Cumartesi
12
KASIM
1949
Sahihi: Safa Kılıçlıoğlıı
ldaro: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ 8ABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 383B
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı İl
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAHA I HAI, LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN RtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste dünkü
sert münakaşalar
Seçim İlmî heyeti yüzünden çıkan münakaşada Adalet Bakanı ile Koni arasında nahoş sözler sarf edildi
Bir C. H. P. li tarafından Demokratlara tevcih edilen hücum, C. H. P. İlleri dahi müteessir etti, D. P. li mebuslar söz istediler, Başkan vermedi - Gensoru da görüşülmedi
Kanunun
Hâkimiyeti
Bu memlekette, söz ve yazıda, hepimizin istediği kananan tam ve kâmil hâkimiyetindir. Muvafıkı da, muhalifi de hep ayni nakaratı | tekrarlar d tınınız. Bizzat sayın Cumhurbaşkanımız bile Aîıkara-da konuşsun, İzmir veya Doğu vilâyetlerine gitsin, dalma kanunun bekçisi olduğunu söyler ve kanunu tatbik ettirmek ve ona nezaret eylemenin kendisine, A-nayasa gereğince, tevdi olunduğunu İfade eyler. Halbuki bazı hâdiseler karşısında kanunu tatbik şeklinin memleketçe aranılan tarafsızlık ve hassasiyet dairesinde yapılmadığı hissi uyanmak tadır. Bilhassa 1946 Temmuz seçimlerinde, seçim kanununu sarahaten ve göz göre göre ayak altına alan vazifeliler hakkmda muhalefetin gerek Mecliste, gerek memlekette, toplantı ve mitinglerde kopardığı feryat ve va-veylâ hiç kimse tarafından dinlenilmedi. Çoğunluk partisi, Meclisteki ekseriyetine dayanarak, bütün şüpheli mazbataları müna-kaşasız kabul etti, sade Demokrat Parti tarafından halka tavsiye edilmiş ve halkın da seçmiş olduğu bir Ikl milletvekili mazbatası illetli görüldü ve bozuldu. I Dünkü gazetelerde KırklareH-nin Kızılcıkdere köyünün Demokrat Parti başkanı tarafından Cum hıırbaşkanına çekilen bir telgraf vardı. Bu telgrafta Demokratların köyde baskına uğradıkları hattâ evlerine tecavüz edildiği ve dayak da atıldığı iddia olunuyor ve deniyor W: «D. P. teşkilâtı ve mensuplan canımızdan ve malımızdan emin değiliz. Muhalefet hangi kanunların teminatı altında İse o kanunların bu vilâyette ve bilhassa köyümüzde tatbikini İsteriz.» Aynca bu telgrafta Cumhurriyasetl makamına lıi-(Dcvamı Sa. 5 S0. 6 da)
Ankara 11 (Telefonla) — B. M. Meclisinin Cevdet Kerim încedayı-nın başkanlığında yapılan bugünkü toplantısında Milletvekilleri bir fevkalâdeliğe intizar gibi, bütün sıraları doldurmuşların.
Büyük bir dinleyici
Oturum açılıp günden den önce, Ahmet Tahtakılıç, usul hakkında söz aldı ve gündemin i tanzim şekline itiraz «dsrek dedi kİ:
«— Başkanlık Divanı, gündemi usulsüz ve iç tüzüğe aykırı olarak tanzim etmiştir.
Verilen gensoru önergesini başkanlık divanının kamutaya sunuşu şekli buna bir misaldir. îç tüztlk
(Davamı 8a. 6 80. 3 de)

Osman Ai*ri K'mi
Amerikanın yakın doğu diplomatları
S Başbakan | • Ankaraya ! J dönüyor ?
f Günaltay dün Balıkesir L 1 ve Tavşanlıda da konuştu [ Balık..!,: 11 (Hu.u.ll — Basiln
Başbakan ve İşletme Bakanı saat 15 do Tavşanlıdan ilimize gelmişlerdir. Vilâyet ve belediyeyi ziyaret ettikten sonra Başbakan Halkevinde bir konuşma yaparak; Kütahynnın iktisadi vo ziraî bakımından bahis ile en kısa yoldan Egeyo -e Bnraaya bnğ-lunmneı dolayısile iktisadi durumun1 inkişaf ettiğini kaydettikten aonra yer altı sularından istifade etmek için Amerika firmalariFo anlaşıldığı-' nı, firmaların cn kum bir zamanda. Konyada faaliyette gcçecoklorinc-,1 rnda iyi randıman aldıktan sonra diğer illerde de yer altı sularından istifade edileceğini belirtmiştir. ;
Bundan sonra Günaltay Müslüman | lığın doğuş ve yayılışını anlattıktan ı sonra tarikatçılıktan bahsetmiş, bu gibi hallerden Türk milletinin kendini korumasını tavsiye etmiş vo An-karada yeni açılan İlahiyat Fakülte-(Devamı Sa. 6 8Ü. 7 de)
r
İstanbul'da toplanacahlar
— — ı » -------
& Vaşington: 11 (A.A.) «Usis» — Haber alındığına göre, Ya-
$ km doğudaki Amerikan siyasi temsilcileri arasında 20 Kasımda t»- i* ' § tombulda biı konferans ak ted ilecektir. Bu konferansa Amerika Dı- S 1 şişleri Bakanlığı Yakın Doğu Asya ve Güney Afrika işleri yardım- ğ (Devamı 8a. 5 8Ü. 2 de)
■1
Ermeni Patriği meselesi
Namzetler arasında bir çok kimseler bnlunacagı anlaşılıyor
Son günlerde Ermeni Vakıfları Kanunu tadilâta uğramış ve Erme nl cemaatinin kilse idaresi tek mütevelli elinden alınıp heyetlere tevdi edilmişti.
Bu heyetin intihabı için hazırlık lara başlanmıştır. Hükümet müsaa de ettiği takdirde, bu Beşimden
Dr. Lûtfi Kırdar’ın seçim mazbatası
Mazbataya itiraz edildiği için dün mecliste kabul edılmiyerek komisyona iade edildi
sonra, cemaat mümessillerinin seçimi de yapılacaktır. Bu suretle pat rM3( intihabıma da imkân verllrnig olacaktır.
Bu ImkAnın ortaya çıkmasllo beraber bazı namzetlikler de şayi olmuztur. Bu şayialara göre Arslanyan namzetliğini koymaya -cak ve Mancheatcr Ermeni Ceman ti bag piskoposu Inceyan İle Bulgaristan eski baş pİBkopoau Kir -kor Garabetyanın adaylıkları konulacaktır.
Halbuki bu hususta malûmatına mUr&caat ettiğimiz Bahtlyaryan bu haberi «saçma» olarak vasıf -landı anıştır.
Bir patrik atçiml yapılırsa Bah tlyaryanın namzetliğinin destekle neceği umulmaktadır.
Fakat Bahtlyaryanın ruhani rdt besi patrik seçilebilmeğe müsait
(Dovamı Sa. S 8Ü. 8 do)
Tarım Bakanlığına bu yılda 36 milyonluk tahsisat verilecek
Vişlnski’nln yeni bir fotoğrafı
Vişinski'nin
Atoma dair
beyanatı
Sovyet Dışbaktını, istediğimiz kadar afoni bombası yapabiriz, diyor
Lako Succeas: 11 (AP.) — Sovyet Dışişleri Bakanı Androl Vişınski diln, Birleşmiş Milletlerde, (Biz Ruayada atom •norjisl kullanıyoruz, fakat a-tom bombası stoklan yapmak İçin değil» demiştir.
Çehresi kısarmış vo heyoconlı bir tavır takınmış olan Vişinskl, »esini ytikseltorok, «isteseydik, arzu ettiği mie kadar atom bombası yapardık» demiş ve şöylo devam etmiştir ı
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
Ankara, 11 (Hususî) — Hasırlanmakta olan 1950 bütçealn-de derpiş edilmiş bulunan aeme-rell faaliyetler meyanında 5 yıllık kalkınma plânı gereğince Tarım Bakanlığı bütçesine tarım, orman ve veteriner işleri İçin go çen yıl olduğu gibi bu yıl da 86 milyon lira konulmuştur. Bu tahsisatın mucip sebepleri arasında geçen yıl konulan tahsisatın sarfı suretiyle büyük memnunlukla karşılanan neticeler a. tındığı zikredilmektedir.
Batı Almanya serbestiye kavuşuyor
Dışbaktnlar konferansı sona erdi, bir resmi tebliğ neşredildi
Üstat Esat Mahmut Karakurt Tokyoda Tikata denen araba He büyük caddelerde dolaşıyor ..,
Yarın 13 Kasım
Büyük dünya seyahati yazılarının neşri, bir çok memleketlerde | akisler yaratan, hakikaten dünya çapında bir hAdise oldu |
Esat Mahmut Karakurt
şaheserini neşre başlıyor
Büyük edip ve tanımmış romancı üstad Esat Mahmut Karakurt, yarın. Yeni Sabah sütunlarında, gazetemiz adına yaptığı muazzam ve rakipsiz dünya seyahati intibâlarını yazmağa başlıyor. Bu hâdise, yalnız, memleketimizde değil, bütün dünyada geniş ve mühim âkisl er uy and irmiş tır.
Esat Mahmut Karakurt’un gezip dolaştığı bütün yabancı memleketlerdeki basın, Yeni Sabahın bu teşebbüsünden bahsetmişler ve üstad romancı Esat Mahmut Karakurt’a sütunlar ayırmışlar, resimlerini basmışlardır. Binaenaleyh, iddia edebiliriz ki, yer yüzünde ilk defa başarılan bu derece muazzam bir gazetecilik hâdisesi, hakikaten dünya çapında bir hareket ve edebi merhale olmuştur.
Bugünden ifşasını doğru bulmadığımız öyle sürprizler, sizi karşılıyacaktır ki, yarın, Yeni Sabahta üs-
tad Esat Mahmut Karakurt’un yazılarını okumağa başladığınız vakit, bizde de, ilk defa, hakikaten Amerika ve Avrupa basını ayarında bu neşriyat zaferlle mes'ut olarak, gurur duyacaksınız.
Biz, cesaretle ve itimatla iddia ediyoruz ki, bugüne kadar Amerika ve Avrupa edebiyatında okuduğunuz seyahat edebiyatı ve yabancı diyar romanlarından hiç biri, Esat Mahmut Karakurt’un. yarın gazetemizde bağlıyacak olan yazıları kadar muvaffak ve cazip değildir. Yazılarımız, en müşkülpesent okuyucuları, daima yeni ve orijinal şeyler arayan titiz insanları dahi tatmin edecektir.
Bütün dünyayı dolaşan büyük bir romancı, hayatının şaheserini veriyor. Bu eser için 70.000 lira har* canmış, dünya dolaşılmış. 100.000 kilometre katedil-miştir. Yarın, Yeni Sabahla takip ediniz.
Bulgari standa keşmekeş ve temizlik
Bulgar hükümeti miişkiil durumda
Londra, 11 (A.A.) — (Lps):
Yugoslavya vıiBitasile Bulga-rİBtandan nlınan eon haberlere göre, Bulgarlstanın durumu hakiki bir keşmekeşe doğru gitmek
tedlr. Sadece komünİBİler ve hü-
kümet adamları arasında değil,
aynı zamanda işçiler ve komünist
rejimine bağlı oldukları sanılan köylüler anısında da kütle halinde tevkifler devam etmektedir.
Fart. 11 a s. Alp) — Bant 8.30 de Dışişleri Bakanlığından ayrılan Birleşik Amerika Dişlileri Bakanı (Dovamı 8a. o 8ü. 8 do)
Bu tevklfat hükümet mekanizmasını porçalıyacak derecede ço dalmıştır. Sanıldığına göre, bu kargaşalık, eski Başbakan yardımcısı Kostov’un başlamak üzo-
Reşat Şemsettin Sirer
Çalışma Bakanının tetkikleri
» tT o ■»» -»t **
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Uskumru akını
ULUNAY
Şolıriınizdo buluıısu Çalışırın Bakam Boşat Şemsettin Sirer totkiklo-rino dün do dovam etmiş, öğleden evvel İstanbul bölge çalışma ınüdür-
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 2 do)
T> Izdo balık da bir mos'elo ® halindedir. Hak Taûla'nın kullarına bol bol Ihsan eylediği bu nimet, bizim İstanbul halkının kursağına anoak akın movslmlorindo nasip olur. Denizlerin «mavi dorâ-guşları» Içlndo yaşıyan bir mentle-kot olduğumuz halde «gemiyi duvarda, suyu bardaklar göronler gibi biz do balığı, balıkçı dükkanlarında soyredorlz. Yahut balık ihtiyacını (çurçur) la gidormoğo çalışı-
var; bütün sono istihsal bölgelerin-don onu temin çaresi bulunuyor! sebze do Öylo... Meyve da öylo... Balık öyle değil.
Bu kuvvetli gıdayı İstihlâk edecek kışla gibi, mektep gibi, fabrika gibi müossosolor... Balıkla meşgul olan teşekküllerden dâvet dahi cdll-solor onun tedariki zahnıotlno katlanmıyorlar. Âdet edlnmcmlşlor... Yahut balığı gıda değil de bir çerez telâkki ediyorlar.
Bu balık işinden yıllarca bahsedildi: Konar semtlerde buzhanolor kurulacak, oralarda balık sattırıln-oaktı. Buzhane yerine Gecekondular kuruldu... Halk yine bnlıksı»
Anadolıınun çoğu kasabalarında
bütün ömürlerini balık yemeden İt-
mam eden İnsanlar vardır. Geçim
(Dovamı 8a. » Sü. « da)
Hamsi, Uskumru, Palamut, Torik gibi akın balıklarını Bıldırcın, Çulluk gibi geçim kuşlarına bonzet-tik. movslnılnl boklıyoruz.
Bu Mahrumiyetin sobobl yalnız
teşkilâtsızlık değildir. Balığın de-
vamlı bir gıda olması tomln edile-
mediği İçin sahipsiz kalmasıdır.
Etin iyi kötü bir todarik soyri
Dr. Lûtfi Kvrdar milletvekili seçilip Anlcaraya gittiği gün
gazetecilerle görüşiifken r«wı z nci sayfada)
(Dovamı 6a. s Sü. 8 da>
Cumartesi
12
KASIM
1949
Sahihi: Safa Kılıçlıoğlıı
ldaro: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ 8ABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 383B
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı İl
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAHA I HAI, LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN RtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste dünkü
sert münakaşalar
Seçim İlmî heyeti yüzünden çıkan münakaşada Adalet Bakanı ile Koni arasında nahoş sözler sarf edildi
Bir C. H. P. li tarafından Demokratlara tevcih edilen hücum, C. H. P. İlleri dahi müteessir etti, D. P. li mebuslar söz istediler, Başkan vermedi - Gensoru da görüşülmedi
Kanunun
Hâkimiyeti
Bu memlekette, söz ve yazıda, hepimizin istediği kananan tam ve kâmil hâkimiyetindir. Muvafıkı da, muhalifi de hep ayni nakaratı | tekrarlar d tınınız. Bizzat sayın Cumhurbaşkanımız bile Aîıkara-da konuşsun, İzmir veya Doğu vilâyetlerine gitsin, dalma kanunun bekçisi olduğunu söyler ve kanunu tatbik ettirmek ve ona nezaret eylemenin kendisine, A-nayasa gereğince, tevdi olunduğunu İfade eyler. Halbuki bazı hâdiseler karşısında kanunu tatbik şeklinin memleketçe aranılan tarafsızlık ve hassasiyet dairesinde yapılmadığı hissi uyanmak tadır. Bilhassa 1946 Temmuz seçimlerinde, seçim kanununu sarahaten ve göz göre göre ayak altına alan vazifeliler hakkmda muhalefetin gerek Mecliste, gerek memlekette, toplantı ve mitinglerde kopardığı feryat ve va-veylâ hiç kimse tarafından dinlenilmedi. Çoğunluk partisi, Meclisteki ekseriyetine dayanarak, bütün şüpheli mazbataları müna-kaşasız kabul etti, sade Demokrat Parti tarafından halka tavsiye edilmiş ve halkın da seçmiş olduğu bir Ikl milletvekili mazbatası illetli görüldü ve bozuldu. I Dünkü gazetelerde KırklareH-nin Kızılcıkdere köyünün Demokrat Parti başkanı tarafından Cum hıırbaşkanına çekilen bir telgraf vardı. Bu telgrafta Demokratların köyde baskına uğradıkları hattâ evlerine tecavüz edildiği ve dayak da atıldığı iddia olunuyor ve deniyor W: «D. P. teşkilâtı ve mensuplan canımızdan ve malımızdan emin değiliz. Muhalefet hangi kanunların teminatı altında İse o kanunların bu vilâyette ve bilhassa köyümüzde tatbikini İsteriz.» Aynca bu telgrafta Cumhurriyasetl makamına lıi-(Dcvamı Sa. 5 S0. 6 da)
Ankara 11 (Telefonla) — B. M. Meclisinin Cevdet Kerim încedayı-nın başkanlığında yapılan bugünkü toplantısında Milletvekilleri bir fevkalâdeliğe intizar gibi, bütün sıraları doldurmuşların.
Büyük bir dinleyici
Oturum açılıp günden den önce, Ahmet Tahtakılıç, usul hakkında söz aldı ve gündemin i tanzim şekline itiraz «dsrek dedi kİ:
«— Başkanlık Divanı, gündemi usulsüz ve iç tüzüğe aykırı olarak tanzim etmiştir.
Verilen gensoru önergesini başkanlık divanının kamutaya sunuşu şekli buna bir misaldir. îç tüztlk
(Davamı 8a. 6 80. 3 de)

Osman Ai*ri K'mi
Amerikanın yakın doğu diplomatları
S Başbakan | • Ankaraya ! J dönüyor ?
f Günaltay dün Balıkesir L 1 ve Tavşanlıda da konuştu [ Balık..!,: 11 (Hu.u.ll — Basiln
Başbakan ve İşletme Bakanı saat 15 do Tavşanlıdan ilimize gelmişlerdir. Vilâyet ve belediyeyi ziyaret ettikten sonra Başbakan Halkevinde bir konuşma yaparak; Kütahynnın iktisadi vo ziraî bakımından bahis ile en kısa yoldan Egeyo -e Bnraaya bnğ-lunmneı dolayısile iktisadi durumun1 inkişaf ettiğini kaydettikten aonra yer altı sularından istifade etmek için Amerika firmalariFo anlaşıldığı-' nı, firmaların cn kum bir zamanda. Konyada faaliyette gcçecoklorinc-,1 rnda iyi randıman aldıktan sonra diğer illerde de yer altı sularından istifade edileceğini belirtmiştir. ;
Bundan sonra Günaltay Müslüman | lığın doğuş ve yayılışını anlattıktan ı sonra tarikatçılıktan bahsetmiş, bu gibi hallerden Türk milletinin kendini korumasını tavsiye etmiş vo An-karada yeni açılan İlahiyat Fakülte-(Devamı Sa. 6 8Ü. 7 de)
r
İstanbul'da toplanacahlar
— — ı » -------
& Vaşington: 11 (A.A.) «Usis» — Haber alındığına göre, Ya-
$ km doğudaki Amerikan siyasi temsilcileri arasında 20 Kasımda t»- i* ' § tombulda biı konferans ak ted ilecektir. Bu konferansa Amerika Dı- S 1 şişleri Bakanlığı Yakın Doğu Asya ve Güney Afrika işleri yardım- ğ (Devamı 8a. 5 8Ü. 2 de)
■1
Ermeni Patriği meselesi
Namzetler arasında bir çok kimseler bnlunacagı anlaşılıyor
Son günlerde Ermeni Vakıfları Kanunu tadilâta uğramış ve Erme nl cemaatinin kilse idaresi tek mütevelli elinden alınıp heyetlere tevdi edilmişti.
Bu heyetin intihabı için hazırlık lara başlanmıştır. Hükümet müsaa de ettiği takdirde, bu Beşimden
Dr. Lûtfi Kırdar’ın seçim mazbatası
Mazbataya itiraz edildiği için dün mecliste kabul edılmiyerek komisyona iade edildi
sonra, cemaat mümessillerinin seçimi de yapılacaktır. Bu suretle pat rM3( intihabıma da imkân verllrnig olacaktır.
Bu ImkAnın ortaya çıkmasllo beraber bazı namzetlikler de şayi olmuztur. Bu şayialara göre Arslanyan namzetliğini koymaya -cak ve Mancheatcr Ermeni Ceman ti bag piskoposu Inceyan İle Bulgaristan eski baş pİBkopoau Kir -kor Garabetyanın adaylıkları konulacaktır.
Halbuki bu hususta malûmatına mUr&caat ettiğimiz Bahtlyaryan bu haberi «saçma» olarak vasıf -landı anıştır.
Bir patrik atçiml yapılırsa Bah tlyaryanın namzetliğinin destekle neceği umulmaktadır.
Fakat Bahtlyaryanın ruhani rdt besi patrik seçilebilmeğe müsait
(Dovamı Sa. S 8Ü. 8 do)
Tarım Bakanlığına bu yılda 36 milyonluk tahsisat verilecek
Vişlnski’nln yeni bir fotoğrafı
Vişinski'nin
Atoma dair
beyanatı
Sovyet Dışbaktını, istediğimiz kadar afoni bombası yapabiriz, diyor
Lako Succeas: 11 (AP.) — Sovyet Dışişleri Bakanı Androl Vişınski diln, Birleşmiş Milletlerde, (Biz Ruayada atom •norjisl kullanıyoruz, fakat a-tom bombası stoklan yapmak İçin değil» demiştir.
Çehresi kısarmış vo heyoconlı bir tavır takınmış olan Vişinskl, »esini ytikseltorok, «isteseydik, arzu ettiği mie kadar atom bombası yapardık» demiş ve şöylo devam etmiştir ı
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
Ankara, 11 (Hususî) — Hasırlanmakta olan 1950 bütçealn-de derpiş edilmiş bulunan aeme-rell faaliyetler meyanında 5 yıllık kalkınma plânı gereğince Tarım Bakanlığı bütçesine tarım, orman ve veteriner işleri İçin go çen yıl olduğu gibi bu yıl da 86 milyon lira konulmuştur. Bu tahsisatın mucip sebepleri arasında geçen yıl konulan tahsisatın sarfı suretiyle büyük memnunlukla karşılanan neticeler a. tındığı zikredilmektedir.
Batı Almanya serbestiye kavuşuyor
Dışbaktnlar konferansı sona erdi, bir resmi tebliğ neşredildi
Üstat Esat Mahmut Karakurt Tokyoda Tikata denen araba He büyük caddelerde dolaşıyor ..,
Yarın 13 Kasım
Büyük dünya seyahati yazılarının neşri, bir çok memleketlerde | akisler yaratan, hakikaten dünya çapında bir hAdise oldu |
Esat Mahmut Karakurt
şaheserini neşre başlıyor
Büyük edip ve tanımmış romancı üstad Esat Mahmut Karakurt, yarın. Yeni Sabah sütunlarında, gazetemiz adına yaptığı muazzam ve rakipsiz dünya seyahati intibâlarını yazmağa başlıyor. Bu hâdise, yalnız, memleketimizde değil, bütün dünyada geniş ve mühim âkisl er uy and irmiş tır.
Esat Mahmut Karakurt’un gezip dolaştığı bütün yabancı memleketlerdeki basın, Yeni Sabahın bu teşebbüsünden bahsetmişler ve üstad romancı Esat Mahmut Karakurt’a sütunlar ayırmışlar, resimlerini basmışlardır. Binaenaleyh, iddia edebiliriz ki, yer yüzünde ilk defa başarılan bu derece muazzam bir gazetecilik hâdisesi, hakikaten dünya çapında bir hareket ve edebi merhale olmuştur.
Bugünden ifşasını doğru bulmadığımız öyle sürprizler, sizi karşılıyacaktır ki, yarın, Yeni Sabahta üs-
tad Esat Mahmut Karakurt’un yazılarını okumağa başladığınız vakit, bizde de, ilk defa, hakikaten Amerika ve Avrupa basını ayarında bu neşriyat zaferlle mes'ut olarak, gurur duyacaksınız.
Biz, cesaretle ve itimatla iddia ediyoruz ki, bugüne kadar Amerika ve Avrupa edebiyatında okuduğunuz seyahat edebiyatı ve yabancı diyar romanlarından hiç biri, Esat Mahmut Karakurt’un. yarın gazetemizde bağlıyacak olan yazıları kadar muvaffak ve cazip değildir. Yazılarımız, en müşkülpesent okuyucuları, daima yeni ve orijinal şeyler arayan titiz insanları dahi tatmin edecektir.
Bütün dünyayı dolaşan büyük bir romancı, hayatının şaheserini veriyor. Bu eser için 70.000 lira har* canmış, dünya dolaşılmış. 100.000 kilometre katedil-miştir. Yarın, Yeni Sabahla takip ediniz.
Bulgari standa keşmekeş ve temizlik
Bulgar hükümeti miişkiil durumda
Londra, 11 (A.A.) — (Lps):
Yugoslavya vıiBitasile Bulga-rİBtandan nlınan eon haberlere göre, Bulgarlstanın durumu hakiki bir keşmekeşe doğru gitmek
tedlr. Sadece komünİBİler ve hü-
kümet adamları arasında değil,
aynı zamanda işçiler ve komünist
rejimine bağlı oldukları sanılan köylüler anısında da kütle halinde tevkifler devam etmektedir.
Fart. 11 a s. Alp) — Bant 8.30 de Dışişleri Bakanlığından ayrılan Birleşik Amerika Dişlileri Bakanı (Dovamı 8a. o 8ü. 8 do)
Bu tevklfat hükümet mekanizmasını porçalıyacak derecede ço dalmıştır. Sanıldığına göre, bu kargaşalık, eski Başbakan yardımcısı Kostov’un başlamak üzo-
Reşat Şemsettin Sirer
Çalışma Bakanının tetkikleri
» tT o ■»» -»t **
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Uskumru akını
ULUNAY
Şolıriınizdo buluıısu Çalışırın Bakam Boşat Şemsettin Sirer totkiklo-rino dün do dovam etmiş, öğleden evvel İstanbul bölge çalışma ınüdür-
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 2 do)
T> Izdo balık da bir mos'elo ® halindedir. Hak Taûla'nın kullarına bol bol Ihsan eylediği bu nimet, bizim İstanbul halkının kursağına anoak akın movslmlorindo nasip olur. Denizlerin «mavi dorâ-guşları» Içlndo yaşıyan bir mentle-kot olduğumuz halde «gemiyi duvarda, suyu bardaklar göronler gibi biz do balığı, balıkçı dükkanlarında soyredorlz. Yahut balık ihtiyacını (çurçur) la gidormoğo çalışı-
var; bütün sono istihsal bölgelerin-don onu temin çaresi bulunuyor! sebze do Öylo... Meyve da öylo... Balık öyle değil.
Bu kuvvetli gıdayı İstihlâk edecek kışla gibi, mektep gibi, fabrika gibi müossosolor... Balıkla meşgul olan teşekküllerden dâvet dahi cdll-solor onun tedariki zahnıotlno katlanmıyorlar. Âdet edlnmcmlşlor... Yahut balığı gıda değil de bir çerez telâkki ediyorlar.
Bu balık işinden yıllarca bahsedildi: Konar semtlerde buzhanolor kurulacak, oralarda balık sattırıln-oaktı. Buzhane yerine Gecekondular kuruldu... Halk yine bnlıksı»
Anadolıınun çoğu kasabalarında
bütün ömürlerini balık yemeden İt-
mam eden İnsanlar vardır. Geçim
(Dovamı 8a. » Sü. « da)
Hamsi, Uskumru, Palamut, Torik gibi akın balıklarını Bıldırcın, Çulluk gibi geçim kuşlarına bonzet-tik. movslnılnl boklıyoruz.
Bu Mahrumiyetin sobobl yalnız
teşkilâtsızlık değildir. Balığın de-
vamlı bir gıda olması tomln edile-
mediği İçin sahipsiz kalmasıdır.
Etin iyi kötü bir todarik soyri
Dr. Lûtfi Kvrdar milletvekili seçilip Anlcaraya gittiği gün
gazetecilerle görüşiifken r«wı z nci sayfada)
(Dovamı 6a. s Sü. 8 da>
Cumartesi
12
KASIM
1949
Sahihi: Safa Kılıçlıoğlıı
ldaro: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ 8ABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 383B
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı İl
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAHA I HAI, LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN RtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste dünkü
sert münakaşalar
Seçim İlmî heyeti yüzünden çıkan münakaşada Adalet Bakanı ile Koni arasında nahoş sözler sarf edildi
Bir C. H. P. li tarafından Demokratlara tevcih edilen hücum, C. H. P. İlleri dahi müteessir etti, D. P. li mebuslar söz istediler, Başkan vermedi - Gensoru da görüşülmedi
Kanunun
Hâkimiyeti
Bu memlekette, söz ve yazıda, hepimizin istediği kananan tam ve kâmil hâkimiyetindir. Muvafıkı da, muhalifi de hep ayni nakaratı | tekrarlar d tınınız. Bizzat sayın Cumhurbaşkanımız bile Aîıkara-da konuşsun, İzmir veya Doğu vilâyetlerine gitsin, dalma kanunun bekçisi olduğunu söyler ve kanunu tatbik ettirmek ve ona nezaret eylemenin kendisine, A-nayasa gereğince, tevdi olunduğunu İfade eyler. Halbuki bazı hâdiseler karşısında kanunu tatbik şeklinin memleketçe aranılan tarafsızlık ve hassasiyet dairesinde yapılmadığı hissi uyanmak tadır. Bilhassa 1946 Temmuz seçimlerinde, seçim kanununu sarahaten ve göz göre göre ayak altına alan vazifeliler hakkmda muhalefetin gerek Mecliste, gerek memlekette, toplantı ve mitinglerde kopardığı feryat ve va-veylâ hiç kimse tarafından dinlenilmedi. Çoğunluk partisi, Meclisteki ekseriyetine dayanarak, bütün şüpheli mazbataları müna-kaşasız kabul etti, sade Demokrat Parti tarafından halka tavsiye edilmiş ve halkın da seçmiş olduğu bir Ikl milletvekili mazbatası illetli görüldü ve bozuldu. I Dünkü gazetelerde KırklareH-nin Kızılcıkdere köyünün Demokrat Parti başkanı tarafından Cum hıırbaşkanına çekilen bir telgraf vardı. Bu telgrafta Demokratların köyde baskına uğradıkları hattâ evlerine tecavüz edildiği ve dayak da atıldığı iddia olunuyor ve deniyor W: «D. P. teşkilâtı ve mensuplan canımızdan ve malımızdan emin değiliz. Muhalefet hangi kanunların teminatı altında İse o kanunların bu vilâyette ve bilhassa köyümüzde tatbikini İsteriz.» Aynca bu telgrafta Cumhurriyasetl makamına lıi-(Dcvamı Sa. 5 S0. 6 da)
Ankara 11 (Telefonla) — B. M. Meclisinin Cevdet Kerim încedayı-nın başkanlığında yapılan bugünkü toplantısında Milletvekilleri bir fevkalâdeliğe intizar gibi, bütün sıraları doldurmuşların.
Büyük bir dinleyici
Oturum açılıp günden den önce, Ahmet Tahtakılıç, usul hakkında söz aldı ve gündemin i tanzim şekline itiraz «dsrek dedi kİ:
«— Başkanlık Divanı, gündemi usulsüz ve iç tüzüğe aykırı olarak tanzim etmiştir.
Verilen gensoru önergesini başkanlık divanının kamutaya sunuşu şekli buna bir misaldir. îç tüztlk
(Davamı 8a. 6 80. 3 de)

Osman Ai*ri K'mi
Amerikanın yakın doğu diplomatları
S Başbakan | • Ankaraya ! J dönüyor ?
f Günaltay dün Balıkesir L 1 ve Tavşanlıda da konuştu [ Balık..!,: 11 (Hu.u.ll — Basiln
Başbakan ve İşletme Bakanı saat 15 do Tavşanlıdan ilimize gelmişlerdir. Vilâyet ve belediyeyi ziyaret ettikten sonra Başbakan Halkevinde bir konuşma yaparak; Kütahynnın iktisadi vo ziraî bakımından bahis ile en kısa yoldan Egeyo -e Bnraaya bnğ-lunmneı dolayısile iktisadi durumun1 inkişaf ettiğini kaydettikten aonra yer altı sularından istifade etmek için Amerika firmalariFo anlaşıldığı-' nı, firmaların cn kum bir zamanda. Konyada faaliyette gcçecoklorinc-,1 rnda iyi randıman aldıktan sonra diğer illerde de yer altı sularından istifade edileceğini belirtmiştir. ;
Bundan sonra Günaltay Müslüman | lığın doğuş ve yayılışını anlattıktan ı sonra tarikatçılıktan bahsetmiş, bu gibi hallerden Türk milletinin kendini korumasını tavsiye etmiş vo An-karada yeni açılan İlahiyat Fakülte-(Devamı Sa. 6 8Ü. 7 de)
r
İstanbul'da toplanacahlar
— — ı » -------
& Vaşington: 11 (A.A.) «Usis» — Haber alındığına göre, Ya-
$ km doğudaki Amerikan siyasi temsilcileri arasında 20 Kasımda t»- i* ' § tombulda biı konferans ak ted ilecektir. Bu konferansa Amerika Dı- S 1 şişleri Bakanlığı Yakın Doğu Asya ve Güney Afrika işleri yardım- ğ (Devamı 8a. 5 8Ü. 2 de)
■1
Ermeni Patriği meselesi
Namzetler arasında bir çok kimseler bnlunacagı anlaşılıyor
Son günlerde Ermeni Vakıfları Kanunu tadilâta uğramış ve Erme nl cemaatinin kilse idaresi tek mütevelli elinden alınıp heyetlere tevdi edilmişti.
Bu heyetin intihabı için hazırlık lara başlanmıştır. Hükümet müsaa de ettiği takdirde, bu Beşimden
Dr. Lûtfi Kırdar’ın seçim mazbatası
Mazbataya itiraz edildiği için dün mecliste kabul edılmiyerek komisyona iade edildi
sonra, cemaat mümessillerinin seçimi de yapılacaktır. Bu suretle pat rM3( intihabıma da imkân verllrnig olacaktır.
Bu ImkAnın ortaya çıkmasllo beraber bazı namzetlikler de şayi olmuztur. Bu şayialara göre Arslanyan namzetliğini koymaya -cak ve Mancheatcr Ermeni Ceman ti bag piskoposu Inceyan İle Bulgaristan eski baş pİBkopoau Kir -kor Garabetyanın adaylıkları konulacaktır.
Halbuki bu hususta malûmatına mUr&caat ettiğimiz Bahtlyaryan bu haberi «saçma» olarak vasıf -landı anıştır.
Bir patrik atçiml yapılırsa Bah tlyaryanın namzetliğinin destekle neceği umulmaktadır.
Fakat Bahtlyaryanın ruhani rdt besi patrik seçilebilmeğe müsait
(Dovamı Sa. S 8Ü. 8 do)
Tarım Bakanlığına bu yılda 36 milyonluk tahsisat verilecek
Vişlnski’nln yeni bir fotoğrafı
Vişinski'nin
Atoma dair
beyanatı
Sovyet Dışbaktını, istediğimiz kadar afoni bombası yapabiriz, diyor
Lako Succeas: 11 (AP.) — Sovyet Dışişleri Bakanı Androl Vişınski diln, Birleşmiş Milletlerde, (Biz Ruayada atom •norjisl kullanıyoruz, fakat a-tom bombası stoklan yapmak İçin değil» demiştir.
Çehresi kısarmış vo heyoconlı bir tavır takınmış olan Vişinskl, »esini ytikseltorok, «isteseydik, arzu ettiği mie kadar atom bombası yapardık» demiş ve şöylo devam etmiştir ı
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
Ankara, 11 (Hususî) — Hasırlanmakta olan 1950 bütçealn-de derpiş edilmiş bulunan aeme-rell faaliyetler meyanında 5 yıllık kalkınma plânı gereğince Tarım Bakanlığı bütçesine tarım, orman ve veteriner işleri İçin go çen yıl olduğu gibi bu yıl da 86 milyon lira konulmuştur. Bu tahsisatın mucip sebepleri arasında geçen yıl konulan tahsisatın sarfı suretiyle büyük memnunlukla karşılanan neticeler a. tındığı zikredilmektedir.
Batı Almanya serbestiye kavuşuyor
Dışbaktnlar konferansı sona erdi, bir resmi tebliğ neşredildi
Üstat Esat Mahmut Karakurt Tokyoda Tikata denen araba He büyük caddelerde dolaşıyor ..,
Yarın 13 Kasım
Büyük dünya seyahati yazılarının neşri, bir çok memleketlerde | akisler yaratan, hakikaten dünya çapında bir hAdise oldu |
Esat Mahmut Karakurt
şaheserini neşre başlıyor
Büyük edip ve tanımmış romancı üstad Esat Mahmut Karakurt, yarın. Yeni Sabah sütunlarında, gazetemiz adına yaptığı muazzam ve rakipsiz dünya seyahati intibâlarını yazmağa başlıyor. Bu hâdise, yalnız, memleketimizde değil, bütün dünyada geniş ve mühim âkisl er uy and irmiş tır.
Esat Mahmut Karakurt’un gezip dolaştığı bütün yabancı memleketlerdeki basın, Yeni Sabahın bu teşebbüsünden bahsetmişler ve üstad romancı Esat Mahmut Karakurt’a sütunlar ayırmışlar, resimlerini basmışlardır. Binaenaleyh, iddia edebiliriz ki, yer yüzünde ilk defa başarılan bu derece muazzam bir gazetecilik hâdisesi, hakikaten dünya çapında bir hareket ve edebi merhale olmuştur.
Bugünden ifşasını doğru bulmadığımız öyle sürprizler, sizi karşılıyacaktır ki, yarın, Yeni Sabahta üs-
tad Esat Mahmut Karakurt’un yazılarını okumağa başladığınız vakit, bizde de, ilk defa, hakikaten Amerika ve Avrupa basını ayarında bu neşriyat zaferlle mes'ut olarak, gurur duyacaksınız.
Biz, cesaretle ve itimatla iddia ediyoruz ki, bugüne kadar Amerika ve Avrupa edebiyatında okuduğunuz seyahat edebiyatı ve yabancı diyar romanlarından hiç biri, Esat Mahmut Karakurt’un. yarın gazetemizde bağlıyacak olan yazıları kadar muvaffak ve cazip değildir. Yazılarımız, en müşkülpesent okuyucuları, daima yeni ve orijinal şeyler arayan titiz insanları dahi tatmin edecektir.
Bütün dünyayı dolaşan büyük bir romancı, hayatının şaheserini veriyor. Bu eser için 70.000 lira har* canmış, dünya dolaşılmış. 100.000 kilometre katedil-miştir. Yarın, Yeni Sabahla takip ediniz.
Bulgari standa keşmekeş ve temizlik
Bulgar hükümeti miişkiil durumda
Londra, 11 (A.A.) — (Lps):
Yugoslavya vıiBitasile Bulga-rİBtandan nlınan eon haberlere göre, Bulgarlstanın durumu hakiki bir keşmekeşe doğru gitmek
tedlr. Sadece komünİBİler ve hü-
kümet adamları arasında değil,
aynı zamanda işçiler ve komünist
rejimine bağlı oldukları sanılan köylüler anısında da kütle halinde tevkifler devam etmektedir.
Fart. 11 a s. Alp) — Bant 8.30 de Dışişleri Bakanlığından ayrılan Birleşik Amerika Dişlileri Bakanı (Dovamı 8a. o 8ü. 8 do)
Bu tevklfat hükümet mekanizmasını porçalıyacak derecede ço dalmıştır. Sanıldığına göre, bu kargaşalık, eski Başbakan yardımcısı Kostov’un başlamak üzo-
Reşat Şemsettin Sirer
Çalışma Bakanının tetkikleri
» tT o ■»» -»t **
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Uskumru akını
ULUNAY
Şolıriınizdo buluıısu Çalışırın Bakam Boşat Şemsettin Sirer totkiklo-rino dün do dovam etmiş, öğleden evvel İstanbul bölge çalışma ınüdür-
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 2 do)
T> Izdo balık da bir mos'elo ® halindedir. Hak Taûla'nın kullarına bol bol Ihsan eylediği bu nimet, bizim İstanbul halkının kursağına anoak akın movslmlorindo nasip olur. Denizlerin «mavi dorâ-guşları» Içlndo yaşıyan bir mentle-kot olduğumuz halde «gemiyi duvarda, suyu bardaklar göronler gibi biz do balığı, balıkçı dükkanlarında soyredorlz. Yahut balık ihtiyacını (çurçur) la gidormoğo çalışı-
var; bütün sono istihsal bölgelerin-don onu temin çaresi bulunuyor! sebze do Öylo... Meyve da öylo... Balık öyle değil.
Bu kuvvetli gıdayı İstihlâk edecek kışla gibi, mektep gibi, fabrika gibi müossosolor... Balıkla meşgul olan teşekküllerden dâvet dahi cdll-solor onun tedariki zahnıotlno katlanmıyorlar. Âdet edlnmcmlşlor... Yahut balığı gıda değil de bir çerez telâkki ediyorlar.
Bu balık işinden yıllarca bahsedildi: Konar semtlerde buzhanolor kurulacak, oralarda balık sattırıln-oaktı. Buzhane yerine Gecekondular kuruldu... Halk yine bnlıksı»
Anadolıınun çoğu kasabalarında
bütün ömürlerini balık yemeden İt-
mam eden İnsanlar vardır. Geçim
(Dovamı 8a. » Sü. « da)
Hamsi, Uskumru, Palamut, Torik gibi akın balıklarını Bıldırcın, Çulluk gibi geçim kuşlarına bonzet-tik. movslnılnl boklıyoruz.
Bu Mahrumiyetin sobobl yalnız
teşkilâtsızlık değildir. Balığın de-
vamlı bir gıda olması tomln edile-
mediği İçin sahipsiz kalmasıdır.
Etin iyi kötü bir todarik soyri
Dr. Lûtfi Kvrdar milletvekili seçilip Anlcaraya gittiği gün
gazetecilerle görüşiifken r«wı z nci sayfada)
(Dovamı 6a. s Sü. 8 da>
Cumartesi
12
KASIM
1949
Sahihi: Safa Kılıçlıoğlıı
ldaro: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ 8ABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 383B
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı İl
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAHA I HAI, LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN RtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste dünkü
sert münakaşalar
Seçim İlmî heyeti yüzünden çıkan münakaşada Adalet Bakanı ile Koni arasında nahoş sözler sarf edildi
Bir C. H. P. li tarafından Demokratlara tevcih edilen hücum, C. H. P. İlleri dahi müteessir etti, D. P. li mebuslar söz istediler, Başkan vermedi - Gensoru da görüşülmedi
Kanunun
Hâkimiyeti
Bu memlekette, söz ve yazıda, hepimizin istediği kananan tam ve kâmil hâkimiyetindir. Muvafıkı da, muhalifi de hep ayni nakaratı | tekrarlar d tınınız. Bizzat sayın Cumhurbaşkanımız bile Aîıkara-da konuşsun, İzmir veya Doğu vilâyetlerine gitsin, dalma kanunun bekçisi olduğunu söyler ve kanunu tatbik ettirmek ve ona nezaret eylemenin kendisine, A-nayasa gereğince, tevdi olunduğunu İfade eyler. Halbuki bazı hâdiseler karşısında kanunu tatbik şeklinin memleketçe aranılan tarafsızlık ve hassasiyet dairesinde yapılmadığı hissi uyanmak tadır. Bilhassa 1946 Temmuz seçimlerinde, seçim kanununu sarahaten ve göz göre göre ayak altına alan vazifeliler hakkmda muhalefetin gerek Mecliste, gerek memlekette, toplantı ve mitinglerde kopardığı feryat ve va-veylâ hiç kimse tarafından dinlenilmedi. Çoğunluk partisi, Meclisteki ekseriyetine dayanarak, bütün şüpheli mazbataları müna-kaşasız kabul etti, sade Demokrat Parti tarafından halka tavsiye edilmiş ve halkın da seçmiş olduğu bir Ikl milletvekili mazbatası illetli görüldü ve bozuldu. I Dünkü gazetelerde KırklareH-nin Kızılcıkdere köyünün Demokrat Parti başkanı tarafından Cum hıırbaşkanına çekilen bir telgraf vardı. Bu telgrafta Demokratların köyde baskına uğradıkları hattâ evlerine tecavüz edildiği ve dayak da atıldığı iddia olunuyor ve deniyor W: «D. P. teşkilâtı ve mensuplan canımızdan ve malımızdan emin değiliz. Muhalefet hangi kanunların teminatı altında İse o kanunların bu vilâyette ve bilhassa köyümüzde tatbikini İsteriz.» Aynca bu telgrafta Cumhurriyasetl makamına lıi-(Dcvamı Sa. 5 S0. 6 da)
Ankara 11 (Telefonla) — B. M. Meclisinin Cevdet Kerim încedayı-nın başkanlığında yapılan bugünkü toplantısında Milletvekilleri bir fevkalâdeliğe intizar gibi, bütün sıraları doldurmuşların.
Büyük bir dinleyici
Oturum açılıp günden den önce, Ahmet Tahtakılıç, usul hakkında söz aldı ve gündemin i tanzim şekline itiraz «dsrek dedi kİ:
«— Başkanlık Divanı, gündemi usulsüz ve iç tüzüğe aykırı olarak tanzim etmiştir.
Verilen gensoru önergesini başkanlık divanının kamutaya sunuşu şekli buna bir misaldir. îç tüztlk
(Davamı 8a. 6 80. 3 de)

Osman Ai*ri K'mi
Amerikanın yakın doğu diplomatları
S Başbakan | • Ankaraya ! J dönüyor ?
f Günaltay dün Balıkesir L 1 ve Tavşanlıda da konuştu [ Balık..!,: 11 (Hu.u.ll — Basiln
Başbakan ve İşletme Bakanı saat 15 do Tavşanlıdan ilimize gelmişlerdir. Vilâyet ve belediyeyi ziyaret ettikten sonra Başbakan Halkevinde bir konuşma yaparak; Kütahynnın iktisadi vo ziraî bakımından bahis ile en kısa yoldan Egeyo -e Bnraaya bnğ-lunmneı dolayısile iktisadi durumun1 inkişaf ettiğini kaydettikten aonra yer altı sularından istifade etmek için Amerika firmalariFo anlaşıldığı-' nı, firmaların cn kum bir zamanda. Konyada faaliyette gcçecoklorinc-,1 rnda iyi randıman aldıktan sonra diğer illerde de yer altı sularından istifade edileceğini belirtmiştir. ;
Bundan sonra Günaltay Müslüman | lığın doğuş ve yayılışını anlattıktan ı sonra tarikatçılıktan bahsetmiş, bu gibi hallerden Türk milletinin kendini korumasını tavsiye etmiş vo An-karada yeni açılan İlahiyat Fakülte-(Devamı Sa. 6 8Ü. 7 de)
r
İstanbul'da toplanacahlar
— — ı » -------
& Vaşington: 11 (A.A.) «Usis» — Haber alındığına göre, Ya-
$ km doğudaki Amerikan siyasi temsilcileri arasında 20 Kasımda t»- i* ' § tombulda biı konferans ak ted ilecektir. Bu konferansa Amerika Dı- S 1 şişleri Bakanlığı Yakın Doğu Asya ve Güney Afrika işleri yardım- ğ (Devamı 8a. 5 8Ü. 2 de)
■1
Ermeni Patriği meselesi
Namzetler arasında bir çok kimseler bnlunacagı anlaşılıyor
Son günlerde Ermeni Vakıfları Kanunu tadilâta uğramış ve Erme nl cemaatinin kilse idaresi tek mütevelli elinden alınıp heyetlere tevdi edilmişti.
Bu heyetin intihabı için hazırlık lara başlanmıştır. Hükümet müsaa de ettiği takdirde, bu Beşimden
Dr. Lûtfi Kırdar’ın seçim mazbatası
Mazbataya itiraz edildiği için dün mecliste kabul edılmiyerek komisyona iade edildi
sonra, cemaat mümessillerinin seçimi de yapılacaktır. Bu suretle pat rM3( intihabıma da imkân verllrnig olacaktır.
Bu ImkAnın ortaya çıkmasllo beraber bazı namzetlikler de şayi olmuztur. Bu şayialara göre Arslanyan namzetliğini koymaya -cak ve Mancheatcr Ermeni Ceman ti bag piskoposu Inceyan İle Bulgaristan eski baş pİBkopoau Kir -kor Garabetyanın adaylıkları konulacaktır.
Halbuki bu hususta malûmatına mUr&caat ettiğimiz Bahtlyaryan bu haberi «saçma» olarak vasıf -landı anıştır.
Bir patrik atçiml yapılırsa Bah tlyaryanın namzetliğinin destekle neceği umulmaktadır.
Fakat Bahtlyaryanın ruhani rdt besi patrik seçilebilmeğe müsait
(Dovamı Sa. S 8Ü. 8 do)
Tarım Bakanlığına bu yılda 36 milyonluk tahsisat verilecek
Vişlnski’nln yeni bir fotoğrafı
Vişinski'nin
Atoma dair
beyanatı
Sovyet Dışbaktını, istediğimiz kadar afoni bombası yapabiriz, diyor
Lako Succeas: 11 (AP.) — Sovyet Dışişleri Bakanı Androl Vişınski diln, Birleşmiş Milletlerde, (Biz Ruayada atom •norjisl kullanıyoruz, fakat a-tom bombası stoklan yapmak İçin değil» demiştir.
Çehresi kısarmış vo heyoconlı bir tavır takınmış olan Vişinskl, »esini ytikseltorok, «isteseydik, arzu ettiği mie kadar atom bombası yapardık» demiş ve şöylo devam etmiştir ı
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
Ankara, 11 (Hususî) — Hasırlanmakta olan 1950 bütçealn-de derpiş edilmiş bulunan aeme-rell faaliyetler meyanında 5 yıllık kalkınma plânı gereğince Tarım Bakanlığı bütçesine tarım, orman ve veteriner işleri İçin go çen yıl olduğu gibi bu yıl da 86 milyon lira konulmuştur. Bu tahsisatın mucip sebepleri arasında geçen yıl konulan tahsisatın sarfı suretiyle büyük memnunlukla karşılanan neticeler a. tındığı zikredilmektedir.
Batı Almanya serbestiye kavuşuyor
Dışbaktnlar konferansı sona erdi, bir resmi tebliğ neşredildi
Üstat Esat Mahmut Karakurt Tokyoda Tikata denen araba He büyük caddelerde dolaşıyor ..,
Yarın 13 Kasım
Büyük dünya seyahati yazılarının neşri, bir çok memleketlerde | akisler yaratan, hakikaten dünya çapında bir hAdise oldu |
Esat Mahmut Karakurt
şaheserini neşre başlıyor
Büyük edip ve tanımmış romancı üstad Esat Mahmut Karakurt, yarın. Yeni Sabah sütunlarında, gazetemiz adına yaptığı muazzam ve rakipsiz dünya seyahati intibâlarını yazmağa başlıyor. Bu hâdise, yalnız, memleketimizde değil, bütün dünyada geniş ve mühim âkisl er uy and irmiş tır.
Esat Mahmut Karakurt’un gezip dolaştığı bütün yabancı memleketlerdeki basın, Yeni Sabahın bu teşebbüsünden bahsetmişler ve üstad romancı Esat Mahmut Karakurt’a sütunlar ayırmışlar, resimlerini basmışlardır. Binaenaleyh, iddia edebiliriz ki, yer yüzünde ilk defa başarılan bu derece muazzam bir gazetecilik hâdisesi, hakikaten dünya çapında bir hareket ve edebi merhale olmuştur.
Bugünden ifşasını doğru bulmadığımız öyle sürprizler, sizi karşılıyacaktır ki, yarın, Yeni Sabahta üs-
tad Esat Mahmut Karakurt’un yazılarını okumağa başladığınız vakit, bizde de, ilk defa, hakikaten Amerika ve Avrupa basını ayarında bu neşriyat zaferlle mes'ut olarak, gurur duyacaksınız.
Biz, cesaretle ve itimatla iddia ediyoruz ki, bugüne kadar Amerika ve Avrupa edebiyatında okuduğunuz seyahat edebiyatı ve yabancı diyar romanlarından hiç biri, Esat Mahmut Karakurt’un. yarın gazetemizde bağlıyacak olan yazıları kadar muvaffak ve cazip değildir. Yazılarımız, en müşkülpesent okuyucuları, daima yeni ve orijinal şeyler arayan titiz insanları dahi tatmin edecektir.
Bütün dünyayı dolaşan büyük bir romancı, hayatının şaheserini veriyor. Bu eser için 70.000 lira har* canmış, dünya dolaşılmış. 100.000 kilometre katedil-miştir. Yarın, Yeni Sabahla takip ediniz.
Bulgari standa keşmekeş ve temizlik
Bulgar hükümeti miişkiil durumda
Londra, 11 (A.A.) — (Lps):
Yugoslavya vıiBitasile Bulga-rİBtandan nlınan eon haberlere göre, Bulgarlstanın durumu hakiki bir keşmekeşe doğru gitmek
tedlr. Sadece komünİBİler ve hü-
kümet adamları arasında değil,
aynı zamanda işçiler ve komünist
rejimine bağlı oldukları sanılan köylüler anısında da kütle halinde tevkifler devam etmektedir.
Fart. 11 a s. Alp) — Bant 8.30 de Dışişleri Bakanlığından ayrılan Birleşik Amerika Dişlileri Bakanı (Dovamı 8a. o 8ü. 8 do)
Bu tevklfat hükümet mekanizmasını porçalıyacak derecede ço dalmıştır. Sanıldığına göre, bu kargaşalık, eski Başbakan yardımcısı Kostov’un başlamak üzo-
Reşat Şemsettin Sirer
Çalışma Bakanının tetkikleri
» tT o ■»» -»t **
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Uskumru akını
ULUNAY
Şolıriınizdo buluıısu Çalışırın Bakam Boşat Şemsettin Sirer totkiklo-rino dün do dovam etmiş, öğleden evvel İstanbul bölge çalışma ınüdür-
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 2 do)
T> Izdo balık da bir mos'elo ® halindedir. Hak Taûla'nın kullarına bol bol Ihsan eylediği bu nimet, bizim İstanbul halkının kursağına anoak akın movslmlorindo nasip olur. Denizlerin «mavi dorâ-guşları» Içlndo yaşıyan bir mentle-kot olduğumuz halde «gemiyi duvarda, suyu bardaklar göronler gibi biz do balığı, balıkçı dükkanlarında soyredorlz. Yahut balık ihtiyacını (çurçur) la gidormoğo çalışı-
var; bütün sono istihsal bölgelerin-don onu temin çaresi bulunuyor! sebze do Öylo... Meyve da öylo... Balık öyle değil.
Bu kuvvetli gıdayı İstihlâk edecek kışla gibi, mektep gibi, fabrika gibi müossosolor... Balıkla meşgul olan teşekküllerden dâvet dahi cdll-solor onun tedariki zahnıotlno katlanmıyorlar. Âdet edlnmcmlşlor... Yahut balığı gıda değil de bir çerez telâkki ediyorlar.
Bu balık işinden yıllarca bahsedildi: Konar semtlerde buzhanolor kurulacak, oralarda balık sattırıln-oaktı. Buzhane yerine Gecekondular kuruldu... Halk yine bnlıksı»
Anadolıınun çoğu kasabalarında
bütün ömürlerini balık yemeden İt-
mam eden İnsanlar vardır. Geçim
(Dovamı 8a. » Sü. « da)
Hamsi, Uskumru, Palamut, Torik gibi akın balıklarını Bıldırcın, Çulluk gibi geçim kuşlarına bonzet-tik. movslnılnl boklıyoruz.
Bu Mahrumiyetin sobobl yalnız
teşkilâtsızlık değildir. Balığın de-
vamlı bir gıda olması tomln edile-
mediği İçin sahipsiz kalmasıdır.
Etin iyi kötü bir todarik soyri
Dr. Lûtfi Kvrdar milletvekili seçilip Anlcaraya gittiği gün
gazetecilerle görüşiifken r«wı z nci sayfada)
(Dovamı 6a. s Sü. 8 da>
Cumartesi
12
KASIM
1949
Sahihi: Safa Kılıçlıoğlıı
ldaro: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ 8ABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 383B
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı İl
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAHA I HAI, LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN RtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste dünkü
sert münakaşalar
Seçim İlmî heyeti yüzünden çıkan münakaşada Adalet Bakanı ile Koni arasında nahoş sözler sarf edildi
Bir C. H. P. li tarafından Demokratlara tevcih edilen hücum, C. H. P. İlleri dahi müteessir etti, D. P. li mebuslar söz istediler, Başkan vermedi - Gensoru da görüşülmedi
Kanunun
Hâkimiyeti
Bu memlekette, söz ve yazıda, hepimizin istediği kananan tam ve kâmil hâkimiyetindir. Muvafıkı da, muhalifi de hep ayni nakaratı | tekrarlar d tınınız. Bizzat sayın Cumhurbaşkanımız bile Aîıkara-da konuşsun, İzmir veya Doğu vilâyetlerine gitsin, dalma kanunun bekçisi olduğunu söyler ve kanunu tatbik ettirmek ve ona nezaret eylemenin kendisine, A-nayasa gereğince, tevdi olunduğunu İfade eyler. Halbuki bazı hâdiseler karşısında kanunu tatbik şeklinin memleketçe aranılan tarafsızlık ve hassasiyet dairesinde yapılmadığı hissi uyanmak tadır. Bilhassa 1946 Temmuz seçimlerinde, seçim kanununu sarahaten ve göz göre göre ayak altına alan vazifeliler hakkmda muhalefetin gerek Mecliste, gerek memlekette, toplantı ve mitinglerde kopardığı feryat ve va-veylâ hiç kimse tarafından dinlenilmedi. Çoğunluk partisi, Meclisteki ekseriyetine dayanarak, bütün şüpheli mazbataları müna-kaşasız kabul etti, sade Demokrat Parti tarafından halka tavsiye edilmiş ve halkın da seçmiş olduğu bir Ikl milletvekili mazbatası illetli görüldü ve bozuldu. I Dünkü gazetelerde KırklareH-nin Kızılcıkdere köyünün Demokrat Parti başkanı tarafından Cum hıırbaşkanına çekilen bir telgraf vardı. Bu telgrafta Demokratların köyde baskına uğradıkları hattâ evlerine tecavüz edildiği ve dayak da atıldığı iddia olunuyor ve deniyor W: «D. P. teşkilâtı ve mensuplan canımızdan ve malımızdan emin değiliz. Muhalefet hangi kanunların teminatı altında İse o kanunların bu vilâyette ve bilhassa köyümüzde tatbikini İsteriz.» Aynca bu telgrafta Cumhurriyasetl makamına lıi-(Dcvamı Sa. 5 S0. 6 da)
Ankara 11 (Telefonla) — B. M. Meclisinin Cevdet Kerim încedayı-nın başkanlığında yapılan bugünkü toplantısında Milletvekilleri bir fevkalâdeliğe intizar gibi, bütün sıraları doldurmuşların.
Büyük bir dinleyici
Oturum açılıp günden den önce, Ahmet Tahtakılıç, usul hakkında söz aldı ve gündemin i tanzim şekline itiraz «dsrek dedi kİ:
«— Başkanlık Divanı, gündemi usulsüz ve iç tüzüğe aykırı olarak tanzim etmiştir.
Verilen gensoru önergesini başkanlık divanının kamutaya sunuşu şekli buna bir misaldir. îç tüztlk
(Davamı 8a. 6 80. 3 de)

Osman Ai*ri K'mi
Amerikanın yakın doğu diplomatları
S Başbakan | • Ankaraya ! J dönüyor ?
f Günaltay dün Balıkesir L 1 ve Tavşanlıda da konuştu [ Balık..!,: 11 (Hu.u.ll — Basiln
Başbakan ve İşletme Bakanı saat 15 do Tavşanlıdan ilimize gelmişlerdir. Vilâyet ve belediyeyi ziyaret ettikten sonra Başbakan Halkevinde bir konuşma yaparak; Kütahynnın iktisadi vo ziraî bakımından bahis ile en kısa yoldan Egeyo -e Bnraaya bnğ-lunmneı dolayısile iktisadi durumun1 inkişaf ettiğini kaydettikten aonra yer altı sularından istifade etmek için Amerika firmalariFo anlaşıldığı-' nı, firmaların cn kum bir zamanda. Konyada faaliyette gcçecoklorinc-,1 rnda iyi randıman aldıktan sonra diğer illerde de yer altı sularından istifade edileceğini belirtmiştir. ;
Bundan sonra Günaltay Müslüman | lığın doğuş ve yayılışını anlattıktan ı sonra tarikatçılıktan bahsetmiş, bu gibi hallerden Türk milletinin kendini korumasını tavsiye etmiş vo An-karada yeni açılan İlahiyat Fakülte-(Devamı Sa. 6 8Ü. 7 de)
r
İstanbul'da toplanacahlar
— — ı » -------
& Vaşington: 11 (A.A.) «Usis» — Haber alındığına göre, Ya-
$ km doğudaki Amerikan siyasi temsilcileri arasında 20 Kasımda t»- i* ' § tombulda biı konferans ak ted ilecektir. Bu konferansa Amerika Dı- S 1 şişleri Bakanlığı Yakın Doğu Asya ve Güney Afrika işleri yardım- ğ (Devamı 8a. 5 8Ü. 2 de)
■1
Ermeni Patriği meselesi
Namzetler arasında bir çok kimseler bnlunacagı anlaşılıyor
Son günlerde Ermeni Vakıfları Kanunu tadilâta uğramış ve Erme nl cemaatinin kilse idaresi tek mütevelli elinden alınıp heyetlere tevdi edilmişti.
Bu heyetin intihabı için hazırlık lara başlanmıştır. Hükümet müsaa de ettiği takdirde, bu Beşimden
Dr. Lûtfi Kırdar’ın seçim mazbatası
Mazbataya itiraz edildiği için dün mecliste kabul edılmiyerek komisyona iade edildi
sonra, cemaat mümessillerinin seçimi de yapılacaktır. Bu suretle pat rM3( intihabıma da imkân verllrnig olacaktır.
Bu ImkAnın ortaya çıkmasllo beraber bazı namzetlikler de şayi olmuztur. Bu şayialara göre Arslanyan namzetliğini koymaya -cak ve Mancheatcr Ermeni Ceman ti bag piskoposu Inceyan İle Bulgaristan eski baş pİBkopoau Kir -kor Garabetyanın adaylıkları konulacaktır.
Halbuki bu hususta malûmatına mUr&caat ettiğimiz Bahtlyaryan bu haberi «saçma» olarak vasıf -landı anıştır.
Bir patrik atçiml yapılırsa Bah tlyaryanın namzetliğinin destekle neceği umulmaktadır.
Fakat Bahtlyaryanın ruhani rdt besi patrik seçilebilmeğe müsait
(Dovamı Sa. S 8Ü. 8 do)
Tarım Bakanlığına bu yılda 36 milyonluk tahsisat verilecek
Vişlnski’nln yeni bir fotoğrafı
Vişinski'nin
Atoma dair
beyanatı
Sovyet Dışbaktını, istediğimiz kadar afoni bombası yapabiriz, diyor
Lako Succeas: 11 (AP.) — Sovyet Dışişleri Bakanı Androl Vişınski diln, Birleşmiş Milletlerde, (Biz Ruayada atom •norjisl kullanıyoruz, fakat a-tom bombası stoklan yapmak İçin değil» demiştir.
Çehresi kısarmış vo heyoconlı bir tavır takınmış olan Vişinskl, »esini ytikseltorok, «isteseydik, arzu ettiği mie kadar atom bombası yapardık» demiş ve şöylo devam etmiştir ı
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
Ankara, 11 (Hususî) — Hasırlanmakta olan 1950 bütçealn-de derpiş edilmiş bulunan aeme-rell faaliyetler meyanında 5 yıllık kalkınma plânı gereğince Tarım Bakanlığı bütçesine tarım, orman ve veteriner işleri İçin go çen yıl olduğu gibi bu yıl da 86 milyon lira konulmuştur. Bu tahsisatın mucip sebepleri arasında geçen yıl konulan tahsisatın sarfı suretiyle büyük memnunlukla karşılanan neticeler a. tındığı zikredilmektedir.
Batı Almanya serbestiye kavuşuyor
Dışbaktnlar konferansı sona erdi, bir resmi tebliğ neşredildi
Üstat Esat Mahmut Karakurt Tokyoda Tikata denen araba He büyük caddelerde dolaşıyor ..,
Yarın 13 Kasım
Büyük dünya seyahati yazılarının neşri, bir çok memleketlerde | akisler yaratan, hakikaten dünya çapında bir hAdise oldu |
Esat Mahmut Karakurt
şaheserini neşre başlıyor
Büyük edip ve tanımmış romancı üstad Esat Mahmut Karakurt, yarın. Yeni Sabah sütunlarında, gazetemiz adına yaptığı muazzam ve rakipsiz dünya seyahati intibâlarını yazmağa başlıyor. Bu hâdise, yalnız, memleketimizde değil, bütün dünyada geniş ve mühim âkisl er uy and irmiş tır.
Esat Mahmut Karakurt’un gezip dolaştığı bütün yabancı memleketlerdeki basın, Yeni Sabahın bu teşebbüsünden bahsetmişler ve üstad romancı Esat Mahmut Karakurt’a sütunlar ayırmışlar, resimlerini basmışlardır. Binaenaleyh, iddia edebiliriz ki, yer yüzünde ilk defa başarılan bu derece muazzam bir gazetecilik hâdisesi, hakikaten dünya çapında bir hareket ve edebi merhale olmuştur.
Bugünden ifşasını doğru bulmadığımız öyle sürprizler, sizi karşılıyacaktır ki, yarın, Yeni Sabahta üs-
tad Esat Mahmut Karakurt’un yazılarını okumağa başladığınız vakit, bizde de, ilk defa, hakikaten Amerika ve Avrupa basını ayarında bu neşriyat zaferlle mes'ut olarak, gurur duyacaksınız.
Biz, cesaretle ve itimatla iddia ediyoruz ki, bugüne kadar Amerika ve Avrupa edebiyatında okuduğunuz seyahat edebiyatı ve yabancı diyar romanlarından hiç biri, Esat Mahmut Karakurt’un. yarın gazetemizde bağlıyacak olan yazıları kadar muvaffak ve cazip değildir. Yazılarımız, en müşkülpesent okuyucuları, daima yeni ve orijinal şeyler arayan titiz insanları dahi tatmin edecektir.
Bütün dünyayı dolaşan büyük bir romancı, hayatının şaheserini veriyor. Bu eser için 70.000 lira har* canmış, dünya dolaşılmış. 100.000 kilometre katedil-miştir. Yarın, Yeni Sabahla takip ediniz.
Bulgari standa keşmekeş ve temizlik
Bulgar hükümeti miişkiil durumda
Londra, 11 (A.A.) — (Lps):
Yugoslavya vıiBitasile Bulga-rİBtandan nlınan eon haberlere göre, Bulgarlstanın durumu hakiki bir keşmekeşe doğru gitmek
tedlr. Sadece komünİBİler ve hü-
kümet adamları arasında değil,
aynı zamanda işçiler ve komünist
rejimine bağlı oldukları sanılan köylüler anısında da kütle halinde tevkifler devam etmektedir.
Fart. 11 a s. Alp) — Bant 8.30 de Dışişleri Bakanlığından ayrılan Birleşik Amerika Dişlileri Bakanı (Dovamı 8a. o 8ü. 8 do)
Bu tevklfat hükümet mekanizmasını porçalıyacak derecede ço dalmıştır. Sanıldığına göre, bu kargaşalık, eski Başbakan yardımcısı Kostov’un başlamak üzo-
Reşat Şemsettin Sirer
Çalışma Bakanının tetkikleri
» tT o ■»» -»t **
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Uskumru akını
ULUNAY
Şolıriınizdo buluıısu Çalışırın Bakam Boşat Şemsettin Sirer totkiklo-rino dün do dovam etmiş, öğleden evvel İstanbul bölge çalışma ınüdür-
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 2 do)
T> Izdo balık da bir mos'elo ® halindedir. Hak Taûla'nın kullarına bol bol Ihsan eylediği bu nimet, bizim İstanbul halkının kursağına anoak akın movslmlorindo nasip olur. Denizlerin «mavi dorâ-guşları» Içlndo yaşıyan bir mentle-kot olduğumuz halde «gemiyi duvarda, suyu bardaklar göronler gibi biz do balığı, balıkçı dükkanlarında soyredorlz. Yahut balık ihtiyacını (çurçur) la gidormoğo çalışı-
var; bütün sono istihsal bölgelerin-don onu temin çaresi bulunuyor! sebze do Öylo... Meyve da öylo... Balık öyle değil.
Bu kuvvetli gıdayı İstihlâk edecek kışla gibi, mektep gibi, fabrika gibi müossosolor... Balıkla meşgul olan teşekküllerden dâvet dahi cdll-solor onun tedariki zahnıotlno katlanmıyorlar. Âdet edlnmcmlşlor... Yahut balığı gıda değil de bir çerez telâkki ediyorlar.
Bu balık işinden yıllarca bahsedildi: Konar semtlerde buzhanolor kurulacak, oralarda balık sattırıln-oaktı. Buzhane yerine Gecekondular kuruldu... Halk yine bnlıksı»
Anadolıınun çoğu kasabalarında
bütün ömürlerini balık yemeden İt-
mam eden İnsanlar vardır. Geçim
(Dovamı 8a. » Sü. « da)
Hamsi, Uskumru, Palamut, Torik gibi akın balıklarını Bıldırcın, Çulluk gibi geçim kuşlarına bonzet-tik. movslnılnl boklıyoruz.
Bu Mahrumiyetin sobobl yalnız
teşkilâtsızlık değildir. Balığın de-
vamlı bir gıda olması tomln edile-
mediği İçin sahipsiz kalmasıdır.
Etin iyi kötü bir todarik soyri
Dr. Lûtfi Kvrdar milletvekili seçilip Anlcaraya gittiği gün
gazetecilerle görüşiifken r«wı z nci sayfada)
(Dovamı 6a. s Sü. 8 da>
Cumartesi
12
KASIM
1949
Sahihi: Safa Kılıçlıoğlıı
ldaro: Nuruosmanlye No: 17
Tel adresi: «YENİ 8ABAH»
I 8 T A N B U L
Telefon: 20705 — 25188
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 383B
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ Sayısı İl
IHI Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE. NEKAHA I HAI, LERÎNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN RtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Mecliste dünkü
sert münakaşalar
Seçim İlmî heyeti yüzünden çıkan münakaşada Adalet Bakanı ile Koni arasında nahoş sözler sarf edildi
Bir C. H. P. li tarafından Demokratlara tevcih edilen hücum, C. H. P. İlleri dahi müteessir etti, D. P. li mebuslar söz istediler, Başkan vermedi - Gensoru da görüşülmedi
Kanunun
Hâkimiyeti
Bu memlekette, söz ve yazıda, hepimizin istediği kananan tam ve kâmil hâkimiyetindir. Muvafıkı da, muhalifi de hep ayni nakaratı | tekrarlar d tınınız. Bizzat sayın Cumhurbaşkanımız bile Aîıkara-da konuşsun, İzmir veya Doğu vilâyetlerine gitsin, dalma kanunun bekçisi olduğunu söyler ve kanunu tatbik ettirmek ve ona nezaret eylemenin kendisine, A-nayasa gereğince, tevdi olunduğunu İfade eyler. Halbuki bazı hâdiseler karşısında kanunu tatbik şeklinin memleketçe aranılan tarafsızlık ve hassasiyet dairesinde yapılmadığı hissi uyanmak tadır. Bilhassa 1946 Temmuz seçimlerinde, seçim kanununu sarahaten ve göz göre göre ayak altına alan vazifeliler hakkmda muhalefetin gerek Mecliste, gerek memlekette, toplantı ve mitinglerde kopardığı feryat ve va-veylâ hiç kimse tarafından dinlenilmedi. Çoğunluk partisi, Meclisteki ekseriyetine dayanarak, bütün şüpheli mazbataları müna-kaşasız kabul etti, sade Demokrat Parti tarafından halka tavsiye edilmiş ve halkın da seçmiş olduğu bir Ikl milletvekili mazbatası illetli görüldü ve bozuldu. I Dünkü gazetelerde KırklareH-nin Kızılcıkdere köyünün Demokrat Parti başkanı tarafından Cum hıırbaşkanına çekilen bir telgraf vardı. Bu telgrafta Demokratların köyde baskına uğradıkları hattâ evlerine tecavüz edildiği ve dayak da atıldığı iddia olunuyor ve deniyor W: «D. P. teşkilâtı ve mensuplan canımızdan ve malımızdan emin değiliz. Muhalefet hangi kanunların teminatı altında İse o kanunların bu vilâyette ve bilhassa köyümüzde tatbikini İsteriz.» Aynca bu telgrafta Cumhurriyasetl makamına lıi-(Dcvamı Sa. 5 S0. 6 da)
Ankara 11 (Telefonla) — B. M. Meclisinin Cevdet Kerim încedayı-nın başkanlığında yapılan bugünkü toplantısında Milletvekilleri bir fevkalâdeliğe intizar gibi, bütün sıraları doldurmuşların.
Büyük bir dinleyici
Oturum açılıp günden den önce, Ahmet Tahtakılıç, usul hakkında söz aldı ve gündemin i tanzim şekline itiraz «dsrek dedi kİ:
«— Başkanlık Divanı, gündemi usulsüz ve iç tüzüğe aykırı olarak tanzim etmiştir.
Verilen gensoru önergesini başkanlık divanının kamutaya sunuşu şekli buna bir misaldir. îç tüztlk
(Davamı 8a. 6 80. 3 de)

Osman Ai*ri K'mi
Amerikanın yakın doğu diplomatları
S Başbakan | • Ankaraya ! J dönüyor ?
f Günaltay dün Balıkesir L 1 ve Tavşanlıda da konuştu [ Balık..!,: 11 (Hu.u.ll — Basiln
Başbakan ve İşletme Bakanı saat 15 do Tavşanlıdan ilimize gelmişlerdir. Vilâyet ve belediyeyi ziyaret ettikten sonra Başbakan Halkevinde bir konuşma yaparak; Kütahynnın iktisadi vo ziraî bakımından bahis ile en kısa yoldan Egeyo -e Bnraaya bnğ-lunmneı dolayısile iktisadi durumun1 inkişaf ettiğini kaydettikten aonra yer altı sularından istifade etmek için Amerika firmalariFo anlaşıldığı-' nı, firmaların cn kum bir zamanda. Konyada faaliyette gcçecoklorinc-,1 rnda iyi randıman aldıktan sonra diğer illerde de yer altı sularından istifade edileceğini belirtmiştir. ;
Bundan sonra Günaltay Müslüman | lığın doğuş ve yayılışını anlattıktan ı sonra tarikatçılıktan bahsetmiş, bu gibi hallerden Türk milletinin kendini korumasını tavsiye etmiş vo An-karada yeni açılan İlahiyat Fakülte-(Devamı Sa. 6 8Ü. 7 de)
r
İstanbul'da toplanacahlar
— — ı » -------
& Vaşington: 11 (A.A.) «Usis» — Haber alındığına göre, Ya-
$ km doğudaki Amerikan siyasi temsilcileri arasında 20 Kasımda t»- i* ' § tombulda biı konferans ak ted ilecektir. Bu konferansa Amerika Dı- S 1 şişleri Bakanlığı Yakın Doğu Asya ve Güney Afrika işleri yardım- ğ (Devamı 8a. 5 8Ü. 2 de)
■1
Ermeni Patriği meselesi
Namzetler arasında bir çok kimseler bnlunacagı anlaşılıyor
Son günlerde Ermeni Vakıfları Kanunu tadilâta uğramış ve Erme nl cemaatinin kilse idaresi tek mütevelli elinden alınıp heyetlere tevdi edilmişti.
Bu heyetin intihabı için hazırlık lara başlanmıştır. Hükümet müsaa de ettiği takdirde, bu Beşimden
Dr. Lûtfi Kırdar’ın seçim mazbatası
Mazbataya itiraz edildiği için dün mecliste kabul edılmiyerek komisyona iade edildi
sonra, cemaat mümessillerinin seçimi de yapılacaktır. Bu suretle pat rM3( intihabıma da imkân verllrnig olacaktır.
Bu ImkAnın ortaya çıkmasllo beraber bazı namzetlikler de şayi olmuztur. Bu şayialara göre Arslanyan namzetliğini koymaya -cak ve Mancheatcr Ermeni Ceman ti bag piskoposu Inceyan İle Bulgaristan eski baş pİBkopoau Kir -kor Garabetyanın adaylıkları konulacaktır.
Halbuki bu hususta malûmatına mUr&caat ettiğimiz Bahtlyaryan bu haberi «saçma» olarak vasıf -landı anıştır.
Bir patrik atçiml yapılırsa Bah tlyaryanın namzetliğinin destekle neceği umulmaktadır.
Fakat Bahtlyaryanın ruhani rdt besi patrik seçilebilmeğe müsait
(Dovamı Sa. S 8Ü. 8 do)
Tarım Bakanlığına bu yılda 36 milyonluk tahsisat verilecek
Vişlnski’nln yeni bir fotoğrafı
Vişinski'nin
Atoma dair
beyanatı
Sovyet Dışbaktını, istediğimiz kadar afoni bombası yapabiriz, diyor
Lako Succeas: 11 (AP.) — Sovyet Dışişleri Bakanı Androl Vişınski diln, Birleşmiş Milletlerde, (Biz Ruayada atom •norjisl kullanıyoruz, fakat a-tom bombası stoklan yapmak İçin değil» demiştir.
Çehresi kısarmış vo heyoconlı bir tavır takınmış olan Vişinskl, »esini ytikseltorok, «isteseydik, arzu ettiği mie kadar atom bombası yapardık» demiş ve şöylo devam etmiştir ı
(Devamı 8a. 5 8Ü. 7 de)
Ankara, 11 (Hususî) — Hasırlanmakta olan 1950 bütçealn-de derpiş edilmiş bulunan aeme-rell faaliyetler meyanında 5 yıllık kalkınma plânı gereğince Tarım Bakanlığı bütçesine tarım, orman ve veteriner işleri İçin go çen yıl olduğu gibi bu yıl da 86 milyon lira konulmuştur. Bu tahsisatın mucip sebepleri arasında geçen yıl konulan tahsisatın sarfı suretiyle büyük memnunlukla karşılanan neticeler a. tındığı zikredilmektedir.
Batı Almanya serbestiye kavuşuyor
Dışbaktnlar konferansı sona erdi, bir resmi tebliğ neşredildi
Üstat Esat Mahmut Karakurt Tokyoda Tikata denen araba He büyük caddelerde dolaşıyor ..,
Yarın 13 Kasım
Büyük dünya seyahati yazılarının neşri, bir çok memleketlerde | akisler yaratan, hakikaten dünya çapında bir hAdise oldu |
Esat Mahmut Karakurt
şaheserini neşre başlıyor
Büyük edip ve tanımmış romancı üstad Esat Mahmut Karakurt, yarın. Yeni Sabah sütunlarında, gazetemiz adına yaptığı muazzam ve rakipsiz dünya seyahati intibâlarını yazmağa başlıyor. Bu hâdise, yalnız, memleketimizde değil, bütün dünyada geniş ve mühim âkisl er uy and irmiş tır.
Esat Mahmut Karakurt’un gezip dolaştığı bütün yabancı memleketlerdeki basın, Yeni Sabahın bu teşebbüsünden bahsetmişler ve üstad romancı Esat Mahmut Karakurt’a sütunlar ayırmışlar, resimlerini basmışlardır. Binaenaleyh, iddia edebiliriz ki, yer yüzünde ilk defa başarılan bu derece muazzam bir gazetecilik hâdisesi, hakikaten dünya çapında bir hareket ve edebi merhale olmuştur.
Bugünden ifşasını doğru bulmadığımız öyle sürprizler, sizi karşılıyacaktır ki, yarın, Yeni Sabahta üs-
tad Esat Mahmut Karakurt’un yazılarını okumağa başladığınız vakit, bizde de, ilk defa, hakikaten Amerika ve Avrupa basını ayarında bu neşriyat zaferlle mes'ut olarak, gurur duyacaksınız.
Biz, cesaretle ve itimatla iddia ediyoruz ki, bugüne kadar Amerika ve Avrupa edebiyatında okuduğunuz seyahat edebiyatı ve yabancı diyar romanlarından hiç biri, Esat Mahmut Karakurt’un. yarın gazetemizde bağlıyacak olan yazıları kadar muvaffak ve cazip değildir. Yazılarımız, en müşkülpesent okuyucuları, daima yeni ve orijinal şeyler arayan titiz insanları dahi tatmin edecektir.
Bütün dünyayı dolaşan büyük bir romancı, hayatının şaheserini veriyor. Bu eser için 70.000 lira har* canmış, dünya dolaşılmış. 100.000 kilometre katedil-miştir. Yarın, Yeni Sabahla takip ediniz.
Bulgari standa keşmekeş ve temizlik
Bulgar hükümeti miişkiil durumda
Londra, 11 (A.A.) — (Lps):
Yugoslavya vıiBitasile Bulga-rİBtandan nlınan eon haberlere göre, Bulgarlstanın durumu hakiki bir keşmekeşe doğru gitmek
tedlr. Sadece komünİBİler ve hü-
kümet adamları arasında değil,
aynı zamanda işçiler ve komünist
rejimine bağlı oldukları sanılan köylüler anısında da kütle halinde tevkifler devam etmektedir.
Fart. 11 a s. Alp) — Bant 8.30 de Dışişleri Bakanlığından ayrılan Birleşik Amerika Dişlileri Bakanı (Dovamı 8a. o 8ü. 8 do)
Bu tevklfat hükümet mekanizmasını porçalıyacak derecede ço dalmıştır. Sanıldığına göre, bu kargaşalık, eski Başbakan yardımcısı Kostov’un başlamak üzo-
Reşat Şemsettin Sirer
Çalışma Bakanının tetkikleri
» tT o ■»» -»t **
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Uskumru akını
ULUNAY
Şolıriınizdo buluıısu Çalışırın Bakam Boşat Şemsettin Sirer totkiklo-rino dün do dovam etmiş, öğleden evvel İstanbul bölge çalışma ınüdür-
(Dovamı 8a. 8 8Ü. 2 do)
T> Izdo balık da bir mos'elo ® halindedir. Hak Taûla'nın kullarına bol bol Ihsan eylediği bu nimet, bizim İstanbul halkının kursağına anoak akın movslmlorindo nasip olur. Denizlerin «mavi dorâ-guşları» Içlndo yaşıyan bir mentle-kot olduğumuz halde «gemiyi duvarda, suyu bardaklar göronler gibi biz do balığı, balıkçı dükkanlarında soyredorlz. Yahut balık ihtiyacını (çurçur) la gidormoğo çalışı-
var; bütün sono istihsal bölgelerin-don onu temin çaresi bulunuyor! sebze do Öylo... Meyve da öylo... Balık öyle değil.
Bu kuvvetli gıdayı İstihlâk edecek kışla gibi, mektep gibi, fabrika gibi müossosolor... Balıkla meşgul olan teşekküllerden dâvet dahi cdll-solor onun tedariki zahnıotlno katlanmıyorlar. Âdet edlnmcmlşlor... Yahut balığı gıda değil de bir çerez telâkki ediyorlar.
Bu balık işinden yıllarca bahsedildi: Konar semtlerde buzhanolor kurulacak, oralarda balık sattırıln-oaktı. Buzhane yerine Gecekondular kuruldu... Halk yine bnlıksı»
Anadolıınun çoğu kasabalarında
bütün ömürlerini balık yemeden İt-
mam eden İnsanlar vardır. Geçim
(Dovamı 8a. » Sü. « da)
Hamsi, Uskumru, Palamut, Torik gibi akın balıklarını Bıldırcın, Çulluk gibi geçim kuşlarına bonzet-tik. movslnılnl boklıyoruz.
Bu Mahrumiyetin sobobl yalnız
teşkilâtsızlık değildir. Balığın de-
vamlı bir gıda olması tomln edile-
mediği İçin sahipsiz kalmasıdır.
Etin iyi kötü bir todarik soyri
Dr. Lûtfi Kvrdar milletvekili seçilip Anlcaraya gittiği gün
gazetecilerle görüşiifken r«wı z nci sayfada)
(Dovamı 6a. s Sü. 8 da>

Comments (0)