Sahibi t Safa Kılıçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
11 inci YJ, No. 3641
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
CUMA
13
MAYIS
1949
||g| Te?e Kuvvet 5uruiıu
JENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.___________
Başbakan dün Istanbula geldi
Ş.Günaltay,hay at pahalılığımevzuu ile buradameşgul olacağını söyledi
Darüşşefakayı, Süleymaniyedeki Mimar Sinan eserlerini ziyaret eden Başbakan Şemseddin Günaltay, eski Türk büyüklerine aid türbelerin halka açdacağım belirtti
Kıymetli Mesaj
ürkiyenln büyük ve kudretli dostu Birleşik A-merika milletinin çok
muhterem cumhurbaşkanı MIster Trnmmm İsmet înönüne yolladığı mesaj Büyük Millet MecU-slnde okundu. Bu mesajda açıklanan yüksek duygular bütün Türk m İlletin t mütehassis etmiş bulunuyor. Dışişleri Bakanı da demecinde, Atlan tiğin öte kıyıcında, Türkiyeye karşı gösterilen sevgi ve anlayıştan ne kadar derin Ur zevk duyduğuna ifade et-M.
Misler Iraman, Türkiyenin Atlantik paktma simmiş bulunma-mlle takdir etmekte olduğunu ishal etmektedir. Türk hükümeti ve umumi efkârı bu memleketin Atlantik paktı hudutları İçine &-hnacağuu tahmin etmişlerdi. Filhakika Atlantik paktı, daha doğ rasu şimal Atlantik paktı, adı üs tünde çok mevziî ve coğrafî duhut lorla muayyen bir anlaşma oluyordu. Yalnız îtalyanm bu pakta girmesi İşe ooğrafl mahiyetten başka bir çeşni ve renk vermişti. Necmeddin SaHak Meclisteki ifadesinde pakta girmek talebinde bulunmadığını söyledi amma bu hususta Dışişleri Bakanımız o kadar çok ve birbirine zrt demeçlerde bulundu ki hangi tösün »«net ve asıl olacağını tayin doğrusu çok güçtür.
Bir aralık biz pakta girmeğe hevesli değiliz dedi hattâ moda bir eda ve tâbir İle bizde (Pakto-mani) yok dedi ve Atlantiği bu tözlerlo aştı. Fakat Vaşington temaslarından sonra dönerken vapura bindiği tirada: «Atlantik paktına almmamamız en büyük bir hatâ olmuştur» dedi. Bu cümle İle pakta tarafdar olmamak İddiası nasıl blrbirile rahatça te-Uf olabilir? Kaldı kİ kabine başkam sayın Şemseddin Günaltay da yerli bir gazeteye verdiği demeçte Atlantik paktına girmemekliğimizin tam bir isabet oldu ğunu açıkladı. Yâni yalnız Dışişleri Bakanı çeşitli demeçlerile kendi kendlsll e tezat halin» düşmüyor ayni zamanda kabine sefile de taaruz halinde bulunuyordu.
Bu sütunlarda çeşitli ve bilhas ta bu pakt vesilesUe açıkladığımız ve kaydettiğimiz gibi menfaatleri birbirine uygun olan mem leketler aralarında hiç bir İttifak ve ahitname olmasa da müşterek hareket etmeğe mahkûm olur -lar. Bunun zıddına olarak dünyanın ne kadar mukavele ve ımıahe desl varsa hepsini dit cilt imza etseler fakat lâzım olan dakika-da menfaatleri âl^nkll ve muvazi düşmezse kal/l değil müşterek, fiilî bir harel/ette bulunamazlar. Bu hale siyasî tarihte o kadar çok misal vardır ki bunlardan oüınnne göstermeğe bile ihtiyaç yoktur.
MIster Truman Türkiye hususunda Amerika İlgisinin hiç azalmadığını açıklıyor. Ayni İdeale bağlı milletlerin hürriyetine riayeti! ve tecavüzlere karşı azimli olanlann elbirliği yapmaları çok tabiidir. Nitekim Amerika Cum-hurreui askerî yardımın yalnız Türidyeye değil Yıınanlstana da yapıldığını hattâ hürriyetini koruyacak bütün memleketlere bıı muavenetin teşmil olunacağını tekrarlıyor. Zaten Trııman doktan! denilen formülün bundan bfcşka bir mâna ve mahiyeti yoktur, Fransızların bir kiNmı Atlan tik paktma girdikleri halde, bir tecavüz şıkkında yardımın otomatik olmayacağından şikâyetçi bulunuyor amma otomatik yardan Amerika anayasasına aykırı-(Devamı 8a ı 5 80 ı 8 do)
Patoloji kongresi bugün açılıyor
Dün şehrimize, muhtelif milletlere mensub
yüzlerce tıb âlimi geldi
Dün gelen âlimler den bir kısmı
Milletlerarası Beşinci Patoloji Kompare kongresi bugün saat 10.30 da Başbakan Şemseddin Günalta -yın bir nut&u İle açılacaktır.
Açışı müteakip eırasüe kongre başkanı Prof. Reşad Belger ile Sağ
hk Bakanı Dr. Kemali Bay azı t birer konuşma yapacaklar ve onlan yabancı devlet delegasyonları baş. kazılarının konuşmaları takip edecektir
(Devamı 8a. 5 Su. 4)
Yünlü Sanayicilerin beyhude çırpınışı
Hükümet tarafından tahsis edilen kontenjanla getirilecek maddeler fabrikaların ancak beş günlük ihtiyacını karşılayabilecek
Hükümetin almış olduğu yeni bir karar, yünlü sanayicileri çok müşkül bir duruma düşürmüş bulunmaktadır. Dün Sanayi Birliğinde toplanan sanayiciler, sa-
at 10,30 dan 17,20 ye kadar bu meseleye bir hal çaresi aramışlar ve kendilerin Ticaret Bakanlığınca iptidaî madde idhali İçin (Devamı 8a. ö 60. 4 do) .
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankara ekspresli® cehrimize gelmiştir. Başbakan, Haydarpaşa garında şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Bakanı doktor Kemali Bayand, Vali ve Belediye Başkanı Doktor Lût fi Kırdar, Emniyet Müdürü, Par ti, Belediye, vilâyet erkânı ve gazeteciler tarafından karşılanmıştır. Başbakan kendisini karşılamağa gelenlerin ellerini sıkmış ve gardan çıkarak Denizyol larmın Haydarpaşa - Köprü seferini yapan yolcu vapurile İstanbul a geçmiştir. Vapurda gazetecileri kabul «den Başbakan muhtelif suallere şu cevabı vermiştir:
(— îstanbulda birkaç gün ka Iacağım. Bu arada bir h*sm toplantısı yapacağım ve çediğiniz mevzularda etraflı İzahat vere-
ceğim. Yalnız şunu söyllyeyim kİ Istanbula gelir gelmez beni karşılıyan ve memlekette gelişen demokrasinin şen ve engin ruhuna nüfuz etmek İstiyen genç bir gazeteci gruplle karşılaşmış olduğumdan dolayı çok seviniyo rum. Çok sevdiğim İstanbul halkına saygı ve selâmlarımı sîzle-
rin vasıtanızla sunarım. Burada
kaldığım .üç, dört gtlç, jfarfında memleket işleri arasında pahalılık mevzuu ile de meşgul olacağım, Vâdettiğim bütün kanunları Meclisin bu devresinde mutla-
ka çıkaracağım. Bu husustaki çalışmalara katiyen ara verilme-
mektedir.»
Saat on birde, beraberinde Sağlık Bakanı olduğu halde vilâyete gelen Başbakan Baat 11.30 da Darüşşafakaya gitmiş, müdür den mektep ve talebe durumu (Devamı 8a. 5 Sû. 2 do)
Sadık Aldoğan
Hikmet Bayıır, emekli generalin partiden istifaya dâvet edileceği haberini tekzib ediyor
Ankara: 12 (Hususî) — Dünkü gazetelerde emekli general Sadık Aldoğanın Millet Partisinden istifaya dâvet edileceği yazılmıştı. Parti genel başkam Hik met Bayur bu hususta demiştir kİ:
— General Sadık Aldoğanın Millet Partisinden ayrılacağı ve ya partiden çıkarılacağı hakkın-dakl söz ve yazılar yüzde yüz bi rer uydurmadır.
Biz Millet Partililer muayyen bir gaye ve programın gerçekleşmesi İçin birleşmiş insanlarız,
(Devamı 8a. 6 su. 1 ao)
İ Maçın radyo röportajı i
l(^VljW'~M%IW^^'^>VV‘.-AVVWVWrvVA(»VVVVVWrVVrYVVVVWVVVV,AVYVVVVVVVVVsVV'
Dünkü mag.n üç kahramanı: Fenerli Cihad. GalatasaraylI M uzatfer ve Beşiktaşlı Şükrü
(Yazısı 6 incide)
Dün Atinada Uk raferini kaîüM M Türk futbolcuları Meçtiul 'A» Ret âbidesine çelenk koyarlarken ]
Türk Milli takımı Mısır takımını3-2mağlupetti
Birinci devre 1-1 berabere bitti. Bizim
Atlantik Paktı Avam
Kamarasında tasdik edildi
gollerin ikisini Şükrü, birini de Bülend attı
Atinaı 13 (A.A.), — ösel muhabirimi» bildiriyor ı

dında Türkiye büyük elçisi Rilşon Eşrof Ünaydın, İtalya büyük elçisi Pucottl, Mısır maslahatgüzarı Tev-
fik Şu»o ve 20 bini »şan bir seyirci
kalabalığı huzurunda baçlıyan doğu
Akdcni» futbol dostluk kupasında İlk maçı Türkiye ile Mısır millî ta-
takımlar sahada ju tertiplerle yer aldılar.
Mısır — Yahya - Hamaml, Ali Osman - Hilmi, Hanefi, Sindi s Fuat, Dirin, Avat, Tutu Hamdı.
Türkiye — Cihat - Erdoğan, Ah-mot - Salûhoddin, Bülond, Hüsoyin - îsfendiyar, Erol, Gündü», Muzaffer, Şükrü.
Hak om Italyan Gömbe.
Oyuna bizim takımın vuruşu He başlandı. ilk anlarda bizim takım bastırıyor. Fakat Mısırlılar yaraş yavaş müvazeneyi kurdular.
7 inci dakikada Erol ün ortasına Gündüzün vurduğu kafa direkleri n yırarak yandan dıçan çıktı.
(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 da)
Mister Bevin bu mü nasebetle Pusların Türkiyeye karşı giciştiği sinir harbinden dr bahsetti
kımları yaptılar.
Saat 16.30 da sahaya evvelâ Mı-
sır arkadan da Türk futbolcuları çık tılar. \
Sıra İle İtalya, Mısır, Türk ve Yu
nan millî marşları çalındıktan sonra
Yeni İngiliz Elçisi eşile beraber Galata rıhtımında
Yeni Ingiliz Büyük Elçisi
Elektrik fabrikasının yeni tesisleri
Şehrin her an artan elektrik İhtiyacını eski türbinler temin e-demedlğinden E. T. T. idaresi 6 milyon lira masraf ederek yeni tesisler yapmış ve yeni bir turbo-jeneratör satın almıştı. Bu suret le uzun zamandanberi şehirde tatbik edilen elektrik tahdidatı kalkmakta ve istenildiği tokatta isteyenlere cereyan verilmesi temin edilmektedir.
Yeni türbin fabrikada bir kaç
Londra: 12 (A-A.) «afp.» —« Bugün öğleden sonra A”am Kamarasında Atlantik paktının taa diki için müzakereleri açan Bevin şöyle demiştir:
(— Meollain, Ing-’iz milletinin ve banş isteyen bütün milletle» rin Atlantik paktını tasdik ede-
ceklerine eminim.»
(Dovamı 8a. 5 Su. 8)
Unesco
giindenberi tecrübe görmekte 1-di. Tecrübeler iyi netice vermiştir.
30 bin kilovatlık olan bu tttr-bojeneratör grubunun açılış töreni, yarın saat 12 de yapılacaktır.
Törende Başbakan Şemseddin Günaltay, Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıd ve Şehir Meclisi â-zası, gazeteciler ve diğer bir çok dâvetliler hazır bulunacaktır.
genel kurulu
Ord. Prof. Tevfik Sağlam alman kararlan anlatıyor
Ali İhsan Sabis'in Kongredeki tenkidIeri Emekli Generalin Haysiyet Divanına verilmesine sebeb olan sözlerini neşrediyoruz
Dün, İstanbul vapuru ile memleketimize geldi
Ingilterenln yeni Ankara Büyük Elçisi Slr Noel Chajlea dün İstanbul vapuru ile şehrimize gelmiştir. Büyük elçi vapurda kendlsüo görü şen bir arkadaşımıza şu beyanatta bulunmuştur:
(— Dost Türkiyeye geldiğim için çok memnun vo bahtiyarım. Hayatımın en mesut anlarını yaşıyorum. Türk İngiliz milletleri birbirini y&kınon anlamışlar vo birbirlerine no kadar lüzumlu olduklarım talidir etmişlerdir.
Bugünkü siyasi durumun nezake ti karşısında vazifemin ehemmiyetini müdrikim. Türic İngiliz münasebetleri gelişmektedir ve daha da gelişecektir. Hor zaman Türk dost larınıın ve Türk matbuatının yar dindarından istifade edeceğim.»
Slr N. Charles bugün ekspresle Ankaraya müteveccihen şehrimiz -den ayrılacaktır.
r- ---------->
| Çaylı dans
| hâdisesi
> Gelen mektupları ? neşrediyoruz
t Amerikan dershanesindeki ma-
( hut danslı çay hâdlcosl hakkın- !
( da momlokotln dört bir tara- ; r tından golon vo hâdiseyi pro-
> tosto edon moktupları noşro C dovam ediyoruz. Bugün, bü '
> mektupları 4 ünoü sayfamızda I { bulacaksınız.
Ankarnda yapılan Unesco Türkiye millî komisyonu genel kurulu toplantısından dönen başkan Ord. profesör Tevfik Sağlam arkadaşımıza Ankerada. 1 çalışmaları hakkında şunları söylemiş ■
tir:
(— Türlüye Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür teşkilâtına yâni; Unesco sözleş meşine girmiş bir devlettir. Unesco ülkülerini ger-
çekleştirmek için, bir (Devamı: Sa, 5
SU, 3 ue)
Abdurrahman Münip, Ali İhsan Sâbis (Yazısı üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Sırtlanın tahribatı
ULUNAY
Fahri Kurtuluş
Cumhuriyet aleyhine yeni bir dâva daha açtı
Rizo milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine neşren hakaret dâvası açılmak üzere dün savcılığa müracaat edilmiştir.
Dâva; komünist propagandası yaptığı iddiasile «Vatan ve Aşk» filmi lıakkuıda C. H. P. meclis grup una, Türklüğü vo milli gururu rencide ettiği iddiasile de «Vâdlm» adlı kitap hakkında Büyük Millet Meclisine Fahri Kurtuluş tarafından verilen takrirlerin müzakeresi sımamda Kurtu-(Oevamı Sa. a Sü. i d»)
İr ölü soyucu türemiş... Geceleri mezarları açarak ölülerin altın dişlorinl söküp alıyormuş. Bu İşi kendlno moslok edınon bu «asri nobbaş» gazotolorl takip ediyor. Hali vakti yerlndo bir oo-nazo olursa onun dofnindo hazır bulunuyor vo doftorlno kayıt düşürü-yormuş j günü daha doğrusu gooo-sl gelince bu İş İçin yaptırdığı bir tarafı külünk diğer ucu kanoa olan fileti llo mezara gidiyor külünkle betonda bir delik açıyorı oradan kancayı sokarak conazonln kafasını dolikten çıkarıyor ve çene komiğini parçalayıp dişleri söktükten son ra bırakıp gidiyor, yahut da olduğu gibi kafayı koparıp evine götürüyor vo orada rahat rahat altın arayıoılığtna dovam odlyormuş...
İşin alakalandırdığı ımrol* tertibat almış, (nobbaş) ı yakalamışlar, adliyoye vermişler... Rivayete nazaran böylo bir cürüm hakkında mov zuatta bir maddo olmadığı İçin tecziye odllomoınlş, serbost bırakıl» mış; hattfi yaptığı donaot hakkında şöyle söylemişi
— Bon klmsoyo bir zarar vermiyorum. Toprağa terkedilmiş bir damla altını tokrar piyasaya İade ötmek suretlle ona hakkı olan kıy motlnl veriyorum. Bu altın dişi aldığım İçin bondon kim şlkâyot ode-bilir kl?l... Nimet külfeto mukabildir. Benim gibi goco yarısı mezarlığa gidip ölüleri mıncıklamağa cesaret edeook bir bajka kabadayı
varsa buyursun benimle rekabat et-sin... Bir oğlum var, tahsilini bitirdi onu da bu mesleğe koydum. O da Üsküdar tarafında İşliyor. Ne yapalım? Geçim güçleşti... Çalışmak lâzım.
İşto ölü soyucunun (sinik) bir #( da llo yaptığı müdafaa bu...
Varsa şâyed beşerde bir vic-dûtf
Ya gümüşdeııdir c ya, altından
Diyen şair ne kadar haklı!...
Mes'olo altına torna» edince artılj ne diriye no ölüye hürmet kalıyor,
Allah etmesini Bundan sonra ce-nazo ilânlarında «çelenk getirilmemesi rica olunur» cümlesini ir" a-aklp «rahmetlinin ağzında alin, dişi olmadığı İlân edilir» gibi blf oümlo daha yazılacakl

Hâdlso Abdülhak Mâm İd İn dudlğf |0bh
Rü'yâ değil bu, ayniyle vâki’ Ylno Hâınldln bir sözü vardırt Tad yok gecesinde gündüzün-
Ben neyleyeyim bu yer yü-
Oor.
Bugün görüyoruz kİ yor yüzünde
doğil yorln altında bile İnsanların
■ükun llo kalıbı z—fjııdlrmolerlne
İmkân yok. Kabir azabının böytosl
görülmüş şey değil... Ne dlyellmt
Allah ıslâh etsin!
Sahibi t Safa Kılıçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
11 inci YJ, No. 3641
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
CUMA
13
MAYIS
1949
||g| Te?e Kuvvet 5uruiıu
JENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.___________
Başbakan dün Istanbula geldi
Ş.Günaltay,hay at pahalılığımevzuu ile buradameşgul olacağını söyledi
Darüşşefakayı, Süleymaniyedeki Mimar Sinan eserlerini ziyaret eden Başbakan Şemseddin Günaltay, eski Türk büyüklerine aid türbelerin halka açdacağım belirtti
Kıymetli Mesaj
ürkiyenln büyük ve kudretli dostu Birleşik A-merika milletinin çok
muhterem cumhurbaşkanı MIster Trnmmm İsmet înönüne yolladığı mesaj Büyük Millet MecU-slnde okundu. Bu mesajda açıklanan yüksek duygular bütün Türk m İlletin t mütehassis etmiş bulunuyor. Dışişleri Bakanı da demecinde, Atlan tiğin öte kıyıcında, Türkiyeye karşı gösterilen sevgi ve anlayıştan ne kadar derin Ur zevk duyduğuna ifade et-M.
Misler Iraman, Türkiyenin Atlantik paktma simmiş bulunma-mlle takdir etmekte olduğunu ishal etmektedir. Türk hükümeti ve umumi efkârı bu memleketin Atlantik paktı hudutları İçine &-hnacağuu tahmin etmişlerdi. Filhakika Atlantik paktı, daha doğ rasu şimal Atlantik paktı, adı üs tünde çok mevziî ve coğrafî duhut lorla muayyen bir anlaşma oluyordu. Yalnız îtalyanm bu pakta girmesi İşe ooğrafl mahiyetten başka bir çeşni ve renk vermişti. Necmeddin SaHak Meclisteki ifadesinde pakta girmek talebinde bulunmadığını söyledi amma bu hususta Dışişleri Bakanımız o kadar çok ve birbirine zrt demeçlerde bulundu ki hangi tösün »«net ve asıl olacağını tayin doğrusu çok güçtür.
Bir aralık biz pakta girmeğe hevesli değiliz dedi hattâ moda bir eda ve tâbir İle bizde (Pakto-mani) yok dedi ve Atlantiği bu tözlerlo aştı. Fakat Vaşington temaslarından sonra dönerken vapura bindiği tirada: «Atlantik paktına almmamamız en büyük bir hatâ olmuştur» dedi. Bu cümle İle pakta tarafdar olmamak İddiası nasıl blrbirile rahatça te-Uf olabilir? Kaldı kİ kabine başkam sayın Şemseddin Günaltay da yerli bir gazeteye verdiği demeçte Atlantik paktına girmemekliğimizin tam bir isabet oldu ğunu açıkladı. Yâni yalnız Dışişleri Bakanı çeşitli demeçlerile kendi kendlsll e tezat halin» düşmüyor ayni zamanda kabine sefile de taaruz halinde bulunuyordu.
Bu sütunlarda çeşitli ve bilhas ta bu pakt vesilesUe açıkladığımız ve kaydettiğimiz gibi menfaatleri birbirine uygun olan mem leketler aralarında hiç bir İttifak ve ahitname olmasa da müşterek hareket etmeğe mahkûm olur -lar. Bunun zıddına olarak dünyanın ne kadar mukavele ve ımıahe desl varsa hepsini dit cilt imza etseler fakat lâzım olan dakika-da menfaatleri âl^nkll ve muvazi düşmezse kal/l değil müşterek, fiilî bir harel/ette bulunamazlar. Bu hale siyasî tarihte o kadar çok misal vardır ki bunlardan oüınnne göstermeğe bile ihtiyaç yoktur.
MIster Truman Türkiye hususunda Amerika İlgisinin hiç azalmadığını açıklıyor. Ayni İdeale bağlı milletlerin hürriyetine riayeti! ve tecavüzlere karşı azimli olanlann elbirliği yapmaları çok tabiidir. Nitekim Amerika Cum-hurreui askerî yardımın yalnız Türidyeye değil Yıınanlstana da yapıldığını hattâ hürriyetini koruyacak bütün memleketlere bıı muavenetin teşmil olunacağını tekrarlıyor. Zaten Trııman doktan! denilen formülün bundan bfcşka bir mâna ve mahiyeti yoktur, Fransızların bir kiNmı Atlan tik paktma girdikleri halde, bir tecavüz şıkkında yardımın otomatik olmayacağından şikâyetçi bulunuyor amma otomatik yardan Amerika anayasasına aykırı-(Devamı 8a ı 5 80 ı 8 do)
Patoloji kongresi bugün açılıyor
Dün şehrimize, muhtelif milletlere mensub
yüzlerce tıb âlimi geldi
Dün gelen âlimler den bir kısmı
Milletlerarası Beşinci Patoloji Kompare kongresi bugün saat 10.30 da Başbakan Şemseddin Günalta -yın bir nut&u İle açılacaktır.
Açışı müteakip eırasüe kongre başkanı Prof. Reşad Belger ile Sağ
hk Bakanı Dr. Kemali Bay azı t birer konuşma yapacaklar ve onlan yabancı devlet delegasyonları baş. kazılarının konuşmaları takip edecektir
(Devamı 8a. 5 Su. 4)
Yünlü Sanayicilerin beyhude çırpınışı
Hükümet tarafından tahsis edilen kontenjanla getirilecek maddeler fabrikaların ancak beş günlük ihtiyacını karşılayabilecek
Hükümetin almış olduğu yeni bir karar, yünlü sanayicileri çok müşkül bir duruma düşürmüş bulunmaktadır. Dün Sanayi Birliğinde toplanan sanayiciler, sa-
at 10,30 dan 17,20 ye kadar bu meseleye bir hal çaresi aramışlar ve kendilerin Ticaret Bakanlığınca iptidaî madde idhali İçin (Devamı 8a. ö 60. 4 do) .
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankara ekspresli® cehrimize gelmiştir. Başbakan, Haydarpaşa garında şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Bakanı doktor Kemali Bayand, Vali ve Belediye Başkanı Doktor Lût fi Kırdar, Emniyet Müdürü, Par ti, Belediye, vilâyet erkânı ve gazeteciler tarafından karşılanmıştır. Başbakan kendisini karşılamağa gelenlerin ellerini sıkmış ve gardan çıkarak Denizyol larmın Haydarpaşa - Köprü seferini yapan yolcu vapurile İstanbul a geçmiştir. Vapurda gazetecileri kabul «den Başbakan muhtelif suallere şu cevabı vermiştir:
(— îstanbulda birkaç gün ka Iacağım. Bu arada bir h*sm toplantısı yapacağım ve çediğiniz mevzularda etraflı İzahat vere-
ceğim. Yalnız şunu söyllyeyim kİ Istanbula gelir gelmez beni karşılıyan ve memlekette gelişen demokrasinin şen ve engin ruhuna nüfuz etmek İstiyen genç bir gazeteci gruplle karşılaşmış olduğumdan dolayı çok seviniyo rum. Çok sevdiğim İstanbul halkına saygı ve selâmlarımı sîzle-
rin vasıtanızla sunarım. Burada
kaldığım .üç, dört gtlç, jfarfında memleket işleri arasında pahalılık mevzuu ile de meşgul olacağım, Vâdettiğim bütün kanunları Meclisin bu devresinde mutla-
ka çıkaracağım. Bu husustaki çalışmalara katiyen ara verilme-
mektedir.»
Saat on birde, beraberinde Sağlık Bakanı olduğu halde vilâyete gelen Başbakan Baat 11.30 da Darüşşafakaya gitmiş, müdür den mektep ve talebe durumu (Devamı 8a. 5 Sû. 2 do)
Sadık Aldoğan
Hikmet Bayıır, emekli generalin partiden istifaya dâvet edileceği haberini tekzib ediyor
Ankara: 12 (Hususî) — Dünkü gazetelerde emekli general Sadık Aldoğanın Millet Partisinden istifaya dâvet edileceği yazılmıştı. Parti genel başkam Hik met Bayur bu hususta demiştir kİ:
— General Sadık Aldoğanın Millet Partisinden ayrılacağı ve ya partiden çıkarılacağı hakkın-dakl söz ve yazılar yüzde yüz bi rer uydurmadır.
Biz Millet Partililer muayyen bir gaye ve programın gerçekleşmesi İçin birleşmiş insanlarız,
(Devamı 8a. 6 su. 1 ao)
İ Maçın radyo röportajı i
l(^VljW'~M%IW^^'^>VV‘.-AVVWVWrvVA(»VVVVVWrVVrYVVVVWVVVV,AVYVVVVVVVVVsVV'
Dünkü mag.n üç kahramanı: Fenerli Cihad. GalatasaraylI M uzatfer ve Beşiktaşlı Şükrü
(Yazısı 6 incide)
Dün Atinada Uk raferini kaîüM M Türk futbolcuları Meçtiul 'A» Ret âbidesine çelenk koyarlarken ]
Türk Milli takımı Mısır takımını3-2mağlupetti
Birinci devre 1-1 berabere bitti. Bizim
Atlantik Paktı Avam
Kamarasında tasdik edildi
gollerin ikisini Şükrü, birini de Bülend attı
Atinaı 13 (A.A.), — ösel muhabirimi» bildiriyor ı

dında Türkiye büyük elçisi Rilşon Eşrof Ünaydın, İtalya büyük elçisi Pucottl, Mısır maslahatgüzarı Tev-
fik Şu»o ve 20 bini »şan bir seyirci
kalabalığı huzurunda baçlıyan doğu
Akdcni» futbol dostluk kupasında İlk maçı Türkiye ile Mısır millî ta-
takımlar sahada ju tertiplerle yer aldılar.
Mısır — Yahya - Hamaml, Ali Osman - Hilmi, Hanefi, Sindi s Fuat, Dirin, Avat, Tutu Hamdı.
Türkiye — Cihat - Erdoğan, Ah-mot - Salûhoddin, Bülond, Hüsoyin - îsfendiyar, Erol, Gündü», Muzaffer, Şükrü.
Hak om Italyan Gömbe.
Oyuna bizim takımın vuruşu He başlandı. ilk anlarda bizim takım bastırıyor. Fakat Mısırlılar yaraş yavaş müvazeneyi kurdular.
7 inci dakikada Erol ün ortasına Gündüzün vurduğu kafa direkleri n yırarak yandan dıçan çıktı.
(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 da)
Mister Bevin bu mü nasebetle Pusların Türkiyeye karşı giciştiği sinir harbinden dr bahsetti
kımları yaptılar.
Saat 16.30 da sahaya evvelâ Mı-
sır arkadan da Türk futbolcuları çık tılar. \
Sıra İle İtalya, Mısır, Türk ve Yu
nan millî marşları çalındıktan sonra
Yeni İngiliz Elçisi eşile beraber Galata rıhtımında
Yeni Ingiliz Büyük Elçisi
Elektrik fabrikasının yeni tesisleri
Şehrin her an artan elektrik İhtiyacını eski türbinler temin e-demedlğinden E. T. T. idaresi 6 milyon lira masraf ederek yeni tesisler yapmış ve yeni bir turbo-jeneratör satın almıştı. Bu suret le uzun zamandanberi şehirde tatbik edilen elektrik tahdidatı kalkmakta ve istenildiği tokatta isteyenlere cereyan verilmesi temin edilmektedir.
Yeni türbin fabrikada bir kaç
Londra: 12 (A-A.) «afp.» —« Bugün öğleden sonra A”am Kamarasında Atlantik paktının taa diki için müzakereleri açan Bevin şöyle demiştir:
(— Meollain, Ing-’iz milletinin ve banş isteyen bütün milletle» rin Atlantik paktını tasdik ede-
ceklerine eminim.»
(Dovamı 8a. 5 Su. 8)
Unesco
giindenberi tecrübe görmekte 1-di. Tecrübeler iyi netice vermiştir.
30 bin kilovatlık olan bu tttr-bojeneratör grubunun açılış töreni, yarın saat 12 de yapılacaktır.
Törende Başbakan Şemseddin Günaltay, Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıd ve Şehir Meclisi â-zası, gazeteciler ve diğer bir çok dâvetliler hazır bulunacaktır.
genel kurulu
Ord. Prof. Tevfik Sağlam alman kararlan anlatıyor
Ali İhsan Sabis'in Kongredeki tenkidIeri Emekli Generalin Haysiyet Divanına verilmesine sebeb olan sözlerini neşrediyoruz
Dün, İstanbul vapuru ile memleketimize geldi
Ingilterenln yeni Ankara Büyük Elçisi Slr Noel Chajlea dün İstanbul vapuru ile şehrimize gelmiştir. Büyük elçi vapurda kendlsüo görü şen bir arkadaşımıza şu beyanatta bulunmuştur:
(— Dost Türkiyeye geldiğim için çok memnun vo bahtiyarım. Hayatımın en mesut anlarını yaşıyorum. Türk İngiliz milletleri birbirini y&kınon anlamışlar vo birbirlerine no kadar lüzumlu olduklarım talidir etmişlerdir.
Bugünkü siyasi durumun nezake ti karşısında vazifemin ehemmiyetini müdrikim. Türic İngiliz münasebetleri gelişmektedir ve daha da gelişecektir. Hor zaman Türk dost larınıın ve Türk matbuatının yar dindarından istifade edeceğim.»
Slr N. Charles bugün ekspresle Ankaraya müteveccihen şehrimiz -den ayrılacaktır.
r- ---------->
| Çaylı dans
| hâdisesi
> Gelen mektupları ? neşrediyoruz
t Amerikan dershanesindeki ma-
( hut danslı çay hâdlcosl hakkın- !
( da momlokotln dört bir tara- ; r tından golon vo hâdiseyi pro-
> tosto edon moktupları noşro C dovam ediyoruz. Bugün, bü '
> mektupları 4 ünoü sayfamızda I { bulacaksınız.
Ankarnda yapılan Unesco Türkiye millî komisyonu genel kurulu toplantısından dönen başkan Ord. profesör Tevfik Sağlam arkadaşımıza Ankerada. 1 çalışmaları hakkında şunları söylemiş ■
tir:
(— Türlüye Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür teşkilâtına yâni; Unesco sözleş meşine girmiş bir devlettir. Unesco ülkülerini ger-
çekleştirmek için, bir (Devamı: Sa, 5
SU, 3 ue)
Abdurrahman Münip, Ali İhsan Sâbis (Yazısı üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Sırtlanın tahribatı
ULUNAY
Fahri Kurtuluş
Cumhuriyet aleyhine yeni bir dâva daha açtı
Rizo milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine neşren hakaret dâvası açılmak üzere dün savcılığa müracaat edilmiştir.
Dâva; komünist propagandası yaptığı iddiasile «Vatan ve Aşk» filmi lıakkuıda C. H. P. meclis grup una, Türklüğü vo milli gururu rencide ettiği iddiasile de «Vâdlm» adlı kitap hakkında Büyük Millet Meclisine Fahri Kurtuluş tarafından verilen takrirlerin müzakeresi sımamda Kurtu-(Oevamı Sa. a Sü. i d»)
İr ölü soyucu türemiş... Geceleri mezarları açarak ölülerin altın dişlorinl söküp alıyormuş. Bu İşi kendlno moslok edınon bu «asri nobbaş» gazotolorl takip ediyor. Hali vakti yerlndo bir oo-nazo olursa onun dofnindo hazır bulunuyor vo doftorlno kayıt düşürü-yormuş j günü daha doğrusu gooo-sl gelince bu İş İçin yaptırdığı bir tarafı külünk diğer ucu kanoa olan fileti llo mezara gidiyor külünkle betonda bir delik açıyorı oradan kancayı sokarak conazonln kafasını dolikten çıkarıyor ve çene komiğini parçalayıp dişleri söktükten son ra bırakıp gidiyor, yahut da olduğu gibi kafayı koparıp evine götürüyor vo orada rahat rahat altın arayıoılığtna dovam odlyormuş...
İşin alakalandırdığı ımrol* tertibat almış, (nobbaş) ı yakalamışlar, adliyoye vermişler... Rivayete nazaran böylo bir cürüm hakkında mov zuatta bir maddo olmadığı İçin tecziye odllomoınlş, serbost bırakıl» mış; hattfi yaptığı donaot hakkında şöyle söylemişi
— Bon klmsoyo bir zarar vermiyorum. Toprağa terkedilmiş bir damla altını tokrar piyasaya İade ötmek suretlle ona hakkı olan kıy motlnl veriyorum. Bu altın dişi aldığım İçin bondon kim şlkâyot ode-bilir kl?l... Nimet külfeto mukabildir. Benim gibi goco yarısı mezarlığa gidip ölüleri mıncıklamağa cesaret edeook bir bajka kabadayı
varsa buyursun benimle rekabat et-sin... Bir oğlum var, tahsilini bitirdi onu da bu mesleğe koydum. O da Üsküdar tarafında İşliyor. Ne yapalım? Geçim güçleşti... Çalışmak lâzım.
İşto ölü soyucunun (sinik) bir #( da llo yaptığı müdafaa bu...
Varsa şâyed beşerde bir vic-dûtf
Ya gümüşdeııdir c ya, altından
Diyen şair ne kadar haklı!...
Mes'olo altına torna» edince artılj ne diriye no ölüye hürmet kalıyor,
Allah etmesini Bundan sonra ce-nazo ilânlarında «çelenk getirilmemesi rica olunur» cümlesini ir" a-aklp «rahmetlinin ağzında alin, dişi olmadığı İlân edilir» gibi blf oümlo daha yazılacakl

Hâdlso Abdülhak Mâm İd İn dudlğf |0bh
Rü'yâ değil bu, ayniyle vâki’ Ylno Hâınldln bir sözü vardırt Tad yok gecesinde gündüzün-
Ben neyleyeyim bu yer yü-
Oor.
Bugün görüyoruz kİ yor yüzünde
doğil yorln altında bile İnsanların
■ükun llo kalıbı z—fjııdlrmolerlne
İmkân yok. Kabir azabının böytosl
görülmüş şey değil... Ne dlyellmt
Allah ıslâh etsin!
Sahibi t Safa Kılıçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
11 inci YJ, No. 3641
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
CUMA
13
MAYIS
1949
||g| Te?e Kuvvet 5uruiıu
JENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.___________
Başbakan dün Istanbula geldi
Ş.Günaltay,hay at pahalılığımevzuu ile buradameşgul olacağını söyledi
Darüşşefakayı, Süleymaniyedeki Mimar Sinan eserlerini ziyaret eden Başbakan Şemseddin Günaltay, eski Türk büyüklerine aid türbelerin halka açdacağım belirtti
Kıymetli Mesaj
ürkiyenln büyük ve kudretli dostu Birleşik A-merika milletinin çok
muhterem cumhurbaşkanı MIster Trnmmm İsmet înönüne yolladığı mesaj Büyük Millet MecU-slnde okundu. Bu mesajda açıklanan yüksek duygular bütün Türk m İlletin t mütehassis etmiş bulunuyor. Dışişleri Bakanı da demecinde, Atlan tiğin öte kıyıcında, Türkiyeye karşı gösterilen sevgi ve anlayıştan ne kadar derin Ur zevk duyduğuna ifade et-M.
Misler Iraman, Türkiyenin Atlantik paktma simmiş bulunma-mlle takdir etmekte olduğunu ishal etmektedir. Türk hükümeti ve umumi efkârı bu memleketin Atlantik paktı hudutları İçine &-hnacağuu tahmin etmişlerdi. Filhakika Atlantik paktı, daha doğ rasu şimal Atlantik paktı, adı üs tünde çok mevziî ve coğrafî duhut lorla muayyen bir anlaşma oluyordu. Yalnız îtalyanm bu pakta girmesi İşe ooğrafl mahiyetten başka bir çeşni ve renk vermişti. Necmeddin SaHak Meclisteki ifadesinde pakta girmek talebinde bulunmadığını söyledi amma bu hususta Dışişleri Bakanımız o kadar çok ve birbirine zrt demeçlerde bulundu ki hangi tösün »«net ve asıl olacağını tayin doğrusu çok güçtür.
Bir aralık biz pakta girmeğe hevesli değiliz dedi hattâ moda bir eda ve tâbir İle bizde (Pakto-mani) yok dedi ve Atlantiği bu tözlerlo aştı. Fakat Vaşington temaslarından sonra dönerken vapura bindiği tirada: «Atlantik paktına almmamamız en büyük bir hatâ olmuştur» dedi. Bu cümle İle pakta tarafdar olmamak İddiası nasıl blrbirile rahatça te-Uf olabilir? Kaldı kİ kabine başkam sayın Şemseddin Günaltay da yerli bir gazeteye verdiği demeçte Atlantik paktına girmemekliğimizin tam bir isabet oldu ğunu açıkladı. Yâni yalnız Dışişleri Bakanı çeşitli demeçlerile kendi kendlsll e tezat halin» düşmüyor ayni zamanda kabine sefile de taaruz halinde bulunuyordu.
Bu sütunlarda çeşitli ve bilhas ta bu pakt vesilesUe açıkladığımız ve kaydettiğimiz gibi menfaatleri birbirine uygun olan mem leketler aralarında hiç bir İttifak ve ahitname olmasa da müşterek hareket etmeğe mahkûm olur -lar. Bunun zıddına olarak dünyanın ne kadar mukavele ve ımıahe desl varsa hepsini dit cilt imza etseler fakat lâzım olan dakika-da menfaatleri âl^nkll ve muvazi düşmezse kal/l değil müşterek, fiilî bir harel/ette bulunamazlar. Bu hale siyasî tarihte o kadar çok misal vardır ki bunlardan oüınnne göstermeğe bile ihtiyaç yoktur.
MIster Truman Türkiye hususunda Amerika İlgisinin hiç azalmadığını açıklıyor. Ayni İdeale bağlı milletlerin hürriyetine riayeti! ve tecavüzlere karşı azimli olanlann elbirliği yapmaları çok tabiidir. Nitekim Amerika Cum-hurreui askerî yardımın yalnız Türidyeye değil Yıınanlstana da yapıldığını hattâ hürriyetini koruyacak bütün memleketlere bıı muavenetin teşmil olunacağını tekrarlıyor. Zaten Trııman doktan! denilen formülün bundan bfcşka bir mâna ve mahiyeti yoktur, Fransızların bir kiNmı Atlan tik paktma girdikleri halde, bir tecavüz şıkkında yardımın otomatik olmayacağından şikâyetçi bulunuyor amma otomatik yardan Amerika anayasasına aykırı-(Devamı 8a ı 5 80 ı 8 do)
Patoloji kongresi bugün açılıyor
Dün şehrimize, muhtelif milletlere mensub
yüzlerce tıb âlimi geldi
Dün gelen âlimler den bir kısmı
Milletlerarası Beşinci Patoloji Kompare kongresi bugün saat 10.30 da Başbakan Şemseddin Günalta -yın bir nut&u İle açılacaktır.
Açışı müteakip eırasüe kongre başkanı Prof. Reşad Belger ile Sağ
hk Bakanı Dr. Kemali Bay azı t birer konuşma yapacaklar ve onlan yabancı devlet delegasyonları baş. kazılarının konuşmaları takip edecektir
(Devamı 8a. 5 Su. 4)
Yünlü Sanayicilerin beyhude çırpınışı
Hükümet tarafından tahsis edilen kontenjanla getirilecek maddeler fabrikaların ancak beş günlük ihtiyacını karşılayabilecek
Hükümetin almış olduğu yeni bir karar, yünlü sanayicileri çok müşkül bir duruma düşürmüş bulunmaktadır. Dün Sanayi Birliğinde toplanan sanayiciler, sa-
at 10,30 dan 17,20 ye kadar bu meseleye bir hal çaresi aramışlar ve kendilerin Ticaret Bakanlığınca iptidaî madde idhali İçin (Devamı 8a. ö 60. 4 do) .
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankara ekspresli® cehrimize gelmiştir. Başbakan, Haydarpaşa garında şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Bakanı doktor Kemali Bayand, Vali ve Belediye Başkanı Doktor Lût fi Kırdar, Emniyet Müdürü, Par ti, Belediye, vilâyet erkânı ve gazeteciler tarafından karşılanmıştır. Başbakan kendisini karşılamağa gelenlerin ellerini sıkmış ve gardan çıkarak Denizyol larmın Haydarpaşa - Köprü seferini yapan yolcu vapurile İstanbul a geçmiştir. Vapurda gazetecileri kabul «den Başbakan muhtelif suallere şu cevabı vermiştir:
(— îstanbulda birkaç gün ka Iacağım. Bu arada bir h*sm toplantısı yapacağım ve çediğiniz mevzularda etraflı İzahat vere-
ceğim. Yalnız şunu söyllyeyim kİ Istanbula gelir gelmez beni karşılıyan ve memlekette gelişen demokrasinin şen ve engin ruhuna nüfuz etmek İstiyen genç bir gazeteci gruplle karşılaşmış olduğumdan dolayı çok seviniyo rum. Çok sevdiğim İstanbul halkına saygı ve selâmlarımı sîzle-
rin vasıtanızla sunarım. Burada
kaldığım .üç, dört gtlç, jfarfında memleket işleri arasında pahalılık mevzuu ile de meşgul olacağım, Vâdettiğim bütün kanunları Meclisin bu devresinde mutla-
ka çıkaracağım. Bu husustaki çalışmalara katiyen ara verilme-
mektedir.»
Saat on birde, beraberinde Sağlık Bakanı olduğu halde vilâyete gelen Başbakan Baat 11.30 da Darüşşafakaya gitmiş, müdür den mektep ve talebe durumu (Devamı 8a. 5 Sû. 2 do)
Sadık Aldoğan
Hikmet Bayıır, emekli generalin partiden istifaya dâvet edileceği haberini tekzib ediyor
Ankara: 12 (Hususî) — Dünkü gazetelerde emekli general Sadık Aldoğanın Millet Partisinden istifaya dâvet edileceği yazılmıştı. Parti genel başkam Hik met Bayur bu hususta demiştir kİ:
— General Sadık Aldoğanın Millet Partisinden ayrılacağı ve ya partiden çıkarılacağı hakkın-dakl söz ve yazılar yüzde yüz bi rer uydurmadır.
Biz Millet Partililer muayyen bir gaye ve programın gerçekleşmesi İçin birleşmiş insanlarız,
(Devamı 8a. 6 su. 1 ao)
İ Maçın radyo röportajı i
l(^VljW'~M%IW^^'^>VV‘.-AVVWVWrvVA(»VVVVVWrVVrYVVVVWVVVV,AVYVVVVVVVVVsVV'
Dünkü mag.n üç kahramanı: Fenerli Cihad. GalatasaraylI M uzatfer ve Beşiktaşlı Şükrü
(Yazısı 6 incide)
Dün Atinada Uk raferini kaîüM M Türk futbolcuları Meçtiul 'A» Ret âbidesine çelenk koyarlarken ]
Türk Milli takımı Mısır takımını3-2mağlupetti
Birinci devre 1-1 berabere bitti. Bizim
Atlantik Paktı Avam
Kamarasında tasdik edildi
gollerin ikisini Şükrü, birini de Bülend attı
Atinaı 13 (A.A.), — ösel muhabirimi» bildiriyor ı

dında Türkiye büyük elçisi Rilşon Eşrof Ünaydın, İtalya büyük elçisi Pucottl, Mısır maslahatgüzarı Tev-
fik Şu»o ve 20 bini »şan bir seyirci
kalabalığı huzurunda baçlıyan doğu
Akdcni» futbol dostluk kupasında İlk maçı Türkiye ile Mısır millî ta-
takımlar sahada ju tertiplerle yer aldılar.
Mısır — Yahya - Hamaml, Ali Osman - Hilmi, Hanefi, Sindi s Fuat, Dirin, Avat, Tutu Hamdı.
Türkiye — Cihat - Erdoğan, Ah-mot - Salûhoddin, Bülond, Hüsoyin - îsfendiyar, Erol, Gündü», Muzaffer, Şükrü.
Hak om Italyan Gömbe.
Oyuna bizim takımın vuruşu He başlandı. ilk anlarda bizim takım bastırıyor. Fakat Mısırlılar yaraş yavaş müvazeneyi kurdular.
7 inci dakikada Erol ün ortasına Gündüzün vurduğu kafa direkleri n yırarak yandan dıçan çıktı.
(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 da)
Mister Bevin bu mü nasebetle Pusların Türkiyeye karşı giciştiği sinir harbinden dr bahsetti
kımları yaptılar.
Saat 16.30 da sahaya evvelâ Mı-
sır arkadan da Türk futbolcuları çık tılar. \
Sıra İle İtalya, Mısır, Türk ve Yu
nan millî marşları çalındıktan sonra
Yeni İngiliz Elçisi eşile beraber Galata rıhtımında
Yeni Ingiliz Büyük Elçisi
Elektrik fabrikasının yeni tesisleri
Şehrin her an artan elektrik İhtiyacını eski türbinler temin e-demedlğinden E. T. T. idaresi 6 milyon lira masraf ederek yeni tesisler yapmış ve yeni bir turbo-jeneratör satın almıştı. Bu suret le uzun zamandanberi şehirde tatbik edilen elektrik tahdidatı kalkmakta ve istenildiği tokatta isteyenlere cereyan verilmesi temin edilmektedir.
Yeni türbin fabrikada bir kaç
Londra: 12 (A-A.) «afp.» —« Bugün öğleden sonra A”am Kamarasında Atlantik paktının taa diki için müzakereleri açan Bevin şöyle demiştir:
(— Meollain, Ing-’iz milletinin ve banş isteyen bütün milletle» rin Atlantik paktını tasdik ede-
ceklerine eminim.»
(Dovamı 8a. 5 Su. 8)
Unesco
giindenberi tecrübe görmekte 1-di. Tecrübeler iyi netice vermiştir.
30 bin kilovatlık olan bu tttr-bojeneratör grubunun açılış töreni, yarın saat 12 de yapılacaktır.
Törende Başbakan Şemseddin Günaltay, Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıd ve Şehir Meclisi â-zası, gazeteciler ve diğer bir çok dâvetliler hazır bulunacaktır.
genel kurulu
Ord. Prof. Tevfik Sağlam alman kararlan anlatıyor
Ali İhsan Sabis'in Kongredeki tenkidIeri Emekli Generalin Haysiyet Divanına verilmesine sebeb olan sözlerini neşrediyoruz
Dün, İstanbul vapuru ile memleketimize geldi
Ingilterenln yeni Ankara Büyük Elçisi Slr Noel Chajlea dün İstanbul vapuru ile şehrimize gelmiştir. Büyük elçi vapurda kendlsüo görü şen bir arkadaşımıza şu beyanatta bulunmuştur:
(— Dost Türkiyeye geldiğim için çok memnun vo bahtiyarım. Hayatımın en mesut anlarını yaşıyorum. Türk İngiliz milletleri birbirini y&kınon anlamışlar vo birbirlerine no kadar lüzumlu olduklarım talidir etmişlerdir.
Bugünkü siyasi durumun nezake ti karşısında vazifemin ehemmiyetini müdrikim. Türic İngiliz münasebetleri gelişmektedir ve daha da gelişecektir. Hor zaman Türk dost larınıın ve Türk matbuatının yar dindarından istifade edeceğim.»
Slr N. Charles bugün ekspresle Ankaraya müteveccihen şehrimiz -den ayrılacaktır.
r- ---------->
| Çaylı dans
| hâdisesi
> Gelen mektupları ? neşrediyoruz
t Amerikan dershanesindeki ma-
( hut danslı çay hâdlcosl hakkın- !
( da momlokotln dört bir tara- ; r tından golon vo hâdiseyi pro-
> tosto edon moktupları noşro C dovam ediyoruz. Bugün, bü '
> mektupları 4 ünoü sayfamızda I { bulacaksınız.
Ankarnda yapılan Unesco Türkiye millî komisyonu genel kurulu toplantısından dönen başkan Ord. profesör Tevfik Sağlam arkadaşımıza Ankerada. 1 çalışmaları hakkında şunları söylemiş ■
tir:
(— Türlüye Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür teşkilâtına yâni; Unesco sözleş meşine girmiş bir devlettir. Unesco ülkülerini ger-
çekleştirmek için, bir (Devamı: Sa, 5
SU, 3 ue)
Abdurrahman Münip, Ali İhsan Sâbis (Yazısı üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Sırtlanın tahribatı
ULUNAY
Fahri Kurtuluş
Cumhuriyet aleyhine yeni bir dâva daha açtı
Rizo milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine neşren hakaret dâvası açılmak üzere dün savcılığa müracaat edilmiştir.
Dâva; komünist propagandası yaptığı iddiasile «Vatan ve Aşk» filmi lıakkuıda C. H. P. meclis grup una, Türklüğü vo milli gururu rencide ettiği iddiasile de «Vâdlm» adlı kitap hakkında Büyük Millet Meclisine Fahri Kurtuluş tarafından verilen takrirlerin müzakeresi sımamda Kurtu-(Oevamı Sa. a Sü. i d»)
İr ölü soyucu türemiş... Geceleri mezarları açarak ölülerin altın dişlorinl söküp alıyormuş. Bu İşi kendlno moslok edınon bu «asri nobbaş» gazotolorl takip ediyor. Hali vakti yerlndo bir oo-nazo olursa onun dofnindo hazır bulunuyor vo doftorlno kayıt düşürü-yormuş j günü daha doğrusu gooo-sl gelince bu İş İçin yaptırdığı bir tarafı külünk diğer ucu kanoa olan fileti llo mezara gidiyor külünkle betonda bir delik açıyorı oradan kancayı sokarak conazonln kafasını dolikten çıkarıyor ve çene komiğini parçalayıp dişleri söktükten son ra bırakıp gidiyor, yahut da olduğu gibi kafayı koparıp evine götürüyor vo orada rahat rahat altın arayıoılığtna dovam odlyormuş...
İşin alakalandırdığı ımrol* tertibat almış, (nobbaş) ı yakalamışlar, adliyoye vermişler... Rivayete nazaran böylo bir cürüm hakkında mov zuatta bir maddo olmadığı İçin tecziye odllomoınlş, serbost bırakıl» mış; hattfi yaptığı donaot hakkında şöyle söylemişi
— Bon klmsoyo bir zarar vermiyorum. Toprağa terkedilmiş bir damla altını tokrar piyasaya İade ötmek suretlle ona hakkı olan kıy motlnl veriyorum. Bu altın dişi aldığım İçin bondon kim şlkâyot ode-bilir kl?l... Nimet külfeto mukabildir. Benim gibi goco yarısı mezarlığa gidip ölüleri mıncıklamağa cesaret edeook bir bajka kabadayı
varsa buyursun benimle rekabat et-sin... Bir oğlum var, tahsilini bitirdi onu da bu mesleğe koydum. O da Üsküdar tarafında İşliyor. Ne yapalım? Geçim güçleşti... Çalışmak lâzım.
İşto ölü soyucunun (sinik) bir #( da llo yaptığı müdafaa bu...
Varsa şâyed beşerde bir vic-dûtf
Ya gümüşdeııdir c ya, altından
Diyen şair ne kadar haklı!...
Mes'olo altına torna» edince artılj ne diriye no ölüye hürmet kalıyor,
Allah etmesini Bundan sonra ce-nazo ilânlarında «çelenk getirilmemesi rica olunur» cümlesini ir" a-aklp «rahmetlinin ağzında alin, dişi olmadığı İlân edilir» gibi blf oümlo daha yazılacakl

Hâdlso Abdülhak Mâm İd İn dudlğf |0bh
Rü'yâ değil bu, ayniyle vâki’ Ylno Hâınldln bir sözü vardırt Tad yok gecesinde gündüzün-
Ben neyleyeyim bu yer yü-
Oor.
Bugün görüyoruz kİ yor yüzünde
doğil yorln altında bile İnsanların
■ükun llo kalıbı z—fjııdlrmolerlne
İmkân yok. Kabir azabının böytosl
görülmüş şey değil... Ne dlyellmt
Allah ıslâh etsin!
Sahibi t Safa Kılıçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
11 inci YJ, No. 3641
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
CUMA
13
MAYIS
1949
||g| Te?e Kuvvet 5uruiıu
JENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.___________
Başbakan dün Istanbula geldi
Ş.Günaltay,hay at pahalılığımevzuu ile buradameşgul olacağını söyledi
Darüşşefakayı, Süleymaniyedeki Mimar Sinan eserlerini ziyaret eden Başbakan Şemseddin Günaltay, eski Türk büyüklerine aid türbelerin halka açdacağım belirtti
Kıymetli Mesaj
ürkiyenln büyük ve kudretli dostu Birleşik A-merika milletinin çok
muhterem cumhurbaşkanı MIster Trnmmm İsmet înönüne yolladığı mesaj Büyük Millet MecU-slnde okundu. Bu mesajda açıklanan yüksek duygular bütün Türk m İlletin t mütehassis etmiş bulunuyor. Dışişleri Bakanı da demecinde, Atlan tiğin öte kıyıcında, Türkiyeye karşı gösterilen sevgi ve anlayıştan ne kadar derin Ur zevk duyduğuna ifade et-M.
Misler Iraman, Türkiyenin Atlantik paktma simmiş bulunma-mlle takdir etmekte olduğunu ishal etmektedir. Türk hükümeti ve umumi efkârı bu memleketin Atlantik paktı hudutları İçine &-hnacağuu tahmin etmişlerdi. Filhakika Atlantik paktı, daha doğ rasu şimal Atlantik paktı, adı üs tünde çok mevziî ve coğrafî duhut lorla muayyen bir anlaşma oluyordu. Yalnız îtalyanm bu pakta girmesi İşe ooğrafl mahiyetten başka bir çeşni ve renk vermişti. Necmeddin SaHak Meclisteki ifadesinde pakta girmek talebinde bulunmadığını söyledi amma bu hususta Dışişleri Bakanımız o kadar çok ve birbirine zrt demeçlerde bulundu ki hangi tösün »«net ve asıl olacağını tayin doğrusu çok güçtür.
Bir aralık biz pakta girmeğe hevesli değiliz dedi hattâ moda bir eda ve tâbir İle bizde (Pakto-mani) yok dedi ve Atlantiği bu tözlerlo aştı. Fakat Vaşington temaslarından sonra dönerken vapura bindiği tirada: «Atlantik paktına almmamamız en büyük bir hatâ olmuştur» dedi. Bu cümle İle pakta tarafdar olmamak İddiası nasıl blrbirile rahatça te-Uf olabilir? Kaldı kİ kabine başkam sayın Şemseddin Günaltay da yerli bir gazeteye verdiği demeçte Atlantik paktına girmemekliğimizin tam bir isabet oldu ğunu açıkladı. Yâni yalnız Dışişleri Bakanı çeşitli demeçlerile kendi kendlsll e tezat halin» düşmüyor ayni zamanda kabine sefile de taaruz halinde bulunuyordu.
Bu sütunlarda çeşitli ve bilhas ta bu pakt vesilesUe açıkladığımız ve kaydettiğimiz gibi menfaatleri birbirine uygun olan mem leketler aralarında hiç bir İttifak ve ahitname olmasa da müşterek hareket etmeğe mahkûm olur -lar. Bunun zıddına olarak dünyanın ne kadar mukavele ve ımıahe desl varsa hepsini dit cilt imza etseler fakat lâzım olan dakika-da menfaatleri âl^nkll ve muvazi düşmezse kal/l değil müşterek, fiilî bir harel/ette bulunamazlar. Bu hale siyasî tarihte o kadar çok misal vardır ki bunlardan oüınnne göstermeğe bile ihtiyaç yoktur.
MIster Truman Türkiye hususunda Amerika İlgisinin hiç azalmadığını açıklıyor. Ayni İdeale bağlı milletlerin hürriyetine riayeti! ve tecavüzlere karşı azimli olanlann elbirliği yapmaları çok tabiidir. Nitekim Amerika Cum-hurreui askerî yardımın yalnız Türidyeye değil Yıınanlstana da yapıldığını hattâ hürriyetini koruyacak bütün memleketlere bıı muavenetin teşmil olunacağını tekrarlıyor. Zaten Trııman doktan! denilen formülün bundan bfcşka bir mâna ve mahiyeti yoktur, Fransızların bir kiNmı Atlan tik paktma girdikleri halde, bir tecavüz şıkkında yardımın otomatik olmayacağından şikâyetçi bulunuyor amma otomatik yardan Amerika anayasasına aykırı-(Devamı 8a ı 5 80 ı 8 do)
Patoloji kongresi bugün açılıyor
Dün şehrimize, muhtelif milletlere mensub
yüzlerce tıb âlimi geldi
Dün gelen âlimler den bir kısmı
Milletlerarası Beşinci Patoloji Kompare kongresi bugün saat 10.30 da Başbakan Şemseddin Günalta -yın bir nut&u İle açılacaktır.
Açışı müteakip eırasüe kongre başkanı Prof. Reşad Belger ile Sağ
hk Bakanı Dr. Kemali Bay azı t birer konuşma yapacaklar ve onlan yabancı devlet delegasyonları baş. kazılarının konuşmaları takip edecektir
(Devamı 8a. 5 Su. 4)
Yünlü Sanayicilerin beyhude çırpınışı
Hükümet tarafından tahsis edilen kontenjanla getirilecek maddeler fabrikaların ancak beş günlük ihtiyacını karşılayabilecek
Hükümetin almış olduğu yeni bir karar, yünlü sanayicileri çok müşkül bir duruma düşürmüş bulunmaktadır. Dün Sanayi Birliğinde toplanan sanayiciler, sa-
at 10,30 dan 17,20 ye kadar bu meseleye bir hal çaresi aramışlar ve kendilerin Ticaret Bakanlığınca iptidaî madde idhali İçin (Devamı 8a. ö 60. 4 do) .
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankara ekspresli® cehrimize gelmiştir. Başbakan, Haydarpaşa garında şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Bakanı doktor Kemali Bayand, Vali ve Belediye Başkanı Doktor Lût fi Kırdar, Emniyet Müdürü, Par ti, Belediye, vilâyet erkânı ve gazeteciler tarafından karşılanmıştır. Başbakan kendisini karşılamağa gelenlerin ellerini sıkmış ve gardan çıkarak Denizyol larmın Haydarpaşa - Köprü seferini yapan yolcu vapurile İstanbul a geçmiştir. Vapurda gazetecileri kabul «den Başbakan muhtelif suallere şu cevabı vermiştir:
(— îstanbulda birkaç gün ka Iacağım. Bu arada bir h*sm toplantısı yapacağım ve çediğiniz mevzularda etraflı İzahat vere-
ceğim. Yalnız şunu söyllyeyim kİ Istanbula gelir gelmez beni karşılıyan ve memlekette gelişen demokrasinin şen ve engin ruhuna nüfuz etmek İstiyen genç bir gazeteci gruplle karşılaşmış olduğumdan dolayı çok seviniyo rum. Çok sevdiğim İstanbul halkına saygı ve selâmlarımı sîzle-
rin vasıtanızla sunarım. Burada
kaldığım .üç, dört gtlç, jfarfında memleket işleri arasında pahalılık mevzuu ile de meşgul olacağım, Vâdettiğim bütün kanunları Meclisin bu devresinde mutla-
ka çıkaracağım. Bu husustaki çalışmalara katiyen ara verilme-
mektedir.»
Saat on birde, beraberinde Sağlık Bakanı olduğu halde vilâyete gelen Başbakan Baat 11.30 da Darüşşafakaya gitmiş, müdür den mektep ve talebe durumu (Devamı 8a. 5 Sû. 2 do)
Sadık Aldoğan
Hikmet Bayıır, emekli generalin partiden istifaya dâvet edileceği haberini tekzib ediyor
Ankara: 12 (Hususî) — Dünkü gazetelerde emekli general Sadık Aldoğanın Millet Partisinden istifaya dâvet edileceği yazılmıştı. Parti genel başkam Hik met Bayur bu hususta demiştir kİ:
— General Sadık Aldoğanın Millet Partisinden ayrılacağı ve ya partiden çıkarılacağı hakkın-dakl söz ve yazılar yüzde yüz bi rer uydurmadır.
Biz Millet Partililer muayyen bir gaye ve programın gerçekleşmesi İçin birleşmiş insanlarız,
(Devamı 8a. 6 su. 1 ao)
İ Maçın radyo röportajı i
l(^VljW'~M%IW^^'^>VV‘.-AVVWVWrvVA(»VVVVVWrVVrYVVVVWVVVV,AVYVVVVVVVVVsVV'
Dünkü mag.n üç kahramanı: Fenerli Cihad. GalatasaraylI M uzatfer ve Beşiktaşlı Şükrü
(Yazısı 6 incide)
Dün Atinada Uk raferini kaîüM M Türk futbolcuları Meçtiul 'A» Ret âbidesine çelenk koyarlarken ]
Türk Milli takımı Mısır takımını3-2mağlupetti
Birinci devre 1-1 berabere bitti. Bizim
Atlantik Paktı Avam
Kamarasında tasdik edildi
gollerin ikisini Şükrü, birini de Bülend attı
Atinaı 13 (A.A.), — ösel muhabirimi» bildiriyor ı

dında Türkiye büyük elçisi Rilşon Eşrof Ünaydın, İtalya büyük elçisi Pucottl, Mısır maslahatgüzarı Tev-
fik Şu»o ve 20 bini »şan bir seyirci
kalabalığı huzurunda baçlıyan doğu
Akdcni» futbol dostluk kupasında İlk maçı Türkiye ile Mısır millî ta-
takımlar sahada ju tertiplerle yer aldılar.
Mısır — Yahya - Hamaml, Ali Osman - Hilmi, Hanefi, Sindi s Fuat, Dirin, Avat, Tutu Hamdı.
Türkiye — Cihat - Erdoğan, Ah-mot - Salûhoddin, Bülond, Hüsoyin - îsfendiyar, Erol, Gündü», Muzaffer, Şükrü.
Hak om Italyan Gömbe.
Oyuna bizim takımın vuruşu He başlandı. ilk anlarda bizim takım bastırıyor. Fakat Mısırlılar yaraş yavaş müvazeneyi kurdular.
7 inci dakikada Erol ün ortasına Gündüzün vurduğu kafa direkleri n yırarak yandan dıçan çıktı.
(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 da)
Mister Bevin bu mü nasebetle Pusların Türkiyeye karşı giciştiği sinir harbinden dr bahsetti
kımları yaptılar.
Saat 16.30 da sahaya evvelâ Mı-
sır arkadan da Türk futbolcuları çık tılar. \
Sıra İle İtalya, Mısır, Türk ve Yu
nan millî marşları çalındıktan sonra
Yeni İngiliz Elçisi eşile beraber Galata rıhtımında
Yeni Ingiliz Büyük Elçisi
Elektrik fabrikasının yeni tesisleri
Şehrin her an artan elektrik İhtiyacını eski türbinler temin e-demedlğinden E. T. T. idaresi 6 milyon lira masraf ederek yeni tesisler yapmış ve yeni bir turbo-jeneratör satın almıştı. Bu suret le uzun zamandanberi şehirde tatbik edilen elektrik tahdidatı kalkmakta ve istenildiği tokatta isteyenlere cereyan verilmesi temin edilmektedir.
Yeni türbin fabrikada bir kaç
Londra: 12 (A-A.) «afp.» —« Bugün öğleden sonra A”am Kamarasında Atlantik paktının taa diki için müzakereleri açan Bevin şöyle demiştir:
(— Meollain, Ing-’iz milletinin ve banş isteyen bütün milletle» rin Atlantik paktını tasdik ede-
ceklerine eminim.»
(Dovamı 8a. 5 Su. 8)
Unesco
giindenberi tecrübe görmekte 1-di. Tecrübeler iyi netice vermiştir.
30 bin kilovatlık olan bu tttr-bojeneratör grubunun açılış töreni, yarın saat 12 de yapılacaktır.
Törende Başbakan Şemseddin Günaltay, Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıd ve Şehir Meclisi â-zası, gazeteciler ve diğer bir çok dâvetliler hazır bulunacaktır.
genel kurulu
Ord. Prof. Tevfik Sağlam alman kararlan anlatıyor
Ali İhsan Sabis'in Kongredeki tenkidIeri Emekli Generalin Haysiyet Divanına verilmesine sebeb olan sözlerini neşrediyoruz
Dün, İstanbul vapuru ile memleketimize geldi
Ingilterenln yeni Ankara Büyük Elçisi Slr Noel Chajlea dün İstanbul vapuru ile şehrimize gelmiştir. Büyük elçi vapurda kendlsüo görü şen bir arkadaşımıza şu beyanatta bulunmuştur:
(— Dost Türkiyeye geldiğim için çok memnun vo bahtiyarım. Hayatımın en mesut anlarını yaşıyorum. Türk İngiliz milletleri birbirini y&kınon anlamışlar vo birbirlerine no kadar lüzumlu olduklarım talidir etmişlerdir.
Bugünkü siyasi durumun nezake ti karşısında vazifemin ehemmiyetini müdrikim. Türic İngiliz münasebetleri gelişmektedir ve daha da gelişecektir. Hor zaman Türk dost larınıın ve Türk matbuatının yar dindarından istifade edeceğim.»
Slr N. Charles bugün ekspresle Ankaraya müteveccihen şehrimiz -den ayrılacaktır.
r- ---------->
| Çaylı dans
| hâdisesi
> Gelen mektupları ? neşrediyoruz
t Amerikan dershanesindeki ma-
( hut danslı çay hâdlcosl hakkın- !
( da momlokotln dört bir tara- ; r tından golon vo hâdiseyi pro-
> tosto edon moktupları noşro C dovam ediyoruz. Bugün, bü '
> mektupları 4 ünoü sayfamızda I { bulacaksınız.
Ankarnda yapılan Unesco Türkiye millî komisyonu genel kurulu toplantısından dönen başkan Ord. profesör Tevfik Sağlam arkadaşımıza Ankerada. 1 çalışmaları hakkında şunları söylemiş ■
tir:
(— Türlüye Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür teşkilâtına yâni; Unesco sözleş meşine girmiş bir devlettir. Unesco ülkülerini ger-
çekleştirmek için, bir (Devamı: Sa, 5
SU, 3 ue)
Abdurrahman Münip, Ali İhsan Sâbis (Yazısı üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Sırtlanın tahribatı
ULUNAY
Fahri Kurtuluş
Cumhuriyet aleyhine yeni bir dâva daha açtı
Rizo milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine neşren hakaret dâvası açılmak üzere dün savcılığa müracaat edilmiştir.
Dâva; komünist propagandası yaptığı iddiasile «Vatan ve Aşk» filmi lıakkuıda C. H. P. meclis grup una, Türklüğü vo milli gururu rencide ettiği iddiasile de «Vâdlm» adlı kitap hakkında Büyük Millet Meclisine Fahri Kurtuluş tarafından verilen takrirlerin müzakeresi sımamda Kurtu-(Oevamı Sa. a Sü. i d»)
İr ölü soyucu türemiş... Geceleri mezarları açarak ölülerin altın dişlorinl söküp alıyormuş. Bu İşi kendlno moslok edınon bu «asri nobbaş» gazotolorl takip ediyor. Hali vakti yerlndo bir oo-nazo olursa onun dofnindo hazır bulunuyor vo doftorlno kayıt düşürü-yormuş j günü daha doğrusu gooo-sl gelince bu İş İçin yaptırdığı bir tarafı külünk diğer ucu kanoa olan fileti llo mezara gidiyor külünkle betonda bir delik açıyorı oradan kancayı sokarak conazonln kafasını dolikten çıkarıyor ve çene komiğini parçalayıp dişleri söktükten son ra bırakıp gidiyor, yahut da olduğu gibi kafayı koparıp evine götürüyor vo orada rahat rahat altın arayıoılığtna dovam odlyormuş...
İşin alakalandırdığı ımrol* tertibat almış, (nobbaş) ı yakalamışlar, adliyoye vermişler... Rivayete nazaran böylo bir cürüm hakkında mov zuatta bir maddo olmadığı İçin tecziye odllomoınlş, serbost bırakıl» mış; hattfi yaptığı donaot hakkında şöyle söylemişi
— Bon klmsoyo bir zarar vermiyorum. Toprağa terkedilmiş bir damla altını tokrar piyasaya İade ötmek suretlle ona hakkı olan kıy motlnl veriyorum. Bu altın dişi aldığım İçin bondon kim şlkâyot ode-bilir kl?l... Nimet külfeto mukabildir. Benim gibi goco yarısı mezarlığa gidip ölüleri mıncıklamağa cesaret edeook bir bajka kabadayı
varsa buyursun benimle rekabat et-sin... Bir oğlum var, tahsilini bitirdi onu da bu mesleğe koydum. O da Üsküdar tarafında İşliyor. Ne yapalım? Geçim güçleşti... Çalışmak lâzım.
İşto ölü soyucunun (sinik) bir #( da llo yaptığı müdafaa bu...
Varsa şâyed beşerde bir vic-dûtf
Ya gümüşdeııdir c ya, altından
Diyen şair ne kadar haklı!...
Mes'olo altına torna» edince artılj ne diriye no ölüye hürmet kalıyor,
Allah etmesini Bundan sonra ce-nazo ilânlarında «çelenk getirilmemesi rica olunur» cümlesini ir" a-aklp «rahmetlinin ağzında alin, dişi olmadığı İlân edilir» gibi blf oümlo daha yazılacakl

Hâdlso Abdülhak Mâm İd İn dudlğf |0bh
Rü'yâ değil bu, ayniyle vâki’ Ylno Hâınldln bir sözü vardırt Tad yok gecesinde gündüzün-
Ben neyleyeyim bu yer yü-
Oor.
Bugün görüyoruz kİ yor yüzünde
doğil yorln altında bile İnsanların
■ükun llo kalıbı z—fjııdlrmolerlne
İmkân yok. Kabir azabının böytosl
görülmüş şey değil... Ne dlyellmt
Allah ıslâh etsin!
Sahibi t Safa Kılıçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
11 inci YJ, No. 3641
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
CUMA
13
MAYIS
1949
||g| Te?e Kuvvet 5uruiıu
JENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.___________
Başbakan dün Istanbula geldi
Ş.Günaltay,hay at pahalılığımevzuu ile buradameşgul olacağını söyledi
Darüşşefakayı, Süleymaniyedeki Mimar Sinan eserlerini ziyaret eden Başbakan Şemseddin Günaltay, eski Türk büyüklerine aid türbelerin halka açdacağım belirtti
Kıymetli Mesaj
ürkiyenln büyük ve kudretli dostu Birleşik A-merika milletinin çok
muhterem cumhurbaşkanı MIster Trnmmm İsmet înönüne yolladığı mesaj Büyük Millet MecU-slnde okundu. Bu mesajda açıklanan yüksek duygular bütün Türk m İlletin t mütehassis etmiş bulunuyor. Dışişleri Bakanı da demecinde, Atlan tiğin öte kıyıcında, Türkiyeye karşı gösterilen sevgi ve anlayıştan ne kadar derin Ur zevk duyduğuna ifade et-M.
Misler Iraman, Türkiyenin Atlantik paktma simmiş bulunma-mlle takdir etmekte olduğunu ishal etmektedir. Türk hükümeti ve umumi efkârı bu memleketin Atlantik paktı hudutları İçine &-hnacağuu tahmin etmişlerdi. Filhakika Atlantik paktı, daha doğ rasu şimal Atlantik paktı, adı üs tünde çok mevziî ve coğrafî duhut lorla muayyen bir anlaşma oluyordu. Yalnız îtalyanm bu pakta girmesi İşe ooğrafl mahiyetten başka bir çeşni ve renk vermişti. Necmeddin SaHak Meclisteki ifadesinde pakta girmek talebinde bulunmadığını söyledi amma bu hususta Dışişleri Bakanımız o kadar çok ve birbirine zrt demeçlerde bulundu ki hangi tösün »«net ve asıl olacağını tayin doğrusu çok güçtür.
Bir aralık biz pakta girmeğe hevesli değiliz dedi hattâ moda bir eda ve tâbir İle bizde (Pakto-mani) yok dedi ve Atlantiği bu tözlerlo aştı. Fakat Vaşington temaslarından sonra dönerken vapura bindiği tirada: «Atlantik paktına almmamamız en büyük bir hatâ olmuştur» dedi. Bu cümle İle pakta tarafdar olmamak İddiası nasıl blrbirile rahatça te-Uf olabilir? Kaldı kİ kabine başkam sayın Şemseddin Günaltay da yerli bir gazeteye verdiği demeçte Atlantik paktına girmemekliğimizin tam bir isabet oldu ğunu açıkladı. Yâni yalnız Dışişleri Bakanı çeşitli demeçlerile kendi kendlsll e tezat halin» düşmüyor ayni zamanda kabine sefile de taaruz halinde bulunuyordu.
Bu sütunlarda çeşitli ve bilhas ta bu pakt vesilesUe açıkladığımız ve kaydettiğimiz gibi menfaatleri birbirine uygun olan mem leketler aralarında hiç bir İttifak ve ahitname olmasa da müşterek hareket etmeğe mahkûm olur -lar. Bunun zıddına olarak dünyanın ne kadar mukavele ve ımıahe desl varsa hepsini dit cilt imza etseler fakat lâzım olan dakika-da menfaatleri âl^nkll ve muvazi düşmezse kal/l değil müşterek, fiilî bir harel/ette bulunamazlar. Bu hale siyasî tarihte o kadar çok misal vardır ki bunlardan oüınnne göstermeğe bile ihtiyaç yoktur.
MIster Truman Türkiye hususunda Amerika İlgisinin hiç azalmadığını açıklıyor. Ayni İdeale bağlı milletlerin hürriyetine riayeti! ve tecavüzlere karşı azimli olanlann elbirliği yapmaları çok tabiidir. Nitekim Amerika Cum-hurreui askerî yardımın yalnız Türidyeye değil Yıınanlstana da yapıldığını hattâ hürriyetini koruyacak bütün memleketlere bıı muavenetin teşmil olunacağını tekrarlıyor. Zaten Trııman doktan! denilen formülün bundan bfcşka bir mâna ve mahiyeti yoktur, Fransızların bir kiNmı Atlan tik paktma girdikleri halde, bir tecavüz şıkkında yardımın otomatik olmayacağından şikâyetçi bulunuyor amma otomatik yardan Amerika anayasasına aykırı-(Devamı 8a ı 5 80 ı 8 do)
Patoloji kongresi bugün açılıyor
Dün şehrimize, muhtelif milletlere mensub
yüzlerce tıb âlimi geldi
Dün gelen âlimler den bir kısmı
Milletlerarası Beşinci Patoloji Kompare kongresi bugün saat 10.30 da Başbakan Şemseddin Günalta -yın bir nut&u İle açılacaktır.
Açışı müteakip eırasüe kongre başkanı Prof. Reşad Belger ile Sağ
hk Bakanı Dr. Kemali Bay azı t birer konuşma yapacaklar ve onlan yabancı devlet delegasyonları baş. kazılarının konuşmaları takip edecektir
(Devamı 8a. 5 Su. 4)
Yünlü Sanayicilerin beyhude çırpınışı
Hükümet tarafından tahsis edilen kontenjanla getirilecek maddeler fabrikaların ancak beş günlük ihtiyacını karşılayabilecek
Hükümetin almış olduğu yeni bir karar, yünlü sanayicileri çok müşkül bir duruma düşürmüş bulunmaktadır. Dün Sanayi Birliğinde toplanan sanayiciler, sa-
at 10,30 dan 17,20 ye kadar bu meseleye bir hal çaresi aramışlar ve kendilerin Ticaret Bakanlığınca iptidaî madde idhali İçin (Devamı 8a. ö 60. 4 do) .
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankara ekspresli® cehrimize gelmiştir. Başbakan, Haydarpaşa garında şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Bakanı doktor Kemali Bayand, Vali ve Belediye Başkanı Doktor Lût fi Kırdar, Emniyet Müdürü, Par ti, Belediye, vilâyet erkânı ve gazeteciler tarafından karşılanmıştır. Başbakan kendisini karşılamağa gelenlerin ellerini sıkmış ve gardan çıkarak Denizyol larmın Haydarpaşa - Köprü seferini yapan yolcu vapurile İstanbul a geçmiştir. Vapurda gazetecileri kabul «den Başbakan muhtelif suallere şu cevabı vermiştir:
(— îstanbulda birkaç gün ka Iacağım. Bu arada bir h*sm toplantısı yapacağım ve çediğiniz mevzularda etraflı İzahat vere-
ceğim. Yalnız şunu söyllyeyim kİ Istanbula gelir gelmez beni karşılıyan ve memlekette gelişen demokrasinin şen ve engin ruhuna nüfuz etmek İstiyen genç bir gazeteci gruplle karşılaşmış olduğumdan dolayı çok seviniyo rum. Çok sevdiğim İstanbul halkına saygı ve selâmlarımı sîzle-
rin vasıtanızla sunarım. Burada
kaldığım .üç, dört gtlç, jfarfında memleket işleri arasında pahalılık mevzuu ile de meşgul olacağım, Vâdettiğim bütün kanunları Meclisin bu devresinde mutla-
ka çıkaracağım. Bu husustaki çalışmalara katiyen ara verilme-
mektedir.»
Saat on birde, beraberinde Sağlık Bakanı olduğu halde vilâyete gelen Başbakan Baat 11.30 da Darüşşafakaya gitmiş, müdür den mektep ve talebe durumu (Devamı 8a. 5 Sû. 2 do)
Sadık Aldoğan
Hikmet Bayıır, emekli generalin partiden istifaya dâvet edileceği haberini tekzib ediyor
Ankara: 12 (Hususî) — Dünkü gazetelerde emekli general Sadık Aldoğanın Millet Partisinden istifaya dâvet edileceği yazılmıştı. Parti genel başkam Hik met Bayur bu hususta demiştir kİ:
— General Sadık Aldoğanın Millet Partisinden ayrılacağı ve ya partiden çıkarılacağı hakkın-dakl söz ve yazılar yüzde yüz bi rer uydurmadır.
Biz Millet Partililer muayyen bir gaye ve programın gerçekleşmesi İçin birleşmiş insanlarız,
(Devamı 8a. 6 su. 1 ao)
İ Maçın radyo röportajı i
l(^VljW'~M%IW^^'^>VV‘.-AVVWVWrvVA(»VVVVVWrVVrYVVVVWVVVV,AVYVVVVVVVVVsVV'
Dünkü mag.n üç kahramanı: Fenerli Cihad. GalatasaraylI M uzatfer ve Beşiktaşlı Şükrü
(Yazısı 6 incide)
Dün Atinada Uk raferini kaîüM M Türk futbolcuları Meçtiul 'A» Ret âbidesine çelenk koyarlarken ]
Türk Milli takımı Mısır takımını3-2mağlupetti
Birinci devre 1-1 berabere bitti. Bizim
Atlantik Paktı Avam
Kamarasında tasdik edildi
gollerin ikisini Şükrü, birini de Bülend attı
Atinaı 13 (A.A.), — ösel muhabirimi» bildiriyor ı

dında Türkiye büyük elçisi Rilşon Eşrof Ünaydın, İtalya büyük elçisi Pucottl, Mısır maslahatgüzarı Tev-
fik Şu»o ve 20 bini »şan bir seyirci
kalabalığı huzurunda baçlıyan doğu
Akdcni» futbol dostluk kupasında İlk maçı Türkiye ile Mısır millî ta-
takımlar sahada ju tertiplerle yer aldılar.
Mısır — Yahya - Hamaml, Ali Osman - Hilmi, Hanefi, Sindi s Fuat, Dirin, Avat, Tutu Hamdı.
Türkiye — Cihat - Erdoğan, Ah-mot - Salûhoddin, Bülond, Hüsoyin - îsfendiyar, Erol, Gündü», Muzaffer, Şükrü.
Hak om Italyan Gömbe.
Oyuna bizim takımın vuruşu He başlandı. ilk anlarda bizim takım bastırıyor. Fakat Mısırlılar yaraş yavaş müvazeneyi kurdular.
7 inci dakikada Erol ün ortasına Gündüzün vurduğu kafa direkleri n yırarak yandan dıçan çıktı.
(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 da)
Mister Bevin bu mü nasebetle Pusların Türkiyeye karşı giciştiği sinir harbinden dr bahsetti
kımları yaptılar.
Saat 16.30 da sahaya evvelâ Mı-
sır arkadan da Türk futbolcuları çık tılar. \
Sıra İle İtalya, Mısır, Türk ve Yu
nan millî marşları çalındıktan sonra
Yeni İngiliz Elçisi eşile beraber Galata rıhtımında
Yeni Ingiliz Büyük Elçisi
Elektrik fabrikasının yeni tesisleri
Şehrin her an artan elektrik İhtiyacını eski türbinler temin e-demedlğinden E. T. T. idaresi 6 milyon lira masraf ederek yeni tesisler yapmış ve yeni bir turbo-jeneratör satın almıştı. Bu suret le uzun zamandanberi şehirde tatbik edilen elektrik tahdidatı kalkmakta ve istenildiği tokatta isteyenlere cereyan verilmesi temin edilmektedir.
Yeni türbin fabrikada bir kaç
Londra: 12 (A-A.) «afp.» —« Bugün öğleden sonra A”am Kamarasında Atlantik paktının taa diki için müzakereleri açan Bevin şöyle demiştir:
(— Meollain, Ing-’iz milletinin ve banş isteyen bütün milletle» rin Atlantik paktını tasdik ede-
ceklerine eminim.»
(Dovamı 8a. 5 Su. 8)
Unesco
giindenberi tecrübe görmekte 1-di. Tecrübeler iyi netice vermiştir.
30 bin kilovatlık olan bu tttr-bojeneratör grubunun açılış töreni, yarın saat 12 de yapılacaktır.
Törende Başbakan Şemseddin Günaltay, Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıd ve Şehir Meclisi â-zası, gazeteciler ve diğer bir çok dâvetliler hazır bulunacaktır.
genel kurulu
Ord. Prof. Tevfik Sağlam alman kararlan anlatıyor
Ali İhsan Sabis'in Kongredeki tenkidIeri Emekli Generalin Haysiyet Divanına verilmesine sebeb olan sözlerini neşrediyoruz
Dün, İstanbul vapuru ile memleketimize geldi
Ingilterenln yeni Ankara Büyük Elçisi Slr Noel Chajlea dün İstanbul vapuru ile şehrimize gelmiştir. Büyük elçi vapurda kendlsüo görü şen bir arkadaşımıza şu beyanatta bulunmuştur:
(— Dost Türkiyeye geldiğim için çok memnun vo bahtiyarım. Hayatımın en mesut anlarını yaşıyorum. Türk İngiliz milletleri birbirini y&kınon anlamışlar vo birbirlerine no kadar lüzumlu olduklarım talidir etmişlerdir.
Bugünkü siyasi durumun nezake ti karşısında vazifemin ehemmiyetini müdrikim. Türic İngiliz münasebetleri gelişmektedir ve daha da gelişecektir. Hor zaman Türk dost larınıın ve Türk matbuatının yar dindarından istifade edeceğim.»
Slr N. Charles bugün ekspresle Ankaraya müteveccihen şehrimiz -den ayrılacaktır.
r- ---------->
| Çaylı dans
| hâdisesi
> Gelen mektupları ? neşrediyoruz
t Amerikan dershanesindeki ma-
( hut danslı çay hâdlcosl hakkın- !
( da momlokotln dört bir tara- ; r tından golon vo hâdiseyi pro-
> tosto edon moktupları noşro C dovam ediyoruz. Bugün, bü '
> mektupları 4 ünoü sayfamızda I { bulacaksınız.
Ankarnda yapılan Unesco Türkiye millî komisyonu genel kurulu toplantısından dönen başkan Ord. profesör Tevfik Sağlam arkadaşımıza Ankerada. 1 çalışmaları hakkında şunları söylemiş ■
tir:
(— Türlüye Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür teşkilâtına yâni; Unesco sözleş meşine girmiş bir devlettir. Unesco ülkülerini ger-
çekleştirmek için, bir (Devamı: Sa, 5
SU, 3 ue)
Abdurrahman Münip, Ali İhsan Sâbis (Yazısı üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Sırtlanın tahribatı
ULUNAY
Fahri Kurtuluş
Cumhuriyet aleyhine yeni bir dâva daha açtı
Rizo milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine neşren hakaret dâvası açılmak üzere dün savcılığa müracaat edilmiştir.
Dâva; komünist propagandası yaptığı iddiasile «Vatan ve Aşk» filmi lıakkuıda C. H. P. meclis grup una, Türklüğü vo milli gururu rencide ettiği iddiasile de «Vâdlm» adlı kitap hakkında Büyük Millet Meclisine Fahri Kurtuluş tarafından verilen takrirlerin müzakeresi sımamda Kurtu-(Oevamı Sa. a Sü. i d»)
İr ölü soyucu türemiş... Geceleri mezarları açarak ölülerin altın dişlorinl söküp alıyormuş. Bu İşi kendlno moslok edınon bu «asri nobbaş» gazotolorl takip ediyor. Hali vakti yerlndo bir oo-nazo olursa onun dofnindo hazır bulunuyor vo doftorlno kayıt düşürü-yormuş j günü daha doğrusu gooo-sl gelince bu İş İçin yaptırdığı bir tarafı külünk diğer ucu kanoa olan fileti llo mezara gidiyor külünkle betonda bir delik açıyorı oradan kancayı sokarak conazonln kafasını dolikten çıkarıyor ve çene komiğini parçalayıp dişleri söktükten son ra bırakıp gidiyor, yahut da olduğu gibi kafayı koparıp evine götürüyor vo orada rahat rahat altın arayıoılığtna dovam odlyormuş...
İşin alakalandırdığı ımrol* tertibat almış, (nobbaş) ı yakalamışlar, adliyoye vermişler... Rivayete nazaran böylo bir cürüm hakkında mov zuatta bir maddo olmadığı İçin tecziye odllomoınlş, serbost bırakıl» mış; hattfi yaptığı donaot hakkında şöyle söylemişi
— Bon klmsoyo bir zarar vermiyorum. Toprağa terkedilmiş bir damla altını tokrar piyasaya İade ötmek suretlle ona hakkı olan kıy motlnl veriyorum. Bu altın dişi aldığım İçin bondon kim şlkâyot ode-bilir kl?l... Nimet külfeto mukabildir. Benim gibi goco yarısı mezarlığa gidip ölüleri mıncıklamağa cesaret edeook bir bajka kabadayı
varsa buyursun benimle rekabat et-sin... Bir oğlum var, tahsilini bitirdi onu da bu mesleğe koydum. O da Üsküdar tarafında İşliyor. Ne yapalım? Geçim güçleşti... Çalışmak lâzım.
İşto ölü soyucunun (sinik) bir #( da llo yaptığı müdafaa bu...
Varsa şâyed beşerde bir vic-dûtf
Ya gümüşdeııdir c ya, altından
Diyen şair ne kadar haklı!...
Mes'olo altına torna» edince artılj ne diriye no ölüye hürmet kalıyor,
Allah etmesini Bundan sonra ce-nazo ilânlarında «çelenk getirilmemesi rica olunur» cümlesini ir" a-aklp «rahmetlinin ağzında alin, dişi olmadığı İlân edilir» gibi blf oümlo daha yazılacakl

Hâdlso Abdülhak Mâm İd İn dudlğf |0bh
Rü'yâ değil bu, ayniyle vâki’ Ylno Hâınldln bir sözü vardırt Tad yok gecesinde gündüzün-
Ben neyleyeyim bu yer yü-
Oor.
Bugün görüyoruz kİ yor yüzünde
doğil yorln altında bile İnsanların
■ükun llo kalıbı z—fjııdlrmolerlne
İmkân yok. Kabir azabının böytosl
görülmüş şey değil... Ne dlyellmt
Allah ıslâh etsin!
Sahibi t Safa Kılıçboğlu
İdareı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 10785
11 inci YJ, No. 3641
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
CUMA
13
MAYIS
1949
||g| Te?e Kuvvet 5uruiıu
JENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.___________
Başbakan dün Istanbula geldi
Ş.Günaltay,hay at pahalılığımevzuu ile buradameşgul olacağını söyledi
Darüşşefakayı, Süleymaniyedeki Mimar Sinan eserlerini ziyaret eden Başbakan Şemseddin Günaltay, eski Türk büyüklerine aid türbelerin halka açdacağım belirtti
Kıymetli Mesaj
ürkiyenln büyük ve kudretli dostu Birleşik A-merika milletinin çok
muhterem cumhurbaşkanı MIster Trnmmm İsmet înönüne yolladığı mesaj Büyük Millet MecU-slnde okundu. Bu mesajda açıklanan yüksek duygular bütün Türk m İlletin t mütehassis etmiş bulunuyor. Dışişleri Bakanı da demecinde, Atlan tiğin öte kıyıcında, Türkiyeye karşı gösterilen sevgi ve anlayıştan ne kadar derin Ur zevk duyduğuna ifade et-M.
Misler Iraman, Türkiyenin Atlantik paktma simmiş bulunma-mlle takdir etmekte olduğunu ishal etmektedir. Türk hükümeti ve umumi efkârı bu memleketin Atlantik paktı hudutları İçine &-hnacağuu tahmin etmişlerdi. Filhakika Atlantik paktı, daha doğ rasu şimal Atlantik paktı, adı üs tünde çok mevziî ve coğrafî duhut lorla muayyen bir anlaşma oluyordu. Yalnız îtalyanm bu pakta girmesi İşe ooğrafl mahiyetten başka bir çeşni ve renk vermişti. Necmeddin SaHak Meclisteki ifadesinde pakta girmek talebinde bulunmadığını söyledi amma bu hususta Dışişleri Bakanımız o kadar çok ve birbirine zrt demeçlerde bulundu ki hangi tösün »«net ve asıl olacağını tayin doğrusu çok güçtür.
Bir aralık biz pakta girmeğe hevesli değiliz dedi hattâ moda bir eda ve tâbir İle bizde (Pakto-mani) yok dedi ve Atlantiği bu tözlerlo aştı. Fakat Vaşington temaslarından sonra dönerken vapura bindiği tirada: «Atlantik paktına almmamamız en büyük bir hatâ olmuştur» dedi. Bu cümle İle pakta tarafdar olmamak İddiası nasıl blrbirile rahatça te-Uf olabilir? Kaldı kİ kabine başkam sayın Şemseddin Günaltay da yerli bir gazeteye verdiği demeçte Atlantik paktına girmemekliğimizin tam bir isabet oldu ğunu açıkladı. Yâni yalnız Dışişleri Bakanı çeşitli demeçlerile kendi kendlsll e tezat halin» düşmüyor ayni zamanda kabine sefile de taaruz halinde bulunuyordu.
Bu sütunlarda çeşitli ve bilhas ta bu pakt vesilesUe açıkladığımız ve kaydettiğimiz gibi menfaatleri birbirine uygun olan mem leketler aralarında hiç bir İttifak ve ahitname olmasa da müşterek hareket etmeğe mahkûm olur -lar. Bunun zıddına olarak dünyanın ne kadar mukavele ve ımıahe desl varsa hepsini dit cilt imza etseler fakat lâzım olan dakika-da menfaatleri âl^nkll ve muvazi düşmezse kal/l değil müşterek, fiilî bir harel/ette bulunamazlar. Bu hale siyasî tarihte o kadar çok misal vardır ki bunlardan oüınnne göstermeğe bile ihtiyaç yoktur.
MIster Truman Türkiye hususunda Amerika İlgisinin hiç azalmadığını açıklıyor. Ayni İdeale bağlı milletlerin hürriyetine riayeti! ve tecavüzlere karşı azimli olanlann elbirliği yapmaları çok tabiidir. Nitekim Amerika Cum-hurreui askerî yardımın yalnız Türidyeye değil Yıınanlstana da yapıldığını hattâ hürriyetini koruyacak bütün memleketlere bıı muavenetin teşmil olunacağını tekrarlıyor. Zaten Trııman doktan! denilen formülün bundan bfcşka bir mâna ve mahiyeti yoktur, Fransızların bir kiNmı Atlan tik paktma girdikleri halde, bir tecavüz şıkkında yardımın otomatik olmayacağından şikâyetçi bulunuyor amma otomatik yardan Amerika anayasasına aykırı-(Devamı 8a ı 5 80 ı 8 do)
Patoloji kongresi bugün açılıyor
Dün şehrimize, muhtelif milletlere mensub
yüzlerce tıb âlimi geldi
Dün gelen âlimler den bir kısmı
Milletlerarası Beşinci Patoloji Kompare kongresi bugün saat 10.30 da Başbakan Şemseddin Günalta -yın bir nut&u İle açılacaktır.
Açışı müteakip eırasüe kongre başkanı Prof. Reşad Belger ile Sağ
hk Bakanı Dr. Kemali Bay azı t birer konuşma yapacaklar ve onlan yabancı devlet delegasyonları baş. kazılarının konuşmaları takip edecektir
(Devamı 8a. 5 Su. 4)
Yünlü Sanayicilerin beyhude çırpınışı
Hükümet tarafından tahsis edilen kontenjanla getirilecek maddeler fabrikaların ancak beş günlük ihtiyacını karşılayabilecek
Hükümetin almış olduğu yeni bir karar, yünlü sanayicileri çok müşkül bir duruma düşürmüş bulunmaktadır. Dün Sanayi Birliğinde toplanan sanayiciler, sa-
at 10,30 dan 17,20 ye kadar bu meseleye bir hal çaresi aramışlar ve kendilerin Ticaret Bakanlığınca iptidaî madde idhali İçin (Devamı 8a. ö 60. 4 do) .
Başbakan Şemsettin Günaltay, dün sabah Ankara ekspresli® cehrimize gelmiştir. Başbakan, Haydarpaşa garında şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Bakanı doktor Kemali Bayand, Vali ve Belediye Başkanı Doktor Lût fi Kırdar, Emniyet Müdürü, Par ti, Belediye, vilâyet erkânı ve gazeteciler tarafından karşılanmıştır. Başbakan kendisini karşılamağa gelenlerin ellerini sıkmış ve gardan çıkarak Denizyol larmın Haydarpaşa - Köprü seferini yapan yolcu vapurile İstanbul a geçmiştir. Vapurda gazetecileri kabul «den Başbakan muhtelif suallere şu cevabı vermiştir:
(— îstanbulda birkaç gün ka Iacağım. Bu arada bir h*sm toplantısı yapacağım ve çediğiniz mevzularda etraflı İzahat vere-
ceğim. Yalnız şunu söyllyeyim kİ Istanbula gelir gelmez beni karşılıyan ve memlekette gelişen demokrasinin şen ve engin ruhuna nüfuz etmek İstiyen genç bir gazeteci gruplle karşılaşmış olduğumdan dolayı çok seviniyo rum. Çok sevdiğim İstanbul halkına saygı ve selâmlarımı sîzle-
rin vasıtanızla sunarım. Burada
kaldığım .üç, dört gtlç, jfarfında memleket işleri arasında pahalılık mevzuu ile de meşgul olacağım, Vâdettiğim bütün kanunları Meclisin bu devresinde mutla-
ka çıkaracağım. Bu husustaki çalışmalara katiyen ara verilme-
mektedir.»
Saat on birde, beraberinde Sağlık Bakanı olduğu halde vilâyete gelen Başbakan Baat 11.30 da Darüşşafakaya gitmiş, müdür den mektep ve talebe durumu (Devamı 8a. 5 Sû. 2 do)
Sadık Aldoğan
Hikmet Bayıır, emekli generalin partiden istifaya dâvet edileceği haberini tekzib ediyor
Ankara: 12 (Hususî) — Dünkü gazetelerde emekli general Sadık Aldoğanın Millet Partisinden istifaya dâvet edileceği yazılmıştı. Parti genel başkam Hik met Bayur bu hususta demiştir kİ:
— General Sadık Aldoğanın Millet Partisinden ayrılacağı ve ya partiden çıkarılacağı hakkın-dakl söz ve yazılar yüzde yüz bi rer uydurmadır.
Biz Millet Partililer muayyen bir gaye ve programın gerçekleşmesi İçin birleşmiş insanlarız,
(Devamı 8a. 6 su. 1 ao)
İ Maçın radyo röportajı i
l(^VljW'~M%IW^^'^>VV‘.-AVVWVWrvVA(»VVVVVWrVVrYVVVVWVVVV,AVYVVVVVVVVVsVV'
Dünkü mag.n üç kahramanı: Fenerli Cihad. GalatasaraylI M uzatfer ve Beşiktaşlı Şükrü
(Yazısı 6 incide)
Dün Atinada Uk raferini kaîüM M Türk futbolcuları Meçtiul 'A» Ret âbidesine çelenk koyarlarken ]
Türk Milli takımı Mısır takımını3-2mağlupetti
Birinci devre 1-1 berabere bitti. Bizim
Atlantik Paktı Avam
Kamarasında tasdik edildi
gollerin ikisini Şükrü, birini de Bülend attı
Atinaı 13 (A.A.), — ösel muhabirimi» bildiriyor ı

dında Türkiye büyük elçisi Rilşon Eşrof Ünaydın, İtalya büyük elçisi Pucottl, Mısır maslahatgüzarı Tev-
fik Şu»o ve 20 bini »şan bir seyirci
kalabalığı huzurunda baçlıyan doğu
Akdcni» futbol dostluk kupasında İlk maçı Türkiye ile Mısır millî ta-
takımlar sahada ju tertiplerle yer aldılar.
Mısır — Yahya - Hamaml, Ali Osman - Hilmi, Hanefi, Sindi s Fuat, Dirin, Avat, Tutu Hamdı.
Türkiye — Cihat - Erdoğan, Ah-mot - Salûhoddin, Bülond, Hüsoyin - îsfendiyar, Erol, Gündü», Muzaffer, Şükrü.
Hak om Italyan Gömbe.
Oyuna bizim takımın vuruşu He başlandı. ilk anlarda bizim takım bastırıyor. Fakat Mısırlılar yaraş yavaş müvazeneyi kurdular.
7 inci dakikada Erol ün ortasına Gündüzün vurduğu kafa direkleri n yırarak yandan dıçan çıktı.
(Dovamı 8a. 5 8ü. 8 da)
Mister Bevin bu mü nasebetle Pusların Türkiyeye karşı giciştiği sinir harbinden dr bahsetti
kımları yaptılar.
Saat 16.30 da sahaya evvelâ Mı-
sır arkadan da Türk futbolcuları çık tılar. \
Sıra İle İtalya, Mısır, Türk ve Yu
nan millî marşları çalındıktan sonra
Yeni İngiliz Elçisi eşile beraber Galata rıhtımında
Yeni Ingiliz Büyük Elçisi
Elektrik fabrikasının yeni tesisleri
Şehrin her an artan elektrik İhtiyacını eski türbinler temin e-demedlğinden E. T. T. idaresi 6 milyon lira masraf ederek yeni tesisler yapmış ve yeni bir turbo-jeneratör satın almıştı. Bu suret le uzun zamandanberi şehirde tatbik edilen elektrik tahdidatı kalkmakta ve istenildiği tokatta isteyenlere cereyan verilmesi temin edilmektedir.
Yeni türbin fabrikada bir kaç
Londra: 12 (A-A.) «afp.» —« Bugün öğleden sonra A”am Kamarasında Atlantik paktının taa diki için müzakereleri açan Bevin şöyle demiştir:
(— Meollain, Ing-’iz milletinin ve banş isteyen bütün milletle» rin Atlantik paktını tasdik ede-
ceklerine eminim.»
(Dovamı 8a. 5 Su. 8)
Unesco
giindenberi tecrübe görmekte 1-di. Tecrübeler iyi netice vermiştir.
30 bin kilovatlık olan bu tttr-bojeneratör grubunun açılış töreni, yarın saat 12 de yapılacaktır.
Törende Başbakan Şemseddin Günaltay, Sağlık Bakanı Dr. Kemali Beyazıd ve Şehir Meclisi â-zası, gazeteciler ve diğer bir çok dâvetliler hazır bulunacaktır.
genel kurulu
Ord. Prof. Tevfik Sağlam alman kararlan anlatıyor
Ali İhsan Sabis'in Kongredeki tenkidIeri Emekli Generalin Haysiyet Divanına verilmesine sebeb olan sözlerini neşrediyoruz
Dün, İstanbul vapuru ile memleketimize geldi
Ingilterenln yeni Ankara Büyük Elçisi Slr Noel Chajlea dün İstanbul vapuru ile şehrimize gelmiştir. Büyük elçi vapurda kendlsüo görü şen bir arkadaşımıza şu beyanatta bulunmuştur:
(— Dost Türkiyeye geldiğim için çok memnun vo bahtiyarım. Hayatımın en mesut anlarını yaşıyorum. Türk İngiliz milletleri birbirini y&kınon anlamışlar vo birbirlerine no kadar lüzumlu olduklarım talidir etmişlerdir.
Bugünkü siyasi durumun nezake ti karşısında vazifemin ehemmiyetini müdrikim. Türic İngiliz münasebetleri gelişmektedir ve daha da gelişecektir. Hor zaman Türk dost larınıın ve Türk matbuatının yar dindarından istifade edeceğim.»
Slr N. Charles bugün ekspresle Ankaraya müteveccihen şehrimiz -den ayrılacaktır.
r- ---------->
| Çaylı dans
| hâdisesi
> Gelen mektupları ? neşrediyoruz
t Amerikan dershanesindeki ma-
( hut danslı çay hâdlcosl hakkın- !
( da momlokotln dört bir tara- ; r tından golon vo hâdiseyi pro-
> tosto edon moktupları noşro C dovam ediyoruz. Bugün, bü '
> mektupları 4 ünoü sayfamızda I { bulacaksınız.
Ankarnda yapılan Unesco Türkiye millî komisyonu genel kurulu toplantısından dönen başkan Ord. profesör Tevfik Sağlam arkadaşımıza Ankerada. 1 çalışmaları hakkında şunları söylemiş ■
tir:
(— Türlüye Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür teşkilâtına yâni; Unesco sözleş meşine girmiş bir devlettir. Unesco ülkülerini ger-
çekleştirmek için, bir (Devamı: Sa, 5
SU, 3 ue)
Abdurrahman Münip, Ali İhsan Sâbis (Yazısı üncü sayfada)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir Sırtlanın tahribatı
ULUNAY
Fahri Kurtuluş
Cumhuriyet aleyhine yeni bir dâva daha açtı
Rizo milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine neşren hakaret dâvası açılmak üzere dün savcılığa müracaat edilmiştir.
Dâva; komünist propagandası yaptığı iddiasile «Vatan ve Aşk» filmi lıakkuıda C. H. P. meclis grup una, Türklüğü vo milli gururu rencide ettiği iddiasile de «Vâdlm» adlı kitap hakkında Büyük Millet Meclisine Fahri Kurtuluş tarafından verilen takrirlerin müzakeresi sımamda Kurtu-(Oevamı Sa. a Sü. i d»)
İr ölü soyucu türemiş... Geceleri mezarları açarak ölülerin altın dişlorinl söküp alıyormuş. Bu İşi kendlno moslok edınon bu «asri nobbaş» gazotolorl takip ediyor. Hali vakti yerlndo bir oo-nazo olursa onun dofnindo hazır bulunuyor vo doftorlno kayıt düşürü-yormuş j günü daha doğrusu gooo-sl gelince bu İş İçin yaptırdığı bir tarafı külünk diğer ucu kanoa olan fileti llo mezara gidiyor külünkle betonda bir delik açıyorı oradan kancayı sokarak conazonln kafasını dolikten çıkarıyor ve çene komiğini parçalayıp dişleri söktükten son ra bırakıp gidiyor, yahut da olduğu gibi kafayı koparıp evine götürüyor vo orada rahat rahat altın arayıoılığtna dovam odlyormuş...
İşin alakalandırdığı ımrol* tertibat almış, (nobbaş) ı yakalamışlar, adliyoye vermişler... Rivayete nazaran böylo bir cürüm hakkında mov zuatta bir maddo olmadığı İçin tecziye odllomoınlş, serbost bırakıl» mış; hattfi yaptığı donaot hakkında şöyle söylemişi
— Bon klmsoyo bir zarar vermiyorum. Toprağa terkedilmiş bir damla altını tokrar piyasaya İade ötmek suretlle ona hakkı olan kıy motlnl veriyorum. Bu altın dişi aldığım İçin bondon kim şlkâyot ode-bilir kl?l... Nimet külfeto mukabildir. Benim gibi goco yarısı mezarlığa gidip ölüleri mıncıklamağa cesaret edeook bir bajka kabadayı
varsa buyursun benimle rekabat et-sin... Bir oğlum var, tahsilini bitirdi onu da bu mesleğe koydum. O da Üsküdar tarafında İşliyor. Ne yapalım? Geçim güçleşti... Çalışmak lâzım.
İşto ölü soyucunun (sinik) bir #( da llo yaptığı müdafaa bu...
Varsa şâyed beşerde bir vic-dûtf
Ya gümüşdeııdir c ya, altından
Diyen şair ne kadar haklı!...
Mes'olo altına torna» edince artılj ne diriye no ölüye hürmet kalıyor,
Allah etmesini Bundan sonra ce-nazo ilânlarında «çelenk getirilmemesi rica olunur» cümlesini ir" a-aklp «rahmetlinin ağzında alin, dişi olmadığı İlân edilir» gibi blf oümlo daha yazılacakl

Hâdlso Abdülhak Mâm İd İn dudlğf |0bh
Rü'yâ değil bu, ayniyle vâki’ Ylno Hâınldln bir sözü vardırt Tad yok gecesinde gündüzün-
Ben neyleyeyim bu yer yü-
Oor.
Bugün görüyoruz kİ yor yüzünde
doğil yorln altında bile İnsanların
■ükun llo kalıbı z—fjııdlrmolerlne
İmkân yok. Kabir azabının böytosl
görülmüş şey değil... Ne dlyellmt
Allah ıslâh etsin!

Comments (0)