11 İnci Yıl, No. 3640
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
PERŞEMBE
12
MAYIS
1949
Sahibi t Safa Kılıçhoğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20705
Amerika, Ispanya’yı Batı ailesine iade edecek
Vaşington: 11 (A.A.) «reuter» — Bugünkü basın konferansında İspanya hakkında beyanatta bulunan Dışişleri Bakanı Acheson İspanyayı batı Avrupa ailesine iade etmenin Amerikanın siyasetine dahil bulunduğunu beyan etmiştir.
İnönü ile Truman'ın
karşılıklı mesajları
F- --------------- -g
Dün, Mecliste, her iki mesaj da okundu, Dış Bakanı Amerika seyahatini anlattı
L— — -- J
Amerika Cumur Başkanı Truman, mesajında Türkiyenin güvenliğine karşı Amerikanın alâkasınla eksilmediğini, bilâkis arttığını belirtiyor
Berlin ablukası kaTkh, fakat, Berlinde, yakandaki resimde görüldüğü üzere, işgal devletlerinin mm takaları ve bunların hudutları k alkmadı
Tedhiş Kanunu
ükûmetin, aşın sağ ve sol cereyanlarla verimli Nr surette mücadele
İçin, Meclisten yeni salâhiyetler istemeğe ve kanunda bu hususta mevcut cezai müeyyideleri daha ziyade şiddetlendirmeğe karar verdiği bilinmektedir.
Aşın cereyanlarla boğuşmayı şiddetlendirme fikri, Şemseddin Günaltayın kafasında doğmuş bir fikir değildir. Bu, Halk Partisinin daha evvelki kabineleri za inanında düşünülmüş, etrafında az çok münakaşa edilmiş fakat bilâhare, münasip bir zamana tehir ve talik olunmnş bir endişedir, Her nedense müfrit bazı e-lemanlarm tesiri altında, bu zamanın geldiğine hükmedilmiş ve bir tasan Halk Partisi grupuna verilmiştir.
Evvelce de, bir kaç defa İşaret ettiğimiz gibi, aşın sağ ve sol cereyanlarla mücadele üzerinde hassasiyetle durulacak bîr mevzu dur. Çünkü böyle bir kanun fikir hürriyetine ve demokrasinin en esaslı umdelerine dokunmaktadır. Bir fikrin aşırısını, az aşırısını, orta aşinamı bulmak, bunlar arasındaki hudutları hakkile ve etraflıca çizmek kolay değildir, Faraza bugün İspanyada aşı n sağzı denebilecek bir idaro ve diktatör vardır amma Madrid ricaline sorsanız onlar katiyen a-fm sağcı olduklarını kabul etmezler bilâkis pek mutedil ve sol suların aşırılığı ve taşkınlığına karşı kurulmuş bulunduklanm iddia ederler.
Attlle İşçi kabinesi de nihayet bir solcu hükümettir. Amele partisinin temsilcisidir. Maamaflh aşın solcu sayılmaz. Halbuki bir müddet evvel yâni yirmi, otuz yıl evvel bu parti aşırının ta kendisi îdi. O zaman solcular yalnız liberal parti İdi sağcılar da mu-hafazakârlardı. Şimdi liberaller solculukta çok geri kalmışlardır ortalara doğru atılmışlardır. Nitekim İşçi partisi de bugün tam ve aşırı solcu olmaktan çıkmış ve o rolü Avam Kamarasında İki tanecik mebusu olan komünist partisine terketmiştir.
Hele memleketimiz gibi çeyrek Mirdir tek parti İdaresi altında yaşamış ve fikir baskısı zebunu olmuş bir ülkede yeni gelişmeğe başlar gibi olmağa temayül eden düşünce serbestliği ve fikir hürriyeti gibi tahditlerle çok zarar görebilir.
Ankaradaki muhabirlerin bitirdiklerine göre bu yeni tasan-ya konulan bir hüküm bilhassa memurlar arasında projeye «tet-hlş kanunu» İsminin verilmesine >ebep olmuştur.
Bu hüküm, memurların İnzibat meclisi kararlan ve Bakanların tasdikile aşın cereyanlara tâbi ol duklan mahkeme karanlc sabit olmasa bile idareten memuriyetten çıkanlabllecekleriue dair olan maddedir. Bu madde parti gru-punda, evvelki gün konuşulacak İken, genç milletvekillerinin ve Halk Partili hürriyetçi elemanların sızlanmaları ve İtiraza hazır-lamnalan üzerine bahis mevzuu edilmemiştir. Anlaşılan Halk Par tisi zimamdarları hu mes’eleyl parti grupunda konuşarak bir ka rara bağlamağa bilâhare Mecliste parti disiplini düşüncesini İleri Aürmeğe pek mütemayil değillerdir. Bu madde hakkında grupça bir karar alınmayacak ve Büyük Mecliste keyfiyet her milletvekilinin serbest düşünce ve kanaatine terkolunacaktır. Bir memur şehri olan Ankaranın memur muhitlerinde, Bakanlara ve idareye verilebilecek böyle bir keyfi nüfuz yüzünden hayli endişe ve telâş hüküm sürmektedir.
Her hangi bir zorluk karşısın-
da Halk Partili hükümetlerin ve
adamların ilk düşünceleri mevcut
{Devamı 8a. e 8ü. 8 da)
İn gilteredeki
Dün Mecliste garib bir hâdise oldu
Sadık Aldoğan Millet Partisinden istifaya davet ediliyor
Emekli General, dün Meciiste tenkidlerini yaparken, O. Nuri Koni ile münakaşaya tutuştu, hâdise, Millet Partisi sözcülüğü meselesinden çıktı
Ankara: 11 (Hususî muhabirimizden) — Meclisin bugünkü otu rum unda general Aldoğan tarafından yapılan konuşma, Millet Partisi grupunun genel otum -
m undan sonra yaptığı bir toplan tıda müzakere edilmiştir. Söylen diğine göre grup, başkan vekili Osman Nuri Koninin tekzibini tasvip etmiş ve general Aldoğanı
Milletlerarası Patalojijcongresi
270 âlimin iştirak edeceği kongreyi bugün Yıldız sarayında Bagbakan bir nutukla açacak
Milletlerarası beşLncl Patoloji Kompare Kongresi yarın saat 10.30 da Yıldız Sarayında Başbakan Şem şeddin Günaltayın nutku İle açılacaktır. Bir hafta kadar sürecek o-lan kongreye 17 muhtelif memleke te mensup 150 yabancı ve 120 Türk âlim iştirâk edecektir.
Kongrede hazır bulanacak âlim-
lerin bugün İstanbul vapuru ve ha vayollan ile şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Kongrede Başbakan tarafından yapılacak açılışı müteakip, Türk Patoloji derneği ve kongre başkanı Prof. Dr. Nlhad Reşad Bclgc-r bir nutuk söyliyecek vo bunu Sağ.
lık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazlfln bir konuşması takip edecektir.
Aynı gün saat 15 ten itibaren kongre ilmi çalışmalarına başlıya-caktır. Kongrede tıp, nebatat ve ve teriuer ilmini ilgilendiren hastalık, lar mukayeseli bir şekilde İncele . necek vo müzako edilecektir. Kong renin resmi lisanı Türkçe ve İngilizcedir.
Tebliğler için 20 dakika, mllnaka şalar İçin 5 dakika zaman ayrılmış tır.
İlk günün programında dünyaca tanınmış Alimlerin tebliğleri yer al (Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Apkara: 11 (A.A.) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Baltanı Necmed-din Sadak’ın Birleşmiş Milletler genel kurulu toplantısı münasebe tile Amerikaya yaptığı sej’ahat i-le Vaşlngtonu ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızın umumî hatları etrafında yaptığı beyanatı takiben başkan Cevdet Kerim Incedayı, Dışişleri Bakam eliyle Cumhurbaşkanı îsmet İnönü tarafından Birleşik Amprika Devletleri başkanı Trumana gönderilen mesaj ile başkan Truman (Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Sadak’ın demeci
Sadak; Amerikaya Pakt imzalamağa veya bir talepte bulunmağa gitmediğini belirtti
Dış Bakanı, 37 yıl önce OsmanlI imparatorluğundan ayrılan toprakların şimdi «eski İtalyan müstemlekeleri» adile anılmasına bilhassa hayretle işaret etti
Berlin ablukası dün
gece yarısı kalktı ilk trenin Rus bölgesinden geçerek Batı Berline girmesi tezahüratla karşılandı
Ablukanın kaldırılması münasebetile bugün Derlinde bayram yapılacak ilk irenle yüz kadar gazeteci, radyo muhabiri ve fotoğrafçı da Berline gidiyor
Londra: 11 (B.B.C.) — Berlin
ablukası bu gece yansı sona ermiştir. İlk tren, Rus bölgesinden geçerek batı Berline girmiştir. Tren, büyük bir Alman kitlesi ta rafından nümayiş ve tezahüratla
Londra: 11 (B.B.C.) — Acheson bu akşam Vaşîngtondakl basın konferansında, yalanda topla nacak olan dörtler konferansının
karşılanmıştır. Ablukanın kaldırılması münasebetile yarın bütün
batı Berimde bayram yapılacak,
okullar tatil edilecektir.
bütün şanslarının Rusyanın takip edeceği hattı harekete bağlı oldu ğunu, Berlin ablukasının kaldırıl masının, batı İle doğu arasındaki ihtilâflardan sadeae-blrinin halle
(Devcıtu Sa: S Sü 4 do)
Ankara: 11 (A.A.) — Büyült MU let Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa-
dak, Birleşmiş MlUetler genel ku-
rulu toplantısı dolayısUe Amerika
partiden İstifaya dâvet etmeğe karar vermiştir. Bu karar kendi-Bine tebliğ edilince generalin nasıl hareket hattı takip edeceği merak edilmektedir.
Hâdisenin tafsilâtı şudur:
Sadak’ın beyanatı ve Trumanın mesajı okunduktan sonra söz a-lan Ahmet Oğuz ve Asım Us’dan sonra general Sadık Aldoğan kürsüye gelmiştir.
Generalin kürsüye çıkışı evvelâ (Devamı Sa. s sü. 1 de)
ya yaptığı seyahat İle Vaşington’u ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızla umumi hatları et
rafında aşağıdaki beyanatta bulun
muştur:
Sadak’ın beyanatı
Dört Dışbakan konferansı
Acheson Almanya mes’elesindeki tezini açıkladı Vaşington, 11 (AP.) — Bu-
gün gazetecilere demeç veren Dışişleri Bakanı Dean Acheson tarihi yaklaşmakla olan Dört Büyükler konferansı başarısının Rusların, şimdiden açıklanmış (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
i ürkiye - Mısır Millî
oynanıyor
t
maçı bugün
M® futMlahmmmn fkM tmlOat Atlnaya hareket etmeden imce Yettlköf/ ufak olanında..
Resmi hastaneler bireldetoplanacak
— Geçen Sonbahar, Paris’te nrtl
zakerelerinl yarıda bırakmak zo . runda kalan Birleşmiş MlUetler
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, dün bu mes’ele ile sağlık işlerini ilgilendiren diğer konular üzerinde beyanatta bulundu
Asamblesi 5 nisanda toplantılarına
(Devamı Sa. 8 Sü. 4 do)
M- Savunma Bakanlığı teşkilâtı
Genelkurmay başkanlığının, Bakanlığa bağlanmasını komisyon kabul etti
Ankara: 11 (Hususî) — Millî Savunma komisyonu; Millî Savun ma Bakanlığı teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkındaJd tasarıyı kabul etmiştir.
Yoni tasarıya göre, Millî Savun ma Bakanlığında İki teşekkül bulunacaktır :
1 — Millî Savunma Bakanlığına bağlı Genelkurmay başkanlığı. Silâhlı kuvvetler işlerile meşgul olacaktır.
(Dovamı Sa: S Süı 2 do)
Gelir vergisi usul kanunu
Dünkü Meclisde bir kısım I maddeler daha müzakere I __ edildi _______________|
Ankara: 11 (Hususî) — Büyük Millet Meclisi bugün saat 14.30 da Cevdet Kerim înccdayının baş kanlığında toplandı. Dışişleri Bakanının izahatından ve Trumanın lnönüye gönderdiği mesajın o-kurımasından sonra gündemdeki diğer maddelerin müzakeresine geçildi. Vergi kanunu tasarısının 218 İnci maddesinden 280 inci maddesine kadar olan kısmı mü-zakeresiz kabul edildi.
Bundan sonra oturuma kısa bir fasıla verildi. İkinci oturumda, ayni tasarının 330 uncu maddeye kadar olan kısmı kabul edildi. Yalnız 288, 317, 318, 320 inci maddeler komisyona iade edildi ve oturuma son verildi,
Bağlık Bakanı Doktor Kemali Bayasıd
Patoloji kongresinin açılış töreninde hazır bulunmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazit evvelki gece yarısı otomobille şehrimize gelmiştir.
Bakan U Sağlık Müdürlüğünde «endisile konuşan bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
13 Mayıs cuma günü açılacak milletlerarası beşinci mukaye-Pataloji kongresinin çalışmala-takip için îstanbula gelmiş bu lunuyorum, Hükümetimiz ve Ba -kanlığımız, bu kongreye büyük bir önem vermektedir. Bu cnaksadla Başbakanımız da yarın sabah buraya gelmiş olacaktır.
Seyahatimi otomobille yaptığım için gelişimde Bolu da inşa halinde bulunan verem pavyonu iıe, faaliye te geçmiş olan Düzce Sağlık mer -(Devamı: Sa, -5 SU, 3 do)
Genç sakallı muhabir!
Moskovanm emrine girdiği an taşılan eski Nevyork Taymit muhabiri Arslanın gülünç tezahüratı!
Birkaç senedenberl Ne w-York Times gazetesinin Türkiye mu( habirliğinl yapan Arslan Hum.» baracı adında anormal bir genç, gaıip bir maceraya atılmış bulunmaktadır. Gazetesi ae çektiği telgraflarda umumiyet’.o Türkiye İle Amerika arasındaki dostluğu bozmak ve bilhassa Türkl-yeye yapılan askerî yardımın aleyhinde bulunmak gayelerini (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Cumhuriyet - Fahri Kurtuluş dâvası devam ediyor Dünkü duruşmada, tekzibler, hakkında bilirkişi raporu okundu
Rize milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine açılmış olan matbuat dâvasına dün öğleden evvel 10 un (Oevaını Sa. 3 SÜ. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mâhud hâdise
Üniversiteli
kızlarımızın
nefreti
Miili hislerimize bu darbeyi indirenlerin cezalandırılmasını istiyoruz
(Y.M.C.A.) dahi danslıçay hâ dizesinin memleketin her tarafındaki akisleri devam ediyor. Her gün almakta olduğumuz mektup vc telgraflar nefret vo istikrahın eksilmekten uzak olduğunu belirtmektedir.
Dün de İstanbul Üniversitesi kız talebesinden birçok imzalarla bir mektup aldık. İmzaları i-daremizde mahfuz olan bu mektubu aynen dereceliyoruz:)
Gazeteniz tarafından efkfLn umu Imiyeyo arzodilmlş olan (Y.M.C.A.) İsimli Amerikan dcrahancBİndck Danslı Çay hâdisesi biz Türk kızla nnı nefret ve lztirap hlslerllo fav-randırdı vo kıvrandınyor,
(Dovamı ı 8a, s 8ü, 3 de)
Muhtekirler yakalandı I
1 Ll'i' \Y
İlah valimizin kılıcını keskin otslnl ihtikârla müoa-dolo başladı. Menfur menfaatleri uğrunda milletin kanını emen bu muhtoklrlorln, dün bizim gazetede —âlomo ibret olsun diye— roslmlorl dereolunmuştu. Hayatı pahalılaştırarak momlokotlmlzde buhrana so-bop olanlar üç zorzovatçı llo bir o-şekten ibarettir. Bunlar ınahallo aralarına yayılarak fakir halka Iste-cflklorl fiyata zorzavat satmışlardır. Eşeğin de bu Işto cürüm ortağı olduğuma şüphe yoktur; onun (Şlnâ-si) nln dediği gibi o (sühongû göz-lor) İno aldanmamanı İhtikâr maddelerini sırtında taşıyarak vurguna o da İştirâk oylomlş vo bunu menfaat değil mazarrat kasti llo yaptığı İçin cezasının da o nlsbotto teşdidi icaboylomokto bulunmuştur.
Bir yandan bu şiddet böylo do-vanı öderken bir yandan da hayat pahalılığını önleyici todbirlerl tatbik maksndllo bir komisyon toşok-kill edorok dovamlı toplantılar ak-todllmljtlr. Komisyon müzakoro o-docok vo hazırlayacağı raporu valinin başkanlığındaki komlteyo voro-oektlr; komi t o bir toplantı yaparak raporu tetkik edocok vo bu suretle
son karara varılacaktır.
Şimdilik hayat pahalılığın seyriıv tâyin eden merhaleler bunlardın Yâni Inoolomo, rapor, komisyon, komite... Ylno Inoelomo, yino rapor, ylno komisyon ve komite... Böylelikle:
Her ten geçer bir deril ile Gelı gemi ile gelı seril ile Uğraşmağa her ferıl ile Değmez bu düuyây-ı- eiıes! Deyip geçilecek. O vakite kadar da nasıl etin (450) kuruş oluşuna alıştıksa hayat pahalılığına da alılacağız.
Ne olacak? Şoyh Galip no güzel söylemiş:
— Yarabbi! dljror, son bana kaldıracağım yükü vurmaI
Hakikaten öylodlr. insan oğlu kadar yilko mütehammil mahlûk olur mu? No vursan taşır...
Bu şekil mücadolcdon hiç anıma hiç bir şoy çıkmayacağına emin o-labillriz. Zaten sayın valimiz hayat pahalılığında mos’ullyetl doğru dan doğruya tabiat elemanlarına yüklemiştir. Böylo olduktan sonra şu dört fukara zerzevatçı llo zavallı eşeğin no kabahati var?
ı(Yazısı B İnci sayfada)

11 İnci Yıl, No. 3640
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
PERŞEMBE
12
MAYIS
1949
Sahibi t Safa Kılıçhoğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20705
Amerika, Ispanya’yı Batı ailesine iade edecek
Vaşington: 11 (A.A.) «reuter» — Bugünkü basın konferansında İspanya hakkında beyanatta bulunan Dışişleri Bakanı Acheson İspanyayı batı Avrupa ailesine iade etmenin Amerikanın siyasetine dahil bulunduğunu beyan etmiştir.
İnönü ile Truman'ın
karşılıklı mesajları
F- --------------- -g
Dün, Mecliste, her iki mesaj da okundu, Dış Bakanı Amerika seyahatini anlattı
L— — -- J
Amerika Cumur Başkanı Truman, mesajında Türkiyenin güvenliğine karşı Amerikanın alâkasınla eksilmediğini, bilâkis arttığını belirtiyor
Berlin ablukası kaTkh, fakat, Berlinde, yakandaki resimde görüldüğü üzere, işgal devletlerinin mm takaları ve bunların hudutları k alkmadı
Tedhiş Kanunu
ükûmetin, aşın sağ ve sol cereyanlarla verimli Nr surette mücadele
İçin, Meclisten yeni salâhiyetler istemeğe ve kanunda bu hususta mevcut cezai müeyyideleri daha ziyade şiddetlendirmeğe karar verdiği bilinmektedir.
Aşın cereyanlarla boğuşmayı şiddetlendirme fikri, Şemseddin Günaltayın kafasında doğmuş bir fikir değildir. Bu, Halk Partisinin daha evvelki kabineleri za inanında düşünülmüş, etrafında az çok münakaşa edilmiş fakat bilâhare, münasip bir zamana tehir ve talik olunmnş bir endişedir, Her nedense müfrit bazı e-lemanlarm tesiri altında, bu zamanın geldiğine hükmedilmiş ve bir tasan Halk Partisi grupuna verilmiştir.
Evvelce de, bir kaç defa İşaret ettiğimiz gibi, aşın sağ ve sol cereyanlarla mücadele üzerinde hassasiyetle durulacak bîr mevzu dur. Çünkü böyle bir kanun fikir hürriyetine ve demokrasinin en esaslı umdelerine dokunmaktadır. Bir fikrin aşırısını, az aşırısını, orta aşinamı bulmak, bunlar arasındaki hudutları hakkile ve etraflıca çizmek kolay değildir, Faraza bugün İspanyada aşı n sağzı denebilecek bir idaro ve diktatör vardır amma Madrid ricaline sorsanız onlar katiyen a-fm sağcı olduklarını kabul etmezler bilâkis pek mutedil ve sol suların aşırılığı ve taşkınlığına karşı kurulmuş bulunduklanm iddia ederler.
Attlle İşçi kabinesi de nihayet bir solcu hükümettir. Amele partisinin temsilcisidir. Maamaflh aşın solcu sayılmaz. Halbuki bir müddet evvel yâni yirmi, otuz yıl evvel bu parti aşırının ta kendisi îdi. O zaman solcular yalnız liberal parti İdi sağcılar da mu-hafazakârlardı. Şimdi liberaller solculukta çok geri kalmışlardır ortalara doğru atılmışlardır. Nitekim İşçi partisi de bugün tam ve aşırı solcu olmaktan çıkmış ve o rolü Avam Kamarasında İki tanecik mebusu olan komünist partisine terketmiştir.
Hele memleketimiz gibi çeyrek Mirdir tek parti İdaresi altında yaşamış ve fikir baskısı zebunu olmuş bir ülkede yeni gelişmeğe başlar gibi olmağa temayül eden düşünce serbestliği ve fikir hürriyeti gibi tahditlerle çok zarar görebilir.
Ankaradaki muhabirlerin bitirdiklerine göre bu yeni tasan-ya konulan bir hüküm bilhassa memurlar arasında projeye «tet-hlş kanunu» İsminin verilmesine >ebep olmuştur.
Bu hüküm, memurların İnzibat meclisi kararlan ve Bakanların tasdikile aşın cereyanlara tâbi ol duklan mahkeme karanlc sabit olmasa bile idareten memuriyetten çıkanlabllecekleriue dair olan maddedir. Bu madde parti gru-punda, evvelki gün konuşulacak İken, genç milletvekillerinin ve Halk Partili hürriyetçi elemanların sızlanmaları ve İtiraza hazır-lamnalan üzerine bahis mevzuu edilmemiştir. Anlaşılan Halk Par tisi zimamdarları hu mes’eleyl parti grupunda konuşarak bir ka rara bağlamağa bilâhare Mecliste parti disiplini düşüncesini İleri Aürmeğe pek mütemayil değillerdir. Bu madde hakkında grupça bir karar alınmayacak ve Büyük Mecliste keyfiyet her milletvekilinin serbest düşünce ve kanaatine terkolunacaktır. Bir memur şehri olan Ankaranın memur muhitlerinde, Bakanlara ve idareye verilebilecek böyle bir keyfi nüfuz yüzünden hayli endişe ve telâş hüküm sürmektedir.
Her hangi bir zorluk karşısın-
da Halk Partili hükümetlerin ve
adamların ilk düşünceleri mevcut
{Devamı 8a. e 8ü. 8 da)
İn gilteredeki
Dün Mecliste garib bir hâdise oldu
Sadık Aldoğan Millet Partisinden istifaya davet ediliyor
Emekli General, dün Meciiste tenkidlerini yaparken, O. Nuri Koni ile münakaşaya tutuştu, hâdise, Millet Partisi sözcülüğü meselesinden çıktı
Ankara: 11 (Hususî muhabirimizden) — Meclisin bugünkü otu rum unda general Aldoğan tarafından yapılan konuşma, Millet Partisi grupunun genel otum -
m undan sonra yaptığı bir toplan tıda müzakere edilmiştir. Söylen diğine göre grup, başkan vekili Osman Nuri Koninin tekzibini tasvip etmiş ve general Aldoğanı
Milletlerarası Patalojijcongresi
270 âlimin iştirak edeceği kongreyi bugün Yıldız sarayında Bagbakan bir nutukla açacak
Milletlerarası beşLncl Patoloji Kompare Kongresi yarın saat 10.30 da Yıldız Sarayında Başbakan Şem şeddin Günaltayın nutku İle açılacaktır. Bir hafta kadar sürecek o-lan kongreye 17 muhtelif memleke te mensup 150 yabancı ve 120 Türk âlim iştirâk edecektir.
Kongrede hazır bulanacak âlim-
lerin bugün İstanbul vapuru ve ha vayollan ile şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Kongrede Başbakan tarafından yapılacak açılışı müteakip, Türk Patoloji derneği ve kongre başkanı Prof. Dr. Nlhad Reşad Bclgc-r bir nutuk söyliyecek vo bunu Sağ.
lık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazlfln bir konuşması takip edecektir.
Aynı gün saat 15 ten itibaren kongre ilmi çalışmalarına başlıya-caktır. Kongrede tıp, nebatat ve ve teriuer ilmini ilgilendiren hastalık, lar mukayeseli bir şekilde İncele . necek vo müzako edilecektir. Kong renin resmi lisanı Türkçe ve İngilizcedir.
Tebliğler için 20 dakika, mllnaka şalar İçin 5 dakika zaman ayrılmış tır.
İlk günün programında dünyaca tanınmış Alimlerin tebliğleri yer al (Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Apkara: 11 (A.A.) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Baltanı Necmed-din Sadak’ın Birleşmiş Milletler genel kurulu toplantısı münasebe tile Amerikaya yaptığı sej’ahat i-le Vaşlngtonu ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızın umumî hatları etrafında yaptığı beyanatı takiben başkan Cevdet Kerim Incedayı, Dışişleri Bakam eliyle Cumhurbaşkanı îsmet İnönü tarafından Birleşik Amprika Devletleri başkanı Trumana gönderilen mesaj ile başkan Truman (Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Sadak’ın demeci
Sadak; Amerikaya Pakt imzalamağa veya bir talepte bulunmağa gitmediğini belirtti
Dış Bakanı, 37 yıl önce OsmanlI imparatorluğundan ayrılan toprakların şimdi «eski İtalyan müstemlekeleri» adile anılmasına bilhassa hayretle işaret etti
Berlin ablukası dün
gece yarısı kalktı ilk trenin Rus bölgesinden geçerek Batı Berline girmesi tezahüratla karşılandı
Ablukanın kaldırılması münasebetile bugün Derlinde bayram yapılacak ilk irenle yüz kadar gazeteci, radyo muhabiri ve fotoğrafçı da Berline gidiyor
Londra: 11 (B.B.C.) — Berlin
ablukası bu gece yansı sona ermiştir. İlk tren, Rus bölgesinden geçerek batı Berline girmiştir. Tren, büyük bir Alman kitlesi ta rafından nümayiş ve tezahüratla
Londra: 11 (B.B.C.) — Acheson bu akşam Vaşîngtondakl basın konferansında, yalanda topla nacak olan dörtler konferansının
karşılanmıştır. Ablukanın kaldırılması münasebetile yarın bütün
batı Berimde bayram yapılacak,
okullar tatil edilecektir.
bütün şanslarının Rusyanın takip edeceği hattı harekete bağlı oldu ğunu, Berlin ablukasının kaldırıl masının, batı İle doğu arasındaki ihtilâflardan sadeae-blrinin halle
(Devcıtu Sa: S Sü 4 do)
Ankara: 11 (A.A.) — Büyült MU let Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa-
dak, Birleşmiş MlUetler genel ku-
rulu toplantısı dolayısUe Amerika
partiden İstifaya dâvet etmeğe karar vermiştir. Bu karar kendi-Bine tebliğ edilince generalin nasıl hareket hattı takip edeceği merak edilmektedir.
Hâdisenin tafsilâtı şudur:
Sadak’ın beyanatı ve Trumanın mesajı okunduktan sonra söz a-lan Ahmet Oğuz ve Asım Us’dan sonra general Sadık Aldoğan kürsüye gelmiştir.
Generalin kürsüye çıkışı evvelâ (Devamı Sa. s sü. 1 de)
ya yaptığı seyahat İle Vaşington’u ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızla umumi hatları et
rafında aşağıdaki beyanatta bulun
muştur:
Sadak’ın beyanatı
Dört Dışbakan konferansı
Acheson Almanya mes’elesindeki tezini açıkladı Vaşington, 11 (AP.) — Bu-
gün gazetecilere demeç veren Dışişleri Bakanı Dean Acheson tarihi yaklaşmakla olan Dört Büyükler konferansı başarısının Rusların, şimdiden açıklanmış (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
i ürkiye - Mısır Millî
oynanıyor
t
maçı bugün
M® futMlahmmmn fkM tmlOat Atlnaya hareket etmeden imce Yettlköf/ ufak olanında..
Resmi hastaneler bireldetoplanacak
— Geçen Sonbahar, Paris’te nrtl
zakerelerinl yarıda bırakmak zo . runda kalan Birleşmiş MlUetler
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, dün bu mes’ele ile sağlık işlerini ilgilendiren diğer konular üzerinde beyanatta bulundu
Asamblesi 5 nisanda toplantılarına
(Devamı Sa. 8 Sü. 4 do)
M- Savunma Bakanlığı teşkilâtı
Genelkurmay başkanlığının, Bakanlığa bağlanmasını komisyon kabul etti
Ankara: 11 (Hususî) — Millî Savunma komisyonu; Millî Savun ma Bakanlığı teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkındaJd tasarıyı kabul etmiştir.
Yoni tasarıya göre, Millî Savun ma Bakanlığında İki teşekkül bulunacaktır :
1 — Millî Savunma Bakanlığına bağlı Genelkurmay başkanlığı. Silâhlı kuvvetler işlerile meşgul olacaktır.
(Dovamı Sa: S Süı 2 do)
Gelir vergisi usul kanunu
Dünkü Meclisde bir kısım I maddeler daha müzakere I __ edildi _______________|
Ankara: 11 (Hususî) — Büyük Millet Meclisi bugün saat 14.30 da Cevdet Kerim înccdayının baş kanlığında toplandı. Dışişleri Bakanının izahatından ve Trumanın lnönüye gönderdiği mesajın o-kurımasından sonra gündemdeki diğer maddelerin müzakeresine geçildi. Vergi kanunu tasarısının 218 İnci maddesinden 280 inci maddesine kadar olan kısmı mü-zakeresiz kabul edildi.
Bundan sonra oturuma kısa bir fasıla verildi. İkinci oturumda, ayni tasarının 330 uncu maddeye kadar olan kısmı kabul edildi. Yalnız 288, 317, 318, 320 inci maddeler komisyona iade edildi ve oturuma son verildi,
Bağlık Bakanı Doktor Kemali Bayasıd
Patoloji kongresinin açılış töreninde hazır bulunmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazit evvelki gece yarısı otomobille şehrimize gelmiştir.
Bakan U Sağlık Müdürlüğünde «endisile konuşan bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
13 Mayıs cuma günü açılacak milletlerarası beşinci mukaye-Pataloji kongresinin çalışmala-takip için îstanbula gelmiş bu lunuyorum, Hükümetimiz ve Ba -kanlığımız, bu kongreye büyük bir önem vermektedir. Bu cnaksadla Başbakanımız da yarın sabah buraya gelmiş olacaktır.
Seyahatimi otomobille yaptığım için gelişimde Bolu da inşa halinde bulunan verem pavyonu iıe, faaliye te geçmiş olan Düzce Sağlık mer -(Devamı: Sa, -5 SU, 3 do)
Genç sakallı muhabir!
Moskovanm emrine girdiği an taşılan eski Nevyork Taymit muhabiri Arslanın gülünç tezahüratı!
Birkaç senedenberl Ne w-York Times gazetesinin Türkiye mu( habirliğinl yapan Arslan Hum.» baracı adında anormal bir genç, gaıip bir maceraya atılmış bulunmaktadır. Gazetesi ae çektiği telgraflarda umumiyet’.o Türkiye İle Amerika arasındaki dostluğu bozmak ve bilhassa Türkl-yeye yapılan askerî yardımın aleyhinde bulunmak gayelerini (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Cumhuriyet - Fahri Kurtuluş dâvası devam ediyor Dünkü duruşmada, tekzibler, hakkında bilirkişi raporu okundu
Rize milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine açılmış olan matbuat dâvasına dün öğleden evvel 10 un (Oevaını Sa. 3 SÜ. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mâhud hâdise
Üniversiteli
kızlarımızın
nefreti
Miili hislerimize bu darbeyi indirenlerin cezalandırılmasını istiyoruz
(Y.M.C.A.) dahi danslıçay hâ dizesinin memleketin her tarafındaki akisleri devam ediyor. Her gün almakta olduğumuz mektup vc telgraflar nefret vo istikrahın eksilmekten uzak olduğunu belirtmektedir.
Dün de İstanbul Üniversitesi kız talebesinden birçok imzalarla bir mektup aldık. İmzaları i-daremizde mahfuz olan bu mektubu aynen dereceliyoruz:)
Gazeteniz tarafından efkfLn umu Imiyeyo arzodilmlş olan (Y.M.C.A.) İsimli Amerikan dcrahancBİndck Danslı Çay hâdisesi biz Türk kızla nnı nefret ve lztirap hlslerllo fav-randırdı vo kıvrandınyor,
(Dovamı ı 8a, s 8ü, 3 de)
Muhtekirler yakalandı I
1 Ll'i' \Y
İlah valimizin kılıcını keskin otslnl ihtikârla müoa-dolo başladı. Menfur menfaatleri uğrunda milletin kanını emen bu muhtoklrlorln, dün bizim gazetede —âlomo ibret olsun diye— roslmlorl dereolunmuştu. Hayatı pahalılaştırarak momlokotlmlzde buhrana so-bop olanlar üç zorzovatçı llo bir o-şekten ibarettir. Bunlar ınahallo aralarına yayılarak fakir halka Iste-cflklorl fiyata zorzavat satmışlardır. Eşeğin de bu Işto cürüm ortağı olduğuma şüphe yoktur; onun (Şlnâ-si) nln dediği gibi o (sühongû göz-lor) İno aldanmamanı İhtikâr maddelerini sırtında taşıyarak vurguna o da İştirâk oylomlş vo bunu menfaat değil mazarrat kasti llo yaptığı İçin cezasının da o nlsbotto teşdidi icaboylomokto bulunmuştur.
Bir yandan bu şiddet böylo do-vanı öderken bir yandan da hayat pahalılığını önleyici todbirlerl tatbik maksndllo bir komisyon toşok-kill edorok dovamlı toplantılar ak-todllmljtlr. Komisyon müzakoro o-docok vo hazırlayacağı raporu valinin başkanlığındaki komlteyo voro-oektlr; komi t o bir toplantı yaparak raporu tetkik edocok vo bu suretle
son karara varılacaktır.
Şimdilik hayat pahalılığın seyriıv tâyin eden merhaleler bunlardın Yâni Inoolomo, rapor, komisyon, komite... Ylno Inoelomo, yino rapor, ylno komisyon ve komite... Böylelikle:
Her ten geçer bir deril ile Gelı gemi ile gelı seril ile Uğraşmağa her ferıl ile Değmez bu düuyây-ı- eiıes! Deyip geçilecek. O vakite kadar da nasıl etin (450) kuruş oluşuna alıştıksa hayat pahalılığına da alılacağız.
Ne olacak? Şoyh Galip no güzel söylemiş:
— Yarabbi! dljror, son bana kaldıracağım yükü vurmaI
Hakikaten öylodlr. insan oğlu kadar yilko mütehammil mahlûk olur mu? No vursan taşır...
Bu şekil mücadolcdon hiç anıma hiç bir şoy çıkmayacağına emin o-labillriz. Zaten sayın valimiz hayat pahalılığında mos’ullyetl doğru dan doğruya tabiat elemanlarına yüklemiştir. Böylo olduktan sonra şu dört fukara zerzevatçı llo zavallı eşeğin no kabahati var?
ı(Yazısı B İnci sayfada)

11 İnci Yıl, No. 3640
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
PERŞEMBE
12
MAYIS
1949
Sahibi t Safa Kılıçhoğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20705
Amerika, Ispanya’yı Batı ailesine iade edecek
Vaşington: 11 (A.A.) «reuter» — Bugünkü basın konferansında İspanya hakkında beyanatta bulunan Dışişleri Bakanı Acheson İspanyayı batı Avrupa ailesine iade etmenin Amerikanın siyasetine dahil bulunduğunu beyan etmiştir.
İnönü ile Truman'ın
karşılıklı mesajları
F- --------------- -g
Dün, Mecliste, her iki mesaj da okundu, Dış Bakanı Amerika seyahatini anlattı
L— — -- J
Amerika Cumur Başkanı Truman, mesajında Türkiyenin güvenliğine karşı Amerikanın alâkasınla eksilmediğini, bilâkis arttığını belirtiyor
Berlin ablukası kaTkh, fakat, Berlinde, yakandaki resimde görüldüğü üzere, işgal devletlerinin mm takaları ve bunların hudutları k alkmadı
Tedhiş Kanunu
ükûmetin, aşın sağ ve sol cereyanlarla verimli Nr surette mücadele
İçin, Meclisten yeni salâhiyetler istemeğe ve kanunda bu hususta mevcut cezai müeyyideleri daha ziyade şiddetlendirmeğe karar verdiği bilinmektedir.
Aşın cereyanlarla boğuşmayı şiddetlendirme fikri, Şemseddin Günaltayın kafasında doğmuş bir fikir değildir. Bu, Halk Partisinin daha evvelki kabineleri za inanında düşünülmüş, etrafında az çok münakaşa edilmiş fakat bilâhare, münasip bir zamana tehir ve talik olunmnş bir endişedir, Her nedense müfrit bazı e-lemanlarm tesiri altında, bu zamanın geldiğine hükmedilmiş ve bir tasan Halk Partisi grupuna verilmiştir.
Evvelce de, bir kaç defa İşaret ettiğimiz gibi, aşın sağ ve sol cereyanlarla mücadele üzerinde hassasiyetle durulacak bîr mevzu dur. Çünkü böyle bir kanun fikir hürriyetine ve demokrasinin en esaslı umdelerine dokunmaktadır. Bir fikrin aşırısını, az aşırısını, orta aşinamı bulmak, bunlar arasındaki hudutları hakkile ve etraflıca çizmek kolay değildir, Faraza bugün İspanyada aşı n sağzı denebilecek bir idaro ve diktatör vardır amma Madrid ricaline sorsanız onlar katiyen a-fm sağcı olduklarını kabul etmezler bilâkis pek mutedil ve sol suların aşırılığı ve taşkınlığına karşı kurulmuş bulunduklanm iddia ederler.
Attlle İşçi kabinesi de nihayet bir solcu hükümettir. Amele partisinin temsilcisidir. Maamaflh aşın solcu sayılmaz. Halbuki bir müddet evvel yâni yirmi, otuz yıl evvel bu parti aşırının ta kendisi îdi. O zaman solcular yalnız liberal parti İdi sağcılar da mu-hafazakârlardı. Şimdi liberaller solculukta çok geri kalmışlardır ortalara doğru atılmışlardır. Nitekim İşçi partisi de bugün tam ve aşırı solcu olmaktan çıkmış ve o rolü Avam Kamarasında İki tanecik mebusu olan komünist partisine terketmiştir.
Hele memleketimiz gibi çeyrek Mirdir tek parti İdaresi altında yaşamış ve fikir baskısı zebunu olmuş bir ülkede yeni gelişmeğe başlar gibi olmağa temayül eden düşünce serbestliği ve fikir hürriyeti gibi tahditlerle çok zarar görebilir.
Ankaradaki muhabirlerin bitirdiklerine göre bu yeni tasan-ya konulan bir hüküm bilhassa memurlar arasında projeye «tet-hlş kanunu» İsminin verilmesine >ebep olmuştur.
Bu hüküm, memurların İnzibat meclisi kararlan ve Bakanların tasdikile aşın cereyanlara tâbi ol duklan mahkeme karanlc sabit olmasa bile idareten memuriyetten çıkanlabllecekleriue dair olan maddedir. Bu madde parti gru-punda, evvelki gün konuşulacak İken, genç milletvekillerinin ve Halk Partili hürriyetçi elemanların sızlanmaları ve İtiraza hazır-lamnalan üzerine bahis mevzuu edilmemiştir. Anlaşılan Halk Par tisi zimamdarları hu mes’eleyl parti grupunda konuşarak bir ka rara bağlamağa bilâhare Mecliste parti disiplini düşüncesini İleri Aürmeğe pek mütemayil değillerdir. Bu madde hakkında grupça bir karar alınmayacak ve Büyük Mecliste keyfiyet her milletvekilinin serbest düşünce ve kanaatine terkolunacaktır. Bir memur şehri olan Ankaranın memur muhitlerinde, Bakanlara ve idareye verilebilecek böyle bir keyfi nüfuz yüzünden hayli endişe ve telâş hüküm sürmektedir.
Her hangi bir zorluk karşısın-
da Halk Partili hükümetlerin ve
adamların ilk düşünceleri mevcut
{Devamı 8a. e 8ü. 8 da)
İn gilteredeki
Dün Mecliste garib bir hâdise oldu
Sadık Aldoğan Millet Partisinden istifaya davet ediliyor
Emekli General, dün Meciiste tenkidlerini yaparken, O. Nuri Koni ile münakaşaya tutuştu, hâdise, Millet Partisi sözcülüğü meselesinden çıktı
Ankara: 11 (Hususî muhabirimizden) — Meclisin bugünkü otu rum unda general Aldoğan tarafından yapılan konuşma, Millet Partisi grupunun genel otum -
m undan sonra yaptığı bir toplan tıda müzakere edilmiştir. Söylen diğine göre grup, başkan vekili Osman Nuri Koninin tekzibini tasvip etmiş ve general Aldoğanı
Milletlerarası Patalojijcongresi
270 âlimin iştirak edeceği kongreyi bugün Yıldız sarayında Bagbakan bir nutukla açacak
Milletlerarası beşLncl Patoloji Kompare Kongresi yarın saat 10.30 da Yıldız Sarayında Başbakan Şem şeddin Günaltayın nutku İle açılacaktır. Bir hafta kadar sürecek o-lan kongreye 17 muhtelif memleke te mensup 150 yabancı ve 120 Türk âlim iştirâk edecektir.
Kongrede hazır bulanacak âlim-
lerin bugün İstanbul vapuru ve ha vayollan ile şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Kongrede Başbakan tarafından yapılacak açılışı müteakip, Türk Patoloji derneği ve kongre başkanı Prof. Dr. Nlhad Reşad Bclgc-r bir nutuk söyliyecek vo bunu Sağ.
lık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazlfln bir konuşması takip edecektir.
Aynı gün saat 15 ten itibaren kongre ilmi çalışmalarına başlıya-caktır. Kongrede tıp, nebatat ve ve teriuer ilmini ilgilendiren hastalık, lar mukayeseli bir şekilde İncele . necek vo müzako edilecektir. Kong renin resmi lisanı Türkçe ve İngilizcedir.
Tebliğler için 20 dakika, mllnaka şalar İçin 5 dakika zaman ayrılmış tır.
İlk günün programında dünyaca tanınmış Alimlerin tebliğleri yer al (Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Apkara: 11 (A.A.) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Baltanı Necmed-din Sadak’ın Birleşmiş Milletler genel kurulu toplantısı münasebe tile Amerikaya yaptığı sej’ahat i-le Vaşlngtonu ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızın umumî hatları etrafında yaptığı beyanatı takiben başkan Cevdet Kerim Incedayı, Dışişleri Bakam eliyle Cumhurbaşkanı îsmet İnönü tarafından Birleşik Amprika Devletleri başkanı Trumana gönderilen mesaj ile başkan Truman (Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Sadak’ın demeci
Sadak; Amerikaya Pakt imzalamağa veya bir talepte bulunmağa gitmediğini belirtti
Dış Bakanı, 37 yıl önce OsmanlI imparatorluğundan ayrılan toprakların şimdi «eski İtalyan müstemlekeleri» adile anılmasına bilhassa hayretle işaret etti
Berlin ablukası dün
gece yarısı kalktı ilk trenin Rus bölgesinden geçerek Batı Berline girmesi tezahüratla karşılandı
Ablukanın kaldırılması münasebetile bugün Derlinde bayram yapılacak ilk irenle yüz kadar gazeteci, radyo muhabiri ve fotoğrafçı da Berline gidiyor
Londra: 11 (B.B.C.) — Berlin
ablukası bu gece yansı sona ermiştir. İlk tren, Rus bölgesinden geçerek batı Berline girmiştir. Tren, büyük bir Alman kitlesi ta rafından nümayiş ve tezahüratla
Londra: 11 (B.B.C.) — Acheson bu akşam Vaşîngtondakl basın konferansında, yalanda topla nacak olan dörtler konferansının
karşılanmıştır. Ablukanın kaldırılması münasebetile yarın bütün
batı Berimde bayram yapılacak,
okullar tatil edilecektir.
bütün şanslarının Rusyanın takip edeceği hattı harekete bağlı oldu ğunu, Berlin ablukasının kaldırıl masının, batı İle doğu arasındaki ihtilâflardan sadeae-blrinin halle
(Devcıtu Sa: S Sü 4 do)
Ankara: 11 (A.A.) — Büyült MU let Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa-
dak, Birleşmiş MlUetler genel ku-
rulu toplantısı dolayısUe Amerika
partiden İstifaya dâvet etmeğe karar vermiştir. Bu karar kendi-Bine tebliğ edilince generalin nasıl hareket hattı takip edeceği merak edilmektedir.
Hâdisenin tafsilâtı şudur:
Sadak’ın beyanatı ve Trumanın mesajı okunduktan sonra söz a-lan Ahmet Oğuz ve Asım Us’dan sonra general Sadık Aldoğan kürsüye gelmiştir.
Generalin kürsüye çıkışı evvelâ (Devamı Sa. s sü. 1 de)
ya yaptığı seyahat İle Vaşington’u ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızla umumi hatları et
rafında aşağıdaki beyanatta bulun
muştur:
Sadak’ın beyanatı
Dört Dışbakan konferansı
Acheson Almanya mes’elesindeki tezini açıkladı Vaşington, 11 (AP.) — Bu-
gün gazetecilere demeç veren Dışişleri Bakanı Dean Acheson tarihi yaklaşmakla olan Dört Büyükler konferansı başarısının Rusların, şimdiden açıklanmış (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
i ürkiye - Mısır Millî
oynanıyor
t
maçı bugün
M® futMlahmmmn fkM tmlOat Atlnaya hareket etmeden imce Yettlköf/ ufak olanında..
Resmi hastaneler bireldetoplanacak
— Geçen Sonbahar, Paris’te nrtl
zakerelerinl yarıda bırakmak zo . runda kalan Birleşmiş MlUetler
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, dün bu mes’ele ile sağlık işlerini ilgilendiren diğer konular üzerinde beyanatta bulundu
Asamblesi 5 nisanda toplantılarına
(Devamı Sa. 8 Sü. 4 do)
M- Savunma Bakanlığı teşkilâtı
Genelkurmay başkanlığının, Bakanlığa bağlanmasını komisyon kabul etti
Ankara: 11 (Hususî) — Millî Savunma komisyonu; Millî Savun ma Bakanlığı teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkındaJd tasarıyı kabul etmiştir.
Yoni tasarıya göre, Millî Savun ma Bakanlığında İki teşekkül bulunacaktır :
1 — Millî Savunma Bakanlığına bağlı Genelkurmay başkanlığı. Silâhlı kuvvetler işlerile meşgul olacaktır.
(Dovamı Sa: S Süı 2 do)
Gelir vergisi usul kanunu
Dünkü Meclisde bir kısım I maddeler daha müzakere I __ edildi _______________|
Ankara: 11 (Hususî) — Büyük Millet Meclisi bugün saat 14.30 da Cevdet Kerim înccdayının baş kanlığında toplandı. Dışişleri Bakanının izahatından ve Trumanın lnönüye gönderdiği mesajın o-kurımasından sonra gündemdeki diğer maddelerin müzakeresine geçildi. Vergi kanunu tasarısının 218 İnci maddesinden 280 inci maddesine kadar olan kısmı mü-zakeresiz kabul edildi.
Bundan sonra oturuma kısa bir fasıla verildi. İkinci oturumda, ayni tasarının 330 uncu maddeye kadar olan kısmı kabul edildi. Yalnız 288, 317, 318, 320 inci maddeler komisyona iade edildi ve oturuma son verildi,
Bağlık Bakanı Doktor Kemali Bayasıd
Patoloji kongresinin açılış töreninde hazır bulunmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazit evvelki gece yarısı otomobille şehrimize gelmiştir.
Bakan U Sağlık Müdürlüğünde «endisile konuşan bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
13 Mayıs cuma günü açılacak milletlerarası beşinci mukaye-Pataloji kongresinin çalışmala-takip için îstanbula gelmiş bu lunuyorum, Hükümetimiz ve Ba -kanlığımız, bu kongreye büyük bir önem vermektedir. Bu cnaksadla Başbakanımız da yarın sabah buraya gelmiş olacaktır.
Seyahatimi otomobille yaptığım için gelişimde Bolu da inşa halinde bulunan verem pavyonu iıe, faaliye te geçmiş olan Düzce Sağlık mer -(Devamı: Sa, -5 SU, 3 do)
Genç sakallı muhabir!
Moskovanm emrine girdiği an taşılan eski Nevyork Taymit muhabiri Arslanın gülünç tezahüratı!
Birkaç senedenberl Ne w-York Times gazetesinin Türkiye mu( habirliğinl yapan Arslan Hum.» baracı adında anormal bir genç, gaıip bir maceraya atılmış bulunmaktadır. Gazetesi ae çektiği telgraflarda umumiyet’.o Türkiye İle Amerika arasındaki dostluğu bozmak ve bilhassa Türkl-yeye yapılan askerî yardımın aleyhinde bulunmak gayelerini (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Cumhuriyet - Fahri Kurtuluş dâvası devam ediyor Dünkü duruşmada, tekzibler, hakkında bilirkişi raporu okundu
Rize milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine açılmış olan matbuat dâvasına dün öğleden evvel 10 un (Oevaını Sa. 3 SÜ. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mâhud hâdise
Üniversiteli
kızlarımızın
nefreti
Miili hislerimize bu darbeyi indirenlerin cezalandırılmasını istiyoruz
(Y.M.C.A.) dahi danslıçay hâ dizesinin memleketin her tarafındaki akisleri devam ediyor. Her gün almakta olduğumuz mektup vc telgraflar nefret vo istikrahın eksilmekten uzak olduğunu belirtmektedir.
Dün de İstanbul Üniversitesi kız talebesinden birçok imzalarla bir mektup aldık. İmzaları i-daremizde mahfuz olan bu mektubu aynen dereceliyoruz:)
Gazeteniz tarafından efkfLn umu Imiyeyo arzodilmlş olan (Y.M.C.A.) İsimli Amerikan dcrahancBİndck Danslı Çay hâdisesi biz Türk kızla nnı nefret ve lztirap hlslerllo fav-randırdı vo kıvrandınyor,
(Dovamı ı 8a, s 8ü, 3 de)
Muhtekirler yakalandı I
1 Ll'i' \Y
İlah valimizin kılıcını keskin otslnl ihtikârla müoa-dolo başladı. Menfur menfaatleri uğrunda milletin kanını emen bu muhtoklrlorln, dün bizim gazetede —âlomo ibret olsun diye— roslmlorl dereolunmuştu. Hayatı pahalılaştırarak momlokotlmlzde buhrana so-bop olanlar üç zorzovatçı llo bir o-şekten ibarettir. Bunlar ınahallo aralarına yayılarak fakir halka Iste-cflklorl fiyata zorzavat satmışlardır. Eşeğin de bu Işto cürüm ortağı olduğuma şüphe yoktur; onun (Şlnâ-si) nln dediği gibi o (sühongû göz-lor) İno aldanmamanı İhtikâr maddelerini sırtında taşıyarak vurguna o da İştirâk oylomlş vo bunu menfaat değil mazarrat kasti llo yaptığı İçin cezasının da o nlsbotto teşdidi icaboylomokto bulunmuştur.
Bir yandan bu şiddet böylo do-vanı öderken bir yandan da hayat pahalılığını önleyici todbirlerl tatbik maksndllo bir komisyon toşok-kill edorok dovamlı toplantılar ak-todllmljtlr. Komisyon müzakoro o-docok vo hazırlayacağı raporu valinin başkanlığındaki komlteyo voro-oektlr; komi t o bir toplantı yaparak raporu tetkik edocok vo bu suretle
son karara varılacaktır.
Şimdilik hayat pahalılığın seyriıv tâyin eden merhaleler bunlardın Yâni Inoolomo, rapor, komisyon, komite... Ylno Inoelomo, yino rapor, ylno komisyon ve komite... Böylelikle:
Her ten geçer bir deril ile Gelı gemi ile gelı seril ile Uğraşmağa her ferıl ile Değmez bu düuyây-ı- eiıes! Deyip geçilecek. O vakite kadar da nasıl etin (450) kuruş oluşuna alıştıksa hayat pahalılığına da alılacağız.
Ne olacak? Şoyh Galip no güzel söylemiş:
— Yarabbi! dljror, son bana kaldıracağım yükü vurmaI
Hakikaten öylodlr. insan oğlu kadar yilko mütehammil mahlûk olur mu? No vursan taşır...
Bu şekil mücadolcdon hiç anıma hiç bir şoy çıkmayacağına emin o-labillriz. Zaten sayın valimiz hayat pahalılığında mos’ullyetl doğru dan doğruya tabiat elemanlarına yüklemiştir. Böylo olduktan sonra şu dört fukara zerzevatçı llo zavallı eşeğin no kabahati var?
ı(Yazısı B İnci sayfada)

11 İnci Yıl, No. 3640
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
PERŞEMBE
12
MAYIS
1949
Sahibi t Safa Kılıçhoğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20705
Amerika, Ispanya’yı Batı ailesine iade edecek
Vaşington: 11 (A.A.) «reuter» — Bugünkü basın konferansında İspanya hakkında beyanatta bulunan Dışişleri Bakanı Acheson İspanyayı batı Avrupa ailesine iade etmenin Amerikanın siyasetine dahil bulunduğunu beyan etmiştir.
İnönü ile Truman'ın
karşılıklı mesajları
F- --------------- -g
Dün, Mecliste, her iki mesaj da okundu, Dış Bakanı Amerika seyahatini anlattı
L— — -- J
Amerika Cumur Başkanı Truman, mesajında Türkiyenin güvenliğine karşı Amerikanın alâkasınla eksilmediğini, bilâkis arttığını belirtiyor
Berlin ablukası kaTkh, fakat, Berlinde, yakandaki resimde görüldüğü üzere, işgal devletlerinin mm takaları ve bunların hudutları k alkmadı
Tedhiş Kanunu
ükûmetin, aşın sağ ve sol cereyanlarla verimli Nr surette mücadele
İçin, Meclisten yeni salâhiyetler istemeğe ve kanunda bu hususta mevcut cezai müeyyideleri daha ziyade şiddetlendirmeğe karar verdiği bilinmektedir.
Aşın cereyanlarla boğuşmayı şiddetlendirme fikri, Şemseddin Günaltayın kafasında doğmuş bir fikir değildir. Bu, Halk Partisinin daha evvelki kabineleri za inanında düşünülmüş, etrafında az çok münakaşa edilmiş fakat bilâhare, münasip bir zamana tehir ve talik olunmnş bir endişedir, Her nedense müfrit bazı e-lemanlarm tesiri altında, bu zamanın geldiğine hükmedilmiş ve bir tasan Halk Partisi grupuna verilmiştir.
Evvelce de, bir kaç defa İşaret ettiğimiz gibi, aşın sağ ve sol cereyanlarla mücadele üzerinde hassasiyetle durulacak bîr mevzu dur. Çünkü böyle bir kanun fikir hürriyetine ve demokrasinin en esaslı umdelerine dokunmaktadır. Bir fikrin aşırısını, az aşırısını, orta aşinamı bulmak, bunlar arasındaki hudutları hakkile ve etraflıca çizmek kolay değildir, Faraza bugün İspanyada aşı n sağzı denebilecek bir idaro ve diktatör vardır amma Madrid ricaline sorsanız onlar katiyen a-fm sağcı olduklarını kabul etmezler bilâkis pek mutedil ve sol suların aşırılığı ve taşkınlığına karşı kurulmuş bulunduklanm iddia ederler.
Attlle İşçi kabinesi de nihayet bir solcu hükümettir. Amele partisinin temsilcisidir. Maamaflh aşın solcu sayılmaz. Halbuki bir müddet evvel yâni yirmi, otuz yıl evvel bu parti aşırının ta kendisi îdi. O zaman solcular yalnız liberal parti İdi sağcılar da mu-hafazakârlardı. Şimdi liberaller solculukta çok geri kalmışlardır ortalara doğru atılmışlardır. Nitekim İşçi partisi de bugün tam ve aşırı solcu olmaktan çıkmış ve o rolü Avam Kamarasında İki tanecik mebusu olan komünist partisine terketmiştir.
Hele memleketimiz gibi çeyrek Mirdir tek parti İdaresi altında yaşamış ve fikir baskısı zebunu olmuş bir ülkede yeni gelişmeğe başlar gibi olmağa temayül eden düşünce serbestliği ve fikir hürriyeti gibi tahditlerle çok zarar görebilir.
Ankaradaki muhabirlerin bitirdiklerine göre bu yeni tasan-ya konulan bir hüküm bilhassa memurlar arasında projeye «tet-hlş kanunu» İsminin verilmesine >ebep olmuştur.
Bu hüküm, memurların İnzibat meclisi kararlan ve Bakanların tasdikile aşın cereyanlara tâbi ol duklan mahkeme karanlc sabit olmasa bile idareten memuriyetten çıkanlabllecekleriue dair olan maddedir. Bu madde parti gru-punda, evvelki gün konuşulacak İken, genç milletvekillerinin ve Halk Partili hürriyetçi elemanların sızlanmaları ve İtiraza hazır-lamnalan üzerine bahis mevzuu edilmemiştir. Anlaşılan Halk Par tisi zimamdarları hu mes’eleyl parti grupunda konuşarak bir ka rara bağlamağa bilâhare Mecliste parti disiplini düşüncesini İleri Aürmeğe pek mütemayil değillerdir. Bu madde hakkında grupça bir karar alınmayacak ve Büyük Mecliste keyfiyet her milletvekilinin serbest düşünce ve kanaatine terkolunacaktır. Bir memur şehri olan Ankaranın memur muhitlerinde, Bakanlara ve idareye verilebilecek böyle bir keyfi nüfuz yüzünden hayli endişe ve telâş hüküm sürmektedir.
Her hangi bir zorluk karşısın-
da Halk Partili hükümetlerin ve
adamların ilk düşünceleri mevcut
{Devamı 8a. e 8ü. 8 da)
İn gilteredeki
Dün Mecliste garib bir hâdise oldu
Sadık Aldoğan Millet Partisinden istifaya davet ediliyor
Emekli General, dün Meciiste tenkidlerini yaparken, O. Nuri Koni ile münakaşaya tutuştu, hâdise, Millet Partisi sözcülüğü meselesinden çıktı
Ankara: 11 (Hususî muhabirimizden) — Meclisin bugünkü otu rum unda general Aldoğan tarafından yapılan konuşma, Millet Partisi grupunun genel otum -
m undan sonra yaptığı bir toplan tıda müzakere edilmiştir. Söylen diğine göre grup, başkan vekili Osman Nuri Koninin tekzibini tasvip etmiş ve general Aldoğanı
Milletlerarası Patalojijcongresi
270 âlimin iştirak edeceği kongreyi bugün Yıldız sarayında Bagbakan bir nutukla açacak
Milletlerarası beşLncl Patoloji Kompare Kongresi yarın saat 10.30 da Yıldız Sarayında Başbakan Şem şeddin Günaltayın nutku İle açılacaktır. Bir hafta kadar sürecek o-lan kongreye 17 muhtelif memleke te mensup 150 yabancı ve 120 Türk âlim iştirâk edecektir.
Kongrede hazır bulanacak âlim-
lerin bugün İstanbul vapuru ve ha vayollan ile şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Kongrede Başbakan tarafından yapılacak açılışı müteakip, Türk Patoloji derneği ve kongre başkanı Prof. Dr. Nlhad Reşad Bclgc-r bir nutuk söyliyecek vo bunu Sağ.
lık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazlfln bir konuşması takip edecektir.
Aynı gün saat 15 ten itibaren kongre ilmi çalışmalarına başlıya-caktır. Kongrede tıp, nebatat ve ve teriuer ilmini ilgilendiren hastalık, lar mukayeseli bir şekilde İncele . necek vo müzako edilecektir. Kong renin resmi lisanı Türkçe ve İngilizcedir.
Tebliğler için 20 dakika, mllnaka şalar İçin 5 dakika zaman ayrılmış tır.
İlk günün programında dünyaca tanınmış Alimlerin tebliğleri yer al (Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Apkara: 11 (A.A.) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Baltanı Necmed-din Sadak’ın Birleşmiş Milletler genel kurulu toplantısı münasebe tile Amerikaya yaptığı sej’ahat i-le Vaşlngtonu ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızın umumî hatları etrafında yaptığı beyanatı takiben başkan Cevdet Kerim Incedayı, Dışişleri Bakam eliyle Cumhurbaşkanı îsmet İnönü tarafından Birleşik Amprika Devletleri başkanı Trumana gönderilen mesaj ile başkan Truman (Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Sadak’ın demeci
Sadak; Amerikaya Pakt imzalamağa veya bir talepte bulunmağa gitmediğini belirtti
Dış Bakanı, 37 yıl önce OsmanlI imparatorluğundan ayrılan toprakların şimdi «eski İtalyan müstemlekeleri» adile anılmasına bilhassa hayretle işaret etti
Berlin ablukası dün
gece yarısı kalktı ilk trenin Rus bölgesinden geçerek Batı Berline girmesi tezahüratla karşılandı
Ablukanın kaldırılması münasebetile bugün Derlinde bayram yapılacak ilk irenle yüz kadar gazeteci, radyo muhabiri ve fotoğrafçı da Berline gidiyor
Londra: 11 (B.B.C.) — Berlin
ablukası bu gece yansı sona ermiştir. İlk tren, Rus bölgesinden geçerek batı Berline girmiştir. Tren, büyük bir Alman kitlesi ta rafından nümayiş ve tezahüratla
Londra: 11 (B.B.C.) — Acheson bu akşam Vaşîngtondakl basın konferansında, yalanda topla nacak olan dörtler konferansının
karşılanmıştır. Ablukanın kaldırılması münasebetile yarın bütün
batı Berimde bayram yapılacak,
okullar tatil edilecektir.
bütün şanslarının Rusyanın takip edeceği hattı harekete bağlı oldu ğunu, Berlin ablukasının kaldırıl masının, batı İle doğu arasındaki ihtilâflardan sadeae-blrinin halle
(Devcıtu Sa: S Sü 4 do)
Ankara: 11 (A.A.) — Büyült MU let Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa-
dak, Birleşmiş MlUetler genel ku-
rulu toplantısı dolayısUe Amerika
partiden İstifaya dâvet etmeğe karar vermiştir. Bu karar kendi-Bine tebliğ edilince generalin nasıl hareket hattı takip edeceği merak edilmektedir.
Hâdisenin tafsilâtı şudur:
Sadak’ın beyanatı ve Trumanın mesajı okunduktan sonra söz a-lan Ahmet Oğuz ve Asım Us’dan sonra general Sadık Aldoğan kürsüye gelmiştir.
Generalin kürsüye çıkışı evvelâ (Devamı Sa. s sü. 1 de)
ya yaptığı seyahat İle Vaşington’u ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızla umumi hatları et
rafında aşağıdaki beyanatta bulun
muştur:
Sadak’ın beyanatı
Dört Dışbakan konferansı
Acheson Almanya mes’elesindeki tezini açıkladı Vaşington, 11 (AP.) — Bu-
gün gazetecilere demeç veren Dışişleri Bakanı Dean Acheson tarihi yaklaşmakla olan Dört Büyükler konferansı başarısının Rusların, şimdiden açıklanmış (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
i ürkiye - Mısır Millî
oynanıyor
t
maçı bugün
M® futMlahmmmn fkM tmlOat Atlnaya hareket etmeden imce Yettlköf/ ufak olanında..
Resmi hastaneler bireldetoplanacak
— Geçen Sonbahar, Paris’te nrtl
zakerelerinl yarıda bırakmak zo . runda kalan Birleşmiş MlUetler
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, dün bu mes’ele ile sağlık işlerini ilgilendiren diğer konular üzerinde beyanatta bulundu
Asamblesi 5 nisanda toplantılarına
(Devamı Sa. 8 Sü. 4 do)
M- Savunma Bakanlığı teşkilâtı
Genelkurmay başkanlığının, Bakanlığa bağlanmasını komisyon kabul etti
Ankara: 11 (Hususî) — Millî Savunma komisyonu; Millî Savun ma Bakanlığı teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkındaJd tasarıyı kabul etmiştir.
Yoni tasarıya göre, Millî Savun ma Bakanlığında İki teşekkül bulunacaktır :
1 — Millî Savunma Bakanlığına bağlı Genelkurmay başkanlığı. Silâhlı kuvvetler işlerile meşgul olacaktır.
(Dovamı Sa: S Süı 2 do)
Gelir vergisi usul kanunu
Dünkü Meclisde bir kısım I maddeler daha müzakere I __ edildi _______________|
Ankara: 11 (Hususî) — Büyük Millet Meclisi bugün saat 14.30 da Cevdet Kerim înccdayının baş kanlığında toplandı. Dışişleri Bakanının izahatından ve Trumanın lnönüye gönderdiği mesajın o-kurımasından sonra gündemdeki diğer maddelerin müzakeresine geçildi. Vergi kanunu tasarısının 218 İnci maddesinden 280 inci maddesine kadar olan kısmı mü-zakeresiz kabul edildi.
Bundan sonra oturuma kısa bir fasıla verildi. İkinci oturumda, ayni tasarının 330 uncu maddeye kadar olan kısmı kabul edildi. Yalnız 288, 317, 318, 320 inci maddeler komisyona iade edildi ve oturuma son verildi,
Bağlık Bakanı Doktor Kemali Bayasıd
Patoloji kongresinin açılış töreninde hazır bulunmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazit evvelki gece yarısı otomobille şehrimize gelmiştir.
Bakan U Sağlık Müdürlüğünde «endisile konuşan bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
13 Mayıs cuma günü açılacak milletlerarası beşinci mukaye-Pataloji kongresinin çalışmala-takip için îstanbula gelmiş bu lunuyorum, Hükümetimiz ve Ba -kanlığımız, bu kongreye büyük bir önem vermektedir. Bu cnaksadla Başbakanımız da yarın sabah buraya gelmiş olacaktır.
Seyahatimi otomobille yaptığım için gelişimde Bolu da inşa halinde bulunan verem pavyonu iıe, faaliye te geçmiş olan Düzce Sağlık mer -(Devamı: Sa, -5 SU, 3 do)
Genç sakallı muhabir!
Moskovanm emrine girdiği an taşılan eski Nevyork Taymit muhabiri Arslanın gülünç tezahüratı!
Birkaç senedenberl Ne w-York Times gazetesinin Türkiye mu( habirliğinl yapan Arslan Hum.» baracı adında anormal bir genç, gaıip bir maceraya atılmış bulunmaktadır. Gazetesi ae çektiği telgraflarda umumiyet’.o Türkiye İle Amerika arasındaki dostluğu bozmak ve bilhassa Türkl-yeye yapılan askerî yardımın aleyhinde bulunmak gayelerini (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Cumhuriyet - Fahri Kurtuluş dâvası devam ediyor Dünkü duruşmada, tekzibler, hakkında bilirkişi raporu okundu
Rize milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine açılmış olan matbuat dâvasına dün öğleden evvel 10 un (Oevaını Sa. 3 SÜ. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mâhud hâdise
Üniversiteli
kızlarımızın
nefreti
Miili hislerimize bu darbeyi indirenlerin cezalandırılmasını istiyoruz
(Y.M.C.A.) dahi danslıçay hâ dizesinin memleketin her tarafındaki akisleri devam ediyor. Her gün almakta olduğumuz mektup vc telgraflar nefret vo istikrahın eksilmekten uzak olduğunu belirtmektedir.
Dün de İstanbul Üniversitesi kız talebesinden birçok imzalarla bir mektup aldık. İmzaları i-daremizde mahfuz olan bu mektubu aynen dereceliyoruz:)
Gazeteniz tarafından efkfLn umu Imiyeyo arzodilmlş olan (Y.M.C.A.) İsimli Amerikan dcrahancBİndck Danslı Çay hâdisesi biz Türk kızla nnı nefret ve lztirap hlslerllo fav-randırdı vo kıvrandınyor,
(Dovamı ı 8a, s 8ü, 3 de)
Muhtekirler yakalandı I
1 Ll'i' \Y
İlah valimizin kılıcını keskin otslnl ihtikârla müoa-dolo başladı. Menfur menfaatleri uğrunda milletin kanını emen bu muhtoklrlorln, dün bizim gazetede —âlomo ibret olsun diye— roslmlorl dereolunmuştu. Hayatı pahalılaştırarak momlokotlmlzde buhrana so-bop olanlar üç zorzovatçı llo bir o-şekten ibarettir. Bunlar ınahallo aralarına yayılarak fakir halka Iste-cflklorl fiyata zorzavat satmışlardır. Eşeğin de bu Işto cürüm ortağı olduğuma şüphe yoktur; onun (Şlnâ-si) nln dediği gibi o (sühongû göz-lor) İno aldanmamanı İhtikâr maddelerini sırtında taşıyarak vurguna o da İştirâk oylomlş vo bunu menfaat değil mazarrat kasti llo yaptığı İçin cezasının da o nlsbotto teşdidi icaboylomokto bulunmuştur.
Bir yandan bu şiddet böylo do-vanı öderken bir yandan da hayat pahalılığını önleyici todbirlerl tatbik maksndllo bir komisyon toşok-kill edorok dovamlı toplantılar ak-todllmljtlr. Komisyon müzakoro o-docok vo hazırlayacağı raporu valinin başkanlığındaki komlteyo voro-oektlr; komi t o bir toplantı yaparak raporu tetkik edocok vo bu suretle
son karara varılacaktır.
Şimdilik hayat pahalılığın seyriıv tâyin eden merhaleler bunlardın Yâni Inoolomo, rapor, komisyon, komite... Ylno Inoelomo, yino rapor, ylno komisyon ve komite... Böylelikle:
Her ten geçer bir deril ile Gelı gemi ile gelı seril ile Uğraşmağa her ferıl ile Değmez bu düuyây-ı- eiıes! Deyip geçilecek. O vakite kadar da nasıl etin (450) kuruş oluşuna alıştıksa hayat pahalılığına da alılacağız.
Ne olacak? Şoyh Galip no güzel söylemiş:
— Yarabbi! dljror, son bana kaldıracağım yükü vurmaI
Hakikaten öylodlr. insan oğlu kadar yilko mütehammil mahlûk olur mu? No vursan taşır...
Bu şekil mücadolcdon hiç anıma hiç bir şoy çıkmayacağına emin o-labillriz. Zaten sayın valimiz hayat pahalılığında mos’ullyetl doğru dan doğruya tabiat elemanlarına yüklemiştir. Böylo olduktan sonra şu dört fukara zerzevatçı llo zavallı eşeğin no kabahati var?
ı(Yazısı B İnci sayfada)

11 İnci Yıl, No. 3640
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
PERŞEMBE
12
MAYIS
1949
Sahibi t Safa Kılıçhoğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20705
Amerika, Ispanya’yı Batı ailesine iade edecek
Vaşington: 11 (A.A.) «reuter» — Bugünkü basın konferansında İspanya hakkında beyanatta bulunan Dışişleri Bakanı Acheson İspanyayı batı Avrupa ailesine iade etmenin Amerikanın siyasetine dahil bulunduğunu beyan etmiştir.
İnönü ile Truman'ın
karşılıklı mesajları
F- --------------- -g
Dün, Mecliste, her iki mesaj da okundu, Dış Bakanı Amerika seyahatini anlattı
L— — -- J
Amerika Cumur Başkanı Truman, mesajında Türkiyenin güvenliğine karşı Amerikanın alâkasınla eksilmediğini, bilâkis arttığını belirtiyor
Berlin ablukası kaTkh, fakat, Berlinde, yakandaki resimde görüldüğü üzere, işgal devletlerinin mm takaları ve bunların hudutları k alkmadı
Tedhiş Kanunu
ükûmetin, aşın sağ ve sol cereyanlarla verimli Nr surette mücadele
İçin, Meclisten yeni salâhiyetler istemeğe ve kanunda bu hususta mevcut cezai müeyyideleri daha ziyade şiddetlendirmeğe karar verdiği bilinmektedir.
Aşın cereyanlarla boğuşmayı şiddetlendirme fikri, Şemseddin Günaltayın kafasında doğmuş bir fikir değildir. Bu, Halk Partisinin daha evvelki kabineleri za inanında düşünülmüş, etrafında az çok münakaşa edilmiş fakat bilâhare, münasip bir zamana tehir ve talik olunmnş bir endişedir, Her nedense müfrit bazı e-lemanlarm tesiri altında, bu zamanın geldiğine hükmedilmiş ve bir tasan Halk Partisi grupuna verilmiştir.
Evvelce de, bir kaç defa İşaret ettiğimiz gibi, aşın sağ ve sol cereyanlarla mücadele üzerinde hassasiyetle durulacak bîr mevzu dur. Çünkü böyle bir kanun fikir hürriyetine ve demokrasinin en esaslı umdelerine dokunmaktadır. Bir fikrin aşırısını, az aşırısını, orta aşinamı bulmak, bunlar arasındaki hudutları hakkile ve etraflıca çizmek kolay değildir, Faraza bugün İspanyada aşı n sağzı denebilecek bir idaro ve diktatör vardır amma Madrid ricaline sorsanız onlar katiyen a-fm sağcı olduklarını kabul etmezler bilâkis pek mutedil ve sol suların aşırılığı ve taşkınlığına karşı kurulmuş bulunduklanm iddia ederler.
Attlle İşçi kabinesi de nihayet bir solcu hükümettir. Amele partisinin temsilcisidir. Maamaflh aşın solcu sayılmaz. Halbuki bir müddet evvel yâni yirmi, otuz yıl evvel bu parti aşırının ta kendisi îdi. O zaman solcular yalnız liberal parti İdi sağcılar da mu-hafazakârlardı. Şimdi liberaller solculukta çok geri kalmışlardır ortalara doğru atılmışlardır. Nitekim İşçi partisi de bugün tam ve aşırı solcu olmaktan çıkmış ve o rolü Avam Kamarasında İki tanecik mebusu olan komünist partisine terketmiştir.
Hele memleketimiz gibi çeyrek Mirdir tek parti İdaresi altında yaşamış ve fikir baskısı zebunu olmuş bir ülkede yeni gelişmeğe başlar gibi olmağa temayül eden düşünce serbestliği ve fikir hürriyeti gibi tahditlerle çok zarar görebilir.
Ankaradaki muhabirlerin bitirdiklerine göre bu yeni tasan-ya konulan bir hüküm bilhassa memurlar arasında projeye «tet-hlş kanunu» İsminin verilmesine >ebep olmuştur.
Bu hüküm, memurların İnzibat meclisi kararlan ve Bakanların tasdikile aşın cereyanlara tâbi ol duklan mahkeme karanlc sabit olmasa bile idareten memuriyetten çıkanlabllecekleriue dair olan maddedir. Bu madde parti gru-punda, evvelki gün konuşulacak İken, genç milletvekillerinin ve Halk Partili hürriyetçi elemanların sızlanmaları ve İtiraza hazır-lamnalan üzerine bahis mevzuu edilmemiştir. Anlaşılan Halk Par tisi zimamdarları hu mes’eleyl parti grupunda konuşarak bir ka rara bağlamağa bilâhare Mecliste parti disiplini düşüncesini İleri Aürmeğe pek mütemayil değillerdir. Bu madde hakkında grupça bir karar alınmayacak ve Büyük Mecliste keyfiyet her milletvekilinin serbest düşünce ve kanaatine terkolunacaktır. Bir memur şehri olan Ankaranın memur muhitlerinde, Bakanlara ve idareye verilebilecek böyle bir keyfi nüfuz yüzünden hayli endişe ve telâş hüküm sürmektedir.
Her hangi bir zorluk karşısın-
da Halk Partili hükümetlerin ve
adamların ilk düşünceleri mevcut
{Devamı 8a. e 8ü. 8 da)
İn gilteredeki
Dün Mecliste garib bir hâdise oldu
Sadık Aldoğan Millet Partisinden istifaya davet ediliyor
Emekli General, dün Meciiste tenkidlerini yaparken, O. Nuri Koni ile münakaşaya tutuştu, hâdise, Millet Partisi sözcülüğü meselesinden çıktı
Ankara: 11 (Hususî muhabirimizden) — Meclisin bugünkü otu rum unda general Aldoğan tarafından yapılan konuşma, Millet Partisi grupunun genel otum -
m undan sonra yaptığı bir toplan tıda müzakere edilmiştir. Söylen diğine göre grup, başkan vekili Osman Nuri Koninin tekzibini tasvip etmiş ve general Aldoğanı
Milletlerarası Patalojijcongresi
270 âlimin iştirak edeceği kongreyi bugün Yıldız sarayında Bagbakan bir nutukla açacak
Milletlerarası beşLncl Patoloji Kompare Kongresi yarın saat 10.30 da Yıldız Sarayında Başbakan Şem şeddin Günaltayın nutku İle açılacaktır. Bir hafta kadar sürecek o-lan kongreye 17 muhtelif memleke te mensup 150 yabancı ve 120 Türk âlim iştirâk edecektir.
Kongrede hazır bulanacak âlim-
lerin bugün İstanbul vapuru ve ha vayollan ile şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Kongrede Başbakan tarafından yapılacak açılışı müteakip, Türk Patoloji derneği ve kongre başkanı Prof. Dr. Nlhad Reşad Bclgc-r bir nutuk söyliyecek vo bunu Sağ.
lık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazlfln bir konuşması takip edecektir.
Aynı gün saat 15 ten itibaren kongre ilmi çalışmalarına başlıya-caktır. Kongrede tıp, nebatat ve ve teriuer ilmini ilgilendiren hastalık, lar mukayeseli bir şekilde İncele . necek vo müzako edilecektir. Kong renin resmi lisanı Türkçe ve İngilizcedir.
Tebliğler için 20 dakika, mllnaka şalar İçin 5 dakika zaman ayrılmış tır.
İlk günün programında dünyaca tanınmış Alimlerin tebliğleri yer al (Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Apkara: 11 (A.A.) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Baltanı Necmed-din Sadak’ın Birleşmiş Milletler genel kurulu toplantısı münasebe tile Amerikaya yaptığı sej’ahat i-le Vaşlngtonu ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızın umumî hatları etrafında yaptığı beyanatı takiben başkan Cevdet Kerim Incedayı, Dışişleri Bakam eliyle Cumhurbaşkanı îsmet İnönü tarafından Birleşik Amprika Devletleri başkanı Trumana gönderilen mesaj ile başkan Truman (Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Sadak’ın demeci
Sadak; Amerikaya Pakt imzalamağa veya bir talepte bulunmağa gitmediğini belirtti
Dış Bakanı, 37 yıl önce OsmanlI imparatorluğundan ayrılan toprakların şimdi «eski İtalyan müstemlekeleri» adile anılmasına bilhassa hayretle işaret etti
Berlin ablukası dün
gece yarısı kalktı ilk trenin Rus bölgesinden geçerek Batı Berline girmesi tezahüratla karşılandı
Ablukanın kaldırılması münasebetile bugün Derlinde bayram yapılacak ilk irenle yüz kadar gazeteci, radyo muhabiri ve fotoğrafçı da Berline gidiyor
Londra: 11 (B.B.C.) — Berlin
ablukası bu gece yansı sona ermiştir. İlk tren, Rus bölgesinden geçerek batı Berline girmiştir. Tren, büyük bir Alman kitlesi ta rafından nümayiş ve tezahüratla
Londra: 11 (B.B.C.) — Acheson bu akşam Vaşîngtondakl basın konferansında, yalanda topla nacak olan dörtler konferansının
karşılanmıştır. Ablukanın kaldırılması münasebetile yarın bütün
batı Berimde bayram yapılacak,
okullar tatil edilecektir.
bütün şanslarının Rusyanın takip edeceği hattı harekete bağlı oldu ğunu, Berlin ablukasının kaldırıl masının, batı İle doğu arasındaki ihtilâflardan sadeae-blrinin halle
(Devcıtu Sa: S Sü 4 do)
Ankara: 11 (A.A.) — Büyült MU let Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa-
dak, Birleşmiş MlUetler genel ku-
rulu toplantısı dolayısUe Amerika
partiden İstifaya dâvet etmeğe karar vermiştir. Bu karar kendi-Bine tebliğ edilince generalin nasıl hareket hattı takip edeceği merak edilmektedir.
Hâdisenin tafsilâtı şudur:
Sadak’ın beyanatı ve Trumanın mesajı okunduktan sonra söz a-lan Ahmet Oğuz ve Asım Us’dan sonra general Sadık Aldoğan kürsüye gelmiştir.
Generalin kürsüye çıkışı evvelâ (Devamı Sa. s sü. 1 de)
ya yaptığı seyahat İle Vaşington’u ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızla umumi hatları et
rafında aşağıdaki beyanatta bulun
muştur:
Sadak’ın beyanatı
Dört Dışbakan konferansı
Acheson Almanya mes’elesindeki tezini açıkladı Vaşington, 11 (AP.) — Bu-
gün gazetecilere demeç veren Dışişleri Bakanı Dean Acheson tarihi yaklaşmakla olan Dört Büyükler konferansı başarısının Rusların, şimdiden açıklanmış (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
i ürkiye - Mısır Millî
oynanıyor
t
maçı bugün
M® futMlahmmmn fkM tmlOat Atlnaya hareket etmeden imce Yettlköf/ ufak olanında..
Resmi hastaneler bireldetoplanacak
— Geçen Sonbahar, Paris’te nrtl
zakerelerinl yarıda bırakmak zo . runda kalan Birleşmiş MlUetler
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, dün bu mes’ele ile sağlık işlerini ilgilendiren diğer konular üzerinde beyanatta bulundu
Asamblesi 5 nisanda toplantılarına
(Devamı Sa. 8 Sü. 4 do)
M- Savunma Bakanlığı teşkilâtı
Genelkurmay başkanlığının, Bakanlığa bağlanmasını komisyon kabul etti
Ankara: 11 (Hususî) — Millî Savunma komisyonu; Millî Savun ma Bakanlığı teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkındaJd tasarıyı kabul etmiştir.
Yoni tasarıya göre, Millî Savun ma Bakanlığında İki teşekkül bulunacaktır :
1 — Millî Savunma Bakanlığına bağlı Genelkurmay başkanlığı. Silâhlı kuvvetler işlerile meşgul olacaktır.
(Dovamı Sa: S Süı 2 do)
Gelir vergisi usul kanunu
Dünkü Meclisde bir kısım I maddeler daha müzakere I __ edildi _______________|
Ankara: 11 (Hususî) — Büyük Millet Meclisi bugün saat 14.30 da Cevdet Kerim înccdayının baş kanlığında toplandı. Dışişleri Bakanının izahatından ve Trumanın lnönüye gönderdiği mesajın o-kurımasından sonra gündemdeki diğer maddelerin müzakeresine geçildi. Vergi kanunu tasarısının 218 İnci maddesinden 280 inci maddesine kadar olan kısmı mü-zakeresiz kabul edildi.
Bundan sonra oturuma kısa bir fasıla verildi. İkinci oturumda, ayni tasarının 330 uncu maddeye kadar olan kısmı kabul edildi. Yalnız 288, 317, 318, 320 inci maddeler komisyona iade edildi ve oturuma son verildi,
Bağlık Bakanı Doktor Kemali Bayasıd
Patoloji kongresinin açılış töreninde hazır bulunmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazit evvelki gece yarısı otomobille şehrimize gelmiştir.
Bakan U Sağlık Müdürlüğünde «endisile konuşan bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
13 Mayıs cuma günü açılacak milletlerarası beşinci mukaye-Pataloji kongresinin çalışmala-takip için îstanbula gelmiş bu lunuyorum, Hükümetimiz ve Ba -kanlığımız, bu kongreye büyük bir önem vermektedir. Bu cnaksadla Başbakanımız da yarın sabah buraya gelmiş olacaktır.
Seyahatimi otomobille yaptığım için gelişimde Bolu da inşa halinde bulunan verem pavyonu iıe, faaliye te geçmiş olan Düzce Sağlık mer -(Devamı: Sa, -5 SU, 3 do)
Genç sakallı muhabir!
Moskovanm emrine girdiği an taşılan eski Nevyork Taymit muhabiri Arslanın gülünç tezahüratı!
Birkaç senedenberl Ne w-York Times gazetesinin Türkiye mu( habirliğinl yapan Arslan Hum.» baracı adında anormal bir genç, gaıip bir maceraya atılmış bulunmaktadır. Gazetesi ae çektiği telgraflarda umumiyet’.o Türkiye İle Amerika arasındaki dostluğu bozmak ve bilhassa Türkl-yeye yapılan askerî yardımın aleyhinde bulunmak gayelerini (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Cumhuriyet - Fahri Kurtuluş dâvası devam ediyor Dünkü duruşmada, tekzibler, hakkında bilirkişi raporu okundu
Rize milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine açılmış olan matbuat dâvasına dün öğleden evvel 10 un (Oevaını Sa. 3 SÜ. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mâhud hâdise
Üniversiteli
kızlarımızın
nefreti
Miili hislerimize bu darbeyi indirenlerin cezalandırılmasını istiyoruz
(Y.M.C.A.) dahi danslıçay hâ dizesinin memleketin her tarafındaki akisleri devam ediyor. Her gün almakta olduğumuz mektup vc telgraflar nefret vo istikrahın eksilmekten uzak olduğunu belirtmektedir.
Dün de İstanbul Üniversitesi kız talebesinden birçok imzalarla bir mektup aldık. İmzaları i-daremizde mahfuz olan bu mektubu aynen dereceliyoruz:)
Gazeteniz tarafından efkfLn umu Imiyeyo arzodilmlş olan (Y.M.C.A.) İsimli Amerikan dcrahancBİndck Danslı Çay hâdisesi biz Türk kızla nnı nefret ve lztirap hlslerllo fav-randırdı vo kıvrandınyor,
(Dovamı ı 8a, s 8ü, 3 de)
Muhtekirler yakalandı I
1 Ll'i' \Y
İlah valimizin kılıcını keskin otslnl ihtikârla müoa-dolo başladı. Menfur menfaatleri uğrunda milletin kanını emen bu muhtoklrlorln, dün bizim gazetede —âlomo ibret olsun diye— roslmlorl dereolunmuştu. Hayatı pahalılaştırarak momlokotlmlzde buhrana so-bop olanlar üç zorzovatçı llo bir o-şekten ibarettir. Bunlar ınahallo aralarına yayılarak fakir halka Iste-cflklorl fiyata zorzavat satmışlardır. Eşeğin de bu Işto cürüm ortağı olduğuma şüphe yoktur; onun (Şlnâ-si) nln dediği gibi o (sühongû göz-lor) İno aldanmamanı İhtikâr maddelerini sırtında taşıyarak vurguna o da İştirâk oylomlş vo bunu menfaat değil mazarrat kasti llo yaptığı İçin cezasının da o nlsbotto teşdidi icaboylomokto bulunmuştur.
Bir yandan bu şiddet böylo do-vanı öderken bir yandan da hayat pahalılığını önleyici todbirlerl tatbik maksndllo bir komisyon toşok-kill edorok dovamlı toplantılar ak-todllmljtlr. Komisyon müzakoro o-docok vo hazırlayacağı raporu valinin başkanlığındaki komlteyo voro-oektlr; komi t o bir toplantı yaparak raporu tetkik edocok vo bu suretle
son karara varılacaktır.
Şimdilik hayat pahalılığın seyriıv tâyin eden merhaleler bunlardın Yâni Inoolomo, rapor, komisyon, komite... Ylno Inoelomo, yino rapor, ylno komisyon ve komite... Böylelikle:
Her ten geçer bir deril ile Gelı gemi ile gelı seril ile Uğraşmağa her ferıl ile Değmez bu düuyây-ı- eiıes! Deyip geçilecek. O vakite kadar da nasıl etin (450) kuruş oluşuna alıştıksa hayat pahalılığına da alılacağız.
Ne olacak? Şoyh Galip no güzel söylemiş:
— Yarabbi! dljror, son bana kaldıracağım yükü vurmaI
Hakikaten öylodlr. insan oğlu kadar yilko mütehammil mahlûk olur mu? No vursan taşır...
Bu şekil mücadolcdon hiç anıma hiç bir şoy çıkmayacağına emin o-labillriz. Zaten sayın valimiz hayat pahalılığında mos’ullyetl doğru dan doğruya tabiat elemanlarına yüklemiştir. Böylo olduktan sonra şu dört fukara zerzevatçı llo zavallı eşeğin no kabahati var?
ı(Yazısı B İnci sayfada)

11 İnci Yıl, No. 3640
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı ı 10 Kuruş
PERŞEMBE
12
MAYIS
1949
Sahibi t Safa Kılıçhoğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon ı 20705
Amerika, Ispanya’yı Batı ailesine iade edecek
Vaşington: 11 (A.A.) «reuter» — Bugünkü basın konferansında İspanya hakkında beyanatta bulunan Dışişleri Bakanı Acheson İspanyayı batı Avrupa ailesine iade etmenin Amerikanın siyasetine dahil bulunduğunu beyan etmiştir.
İnönü ile Truman'ın
karşılıklı mesajları
F- --------------- -g
Dün, Mecliste, her iki mesaj da okundu, Dış Bakanı Amerika seyahatini anlattı
L— — -- J
Amerika Cumur Başkanı Truman, mesajında Türkiyenin güvenliğine karşı Amerikanın alâkasınla eksilmediğini, bilâkis arttığını belirtiyor
Berlin ablukası kaTkh, fakat, Berlinde, yakandaki resimde görüldüğü üzere, işgal devletlerinin mm takaları ve bunların hudutları k alkmadı
Tedhiş Kanunu
ükûmetin, aşın sağ ve sol cereyanlarla verimli Nr surette mücadele
İçin, Meclisten yeni salâhiyetler istemeğe ve kanunda bu hususta mevcut cezai müeyyideleri daha ziyade şiddetlendirmeğe karar verdiği bilinmektedir.
Aşın cereyanlarla boğuşmayı şiddetlendirme fikri, Şemseddin Günaltayın kafasında doğmuş bir fikir değildir. Bu, Halk Partisinin daha evvelki kabineleri za inanında düşünülmüş, etrafında az çok münakaşa edilmiş fakat bilâhare, münasip bir zamana tehir ve talik olunmnş bir endişedir, Her nedense müfrit bazı e-lemanlarm tesiri altında, bu zamanın geldiğine hükmedilmiş ve bir tasan Halk Partisi grupuna verilmiştir.
Evvelce de, bir kaç defa İşaret ettiğimiz gibi, aşın sağ ve sol cereyanlarla mücadele üzerinde hassasiyetle durulacak bîr mevzu dur. Çünkü böyle bir kanun fikir hürriyetine ve demokrasinin en esaslı umdelerine dokunmaktadır. Bir fikrin aşırısını, az aşırısını, orta aşinamı bulmak, bunlar arasındaki hudutları hakkile ve etraflıca çizmek kolay değildir, Faraza bugün İspanyada aşı n sağzı denebilecek bir idaro ve diktatör vardır amma Madrid ricaline sorsanız onlar katiyen a-fm sağcı olduklarını kabul etmezler bilâkis pek mutedil ve sol suların aşırılığı ve taşkınlığına karşı kurulmuş bulunduklanm iddia ederler.
Attlle İşçi kabinesi de nihayet bir solcu hükümettir. Amele partisinin temsilcisidir. Maamaflh aşın solcu sayılmaz. Halbuki bir müddet evvel yâni yirmi, otuz yıl evvel bu parti aşırının ta kendisi îdi. O zaman solcular yalnız liberal parti İdi sağcılar da mu-hafazakârlardı. Şimdi liberaller solculukta çok geri kalmışlardır ortalara doğru atılmışlardır. Nitekim İşçi partisi de bugün tam ve aşırı solcu olmaktan çıkmış ve o rolü Avam Kamarasında İki tanecik mebusu olan komünist partisine terketmiştir.
Hele memleketimiz gibi çeyrek Mirdir tek parti İdaresi altında yaşamış ve fikir baskısı zebunu olmuş bir ülkede yeni gelişmeğe başlar gibi olmağa temayül eden düşünce serbestliği ve fikir hürriyeti gibi tahditlerle çok zarar görebilir.
Ankaradaki muhabirlerin bitirdiklerine göre bu yeni tasan-ya konulan bir hüküm bilhassa memurlar arasında projeye «tet-hlş kanunu» İsminin verilmesine >ebep olmuştur.
Bu hüküm, memurların İnzibat meclisi kararlan ve Bakanların tasdikile aşın cereyanlara tâbi ol duklan mahkeme karanlc sabit olmasa bile idareten memuriyetten çıkanlabllecekleriue dair olan maddedir. Bu madde parti gru-punda, evvelki gün konuşulacak İken, genç milletvekillerinin ve Halk Partili hürriyetçi elemanların sızlanmaları ve İtiraza hazır-lamnalan üzerine bahis mevzuu edilmemiştir. Anlaşılan Halk Par tisi zimamdarları hu mes’eleyl parti grupunda konuşarak bir ka rara bağlamağa bilâhare Mecliste parti disiplini düşüncesini İleri Aürmeğe pek mütemayil değillerdir. Bu madde hakkında grupça bir karar alınmayacak ve Büyük Mecliste keyfiyet her milletvekilinin serbest düşünce ve kanaatine terkolunacaktır. Bir memur şehri olan Ankaranın memur muhitlerinde, Bakanlara ve idareye verilebilecek böyle bir keyfi nüfuz yüzünden hayli endişe ve telâş hüküm sürmektedir.
Her hangi bir zorluk karşısın-
da Halk Partili hükümetlerin ve
adamların ilk düşünceleri mevcut
{Devamı 8a. e 8ü. 8 da)
İn gilteredeki
Dün Mecliste garib bir hâdise oldu
Sadık Aldoğan Millet Partisinden istifaya davet ediliyor
Emekli General, dün Meciiste tenkidlerini yaparken, O. Nuri Koni ile münakaşaya tutuştu, hâdise, Millet Partisi sözcülüğü meselesinden çıktı
Ankara: 11 (Hususî muhabirimizden) — Meclisin bugünkü otu rum unda general Aldoğan tarafından yapılan konuşma, Millet Partisi grupunun genel otum -
m undan sonra yaptığı bir toplan tıda müzakere edilmiştir. Söylen diğine göre grup, başkan vekili Osman Nuri Koninin tekzibini tasvip etmiş ve general Aldoğanı
Milletlerarası Patalojijcongresi
270 âlimin iştirak edeceği kongreyi bugün Yıldız sarayında Bagbakan bir nutukla açacak
Milletlerarası beşLncl Patoloji Kompare Kongresi yarın saat 10.30 da Yıldız Sarayında Başbakan Şem şeddin Günaltayın nutku İle açılacaktır. Bir hafta kadar sürecek o-lan kongreye 17 muhtelif memleke te mensup 150 yabancı ve 120 Türk âlim iştirâk edecektir.
Kongrede hazır bulanacak âlim-
lerin bugün İstanbul vapuru ve ha vayollan ile şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Kongrede Başbakan tarafından yapılacak açılışı müteakip, Türk Patoloji derneği ve kongre başkanı Prof. Dr. Nlhad Reşad Bclgc-r bir nutuk söyliyecek vo bunu Sağ.
lık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazlfln bir konuşması takip edecektir.
Aynı gün saat 15 ten itibaren kongre ilmi çalışmalarına başlıya-caktır. Kongrede tıp, nebatat ve ve teriuer ilmini ilgilendiren hastalık, lar mukayeseli bir şekilde İncele . necek vo müzako edilecektir. Kong renin resmi lisanı Türkçe ve İngilizcedir.
Tebliğler için 20 dakika, mllnaka şalar İçin 5 dakika zaman ayrılmış tır.
İlk günün programında dünyaca tanınmış Alimlerin tebliğleri yer al (Devamı 8a. s 8Ü. 2 de)
Apkara: 11 (A.A.) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Baltanı Necmed-din Sadak’ın Birleşmiş Milletler genel kurulu toplantısı münasebe tile Amerikaya yaptığı sej’ahat i-le Vaşlngtonu ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızın umumî hatları etrafında yaptığı beyanatı takiben başkan Cevdet Kerim Incedayı, Dışişleri Bakam eliyle Cumhurbaşkanı îsmet İnönü tarafından Birleşik Amprika Devletleri başkanı Trumana gönderilen mesaj ile başkan Truman (Dovamı Sa. 6 Sü. 7 do)
Sadak’ın demeci
Sadak; Amerikaya Pakt imzalamağa veya bir talepte bulunmağa gitmediğini belirtti
Dış Bakanı, 37 yıl önce OsmanlI imparatorluğundan ayrılan toprakların şimdi «eski İtalyan müstemlekeleri» adile anılmasına bilhassa hayretle işaret etti
Berlin ablukası dün
gece yarısı kalktı ilk trenin Rus bölgesinden geçerek Batı Berline girmesi tezahüratla karşılandı
Ablukanın kaldırılması münasebetile bugün Derlinde bayram yapılacak ilk irenle yüz kadar gazeteci, radyo muhabiri ve fotoğrafçı da Berline gidiyor
Londra: 11 (B.B.C.) — Berlin
ablukası bu gece yansı sona ermiştir. İlk tren, Rus bölgesinden geçerek batı Berline girmiştir. Tren, büyük bir Alman kitlesi ta rafından nümayiş ve tezahüratla
Londra: 11 (B.B.C.) — Acheson bu akşam Vaşîngtondakl basın konferansında, yalanda topla nacak olan dörtler konferansının
karşılanmıştır. Ablukanın kaldırılması münasebetile yarın bütün
batı Berimde bayram yapılacak,
okullar tatil edilecektir.
bütün şanslarının Rusyanın takip edeceği hattı harekete bağlı oldu ğunu, Berlin ablukasının kaldırıl masının, batı İle doğu arasındaki ihtilâflardan sadeae-blrinin halle
(Devcıtu Sa: S Sü 4 do)
Ankara: 11 (A.A.) — Büyült MU let Meclisinin bugünkü toplantısında Dışişleri Bakanı Necmeddin Sa-
dak, Birleşmiş MlUetler genel ku-
rulu toplantısı dolayısUe Amerika
partiden İstifaya dâvet etmeğe karar vermiştir. Bu karar kendi-Bine tebliğ edilince generalin nasıl hareket hattı takip edeceği merak edilmektedir.
Hâdisenin tafsilâtı şudur:
Sadak’ın beyanatı ve Trumanın mesajı okunduktan sonra söz a-lan Ahmet Oğuz ve Asım Us’dan sonra general Sadık Aldoğan kürsüye gelmiştir.
Generalin kürsüye çıkışı evvelâ (Devamı Sa. s sü. 1 de)
ya yaptığı seyahat İle Vaşington’u ziyareti esnasındaki temasları ve dış politikamızla umumi hatları et
rafında aşağıdaki beyanatta bulun
muştur:
Sadak’ın beyanatı
Dört Dışbakan konferansı
Acheson Almanya mes’elesindeki tezini açıkladı Vaşington, 11 (AP.) — Bu-
gün gazetecilere demeç veren Dışişleri Bakanı Dean Acheson tarihi yaklaşmakla olan Dört Büyükler konferansı başarısının Rusların, şimdiden açıklanmış (Dovamı Sa. 6 Su. 4)
i ürkiye - Mısır Millî
oynanıyor
t
maçı bugün
M® futMlahmmmn fkM tmlOat Atlnaya hareket etmeden imce Yettlköf/ ufak olanında..
Resmi hastaneler bireldetoplanacak
— Geçen Sonbahar, Paris’te nrtl
zakerelerinl yarıda bırakmak zo . runda kalan Birleşmiş MlUetler
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, dün bu mes’ele ile sağlık işlerini ilgilendiren diğer konular üzerinde beyanatta bulundu
Asamblesi 5 nisanda toplantılarına
(Devamı Sa. 8 Sü. 4 do)
M- Savunma Bakanlığı teşkilâtı
Genelkurmay başkanlığının, Bakanlığa bağlanmasını komisyon kabul etti
Ankara: 11 (Hususî) — Millî Savunma komisyonu; Millî Savun ma Bakanlığı teşkilâtına verilecek yeni şekil hakkındaJd tasarıyı kabul etmiştir.
Yoni tasarıya göre, Millî Savun ma Bakanlığında İki teşekkül bulunacaktır :
1 — Millî Savunma Bakanlığına bağlı Genelkurmay başkanlığı. Silâhlı kuvvetler işlerile meşgul olacaktır.
(Dovamı Sa: S Süı 2 do)
Gelir vergisi usul kanunu
Dünkü Meclisde bir kısım I maddeler daha müzakere I __ edildi _______________|
Ankara: 11 (Hususî) — Büyük Millet Meclisi bugün saat 14.30 da Cevdet Kerim înccdayının baş kanlığında toplandı. Dışişleri Bakanının izahatından ve Trumanın lnönüye gönderdiği mesajın o-kurımasından sonra gündemdeki diğer maddelerin müzakeresine geçildi. Vergi kanunu tasarısının 218 İnci maddesinden 280 inci maddesine kadar olan kısmı mü-zakeresiz kabul edildi.
Bundan sonra oturuma kısa bir fasıla verildi. İkinci oturumda, ayni tasarının 330 uncu maddeye kadar olan kısmı kabul edildi. Yalnız 288, 317, 318, 320 inci maddeler komisyona iade edildi ve oturuma son verildi,
Bağlık Bakanı Doktor Kemali Bayasıd
Patoloji kongresinin açılış töreninde hazır bulunmak üzere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kemali Beyazit evvelki gece yarısı otomobille şehrimize gelmiştir.
Bakan U Sağlık Müdürlüğünde «endisile konuşan bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
13 Mayıs cuma günü açılacak milletlerarası beşinci mukaye-Pataloji kongresinin çalışmala-takip için îstanbula gelmiş bu lunuyorum, Hükümetimiz ve Ba -kanlığımız, bu kongreye büyük bir önem vermektedir. Bu cnaksadla Başbakanımız da yarın sabah buraya gelmiş olacaktır.
Seyahatimi otomobille yaptığım için gelişimde Bolu da inşa halinde bulunan verem pavyonu iıe, faaliye te geçmiş olan Düzce Sağlık mer -(Devamı: Sa, -5 SU, 3 do)
Genç sakallı muhabir!
Moskovanm emrine girdiği an taşılan eski Nevyork Taymit muhabiri Arslanın gülünç tezahüratı!
Birkaç senedenberl Ne w-York Times gazetesinin Türkiye mu( habirliğinl yapan Arslan Hum.» baracı adında anormal bir genç, gaıip bir maceraya atılmış bulunmaktadır. Gazetesi ae çektiği telgraflarda umumiyet’.o Türkiye İle Amerika arasındaki dostluğu bozmak ve bilhassa Türkl-yeye yapılan askerî yardımın aleyhinde bulunmak gayelerini (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Cumhuriyet - Fahri Kurtuluş dâvası devam ediyor Dünkü duruşmada, tekzibler, hakkında bilirkişi raporu okundu
Rize milletvekili Doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi aleyhlerine açılmış olan matbuat dâvasına dün öğleden evvel 10 un (Oevaını Sa. 3 SÜ. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Mâhud hâdise
Üniversiteli
kızlarımızın
nefreti
Miili hislerimize bu darbeyi indirenlerin cezalandırılmasını istiyoruz
(Y.M.C.A.) dahi danslıçay hâ dizesinin memleketin her tarafındaki akisleri devam ediyor. Her gün almakta olduğumuz mektup vc telgraflar nefret vo istikrahın eksilmekten uzak olduğunu belirtmektedir.
Dün de İstanbul Üniversitesi kız talebesinden birçok imzalarla bir mektup aldık. İmzaları i-daremizde mahfuz olan bu mektubu aynen dereceliyoruz:)
Gazeteniz tarafından efkfLn umu Imiyeyo arzodilmlş olan (Y.M.C.A.) İsimli Amerikan dcrahancBİndck Danslı Çay hâdisesi biz Türk kızla nnı nefret ve lztirap hlslerllo fav-randırdı vo kıvrandınyor,
(Dovamı ı 8a, s 8ü, 3 de)
Muhtekirler yakalandı I
1 Ll'i' \Y
İlah valimizin kılıcını keskin otslnl ihtikârla müoa-dolo başladı. Menfur menfaatleri uğrunda milletin kanını emen bu muhtoklrlorln, dün bizim gazetede —âlomo ibret olsun diye— roslmlorl dereolunmuştu. Hayatı pahalılaştırarak momlokotlmlzde buhrana so-bop olanlar üç zorzovatçı llo bir o-şekten ibarettir. Bunlar ınahallo aralarına yayılarak fakir halka Iste-cflklorl fiyata zorzavat satmışlardır. Eşeğin de bu Işto cürüm ortağı olduğuma şüphe yoktur; onun (Şlnâ-si) nln dediği gibi o (sühongû göz-lor) İno aldanmamanı İhtikâr maddelerini sırtında taşıyarak vurguna o da İştirâk oylomlş vo bunu menfaat değil mazarrat kasti llo yaptığı İçin cezasının da o nlsbotto teşdidi icaboylomokto bulunmuştur.
Bir yandan bu şiddet böylo do-vanı öderken bir yandan da hayat pahalılığını önleyici todbirlerl tatbik maksndllo bir komisyon toşok-kill edorok dovamlı toplantılar ak-todllmljtlr. Komisyon müzakoro o-docok vo hazırlayacağı raporu valinin başkanlığındaki komlteyo voro-oektlr; komi t o bir toplantı yaparak raporu tetkik edocok vo bu suretle
son karara varılacaktır.
Şimdilik hayat pahalılığın seyriıv tâyin eden merhaleler bunlardın Yâni Inoolomo, rapor, komisyon, komite... Ylno Inoelomo, yino rapor, ylno komisyon ve komite... Böylelikle:
Her ten geçer bir deril ile Gelı gemi ile gelı seril ile Uğraşmağa her ferıl ile Değmez bu düuyây-ı- eiıes! Deyip geçilecek. O vakite kadar da nasıl etin (450) kuruş oluşuna alıştıksa hayat pahalılığına da alılacağız.
Ne olacak? Şoyh Galip no güzel söylemiş:
— Yarabbi! dljror, son bana kaldıracağım yükü vurmaI
Hakikaten öylodlr. insan oğlu kadar yilko mütehammil mahlûk olur mu? No vursan taşır...
Bu şekil mücadolcdon hiç anıma hiç bir şoy çıkmayacağına emin o-labillriz. Zaten sayın valimiz hayat pahalılığında mos’ullyetl doğru dan doğruya tabiat elemanlarına yüklemiştir. Böylo olduktan sonra şu dört fukara zerzevatçı llo zavallı eşeğin no kabahati var?
ı(Yazısı B İnci sayfada)

Comments (0)