PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl
PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl
PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl
PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl
PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl
PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl
PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl
PAZAR 1O Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdareı Nuruosmanlye Not 17
TEMMUZ Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
1949 Telefon ı 20785
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3699
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Sayısı : 10 Kuruş
Dün akşam, Tophane rıhtımına bağlı Çorum'da bir yangın faciası oldu
“so„ ölü çıkarıldı, bir o kadar da yaralı var
Yangına sebep: Anbara i konan kimyevî maddeler | Su dolu anbara henüz girilemedi, kurbanların 100e çıkması muhtemel
Faciada bir kasıt olup olmadığı noktası üzerinde ehemmiyetle durulmakta
Fedakâr itfaiye ekibi, facia sahnesi olan 3 No. lı anbara girmeğe çalışıyor
İnceleme
Gezileri.
Bizde, her şeyin ya ifrata veyahut bunun zıddı tefriti müşahade olunur. Tam ortalama bir gidişe kavuşmak nasip olmuyor-
Uzun Abdulhamid istibdadı devrinde hükümet adamları Is-tanbuldan dışarıya tek odun atamazlardı hattâ nazırlar ve sadrâzamlar konaklan Babıâli ve Yıldız sarayı arasında mahdut bir daire içinde dolanıp dururlardı ve bu gidiş gelişlerinde, hemen daima ayni caddelerden geçmeğe de mahkûm İdiler yolu bile değiştirmek bir cürüm ve kabahat İdi. Çünkü vehimli hünkâra derhal sadrâzam arabasının yolunu değiştirdiğine dair, dakikasında, jurnallar yağardı. Cumhuriyet idaresi kurulduktan sonra bu eski gelenek terkolundu ve devlet adamları yurtta zaman za man gezilere çıktı. Buna mukabil hemen çeyrek asır bir takım mil letvekillerimlz İntihap dairelerine uğramağa bile lüzum görmediler. Madem ki diyorlardı biz mebusluğumuzu halk tarafından seçilmeğe borçlu değiliz ne diye külfete katlH.nn.lim da tâ doğu vilâyetlerine kadar gidelim. Çan-kayayı sık ziyaret, seçim dairesini dolaşmaktan daha faydalı ve hayırlıdır.
Fakat (1945) den sonra hava değişti ve Halk Partili milletve killeri de, tekrar seçilmek İstiyorlarsa halkla temasa mecbur Olduklarını anladılar. O günden beri tâ doğulara koşarak seçmen lerile temasa gelen saylavlara rastlamıya başladık. Bakanlar da, buna müvazi olarak, inceleme neyahatleriue ehemmiyet vermeğe başladılar. Her Bakan ,bir verile ile, yurdun şu veya bu köşe-(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 do)
İtfaiyece yarı ölü bir halde rıhtıma çıkarıldıktan ve gemi hemşiresi tarafından san bir ümitle kalbe kuvvet verici enjeksiyon yapıldığı halde bir iki dar. ika sonra ölen vatandaş..,
Tüyler ürpertici faciadan kurtarılanlar ve vapurdaki akraba ve dostlarını tcşyie gelenlerin perişan hali..
Dün akşam saat 19-30 da Tophane rıhtımına bağlı Çorum vapu runda tüyler ürpertici bir yangın faciası olmuş, tam olarak henüz tesbit edilmemekle beraber en
az yüz vatandaşımız maalesef ya narak ve dumanlarla boğularak can vermiştir.
Şehrin her tarafında büyük bir elem ve acı uyandıran bu müthiş facia etrafında sabaha kadar meşgul olan «Yeni Sabah» istih barat ekipinin tesbit ettiği hazin tafsilât şudur:
Çorum (Eski Ankara) vapuru bu sabah saat 5 de Karadeniz se ferine çıkmak için gündüzden tophane rıhtımına bağlanmış, yol cu ve yükünü saat yirmiye kadar almıştı.
Yangın nasıl çıktı
Harp senelerinde verilmiş bir kararla Karadeniz seferini yapan vapurların yolcuları bir gece evvelden gemiye alınmaktadır. Harp bittiği halde hâlâ devam ettirilen bu garip karar hâdisenin bu kadar korkunç ve fecî olmasına da ayrıca âmil olmuştur.
Saat yirmiye doğru tahmil a-meleleri işlerini bitirerek ayrılmışlar, gemiye alman yolcular da —ekserisini güverte yolcuları teşkil ediyordu— geceyi geçirmek için yataklarını sermişler kimisi ambarlarda, kimisi güvertede sabahın olmasını bekllyor-
facia kurbanlarından biri vapurdan Cankurtaran otomobiline nakledilirken.^
Ürdün Başbakanı İstanbula geldi Ürdün Başbakanı Tevfik Ebül I — Seyahatim tamamen husu-hüda Paşa, dün sabah saat 5.30 sî mahiyettedir, lstanbulda çarda şehrimize gelmiştir. Başba- şaraba gününe kadar kalacağını, kan kendisile görüşen bir arka- Kral gelecek ayın ilk haftasın-daşıraıza şu demeci vermiştir: * (Dovamı Sa. 7 Sü. 6 da)
Yangının çıktığı 3 numaralı kıç ambara Tekel maddeleri şeker askerî malzeme, barutlu avcılık malzemesi ve ayrıca muhtelif me vaddı tıbbiye ve kimyevîye konulmuştu. Bu tehlikeli ve iştiale müsait yüklerle tamamen dol -muş olan ambarda ayrıca haddi İstiabından fazla alınan yolcular dan yüzlerce yolcu da sıkışık bir (Dovamı Sa. 7 Sü. i do)
Vali ve kaymakamların
yeni tâyin nakilleri
Fahri Kurtuluş Cumhuriyet dâvası
21 Temmuz protesto mitingleri
21 Temmuzda miting değil, D. P. lokallerinde toplantılar yapılacak
Ankara, 9 (Hususî) — D. P. ikinci büyl)k kongresinde 21 temmuzda bütün yurtta yapılmasına karar verilmiş bulunan mitinglerden vazgeçilerek Parti lokallerinde toplantı yapılmasının uygun görüldüğü haberi üze rlne bügün kendisile görüştüğüm genel idare kurulu üyelerin (Devamı Sa. 7 Sü. 6 da)
İngiltere, Rusyadan buğday alacak...
Ingilterenîn içinde bulunduğu dolar sıkıntısı hakkında dün de
Londrada bir toplantı yapıldı
Londra: 9 (B.B.C.) — İngiltere- Amerika ve Kanada Maliye Bakanlan, bugün Londrada ken di aralarında toplantı yaparak
vetlidirler. Yemekte İngiltere Dışişleri yardımcısı Bevin de bulunacaktır. (Dovamı Sa. 7 Sû. 6 da)
dolar - sterling münasebatını gözden geçirmişlerdir. Üç Maliye Bakanı, yarın İngiltere Başbakanı Attlee'nin Londra civarındaki evinde öğle yemeğine dâ-
Emekliye ayrılan Valilerin yerine tâyin edilen Valiler ve İstanbul idare adamları ve kaymakamları arasındaki mühim nakil ve tâyinler, İstanbul Emniyet Müdürü belli oldu
Tekziblerin matbuat kanununa uygun şekilde neşredilmediği iddiası i-le açılan dâvaya diin devam edildi
Nuh 'un gemisi ve Turhal'daki kadın
Ortaşark yine ön safhada
Irak Kral Naibi ve Binşazi Emir’i Londra’ya gitti
Londra: 9 (B.B.C.) — Irak kral naibi Emir Abdülilâh, bugün, uçakla Bağdattan Londraya gitmiştir. Bingazi Emiri Silnusl» (Devamı. Sa. 7 3ü. 8 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yeni Seçime Hazırlık
ULUNAY
Yeni Emeklilik Kanununa göre, 30 senelik hizmet taüddetleri doldurmuş bulunan Sinop Valisi Ri-fat Şahînbaş, Ça jaakkale Valisi Ferit Nomer, Ço ruh Vaiiöi Hâmıt Oskay, İçel Valisi Şefik Blcioğlu, Muş Valisi Emıu Refik Kırış, Muğ la Valisi ibrahtrı Ethem Akıncı, Rize Valisi Cavit Ünver, Çarum va lisi Niyazi Morgca ve Tokat Y(-'1İ6İ Sadrı Aka Bakanlar Kurulu kararilc emekliye ayrılmışlardır.
Antalya Valisi
W" B.laliyari Baykan Muavtnt
Muhtar Acurla htunbul Emniyet MüdUrü l.muil Hakki Baykul
Salim Özdemir’e İller Bankası İdare meclisi başkanlığı, Burdur Valisi Feyyaz Bosut'a da İller Bankası idare meclisi üyeliği teklif edildiği an laş’.lmaktadır.
Emekliye ayrıl-mış olan valilerin yerlerine kimlerin. tâyin olunaca ğı hakkında henüz kesin bir bilgi yoktur. Yalnız Zonguldak Valili-ğine Eskişehir Valisi Dnniş Yur dakul'un, Eskişe hir Valiliğine rie Malatya Valisi Ahmet Kınık’ın (Devamı: Sa. 7, 8ü. 1 de).
Rize Milletvekili doktor Fahri
Kurtuluş tarafından Cumhuriyet
gazetesi sahibi ve başmuharriri Nadir Nadl llo yazı iğleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine, tekziple-
ri mevzuat hükümlerine uygun o. larok neşretmemekten dolayı yenl-don açılan matbuat dâvasına dtln
Asliye 10 cu Ceza Mahkemesinde başlanmıştır.
Dünkü celsede mahkeme heyeti: Yargıç Celâl Kurelmcn, savcılık makamında Yavuz Fındıkgll, zabıt katibi Ahmet Şayh'dan milteşek . faildi.
Salonda, ekserisi Cumhuriyet gazetesi muharrir, memur ve müs tahdecr.lerl olmak üzere pek a* din leylcl bulunuyordu.
Sanıklar. Nadir Nadl ile Cevat Fehmi gelmişlerdi.
Vekâletlerini avukat Haydar Tö. ren deruhte ediyordu.
Duruşmaya sanıkların hüviyette rlnln teabltllc başlandı. Bu sırada Fahri Kurtuluş İle vekili, avukat Haluk Ulug da salona girip nıüda-hll olarak duruşmaya alınmalarını istediler. Bu talepleri kabul edile-rek duruşmaya alındılar.
(Dovamı 8a. 7 8ü. « do)
Bayan Nadire, Nuh’un gemisinin nerede olduğunu yalnız ben biliyorum, gemiyi gördüm, diyor

lstanbulda, hükümetten müsaade bekliyen Amerikalı âlim 8MITH
Nuh un gemisini aramak için Amerikadan bir heyetin gelmiş olması, bu konuyu günün en aktüel ve canlı bir dedikodusu haline getirmiştir. Muhtelif tahmin ve söylentiler arasında Tur halda terzi bir kadının da bu geminin yerinin ancak kendisinin kat i suretle bildiğini iddia ederek resmî makamlara da mü
racaat etmiş olması günün bu hâdisesini daha ziyade alâka çekici bir hale getirmiştir.
Turhal muhabirimiz iami gazete sütunlarına geçen bu terzi bayanı Turhaldaki evinde ziyaret ederek aşağıdaki görüşmeyi yapmıştır:
«Terzilik yapan bayan Nadire Turhalın Çarşı mahallesindo o-turmaktadır. Son günlerin mevzuu olan Nuhun gemicinin yeri-
(Dovamı sa. 7 Sü. 7 do)
■etanbul kazalarının kayma-■ kamları değişiyor. Golonlor yahut golocokler nasıl adamlardır? Orasını bilmiyoruz. Fakat gldooek-lerl Idaroolllk bakımından İyi tanıyoruz. Hopsl gayot dürüst vo vazi-folorlndo cosur adamlardır.
Bu kaymakamların buradan kaldırılacakları belli bir şeydi. Malûm olduğu üzoro İstanbul halkının Iş-tlrAk eylemediği seçimde İçişleri Bakanlığında bulunan zat kaymakamlara bir şltro göndororek soçl-mo iştirak etmiyonlorln listolorıni istemiş kaymakamlar da «gayrı ka nunl olan bu omrl» yerlno gotiro-mlyocoklorl covabını vororok mes’-oloyl kosip atmışlardı.
O günden sonra artık onlardan ayrılmaklığımızın bir zaman mos*-olosl olduğunu pokalâ biliyorduk.
Halbuki bu adamlar, dovlotln kabul oylodlği demokrasi rejiminin olduğunu anlamışlar ve anlatmış-
Bıından dolayı gazaba uğrıyacak-larına klın İhtimal vorirdi? Kadıköy kaymakamı Ahıııot Akbll, Kadıköy gibi gonış vo nüfusu kesit bir kazayı kİ bugün pok çok vilayetlere muadildir; pok güzol loaro etmiştir) halka kendini sevdirmiş, kararındaki salâbot, icraatındaki sür'atlo idari güçlükleri dalma hal-lotmoslnl bilmiştir.
Böylo bir adamı daha mühim, hattâ —noden olmasın?— nıosuiâ istanbula vali yapacakken, alıp Çomlşkozok kaymakamı yapıyoruz; bununla o kazayı küçük görmüyoruz; fakat «yorlno göre adam» na-znrlyeslni düşünüyoruz.
Sonra Fatih kaymakamlığında bulunan Agâh bey, istanbulun bu en gonlş ve kalabalık kazasını nıs-fatla, adaletle, dalma halkı hoşnut otınok şartlio pok güzol Idaro ot-
Dıgor kaymakların da idari meziyetlerini herkes teslim ve takdir oylıyor. Bunların hor biri vah namzetleridir; onların hakkı doğlşlkllk değil valiliktir; hangi vllâyoto tâyin edilirlerse edilsinler dovlotln yüzünü ak edocekierino eminiz.
Fakat dediğimiz gibi bu adamlar mimlidlrlor... Kanunsuzluğa karşı dlkolmeğl bilmişlerdir.
Ey güzol yurdumun cesur, kanun sovor gonçloril Bu vatanın İki evli bir köyündo bile ayni şevk, ayni zevk vo ayni gayrotlo çalışacağınıza eminiz.
Sizi minnetle muhabbetle selâm-
lıyoruz vo şunu İyi biliniz ki İstan-
bul sizloro yüroğlnln on sıoaa köşe-
slwo bir yor vorıııiştlr vo s’.ıl de-
nuv*.*atlk İdarenin İlk kahramanla-
rı olarak selâmlıyor.
Allah yolunuzu açık otslnl

Comments (0)