Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3781 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYIZ Say,». : 10 Kuru}
'Rkspres
1 GÜNDE
TEMİZLER
EKSPRES kuru temizleme ve bo-

Pâiartesi Sahibi, Safa Kılıçboğlu
12 İdareı Nunıosmanlyo Not 12
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
EYLÜL
1949 Telefon 1 28785— 25188
ya fabrikası — Taksim Elmcdağ No. 6 — Tel: 83130
Bulgarların çirkin bir tecavüzleri
| Safra köyünde yapılan
muhteşem resmigeçit
Filibe Başkonsolosluk binamızın kapısında bir bomba infilâk etti
Cümle kapısı infilâk neticesinde tamamen harab oldu
Binanın Kançılarlık penceresinde de infilâk etmemiş bîr bomba bulundu. Sofya Elçimiz teşebbüse geçti

Türk konsolosluk binasının tecavüze uğradığı Fili beden bir görünüş
Ankara 11 (A.A.) — Soiya Elçi lifimizden verilen malûmata göre 9/10 Eylül gecesi saat 23 de Fiil -be Baş Konsolosluğumuz binası -nın kapısında blı bomba infilâk etmiştir.
Vaka mahalline gelen Bulgar Mi lis memurları, o civarda devriye gezerken infilakı işitip koşt-ıldan m Baş Konsolosluğumuza İfade et inişlerdir. Baş Konsolosumuz derhal Milis Amirliğine müracaatla tahkikat talep etmiş ve bunun ü-zerlne milis amiri ile milis mensup lan, Konsoloshaneye gelerek tahkikat için içeri girmeğe müsaade istemişler ve verilen müsaade üze rine Konsoloshaneyi gezmişler ve İnfilâk neticesinde harap olan cüm le kapısından, kınlan camlarla dö külen sıvalardan parçalar almışlar dır.
Bombanın infilâkından, Konso . loşluk memurlarımız arasında hlg bir zayiat yoktur. Ancak, o arada sokaktan geçen bir kadın ense sinden yaralanmıştır.
Diğer yandan dün sabah saat 11 (Devamı 8a. a 8Ü. 5 de)
Kahraman ordumuz Trakya mm evralartnı muvaffakiyetle sona e rdirdikten sonra dün Safra köy ünde muhteşem bir geçit resmi i yapılmıştır. Bu geçit resmine ait resimlerim izi 3 üncü ve yazımızı da 5 inci sayfalarımızda bulacaksınız.
Malatya Nutku
Sayın Başbakanın, son yurt gezisinde, söylediği nu-1 takların hemen hepsi; yurtta ve matbuatta derin akisler yaratmak hassasına malik bulundu. İtiraf etmelidir ki bu hitabelerin hepsi, aynı istikamette ve aynı sarahatta olmadı. Bazı demeçler, matbuatta, hiç de iyi
Siyasî partilerin dünkü toplantıları
Millet Partisinin Şehremini bucağı ve Dikilitaş ocağı açıldı. C.B.P.’nin 28 ocağının kongresi yapıldı. Türk Muhafazakâr Partisinin de Bakırköy kaza şubesi faaliyete geçti...
Başbakanın | j Gazi Aııtep
konuşması
Celâl Bayarın dünkü nutukları
Bay ar, “Karşımıza çıkıp havari şeklinde konuşacak olanlara verilecek çok cevaplarımız vardır. Bizim nasihate ihtiyacımız yoktur.,, diyor
hürriyetini bir nevi ürkütme teşebbüsü gibi kabul olundu. Muhalefet liderleri heyecana düştü. Fakat bu tepkinin tashihi de pek gecikmedi: Sözlerde her hangi bir korkutma kokusu olmadığı bizzat Başbakan tarafından müteakip bir konuşmada tasrih olun dx Malatyadaki sözler üzerinde, bütün memleket halkının ve Halk Partisinin İtina ile düşünmesi lâzım gelir kanaatindeyiz. Gıinaltay bir memleketin mazisi ile irtibat ve alâkasının kesilmesinin ne kadar vahim neticeler doğuracağını açıkça ifade ediyor. Hakikaten mazisi olmıyan veyahut geçmişini unutun, daha fenası geçmişini kötü görmeğe başlı-jan bir memleket ve millet, yüksek hamlelerden, istikbale emniyetle bakmak imkânından mahram kalır.
“Demokrasi demagoklann eline düşerse memleket inhilâle sürüklenebilir,,
Torbalı, Tire ve Bayındırda konuşan Bayar, gece izmire döndü
Bayındır, 11 (Tclefnola) — Do* mokrat Parti Genel Başkanı Celâl

dures, Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ve Dr. Ekrem Hayri Üstiindağ ile
basın temsilcileri olduğu halde Tor-
balı, Tire, Bayındırı siyarot etmiştir. Suboh saat 10 da îzmirden hareket
enen kafile, ilk olarak Torbalıda to-(Dovamı 8a. 6 Sü. 2 de)
Ankara hattı
Bu zaviyeden durumumuz incelenirse mazi ile bağı en iyi temsil eden bir milletin dili, tarihi ve gelenekleri ile ahlâki telâkkilerdir. Bu sahalarda Halk Partisinin çeyrek asra yakın bir zamandır ne gibi istikametlerde yol aldığı araştırılmağa ve bizzat Başbakanın İleri sürdüğü mihenk taşına vurulmağa değer. Etraflıca yapılacak böyle bir incelemenin iktidarın lehine bir netice vereceğini biz hiç sanmıyoruz. Faraza geçmiş ve gelecek nesillerle, halihazır neslini birbirine en sıkı ve İyi bir tarzda bağlıyacak bir unsur olan güzel Türk dili, bugün, İktidarın yapmacık ve zora dayanan kararlariyle tam bir kargaşalık manzarası göstermektedir. Baba, oğlunun dilinden anlamadığı gibi, aynı neslin aralarında yaş farkı olan, gençleri de birbirini anlıyamamaJktadırlar. On, yirmi, otuz ve elli yaşındaki Türkler birbirinin dilinden anlamazlar. Sonra hepsi de bir parça eski zamana ait bir dili kavrıya-mazlar. O kadar çok formül İcat olundu, kelime İhtira' olundu, »on ra o kadar çabuk unutuldu kİ hu gruplar arasında bir ahenk teminine maddeten imkân yoktur. Esefle kaydolunacak cihet fiııdur ki bütün bu karıştırıcı, bulandırıcı hareketlere bir inkılâp BÜsü verildi ve her değişiklik derhal mektep kitaplarına ve tedri-bjta intikal ettirildi. Binaenaleyh Türk milletini birbirine ve nesilleri yekdiğerine bağlıyım en kuv-ı .Metil rabıtayı, İktidar partisi bozdu. O kadar ki bir refikimizin uç-1 tığı ankete cevap veren tanınmış I Edil» Halide Hauım, bu dil vazl-1 l'eti ve anarşisi mevcut iken Türk I (Devamı 8a. a 8U. a da) |
Millet Partisinin Şehremini buc ağının açılışında Fuat Ama konu şuyor..
Millet Partisinin Şehremini Bul cak teşkilâtı İle Beşıktaşta Dikili taş ocağı dün açılmıştır.
Bu münasebetle yapılan toplantı larda partili hatipler konuşmalar I
spor;
Akdeniz atletizm şampiyonası bitti. Fener Altayı da 1-0 yendi
bu akşam açılacak mı?
Seller Bursada da iki
milyon liralık hasar yaptı
Sellerin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun tamiri işi ne dün de devam edilmiştir.
Yol boyunda tamire muhtaç olan kısımlar da diğer İşletmelerden ge tir İlen yardımcı ekiplerle takviye edilmiş olan Devlet Demiryolları yol onarma ekibi geceli gündüzlü devam eden fasılasız çalışması ne ticesl olarak gereken tamiratın mü hlsn bir kısmını yapmış bulunmak tadır. Tamamlayıcı tamiratın bu gün İkmal edileceği ve bu akşam, dan İtibaren normal seferlere başlanacağı umulmaktadır.
Ucrcko fabrikasında sararr bir milyon Urayı geçiyor
İzmit 11 (Hususi) — Son sel fe l&kctlndcn Hereke çok zarar gör -müştür.. Hereke mensucat fabrikasındaki zarar bir milyonu geç. inektedir. Sular 25 bin top kumaş ve yapağı, yün gibi iptidai madde leri denize sürüklemiştir.
Yanmcada da bir depo yıkılmış (Devamı 8a. S 8Ü. S do)
Sovyet zırhlı kuvvetleri horan harbe hazır
Celâl Bayar bir seyahatinde. .. •
N. Demirağın açtığı dâva
Hazmeden yedi milyon liraya yakın para istiyor
bulunmalı imiş
Moskova 11 a.n. (United Press) — Sovyet ordusunun gazetesi olan Kızıl Yıldız, İngiliz ve Amerikalı mül teciler yeııi bir harp hazırla -makta olduklarından Sovyet zırh lı kuvvetlerinin her an harbe hazır bir vaziyette bulunmaları gerektiğini bildirmiştir.
Nuri Demirağ
Milli Kalkınma Partisi Genel
Başkanı Nuri Demirağ tarafından
Milli Savunma Bakanlığına izıuet-lo Hazine namına İstanbul Defter-
(D ovamı Sa. s Sü. ı ao)
Bursanın kurtuluş yü dönümü dün kutlandı
Bursa, 11 (Hususi) — Bugüa Bursanın kurtuluşunun 27 nci yıldönümü büyük tezahüratla kullanmıştır. Sabahın erken saatlerinde lıulk. Cumhuriyet alanını doldurmuştu. Saat tam 10'da şehrin istirdadını temellen bir askeri müfrezo alana girmiş ve şanlı bayrağımızı merasimle hükümet konağına çekmiştir.
Bundan sonra resmi geçit başlamış, askeri birlikler, esnaf ve spor teşekküllerinin geçişinden sonra Demokrat Partililer, önlerinde il idare kurulu üyeleri bulunduğu halde geçmişlerdir. Resmi goçido C.H.P. işti-râk etmemiştir. C.H.P. liler, kurtuluş bayramlarının milletin malı olduğu için, parti namına hususî mahiyette iştir&kin doğru olmadığını söylemektedirler.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
KISIRLIK
— 2 —
ULUNAY
fıkramda bir gazetenin, harrlr neden yetişmiyor?» İllim, daha doğrusu kalemim döndüğü kadar cevap verdik-
ten sonra elimi şakağıma koyarak uzun uzun düşündüm; birden hatırıma şu sual geldi:
«Bulunduğumuz şartlar İçinde kimseden muharrir olmasını Istome-ğo hakkımız var mı?»
Oldum bittim bizdo muharrirlik bir novl —çerez yemek kabilinden— amatörlüktür. Mutlakıyet devrinde tanınmış muharrirlerin mutlaka memuriyetleri vardı; onlar muharrirliği de (fantezi) kabilinden yaparlardı... Süleyman Nazif Moktupçu, biraderi Faik Âli Kaymakam, Samlh Rıfat Matbuat Müdürlüğündo memur, Mahmut Sadık Moktupçu, Halil Ziya Rojldo memur, Ahnıot Hikmet harlolyo teroomo kalemi hallfo-el, Hüseyin Cahit Vefa İdadisi ikinci müdürü, Mehmet Rauf Bahrlyo zabiti, Ahmot Mithat Sıhlıiyo Müdüriyetinde, Ccnab Sahabettin hâ-kezâ... BÖylooo bütün kalem erbabı hondilorine sağlam bir goçlnmo vasıtası teinin «şişmişler, maişet mon-
tesini —pek haklı olarak— yalntg kalomo bırakmamışlardı. Moşrutıy». tin lllnından sonra da aynı vaziyeti muhafaza odonlor keçeyi sudan çıkarabildiler; bunu yapamıyanlar aş kaldı.
Bence muharrir yetlşmcmeslnln
en birinci sebebi insafsız patronlar-
Babıâlldo bu çoşit gazete patronluğu demek gayet geniş bir istismar atölyesini muvaffakiyetle İşlet-mok demektir. Bizdo gazotecllığln ınânovl zovkl, foragatkârlığı falan birer çalımdan başka bir şey değil dir; gazetecilik bu nalıncı keserleri İçin dalma kazanan bir ticaret dola-
Bab - ı - Ali denilen şu çöplükte öton horozlar muharrirlerdir. Içle-lindo Denizli gibi düzgün ve uzun seslileri, Hlnd döğüşkonlorl gibi şort ve kalın seslileri, Gerozo gibi tok ve dik seslileri olduğu gibi çeşit çeşit ötonlorı de vardır. Fakat hopsi nasıl üterlerse ötsünler parsayı patronlar toplar.
Bundan dolayı bütün gozotool
(Devamı 8a. 1 Sü. • do)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3781 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYIZ Say,». : 10 Kuru}
'Rkspres
1 GÜNDE
TEMİZLER
EKSPRES kuru temizleme ve bo-

Pâiartesi Sahibi, Safa Kılıçboğlu
12 İdareı Nunıosmanlyo Not 12
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
EYLÜL
1949 Telefon 1 28785— 25188
ya fabrikası — Taksim Elmcdağ No. 6 — Tel: 83130
Bulgarların çirkin bir tecavüzleri
| Safra köyünde yapılan
muhteşem resmigeçit
Filibe Başkonsolosluk binamızın kapısında bir bomba infilâk etti
Cümle kapısı infilâk neticesinde tamamen harab oldu
Binanın Kançılarlık penceresinde de infilâk etmemiş bîr bomba bulundu. Sofya Elçimiz teşebbüse geçti

Türk konsolosluk binasının tecavüze uğradığı Fili beden bir görünüş
Ankara 11 (A.A.) — Soiya Elçi lifimizden verilen malûmata göre 9/10 Eylül gecesi saat 23 de Fiil -be Baş Konsolosluğumuz binası -nın kapısında blı bomba infilâk etmiştir.
Vaka mahalline gelen Bulgar Mi lis memurları, o civarda devriye gezerken infilakı işitip koşt-ıldan m Baş Konsolosluğumuza İfade et inişlerdir. Baş Konsolosumuz derhal Milis Amirliğine müracaatla tahkikat talep etmiş ve bunun ü-zerlne milis amiri ile milis mensup lan, Konsoloshaneye gelerek tahkikat için içeri girmeğe müsaade istemişler ve verilen müsaade üze rine Konsoloshaneyi gezmişler ve İnfilâk neticesinde harap olan cüm le kapısından, kınlan camlarla dö külen sıvalardan parçalar almışlar dır.
Bombanın infilâkından, Konso . loşluk memurlarımız arasında hlg bir zayiat yoktur. Ancak, o arada sokaktan geçen bir kadın ense sinden yaralanmıştır.
Diğer yandan dün sabah saat 11 (Devamı 8a. a 8Ü. 5 de)
Kahraman ordumuz Trakya mm evralartnı muvaffakiyetle sona e rdirdikten sonra dün Safra köy ünde muhteşem bir geçit resmi i yapılmıştır. Bu geçit resmine ait resimlerim izi 3 üncü ve yazımızı da 5 inci sayfalarımızda bulacaksınız.
Malatya Nutku
Sayın Başbakanın, son yurt gezisinde, söylediği nu-1 takların hemen hepsi; yurtta ve matbuatta derin akisler yaratmak hassasına malik bulundu. İtiraf etmelidir ki bu hitabelerin hepsi, aynı istikamette ve aynı sarahatta olmadı. Bazı demeçler, matbuatta, hiç de iyi
Siyasî partilerin dünkü toplantıları
Millet Partisinin Şehremini bucağı ve Dikilitaş ocağı açıldı. C.B.P.’nin 28 ocağının kongresi yapıldı. Türk Muhafazakâr Partisinin de Bakırköy kaza şubesi faaliyete geçti...
Başbakanın | j Gazi Aııtep
konuşması
Celâl Bayarın dünkü nutukları
Bay ar, “Karşımıza çıkıp havari şeklinde konuşacak olanlara verilecek çok cevaplarımız vardır. Bizim nasihate ihtiyacımız yoktur.,, diyor
hürriyetini bir nevi ürkütme teşebbüsü gibi kabul olundu. Muhalefet liderleri heyecana düştü. Fakat bu tepkinin tashihi de pek gecikmedi: Sözlerde her hangi bir korkutma kokusu olmadığı bizzat Başbakan tarafından müteakip bir konuşmada tasrih olun dx Malatyadaki sözler üzerinde, bütün memleket halkının ve Halk Partisinin İtina ile düşünmesi lâzım gelir kanaatindeyiz. Gıinaltay bir memleketin mazisi ile irtibat ve alâkasının kesilmesinin ne kadar vahim neticeler doğuracağını açıkça ifade ediyor. Hakikaten mazisi olmıyan veyahut geçmişini unutun, daha fenası geçmişini kötü görmeğe başlı-jan bir memleket ve millet, yüksek hamlelerden, istikbale emniyetle bakmak imkânından mahram kalır.
“Demokrasi demagoklann eline düşerse memleket inhilâle sürüklenebilir,,
Torbalı, Tire ve Bayındırda konuşan Bayar, gece izmire döndü
Bayındır, 11 (Tclefnola) — Do* mokrat Parti Genel Başkanı Celâl

dures, Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ve Dr. Ekrem Hayri Üstiindağ ile
basın temsilcileri olduğu halde Tor-
balı, Tire, Bayındırı siyarot etmiştir. Suboh saat 10 da îzmirden hareket
enen kafile, ilk olarak Torbalıda to-(Dovamı 8a. 6 Sü. 2 de)
Ankara hattı
Bu zaviyeden durumumuz incelenirse mazi ile bağı en iyi temsil eden bir milletin dili, tarihi ve gelenekleri ile ahlâki telâkkilerdir. Bu sahalarda Halk Partisinin çeyrek asra yakın bir zamandır ne gibi istikametlerde yol aldığı araştırılmağa ve bizzat Başbakanın İleri sürdüğü mihenk taşına vurulmağa değer. Etraflıca yapılacak böyle bir incelemenin iktidarın lehine bir netice vereceğini biz hiç sanmıyoruz. Faraza geçmiş ve gelecek nesillerle, halihazır neslini birbirine en sıkı ve İyi bir tarzda bağlıyacak bir unsur olan güzel Türk dili, bugün, İktidarın yapmacık ve zora dayanan kararlariyle tam bir kargaşalık manzarası göstermektedir. Baba, oğlunun dilinden anlamadığı gibi, aynı neslin aralarında yaş farkı olan, gençleri de birbirini anlıyamamaJktadırlar. On, yirmi, otuz ve elli yaşındaki Türkler birbirinin dilinden anlamazlar. Sonra hepsi de bir parça eski zamana ait bir dili kavrıya-mazlar. O kadar çok formül İcat olundu, kelime İhtira' olundu, »on ra o kadar çabuk unutuldu kİ hu gruplar arasında bir ahenk teminine maddeten imkân yoktur. Esefle kaydolunacak cihet fiııdur ki bütün bu karıştırıcı, bulandırıcı hareketlere bir inkılâp BÜsü verildi ve her değişiklik derhal mektep kitaplarına ve tedri-bjta intikal ettirildi. Binaenaleyh Türk milletini birbirine ve nesilleri yekdiğerine bağlıyım en kuv-ı .Metil rabıtayı, İktidar partisi bozdu. O kadar ki bir refikimizin uç-1 tığı ankete cevap veren tanınmış I Edil» Halide Hauım, bu dil vazl-1 l'eti ve anarşisi mevcut iken Türk I (Devamı 8a. a 8U. a da) |
Millet Partisinin Şehremini buc ağının açılışında Fuat Ama konu şuyor..
Millet Partisinin Şehremini Bul cak teşkilâtı İle Beşıktaşta Dikili taş ocağı dün açılmıştır.
Bu münasebetle yapılan toplantı larda partili hatipler konuşmalar I
spor;
Akdeniz atletizm şampiyonası bitti. Fener Altayı da 1-0 yendi
bu akşam açılacak mı?
Seller Bursada da iki
milyon liralık hasar yaptı
Sellerin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun tamiri işi ne dün de devam edilmiştir.
Yol boyunda tamire muhtaç olan kısımlar da diğer İşletmelerden ge tir İlen yardımcı ekiplerle takviye edilmiş olan Devlet Demiryolları yol onarma ekibi geceli gündüzlü devam eden fasılasız çalışması ne ticesl olarak gereken tamiratın mü hlsn bir kısmını yapmış bulunmak tadır. Tamamlayıcı tamiratın bu gün İkmal edileceği ve bu akşam, dan İtibaren normal seferlere başlanacağı umulmaktadır.
Ucrcko fabrikasında sararr bir milyon Urayı geçiyor
İzmit 11 (Hususi) — Son sel fe l&kctlndcn Hereke çok zarar gör -müştür.. Hereke mensucat fabrikasındaki zarar bir milyonu geç. inektedir. Sular 25 bin top kumaş ve yapağı, yün gibi iptidai madde leri denize sürüklemiştir.
Yanmcada da bir depo yıkılmış (Devamı 8a. S 8Ü. S do)
Sovyet zırhlı kuvvetleri horan harbe hazır
Celâl Bayar bir seyahatinde. .. •
N. Demirağın açtığı dâva
Hazmeden yedi milyon liraya yakın para istiyor
bulunmalı imiş
Moskova 11 a.n. (United Press) — Sovyet ordusunun gazetesi olan Kızıl Yıldız, İngiliz ve Amerikalı mül teciler yeııi bir harp hazırla -makta olduklarından Sovyet zırh lı kuvvetlerinin her an harbe hazır bir vaziyette bulunmaları gerektiğini bildirmiştir.
Nuri Demirağ
Milli Kalkınma Partisi Genel
Başkanı Nuri Demirağ tarafından
Milli Savunma Bakanlığına izıuet-lo Hazine namına İstanbul Defter-
(D ovamı Sa. s Sü. ı ao)
Bursanın kurtuluş yü dönümü dün kutlandı
Bursa, 11 (Hususi) — Bugüa Bursanın kurtuluşunun 27 nci yıldönümü büyük tezahüratla kullanmıştır. Sabahın erken saatlerinde lıulk. Cumhuriyet alanını doldurmuştu. Saat tam 10'da şehrin istirdadını temellen bir askeri müfrezo alana girmiş ve şanlı bayrağımızı merasimle hükümet konağına çekmiştir.
Bundan sonra resmi geçit başlamış, askeri birlikler, esnaf ve spor teşekküllerinin geçişinden sonra Demokrat Partililer, önlerinde il idare kurulu üyeleri bulunduğu halde geçmişlerdir. Resmi goçido C.H.P. işti-râk etmemiştir. C.H.P. liler, kurtuluş bayramlarının milletin malı olduğu için, parti namına hususî mahiyette iştir&kin doğru olmadığını söylemektedirler.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
KISIRLIK
— 2 —
ULUNAY
fıkramda bir gazetenin, harrlr neden yetişmiyor?» İllim, daha doğrusu kalemim döndüğü kadar cevap verdik-
ten sonra elimi şakağıma koyarak uzun uzun düşündüm; birden hatırıma şu sual geldi:
«Bulunduğumuz şartlar İçinde kimseden muharrir olmasını Istome-ğo hakkımız var mı?»
Oldum bittim bizdo muharrirlik bir novl —çerez yemek kabilinden— amatörlüktür. Mutlakıyet devrinde tanınmış muharrirlerin mutlaka memuriyetleri vardı; onlar muharrirliği de (fantezi) kabilinden yaparlardı... Süleyman Nazif Moktupçu, biraderi Faik Âli Kaymakam, Samlh Rıfat Matbuat Müdürlüğündo memur, Mahmut Sadık Moktupçu, Halil Ziya Rojldo memur, Ahnıot Hikmet harlolyo teroomo kalemi hallfo-el, Hüseyin Cahit Vefa İdadisi ikinci müdürü, Mehmet Rauf Bahrlyo zabiti, Ahmot Mithat Sıhlıiyo Müdüriyetinde, Ccnab Sahabettin hâ-kezâ... BÖylooo bütün kalem erbabı hondilorine sağlam bir goçlnmo vasıtası teinin «şişmişler, maişet mon-
tesini —pek haklı olarak— yalntg kalomo bırakmamışlardı. Moşrutıy». tin lllnından sonra da aynı vaziyeti muhafaza odonlor keçeyi sudan çıkarabildiler; bunu yapamıyanlar aş kaldı.
Bence muharrir yetlşmcmeslnln
en birinci sebebi insafsız patronlar-
Babıâlldo bu çoşit gazete patronluğu demek gayet geniş bir istismar atölyesini muvaffakiyetle İşlet-mok demektir. Bizdo gazotecllığln ınânovl zovkl, foragatkârlığı falan birer çalımdan başka bir şey değil dir; gazetecilik bu nalıncı keserleri İçin dalma kazanan bir ticaret dola-
Bab - ı - Ali denilen şu çöplükte öton horozlar muharrirlerdir. Içle-lindo Denizli gibi düzgün ve uzun seslileri, Hlnd döğüşkonlorl gibi şort ve kalın seslileri, Gerozo gibi tok ve dik seslileri olduğu gibi çeşit çeşit ötonlorı de vardır. Fakat hopsi nasıl üterlerse ötsünler parsayı patronlar toplar.
Bundan dolayı bütün gozotool
(Devamı 8a. 1 Sü. • do)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3781 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYIZ Say,». : 10 Kuru}
'Rkspres
1 GÜNDE
TEMİZLER
EKSPRES kuru temizleme ve bo-

Pâiartesi Sahibi, Safa Kılıçboğlu
12 İdareı Nunıosmanlyo Not 12
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
EYLÜL
1949 Telefon 1 28785— 25188
ya fabrikası — Taksim Elmcdağ No. 6 — Tel: 83130
Bulgarların çirkin bir tecavüzleri
| Safra köyünde yapılan
muhteşem resmigeçit
Filibe Başkonsolosluk binamızın kapısında bir bomba infilâk etti
Cümle kapısı infilâk neticesinde tamamen harab oldu
Binanın Kançılarlık penceresinde de infilâk etmemiş bîr bomba bulundu. Sofya Elçimiz teşebbüse geçti

Türk konsolosluk binasının tecavüze uğradığı Fili beden bir görünüş
Ankara 11 (A.A.) — Soiya Elçi lifimizden verilen malûmata göre 9/10 Eylül gecesi saat 23 de Fiil -be Baş Konsolosluğumuz binası -nın kapısında blı bomba infilâk etmiştir.
Vaka mahalline gelen Bulgar Mi lis memurları, o civarda devriye gezerken infilakı işitip koşt-ıldan m Baş Konsolosluğumuza İfade et inişlerdir. Baş Konsolosumuz derhal Milis Amirliğine müracaatla tahkikat talep etmiş ve bunun ü-zerlne milis amiri ile milis mensup lan, Konsoloshaneye gelerek tahkikat için içeri girmeğe müsaade istemişler ve verilen müsaade üze rine Konsoloshaneyi gezmişler ve İnfilâk neticesinde harap olan cüm le kapısından, kınlan camlarla dö külen sıvalardan parçalar almışlar dır.
Bombanın infilâkından, Konso . loşluk memurlarımız arasında hlg bir zayiat yoktur. Ancak, o arada sokaktan geçen bir kadın ense sinden yaralanmıştır.
Diğer yandan dün sabah saat 11 (Devamı 8a. a 8Ü. 5 de)
Kahraman ordumuz Trakya mm evralartnı muvaffakiyetle sona e rdirdikten sonra dün Safra köy ünde muhteşem bir geçit resmi i yapılmıştır. Bu geçit resmine ait resimlerim izi 3 üncü ve yazımızı da 5 inci sayfalarımızda bulacaksınız.
Malatya Nutku
Sayın Başbakanın, son yurt gezisinde, söylediği nu-1 takların hemen hepsi; yurtta ve matbuatta derin akisler yaratmak hassasına malik bulundu. İtiraf etmelidir ki bu hitabelerin hepsi, aynı istikamette ve aynı sarahatta olmadı. Bazı demeçler, matbuatta, hiç de iyi
Siyasî partilerin dünkü toplantıları
Millet Partisinin Şehremini bucağı ve Dikilitaş ocağı açıldı. C.B.P.’nin 28 ocağının kongresi yapıldı. Türk Muhafazakâr Partisinin de Bakırköy kaza şubesi faaliyete geçti...
Başbakanın | j Gazi Aııtep
konuşması
Celâl Bayarın dünkü nutukları
Bay ar, “Karşımıza çıkıp havari şeklinde konuşacak olanlara verilecek çok cevaplarımız vardır. Bizim nasihate ihtiyacımız yoktur.,, diyor
hürriyetini bir nevi ürkütme teşebbüsü gibi kabul olundu. Muhalefet liderleri heyecana düştü. Fakat bu tepkinin tashihi de pek gecikmedi: Sözlerde her hangi bir korkutma kokusu olmadığı bizzat Başbakan tarafından müteakip bir konuşmada tasrih olun dx Malatyadaki sözler üzerinde, bütün memleket halkının ve Halk Partisinin İtina ile düşünmesi lâzım gelir kanaatindeyiz. Gıinaltay bir memleketin mazisi ile irtibat ve alâkasının kesilmesinin ne kadar vahim neticeler doğuracağını açıkça ifade ediyor. Hakikaten mazisi olmıyan veyahut geçmişini unutun, daha fenası geçmişini kötü görmeğe başlı-jan bir memleket ve millet, yüksek hamlelerden, istikbale emniyetle bakmak imkânından mahram kalır.
“Demokrasi demagoklann eline düşerse memleket inhilâle sürüklenebilir,,
Torbalı, Tire ve Bayındırda konuşan Bayar, gece izmire döndü
Bayındır, 11 (Tclefnola) — Do* mokrat Parti Genel Başkanı Celâl

dures, Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ve Dr. Ekrem Hayri Üstiindağ ile
basın temsilcileri olduğu halde Tor-
balı, Tire, Bayındırı siyarot etmiştir. Suboh saat 10 da îzmirden hareket
enen kafile, ilk olarak Torbalıda to-(Dovamı 8a. 6 Sü. 2 de)
Ankara hattı
Bu zaviyeden durumumuz incelenirse mazi ile bağı en iyi temsil eden bir milletin dili, tarihi ve gelenekleri ile ahlâki telâkkilerdir. Bu sahalarda Halk Partisinin çeyrek asra yakın bir zamandır ne gibi istikametlerde yol aldığı araştırılmağa ve bizzat Başbakanın İleri sürdüğü mihenk taşına vurulmağa değer. Etraflıca yapılacak böyle bir incelemenin iktidarın lehine bir netice vereceğini biz hiç sanmıyoruz. Faraza geçmiş ve gelecek nesillerle, halihazır neslini birbirine en sıkı ve İyi bir tarzda bağlıyacak bir unsur olan güzel Türk dili, bugün, İktidarın yapmacık ve zora dayanan kararlariyle tam bir kargaşalık manzarası göstermektedir. Baba, oğlunun dilinden anlamadığı gibi, aynı neslin aralarında yaş farkı olan, gençleri de birbirini anlıyamamaJktadırlar. On, yirmi, otuz ve elli yaşındaki Türkler birbirinin dilinden anlamazlar. Sonra hepsi de bir parça eski zamana ait bir dili kavrıya-mazlar. O kadar çok formül İcat olundu, kelime İhtira' olundu, »on ra o kadar çabuk unutuldu kİ hu gruplar arasında bir ahenk teminine maddeten imkân yoktur. Esefle kaydolunacak cihet fiııdur ki bütün bu karıştırıcı, bulandırıcı hareketlere bir inkılâp BÜsü verildi ve her değişiklik derhal mektep kitaplarına ve tedri-bjta intikal ettirildi. Binaenaleyh Türk milletini birbirine ve nesilleri yekdiğerine bağlıyım en kuv-ı .Metil rabıtayı, İktidar partisi bozdu. O kadar ki bir refikimizin uç-1 tığı ankete cevap veren tanınmış I Edil» Halide Hauım, bu dil vazl-1 l'eti ve anarşisi mevcut iken Türk I (Devamı 8a. a 8U. a da) |
Millet Partisinin Şehremini buc ağının açılışında Fuat Ama konu şuyor..
Millet Partisinin Şehremini Bul cak teşkilâtı İle Beşıktaşta Dikili taş ocağı dün açılmıştır.
Bu münasebetle yapılan toplantı larda partili hatipler konuşmalar I
spor;
Akdeniz atletizm şampiyonası bitti. Fener Altayı da 1-0 yendi
bu akşam açılacak mı?
Seller Bursada da iki
milyon liralık hasar yaptı
Sellerin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun tamiri işi ne dün de devam edilmiştir.
Yol boyunda tamire muhtaç olan kısımlar da diğer İşletmelerden ge tir İlen yardımcı ekiplerle takviye edilmiş olan Devlet Demiryolları yol onarma ekibi geceli gündüzlü devam eden fasılasız çalışması ne ticesl olarak gereken tamiratın mü hlsn bir kısmını yapmış bulunmak tadır. Tamamlayıcı tamiratın bu gün İkmal edileceği ve bu akşam, dan İtibaren normal seferlere başlanacağı umulmaktadır.
Ucrcko fabrikasında sararr bir milyon Urayı geçiyor
İzmit 11 (Hususi) — Son sel fe l&kctlndcn Hereke çok zarar gör -müştür.. Hereke mensucat fabrikasındaki zarar bir milyonu geç. inektedir. Sular 25 bin top kumaş ve yapağı, yün gibi iptidai madde leri denize sürüklemiştir.
Yanmcada da bir depo yıkılmış (Devamı 8a. S 8Ü. S do)
Sovyet zırhlı kuvvetleri horan harbe hazır
Celâl Bayar bir seyahatinde. .. •
N. Demirağın açtığı dâva
Hazmeden yedi milyon liraya yakın para istiyor
bulunmalı imiş
Moskova 11 a.n. (United Press) — Sovyet ordusunun gazetesi olan Kızıl Yıldız, İngiliz ve Amerikalı mül teciler yeııi bir harp hazırla -makta olduklarından Sovyet zırh lı kuvvetlerinin her an harbe hazır bir vaziyette bulunmaları gerektiğini bildirmiştir.
Nuri Demirağ
Milli Kalkınma Partisi Genel
Başkanı Nuri Demirağ tarafından
Milli Savunma Bakanlığına izıuet-lo Hazine namına İstanbul Defter-
(D ovamı Sa. s Sü. ı ao)
Bursanın kurtuluş yü dönümü dün kutlandı
Bursa, 11 (Hususi) — Bugüa Bursanın kurtuluşunun 27 nci yıldönümü büyük tezahüratla kullanmıştır. Sabahın erken saatlerinde lıulk. Cumhuriyet alanını doldurmuştu. Saat tam 10'da şehrin istirdadını temellen bir askeri müfrezo alana girmiş ve şanlı bayrağımızı merasimle hükümet konağına çekmiştir.
Bundan sonra resmi geçit başlamış, askeri birlikler, esnaf ve spor teşekküllerinin geçişinden sonra Demokrat Partililer, önlerinde il idare kurulu üyeleri bulunduğu halde geçmişlerdir. Resmi goçido C.H.P. işti-râk etmemiştir. C.H.P. liler, kurtuluş bayramlarının milletin malı olduğu için, parti namına hususî mahiyette iştir&kin doğru olmadığını söylemektedirler.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
KISIRLIK
— 2 —
ULUNAY
fıkramda bir gazetenin, harrlr neden yetişmiyor?» İllim, daha doğrusu kalemim döndüğü kadar cevap verdik-
ten sonra elimi şakağıma koyarak uzun uzun düşündüm; birden hatırıma şu sual geldi:
«Bulunduğumuz şartlar İçinde kimseden muharrir olmasını Istome-ğo hakkımız var mı?»
Oldum bittim bizdo muharrirlik bir novl —çerez yemek kabilinden— amatörlüktür. Mutlakıyet devrinde tanınmış muharrirlerin mutlaka memuriyetleri vardı; onlar muharrirliği de (fantezi) kabilinden yaparlardı... Süleyman Nazif Moktupçu, biraderi Faik Âli Kaymakam, Samlh Rıfat Matbuat Müdürlüğündo memur, Mahmut Sadık Moktupçu, Halil Ziya Rojldo memur, Ahnıot Hikmet harlolyo teroomo kalemi hallfo-el, Hüseyin Cahit Vefa İdadisi ikinci müdürü, Mehmet Rauf Bahrlyo zabiti, Ahmot Mithat Sıhlıiyo Müdüriyetinde, Ccnab Sahabettin hâ-kezâ... BÖylooo bütün kalem erbabı hondilorine sağlam bir goçlnmo vasıtası teinin «şişmişler, maişet mon-
tesini —pek haklı olarak— yalntg kalomo bırakmamışlardı. Moşrutıy». tin lllnından sonra da aynı vaziyeti muhafaza odonlor keçeyi sudan çıkarabildiler; bunu yapamıyanlar aş kaldı.
Bence muharrir yetlşmcmeslnln
en birinci sebebi insafsız patronlar-
Babıâlldo bu çoşit gazete patronluğu demek gayet geniş bir istismar atölyesini muvaffakiyetle İşlet-mok demektir. Bizdo gazotecllığln ınânovl zovkl, foragatkârlığı falan birer çalımdan başka bir şey değil dir; gazetecilik bu nalıncı keserleri İçin dalma kazanan bir ticaret dola-
Bab - ı - Ali denilen şu çöplükte öton horozlar muharrirlerdir. Içle-lindo Denizli gibi düzgün ve uzun seslileri, Hlnd döğüşkonlorl gibi şort ve kalın seslileri, Gerozo gibi tok ve dik seslileri olduğu gibi çeşit çeşit ötonlorı de vardır. Fakat hopsi nasıl üterlerse ötsünler parsayı patronlar toplar.
Bundan dolayı bütün gozotool
(Devamı 8a. 1 Sü. • do)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3781 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYIZ Say,». : 10 Kuru}
'Rkspres
1 GÜNDE
TEMİZLER
EKSPRES kuru temizleme ve bo-

Pâiartesi Sahibi, Safa Kılıçboğlu
12 İdareı Nunıosmanlyo Not 12
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
EYLÜL
1949 Telefon 1 28785— 25188
ya fabrikası — Taksim Elmcdağ No. 6 — Tel: 83130
Bulgarların çirkin bir tecavüzleri
| Safra köyünde yapılan
muhteşem resmigeçit
Filibe Başkonsolosluk binamızın kapısında bir bomba infilâk etti
Cümle kapısı infilâk neticesinde tamamen harab oldu
Binanın Kançılarlık penceresinde de infilâk etmemiş bîr bomba bulundu. Sofya Elçimiz teşebbüse geçti

Türk konsolosluk binasının tecavüze uğradığı Fili beden bir görünüş
Ankara 11 (A.A.) — Soiya Elçi lifimizden verilen malûmata göre 9/10 Eylül gecesi saat 23 de Fiil -be Baş Konsolosluğumuz binası -nın kapısında blı bomba infilâk etmiştir.
Vaka mahalline gelen Bulgar Mi lis memurları, o civarda devriye gezerken infilakı işitip koşt-ıldan m Baş Konsolosluğumuza İfade et inişlerdir. Baş Konsolosumuz derhal Milis Amirliğine müracaatla tahkikat talep etmiş ve bunun ü-zerlne milis amiri ile milis mensup lan, Konsoloshaneye gelerek tahkikat için içeri girmeğe müsaade istemişler ve verilen müsaade üze rine Konsoloshaneyi gezmişler ve İnfilâk neticesinde harap olan cüm le kapısından, kınlan camlarla dö külen sıvalardan parçalar almışlar dır.
Bombanın infilâkından, Konso . loşluk memurlarımız arasında hlg bir zayiat yoktur. Ancak, o arada sokaktan geçen bir kadın ense sinden yaralanmıştır.
Diğer yandan dün sabah saat 11 (Devamı 8a. a 8Ü. 5 de)
Kahraman ordumuz Trakya mm evralartnı muvaffakiyetle sona e rdirdikten sonra dün Safra köy ünde muhteşem bir geçit resmi i yapılmıştır. Bu geçit resmine ait resimlerim izi 3 üncü ve yazımızı da 5 inci sayfalarımızda bulacaksınız.
Malatya Nutku
Sayın Başbakanın, son yurt gezisinde, söylediği nu-1 takların hemen hepsi; yurtta ve matbuatta derin akisler yaratmak hassasına malik bulundu. İtiraf etmelidir ki bu hitabelerin hepsi, aynı istikamette ve aynı sarahatta olmadı. Bazı demeçler, matbuatta, hiç de iyi
Siyasî partilerin dünkü toplantıları
Millet Partisinin Şehremini bucağı ve Dikilitaş ocağı açıldı. C.B.P.’nin 28 ocağının kongresi yapıldı. Türk Muhafazakâr Partisinin de Bakırköy kaza şubesi faaliyete geçti...
Başbakanın | j Gazi Aııtep
konuşması
Celâl Bayarın dünkü nutukları
Bay ar, “Karşımıza çıkıp havari şeklinde konuşacak olanlara verilecek çok cevaplarımız vardır. Bizim nasihate ihtiyacımız yoktur.,, diyor
hürriyetini bir nevi ürkütme teşebbüsü gibi kabul olundu. Muhalefet liderleri heyecana düştü. Fakat bu tepkinin tashihi de pek gecikmedi: Sözlerde her hangi bir korkutma kokusu olmadığı bizzat Başbakan tarafından müteakip bir konuşmada tasrih olun dx Malatyadaki sözler üzerinde, bütün memleket halkının ve Halk Partisinin İtina ile düşünmesi lâzım gelir kanaatindeyiz. Gıinaltay bir memleketin mazisi ile irtibat ve alâkasının kesilmesinin ne kadar vahim neticeler doğuracağını açıkça ifade ediyor. Hakikaten mazisi olmıyan veyahut geçmişini unutun, daha fenası geçmişini kötü görmeğe başlı-jan bir memleket ve millet, yüksek hamlelerden, istikbale emniyetle bakmak imkânından mahram kalır.
“Demokrasi demagoklann eline düşerse memleket inhilâle sürüklenebilir,,
Torbalı, Tire ve Bayındırda konuşan Bayar, gece izmire döndü
Bayındır, 11 (Tclefnola) — Do* mokrat Parti Genel Başkanı Celâl

dures, Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ve Dr. Ekrem Hayri Üstiindağ ile
basın temsilcileri olduğu halde Tor-
balı, Tire, Bayındırı siyarot etmiştir. Suboh saat 10 da îzmirden hareket
enen kafile, ilk olarak Torbalıda to-(Dovamı 8a. 6 Sü. 2 de)
Ankara hattı
Bu zaviyeden durumumuz incelenirse mazi ile bağı en iyi temsil eden bir milletin dili, tarihi ve gelenekleri ile ahlâki telâkkilerdir. Bu sahalarda Halk Partisinin çeyrek asra yakın bir zamandır ne gibi istikametlerde yol aldığı araştırılmağa ve bizzat Başbakanın İleri sürdüğü mihenk taşına vurulmağa değer. Etraflıca yapılacak böyle bir incelemenin iktidarın lehine bir netice vereceğini biz hiç sanmıyoruz. Faraza geçmiş ve gelecek nesillerle, halihazır neslini birbirine en sıkı ve İyi bir tarzda bağlıyacak bir unsur olan güzel Türk dili, bugün, İktidarın yapmacık ve zora dayanan kararlariyle tam bir kargaşalık manzarası göstermektedir. Baba, oğlunun dilinden anlamadığı gibi, aynı neslin aralarında yaş farkı olan, gençleri de birbirini anlıyamamaJktadırlar. On, yirmi, otuz ve elli yaşındaki Türkler birbirinin dilinden anlamazlar. Sonra hepsi de bir parça eski zamana ait bir dili kavrıya-mazlar. O kadar çok formül İcat olundu, kelime İhtira' olundu, »on ra o kadar çabuk unutuldu kİ hu gruplar arasında bir ahenk teminine maddeten imkân yoktur. Esefle kaydolunacak cihet fiııdur ki bütün bu karıştırıcı, bulandırıcı hareketlere bir inkılâp BÜsü verildi ve her değişiklik derhal mektep kitaplarına ve tedri-bjta intikal ettirildi. Binaenaleyh Türk milletini birbirine ve nesilleri yekdiğerine bağlıyım en kuv-ı .Metil rabıtayı, İktidar partisi bozdu. O kadar ki bir refikimizin uç-1 tığı ankete cevap veren tanınmış I Edil» Halide Hauım, bu dil vazl-1 l'eti ve anarşisi mevcut iken Türk I (Devamı 8a. a 8U. a da) |
Millet Partisinin Şehremini buc ağının açılışında Fuat Ama konu şuyor..
Millet Partisinin Şehremini Bul cak teşkilâtı İle Beşıktaşta Dikili taş ocağı dün açılmıştır.
Bu münasebetle yapılan toplantı larda partili hatipler konuşmalar I
spor;
Akdeniz atletizm şampiyonası bitti. Fener Altayı da 1-0 yendi
bu akşam açılacak mı?
Seller Bursada da iki
milyon liralık hasar yaptı
Sellerin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun tamiri işi ne dün de devam edilmiştir.
Yol boyunda tamire muhtaç olan kısımlar da diğer İşletmelerden ge tir İlen yardımcı ekiplerle takviye edilmiş olan Devlet Demiryolları yol onarma ekibi geceli gündüzlü devam eden fasılasız çalışması ne ticesl olarak gereken tamiratın mü hlsn bir kısmını yapmış bulunmak tadır. Tamamlayıcı tamiratın bu gün İkmal edileceği ve bu akşam, dan İtibaren normal seferlere başlanacağı umulmaktadır.
Ucrcko fabrikasında sararr bir milyon Urayı geçiyor
İzmit 11 (Hususi) — Son sel fe l&kctlndcn Hereke çok zarar gör -müştür.. Hereke mensucat fabrikasındaki zarar bir milyonu geç. inektedir. Sular 25 bin top kumaş ve yapağı, yün gibi iptidai madde leri denize sürüklemiştir.
Yanmcada da bir depo yıkılmış (Devamı 8a. S 8Ü. S do)
Sovyet zırhlı kuvvetleri horan harbe hazır
Celâl Bayar bir seyahatinde. .. •
N. Demirağın açtığı dâva
Hazmeden yedi milyon liraya yakın para istiyor
bulunmalı imiş
Moskova 11 a.n. (United Press) — Sovyet ordusunun gazetesi olan Kızıl Yıldız, İngiliz ve Amerikalı mül teciler yeııi bir harp hazırla -makta olduklarından Sovyet zırh lı kuvvetlerinin her an harbe hazır bir vaziyette bulunmaları gerektiğini bildirmiştir.
Nuri Demirağ
Milli Kalkınma Partisi Genel
Başkanı Nuri Demirağ tarafından
Milli Savunma Bakanlığına izıuet-lo Hazine namına İstanbul Defter-
(D ovamı Sa. s Sü. ı ao)
Bursanın kurtuluş yü dönümü dün kutlandı
Bursa, 11 (Hususi) — Bugüa Bursanın kurtuluşunun 27 nci yıldönümü büyük tezahüratla kullanmıştır. Sabahın erken saatlerinde lıulk. Cumhuriyet alanını doldurmuştu. Saat tam 10'da şehrin istirdadını temellen bir askeri müfrezo alana girmiş ve şanlı bayrağımızı merasimle hükümet konağına çekmiştir.
Bundan sonra resmi geçit başlamış, askeri birlikler, esnaf ve spor teşekküllerinin geçişinden sonra Demokrat Partililer, önlerinde il idare kurulu üyeleri bulunduğu halde geçmişlerdir. Resmi goçido C.H.P. işti-râk etmemiştir. C.H.P. liler, kurtuluş bayramlarının milletin malı olduğu için, parti namına hususî mahiyette iştir&kin doğru olmadığını söylemektedirler.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
KISIRLIK
— 2 —
ULUNAY
fıkramda bir gazetenin, harrlr neden yetişmiyor?» İllim, daha doğrusu kalemim döndüğü kadar cevap verdik-
ten sonra elimi şakağıma koyarak uzun uzun düşündüm; birden hatırıma şu sual geldi:
«Bulunduğumuz şartlar İçinde kimseden muharrir olmasını Istome-ğo hakkımız var mı?»
Oldum bittim bizdo muharrirlik bir novl —çerez yemek kabilinden— amatörlüktür. Mutlakıyet devrinde tanınmış muharrirlerin mutlaka memuriyetleri vardı; onlar muharrirliği de (fantezi) kabilinden yaparlardı... Süleyman Nazif Moktupçu, biraderi Faik Âli Kaymakam, Samlh Rıfat Matbuat Müdürlüğündo memur, Mahmut Sadık Moktupçu, Halil Ziya Rojldo memur, Ahnıot Hikmet harlolyo teroomo kalemi hallfo-el, Hüseyin Cahit Vefa İdadisi ikinci müdürü, Mehmet Rauf Bahrlyo zabiti, Ahmot Mithat Sıhlıiyo Müdüriyetinde, Ccnab Sahabettin hâ-kezâ... BÖylooo bütün kalem erbabı hondilorine sağlam bir goçlnmo vasıtası teinin «şişmişler, maişet mon-
tesini —pek haklı olarak— yalntg kalomo bırakmamışlardı. Moşrutıy». tin lllnından sonra da aynı vaziyeti muhafaza odonlor keçeyi sudan çıkarabildiler; bunu yapamıyanlar aş kaldı.
Bence muharrir yetlşmcmeslnln
en birinci sebebi insafsız patronlar-
Babıâlldo bu çoşit gazete patronluğu demek gayet geniş bir istismar atölyesini muvaffakiyetle İşlet-mok demektir. Bizdo gazotecllığln ınânovl zovkl, foragatkârlığı falan birer çalımdan başka bir şey değil dir; gazetecilik bu nalıncı keserleri İçin dalma kazanan bir ticaret dola-
Bab - ı - Ali denilen şu çöplükte öton horozlar muharrirlerdir. Içle-lindo Denizli gibi düzgün ve uzun seslileri, Hlnd döğüşkonlorl gibi şort ve kalın seslileri, Gerozo gibi tok ve dik seslileri olduğu gibi çeşit çeşit ötonlorı de vardır. Fakat hopsi nasıl üterlerse ötsünler parsayı patronlar toplar.
Bundan dolayı bütün gozotool
(Devamı 8a. 1 Sü. • do)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3781 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYIZ Say,». : 10 Kuru}
'Rkspres
1 GÜNDE
TEMİZLER
EKSPRES kuru temizleme ve bo-

Pâiartesi Sahibi, Safa Kılıçboğlu
12 İdareı Nunıosmanlyo Not 12
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
EYLÜL
1949 Telefon 1 28785— 25188
ya fabrikası — Taksim Elmcdağ No. 6 — Tel: 83130
Bulgarların çirkin bir tecavüzleri
| Safra köyünde yapılan
muhteşem resmigeçit
Filibe Başkonsolosluk binamızın kapısında bir bomba infilâk etti
Cümle kapısı infilâk neticesinde tamamen harab oldu
Binanın Kançılarlık penceresinde de infilâk etmemiş bîr bomba bulundu. Sofya Elçimiz teşebbüse geçti

Türk konsolosluk binasının tecavüze uğradığı Fili beden bir görünüş
Ankara 11 (A.A.) — Soiya Elçi lifimizden verilen malûmata göre 9/10 Eylül gecesi saat 23 de Fiil -be Baş Konsolosluğumuz binası -nın kapısında blı bomba infilâk etmiştir.
Vaka mahalline gelen Bulgar Mi lis memurları, o civarda devriye gezerken infilakı işitip koşt-ıldan m Baş Konsolosluğumuza İfade et inişlerdir. Baş Konsolosumuz derhal Milis Amirliğine müracaatla tahkikat talep etmiş ve bunun ü-zerlne milis amiri ile milis mensup lan, Konsoloshaneye gelerek tahkikat için içeri girmeğe müsaade istemişler ve verilen müsaade üze rine Konsoloshaneyi gezmişler ve İnfilâk neticesinde harap olan cüm le kapısından, kınlan camlarla dö külen sıvalardan parçalar almışlar dır.
Bombanın infilâkından, Konso . loşluk memurlarımız arasında hlg bir zayiat yoktur. Ancak, o arada sokaktan geçen bir kadın ense sinden yaralanmıştır.
Diğer yandan dün sabah saat 11 (Devamı 8a. a 8Ü. 5 de)
Kahraman ordumuz Trakya mm evralartnı muvaffakiyetle sona e rdirdikten sonra dün Safra köy ünde muhteşem bir geçit resmi i yapılmıştır. Bu geçit resmine ait resimlerim izi 3 üncü ve yazımızı da 5 inci sayfalarımızda bulacaksınız.
Malatya Nutku
Sayın Başbakanın, son yurt gezisinde, söylediği nu-1 takların hemen hepsi; yurtta ve matbuatta derin akisler yaratmak hassasına malik bulundu. İtiraf etmelidir ki bu hitabelerin hepsi, aynı istikamette ve aynı sarahatta olmadı. Bazı demeçler, matbuatta, hiç de iyi
Siyasî partilerin dünkü toplantıları
Millet Partisinin Şehremini bucağı ve Dikilitaş ocağı açıldı. C.B.P.’nin 28 ocağının kongresi yapıldı. Türk Muhafazakâr Partisinin de Bakırköy kaza şubesi faaliyete geçti...
Başbakanın | j Gazi Aııtep
konuşması
Celâl Bayarın dünkü nutukları
Bay ar, “Karşımıza çıkıp havari şeklinde konuşacak olanlara verilecek çok cevaplarımız vardır. Bizim nasihate ihtiyacımız yoktur.,, diyor
hürriyetini bir nevi ürkütme teşebbüsü gibi kabul olundu. Muhalefet liderleri heyecana düştü. Fakat bu tepkinin tashihi de pek gecikmedi: Sözlerde her hangi bir korkutma kokusu olmadığı bizzat Başbakan tarafından müteakip bir konuşmada tasrih olun dx Malatyadaki sözler üzerinde, bütün memleket halkının ve Halk Partisinin İtina ile düşünmesi lâzım gelir kanaatindeyiz. Gıinaltay bir memleketin mazisi ile irtibat ve alâkasının kesilmesinin ne kadar vahim neticeler doğuracağını açıkça ifade ediyor. Hakikaten mazisi olmıyan veyahut geçmişini unutun, daha fenası geçmişini kötü görmeğe başlı-jan bir memleket ve millet, yüksek hamlelerden, istikbale emniyetle bakmak imkânından mahram kalır.
“Demokrasi demagoklann eline düşerse memleket inhilâle sürüklenebilir,,
Torbalı, Tire ve Bayındırda konuşan Bayar, gece izmire döndü
Bayındır, 11 (Tclefnola) — Do* mokrat Parti Genel Başkanı Celâl

dures, Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ve Dr. Ekrem Hayri Üstiindağ ile
basın temsilcileri olduğu halde Tor-
balı, Tire, Bayındırı siyarot etmiştir. Suboh saat 10 da îzmirden hareket
enen kafile, ilk olarak Torbalıda to-(Dovamı 8a. 6 Sü. 2 de)
Ankara hattı
Bu zaviyeden durumumuz incelenirse mazi ile bağı en iyi temsil eden bir milletin dili, tarihi ve gelenekleri ile ahlâki telâkkilerdir. Bu sahalarda Halk Partisinin çeyrek asra yakın bir zamandır ne gibi istikametlerde yol aldığı araştırılmağa ve bizzat Başbakanın İleri sürdüğü mihenk taşına vurulmağa değer. Etraflıca yapılacak böyle bir incelemenin iktidarın lehine bir netice vereceğini biz hiç sanmıyoruz. Faraza geçmiş ve gelecek nesillerle, halihazır neslini birbirine en sıkı ve İyi bir tarzda bağlıyacak bir unsur olan güzel Türk dili, bugün, İktidarın yapmacık ve zora dayanan kararlariyle tam bir kargaşalık manzarası göstermektedir. Baba, oğlunun dilinden anlamadığı gibi, aynı neslin aralarında yaş farkı olan, gençleri de birbirini anlıyamamaJktadırlar. On, yirmi, otuz ve elli yaşındaki Türkler birbirinin dilinden anlamazlar. Sonra hepsi de bir parça eski zamana ait bir dili kavrıya-mazlar. O kadar çok formül İcat olundu, kelime İhtira' olundu, »on ra o kadar çabuk unutuldu kİ hu gruplar arasında bir ahenk teminine maddeten imkân yoktur. Esefle kaydolunacak cihet fiııdur ki bütün bu karıştırıcı, bulandırıcı hareketlere bir inkılâp BÜsü verildi ve her değişiklik derhal mektep kitaplarına ve tedri-bjta intikal ettirildi. Binaenaleyh Türk milletini birbirine ve nesilleri yekdiğerine bağlıyım en kuv-ı .Metil rabıtayı, İktidar partisi bozdu. O kadar ki bir refikimizin uç-1 tığı ankete cevap veren tanınmış I Edil» Halide Hauım, bu dil vazl-1 l'eti ve anarşisi mevcut iken Türk I (Devamı 8a. a 8U. a da) |
Millet Partisinin Şehremini buc ağının açılışında Fuat Ama konu şuyor..
Millet Partisinin Şehremini Bul cak teşkilâtı İle Beşıktaşta Dikili taş ocağı dün açılmıştır.
Bu münasebetle yapılan toplantı larda partili hatipler konuşmalar I
spor;
Akdeniz atletizm şampiyonası bitti. Fener Altayı da 1-0 yendi
bu akşam açılacak mı?
Seller Bursada da iki
milyon liralık hasar yaptı
Sellerin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun tamiri işi ne dün de devam edilmiştir.
Yol boyunda tamire muhtaç olan kısımlar da diğer İşletmelerden ge tir İlen yardımcı ekiplerle takviye edilmiş olan Devlet Demiryolları yol onarma ekibi geceli gündüzlü devam eden fasılasız çalışması ne ticesl olarak gereken tamiratın mü hlsn bir kısmını yapmış bulunmak tadır. Tamamlayıcı tamiratın bu gün İkmal edileceği ve bu akşam, dan İtibaren normal seferlere başlanacağı umulmaktadır.
Ucrcko fabrikasında sararr bir milyon Urayı geçiyor
İzmit 11 (Hususi) — Son sel fe l&kctlndcn Hereke çok zarar gör -müştür.. Hereke mensucat fabrikasındaki zarar bir milyonu geç. inektedir. Sular 25 bin top kumaş ve yapağı, yün gibi iptidai madde leri denize sürüklemiştir.
Yanmcada da bir depo yıkılmış (Devamı 8a. S 8Ü. S do)
Sovyet zırhlı kuvvetleri horan harbe hazır
Celâl Bayar bir seyahatinde. .. •
N. Demirağın açtığı dâva
Hazmeden yedi milyon liraya yakın para istiyor
bulunmalı imiş
Moskova 11 a.n. (United Press) — Sovyet ordusunun gazetesi olan Kızıl Yıldız, İngiliz ve Amerikalı mül teciler yeııi bir harp hazırla -makta olduklarından Sovyet zırh lı kuvvetlerinin her an harbe hazır bir vaziyette bulunmaları gerektiğini bildirmiştir.
Nuri Demirağ
Milli Kalkınma Partisi Genel
Başkanı Nuri Demirağ tarafından
Milli Savunma Bakanlığına izıuet-lo Hazine namına İstanbul Defter-
(D ovamı Sa. s Sü. ı ao)
Bursanın kurtuluş yü dönümü dün kutlandı
Bursa, 11 (Hususi) — Bugüa Bursanın kurtuluşunun 27 nci yıldönümü büyük tezahüratla kullanmıştır. Sabahın erken saatlerinde lıulk. Cumhuriyet alanını doldurmuştu. Saat tam 10'da şehrin istirdadını temellen bir askeri müfrezo alana girmiş ve şanlı bayrağımızı merasimle hükümet konağına çekmiştir.
Bundan sonra resmi geçit başlamış, askeri birlikler, esnaf ve spor teşekküllerinin geçişinden sonra Demokrat Partililer, önlerinde il idare kurulu üyeleri bulunduğu halde geçmişlerdir. Resmi goçido C.H.P. işti-râk etmemiştir. C.H.P. liler, kurtuluş bayramlarının milletin malı olduğu için, parti namına hususî mahiyette iştir&kin doğru olmadığını söylemektedirler.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
KISIRLIK
— 2 —
ULUNAY
fıkramda bir gazetenin, harrlr neden yetişmiyor?» İllim, daha doğrusu kalemim döndüğü kadar cevap verdik-
ten sonra elimi şakağıma koyarak uzun uzun düşündüm; birden hatırıma şu sual geldi:
«Bulunduğumuz şartlar İçinde kimseden muharrir olmasını Istome-ğo hakkımız var mı?»
Oldum bittim bizdo muharrirlik bir novl —çerez yemek kabilinden— amatörlüktür. Mutlakıyet devrinde tanınmış muharrirlerin mutlaka memuriyetleri vardı; onlar muharrirliği de (fantezi) kabilinden yaparlardı... Süleyman Nazif Moktupçu, biraderi Faik Âli Kaymakam, Samlh Rıfat Matbuat Müdürlüğündo memur, Mahmut Sadık Moktupçu, Halil Ziya Rojldo memur, Ahnıot Hikmet harlolyo teroomo kalemi hallfo-el, Hüseyin Cahit Vefa İdadisi ikinci müdürü, Mehmet Rauf Bahrlyo zabiti, Ahmot Mithat Sıhlıiyo Müdüriyetinde, Ccnab Sahabettin hâ-kezâ... BÖylooo bütün kalem erbabı hondilorine sağlam bir goçlnmo vasıtası teinin «şişmişler, maişet mon-
tesini —pek haklı olarak— yalntg kalomo bırakmamışlardı. Moşrutıy». tin lllnından sonra da aynı vaziyeti muhafaza odonlor keçeyi sudan çıkarabildiler; bunu yapamıyanlar aş kaldı.
Bence muharrir yetlşmcmeslnln
en birinci sebebi insafsız patronlar-
Babıâlldo bu çoşit gazete patronluğu demek gayet geniş bir istismar atölyesini muvaffakiyetle İşlet-mok demektir. Bizdo gazotecllığln ınânovl zovkl, foragatkârlığı falan birer çalımdan başka bir şey değil dir; gazetecilik bu nalıncı keserleri İçin dalma kazanan bir ticaret dola-
Bab - ı - Ali denilen şu çöplükte öton horozlar muharrirlerdir. Içle-lindo Denizli gibi düzgün ve uzun seslileri, Hlnd döğüşkonlorl gibi şort ve kalın seslileri, Gerozo gibi tok ve dik seslileri olduğu gibi çeşit çeşit ötonlorı de vardır. Fakat hopsi nasıl üterlerse ötsünler parsayı patronlar toplar.
Bundan dolayı bütün gozotool
(Devamı 8a. 1 Sü. • do)
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3781 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYIZ Say,». : 10 Kuru}
'Rkspres
1 GÜNDE
TEMİZLER
EKSPRES kuru temizleme ve bo-

Pâiartesi Sahibi, Safa Kılıçboğlu
12 İdareı Nunıosmanlyo Not 12
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
EYLÜL
1949 Telefon 1 28785— 25188
ya fabrikası — Taksim Elmcdağ No. 6 — Tel: 83130
Bulgarların çirkin bir tecavüzleri
| Safra köyünde yapılan
muhteşem resmigeçit
Filibe Başkonsolosluk binamızın kapısında bir bomba infilâk etti
Cümle kapısı infilâk neticesinde tamamen harab oldu
Binanın Kançılarlık penceresinde de infilâk etmemiş bîr bomba bulundu. Sofya Elçimiz teşebbüse geçti

Türk konsolosluk binasının tecavüze uğradığı Fili beden bir görünüş
Ankara 11 (A.A.) — Soiya Elçi lifimizden verilen malûmata göre 9/10 Eylül gecesi saat 23 de Fiil -be Baş Konsolosluğumuz binası -nın kapısında blı bomba infilâk etmiştir.
Vaka mahalline gelen Bulgar Mi lis memurları, o civarda devriye gezerken infilakı işitip koşt-ıldan m Baş Konsolosluğumuza İfade et inişlerdir. Baş Konsolosumuz derhal Milis Amirliğine müracaatla tahkikat talep etmiş ve bunun ü-zerlne milis amiri ile milis mensup lan, Konsoloshaneye gelerek tahkikat için içeri girmeğe müsaade istemişler ve verilen müsaade üze rine Konsoloshaneyi gezmişler ve İnfilâk neticesinde harap olan cüm le kapısından, kınlan camlarla dö külen sıvalardan parçalar almışlar dır.
Bombanın infilâkından, Konso . loşluk memurlarımız arasında hlg bir zayiat yoktur. Ancak, o arada sokaktan geçen bir kadın ense sinden yaralanmıştır.
Diğer yandan dün sabah saat 11 (Devamı 8a. a 8Ü. 5 de)
Kahraman ordumuz Trakya mm evralartnı muvaffakiyetle sona e rdirdikten sonra dün Safra köy ünde muhteşem bir geçit resmi i yapılmıştır. Bu geçit resmine ait resimlerim izi 3 üncü ve yazımızı da 5 inci sayfalarımızda bulacaksınız.
Malatya Nutku
Sayın Başbakanın, son yurt gezisinde, söylediği nu-1 takların hemen hepsi; yurtta ve matbuatta derin akisler yaratmak hassasına malik bulundu. İtiraf etmelidir ki bu hitabelerin hepsi, aynı istikamette ve aynı sarahatta olmadı. Bazı demeçler, matbuatta, hiç de iyi
Siyasî partilerin dünkü toplantıları
Millet Partisinin Şehremini bucağı ve Dikilitaş ocağı açıldı. C.B.P.’nin 28 ocağının kongresi yapıldı. Türk Muhafazakâr Partisinin de Bakırköy kaza şubesi faaliyete geçti...
Başbakanın | j Gazi Aııtep
konuşması
Celâl Bayarın dünkü nutukları
Bay ar, “Karşımıza çıkıp havari şeklinde konuşacak olanlara verilecek çok cevaplarımız vardır. Bizim nasihate ihtiyacımız yoktur.,, diyor
hürriyetini bir nevi ürkütme teşebbüsü gibi kabul olundu. Muhalefet liderleri heyecana düştü. Fakat bu tepkinin tashihi de pek gecikmedi: Sözlerde her hangi bir korkutma kokusu olmadığı bizzat Başbakan tarafından müteakip bir konuşmada tasrih olun dx Malatyadaki sözler üzerinde, bütün memleket halkının ve Halk Partisinin İtina ile düşünmesi lâzım gelir kanaatindeyiz. Gıinaltay bir memleketin mazisi ile irtibat ve alâkasının kesilmesinin ne kadar vahim neticeler doğuracağını açıkça ifade ediyor. Hakikaten mazisi olmıyan veyahut geçmişini unutun, daha fenası geçmişini kötü görmeğe başlı-jan bir memleket ve millet, yüksek hamlelerden, istikbale emniyetle bakmak imkânından mahram kalır.
“Demokrasi demagoklann eline düşerse memleket inhilâle sürüklenebilir,,
Torbalı, Tire ve Bayındırda konuşan Bayar, gece izmire döndü
Bayındır, 11 (Tclefnola) — Do* mokrat Parti Genel Başkanı Celâl

dures, Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ve Dr. Ekrem Hayri Üstiindağ ile
basın temsilcileri olduğu halde Tor-
balı, Tire, Bayındırı siyarot etmiştir. Suboh saat 10 da îzmirden hareket
enen kafile, ilk olarak Torbalıda to-(Dovamı 8a. 6 Sü. 2 de)
Ankara hattı
Bu zaviyeden durumumuz incelenirse mazi ile bağı en iyi temsil eden bir milletin dili, tarihi ve gelenekleri ile ahlâki telâkkilerdir. Bu sahalarda Halk Partisinin çeyrek asra yakın bir zamandır ne gibi istikametlerde yol aldığı araştırılmağa ve bizzat Başbakanın İleri sürdüğü mihenk taşına vurulmağa değer. Etraflıca yapılacak böyle bir incelemenin iktidarın lehine bir netice vereceğini biz hiç sanmıyoruz. Faraza geçmiş ve gelecek nesillerle, halihazır neslini birbirine en sıkı ve İyi bir tarzda bağlıyacak bir unsur olan güzel Türk dili, bugün, İktidarın yapmacık ve zora dayanan kararlariyle tam bir kargaşalık manzarası göstermektedir. Baba, oğlunun dilinden anlamadığı gibi, aynı neslin aralarında yaş farkı olan, gençleri de birbirini anlıyamamaJktadırlar. On, yirmi, otuz ve elli yaşındaki Türkler birbirinin dilinden anlamazlar. Sonra hepsi de bir parça eski zamana ait bir dili kavrıya-mazlar. O kadar çok formül İcat olundu, kelime İhtira' olundu, »on ra o kadar çabuk unutuldu kİ hu gruplar arasında bir ahenk teminine maddeten imkân yoktur. Esefle kaydolunacak cihet fiııdur ki bütün bu karıştırıcı, bulandırıcı hareketlere bir inkılâp BÜsü verildi ve her değişiklik derhal mektep kitaplarına ve tedri-bjta intikal ettirildi. Binaenaleyh Türk milletini birbirine ve nesilleri yekdiğerine bağlıyım en kuv-ı .Metil rabıtayı, İktidar partisi bozdu. O kadar ki bir refikimizin uç-1 tığı ankete cevap veren tanınmış I Edil» Halide Hauım, bu dil vazl-1 l'eti ve anarşisi mevcut iken Türk I (Devamı 8a. a 8U. a da) |
Millet Partisinin Şehremini buc ağının açılışında Fuat Ama konu şuyor..
Millet Partisinin Şehremini Bul cak teşkilâtı İle Beşıktaşta Dikili taş ocağı dün açılmıştır.
Bu münasebetle yapılan toplantı larda partili hatipler konuşmalar I
spor;
Akdeniz atletizm şampiyonası bitti. Fener Altayı da 1-0 yendi
bu akşam açılacak mı?
Seller Bursada da iki
milyon liralık hasar yaptı
Sellerin tahrip ettiği Haydarpaşa - İzmit demiryolunun tamiri işi ne dün de devam edilmiştir.
Yol boyunda tamire muhtaç olan kısımlar da diğer İşletmelerden ge tir İlen yardımcı ekiplerle takviye edilmiş olan Devlet Demiryolları yol onarma ekibi geceli gündüzlü devam eden fasılasız çalışması ne ticesl olarak gereken tamiratın mü hlsn bir kısmını yapmış bulunmak tadır. Tamamlayıcı tamiratın bu gün İkmal edileceği ve bu akşam, dan İtibaren normal seferlere başlanacağı umulmaktadır.
Ucrcko fabrikasında sararr bir milyon Urayı geçiyor
İzmit 11 (Hususi) — Son sel fe l&kctlndcn Hereke çok zarar gör -müştür.. Hereke mensucat fabrikasındaki zarar bir milyonu geç. inektedir. Sular 25 bin top kumaş ve yapağı, yün gibi iptidai madde leri denize sürüklemiştir.
Yanmcada da bir depo yıkılmış (Devamı 8a. S 8Ü. S do)
Sovyet zırhlı kuvvetleri horan harbe hazır
Celâl Bayar bir seyahatinde. .. •
N. Demirağın açtığı dâva
Hazmeden yedi milyon liraya yakın para istiyor
bulunmalı imiş
Moskova 11 a.n. (United Press) — Sovyet ordusunun gazetesi olan Kızıl Yıldız, İngiliz ve Amerikalı mül teciler yeııi bir harp hazırla -makta olduklarından Sovyet zırh lı kuvvetlerinin her an harbe hazır bir vaziyette bulunmaları gerektiğini bildirmiştir.
Nuri Demirağ
Milli Kalkınma Partisi Genel
Başkanı Nuri Demirağ tarafından
Milli Savunma Bakanlığına izıuet-lo Hazine namına İstanbul Defter-
(D ovamı Sa. s Sü. ı ao)
Bursanın kurtuluş yü dönümü dün kutlandı
Bursa, 11 (Hususi) — Bugüa Bursanın kurtuluşunun 27 nci yıldönümü büyük tezahüratla kullanmıştır. Sabahın erken saatlerinde lıulk. Cumhuriyet alanını doldurmuştu. Saat tam 10'da şehrin istirdadını temellen bir askeri müfrezo alana girmiş ve şanlı bayrağımızı merasimle hükümet konağına çekmiştir.
Bundan sonra resmi geçit başlamış, askeri birlikler, esnaf ve spor teşekküllerinin geçişinden sonra Demokrat Partililer, önlerinde il idare kurulu üyeleri bulunduğu halde geçmişlerdir. Resmi goçido C.H.P. işti-râk etmemiştir. C.H.P. liler, kurtuluş bayramlarının milletin malı olduğu için, parti namına hususî mahiyette iştir&kin doğru olmadığını söylemektedirler.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
KISIRLIK
— 2 —
ULUNAY
fıkramda bir gazetenin, harrlr neden yetişmiyor?» İllim, daha doğrusu kalemim döndüğü kadar cevap verdik-
ten sonra elimi şakağıma koyarak uzun uzun düşündüm; birden hatırıma şu sual geldi:
«Bulunduğumuz şartlar İçinde kimseden muharrir olmasını Istome-ğo hakkımız var mı?»
Oldum bittim bizdo muharrirlik bir novl —çerez yemek kabilinden— amatörlüktür. Mutlakıyet devrinde tanınmış muharrirlerin mutlaka memuriyetleri vardı; onlar muharrirliği de (fantezi) kabilinden yaparlardı... Süleyman Nazif Moktupçu, biraderi Faik Âli Kaymakam, Samlh Rıfat Matbuat Müdürlüğündo memur, Mahmut Sadık Moktupçu, Halil Ziya Rojldo memur, Ahnıot Hikmet harlolyo teroomo kalemi hallfo-el, Hüseyin Cahit Vefa İdadisi ikinci müdürü, Mehmet Rauf Bahrlyo zabiti, Ahmot Mithat Sıhlıiyo Müdüriyetinde, Ccnab Sahabettin hâ-kezâ... BÖylooo bütün kalem erbabı hondilorine sağlam bir goçlnmo vasıtası teinin «şişmişler, maişet mon-
tesini —pek haklı olarak— yalntg kalomo bırakmamışlardı. Moşrutıy». tin lllnından sonra da aynı vaziyeti muhafaza odonlor keçeyi sudan çıkarabildiler; bunu yapamıyanlar aş kaldı.
Bence muharrir yetlşmcmeslnln
en birinci sebebi insafsız patronlar-
Babıâlldo bu çoşit gazete patronluğu demek gayet geniş bir istismar atölyesini muvaffakiyetle İşlet-mok demektir. Bizdo gazotecllığln ınânovl zovkl, foragatkârlığı falan birer çalımdan başka bir şey değil dir; gazetecilik bu nalıncı keserleri İçin dalma kazanan bir ticaret dola-
Bab - ı - Ali denilen şu çöplükte öton horozlar muharrirlerdir. Içle-lindo Denizli gibi düzgün ve uzun seslileri, Hlnd döğüşkonlorl gibi şort ve kalın seslileri, Gerozo gibi tok ve dik seslileri olduğu gibi çeşit çeşit ötonlorı de vardır. Fakat hopsi nasıl üterlerse ötsünler parsayı patronlar toplar.
Bundan dolayı bütün gozotool
(Devamı 8a. 1 Sü. • do)

Comments (0)