CUMA 1O HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarsı Nuruoemanlye Noı 11 ret adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı iotso Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3669 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı., ı 10 Kuruş |@[| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFtYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste fırtınalı celsenin devamı
F eridun Fikri Düşünsel, dün, amcası Lütfi Fikri9nin Lâikliğini anlattı
Sinan Tekelioğlu: "Konuşmak imkânı yok!,, diye ükrsüden indi, Başbakan Günaltay, Osman Nuri Köni'nin dünkü konuşmalarına hayret ettiğini söyledi
Son günde..
Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline başlamak üzeredir. Son günde en pürüzlü ve münakaşalı kanunlar, bir sinema filmi hızile, konuşulmakta ve tasvip olunmaktadır. Bu metodun salim bir kafa ve huzur İle kanunların tartışılması esasına çok uygun olduğu şüphelidir. Her yıl. Meclisin tatiline tekaddüm eden günlerde en mühim tasanlar kanunlaştırılmaktadır. Bu sene, fazla olarak, bu son günlere bir de kabine buhranı eklenmiştir. Ticaret ve Ekonomi Bakanı değişmiş, yeni bir Bakanlık kurulmuş» bir Devlet Bakanı çekilmiştir. Bu hâdiseler o-lup dururken diğer taraftan Başbakan Mecliste, fikirlerini ve demokrasinin yurdumuzda yerleşmesi bakımından en nâzik ve belki de muhataralı bir kanunu müdafaa etmektedir. İçtimalarda hazır bulunan milletvekillerinin sayısı da azalmıştır. Emeklilik kanunu, evvelki gün Mecliste kabul edilirken, bütün muhalifler lebde rey vermiş oldukları halde mevcut ancak (300) ü bulabilmiştir. Yâni Meclisin üçte biri fu veya bu sebeplerle Ankarada veyahut Mecliste değildir. En mühim taşanların böyle üçte bir namevcut bir vaziyette incelenmesi ve kabul edilmesi memleket te ferahlık yaratmaz. Hele Osman Könl ile Günaltayın çarpıştıkları ve Sinan Tekelioğlunun büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu aşın sağcılık ve solculuk ile savaş projesi —ilgililerin sert konuşmalarını mucip olacak kadar— ehemmiyetlidir. Bizde fikir ve yazı hürriyeti henüz kurulmuş değildir. Dört yıldır Halk Partisi bu hürriyete taraftar olduğuna söylediği halde ne Saraçoğlu, ne Saka ve nede Gü-naltay İtalya kanunundan teren me edilip bizde tatbik edilen matbuat kanununu değiştirmiş değillerdir.
Recep Peker ise değiştirmiş fa kat bu tebeddül Mussolinl kanununa daha da sertleştirmek 1-çln olmuştur. Bu şartlar altında ve Şemseddin Günaltay da matbuat kanununda hafifletici bir hava yaratmamış iken şimdi a-şın sağ ve sol gibi elâstikî tâbirlerle fikir ve yazının zaten mahdut olan inkişafına sedler konulması demokrasimizin geleceği bakımından hayra delâlet eder gibi değildir. Milletvekilleri şahsi infial ve parti düşüncelerinin üstüne behemehal çıkmalı ve bu ka Dunu millet ve demokrasi zaviye- j sinden mütalea etmelidir. Esasen Halk Partisi Meclis Grupu toplan tıkırında âzaya bu meselede parti disiplinine bağlı kaimıyarak kanaatlerine göre reylerini kul- 1 (Devamı 8a. o 8Ü. 4 de) t
i/-——”—”-
U Ankara: 9 (Hususî) — Cevdet Kerim încedayınm baş- 8
f kanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumlarında Türk ce- « z ra kanununun bazı maddelerini değişteren tasarının müza- « | kerelerine devam edilmiştir. «
f ilk olarak gündemde bulunan sorular cevaplandırılmış- « ( tır. Sinan Tekelioğlunun Emvali Metruke hakkındaki soru- « z suna Maliye Bakanı namına cevap veren Nihat Erim, bu S { hususta yapılan tetkiklerin henüz bitmediğini söylemiş, Te- « j kelioğlu da hiç bir itirazda bulunmamıştır. fi
« Bundan sonra Kemal Ozçobanın Ziraat Bankasının köy- « (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Genelkurmay
Başkanı Ankarada
Orgeneral Abdurrahmau Nafiz Giirman, İstanbul, dan Ankaraya giderek vazifesine başladı
Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Abdurrahman Nafiz G ürman, Ankara istasyonunda kendisini karşılı-yanlarla beraber
Ankara 9 (A.A.) — Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Ab-durrahman Nafiz Gilrman, bu sabalı Ankara ekspresi k Istanbuldan şehrimi ze gelmiş ve istasyonda Genelkurmay İkinci Başkanı, Mil lî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ileri gelenleri, şehrimizdeki general ve yüksek subaylar tarafından karşılan mış, başta bandosu olduğu halde askeri bir kıt’a tarafından selâmlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genel kâtibi Cemal Yeşil ve Başyaver Yarbay Cevdet Tolgay, Cumhurbaş kanı adına Orgenerale «Hoş geldiniz* demişlerdir.
Yeni Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Yeni Bakanlar
vazifelerine
başladılar
Başbakan 20 Haziranda Doğu seyahatine çıkıyor
Ankara, 9 (Hususi) — Yeni E-konoml ve Ticaret Bakanı Vedad Dicleli ile İşletmeler Bakanı Münir Birsel bu sabahtan itibaren vazifelerine başlamışlardır.
Ankara, 9 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazetesinde Profesör Yavuz Abadan, Kabine değişikliğine dair yazdığı bir başmakalede, bu değişikliğin herhangi bir siyasi güvensizlik veya buhranla ilgisi olmadı, ğını, sadece teknik sebeplere İstinat ettiğini yazarak; bazı işlerde da.
(Dovamı 8a. B SU. 5 do)
Fransız komünistleri
küstahlık ediyorlar
Pariste bulunan Türk Parlâmento Heyeti, Fransız Meclisinde komünist milletvekillerinin kaba ve terbiyesizce tezahüratına maruz kaldı
Paris: 9 (A.A.) «Afp.» — ıPrigent: «Türkiye Büyük Millet Fransız millî meclisinin bugünkü Meclisi temsilcilerini selâmlar oturumu açılınca söz alan Robert 1 vo bu fırsattan istifade ile Fran-
Yorgun ve eksik kadro ile çıkan G. Saraydan başka bir §ey beklenemezdi
sadaki seyahatlerinin İyi geçmesini temenni ederim.* deyince sözleri, ayağa kalkan saylavların alkışlarile kesilmiştir. Yalnız komünistler oldukları yerden kımıl damıyarak Türk heyeti üyelerine karşı bazı kaba hitaplarda bulun mağa çalışmışlarsa da bu sözler, millî meclisin protestolarile bastırılmıştır. Bununla beraber gürültü arasında komünist parlâmento grupu başkanı Jacquea (Devamı 8a. 5 80. 3 da)
İşsizlik meselesi
f ■
i

■ES
Çalışma Bakanı Reşad Şemsede! i ıı S irer, diiıı Meclisde izahat verdi
Ankara: 9 (Hususi) — Bugün kü Meclis oturumunda Afyon milletvekili Kemal Özçoban tarafından, issizliğin sebepleri ve buna karşı ne gibi tedbirler alındığı konusunda Ticaret ve Çalışma Bakanlığına verilen soru önergesinin müzakeresi sırasında Cemil Sait Barlas eöz alarak; hükümetin İşsizliğe karşı umumî bir kalkınma plânı hazırlamış ol duğunu ve bu arada da Afyonda bir fabrikanın kurulmasının der piş «dildiğini söylemiştir.
(Devamı 8a. a Bü. 3 d«)
^Reisicumhura verilen hediyeler
Verilen hediyeler mes’ : ele sine dair N. Erim ; tekrar cevab verdi
Soru sahibi: "Ata'yı ima etmedim,, dedi
Ankara, 9 (Husubî) — Bu sabahki Meclis oturumunda «Cum hurbaşkanlarma verilen hediyeler» sorusu tekrar konuşuldu, tik olarak söz alan Nlhad Erim pazartesi günü söylemiş olduğu sözlere yeniden birşey ilâve et-miyeceğini söyledi.
Bundan sonra söz alan sözlü soru sahibi Kemal özçoban, sorusunun Nihad Erim tarafından bambaşka bir şekilde anlaşıldığını ve böylece cevaplandınldı-ğını, halbuki kendisinin sorusun da Atatürk’ü kasdetmediğinl, an cak, Atatürke verilmiş olan he-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kepek ihracı yasak edildi
İngiliz Dışişleri Bahanı, Rusya ile bir anlaşmaya varılabilmesine pek imkân görmüyor
Ziraat Bakanı, diin Mecliste, kuraklık ve tohunıluk mes’elesiııi anlattı
Ankara, 9 (Hususi) — Eskişehir Milletvekili Abidin Potu-oğlu ile Kemal Özçoban tarafından, bu yılki mahsul durumu ve kepek ihracı hakkında verilen iki sözlü soruya Tarım Bakanı Cavit Oral şu cevabı vermiştir:
«— Son günlerde yağan faydalı yağmurlarla kuraklık tehlikesi ortadan kalkmıştır. Toprak Ofisinde yeter derecede stokumuz vardır. Gelecek yılın hububat ihtiyacı İçin gerekli tedbirleri zamanında alnı.ş bulunyo-ruz. Köylüyü tohumsuz bıtrakmı-yacağız.. Bunun İçin 25 bin ton hububat ayrılmıştır. Bunu arkadaşlarım, kâğıt üstünde değil, tatbik edilmiş olarak görecekler dir.
Hayvan yemi konusunda da 0-ral şunları söylemiştir.
— Memleketimizde 56 milyon baş hayvan bulunmaktadır. Bunun yemini ve sairesini hükümetin temin etmesini beklemek insafsızlık olur. Bizim halkımız maalesef «Saldım hayıra - Mevlâ kayıra» demek zihniyetinden hâlâ kurtulamamıştır. Hükümetin her köyde ağıl kurmasını, her kapıyı çalarak samanın arpan var mı? diye sormasını bek-(Dovaını Sa. 5 Sü. 3 do)
Pakistan'ın
Parlâmento
Reisi geldi
TamUzlddin Han
Pâklstan Parlâmentonu
Tamuzlddin Han yanında kalem müdürü Haşan Şeyk
halde dün sabah LondraJon
şehrimize gelmiştir.
Dün Maslakta rosmlnl aldırdığımız kazazede otomobil (Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Güzellik Kraliçesinin başına gelenleri
Amerikalı Mis Nacy Boğazda bir eğlence âleminden dönerken, bir otomobil kazasında sigortalı güzel gözlerinden ve zarif ayak bileklerinden yaralandı
Beyruttan şehrimize gelmiş bu lunan Amerikalı güzellik kraliçelerinden Miss Nacy Descaffa evvelki gece saat 2 ye doğru otomobille Boğazdan bir eğlenceden dönerken kaza geçirmiş ve hasta haneye kaldırılmıştır.
Alman hastahanesinde tedavi edilmekte bulunan Miss’in sıhhî durumu iyileşmekte ve bir kaç güne kadar hastalıaneden çıkaca ğı umulmaktadır.
Miss Nacy sıhhî durumunun müsait bulunmasına rağmen dün gazetecilerle konuşmak isteme-
Kaza nasıl oldu?
Miss Nacy’nin Maslak yolunda geçirdiği kaza şöyle olmuştur:
Miss evvelki akşam beraberinde Lübnan İstanbul konsolosu mösyö Francis, maruf tüccardan Bü lend Cimcoz (Salâh Cimcozıın oğ
Bursada
demokratlar
ihtilâfı
Reisi husus! olduğu,
Tamuzlddin Han dttn kendisiyle
görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Şehrinizde bir kaç gün ka. lacağım vo bazı tarihi yerleri gezeceğim. Müteakiben Ankaraya gl. derek Türk parlamentosu Azalan İle görüşeceğim. Türk - Pakistan siyasi münasebetlerinin derlnleşme-slni bütün kalbimle arzu ediyo-
Blackpool, 9 (A.A.) — îngillg İşçi Partisi kongresinde söz söyle* mek üzere Paristen uçakla gelmlf olan M. Bevin, dış siyaset hakkın.
daki nutkunda, «ParİB’dek! dışiş-
leri bakanlan KonferansınJan daha
belki bir şey çıkabilir» demiş, bu konferans hakkında geniş tefsirlerde bulunmayı arzu etmediğini kaydetmiş, yalnız önümüzdeki günlerde Avusturyanın kendi hürriyetini yeniden Kazanacağı vebu memleketin kendi hayatını stlrebllmeBİ için iş.
(□ovamı Sa. s Sü. 4 do)
Kuryemizin cenazesi
Fuat Güzaltan’ın naşı i İstanbula getiriliyor, i burada büyük merasimi yapılacak
Erzurum, 9 (Hususi) — Rusyada ölen kuryemiz Fuat Gözaltanın ce. nazesl bugün saat 13 de Erzurumda Mareşal ÇaKrfaak hastahoneslnden alınarak vali va komutanlarla bütün Erzurum halkının İştirakiyle eksprese takılan hususi sıhhiye va. gonuna gözyaşları arasında konul.
lu) ve daha iki arkadaşı ile Miss Nacy’nin annesi olduğu halde altı kişi, Lübnan konsolosunun bir arkadaşından tedarik ettiği 6517 numaralı otomobille Boğaza git-(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
muştur.
Biraz sonra ekspres Erzlncana hareket etmiştir. Treni Kalabalık bir halk kütlesi ellerindo çelenkler. i e karşılamışlardır.
Hikmet KAZANOIOGLD (Devamı Sa. ö Sü. 3 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk el işlemeleri Londrada
ULUNAY
6 kişi hakkında ihraç kararı verilince, bir çokları da istifaya hazırlanıyor
Bursa, 9 (Telefonla) — Uzun Bamandanbcrl Bursa DemoKratiarı urosında hüküm sürmekte olan İhtilâf partinin İleri gelen altı şah. Hİyetl hakkında verilen İhraç laua-riylo aleyhine intikal etmiş, hadi, se şehirde hayret uyandırmıştır.
Partiden İhraç edilenler şunlar, dır: Merkez İlçe İdare heyetinden eski İpekiş müdürü mühendis Mithat, fabriKgtör Murat Atiker, müteahhit vo kabzımal Celâl Dinç, îlyas Yigitalp, Mlthatpoşa ocak bıışkojıı Mehmet Hakycmez, Rahmi Doğu.
Liberal grupı teşkil eden bu
zevatın partiden ihraçları binler-
( D ovamı 8a. 5 8Ü. 3 d»)
uh İle uğraşanlar bir masa başına toplanarak onu dâvot ettikleri zaman bu ilimde I* lori gidonler bazon ruhun oismânl-loşmoslno do şahit olurlarmış I Hattâ bu llmo çok meraklı olduğu rlvayot edilen İngiliz krallarından birinin karşısında bir ruh tecos-süm otmlş vo bir hâtıra olarak el« lerinln yaptığı haroketlorlo maddiyatı tahlil edllomlyen tül gibi bir kumaş dokumuş va masanın Üzerine bırakarak çekilmiş gitmiş. Bu tül bir mahfaza İçinde hâlâ kralın kütüphanoslndo saklı İmiş...
Bu, bir ofsano olabilir. Fakat biz Türklor —oğor vak’a bir ofsano I-so— bunu bir hakikat yapıyoruz. San’at Connotlndon yotişon chûrl» lorlmlz tıpkı ruh perisinin ol haro-kotlorllo dokuduğu tül gibi, bu â-loıno alt olduğunda şüpho odlloook harikalar yapıyorlar vo biz do, to-sndüfün garobotlno bakınız kİ bu harikaları ylno o ofsanoyo sahno o-lan momlokotto toşhlr ödiyoruz. Ka dınlık 6an*atlnln bir tekâmül üniversitesi domok olan olgunlaşma enstitüsü Londrada bir sergi yapmak üzoro bugün hareket ediyor.
Ellnıdo bir (zovk-ı sollııı) nüınu-nosl denoook bir sorgl risalesi varı Rlsalonln blzo osor olarak haklı bir gurur llo vordlği İlk roslm, Ingiltere vollahdı (8. A. R. Prenses Ellsa-both» o, düğün hediyesi olarak takdim odilon muhtoşom sofra örtüsüdür.
Bu muazzam eserdo Türk kadın-
lığının sabırlı, mütsvazı, ağır, kİ*
bar hususiyotlnl okuyoruz .
Ah o ollorl... Yeşil boyalı servi sandıkların misk kokulu bölnıolo-rinde bir ıtır havası yaşıyan mini* mini çiçekli oyaları yaratan füsun* kâr eller...
Bu harikaları ylno o oller yapı* yor... Bir sayfa daha çoviriyoruını On dokuzuncu asra alt ağır bir İşle* me.. Bunların ne çiçeklorl olduğunu aramağa lüzum var mı? Belki bin gül, belki bir »akalk... Üstünü ok-lllleyen yaprakta bir Cennet kuşunun kanadından kopan bir tüy u* çuşu var... Zaton bunlar bu hela-oanlı, hoyeoaniı, kararsız dünya ile değil âsûde, sâkln büsbütün başka bir dünyanın motlflorii...
Diğor sayfada işlemesinin başında bir genç kızın rosnılnl görüyo* ruz. Orada bir makas bir klâptan vo bir ol varl İşto bu üç âmil Işlo* mo denilon o (has bahço) yİ yap-
Sergl rohborlnin tam orla sayfasını teşkil eden bir Türk Işlomosl-nln ronkll resmi prlmitlffiğin bit şaheseridir. On soklzlnol asrın bu harikası yirminci asrın llhaın kay
Allah yolunuzu açık otslnl... Türk san’atlnln bal arıları l Dost Ingiltoreyo yurdumuzun solmaz çiçeklerinden topladığınız ilham (nektar) ını götürün...
Gülo gülo gidini... San-at fidan-
lığının yoşll (dutluk) (arında koza
larını saran fedakâr İpek böcekle-
ri!... Hoplnlzl gurur ile, mınnotlo,
ıslak nazarlarla uğurluyoruzl
T. Han, îstanbulda kaldığı müd-
det zarfında camileri, müzeleri ve
temaşaya şayan yerleri gczcccKtir.
Dünkü maçtan heyecanlı bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayfada),
CUMA 1O HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarsı Nuruoemanlye Noı 11 ret adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı iotso Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3669 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı., ı 10 Kuruş |@[| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFtYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste fırtınalı celsenin devamı
F eridun Fikri Düşünsel, dün, amcası Lütfi Fikri9nin Lâikliğini anlattı
Sinan Tekelioğlu: "Konuşmak imkânı yok!,, diye ükrsüden indi, Başbakan Günaltay, Osman Nuri Köni'nin dünkü konuşmalarına hayret ettiğini söyledi
Son günde..
Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline başlamak üzeredir. Son günde en pürüzlü ve münakaşalı kanunlar, bir sinema filmi hızile, konuşulmakta ve tasvip olunmaktadır. Bu metodun salim bir kafa ve huzur İle kanunların tartışılması esasına çok uygun olduğu şüphelidir. Her yıl. Meclisin tatiline tekaddüm eden günlerde en mühim tasanlar kanunlaştırılmaktadır. Bu sene, fazla olarak, bu son günlere bir de kabine buhranı eklenmiştir. Ticaret ve Ekonomi Bakanı değişmiş, yeni bir Bakanlık kurulmuş» bir Devlet Bakanı çekilmiştir. Bu hâdiseler o-lup dururken diğer taraftan Başbakan Mecliste, fikirlerini ve demokrasinin yurdumuzda yerleşmesi bakımından en nâzik ve belki de muhataralı bir kanunu müdafaa etmektedir. İçtimalarda hazır bulunan milletvekillerinin sayısı da azalmıştır. Emeklilik kanunu, evvelki gün Mecliste kabul edilirken, bütün muhalifler lebde rey vermiş oldukları halde mevcut ancak (300) ü bulabilmiştir. Yâni Meclisin üçte biri fu veya bu sebeplerle Ankarada veyahut Mecliste değildir. En mühim taşanların böyle üçte bir namevcut bir vaziyette incelenmesi ve kabul edilmesi memleket te ferahlık yaratmaz. Hele Osman Könl ile Günaltayın çarpıştıkları ve Sinan Tekelioğlunun büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu aşın sağcılık ve solculuk ile savaş projesi —ilgililerin sert konuşmalarını mucip olacak kadar— ehemmiyetlidir. Bizde fikir ve yazı hürriyeti henüz kurulmuş değildir. Dört yıldır Halk Partisi bu hürriyete taraftar olduğuna söylediği halde ne Saraçoğlu, ne Saka ve nede Gü-naltay İtalya kanunundan teren me edilip bizde tatbik edilen matbuat kanununu değiştirmiş değillerdir.
Recep Peker ise değiştirmiş fa kat bu tebeddül Mussolinl kanununa daha da sertleştirmek 1-çln olmuştur. Bu şartlar altında ve Şemseddin Günaltay da matbuat kanununda hafifletici bir hava yaratmamış iken şimdi a-şın sağ ve sol gibi elâstikî tâbirlerle fikir ve yazının zaten mahdut olan inkişafına sedler konulması demokrasimizin geleceği bakımından hayra delâlet eder gibi değildir. Milletvekilleri şahsi infial ve parti düşüncelerinin üstüne behemehal çıkmalı ve bu ka Dunu millet ve demokrasi zaviye- j sinden mütalea etmelidir. Esasen Halk Partisi Meclis Grupu toplan tıkırında âzaya bu meselede parti disiplinine bağlı kaimıyarak kanaatlerine göre reylerini kul- 1 (Devamı 8a. o 8Ü. 4 de) t
i/-——”—”-
U Ankara: 9 (Hususî) — Cevdet Kerim încedayınm baş- 8
f kanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumlarında Türk ce- « z ra kanununun bazı maddelerini değişteren tasarının müza- « | kerelerine devam edilmiştir. «
f ilk olarak gündemde bulunan sorular cevaplandırılmış- « ( tır. Sinan Tekelioğlunun Emvali Metruke hakkındaki soru- « z suna Maliye Bakanı namına cevap veren Nihat Erim, bu S { hususta yapılan tetkiklerin henüz bitmediğini söylemiş, Te- « j kelioğlu da hiç bir itirazda bulunmamıştır. fi
« Bundan sonra Kemal Ozçobanın Ziraat Bankasının köy- « (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Genelkurmay
Başkanı Ankarada
Orgeneral Abdurrahmau Nafiz Giirman, İstanbul, dan Ankaraya giderek vazifesine başladı
Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Abdurrahman Nafiz G ürman, Ankara istasyonunda kendisini karşılı-yanlarla beraber
Ankara 9 (A.A.) — Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Ab-durrahman Nafiz Gilrman, bu sabalı Ankara ekspresi k Istanbuldan şehrimi ze gelmiş ve istasyonda Genelkurmay İkinci Başkanı, Mil lî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ileri gelenleri, şehrimizdeki general ve yüksek subaylar tarafından karşılan mış, başta bandosu olduğu halde askeri bir kıt’a tarafından selâmlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genel kâtibi Cemal Yeşil ve Başyaver Yarbay Cevdet Tolgay, Cumhurbaş kanı adına Orgenerale «Hoş geldiniz* demişlerdir.
Yeni Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Yeni Bakanlar
vazifelerine
başladılar
Başbakan 20 Haziranda Doğu seyahatine çıkıyor
Ankara, 9 (Hususi) — Yeni E-konoml ve Ticaret Bakanı Vedad Dicleli ile İşletmeler Bakanı Münir Birsel bu sabahtan itibaren vazifelerine başlamışlardır.
Ankara, 9 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazetesinde Profesör Yavuz Abadan, Kabine değişikliğine dair yazdığı bir başmakalede, bu değişikliğin herhangi bir siyasi güvensizlik veya buhranla ilgisi olmadı, ğını, sadece teknik sebeplere İstinat ettiğini yazarak; bazı işlerde da.
(Dovamı 8a. B SU. 5 do)
Fransız komünistleri
küstahlık ediyorlar
Pariste bulunan Türk Parlâmento Heyeti, Fransız Meclisinde komünist milletvekillerinin kaba ve terbiyesizce tezahüratına maruz kaldı
Paris: 9 (A.A.) «Afp.» — ıPrigent: «Türkiye Büyük Millet Fransız millî meclisinin bugünkü Meclisi temsilcilerini selâmlar oturumu açılınca söz alan Robert 1 vo bu fırsattan istifade ile Fran-
Yorgun ve eksik kadro ile çıkan G. Saraydan başka bir §ey beklenemezdi
sadaki seyahatlerinin İyi geçmesini temenni ederim.* deyince sözleri, ayağa kalkan saylavların alkışlarile kesilmiştir. Yalnız komünistler oldukları yerden kımıl damıyarak Türk heyeti üyelerine karşı bazı kaba hitaplarda bulun mağa çalışmışlarsa da bu sözler, millî meclisin protestolarile bastırılmıştır. Bununla beraber gürültü arasında komünist parlâmento grupu başkanı Jacquea (Devamı 8a. 5 80. 3 da)
İşsizlik meselesi
f ■
i

■ES
Çalışma Bakanı Reşad Şemsede! i ıı S irer, diiıı Meclisde izahat verdi
Ankara: 9 (Hususi) — Bugün kü Meclis oturumunda Afyon milletvekili Kemal Özçoban tarafından, issizliğin sebepleri ve buna karşı ne gibi tedbirler alındığı konusunda Ticaret ve Çalışma Bakanlığına verilen soru önergesinin müzakeresi sırasında Cemil Sait Barlas eöz alarak; hükümetin İşsizliğe karşı umumî bir kalkınma plânı hazırlamış ol duğunu ve bu arada da Afyonda bir fabrikanın kurulmasının der piş «dildiğini söylemiştir.
(Devamı 8a. a Bü. 3 d«)
^Reisicumhura verilen hediyeler
Verilen hediyeler mes’ : ele sine dair N. Erim ; tekrar cevab verdi
Soru sahibi: "Ata'yı ima etmedim,, dedi
Ankara, 9 (Husubî) — Bu sabahki Meclis oturumunda «Cum hurbaşkanlarma verilen hediyeler» sorusu tekrar konuşuldu, tik olarak söz alan Nlhad Erim pazartesi günü söylemiş olduğu sözlere yeniden birşey ilâve et-miyeceğini söyledi.
Bundan sonra söz alan sözlü soru sahibi Kemal özçoban, sorusunun Nihad Erim tarafından bambaşka bir şekilde anlaşıldığını ve böylece cevaplandınldı-ğını, halbuki kendisinin sorusun da Atatürk’ü kasdetmediğinl, an cak, Atatürke verilmiş olan he-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kepek ihracı yasak edildi
İngiliz Dışişleri Bahanı, Rusya ile bir anlaşmaya varılabilmesine pek imkân görmüyor
Ziraat Bakanı, diin Mecliste, kuraklık ve tohunıluk mes’elesiııi anlattı
Ankara, 9 (Hususi) — Eskişehir Milletvekili Abidin Potu-oğlu ile Kemal Özçoban tarafından, bu yılki mahsul durumu ve kepek ihracı hakkında verilen iki sözlü soruya Tarım Bakanı Cavit Oral şu cevabı vermiştir:
«— Son günlerde yağan faydalı yağmurlarla kuraklık tehlikesi ortadan kalkmıştır. Toprak Ofisinde yeter derecede stokumuz vardır. Gelecek yılın hububat ihtiyacı İçin gerekli tedbirleri zamanında alnı.ş bulunyo-ruz. Köylüyü tohumsuz bıtrakmı-yacağız.. Bunun İçin 25 bin ton hububat ayrılmıştır. Bunu arkadaşlarım, kâğıt üstünde değil, tatbik edilmiş olarak görecekler dir.
Hayvan yemi konusunda da 0-ral şunları söylemiştir.
— Memleketimizde 56 milyon baş hayvan bulunmaktadır. Bunun yemini ve sairesini hükümetin temin etmesini beklemek insafsızlık olur. Bizim halkımız maalesef «Saldım hayıra - Mevlâ kayıra» demek zihniyetinden hâlâ kurtulamamıştır. Hükümetin her köyde ağıl kurmasını, her kapıyı çalarak samanın arpan var mı? diye sormasını bek-(Dovaını Sa. 5 Sü. 3 do)
Pakistan'ın
Parlâmento
Reisi geldi
TamUzlddin Han
Pâklstan Parlâmentonu
Tamuzlddin Han yanında kalem müdürü Haşan Şeyk
halde dün sabah LondraJon
şehrimize gelmiştir.
Dün Maslakta rosmlnl aldırdığımız kazazede otomobil (Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Güzellik Kraliçesinin başına gelenleri
Amerikalı Mis Nacy Boğazda bir eğlence âleminden dönerken, bir otomobil kazasında sigortalı güzel gözlerinden ve zarif ayak bileklerinden yaralandı
Beyruttan şehrimize gelmiş bu lunan Amerikalı güzellik kraliçelerinden Miss Nacy Descaffa evvelki gece saat 2 ye doğru otomobille Boğazdan bir eğlenceden dönerken kaza geçirmiş ve hasta haneye kaldırılmıştır.
Alman hastahanesinde tedavi edilmekte bulunan Miss’in sıhhî durumu iyileşmekte ve bir kaç güne kadar hastalıaneden çıkaca ğı umulmaktadır.
Miss Nacy sıhhî durumunun müsait bulunmasına rağmen dün gazetecilerle konuşmak isteme-
Kaza nasıl oldu?
Miss Nacy’nin Maslak yolunda geçirdiği kaza şöyle olmuştur:
Miss evvelki akşam beraberinde Lübnan İstanbul konsolosu mösyö Francis, maruf tüccardan Bü lend Cimcoz (Salâh Cimcozıın oğ
Bursada
demokratlar
ihtilâfı
Reisi husus! olduğu,
Tamuzlddin Han dttn kendisiyle
görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Şehrinizde bir kaç gün ka. lacağım vo bazı tarihi yerleri gezeceğim. Müteakiben Ankaraya gl. derek Türk parlamentosu Azalan İle görüşeceğim. Türk - Pakistan siyasi münasebetlerinin derlnleşme-slni bütün kalbimle arzu ediyo-
Blackpool, 9 (A.A.) — îngillg İşçi Partisi kongresinde söz söyle* mek üzere Paristen uçakla gelmlf olan M. Bevin, dış siyaset hakkın.
daki nutkunda, «ParİB’dek! dışiş-
leri bakanlan KonferansınJan daha
belki bir şey çıkabilir» demiş, bu konferans hakkında geniş tefsirlerde bulunmayı arzu etmediğini kaydetmiş, yalnız önümüzdeki günlerde Avusturyanın kendi hürriyetini yeniden Kazanacağı vebu memleketin kendi hayatını stlrebllmeBİ için iş.
(□ovamı Sa. s Sü. 4 do)
Kuryemizin cenazesi
Fuat Güzaltan’ın naşı i İstanbula getiriliyor, i burada büyük merasimi yapılacak
Erzurum, 9 (Hususi) — Rusyada ölen kuryemiz Fuat Gözaltanın ce. nazesl bugün saat 13 de Erzurumda Mareşal ÇaKrfaak hastahoneslnden alınarak vali va komutanlarla bütün Erzurum halkının İştirakiyle eksprese takılan hususi sıhhiye va. gonuna gözyaşları arasında konul.
lu) ve daha iki arkadaşı ile Miss Nacy’nin annesi olduğu halde altı kişi, Lübnan konsolosunun bir arkadaşından tedarik ettiği 6517 numaralı otomobille Boğaza git-(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
muştur.
Biraz sonra ekspres Erzlncana hareket etmiştir. Treni Kalabalık bir halk kütlesi ellerindo çelenkler. i e karşılamışlardır.
Hikmet KAZANOIOGLD (Devamı Sa. ö Sü. 3 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk el işlemeleri Londrada
ULUNAY
6 kişi hakkında ihraç kararı verilince, bir çokları da istifaya hazırlanıyor
Bursa, 9 (Telefonla) — Uzun Bamandanbcrl Bursa DemoKratiarı urosında hüküm sürmekte olan İhtilâf partinin İleri gelen altı şah. Hİyetl hakkında verilen İhraç laua-riylo aleyhine intikal etmiş, hadi, se şehirde hayret uyandırmıştır.
Partiden İhraç edilenler şunlar, dır: Merkez İlçe İdare heyetinden eski İpekiş müdürü mühendis Mithat, fabriKgtör Murat Atiker, müteahhit vo kabzımal Celâl Dinç, îlyas Yigitalp, Mlthatpoşa ocak bıışkojıı Mehmet Hakycmez, Rahmi Doğu.
Liberal grupı teşkil eden bu
zevatın partiden ihraçları binler-
( D ovamı 8a. 5 8Ü. 3 d»)
uh İle uğraşanlar bir masa başına toplanarak onu dâvot ettikleri zaman bu ilimde I* lori gidonler bazon ruhun oismânl-loşmoslno do şahit olurlarmış I Hattâ bu llmo çok meraklı olduğu rlvayot edilen İngiliz krallarından birinin karşısında bir ruh tecos-süm otmlş vo bir hâtıra olarak el« lerinln yaptığı haroketlorlo maddiyatı tahlil edllomlyen tül gibi bir kumaş dokumuş va masanın Üzerine bırakarak çekilmiş gitmiş. Bu tül bir mahfaza İçinde hâlâ kralın kütüphanoslndo saklı İmiş...
Bu, bir ofsano olabilir. Fakat biz Türklor —oğor vak’a bir ofsano I-so— bunu bir hakikat yapıyoruz. San’at Connotlndon yotişon chûrl» lorlmlz tıpkı ruh perisinin ol haro-kotlorllo dokuduğu tül gibi, bu â-loıno alt olduğunda şüpho odlloook harikalar yapıyorlar vo biz do, to-sndüfün garobotlno bakınız kİ bu harikaları ylno o ofsanoyo sahno o-lan momlokotto toşhlr ödiyoruz. Ka dınlık 6an*atlnln bir tekâmül üniversitesi domok olan olgunlaşma enstitüsü Londrada bir sergi yapmak üzoro bugün hareket ediyor.
Ellnıdo bir (zovk-ı sollııı) nüınu-nosl denoook bir sorgl risalesi varı Rlsalonln blzo osor olarak haklı bir gurur llo vordlği İlk roslm, Ingiltere vollahdı (8. A. R. Prenses Ellsa-both» o, düğün hediyesi olarak takdim odilon muhtoşom sofra örtüsüdür.
Bu muazzam eserdo Türk kadın-
lığının sabırlı, mütsvazı, ağır, kİ*
bar hususiyotlnl okuyoruz .
Ah o ollorl... Yeşil boyalı servi sandıkların misk kokulu bölnıolo-rinde bir ıtır havası yaşıyan mini* mini çiçekli oyaları yaratan füsun* kâr eller...
Bu harikaları ylno o oller yapı* yor... Bir sayfa daha çoviriyoruını On dokuzuncu asra alt ağır bir İşle* me.. Bunların ne çiçeklorl olduğunu aramağa lüzum var mı? Belki bin gül, belki bir »akalk... Üstünü ok-lllleyen yaprakta bir Cennet kuşunun kanadından kopan bir tüy u* çuşu var... Zaton bunlar bu hela-oanlı, hoyeoaniı, kararsız dünya ile değil âsûde, sâkln büsbütün başka bir dünyanın motlflorii...
Diğor sayfada işlemesinin başında bir genç kızın rosnılnl görüyo* ruz. Orada bir makas bir klâptan vo bir ol varl İşto bu üç âmil Işlo* mo denilon o (has bahço) yİ yap-
Sergl rohborlnin tam orla sayfasını teşkil eden bir Türk Işlomosl-nln ronkll resmi prlmitlffiğin bit şaheseridir. On soklzlnol asrın bu harikası yirminci asrın llhaın kay
Allah yolunuzu açık otslnl... Türk san’atlnln bal arıları l Dost Ingiltoreyo yurdumuzun solmaz çiçeklerinden topladığınız ilham (nektar) ını götürün...
Gülo gülo gidini... San-at fidan-
lığının yoşll (dutluk) (arında koza
larını saran fedakâr İpek böcekle-
ri!... Hoplnlzl gurur ile, mınnotlo,
ıslak nazarlarla uğurluyoruzl
T. Han, îstanbulda kaldığı müd-
det zarfında camileri, müzeleri ve
temaşaya şayan yerleri gczcccKtir.
Dünkü maçtan heyecanlı bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayfada),
CUMA 1O HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarsı Nuruoemanlye Noı 11 ret adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı iotso Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3669 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı., ı 10 Kuruş |@[| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFtYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste fırtınalı celsenin devamı
F eridun Fikri Düşünsel, dün, amcası Lütfi Fikri9nin Lâikliğini anlattı
Sinan Tekelioğlu: "Konuşmak imkânı yok!,, diye ükrsüden indi, Başbakan Günaltay, Osman Nuri Köni'nin dünkü konuşmalarına hayret ettiğini söyledi
Son günde..
Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline başlamak üzeredir. Son günde en pürüzlü ve münakaşalı kanunlar, bir sinema filmi hızile, konuşulmakta ve tasvip olunmaktadır. Bu metodun salim bir kafa ve huzur İle kanunların tartışılması esasına çok uygun olduğu şüphelidir. Her yıl. Meclisin tatiline tekaddüm eden günlerde en mühim tasanlar kanunlaştırılmaktadır. Bu sene, fazla olarak, bu son günlere bir de kabine buhranı eklenmiştir. Ticaret ve Ekonomi Bakanı değişmiş, yeni bir Bakanlık kurulmuş» bir Devlet Bakanı çekilmiştir. Bu hâdiseler o-lup dururken diğer taraftan Başbakan Mecliste, fikirlerini ve demokrasinin yurdumuzda yerleşmesi bakımından en nâzik ve belki de muhataralı bir kanunu müdafaa etmektedir. İçtimalarda hazır bulunan milletvekillerinin sayısı da azalmıştır. Emeklilik kanunu, evvelki gün Mecliste kabul edilirken, bütün muhalifler lebde rey vermiş oldukları halde mevcut ancak (300) ü bulabilmiştir. Yâni Meclisin üçte biri fu veya bu sebeplerle Ankarada veyahut Mecliste değildir. En mühim taşanların böyle üçte bir namevcut bir vaziyette incelenmesi ve kabul edilmesi memleket te ferahlık yaratmaz. Hele Osman Könl ile Günaltayın çarpıştıkları ve Sinan Tekelioğlunun büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu aşın sağcılık ve solculuk ile savaş projesi —ilgililerin sert konuşmalarını mucip olacak kadar— ehemmiyetlidir. Bizde fikir ve yazı hürriyeti henüz kurulmuş değildir. Dört yıldır Halk Partisi bu hürriyete taraftar olduğuna söylediği halde ne Saraçoğlu, ne Saka ve nede Gü-naltay İtalya kanunundan teren me edilip bizde tatbik edilen matbuat kanununu değiştirmiş değillerdir.
Recep Peker ise değiştirmiş fa kat bu tebeddül Mussolinl kanununa daha da sertleştirmek 1-çln olmuştur. Bu şartlar altında ve Şemseddin Günaltay da matbuat kanununda hafifletici bir hava yaratmamış iken şimdi a-şın sağ ve sol gibi elâstikî tâbirlerle fikir ve yazının zaten mahdut olan inkişafına sedler konulması demokrasimizin geleceği bakımından hayra delâlet eder gibi değildir. Milletvekilleri şahsi infial ve parti düşüncelerinin üstüne behemehal çıkmalı ve bu ka Dunu millet ve demokrasi zaviye- j sinden mütalea etmelidir. Esasen Halk Partisi Meclis Grupu toplan tıkırında âzaya bu meselede parti disiplinine bağlı kaimıyarak kanaatlerine göre reylerini kul- 1 (Devamı 8a. o 8Ü. 4 de) t
i/-——”—”-
U Ankara: 9 (Hususî) — Cevdet Kerim încedayınm baş- 8
f kanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumlarında Türk ce- « z ra kanununun bazı maddelerini değişteren tasarının müza- « | kerelerine devam edilmiştir. «
f ilk olarak gündemde bulunan sorular cevaplandırılmış- « ( tır. Sinan Tekelioğlunun Emvali Metruke hakkındaki soru- « z suna Maliye Bakanı namına cevap veren Nihat Erim, bu S { hususta yapılan tetkiklerin henüz bitmediğini söylemiş, Te- « j kelioğlu da hiç bir itirazda bulunmamıştır. fi
« Bundan sonra Kemal Ozçobanın Ziraat Bankasının köy- « (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Genelkurmay
Başkanı Ankarada
Orgeneral Abdurrahmau Nafiz Giirman, İstanbul, dan Ankaraya giderek vazifesine başladı
Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Abdurrahman Nafiz G ürman, Ankara istasyonunda kendisini karşılı-yanlarla beraber
Ankara 9 (A.A.) — Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Ab-durrahman Nafiz Gilrman, bu sabalı Ankara ekspresi k Istanbuldan şehrimi ze gelmiş ve istasyonda Genelkurmay İkinci Başkanı, Mil lî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ileri gelenleri, şehrimizdeki general ve yüksek subaylar tarafından karşılan mış, başta bandosu olduğu halde askeri bir kıt’a tarafından selâmlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genel kâtibi Cemal Yeşil ve Başyaver Yarbay Cevdet Tolgay, Cumhurbaş kanı adına Orgenerale «Hoş geldiniz* demişlerdir.
Yeni Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Yeni Bakanlar
vazifelerine
başladılar
Başbakan 20 Haziranda Doğu seyahatine çıkıyor
Ankara, 9 (Hususi) — Yeni E-konoml ve Ticaret Bakanı Vedad Dicleli ile İşletmeler Bakanı Münir Birsel bu sabahtan itibaren vazifelerine başlamışlardır.
Ankara, 9 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazetesinde Profesör Yavuz Abadan, Kabine değişikliğine dair yazdığı bir başmakalede, bu değişikliğin herhangi bir siyasi güvensizlik veya buhranla ilgisi olmadı, ğını, sadece teknik sebeplere İstinat ettiğini yazarak; bazı işlerde da.
(Dovamı 8a. B SU. 5 do)
Fransız komünistleri
küstahlık ediyorlar
Pariste bulunan Türk Parlâmento Heyeti, Fransız Meclisinde komünist milletvekillerinin kaba ve terbiyesizce tezahüratına maruz kaldı
Paris: 9 (A.A.) «Afp.» — ıPrigent: «Türkiye Büyük Millet Fransız millî meclisinin bugünkü Meclisi temsilcilerini selâmlar oturumu açılınca söz alan Robert 1 vo bu fırsattan istifade ile Fran-
Yorgun ve eksik kadro ile çıkan G. Saraydan başka bir §ey beklenemezdi
sadaki seyahatlerinin İyi geçmesini temenni ederim.* deyince sözleri, ayağa kalkan saylavların alkışlarile kesilmiştir. Yalnız komünistler oldukları yerden kımıl damıyarak Türk heyeti üyelerine karşı bazı kaba hitaplarda bulun mağa çalışmışlarsa da bu sözler, millî meclisin protestolarile bastırılmıştır. Bununla beraber gürültü arasında komünist parlâmento grupu başkanı Jacquea (Devamı 8a. 5 80. 3 da)
İşsizlik meselesi
f ■
i

■ES
Çalışma Bakanı Reşad Şemsede! i ıı S irer, diiıı Meclisde izahat verdi
Ankara: 9 (Hususi) — Bugün kü Meclis oturumunda Afyon milletvekili Kemal Özçoban tarafından, issizliğin sebepleri ve buna karşı ne gibi tedbirler alındığı konusunda Ticaret ve Çalışma Bakanlığına verilen soru önergesinin müzakeresi sırasında Cemil Sait Barlas eöz alarak; hükümetin İşsizliğe karşı umumî bir kalkınma plânı hazırlamış ol duğunu ve bu arada da Afyonda bir fabrikanın kurulmasının der piş «dildiğini söylemiştir.
(Devamı 8a. a Bü. 3 d«)
^Reisicumhura verilen hediyeler
Verilen hediyeler mes’ : ele sine dair N. Erim ; tekrar cevab verdi
Soru sahibi: "Ata'yı ima etmedim,, dedi
Ankara, 9 (Husubî) — Bu sabahki Meclis oturumunda «Cum hurbaşkanlarma verilen hediyeler» sorusu tekrar konuşuldu, tik olarak söz alan Nlhad Erim pazartesi günü söylemiş olduğu sözlere yeniden birşey ilâve et-miyeceğini söyledi.
Bundan sonra söz alan sözlü soru sahibi Kemal özçoban, sorusunun Nihad Erim tarafından bambaşka bir şekilde anlaşıldığını ve böylece cevaplandınldı-ğını, halbuki kendisinin sorusun da Atatürk’ü kasdetmediğinl, an cak, Atatürke verilmiş olan he-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kepek ihracı yasak edildi
İngiliz Dışişleri Bahanı, Rusya ile bir anlaşmaya varılabilmesine pek imkân görmüyor
Ziraat Bakanı, diin Mecliste, kuraklık ve tohunıluk mes’elesiııi anlattı
Ankara, 9 (Hususi) — Eskişehir Milletvekili Abidin Potu-oğlu ile Kemal Özçoban tarafından, bu yılki mahsul durumu ve kepek ihracı hakkında verilen iki sözlü soruya Tarım Bakanı Cavit Oral şu cevabı vermiştir:
«— Son günlerde yağan faydalı yağmurlarla kuraklık tehlikesi ortadan kalkmıştır. Toprak Ofisinde yeter derecede stokumuz vardır. Gelecek yılın hububat ihtiyacı İçin gerekli tedbirleri zamanında alnı.ş bulunyo-ruz. Köylüyü tohumsuz bıtrakmı-yacağız.. Bunun İçin 25 bin ton hububat ayrılmıştır. Bunu arkadaşlarım, kâğıt üstünde değil, tatbik edilmiş olarak görecekler dir.
Hayvan yemi konusunda da 0-ral şunları söylemiştir.
— Memleketimizde 56 milyon baş hayvan bulunmaktadır. Bunun yemini ve sairesini hükümetin temin etmesini beklemek insafsızlık olur. Bizim halkımız maalesef «Saldım hayıra - Mevlâ kayıra» demek zihniyetinden hâlâ kurtulamamıştır. Hükümetin her köyde ağıl kurmasını, her kapıyı çalarak samanın arpan var mı? diye sormasını bek-(Dovaını Sa. 5 Sü. 3 do)
Pakistan'ın
Parlâmento
Reisi geldi
TamUzlddin Han
Pâklstan Parlâmentonu
Tamuzlddin Han yanında kalem müdürü Haşan Şeyk
halde dün sabah LondraJon
şehrimize gelmiştir.
Dün Maslakta rosmlnl aldırdığımız kazazede otomobil (Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Güzellik Kraliçesinin başına gelenleri
Amerikalı Mis Nacy Boğazda bir eğlence âleminden dönerken, bir otomobil kazasında sigortalı güzel gözlerinden ve zarif ayak bileklerinden yaralandı
Beyruttan şehrimize gelmiş bu lunan Amerikalı güzellik kraliçelerinden Miss Nacy Descaffa evvelki gece saat 2 ye doğru otomobille Boğazdan bir eğlenceden dönerken kaza geçirmiş ve hasta haneye kaldırılmıştır.
Alman hastahanesinde tedavi edilmekte bulunan Miss’in sıhhî durumu iyileşmekte ve bir kaç güne kadar hastalıaneden çıkaca ğı umulmaktadır.
Miss Nacy sıhhî durumunun müsait bulunmasına rağmen dün gazetecilerle konuşmak isteme-
Kaza nasıl oldu?
Miss Nacy’nin Maslak yolunda geçirdiği kaza şöyle olmuştur:
Miss evvelki akşam beraberinde Lübnan İstanbul konsolosu mösyö Francis, maruf tüccardan Bü lend Cimcoz (Salâh Cimcozıın oğ
Bursada
demokratlar
ihtilâfı
Reisi husus! olduğu,
Tamuzlddin Han dttn kendisiyle
görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Şehrinizde bir kaç gün ka. lacağım vo bazı tarihi yerleri gezeceğim. Müteakiben Ankaraya gl. derek Türk parlamentosu Azalan İle görüşeceğim. Türk - Pakistan siyasi münasebetlerinin derlnleşme-slni bütün kalbimle arzu ediyo-
Blackpool, 9 (A.A.) — îngillg İşçi Partisi kongresinde söz söyle* mek üzere Paristen uçakla gelmlf olan M. Bevin, dış siyaset hakkın.
daki nutkunda, «ParİB’dek! dışiş-
leri bakanlan KonferansınJan daha
belki bir şey çıkabilir» demiş, bu konferans hakkında geniş tefsirlerde bulunmayı arzu etmediğini kaydetmiş, yalnız önümüzdeki günlerde Avusturyanın kendi hürriyetini yeniden Kazanacağı vebu memleketin kendi hayatını stlrebllmeBİ için iş.
(□ovamı Sa. s Sü. 4 do)
Kuryemizin cenazesi
Fuat Güzaltan’ın naşı i İstanbula getiriliyor, i burada büyük merasimi yapılacak
Erzurum, 9 (Hususi) — Rusyada ölen kuryemiz Fuat Gözaltanın ce. nazesl bugün saat 13 de Erzurumda Mareşal ÇaKrfaak hastahoneslnden alınarak vali va komutanlarla bütün Erzurum halkının İştirakiyle eksprese takılan hususi sıhhiye va. gonuna gözyaşları arasında konul.
lu) ve daha iki arkadaşı ile Miss Nacy’nin annesi olduğu halde altı kişi, Lübnan konsolosunun bir arkadaşından tedarik ettiği 6517 numaralı otomobille Boğaza git-(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
muştur.
Biraz sonra ekspres Erzlncana hareket etmiştir. Treni Kalabalık bir halk kütlesi ellerindo çelenkler. i e karşılamışlardır.
Hikmet KAZANOIOGLD (Devamı Sa. ö Sü. 3 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk el işlemeleri Londrada
ULUNAY
6 kişi hakkında ihraç kararı verilince, bir çokları da istifaya hazırlanıyor
Bursa, 9 (Telefonla) — Uzun Bamandanbcrl Bursa DemoKratiarı urosında hüküm sürmekte olan İhtilâf partinin İleri gelen altı şah. Hİyetl hakkında verilen İhraç laua-riylo aleyhine intikal etmiş, hadi, se şehirde hayret uyandırmıştır.
Partiden İhraç edilenler şunlar, dır: Merkez İlçe İdare heyetinden eski İpekiş müdürü mühendis Mithat, fabriKgtör Murat Atiker, müteahhit vo kabzımal Celâl Dinç, îlyas Yigitalp, Mlthatpoşa ocak bıışkojıı Mehmet Hakycmez, Rahmi Doğu.
Liberal grupı teşkil eden bu
zevatın partiden ihraçları binler-
( D ovamı 8a. 5 8Ü. 3 d»)
uh İle uğraşanlar bir masa başına toplanarak onu dâvot ettikleri zaman bu ilimde I* lori gidonler bazon ruhun oismânl-loşmoslno do şahit olurlarmış I Hattâ bu llmo çok meraklı olduğu rlvayot edilen İngiliz krallarından birinin karşısında bir ruh tecos-süm otmlş vo bir hâtıra olarak el« lerinln yaptığı haroketlorlo maddiyatı tahlil edllomlyen tül gibi bir kumaş dokumuş va masanın Üzerine bırakarak çekilmiş gitmiş. Bu tül bir mahfaza İçinde hâlâ kralın kütüphanoslndo saklı İmiş...
Bu, bir ofsano olabilir. Fakat biz Türklor —oğor vak’a bir ofsano I-so— bunu bir hakikat yapıyoruz. San’at Connotlndon yotişon chûrl» lorlmlz tıpkı ruh perisinin ol haro-kotlorllo dokuduğu tül gibi, bu â-loıno alt olduğunda şüpho odlloook harikalar yapıyorlar vo biz do, to-sndüfün garobotlno bakınız kİ bu harikaları ylno o ofsanoyo sahno o-lan momlokotto toşhlr ödiyoruz. Ka dınlık 6an*atlnln bir tekâmül üniversitesi domok olan olgunlaşma enstitüsü Londrada bir sergi yapmak üzoro bugün hareket ediyor.
Ellnıdo bir (zovk-ı sollııı) nüınu-nosl denoook bir sorgl risalesi varı Rlsalonln blzo osor olarak haklı bir gurur llo vordlği İlk roslm, Ingiltere vollahdı (8. A. R. Prenses Ellsa-both» o, düğün hediyesi olarak takdim odilon muhtoşom sofra örtüsüdür.
Bu muazzam eserdo Türk kadın-
lığının sabırlı, mütsvazı, ağır, kİ*
bar hususiyotlnl okuyoruz .
Ah o ollorl... Yeşil boyalı servi sandıkların misk kokulu bölnıolo-rinde bir ıtır havası yaşıyan mini* mini çiçekli oyaları yaratan füsun* kâr eller...
Bu harikaları ylno o oller yapı* yor... Bir sayfa daha çoviriyoruını On dokuzuncu asra alt ağır bir İşle* me.. Bunların ne çiçeklorl olduğunu aramağa lüzum var mı? Belki bin gül, belki bir »akalk... Üstünü ok-lllleyen yaprakta bir Cennet kuşunun kanadından kopan bir tüy u* çuşu var... Zaton bunlar bu hela-oanlı, hoyeoaniı, kararsız dünya ile değil âsûde, sâkln büsbütün başka bir dünyanın motlflorii...
Diğor sayfada işlemesinin başında bir genç kızın rosnılnl görüyo* ruz. Orada bir makas bir klâptan vo bir ol varl İşto bu üç âmil Işlo* mo denilon o (has bahço) yİ yap-
Sergl rohborlnin tam orla sayfasını teşkil eden bir Türk Işlomosl-nln ronkll resmi prlmitlffiğin bit şaheseridir. On soklzlnol asrın bu harikası yirminci asrın llhaın kay
Allah yolunuzu açık otslnl... Türk san’atlnln bal arıları l Dost Ingiltoreyo yurdumuzun solmaz çiçeklerinden topladığınız ilham (nektar) ını götürün...
Gülo gülo gidini... San-at fidan-
lığının yoşll (dutluk) (arında koza
larını saran fedakâr İpek böcekle-
ri!... Hoplnlzl gurur ile, mınnotlo,
ıslak nazarlarla uğurluyoruzl
T. Han, îstanbulda kaldığı müd-
det zarfında camileri, müzeleri ve
temaşaya şayan yerleri gczcccKtir.
Dünkü maçtan heyecanlı bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayfada),
CUMA 1O HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarsı Nuruoemanlye Noı 11 ret adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı iotso Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3669 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı., ı 10 Kuruş |@[| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFtYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste fırtınalı celsenin devamı
F eridun Fikri Düşünsel, dün, amcası Lütfi Fikri9nin Lâikliğini anlattı
Sinan Tekelioğlu: "Konuşmak imkânı yok!,, diye ükrsüden indi, Başbakan Günaltay, Osman Nuri Köni'nin dünkü konuşmalarına hayret ettiğini söyledi
Son günde..
Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline başlamak üzeredir. Son günde en pürüzlü ve münakaşalı kanunlar, bir sinema filmi hızile, konuşulmakta ve tasvip olunmaktadır. Bu metodun salim bir kafa ve huzur İle kanunların tartışılması esasına çok uygun olduğu şüphelidir. Her yıl. Meclisin tatiline tekaddüm eden günlerde en mühim tasanlar kanunlaştırılmaktadır. Bu sene, fazla olarak, bu son günlere bir de kabine buhranı eklenmiştir. Ticaret ve Ekonomi Bakanı değişmiş, yeni bir Bakanlık kurulmuş» bir Devlet Bakanı çekilmiştir. Bu hâdiseler o-lup dururken diğer taraftan Başbakan Mecliste, fikirlerini ve demokrasinin yurdumuzda yerleşmesi bakımından en nâzik ve belki de muhataralı bir kanunu müdafaa etmektedir. İçtimalarda hazır bulunan milletvekillerinin sayısı da azalmıştır. Emeklilik kanunu, evvelki gün Mecliste kabul edilirken, bütün muhalifler lebde rey vermiş oldukları halde mevcut ancak (300) ü bulabilmiştir. Yâni Meclisin üçte biri fu veya bu sebeplerle Ankarada veyahut Mecliste değildir. En mühim taşanların böyle üçte bir namevcut bir vaziyette incelenmesi ve kabul edilmesi memleket te ferahlık yaratmaz. Hele Osman Könl ile Günaltayın çarpıştıkları ve Sinan Tekelioğlunun büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu aşın sağcılık ve solculuk ile savaş projesi —ilgililerin sert konuşmalarını mucip olacak kadar— ehemmiyetlidir. Bizde fikir ve yazı hürriyeti henüz kurulmuş değildir. Dört yıldır Halk Partisi bu hürriyete taraftar olduğuna söylediği halde ne Saraçoğlu, ne Saka ve nede Gü-naltay İtalya kanunundan teren me edilip bizde tatbik edilen matbuat kanununu değiştirmiş değillerdir.
Recep Peker ise değiştirmiş fa kat bu tebeddül Mussolinl kanununa daha da sertleştirmek 1-çln olmuştur. Bu şartlar altında ve Şemseddin Günaltay da matbuat kanununda hafifletici bir hava yaratmamış iken şimdi a-şın sağ ve sol gibi elâstikî tâbirlerle fikir ve yazının zaten mahdut olan inkişafına sedler konulması demokrasimizin geleceği bakımından hayra delâlet eder gibi değildir. Milletvekilleri şahsi infial ve parti düşüncelerinin üstüne behemehal çıkmalı ve bu ka Dunu millet ve demokrasi zaviye- j sinden mütalea etmelidir. Esasen Halk Partisi Meclis Grupu toplan tıkırında âzaya bu meselede parti disiplinine bağlı kaimıyarak kanaatlerine göre reylerini kul- 1 (Devamı 8a. o 8Ü. 4 de) t
i/-——”—”-
U Ankara: 9 (Hususî) — Cevdet Kerim încedayınm baş- 8
f kanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumlarında Türk ce- « z ra kanununun bazı maddelerini değişteren tasarının müza- « | kerelerine devam edilmiştir. «
f ilk olarak gündemde bulunan sorular cevaplandırılmış- « ( tır. Sinan Tekelioğlunun Emvali Metruke hakkındaki soru- « z suna Maliye Bakanı namına cevap veren Nihat Erim, bu S { hususta yapılan tetkiklerin henüz bitmediğini söylemiş, Te- « j kelioğlu da hiç bir itirazda bulunmamıştır. fi
« Bundan sonra Kemal Ozçobanın Ziraat Bankasının köy- « (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Genelkurmay
Başkanı Ankarada
Orgeneral Abdurrahmau Nafiz Giirman, İstanbul, dan Ankaraya giderek vazifesine başladı
Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Abdurrahman Nafiz G ürman, Ankara istasyonunda kendisini karşılı-yanlarla beraber
Ankara 9 (A.A.) — Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Ab-durrahman Nafiz Gilrman, bu sabalı Ankara ekspresi k Istanbuldan şehrimi ze gelmiş ve istasyonda Genelkurmay İkinci Başkanı, Mil lî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ileri gelenleri, şehrimizdeki general ve yüksek subaylar tarafından karşılan mış, başta bandosu olduğu halde askeri bir kıt’a tarafından selâmlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genel kâtibi Cemal Yeşil ve Başyaver Yarbay Cevdet Tolgay, Cumhurbaş kanı adına Orgenerale «Hoş geldiniz* demişlerdir.
Yeni Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Yeni Bakanlar
vazifelerine
başladılar
Başbakan 20 Haziranda Doğu seyahatine çıkıyor
Ankara, 9 (Hususi) — Yeni E-konoml ve Ticaret Bakanı Vedad Dicleli ile İşletmeler Bakanı Münir Birsel bu sabahtan itibaren vazifelerine başlamışlardır.
Ankara, 9 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazetesinde Profesör Yavuz Abadan, Kabine değişikliğine dair yazdığı bir başmakalede, bu değişikliğin herhangi bir siyasi güvensizlik veya buhranla ilgisi olmadı, ğını, sadece teknik sebeplere İstinat ettiğini yazarak; bazı işlerde da.
(Dovamı 8a. B SU. 5 do)
Fransız komünistleri
küstahlık ediyorlar
Pariste bulunan Türk Parlâmento Heyeti, Fransız Meclisinde komünist milletvekillerinin kaba ve terbiyesizce tezahüratına maruz kaldı
Paris: 9 (A.A.) «Afp.» — ıPrigent: «Türkiye Büyük Millet Fransız millî meclisinin bugünkü Meclisi temsilcilerini selâmlar oturumu açılınca söz alan Robert 1 vo bu fırsattan istifade ile Fran-
Yorgun ve eksik kadro ile çıkan G. Saraydan başka bir §ey beklenemezdi
sadaki seyahatlerinin İyi geçmesini temenni ederim.* deyince sözleri, ayağa kalkan saylavların alkışlarile kesilmiştir. Yalnız komünistler oldukları yerden kımıl damıyarak Türk heyeti üyelerine karşı bazı kaba hitaplarda bulun mağa çalışmışlarsa da bu sözler, millî meclisin protestolarile bastırılmıştır. Bununla beraber gürültü arasında komünist parlâmento grupu başkanı Jacquea (Devamı 8a. 5 80. 3 da)
İşsizlik meselesi
f ■
i

■ES
Çalışma Bakanı Reşad Şemsede! i ıı S irer, diiıı Meclisde izahat verdi
Ankara: 9 (Hususi) — Bugün kü Meclis oturumunda Afyon milletvekili Kemal Özçoban tarafından, issizliğin sebepleri ve buna karşı ne gibi tedbirler alındığı konusunda Ticaret ve Çalışma Bakanlığına verilen soru önergesinin müzakeresi sırasında Cemil Sait Barlas eöz alarak; hükümetin İşsizliğe karşı umumî bir kalkınma plânı hazırlamış ol duğunu ve bu arada da Afyonda bir fabrikanın kurulmasının der piş «dildiğini söylemiştir.
(Devamı 8a. a Bü. 3 d«)
^Reisicumhura verilen hediyeler
Verilen hediyeler mes’ : ele sine dair N. Erim ; tekrar cevab verdi
Soru sahibi: "Ata'yı ima etmedim,, dedi
Ankara, 9 (Husubî) — Bu sabahki Meclis oturumunda «Cum hurbaşkanlarma verilen hediyeler» sorusu tekrar konuşuldu, tik olarak söz alan Nlhad Erim pazartesi günü söylemiş olduğu sözlere yeniden birşey ilâve et-miyeceğini söyledi.
Bundan sonra söz alan sözlü soru sahibi Kemal özçoban, sorusunun Nihad Erim tarafından bambaşka bir şekilde anlaşıldığını ve böylece cevaplandınldı-ğını, halbuki kendisinin sorusun da Atatürk’ü kasdetmediğinl, an cak, Atatürke verilmiş olan he-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kepek ihracı yasak edildi
İngiliz Dışişleri Bahanı, Rusya ile bir anlaşmaya varılabilmesine pek imkân görmüyor
Ziraat Bakanı, diin Mecliste, kuraklık ve tohunıluk mes’elesiııi anlattı
Ankara, 9 (Hususi) — Eskişehir Milletvekili Abidin Potu-oğlu ile Kemal Özçoban tarafından, bu yılki mahsul durumu ve kepek ihracı hakkında verilen iki sözlü soruya Tarım Bakanı Cavit Oral şu cevabı vermiştir:
«— Son günlerde yağan faydalı yağmurlarla kuraklık tehlikesi ortadan kalkmıştır. Toprak Ofisinde yeter derecede stokumuz vardır. Gelecek yılın hububat ihtiyacı İçin gerekli tedbirleri zamanında alnı.ş bulunyo-ruz. Köylüyü tohumsuz bıtrakmı-yacağız.. Bunun İçin 25 bin ton hububat ayrılmıştır. Bunu arkadaşlarım, kâğıt üstünde değil, tatbik edilmiş olarak görecekler dir.
Hayvan yemi konusunda da 0-ral şunları söylemiştir.
— Memleketimizde 56 milyon baş hayvan bulunmaktadır. Bunun yemini ve sairesini hükümetin temin etmesini beklemek insafsızlık olur. Bizim halkımız maalesef «Saldım hayıra - Mevlâ kayıra» demek zihniyetinden hâlâ kurtulamamıştır. Hükümetin her köyde ağıl kurmasını, her kapıyı çalarak samanın arpan var mı? diye sormasını bek-(Dovaını Sa. 5 Sü. 3 do)
Pakistan'ın
Parlâmento
Reisi geldi
TamUzlddin Han
Pâklstan Parlâmentonu
Tamuzlddin Han yanında kalem müdürü Haşan Şeyk
halde dün sabah LondraJon
şehrimize gelmiştir.
Dün Maslakta rosmlnl aldırdığımız kazazede otomobil (Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Güzellik Kraliçesinin başına gelenleri
Amerikalı Mis Nacy Boğazda bir eğlence âleminden dönerken, bir otomobil kazasında sigortalı güzel gözlerinden ve zarif ayak bileklerinden yaralandı
Beyruttan şehrimize gelmiş bu lunan Amerikalı güzellik kraliçelerinden Miss Nacy Descaffa evvelki gece saat 2 ye doğru otomobille Boğazdan bir eğlenceden dönerken kaza geçirmiş ve hasta haneye kaldırılmıştır.
Alman hastahanesinde tedavi edilmekte bulunan Miss’in sıhhî durumu iyileşmekte ve bir kaç güne kadar hastalıaneden çıkaca ğı umulmaktadır.
Miss Nacy sıhhî durumunun müsait bulunmasına rağmen dün gazetecilerle konuşmak isteme-
Kaza nasıl oldu?
Miss Nacy’nin Maslak yolunda geçirdiği kaza şöyle olmuştur:
Miss evvelki akşam beraberinde Lübnan İstanbul konsolosu mösyö Francis, maruf tüccardan Bü lend Cimcoz (Salâh Cimcozıın oğ
Bursada
demokratlar
ihtilâfı
Reisi husus! olduğu,
Tamuzlddin Han dttn kendisiyle
görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Şehrinizde bir kaç gün ka. lacağım vo bazı tarihi yerleri gezeceğim. Müteakiben Ankaraya gl. derek Türk parlamentosu Azalan İle görüşeceğim. Türk - Pakistan siyasi münasebetlerinin derlnleşme-slni bütün kalbimle arzu ediyo-
Blackpool, 9 (A.A.) — îngillg İşçi Partisi kongresinde söz söyle* mek üzere Paristen uçakla gelmlf olan M. Bevin, dış siyaset hakkın.
daki nutkunda, «ParİB’dek! dışiş-
leri bakanlan KonferansınJan daha
belki bir şey çıkabilir» demiş, bu konferans hakkında geniş tefsirlerde bulunmayı arzu etmediğini kaydetmiş, yalnız önümüzdeki günlerde Avusturyanın kendi hürriyetini yeniden Kazanacağı vebu memleketin kendi hayatını stlrebllmeBİ için iş.
(□ovamı Sa. s Sü. 4 do)
Kuryemizin cenazesi
Fuat Güzaltan’ın naşı i İstanbula getiriliyor, i burada büyük merasimi yapılacak
Erzurum, 9 (Hususi) — Rusyada ölen kuryemiz Fuat Gözaltanın ce. nazesl bugün saat 13 de Erzurumda Mareşal ÇaKrfaak hastahoneslnden alınarak vali va komutanlarla bütün Erzurum halkının İştirakiyle eksprese takılan hususi sıhhiye va. gonuna gözyaşları arasında konul.
lu) ve daha iki arkadaşı ile Miss Nacy’nin annesi olduğu halde altı kişi, Lübnan konsolosunun bir arkadaşından tedarik ettiği 6517 numaralı otomobille Boğaza git-(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
muştur.
Biraz sonra ekspres Erzlncana hareket etmiştir. Treni Kalabalık bir halk kütlesi ellerindo çelenkler. i e karşılamışlardır.
Hikmet KAZANOIOGLD (Devamı Sa. ö Sü. 3 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk el işlemeleri Londrada
ULUNAY
6 kişi hakkında ihraç kararı verilince, bir çokları da istifaya hazırlanıyor
Bursa, 9 (Telefonla) — Uzun Bamandanbcrl Bursa DemoKratiarı urosında hüküm sürmekte olan İhtilâf partinin İleri gelen altı şah. Hİyetl hakkında verilen İhraç laua-riylo aleyhine intikal etmiş, hadi, se şehirde hayret uyandırmıştır.
Partiden İhraç edilenler şunlar, dır: Merkez İlçe İdare heyetinden eski İpekiş müdürü mühendis Mithat, fabriKgtör Murat Atiker, müteahhit vo kabzımal Celâl Dinç, îlyas Yigitalp, Mlthatpoşa ocak bıışkojıı Mehmet Hakycmez, Rahmi Doğu.
Liberal grupı teşkil eden bu
zevatın partiden ihraçları binler-
( D ovamı 8a. 5 8Ü. 3 d»)
uh İle uğraşanlar bir masa başına toplanarak onu dâvot ettikleri zaman bu ilimde I* lori gidonler bazon ruhun oismânl-loşmoslno do şahit olurlarmış I Hattâ bu llmo çok meraklı olduğu rlvayot edilen İngiliz krallarından birinin karşısında bir ruh tecos-süm otmlş vo bir hâtıra olarak el« lerinln yaptığı haroketlorlo maddiyatı tahlil edllomlyen tül gibi bir kumaş dokumuş va masanın Üzerine bırakarak çekilmiş gitmiş. Bu tül bir mahfaza İçinde hâlâ kralın kütüphanoslndo saklı İmiş...
Bu, bir ofsano olabilir. Fakat biz Türklor —oğor vak’a bir ofsano I-so— bunu bir hakikat yapıyoruz. San’at Connotlndon yotişon chûrl» lorlmlz tıpkı ruh perisinin ol haro-kotlorllo dokuduğu tül gibi, bu â-loıno alt olduğunda şüpho odlloook harikalar yapıyorlar vo biz do, to-sndüfün garobotlno bakınız kİ bu harikaları ylno o ofsanoyo sahno o-lan momlokotto toşhlr ödiyoruz. Ka dınlık 6an*atlnln bir tekâmül üniversitesi domok olan olgunlaşma enstitüsü Londrada bir sergi yapmak üzoro bugün hareket ediyor.
Ellnıdo bir (zovk-ı sollııı) nüınu-nosl denoook bir sorgl risalesi varı Rlsalonln blzo osor olarak haklı bir gurur llo vordlği İlk roslm, Ingiltere vollahdı (8. A. R. Prenses Ellsa-both» o, düğün hediyesi olarak takdim odilon muhtoşom sofra örtüsüdür.
Bu muazzam eserdo Türk kadın-
lığının sabırlı, mütsvazı, ağır, kİ*
bar hususiyotlnl okuyoruz .
Ah o ollorl... Yeşil boyalı servi sandıkların misk kokulu bölnıolo-rinde bir ıtır havası yaşıyan mini* mini çiçekli oyaları yaratan füsun* kâr eller...
Bu harikaları ylno o oller yapı* yor... Bir sayfa daha çoviriyoruını On dokuzuncu asra alt ağır bir İşle* me.. Bunların ne çiçeklorl olduğunu aramağa lüzum var mı? Belki bin gül, belki bir »akalk... Üstünü ok-lllleyen yaprakta bir Cennet kuşunun kanadından kopan bir tüy u* çuşu var... Zaton bunlar bu hela-oanlı, hoyeoaniı, kararsız dünya ile değil âsûde, sâkln büsbütün başka bir dünyanın motlflorii...
Diğor sayfada işlemesinin başında bir genç kızın rosnılnl görüyo* ruz. Orada bir makas bir klâptan vo bir ol varl İşto bu üç âmil Işlo* mo denilon o (has bahço) yİ yap-
Sergl rohborlnin tam orla sayfasını teşkil eden bir Türk Işlomosl-nln ronkll resmi prlmitlffiğin bit şaheseridir. On soklzlnol asrın bu harikası yirminci asrın llhaın kay
Allah yolunuzu açık otslnl... Türk san’atlnln bal arıları l Dost Ingiltoreyo yurdumuzun solmaz çiçeklerinden topladığınız ilham (nektar) ını götürün...
Gülo gülo gidini... San-at fidan-
lığının yoşll (dutluk) (arında koza
larını saran fedakâr İpek böcekle-
ri!... Hoplnlzl gurur ile, mınnotlo,
ıslak nazarlarla uğurluyoruzl
T. Han, îstanbulda kaldığı müd-
det zarfında camileri, müzeleri ve
temaşaya şayan yerleri gczcccKtir.
Dünkü maçtan heyecanlı bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayfada),
CUMA 1O HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarsı Nuruoemanlye Noı 11 ret adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı iotso Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3669 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı., ı 10 Kuruş |@[| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFtYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste fırtınalı celsenin devamı
F eridun Fikri Düşünsel, dün, amcası Lütfi Fikri9nin Lâikliğini anlattı
Sinan Tekelioğlu: "Konuşmak imkânı yok!,, diye ükrsüden indi, Başbakan Günaltay, Osman Nuri Köni'nin dünkü konuşmalarına hayret ettiğini söyledi
Son günde..
Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline başlamak üzeredir. Son günde en pürüzlü ve münakaşalı kanunlar, bir sinema filmi hızile, konuşulmakta ve tasvip olunmaktadır. Bu metodun salim bir kafa ve huzur İle kanunların tartışılması esasına çok uygun olduğu şüphelidir. Her yıl. Meclisin tatiline tekaddüm eden günlerde en mühim tasanlar kanunlaştırılmaktadır. Bu sene, fazla olarak, bu son günlere bir de kabine buhranı eklenmiştir. Ticaret ve Ekonomi Bakanı değişmiş, yeni bir Bakanlık kurulmuş» bir Devlet Bakanı çekilmiştir. Bu hâdiseler o-lup dururken diğer taraftan Başbakan Mecliste, fikirlerini ve demokrasinin yurdumuzda yerleşmesi bakımından en nâzik ve belki de muhataralı bir kanunu müdafaa etmektedir. İçtimalarda hazır bulunan milletvekillerinin sayısı da azalmıştır. Emeklilik kanunu, evvelki gün Mecliste kabul edilirken, bütün muhalifler lebde rey vermiş oldukları halde mevcut ancak (300) ü bulabilmiştir. Yâni Meclisin üçte biri fu veya bu sebeplerle Ankarada veyahut Mecliste değildir. En mühim taşanların böyle üçte bir namevcut bir vaziyette incelenmesi ve kabul edilmesi memleket te ferahlık yaratmaz. Hele Osman Könl ile Günaltayın çarpıştıkları ve Sinan Tekelioğlunun büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu aşın sağcılık ve solculuk ile savaş projesi —ilgililerin sert konuşmalarını mucip olacak kadar— ehemmiyetlidir. Bizde fikir ve yazı hürriyeti henüz kurulmuş değildir. Dört yıldır Halk Partisi bu hürriyete taraftar olduğuna söylediği halde ne Saraçoğlu, ne Saka ve nede Gü-naltay İtalya kanunundan teren me edilip bizde tatbik edilen matbuat kanununu değiştirmiş değillerdir.
Recep Peker ise değiştirmiş fa kat bu tebeddül Mussolinl kanununa daha da sertleştirmek 1-çln olmuştur. Bu şartlar altında ve Şemseddin Günaltay da matbuat kanununda hafifletici bir hava yaratmamış iken şimdi a-şın sağ ve sol gibi elâstikî tâbirlerle fikir ve yazının zaten mahdut olan inkişafına sedler konulması demokrasimizin geleceği bakımından hayra delâlet eder gibi değildir. Milletvekilleri şahsi infial ve parti düşüncelerinin üstüne behemehal çıkmalı ve bu ka Dunu millet ve demokrasi zaviye- j sinden mütalea etmelidir. Esasen Halk Partisi Meclis Grupu toplan tıkırında âzaya bu meselede parti disiplinine bağlı kaimıyarak kanaatlerine göre reylerini kul- 1 (Devamı 8a. o 8Ü. 4 de) t
i/-——”—”-
U Ankara: 9 (Hususî) — Cevdet Kerim încedayınm baş- 8
f kanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumlarında Türk ce- « z ra kanununun bazı maddelerini değişteren tasarının müza- « | kerelerine devam edilmiştir. «
f ilk olarak gündemde bulunan sorular cevaplandırılmış- « ( tır. Sinan Tekelioğlunun Emvali Metruke hakkındaki soru- « z suna Maliye Bakanı namına cevap veren Nihat Erim, bu S { hususta yapılan tetkiklerin henüz bitmediğini söylemiş, Te- « j kelioğlu da hiç bir itirazda bulunmamıştır. fi
« Bundan sonra Kemal Ozçobanın Ziraat Bankasının köy- « (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Genelkurmay
Başkanı Ankarada
Orgeneral Abdurrahmau Nafiz Giirman, İstanbul, dan Ankaraya giderek vazifesine başladı
Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Abdurrahman Nafiz G ürman, Ankara istasyonunda kendisini karşılı-yanlarla beraber
Ankara 9 (A.A.) — Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Ab-durrahman Nafiz Gilrman, bu sabalı Ankara ekspresi k Istanbuldan şehrimi ze gelmiş ve istasyonda Genelkurmay İkinci Başkanı, Mil lî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ileri gelenleri, şehrimizdeki general ve yüksek subaylar tarafından karşılan mış, başta bandosu olduğu halde askeri bir kıt’a tarafından selâmlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genel kâtibi Cemal Yeşil ve Başyaver Yarbay Cevdet Tolgay, Cumhurbaş kanı adına Orgenerale «Hoş geldiniz* demişlerdir.
Yeni Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Yeni Bakanlar
vazifelerine
başladılar
Başbakan 20 Haziranda Doğu seyahatine çıkıyor
Ankara, 9 (Hususi) — Yeni E-konoml ve Ticaret Bakanı Vedad Dicleli ile İşletmeler Bakanı Münir Birsel bu sabahtan itibaren vazifelerine başlamışlardır.
Ankara, 9 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazetesinde Profesör Yavuz Abadan, Kabine değişikliğine dair yazdığı bir başmakalede, bu değişikliğin herhangi bir siyasi güvensizlik veya buhranla ilgisi olmadı, ğını, sadece teknik sebeplere İstinat ettiğini yazarak; bazı işlerde da.
(Dovamı 8a. B SU. 5 do)
Fransız komünistleri
küstahlık ediyorlar
Pariste bulunan Türk Parlâmento Heyeti, Fransız Meclisinde komünist milletvekillerinin kaba ve terbiyesizce tezahüratına maruz kaldı
Paris: 9 (A.A.) «Afp.» — ıPrigent: «Türkiye Büyük Millet Fransız millî meclisinin bugünkü Meclisi temsilcilerini selâmlar oturumu açılınca söz alan Robert 1 vo bu fırsattan istifade ile Fran-
Yorgun ve eksik kadro ile çıkan G. Saraydan başka bir §ey beklenemezdi
sadaki seyahatlerinin İyi geçmesini temenni ederim.* deyince sözleri, ayağa kalkan saylavların alkışlarile kesilmiştir. Yalnız komünistler oldukları yerden kımıl damıyarak Türk heyeti üyelerine karşı bazı kaba hitaplarda bulun mağa çalışmışlarsa da bu sözler, millî meclisin protestolarile bastırılmıştır. Bununla beraber gürültü arasında komünist parlâmento grupu başkanı Jacquea (Devamı 8a. 5 80. 3 da)
İşsizlik meselesi
f ■
i

■ES
Çalışma Bakanı Reşad Şemsede! i ıı S irer, diiıı Meclisde izahat verdi
Ankara: 9 (Hususi) — Bugün kü Meclis oturumunda Afyon milletvekili Kemal Özçoban tarafından, issizliğin sebepleri ve buna karşı ne gibi tedbirler alındığı konusunda Ticaret ve Çalışma Bakanlığına verilen soru önergesinin müzakeresi sırasında Cemil Sait Barlas eöz alarak; hükümetin İşsizliğe karşı umumî bir kalkınma plânı hazırlamış ol duğunu ve bu arada da Afyonda bir fabrikanın kurulmasının der piş «dildiğini söylemiştir.
(Devamı 8a. a Bü. 3 d«)
^Reisicumhura verilen hediyeler
Verilen hediyeler mes’ : ele sine dair N. Erim ; tekrar cevab verdi
Soru sahibi: "Ata'yı ima etmedim,, dedi
Ankara, 9 (Husubî) — Bu sabahki Meclis oturumunda «Cum hurbaşkanlarma verilen hediyeler» sorusu tekrar konuşuldu, tik olarak söz alan Nlhad Erim pazartesi günü söylemiş olduğu sözlere yeniden birşey ilâve et-miyeceğini söyledi.
Bundan sonra söz alan sözlü soru sahibi Kemal özçoban, sorusunun Nihad Erim tarafından bambaşka bir şekilde anlaşıldığını ve böylece cevaplandınldı-ğını, halbuki kendisinin sorusun da Atatürk’ü kasdetmediğinl, an cak, Atatürke verilmiş olan he-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kepek ihracı yasak edildi
İngiliz Dışişleri Bahanı, Rusya ile bir anlaşmaya varılabilmesine pek imkân görmüyor
Ziraat Bakanı, diin Mecliste, kuraklık ve tohunıluk mes’elesiııi anlattı
Ankara, 9 (Hususi) — Eskişehir Milletvekili Abidin Potu-oğlu ile Kemal Özçoban tarafından, bu yılki mahsul durumu ve kepek ihracı hakkında verilen iki sözlü soruya Tarım Bakanı Cavit Oral şu cevabı vermiştir:
«— Son günlerde yağan faydalı yağmurlarla kuraklık tehlikesi ortadan kalkmıştır. Toprak Ofisinde yeter derecede stokumuz vardır. Gelecek yılın hububat ihtiyacı İçin gerekli tedbirleri zamanında alnı.ş bulunyo-ruz. Köylüyü tohumsuz bıtrakmı-yacağız.. Bunun İçin 25 bin ton hububat ayrılmıştır. Bunu arkadaşlarım, kâğıt üstünde değil, tatbik edilmiş olarak görecekler dir.
Hayvan yemi konusunda da 0-ral şunları söylemiştir.
— Memleketimizde 56 milyon baş hayvan bulunmaktadır. Bunun yemini ve sairesini hükümetin temin etmesini beklemek insafsızlık olur. Bizim halkımız maalesef «Saldım hayıra - Mevlâ kayıra» demek zihniyetinden hâlâ kurtulamamıştır. Hükümetin her köyde ağıl kurmasını, her kapıyı çalarak samanın arpan var mı? diye sormasını bek-(Dovaını Sa. 5 Sü. 3 do)
Pakistan'ın
Parlâmento
Reisi geldi
TamUzlddin Han
Pâklstan Parlâmentonu
Tamuzlddin Han yanında kalem müdürü Haşan Şeyk
halde dün sabah LondraJon
şehrimize gelmiştir.
Dün Maslakta rosmlnl aldırdığımız kazazede otomobil (Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Güzellik Kraliçesinin başına gelenleri
Amerikalı Mis Nacy Boğazda bir eğlence âleminden dönerken, bir otomobil kazasında sigortalı güzel gözlerinden ve zarif ayak bileklerinden yaralandı
Beyruttan şehrimize gelmiş bu lunan Amerikalı güzellik kraliçelerinden Miss Nacy Descaffa evvelki gece saat 2 ye doğru otomobille Boğazdan bir eğlenceden dönerken kaza geçirmiş ve hasta haneye kaldırılmıştır.
Alman hastahanesinde tedavi edilmekte bulunan Miss’in sıhhî durumu iyileşmekte ve bir kaç güne kadar hastalıaneden çıkaca ğı umulmaktadır.
Miss Nacy sıhhî durumunun müsait bulunmasına rağmen dün gazetecilerle konuşmak isteme-
Kaza nasıl oldu?
Miss Nacy’nin Maslak yolunda geçirdiği kaza şöyle olmuştur:
Miss evvelki akşam beraberinde Lübnan İstanbul konsolosu mösyö Francis, maruf tüccardan Bü lend Cimcoz (Salâh Cimcozıın oğ
Bursada
demokratlar
ihtilâfı
Reisi husus! olduğu,
Tamuzlddin Han dttn kendisiyle
görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Şehrinizde bir kaç gün ka. lacağım vo bazı tarihi yerleri gezeceğim. Müteakiben Ankaraya gl. derek Türk parlamentosu Azalan İle görüşeceğim. Türk - Pakistan siyasi münasebetlerinin derlnleşme-slni bütün kalbimle arzu ediyo-
Blackpool, 9 (A.A.) — îngillg İşçi Partisi kongresinde söz söyle* mek üzere Paristen uçakla gelmlf olan M. Bevin, dış siyaset hakkın.
daki nutkunda, «ParİB’dek! dışiş-
leri bakanlan KonferansınJan daha
belki bir şey çıkabilir» demiş, bu konferans hakkında geniş tefsirlerde bulunmayı arzu etmediğini kaydetmiş, yalnız önümüzdeki günlerde Avusturyanın kendi hürriyetini yeniden Kazanacağı vebu memleketin kendi hayatını stlrebllmeBİ için iş.
(□ovamı Sa. s Sü. 4 do)
Kuryemizin cenazesi
Fuat Güzaltan’ın naşı i İstanbula getiriliyor, i burada büyük merasimi yapılacak
Erzurum, 9 (Hususi) — Rusyada ölen kuryemiz Fuat Gözaltanın ce. nazesl bugün saat 13 de Erzurumda Mareşal ÇaKrfaak hastahoneslnden alınarak vali va komutanlarla bütün Erzurum halkının İştirakiyle eksprese takılan hususi sıhhiye va. gonuna gözyaşları arasında konul.
lu) ve daha iki arkadaşı ile Miss Nacy’nin annesi olduğu halde altı kişi, Lübnan konsolosunun bir arkadaşından tedarik ettiği 6517 numaralı otomobille Boğaza git-(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
muştur.
Biraz sonra ekspres Erzlncana hareket etmiştir. Treni Kalabalık bir halk kütlesi ellerindo çelenkler. i e karşılamışlardır.
Hikmet KAZANOIOGLD (Devamı Sa. ö Sü. 3 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk el işlemeleri Londrada
ULUNAY
6 kişi hakkında ihraç kararı verilince, bir çokları da istifaya hazırlanıyor
Bursa, 9 (Telefonla) — Uzun Bamandanbcrl Bursa DemoKratiarı urosında hüküm sürmekte olan İhtilâf partinin İleri gelen altı şah. Hİyetl hakkında verilen İhraç laua-riylo aleyhine intikal etmiş, hadi, se şehirde hayret uyandırmıştır.
Partiden İhraç edilenler şunlar, dır: Merkez İlçe İdare heyetinden eski İpekiş müdürü mühendis Mithat, fabriKgtör Murat Atiker, müteahhit vo kabzımal Celâl Dinç, îlyas Yigitalp, Mlthatpoşa ocak bıışkojıı Mehmet Hakycmez, Rahmi Doğu.
Liberal grupı teşkil eden bu
zevatın partiden ihraçları binler-
( D ovamı 8a. 5 8Ü. 3 d»)
uh İle uğraşanlar bir masa başına toplanarak onu dâvot ettikleri zaman bu ilimde I* lori gidonler bazon ruhun oismânl-loşmoslno do şahit olurlarmış I Hattâ bu llmo çok meraklı olduğu rlvayot edilen İngiliz krallarından birinin karşısında bir ruh tecos-süm otmlş vo bir hâtıra olarak el« lerinln yaptığı haroketlorlo maddiyatı tahlil edllomlyen tül gibi bir kumaş dokumuş va masanın Üzerine bırakarak çekilmiş gitmiş. Bu tül bir mahfaza İçinde hâlâ kralın kütüphanoslndo saklı İmiş...
Bu, bir ofsano olabilir. Fakat biz Türklor —oğor vak’a bir ofsano I-so— bunu bir hakikat yapıyoruz. San’at Connotlndon yotişon chûrl» lorlmlz tıpkı ruh perisinin ol haro-kotlorllo dokuduğu tül gibi, bu â-loıno alt olduğunda şüpho odlloook harikalar yapıyorlar vo biz do, to-sndüfün garobotlno bakınız kİ bu harikaları ylno o ofsanoyo sahno o-lan momlokotto toşhlr ödiyoruz. Ka dınlık 6an*atlnln bir tekâmül üniversitesi domok olan olgunlaşma enstitüsü Londrada bir sergi yapmak üzoro bugün hareket ediyor.
Ellnıdo bir (zovk-ı sollııı) nüınu-nosl denoook bir sorgl risalesi varı Rlsalonln blzo osor olarak haklı bir gurur llo vordlği İlk roslm, Ingiltere vollahdı (8. A. R. Prenses Ellsa-both» o, düğün hediyesi olarak takdim odilon muhtoşom sofra örtüsüdür.
Bu muazzam eserdo Türk kadın-
lığının sabırlı, mütsvazı, ağır, kİ*
bar hususiyotlnl okuyoruz .
Ah o ollorl... Yeşil boyalı servi sandıkların misk kokulu bölnıolo-rinde bir ıtır havası yaşıyan mini* mini çiçekli oyaları yaratan füsun* kâr eller...
Bu harikaları ylno o oller yapı* yor... Bir sayfa daha çoviriyoruını On dokuzuncu asra alt ağır bir İşle* me.. Bunların ne çiçeklorl olduğunu aramağa lüzum var mı? Belki bin gül, belki bir »akalk... Üstünü ok-lllleyen yaprakta bir Cennet kuşunun kanadından kopan bir tüy u* çuşu var... Zaton bunlar bu hela-oanlı, hoyeoaniı, kararsız dünya ile değil âsûde, sâkln büsbütün başka bir dünyanın motlflorii...
Diğor sayfada işlemesinin başında bir genç kızın rosnılnl görüyo* ruz. Orada bir makas bir klâptan vo bir ol varl İşto bu üç âmil Işlo* mo denilon o (has bahço) yİ yap-
Sergl rohborlnin tam orla sayfasını teşkil eden bir Türk Işlomosl-nln ronkll resmi prlmitlffiğin bit şaheseridir. On soklzlnol asrın bu harikası yirminci asrın llhaın kay
Allah yolunuzu açık otslnl... Türk san’atlnln bal arıları l Dost Ingiltoreyo yurdumuzun solmaz çiçeklerinden topladığınız ilham (nektar) ını götürün...
Gülo gülo gidini... San-at fidan-
lığının yoşll (dutluk) (arında koza
larını saran fedakâr İpek böcekle-
ri!... Hoplnlzl gurur ile, mınnotlo,
ıslak nazarlarla uğurluyoruzl
T. Han, îstanbulda kaldığı müd-
det zarfında camileri, müzeleri ve
temaşaya şayan yerleri gczcccKtir.
Dünkü maçtan heyecanlı bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayfada),
CUMA 1O HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu Idarsı Nuruoemanlye Noı 11 ret adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı iotso Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3669 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayı., ı 10 Kuruş |@[| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFtYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste fırtınalı celsenin devamı
F eridun Fikri Düşünsel, dün, amcası Lütfi Fikri9nin Lâikliğini anlattı
Sinan Tekelioğlu: "Konuşmak imkânı yok!,, diye ükrsüden indi, Başbakan Günaltay, Osman Nuri Köni'nin dünkü konuşmalarına hayret ettiğini söyledi
Son günde..
Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline başlamak üzeredir. Son günde en pürüzlü ve münakaşalı kanunlar, bir sinema filmi hızile, konuşulmakta ve tasvip olunmaktadır. Bu metodun salim bir kafa ve huzur İle kanunların tartışılması esasına çok uygun olduğu şüphelidir. Her yıl. Meclisin tatiline tekaddüm eden günlerde en mühim tasanlar kanunlaştırılmaktadır. Bu sene, fazla olarak, bu son günlere bir de kabine buhranı eklenmiştir. Ticaret ve Ekonomi Bakanı değişmiş, yeni bir Bakanlık kurulmuş» bir Devlet Bakanı çekilmiştir. Bu hâdiseler o-lup dururken diğer taraftan Başbakan Mecliste, fikirlerini ve demokrasinin yurdumuzda yerleşmesi bakımından en nâzik ve belki de muhataralı bir kanunu müdafaa etmektedir. İçtimalarda hazır bulunan milletvekillerinin sayısı da azalmıştır. Emeklilik kanunu, evvelki gün Mecliste kabul edilirken, bütün muhalifler lebde rey vermiş oldukları halde mevcut ancak (300) ü bulabilmiştir. Yâni Meclisin üçte biri fu veya bu sebeplerle Ankarada veyahut Mecliste değildir. En mühim taşanların böyle üçte bir namevcut bir vaziyette incelenmesi ve kabul edilmesi memleket te ferahlık yaratmaz. Hele Osman Könl ile Günaltayın çarpıştıkları ve Sinan Tekelioğlunun büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu aşın sağcılık ve solculuk ile savaş projesi —ilgililerin sert konuşmalarını mucip olacak kadar— ehemmiyetlidir. Bizde fikir ve yazı hürriyeti henüz kurulmuş değildir. Dört yıldır Halk Partisi bu hürriyete taraftar olduğuna söylediği halde ne Saraçoğlu, ne Saka ve nede Gü-naltay İtalya kanunundan teren me edilip bizde tatbik edilen matbuat kanununu değiştirmiş değillerdir.
Recep Peker ise değiştirmiş fa kat bu tebeddül Mussolinl kanununa daha da sertleştirmek 1-çln olmuştur. Bu şartlar altında ve Şemseddin Günaltay da matbuat kanununda hafifletici bir hava yaratmamış iken şimdi a-şın sağ ve sol gibi elâstikî tâbirlerle fikir ve yazının zaten mahdut olan inkişafına sedler konulması demokrasimizin geleceği bakımından hayra delâlet eder gibi değildir. Milletvekilleri şahsi infial ve parti düşüncelerinin üstüne behemehal çıkmalı ve bu ka Dunu millet ve demokrasi zaviye- j sinden mütalea etmelidir. Esasen Halk Partisi Meclis Grupu toplan tıkırında âzaya bu meselede parti disiplinine bağlı kaimıyarak kanaatlerine göre reylerini kul- 1 (Devamı 8a. o 8Ü. 4 de) t
i/-——”—”-
U Ankara: 9 (Hususî) — Cevdet Kerim încedayınm baş- 8
f kanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumlarında Türk ce- « z ra kanununun bazı maddelerini değişteren tasarının müza- « | kerelerine devam edilmiştir. «
f ilk olarak gündemde bulunan sorular cevaplandırılmış- « ( tır. Sinan Tekelioğlunun Emvali Metruke hakkındaki soru- « z suna Maliye Bakanı namına cevap veren Nihat Erim, bu S { hususta yapılan tetkiklerin henüz bitmediğini söylemiş, Te- « j kelioğlu da hiç bir itirazda bulunmamıştır. fi
« Bundan sonra Kemal Ozçobanın Ziraat Bankasının köy- « (Devamı 8a. 5 Sü. 2 de)
Genelkurmay
Başkanı Ankarada
Orgeneral Abdurrahmau Nafiz Giirman, İstanbul, dan Ankaraya giderek vazifesine başladı
Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Abdurrahman Nafiz G ürman, Ankara istasyonunda kendisini karşılı-yanlarla beraber
Ankara 9 (A.A.) — Genelkurmay Başkanlığına tâyin edilen Orgeneral Ab-durrahman Nafiz Gilrman, bu sabalı Ankara ekspresi k Istanbuldan şehrimi ze gelmiş ve istasyonda Genelkurmay İkinci Başkanı, Mil lî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ileri gelenleri, şehrimizdeki general ve yüksek subaylar tarafından karşılan mış, başta bandosu olduğu halde askeri bir kıt’a tarafından selâmlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genel kâtibi Cemal Yeşil ve Başyaver Yarbay Cevdet Tolgay, Cumhurbaş kanı adına Orgenerale «Hoş geldiniz* demişlerdir.
Yeni Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedad Dicleli
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Yeni Bakanlar
vazifelerine
başladılar
Başbakan 20 Haziranda Doğu seyahatine çıkıyor
Ankara, 9 (Hususi) — Yeni E-konoml ve Ticaret Bakanı Vedad Dicleli ile İşletmeler Bakanı Münir Birsel bu sabahtan itibaren vazifelerine başlamışlardır.
Ankara, 9 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazetesinde Profesör Yavuz Abadan, Kabine değişikliğine dair yazdığı bir başmakalede, bu değişikliğin herhangi bir siyasi güvensizlik veya buhranla ilgisi olmadı, ğını, sadece teknik sebeplere İstinat ettiğini yazarak; bazı işlerde da.
(Dovamı 8a. B SU. 5 do)
Fransız komünistleri
küstahlık ediyorlar
Pariste bulunan Türk Parlâmento Heyeti, Fransız Meclisinde komünist milletvekillerinin kaba ve terbiyesizce tezahüratına maruz kaldı
Paris: 9 (A.A.) «Afp.» — ıPrigent: «Türkiye Büyük Millet Fransız millî meclisinin bugünkü Meclisi temsilcilerini selâmlar oturumu açılınca söz alan Robert 1 vo bu fırsattan istifade ile Fran-
Yorgun ve eksik kadro ile çıkan G. Saraydan başka bir §ey beklenemezdi
sadaki seyahatlerinin İyi geçmesini temenni ederim.* deyince sözleri, ayağa kalkan saylavların alkışlarile kesilmiştir. Yalnız komünistler oldukları yerden kımıl damıyarak Türk heyeti üyelerine karşı bazı kaba hitaplarda bulun mağa çalışmışlarsa da bu sözler, millî meclisin protestolarile bastırılmıştır. Bununla beraber gürültü arasında komünist parlâmento grupu başkanı Jacquea (Devamı 8a. 5 80. 3 da)
İşsizlik meselesi
f ■
i

■ES
Çalışma Bakanı Reşad Şemsede! i ıı S irer, diiıı Meclisde izahat verdi
Ankara: 9 (Hususi) — Bugün kü Meclis oturumunda Afyon milletvekili Kemal Özçoban tarafından, issizliğin sebepleri ve buna karşı ne gibi tedbirler alındığı konusunda Ticaret ve Çalışma Bakanlığına verilen soru önergesinin müzakeresi sırasında Cemil Sait Barlas eöz alarak; hükümetin İşsizliğe karşı umumî bir kalkınma plânı hazırlamış ol duğunu ve bu arada da Afyonda bir fabrikanın kurulmasının der piş «dildiğini söylemiştir.
(Devamı 8a. a Bü. 3 d«)
^Reisicumhura verilen hediyeler
Verilen hediyeler mes’ : ele sine dair N. Erim ; tekrar cevab verdi
Soru sahibi: "Ata'yı ima etmedim,, dedi
Ankara, 9 (Husubî) — Bu sabahki Meclis oturumunda «Cum hurbaşkanlarma verilen hediyeler» sorusu tekrar konuşuldu, tik olarak söz alan Nlhad Erim pazartesi günü söylemiş olduğu sözlere yeniden birşey ilâve et-miyeceğini söyledi.
Bundan sonra söz alan sözlü soru sahibi Kemal özçoban, sorusunun Nihad Erim tarafından bambaşka bir şekilde anlaşıldığını ve böylece cevaplandınldı-ğını, halbuki kendisinin sorusun da Atatürk’ü kasdetmediğinl, an cak, Atatürke verilmiş olan he-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Kepek ihracı yasak edildi
İngiliz Dışişleri Bahanı, Rusya ile bir anlaşmaya varılabilmesine pek imkân görmüyor
Ziraat Bakanı, diin Mecliste, kuraklık ve tohunıluk mes’elesiııi anlattı
Ankara, 9 (Hususi) — Eskişehir Milletvekili Abidin Potu-oğlu ile Kemal Özçoban tarafından, bu yılki mahsul durumu ve kepek ihracı hakkında verilen iki sözlü soruya Tarım Bakanı Cavit Oral şu cevabı vermiştir:
«— Son günlerde yağan faydalı yağmurlarla kuraklık tehlikesi ortadan kalkmıştır. Toprak Ofisinde yeter derecede stokumuz vardır. Gelecek yılın hububat ihtiyacı İçin gerekli tedbirleri zamanında alnı.ş bulunyo-ruz. Köylüyü tohumsuz bıtrakmı-yacağız.. Bunun İçin 25 bin ton hububat ayrılmıştır. Bunu arkadaşlarım, kâğıt üstünde değil, tatbik edilmiş olarak görecekler dir.
Hayvan yemi konusunda da 0-ral şunları söylemiştir.
— Memleketimizde 56 milyon baş hayvan bulunmaktadır. Bunun yemini ve sairesini hükümetin temin etmesini beklemek insafsızlık olur. Bizim halkımız maalesef «Saldım hayıra - Mevlâ kayıra» demek zihniyetinden hâlâ kurtulamamıştır. Hükümetin her köyde ağıl kurmasını, her kapıyı çalarak samanın arpan var mı? diye sormasını bek-(Dovaını Sa. 5 Sü. 3 do)
Pakistan'ın
Parlâmento
Reisi geldi
TamUzlddin Han
Pâklstan Parlâmentonu
Tamuzlddin Han yanında kalem müdürü Haşan Şeyk
halde dün sabah LondraJon
şehrimize gelmiştir.
Dün Maslakta rosmlnl aldırdığımız kazazede otomobil (Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Güzellik Kraliçesinin başına gelenleri
Amerikalı Mis Nacy Boğazda bir eğlence âleminden dönerken, bir otomobil kazasında sigortalı güzel gözlerinden ve zarif ayak bileklerinden yaralandı
Beyruttan şehrimize gelmiş bu lunan Amerikalı güzellik kraliçelerinden Miss Nacy Descaffa evvelki gece saat 2 ye doğru otomobille Boğazdan bir eğlenceden dönerken kaza geçirmiş ve hasta haneye kaldırılmıştır.
Alman hastahanesinde tedavi edilmekte bulunan Miss’in sıhhî durumu iyileşmekte ve bir kaç güne kadar hastalıaneden çıkaca ğı umulmaktadır.
Miss Nacy sıhhî durumunun müsait bulunmasına rağmen dün gazetecilerle konuşmak isteme-
Kaza nasıl oldu?
Miss Nacy’nin Maslak yolunda geçirdiği kaza şöyle olmuştur:
Miss evvelki akşam beraberinde Lübnan İstanbul konsolosu mösyö Francis, maruf tüccardan Bü lend Cimcoz (Salâh Cimcozıın oğ
Bursada
demokratlar
ihtilâfı
Reisi husus! olduğu,
Tamuzlddin Han dttn kendisiyle
görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Şehrinizde bir kaç gün ka. lacağım vo bazı tarihi yerleri gezeceğim. Müteakiben Ankaraya gl. derek Türk parlamentosu Azalan İle görüşeceğim. Türk - Pakistan siyasi münasebetlerinin derlnleşme-slni bütün kalbimle arzu ediyo-
Blackpool, 9 (A.A.) — îngillg İşçi Partisi kongresinde söz söyle* mek üzere Paristen uçakla gelmlf olan M. Bevin, dış siyaset hakkın.
daki nutkunda, «ParİB’dek! dışiş-
leri bakanlan KonferansınJan daha
belki bir şey çıkabilir» demiş, bu konferans hakkında geniş tefsirlerde bulunmayı arzu etmediğini kaydetmiş, yalnız önümüzdeki günlerde Avusturyanın kendi hürriyetini yeniden Kazanacağı vebu memleketin kendi hayatını stlrebllmeBİ için iş.
(□ovamı Sa. s Sü. 4 do)
Kuryemizin cenazesi
Fuat Güzaltan’ın naşı i İstanbula getiriliyor, i burada büyük merasimi yapılacak
Erzurum, 9 (Hususi) — Rusyada ölen kuryemiz Fuat Gözaltanın ce. nazesl bugün saat 13 de Erzurumda Mareşal ÇaKrfaak hastahoneslnden alınarak vali va komutanlarla bütün Erzurum halkının İştirakiyle eksprese takılan hususi sıhhiye va. gonuna gözyaşları arasında konul.
lu) ve daha iki arkadaşı ile Miss Nacy’nin annesi olduğu halde altı kişi, Lübnan konsolosunun bir arkadaşından tedarik ettiği 6517 numaralı otomobille Boğaza git-(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
muştur.
Biraz sonra ekspres Erzlncana hareket etmiştir. Treni Kalabalık bir halk kütlesi ellerindo çelenkler. i e karşılamışlardır.
Hikmet KAZANOIOGLD (Devamı Sa. ö Sü. 3 do).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Türk el işlemeleri Londrada
ULUNAY
6 kişi hakkında ihraç kararı verilince, bir çokları da istifaya hazırlanıyor
Bursa, 9 (Telefonla) — Uzun Bamandanbcrl Bursa DemoKratiarı urosında hüküm sürmekte olan İhtilâf partinin İleri gelen altı şah. Hİyetl hakkında verilen İhraç laua-riylo aleyhine intikal etmiş, hadi, se şehirde hayret uyandırmıştır.
Partiden İhraç edilenler şunlar, dır: Merkez İlçe İdare heyetinden eski İpekiş müdürü mühendis Mithat, fabriKgtör Murat Atiker, müteahhit vo kabzımal Celâl Dinç, îlyas Yigitalp, Mlthatpoşa ocak bıışkojıı Mehmet Hakycmez, Rahmi Doğu.
Liberal grupı teşkil eden bu
zevatın partiden ihraçları binler-
( D ovamı 8a. 5 8Ü. 3 d»)
uh İle uğraşanlar bir masa başına toplanarak onu dâvot ettikleri zaman bu ilimde I* lori gidonler bazon ruhun oismânl-loşmoslno do şahit olurlarmış I Hattâ bu llmo çok meraklı olduğu rlvayot edilen İngiliz krallarından birinin karşısında bir ruh tecos-süm otmlş vo bir hâtıra olarak el« lerinln yaptığı haroketlorlo maddiyatı tahlil edllomlyen tül gibi bir kumaş dokumuş va masanın Üzerine bırakarak çekilmiş gitmiş. Bu tül bir mahfaza İçinde hâlâ kralın kütüphanoslndo saklı İmiş...
Bu, bir ofsano olabilir. Fakat biz Türklor —oğor vak’a bir ofsano I-so— bunu bir hakikat yapıyoruz. San’at Connotlndon yotişon chûrl» lorlmlz tıpkı ruh perisinin ol haro-kotlorllo dokuduğu tül gibi, bu â-loıno alt olduğunda şüpho odlloook harikalar yapıyorlar vo biz do, to-sndüfün garobotlno bakınız kİ bu harikaları ylno o ofsanoyo sahno o-lan momlokotto toşhlr ödiyoruz. Ka dınlık 6an*atlnln bir tekâmül üniversitesi domok olan olgunlaşma enstitüsü Londrada bir sergi yapmak üzoro bugün hareket ediyor.
Ellnıdo bir (zovk-ı sollııı) nüınu-nosl denoook bir sorgl risalesi varı Rlsalonln blzo osor olarak haklı bir gurur llo vordlği İlk roslm, Ingiltere vollahdı (8. A. R. Prenses Ellsa-both» o, düğün hediyesi olarak takdim odilon muhtoşom sofra örtüsüdür.
Bu muazzam eserdo Türk kadın-
lığının sabırlı, mütsvazı, ağır, kİ*
bar hususiyotlnl okuyoruz .
Ah o ollorl... Yeşil boyalı servi sandıkların misk kokulu bölnıolo-rinde bir ıtır havası yaşıyan mini* mini çiçekli oyaları yaratan füsun* kâr eller...
Bu harikaları ylno o oller yapı* yor... Bir sayfa daha çoviriyoruını On dokuzuncu asra alt ağır bir İşle* me.. Bunların ne çiçeklorl olduğunu aramağa lüzum var mı? Belki bin gül, belki bir »akalk... Üstünü ok-lllleyen yaprakta bir Cennet kuşunun kanadından kopan bir tüy u* çuşu var... Zaton bunlar bu hela-oanlı, hoyeoaniı, kararsız dünya ile değil âsûde, sâkln büsbütün başka bir dünyanın motlflorii...
Diğor sayfada işlemesinin başında bir genç kızın rosnılnl görüyo* ruz. Orada bir makas bir klâptan vo bir ol varl İşto bu üç âmil Işlo* mo denilon o (has bahço) yİ yap-
Sergl rohborlnin tam orla sayfasını teşkil eden bir Türk Işlomosl-nln ronkll resmi prlmitlffiğin bit şaheseridir. On soklzlnol asrın bu harikası yirminci asrın llhaın kay
Allah yolunuzu açık otslnl... Türk san’atlnln bal arıları l Dost Ingiltoreyo yurdumuzun solmaz çiçeklerinden topladığınız ilham (nektar) ını götürün...
Gülo gülo gidini... San-at fidan-
lığının yoşll (dutluk) (arında koza
larını saran fedakâr İpek böcekle-
ri!... Hoplnlzl gurur ile, mınnotlo,
ıslak nazarlarla uğurluyoruzl
T. Han, îstanbulda kaldığı müd-
det zarfında camileri, müzeleri ve
temaşaya şayan yerleri gczcccKtir.
Dünkü maçtan heyecanlı bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
(Yazısı 5 inci sayfada),

Comments (0)