Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli eYİHİ SABAH* Yeni Sabah 1 GÖNDE
İSTANBUL . Z Telefon ı M708—28188 12 inci Yıl, No. 3779 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFliYİZ Sayısı : 10 Kuruş TEMİZLER EKSPRES kuru temizleme ve boya fabrikası — Taksim Elmedag No. 6 — Tel: 83130
İzmir, dün Kurtuluşunu büyiikheyecanlakutladı
Bay ar, geçit resminden sonra, muazzam Demokrat kütlesine hitabede bulundu
Zafer alayına D. P. ve C. H. P. İller de iştirak ettiler. C.H.P. lilerin başında Atıf İnan, Süreyya Örgeevren, 10 bando ve davul zurnalar vardı
Doğru yol..
Yurdumuzun, kesif bir çoğunluğu, karşı karşıya dikilen çeşitli partilere mensup değildir. Halk Partisi tek parti ve toptancı olarak çeyrek asır memlekette hüküm sürdüğü halde, faal âza olarak, öyle birdenbire tahmin olunacak kadar muazzam kitleleri sinesine alabilmiş değildir. Zaten tek par ti usulüne bağlı memleketlerde, umumiyetle —yapılan bütün pro paganda ve gösterilere rağmen— partiye kayıtlı âza sayısı yüksek olmaz. Ne faşist 1 falyada, ne Hltier Almanyasmda, ne de hâlâ komünist Rusyada bu partiye yazılı olanlar ekseriyettedir. iki yüz milyonluk Rusyada komünist partisine bağlı a-damlann sayısı devede kulak ka-billndendir. Yâni atılgan, cevval ve propagandacı bir ekalliyet... Geniş kitleleri dilediği istikamet te sürükliyebillr. Çünkü o kitleler müttehit değildir. Muayyen bir hedefe malik değillerdir ve müşterek duygularını İfade edecek İmkanlardan mahrumdur. Halk Partisinin mensuplan az o-lunca Demokrat ve Millet Partilerine girmiş olanların sayısını da mübalâğalı saymamalıdır. E-sasen en müfrit particiler bile en müfrit ifadelerinde nihayet belli rakamları açamamaktadırlar.
Bu başlangıçtan şu neticeye varmak istiyoruz ki satıhta çırpı nan belli şahıslar ve fikirlerin dışında vatanın, sesi çıkmayan fakat mücadeleyi seyir ve takip e-den geniş tabakaları vardır, işte her partinin, her devlet adamının asıl elde etmek Istiyecek-leri muhitler bunlardır.
Bu geniş Türk kesafeti neler İster? Evvelâ her Türk şahsi hak ve salâhiyetlerinin anayasa İle temin olunan kudretinin muha fazamns taraftardır. Yâni her hangi bir behane ve vesile Ue kanun dışı, bir muameleye tâbi tutulmamalıdır. :
Ismir: 9 (Telefonla) — 27 yıl önce Türk vatanını işgalo kalkan düşman ordularının denizo döküldüğü 9 Eylülün yıldönümü bugün şehrimizde muaaeam bir kalabalığın iştirâkilo vo heyecanla kutlanmıştır. Daha günün erken «aatlcrindo Bel kahve ve şehitliklerde yapılan törenden eonra kahraman Türk süvarisi şehrin dört kapılından yalın kılıç girerek Saat meydanında toplanmış (Devamı Sa. 5 80. t de)
Bay ara dersverme sırası V. Diclelide!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, C. Bayar’ın Ödemiş nutkunda İlmî endişeye yer verilmediğini söylüyor
Ankara 9 (A, A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar ödemiş teki son nutkunda memleketimi -zln ekonomik durumunu İlgilendiren çeşitli tenkitlerde bulunduğu İçin Ulus muhabiri, Ekonomi ve
Türkiyenin
savunması
Times dikkate değer bir yazı yayınladı
Londra, 9 A.A. (afp) — Times gazetesi bugünkü sayısında Tür-yeye ve bilhassa Türkiyenin savunması ile ilgili meselelerle bu memleketin 2 hudut üzerinde komünizme komşu bulunmasından doğan gerginliğe uzun bir inceleme yazısı tahsis etmiş bulunmak tadır. Gazete yazının başında Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılmış olması dolayısiyle husule gelen sükutu hayalden Bonra Avrupa konseyine kabulünün bu memlekette uyandırdığı memnuniyete işaret etmekte ve şunları yazmaktadır:
«Son zamanlarda memnuniyet (Devamı 8a. 8 60. i de)
Bütün bu temel dâvaların tahakkuku da hür matbuata ve emniyetli bir seçime dayanır. Bu Liri bahis de parti ve kanaat farla olmaksızın bütün Türklerin İsteği ve demokrasinin iptidai şartıdır.
Binaenaiey bize öyle geliyor kİ doğru ve çıkar yol boş münakaşaların üstüne çıkarak bu umdeleri tahakkuk ettirmek ondan sonra da malî ve İktisadi, sıhhi, zirai blnb'ır noksan ve derdimizle uğraşmaktır.
Fransada ordu atletizm müsabakalarında Türk ekipl geçiyor, .-n
(Husubî olarak temin ettiğimiz resimlerden)
Akdeniz Atletizm Şampiyonası bugün İnönü stadında başlıyor
Birinci Akdeniz atletizm şam-ı piyonasına bugün saat 16 da İnönü stadında başlanacaktır. Davet edilmiş bulunan muhtelif Akdeniz milletlerinden yalnız İta!-1
•anlar beş atlet göndererek bu müsabakalara katıldıkları cihetle «Birinci Akdeniz Atletizm Şam I plyonası» Türk ve Italyan atlet-(Davamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni Sabahın dünya turu
--v- --- ----------—
| Ustad romancı Esat Mahmut Karakurt
| Perunun esrarengiz
bölgelerini dolaştı j
Bulgarların nota verdiği haberi asılsız
Kahraman ordumudun büyük Jrakya manevralar-.î-. ’a d Un aUırdı^mtz resimlerden
Trakya tatbikatı başarılı oluyor
İnönü, tatbikatı takip etti, ordumuz modern silâhlara intibak etmiştir
Son sel felâketinde mal ve
Modern silâhlurla teçhiz edilmiş bulunan ordumuzun Trakya askeri tatbikatı, dün sabah başlamıştır, Savunma teşkilâtına yoni hir şekil verilmiş olması bakımından büyük bir önemi haiz tatbikatı, başta Curt hurbaşkanı İsmet İnönü olduğu hal« de, Millî Savuumo Bakanı Hüsnü Çakır, Genelkurmay başkanı Abdor rahman Nafiz Gür man, kara, den* ve hava silâhlı kuvvetleri komutana lan, Askeri Şûrâ üye'eri ile, Amel kan yardım heyetleri başkanlar!, Amerikan elçisi, milli tayafetilo în‘ (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
/•-....
Kaybolan i uçağımız bulundu
can kaybımız maalesef fazla
Şileden henüz haber alınamadı - Herekeyi sular bastız fabrika faaliyetini tatil etti
Bulgar konsolosu mera -sime 200 kişi davet etti, ancak II kişi bulundu
Ankara 0 (A.A.) — Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü, Bul -gar hükümetinin, latanbuldakl Bul gar Baş Konsolosluğuna Bulgajr mültecileri tarafından bir tecavüz v'jkubuldugu lddlasllc Türk hükû . metino protestoyu mutazanıımn bir nota verdiği hakkında yabancı kaynaklardan alınarak yayınlanan haberlerin asılsız olduğunu bildir -megc mezundur.
Bulgar hükümeti, Islanbuldaki Boy konsolosluğuna bir İki Bulgar cnülloclsl tarafından tecavüz edil -dlglnl beyan ederek hükümetimiz, den keyfiyetin tahkik ve tetkiki rl-________(Devamı 8a. 8 8ü ı 8 de)
Sağnak halindeki yağmur vo eello rin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun t&miri işi devam etmektedir.
Demiryolunun Çayırova kısmının tamiri işi bitmiş vo fenni heyet yolu muayene odorok dün akşam sey-rüıofero elverişli olduğuna dair raporuna vermiştir.
D. D. Y. birinci işlet mo müdürlü ğünün tamir ekiplori şimdi Dil is-kelesindcn sonra 67 inci kilometre-
deki köprü kısmının tâmiratını yap maktadır. 6 metro uzunluğunda o-lan köprünün başları sellerin tesirilo açılmış vo böyleco 30 motre kadar
bir açıklık hasıl olmuştur. Bu köprü nün do t&mirindon sonra yol tecrübe işletmesine açılacak ve muayene edildikten «onda şoförlere başlanacaktır. *
Demiryolu köprü kısmının tûmir işinin bugün akşama kadar tamamlanmış olacağı tahmin edilmektedir.
Köprü kısmında sel sulan, dün akşama kadar devamlı olarak ayni Eoviyede akmıştır.
Tron seferleri
Haydarpaşa - Anadolu trön seferleri, aktarmalı olarak hareket cot-(Devamı Sa. 5 8ü. 1 do)
VildanAşir Savaşır
cevap veriyor
Atinadakı maç hadisesi hakkında Beden Terbiyesi Müdürü Burhan Feleğin iddiasını cevaplandırıyor
Yalova: 9 (Telefonla) — Kut^hyy hava alanından hareket edip üsleri, no dönmiyen avcı uçaklarımızda# birisi Yalovonın Taşköprü civarını* İnmiştir.
Başbakan Raman'da
Petrol sondajlarına dair izahat aldı
Raman 9 (A.A.) — Başbakan, sabah dokuzda, Gümrük ve Tekel vo İşletmeler BaJctuılun ve refaha tindeki zevatla birlikte, Batman istasyonuna geldi vo Siirt Valisi, (Devamı Sa. 8 Sü: 8 de)
Mareşale yeni bir ameliy - t yapılacak Teşvikiye Sağlık Evinde . Umak'-ta olan Mareşal Fevzi Çakmuk’ı# sıhhî durumu her gün biraz daha iyileşmektedir. Dün kendisini Aydın milletvekillerinden Reşat Aydın.': ziyaret etmiş, Aydın ve Denizli vilâyetleri Millot Partililerin selâmla* ruu bildirmiştir. Mareşal do bilmtr* kabele Aydınlı ve Denizlilerin göz-' lerinden • :üğünü söylemiştir. Ro-ı şat Aydınlıyı yatağında oturmuş o* lurak kabul eden Mareşaı, kendisi ilo 45 dakika konuşmuştur.
Müdavim doktorların verdiği malûmata göre Çakmak’ın ciğorleri ve kalbi normaldir. Az yemek yemek* tedir. Iştihah yemek yediği takdir* do daha çabuk iyileşecektir. Doktor Itır, ikinci ameliyatın yapılabileceğini bildirmişlerdir. Yakında Mareşal o ikinci ameliyat da yapılabilecektir. Mareşal Fevzi Çakmak* âcil şifalar dileriz.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Utanma pazar, mi’deyi bozar!
U ayat 938 senoslne nlsbotlo n yüzde 888 misil artmış vs artmakta imiş!
ULUNAY
Şişhanede bir facia oluyordu
Yokuş aşağı inerken bir tramvayın tırenleri bozuldu
Bu ağır hâdiseyi Karakulak suyu İçer gibi haflfloiorok yazıyoruz. Hattâ yalnız yazmakla İktifa «itmi-
fına uydursa, ne kadar m ukteslt, ne kadar hesabi olsa münbıt bir yöre dikilmiş bir ağaç gibi dalma büyüyen, dalma yüksolen hayat şartları karşısında no yapabilir kl?I
yoruz; vazlyetto bir salâh olmadığını vo hayatın günden güne pahalılığa doğru gittiğini do gayot (Sinik) bir oda İle llâvo ediyoruz.
Sanki bizim momloketto hayatın
böylo glindon güne pahalılışınası kadar tabii bir şoy yok.
Bir hükümotln hor şeydon, amma hor şeydon evvel düşünoooğl mos'olo halkı rahat ettirmektir.
Bu da yaşayışı milletin
kazancını
masrafına uyduracak şoklldo tanzim İlo mümkündür.
1938 yılına nlsbotlo hayat yüzdo
888 nlsbotlndo artmış. Sabit vo dar gollrli vatandaşın kazancı da o nls bette hattâ ona yakın artmış mıî
Süt d^ğülürso suyu düğmekten Milletin hayat
sındakl vaziyeti
yağ çıkar; takat
pahalılığı karşı-
kaplan avlamnğa

benziyor.
kapanı İle
Momloketto azlığın azlığı
foh bir sınıf var kİ geçonlerde bun
iardan
senek I sebzo vo moy-
va bolluğunu olo. alarak adota hayatın ucuzladığını iddia eylemek kadar llorl gidiyordu.
Tabiatto foyz vo borokol sonclori olur. Fakat bunlar bir mı’yâr ola-
rak olo alıııumaz. Dalma işin vasa-
tisini almalı. Hayır da şor de Al-
lahtan geldiğine gilro hayat paha-
lısını da —sıkılmazsak— (cllvo-l-
robbanl) addodorok bokllyeuoğız.
Harbe girmiş, istilâya uğramış
(Devamı Sa. A t»u. e da)
Hayır. 0 haldo bu hayat pahalılı-
ğı hangi irat ilo karşılanaoak?
Bir İnsan no kadar iradını masra
Vildan Aşir Savaşır giircg müsabakalarında
.(Yuzısı & mel Bayıunuzdadır).
Esat Mahmut Ka rakurt, Peru’da yerlilerle ve Pe ru polisi ile beraber. .,
(Yazısı 6 inci şayiada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli eYİHİ SABAH* Yeni Sabah 1 GÖNDE
İSTANBUL . Z Telefon ı M708—28188 12 inci Yıl, No. 3779 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFliYİZ Sayısı : 10 Kuruş TEMİZLER EKSPRES kuru temizleme ve boya fabrikası — Taksim Elmedag No. 6 — Tel: 83130
İzmir, dün Kurtuluşunu büyiikheyecanlakutladı
Bay ar, geçit resminden sonra, muazzam Demokrat kütlesine hitabede bulundu
Zafer alayına D. P. ve C. H. P. İller de iştirak ettiler. C.H.P. lilerin başında Atıf İnan, Süreyya Örgeevren, 10 bando ve davul zurnalar vardı
Doğru yol..
Yurdumuzun, kesif bir çoğunluğu, karşı karşıya dikilen çeşitli partilere mensup değildir. Halk Partisi tek parti ve toptancı olarak çeyrek asır memlekette hüküm sürdüğü halde, faal âza olarak, öyle birdenbire tahmin olunacak kadar muazzam kitleleri sinesine alabilmiş değildir. Zaten tek par ti usulüne bağlı memleketlerde, umumiyetle —yapılan bütün pro paganda ve gösterilere rağmen— partiye kayıtlı âza sayısı yüksek olmaz. Ne faşist 1 falyada, ne Hltier Almanyasmda, ne de hâlâ komünist Rusyada bu partiye yazılı olanlar ekseriyettedir. iki yüz milyonluk Rusyada komünist partisine bağlı a-damlann sayısı devede kulak ka-billndendir. Yâni atılgan, cevval ve propagandacı bir ekalliyet... Geniş kitleleri dilediği istikamet te sürükliyebillr. Çünkü o kitleler müttehit değildir. Muayyen bir hedefe malik değillerdir ve müşterek duygularını İfade edecek İmkanlardan mahrumdur. Halk Partisinin mensuplan az o-lunca Demokrat ve Millet Partilerine girmiş olanların sayısını da mübalâğalı saymamalıdır. E-sasen en müfrit particiler bile en müfrit ifadelerinde nihayet belli rakamları açamamaktadırlar.
Bu başlangıçtan şu neticeye varmak istiyoruz ki satıhta çırpı nan belli şahıslar ve fikirlerin dışında vatanın, sesi çıkmayan fakat mücadeleyi seyir ve takip e-den geniş tabakaları vardır, işte her partinin, her devlet adamının asıl elde etmek Istiyecek-leri muhitler bunlardır.
Bu geniş Türk kesafeti neler İster? Evvelâ her Türk şahsi hak ve salâhiyetlerinin anayasa İle temin olunan kudretinin muha fazamns taraftardır. Yâni her hangi bir behane ve vesile Ue kanun dışı, bir muameleye tâbi tutulmamalıdır. :
Ismir: 9 (Telefonla) — 27 yıl önce Türk vatanını işgalo kalkan düşman ordularının denizo döküldüğü 9 Eylülün yıldönümü bugün şehrimizde muaaeam bir kalabalığın iştirâkilo vo heyecanla kutlanmıştır. Daha günün erken «aatlcrindo Bel kahve ve şehitliklerde yapılan törenden eonra kahraman Türk süvarisi şehrin dört kapılından yalın kılıç girerek Saat meydanında toplanmış (Devamı Sa. 5 80. t de)
Bay ara dersverme sırası V. Diclelide!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, C. Bayar’ın Ödemiş nutkunda İlmî endişeye yer verilmediğini söylüyor
Ankara 9 (A, A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar ödemiş teki son nutkunda memleketimi -zln ekonomik durumunu İlgilendiren çeşitli tenkitlerde bulunduğu İçin Ulus muhabiri, Ekonomi ve
Türkiyenin
savunması
Times dikkate değer bir yazı yayınladı
Londra, 9 A.A. (afp) — Times gazetesi bugünkü sayısında Tür-yeye ve bilhassa Türkiyenin savunması ile ilgili meselelerle bu memleketin 2 hudut üzerinde komünizme komşu bulunmasından doğan gerginliğe uzun bir inceleme yazısı tahsis etmiş bulunmak tadır. Gazete yazının başında Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılmış olması dolayısiyle husule gelen sükutu hayalden Bonra Avrupa konseyine kabulünün bu memlekette uyandırdığı memnuniyete işaret etmekte ve şunları yazmaktadır:
«Son zamanlarda memnuniyet (Devamı 8a. 8 60. i de)
Bütün bu temel dâvaların tahakkuku da hür matbuata ve emniyetli bir seçime dayanır. Bu Liri bahis de parti ve kanaat farla olmaksızın bütün Türklerin İsteği ve demokrasinin iptidai şartıdır.
Binaenaiey bize öyle geliyor kİ doğru ve çıkar yol boş münakaşaların üstüne çıkarak bu umdeleri tahakkuk ettirmek ondan sonra da malî ve İktisadi, sıhhi, zirai blnb'ır noksan ve derdimizle uğraşmaktır.
Fransada ordu atletizm müsabakalarında Türk ekipl geçiyor, .-n
(Husubî olarak temin ettiğimiz resimlerden)
Akdeniz Atletizm Şampiyonası bugün İnönü stadında başlıyor
Birinci Akdeniz atletizm şam-ı piyonasına bugün saat 16 da İnönü stadında başlanacaktır. Davet edilmiş bulunan muhtelif Akdeniz milletlerinden yalnız İta!-1
•anlar beş atlet göndererek bu müsabakalara katıldıkları cihetle «Birinci Akdeniz Atletizm Şam I plyonası» Türk ve Italyan atlet-(Davamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni Sabahın dünya turu
--v- --- ----------—
| Ustad romancı Esat Mahmut Karakurt
| Perunun esrarengiz
bölgelerini dolaştı j
Bulgarların nota verdiği haberi asılsız
Kahraman ordumudun büyük Jrakya manevralar-.î-. ’a d Un aUırdı^mtz resimlerden
Trakya tatbikatı başarılı oluyor
İnönü, tatbikatı takip etti, ordumuz modern silâhlara intibak etmiştir
Son sel felâketinde mal ve
Modern silâhlurla teçhiz edilmiş bulunan ordumuzun Trakya askeri tatbikatı, dün sabah başlamıştır, Savunma teşkilâtına yoni hir şekil verilmiş olması bakımından büyük bir önemi haiz tatbikatı, başta Curt hurbaşkanı İsmet İnönü olduğu hal« de, Millî Savuumo Bakanı Hüsnü Çakır, Genelkurmay başkanı Abdor rahman Nafiz Gür man, kara, den* ve hava silâhlı kuvvetleri komutana lan, Askeri Şûrâ üye'eri ile, Amel kan yardım heyetleri başkanlar!, Amerikan elçisi, milli tayafetilo în‘ (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
/•-....
Kaybolan i uçağımız bulundu
can kaybımız maalesef fazla
Şileden henüz haber alınamadı - Herekeyi sular bastız fabrika faaliyetini tatil etti
Bulgar konsolosu mera -sime 200 kişi davet etti, ancak II kişi bulundu
Ankara 0 (A.A.) — Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü, Bul -gar hükümetinin, latanbuldakl Bul gar Baş Konsolosluğuna Bulgajr mültecileri tarafından bir tecavüz v'jkubuldugu lddlasllc Türk hükû . metino protestoyu mutazanıımn bir nota verdiği hakkında yabancı kaynaklardan alınarak yayınlanan haberlerin asılsız olduğunu bildir -megc mezundur.
Bulgar hükümeti, Islanbuldaki Boy konsolosluğuna bir İki Bulgar cnülloclsl tarafından tecavüz edil -dlglnl beyan ederek hükümetimiz, den keyfiyetin tahkik ve tetkiki rl-________(Devamı 8a. 8 8ü ı 8 de)
Sağnak halindeki yağmur vo eello rin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun t&miri işi devam etmektedir.
Demiryolunun Çayırova kısmının tamiri işi bitmiş vo fenni heyet yolu muayene odorok dün akşam sey-rüıofero elverişli olduğuna dair raporuna vermiştir.
D. D. Y. birinci işlet mo müdürlü ğünün tamir ekiplori şimdi Dil is-kelesindcn sonra 67 inci kilometre-
deki köprü kısmının tâmiratını yap maktadır. 6 metro uzunluğunda o-lan köprünün başları sellerin tesirilo açılmış vo böyleco 30 motre kadar
bir açıklık hasıl olmuştur. Bu köprü nün do t&mirindon sonra yol tecrübe işletmesine açılacak ve muayene edildikten «onda şoförlere başlanacaktır. *
Demiryolu köprü kısmının tûmir işinin bugün akşama kadar tamamlanmış olacağı tahmin edilmektedir.
Köprü kısmında sel sulan, dün akşama kadar devamlı olarak ayni Eoviyede akmıştır.
Tron seferleri
Haydarpaşa - Anadolu trön seferleri, aktarmalı olarak hareket cot-(Devamı Sa. 5 8ü. 1 do)
VildanAşir Savaşır
cevap veriyor
Atinadakı maç hadisesi hakkında Beden Terbiyesi Müdürü Burhan Feleğin iddiasını cevaplandırıyor
Yalova: 9 (Telefonla) — Kut^hyy hava alanından hareket edip üsleri, no dönmiyen avcı uçaklarımızda# birisi Yalovonın Taşköprü civarını* İnmiştir.
Başbakan Raman'da
Petrol sondajlarına dair izahat aldı
Raman 9 (A.A.) — Başbakan, sabah dokuzda, Gümrük ve Tekel vo İşletmeler BaJctuılun ve refaha tindeki zevatla birlikte, Batman istasyonuna geldi vo Siirt Valisi, (Devamı Sa. 8 Sü: 8 de)
Mareşale yeni bir ameliy - t yapılacak Teşvikiye Sağlık Evinde . Umak'-ta olan Mareşal Fevzi Çakmuk’ı# sıhhî durumu her gün biraz daha iyileşmektedir. Dün kendisini Aydın milletvekillerinden Reşat Aydın.': ziyaret etmiş, Aydın ve Denizli vilâyetleri Millot Partililerin selâmla* ruu bildirmiştir. Mareşal do bilmtr* kabele Aydınlı ve Denizlilerin göz-' lerinden • :üğünü söylemiştir. Ro-ı şat Aydınlıyı yatağında oturmuş o* lurak kabul eden Mareşaı, kendisi ilo 45 dakika konuşmuştur.
Müdavim doktorların verdiği malûmata göre Çakmak’ın ciğorleri ve kalbi normaldir. Az yemek yemek* tedir. Iştihah yemek yediği takdir* do daha çabuk iyileşecektir. Doktor Itır, ikinci ameliyatın yapılabileceğini bildirmişlerdir. Yakında Mareşal o ikinci ameliyat da yapılabilecektir. Mareşal Fevzi Çakmak* âcil şifalar dileriz.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Utanma pazar, mi’deyi bozar!
U ayat 938 senoslne nlsbotlo n yüzde 888 misil artmış vs artmakta imiş!
ULUNAY
Şişhanede bir facia oluyordu
Yokuş aşağı inerken bir tramvayın tırenleri bozuldu
Bu ağır hâdiseyi Karakulak suyu İçer gibi haflfloiorok yazıyoruz. Hattâ yalnız yazmakla İktifa «itmi-
fına uydursa, ne kadar m ukteslt, ne kadar hesabi olsa münbıt bir yöre dikilmiş bir ağaç gibi dalma büyüyen, dalma yüksolen hayat şartları karşısında no yapabilir kl?I
yoruz; vazlyetto bir salâh olmadığını vo hayatın günden güne pahalılığa doğru gittiğini do gayot (Sinik) bir oda İle llâvo ediyoruz.
Sanki bizim momloketto hayatın
böylo glindon güne pahalılışınası kadar tabii bir şoy yok.
Bir hükümotln hor şeydon, amma hor şeydon evvel düşünoooğl mos'olo halkı rahat ettirmektir.
Bu da yaşayışı milletin
kazancını
masrafına uyduracak şoklldo tanzim İlo mümkündür.
1938 yılına nlsbotlo hayat yüzdo
888 nlsbotlndo artmış. Sabit vo dar gollrli vatandaşın kazancı da o nls bette hattâ ona yakın artmış mıî
Süt d^ğülürso suyu düğmekten Milletin hayat
sındakl vaziyeti
yağ çıkar; takat
pahalılığı karşı-
kaplan avlamnğa

benziyor.
kapanı İle
Momloketto azlığın azlığı
foh bir sınıf var kİ geçonlerde bun
iardan
senek I sebzo vo moy-
va bolluğunu olo. alarak adota hayatın ucuzladığını iddia eylemek kadar llorl gidiyordu.
Tabiatto foyz vo borokol sonclori olur. Fakat bunlar bir mı’yâr ola-
rak olo alıııumaz. Dalma işin vasa-
tisini almalı. Hayır da şor de Al-
lahtan geldiğine gilro hayat paha-
lısını da —sıkılmazsak— (cllvo-l-
robbanl) addodorok bokllyeuoğız.
Harbe girmiş, istilâya uğramış
(Devamı Sa. A t»u. e da)
Hayır. 0 haldo bu hayat pahalılı-
ğı hangi irat ilo karşılanaoak?
Bir İnsan no kadar iradını masra
Vildan Aşir Savaşır giircg müsabakalarında
.(Yuzısı & mel Bayıunuzdadır).
Esat Mahmut Ka rakurt, Peru’da yerlilerle ve Pe ru polisi ile beraber. .,
(Yazısı 6 inci şayiada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli eYİHİ SABAH* Yeni Sabah 1 GÖNDE
İSTANBUL . Z Telefon ı M708—28188 12 inci Yıl, No. 3779 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFliYİZ Sayısı : 10 Kuruş TEMİZLER EKSPRES kuru temizleme ve boya fabrikası — Taksim Elmedag No. 6 — Tel: 83130
İzmir, dün Kurtuluşunu büyiikheyecanlakutladı
Bay ar, geçit resminden sonra, muazzam Demokrat kütlesine hitabede bulundu
Zafer alayına D. P. ve C. H. P. İller de iştirak ettiler. C.H.P. lilerin başında Atıf İnan, Süreyya Örgeevren, 10 bando ve davul zurnalar vardı
Doğru yol..
Yurdumuzun, kesif bir çoğunluğu, karşı karşıya dikilen çeşitli partilere mensup değildir. Halk Partisi tek parti ve toptancı olarak çeyrek asır memlekette hüküm sürdüğü halde, faal âza olarak, öyle birdenbire tahmin olunacak kadar muazzam kitleleri sinesine alabilmiş değildir. Zaten tek par ti usulüne bağlı memleketlerde, umumiyetle —yapılan bütün pro paganda ve gösterilere rağmen— partiye kayıtlı âza sayısı yüksek olmaz. Ne faşist 1 falyada, ne Hltier Almanyasmda, ne de hâlâ komünist Rusyada bu partiye yazılı olanlar ekseriyettedir. iki yüz milyonluk Rusyada komünist partisine bağlı a-damlann sayısı devede kulak ka-billndendir. Yâni atılgan, cevval ve propagandacı bir ekalliyet... Geniş kitleleri dilediği istikamet te sürükliyebillr. Çünkü o kitleler müttehit değildir. Muayyen bir hedefe malik değillerdir ve müşterek duygularını İfade edecek İmkanlardan mahrumdur. Halk Partisinin mensuplan az o-lunca Demokrat ve Millet Partilerine girmiş olanların sayısını da mübalâğalı saymamalıdır. E-sasen en müfrit particiler bile en müfrit ifadelerinde nihayet belli rakamları açamamaktadırlar.
Bu başlangıçtan şu neticeye varmak istiyoruz ki satıhta çırpı nan belli şahıslar ve fikirlerin dışında vatanın, sesi çıkmayan fakat mücadeleyi seyir ve takip e-den geniş tabakaları vardır, işte her partinin, her devlet adamının asıl elde etmek Istiyecek-leri muhitler bunlardır.
Bu geniş Türk kesafeti neler İster? Evvelâ her Türk şahsi hak ve salâhiyetlerinin anayasa İle temin olunan kudretinin muha fazamns taraftardır. Yâni her hangi bir behane ve vesile Ue kanun dışı, bir muameleye tâbi tutulmamalıdır. :
Ismir: 9 (Telefonla) — 27 yıl önce Türk vatanını işgalo kalkan düşman ordularının denizo döküldüğü 9 Eylülün yıldönümü bugün şehrimizde muaaeam bir kalabalığın iştirâkilo vo heyecanla kutlanmıştır. Daha günün erken «aatlcrindo Bel kahve ve şehitliklerde yapılan törenden eonra kahraman Türk süvarisi şehrin dört kapılından yalın kılıç girerek Saat meydanında toplanmış (Devamı Sa. 5 80. t de)
Bay ara dersverme sırası V. Diclelide!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, C. Bayar’ın Ödemiş nutkunda İlmî endişeye yer verilmediğini söylüyor
Ankara 9 (A, A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar ödemiş teki son nutkunda memleketimi -zln ekonomik durumunu İlgilendiren çeşitli tenkitlerde bulunduğu İçin Ulus muhabiri, Ekonomi ve
Türkiyenin
savunması
Times dikkate değer bir yazı yayınladı
Londra, 9 A.A. (afp) — Times gazetesi bugünkü sayısında Tür-yeye ve bilhassa Türkiyenin savunması ile ilgili meselelerle bu memleketin 2 hudut üzerinde komünizme komşu bulunmasından doğan gerginliğe uzun bir inceleme yazısı tahsis etmiş bulunmak tadır. Gazete yazının başında Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılmış olması dolayısiyle husule gelen sükutu hayalden Bonra Avrupa konseyine kabulünün bu memlekette uyandırdığı memnuniyete işaret etmekte ve şunları yazmaktadır:
«Son zamanlarda memnuniyet (Devamı 8a. 8 60. i de)
Bütün bu temel dâvaların tahakkuku da hür matbuata ve emniyetli bir seçime dayanır. Bu Liri bahis de parti ve kanaat farla olmaksızın bütün Türklerin İsteği ve demokrasinin iptidai şartıdır.
Binaenaiey bize öyle geliyor kİ doğru ve çıkar yol boş münakaşaların üstüne çıkarak bu umdeleri tahakkuk ettirmek ondan sonra da malî ve İktisadi, sıhhi, zirai blnb'ır noksan ve derdimizle uğraşmaktır.
Fransada ordu atletizm müsabakalarında Türk ekipl geçiyor, .-n
(Husubî olarak temin ettiğimiz resimlerden)
Akdeniz Atletizm Şampiyonası bugün İnönü stadında başlıyor
Birinci Akdeniz atletizm şam-ı piyonasına bugün saat 16 da İnönü stadında başlanacaktır. Davet edilmiş bulunan muhtelif Akdeniz milletlerinden yalnız İta!-1
•anlar beş atlet göndererek bu müsabakalara katıldıkları cihetle «Birinci Akdeniz Atletizm Şam I plyonası» Türk ve Italyan atlet-(Davamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni Sabahın dünya turu
--v- --- ----------—
| Ustad romancı Esat Mahmut Karakurt
| Perunun esrarengiz
bölgelerini dolaştı j
Bulgarların nota verdiği haberi asılsız
Kahraman ordumudun büyük Jrakya manevralar-.î-. ’a d Un aUırdı^mtz resimlerden
Trakya tatbikatı başarılı oluyor
İnönü, tatbikatı takip etti, ordumuz modern silâhlara intibak etmiştir
Son sel felâketinde mal ve
Modern silâhlurla teçhiz edilmiş bulunan ordumuzun Trakya askeri tatbikatı, dün sabah başlamıştır, Savunma teşkilâtına yoni hir şekil verilmiş olması bakımından büyük bir önemi haiz tatbikatı, başta Curt hurbaşkanı İsmet İnönü olduğu hal« de, Millî Savuumo Bakanı Hüsnü Çakır, Genelkurmay başkanı Abdor rahman Nafiz Gür man, kara, den* ve hava silâhlı kuvvetleri komutana lan, Askeri Şûrâ üye'eri ile, Amel kan yardım heyetleri başkanlar!, Amerikan elçisi, milli tayafetilo în‘ (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
/•-....
Kaybolan i uçağımız bulundu
can kaybımız maalesef fazla
Şileden henüz haber alınamadı - Herekeyi sular bastız fabrika faaliyetini tatil etti
Bulgar konsolosu mera -sime 200 kişi davet etti, ancak II kişi bulundu
Ankara 0 (A.A.) — Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü, Bul -gar hükümetinin, latanbuldakl Bul gar Baş Konsolosluğuna Bulgajr mültecileri tarafından bir tecavüz v'jkubuldugu lddlasllc Türk hükû . metino protestoyu mutazanıımn bir nota verdiği hakkında yabancı kaynaklardan alınarak yayınlanan haberlerin asılsız olduğunu bildir -megc mezundur.
Bulgar hükümeti, Islanbuldaki Boy konsolosluğuna bir İki Bulgar cnülloclsl tarafından tecavüz edil -dlglnl beyan ederek hükümetimiz, den keyfiyetin tahkik ve tetkiki rl-________(Devamı 8a. 8 8ü ı 8 de)
Sağnak halindeki yağmur vo eello rin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun t&miri işi devam etmektedir.
Demiryolunun Çayırova kısmının tamiri işi bitmiş vo fenni heyet yolu muayene odorok dün akşam sey-rüıofero elverişli olduğuna dair raporuna vermiştir.
D. D. Y. birinci işlet mo müdürlü ğünün tamir ekiplori şimdi Dil is-kelesindcn sonra 67 inci kilometre-
deki köprü kısmının tâmiratını yap maktadır. 6 metro uzunluğunda o-lan köprünün başları sellerin tesirilo açılmış vo böyleco 30 motre kadar
bir açıklık hasıl olmuştur. Bu köprü nün do t&mirindon sonra yol tecrübe işletmesine açılacak ve muayene edildikten «onda şoförlere başlanacaktır. *
Demiryolu köprü kısmının tûmir işinin bugün akşama kadar tamamlanmış olacağı tahmin edilmektedir.
Köprü kısmında sel sulan, dün akşama kadar devamlı olarak ayni Eoviyede akmıştır.
Tron seferleri
Haydarpaşa - Anadolu trön seferleri, aktarmalı olarak hareket cot-(Devamı Sa. 5 8ü. 1 do)
VildanAşir Savaşır
cevap veriyor
Atinadakı maç hadisesi hakkında Beden Terbiyesi Müdürü Burhan Feleğin iddiasını cevaplandırıyor
Yalova: 9 (Telefonla) — Kut^hyy hava alanından hareket edip üsleri, no dönmiyen avcı uçaklarımızda# birisi Yalovonın Taşköprü civarını* İnmiştir.
Başbakan Raman'da
Petrol sondajlarına dair izahat aldı
Raman 9 (A.A.) — Başbakan, sabah dokuzda, Gümrük ve Tekel vo İşletmeler BaJctuılun ve refaha tindeki zevatla birlikte, Batman istasyonuna geldi vo Siirt Valisi, (Devamı Sa. 8 Sü: 8 de)
Mareşale yeni bir ameliy - t yapılacak Teşvikiye Sağlık Evinde . Umak'-ta olan Mareşal Fevzi Çakmuk’ı# sıhhî durumu her gün biraz daha iyileşmektedir. Dün kendisini Aydın milletvekillerinden Reşat Aydın.': ziyaret etmiş, Aydın ve Denizli vilâyetleri Millot Partililerin selâmla* ruu bildirmiştir. Mareşal do bilmtr* kabele Aydınlı ve Denizlilerin göz-' lerinden • :üğünü söylemiştir. Ro-ı şat Aydınlıyı yatağında oturmuş o* lurak kabul eden Mareşaı, kendisi ilo 45 dakika konuşmuştur.
Müdavim doktorların verdiği malûmata göre Çakmak’ın ciğorleri ve kalbi normaldir. Az yemek yemek* tedir. Iştihah yemek yediği takdir* do daha çabuk iyileşecektir. Doktor Itır, ikinci ameliyatın yapılabileceğini bildirmişlerdir. Yakında Mareşal o ikinci ameliyat da yapılabilecektir. Mareşal Fevzi Çakmak* âcil şifalar dileriz.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Utanma pazar, mi’deyi bozar!
U ayat 938 senoslne nlsbotlo n yüzde 888 misil artmış vs artmakta imiş!
ULUNAY
Şişhanede bir facia oluyordu
Yokuş aşağı inerken bir tramvayın tırenleri bozuldu
Bu ağır hâdiseyi Karakulak suyu İçer gibi haflfloiorok yazıyoruz. Hattâ yalnız yazmakla İktifa «itmi-
fına uydursa, ne kadar m ukteslt, ne kadar hesabi olsa münbıt bir yöre dikilmiş bir ağaç gibi dalma büyüyen, dalma yüksolen hayat şartları karşısında no yapabilir kl?I
yoruz; vazlyetto bir salâh olmadığını vo hayatın günden güne pahalılığa doğru gittiğini do gayot (Sinik) bir oda İle llâvo ediyoruz.
Sanki bizim momloketto hayatın
böylo glindon güne pahalılışınası kadar tabii bir şoy yok.
Bir hükümotln hor şeydon, amma hor şeydon evvel düşünoooğl mos'olo halkı rahat ettirmektir.
Bu da yaşayışı milletin
kazancını
masrafına uyduracak şoklldo tanzim İlo mümkündür.
1938 yılına nlsbotlo hayat yüzdo
888 nlsbotlndo artmış. Sabit vo dar gollrli vatandaşın kazancı da o nls bette hattâ ona yakın artmış mıî
Süt d^ğülürso suyu düğmekten Milletin hayat
sındakl vaziyeti
yağ çıkar; takat
pahalılığı karşı-
kaplan avlamnğa

benziyor.
kapanı İle
Momloketto azlığın azlığı
foh bir sınıf var kİ geçonlerde bun
iardan
senek I sebzo vo moy-
va bolluğunu olo. alarak adota hayatın ucuzladığını iddia eylemek kadar llorl gidiyordu.
Tabiatto foyz vo borokol sonclori olur. Fakat bunlar bir mı’yâr ola-
rak olo alıııumaz. Dalma işin vasa-
tisini almalı. Hayır da şor de Al-
lahtan geldiğine gilro hayat paha-
lısını da —sıkılmazsak— (cllvo-l-
robbanl) addodorok bokllyeuoğız.
Harbe girmiş, istilâya uğramış
(Devamı Sa. A t»u. e da)
Hayır. 0 haldo bu hayat pahalılı-
ğı hangi irat ilo karşılanaoak?
Bir İnsan no kadar iradını masra
Vildan Aşir Savaşır giircg müsabakalarında
.(Yuzısı & mel Bayıunuzdadır).
Esat Mahmut Ka rakurt, Peru’da yerlilerle ve Pe ru polisi ile beraber. .,
(Yazısı 6 inci şayiada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli eYİHİ SABAH* Yeni Sabah 1 GÖNDE
İSTANBUL . Z Telefon ı M708—28188 12 inci Yıl, No. 3779 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFliYİZ Sayısı : 10 Kuruş TEMİZLER EKSPRES kuru temizleme ve boya fabrikası — Taksim Elmedag No. 6 — Tel: 83130
İzmir, dün Kurtuluşunu büyiikheyecanlakutladı
Bay ar, geçit resminden sonra, muazzam Demokrat kütlesine hitabede bulundu
Zafer alayına D. P. ve C. H. P. İller de iştirak ettiler. C.H.P. lilerin başında Atıf İnan, Süreyya Örgeevren, 10 bando ve davul zurnalar vardı
Doğru yol..
Yurdumuzun, kesif bir çoğunluğu, karşı karşıya dikilen çeşitli partilere mensup değildir. Halk Partisi tek parti ve toptancı olarak çeyrek asır memlekette hüküm sürdüğü halde, faal âza olarak, öyle birdenbire tahmin olunacak kadar muazzam kitleleri sinesine alabilmiş değildir. Zaten tek par ti usulüne bağlı memleketlerde, umumiyetle —yapılan bütün pro paganda ve gösterilere rağmen— partiye kayıtlı âza sayısı yüksek olmaz. Ne faşist 1 falyada, ne Hltier Almanyasmda, ne de hâlâ komünist Rusyada bu partiye yazılı olanlar ekseriyettedir. iki yüz milyonluk Rusyada komünist partisine bağlı a-damlann sayısı devede kulak ka-billndendir. Yâni atılgan, cevval ve propagandacı bir ekalliyet... Geniş kitleleri dilediği istikamet te sürükliyebillr. Çünkü o kitleler müttehit değildir. Muayyen bir hedefe malik değillerdir ve müşterek duygularını İfade edecek İmkanlardan mahrumdur. Halk Partisinin mensuplan az o-lunca Demokrat ve Millet Partilerine girmiş olanların sayısını da mübalâğalı saymamalıdır. E-sasen en müfrit particiler bile en müfrit ifadelerinde nihayet belli rakamları açamamaktadırlar.
Bu başlangıçtan şu neticeye varmak istiyoruz ki satıhta çırpı nan belli şahıslar ve fikirlerin dışında vatanın, sesi çıkmayan fakat mücadeleyi seyir ve takip e-den geniş tabakaları vardır, işte her partinin, her devlet adamının asıl elde etmek Istiyecek-leri muhitler bunlardır.
Bu geniş Türk kesafeti neler İster? Evvelâ her Türk şahsi hak ve salâhiyetlerinin anayasa İle temin olunan kudretinin muha fazamns taraftardır. Yâni her hangi bir behane ve vesile Ue kanun dışı, bir muameleye tâbi tutulmamalıdır. :
Ismir: 9 (Telefonla) — 27 yıl önce Türk vatanını işgalo kalkan düşman ordularının denizo döküldüğü 9 Eylülün yıldönümü bugün şehrimizde muaaeam bir kalabalığın iştirâkilo vo heyecanla kutlanmıştır. Daha günün erken «aatlcrindo Bel kahve ve şehitliklerde yapılan törenden eonra kahraman Türk süvarisi şehrin dört kapılından yalın kılıç girerek Saat meydanında toplanmış (Devamı Sa. 5 80. t de)
Bay ara dersverme sırası V. Diclelide!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, C. Bayar’ın Ödemiş nutkunda İlmî endişeye yer verilmediğini söylüyor
Ankara 9 (A, A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar ödemiş teki son nutkunda memleketimi -zln ekonomik durumunu İlgilendiren çeşitli tenkitlerde bulunduğu İçin Ulus muhabiri, Ekonomi ve
Türkiyenin
savunması
Times dikkate değer bir yazı yayınladı
Londra, 9 A.A. (afp) — Times gazetesi bugünkü sayısında Tür-yeye ve bilhassa Türkiyenin savunması ile ilgili meselelerle bu memleketin 2 hudut üzerinde komünizme komşu bulunmasından doğan gerginliğe uzun bir inceleme yazısı tahsis etmiş bulunmak tadır. Gazete yazının başında Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılmış olması dolayısiyle husule gelen sükutu hayalden Bonra Avrupa konseyine kabulünün bu memlekette uyandırdığı memnuniyete işaret etmekte ve şunları yazmaktadır:
«Son zamanlarda memnuniyet (Devamı 8a. 8 60. i de)
Bütün bu temel dâvaların tahakkuku da hür matbuata ve emniyetli bir seçime dayanır. Bu Liri bahis de parti ve kanaat farla olmaksızın bütün Türklerin İsteği ve demokrasinin iptidai şartıdır.
Binaenaiey bize öyle geliyor kİ doğru ve çıkar yol boş münakaşaların üstüne çıkarak bu umdeleri tahakkuk ettirmek ondan sonra da malî ve İktisadi, sıhhi, zirai blnb'ır noksan ve derdimizle uğraşmaktır.
Fransada ordu atletizm müsabakalarında Türk ekipl geçiyor, .-n
(Husubî olarak temin ettiğimiz resimlerden)
Akdeniz Atletizm Şampiyonası bugün İnönü stadında başlıyor
Birinci Akdeniz atletizm şam-ı piyonasına bugün saat 16 da İnönü stadında başlanacaktır. Davet edilmiş bulunan muhtelif Akdeniz milletlerinden yalnız İta!-1
•anlar beş atlet göndererek bu müsabakalara katıldıkları cihetle «Birinci Akdeniz Atletizm Şam I plyonası» Türk ve Italyan atlet-(Davamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni Sabahın dünya turu
--v- --- ----------—
| Ustad romancı Esat Mahmut Karakurt
| Perunun esrarengiz
bölgelerini dolaştı j
Bulgarların nota verdiği haberi asılsız
Kahraman ordumudun büyük Jrakya manevralar-.î-. ’a d Un aUırdı^mtz resimlerden
Trakya tatbikatı başarılı oluyor
İnönü, tatbikatı takip etti, ordumuz modern silâhlara intibak etmiştir
Son sel felâketinde mal ve
Modern silâhlurla teçhiz edilmiş bulunan ordumuzun Trakya askeri tatbikatı, dün sabah başlamıştır, Savunma teşkilâtına yoni hir şekil verilmiş olması bakımından büyük bir önemi haiz tatbikatı, başta Curt hurbaşkanı İsmet İnönü olduğu hal« de, Millî Savuumo Bakanı Hüsnü Çakır, Genelkurmay başkanı Abdor rahman Nafiz Gür man, kara, den* ve hava silâhlı kuvvetleri komutana lan, Askeri Şûrâ üye'eri ile, Amel kan yardım heyetleri başkanlar!, Amerikan elçisi, milli tayafetilo în‘ (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
/•-....
Kaybolan i uçağımız bulundu
can kaybımız maalesef fazla
Şileden henüz haber alınamadı - Herekeyi sular bastız fabrika faaliyetini tatil etti
Bulgar konsolosu mera -sime 200 kişi davet etti, ancak II kişi bulundu
Ankara 0 (A.A.) — Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü, Bul -gar hükümetinin, latanbuldakl Bul gar Baş Konsolosluğuna Bulgajr mültecileri tarafından bir tecavüz v'jkubuldugu lddlasllc Türk hükû . metino protestoyu mutazanıımn bir nota verdiği hakkında yabancı kaynaklardan alınarak yayınlanan haberlerin asılsız olduğunu bildir -megc mezundur.
Bulgar hükümeti, Islanbuldaki Boy konsolosluğuna bir İki Bulgar cnülloclsl tarafından tecavüz edil -dlglnl beyan ederek hükümetimiz, den keyfiyetin tahkik ve tetkiki rl-________(Devamı 8a. 8 8ü ı 8 de)
Sağnak halindeki yağmur vo eello rin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun t&miri işi devam etmektedir.
Demiryolunun Çayırova kısmının tamiri işi bitmiş vo fenni heyet yolu muayene odorok dün akşam sey-rüıofero elverişli olduğuna dair raporuna vermiştir.
D. D. Y. birinci işlet mo müdürlü ğünün tamir ekiplori şimdi Dil is-kelesindcn sonra 67 inci kilometre-
deki köprü kısmının tâmiratını yap maktadır. 6 metro uzunluğunda o-lan köprünün başları sellerin tesirilo açılmış vo böyleco 30 motre kadar
bir açıklık hasıl olmuştur. Bu köprü nün do t&mirindon sonra yol tecrübe işletmesine açılacak ve muayene edildikten «onda şoförlere başlanacaktır. *
Demiryolu köprü kısmının tûmir işinin bugün akşama kadar tamamlanmış olacağı tahmin edilmektedir.
Köprü kısmında sel sulan, dün akşama kadar devamlı olarak ayni Eoviyede akmıştır.
Tron seferleri
Haydarpaşa - Anadolu trön seferleri, aktarmalı olarak hareket cot-(Devamı Sa. 5 8ü. 1 do)
VildanAşir Savaşır
cevap veriyor
Atinadakı maç hadisesi hakkında Beden Terbiyesi Müdürü Burhan Feleğin iddiasını cevaplandırıyor
Yalova: 9 (Telefonla) — Kut^hyy hava alanından hareket edip üsleri, no dönmiyen avcı uçaklarımızda# birisi Yalovonın Taşköprü civarını* İnmiştir.
Başbakan Raman'da
Petrol sondajlarına dair izahat aldı
Raman 9 (A.A.) — Başbakan, sabah dokuzda, Gümrük ve Tekel vo İşletmeler BaJctuılun ve refaha tindeki zevatla birlikte, Batman istasyonuna geldi vo Siirt Valisi, (Devamı Sa. 8 Sü: 8 de)
Mareşale yeni bir ameliy - t yapılacak Teşvikiye Sağlık Evinde . Umak'-ta olan Mareşal Fevzi Çakmuk’ı# sıhhî durumu her gün biraz daha iyileşmektedir. Dün kendisini Aydın milletvekillerinden Reşat Aydın.': ziyaret etmiş, Aydın ve Denizli vilâyetleri Millot Partililerin selâmla* ruu bildirmiştir. Mareşal do bilmtr* kabele Aydınlı ve Denizlilerin göz-' lerinden • :üğünü söylemiştir. Ro-ı şat Aydınlıyı yatağında oturmuş o* lurak kabul eden Mareşaı, kendisi ilo 45 dakika konuşmuştur.
Müdavim doktorların verdiği malûmata göre Çakmak’ın ciğorleri ve kalbi normaldir. Az yemek yemek* tedir. Iştihah yemek yediği takdir* do daha çabuk iyileşecektir. Doktor Itır, ikinci ameliyatın yapılabileceğini bildirmişlerdir. Yakında Mareşal o ikinci ameliyat da yapılabilecektir. Mareşal Fevzi Çakmak* âcil şifalar dileriz.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Utanma pazar, mi’deyi bozar!
U ayat 938 senoslne nlsbotlo n yüzde 888 misil artmış vs artmakta imiş!
ULUNAY
Şişhanede bir facia oluyordu
Yokuş aşağı inerken bir tramvayın tırenleri bozuldu
Bu ağır hâdiseyi Karakulak suyu İçer gibi haflfloiorok yazıyoruz. Hattâ yalnız yazmakla İktifa «itmi-
fına uydursa, ne kadar m ukteslt, ne kadar hesabi olsa münbıt bir yöre dikilmiş bir ağaç gibi dalma büyüyen, dalma yüksolen hayat şartları karşısında no yapabilir kl?I
yoruz; vazlyetto bir salâh olmadığını vo hayatın günden güne pahalılığa doğru gittiğini do gayot (Sinik) bir oda İle llâvo ediyoruz.
Sanki bizim momloketto hayatın
böylo glindon güne pahalılışınası kadar tabii bir şoy yok.
Bir hükümotln hor şeydon, amma hor şeydon evvel düşünoooğl mos'olo halkı rahat ettirmektir.
Bu da yaşayışı milletin
kazancını
masrafına uyduracak şoklldo tanzim İlo mümkündür.
1938 yılına nlsbotlo hayat yüzdo
888 nlsbotlndo artmış. Sabit vo dar gollrli vatandaşın kazancı da o nls bette hattâ ona yakın artmış mıî
Süt d^ğülürso suyu düğmekten Milletin hayat
sındakl vaziyeti
yağ çıkar; takat
pahalılığı karşı-
kaplan avlamnğa

benziyor.
kapanı İle
Momloketto azlığın azlığı
foh bir sınıf var kİ geçonlerde bun
iardan
senek I sebzo vo moy-
va bolluğunu olo. alarak adota hayatın ucuzladığını iddia eylemek kadar llorl gidiyordu.
Tabiatto foyz vo borokol sonclori olur. Fakat bunlar bir mı’yâr ola-
rak olo alıııumaz. Dalma işin vasa-
tisini almalı. Hayır da şor de Al-
lahtan geldiğine gilro hayat paha-
lısını da —sıkılmazsak— (cllvo-l-
robbanl) addodorok bokllyeuoğız.
Harbe girmiş, istilâya uğramış
(Devamı Sa. A t»u. e da)
Hayır. 0 haldo bu hayat pahalılı-
ğı hangi irat ilo karşılanaoak?
Bir İnsan no kadar iradını masra
Vildan Aşir Savaşır giircg müsabakalarında
.(Yuzısı & mel Bayıunuzdadır).
Esat Mahmut Ka rakurt, Peru’da yerlilerle ve Pe ru polisi ile beraber. .,
(Yazısı 6 inci şayiada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli eYİHİ SABAH* Yeni Sabah 1 GÖNDE
İSTANBUL . Z Telefon ı M708—28188 12 inci Yıl, No. 3779 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFliYİZ Sayısı : 10 Kuruş TEMİZLER EKSPRES kuru temizleme ve boya fabrikası — Taksim Elmedag No. 6 — Tel: 83130
İzmir, dün Kurtuluşunu büyiikheyecanlakutladı
Bay ar, geçit resminden sonra, muazzam Demokrat kütlesine hitabede bulundu
Zafer alayına D. P. ve C. H. P. İller de iştirak ettiler. C.H.P. lilerin başında Atıf İnan, Süreyya Örgeevren, 10 bando ve davul zurnalar vardı
Doğru yol..
Yurdumuzun, kesif bir çoğunluğu, karşı karşıya dikilen çeşitli partilere mensup değildir. Halk Partisi tek parti ve toptancı olarak çeyrek asır memlekette hüküm sürdüğü halde, faal âza olarak, öyle birdenbire tahmin olunacak kadar muazzam kitleleri sinesine alabilmiş değildir. Zaten tek par ti usulüne bağlı memleketlerde, umumiyetle —yapılan bütün pro paganda ve gösterilere rağmen— partiye kayıtlı âza sayısı yüksek olmaz. Ne faşist 1 falyada, ne Hltier Almanyasmda, ne de hâlâ komünist Rusyada bu partiye yazılı olanlar ekseriyettedir. iki yüz milyonluk Rusyada komünist partisine bağlı a-damlann sayısı devede kulak ka-billndendir. Yâni atılgan, cevval ve propagandacı bir ekalliyet... Geniş kitleleri dilediği istikamet te sürükliyebillr. Çünkü o kitleler müttehit değildir. Muayyen bir hedefe malik değillerdir ve müşterek duygularını İfade edecek İmkanlardan mahrumdur. Halk Partisinin mensuplan az o-lunca Demokrat ve Millet Partilerine girmiş olanların sayısını da mübalâğalı saymamalıdır. E-sasen en müfrit particiler bile en müfrit ifadelerinde nihayet belli rakamları açamamaktadırlar.
Bu başlangıçtan şu neticeye varmak istiyoruz ki satıhta çırpı nan belli şahıslar ve fikirlerin dışında vatanın, sesi çıkmayan fakat mücadeleyi seyir ve takip e-den geniş tabakaları vardır, işte her partinin, her devlet adamının asıl elde etmek Istiyecek-leri muhitler bunlardır.
Bu geniş Türk kesafeti neler İster? Evvelâ her Türk şahsi hak ve salâhiyetlerinin anayasa İle temin olunan kudretinin muha fazamns taraftardır. Yâni her hangi bir behane ve vesile Ue kanun dışı, bir muameleye tâbi tutulmamalıdır. :
Ismir: 9 (Telefonla) — 27 yıl önce Türk vatanını işgalo kalkan düşman ordularının denizo döküldüğü 9 Eylülün yıldönümü bugün şehrimizde muaaeam bir kalabalığın iştirâkilo vo heyecanla kutlanmıştır. Daha günün erken «aatlcrindo Bel kahve ve şehitliklerde yapılan törenden eonra kahraman Türk süvarisi şehrin dört kapılından yalın kılıç girerek Saat meydanında toplanmış (Devamı Sa. 5 80. t de)
Bay ara dersverme sırası V. Diclelide!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, C. Bayar’ın Ödemiş nutkunda İlmî endişeye yer verilmediğini söylüyor
Ankara 9 (A, A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar ödemiş teki son nutkunda memleketimi -zln ekonomik durumunu İlgilendiren çeşitli tenkitlerde bulunduğu İçin Ulus muhabiri, Ekonomi ve
Türkiyenin
savunması
Times dikkate değer bir yazı yayınladı
Londra, 9 A.A. (afp) — Times gazetesi bugünkü sayısında Tür-yeye ve bilhassa Türkiyenin savunması ile ilgili meselelerle bu memleketin 2 hudut üzerinde komünizme komşu bulunmasından doğan gerginliğe uzun bir inceleme yazısı tahsis etmiş bulunmak tadır. Gazete yazının başında Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılmış olması dolayısiyle husule gelen sükutu hayalden Bonra Avrupa konseyine kabulünün bu memlekette uyandırdığı memnuniyete işaret etmekte ve şunları yazmaktadır:
«Son zamanlarda memnuniyet (Devamı 8a. 8 60. i de)
Bütün bu temel dâvaların tahakkuku da hür matbuata ve emniyetli bir seçime dayanır. Bu Liri bahis de parti ve kanaat farla olmaksızın bütün Türklerin İsteği ve demokrasinin iptidai şartıdır.
Binaenaiey bize öyle geliyor kİ doğru ve çıkar yol boş münakaşaların üstüne çıkarak bu umdeleri tahakkuk ettirmek ondan sonra da malî ve İktisadi, sıhhi, zirai blnb'ır noksan ve derdimizle uğraşmaktır.
Fransada ordu atletizm müsabakalarında Türk ekipl geçiyor, .-n
(Husubî olarak temin ettiğimiz resimlerden)
Akdeniz Atletizm Şampiyonası bugün İnönü stadında başlıyor
Birinci Akdeniz atletizm şam-ı piyonasına bugün saat 16 da İnönü stadında başlanacaktır. Davet edilmiş bulunan muhtelif Akdeniz milletlerinden yalnız İta!-1
•anlar beş atlet göndererek bu müsabakalara katıldıkları cihetle «Birinci Akdeniz Atletizm Şam I plyonası» Türk ve Italyan atlet-(Davamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni Sabahın dünya turu
--v- --- ----------—
| Ustad romancı Esat Mahmut Karakurt
| Perunun esrarengiz
bölgelerini dolaştı j
Bulgarların nota verdiği haberi asılsız
Kahraman ordumudun büyük Jrakya manevralar-.î-. ’a d Un aUırdı^mtz resimlerden
Trakya tatbikatı başarılı oluyor
İnönü, tatbikatı takip etti, ordumuz modern silâhlara intibak etmiştir
Son sel felâketinde mal ve
Modern silâhlurla teçhiz edilmiş bulunan ordumuzun Trakya askeri tatbikatı, dün sabah başlamıştır, Savunma teşkilâtına yoni hir şekil verilmiş olması bakımından büyük bir önemi haiz tatbikatı, başta Curt hurbaşkanı İsmet İnönü olduğu hal« de, Millî Savuumo Bakanı Hüsnü Çakır, Genelkurmay başkanı Abdor rahman Nafiz Gür man, kara, den* ve hava silâhlı kuvvetleri komutana lan, Askeri Şûrâ üye'eri ile, Amel kan yardım heyetleri başkanlar!, Amerikan elçisi, milli tayafetilo în‘ (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
/•-....
Kaybolan i uçağımız bulundu
can kaybımız maalesef fazla
Şileden henüz haber alınamadı - Herekeyi sular bastız fabrika faaliyetini tatil etti
Bulgar konsolosu mera -sime 200 kişi davet etti, ancak II kişi bulundu
Ankara 0 (A.A.) — Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü, Bul -gar hükümetinin, latanbuldakl Bul gar Baş Konsolosluğuna Bulgajr mültecileri tarafından bir tecavüz v'jkubuldugu lddlasllc Türk hükû . metino protestoyu mutazanıımn bir nota verdiği hakkında yabancı kaynaklardan alınarak yayınlanan haberlerin asılsız olduğunu bildir -megc mezundur.
Bulgar hükümeti, Islanbuldaki Boy konsolosluğuna bir İki Bulgar cnülloclsl tarafından tecavüz edil -dlglnl beyan ederek hükümetimiz, den keyfiyetin tahkik ve tetkiki rl-________(Devamı 8a. 8 8ü ı 8 de)
Sağnak halindeki yağmur vo eello rin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun t&miri işi devam etmektedir.
Demiryolunun Çayırova kısmının tamiri işi bitmiş vo fenni heyet yolu muayene odorok dün akşam sey-rüıofero elverişli olduğuna dair raporuna vermiştir.
D. D. Y. birinci işlet mo müdürlü ğünün tamir ekiplori şimdi Dil is-kelesindcn sonra 67 inci kilometre-
deki köprü kısmının tâmiratını yap maktadır. 6 metro uzunluğunda o-lan köprünün başları sellerin tesirilo açılmış vo böyleco 30 motre kadar
bir açıklık hasıl olmuştur. Bu köprü nün do t&mirindon sonra yol tecrübe işletmesine açılacak ve muayene edildikten «onda şoförlere başlanacaktır. *
Demiryolu köprü kısmının tûmir işinin bugün akşama kadar tamamlanmış olacağı tahmin edilmektedir.
Köprü kısmında sel sulan, dün akşama kadar devamlı olarak ayni Eoviyede akmıştır.
Tron seferleri
Haydarpaşa - Anadolu trön seferleri, aktarmalı olarak hareket cot-(Devamı Sa. 5 8ü. 1 do)
VildanAşir Savaşır
cevap veriyor
Atinadakı maç hadisesi hakkında Beden Terbiyesi Müdürü Burhan Feleğin iddiasını cevaplandırıyor
Yalova: 9 (Telefonla) — Kut^hyy hava alanından hareket edip üsleri, no dönmiyen avcı uçaklarımızda# birisi Yalovonın Taşköprü civarını* İnmiştir.
Başbakan Raman'da
Petrol sondajlarına dair izahat aldı
Raman 9 (A.A.) — Başbakan, sabah dokuzda, Gümrük ve Tekel vo İşletmeler BaJctuılun ve refaha tindeki zevatla birlikte, Batman istasyonuna geldi vo Siirt Valisi, (Devamı Sa. 8 Sü: 8 de)
Mareşale yeni bir ameliy - t yapılacak Teşvikiye Sağlık Evinde . Umak'-ta olan Mareşal Fevzi Çakmuk’ı# sıhhî durumu her gün biraz daha iyileşmektedir. Dün kendisini Aydın milletvekillerinden Reşat Aydın.': ziyaret etmiş, Aydın ve Denizli vilâyetleri Millot Partililerin selâmla* ruu bildirmiştir. Mareşal do bilmtr* kabele Aydınlı ve Denizlilerin göz-' lerinden • :üğünü söylemiştir. Ro-ı şat Aydınlıyı yatağında oturmuş o* lurak kabul eden Mareşaı, kendisi ilo 45 dakika konuşmuştur.
Müdavim doktorların verdiği malûmata göre Çakmak’ın ciğorleri ve kalbi normaldir. Az yemek yemek* tedir. Iştihah yemek yediği takdir* do daha çabuk iyileşecektir. Doktor Itır, ikinci ameliyatın yapılabileceğini bildirmişlerdir. Yakında Mareşal o ikinci ameliyat da yapılabilecektir. Mareşal Fevzi Çakmak* âcil şifalar dileriz.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Utanma pazar, mi’deyi bozar!
U ayat 938 senoslne nlsbotlo n yüzde 888 misil artmış vs artmakta imiş!
ULUNAY
Şişhanede bir facia oluyordu
Yokuş aşağı inerken bir tramvayın tırenleri bozuldu
Bu ağır hâdiseyi Karakulak suyu İçer gibi haflfloiorok yazıyoruz. Hattâ yalnız yazmakla İktifa «itmi-
fına uydursa, ne kadar m ukteslt, ne kadar hesabi olsa münbıt bir yöre dikilmiş bir ağaç gibi dalma büyüyen, dalma yüksolen hayat şartları karşısında no yapabilir kl?I
yoruz; vazlyetto bir salâh olmadığını vo hayatın günden güne pahalılığa doğru gittiğini do gayot (Sinik) bir oda İle llâvo ediyoruz.
Sanki bizim momloketto hayatın
böylo glindon güne pahalılışınası kadar tabii bir şoy yok.
Bir hükümotln hor şeydon, amma hor şeydon evvel düşünoooğl mos'olo halkı rahat ettirmektir.
Bu da yaşayışı milletin
kazancını
masrafına uyduracak şoklldo tanzim İlo mümkündür.
1938 yılına nlsbotlo hayat yüzdo
888 nlsbotlndo artmış. Sabit vo dar gollrli vatandaşın kazancı da o nls bette hattâ ona yakın artmış mıî
Süt d^ğülürso suyu düğmekten Milletin hayat
sındakl vaziyeti
yağ çıkar; takat
pahalılığı karşı-
kaplan avlamnğa

benziyor.
kapanı İle
Momloketto azlığın azlığı
foh bir sınıf var kİ geçonlerde bun
iardan
senek I sebzo vo moy-
va bolluğunu olo. alarak adota hayatın ucuzladığını iddia eylemek kadar llorl gidiyordu.
Tabiatto foyz vo borokol sonclori olur. Fakat bunlar bir mı’yâr ola-
rak olo alıııumaz. Dalma işin vasa-
tisini almalı. Hayır da şor de Al-
lahtan geldiğine gilro hayat paha-
lısını da —sıkılmazsak— (cllvo-l-
robbanl) addodorok bokllyeuoğız.
Harbe girmiş, istilâya uğramış
(Devamı Sa. A t»u. e da)
Hayır. 0 haldo bu hayat pahalılı-
ğı hangi irat ilo karşılanaoak?
Bir İnsan no kadar iradını masra
Vildan Aşir Savaşır giircg müsabakalarında
.(Yuzısı & mel Bayıunuzdadır).
Esat Mahmut Ka rakurt, Peru’da yerlilerle ve Pe ru polisi ile beraber. .,
(Yazısı 6 inci şayiada)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli eYİHİ SABAH* Yeni Sabah 1 GÖNDE
İSTANBUL . Z Telefon ı M708—28188 12 inci Yıl, No. 3779 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFliYİZ Sayısı : 10 Kuruş TEMİZLER EKSPRES kuru temizleme ve boya fabrikası — Taksim Elmedag No. 6 — Tel: 83130
İzmir, dün Kurtuluşunu büyiikheyecanlakutladı
Bay ar, geçit resminden sonra, muazzam Demokrat kütlesine hitabede bulundu
Zafer alayına D. P. ve C. H. P. İller de iştirak ettiler. C.H.P. lilerin başında Atıf İnan, Süreyya Örgeevren, 10 bando ve davul zurnalar vardı
Doğru yol..
Yurdumuzun, kesif bir çoğunluğu, karşı karşıya dikilen çeşitli partilere mensup değildir. Halk Partisi tek parti ve toptancı olarak çeyrek asır memlekette hüküm sürdüğü halde, faal âza olarak, öyle birdenbire tahmin olunacak kadar muazzam kitleleri sinesine alabilmiş değildir. Zaten tek par ti usulüne bağlı memleketlerde, umumiyetle —yapılan bütün pro paganda ve gösterilere rağmen— partiye kayıtlı âza sayısı yüksek olmaz. Ne faşist 1 falyada, ne Hltier Almanyasmda, ne de hâlâ komünist Rusyada bu partiye yazılı olanlar ekseriyettedir. iki yüz milyonluk Rusyada komünist partisine bağlı a-damlann sayısı devede kulak ka-billndendir. Yâni atılgan, cevval ve propagandacı bir ekalliyet... Geniş kitleleri dilediği istikamet te sürükliyebillr. Çünkü o kitleler müttehit değildir. Muayyen bir hedefe malik değillerdir ve müşterek duygularını İfade edecek İmkanlardan mahrumdur. Halk Partisinin mensuplan az o-lunca Demokrat ve Millet Partilerine girmiş olanların sayısını da mübalâğalı saymamalıdır. E-sasen en müfrit particiler bile en müfrit ifadelerinde nihayet belli rakamları açamamaktadırlar.
Bu başlangıçtan şu neticeye varmak istiyoruz ki satıhta çırpı nan belli şahıslar ve fikirlerin dışında vatanın, sesi çıkmayan fakat mücadeleyi seyir ve takip e-den geniş tabakaları vardır, işte her partinin, her devlet adamının asıl elde etmek Istiyecek-leri muhitler bunlardır.
Bu geniş Türk kesafeti neler İster? Evvelâ her Türk şahsi hak ve salâhiyetlerinin anayasa İle temin olunan kudretinin muha fazamns taraftardır. Yâni her hangi bir behane ve vesile Ue kanun dışı, bir muameleye tâbi tutulmamalıdır. :
Ismir: 9 (Telefonla) — 27 yıl önce Türk vatanını işgalo kalkan düşman ordularının denizo döküldüğü 9 Eylülün yıldönümü bugün şehrimizde muaaeam bir kalabalığın iştirâkilo vo heyecanla kutlanmıştır. Daha günün erken «aatlcrindo Bel kahve ve şehitliklerde yapılan törenden eonra kahraman Türk süvarisi şehrin dört kapılından yalın kılıç girerek Saat meydanında toplanmış (Devamı Sa. 5 80. t de)
Bay ara dersverme sırası V. Diclelide!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı, C. Bayar’ın Ödemiş nutkunda İlmî endişeye yer verilmediğini söylüyor
Ankara 9 (A, A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar ödemiş teki son nutkunda memleketimi -zln ekonomik durumunu İlgilendiren çeşitli tenkitlerde bulunduğu İçin Ulus muhabiri, Ekonomi ve
Türkiyenin
savunması
Times dikkate değer bir yazı yayınladı
Londra, 9 A.A. (afp) — Times gazetesi bugünkü sayısında Tür-yeye ve bilhassa Türkiyenin savunması ile ilgili meselelerle bu memleketin 2 hudut üzerinde komünizme komşu bulunmasından doğan gerginliğe uzun bir inceleme yazısı tahsis etmiş bulunmak tadır. Gazete yazının başında Türkiyenin Atlantik paktı dışında bırakılmış olması dolayısiyle husule gelen sükutu hayalden Bonra Avrupa konseyine kabulünün bu memlekette uyandırdığı memnuniyete işaret etmekte ve şunları yazmaktadır:
«Son zamanlarda memnuniyet (Devamı 8a. 8 60. i de)
Bütün bu temel dâvaların tahakkuku da hür matbuata ve emniyetli bir seçime dayanır. Bu Liri bahis de parti ve kanaat farla olmaksızın bütün Türklerin İsteği ve demokrasinin iptidai şartıdır.
Binaenaiey bize öyle geliyor kİ doğru ve çıkar yol boş münakaşaların üstüne çıkarak bu umdeleri tahakkuk ettirmek ondan sonra da malî ve İktisadi, sıhhi, zirai blnb'ır noksan ve derdimizle uğraşmaktır.
Fransada ordu atletizm müsabakalarında Türk ekipl geçiyor, .-n
(Husubî olarak temin ettiğimiz resimlerden)
Akdeniz Atletizm Şampiyonası bugün İnönü stadında başlıyor
Birinci Akdeniz atletizm şam-ı piyonasına bugün saat 16 da İnönü stadında başlanacaktır. Davet edilmiş bulunan muhtelif Akdeniz milletlerinden yalnız İta!-1
•anlar beş atlet göndererek bu müsabakalara katıldıkları cihetle «Birinci Akdeniz Atletizm Şam I plyonası» Türk ve Italyan atlet-(Davamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni Sabahın dünya turu
--v- --- ----------—
| Ustad romancı Esat Mahmut Karakurt
| Perunun esrarengiz
bölgelerini dolaştı j
Bulgarların nota verdiği haberi asılsız
Kahraman ordumudun büyük Jrakya manevralar-.î-. ’a d Un aUırdı^mtz resimlerden
Trakya tatbikatı başarılı oluyor
İnönü, tatbikatı takip etti, ordumuz modern silâhlara intibak etmiştir
Son sel felâketinde mal ve
Modern silâhlurla teçhiz edilmiş bulunan ordumuzun Trakya askeri tatbikatı, dün sabah başlamıştır, Savunma teşkilâtına yoni hir şekil verilmiş olması bakımından büyük bir önemi haiz tatbikatı, başta Curt hurbaşkanı İsmet İnönü olduğu hal« de, Millî Savuumo Bakanı Hüsnü Çakır, Genelkurmay başkanı Abdor rahman Nafiz Gür man, kara, den* ve hava silâhlı kuvvetleri komutana lan, Askeri Şûrâ üye'eri ile, Amel kan yardım heyetleri başkanlar!, Amerikan elçisi, milli tayafetilo în‘ (Devamı Sa. 5 Sü. « de)
/•-....
Kaybolan i uçağımız bulundu
can kaybımız maalesef fazla
Şileden henüz haber alınamadı - Herekeyi sular bastız fabrika faaliyetini tatil etti
Bulgar konsolosu mera -sime 200 kişi davet etti, ancak II kişi bulundu
Ankara 0 (A.A.) — Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü, Bul -gar hükümetinin, latanbuldakl Bul gar Baş Konsolosluğuna Bulgajr mültecileri tarafından bir tecavüz v'jkubuldugu lddlasllc Türk hükû . metino protestoyu mutazanıımn bir nota verdiği hakkında yabancı kaynaklardan alınarak yayınlanan haberlerin asılsız olduğunu bildir -megc mezundur.
Bulgar hükümeti, Islanbuldaki Boy konsolosluğuna bir İki Bulgar cnülloclsl tarafından tecavüz edil -dlglnl beyan ederek hükümetimiz, den keyfiyetin tahkik ve tetkiki rl-________(Devamı 8a. 8 8ü ı 8 de)
Sağnak halindeki yağmur vo eello rin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun t&miri işi devam etmektedir.
Demiryolunun Çayırova kısmının tamiri işi bitmiş vo fenni heyet yolu muayene odorok dün akşam sey-rüıofero elverişli olduğuna dair raporuna vermiştir.
D. D. Y. birinci işlet mo müdürlü ğünün tamir ekiplori şimdi Dil is-kelesindcn sonra 67 inci kilometre-
deki köprü kısmının tâmiratını yap maktadır. 6 metro uzunluğunda o-lan köprünün başları sellerin tesirilo açılmış vo böyleco 30 motre kadar
bir açıklık hasıl olmuştur. Bu köprü nün do t&mirindon sonra yol tecrübe işletmesine açılacak ve muayene edildikten «onda şoförlere başlanacaktır. *
Demiryolu köprü kısmının tûmir işinin bugün akşama kadar tamamlanmış olacağı tahmin edilmektedir.
Köprü kısmında sel sulan, dün akşama kadar devamlı olarak ayni Eoviyede akmıştır.
Tron seferleri
Haydarpaşa - Anadolu trön seferleri, aktarmalı olarak hareket cot-(Devamı Sa. 5 8ü. 1 do)
VildanAşir Savaşır
cevap veriyor
Atinadakı maç hadisesi hakkında Beden Terbiyesi Müdürü Burhan Feleğin iddiasını cevaplandırıyor
Yalova: 9 (Telefonla) — Kut^hyy hava alanından hareket edip üsleri, no dönmiyen avcı uçaklarımızda# birisi Yalovonın Taşköprü civarını* İnmiştir.
Başbakan Raman'da
Petrol sondajlarına dair izahat aldı
Raman 9 (A.A.) — Başbakan, sabah dokuzda, Gümrük ve Tekel vo İşletmeler BaJctuılun ve refaha tindeki zevatla birlikte, Batman istasyonuna geldi vo Siirt Valisi, (Devamı Sa. 8 Sü: 8 de)
Mareşale yeni bir ameliy - t yapılacak Teşvikiye Sağlık Evinde . Umak'-ta olan Mareşal Fevzi Çakmuk’ı# sıhhî durumu her gün biraz daha iyileşmektedir. Dün kendisini Aydın milletvekillerinden Reşat Aydın.': ziyaret etmiş, Aydın ve Denizli vilâyetleri Millot Partililerin selâmla* ruu bildirmiştir. Mareşal do bilmtr* kabele Aydınlı ve Denizlilerin göz-' lerinden • :üğünü söylemiştir. Ro-ı şat Aydınlıyı yatağında oturmuş o* lurak kabul eden Mareşaı, kendisi ilo 45 dakika konuşmuştur.
Müdavim doktorların verdiği malûmata göre Çakmak’ın ciğorleri ve kalbi normaldir. Az yemek yemek* tedir. Iştihah yemek yediği takdir* do daha çabuk iyileşecektir. Doktor Itır, ikinci ameliyatın yapılabileceğini bildirmişlerdir. Yakında Mareşal o ikinci ameliyat da yapılabilecektir. Mareşal Fevzi Çakmak* âcil şifalar dileriz.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Utanma pazar, mi’deyi bozar!
U ayat 938 senoslne nlsbotlo n yüzde 888 misil artmış vs artmakta imiş!
ULUNAY
Şişhanede bir facia oluyordu
Yokuş aşağı inerken bir tramvayın tırenleri bozuldu
Bu ağır hâdiseyi Karakulak suyu İçer gibi haflfloiorok yazıyoruz. Hattâ yalnız yazmakla İktifa «itmi-
fına uydursa, ne kadar m ukteslt, ne kadar hesabi olsa münbıt bir yöre dikilmiş bir ağaç gibi dalma büyüyen, dalma yüksolen hayat şartları karşısında no yapabilir kl?I
yoruz; vazlyetto bir salâh olmadığını vo hayatın günden güne pahalılığa doğru gittiğini do gayot (Sinik) bir oda İle llâvo ediyoruz.
Sanki bizim momloketto hayatın
böylo glindon güne pahalılışınası kadar tabii bir şoy yok.
Bir hükümotln hor şeydon, amma hor şeydon evvel düşünoooğl mos'olo halkı rahat ettirmektir.
Bu da yaşayışı milletin
kazancını
masrafına uyduracak şoklldo tanzim İlo mümkündür.
1938 yılına nlsbotlo hayat yüzdo
888 nlsbotlndo artmış. Sabit vo dar gollrli vatandaşın kazancı da o nls bette hattâ ona yakın artmış mıî
Süt d^ğülürso suyu düğmekten Milletin hayat
sındakl vaziyeti
yağ çıkar; takat
pahalılığı karşı-
kaplan avlamnğa

benziyor.
kapanı İle
Momloketto azlığın azlığı
foh bir sınıf var kİ geçonlerde bun
iardan
senek I sebzo vo moy-
va bolluğunu olo. alarak adota hayatın ucuzladığını iddia eylemek kadar llorl gidiyordu.
Tabiatto foyz vo borokol sonclori olur. Fakat bunlar bir mı’yâr ola-
rak olo alıııumaz. Dalma işin vasa-
tisini almalı. Hayır da şor de Al-
lahtan geldiğine gilro hayat paha-
lısını da —sıkılmazsak— (cllvo-l-
robbanl) addodorok bokllyeuoğız.
Harbe girmiş, istilâya uğramış
(Devamı Sa. A t»u. e da)
Hayır. 0 haldo bu hayat pahalılı-
ğı hangi irat ilo karşılanaoak?
Bir İnsan no kadar iradını masra
Vildan Aşir Savaşır giircg müsabakalarında
.(Yuzısı & mel Bayıunuzdadır).
Esat Mahmut Ka rakurt, Peru’da yerlilerle ve Pe ru polisi ile beraber. .,
(Yazısı 6 inci şayiada)

Comments (0)