I
Türkiye ve Akdeniz Atlaniikpaktları Paris’e gitmekte olan Necmeddin Sadak durumumuzu açıklıyor
BAYUR - ATAY TARTIŞMASI
GİTTİKÇE^ALEVLENİYOR
Bayur;Atatürk ve İnönü devirlerindeki vurgunların aynı mahiyette olmadıklarını belirtiyor
Dışişleri Bakanı, her Türk vatandaşının istediği yere, bu arada Filistine de gitmekte serbest olduğunu, söyledi.
Ankara: 8 (Telefonla) — 14 Şubatta Pariste toplanacak olan 16 devlet Dışişleri Bakanlan toplantısında bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak,, bu akşam îstanbula hareket etmiştir.
Necmeddin Sadak hareketinden önce gazetecilerin sorduğu sualleri cevablandırarak demiştir ki:
* Avrupa Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantılannda bulunmak için Parise gideceğim. Elde edilen neticelere göro teşkilâtın daha verimli olması için bazı değişiklikler yapılması düşünülmüştür. Konsey bu meseleleri görüşecektir.
Bunun dışında dost memleket Dışişleri Bâkanlarile de t^mas etmekliğim tabiîdir.
Türkiye ve Atlantik paktı
Türkiyenin Atlantik paktına gireceği yolunda yapılan neşriyatın doğru olup olmadığı sualine Bakan şunları söylemiştir:
(— Bu pakta kuzey Atlantik kıyılarındaki memleketlerin iltihak edeceği söyleniyor. Türkiye Atlantik kıyılarından uzaktadır. Türkiyenin emniyet sahası başlı başına ehemmiyeti olan başka bir coğrafî bölgedir. Bütün mesele Atlantik ile Akdenlzde sul-
B. Necmeddin Sadak K Devamı: sa. 3 - su. 7 de)
Milletin istikbali
Kasım Güleli
ve idare
şehrimizde
Atay’ın “Atatürk ezanın türkçe okunmasını mecbnri kılmıştı,, iddiasına
karşı Bayur; “0, ibadet işlerine karışmamayı şiar edinmişti,, diyor
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Cumhuriyet devrindeki memur sayısı ile salta nat devrindeki memur ■ayısı aracında bir mnkayrse yapmağa lüzum yoktur. Milletin müşterek hizmetleri arttıkça tabiîdir ki memur sayısı da artacaktır. Devlet, vilâyet ve belediye memurlarının toptan sayısı bugün 250 bini bulmaktadır; askerî memur ve mensub-larla beraber yarım milyona yaklaşsa gerektir. Bu memurların vazifeleri hükümetin, u-muıni hizmetlerin devamını temine matuf olan vazifelerinden İştikak eylemektedir.
İslâm itikadında memuriyet mukaddes bir emanet İdi: Allahın vediası idi ve emanetlerin ehline tevdi edilmesini emreden âyete dayanılarak memuriyetlere ehil kimselerin getirilmesi temenni olunurdu. Bugün memuriyet hakkındaki İslâm triâk kişini yalnız ingilizler muhafaza ve ifade edegelmektedir. Fakiri bıı emanet saltanat devrinde ehline tevdi edilmekten ziyade padişaha bağlı olanlara tevcih edilirdi. İliç şüblıesiz ki memur başta bulunan hükümete sadakati ve itaati borçludur. Bu «e-bebten memurlara mevcud hükümete sadakatleri tahtie edilemez. Fakat mevcud hükümet-ten mukaddes bir emanet olan memuriyete yalnız ve yalnız eh Hnln getirilmesini istemek de hak idi. Padişah menin riyetleri tarafdarlannı
arttırmağa vasıla olarak kullananla malı idi. Bir bükü -Dicı ne kadar çok kişi istihdam 1 eylerse o kadar kuvvetli olıır Çünkü lıem subaylarını tutmuş i bulunur hem de ayakta kalmasında şahsi menfaatleri bulunan , farın »ayısını arttırmış olur. I
İngilizler XIX uncu asır baş-i lannda saltanatın yapmış olduğu bu suiistimali tatmış olacak-1 Ur kİ Lord John Rnssel in 1819 sa .özler bütün idare hukuku kitabimin» geçmiştir: «T riâyetleri kilise,! adalet, ordu, donatıma ve müstemlekeler üzerimle cari olan I muhafazakârları devirmenin | mümkün olanuyacağl aşikâr .' (iır >. İngilizler kendilerine bağlı olan memurlan İş başın» getirmek »üretil» memuriyetler üzerinde kurulan nüfuzu, blzlııı şimdi «Hlrnaye.ı tâbirile terce-1 m(> ettiğimiz «Patronluk» keli-j mesile ifade ederlerdi; eski tâbi rimiz patronluğu «Molla» lık tâ birile İfade eylerdi. Amerikalılar memuriyetlerde ganimet diye anılan sistemi tatbik ederler. İhtidam gelen parti bütün memuriyetlere kendi adamlarını getirmesine ve geçirmesine ganimet »İstemi adı Verilir. Aıne-»ikaıla memuriyet partiye mazi de yapılmış veya hakle yapdan gahut ibtikbalde yapılacak blz-l
«Siyasî partilerde fikir ihtilâflarının mevcudiyetini tabiî karşılamamız lâzımdır.»
metlere mukabil verilen bir ücrettir.
Cumhuriyet idaresi, rakib bir _ ___ . _ ____
kuvvetle kar^ı'aşmadrğtndn»-ve Bakdr.ı Kasım Gülck
bütün millet Atatürke bağlı bulunmasından memurdan yalnız rejime bağlı olması istenir ve C. H. Partisine elinden gelnıi-yen ihaneti düşünülemezdi. Zaten devlet ve parti ayni idi.
1946 seçimleri ad üyede hile münfesihlerinin partiye bağlılık lannı aratmağa başladı ve orta ya korkunç bir mes'ele çıkarttı. Fakat bugünkü Adalet Bakımının adaleti siyasete âlet kıiınıya cağı hususunda şahsen bana, bir samimî konuşma esnasında söylemiş olduklarından şübhc etmek hususunda elimde kâfi bir delil bulunmadığını da itiraf etmem dürüstlük icabıdır. Mes’-ele her hangi bir Bakanı itham eylemek de değildir. Şimdilik devlet teşekküllerinin idare mec üslerine dostların getirilmekte olduklannı kaydetmek ve bu lıalin bütün o dairedeki yerlere teşmil edilmemesini temenni et inekle iktifa eyliyeUm. Türk var lığını koruyacak en kuvvetli bir zerre olan idarenin partiler elin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. B de)
Seyhan Milletvekili
eski
biı ayın sonunda Hindistaııa gidecektir. Eski Bakan, şehrimize, heı gelişinde İstanbul gazetecileriyle bir hasbihallerde bulunurdu. KRsım Gülek, Bakanlık saudalyasından ayrılmış olmakla beraber, kendi kurduğu bu gt leneği bozmak istememiş ola-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Kızılların Adaleti
Macar Kardinali
müebbet hapse mahkûm oldu
B. Milletler Tarım ve
gıda hey'eti gitti
Hey’et Başkanının gazetemize mühim beyanatı
20 Şubat Pazar günü Yeni Sabah’da okuyacağınız tefrikalar
Değerli romancının eu yeni ve en kuvvetli eseri
HAZRET-i ÖMER
Büyük Hulifemn Haytılt ve lalümiyetin yeniylcnıe.l
Yazan : KADİRCAN KAFI.I
Sultan Hamid’in Cinayetleri
Yazan: AYHAN
İkbal Kalfanın Mirası
evvel kendisiyle göreşen bir ar -kadarımıza (F.A.O) heyeti başka nı B.R. Boernıa ve heyet Üyeleri şunları söylemişlerdir:
«— Türitiyede kaldığımız müd cici İçinde Türk tarım uzmanlariy le hakikaten çok alAka verici gö rüşnıeler yaptık. Eu arada Anka rada bazı zira! tesİBlerl gezdik. Kaklığımız müddet İçinde tamı ve gıda meselelerine alt bütllp konulur tamamiy’le gÖZdtm ge -Girilmiştir.
(Devamı 1 Sa. 3 - Sü. 4 de)
Komünistlerin
Askeri mahkemeler
de yargılanması isteniyer
Adapazarı
canavarının
Yargılanmasına bugün devam olunacak
Adapazarı, 8 (Telefonla) — Adapazarı Canavarı adıyla maruf Basri Ersoy'un muhakeme sine yarın devam edilecektir. Heyecanlı geçeceği tahmin edilen yarınki celsede. Gey/e soygunu şahltlc-ri dinleneceltir.
Ankara, 8 (Telefonla) — Fa-Jib Rıfkı Atay, UluS’dn neşrettiği bir makalede Hikmet Bayura hücuma vesile aramaktadır, kısımdan ibaret olan yazının rinci kısmında Atay
maller ve ziyafet pahalılığı dialarna karşı Hikmet cevap vermeğe çalışırken bir de imada bulunarak Atatürk hayatta iken iş Baknasından bir milyon küsur liranın nasıl çekildiğini soruyor. Yarınki Kud-r^t’de çıkacak Başmakalesinde Hikmet Bayur, Falih Rıfkı A-tay’ın makalesinin bu kısmına verdiği cevabda şöyle demektedir :
«Bizbize bu düşünceleri bir kere daha yazdıran yön Bay Falih Rıfkı Atayın dünkü Ulus’da (Davanın Sa. 3 - Sü. 6 da)
Bugünkü idareyi ak çı-mak için Atatürk devrini karalamak gayreti boş bir şeydir
Aleni toplantıya başkanlık eden Barutçu, konuşanlardan SahirKuluflu oğlu :e Niyazi Aksar
SUİİSTİMALLERLE MÜCADELE
Diin alenî bir toplantı yapan C. H. P. Meclis grupıı raporun müzakeresine devam etti
Ankara: 8 (Telefonla) — Halk Partisi Meclis Grupu bugün Faik Ahmed Barutçunun
İngiliz işçi Partisinin meşhur mebusu ZiUiacus Kravçenko davasında şahadetle bulunuyor
Kravçenko, mahkemede Rus şahidlerle atışıyor
Biri, «Çok rica ederim sevgili şefimden bahsetmeyin» deyince Krevçenko şu cevabı verdi: «Bahsedebilirim, bütün hayatımca bu anı bekledim».
başkanlığında toplandı. Baıu£-cu, Fahri Kurtuluşun gösterilmekte olan filmler ve Remzi YU regîrln 19-16 dan 1949 a kadafl zaman zaman beliren aşın hare ketler hakkında hükümetin ne gibi tedbirler aldığına dair olan takrirlerinin gündeme alınlığını bildirdi.
Bundan sonra, geçen oturumda görüşülmesine başlanan İrtişa, İrtikâb ve suiistimal hakkında komisyonun hazır l.mtg (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
VaİL Kırdar Bugün geliyor
Ankarada, fetih yıldönümü ve meskeı\ meseleleri hakkım da temaslarda bulundu
Ankara, 8 (Hususî) — Aşırı sağ ve komünizme karşı alınacak tedbirleri Incfliliyen Partli komisyonu bugün iki toplantı yapmış. Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı hazır bulun-n uştur.
Komisyonda bu gibi suçlar karşısında cezalına ne mikdar arttırılması lâzım geldiği etra-f r.da tartışmalar olmuştur. Hatiplerden bazıları komünizm ke-.ımcBİnln kanu-ıa koııır asını ve komünizmin vatan ha r’iği olduğu noktasında ısrar ederek bu gibi suçluların askerî mahkemelerce yargılanmasını İstemişlerdir. Bu hususta henüz bir karara varılamamıştır. Müzakerelere devam olunacaktır.
Paris: 8 (a.a.) (alp.) — ’sCisT*
Kravçenko dâvasının 8 inci cel sesi bugün öğleden sonra başlamıştır.
Mahkeme salonunda Kravçen konun eski karısı bayan Gorlo-
Ankara, 8, (Hususî) — Bir kaç gülidenlieri burada il işleri etrafında temaslarda bulunmakta olan İstanbul Valisi Lütfl Kırdar bu akŞam Anadolu cka-prealle İstnbulğ dönmüştür.
İstanbul Valisi hareketinden önce kendisile görüşen gazetecilere demiştir ki.*
a İstirahat etmek üzere gittiğim Avrnpadan döndükten sonra yeni hükümetle temas etmek ve İstanbul 111 İhtiyaçları ha®*' kında kendilerine malûmat vot(»
(Devamı: Sa. 3 - SU. 1 do)
Tahdidat kararına itiraz için
İçkili yer sahihleri
Ankaraya lir hey’et gönderiyorlar
Tahdide tâbi ve altı ly zarfında terki ticaret efmelfl hakkında tebligat yapılan 20 İçkili yer sahibi dün saat 131e Lo-zanpalasta fevkalâde b‘ toplantı yapmışlardır.
Söz alan Havana Bar nnhibl Kemal, şunları söylemiştir:
— Bu tahdit asayişi temin mnksadiyle yapılmıştır. Halbuki Dizler asayişin bozulmasını iste-(Devemıı Sa. 3 - sü. 3 de)
vanın da mevcud olduğu görülmekte idi.
Celsenin açılmasını mütealuu İlk olarak söz atan «Lettres ’Prançaises» avukatlarından Ma tarasso ateş püskürmeye başlamış ve Şöyle demiştir:
Kravçenko kitabının el yazısi lo yazılmış aslını bize vermelidir. Bunu vâdettilcr. Fakat bu dâva açılalı bir yıl oldu, Kitab hâlâ verilmemiştir. Bu yazılar şimdi verilse bile kitabı kendisi nln olduğunu gösteren bir deli) addcdilmiyecektir. Bu vesika za maıunda verilmeliydi.
Söz alan avukat lzard cevaben şunları söylüyor:
Bunu muhakeme bitmeden fa kat uygun bulduğumuz zaman vereceğiz. Kitabın Kravçenko tarafından yazılmış olduğunu is bat eden su götürmez yığınla delilimiz vardır. Israrla belirtiyorum bunları ancak biz İstedi ğlmlz zaman vereceğiz.
Bundan sonra bugün dinlenecek İlk şahld İçeri alınıyor. Bu enerjik yüzlü 40 yaşlarında kadar NlkoliDs Kolibanof adında bir şahıstır.
(Devamıı Sa. 3 • Sü. î de)
I^^AKVİMDEN BİR YAPRAK |
Yine çocuk da’vasi
eçenlerde dünya gazeteleri daha yaşına basmıyan çocuğunun ağlamalından «I-
Bizim kanunlarımız müsald değil. Yoksa gürdünüz mü hadım edilecek malı... Zararsız hayvanları
nlrlonerok yavruyu f^-'--------------'— -n iğdiş öderler j asıl boy
döve düve öldüren | ULUN A Y j lelorlnl burnıalı kı ot bir kadından bahset ———------------------------------—■~ ta amelin olnsmdt»
tiler. Hâkim, kadını hem kısırlığa hem do on sene hapis yatmağa mah kûm etmiş. Oralarda çoouk dâvası böyiodlr. Fakat bu, mevzuun ayrı bir oobhesidlr. Bu kısırlık mahkûmiyetini bana gazotolordt tafsilâtını okuduğum müdhlş bir vak'a hatırlattı.
Bayındırda yorleşon aslon Rizeli bir adam İkisi evli olan üç kızını kondlne nıetros yapmak İstemiş: büyük kızlar kocalarının yardımı I-lo kendilerini kurtarmışlar lakat küçük kız, babasının tecavüzüne kurban olmıış.
Bu adamı mahkemeye vermişler. Horlf zalon karısının namusunu kurtarmak Istlyen damadını üldllr-düğü İçin mahkûm... Tekrar hapishaneyi boylıyacak; yatacak; çıka-oak. Bu sefer d» torımlgring (aldıracak.
Kendine ov bark yerine masrafsız harem kurmağa kalkışan bu mahlûka İnsan sıtatını vermeğe adamın dili v;. mıyor.
Bu, mos'olenln cozal safhasıdır.I Bir do yukarıda dodiğimlz gibi çocuk mos'eloslno temas eden cobhe-si vardır: Çocuğu korumak.
Çocuğun yalnız sıhhati korunmaz. Manovi varlığı, şerefi, haysiyeti, İnsanlığı da siyanet edilmişe
Bizde kadın vazifesini sürüyor. Bol bol duyuruyor. Doğurma bahsinde Kanadadakl beşizleri do geçtik... Anadolıınun bilmem nere;.nde unutmadıksa goçşıı sene bir kadın alit yavru zloğurmus(u. Başka yer-ISrdo bir kadın beş ççcıık doğurur. Beşi de yaşat*, Bizde yaşamaz. Ai-
* Lütfen sayfayı çeviriniı -«
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
I
Türkiye ve Akdeniz Atlaniikpaktları Paris’e gitmekte olan Necmeddin Sadak durumumuzu açıklıyor
BAYUR - ATAY TARTIŞMASI
GİTTİKÇE^ALEVLENİYOR
Bayur;Atatürk ve İnönü devirlerindeki vurgunların aynı mahiyette olmadıklarını belirtiyor
Dışişleri Bakanı, her Türk vatandaşının istediği yere, bu arada Filistine de gitmekte serbest olduğunu, söyledi.
Ankara: 8 (Telefonla) — 14 Şubatta Pariste toplanacak olan 16 devlet Dışişleri Bakanlan toplantısında bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak,, bu akşam îstanbula hareket etmiştir.
Necmeddin Sadak hareketinden önce gazetecilerin sorduğu sualleri cevablandırarak demiştir ki:
* Avrupa Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantılannda bulunmak için Parise gideceğim. Elde edilen neticelere göro teşkilâtın daha verimli olması için bazı değişiklikler yapılması düşünülmüştür. Konsey bu meseleleri görüşecektir.
Bunun dışında dost memleket Dışişleri Bâkanlarile de t^mas etmekliğim tabiîdir.
Türkiye ve Atlantik paktı
Türkiyenin Atlantik paktına gireceği yolunda yapılan neşriyatın doğru olup olmadığı sualine Bakan şunları söylemiştir:
(— Bu pakta kuzey Atlantik kıyılarındaki memleketlerin iltihak edeceği söyleniyor. Türkiye Atlantik kıyılarından uzaktadır. Türkiyenin emniyet sahası başlı başına ehemmiyeti olan başka bir coğrafî bölgedir. Bütün mesele Atlantik ile Akdenlzde sul-
B. Necmeddin Sadak K Devamı: sa. 3 - su. 7 de)
Milletin istikbali
Kasım Güleli
ve idare
şehrimizde
Atay’ın “Atatürk ezanın türkçe okunmasını mecbnri kılmıştı,, iddiasına
karşı Bayur; “0, ibadet işlerine karışmamayı şiar edinmişti,, diyor
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Cumhuriyet devrindeki memur sayısı ile salta nat devrindeki memur ■ayısı aracında bir mnkayrse yapmağa lüzum yoktur. Milletin müşterek hizmetleri arttıkça tabiîdir ki memur sayısı da artacaktır. Devlet, vilâyet ve belediye memurlarının toptan sayısı bugün 250 bini bulmaktadır; askerî memur ve mensub-larla beraber yarım milyona yaklaşsa gerektir. Bu memurların vazifeleri hükümetin, u-muıni hizmetlerin devamını temine matuf olan vazifelerinden İştikak eylemektedir.
İslâm itikadında memuriyet mukaddes bir emanet İdi: Allahın vediası idi ve emanetlerin ehline tevdi edilmesini emreden âyete dayanılarak memuriyetlere ehil kimselerin getirilmesi temenni olunurdu. Bugün memuriyet hakkındaki İslâm triâk kişini yalnız ingilizler muhafaza ve ifade edegelmektedir. Fakiri bıı emanet saltanat devrinde ehline tevdi edilmekten ziyade padişaha bağlı olanlara tevcih edilirdi. İliç şüblıesiz ki memur başta bulunan hükümete sadakati ve itaati borçludur. Bu «e-bebten memurlara mevcud hükümete sadakatleri tahtie edilemez. Fakat mevcud hükümet-ten mukaddes bir emanet olan memuriyete yalnız ve yalnız eh Hnln getirilmesini istemek de hak idi. Padişah menin riyetleri tarafdarlannı
arttırmağa vasıla olarak kullananla malı idi. Bir bükü -Dicı ne kadar çok kişi istihdam 1 eylerse o kadar kuvvetli olıır Çünkü lıem subaylarını tutmuş i bulunur hem de ayakta kalmasında şahsi menfaatleri bulunan , farın »ayısını arttırmış olur. I
İngilizler XIX uncu asır baş-i lannda saltanatın yapmış olduğu bu suiistimali tatmış olacak-1 Ur kİ Lord John Rnssel in 1819 sa .özler bütün idare hukuku kitabimin» geçmiştir: «T riâyetleri kilise,! adalet, ordu, donatıma ve müstemlekeler üzerimle cari olan I muhafazakârları devirmenin | mümkün olanuyacağl aşikâr .' (iır >. İngilizler kendilerine bağlı olan memurlan İş başın» getirmek »üretil» memuriyetler üzerinde kurulan nüfuzu, blzlııı şimdi «Hlrnaye.ı tâbirile terce-1 m(> ettiğimiz «Patronluk» keli-j mesile ifade ederlerdi; eski tâbi rimiz patronluğu «Molla» lık tâ birile İfade eylerdi. Amerikalılar memuriyetlerde ganimet diye anılan sistemi tatbik ederler. İhtidam gelen parti bütün memuriyetlere kendi adamlarını getirmesine ve geçirmesine ganimet »İstemi adı Verilir. Aıne-»ikaıla memuriyet partiye mazi de yapılmış veya hakle yapdan gahut ibtikbalde yapılacak blz-l
«Siyasî partilerde fikir ihtilâflarının mevcudiyetini tabiî karşılamamız lâzımdır.»
metlere mukabil verilen bir ücrettir.
Cumhuriyet idaresi, rakib bir _ ___ . _ ____
kuvvetle kar^ı'aşmadrğtndn»-ve Bakdr.ı Kasım Gülck
bütün millet Atatürke bağlı bulunmasından memurdan yalnız rejime bağlı olması istenir ve C. H. Partisine elinden gelnıi-yen ihaneti düşünülemezdi. Zaten devlet ve parti ayni idi.
1946 seçimleri ad üyede hile münfesihlerinin partiye bağlılık lannı aratmağa başladı ve orta ya korkunç bir mes'ele çıkarttı. Fakat bugünkü Adalet Bakımının adaleti siyasete âlet kıiınıya cağı hususunda şahsen bana, bir samimî konuşma esnasında söylemiş olduklarından şübhc etmek hususunda elimde kâfi bir delil bulunmadığını da itiraf etmem dürüstlük icabıdır. Mes’-ele her hangi bir Bakanı itham eylemek de değildir. Şimdilik devlet teşekküllerinin idare mec üslerine dostların getirilmekte olduklannı kaydetmek ve bu lıalin bütün o dairedeki yerlere teşmil edilmemesini temenni et inekle iktifa eyliyeUm. Türk var lığını koruyacak en kuvvetli bir zerre olan idarenin partiler elin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. B de)
Seyhan Milletvekili
eski
biı ayın sonunda Hindistaııa gidecektir. Eski Bakan, şehrimize, heı gelişinde İstanbul gazetecileriyle bir hasbihallerde bulunurdu. KRsım Gülek, Bakanlık saudalyasından ayrılmış olmakla beraber, kendi kurduğu bu gt leneği bozmak istememiş ola-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Kızılların Adaleti
Macar Kardinali
müebbet hapse mahkûm oldu
B. Milletler Tarım ve
gıda hey'eti gitti
Hey’et Başkanının gazetemize mühim beyanatı
20 Şubat Pazar günü Yeni Sabah’da okuyacağınız tefrikalar
Değerli romancının eu yeni ve en kuvvetli eseri
HAZRET-i ÖMER
Büyük Hulifemn Haytılt ve lalümiyetin yeniylcnıe.l
Yazan : KADİRCAN KAFI.I
Sultan Hamid’in Cinayetleri
Yazan: AYHAN
İkbal Kalfanın Mirası
evvel kendisiyle göreşen bir ar -kadarımıza (F.A.O) heyeti başka nı B.R. Boernıa ve heyet Üyeleri şunları söylemişlerdir:
«— Türitiyede kaldığımız müd cici İçinde Türk tarım uzmanlariy le hakikaten çok alAka verici gö rüşnıeler yaptık. Eu arada Anka rada bazı zira! tesİBlerl gezdik. Kaklığımız müddet İçinde tamı ve gıda meselelerine alt bütllp konulur tamamiy’le gÖZdtm ge -Girilmiştir.
(Devamı 1 Sa. 3 - Sü. 4 de)
Komünistlerin
Askeri mahkemeler
de yargılanması isteniyer
Adapazarı
canavarının
Yargılanmasına bugün devam olunacak
Adapazarı, 8 (Telefonla) — Adapazarı Canavarı adıyla maruf Basri Ersoy'un muhakeme sine yarın devam edilecektir. Heyecanlı geçeceği tahmin edilen yarınki celsede. Gey/e soygunu şahltlc-ri dinleneceltir.
Ankara, 8 (Telefonla) — Fa-Jib Rıfkı Atay, UluS’dn neşrettiği bir makalede Hikmet Bayura hücuma vesile aramaktadır, kısımdan ibaret olan yazının rinci kısmında Atay
maller ve ziyafet pahalılığı dialarna karşı Hikmet cevap vermeğe çalışırken bir de imada bulunarak Atatürk hayatta iken iş Baknasından bir milyon küsur liranın nasıl çekildiğini soruyor. Yarınki Kud-r^t’de çıkacak Başmakalesinde Hikmet Bayur, Falih Rıfkı A-tay’ın makalesinin bu kısmına verdiği cevabda şöyle demektedir :
«Bizbize bu düşünceleri bir kere daha yazdıran yön Bay Falih Rıfkı Atayın dünkü Ulus’da (Davanın Sa. 3 - Sü. 6 da)
Bugünkü idareyi ak çı-mak için Atatürk devrini karalamak gayreti boş bir şeydir
Aleni toplantıya başkanlık eden Barutçu, konuşanlardan SahirKuluflu oğlu :e Niyazi Aksar
SUİİSTİMALLERLE MÜCADELE
Diin alenî bir toplantı yapan C. H. P. Meclis grupıı raporun müzakeresine devam etti
Ankara: 8 (Telefonla) — Halk Partisi Meclis Grupu bugün Faik Ahmed Barutçunun
İngiliz işçi Partisinin meşhur mebusu ZiUiacus Kravçenko davasında şahadetle bulunuyor
Kravçenko, mahkemede Rus şahidlerle atışıyor
Biri, «Çok rica ederim sevgili şefimden bahsetmeyin» deyince Krevçenko şu cevabı verdi: «Bahsedebilirim, bütün hayatımca bu anı bekledim».
başkanlığında toplandı. Baıu£-cu, Fahri Kurtuluşun gösterilmekte olan filmler ve Remzi YU regîrln 19-16 dan 1949 a kadafl zaman zaman beliren aşın hare ketler hakkında hükümetin ne gibi tedbirler aldığına dair olan takrirlerinin gündeme alınlığını bildirdi.
Bundan sonra, geçen oturumda görüşülmesine başlanan İrtişa, İrtikâb ve suiistimal hakkında komisyonun hazır l.mtg (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
VaİL Kırdar Bugün geliyor
Ankarada, fetih yıldönümü ve meskeı\ meseleleri hakkım da temaslarda bulundu
Ankara, 8 (Hususî) — Aşırı sağ ve komünizme karşı alınacak tedbirleri Incfliliyen Partli komisyonu bugün iki toplantı yapmış. Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı hazır bulun-n uştur.
Komisyonda bu gibi suçlar karşısında cezalına ne mikdar arttırılması lâzım geldiği etra-f r.da tartışmalar olmuştur. Hatiplerden bazıları komünizm ke-.ımcBİnln kanu-ıa koııır asını ve komünizmin vatan ha r’iği olduğu noktasında ısrar ederek bu gibi suçluların askerî mahkemelerce yargılanmasını İstemişlerdir. Bu hususta henüz bir karara varılamamıştır. Müzakerelere devam olunacaktır.
Paris: 8 (a.a.) (alp.) — ’sCisT*
Kravçenko dâvasının 8 inci cel sesi bugün öğleden sonra başlamıştır.
Mahkeme salonunda Kravçen konun eski karısı bayan Gorlo-
Ankara, 8, (Hususî) — Bir kaç gülidenlieri burada il işleri etrafında temaslarda bulunmakta olan İstanbul Valisi Lütfl Kırdar bu akŞam Anadolu cka-prealle İstnbulğ dönmüştür.
İstanbul Valisi hareketinden önce kendisile görüşen gazetecilere demiştir ki.*
a İstirahat etmek üzere gittiğim Avrnpadan döndükten sonra yeni hükümetle temas etmek ve İstanbul 111 İhtiyaçları ha®*' kında kendilerine malûmat vot(»
(Devamı: Sa. 3 - SU. 1 do)
Tahdidat kararına itiraz için
İçkili yer sahihleri
Ankaraya lir hey’et gönderiyorlar
Tahdide tâbi ve altı ly zarfında terki ticaret efmelfl hakkında tebligat yapılan 20 İçkili yer sahibi dün saat 131e Lo-zanpalasta fevkalâde b‘ toplantı yapmışlardır.
Söz alan Havana Bar nnhibl Kemal, şunları söylemiştir:
— Bu tahdit asayişi temin mnksadiyle yapılmıştır. Halbuki Dizler asayişin bozulmasını iste-(Devemıı Sa. 3 - sü. 3 de)
vanın da mevcud olduğu görülmekte idi.
Celsenin açılmasını mütealuu İlk olarak söz atan «Lettres ’Prançaises» avukatlarından Ma tarasso ateş püskürmeye başlamış ve Şöyle demiştir:
Kravçenko kitabının el yazısi lo yazılmış aslını bize vermelidir. Bunu vâdettilcr. Fakat bu dâva açılalı bir yıl oldu, Kitab hâlâ verilmemiştir. Bu yazılar şimdi verilse bile kitabı kendisi nln olduğunu gösteren bir deli) addcdilmiyecektir. Bu vesika za maıunda verilmeliydi.
Söz alan avukat lzard cevaben şunları söylüyor:
Bunu muhakeme bitmeden fa kat uygun bulduğumuz zaman vereceğiz. Kitabın Kravçenko tarafından yazılmış olduğunu is bat eden su götürmez yığınla delilimiz vardır. Israrla belirtiyorum bunları ancak biz İstedi ğlmlz zaman vereceğiz.
Bundan sonra bugün dinlenecek İlk şahld İçeri alınıyor. Bu enerjik yüzlü 40 yaşlarında kadar NlkoliDs Kolibanof adında bir şahıstır.
(Devamıı Sa. 3 • Sü. î de)
I^^AKVİMDEN BİR YAPRAK |
Yine çocuk da’vasi
eçenlerde dünya gazeteleri daha yaşına basmıyan çocuğunun ağlamalından «I-
Bizim kanunlarımız müsald değil. Yoksa gürdünüz mü hadım edilecek malı... Zararsız hayvanları
nlrlonerok yavruyu f^-'--------------'— -n iğdiş öderler j asıl boy
döve düve öldüren | ULUN A Y j lelorlnl burnıalı kı ot bir kadından bahset ———------------------------------—■~ ta amelin olnsmdt»
tiler. Hâkim, kadını hem kısırlığa hem do on sene hapis yatmağa mah kûm etmiş. Oralarda çoouk dâvası böyiodlr. Fakat bu, mevzuun ayrı bir oobhesidlr. Bu kısırlık mahkûmiyetini bana gazotolordt tafsilâtını okuduğum müdhlş bir vak'a hatırlattı.
Bayındırda yorleşon aslon Rizeli bir adam İkisi evli olan üç kızını kondlne nıetros yapmak İstemiş: büyük kızlar kocalarının yardımı I-lo kendilerini kurtarmışlar lakat küçük kız, babasının tecavüzüne kurban olmıış.
Bu adamı mahkemeye vermişler. Horlf zalon karısının namusunu kurtarmak Istlyen damadını üldllr-düğü İçin mahkûm... Tekrar hapishaneyi boylıyacak; yatacak; çıka-oak. Bu sefer d» torımlgring (aldıracak.
Kendine ov bark yerine masrafsız harem kurmağa kalkışan bu mahlûka İnsan sıtatını vermeğe adamın dili v;. mıyor.
Bu, mos'olenln cozal safhasıdır.I Bir do yukarıda dodiğimlz gibi çocuk mos'eloslno temas eden cobhe-si vardır: Çocuğu korumak.
Çocuğun yalnız sıhhati korunmaz. Manovi varlığı, şerefi, haysiyeti, İnsanlığı da siyanet edilmişe
Bizde kadın vazifesini sürüyor. Bol bol duyuruyor. Doğurma bahsinde Kanadadakl beşizleri do geçtik... Anadolıınun bilmem nere;.nde unutmadıksa goçşıı sene bir kadın alit yavru zloğurmus(u. Başka yer-ISrdo bir kadın beş ççcıık doğurur. Beşi de yaşat*, Bizde yaşamaz. Ai-
* Lütfen sayfayı çeviriniı -«
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
I
Türkiye ve Akdeniz Atlaniikpaktları Paris’e gitmekte olan Necmeddin Sadak durumumuzu açıklıyor
BAYUR - ATAY TARTIŞMASI
GİTTİKÇE^ALEVLENİYOR
Bayur;Atatürk ve İnönü devirlerindeki vurgunların aynı mahiyette olmadıklarını belirtiyor
Dışişleri Bakanı, her Türk vatandaşının istediği yere, bu arada Filistine de gitmekte serbest olduğunu, söyledi.
Ankara: 8 (Telefonla) — 14 Şubatta Pariste toplanacak olan 16 devlet Dışişleri Bakanlan toplantısında bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak,, bu akşam îstanbula hareket etmiştir.
Necmeddin Sadak hareketinden önce gazetecilerin sorduğu sualleri cevablandırarak demiştir ki:
* Avrupa Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantılannda bulunmak için Parise gideceğim. Elde edilen neticelere göro teşkilâtın daha verimli olması için bazı değişiklikler yapılması düşünülmüştür. Konsey bu meseleleri görüşecektir.
Bunun dışında dost memleket Dışişleri Bâkanlarile de t^mas etmekliğim tabiîdir.
Türkiye ve Atlantik paktı
Türkiyenin Atlantik paktına gireceği yolunda yapılan neşriyatın doğru olup olmadığı sualine Bakan şunları söylemiştir:
(— Bu pakta kuzey Atlantik kıyılarındaki memleketlerin iltihak edeceği söyleniyor. Türkiye Atlantik kıyılarından uzaktadır. Türkiyenin emniyet sahası başlı başına ehemmiyeti olan başka bir coğrafî bölgedir. Bütün mesele Atlantik ile Akdenlzde sul-
B. Necmeddin Sadak K Devamı: sa. 3 - su. 7 de)
Milletin istikbali
Kasım Güleli
ve idare
şehrimizde
Atay’ın “Atatürk ezanın türkçe okunmasını mecbnri kılmıştı,, iddiasına
karşı Bayur; “0, ibadet işlerine karışmamayı şiar edinmişti,, diyor
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Cumhuriyet devrindeki memur sayısı ile salta nat devrindeki memur ■ayısı aracında bir mnkayrse yapmağa lüzum yoktur. Milletin müşterek hizmetleri arttıkça tabiîdir ki memur sayısı da artacaktır. Devlet, vilâyet ve belediye memurlarının toptan sayısı bugün 250 bini bulmaktadır; askerî memur ve mensub-larla beraber yarım milyona yaklaşsa gerektir. Bu memurların vazifeleri hükümetin, u-muıni hizmetlerin devamını temine matuf olan vazifelerinden İştikak eylemektedir.
İslâm itikadında memuriyet mukaddes bir emanet İdi: Allahın vediası idi ve emanetlerin ehline tevdi edilmesini emreden âyete dayanılarak memuriyetlere ehil kimselerin getirilmesi temenni olunurdu. Bugün memuriyet hakkındaki İslâm triâk kişini yalnız ingilizler muhafaza ve ifade edegelmektedir. Fakiri bıı emanet saltanat devrinde ehline tevdi edilmekten ziyade padişaha bağlı olanlara tevcih edilirdi. İliç şüblıesiz ki memur başta bulunan hükümete sadakati ve itaati borçludur. Bu «e-bebten memurlara mevcud hükümete sadakatleri tahtie edilemez. Fakat mevcud hükümet-ten mukaddes bir emanet olan memuriyete yalnız ve yalnız eh Hnln getirilmesini istemek de hak idi. Padişah menin riyetleri tarafdarlannı
arttırmağa vasıla olarak kullananla malı idi. Bir bükü -Dicı ne kadar çok kişi istihdam 1 eylerse o kadar kuvvetli olıır Çünkü lıem subaylarını tutmuş i bulunur hem de ayakta kalmasında şahsi menfaatleri bulunan , farın »ayısını arttırmış olur. I
İngilizler XIX uncu asır baş-i lannda saltanatın yapmış olduğu bu suiistimali tatmış olacak-1 Ur kİ Lord John Rnssel in 1819 sa .özler bütün idare hukuku kitabimin» geçmiştir: «T riâyetleri kilise,! adalet, ordu, donatıma ve müstemlekeler üzerimle cari olan I muhafazakârları devirmenin | mümkün olanuyacağl aşikâr .' (iır >. İngilizler kendilerine bağlı olan memurlan İş başın» getirmek »üretil» memuriyetler üzerinde kurulan nüfuzu, blzlııı şimdi «Hlrnaye.ı tâbirile terce-1 m(> ettiğimiz «Patronluk» keli-j mesile ifade ederlerdi; eski tâbi rimiz patronluğu «Molla» lık tâ birile İfade eylerdi. Amerikalılar memuriyetlerde ganimet diye anılan sistemi tatbik ederler. İhtidam gelen parti bütün memuriyetlere kendi adamlarını getirmesine ve geçirmesine ganimet »İstemi adı Verilir. Aıne-»ikaıla memuriyet partiye mazi de yapılmış veya hakle yapdan gahut ibtikbalde yapılacak blz-l
«Siyasî partilerde fikir ihtilâflarının mevcudiyetini tabiî karşılamamız lâzımdır.»
metlere mukabil verilen bir ücrettir.
Cumhuriyet idaresi, rakib bir _ ___ . _ ____
kuvvetle kar^ı'aşmadrğtndn»-ve Bakdr.ı Kasım Gülck
bütün millet Atatürke bağlı bulunmasından memurdan yalnız rejime bağlı olması istenir ve C. H. Partisine elinden gelnıi-yen ihaneti düşünülemezdi. Zaten devlet ve parti ayni idi.
1946 seçimleri ad üyede hile münfesihlerinin partiye bağlılık lannı aratmağa başladı ve orta ya korkunç bir mes'ele çıkarttı. Fakat bugünkü Adalet Bakımının adaleti siyasete âlet kıiınıya cağı hususunda şahsen bana, bir samimî konuşma esnasında söylemiş olduklarından şübhc etmek hususunda elimde kâfi bir delil bulunmadığını da itiraf etmem dürüstlük icabıdır. Mes’-ele her hangi bir Bakanı itham eylemek de değildir. Şimdilik devlet teşekküllerinin idare mec üslerine dostların getirilmekte olduklannı kaydetmek ve bu lıalin bütün o dairedeki yerlere teşmil edilmemesini temenni et inekle iktifa eyliyeUm. Türk var lığını koruyacak en kuvvetli bir zerre olan idarenin partiler elin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. B de)
Seyhan Milletvekili
eski
biı ayın sonunda Hindistaııa gidecektir. Eski Bakan, şehrimize, heı gelişinde İstanbul gazetecileriyle bir hasbihallerde bulunurdu. KRsım Gülek, Bakanlık saudalyasından ayrılmış olmakla beraber, kendi kurduğu bu gt leneği bozmak istememiş ola-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Kızılların Adaleti
Macar Kardinali
müebbet hapse mahkûm oldu
B. Milletler Tarım ve
gıda hey'eti gitti
Hey’et Başkanının gazetemize mühim beyanatı
20 Şubat Pazar günü Yeni Sabah’da okuyacağınız tefrikalar
Değerli romancının eu yeni ve en kuvvetli eseri
HAZRET-i ÖMER
Büyük Hulifemn Haytılt ve lalümiyetin yeniylcnıe.l
Yazan : KADİRCAN KAFI.I
Sultan Hamid’in Cinayetleri
Yazan: AYHAN
İkbal Kalfanın Mirası
evvel kendisiyle göreşen bir ar -kadarımıza (F.A.O) heyeti başka nı B.R. Boernıa ve heyet Üyeleri şunları söylemişlerdir:
«— Türitiyede kaldığımız müd cici İçinde Türk tarım uzmanlariy le hakikaten çok alAka verici gö rüşnıeler yaptık. Eu arada Anka rada bazı zira! tesİBlerl gezdik. Kaklığımız müddet İçinde tamı ve gıda meselelerine alt bütllp konulur tamamiy’le gÖZdtm ge -Girilmiştir.
(Devamı 1 Sa. 3 - Sü. 4 de)
Komünistlerin
Askeri mahkemeler
de yargılanması isteniyer
Adapazarı
canavarının
Yargılanmasına bugün devam olunacak
Adapazarı, 8 (Telefonla) — Adapazarı Canavarı adıyla maruf Basri Ersoy'un muhakeme sine yarın devam edilecektir. Heyecanlı geçeceği tahmin edilen yarınki celsede. Gey/e soygunu şahltlc-ri dinleneceltir.
Ankara, 8 (Telefonla) — Fa-Jib Rıfkı Atay, UluS’dn neşrettiği bir makalede Hikmet Bayura hücuma vesile aramaktadır, kısımdan ibaret olan yazının rinci kısmında Atay
maller ve ziyafet pahalılığı dialarna karşı Hikmet cevap vermeğe çalışırken bir de imada bulunarak Atatürk hayatta iken iş Baknasından bir milyon küsur liranın nasıl çekildiğini soruyor. Yarınki Kud-r^t’de çıkacak Başmakalesinde Hikmet Bayur, Falih Rıfkı A-tay’ın makalesinin bu kısmına verdiği cevabda şöyle demektedir :
«Bizbize bu düşünceleri bir kere daha yazdıran yön Bay Falih Rıfkı Atayın dünkü Ulus’da (Davanın Sa. 3 - Sü. 6 da)
Bugünkü idareyi ak çı-mak için Atatürk devrini karalamak gayreti boş bir şeydir
Aleni toplantıya başkanlık eden Barutçu, konuşanlardan SahirKuluflu oğlu :e Niyazi Aksar
SUİİSTİMALLERLE MÜCADELE
Diin alenî bir toplantı yapan C. H. P. Meclis grupıı raporun müzakeresine devam etti
Ankara: 8 (Telefonla) — Halk Partisi Meclis Grupu bugün Faik Ahmed Barutçunun
İngiliz işçi Partisinin meşhur mebusu ZiUiacus Kravçenko davasında şahadetle bulunuyor
Kravçenko, mahkemede Rus şahidlerle atışıyor
Biri, «Çok rica ederim sevgili şefimden bahsetmeyin» deyince Krevçenko şu cevabı verdi: «Bahsedebilirim, bütün hayatımca bu anı bekledim».
başkanlığında toplandı. Baıu£-cu, Fahri Kurtuluşun gösterilmekte olan filmler ve Remzi YU regîrln 19-16 dan 1949 a kadafl zaman zaman beliren aşın hare ketler hakkında hükümetin ne gibi tedbirler aldığına dair olan takrirlerinin gündeme alınlığını bildirdi.
Bundan sonra, geçen oturumda görüşülmesine başlanan İrtişa, İrtikâb ve suiistimal hakkında komisyonun hazır l.mtg (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
VaİL Kırdar Bugün geliyor
Ankarada, fetih yıldönümü ve meskeı\ meseleleri hakkım da temaslarda bulundu
Ankara, 8 (Hususî) — Aşırı sağ ve komünizme karşı alınacak tedbirleri Incfliliyen Partli komisyonu bugün iki toplantı yapmış. Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı hazır bulun-n uştur.
Komisyonda bu gibi suçlar karşısında cezalına ne mikdar arttırılması lâzım geldiği etra-f r.da tartışmalar olmuştur. Hatiplerden bazıları komünizm ke-.ımcBİnln kanu-ıa koııır asını ve komünizmin vatan ha r’iği olduğu noktasında ısrar ederek bu gibi suçluların askerî mahkemelerce yargılanmasını İstemişlerdir. Bu hususta henüz bir karara varılamamıştır. Müzakerelere devam olunacaktır.
Paris: 8 (a.a.) (alp.) — ’sCisT*
Kravçenko dâvasının 8 inci cel sesi bugün öğleden sonra başlamıştır.
Mahkeme salonunda Kravçen konun eski karısı bayan Gorlo-
Ankara, 8, (Hususî) — Bir kaç gülidenlieri burada il işleri etrafında temaslarda bulunmakta olan İstanbul Valisi Lütfl Kırdar bu akŞam Anadolu cka-prealle İstnbulğ dönmüştür.
İstanbul Valisi hareketinden önce kendisile görüşen gazetecilere demiştir ki.*
a İstirahat etmek üzere gittiğim Avrnpadan döndükten sonra yeni hükümetle temas etmek ve İstanbul 111 İhtiyaçları ha®*' kında kendilerine malûmat vot(»
(Devamı: Sa. 3 - SU. 1 do)
Tahdidat kararına itiraz için
İçkili yer sahihleri
Ankaraya lir hey’et gönderiyorlar
Tahdide tâbi ve altı ly zarfında terki ticaret efmelfl hakkında tebligat yapılan 20 İçkili yer sahibi dün saat 131e Lo-zanpalasta fevkalâde b‘ toplantı yapmışlardır.
Söz alan Havana Bar nnhibl Kemal, şunları söylemiştir:
— Bu tahdit asayişi temin mnksadiyle yapılmıştır. Halbuki Dizler asayişin bozulmasını iste-(Devemıı Sa. 3 - sü. 3 de)
vanın da mevcud olduğu görülmekte idi.
Celsenin açılmasını mütealuu İlk olarak söz atan «Lettres ’Prançaises» avukatlarından Ma tarasso ateş püskürmeye başlamış ve Şöyle demiştir:
Kravçenko kitabının el yazısi lo yazılmış aslını bize vermelidir. Bunu vâdettilcr. Fakat bu dâva açılalı bir yıl oldu, Kitab hâlâ verilmemiştir. Bu yazılar şimdi verilse bile kitabı kendisi nln olduğunu gösteren bir deli) addcdilmiyecektir. Bu vesika za maıunda verilmeliydi.
Söz alan avukat lzard cevaben şunları söylüyor:
Bunu muhakeme bitmeden fa kat uygun bulduğumuz zaman vereceğiz. Kitabın Kravçenko tarafından yazılmış olduğunu is bat eden su götürmez yığınla delilimiz vardır. Israrla belirtiyorum bunları ancak biz İstedi ğlmlz zaman vereceğiz.
Bundan sonra bugün dinlenecek İlk şahld İçeri alınıyor. Bu enerjik yüzlü 40 yaşlarında kadar NlkoliDs Kolibanof adında bir şahıstır.
(Devamıı Sa. 3 • Sü. î de)
I^^AKVİMDEN BİR YAPRAK |
Yine çocuk da’vasi
eçenlerde dünya gazeteleri daha yaşına basmıyan çocuğunun ağlamalından «I-
Bizim kanunlarımız müsald değil. Yoksa gürdünüz mü hadım edilecek malı... Zararsız hayvanları
nlrlonerok yavruyu f^-'--------------'— -n iğdiş öderler j asıl boy
döve düve öldüren | ULUN A Y j lelorlnl burnıalı kı ot bir kadından bahset ———------------------------------—■~ ta amelin olnsmdt»
tiler. Hâkim, kadını hem kısırlığa hem do on sene hapis yatmağa mah kûm etmiş. Oralarda çoouk dâvası böyiodlr. Fakat bu, mevzuun ayrı bir oobhesidlr. Bu kısırlık mahkûmiyetini bana gazotolordt tafsilâtını okuduğum müdhlş bir vak'a hatırlattı.
Bayındırda yorleşon aslon Rizeli bir adam İkisi evli olan üç kızını kondlne nıetros yapmak İstemiş: büyük kızlar kocalarının yardımı I-lo kendilerini kurtarmışlar lakat küçük kız, babasının tecavüzüne kurban olmıış.
Bu adamı mahkemeye vermişler. Horlf zalon karısının namusunu kurtarmak Istlyen damadını üldllr-düğü İçin mahkûm... Tekrar hapishaneyi boylıyacak; yatacak; çıka-oak. Bu sefer d» torımlgring (aldıracak.
Kendine ov bark yerine masrafsız harem kurmağa kalkışan bu mahlûka İnsan sıtatını vermeğe adamın dili v;. mıyor.
Bu, mos'olenln cozal safhasıdır.I Bir do yukarıda dodiğimlz gibi çocuk mos'eloslno temas eden cobhe-si vardır: Çocuğu korumak.
Çocuğun yalnız sıhhati korunmaz. Manovi varlığı, şerefi, haysiyeti, İnsanlığı da siyanet edilmişe
Bizde kadın vazifesini sürüyor. Bol bol duyuruyor. Doğurma bahsinde Kanadadakl beşizleri do geçtik... Anadolıınun bilmem nere;.nde unutmadıksa goçşıı sene bir kadın alit yavru zloğurmus(u. Başka yer-ISrdo bir kadın beş ççcıık doğurur. Beşi de yaşat*, Bizde yaşamaz. Ai-
* Lütfen sayfayı çeviriniı -«
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
I
Türkiye ve Akdeniz Atlaniikpaktları Paris’e gitmekte olan Necmeddin Sadak durumumuzu açıklıyor
BAYUR - ATAY TARTIŞMASI
GİTTİKÇE^ALEVLENİYOR
Bayur;Atatürk ve İnönü devirlerindeki vurgunların aynı mahiyette olmadıklarını belirtiyor
Dışişleri Bakanı, her Türk vatandaşının istediği yere, bu arada Filistine de gitmekte serbest olduğunu, söyledi.
Ankara: 8 (Telefonla) — 14 Şubatta Pariste toplanacak olan 16 devlet Dışişleri Bakanlan toplantısında bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak,, bu akşam îstanbula hareket etmiştir.
Necmeddin Sadak hareketinden önce gazetecilerin sorduğu sualleri cevablandırarak demiştir ki:
* Avrupa Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantılannda bulunmak için Parise gideceğim. Elde edilen neticelere göro teşkilâtın daha verimli olması için bazı değişiklikler yapılması düşünülmüştür. Konsey bu meseleleri görüşecektir.
Bunun dışında dost memleket Dışişleri Bâkanlarile de t^mas etmekliğim tabiîdir.
Türkiye ve Atlantik paktı
Türkiyenin Atlantik paktına gireceği yolunda yapılan neşriyatın doğru olup olmadığı sualine Bakan şunları söylemiştir:
(— Bu pakta kuzey Atlantik kıyılarındaki memleketlerin iltihak edeceği söyleniyor. Türkiye Atlantik kıyılarından uzaktadır. Türkiyenin emniyet sahası başlı başına ehemmiyeti olan başka bir coğrafî bölgedir. Bütün mesele Atlantik ile Akdenlzde sul-
B. Necmeddin Sadak K Devamı: sa. 3 - su. 7 de)
Milletin istikbali
Kasım Güleli
ve idare
şehrimizde
Atay’ın “Atatürk ezanın türkçe okunmasını mecbnri kılmıştı,, iddiasına
karşı Bayur; “0, ibadet işlerine karışmamayı şiar edinmişti,, diyor
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Cumhuriyet devrindeki memur sayısı ile salta nat devrindeki memur ■ayısı aracında bir mnkayrse yapmağa lüzum yoktur. Milletin müşterek hizmetleri arttıkça tabiîdir ki memur sayısı da artacaktır. Devlet, vilâyet ve belediye memurlarının toptan sayısı bugün 250 bini bulmaktadır; askerî memur ve mensub-larla beraber yarım milyona yaklaşsa gerektir. Bu memurların vazifeleri hükümetin, u-muıni hizmetlerin devamını temine matuf olan vazifelerinden İştikak eylemektedir.
İslâm itikadında memuriyet mukaddes bir emanet İdi: Allahın vediası idi ve emanetlerin ehline tevdi edilmesini emreden âyete dayanılarak memuriyetlere ehil kimselerin getirilmesi temenni olunurdu. Bugün memuriyet hakkındaki İslâm triâk kişini yalnız ingilizler muhafaza ve ifade edegelmektedir. Fakiri bıı emanet saltanat devrinde ehline tevdi edilmekten ziyade padişaha bağlı olanlara tevcih edilirdi. İliç şüblıesiz ki memur başta bulunan hükümete sadakati ve itaati borçludur. Bu «e-bebten memurlara mevcud hükümete sadakatleri tahtie edilemez. Fakat mevcud hükümet-ten mukaddes bir emanet olan memuriyete yalnız ve yalnız eh Hnln getirilmesini istemek de hak idi. Padişah menin riyetleri tarafdarlannı
arttırmağa vasıla olarak kullananla malı idi. Bir bükü -Dicı ne kadar çok kişi istihdam 1 eylerse o kadar kuvvetli olıır Çünkü lıem subaylarını tutmuş i bulunur hem de ayakta kalmasında şahsi menfaatleri bulunan , farın »ayısını arttırmış olur. I
İngilizler XIX uncu asır baş-i lannda saltanatın yapmış olduğu bu suiistimali tatmış olacak-1 Ur kİ Lord John Rnssel in 1819 sa .özler bütün idare hukuku kitabimin» geçmiştir: «T riâyetleri kilise,! adalet, ordu, donatıma ve müstemlekeler üzerimle cari olan I muhafazakârları devirmenin | mümkün olanuyacağl aşikâr .' (iır >. İngilizler kendilerine bağlı olan memurlan İş başın» getirmek »üretil» memuriyetler üzerinde kurulan nüfuzu, blzlııı şimdi «Hlrnaye.ı tâbirile terce-1 m(> ettiğimiz «Patronluk» keli-j mesile ifade ederlerdi; eski tâbi rimiz patronluğu «Molla» lık tâ birile İfade eylerdi. Amerikalılar memuriyetlerde ganimet diye anılan sistemi tatbik ederler. İhtidam gelen parti bütün memuriyetlere kendi adamlarını getirmesine ve geçirmesine ganimet »İstemi adı Verilir. Aıne-»ikaıla memuriyet partiye mazi de yapılmış veya hakle yapdan gahut ibtikbalde yapılacak blz-l
«Siyasî partilerde fikir ihtilâflarının mevcudiyetini tabiî karşılamamız lâzımdır.»
metlere mukabil verilen bir ücrettir.
Cumhuriyet idaresi, rakib bir _ ___ . _ ____
kuvvetle kar^ı'aşmadrğtndn»-ve Bakdr.ı Kasım Gülck
bütün millet Atatürke bağlı bulunmasından memurdan yalnız rejime bağlı olması istenir ve C. H. Partisine elinden gelnıi-yen ihaneti düşünülemezdi. Zaten devlet ve parti ayni idi.
1946 seçimleri ad üyede hile münfesihlerinin partiye bağlılık lannı aratmağa başladı ve orta ya korkunç bir mes'ele çıkarttı. Fakat bugünkü Adalet Bakımının adaleti siyasete âlet kıiınıya cağı hususunda şahsen bana, bir samimî konuşma esnasında söylemiş olduklarından şübhc etmek hususunda elimde kâfi bir delil bulunmadığını da itiraf etmem dürüstlük icabıdır. Mes’-ele her hangi bir Bakanı itham eylemek de değildir. Şimdilik devlet teşekküllerinin idare mec üslerine dostların getirilmekte olduklannı kaydetmek ve bu lıalin bütün o dairedeki yerlere teşmil edilmemesini temenni et inekle iktifa eyliyeUm. Türk var lığını koruyacak en kuvvetli bir zerre olan idarenin partiler elin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. B de)
Seyhan Milletvekili
eski
biı ayın sonunda Hindistaııa gidecektir. Eski Bakan, şehrimize, heı gelişinde İstanbul gazetecileriyle bir hasbihallerde bulunurdu. KRsım Gülek, Bakanlık saudalyasından ayrılmış olmakla beraber, kendi kurduğu bu gt leneği bozmak istememiş ola-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Kızılların Adaleti
Macar Kardinali
müebbet hapse mahkûm oldu
B. Milletler Tarım ve
gıda hey'eti gitti
Hey’et Başkanının gazetemize mühim beyanatı
20 Şubat Pazar günü Yeni Sabah’da okuyacağınız tefrikalar
Değerli romancının eu yeni ve en kuvvetli eseri
HAZRET-i ÖMER
Büyük Hulifemn Haytılt ve lalümiyetin yeniylcnıe.l
Yazan : KADİRCAN KAFI.I
Sultan Hamid’in Cinayetleri
Yazan: AYHAN
İkbal Kalfanın Mirası
evvel kendisiyle göreşen bir ar -kadarımıza (F.A.O) heyeti başka nı B.R. Boernıa ve heyet Üyeleri şunları söylemişlerdir:
«— Türitiyede kaldığımız müd cici İçinde Türk tarım uzmanlariy le hakikaten çok alAka verici gö rüşnıeler yaptık. Eu arada Anka rada bazı zira! tesİBlerl gezdik. Kaklığımız müddet İçinde tamı ve gıda meselelerine alt bütllp konulur tamamiy’le gÖZdtm ge -Girilmiştir.
(Devamı 1 Sa. 3 - Sü. 4 de)
Komünistlerin
Askeri mahkemeler
de yargılanması isteniyer
Adapazarı
canavarının
Yargılanmasına bugün devam olunacak
Adapazarı, 8 (Telefonla) — Adapazarı Canavarı adıyla maruf Basri Ersoy'un muhakeme sine yarın devam edilecektir. Heyecanlı geçeceği tahmin edilen yarınki celsede. Gey/e soygunu şahltlc-ri dinleneceltir.
Ankara, 8 (Telefonla) — Fa-Jib Rıfkı Atay, UluS’dn neşrettiği bir makalede Hikmet Bayura hücuma vesile aramaktadır, kısımdan ibaret olan yazının rinci kısmında Atay
maller ve ziyafet pahalılığı dialarna karşı Hikmet cevap vermeğe çalışırken bir de imada bulunarak Atatürk hayatta iken iş Baknasından bir milyon küsur liranın nasıl çekildiğini soruyor. Yarınki Kud-r^t’de çıkacak Başmakalesinde Hikmet Bayur, Falih Rıfkı A-tay’ın makalesinin bu kısmına verdiği cevabda şöyle demektedir :
«Bizbize bu düşünceleri bir kere daha yazdıran yön Bay Falih Rıfkı Atayın dünkü Ulus’da (Davanın Sa. 3 - Sü. 6 da)
Bugünkü idareyi ak çı-mak için Atatürk devrini karalamak gayreti boş bir şeydir
Aleni toplantıya başkanlık eden Barutçu, konuşanlardan SahirKuluflu oğlu :e Niyazi Aksar
SUİİSTİMALLERLE MÜCADELE
Diin alenî bir toplantı yapan C. H. P. Meclis grupıı raporun müzakeresine devam etti
Ankara: 8 (Telefonla) — Halk Partisi Meclis Grupu bugün Faik Ahmed Barutçunun
İngiliz işçi Partisinin meşhur mebusu ZiUiacus Kravçenko davasında şahadetle bulunuyor
Kravçenko, mahkemede Rus şahidlerle atışıyor
Biri, «Çok rica ederim sevgili şefimden bahsetmeyin» deyince Krevçenko şu cevabı verdi: «Bahsedebilirim, bütün hayatımca bu anı bekledim».
başkanlığında toplandı. Baıu£-cu, Fahri Kurtuluşun gösterilmekte olan filmler ve Remzi YU regîrln 19-16 dan 1949 a kadafl zaman zaman beliren aşın hare ketler hakkında hükümetin ne gibi tedbirler aldığına dair olan takrirlerinin gündeme alınlığını bildirdi.
Bundan sonra, geçen oturumda görüşülmesine başlanan İrtişa, İrtikâb ve suiistimal hakkında komisyonun hazır l.mtg (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
VaİL Kırdar Bugün geliyor
Ankarada, fetih yıldönümü ve meskeı\ meseleleri hakkım da temaslarda bulundu
Ankara, 8 (Hususî) — Aşırı sağ ve komünizme karşı alınacak tedbirleri Incfliliyen Partli komisyonu bugün iki toplantı yapmış. Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı hazır bulun-n uştur.
Komisyonda bu gibi suçlar karşısında cezalına ne mikdar arttırılması lâzım geldiği etra-f r.da tartışmalar olmuştur. Hatiplerden bazıları komünizm ke-.ımcBİnln kanu-ıa koııır asını ve komünizmin vatan ha r’iği olduğu noktasında ısrar ederek bu gibi suçluların askerî mahkemelerce yargılanmasını İstemişlerdir. Bu hususta henüz bir karara varılamamıştır. Müzakerelere devam olunacaktır.
Paris: 8 (a.a.) (alp.) — ’sCisT*
Kravçenko dâvasının 8 inci cel sesi bugün öğleden sonra başlamıştır.
Mahkeme salonunda Kravçen konun eski karısı bayan Gorlo-
Ankara, 8, (Hususî) — Bir kaç gülidenlieri burada il işleri etrafında temaslarda bulunmakta olan İstanbul Valisi Lütfl Kırdar bu akŞam Anadolu cka-prealle İstnbulğ dönmüştür.
İstanbul Valisi hareketinden önce kendisile görüşen gazetecilere demiştir ki.*
a İstirahat etmek üzere gittiğim Avrnpadan döndükten sonra yeni hükümetle temas etmek ve İstanbul 111 İhtiyaçları ha®*' kında kendilerine malûmat vot(»
(Devamı: Sa. 3 - SU. 1 do)
Tahdidat kararına itiraz için
İçkili yer sahihleri
Ankaraya lir hey’et gönderiyorlar
Tahdide tâbi ve altı ly zarfında terki ticaret efmelfl hakkında tebligat yapılan 20 İçkili yer sahibi dün saat 131e Lo-zanpalasta fevkalâde b‘ toplantı yapmışlardır.
Söz alan Havana Bar nnhibl Kemal, şunları söylemiştir:
— Bu tahdit asayişi temin mnksadiyle yapılmıştır. Halbuki Dizler asayişin bozulmasını iste-(Devemıı Sa. 3 - sü. 3 de)
vanın da mevcud olduğu görülmekte idi.
Celsenin açılmasını mütealuu İlk olarak söz atan «Lettres ’Prançaises» avukatlarından Ma tarasso ateş püskürmeye başlamış ve Şöyle demiştir:
Kravçenko kitabının el yazısi lo yazılmış aslını bize vermelidir. Bunu vâdettilcr. Fakat bu dâva açılalı bir yıl oldu, Kitab hâlâ verilmemiştir. Bu yazılar şimdi verilse bile kitabı kendisi nln olduğunu gösteren bir deli) addcdilmiyecektir. Bu vesika za maıunda verilmeliydi.
Söz alan avukat lzard cevaben şunları söylüyor:
Bunu muhakeme bitmeden fa kat uygun bulduğumuz zaman vereceğiz. Kitabın Kravçenko tarafından yazılmış olduğunu is bat eden su götürmez yığınla delilimiz vardır. Israrla belirtiyorum bunları ancak biz İstedi ğlmlz zaman vereceğiz.
Bundan sonra bugün dinlenecek İlk şahld İçeri alınıyor. Bu enerjik yüzlü 40 yaşlarında kadar NlkoliDs Kolibanof adında bir şahıstır.
(Devamıı Sa. 3 • Sü. î de)
I^^AKVİMDEN BİR YAPRAK |
Yine çocuk da’vasi
eçenlerde dünya gazeteleri daha yaşına basmıyan çocuğunun ağlamalından «I-
Bizim kanunlarımız müsald değil. Yoksa gürdünüz mü hadım edilecek malı... Zararsız hayvanları
nlrlonerok yavruyu f^-'--------------'— -n iğdiş öderler j asıl boy
döve düve öldüren | ULUN A Y j lelorlnl burnıalı kı ot bir kadından bahset ———------------------------------—■~ ta amelin olnsmdt»
tiler. Hâkim, kadını hem kısırlığa hem do on sene hapis yatmağa mah kûm etmiş. Oralarda çoouk dâvası böyiodlr. Fakat bu, mevzuun ayrı bir oobhesidlr. Bu kısırlık mahkûmiyetini bana gazotolordt tafsilâtını okuduğum müdhlş bir vak'a hatırlattı.
Bayındırda yorleşon aslon Rizeli bir adam İkisi evli olan üç kızını kondlne nıetros yapmak İstemiş: büyük kızlar kocalarının yardımı I-lo kendilerini kurtarmışlar lakat küçük kız, babasının tecavüzüne kurban olmıış.
Bu adamı mahkemeye vermişler. Horlf zalon karısının namusunu kurtarmak Istlyen damadını üldllr-düğü İçin mahkûm... Tekrar hapishaneyi boylıyacak; yatacak; çıka-oak. Bu sefer d» torımlgring (aldıracak.
Kendine ov bark yerine masrafsız harem kurmağa kalkışan bu mahlûka İnsan sıtatını vermeğe adamın dili v;. mıyor.
Bu, mos'olenln cozal safhasıdır.I Bir do yukarıda dodiğimlz gibi çocuk mos'eloslno temas eden cobhe-si vardır: Çocuğu korumak.
Çocuğun yalnız sıhhati korunmaz. Manovi varlığı, şerefi, haysiyeti, İnsanlığı da siyanet edilmişe
Bizde kadın vazifesini sürüyor. Bol bol duyuruyor. Doğurma bahsinde Kanadadakl beşizleri do geçtik... Anadolıınun bilmem nere;.nde unutmadıksa goçşıı sene bir kadın alit yavru zloğurmus(u. Başka yer-ISrdo bir kadın beş ççcıık doğurur. Beşi de yaşat*, Bizde yaşamaz. Ai-
* Lütfen sayfayı çeviriniı -«
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
I
Türkiye ve Akdeniz Atlaniikpaktları Paris’e gitmekte olan Necmeddin Sadak durumumuzu açıklıyor
BAYUR - ATAY TARTIŞMASI
GİTTİKÇE^ALEVLENİYOR
Bayur;Atatürk ve İnönü devirlerindeki vurgunların aynı mahiyette olmadıklarını belirtiyor
Dışişleri Bakanı, her Türk vatandaşının istediği yere, bu arada Filistine de gitmekte serbest olduğunu, söyledi.
Ankara: 8 (Telefonla) — 14 Şubatta Pariste toplanacak olan 16 devlet Dışişleri Bakanlan toplantısında bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak,, bu akşam îstanbula hareket etmiştir.
Necmeddin Sadak hareketinden önce gazetecilerin sorduğu sualleri cevablandırarak demiştir ki:
* Avrupa Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantılannda bulunmak için Parise gideceğim. Elde edilen neticelere göro teşkilâtın daha verimli olması için bazı değişiklikler yapılması düşünülmüştür. Konsey bu meseleleri görüşecektir.
Bunun dışında dost memleket Dışişleri Bâkanlarile de t^mas etmekliğim tabiîdir.
Türkiye ve Atlantik paktı
Türkiyenin Atlantik paktına gireceği yolunda yapılan neşriyatın doğru olup olmadığı sualine Bakan şunları söylemiştir:
(— Bu pakta kuzey Atlantik kıyılarındaki memleketlerin iltihak edeceği söyleniyor. Türkiye Atlantik kıyılarından uzaktadır. Türkiyenin emniyet sahası başlı başına ehemmiyeti olan başka bir coğrafî bölgedir. Bütün mesele Atlantik ile Akdenlzde sul-
B. Necmeddin Sadak K Devamı: sa. 3 - su. 7 de)
Milletin istikbali
Kasım Güleli
ve idare
şehrimizde
Atay’ın “Atatürk ezanın türkçe okunmasını mecbnri kılmıştı,, iddiasına
karşı Bayur; “0, ibadet işlerine karışmamayı şiar edinmişti,, diyor
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Cumhuriyet devrindeki memur sayısı ile salta nat devrindeki memur ■ayısı aracında bir mnkayrse yapmağa lüzum yoktur. Milletin müşterek hizmetleri arttıkça tabiîdir ki memur sayısı da artacaktır. Devlet, vilâyet ve belediye memurlarının toptan sayısı bugün 250 bini bulmaktadır; askerî memur ve mensub-larla beraber yarım milyona yaklaşsa gerektir. Bu memurların vazifeleri hükümetin, u-muıni hizmetlerin devamını temine matuf olan vazifelerinden İştikak eylemektedir.
İslâm itikadında memuriyet mukaddes bir emanet İdi: Allahın vediası idi ve emanetlerin ehline tevdi edilmesini emreden âyete dayanılarak memuriyetlere ehil kimselerin getirilmesi temenni olunurdu. Bugün memuriyet hakkındaki İslâm triâk kişini yalnız ingilizler muhafaza ve ifade edegelmektedir. Fakiri bıı emanet saltanat devrinde ehline tevdi edilmekten ziyade padişaha bağlı olanlara tevcih edilirdi. İliç şüblıesiz ki memur başta bulunan hükümete sadakati ve itaati borçludur. Bu «e-bebten memurlara mevcud hükümete sadakatleri tahtie edilemez. Fakat mevcud hükümet-ten mukaddes bir emanet olan memuriyete yalnız ve yalnız eh Hnln getirilmesini istemek de hak idi. Padişah menin riyetleri tarafdarlannı
arttırmağa vasıla olarak kullananla malı idi. Bir bükü -Dicı ne kadar çok kişi istihdam 1 eylerse o kadar kuvvetli olıır Çünkü lıem subaylarını tutmuş i bulunur hem de ayakta kalmasında şahsi menfaatleri bulunan , farın »ayısını arttırmış olur. I
İngilizler XIX uncu asır baş-i lannda saltanatın yapmış olduğu bu suiistimali tatmış olacak-1 Ur kİ Lord John Rnssel in 1819 sa .özler bütün idare hukuku kitabimin» geçmiştir: «T riâyetleri kilise,! adalet, ordu, donatıma ve müstemlekeler üzerimle cari olan I muhafazakârları devirmenin | mümkün olanuyacağl aşikâr .' (iır >. İngilizler kendilerine bağlı olan memurlan İş başın» getirmek »üretil» memuriyetler üzerinde kurulan nüfuzu, blzlııı şimdi «Hlrnaye.ı tâbirile terce-1 m(> ettiğimiz «Patronluk» keli-j mesile ifade ederlerdi; eski tâbi rimiz patronluğu «Molla» lık tâ birile İfade eylerdi. Amerikalılar memuriyetlerde ganimet diye anılan sistemi tatbik ederler. İhtidam gelen parti bütün memuriyetlere kendi adamlarını getirmesine ve geçirmesine ganimet »İstemi adı Verilir. Aıne-»ikaıla memuriyet partiye mazi de yapılmış veya hakle yapdan gahut ibtikbalde yapılacak blz-l
«Siyasî partilerde fikir ihtilâflarının mevcudiyetini tabiî karşılamamız lâzımdır.»
metlere mukabil verilen bir ücrettir.
Cumhuriyet idaresi, rakib bir _ ___ . _ ____
kuvvetle kar^ı'aşmadrğtndn»-ve Bakdr.ı Kasım Gülck
bütün millet Atatürke bağlı bulunmasından memurdan yalnız rejime bağlı olması istenir ve C. H. Partisine elinden gelnıi-yen ihaneti düşünülemezdi. Zaten devlet ve parti ayni idi.
1946 seçimleri ad üyede hile münfesihlerinin partiye bağlılık lannı aratmağa başladı ve orta ya korkunç bir mes'ele çıkarttı. Fakat bugünkü Adalet Bakımının adaleti siyasete âlet kıiınıya cağı hususunda şahsen bana, bir samimî konuşma esnasında söylemiş olduklarından şübhc etmek hususunda elimde kâfi bir delil bulunmadığını da itiraf etmem dürüstlük icabıdır. Mes’-ele her hangi bir Bakanı itham eylemek de değildir. Şimdilik devlet teşekküllerinin idare mec üslerine dostların getirilmekte olduklannı kaydetmek ve bu lıalin bütün o dairedeki yerlere teşmil edilmemesini temenni et inekle iktifa eyliyeUm. Türk var lığını koruyacak en kuvvetli bir zerre olan idarenin partiler elin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. B de)
Seyhan Milletvekili
eski
biı ayın sonunda Hindistaııa gidecektir. Eski Bakan, şehrimize, heı gelişinde İstanbul gazetecileriyle bir hasbihallerde bulunurdu. KRsım Gülek, Bakanlık saudalyasından ayrılmış olmakla beraber, kendi kurduğu bu gt leneği bozmak istememiş ola-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Kızılların Adaleti
Macar Kardinali
müebbet hapse mahkûm oldu
B. Milletler Tarım ve
gıda hey'eti gitti
Hey’et Başkanının gazetemize mühim beyanatı
20 Şubat Pazar günü Yeni Sabah’da okuyacağınız tefrikalar
Değerli romancının eu yeni ve en kuvvetli eseri
HAZRET-i ÖMER
Büyük Hulifemn Haytılt ve lalümiyetin yeniylcnıe.l
Yazan : KADİRCAN KAFI.I
Sultan Hamid’in Cinayetleri
Yazan: AYHAN
İkbal Kalfanın Mirası
evvel kendisiyle göreşen bir ar -kadarımıza (F.A.O) heyeti başka nı B.R. Boernıa ve heyet Üyeleri şunları söylemişlerdir:
«— Türitiyede kaldığımız müd cici İçinde Türk tarım uzmanlariy le hakikaten çok alAka verici gö rüşnıeler yaptık. Eu arada Anka rada bazı zira! tesİBlerl gezdik. Kaklığımız müddet İçinde tamı ve gıda meselelerine alt bütllp konulur tamamiy’le gÖZdtm ge -Girilmiştir.
(Devamı 1 Sa. 3 - Sü. 4 de)
Komünistlerin
Askeri mahkemeler
de yargılanması isteniyer
Adapazarı
canavarının
Yargılanmasına bugün devam olunacak
Adapazarı, 8 (Telefonla) — Adapazarı Canavarı adıyla maruf Basri Ersoy'un muhakeme sine yarın devam edilecektir. Heyecanlı geçeceği tahmin edilen yarınki celsede. Gey/e soygunu şahltlc-ri dinleneceltir.
Ankara, 8 (Telefonla) — Fa-Jib Rıfkı Atay, UluS’dn neşrettiği bir makalede Hikmet Bayura hücuma vesile aramaktadır, kısımdan ibaret olan yazının rinci kısmında Atay
maller ve ziyafet pahalılığı dialarna karşı Hikmet cevap vermeğe çalışırken bir de imada bulunarak Atatürk hayatta iken iş Baknasından bir milyon küsur liranın nasıl çekildiğini soruyor. Yarınki Kud-r^t’de çıkacak Başmakalesinde Hikmet Bayur, Falih Rıfkı A-tay’ın makalesinin bu kısmına verdiği cevabda şöyle demektedir :
«Bizbize bu düşünceleri bir kere daha yazdıran yön Bay Falih Rıfkı Atayın dünkü Ulus’da (Davanın Sa. 3 - Sü. 6 da)
Bugünkü idareyi ak çı-mak için Atatürk devrini karalamak gayreti boş bir şeydir
Aleni toplantıya başkanlık eden Barutçu, konuşanlardan SahirKuluflu oğlu :e Niyazi Aksar
SUİİSTİMALLERLE MÜCADELE
Diin alenî bir toplantı yapan C. H. P. Meclis grupıı raporun müzakeresine devam etti
Ankara: 8 (Telefonla) — Halk Partisi Meclis Grupu bugün Faik Ahmed Barutçunun
İngiliz işçi Partisinin meşhur mebusu ZiUiacus Kravçenko davasında şahadetle bulunuyor
Kravçenko, mahkemede Rus şahidlerle atışıyor
Biri, «Çok rica ederim sevgili şefimden bahsetmeyin» deyince Krevçenko şu cevabı verdi: «Bahsedebilirim, bütün hayatımca bu anı bekledim».
başkanlığında toplandı. Baıu£-cu, Fahri Kurtuluşun gösterilmekte olan filmler ve Remzi YU regîrln 19-16 dan 1949 a kadafl zaman zaman beliren aşın hare ketler hakkında hükümetin ne gibi tedbirler aldığına dair olan takrirlerinin gündeme alınlığını bildirdi.
Bundan sonra, geçen oturumda görüşülmesine başlanan İrtişa, İrtikâb ve suiistimal hakkında komisyonun hazır l.mtg (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
VaİL Kırdar Bugün geliyor
Ankarada, fetih yıldönümü ve meskeı\ meseleleri hakkım da temaslarda bulundu
Ankara, 8 (Hususî) — Aşırı sağ ve komünizme karşı alınacak tedbirleri Incfliliyen Partli komisyonu bugün iki toplantı yapmış. Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı hazır bulun-n uştur.
Komisyonda bu gibi suçlar karşısında cezalına ne mikdar arttırılması lâzım geldiği etra-f r.da tartışmalar olmuştur. Hatiplerden bazıları komünizm ke-.ımcBİnln kanu-ıa koııır asını ve komünizmin vatan ha r’iği olduğu noktasında ısrar ederek bu gibi suçluların askerî mahkemelerce yargılanmasını İstemişlerdir. Bu hususta henüz bir karara varılamamıştır. Müzakerelere devam olunacaktır.
Paris: 8 (a.a.) (alp.) — ’sCisT*
Kravçenko dâvasının 8 inci cel sesi bugün öğleden sonra başlamıştır.
Mahkeme salonunda Kravçen konun eski karısı bayan Gorlo-
Ankara, 8, (Hususî) — Bir kaç gülidenlieri burada il işleri etrafında temaslarda bulunmakta olan İstanbul Valisi Lütfl Kırdar bu akŞam Anadolu cka-prealle İstnbulğ dönmüştür.
İstanbul Valisi hareketinden önce kendisile görüşen gazetecilere demiştir ki.*
a İstirahat etmek üzere gittiğim Avrnpadan döndükten sonra yeni hükümetle temas etmek ve İstanbul 111 İhtiyaçları ha®*' kında kendilerine malûmat vot(»
(Devamı: Sa. 3 - SU. 1 do)
Tahdidat kararına itiraz için
İçkili yer sahihleri
Ankaraya lir hey’et gönderiyorlar
Tahdide tâbi ve altı ly zarfında terki ticaret efmelfl hakkında tebligat yapılan 20 İçkili yer sahibi dün saat 131e Lo-zanpalasta fevkalâde b‘ toplantı yapmışlardır.
Söz alan Havana Bar nnhibl Kemal, şunları söylemiştir:
— Bu tahdit asayişi temin mnksadiyle yapılmıştır. Halbuki Dizler asayişin bozulmasını iste-(Devemıı Sa. 3 - sü. 3 de)
vanın da mevcud olduğu görülmekte idi.
Celsenin açılmasını mütealuu İlk olarak söz atan «Lettres ’Prançaises» avukatlarından Ma tarasso ateş püskürmeye başlamış ve Şöyle demiştir:
Kravçenko kitabının el yazısi lo yazılmış aslını bize vermelidir. Bunu vâdettilcr. Fakat bu dâva açılalı bir yıl oldu, Kitab hâlâ verilmemiştir. Bu yazılar şimdi verilse bile kitabı kendisi nln olduğunu gösteren bir deli) addcdilmiyecektir. Bu vesika za maıunda verilmeliydi.
Söz alan avukat lzard cevaben şunları söylüyor:
Bunu muhakeme bitmeden fa kat uygun bulduğumuz zaman vereceğiz. Kitabın Kravçenko tarafından yazılmış olduğunu is bat eden su götürmez yığınla delilimiz vardır. Israrla belirtiyorum bunları ancak biz İstedi ğlmlz zaman vereceğiz.
Bundan sonra bugün dinlenecek İlk şahld İçeri alınıyor. Bu enerjik yüzlü 40 yaşlarında kadar NlkoliDs Kolibanof adında bir şahıstır.
(Devamıı Sa. 3 • Sü. î de)
I^^AKVİMDEN BİR YAPRAK |
Yine çocuk da’vasi
eçenlerde dünya gazeteleri daha yaşına basmıyan çocuğunun ağlamalından «I-
Bizim kanunlarımız müsald değil. Yoksa gürdünüz mü hadım edilecek malı... Zararsız hayvanları
nlrlonerok yavruyu f^-'--------------'— -n iğdiş öderler j asıl boy
döve düve öldüren | ULUN A Y j lelorlnl burnıalı kı ot bir kadından bahset ———------------------------------—■~ ta amelin olnsmdt»
tiler. Hâkim, kadını hem kısırlığa hem do on sene hapis yatmağa mah kûm etmiş. Oralarda çoouk dâvası böyiodlr. Fakat bu, mevzuun ayrı bir oobhesidlr. Bu kısırlık mahkûmiyetini bana gazotolordt tafsilâtını okuduğum müdhlş bir vak'a hatırlattı.
Bayındırda yorleşon aslon Rizeli bir adam İkisi evli olan üç kızını kondlne nıetros yapmak İstemiş: büyük kızlar kocalarının yardımı I-lo kendilerini kurtarmışlar lakat küçük kız, babasının tecavüzüne kurban olmıış.
Bu adamı mahkemeye vermişler. Horlf zalon karısının namusunu kurtarmak Istlyen damadını üldllr-düğü İçin mahkûm... Tekrar hapishaneyi boylıyacak; yatacak; çıka-oak. Bu sefer d» torımlgring (aldıracak.
Kendine ov bark yerine masrafsız harem kurmağa kalkışan bu mahlûka İnsan sıtatını vermeğe adamın dili v;. mıyor.
Bu, mos'olenln cozal safhasıdır.I Bir do yukarıda dodiğimlz gibi çocuk mos'eloslno temas eden cobhe-si vardır: Çocuğu korumak.
Çocuğun yalnız sıhhati korunmaz. Manovi varlığı, şerefi, haysiyeti, İnsanlığı da siyanet edilmişe
Bizde kadın vazifesini sürüyor. Bol bol duyuruyor. Doğurma bahsinde Kanadadakl beşizleri do geçtik... Anadolıınun bilmem nere;.nde unutmadıksa goçşıı sene bir kadın alit yavru zloğurmus(u. Başka yer-ISrdo bir kadın beş ççcıık doğurur. Beşi de yaşat*, Bizde yaşamaz. Ai-
* Lütfen sayfayı çeviriniı -«
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
I
Türkiye ve Akdeniz Atlaniikpaktları Paris’e gitmekte olan Necmeddin Sadak durumumuzu açıklıyor
BAYUR - ATAY TARTIŞMASI
GİTTİKÇE^ALEVLENİYOR
Bayur;Atatürk ve İnönü devirlerindeki vurgunların aynı mahiyette olmadıklarını belirtiyor
Dışişleri Bakanı, her Türk vatandaşının istediği yere, bu arada Filistine de gitmekte serbest olduğunu, söyledi.
Ankara: 8 (Telefonla) — 14 Şubatta Pariste toplanacak olan 16 devlet Dışişleri Bakanlan toplantısında bulunmak üzere Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak,, bu akşam îstanbula hareket etmiştir.
Necmeddin Sadak hareketinden önce gazetecilerin sorduğu sualleri cevablandırarak demiştir ki:
* Avrupa Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantılannda bulunmak için Parise gideceğim. Elde edilen neticelere göro teşkilâtın daha verimli olması için bazı değişiklikler yapılması düşünülmüştür. Konsey bu meseleleri görüşecektir.
Bunun dışında dost memleket Dışişleri Bâkanlarile de t^mas etmekliğim tabiîdir.
Türkiye ve Atlantik paktı
Türkiyenin Atlantik paktına gireceği yolunda yapılan neşriyatın doğru olup olmadığı sualine Bakan şunları söylemiştir:
(— Bu pakta kuzey Atlantik kıyılarındaki memleketlerin iltihak edeceği söyleniyor. Türkiye Atlantik kıyılarından uzaktadır. Türkiyenin emniyet sahası başlı başına ehemmiyeti olan başka bir coğrafî bölgedir. Bütün mesele Atlantik ile Akdenlzde sul-
B. Necmeddin Sadak K Devamı: sa. 3 - su. 7 de)
Milletin istikbali
Kasım Güleli
ve idare
şehrimizde
Atay’ın “Atatürk ezanın türkçe okunmasını mecbnri kılmıştı,, iddiasına
karşı Bayur; “0, ibadet işlerine karışmamayı şiar edinmişti,, diyor
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Cumhuriyet devrindeki memur sayısı ile salta nat devrindeki memur ■ayısı aracında bir mnkayrse yapmağa lüzum yoktur. Milletin müşterek hizmetleri arttıkça tabiîdir ki memur sayısı da artacaktır. Devlet, vilâyet ve belediye memurlarının toptan sayısı bugün 250 bini bulmaktadır; askerî memur ve mensub-larla beraber yarım milyona yaklaşsa gerektir. Bu memurların vazifeleri hükümetin, u-muıni hizmetlerin devamını temine matuf olan vazifelerinden İştikak eylemektedir.
İslâm itikadında memuriyet mukaddes bir emanet İdi: Allahın vediası idi ve emanetlerin ehline tevdi edilmesini emreden âyete dayanılarak memuriyetlere ehil kimselerin getirilmesi temenni olunurdu. Bugün memuriyet hakkındaki İslâm triâk kişini yalnız ingilizler muhafaza ve ifade edegelmektedir. Fakiri bıı emanet saltanat devrinde ehline tevdi edilmekten ziyade padişaha bağlı olanlara tevcih edilirdi. İliç şüblıesiz ki memur başta bulunan hükümete sadakati ve itaati borçludur. Bu «e-bebten memurlara mevcud hükümete sadakatleri tahtie edilemez. Fakat mevcud hükümet-ten mukaddes bir emanet olan memuriyete yalnız ve yalnız eh Hnln getirilmesini istemek de hak idi. Padişah menin riyetleri tarafdarlannı
arttırmağa vasıla olarak kullananla malı idi. Bir bükü -Dicı ne kadar çok kişi istihdam 1 eylerse o kadar kuvvetli olıır Çünkü lıem subaylarını tutmuş i bulunur hem de ayakta kalmasında şahsi menfaatleri bulunan , farın »ayısını arttırmış olur. I
İngilizler XIX uncu asır baş-i lannda saltanatın yapmış olduğu bu suiistimali tatmış olacak-1 Ur kİ Lord John Rnssel in 1819 sa .özler bütün idare hukuku kitabimin» geçmiştir: «T riâyetleri kilise,! adalet, ordu, donatıma ve müstemlekeler üzerimle cari olan I muhafazakârları devirmenin | mümkün olanuyacağl aşikâr .' (iır >. İngilizler kendilerine bağlı olan memurlan İş başın» getirmek »üretil» memuriyetler üzerinde kurulan nüfuzu, blzlııı şimdi «Hlrnaye.ı tâbirile terce-1 m(> ettiğimiz «Patronluk» keli-j mesile ifade ederlerdi; eski tâbi rimiz patronluğu «Molla» lık tâ birile İfade eylerdi. Amerikalılar memuriyetlerde ganimet diye anılan sistemi tatbik ederler. İhtidam gelen parti bütün memuriyetlere kendi adamlarını getirmesine ve geçirmesine ganimet »İstemi adı Verilir. Aıne-»ikaıla memuriyet partiye mazi de yapılmış veya hakle yapdan gahut ibtikbalde yapılacak blz-l
«Siyasî partilerde fikir ihtilâflarının mevcudiyetini tabiî karşılamamız lâzımdır.»
metlere mukabil verilen bir ücrettir.
Cumhuriyet idaresi, rakib bir _ ___ . _ ____
kuvvetle kar^ı'aşmadrğtndn»-ve Bakdr.ı Kasım Gülck
bütün millet Atatürke bağlı bulunmasından memurdan yalnız rejime bağlı olması istenir ve C. H. Partisine elinden gelnıi-yen ihaneti düşünülemezdi. Zaten devlet ve parti ayni idi.
1946 seçimleri ad üyede hile münfesihlerinin partiye bağlılık lannı aratmağa başladı ve orta ya korkunç bir mes'ele çıkarttı. Fakat bugünkü Adalet Bakımının adaleti siyasete âlet kıiınıya cağı hususunda şahsen bana, bir samimî konuşma esnasında söylemiş olduklarından şübhc etmek hususunda elimde kâfi bir delil bulunmadığını da itiraf etmem dürüstlük icabıdır. Mes’-ele her hangi bir Bakanı itham eylemek de değildir. Şimdilik devlet teşekküllerinin idare mec üslerine dostların getirilmekte olduklannı kaydetmek ve bu lıalin bütün o dairedeki yerlere teşmil edilmemesini temenni et inekle iktifa eyliyeUm. Türk var lığını koruyacak en kuvvetli bir zerre olan idarenin partiler elin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. B de)
Seyhan Milletvekili
eski
biı ayın sonunda Hindistaııa gidecektir. Eski Bakan, şehrimize, heı gelişinde İstanbul gazetecileriyle bir hasbihallerde bulunurdu. KRsım Gülek, Bakanlık saudalyasından ayrılmış olmakla beraber, kendi kurduğu bu gt leneği bozmak istememiş ola-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Kızılların Adaleti
Macar Kardinali
müebbet hapse mahkûm oldu
B. Milletler Tarım ve
gıda hey'eti gitti
Hey’et Başkanının gazetemize mühim beyanatı
20 Şubat Pazar günü Yeni Sabah’da okuyacağınız tefrikalar
Değerli romancının eu yeni ve en kuvvetli eseri
HAZRET-i ÖMER
Büyük Hulifemn Haytılt ve lalümiyetin yeniylcnıe.l
Yazan : KADİRCAN KAFI.I
Sultan Hamid’in Cinayetleri
Yazan: AYHAN
İkbal Kalfanın Mirası
evvel kendisiyle göreşen bir ar -kadarımıza (F.A.O) heyeti başka nı B.R. Boernıa ve heyet Üyeleri şunları söylemişlerdir:
«— Türitiyede kaldığımız müd cici İçinde Türk tarım uzmanlariy le hakikaten çok alAka verici gö rüşnıeler yaptık. Eu arada Anka rada bazı zira! tesİBlerl gezdik. Kaklığımız müddet İçinde tamı ve gıda meselelerine alt bütllp konulur tamamiy’le gÖZdtm ge -Girilmiştir.
(Devamı 1 Sa. 3 - Sü. 4 de)
Komünistlerin
Askeri mahkemeler
de yargılanması isteniyer
Adapazarı
canavarının
Yargılanmasına bugün devam olunacak
Adapazarı, 8 (Telefonla) — Adapazarı Canavarı adıyla maruf Basri Ersoy'un muhakeme sine yarın devam edilecektir. Heyecanlı geçeceği tahmin edilen yarınki celsede. Gey/e soygunu şahltlc-ri dinleneceltir.
Ankara, 8 (Telefonla) — Fa-Jib Rıfkı Atay, UluS’dn neşrettiği bir makalede Hikmet Bayura hücuma vesile aramaktadır, kısımdan ibaret olan yazının rinci kısmında Atay
maller ve ziyafet pahalılığı dialarna karşı Hikmet cevap vermeğe çalışırken bir de imada bulunarak Atatürk hayatta iken iş Baknasından bir milyon küsur liranın nasıl çekildiğini soruyor. Yarınki Kud-r^t’de çıkacak Başmakalesinde Hikmet Bayur, Falih Rıfkı A-tay’ın makalesinin bu kısmına verdiği cevabda şöyle demektedir :
«Bizbize bu düşünceleri bir kere daha yazdıran yön Bay Falih Rıfkı Atayın dünkü Ulus’da (Davanın Sa. 3 - Sü. 6 da)
Bugünkü idareyi ak çı-mak için Atatürk devrini karalamak gayreti boş bir şeydir
Aleni toplantıya başkanlık eden Barutçu, konuşanlardan SahirKuluflu oğlu :e Niyazi Aksar
SUİİSTİMALLERLE MÜCADELE
Diin alenî bir toplantı yapan C. H. P. Meclis grupıı raporun müzakeresine devam etti
Ankara: 8 (Telefonla) — Halk Partisi Meclis Grupu bugün Faik Ahmed Barutçunun
İngiliz işçi Partisinin meşhur mebusu ZiUiacus Kravçenko davasında şahadetle bulunuyor
Kravçenko, mahkemede Rus şahidlerle atışıyor
Biri, «Çok rica ederim sevgili şefimden bahsetmeyin» deyince Krevçenko şu cevabı verdi: «Bahsedebilirim, bütün hayatımca bu anı bekledim».
başkanlığında toplandı. Baıu£-cu, Fahri Kurtuluşun gösterilmekte olan filmler ve Remzi YU regîrln 19-16 dan 1949 a kadafl zaman zaman beliren aşın hare ketler hakkında hükümetin ne gibi tedbirler aldığına dair olan takrirlerinin gündeme alınlığını bildirdi.
Bundan sonra, geçen oturumda görüşülmesine başlanan İrtişa, İrtikâb ve suiistimal hakkında komisyonun hazır l.mtg (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
VaİL Kırdar Bugün geliyor
Ankarada, fetih yıldönümü ve meskeı\ meseleleri hakkım da temaslarda bulundu
Ankara, 8 (Hususî) — Aşırı sağ ve komünizme karşı alınacak tedbirleri Incfliliyen Partli komisyonu bugün iki toplantı yapmış. Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı hazır bulun-n uştur.
Komisyonda bu gibi suçlar karşısında cezalına ne mikdar arttırılması lâzım geldiği etra-f r.da tartışmalar olmuştur. Hatiplerden bazıları komünizm ke-.ımcBİnln kanu-ıa koııır asını ve komünizmin vatan ha r’iği olduğu noktasında ısrar ederek bu gibi suçluların askerî mahkemelerce yargılanmasını İstemişlerdir. Bu hususta henüz bir karara varılamamıştır. Müzakerelere devam olunacaktır.
Paris: 8 (a.a.) (alp.) — ’sCisT*
Kravçenko dâvasının 8 inci cel sesi bugün öğleden sonra başlamıştır.
Mahkeme salonunda Kravçen konun eski karısı bayan Gorlo-
Ankara, 8, (Hususî) — Bir kaç gülidenlieri burada il işleri etrafında temaslarda bulunmakta olan İstanbul Valisi Lütfl Kırdar bu akŞam Anadolu cka-prealle İstnbulğ dönmüştür.
İstanbul Valisi hareketinden önce kendisile görüşen gazetecilere demiştir ki.*
a İstirahat etmek üzere gittiğim Avrnpadan döndükten sonra yeni hükümetle temas etmek ve İstanbul 111 İhtiyaçları ha®*' kında kendilerine malûmat vot(»
(Devamı: Sa. 3 - SU. 1 do)
Tahdidat kararına itiraz için
İçkili yer sahihleri
Ankaraya lir hey’et gönderiyorlar
Tahdide tâbi ve altı ly zarfında terki ticaret efmelfl hakkında tebligat yapılan 20 İçkili yer sahibi dün saat 131e Lo-zanpalasta fevkalâde b‘ toplantı yapmışlardır.
Söz alan Havana Bar nnhibl Kemal, şunları söylemiştir:
— Bu tahdit asayişi temin mnksadiyle yapılmıştır. Halbuki Dizler asayişin bozulmasını iste-(Devemıı Sa. 3 - sü. 3 de)
vanın da mevcud olduğu görülmekte idi.
Celsenin açılmasını mütealuu İlk olarak söz atan «Lettres ’Prançaises» avukatlarından Ma tarasso ateş püskürmeye başlamış ve Şöyle demiştir:
Kravçenko kitabının el yazısi lo yazılmış aslını bize vermelidir. Bunu vâdettilcr. Fakat bu dâva açılalı bir yıl oldu, Kitab hâlâ verilmemiştir. Bu yazılar şimdi verilse bile kitabı kendisi nln olduğunu gösteren bir deli) addcdilmiyecektir. Bu vesika za maıunda verilmeliydi.
Söz alan avukat lzard cevaben şunları söylüyor:
Bunu muhakeme bitmeden fa kat uygun bulduğumuz zaman vereceğiz. Kitabın Kravçenko tarafından yazılmış olduğunu is bat eden su götürmez yığınla delilimiz vardır. Israrla belirtiyorum bunları ancak biz İstedi ğlmlz zaman vereceğiz.
Bundan sonra bugün dinlenecek İlk şahld İçeri alınıyor. Bu enerjik yüzlü 40 yaşlarında kadar NlkoliDs Kolibanof adında bir şahıstır.
(Devamıı Sa. 3 • Sü. î de)
I^^AKVİMDEN BİR YAPRAK |
Yine çocuk da’vasi
eçenlerde dünya gazeteleri daha yaşına basmıyan çocuğunun ağlamalından «I-
Bizim kanunlarımız müsald değil. Yoksa gürdünüz mü hadım edilecek malı... Zararsız hayvanları
nlrlonerok yavruyu f^-'--------------'— -n iğdiş öderler j asıl boy
döve düve öldüren | ULUN A Y j lelorlnl burnıalı kı ot bir kadından bahset ———------------------------------—■~ ta amelin olnsmdt»
tiler. Hâkim, kadını hem kısırlığa hem do on sene hapis yatmağa mah kûm etmiş. Oralarda çoouk dâvası böyiodlr. Fakat bu, mevzuun ayrı bir oobhesidlr. Bu kısırlık mahkûmiyetini bana gazotolordt tafsilâtını okuduğum müdhlş bir vak'a hatırlattı.
Bayındırda yorleşon aslon Rizeli bir adam İkisi evli olan üç kızını kondlne nıetros yapmak İstemiş: büyük kızlar kocalarının yardımı I-lo kendilerini kurtarmışlar lakat küçük kız, babasının tecavüzüne kurban olmıış.
Bu adamı mahkemeye vermişler. Horlf zalon karısının namusunu kurtarmak Istlyen damadını üldllr-düğü İçin mahkûm... Tekrar hapishaneyi boylıyacak; yatacak; çıka-oak. Bu sefer d» torımlgring (aldıracak.
Kendine ov bark yerine masrafsız harem kurmağa kalkışan bu mahlûka İnsan sıtatını vermeğe adamın dili v;. mıyor.
Bu, mos'olenln cozal safhasıdır.I Bir do yukarıda dodiğimlz gibi çocuk mos'eloslno temas eden cobhe-si vardır: Çocuğu korumak.
Çocuğun yalnız sıhhati korunmaz. Manovi varlığı, şerefi, haysiyeti, İnsanlığı da siyanet edilmişe
Bizde kadın vazifesini sürüyor. Bol bol duyuruyor. Doğurma bahsinde Kanadadakl beşizleri do geçtik... Anadolıınun bilmem nere;.nde unutmadıksa goçşıı sene bir kadın alit yavru zloğurmus(u. Başka yer-ISrdo bir kadın beş ççcıık doğurur. Beşi de yaşat*, Bizde yaşamaz. Ai-
* Lütfen sayfayı çeviriniı -«
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA

Comments (0)