ÇARŞAMBA 11 Sahibi i Safa Kıhçlıoğlu Idaroı Nunıoamanlya Noı 17 Yeni Sabah HARİCEN
(BASUR MEMELERİNE «AR$Iİlil HEMORRAİIİJ Dahilen de: (ELİKSÎR ŞAHAP) Kullanınız:
MAYIS 1949 T ol adresli «YINİ SABAH» İSTANBUL T» lotom M7M 11 inci YıJ, No. 3639 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÛDAFİİYIZ Sayısı, 10 Kuru,
Berlin ablukası bu
gece yarısı kalkıyor
Sadak Parti Grupunda
Ruslar ilk olarak şehrin bazı mıntakalarına elektrik cereyanı verdiler. Her türlü tahdidler de kalkacak
Ingiliz Dışişleri Bakanı Londraya döndü. Ruslar, Amerikalılarla aralarındaki ticarî münasebatın da yoluna girmesini istiyorlar
teklif etmediğini belirtti ve İnönü ile Truman arasında teati edilen mesajı okudu
Meclisteki
Münakaşa
Büyük Millet Meclisi, evvelki gün, yine sert bir münakaşaya ve gürültülü bir celseye şahit oldu. Yurdun her tarafında maişet zorluğunun uyandırdığı ıztıraplar, İktisadi gelişmemizin doğurdnğu güçlükler apaçık görülür ve bütün kuv retlerin bu huzursuzluğu gidermeğe matuf olması Icabederken, Mecliste, sırf şahsi durumlar üzerinde vakit geçirmek mecburiyetinin hasıl olması, umumî bir bakandan, teessür uyandıracak mahiyettedir. 8on zamanlarda Mecliste şahsi mevzular pek sık ele alınmak mecburiyeti hasıl olmağa başladı. Şükrü Koçak'm şahsî ve kayınpederinin ele geçirmiş ol duğu ve yolsuzluğu iddia edilen aervet balısl Meclisi az mı meşgul ettir
Atıf inan yüksek meclisi, az mı Dğraştırdı ve hâlâ uğraştırıyor? Cemil Barlas ve Reşat Aydınlı şahıslan ve aileleri, soy 8oplan hakkında az mı tafsilât verdiler?
Demokrasi rejiminin, kanunlar yapar heyetinin, fert ve şahıslarla bu derece uğraşmağa mecbur «iması iç açacak, ferahlık verecek bLr mahiyet taşımıyor.
Evvelki gün de Ahmet Taita-kılıcın bir sözlü sorusuna cevap olarak Başbakan yardımcısı Nihat Erimin ifade tarzı ve Tahta-kılıcın cevaplan, Mecliste, yine bir asabiyet havası yarattı. Sunili mevzu Cumhurrelsi İsmet İ-nönünün sık sık kabul etmekte olduğu heyetler ve fertler idi. Tahtakılıç Cumhurreisinln demokratik bir İdarede öyle fazla hususi heyetler kabul etmesi, onların dertlerini gidermek için direktifler vermesi ihtimali yoktur. Meclise karşı mes’ul heyet kabinedir. İşi olanlar ilgili Bakanlarla, devlet daireleri ile temas etmelidir yoksa Cumhurri-yaseti makamına değil. Ancak şeflik zamanında devlet reisi müracaat sahiplerinin arzularını Is'af edebilir, dedi.
Tahtakıhctn sözlerinden şu cihet de anlaşılıyor kİ Demokrat Partili mahfiller Cum-hurreisinln bu temaslar sırasında Halk Partisi lehine emek ve gayret sarfetmiş olmasından endişe duyuyor. Çünkü ismet İnönü yalnız Cumhurrelsi değil fakat Halk Partisinin de başkamdir. Cumhurrelsi siyasi bir partinin fiilen başkanı olmasa şimdi şikâyet edilen temas ve görüşmelerden belki o kadar endişe duyul-mayabllir.
Başbakan yardımcısının cevabı dürüsttür yâni Nihat Erim demiştir kİ «Cumhurreisini halkla temastan nasıl menedelim. Kendi ■ini Çankayaya hapis veya orada muhasara mı edelim. Cumhurre-lsinln hareketlerinden mes'ul o-ian bir kabine vardır. O da huzurunu zdadı r.» Bu sözlerin zahiren çok makul ve yerinde göründüğü açıktır. Başbakan yardımcısı sözlerine ilâveten demiştir kİ: «Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının bir şahısta ceme-dilmlş bulunmasına anayasamızca bir mani yoktur.»
Bütün bu muhavere ve sözlerden anlaşılan hakikat, Cumlıur-reisimizln ayni zamanda Halk Partisi başkanı olması meırtle-ve milletvekilleri arasında !Vİ huzursuzluk ve siyasî tereddüt uyandırıyor. Filhakika İsmet İnönü uzun müddet şef rejimini temsil etmiş olmak itibarlk flütün idare mekanizmasını elinde tutmağa alışmış ve böyle bir ftiyad sahibi olan zatın birdenbire ve sabahtan akşama bu huyundan vazgeçmesi kolay tahakkuk edecek keyfiyetlerden sayı-^amaılığı için her şahsî hareket ye teşebbüs muhalefet guruplarında hattâ Halk Partililer ara-gında tereddüt ve kuşku uyandır (Devamı 8a. s sü. 6 do)
Alman Sosyal D. P. Lideri ve A iman Hıristiyan D. P. Lideri bir toplantıda heyecanla nutuk söy lerken (Cakctsiz olan sat Sosyal D. P. Lid eridir.)
Berlin: 10 (a.a) «United PreBS» Almanya'daki Rus kuvvetleri . nin komutam general VomİIİ Ça . kof Ferlin ablukasının perşembe gü nü gec* yansını bir da v ika göçe kaldırılacağım ve bu andan ltlba -ren müttefik trenlerinin serbestçe seyrüsefer yapabileceklerini bildir, nüştir. General Çakof Berlin'de do ğu kesimi ile batı kesimleri arasın dakJ polis makamları tarafından «onulmuş bulunan tahditlerin de sona ereceğini söylemiştir.
Bununla beraber, general para meselesinin halline lntlzaren batı markının sadece batı kesimlerinde tedavülde olacağını ilâve etmiştir.
Şimdi 16 marşandiz treni 10.000 ton mal taşıyacaktır Bu mikdar Berlin'in İaşesini temin işinde çalışan uçakların rekor kırdıkları gün naklettikleri eşya yekûnun . (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
İngiltere
Belediye seçimleri
Necmettin Sadak, bugün B. M. Meclisinde, seyahati ve dış politikamız hakkında beyanatta bulunacak
18 Yıllık bir fasıladan sonra
Türk Ocağı tekrar açılıyor
> Muhafazakâr parti ( c mühim kazançlar > £ elde ediyor i
Londra. 10 (A.A.) «afp* Bu haf. ta bütün İngiltere'de yapılan bele-diye seçimlerinin İlk neticelerin, den muhafazakârların belirli bir ilerleme kaydettikleri anlaşılmak.
Şimdiye kadar İngiltere'nin mııh telif bölgelerinden alman neticeler şöyle sıralanmaktadır: Muhafazakârlar 69 kazanç. 5 kayıp
İşçiler 23 Kazanç 65 «ayıp Liberaller, 4 Kazanç. 8 kayıp. Komünistler, 0 Kazanç 2 kayıp
Dünkü âyinden bir görünüş
Hür Romenlerin
istiklâl günü
Ankara: 10 (Hususi) — Parti meclis grupu bugün saat 3 de top lanarak kısa bir celse yapmıştır. Grup açılınca Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye gelmiş ve Ameri* kadaki beyanatının gazetelerde yanlış aksettirildiğinden, memlekette iyi karşılanmadığından, Yeşilköye indiği zaman haberdar (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yakalanan I
komünist
propagandacı
Hamdullah Suphi Tanrıöver söylediği nutukta, Milliyetçilik ve Din meseleleri etrahnda Türk ocaklarının noktai nazarını anlattı
Türk Ocağı on sekiz senelik fasıladan sonra dün tekrar faaliye te geçmiştir. ,? .
Bu münasebetle dün saat 17 de İstanbul milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöverin evinde bir merasim yapılmıştır.
Merasimde; İstanbul Vali ve Be lediye reisi Dr. LÛtfl Kırdar, Hal. kevlerl idare heyeti reisi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, Demokrat Parti 11 Başkanı Avu«at Abdür . rahman Münlp Berkan, şehrimizde bulunan milletvekilleri, Profesör . ler, basın mensuplan ile eski Türk Ocağı mensuplan hazır bulunmuş-
Toplantıyı, Türk Ocağının gpçl. cl idare heyeti reisi Hamdullah Sup hl Tanrıöver bir konuşma ile açmış (Dovamı Sa. s Sü. 7 de)
Dünkü trende BaMMlalı Suphi Tanrm-er mıtfcunu söylüyor
Danslı çay hakkında garip bir telgraf
Bir Amerikalı gazeteci köşelerde çalman öpücüklerden bahsediyor
Mahut danslı çay veailesile yap tığımız neşriyat üzerine Nevyork-ta çıkan New - York Herald Tribüne gazetesi United Press Ajansı tarafından lstanbuldan çekilmiş bir telgrafı teşretmiştir.
Bu telgrafta, Buchanan ve Mc Alla destroyerlerini Istanbula getiren denizciler şerefine verilen çayın, sarhoşluk ve iğfalle neticelendiği hususunda Türk basınında çıkan yazılar üzerine Başbakan Şemseddin Günaltaym Büyük Millet Meclisinde izahat ver mlyo mecbur kald.ğ,, Amerikan haberler bürosu memuru Mc Far land’ın tehdit edildiği, halbuki bu çayda bulunan Amerikalıların eğlencede bir aşırılık görmedikle-
ri, «ahlâksızlığın* jitterbug danslarile, belki karanlık bir köşede çalınmış bir öpücük olabileceğini söyledikleri, meseleyi orta ya atan Yeni Sabah gazetesinin, Amerikan askerî yardımı da dahil olmak üzere, bütün Amerikan müdahalesine itiraz eden Milliyet çi bir yayın olduğu, son iki gün zarfında Mc Farland’ın evinin et rafının kalabalık insan kütleleriyle çevrilmiş olduğu, evi taşlamaktan bahsedilmekteyse de şim diye kadar şiddete başvurulmadı ğı yazılmaktadır.
Bu telgrafı çeken muhabirin bu kadar yanlış malûmatı nereden derleyip topladığım bir tür-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
bir
Gelir verigisi ve avukatlar
19 Mayısta gelecek
Ankara: 10’ (Kususî) — Aldığımız malûmata göre Ürdün kralı majeste Abdullah, mayısın 19 uncu perşembe günü hususî tren le şehrimize gelecektir.
Baro Reisi dün akşam An karaya gitti
Yeni gelir vergisi kanununun usul tasarısında mevcut bazı hükümlerden dolayı tasarı encümen ile Türkiye barolarının ihtilâfa düştüklerini ve bu maksatla da bir broşür yayınladıklarını evvelki gün yazmıştık. DÜn bu hususta kendlsile konuştuğumuz Istan bul Barosu başkanı Haşim Rafet Hakarar şunları söylemiştir:
«— Gelir vergisi kanunu memleketimizde gerçekleştirilen reformun esaslarından biri mükel leflerin beyanname sistemine bağ lı olmalarıdır. Bu yüzden beyanname!! mükelleflerin sayısı ka -zanç vergisi rejiminin cari olduğu zamana nisbetle 10 misli-
(Davamı 8a. 5 8ü. 5 do)
Freni bozulan otomobil
Ankara caddesini altüst etti
Saraya tebcp ola» otomobilin dün Mmlıfrmu iki rami
Şehrimizdeki Hür Romenler dün bir âyin yaptılar Şehrimizde bulunan nür Roman I yalılar dün saat 12 de Beyoğlu A. ya Trada kilisesinde bir toplantı yaparak Romanyamn istiklâl ve | kraliyet gününü tesld etmişlerdi
I Mülteci RomanyalIlar ile komü. nlst aleyhtarlarının iştirâk ettigj bu toplantı Beyoğlu metropolidj Constantlnln İdaresinde yapılan d
Pazar günkü
mitingi
Muhtekirler (!) Yeni Sabah objektifi karşısında
j Nazilli’de bir genç îj
| suçüstü yakalandı |
İzmir: 10 (Telefonla) — Bugün Nazillide bir genç evinde komünist propaganda beyannamele iri hazırlarken suçüstü yakalanmıştır. Nazillide radyo tâmırcili-ği yapmakta olan Ali Akgül, bir kaç sene evvel lise onuncu sınıfından belge alarak tahsilini ter ketmiş ve bez fabrikasında bir müddet işçilik yapmıştır. Ali Ak-güllin radyo tamir atölyesinde bu lunan verici bir cihaz vasılasile kendisinin yabancı bir devle4 hesabına ajanlık yaptığı anlaşı'mış bulunmaktadır. Bugün tevkif e-dilen Ali, komünist ideolojiler taşıdığını itiraf etmiştir. Tahkikat genişletilmiştir.
Malatya
Lisesinde bir hâdise
Elektrik cereyanı, bir sabotaj eseri olarak nıı kesildi ?
İhtikârla mücadele
günkü mitingden bir görünüş
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
“—
simde seyyar seb- ' görüyorsunuz. Bunlar, hayat pahalılığına sebep olan muhtekirler sıfatilo dihı Alemdar nahiyesi mıntakasında ya- , knlnnurak haklarında takibata J in sanıklardır. Fakat, J nadasların bol ve vaziyet ' ı bakınız. ihtikâr yaparak lı nan insanlara benzi- | ı? Ve hayat pnlıalı hakikat
Talebeye kan kusturan bir kimya öğretmeni!
Malatya 10 (Hususi) — Malat. ya Lisesinde müessif bir ha dişe olmuş, Kimya hocası Baha Er soy Hayri Tombul adında İki se. nellk çalışkan bir öğrenciyi üst üa (Davamı Sa. s Sû. 5 do)
"Habbe,, yi"Kubbe„
ULUNAY
Demokrat Partinin pazar günü Taksim meydanında Hayat Pahalı lığını protesto maksadüe yaptığı mitingde, hatipler konuştuğu sıra da mikrofonların İşlemeyişi ve bu arada şehir cereyanının kesilmesi, Parti çevrelerinde «sabotaj» ola rak vasıflondınlmaktadır.
Mikrofonların, ele«trlk cereyanı, nın kesilmesinden mİ yoksa tesisatın bozulmasından dolayı mİ işle, enediğinin tahkiki İçin Voli ve Be. lediye başkanı Dr. LÛtfl Kırdar, dtln vilâyette İlgililere emir ver . mlştlr.
Voli muavini thsnn Eccmlş, dün hâdisenin nasıl meydana geldiğini gerek E.T.T, idaresinden ve gerek, so Beyoğlu kaymakamlığı vasıla, sile Taksim meydanında «oparlör tesisatını yııjııuı firmadan Bormuş, tur,
(Devamıt Sa, 6 8ü, 3 do)
Çinde hızıllaı ilerlemeğe devam ediyor
Komünistler Şanglıayın dış müdafaa hattına hücum ettiler
Londra: 10 (B.B.C.) — Çinde cenuba doğru ilerleyen komünist orduları, Orta Çinin en büyük şe hirlerinden olan Hangkova doğru, yaklaşmaktadırlar. Hagkov, Yan gçe batısında ve Şanghaydan 700 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan bir komünist ko lu, Şanghaym dış müdafaa hattı na hücum etmiştir,
Şanghay: 10 (A.P.) — İki ko-
la ayrılan komünist orduları bu-
güû Güney Çinde ilerlemelerine
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
i ktidar partisinin ileri golen-I lerlndon bir zat muhalıflero covap vermiş... Bu zat diyor ki: «Son zamanlarda muhalefetten nıa-alosef ayni mukabeleyi görmüyoruz. Günlük hoyeoan yaratmak bahasına partimize ve onun hükûme-tlno yersiz hücumlar yapılmakta haksız İsnatlara başvurmak-ır. Kendi sıralarını sıkıştırmak aradaki çözüntüyü önlonıek İçin ■i heyecan todbirlerlno baş vur-bu yüzden habboyl kubbo
rtada şikâyet edecek hiç bir $oy yok. Herkes «dörd üstü, murâd üstü»... Böyle olduğu haido muhalifler —kİ şu veya bu partiden bahsetmeden söy liyeblllrlz— aslında osasında mevcut olmayan bir takım mahrumiyetler, üzüntü-lor, zarurotlor yaratarak zorla halkın efkârını Uğllt eyliyorlar. Meso-lâ (hayat pahalılığı) donllen mini mini ohommlyotslı, bir habbe kadar ehommiyetsiz bir mss’eloyl alıyorlar olo... Giriyorlar yola... Onu bü* yülto büyülto kooa bir kubbo yapıyorlar. öyle mİ?
Bu zata bakarsak memlekette hayat pahalılığı, mesken buhranı, geçim derdi dlyo bir «ey yok.
Milletin bir oll yağda, bir eli bal-
İktldar partisinin on büyük ha-
tâsı ekalliyeti, ekseriyete mi-
zan olarak kullanmasıdır. Cenahı
Hakkın «u memlekette refah İle
gcçlnmok saadotini Ihsan ottlği bir
avuç bahtiyar kulu İle on sekiz mlF yon ölçülmez.
İktidar partls.. ln menıloketl İyi İdare edemediği meydandadır. Bir memlekette buhran buhran üstüne gelirse, en müzebzeb memleketler gün geçtikçe bolluğa, refaha doğru giderken biz hâlâ ekmek, su, et, yağ, merkon sıkıntıları ile kıvranmakta devam edersek buna «Memleket İyi idare ediliyor.» denilemez. İktidar partisini muhalefete karşı müdafaa etmek gibi pek nankör ve müşkül bir vazifoyi üslüno alan bu zat bütün bu İdaresizlikler karşısında milletin ağzından ufak bir «Ikâyot dahi çıkarmıyarak «ille go-lon düğün bayram» diye sükût o-docok sanıyorsa kondisinin sıkıntının, mahrumiyetin, aoının no demek olduğunu bilmediğine inanmak lâzımgelir.
Bugünkü vaziyet karşısında parti gayreti, muhalofot gayesi, iktida ra gelmek hırsı gibi bir düşüncenin mevcut olduğunu zannotmlyorum.
Esason iktidar partisinin bugünkü durumu da muhalefotl imrendirecek gibi değildir. Bu »artlar için-do hor hangi bir muhalefet partisi İktidara golmok tasavvurunda ise lemok loabodor.
İktidar partisinin kendini sovdlr-
nıok için, bu gibi mukabil nutukla-
ra Ihtiyaoı yoktur. Elinden geliyor-
sa, hayatı ucuzlatsın... Kâfidir.
Ayinesi işılir kişinin lâfâ ba-
kılmaz!
(Yazısı 2 ncl sayfada).
ÇARŞAMBA 11 Sahibi i Safa Kıhçlıoğlu Idaroı Nunıoamanlya Noı 17 Yeni Sabah HARİCEN
(BASUR MEMELERİNE «AR$Iİlil HEMORRAİIİJ Dahilen de: (ELİKSÎR ŞAHAP) Kullanınız:
MAYIS 1949 T ol adresli «YINİ SABAH» İSTANBUL T» lotom M7M 11 inci YıJ, No. 3639 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÛDAFİİYIZ Sayısı, 10 Kuru,
Berlin ablukası bu
gece yarısı kalkıyor
Sadak Parti Grupunda
Ruslar ilk olarak şehrin bazı mıntakalarına elektrik cereyanı verdiler. Her türlü tahdidler de kalkacak
Ingiliz Dışişleri Bakanı Londraya döndü. Ruslar, Amerikalılarla aralarındaki ticarî münasebatın da yoluna girmesini istiyorlar
teklif etmediğini belirtti ve İnönü ile Truman arasında teati edilen mesajı okudu
Meclisteki
Münakaşa
Büyük Millet Meclisi, evvelki gün, yine sert bir münakaşaya ve gürültülü bir celseye şahit oldu. Yurdun her tarafında maişet zorluğunun uyandırdığı ıztıraplar, İktisadi gelişmemizin doğurdnğu güçlükler apaçık görülür ve bütün kuv retlerin bu huzursuzluğu gidermeğe matuf olması Icabederken, Mecliste, sırf şahsi durumlar üzerinde vakit geçirmek mecburiyetinin hasıl olması, umumî bir bakandan, teessür uyandıracak mahiyettedir. 8on zamanlarda Mecliste şahsi mevzular pek sık ele alınmak mecburiyeti hasıl olmağa başladı. Şükrü Koçak'm şahsî ve kayınpederinin ele geçirmiş ol duğu ve yolsuzluğu iddia edilen aervet balısl Meclisi az mı meşgul ettir
Atıf inan yüksek meclisi, az mı Dğraştırdı ve hâlâ uğraştırıyor? Cemil Barlas ve Reşat Aydınlı şahıslan ve aileleri, soy 8oplan hakkında az mı tafsilât verdiler?
Demokrasi rejiminin, kanunlar yapar heyetinin, fert ve şahıslarla bu derece uğraşmağa mecbur «iması iç açacak, ferahlık verecek bLr mahiyet taşımıyor.
Evvelki gün de Ahmet Taita-kılıcın bir sözlü sorusuna cevap olarak Başbakan yardımcısı Nihat Erimin ifade tarzı ve Tahta-kılıcın cevaplan, Mecliste, yine bir asabiyet havası yarattı. Sunili mevzu Cumhurrelsi İsmet İ-nönünün sık sık kabul etmekte olduğu heyetler ve fertler idi. Tahtakılıç Cumhurreisinln demokratik bir İdarede öyle fazla hususi heyetler kabul etmesi, onların dertlerini gidermek için direktifler vermesi ihtimali yoktur. Meclise karşı mes’ul heyet kabinedir. İşi olanlar ilgili Bakanlarla, devlet daireleri ile temas etmelidir yoksa Cumhurri-yaseti makamına değil. Ancak şeflik zamanında devlet reisi müracaat sahiplerinin arzularını Is'af edebilir, dedi.
Tahtakıhctn sözlerinden şu cihet de anlaşılıyor kİ Demokrat Partili mahfiller Cum-hurreisinln bu temaslar sırasında Halk Partisi lehine emek ve gayret sarfetmiş olmasından endişe duyuyor. Çünkü ismet İnönü yalnız Cumhurrelsi değil fakat Halk Partisinin de başkamdir. Cumhurrelsi siyasi bir partinin fiilen başkanı olmasa şimdi şikâyet edilen temas ve görüşmelerden belki o kadar endişe duyul-mayabllir.
Başbakan yardımcısının cevabı dürüsttür yâni Nihat Erim demiştir kİ «Cumhurreisini halkla temastan nasıl menedelim. Kendi ■ini Çankayaya hapis veya orada muhasara mı edelim. Cumhurre-lsinln hareketlerinden mes'ul o-ian bir kabine vardır. O da huzurunu zdadı r.» Bu sözlerin zahiren çok makul ve yerinde göründüğü açıktır. Başbakan yardımcısı sözlerine ilâveten demiştir kİ: «Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının bir şahısta ceme-dilmlş bulunmasına anayasamızca bir mani yoktur.»
Bütün bu muhavere ve sözlerden anlaşılan hakikat, Cumlıur-reisimizln ayni zamanda Halk Partisi başkanı olması meırtle-ve milletvekilleri arasında !Vİ huzursuzluk ve siyasî tereddüt uyandırıyor. Filhakika İsmet İnönü uzun müddet şef rejimini temsil etmiş olmak itibarlk flütün idare mekanizmasını elinde tutmağa alışmış ve böyle bir ftiyad sahibi olan zatın birdenbire ve sabahtan akşama bu huyundan vazgeçmesi kolay tahakkuk edecek keyfiyetlerden sayı-^amaılığı için her şahsî hareket ye teşebbüs muhalefet guruplarında hattâ Halk Partililer ara-gında tereddüt ve kuşku uyandır (Devamı 8a. s sü. 6 do)
Alman Sosyal D. P. Lideri ve A iman Hıristiyan D. P. Lideri bir toplantıda heyecanla nutuk söy lerken (Cakctsiz olan sat Sosyal D. P. Lid eridir.)
Berlin: 10 (a.a) «United PreBS» Almanya'daki Rus kuvvetleri . nin komutam general VomİIİ Ça . kof Ferlin ablukasının perşembe gü nü gec* yansını bir da v ika göçe kaldırılacağım ve bu andan ltlba -ren müttefik trenlerinin serbestçe seyrüsefer yapabileceklerini bildir, nüştir. General Çakof Berlin'de do ğu kesimi ile batı kesimleri arasın dakJ polis makamları tarafından «onulmuş bulunan tahditlerin de sona ereceğini söylemiştir.
Bununla beraber, general para meselesinin halline lntlzaren batı markının sadece batı kesimlerinde tedavülde olacağını ilâve etmiştir.
Şimdi 16 marşandiz treni 10.000 ton mal taşıyacaktır Bu mikdar Berlin'in İaşesini temin işinde çalışan uçakların rekor kırdıkları gün naklettikleri eşya yekûnun . (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
İngiltere
Belediye seçimleri
Necmettin Sadak, bugün B. M. Meclisinde, seyahati ve dış politikamız hakkında beyanatta bulunacak
18 Yıllık bir fasıladan sonra
Türk Ocağı tekrar açılıyor
> Muhafazakâr parti ( c mühim kazançlar > £ elde ediyor i
Londra. 10 (A.A.) «afp* Bu haf. ta bütün İngiltere'de yapılan bele-diye seçimlerinin İlk neticelerin, den muhafazakârların belirli bir ilerleme kaydettikleri anlaşılmak.
Şimdiye kadar İngiltere'nin mııh telif bölgelerinden alman neticeler şöyle sıralanmaktadır: Muhafazakârlar 69 kazanç. 5 kayıp
İşçiler 23 Kazanç 65 «ayıp Liberaller, 4 Kazanç. 8 kayıp. Komünistler, 0 Kazanç 2 kayıp
Dünkü âyinden bir görünüş
Hür Romenlerin
istiklâl günü
Ankara: 10 (Hususi) — Parti meclis grupu bugün saat 3 de top lanarak kısa bir celse yapmıştır. Grup açılınca Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye gelmiş ve Ameri* kadaki beyanatının gazetelerde yanlış aksettirildiğinden, memlekette iyi karşılanmadığından, Yeşilköye indiği zaman haberdar (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yakalanan I
komünist
propagandacı
Hamdullah Suphi Tanrıöver söylediği nutukta, Milliyetçilik ve Din meseleleri etrahnda Türk ocaklarının noktai nazarını anlattı
Türk Ocağı on sekiz senelik fasıladan sonra dün tekrar faaliye te geçmiştir. ,? .
Bu münasebetle dün saat 17 de İstanbul milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöverin evinde bir merasim yapılmıştır.
Merasimde; İstanbul Vali ve Be lediye reisi Dr. LÛtfl Kırdar, Hal. kevlerl idare heyeti reisi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, Demokrat Parti 11 Başkanı Avu«at Abdür . rahman Münlp Berkan, şehrimizde bulunan milletvekilleri, Profesör . ler, basın mensuplan ile eski Türk Ocağı mensuplan hazır bulunmuş-
Toplantıyı, Türk Ocağının gpçl. cl idare heyeti reisi Hamdullah Sup hl Tanrıöver bir konuşma ile açmış (Dovamı Sa. s Sü. 7 de)
Dünkü trende BaMMlalı Suphi Tanrm-er mıtfcunu söylüyor
Danslı çay hakkında garip bir telgraf
Bir Amerikalı gazeteci köşelerde çalman öpücüklerden bahsediyor
Mahut danslı çay veailesile yap tığımız neşriyat üzerine Nevyork-ta çıkan New - York Herald Tribüne gazetesi United Press Ajansı tarafından lstanbuldan çekilmiş bir telgrafı teşretmiştir.
Bu telgrafta, Buchanan ve Mc Alla destroyerlerini Istanbula getiren denizciler şerefine verilen çayın, sarhoşluk ve iğfalle neticelendiği hususunda Türk basınında çıkan yazılar üzerine Başbakan Şemseddin Günaltaym Büyük Millet Meclisinde izahat ver mlyo mecbur kald.ğ,, Amerikan haberler bürosu memuru Mc Far land’ın tehdit edildiği, halbuki bu çayda bulunan Amerikalıların eğlencede bir aşırılık görmedikle-
ri, «ahlâksızlığın* jitterbug danslarile, belki karanlık bir köşede çalınmış bir öpücük olabileceğini söyledikleri, meseleyi orta ya atan Yeni Sabah gazetesinin, Amerikan askerî yardımı da dahil olmak üzere, bütün Amerikan müdahalesine itiraz eden Milliyet çi bir yayın olduğu, son iki gün zarfında Mc Farland’ın evinin et rafının kalabalık insan kütleleriyle çevrilmiş olduğu, evi taşlamaktan bahsedilmekteyse de şim diye kadar şiddete başvurulmadı ğı yazılmaktadır.
Bu telgrafı çeken muhabirin bu kadar yanlış malûmatı nereden derleyip topladığım bir tür-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
bir
Gelir verigisi ve avukatlar
19 Mayısta gelecek
Ankara: 10’ (Kususî) — Aldığımız malûmata göre Ürdün kralı majeste Abdullah, mayısın 19 uncu perşembe günü hususî tren le şehrimize gelecektir.
Baro Reisi dün akşam An karaya gitti
Yeni gelir vergisi kanununun usul tasarısında mevcut bazı hükümlerden dolayı tasarı encümen ile Türkiye barolarının ihtilâfa düştüklerini ve bu maksatla da bir broşür yayınladıklarını evvelki gün yazmıştık. DÜn bu hususta kendlsile konuştuğumuz Istan bul Barosu başkanı Haşim Rafet Hakarar şunları söylemiştir:
«— Gelir vergisi kanunu memleketimizde gerçekleştirilen reformun esaslarından biri mükel leflerin beyanname sistemine bağ lı olmalarıdır. Bu yüzden beyanname!! mükelleflerin sayısı ka -zanç vergisi rejiminin cari olduğu zamana nisbetle 10 misli-
(Davamı 8a. 5 8ü. 5 do)
Freni bozulan otomobil
Ankara caddesini altüst etti
Saraya tebcp ola» otomobilin dün Mmlıfrmu iki rami
Şehrimizdeki Hür Romenler dün bir âyin yaptılar Şehrimizde bulunan nür Roman I yalılar dün saat 12 de Beyoğlu A. ya Trada kilisesinde bir toplantı yaparak Romanyamn istiklâl ve | kraliyet gününü tesld etmişlerdi
I Mülteci RomanyalIlar ile komü. nlst aleyhtarlarının iştirâk ettigj bu toplantı Beyoğlu metropolidj Constantlnln İdaresinde yapılan d
Pazar günkü
mitingi
Muhtekirler (!) Yeni Sabah objektifi karşısında
j Nazilli’de bir genç îj
| suçüstü yakalandı |
İzmir: 10 (Telefonla) — Bugün Nazillide bir genç evinde komünist propaganda beyannamele iri hazırlarken suçüstü yakalanmıştır. Nazillide radyo tâmırcili-ği yapmakta olan Ali Akgül, bir kaç sene evvel lise onuncu sınıfından belge alarak tahsilini ter ketmiş ve bez fabrikasında bir müddet işçilik yapmıştır. Ali Ak-güllin radyo tamir atölyesinde bu lunan verici bir cihaz vasılasile kendisinin yabancı bir devle4 hesabına ajanlık yaptığı anlaşı'mış bulunmaktadır. Bugün tevkif e-dilen Ali, komünist ideolojiler taşıdığını itiraf etmiştir. Tahkikat genişletilmiştir.
Malatya
Lisesinde bir hâdise
Elektrik cereyanı, bir sabotaj eseri olarak nıı kesildi ?
İhtikârla mücadele
günkü mitingden bir görünüş
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
“—
simde seyyar seb- ' görüyorsunuz. Bunlar, hayat pahalılığına sebep olan muhtekirler sıfatilo dihı Alemdar nahiyesi mıntakasında ya- , knlnnurak haklarında takibata J in sanıklardır. Fakat, J nadasların bol ve vaziyet ' ı bakınız. ihtikâr yaparak lı nan insanlara benzi- | ı? Ve hayat pnlıalı hakikat
Talebeye kan kusturan bir kimya öğretmeni!
Malatya 10 (Hususi) — Malat. ya Lisesinde müessif bir ha dişe olmuş, Kimya hocası Baha Er soy Hayri Tombul adında İki se. nellk çalışkan bir öğrenciyi üst üa (Davamı Sa. s Sû. 5 do)
"Habbe,, yi"Kubbe„
ULUNAY
Demokrat Partinin pazar günü Taksim meydanında Hayat Pahalı lığını protesto maksadüe yaptığı mitingde, hatipler konuştuğu sıra da mikrofonların İşlemeyişi ve bu arada şehir cereyanının kesilmesi, Parti çevrelerinde «sabotaj» ola rak vasıflondınlmaktadır.
Mikrofonların, ele«trlk cereyanı, nın kesilmesinden mİ yoksa tesisatın bozulmasından dolayı mİ işle, enediğinin tahkiki İçin Voli ve Be. lediye başkanı Dr. LÛtfl Kırdar, dtln vilâyette İlgililere emir ver . mlştlr.
Voli muavini thsnn Eccmlş, dün hâdisenin nasıl meydana geldiğini gerek E.T.T, idaresinden ve gerek, so Beyoğlu kaymakamlığı vasıla, sile Taksim meydanında «oparlör tesisatını yııjııuı firmadan Bormuş, tur,
(Devamıt Sa, 6 8ü, 3 do)
Çinde hızıllaı ilerlemeğe devam ediyor
Komünistler Şanglıayın dış müdafaa hattına hücum ettiler
Londra: 10 (B.B.C.) — Çinde cenuba doğru ilerleyen komünist orduları, Orta Çinin en büyük şe hirlerinden olan Hangkova doğru, yaklaşmaktadırlar. Hagkov, Yan gçe batısında ve Şanghaydan 700 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan bir komünist ko lu, Şanghaym dış müdafaa hattı na hücum etmiştir,
Şanghay: 10 (A.P.) — İki ko-
la ayrılan komünist orduları bu-
güû Güney Çinde ilerlemelerine
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
i ktidar partisinin ileri golen-I lerlndon bir zat muhalıflero covap vermiş... Bu zat diyor ki: «Son zamanlarda muhalefetten nıa-alosef ayni mukabeleyi görmüyoruz. Günlük hoyeoan yaratmak bahasına partimize ve onun hükûme-tlno yersiz hücumlar yapılmakta haksız İsnatlara başvurmak-ır. Kendi sıralarını sıkıştırmak aradaki çözüntüyü önlonıek İçin ■i heyecan todbirlerlno baş vur-bu yüzden habboyl kubbo
rtada şikâyet edecek hiç bir $oy yok. Herkes «dörd üstü, murâd üstü»... Böyle olduğu haido muhalifler —kİ şu veya bu partiden bahsetmeden söy liyeblllrlz— aslında osasında mevcut olmayan bir takım mahrumiyetler, üzüntü-lor, zarurotlor yaratarak zorla halkın efkârını Uğllt eyliyorlar. Meso-lâ (hayat pahalılığı) donllen mini mini ohommlyotslı, bir habbe kadar ehommiyetsiz bir mss’eloyl alıyorlar olo... Giriyorlar yola... Onu bü* yülto büyülto kooa bir kubbo yapıyorlar. öyle mİ?
Bu zata bakarsak memlekette hayat pahalılığı, mesken buhranı, geçim derdi dlyo bir «ey yok.
Milletin bir oll yağda, bir eli bal-
İktldar partisinin on büyük ha-
tâsı ekalliyeti, ekseriyete mi-
zan olarak kullanmasıdır. Cenahı
Hakkın «u memlekette refah İle
gcçlnmok saadotini Ihsan ottlği bir
avuç bahtiyar kulu İle on sekiz mlF yon ölçülmez.
İktidar partls.. ln menıloketl İyi İdare edemediği meydandadır. Bir memlekette buhran buhran üstüne gelirse, en müzebzeb memleketler gün geçtikçe bolluğa, refaha doğru giderken biz hâlâ ekmek, su, et, yağ, merkon sıkıntıları ile kıvranmakta devam edersek buna «Memleket İyi idare ediliyor.» denilemez. İktidar partisini muhalefete karşı müdafaa etmek gibi pek nankör ve müşkül bir vazifoyi üslüno alan bu zat bütün bu İdaresizlikler karşısında milletin ağzından ufak bir «Ikâyot dahi çıkarmıyarak «ille go-lon düğün bayram» diye sükût o-docok sanıyorsa kondisinin sıkıntının, mahrumiyetin, aoının no demek olduğunu bilmediğine inanmak lâzımgelir.
Bugünkü vaziyet karşısında parti gayreti, muhalofot gayesi, iktida ra gelmek hırsı gibi bir düşüncenin mevcut olduğunu zannotmlyorum.
Esason iktidar partisinin bugünkü durumu da muhalefotl imrendirecek gibi değildir. Bu »artlar için-do hor hangi bir muhalefet partisi İktidara golmok tasavvurunda ise lemok loabodor.
İktidar partisinin kendini sovdlr-
nıok için, bu gibi mukabil nutukla-
ra Ihtiyaoı yoktur. Elinden geliyor-
sa, hayatı ucuzlatsın... Kâfidir.
Ayinesi işılir kişinin lâfâ ba-
kılmaz!
(Yazısı 2 ncl sayfada).
ÇARŞAMBA 11 Sahibi i Safa Kıhçlıoğlu Idaroı Nunıoamanlya Noı 17 Yeni Sabah HARİCEN
(BASUR MEMELERİNE «AR$Iİlil HEMORRAİIİJ Dahilen de: (ELİKSÎR ŞAHAP) Kullanınız:
MAYIS 1949 T ol adresli «YINİ SABAH» İSTANBUL T» lotom M7M 11 inci YıJ, No. 3639 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÛDAFİİYIZ Sayısı, 10 Kuru,
Berlin ablukası bu
gece yarısı kalkıyor
Sadak Parti Grupunda
Ruslar ilk olarak şehrin bazı mıntakalarına elektrik cereyanı verdiler. Her türlü tahdidler de kalkacak
Ingiliz Dışişleri Bakanı Londraya döndü. Ruslar, Amerikalılarla aralarındaki ticarî münasebatın da yoluna girmesini istiyorlar
teklif etmediğini belirtti ve İnönü ile Truman arasında teati edilen mesajı okudu
Meclisteki
Münakaşa
Büyük Millet Meclisi, evvelki gün, yine sert bir münakaşaya ve gürültülü bir celseye şahit oldu. Yurdun her tarafında maişet zorluğunun uyandırdığı ıztıraplar, İktisadi gelişmemizin doğurdnğu güçlükler apaçık görülür ve bütün kuv retlerin bu huzursuzluğu gidermeğe matuf olması Icabederken, Mecliste, sırf şahsi durumlar üzerinde vakit geçirmek mecburiyetinin hasıl olması, umumî bir bakandan, teessür uyandıracak mahiyettedir. 8on zamanlarda Mecliste şahsi mevzular pek sık ele alınmak mecburiyeti hasıl olmağa başladı. Şükrü Koçak'm şahsî ve kayınpederinin ele geçirmiş ol duğu ve yolsuzluğu iddia edilen aervet balısl Meclisi az mı meşgul ettir
Atıf inan yüksek meclisi, az mı Dğraştırdı ve hâlâ uğraştırıyor? Cemil Barlas ve Reşat Aydınlı şahıslan ve aileleri, soy 8oplan hakkında az mı tafsilât verdiler?
Demokrasi rejiminin, kanunlar yapar heyetinin, fert ve şahıslarla bu derece uğraşmağa mecbur «iması iç açacak, ferahlık verecek bLr mahiyet taşımıyor.
Evvelki gün de Ahmet Taita-kılıcın bir sözlü sorusuna cevap olarak Başbakan yardımcısı Nihat Erimin ifade tarzı ve Tahta-kılıcın cevaplan, Mecliste, yine bir asabiyet havası yarattı. Sunili mevzu Cumhurrelsi İsmet İ-nönünün sık sık kabul etmekte olduğu heyetler ve fertler idi. Tahtakılıç Cumhurreisinln demokratik bir İdarede öyle fazla hususi heyetler kabul etmesi, onların dertlerini gidermek için direktifler vermesi ihtimali yoktur. Meclise karşı mes’ul heyet kabinedir. İşi olanlar ilgili Bakanlarla, devlet daireleri ile temas etmelidir yoksa Cumhurri-yaseti makamına değil. Ancak şeflik zamanında devlet reisi müracaat sahiplerinin arzularını Is'af edebilir, dedi.
Tahtakıhctn sözlerinden şu cihet de anlaşılıyor kİ Demokrat Partili mahfiller Cum-hurreisinln bu temaslar sırasında Halk Partisi lehine emek ve gayret sarfetmiş olmasından endişe duyuyor. Çünkü ismet İnönü yalnız Cumhurrelsi değil fakat Halk Partisinin de başkamdir. Cumhurrelsi siyasi bir partinin fiilen başkanı olmasa şimdi şikâyet edilen temas ve görüşmelerden belki o kadar endişe duyul-mayabllir.
Başbakan yardımcısının cevabı dürüsttür yâni Nihat Erim demiştir kİ «Cumhurreisini halkla temastan nasıl menedelim. Kendi ■ini Çankayaya hapis veya orada muhasara mı edelim. Cumhurre-lsinln hareketlerinden mes'ul o-ian bir kabine vardır. O da huzurunu zdadı r.» Bu sözlerin zahiren çok makul ve yerinde göründüğü açıktır. Başbakan yardımcısı sözlerine ilâveten demiştir kİ: «Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının bir şahısta ceme-dilmlş bulunmasına anayasamızca bir mani yoktur.»
Bütün bu muhavere ve sözlerden anlaşılan hakikat, Cumlıur-reisimizln ayni zamanda Halk Partisi başkanı olması meırtle-ve milletvekilleri arasında !Vİ huzursuzluk ve siyasî tereddüt uyandırıyor. Filhakika İsmet İnönü uzun müddet şef rejimini temsil etmiş olmak itibarlk flütün idare mekanizmasını elinde tutmağa alışmış ve böyle bir ftiyad sahibi olan zatın birdenbire ve sabahtan akşama bu huyundan vazgeçmesi kolay tahakkuk edecek keyfiyetlerden sayı-^amaılığı için her şahsî hareket ye teşebbüs muhalefet guruplarında hattâ Halk Partililer ara-gında tereddüt ve kuşku uyandır (Devamı 8a. s sü. 6 do)
Alman Sosyal D. P. Lideri ve A iman Hıristiyan D. P. Lideri bir toplantıda heyecanla nutuk söy lerken (Cakctsiz olan sat Sosyal D. P. Lid eridir.)
Berlin: 10 (a.a) «United PreBS» Almanya'daki Rus kuvvetleri . nin komutam general VomİIİ Ça . kof Ferlin ablukasının perşembe gü nü gec* yansını bir da v ika göçe kaldırılacağım ve bu andan ltlba -ren müttefik trenlerinin serbestçe seyrüsefer yapabileceklerini bildir, nüştir. General Çakof Berlin'de do ğu kesimi ile batı kesimleri arasın dakJ polis makamları tarafından «onulmuş bulunan tahditlerin de sona ereceğini söylemiştir.
Bununla beraber, general para meselesinin halline lntlzaren batı markının sadece batı kesimlerinde tedavülde olacağını ilâve etmiştir.
Şimdi 16 marşandiz treni 10.000 ton mal taşıyacaktır Bu mikdar Berlin'in İaşesini temin işinde çalışan uçakların rekor kırdıkları gün naklettikleri eşya yekûnun . (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
İngiltere
Belediye seçimleri
Necmettin Sadak, bugün B. M. Meclisinde, seyahati ve dış politikamız hakkında beyanatta bulunacak
18 Yıllık bir fasıladan sonra
Türk Ocağı tekrar açılıyor
> Muhafazakâr parti ( c mühim kazançlar > £ elde ediyor i
Londra. 10 (A.A.) «afp* Bu haf. ta bütün İngiltere'de yapılan bele-diye seçimlerinin İlk neticelerin, den muhafazakârların belirli bir ilerleme kaydettikleri anlaşılmak.
Şimdiye kadar İngiltere'nin mııh telif bölgelerinden alman neticeler şöyle sıralanmaktadır: Muhafazakârlar 69 kazanç. 5 kayıp
İşçiler 23 Kazanç 65 «ayıp Liberaller, 4 Kazanç. 8 kayıp. Komünistler, 0 Kazanç 2 kayıp
Dünkü âyinden bir görünüş
Hür Romenlerin
istiklâl günü
Ankara: 10 (Hususi) — Parti meclis grupu bugün saat 3 de top lanarak kısa bir celse yapmıştır. Grup açılınca Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye gelmiş ve Ameri* kadaki beyanatının gazetelerde yanlış aksettirildiğinden, memlekette iyi karşılanmadığından, Yeşilköye indiği zaman haberdar (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yakalanan I
komünist
propagandacı
Hamdullah Suphi Tanrıöver söylediği nutukta, Milliyetçilik ve Din meseleleri etrahnda Türk ocaklarının noktai nazarını anlattı
Türk Ocağı on sekiz senelik fasıladan sonra dün tekrar faaliye te geçmiştir. ,? .
Bu münasebetle dün saat 17 de İstanbul milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöverin evinde bir merasim yapılmıştır.
Merasimde; İstanbul Vali ve Be lediye reisi Dr. LÛtfl Kırdar, Hal. kevlerl idare heyeti reisi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, Demokrat Parti 11 Başkanı Avu«at Abdür . rahman Münlp Berkan, şehrimizde bulunan milletvekilleri, Profesör . ler, basın mensuplan ile eski Türk Ocağı mensuplan hazır bulunmuş-
Toplantıyı, Türk Ocağının gpçl. cl idare heyeti reisi Hamdullah Sup hl Tanrıöver bir konuşma ile açmış (Dovamı Sa. s Sü. 7 de)
Dünkü trende BaMMlalı Suphi Tanrm-er mıtfcunu söylüyor
Danslı çay hakkında garip bir telgraf
Bir Amerikalı gazeteci köşelerde çalman öpücüklerden bahsediyor
Mahut danslı çay veailesile yap tığımız neşriyat üzerine Nevyork-ta çıkan New - York Herald Tribüne gazetesi United Press Ajansı tarafından lstanbuldan çekilmiş bir telgrafı teşretmiştir.
Bu telgrafta, Buchanan ve Mc Alla destroyerlerini Istanbula getiren denizciler şerefine verilen çayın, sarhoşluk ve iğfalle neticelendiği hususunda Türk basınında çıkan yazılar üzerine Başbakan Şemseddin Günaltaym Büyük Millet Meclisinde izahat ver mlyo mecbur kald.ğ,, Amerikan haberler bürosu memuru Mc Far land’ın tehdit edildiği, halbuki bu çayda bulunan Amerikalıların eğlencede bir aşırılık görmedikle-
ri, «ahlâksızlığın* jitterbug danslarile, belki karanlık bir köşede çalınmış bir öpücük olabileceğini söyledikleri, meseleyi orta ya atan Yeni Sabah gazetesinin, Amerikan askerî yardımı da dahil olmak üzere, bütün Amerikan müdahalesine itiraz eden Milliyet çi bir yayın olduğu, son iki gün zarfında Mc Farland’ın evinin et rafının kalabalık insan kütleleriyle çevrilmiş olduğu, evi taşlamaktan bahsedilmekteyse de şim diye kadar şiddete başvurulmadı ğı yazılmaktadır.
Bu telgrafı çeken muhabirin bu kadar yanlış malûmatı nereden derleyip topladığım bir tür-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
bir
Gelir verigisi ve avukatlar
19 Mayısta gelecek
Ankara: 10’ (Kususî) — Aldığımız malûmata göre Ürdün kralı majeste Abdullah, mayısın 19 uncu perşembe günü hususî tren le şehrimize gelecektir.
Baro Reisi dün akşam An karaya gitti
Yeni gelir vergisi kanununun usul tasarısında mevcut bazı hükümlerden dolayı tasarı encümen ile Türkiye barolarının ihtilâfa düştüklerini ve bu maksatla da bir broşür yayınladıklarını evvelki gün yazmıştık. DÜn bu hususta kendlsile konuştuğumuz Istan bul Barosu başkanı Haşim Rafet Hakarar şunları söylemiştir:
«— Gelir vergisi kanunu memleketimizde gerçekleştirilen reformun esaslarından biri mükel leflerin beyanname sistemine bağ lı olmalarıdır. Bu yüzden beyanname!! mükelleflerin sayısı ka -zanç vergisi rejiminin cari olduğu zamana nisbetle 10 misli-
(Davamı 8a. 5 8ü. 5 do)
Freni bozulan otomobil
Ankara caddesini altüst etti
Saraya tebcp ola» otomobilin dün Mmlıfrmu iki rami
Şehrimizdeki Hür Romenler dün bir âyin yaptılar Şehrimizde bulunan nür Roman I yalılar dün saat 12 de Beyoğlu A. ya Trada kilisesinde bir toplantı yaparak Romanyamn istiklâl ve | kraliyet gününü tesld etmişlerdi
I Mülteci RomanyalIlar ile komü. nlst aleyhtarlarının iştirâk ettigj bu toplantı Beyoğlu metropolidj Constantlnln İdaresinde yapılan d
Pazar günkü
mitingi
Muhtekirler (!) Yeni Sabah objektifi karşısında
j Nazilli’de bir genç îj
| suçüstü yakalandı |
İzmir: 10 (Telefonla) — Bugün Nazillide bir genç evinde komünist propaganda beyannamele iri hazırlarken suçüstü yakalanmıştır. Nazillide radyo tâmırcili-ği yapmakta olan Ali Akgül, bir kaç sene evvel lise onuncu sınıfından belge alarak tahsilini ter ketmiş ve bez fabrikasında bir müddet işçilik yapmıştır. Ali Ak-güllin radyo tamir atölyesinde bu lunan verici bir cihaz vasılasile kendisinin yabancı bir devle4 hesabına ajanlık yaptığı anlaşı'mış bulunmaktadır. Bugün tevkif e-dilen Ali, komünist ideolojiler taşıdığını itiraf etmiştir. Tahkikat genişletilmiştir.
Malatya
Lisesinde bir hâdise
Elektrik cereyanı, bir sabotaj eseri olarak nıı kesildi ?
İhtikârla mücadele
günkü mitingden bir görünüş
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
“—
simde seyyar seb- ' görüyorsunuz. Bunlar, hayat pahalılığına sebep olan muhtekirler sıfatilo dihı Alemdar nahiyesi mıntakasında ya- , knlnnurak haklarında takibata J in sanıklardır. Fakat, J nadasların bol ve vaziyet ' ı bakınız. ihtikâr yaparak lı nan insanlara benzi- | ı? Ve hayat pnlıalı hakikat
Talebeye kan kusturan bir kimya öğretmeni!
Malatya 10 (Hususi) — Malat. ya Lisesinde müessif bir ha dişe olmuş, Kimya hocası Baha Er soy Hayri Tombul adında İki se. nellk çalışkan bir öğrenciyi üst üa (Davamı Sa. s Sû. 5 do)
"Habbe,, yi"Kubbe„
ULUNAY
Demokrat Partinin pazar günü Taksim meydanında Hayat Pahalı lığını protesto maksadüe yaptığı mitingde, hatipler konuştuğu sıra da mikrofonların İşlemeyişi ve bu arada şehir cereyanının kesilmesi, Parti çevrelerinde «sabotaj» ola rak vasıflondınlmaktadır.
Mikrofonların, ele«trlk cereyanı, nın kesilmesinden mİ yoksa tesisatın bozulmasından dolayı mİ işle, enediğinin tahkiki İçin Voli ve Be. lediye başkanı Dr. LÛtfl Kırdar, dtln vilâyette İlgililere emir ver . mlştlr.
Voli muavini thsnn Eccmlş, dün hâdisenin nasıl meydana geldiğini gerek E.T.T, idaresinden ve gerek, so Beyoğlu kaymakamlığı vasıla, sile Taksim meydanında «oparlör tesisatını yııjııuı firmadan Bormuş, tur,
(Devamıt Sa, 6 8ü, 3 do)
Çinde hızıllaı ilerlemeğe devam ediyor
Komünistler Şanglıayın dış müdafaa hattına hücum ettiler
Londra: 10 (B.B.C.) — Çinde cenuba doğru ilerleyen komünist orduları, Orta Çinin en büyük şe hirlerinden olan Hangkova doğru, yaklaşmaktadırlar. Hagkov, Yan gçe batısında ve Şanghaydan 700 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan bir komünist ko lu, Şanghaym dış müdafaa hattı na hücum etmiştir,
Şanghay: 10 (A.P.) — İki ko-
la ayrılan komünist orduları bu-
güû Güney Çinde ilerlemelerine
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
i ktidar partisinin ileri golen-I lerlndon bir zat muhalıflero covap vermiş... Bu zat diyor ki: «Son zamanlarda muhalefetten nıa-alosef ayni mukabeleyi görmüyoruz. Günlük hoyeoan yaratmak bahasına partimize ve onun hükûme-tlno yersiz hücumlar yapılmakta haksız İsnatlara başvurmak-ır. Kendi sıralarını sıkıştırmak aradaki çözüntüyü önlonıek İçin ■i heyecan todbirlerlno baş vur-bu yüzden habboyl kubbo
rtada şikâyet edecek hiç bir $oy yok. Herkes «dörd üstü, murâd üstü»... Böyle olduğu haido muhalifler —kİ şu veya bu partiden bahsetmeden söy liyeblllrlz— aslında osasında mevcut olmayan bir takım mahrumiyetler, üzüntü-lor, zarurotlor yaratarak zorla halkın efkârını Uğllt eyliyorlar. Meso-lâ (hayat pahalılığı) donllen mini mini ohommlyotslı, bir habbe kadar ehommiyetsiz bir mss’eloyl alıyorlar olo... Giriyorlar yola... Onu bü* yülto büyülto kooa bir kubbo yapıyorlar. öyle mİ?
Bu zata bakarsak memlekette hayat pahalılığı, mesken buhranı, geçim derdi dlyo bir «ey yok.
Milletin bir oll yağda, bir eli bal-
İktldar partisinin on büyük ha-
tâsı ekalliyeti, ekseriyete mi-
zan olarak kullanmasıdır. Cenahı
Hakkın «u memlekette refah İle
gcçlnmok saadotini Ihsan ottlği bir
avuç bahtiyar kulu İle on sekiz mlF yon ölçülmez.
İktidar partls.. ln menıloketl İyi İdare edemediği meydandadır. Bir memlekette buhran buhran üstüne gelirse, en müzebzeb memleketler gün geçtikçe bolluğa, refaha doğru giderken biz hâlâ ekmek, su, et, yağ, merkon sıkıntıları ile kıvranmakta devam edersek buna «Memleket İyi idare ediliyor.» denilemez. İktidar partisini muhalefete karşı müdafaa etmek gibi pek nankör ve müşkül bir vazifoyi üslüno alan bu zat bütün bu İdaresizlikler karşısında milletin ağzından ufak bir «Ikâyot dahi çıkarmıyarak «ille go-lon düğün bayram» diye sükût o-docok sanıyorsa kondisinin sıkıntının, mahrumiyetin, aoının no demek olduğunu bilmediğine inanmak lâzımgelir.
Bugünkü vaziyet karşısında parti gayreti, muhalofot gayesi, iktida ra gelmek hırsı gibi bir düşüncenin mevcut olduğunu zannotmlyorum.
Esason iktidar partisinin bugünkü durumu da muhalefotl imrendirecek gibi değildir. Bu »artlar için-do hor hangi bir muhalefet partisi İktidara golmok tasavvurunda ise lemok loabodor.
İktidar partisinin kendini sovdlr-
nıok için, bu gibi mukabil nutukla-
ra Ihtiyaoı yoktur. Elinden geliyor-
sa, hayatı ucuzlatsın... Kâfidir.
Ayinesi işılir kişinin lâfâ ba-
kılmaz!
(Yazısı 2 ncl sayfada).
ÇARŞAMBA 11 Sahibi i Safa Kıhçlıoğlu Idaroı Nunıoamanlya Noı 17 Yeni Sabah HARİCEN
(BASUR MEMELERİNE «AR$Iİlil HEMORRAİIİJ Dahilen de: (ELİKSÎR ŞAHAP) Kullanınız:
MAYIS 1949 T ol adresli «YINİ SABAH» İSTANBUL T» lotom M7M 11 inci YıJ, No. 3639 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÛDAFİİYIZ Sayısı, 10 Kuru,
Berlin ablukası bu
gece yarısı kalkıyor
Sadak Parti Grupunda
Ruslar ilk olarak şehrin bazı mıntakalarına elektrik cereyanı verdiler. Her türlü tahdidler de kalkacak
Ingiliz Dışişleri Bakanı Londraya döndü. Ruslar, Amerikalılarla aralarındaki ticarî münasebatın da yoluna girmesini istiyorlar
teklif etmediğini belirtti ve İnönü ile Truman arasında teati edilen mesajı okudu
Meclisteki
Münakaşa
Büyük Millet Meclisi, evvelki gün, yine sert bir münakaşaya ve gürültülü bir celseye şahit oldu. Yurdun her tarafında maişet zorluğunun uyandırdığı ıztıraplar, İktisadi gelişmemizin doğurdnğu güçlükler apaçık görülür ve bütün kuv retlerin bu huzursuzluğu gidermeğe matuf olması Icabederken, Mecliste, sırf şahsi durumlar üzerinde vakit geçirmek mecburiyetinin hasıl olması, umumî bir bakandan, teessür uyandıracak mahiyettedir. 8on zamanlarda Mecliste şahsi mevzular pek sık ele alınmak mecburiyeti hasıl olmağa başladı. Şükrü Koçak'm şahsî ve kayınpederinin ele geçirmiş ol duğu ve yolsuzluğu iddia edilen aervet balısl Meclisi az mı meşgul ettir
Atıf inan yüksek meclisi, az mı Dğraştırdı ve hâlâ uğraştırıyor? Cemil Barlas ve Reşat Aydınlı şahıslan ve aileleri, soy 8oplan hakkında az mı tafsilât verdiler?
Demokrasi rejiminin, kanunlar yapar heyetinin, fert ve şahıslarla bu derece uğraşmağa mecbur «iması iç açacak, ferahlık verecek bLr mahiyet taşımıyor.
Evvelki gün de Ahmet Taita-kılıcın bir sözlü sorusuna cevap olarak Başbakan yardımcısı Nihat Erimin ifade tarzı ve Tahta-kılıcın cevaplan, Mecliste, yine bir asabiyet havası yarattı. Sunili mevzu Cumhurrelsi İsmet İ-nönünün sık sık kabul etmekte olduğu heyetler ve fertler idi. Tahtakılıç Cumhurreisinln demokratik bir İdarede öyle fazla hususi heyetler kabul etmesi, onların dertlerini gidermek için direktifler vermesi ihtimali yoktur. Meclise karşı mes’ul heyet kabinedir. İşi olanlar ilgili Bakanlarla, devlet daireleri ile temas etmelidir yoksa Cumhurri-yaseti makamına değil. Ancak şeflik zamanında devlet reisi müracaat sahiplerinin arzularını Is'af edebilir, dedi.
Tahtakıhctn sözlerinden şu cihet de anlaşılıyor kİ Demokrat Partili mahfiller Cum-hurreisinln bu temaslar sırasında Halk Partisi lehine emek ve gayret sarfetmiş olmasından endişe duyuyor. Çünkü ismet İnönü yalnız Cumhurrelsi değil fakat Halk Partisinin de başkamdir. Cumhurrelsi siyasi bir partinin fiilen başkanı olmasa şimdi şikâyet edilen temas ve görüşmelerden belki o kadar endişe duyul-mayabllir.
Başbakan yardımcısının cevabı dürüsttür yâni Nihat Erim demiştir kİ «Cumhurreisini halkla temastan nasıl menedelim. Kendi ■ini Çankayaya hapis veya orada muhasara mı edelim. Cumhurre-lsinln hareketlerinden mes'ul o-ian bir kabine vardır. O da huzurunu zdadı r.» Bu sözlerin zahiren çok makul ve yerinde göründüğü açıktır. Başbakan yardımcısı sözlerine ilâveten demiştir kİ: «Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının bir şahısta ceme-dilmlş bulunmasına anayasamızca bir mani yoktur.»
Bütün bu muhavere ve sözlerden anlaşılan hakikat, Cumlıur-reisimizln ayni zamanda Halk Partisi başkanı olması meırtle-ve milletvekilleri arasında !Vİ huzursuzluk ve siyasî tereddüt uyandırıyor. Filhakika İsmet İnönü uzun müddet şef rejimini temsil etmiş olmak itibarlk flütün idare mekanizmasını elinde tutmağa alışmış ve böyle bir ftiyad sahibi olan zatın birdenbire ve sabahtan akşama bu huyundan vazgeçmesi kolay tahakkuk edecek keyfiyetlerden sayı-^amaılığı için her şahsî hareket ye teşebbüs muhalefet guruplarında hattâ Halk Partililer ara-gında tereddüt ve kuşku uyandır (Devamı 8a. s sü. 6 do)
Alman Sosyal D. P. Lideri ve A iman Hıristiyan D. P. Lideri bir toplantıda heyecanla nutuk söy lerken (Cakctsiz olan sat Sosyal D. P. Lid eridir.)
Berlin: 10 (a.a) «United PreBS» Almanya'daki Rus kuvvetleri . nin komutam general VomİIİ Ça . kof Ferlin ablukasının perşembe gü nü gec* yansını bir da v ika göçe kaldırılacağım ve bu andan ltlba -ren müttefik trenlerinin serbestçe seyrüsefer yapabileceklerini bildir, nüştir. General Çakof Berlin'de do ğu kesimi ile batı kesimleri arasın dakJ polis makamları tarafından «onulmuş bulunan tahditlerin de sona ereceğini söylemiştir.
Bununla beraber, general para meselesinin halline lntlzaren batı markının sadece batı kesimlerinde tedavülde olacağını ilâve etmiştir.
Şimdi 16 marşandiz treni 10.000 ton mal taşıyacaktır Bu mikdar Berlin'in İaşesini temin işinde çalışan uçakların rekor kırdıkları gün naklettikleri eşya yekûnun . (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
İngiltere
Belediye seçimleri
Necmettin Sadak, bugün B. M. Meclisinde, seyahati ve dış politikamız hakkında beyanatta bulunacak
18 Yıllık bir fasıladan sonra
Türk Ocağı tekrar açılıyor
> Muhafazakâr parti ( c mühim kazançlar > £ elde ediyor i
Londra. 10 (A.A.) «afp* Bu haf. ta bütün İngiltere'de yapılan bele-diye seçimlerinin İlk neticelerin, den muhafazakârların belirli bir ilerleme kaydettikleri anlaşılmak.
Şimdiye kadar İngiltere'nin mııh telif bölgelerinden alman neticeler şöyle sıralanmaktadır: Muhafazakârlar 69 kazanç. 5 kayıp
İşçiler 23 Kazanç 65 «ayıp Liberaller, 4 Kazanç. 8 kayıp. Komünistler, 0 Kazanç 2 kayıp
Dünkü âyinden bir görünüş
Hür Romenlerin
istiklâl günü
Ankara: 10 (Hususi) — Parti meclis grupu bugün saat 3 de top lanarak kısa bir celse yapmıştır. Grup açılınca Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye gelmiş ve Ameri* kadaki beyanatının gazetelerde yanlış aksettirildiğinden, memlekette iyi karşılanmadığından, Yeşilköye indiği zaman haberdar (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yakalanan I
komünist
propagandacı
Hamdullah Suphi Tanrıöver söylediği nutukta, Milliyetçilik ve Din meseleleri etrahnda Türk ocaklarının noktai nazarını anlattı
Türk Ocağı on sekiz senelik fasıladan sonra dün tekrar faaliye te geçmiştir. ,? .
Bu münasebetle dün saat 17 de İstanbul milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöverin evinde bir merasim yapılmıştır.
Merasimde; İstanbul Vali ve Be lediye reisi Dr. LÛtfl Kırdar, Hal. kevlerl idare heyeti reisi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, Demokrat Parti 11 Başkanı Avu«at Abdür . rahman Münlp Berkan, şehrimizde bulunan milletvekilleri, Profesör . ler, basın mensuplan ile eski Türk Ocağı mensuplan hazır bulunmuş-
Toplantıyı, Türk Ocağının gpçl. cl idare heyeti reisi Hamdullah Sup hl Tanrıöver bir konuşma ile açmış (Dovamı Sa. s Sü. 7 de)
Dünkü trende BaMMlalı Suphi Tanrm-er mıtfcunu söylüyor
Danslı çay hakkında garip bir telgraf
Bir Amerikalı gazeteci köşelerde çalman öpücüklerden bahsediyor
Mahut danslı çay veailesile yap tığımız neşriyat üzerine Nevyork-ta çıkan New - York Herald Tribüne gazetesi United Press Ajansı tarafından lstanbuldan çekilmiş bir telgrafı teşretmiştir.
Bu telgrafta, Buchanan ve Mc Alla destroyerlerini Istanbula getiren denizciler şerefine verilen çayın, sarhoşluk ve iğfalle neticelendiği hususunda Türk basınında çıkan yazılar üzerine Başbakan Şemseddin Günaltaym Büyük Millet Meclisinde izahat ver mlyo mecbur kald.ğ,, Amerikan haberler bürosu memuru Mc Far land’ın tehdit edildiği, halbuki bu çayda bulunan Amerikalıların eğlencede bir aşırılık görmedikle-
ri, «ahlâksızlığın* jitterbug danslarile, belki karanlık bir köşede çalınmış bir öpücük olabileceğini söyledikleri, meseleyi orta ya atan Yeni Sabah gazetesinin, Amerikan askerî yardımı da dahil olmak üzere, bütün Amerikan müdahalesine itiraz eden Milliyet çi bir yayın olduğu, son iki gün zarfında Mc Farland’ın evinin et rafının kalabalık insan kütleleriyle çevrilmiş olduğu, evi taşlamaktan bahsedilmekteyse de şim diye kadar şiddete başvurulmadı ğı yazılmaktadır.
Bu telgrafı çeken muhabirin bu kadar yanlış malûmatı nereden derleyip topladığım bir tür-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
bir
Gelir verigisi ve avukatlar
19 Mayısta gelecek
Ankara: 10’ (Kususî) — Aldığımız malûmata göre Ürdün kralı majeste Abdullah, mayısın 19 uncu perşembe günü hususî tren le şehrimize gelecektir.
Baro Reisi dün akşam An karaya gitti
Yeni gelir vergisi kanununun usul tasarısında mevcut bazı hükümlerden dolayı tasarı encümen ile Türkiye barolarının ihtilâfa düştüklerini ve bu maksatla da bir broşür yayınladıklarını evvelki gün yazmıştık. DÜn bu hususta kendlsile konuştuğumuz Istan bul Barosu başkanı Haşim Rafet Hakarar şunları söylemiştir:
«— Gelir vergisi kanunu memleketimizde gerçekleştirilen reformun esaslarından biri mükel leflerin beyanname sistemine bağ lı olmalarıdır. Bu yüzden beyanname!! mükelleflerin sayısı ka -zanç vergisi rejiminin cari olduğu zamana nisbetle 10 misli-
(Davamı 8a. 5 8ü. 5 do)
Freni bozulan otomobil
Ankara caddesini altüst etti
Saraya tebcp ola» otomobilin dün Mmlıfrmu iki rami
Şehrimizdeki Hür Romenler dün bir âyin yaptılar Şehrimizde bulunan nür Roman I yalılar dün saat 12 de Beyoğlu A. ya Trada kilisesinde bir toplantı yaparak Romanyamn istiklâl ve | kraliyet gününü tesld etmişlerdi
I Mülteci RomanyalIlar ile komü. nlst aleyhtarlarının iştirâk ettigj bu toplantı Beyoğlu metropolidj Constantlnln İdaresinde yapılan d
Pazar günkü
mitingi
Muhtekirler (!) Yeni Sabah objektifi karşısında
j Nazilli’de bir genç îj
| suçüstü yakalandı |
İzmir: 10 (Telefonla) — Bugün Nazillide bir genç evinde komünist propaganda beyannamele iri hazırlarken suçüstü yakalanmıştır. Nazillide radyo tâmırcili-ği yapmakta olan Ali Akgül, bir kaç sene evvel lise onuncu sınıfından belge alarak tahsilini ter ketmiş ve bez fabrikasında bir müddet işçilik yapmıştır. Ali Ak-güllin radyo tamir atölyesinde bu lunan verici bir cihaz vasılasile kendisinin yabancı bir devle4 hesabına ajanlık yaptığı anlaşı'mış bulunmaktadır. Bugün tevkif e-dilen Ali, komünist ideolojiler taşıdığını itiraf etmiştir. Tahkikat genişletilmiştir.
Malatya
Lisesinde bir hâdise
Elektrik cereyanı, bir sabotaj eseri olarak nıı kesildi ?
İhtikârla mücadele
günkü mitingden bir görünüş
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
“—
simde seyyar seb- ' görüyorsunuz. Bunlar, hayat pahalılığına sebep olan muhtekirler sıfatilo dihı Alemdar nahiyesi mıntakasında ya- , knlnnurak haklarında takibata J in sanıklardır. Fakat, J nadasların bol ve vaziyet ' ı bakınız. ihtikâr yaparak lı nan insanlara benzi- | ı? Ve hayat pnlıalı hakikat
Talebeye kan kusturan bir kimya öğretmeni!
Malatya 10 (Hususi) — Malat. ya Lisesinde müessif bir ha dişe olmuş, Kimya hocası Baha Er soy Hayri Tombul adında İki se. nellk çalışkan bir öğrenciyi üst üa (Davamı Sa. s Sû. 5 do)
"Habbe,, yi"Kubbe„
ULUNAY
Demokrat Partinin pazar günü Taksim meydanında Hayat Pahalı lığını protesto maksadüe yaptığı mitingde, hatipler konuştuğu sıra da mikrofonların İşlemeyişi ve bu arada şehir cereyanının kesilmesi, Parti çevrelerinde «sabotaj» ola rak vasıflondınlmaktadır.
Mikrofonların, ele«trlk cereyanı, nın kesilmesinden mİ yoksa tesisatın bozulmasından dolayı mİ işle, enediğinin tahkiki İçin Voli ve Be. lediye başkanı Dr. LÛtfl Kırdar, dtln vilâyette İlgililere emir ver . mlştlr.
Voli muavini thsnn Eccmlş, dün hâdisenin nasıl meydana geldiğini gerek E.T.T, idaresinden ve gerek, so Beyoğlu kaymakamlığı vasıla, sile Taksim meydanında «oparlör tesisatını yııjııuı firmadan Bormuş, tur,
(Devamıt Sa, 6 8ü, 3 do)
Çinde hızıllaı ilerlemeğe devam ediyor
Komünistler Şanglıayın dış müdafaa hattına hücum ettiler
Londra: 10 (B.B.C.) — Çinde cenuba doğru ilerleyen komünist orduları, Orta Çinin en büyük şe hirlerinden olan Hangkova doğru, yaklaşmaktadırlar. Hagkov, Yan gçe batısında ve Şanghaydan 700 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan bir komünist ko lu, Şanghaym dış müdafaa hattı na hücum etmiştir,
Şanghay: 10 (A.P.) — İki ko-
la ayrılan komünist orduları bu-
güû Güney Çinde ilerlemelerine
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
i ktidar partisinin ileri golen-I lerlndon bir zat muhalıflero covap vermiş... Bu zat diyor ki: «Son zamanlarda muhalefetten nıa-alosef ayni mukabeleyi görmüyoruz. Günlük hoyeoan yaratmak bahasına partimize ve onun hükûme-tlno yersiz hücumlar yapılmakta haksız İsnatlara başvurmak-ır. Kendi sıralarını sıkıştırmak aradaki çözüntüyü önlonıek İçin ■i heyecan todbirlerlno baş vur-bu yüzden habboyl kubbo
rtada şikâyet edecek hiç bir $oy yok. Herkes «dörd üstü, murâd üstü»... Böyle olduğu haido muhalifler —kİ şu veya bu partiden bahsetmeden söy liyeblllrlz— aslında osasında mevcut olmayan bir takım mahrumiyetler, üzüntü-lor, zarurotlor yaratarak zorla halkın efkârını Uğllt eyliyorlar. Meso-lâ (hayat pahalılığı) donllen mini mini ohommlyotslı, bir habbe kadar ehommiyetsiz bir mss’eloyl alıyorlar olo... Giriyorlar yola... Onu bü* yülto büyülto kooa bir kubbo yapıyorlar. öyle mİ?
Bu zata bakarsak memlekette hayat pahalılığı, mesken buhranı, geçim derdi dlyo bir «ey yok.
Milletin bir oll yağda, bir eli bal-
İktldar partisinin on büyük ha-
tâsı ekalliyeti, ekseriyete mi-
zan olarak kullanmasıdır. Cenahı
Hakkın «u memlekette refah İle
gcçlnmok saadotini Ihsan ottlği bir
avuç bahtiyar kulu İle on sekiz mlF yon ölçülmez.
İktidar partls.. ln menıloketl İyi İdare edemediği meydandadır. Bir memlekette buhran buhran üstüne gelirse, en müzebzeb memleketler gün geçtikçe bolluğa, refaha doğru giderken biz hâlâ ekmek, su, et, yağ, merkon sıkıntıları ile kıvranmakta devam edersek buna «Memleket İyi idare ediliyor.» denilemez. İktidar partisini muhalefete karşı müdafaa etmek gibi pek nankör ve müşkül bir vazifoyi üslüno alan bu zat bütün bu İdaresizlikler karşısında milletin ağzından ufak bir «Ikâyot dahi çıkarmıyarak «ille go-lon düğün bayram» diye sükût o-docok sanıyorsa kondisinin sıkıntının, mahrumiyetin, aoının no demek olduğunu bilmediğine inanmak lâzımgelir.
Bugünkü vaziyet karşısında parti gayreti, muhalofot gayesi, iktida ra gelmek hırsı gibi bir düşüncenin mevcut olduğunu zannotmlyorum.
Esason iktidar partisinin bugünkü durumu da muhalefotl imrendirecek gibi değildir. Bu »artlar için-do hor hangi bir muhalefet partisi İktidara golmok tasavvurunda ise lemok loabodor.
İktidar partisinin kendini sovdlr-
nıok için, bu gibi mukabil nutukla-
ra Ihtiyaoı yoktur. Elinden geliyor-
sa, hayatı ucuzlatsın... Kâfidir.
Ayinesi işılir kişinin lâfâ ba-
kılmaz!
(Yazısı 2 ncl sayfada).
ÇARŞAMBA 11 Sahibi i Safa Kıhçlıoğlu Idaroı Nunıoamanlya Noı 17 Yeni Sabah HARİCEN
(BASUR MEMELERİNE «AR$Iİlil HEMORRAİIİJ Dahilen de: (ELİKSÎR ŞAHAP) Kullanınız:
MAYIS 1949 T ol adresli «YINİ SABAH» İSTANBUL T» lotom M7M 11 inci YıJ, No. 3639 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÛDAFİİYIZ Sayısı, 10 Kuru,
Berlin ablukası bu
gece yarısı kalkıyor
Sadak Parti Grupunda
Ruslar ilk olarak şehrin bazı mıntakalarına elektrik cereyanı verdiler. Her türlü tahdidler de kalkacak
Ingiliz Dışişleri Bakanı Londraya döndü. Ruslar, Amerikalılarla aralarındaki ticarî münasebatın da yoluna girmesini istiyorlar
teklif etmediğini belirtti ve İnönü ile Truman arasında teati edilen mesajı okudu
Meclisteki
Münakaşa
Büyük Millet Meclisi, evvelki gün, yine sert bir münakaşaya ve gürültülü bir celseye şahit oldu. Yurdun her tarafında maişet zorluğunun uyandırdığı ıztıraplar, İktisadi gelişmemizin doğurdnğu güçlükler apaçık görülür ve bütün kuv retlerin bu huzursuzluğu gidermeğe matuf olması Icabederken, Mecliste, sırf şahsi durumlar üzerinde vakit geçirmek mecburiyetinin hasıl olması, umumî bir bakandan, teessür uyandıracak mahiyettedir. 8on zamanlarda Mecliste şahsi mevzular pek sık ele alınmak mecburiyeti hasıl olmağa başladı. Şükrü Koçak'm şahsî ve kayınpederinin ele geçirmiş ol duğu ve yolsuzluğu iddia edilen aervet balısl Meclisi az mı meşgul ettir
Atıf inan yüksek meclisi, az mı Dğraştırdı ve hâlâ uğraştırıyor? Cemil Barlas ve Reşat Aydınlı şahıslan ve aileleri, soy 8oplan hakkında az mı tafsilât verdiler?
Demokrasi rejiminin, kanunlar yapar heyetinin, fert ve şahıslarla bu derece uğraşmağa mecbur «iması iç açacak, ferahlık verecek bLr mahiyet taşımıyor.
Evvelki gün de Ahmet Taita-kılıcın bir sözlü sorusuna cevap olarak Başbakan yardımcısı Nihat Erimin ifade tarzı ve Tahta-kılıcın cevaplan, Mecliste, yine bir asabiyet havası yarattı. Sunili mevzu Cumhurrelsi İsmet İ-nönünün sık sık kabul etmekte olduğu heyetler ve fertler idi. Tahtakılıç Cumhurreisinln demokratik bir İdarede öyle fazla hususi heyetler kabul etmesi, onların dertlerini gidermek için direktifler vermesi ihtimali yoktur. Meclise karşı mes’ul heyet kabinedir. İşi olanlar ilgili Bakanlarla, devlet daireleri ile temas etmelidir yoksa Cumhurri-yaseti makamına değil. Ancak şeflik zamanında devlet reisi müracaat sahiplerinin arzularını Is'af edebilir, dedi.
Tahtakıhctn sözlerinden şu cihet de anlaşılıyor kİ Demokrat Partili mahfiller Cum-hurreisinln bu temaslar sırasında Halk Partisi lehine emek ve gayret sarfetmiş olmasından endişe duyuyor. Çünkü ismet İnönü yalnız Cumhurrelsi değil fakat Halk Partisinin de başkamdir. Cumhurrelsi siyasi bir partinin fiilen başkanı olmasa şimdi şikâyet edilen temas ve görüşmelerden belki o kadar endişe duyul-mayabllir.
Başbakan yardımcısının cevabı dürüsttür yâni Nihat Erim demiştir kİ «Cumhurreisini halkla temastan nasıl menedelim. Kendi ■ini Çankayaya hapis veya orada muhasara mı edelim. Cumhurre-lsinln hareketlerinden mes'ul o-ian bir kabine vardır. O da huzurunu zdadı r.» Bu sözlerin zahiren çok makul ve yerinde göründüğü açıktır. Başbakan yardımcısı sözlerine ilâveten demiştir kİ: «Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının bir şahısta ceme-dilmlş bulunmasına anayasamızca bir mani yoktur.»
Bütün bu muhavere ve sözlerden anlaşılan hakikat, Cumlıur-reisimizln ayni zamanda Halk Partisi başkanı olması meırtle-ve milletvekilleri arasında !Vİ huzursuzluk ve siyasî tereddüt uyandırıyor. Filhakika İsmet İnönü uzun müddet şef rejimini temsil etmiş olmak itibarlk flütün idare mekanizmasını elinde tutmağa alışmış ve böyle bir ftiyad sahibi olan zatın birdenbire ve sabahtan akşama bu huyundan vazgeçmesi kolay tahakkuk edecek keyfiyetlerden sayı-^amaılığı için her şahsî hareket ye teşebbüs muhalefet guruplarında hattâ Halk Partililer ara-gında tereddüt ve kuşku uyandır (Devamı 8a. s sü. 6 do)
Alman Sosyal D. P. Lideri ve A iman Hıristiyan D. P. Lideri bir toplantıda heyecanla nutuk söy lerken (Cakctsiz olan sat Sosyal D. P. Lid eridir.)
Berlin: 10 (a.a) «United PreBS» Almanya'daki Rus kuvvetleri . nin komutam general VomİIİ Ça . kof Ferlin ablukasının perşembe gü nü gec* yansını bir da v ika göçe kaldırılacağım ve bu andan ltlba -ren müttefik trenlerinin serbestçe seyrüsefer yapabileceklerini bildir, nüştir. General Çakof Berlin'de do ğu kesimi ile batı kesimleri arasın dakJ polis makamları tarafından «onulmuş bulunan tahditlerin de sona ereceğini söylemiştir.
Bununla beraber, general para meselesinin halline lntlzaren batı markının sadece batı kesimlerinde tedavülde olacağını ilâve etmiştir.
Şimdi 16 marşandiz treni 10.000 ton mal taşıyacaktır Bu mikdar Berlin'in İaşesini temin işinde çalışan uçakların rekor kırdıkları gün naklettikleri eşya yekûnun . (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
İngiltere
Belediye seçimleri
Necmettin Sadak, bugün B. M. Meclisinde, seyahati ve dış politikamız hakkında beyanatta bulunacak
18 Yıllık bir fasıladan sonra
Türk Ocağı tekrar açılıyor
> Muhafazakâr parti ( c mühim kazançlar > £ elde ediyor i
Londra. 10 (A.A.) «afp* Bu haf. ta bütün İngiltere'de yapılan bele-diye seçimlerinin İlk neticelerin, den muhafazakârların belirli bir ilerleme kaydettikleri anlaşılmak.
Şimdiye kadar İngiltere'nin mııh telif bölgelerinden alman neticeler şöyle sıralanmaktadır: Muhafazakârlar 69 kazanç. 5 kayıp
İşçiler 23 Kazanç 65 «ayıp Liberaller, 4 Kazanç. 8 kayıp. Komünistler, 0 Kazanç 2 kayıp
Dünkü âyinden bir görünüş
Hür Romenlerin
istiklâl günü
Ankara: 10 (Hususi) — Parti meclis grupu bugün saat 3 de top lanarak kısa bir celse yapmıştır. Grup açılınca Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye gelmiş ve Ameri* kadaki beyanatının gazetelerde yanlış aksettirildiğinden, memlekette iyi karşılanmadığından, Yeşilköye indiği zaman haberdar (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yakalanan I
komünist
propagandacı
Hamdullah Suphi Tanrıöver söylediği nutukta, Milliyetçilik ve Din meseleleri etrahnda Türk ocaklarının noktai nazarını anlattı
Türk Ocağı on sekiz senelik fasıladan sonra dün tekrar faaliye te geçmiştir. ,? .
Bu münasebetle dün saat 17 de İstanbul milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöverin evinde bir merasim yapılmıştır.
Merasimde; İstanbul Vali ve Be lediye reisi Dr. LÛtfl Kırdar, Hal. kevlerl idare heyeti reisi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, Demokrat Parti 11 Başkanı Avu«at Abdür . rahman Münlp Berkan, şehrimizde bulunan milletvekilleri, Profesör . ler, basın mensuplan ile eski Türk Ocağı mensuplan hazır bulunmuş-
Toplantıyı, Türk Ocağının gpçl. cl idare heyeti reisi Hamdullah Sup hl Tanrıöver bir konuşma ile açmış (Dovamı Sa. s Sü. 7 de)
Dünkü trende BaMMlalı Suphi Tanrm-er mıtfcunu söylüyor
Danslı çay hakkında garip bir telgraf
Bir Amerikalı gazeteci köşelerde çalman öpücüklerden bahsediyor
Mahut danslı çay veailesile yap tığımız neşriyat üzerine Nevyork-ta çıkan New - York Herald Tribüne gazetesi United Press Ajansı tarafından lstanbuldan çekilmiş bir telgrafı teşretmiştir.
Bu telgrafta, Buchanan ve Mc Alla destroyerlerini Istanbula getiren denizciler şerefine verilen çayın, sarhoşluk ve iğfalle neticelendiği hususunda Türk basınında çıkan yazılar üzerine Başbakan Şemseddin Günaltaym Büyük Millet Meclisinde izahat ver mlyo mecbur kald.ğ,, Amerikan haberler bürosu memuru Mc Far land’ın tehdit edildiği, halbuki bu çayda bulunan Amerikalıların eğlencede bir aşırılık görmedikle-
ri, «ahlâksızlığın* jitterbug danslarile, belki karanlık bir köşede çalınmış bir öpücük olabileceğini söyledikleri, meseleyi orta ya atan Yeni Sabah gazetesinin, Amerikan askerî yardımı da dahil olmak üzere, bütün Amerikan müdahalesine itiraz eden Milliyet çi bir yayın olduğu, son iki gün zarfında Mc Farland’ın evinin et rafının kalabalık insan kütleleriyle çevrilmiş olduğu, evi taşlamaktan bahsedilmekteyse de şim diye kadar şiddete başvurulmadı ğı yazılmaktadır.
Bu telgrafı çeken muhabirin bu kadar yanlış malûmatı nereden derleyip topladığım bir tür-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
bir
Gelir verigisi ve avukatlar
19 Mayısta gelecek
Ankara: 10’ (Kususî) — Aldığımız malûmata göre Ürdün kralı majeste Abdullah, mayısın 19 uncu perşembe günü hususî tren le şehrimize gelecektir.
Baro Reisi dün akşam An karaya gitti
Yeni gelir vergisi kanununun usul tasarısında mevcut bazı hükümlerden dolayı tasarı encümen ile Türkiye barolarının ihtilâfa düştüklerini ve bu maksatla da bir broşür yayınladıklarını evvelki gün yazmıştık. DÜn bu hususta kendlsile konuştuğumuz Istan bul Barosu başkanı Haşim Rafet Hakarar şunları söylemiştir:
«— Gelir vergisi kanunu memleketimizde gerçekleştirilen reformun esaslarından biri mükel leflerin beyanname sistemine bağ lı olmalarıdır. Bu yüzden beyanname!! mükelleflerin sayısı ka -zanç vergisi rejiminin cari olduğu zamana nisbetle 10 misli-
(Davamı 8a. 5 8ü. 5 do)
Freni bozulan otomobil
Ankara caddesini altüst etti
Saraya tebcp ola» otomobilin dün Mmlıfrmu iki rami
Şehrimizdeki Hür Romenler dün bir âyin yaptılar Şehrimizde bulunan nür Roman I yalılar dün saat 12 de Beyoğlu A. ya Trada kilisesinde bir toplantı yaparak Romanyamn istiklâl ve | kraliyet gününü tesld etmişlerdi
I Mülteci RomanyalIlar ile komü. nlst aleyhtarlarının iştirâk ettigj bu toplantı Beyoğlu metropolidj Constantlnln İdaresinde yapılan d
Pazar günkü
mitingi
Muhtekirler (!) Yeni Sabah objektifi karşısında
j Nazilli’de bir genç îj
| suçüstü yakalandı |
İzmir: 10 (Telefonla) — Bugün Nazillide bir genç evinde komünist propaganda beyannamele iri hazırlarken suçüstü yakalanmıştır. Nazillide radyo tâmırcili-ği yapmakta olan Ali Akgül, bir kaç sene evvel lise onuncu sınıfından belge alarak tahsilini ter ketmiş ve bez fabrikasında bir müddet işçilik yapmıştır. Ali Ak-güllin radyo tamir atölyesinde bu lunan verici bir cihaz vasılasile kendisinin yabancı bir devle4 hesabına ajanlık yaptığı anlaşı'mış bulunmaktadır. Bugün tevkif e-dilen Ali, komünist ideolojiler taşıdığını itiraf etmiştir. Tahkikat genişletilmiştir.
Malatya
Lisesinde bir hâdise
Elektrik cereyanı, bir sabotaj eseri olarak nıı kesildi ?
İhtikârla mücadele
günkü mitingden bir görünüş
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
“—
simde seyyar seb- ' görüyorsunuz. Bunlar, hayat pahalılığına sebep olan muhtekirler sıfatilo dihı Alemdar nahiyesi mıntakasında ya- , knlnnurak haklarında takibata J in sanıklardır. Fakat, J nadasların bol ve vaziyet ' ı bakınız. ihtikâr yaparak lı nan insanlara benzi- | ı? Ve hayat pnlıalı hakikat
Talebeye kan kusturan bir kimya öğretmeni!
Malatya 10 (Hususi) — Malat. ya Lisesinde müessif bir ha dişe olmuş, Kimya hocası Baha Er soy Hayri Tombul adında İki se. nellk çalışkan bir öğrenciyi üst üa (Davamı Sa. s Sû. 5 do)
"Habbe,, yi"Kubbe„
ULUNAY
Demokrat Partinin pazar günü Taksim meydanında Hayat Pahalı lığını protesto maksadüe yaptığı mitingde, hatipler konuştuğu sıra da mikrofonların İşlemeyişi ve bu arada şehir cereyanının kesilmesi, Parti çevrelerinde «sabotaj» ola rak vasıflondınlmaktadır.
Mikrofonların, ele«trlk cereyanı, nın kesilmesinden mİ yoksa tesisatın bozulmasından dolayı mİ işle, enediğinin tahkiki İçin Voli ve Be. lediye başkanı Dr. LÛtfl Kırdar, dtln vilâyette İlgililere emir ver . mlştlr.
Voli muavini thsnn Eccmlş, dün hâdisenin nasıl meydana geldiğini gerek E.T.T, idaresinden ve gerek, so Beyoğlu kaymakamlığı vasıla, sile Taksim meydanında «oparlör tesisatını yııjııuı firmadan Bormuş, tur,
(Devamıt Sa, 6 8ü, 3 do)
Çinde hızıllaı ilerlemeğe devam ediyor
Komünistler Şanglıayın dış müdafaa hattına hücum ettiler
Londra: 10 (B.B.C.) — Çinde cenuba doğru ilerleyen komünist orduları, Orta Çinin en büyük şe hirlerinden olan Hangkova doğru, yaklaşmaktadırlar. Hagkov, Yan gçe batısında ve Şanghaydan 700 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan bir komünist ko lu, Şanghaym dış müdafaa hattı na hücum etmiştir,
Şanghay: 10 (A.P.) — İki ko-
la ayrılan komünist orduları bu-
güû Güney Çinde ilerlemelerine
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
i ktidar partisinin ileri golen-I lerlndon bir zat muhalıflero covap vermiş... Bu zat diyor ki: «Son zamanlarda muhalefetten nıa-alosef ayni mukabeleyi görmüyoruz. Günlük hoyeoan yaratmak bahasına partimize ve onun hükûme-tlno yersiz hücumlar yapılmakta haksız İsnatlara başvurmak-ır. Kendi sıralarını sıkıştırmak aradaki çözüntüyü önlonıek İçin ■i heyecan todbirlerlno baş vur-bu yüzden habboyl kubbo
rtada şikâyet edecek hiç bir $oy yok. Herkes «dörd üstü, murâd üstü»... Böyle olduğu haido muhalifler —kİ şu veya bu partiden bahsetmeden söy liyeblllrlz— aslında osasında mevcut olmayan bir takım mahrumiyetler, üzüntü-lor, zarurotlor yaratarak zorla halkın efkârını Uğllt eyliyorlar. Meso-lâ (hayat pahalılığı) donllen mini mini ohommlyotslı, bir habbe kadar ehommiyetsiz bir mss’eloyl alıyorlar olo... Giriyorlar yola... Onu bü* yülto büyülto kooa bir kubbo yapıyorlar. öyle mİ?
Bu zata bakarsak memlekette hayat pahalılığı, mesken buhranı, geçim derdi dlyo bir «ey yok.
Milletin bir oll yağda, bir eli bal-
İktldar partisinin on büyük ha-
tâsı ekalliyeti, ekseriyete mi-
zan olarak kullanmasıdır. Cenahı
Hakkın «u memlekette refah İle
gcçlnmok saadotini Ihsan ottlği bir
avuç bahtiyar kulu İle on sekiz mlF yon ölçülmez.
İktidar partls.. ln menıloketl İyi İdare edemediği meydandadır. Bir memlekette buhran buhran üstüne gelirse, en müzebzeb memleketler gün geçtikçe bolluğa, refaha doğru giderken biz hâlâ ekmek, su, et, yağ, merkon sıkıntıları ile kıvranmakta devam edersek buna «Memleket İyi idare ediliyor.» denilemez. İktidar partisini muhalefete karşı müdafaa etmek gibi pek nankör ve müşkül bir vazifoyi üslüno alan bu zat bütün bu İdaresizlikler karşısında milletin ağzından ufak bir «Ikâyot dahi çıkarmıyarak «ille go-lon düğün bayram» diye sükût o-docok sanıyorsa kondisinin sıkıntının, mahrumiyetin, aoının no demek olduğunu bilmediğine inanmak lâzımgelir.
Bugünkü vaziyet karşısında parti gayreti, muhalofot gayesi, iktida ra gelmek hırsı gibi bir düşüncenin mevcut olduğunu zannotmlyorum.
Esason iktidar partisinin bugünkü durumu da muhalefotl imrendirecek gibi değildir. Bu »artlar için-do hor hangi bir muhalefet partisi İktidara golmok tasavvurunda ise lemok loabodor.
İktidar partisinin kendini sovdlr-
nıok için, bu gibi mukabil nutukla-
ra Ihtiyaoı yoktur. Elinden geliyor-
sa, hayatı ucuzlatsın... Kâfidir.
Ayinesi işılir kişinin lâfâ ba-
kılmaz!
(Yazısı 2 ncl sayfada).
ÇARŞAMBA 11 Sahibi i Safa Kıhçlıoğlu Idaroı Nunıoamanlya Noı 17 Yeni Sabah HARİCEN
(BASUR MEMELERİNE «AR$Iİlil HEMORRAİIİJ Dahilen de: (ELİKSÎR ŞAHAP) Kullanınız:
MAYIS 1949 T ol adresli «YINİ SABAH» İSTANBUL T» lotom M7M 11 inci YıJ, No. 3639 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÛDAFİİYIZ Sayısı, 10 Kuru,
Berlin ablukası bu
gece yarısı kalkıyor
Sadak Parti Grupunda
Ruslar ilk olarak şehrin bazı mıntakalarına elektrik cereyanı verdiler. Her türlü tahdidler de kalkacak
Ingiliz Dışişleri Bakanı Londraya döndü. Ruslar, Amerikalılarla aralarındaki ticarî münasebatın da yoluna girmesini istiyorlar
teklif etmediğini belirtti ve İnönü ile Truman arasında teati edilen mesajı okudu
Meclisteki
Münakaşa
Büyük Millet Meclisi, evvelki gün, yine sert bir münakaşaya ve gürültülü bir celseye şahit oldu. Yurdun her tarafında maişet zorluğunun uyandırdığı ıztıraplar, İktisadi gelişmemizin doğurdnğu güçlükler apaçık görülür ve bütün kuv retlerin bu huzursuzluğu gidermeğe matuf olması Icabederken, Mecliste, sırf şahsi durumlar üzerinde vakit geçirmek mecburiyetinin hasıl olması, umumî bir bakandan, teessür uyandıracak mahiyettedir. 8on zamanlarda Mecliste şahsi mevzular pek sık ele alınmak mecburiyeti hasıl olmağa başladı. Şükrü Koçak'm şahsî ve kayınpederinin ele geçirmiş ol duğu ve yolsuzluğu iddia edilen aervet balısl Meclisi az mı meşgul ettir
Atıf inan yüksek meclisi, az mı Dğraştırdı ve hâlâ uğraştırıyor? Cemil Barlas ve Reşat Aydınlı şahıslan ve aileleri, soy 8oplan hakkında az mı tafsilât verdiler?
Demokrasi rejiminin, kanunlar yapar heyetinin, fert ve şahıslarla bu derece uğraşmağa mecbur «iması iç açacak, ferahlık verecek bLr mahiyet taşımıyor.
Evvelki gün de Ahmet Taita-kılıcın bir sözlü sorusuna cevap olarak Başbakan yardımcısı Nihat Erimin ifade tarzı ve Tahta-kılıcın cevaplan, Mecliste, yine bir asabiyet havası yarattı. Sunili mevzu Cumhurrelsi İsmet İ-nönünün sık sık kabul etmekte olduğu heyetler ve fertler idi. Tahtakılıç Cumhurreisinln demokratik bir İdarede öyle fazla hususi heyetler kabul etmesi, onların dertlerini gidermek için direktifler vermesi ihtimali yoktur. Meclise karşı mes’ul heyet kabinedir. İşi olanlar ilgili Bakanlarla, devlet daireleri ile temas etmelidir yoksa Cumhurri-yaseti makamına değil. Ancak şeflik zamanında devlet reisi müracaat sahiplerinin arzularını Is'af edebilir, dedi.
Tahtakıhctn sözlerinden şu cihet de anlaşılıyor kİ Demokrat Partili mahfiller Cum-hurreisinln bu temaslar sırasında Halk Partisi lehine emek ve gayret sarfetmiş olmasından endişe duyuyor. Çünkü ismet İnönü yalnız Cumhurrelsi değil fakat Halk Partisinin de başkamdir. Cumhurrelsi siyasi bir partinin fiilen başkanı olmasa şimdi şikâyet edilen temas ve görüşmelerden belki o kadar endişe duyul-mayabllir.
Başbakan yardımcısının cevabı dürüsttür yâni Nihat Erim demiştir kİ «Cumhurreisini halkla temastan nasıl menedelim. Kendi ■ini Çankayaya hapis veya orada muhasara mı edelim. Cumhurre-lsinln hareketlerinden mes'ul o-ian bir kabine vardır. O da huzurunu zdadı r.» Bu sözlerin zahiren çok makul ve yerinde göründüğü açıktır. Başbakan yardımcısı sözlerine ilâveten demiştir kİ: «Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının bir şahısta ceme-dilmlş bulunmasına anayasamızca bir mani yoktur.»
Bütün bu muhavere ve sözlerden anlaşılan hakikat, Cumlıur-reisimizln ayni zamanda Halk Partisi başkanı olması meırtle-ve milletvekilleri arasında !Vİ huzursuzluk ve siyasî tereddüt uyandırıyor. Filhakika İsmet İnönü uzun müddet şef rejimini temsil etmiş olmak itibarlk flütün idare mekanizmasını elinde tutmağa alışmış ve böyle bir ftiyad sahibi olan zatın birdenbire ve sabahtan akşama bu huyundan vazgeçmesi kolay tahakkuk edecek keyfiyetlerden sayı-^amaılığı için her şahsî hareket ye teşebbüs muhalefet guruplarında hattâ Halk Partililer ara-gında tereddüt ve kuşku uyandır (Devamı 8a. s sü. 6 do)
Alman Sosyal D. P. Lideri ve A iman Hıristiyan D. P. Lideri bir toplantıda heyecanla nutuk söy lerken (Cakctsiz olan sat Sosyal D. P. Lid eridir.)
Berlin: 10 (a.a) «United PreBS» Almanya'daki Rus kuvvetleri . nin komutam general VomİIİ Ça . kof Ferlin ablukasının perşembe gü nü gec* yansını bir da v ika göçe kaldırılacağım ve bu andan ltlba -ren müttefik trenlerinin serbestçe seyrüsefer yapabileceklerini bildir, nüştir. General Çakof Berlin'de do ğu kesimi ile batı kesimleri arasın dakJ polis makamları tarafından «onulmuş bulunan tahditlerin de sona ereceğini söylemiştir.
Bununla beraber, general para meselesinin halline lntlzaren batı markının sadece batı kesimlerinde tedavülde olacağını ilâve etmiştir.
Şimdi 16 marşandiz treni 10.000 ton mal taşıyacaktır Bu mikdar Berlin'in İaşesini temin işinde çalışan uçakların rekor kırdıkları gün naklettikleri eşya yekûnun . (Devamı 8a. s Sü. 6 da)
İngiltere
Belediye seçimleri
Necmettin Sadak, bugün B. M. Meclisinde, seyahati ve dış politikamız hakkında beyanatta bulunacak
18 Yıllık bir fasıladan sonra
Türk Ocağı tekrar açılıyor
> Muhafazakâr parti ( c mühim kazançlar > £ elde ediyor i
Londra. 10 (A.A.) «afp* Bu haf. ta bütün İngiltere'de yapılan bele-diye seçimlerinin İlk neticelerin, den muhafazakârların belirli bir ilerleme kaydettikleri anlaşılmak.
Şimdiye kadar İngiltere'nin mııh telif bölgelerinden alman neticeler şöyle sıralanmaktadır: Muhafazakârlar 69 kazanç. 5 kayıp
İşçiler 23 Kazanç 65 «ayıp Liberaller, 4 Kazanç. 8 kayıp. Komünistler, 0 Kazanç 2 kayıp
Dünkü âyinden bir görünüş
Hür Romenlerin
istiklâl günü
Ankara: 10 (Hususi) — Parti meclis grupu bugün saat 3 de top lanarak kısa bir celse yapmıştır. Grup açılınca Dışişleri Bakanı Sadak kürsüye gelmiş ve Ameri* kadaki beyanatının gazetelerde yanlış aksettirildiğinden, memlekette iyi karşılanmadığından, Yeşilköye indiği zaman haberdar (Devamı Sa. 5 Sü. 7 de)
Yakalanan I
komünist
propagandacı
Hamdullah Suphi Tanrıöver söylediği nutukta, Milliyetçilik ve Din meseleleri etrahnda Türk ocaklarının noktai nazarını anlattı
Türk Ocağı on sekiz senelik fasıladan sonra dün tekrar faaliye te geçmiştir. ,? .
Bu münasebetle dün saat 17 de İstanbul milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöverin evinde bir merasim yapılmıştır.
Merasimde; İstanbul Vali ve Be lediye reisi Dr. LÛtfl Kırdar, Hal. kevlerl idare heyeti reisi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, Demokrat Parti 11 Başkanı Avu«at Abdür . rahman Münlp Berkan, şehrimizde bulunan milletvekilleri, Profesör . ler, basın mensuplan ile eski Türk Ocağı mensuplan hazır bulunmuş-
Toplantıyı, Türk Ocağının gpçl. cl idare heyeti reisi Hamdullah Sup hl Tanrıöver bir konuşma ile açmış (Dovamı Sa. s Sü. 7 de)
Dünkü trende BaMMlalı Suphi Tanrm-er mıtfcunu söylüyor
Danslı çay hakkında garip bir telgraf
Bir Amerikalı gazeteci köşelerde çalman öpücüklerden bahsediyor
Mahut danslı çay veailesile yap tığımız neşriyat üzerine Nevyork-ta çıkan New - York Herald Tribüne gazetesi United Press Ajansı tarafından lstanbuldan çekilmiş bir telgrafı teşretmiştir.
Bu telgrafta, Buchanan ve Mc Alla destroyerlerini Istanbula getiren denizciler şerefine verilen çayın, sarhoşluk ve iğfalle neticelendiği hususunda Türk basınında çıkan yazılar üzerine Başbakan Şemseddin Günaltaym Büyük Millet Meclisinde izahat ver mlyo mecbur kald.ğ,, Amerikan haberler bürosu memuru Mc Far land’ın tehdit edildiği, halbuki bu çayda bulunan Amerikalıların eğlencede bir aşırılık görmedikle-
ri, «ahlâksızlığın* jitterbug danslarile, belki karanlık bir köşede çalınmış bir öpücük olabileceğini söyledikleri, meseleyi orta ya atan Yeni Sabah gazetesinin, Amerikan askerî yardımı da dahil olmak üzere, bütün Amerikan müdahalesine itiraz eden Milliyet çi bir yayın olduğu, son iki gün zarfında Mc Farland’ın evinin et rafının kalabalık insan kütleleriyle çevrilmiş olduğu, evi taşlamaktan bahsedilmekteyse de şim diye kadar şiddete başvurulmadı ğı yazılmaktadır.
Bu telgrafı çeken muhabirin bu kadar yanlış malûmatı nereden derleyip topladığım bir tür-(Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
bir
Gelir verigisi ve avukatlar
19 Mayısta gelecek
Ankara: 10’ (Kususî) — Aldığımız malûmata göre Ürdün kralı majeste Abdullah, mayısın 19 uncu perşembe günü hususî tren le şehrimize gelecektir.
Baro Reisi dün akşam An karaya gitti
Yeni gelir vergisi kanununun usul tasarısında mevcut bazı hükümlerden dolayı tasarı encümen ile Türkiye barolarının ihtilâfa düştüklerini ve bu maksatla da bir broşür yayınladıklarını evvelki gün yazmıştık. DÜn bu hususta kendlsile konuştuğumuz Istan bul Barosu başkanı Haşim Rafet Hakarar şunları söylemiştir:
«— Gelir vergisi kanunu memleketimizde gerçekleştirilen reformun esaslarından biri mükel leflerin beyanname sistemine bağ lı olmalarıdır. Bu yüzden beyanname!! mükelleflerin sayısı ka -zanç vergisi rejiminin cari olduğu zamana nisbetle 10 misli-
(Davamı 8a. 5 8ü. 5 do)
Freni bozulan otomobil
Ankara caddesini altüst etti
Saraya tebcp ola» otomobilin dün Mmlıfrmu iki rami
Şehrimizdeki Hür Romenler dün bir âyin yaptılar Şehrimizde bulunan nür Roman I yalılar dün saat 12 de Beyoğlu A. ya Trada kilisesinde bir toplantı yaparak Romanyamn istiklâl ve | kraliyet gününü tesld etmişlerdi
I Mülteci RomanyalIlar ile komü. nlst aleyhtarlarının iştirâk ettigj bu toplantı Beyoğlu metropolidj Constantlnln İdaresinde yapılan d
Pazar günkü
mitingi
Muhtekirler (!) Yeni Sabah objektifi karşısında
j Nazilli’de bir genç îj
| suçüstü yakalandı |
İzmir: 10 (Telefonla) — Bugün Nazillide bir genç evinde komünist propaganda beyannamele iri hazırlarken suçüstü yakalanmıştır. Nazillide radyo tâmırcili-ği yapmakta olan Ali Akgül, bir kaç sene evvel lise onuncu sınıfından belge alarak tahsilini ter ketmiş ve bez fabrikasında bir müddet işçilik yapmıştır. Ali Ak-güllin radyo tamir atölyesinde bu lunan verici bir cihaz vasılasile kendisinin yabancı bir devle4 hesabına ajanlık yaptığı anlaşı'mış bulunmaktadır. Bugün tevkif e-dilen Ali, komünist ideolojiler taşıdığını itiraf etmiştir. Tahkikat genişletilmiştir.
Malatya
Lisesinde bir hâdise
Elektrik cereyanı, bir sabotaj eseri olarak nıı kesildi ?
İhtikârla mücadele
günkü mitingden bir görünüş
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
“—
simde seyyar seb- ' görüyorsunuz. Bunlar, hayat pahalılığına sebep olan muhtekirler sıfatilo dihı Alemdar nahiyesi mıntakasında ya- , knlnnurak haklarında takibata J in sanıklardır. Fakat, J nadasların bol ve vaziyet ' ı bakınız. ihtikâr yaparak lı nan insanlara benzi- | ı? Ve hayat pnlıalı hakikat
Talebeye kan kusturan bir kimya öğretmeni!
Malatya 10 (Hususi) — Malat. ya Lisesinde müessif bir ha dişe olmuş, Kimya hocası Baha Er soy Hayri Tombul adında İki se. nellk çalışkan bir öğrenciyi üst üa (Davamı Sa. s Sû. 5 do)
"Habbe,, yi"Kubbe„
ULUNAY
Demokrat Partinin pazar günü Taksim meydanında Hayat Pahalı lığını protesto maksadüe yaptığı mitingde, hatipler konuştuğu sıra da mikrofonların İşlemeyişi ve bu arada şehir cereyanının kesilmesi, Parti çevrelerinde «sabotaj» ola rak vasıflondınlmaktadır.
Mikrofonların, ele«trlk cereyanı, nın kesilmesinden mİ yoksa tesisatın bozulmasından dolayı mİ işle, enediğinin tahkiki İçin Voli ve Be. lediye başkanı Dr. LÛtfl Kırdar, dtln vilâyette İlgililere emir ver . mlştlr.
Voli muavini thsnn Eccmlş, dün hâdisenin nasıl meydana geldiğini gerek E.T.T, idaresinden ve gerek, so Beyoğlu kaymakamlığı vasıla, sile Taksim meydanında «oparlör tesisatını yııjııuı firmadan Bormuş, tur,
(Devamıt Sa, 6 8ü, 3 do)
Çinde hızıllaı ilerlemeğe devam ediyor
Komünistler Şanglıayın dış müdafaa hattına hücum ettiler
Londra: 10 (B.B.C.) — Çinde cenuba doğru ilerleyen komünist orduları, Orta Çinin en büyük şe hirlerinden olan Hangkova doğru, yaklaşmaktadırlar. Hagkov, Yan gçe batısında ve Şanghaydan 700 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan bir komünist ko lu, Şanghaym dış müdafaa hattı na hücum etmiştir,
Şanghay: 10 (A.P.) — İki ko-
la ayrılan komünist orduları bu-
güû Güney Çinde ilerlemelerine
(Dovamı 8a. 5 8Ü. 2 do)
i ktidar partisinin ileri golen-I lerlndon bir zat muhalıflero covap vermiş... Bu zat diyor ki: «Son zamanlarda muhalefetten nıa-alosef ayni mukabeleyi görmüyoruz. Günlük hoyeoan yaratmak bahasına partimize ve onun hükûme-tlno yersiz hücumlar yapılmakta haksız İsnatlara başvurmak-ır. Kendi sıralarını sıkıştırmak aradaki çözüntüyü önlonıek İçin ■i heyecan todbirlerlno baş vur-bu yüzden habboyl kubbo
rtada şikâyet edecek hiç bir $oy yok. Herkes «dörd üstü, murâd üstü»... Böyle olduğu haido muhalifler —kİ şu veya bu partiden bahsetmeden söy liyeblllrlz— aslında osasında mevcut olmayan bir takım mahrumiyetler, üzüntü-lor, zarurotlor yaratarak zorla halkın efkârını Uğllt eyliyorlar. Meso-lâ (hayat pahalılığı) donllen mini mini ohommlyotslı, bir habbe kadar ehommiyetsiz bir mss’eloyl alıyorlar olo... Giriyorlar yola... Onu bü* yülto büyülto kooa bir kubbo yapıyorlar. öyle mİ?
Bu zata bakarsak memlekette hayat pahalılığı, mesken buhranı, geçim derdi dlyo bir «ey yok.
Milletin bir oll yağda, bir eli bal-
İktldar partisinin on büyük ha-
tâsı ekalliyeti, ekseriyete mi-
zan olarak kullanmasıdır. Cenahı
Hakkın «u memlekette refah İle
gcçlnmok saadotini Ihsan ottlği bir
avuç bahtiyar kulu İle on sekiz mlF yon ölçülmez.
İktidar partls.. ln menıloketl İyi İdare edemediği meydandadır. Bir memlekette buhran buhran üstüne gelirse, en müzebzeb memleketler gün geçtikçe bolluğa, refaha doğru giderken biz hâlâ ekmek, su, et, yağ, merkon sıkıntıları ile kıvranmakta devam edersek buna «Memleket İyi idare ediliyor.» denilemez. İktidar partisini muhalefete karşı müdafaa etmek gibi pek nankör ve müşkül bir vazifoyi üslüno alan bu zat bütün bu İdaresizlikler karşısında milletin ağzından ufak bir «Ikâyot dahi çıkarmıyarak «ille go-lon düğün bayram» diye sükût o-docok sanıyorsa kondisinin sıkıntının, mahrumiyetin, aoının no demek olduğunu bilmediğine inanmak lâzımgelir.
Bugünkü vaziyet karşısında parti gayreti, muhalofot gayesi, iktida ra gelmek hırsı gibi bir düşüncenin mevcut olduğunu zannotmlyorum.
Esason iktidar partisinin bugünkü durumu da muhalefotl imrendirecek gibi değildir. Bu »artlar için-do hor hangi bir muhalefet partisi İktidara golmok tasavvurunda ise lemok loabodor.
İktidar partisinin kendini sovdlr-
nıok için, bu gibi mukabil nutukla-
ra Ihtiyaoı yoktur. Elinden geliyor-
sa, hayatı ucuzlatsın... Kâfidir.
Ayinesi işılir kişinin lâfâ ba-
kılmaz!
(Yazısı 2 ncl sayfada).

Comments (0)