HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYIZ
CUMA Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
11 Irtareı Nuruosmanlye Noı 1T
KASIM Tel adresli (YEN> SABAH»
1949 Telefon ı MT88 — 18181
a-k ipsiz şal.
Türkçe
Net Kitabevl.
Büyük Atatürk'ü dün tazimle andık
Yurdun her tarafında toplantılar yapıldı, Atanın kabri ziyaret edildi
Anma törenlerinde Atatürkün memlekete yaptığı eşsiz hizmetler ve kahramanlıklar yâd edildi
Ankara: 10 (Hususî) — Atatürk’ ün II inci Ölüm yılı vesilesilo bugün (•hrimİBİn muhtelif yerlerinde anma törenleri yapılmıştır.
Saat 8 da Ankara Halkevindo yapılacak törene katılmak üzere Helke ▼inin önünde büyük bir kalabalık top lanmış bulunuyordu.
Töreno saat 9 u 5 gece Muvakkat Knbro teveccüh edilerek yapılon ihti
rom duruşu ile başlanmış, müteaki-) ben muhtelif hatipler tarafından A-
tatürk’ün ölümünden dolayı Türk milletinin duyduğu acıyı belirten konuşmalar yapılmış ve şiirler okunmuş
tur.
Atatürkûn muvakkat kabri
Törenden sonra toplu bir halde A-tatürk’ün Muvakkat Kabrino gidilmiş ve çektikler konulmuştur.
Ayni saatte Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde de Ankara Üniversite gençliği Atatürk’ü anmak üzere toplanmıştı. Cumhurbaşkanı îsmet İnönü beraberinde Devlet Bakanı
(Devamı Sa. 5 S0. 4 de)
Bütçemizin
Hazırlığı
1050 yılı bütçesinin bandıkları, An karadan ge len haberlerden anlaşıldığına göre, hayli İlerlemiştir. Bu günlerde taslağın Bakanlar Kuruluna sevkolunacağı his olunu-
Bütçenin ihzarında bu yıl, çok dikkat ve İtina gösterildiği söyleniyor. Maliye Bakanının başkanlığında bir komisyon geceli gündüzlü çalışarak, bir projeyi dört ayağı üstünde durdurmağa gayret etmiştir. Bütçenin tanzimi öyle birdenbire tevehhüm olunacağı gibi, basit bir keyfiyet değildir. Her Bakanlık önümüzdeki sene ihtiyaçlarını gösteren bir cetveli Mâliyeye tevdi eder. Ta-blatile her Bakan kendi dairesi-
Başbakanın dün Bigada heyecanlı bir hitabesi
Şemsettin Giinaltay dedi ki s “Bugün Avrupanın en kuvvetli ordusu, Türk ordusudur.»
ne ait isteklerin, talep edilen kredilerin çok haklı, zaruri ve yerinde olduğuna kanidir. Ziraat Ba-
kanı yurdun bir ziraat memleketi olduğunu İleri sürerek bu a-landa kalkınmanın hayati .ehemmiyeti haiz olduğunu dermeyan eder ve umumi masrafa nlsbeten
kendisine kabarıkça bir yekûn tahsis olunmasını ister. Hakika-
ten asırlarca ihmal edilmiş yurdun zirai alanda İhtiyaçları son-
suzdur. Bahusus ki ziraat işlerinin ve toprak durumunun mem-
Biga, 10 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay beraberlerinde îklncl Ordu Müfettişi Orgeneral Muzaffer Tuğsavul ve İzmir, Balıkesir ve Çanakkale volileri ol-
duğu halde bugün aaat 14.40 ta ka sabamıza gelmştlr. Demokratların İstikbal merasiminde bulunmamam
na rağmen cumhuriyet devrinde bir Bakanın bile gelmemiş olmasa dolayıslle Başbakan kalabalık bir halk kütlesi tarafından karşılanmıştır. Başbakan Halkevinin ka pısından, mikrofon işlemediğinden halka doğrudan doğruya hitap e-derek aşağıdaki konuşmayı yap-
Bxai-Mahışut Karakurt,-Ci.ıdc Kanton-, muhacirlerinin Hong - Kong’da oturd. klan Kovlon ma hailesi sokaklarında iolagırltez
Esat Mahmut Karakurt 13 Kasımda yazılarına başlıyor
leketin sıhhati İle de ilgisi göz ö-nttnde bulundurulmak İcap eder. Bataklıkları kurutmak hem hal-
kın sıhhatini korumak bakımın-
dan önemlidir hem de zlraate yeni topraklar kazandırmak bakımından...
■Maarif Bakamda küftürlin bir memleket İçin su ve hava kadar lâzım olduğuna haklı olarak dayanır. Okur yazar adedinin umumî nüfusa nisbetinin azlığı İle duyulan deme tercüman olur ve binaenaleyh eskisine nazaran daha yüksek bir rakamın kendisine tahsisini İster.
Marshdü yardım plânı gereğince alman ziraat vasıtaları
Ziraat Bakanı
izahat verdi
Karadeniz bölgesinde gıda darlığı
"Yeni Sabah,, ın büyük Dünya seyahati emsalsiz ve muazzam bir zafer ve hâdise oldu
Milli Müdafaa Bakanı, belki hepsinden daha fazla sesini yükselterek ordunun ve müdafaanın gösterdiği mecburiyetleri, sayar, döker ve bütün masraflar hep paraya bağlı teşebbüslerdir diye tezini savunur.
Böylece, derece derece her Bakan kendi işlerinin önemini belirterek nimetlerin taksiminden en fazla payı almağı düşünür.
Bütün bu dilekler birbirinden haklı ve yerindedlr. Yalnız Maliye Bakanı arkadaşlarının isteklerini tamamiie tatmin etmek istese, bir milyar, bir buçuk milyar değil belki beş milyar da yetmez. Cidden istenilen tahsisatın müb-rem ve zaruri olduğu da kabul e-dilebilir ama nihayet bu paralan Türk mükellefinin vermesi lâzım gelecektir. Binaenaleyh maliye, mükellefin takatini hakklle ve etraflıca ölçmeğe ve ancak bunun verdiği İmkânlar dairesinde arka dadannın taleplerine muvafakat edebilmeğe mecburdur.
Esasen hu noktalar düşünüldü ğü İrin Maliye Bakanına, bütün memleketlerde, adeta arkadaşlarına nazaran bir nevi üstünlük gibi bir hal tanınmıştır. Millet kasasının müdafii rolünde olan Maliye Bakanıdır. Bütün isteklere davannıak mevkiindedir. Binaenaleyh çok .yumuşak huylu olması ve her İstenilene muvafakat cevabı vermesi en makbul bir me «(»•» ve haslet değildir. Blllkl.
(Devamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni mahsul durumu, traktörler ve tohumluk hakkında Cavit Oral gazetemize beyanatta bulundu
Ankara . 10 (Hususi) — Buruya isalı Üzerindeki tesirlerini öğrenmek «*!on h“b(’riero göre; yurdun muhle-I üzero malûmatına müracaat ettiğim lif bölgelerine faydalı yağmurlar yağ Turun Bakanı Cavit Orul Yeni Suba-maŞa başlamıştır. Bu yağmurlarm Iha aşağıdaki beyanatta bulunmuş-..fthyaeaS, fayda ile gelecek y>! l.tlh (Oevami 8a. 5 8Ü. 8 de)
Meclise bir soru önergesi verildi
Ankara: 10 (Hıısusl) — Muğla milletvekili Nuri özsan’ın Büyük Mil let Meclisi başkanlığına verdiği bir «Özlü sorudu, bu yıl Karadenizdo mısır mahsulünün pek ar, olması dola-yısile, bölgeden muhaceretin başladı ğı kaydedilmekte, bu durum karşısında hükümetçe ne gibi tedbirler alındığının aşıklanması İstenmekte -dir.
Bugüne kadar Amerikada, Avrupada ve hattâ bizde çeşitli günlük gazeteler bir çok röportajlar neş-retmişlerdir. Holivut röportajları, Avrupa mektupları, Hindistan hâtıraları ve saire gibi... Fakat, ger yüzünde hiç bir gazete, Yeni Sabahın göze aldığı azim masrafı ihtiyar ederek, bu derece şümullü bir dünya seyahati tertibine cesaret ve teşebbüs edememiştir. Bu zafer ve başarı Türk gazeteciliğine ve Yeni Sabaha müyesser olmuştur. Memleketin en çok tanınmış, sevilmiş ve okunmuş güzide edibi üstad Esat Mahmut Karakurt. gazetemiz adına bu büyük dünya turunu yapmağı kabul etmiş ve dünya basın tarihinde ilk defa, bu derece maruf bir romancı, lıarikulâde heyecanlı
meraklı ve cidden şaheser denecek bir yazı serisi vü-cude getirmeğe muvaffak olmuştur.
Üstad Esat Mahmut Karakurfun, pazar gününden itibaren takibe başlıyacağınız yazılarının, bugüne kadar okuduğunuz seyahat edebiyatı örneklerinin en güzeli olduğunu tasdik edeceksiniz. Bu yazılar, değerli romancıma şimdiye kadar vücude getirdiği eserlerin en harikulâdesidir, diyebiliriz. Gözünüzün önüne, bin-bir ülke açacak, binbir iklim ve binbir aşk ve güzellik diyarı serecek olan bu yazılar, efsanevî rüyalar, muhteşem hayal ve ihtiras ülkelerinin canlı ve hayatiyet dolu iksirini, size yudum yudum tattıracaktır.
D. P. yeni Basın Kanunu tasarısına şiddetle muarız
Anadolu Ajansı, dön ilk defa Demokrat Partiye ait bir haberi neşretti ve D* P. Meclis grapu seçimlerine ait tebliğine bültenlerinde yer verdi
Yugoslav
Müftüsü istanbulda
“Yugoslavyada iki milyon Müslüman var»
Bir müddottsnbsrl Buran ve Ado-poaannda geziler yapmakta olan Yugoslav Müftüsü Bay İbrahim dün şah rimlze dönmüştür. Müftü, kendisi I-le konuşan bir arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Memleketinize bundan üç sone evvel bir kero daha gelmiş ve bir koş ay kalmıştım. Bu »efor Hacdan dönerken Türkiyoye tekrar uğramak ▼e Anksrada, İstanhuldn bir kaş gllıı kalmak fırsatını buldum. Bu aradıı Burneyı ve Adapazannı da ziyaret
Memlokotinia bugün bor bakımdan büyük terakklyat gösteriyor. Burada oamilorl, türbolorl ve sarayları gez-
dim. Türk camileri, asam o t ve büyük lükleri İle insanda büyük tesir bıra-
kıyor ve hatıra çok şeyler gotiriyor, Mısırda ve Bnriyode de çok oamllor gördüm fakat onlar Tttrkiyedokllur
Başkan Truman
T rumo’ın dünkü barın toplantısı
Başkan, Amerikanın Rusya ile geçinebileceği ümidini izhar etti
Vaşlngton, 10 (AP) — Bu gün Başkan Truman, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanlığında kaldığı müddetçe, altının kıymetinde (Devamı 8â. a 80. t de)
İngiliz Başbakanının dün verdiği nutuk
(Yazısı 5 inci sayındadır)]
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir tiyatro kongresi lâzım
ULUNAY
S
on zamanda Şehir Meclisi tarafından alolâcola tasdik edilen
nizamname hâdlsoslndon çok
tiyatromuzu İçin İçin kemiren bir huzursuzluk kurdu adam akıllı ken
dini hissettiriyordu.
Şehir Tiyatrosu yıllaroa sono-nln muayyen aylarında, muayyen bir letlkameto doğru yürümüş vo belli başlı bir mevoudlyet gösterememiştir.
Bugün bu ean’at vâdlslndo vali Fcıhroddln Korlmlo görüşebiliriz. Şohlr Tiyatrosunun bir kalkınmaya Ihtlyaoı vardır. Bu kalkınmanın tiyatro hareketini mahdut bir şahsa yahut bir İdare Bahasına inhisar ot* tlrmoklo mümkün olamadığı omea-II llo sabit olmuştur.
Tiyatro hakkında görüşUlocok mü
hlm şeyler vardır. Tlvatro hakkı»*
da söz sahibi olan şahslyotlerl din* lomek zorundayız. Gorok sahnede, gerek hariçte pok bflrtz olan bu hoş
nutsuzlukların osbabını araştırmak lâzımdır. Bu mevzu Uzerlndo söyle* necok sözler olsa goroktlr. Onlara konuşmak İmkânı verilmelidir.
Bu da az çok tiyatro llo ınoşgul olmuş zevatın bir kongre halinde toplanması llo toınln edilebilir.
Bu kadar fazla moşgullyotl arasında validen bu san’nt hareketinin
başına geçmesini Istomck bolkl yersiz sayılır. Fakat böylo mühim bir adım anoak Fahreddln Korlm ça-

lir.
blr adamın hlmmatlle atılabi-
Bir tiyatro kongrosl, zaaf İçinde
kıvranan tiyatromuz İçin bir salftlı
vu felâh ufku açaoaktırl
gibi değil.
C.MI Bayann Ankarada tarnlonmnn a« Hr fatiha (Yturn 5 fad >aul(Mhr)
(□ovamı 8a. a 80. t de)
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYIZ
CUMA Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
11 Irtareı Nuruosmanlye Noı 1T
KASIM Tel adresli (YEN> SABAH»
1949 Telefon ı MT88 — 18181
a-k ipsiz şal.
Türkçe
Net Kitabevl.
Büyük Atatürk'ü dün tazimle andık
Yurdun her tarafında toplantılar yapıldı, Atanın kabri ziyaret edildi
Anma törenlerinde Atatürkün memlekete yaptığı eşsiz hizmetler ve kahramanlıklar yâd edildi
Ankara: 10 (Hususî) — Atatürk’ ün II inci Ölüm yılı vesilesilo bugün (•hrimİBİn muhtelif yerlerinde anma törenleri yapılmıştır.
Saat 8 da Ankara Halkevindo yapılacak törene katılmak üzere Helke ▼inin önünde büyük bir kalabalık top lanmış bulunuyordu.
Töreno saat 9 u 5 gece Muvakkat Knbro teveccüh edilerek yapılon ihti
rom duruşu ile başlanmış, müteaki-) ben muhtelif hatipler tarafından A-
tatürk’ün ölümünden dolayı Türk milletinin duyduğu acıyı belirten konuşmalar yapılmış ve şiirler okunmuş
tur.
Atatürkûn muvakkat kabri
Törenden sonra toplu bir halde A-tatürk’ün Muvakkat Kabrino gidilmiş ve çektikler konulmuştur.
Ayni saatte Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde de Ankara Üniversite gençliği Atatürk’ü anmak üzere toplanmıştı. Cumhurbaşkanı îsmet İnönü beraberinde Devlet Bakanı
(Devamı Sa. 5 S0. 4 de)
Bütçemizin
Hazırlığı
1050 yılı bütçesinin bandıkları, An karadan ge len haberlerden anlaşıldığına göre, hayli İlerlemiştir. Bu günlerde taslağın Bakanlar Kuruluna sevkolunacağı his olunu-
Bütçenin ihzarında bu yıl, çok dikkat ve İtina gösterildiği söyleniyor. Maliye Bakanının başkanlığında bir komisyon geceli gündüzlü çalışarak, bir projeyi dört ayağı üstünde durdurmağa gayret etmiştir. Bütçenin tanzimi öyle birdenbire tevehhüm olunacağı gibi, basit bir keyfiyet değildir. Her Bakanlık önümüzdeki sene ihtiyaçlarını gösteren bir cetveli Mâliyeye tevdi eder. Ta-blatile her Bakan kendi dairesi-
Başbakanın dün Bigada heyecanlı bir hitabesi
Şemsettin Giinaltay dedi ki s “Bugün Avrupanın en kuvvetli ordusu, Türk ordusudur.»
ne ait isteklerin, talep edilen kredilerin çok haklı, zaruri ve yerinde olduğuna kanidir. Ziraat Ba-
kanı yurdun bir ziraat memleketi olduğunu İleri sürerek bu a-landa kalkınmanın hayati .ehemmiyeti haiz olduğunu dermeyan eder ve umumi masrafa nlsbeten
kendisine kabarıkça bir yekûn tahsis olunmasını ister. Hakika-
ten asırlarca ihmal edilmiş yurdun zirai alanda İhtiyaçları son-
suzdur. Bahusus ki ziraat işlerinin ve toprak durumunun mem-
Biga, 10 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay beraberlerinde îklncl Ordu Müfettişi Orgeneral Muzaffer Tuğsavul ve İzmir, Balıkesir ve Çanakkale volileri ol-
duğu halde bugün aaat 14.40 ta ka sabamıza gelmştlr. Demokratların İstikbal merasiminde bulunmamam
na rağmen cumhuriyet devrinde bir Bakanın bile gelmemiş olmasa dolayıslle Başbakan kalabalık bir halk kütlesi tarafından karşılanmıştır. Başbakan Halkevinin ka pısından, mikrofon işlemediğinden halka doğrudan doğruya hitap e-derek aşağıdaki konuşmayı yap-
Bxai-Mahışut Karakurt,-Ci.ıdc Kanton-, muhacirlerinin Hong - Kong’da oturd. klan Kovlon ma hailesi sokaklarında iolagırltez
Esat Mahmut Karakurt 13 Kasımda yazılarına başlıyor
leketin sıhhati İle de ilgisi göz ö-nttnde bulundurulmak İcap eder. Bataklıkları kurutmak hem hal-
kın sıhhatini korumak bakımın-
dan önemlidir hem de zlraate yeni topraklar kazandırmak bakımından...
■Maarif Bakamda küftürlin bir memleket İçin su ve hava kadar lâzım olduğuna haklı olarak dayanır. Okur yazar adedinin umumî nüfusa nisbetinin azlığı İle duyulan deme tercüman olur ve binaenaleyh eskisine nazaran daha yüksek bir rakamın kendisine tahsisini İster.
Marshdü yardım plânı gereğince alman ziraat vasıtaları
Ziraat Bakanı
izahat verdi
Karadeniz bölgesinde gıda darlığı
"Yeni Sabah,, ın büyük Dünya seyahati emsalsiz ve muazzam bir zafer ve hâdise oldu
Milli Müdafaa Bakanı, belki hepsinden daha fazla sesini yükselterek ordunun ve müdafaanın gösterdiği mecburiyetleri, sayar, döker ve bütün masraflar hep paraya bağlı teşebbüslerdir diye tezini savunur.
Böylece, derece derece her Bakan kendi işlerinin önemini belirterek nimetlerin taksiminden en fazla payı almağı düşünür.
Bütün bu dilekler birbirinden haklı ve yerindedlr. Yalnız Maliye Bakanı arkadaşlarının isteklerini tamamiie tatmin etmek istese, bir milyar, bir buçuk milyar değil belki beş milyar da yetmez. Cidden istenilen tahsisatın müb-rem ve zaruri olduğu da kabul e-dilebilir ama nihayet bu paralan Türk mükellefinin vermesi lâzım gelecektir. Binaenaleyh maliye, mükellefin takatini hakklle ve etraflıca ölçmeğe ve ancak bunun verdiği İmkânlar dairesinde arka dadannın taleplerine muvafakat edebilmeğe mecburdur.
Esasen hu noktalar düşünüldü ğü İrin Maliye Bakanına, bütün memleketlerde, adeta arkadaşlarına nazaran bir nevi üstünlük gibi bir hal tanınmıştır. Millet kasasının müdafii rolünde olan Maliye Bakanıdır. Bütün isteklere davannıak mevkiindedir. Binaenaleyh çok .yumuşak huylu olması ve her İstenilene muvafakat cevabı vermesi en makbul bir me «(»•» ve haslet değildir. Blllkl.
(Devamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni mahsul durumu, traktörler ve tohumluk hakkında Cavit Oral gazetemize beyanatta bulundu
Ankara . 10 (Hususi) — Buruya isalı Üzerindeki tesirlerini öğrenmek «*!on h“b(’riero göre; yurdun muhle-I üzero malûmatına müracaat ettiğim lif bölgelerine faydalı yağmurlar yağ Turun Bakanı Cavit Orul Yeni Suba-maŞa başlamıştır. Bu yağmurlarm Iha aşağıdaki beyanatta bulunmuş-..fthyaeaS, fayda ile gelecek y>! l.tlh (Oevami 8a. 5 8Ü. 8 de)
Meclise bir soru önergesi verildi
Ankara: 10 (Hıısusl) — Muğla milletvekili Nuri özsan’ın Büyük Mil let Meclisi başkanlığına verdiği bir «Özlü sorudu, bu yıl Karadenizdo mısır mahsulünün pek ar, olması dola-yısile, bölgeden muhaceretin başladı ğı kaydedilmekte, bu durum karşısında hükümetçe ne gibi tedbirler alındığının aşıklanması İstenmekte -dir.
Bugüne kadar Amerikada, Avrupada ve hattâ bizde çeşitli günlük gazeteler bir çok röportajlar neş-retmişlerdir. Holivut röportajları, Avrupa mektupları, Hindistan hâtıraları ve saire gibi... Fakat, ger yüzünde hiç bir gazete, Yeni Sabahın göze aldığı azim masrafı ihtiyar ederek, bu derece şümullü bir dünya seyahati tertibine cesaret ve teşebbüs edememiştir. Bu zafer ve başarı Türk gazeteciliğine ve Yeni Sabaha müyesser olmuştur. Memleketin en çok tanınmış, sevilmiş ve okunmuş güzide edibi üstad Esat Mahmut Karakurt. gazetemiz adına bu büyük dünya turunu yapmağı kabul etmiş ve dünya basın tarihinde ilk defa, bu derece maruf bir romancı, lıarikulâde heyecanlı
meraklı ve cidden şaheser denecek bir yazı serisi vü-cude getirmeğe muvaffak olmuştur.
Üstad Esat Mahmut Karakurfun, pazar gününden itibaren takibe başlıyacağınız yazılarının, bugüne kadar okuduğunuz seyahat edebiyatı örneklerinin en güzeli olduğunu tasdik edeceksiniz. Bu yazılar, değerli romancıma şimdiye kadar vücude getirdiği eserlerin en harikulâdesidir, diyebiliriz. Gözünüzün önüne, bin-bir ülke açacak, binbir iklim ve binbir aşk ve güzellik diyarı serecek olan bu yazılar, efsanevî rüyalar, muhteşem hayal ve ihtiras ülkelerinin canlı ve hayatiyet dolu iksirini, size yudum yudum tattıracaktır.
D. P. yeni Basın Kanunu tasarısına şiddetle muarız
Anadolu Ajansı, dön ilk defa Demokrat Partiye ait bir haberi neşretti ve D* P. Meclis grapu seçimlerine ait tebliğine bültenlerinde yer verdi
Yugoslav
Müftüsü istanbulda
“Yugoslavyada iki milyon Müslüman var»
Bir müddottsnbsrl Buran ve Ado-poaannda geziler yapmakta olan Yugoslav Müftüsü Bay İbrahim dün şah rimlze dönmüştür. Müftü, kendisi I-le konuşan bir arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Memleketinize bundan üç sone evvel bir kero daha gelmiş ve bir koş ay kalmıştım. Bu »efor Hacdan dönerken Türkiyoye tekrar uğramak ▼e Anksrada, İstanhuldn bir kaş gllıı kalmak fırsatını buldum. Bu aradıı Burneyı ve Adapazannı da ziyaret
Memlokotinia bugün bor bakımdan büyük terakklyat gösteriyor. Burada oamilorl, türbolorl ve sarayları gez-
dim. Türk camileri, asam o t ve büyük lükleri İle insanda büyük tesir bıra-
kıyor ve hatıra çok şeyler gotiriyor, Mısırda ve Bnriyode de çok oamllor gördüm fakat onlar Tttrkiyedokllur
Başkan Truman
T rumo’ın dünkü barın toplantısı
Başkan, Amerikanın Rusya ile geçinebileceği ümidini izhar etti
Vaşlngton, 10 (AP) — Bu gün Başkan Truman, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanlığında kaldığı müddetçe, altının kıymetinde (Devamı 8â. a 80. t de)
İngiliz Başbakanının dün verdiği nutuk
(Yazısı 5 inci sayındadır)]
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir tiyatro kongresi lâzım
ULUNAY
S
on zamanda Şehir Meclisi tarafından alolâcola tasdik edilen
nizamname hâdlsoslndon çok
tiyatromuzu İçin İçin kemiren bir huzursuzluk kurdu adam akıllı ken
dini hissettiriyordu.
Şehir Tiyatrosu yıllaroa sono-nln muayyen aylarında, muayyen bir letlkameto doğru yürümüş vo belli başlı bir mevoudlyet gösterememiştir.
Bugün bu ean’at vâdlslndo vali Fcıhroddln Korlmlo görüşebiliriz. Şohlr Tiyatrosunun bir kalkınmaya Ihtlyaoı vardır. Bu kalkınmanın tiyatro hareketini mahdut bir şahsa yahut bir İdare Bahasına inhisar ot* tlrmoklo mümkün olamadığı omea-II llo sabit olmuştur.
Tiyatro hakkında görüşUlocok mü
hlm şeyler vardır. Tlvatro hakkı»*
da söz sahibi olan şahslyotlerl din* lomek zorundayız. Gorok sahnede, gerek hariçte pok bflrtz olan bu hoş
nutsuzlukların osbabını araştırmak lâzımdır. Bu mevzu Uzerlndo söyle* necok sözler olsa goroktlr. Onlara konuşmak İmkânı verilmelidir.
Bu da az çok tiyatro llo ınoşgul olmuş zevatın bir kongre halinde toplanması llo toınln edilebilir.
Bu kadar fazla moşgullyotl arasında validen bu san’nt hareketinin
başına geçmesini Istomck bolkl yersiz sayılır. Fakat böylo mühim bir adım anoak Fahreddln Korlm ça-

lir.
blr adamın hlmmatlle atılabi-
Bir tiyatro kongrosl, zaaf İçinde
kıvranan tiyatromuz İçin bir salftlı
vu felâh ufku açaoaktırl
gibi değil.
C.MI Bayann Ankarada tarnlonmnn a« Hr fatiha (Yturn 5 fad >aul(Mhr)
(□ovamı 8a. a 80. t de)
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYIZ
CUMA Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
11 Irtareı Nuruosmanlye Noı 1T
KASIM Tel adresli (YEN> SABAH»
1949 Telefon ı MT88 — 18181
a-k ipsiz şal.
Türkçe
Net Kitabevl.
Büyük Atatürk'ü dün tazimle andık
Yurdun her tarafında toplantılar yapıldı, Atanın kabri ziyaret edildi
Anma törenlerinde Atatürkün memlekete yaptığı eşsiz hizmetler ve kahramanlıklar yâd edildi
Ankara: 10 (Hususî) — Atatürk’ ün II inci Ölüm yılı vesilesilo bugün (•hrimİBİn muhtelif yerlerinde anma törenleri yapılmıştır.
Saat 8 da Ankara Halkevindo yapılacak törene katılmak üzere Helke ▼inin önünde büyük bir kalabalık top lanmış bulunuyordu.
Töreno saat 9 u 5 gece Muvakkat Knbro teveccüh edilerek yapılon ihti
rom duruşu ile başlanmış, müteaki-) ben muhtelif hatipler tarafından A-
tatürk’ün ölümünden dolayı Türk milletinin duyduğu acıyı belirten konuşmalar yapılmış ve şiirler okunmuş
tur.
Atatürkûn muvakkat kabri
Törenden sonra toplu bir halde A-tatürk’ün Muvakkat Kabrino gidilmiş ve çektikler konulmuştur.
Ayni saatte Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde de Ankara Üniversite gençliği Atatürk’ü anmak üzere toplanmıştı. Cumhurbaşkanı îsmet İnönü beraberinde Devlet Bakanı
(Devamı Sa. 5 S0. 4 de)
Bütçemizin
Hazırlığı
1050 yılı bütçesinin bandıkları, An karadan ge len haberlerden anlaşıldığına göre, hayli İlerlemiştir. Bu günlerde taslağın Bakanlar Kuruluna sevkolunacağı his olunu-
Bütçenin ihzarında bu yıl, çok dikkat ve İtina gösterildiği söyleniyor. Maliye Bakanının başkanlığında bir komisyon geceli gündüzlü çalışarak, bir projeyi dört ayağı üstünde durdurmağa gayret etmiştir. Bütçenin tanzimi öyle birdenbire tevehhüm olunacağı gibi, basit bir keyfiyet değildir. Her Bakanlık önümüzdeki sene ihtiyaçlarını gösteren bir cetveli Mâliyeye tevdi eder. Ta-blatile her Bakan kendi dairesi-
Başbakanın dün Bigada heyecanlı bir hitabesi
Şemsettin Giinaltay dedi ki s “Bugün Avrupanın en kuvvetli ordusu, Türk ordusudur.»
ne ait isteklerin, talep edilen kredilerin çok haklı, zaruri ve yerinde olduğuna kanidir. Ziraat Ba-
kanı yurdun bir ziraat memleketi olduğunu İleri sürerek bu a-landa kalkınmanın hayati .ehemmiyeti haiz olduğunu dermeyan eder ve umumi masrafa nlsbeten
kendisine kabarıkça bir yekûn tahsis olunmasını ister. Hakika-
ten asırlarca ihmal edilmiş yurdun zirai alanda İhtiyaçları son-
suzdur. Bahusus ki ziraat işlerinin ve toprak durumunun mem-
Biga, 10 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay beraberlerinde îklncl Ordu Müfettişi Orgeneral Muzaffer Tuğsavul ve İzmir, Balıkesir ve Çanakkale volileri ol-
duğu halde bugün aaat 14.40 ta ka sabamıza gelmştlr. Demokratların İstikbal merasiminde bulunmamam
na rağmen cumhuriyet devrinde bir Bakanın bile gelmemiş olmasa dolayıslle Başbakan kalabalık bir halk kütlesi tarafından karşılanmıştır. Başbakan Halkevinin ka pısından, mikrofon işlemediğinden halka doğrudan doğruya hitap e-derek aşağıdaki konuşmayı yap-
Bxai-Mahışut Karakurt,-Ci.ıdc Kanton-, muhacirlerinin Hong - Kong’da oturd. klan Kovlon ma hailesi sokaklarında iolagırltez
Esat Mahmut Karakurt 13 Kasımda yazılarına başlıyor
leketin sıhhati İle de ilgisi göz ö-nttnde bulundurulmak İcap eder. Bataklıkları kurutmak hem hal-
kın sıhhatini korumak bakımın-
dan önemlidir hem de zlraate yeni topraklar kazandırmak bakımından...
■Maarif Bakamda küftürlin bir memleket İçin su ve hava kadar lâzım olduğuna haklı olarak dayanır. Okur yazar adedinin umumî nüfusa nisbetinin azlığı İle duyulan deme tercüman olur ve binaenaleyh eskisine nazaran daha yüksek bir rakamın kendisine tahsisini İster.
Marshdü yardım plânı gereğince alman ziraat vasıtaları
Ziraat Bakanı
izahat verdi
Karadeniz bölgesinde gıda darlığı
"Yeni Sabah,, ın büyük Dünya seyahati emsalsiz ve muazzam bir zafer ve hâdise oldu
Milli Müdafaa Bakanı, belki hepsinden daha fazla sesini yükselterek ordunun ve müdafaanın gösterdiği mecburiyetleri, sayar, döker ve bütün masraflar hep paraya bağlı teşebbüslerdir diye tezini savunur.
Böylece, derece derece her Bakan kendi işlerinin önemini belirterek nimetlerin taksiminden en fazla payı almağı düşünür.
Bütün bu dilekler birbirinden haklı ve yerindedlr. Yalnız Maliye Bakanı arkadaşlarının isteklerini tamamiie tatmin etmek istese, bir milyar, bir buçuk milyar değil belki beş milyar da yetmez. Cidden istenilen tahsisatın müb-rem ve zaruri olduğu da kabul e-dilebilir ama nihayet bu paralan Türk mükellefinin vermesi lâzım gelecektir. Binaenaleyh maliye, mükellefin takatini hakklle ve etraflıca ölçmeğe ve ancak bunun verdiği İmkânlar dairesinde arka dadannın taleplerine muvafakat edebilmeğe mecburdur.
Esasen hu noktalar düşünüldü ğü İrin Maliye Bakanına, bütün memleketlerde, adeta arkadaşlarına nazaran bir nevi üstünlük gibi bir hal tanınmıştır. Millet kasasının müdafii rolünde olan Maliye Bakanıdır. Bütün isteklere davannıak mevkiindedir. Binaenaleyh çok .yumuşak huylu olması ve her İstenilene muvafakat cevabı vermesi en makbul bir me «(»•» ve haslet değildir. Blllkl.
(Devamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni mahsul durumu, traktörler ve tohumluk hakkında Cavit Oral gazetemize beyanatta bulundu
Ankara . 10 (Hususi) — Buruya isalı Üzerindeki tesirlerini öğrenmek «*!on h“b(’riero göre; yurdun muhle-I üzero malûmatına müracaat ettiğim lif bölgelerine faydalı yağmurlar yağ Turun Bakanı Cavit Orul Yeni Suba-maŞa başlamıştır. Bu yağmurlarm Iha aşağıdaki beyanatta bulunmuş-..fthyaeaS, fayda ile gelecek y>! l.tlh (Oevami 8a. 5 8Ü. 8 de)
Meclise bir soru önergesi verildi
Ankara: 10 (Hıısusl) — Muğla milletvekili Nuri özsan’ın Büyük Mil let Meclisi başkanlığına verdiği bir «Özlü sorudu, bu yıl Karadenizdo mısır mahsulünün pek ar, olması dola-yısile, bölgeden muhaceretin başladı ğı kaydedilmekte, bu durum karşısında hükümetçe ne gibi tedbirler alındığının aşıklanması İstenmekte -dir.
Bugüne kadar Amerikada, Avrupada ve hattâ bizde çeşitli günlük gazeteler bir çok röportajlar neş-retmişlerdir. Holivut röportajları, Avrupa mektupları, Hindistan hâtıraları ve saire gibi... Fakat, ger yüzünde hiç bir gazete, Yeni Sabahın göze aldığı azim masrafı ihtiyar ederek, bu derece şümullü bir dünya seyahati tertibine cesaret ve teşebbüs edememiştir. Bu zafer ve başarı Türk gazeteciliğine ve Yeni Sabaha müyesser olmuştur. Memleketin en çok tanınmış, sevilmiş ve okunmuş güzide edibi üstad Esat Mahmut Karakurt. gazetemiz adına bu büyük dünya turunu yapmağı kabul etmiş ve dünya basın tarihinde ilk defa, bu derece maruf bir romancı, lıarikulâde heyecanlı
meraklı ve cidden şaheser denecek bir yazı serisi vü-cude getirmeğe muvaffak olmuştur.
Üstad Esat Mahmut Karakurfun, pazar gününden itibaren takibe başlıyacağınız yazılarının, bugüne kadar okuduğunuz seyahat edebiyatı örneklerinin en güzeli olduğunu tasdik edeceksiniz. Bu yazılar, değerli romancıma şimdiye kadar vücude getirdiği eserlerin en harikulâdesidir, diyebiliriz. Gözünüzün önüne, bin-bir ülke açacak, binbir iklim ve binbir aşk ve güzellik diyarı serecek olan bu yazılar, efsanevî rüyalar, muhteşem hayal ve ihtiras ülkelerinin canlı ve hayatiyet dolu iksirini, size yudum yudum tattıracaktır.
D. P. yeni Basın Kanunu tasarısına şiddetle muarız
Anadolu Ajansı, dön ilk defa Demokrat Partiye ait bir haberi neşretti ve D* P. Meclis grapu seçimlerine ait tebliğine bültenlerinde yer verdi
Yugoslav
Müftüsü istanbulda
“Yugoslavyada iki milyon Müslüman var»
Bir müddottsnbsrl Buran ve Ado-poaannda geziler yapmakta olan Yugoslav Müftüsü Bay İbrahim dün şah rimlze dönmüştür. Müftü, kendisi I-le konuşan bir arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Memleketinize bundan üç sone evvel bir kero daha gelmiş ve bir koş ay kalmıştım. Bu »efor Hacdan dönerken Türkiyoye tekrar uğramak ▼e Anksrada, İstanhuldn bir kaş gllıı kalmak fırsatını buldum. Bu aradıı Burneyı ve Adapazannı da ziyaret
Memlokotinia bugün bor bakımdan büyük terakklyat gösteriyor. Burada oamilorl, türbolorl ve sarayları gez-
dim. Türk camileri, asam o t ve büyük lükleri İle insanda büyük tesir bıra-
kıyor ve hatıra çok şeyler gotiriyor, Mısırda ve Bnriyode de çok oamllor gördüm fakat onlar Tttrkiyedokllur
Başkan Truman
T rumo’ın dünkü barın toplantısı
Başkan, Amerikanın Rusya ile geçinebileceği ümidini izhar etti
Vaşlngton, 10 (AP) — Bu gün Başkan Truman, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanlığında kaldığı müddetçe, altının kıymetinde (Devamı 8â. a 80. t de)
İngiliz Başbakanının dün verdiği nutuk
(Yazısı 5 inci sayındadır)]
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir tiyatro kongresi lâzım
ULUNAY
S
on zamanda Şehir Meclisi tarafından alolâcola tasdik edilen
nizamname hâdlsoslndon çok
tiyatromuzu İçin İçin kemiren bir huzursuzluk kurdu adam akıllı ken
dini hissettiriyordu.
Şehir Tiyatrosu yıllaroa sono-nln muayyen aylarında, muayyen bir letlkameto doğru yürümüş vo belli başlı bir mevoudlyet gösterememiştir.
Bugün bu ean’at vâdlslndo vali Fcıhroddln Korlmlo görüşebiliriz. Şohlr Tiyatrosunun bir kalkınmaya Ihtlyaoı vardır. Bu kalkınmanın tiyatro hareketini mahdut bir şahsa yahut bir İdare Bahasına inhisar ot* tlrmoklo mümkün olamadığı omea-II llo sabit olmuştur.
Tiyatro hakkında görüşUlocok mü
hlm şeyler vardır. Tlvatro hakkı»*
da söz sahibi olan şahslyotlerl din* lomek zorundayız. Gorok sahnede, gerek hariçte pok bflrtz olan bu hoş
nutsuzlukların osbabını araştırmak lâzımdır. Bu mevzu Uzerlndo söyle* necok sözler olsa goroktlr. Onlara konuşmak İmkânı verilmelidir.
Bu da az çok tiyatro llo ınoşgul olmuş zevatın bir kongre halinde toplanması llo toınln edilebilir.
Bu kadar fazla moşgullyotl arasında validen bu san’nt hareketinin
başına geçmesini Istomck bolkl yersiz sayılır. Fakat böylo mühim bir adım anoak Fahreddln Korlm ça-

lir.
blr adamın hlmmatlle atılabi-
Bir tiyatro kongrosl, zaaf İçinde
kıvranan tiyatromuz İçin bir salftlı
vu felâh ufku açaoaktırl
gibi değil.
C.MI Bayann Ankarada tarnlonmnn a« Hr fatiha (Yturn 5 fad >aul(Mhr)
(□ovamı 8a. a 80. t de)
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYIZ
CUMA Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
11 Irtareı Nuruosmanlye Noı 1T
KASIM Tel adresli (YEN> SABAH»
1949 Telefon ı MT88 — 18181
a-k ipsiz şal.
Türkçe
Net Kitabevl.
Büyük Atatürk'ü dün tazimle andık
Yurdun her tarafında toplantılar yapıldı, Atanın kabri ziyaret edildi
Anma törenlerinde Atatürkün memlekete yaptığı eşsiz hizmetler ve kahramanlıklar yâd edildi
Ankara: 10 (Hususî) — Atatürk’ ün II inci Ölüm yılı vesilesilo bugün (•hrimİBİn muhtelif yerlerinde anma törenleri yapılmıştır.
Saat 8 da Ankara Halkevindo yapılacak törene katılmak üzere Helke ▼inin önünde büyük bir kalabalık top lanmış bulunuyordu.
Töreno saat 9 u 5 gece Muvakkat Knbro teveccüh edilerek yapılon ihti
rom duruşu ile başlanmış, müteaki-) ben muhtelif hatipler tarafından A-
tatürk’ün ölümünden dolayı Türk milletinin duyduğu acıyı belirten konuşmalar yapılmış ve şiirler okunmuş
tur.
Atatürkûn muvakkat kabri
Törenden sonra toplu bir halde A-tatürk’ün Muvakkat Kabrino gidilmiş ve çektikler konulmuştur.
Ayni saatte Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde de Ankara Üniversite gençliği Atatürk’ü anmak üzere toplanmıştı. Cumhurbaşkanı îsmet İnönü beraberinde Devlet Bakanı
(Devamı Sa. 5 S0. 4 de)
Bütçemizin
Hazırlığı
1050 yılı bütçesinin bandıkları, An karadan ge len haberlerden anlaşıldığına göre, hayli İlerlemiştir. Bu günlerde taslağın Bakanlar Kuruluna sevkolunacağı his olunu-
Bütçenin ihzarında bu yıl, çok dikkat ve İtina gösterildiği söyleniyor. Maliye Bakanının başkanlığında bir komisyon geceli gündüzlü çalışarak, bir projeyi dört ayağı üstünde durdurmağa gayret etmiştir. Bütçenin tanzimi öyle birdenbire tevehhüm olunacağı gibi, basit bir keyfiyet değildir. Her Bakanlık önümüzdeki sene ihtiyaçlarını gösteren bir cetveli Mâliyeye tevdi eder. Ta-blatile her Bakan kendi dairesi-
Başbakanın dün Bigada heyecanlı bir hitabesi
Şemsettin Giinaltay dedi ki s “Bugün Avrupanın en kuvvetli ordusu, Türk ordusudur.»
ne ait isteklerin, talep edilen kredilerin çok haklı, zaruri ve yerinde olduğuna kanidir. Ziraat Ba-
kanı yurdun bir ziraat memleketi olduğunu İleri sürerek bu a-landa kalkınmanın hayati .ehemmiyeti haiz olduğunu dermeyan eder ve umumi masrafa nlsbeten
kendisine kabarıkça bir yekûn tahsis olunmasını ister. Hakika-
ten asırlarca ihmal edilmiş yurdun zirai alanda İhtiyaçları son-
suzdur. Bahusus ki ziraat işlerinin ve toprak durumunun mem-
Biga, 10 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay beraberlerinde îklncl Ordu Müfettişi Orgeneral Muzaffer Tuğsavul ve İzmir, Balıkesir ve Çanakkale volileri ol-
duğu halde bugün aaat 14.40 ta ka sabamıza gelmştlr. Demokratların İstikbal merasiminde bulunmamam
na rağmen cumhuriyet devrinde bir Bakanın bile gelmemiş olmasa dolayıslle Başbakan kalabalık bir halk kütlesi tarafından karşılanmıştır. Başbakan Halkevinin ka pısından, mikrofon işlemediğinden halka doğrudan doğruya hitap e-derek aşağıdaki konuşmayı yap-
Bxai-Mahışut Karakurt,-Ci.ıdc Kanton-, muhacirlerinin Hong - Kong’da oturd. klan Kovlon ma hailesi sokaklarında iolagırltez
Esat Mahmut Karakurt 13 Kasımda yazılarına başlıyor
leketin sıhhati İle de ilgisi göz ö-nttnde bulundurulmak İcap eder. Bataklıkları kurutmak hem hal-
kın sıhhatini korumak bakımın-
dan önemlidir hem de zlraate yeni topraklar kazandırmak bakımından...
■Maarif Bakamda küftürlin bir memleket İçin su ve hava kadar lâzım olduğuna haklı olarak dayanır. Okur yazar adedinin umumî nüfusa nisbetinin azlığı İle duyulan deme tercüman olur ve binaenaleyh eskisine nazaran daha yüksek bir rakamın kendisine tahsisini İster.
Marshdü yardım plânı gereğince alman ziraat vasıtaları
Ziraat Bakanı
izahat verdi
Karadeniz bölgesinde gıda darlığı
"Yeni Sabah,, ın büyük Dünya seyahati emsalsiz ve muazzam bir zafer ve hâdise oldu
Milli Müdafaa Bakanı, belki hepsinden daha fazla sesini yükselterek ordunun ve müdafaanın gösterdiği mecburiyetleri, sayar, döker ve bütün masraflar hep paraya bağlı teşebbüslerdir diye tezini savunur.
Böylece, derece derece her Bakan kendi işlerinin önemini belirterek nimetlerin taksiminden en fazla payı almağı düşünür.
Bütün bu dilekler birbirinden haklı ve yerindedlr. Yalnız Maliye Bakanı arkadaşlarının isteklerini tamamiie tatmin etmek istese, bir milyar, bir buçuk milyar değil belki beş milyar da yetmez. Cidden istenilen tahsisatın müb-rem ve zaruri olduğu da kabul e-dilebilir ama nihayet bu paralan Türk mükellefinin vermesi lâzım gelecektir. Binaenaleyh maliye, mükellefin takatini hakklle ve etraflıca ölçmeğe ve ancak bunun verdiği İmkânlar dairesinde arka dadannın taleplerine muvafakat edebilmeğe mecburdur.
Esasen hu noktalar düşünüldü ğü İrin Maliye Bakanına, bütün memleketlerde, adeta arkadaşlarına nazaran bir nevi üstünlük gibi bir hal tanınmıştır. Millet kasasının müdafii rolünde olan Maliye Bakanıdır. Bütün isteklere davannıak mevkiindedir. Binaenaleyh çok .yumuşak huylu olması ve her İstenilene muvafakat cevabı vermesi en makbul bir me «(»•» ve haslet değildir. Blllkl.
(Devamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni mahsul durumu, traktörler ve tohumluk hakkında Cavit Oral gazetemize beyanatta bulundu
Ankara . 10 (Hususi) — Buruya isalı Üzerindeki tesirlerini öğrenmek «*!on h“b(’riero göre; yurdun muhle-I üzero malûmatına müracaat ettiğim lif bölgelerine faydalı yağmurlar yağ Turun Bakanı Cavit Orul Yeni Suba-maŞa başlamıştır. Bu yağmurlarm Iha aşağıdaki beyanatta bulunmuş-..fthyaeaS, fayda ile gelecek y>! l.tlh (Oevami 8a. 5 8Ü. 8 de)
Meclise bir soru önergesi verildi
Ankara: 10 (Hıısusl) — Muğla milletvekili Nuri özsan’ın Büyük Mil let Meclisi başkanlığına verdiği bir «Özlü sorudu, bu yıl Karadenizdo mısır mahsulünün pek ar, olması dola-yısile, bölgeden muhaceretin başladı ğı kaydedilmekte, bu durum karşısında hükümetçe ne gibi tedbirler alındığının aşıklanması İstenmekte -dir.
Bugüne kadar Amerikada, Avrupada ve hattâ bizde çeşitli günlük gazeteler bir çok röportajlar neş-retmişlerdir. Holivut röportajları, Avrupa mektupları, Hindistan hâtıraları ve saire gibi... Fakat, ger yüzünde hiç bir gazete, Yeni Sabahın göze aldığı azim masrafı ihtiyar ederek, bu derece şümullü bir dünya seyahati tertibine cesaret ve teşebbüs edememiştir. Bu zafer ve başarı Türk gazeteciliğine ve Yeni Sabaha müyesser olmuştur. Memleketin en çok tanınmış, sevilmiş ve okunmuş güzide edibi üstad Esat Mahmut Karakurt. gazetemiz adına bu büyük dünya turunu yapmağı kabul etmiş ve dünya basın tarihinde ilk defa, bu derece maruf bir romancı, lıarikulâde heyecanlı
meraklı ve cidden şaheser denecek bir yazı serisi vü-cude getirmeğe muvaffak olmuştur.
Üstad Esat Mahmut Karakurfun, pazar gününden itibaren takibe başlıyacağınız yazılarının, bugüne kadar okuduğunuz seyahat edebiyatı örneklerinin en güzeli olduğunu tasdik edeceksiniz. Bu yazılar, değerli romancıma şimdiye kadar vücude getirdiği eserlerin en harikulâdesidir, diyebiliriz. Gözünüzün önüne, bin-bir ülke açacak, binbir iklim ve binbir aşk ve güzellik diyarı serecek olan bu yazılar, efsanevî rüyalar, muhteşem hayal ve ihtiras ülkelerinin canlı ve hayatiyet dolu iksirini, size yudum yudum tattıracaktır.
D. P. yeni Basın Kanunu tasarısına şiddetle muarız
Anadolu Ajansı, dön ilk defa Demokrat Partiye ait bir haberi neşretti ve D* P. Meclis grapu seçimlerine ait tebliğine bültenlerinde yer verdi
Yugoslav
Müftüsü istanbulda
“Yugoslavyada iki milyon Müslüman var»
Bir müddottsnbsrl Buran ve Ado-poaannda geziler yapmakta olan Yugoslav Müftüsü Bay İbrahim dün şah rimlze dönmüştür. Müftü, kendisi I-le konuşan bir arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Memleketinize bundan üç sone evvel bir kero daha gelmiş ve bir koş ay kalmıştım. Bu »efor Hacdan dönerken Türkiyoye tekrar uğramak ▼e Anksrada, İstanhuldn bir kaş gllıı kalmak fırsatını buldum. Bu aradıı Burneyı ve Adapazannı da ziyaret
Memlokotinia bugün bor bakımdan büyük terakklyat gösteriyor. Burada oamilorl, türbolorl ve sarayları gez-
dim. Türk camileri, asam o t ve büyük lükleri İle insanda büyük tesir bıra-
kıyor ve hatıra çok şeyler gotiriyor, Mısırda ve Bnriyode de çok oamllor gördüm fakat onlar Tttrkiyedokllur
Başkan Truman
T rumo’ın dünkü barın toplantısı
Başkan, Amerikanın Rusya ile geçinebileceği ümidini izhar etti
Vaşlngton, 10 (AP) — Bu gün Başkan Truman, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanlığında kaldığı müddetçe, altının kıymetinde (Devamı 8â. a 80. t de)
İngiliz Başbakanının dün verdiği nutuk
(Yazısı 5 inci sayındadır)]
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir tiyatro kongresi lâzım
ULUNAY
S
on zamanda Şehir Meclisi tarafından alolâcola tasdik edilen
nizamname hâdlsoslndon çok
tiyatromuzu İçin İçin kemiren bir huzursuzluk kurdu adam akıllı ken
dini hissettiriyordu.
Şehir Tiyatrosu yıllaroa sono-nln muayyen aylarında, muayyen bir letlkameto doğru yürümüş vo belli başlı bir mevoudlyet gösterememiştir.
Bugün bu ean’at vâdlslndo vali Fcıhroddln Korlmlo görüşebiliriz. Şohlr Tiyatrosunun bir kalkınmaya Ihtlyaoı vardır. Bu kalkınmanın tiyatro hareketini mahdut bir şahsa yahut bir İdare Bahasına inhisar ot* tlrmoklo mümkün olamadığı omea-II llo sabit olmuştur.
Tiyatro hakkında görüşUlocok mü
hlm şeyler vardır. Tlvatro hakkı»*
da söz sahibi olan şahslyotlerl din* lomek zorundayız. Gorok sahnede, gerek hariçte pok bflrtz olan bu hoş
nutsuzlukların osbabını araştırmak lâzımdır. Bu mevzu Uzerlndo söyle* necok sözler olsa goroktlr. Onlara konuşmak İmkânı verilmelidir.
Bu da az çok tiyatro llo ınoşgul olmuş zevatın bir kongre halinde toplanması llo toınln edilebilir.
Bu kadar fazla moşgullyotl arasında validen bu san’nt hareketinin
başına geçmesini Istomck bolkl yersiz sayılır. Fakat böylo mühim bir adım anoak Fahreddln Korlm ça-

lir.
blr adamın hlmmatlle atılabi-
Bir tiyatro kongrosl, zaaf İçinde
kıvranan tiyatromuz İçin bir salftlı
vu felâh ufku açaoaktırl
gibi değil.
C.MI Bayann Ankarada tarnlonmnn a« Hr fatiha (Yturn 5 fad >aul(Mhr)
(□ovamı 8a. a 80. t de)
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYIZ
CUMA Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
11 Irtareı Nuruosmanlye Noı 1T
KASIM Tel adresli (YEN> SABAH»
1949 Telefon ı MT88 — 18181
a-k ipsiz şal.
Türkçe
Net Kitabevl.
Büyük Atatürk'ü dün tazimle andık
Yurdun her tarafında toplantılar yapıldı, Atanın kabri ziyaret edildi
Anma törenlerinde Atatürkün memlekete yaptığı eşsiz hizmetler ve kahramanlıklar yâd edildi
Ankara: 10 (Hususî) — Atatürk’ ün II inci Ölüm yılı vesilesilo bugün (•hrimİBİn muhtelif yerlerinde anma törenleri yapılmıştır.
Saat 8 da Ankara Halkevindo yapılacak törene katılmak üzere Helke ▼inin önünde büyük bir kalabalık top lanmış bulunuyordu.
Töreno saat 9 u 5 gece Muvakkat Knbro teveccüh edilerek yapılon ihti
rom duruşu ile başlanmış, müteaki-) ben muhtelif hatipler tarafından A-
tatürk’ün ölümünden dolayı Türk milletinin duyduğu acıyı belirten konuşmalar yapılmış ve şiirler okunmuş
tur.
Atatürkûn muvakkat kabri
Törenden sonra toplu bir halde A-tatürk’ün Muvakkat Kabrino gidilmiş ve çektikler konulmuştur.
Ayni saatte Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde de Ankara Üniversite gençliği Atatürk’ü anmak üzere toplanmıştı. Cumhurbaşkanı îsmet İnönü beraberinde Devlet Bakanı
(Devamı Sa. 5 S0. 4 de)
Bütçemizin
Hazırlığı
1050 yılı bütçesinin bandıkları, An karadan ge len haberlerden anlaşıldığına göre, hayli İlerlemiştir. Bu günlerde taslağın Bakanlar Kuruluna sevkolunacağı his olunu-
Bütçenin ihzarında bu yıl, çok dikkat ve İtina gösterildiği söyleniyor. Maliye Bakanının başkanlığında bir komisyon geceli gündüzlü çalışarak, bir projeyi dört ayağı üstünde durdurmağa gayret etmiştir. Bütçenin tanzimi öyle birdenbire tevehhüm olunacağı gibi, basit bir keyfiyet değildir. Her Bakanlık önümüzdeki sene ihtiyaçlarını gösteren bir cetveli Mâliyeye tevdi eder. Ta-blatile her Bakan kendi dairesi-
Başbakanın dün Bigada heyecanlı bir hitabesi
Şemsettin Giinaltay dedi ki s “Bugün Avrupanın en kuvvetli ordusu, Türk ordusudur.»
ne ait isteklerin, talep edilen kredilerin çok haklı, zaruri ve yerinde olduğuna kanidir. Ziraat Ba-
kanı yurdun bir ziraat memleketi olduğunu İleri sürerek bu a-landa kalkınmanın hayati .ehemmiyeti haiz olduğunu dermeyan eder ve umumi masrafa nlsbeten
kendisine kabarıkça bir yekûn tahsis olunmasını ister. Hakika-
ten asırlarca ihmal edilmiş yurdun zirai alanda İhtiyaçları son-
suzdur. Bahusus ki ziraat işlerinin ve toprak durumunun mem-
Biga, 10 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay beraberlerinde îklncl Ordu Müfettişi Orgeneral Muzaffer Tuğsavul ve İzmir, Balıkesir ve Çanakkale volileri ol-
duğu halde bugün aaat 14.40 ta ka sabamıza gelmştlr. Demokratların İstikbal merasiminde bulunmamam
na rağmen cumhuriyet devrinde bir Bakanın bile gelmemiş olmasa dolayıslle Başbakan kalabalık bir halk kütlesi tarafından karşılanmıştır. Başbakan Halkevinin ka pısından, mikrofon işlemediğinden halka doğrudan doğruya hitap e-derek aşağıdaki konuşmayı yap-
Bxai-Mahışut Karakurt,-Ci.ıdc Kanton-, muhacirlerinin Hong - Kong’da oturd. klan Kovlon ma hailesi sokaklarında iolagırltez
Esat Mahmut Karakurt 13 Kasımda yazılarına başlıyor
leketin sıhhati İle de ilgisi göz ö-nttnde bulundurulmak İcap eder. Bataklıkları kurutmak hem hal-
kın sıhhatini korumak bakımın-
dan önemlidir hem de zlraate yeni topraklar kazandırmak bakımından...
■Maarif Bakamda küftürlin bir memleket İçin su ve hava kadar lâzım olduğuna haklı olarak dayanır. Okur yazar adedinin umumî nüfusa nisbetinin azlığı İle duyulan deme tercüman olur ve binaenaleyh eskisine nazaran daha yüksek bir rakamın kendisine tahsisini İster.
Marshdü yardım plânı gereğince alman ziraat vasıtaları
Ziraat Bakanı
izahat verdi
Karadeniz bölgesinde gıda darlığı
"Yeni Sabah,, ın büyük Dünya seyahati emsalsiz ve muazzam bir zafer ve hâdise oldu
Milli Müdafaa Bakanı, belki hepsinden daha fazla sesini yükselterek ordunun ve müdafaanın gösterdiği mecburiyetleri, sayar, döker ve bütün masraflar hep paraya bağlı teşebbüslerdir diye tezini savunur.
Böylece, derece derece her Bakan kendi işlerinin önemini belirterek nimetlerin taksiminden en fazla payı almağı düşünür.
Bütün bu dilekler birbirinden haklı ve yerindedlr. Yalnız Maliye Bakanı arkadaşlarının isteklerini tamamiie tatmin etmek istese, bir milyar, bir buçuk milyar değil belki beş milyar da yetmez. Cidden istenilen tahsisatın müb-rem ve zaruri olduğu da kabul e-dilebilir ama nihayet bu paralan Türk mükellefinin vermesi lâzım gelecektir. Binaenaleyh maliye, mükellefin takatini hakklle ve etraflıca ölçmeğe ve ancak bunun verdiği İmkânlar dairesinde arka dadannın taleplerine muvafakat edebilmeğe mecburdur.
Esasen hu noktalar düşünüldü ğü İrin Maliye Bakanına, bütün memleketlerde, adeta arkadaşlarına nazaran bir nevi üstünlük gibi bir hal tanınmıştır. Millet kasasının müdafii rolünde olan Maliye Bakanıdır. Bütün isteklere davannıak mevkiindedir. Binaenaleyh çok .yumuşak huylu olması ve her İstenilene muvafakat cevabı vermesi en makbul bir me «(»•» ve haslet değildir. Blllkl.
(Devamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni mahsul durumu, traktörler ve tohumluk hakkında Cavit Oral gazetemize beyanatta bulundu
Ankara . 10 (Hususi) — Buruya isalı Üzerindeki tesirlerini öğrenmek «*!on h“b(’riero göre; yurdun muhle-I üzero malûmatına müracaat ettiğim lif bölgelerine faydalı yağmurlar yağ Turun Bakanı Cavit Orul Yeni Suba-maŞa başlamıştır. Bu yağmurlarm Iha aşağıdaki beyanatta bulunmuş-..fthyaeaS, fayda ile gelecek y>! l.tlh (Oevami 8a. 5 8Ü. 8 de)
Meclise bir soru önergesi verildi
Ankara: 10 (Hıısusl) — Muğla milletvekili Nuri özsan’ın Büyük Mil let Meclisi başkanlığına verdiği bir «Özlü sorudu, bu yıl Karadenizdo mısır mahsulünün pek ar, olması dola-yısile, bölgeden muhaceretin başladı ğı kaydedilmekte, bu durum karşısında hükümetçe ne gibi tedbirler alındığının aşıklanması İstenmekte -dir.
Bugüne kadar Amerikada, Avrupada ve hattâ bizde çeşitli günlük gazeteler bir çok röportajlar neş-retmişlerdir. Holivut röportajları, Avrupa mektupları, Hindistan hâtıraları ve saire gibi... Fakat, ger yüzünde hiç bir gazete, Yeni Sabahın göze aldığı azim masrafı ihtiyar ederek, bu derece şümullü bir dünya seyahati tertibine cesaret ve teşebbüs edememiştir. Bu zafer ve başarı Türk gazeteciliğine ve Yeni Sabaha müyesser olmuştur. Memleketin en çok tanınmış, sevilmiş ve okunmuş güzide edibi üstad Esat Mahmut Karakurt. gazetemiz adına bu büyük dünya turunu yapmağı kabul etmiş ve dünya basın tarihinde ilk defa, bu derece maruf bir romancı, lıarikulâde heyecanlı
meraklı ve cidden şaheser denecek bir yazı serisi vü-cude getirmeğe muvaffak olmuştur.
Üstad Esat Mahmut Karakurfun, pazar gününden itibaren takibe başlıyacağınız yazılarının, bugüne kadar okuduğunuz seyahat edebiyatı örneklerinin en güzeli olduğunu tasdik edeceksiniz. Bu yazılar, değerli romancıma şimdiye kadar vücude getirdiği eserlerin en harikulâdesidir, diyebiliriz. Gözünüzün önüne, bin-bir ülke açacak, binbir iklim ve binbir aşk ve güzellik diyarı serecek olan bu yazılar, efsanevî rüyalar, muhteşem hayal ve ihtiras ülkelerinin canlı ve hayatiyet dolu iksirini, size yudum yudum tattıracaktır.
D. P. yeni Basın Kanunu tasarısına şiddetle muarız
Anadolu Ajansı, dön ilk defa Demokrat Partiye ait bir haberi neşretti ve D* P. Meclis grapu seçimlerine ait tebliğine bültenlerinde yer verdi
Yugoslav
Müftüsü istanbulda
“Yugoslavyada iki milyon Müslüman var»
Bir müddottsnbsrl Buran ve Ado-poaannda geziler yapmakta olan Yugoslav Müftüsü Bay İbrahim dün şah rimlze dönmüştür. Müftü, kendisi I-le konuşan bir arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Memleketinize bundan üç sone evvel bir kero daha gelmiş ve bir koş ay kalmıştım. Bu »efor Hacdan dönerken Türkiyoye tekrar uğramak ▼e Anksrada, İstanhuldn bir kaş gllıı kalmak fırsatını buldum. Bu aradıı Burneyı ve Adapazannı da ziyaret
Memlokotinia bugün bor bakımdan büyük terakklyat gösteriyor. Burada oamilorl, türbolorl ve sarayları gez-
dim. Türk camileri, asam o t ve büyük lükleri İle insanda büyük tesir bıra-
kıyor ve hatıra çok şeyler gotiriyor, Mısırda ve Bnriyode de çok oamllor gördüm fakat onlar Tttrkiyedokllur
Başkan Truman
T rumo’ın dünkü barın toplantısı
Başkan, Amerikanın Rusya ile geçinebileceği ümidini izhar etti
Vaşlngton, 10 (AP) — Bu gün Başkan Truman, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanlığında kaldığı müddetçe, altının kıymetinde (Devamı 8â. a 80. t de)
İngiliz Başbakanının dün verdiği nutuk
(Yazısı 5 inci sayındadır)]
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir tiyatro kongresi lâzım
ULUNAY
S
on zamanda Şehir Meclisi tarafından alolâcola tasdik edilen
nizamname hâdlsoslndon çok
tiyatromuzu İçin İçin kemiren bir huzursuzluk kurdu adam akıllı ken
dini hissettiriyordu.
Şehir Tiyatrosu yıllaroa sono-nln muayyen aylarında, muayyen bir letlkameto doğru yürümüş vo belli başlı bir mevoudlyet gösterememiştir.
Bugün bu ean’at vâdlslndo vali Fcıhroddln Korlmlo görüşebiliriz. Şohlr Tiyatrosunun bir kalkınmaya Ihtlyaoı vardır. Bu kalkınmanın tiyatro hareketini mahdut bir şahsa yahut bir İdare Bahasına inhisar ot* tlrmoklo mümkün olamadığı omea-II llo sabit olmuştur.
Tiyatro hakkında görüşUlocok mü
hlm şeyler vardır. Tlvatro hakkı»*
da söz sahibi olan şahslyotlerl din* lomek zorundayız. Gorok sahnede, gerek hariçte pok bflrtz olan bu hoş
nutsuzlukların osbabını araştırmak lâzımdır. Bu mevzu Uzerlndo söyle* necok sözler olsa goroktlr. Onlara konuşmak İmkânı verilmelidir.
Bu da az çok tiyatro llo ınoşgul olmuş zevatın bir kongre halinde toplanması llo toınln edilebilir.
Bu kadar fazla moşgullyotl arasında validen bu san’nt hareketinin
başına geçmesini Istomck bolkl yersiz sayılır. Fakat böylo mühim bir adım anoak Fahreddln Korlm ça-

lir.
blr adamın hlmmatlle atılabi-
Bir tiyatro kongrosl, zaaf İçinde
kıvranan tiyatromuz İçin bir salftlı
vu felâh ufku açaoaktırl
gibi değil.
C.MI Bayann Ankarada tarnlonmnn a« Hr fatiha (Yturn 5 fad >aul(Mhr)
(□ovamı 8a. a 80. t de)
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFUYIZ
CUMA Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu
11 Irtareı Nuruosmanlye Noı 1T
KASIM Tel adresli (YEN> SABAH»
1949 Telefon ı MT88 — 18181
a-k ipsiz şal.
Türkçe
Net Kitabevl.
Büyük Atatürk'ü dün tazimle andık
Yurdun her tarafında toplantılar yapıldı, Atanın kabri ziyaret edildi
Anma törenlerinde Atatürkün memlekete yaptığı eşsiz hizmetler ve kahramanlıklar yâd edildi
Ankara: 10 (Hususî) — Atatürk’ ün II inci Ölüm yılı vesilesilo bugün (•hrimİBİn muhtelif yerlerinde anma törenleri yapılmıştır.
Saat 8 da Ankara Halkevindo yapılacak törene katılmak üzere Helke ▼inin önünde büyük bir kalabalık top lanmış bulunuyordu.
Töreno saat 9 u 5 gece Muvakkat Knbro teveccüh edilerek yapılon ihti
rom duruşu ile başlanmış, müteaki-) ben muhtelif hatipler tarafından A-
tatürk’ün ölümünden dolayı Türk milletinin duyduğu acıyı belirten konuşmalar yapılmış ve şiirler okunmuş
tur.
Atatürkûn muvakkat kabri
Törenden sonra toplu bir halde A-tatürk’ün Muvakkat Kabrino gidilmiş ve çektikler konulmuştur.
Ayni saatte Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde de Ankara Üniversite gençliği Atatürk’ü anmak üzere toplanmıştı. Cumhurbaşkanı îsmet İnönü beraberinde Devlet Bakanı
(Devamı Sa. 5 S0. 4 de)
Bütçemizin
Hazırlığı
1050 yılı bütçesinin bandıkları, An karadan ge len haberlerden anlaşıldığına göre, hayli İlerlemiştir. Bu günlerde taslağın Bakanlar Kuruluna sevkolunacağı his olunu-
Bütçenin ihzarında bu yıl, çok dikkat ve İtina gösterildiği söyleniyor. Maliye Bakanının başkanlığında bir komisyon geceli gündüzlü çalışarak, bir projeyi dört ayağı üstünde durdurmağa gayret etmiştir. Bütçenin tanzimi öyle birdenbire tevehhüm olunacağı gibi, basit bir keyfiyet değildir. Her Bakanlık önümüzdeki sene ihtiyaçlarını gösteren bir cetveli Mâliyeye tevdi eder. Ta-blatile her Bakan kendi dairesi-
Başbakanın dün Bigada heyecanlı bir hitabesi
Şemsettin Giinaltay dedi ki s “Bugün Avrupanın en kuvvetli ordusu, Türk ordusudur.»
ne ait isteklerin, talep edilen kredilerin çok haklı, zaruri ve yerinde olduğuna kanidir. Ziraat Ba-
kanı yurdun bir ziraat memleketi olduğunu İleri sürerek bu a-landa kalkınmanın hayati .ehemmiyeti haiz olduğunu dermeyan eder ve umumi masrafa nlsbeten
kendisine kabarıkça bir yekûn tahsis olunmasını ister. Hakika-
ten asırlarca ihmal edilmiş yurdun zirai alanda İhtiyaçları son-
suzdur. Bahusus ki ziraat işlerinin ve toprak durumunun mem-
Biga, 10 (Hususi) — Başbakan Şemsettin Günaltay beraberlerinde îklncl Ordu Müfettişi Orgeneral Muzaffer Tuğsavul ve İzmir, Balıkesir ve Çanakkale volileri ol-
duğu halde bugün aaat 14.40 ta ka sabamıza gelmştlr. Demokratların İstikbal merasiminde bulunmamam
na rağmen cumhuriyet devrinde bir Bakanın bile gelmemiş olmasa dolayıslle Başbakan kalabalık bir halk kütlesi tarafından karşılanmıştır. Başbakan Halkevinin ka pısından, mikrofon işlemediğinden halka doğrudan doğruya hitap e-derek aşağıdaki konuşmayı yap-
Bxai-Mahışut Karakurt,-Ci.ıdc Kanton-, muhacirlerinin Hong - Kong’da oturd. klan Kovlon ma hailesi sokaklarında iolagırltez
Esat Mahmut Karakurt 13 Kasımda yazılarına başlıyor
leketin sıhhati İle de ilgisi göz ö-nttnde bulundurulmak İcap eder. Bataklıkları kurutmak hem hal-
kın sıhhatini korumak bakımın-
dan önemlidir hem de zlraate yeni topraklar kazandırmak bakımından...
■Maarif Bakamda küftürlin bir memleket İçin su ve hava kadar lâzım olduğuna haklı olarak dayanır. Okur yazar adedinin umumî nüfusa nisbetinin azlığı İle duyulan deme tercüman olur ve binaenaleyh eskisine nazaran daha yüksek bir rakamın kendisine tahsisini İster.
Marshdü yardım plânı gereğince alman ziraat vasıtaları
Ziraat Bakanı
izahat verdi
Karadeniz bölgesinde gıda darlığı
"Yeni Sabah,, ın büyük Dünya seyahati emsalsiz ve muazzam bir zafer ve hâdise oldu
Milli Müdafaa Bakanı, belki hepsinden daha fazla sesini yükselterek ordunun ve müdafaanın gösterdiği mecburiyetleri, sayar, döker ve bütün masraflar hep paraya bağlı teşebbüslerdir diye tezini savunur.
Böylece, derece derece her Bakan kendi işlerinin önemini belirterek nimetlerin taksiminden en fazla payı almağı düşünür.
Bütün bu dilekler birbirinden haklı ve yerindedlr. Yalnız Maliye Bakanı arkadaşlarının isteklerini tamamiie tatmin etmek istese, bir milyar, bir buçuk milyar değil belki beş milyar da yetmez. Cidden istenilen tahsisatın müb-rem ve zaruri olduğu da kabul e-dilebilir ama nihayet bu paralan Türk mükellefinin vermesi lâzım gelecektir. Binaenaleyh maliye, mükellefin takatini hakklle ve etraflıca ölçmeğe ve ancak bunun verdiği İmkânlar dairesinde arka dadannın taleplerine muvafakat edebilmeğe mecburdur.
Esasen hu noktalar düşünüldü ğü İrin Maliye Bakanına, bütün memleketlerde, adeta arkadaşlarına nazaran bir nevi üstünlük gibi bir hal tanınmıştır. Millet kasasının müdafii rolünde olan Maliye Bakanıdır. Bütün isteklere davannıak mevkiindedir. Binaenaleyh çok .yumuşak huylu olması ve her İstenilene muvafakat cevabı vermesi en makbul bir me «(»•» ve haslet değildir. Blllkl.
(Devamı 8a. 8 8Ü. e da)
Yeni mahsul durumu, traktörler ve tohumluk hakkında Cavit Oral gazetemize beyanatta bulundu
Ankara . 10 (Hususi) — Buruya isalı Üzerindeki tesirlerini öğrenmek «*!on h“b(’riero göre; yurdun muhle-I üzero malûmatına müracaat ettiğim lif bölgelerine faydalı yağmurlar yağ Turun Bakanı Cavit Orul Yeni Suba-maŞa başlamıştır. Bu yağmurlarm Iha aşağıdaki beyanatta bulunmuş-..fthyaeaS, fayda ile gelecek y>! l.tlh (Oevami 8a. 5 8Ü. 8 de)
Meclise bir soru önergesi verildi
Ankara: 10 (Hıısusl) — Muğla milletvekili Nuri özsan’ın Büyük Mil let Meclisi başkanlığına verdiği bir «Özlü sorudu, bu yıl Karadenizdo mısır mahsulünün pek ar, olması dola-yısile, bölgeden muhaceretin başladı ğı kaydedilmekte, bu durum karşısında hükümetçe ne gibi tedbirler alındığının aşıklanması İstenmekte -dir.
Bugüne kadar Amerikada, Avrupada ve hattâ bizde çeşitli günlük gazeteler bir çok röportajlar neş-retmişlerdir. Holivut röportajları, Avrupa mektupları, Hindistan hâtıraları ve saire gibi... Fakat, ger yüzünde hiç bir gazete, Yeni Sabahın göze aldığı azim masrafı ihtiyar ederek, bu derece şümullü bir dünya seyahati tertibine cesaret ve teşebbüs edememiştir. Bu zafer ve başarı Türk gazeteciliğine ve Yeni Sabaha müyesser olmuştur. Memleketin en çok tanınmış, sevilmiş ve okunmuş güzide edibi üstad Esat Mahmut Karakurt. gazetemiz adına bu büyük dünya turunu yapmağı kabul etmiş ve dünya basın tarihinde ilk defa, bu derece maruf bir romancı, lıarikulâde heyecanlı
meraklı ve cidden şaheser denecek bir yazı serisi vü-cude getirmeğe muvaffak olmuştur.
Üstad Esat Mahmut Karakurfun, pazar gününden itibaren takibe başlıyacağınız yazılarının, bugüne kadar okuduğunuz seyahat edebiyatı örneklerinin en güzeli olduğunu tasdik edeceksiniz. Bu yazılar, değerli romancıma şimdiye kadar vücude getirdiği eserlerin en harikulâdesidir, diyebiliriz. Gözünüzün önüne, bin-bir ülke açacak, binbir iklim ve binbir aşk ve güzellik diyarı serecek olan bu yazılar, efsanevî rüyalar, muhteşem hayal ve ihtiras ülkelerinin canlı ve hayatiyet dolu iksirini, size yudum yudum tattıracaktır.
D. P. yeni Basın Kanunu tasarısına şiddetle muarız
Anadolu Ajansı, dön ilk defa Demokrat Partiye ait bir haberi neşretti ve D* P. Meclis grapu seçimlerine ait tebliğine bültenlerinde yer verdi
Yugoslav
Müftüsü istanbulda
“Yugoslavyada iki milyon Müslüman var»
Bir müddottsnbsrl Buran ve Ado-poaannda geziler yapmakta olan Yugoslav Müftüsü Bay İbrahim dün şah rimlze dönmüştür. Müftü, kendisi I-le konuşan bir arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Memleketinize bundan üç sone evvel bir kero daha gelmiş ve bir koş ay kalmıştım. Bu »efor Hacdan dönerken Türkiyoye tekrar uğramak ▼e Anksrada, İstanhuldn bir kaş gllıı kalmak fırsatını buldum. Bu aradıı Burneyı ve Adapazannı da ziyaret
Memlokotinia bugün bor bakımdan büyük terakklyat gösteriyor. Burada oamilorl, türbolorl ve sarayları gez-
dim. Türk camileri, asam o t ve büyük lükleri İle insanda büyük tesir bıra-
kıyor ve hatıra çok şeyler gotiriyor, Mısırda ve Bnriyode de çok oamllor gördüm fakat onlar Tttrkiyedokllur
Başkan Truman
T rumo’ın dünkü barın toplantısı
Başkan, Amerikanın Rusya ile geçinebileceği ümidini izhar etti
Vaşlngton, 10 (AP) — Bu gün Başkan Truman, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanlığında kaldığı müddetçe, altının kıymetinde (Devamı 8â. a 80. t de)
İngiliz Başbakanının dün verdiği nutuk
(Yazısı 5 inci sayındadır)]
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bir tiyatro kongresi lâzım
ULUNAY
S
on zamanda Şehir Meclisi tarafından alolâcola tasdik edilen
nizamname hâdlsoslndon çok
tiyatromuzu İçin İçin kemiren bir huzursuzluk kurdu adam akıllı ken
dini hissettiriyordu.
Şehir Tiyatrosu yıllaroa sono-nln muayyen aylarında, muayyen bir letlkameto doğru yürümüş vo belli başlı bir mevoudlyet gösterememiştir.
Bugün bu ean’at vâdlslndo vali Fcıhroddln Korlmlo görüşebiliriz. Şohlr Tiyatrosunun bir kalkınmaya Ihtlyaoı vardır. Bu kalkınmanın tiyatro hareketini mahdut bir şahsa yahut bir İdare Bahasına inhisar ot* tlrmoklo mümkün olamadığı omea-II llo sabit olmuştur.
Tiyatro hakkında görüşUlocok mü
hlm şeyler vardır. Tlvatro hakkı»*
da söz sahibi olan şahslyotlerl din* lomek zorundayız. Gorok sahnede, gerek hariçte pok bflrtz olan bu hoş
nutsuzlukların osbabını araştırmak lâzımdır. Bu mevzu Uzerlndo söyle* necok sözler olsa goroktlr. Onlara konuşmak İmkânı verilmelidir.
Bu da az çok tiyatro llo ınoşgul olmuş zevatın bir kongre halinde toplanması llo toınln edilebilir.
Bu kadar fazla moşgullyotl arasında validen bu san’nt hareketinin
başına geçmesini Istomck bolkl yersiz sayılır. Fakat böylo mühim bir adım anoak Fahreddln Korlm ça-

lir.
blr adamın hlmmatlle atılabi-
Bir tiyatro kongrosl, zaaf İçinde
kıvranan tiyatromuz İçin bir salftlı
vu felâh ufku açaoaktırl
gibi değil.
C.MI Bayann Ankarada tarnlonmnn a« Hr fatiha (Yturn 5 fad >aul(Mhr)
(□ovamı 8a. a 80. t de)

Comments (0)