Türkiyenin Avrupa
Bursa fabrikalarından
Birliğine iştiraki
çoğu krizden kapandı
Kanun tasarısı, Mecliste, muhalefetinde iştirâkile ve ittifakla tasdik olundu
Sadak, beyanatında, Türkiyenin Asyalı mı yoksa Avrupalımı olduğunu da izah etti ve dış siyaset hakkında muhalefet partilerinin meclis gruplarına ayrıca izahat veremiyeceğıni söyledi
Seçimleri
öne almak i
I
I
Zarureti
i» ■ -A ün Ankaradan gelen |LJ/ hususî haberlerimizde seçimlerin biraz öne &-ImniMi lüzumuna Halk Partisi ( mahfillerinde inananların çoğaldığı bildiriliyordu. Emniyetli biri seçim kannnu kabul edildikten I ve bütçe de lâzım gelen tâdiller- ı te. tasdik edildikten sonra der- [ hal yeni İntihabat» girişmek yâ- [ ni nisan ayı İçinde bu İşe başlamak çok yerinde olur. Bu düşün 1 cemlzl. hayli eski zamandanbe-ri müdafaa etmekteyiz. Çünkü şimdiki Meclis 1B46 intihabının mahsulüdür ve o seçimlerde bir çok oyunların oynandığı, kanuna aykm hareketlerin yapjldığı »öylenmiş idL Çoğunluk partisine mensup milletvekilleri, şikâyet ve feryattan, ekseriyetlerine dayanarak dinlememişlerdi. Bu İtibarla partiler ve halk kitleleri arsamda dedikodu, tartış- I ma ve güvensizlik hiç eksik ol- ( mamıştır. O kadar kİ gerek birbirini kovahyan hükümetler, gerek Devlet Başkanı çeşitli vesilelerle halka İtimat telkin ede- , cek nutuklar vermek zorunda kaldılar. Şemsettin Günaltay kabinesi ise emniyetli bir seçimi, hattâ en ufak bir tereddüt, şüphe ve dedikoduya yer vermlye-cek bir seçim kanunu yapılmasını kendisine program ve şiar edindi. Mes’elenin bu derece e- j, hem mİ yet kazanması halkça, ], memleketçe bu vadide duyulan a ıstırabın ne kadar şumullü oldn-ğunu gösterecek en kuvvetli ve j açık bir delildir. Binaenaleyh f emniyetli bir İntihap kanunu c Meclisçe kabul edildikten sonra, bugünkü vaziyetin bir müddet $ daha, bir kaç ay daha devam e- , dip gitmesinde büyük bir fay- > da melhuz değildir. Bilâkis müddeti son bulmak özere olan bir Meclisin teşriî faaliyetinde de biraz gevşeme görülmesi beşeri bir haldir.
Birim Anayasamıza göre böyle bir karan, yâni yeni seçimlere girişmek ve dağılmak kararını ancak ve ancak bizzat Meclis verebilir. Anayasanın bu hükmü, bugüne kadar, çok iyi İşlemiş ve bütün Millet Meclisleri, müddetin sonunu beklemeden, dağılma karan vermiştir. Ama unutmamalı ki o zamanlar şef sisteminin tamamile hâkim ve yürürlükte olduğu zamanlardı ve yüksekten gelen İşarete uyuluyordu. Ayrıca tekrar seçilmemek tehlikesi de ancak şefin 1-timadını kaybetmiş olanlara münhasır kalıyordu. Fakat bugünkü durumda yeniden seçilmek İmkânı sırf bir zatın direktifine bağlıdır diye İddia edilemez. Böyle olnnca seçim kabiliyeti zayıf olanların, bile bile dışarıda kalma tehlikesini göze a-larak fesih karan vermeleri biraz müşküldür. Binaenaleyh A-n ay asada tadilât yapılmak fikri, zaman zaman müdafaa edildiğine göre, Cıımhnrbaşkanlan-na, bazı kayıt ve şartlar altında ve lâzım gelen garantilerle böyle bir hak verilmesi çok isabetli olur.
Demokrat Parti mahfillerinde, seçimlerin öne alınacağı ısrarla söyleniyordu. Hattâ iki partinin İstanbul başkanlan a-rasında, bu hususta oldukça Inatlı bir aöz düellosu da olmuş ve lld taraf görüş tarzında, sabit kalmıştı. Halk Partili başkan seçim tarihinde değişiklik olmadığında, Demokrat Partili başkan seçimin öne alınacağında... |
Bir aralık Halk Partili bazı ı
yüksek şahsiyetler ve meselâ
Meclis başkan vekillerinden Cev
det Kerim İncedayı. Meclisin vak [
(Devamı 8a. I 8U. I da)
Biyonimin kurucusu Dr. Theodor HereVi anma töreninde Yahudi'ler Kudilsün beynelmilel-leşt irilmesini protesto ediyorlar
Suikast muhbirinin
duruşması başladı
Reşat Aydırılırım avukatı reddi hâkim talebinde bulundu; hâkim duruşmayı 19 Ocak’a tâlik etti
Güreşçilerimiz neden yenildi ?
Kendileri ile gülüştüğümüz idareciler bu hususta ne söylüyorlar?
İsrail
Parlamentosu
toplanamadı
Ankara 12 (Telefonla) — Türki yenin Avrupa Konsey! anlaşması, na katılması hakkmdaki tasan, bugün, Büyük Millet Meclisinde (Devamı Sa. 5 8Ü 7 de)
Kıbrıs Adasr:
ve Türk
$ Türk Gençlik Teşkilâtı $ Kıbrıs Türklerine bir '' mektup yolladı
Türk Gençlik Teşkilâtı rıslı Türklere aşağıdaki tııb'j yollamıştır:
• Kibrisin Yunanlılara ilhakı hakkında Yunan Ortodoks kilisesinin yaptığı plebisit tekîi-
j
$
Kıb-mek-
Faaliyetini tatil eden ipek ve dokuma fabrikalarından 8000 işçi açıkta kaldı
îşçi sendikaları işsizliği protesto için bir miting yapmağa karar
verdi, İstanbul fabrikalarında da vaziyet iyi değil
AmeriJcah posta mütehas sıâttnn basın toplantısı
Posta sistemimiz
fena teşkilâtlı
Yedi aydır memleketimizde tetkikler yapmakta olan Amerikalı mütehassısın fikirleri
P. T. T. genel müdürlüğünün dâ-j tetkik heyeti reisi Mr. F. H. Ellis »ti üzerine yedi aydanberi memle-ldün bir basın toplnntısı yapmıştır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) ‘ ketimizde bulunan Amerikan Postal (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Bursa: 12 (Telefonla) — Yılbaçm dun itibaren tatbik edilooek olan gc lir vergisinden endişelenen şehrimiz ipekli ve dokuma fahri kal anadan bir çoklan faaliyetlerini tatil etmiş lerdir. Fabrikatörler her ne kadar umumi krizden dolayı fabrikalarım kapatmak mecburiyetinde kaldıklarını söylemekte iseler de daha siya do buna âmil olan sebebin gelir ver gisi endişesi olduğu anlaşılmaktadır (Devamı Sa. 5 Sü. 3 te)
Türkiye’ye
sığınan
Bulgarlar
Bulgaristanda\ '. cehennemi biri hayat var >
Edirne: 12 (Telefonla) — Dün akşam Avrupadan gelmekte olan (Devamı Sa. • Sü. 3 te)
Esat Mahmut Perşembe günü Japonyayı anlatıyor
Kudüsün başkent olarak! ilânı isteniyor
Londra, 12 (B.B C.) — îsra’.l parlâmentosu, bu gece 22 de yapacağı toplantıyı tehir et-
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Toprak Of sı balıkçılık
proıesı
Amerikadan alınacak yardımla Türk balıkçılığını devletleştirmek istiyen ofisin hareketi beğenilmedi
Marshnll yardımından hibe sure-tile balıkçılığımız için verilecek 2.5 milyon doların sarf şeklini tesbit etmek iirere Anknrada balıkçıların vo Toprak Ofisin iştiraki ile yapı-(Oevamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Bulgar Savcısı
Kostov’ıın
idamım istedi
Londra 12 (B.B.C.) — Bulgar Savoun, Sofya Hlyanet Mahkeme. Binde yargılanmakta olan eeki Başbakan yardımcısı Kostov ve diğer sanıkların ölüme mahkûmiyetlerini İstemiştir.
Kostov, fesat tertibi, Amerika, dan aldığı direktiflerle hareket etmek ve halk demokrasileri alay (Devamı Sa: S Sü: 8 de)
Boğaziçinde Asma köprü meseles’
I Vali ve Nuri /Je/nîratf]
I bu husustaki fikirlerini I ^^jıöylüyorlar |
Bir ecnebi firma Vilâyote müracaatla Üsküdar He İstanbul arasında bir köprü veya tünel inşa edebileceğini bildirmiştir. Bu hususta Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gtikay, gazetecilere şu İzahatı (Dev um Sa. A SU. 1 de)
üstat Esat Mahmut Karakurt milli Japon danslarım seyrediyor
İlkokul
öğretmenlerinin şikâyetleri
E. Mahmut
Karakurt
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ö/r etmenler, Beşiktaşta dün I valiye dert yandılar
Volt ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, dün öğleden sonra Beşiktaş 19 tın cu İlkokulda öğretmenlerin dertle rlnl dinlemek maksadlle bir top-llntı tertip etmiştir.
Bu toplantıda söz alan öğret menler Cumhuriyet devrinde İlk defa böyle bir toplantı yapıldığını belirtmişler, bilâhare Milli E. ğttlm Müdürlüğü tarafından ken djlerlno gösterilen alâkasızlıktan şikâyet etmişlerdir.
Adeta bir gel git elyaaetl ta -kip edildiğini bu vaziyette kafalarının değil, ayaklarının çalıştı, ğmı söylemişlerdir.
Gurrba göz ve boğaz kliniğin . de alınan bir lira muayene Ücretinin kaldırılmasını rica etmişler-(Ur. (Devamı 8a. A Sü. t da)
Yatsım 4 ncü sayfada •Irayıunt
First Wienna
Perşembe günü geliyor
Hol i hanırdu Avusturya tikinde ikinci vasiyette olan bundan evvel de memleketimizi siyaret. edip maç lar yapmış bulunan Fikret Wienn« takımı iiç kulübün dâveti iir.orine perşembe sabahı 8.45 le ekspresle şehrimize gelecektir. İlk maçını cumartesi giinil İnönü stadında Fenerbahçe. ertesi giitı da Gnlntnsa-ravn karşı yaparak olan First Wi-enna dalın ertesi hafta cumartesi
(Devamı 8a. ö 8ü. 2 do)
Spor Terbiyesi
ULUNAY
Şehrimizde yapılan güreş mü sebakaları her tarafta büyük bir alAka uyandırdı. Fakat alAka nltbetlnde de şlkAyetler I-şlttlk... Güreşlorl »eyredonlerden bir kısmı soğukkanlılıklarını muhafaza ödemiyorlar, rakip tarafını yuhalıyorlarmış. Spor ruhu İle asla telif kabul etmlyen bu taşkınlıklar gorek güreşlerde Isplkor elk edenleri, gorok diğer soylrol-elleri mütoesslr ediyor. Bir kaç gündür bu mee'ele gazote sütun Iarına kadar İntikal etti. Ben —İsterseniz ayıplayınız— futbolü sevmem. Fakat hor sporda bu a-ublyotl doğuran Amilin futbol seyirciliğinden sirayet etme bir hal olduğunu zannediyorum. Anlattıkları doğru İse bazı maçlarda sahaya öte beri atıldığı da olurmuş.
İnsanlarda blrblrlno tevaffuk
etmek asıl bir duygudur. Her hu-
susta üstünlük temini mukaddes
bir gayedir. Fakat bunu söz sağ-
nakları İle sağlamağa hakkımız yoktur. Unutmamalı kİ memleketimize gelen İsveçliler Avrupanın en nâzik en çelebi sporcularıdır. Kondllerlne galebe çaldığımız zaman bize karşı husumot değil hay ranlık gösterdiler. Onlara karşı yuha domok affolunmaz, hattâ sinirlere hâkim olmamakla dahi mazur görülmez bir harekettir.
Türkler, güreşin muoldl sayıla-oak bir mevkldedlrler. Bir kere şu eski pehlivanların an'anevl fldâbı göz önüne getirilsin,.. Er meydanına pehlivanlar çıktıkları zaman el efe tutuşurlar, İlerlerler... Olz çök örek tavazu'la halkı selâmlar, lar, ondan sonra oazgır onları hnl ka takdim odorkonı
iki pehlivan çıkdı merdâne
Biri birinden merdâne
Der. Yâni hor İkisinle de mu-
habbete ve takdir edilmeğe lâyık
adamjar oidu^arım anlatır.
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yücel hps mini tartaklıyor
lYfUOM 6 inçi say[adadvr^
Türkiyenin Avrupa
Bursa fabrikalarından
Birliğine iştiraki
çoğu krizden kapandı
Kanun tasarısı, Mecliste, muhalefetinde iştirâkile ve ittifakla tasdik olundu
Sadak, beyanatında, Türkiyenin Asyalı mı yoksa Avrupalımı olduğunu da izah etti ve dış siyaset hakkında muhalefet partilerinin meclis gruplarına ayrıca izahat veremiyeceğıni söyledi
Seçimleri
öne almak i
I
I
Zarureti
i» ■ -A ün Ankaradan gelen |LJ/ hususî haberlerimizde seçimlerin biraz öne &-ImniMi lüzumuna Halk Partisi ( mahfillerinde inananların çoğaldığı bildiriliyordu. Emniyetli biri seçim kannnu kabul edildikten I ve bütçe de lâzım gelen tâdiller- ı te. tasdik edildikten sonra der- [ hal yeni İntihabat» girişmek yâ- [ ni nisan ayı İçinde bu İşe başlamak çok yerinde olur. Bu düşün 1 cemlzl. hayli eski zamandanbe-ri müdafaa etmekteyiz. Çünkü şimdiki Meclis 1B46 intihabının mahsulüdür ve o seçimlerde bir çok oyunların oynandığı, kanuna aykm hareketlerin yapjldığı »öylenmiş idL Çoğunluk partisine mensup milletvekilleri, şikâyet ve feryattan, ekseriyetlerine dayanarak dinlememişlerdi. Bu İtibarla partiler ve halk kitleleri arsamda dedikodu, tartış- I ma ve güvensizlik hiç eksik ol- ( mamıştır. O kadar kİ gerek birbirini kovahyan hükümetler, gerek Devlet Başkanı çeşitli vesilelerle halka İtimat telkin ede- , cek nutuklar vermek zorunda kaldılar. Şemsettin Günaltay kabinesi ise emniyetli bir seçimi, hattâ en ufak bir tereddüt, şüphe ve dedikoduya yer vermlye-cek bir seçim kanunu yapılmasını kendisine program ve şiar edindi. Mes’elenin bu derece e- j, hem mİ yet kazanması halkça, ], memleketçe bu vadide duyulan a ıstırabın ne kadar şumullü oldn-ğunu gösterecek en kuvvetli ve j açık bir delildir. Binaenaleyh f emniyetli bir İntihap kanunu c Meclisçe kabul edildikten sonra, bugünkü vaziyetin bir müddet $ daha, bir kaç ay daha devam e- , dip gitmesinde büyük bir fay- > da melhuz değildir. Bilâkis müddeti son bulmak özere olan bir Meclisin teşriî faaliyetinde de biraz gevşeme görülmesi beşeri bir haldir.
Birim Anayasamıza göre böyle bir karan, yâni yeni seçimlere girişmek ve dağılmak kararını ancak ve ancak bizzat Meclis verebilir. Anayasanın bu hükmü, bugüne kadar, çok iyi İşlemiş ve bütün Millet Meclisleri, müddetin sonunu beklemeden, dağılma karan vermiştir. Ama unutmamalı ki o zamanlar şef sisteminin tamamile hâkim ve yürürlükte olduğu zamanlardı ve yüksekten gelen İşarete uyuluyordu. Ayrıca tekrar seçilmemek tehlikesi de ancak şefin 1-timadını kaybetmiş olanlara münhasır kalıyordu. Fakat bugünkü durumda yeniden seçilmek İmkânı sırf bir zatın direktifine bağlıdır diye İddia edilemez. Böyle olnnca seçim kabiliyeti zayıf olanların, bile bile dışarıda kalma tehlikesini göze a-larak fesih karan vermeleri biraz müşküldür. Binaenaleyh A-n ay asada tadilât yapılmak fikri, zaman zaman müdafaa edildiğine göre, Cıımhnrbaşkanlan-na, bazı kayıt ve şartlar altında ve lâzım gelen garantilerle böyle bir hak verilmesi çok isabetli olur.
Demokrat Parti mahfillerinde, seçimlerin öne alınacağı ısrarla söyleniyordu. Hattâ iki partinin İstanbul başkanlan a-rasında, bu hususta oldukça Inatlı bir aöz düellosu da olmuş ve lld taraf görüş tarzında, sabit kalmıştı. Halk Partili başkan seçim tarihinde değişiklik olmadığında, Demokrat Partili başkan seçimin öne alınacağında... |
Bir aralık Halk Partili bazı ı
yüksek şahsiyetler ve meselâ
Meclis başkan vekillerinden Cev
det Kerim İncedayı. Meclisin vak [
(Devamı 8a. I 8U. I da)
Biyonimin kurucusu Dr. Theodor HereVi anma töreninde Yahudi'ler Kudilsün beynelmilel-leşt irilmesini protesto ediyorlar
Suikast muhbirinin
duruşması başladı
Reşat Aydırılırım avukatı reddi hâkim talebinde bulundu; hâkim duruşmayı 19 Ocak’a tâlik etti
Güreşçilerimiz neden yenildi ?
Kendileri ile gülüştüğümüz idareciler bu hususta ne söylüyorlar?
İsrail
Parlamentosu
toplanamadı
Ankara 12 (Telefonla) — Türki yenin Avrupa Konsey! anlaşması, na katılması hakkmdaki tasan, bugün, Büyük Millet Meclisinde (Devamı Sa. 5 8Ü 7 de)
Kıbrıs Adasr:
ve Türk
$ Türk Gençlik Teşkilâtı $ Kıbrıs Türklerine bir '' mektup yolladı
Türk Gençlik Teşkilâtı rıslı Türklere aşağıdaki tııb'j yollamıştır:
• Kibrisin Yunanlılara ilhakı hakkında Yunan Ortodoks kilisesinin yaptığı plebisit tekîi-
j
$
Kıb-mek-
Faaliyetini tatil eden ipek ve dokuma fabrikalarından 8000 işçi açıkta kaldı
îşçi sendikaları işsizliği protesto için bir miting yapmağa karar
verdi, İstanbul fabrikalarında da vaziyet iyi değil
AmeriJcah posta mütehas sıâttnn basın toplantısı
Posta sistemimiz
fena teşkilâtlı
Yedi aydır memleketimizde tetkikler yapmakta olan Amerikalı mütehassısın fikirleri
P. T. T. genel müdürlüğünün dâ-j tetkik heyeti reisi Mr. F. H. Ellis »ti üzerine yedi aydanberi memle-ldün bir basın toplnntısı yapmıştır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) ‘ ketimizde bulunan Amerikan Postal (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Bursa: 12 (Telefonla) — Yılbaçm dun itibaren tatbik edilooek olan gc lir vergisinden endişelenen şehrimiz ipekli ve dokuma fahri kal anadan bir çoklan faaliyetlerini tatil etmiş lerdir. Fabrikatörler her ne kadar umumi krizden dolayı fabrikalarım kapatmak mecburiyetinde kaldıklarını söylemekte iseler de daha siya do buna âmil olan sebebin gelir ver gisi endişesi olduğu anlaşılmaktadır (Devamı Sa. 5 Sü. 3 te)
Türkiye’ye
sığınan
Bulgarlar
Bulgaristanda\ '. cehennemi biri hayat var >
Edirne: 12 (Telefonla) — Dün akşam Avrupadan gelmekte olan (Devamı Sa. • Sü. 3 te)
Esat Mahmut Perşembe günü Japonyayı anlatıyor
Kudüsün başkent olarak! ilânı isteniyor
Londra, 12 (B.B C.) — îsra’.l parlâmentosu, bu gece 22 de yapacağı toplantıyı tehir et-
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Toprak Of sı balıkçılık
proıesı
Amerikadan alınacak yardımla Türk balıkçılığını devletleştirmek istiyen ofisin hareketi beğenilmedi
Marshnll yardımından hibe sure-tile balıkçılığımız için verilecek 2.5 milyon doların sarf şeklini tesbit etmek iirere Anknrada balıkçıların vo Toprak Ofisin iştiraki ile yapı-(Oevamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Bulgar Savcısı
Kostov’ıın
idamım istedi
Londra 12 (B.B.C.) — Bulgar Savoun, Sofya Hlyanet Mahkeme. Binde yargılanmakta olan eeki Başbakan yardımcısı Kostov ve diğer sanıkların ölüme mahkûmiyetlerini İstemiştir.
Kostov, fesat tertibi, Amerika, dan aldığı direktiflerle hareket etmek ve halk demokrasileri alay (Devamı Sa: S Sü: 8 de)
Boğaziçinde Asma köprü meseles’
I Vali ve Nuri /Je/nîratf]
I bu husustaki fikirlerini I ^^jıöylüyorlar |
Bir ecnebi firma Vilâyote müracaatla Üsküdar He İstanbul arasında bir köprü veya tünel inşa edebileceğini bildirmiştir. Bu hususta Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gtikay, gazetecilere şu İzahatı (Dev um Sa. A SU. 1 de)
üstat Esat Mahmut Karakurt milli Japon danslarım seyrediyor
İlkokul
öğretmenlerinin şikâyetleri
E. Mahmut
Karakurt
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ö/r etmenler, Beşiktaşta dün I valiye dert yandılar
Volt ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, dün öğleden sonra Beşiktaş 19 tın cu İlkokulda öğretmenlerin dertle rlnl dinlemek maksadlle bir top-llntı tertip etmiştir.
Bu toplantıda söz alan öğret menler Cumhuriyet devrinde İlk defa böyle bir toplantı yapıldığını belirtmişler, bilâhare Milli E. ğttlm Müdürlüğü tarafından ken djlerlno gösterilen alâkasızlıktan şikâyet etmişlerdir.
Adeta bir gel git elyaaetl ta -kip edildiğini bu vaziyette kafalarının değil, ayaklarının çalıştı, ğmı söylemişlerdir.
Gurrba göz ve boğaz kliniğin . de alınan bir lira muayene Ücretinin kaldırılmasını rica etmişler-(Ur. (Devamı 8a. A Sü. t da)
Yatsım 4 ncü sayfada •Irayıunt
First Wienna
Perşembe günü geliyor
Hol i hanırdu Avusturya tikinde ikinci vasiyette olan bundan evvel de memleketimizi siyaret. edip maç lar yapmış bulunan Fikret Wienn« takımı iiç kulübün dâveti iir.orine perşembe sabahı 8.45 le ekspresle şehrimize gelecektir. İlk maçını cumartesi giinil İnönü stadında Fenerbahçe. ertesi giitı da Gnlntnsa-ravn karşı yaparak olan First Wi-enna dalın ertesi hafta cumartesi
(Devamı 8a. ö 8ü. 2 do)
Spor Terbiyesi
ULUNAY
Şehrimizde yapılan güreş mü sebakaları her tarafta büyük bir alAka uyandırdı. Fakat alAka nltbetlnde de şlkAyetler I-şlttlk... Güreşlorl »eyredonlerden bir kısmı soğukkanlılıklarını muhafaza ödemiyorlar, rakip tarafını yuhalıyorlarmış. Spor ruhu İle asla telif kabul etmlyen bu taşkınlıklar gorek güreşlerde Isplkor elk edenleri, gorok diğer soylrol-elleri mütoesslr ediyor. Bir kaç gündür bu mee'ele gazote sütun Iarına kadar İntikal etti. Ben —İsterseniz ayıplayınız— futbolü sevmem. Fakat hor sporda bu a-ublyotl doğuran Amilin futbol seyirciliğinden sirayet etme bir hal olduğunu zannediyorum. Anlattıkları doğru İse bazı maçlarda sahaya öte beri atıldığı da olurmuş.
İnsanlarda blrblrlno tevaffuk
etmek asıl bir duygudur. Her hu-
susta üstünlük temini mukaddes
bir gayedir. Fakat bunu söz sağ-
nakları İle sağlamağa hakkımız yoktur. Unutmamalı kİ memleketimize gelen İsveçliler Avrupanın en nâzik en çelebi sporcularıdır. Kondllerlne galebe çaldığımız zaman bize karşı husumot değil hay ranlık gösterdiler. Onlara karşı yuha domok affolunmaz, hattâ sinirlere hâkim olmamakla dahi mazur görülmez bir harekettir.
Türkler, güreşin muoldl sayıla-oak bir mevkldedlrler. Bir kere şu eski pehlivanların an'anevl fldâbı göz önüne getirilsin,.. Er meydanına pehlivanlar çıktıkları zaman el efe tutuşurlar, İlerlerler... Olz çök örek tavazu'la halkı selâmlar, lar, ondan sonra oazgır onları hnl ka takdim odorkonı
iki pehlivan çıkdı merdâne
Biri birinden merdâne
Der. Yâni hor İkisinle de mu-
habbete ve takdir edilmeğe lâyık
adamjar oidu^arım anlatır.
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yücel hps mini tartaklıyor
lYfUOM 6 inçi say[adadvr^
Türkiyenin Avrupa
Bursa fabrikalarından
Birliğine iştiraki
çoğu krizden kapandı
Kanun tasarısı, Mecliste, muhalefetinde iştirâkile ve ittifakla tasdik olundu
Sadak, beyanatında, Türkiyenin Asyalı mı yoksa Avrupalımı olduğunu da izah etti ve dış siyaset hakkında muhalefet partilerinin meclis gruplarına ayrıca izahat veremiyeceğıni söyledi
Seçimleri
öne almak i
I
I
Zarureti
i» ■ -A ün Ankaradan gelen |LJ/ hususî haberlerimizde seçimlerin biraz öne &-ImniMi lüzumuna Halk Partisi ( mahfillerinde inananların çoğaldığı bildiriliyordu. Emniyetli biri seçim kannnu kabul edildikten I ve bütçe de lâzım gelen tâdiller- ı te. tasdik edildikten sonra der- [ hal yeni İntihabat» girişmek yâ- [ ni nisan ayı İçinde bu İşe başlamak çok yerinde olur. Bu düşün 1 cemlzl. hayli eski zamandanbe-ri müdafaa etmekteyiz. Çünkü şimdiki Meclis 1B46 intihabının mahsulüdür ve o seçimlerde bir çok oyunların oynandığı, kanuna aykm hareketlerin yapjldığı »öylenmiş idL Çoğunluk partisine mensup milletvekilleri, şikâyet ve feryattan, ekseriyetlerine dayanarak dinlememişlerdi. Bu İtibarla partiler ve halk kitleleri arsamda dedikodu, tartış- I ma ve güvensizlik hiç eksik ol- ( mamıştır. O kadar kİ gerek birbirini kovahyan hükümetler, gerek Devlet Başkanı çeşitli vesilelerle halka İtimat telkin ede- , cek nutuklar vermek zorunda kaldılar. Şemsettin Günaltay kabinesi ise emniyetli bir seçimi, hattâ en ufak bir tereddüt, şüphe ve dedikoduya yer vermlye-cek bir seçim kanunu yapılmasını kendisine program ve şiar edindi. Mes’elenin bu derece e- j, hem mİ yet kazanması halkça, ], memleketçe bu vadide duyulan a ıstırabın ne kadar şumullü oldn-ğunu gösterecek en kuvvetli ve j açık bir delildir. Binaenaleyh f emniyetli bir İntihap kanunu c Meclisçe kabul edildikten sonra, bugünkü vaziyetin bir müddet $ daha, bir kaç ay daha devam e- , dip gitmesinde büyük bir fay- > da melhuz değildir. Bilâkis müddeti son bulmak özere olan bir Meclisin teşriî faaliyetinde de biraz gevşeme görülmesi beşeri bir haldir.
Birim Anayasamıza göre böyle bir karan, yâni yeni seçimlere girişmek ve dağılmak kararını ancak ve ancak bizzat Meclis verebilir. Anayasanın bu hükmü, bugüne kadar, çok iyi İşlemiş ve bütün Millet Meclisleri, müddetin sonunu beklemeden, dağılma karan vermiştir. Ama unutmamalı ki o zamanlar şef sisteminin tamamile hâkim ve yürürlükte olduğu zamanlardı ve yüksekten gelen İşarete uyuluyordu. Ayrıca tekrar seçilmemek tehlikesi de ancak şefin 1-timadını kaybetmiş olanlara münhasır kalıyordu. Fakat bugünkü durumda yeniden seçilmek İmkânı sırf bir zatın direktifine bağlıdır diye İddia edilemez. Böyle olnnca seçim kabiliyeti zayıf olanların, bile bile dışarıda kalma tehlikesini göze a-larak fesih karan vermeleri biraz müşküldür. Binaenaleyh A-n ay asada tadilât yapılmak fikri, zaman zaman müdafaa edildiğine göre, Cıımhnrbaşkanlan-na, bazı kayıt ve şartlar altında ve lâzım gelen garantilerle böyle bir hak verilmesi çok isabetli olur.
Demokrat Parti mahfillerinde, seçimlerin öne alınacağı ısrarla söyleniyordu. Hattâ iki partinin İstanbul başkanlan a-rasında, bu hususta oldukça Inatlı bir aöz düellosu da olmuş ve lld taraf görüş tarzında, sabit kalmıştı. Halk Partili başkan seçim tarihinde değişiklik olmadığında, Demokrat Partili başkan seçimin öne alınacağında... |
Bir aralık Halk Partili bazı ı
yüksek şahsiyetler ve meselâ
Meclis başkan vekillerinden Cev
det Kerim İncedayı. Meclisin vak [
(Devamı 8a. I 8U. I da)
Biyonimin kurucusu Dr. Theodor HereVi anma töreninde Yahudi'ler Kudilsün beynelmilel-leşt irilmesini protesto ediyorlar
Suikast muhbirinin
duruşması başladı
Reşat Aydırılırım avukatı reddi hâkim talebinde bulundu; hâkim duruşmayı 19 Ocak’a tâlik etti
Güreşçilerimiz neden yenildi ?
Kendileri ile gülüştüğümüz idareciler bu hususta ne söylüyorlar?
İsrail
Parlamentosu
toplanamadı
Ankara 12 (Telefonla) — Türki yenin Avrupa Konsey! anlaşması, na katılması hakkmdaki tasan, bugün, Büyük Millet Meclisinde (Devamı Sa. 5 8Ü 7 de)
Kıbrıs Adasr:
ve Türk
$ Türk Gençlik Teşkilâtı $ Kıbrıs Türklerine bir '' mektup yolladı
Türk Gençlik Teşkilâtı rıslı Türklere aşağıdaki tııb'j yollamıştır:
• Kibrisin Yunanlılara ilhakı hakkında Yunan Ortodoks kilisesinin yaptığı plebisit tekîi-
j
$
Kıb-mek-
Faaliyetini tatil eden ipek ve dokuma fabrikalarından 8000 işçi açıkta kaldı
îşçi sendikaları işsizliği protesto için bir miting yapmağa karar
verdi, İstanbul fabrikalarında da vaziyet iyi değil
AmeriJcah posta mütehas sıâttnn basın toplantısı
Posta sistemimiz
fena teşkilâtlı
Yedi aydır memleketimizde tetkikler yapmakta olan Amerikalı mütehassısın fikirleri
P. T. T. genel müdürlüğünün dâ-j tetkik heyeti reisi Mr. F. H. Ellis »ti üzerine yedi aydanberi memle-ldün bir basın toplnntısı yapmıştır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) ‘ ketimizde bulunan Amerikan Postal (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Bursa: 12 (Telefonla) — Yılbaçm dun itibaren tatbik edilooek olan gc lir vergisinden endişelenen şehrimiz ipekli ve dokuma fahri kal anadan bir çoklan faaliyetlerini tatil etmiş lerdir. Fabrikatörler her ne kadar umumi krizden dolayı fabrikalarım kapatmak mecburiyetinde kaldıklarını söylemekte iseler de daha siya do buna âmil olan sebebin gelir ver gisi endişesi olduğu anlaşılmaktadır (Devamı Sa. 5 Sü. 3 te)
Türkiye’ye
sığınan
Bulgarlar
Bulgaristanda\ '. cehennemi biri hayat var >
Edirne: 12 (Telefonla) — Dün akşam Avrupadan gelmekte olan (Devamı Sa. • Sü. 3 te)
Esat Mahmut Perşembe günü Japonyayı anlatıyor
Kudüsün başkent olarak! ilânı isteniyor
Londra, 12 (B.B C.) — îsra’.l parlâmentosu, bu gece 22 de yapacağı toplantıyı tehir et-
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Toprak Of sı balıkçılık
proıesı
Amerikadan alınacak yardımla Türk balıkçılığını devletleştirmek istiyen ofisin hareketi beğenilmedi
Marshnll yardımından hibe sure-tile balıkçılığımız için verilecek 2.5 milyon doların sarf şeklini tesbit etmek iirere Anknrada balıkçıların vo Toprak Ofisin iştiraki ile yapı-(Oevamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Bulgar Savcısı
Kostov’ıın
idamım istedi
Londra 12 (B.B.C.) — Bulgar Savoun, Sofya Hlyanet Mahkeme. Binde yargılanmakta olan eeki Başbakan yardımcısı Kostov ve diğer sanıkların ölüme mahkûmiyetlerini İstemiştir.
Kostov, fesat tertibi, Amerika, dan aldığı direktiflerle hareket etmek ve halk demokrasileri alay (Devamı Sa: S Sü: 8 de)
Boğaziçinde Asma köprü meseles’
I Vali ve Nuri /Je/nîratf]
I bu husustaki fikirlerini I ^^jıöylüyorlar |
Bir ecnebi firma Vilâyote müracaatla Üsküdar He İstanbul arasında bir köprü veya tünel inşa edebileceğini bildirmiştir. Bu hususta Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gtikay, gazetecilere şu İzahatı (Dev um Sa. A SU. 1 de)
üstat Esat Mahmut Karakurt milli Japon danslarım seyrediyor
İlkokul
öğretmenlerinin şikâyetleri
E. Mahmut
Karakurt
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ö/r etmenler, Beşiktaşta dün I valiye dert yandılar
Volt ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, dün öğleden sonra Beşiktaş 19 tın cu İlkokulda öğretmenlerin dertle rlnl dinlemek maksadlle bir top-llntı tertip etmiştir.
Bu toplantıda söz alan öğret menler Cumhuriyet devrinde İlk defa böyle bir toplantı yapıldığını belirtmişler, bilâhare Milli E. ğttlm Müdürlüğü tarafından ken djlerlno gösterilen alâkasızlıktan şikâyet etmişlerdir.
Adeta bir gel git elyaaetl ta -kip edildiğini bu vaziyette kafalarının değil, ayaklarının çalıştı, ğmı söylemişlerdir.
Gurrba göz ve boğaz kliniğin . de alınan bir lira muayene Ücretinin kaldırılmasını rica etmişler-(Ur. (Devamı 8a. A Sü. t da)
Yatsım 4 ncü sayfada •Irayıunt
First Wienna
Perşembe günü geliyor
Hol i hanırdu Avusturya tikinde ikinci vasiyette olan bundan evvel de memleketimizi siyaret. edip maç lar yapmış bulunan Fikret Wienn« takımı iiç kulübün dâveti iir.orine perşembe sabahı 8.45 le ekspresle şehrimize gelecektir. İlk maçını cumartesi giinil İnönü stadında Fenerbahçe. ertesi giitı da Gnlntnsa-ravn karşı yaparak olan First Wi-enna dalın ertesi hafta cumartesi
(Devamı 8a. ö 8ü. 2 do)
Spor Terbiyesi
ULUNAY
Şehrimizde yapılan güreş mü sebakaları her tarafta büyük bir alAka uyandırdı. Fakat alAka nltbetlnde de şlkAyetler I-şlttlk... Güreşlorl »eyredonlerden bir kısmı soğukkanlılıklarını muhafaza ödemiyorlar, rakip tarafını yuhalıyorlarmış. Spor ruhu İle asla telif kabul etmlyen bu taşkınlıklar gorek güreşlerde Isplkor elk edenleri, gorok diğer soylrol-elleri mütoesslr ediyor. Bir kaç gündür bu mee'ele gazote sütun Iarına kadar İntikal etti. Ben —İsterseniz ayıplayınız— futbolü sevmem. Fakat hor sporda bu a-ublyotl doğuran Amilin futbol seyirciliğinden sirayet etme bir hal olduğunu zannediyorum. Anlattıkları doğru İse bazı maçlarda sahaya öte beri atıldığı da olurmuş.
İnsanlarda blrblrlno tevaffuk
etmek asıl bir duygudur. Her hu-
susta üstünlük temini mukaddes
bir gayedir. Fakat bunu söz sağ-
nakları İle sağlamağa hakkımız yoktur. Unutmamalı kİ memleketimize gelen İsveçliler Avrupanın en nâzik en çelebi sporcularıdır. Kondllerlne galebe çaldığımız zaman bize karşı husumot değil hay ranlık gösterdiler. Onlara karşı yuha domok affolunmaz, hattâ sinirlere hâkim olmamakla dahi mazur görülmez bir harekettir.
Türkler, güreşin muoldl sayıla-oak bir mevkldedlrler. Bir kere şu eski pehlivanların an'anevl fldâbı göz önüne getirilsin,.. Er meydanına pehlivanlar çıktıkları zaman el efe tutuşurlar, İlerlerler... Olz çök örek tavazu'la halkı selâmlar, lar, ondan sonra oazgır onları hnl ka takdim odorkonı
iki pehlivan çıkdı merdâne
Biri birinden merdâne
Der. Yâni hor İkisinle de mu-
habbete ve takdir edilmeğe lâyık
adamjar oidu^arım anlatır.
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yücel hps mini tartaklıyor
lYfUOM 6 inçi say[adadvr^
Türkiyenin Avrupa
Bursa fabrikalarından
Birliğine iştiraki
çoğu krizden kapandı
Kanun tasarısı, Mecliste, muhalefetinde iştirâkile ve ittifakla tasdik olundu
Sadak, beyanatında, Türkiyenin Asyalı mı yoksa Avrupalımı olduğunu da izah etti ve dış siyaset hakkında muhalefet partilerinin meclis gruplarına ayrıca izahat veremiyeceğıni söyledi
Seçimleri
öne almak i
I
I
Zarureti
i» ■ -A ün Ankaradan gelen |LJ/ hususî haberlerimizde seçimlerin biraz öne &-ImniMi lüzumuna Halk Partisi ( mahfillerinde inananların çoğaldığı bildiriliyordu. Emniyetli biri seçim kannnu kabul edildikten I ve bütçe de lâzım gelen tâdiller- ı te. tasdik edildikten sonra der- [ hal yeni İntihabat» girişmek yâ- [ ni nisan ayı İçinde bu İşe başlamak çok yerinde olur. Bu düşün 1 cemlzl. hayli eski zamandanbe-ri müdafaa etmekteyiz. Çünkü şimdiki Meclis 1B46 intihabının mahsulüdür ve o seçimlerde bir çok oyunların oynandığı, kanuna aykm hareketlerin yapjldığı »öylenmiş idL Çoğunluk partisine mensup milletvekilleri, şikâyet ve feryattan, ekseriyetlerine dayanarak dinlememişlerdi. Bu İtibarla partiler ve halk kitleleri arsamda dedikodu, tartış- I ma ve güvensizlik hiç eksik ol- ( mamıştır. O kadar kİ gerek birbirini kovahyan hükümetler, gerek Devlet Başkanı çeşitli vesilelerle halka İtimat telkin ede- , cek nutuklar vermek zorunda kaldılar. Şemsettin Günaltay kabinesi ise emniyetli bir seçimi, hattâ en ufak bir tereddüt, şüphe ve dedikoduya yer vermlye-cek bir seçim kanunu yapılmasını kendisine program ve şiar edindi. Mes’elenin bu derece e- j, hem mİ yet kazanması halkça, ], memleketçe bu vadide duyulan a ıstırabın ne kadar şumullü oldn-ğunu gösterecek en kuvvetli ve j açık bir delildir. Binaenaleyh f emniyetli bir İntihap kanunu c Meclisçe kabul edildikten sonra, bugünkü vaziyetin bir müddet $ daha, bir kaç ay daha devam e- , dip gitmesinde büyük bir fay- > da melhuz değildir. Bilâkis müddeti son bulmak özere olan bir Meclisin teşriî faaliyetinde de biraz gevşeme görülmesi beşeri bir haldir.
Birim Anayasamıza göre böyle bir karan, yâni yeni seçimlere girişmek ve dağılmak kararını ancak ve ancak bizzat Meclis verebilir. Anayasanın bu hükmü, bugüne kadar, çok iyi İşlemiş ve bütün Millet Meclisleri, müddetin sonunu beklemeden, dağılma karan vermiştir. Ama unutmamalı ki o zamanlar şef sisteminin tamamile hâkim ve yürürlükte olduğu zamanlardı ve yüksekten gelen İşarete uyuluyordu. Ayrıca tekrar seçilmemek tehlikesi de ancak şefin 1-timadını kaybetmiş olanlara münhasır kalıyordu. Fakat bugünkü durumda yeniden seçilmek İmkânı sırf bir zatın direktifine bağlıdır diye İddia edilemez. Böyle olnnca seçim kabiliyeti zayıf olanların, bile bile dışarıda kalma tehlikesini göze a-larak fesih karan vermeleri biraz müşküldür. Binaenaleyh A-n ay asada tadilât yapılmak fikri, zaman zaman müdafaa edildiğine göre, Cıımhnrbaşkanlan-na, bazı kayıt ve şartlar altında ve lâzım gelen garantilerle böyle bir hak verilmesi çok isabetli olur.
Demokrat Parti mahfillerinde, seçimlerin öne alınacağı ısrarla söyleniyordu. Hattâ iki partinin İstanbul başkanlan a-rasında, bu hususta oldukça Inatlı bir aöz düellosu da olmuş ve lld taraf görüş tarzında, sabit kalmıştı. Halk Partili başkan seçim tarihinde değişiklik olmadığında, Demokrat Partili başkan seçimin öne alınacağında... |
Bir aralık Halk Partili bazı ı
yüksek şahsiyetler ve meselâ
Meclis başkan vekillerinden Cev
det Kerim İncedayı. Meclisin vak [
(Devamı 8a. I 8U. I da)
Biyonimin kurucusu Dr. Theodor HereVi anma töreninde Yahudi'ler Kudilsün beynelmilel-leşt irilmesini protesto ediyorlar
Suikast muhbirinin
duruşması başladı
Reşat Aydırılırım avukatı reddi hâkim talebinde bulundu; hâkim duruşmayı 19 Ocak’a tâlik etti
Güreşçilerimiz neden yenildi ?
Kendileri ile gülüştüğümüz idareciler bu hususta ne söylüyorlar?
İsrail
Parlamentosu
toplanamadı
Ankara 12 (Telefonla) — Türki yenin Avrupa Konsey! anlaşması, na katılması hakkmdaki tasan, bugün, Büyük Millet Meclisinde (Devamı Sa. 5 8Ü 7 de)
Kıbrıs Adasr:
ve Türk
$ Türk Gençlik Teşkilâtı $ Kıbrıs Türklerine bir '' mektup yolladı
Türk Gençlik Teşkilâtı rıslı Türklere aşağıdaki tııb'j yollamıştır:
• Kibrisin Yunanlılara ilhakı hakkında Yunan Ortodoks kilisesinin yaptığı plebisit tekîi-
j
$
Kıb-mek-
Faaliyetini tatil eden ipek ve dokuma fabrikalarından 8000 işçi açıkta kaldı
îşçi sendikaları işsizliği protesto için bir miting yapmağa karar
verdi, İstanbul fabrikalarında da vaziyet iyi değil
AmeriJcah posta mütehas sıâttnn basın toplantısı
Posta sistemimiz
fena teşkilâtlı
Yedi aydır memleketimizde tetkikler yapmakta olan Amerikalı mütehassısın fikirleri
P. T. T. genel müdürlüğünün dâ-j tetkik heyeti reisi Mr. F. H. Ellis »ti üzerine yedi aydanberi memle-ldün bir basın toplnntısı yapmıştır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) ‘ ketimizde bulunan Amerikan Postal (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Bursa: 12 (Telefonla) — Yılbaçm dun itibaren tatbik edilooek olan gc lir vergisinden endişelenen şehrimiz ipekli ve dokuma fahri kal anadan bir çoklan faaliyetlerini tatil etmiş lerdir. Fabrikatörler her ne kadar umumi krizden dolayı fabrikalarım kapatmak mecburiyetinde kaldıklarını söylemekte iseler de daha siya do buna âmil olan sebebin gelir ver gisi endişesi olduğu anlaşılmaktadır (Devamı Sa. 5 Sü. 3 te)
Türkiye’ye
sığınan
Bulgarlar
Bulgaristanda\ '. cehennemi biri hayat var >
Edirne: 12 (Telefonla) — Dün akşam Avrupadan gelmekte olan (Devamı Sa. • Sü. 3 te)
Esat Mahmut Perşembe günü Japonyayı anlatıyor
Kudüsün başkent olarak! ilânı isteniyor
Londra, 12 (B.B C.) — îsra’.l parlâmentosu, bu gece 22 de yapacağı toplantıyı tehir et-
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Toprak Of sı balıkçılık
proıesı
Amerikadan alınacak yardımla Türk balıkçılığını devletleştirmek istiyen ofisin hareketi beğenilmedi
Marshnll yardımından hibe sure-tile balıkçılığımız için verilecek 2.5 milyon doların sarf şeklini tesbit etmek iirere Anknrada balıkçıların vo Toprak Ofisin iştiraki ile yapı-(Oevamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Bulgar Savcısı
Kostov’ıın
idamım istedi
Londra 12 (B.B.C.) — Bulgar Savoun, Sofya Hlyanet Mahkeme. Binde yargılanmakta olan eeki Başbakan yardımcısı Kostov ve diğer sanıkların ölüme mahkûmiyetlerini İstemiştir.
Kostov, fesat tertibi, Amerika, dan aldığı direktiflerle hareket etmek ve halk demokrasileri alay (Devamı Sa: S Sü: 8 de)
Boğaziçinde Asma köprü meseles’
I Vali ve Nuri /Je/nîratf]
I bu husustaki fikirlerini I ^^jıöylüyorlar |
Bir ecnebi firma Vilâyote müracaatla Üsküdar He İstanbul arasında bir köprü veya tünel inşa edebileceğini bildirmiştir. Bu hususta Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gtikay, gazetecilere şu İzahatı (Dev um Sa. A SU. 1 de)
üstat Esat Mahmut Karakurt milli Japon danslarım seyrediyor
İlkokul
öğretmenlerinin şikâyetleri
E. Mahmut
Karakurt
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ö/r etmenler, Beşiktaşta dün I valiye dert yandılar
Volt ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, dün öğleden sonra Beşiktaş 19 tın cu İlkokulda öğretmenlerin dertle rlnl dinlemek maksadlle bir top-llntı tertip etmiştir.
Bu toplantıda söz alan öğret menler Cumhuriyet devrinde İlk defa böyle bir toplantı yapıldığını belirtmişler, bilâhare Milli E. ğttlm Müdürlüğü tarafından ken djlerlno gösterilen alâkasızlıktan şikâyet etmişlerdir.
Adeta bir gel git elyaaetl ta -kip edildiğini bu vaziyette kafalarının değil, ayaklarının çalıştı, ğmı söylemişlerdir.
Gurrba göz ve boğaz kliniğin . de alınan bir lira muayene Ücretinin kaldırılmasını rica etmişler-(Ur. (Devamı 8a. A Sü. t da)
Yatsım 4 ncü sayfada •Irayıunt
First Wienna
Perşembe günü geliyor
Hol i hanırdu Avusturya tikinde ikinci vasiyette olan bundan evvel de memleketimizi siyaret. edip maç lar yapmış bulunan Fikret Wienn« takımı iiç kulübün dâveti iir.orine perşembe sabahı 8.45 le ekspresle şehrimize gelecektir. İlk maçını cumartesi giinil İnönü stadında Fenerbahçe. ertesi giitı da Gnlntnsa-ravn karşı yaparak olan First Wi-enna dalın ertesi hafta cumartesi
(Devamı 8a. ö 8ü. 2 do)
Spor Terbiyesi
ULUNAY
Şehrimizde yapılan güreş mü sebakaları her tarafta büyük bir alAka uyandırdı. Fakat alAka nltbetlnde de şlkAyetler I-şlttlk... Güreşlorl »eyredonlerden bir kısmı soğukkanlılıklarını muhafaza ödemiyorlar, rakip tarafını yuhalıyorlarmış. Spor ruhu İle asla telif kabul etmlyen bu taşkınlıklar gorek güreşlerde Isplkor elk edenleri, gorok diğer soylrol-elleri mütoesslr ediyor. Bir kaç gündür bu mee'ele gazote sütun Iarına kadar İntikal etti. Ben —İsterseniz ayıplayınız— futbolü sevmem. Fakat hor sporda bu a-ublyotl doğuran Amilin futbol seyirciliğinden sirayet etme bir hal olduğunu zannediyorum. Anlattıkları doğru İse bazı maçlarda sahaya öte beri atıldığı da olurmuş.
İnsanlarda blrblrlno tevaffuk
etmek asıl bir duygudur. Her hu-
susta üstünlük temini mukaddes
bir gayedir. Fakat bunu söz sağ-
nakları İle sağlamağa hakkımız yoktur. Unutmamalı kİ memleketimize gelen İsveçliler Avrupanın en nâzik en çelebi sporcularıdır. Kondllerlne galebe çaldığımız zaman bize karşı husumot değil hay ranlık gösterdiler. Onlara karşı yuha domok affolunmaz, hattâ sinirlere hâkim olmamakla dahi mazur görülmez bir harekettir.
Türkler, güreşin muoldl sayıla-oak bir mevkldedlrler. Bir kere şu eski pehlivanların an'anevl fldâbı göz önüne getirilsin,.. Er meydanına pehlivanlar çıktıkları zaman el efe tutuşurlar, İlerlerler... Olz çök örek tavazu'la halkı selâmlar, lar, ondan sonra oazgır onları hnl ka takdim odorkonı
iki pehlivan çıkdı merdâne
Biri birinden merdâne
Der. Yâni hor İkisinle de mu-
habbete ve takdir edilmeğe lâyık
adamjar oidu^arım anlatır.
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yücel hps mini tartaklıyor
lYfUOM 6 inçi say[adadvr^
Türkiyenin Avrupa
Bursa fabrikalarından
Birliğine iştiraki
çoğu krizden kapandı
Kanun tasarısı, Mecliste, muhalefetinde iştirâkile ve ittifakla tasdik olundu
Sadak, beyanatında, Türkiyenin Asyalı mı yoksa Avrupalımı olduğunu da izah etti ve dış siyaset hakkında muhalefet partilerinin meclis gruplarına ayrıca izahat veremiyeceğıni söyledi
Seçimleri
öne almak i
I
I
Zarureti
i» ■ -A ün Ankaradan gelen |LJ/ hususî haberlerimizde seçimlerin biraz öne &-ImniMi lüzumuna Halk Partisi ( mahfillerinde inananların çoğaldığı bildiriliyordu. Emniyetli biri seçim kannnu kabul edildikten I ve bütçe de lâzım gelen tâdiller- ı te. tasdik edildikten sonra der- [ hal yeni İntihabat» girişmek yâ- [ ni nisan ayı İçinde bu İşe başlamak çok yerinde olur. Bu düşün 1 cemlzl. hayli eski zamandanbe-ri müdafaa etmekteyiz. Çünkü şimdiki Meclis 1B46 intihabının mahsulüdür ve o seçimlerde bir çok oyunların oynandığı, kanuna aykm hareketlerin yapjldığı »öylenmiş idL Çoğunluk partisine mensup milletvekilleri, şikâyet ve feryattan, ekseriyetlerine dayanarak dinlememişlerdi. Bu İtibarla partiler ve halk kitleleri arsamda dedikodu, tartış- I ma ve güvensizlik hiç eksik ol- ( mamıştır. O kadar kİ gerek birbirini kovahyan hükümetler, gerek Devlet Başkanı çeşitli vesilelerle halka İtimat telkin ede- , cek nutuklar vermek zorunda kaldılar. Şemsettin Günaltay kabinesi ise emniyetli bir seçimi, hattâ en ufak bir tereddüt, şüphe ve dedikoduya yer vermlye-cek bir seçim kanunu yapılmasını kendisine program ve şiar edindi. Mes’elenin bu derece e- j, hem mİ yet kazanması halkça, ], memleketçe bu vadide duyulan a ıstırabın ne kadar şumullü oldn-ğunu gösterecek en kuvvetli ve j açık bir delildir. Binaenaleyh f emniyetli bir İntihap kanunu c Meclisçe kabul edildikten sonra, bugünkü vaziyetin bir müddet $ daha, bir kaç ay daha devam e- , dip gitmesinde büyük bir fay- > da melhuz değildir. Bilâkis müddeti son bulmak özere olan bir Meclisin teşriî faaliyetinde de biraz gevşeme görülmesi beşeri bir haldir.
Birim Anayasamıza göre böyle bir karan, yâni yeni seçimlere girişmek ve dağılmak kararını ancak ve ancak bizzat Meclis verebilir. Anayasanın bu hükmü, bugüne kadar, çok iyi İşlemiş ve bütün Millet Meclisleri, müddetin sonunu beklemeden, dağılma karan vermiştir. Ama unutmamalı ki o zamanlar şef sisteminin tamamile hâkim ve yürürlükte olduğu zamanlardı ve yüksekten gelen İşarete uyuluyordu. Ayrıca tekrar seçilmemek tehlikesi de ancak şefin 1-timadını kaybetmiş olanlara münhasır kalıyordu. Fakat bugünkü durumda yeniden seçilmek İmkânı sırf bir zatın direktifine bağlıdır diye İddia edilemez. Böyle olnnca seçim kabiliyeti zayıf olanların, bile bile dışarıda kalma tehlikesini göze a-larak fesih karan vermeleri biraz müşküldür. Binaenaleyh A-n ay asada tadilât yapılmak fikri, zaman zaman müdafaa edildiğine göre, Cıımhnrbaşkanlan-na, bazı kayıt ve şartlar altında ve lâzım gelen garantilerle böyle bir hak verilmesi çok isabetli olur.
Demokrat Parti mahfillerinde, seçimlerin öne alınacağı ısrarla söyleniyordu. Hattâ iki partinin İstanbul başkanlan a-rasında, bu hususta oldukça Inatlı bir aöz düellosu da olmuş ve lld taraf görüş tarzında, sabit kalmıştı. Halk Partili başkan seçim tarihinde değişiklik olmadığında, Demokrat Partili başkan seçimin öne alınacağında... |
Bir aralık Halk Partili bazı ı
yüksek şahsiyetler ve meselâ
Meclis başkan vekillerinden Cev
det Kerim İncedayı. Meclisin vak [
(Devamı 8a. I 8U. I da)
Biyonimin kurucusu Dr. Theodor HereVi anma töreninde Yahudi'ler Kudilsün beynelmilel-leşt irilmesini protesto ediyorlar
Suikast muhbirinin
duruşması başladı
Reşat Aydırılırım avukatı reddi hâkim talebinde bulundu; hâkim duruşmayı 19 Ocak’a tâlik etti
Güreşçilerimiz neden yenildi ?
Kendileri ile gülüştüğümüz idareciler bu hususta ne söylüyorlar?
İsrail
Parlamentosu
toplanamadı
Ankara 12 (Telefonla) — Türki yenin Avrupa Konsey! anlaşması, na katılması hakkmdaki tasan, bugün, Büyük Millet Meclisinde (Devamı Sa. 5 8Ü 7 de)
Kıbrıs Adasr:
ve Türk
$ Türk Gençlik Teşkilâtı $ Kıbrıs Türklerine bir '' mektup yolladı
Türk Gençlik Teşkilâtı rıslı Türklere aşağıdaki tııb'j yollamıştır:
• Kibrisin Yunanlılara ilhakı hakkında Yunan Ortodoks kilisesinin yaptığı plebisit tekîi-
j
$
Kıb-mek-
Faaliyetini tatil eden ipek ve dokuma fabrikalarından 8000 işçi açıkta kaldı
îşçi sendikaları işsizliği protesto için bir miting yapmağa karar
verdi, İstanbul fabrikalarında da vaziyet iyi değil
AmeriJcah posta mütehas sıâttnn basın toplantısı
Posta sistemimiz
fena teşkilâtlı
Yedi aydır memleketimizde tetkikler yapmakta olan Amerikalı mütehassısın fikirleri
P. T. T. genel müdürlüğünün dâ-j tetkik heyeti reisi Mr. F. H. Ellis »ti üzerine yedi aydanberi memle-ldün bir basın toplnntısı yapmıştır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) ‘ ketimizde bulunan Amerikan Postal (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Bursa: 12 (Telefonla) — Yılbaçm dun itibaren tatbik edilooek olan gc lir vergisinden endişelenen şehrimiz ipekli ve dokuma fahri kal anadan bir çoklan faaliyetlerini tatil etmiş lerdir. Fabrikatörler her ne kadar umumi krizden dolayı fabrikalarım kapatmak mecburiyetinde kaldıklarını söylemekte iseler de daha siya do buna âmil olan sebebin gelir ver gisi endişesi olduğu anlaşılmaktadır (Devamı Sa. 5 Sü. 3 te)
Türkiye’ye
sığınan
Bulgarlar
Bulgaristanda\ '. cehennemi biri hayat var >
Edirne: 12 (Telefonla) — Dün akşam Avrupadan gelmekte olan (Devamı Sa. • Sü. 3 te)
Esat Mahmut Perşembe günü Japonyayı anlatıyor
Kudüsün başkent olarak! ilânı isteniyor
Londra, 12 (B.B C.) — îsra’.l parlâmentosu, bu gece 22 de yapacağı toplantıyı tehir et-
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Toprak Of sı balıkçılık
proıesı
Amerikadan alınacak yardımla Türk balıkçılığını devletleştirmek istiyen ofisin hareketi beğenilmedi
Marshnll yardımından hibe sure-tile balıkçılığımız için verilecek 2.5 milyon doların sarf şeklini tesbit etmek iirere Anknrada balıkçıların vo Toprak Ofisin iştiraki ile yapı-(Oevamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Bulgar Savcısı
Kostov’ıın
idamım istedi
Londra 12 (B.B.C.) — Bulgar Savoun, Sofya Hlyanet Mahkeme. Binde yargılanmakta olan eeki Başbakan yardımcısı Kostov ve diğer sanıkların ölüme mahkûmiyetlerini İstemiştir.
Kostov, fesat tertibi, Amerika, dan aldığı direktiflerle hareket etmek ve halk demokrasileri alay (Devamı Sa: S Sü: 8 de)
Boğaziçinde Asma köprü meseles’
I Vali ve Nuri /Je/nîratf]
I bu husustaki fikirlerini I ^^jıöylüyorlar |
Bir ecnebi firma Vilâyote müracaatla Üsküdar He İstanbul arasında bir köprü veya tünel inşa edebileceğini bildirmiştir. Bu hususta Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gtikay, gazetecilere şu İzahatı (Dev um Sa. A SU. 1 de)
üstat Esat Mahmut Karakurt milli Japon danslarım seyrediyor
İlkokul
öğretmenlerinin şikâyetleri
E. Mahmut
Karakurt
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ö/r etmenler, Beşiktaşta dün I valiye dert yandılar
Volt ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, dün öğleden sonra Beşiktaş 19 tın cu İlkokulda öğretmenlerin dertle rlnl dinlemek maksadlle bir top-llntı tertip etmiştir.
Bu toplantıda söz alan öğret menler Cumhuriyet devrinde İlk defa böyle bir toplantı yapıldığını belirtmişler, bilâhare Milli E. ğttlm Müdürlüğü tarafından ken djlerlno gösterilen alâkasızlıktan şikâyet etmişlerdir.
Adeta bir gel git elyaaetl ta -kip edildiğini bu vaziyette kafalarının değil, ayaklarının çalıştı, ğmı söylemişlerdir.
Gurrba göz ve boğaz kliniğin . de alınan bir lira muayene Ücretinin kaldırılmasını rica etmişler-(Ur. (Devamı 8a. A Sü. t da)
Yatsım 4 ncü sayfada •Irayıunt
First Wienna
Perşembe günü geliyor
Hol i hanırdu Avusturya tikinde ikinci vasiyette olan bundan evvel de memleketimizi siyaret. edip maç lar yapmış bulunan Fikret Wienn« takımı iiç kulübün dâveti iir.orine perşembe sabahı 8.45 le ekspresle şehrimize gelecektir. İlk maçını cumartesi giinil İnönü stadında Fenerbahçe. ertesi giitı da Gnlntnsa-ravn karşı yaparak olan First Wi-enna dalın ertesi hafta cumartesi
(Devamı 8a. ö 8ü. 2 do)
Spor Terbiyesi
ULUNAY
Şehrimizde yapılan güreş mü sebakaları her tarafta büyük bir alAka uyandırdı. Fakat alAka nltbetlnde de şlkAyetler I-şlttlk... Güreşlorl »eyredonlerden bir kısmı soğukkanlılıklarını muhafaza ödemiyorlar, rakip tarafını yuhalıyorlarmış. Spor ruhu İle asla telif kabul etmlyen bu taşkınlıklar gorek güreşlerde Isplkor elk edenleri, gorok diğer soylrol-elleri mütoesslr ediyor. Bir kaç gündür bu mee'ele gazote sütun Iarına kadar İntikal etti. Ben —İsterseniz ayıplayınız— futbolü sevmem. Fakat hor sporda bu a-ublyotl doğuran Amilin futbol seyirciliğinden sirayet etme bir hal olduğunu zannediyorum. Anlattıkları doğru İse bazı maçlarda sahaya öte beri atıldığı da olurmuş.
İnsanlarda blrblrlno tevaffuk
etmek asıl bir duygudur. Her hu-
susta üstünlük temini mukaddes
bir gayedir. Fakat bunu söz sağ-
nakları İle sağlamağa hakkımız yoktur. Unutmamalı kİ memleketimize gelen İsveçliler Avrupanın en nâzik en çelebi sporcularıdır. Kondllerlne galebe çaldığımız zaman bize karşı husumot değil hay ranlık gösterdiler. Onlara karşı yuha domok affolunmaz, hattâ sinirlere hâkim olmamakla dahi mazur görülmez bir harekettir.
Türkler, güreşin muoldl sayıla-oak bir mevkldedlrler. Bir kere şu eski pehlivanların an'anevl fldâbı göz önüne getirilsin,.. Er meydanına pehlivanlar çıktıkları zaman el efe tutuşurlar, İlerlerler... Olz çök örek tavazu'la halkı selâmlar, lar, ondan sonra oazgır onları hnl ka takdim odorkonı
iki pehlivan çıkdı merdâne
Biri birinden merdâne
Der. Yâni hor İkisinle de mu-
habbete ve takdir edilmeğe lâyık
adamjar oidu^arım anlatır.
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yücel hps mini tartaklıyor
lYfUOM 6 inçi say[adadvr^
Türkiyenin Avrupa
Bursa fabrikalarından
Birliğine iştiraki
çoğu krizden kapandı
Kanun tasarısı, Mecliste, muhalefetinde iştirâkile ve ittifakla tasdik olundu
Sadak, beyanatında, Türkiyenin Asyalı mı yoksa Avrupalımı olduğunu da izah etti ve dış siyaset hakkında muhalefet partilerinin meclis gruplarına ayrıca izahat veremiyeceğıni söyledi
Seçimleri
öne almak i
I
I
Zarureti
i» ■ -A ün Ankaradan gelen |LJ/ hususî haberlerimizde seçimlerin biraz öne &-ImniMi lüzumuna Halk Partisi ( mahfillerinde inananların çoğaldığı bildiriliyordu. Emniyetli biri seçim kannnu kabul edildikten I ve bütçe de lâzım gelen tâdiller- ı te. tasdik edildikten sonra der- [ hal yeni İntihabat» girişmek yâ- [ ni nisan ayı İçinde bu İşe başlamak çok yerinde olur. Bu düşün 1 cemlzl. hayli eski zamandanbe-ri müdafaa etmekteyiz. Çünkü şimdiki Meclis 1B46 intihabının mahsulüdür ve o seçimlerde bir çok oyunların oynandığı, kanuna aykm hareketlerin yapjldığı »öylenmiş idL Çoğunluk partisine mensup milletvekilleri, şikâyet ve feryattan, ekseriyetlerine dayanarak dinlememişlerdi. Bu İtibarla partiler ve halk kitleleri arsamda dedikodu, tartış- I ma ve güvensizlik hiç eksik ol- ( mamıştır. O kadar kİ gerek birbirini kovahyan hükümetler, gerek Devlet Başkanı çeşitli vesilelerle halka İtimat telkin ede- , cek nutuklar vermek zorunda kaldılar. Şemsettin Günaltay kabinesi ise emniyetli bir seçimi, hattâ en ufak bir tereddüt, şüphe ve dedikoduya yer vermlye-cek bir seçim kanunu yapılmasını kendisine program ve şiar edindi. Mes’elenin bu derece e- j, hem mİ yet kazanması halkça, ], memleketçe bu vadide duyulan a ıstırabın ne kadar şumullü oldn-ğunu gösterecek en kuvvetli ve j açık bir delildir. Binaenaleyh f emniyetli bir İntihap kanunu c Meclisçe kabul edildikten sonra, bugünkü vaziyetin bir müddet $ daha, bir kaç ay daha devam e- , dip gitmesinde büyük bir fay- > da melhuz değildir. Bilâkis müddeti son bulmak özere olan bir Meclisin teşriî faaliyetinde de biraz gevşeme görülmesi beşeri bir haldir.
Birim Anayasamıza göre böyle bir karan, yâni yeni seçimlere girişmek ve dağılmak kararını ancak ve ancak bizzat Meclis verebilir. Anayasanın bu hükmü, bugüne kadar, çok iyi İşlemiş ve bütün Millet Meclisleri, müddetin sonunu beklemeden, dağılma karan vermiştir. Ama unutmamalı ki o zamanlar şef sisteminin tamamile hâkim ve yürürlükte olduğu zamanlardı ve yüksekten gelen İşarete uyuluyordu. Ayrıca tekrar seçilmemek tehlikesi de ancak şefin 1-timadını kaybetmiş olanlara münhasır kalıyordu. Fakat bugünkü durumda yeniden seçilmek İmkânı sırf bir zatın direktifine bağlıdır diye İddia edilemez. Böyle olnnca seçim kabiliyeti zayıf olanların, bile bile dışarıda kalma tehlikesini göze a-larak fesih karan vermeleri biraz müşküldür. Binaenaleyh A-n ay asada tadilât yapılmak fikri, zaman zaman müdafaa edildiğine göre, Cıımhnrbaşkanlan-na, bazı kayıt ve şartlar altında ve lâzım gelen garantilerle böyle bir hak verilmesi çok isabetli olur.
Demokrat Parti mahfillerinde, seçimlerin öne alınacağı ısrarla söyleniyordu. Hattâ iki partinin İstanbul başkanlan a-rasında, bu hususta oldukça Inatlı bir aöz düellosu da olmuş ve lld taraf görüş tarzında, sabit kalmıştı. Halk Partili başkan seçim tarihinde değişiklik olmadığında, Demokrat Partili başkan seçimin öne alınacağında... |
Bir aralık Halk Partili bazı ı
yüksek şahsiyetler ve meselâ
Meclis başkan vekillerinden Cev
det Kerim İncedayı. Meclisin vak [
(Devamı 8a. I 8U. I da)
Biyonimin kurucusu Dr. Theodor HereVi anma töreninde Yahudi'ler Kudilsün beynelmilel-leşt irilmesini protesto ediyorlar
Suikast muhbirinin
duruşması başladı
Reşat Aydırılırım avukatı reddi hâkim talebinde bulundu; hâkim duruşmayı 19 Ocak’a tâlik etti
Güreşçilerimiz neden yenildi ?
Kendileri ile gülüştüğümüz idareciler bu hususta ne söylüyorlar?
İsrail
Parlamentosu
toplanamadı
Ankara 12 (Telefonla) — Türki yenin Avrupa Konsey! anlaşması, na katılması hakkmdaki tasan, bugün, Büyük Millet Meclisinde (Devamı Sa. 5 8Ü 7 de)
Kıbrıs Adasr:
ve Türk
$ Türk Gençlik Teşkilâtı $ Kıbrıs Türklerine bir '' mektup yolladı
Türk Gençlik Teşkilâtı rıslı Türklere aşağıdaki tııb'j yollamıştır:
• Kibrisin Yunanlılara ilhakı hakkında Yunan Ortodoks kilisesinin yaptığı plebisit tekîi-
j
$
Kıb-mek-
Faaliyetini tatil eden ipek ve dokuma fabrikalarından 8000 işçi açıkta kaldı
îşçi sendikaları işsizliği protesto için bir miting yapmağa karar
verdi, İstanbul fabrikalarında da vaziyet iyi değil
AmeriJcah posta mütehas sıâttnn basın toplantısı
Posta sistemimiz
fena teşkilâtlı
Yedi aydır memleketimizde tetkikler yapmakta olan Amerikalı mütehassısın fikirleri
P. T. T. genel müdürlüğünün dâ-j tetkik heyeti reisi Mr. F. H. Ellis »ti üzerine yedi aydanberi memle-ldün bir basın toplnntısı yapmıştır. (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da) ‘ ketimizde bulunan Amerikan Postal (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Bursa: 12 (Telefonla) — Yılbaçm dun itibaren tatbik edilooek olan gc lir vergisinden endişelenen şehrimiz ipekli ve dokuma fahri kal anadan bir çoklan faaliyetlerini tatil etmiş lerdir. Fabrikatörler her ne kadar umumi krizden dolayı fabrikalarım kapatmak mecburiyetinde kaldıklarını söylemekte iseler de daha siya do buna âmil olan sebebin gelir ver gisi endişesi olduğu anlaşılmaktadır (Devamı Sa. 5 Sü. 3 te)
Türkiye’ye
sığınan
Bulgarlar
Bulgaristanda\ '. cehennemi biri hayat var >
Edirne: 12 (Telefonla) — Dün akşam Avrupadan gelmekte olan (Devamı Sa. • Sü. 3 te)
Esat Mahmut Perşembe günü Japonyayı anlatıyor
Kudüsün başkent olarak! ilânı isteniyor
Londra, 12 (B.B C.) — îsra’.l parlâmentosu, bu gece 22 de yapacağı toplantıyı tehir et-
(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Toprak Of sı balıkçılık
proıesı
Amerikadan alınacak yardımla Türk balıkçılığını devletleştirmek istiyen ofisin hareketi beğenilmedi
Marshnll yardımından hibe sure-tile balıkçılığımız için verilecek 2.5 milyon doların sarf şeklini tesbit etmek iirere Anknrada balıkçıların vo Toprak Ofisin iştiraki ile yapı-(Oevamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Bulgar Savcısı
Kostov’ıın
idamım istedi
Londra 12 (B.B.C.) — Bulgar Savoun, Sofya Hlyanet Mahkeme. Binde yargılanmakta olan eeki Başbakan yardımcısı Kostov ve diğer sanıkların ölüme mahkûmiyetlerini İstemiştir.
Kostov, fesat tertibi, Amerika, dan aldığı direktiflerle hareket etmek ve halk demokrasileri alay (Devamı Sa: S Sü: 8 de)
Boğaziçinde Asma köprü meseles’
I Vali ve Nuri /Je/nîratf]
I bu husustaki fikirlerini I ^^jıöylüyorlar |
Bir ecnebi firma Vilâyote müracaatla Üsküdar He İstanbul arasında bir köprü veya tünel inşa edebileceğini bildirmiştir. Bu hususta Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gtikay, gazetecilere şu İzahatı (Dev um Sa. A SU. 1 de)
üstat Esat Mahmut Karakurt milli Japon danslarım seyrediyor
İlkokul
öğretmenlerinin şikâyetleri
E. Mahmut
Karakurt
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
ö/r etmenler, Beşiktaşta dün I valiye dert yandılar
Volt ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay, dün öğleden sonra Beşiktaş 19 tın cu İlkokulda öğretmenlerin dertle rlnl dinlemek maksadlle bir top-llntı tertip etmiştir.
Bu toplantıda söz alan öğret menler Cumhuriyet devrinde İlk defa böyle bir toplantı yapıldığını belirtmişler, bilâhare Milli E. ğttlm Müdürlüğü tarafından ken djlerlno gösterilen alâkasızlıktan şikâyet etmişlerdir.
Adeta bir gel git elyaaetl ta -kip edildiğini bu vaziyette kafalarının değil, ayaklarının çalıştı, ğmı söylemişlerdir.
Gurrba göz ve boğaz kliniğin . de alınan bir lira muayene Ücretinin kaldırılmasını rica etmişler-(Ur. (Devamı 8a. A Sü. t da)
Yatsım 4 ncü sayfada •Irayıunt
First Wienna
Perşembe günü geliyor
Hol i hanırdu Avusturya tikinde ikinci vasiyette olan bundan evvel de memleketimizi siyaret. edip maç lar yapmış bulunan Fikret Wienn« takımı iiç kulübün dâveti iir.orine perşembe sabahı 8.45 le ekspresle şehrimize gelecektir. İlk maçını cumartesi giinil İnönü stadında Fenerbahçe. ertesi giitı da Gnlntnsa-ravn karşı yaparak olan First Wi-enna dalın ertesi hafta cumartesi
(Devamı 8a. ö 8ü. 2 do)
Spor Terbiyesi
ULUNAY
Şehrimizde yapılan güreş mü sebakaları her tarafta büyük bir alAka uyandırdı. Fakat alAka nltbetlnde de şlkAyetler I-şlttlk... Güreşlorl »eyredonlerden bir kısmı soğukkanlılıklarını muhafaza ödemiyorlar, rakip tarafını yuhalıyorlarmış. Spor ruhu İle asla telif kabul etmlyen bu taşkınlıklar gorek güreşlerde Isplkor elk edenleri, gorok diğer soylrol-elleri mütoesslr ediyor. Bir kaç gündür bu mee'ele gazote sütun Iarına kadar İntikal etti. Ben —İsterseniz ayıplayınız— futbolü sevmem. Fakat hor sporda bu a-ublyotl doğuran Amilin futbol seyirciliğinden sirayet etme bir hal olduğunu zannediyorum. Anlattıkları doğru İse bazı maçlarda sahaya öte beri atıldığı da olurmuş.
İnsanlarda blrblrlno tevaffuk
etmek asıl bir duygudur. Her hu-
susta üstünlük temini mukaddes
bir gayedir. Fakat bunu söz sağ-
nakları İle sağlamağa hakkımız yoktur. Unutmamalı kİ memleketimize gelen İsveçliler Avrupanın en nâzik en çelebi sporcularıdır. Kondllerlne galebe çaldığımız zaman bize karşı husumot değil hay ranlık gösterdiler. Onlara karşı yuha domok affolunmaz, hattâ sinirlere hâkim olmamakla dahi mazur görülmez bir harekettir.
Türkler, güreşin muoldl sayıla-oak bir mevkldedlrler. Bir kere şu eski pehlivanların an'anevl fldâbı göz önüne getirilsin,.. Er meydanına pehlivanlar çıktıkları zaman el efe tutuşurlar, İlerlerler... Olz çök örek tavazu'la halkı selâmlar, lar, ondan sonra oazgır onları hnl ka takdim odorkonı
iki pehlivan çıkdı merdâne
Biri birinden merdâne
Der. Yâni hor İkisinle de mu-
habbete ve takdir edilmeğe lâyık
adamjar oidu^arım anlatır.
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Yücel hps mini tartaklıyor
lYfUOM 6 inçi say[adadvr^

Comments (0)