Necmeddin Sadak
Bugün Paris'e gidiyor
Dün şehrimize gelen Bakan gazetecilerle görüştü
"Truman - Stalin mülâkah yapılsa bile
dünyanın özlediği barışı temin edemez
Necmeddin Sadak
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak dün sabahki ekspresle An -ıradan şehrimize gelmiştir.
Bugün Patise hareket edecek an B. Nacmeddln Sadak ken -sini Haydarpagads karşılayan gazetecilerin sordukları suallere şu cevaplan vermiştir.
(— Eul-jaristandaki mahkûm subayımızı soruyorsunuz. Bu hu-
austa Bulgar hükümetiyle temas halindeyiz. Fakat henüz bü mev «uda Bulgar elçisi İle görüşme dik.
Yalnız Türk — Bulgar nıünase betlerinin iyi olmasını temenni ediyoruz.
Balkanlardaki ve bilhassa garbi Trakyadakl Tttrkleı-ln komü -nlst mezaliminden kurtulması 1 -
Atlantik paktına girerse Amerika Norveç'e Askerî yardımda bülunacak
Uyanık olalım
tik ti met bir yığın kanun tasansile Meclisin huzuruna çıkmak isti-
yor. Onun için Mecliste muhalefet hattâ dürüst ve demokrasi âşıln Halk Partililer çok uyanık bulunmağa mecburdurlar. Tâ İd, el çabukluğu ile, yurdda kurulmasını İstediğimiz Demokratı kapalı ve gizli yollardan bertaraf edilmesin!
Hâkimler kanunu, matbuat kanunu, yeni emeklilik kanunu ve aşın sağ ve «ol cereyanlarla mücadele tasarısı hep böyle antidemokratik bin bir tehlike ile dolu olabilecek mevzulardır. Faraza hâkimler kanununda, adaleti vicdanlarına ve kanunların hükümlerine göre dağıtmaktan başka bir şey düşüıımi-yen büyük hâkimlerimize sağlanmış olan teminat şu veya bu şekilde en ufak bir rahneye maruz kalmamalıdır. Halk Partili kodamanlar ve kurnaz elemanlar binbir dereden su getirerek ve hayale gelmez karanlık ve ıssız yollardan yürüyerek hâkimlerimizin emniyetini zedelemek İsterler. Hükümetin getirdiği her kanunun her fıkrasını inceden inceye tetkik etmeli ve bir tuzak karşısında bulunulmadığı anla-lıinıaymca o teklifin kabulüne muvafakat etmemelidir.
Matbuat kanunu için de hâkimler kanunu kadar hassas Olmak mevkiindeyiz. Çiinkii Re-ceb Peker örneği henüz, hatırlardan çıkmış değildir. Peker de matbuat kanununda tadilât yapacağını vadetmiş ve herkes'bu tâdillerin demokrasi ve hürriyet lehine olacağını tevelıhüm etmişti. Fakat bir de Meclise tiyle bir tasan getirdi ve ekseriyete kabul ettirdi ki onun yanında Mussolbıinin faşist matbuat kanunu adeta bir hürriyet âbidesi gibi kaldı.
İşte şimdi Günaltay hükümeti bu mantıksız ve demokrasi He uzaktan yakından ilgisi 0|. mıyan kanunu değiştirecektir. Amma bunu yaparken dikkat etmeli, Pokerin oyıınu. başka u-»ullerle, tekrarlanmasın. Şahısların haysiyetini koruyacak hü kümlerin ağırlaştınlacağındsn Ankara haberleri bahsetmeğe başladı. Şah.slurın haysiyetleri-nl ve namuslarını yürürlükte o-lan ceza kanının kâfi derecede korumaktadır. Hattâ bu ni|jer neşir yofile ve matbuat vasıta-•ile yapılırsa onun İçin de ağır-Jatıcı ve yıllarca hapse katlar giden ağır hükümler vardır.
Şimdi bunlar da yetmiyor da daha ezici ve baskı yapıcı esaslar mı konacaktır? O halde mat bııat kanunu hafifletilmek veja Şiddetlendirilmek İçin mi tekrar ele alınmıştır? Evvelâ bu diletin açıklanması ve bir prenslb A(aran alınması lâzımdır. Sara-coğlunun matbnat kanunları hakkında tahkikat yapsın di ve gönderdiği Yalçın şimdi Elliıa-
Aralılarla Yabudilerin ara-
sındadır. Burada değildir ki o
meşhur seyahatinin sonunda
gittiği diyarlarda bizdeklne ben
(Devamıt 8a. 3 • su. s d#j
Vaşlngton: u (a.a) «Reuter» — iyi bahar alan çevrelerde tah -min edildiğine göre. Norveç’in neticede kuzey Atlantik Savunma it tlfakına dahil olması şaı tile bu memlekete Amerikanın nlsbeten yakın bir gelecekte askeri yardım da bulunması ve Norveçe yapılacak Amerikan yardımının hudutlarım tesbit yolunda Amerika 11c Norveç arasında müzakereler ya pılmak tadır.
Vaşington: 0 (a.a) »United
Press» — Basın konferansı e^na amda Norveç Dışişleri Bakanı M. Langc'fn ziyaret! hakkında yo -rumlarda bulunan Amerika Dışiş
“Yeni Sabahn a seyahat intihalarını anlatıyor
Evvelki gün Londradan dönen Hindistanın Ankara büyük elçisi Divan Şâman Lâl dün Parkotelde kendisile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— iki sene evvel Londraya yine gitmiştim, şimdiki durum ile eski durum arasında çok fark gördüm. Halkın maneviya tı fevkalâde yükselmiştir. Ingi-lizler büyük güçlükleri tamami-le yenmiş bulunuyorlar. Ingilte rede Endonezya meselesîle yakından bir alâka gördüm, bilhassa Hind Başbakanı P. Neh-ruya karşı büyük bir sempati var. Şunu sevinçle söyliyeyim ki Ingiliz ve Hind halkı bugün tarihte görülmemiş şekilde birbirlerine bağlıdırlar. Londrada herkes bana Türkiyeyi sordu, îngilterede Türkiyeve’karşı büyük bir sevgi gösteriyorlar. Bilhassa Türkiyenin karşılaştl-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
İcrl Bakanı M. Acheson, ezcümle şunları söylemiştir:
M. Lange Vashington’a, Atlan tik paktı hakkındaki Amerikan görüşlerine mütedair kesin mü -zakerelerde bulunmak üzere gel -iniştir. Norveçli Bakan la müm -İdin olduğu kadar kısa bir mikl -det zarfında görüşeceğim. İsveç ve Danimarka büyük elçileri tarafın dan da görüşme talepleri alilim. Bunlarla da mümkün olduğu kadar ki6a bir jn'ûddef zarfında gt) rilşeceğim. Dışişleri bakanlığımız, bütün noktal nazarların mütalea -siyle ilgili bulunmaktadır.
Vaşlngton: 9 (a a) «Reuters. — Norveç dışişleri bakanı Lange'nin Vaşhıgtona gelişi meselesi hak -kında beyanatta bulunan dış -işleri bakam Acheson, batı dev -letleri tarafından yapılmasına teşebbüs olunan Atlantik paktının biı etecavüz hareketi» olduğu hak Icıııda Sovyctler tarafından ileri sürülen ithamları reddederek pak tın Ruslarca İddin dilen esaslar -la taban tabana zıd bulunduğunu ilâve eylemiştir.
gin teşebbüslerde bulunduk. Bu -gün Yunan komünist çetelerinin vaziyeti zayıf olduğu İçin buralar da bulunan Tiklilerin lztlrablan hafiflemektedir. Maamafih gere -ken temaslara devam ediyoruz.» B. Sadak Peyk devlet temsil -Çilerinden bazılarının İlticası hak kında sorulan aııale şu cevabı ver iniştir:
(— Bu ilticaları tftbiî karşıla -mak lâzımdır. Komünist rejilmlni İstemeyenler bize sığınmaktadır -lar. Bu ilticalarda bir komplo o -lamaz çünkü ilgili makamlar mülteciler hakkında gerekli tahkl katı yapmaktadırlar»
Avrupa memleketlerindeki kamplarda bulunan Türklerl Ana vatana getirmek için çalışıldığı -nı söyleyen Baltan Stallnln, Tru-manla görüşmek arzusu hakkında da şunları söylemiştir;
(Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 6 da)
Atıf İnan işi
alınıyor
ARALIK AYINDA
TURKİYEYE
D. Kelly
Moskova elçisi oluyor
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — Güvenilir bir kaynaktan öğrenildiğine göre, îngilterenin Ankara büyük elçini Sir Davld Kelly yakında Sir Maurice Peter sonun yerine Moskova büyük eliçillğine tâyin edilecektir.
Bilindiği gibi Sir Maurice Pe-teraon bir müddette-nberi hasta bulunuyordu.
Soğukların tahribatı
Alayımda muz mahsulünde
1 milyon liralık zaı ar »ar ,
F. Rıfkı Hikmet Bayur’a yeniden cevab veriynr
Ikı taraf arasındaki miina( kaşanın sahası genişliyor
Ezan hakkında Ulus’da çıkan bir yazı dolayısile Bay ur Atatürke aid hatıralarını anlattı
Komisyon, önce Atıt İnanı
dinleyecek
Ankara: 9 (Hususi) — Yarın Atıf îııan işini inceliyecek-komisyon evvelâ tâli komisyo-(Dovamı: Sa. 3 - 8Ü. 7 do)
Ankara, 9 (Telefonla) — Fa- ' Iih Rıfkı Atay İle Hikmet Sayar arasında başlayan münakaşanın akisleri devam ettiği gibi tarafların da bu münakaşayı kesmeğe karar verdiklerine dair heuiiz bir emare yoktur. Nitekim, Falih Rıfkı Atay, yarın Çıkacak Ulus gazetesinde Hikmet Bayur'a yeniden cevap vermektedir. Falih Rıfkı, bu cevabında, 25 yıllık Cumhuriyet tarihinin Atatürk'ün öliimiyle sona ereni bir fazilet ve bahtiyarlık devri ve ondan sonra başlayan ve devam edeni bir faziletsizlik ve bedbahtlık devri diye ayırmanın hakikatle hiç bir llgİBİ olmadığına İşaret ederek diyor ki:
Her zaman kötülere, kötülük ler olabilir. Bugün de vardır, yarın da olabilir. Hiç olmazsa eski ve yeni devri yakından tanımış olanlar İçin tarafsız kalmanın ve ölçülü konuşmanın daha hayırlı olduğu fikrindeyiz ve bu bahiste Bay Bayur’un pek
AV
Aralarında münakaşalar cereyan eden H. Buyur ve F. R. Atay
hoşuna gidecek bir polemik v( dedikodu oyununa kapılmak nl« yetinde değiliz.
Falih Rıfkı Atay, Bayın'ud diğer bir fıkrasına da cevaben! (Ben, yazımda îş Bankasından komisyon havalesi ödendiğinden bahsetmiştim. Bir bankaya havale gelmesi ve Ödenmesi i • le o bankayı idare edenlerin namusu arasında ne münasebeti olduğunu sorabilir miyim? tg (Devamı: Sa. 3 - Sü: i de)
İstanbul Adalet Sarayı için Meclisde sert tartışmalar oldu
Sivas çimento fabrikasının inşaatı Tekelioğlu tarafından şiddetle tenkid edildi
Ankara; 9 (Hususi) — Mecli -sin bugünkü oturumunda dört so ru görüşülecekti. Bunlardan iki •
yapılan yardım
1 milyon 700 bin dolar
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — İktisadî işbirliği idaresi tarafından bugün Londrada neşredilen rakamlara göre, Avrupa 1949 yılının son 9 aju içinde Marshalf yardımından 4.044. 880.000 dolar tutarında tahsisat almıştır.
Tahsisat alan memleketlerin başında 1.093.400.000 dolarla Ingiltere, ikinci olarak 951.000.000 dolarla Fransa, ü-çüncü olarak da 494.200.000 dolarla İtalya gelmektedir.
Türkiye, Aralık ayında 1.700.000 dolar almıştır.
Dr. Lûtfi Kırdar Haydarpa şaffa gazetecilerle görüşüyor
VALİ LÛTFİ KIRDAR
Ankara temaslarını anlatıyor
bi Iç işleri Bakanlığını İlgilendirmekte idi. Baltan rahat .- bulunduğundan başka güne bırakıldı. Müzakereler Sinan Tekelioğlunurt Türklyede imâl edilmekte olan çl mento ile Sivastakl çimento ve tuğla fabrikası hakkın * dairi sorusuna Ekonomi ve Ti ■
(Devamı: Sa. 3 - SU. 4 de)
PARALARI
Kravçenkonun aleyhinde şehadette bulunmak üzere Rusyadan gelen şuh idler arasında Eski karısı Zinaina Gorlova da vardır. Yukarıdaki resimde Kruvcenkonun eski karısını şehadette bulunurken görüyorsunuz. Ön sırada kenarda başı açık görünen Kraıçenk dur
Çok çocuklu Hâkimlere
Meıkensiz vatandaşlara dağıtılacak arsalar — Guockondular için yem bir kanun hazırlanıyor — Fetih yıldönümü hazırlıkları Etki eserleri koruma — İdare âmirlerinin solâhlyeil __________________ genişliyor
Dün aabahld eksprealc Arıka-radan şehrimize dönen Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kır -dar öğleden eoııra Gazeteciler Ce mlyetine gelerek, Cemiyet men • suplarına, seyahatinden dönüşte gösterdikleri alâkadan dolayı te-çekltUr etmiş, bu arada Ankurada ki temasları halikında da şun -la rı BÖylemiştlr:
«— Ankurada Başbakan ve İç İşleri Bakanı ile görüştüm. Gribe tutulduklarından dolayı kendlle -rile bir daha görüşmek fırsatını bulanındım.
Anlcorada Başbakan Yordınıcı
eı Nlhad Erimle daha ziyade İs -
tnnbulun mesken İhtiyacı üzerin de temaslar yaptım. Bildiğiniz gibi şehrin muhtelif senitlerinde Emlâki Milllyeye, Evkaf vo Belediyeye aid arsalar Ö218 sayılı ka nun gereğince meflkeuslz vatım -dağlarla gecekondu sakinlerine tevzi olunacaktır.
Bu tevziat sırasında şehir İçin deki kıymetli arsalar meselesi or taya çıkmaktadır. Biz bu gibi kıy mekll arsaların satılarak bedelleri İle daha ucuz ve vasi arazileri satın almak fikrindeyiz.
Gecekondulara bir nizam ver • mele gayeslle yeni bir kanun ta -sarısı hazırlaıunaktadır. Bu ka -iDevamıı Sa. 3 - «ü. 3 do)
Rus şahidler yalan söylüyor
Kravçenko'nun avukatı dünkü celsede muzaffer bir eda ile bunu iddia etti
Paris: 9 (afp.) — Kravçenko nun «Lettres Françaisses'- aleyhine açtığı dâvanın 9 uncu celsesinin başlamasından çok evvel muazzam bir kalabalık top-
lanmış bulunuyordu.
Bugün yapılması kaı arlaştı-nlmış olan yüzleştirme ve mü-
Meclis gündemine alınan bir mazbata ile teklif
Ankara: 9 (Hususi) — Meclis gündemine alınan bir tefsir, mazbatasına göre cezu evleri ve tevkif evleri müdürlüğü, yapmış olanların, hukuk mezunu olsalar dahi, bu yerlerdeki hizmetleri avukatlık stajına sayılamaz.
Feridun Fikrinin gündeme a-lınan bir teklifine göre hasta olup dahilde tedavi olunamıyan subaylar gibi gedikli erbaş ve sair ordu mensublarmın da tedavi İçi necnebi memleketlere gönderilmeleri kararlaşmış bulunuyor.
.4 'iapazarmdîı ya^gdlmmakfa olan Basri Ersoy
dafaanın dün akşam verdiği «Heyecan uyandırıcı» vesikalar dolayısile hava oldukça elektrikli idi.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yardımın kaldırılması hakkındaki kanunun meclisteki müzakeresi neticesiz kaldı
Ankara: 9 (Hususî) — Meclisin bugünkü içtinıaında, Sivas çimento fabrikası ve İstanbul Adalet Sarayı meseleleri g' rit-şüldükteu sonra çok çocuklıj hâkimlere verilecek yardım pa« ralarile ikramiye hakkındaki kanunun kaldırılmasına dair ka nun tasarısının müzakcr-'iind geçildi. Bu husustaki teklif Fc-rudun Fikri Düşünsel tarafın-(Devamı: Sa. 3 - Sü. T de)

BWAKVİMDEN bir yaprak)
"Benden (Canavar) diye bahsetmeyin,,
Abaza Basri diin gazetecilerden bu ricada bulundu
Adapazarı 9 (Telefonla) —ı Adapazarı ca6usu diye anılan Basri Eı soy'un soygunculuk lıâ-diaesine aid İkinci duruşmasına bugünde Ağırceza Mahkeme-1
sinde devam olundu.
Basri ile bir konuşma
Mahkeme başlamadan bir saat önce Adliye binasına getiri-(Devanın Sa. 3 - Sil. 2 do)
Elimiz Değmişken
Biz yalnız Eminönü rıhtımını tehlikeli durumda sanıyorduk. Meğer Galata Köp rüsü de öyle imiş von(-Köprünün bu perişan î hali Şohlr Moollslnde — do konuşulmuş.
Şehrin İki mühim semtini birbirine raptodon bu nakil vasıtası tamir edllocekso Köprünün hoy et-l-umumiyesindo do ıslahat yapmak lâzım gollr.
Köprünün kusuru nedir? Denila-
Köprü, gülünçtür. Pistir. Rahatsızdır.
İzah odollm:
Evvolû dünyanın hiç bir şehrinde köprülor, vapurlara umumi işkolu vazifesini görmezler. Köprü denilen şoy İnsanlara bir nakil vasıtasına müracaat etmeksizin suyu geçirmeğe yarıyan vo iki yakayı blrblrlno bağlıyan rabıtadır. Biz köprüyü asıl hüviyollııdon çıkarmış onu bir İskele, bir çarşı haline koymuşuz. Boftazlçlfiden Anadolu ve Rumeli sahillermo işliyon vapurlar oradan kalkar. Üsküdara Kadıkö-
yüne, Haydarpaşaya, Adalara^ Yalovaya hattâ Eyübe işllyen bütUn vapurların merkez İskelesi KtLrCr ------------------—dür. İstanbul gibi va«
U L U N A Y J pufların Isted.klerl
. - noktasına yanaşacak
ğı bir limanın gözünü çıkarmışız, bir duba yığınının üstüne bütün va purları doldurmuşuz.
Bıı deniz oyunlarının gayet nazik vo tehlikeli olduğuna şübha yoktur vo her gün limanda kaza olmuyorsa bunu liman kaptanları* ınızın moharotlne, ustalığına borçluyuz. Bunu unutmamalı.
Köprüde yapılacak blrlnol ıslahat budur. Yfinl köprüyü Iskoîollk-teıı kurtarmalı.
ondan sonra dükkânlar gelir. İnsanların polip geçmelerino tahsis edilmesi icab eden Köprünün alt katında neler yoktur. Şorbetçl, piyangocu, balıkçı, aşçı, tütüncü, fin dik fıstıkçıdan tutun da manava, aktara, kitabcıya kadar her şey ıııcvcuddur. Dubaların kuytu yerleri, setliler, serserilor, hırsızlar İçin Lütfen sojfojı çevirinle —
Alanya: 9 (a.n.) — Bıı yıl
kışın şiddetli olması olması ve
İsı derecesinin sıfırın altında 6
(Devamı: 8a. 3 * 8Ü. I de)
Necmeddin Sadak
Bugün Paris'e gidiyor
Dün şehrimize gelen Bakan gazetecilerle görüştü
"Truman - Stalin mülâkah yapılsa bile
dünyanın özlediği barışı temin edemez
Necmeddin Sadak
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak dün sabahki ekspresle An -ıradan şehrimize gelmiştir.
Bugün Patise hareket edecek an B. Nacmeddln Sadak ken -sini Haydarpagads karşılayan gazetecilerin sordukları suallere şu cevaplan vermiştir.
(— Eul-jaristandaki mahkûm subayımızı soruyorsunuz. Bu hu-
austa Bulgar hükümetiyle temas halindeyiz. Fakat henüz bü mev «uda Bulgar elçisi İle görüşme dik.
Yalnız Türk — Bulgar nıünase betlerinin iyi olmasını temenni ediyoruz.
Balkanlardaki ve bilhassa garbi Trakyadakl Tttrkleı-ln komü -nlst mezaliminden kurtulması 1 -
Atlantik paktına girerse Amerika Norveç'e Askerî yardımda bülunacak
Uyanık olalım
tik ti met bir yığın kanun tasansile Meclisin huzuruna çıkmak isti-
yor. Onun için Mecliste muhalefet hattâ dürüst ve demokrasi âşıln Halk Partililer çok uyanık bulunmağa mecburdurlar. Tâ İd, el çabukluğu ile, yurdda kurulmasını İstediğimiz Demokratı kapalı ve gizli yollardan bertaraf edilmesin!
Hâkimler kanunu, matbuat kanunu, yeni emeklilik kanunu ve aşın sağ ve «ol cereyanlarla mücadele tasarısı hep böyle antidemokratik bin bir tehlike ile dolu olabilecek mevzulardır. Faraza hâkimler kanununda, adaleti vicdanlarına ve kanunların hükümlerine göre dağıtmaktan başka bir şey düşüıımi-yen büyük hâkimlerimize sağlanmış olan teminat şu veya bu şekilde en ufak bir rahneye maruz kalmamalıdır. Halk Partili kodamanlar ve kurnaz elemanlar binbir dereden su getirerek ve hayale gelmez karanlık ve ıssız yollardan yürüyerek hâkimlerimizin emniyetini zedelemek İsterler. Hükümetin getirdiği her kanunun her fıkrasını inceden inceye tetkik etmeli ve bir tuzak karşısında bulunulmadığı anla-lıinıaymca o teklifin kabulüne muvafakat etmemelidir.
Matbuat kanunu için de hâkimler kanunu kadar hassas Olmak mevkiindeyiz. Çiinkii Re-ceb Peker örneği henüz, hatırlardan çıkmış değildir. Peker de matbuat kanununda tadilât yapacağını vadetmiş ve herkes'bu tâdillerin demokrasi ve hürriyet lehine olacağını tevelıhüm etmişti. Fakat bir de Meclise tiyle bir tasan getirdi ve ekseriyete kabul ettirdi ki onun yanında Mussolbıinin faşist matbuat kanunu adeta bir hürriyet âbidesi gibi kaldı.
İşte şimdi Günaltay hükümeti bu mantıksız ve demokrasi He uzaktan yakından ilgisi 0|. mıyan kanunu değiştirecektir. Amma bunu yaparken dikkat etmeli, Pokerin oyıınu. başka u-»ullerle, tekrarlanmasın. Şahısların haysiyetini koruyacak hü kümlerin ağırlaştınlacağındsn Ankara haberleri bahsetmeğe başladı. Şah.slurın haysiyetleri-nl ve namuslarını yürürlükte o-lan ceza kanının kâfi derecede korumaktadır. Hattâ bu ni|jer neşir yofile ve matbuat vasıta-•ile yapılırsa onun İçin de ağır-Jatıcı ve yıllarca hapse katlar giden ağır hükümler vardır.
Şimdi bunlar da yetmiyor da daha ezici ve baskı yapıcı esaslar mı konacaktır? O halde mat bııat kanunu hafifletilmek veja Şiddetlendirilmek İçin mi tekrar ele alınmıştır? Evvelâ bu diletin açıklanması ve bir prenslb A(aran alınması lâzımdır. Sara-coğlunun matbnat kanunları hakkında tahkikat yapsın di ve gönderdiği Yalçın şimdi Elliıa-
Aralılarla Yabudilerin ara-
sındadır. Burada değildir ki o
meşhur seyahatinin sonunda
gittiği diyarlarda bizdeklne ben
(Devamıt 8a. 3 • su. s d#j
Vaşlngton: u (a.a) «Reuter» — iyi bahar alan çevrelerde tah -min edildiğine göre. Norveç’in neticede kuzey Atlantik Savunma it tlfakına dahil olması şaı tile bu memlekete Amerikanın nlsbeten yakın bir gelecekte askeri yardım da bulunması ve Norveçe yapılacak Amerikan yardımının hudutlarım tesbit yolunda Amerika 11c Norveç arasında müzakereler ya pılmak tadır.
Vaşington: 0 (a.a) »United
Press» — Basın konferansı e^na amda Norveç Dışişleri Bakanı M. Langc'fn ziyaret! hakkında yo -rumlarda bulunan Amerika Dışiş
“Yeni Sabahn a seyahat intihalarını anlatıyor
Evvelki gün Londradan dönen Hindistanın Ankara büyük elçisi Divan Şâman Lâl dün Parkotelde kendisile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— iki sene evvel Londraya yine gitmiştim, şimdiki durum ile eski durum arasında çok fark gördüm. Halkın maneviya tı fevkalâde yükselmiştir. Ingi-lizler büyük güçlükleri tamami-le yenmiş bulunuyorlar. Ingilte rede Endonezya meselesîle yakından bir alâka gördüm, bilhassa Hind Başbakanı P. Neh-ruya karşı büyük bir sempati var. Şunu sevinçle söyliyeyim ki Ingiliz ve Hind halkı bugün tarihte görülmemiş şekilde birbirlerine bağlıdırlar. Londrada herkes bana Türkiyeyi sordu, îngilterede Türkiyeve’karşı büyük bir sevgi gösteriyorlar. Bilhassa Türkiyenin karşılaştl-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
İcrl Bakanı M. Acheson, ezcümle şunları söylemiştir:
M. Lange Vashington’a, Atlan tik paktı hakkındaki Amerikan görüşlerine mütedair kesin mü -zakerelerde bulunmak üzere gel -iniştir. Norveçli Bakan la müm -İdin olduğu kadar kısa bir mikl -det zarfında görüşeceğim. İsveç ve Danimarka büyük elçileri tarafın dan da görüşme talepleri alilim. Bunlarla da mümkün olduğu kadar ki6a bir jn'ûddef zarfında gt) rilşeceğim. Dışişleri bakanlığımız, bütün noktal nazarların mütalea -siyle ilgili bulunmaktadır.
Vaşlngton: 9 (a a) «Reuters. — Norveç dışişleri bakanı Lange'nin Vaşhıgtona gelişi meselesi hak -kında beyanatta bulunan dış -işleri bakam Acheson, batı dev -letleri tarafından yapılmasına teşebbüs olunan Atlantik paktının biı etecavüz hareketi» olduğu hak Icıııda Sovyctler tarafından ileri sürülen ithamları reddederek pak tın Ruslarca İddin dilen esaslar -la taban tabana zıd bulunduğunu ilâve eylemiştir.
gin teşebbüslerde bulunduk. Bu -gün Yunan komünist çetelerinin vaziyeti zayıf olduğu İçin buralar da bulunan Tiklilerin lztlrablan hafiflemektedir. Maamafih gere -ken temaslara devam ediyoruz.» B. Sadak Peyk devlet temsil -Çilerinden bazılarının İlticası hak kında sorulan aııale şu cevabı ver iniştir:
(— Bu ilticaları tftbiî karşıla -mak lâzımdır. Komünist rejilmlni İstemeyenler bize sığınmaktadır -lar. Bu ilticalarda bir komplo o -lamaz çünkü ilgili makamlar mülteciler hakkında gerekli tahkl katı yapmaktadırlar»
Avrupa memleketlerindeki kamplarda bulunan Türklerl Ana vatana getirmek için çalışıldığı -nı söyleyen Baltan Stallnln, Tru-manla görüşmek arzusu hakkında da şunları söylemiştir;
(Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 6 da)
Atıf İnan işi
alınıyor
ARALIK AYINDA
TURKİYEYE
D. Kelly
Moskova elçisi oluyor
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — Güvenilir bir kaynaktan öğrenildiğine göre, îngilterenin Ankara büyük elçini Sir Davld Kelly yakında Sir Maurice Peter sonun yerine Moskova büyük eliçillğine tâyin edilecektir.
Bilindiği gibi Sir Maurice Pe-teraon bir müddette-nberi hasta bulunuyordu.
Soğukların tahribatı
Alayımda muz mahsulünde
1 milyon liralık zaı ar »ar ,
F. Rıfkı Hikmet Bayur’a yeniden cevab veriynr
Ikı taraf arasındaki miina( kaşanın sahası genişliyor
Ezan hakkında Ulus’da çıkan bir yazı dolayısile Bay ur Atatürke aid hatıralarını anlattı
Komisyon, önce Atıt İnanı
dinleyecek
Ankara: 9 (Hususi) — Yarın Atıf îııan işini inceliyecek-komisyon evvelâ tâli komisyo-(Dovamı: Sa. 3 - 8Ü. 7 do)
Ankara, 9 (Telefonla) — Fa- ' Iih Rıfkı Atay İle Hikmet Sayar arasında başlayan münakaşanın akisleri devam ettiği gibi tarafların da bu münakaşayı kesmeğe karar verdiklerine dair heuiiz bir emare yoktur. Nitekim, Falih Rıfkı Atay, yarın Çıkacak Ulus gazetesinde Hikmet Bayur'a yeniden cevap vermektedir. Falih Rıfkı, bu cevabında, 25 yıllık Cumhuriyet tarihinin Atatürk'ün öliimiyle sona ereni bir fazilet ve bahtiyarlık devri ve ondan sonra başlayan ve devam edeni bir faziletsizlik ve bedbahtlık devri diye ayırmanın hakikatle hiç bir llgİBİ olmadığına İşaret ederek diyor ki:
Her zaman kötülere, kötülük ler olabilir. Bugün de vardır, yarın da olabilir. Hiç olmazsa eski ve yeni devri yakından tanımış olanlar İçin tarafsız kalmanın ve ölçülü konuşmanın daha hayırlı olduğu fikrindeyiz ve bu bahiste Bay Bayur’un pek
AV
Aralarında münakaşalar cereyan eden H. Buyur ve F. R. Atay
hoşuna gidecek bir polemik v( dedikodu oyununa kapılmak nl« yetinde değiliz.
Falih Rıfkı Atay, Bayın'ud diğer bir fıkrasına da cevaben! (Ben, yazımda îş Bankasından komisyon havalesi ödendiğinden bahsetmiştim. Bir bankaya havale gelmesi ve Ödenmesi i • le o bankayı idare edenlerin namusu arasında ne münasebeti olduğunu sorabilir miyim? tg (Devamı: Sa. 3 - Sü: i de)
İstanbul Adalet Sarayı için Meclisde sert tartışmalar oldu
Sivas çimento fabrikasının inşaatı Tekelioğlu tarafından şiddetle tenkid edildi
Ankara; 9 (Hususi) — Mecli -sin bugünkü oturumunda dört so ru görüşülecekti. Bunlardan iki •
yapılan yardım
1 milyon 700 bin dolar
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — İktisadî işbirliği idaresi tarafından bugün Londrada neşredilen rakamlara göre, Avrupa 1949 yılının son 9 aju içinde Marshalf yardımından 4.044. 880.000 dolar tutarında tahsisat almıştır.
Tahsisat alan memleketlerin başında 1.093.400.000 dolarla Ingiltere, ikinci olarak 951.000.000 dolarla Fransa, ü-çüncü olarak da 494.200.000 dolarla İtalya gelmektedir.
Türkiye, Aralık ayında 1.700.000 dolar almıştır.
Dr. Lûtfi Kırdar Haydarpa şaffa gazetecilerle görüşüyor
VALİ LÛTFİ KIRDAR
Ankara temaslarını anlatıyor
bi Iç işleri Bakanlığını İlgilendirmekte idi. Baltan rahat .- bulunduğundan başka güne bırakıldı. Müzakereler Sinan Tekelioğlunurt Türklyede imâl edilmekte olan çl mento ile Sivastakl çimento ve tuğla fabrikası hakkın * dairi sorusuna Ekonomi ve Ti ■
(Devamı: Sa. 3 - SU. 4 de)
PARALARI
Kravçenkonun aleyhinde şehadette bulunmak üzere Rusyadan gelen şuh idler arasında Eski karısı Zinaina Gorlova da vardır. Yukarıdaki resimde Kruvcenkonun eski karısını şehadette bulunurken görüyorsunuz. Ön sırada kenarda başı açık görünen Kraıçenk dur
Çok çocuklu Hâkimlere
Meıkensiz vatandaşlara dağıtılacak arsalar — Guockondular için yem bir kanun hazırlanıyor — Fetih yıldönümü hazırlıkları Etki eserleri koruma — İdare âmirlerinin solâhlyeil __________________ genişliyor
Dün aabahld eksprealc Arıka-radan şehrimize dönen Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kır -dar öğleden eoııra Gazeteciler Ce mlyetine gelerek, Cemiyet men • suplarına, seyahatinden dönüşte gösterdikleri alâkadan dolayı te-çekltUr etmiş, bu arada Ankurada ki temasları halikında da şun -la rı BÖylemiştlr:
«— Ankurada Başbakan ve İç İşleri Bakanı ile görüştüm. Gribe tutulduklarından dolayı kendlle -rile bir daha görüşmek fırsatını bulanındım.
Anlcorada Başbakan Yordınıcı
eı Nlhad Erimle daha ziyade İs -
tnnbulun mesken İhtiyacı üzerin de temaslar yaptım. Bildiğiniz gibi şehrin muhtelif senitlerinde Emlâki Milllyeye, Evkaf vo Belediyeye aid arsalar Ö218 sayılı ka nun gereğince meflkeuslz vatım -dağlarla gecekondu sakinlerine tevzi olunacaktır.
Bu tevziat sırasında şehir İçin deki kıymetli arsalar meselesi or taya çıkmaktadır. Biz bu gibi kıy mekll arsaların satılarak bedelleri İle daha ucuz ve vasi arazileri satın almak fikrindeyiz.
Gecekondulara bir nizam ver • mele gayeslle yeni bir kanun ta -sarısı hazırlaıunaktadır. Bu ka -iDevamıı Sa. 3 - «ü. 3 do)
Rus şahidler yalan söylüyor
Kravçenko'nun avukatı dünkü celsede muzaffer bir eda ile bunu iddia etti
Paris: 9 (afp.) — Kravçenko nun «Lettres Françaisses'- aleyhine açtığı dâvanın 9 uncu celsesinin başlamasından çok evvel muazzam bir kalabalık top-
lanmış bulunuyordu.
Bugün yapılması kaı arlaştı-nlmış olan yüzleştirme ve mü-
Meclis gündemine alınan bir mazbata ile teklif
Ankara: 9 (Hususi) — Meclis gündemine alınan bir tefsir, mazbatasına göre cezu evleri ve tevkif evleri müdürlüğü, yapmış olanların, hukuk mezunu olsalar dahi, bu yerlerdeki hizmetleri avukatlık stajına sayılamaz.
Feridun Fikrinin gündeme a-lınan bir teklifine göre hasta olup dahilde tedavi olunamıyan subaylar gibi gedikli erbaş ve sair ordu mensublarmın da tedavi İçi necnebi memleketlere gönderilmeleri kararlaşmış bulunuyor.
.4 'iapazarmdîı ya^gdlmmakfa olan Basri Ersoy
dafaanın dün akşam verdiği «Heyecan uyandırıcı» vesikalar dolayısile hava oldukça elektrikli idi.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yardımın kaldırılması hakkındaki kanunun meclisteki müzakeresi neticesiz kaldı
Ankara: 9 (Hususî) — Meclisin bugünkü içtinıaında, Sivas çimento fabrikası ve İstanbul Adalet Sarayı meseleleri g' rit-şüldükteu sonra çok çocuklıj hâkimlere verilecek yardım pa« ralarile ikramiye hakkındaki kanunun kaldırılmasına dair ka nun tasarısının müzakcr-'iind geçildi. Bu husustaki teklif Fc-rudun Fikri Düşünsel tarafın-(Devamı: Sa. 3 - Sü. T de)

BWAKVİMDEN bir yaprak)
"Benden (Canavar) diye bahsetmeyin,,
Abaza Basri diin gazetecilerden bu ricada bulundu
Adapazarı 9 (Telefonla) —ı Adapazarı ca6usu diye anılan Basri Eı soy'un soygunculuk lıâ-diaesine aid İkinci duruşmasına bugünde Ağırceza Mahkeme-1
sinde devam olundu.
Basri ile bir konuşma
Mahkeme başlamadan bir saat önce Adliye binasına getiri-(Devanın Sa. 3 - Sil. 2 do)
Elimiz Değmişken
Biz yalnız Eminönü rıhtımını tehlikeli durumda sanıyorduk. Meğer Galata Köp rüsü de öyle imiş von(-Köprünün bu perişan î hali Şohlr Moollslnde — do konuşulmuş.
Şehrin İki mühim semtini birbirine raptodon bu nakil vasıtası tamir edllocekso Köprünün hoy et-l-umumiyesindo do ıslahat yapmak lâzım gollr.
Köprünün kusuru nedir? Denila-
Köprü, gülünçtür. Pistir. Rahatsızdır.
İzah odollm:
Evvolû dünyanın hiç bir şehrinde köprülor, vapurlara umumi işkolu vazifesini görmezler. Köprü denilen şoy İnsanlara bir nakil vasıtasına müracaat etmeksizin suyu geçirmeğe yarıyan vo iki yakayı blrblrlno bağlıyan rabıtadır. Biz köprüyü asıl hüviyollııdon çıkarmış onu bir İskele, bir çarşı haline koymuşuz. Boftazlçlfiden Anadolu ve Rumeli sahillermo işliyon vapurlar oradan kalkar. Üsküdara Kadıkö-
yüne, Haydarpaşaya, Adalara^ Yalovaya hattâ Eyübe işllyen bütUn vapurların merkez İskelesi KtLrCr ------------------—dür. İstanbul gibi va«
U L U N A Y J pufların Isted.klerl
. - noktasına yanaşacak
ğı bir limanın gözünü çıkarmışız, bir duba yığınının üstüne bütün va purları doldurmuşuz.
Bıı deniz oyunlarının gayet nazik vo tehlikeli olduğuna şübha yoktur vo her gün limanda kaza olmuyorsa bunu liman kaptanları* ınızın moharotlne, ustalığına borçluyuz. Bunu unutmamalı.
Köprüde yapılacak blrlnol ıslahat budur. Yfinl köprüyü Iskoîollk-teıı kurtarmalı.
ondan sonra dükkânlar gelir. İnsanların polip geçmelerino tahsis edilmesi icab eden Köprünün alt katında neler yoktur. Şorbetçl, piyangocu, balıkçı, aşçı, tütüncü, fin dik fıstıkçıdan tutun da manava, aktara, kitabcıya kadar her şey ıııcvcuddur. Dubaların kuytu yerleri, setliler, serserilor, hırsızlar İçin Lütfen sojfojı çevirinle —
Alanya: 9 (a.n.) — Bıı yıl
kışın şiddetli olması olması ve
İsı derecesinin sıfırın altında 6
(Devamı: 8a. 3 * 8Ü. I de)
Necmeddin Sadak
Bugün Paris'e gidiyor
Dün şehrimize gelen Bakan gazetecilerle görüştü
"Truman - Stalin mülâkah yapılsa bile
dünyanın özlediği barışı temin edemez
Necmeddin Sadak
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak dün sabahki ekspresle An -ıradan şehrimize gelmiştir.
Bugün Patise hareket edecek an B. Nacmeddln Sadak ken -sini Haydarpagads karşılayan gazetecilerin sordukları suallere şu cevaplan vermiştir.
(— Eul-jaristandaki mahkûm subayımızı soruyorsunuz. Bu hu-
austa Bulgar hükümetiyle temas halindeyiz. Fakat henüz bü mev «uda Bulgar elçisi İle görüşme dik.
Yalnız Türk — Bulgar nıünase betlerinin iyi olmasını temenni ediyoruz.
Balkanlardaki ve bilhassa garbi Trakyadakl Tttrkleı-ln komü -nlst mezaliminden kurtulması 1 -
Atlantik paktına girerse Amerika Norveç'e Askerî yardımda bülunacak
Uyanık olalım
tik ti met bir yığın kanun tasansile Meclisin huzuruna çıkmak isti-
yor. Onun için Mecliste muhalefet hattâ dürüst ve demokrasi âşıln Halk Partililer çok uyanık bulunmağa mecburdurlar. Tâ İd, el çabukluğu ile, yurdda kurulmasını İstediğimiz Demokratı kapalı ve gizli yollardan bertaraf edilmesin!
Hâkimler kanunu, matbuat kanunu, yeni emeklilik kanunu ve aşın sağ ve «ol cereyanlarla mücadele tasarısı hep böyle antidemokratik bin bir tehlike ile dolu olabilecek mevzulardır. Faraza hâkimler kanununda, adaleti vicdanlarına ve kanunların hükümlerine göre dağıtmaktan başka bir şey düşüıımi-yen büyük hâkimlerimize sağlanmış olan teminat şu veya bu şekilde en ufak bir rahneye maruz kalmamalıdır. Halk Partili kodamanlar ve kurnaz elemanlar binbir dereden su getirerek ve hayale gelmez karanlık ve ıssız yollardan yürüyerek hâkimlerimizin emniyetini zedelemek İsterler. Hükümetin getirdiği her kanunun her fıkrasını inceden inceye tetkik etmeli ve bir tuzak karşısında bulunulmadığı anla-lıinıaymca o teklifin kabulüne muvafakat etmemelidir.
Matbuat kanunu için de hâkimler kanunu kadar hassas Olmak mevkiindeyiz. Çiinkii Re-ceb Peker örneği henüz, hatırlardan çıkmış değildir. Peker de matbuat kanununda tadilât yapacağını vadetmiş ve herkes'bu tâdillerin demokrasi ve hürriyet lehine olacağını tevelıhüm etmişti. Fakat bir de Meclise tiyle bir tasan getirdi ve ekseriyete kabul ettirdi ki onun yanında Mussolbıinin faşist matbuat kanunu adeta bir hürriyet âbidesi gibi kaldı.
İşte şimdi Günaltay hükümeti bu mantıksız ve demokrasi He uzaktan yakından ilgisi 0|. mıyan kanunu değiştirecektir. Amma bunu yaparken dikkat etmeli, Pokerin oyıınu. başka u-»ullerle, tekrarlanmasın. Şahısların haysiyetini koruyacak hü kümlerin ağırlaştınlacağındsn Ankara haberleri bahsetmeğe başladı. Şah.slurın haysiyetleri-nl ve namuslarını yürürlükte o-lan ceza kanının kâfi derecede korumaktadır. Hattâ bu ni|jer neşir yofile ve matbuat vasıta-•ile yapılırsa onun İçin de ağır-Jatıcı ve yıllarca hapse katlar giden ağır hükümler vardır.
Şimdi bunlar da yetmiyor da daha ezici ve baskı yapıcı esaslar mı konacaktır? O halde mat bııat kanunu hafifletilmek veja Şiddetlendirilmek İçin mi tekrar ele alınmıştır? Evvelâ bu diletin açıklanması ve bir prenslb A(aran alınması lâzımdır. Sara-coğlunun matbnat kanunları hakkında tahkikat yapsın di ve gönderdiği Yalçın şimdi Elliıa-
Aralılarla Yabudilerin ara-
sındadır. Burada değildir ki o
meşhur seyahatinin sonunda
gittiği diyarlarda bizdeklne ben
(Devamıt 8a. 3 • su. s d#j
Vaşlngton: u (a.a) «Reuter» — iyi bahar alan çevrelerde tah -min edildiğine göre. Norveç’in neticede kuzey Atlantik Savunma it tlfakına dahil olması şaı tile bu memlekete Amerikanın nlsbeten yakın bir gelecekte askeri yardım da bulunması ve Norveçe yapılacak Amerikan yardımının hudutlarım tesbit yolunda Amerika 11c Norveç arasında müzakereler ya pılmak tadır.
Vaşington: 0 (a.a) »United
Press» — Basın konferansı e^na amda Norveç Dışişleri Bakanı M. Langc'fn ziyaret! hakkında yo -rumlarda bulunan Amerika Dışiş
“Yeni Sabahn a seyahat intihalarını anlatıyor
Evvelki gün Londradan dönen Hindistanın Ankara büyük elçisi Divan Şâman Lâl dün Parkotelde kendisile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— iki sene evvel Londraya yine gitmiştim, şimdiki durum ile eski durum arasında çok fark gördüm. Halkın maneviya tı fevkalâde yükselmiştir. Ingi-lizler büyük güçlükleri tamami-le yenmiş bulunuyorlar. Ingilte rede Endonezya meselesîle yakından bir alâka gördüm, bilhassa Hind Başbakanı P. Neh-ruya karşı büyük bir sempati var. Şunu sevinçle söyliyeyim ki Ingiliz ve Hind halkı bugün tarihte görülmemiş şekilde birbirlerine bağlıdırlar. Londrada herkes bana Türkiyeyi sordu, îngilterede Türkiyeve’karşı büyük bir sevgi gösteriyorlar. Bilhassa Türkiyenin karşılaştl-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
İcrl Bakanı M. Acheson, ezcümle şunları söylemiştir:
M. Lange Vashington’a, Atlan tik paktı hakkındaki Amerikan görüşlerine mütedair kesin mü -zakerelerde bulunmak üzere gel -iniştir. Norveçli Bakan la müm -İdin olduğu kadar kısa bir mikl -det zarfında görüşeceğim. İsveç ve Danimarka büyük elçileri tarafın dan da görüşme talepleri alilim. Bunlarla da mümkün olduğu kadar ki6a bir jn'ûddef zarfında gt) rilşeceğim. Dışişleri bakanlığımız, bütün noktal nazarların mütalea -siyle ilgili bulunmaktadır.
Vaşlngton: 9 (a a) «Reuters. — Norveç dışişleri bakanı Lange'nin Vaşhıgtona gelişi meselesi hak -kında beyanatta bulunan dış -işleri bakam Acheson, batı dev -letleri tarafından yapılmasına teşebbüs olunan Atlantik paktının biı etecavüz hareketi» olduğu hak Icıııda Sovyctler tarafından ileri sürülen ithamları reddederek pak tın Ruslarca İddin dilen esaslar -la taban tabana zıd bulunduğunu ilâve eylemiştir.
gin teşebbüslerde bulunduk. Bu -gün Yunan komünist çetelerinin vaziyeti zayıf olduğu İçin buralar da bulunan Tiklilerin lztlrablan hafiflemektedir. Maamafih gere -ken temaslara devam ediyoruz.» B. Sadak Peyk devlet temsil -Çilerinden bazılarının İlticası hak kında sorulan aııale şu cevabı ver iniştir:
(— Bu ilticaları tftbiî karşıla -mak lâzımdır. Komünist rejilmlni İstemeyenler bize sığınmaktadır -lar. Bu ilticalarda bir komplo o -lamaz çünkü ilgili makamlar mülteciler hakkında gerekli tahkl katı yapmaktadırlar»
Avrupa memleketlerindeki kamplarda bulunan Türklerl Ana vatana getirmek için çalışıldığı -nı söyleyen Baltan Stallnln, Tru-manla görüşmek arzusu hakkında da şunları söylemiştir;
(Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 6 da)
Atıf İnan işi
alınıyor
ARALIK AYINDA
TURKİYEYE
D. Kelly
Moskova elçisi oluyor
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — Güvenilir bir kaynaktan öğrenildiğine göre, îngilterenin Ankara büyük elçini Sir Davld Kelly yakında Sir Maurice Peter sonun yerine Moskova büyük eliçillğine tâyin edilecektir.
Bilindiği gibi Sir Maurice Pe-teraon bir müddette-nberi hasta bulunuyordu.
Soğukların tahribatı
Alayımda muz mahsulünde
1 milyon liralık zaı ar »ar ,
F. Rıfkı Hikmet Bayur’a yeniden cevab veriynr
Ikı taraf arasındaki miina( kaşanın sahası genişliyor
Ezan hakkında Ulus’da çıkan bir yazı dolayısile Bay ur Atatürke aid hatıralarını anlattı
Komisyon, önce Atıt İnanı
dinleyecek
Ankara: 9 (Hususi) — Yarın Atıf îııan işini inceliyecek-komisyon evvelâ tâli komisyo-(Dovamı: Sa. 3 - 8Ü. 7 do)
Ankara, 9 (Telefonla) — Fa- ' Iih Rıfkı Atay İle Hikmet Sayar arasında başlayan münakaşanın akisleri devam ettiği gibi tarafların da bu münakaşayı kesmeğe karar verdiklerine dair heuiiz bir emare yoktur. Nitekim, Falih Rıfkı Atay, yarın Çıkacak Ulus gazetesinde Hikmet Bayur'a yeniden cevap vermektedir. Falih Rıfkı, bu cevabında, 25 yıllık Cumhuriyet tarihinin Atatürk'ün öliimiyle sona ereni bir fazilet ve bahtiyarlık devri ve ondan sonra başlayan ve devam edeni bir faziletsizlik ve bedbahtlık devri diye ayırmanın hakikatle hiç bir llgİBİ olmadığına İşaret ederek diyor ki:
Her zaman kötülere, kötülük ler olabilir. Bugün de vardır, yarın da olabilir. Hiç olmazsa eski ve yeni devri yakından tanımış olanlar İçin tarafsız kalmanın ve ölçülü konuşmanın daha hayırlı olduğu fikrindeyiz ve bu bahiste Bay Bayur’un pek
AV
Aralarında münakaşalar cereyan eden H. Buyur ve F. R. Atay
hoşuna gidecek bir polemik v( dedikodu oyununa kapılmak nl« yetinde değiliz.
Falih Rıfkı Atay, Bayın'ud diğer bir fıkrasına da cevaben! (Ben, yazımda îş Bankasından komisyon havalesi ödendiğinden bahsetmiştim. Bir bankaya havale gelmesi ve Ödenmesi i • le o bankayı idare edenlerin namusu arasında ne münasebeti olduğunu sorabilir miyim? tg (Devamı: Sa. 3 - Sü: i de)
İstanbul Adalet Sarayı için Meclisde sert tartışmalar oldu
Sivas çimento fabrikasının inşaatı Tekelioğlu tarafından şiddetle tenkid edildi
Ankara; 9 (Hususi) — Mecli -sin bugünkü oturumunda dört so ru görüşülecekti. Bunlardan iki •
yapılan yardım
1 milyon 700 bin dolar
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — İktisadî işbirliği idaresi tarafından bugün Londrada neşredilen rakamlara göre, Avrupa 1949 yılının son 9 aju içinde Marshalf yardımından 4.044. 880.000 dolar tutarında tahsisat almıştır.
Tahsisat alan memleketlerin başında 1.093.400.000 dolarla Ingiltere, ikinci olarak 951.000.000 dolarla Fransa, ü-çüncü olarak da 494.200.000 dolarla İtalya gelmektedir.
Türkiye, Aralık ayında 1.700.000 dolar almıştır.
Dr. Lûtfi Kırdar Haydarpa şaffa gazetecilerle görüşüyor
VALİ LÛTFİ KIRDAR
Ankara temaslarını anlatıyor
bi Iç işleri Bakanlığını İlgilendirmekte idi. Baltan rahat .- bulunduğundan başka güne bırakıldı. Müzakereler Sinan Tekelioğlunurt Türklyede imâl edilmekte olan çl mento ile Sivastakl çimento ve tuğla fabrikası hakkın * dairi sorusuna Ekonomi ve Ti ■
(Devamı: Sa. 3 - SU. 4 de)
PARALARI
Kravçenkonun aleyhinde şehadette bulunmak üzere Rusyadan gelen şuh idler arasında Eski karısı Zinaina Gorlova da vardır. Yukarıdaki resimde Kruvcenkonun eski karısını şehadette bulunurken görüyorsunuz. Ön sırada kenarda başı açık görünen Kraıçenk dur
Çok çocuklu Hâkimlere
Meıkensiz vatandaşlara dağıtılacak arsalar — Guockondular için yem bir kanun hazırlanıyor — Fetih yıldönümü hazırlıkları Etki eserleri koruma — İdare âmirlerinin solâhlyeil __________________ genişliyor
Dün aabahld eksprealc Arıka-radan şehrimize dönen Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kır -dar öğleden eoııra Gazeteciler Ce mlyetine gelerek, Cemiyet men • suplarına, seyahatinden dönüşte gösterdikleri alâkadan dolayı te-çekltUr etmiş, bu arada Ankurada ki temasları halikında da şun -la rı BÖylemiştlr:
«— Ankurada Başbakan ve İç İşleri Bakanı ile görüştüm. Gribe tutulduklarından dolayı kendlle -rile bir daha görüşmek fırsatını bulanındım.
Anlcorada Başbakan Yordınıcı
eı Nlhad Erimle daha ziyade İs -
tnnbulun mesken İhtiyacı üzerin de temaslar yaptım. Bildiğiniz gibi şehrin muhtelif senitlerinde Emlâki Milllyeye, Evkaf vo Belediyeye aid arsalar Ö218 sayılı ka nun gereğince meflkeuslz vatım -dağlarla gecekondu sakinlerine tevzi olunacaktır.
Bu tevziat sırasında şehir İçin deki kıymetli arsalar meselesi or taya çıkmaktadır. Biz bu gibi kıy mekll arsaların satılarak bedelleri İle daha ucuz ve vasi arazileri satın almak fikrindeyiz.
Gecekondulara bir nizam ver • mele gayeslle yeni bir kanun ta -sarısı hazırlaıunaktadır. Bu ka -iDevamıı Sa. 3 - «ü. 3 do)
Rus şahidler yalan söylüyor
Kravçenko'nun avukatı dünkü celsede muzaffer bir eda ile bunu iddia etti
Paris: 9 (afp.) — Kravçenko nun «Lettres Françaisses'- aleyhine açtığı dâvanın 9 uncu celsesinin başlamasından çok evvel muazzam bir kalabalık top-
lanmış bulunuyordu.
Bugün yapılması kaı arlaştı-nlmış olan yüzleştirme ve mü-
Meclis gündemine alınan bir mazbata ile teklif
Ankara: 9 (Hususi) — Meclis gündemine alınan bir tefsir, mazbatasına göre cezu evleri ve tevkif evleri müdürlüğü, yapmış olanların, hukuk mezunu olsalar dahi, bu yerlerdeki hizmetleri avukatlık stajına sayılamaz.
Feridun Fikrinin gündeme a-lınan bir teklifine göre hasta olup dahilde tedavi olunamıyan subaylar gibi gedikli erbaş ve sair ordu mensublarmın da tedavi İçi necnebi memleketlere gönderilmeleri kararlaşmış bulunuyor.
.4 'iapazarmdîı ya^gdlmmakfa olan Basri Ersoy
dafaanın dün akşam verdiği «Heyecan uyandırıcı» vesikalar dolayısile hava oldukça elektrikli idi.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yardımın kaldırılması hakkındaki kanunun meclisteki müzakeresi neticesiz kaldı
Ankara: 9 (Hususî) — Meclisin bugünkü içtinıaında, Sivas çimento fabrikası ve İstanbul Adalet Sarayı meseleleri g' rit-şüldükteu sonra çok çocuklıj hâkimlere verilecek yardım pa« ralarile ikramiye hakkındaki kanunun kaldırılmasına dair ka nun tasarısının müzakcr-'iind geçildi. Bu husustaki teklif Fc-rudun Fikri Düşünsel tarafın-(Devamı: Sa. 3 - Sü. T de)

BWAKVİMDEN bir yaprak)
"Benden (Canavar) diye bahsetmeyin,,
Abaza Basri diin gazetecilerden bu ricada bulundu
Adapazarı 9 (Telefonla) —ı Adapazarı ca6usu diye anılan Basri Eı soy'un soygunculuk lıâ-diaesine aid İkinci duruşmasına bugünde Ağırceza Mahkeme-1
sinde devam olundu.
Basri ile bir konuşma
Mahkeme başlamadan bir saat önce Adliye binasına getiri-(Devanın Sa. 3 - Sil. 2 do)
Elimiz Değmişken
Biz yalnız Eminönü rıhtımını tehlikeli durumda sanıyorduk. Meğer Galata Köp rüsü de öyle imiş von(-Köprünün bu perişan î hali Şohlr Moollslnde — do konuşulmuş.
Şehrin İki mühim semtini birbirine raptodon bu nakil vasıtası tamir edllocekso Köprünün hoy et-l-umumiyesindo do ıslahat yapmak lâzım gollr.
Köprünün kusuru nedir? Denila-
Köprü, gülünçtür. Pistir. Rahatsızdır.
İzah odollm:
Evvolû dünyanın hiç bir şehrinde köprülor, vapurlara umumi işkolu vazifesini görmezler. Köprü denilen şoy İnsanlara bir nakil vasıtasına müracaat etmeksizin suyu geçirmeğe yarıyan vo iki yakayı blrblrlno bağlıyan rabıtadır. Biz köprüyü asıl hüviyollııdon çıkarmış onu bir İskele, bir çarşı haline koymuşuz. Boftazlçlfiden Anadolu ve Rumeli sahillermo işliyon vapurlar oradan kalkar. Üsküdara Kadıkö-
yüne, Haydarpaşaya, Adalara^ Yalovaya hattâ Eyübe işllyen bütUn vapurların merkez İskelesi KtLrCr ------------------—dür. İstanbul gibi va«
U L U N A Y J pufların Isted.klerl
. - noktasına yanaşacak
ğı bir limanın gözünü çıkarmışız, bir duba yığınının üstüne bütün va purları doldurmuşuz.
Bıı deniz oyunlarının gayet nazik vo tehlikeli olduğuna şübha yoktur vo her gün limanda kaza olmuyorsa bunu liman kaptanları* ınızın moharotlne, ustalığına borçluyuz. Bunu unutmamalı.
Köprüde yapılacak blrlnol ıslahat budur. Yfinl köprüyü Iskoîollk-teıı kurtarmalı.
ondan sonra dükkânlar gelir. İnsanların polip geçmelerino tahsis edilmesi icab eden Köprünün alt katında neler yoktur. Şorbetçl, piyangocu, balıkçı, aşçı, tütüncü, fin dik fıstıkçıdan tutun da manava, aktara, kitabcıya kadar her şey ıııcvcuddur. Dubaların kuytu yerleri, setliler, serserilor, hırsızlar İçin Lütfen sojfojı çevirinle —
Alanya: 9 (a.n.) — Bıı yıl
kışın şiddetli olması olması ve
İsı derecesinin sıfırın altında 6
(Devamı: 8a. 3 * 8Ü. I de)
Necmeddin Sadak
Bugün Paris'e gidiyor
Dün şehrimize gelen Bakan gazetecilerle görüştü
"Truman - Stalin mülâkah yapılsa bile
dünyanın özlediği barışı temin edemez
Necmeddin Sadak
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak dün sabahki ekspresle An -ıradan şehrimize gelmiştir.
Bugün Patise hareket edecek an B. Nacmeddln Sadak ken -sini Haydarpagads karşılayan gazetecilerin sordukları suallere şu cevaplan vermiştir.
(— Eul-jaristandaki mahkûm subayımızı soruyorsunuz. Bu hu-
austa Bulgar hükümetiyle temas halindeyiz. Fakat henüz bü mev «uda Bulgar elçisi İle görüşme dik.
Yalnız Türk — Bulgar nıünase betlerinin iyi olmasını temenni ediyoruz.
Balkanlardaki ve bilhassa garbi Trakyadakl Tttrkleı-ln komü -nlst mezaliminden kurtulması 1 -
Atlantik paktına girerse Amerika Norveç'e Askerî yardımda bülunacak
Uyanık olalım
tik ti met bir yığın kanun tasansile Meclisin huzuruna çıkmak isti-
yor. Onun için Mecliste muhalefet hattâ dürüst ve demokrasi âşıln Halk Partililer çok uyanık bulunmağa mecburdurlar. Tâ İd, el çabukluğu ile, yurdda kurulmasını İstediğimiz Demokratı kapalı ve gizli yollardan bertaraf edilmesin!
Hâkimler kanunu, matbuat kanunu, yeni emeklilik kanunu ve aşın sağ ve «ol cereyanlarla mücadele tasarısı hep böyle antidemokratik bin bir tehlike ile dolu olabilecek mevzulardır. Faraza hâkimler kanununda, adaleti vicdanlarına ve kanunların hükümlerine göre dağıtmaktan başka bir şey düşüıımi-yen büyük hâkimlerimize sağlanmış olan teminat şu veya bu şekilde en ufak bir rahneye maruz kalmamalıdır. Halk Partili kodamanlar ve kurnaz elemanlar binbir dereden su getirerek ve hayale gelmez karanlık ve ıssız yollardan yürüyerek hâkimlerimizin emniyetini zedelemek İsterler. Hükümetin getirdiği her kanunun her fıkrasını inceden inceye tetkik etmeli ve bir tuzak karşısında bulunulmadığı anla-lıinıaymca o teklifin kabulüne muvafakat etmemelidir.
Matbuat kanunu için de hâkimler kanunu kadar hassas Olmak mevkiindeyiz. Çiinkii Re-ceb Peker örneği henüz, hatırlardan çıkmış değildir. Peker de matbuat kanununda tadilât yapacağını vadetmiş ve herkes'bu tâdillerin demokrasi ve hürriyet lehine olacağını tevelıhüm etmişti. Fakat bir de Meclise tiyle bir tasan getirdi ve ekseriyete kabul ettirdi ki onun yanında Mussolbıinin faşist matbuat kanunu adeta bir hürriyet âbidesi gibi kaldı.
İşte şimdi Günaltay hükümeti bu mantıksız ve demokrasi He uzaktan yakından ilgisi 0|. mıyan kanunu değiştirecektir. Amma bunu yaparken dikkat etmeli, Pokerin oyıınu. başka u-»ullerle, tekrarlanmasın. Şahısların haysiyetini koruyacak hü kümlerin ağırlaştınlacağındsn Ankara haberleri bahsetmeğe başladı. Şah.slurın haysiyetleri-nl ve namuslarını yürürlükte o-lan ceza kanının kâfi derecede korumaktadır. Hattâ bu ni|jer neşir yofile ve matbuat vasıta-•ile yapılırsa onun İçin de ağır-Jatıcı ve yıllarca hapse katlar giden ağır hükümler vardır.
Şimdi bunlar da yetmiyor da daha ezici ve baskı yapıcı esaslar mı konacaktır? O halde mat bııat kanunu hafifletilmek veja Şiddetlendirilmek İçin mi tekrar ele alınmıştır? Evvelâ bu diletin açıklanması ve bir prenslb A(aran alınması lâzımdır. Sara-coğlunun matbnat kanunları hakkında tahkikat yapsın di ve gönderdiği Yalçın şimdi Elliıa-
Aralılarla Yabudilerin ara-
sındadır. Burada değildir ki o
meşhur seyahatinin sonunda
gittiği diyarlarda bizdeklne ben
(Devamıt 8a. 3 • su. s d#j
Vaşlngton: u (a.a) «Reuter» — iyi bahar alan çevrelerde tah -min edildiğine göre. Norveç’in neticede kuzey Atlantik Savunma it tlfakına dahil olması şaı tile bu memlekete Amerikanın nlsbeten yakın bir gelecekte askeri yardım da bulunması ve Norveçe yapılacak Amerikan yardımının hudutlarım tesbit yolunda Amerika 11c Norveç arasında müzakereler ya pılmak tadır.
Vaşington: 0 (a.a) »United
Press» — Basın konferansı e^na amda Norveç Dışişleri Bakanı M. Langc'fn ziyaret! hakkında yo -rumlarda bulunan Amerika Dışiş
“Yeni Sabahn a seyahat intihalarını anlatıyor
Evvelki gün Londradan dönen Hindistanın Ankara büyük elçisi Divan Şâman Lâl dün Parkotelde kendisile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— iki sene evvel Londraya yine gitmiştim, şimdiki durum ile eski durum arasında çok fark gördüm. Halkın maneviya tı fevkalâde yükselmiştir. Ingi-lizler büyük güçlükleri tamami-le yenmiş bulunuyorlar. Ingilte rede Endonezya meselesîle yakından bir alâka gördüm, bilhassa Hind Başbakanı P. Neh-ruya karşı büyük bir sempati var. Şunu sevinçle söyliyeyim ki Ingiliz ve Hind halkı bugün tarihte görülmemiş şekilde birbirlerine bağlıdırlar. Londrada herkes bana Türkiyeyi sordu, îngilterede Türkiyeve’karşı büyük bir sevgi gösteriyorlar. Bilhassa Türkiyenin karşılaştl-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
İcrl Bakanı M. Acheson, ezcümle şunları söylemiştir:
M. Lange Vashington’a, Atlan tik paktı hakkındaki Amerikan görüşlerine mütedair kesin mü -zakerelerde bulunmak üzere gel -iniştir. Norveçli Bakan la müm -İdin olduğu kadar kısa bir mikl -det zarfında görüşeceğim. İsveç ve Danimarka büyük elçileri tarafın dan da görüşme talepleri alilim. Bunlarla da mümkün olduğu kadar ki6a bir jn'ûddef zarfında gt) rilşeceğim. Dışişleri bakanlığımız, bütün noktal nazarların mütalea -siyle ilgili bulunmaktadır.
Vaşlngton: 9 (a a) «Reuters. — Norveç dışişleri bakanı Lange'nin Vaşhıgtona gelişi meselesi hak -kında beyanatta bulunan dış -işleri bakam Acheson, batı dev -letleri tarafından yapılmasına teşebbüs olunan Atlantik paktının biı etecavüz hareketi» olduğu hak Icıııda Sovyctler tarafından ileri sürülen ithamları reddederek pak tın Ruslarca İddin dilen esaslar -la taban tabana zıd bulunduğunu ilâve eylemiştir.
gin teşebbüslerde bulunduk. Bu -gün Yunan komünist çetelerinin vaziyeti zayıf olduğu İçin buralar da bulunan Tiklilerin lztlrablan hafiflemektedir. Maamafih gere -ken temaslara devam ediyoruz.» B. Sadak Peyk devlet temsil -Çilerinden bazılarının İlticası hak kında sorulan aııale şu cevabı ver iniştir:
(— Bu ilticaları tftbiî karşıla -mak lâzımdır. Komünist rejilmlni İstemeyenler bize sığınmaktadır -lar. Bu ilticalarda bir komplo o -lamaz çünkü ilgili makamlar mülteciler hakkında gerekli tahkl katı yapmaktadırlar»
Avrupa memleketlerindeki kamplarda bulunan Türklerl Ana vatana getirmek için çalışıldığı -nı söyleyen Baltan Stallnln, Tru-manla görüşmek arzusu hakkında da şunları söylemiştir;
(Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 6 da)
Atıf İnan işi
alınıyor
ARALIK AYINDA
TURKİYEYE
D. Kelly
Moskova elçisi oluyor
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — Güvenilir bir kaynaktan öğrenildiğine göre, îngilterenin Ankara büyük elçini Sir Davld Kelly yakında Sir Maurice Peter sonun yerine Moskova büyük eliçillğine tâyin edilecektir.
Bilindiği gibi Sir Maurice Pe-teraon bir müddette-nberi hasta bulunuyordu.
Soğukların tahribatı
Alayımda muz mahsulünde
1 milyon liralık zaı ar »ar ,
F. Rıfkı Hikmet Bayur’a yeniden cevab veriynr
Ikı taraf arasındaki miina( kaşanın sahası genişliyor
Ezan hakkında Ulus’da çıkan bir yazı dolayısile Bay ur Atatürke aid hatıralarını anlattı
Komisyon, önce Atıt İnanı
dinleyecek
Ankara: 9 (Hususi) — Yarın Atıf îııan işini inceliyecek-komisyon evvelâ tâli komisyo-(Dovamı: Sa. 3 - 8Ü. 7 do)
Ankara, 9 (Telefonla) — Fa- ' Iih Rıfkı Atay İle Hikmet Sayar arasında başlayan münakaşanın akisleri devam ettiği gibi tarafların da bu münakaşayı kesmeğe karar verdiklerine dair heuiiz bir emare yoktur. Nitekim, Falih Rıfkı Atay, yarın Çıkacak Ulus gazetesinde Hikmet Bayur'a yeniden cevap vermektedir. Falih Rıfkı, bu cevabında, 25 yıllık Cumhuriyet tarihinin Atatürk'ün öliimiyle sona ereni bir fazilet ve bahtiyarlık devri ve ondan sonra başlayan ve devam edeni bir faziletsizlik ve bedbahtlık devri diye ayırmanın hakikatle hiç bir llgİBİ olmadığına İşaret ederek diyor ki:
Her zaman kötülere, kötülük ler olabilir. Bugün de vardır, yarın da olabilir. Hiç olmazsa eski ve yeni devri yakından tanımış olanlar İçin tarafsız kalmanın ve ölçülü konuşmanın daha hayırlı olduğu fikrindeyiz ve bu bahiste Bay Bayur’un pek
AV
Aralarında münakaşalar cereyan eden H. Buyur ve F. R. Atay
hoşuna gidecek bir polemik v( dedikodu oyununa kapılmak nl« yetinde değiliz.
Falih Rıfkı Atay, Bayın'ud diğer bir fıkrasına da cevaben! (Ben, yazımda îş Bankasından komisyon havalesi ödendiğinden bahsetmiştim. Bir bankaya havale gelmesi ve Ödenmesi i • le o bankayı idare edenlerin namusu arasında ne münasebeti olduğunu sorabilir miyim? tg (Devamı: Sa. 3 - Sü: i de)
İstanbul Adalet Sarayı için Meclisde sert tartışmalar oldu
Sivas çimento fabrikasının inşaatı Tekelioğlu tarafından şiddetle tenkid edildi
Ankara; 9 (Hususi) — Mecli -sin bugünkü oturumunda dört so ru görüşülecekti. Bunlardan iki •
yapılan yardım
1 milyon 700 bin dolar
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — İktisadî işbirliği idaresi tarafından bugün Londrada neşredilen rakamlara göre, Avrupa 1949 yılının son 9 aju içinde Marshalf yardımından 4.044. 880.000 dolar tutarında tahsisat almıştır.
Tahsisat alan memleketlerin başında 1.093.400.000 dolarla Ingiltere, ikinci olarak 951.000.000 dolarla Fransa, ü-çüncü olarak da 494.200.000 dolarla İtalya gelmektedir.
Türkiye, Aralık ayında 1.700.000 dolar almıştır.
Dr. Lûtfi Kırdar Haydarpa şaffa gazetecilerle görüşüyor
VALİ LÛTFİ KIRDAR
Ankara temaslarını anlatıyor
bi Iç işleri Bakanlığını İlgilendirmekte idi. Baltan rahat .- bulunduğundan başka güne bırakıldı. Müzakereler Sinan Tekelioğlunurt Türklyede imâl edilmekte olan çl mento ile Sivastakl çimento ve tuğla fabrikası hakkın * dairi sorusuna Ekonomi ve Ti ■
(Devamı: Sa. 3 - SU. 4 de)
PARALARI
Kravçenkonun aleyhinde şehadette bulunmak üzere Rusyadan gelen şuh idler arasında Eski karısı Zinaina Gorlova da vardır. Yukarıdaki resimde Kruvcenkonun eski karısını şehadette bulunurken görüyorsunuz. Ön sırada kenarda başı açık görünen Kraıçenk dur
Çok çocuklu Hâkimlere
Meıkensiz vatandaşlara dağıtılacak arsalar — Guockondular için yem bir kanun hazırlanıyor — Fetih yıldönümü hazırlıkları Etki eserleri koruma — İdare âmirlerinin solâhlyeil __________________ genişliyor
Dün aabahld eksprealc Arıka-radan şehrimize dönen Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kır -dar öğleden eoııra Gazeteciler Ce mlyetine gelerek, Cemiyet men • suplarına, seyahatinden dönüşte gösterdikleri alâkadan dolayı te-çekltUr etmiş, bu arada Ankurada ki temasları halikında da şun -la rı BÖylemiştlr:
«— Ankurada Başbakan ve İç İşleri Bakanı ile görüştüm. Gribe tutulduklarından dolayı kendlle -rile bir daha görüşmek fırsatını bulanındım.
Anlcorada Başbakan Yordınıcı
eı Nlhad Erimle daha ziyade İs -
tnnbulun mesken İhtiyacı üzerin de temaslar yaptım. Bildiğiniz gibi şehrin muhtelif senitlerinde Emlâki Milllyeye, Evkaf vo Belediyeye aid arsalar Ö218 sayılı ka nun gereğince meflkeuslz vatım -dağlarla gecekondu sakinlerine tevzi olunacaktır.
Bu tevziat sırasında şehir İçin deki kıymetli arsalar meselesi or taya çıkmaktadır. Biz bu gibi kıy mekll arsaların satılarak bedelleri İle daha ucuz ve vasi arazileri satın almak fikrindeyiz.
Gecekondulara bir nizam ver • mele gayeslle yeni bir kanun ta -sarısı hazırlaıunaktadır. Bu ka -iDevamıı Sa. 3 - «ü. 3 do)
Rus şahidler yalan söylüyor
Kravçenko'nun avukatı dünkü celsede muzaffer bir eda ile bunu iddia etti
Paris: 9 (afp.) — Kravçenko nun «Lettres Françaisses'- aleyhine açtığı dâvanın 9 uncu celsesinin başlamasından çok evvel muazzam bir kalabalık top-
lanmış bulunuyordu.
Bugün yapılması kaı arlaştı-nlmış olan yüzleştirme ve mü-
Meclis gündemine alınan bir mazbata ile teklif
Ankara: 9 (Hususi) — Meclis gündemine alınan bir tefsir, mazbatasına göre cezu evleri ve tevkif evleri müdürlüğü, yapmış olanların, hukuk mezunu olsalar dahi, bu yerlerdeki hizmetleri avukatlık stajına sayılamaz.
Feridun Fikrinin gündeme a-lınan bir teklifine göre hasta olup dahilde tedavi olunamıyan subaylar gibi gedikli erbaş ve sair ordu mensublarmın da tedavi İçi necnebi memleketlere gönderilmeleri kararlaşmış bulunuyor.
.4 'iapazarmdîı ya^gdlmmakfa olan Basri Ersoy
dafaanın dün akşam verdiği «Heyecan uyandırıcı» vesikalar dolayısile hava oldukça elektrikli idi.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yardımın kaldırılması hakkındaki kanunun meclisteki müzakeresi neticesiz kaldı
Ankara: 9 (Hususî) — Meclisin bugünkü içtinıaında, Sivas çimento fabrikası ve İstanbul Adalet Sarayı meseleleri g' rit-şüldükteu sonra çok çocuklıj hâkimlere verilecek yardım pa« ralarile ikramiye hakkındaki kanunun kaldırılmasına dair ka nun tasarısının müzakcr-'iind geçildi. Bu husustaki teklif Fc-rudun Fikri Düşünsel tarafın-(Devamı: Sa. 3 - Sü. T de)

BWAKVİMDEN bir yaprak)
"Benden (Canavar) diye bahsetmeyin,,
Abaza Basri diin gazetecilerden bu ricada bulundu
Adapazarı 9 (Telefonla) —ı Adapazarı ca6usu diye anılan Basri Eı soy'un soygunculuk lıâ-diaesine aid İkinci duruşmasına bugünde Ağırceza Mahkeme-1
sinde devam olundu.
Basri ile bir konuşma
Mahkeme başlamadan bir saat önce Adliye binasına getiri-(Devanın Sa. 3 - Sil. 2 do)
Elimiz Değmişken
Biz yalnız Eminönü rıhtımını tehlikeli durumda sanıyorduk. Meğer Galata Köp rüsü de öyle imiş von(-Köprünün bu perişan î hali Şohlr Moollslnde — do konuşulmuş.
Şehrin İki mühim semtini birbirine raptodon bu nakil vasıtası tamir edllocekso Köprünün hoy et-l-umumiyesindo do ıslahat yapmak lâzım gollr.
Köprünün kusuru nedir? Denila-
Köprü, gülünçtür. Pistir. Rahatsızdır.
İzah odollm:
Evvolû dünyanın hiç bir şehrinde köprülor, vapurlara umumi işkolu vazifesini görmezler. Köprü denilen şoy İnsanlara bir nakil vasıtasına müracaat etmeksizin suyu geçirmeğe yarıyan vo iki yakayı blrblrlno bağlıyan rabıtadır. Biz köprüyü asıl hüviyollııdon çıkarmış onu bir İskele, bir çarşı haline koymuşuz. Boftazlçlfiden Anadolu ve Rumeli sahillermo işliyon vapurlar oradan kalkar. Üsküdara Kadıkö-
yüne, Haydarpaşaya, Adalara^ Yalovaya hattâ Eyübe işllyen bütUn vapurların merkez İskelesi KtLrCr ------------------—dür. İstanbul gibi va«
U L U N A Y J pufların Isted.klerl
. - noktasına yanaşacak
ğı bir limanın gözünü çıkarmışız, bir duba yığınının üstüne bütün va purları doldurmuşuz.
Bıı deniz oyunlarının gayet nazik vo tehlikeli olduğuna şübha yoktur vo her gün limanda kaza olmuyorsa bunu liman kaptanları* ınızın moharotlne, ustalığına borçluyuz. Bunu unutmamalı.
Köprüde yapılacak blrlnol ıslahat budur. Yfinl köprüyü Iskoîollk-teıı kurtarmalı.
ondan sonra dükkânlar gelir. İnsanların polip geçmelerino tahsis edilmesi icab eden Köprünün alt katında neler yoktur. Şorbetçl, piyangocu, balıkçı, aşçı, tütüncü, fin dik fıstıkçıdan tutun da manava, aktara, kitabcıya kadar her şey ıııcvcuddur. Dubaların kuytu yerleri, setliler, serserilor, hırsızlar İçin Lütfen sojfojı çevirinle —
Alanya: 9 (a.n.) — Bıı yıl
kışın şiddetli olması olması ve
İsı derecesinin sıfırın altında 6
(Devamı: 8a. 3 * 8Ü. I de)
Necmeddin Sadak
Bugün Paris'e gidiyor
Dün şehrimize gelen Bakan gazetecilerle görüştü
"Truman - Stalin mülâkah yapılsa bile
dünyanın özlediği barışı temin edemez
Necmeddin Sadak
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak dün sabahki ekspresle An -ıradan şehrimize gelmiştir.
Bugün Patise hareket edecek an B. Nacmeddln Sadak ken -sini Haydarpagads karşılayan gazetecilerin sordukları suallere şu cevaplan vermiştir.
(— Eul-jaristandaki mahkûm subayımızı soruyorsunuz. Bu hu-
austa Bulgar hükümetiyle temas halindeyiz. Fakat henüz bü mev «uda Bulgar elçisi İle görüşme dik.
Yalnız Türk — Bulgar nıünase betlerinin iyi olmasını temenni ediyoruz.
Balkanlardaki ve bilhassa garbi Trakyadakl Tttrkleı-ln komü -nlst mezaliminden kurtulması 1 -
Atlantik paktına girerse Amerika Norveç'e Askerî yardımda bülunacak
Uyanık olalım
tik ti met bir yığın kanun tasansile Meclisin huzuruna çıkmak isti-
yor. Onun için Mecliste muhalefet hattâ dürüst ve demokrasi âşıln Halk Partililer çok uyanık bulunmağa mecburdurlar. Tâ İd, el çabukluğu ile, yurdda kurulmasını İstediğimiz Demokratı kapalı ve gizli yollardan bertaraf edilmesin!
Hâkimler kanunu, matbuat kanunu, yeni emeklilik kanunu ve aşın sağ ve «ol cereyanlarla mücadele tasarısı hep böyle antidemokratik bin bir tehlike ile dolu olabilecek mevzulardır. Faraza hâkimler kanununda, adaleti vicdanlarına ve kanunların hükümlerine göre dağıtmaktan başka bir şey düşüıımi-yen büyük hâkimlerimize sağlanmış olan teminat şu veya bu şekilde en ufak bir rahneye maruz kalmamalıdır. Halk Partili kodamanlar ve kurnaz elemanlar binbir dereden su getirerek ve hayale gelmez karanlık ve ıssız yollardan yürüyerek hâkimlerimizin emniyetini zedelemek İsterler. Hükümetin getirdiği her kanunun her fıkrasını inceden inceye tetkik etmeli ve bir tuzak karşısında bulunulmadığı anla-lıinıaymca o teklifin kabulüne muvafakat etmemelidir.
Matbuat kanunu için de hâkimler kanunu kadar hassas Olmak mevkiindeyiz. Çiinkii Re-ceb Peker örneği henüz, hatırlardan çıkmış değildir. Peker de matbuat kanununda tadilât yapacağını vadetmiş ve herkes'bu tâdillerin demokrasi ve hürriyet lehine olacağını tevelıhüm etmişti. Fakat bir de Meclise tiyle bir tasan getirdi ve ekseriyete kabul ettirdi ki onun yanında Mussolbıinin faşist matbuat kanunu adeta bir hürriyet âbidesi gibi kaldı.
İşte şimdi Günaltay hükümeti bu mantıksız ve demokrasi He uzaktan yakından ilgisi 0|. mıyan kanunu değiştirecektir. Amma bunu yaparken dikkat etmeli, Pokerin oyıınu. başka u-»ullerle, tekrarlanmasın. Şahısların haysiyetini koruyacak hü kümlerin ağırlaştınlacağındsn Ankara haberleri bahsetmeğe başladı. Şah.slurın haysiyetleri-nl ve namuslarını yürürlükte o-lan ceza kanının kâfi derecede korumaktadır. Hattâ bu ni|jer neşir yofile ve matbuat vasıta-•ile yapılırsa onun İçin de ağır-Jatıcı ve yıllarca hapse katlar giden ağır hükümler vardır.
Şimdi bunlar da yetmiyor da daha ezici ve baskı yapıcı esaslar mı konacaktır? O halde mat bııat kanunu hafifletilmek veja Şiddetlendirilmek İçin mi tekrar ele alınmıştır? Evvelâ bu diletin açıklanması ve bir prenslb A(aran alınması lâzımdır. Sara-coğlunun matbnat kanunları hakkında tahkikat yapsın di ve gönderdiği Yalçın şimdi Elliıa-
Aralılarla Yabudilerin ara-
sındadır. Burada değildir ki o
meşhur seyahatinin sonunda
gittiği diyarlarda bizdeklne ben
(Devamıt 8a. 3 • su. s d#j
Vaşlngton: u (a.a) «Reuter» — iyi bahar alan çevrelerde tah -min edildiğine göre. Norveç’in neticede kuzey Atlantik Savunma it tlfakına dahil olması şaı tile bu memlekete Amerikanın nlsbeten yakın bir gelecekte askeri yardım da bulunması ve Norveçe yapılacak Amerikan yardımının hudutlarım tesbit yolunda Amerika 11c Norveç arasında müzakereler ya pılmak tadır.
Vaşington: 0 (a.a) »United
Press» — Basın konferansı e^na amda Norveç Dışişleri Bakanı M. Langc'fn ziyaret! hakkında yo -rumlarda bulunan Amerika Dışiş
“Yeni Sabahn a seyahat intihalarını anlatıyor
Evvelki gün Londradan dönen Hindistanın Ankara büyük elçisi Divan Şâman Lâl dün Parkotelde kendisile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— iki sene evvel Londraya yine gitmiştim, şimdiki durum ile eski durum arasında çok fark gördüm. Halkın maneviya tı fevkalâde yükselmiştir. Ingi-lizler büyük güçlükleri tamami-le yenmiş bulunuyorlar. Ingilte rede Endonezya meselesîle yakından bir alâka gördüm, bilhassa Hind Başbakanı P. Neh-ruya karşı büyük bir sempati var. Şunu sevinçle söyliyeyim ki Ingiliz ve Hind halkı bugün tarihte görülmemiş şekilde birbirlerine bağlıdırlar. Londrada herkes bana Türkiyeyi sordu, îngilterede Türkiyeve’karşı büyük bir sevgi gösteriyorlar. Bilhassa Türkiyenin karşılaştl-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
İcrl Bakanı M. Acheson, ezcümle şunları söylemiştir:
M. Lange Vashington’a, Atlan tik paktı hakkındaki Amerikan görüşlerine mütedair kesin mü -zakerelerde bulunmak üzere gel -iniştir. Norveçli Bakan la müm -İdin olduğu kadar kısa bir mikl -det zarfında görüşeceğim. İsveç ve Danimarka büyük elçileri tarafın dan da görüşme talepleri alilim. Bunlarla da mümkün olduğu kadar ki6a bir jn'ûddef zarfında gt) rilşeceğim. Dışişleri bakanlığımız, bütün noktal nazarların mütalea -siyle ilgili bulunmaktadır.
Vaşlngton: 9 (a a) «Reuters. — Norveç dışişleri bakanı Lange'nin Vaşhıgtona gelişi meselesi hak -kında beyanatta bulunan dış -işleri bakam Acheson, batı dev -letleri tarafından yapılmasına teşebbüs olunan Atlantik paktının biı etecavüz hareketi» olduğu hak Icıııda Sovyctler tarafından ileri sürülen ithamları reddederek pak tın Ruslarca İddin dilen esaslar -la taban tabana zıd bulunduğunu ilâve eylemiştir.
gin teşebbüslerde bulunduk. Bu -gün Yunan komünist çetelerinin vaziyeti zayıf olduğu İçin buralar da bulunan Tiklilerin lztlrablan hafiflemektedir. Maamafih gere -ken temaslara devam ediyoruz.» B. Sadak Peyk devlet temsil -Çilerinden bazılarının İlticası hak kında sorulan aııale şu cevabı ver iniştir:
(— Bu ilticaları tftbiî karşıla -mak lâzımdır. Komünist rejilmlni İstemeyenler bize sığınmaktadır -lar. Bu ilticalarda bir komplo o -lamaz çünkü ilgili makamlar mülteciler hakkında gerekli tahkl katı yapmaktadırlar»
Avrupa memleketlerindeki kamplarda bulunan Türklerl Ana vatana getirmek için çalışıldığı -nı söyleyen Baltan Stallnln, Tru-manla görüşmek arzusu hakkında da şunları söylemiştir;
(Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 6 da)
Atıf İnan işi
alınıyor
ARALIK AYINDA
TURKİYEYE
D. Kelly
Moskova elçisi oluyor
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — Güvenilir bir kaynaktan öğrenildiğine göre, îngilterenin Ankara büyük elçini Sir Davld Kelly yakında Sir Maurice Peter sonun yerine Moskova büyük eliçillğine tâyin edilecektir.
Bilindiği gibi Sir Maurice Pe-teraon bir müddette-nberi hasta bulunuyordu.
Soğukların tahribatı
Alayımda muz mahsulünde
1 milyon liralık zaı ar »ar ,
F. Rıfkı Hikmet Bayur’a yeniden cevab veriynr
Ikı taraf arasındaki miina( kaşanın sahası genişliyor
Ezan hakkında Ulus’da çıkan bir yazı dolayısile Bay ur Atatürke aid hatıralarını anlattı
Komisyon, önce Atıt İnanı
dinleyecek
Ankara: 9 (Hususi) — Yarın Atıf îııan işini inceliyecek-komisyon evvelâ tâli komisyo-(Dovamı: Sa. 3 - 8Ü. 7 do)
Ankara, 9 (Telefonla) — Fa- ' Iih Rıfkı Atay İle Hikmet Sayar arasında başlayan münakaşanın akisleri devam ettiği gibi tarafların da bu münakaşayı kesmeğe karar verdiklerine dair heuiiz bir emare yoktur. Nitekim, Falih Rıfkı Atay, yarın Çıkacak Ulus gazetesinde Hikmet Bayur'a yeniden cevap vermektedir. Falih Rıfkı, bu cevabında, 25 yıllık Cumhuriyet tarihinin Atatürk'ün öliimiyle sona ereni bir fazilet ve bahtiyarlık devri ve ondan sonra başlayan ve devam edeni bir faziletsizlik ve bedbahtlık devri diye ayırmanın hakikatle hiç bir llgİBİ olmadığına İşaret ederek diyor ki:
Her zaman kötülere, kötülük ler olabilir. Bugün de vardır, yarın da olabilir. Hiç olmazsa eski ve yeni devri yakından tanımış olanlar İçin tarafsız kalmanın ve ölçülü konuşmanın daha hayırlı olduğu fikrindeyiz ve bu bahiste Bay Bayur’un pek
AV
Aralarında münakaşalar cereyan eden H. Buyur ve F. R. Atay
hoşuna gidecek bir polemik v( dedikodu oyununa kapılmak nl« yetinde değiliz.
Falih Rıfkı Atay, Bayın'ud diğer bir fıkrasına da cevaben! (Ben, yazımda îş Bankasından komisyon havalesi ödendiğinden bahsetmiştim. Bir bankaya havale gelmesi ve Ödenmesi i • le o bankayı idare edenlerin namusu arasında ne münasebeti olduğunu sorabilir miyim? tg (Devamı: Sa. 3 - Sü: i de)
İstanbul Adalet Sarayı için Meclisde sert tartışmalar oldu
Sivas çimento fabrikasının inşaatı Tekelioğlu tarafından şiddetle tenkid edildi
Ankara; 9 (Hususi) — Mecli -sin bugünkü oturumunda dört so ru görüşülecekti. Bunlardan iki •
yapılan yardım
1 milyon 700 bin dolar
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — İktisadî işbirliği idaresi tarafından bugün Londrada neşredilen rakamlara göre, Avrupa 1949 yılının son 9 aju içinde Marshalf yardımından 4.044. 880.000 dolar tutarında tahsisat almıştır.
Tahsisat alan memleketlerin başında 1.093.400.000 dolarla Ingiltere, ikinci olarak 951.000.000 dolarla Fransa, ü-çüncü olarak da 494.200.000 dolarla İtalya gelmektedir.
Türkiye, Aralık ayında 1.700.000 dolar almıştır.
Dr. Lûtfi Kırdar Haydarpa şaffa gazetecilerle görüşüyor
VALİ LÛTFİ KIRDAR
Ankara temaslarını anlatıyor
bi Iç işleri Bakanlığını İlgilendirmekte idi. Baltan rahat .- bulunduğundan başka güne bırakıldı. Müzakereler Sinan Tekelioğlunurt Türklyede imâl edilmekte olan çl mento ile Sivastakl çimento ve tuğla fabrikası hakkın * dairi sorusuna Ekonomi ve Ti ■
(Devamı: Sa. 3 - SU. 4 de)
PARALARI
Kravçenkonun aleyhinde şehadette bulunmak üzere Rusyadan gelen şuh idler arasında Eski karısı Zinaina Gorlova da vardır. Yukarıdaki resimde Kruvcenkonun eski karısını şehadette bulunurken görüyorsunuz. Ön sırada kenarda başı açık görünen Kraıçenk dur
Çok çocuklu Hâkimlere
Meıkensiz vatandaşlara dağıtılacak arsalar — Guockondular için yem bir kanun hazırlanıyor — Fetih yıldönümü hazırlıkları Etki eserleri koruma — İdare âmirlerinin solâhlyeil __________________ genişliyor
Dün aabahld eksprealc Arıka-radan şehrimize dönen Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kır -dar öğleden eoııra Gazeteciler Ce mlyetine gelerek, Cemiyet men • suplarına, seyahatinden dönüşte gösterdikleri alâkadan dolayı te-çekltUr etmiş, bu arada Ankurada ki temasları halikında da şun -la rı BÖylemiştlr:
«— Ankurada Başbakan ve İç İşleri Bakanı ile görüştüm. Gribe tutulduklarından dolayı kendlle -rile bir daha görüşmek fırsatını bulanındım.
Anlcorada Başbakan Yordınıcı
eı Nlhad Erimle daha ziyade İs -
tnnbulun mesken İhtiyacı üzerin de temaslar yaptım. Bildiğiniz gibi şehrin muhtelif senitlerinde Emlâki Milllyeye, Evkaf vo Belediyeye aid arsalar Ö218 sayılı ka nun gereğince meflkeuslz vatım -dağlarla gecekondu sakinlerine tevzi olunacaktır.
Bu tevziat sırasında şehir İçin deki kıymetli arsalar meselesi or taya çıkmaktadır. Biz bu gibi kıy mekll arsaların satılarak bedelleri İle daha ucuz ve vasi arazileri satın almak fikrindeyiz.
Gecekondulara bir nizam ver • mele gayeslle yeni bir kanun ta -sarısı hazırlaıunaktadır. Bu ka -iDevamıı Sa. 3 - «ü. 3 do)
Rus şahidler yalan söylüyor
Kravçenko'nun avukatı dünkü celsede muzaffer bir eda ile bunu iddia etti
Paris: 9 (afp.) — Kravçenko nun «Lettres Françaisses'- aleyhine açtığı dâvanın 9 uncu celsesinin başlamasından çok evvel muazzam bir kalabalık top-
lanmış bulunuyordu.
Bugün yapılması kaı arlaştı-nlmış olan yüzleştirme ve mü-
Meclis gündemine alınan bir mazbata ile teklif
Ankara: 9 (Hususi) — Meclis gündemine alınan bir tefsir, mazbatasına göre cezu evleri ve tevkif evleri müdürlüğü, yapmış olanların, hukuk mezunu olsalar dahi, bu yerlerdeki hizmetleri avukatlık stajına sayılamaz.
Feridun Fikrinin gündeme a-lınan bir teklifine göre hasta olup dahilde tedavi olunamıyan subaylar gibi gedikli erbaş ve sair ordu mensublarmın da tedavi İçi necnebi memleketlere gönderilmeleri kararlaşmış bulunuyor.
.4 'iapazarmdîı ya^gdlmmakfa olan Basri Ersoy
dafaanın dün akşam verdiği «Heyecan uyandırıcı» vesikalar dolayısile hava oldukça elektrikli idi.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yardımın kaldırılması hakkındaki kanunun meclisteki müzakeresi neticesiz kaldı
Ankara: 9 (Hususî) — Meclisin bugünkü içtinıaında, Sivas çimento fabrikası ve İstanbul Adalet Sarayı meseleleri g' rit-şüldükteu sonra çok çocuklıj hâkimlere verilecek yardım pa« ralarile ikramiye hakkındaki kanunun kaldırılmasına dair ka nun tasarısının müzakcr-'iind geçildi. Bu husustaki teklif Fc-rudun Fikri Düşünsel tarafın-(Devamı: Sa. 3 - Sü. T de)

BWAKVİMDEN bir yaprak)
"Benden (Canavar) diye bahsetmeyin,,
Abaza Basri diin gazetecilerden bu ricada bulundu
Adapazarı 9 (Telefonla) —ı Adapazarı ca6usu diye anılan Basri Eı soy'un soygunculuk lıâ-diaesine aid İkinci duruşmasına bugünde Ağırceza Mahkeme-1
sinde devam olundu.
Basri ile bir konuşma
Mahkeme başlamadan bir saat önce Adliye binasına getiri-(Devanın Sa. 3 - Sil. 2 do)
Elimiz Değmişken
Biz yalnız Eminönü rıhtımını tehlikeli durumda sanıyorduk. Meğer Galata Köp rüsü de öyle imiş von(-Köprünün bu perişan î hali Şohlr Moollslnde — do konuşulmuş.
Şehrin İki mühim semtini birbirine raptodon bu nakil vasıtası tamir edllocekso Köprünün hoy et-l-umumiyesindo do ıslahat yapmak lâzım gollr.
Köprünün kusuru nedir? Denila-
Köprü, gülünçtür. Pistir. Rahatsızdır.
İzah odollm:
Evvolû dünyanın hiç bir şehrinde köprülor, vapurlara umumi işkolu vazifesini görmezler. Köprü denilen şoy İnsanlara bir nakil vasıtasına müracaat etmeksizin suyu geçirmeğe yarıyan vo iki yakayı blrblrlno bağlıyan rabıtadır. Biz köprüyü asıl hüviyollııdon çıkarmış onu bir İskele, bir çarşı haline koymuşuz. Boftazlçlfiden Anadolu ve Rumeli sahillermo işliyon vapurlar oradan kalkar. Üsküdara Kadıkö-
yüne, Haydarpaşaya, Adalara^ Yalovaya hattâ Eyübe işllyen bütUn vapurların merkez İskelesi KtLrCr ------------------—dür. İstanbul gibi va«
U L U N A Y J pufların Isted.klerl
. - noktasına yanaşacak
ğı bir limanın gözünü çıkarmışız, bir duba yığınının üstüne bütün va purları doldurmuşuz.
Bıı deniz oyunlarının gayet nazik vo tehlikeli olduğuna şübha yoktur vo her gün limanda kaza olmuyorsa bunu liman kaptanları* ınızın moharotlne, ustalığına borçluyuz. Bunu unutmamalı.
Köprüde yapılacak blrlnol ıslahat budur. Yfinl köprüyü Iskoîollk-teıı kurtarmalı.
ondan sonra dükkânlar gelir. İnsanların polip geçmelerino tahsis edilmesi icab eden Köprünün alt katında neler yoktur. Şorbetçl, piyangocu, balıkçı, aşçı, tütüncü, fin dik fıstıkçıdan tutun da manava, aktara, kitabcıya kadar her şey ıııcvcuddur. Dubaların kuytu yerleri, setliler, serserilor, hırsızlar İçin Lütfen sojfojı çevirinle —
Alanya: 9 (a.n.) — Bıı yıl
kışın şiddetli olması olması ve
İsı derecesinin sıfırın altında 6
(Devamı: 8a. 3 * 8Ü. I de)
Necmeddin Sadak
Bugün Paris'e gidiyor
Dün şehrimize gelen Bakan gazetecilerle görüştü
"Truman - Stalin mülâkah yapılsa bile
dünyanın özlediği barışı temin edemez
Necmeddin Sadak
Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak dün sabahki ekspresle An -ıradan şehrimize gelmiştir.
Bugün Patise hareket edecek an B. Nacmeddln Sadak ken -sini Haydarpagads karşılayan gazetecilerin sordukları suallere şu cevaplan vermiştir.
(— Eul-jaristandaki mahkûm subayımızı soruyorsunuz. Bu hu-
austa Bulgar hükümetiyle temas halindeyiz. Fakat henüz bü mev «uda Bulgar elçisi İle görüşme dik.
Yalnız Türk — Bulgar nıünase betlerinin iyi olmasını temenni ediyoruz.
Balkanlardaki ve bilhassa garbi Trakyadakl Tttrkleı-ln komü -nlst mezaliminden kurtulması 1 -
Atlantik paktına girerse Amerika Norveç'e Askerî yardımda bülunacak
Uyanık olalım
tik ti met bir yığın kanun tasansile Meclisin huzuruna çıkmak isti-
yor. Onun için Mecliste muhalefet hattâ dürüst ve demokrasi âşıln Halk Partililer çok uyanık bulunmağa mecburdurlar. Tâ İd, el çabukluğu ile, yurdda kurulmasını İstediğimiz Demokratı kapalı ve gizli yollardan bertaraf edilmesin!
Hâkimler kanunu, matbuat kanunu, yeni emeklilik kanunu ve aşın sağ ve «ol cereyanlarla mücadele tasarısı hep böyle antidemokratik bin bir tehlike ile dolu olabilecek mevzulardır. Faraza hâkimler kanununda, adaleti vicdanlarına ve kanunların hükümlerine göre dağıtmaktan başka bir şey düşüıımi-yen büyük hâkimlerimize sağlanmış olan teminat şu veya bu şekilde en ufak bir rahneye maruz kalmamalıdır. Halk Partili kodamanlar ve kurnaz elemanlar binbir dereden su getirerek ve hayale gelmez karanlık ve ıssız yollardan yürüyerek hâkimlerimizin emniyetini zedelemek İsterler. Hükümetin getirdiği her kanunun her fıkrasını inceden inceye tetkik etmeli ve bir tuzak karşısında bulunulmadığı anla-lıinıaymca o teklifin kabulüne muvafakat etmemelidir.
Matbuat kanunu için de hâkimler kanunu kadar hassas Olmak mevkiindeyiz. Çiinkii Re-ceb Peker örneği henüz, hatırlardan çıkmış değildir. Peker de matbuat kanununda tadilât yapacağını vadetmiş ve herkes'bu tâdillerin demokrasi ve hürriyet lehine olacağını tevelıhüm etmişti. Fakat bir de Meclise tiyle bir tasan getirdi ve ekseriyete kabul ettirdi ki onun yanında Mussolbıinin faşist matbuat kanunu adeta bir hürriyet âbidesi gibi kaldı.
İşte şimdi Günaltay hükümeti bu mantıksız ve demokrasi He uzaktan yakından ilgisi 0|. mıyan kanunu değiştirecektir. Amma bunu yaparken dikkat etmeli, Pokerin oyıınu. başka u-»ullerle, tekrarlanmasın. Şahısların haysiyetini koruyacak hü kümlerin ağırlaştınlacağındsn Ankara haberleri bahsetmeğe başladı. Şah.slurın haysiyetleri-nl ve namuslarını yürürlükte o-lan ceza kanının kâfi derecede korumaktadır. Hattâ bu ni|jer neşir yofile ve matbuat vasıta-•ile yapılırsa onun İçin de ağır-Jatıcı ve yıllarca hapse katlar giden ağır hükümler vardır.
Şimdi bunlar da yetmiyor da daha ezici ve baskı yapıcı esaslar mı konacaktır? O halde mat bııat kanunu hafifletilmek veja Şiddetlendirilmek İçin mi tekrar ele alınmıştır? Evvelâ bu diletin açıklanması ve bir prenslb A(aran alınması lâzımdır. Sara-coğlunun matbnat kanunları hakkında tahkikat yapsın di ve gönderdiği Yalçın şimdi Elliıa-
Aralılarla Yabudilerin ara-
sındadır. Burada değildir ki o
meşhur seyahatinin sonunda
gittiği diyarlarda bizdeklne ben
(Devamıt 8a. 3 • su. s d#j
Vaşlngton: u (a.a) «Reuter» — iyi bahar alan çevrelerde tah -min edildiğine göre. Norveç’in neticede kuzey Atlantik Savunma it tlfakına dahil olması şaı tile bu memlekete Amerikanın nlsbeten yakın bir gelecekte askeri yardım da bulunması ve Norveçe yapılacak Amerikan yardımının hudutlarım tesbit yolunda Amerika 11c Norveç arasında müzakereler ya pılmak tadır.
Vaşington: 0 (a.a) »United
Press» — Basın konferansı e^na amda Norveç Dışişleri Bakanı M. Langc'fn ziyaret! hakkında yo -rumlarda bulunan Amerika Dışiş
“Yeni Sabahn a seyahat intihalarını anlatıyor
Evvelki gün Londradan dönen Hindistanın Ankara büyük elçisi Divan Şâman Lâl dün Parkotelde kendisile görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur:
— iki sene evvel Londraya yine gitmiştim, şimdiki durum ile eski durum arasında çok fark gördüm. Halkın maneviya tı fevkalâde yükselmiştir. Ingi-lizler büyük güçlükleri tamami-le yenmiş bulunuyorlar. Ingilte rede Endonezya meselesîle yakından bir alâka gördüm, bilhassa Hind Başbakanı P. Neh-ruya karşı büyük bir sempati var. Şunu sevinçle söyliyeyim ki Ingiliz ve Hind halkı bugün tarihte görülmemiş şekilde birbirlerine bağlıdırlar. Londrada herkes bana Türkiyeyi sordu, îngilterede Türkiyeve’karşı büyük bir sevgi gösteriyorlar. Bilhassa Türkiyenin karşılaştl-(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
İcrl Bakanı M. Acheson, ezcümle şunları söylemiştir:
M. Lange Vashington’a, Atlan tik paktı hakkındaki Amerikan görüşlerine mütedair kesin mü -zakerelerde bulunmak üzere gel -iniştir. Norveçli Bakan la müm -İdin olduğu kadar kısa bir mikl -det zarfında görüşeceğim. İsveç ve Danimarka büyük elçileri tarafın dan da görüşme talepleri alilim. Bunlarla da mümkün olduğu kadar ki6a bir jn'ûddef zarfında gt) rilşeceğim. Dışişleri bakanlığımız, bütün noktal nazarların mütalea -siyle ilgili bulunmaktadır.
Vaşlngton: 9 (a a) «Reuters. — Norveç dışişleri bakanı Lange'nin Vaşhıgtona gelişi meselesi hak -kında beyanatta bulunan dış -işleri bakam Acheson, batı dev -letleri tarafından yapılmasına teşebbüs olunan Atlantik paktının biı etecavüz hareketi» olduğu hak Icıııda Sovyctler tarafından ileri sürülen ithamları reddederek pak tın Ruslarca İddin dilen esaslar -la taban tabana zıd bulunduğunu ilâve eylemiştir.
gin teşebbüslerde bulunduk. Bu -gün Yunan komünist çetelerinin vaziyeti zayıf olduğu İçin buralar da bulunan Tiklilerin lztlrablan hafiflemektedir. Maamafih gere -ken temaslara devam ediyoruz.» B. Sadak Peyk devlet temsil -Çilerinden bazılarının İlticası hak kında sorulan aııale şu cevabı ver iniştir:
(— Bu ilticaları tftbiî karşıla -mak lâzımdır. Komünist rejilmlni İstemeyenler bize sığınmaktadır -lar. Bu ilticalarda bir komplo o -lamaz çünkü ilgili makamlar mülteciler hakkında gerekli tahkl katı yapmaktadırlar»
Avrupa memleketlerindeki kamplarda bulunan Türklerl Ana vatana getirmek için çalışıldığı -nı söyleyen Baltan Stallnln, Tru-manla görüşmek arzusu hakkında da şunları söylemiştir;
(Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 6 da)
Atıf İnan işi
alınıyor
ARALIK AYINDA
TURKİYEYE
D. Kelly
Moskova elçisi oluyor
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — Güvenilir bir kaynaktan öğrenildiğine göre, îngilterenin Ankara büyük elçini Sir Davld Kelly yakında Sir Maurice Peter sonun yerine Moskova büyük eliçillğine tâyin edilecektir.
Bilindiği gibi Sir Maurice Pe-teraon bir müddette-nberi hasta bulunuyordu.
Soğukların tahribatı
Alayımda muz mahsulünde
1 milyon liralık zaı ar »ar ,
F. Rıfkı Hikmet Bayur’a yeniden cevab veriynr
Ikı taraf arasındaki miina( kaşanın sahası genişliyor
Ezan hakkında Ulus’da çıkan bir yazı dolayısile Bay ur Atatürke aid hatıralarını anlattı
Komisyon, önce Atıt İnanı
dinleyecek
Ankara: 9 (Hususi) — Yarın Atıf îııan işini inceliyecek-komisyon evvelâ tâli komisyo-(Dovamı: Sa. 3 - 8Ü. 7 do)
Ankara, 9 (Telefonla) — Fa- ' Iih Rıfkı Atay İle Hikmet Sayar arasında başlayan münakaşanın akisleri devam ettiği gibi tarafların da bu münakaşayı kesmeğe karar verdiklerine dair heuiiz bir emare yoktur. Nitekim, Falih Rıfkı Atay, yarın Çıkacak Ulus gazetesinde Hikmet Bayur'a yeniden cevap vermektedir. Falih Rıfkı, bu cevabında, 25 yıllık Cumhuriyet tarihinin Atatürk'ün öliimiyle sona ereni bir fazilet ve bahtiyarlık devri ve ondan sonra başlayan ve devam edeni bir faziletsizlik ve bedbahtlık devri diye ayırmanın hakikatle hiç bir llgİBİ olmadığına İşaret ederek diyor ki:
Her zaman kötülere, kötülük ler olabilir. Bugün de vardır, yarın da olabilir. Hiç olmazsa eski ve yeni devri yakından tanımış olanlar İçin tarafsız kalmanın ve ölçülü konuşmanın daha hayırlı olduğu fikrindeyiz ve bu bahiste Bay Bayur’un pek
AV
Aralarında münakaşalar cereyan eden H. Buyur ve F. R. Atay
hoşuna gidecek bir polemik v( dedikodu oyununa kapılmak nl« yetinde değiliz.
Falih Rıfkı Atay, Bayın'ud diğer bir fıkrasına da cevaben! (Ben, yazımda îş Bankasından komisyon havalesi ödendiğinden bahsetmiştim. Bir bankaya havale gelmesi ve Ödenmesi i • le o bankayı idare edenlerin namusu arasında ne münasebeti olduğunu sorabilir miyim? tg (Devamı: Sa. 3 - Sü: i de)
İstanbul Adalet Sarayı için Meclisde sert tartışmalar oldu
Sivas çimento fabrikasının inşaatı Tekelioğlu tarafından şiddetle tenkid edildi
Ankara; 9 (Hususi) — Mecli -sin bugünkü oturumunda dört so ru görüşülecekti. Bunlardan iki •
yapılan yardım
1 milyon 700 bin dolar
Londra: 9 (a.a.) (reuter) — İktisadî işbirliği idaresi tarafından bugün Londrada neşredilen rakamlara göre, Avrupa 1949 yılının son 9 aju içinde Marshalf yardımından 4.044. 880.000 dolar tutarında tahsisat almıştır.
Tahsisat alan memleketlerin başında 1.093.400.000 dolarla Ingiltere, ikinci olarak 951.000.000 dolarla Fransa, ü-çüncü olarak da 494.200.000 dolarla İtalya gelmektedir.
Türkiye, Aralık ayında 1.700.000 dolar almıştır.
Dr. Lûtfi Kırdar Haydarpa şaffa gazetecilerle görüşüyor
VALİ LÛTFİ KIRDAR
Ankara temaslarını anlatıyor
bi Iç işleri Bakanlığını İlgilendirmekte idi. Baltan rahat .- bulunduğundan başka güne bırakıldı. Müzakereler Sinan Tekelioğlunurt Türklyede imâl edilmekte olan çl mento ile Sivastakl çimento ve tuğla fabrikası hakkın * dairi sorusuna Ekonomi ve Ti ■
(Devamı: Sa. 3 - SU. 4 de)
PARALARI
Kravçenkonun aleyhinde şehadette bulunmak üzere Rusyadan gelen şuh idler arasında Eski karısı Zinaina Gorlova da vardır. Yukarıdaki resimde Kruvcenkonun eski karısını şehadette bulunurken görüyorsunuz. Ön sırada kenarda başı açık görünen Kraıçenk dur
Çok çocuklu Hâkimlere
Meıkensiz vatandaşlara dağıtılacak arsalar — Guockondular için yem bir kanun hazırlanıyor — Fetih yıldönümü hazırlıkları Etki eserleri koruma — İdare âmirlerinin solâhlyeil __________________ genişliyor
Dün aabahld eksprealc Arıka-radan şehrimize dönen Vali ve Belediye başkanı Dr. Lûtfi Kır -dar öğleden eoııra Gazeteciler Ce mlyetine gelerek, Cemiyet men • suplarına, seyahatinden dönüşte gösterdikleri alâkadan dolayı te-çekltUr etmiş, bu arada Ankurada ki temasları halikında da şun -la rı BÖylemiştlr:
«— Ankurada Başbakan ve İç İşleri Bakanı ile görüştüm. Gribe tutulduklarından dolayı kendlle -rile bir daha görüşmek fırsatını bulanındım.
Anlcorada Başbakan Yordınıcı
eı Nlhad Erimle daha ziyade İs -
tnnbulun mesken İhtiyacı üzerin de temaslar yaptım. Bildiğiniz gibi şehrin muhtelif senitlerinde Emlâki Milllyeye, Evkaf vo Belediyeye aid arsalar Ö218 sayılı ka nun gereğince meflkeuslz vatım -dağlarla gecekondu sakinlerine tevzi olunacaktır.
Bu tevziat sırasında şehir İçin deki kıymetli arsalar meselesi or taya çıkmaktadır. Biz bu gibi kıy mekll arsaların satılarak bedelleri İle daha ucuz ve vasi arazileri satın almak fikrindeyiz.
Gecekondulara bir nizam ver • mele gayeslle yeni bir kanun ta -sarısı hazırlaıunaktadır. Bu ka -iDevamıı Sa. 3 - «ü. 3 do)
Rus şahidler yalan söylüyor
Kravçenko'nun avukatı dünkü celsede muzaffer bir eda ile bunu iddia etti
Paris: 9 (afp.) — Kravçenko nun «Lettres Françaisses'- aleyhine açtığı dâvanın 9 uncu celsesinin başlamasından çok evvel muazzam bir kalabalık top-
lanmış bulunuyordu.
Bugün yapılması kaı arlaştı-nlmış olan yüzleştirme ve mü-
Meclis gündemine alınan bir mazbata ile teklif
Ankara: 9 (Hususi) — Meclis gündemine alınan bir tefsir, mazbatasına göre cezu evleri ve tevkif evleri müdürlüğü, yapmış olanların, hukuk mezunu olsalar dahi, bu yerlerdeki hizmetleri avukatlık stajına sayılamaz.
Feridun Fikrinin gündeme a-lınan bir teklifine göre hasta olup dahilde tedavi olunamıyan subaylar gibi gedikli erbaş ve sair ordu mensublarmın da tedavi İçi necnebi memleketlere gönderilmeleri kararlaşmış bulunuyor.
.4 'iapazarmdîı ya^gdlmmakfa olan Basri Ersoy
dafaanın dün akşam verdiği «Heyecan uyandırıcı» vesikalar dolayısile hava oldukça elektrikli idi.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Yardımın kaldırılması hakkındaki kanunun meclisteki müzakeresi neticesiz kaldı
Ankara: 9 (Hususî) — Meclisin bugünkü içtinıaında, Sivas çimento fabrikası ve İstanbul Adalet Sarayı meseleleri g' rit-şüldükteu sonra çok çocuklıj hâkimlere verilecek yardım pa« ralarile ikramiye hakkındaki kanunun kaldırılmasına dair ka nun tasarısının müzakcr-'iind geçildi. Bu husustaki teklif Fc-rudun Fikri Düşünsel tarafın-(Devamı: Sa. 3 - Sü. T de)

BWAKVİMDEN bir yaprak)
"Benden (Canavar) diye bahsetmeyin,,
Abaza Basri diin gazetecilerden bu ricada bulundu
Adapazarı 9 (Telefonla) —ı Adapazarı ca6usu diye anılan Basri Eı soy'un soygunculuk lıâ-diaesine aid İkinci duruşmasına bugünde Ağırceza Mahkeme-1
sinde devam olundu.
Basri ile bir konuşma
Mahkeme başlamadan bir saat önce Adliye binasına getiri-(Devanın Sa. 3 - Sil. 2 do)
Elimiz Değmişken
Biz yalnız Eminönü rıhtımını tehlikeli durumda sanıyorduk. Meğer Galata Köp rüsü de öyle imiş von(-Köprünün bu perişan î hali Şohlr Moollslnde — do konuşulmuş.
Şehrin İki mühim semtini birbirine raptodon bu nakil vasıtası tamir edllocekso Köprünün hoy et-l-umumiyesindo do ıslahat yapmak lâzım gollr.
Köprünün kusuru nedir? Denila-
Köprü, gülünçtür. Pistir. Rahatsızdır.
İzah odollm:
Evvolû dünyanın hiç bir şehrinde köprülor, vapurlara umumi işkolu vazifesini görmezler. Köprü denilen şoy İnsanlara bir nakil vasıtasına müracaat etmeksizin suyu geçirmeğe yarıyan vo iki yakayı blrblrlno bağlıyan rabıtadır. Biz köprüyü asıl hüviyollııdon çıkarmış onu bir İskele, bir çarşı haline koymuşuz. Boftazlçlfiden Anadolu ve Rumeli sahillermo işliyon vapurlar oradan kalkar. Üsküdara Kadıkö-
yüne, Haydarpaşaya, Adalara^ Yalovaya hattâ Eyübe işllyen bütUn vapurların merkez İskelesi KtLrCr ------------------—dür. İstanbul gibi va«
U L U N A Y J pufların Isted.klerl
. - noktasına yanaşacak
ğı bir limanın gözünü çıkarmışız, bir duba yığınının üstüne bütün va purları doldurmuşuz.
Bıı deniz oyunlarının gayet nazik vo tehlikeli olduğuna şübha yoktur vo her gün limanda kaza olmuyorsa bunu liman kaptanları* ınızın moharotlne, ustalığına borçluyuz. Bunu unutmamalı.
Köprüde yapılacak blrlnol ıslahat budur. Yfinl köprüyü Iskoîollk-teıı kurtarmalı.
ondan sonra dükkânlar gelir. İnsanların polip geçmelerino tahsis edilmesi icab eden Köprünün alt katında neler yoktur. Şorbetçl, piyangocu, balıkçı, aşçı, tütüncü, fin dik fıstıkçıdan tutun da manava, aktara, kitabcıya kadar her şey ıııcvcuddur. Dubaların kuytu yerleri, setliler, serserilor, hırsızlar İçin Lütfen sojfojı çevirinle —
Alanya: 9 (a.n.) — Bıı yıl
kışın şiddetli olması olması ve
İsı derecesinin sıfırın altında 6
(Devamı: 8a. 3 * 8Ü. I de)

Comments (0)