rey verdi
Meclisteki
Görüşmeler..
Büyük Millet Meclisinde, demokrasi hareketi ve çeşitli partiler devri başlıyahberi, her günkü oturumda dikkati çekecek ve yur-dda ilgi uyandıracak hâdiseler eksik olmuyor.
Yolsuzluk, suiistimallerle uğraşılmasına hasredilen celseler, muvafık ve muhaliflerin birbirlerine karşı şahsi hücumlara geçtikleri oturumlar, bazı eski bakanların korvetlerinin hesaplarına ayrılan vakitler daima hoş değilse de memlekette intibah uyandıran tartışmalar manzarası göstermiştir. Bu suretle, eskiden bütün a-ğızlar tamamiyle kilitli ve mühürlü olduğu için, devlet işleri-ııhı sevk ve İdaresi istikametlerinden hiç haberdar olmi5'an u-mumi efkâr az çok, nurlanma-ğa başlamıştır. Çeşitli parti şüphesiz, halkın demokratik gelişme ve terbiyesinde en mühim rolü oylayacaktır. Evvelce sırf büyük ierin takdir ve hattâ keyfine bırakılan İşlerin böyle milletvekilleri tarafından açıkça konuşulması ve tenkid edilmesi en ferah verici hareketlerden sayılmalıdır. Düşünülsün ki şimdi Mecliste Millî Şcrin-heyetini lrabui îtmezi ve bunun radyo ile yayınlanması aarahatle itiraza ve tenkide maruz kalabiliyor. Hattâ daha ilerisi var. Başbakan sayın Şemsed-din G'ünaltay Mecliste, dün Askerî Şûra konuşulurken, bu Meclise Cumhurbaşkanı riyaset eder, cüm leşine İtiraz ediyor ve aynen diyor ki: «Cumhurbaşkanı gayri mesul bir zattır. Binaenaleyh o-nnn böyle mesuliyetti bir vazifeyi deruhte etmesine imkân yoktur.» Fıkranın, Cumhurbaşkanı yerine Askerî Şûraya Başbakan riyaset eder, şeklinde tâdilini teklif ederim.» Bu söz derhal yüksek meclisçe onaylanmıştır. Bundan beş, altı, yahut on beş, yirmi yıl evvel böyle bir sözün değil Mecliste, herhangi bir yerde te-fe'ül edilmesine imkân ve ihtimal var mıydı? Şahıslara köriikö-rüne bağlılık yerini, fikirlere, düşüncelere ve partilere bağlanmağa terketmeğe mütemayil görünüyor. Maamalih bu vadide he Düz kat'î adımların atıldığını san nıak hatalı olur. Çünkü mevzuatımızda ve tatbikatta düzeltilmesi lâzım geldiği halde bir türlü yapılmasına Halk Partisi çoğunluğunun muvafakat etmek istemediği hükümler mevcuttur ve şu dakikada uyuklar olmalarından bu hükümlerin yok olduğu mânası çıkarılmamalıdır.
Evvelki günkü celsede Senihi Yürüten hayat pahalılığı bahsine, bağrı yanık, bir dille dokundu ve İstihsal bölgeleriyle istihlâk mintakaları arasında bazan yüzde ona baliğ olan fahiş fiat farklarından bahsetti. Ekonomi Bakanının istatistiğe dayanan t rakamlar vermesine karşı da feveran ederek «Millet istatistik ve rakam değil, ucuzluk istiyor» de-(Devamı Sa. s SU. 6 da) |
Ankara, 31 (Hususi) — iller Kanununun müzakeresine, bugün Mecliste, saat 17 ye doğru başlandı. 5 inci madde, önergeler reddedilerek olduğu gibi kabul edildi.
Merkez kaymakamlığı kurulmasını ihtiyarî bırakan 6 ncı maddenin müzakeresi hayli münakaşalı oldu. Maddeyi uzun uzun müdafaa eden Cenab Aksu, neticede 50 bin nüfus-
lu vilâyet merkezinde, merkez kaymakamlığı kurulmasının zarurî olduğunu BÖyledi. Ahmet Kemal Varınca, eğer merkez kaymakamlığı kurulursa bu, valileri perde arkasına koymak ve onların halkla temasını kesmek demek olacağını söyliyerek madde aleyhinde konuştu ve bu maddenin kaldırılması için önerge verdi.
(Devamı 8a. 8 6Ü. 6 da)
Silâh kaçıran Nâzım Gürsoyintihar etti
Emniyet teşkilâtı ve adlî makamlar, hâdiseyi tahkika devam ediyorlar
Evvelki gün emniyet teşkilâtının suçüstü yakaladığı, Filistine silâh ve mühimmat kaçıran şebeke hakkındaki tahkikata ehemmi yetle devam edilmektedir. Ancak şebekenin elebaşısı olan Nazım Gürsoy, bir tabanca kurşuniyle vurularak ölmüş bulunmaktadır.
Ölüm hâdisesi şebeke (evkif ç- _ nakledildikten Bonra, merkez komutanlığında vuku bulmuştur, öğrendiğimize göre bu hâdiBe şöyle cereyan etmiştir:
Nazım Gürsoy diğer şerikleriyle beraber merkez komutanlığına getirildikten sonra sorgularına başlanmıştır.
işte bu sırada Nazım Gürsoy ortadaki bir masa üstünde bulunan bir tabancayı birdenbire sıçrayıp almış ve süratle dışarı çı- f kıp kaçmak isterken telâştan düş i müştiir. Bu anda esasen dolu bu- t (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do) j
etme al dil«.Xıik merkn?.
Kastamonu’da
nefret uyandıran bir hâtlise
Silâh kaçakçilarının takip ve suç üstü yakalanmalarında bilyilk, başarım görülen İstanbul Emni-yet Müdürü İsmail Hakkı Baykul
İngiliz Bale heyeti Ankarada
Evvelki gün memleketimize gelm i.y olan İngiliz Bale heyeti An-karadaki temsillerini müteakip 6 Haziran Pazartesi günü gelirimize dönecektir. Yukarıdaki resim Bale artistlerini Aıtlcaradjf göster mekledir.
(--------------------------Y
| Mısırlı güreşçiler geldi |
i pakt zarureti
Londra 41 (AP) — Bugün bir de meç veren Hüseyin Cahit Yalçın, İsrail dahil, Orta - Doğu memleket terinin bir savunma paktı kurma -lan lâzım geldiğini söylemiştir.
«Böyle bir paktın gayet şayanı arzu olduğunu zannediyorum. Ta -biatiyle evvelâ Fillstinde barışın gerçekleşmesi şartttir; müteakiben bir savunma paktı müzakere edile bilir.»
Yalçın, böyle bir pakta Türkiye, Iran, Arap devletleri İsrail ve Mı. sır'ın dahil olmaları lâzım geldiği, ni söylemiştir.
, Kudüsiln bcynelmilleştirlmcsl
Yalçın, Uzlaştırma Komisyonunun, Küdtls şehrinin beynelmilleş tlrllmesl haknında bir statüko ha^ zırladığını söylemiş ve şunları İlâve etmiştir: «Kudüs şehri bütün dünyaya aittir. Birleşmiş Milletler bu şehrin milletlerarası bir merkez ol masını İstemektedir. Şahsen, Ku -düş’ün milletlerarası bir şehir haline geleceğini zannediyorum. Ya -hudllerle Araplara bu plânı kabul ettirmeğe çalışmaktayız.
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İsrail Devleti
ile ticaret
Hikmet Bayıır’ıın Ayılın
mitinginde nutku
Millet Partisinin dün Aydında yaptığı mitingde Mareşalin bir mesajı okundu
Hatipler, iktidar partisini şiddetle tenkid ederek son günlerin türlü mes’eleleri etrafında partilerinin düşüncelerini belirttiler
Lisenin helasına orak çekiç resmi yapıldı Kastamonu, 31 (Telefonla) — Kastamonu lisesinde emniyet mil dürlüğünün ehemmiyetle üzerinde durduğu ve Milli Eğitim müfettişi Bay İsmail Hakkının da tahkikile meşgul olduğu bir hâdise cereyan etmiştir. Bütün lise talebesinin nefretle karşıladığı hâdise şudur:
Bundan birkaç gün evvel bazı talebeler lisenin helâ kapısına resmedilmiş bir orak çekiç şekil görerek bunu nöbetçi öğretmene bildirmişler, o da burasım kilitliyerek müdürün gelmesini beklemiştir. Nihayet müdür gelerek vaziyeti görmüş, talebeyi toplıyarak nasihatlerde bulun-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
İsrail devleti pasaportunu taşıyan ilk yolcu memleketimize geldi
îsrallden evvelki gün şehrimi, ze Abraham Lumbrozo adlı bir tllc car gelmiştir iki memleket arasın, dakl ticari münesebctl'er hakkında etüd yapmak ve bazı Türk mallarını ithal ctpnek için memleketimi, ze gelen A. Lumbrozo yeni İsrail devletinin resmi pasaportu ile ge. len ilk musevldir.
Israilli tüccar Jiln kendisile gö. rüşen bir arkadaşımıza seyahatinin maksadı hakkında şunları söyle -miştir:
( — Memleketimize İsrail için bazı mallar ithal etmek için gel -dlm. Müstahsil bir memleket olan Ttlrklyenln hububat ve yiyecek maddelerine ihtiyacımız vardır. Bu hususta çalışmalara başladım ve 13 gill tüccarlardan kolaylık göreceğimi ümid ediyorum. İki memle -ket rasında bir ticari anlaşmanın bulunmaması çalışmalarımı biraz güçleştiriyor, fakat sizden külliyet 11 mlkdarda mal alacağımı ümld ediyorum,»
Musevi tüccar bir senelik bir ma zlsl olan İsrail devleti hakkında da şunları söylemiştir:
«— İsrail bütün dünya devlet -leri llo sulh tesisi imkânları için (Dovcr.ıı Sa: 5 Sü 4 de) 1
Gazanferin Karamürselde, Yen i Sabaha verdiği resmi.
Gazanfer Bilge hastaneden çıktı
“1952 Olimpiyadlarında Türk milletine yeni zaferler kazandıracağım» diyor
Memnuniyetle öğrendiğimize
1 göre, bundan bir müddet evvel ciğerlerinden rahatsızlanarak sa-
Vişinski'nin yaptığı
teklif reddedildi
Sovyet murahhası, üç Dışişleri Bakanının bir Alman hey’etint dinlemesini istiyordu
Paris: 31 (AP) — Komünist nll . . . .
fuzuna tabi «Alman Halk Kongre Bi» nl tomsil eden bir hey’etln dış İğleri Bakanları konseyine davet edilmesi hakkındaki bir Rua teklifi bugün 3 Batılı devlet tarafından reddedilmiştir
Teklif, Dışişleri Bananları kon ., şeyinin bugünkü toplantısında Vlc hlnslcy tarafından ileri sürülmüş . tür. Sovyetler Birliği Dışişleri Bn. ka.ru bugün verdiği iki buçuk saat İlk demeçte, Amerikan, İngiliz v(J
Şehirde üç kuduz vak'ası
görüldü
Havaların ısınması, kuduz vak’alarını birdenbire çoğalttı
Havalar ısındıkça kedi ve köpeklerin kudurmaları da artmıştır. Evvelki gün şehrin üç muhtelif semtinde üç kuduz ısırma vakası olmuştur:
Sütlücede Nuripnşa fabrikasının bekçisi Cemil, bekçi köpeği tarafından ısırılmıştır.
Paşa bahçe şişe ve cam fabrikasında da Ali vo Mehmet adlarında iki kişi yine fabrikanın bekçi köpeği tarafından ısıtılmışlar ve hastalıaneye kaldırılmışlardır.
Beşiktaşta Akaretlerde bir kedi kudurarak Mehmet Yoğur a-dinda birisini tırmalamış ve ısırmıştır.
Her üç hâdisede, bilâhare öldü-
rülen kedi ve köpeklerin yapılan
otopsilerinde kuduz oldukları tes-
bit edilmiştir.
Aydın, 31 (Hususî surette giden arkadaşımızdan telefonla) — Aydın 11 Teşkilâtının kurulması münasebetiyle bugün Millet Partisi tarafından burada tertip edilen miting halkın heyecanlı gösterilerino vesilo teşkil etmiştir. Mitingde hazır bulunmak üzero Millet Partisi genol başkanı Hikmet Bayın, Şefik Çakmak, Dr. Mustafa Kentli, lteşat Aydınb, Sa-ı dik Aldoğan ve Osman Bölükbaşı d* buraya gelmişlerdi.
(Devamı Sa. s Sil. 2 do)
natoryoma yatırılan 62 kilo dünya serbest güreş şampiyonu Gazanfer Bilge, hastahaneden çıkmış ve Karamürseldeki ailesinin yanma gitmiştir. Karamürsel muhabirimiz Nedim Akkaya ile^ko-nuşaıı Gazanter şunları söylemiştir:
(— Hastalığım esnasında sevgili milletimden ve Türk basınından gördüğüm yakın alâka ile yardımlardan cidden çok mütehassis oldum. Bir senelik istira-
(Dovanıı Sa. 5 Su. 4)
.. Eronsız işgâl bölgelerinde kurulup : Bonn anayasasına dayanan Batı . Almanya devletini yeniden tenkid . etmiştir
: Viohinsky'nin bugünkü toplantı-
I (Devamı Sa: 5 SÜ: S do)
Yeni Tefrikalarımız
2 BÜYÜK ESER
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Esrarengiz Patron
Çeviren: Semra Arslanlı Yazan: Edgard Wallace
General Ali
Ihsan Sabis
Kendisinin D.P. den çıka-nlomıyacağını, Ankara-daki kongreye iştirâk edeceğini söylüyor
Demokrat Parti Î1 Haysiyet Divanı,* emekli general Ali Ihsan Sabis’in, ikinci dünya harbi sırasında Türkişepost ismiyle şehrimizde Almanca olarak çıkan vo Alman politikasının fikirlerini yayan gazeteye makaleler yazması yüzünden, kendisinin Pnrti ile alâkasını kestiği yazılmıştır. Dün bu hususta malûmatına müracaat ettiğimiz emekli general, bize şunları söylemiştir:
«— Bir gazetedeki fıkrayı hayretle okudum. Işde bir demagoji vardır. 11 Heysiyet Divanının böy, le bir karar verdiğini ben resmen bilmiyorum. 11 idare kurulundaki vazifeme devam ediyorum vo 20 Haziranda Ankarada toplanacak Demokrat Parti genel kongresine delege olarak iştirâk et-
(Oevamı Sa. S Sü. ı do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Güreşçiler kampındaki hâdise
LLUK.hY
ü mirgfın’dakl güreşçiler kampında bir hâdiso olmuş. Ga-zoteltır bunu «osof verici» bir hadise olarak zikrettiler. Hakikaten öyledir. Fakat bu, kampı terkedıp gidon güreşçllorln hosabına müessif bir vakıadır.
Hâdisoyl tekrar gözden geçirelim:
Yakında Avrupa serbest gUroş-lorino iştirak ötmek üzero milli gü-roş takımımız idman yaparak çalışmaktadır. Bunun İçin millet bu pehlivanlara Istanbulun bir cenneti mosaboslndo olan bir mahalde yor tahsis oyloınlş; onları kuş sütü ile besliyor, sıhhatlorıno İtina odiyor; bir gün bu pehlivanlardan biri kondilcrınl zlyaroto gelon misalir-lori yomogo alıkoyuyor. Kanıp disiplininin buna ınüsald olmadığı anlatılınca kampta çalışmak vo güreş-loro hazırlanmak taahhüdündü bulunan bu pehlivan kampı bırakıp gidiyor. Böyle şoy olur mu?
Burası ne bir Boğaz mesiresi, no do bir kır kahvesidir. Sadece bir spor mektebidir. Onüno golon elini kolunu sallıya sallıya misafir lige goloınoz. Bonco böyle yerlerde misafir kabul olunması bilo doğru değildir.
O pohllvan mlsafirlno yonıek vo-rllmoınosindcn mugbor olarak kampı bırakmış gitmiş. Demek kendisi disipllno uyacak ruhta bir zat değilmiş.
Benoo müessif hıldlso bu dogll.
Hâdlsoyo sobobiyut vordlği iddlasi-
lo eski güroş hooalarından birinin
oradan uzaklaştırılmasıdır. Zira
Mısırlı güreşçiler, dün, kendilerini karj\lıy anlarla birlikte hava alanında
CPöto: Burhan — Yeni Sabah) (Yazısı 5 incide)
TemK Sabah
12 inci Yıl, No. 8660 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı
İdare: Nuruosmnniyo No: 17
Tol adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20700
ÇARŞAMBA
1
HAZİRAN
1949
Çok Kârlı
Bir iş için BEŞ bin lira gerin ay eli bir ortağa ihtiyaç vardır»
Müracaat: Amavut'ıöy Tayyareci Suphi sokak
No: 60 İstanbul
İller kanunu baskı kanunu mu?
ORTA
DOĞU BARIŞI
içişleri Bakanı, Bas a„ fikirlerinin
terkini Meclisten rica etti
Hüseyin Calıid Yalcın ve Kasını Gillek Londrada mühim meseleler etrafında beyanatta bulundular
Orta Doğu için
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet B ayur
Başbakan yardımcısı, içişleri Bakanının müdafaasına rağmen, 6 ncı maddenin reddi lehinde rey verdi
Meclisteki
Görüşmeler..
Büyük Millet Meclisinde, demokrasi hareketi ve çeşitli partiler devri başlıyahberi, her günkü oturumda dikkati çekecek ve yur-dda ilgi uyandıracak hâdiseler eksik olmuyor.
Yolsuzluk, suiistimallerle uğraşılmasına hasredilen celseler, muvafık ve muhaliflerin birbirlerine karşı şahsi hücumlara geçtikleri oturumlar, bazı eski bakanların korvetlerinin hesaplarına ayrılan vakitler daima hoş değilse de memlekette intibah uyandıran tartışmalar manzarası göstermiştir. Bu suretle, eskiden bütün a-ğızlar tamamiyle kilitli ve mühürlü olduğu için, devlet işleri-ııhı sevk ve İdaresi istikametlerinden hiç haberdar olmi5'an u-mumi efkâr az çok, nurlanma-ğa başlamıştır. Çeşitli parti şüphesiz, halkın demokratik gelişme ve terbiyesinde en mühim rolü oylayacaktır. Evvelce sırf büyük ierin takdir ve hattâ keyfine bırakılan İşlerin böyle milletvekilleri tarafından açıkça konuşulması ve tenkid edilmesi en ferah verici hareketlerden sayılmalıdır. Düşünülsün ki şimdi Mecliste Millî Şcrin-heyetini lrabui îtmezi ve bunun radyo ile yayınlanması aarahatle itiraza ve tenkide maruz kalabiliyor. Hattâ daha ilerisi var. Başbakan sayın Şemsed-din G'ünaltay Mecliste, dün Askerî Şûra konuşulurken, bu Meclise Cumhurbaşkanı riyaset eder, cüm leşine İtiraz ediyor ve aynen diyor ki: «Cumhurbaşkanı gayri mesul bir zattır. Binaenaleyh o-nnn böyle mesuliyetti bir vazifeyi deruhte etmesine imkân yoktur.» Fıkranın, Cumhurbaşkanı yerine Askerî Şûraya Başbakan riyaset eder, şeklinde tâdilini teklif ederim.» Bu söz derhal yüksek meclisçe onaylanmıştır. Bundan beş, altı, yahut on beş, yirmi yıl evvel böyle bir sözün değil Mecliste, herhangi bir yerde te-fe'ül edilmesine imkân ve ihtimal var mıydı? Şahıslara köriikö-rüne bağlılık yerini, fikirlere, düşüncelere ve partilere bağlanmağa terketmeğe mütemayil görünüyor. Maamalih bu vadide he Düz kat'î adımların atıldığını san nıak hatalı olur. Çünkü mevzuatımızda ve tatbikatta düzeltilmesi lâzım geldiği halde bir türlü yapılmasına Halk Partisi çoğunluğunun muvafakat etmek istemediği hükümler mevcuttur ve şu dakikada uyuklar olmalarından bu hükümlerin yok olduğu mânası çıkarılmamalıdır.
Evvelki günkü celsede Senihi Yürüten hayat pahalılığı bahsine, bağrı yanık, bir dille dokundu ve İstihsal bölgeleriyle istihlâk mintakaları arasında bazan yüzde ona baliğ olan fahiş fiat farklarından bahsetti. Ekonomi Bakanının istatistiğe dayanan t rakamlar vermesine karşı da feveran ederek «Millet istatistik ve rakam değil, ucuzluk istiyor» de-(Devamı Sa. s SU. 6 da) |
Ankara, 31 (Hususi) — iller Kanununun müzakeresine, bugün Mecliste, saat 17 ye doğru başlandı. 5 inci madde, önergeler reddedilerek olduğu gibi kabul edildi.
Merkez kaymakamlığı kurulmasını ihtiyarî bırakan 6 ncı maddenin müzakeresi hayli münakaşalı oldu. Maddeyi uzun uzun müdafaa eden Cenab Aksu, neticede 50 bin nüfus-
lu vilâyet merkezinde, merkez kaymakamlığı kurulmasının zarurî olduğunu BÖyledi. Ahmet Kemal Varınca, eğer merkez kaymakamlığı kurulursa bu, valileri perde arkasına koymak ve onların halkla temasını kesmek demek olacağını söyliyerek madde aleyhinde konuştu ve bu maddenin kaldırılması için önerge verdi.
(Devamı 8a. 8 6Ü. 6 da)
Silâh kaçıran Nâzım Gürsoyintihar etti
Emniyet teşkilâtı ve adlî makamlar, hâdiseyi tahkika devam ediyorlar
Evvelki gün emniyet teşkilâtının suçüstü yakaladığı, Filistine silâh ve mühimmat kaçıran şebeke hakkındaki tahkikata ehemmi yetle devam edilmektedir. Ancak şebekenin elebaşısı olan Nazım Gürsoy, bir tabanca kurşuniyle vurularak ölmüş bulunmaktadır.
Ölüm hâdisesi şebeke (evkif ç- _ nakledildikten Bonra, merkez komutanlığında vuku bulmuştur, öğrendiğimize göre bu hâdiBe şöyle cereyan etmiştir:
Nazım Gürsoy diğer şerikleriyle beraber merkez komutanlığına getirildikten sonra sorgularına başlanmıştır.
işte bu sırada Nazım Gürsoy ortadaki bir masa üstünde bulunan bir tabancayı birdenbire sıçrayıp almış ve süratle dışarı çı- f kıp kaçmak isterken telâştan düş i müştiir. Bu anda esasen dolu bu- t (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do) j
etme al dil«.Xıik merkn?.
Kastamonu’da
nefret uyandıran bir hâtlise
Silâh kaçakçilarının takip ve suç üstü yakalanmalarında bilyilk, başarım görülen İstanbul Emni-yet Müdürü İsmail Hakkı Baykul
İngiliz Bale heyeti Ankarada
Evvelki gün memleketimize gelm i.y olan İngiliz Bale heyeti An-karadaki temsillerini müteakip 6 Haziran Pazartesi günü gelirimize dönecektir. Yukarıdaki resim Bale artistlerini Aıtlcaradjf göster mekledir.
(--------------------------Y
| Mısırlı güreşçiler geldi |
i pakt zarureti
Londra 41 (AP) — Bugün bir de meç veren Hüseyin Cahit Yalçın, İsrail dahil, Orta - Doğu memleket terinin bir savunma paktı kurma -lan lâzım geldiğini söylemiştir.
«Böyle bir paktın gayet şayanı arzu olduğunu zannediyorum. Ta -biatiyle evvelâ Fillstinde barışın gerçekleşmesi şartttir; müteakiben bir savunma paktı müzakere edile bilir.»
Yalçın, böyle bir pakta Türkiye, Iran, Arap devletleri İsrail ve Mı. sır'ın dahil olmaları lâzım geldiği, ni söylemiştir.
, Kudüsiln bcynelmilleştirlmcsl
Yalçın, Uzlaştırma Komisyonunun, Küdtls şehrinin beynelmilleş tlrllmesl haknında bir statüko ha^ zırladığını söylemiş ve şunları İlâve etmiştir: «Kudüs şehri bütün dünyaya aittir. Birleşmiş Milletler bu şehrin milletlerarası bir merkez ol masını İstemektedir. Şahsen, Ku -düş’ün milletlerarası bir şehir haline geleceğini zannediyorum. Ya -hudllerle Araplara bu plânı kabul ettirmeğe çalışmaktayız.
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İsrail Devleti
ile ticaret
Hikmet Bayıır’ıın Ayılın
mitinginde nutku
Millet Partisinin dün Aydında yaptığı mitingde Mareşalin bir mesajı okundu
Hatipler, iktidar partisini şiddetle tenkid ederek son günlerin türlü mes’eleleri etrafında partilerinin düşüncelerini belirttiler
Lisenin helasına orak çekiç resmi yapıldı Kastamonu, 31 (Telefonla) — Kastamonu lisesinde emniyet mil dürlüğünün ehemmiyetle üzerinde durduğu ve Milli Eğitim müfettişi Bay İsmail Hakkının da tahkikile meşgul olduğu bir hâdise cereyan etmiştir. Bütün lise talebesinin nefretle karşıladığı hâdise şudur:
Bundan birkaç gün evvel bazı talebeler lisenin helâ kapısına resmedilmiş bir orak çekiç şekil görerek bunu nöbetçi öğretmene bildirmişler, o da burasım kilitliyerek müdürün gelmesini beklemiştir. Nihayet müdür gelerek vaziyeti görmüş, talebeyi toplıyarak nasihatlerde bulun-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
İsrail devleti pasaportunu taşıyan ilk yolcu memleketimize geldi
îsrallden evvelki gün şehrimi, ze Abraham Lumbrozo adlı bir tllc car gelmiştir iki memleket arasın, dakl ticari münesebctl'er hakkında etüd yapmak ve bazı Türk mallarını ithal ctpnek için memleketimi, ze gelen A. Lumbrozo yeni İsrail devletinin resmi pasaportu ile ge. len ilk musevldir.
Israilli tüccar Jiln kendisile gö. rüşen bir arkadaşımıza seyahatinin maksadı hakkında şunları söyle -miştir:
( — Memleketimize İsrail için bazı mallar ithal etmek için gel -dlm. Müstahsil bir memleket olan Ttlrklyenln hububat ve yiyecek maddelerine ihtiyacımız vardır. Bu hususta çalışmalara başladım ve 13 gill tüccarlardan kolaylık göreceğimi ümid ediyorum. İki memle -ket rasında bir ticari anlaşmanın bulunmaması çalışmalarımı biraz güçleştiriyor, fakat sizden külliyet 11 mlkdarda mal alacağımı ümld ediyorum,»
Musevi tüccar bir senelik bir ma zlsl olan İsrail devleti hakkında da şunları söylemiştir:
«— İsrail bütün dünya devlet -leri llo sulh tesisi imkânları için (Dovcr.ıı Sa: 5 Sü 4 de) 1
Gazanferin Karamürselde, Yen i Sabaha verdiği resmi.
Gazanfer Bilge hastaneden çıktı
“1952 Olimpiyadlarında Türk milletine yeni zaferler kazandıracağım» diyor
Memnuniyetle öğrendiğimize
1 göre, bundan bir müddet evvel ciğerlerinden rahatsızlanarak sa-
Vişinski'nin yaptığı
teklif reddedildi
Sovyet murahhası, üç Dışişleri Bakanının bir Alman hey’etint dinlemesini istiyordu
Paris: 31 (AP) — Komünist nll . . . .
fuzuna tabi «Alman Halk Kongre Bi» nl tomsil eden bir hey’etln dış İğleri Bakanları konseyine davet edilmesi hakkındaki bir Rua teklifi bugün 3 Batılı devlet tarafından reddedilmiştir
Teklif, Dışişleri Bananları kon ., şeyinin bugünkü toplantısında Vlc hlnslcy tarafından ileri sürülmüş . tür. Sovyetler Birliği Dışişleri Bn. ka.ru bugün verdiği iki buçuk saat İlk demeçte, Amerikan, İngiliz v(J
Şehirde üç kuduz vak'ası
görüldü
Havaların ısınması, kuduz vak’alarını birdenbire çoğalttı
Havalar ısındıkça kedi ve köpeklerin kudurmaları da artmıştır. Evvelki gün şehrin üç muhtelif semtinde üç kuduz ısırma vakası olmuştur:
Sütlücede Nuripnşa fabrikasının bekçisi Cemil, bekçi köpeği tarafından ısırılmıştır.
Paşa bahçe şişe ve cam fabrikasında da Ali vo Mehmet adlarında iki kişi yine fabrikanın bekçi köpeği tarafından ısıtılmışlar ve hastalıaneye kaldırılmışlardır.
Beşiktaşta Akaretlerde bir kedi kudurarak Mehmet Yoğur a-dinda birisini tırmalamış ve ısırmıştır.
Her üç hâdisede, bilâhare öldü-
rülen kedi ve köpeklerin yapılan
otopsilerinde kuduz oldukları tes-
bit edilmiştir.
Aydın, 31 (Hususî surette giden arkadaşımızdan telefonla) — Aydın 11 Teşkilâtının kurulması münasebetiyle bugün Millet Partisi tarafından burada tertip edilen miting halkın heyecanlı gösterilerino vesilo teşkil etmiştir. Mitingde hazır bulunmak üzero Millet Partisi genol başkanı Hikmet Bayın, Şefik Çakmak, Dr. Mustafa Kentli, lteşat Aydınb, Sa-ı dik Aldoğan ve Osman Bölükbaşı d* buraya gelmişlerdi.
(Devamı Sa. s Sil. 2 do)
natoryoma yatırılan 62 kilo dünya serbest güreş şampiyonu Gazanfer Bilge, hastahaneden çıkmış ve Karamürseldeki ailesinin yanma gitmiştir. Karamürsel muhabirimiz Nedim Akkaya ile^ko-nuşaıı Gazanter şunları söylemiştir:
(— Hastalığım esnasında sevgili milletimden ve Türk basınından gördüğüm yakın alâka ile yardımlardan cidden çok mütehassis oldum. Bir senelik istira-
(Dovanıı Sa. 5 Su. 4)
.. Eronsız işgâl bölgelerinde kurulup : Bonn anayasasına dayanan Batı . Almanya devletini yeniden tenkid . etmiştir
: Viohinsky'nin bugünkü toplantı-
I (Devamı Sa: 5 SÜ: S do)
Yeni Tefrikalarımız
2 BÜYÜK ESER
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Esrarengiz Patron
Çeviren: Semra Arslanlı Yazan: Edgard Wallace
General Ali
Ihsan Sabis
Kendisinin D.P. den çıka-nlomıyacağını, Ankara-daki kongreye iştirâk edeceğini söylüyor
Demokrat Parti Î1 Haysiyet Divanı,* emekli general Ali Ihsan Sabis’in, ikinci dünya harbi sırasında Türkişepost ismiyle şehrimizde Almanca olarak çıkan vo Alman politikasının fikirlerini yayan gazeteye makaleler yazması yüzünden, kendisinin Pnrti ile alâkasını kestiği yazılmıştır. Dün bu hususta malûmatına müracaat ettiğimiz emekli general, bize şunları söylemiştir:
«— Bir gazetedeki fıkrayı hayretle okudum. Işde bir demagoji vardır. 11 Heysiyet Divanının böy, le bir karar verdiğini ben resmen bilmiyorum. 11 idare kurulundaki vazifeme devam ediyorum vo 20 Haziranda Ankarada toplanacak Demokrat Parti genel kongresine delege olarak iştirâk et-
(Oevamı Sa. S Sü. ı do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Güreşçiler kampındaki hâdise
LLUK.hY
ü mirgfın’dakl güreşçiler kampında bir hâdiso olmuş. Ga-zoteltır bunu «osof verici» bir hadise olarak zikrettiler. Hakikaten öyledir. Fakat bu, kampı terkedıp gidon güreşçllorln hosabına müessif bir vakıadır.
Hâdisoyl tekrar gözden geçirelim:
Yakında Avrupa serbest gUroş-lorino iştirak ötmek üzero milli gü-roş takımımız idman yaparak çalışmaktadır. Bunun İçin millet bu pehlivanlara Istanbulun bir cenneti mosaboslndo olan bir mahalde yor tahsis oyloınlş; onları kuş sütü ile besliyor, sıhhatlorıno İtina odiyor; bir gün bu pehlivanlardan biri kondilcrınl zlyaroto gelon misalir-lori yomogo alıkoyuyor. Kanıp disiplininin buna ınüsald olmadığı anlatılınca kampta çalışmak vo güreş-loro hazırlanmak taahhüdündü bulunan bu pehlivan kampı bırakıp gidiyor. Böyle şoy olur mu?
Burası ne bir Boğaz mesiresi, no do bir kır kahvesidir. Sadece bir spor mektebidir. Onüno golon elini kolunu sallıya sallıya misafir lige goloınoz. Bonco böyle yerlerde misafir kabul olunması bilo doğru değildir.
O pohllvan mlsafirlno yonıek vo-rllmoınosindcn mugbor olarak kampı bırakmış gitmiş. Demek kendisi disipllno uyacak ruhta bir zat değilmiş.
Benoo müessif hıldlso bu dogll.
Hâdlsoyo sobobiyut vordlği iddlasi-
lo eski güroş hooalarından birinin
oradan uzaklaştırılmasıdır. Zira
Mısırlı güreşçiler, dün, kendilerini karj\lıy anlarla birlikte hava alanında
CPöto: Burhan — Yeni Sabah) (Yazısı 5 incide)
TemK Sabah
12 inci Yıl, No. 8660 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı
İdare: Nuruosmnniyo No: 17
Tol adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20700
ÇARŞAMBA
1
HAZİRAN
1949
Çok Kârlı
Bir iş için BEŞ bin lira gerin ay eli bir ortağa ihtiyaç vardır»
Müracaat: Amavut'ıöy Tayyareci Suphi sokak
No: 60 İstanbul
İller kanunu baskı kanunu mu?
ORTA
DOĞU BARIŞI
içişleri Bakanı, Bas a„ fikirlerinin
terkini Meclisten rica etti
Hüseyin Calıid Yalcın ve Kasını Gillek Londrada mühim meseleler etrafında beyanatta bulundular
Orta Doğu için
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet B ayur
Başbakan yardımcısı, içişleri Bakanının müdafaasına rağmen, 6 ncı maddenin reddi lehinde rey verdi
Meclisteki
Görüşmeler..
Büyük Millet Meclisinde, demokrasi hareketi ve çeşitli partiler devri başlıyahberi, her günkü oturumda dikkati çekecek ve yur-dda ilgi uyandıracak hâdiseler eksik olmuyor.
Yolsuzluk, suiistimallerle uğraşılmasına hasredilen celseler, muvafık ve muhaliflerin birbirlerine karşı şahsi hücumlara geçtikleri oturumlar, bazı eski bakanların korvetlerinin hesaplarına ayrılan vakitler daima hoş değilse de memlekette intibah uyandıran tartışmalar manzarası göstermiştir. Bu suretle, eskiden bütün a-ğızlar tamamiyle kilitli ve mühürlü olduğu için, devlet işleri-ııhı sevk ve İdaresi istikametlerinden hiç haberdar olmi5'an u-mumi efkâr az çok, nurlanma-ğa başlamıştır. Çeşitli parti şüphesiz, halkın demokratik gelişme ve terbiyesinde en mühim rolü oylayacaktır. Evvelce sırf büyük ierin takdir ve hattâ keyfine bırakılan İşlerin böyle milletvekilleri tarafından açıkça konuşulması ve tenkid edilmesi en ferah verici hareketlerden sayılmalıdır. Düşünülsün ki şimdi Mecliste Millî Şcrin-heyetini lrabui îtmezi ve bunun radyo ile yayınlanması aarahatle itiraza ve tenkide maruz kalabiliyor. Hattâ daha ilerisi var. Başbakan sayın Şemsed-din G'ünaltay Mecliste, dün Askerî Şûra konuşulurken, bu Meclise Cumhurbaşkanı riyaset eder, cüm leşine İtiraz ediyor ve aynen diyor ki: «Cumhurbaşkanı gayri mesul bir zattır. Binaenaleyh o-nnn böyle mesuliyetti bir vazifeyi deruhte etmesine imkân yoktur.» Fıkranın, Cumhurbaşkanı yerine Askerî Şûraya Başbakan riyaset eder, şeklinde tâdilini teklif ederim.» Bu söz derhal yüksek meclisçe onaylanmıştır. Bundan beş, altı, yahut on beş, yirmi yıl evvel böyle bir sözün değil Mecliste, herhangi bir yerde te-fe'ül edilmesine imkân ve ihtimal var mıydı? Şahıslara köriikö-rüne bağlılık yerini, fikirlere, düşüncelere ve partilere bağlanmağa terketmeğe mütemayil görünüyor. Maamalih bu vadide he Düz kat'î adımların atıldığını san nıak hatalı olur. Çünkü mevzuatımızda ve tatbikatta düzeltilmesi lâzım geldiği halde bir türlü yapılmasına Halk Partisi çoğunluğunun muvafakat etmek istemediği hükümler mevcuttur ve şu dakikada uyuklar olmalarından bu hükümlerin yok olduğu mânası çıkarılmamalıdır.
Evvelki günkü celsede Senihi Yürüten hayat pahalılığı bahsine, bağrı yanık, bir dille dokundu ve İstihsal bölgeleriyle istihlâk mintakaları arasında bazan yüzde ona baliğ olan fahiş fiat farklarından bahsetti. Ekonomi Bakanının istatistiğe dayanan t rakamlar vermesine karşı da feveran ederek «Millet istatistik ve rakam değil, ucuzluk istiyor» de-(Devamı Sa. s SU. 6 da) |
Ankara, 31 (Hususi) — iller Kanununun müzakeresine, bugün Mecliste, saat 17 ye doğru başlandı. 5 inci madde, önergeler reddedilerek olduğu gibi kabul edildi.
Merkez kaymakamlığı kurulmasını ihtiyarî bırakan 6 ncı maddenin müzakeresi hayli münakaşalı oldu. Maddeyi uzun uzun müdafaa eden Cenab Aksu, neticede 50 bin nüfus-
lu vilâyet merkezinde, merkez kaymakamlığı kurulmasının zarurî olduğunu BÖyledi. Ahmet Kemal Varınca, eğer merkez kaymakamlığı kurulursa bu, valileri perde arkasına koymak ve onların halkla temasını kesmek demek olacağını söyliyerek madde aleyhinde konuştu ve bu maddenin kaldırılması için önerge verdi.
(Devamı 8a. 8 6Ü. 6 da)
Silâh kaçıran Nâzım Gürsoyintihar etti
Emniyet teşkilâtı ve adlî makamlar, hâdiseyi tahkika devam ediyorlar
Evvelki gün emniyet teşkilâtının suçüstü yakaladığı, Filistine silâh ve mühimmat kaçıran şebeke hakkındaki tahkikata ehemmi yetle devam edilmektedir. Ancak şebekenin elebaşısı olan Nazım Gürsoy, bir tabanca kurşuniyle vurularak ölmüş bulunmaktadır.
Ölüm hâdisesi şebeke (evkif ç- _ nakledildikten Bonra, merkez komutanlığında vuku bulmuştur, öğrendiğimize göre bu hâdiBe şöyle cereyan etmiştir:
Nazım Gürsoy diğer şerikleriyle beraber merkez komutanlığına getirildikten sonra sorgularına başlanmıştır.
işte bu sırada Nazım Gürsoy ortadaki bir masa üstünde bulunan bir tabancayı birdenbire sıçrayıp almış ve süratle dışarı çı- f kıp kaçmak isterken telâştan düş i müştiir. Bu anda esasen dolu bu- t (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do) j
etme al dil«.Xıik merkn?.
Kastamonu’da
nefret uyandıran bir hâtlise
Silâh kaçakçilarının takip ve suç üstü yakalanmalarında bilyilk, başarım görülen İstanbul Emni-yet Müdürü İsmail Hakkı Baykul
İngiliz Bale heyeti Ankarada
Evvelki gün memleketimize gelm i.y olan İngiliz Bale heyeti An-karadaki temsillerini müteakip 6 Haziran Pazartesi günü gelirimize dönecektir. Yukarıdaki resim Bale artistlerini Aıtlcaradjf göster mekledir.
(--------------------------Y
| Mısırlı güreşçiler geldi |
i pakt zarureti
Londra 41 (AP) — Bugün bir de meç veren Hüseyin Cahit Yalçın, İsrail dahil, Orta - Doğu memleket terinin bir savunma paktı kurma -lan lâzım geldiğini söylemiştir.
«Böyle bir paktın gayet şayanı arzu olduğunu zannediyorum. Ta -biatiyle evvelâ Fillstinde barışın gerçekleşmesi şartttir; müteakiben bir savunma paktı müzakere edile bilir.»
Yalçın, böyle bir pakta Türkiye, Iran, Arap devletleri İsrail ve Mı. sır'ın dahil olmaları lâzım geldiği, ni söylemiştir.
, Kudüsiln bcynelmilleştirlmcsl
Yalçın, Uzlaştırma Komisyonunun, Küdtls şehrinin beynelmilleş tlrllmesl haknında bir statüko ha^ zırladığını söylemiş ve şunları İlâve etmiştir: «Kudüs şehri bütün dünyaya aittir. Birleşmiş Milletler bu şehrin milletlerarası bir merkez ol masını İstemektedir. Şahsen, Ku -düş’ün milletlerarası bir şehir haline geleceğini zannediyorum. Ya -hudllerle Araplara bu plânı kabul ettirmeğe çalışmaktayız.
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İsrail Devleti
ile ticaret
Hikmet Bayıır’ıın Ayılın
mitinginde nutku
Millet Partisinin dün Aydında yaptığı mitingde Mareşalin bir mesajı okundu
Hatipler, iktidar partisini şiddetle tenkid ederek son günlerin türlü mes’eleleri etrafında partilerinin düşüncelerini belirttiler
Lisenin helasına orak çekiç resmi yapıldı Kastamonu, 31 (Telefonla) — Kastamonu lisesinde emniyet mil dürlüğünün ehemmiyetle üzerinde durduğu ve Milli Eğitim müfettişi Bay İsmail Hakkının da tahkikile meşgul olduğu bir hâdise cereyan etmiştir. Bütün lise talebesinin nefretle karşıladığı hâdise şudur:
Bundan birkaç gün evvel bazı talebeler lisenin helâ kapısına resmedilmiş bir orak çekiç şekil görerek bunu nöbetçi öğretmene bildirmişler, o da burasım kilitliyerek müdürün gelmesini beklemiştir. Nihayet müdür gelerek vaziyeti görmüş, talebeyi toplıyarak nasihatlerde bulun-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
İsrail devleti pasaportunu taşıyan ilk yolcu memleketimize geldi
îsrallden evvelki gün şehrimi, ze Abraham Lumbrozo adlı bir tllc car gelmiştir iki memleket arasın, dakl ticari münesebctl'er hakkında etüd yapmak ve bazı Türk mallarını ithal ctpnek için memleketimi, ze gelen A. Lumbrozo yeni İsrail devletinin resmi pasaportu ile ge. len ilk musevldir.
Israilli tüccar Jiln kendisile gö. rüşen bir arkadaşımıza seyahatinin maksadı hakkında şunları söyle -miştir:
( — Memleketimize İsrail için bazı mallar ithal etmek için gel -dlm. Müstahsil bir memleket olan Ttlrklyenln hububat ve yiyecek maddelerine ihtiyacımız vardır. Bu hususta çalışmalara başladım ve 13 gill tüccarlardan kolaylık göreceğimi ümid ediyorum. İki memle -ket rasında bir ticari anlaşmanın bulunmaması çalışmalarımı biraz güçleştiriyor, fakat sizden külliyet 11 mlkdarda mal alacağımı ümld ediyorum,»
Musevi tüccar bir senelik bir ma zlsl olan İsrail devleti hakkında da şunları söylemiştir:
«— İsrail bütün dünya devlet -leri llo sulh tesisi imkânları için (Dovcr.ıı Sa: 5 Sü 4 de) 1
Gazanferin Karamürselde, Yen i Sabaha verdiği resmi.
Gazanfer Bilge hastaneden çıktı
“1952 Olimpiyadlarında Türk milletine yeni zaferler kazandıracağım» diyor
Memnuniyetle öğrendiğimize
1 göre, bundan bir müddet evvel ciğerlerinden rahatsızlanarak sa-
Vişinski'nin yaptığı
teklif reddedildi
Sovyet murahhası, üç Dışişleri Bakanının bir Alman hey’etint dinlemesini istiyordu
Paris: 31 (AP) — Komünist nll . . . .
fuzuna tabi «Alman Halk Kongre Bi» nl tomsil eden bir hey’etln dış İğleri Bakanları konseyine davet edilmesi hakkındaki bir Rua teklifi bugün 3 Batılı devlet tarafından reddedilmiştir
Teklif, Dışişleri Bananları kon ., şeyinin bugünkü toplantısında Vlc hlnslcy tarafından ileri sürülmüş . tür. Sovyetler Birliği Dışişleri Bn. ka.ru bugün verdiği iki buçuk saat İlk demeçte, Amerikan, İngiliz v(J
Şehirde üç kuduz vak'ası
görüldü
Havaların ısınması, kuduz vak’alarını birdenbire çoğalttı
Havalar ısındıkça kedi ve köpeklerin kudurmaları da artmıştır. Evvelki gün şehrin üç muhtelif semtinde üç kuduz ısırma vakası olmuştur:
Sütlücede Nuripnşa fabrikasının bekçisi Cemil, bekçi köpeği tarafından ısırılmıştır.
Paşa bahçe şişe ve cam fabrikasında da Ali vo Mehmet adlarında iki kişi yine fabrikanın bekçi köpeği tarafından ısıtılmışlar ve hastalıaneye kaldırılmışlardır.
Beşiktaşta Akaretlerde bir kedi kudurarak Mehmet Yoğur a-dinda birisini tırmalamış ve ısırmıştır.
Her üç hâdisede, bilâhare öldü-
rülen kedi ve köpeklerin yapılan
otopsilerinde kuduz oldukları tes-
bit edilmiştir.
Aydın, 31 (Hususî surette giden arkadaşımızdan telefonla) — Aydın 11 Teşkilâtının kurulması münasebetiyle bugün Millet Partisi tarafından burada tertip edilen miting halkın heyecanlı gösterilerino vesilo teşkil etmiştir. Mitingde hazır bulunmak üzero Millet Partisi genol başkanı Hikmet Bayın, Şefik Çakmak, Dr. Mustafa Kentli, lteşat Aydınb, Sa-ı dik Aldoğan ve Osman Bölükbaşı d* buraya gelmişlerdi.
(Devamı Sa. s Sil. 2 do)
natoryoma yatırılan 62 kilo dünya serbest güreş şampiyonu Gazanfer Bilge, hastahaneden çıkmış ve Karamürseldeki ailesinin yanma gitmiştir. Karamürsel muhabirimiz Nedim Akkaya ile^ko-nuşaıı Gazanter şunları söylemiştir:
(— Hastalığım esnasında sevgili milletimden ve Türk basınından gördüğüm yakın alâka ile yardımlardan cidden çok mütehassis oldum. Bir senelik istira-
(Dovanıı Sa. 5 Su. 4)
.. Eronsız işgâl bölgelerinde kurulup : Bonn anayasasına dayanan Batı . Almanya devletini yeniden tenkid . etmiştir
: Viohinsky'nin bugünkü toplantı-
I (Devamı Sa: 5 SÜ: S do)
Yeni Tefrikalarımız
2 BÜYÜK ESER
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Esrarengiz Patron
Çeviren: Semra Arslanlı Yazan: Edgard Wallace
General Ali
Ihsan Sabis
Kendisinin D.P. den çıka-nlomıyacağını, Ankara-daki kongreye iştirâk edeceğini söylüyor
Demokrat Parti Î1 Haysiyet Divanı,* emekli general Ali Ihsan Sabis’in, ikinci dünya harbi sırasında Türkişepost ismiyle şehrimizde Almanca olarak çıkan vo Alman politikasının fikirlerini yayan gazeteye makaleler yazması yüzünden, kendisinin Pnrti ile alâkasını kestiği yazılmıştır. Dün bu hususta malûmatına müracaat ettiğimiz emekli general, bize şunları söylemiştir:
«— Bir gazetedeki fıkrayı hayretle okudum. Işde bir demagoji vardır. 11 Heysiyet Divanının böy, le bir karar verdiğini ben resmen bilmiyorum. 11 idare kurulundaki vazifeme devam ediyorum vo 20 Haziranda Ankarada toplanacak Demokrat Parti genel kongresine delege olarak iştirâk et-
(Oevamı Sa. S Sü. ı do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Güreşçiler kampındaki hâdise
LLUK.hY
ü mirgfın’dakl güreşçiler kampında bir hâdiso olmuş. Ga-zoteltır bunu «osof verici» bir hadise olarak zikrettiler. Hakikaten öyledir. Fakat bu, kampı terkedıp gidon güreşçllorln hosabına müessif bir vakıadır.
Hâdisoyl tekrar gözden geçirelim:
Yakında Avrupa serbest gUroş-lorino iştirak ötmek üzero milli gü-roş takımımız idman yaparak çalışmaktadır. Bunun İçin millet bu pehlivanlara Istanbulun bir cenneti mosaboslndo olan bir mahalde yor tahsis oyloınlş; onları kuş sütü ile besliyor, sıhhatlorıno İtina odiyor; bir gün bu pehlivanlardan biri kondilcrınl zlyaroto gelon misalir-lori yomogo alıkoyuyor. Kanıp disiplininin buna ınüsald olmadığı anlatılınca kampta çalışmak vo güreş-loro hazırlanmak taahhüdündü bulunan bu pehlivan kampı bırakıp gidiyor. Böyle şoy olur mu?
Burası ne bir Boğaz mesiresi, no do bir kır kahvesidir. Sadece bir spor mektebidir. Onüno golon elini kolunu sallıya sallıya misafir lige goloınoz. Bonco böyle yerlerde misafir kabul olunması bilo doğru değildir.
O pohllvan mlsafirlno yonıek vo-rllmoınosindcn mugbor olarak kampı bırakmış gitmiş. Demek kendisi disipllno uyacak ruhta bir zat değilmiş.
Benoo müessif hıldlso bu dogll.
Hâdlsoyo sobobiyut vordlği iddlasi-
lo eski güroş hooalarından birinin
oradan uzaklaştırılmasıdır. Zira
Mısırlı güreşçiler, dün, kendilerini karj\lıy anlarla birlikte hava alanında
CPöto: Burhan — Yeni Sabah) (Yazısı 5 incide)
TemK Sabah
12 inci Yıl, No. 8660 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı
İdare: Nuruosmnniyo No: 17
Tol adresi: «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20700
ÇARŞAMBA
1
HAZİRAN
1949
Çok Kârlı
Bir iş için BEŞ bin lira gerin ay eli bir ortağa ihtiyaç vardır»
Müracaat: Amavut'ıöy Tayyareci Suphi sokak
No: 60 İstanbul
İller kanunu baskı kanunu mu?
ORTA
DOĞU BARIŞI
içişleri Bakanı, Bas a„ fikirlerinin
terkini Meclisten rica etti
Hüseyin Calıid Yalcın ve Kasını Gillek Londrada mühim meseleler etrafında beyanatta bulundular
Orta Doğu için
Millet Partisi Genelbaşkanı Hikmet B ayur
Başbakan yardımcısı, içişleri Bakanının müdafaasına rağmen, 6 ncı maddenin reddi lehinde rey verdi
Meclisteki
Görüşmeler..
Büyük Millet Meclisinde, demokrasi hareketi ve çeşitli partiler devri başlıyahberi, her günkü oturumda dikkati çekecek ve yur-dda ilgi uyandıracak hâdiseler eksik olmuyor.
Yolsuzluk, suiistimallerle uğraşılmasına hasredilen celseler, muvafık ve muhaliflerin birbirlerine karşı şahsi hücumlara geçtikleri oturumlar, bazı eski bakanların korvetlerinin hesaplarına ayrılan vakitler daima hoş değilse de memlekette intibah uyandıran tartışmalar manzarası göstermiştir. Bu suretle, eskiden bütün a-ğızlar tamamiyle kilitli ve mühürlü olduğu için, devlet işleri-ııhı sevk ve İdaresi istikametlerinden hiç haberdar olmi5'an u-mumi efkâr az çok, nurlanma-ğa başlamıştır. Çeşitli parti şüphesiz, halkın demokratik gelişme ve terbiyesinde en mühim rolü oylayacaktır. Evvelce sırf büyük ierin takdir ve hattâ keyfine bırakılan İşlerin böyle milletvekilleri tarafından açıkça konuşulması ve tenkid edilmesi en ferah verici hareketlerden sayılmalıdır. Düşünülsün ki şimdi Mecliste Millî Şcrin-heyetini lrabui îtmezi ve bunun radyo ile yayınlanması aarahatle itiraza ve tenkide maruz kalabiliyor. Hattâ daha ilerisi var. Başbakan sayın Şemsed-din G'ünaltay Mecliste, dün Askerî Şûra konuşulurken, bu Meclise Cumhurbaşkanı riyaset eder, cüm leşine İtiraz ediyor ve aynen diyor ki: «Cumhurbaşkanı gayri mesul bir zattır. Binaenaleyh o-nnn böyle mesuliyetti bir vazifeyi deruhte etmesine imkân yoktur.» Fıkranın, Cumhurbaşkanı yerine Askerî Şûraya Başbakan riyaset eder, şeklinde tâdilini teklif ederim.» Bu söz derhal yüksek meclisçe onaylanmıştır. Bundan beş, altı, yahut on beş, yirmi yıl evvel böyle bir sözün değil Mecliste, herhangi bir yerde te-fe'ül edilmesine imkân ve ihtimal var mıydı? Şahıslara köriikö-rüne bağlılık yerini, fikirlere, düşüncelere ve partilere bağlanmağa terketmeğe mütemayil görünüyor. Maamalih bu vadide he Düz kat'î adımların atıldığını san nıak hatalı olur. Çünkü mevzuatımızda ve tatbikatta düzeltilmesi lâzım geldiği halde bir türlü yapılmasına Halk Partisi çoğunluğunun muvafakat etmek istemediği hükümler mevcuttur ve şu dakikada uyuklar olmalarından bu hükümlerin yok olduğu mânası çıkarılmamalıdır.
Evvelki günkü celsede Senihi Yürüten hayat pahalılığı bahsine, bağrı yanık, bir dille dokundu ve İstihsal bölgeleriyle istihlâk mintakaları arasında bazan yüzde ona baliğ olan fahiş fiat farklarından bahsetti. Ekonomi Bakanının istatistiğe dayanan t rakamlar vermesine karşı da feveran ederek «Millet istatistik ve rakam değil, ucuzluk istiyor» de-(Devamı Sa. s SU. 6 da) |
Ankara, 31 (Hususi) — iller Kanununun müzakeresine, bugün Mecliste, saat 17 ye doğru başlandı. 5 inci madde, önergeler reddedilerek olduğu gibi kabul edildi.
Merkez kaymakamlığı kurulmasını ihtiyarî bırakan 6 ncı maddenin müzakeresi hayli münakaşalı oldu. Maddeyi uzun uzun müdafaa eden Cenab Aksu, neticede 50 bin nüfus-
lu vilâyet merkezinde, merkez kaymakamlığı kurulmasının zarurî olduğunu BÖyledi. Ahmet Kemal Varınca, eğer merkez kaymakamlığı kurulursa bu, valileri perde arkasına koymak ve onların halkla temasını kesmek demek olacağını söyliyerek madde aleyhinde konuştu ve bu maddenin kaldırılması için önerge verdi.
(Devamı 8a. 8 6Ü. 6 da)
Silâh kaçıran Nâzım Gürsoyintihar etti
Emniyet teşkilâtı ve adlî makamlar, hâdiseyi tahkika devam ediyorlar
Evvelki gün emniyet teşkilâtının suçüstü yakaladığı, Filistine silâh ve mühimmat kaçıran şebeke hakkındaki tahkikata ehemmi yetle devam edilmektedir. Ancak şebekenin elebaşısı olan Nazım Gürsoy, bir tabanca kurşuniyle vurularak ölmüş bulunmaktadır.
Ölüm hâdisesi şebeke (evkif ç- _ nakledildikten Bonra, merkez komutanlığında vuku bulmuştur, öğrendiğimize göre bu hâdiBe şöyle cereyan etmiştir:
Nazım Gürsoy diğer şerikleriyle beraber merkez komutanlığına getirildikten sonra sorgularına başlanmıştır.
işte bu sırada Nazım Gürsoy ortadaki bir masa üstünde bulunan bir tabancayı birdenbire sıçrayıp almış ve süratle dışarı çı- f kıp kaçmak isterken telâştan düş i müştiir. Bu anda esasen dolu bu- t (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do) j
etme al dil«.Xıik merkn?.
Kastamonu’da
nefret uyandıran bir hâtlise
Silâh kaçakçilarının takip ve suç üstü yakalanmalarında bilyilk, başarım görülen İstanbul Emni-yet Müdürü İsmail Hakkı Baykul
İngiliz Bale heyeti Ankarada
Evvelki gün memleketimize gelm i.y olan İngiliz Bale heyeti An-karadaki temsillerini müteakip 6 Haziran Pazartesi günü gelirimize dönecektir. Yukarıdaki resim Bale artistlerini Aıtlcaradjf göster mekledir.
(--------------------------Y
| Mısırlı güreşçiler geldi |
i pakt zarureti
Londra 41 (AP) — Bugün bir de meç veren Hüseyin Cahit Yalçın, İsrail dahil, Orta - Doğu memleket terinin bir savunma paktı kurma -lan lâzım geldiğini söylemiştir.
«Böyle bir paktın gayet şayanı arzu olduğunu zannediyorum. Ta -biatiyle evvelâ Fillstinde barışın gerçekleşmesi şartttir; müteakiben bir savunma paktı müzakere edile bilir.»
Yalçın, böyle bir pakta Türkiye, Iran, Arap devletleri İsrail ve Mı. sır'ın dahil olmaları lâzım geldiği, ni söylemiştir.
, Kudüsiln bcynelmilleştirlmcsl
Yalçın, Uzlaştırma Komisyonunun, Küdtls şehrinin beynelmilleş tlrllmesl haknında bir statüko ha^ zırladığını söylemiş ve şunları İlâve etmiştir: «Kudüs şehri bütün dünyaya aittir. Birleşmiş Milletler bu şehrin milletlerarası bir merkez ol masını İstemektedir. Şahsen, Ku -düş’ün milletlerarası bir şehir haline geleceğini zannediyorum. Ya -hudllerle Araplara bu plânı kabul ettirmeğe çalışmaktayız.
(Devamı Sa. 6 Sü. 7 de)
İsrail Devleti
ile ticaret
Hikmet Bayıır’ıın Ayılın
mitinginde nutku
Millet Partisinin dün Aydında yaptığı mitingde Mareşalin bir mesajı okundu
Hatipler, iktidar partisini şiddetle tenkid ederek son günlerin türlü mes’eleleri etrafında partilerinin düşüncelerini belirttiler
Lisenin helasına orak çekiç resmi yapıldı Kastamonu, 31 (Telefonla) — Kastamonu lisesinde emniyet mil dürlüğünün ehemmiyetle üzerinde durduğu ve Milli Eğitim müfettişi Bay İsmail Hakkının da tahkikile meşgul olduğu bir hâdise cereyan etmiştir. Bütün lise talebesinin nefretle karşıladığı hâdise şudur:
Bundan birkaç gün evvel bazı talebeler lisenin helâ kapısına resmedilmiş bir orak çekiç şekil görerek bunu nöbetçi öğretmene bildirmişler, o da burasım kilitliyerek müdürün gelmesini beklemiştir. Nihayet müdür gelerek vaziyeti görmüş, talebeyi toplıyarak nasihatlerde bulun-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
İsrail devleti pasaportunu taşıyan ilk yolcu memleketimize geldi
îsrallden evvelki gün şehrimi, ze Abraham Lumbrozo adlı bir tllc car gelmiştir iki memleket arasın, dakl ticari münesebctl'er hakkında etüd yapmak ve bazı Türk mallarını ithal ctpnek için memleketimi, ze gelen A. Lumbrozo yeni İsrail devletinin resmi pasaportu ile ge. len ilk musevldir.
Israilli tüccar Jiln kendisile gö. rüşen bir arkadaşımıza seyahatinin maksadı hakkında şunları söyle -miştir:
( — Memleketimize İsrail için bazı mallar ithal etmek için gel -dlm. Müstahsil bir memleket olan Ttlrklyenln hububat ve yiyecek maddelerine ihtiyacımız vardır. Bu hususta çalışmalara başladım ve 13 gill tüccarlardan kolaylık göreceğimi ümid ediyorum. İki memle -ket rasında bir ticari anlaşmanın bulunmaması çalışmalarımı biraz güçleştiriyor, fakat sizden külliyet 11 mlkdarda mal alacağımı ümld ediyorum,»
Musevi tüccar bir senelik bir ma zlsl olan İsrail devleti hakkında da şunları söylemiştir:
«— İsrail bütün dünya devlet -leri llo sulh tesisi imkânları için (Dovcr.ıı Sa: 5 Sü 4 de) 1
Gazanferin Karamürselde, Yen i Sabaha verdiği resmi.
Gazanfer Bilge hastaneden çıktı
“1952 Olimpiyadlarında Türk milletine yeni zaferler kazandıracağım» diyor
Memnuniyetle öğrendiğimize
1 göre, bundan bir müddet evvel ciğerlerinden rahatsızlanarak sa-
Vişinski'nin yaptığı
teklif reddedildi
Sovyet murahhası, üç Dışişleri Bakanının bir Alman hey’etint dinlemesini istiyordu
Paris: 31 (AP) — Komünist nll . . . .
fuzuna tabi «Alman Halk Kongre Bi» nl tomsil eden bir hey’etln dış İğleri Bakanları konseyine davet edilmesi hakkındaki bir Rua teklifi bugün 3 Batılı devlet tarafından reddedilmiştir
Teklif, Dışişleri Bananları kon ., şeyinin bugünkü toplantısında Vlc hlnslcy tarafından ileri sürülmüş . tür. Sovyetler Birliği Dışişleri Bn. ka.ru bugün verdiği iki buçuk saat İlk demeçte, Amerikan, İngiliz v(J
Şehirde üç kuduz vak'ası
görüldü
Havaların ısınması, kuduz vak’alarını birdenbire çoğalttı
Havalar ısındıkça kedi ve köpeklerin kudurmaları da artmıştır. Evvelki gün şehrin üç muhtelif semtinde üç kuduz ısırma vakası olmuştur:
Sütlücede Nuripnşa fabrikasının bekçisi Cemil, bekçi köpeği tarafından ısırılmıştır.
Paşa bahçe şişe ve cam fabrikasında da Ali vo Mehmet adlarında iki kişi yine fabrikanın bekçi köpeği tarafından ısıtılmışlar ve hastalıaneye kaldırılmışlardır.
Beşiktaşta Akaretlerde bir kedi kudurarak Mehmet Yoğur a-dinda birisini tırmalamış ve ısırmıştır.
Her üç hâdisede, bilâhare öldü-
rülen kedi ve köpeklerin yapılan
otopsilerinde kuduz oldukları tes-
bit edilmiştir.
Aydın, 31 (Hususî surette giden arkadaşımızdan telefonla) — Aydın 11 Teşkilâtının kurulması münasebetiyle bugün Millet Partisi tarafından burada tertip edilen miting halkın heyecanlı gösterilerino vesilo teşkil etmiştir. Mitingde hazır bulunmak üzero Millet Partisi genol başkanı Hikmet Bayın, Şefik Çakmak, Dr. Mustafa Kentli, lteşat Aydınb, Sa-ı dik Aldoğan ve Osman Bölükbaşı d* buraya gelmişlerdi.
(Devamı Sa. s Sil. 2 do)
natoryoma yatırılan 62 kilo dünya serbest güreş şampiyonu Gazanfer Bilge, hastahaneden çıkmış ve Karamürseldeki ailesinin yanma gitmiştir. Karamürsel muhabirimiz Nedim Akkaya ile^ko-nuşaıı Gazanter şunları söylemiştir:
(— Hastalığım esnasında sevgili milletimden ve Türk basınından gördüğüm yakın alâka ile yardımlardan cidden çok mütehassis oldum. Bir senelik istira-
(Dovanıı Sa. 5 Su. 4)
.. Eronsız işgâl bölgelerinde kurulup : Bonn anayasasına dayanan Batı . Almanya devletini yeniden tenkid . etmiştir
: Viohinsky'nin bugünkü toplantı-
I (Devamı Sa: 5 SÜ: S do)
Yeni Tefrikalarımız
2 BÜYÜK ESER
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Esrarengiz Patron
Çeviren: Semra Arslanlı Yazan: Edgard Wallace
General Ali
Ihsan Sabis
Kendisinin D.P. den çıka-nlomıyacağını, Ankara-daki kongreye iştirâk edeceğini söylüyor
Demokrat Parti Î1 Haysiyet Divanı,* emekli general Ali Ihsan Sabis’in, ikinci dünya harbi sırasında Türkişepost ismiyle şehrimizde Almanca olarak çıkan vo Alman politikasının fikirlerini yayan gazeteye makaleler yazması yüzünden, kendisinin Pnrti ile alâkasını kestiği yazılmıştır. Dün bu hususta malûmatına müracaat ettiğimiz emekli general, bize şunları söylemiştir:
«— Bir gazetedeki fıkrayı hayretle okudum. Işde bir demagoji vardır. 11 Heysiyet Divanının böy, le bir karar verdiğini ben resmen bilmiyorum. 11 idare kurulundaki vazifeme devam ediyorum vo 20 Haziranda Ankarada toplanacak Demokrat Parti genel kongresine delege olarak iştirâk et-
(Oevamı Sa. S Sü. ı do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Güreşçiler kampındaki hâdise
LLUK.hY
ü mirgfın’dakl güreşçiler kampında bir hâdiso olmuş. Ga-zoteltır bunu «osof verici» bir hadise olarak zikrettiler. Hakikaten öyledir. Fakat bu, kampı terkedıp gidon güreşçllorln hosabına müessif bir vakıadır.
Hâdisoyl tekrar gözden geçirelim:
Yakında Avrupa serbest gUroş-lorino iştirak ötmek üzero milli gü-roş takımımız idman yaparak çalışmaktadır. Bunun İçin millet bu pehlivanlara Istanbulun bir cenneti mosaboslndo olan bir mahalde yor tahsis oyloınlş; onları kuş sütü ile besliyor, sıhhatlorıno İtina odiyor; bir gün bu pehlivanlardan biri kondilcrınl zlyaroto gelon misalir-lori yomogo alıkoyuyor. Kanıp disiplininin buna ınüsald olmadığı anlatılınca kampta çalışmak vo güreş-loro hazırlanmak taahhüdündü bulunan bu pehlivan kampı bırakıp gidiyor. Böyle şoy olur mu?
Burası ne bir Boğaz mesiresi, no do bir kır kahvesidir. Sadece bir spor mektebidir. Onüno golon elini kolunu sallıya sallıya misafir lige goloınoz. Bonco böyle yerlerde misafir kabul olunması bilo doğru değildir.
O pohllvan mlsafirlno yonıek vo-rllmoınosindcn mugbor olarak kampı bırakmış gitmiş. Demek kendisi disipllno uyacak ruhta bir zat değilmiş.
Benoo müessif hıldlso bu dogll.
Hâdlsoyo sobobiyut vordlği iddlasi-
lo eski güroş hooalarından birinin
oradan uzaklaştırılmasıdır. Zira
Mısırlı güreşçiler, dün, kendilerini karj\lıy anlarla birlikte hava alanında
CPöto: Burhan — Yeni Sabah) (Yazısı 5 incide)

Comments (0)