PERŞEMBE 2 Salıibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmaniyo No: İT
HAZİRAN 1949 Tel adreelı «YENİ SABAH» İ8TANBUL Telefon ı 20798
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3661
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
Oramiral Ülgen’in tedkikleri
Charlcston: (Güney Karelin): 1 (a.a.) — Türk De. nlz kuvvetleri Başkomutanı Oramiral Mehmet Alı Ü1 . gen Amerikan deniz tcBlslerinl gezmeğe devam etmiş ve Charleston deniz üssrûnde Amerikan asker! yardım plânı gereğince Türkiye'ye verilecek olan İki dcatro. yeri görmüştür.
Tekerrür eden Hâdise...
Valilere verilmek
a m gündür, Büyük Millet I] Meclisinde cereyan eden U müzakerelere dair gelen haberler, bize dikkatimizi çekecek vakıalar, bildiriyor. Evvelki gün Ekonomi Bakanı Cemil Salt Barlas pahalılığın hakiki sebepleri baklanda, Başbakanla müphem bir şekilde, teartız halinde kalmıştı. Bu ufak Arıza üzerin-1 de, dünkü yazımızda, hafif bir ' surette durmuştuk. Halbuki, dün gelen telgraflar bize buna benzer fakat bu defa kesin bir olayın tekerrür ettiğini bildiriyor. İller ( k&nunetıun müzakeresi reye kon ması sırasında, altıncı madde hususunda, İçişleri Bakanı başka türlü bir rey vermiş baza Bakanlar ve bilhassa Başbakan yardım cimi başka türlü rey vermiş. Başbakan da çekimser kalmış... Mecli ae sevk edilen bir kanun hususunda kabine erkânının müttefik ve ayni reyde olnıamalan küçümsenecek bir keyfiyet değildir. Bir çok Bakanlar, galiba kabinenin yansı, İçişleri Bakanının teklifine ve projesinin bazı hükümlerine muanzdırlar. Bu kadar kesif bir arkadaş kitlesi projeye muarız iken o madde niçin ve nasıl içişleri Bakanlığınca kanuna ko-nulabilmiştir. Bahusus ki Başba kan da İçişleri Bakanının tarafını tutmamıştır.
Şemseddln Günaltay kabinesi bir koalisyon kabinesi olsaydı ve âza arasında muhalefet partilerine mensup bulunsaydı bu dere-co ayrılık ve aykırılık İzah edllebl lirdi anıma Halk Partisi gibi çeyrek asırdır toptancılığın, diktatörlüğün müşahhas timsali olmuş bir parti Bakanlan arasında sımsıkı bir kitle kurmak icabetlerken böyle bir dağınıklık öyle İç acıcı bir alâmet sayılamaz. Filhakika parlamenter rejimlerde, tabii hakikisinden bahsediyoruz, bazen parti disiplininden affedilen Bakanlar böyle birbirine »ykın oy verirler ve kullanırlar. Fakat bu, çok nâdir hallerde o-tur ve oralarda böyle davranmanın sebep ve saikleri vardır. Halbuki Halk Partisi İçin bu nevi hareketleri lcabettirecek ve bu kadar serbestliği mazur gösterecek âmiller vardır denilemez-Hâlâ baskı kanunlan yürülükte olup dururken, seçimlerin emniyeti meselesi henüz halledilmeden ve muhalefet liderleri Ser I gün bu emniyetin sağlanması 1- ' çin Eskişehirde, Kastamonuda veya Aydında mitinğlerde barbar bağırarak İsterken yâni demokrasinin bu en basit meyvalan bile toplanmadan, kabinede ihtilâf- I b manzaralar birer lüks sayılsa ( yeri vardır. Tasavvur buyrulsun j M seçim emniyetini İstedi diye j Ulus gazetesi Celâl Bayann Es- ( Id.şehJr nutkuna hücum etmekte J ve Demokrat Parti başkanını ma ( hut ve meşhur ihtilâlci usullerle ! çalışmakla tekrar ithama kalk- 1 maktadır. Bu körlenmiş talıta- . dan kılıcı boş yere havada sallamak henüz Parlâmento İnceliklerine alışmaktan ne kadar uzak olduğumuza en kesin delildir. Ba-yar ne diyordu? Çoğunluk partisi seçim emniyetini sağlamıyor. 21 Temmuz faciası milletin hatırından çıkmış değildir. Yine ayni yollara sapmak isterse bu defa millet hakkını anyacak ve reylerin çalınmasına müsaade etmiye-eektir. İnsaf buyrulsun mlliet hakkını gasbettirmiyecek, zora, kanunsuzluğa boyun eğmiyecek demek ihtilâl metodlarile çalışmak mıdır? Dalıa İki gün evvel bir seçim sandığını kaldırarak e-min yere götüren ve böylece ilgili memurlara rağmen reylerin ismetini muhafaza ettiklerinden dolayı tevkif edilerek mahkemelere sevkedilen vatandaşları Türk hâkimi beract ettirmiş ve kararın mucip sebepleri arasına reylerin masunluğunu mulazayı Türklerin tabii haklan arasımla saymıştı. Mahkemenin tabiî gördüğü bir hali mİ Ulus gazetesi İhtilâl metodu sayıyor? Bu ne kadar geri bir telâkki... öyle ya... İktidar partisi baskı ve hileyi kaldırmıya (Devamı 8a. 6 8ü. 4 de)
istenen salâhiyet
Valilerin, belediye reislerini azletmek yetkisi Mecliste kabul edilmedi
Hükümetçe hazırlanan yeni iller kanunu tasarısının, valilere geniş salâhiyetler vermeği istihdaf ettiği anlaşılıyor
Dışişleri Bakanı Bevln’le Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Pariste, aynı asansörde (Foto: AP.) .
Ankara: 1 (Hueual) — B.M.M, Bugün saat 10 da Feridun Fikri Dü şünsel'ln başkanlığında toplanarak iller kanununun müzakeresine de . vam «ttl. Müzakere Konusu valilerin tayin salâhiyetini haiz bulunan memurlara mütedair 9 uncu mad . deaiydl. 6. inci maddenin tayyı İle 8 ici cnadde haline gelmiş bulunan bu maddede tik ve orta okul öğretmenlerinin tayin, nakil ve tahvillerinin valilere verilmesine Emin Soysal ve onu takiben birçok öğret men üyeler şiddetle muarız kalmış Itırdı. Bu günkü oturumda bu madde geri alındı.
Bundan sonra valilerin temsil sı fatlanna dair maddenin müzakeresine başlandı, İlk olarak söz alan Nuri özsan:
— Maddede valinin devletin de mümessili olduğu kaydı varJır. Hal buııl valinin hem hudud devletlerle teması bir salâhiyet İşidir. Yok. ea kanuna böylo bir madde konul, ması anayasa muhaliftir. Anayasa gereğince devletin tek mümessili ancak Cumhurbaşkanıdır. Sonra idari aalâhlyeten başka bir de siya.
(Devanıı Sa. 8 Sü. 2 ne)
Başbakanın
hitabesi
4 Bakan Almanya işinde anlaşamadı
Bunun üzerine bu madde bırakılarak Berlin
mes elesinin görüşülmesine başlandı
I Londra: 1 (B.B.C.) — Dış Bakanlar Konseyi, bugün öğ-^ leden sonra Pariste tekrar toplanmıştır.
Dört dışişleri Bakanı, Alman birliği meselesinde bir an- ' lagmaya varamadıkları İçin gündemin ikinci maddesini müzakereye başlamışlardır, ikinci madde, Berlin meselesine aittir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Berlin meselesinde bir an-(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 de) J
İstanbul radyosu tecrübe yayını
■ ■
Dün gece Harbiyedeki yeni stüdyoda bavlıyan neşriyat önümüzdeki günler de devam edecek
Yakında teknik tesislerinin muvakkat tesellümüne başlanacak olan İstanbul Radyosunun
Bingazinin istiklâli
ilân edildi
Londra, 1 (B.B.C.1 — Ingiltere, Sirenaik'in (BingazJnin) hür bir hükümete kavuşmasını kabul etmiştir. Bu karar, Slre-(Devamı Sa. s 8u. o)
beşinci Avrupa serbest güreşi birinciliği müsabakaları dolayı-sile sesini duyurmak için yapılan hazırlıklar meyanında dün akşam saat 20.30 dan itibaren bir saat müddetle ve tamamen tecrübe mahiyetinde bir söz ve müzik programı yayınlanmıştır.
Bu yayın orta dalga 426,1 metre 704 kilosikl üzerinden ya pilmiş ve Basın Yayın Umum Müdürlüğünce Ankaradan gönderilmiş olan Ankara Radyosu baş spikeri Hikmet Münir İstanbul radyosunu tanıtan güzel bir ropörtaj yapmış, mütekiben ! (Devamı 8a. 6 8Ü. ö de)
Etimesğud uçak oku- ; lunda dün diploma ^tevzii merasimi yapıldı}
Ankara: 1 (A.A.) — Bugün sa . at 17.30 da Etimesğuttaki uçak oku lunda, kara ordusu için İlk defa yetiştirilen topçu pilot subaylarına pilot brövesi verilmesi münasebetiyle parlak bir tören yapılmış -tır.
Başbakan Şemseddln Günaitay, Genelkurmay başkan vekili Örge -ne rai Nuri Yamıt, İkinci balkan Orgeneral Muzaffer Tuğsavul, TB. Kurumu başkam Gümüşhane millet vaklll Şükrü Sökmensüer. millet -Vekilleri Türk ve Amerikan subay lan llo ajans va basın mensuplan törende hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
M. Ali Aybar bir yıl hapse mahkûm oldu
Yunan Dışişleri Bakanı Çaldaris
Karar katiyet kesbedinceye kadar 1000 lira kefaletle tahliye edildi
Zincirli Hürriyet gazetesinde çıkan Sabahattin Ali İmzalı ve «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz İktidarın devamıdır» başlıklı yazıda hükümetin mânevi şahsiyetini neşren tahkir ve tezyiften sanık İstanbul Üniversitesi Devletler Hukuku kürsüsü sabık doçenti Mehmet Ali Aybann 2 nci ağırcezadaki muhakemesi dün karara bağlanmıştır.
Dünkü celsede ikinci ağırceza mahkemesi heyeti başkanı; Salim Başol, âza Nuaret Bilgin, Nevres Tlryakîoğlu ve savcılık (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
hâdiseleri
Yunanlılar, Sadak’ın I nutkunu beğenmediler, I Çaldaris cevap vere- I cekrniş l|
Avrupa serbest güreş şampiyonası
yarın şehrimizde başlıyacak
Dünkü yangında aldırdığımız re sim
istanbulu heyecana düşüren büyük yangın
Tahtakale’de, içi kimyevî madde ile dolu bir ardiyeden çıkan yangın üç saat devam etti
Sigortalı olan binada, 50 tüccara ait bir milyon liradan fazla değerde çeşitli kimyevi madde yandı
Emekli General Ali Dısan Sabis ve avukat Hüsamettin Giray
IDün İstanbul semti büyük bit yangın tehlikesi daha geçirmiştir.
Öğle üzeri Tahtakalede Uzun-çargı, Şekerciler sokağında 3 numarada büyük bir ardiyede çı kan bir yangın, bir kaç ay evvel ki Sütlüce faciasını hatırlatan va ona benzer bir vaziyette infilâklarla üç eaatten fazla sürmüştür.
Yangında Nlko Zambooğluya Ait ve Cemil Edin adında birisinin kirasında bulunan dışı kâr-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
D. Partide Ali İhsan
Sâbis mes'elesi
İl Haysiyet Divânı Başkanı,emekli Generale cevap veriyor
bu karar 11 İdare kurulu tarafın -dan henüz tasdik edilmediği İçin generale bu güne kadar hiç bir teb llgatta bulunulmamıştır. 11 İdare kurulu Haysiyet divanının Ali Ihsan Sabi» hakkında vermiş olduğu (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Demokrat Parti tl Haysiyet di -vanmın enekli general Ali Uman Sablh hakkında olduğu partiden İhraç kararını ve buna generalin verdiği cevabı evvelce yazmış -tık.
Haysiyet divanının almış olduğu
Silâh kaçakçılığı tahkikatı genişliyor
Şebeke efradından bir elemanın daha Doğu vilâyetlerinde tevkif edildiği bildiriliyor a ...ı...,ı„ n- tn Traltva ve Anadoluda
Üç gün evvel ortaya çıkarılan. lan hakkında bir kaç cephede a-Bllâh vo mühimmat kaçakçılığı raştırmalar tahkikatı ehemmiyetle devam et- ”
mektedir. Suçüstü yakalanan şe- katta edinilen kanaate göre gebe bekenln faaliyeti ve diğer eleman | kenin oldukça geniş olduğu, hat-
a evveı onaya çuuuuun. «u* ... .
mühimmat kaçakçılığı raştırmalar yapılmaktadır.
............... - - l Bugüne kadar yapılan tahki-
YakındaYeni Sabah' da
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Büyük bir aşk romanı
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgard Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
tâ Trakya ve Anadoluda bazı yer (Devamı Sa: s Sü: 2 do) |
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mitingden çıkan bir münakaşa
iki gençlik teşekkülü lstanbulda son yapılan miting üzerinde münekaşaya tutuştular
Atina hâdiseleri mitinginden bir görünüş
(Yazısı S ci tayfada)
Yerinde bir karar
ULUNAY
y arım Bakanı Cavit Oral'ın
* mükemmel bir İcraatını öğrendim. Kanunun hükümleri muol-blnoe devlet, bazılarına ehlileştirmek ve İşletmek üzere yabani zeytinlikler tevzi eylemişi bu adamlar
muayyen bir müddet zarfında bu zoytlnllklerl ıslâh etmek yolunda
hiç bir şey yapmamışlar.
Tarım Bakanı yino kanunun hükümlerine dayanarak emir vermiş, zeytinlikleri seri aldırmış. Şimdi bu zeytinlikler çalışacak, momle-kot sorvotlni fazlalaştıracak olan-
lara verilecek.
No yapalım? Yomoycntn, yemosl-nl bilmoyenin mâlini yerler.
Allah hektarlarla yabani zoytin-llklor Ihsan etmiş. Bunlar, lomlz-lonınok, aşılanmak, para getirecek halo konulmak için büyük bir himmete do muhtaç değildir. Meselâ bir zoytln fidanı dikip ondan mey-va boklemefio benzemez. Bu şartlar İçinde boş on sone içindo zeytin
I
agaoı semere vorır.
Fakat yapmazlar... Var mı ten-bclllkîl Var mı kahvedo çan çan?!.
Allah vorir, biz do hazıra konarız. Yoksa «İki el bir baş İçindir.» diyerek tabiatın lûtfuna, İhsanına yardım etmeği düşünmüyoruz.
Bu, yalnız yabani zeytinlerin ıs-
lâhı mos'eleslnde doğlldlr; çoğu sahalarda böylodlr.
Meyva bahçelerim» ihtimam edenler parmakla pösterlllyor. Tabiatın bazı cilvelerini karşılamak var nu yapmıyoruz. Vakit vakit sarar, ayıklamayız. Karınca hücunş eder, mâni olmayız. Ondan sonr» bu seno moyva olmadı diye dövünür
Dahası var... Tam yirmi beş senedir sütçülük öden birini tanırımı İnoklor hâlâ ahır namı verilen bir mezbelededir. Bir doğum h Esasinde veteriner müdahalesi icabetti | evdo antlsoptik olarak bir »eyler yok... Tamponu tutturmak için yanaşmanın bol kayışını kullanmışlar.
Gönül Ictcr ki böylelorinin do ol-lerlndon inekleri almalı; bakabilon-lero vermeli.
İstanbul civarında zoytlnclllk içler acısıdır. Zavallı ağaçlardan matı sul sopalarla toplanır... .Son bize zeytin verirsin hal» dlyo basarlar odunu... Çoğu zoytln ağaçları da bakımsızlıktan yabanlloşmiştir.
Memleketin muhtelit zirai şuaba-
tını kurtarmak İçin bu gibi kanun-
ların tatbik sahalarını mümkün ol-
duğu kadar gonlşlotmek loabedor.
Yoksa bu sahalarda sonuna kadar
yerimizde saymak mukaddordlr.
Dün gelen eorıeM güreş takımlannınşehrimlzde alınmış resimleri.a
TYosmi 5 inci tayfada).
PERŞEMBE 2 Salıibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmaniyo No: İT
HAZİRAN 1949 Tel adreelı «YENİ SABAH» İ8TANBUL Telefon ı 20798
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3661
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
Oramiral Ülgen’in tedkikleri
Charlcston: (Güney Karelin): 1 (a.a.) — Türk De. nlz kuvvetleri Başkomutanı Oramiral Mehmet Alı Ü1 . gen Amerikan deniz tcBlslerinl gezmeğe devam etmiş ve Charleston deniz üssrûnde Amerikan asker! yardım plânı gereğince Türkiye'ye verilecek olan İki dcatro. yeri görmüştür.
Tekerrür eden Hâdise...
Valilere verilmek
a m gündür, Büyük Millet I] Meclisinde cereyan eden U müzakerelere dair gelen haberler, bize dikkatimizi çekecek vakıalar, bildiriyor. Evvelki gün Ekonomi Bakanı Cemil Salt Barlas pahalılığın hakiki sebepleri baklanda, Başbakanla müphem bir şekilde, teartız halinde kalmıştı. Bu ufak Arıza üzerin-1 de, dünkü yazımızda, hafif bir ' surette durmuştuk. Halbuki, dün gelen telgraflar bize buna benzer fakat bu defa kesin bir olayın tekerrür ettiğini bildiriyor. İller ( k&nunetıun müzakeresi reye kon ması sırasında, altıncı madde hususunda, İçişleri Bakanı başka türlü bir rey vermiş baza Bakanlar ve bilhassa Başbakan yardım cimi başka türlü rey vermiş. Başbakan da çekimser kalmış... Mecli ae sevk edilen bir kanun hususunda kabine erkânının müttefik ve ayni reyde olnıamalan küçümsenecek bir keyfiyet değildir. Bir çok Bakanlar, galiba kabinenin yansı, İçişleri Bakanının teklifine ve projesinin bazı hükümlerine muanzdırlar. Bu kadar kesif bir arkadaş kitlesi projeye muarız iken o madde niçin ve nasıl içişleri Bakanlığınca kanuna ko-nulabilmiştir. Bahusus ki Başba kan da İçişleri Bakanının tarafını tutmamıştır.
Şemseddln Günaltay kabinesi bir koalisyon kabinesi olsaydı ve âza arasında muhalefet partilerine mensup bulunsaydı bu dere-co ayrılık ve aykırılık İzah edllebl lirdi anıma Halk Partisi gibi çeyrek asırdır toptancılığın, diktatörlüğün müşahhas timsali olmuş bir parti Bakanlan arasında sımsıkı bir kitle kurmak icabetlerken böyle bir dağınıklık öyle İç acıcı bir alâmet sayılamaz. Filhakika parlamenter rejimlerde, tabii hakikisinden bahsediyoruz, bazen parti disiplininden affedilen Bakanlar böyle birbirine »ykın oy verirler ve kullanırlar. Fakat bu, çok nâdir hallerde o-tur ve oralarda böyle davranmanın sebep ve saikleri vardır. Halbuki Halk Partisi İçin bu nevi hareketleri lcabettirecek ve bu kadar serbestliği mazur gösterecek âmiller vardır denilemez-Hâlâ baskı kanunlan yürülükte olup dururken, seçimlerin emniyeti meselesi henüz halledilmeden ve muhalefet liderleri Ser I gün bu emniyetin sağlanması 1- ' çin Eskişehirde, Kastamonuda veya Aydında mitinğlerde barbar bağırarak İsterken yâni demokrasinin bu en basit meyvalan bile toplanmadan, kabinede ihtilâf- I b manzaralar birer lüks sayılsa ( yeri vardır. Tasavvur buyrulsun j M seçim emniyetini İstedi diye j Ulus gazetesi Celâl Bayann Es- ( Id.şehJr nutkuna hücum etmekte J ve Demokrat Parti başkanını ma ( hut ve meşhur ihtilâlci usullerle ! çalışmakla tekrar ithama kalk- 1 maktadır. Bu körlenmiş talıta- . dan kılıcı boş yere havada sallamak henüz Parlâmento İnceliklerine alışmaktan ne kadar uzak olduğumuza en kesin delildir. Ba-yar ne diyordu? Çoğunluk partisi seçim emniyetini sağlamıyor. 21 Temmuz faciası milletin hatırından çıkmış değildir. Yine ayni yollara sapmak isterse bu defa millet hakkını anyacak ve reylerin çalınmasına müsaade etmiye-eektir. İnsaf buyrulsun mlliet hakkını gasbettirmiyecek, zora, kanunsuzluğa boyun eğmiyecek demek ihtilâl metodlarile çalışmak mıdır? Dalıa İki gün evvel bir seçim sandığını kaldırarak e-min yere götüren ve böylece ilgili memurlara rağmen reylerin ismetini muhafaza ettiklerinden dolayı tevkif edilerek mahkemelere sevkedilen vatandaşları Türk hâkimi beract ettirmiş ve kararın mucip sebepleri arasına reylerin masunluğunu mulazayı Türklerin tabii haklan arasımla saymıştı. Mahkemenin tabiî gördüğü bir hali mİ Ulus gazetesi İhtilâl metodu sayıyor? Bu ne kadar geri bir telâkki... öyle ya... İktidar partisi baskı ve hileyi kaldırmıya (Devamı 8a. 6 8ü. 4 de)
istenen salâhiyet
Valilerin, belediye reislerini azletmek yetkisi Mecliste kabul edilmedi
Hükümetçe hazırlanan yeni iller kanunu tasarısının, valilere geniş salâhiyetler vermeği istihdaf ettiği anlaşılıyor
Dışişleri Bakanı Bevln’le Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Pariste, aynı asansörde (Foto: AP.) .
Ankara: 1 (Hueual) — B.M.M, Bugün saat 10 da Feridun Fikri Dü şünsel'ln başkanlığında toplanarak iller kanununun müzakeresine de . vam «ttl. Müzakere Konusu valilerin tayin salâhiyetini haiz bulunan memurlara mütedair 9 uncu mad . deaiydl. 6. inci maddenin tayyı İle 8 ici cnadde haline gelmiş bulunan bu maddede tik ve orta okul öğretmenlerinin tayin, nakil ve tahvillerinin valilere verilmesine Emin Soysal ve onu takiben birçok öğret men üyeler şiddetle muarız kalmış Itırdı. Bu günkü oturumda bu madde geri alındı.
Bundan sonra valilerin temsil sı fatlanna dair maddenin müzakeresine başlandı, İlk olarak söz alan Nuri özsan:
— Maddede valinin devletin de mümessili olduğu kaydı varJır. Hal buııl valinin hem hudud devletlerle teması bir salâhiyet İşidir. Yok. ea kanuna böylo bir madde konul, ması anayasa muhaliftir. Anayasa gereğince devletin tek mümessili ancak Cumhurbaşkanıdır. Sonra idari aalâhlyeten başka bir de siya.
(Devanıı Sa. 8 Sü. 2 ne)
Başbakanın
hitabesi
4 Bakan Almanya işinde anlaşamadı
Bunun üzerine bu madde bırakılarak Berlin
mes elesinin görüşülmesine başlandı
I Londra: 1 (B.B.C.) — Dış Bakanlar Konseyi, bugün öğ-^ leden sonra Pariste tekrar toplanmıştır.
Dört dışişleri Bakanı, Alman birliği meselesinde bir an- ' lagmaya varamadıkları İçin gündemin ikinci maddesini müzakereye başlamışlardır, ikinci madde, Berlin meselesine aittir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Berlin meselesinde bir an-(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 de) J
İstanbul radyosu tecrübe yayını
■ ■
Dün gece Harbiyedeki yeni stüdyoda bavlıyan neşriyat önümüzdeki günler de devam edecek
Yakında teknik tesislerinin muvakkat tesellümüne başlanacak olan İstanbul Radyosunun
Bingazinin istiklâli
ilân edildi
Londra, 1 (B.B.C.1 — Ingiltere, Sirenaik'in (BingazJnin) hür bir hükümete kavuşmasını kabul etmiştir. Bu karar, Slre-(Devamı Sa. s 8u. o)
beşinci Avrupa serbest güreşi birinciliği müsabakaları dolayı-sile sesini duyurmak için yapılan hazırlıklar meyanında dün akşam saat 20.30 dan itibaren bir saat müddetle ve tamamen tecrübe mahiyetinde bir söz ve müzik programı yayınlanmıştır.
Bu yayın orta dalga 426,1 metre 704 kilosikl üzerinden ya pilmiş ve Basın Yayın Umum Müdürlüğünce Ankaradan gönderilmiş olan Ankara Radyosu baş spikeri Hikmet Münir İstanbul radyosunu tanıtan güzel bir ropörtaj yapmış, mütekiben ! (Devamı 8a. 6 8Ü. ö de)
Etimesğud uçak oku- ; lunda dün diploma ^tevzii merasimi yapıldı}
Ankara: 1 (A.A.) — Bugün sa . at 17.30 da Etimesğuttaki uçak oku lunda, kara ordusu için İlk defa yetiştirilen topçu pilot subaylarına pilot brövesi verilmesi münasebetiyle parlak bir tören yapılmış -tır.
Başbakan Şemseddln Günaitay, Genelkurmay başkan vekili Örge -ne rai Nuri Yamıt, İkinci balkan Orgeneral Muzaffer Tuğsavul, TB. Kurumu başkam Gümüşhane millet vaklll Şükrü Sökmensüer. millet -Vekilleri Türk ve Amerikan subay lan llo ajans va basın mensuplan törende hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
M. Ali Aybar bir yıl hapse mahkûm oldu
Yunan Dışişleri Bakanı Çaldaris
Karar katiyet kesbedinceye kadar 1000 lira kefaletle tahliye edildi
Zincirli Hürriyet gazetesinde çıkan Sabahattin Ali İmzalı ve «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz İktidarın devamıdır» başlıklı yazıda hükümetin mânevi şahsiyetini neşren tahkir ve tezyiften sanık İstanbul Üniversitesi Devletler Hukuku kürsüsü sabık doçenti Mehmet Ali Aybann 2 nci ağırcezadaki muhakemesi dün karara bağlanmıştır.
Dünkü celsede ikinci ağırceza mahkemesi heyeti başkanı; Salim Başol, âza Nuaret Bilgin, Nevres Tlryakîoğlu ve savcılık (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
hâdiseleri
Yunanlılar, Sadak’ın I nutkunu beğenmediler, I Çaldaris cevap vere- I cekrniş l|
Avrupa serbest güreş şampiyonası
yarın şehrimizde başlıyacak
Dünkü yangında aldırdığımız re sim
istanbulu heyecana düşüren büyük yangın
Tahtakale’de, içi kimyevî madde ile dolu bir ardiyeden çıkan yangın üç saat devam etti
Sigortalı olan binada, 50 tüccara ait bir milyon liradan fazla değerde çeşitli kimyevi madde yandı
Emekli General Ali Dısan Sabis ve avukat Hüsamettin Giray
IDün İstanbul semti büyük bit yangın tehlikesi daha geçirmiştir.
Öğle üzeri Tahtakalede Uzun-çargı, Şekerciler sokağında 3 numarada büyük bir ardiyede çı kan bir yangın, bir kaç ay evvel ki Sütlüce faciasını hatırlatan va ona benzer bir vaziyette infilâklarla üç eaatten fazla sürmüştür.
Yangında Nlko Zambooğluya Ait ve Cemil Edin adında birisinin kirasında bulunan dışı kâr-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
D. Partide Ali İhsan
Sâbis mes'elesi
İl Haysiyet Divânı Başkanı,emekli Generale cevap veriyor
bu karar 11 İdare kurulu tarafın -dan henüz tasdik edilmediği İçin generale bu güne kadar hiç bir teb llgatta bulunulmamıştır. 11 İdare kurulu Haysiyet divanının Ali Ihsan Sabi» hakkında vermiş olduğu (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Demokrat Parti tl Haysiyet di -vanmın enekli general Ali Uman Sablh hakkında olduğu partiden İhraç kararını ve buna generalin verdiği cevabı evvelce yazmış -tık.
Haysiyet divanının almış olduğu
Silâh kaçakçılığı tahkikatı genişliyor
Şebeke efradından bir elemanın daha Doğu vilâyetlerinde tevkif edildiği bildiriliyor a ...ı...,ı„ n- tn Traltva ve Anadoluda
Üç gün evvel ortaya çıkarılan. lan hakkında bir kaç cephede a-Bllâh vo mühimmat kaçakçılığı raştırmalar tahkikatı ehemmiyetle devam et- ”
mektedir. Suçüstü yakalanan şe- katta edinilen kanaate göre gebe bekenln faaliyeti ve diğer eleman | kenin oldukça geniş olduğu, hat-
a evveı onaya çuuuuun. «u* ... .
mühimmat kaçakçılığı raştırmalar yapılmaktadır.
............... - - l Bugüne kadar yapılan tahki-
YakındaYeni Sabah' da
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Büyük bir aşk romanı
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgard Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
tâ Trakya ve Anadoluda bazı yer (Devamı Sa: s Sü: 2 do) |
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mitingden çıkan bir münakaşa
iki gençlik teşekkülü lstanbulda son yapılan miting üzerinde münekaşaya tutuştular
Atina hâdiseleri mitinginden bir görünüş
(Yazısı S ci tayfada)
Yerinde bir karar
ULUNAY
y arım Bakanı Cavit Oral'ın
* mükemmel bir İcraatını öğrendim. Kanunun hükümleri muol-blnoe devlet, bazılarına ehlileştirmek ve İşletmek üzere yabani zeytinlikler tevzi eylemişi bu adamlar
muayyen bir müddet zarfında bu zoytlnllklerl ıslâh etmek yolunda
hiç bir şey yapmamışlar.
Tarım Bakanı yino kanunun hükümlerine dayanarak emir vermiş, zeytinlikleri seri aldırmış. Şimdi bu zeytinlikler çalışacak, momle-kot sorvotlni fazlalaştıracak olan-
lara verilecek.
No yapalım? Yomoycntn, yemosl-nl bilmoyenin mâlini yerler.
Allah hektarlarla yabani zoytin-llklor Ihsan etmiş. Bunlar, lomlz-lonınok, aşılanmak, para getirecek halo konulmak için büyük bir himmete do muhtaç değildir. Meselâ bir zoytln fidanı dikip ondan mey-va boklemefio benzemez. Bu şartlar İçinde boş on sone içindo zeytin
I
agaoı semere vorır.
Fakat yapmazlar... Var mı ten-bclllkîl Var mı kahvedo çan çan?!.
Allah vorir, biz do hazıra konarız. Yoksa «İki el bir baş İçindir.» diyerek tabiatın lûtfuna, İhsanına yardım etmeği düşünmüyoruz.
Bu, yalnız yabani zeytinlerin ıs-
lâhı mos'eleslnde doğlldlr; çoğu sahalarda böylodlr.
Meyva bahçelerim» ihtimam edenler parmakla pösterlllyor. Tabiatın bazı cilvelerini karşılamak var nu yapmıyoruz. Vakit vakit sarar, ayıklamayız. Karınca hücunş eder, mâni olmayız. Ondan sonr» bu seno moyva olmadı diye dövünür
Dahası var... Tam yirmi beş senedir sütçülük öden birini tanırımı İnoklor hâlâ ahır namı verilen bir mezbelededir. Bir doğum h Esasinde veteriner müdahalesi icabetti | evdo antlsoptik olarak bir »eyler yok... Tamponu tutturmak için yanaşmanın bol kayışını kullanmışlar.
Gönül Ictcr ki böylelorinin do ol-lerlndon inekleri almalı; bakabilon-lero vermeli.
İstanbul civarında zoytlnclllk içler acısıdır. Zavallı ağaçlardan matı sul sopalarla toplanır... .Son bize zeytin verirsin hal» dlyo basarlar odunu... Çoğu zoytln ağaçları da bakımsızlıktan yabanlloşmiştir.
Memleketin muhtelit zirai şuaba-
tını kurtarmak İçin bu gibi kanun-
ların tatbik sahalarını mümkün ol-
duğu kadar gonlşlotmek loabedor.
Yoksa bu sahalarda sonuna kadar
yerimizde saymak mukaddordlr.
Dün gelen eorıeM güreş takımlannınşehrimlzde alınmış resimleri.a
TYosmi 5 inci tayfada).
PERŞEMBE 2 Salıibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmaniyo No: İT
HAZİRAN 1949 Tel adreelı «YENİ SABAH» İ8TANBUL Telefon ı 20798
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3661
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
Oramiral Ülgen’in tedkikleri
Charlcston: (Güney Karelin): 1 (a.a.) — Türk De. nlz kuvvetleri Başkomutanı Oramiral Mehmet Alı Ü1 . gen Amerikan deniz tcBlslerinl gezmeğe devam etmiş ve Charleston deniz üssrûnde Amerikan asker! yardım plânı gereğince Türkiye'ye verilecek olan İki dcatro. yeri görmüştür.
Tekerrür eden Hâdise...
Valilere verilmek
a m gündür, Büyük Millet I] Meclisinde cereyan eden U müzakerelere dair gelen haberler, bize dikkatimizi çekecek vakıalar, bildiriyor. Evvelki gün Ekonomi Bakanı Cemil Salt Barlas pahalılığın hakiki sebepleri baklanda, Başbakanla müphem bir şekilde, teartız halinde kalmıştı. Bu ufak Arıza üzerin-1 de, dünkü yazımızda, hafif bir ' surette durmuştuk. Halbuki, dün gelen telgraflar bize buna benzer fakat bu defa kesin bir olayın tekerrür ettiğini bildiriyor. İller ( k&nunetıun müzakeresi reye kon ması sırasında, altıncı madde hususunda, İçişleri Bakanı başka türlü bir rey vermiş baza Bakanlar ve bilhassa Başbakan yardım cimi başka türlü rey vermiş. Başbakan da çekimser kalmış... Mecli ae sevk edilen bir kanun hususunda kabine erkânının müttefik ve ayni reyde olnıamalan küçümsenecek bir keyfiyet değildir. Bir çok Bakanlar, galiba kabinenin yansı, İçişleri Bakanının teklifine ve projesinin bazı hükümlerine muanzdırlar. Bu kadar kesif bir arkadaş kitlesi projeye muarız iken o madde niçin ve nasıl içişleri Bakanlığınca kanuna ko-nulabilmiştir. Bahusus ki Başba kan da İçişleri Bakanının tarafını tutmamıştır.
Şemseddln Günaltay kabinesi bir koalisyon kabinesi olsaydı ve âza arasında muhalefet partilerine mensup bulunsaydı bu dere-co ayrılık ve aykırılık İzah edllebl lirdi anıma Halk Partisi gibi çeyrek asırdır toptancılığın, diktatörlüğün müşahhas timsali olmuş bir parti Bakanlan arasında sımsıkı bir kitle kurmak icabetlerken böyle bir dağınıklık öyle İç acıcı bir alâmet sayılamaz. Filhakika parlamenter rejimlerde, tabii hakikisinden bahsediyoruz, bazen parti disiplininden affedilen Bakanlar böyle birbirine »ykın oy verirler ve kullanırlar. Fakat bu, çok nâdir hallerde o-tur ve oralarda böyle davranmanın sebep ve saikleri vardır. Halbuki Halk Partisi İçin bu nevi hareketleri lcabettirecek ve bu kadar serbestliği mazur gösterecek âmiller vardır denilemez-Hâlâ baskı kanunlan yürülükte olup dururken, seçimlerin emniyeti meselesi henüz halledilmeden ve muhalefet liderleri Ser I gün bu emniyetin sağlanması 1- ' çin Eskişehirde, Kastamonuda veya Aydında mitinğlerde barbar bağırarak İsterken yâni demokrasinin bu en basit meyvalan bile toplanmadan, kabinede ihtilâf- I b manzaralar birer lüks sayılsa ( yeri vardır. Tasavvur buyrulsun j M seçim emniyetini İstedi diye j Ulus gazetesi Celâl Bayann Es- ( Id.şehJr nutkuna hücum etmekte J ve Demokrat Parti başkanını ma ( hut ve meşhur ihtilâlci usullerle ! çalışmakla tekrar ithama kalk- 1 maktadır. Bu körlenmiş talıta- . dan kılıcı boş yere havada sallamak henüz Parlâmento İnceliklerine alışmaktan ne kadar uzak olduğumuza en kesin delildir. Ba-yar ne diyordu? Çoğunluk partisi seçim emniyetini sağlamıyor. 21 Temmuz faciası milletin hatırından çıkmış değildir. Yine ayni yollara sapmak isterse bu defa millet hakkını anyacak ve reylerin çalınmasına müsaade etmiye-eektir. İnsaf buyrulsun mlliet hakkını gasbettirmiyecek, zora, kanunsuzluğa boyun eğmiyecek demek ihtilâl metodlarile çalışmak mıdır? Dalıa İki gün evvel bir seçim sandığını kaldırarak e-min yere götüren ve böylece ilgili memurlara rağmen reylerin ismetini muhafaza ettiklerinden dolayı tevkif edilerek mahkemelere sevkedilen vatandaşları Türk hâkimi beract ettirmiş ve kararın mucip sebepleri arasına reylerin masunluğunu mulazayı Türklerin tabii haklan arasımla saymıştı. Mahkemenin tabiî gördüğü bir hali mİ Ulus gazetesi İhtilâl metodu sayıyor? Bu ne kadar geri bir telâkki... öyle ya... İktidar partisi baskı ve hileyi kaldırmıya (Devamı 8a. 6 8ü. 4 de)
istenen salâhiyet
Valilerin, belediye reislerini azletmek yetkisi Mecliste kabul edilmedi
Hükümetçe hazırlanan yeni iller kanunu tasarısının, valilere geniş salâhiyetler vermeği istihdaf ettiği anlaşılıyor
Dışişleri Bakanı Bevln’le Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Pariste, aynı asansörde (Foto: AP.) .
Ankara: 1 (Hueual) — B.M.M, Bugün saat 10 da Feridun Fikri Dü şünsel'ln başkanlığında toplanarak iller kanununun müzakeresine de . vam «ttl. Müzakere Konusu valilerin tayin salâhiyetini haiz bulunan memurlara mütedair 9 uncu mad . deaiydl. 6. inci maddenin tayyı İle 8 ici cnadde haline gelmiş bulunan bu maddede tik ve orta okul öğretmenlerinin tayin, nakil ve tahvillerinin valilere verilmesine Emin Soysal ve onu takiben birçok öğret men üyeler şiddetle muarız kalmış Itırdı. Bu günkü oturumda bu madde geri alındı.
Bundan sonra valilerin temsil sı fatlanna dair maddenin müzakeresine başlandı, İlk olarak söz alan Nuri özsan:
— Maddede valinin devletin de mümessili olduğu kaydı varJır. Hal buııl valinin hem hudud devletlerle teması bir salâhiyet İşidir. Yok. ea kanuna böylo bir madde konul, ması anayasa muhaliftir. Anayasa gereğince devletin tek mümessili ancak Cumhurbaşkanıdır. Sonra idari aalâhlyeten başka bir de siya.
(Devanıı Sa. 8 Sü. 2 ne)
Başbakanın
hitabesi
4 Bakan Almanya işinde anlaşamadı
Bunun üzerine bu madde bırakılarak Berlin
mes elesinin görüşülmesine başlandı
I Londra: 1 (B.B.C.) — Dış Bakanlar Konseyi, bugün öğ-^ leden sonra Pariste tekrar toplanmıştır.
Dört dışişleri Bakanı, Alman birliği meselesinde bir an- ' lagmaya varamadıkları İçin gündemin ikinci maddesini müzakereye başlamışlardır, ikinci madde, Berlin meselesine aittir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Berlin meselesinde bir an-(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 de) J
İstanbul radyosu tecrübe yayını
■ ■
Dün gece Harbiyedeki yeni stüdyoda bavlıyan neşriyat önümüzdeki günler de devam edecek
Yakında teknik tesislerinin muvakkat tesellümüne başlanacak olan İstanbul Radyosunun
Bingazinin istiklâli
ilân edildi
Londra, 1 (B.B.C.1 — Ingiltere, Sirenaik'in (BingazJnin) hür bir hükümete kavuşmasını kabul etmiştir. Bu karar, Slre-(Devamı Sa. s 8u. o)
beşinci Avrupa serbest güreşi birinciliği müsabakaları dolayı-sile sesini duyurmak için yapılan hazırlıklar meyanında dün akşam saat 20.30 dan itibaren bir saat müddetle ve tamamen tecrübe mahiyetinde bir söz ve müzik programı yayınlanmıştır.
Bu yayın orta dalga 426,1 metre 704 kilosikl üzerinden ya pilmiş ve Basın Yayın Umum Müdürlüğünce Ankaradan gönderilmiş olan Ankara Radyosu baş spikeri Hikmet Münir İstanbul radyosunu tanıtan güzel bir ropörtaj yapmış, mütekiben ! (Devamı 8a. 6 8Ü. ö de)
Etimesğud uçak oku- ; lunda dün diploma ^tevzii merasimi yapıldı}
Ankara: 1 (A.A.) — Bugün sa . at 17.30 da Etimesğuttaki uçak oku lunda, kara ordusu için İlk defa yetiştirilen topçu pilot subaylarına pilot brövesi verilmesi münasebetiyle parlak bir tören yapılmış -tır.
Başbakan Şemseddln Günaitay, Genelkurmay başkan vekili Örge -ne rai Nuri Yamıt, İkinci balkan Orgeneral Muzaffer Tuğsavul, TB. Kurumu başkam Gümüşhane millet vaklll Şükrü Sökmensüer. millet -Vekilleri Türk ve Amerikan subay lan llo ajans va basın mensuplan törende hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
M. Ali Aybar bir yıl hapse mahkûm oldu
Yunan Dışişleri Bakanı Çaldaris
Karar katiyet kesbedinceye kadar 1000 lira kefaletle tahliye edildi
Zincirli Hürriyet gazetesinde çıkan Sabahattin Ali İmzalı ve «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz İktidarın devamıdır» başlıklı yazıda hükümetin mânevi şahsiyetini neşren tahkir ve tezyiften sanık İstanbul Üniversitesi Devletler Hukuku kürsüsü sabık doçenti Mehmet Ali Aybann 2 nci ağırcezadaki muhakemesi dün karara bağlanmıştır.
Dünkü celsede ikinci ağırceza mahkemesi heyeti başkanı; Salim Başol, âza Nuaret Bilgin, Nevres Tlryakîoğlu ve savcılık (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
hâdiseleri
Yunanlılar, Sadak’ın I nutkunu beğenmediler, I Çaldaris cevap vere- I cekrniş l|
Avrupa serbest güreş şampiyonası
yarın şehrimizde başlıyacak
Dünkü yangında aldırdığımız re sim
istanbulu heyecana düşüren büyük yangın
Tahtakale’de, içi kimyevî madde ile dolu bir ardiyeden çıkan yangın üç saat devam etti
Sigortalı olan binada, 50 tüccara ait bir milyon liradan fazla değerde çeşitli kimyevi madde yandı
Emekli General Ali Dısan Sabis ve avukat Hüsamettin Giray
IDün İstanbul semti büyük bit yangın tehlikesi daha geçirmiştir.
Öğle üzeri Tahtakalede Uzun-çargı, Şekerciler sokağında 3 numarada büyük bir ardiyede çı kan bir yangın, bir kaç ay evvel ki Sütlüce faciasını hatırlatan va ona benzer bir vaziyette infilâklarla üç eaatten fazla sürmüştür.
Yangında Nlko Zambooğluya Ait ve Cemil Edin adında birisinin kirasında bulunan dışı kâr-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
D. Partide Ali İhsan
Sâbis mes'elesi
İl Haysiyet Divânı Başkanı,emekli Generale cevap veriyor
bu karar 11 İdare kurulu tarafın -dan henüz tasdik edilmediği İçin generale bu güne kadar hiç bir teb llgatta bulunulmamıştır. 11 İdare kurulu Haysiyet divanının Ali Ihsan Sabi» hakkında vermiş olduğu (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Demokrat Parti tl Haysiyet di -vanmın enekli general Ali Uman Sablh hakkında olduğu partiden İhraç kararını ve buna generalin verdiği cevabı evvelce yazmış -tık.
Haysiyet divanının almış olduğu
Silâh kaçakçılığı tahkikatı genişliyor
Şebeke efradından bir elemanın daha Doğu vilâyetlerinde tevkif edildiği bildiriliyor a ...ı...,ı„ n- tn Traltva ve Anadoluda
Üç gün evvel ortaya çıkarılan. lan hakkında bir kaç cephede a-Bllâh vo mühimmat kaçakçılığı raştırmalar tahkikatı ehemmiyetle devam et- ”
mektedir. Suçüstü yakalanan şe- katta edinilen kanaate göre gebe bekenln faaliyeti ve diğer eleman | kenin oldukça geniş olduğu, hat-
a evveı onaya çuuuuun. «u* ... .
mühimmat kaçakçılığı raştırmalar yapılmaktadır.
............... - - l Bugüne kadar yapılan tahki-
YakındaYeni Sabah' da
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Büyük bir aşk romanı
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgard Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
tâ Trakya ve Anadoluda bazı yer (Devamı Sa: s Sü: 2 do) |
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mitingden çıkan bir münakaşa
iki gençlik teşekkülü lstanbulda son yapılan miting üzerinde münekaşaya tutuştular
Atina hâdiseleri mitinginden bir görünüş
(Yazısı S ci tayfada)
Yerinde bir karar
ULUNAY
y arım Bakanı Cavit Oral'ın
* mükemmel bir İcraatını öğrendim. Kanunun hükümleri muol-blnoe devlet, bazılarına ehlileştirmek ve İşletmek üzere yabani zeytinlikler tevzi eylemişi bu adamlar
muayyen bir müddet zarfında bu zoytlnllklerl ıslâh etmek yolunda
hiç bir şey yapmamışlar.
Tarım Bakanı yino kanunun hükümlerine dayanarak emir vermiş, zeytinlikleri seri aldırmış. Şimdi bu zeytinlikler çalışacak, momle-kot sorvotlni fazlalaştıracak olan-
lara verilecek.
No yapalım? Yomoycntn, yemosl-nl bilmoyenin mâlini yerler.
Allah hektarlarla yabani zoytin-llklor Ihsan etmiş. Bunlar, lomlz-lonınok, aşılanmak, para getirecek halo konulmak için büyük bir himmete do muhtaç değildir. Meselâ bir zoytln fidanı dikip ondan mey-va boklemefio benzemez. Bu şartlar İçinde boş on sone içindo zeytin
I
agaoı semere vorır.
Fakat yapmazlar... Var mı ten-bclllkîl Var mı kahvedo çan çan?!.
Allah vorir, biz do hazıra konarız. Yoksa «İki el bir baş İçindir.» diyerek tabiatın lûtfuna, İhsanına yardım etmeği düşünmüyoruz.
Bu, yalnız yabani zeytinlerin ıs-
lâhı mos'eleslnde doğlldlr; çoğu sahalarda böylodlr.
Meyva bahçelerim» ihtimam edenler parmakla pösterlllyor. Tabiatın bazı cilvelerini karşılamak var nu yapmıyoruz. Vakit vakit sarar, ayıklamayız. Karınca hücunş eder, mâni olmayız. Ondan sonr» bu seno moyva olmadı diye dövünür
Dahası var... Tam yirmi beş senedir sütçülük öden birini tanırımı İnoklor hâlâ ahır namı verilen bir mezbelededir. Bir doğum h Esasinde veteriner müdahalesi icabetti | evdo antlsoptik olarak bir »eyler yok... Tamponu tutturmak için yanaşmanın bol kayışını kullanmışlar.
Gönül Ictcr ki böylelorinin do ol-lerlndon inekleri almalı; bakabilon-lero vermeli.
İstanbul civarında zoytlnclllk içler acısıdır. Zavallı ağaçlardan matı sul sopalarla toplanır... .Son bize zeytin verirsin hal» dlyo basarlar odunu... Çoğu zoytln ağaçları da bakımsızlıktan yabanlloşmiştir.
Memleketin muhtelit zirai şuaba-
tını kurtarmak İçin bu gibi kanun-
ların tatbik sahalarını mümkün ol-
duğu kadar gonlşlotmek loabedor.
Yoksa bu sahalarda sonuna kadar
yerimizde saymak mukaddordlr.
Dün gelen eorıeM güreş takımlannınşehrimlzde alınmış resimleri.a
TYosmi 5 inci tayfada).
PERŞEMBE 2 Salıibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmaniyo No: İT
HAZİRAN 1949 Tel adreelı «YENİ SABAH» İ8TANBUL Telefon ı 20798
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3661
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
Oramiral Ülgen’in tedkikleri
Charlcston: (Güney Karelin): 1 (a.a.) — Türk De. nlz kuvvetleri Başkomutanı Oramiral Mehmet Alı Ü1 . gen Amerikan deniz tcBlslerinl gezmeğe devam etmiş ve Charleston deniz üssrûnde Amerikan asker! yardım plânı gereğince Türkiye'ye verilecek olan İki dcatro. yeri görmüştür.
Tekerrür eden Hâdise...
Valilere verilmek
a m gündür, Büyük Millet I] Meclisinde cereyan eden U müzakerelere dair gelen haberler, bize dikkatimizi çekecek vakıalar, bildiriyor. Evvelki gün Ekonomi Bakanı Cemil Salt Barlas pahalılığın hakiki sebepleri baklanda, Başbakanla müphem bir şekilde, teartız halinde kalmıştı. Bu ufak Arıza üzerin-1 de, dünkü yazımızda, hafif bir ' surette durmuştuk. Halbuki, dün gelen telgraflar bize buna benzer fakat bu defa kesin bir olayın tekerrür ettiğini bildiriyor. İller ( k&nunetıun müzakeresi reye kon ması sırasında, altıncı madde hususunda, İçişleri Bakanı başka türlü bir rey vermiş baza Bakanlar ve bilhassa Başbakan yardım cimi başka türlü rey vermiş. Başbakan da çekimser kalmış... Mecli ae sevk edilen bir kanun hususunda kabine erkânının müttefik ve ayni reyde olnıamalan küçümsenecek bir keyfiyet değildir. Bir çok Bakanlar, galiba kabinenin yansı, İçişleri Bakanının teklifine ve projesinin bazı hükümlerine muanzdırlar. Bu kadar kesif bir arkadaş kitlesi projeye muarız iken o madde niçin ve nasıl içişleri Bakanlığınca kanuna ko-nulabilmiştir. Bahusus ki Başba kan da İçişleri Bakanının tarafını tutmamıştır.
Şemseddln Günaltay kabinesi bir koalisyon kabinesi olsaydı ve âza arasında muhalefet partilerine mensup bulunsaydı bu dere-co ayrılık ve aykırılık İzah edllebl lirdi anıma Halk Partisi gibi çeyrek asırdır toptancılığın, diktatörlüğün müşahhas timsali olmuş bir parti Bakanlan arasında sımsıkı bir kitle kurmak icabetlerken böyle bir dağınıklık öyle İç acıcı bir alâmet sayılamaz. Filhakika parlamenter rejimlerde, tabii hakikisinden bahsediyoruz, bazen parti disiplininden affedilen Bakanlar böyle birbirine »ykın oy verirler ve kullanırlar. Fakat bu, çok nâdir hallerde o-tur ve oralarda böyle davranmanın sebep ve saikleri vardır. Halbuki Halk Partisi İçin bu nevi hareketleri lcabettirecek ve bu kadar serbestliği mazur gösterecek âmiller vardır denilemez-Hâlâ baskı kanunlan yürülükte olup dururken, seçimlerin emniyeti meselesi henüz halledilmeden ve muhalefet liderleri Ser I gün bu emniyetin sağlanması 1- ' çin Eskişehirde, Kastamonuda veya Aydında mitinğlerde barbar bağırarak İsterken yâni demokrasinin bu en basit meyvalan bile toplanmadan, kabinede ihtilâf- I b manzaralar birer lüks sayılsa ( yeri vardır. Tasavvur buyrulsun j M seçim emniyetini İstedi diye j Ulus gazetesi Celâl Bayann Es- ( Id.şehJr nutkuna hücum etmekte J ve Demokrat Parti başkanını ma ( hut ve meşhur ihtilâlci usullerle ! çalışmakla tekrar ithama kalk- 1 maktadır. Bu körlenmiş talıta- . dan kılıcı boş yere havada sallamak henüz Parlâmento İnceliklerine alışmaktan ne kadar uzak olduğumuza en kesin delildir. Ba-yar ne diyordu? Çoğunluk partisi seçim emniyetini sağlamıyor. 21 Temmuz faciası milletin hatırından çıkmış değildir. Yine ayni yollara sapmak isterse bu defa millet hakkını anyacak ve reylerin çalınmasına müsaade etmiye-eektir. İnsaf buyrulsun mlliet hakkını gasbettirmiyecek, zora, kanunsuzluğa boyun eğmiyecek demek ihtilâl metodlarile çalışmak mıdır? Dalıa İki gün evvel bir seçim sandığını kaldırarak e-min yere götüren ve böylece ilgili memurlara rağmen reylerin ismetini muhafaza ettiklerinden dolayı tevkif edilerek mahkemelere sevkedilen vatandaşları Türk hâkimi beract ettirmiş ve kararın mucip sebepleri arasına reylerin masunluğunu mulazayı Türklerin tabii haklan arasımla saymıştı. Mahkemenin tabiî gördüğü bir hali mİ Ulus gazetesi İhtilâl metodu sayıyor? Bu ne kadar geri bir telâkki... öyle ya... İktidar partisi baskı ve hileyi kaldırmıya (Devamı 8a. 6 8ü. 4 de)
istenen salâhiyet
Valilerin, belediye reislerini azletmek yetkisi Mecliste kabul edilmedi
Hükümetçe hazırlanan yeni iller kanunu tasarısının, valilere geniş salâhiyetler vermeği istihdaf ettiği anlaşılıyor
Dışişleri Bakanı Bevln’le Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Pariste, aynı asansörde (Foto: AP.) .
Ankara: 1 (Hueual) — B.M.M, Bugün saat 10 da Feridun Fikri Dü şünsel'ln başkanlığında toplanarak iller kanununun müzakeresine de . vam «ttl. Müzakere Konusu valilerin tayin salâhiyetini haiz bulunan memurlara mütedair 9 uncu mad . deaiydl. 6. inci maddenin tayyı İle 8 ici cnadde haline gelmiş bulunan bu maddede tik ve orta okul öğretmenlerinin tayin, nakil ve tahvillerinin valilere verilmesine Emin Soysal ve onu takiben birçok öğret men üyeler şiddetle muarız kalmış Itırdı. Bu günkü oturumda bu madde geri alındı.
Bundan sonra valilerin temsil sı fatlanna dair maddenin müzakeresine başlandı, İlk olarak söz alan Nuri özsan:
— Maddede valinin devletin de mümessili olduğu kaydı varJır. Hal buııl valinin hem hudud devletlerle teması bir salâhiyet İşidir. Yok. ea kanuna böylo bir madde konul, ması anayasa muhaliftir. Anayasa gereğince devletin tek mümessili ancak Cumhurbaşkanıdır. Sonra idari aalâhlyeten başka bir de siya.
(Devanıı Sa. 8 Sü. 2 ne)
Başbakanın
hitabesi
4 Bakan Almanya işinde anlaşamadı
Bunun üzerine bu madde bırakılarak Berlin
mes elesinin görüşülmesine başlandı
I Londra: 1 (B.B.C.) — Dış Bakanlar Konseyi, bugün öğ-^ leden sonra Pariste tekrar toplanmıştır.
Dört dışişleri Bakanı, Alman birliği meselesinde bir an- ' lagmaya varamadıkları İçin gündemin ikinci maddesini müzakereye başlamışlardır, ikinci madde, Berlin meselesine aittir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Berlin meselesinde bir an-(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 de) J
İstanbul radyosu tecrübe yayını
■ ■
Dün gece Harbiyedeki yeni stüdyoda bavlıyan neşriyat önümüzdeki günler de devam edecek
Yakında teknik tesislerinin muvakkat tesellümüne başlanacak olan İstanbul Radyosunun
Bingazinin istiklâli
ilân edildi
Londra, 1 (B.B.C.1 — Ingiltere, Sirenaik'in (BingazJnin) hür bir hükümete kavuşmasını kabul etmiştir. Bu karar, Slre-(Devamı Sa. s 8u. o)
beşinci Avrupa serbest güreşi birinciliği müsabakaları dolayı-sile sesini duyurmak için yapılan hazırlıklar meyanında dün akşam saat 20.30 dan itibaren bir saat müddetle ve tamamen tecrübe mahiyetinde bir söz ve müzik programı yayınlanmıştır.
Bu yayın orta dalga 426,1 metre 704 kilosikl üzerinden ya pilmiş ve Basın Yayın Umum Müdürlüğünce Ankaradan gönderilmiş olan Ankara Radyosu baş spikeri Hikmet Münir İstanbul radyosunu tanıtan güzel bir ropörtaj yapmış, mütekiben ! (Devamı 8a. 6 8Ü. ö de)
Etimesğud uçak oku- ; lunda dün diploma ^tevzii merasimi yapıldı}
Ankara: 1 (A.A.) — Bugün sa . at 17.30 da Etimesğuttaki uçak oku lunda, kara ordusu için İlk defa yetiştirilen topçu pilot subaylarına pilot brövesi verilmesi münasebetiyle parlak bir tören yapılmış -tır.
Başbakan Şemseddln Günaitay, Genelkurmay başkan vekili Örge -ne rai Nuri Yamıt, İkinci balkan Orgeneral Muzaffer Tuğsavul, TB. Kurumu başkam Gümüşhane millet vaklll Şükrü Sökmensüer. millet -Vekilleri Türk ve Amerikan subay lan llo ajans va basın mensuplan törende hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
M. Ali Aybar bir yıl hapse mahkûm oldu
Yunan Dışişleri Bakanı Çaldaris
Karar katiyet kesbedinceye kadar 1000 lira kefaletle tahliye edildi
Zincirli Hürriyet gazetesinde çıkan Sabahattin Ali İmzalı ve «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz İktidarın devamıdır» başlıklı yazıda hükümetin mânevi şahsiyetini neşren tahkir ve tezyiften sanık İstanbul Üniversitesi Devletler Hukuku kürsüsü sabık doçenti Mehmet Ali Aybann 2 nci ağırcezadaki muhakemesi dün karara bağlanmıştır.
Dünkü celsede ikinci ağırceza mahkemesi heyeti başkanı; Salim Başol, âza Nuaret Bilgin, Nevres Tlryakîoğlu ve savcılık (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
hâdiseleri
Yunanlılar, Sadak’ın I nutkunu beğenmediler, I Çaldaris cevap vere- I cekrniş l|
Avrupa serbest güreş şampiyonası
yarın şehrimizde başlıyacak
Dünkü yangında aldırdığımız re sim
istanbulu heyecana düşüren büyük yangın
Tahtakale’de, içi kimyevî madde ile dolu bir ardiyeden çıkan yangın üç saat devam etti
Sigortalı olan binada, 50 tüccara ait bir milyon liradan fazla değerde çeşitli kimyevi madde yandı
Emekli General Ali Dısan Sabis ve avukat Hüsamettin Giray
IDün İstanbul semti büyük bit yangın tehlikesi daha geçirmiştir.
Öğle üzeri Tahtakalede Uzun-çargı, Şekerciler sokağında 3 numarada büyük bir ardiyede çı kan bir yangın, bir kaç ay evvel ki Sütlüce faciasını hatırlatan va ona benzer bir vaziyette infilâklarla üç eaatten fazla sürmüştür.
Yangında Nlko Zambooğluya Ait ve Cemil Edin adında birisinin kirasında bulunan dışı kâr-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
D. Partide Ali İhsan
Sâbis mes'elesi
İl Haysiyet Divânı Başkanı,emekli Generale cevap veriyor
bu karar 11 İdare kurulu tarafın -dan henüz tasdik edilmediği İçin generale bu güne kadar hiç bir teb llgatta bulunulmamıştır. 11 İdare kurulu Haysiyet divanının Ali Ihsan Sabi» hakkında vermiş olduğu (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Demokrat Parti tl Haysiyet di -vanmın enekli general Ali Uman Sablh hakkında olduğu partiden İhraç kararını ve buna generalin verdiği cevabı evvelce yazmış -tık.
Haysiyet divanının almış olduğu
Silâh kaçakçılığı tahkikatı genişliyor
Şebeke efradından bir elemanın daha Doğu vilâyetlerinde tevkif edildiği bildiriliyor a ...ı...,ı„ n- tn Traltva ve Anadoluda
Üç gün evvel ortaya çıkarılan. lan hakkında bir kaç cephede a-Bllâh vo mühimmat kaçakçılığı raştırmalar tahkikatı ehemmiyetle devam et- ”
mektedir. Suçüstü yakalanan şe- katta edinilen kanaate göre gebe bekenln faaliyeti ve diğer eleman | kenin oldukça geniş olduğu, hat-
a evveı onaya çuuuuun. «u* ... .
mühimmat kaçakçılığı raştırmalar yapılmaktadır.
............... - - l Bugüne kadar yapılan tahki-
YakındaYeni Sabah' da
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Büyük bir aşk romanı
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgard Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
tâ Trakya ve Anadoluda bazı yer (Devamı Sa: s Sü: 2 do) |
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mitingden çıkan bir münakaşa
iki gençlik teşekkülü lstanbulda son yapılan miting üzerinde münekaşaya tutuştular
Atina hâdiseleri mitinginden bir görünüş
(Yazısı S ci tayfada)
Yerinde bir karar
ULUNAY
y arım Bakanı Cavit Oral'ın
* mükemmel bir İcraatını öğrendim. Kanunun hükümleri muol-blnoe devlet, bazılarına ehlileştirmek ve İşletmek üzere yabani zeytinlikler tevzi eylemişi bu adamlar
muayyen bir müddet zarfında bu zoytlnllklerl ıslâh etmek yolunda
hiç bir şey yapmamışlar.
Tarım Bakanı yino kanunun hükümlerine dayanarak emir vermiş, zeytinlikleri seri aldırmış. Şimdi bu zeytinlikler çalışacak, momle-kot sorvotlni fazlalaştıracak olan-
lara verilecek.
No yapalım? Yomoycntn, yemosl-nl bilmoyenin mâlini yerler.
Allah hektarlarla yabani zoytin-llklor Ihsan etmiş. Bunlar, lomlz-lonınok, aşılanmak, para getirecek halo konulmak için büyük bir himmete do muhtaç değildir. Meselâ bir zoytln fidanı dikip ondan mey-va boklemefio benzemez. Bu şartlar İçinde boş on sone içindo zeytin
I
agaoı semere vorır.
Fakat yapmazlar... Var mı ten-bclllkîl Var mı kahvedo çan çan?!.
Allah vorir, biz do hazıra konarız. Yoksa «İki el bir baş İçindir.» diyerek tabiatın lûtfuna, İhsanına yardım etmeği düşünmüyoruz.
Bu, yalnız yabani zeytinlerin ıs-
lâhı mos'eleslnde doğlldlr; çoğu sahalarda böylodlr.
Meyva bahçelerim» ihtimam edenler parmakla pösterlllyor. Tabiatın bazı cilvelerini karşılamak var nu yapmıyoruz. Vakit vakit sarar, ayıklamayız. Karınca hücunş eder, mâni olmayız. Ondan sonr» bu seno moyva olmadı diye dövünür
Dahası var... Tam yirmi beş senedir sütçülük öden birini tanırımı İnoklor hâlâ ahır namı verilen bir mezbelededir. Bir doğum h Esasinde veteriner müdahalesi icabetti | evdo antlsoptik olarak bir »eyler yok... Tamponu tutturmak için yanaşmanın bol kayışını kullanmışlar.
Gönül Ictcr ki böylelorinin do ol-lerlndon inekleri almalı; bakabilon-lero vermeli.
İstanbul civarında zoytlnclllk içler acısıdır. Zavallı ağaçlardan matı sul sopalarla toplanır... .Son bize zeytin verirsin hal» dlyo basarlar odunu... Çoğu zoytln ağaçları da bakımsızlıktan yabanlloşmiştir.
Memleketin muhtelit zirai şuaba-
tını kurtarmak İçin bu gibi kanun-
ların tatbik sahalarını mümkün ol-
duğu kadar gonlşlotmek loabedor.
Yoksa bu sahalarda sonuna kadar
yerimizde saymak mukaddordlr.
Dün gelen eorıeM güreş takımlannınşehrimlzde alınmış resimleri.a
TYosmi 5 inci tayfada).
PERŞEMBE 2 Salıibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmaniyo No: İT
HAZİRAN 1949 Tel adreelı «YENİ SABAH» İ8TANBUL Telefon ı 20798
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3661
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
Oramiral Ülgen’in tedkikleri
Charlcston: (Güney Karelin): 1 (a.a.) — Türk De. nlz kuvvetleri Başkomutanı Oramiral Mehmet Alı Ü1 . gen Amerikan deniz tcBlslerinl gezmeğe devam etmiş ve Charleston deniz üssrûnde Amerikan asker! yardım plânı gereğince Türkiye'ye verilecek olan İki dcatro. yeri görmüştür.
Tekerrür eden Hâdise...
Valilere verilmek
a m gündür, Büyük Millet I] Meclisinde cereyan eden U müzakerelere dair gelen haberler, bize dikkatimizi çekecek vakıalar, bildiriyor. Evvelki gün Ekonomi Bakanı Cemil Salt Barlas pahalılığın hakiki sebepleri baklanda, Başbakanla müphem bir şekilde, teartız halinde kalmıştı. Bu ufak Arıza üzerin-1 de, dünkü yazımızda, hafif bir ' surette durmuştuk. Halbuki, dün gelen telgraflar bize buna benzer fakat bu defa kesin bir olayın tekerrür ettiğini bildiriyor. İller ( k&nunetıun müzakeresi reye kon ması sırasında, altıncı madde hususunda, İçişleri Bakanı başka türlü bir rey vermiş baza Bakanlar ve bilhassa Başbakan yardım cimi başka türlü rey vermiş. Başbakan da çekimser kalmış... Mecli ae sevk edilen bir kanun hususunda kabine erkânının müttefik ve ayni reyde olnıamalan küçümsenecek bir keyfiyet değildir. Bir çok Bakanlar, galiba kabinenin yansı, İçişleri Bakanının teklifine ve projesinin bazı hükümlerine muanzdırlar. Bu kadar kesif bir arkadaş kitlesi projeye muarız iken o madde niçin ve nasıl içişleri Bakanlığınca kanuna ko-nulabilmiştir. Bahusus ki Başba kan da İçişleri Bakanının tarafını tutmamıştır.
Şemseddln Günaltay kabinesi bir koalisyon kabinesi olsaydı ve âza arasında muhalefet partilerine mensup bulunsaydı bu dere-co ayrılık ve aykırılık İzah edllebl lirdi anıma Halk Partisi gibi çeyrek asırdır toptancılığın, diktatörlüğün müşahhas timsali olmuş bir parti Bakanlan arasında sımsıkı bir kitle kurmak icabetlerken böyle bir dağınıklık öyle İç acıcı bir alâmet sayılamaz. Filhakika parlamenter rejimlerde, tabii hakikisinden bahsediyoruz, bazen parti disiplininden affedilen Bakanlar böyle birbirine »ykın oy verirler ve kullanırlar. Fakat bu, çok nâdir hallerde o-tur ve oralarda böyle davranmanın sebep ve saikleri vardır. Halbuki Halk Partisi İçin bu nevi hareketleri lcabettirecek ve bu kadar serbestliği mazur gösterecek âmiller vardır denilemez-Hâlâ baskı kanunlan yürülükte olup dururken, seçimlerin emniyeti meselesi henüz halledilmeden ve muhalefet liderleri Ser I gün bu emniyetin sağlanması 1- ' çin Eskişehirde, Kastamonuda veya Aydında mitinğlerde barbar bağırarak İsterken yâni demokrasinin bu en basit meyvalan bile toplanmadan, kabinede ihtilâf- I b manzaralar birer lüks sayılsa ( yeri vardır. Tasavvur buyrulsun j M seçim emniyetini İstedi diye j Ulus gazetesi Celâl Bayann Es- ( Id.şehJr nutkuna hücum etmekte J ve Demokrat Parti başkanını ma ( hut ve meşhur ihtilâlci usullerle ! çalışmakla tekrar ithama kalk- 1 maktadır. Bu körlenmiş talıta- . dan kılıcı boş yere havada sallamak henüz Parlâmento İnceliklerine alışmaktan ne kadar uzak olduğumuza en kesin delildir. Ba-yar ne diyordu? Çoğunluk partisi seçim emniyetini sağlamıyor. 21 Temmuz faciası milletin hatırından çıkmış değildir. Yine ayni yollara sapmak isterse bu defa millet hakkını anyacak ve reylerin çalınmasına müsaade etmiye-eektir. İnsaf buyrulsun mlliet hakkını gasbettirmiyecek, zora, kanunsuzluğa boyun eğmiyecek demek ihtilâl metodlarile çalışmak mıdır? Dalıa İki gün evvel bir seçim sandığını kaldırarak e-min yere götüren ve böylece ilgili memurlara rağmen reylerin ismetini muhafaza ettiklerinden dolayı tevkif edilerek mahkemelere sevkedilen vatandaşları Türk hâkimi beract ettirmiş ve kararın mucip sebepleri arasına reylerin masunluğunu mulazayı Türklerin tabii haklan arasımla saymıştı. Mahkemenin tabiî gördüğü bir hali mİ Ulus gazetesi İhtilâl metodu sayıyor? Bu ne kadar geri bir telâkki... öyle ya... İktidar partisi baskı ve hileyi kaldırmıya (Devamı 8a. 6 8ü. 4 de)
istenen salâhiyet
Valilerin, belediye reislerini azletmek yetkisi Mecliste kabul edilmedi
Hükümetçe hazırlanan yeni iller kanunu tasarısının, valilere geniş salâhiyetler vermeği istihdaf ettiği anlaşılıyor
Dışişleri Bakanı Bevln’le Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Pariste, aynı asansörde (Foto: AP.) .
Ankara: 1 (Hueual) — B.M.M, Bugün saat 10 da Feridun Fikri Dü şünsel'ln başkanlığında toplanarak iller kanununun müzakeresine de . vam «ttl. Müzakere Konusu valilerin tayin salâhiyetini haiz bulunan memurlara mütedair 9 uncu mad . deaiydl. 6. inci maddenin tayyı İle 8 ici cnadde haline gelmiş bulunan bu maddede tik ve orta okul öğretmenlerinin tayin, nakil ve tahvillerinin valilere verilmesine Emin Soysal ve onu takiben birçok öğret men üyeler şiddetle muarız kalmış Itırdı. Bu günkü oturumda bu madde geri alındı.
Bundan sonra valilerin temsil sı fatlanna dair maddenin müzakeresine başlandı, İlk olarak söz alan Nuri özsan:
— Maddede valinin devletin de mümessili olduğu kaydı varJır. Hal buııl valinin hem hudud devletlerle teması bir salâhiyet İşidir. Yok. ea kanuna böylo bir madde konul, ması anayasa muhaliftir. Anayasa gereğince devletin tek mümessili ancak Cumhurbaşkanıdır. Sonra idari aalâhlyeten başka bir de siya.
(Devanıı Sa. 8 Sü. 2 ne)
Başbakanın
hitabesi
4 Bakan Almanya işinde anlaşamadı
Bunun üzerine bu madde bırakılarak Berlin
mes elesinin görüşülmesine başlandı
I Londra: 1 (B.B.C.) — Dış Bakanlar Konseyi, bugün öğ-^ leden sonra Pariste tekrar toplanmıştır.
Dört dışişleri Bakanı, Alman birliği meselesinde bir an- ' lagmaya varamadıkları İçin gündemin ikinci maddesini müzakereye başlamışlardır, ikinci madde, Berlin meselesine aittir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Berlin meselesinde bir an-(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 de) J
İstanbul radyosu tecrübe yayını
■ ■
Dün gece Harbiyedeki yeni stüdyoda bavlıyan neşriyat önümüzdeki günler de devam edecek
Yakında teknik tesislerinin muvakkat tesellümüne başlanacak olan İstanbul Radyosunun
Bingazinin istiklâli
ilân edildi
Londra, 1 (B.B.C.1 — Ingiltere, Sirenaik'in (BingazJnin) hür bir hükümete kavuşmasını kabul etmiştir. Bu karar, Slre-(Devamı Sa. s 8u. o)
beşinci Avrupa serbest güreşi birinciliği müsabakaları dolayı-sile sesini duyurmak için yapılan hazırlıklar meyanında dün akşam saat 20.30 dan itibaren bir saat müddetle ve tamamen tecrübe mahiyetinde bir söz ve müzik programı yayınlanmıştır.
Bu yayın orta dalga 426,1 metre 704 kilosikl üzerinden ya pilmiş ve Basın Yayın Umum Müdürlüğünce Ankaradan gönderilmiş olan Ankara Radyosu baş spikeri Hikmet Münir İstanbul radyosunu tanıtan güzel bir ropörtaj yapmış, mütekiben ! (Devamı 8a. 6 8Ü. ö de)
Etimesğud uçak oku- ; lunda dün diploma ^tevzii merasimi yapıldı}
Ankara: 1 (A.A.) — Bugün sa . at 17.30 da Etimesğuttaki uçak oku lunda, kara ordusu için İlk defa yetiştirilen topçu pilot subaylarına pilot brövesi verilmesi münasebetiyle parlak bir tören yapılmış -tır.
Başbakan Şemseddln Günaitay, Genelkurmay başkan vekili Örge -ne rai Nuri Yamıt, İkinci balkan Orgeneral Muzaffer Tuğsavul, TB. Kurumu başkam Gümüşhane millet vaklll Şükrü Sökmensüer. millet -Vekilleri Türk ve Amerikan subay lan llo ajans va basın mensuplan törende hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
M. Ali Aybar bir yıl hapse mahkûm oldu
Yunan Dışişleri Bakanı Çaldaris
Karar katiyet kesbedinceye kadar 1000 lira kefaletle tahliye edildi
Zincirli Hürriyet gazetesinde çıkan Sabahattin Ali İmzalı ve «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz İktidarın devamıdır» başlıklı yazıda hükümetin mânevi şahsiyetini neşren tahkir ve tezyiften sanık İstanbul Üniversitesi Devletler Hukuku kürsüsü sabık doçenti Mehmet Ali Aybann 2 nci ağırcezadaki muhakemesi dün karara bağlanmıştır.
Dünkü celsede ikinci ağırceza mahkemesi heyeti başkanı; Salim Başol, âza Nuaret Bilgin, Nevres Tlryakîoğlu ve savcılık (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
hâdiseleri
Yunanlılar, Sadak’ın I nutkunu beğenmediler, I Çaldaris cevap vere- I cekrniş l|
Avrupa serbest güreş şampiyonası
yarın şehrimizde başlıyacak
Dünkü yangında aldırdığımız re sim
istanbulu heyecana düşüren büyük yangın
Tahtakale’de, içi kimyevî madde ile dolu bir ardiyeden çıkan yangın üç saat devam etti
Sigortalı olan binada, 50 tüccara ait bir milyon liradan fazla değerde çeşitli kimyevi madde yandı
Emekli General Ali Dısan Sabis ve avukat Hüsamettin Giray
IDün İstanbul semti büyük bit yangın tehlikesi daha geçirmiştir.
Öğle üzeri Tahtakalede Uzun-çargı, Şekerciler sokağında 3 numarada büyük bir ardiyede çı kan bir yangın, bir kaç ay evvel ki Sütlüce faciasını hatırlatan va ona benzer bir vaziyette infilâklarla üç eaatten fazla sürmüştür.
Yangında Nlko Zambooğluya Ait ve Cemil Edin adında birisinin kirasında bulunan dışı kâr-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
D. Partide Ali İhsan
Sâbis mes'elesi
İl Haysiyet Divânı Başkanı,emekli Generale cevap veriyor
bu karar 11 İdare kurulu tarafın -dan henüz tasdik edilmediği İçin generale bu güne kadar hiç bir teb llgatta bulunulmamıştır. 11 İdare kurulu Haysiyet divanının Ali Ihsan Sabi» hakkında vermiş olduğu (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Demokrat Parti tl Haysiyet di -vanmın enekli general Ali Uman Sablh hakkında olduğu partiden İhraç kararını ve buna generalin verdiği cevabı evvelce yazmış -tık.
Haysiyet divanının almış olduğu
Silâh kaçakçılığı tahkikatı genişliyor
Şebeke efradından bir elemanın daha Doğu vilâyetlerinde tevkif edildiği bildiriliyor a ...ı...,ı„ n- tn Traltva ve Anadoluda
Üç gün evvel ortaya çıkarılan. lan hakkında bir kaç cephede a-Bllâh vo mühimmat kaçakçılığı raştırmalar tahkikatı ehemmiyetle devam et- ”
mektedir. Suçüstü yakalanan şe- katta edinilen kanaate göre gebe bekenln faaliyeti ve diğer eleman | kenin oldukça geniş olduğu, hat-
a evveı onaya çuuuuun. «u* ... .
mühimmat kaçakçılığı raştırmalar yapılmaktadır.
............... - - l Bugüne kadar yapılan tahki-
YakındaYeni Sabah' da
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Büyük bir aşk romanı
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgard Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
tâ Trakya ve Anadoluda bazı yer (Devamı Sa: s Sü: 2 do) |
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mitingden çıkan bir münakaşa
iki gençlik teşekkülü lstanbulda son yapılan miting üzerinde münekaşaya tutuştular
Atina hâdiseleri mitinginden bir görünüş
(Yazısı S ci tayfada)
Yerinde bir karar
ULUNAY
y arım Bakanı Cavit Oral'ın
* mükemmel bir İcraatını öğrendim. Kanunun hükümleri muol-blnoe devlet, bazılarına ehlileştirmek ve İşletmek üzere yabani zeytinlikler tevzi eylemişi bu adamlar
muayyen bir müddet zarfında bu zoytlnllklerl ıslâh etmek yolunda
hiç bir şey yapmamışlar.
Tarım Bakanı yino kanunun hükümlerine dayanarak emir vermiş, zeytinlikleri seri aldırmış. Şimdi bu zeytinlikler çalışacak, momle-kot sorvotlni fazlalaştıracak olan-
lara verilecek.
No yapalım? Yomoycntn, yemosl-nl bilmoyenin mâlini yerler.
Allah hektarlarla yabani zoytin-llklor Ihsan etmiş. Bunlar, lomlz-lonınok, aşılanmak, para getirecek halo konulmak için büyük bir himmete do muhtaç değildir. Meselâ bir zoytln fidanı dikip ondan mey-va boklemefio benzemez. Bu şartlar İçinde boş on sone içindo zeytin
I
agaoı semere vorır.
Fakat yapmazlar... Var mı ten-bclllkîl Var mı kahvedo çan çan?!.
Allah vorir, biz do hazıra konarız. Yoksa «İki el bir baş İçindir.» diyerek tabiatın lûtfuna, İhsanına yardım etmeği düşünmüyoruz.
Bu, yalnız yabani zeytinlerin ıs-
lâhı mos'eleslnde doğlldlr; çoğu sahalarda böylodlr.
Meyva bahçelerim» ihtimam edenler parmakla pösterlllyor. Tabiatın bazı cilvelerini karşılamak var nu yapmıyoruz. Vakit vakit sarar, ayıklamayız. Karınca hücunş eder, mâni olmayız. Ondan sonr» bu seno moyva olmadı diye dövünür
Dahası var... Tam yirmi beş senedir sütçülük öden birini tanırımı İnoklor hâlâ ahır namı verilen bir mezbelededir. Bir doğum h Esasinde veteriner müdahalesi icabetti | evdo antlsoptik olarak bir »eyler yok... Tamponu tutturmak için yanaşmanın bol kayışını kullanmışlar.
Gönül Ictcr ki böylelorinin do ol-lerlndon inekleri almalı; bakabilon-lero vermeli.
İstanbul civarında zoytlnclllk içler acısıdır. Zavallı ağaçlardan matı sul sopalarla toplanır... .Son bize zeytin verirsin hal» dlyo basarlar odunu... Çoğu zoytln ağaçları da bakımsızlıktan yabanlloşmiştir.
Memleketin muhtelit zirai şuaba-
tını kurtarmak İçin bu gibi kanun-
ların tatbik sahalarını mümkün ol-
duğu kadar gonlşlotmek loabedor.
Yoksa bu sahalarda sonuna kadar
yerimizde saymak mukaddordlr.
Dün gelen eorıeM güreş takımlannınşehrimlzde alınmış resimleri.a
TYosmi 5 inci tayfada).
PERŞEMBE 2 Salıibi: Safa Kıhçboğlu Idaroı Nuruosmaniyo No: İT
HAZİRAN 1949 Tel adreelı «YENİ SABAH» İ8TANBUL Telefon ı 20798
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3661
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
Oramiral Ülgen’in tedkikleri
Charlcston: (Güney Karelin): 1 (a.a.) — Türk De. nlz kuvvetleri Başkomutanı Oramiral Mehmet Alı Ü1 . gen Amerikan deniz tcBlslerinl gezmeğe devam etmiş ve Charleston deniz üssrûnde Amerikan asker! yardım plânı gereğince Türkiye'ye verilecek olan İki dcatro. yeri görmüştür.
Tekerrür eden Hâdise...
Valilere verilmek
a m gündür, Büyük Millet I] Meclisinde cereyan eden U müzakerelere dair gelen haberler, bize dikkatimizi çekecek vakıalar, bildiriyor. Evvelki gün Ekonomi Bakanı Cemil Salt Barlas pahalılığın hakiki sebepleri baklanda, Başbakanla müphem bir şekilde, teartız halinde kalmıştı. Bu ufak Arıza üzerin-1 de, dünkü yazımızda, hafif bir ' surette durmuştuk. Halbuki, dün gelen telgraflar bize buna benzer fakat bu defa kesin bir olayın tekerrür ettiğini bildiriyor. İller ( k&nunetıun müzakeresi reye kon ması sırasında, altıncı madde hususunda, İçişleri Bakanı başka türlü bir rey vermiş baza Bakanlar ve bilhassa Başbakan yardım cimi başka türlü rey vermiş. Başbakan da çekimser kalmış... Mecli ae sevk edilen bir kanun hususunda kabine erkânının müttefik ve ayni reyde olnıamalan küçümsenecek bir keyfiyet değildir. Bir çok Bakanlar, galiba kabinenin yansı, İçişleri Bakanının teklifine ve projesinin bazı hükümlerine muanzdırlar. Bu kadar kesif bir arkadaş kitlesi projeye muarız iken o madde niçin ve nasıl içişleri Bakanlığınca kanuna ko-nulabilmiştir. Bahusus ki Başba kan da İçişleri Bakanının tarafını tutmamıştır.
Şemseddln Günaltay kabinesi bir koalisyon kabinesi olsaydı ve âza arasında muhalefet partilerine mensup bulunsaydı bu dere-co ayrılık ve aykırılık İzah edllebl lirdi anıma Halk Partisi gibi çeyrek asırdır toptancılığın, diktatörlüğün müşahhas timsali olmuş bir parti Bakanlan arasında sımsıkı bir kitle kurmak icabetlerken böyle bir dağınıklık öyle İç acıcı bir alâmet sayılamaz. Filhakika parlamenter rejimlerde, tabii hakikisinden bahsediyoruz, bazen parti disiplininden affedilen Bakanlar böyle birbirine »ykın oy verirler ve kullanırlar. Fakat bu, çok nâdir hallerde o-tur ve oralarda böyle davranmanın sebep ve saikleri vardır. Halbuki Halk Partisi İçin bu nevi hareketleri lcabettirecek ve bu kadar serbestliği mazur gösterecek âmiller vardır denilemez-Hâlâ baskı kanunlan yürülükte olup dururken, seçimlerin emniyeti meselesi henüz halledilmeden ve muhalefet liderleri Ser I gün bu emniyetin sağlanması 1- ' çin Eskişehirde, Kastamonuda veya Aydında mitinğlerde barbar bağırarak İsterken yâni demokrasinin bu en basit meyvalan bile toplanmadan, kabinede ihtilâf- I b manzaralar birer lüks sayılsa ( yeri vardır. Tasavvur buyrulsun j M seçim emniyetini İstedi diye j Ulus gazetesi Celâl Bayann Es- ( Id.şehJr nutkuna hücum etmekte J ve Demokrat Parti başkanını ma ( hut ve meşhur ihtilâlci usullerle ! çalışmakla tekrar ithama kalk- 1 maktadır. Bu körlenmiş talıta- . dan kılıcı boş yere havada sallamak henüz Parlâmento İnceliklerine alışmaktan ne kadar uzak olduğumuza en kesin delildir. Ba-yar ne diyordu? Çoğunluk partisi seçim emniyetini sağlamıyor. 21 Temmuz faciası milletin hatırından çıkmış değildir. Yine ayni yollara sapmak isterse bu defa millet hakkını anyacak ve reylerin çalınmasına müsaade etmiye-eektir. İnsaf buyrulsun mlliet hakkını gasbettirmiyecek, zora, kanunsuzluğa boyun eğmiyecek demek ihtilâl metodlarile çalışmak mıdır? Dalıa İki gün evvel bir seçim sandığını kaldırarak e-min yere götüren ve böylece ilgili memurlara rağmen reylerin ismetini muhafaza ettiklerinden dolayı tevkif edilerek mahkemelere sevkedilen vatandaşları Türk hâkimi beract ettirmiş ve kararın mucip sebepleri arasına reylerin masunluğunu mulazayı Türklerin tabii haklan arasımla saymıştı. Mahkemenin tabiî gördüğü bir hali mİ Ulus gazetesi İhtilâl metodu sayıyor? Bu ne kadar geri bir telâkki... öyle ya... İktidar partisi baskı ve hileyi kaldırmıya (Devamı 8a. 6 8ü. 4 de)
istenen salâhiyet
Valilerin, belediye reislerini azletmek yetkisi Mecliste kabul edilmedi
Hükümetçe hazırlanan yeni iller kanunu tasarısının, valilere geniş salâhiyetler vermeği istihdaf ettiği anlaşılıyor
Dışişleri Bakanı Bevln’le Amerika Dışişleri Bakanı Acheson, Pariste, aynı asansörde (Foto: AP.) .
Ankara: 1 (Hueual) — B.M.M, Bugün saat 10 da Feridun Fikri Dü şünsel'ln başkanlığında toplanarak iller kanununun müzakeresine de . vam «ttl. Müzakere Konusu valilerin tayin salâhiyetini haiz bulunan memurlara mütedair 9 uncu mad . deaiydl. 6. inci maddenin tayyı İle 8 ici cnadde haline gelmiş bulunan bu maddede tik ve orta okul öğretmenlerinin tayin, nakil ve tahvillerinin valilere verilmesine Emin Soysal ve onu takiben birçok öğret men üyeler şiddetle muarız kalmış Itırdı. Bu günkü oturumda bu madde geri alındı.
Bundan sonra valilerin temsil sı fatlanna dair maddenin müzakeresine başlandı, İlk olarak söz alan Nuri özsan:
— Maddede valinin devletin de mümessili olduğu kaydı varJır. Hal buııl valinin hem hudud devletlerle teması bir salâhiyet İşidir. Yok. ea kanuna böylo bir madde konul, ması anayasa muhaliftir. Anayasa gereğince devletin tek mümessili ancak Cumhurbaşkanıdır. Sonra idari aalâhlyeten başka bir de siya.
(Devanıı Sa. 8 Sü. 2 ne)
Başbakanın
hitabesi
4 Bakan Almanya işinde anlaşamadı
Bunun üzerine bu madde bırakılarak Berlin
mes elesinin görüşülmesine başlandı
I Londra: 1 (B.B.C.) — Dış Bakanlar Konseyi, bugün öğ-^ leden sonra Pariste tekrar toplanmıştır.
Dört dışişleri Bakanı, Alman birliği meselesinde bir an- ' lagmaya varamadıkları İçin gündemin ikinci maddesini müzakereye başlamışlardır, ikinci madde, Berlin meselesine aittir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman, Berlin meselesinde bir an-(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 de) J
İstanbul radyosu tecrübe yayını
■ ■
Dün gece Harbiyedeki yeni stüdyoda bavlıyan neşriyat önümüzdeki günler de devam edecek
Yakında teknik tesislerinin muvakkat tesellümüne başlanacak olan İstanbul Radyosunun
Bingazinin istiklâli
ilân edildi
Londra, 1 (B.B.C.1 — Ingiltere, Sirenaik'in (BingazJnin) hür bir hükümete kavuşmasını kabul etmiştir. Bu karar, Slre-(Devamı Sa. s 8u. o)
beşinci Avrupa serbest güreşi birinciliği müsabakaları dolayı-sile sesini duyurmak için yapılan hazırlıklar meyanında dün akşam saat 20.30 dan itibaren bir saat müddetle ve tamamen tecrübe mahiyetinde bir söz ve müzik programı yayınlanmıştır.
Bu yayın orta dalga 426,1 metre 704 kilosikl üzerinden ya pilmiş ve Basın Yayın Umum Müdürlüğünce Ankaradan gönderilmiş olan Ankara Radyosu baş spikeri Hikmet Münir İstanbul radyosunu tanıtan güzel bir ropörtaj yapmış, mütekiben ! (Devamı 8a. 6 8Ü. ö de)
Etimesğud uçak oku- ; lunda dün diploma ^tevzii merasimi yapıldı}
Ankara: 1 (A.A.) — Bugün sa . at 17.30 da Etimesğuttaki uçak oku lunda, kara ordusu için İlk defa yetiştirilen topçu pilot subaylarına pilot brövesi verilmesi münasebetiyle parlak bir tören yapılmış -tır.
Başbakan Şemseddln Günaitay, Genelkurmay başkan vekili Örge -ne rai Nuri Yamıt, İkinci balkan Orgeneral Muzaffer Tuğsavul, TB. Kurumu başkam Gümüşhane millet vaklll Şükrü Sökmensüer. millet -Vekilleri Türk ve Amerikan subay lan llo ajans va basın mensuplan törende hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
M. Ali Aybar bir yıl hapse mahkûm oldu
Yunan Dışişleri Bakanı Çaldaris
Karar katiyet kesbedinceye kadar 1000 lira kefaletle tahliye edildi
Zincirli Hürriyet gazetesinde çıkan Sabahattin Ali İmzalı ve «Asıl büyük tehlike ehliyetsiz İktidarın devamıdır» başlıklı yazıda hükümetin mânevi şahsiyetini neşren tahkir ve tezyiften sanık İstanbul Üniversitesi Devletler Hukuku kürsüsü sabık doçenti Mehmet Ali Aybann 2 nci ağırcezadaki muhakemesi dün karara bağlanmıştır.
Dünkü celsede ikinci ağırceza mahkemesi heyeti başkanı; Salim Başol, âza Nuaret Bilgin, Nevres Tlryakîoğlu ve savcılık (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
hâdiseleri
Yunanlılar, Sadak’ın I nutkunu beğenmediler, I Çaldaris cevap vere- I cekrniş l|
Avrupa serbest güreş şampiyonası
yarın şehrimizde başlıyacak
Dünkü yangında aldırdığımız re sim
istanbulu heyecana düşüren büyük yangın
Tahtakale’de, içi kimyevî madde ile dolu bir ardiyeden çıkan yangın üç saat devam etti
Sigortalı olan binada, 50 tüccara ait bir milyon liradan fazla değerde çeşitli kimyevi madde yandı
Emekli General Ali Dısan Sabis ve avukat Hüsamettin Giray
IDün İstanbul semti büyük bit yangın tehlikesi daha geçirmiştir.
Öğle üzeri Tahtakalede Uzun-çargı, Şekerciler sokağında 3 numarada büyük bir ardiyede çı kan bir yangın, bir kaç ay evvel ki Sütlüce faciasını hatırlatan va ona benzer bir vaziyette infilâklarla üç eaatten fazla sürmüştür.
Yangında Nlko Zambooğluya Ait ve Cemil Edin adında birisinin kirasında bulunan dışı kâr-(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
D. Partide Ali İhsan
Sâbis mes'elesi
İl Haysiyet Divânı Başkanı,emekli Generale cevap veriyor
bu karar 11 İdare kurulu tarafın -dan henüz tasdik edilmediği İçin generale bu güne kadar hiç bir teb llgatta bulunulmamıştır. 11 İdare kurulu Haysiyet divanının Ali Ihsan Sabi» hakkında vermiş olduğu (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Demokrat Parti tl Haysiyet di -vanmın enekli general Ali Uman Sablh hakkında olduğu partiden İhraç kararını ve buna generalin verdiği cevabı evvelce yazmış -tık.
Haysiyet divanının almış olduğu
Silâh kaçakçılığı tahkikatı genişliyor
Şebeke efradından bir elemanın daha Doğu vilâyetlerinde tevkif edildiği bildiriliyor a ...ı...,ı„ n- tn Traltva ve Anadoluda
Üç gün evvel ortaya çıkarılan. lan hakkında bir kaç cephede a-Bllâh vo mühimmat kaçakçılığı raştırmalar tahkikatı ehemmiyetle devam et- ”
mektedir. Suçüstü yakalanan şe- katta edinilen kanaate göre gebe bekenln faaliyeti ve diğer eleman | kenin oldukça geniş olduğu, hat-
a evveı onaya çuuuuun. «u* ... .
mühimmat kaçakçılığı raştırmalar yapılmaktadır.
............... - - l Bugüne kadar yapılan tahki-
YakındaYeni Sabah' da
Çılgın Akşamlar
Yazan : Server Bedi’
Büyük bir aşk romanı
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgard Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
tâ Trakya ve Anadoluda bazı yer (Devamı Sa: s Sü: 2 do) |
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mitingden çıkan bir münakaşa
iki gençlik teşekkülü lstanbulda son yapılan miting üzerinde münekaşaya tutuştular
Atina hâdiseleri mitinginden bir görünüş
(Yazısı S ci tayfada)
Yerinde bir karar
ULUNAY
y arım Bakanı Cavit Oral'ın
* mükemmel bir İcraatını öğrendim. Kanunun hükümleri muol-blnoe devlet, bazılarına ehlileştirmek ve İşletmek üzere yabani zeytinlikler tevzi eylemişi bu adamlar
muayyen bir müddet zarfında bu zoytlnllklerl ıslâh etmek yolunda
hiç bir şey yapmamışlar.
Tarım Bakanı yino kanunun hükümlerine dayanarak emir vermiş, zeytinlikleri seri aldırmış. Şimdi bu zeytinlikler çalışacak, momle-kot sorvotlni fazlalaştıracak olan-
lara verilecek.
No yapalım? Yomoycntn, yemosl-nl bilmoyenin mâlini yerler.
Allah hektarlarla yabani zoytin-llklor Ihsan etmiş. Bunlar, lomlz-lonınok, aşılanmak, para getirecek halo konulmak için büyük bir himmete do muhtaç değildir. Meselâ bir zoytln fidanı dikip ondan mey-va boklemefio benzemez. Bu şartlar İçinde boş on sone içindo zeytin
I
agaoı semere vorır.
Fakat yapmazlar... Var mı ten-bclllkîl Var mı kahvedo çan çan?!.
Allah vorir, biz do hazıra konarız. Yoksa «İki el bir baş İçindir.» diyerek tabiatın lûtfuna, İhsanına yardım etmeği düşünmüyoruz.
Bu, yalnız yabani zeytinlerin ıs-
lâhı mos'eleslnde doğlldlr; çoğu sahalarda böylodlr.
Meyva bahçelerim» ihtimam edenler parmakla pösterlllyor. Tabiatın bazı cilvelerini karşılamak var nu yapmıyoruz. Vakit vakit sarar, ayıklamayız. Karınca hücunş eder, mâni olmayız. Ondan sonr» bu seno moyva olmadı diye dövünür
Dahası var... Tam yirmi beş senedir sütçülük öden birini tanırımı İnoklor hâlâ ahır namı verilen bir mezbelededir. Bir doğum h Esasinde veteriner müdahalesi icabetti | evdo antlsoptik olarak bir »eyler yok... Tamponu tutturmak için yanaşmanın bol kayışını kullanmışlar.
Gönül Ictcr ki böylelorinin do ol-lerlndon inekleri almalı; bakabilon-lero vermeli.
İstanbul civarında zoytlnclllk içler acısıdır. Zavallı ağaçlardan matı sul sopalarla toplanır... .Son bize zeytin verirsin hal» dlyo basarlar odunu... Çoğu zoytln ağaçları da bakımsızlıktan yabanlloşmiştir.
Memleketin muhtelit zirai şuaba-
tını kurtarmak İçin bu gibi kanun-
ların tatbik sahalarını mümkün ol-
duğu kadar gonlşlotmek loabedor.
Yoksa bu sahalarda sonuna kadar
yerimizde saymak mukaddordlr.
Dün gelen eorıeM güreş takımlannınşehrimlzde alınmış resimleri.a
TYosmi 5 inci tayfada).

Comments (0)